Contact Bronckhorst Midden

12 september 2017

Contact Bronckhorst Midden 12 september 2017


(Ver)bouwen dat het een lieve lust is

De Dorp Boakies leggen even de bouw stil voor de foto. Staand: Koen, Simon, Sander, Jordi en Bjarne. Zittend: Puk en Jeroen. Foto: Alice Rouwhorst

BAAK – Vorig jaar herfst verscheen aan de Pastoriestraat nabij Huize Baak een prachtige hut, gebouwd door kinderen uit het dorp. Helemaal opgebouwd uit natuurlijke materialen die ze in de omgeving vonden; kleine en grote takken met of zonder blad en losse bladeren als dakbedekking.

Door Alice Rouwhorst

Inmiddels is er bijna een jaar verstreken en op de bewuste plek staat nog steeds een hut, dat wil zeggen meerdere hutten, maar nu ook gemaakt van materialen zoals pallets en doeken. Het is eigenlijk een dorp, zoals de bouwers zelf zeggen. Ze noemden zich 'De Hut Boakies', maar dat hebben ze in 'De Dorp Boakies' veranderd. 'Ze' zijn de broertjes Sander en Jeroen, Koen, Bjarne, Puk, Jordi, Thomas, Amber, Simon, Timo en Lise. De één steekt vaker de armen uit de mouwen dan de ander en heeft daardoor ook iets meer in de melk te brokkelen. Als het weer en de tijd het toelaat zijn ze in het dorp aan het bouwen. Daar zijn eerst wel hele bouwvergaderingen aan vooraf gegaan en heuse bouwtekeningen liggen aan het dorp ten grondslag. Tijdens de werkzaamheden hebben ze vaak spoedoverleg, voortkomend uit voortschrijdend inzicht.

Werk aan de winkel in het dorp. Foto: Alice Rouwhorst
Parkeerplaats tegenover de hutten voor De Dorp Boakies. Foto: Alice Rouwhorst

Ieder z'n taak
Ja, De Dorp Boakies pakken het serieus aan. Ieder heeft zo zijn eigen taak en bevoegdheden. Alles wordt overlegd en elke tak wordt op democratische wijze verdeeld. Het ene 'huis' in het dorp is wel wat groter als het andere, net als in het echte leven. Enthousiast laten de bouwers hun verschillende huizen zien. Zo hebben Sander en Puk een ruimte met allerlei (houten) spulletjes op het gebied van de elektronica, zoals mobiele telefoons en I-pads. In de hut van Koen is een grote werkplaats waar hij gereedschap maakt. Bjarne neemt de bestellingen op. De ene stok is een hamer, de ander een zeis. Steekwapens en zwaarden behoren ook tot Koens verantwoordelijkheid. In zijn hut is het zo gezellig dat Familie Pad heeft besloten om er in een hoekje ook zijn intrek te nemen.

Jeroen handelt in tweedehands spullen en Simon zegt dat hij de 'receptie' is. Hij kan iedereen de weg wijzen in het dorp, een soort VVV kantoor dus. Met wat lekkers van huis is het feest in de verschillende huizen helemaal compleet. De één zorgt voor een snoepje, de ander voor een koekje en weer een ander heeft drinken mee. Op het moment zijn ze aan het bepalen waar het stadhuis moet verrijzen en hoe die eruit gaat zien. Toevallige passanten blijven vaak even staan om de bouwwerken te bewonderen en als ze willen krijgen ze een heuse rondleiding van de bouwers door de verschillende hutten.

Lees verder op pagina 7

Vervolg van de voorpagina

De zin om te bouwen is nog steeds onverminderd groot.

BAAK - De eerste hut die vorig jaar verrees hield lang stand. Het bouwwerk bleef een hele tijd onaangeroerd staan, uit respect voor de bouwers. Maar met de intrede van de winter raakte het door achterstallig onderhoud in verval. Het was niet meer te redden, slopen was de enige optie.

Verhuizen
De Dorp Boakies besloten hun geluk elders te zoeken en verhuisden een eind verderop onderaan de gracht langs de singelwal. Ook hier had elke tak en elk hoekje een functie. Van balkon tot vergaderruimte en slaapplek tot speciale vluchtroutes. De spot beviel wel, maar een soort van heimwee naar hun eerste onderkomen bleef. Verkassen dus maar weer…. Van weer één grote hut, na wat tussenfasen is het bouwen van het dorp het stadium waarin de Dorp Boakies nu verkeren.

Aan het werk
De zin om te bouwen is nog steeds onverminderd groot. Na schooltijd hebben ze amper tijd om thuis even wat te drinken, laat staan om te vertellen wat ze gedaan hebben op school. Nee, de werkkleding inclusief werkhandschoenen gaan direct aan en weg zijn ze. Al naar gelang de werkzaamheden verplaatsen ze zich per fiets (= brommer of scooter) of skelter (= auto) met aanhanger voor het vervoeren van diverse bouwmaterialen naar de bouwplek. Benieuwd wat ze nog meer bedenken en hoelang het blijft staan, want ze maken al plannen voor 2018.

Wilko Pelgrom gekozen tot lijsttrekker van het CDA

Wilko Pelgrom gekozen tot lijsttrekker van het CDA

BRONCKHORST - In de algemene ledenvergadering van CDA Bronckhorst, gehouden op donderdag 7 september in Dorpshuis de Horst in Keijenborg, is de heer Wilko Pelgrom (Drempt) gekozen tot lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Wilko is 54 jaar oud, getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in Drempt. Momenteel werkt hij als programmamanager voor het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG, gericht op het sociaal domein. Daarnaast is hij raads- en teamlid van de CDA Fractie. Hij vindt het een eer om lijsttrekker te zijn voor het CDA Bronckhorst.

Servicepunt Steenderen gesloten

STEENDEREN - In verband met de kermis in Steenderen is het bibliotheekservicepunt op vrijdag 15 september gesloten. En, er zijn nieuwe openingstijden.

Vanaf maandag 21 augustus is het servicepunt open op de volgende tijden: Maandag tot en met vrijdag van 12.30-14.30 uur. Als basisschool De Pannevogel geopend is, kunnen leners altijd in de bibliotheek terecht. De apparatuur staat aan. Voor wie hulp nodig heeft, zijn de vrijwilligers aanwezig van 12.30-14.30 uur. Van harte welkom. Meer informatie staat op de website.

Wilko Pelgrom lijsttrekker van het CDA

BRONCKHORST - In de algemene ledenvergadering van CDA Bronckhorst, gehouden op donderdag 7 september in Dorpshuis de Horst in Keijenborg, is de heer Wilko Pelgrom (Drempt) gekozen tot lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Wilko is 54 jaar oud, getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in Drempt. Momenteel werkt hij als programmamanager voor het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG, gericht op het sociaal domein. Daarnaast is hij raads- en teamlid van de CDA Fractie. Hij vindt het een eer om lijsttrekker te zijn voor het CDA Bronckhorst.

Ereronde van Bert-Jan Westendorp

Foto: Liesbeth Spaansen

In een open cabrio werden badmeester Bert-Jan Westendorp en zijn vrouw Yvonne opgehaald van huis voor een ereronde door Steenderen. Eindbestemming was het Zwembad Steenderen.

Baakse Kermis 2017 - 114e editie

Popgunnn staat wederom op het podium tijdens de Baakse Kermis. Foto: PR

BAAK - De 114e editie van de Baakse Kermis staat voor de deur, en ook dit jaar staat de grote tent op het bekende feestterrein. Drie dagen meedansen, meezingen en gewoon ouderwets genieten van een gevarieerd aanbod van veelzijdige en verrassende live-acts. Voor in de feesttent, Café Herfkens, Het Wapen van Baak is voor jong en oud een mooi programma samengesteld.

Zaterdagavond 30 september 21.00 uur: Popgunnn
Alleen de allervetste dance, rock en hiphoptracks knallen live door de speakers zodra deze strakke zeskoppige band het podium betreedt. Na het denderend optreden op de Baakse Kermis 2016 zijn ze op veler verzoek weer terug om ook dit jaar een show neer te zetten. De hits vliegen zonder onderbrekingen om de oren en zorgen keer op keer voor een ongekend fijn muzikaal oorgasme. Als vaste begeleidingsband van de wereldberoemde 90's act '2Unlimited' was de band ook de afgelopen drie jaar te zien in onder andere Sportpaleis Antwerpen, Goffertpark Nijmegen, Malieveld Den-Haag en meerder 90's Festivals in Scandinavië.

Met ijzersterk bedachte Mash Ups en Medleys worden alleen de beste hits moeiteloos aan elkaar geregen en is een uitzinnig groot feest gegarandeerd. Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii, van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90's Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Voeg er héél veel interactie, een flinke dosis CO2, confetti shots en lasers aan toe en daar staat een onvergetelijke liveshow.

De Millennium Showband heeft altijd zin in een feestje. Foto: PR
Spot zorgt voor energieke optredens in de feesttent. Foto: PR

Zondag 1 oktober 15.00 uur en 21.30 uur: Spot
In de rest van het land zijn ze al gesignaleerd, maar met de Kermis zijn ze toch echt in Baak te spotten. Direct na de optocht starten zij met spelen in de feesttent. Wanneer 's avonds de prijsuitreiking geweest is, zijn ze er weer voor een energieke avond vol beweging en bekende nummers.

Maandagavond 2 oktober 13.30 uur: Millennium
"Millennium Showband, altijd zin in een feestje!" Met zo'n instelling past deze band uitstekend op de Baakse Kermis. Na het traditionele vogelschieten, zullen zij de boel overnemen met enthousiasme, kameraadschap en liefde voor muziek.

Programma bij Café Herfkens
Zondag 1 oktober en maandag 2 oktober
De liefhebbers kunnen bij Café Herfkens weer terecht voor een warme hap. Beide dagen is er vanaf 18.00 uur een buffet in de Zaal.

Maandag 2 oktober vanaf 19.00 uur: Kennéh
Kennèh is dé Nederfolkband uit de Achterhoek die al jarenlang zijn onstuimige sporen trekt door het hele land. Inmiddels is Kennèh uitgegroeid tot een volwaardige festivalband. Bewijs hiervan werd geleverd tijdens energieke optredens op festivals als De Zwarte Cross, Huntenpop en De Nijmeegse Vierdaagse Feesten. Binnenkort kunnen ze hier de Baakse Kermis aan toevoegen.

Programma bij Het Wapen van Baak
Zondag 1 oktober en maandag 2 oktober

Ook bij Het Wapen van Baak kunnen liefhebbers terecht voor een warme hap, op beide dagen vanaf 1800 uur. Wie verzekerd wil zijn van een plekje, neemt van tevoren contact op om te reserveren.

Veel leuke activiteiten voor jong en oud

Zaterdag 30 september vanaf 20.00 uur: The Full Circle Band
Zoals de naam al zegt is de cirkel weer rond. Een enthousiaste groep van ervaren muzikanten en zangers staan weer samen op het podium, met een repertoire van West-Coast Music en Country Rock. zoals CSNY, Flying Burrito Brothers, The Band, CCR en Poco.

Zondag 1 oktober vanaf 15.00 uur: Maarten en de Rinaldo's
Een zeer toevallige samenloop van omstandigheden? De drie Epenaren hebben exact dezelfde doopnaam: Rinaldo. De logische naam van het illustere collectief is dus Maarten en de Rinaldo's. Heerlijke Rock 'n Roll om bij mee te swingen.

Maandag 2 oktober vanaf 14.00 uur: CU Rockband
CU is dé Pop-/Rockband uit het Oosten van Nederland. Annemiek, Ivo, Hans, Maarten en André verzorgen een complete show met levendigheid op het podium, gevarieerde muziekkeuze, aangevuld met uitstekende zang. Pop met een Rockrandje.

Dinsdag 3 oktober vanaf 12.00 uur: Het vat leegmaken (met special performance)
Het vat leegmaken is inmiddels een traditie. Dinsdag wordt de kermis afgebouwd, maar niet zonder een goede afsluiter.

Elke dag zijn er diverse activiteiten
Zaterdag 30 september:
13:00 uur: Kermisviering St. Martinuskerk een aansluitend gratis koffie en cake in de feesttent.
14:00 – 17:00 uur: Boak's Got Talent! Iedereen die wat leuks of moois kan mag zich hiervoor opgeven.

Voor jong en oud leuke spelletjes in de feesttent. Met onder andere kegelen, boogschieten, 'schijt je rijk', windbuks schieten, Rad van Fortuin, boodschappendoos, springkussen en meer. Jeugd vogelschieten (10 - 16 jaar). Grabbelton (0 - 4 jaar).

Zondag 1 oktober:
14:00 uur: Optocht met versierde praalwagens, diverse muziekkorpsen, vendeliers en het koningspaar van 2016.

Maandag 2 oktober:
11:00 uur: Diverse activiteiten: Vogelschieten, vogelgooien, schijfschieten, lepeltjesschieten, met muziekvereniging Nieuw Leven.
Boogschieten en kegelen, boogschieten voor kinderen van 6 t/m 8 jaar, kegelen voor kinderen van groep 1 t/m 5.
± 14:00 uur: Zwemflippers race, een beetje gekkigheid tussendoor….

Meer informatie staat op facebook.


www.facebook.com/baaksekermis/

Column

Kralen

Met het inruimen van de nieuwe kast kwamen bakken vol speelgoed tevoorschijn, oude tekeningen gingen door kritische kinderhanden en halve stickervellen stiekem in een vuilniszak. Met een scherp oog bekeken we welke items de nieuwe kast waard waren en welke we nu toch echt ontgroeid raakten. In de week dat ze me betraand vertelde dat het tafelgroepje naast haar niet meer in een man met een mijter en tabberd geloofde, zagen we ineens overal cadeautjes die hij haar cadeau gedaan had.

Of eigenlijk, wij. Want ik zag mijn kans schoon om voor de pepernoten de waarheid de revue te laten passeren. Voordat ze in de ban van zijn schimmel en avonturen weer een jaar mee zou gaan in zijn mythe. Vooral omdat in haar tranen de waarheid al verscholen lag: "Maar ik geloof het nog wel." Omdat ze de grootte van dit geheim liever draagt dan de grote angst dat het niet waar is.

Dus nu weet ze het ook, net als haar zus. Die het zo lief vond dat ik vertelde dat hij wel echt bestaan heeft en zo gul was als wij in stand houden, zodat we steeds blijven jokken om hen zoveel mogelijk te kunnen verwennen. En toen zijn we op Google gaan zoeken wie de 'toneelspelers' waren die al die types zo machtig vertolken, waarna ze gniffelde om hoe wij op het raam hebben geklopt en alle schoentjes in het donker vulden.

De kast kreeg langzaam vorm, uiteraard sprokkelden ze er gaandeweg steeds meer planken bij en moest ik mijn hang naar decoratie steeds meer indammen. En toen ineens, vanonder een vergeten deksel kwamen daar die kraaltjes tevoorschijn, die ze afgelopen december uit de zak haalden. Vier potten in verschillende maten, de onderborden met nopjes en het doorzichtige strijkpapiertje. Mijn hart maakte een sprongetje.

Daar waren ze zomaar ineens, in een stoffen, witte mand. Onder een deksel en uit mijn gedachten. Ons lijmmiddel en rustpunt, een uitweg bij stress, drukte en onoverzichtelijkheid. Strijkkralen. In een tijdloze bezigheid met structuur, precisie en een samensmeltend eindresultaat. We hebben de tafel leeg gemaaid als waren we Irma en Harvey tegelijk en namen enthousiast plaats. Muziek en voorbeelden op de laptop en priegelvingers in de aanslag.

En terwijl ik de kleuren sorteerde bedacht ik me soms niet meer te weten hoe te stoppen, van idee naar verplichting te razen om bij de wasmand te eindigen. Geen gedachtegang, rage of trend meer te volgen en de kinderen enkel te ontmoeten in een terloopse knuffel of oogopslag. In tijden dat de trampoline me enkel doet denken aan de wc en de televisie aan slaap. En ik met halve oren luister terwijl de hele waarheid me ontgaat.

Hoe dankbaar is het om elkaar dan te vinden aan een rommelige tafel in een chaotisch huis met een opgeruimd hoofd. Al je prioriteiten op één vierkante meter onder ogen te zien. Met neuzen boven potjes met kleuren en tongen van inspanning uit monden. En dan per ongeluk expres het eindresultaat op weg naar de strijkijzer uit je handen te zien vallen, zodat je weer helemaal opnieuw mag beginnen.


Orgelconcert voor 100 jaar vrijzinnige geloofsgemeenschap

Het orgelconcert door Henk Wormeester werd gewaardeerd. Foto: Liesbeth Spaansen

HENGELO - Het kerkje van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hengelo kreeg niet alleen door het jubileum, de gemeente bestaat dit jaar 100 jaar, veel aandacht. Ook geïnteresseerden van de Monumentendagen kwamen binnen een kijkje nemen.

Door Liesbeth Spaansen

Gasten zitten gezellig in de kerkbanken met koffie en een taartje, want de jarige trakteert. Voorzitter Jaap van Gijssel is tevreden over het aantal bezoekers. "Je weet van tevoren niet goed wat je kunt verwachten, maar het loopt de hele dag al lekker door." Er was genoeg belangstelling voor de film over 100 jaar Vrijzinnigheid.
Drie sprekers kregen de gelegenheid om het jubilerende kerkgenootschap toe te spreken. Voorzitter Van Gijssel verwelkomt de aanwezigen. "Identiteit is het woord waar het om draait op deze bijzondere dag waarop we het 100 jarig bestaan van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap vieren. Want juist 100 jaar geleden hebben een aantal mensen hier in Hengelo een eigen weg gekozen. Om hun eigen identiteit te zoeken," begint hij. "Dat waren eigenlijk de klokkenluiders van die tijd."
Na een korte geschiedenis noemde hij het wel bijzonder dat de laatstgehouden gezamenlijke Noaberviering door de drie plaatselijke kerken als thema 'Klokkenluiders' had. Want ondanks alle afsplitsing draait ook de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap mee onder de vlag van de Raad van Kerken. "Met als doel het geloof vloeibaar te houden, het vloeit in elkaar over. Maar wel met behoud van die eigen identiteit. Zo kunnen wij als Vrijzinnige Geloofsgemeenschap vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien."
Ds. Aleida Blanken, die jaarlijks spreekt in het kerkje aan de Banninkstraat, noemde de geloofsgemeenschap een levendige vereniging. "Vieren en dankbare herinneringen ophalen. Ik wens dat het heel lang door zal gaan. We werken graag met elkaar samen. Leden en bestuursleden, de hartelijke felicitaties. In vol vertrouwen en in vrijheid de toekomst tegemoet." Zij koost als cadeau het boek: 'Help ons U te vinden. 101 gebeden.
Mevrouw Boeink uit Zelhem vertelde over de destijds fijne samenwerking van de geloofsgemeenschappen van Zelhem en Hengelo. Zelhem werd jammer genoeg gesloten. Na het ontsteken van kaarsen droeg zij het gedichtje 'Licht' voor. Jan Wansink beleefde tijdens het samenzijn een bijzonder moment met zijn overleden vader, die een van de pioniers van het kerkje in Hengelo was. Hij wilde dat graag met de aanwezigen delen. Een emotionele voorzitter Van Gijssel sloot daarop het officiële deel van de middag. "We waarderen het dat wij het met elkaar kunnen vieren met een toast op de volgende honderd jaar."
De kerk bleef vol tijdens het orgelconcert door Henk Wormeester uit Zutphen. Hij speelde stukken van Back, een improvisatie op Halleluja van Cohen en op verzoek 'Alle menschen werden brüder' van Beethoven en 'Wat de toekomst brengen moge'.

ClédingkanTine is heuse kledingwinkel

De dames van de ClédingkanTine verzorgen de kledingbeurs. Foto: PR

HENGELO - Wie herkent niet een overvolle kledingkast, waar kleding hangt dat niet meer wordt gedragen. Verkopen kan via de ClédingkanTine. Op 14 september is de nummerverkoop van 9.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld.

Voor 1,50 euro zijn 24 prijsstickers te koop om de kleding zelf thuis te prijzen. De dames van de Cledingkantine richten voor een dag een pop up winkel in en zij verkopen de ingeleverde kleding. Voor deze beurs kan herfst- en winterkleding, kleding vanaf maat 176 / S en alle grotere maten hierboven worden ingeleverd en schoenen, tassen en riemen. Inleveren van de kleding is woensdag 13 september tussen 18.00 en 18.30 uur. Vrijdag 29 september tussen 11.00 en 12.00 uur kan de envelop met verdienste en het restant kleding worden teruggehaald. De overgebleven kleding mag ook worden geschonken aan de Kledingbank in Doetinchem.
Op 28 september is de kledingbeurs in Hengelo. Deze is in een heuse kledingwinkel waar iedereen rustig kan snuffelen en passen. Er is zelfs aan een kopje koffie of thee met wat lekkers gedacht.
De Tiener/ Damesbeurs is op donderdag 28 september van 11.00 tot 20.00 uur, locatie: Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo Gld.

www.cledingkantine.nl

facebookpagina De ClédingkanTine

'Praten over Prenten'

TOLDIJK - De Zonnebloem-afdeling Steenderen e.o. hield op maandag 28 augustus haar jaarlijkse themabijeenkomst voor de vrijwilligers. Er was voor gekozen hen de workshop 'Praten over Prenten' aan te bieden. De workshop maakt deel uit van het project Lang Leve Kunst en Naoberschap, opgezet door de Gruitpoort in Doetinchem. Deze wordt kosteloos aangeboden aan vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor ouderen.

De workshop 'Praten over Prenten' werd gegeven door Berna Bonekamp, beeldend kunstenares. "Kijken (naar kunst) vraagt aandacht, neem er de tijd voor en blijf vooral kijken." Met die boodschap in het achterhoofd liet Berna de aanwezigen kijken naar een aantal foto's. Hoe goed iemand ook denkt het plaatje in zich op te nemen, toch kregen de vragen achteraf telkens weer verschillende antwoorden: 'Oh, dat had ik niet gezien, verdraaid, da's waar.'
Na een aantal prenten te hebben gezien, stuurde Berna iedereen naar buiten met de opdracht: "Verzamel uit de natuur, de bermkant dus, zaken waarmee je iets in een door jou bedachte ordening kan laten zien."

De directe omgeving van Den Bremer bood, met andere ogen kijkend, genoeg materiaal dat ieder groepje van twee/drie kon rangschikken op een vel papier. Onkruid kan k(K)unst worden, met aandacht en respect voor het idee van de maker(s).

Sceptisch over het onderwerp van de themaochtend: "Wat gaan we nou krijgen, moeten wij gaan praten over plaatjes? Wat hebben we daar nu aan?" Het lijkt misschien de 'ver van m'n bed' show, maar praten over wat iemand ziet, kan een handvat bieden voor het bezoekwerk van de Zonnebloem-vrijwilligers, voor een opening van een gesprek, voor contact met de gasten tijdens groot- of kleinschalige activiteiten. Stel open vragen, vragen waar niet alleen ja of nee op geantwoord kan worden maar vraag: hoe, wat, waar, waarom. Aandacht is het sleutelwoord.

Co Eppink geeft mensen in de schuldsanering een gezicht

Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Hij had een goede baan, maar door echtscheiding kwam Co Eppink in de financiële problemen. Lang vocht hij ertegen, maar uiteindelijk moest hij toch het traject van schuldsanering in. Hij schreef een boek over die periode: 'Bijten op een houtje' en hiermee gaf hij ook andere mensen in de schuldsanering een gezicht.

Door Liesbeth Spaansen

Alien Maalderink opende avond met een welkom namens FlopBieb en Flophouse aan de aanwezigen, waaronder familieleden, vrienden, oud-klasgenoten, dorpsgenoten en mensen die in de hulpverlening werken. Zij stelde de spreker kort voor: Co Eppink is geboren in Steenderen en schreef voor de Graafschap Bode en De Achtste Steen. Nu woont hij in Friesland.

Co Eppink begint op enthousiaste wijze te vertellen over zijn roots, zijn voetbaltijd bij SV Steenderen, Drempt Vooruit en Baakse Boys, maar stelde zich vervolgens kwetsbaar op als hij vertelt over de financiële problemen waarin hij terecht kwam. "Ik ging scheiden. Ik had een vaste baan en een koophuis, dan komen alle schuldeisers naar je toe," lichtte hij zijn situatie toe. "Maar ik had een eigen plan. Ik besloot een budget in te zetten van 100 euro. Dat was geen vetpot en daarom besloot ik er een baantje bij te nemen, ik werd postbezorger." Ook via een uitzendbureau ging hij aan het werk, maar de aflossingen gingen te langzaam. "Het was kruimelwerk, waardoor mijn missie niet zou slagen. Dat wilde ik niet inzien."
Financiële steun weigerde hij. "Ik voelde wel aan dat het niet vol te houden was met raamkijkers, mensen die door de ramen keken wat je binnen had, en dreigtelefoontjes. Het werd zwaarder en zwaarder."
Uiteindelijk moest hij toch de schuldsanering volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) in. "Het was de grootste klap, maar ik had geen keus meer." Na een schouderoperatie verliep het herstel niet zoals verwacht. "Tijdens het ontwaken uit de narcose zag ik engelen zweven en kreeg ik een roofvogel gevoel. Ik gaf de strijd op en vroeg de WSNP aan. Pas later besefte ik dat de engelen verpleegkundigen waren." De aanvraag bevatte verschillende dossiers van honderden bladzijden. De eerste aanvraag werd zelfs afgewezen, maar hij zette door met een tweede aanvraag.

Hij ging door een nare periode, verdeeld over vier perioden van negen maanden, die hij de vier zwangerschappen noemde. Beleefde schrijnende momenten waar rekeningen werden geblokkeerd, hij te maken kreeg met loonbeslag en kinderalimentatie. "Zuinig leven werd een sport, ik reed ook zo zuinig mogelijk." Toch kon hij wat sparen. "Ik koos ervoor om naar Høken in Toldiek te gaan, daar genoot ik van en een rondje geven voelde goed."
Na een aantal tegenslagen in de laatste fase, vooral de mogelijkheden benuttend, ontmoette hij de liefde. "Het vernevelde het verleden en kleurde mijn toekomst. Daarna kreeg ik de verklaring van een Schone Lei, einde missie."

Naar het voorbeeld van onderzoeksjournalist Günter Wallraff, die van zijn onderzoek een boek schreef, ging ook Co aan de slag met zijn gedurende het traject gemaakte aantekeningen. "Ik dacht: 'Dat kan ik ook!'. Maar het moest goed gebeuren, alles moest kloppen." Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. "Ik wilde het boek uitbrengen zoals ik dat wilde. Dat was een langere weg, maar ik moest het zo doen. Het boek is wel professioneel geredigeerd, twee keer." Slechts een handvol mensen wist van zijn plan om dit boek te schrijven af.

In de pauze kon in de bieb het boek gekocht worden en gesigneerd. En er was een hapje en een drankje. Co beantwoordde daarna vragen over schrijnende zaken, zoals het bedonderen, fouten maken en ontkennen van de hulpverlening. "Dit komt door de grote druk die op de bewindvoerders staat. Mijne had 166 dossiers. Dat is vragen om problemen." Conclusie was wel dat schuldsanering voor Co een goede keuze is geweest, zijn positieve houding een grote rol speelde en hij een knap stukje werk heeft afgeleverd, waarvoor respect.

Alien sloot de avond af. "Bedankt voor je verhaal en je kwetsbaar op te stellen. Het zijn kleine dingen die grootse dingen teweeg brengen."

Optreden op de agenda van woon-zorgcentrum De Bleijke

HENGELO - Woon-zorgcentrum De Bleijke aan de Beukenlaan 1 in Hengelo heeft voor aankomende tijd weer een (muzikale) agenda samengesteld. De eerstvolgende activiteit is een optreden van Mannenkoor Mengelmoes uit Didam.

Op zaterdag 23 september zal vanaf 14.30 uur het Mannenkoor Mengelmoes een optreden verzorgen in het Grandcafé van De Bleijke. Het repertoire van Mengelmoes bestaat uit feest-, volks- en levensliederen, musicalsongs, meezingers en ballades. Gezongen wordt in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Iers en zelfs in het alom bekende Diems.

Iedereen is van harte welkom deze middag. Voor meer informatie bel 0575-498200. De entree is 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie en een consumptie.

Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM – De eerstvolgende zang- en ontmoetingsdienst Achterhoek vindt zondag 1 oktober plaats in het Cultureel centrum de Brink aan de Stationsplein 12, Zelhem (ingang zaal via de parkeerplaats aan de achterzijde, Industrieweg). Aanvang 19.30 uur.

De spreker is Ds. P. Passchier uit Veenendaal. Zang wordt verzorgd door Zang – en muziekgroep uit Westerhaar. Kees van Dusseldorp speelt op de piano.

De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Iedereen is hartelijk welkom.

Meer informatie over Stichting de Opdracht in Zelhem bij de familie Zemmelink, telefoon 0314-622878 of via de website.


www.stichtingdeopdracht.nl

De zin om te bouwen is nog steeds onverminderd groot.
Vervolg van de voorpagina

BAAK - De eerste hut die vorig jaar verrees hield lang stand. Het bouwwerk bleef een hele tijd onaangeroerd staan, uit respect voor de bouwers. Maar met de intrede van de winter raakte het door achterstallig onderhoud in verval. Het was niet meer te redden, slopen was de enige optie.

Verhuizen
De Dorp Boakies besloten hun geluk elders te zoeken en verhuisden een eind verderop onderaan de gracht langs de singelwal. Ook hier had elke tak en elk hoekje een functie. Van balkon tot vergaderruimte en slaapplek tot speciale vluchtroutes. De spot beviel wel, maar een soort van heimwee naar hun eerste onderkomen bleef. Verkassen dus maar weer…. Van weer één grote hut, na wat tussenfasen is het bouwen van het dorp het stadium waarin de Dorp Boakies nu verkeren.

Aan het werk
De zin om te bouwen is nog steeds onverminderd groot. Na schooltijd hebben ze amper tijd om thuis even wat te drinken, laat staan om te vertellen wat ze gedaan hebben op school. Nee, de werkkleding inclusief werkhandschoenen gaan direct aan en weg zijn ze. Al naar gelang de werkzaamheden verplaatsen ze zich per fiets (= brommer of scooter) of skelter (= auto) met aanhanger voor het vervoeren van diverse bouwmaterialen naar de bouwplek. Benieuwd wat ze nog meer bedenken en hoelang het blijft staan, want ze maken al plannen voor 2018.

Optreden op de agenda van woon-zorgcentrum De Bleijke

HENGELO - Woon-zorgcentrum De Bleijke aan de Beukenlaan 1 in Hengelo heeft voor aankomende tijd weer een (muzikale) agenda samengesteld. De eerstvolgende activiteit is een optreden van Mannenkoor Mengelmoes uit Didam.

Op zaterdag 23 september zal vanaf 14.30 uur het Mannenkoor Mengelmoes een optreden verzorgen in het Grandcafé van De Bleijke. Het repertoire van Mengelmoes bestaat uit feest-, volks- en levensliederen, musicalsongs, meezingers en ballades. Gezongen wordt in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Iers en zelfs in het alom bekende Diems.
Iedereen is van harte welkom deze middag. Voor meer informatie bel 0575-498200. De entree is 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie en een consumptie.

Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM – De eerstvolgende zang- en ontmoetingsdienst Achterhoek vindt zondag 1 oktober plaats in het Cultureel centrum de Brink aan de Stationsplein 12, Zelhem (ingang zaal via de parkeerplaats aan de achterzijde, Industrieweg). Aanvang 19.30 uur.

De spreker is Ds. P. Passchier uit Veenendaal. Zang wordt verzorgd door Zang – en muziekgroep uit Westerhaar. Kees van Dusseldorp speelt op de piano.
De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Iedereen is hartelijk welkom.
Meer informatie over Stichting de Opdracht in Zelhem bij de familie Zemmelink, telefoon 0314-622878 of via de website.

Topbands op het podium tijdens de Steenderense Kermis

Het Handkar-Trio treedt op in Café Heezen. Foto: PR

STEENDEREN - Van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 september wordt in Steenderen de jaarlijkse kermis georganiseerd. Naast het Lunapark met de attracties staat dit jaar ook de feesttent weer op het marktplein, wat vast en zeker zorgt voor veel gezelligheid. Natuurlijk is er ook dit jaar weer veel livemuziek. Het programma bij Café Zaal Heezen en de feesttent ziet er als volgt uit.

Donderdag 14 septemberVanaf 19.30 uur is in de tent een playbackshow. Bij Café Heezen begint de kermis op die avond met het opgeven voor het vogelschieten. Livemuziek is er bij Heezen vanaf 21.30 uur met de band The Buzz uit Zwolle. Deze nieuwe vijfmans-formatie heeft onder meer bandleden van That's What She Said, die in het verleden ook al regelmatig bij Heezen speelden. The Buzz speelt covers uit de top 2000 aangevuld met recente hits en niet te missen kneiters. Daarnaast spelen zij ook in op verzoekjes vanuit het publiek.

Vrijdag 15 september
De dag begint met het vogelschieten. De feestband Tijgerbrood zal gedurende de middag (vanaf 13.00 uur) en de avond (vanaf 21.00 uur) de muziek verzorgen.

Feestband Tijgerbrood treedt op tijdens Steenderense Kermis. Foto: PR

Tijgerbrood is hèt muzikale alternatief voor alle bands die de computers op de achtergrond laten meelopen. Geen backing tracks vol met stemmetjes en instrumenten waarvan niemand weet door wie ze bespeeld worden, maar muzikanten die met hun gitaar op de rug naar de synthesizer rennen, alle sounds zelf maken en vooral geen concessies doen. Geen beroepsmuzikanten die voor de zoveelste keer hun trucje doen, maar beroepsmuzikanten die elke keer weer heel blij zijn dat ze er weer mogen staan, springen en stuiteren. En uiteraard met een onuitputtelijk feest-repertoire!
Bij Café Heezen staat vanaf 17.00 uur het Handkar-Trio. Deze coverband van het bekende Hanska Duo zet met een orgel, drumstel en zanger gegarandeerd de boel op de kop. Alle bekende klassiekers komen voorbij dus dat wordt een feest der herkenning bij Heezen.

Zaterdag 16 september
Café Heezen presenteert na de optocht de band Storm, die zeker z'n naam eer aan doet en als een wervelwind over het podium gaat. Jarenlange ervaring heeft de zes bandleden geleerd hoe een feestje te bouwen. Van nederlandstalig tot Top 40 en alles daartussen in komt voorbij.
Na Storm is het rond 19.00 uur de beurt aan Brood op de Plank XL, inmiddels dé kermis-huisband van Heezen te noemen. Deze formatie speelt in meerdere projecten en treedt al jaren (bijna) wekelijks op. Met muziek van Woodstock tot The Baseballs en weer terug hebben zij een zeer ruim muzikaal aanbod en spelen daarmee in op de sfeer van het evenement. Al voor het achtste achtereenvolgende jaar staan zij bij Heezen tijdens de kermis en ook dit jaar belooft het weer een muzikaal feest te worden waar nog lang over nagepraat wordt.
Zaterdagmiddag is er in de tent, na de prijsuitreiking van de wagens uit de optocht, een optreden van Bandje Speciaal. Zes Gelderse mannen met liefde voor muziek en feest. Met vurige passie spelen zij een repertoire van rock, pop en lovesongs tot latin, soul en disco. Zij beloven de tent op de kop te zetten.
Bandje Speciaal treedt ook 's avonds vanaf 21.00 uur weer in de tent op.

Zondag 17 september
Vanaf 14.30 is er bij Café Heezen het traditionele 'kermis begraven': onder 't genot van een drankje nog even lekker napraten over de kermis.
Bij Café Heezen is de entree gedurende alle kermisdagen gratis.

Kids Steenderen opnieuw van start maar nu op vrijdag

Kids Steenderen. Foto: PR

STEENDEREN - Kids Steenderen start het nieuwe seizoen op vrijdagavond 22 september. Iedere maand zal er een avond worden georganiseerd speciaal voor kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van de basisschool. De avond vindt plaats in activiteitencentrum De Kei. Voorgaande edities waren een groot succes en er wordt graag op deze voet verder gegaan.

Deze eerste avond zal in het teken staan van Disco. Er wordt gezorgd voor muziek en spelletjes.
De kinderen zijn welkom om 18.30 en het is afgelopen om 20.00 uur. Ook mogen de kinderen gerust een vriendje of vriendinnetje meenemen.
Voorheen werd de Kids Steenderen de laatste maandag van de maand georganiseerd. De reden dat dit is verplaatst naar de vrijdag is dat 20.00 mogelijk te laat is voor kinderen op een maandag.
Nieuwsgierig geworden? Elke derde (of vierde) vrijdagavond van de maand wordt er een avond georganiseerd door Kids Steenderen. Kijk voor het programma en inschrijven op de site.


www.dekeisteenderen.nl/kids-steenderen/

Steun verenigingen door het kopen van loten

Steun verenigingen door het kopen van Grote Clubactie loten

HENGELO - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Ook leden van verenigingen uit Hengelo gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol. Inwoners van Hengelo kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.
Dit jaar doen in Hengelo de volgende clubs mee: Voetbal en Atletiekvereniging Pax, Handbalvereniging S.V. Quintus en Rijvereniging en Ponyclub De Gompert.

Een plek voor jongeren in De Kei

STEENDEREN - In activiteitencentrum De Kei speciaal wordt vrijdagavond 22 september een avond georganiseerd voor jongeren.

Voor jongeren is er steeds minder plek om gezellig met vrienden te zitten. Ze zijn te oud om buiten te spelen en te jong om de kroeg in te gaan. Daarom is er deze avond speciaal voor hen georganiseerd. De avond begint om 21.00 en er kan gebruik worden gemaakt van de tafelvoetbaltafel, de pooltafel en er wordt gezorgd voor muziek, frisdrank en chips.

Wie tussen de twaalf en zestien jaar is en op vrijdagavond 22 september niks te doen? Kom dan met vrienden naar De Kei.

Elke derde (of vierde )vrijdagavond van de maand zal er een avond georganiseerd worden. Ga naar de website en blijf op de hoogte.

Kids Steenderen opnieuw van start maar nu op vrijdag

STEENDEREN - Kids Steenderen start het nieuwe seizoen op vrijdagavond 22 september. Iedere maand zal er een avond worden georganiseerd speciaal voor kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van de basisschool. De avond vindt plaats in activiteitencentrum De Kei. Voorgaande edities waren een groot succes en er wordt graag op deze voet verder gegaan.

Deze eerste avond zal in het teken staan van Disco. Er wordt gezorgd voor muziek en spelletjes.
De kinderen zijn welkom om 18.30 en het is afgelopen om 20.00 uur. Ook mogen de kinderen gerust een vriendje of vriendinnetje meenemen.
Voorheen werd de Kids Steenderen de laatste maandag van de maand georganiseerd. De reden dat dit is verplaatst naar de vrijdag is dat 20.00 mogelijk te laat is voor kinderen op een maandag.
Nieuwsgierig geworden? Elke derde (of vierde) vrijdagavond van de maand wordt er een avond georganiseerd door Kids Steenderen. Kijk voor het programma en inschrijven op de site.

Steun verenigingen door het kopen van Grote Clubactie loten

HENGELO - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Ook leden van verenigingen uit Hengelo gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol. Inwoners van Hengelo kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.
Dit jaar doen in Hengelo de volgende clubs mee: Voetbal en Atletiekvereniging Pax, Handbalvereniging S.V. Quintus en Rijvereniging en Ponyclub De Gompert.

Oecumenische Startzondag: Vol energie voor het nieuwe seizoen

HENGELO - Energie is het trefwoord, het thema van de viering op zondag 17 september van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. De geloofsgemeenschap van de Willibrord Kerk, de Protestantse Gemeente en Vrijzinnige Geloofsgemeenschap nodigen alle belangstellenden van harte uit bij de opening van het nieuwe seizoen. Zij maken de start met een gezamenlijke viering in de Remigiuskerk, aanvang 10.00 uur.

Het zal een interactieve dienst zijn, een zogeheten Thomasviering, waarbij deelnemers voor een gedeelte van de dienst een keuze kunnen maken uit diverse 'oplaadpunten' in de kerkruimte voor bezinning, ontmoeting of gesprek. Ook kinderen en jongeren vinden hier iets van hun gading. Natuurlijk zal er ook veel gezongen worden en gaat de Bijbel als belangrijke 'energiebron' open. Het koor van de Willibrord Kerk en de cantorij van de Remigiuskerk zijn traditiegetrouw van de partij. De muzikale leiding is in handen van Hans Versloot. Voorgangers zijn Wim Heesen, Gerrie Spekkink en ds. Aleida Blanken.

Na de dienst is er koffie, thee, limonade met lekkers voor ontspanning en ontmoeting in de kerk. Er is gelegenheid om informatie te krijgen over diverse activiteiten en groepen van de kerken in het nieuwe seizoen. Om ongeveer 12.00 uur wordt er gewandeld naar het Solar Park De Kwekerij: over energie gesproken! Daar is volop ruimte om gezellig samen te picknicken tot ongeveer 13.45 uur. Aan iedereen die hieraan mee wil doen, wordt gevraagd om zelf één of enkele lunchpakketjes of lekkers mee te brengen. Vanuit een inzameling zal dit alles gedeeld worden. De organisatie zorgt voor drinken bij de picknick. Zij verheugen ons op een energieke en inspirerende viering en Startzondag. Wees van harte welkom.

Euforisch Bekvelds feest

Schutterskoning Dinant Riefel met partner Hilde Tijsen, Schuttersjeugdkoning Bart van Nieuwland en Knuppelkoningin Judith Smeitink. Foto: Leo van Dam

BEKVELD - Het feest der feesten is weer voorbij. Met een licht gevoel van weemoed zullen velen zich de drie dagen herinneren waarin het Bekvelds Feest over de weidse velden van dit zalige oord galmde.

Een kolderieke voorstelling door eigen toneelspelers op de vrijdag. Wanneer je het succes van een klucht afmeet aan het zichtbare en hoorbare plezier bij het publiek, dan was de uitvoering van 'Tinus zien poppie' zeer zeker geslaagd te noemen.
De reeks verwikkelingen waaraan de toeschouwers zich konden laven gaven veel stof voor lachsalvo's, maar werden, zoals het ook hoort bij kluchten, vooral door de acteerprestaties aangemoedigd. Het is de gulden meerwaarde bij dit genre.
Op zaterdagavond vond het traditionele vogelschieten en vogelknuppelen plaats. De Buurtvereniging Bekveld feliciteert de nieuwe Schutterskoning Dinant Riefel, de Knuppelkoning Judith Smeitink en de Schuttersjeugdkoning Bart van Nieuwland.
Aansluitend aan het vogelschieten was er een enthousiast optreden van de Band: Beats Per Minute.

Het idee om op zondagmiddag de kinderspelen èn de zeskamp te organiseren in plaats van de zaterdagmiddag viel in goede aarde. De nieuw Schutterskoning werd rond 12.30 uur muzikaal onthaald middels een lawaaiorkest. Vele kinderen waren al op tijd aanwezig om de koning met zijn partner welkom te heten en het zondagmiddagfeest te openen. Voor de jeugd was er daarna een optreden van illusionist en goochelaar Jesse Gerritsen met zijn mooie assistentes. Daarna kon iedereen zich vermaken met de diverse volksspelen en uiteraard met de hilarische zeskamp. Zes teams streden voor de eeuwige roem. De 'Sleppers' maakten er na de zeskamp nog een mooi feestje van onder de luifel van de tent.

De organisatie kan terugkijken op een paar geweldige dagen. Maar niet zonder de vrijwilligers die hun vrije tijd opgeofferd hebben om dit allemaal voor elkaar te krijgen te bedanken. Veel dank is ook verschuldigd aan de Familie Smeitink, die het eigen erf voor het gerief van de medemens afstond.

Alle uitslagen van het 31e Bekvelds feest op een rijtje:

Vogelschieten: (101 schutters en 282 schoten): Kop: Jos Jansen, Linkervleugel: Gerdjan Lenselink, Rechtervleugel: Dinand Wullink, Staart: Dennie Jolink, Romp: Dinant Riefel.
Vogelknuppelen: Kop: Jans Jolink, Linkervleugel: Diana Looman, Rechtervleugel: Desiree van Gorp, Staart: Joke Aalderink, Romp: Judith Smeitink.
Jeugd vogelschieten: Kop: Lars Heijnk, Linkervleugel: Maurice Schiphorst, Rechtervleugel: Noah Tekelenburg, Staart: Thimo Peterse, Romp: Bart van Nieuwland.
Zeskamp: 5de – Jeugd Bekveld, 4de – Kansloze Kloteri-je, 3de – Bekveld FM, gedeelde 2de plaats De Mafkezen en Boerenvolk, 1ste – De Jeugd van Tegenwoordig.
Ringrijden: 3de – Bernd Klein Gotink, 2de – Renske Groot Bruinderink, 1ste – Liesbeth Roenhorst
Overige: Sjoelen: Teun Roenhorst, Consumentenmand: Frans Hendriks, Stoelendans: Ize Harbers, Raadspel: André Maalderink.


Volop te proeven in Steenderense kerk

Proeven van de hapjes na de kerkproeverij. Foto: PR

Volop te proeven in Steenderense kerk

STEENDEREN - De Startzondag van het kerkelijk seizoen in de protestantse kerk van Steenderen trok vorige week zondag veel belangstellenden. Het thema was 'Kerkproeverij' en er was daadwerkelijk veel te proeven en te genieten.

In de eerste plaats konden de aanwezigen genieten van de zang van een combinatiekoor van het Steenderense Enjoy en het Vordense Inspiration. Maar ook kon men 'proeven' van enkele traditionele onderdelen van een kerkdienst, die door middel van filmpjes werden uitgelegd. Waarom worden aan het begin van de dienst bijvoorbeeld kaarsen aangestoken? Na afloop van de dienst in de Remigiuskerk bleek dat volop tegemoet was gekomen aan het verzoek voor elkaar hapjes mee te nemen, om daar letterlijk gezamenlijk van te proeven. Deze Startzondag smaakte naar meer: het was nog maar het begin van een kerkelijk jaar, vol van (interkerkelijke) activiteiten, georganiseerd door de beide Steenderense kerken.


Jasper Huetink Schutterskoning Bronkhorst 2017

BRONKHORST - In het stadje Bronkhorst werd 7 september 's middags voor de volwassenen het vogelschieten voor heren en vogelknuppelen voor dames op de vogelwei gehouden.

Na welkomstwoorden en het eerste schot van wethouder Jan Engels, gingen de aangemelde schutters de strijd met elkaar aan.
Het was Jasper Huetink die met een goed 136ste schot de vogel naar beneden haalde. Hij kreeg van penningmeester Henk Harmsen het koningszilver omgehangen.

Volop te proeven in Steenderense kerk

STEENDEREN - De Startzondag van het kerkelijk seizoen in de protestantse kerk van Steenderen trok vorige week zondag veel belangstellenden. Het thema was 'Kerkproeverij' en er was daadwerkelijk veel te proeven en te genieten.

In de eerste plaats konden de aanwezigen genieten van de zang van een combinatiekoor van het Steenderense Enjoy en het Vordense Inspiration. Maar ook kon men 'proeven' van enkele traditionele onderdelen van een kerkdienst, die door middel van filmpjes werden uitgelegd. Waarom worden aan het begin van de dienst bijvoorbeeld kaarsen aangestoken? Na afloop van de dienst in de Remigiuskerk bleek dat volop tegemoet was gekomen aan het verzoek voor elkaar hapjes mee te nemen, om daar letterlijk gezamenlijk van te proeven. Deze Startzondag smaakte naar meer: het was nog maar het begin van een kerkelijk jaar, vol van (interkerkelijke) activiteiten, georganiseerd door de beide Steenderense kerken.

Nieuwe fokkers en jeugdleden doen kennis op over rassen

Mirthe Haitink, Catelijne Willemsen, Linde Grevers en Deyon Koning. Foto: PR

VORDEN - P.K.V. Vorden heeft zaterdag 9 september de traditionele jongdierendag gehouden in samenwerking met zustervereniging Peklo uit Lochem. Deze dag was het begin van het tentoonstellingsseizoen en bedoeld om als fokker een goed inzicht te krijgen van de in 2017 gefokte dieren.

Voor nieuwe fokkers en jeugdleden is deze dag uitermate geschikt om kennis op te doen over de rassen. De fokkers zijn bij deze keuring aanwezig en kunnen vragen stellen aan de keurmeesters over hun dieren. Het was een zeer geslaagde dag met veel inzenders waaronder enkele nieuwe leden en jeugdleden.
De volgende activiteit is de Clubshow onder de naam Bronckhorsterkleindierenshow op 4 en 5 november 2017.

Uitslagen van de gezamenlijke jongdierenkeuring P.K.V. Vorden en PEKLO Lochem:
Hoenders: Lakenvelder: E.H. Ruesink 2xZG, Barnevelder: G.J. Groot Jebbink 2xZG, 4xG, Welsumer: J. Pardijs 1xF, 2xZG, Marans: E.H. Ruesink 2xZG, Leghorn: S. Haitink 1xF, 5xZG, 2xG, Wyandotte: H. Berenpas 1xF, 2xZG.
Dwerghoenders: Amrockkriel: J. Pardijs 1xZG, 2xG, Wyandottekriel: H. Siemes 2xZG, 3xG, H. Nijhof 4xZG, Mirthe Haitink 2xZG, 5xG, Cochin kriel: S. Martens 3xG, Zijdehoenkriel: S. Martens 2xZG.
Serama's: Serama's: Catelijne Willemsen 3xZG, 2xG.
Konijnen: Vlaamse Reus: H. Hammink 1xF, 3xZG, G. Reindsen 8xZG, Nieuw Zeelander Wit: H. Bolwiender 3xZG, 1xG, Wener: H. Nijenhuis 2xZG, 1xG, Witte van Hotot: S. Jansen 5xZG, Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 1xF, 2xZG, Linde Grevers 1xF, 2xZG, Papillon: T.H. Janssen 3xZG, Thrianta: J. Raterink 4xZG, Hollander: H. Looman 3xZG, E.Jansen 5xF, 2xZG, Tan: W. Boersma 3xF, 4xZG, E. Stegeman 3xZG, Rus: T.H. Janssen 1xF, 1xZG, Kleurdwerg: G. Wiskamp 4xZG, H. Nijenhuis 3xZG.
Hoofdereprijzen: Mooiste Grote Hoen: S. Haitink, Mooiste Dwerg Hoen: H.G. Nijhof, Mooiste Serama: Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn: G. Lenselink, Mooiste Dwerg Hoen jeugdlid: Mirthe Haitink, Mooiste Serama jeugdlid Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn jeugdlid: Linde Grevers.

Vrouwen van Nu begint weer

VORDEN - Het seizoen van de Vrouwen van Nu begint weer op vrijdag 15 september en wel met de verrassingsfietstocht. Vertrek is 9.00 uur vanaf de sporthal en waar de tocht naar toe gaat, is een verrassing.

Op woensdag 20 september is de eerste avond, zoals altijd wordt gestart met iets luchtigs. Dit keer cabaret. Irene van der Aart komt de avond verzorgen. Irene is een cabaretière uit Amsterdam die verkering heeft met een boer uit de Achterhoek. Daarnaast werkt ze als actrice, presentatrice en maakt cabaret op maat. Ze speelt de cabaretvoorstelling: 'Aanmodderen'. De avond begint om 19.45 uur in de Herberg.
Op vrijdag 29 september gaan de dames op reis met de regionale agrarische commissie. Ze gaan dit jaar naar Den Bosch toe, waar ze een rondwandeling van anderhalf uur met een gids krijgen en daarna een rondvaart met boot Ouwe Dirk. 's Morgens brengen ze eerst nog een bezoek aan kamelenmelkerij Smits in Berlicum. De dames sluiten de dag af met een dinerbuffet bij Chinees restaurant China Town in Gorssel.
Wie een keer een avond wil bijwonen, is van harte welkom.


www.vrouwenvannu.nl/vorden

Vredesvlam gaat branden in Hengelo

HENGELO - Tien basisschoolleerlingen ontsteken op donderdag 21 september om 19.00 uur de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo.

Door Luuk Stam

Nu is de plek nog leeg, maar vanaf volgende week staat hier op het pleintje aan de Kerkstraat in Hengelo een grote koperen stormlamp met daarin een eeuwig brandende vlam. De Hengelose werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst haalt het vuur op donderdag 21 september – de internationale Dag van de Vrede – samen met tien basisschoolleerlingen op bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Hier brandt de vredesvlam al sinds 2014.

Onder begeleiding van de brandweer zal het vuur vervolgens naar Hengelo komen. Samen met wethouder Antoon Peppelman zullen leerlingen van de basisscholen in Hengelo, Keijenborg en Bekveld de vlam ontsteken. Tijdens de ceremonie die om 19.00 uur begint, zullen daarnaast twee koren een vredeslied zingen. Ook zangeres Lisanne Lubbers brengt een vredeslied ten gehore en een leerling van één van de basisscholen zal een gedicht voorlezen.

De wereldvredesvlam ontstond in 1999 toen in Europa, Amerika, Australië, Afrika, India en het Midden Oosten een vlam werd aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien over de hele wereld. In Nederland staan inmiddels zeven monumenten waarin de vredesvlam brandt. Met het monument in Hengelo komt daar nu een achtste bij.
Dat gebeurt op initiatief van buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen. Zij wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die in 2015 naar 't Kervel zouden komen. Dat ging niet door. Via hun nieuwe buurvrouw Monique Schieman hoorden de vrouwen vervolgens van het bestaan van de vredesvlam. Sindsdien vormen zij de Hengelose werkgroep van de stichting WPF Bronckhorst.

Schieman is geen lid van deze werkgroep, maar speelt als inspirator een belangrijke rol. Ze woont nu vier jaar in Hengelo en was in haar voormalige woonplaats Oosterbeek nauw betrokken bij de komst van de vredesvlam bij het Airborne Museum. Haar nieuwe buurvrouwen kozen in Hengelo uiteindelijk voor het plein aan de Kerkstraat. "Dit is een centrale plek waar veel mensen langskomen", verklaart Betsy van den Berg. De stormlamp is volgens de leden van de werkgroep hufterproof en het vuur brandt op lampenolie.
In de aanloop naar het ontsteken van de vredesvlam in Hengelo zullen de leden van de werkgroep deze en volgende week op de verschillende basisscholen vertellen over wat vrede inhoudt. Basisschoolkinderen zullen vervolgens tekeningen en gedichten maken. De tekeningen worden in het dorp opgehangen en één van de leerlingen zal zijn of haar gedicht voorlezen tijdens de ceremonie rondom het aansteken van de vredesvlam.
De werkgroep die de vier buurvrouwen samen vormen, maakt deel uit van de stichting WPF Bronckhorst. Deze stichting heeft als doel om in de toekomst in meerdere dorpen in de gemeente de vredesvlam te laten branden.

Wie deel uit wil maken van de werkgroep in zijn of haar dorp of een vraag of opmerking heeft, kan mailen of voor meer informatie een kijkje nemen op de website.

Koen Hermans valt terug naar zevende plek

Bax/Musset (82) op weg naar dagzege en wereldtitel. Foto: Albert Schreuder

Bax/Musset kunnen zondag in Markelo wereldtitel veroveren

RUDERSBERG/HENGELO - In de voorlaatste Grand Prix van het WK Zijspancross zou op het scherpst van de snede worden gevochten om elk plaats, omdat de strijd in een beslissende fase is beland. In het Duitse Rudersberg kwamen Bax/Musset als grote winnaar uit de bus door beide manches te winnen, waardoor hen de wereldtitel bijna niet meer kan ontgaan. Verliezer van de dag waren Hermans/van Gaalen die in de eerste manche uitvielen en daardoor heel belangrijke punten misliepen en in het klassement terugvielen van plaats 4 naar 7.

Door Willy Hermans

Bax/Musset lieten geen twijfel bestaan over hun bedoelingen. Ze namen direct de leiding om deze niet meer af te staan. De rest kon alleen nog maar strijden om de tweede plek. Deze was verrassend voor Daiders/Stupelis, nadat Willemsen/Bax en Veldman/v.d. Bogaart daarachter met elkaar in aanraking kwamen en terugvielen naar resp. zevende en negende positie.
Daiders kwam daardoor niet meer in problemen en ook Giraud (derde), Brown (vierde) en Cermak (vijfde) profiteerden. Dat was slecht nieuws voor Koen Hermans, die al in een vroeg stadium de strijd moest staken en vanaf de zijlijn moest toekijken hoe al zijn concurrenten in het klassement veel punten verzamelden. Hij had een dag eerder met zijn kompaan Kenny van Gaalen al pech door de straf die ze kregen na een geluidscontrole, waardoor ze op de tweede rij moesten starten en dat betekende een groot nadeel op deze zware baan.
Ook de tweede manche was een prooi voor Bax/Musset. Ze moesten nu afrekenen met Hermans/van Gaalen die met een nieuw motorblok voortvarend weggingen en zelfs de kopstart namen, die ze tot de derde ronde konden vasthouden. Nadat Bax en Giraud de Hengeloër passeerden kon hij de derde plaats een tijd vasthouden, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een zesde plaats. Net achter Cermak, maar gelukkig finishten ze wel voor Brown en Daiders, zodat ze daar enkele puntjes op in konden lopen.
Daniël Willemsen reed naar een nette derde plaats, totaal vier. Hij maakte vorige week bekend dat hij ook in 2018 samen met Robbie Bax zal gaan strijden om de podiumplaatsen.
De laatste Grand Prix van het seizoen wordt a.s. zondag in Markelo gereden, dus dicht bij huis. Een mooie gelegenheid om weer een Nederlandse wereldkampioen te kunnen bejubelen, nl. Etienne Bax. Hij heeft 38 punten voorsprong op Giraud, zodat hij aan een achtste plaats genoeg heeft om het wereldkampioenschap voor eigen publiek terug te brengen naar Nederland.
Ook de strijd om de plaatsen vier tot en met zeven zal erg spannend verlopen. Koen Hermans zal vol aan de bak moeten om nog één of meer plaatsen te kunnen winnen in het eindklassement. Maar met slechts 13 punten achter nummer vier zijn er zeker nog alle kansen!

Dagklassement GP Rudersberg:
1. Bax 50 punten, 2. Giraud 42, 3. Daiders 36, 4. Willemsen 34, 5. Wilkinson 33, 6. Cermak 32, 7. Brown 31, 8. Vanluchene 25, 11. Hermans 15, 12. Mike Keuben 15, 13. Veldman 12, 16. Van Werven 10,
22. Justin Keuben 5.

Stand na 13 van de 14 GP's:
1. Bax 545 punten, 2. Giraud 507, 3. Willemsen 476, 4. Brown 366, 5. Cermak 361, 6. Daiders 354, 7. Hermans 353, 8. Vanluchene 307, 9. Wilkinson 290, 10. Veldman 254, 11. Sanders 218, 12. van Werven 214, 20. Justin Keuben 69, 30. Mike Keuben 17.

Keijenburgse Boys voorzien van nieuwe trainingspakken

De jeugdafdeling samen met en voor het pand van de hoofdsponsor Sloot & Sessink Installatietechniek. Foto: PR

KEIJENBORG - Hoofdsponsor van de jeugdafdeling, Sloot & Sessink Installatietechniek, heeft op zaterdag 2 september alle jeugdleden van Keijenburgse Boys voorzien van nieuwe trainingspakken.

De oude trainingspakken, ook destijds in het jaar 2012 gesponsord door Sloot & Sessink, werden geruild voor prachtige fel oranje pakken. Aan het eind van de middag werd er voor het pand een mooie foto gemaakt en kregen alle aanwezige jeugdleden en ouders van de sponsor ook nog een hapje en een drankje aangeboden.

De Volleybalspeeltuin van WIK

STEENDEREN - Volleybalvereniging WIK in Steenderen start op 7 oktober met een nieuw concept voor jonge kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar: de Volleybalspeeltuin. Bij deze leuke speelplaats gaan de kinderen verschillende activiteiten en spelletjes doen. Volleybal staat hierbij nog niet centraal, maar het gaat juist om het plezier en de algemene motorische ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast spelen de kinderen met elkaar, waardoor ze zich ook op sociaal gebied kunnen ontwikkelen.

De Volleybalspeeltuin wordt begeleid door trainers van Volleybalvereniging WIK. Zij geven les en doen verschillende activiteiten en spelletjes met de kinderen. De eerste editie wordt gehouden op zaterdag 7 oktober van 14.00 tot 15.00 uur in sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen.

Ook op 28 oktober, 18 november en 16 december wordt een Volleybalspeeltuin georganiseerd. Deelname is gratis. Het is handig dat kinderen die mee komen doen sportkleding dragen.

Meer weten? Ga naar de website van Volleybalvereniging WIK of stuur een e-mail.

Inschrijving Jentha Fysiotherapie DVO Stratenvolleybaltoernooi van start

HENGELO - In september begint voor velen het 'normale' leventje weer: vakantie voorbij, weer aan het werk of naar school en beginnen weer met sporten. En zo begint de Stratenvolleybalcommissie weer met de voorbereidingen voor het 41ste Stratenvolleybaltoernooi.

Online inschrijven
Teams kunnen zich inschrijven via de site van DVO: www.dvohengelo.nl. Onder de button 'Stratenvolleybaltoernooi' staat de link naar het inschrijfformulier. Inschrijven kan tot uiterlijk zondag 17 september 2017.
Inmiddels hebben de teamcontactpersonen een mail ontvangen met een linkje naar de site van DVO.

Nieuwe teams
Vorig jaar hebben zich 88 teams ingeschreven voor het toernooi. Bestaande teams hebben voorrang op nieuwe teams zolang ze zich op tijd opgeven. In geval van teveel deelnemende nieuwe teams is datum en tijdstip van aanmelding bepalend voor toelating tot het toernooi.

Het inschrijfregelement is terug te vinden op de site van DVO.

Het toernooi zal eind november van start gaan en de finale zal plaatsvinden in het laatste weekend van januari 2018. Kijk voor meer informatie op www.dvohengelo.nl of neem contact op met de stratenvolleybalcommissie via stratenvolleybal@dvohengelo.nl.

Volg het toernooi via:
www.facebook.com/SVBDVO

en twitter.com/DVOSVB

Benno Boesveld kampioen De Brasem

STEENDEREN - Ook in 2017 zijn weer vijf wedstrijden gevist voor het kampioenschap van visvereniging De Brasem.

De eerste wedstrijd visten de leden in de IJssel bij de Bontekoeweg. Daarna zijn twee karperwedstrijden gehouden in de Kleine Kolk. Hierbij doen ook de seizoenkaarthouders mee. De derde wedstrijd heeft plaatsgevonden in de IJssel bij het Bronkhorster Veer. De laatste wedstrijd visten de leden in de Grote Kolk gevist, waarbij zij een zeer bijzondere bijvangst hadden: een schildpad.

Na de vijf wedstrijden voor leden en juniorenleden was het Benno Boesveld die het kampioenschap 2017 op zijn naam schreef. Hij behaalde in totaal 97 punten. Jan van Halen volgde hem nipt met 95 punten. Derde eindigde Jurgen van Koot, 79 punten.

Bert-Jan Westendorp neemt afscheid van het zwembad

Bert-Jan Westendorp en zijn vrouw Yvonne komen na een rondrit aan bij het zwembad in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - In een open cabrio werden badmeester Bert-Jan Westendorp en zijn vrouw Yvonne opgehaald van huis om muzikaal begeleid door Muziekvereniging Nieuw Leven een ereronde te rijden door Steenderen. Eindbestemming was het Burgemeester Kruijffbad, beter bekend al Zwembad Steenderen, waar Bert-Jan in april zijn 25-jarig jubileum vierde. Deze middag nam hij afscheid van het bad.

Bij de hekken van het zwembad hadden zich zwemliefhebbers van Steenderen verzameld om Bert-Jan en Yvonne te verwelkomen met groot applaus. Een mooi moment als zij door de klappende erehaag wandelen naar het terras. Daar opnieuw een welkom van de voorzitter van de Stichting Sport, Cultuur en Educatie (SCE) Frans Smit. Vele felicitaties en cadeaus mogen Bert-Jan en Yvonne in ontvangst nemen en natuurlijk krijgen zij een serenade van Nieuw Leven.

"Na deze geweldige muzikale ontvangst is het aan mij de eer om je namens alle aanwezigen hier van harte welkom heten. Deze plek is je wel goed bekend. Ik denk dat we met z'n allen ontzettend trots kunnen zijn op datgene wat jij hebt betekend voor het zwembad in Steenderen. Het feit dat hier zoveel mensen zijn om jou toe te lachen, spreekt denk ik wel voor zichzelf. Wij nemen vandaag geen afscheid van jou maar het zwembad neemt afscheid van jou. Dat gaat straks voor het winterseizoen op slot. Ook Yvonne, die heeft jou heel wat uurtjes moeten missen, maar dat was geen groot probleem. Ik vraag van iedereen hier een geweldig applaus voor onze geweldige zweminstructeur en bedrijfsleider Bert-Jan."

Met een drankje en heerlijke hapjes kwamen allen gasten Bert-Jan en Yvonne nog eens de hand schudden en vele herinneringen werden opgehaald.

Sabine Niesink uit Zelhem wederom de mannen de baas

Sabine Niessink wederom de mannen de baas. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 9 september vlogen de duiven vanuit Duffel.

PV De Koerier Zelhem
Voor de leden van P.V. de Koerier stond de natourvlucht vanuit Duffel op het programma, uiteindelijk gewonnen door Sabine Niesink uit Zelhem. Zij won de eerste vier plekken in de club en was wederom de mannen de baas. Door vijftien liefhebbers werden 270 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 162 kilometer. Het startschot klonk om 13.10 uur. De snelste duif werd geklokt om 14.53.06 uur. Uitslag: Sabine Niesink 1-2-3-4, H. Wassink 5-6-7-8-9, Sander Gemmink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit keer vanuit Duffel. Gemiddelde afstand was 160 kilometer. Van zeven deelnemers werden 104 duiven gelost. Uitslag: E. Koers (3/5) 1-4-13, G. Duitshof (12/15) 2-3-6-7-8-11-12-15-17-18-19-20, Comb. Borneman (4/10) 5-16-23-25, S.E.J. Bergervoet (4/6) 9-10-21-22, R. Waenink (3/5) 14-24-26.

PV-Vorden
Natourvlucht voor PV Vorden vanuit Duffel, een afstand van 170 kilometer, snelheid 96 kilometer per uur. Uitslag: wederom winnaar Marc Tiemessen 1-3-4-5-9, Ashley Eykelkamp 2-7-8, P. Hendriks 6, H. B. M. Hoksbergen 10.

Zestig kinderen slagen voor meer dan zestig diploma's

Michel, Ali, Evelien en Rémon laten hun zwemvaardigheid zien. Foto: Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - Aan het Burg. Kruijffbad in Steenderen gingen zaterdag 9 september zestig kinderen op voor hun diploma A, B, C of zwemvaardigheid. Op de tribune zaten ouders, verzorgers, vriendjes en grootouders trots te kijken. De kinderen slaagden allemaal voor hun diploma en een aantal van hen behaalde zelfs twee of drie diploma's tegelijk.

Door Liesbeth Spaansen

Er viel een flinke regenbui in de ochtend, maar daar bleef het bij. De dag was verder heerlijk zonnig. 's Morgens startten de eerste kandidaten voor zwemvaardigheid, daarna stonden de kinderen klaar voor de diploma's C en B.
Een aantal van deze kinderen haalden twee diploma's, omdat zij in dit seizoen doorstroomden van B naar C. De elfjarige Ali Abdullah startte met B, stroomde door naar C en zwemvaardigheid en haalde zo drie diploma's.

De A'tjes sloten de rij. Zij mogen nu zonder bandjes zwemmen. Bijzonder was dat dit jaar voor het eerst kinderen die nog vijf moesten worden na de start van de zwemlessen mochten meedoen. Het was een test, maar de resultaten zijn goed: een aantal van deze jonge zwemmertjes heeft het A-diploma gelijk in een seizoen gehaald.
Natuurlijk mocht het badpersoneel, Erna, Esmee en Simone in het zwembad gegooid worden. Altijd een leuk slot van een spannende middag. Deze dag waren Annet, Jet en Marieken de toezichthouders.

Diploma A
Xanthé Croes, Lot Kelderman, Senna Jilmaz, Jelte Smeitink, Jenthe van Tent Beking, Fabiënne Huurnink, Sterre Oortgiesen, Sanne Wichgers, Lise van Osch, Ysolde Kalkers, Douwe Laan, Shaheol Abdullah, Ize Boer, Kevin Tijkken, Boele Obbink, Sebastiaan Rutten, Simon Zhu, Giulia Brasz, Koen Kooyman, Carice Croes, Noor Heldoorn, Jelle Mokkink en Luuk Ruessink.

Diploma B
Tom Ruesink, Jinte Schieven, Angel Verwaaijen, Isa-Lyn knol, Sverre Stempel, Jesse Derksen, Guus Seelemeijer, Jinn Luimes, Quinn Bloemsma, Fien Carp, Lisan Berkelaar, Maril Berkelaar, Eliane Hermans, Jasmijn Groeneveld, Brent Willemsen, Libel Kalkers, Sebastiaan Huurnink, Amber Besselink, Rubén Vroegindeweij, Bram Garritsen, Jels Breukink.

Diploma B en C
Minke Dokman en Tamara de Beyer.

Diploma C
Linda Vroegindeweij, Ruben Vredegoor, Dewi Mokkink, Demi van Beek, Lenthe van der Wiel, Myrthe Koetsier, Yafet Tewelde, Victoria Norouzi, Jolin Zhu en Reinhout Huetink.

Diploma zwemvaardigheid
Evelien Vredegoor, Michel van Beek en Rémon Geurts.

Diploma B, C en zwemvaardigheid
Ali Abdullah.

Uitslag Brasem Jeugdviswedstrijd

STEENDEREN - Zondag 3 september is er weer een geslaagde viswedstrijd voor de jeugd gehouden door H.V. De Brasem.

Er waren maar liefst 13 deelnemers aan de Beek. Verder was er veel belangstelling langs de waterkant, het weer top en waren er weer leuke prijzen te verdelen.

Jelte Dokman won de wedstrijd, hoewel het erg spannend was tussen de nummers 1 en 2…

De uitslag is als volgt:
1. Jelte Dokman 69 cm, 5 gevangen, 2. Thijmen van Aalst 67 cm, 5 gevangen, 3. Britt Helming 56 cm, 1 gevangen, 4. Klaas Hulshof 27 cm, 2 gevangen, 5. Berend Cremers 26 cm, 2 gevangen, 6. Duuk Hoefman 12 cm, 1 gevangen, 7. Hein Hulshof 10 cm, 1 gevangen.

Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen

Kamiran Baker uit Syrië zet zijn werk als kleermaker in Baak voort. Foto: Daan van Leeuwen

Vrijwilligers gezocht om inburgering te bespoedigen

Door Daan van Leeuwen

BAAK - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben het ondanks hulp van vrijwilligers nog steeds erg moeilijk met de Nederlandse taal. Werk vinden is daardoor bijna onmogelijk en sommigen leven als gevolg een eenzaam bestaan in dorpskernen van Bronckhorst, zoals Kamiran Baker in Baak.

"Goedemorgen", lacht de 45-jarige Kamiran als hij de voordeur van zijn woning aan de Bobbinkstraat opendoet. Nadat de schoenen uit zijn getrokken, en je een van de vele paren slippers hebt gepakt of op je sokken verder loopt, biedt hij direct iets te drinken aan. "Wil je koude of warme koffie?" Zelf drinkt hij namelijk het liefst koude koffie uit een longdrinkglas, met een rietje.
Kamiran is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, waar hij samen met zijn familie zijn bestaan in de stad Aleppo achter zich liet. Nu woont hij inmiddels al drie jaar in het Achterhoekse dorpje Baak, gescheiden van familieleden. Zijn moeder is in het Zwitserse Bern neergestreken en een broer en zus wonen in Duitsland. Zijn tweede broer woont wel een stuk dichterbij. "Lokman woont in Velswijk", vertelt hij. "Af en toe ga ik met de fiets naar hem toe, maar we zien elkaar niet elke week."
"Kamiran doet bijna alles op zijn fiets, want autorijden is geen optie", vult vrijwilligster José Lacroix hem aan. De Baakse is sinds januari als vrijwilliger aan Kamiran gekoppeld en heeft wekelijks contact met hem. "Op maandagochtend fietst hij naar ons toe en dan drinken we koffie, doen we enkele taaloefeningen en spelen we wat spelletjes. De fiets heeft hij gekregen van mijn zoon. Daarop fietst hij naar de supermarkt in Steenderen, maar ook naar steden als Zutphen en Doetinchem. Hij heeft wel autorijlessen gehad, maar dat was geen succes. De verkeersregels en -omstandigheden zijn anders in Syrië.''
In veel situaties is de taalbarrière ook een obstakel. Kamiran doet zijn best, maar na de gastvrije ontvangst verlopen de gesprekken moeizaam. "Isolatie ligt daardoor al snel op de loer", vervolgt José. "Hij heeft eigenlijk geen contact met de inwoners van Baak, hoewel twee andere dames hem nu ook meer onder hun hoede nemen."
"Dat is ook wel het gevaar van kleine dorpskernen als Baak", neemt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst het over. "Het doel is om statushouders zo goed als mogelijk te laten integreren in de maatschappij, maar in dorpen als Baak en Velswijk zijn er amper voorzieningen en sociale kansen. Statushouders krijgen woningen aangewezen en zij kunnen deze in principe niet weigeren. Daarnaast worden de buren en inwoners ook niet altijd betrokken in het proces, waardoor je vaak scheve gezichten krijgt.''
Kamiran was kleermaker in Aleppo en inmiddels heeft hij in Baak ook zijn eigen naaimachine. Een oude industriële machine die hij via het internet op de kop heeft getikt. "Hij is er echt heel erg handig mee'', zegt José. "Het zou mooi zijn als hij zijn vaardigheden als kleermaker in de praktijk kan brengen, maar ook voor schilderen en haren knippen draait hij zijn hand niet om. Kamiran wil gewoon bezig zijn. Hij wil aan het werk, maar het is lastig om ergens een plekje te vinden. Dat komt door de Nederlandse regelgeving, maar dus ook door de taalbarrière.''

KADER: Vrijwilligers gezocht
"We hebben nog altijd vrijwilligers nodig", vertelt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. "Op dit moment zijn er zo'n vijftig tot zestig vrijwilligers actief, plus alle mensen die onder de radar meehelpen. Er zijn ook buren die statushouders helpen, maar zij zijn liever 'goede buur' dan vrijwilliger. Hoe je het vrijwilligerswerk indeelt, mag je helemaal zelf weten. We leggen geen druk op, want de vrijwilligers zijn er echt voor de leuke dingen en de taalondersteuning."

Wilt u ook iets betekenen voor een statushouder bij u in de buurt? Dan kunt u contact opnemen met Eline via de mail: ederweduwen@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch: 06 23761558.

Lindesfeest 2017 staat in het teken van vernieuwing

LINDE – Dit jaar zal het Lindesfeest van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 september in het teken staan van vernieuwing. Naast een nieuw verfrissend logo, zal men tijdens het feest kunnen ervaren dat het Lindesfeest met nieuwe ideeën is opgezet om het mee te laten gaan met de tijd. Ook is er besloten om de organisatie en catering volledig in eigen beheer te houden. Tevens zullen de festiviteiten worden uitgebreid met onder andere een fietsoriënteringsrit op zondagmiddag 17 september waarbij er na afloop gezellig een dansje gewaagd kan worden. Natuurlijk is de muziek al vastgelegd en zijn de toneelspelers van de Toneelclub Linde al volop bezig met het repeteren.

Door Jan Hendriksen

Al vanaf eind mei is de spelersgroep van Toneelgroep Linde samen met regisseur Henk Broekgaarden volop aan het repeteren om op donderdagavond 21 september in de feesttent van Volksfeest Linde de doldwaze klucht 'hielemaol Hoteldebotel' van de schrijver Henk Roede succesvol voor het voetlicht te brengen. De toneelvoorstelling begint die avond om 19.30 uur.

'Bertus en Sientje hebben al jaren een klein hotelletje 't Wapen van Linde op een prachtige plek midden in de Lindese bossen. Nu ze wat op leeftijd zijn willen ze het hotelletje wel verkopen om van hun welverdiende pensioen te kunnen genieten. Het hotel staat al een tijdje te koop en eindelijk is er iemand die interesse heeft voor hun hotel. Alles moet dan ook uit de kast gehaald worden om een perfecte indruk te maken. Dat valt niet mee. Bertus en Sientje hebben de laatste jaren de boel behoorlijk laten versloffen. Ook is het personeel, de kokkin, tuinman, kamermeisje en piccolo, misschien niet helemaal geschikt voor het werk wat ze moeten doen.'

Verfrissend logo en nieuwe ideeën ingezet

De spelersgroep van Toneelgroep Linde bestaat dit jaar uit: Jannie Tuinman, Herbert Hulstijn, Janny Haaring, Dianne Mombarg, Frank Bouwmeester, Bert Tuinman, Nettie Arfman, Michelle Meijerink, Bastiaan Meijerink, Marisca Hissink, Marieke Tuinman en Martin ten Have. Souffleuse is Joke ten Have en de grime wordt verzorgd door Gerrie Harmsen en Ina Wesselink.

Vogelschieten
'Wie wordt de nieuwe schutterskoning?' Dat is de grote vraag op vrijdagavond 22 september. Tijdens het spannende, maar sportieve vogelschieten wordt door jong en oud gestreden om deze titel. Daarnaast schieten de jongste Lindenaren op een eigen vogel en gooien de vrouwen met houten knuppels om zich tot Knuppelkoningin te laten kronen. Als de schutterskoning(in) het laatste schot heeft gelost kan het feest beginnen. Er wordt geproost en gedanst door alle Lindenaren met Trio the Band.

Volksspelen
Zaterdagmiddag 23 september vinden de volksspelen plaats. Dit jaar met nieuwe spelen voor jong en oud zoals onder meer spijkerbroek hangen, bananenspel, reuze sjoelbak en nog veel meer. Op vernieuwende wijze zal zaterdagavond het Tentfeest plaatsvinden. De band Super Sundays en DJ Bacchie vullen afwisselend de avond. Super Sundays heeft een breed en up-to-date repertoire en schakelt in hoog tempo moeiteloos tussen verschillende nummers en genres. DJ Bacchie zal er nog een schepje bij boven op doen zodat de hele avond de voetjes van de vloer kunnen.

Voor meer informatie, kijk op de website.

Finalisten 'Amphion Open' bij Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 13 september verzorgt het programma live@ideaal een speciale uitzending. Uitgenodigd zijn de finalisten van het 'Amphion Open' 2017. Zij zullen tussen 20.00 en 22.00 uur optreden in het in het programma, dat vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

De musicaltheatergroep van Eléne Vaye uit Terborg/ Didam/ Duiven heeft voor Amphion Open een musicalmedley, vol zang en dans samengesteld voor de tieners uit de groepen musicaljong Doetinchem/Didam en Duiven.
Exit the Hive (Ulft) maakt experimentele muziek in het genre progressieve funkrock met vernieuwende akkoordprogressies en kritische teksten.De bezetting is Tom van Weeld (drums), Dirk Evelo (bas), Steven Tiggelman (gitaar) en Collin Daamen (zang).
Merel (16) Marlou (15) en Paulien (14) uit Ulft kwamen als kleine meisjes bij de Ulftse nachtegalen. Toen ze naar het jeugdkoor gingen begon het serieus te worden en vormden ze een zanggroepje. Ze stellen zelf meerstemmige melodieën samen. Ze begeleiden zichzelf op piano en/of gitaar.

Live@Ideaal wordt woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur uitgezonden.

Duo Rita en Wendy in het Heiligenbeeldenmuseum

KRANENBURG/VORDEN - Zondagmiddag 24 september vanaf 15.00 uur verzorgen Rita en Wendy een optreden in het Heiligenbeeldenmuseum. Voor dit optreden hebben de dames een programma samengesteld met de mooiste luisterliedjes @the piano. Liedjes van onder meer Karin Bloemen, Billy Joel, Christina Aguilera en vele anderen.

Rita en Wendy leerden elkaar in 2011 kennen bij de voorstellingen van de 'Zomer-carrousel' in Theater onder de Molen in Vorden. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond ontstond daar hun eerste succesvolle samenwerking. Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Ze maakte deel uit van duo Juweel en zong in verschillende ensembles. Rita heeft een klassieke piano en zangopleiding gehad, zong in koren, begeleidde veel klassieke zangers maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons. Inmiddels vele optredens en programma's verder hebben Rita en Wendy in oktober 2016 hun vijfjarig jubileum gevierd. Deze feestelijke concerten werden gegeven samen met de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie en Gery Groot Zwaaftink.

Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg is nog geopend tot zondag 29 oktober, iedere dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang voor het concert is de normale museumentreeprijs 4 euro.

Duo Rita en Wendy in het Heiligenbeelden museum

KRANENBURG/VORDEN - Zondagmiddag 24 september vanaf 15.00 uur verzorgen Rita en Wendy een optreden in het Heiligenbeeldenmuseum. Voor dit optreden hebben de dames een programma samengesteld met de mooiste luisterliedjes @the piano. Liedjes van onder meer Karin Bloemen, Billy Joel, Christina Aguilera en vele anderen.

Rita en Wendy leerden elkaar in 2011 kennen bij de voorstellingen van de 'Zomer-carrousel' in Theater onder de Molen in Vorden. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond ontstond daar hun eerste succesvolle samenwerking.
Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Ze maakte deel uit van duo Juweel en zong in verschillende ensembles.
Rita heeft een klassieke piano en zangopleiding gehad, zong in koren, begeleidde veel klassieke zangers maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons. Inmiddels vele optredens en programma's verder hebben Rita en Wendy in oktober 2016 hun vijfjarig jubileum gevierd. Deze feestelijke concerten werden gegeven samen met de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie en Gery Groot Zwaaftink.

Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg is nog geopend tot zondag 29 oktober, iedere dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang voor het concert is de normale museumentreeprijs 4 euro.

0575- 55 64 88
heiligenbeeldenmuseum.nl

ritaenwendy.com

Fietstocht Linde

LINDE – Na het jubileumjaar in 2016 in het kader van het 150-jarig bestaan van Volksfeest Linde, waarbij de traditionele fietstocht achterwege was gelaten, is besloten om dit jaar op zondag 17 september in aanloop naar de 151ste editie van het volksfeest een feestmiddag te organiseren met als motto 'Linde trapt deur!". Deze middag bestaat uit een fietsoriënteringsrit met een feestelijke afsluiting in de feesttent met medewerking van de Reeperbahner Stimmungsmacher.

De inschrijving voor de fietstocht is tussen 12.30 en 13.00 uur bij de feesttent aan de Lindeseweg. De bijdrage bij deelname aan de fietstocht is drie euro. Voor kinderen tot en met vijftien jaar is deelname gratis. Onderweg wordt voor een hapje en een drankje gezorgd.

"Wil ie niet fietsen moar he'j wel dös, dan is de tente um 15.00 al lös!" Hiermee worden ook de niet-fietsers van harte uitgenodigd om er een gezellige middag van te maken. De entree is gratis. Voor de kinderen zal er onder andere een springkussen en een zandbak zijn. Iedereen is van harte welkom.

Kom ook volleyballen bij Focus

Bij Focus volleyballen kan vanaf zes jaar. Foto: Gerrit Kempers

HOOG KEPPEL – Wie het leuk vindt om met een bal te spelen en om samen met andere kinderen te sporten, komt kijken of meteen meedoen met een volleybaltraining. Bij Focus volleyballen kan vanaf zes jaar.

Volleybal is een teamsport: de Cool Moves Volleybalnivo's (tot twaalf jaar) zijn een uniek geheel. De nivo's 1 t/m 6 vormen samen een doordachte opbouw voor het leren spelen van volleybal. Het zijn de bouwstenen voor het latere 6 tegen 6 systeem. De teams bestaan uit vier spelers en bij nivo 1 krijgen de kinderen al een goed inzicht en zijn ze volop in beweging. Elk nivo wordt uitgebreid. De kinderen leren van elkaar en hebben plezier samen.
De CMV teams spelen hun in toernooivorm twee keer per maand. Vanaf het elfde of twaalfde jaar worden elke zaterdag wedstrijden gespeeld. Focus heeft enthousiaste trainers en zij beseffen dat er vast nog veel meer kinderen in de omgeving van Hoog-Keppel zijn die willen leren volleyballen en het leuk vinden in teamverband te sporten.
Wie zoekt een leuke sport of welke ouder zoekt nog een leuke sport voor hun kind? Van harte uitgenodigd om het volleybalsfeertje eens te komen proeven. Op maandag vanaf 18.00 uur wordt er volop getraind in de Hessenhal in Hoog-Keppel door alle jeugdteams.


www.facebook.com/focusvolleybal

Zwemmers stappen in kano vanwege bacterie

Projectleider Margot Verhagen van Swim to Fight Cancer 0314. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM - Er wordt zaterdag niet gezwommen in de Oude IJssel bij Doetinchem. Een bacterie in het water gooit roet in het eten voor de deelnemers aan de zwemtocht in het kader van Swim to Fight Cancer.

Ter voorbereiding op het zwemevenement van zaterdag, heeft Waterschap Rijn & IJssel afgelopen week meerdere metingen uitgevoerd. Bij de laatste meting blijkt dat zwemmen in de Oude IJssel, mede door de hevige regenval, op dit moment een onverantwoord hoog risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten dat er zaterdag 9 september niet in de Oude IJssel gezwommen mag worden.
Gezien alle enthousiaste reacties van betrokken deelnemers, vrijwilligers en donateurs, én het mooie doel waar zij samen voor inzetten, wil de organisatie het evenement niet zomaar annuleren. Daarom is er een alternatief bedacht: voor alle honderd zwemmers zijn kano's geregeld en zij gaan in een lange slinger de IJssel op. Door op deze manier toch het water in te gaan, maken zij nog steeds met elkaar een vuist tegen kanker.

Programma
Het programma van zaterdag aanstaande op De Bleek blijft ongewijzigd. De Kids Kano start om 10.00 uur, de overige deelnemers stappen vanaf 12.00 uur in hun kano. De indelingen zijn gemaakt en komen vandaag nog op de website van het evenement.


doetinchem.swimtofightcancer.nl

Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk

FRANKRIJK - Van 28 augustus tot 2 september werd de zesdaagse enduro in Frankrijk verreden. De zesdaagse is een wereldkampioenschap, dat gaat om de wereldbeker met landenteams, de Olympische spelen van de endurosport. De Nederlandse bond KNMV had al sinds 2012 geen team meer afgevaardigd naar de zesdaagse omdat er volgens de bond geen reële top 8 klassering mogelijk was.

In 2015 besloot Bas klein Haneveld om samen met zijn maatjes Robin Nijkamp en Lucas Dolfing, nadat de KNMV had besloten om wederom geen team af te vaardigen, te laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Dit pakte erg goed uit, want zij werden met zijn drieën kampioen van de totaal 95 clubteams. Een super goede prestatie omdat dit nog nooit eerder gerealiseerd was door Nederlanders. Helaas geen resultaat, want in 2016 wederom geen Trophy Team aan de start namens Nederland.

Dit jaar timmert de KNMV weer goed aan de weg en werd er toch besloten weer eens een Trophy Team te sturen. Helaas werd Bas in eerste instantie niet geselecteerd door de KNMV, maar doordat Daan Bruijsten een knie blessure opliep tijdens de EK enduro in het Duitse Burg, werd hij toch nog benaderd door de KNMV of hij wilde invallen. Natuurlijk wilde hij dat, alleen moest er nog wel een andere motor geregeld worden omdat hij normaal met een 300cc 2 takt in de E3 klasse rijd, en nu met een 250 cc 4takt moest rijden. Dit moest omdat in teamverband in iedere klasse een rijder moet zitten en doordat Bruijsten uitviel in de E1 klasse was deze klasse niet meer bezet.

Twee weken voor de wedstrijd nog snel een andere motor kunnen regelen. De motor van zijn sponsor AutoTotaal uit Ruurlo werd beschikbaar gesteld door Rudi Vossers. Hij was snel gewend aan de motor en het voelde al snel vertrouwd.

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd werden de tien verschillende proeven (zo'n zes kilometer per proef) per voet verkend met het team. Het team bestaat uit teammanager Mario Pieterse (KNMV), coach Mark Wassink en de rijders Bas klein Haneveld E1,Thierry Pittens E2, Robin Nijkamp E2 en Lucas Dolfing E3. De sfeer in het team was erg goed en na het proeven lopen werd elke dag even gerelaxt in het meer op de camping, want het was de hele week zo'n 35 graden.

Op maandag 28 augustus was Bas de eerste rijder van de Nederlanders wie van start mocht. Hij had zich er erg op verheugd en was de eerste paar proeven misschien zelfs wel wat te gretig wat een paar foutjes opleverde. Het rijden ging eigenlijk alle dagen erg goed, iedere dag ging het rijden weer een tandje beter. Hij had veel plezier op zijn Husqvarna FE250, de week vloog dan ook voorbij. Op dag 5 maakte hij nog even een foutje op de route waarbij hij met zijn hand voor een boom reed. Hierbij brak hij zijn pink. Gelukkig had hij hier niet veel hinder van waardoor hij nog steeds scherpe tijden op de klokken kon rijden.

Op dag 6 werd de slotcross verreden. Normaal gesproken wordt eerst een route gereden van ongeveer vijftig kilometer waarna de motor in Parc fermé wordt gezet en daarna de slotcross verreden wordt. Om één of andere wazige reden van de organisatie werd de route gecanceld en werd er alleen een slotcross gereden. De slotcross wordt gereden op een motorcrossbaan waarbij met de hele klasse gestart wordt achter een starthek. Bas zat er niet goed bij met de start maar toch kon hij zichzelf goed staande houden tussen deze sterke rijders.
Met het Trophy Team (TeamNL) werden ze zevende van de 19 verschillende landen. Knap gedaan dus. Individueel is er een gouden medaille te halen wanneer je binnen 10% van de winnaar eindigt. Een goede prestatie omdat het de beste rijders van de wereld zijn waar ze tegen moeten rijden. In zijn klasse werd hij 28ste (over alle rijders 71ste). "Ook haalde hij mijn gouden medaille binnen. Zonder hulp van buitenaf was dit alles niet mogelijk geweest," aldus Bas. "En dank aan allen die hebben meegeholpen. Speciale dank gaat uit naar zijn leermeester Marcel Bulten die de voorafgaande weken en natuurlijk tijdens de zesdaagse de helpende hand toestak."

Zwemmers stappen in kano vanwege bacterie

DOETINCHEM - Er wordt zaterdag niet gezwommen in de Oude IJssel bij Doetinchem. Een bacterie in het water gooit roet in het eten voor de deelnemers aan de zwemtocht in het kader van Swim to Fight Cancer.

Ter voorbereiding op het zwemevenement van zaterdag, heeft Waterschap Rijn & IJssel afgelopen week meerdere metingen uitgevoerd. Bij de laatste meting blijkt dat zwemmen in de Oude IJssel, mede door de hevige regenval, op dit moment een onverantwoord hoog risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten dat er zaterdag 9 september niet in de Oude IJssel gezwommen mag worden.
Gezien alle enthousiaste reacties van betrokken deelnemers, vrijwilligers en donateurs, én het mooie doel waar zij samen voor inzetten, wil de organisatie het evenement niet zomaar annuleren. Daarom is er een alternatief bedacht: voor alle honderd zwemmers zijn kano's geregeld en zij gaan in een lange slinger de IJssel op. Door op deze manier toch het water in te gaan, maken zij nog steeds met elkaar een vuist tegen kanker.
Het programma van zaterdag aanstaande op De Bleek blijft ongewijzigd. De Kids Kano start om 10.00 uur, de overige deelnemers stappen vanaf 12.00 uur in hun kano. De indelingen zijn gemaakt en komen vandaag nog op de website van het evenement.

Punten voor Hamove clubrijder Victor Steeman in Misano Italië

OSCHERSLEBEN/MISANO - Victor Steeman pakt vier punten in de Red Bull MotoGP Rookies Cup tijdens de Grand Prix van San Marino. MotoGP-rijder Sam Lowes die begeleid wordt door Torleif Hartelman crashte maar liefst vijf keer in Misano. De race werd gewonnen door Marc Marquez.

Het werd niet het weekend voor Sam Lowes in Misano. De Aprilia-rijder crashte gedurende de trainingen al vier keer in de MotoGP. In de race op een kleddernatte baan crashte Lowes opnieuw. Lowes reed een knappe race en zat in de top tien totdat hij onderuit ging. De spannende race werd gewonnen door Marc Marquez, die hierdoor nu samen met Andrea Dovizioso het MotoGP kampioenschap aanvoert. Ook de Moto3 en Moto2 race werden verreden op een natte baan. Bo Bendsneyder crashte toen hij in vierde positie lag. De Nederlander pakte zijn KTM weer op en finishte alsnog op een keurige zesde plaats. Romano Fenati won voor zijn thuispubliek in de Moto3. Dominique Aegerter was de sterkste in de Moto2-wedstrijd.

De Red Bull MotoGP Rookies Cup reed één wedstrijd op het circuit van Misano. Normaal gesproken rijdt deze talentencompetitie twee races in een weekend, maar omdat na de MotoGP in San Marino ieder jaar alle toeschouwers de baan opstromen is er op zondag geen Red Bull Rookies race. Hamove-lid Victor Steeman kwalificeerde zich als vijftiende. In de race kwam de 17-jarige Steeman in een grote groep terecht voor de negende positie.

Na een mooi gevecht kwam hij op een twaalfde plaats over de finish, waardoor Steeman vier punten scoort voor het kampioenschap. De Japanner Ai Ogura won de race. In het weekend van 22 t/m 24 september staan de laatste races van het seizoen gepland op Motorland Aragon.

Een week eerder kwam het Duitse Internationale Deutsche Meisterschaft (IDM) kampioenschap in actie op het circuit van Oschersleben. Danny de Boer zorgde in de IDM Superbike klasse voor een knappe prestatie. De Boer kampt nog met vervelende vermoeidheid klachten, maar wist ondanks dat een tweede en derde plaats te scoren. De Boer kwam na beide races compleet uitgeput over de finish. Zijn Duitse teammaat Markus Reiterberger won de beide races in Oschersleben.

Regionale rijder Toine Gierkink reed in de Yamaha R3 Cup. Eén race werd verreden op een droge baan en tijdens de tweede manche was het asfalt nat. Ondanks deze wisselende omstandigheden scoorde Gierkink in beide races een zesde plaats. Gierkink staat ook op een zesde positie in de tussenstand. De wedstrijden werden gewonnen door Joep Overbeeke en Dennis Koopman. In het weekend van 29 t/m 1 oktober is de laatste ronde van het IDM kampioenschap met de Yamaha R3 Cup op Hockenheim.

Kom ook volleyballen bij Focus

HOOG KEPPEL – Wie het leuk vindt om met een bal te spelen en om samen met andere kinderen te sporten, komt kijken of meteen meedoen met een volleybaltraining. Bij Focus volleyballen kan vanaf zes jaar.

Volleybal is een teamsport: de Cool Moves Volleybalnivo's (tot twaalf jaar) zijn een uniek geheel. De nivo's 1 t/m 6 vormen samen een doordachte opbouw voor het leren spelen van volleybal. Het zijn de bouwstenen voor het latere 6 tegen 6 systeem. De teams bestaan uit vier spelers en bij nivo 1 krijgen de kinderen al een goed inzicht en zijn ze volop in beweging. Elk nivo wordt uitgebreid. De kinderen leren van elkaar en hebben plezier samen.
De CMV teams spelen hun in toernooivorm twee keer per maand. Vanaf het elfde of twaalfde jaar worden elke zaterdag wedstrijden gespeeld. Focus heeft enthousiaste trainers en zij beseffen dat er vast nog veel meer kinderen in de omgeving van Hoog-Keppel zijn die willen leren volleyballen en het leuk vinden in teamverband te sporten.
Wie zoekt een leuke sport of welke ouder zoekt nog een leuke sport voor hun kind? Van harte uitgenodigd om het volleybalsfeertje eens te komen proeven. Op maandag vanaf 18.00 uur wordt er volop getraind in de Hessenhal in Hoog-Keppel door alle jeugdteams.

Motorspektakel Stugge Veer Cross

WICHMOND - De Stugge Veer Cross op het kermisterrein in Wichmond kende zondag 10 september een geslaagde tweede editie. De organisatie, Jong Gelre Vorden-Warnsveld en crossclub De Stugge Veer in samenwerking en onder de vlag van de MON (Motorsport Organisatie Nederland), kunnen positief terugkijken op dit crossevenement. Deelnemers en publiek genoten van de verschillende klassen wedstrijden en aansluitend werd er in de tent met livemuziek nog volop na gefeest.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Ten Damme BV neemt Houtvezelbedrijf All-Round BV over

De directie van beide bedrijven bij het bedrijfspand van Ten Damme op de Laarberg. Foto: PR

GROENLO - Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV uit Groenlo heeft per 7 september branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen. Met de overname versterkt Ten Damme haar marktpositie als leverancier van bodemstrooisels en geeft hiermee invulling aan haar ambities tot verdere groei.

Uigen Oldenboom, algemeen directeur en eigenaar van All-Round, leverancier van houtvezels en zaagsel voor de agrarische markt, is blij met Ten Damme als overnamepartner. "Bij het ontbreken van een opvolger ben ik blij dat de heren Ten Damme contact met mij hebben gezocht. In Ten Damme heb ik een gelijkwaardig bedrijf getroffen dat aansluit bij mijn ideeën, wensen en visie. In een krimpende agrarische markt en opkomende biomassamarkt is het een uitkomst om een gezamenlijke vuist te maken. Dit zorgt voor een verantwoorde marktverdieping en marktvergroting. Ten Damme is een innovatieve partner met grote ontwikkelkracht. Door onze krachten te bundelen blijven wij ook voor de toekomst de vertrouwde leverancier. Onze klanten en partners zijn in goede handen bij Ten Damme. We zullen onze vertrouwde producten blijven verkopen en daarnaast ons assortiment uitbreiden met een aantal nieuwe soorten.
De continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid zijn nu gewaarborgd. De naam All-Round zal voorlopig blijven maar gaat na verloop van tijd over in Ten Damme. Voorlopig blijf ik nog het aanspreekpunt voor klanten en bedrijven."

Groei
Volgens de broers en eigenaren Willie, Henk en Johan ten Damme van Ten Damme biedt de overname mogelijkheden om grote stappen te maken en verder te groeien. "All-Round staat voor kwaliteit en is tevens een familiebedrijf. De bedrijfscultuur, een vergelijkbare klantbenadering en een zeer sterke marktpositie passen goed bij Ten Damme. De overgenomen activiteiten omvatten hout-recycling, transport en in- en verkoop van houtvezel, zaagsel en verschillende soorten fourage. Het is een complementair bedrijf en wij zijn ervan overtuigd samen met de medewerkers van All-Round beide bedrijven verder te kunnen ontwikkelen."

Ten Damme BV
Het familiebedrijf Ten Damme is al bijna veertig jaar een gerenommeerd specialist in het leveren van pure en natuurlijke bodemstrooisels in Nederland, Duitsland en België. Ten Damme levert met onze eigen vrachtauto's de houtvezel en zaagsel rechtstreeks vanaf de fabriek naar onze afnemers. Daarnaast wordt op ons bedrijf in Groenlo de houtvezel en zaagsel, nadat het meerdere keren is gezeefd en ontstoft, tot balen geperst in onze moderne persinstallatie.
Ook is Ten Damme actief in de biomassa en de levering van fourage en houtpellets. Het Achterhoekse bedrijf levert innovatieve kwaliteitsproducten en staat voor een no-nonsense instelling, een betrouwbare en servicegerichte dienstverlening en langetermijnrelaties met klanten en leveranciers.

Lezing: Romanovs en revolutie

De laatste tsarenfamilie.Foto: PR

DOESBURG - Op maandagavond 16 oktober organiseert Bibliotheek West-Achterhoek, in samenwerking met de Gasthuiskerk in Doesburg, een lezing over de Romanovs. De lezing gaat in op het leven van en de gebeurtenissen rondom de laatste tsarenfamilie. In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de laatste tsaar werd afgezet.

Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. De lezing geeft een beeld van Rusland rond 1900, over tsaren en politieke gevaren, intriges en onbegrip, over godsdienstwaanzin en gebedsgenezer Raspoetin en over eerherstel.

De lezing wordt gegeven door Rusland & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar in de Gasthuiskerk Doesburg, Gasthuisstraat 41 op 16 oktober van 20.00-22.00 uur. Toegangskaarten kosten 7,50 per persoon en zijn te bestellen via de site.


www.gasthuiskerkdoesburg.nl/agenda

Meer andach veur 't Dialect

Steeds meer leu holt zich bezig um ons dialect te behollen, as èèn van de 10 kleine talen die ons land riek is.
De dialect kring Achterhoek & Liemers viert naost hun 60 jaorig bestaon ok de 100ste aflevering van Dialect op de koffie. Wi-j hebt dat 'n paar keer met emaakt en de belangstelling doorveur is nog steeds grujende. Op den dag wödt dan ok 't derde deel van Met eigenwoorden uut ebracht. Dit zal plaats vinden op 1 oktober bi-j Erven Kots in Lievelde.
Samen met 't Erfgoed centrum probeert wi-j ok de scholen door in te betrekken, inmiddels doet door al 15 scholen an met.
In Drenthe bunt ze al völle wieter wat 't dialect angeet. Zo'n 8 vast medewerkers hebt de ruumte ekregen um zich door met bezig te hollen. Zowiet bunt wi-j hier nog niet maor door wödt had an ewarkt.
Naost 't anleveren van materiaal an de scholen hei door ok de medewarking van de leerkrachten bi-j nödig.
In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. De Dialect kring Achterhoek & Liemers presenteert zich via 't ECAL in Durkum door 10 wekken lang in 't paviljoen van de kleine talen. Hoppelek geet de politiek hier ok op reageren, zodat d'r meer ruumte emaakt kan worden veur beuke en ander lesmateriaal.
Hol ons dialect in ere,dat is ok een boodschap an de media.

Cabaret en muziek op Dag van de Ouderen

BRONCKHORST - Welzijnskoepel Bronckhorst organiseert op vrijdag 6 oktober een middag voor senioren uit de hele gemeente bij café-zaal FF naar Steef in Hummelo.

Door Luuk Stam

Optredens van De Oppeppers en Ben Wissink met zijn 'Sax on Tour' luisteren op vrijdag 6 oktober de Dag van de Ouderen in de gemeente Bronckhorst op. De Oppeppers spelen sketches die in luchtige bewoordingen aankaarten wat mensen die ouder worden zoal tegenkomen. Ben Wissink speelt bekende wereldmelodieën op zijn saxofoons, angklung, xylofoon, fluit en wasbord en vertelt tussendoor grappige anekdotes.

De organisatie van de Dag van de Ouderen in Bronckhorst is in handen van de Stichting Koepel Welzijn Bronckhorst. Hierin zijn de verschillende welzijnsstichtingen in de gemeente verenigd. "Op de Dag van de Ouderen organiseren we jaarlijks een activiteit voor heel Bronckhorst", vertelt Gerard van Heusden van de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel.

Elk jaar vindt die activiteit ergens anders in de gemeente plaats. Dit jaar dus in Hummelo, waar bewust is gekozen voor het optreden van De Oppeppers met sketches die speciaal zijn gericht op ouderen. "We proberen de ouderen altijd iets te bieden waar ze wat aan hebben", geeft Van Heusden aan. "En natuurlijk is er ook de gezelligheid."

De middag bij café-zaal FF naar Steef aan de Dorpsstraat 1 in Hummelo begint op 6 oktober om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Voor wie niet op eigen gelegenheid naar Hummelo kan komen, is vervoer beschikbaar. Deelnemen aan de middag kost 3 euro. Opgeven kan tot en met 21 september bij de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel via telefoon of mail.

Meer andach veur 't Dialect

Steeds meer leu holt zich bezig um ons dialect te behollen, as èèn van de 10 kleine talen die ons land riek is.
De dialect kring Achterhoek & Liemers viert naost hun 60 jaorig bestaon ok de 100ste aflevering van Dialect op de koffie. Wi-j hebt dat 'n paar keer met emaakt en de belangstelling doorveur is nog steeds grujende. Op den dag wödt dan ok 't derde deel van Met eigenwoorden uut ebracht. Dit zal plaats vinden op 1 oktober bi-j Erven Kots in Lievelde.
Samen met 't Erfgoed centrum probeert wi-j ok de scholen door in te betrekken, inmiddels doet door al 15 scholen an met.
In Drenthe bunt ze al völle wieter wat 't dialect angeet. Zo'n 8 vast medewerkers hebt de ruumte ekregen um zich door met bezig te hollen. Zowiet bunt wi-j hier nog niet maor door wödt had an ewarkt.
Naost 't anleveren van materiaal an de scholen hei door ok de medewarking van de leerkrachten bi-j nödig.
In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. De Dialect kring Achterhoek & Liemers presenteert zich via 't ECAL in Durkum door 10 wekken lang in 't paviljoen van de kleine talen. Hoppelek geet de politiek hier ok op reageren, zodat d'r meer ruumte emaakt kan worden veur beuke en ander lesmateriaal.
Hol ons dialect in ere,dat is ok een boodschap an de media.

Jaarlijkse oproep voor inzameling voor Opvang Noach

De dieren bij Opvang Noach zullen blij zijn met de ingezamelde wintervoorraad. Foto: PR

Halle - Het weer van de afgelopen dagen maakt duidelijk dat de herfst weer in aantocht is. De herfst is de periode dat de wintervoorraad weer moet worden aangelegd. Voor Opvang Noach is het een drukke periode, waarbij de hulp van de dierenliefhebbers uit de regio zeer welkom is.

Eekhoorns, wilde zwijnen, egels, reeën enzovoort in nood hopen ook dit jaar dat er, naast ander voedsel, veel eikels, walnoten, hazelnoten, maïs, beukennootjes, appels, peren , tamme kastanjes worden ingezameld. Natuurlijk voedsel is gezond en belangrijk voor de dieren. Daarnaast zijn handdoeken, washandjes, ander textiel en kleding voor de dieren of de kledingcontainer nog steeds welkom. Ingezamelde spullen kunt u in de ontvangstruimte van Opvang Noach aan de Aaltenseweg 21a in Halle achterlaten.

Op de laatste twee woensdagmiddagen van september en de eerste twee woensdagmiddagen van oktober wordt in de ontvangstruimte informatie gegeven. Voor de jonge rapers is er een kleine attentie.


www.opvangnoach.nl

Column

Frisse duik

Het helderblauwe buitenbad trekt mijn aandacht. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan niet wachten om erin te duiken. Maar op dat moment kan het niet. Ik zit in gesprek met Annette en Sjoerd van zwembad 't Elderink in Hengelo. We hebben het over leefbaarheid en de onmisbare hulp van vrijwilligers. Een dag later rij ik weer naar Hengelo, deze keer mét mijn badpak en zwembrilletje. Het is jaren geleden dat ik een zwembad in dook. Van mijn zevende tot mijn drieëntwintigste trok ik mijn baantjes en zwom wedstrijden door het hele land. Tot ik ging werken. Geen zin meer had in het vroege opstaan én de chloorlucht die zich diep in mijn poriën had genesteld.

Maar nu is daar dat zwembad in Hengelo. Dat er zo heerlijk uitziet. Netjes, schoon, helderblauwe kleuren en vriendelijke mensen. En dus rijd ik op donderdagmiddag naar dit bad. Het is heerlijk. Mijn techniek is er nog. Maar wat ben ik ongelooflijk stijf. Dit vraagt meer oefening. En dus lig ik een week later in het prachtige bad van Terborg. Gevolgd door het Vinkennest in Eibergen. Ik kijk waar in de Achterhoek buitenbaden zijn, die ik kan bezoeken. Het zijn er nog best wat, maar alleen dankzij de vele vrijwilligers. Vele gemeenten hebben hun baden afgestoten. Te duur, niet kostendekkend. De Blenk in Ulft wordt binnenkort een automuseum, reclamebureau Frappant is al jaren gevestigd in het binnenbad van Aalten.

Het zwembad waar ik vroeger elke zomer te vinden was, Stijgoord in Lochem, is er niet meer. Het Leussinkbad in Laren, waar ik vele uren trainde, is nu overgenomen door een stichting met vrijwilligers. En zoals Annette van 't Elderink in Hengelo me vertelde: 'We kijken steeds hoe iets wel kan.' Daarbij haalt ze aan dat het buitenbad zelfs genoemd wordt door makelaars in hun teksten om de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Het is dus belangrijk voor iedereen om een steentje bij te dragen. Niet alleen als je van zwemmen houdt, maar ook wanneer je wilt dat de waarde van je huis niet daalt. 'In een krimpregio moeten we er samen voor zorgen dat onze omgeving fijn is en blijft om in te wonen. Iedereen doet wat ie kan, met een financiële gift of door de handen uit de mouwen te steken. Alleen zo is het mogelijk.'

Dit herkennen ze ook bij zwembad Steenderen. 'Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers,' schreven ze onlangs in de Pak An-column in deze krant. 'Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.'

En zo denken ze er gelukkig ook over in onder andere Vorden, Lichtenvoorde, Rekken, Winterswijk en Almen. Financieel niet aantrekkelijk, maar des te belangrijk voor een regio waar het aangenaam wonen is! Ik duik er nog even in.

Project 'Inspiratieteksten' Lambertikerk loopt af

Zelhem - Wie in het afgelopen jaar langs de Lambertikerk kwam, zag daar op grote spandoeken teksten staan, die de passanten wellicht aan het denken zetten of inspireerden. De teksten waren zeer divers en afkomstig uit Bijbel- en liedtekstboeken, maar ook spreuken en uitspraken van meer of minder bekende mensen.

De Lambertikerkgemeente had daarvoor haar leden gevraagd om teksten in te leveren, waardoor ze zich geïnspireerd voelden of, waar ze door geraakt werden. Veel gemeenteleden grepen die kans aan en elke week werd een tekst geplaatst in de zondagsbrief bij de dienst. Een aantal teksten kwam buiten de kerk op grote spandoeken (met dank aan Reclamestudio Zelhem) terecht, vastgemaakt aan bouwhekken (met dank aan Aannemersbedrijf Wassink Halle B.V.) waardoor de kerk een jaar lang 'gekleurd' was.

Nu het project afgelopen is, biedt de Lambertikerkgemeente de spandoeken aan. Elk bod wordt meegenomen, mits het voor 16 september gemeld is via tel. 0314-624568) of per mail aan scriba@lambertikerk.nl is doorgegeven. Op de website staat een overzicht van de teksten.

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

Fantastische avond op de Kalenberg

Gaon Etten streek neer bij het zichtkoepeltje op de Kalenberg. Foto: PR

BARCHEM – Waar het pop-up restaurant 'Gaon etten in de Achterhoek' ook neerstrijkt, altijd wordt men gastvrij ontvangen door de eigenaar(en) van de betreffende plek. Dat dit bijzondere plekken kunnen zijn is de afgelopen zes jaar wel duidelijk geworden. En uitdagingen werden niet uit de weg gegaan. Maar hoe belangrijk dit is om samen voor alle gasten een fantastische avond te bewerkstelligen, bleek wel op 1 september op de Kalenberg in Barchem.

De bijzondere plek, bij de kapel en het zichtkoepeltje op vijftig meter hoogte, kent een erg interessante geschiedenis: die van de Woodbrookers. Ook het dichtbij gelegen landgoedhotel valt hier onder. Gastvrijheid, open staan naar elkaar en samenzijn in dialoog en gesprek is een doelstelling die ook prima past bij een avond Gaon etten.
De organisatie hiervan was blij verrast met de vergelijking die werd getrokken met de Achterhoekse traditie van dorpsfeesten, kermissen, schuttersfeesten en paasvuren. Gaon etten past hier bij als een vorm van 'modern naoberschap'. En of je nu uit Amsterdam kwam of uit Lochem, dat maakte helemaal niet uit. De gasten konden genieten van een heerlijk driegangenmenu, verzorgd door Daniël Huigen, kok van het Landhotel.
Gerrit de Vries was namens de Woodbrookers en het landhotel graag bereid het een en ander te vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek met zijn karakteristieke kapelletje. Dat daar een optreden plaats vond van VPS Kek, knapen en knarren die met mekaar een puik stukje vocaal ten gehore kunnen brengen was een geweldige verrassing voor de vele gasten. Het dak ging er (bij wijze van spreken) af!
Het volgende Gaon evenement vindt plaats bij Wijngoed Heekenbroek in Drempt op 29 september.


Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

Sonja en Gert Brinkhorst openen de deuren van landgoed Het Aamschot, waar Crematorium Hart van Berkelland is gevestigd. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat." Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo. Volgende week verschijnt er bij deze krant een bijlage over het crematorium.

Bredevoort Schittert: 'diervriendelijke beestenboel'

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel." Het thema komt vooral tot uitdrukking bij de lichttaferelen. Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen.

"Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.

Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevok op de Stadsweide stokpaardenraces.

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7.50. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12.50 uur. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.

Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat."

Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo.
Volgende week verschijnt er bij deze krant een bijlage over het crematorium

Sonja en Gert Brinkhorst openen de deuren van landgoed Het Aamschot, waar Crematorium Hart van Berkelland is gevestigd. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06-13743169.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN-netwerken en in-en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel. 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM, ZON. 17 SEPT. Parkeerpl. SaZa Top sporthal. Bij slecht weer in de Hal. Sportweg 1 van 10-17 uur. Boek nu Tel : 06-39108152.animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 17 SEPT ,10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT. SPORTHAL DE PANHOVEN 10-17 u Bingerdensedijk 2
Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

++++ NIEUW++++ OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 24 SEPT. 10-17 u. TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE ,Eekstr.15. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Interesse in de FRANSE TAAL? Kijk eens op FRANSELESINLOCHEM.NL of telefnr: 06 1906 89 51

Nummerverkoop ClédingkanTine 14 september 09.00 tot 10.00 en 18.00 tot 19.00 uur. Partycentrum Langeler Spalstraat 5 Hengelo Gld. Kledingbeurs 28 september. Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo Gld

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Wespennestenbestrijding, tel.: 06-5432 3046. Martin Spiegelenberg.