Stad Doetinchem

9 augustus 2017

Stad Doetinchem 9 augustus 2017


Atalanta voor kleine vos en dagpauwoog

De atalanta staat ook dit jaar op nummer één. Foto: Burry van den Brink

DOETINCHEM - Het zal velen wellicht zijn ontgaan, maar de de Landelijke Tuinvlindertelling vond afgelopen weekend (4 tot en met 6 augustus) plaats. Er zijn minder vlinders geteld dan de voorgaande acht edities. Voor een belangrijk deel is dit te verklaren door het bewolkte weer op zaterdag. Er zijn minder tellingen uitgevoerd. Maar ook was zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien lager, aldus vlinderstichting.nl. In de ranglijst waren er geen grote verrassingen: Atalanta was weer nummer één, gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. Het bont zandoogje deed het goed dit jaar.

Ronde van de Achterhoek live uitgezonden op tv

GENDRINGEN/ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer. Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn.
De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.


'Kit-inspecteur' met sieraden ervandoor

DOETINCHEM - Hij kwam de kitranden inspecteren, na een eerdere renovatie in de Doetinchemse wijk Overstegen. Maar waar de 'kit-inspecteur' de kans kreeg doorzocht hij huizen en verdwenen er sieraden. Totdat een bejaarde buurtbewoonster argwaan kreeg. De politie zoekt nu uit wie er slachtoffer zijn geworden, en heeft een man uit Arnhem aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen omdat een bejaarde vrouw de man niet vertrouwde. Ze vroeg zijn gegevens. Daarmee ging ze naar een politieman die in de omgeving woont. De agent startte meteen een onderzoek, dat leidde naar een 36-jarige verdachte uit Arnhem. Hij werd op 1 augustus aangehouden.
Agenten zijn een buurtonderzoek gestart en hebben bij veel huizen in de buurt een brief in de bus gedaan. Tijdens dat buurtonderzoek bleek dat er mensen bestolen waren die dat tot dan toe niet gemerkt hadden. Een 84-jarige vrouw controleerde haar sieraden toen de politie aan de deur kwam, toen pas bleek dat de sieraden verdwenen waren. Ook een 86-jarige vrouw is slachtoffer geworden.
De sieraden bleken al verkocht te zijn, maar de politie wist voor een deel te achterhalen waar de verdachte de sieraden had verkocht. Ze zijn in beslag genomen en worden zo snel mogelijk teruggegeven. De sieraden die teruggevonden zijn waren wel beschadigd.
De politie roept mensen die in de wijk Overstegen wonen, en die de man op bezoek hebben gehad, op om te controleren of er niets gestolen is. Wie rond 27 juli deze man op bezoek heeft gehad en nu spullen mist dient contact op te nemen met de politie zodat die alle zaken mee kan nemen in dit onderzoek. De politie is telefonisch bereikbaar via 0900-8844.

Minderjarigen verdacht van heling

DOETINCHEM - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee minderjarigen uit Gaanderen en Ulft aangehouden voor heling van een scooter. Agenten kwamen hen op het spoor toen ze door het voetgangersgebied in het centrum van Doetinchem reden.

Omstreeks 02.15 uur werden twee scooters betrapt toen ze door de Hamburgerstraat reden. Toen agenten de beide scooterrijders wilden controleren gingen ze ervandoor. De eerste bestuurder werd vervolgens op de Spinbaan tot stoppen gedwongen en bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.
De tweede scooter werd even later op de Stokhorstweg aangetroffen samen met de twee verdachten. Een 16-jarige jongen uit Gaanderen en een 16-jarig meisje uit Ulft konden zich niet legitimeren, waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs en waren beiden niet verzekerd. De scooter bleek een valse kentekenplaat te hebben en het framenummer was van de scooter geschraapt. (Bron: 112Achterhoek-nieuws)

Ronde van de Achterhoek live op tv

GENDRINGEN/ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer.

Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn.
De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Van den Hurk langer bij De Graafschap

DOETINCHEM - De Graafschap heeft het contract met Anthony van den Hurk opengebroken en met een seizoen verlengd. De 24-jarige aanvaller staat nu tot juli 2019 onder contract. Van den Hurk kwam vorig seizoen over van FC Eindhoven en speelde 29 competitiewedstrijden voor De Graafschap, waarin hij 12 keer scoorde.

Fipronilaffaire

Roy Tomesen gaat voor duidelijkheid en transparantie qua bedrijfsvoering. Foto: Josée Gruwel

De fipronilaffaire houdt de pluimveesector in zijn greep. Veel eierproducenten zijn de dupe van gerommel met bestrijdingsmiddelen tegen bloedluis. Roy Tomesens bedrijf is fipronil-vrij verklaard. Hij ziet wat er misging in zijn sector en roept op tot duidelijkheid en transparantie.

Samen verder werken aan ontwikkeling in arm India

Bestuursleden Hans van 't Hullenaar en Gerard Bodde bij één vd koeien. Foto: PR


Stichting Together blij met succesformule sociaal ondernemen

Door Joke Burink

TERBORG – De in 's-Heerenberg gevestigde stichting Together is al vijftien jaar actief in Tamil Nadu, een arm gebied in het zuidoosten van India. Na de realisatie van meerdere huizenbouw- en waterprojecten, maakte de stichting vorig jaar bekend, te werken aan een nieuw project: Een Together Self Supporting Center. Het plan van dit centrum omvatte een melkveebedrijf, een geiten- en kippenboerderij, een Women Self Help Group en een Togetherhome voor verstandelijk gehandicapten. In het Thomashuis in Terborg vertellen de bestuursleden van stichting Together over de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Werkoverleg met de Woman Self Help Group. Foto: PR
De geitenstal in aanbouw. Foto: PR
Together in de koeienstal. Foto: PR
Werkoverleg met de Woman Self Help Group. Foto: PR

Voorzitter Gerard Bodde: "Het melkveebedrijfje met tien koeien loopt goed. Er is veel vraag naar melk en de komende tijd zal ingezet worden op verhoging van de melkproductie. De koeien geven nu acht liter melk, het streven is, onder andere door aanpassing van de voeding, om hier tien liter van te maken.
De geitenboerderij is net af. Er zijn vijftig geiten en dat willen we opschalen naar tachtig. De geiten verblijven op een verhoogde vloer, waardoor er op de grond plaats is voor kippen. Het bedrijf zal winstgevend worden door de verkoop van vlees en eieren. Verder worden er rondom de boerderij wat landbouwgewassen verbouwd. Op deze manier wordt er op duurzame wijze werkgelegenheid gecreëerd."

Onderdrukte groepen
Door de samenwerkingsverbanden met Indiase organisaties is de stichting in staat om deskundigheid en sociaal-economische en cultureel bepaalde aspecten te vervlechten tot een succesformule dat past binnen de ontwikkelingsmogelijkheden van het werkgebied en zijn bevolking. Twee groepen verdienen hierbij bijzondere aandacht: de onderdrukte vrouwen en volwassen mannen met een geestelijke beperking. Voor de laatste groep zal het Togetherhome omstreeks februari 2018 gereedkomen. Dit huis, naar idee van het Thomashuis in Terborg, gaat plaats bieden aan vijftien mannen met een geestelijke beperking, die er met professionele begeleiding een menswaardig en veilig bestaan kunnen leiden. Eenvoudige klusjes bij de boerderij, zoals vegen of eieren rapen, kunnen bijdragen aan een zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd bieden de zorgtaken bij het Togetherhome samen met de diverse boerderijwerkzaamheden, werkgelegenheid aan de vrouwen. Door geld te verdienen worden de vrouwen zelfredzamer. Een volgende stap is om door kennis de positie te verstevigen en initiatieven te ontplooien waarbij de vrouw zelfstandig geld kan gaan verdienen.

Nederlandse studenten
Een van de ideeën om in de toekomst zelfstandig geld te kunnen verdienen, is om met ondersteuning van Nederlandse studenten van de Hogere Agrarische School ijs te gaan vervaardigen en die op de markt te zetten. Als de Indiase vrouwen het proces beheersen, kunnen zij dit werk zelf voortzetten wanneer de studenten weer vertrekken. Twee andere studenten reizen voor een periode van drie maanden af naar India om zich procesmatig en wetenschappelijk onderbouwd bezig te houden met het voer en de gezondheid van de geiten. Het betrekken van de bevolking zorgt voor een breed draagvlak en continuïteit van het werk.
Ook de Indiase overheid lijkt inmiddels te zijn doordrongen van de succesformule van stichting Together. Samen met enkele lokale sponsoren heeft de overheid één derde deel van het Togetherhome gefinancierd. Wanneer het Togetherhome in 2018 gereed is, zullen de bestuursleden van de stichting weer afreizen naar India om de ontwikkelingen met eigen ogen te kunnen aanschouwen.
Alle informatie van Stichting Together is te vinden op de website. Het is ook mogelijk om donateur of sponsor te worden van deze stichting met Anbi-status.


www.stichtingtogether.nl

Buitenfilm Festival met Perfetti Sconosciuti

DOETINCHEM - Een stel vrienden gaat de uitdaging aan alles te delen uit hun mobiele telefoons. Hilarische komedie met een Italiaanse sterrencast.

Drie bevriende stellen besluiten tijdens een etentje hun mobieltje op tafel te leggen en alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar te delen. Ze hebben als goede vrienden toch niets voor elkaar te verbergen? Schoorvoetend gaat iedereen akkoord. Maar wat bij de pasta nog een leuk spelletje tussen vrienden lijkt te zijn, ontwikkelt zich tijdens het vleesgerecht en de tiramisu tot een pijnlijk gebeuren. Hilarische komedie met een Italiaanse sterrencast.
Deze komedie draait op donderdag 17 augustus vanaf 21.30 uur bij de IJselkade/Friûl Lido, Rivierstraat 13 in Doetinchem. Er zijn hapjes, drankjes én een speciaal buitenfilmmenu verkrijgbaar. De duur van de film bedraagt 97 minuten, met een pauze.
Voor de vijftiende keer organiseren de vrijwilligers van het Gruitpoort filmhuis het gratis Buitenfilm Festival. Met deze jubileumeditie naast een prachtige nieuwe locatie: het IJsselkadestrand, ook een heuse nachtfilm bij de Topsporthal. Een tuinstoel, een glaasje en de sterrenhemel: een film buiten kijken is een bijzondere ervaring.
Dankzij de bijdrage van enkele partners is de toegang ook dit jaar gratis: Hotel Villa Ruimzicht, SAZA Topsporthal, IJsselkade, Friûl Lido, Gemeente Doetinchem, Cohen Machineverhuur, Cultuurkwartier Doetinchem, Cultuurzomer Achterhoek, Fokko Meijer, Sité, Wooddesign sponsoren het festival.


www.gruitpoort.nl/buitenfilm

Column

Eitje

Terwijl de wieken van de Walmolen zaterdagavond stilstaan, zet ik de tv aan om naar Usain Bolt te kijken. Lightning Bolt loopt zijn individuele afscheidsrace op de honderd meter op het WK in Londen. "Eitje," zei Toosje 's morgens bij de koffie. "Tuurlijk wordt hij wereldkampioen en brengt hij goud mee naar Jamaica."
Maar zijn benen dragen hem er toch niet naartoe. Het wordt brons.
Verslagen staar ik naar het beeldscherm, waarop Bolt afscheid neemt van het publiek.
Ik schenk nog een wijntje in en loop onbewust naar de koelkast voor iets hartigs. Maar het lege vak waar anders mijn eitjes staan, laat mijn stemming nog meer dalen. Zonder iets te pakken, klap ik de koelkastdeur dicht.
Nee, ik heb niet gekeken naar de code op mijn eitjes. Ik kon niet kijken, want toen de fipronilramp begon, kwam ik net thuis van vakantie en had Albert Heijn eieren voor zijn geld gekozen en mijn geliefde merk, Kwetters Kakelgoud 4-granen, uit voorzorg uit de schappen gehaald.
Ik koos het merk bewust, want de kippen die deze eieren leggen krijgen een uitgebalanceerde, plantaardige voeding die zorgt voor een hoger gehalte aan linolzuur en DHA-Omega-3 vetzuren in het ei. Dat heeft, volgens zeggen, een positieve invloed op de hersenen, ogen en het afweersysteem en het voorkomt hart- en vaatziekten.
Het zal toch niet zo zijn dat ik ongewild en zonder het te weten fipronil binnenkreeg door het foute bedrijf met de even foute naam. Ik zet de tv uit en de computer aan.
Nee, nergens kan ik de namen van bedrijven van besmette eieren vinden. Hoezo transparantie? Heel Nederland hult zich daarover in stilzwijgen. Alleen maar codes van foute eieren en een kaartje met plaatsen waar Chickfriend stallen cleande. Oei, ook in de Achterhoek. Maar niet in de buurt van Veen, waar de eieren vandaan komen die ik graag at.
's Nachts droom ik van vroeger. Dat ik als kleuter aan de hand van opa een van zijn kippenhokken binnenga en uit de leghokjes twee eitjes mag pakken. Met in ieder handje een eitje ga ik met opa naar de keuken, waar ik voor hem en mij een boterhammetje smeer en hij de eitjes bakt.

Flox Bos

'Chickfriend kon m'n vertrouwen niet winnen'

Roy Tomesen gaat voor duidelijkheid en transparantie qua bedrijfsvoering. Foto: Josée Gruwel

Pluimveehouder Roy Tomesen voorstander van duidelijkheid en transparantie

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Terwijl de eieren van Tomesen Pluimveehouderij honderd procent vrij van fipronil zijn, hebben Roy en Maud Tomesen heel wat extra werk door alle verwarring bij consumenten over de fipronilaffaire. "Die inspanningen hadden allemaal niet gehoeven, als er onmiddellijk door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, duidelijkheid en transparantie was gegeven en er meteen doeltreffende maatregelen waren genomen", aldus Tomesen. Daarmee bevestigt hij de mening van Clemens Sassen, deskundige op het gebied van crisiscommunicatie. Gevolg van de kwestie is dat de verkoop van eieren bij Tomesen stijgt.

Roy Tomesen runt zijn pluimveebedrijf, met locaties aan de Kilderseweg in Doetinchem en de Braamtseweg in Kilder, professioneel en met verve. 'Met de tijd meegaan' is een van zijn motto's. "Bieden waar de consument om vraagt. En die vraagt om een hoogwaardig product en om kwaliteit van dierenwelzijn."
Tien jaar lang is hij fulltime boer van het grootste pluimveebedrijf van de Achterhoek. Eerst in een maatschap met zijn ouders, in 2014 nam hij het bedrijf over. Daarvoor was hij zeven jaar inkoper bij de Van Beek Group in Wehl, een familiebedrijf dat scharreleieren, vrije uitloop en biologische eieren sorteert, verpakt en verkoopt aan grootwinkelbedrijven in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Emoties
Natuurlijk kent hij bloedluisbestrijder Chickfriend. "Na de dramatische berichtgeving was ik in eerste instantie heel blij dat ik nooit zaken met dit bedrijf heb gedaan. Op een open dag heb ik de medewerkers wel gesproken. Bij doorvragen naar de exacte samenstelling van hun product, kreeg ik geen afdoende antwoord. Ze konden mijn vertrouwen niet wekken. In tweede instantie werd ik heel boos om de toegebrachte imagoschade voor de sector. Ik was ook boos op collega's die voor Chickfriend hadden gekozen. Maar nu begrijp ik hen wel. Ieder pluimveebedrijf worstelt om van bloedluizen af te komen. Als er dan veelvuldig geroepen wordt dat er een wondermiddel bestaat dat redelijk goedkoop is, snel toegepast kan worden en ook nog lekker ruikt..."

Veel vragen
Vanaf de eerste berichtgeving over besmette eieren waren Roy en Maud Tomesen extra druk: klanten kwamen het erf op fietsen om uitleg, honderden keren ging de telefoon, er werd ge-appt, er werden vragen gesteld op Facebook. Meteen gaf Tomesen duidelijkheid. Op Facebook haalde het best bekeken bericht zo'n 80.000 lezers. Een opa die belde werd gerustgesteld. Hij had 's nachts wakker gelegen, want zijn kleinkinderen hadden de dag ervoor eitjes van Tomesen gegeten.

'Heel boos om de toegebrachte imagoschade voor de sector'

Terwijl ziekenhuizen in de regio eieren van het menu haalden, was het Slingeland Ziekenhuis, als klant van Tomesen, een uitzondering. En terwijl supermarkten eieren uit de schappen haalden, werd de vraag naar eieren van Tomesen groter. "Ik heb in zo'n korte tijd nog nooit zoveel nieuwe – vooral particuliere – klanten gehad."

Desinfecteren
In de stallen aan de Kilderseweg houdt Tomesen 120.000 scharrelkippen. "Die hebben onder andere daglicht, kunnen een stofbad nemen, hebben constant vers voer en water ter beschikking en kunnen op stok gaan wanneer ze willen." Aan de Braamtseweg in Kilder houdt hij nog eens 40.000 scharrelkippen. "Deze kunnen, in een overdekte omgeving, ook buiten lekker rond scharrelen."
De kippen, van het merk Lohman Brown Classic, komen bij Tomesen als ze zeventien weken oud zijn. Na een paar weken leggen ze het eerste ei. De eierenleg gaat vanaf dan door tot de kippen tachtig tot honderd weken oud zijn.
"Als ze hun leven hebben geleid en de stal leeg is, wordt die gereinigd", vertelt Tomesen. "Dat doen we door middel van Thermokill. Hierbij verwarmen we de stallen tot vijftig, zestig graden op door middel van grote houtkachels. Gedurende vijf, zes dagen worden bij deze temperaturen alle bacteriën en bloedluizen op een veilige, professionele en biologische manier – dus zonder chemicaliën – gedood. Wij werken hierbij al jaren samen met de firma van Eck bv uit Son en Breugel."

Gestempeld
Dagelijks produceren de dieren in totaal zo'n 150.000 tot 155.000 eieren. "De eieren van de kippen uit de stal aan de Braamtseweg hebben van de Dierenbescherming het Beter Leven 1 ster kenmerk gekregen." Voordat een ei aan de reis naar de consument begint, wordt het gestempeld met de code 2-NL-4050401 of 2-NL-4401201. Zo'n vijf procent van de eieren wordt in het eigen pakstation ingepakt en regionaal vermarkt aan onder andere horecabedrijven, grote poeliers, supermarkten, boerderijwinkels, moskeeën en Turkse winkels. Ook kan men de verse eieren kopen in de eierautomaten aan de Kilderse- en Braamtseweg. De andere 95 procent wordt verkocht aan de Van Beek Group in Wehl.
Vorige week werd bekend dat supermarktketen REWE in Duitsland stopt met de verkoop van alle Nederlandse eieren. Als dat probleem niet heel snel wordt opgelost, is dat een ramp, volgens Tomesen. "Want REWE is met tienduizend vestigingen in Duitsland een grote klant." Inmiddels liet Van Beek eieren in het laboratorium testen om de veiligheid van eieren die de deur uitgaan te kunnen garanderen. Dus Tomesen kreeg ook een officieel predikaat met honderd procent veilig toegestuurd.

Vergrootglas
Inmiddels zit minstens vijftien procent van de bedrijven in de sector op slot. Ook in de Achterhoek zijn er bedrijven die moeten kiezen voor ruimen of ruien. Volgens een onderzoek van RTL Z is er een bedrijf gehuisvest in Varsselder, Groenlo, Vorden en Winterswijk-Meddo. Tomesen: "Ik vind het verschrikkelijk dat ook Achterhoekse collega's slachtoffer zijn geworden. In de sector worden we nu natuurlijk met een vergrootglas bekeken. Dat betekent dat ik nog meer dan anders heel bewust omga met informatie geven over hoe we werken. In onze nieuwe stal aan de Braamtseweg bijvoorbeeld maken we dat door middel van een skybox ook concreet. Daar kunnen we rondleidingen geven aan groepen. Ook scholen zijn er van harte welkom."

Zandsculpturen op Landgoed Warmelo

DIEPENHEIM - In de stijltuinen van Landgoed Warmelo te Diepenheim is van 23 april tot en met 1 oktober 2017 een indrukwekkende zandsculpturenexpositie te bezichtigen vervaardigd door topkunstenaars uit Rusland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillenden manieren iets laten beleven. Wandelend door een apart deel van de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema verhalen uit de provincie Overijssel.
De kunstwerken zijn dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen (gesloten op maandag).


www.kasteelwarmelo.nl

Cultuurfonds deelt ruim drie ton uit in tweede kwartaal

REGIO - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 98 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van 314.368 euro toegekend. Enkele toekenningen zijn gedaan uit CultuurFondsen op Naam.

De toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het Prins Bernhard Cultuurfonds zich in voor cultuur en natuur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635.
In de Achterhoek gingen er bijdragen naar de volgende projecten.
Dinxperlo: Christelijk Fanfarekorps Psalm 150 krijgt 4.000 euro voor het educatieproject Muziekimpuls.
Eibergen: de Protestanse gemeente Eibergen/Rekken krijgt 5.000 euro voor de aankoop van lichtapparatuur.
Gelselaar: muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar krijgt 3.863 euro voor de aankoop van instrumenten.
Doetinchem: Stichting Openbaar Vervoer Museum Doetinchem krijgt 5.000 euro voor een educatieproject. De stichting Sky Motion krijgt 4.500 euro voor de dansproductie Inner Worlds. Srichting Kick uit Doetinchem krijgt een bijdrage van 2.500 euro voor het literaire festival Taalstaaltjes, dat plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek. Het Kleine Holte Koor uit Doetinchem krijgt 1.000 euro voor een Mondriaantheaterconcert in Winterswijk.
Gaanderen: Het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen krijgt 1.500 euro voor een Movie Night Concert in Ulft.
Didam: Stichting Welcom in Didam krijgt 2.000 euro voor de manifestatie Jong en Belegen in Montferland.
Voorst: de stichting Openluchttheater Engbergen krijgt 2.500 euro voor aankoop van inrichting.
Terborg: de stichting Global Development Africa uit Terborg krijgt 2.688 euro voor de aankoop van instrumenten en kleding voor de Itsitso Tambour Group.
Ulft: de stichting SSP-HAL in Ulft krijgt 4.450 euro voor aankoop van expositiematerialen.
Netterden: muziekvereniging Concordia uit Netterden krijgt 2.726 euro voor de aankoop van instrumenten.

Vier dagen feest met coverbands en beatboxer

Kermis Gaanderen brandt op 9 september los

GAANDEREN - Gaanderen viert van zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 september de jaarlijkse kermis. Ook dit jaar kunnen alle inwoners van Gaanderen genieten
van diverse muzikale acts en spannende kermisattracties.

Voor zowel jong als oud is een uitstekend programma georganiseerd, variërend van diverse coverbands tot een optreden van beatboxer B-Art.
Voor de oudere inwoners van Gaanderen en omstreken is er zoals gewoonlijk genoeg te doen en beleven tijdens de kermis. Zo kan er zaterdagavond gefeest worden op de
muzikale klanken van NOAH en de Silvoldse dj, DJ Jari. De kermis wordt dinsdagavond afgesloten met een spectaculair optreden van Papa Di Grazzi. De band, onder leiding van
Albert Gras, is geen onbekende op de Gaanderense kermis. Een aantal jaar geleden sloot de band ook de dinsdagavond af en dat werd één groot feest. Denk aan een theatrale
show met maffe taferelen, afgewisseld met muzikale hoogstandjes.
In de pauze van Papa di Grazzi etaleert beatboxer B-Art zijn kunsten. Deze Youtube-sensatie is een van de beste beatboxers ter wereld. Hij tovert gave geluiden uit zijn keel en
combineert deze geluiden met vette beats. Ook de overige dagen kan men genieten van goede muziek. Zo staat zondagmiddag- en avond Anderkovver op de bühne van de salontent en Xplain het publiek in de cafétent vermaken met een uitstekende live-performance.
Maandag laat The Perfect Showband het Gaanderense publiek hossen en feesten. In de cafétent is die middag en avond Ploeter te horen en zien. Het duo heeft ook al eerder in de cafétent gestaan en weet hoe een feestje te vieren. Ook niet meer weg te denken van de Gaanderense Kermis, is DJ Robert Pouwels. Deze ras-entertainer vermaakt dinsdagmiddag het publiek in de cafétent.
De jongste inwoners van Gaanderen kunnen zaterdagmiddag genieten van de grappen en grollen van clowns Boepie en Bapsie. Dinsdagmiddag is er voor deze doelgroep de grote mini-playbackshow. Voorafgaand aan dit festijn, kunnen de kinderen meedoen aan de kinderspelen. En natuurlijk kan, zowel jong als oud, alle dagen van de kermis terecht op het lunapark, met diverse kermisattracties.
Naast alle muzikale acts en kermisattracties mogen de eeuwenoude tradities niet ontbreken. Zo vindt zondagochtend de Gildemis plaats in de Sint Martinuskerk met aansluitend een vendelhulde. Maandag staat, als vanouds, in het teken van het koningsschieten en vogelknuppelen. Dan wordt duidelijk wie de titel 'Koning van Gaanderen' mag overnemen van het huidige koningspaar Rubenbauer.
Kaarten voor de zaterdag- en dinsdagavond zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Koenders 't Ware Huis aan de Hoofdstraat en kosten 10 euro per stuk in de voorverkoop. 's Avonds aan
de kassa bedragen de prijzen voor de zaterdagavond 12,50 euro en voor de dinsdagavond 15 euro. Een passe-partout kost 25 euro en geeft toegang tot alle kermisavonden.

Vier dagen feest met coverbands en beatboxer

GAANDEREN - Gaanderen viert van zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 september de jaarlijkse kermis. Ook dit jaar kunnen alle inwoners van Gaanderen genieten van diverse muzikale acts en spannende kermisattracties.

Voor zowel jong als oud is een uitstekend programma georganiseerd, variërend van diverse coverbands tot een optreden van beatboxer B-Art. Voor de oudere inwoners van Gaanderen en omstreken is er zoals gewoonlijk genoeg te doen en beleven tijdens de kermis. Zo kan er zaterdagavond gefeest worden op de muzikale klanken van NOAH en de Silvoldse dj, DJ Jari. De kermis wordt dinsdagavond afgesloten met een spectaculair optreden van Papa Di Grazzi. De band, onder leiding van
Albert Gras, is geen onbekende op de Gaanderense kermis. Een aantal jaar geleden sloot de band ook de dinsdagavond af en dat werd één groot feest. Denk aan een theatrale show met maffe taferelen, afgewisseld met muzikale hoogstandjes.
In de pauze van Papa di Grazzi etaleert beatboxer B-Art zijn kunsten. Deze Youtube-sensatie is een van de beste beatboxers ter wereld. Hij tovert gave geluiden uit zijn keel en combineert deze geluiden met vette beats. Ook de overige dagen kan men genieten van goede muziek. Zo staat zondagmiddag- en avond Anderkovver op de bühne van de salontent en Xplain het publiek in de cafétent vermaken met een uitstekende live-performance.
Maandag laat The Perfect Showband het Gaanderense publiek hossen en feesten. In de cafétent is die middag en avond Ploeter te horen en zien. Het duo heeft ook al eerder in de cafétent gestaan en weet hoe een feestje te vieren. Ook niet meer weg te denken van de Gaanderense Kermis, is DJ Robert Pouwels. Deze ras-entertainer vermaakt dinsdagmiddag het publiek in de cafétent.
De jongste inwoners van Gaanderen kunnen zaterdagmiddag genieten van de grappen en grollen van clowns Boepie en Bapsie. Dinsdagmiddag is er voor deze doelgroep de grote mini-playbackshow. Voorafgaand aan dit festijn, kunnen de kinderen meedoen aan de kinderspelen. En natuurlijk kan, zowel jong als oud, alle dagen van de kermis terecht op het lunapark, met diverse kermisattracties.
Naast alle muzikale acts en kermisattracties mogen de eeuwenoude tradities niet ontbreken. Zo vindt zondagochtend de Gildemis plaats in de Sint Martinuskerk met aansluitend een vendelhulde. Maandag staat, als vanouds, in het teken van het koningsschieten en vogelknuppelen. Dan wordt duidelijk wie de titel 'Koning van Gaanderen' mag overnemen van het huidige koningspaar Rubenbauer.
Kaarten voor de zaterdag- en dinsdagavond zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Koenders 't Ware Huis aan de Hoofdstraat en kosten 10 euro per stuk in de voorverkoop. 's Avonds aan de kassa bedragen de prijzen voor de zaterdagavond 12,50 euro en voor de dinsdagavond 15 euro. Een passe-partout kost 25 euro en geeft toegang tot alle kermisavonden.

Naamfeest in de Paskerk

DOETINCHEM - De Doetinchemse geloofsgemeenschap viert zondag 13 augustus in de Paskerk haar naamfeest. Die naam is sinds haar oprichting in 1934 aan Maria gewijd, haar Tenhemelopneming.

Elk jaar is dat op de zondag rond 15 augustus een groot kerkelijk Mariafeest. Om 10.30 uur is de plechtige eucharistieviering, waarin herenkoor In Laudem Dei en gemengd koor Volare zingen. Na de viering zet de feestelijkheid zich voort tijdens een gezellige ontvangst in een gecombineerde ruimte van binnen en buiten met koffie, thee, wat lekkers en een drankje.
Het feest is een traditie maar ook populair, niet alleen meer op De Pas, waar de kerk in de volksmond naar genoemd is, maar sinds enkele jaren in de hele Doetinchemse katholieke gemeenschap. Door de mooie viering en de gezellige ontvangst daarna is de Paskerk op het naamfeest een populaire ontmoetingsplek, dit jaar dus op 13 augustus om 10.30 uur.

Waterboys bij Villa Ruimzicht Buitenfilm op vrijdag

DOETINCHEM - Filmliefhebbers hebben aan een stoel genoeg om te kunnen genieten van het Buitenfilm Festival. Vrijdag 18 augustus is bij Hotel Villa Ruimzicht, Ruimzichtlaan 150 in Doetinchem vanaf 21.30 uur de film Waterboys te zien.

Waterboys is een vader-zoon roadmovie van de regisseur van Zusje, die je hart raakt. Het vertelt het intens grappige en ontroerende verhaal van misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden tijdens een turbulente reis naar Schotland ter promotie van Victors nieuwste boek. Een film over een vader die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen. Hoofdrollen in deze film van Robert Jan Westdijk (Zusje, Phileine zegt Sorry) worden vertolkt door Leopold Witte en aanstormend talent Tim Linde en de Schotse actrices Helen Belbin en Julie McLellan. Met soundtrack en special appearance van de vermaarde band The Waterboys (The Whole of the Moon).
Deze 93 minuten durende film (met pauze) draait op een groot doek bij Hotel Villa Ruimzicht, waar hapjes, drankjes én een speciaal buitenfilmmenu verkrijgbaar is, op 18 augustus.

Voor de vijftiende keer organiseren de vrijwilligers van het Gruitpoort filmhuis het gratis Buitenfilm Festival. Met deze jubileumeditie naast een prachtige nieuwe locatie: het IJsselkadestrand, ook een heuse nachtfilm bij de Topsporthal.

75.000 euro voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters.
SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.
Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Samen met haar man was zij groot liefhebber van de schoonheid van de natuur en van de historie van het platteland. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters.

SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Samen met haar man was zij groot liefhebber van de schoonheid van de natuur en van de historie van het platteland. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

Schepers heeft langste adem op Winterswijkse berg

Pascal Schepers (433) bleek uiteindelijk de man met de langste adem. Foto: Jan Ruesink

WINTERSWIJK/DOETINCHEM – Vier rondes lang spande het erom, wie wordt er Bergkoning van de Achterhoek, de triatleet, de survivalloper of de trailrunner? Het werd de laatste; want Doetinchemmer Pascal Schepers had zondag de langste adem in de Koopman Bergrun van AV Archeus op de 'Winterswijkse berg' aan de Eekelerweg. Bij de vrouwen bekroonde Sandra Wassink haar debuut in de zware loop met een klinkende overwinning.

Atletiekvereniging Archeus hield zondag de Koopman Bergrun, waarbij vijf keer Winterswijks hoogste berg moet worden beklommen: de voormalige vuilnisbelt. Bij de heren was de titel 'Bergkoning' ditmaal vacant door het ontbreken van de winnaars van afgelopen edities, Koen Vossers en Ibrahim Abdi Ali. Archeus-atleet Gerben Schreurs had de heuvelloop in het verleden al wel meermaals gewonnen, maar had nu te weinig trainingsarbeid verricht om echt te pieken. "Met die tweede plaats was ik daarom ook hartstikke blij", klonk het na afloop tevreden uit de mond van de triatleet. Lange tijd kon Schreurs zich handhaven in de kopgroep van drie man, die pas in de laatste van de vijf rondes uiteenviel. Schreurs pakte toen nog juist de kop om het tempo te drukken, "Anders hield ik ze niet bij", aldus Schreurs, maar Pascal Schepers uit Doetinchem besloot in de laatste afdaling te gaan versnellen. "Als trailrunner kan ik meestal goed omgaan met ruw en ongelijk terrein en kan ik winst pakken met een snelle afdaling. Ik ben bewust niet vroeg in de aanval gegaan want ik ben een langeafstandsloper en dan blaas ik mezelf te snel op." Voor Schepers was de Bergrun een geslaagde test voor de honderd (!) kilometer lange trailrun die hij zaterdag in de Ardennen gaat lopen, trailruns voeren over natuurlijk terrein als bossen, heuvels en heidevelden. Schreurs wist nog wel de tweede plek veilig te stellen, voor survivalkampioen Stijn Elferink uit Lichtenvoorde, die de twee koplopers in de laatste ronde van zich weg zag lopen.

Sandra Wassink uit Meddo bleek veruit de snelste dame van het veld, maar moest toch wel toegeven de nodige moeite te hebben gehad met de vijf beklimmingen. Ze geeft aan: "Eerst gaat het steil omhoog, dan vals plat en tot slot weer een steil stuk. Zie dan maar eens je tempo vast te houden. Nee, dit is niet echt mijn parcours". Toch paste de run goed in haar voorbereiding, omdat ze dit najaar op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, een run van vijftien kilometer, onder de 1.05 uur wil duiken. Wassink had zondag geen echte concurrentie aan de winnares van vorig jaar, Lisa te Molder, maar die had dan ook een goede reden om niet met de tong op de schoenen te finishen: "Ik ben vijftien weken zwanger. Ik heb het aantal trainingen daarom teruggeschroefd van zes naar drie, maar ik voel me gelukkig wel heel goed. Dit is ook een prachtig parcours en ik zat in een fijn groepje mannen. In principe kun je nog tot zeven maanden zwangerschap doorlopen, dus ik zie wel hoe lang ik het volhoud." Vlak achter Te Molder finishte de Winterswijkse Maureen Leemrijse knap als derde.

De vijftiende editie van de Koopman Bergrun trok 162 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. De zware loop kende twee uitvallers. Voor de meeste deelnemers was het behoorlijk afzien, maar dit werd juist ook gewaardeerd. Zoals een Duitse deelnemer het noemde, 'ein Geiler Lauf'.

De uitslagen van de Koopman Bergrun: 1,6 km jongens: 1. Carl Martens, Zoetermeer 6.03, 2. Twan Meinen, Aalten 6.23, 3. Sven Meinen, Aalten 6.43.
Meisjes: 1. Celine Spinder, Eibergen 6.39, 2. Dianthe Scherphof, Goor 6.41, 3. Elizah Tammel, Dinxperlo 6.46; 3,1 km heren: 1. Guus Beking, Tonden 10.51, 2. Nick Assink, Groenlo 11.14, 3. Stijn Hinssen, Nijmegen 11.27; Dames: 1, Linda Ooms, Tonden 11.38, 2. Lisa Bielefelt, Haaksbergen 12.54, 3. Eva Groot Kormelink, Zieuwent 13.06; 7,6 km Heren: 1. Pascal Schepers, Doetinchem, 27.19, 2. Gerben Schreurs, Enschede 27.35, 3. Stijn Elferink, Lichtenvoorde 27.47; Dames: 1. Sandra Wassink, Meddo 33.38, 2. Lisa te Molder, Zieuwent 34.25, 3. Maureen Leemrijse, Winterswijk 34.33.

Zeddam en Sint Joris

Zeddam-aanvoerder Ingo Nieling (rechts) en Maurice Derksen van Sint Joris gaan met gestrekt been naar de bal. Bron: Theo Kock

In de rubriek De Anekdote staat de derby tussen Zeddam en Sint Joris uit het seizoen 1997/1998 centraal. Zeddam-voorzitter Ingo Nieling verhaalt over het contrast tussen toen en nu. De vijanden van weleer werken tegenwoordig gebroederlijk samen.

Door Roel Tomassen

ZEDDAM – De derby's die hij met Zeddam speelde tegen Sint Joris uit Braamt staan Ingo Nieling scherp bij. Het waren niet per se zijn favoriete duels. "De beuk erin gooien, was niet mijn ding. Vooraf wist ik al hoe zo'n pot zou verlopen. Foei, weer tegen die gasten opboksen, dacht ik dan. Bij mij speelde dat onbewust mee", erkent de huidige voorzitter van Zeddam.

Daarmee wil de aanvoerder van Zeddam uit het seizoen 1997/1998 de Braamtse rivaal niet tekortdoen. "Ronald Berendsen en Fred Baars waren goede spelers, maar Sint Joris had vooral spelers die de grens opzochten. En daar is helemaal niks mis mee. Scheidsrechters bepalen wat toelaatbaar is", vindt Ingo, die de foto waarop Maurice Derksen en hij in een fel duel verwikkeld zijn, tekenend noemt. "Het ging altijd op het scherpst van de snede, zoals dat hoort in een derby."
De returnwedstrijd van dat seizoen in Zeddam ging eigenlijk te ver. "Die specifieke wedstrijd ging het over het randje", zegt Ingo, terwijl hij vertelt over de subkop 'Een blauw oog symbool voor strijdlust' die pronkt in het verslag van De Gelderlander. "Een souvenir van Harm Peeters aan Michel Driessen. Dat ging niet per ongeluk, herinner ik mij. Niet dat hij Michel bewust een blauw oog gaf, maar Harm wilde graag zijn aanwezigheid laten voelen. Een goede voetballer, maar hij had zijn nukken."

"Volgens mij hebben we meer derby's verloren dan gewonnen", vervolgt Ingo. Met de 2-2 eindstand in Zeddam schoot de thuisclub weinig op, weet hij. "Het was een duel in de vierde klasse tegen één van de betere lichtingen van Sint Joris. Wij waren een jaar eerder kampioen geworden en hadden het een niveau hoger lastig. Uiteindelijk is lijfsbehoud wel gelukt."
Dat handhaving zou lukken, daaraan had trainer Hein Schreur openlijk nooit getwijfeld. "Hein riep het gehele seizoen: 'Het komt wel goed'", merkt Ingo op. "Die positiviteit hielp. Dit elftal wist wat voetballen was. Soms heb je dan genoeg aan een trainer die de boel bij elkaar houdt en zorgt voor sfeer. Daarvoor is Hein een geweldige man. Maar verwacht niet dat hij harde maatregelen neemt. Hein slaat liever een arm om je heen."
Twintig jaar verder is van de rivaliteit amper wat over. Met Harm zit Ingo vandaag de dag gebroederlijk om de bestuurstafel. "Ik kende hem als een gemenerik in het veld. Je vormt dan toch een beeld van hem, maar dat heb ik bijgesteld. Harm doet ontzettend veel in ons samenwerkingstraject. De manier waarop hij erin staat, zijn betrokkenheid, wat hij allemaal regelt: geweldig, dat had ik niet verwacht."
Zeddam en Sint Joris werken toe naar een volledige fusie. "No way, dat had ik twee decennia terug nooit gedacht. Wij dachten steevast: Sint Joris, dat is alleen maar hotseknotsvoetbal. En in Braamt dachten ze vast: die Zeddammers zijn irritante mooiweerspelers. Maar nu we hebben gekozen voor samenwerking, vult dat elkaar ineens aan. Het fysieke en fanatieke van Sint Joris met het technische van Zeddam zorgt voor een beter eerste elftal. Dat team bestaat voor de helft uit Braamtse jongens die echt van meerwaarde zijn."

Zeddam/Sint Joris loopt voorop in deze streek. "Ik waardeer aan Sint Joris dat ze hun trots opzij hebben gezet en zijn komen praten bij ons. Zeker als ik zie hoeveel clubs in deze regio moeite hebben met die stap. Neem eens afstand en stel eerlijk de vraag: hoe zit het met de continuïteit van onze club. Bedenk dat de vereniging voorop staat en niet jouw trots", tipt Ingo andere Montferlandse clubs. "Het is lastig, maar doe je niks, dan ben je straks op sterven na dood. Zie onze samenwerking, die Braamtse gasten blijken best goede lui."

Amateurvoetballers in de startblokken

Bij DZC `68 op Sportpark Zuid is afgelopen week gestart met de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld; Op de achtergrond het nieuwe clubgebouw met tribune. Foto: John van der Kamp

DOETINCHEM - DZC`68, Concordia Wehl, VIOD, vv Doetinchem en VVG `25 beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen.

Door John van der Kamp

De voorbereidingsperiode op het nieuwe voetbalseizoen gaat voor de meeste amateurclubs uit de regio aankomend weekend van start. Het even niets doen is voorbij, de looptrainingen worden weer opgepakt. Het voetbalseizoen begint voor het eerst op een later tijdstip en hierdoor hebben de trainers ruimschoots de tijd om hun basiself te formeren. Het bekerprogramma start in het weekend van 2/3 september en de 1e competitieronde gaat op 23/24 september van start. Dan gaat het pas om het 'echie' en tellen de resultaten in de oefenperiode niet meer mee en moeten de clubs klaar zijn voor het echte werk.

DZC`68
Zaterdag eersteklasser DZC `68 onder leiding van trainer Steven Verheijen start zaterdag 12 augustus met de training. Voor de eerste week staat 'n viertal trainingen vastgesteld. Deze trainingsweek wordt op zaterdagmiddag 19 augustus afgesloten met een oefenwedstrijd tegen AVW`66. Na de oefenwedstrijden tegen SDOUC (thuis) en DVC `26 (uit) volgt op 2 september de eerste bekerwedstrijd, thuis tegen DZSV. Op 8 september reist de selectie en staf af naar Ommel in Noord Brabant, voor een trainingskamp van drie dagen. Hierna hebben de Doetinchemmers nog twee weken de tijd om zich op te laden voor de eerste competitiewedstrijd op 23 september, uit tegen Nunspeet. Na de twee overige uitwedstrijden in het bekertoernooi tegen SDOUC (5 september) en Longa`30 (16 september) krijgt trainer Verheijen een duidelijk beeld krijgen met welke basiself hij in Nunspeet aan de aftrap van de competitie zal verschijnen. Een week later speelt DZC`68 thuis op het nieuwe kunstgrasveld tegen KHC Kampen en is de prachtige tribune en het terras op het vernieuwde complex op Sportpark Zuid waarschijnlijk tot op de laatste plaats bezet.

Concordia Wehl
Bij Concordia Wehl is de eerste selectie al in training. Trainer Henry Golstein heeft drie oefenwedstrijden op het programma staan. In Lichtenvoorde wordt op donderdag 17 augustus het eerste oefenpotje tegen Longa`30 gespeeld. PAX is op zondag 20 augustus in Wehl de volgende tegenstander en de oefenreeks wordt op dinsdag 22 augustus afgesloten in Dinxperlo tegen DZSV. Hierna volgt het bekerprogramma en speelt Concordia Wehl op zaterdag 2 september om 17.00 uur uit bij Enter Vooruit. Zondag 17 september komt Victoria`28 uit Enschede naar Sportpark De Grindslag en wacht op zondag 17 september de derde en laatste bekerwedstrijd, uit bij FC Winterswijk. De reeks oefen- en bekerwedstrijden komen voor trainer Golstein als geroepen om een sterk collectief team aan de start van de competitie neer te zetten. Zijn selectie heeft door verschillende redenen mutaties ondergaan en ook is aanvaller Joost Rasing vertrokken naar zaterdaghoofdklasser AZSV. Daarentegen verwelkomt men Brian Smit, de aanvaller van 't Peeske. De eerste competitiewedstrijd voor de tweedeklasser is op zondag 24 september, thuis tegen Leones uit Beneden Leeuwen.

VIOD
Derdeklasser VIOD start op zondag 13 augustus met de eerste training. Trainer Jan Lorsé heeft een grote selectie tot zijn beschikking, die gezien het oefenprogramma direct flink aan de bak kunnen. Binnen tien dagen maar liefst zes oefenwedstrijden. Op 17 augustus sc Groessen (thuis), 20 augustus SDOUC (uit) en 22 augustus tegen eersteklasser FC Winterswijk (uit). Op vrijdag 25 en zondag 27 augustus de resterende drie oefenwedstrijden tijdens het toernooi om de Veltins Pokal op de velden van sv Loil, met als tegenstanders RKPSC, MvR en Sprinkhanen. Na de drie bekerduels (VVL, MvR, GWVV) volgt op zondag 24 september de eerste competitiewedstrijd in de derde klasse C, uit tegen PAX. Bij VIOD is Vincent Bosch weer terug na twee seizoenen vv Zelhem. Ook Tim Limbeek (Zeddam/Sint Joris) en Lukas de Graaf (DZC`68) maakten de overstap naar de club uit Dichteren.

VV Doetinchem
Driemaal is scheepsrecht! Na tweemaal de promotie naar de derde klasse te zijn misgelopen, is vv Doetinchem de grote favoriet voor de titel in 4D. De overschrijvingsperiode heeft voor het team van trainer John Leeuwerik geen windeieren opgeleverd. De selectie is naast Stan Rijks (PAX) uitgebreid met Cas van Wezel en Danny Keuben van VIOD. Trainer Leeuwerik laat zijn groep op 20 augustus starten met de eerste training. Geoefend wordt tegen PAX (uit op 29 augustus) en AD`69 (uit op 7 sept.ember). Voor de beker wachten de thuiswedstrijden tegen Loo en Socii en uit tegen PAX. Op zondag 24 september wordt om 14.00 uur op Sportpark De Bezelhorst afgetrapt voor de eerste competitiewedstrijd tegen RKPSC uit Pannerden.

VVG `25
VVG `25 trainer Mark Schepers kan terugzien op een fantastische tweede seizoenshelft en hoopt met zijn selectie deze lijn aan de start van het nieuwe seizoen door te kunnen trekken. Daar op zondag 13 augustus al een oefenwedstrijd wacht tegen Den Dam is VVG`25 afgelopen zondag gestart met de trainingen. Zondag 20 augustus is Gendringen de tweede tegenstander in de oefenreeks van drie, die op donderdag 24 augustus thuis wordt afgesloten, thuis tegen Socii. In het bekertoernooi staan de wedstrijden tegen 't Peeske (uit 3 september), KSH (thuis 7 september) en Keijenburgse Boys (uit 17 september) op het programma. De KNVB heeft vierdeklasser VVG`25 getrakteerd op een fantastische seizoensopening. Om de ingebruikneming van het nieuwe clubgebouw en tribune kracht bij te zetten is de derby tussen VVG `25 en vv Terborg op die eerste speeldag vastgesteld. Een prachtige affiche om het voetbalseizoen mee te beginnen.

Flex Factory nieuwe hoofdsponsor De Graafschap

De selectie ging na de presentatie op de foto in het nieuwe thuistenue.

DOETINCHEM - Het Achterhoekse uitzendbureau Flexfactory volgt komend seizoen Seesing Personeel op als hoofdsponsor van De Graafschap. Dat werd donderdag 3 augustus bekendgemaakt in stadion De Vijverberg in Doetinchem.

Operationeel directeur Ronald Hilberdink, die de presentatie deed samen met algemeen directeur Hans Veldhorst van De Graafschap, liet weten trots te zijn in 2017 en 2018 met het logo van Flexfactory op de borst van het Superboeren-shirt te prijken. Ook de medewerkers van Fides, Seesing en Match4U, organisaties die onder Flexfactory vallen, reageerden volgens hen zeer positief op deze sponsordeal. "Wij weten vanuit de ervaring van het sponsorschap van Seesing Personeel wat de naam op het shirt van deze club op kan leveren. Binnen ons bedrijf gebeurt enorm veel deze jaren. Met de drie gevestigde merken blijven wij wel een lokaal uitzendbureau. Waar anderen ervoor kiezen landelijk te willen opereren, geloven wij in het lokale karakter. Onze mensen komen dus uit de Achterhoek; uit Doetinchem, uit Lichtenvoorde en uit Lochem (Match4U). Onze mensen hebben een gevoel bij de Achterhoek, bij deze club en dat De Graafschap met onze naam op het shirt speelt geeft ook hen veel energie", weet Hilberdink. "Samen de schouders eronder is een mantra bij ons. En dat is precies zo bij De Graafschap."

Over het sponsorbedrag houden de betrokkenen zich vooralsnog op de vlakte. Het nieuwe contract zou de club een fractie meer opleveren dan de overeenkomst met Seesing. Wel laat Hilberink weten een optie te hebben voor nóg een seizoen.

De Graafschap toost op de nieuwe hoofdsponsor. Foto: Stad Doetinchem Foto: Henk Klein Holte

Eerder vorige week maakte De Graafschap al bekend dat er komend seizoen ook plek is ingeruimd op het shirt voor scooterspecialist La Souris.

Extra nachtfilm voor nachtbraker bij Topsporthal

Buitenfilm Festival toont Een man die Ove heet, in de buitenlucht. Foto: PR

DOETINCHEM - Voor de vijftiende keer organiseren de vrijwilligers van het Gruitpoort filmhuis het gratis Buitenfilm Festival. Met deze jubileumeditie is er behalve een prachtige nieuwe locatie het IJsselkadestrand, ook een heuse nachtfilm bij de SAZA Topsporthal. Een tuinstoel, een drankje en de sterrenhemel: een film buiten kijken is een bijzondere ervaring. De avond- en nachtfilm bij de Topsporthal draaien op zaterdag 19 augustus.

Een man die Ove heet is de eerste film op de zaterdagavond bij de Topsporthal. Aanvang is om 21.30 uur.
Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Een man die Ove heet duurt 116 minuten. Locatie is aan de Sportweg 1 in Doetinchem. Hapjes en drankjes zijn verkrijgbaar bij de bar. Op deze locatie kan men (behalve vanuit de tuinstoel) eventueel ook vanuit een cabrio kijken.

De nachtfilm van Buitenfilm Festival is Eye in the Sky, met onder anderen Helen Mirren. Foto: PR

Eye in the Sky
De nachtfilm van het Gruitpoort Buitenfilm Festival is een extraatje voor de echte nachtbrakers. Deze begint zaterdag 19 augustus om 23.30 uur, ook bij de Topsporthal en heet Eye in the Sky. Wanneer kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) de opdracht krijgt om een geheime drone-missie te leiden, kan ze nog niet voorspellen wat haar te wachten staat… Het is de bedoeling dat ze een groep terroristen moet arresteren die op een schuilplaats verblijven in Nairobi, Kenia. Al snel komen ze er achter dat de terroristen andere plannen hebben en moet Katherine de plannen wijzigen en de groep uitschakelen. Dit lijkt goed te gaan, tot het moment dat dronepiloot Steve Watts (Aaron Paul), die de leiding heeft over de uitschakeling, een klein meisje spot bij de verblijfplaats van de terroristen. Samen moeten ze beslissen of ze bereid zijn haar leven op te offeren of niet…

Dankzij de bijdrage van enkele partners is de toegang tot het Buitenfilm Festival opnieuw gratis.


www.gruitpoort.nl/buitenfilm

Expositie Freeke en Wim Nijman in de Driekoningenkapel

Glasobject, te zien tijdens de expositie van Freeke en Wim Nijman. Foto: PR

DOETINCHEM - In de Driekoningenkapel in het centrum van Doetinchem wordt een expositie ingericht met glas-in-lood-werk van Freeke en Wim Nijman. De tentoonstelling loopt van maandag 14 tot en met zondag 20 augustus.

Freeke en Wim Nijman maken beide glas-in-lood, maar geven daar ieder een eigen invulling aan. Wim maakt glas-in-lood voor toepassing in woningen en verzorgt reparaties. Ook maakt hij objecten van blank glas en glasmozaïek.

Freeke maakt raamdecoraties waarin ook andere materialen verwerkt worden, waaronder bergkristal en agaatsteen. Vazen, schalen en wand- en tuinobjecten maakt ze volgens de techniek van het fusen. Het spel van licht met glas is een voortdurende verrassing.

Een aantal van hun werken is te zien van maandag 14 tot en met zondag 20 augustus in de Driekoningenkapel. De openingstijden zijn dinsdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast is deze expositie ook te bezichtigen voor en na het vrijdagavondconcert in de kapel. De Driekoningenkapel is te vinden aan de Gasthuissteeg in het centrum van Doetinchem, achter hotel De Graafschap.

Tentoonstelling 'Vrijmoedig' in de Catharinakerk

DOETINCHEM - In de Catharinakerk zijn deze zomer twee opeenvolgende tentoonstellingen te zien. De eerste tentoonstelling liep van 8 juli tot en met 11 augustus en had als onderwerp 'Boekbeelden'. Van 12 augustus tot en met 9 september is er de tentoonstelling 'Vrijmoedig'. Deze bestaat uit honderd cartoons van tekenaars uit 25 verschillende landen en culturen.

Uitgangspunt bij 'Vrijmoedig' zijn de Four Freedoms, de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting en van godsdienst en vrijwaring van vrees en van gebrek. Vrijheden die voor iedereen op deze wereld zouden moeten gelden. De cartoonisten laten zien dat er nog steeds voor deze vrijheden moet worden gevochten. Met hun tekeningen doorbreken ze taboes en laten mensen lachen en nadenken over vrijheid en onvrijheid, over onszelf en onze overtuigingen.
De tentoonstelling 'Vrijmoedig' was eerder te zien in Maastricht, ter gelegenheid van 25 jaar Verdrag van Maastricht, en in Middelburg tijdens het Cartoonfestival 2016.
De Catharinakerk is in genoemde periode elke dinsdag open van 11.00 tot 17.00 uur en elke zaterdag tussen 14.00 tot 17.00 uur.

Organist Wim Ruessink speelt in de Catharinakerk

Organist Wim Ruessink. Foto: Martin Heinen

DOETINCHEM - Organist Wim Ruessink geeft op dinsdagmiddag 15 augustus van 12.15 tot 13.00 uur een lunchconcert in de Catharinakerk in Doetinchem.

Wim speelt tijdens dit concert op het Flentrop-orgel werken van componisten uit verschillende eeuwen. Een hoofdrol hierbij is weggelegd voor Karl Jenkins. Het concert is gratis toegankelijk. Er kan een vrije gift worden gedaan bij de uitgang. Wim Ruessink volgde de opleiding orgel (docerend en uitvoerend musicus) en kerkmuziek aan het Twents Conservatorium. Hij studeerde onder andere bij Gijs van Schoonhoven. Hij is cantor-organist in Winterswijk, maar daarnaast ook jazzmusicus, beiaardier, dirigent en componist. Als componist is hij vooral, maar niet uitsluitend, bezig met kerkmuziek. Hij is artistiek leider van het koor OAZE (Occasioneel Achterhoeks Zangensemble) en dirigent van het Eibergs Mannenkoor en van het Varssevelds mannenkoor.

Achterhoekse talenten en ondernemers op Magic Festival

Zaterdag 26 augustus, Engelse Schans

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen. Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is. "We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven." Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent. "Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent." De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

WEHL - Stichting Wat Een Heerlijk Land (WEHL), organiseert in samenwerking met Cafe-Zaal Bon-Bini & Reuring Smaak en Vermaak uit Wehl 'Rondje om de Kerk', een nieuw, fantastisch evenement.

'Rondje om de Kerk' wordt een gezellige zondag middag/avond waarbij. op een ontspannen manier genoten kan worden van live muziek en waar men lekker los kan gaan. Gedurende middag zullen er twee bands een LIVE optreden verzorgen, en wel The BBR band en Killer and the Cool Cats. The BBR band staat voor Boogie, Bleus & Rock en Roll terwijl Killer and the Cool Cats onvervalste Rock and Roll maken in de stijl van Jerry Lee Lewis. Kortom het dak gaat eraf.

DJ Tom Gerritsen zal verder de middag muzikaal begeleiden.

Onder het motto 'veur elk wah Waehls' is er ook voor de jongste bezoekers iets leuks te beleven. Er is aan een hapje en een drankje gedacht om het feest compleet te maken. Dus, twijfel niet, kom zondag 17 september 2017 vanaf 14.00 uur naar het kerkplein midden in Wehl. Dans, zing en spring mee tijdens de allereerste editie van 'Rondje om de kerk'. De entree is gratis.

Zomerfestival in Centrum Doetinchem

DOETINCHEM - Tijdens het Zomerfestival op 16 augustus van 12.00 tot 18.00 uur bruist het centrum van Doetinchem van activiteiten.

Op het Simonsplein en de Hamburgerstraat staat een braderie van circa veertig kramen met een uitgebreid aanbod. Gedurende de braderie loopt er een muzikaal duo in het centrum van Doetinchem, op het Simonsplein staat de draaimolen er voor de kleine kindjes en ook een trampoline. In de Adelaarstraat kunnen kinderen zich laten schminken.
Vanaf woensdag 19 juli tot en met 20 augustus staat de indrukwekkende PlayFountain op het Simonsplein. De PlayFountain is een mobiele attractie die bestaat uit een podiumvloer van 10 bij 10 meter van ongeveer 25 centimeter hoogte met waterstralen. Elk 'vak' is voorzien van zestien individueel regelbare waterstralen, waarmee tal van voorgeprogrammeerde spelletjes kunnen worden gespeeld. Dit maakt de PlayFountain tot een spannende, interactieve en veelzijdige attractie. De uitdaging is om met water te spelen zonder nat te worden.
De Playfountain is dagelijks tussen 10.00 en 22.00 uur actief en staat tot en met 20 augustus op het Simonsplein om daar voor veel waterpret te zorgen. Dus behalve lekker winkelen en vele koopjes scoren in het centrum, is er ook muziek, entertainment en de mogelijkheid een terrasje te 'pikken' in Doetinchem.

Nieuw evenement: Rondje om de Kerk

WEHL - Stichting Wat Een Heerlijk Land (WEHL), organiseert in samenwerking met Cafe-Zaal Bon-Bini & Reuring Smaak en Vermaak uit Wehl 'Rondje om de Kerk', een nieuw evenement.

'Rondje om de Kerk' wordt een gezellige zondag middag/avond waarbij. op een ontspannen manier genoten kan worden van live muziek en waar men lekker los kan gaan. Gedurende middag zullen er twee bands een LIVE optreden verzorgen, en wel The BBR band en Killer and the Cool Cats. The BBR band staat voor Boogie, Bleus & Rock en Roll terwijl Killer and the Cool Cats onvervalste Rock and Roll maken in de stijl van Jerry Lee Lewis. Kortom het dak gaat eraf. DJ Tom Gerritsen zal verder de middag muzikaal begeleiden. Onder het motto 'veur elk wah Waehls' is er ook voor de jongste bezoekers iets leuks te beleven. Er is aan een hapje en een drankje gedacht om het feest compleet te maken. Dus, twijfel niet, kom zondag 17 september 2017 vanaf 14.00 uur naar het kerkplein midden in Wehl. Dans, zing en spring mee tijdens de allereerste editie van 'Rondje om de kerk'. De entree is gratis.

'Vrijmoedig' in de Catharinakerk

DOETINCHEM - In de Catharinakerk zijn deze zomer twee opeenvolgende tentoonstellingen te zien. De eerste tentoonstelling liep van 8 juli tot en met 11 augustus en had als onderwerp 'Boekbeelden'. Van 12 augustus tot en met 9 september is er de tentoonstelling 'Vrijmoedig'. Deze bestaat uit honderd cartoons van tekenaars uit 25 verschillende landen en culturen.

Uitgangspunt bij 'Vrijmoedig' zijn de Four Freedoms, de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting en van godsdienst en vrijwaring van vrees en van gebrek. Vrijheden die voor iedereen op deze wereld zouden moeten gelden. De cartoonisten laten zien dat er nog steeds voor deze vrijheden moet worden gevochten. Met hun tekeningen doorbreken ze taboes en laten mensen lachen en nadenken over vrijheid en onvrijheid, over onszelf en onze overtuigingen. De tentoonstelling 'Vrijmoedig' was eerder te zien in Maastricht, ter gelegenheid van 25 jaar Verdrag van Maastricht, en in Middelburg tijdens het Cartoonfestival 2016. De Catharinakerk is in genoemde periode elke dinsdag open van 11.00 tot 17.00 uur en elke zaterdag tussen 14.00 tot 17.00 uur.

Organist Wim Ruessink speelt in Catharinakerk

DOETINCHEM - Organist Wim Ruessink geeft op dinsdagmiddag 15 augustus van 12.15 tot 13.00 uur een lunchconcert in de Catharinakerk in Doetinchem.

Ruessink speelt tijdens dit concert op het Flentrop-orgel werken van componisten uit verschillende eeuwen. Een hoofdrol hierbij is weggelegd voor Karl Jenkins. Het concert is gratis toegankelijk. Er kan een vrije gift worden gedaan bij de uitgang. Wim Ruessink volgde de opleiding orgel (docerend en uitvoerend musicus) en kerkmuziek aan het Twents Conservatorium. Hij studeerde onder andere bij Gijs van Schoonhoven. Hij is cantor-organist in Winterswijk, maar daarnaast ook jazzmusicus, beiaardier, dirigent en componist. Als componist is hij vooral, maar niet uitsluitend, bezig met kerkmuziek. Hij is artistiek leider van het koor OAZE (Occasioneel Achterhoeks Zangensemble) en dirigent van het Eibergs Mannenkoor en van het Varssevelds mannenkoor.

Bomenstichting dringt aan op terughoudendheid bij kap essen

ACHTERHOEK - Staatsbosbeheer (SBB) maakte eind juli via de media bekend dat zij in de Achterhoek duizenden zieke essen gaat kappen in verband met de essentaksterfte. De Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft daarom Staatsbosbeheer dringend verzocht om een gesprek, daar de stichting vragen heeft bij deze rigoureuze aanpak. Waar deze bomen werkelijk ziek zijn en als laanboom langs wegen staan is deze veiligheidsingreep uiteraard noodzakelijk. Echter, waar deze in bos en in het landschap staan is dat nog maar de vraag.

Zo adviseert de Universiteit Wageningen (WUR) beheerders om 'terughoudend te zijn bij het ingrijpen/kappen, omdat met name grotere bomen niet snel helemaal zullen afsterven. Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden als deze gevaar opleveren. Het beste is om de boom, wanneer die geen gevaar oplevert, met rust te laten en af te wachten of de boom in staat is de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen'.
Vooral oudere bomen blijken weer uit te lopen op de nog levende, gezonde delen. Zelfs wanneer takken al te ver aangetast zouden zijn, is bijvoorbeeld een alternatief voor kap om de boom in het najaar te knotten op twee meter hoogte. Vaak loopt de boom dan weer uit alsof er niets aan de hand is.
Op diverse plaatsen, zoals Moerdijk en in Flevoland, is kap van de essen op goede gronden uitgesteld. Eerst wordt daar nader geïnventariseerd en onderzoek gedaan naar alternatieven. SBB stelt in de media: "Gezonde bomen zoveel mogelijk te willen laten staan". Heeft SBB nader onderzoek gedaan? Heeft zij bijvoorbeeld de publicaties van de WUR geraadpleegd, en rapportage met betrekking tot ervaringen die in deze in het buitenland zijn opgedaan?

De BSA heeft inmiddels ervaren dat SBB helaas ook grootschalige kap inzet om financiële redenen, onder andere wegens het miniseren van overheidssubsidie en vooral de contractueel te leveren tonnen biomassa en niet omdat daartoe op korte termijn aantoonbare noodzaak of urgentie bestaat. Gedurende de laatste jaren heeft SBB de houtoogst zelfs verdubbeld. Daarom zou de BSA ook in dit geval graag zien waarin deze noodzaak van kap op zo een grote schaal dan wel zou zijn gelegen. De meeste bomen van Staatsbosbeheer staan immers in een bos of landschapselement en vormen daarmee geen direct gevaar.
De verklaring van SBB in de pers dat 'de boom in no-time dood gaat na aantasting' blijkt bovendien pertinent onjuist. De BSA acht het daarom zinvol om onderscheid te maken tussen risicovolle bomen, die langs paden en wegen staan, en beduidend minder risicovolle bomen in bospercelen. De Bomenstichting Achterhoek gaat er van uit in een redelijk gesprek met SBB tot nadere afspraken te kunnen komen.

Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

Q-Music Party op Wehls Cross Event

WEHL - In het weekend van 18, 19 en 20 augustus vindt de vierde editie van het Wehls Cross Event plaats. Naast spannende motorcrosswedstrijden pakt de organisatie op zaterdag uit met Q-Music The party met als hoogtepunt het foute uur.

Het weekend start op vrijdag met de derde editie van de Boer'N Drek Run. Organisator sportcentrum Body Action uit Wehl heeft een nieuw parcours ontworpen met wederom veel modder en water. Nieuw dit jaar is dat er direct na afloop warm gedoucht kan worden zodat men schoon aan de start kan staan van de gratis Boer'N Drek Run Afterparty met DJ Henri. Voor meer informatie kan men tercht op de website www.boerendrekrun.nl.
Zaterdag begint het programma vanaf 10.00 uur met de (tijd)trainingen en kwalificatiewedstrijden. Op zondag worden er in totaal veertien wedstrijden verreden. Deze dag staat in het teken van motorcross, kindervermaak en vooral gezelligheid. Naast een fietscrossbaan, zandbank en schminkteam is er ook een klimtoren voor de jeugd. Het programma start zondag om 9.00 uur en de muziek wordt deze middag verzorgd door Feest-DJ Danny. Voor meer informatie over het wedstrijdschema en programma kan men de website bezoeken. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website.

Bijeenkomst Longpunt de Achterhoek

DOETINCHEM - Longpunt de Achterhoek Doetinchem houdt op donderdag 31 augustus van 15.30 tot 17.30 uur een bijeenkomst voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Het thema van deze bijeenkomst 'Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen?' Over COPD en Hartfalen.

Het thema wordt besproken door longarts Gerrit Bosman en verpleegkundig specialist hartfalen Anneke van Anken. Omdat bij de bezoekers veel vragen met betrekking tot dit onderwerp bestaan is er voor het stellen van vragen ruim tijd ingepland.
De bijeenkomst vindt plaats in het Slingeland Ziekenhuis (auditorium), Kruisbergseweg 25 in Doetinchem.

De zaal gaat open om 15.00 uur. De deelname is gratis evenals het parkeren. Bezoekers wordt verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen luchtjes te gebruiken.
In verband met de grote, nog steeds groeiende, belangstelling voor deze Longpuntbijeenkomsten is het van belang te melden dat de organisatie is gehouden aan een door de autoriteiten ingesteld maximum aantal bezoekers. Daarom wordt geadviseerd om zo snel mogelijk aan te melden want vol is dus vol.

Voor meer informatie en aanmelding kan men schrijven naar doetinchem@longpunt.longfonds.nl of bellen met tel. 06 – 43486657 (Jannie ter Vrugt).

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

PENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN ZON 13 AUG ,10-17 uur. Horstenpark, Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT&More BRAAMT. ZO.13 AUG ,10-17 uur. TERREIN MARKANT. Outdoorcentr Gildeweg 7 Inf.Kr. Hr,Tel 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 20 AUG.10-17 u Grasveld Naast T "Olde Ras De Drempter Dijk Info Kr.huur 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

HIVA ZELHEM, de meest veelzijdige kringloop in de regio!
Wo. t/m vr. 12-17 uur, za. 10-15 uur. Tel.: 06-53154507.
Industriepark 5A, Zelhem.

Bungalowpark Libra Ommen Te huur nog enige bungalows in sept. okt. en herfstvakantie. € 175,- p.w. all in Voor meer informatie: 0529-457224

T.k. jonge hennen aan en tegen de leg. Gerhard Rougoor, Beukenstraat 7, Gendringen. Tel:0315-681820