Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

11 juli 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 11 juli 2017


Johan en Mien 60 jaar getrouwd

Echtpaar Stoltenbarg-Willemsen met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

NEEDE - Het diamanten paar Stoltenbarg-Willemsen vierde afgelopen donderdag het 60-jarig huwelijksfeest. Zowel Johan (1931) als Mien (1937) mag zich verheugen op een goede gezondheid, zij het dat het linker oor van Johan niet meer functioneert. Vanwege het opzetten van de bril echter kon hij het naar eigen zeggen niet weg laten halen.

Door Rob Weeber

Het echtpaar kent elkaar al van jongs af aan. Ze waren vroeger buren op nummer 4 en 6 aan de wethouder H.J. ten Raestraat. Toen de romance pril begon, werden de vier broers van Johan ingezet om Mien veilig van en naar het dubbeltjesdansen bij de Mallumse Molen te escorteren, anders was voor haar het een 'no go' van thuis. Als oudste en enige meisje werd Mien erg beschermd opgevoed in die tijd, hoewel ze wel altijd voetbalde met de jongens.
Ze trouwden in 1957 en hebben de eerste drie jaar na hun hele huwelijkstijd in de wijk De Berg in Neede gewoond. De eerste jaren had Johan een kolenhandel in de Nieuwstraat, maar hij moest deze uiteindelijk opgeven. Daarna vervolgde hij zijn werkzame leven bij de Gelderse Tramweg Maatschappij en later de Gelderse Vervoersmaatschappij, waar hij na 36 jaar met pensioen ging. Met het opgeven van de kolenhandel verhuisden ze naar de Savornin Lohmanstraat. Het was een heerlijk huis, maar de straat werd afgebroken en ze verhuisden na 50 jaar naar de Rutgerinksdijk.
Beide zijn altijd actief geweest. Johan repareerde kinderfietsjes en is nog steeds een goede biljarter bij 't Trefpunt. Mien werkte voor het huwelijk als naaister bij de textielfabriek van Koala. Later. toen de kinderen groter waren, reed zij een taxibusje met schoolkinderen. Ze heeft altijd veel hobby's gehad, zoals lezen, fietsen, tuinieren en schilderen. Tuinieren en schilderen doet ze nog steeds. Het echtpaar heeft vier kinderen, drie meisjes en een jongen, en acht kleinkinderen.
Johan komt uit een sterk geslacht. Zijn vader en oudste broer bijvoorbeeld werden 94 respectievelijk 89 jaar. Zijn nog levende broer is inmiddels 88 en hijzelf dus 86 jaar. Maar toen hij geboren werd, moest hij de couveuse in. Dat ontlokte destijds de uitspraak: "Zet hem maar in de schoenendoos bij de kachel".

Echtpaar Stoltenbarg-Willemsen met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Vrienden maken met de Berkellandse Uitdaging

BERKELLAND - De Berkellandse Uitdaging bestaat inmiddels ruim drie jaar en heeft zich een centrale plek veroverd in het landschap van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen de gemeente Berkelland. Het verbindt mensen en organisaties uit alle lagen van de lokale maatschappij en probeert via matches vraagstukken op te lossen die bijdragen tot een betere en leefbaardere samenleving.

Tweede Vlearmoesbus

In 2009 werd gestart met de Vlearmoesbus. Inmiddels blijkt dit busvervoer in een grote behoefte te voldoen. Een tweede bus gaat waarschijnlijk dit najaar rijden.

B 5

Achterhoeks Streekfestival Eibergen groeit

Van alles te beleven op het Achterhoeks Streekfestival. Foto: Susanne ten Have

EIBERGEN - Voor de derde keer houdt het bestuur met samenwerking van de vrijwilligers van het Openluchttheater in Eibergen het Achterhoeks Streekfestival. Met dit jaar zelfs 15.000 vierkante meter meer ruimte voor het publiek, wil de organisatie ook meer bezoekers aantrekken. En het Achterhoeks dialect voerde de boventoon in muziek en theater. Een festival voor jong en oud.

Door Susanne ten Have

Het Achterhoeks Streekfestival is iets groter dan de voorgaande jaren. Dit jaar is het feestterrein maar liefst 25.000 vierkante meter groot. En dat is 15.000 meer dan het jaar ervoor. Dialect bandjes, voordrachten en ambachtelijke streekproducten worden aan de man gebracht. Met 80 kramen was er genoeg te bekijken voor de bezoekers.

Oale Höfke
Jam en siroop zoals oma die vroeger maakte. De dames van stichting Oud Noordijk staan voor de tweede keer op het Achterhoeks Streekfestival, vertelt Ennie Zwierzynski. Ze staat in authentieke kledij achter de stand en maakt de toastjes op die voor haar op tafel liggen. "We laten hier vergeten groenten zien zoals de aardbei spinazie. De vruchten je prima door de salade doen", legt ze uit.

Mensen leren vergeten groenten kennen

De stengels die ze in haar hand houdt lijken op de groene ruccola met daaraan kleine framboosjes. "Door mensen te laten proeven maken ze hiermee kennis en raken ze meer bekend met deze vergeten groente", vult ze aan. "En om het een moderne twist te geven combineren we het met monchou of tzatzikisaus." De vrijwilligster van het Oale Höfje vertelt vooral de promotie van de streek belangrijk te vinden. "En ook leren mensen vergeten groenten kennen. De bezoekers zijn allemaal enthousiast, helemaal als ze bijvoorbeeld de rabarberjam met allerlei verschillende ingrediënten mogen proeven", zegt ze met een glimlach.

Tussen het publiek door marcheren de ganzenhoedsters met hun wit gevederde dieren. Artiesten van theatergroep Raaf uit Winterswijk trekken voorbij. Door hun uitzonderlijke kostuums trekken ze veel bekijks. Camera's en telefoons gaan de lucht zodra ze het publiek naderen. De 40-jarige Martin ten Hoopen uit Neede is vandaag voor het eerst op het Achterhoeks Streekfestival. "Het is vooral een leuk dagje uit. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het proeven van de verschillende hapjes nog het meest belangrijk vind."

Dagje uit
Raph Schouten, vrijwilliger en programmamaker van het Openluchttheater is voorzichtig positief over het aantal bezoekers. " Ik kan niet zeggen hoeveel mensen er zijn geweest, maar het is een divers publiek. We investeerden meer in zithoeken en terrassen en dat zie je terug. Mensen blijven langer. In de voorgaande jaren liepen de mensen een ronde om daarna door te gaan. Dit keer bleven bezoekers een halve dag", aldus Raph Schouten.


Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

Tweede Vlearmoesbus gaat binnenkort rijden

Vrijwilliger/chauffeur Corrie ter Huurne bij de Vlearmoesbus. Foto: Rob Weeber

NEEDE - Een ritje met de Vlearmoesbus is populairder dan ooit. Het idee voor de Vlearmoesbus ontstond al in 2006, maar het zou nog tot 2011 duren voordat de eigenaar van de Vlearmoesbus, de Stichting Busje 2009, daadwerkelijk van start kon gaan. Samen met de buurtbus, lijn 198, vormt het een antwoord op de ontwikkeling dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, maar wel met toegankelijkheid tot zorg en mobiliteit.

Door Rob Weeber

De Vlearmoesbus heeft de voormalige gemeente Neede als werkgebied en is aanvullend op de buurtbus, mede omdat het ook voor rolstoelvervoer geschikt is. De opzet ervan is uniek, aldus stichtingsvoorzitter Gerrit Bruntink. "De Vlearmoesbus is puur aanvullend op publiek en privaat vervoer en in geen geval een concurrent. Het is feitelijk de meest fijnmazige vorm van openbaar vervoer, waardoor onze hoofddoelgroep, ouderen, niet puur afhankelijk zijn van hun familie als ze ergens heen willen. De Vlearmoesbus is een belbus van deur tot deur. Je maakt altijd direct een afspraak met de dienstdoende chauffeur/vrijwilliger. Onze service gaat ver. Als iemand een afspraak bij de huisarts heeft bijvoorbeeld, dan belt de assistente naar de bus als de klant weer klaar staat om opgehaald te worden. Ook bij het boodschappen doen helpen we de klant met de tas. We zetten hem zelfs binnen op het aanrecht. Verder rijden we iedere tweede donderdag van de maand tussen 10.00 en 11.00 uur naar het gemeentehuis. We bellen van te voren op als er mensen heen willen. Zij krijgen dan tijd ingeruimd zodat de bus niet onnodig hoeft te wachten. Juist deze combinatie van vervoer op maat en extra service maakt dat de Vlearmoesbus in de afgelopen jaren zeer populair is geworden. Met zo'n 6000 ritten op jaarbasis echter hebben we het plafond bereikt voor de inzet van een bus. Gezien de stijgende vraag hebben we besloten tot de aanschaf van een tweede, identieke bus."

In totaal werken er bij de buurt- en belbus ongeveer 63 vrijwilligers. Zo'n 20 daarvan zijn er nodig om de Vlearmoesbus van 9.00 tot 21.00 uur operationeel te houden. Een los ritje kost 1,20 euro. Een 10 rittenkaart echter kost 11 euro, waardoor je maar 1,10 euro per rit betaalt. Wel moet je lid zijn om mee te mogen. Het lidmaatschap kost 15 euro per jaar. Van de ritopbrengst alleen echter kan de bus niet rijden. Het bestuur is daarom altijd druk doende om alternatieve vormen van opbrengst te genereren. Onlangs heeft het 2.500 euro gekregen uit de Hart voor de Achterhoek actie van de Rabobank. Ook ondersteunt het de buurtbus in de piekurentijd tussen 07.30 en 09.00 naar Groenlo en krijgt daarvoor een vergoeding. Verder zijn schenkingen en donaties welkom. De stichting heeft een ANBI status, waardoor schenkingen verruimd aftrekbaar zijn.

De verwachting is dat de tweede bus in het najaar gaat rijden. De nieuwe bus wordt dan, evenals de oude, gratis gestald bij Autoschadebedrijf Markerink in Neede. Dit is tevens het wisselpunt voor de chauffeurs als hun 4-urige dienst erop zit.

Vijf kringkampioenen bij Pasruiters

Elke Kettering met C est Si Bon. Foto: Herman Kettering

NEEDE - Chantal Nijhof, Yvet Nijhof en Ylva van der Vlugt zijn kringkampioen geworden bij de pony's en Britt Riethorst en Wouter Hermelink bij de paarden.

Ook mag een hele delegatie van de Pasruiters door naar de regiokampioenschappen op 4 en 14 augustus in Wezep.

Afgelopen woensdag mocht Anneke Thuinte met haar pony Royal Collection Nozy Girl starten in de L springen categorie DE finale op Outdoor Gelderland.
Ze was foutloos en in de barrage tikte ze er een balkje af, maar het was een "megamooie ervaring" om in die entourage te mogen starten.

Afgelopen weekend heeft Elke Kettering met C est Si Bon een derde prijs gehaald in het B springen in Varsseveld.

College 'On Tour' doet Neede aan

NEEDE - Dinsdag 11 juli is het college "On Tour" in Neede. Het college van burgemeester en wethouders brengt, per fiets, een bezoek aan vier locaties van ondernemers, verenigingen en bewoners in Neede, die graag ideeën, suggesties of opmerkingen willen delen met het college.

Om 15.45 uur is de feestelijke uitreiking van het Keurmerk Veilig Ondernemen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Ondernemers Centrumplan van het Vlaermoesplein én het voltallig college van B&W. .Het avondprogramma vindt plaats in 'De Olde Mölle', Diepenheimseweg 21 in Neede. Hiervoor hebben zich inmiddels circa 40 bewoners en ondernemers aangemeld. Ook hier schuiven collegeleden aan tafel aan, waar zij ideeën , suggesties en opmerkingen delen. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur.

123PCcenter Eibergen wint publieksprijs computerwebwinkel 2017

Eigenaar André Ouwendijk met de ICTWaarborg Publieksprijs. Foto: Rob Weeber

EIBERGEN - In the Harbour Club in Amsterdam werden op 29 juni voor de 13de keer de ICTWaarborg Awards uitgereikt aan Nederlandse ICT bedrijven. Aan de verkiezing deden 5000 bedrijven mee die allemaal gemeen hebben dat hun kernactiviteit op de ICT is gericht. De ICTWaarborg Awards kent twee soorten prijzen, publieksprijzen en vakprijzen. Binnen de eerste categorie wordt bovendien onderscheid gemaakt tussen provinciale winnaars en een landelijk winnaar. Aan het eind van de avond werd het Eibergse bedrijf 123PCcenter van André Ouwendijk verkozen tot Beste Computerwebwinkel 2017 van de provincie Gelderland.

Door Rob Weeber

Bij de verkiezing wordt naar twee criteria gekeken, het aantal beoordelingen op verschillende portals, waaronder de portal computerwinkels.nl, en de gemiddelde score van de beoordelingen. Het bedrijf dat het best beoordeeld is, en de meeste stemmen heeft gekregen, is de uiteindelijke winnaar. De periode die voor de verkiezing meetelde was 31 maart 2016 tot en met 24 maart 2017. 123PCcenter behaalde vijf sterren, het maximaal haalbare. Eigenaar Andre Ouwendijk is enorm verrast met de uitslagen tegelijkertijd trots op zijn prijs. Het toont volgens hem aan dat ook kleine bedrijven de grote kunnen verslaan, als ze maar goed en continu presteren en innovatief zijn. 123PCcenter is geheel gericht op gebruikte computers en (nieuwe) onderdelen/randapparatuur van de A-merken zoals Dell, HP en Lenovo. De (web)winkel onderscheidt zich door het grote aanbod kwalitatief goede apparatuur, de buitengewone service en snelle levertijd. Daarnaast staat betrouwbaarheid hoog in het vaandel. De eigen reparatieafdeling bijvoorbeeld bezit een grote kennis van het vakgebied en is in staat om vrijwel ieder probleem in eigen huis op te lossen. De webwinkel 123PCcenter is in 2012 opgericht. De fysieke winkel bestaat sinds 2013. Niets staat dus het nog jonge bedrijf in de weg om op de ingeslagen weg verder te gaan en door te groeien tot webwinkel nummer één van Nederland.
Men vindt 123PCcenter Eibergen in de J.W. Hagemanstraat 2 in Eibergen. Telefoon 0545-74 50 00.

In vuur en vlam in de Oude Mattheüs

EIBERGEN - In de Oude Mattheüs, Grotestraat 50 in Eibergen, is een expositie te zien met het thema 'in vuur en vlam'.

Veel mensen hebben een passie die heel belangrijk is in hun leven. Ooit werden zij door 'iets' gegrepen en besloten hiermee zelf ook aan de slag te gaan.
Het verrijkt hun leven en zij zouden het niet graag willen missen. Zo laten onder andere een vogelkenner, dirigent, iconenschilderes en gepassioneerd Koninklijk Huis verzamelaar bezoekers kennis maken met hun passie.
Men kan de zeer verschillende onderwerpen bekijken, en soms ook beluisteren. Ook het orgel wordt zo nu en dan bespeeld door een gepassioneerde organist. Koffie en thee maken het geheel nog aantrekkelijker.

De expositie is vanaf 1 juli elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 14 uur tot 16.30 uur. Op Monumentendag 2017, op zaterdag 9 september sluit de expositie weer. 's morgens is er orgelspel en 's middags zijn er twee sprekers met interessante verhalen: Om 14.30 uur: zal Bert Westhuis, Imker, vertellen over zijn passie: bijen en bijenvolken. Om 15.30 uur : zal Casper Dekker, dieren preparateur, iets vertellen van zijn fascinaties over dieren en insecten.

Zwemvierdaagse in Rekken. Foto: PR Foto: Verona Westera

Zwemvierdaagse in Natuurbad Rekken

REKKEN - Begin de zomervacantie sportief met de zwemvierdaagse in Natuurbad Rekken. Van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli wordt weer de jaarlijkse zwemvierdaagse gehouden in het Natuurbad in Rekken. Er kan gezwommen worden tussen 18.00 en 20.00 uur. Kinderen tot en met 10 jaar en 65-plussers zwemmen 250 meter per avond (10 baantjes) en vanaf 11 jaar kan men 500 meter per avond zwemmen. Uiteraard ontvangen deelnemers bij vier avonden zwemmen een medaille. Om even bij te komen staat er warme chocomel of koffie klaar met iedere avond weer iets anders lekkers erbij. Wie op een van avonden niet kan, kan ook op maandag 17 juli starten. De kosten zijn € 5 per deelnemer. Het bad is te vinden aan de Van Ouwenallerlaan 35. Alle informatie over het zwemseizoen 2017 staat op de site of Facebook Zwembad Rekken.


www.zwembadrekken.nl

Berkellandse Uitdaging
Vervolg van voorpagina

Maandagavond was de themabijeenkomst 'vrienden maken', waarbij alle partners en vrienden van de Berkellandse Uitdaging waren uitgenodigd op de Kruidenhof De Mallum in Eibergen. Onder de aanwezigen waren ook de wethouders Marijke van Haaren en Han Boer, als vertegenwoordiger van partner gemeente Berkelland. Doel was elkaar bij te praten over de stand van zaken en tegelijk input te verkrijgen met betrekking tot nieuwe zienswijzen en kansen. Aan het eind van de avond werden er houten puzzelstukjes uitgedeeld, gemaakt door de cliënten van Estinea, de organisatie die in de Achterhoek meer dan 850 mensen met een beperking ondersteunt.
Uiteindelijk vormden de puzzelstukje hun impressie van het logo van de 'vrienden van de Berkellandse Uitdaging' met een stukje tekst. De Berkellandse Uitdaging staat midden in de sociale samenleving als het gaat om verbinding en oplossing van hulpvragen vanuit allerlei stichtingen en verenigingen en verwerkt zo'n 280 aanvragen per jaar. Wie meer wil weten over de Berkellandse Uitdaging, alle partners en vrienden, haar activiteiten en de mogelijkheid om ook partner of vriend te worden, kan terecht op: www. Berkellandseuitdaging.nl.

'Kijk naar wie ik was'

REGIO - De boodschap op het dementiesymposium van 21 juni in Lievelde was helder: blijf goed kijken naar mensen met dementie, wie zij waren en wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Op het symposium werd uitgelegd hoe de hersenen van iemand met dementie worden aangetast. Dat heeft grote gevolgen voor de manier waarop iemand reageert en verandert als mens. Op het toneel werd zichtbaar gemaakt hoe een echtpaar daar in het dagelijks leven mee worstelt.

Want het vraagt veel van de naasten om te accepteren dat iemand verandert. Ook al begrijpen we iemand niet: het serieus nemen van gevoelen, luisteren en contact maken blijft de basis om goede momenten samen te houden. Maar moeilijk is het wel, meebewegen met de mensen met dementie en de eigen plannen en meningen los te laten.
Een andere boodschap was: praat over de ziekte, met de mensen met dementie die zich onzeker en eenzaam kunnen gaan voelen. En overleg samen als naasten en als hulpverleners. Want juist samen kan men zorgen delen, en beter tot oplossingen komen om het leven van mensen met dementie te verlichten. Meer kennis over dementie maakt dat de de omgeving een stukje dementievriendelijker kan worden gemaakt. Want mensen met dementie hebben net als iedereen de behoefte om erbij te blijven horen en van betekenis te blijven.
De drukbezochte bijeenkomst in Lievelde werd georganiseerd door het Netwerk Dementie Oost Achterhoek en was bedoeld voor naasten en beroepskrachten die te maken hebben met dementie.

Borduurwerken van Rikie Oltwater te zien tijdens 'De karke is lös'

EIBERGEN/GEESTEREN - In de hervormde kerk in Geesteren zijn borduurwerken van Rikie Oltwater uit Eibergen te zien tijdens 'De karke is lös' Meer dan 200 stukken heeft Rikie inmiddels gemaakt. In haar atelier zijn de wanden behangen met haar borduurkunst. Geborduurde schilderijen, kussens, bedovertrekken, franse speldenkussens. Rikie legt haar hele ziel en zaligheid in het borduren. De Oude Mattheuskerk in Eibergen maakte ze met ruim 32000 kruisjes. Dit stuk is voor het eerst te zien op deze tentoonstelling. Ook nieuw zijn de geborduurde woningen van hun twee kinderen. De expositie is geopend elke woensdag vanaf 12 juli tot en met 30 augustus van 10.30 tot 16.00 uur. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. De kerk in Geesteren ligt aan de pas uitgebrachte fietsroute voor fietsen met trapondersteuning, de Berkelland Natuur en Kernenroute (52 km). de route is te koop voor € 1 bij de VVV in Ruurlo, Neede, het informatiepunt in Borculo en bij Boekhandel Gellekink in Eibergen.

Zwemvierdaagse in Natuurbad Rekken

REKKEN - Begin de zomervacantie sportief met de zwemvierdaagse in Natuurbad Rekken. Van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli wordt weer de jaarlijkse zwemvierdaagse gehouden in het Natuurbad in Rekken.

Er kan gezwommen worden tussen 18.00 en 20.00 uur. Kinderen tot en met 10 jaar en 65-plussers zwemmen 250 meter per avond (10 baantjes) en vanaf 11 jaar kan men 500 meter per avond zwemmen. Uiteraard ontvangen deelnemers bij vier avonden zwemmen een medaille. Om even bij te komen staat er warme chocomel of koffie klaar met iedere avond weer iets anders lekkers erbij.
Wie op een van avonden niet kan, kan ook op maandag 17 juli starten.
De kosten zijn € 5 per deelnemer. Het bad is te vinden aan de Van Ouwenallerlaan 35. Alle informatie over het zwemseizoen 2017 staat op de site of Facebook Zwembad Rekken.

Liefdevolle presentatie van 'Liefdespad Ruurlo'

De presentatie van Het Liefdespad' door van links naar rechts: Jeroen Erveraert Martine en Bert van Zijtveld. Foto Gerhard Weevers, Achterhoek Nieuws

Idee wordt omarmd door tientallen 'founders'

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

De presentatie van Het Liefdespad' door van links naar rechts: Jeroen Erveraert Martine en Bert van Zijtveld. Foto Gerhard Weevers, Achterhoek Nieuws

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken." Een complete sfeerimpressie is te zien op www.achterhoekfoto.nl.

Fietstocht de boer op

HAAKSBERGEN - Op donderdag 3 augustus stellen vier bedrijven hun bedrijf open voor het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur. Deze keer gaat de tocht richting Beckum.

Per deelnemer is een startbewijs á € 2.50, inclusief route en koffiebon, te koop op 3 augustus bij de startplek op de parkeerplaats bij Zwembad De Wilder (Scholtenhagenweg) tussen 9.30 en 12.30 uur. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen gratis onder toezicht van een volwassene meefietsen. Het is verboden honden mee te nemen.

Als eerste is men te gast bij de familie Damveld. Op dit melkveebedrijf worden 120 koeien en bijbehorend jongvee gehouden. De koeien worden gemolken met twee melkrobots. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel: Regenwater wordt opgevangen voor hergebruik en 200 zonnepanelen zorgen voor energie. Tevens is er aandacht voor een koe familie waarvan moeder, kleindochter en achterkleindochter tezamen 300.000 liter hebben gegeven. Op deze locatie wordt koffie geschonken.

De tweede locatie is het biologische melkveebedrijf van Frans, José en Geert-Jan Breukers in Beckum. Zij houden 50 melkkoeien in een potstal. Opmerkelijk zijn de diverse kleurslagen van hun dieren. Zij werken met veel oog voor biodiversiteit: Door onder andere het planten van hagen en door het kruidenrijke gras is het aantrekkelijk voor wild, bijen en vogels.

Dan gaat de tocht richting loon- en grondverzetbedrijf Roossink. Naast alle machines en techniek is er ook aandacht voor mens en dier. Erna heeft een praktijk voor voetreflextherapie en voeding en Gerard is imker. Op deze locatie worden pannenkoeken geserveerd.
Het laatste bedrijf in de route is van Alfons en Marjo Aarnink. Zij runnen een boerderij met biologische legkippen. De hoge eisen die gesteld worden aan onder andere het dierwelzijn en de leefruimte voor hun kippen geven meerwaarde aan de eieren ten opzichte van scharreleieren.
Hier is er gelegenheid om nog wat na te praten onder het genot van een drankje.

Postuum eerbetoon aan overleden Beltrummer

Jan Kok, Fons Bokkers en Frans Roerdink hebben de klus geklaard. Het bord hangt. Foto: Henri Walterbos

'Schuilhut Henk Wolterinck'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - De 23 kilometer lange Kerkepadenroute rondom Beltrum mag zich in een grote belangstelling verheugen. De prachtige route door het fraaie landschap werd de afgelopen jaren op diverse plekken meer en meer verfraaid nog met in het Sonderspad het beeld 'Karkgang,' met een Mariakapel , rode beuken, knotwilgen en in 2006 eveneens een wilgentakkenhut, naar een idee en ontwerp van Beltrummer Henk Wolterinck, 'van de Foeke'. De door Henk en vrijwilligers van de Kerkepaden Beltrum aangelegde wilgentakkenhut gaat sinds afgelopen weekend niet meer naamloos door het leven. De hut kreeg de naam 'Schuilhut Henk Wolterinck,' naar de naam van de bedenker, die eerder dit jaar, op 9 februari, overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Het idee werd geopperd het hutje zijn naam te geven.

Verdiend
Zaterdagmorgen zijn het Fons Bokkers, Jan Kok en Frans Roerdink die druk in de weer zijn het naambord 'Schuilhut Henk Wolterinck' te plaatsen, boven de ingang van het fraaie wilgentenenbouwsel. "We vonden dat Henk dat verdiende. Hij heeft veel voor de Beltrumse gemeenschap gedaan. We hebben met de familie overlegd en zij vonden het zeer attent. Het hutje betekende veel voor Henk. Op de voorkant van het bidprentje van Henk staat de wilgentakkenhut afgebeeld in een winters tafereel, " vertelt Bokkers, terwijl Jan Kok aanvult wat de Beltrummer zoal gedaan heeft voor zijn geliefde Beltrum. "Hij was in alles van het dorp geïnteresseerd. Hij was bij het voetbal en de toneelgroep, hij was collectant in de kerk, cursusleider boomverzorging, zat in de organisatie van de bejaardentocht en hielp mee het hutje te onderhouden." Dan vertelt Bokkers verder over het ontstaat van de hut. "Henk had een wilgentenenhut in Duitsland gezien en wilde hier ook zoiets maken in de vorm van een kerk, omdat het aan de kerkepaden lag. Binnenin kun je de zij uitgang nog goed zien."

Natuurlijk geheel
Na de bouw bleef Henk de grote animator voor het onderhoud van zijn eigen creatie. "Dat was veel werk, want die takken groeien sneller dan je denkt," weet Bokkers. "Het gaat erg goed met het hutje. Het wordt steeds dichter. Met drie man houden we het nog bij. Tot eind vorig jaar kwam Henk zelf ook nog en ging hij op het bankje zitten en keek hij toe." Het was Leo Scharenborg, buurman van de 'wilgentenenkerk' die het idee opperde een gedenkplaatje bij de schuilhut te plaatsen, ook nog eens nabij het bedrijf van Wolterinck. "Omdat het een natuurlijk geheel is wilden wij het ook zo natuurlijk mogelijk houden en heeft Frans Roerdink bij Kolkman een eiken plank geregeld en er de naam van het hutje in gezet," wijst Bokkers naar boven en begint Roerdink te lachen. "Ik had 't bord kloar, kump Jan Kok binnen en zeg; 'Ie bunt de C vergetten. Wolterinck is met ck. Ik bun Roerdink met k. Heb ik Wolterink ok zo edoane. D'r zat ne noes in, heb ik den d'r oet ehaald en een ni-j stuksken in ezat," vertelt Roerdink die er nu zelf hard om kan lachen. Afgelopen zondag werd het bord in het bijzijn van familie onthuld.

Poolse diabetespatiëntjes genieten van vakantie

De kinderen zijn tot en met 22 juli in Borculo. Foto: PR

Pax Kinderhulp zet zich in voor kansarme kinderen uit Katowice

BERKELLAND - Tot en met 22 juli verblijven 22 Poolse kinderen in een vakantieboerderij in Borculo. Toon Baakman is voorzitter van de Borculose afdeling: "Deze diabetes patiënten komen uit sociaal zwakke gezinnen en leren tijdens de vakantie om te gaan met hun ziekte."

Door Susanne ten Have

Elk jaar zet de stichting zich in om kinderen uit landen als Bosnië, Armenië of Wit-Rusland een fijne vakantie te geven. De Borculose afdeling van Pax Kinderhulp krijgt al jaren lang een groep kinderen uit het Poolse Katowice, een voormalige mijnstreek in het zuidelijke gedeelte. "Andere groepen in Nederland maken ze gebruik van gastgezinnen. Maar wij vangen ze op in een vakantieboerderij. Het voordeel is dat wij niet hoeven te zoeken naar gastouders, waar de andere afdelingen vaak veel moeite mee hebben", vertelt Toon Baakman. De gepensioneerde Borculoër is zeven jaar betrokken bij de Borculose afdeling van Pax Kinderhulp. "Ze komen met bleke gezichtjes hier en ze gaan met gebruinde kopjes weer terug naar huis", vertelt hij.

Diabetes Type 1
Alle kinderen staan onder behandeling van een ziekenhuis en allemaal leiden ze aan diabetes type 1. Nooit zullen zij genezen van deze ziekte. Tijdens hun verblijf in Borculo leren ze vooral hoe ze om moeten gaan met hun ziekte, zoals het spuiten van insuline. En ze steunen elkaar daarbij. "Er gaat ook een arts vanuit het ziekenhuis met hun mee, een verpleegkundige en vier pedagogisch geschoolden. Zij begeleiden de patiëntjes", zegt Baakman.

De Poolse kinderen zijn in de leeftijd van acht tot dertien jaar en om voor een leuke vakantie naar Nederland over te laten brengen houdt Pax Kinderhulp regelmatig doneeracties, vertelt Baakman. "Vaak leeft het vooroordeel dat Polen een modern land is en dat deze kinderen geen vakantie nodig zouden hebben. Dat klopt, economisch gaat het goed met het land. Maar er heerst daar een grote sociale ongelijkheid. In het zuiden leven de mensen in armoede, mede doordat er weinig werkgelegenheid is, nadat daar de mijnen zijn gesloten. Voor deze kinderen is vakantie vieren niet vanzelfsprekend."

Hulp van Borculose
middenstand

De kinderen krijgen in Borculo een programma, met als hoogtepunten een dagje dolfinarium en een uitje naar attractiepark Hellendoorn. Dit is mede mogelijk dankzij de sponsoring van Borculose ondernemers. "We mogen op uitnodiging van het café –restaurant 't Vierspan een dag daar komen. De kinderen kunnen daar spelletjes doen en ze krijgen een klein cadeautje. En zo krijgen we bijvoorbeeld ook brood van bakker Liebrand."

Tijdens hun drie weken durende verblijf in Borculo houden de Poolse kinderen een dagboek bij. En daar zitten soms leuke reacties tussen, vertelt Baakman. "Zo schreef een meisje dat ze het eten hier zo lekker vond en dat de mensen allemaal bloemen in de tuin hebben. Al deze reacties verzamelen we in een bundel en die geven we aan onze sponsoren."

De Borculose afdeling van Pax Kinderhulp kan altijd een paar helpende handen gebruiken, vooral in de huishouding, maar ook voor andere werkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Toon Baakman 06-54258979.

De Berkel inzending internationale filmfestivals

De Berkel inzending internationale filmfestivals

BERKELLAND - Ruim driehonderd belangstellenden beleefden vrijdagavond de wereldpremière van een documentaire film over de Duitse-Nederlandse rivier De Berkel, tijdens een openluchtvoorstelling op de grens in Oldenkotte.

Burgemeesters van Berkelsteden, vertegenwoordigers van toeristische organisaties, leden van de Derde Berkelcompagnie, ondernemingen, stichtingen en betrokkenen bij de vermarkting van het Berkeldal werden vijf en tachtig minuten geboeid door schitterende filmbeelden van de rivier en de verhalen van een dozijn Duitse en Nederlandse aanwonenden.

De Filmwerkstatt in Münster produceerde de film naar een idee van de Achterhoekse gepensioneerde journalist Willem Kootstra in Neede, die ook de regie voerde, samen met de Duitse filmmaakster Anna Schlottbohm.

De algemene reactie van het publiek was: een mooie film met knap camerawerk van de Duitse cineast Rainer Komers. De film komt in zoveel mogelijk bioscopen en filmhuizen in het Berkeldal en zal binnenkort bovendien op dvd worden uitgebracht.

'De Berkel' wordt bovendien ingezonden naar internationale filmfestivals. "Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Wie weet slepen we een Oscar in de wacht", zei een van de filmmakers.

Forse schade na kop-staartbotsing op N18

EIBERGEN - Donderdagavond 6 juli zijn twee personenauto's met elkaar in botsing gekomen op de N18 tussen Groenlo en Eibergen. Het ongeval vond plaats rond 17.45 uur. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Beide voertuigen raakten beschadigd. Één van de auto's moest worden afgesleept. Het verkeer op de N18 ondervond enige hinder door het ongeval. De oorzaak is niet bekend.

Otilia en Django vermist

NEEDE/RUURLO - Otilia wordt vermist vanaf de Zuivelweg. Ze is een poes van 9 jaar oud, blauwgrijs gestreept met een witte neus/bek, witte borst/buik en witte voetjes.

In Neede is kater Django zoek. Hij is een kruising Maine Coon. Django is cypers/grijs gestreept met een witte neus en witte bef, hij is gecastreerd.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088-0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Film De Berkel inzending internationale filmfestivals

BERKELLAND - Ruim driehonderd belangstellenden beleefden vrijdagavond de wereldpremière van een documentairefilm over de Duitse-Nederlandse rivier De Berkel, tijdens een openluchtvoorstelling op de grens in Oldenkotte.

Burgemeesters van Berkelsteden, vertegenwoordigers van toeristische organisaties, leden van de Derde Berkelcompagnie, ondernemingen, stichtingen en betrokkenen bij de vermarkting van het Berkeldal werden vijf en tachtig minuten geboeid door schitterende filmbeelden van de rivier en de verhalen van een dozijn Duitse en Nederlandse aanwonenden.
De Filmwerkstatt in Münster produceerde de film naar een idee van de Achterhoekse gepensioneerde journalist Willem Kootstra in Neede, die ook de regie voerde, samen met de Duitse filmmaakster Anna Schlottbohm.
De algemene reactie van het publiek was: een mooie film met knap camerawerk van de Duitse cineast Rainer Komers. De film komt in zoveel mogelijk bioscopen en filmhuizen in het Berkeldal en zal binnenkort bovendien op dvd worden uitgebracht.
'De Berkel' wordt bovendien ingezonden naar internationale filmfestivals. "Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Wie weet slepen we een Oscar in de wacht", zei een van de filmmakers.

Karlijn eerste en vierde op kringkampioenschap

EIBERGEN - De Eibergse Karlijn Olde Klieverik heeft zaterdag meegedaan aan de kringkampioenschappen van kring Reggedal. Zij behaalde een eerste en vierde plaats in de klasse M2 /DE en werd daarmee reservekampioen. Karlijn en haar pony The King mogen 29 juli deelnemen aan de Overijsselse kampioenschappen in Bentelo. Ze rijdt voor de Sterruiters.

Karlijn eerste en vierde op kringakampioenschappen

Karlijn en The King. Foto: PR

EIBERGEN - De Eibergse Karlijn Olde Klieverik heeft zaterdag meegedaan aan de kringkampioenschappen van kring Reggedal. Zij behaalde een eerste en vierde plaats in de klasse M2 /DE en werd daarmee reservekampioen.
Karlijn en haar pony The King mogen op 29 juli deelnemen aan de Overijsselse kampioenschappen in Bentelo. Ze komen uit voor de Sterruiters.

Crematorium Haarlo in augustus in gebruik

HAARLO - Al maanden wordt er druk gewerkt en zie je door de bosschages de contouren verschijnen. Nog even en het crematorium 'Hart van Berkelland' in Haarlo wordt werkelijk in gebruik genomen. De verwachting is dat dat in augustus het geval is.

Door Rob Stevens

Gert Brinkhorst exploiteert sinds 2011 in Zutphen een crematorium. Enkele jaren geleden kocht hij landgoed 't Aamschot om er een tweede crematorium te gaan realiseren. Hij heeft bij de gemeente voor de vestiging in Haarlo een vergunning aangevraagd voor de vestiging van het crematorium, het bewaren van asbussen en het verstrooien van as. Dat is verplicht in het kader van de wet op de lijkbezorging. Deze heeft wet heeft ten doel de lijkbezorging zoals dat heet, in goede banen te leiden. De aanvraag deed Brinkhorst namens het exploiterende bedrijf Crematorium Hart van Nederland B.V.. Eerder werd in 2014 het benodigde bestemmingsplan vastgesteld en in 2016 de omgevingsvergunning.
Het crematorium komt op het landgoed 'Het Aamschot'. Het hoofdgebouw op dit landgoed werd in de jaren 50 gerealiseerd. Het had als functie de ontvangst van zakenrelaties van de firma Meilink Industriële Verpakkingen in Borculo. Daar komt nu dus een crematoriumgebouw voor in de plaats met parkeerruimte voor 165 auto's. Voor nabestaanden is er na de plechtigheid cateringservice beschikbaar. Verder is er kantoorruimte, een strooiveld, een urnenwand en urnenbos.

Geschiedenis komt tot leven bij Historisch Festijn

Een speciaal doe- en genietplein voor kinderen

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Kinderplein
Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken.

Vikinger vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig, die in mei van dit jaar deelnam aan 'The Battle of the Nations', de wereldkampioenschappen in deze tak van sport in het Spaanse Barcelona.

Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn. Het wordt niet alleen bewoond door de adel en gegoede burgerij uit die tijd. In de kelders van het kasteel vind je een veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Rondgang muziek- vereniging Euphonia

Karlijn en The King. Foto: PR

EIBERGEN- Op woensdag 12 juli maken de drumfanfare en minirettes van Euphonia een rondgang maken door de wijk de 'Westenesch'. Om 19.30 uur vertrekken zij vanaf het Spieker. Deze rondgang staat in het teken van het 120-jarige bestaan van Koninklijke Muziekvereniging Euphonia.

Burgemeesters ruilen twee dagen van plek

BERKELLAND/VREDEN - Dr. Christoph Holtwisch, burgemeester van Vreden neemt volgende week twee dagen het werk van burgemeester Van Oostrum van Berkelland over. Van Oostrum gaat die dagen in Vreden aan de slag al burgemeester. Op 12 en 13 juli vindt de uitwisseling plaats.

Burgemeesters ruilen van plek

Burgemeesters ruilen van plek

BERKELLAND/VREDEN - Dr. Christoph Holtwisch, burgemeester van Vreden neemt volgende week twee dagen het werk van burgemeester Van Oostrum van Berkelland over. Van Oostrum gaat die dagen in Vreden aan de slag al burgemeester. Op 12 en 13 juli vindt de uitwisseling plaats.

Achterhoeks Streekfestival voor jong en oud

Oude ambachten op het festival.

EIBERGEN - Afgelopen weekend vond het Achterhoeks Streekfestival plaats. Het was de derde editie van het festival. Muziek en theater stonden centraal op het festival dat in en bij het openluchttheater Eibergen werd gehouden.

Foto's: Susanne ten Have

Raaf Theater trok veel bekijks.
Festival voor jong en oud. Foto: Verona Westera
Ganzenhoeders geven een demonstratie. Foto: Verona Westera
Ganzenhoeders geven een demonstratie. Foto: Verona Westera
Foto: Susanne ten Have
Theater en muziek centraal op Achterhoeks Streekfestival.
Theater en muziek centraal op Achterhoeks Streekfestival. Foto: Verona Westera

Diversity Paris brengt tweede sneakerlijn

De tweede sneakerlijnen van Diversity Paris met vooraan de nieuwe All White Sneaker. Foto: Rob Weeber

BORCULO - Het is het succesverhaal van de Borculose ondernemer Yorick Versteegen (21 jaar). Oktober 2016 bracht hij zijn eerste sneakerlijn op de markt en nu wordt eerdaags de tweede lijn officieel gelanceerd. Ook deze bestaat weer uit twee exclusieve modellen. Het kenmerkt de nuchtere, jonge ondernemer uit de Achterhoek die precies weet wat hij wil.

Door Rob Weeber

"Ik ben van jongst af aan al geïnteresseerd in sneakers. De markt echter wordt gedomineerd door massaproductie met een prijsvariatie van zo'n 200 tot 700 euro en zelfs nog hoger. Wat ik echter miste, was een exclusieve, betaalbaar sneaker. Dus ben ik zelf in dat gat gedoken en mijn eigen lijn gaan ontwerpen, Diversity Paris. Diversity zegt iets over de verscheidenheid en Paris verwijst natuurlijk naar de modehoofdstad van Frankrijk. Ik ben gaan schetsen en tekenen en daarmee naar een schoenenfabrikant in Portugal gegaan. Natuurlijk was ik qua aantal niet interessant, maar het concept en mijn enthousiasme sprak de fabrikant wel erg aan en hij beloofde me te verder te helpen. Inmiddels brengen we dus de tweede lijn op de markt en verloopt de samenwerking erg plezierig."
De sneakers die Yorick ontwerpt voldoen allemaal aan zijn voorwaarden. Ze moeten exclusief qua modelopbouw en productieaantal zijn, volledig handgemaakt van het beste leersoort, exclusief verkrijgbaar en vooralsnog 199 euro kosten. Is de eerste productiebatch eenmaal uitverkocht, dan zal er geen tweede van dat model volgen. Zo blijft het exclusief. De eerste lijn bestond uit een nubuck schoen en een gladde schoen. Het onderscheidde zich onder meer door het python design aan de zijkant dat een wat ruwere uitstraling gaf. De tweede lijn betreft eveneens twee hoge modellen, maar zijn beide glad. Ze dragen de mooie namen Super Color Sneaker (een gladde witte schoen met een design van fel gekleurde verfspetters) en All White Sneaker (een geheel gladde witte schoen). Zijn inspiratie voor de tweede lijn haalde uit het oppimpen van bestaande sneakers van andere merken. Met de tweede sneakerlijn komt tevens een einde aan de zogenaamde 001 lijn, waaronder de eerste vier sneakers vielen. De volgende lijn wordt een lijn met lage sneakers, zo verklapt Yorick alvast, en krijgt een ander serienummer. Hoewel hij met een schoenenfabriek samenwerkt, doet hij alle promotie zelf. Voor een deel natuurlijk via de social media, maar ook via vakbladen als The right Size, het vakblad voor de schoenmode. Het tijdstip is nu nog te vroeg, maar de lancering van een nieuwe lijn via een tijdelijk pop up winkel zit zeker ook in de planning. Waarschijnlijk wordt dit dan Amsterdam, wat beter aansluit bij de internationalisering van zijn merk. Inmiddels vinden de modellen hun weg naar meerdere uithoeken, tot en met Miami toe. Dat zegt iets over de kracht van zijn modellen en zeker ook over de marketingstrategie die erachter steekt. Ondanks het stijgende succes blijft Yorick echter nuchter. "Natuurlijk is ondernemen een vak dat je moet leren, vooral in de praktijk. In het prille begin bijvoorbeeld had ik een ontwerpfout gemaakt, maar kwam daar pas achter toen ik het prototype in handen had. De fabriek echter produceert precies zoals ik het opgeef. Dat heeft ook met de verantwoordelijkheid over de gemaakte fouten te maken. Gelukkig is er na het prototype ook nog een sample model voordat de definitieve productie van start gaat." De modellen, met uitzondering nog van de All White Sneaker, zijn te zien op: www.diversityparis.com


Mountainbikeroute De Graafschap krijgt facelift

Foto: Stan Bouman

BERKELLAND - Mountainbikeroute De Graafschap in de Achterhoek kan wel wat meer uitdaging gebruiken, zodat hij meer mountainbikers trekt. Op initiatief van de Lochemse Wielerclub De Paaschberg besloten de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Zutphen, Lochem om hier samen met Stichting Achterhoek Toerisme werk van te maken. Door een bijdrage van de Provincie Gelderland van € 50.000 is de begroting voor de aanleg van nieuwe paden en uitbreiding van de route nu rond.

Daarmee kan de eerste stap gezet worden richting een volwaardig mountainbikeroutenetwerk in de Achterhoek. Wethouder Bert Groot Wesseldijk, zelf fervent mountainbiker: "De huidige route is door de vele zandwegen en verharde wegen toeristisch recreatief aantrekkelijk maar sportief niet uitdagend. In zo'n mooie omgeving als De Achterhoek kan dat zeker beter. Mooi dus dat er nu concrete stappen gezet worden naar een uitdagende mountainbikeroute. Dat is zeker ook goed voor het toeristisch bedrijfsleven in de Achterhoek".

Singletracks
De route krijgt niet alleen een facelift, maar wordt ook gedeeltelijk aangepast naar meer aantrekkelijke gebieden. Er komt meer uitdaging door de aanleg van singletracks, kronkelende paden van zo'n 80 cm breed die in één richting bereden worden. Bovendien maken deze tracks op een natuurlijke manier gebruik van de aanwezige hoogteverschillen zoals de Lochemse Berg. De singletracks zijn niet alleen spannender dan de huidige paden en wegen, maar remmen meteen de snelheid van de mountainbikers af. Daardoor zijn ze ook veiliger. Bij de aanleg van de route zijn het voorkomen van schade aan de natuur belangrijke uitgangspunten. In de praktijk is ook al bewezen dat aantrekkelijke mountainbikeroutes leiden tot minder gebruik van overige paden. Daardoor ondervinden bijvoorbeeld wandelaars minder overlast.

Fases
Eerste stap die gezet moet worden is het in gesprek gaan met grondeigenaren over de toestemming voor de aanleg van de route. De verwachting is dat in de loop van 2018 kan worden begonnen aan de uitvoering in het veld. Dan gaat het om het bepalen van de exacte loop van de tracks, snoeien en aanleg, inclusief bewegwijzering.

Recreatie en toerisme
In heel Nederland zijn op dit moment 350.000 mountainbikers, die tenminste een keer per maand mountainbiken. En dat aantal groeit nog steeds. 50% van de mountainbikers laat de keuze voor een vakantie of weekendje weg afhangen van de mogelijkheden om te mountainbiken. Ongeveer 40% neemt zijn fiets mee op familievakanties. Gezien haar potentie zou De Achterhoek een topbestemming voor mountainbikers moeten zijn. Bij de marketing rondom de route wordt daarom nadrukkelijk het toeristisch bedrijfsleven betrokken.


Mountainbikeroute De Graafschap krijgt facelift

Foto: Stan Bouman Foto: Verona Westera

BERKELLAND - Mountainbikeroute De Graafschap in de Achterhoek kan wel wat meer uitdaging gebruiken, zodat hij meer mountainbikers trekt. Op initiatief van de Lochemse Wielerclub De Paaschberg besloten de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Zutphen, Lochem om hier samen met Stichting Achterhoek Toerisme werk van te maken. Door een bijdrage van de Provincie Gelderland van € 50.000 is de begroting voor de aanleg van nieuwe paden en uitbreiding van de route nu rond.

Daarmee kan de eerste stap gezet worden richting een volwaardig mountainbikeroutenetwerk in de Achterhoek. Wethouder Bert Groot Wesseldijk, zelf fervent mountainbiker: "De huidige route is door de vele zandwegen en verharde wegen toeristisch recreatief aantrekkelijk maar sportief niet uitdagend. In zo'n mooie omgeving als De Achterhoek kan dat zeker beter. Mooi dus dat er nu concrete stappen gezet worden naar een uitdagende mountainbikeroute. Dat is zeker ook goed voor het toeristisch bedrijfsleven in de Achterhoek".

Singletracks
De route krijgt niet alleen een facelift, maar wordt ook gedeeltelijk aangepast naar meer aantrekkelijke gebieden. Er komt meer uitdaging door de aanleg van singletracks, kronkelende paden van zo'n 80 cm breed die in één richting bereden worden. Bovendien maken deze tracks op een natuurlijke manier gebruik van de aanwezige hoogteverschillen zoals de Lochemse Berg. De singletracks zijn niet alleen spannender dan de huidige paden en wegen, maar remmen meteen de snelheid van de mountainbikers af. Daardoor zijn ze ook veiliger. Bij de aanleg van de route zijn het voorkomen van schade aan de natuur belangrijke uitgangspunten. In de praktijk is ook al bewezen dat aantrekkelijke mountainbikeroutes leiden tot minder gebruik van overige paden. Daardoor ondervinden bijvoorbeeld wandelaars minder overlast.

Foto: Stan Bouman Foto: Verona Westera

Fases
Eerste stap die gezet moet worden is het in gesprek gaan met grondeigenaren over de toestemming voor de aanleg van de route. De verwachting is dat in de loop van 2018 kan worden begonnen aan de uitvoering in het veld. Dan gaat het om het bepalen van de exacte loop van de tracks, snoeien en aanleg, inclusief bewegwijzering.

Recreatie en toerisme
In heel Nederland zijn op dit moment 350.000 mountainbikers, die tenminste een keer per maand mountainbiken. En dat aantal groeit nog steeds. 50% van de mountainbikers laat de keuze voor een vakantie of weekendje weg afhangen van de mogelijkheden om te mountainbiken. Ongeveer 40% neemt zijn fiets mee op familievakanties. Gezien haar potentie zou De Achterhoek een topbestemming voor mountainbikers moeten zijn. Bij de marketing rondom de route wordt daarom nadrukkelijk het toeristisch bedrijfsleven betrokken.


Red Devil achtste

RUURLO – Het Devil Tractorpullingteam Ruurlo stond afgelopen vrijdag in de 4500 Supersportklasse aan de start voor een competitiewedstrijd in Putten. Wim Hendriksen stuurde de Red devil naar een achtste plaats.

Wim Henriksen moest als vierde aanhaken, dus veel tijd om te kijken naar voorgangers was er niet. De baan lag er perfect bij dus daar kon het niet aan liggen. Er werd twee keer een proeftrek verreden en na de tweede trek bleef de afstelling van de sleepwagen staan. "Dit hield in dat er eigenlijk maar een deelnemer voor ons was waar we naar konden kijken hoe die het deed. En op zo'n moment moet je dan snel een beslissing nemen over hoe je de wedstrijd ingaat. Vorig jaar had Wim in de hoogste versnelling gereden en dat pakte toen goed uit. En omdat de baan er net zo bij lag werd er besloten om in de hoogste versnelling weg te gaan. Hij kwam na het optoeren goed weg en ging ook mooi recht over de baan. Helaas kwam hij niet verder dan 98,64 meter. Het was, bleek achteraf, toch een versnelling te hoog te zijn. Maar dat zijn nu eenmaal beslissingen die je op zo'n moment snel moet nemen. Verder klopte alle technische gegevens bleek achteraf en dat is iets wat ook heel belangrijk is. Helaas kwamen we niet verder dan een achtste plaats en zijn daardoor een plaatsje gezakt in de tussenstand voor de competitie. We staan nu op plek vijf. Maar het verschil met de nummer drie is klein. We geven de moed nog niet op want er komen nog een aantal wedstrijden", zo verklaarde pr-man Robert Hendriksen.
De eerstvolgende wedstrijd voor de Red Devil is op zaterdag 29 juli in Harskamp.

Wandeling: Oude en nieuwe landgoederen

Van links naar rechts: Rob van 't Hooft, Astrid Bent, Harm Wassink en Gérike Terwel. Foto: PR Foto: Verona Westera

WINTERSWIJK - Op zondagmiddag 16 juli houden de afdeling Oost-Achterhoek van de KNNV en het IVN een natuurwandeling met als thema: oude en nieuwe landgoederen. De start is om 14.00 uur vanaf het parkeerplaatsje aan de Kotmansweg, in Winterswijk-Miste. Deze parkeerplaats is per auto alleen te bereiken vanaf de Heenkamppieperweg.

Rond Winterswijk liggen een aantal landgoederen. Veel daarvan zijn al heel oud. Ze kenmerken zich onder andere door oud geboomte. De meeste zijn halverwege de 19e eeuw ontstaan toen de markegronden verdeeld werden. De scholtenboeren eigenden zich veel markegronden toe. Veel van de grond kon nog niet ontgonnen worden en daar zijn toen bomen op geplant. In de loop der jaren zijn hier gebieden met hoge natuurwaarden ontstaan. Maar ook in deze tijd ontstaan landgoederen.
Maar hoe pakken deze nieuwe landgoedeigenaren het aan? Wat men onder andere doet om op deze nieuwe landgoederen natuurwaarden te creëren, is goed te zien op landgoed Kotmans. Er kan een goed vergelijk gemaakt worden met de oudere landgoederen in de buurt. Aanmelden voor deze excursie is niet nodig. Deelname is gratis. Voor de koffie of thee halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Reünie voor oud- medewerkers Pelkwijk

WINTERSWIJK - Op zaterdagmiddag 30 september wordt er een reünie gehouden voor oud-medewerkers van Woonzorgcentrum de Pelkwijk in Winterswijk. De reünie is bestemd voor medewerkers die in de periode van 1972 tot en met 2002 in dienst zijn geweest van de Pelkwijk. De reünie begint om 16.00 uur bij Partycentrum The Gallery Meddosestraat 8 in Winterswijk

De reüniecommissie bestaande uit Gea te Kronnie, Rob van 't Hooft, Astrid Bent, Harm Wassink en Gérike Terwel, is al enkele maanden bezig oud-medewerkers te benaderen via Facebook. Hierdoor hebben zich inmiddels al 65 medewerkers opgegeven. Volgens de commissie zijn er nog veel meer oud collega's die dit leuk vinden en erbij willen zijn om herinneringen op te halen.

Mensen die er bij willen zijn kunnen zich hiervoor opgegeven via Facebook, of via de mail reuniepelkwijk@gmail.co, of bellen 06-10057089. Wie nog oude foto's of filmpjes heeft kan dat melden. Dan kan er een collage gemaakt worden.

Wandeling: Oude en nieuwe landgoederen

Van links naar rechts: Rob van 't Hooft, Astrid Bent, Harm Wassink en Gérike Terwel. Foto: PR Foto: Verona Westera

WINTERSWIJK - Op zondagmiddag 16 juli houden de afdeling Oost-Achterhoek van de KNNV en het IVN een natuurwandeling met als thema: oude en nieuwe landgoederen. De start is om 14.00 uur vanaf het parkeerplaatsje aan de Kotmansweg, in Winterswijk-Miste. Deze parkeerplaats is per auto alleen te bereiken vanaf de Heenkamppieperweg.

Rond Winterswijk liggen een aantal landgoederen. Veel daarvan zijn al heel oud. Ze kenmerken zich onder andere door oud geboomte. De meeste zijn halverwege de 19e eeuw ontstaan toen de markegronden verdeeld werden. De scholtenboeren eigenden zich veel markegronden toe. Veel van de grond kon nog niet ontgonnen worden en daar zijn toen bomen op geplant. In de loop der jaren zijn hier gebieden met hoge natuurwaarden ontstaan. Maar ook in deze tijd ontstaan landgoederen.
Maar hoe pakken deze nieuwe landgoedeigenaren het aan? Wat men onder andere doet om op deze nieuwe landgoederen natuurwaarden te creëren, is goed te zien op landgoed Kotmans. Er kan een goed vergelijk gemaakt worden met de oudere landgoederen in de buurt. Aanmelden voor deze excursie is niet nodig. Deelname is gratis. Voor de koffie of thee halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Reünie voor oud- medewerkers Pelkwijk

WINTERSWIJK - Op zaterdagmiddag 30 september wordt er een reünie gehouden voor oud-medewerkers van Woonzorgcentrum de Pelkwijk in Winterswijk. De reünie is bestemd voor medewerkers die in de periode van 1972 tot en met 2002 in dienst zijn geweest van de Pelkwijk. De reünie begint om 16.00 uur bij Partycentrum The Gallery Meddosestraat 8 in Winterswijk

De reüniecommissie bestaande uit Gea te Kronnie, Rob van 't Hooft, Astrid Bent, Harm Wassink en Gérike Terwel, is al enkele maanden bezig oud-medewerkers te benaderen via Facebook. Hierdoor hebben zich inmiddels al 65 medewerkers opgegeven. Volgens de commissie zijn er nog veel meer oud collega's die dit leuk vinden en erbij willen zijn om herinneringen op te halen.
Mensen die er bij willen zijn kunnen zich hiervoor opgegeven via Facebook, of via de mail reuniepelkwijk@gmail.co, of bellen 06-10057089. Wie nog oude foto's of filmpjes heeft kan dat melden. Dan kan er een collage gemaakt worden.