Gelderse Post Oude IJsselstreek

13 september 2017

Gelderse Post Oude IJsselstreek 13 september 2017


Weekendafsluiting N18 bij Varsseveld

Er wordt volop gewerkt aan de Nieuwe Twenteroute. Foto: PR

Deel N18 weekend dicht

VARSSEVELD - Aannemer BAM is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met de aanpassing van de N18 bij Varsseveld. Onderdeel van deze werkzaamheden is de realisatie van een fietstunnel onder de N18 nabij de Oostelijke Rondweg (N318). Vanwege de aanleg van deze tunnel is de N18 ter hoogte van deze kruising volledig afgesloten van vrijdagavond 15 september 19.00 tot maandagochtend 18 september 06.00 uur. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

De werkzaamheden aan de tunnel starten op vrijdagavond met het verwijderen van het oude asfalt en het uitgraven van de locatie van de tunnel. Op zaterdag worden de tunnelelementen op de juiste plek gehesen en de tunneldak weer aangevuld met grond. Op zondag asfalteert BAM de weg boven de tunnel en plaatst geleiderails en de barriers, zodat op maandagochtend het verkeer over de tunnel kan rijden.

Halverwege
BAM werkt de hele maand september nog aan de verbreding van N18 tussen de Zelhemseweg (N330) en Oostelijke Rondweg (N318) en aan de aanpassing van het kruispunt N18-N318. Nadat deze eerste fase is afgerond, gaat BAM in oktober de weg tussen de aansluiting A18 en het kruispunt met de Zelhelmseweg aanpakken. Het verkeer dient gedurende de gehele periode rekening te houden met langere reistijden en omleidingsroutes.

Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Wie vragen heeft over de werkzaamheden kijkt op www.bambouwtN18.nl, bel met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl.

Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute staat op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook en Instagram @nieuwetwenteroute.
De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.

Zelf aan de slag met verkeersveiligheid

OUDE IJSSELSTREEK - Veilig Verkeer Nederland heeft buurtacties ontwikkeld waarmee buurtbewoners zelf iets kunnen doen aan verkeersonveilige situaties in de buurt. Er kunnen gratis campagnematerialen worden besteld om het verkeersgedrag in de buurt op een goede manier bespreekbaar te maken. Burgers kunnen een melding doen op https://participatiepunt.vvn.nl/ en verschillende materialen bestellen.

In 2016 zijn in ruim 250 buurten in oost Nederland acties uitgevoerd. De meest populaire actie is de 30 kilometersticker voor op afvalcontainers. Natuurlijk zijn er ook stickers voor 15, 50 en 60 km-wegen.
Daarnaast zijn er ludieke materialen voor veilig parkeren in een schoolomgeving of het veiliger oversteken bij zebrapaden. Ook kunnen buurten een remwegdemonstratie aanvragen. Een instructeur met een lesauto komt dan uitleggen wat de remweg is van een auto bij verschillende snelheden.
Buurten die drie jaar lang elk jaar een ludieke actie uitvoeren komen in aanmerking voor een buurtlabel. In Doetinchem zijn al drie buurtlabelgroepen actief.
In gemeente Oude IJsselstreek gaan in september de verkeersouders van negen scholen actief de buurt in met materialen. Buurtbewoners krijgen gratis stickers om weggebruikers bewuster te maken van de snelheden in de schoolomgeving. Dit is een initiatief van de verkeersouders van de lokale afdeling VVN Oude IJsselstreek.

Werk aan het spoor: geen treinverkeer mogelijk

ACHTERHOEK - In het weekend van 30 september en 1 oktober rijden er geen treinen op het traject Doetinchem-Arnhem Centraal vanwege werkzaamheden. Arriva zet bussen in om reizigers te vervoeren. Tussen Winterswijk en Doetinchem rijden de treinen wel zoals gebruikelijk.

Tussen Doetinchem, Wehl, Zevenaar en Arnhem worden bussen ingezet. Tussen Zevenaar en Arnhem rijden ook snelbussen. De bussen stoppen niet bij station Arnhem Velperpoort. Daarnaast is het vanwege de inrichting van de bus niet mogelijk om een fiets mee te nemen.
Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoerbewijs nodig zoals een OV-chipkaart. Hiermee dient men te zijn ingecheckt bij het betreffende station.
Afhankelijk van de bestemming kan de busreis 15 tot 45 minuten langer duren dan de reguliere treinreis. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. De dienstregeling kunnen reizigers raadplegen via arriva.nl/gelderland.
Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen kunnen hun reis vooraf kenbaar maken bij de klantenservice van Arriva via 0900 2022022. Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.

Auto over de kop

De auto kwam op zijn dak tot stilstand; de bestuurder bleef wonderwel ongedeerd. Foto: NewsUnited

TERBORG - Een automobilist is vanmiddag over de kop geslagen op de Varsseveldseweg nadat hij door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor. De auto kwam ondersteboven tot stilstand in de berm. Als door een wonder bleef de bestuurder ongedeerd. De auto raakte total loss en moest worden afgesleept.

Werk aan het spoor: geen treinverkeer

ACHTERHOEK - In het weekend van 30 september en 1 oktober rijden er geen treinen op het traject Doetinchem-Arnhem Centraal vanwege werkzaamheden. Arriva zet bussen in om reizigers te vervoeren. Tussen Winterswijk en Doetinchem rijden de treinen wel zoals gebruikelijk.

Tussen Doetinchem, Wehl, Zevenaar en Arnhem worden bussen ingezet. Tussen Zevenaar en Arnhem rijden ook snelbussen. De bussen stoppen niet bij station Arnhem Velperpoort. Daarnaast is het vanwege de inrichting van de bus niet mogelijk om een fiets mee te nemen.
Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoerbewijs nodig zoals een OV-chipkaart. Hiermee dient men te zijn ingecheckt bij het betreffende station. Afhankelijk van de bestemming kan de busreis 15 tot 45 minuten langer duren dan de reguliere treinreis. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. De dienstregeling kunnen reizigers raadplegen via arriva.nl/gelderland.
Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen kunnen hun reis vooraf kenbaar maken bij de klantenservice van Arriva via 0900 2022022. Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.

Vier auto's op elkaar

Vier voertuigen knalden op elkaar bij Heelweg. Foto: NewsUnited

HEELWEG - Op de Zelhemseweg heeft dinsdagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen vier auto's. De auto's botsten op elkaar toen een bestuurder niet in de gaten had dat een auto voor hem stilstond en deze botste op 'de file'. Bij de aanrijding die ontstond raakten nog twee voertuigen beschadigd die stonden te wachten. Ter plaatse werden werkzaamheden uitgevoerd waarvoor de auto's moesten wachten. Een van de bestuurders werd in een ambulance onderzocht. De auto's raakten zwaar beschadigd.

Foto: NewsUnited/112Achterhoek

Dromen

Nico Wissing over zijn dromen: 'Tijd voor revolutie.' Foto: PR

Het is tijd voor verandering. Samen met een groepje veranderaars uit diverse richtingen in onze samenleving is er volop gedroomd over de vraag hoe er in en vanuit de Achterhoek een verandering van denken op gang gebracht kan worden om mens en natuur meer met elkaar te verbinden.

Dromen dwarrelen door de DRU

Nico Wissing over zijn dromen: 'Tijd voor revolutie.' Foto: PR

ULFT - Het is tijd voor verandering. Misschien zelfs wel tijd voor revolutie. "Maar dan wel op een vriendelijke manier", vindt tuinarchitect Nico Wissing. Samen met een groepje veranderaars uit diverse richtingen in onze samenleving is tijdens het symposium 'De Doorbraak' volop gedroomd over de vraag hoe er in en vanuit de Achterhoek een verandering van denken op gang gebracht kan worden om mens en natuur meer met elkaar te verbinden.

Door Walter Hobelman

Een vermoeiend symposium was het allerminst, ondanks de vele dromen die werden gedeeld. De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op het symposium. De deelnemers waren vooraf uitgenodigd om het symposium te bezoeken en daar iets te delen over hun eigen droom over 'verandering in de Achterhoek'. Het zeer gevarieerde aanbod van deelnemers (afkomstig uit bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, cultuur, architectuur, landschap, en voedselindustrie) zorgde voor een rijke opbrengst van dromen. Dagvoorzitter Hans Alberse noemde het symposium "een inspirerend moment, waarbij de uitdaging zit in het feit de dromen van nu te gaan verwezenlijken in de toekomst."
Voor de aanwezige deelnemers was één ding wel duidelijk. "We zitten in deze tijd teveel vast aan regels en structuur. Daarin zit de grootste blokkade om daadwerkelijk veranderingen in onze samenleving tot stand te brengen. Hans van den Hurk verwoordde dat zeer treffend. "Je moet anders gaan denken. Je droom gewoon gaan uitvoeren en dan veranderen de omstandigheden vanzelf. Een zekere mate van 'rebelsheid' is daarbij nodig."
Het symposium ging vooral over de vraag hoe mens en natuur dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. "En dan gaat het echt niet alleen om 'groen' en 'landschapsarchitectuur', vertelt Wissing. "Maar het wordt hoog tijd dat in het onderwijs, in de zorg, in de cultuur en tal van andere maatschappelijke geledingen gedroomd én gewerkt gaat worden aan het verbinden van mens en natuur. Mensen moeten geholpen worden om uit de dagelijkse sleur en manier van werken te komen. Men moet de natuur gaan ervaren. Niet met een commerciële doelstelling of om ego's te strelen. Het gaat om diepere dingen. We hebben geen oog meer voor de natuur, weten nauwelijks hoeveel rust daarin te vinden is. En dat gaat verder dan alleen maar een lekkere boswandeling maken. Ook op andere vlakken zijn natuur en mens prima bij elkaar te brengen. Richtinggevers in bijvoorbeeld de zorg en onderwijs moeten buiten de huidige kaders gaan denken en niet stoppen bij 'maar de regels beperken ons'. Begin met iets nieuws en kijk dan waar je tegenaan loopt." Van den Hurk vult aan: "We hebben elkaar nodig en moeten elkaar door 'de doolhof van onmogelijkheden' heen loodsen. Daarom is het ook zo mooi om met deze zeer gevarieerde groep bij elkaar te zijn. Samen kunnen we een verandering in gang zetten."
Van den Hurk is ervan overtuigd dat veranderen kan. "Ik vond het mooi dat burgemeester Van Dijk benoemde dat de maatschappij lijkt te 'verstollen'. En dat we af moet van het politieke dogma 'dat iets niet kan'. Alles kan, maar misschien anders dan dat we tot nu toe gewend zijn." Van den Hurk inspireerde veel bezoekers met zijn droom. "Het gaat er om jezelf te dwingen om anders te kijken naar bestaande structuren. We werken teveel op onze eigen stoeptegel en ons gewone denken staat ons soms behoorlijk in de weg. Ga dromen, want dan ontstaat er een andere realiteit. Als je kijkt naar de dieren, dan zie je dat die niet bewust bezig zijn met de toekomst en het vastleggen van bezit. Hun territorium is tijdelijk. Als de omstandigheden veranderen dan zoeken ze een andere plaats voor hun territorium. Het oude laten ze daarbij los. Dieren hebben geen bezit, maar ze leven wel!"
Alle bezoekers realiseren zich wel dat het niet alleen bij dromen moet blijven en dat het ook de taak van henzelf en de initiatiefnemers van het symposium is om vervolgstappen te gaan zetten. "Het voel goed om een droom te hebben en deze vanmorgen te mogen delen", vertelt bezoekster Carole Klappe. "Maar ik besef ook heel goed dat het daar niet bij moet blijven. Dat heb ik vanmorgen wel geleerd. Dromen is mooi, maar je moet ze daarna ook gewoon gaan uitvoeren."

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

Wandelvereniging 't Lup houdt Meeloopdag

Wandelvereniging 't Lup laat zondag liefhebbers meelopen. Foto: PR

ULFT – Wandelvereniging 't Lup, en meer nog de jaarlijkse Hen & Weerum tocht hebben inmiddels een grote regionale bekendheid. Om de club en het wandelen te promoten wordt op zondagochtend 17 september een Meeloopwandeling gehouden. Iedereen mag vrijblijvend, tegen een kleine onkostenvergoeding een keer meelopen en ervaren wat het wandelen in een gezellig groepsverband inhoud. Start en finish zijn bij de DRU Cultuurfabriek.

Door Reinier Kroesen

De leden van wandelvereniging 't Lup (opgericht in 1996) nemen regelmatig deel aan georganiseerde wandeldagen in de regio. Daarnaast worden ook zelf uitgezette tochten gelopen. De afstanden die leden afleggen liggen telkens rond de tien à vijftien kilometer. Een gezellige club van mannen en vrouwen, een zeer gemêleerd gezelschap met een gelijkmatige leeftijdsopbouw. Gemiddeld gaan ze één keer per maand op stap op de zondagmorgen. Behalve tijdens de Ulftse Vierdaagse wordt er niet in een groepsopstelling gelopen. Zowel de recreatieve als fanatieke loper kent inmiddels de Hen & Weerum. De jaarlijkse eigen wandeltocht - traditioneel op de derde zondag van maart - mag zich in een steeds grotere bekendheid verheugen. Mensen die zich in hebben ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse vinden het vaak de ideale start van hun trainingsschema.
Daan Kroesen, oprichter van 't Lup: "Vind je wandelen leuk maar komt het er niet van? Heb je niemand om mee te gaan wandelen? Met onze vereniging loop je het hele jaar door. Niet te intensief of prestatiegericht, maar juist ontspannen, naast andere hobby's en bezigheden. Je hoeft niet ervaren te zijn. Voor telkens een langere periode wordt een afwisselend programma samengesteld. We vertrekken gezamenlijk naar de startlocatie en rijden per toerbeurt. Met ons lidmaatschap ben je automatisch ook lid van de Koninklijke WandelBond Nederland. Wat de toegevoegde waarde is van het in groepsverband lopen? Nou, de gezelligheid van het samen op stap gaan. En de regelmaat. Zo heb je mooi een stok achter de deur, ook op dagen dat het weer wat minder is om er toch op uit te trekken en naar buiten te gaan. Op 17 september houden we voor het eerst een Meeloopdag. Iedereen is van harte welkom een keertje met ons mee te gaan. Men maakt dan kennis met de wandelsport, onze vereniging, onze leden, en hetgeen we voor iemand kunnen betekenen. Mooie bijkomstigheid is dat die plaats vindt in de Nationale Sportweek, een initiatief van NOC*NSF. Doel van die actieweek is het stimuleren van sporten en bewegen. Het thema is dit jaar 'Ik neem je mee', ook voor ons zeer toepasselijk."
Verzamelen en vertrek is zondag om 8.30 uur, vanaf de ingang van de DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24 in Ulft. De afstand bedraagt ongeveer veertien kilometer, onderweg is er pauze met een kop koffie of thee. De kosten voor deelname bedragen 2,50 euro, inclusief de consumptie. Men kan zich telefonisch aanmelden (0315-640487) of per mail, via daan.kroesen@lupwandel.nl. Ook op de ochtend zelf kan er nog worden ingeschreven.

Nieuwe naam voor sociaal werk

OUDE IJSSELSTREEK - Vanaf heden zal de Coöperatie Helpgewoon Sociaal Werk, die het sociaal werk uitvoert in opdracht van gemeente Oude IJsselstreek, verder gaan onder de nieuwe naam: Coöperatie Sociaal Werk Oude IJsselstreek.

Helpgewoon Sociaal Werk is opgericht in 2016 als werknemerscoöperatie. Bij deze oprichting heeft de coöperatie ondersteuning gekregen van Helpgewoon Nederland. Per 1 oktober stopt deze samenwerking en zal de coöperatie volledig zelfstandig verder gaan. Voor uitvoering van het sociaal werk zal deze naamsverandering geen invloed hebben.
Sociaal Werk Oude IJsselstreek is vanaf nu bereikbaar via de website www.sociaalwerk-oij.nl en het algemene e-mailadres info@sociaalwerk-oij.nl. De telefoonnummers van de sociaal werkers en het adres van de coöperatie veranderen niet.

Theaterfabriek Gekkoo verhuist

REGIO - "Gekkoo vliegt uit. We verlaten de DRU Cultuurfabriek om een nieuwe stap te maken en onze vleugels uit te slaan. We zochten al een tijdje en vorige week kwam alles in een stroomversnelling", aldus Gekkoo-directeur Pieter van Dijk. "Lokaal5 in Silvolde is een prima plek. Licht, ruim, schoon, midden in Silvolde, we kunnen er groeien en er hangt een goede rustige sfeer. Allemaal redenen om deze stap nu te zetten."

Door Walter Hobelman

Theaterfabriek Gekkoo heeft een gezonde groei doorgemaakt de afgelopen jaren. "Momenteel hebben we ruim honderd leerlingen en daarmee zaten we binnen de DRU Cultuurfabriek aan het plafond", vertelt Van Dijk. "We waren op zoek naar een locatie waar we onze vleugels kunnen uitslaan en niet binnen de lijntjes hoeven te kleuren. Wij zijn van buiten de lijntjes", vertelt Van Dijk lachend. "Door de groei en onze werkwijze hebben we behoefte aan flexibele oefenruimtes."
Daarnaast vindt Theaterfabriek Gekkoo binnen Lokaal5 meer aansluiting bij andere, op kinderen en jongeren gerichte initiatieven. "Bij Gekkoo stellen we kinderen en jongeren centraal en bieden hen een veilige omgeving met respect en aandacht zodat ze groeien en ontwikkelen. Stevige creatieve jonge mensen, die zichzelf kennen en in contact met anderen de wereld tegemoet treden: daar worden we blij van. We hebben nog maar kort kennisgemaakt met de andere gebruikers van Lokaal5 maar we voelen nu al dat we elkaar goed aanvullen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst", aldus Van Dijk.
Op 1 oktober is Theaterfabriek Gekkoo voor het laatst te vinden in de lounge zaal van de DRU cultuurfabriek. Daar vindt dan de officiële aftrap plaats van het nieuwe Gekkoo-seizoen. "We hebben goede en mooie jaren in de DRU gehad", aldus Van Dijk. "En de onderlinge verstandhouding is nog steeds prima. Maar ons ambitieniveau en de manier waarop wij onze lessen willen vormgeven vraagt om een nieuwe plek. Binnen Lokaal5 is die te vinden en het bijkomende voordeel is, dat we nu wat centraler gehuisvest zijn voor onze leerlingen. Hier kunnen doelen gerealiseerd worden die we al langer op onze wenslijst hebben staan. Lokaal5 is een plek die ons veel kan brengen en waar we nieuwe plannen vorm kunnen geven."
Alle informatie over Theaterfabriek Gekkoo en het nieuwe seizoen is te vinden op de website van Gekkoo.

Cultureel en industrieel erfgoed ontmoeten elkaar

Na een jaar voorbereidingen is zaterdag de landelijke folkloredag in Ulft, bij de Dörsvlègels. Foto: PR

ULFT - De folkloristische dansgroep de Dörsvlègels uit Ulft hebben voor zaterdag 16 september de organisatie van de landelijke Folkloredag toegewezen gekregen. De overkoepelende organisatie, de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN) vraagt elk jaar een van haar ledenverenigingen de organisatie op zich te nemen. Dit jaar is het de beurt aan regio Oost.

Door Walter Hobelman

"Wij zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen", vertelt voorzitter Theo Giesen. "Zowel het programma als de financiering vragen een vroegtijdige aanpak en ook de invulling van het programma vraagt de nodige voorbereidingstijd."
De Dörsvlègels hebben er voor gekozen om de ruim driehonderd gasten kennis te laten maken met industrieel erfgoed. De Folkloredag wordt gehouden op het DRU Industriepark en vooral de SSP hal speelt die dag een centrale rol. "Onze gasten komen van collega verenigingen uit het hele land. Samen vertegenwoordigen wij het culturele erfgoed van Nederland. Wij laten onze gasten nu zien dat ook het industriële erfgoed waardevol is en dat, met de nodige creativiteit, ook dat bewaard kan worden voor de toekomst", legt secretaris Riet van de Pavert uit. "Tijdens het besloten deel van het programma krijgen alle groepen een rondleiding over het DRU industriepark."
De folkloredag wordt een kleurrijk evenement. "Alle groepen verschijnen in de traditionele klederdracht uit hun streek. Zij vertegenwoordigen het waardevol cultureel erfgoed van folkloristische dansen en hun bijpassende kleding. Hier zijn zeer prijzige klederdrachten bij tot zelfs met gouden en zilveren versieringen", weet Giesen te vertellen. "Het doel van de folkoredag is drieledig. We willen allereerst de verschillende groepen bij elkaar brengen. Dat is altijd weer inspirerend en gezellig. Maar we willen daarnaast ook de verbinding tussen cultureel en industrieel erfgoed verstevigen. Erfgoed moet gekoesterd worden en bewaard blijven voor de toekomst. Groepen zoals wij van de Dörsvlègels en al die anderen zetten ons daarvoor in en we hebben nieuwe aanwas nodig om toekomstgericht gezond te blijven. En als derde willen we graag iedereen uit de omgeving met folklore in contact brengen."
Daarom is er tijdens de folkloredag een openbare bijeenkomst van 15.00 tot 17.00 uur. "Dat wordt een prachtig spektakel", vertelt Van de Pavert. "Bezoekers kunnen contact leggen met de gasten, de klederdrachten bewonderen en de dansen mee beleven en mogen zelfs eventueel mee dansen. In dit programmaonderdeel zorgen de Strangzangers en de Iessellander Muzikanten voor het nodige entertainment", aldus Van de Pavert. De toegang voor het publiek is gratis.
Mensen die de smaak te pakken hebben of meer willen weten over De Dörsvlègels zijn altijd welkom tijdens de oefenavonden die elke donderdag worden gehouden in Het Hemeltje aan de Deurvorststraat 6 in Ulft. "Onze groep draait goed en met dertig leden hebben we een mooi aantal. Maar ook wij kunnen altijd nieuwe leden gebruiken. Het gaat bij ons vooral om de gezelligheid en wat minder om de kwaliteit, hoewel we natuurlijk wel een goed optreden willen neerzetten. Tussen half acht en kwart over negen oefenen we de folkloristische dansen onder leiding van een dansleraar", aldus de enthousiaste voorzitter.
Meer informatie over de folkloredag en De Dörsvlègels is te vinden op www.dedorsvlegels.nl.

Dichter Staring 'terug in Gendringen'

GENDRINGEN - 250 jaar geleden, op 24 januari 1767, werd de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring geboren op de Bringenborg in Gendringen.

In de Achterhoek wordt de geboorte van Staring op verschillende plaatsen herdacht. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers doet dit op vrijdagavond 22 september, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) met poëzie, muziek en voordrachten in het Openluchttheater Engbergen in Gendringen.

Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak van 'Het instituut voor Praktische Poëzie (HiPP)' brengen gedichten van en geïnspireerd door Staring. Streektaalmuzikant André van Gessel vertolkt door hem op muziek gezette gedichten van Staring. Archivaris Peter Bresser praat over Gendringen en de Bringenborg in de tijd van Staring en neerlandicus Wim Wijnands belicht de dichter Staring.

Het volledige programma 'Staring terug in Gendringen' op vrijdag 22 september is als volgt: 19.30 Inloop; 20.00 Opening en welkom door Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers; 20.05 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 20.15 Twee gedichten van Staring over de natuur: 'Aan de winter' en 'Op het gezicht van trekkende kraanvogels' op muziek gezet door André van Gessel; 20.30 Gendringen en de Bringenborg in de tijd van Staring door Peter Bresser; 20.45 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 20.55-21.15: Pauze; 21.15 Twee gedichten van Staring over de liefde: 'Verlangen' en 'Herdenking' op muziek gezet door André van Gessel; 21.25 De dichter Staring door Wim Wijnands; 21.40 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 21.50 Vrolijke liederen, waaronder 'Een Gelders lied' op muziek gezet door André van Gessel; 22.00 Afsluiting en gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

Het Openluchttheater Engbergen is gevestigd aan Bosweg 5 in Voorst (bij Gendringen). De entreeprijs bedraagt 7,50 euro, te betalen aan de kassa.
Voor opgave: info@ecal.nu of tel. 0314-787078.

Staring terug in Gendringen

GENDRINGEN - 250 jaar geleden, op 24 januari 1767, werd de dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring geboren op de Bringenborg in Gendringen.

In de Achterhoek wordt de geboorte van Staring op verschillende plaatsen herdacht. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers doet dit op vrijdagavond 22 september, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) met poëzie, muziek en voordrachten in het Openluchttheater Engbergen in Gendringen.

Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak van 'Het instituut voor Praktische Poëzie (HiPP)' brengen gedichten van en geïnspireerd door Staring. Streektaalmuzikant André van Gessel vertolkt door hem op muziek gezette gedichten van Staring. Archivaris Peter Bresser praat over Gendringen en de Bringenborg in de tijd van Staring en neerlandicus Wim Wijnands belicht de dichter Staring.

Het volledige programma 'Staring terug in Gendringen' op vrijdag 22 september is als volgt: 19.30 Inloop; 20.00 Opening en welkom door Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers; 20.05 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 20.15 Twee gedichten van Staring over de natuur: 'Aan de winter' en 'Op het gezicht van trekkende kraanvogels' op muziek gezet door André van Gessel; 20.30 Gendringen en de Bringenborg in de tijd van Staring door Peter Bresser; 20.45 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 20.55-21.15: Pauze; 21.15 Twee gedichten van Staring over de liefde: 'Verlangen' en 'Herdenking' op muziek gezet door André van Gessel; 21.25 De dichter Staring door Wim Wijnands; 21.40 Drie gedichten door Bert Scheuter, Hans Mellendijk en Louis Radstaak; 21.50 Vrolijke liederen, waaronder 'Een Gelders lied' op muziek gezet door André van Gessel; 22.00 Afsluiting en gelegenheid tot het nuttigen van een drankje.

Het Openluchttheater Engbergen is gevestigd aan Bosweg 5 in Voorst (bij Gendringen). De entreeprijs bedraagt 7,50 euro, te betalen aan de kassa.
Voor opgave: info@ecal.nu of tel. 0314-787078.

Onderling Genoegen gastheer van landelijke Play-in voor muzikanten

Een Sw!ng-!nn in Etten onder leiding van Peter Kleine Schaars. Foto: PR

Muzikanten uit de regio welkom

ETTEN – Muziekvereniging Onderling Genoegen is op 21 oktober gastheer van de Sw!ng-!nn, een landelijk muziek-educatief evenement voor blaas- en slagwerkmuzikanten van alle leeftijden. Tijdens deze Play-in gaan de deelnemende muzikanten aan de slag met drie gloednieuwe composities uit het lichte genre, van de hand van componist/dirigent Peter Kleine Schaars.

Peter Kleine Schaars geniet internationale bekendheid en heeft talloze werken voor harmonie en fanfare op zijn naam staan. Tot voor kort was hij chef-dirigent van de Marinierskapel, één van de Nederlands professionele militaire orkesten. Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het Trompetterkorps van de Marechaussee, het Nederlands Politie Orkest en Gruno's Postharmonie in Groningen.

De Sw!ng-!nn is een Play-in waarbij de deelnemers een ééndagsorkest vormen en zich toeleggen op een aantal stijlen uit de lichte muziek, zoals swing, Latin, funk, pop en rock. In 2017 worden er voor het eerst drie edities georganiseerd, verspreid over Nederland.
Naast Etten (21 oktober) kunnen muzikanten ook inschrijven voor deelname in het Rozenburg (16 september) en Marum (7 oktober). "Wij zien het als een nuttige en gezellige studiedag voor onze eigen muzikanten", zegt voorzitter Mirjam Blok, "en we hopen dat de muzikanten uit Oost-Nederland ons weten te vinden om zich ook aan te sluiten." De Sw!ng-!nn wordt op zaterdag 21 oktober gehouden in zaal Köster in Etten en begint om 9.30 uur. Het Sw!ng-!nn orkest sluit de dag rond 16.00 uur af met een gratis toegankelijke publiekspresentatie.
Deelname staat open voor individuele amateur-muzikanten vanaf B-niveau (ongeacht leeftijd), de digitale inschrijving is toegankelijk via www.swinginn.info.
De bladmuziek komt vooraf digitaal beschikbaar.

Verenigingen gaan loten verkopen

ULFT – De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Ulft gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen.

Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. De Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig lustrum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Ulft kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto. Dit jaar doen in Ulft de volgende clubs mee: Gymnastiekvereniging Ulfariet; Volleybalvereniging Blok '71; Buurt- en Carnavalsvereniging De Zoadzakken; Voetbalvereniging Ulftse Boys; Samenspel Doet Overwinnen Ulftse Combinatie; Handbalvereniging UGHV; Ulftse Badminton Club (UBC) en Ulftse Nachtegalen.

Verenigingen gaan loten verkopen

ULFT – De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Ulft gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. De Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig lustrum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Ulft kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto. Dit jaar doen in Ulft de volgende clubs mee: Gymnastiekvereniging Ulfariet; Volleybalvereniging Blok '71; Buurt- en Carnavalsvereniging De Zoadzakken; Voetbalvereniging Ulftse Boys; Samenspel Doet Overwinnen Ulftse Combinatie; Handbalvereniging UGHV; Ulftse Badminton Club (UBC) en Ulftse Nachtegalen.

Absolu Perdu in Giethal ICER

ULFT - De Expositiewerkgroep van Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert in de Giethal van ICER innovatiecentrum op het DRU-Industriepark in Ulft Absolu Perdu van Léon Maria Dekker.

Al meer dan dertig jaar werkt Léon Marie Dekker aan schilderijen, prenten, boeken, muurschilderingen en sculpturen. In februari 2016 startte hij zijn nieuwste project, Peddler Press Laboratories, een experimentele zeefdrukstudio in zijn kunstenaarsatelier in Warm in het buitengebied van Etten.

Voor zijn werk laat Dekker zich inspireren door logo's en belettering van consumptiegoederen en verpakkingen zoals fruitkisten en dozen, etiketten aardappel- en veevoerzakken. Hij hergebruikt zijn eigen beeldtaal, verandert het en geeft het een andere betekenis. De vertrouwde en voorspelbare beelden krijgen een afwijkend verhaal, ze werken ontregelend.

De expositie is te zien op de reguliere openingstijden van zaterdag 16 september tot en met zondag 15 september; dinsdag tot en met vrijdag 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.
De entree is gratis als alleen de expositie van BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.

112 bij Vrouwen van Nu

VARSSEVELD - De vrouwen van Nu afdeling Varsseveld houdt op donderdag 21 september haar maandelijkse afdelingsbijeenkomst in de Eendracht. Aanvang is om 19.45 uur.

Spreekster deze avond is Corrie Reinalda, zij werkt bij de Meldkamer 112. De Meldkamer is het hart van de hulpverlening. Hier komen de telefoontjes binnen die het alarmnummer 112 bellen. De politie, brandweer en de ambulancedienst worden vanuit de Meldkamer ingezet bij een noodsituatie. Zo kunnen zij gezamenlijk in actie komen als er gevaar dreigt. Daarnaast is de Meldkamer de spin in het web bij demonstraties en rampen.

Cross Border Meeting brengt problemen én oplossingen in beeld

de burgemeesters van Bocholt, Winterswijk, Vreden, Oost-Gelre, Südlohn/Oeding en een wethouder van Aalten. Foto: Achterhoek Nieuws

WINTERSWIJK - Het Strandbad vormde op woensdag 6 september het decor voor de Cross Border Meeting, georganiseerd door het netwerk de Grenzhoppers en werkgeversorganisaties aan beide zijden van de grens. Burgemeesters, wethouders en ondernemers uit Kreis Borken en de Achterhoek bogen zich over de vraag hoe grensoverschrijdende samenwerking in onze regio kan worden versterkt.

Door onze verslaggever

Onder de naam 'Grenzhoppers' organiseren de Achterhoekse grensgemeenten sinds juni 2016 ontmoetingen met hun Duitse buurgemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en culturele instellingen. Een Engelse benaming voor een bijeenkomst van twee buurlanden, die elkaars taal letterlijk en figuurlijk goed spreken. Want dat is wel duidelijk geworden: de ambitie voor een betere samenwerking is aan beide zijden van de grens duidelijk aanwezig.

Praktisch en symbolisch: Thomas Wiltenberger van de Duitse ambassade ontvangt van Thomas Deckers van de Bocholtse Feuerwehr het koppelingsstuk tussen de Duitse en Nederlandse brandweersystemen. Foto: Achterhoek Nieuws

In zijn openingswoord ging burgemeester Joris Bengevoord kort in op het werk van de Grenzhoppers. Elkaar leren kennen, kennisuitwisseling op de gebieden Onderwijs, Overheid en Ondernemen. Van zestien leden in 2016 is Grenzhoppers in anderhalf jaar gegroeid naar 180 leden. Netwerken om bestuurlijke lijnen, sneller, korter en effectiever te maken. Er is door de Grenzhoppers een ambitiedocument opgesteld over de grensoverschrijdende samenwerking Achterhoek-Duitsland met een focus op vijf thema's: de arbeidsmarkt, het onderwijs, het ondernemen, de mobiliteit en bereikbaarheid, en de vrijetijdseconomie. De burgemeesters bespraken dit later in besloten kring.

Duitse aanwezigheid
Dat problematiek bij grensoverschrijdende samenwerking aan Duitse zijde, ook door de hogere overheden, serieus wordt genomen blijkt wel uit de afvaardigingen van de Duitse ambassade in Den Haag en van de Staatskanzlei in Düsseldorf. Deze vaststelling ontlokte gespreksleider Jan Oostenbrink de opmerking: 'waar is Den Haag?', doelend op de afwezigheid van de Nederlandse hogere overheden.
Thomas Wiltberger van de Duitse ambassade legde aan de ene kant in zijn toespraak de vinger op de zere plek met geestige voorbeelden over de verschillen aan wederzijdse zijden van de grens. Aan de andere kant gaf hij ook hoop als het gaat om diploma-erkenning. Tachtig procent van de inhoud van de opleidingen bleek identiek te zijn. Een korte nascholing moet dan toch voldoende kunnen zijn, volgens Wiltberger.

Wat zijn dan die knelpunten?
Alle sprekers zijn het erover eens dat de wet- en regelgeving, de belasting, het zekerheidsstelsel en diploma erkenning beter op elkaar moet worden afgestemd. Vooral een proces voor hogere overheden, dat tijd kost. Maar ook is er een gebrek aan kennis over de organisatie- en ondernemingscultuur aan de andere zijde van de grens, wat in een persoonlijk gesprek door Jürgen Steverding, bedrijfsleider van Frontoffice in Rhede, zeer verhelderend door anekdotes wordt verwoord: "Voor de Nederlandse werkwoorden: bijpraten, langskomen en binnenlopen bestaan eigenlijk geen Duitse equivalenten, die dezelfde lading bevatten. Steverding over formeel en informeel: "Als een gesprek te formeel wordt, denkt de Nederlander dat er geen 'klik' is; wordt het te informeel, dan voelt de Duitser zich niet serieus genomen." Voor Steverding is de taal duidelijk geen probleem: hij spreekt vrijwel perfect Nederlands.

'Dat hoor ik daar wel'
Een ander onderscheid is de wijze van solliciteren. De Nederlander komt met een CV van een A4-tje, de Duitser met een dikke 'Bewerbungsmappe'. De Duitser verwacht een gedegen voorbereiding en de Nederlander 'ziet het tijdens de bespreking wel'. Steverding ging met een Nederlandse klant, die zich op de Duitse markt wilde begeven naar een bedrijf en vroeg onderweg: "Heb je nog op hun website gekeken?" Het antwoord luidde: "Nee, maar dat kunnen ze me daar wel vertellen."
Jeroen Keetels, CFO van Brink & Campman, ziet ook wel weer unieke kansen voor die 'verrückte Holländer', die het allemaal een beetje anders doen en zo makkelijk contacten leggen. Duitsers zijn wat planmatiger, Nederlanders misschien wat creatiever, is in de wandelgangen te horen.
Bij Netgo Systemhaus Borken zijn zes Nederlanders in dienst en er komen er steeds meer. Bedrijfsleider en vennoot Benedikt Kisner ziet eigenlijk niet zo veel belemmeringen, hetgeen door de Nederlandse salesman van zijn bedrijf, Kars Engwirda, wordt bevestigd. "Maar dat komt ook wel, omdat er bij 'Netgo' een wat meer Nederlandse cultuur heerst."

Oplossingen in het vooruitzicht?
Er is al het een en ander tot stand gebracht: taalonderwijs, grensoverschrijdende dienstencentra, netwerken tot stand gebracht, het Euregio spreekuur en samenwerking op het gebied van de hulpdiensten. Thomas Deckers overhandigde namens de Bocholtse Feuerwehr een koppelingsstuk aan Thomas Wiltberger. De koppeling is nodig om de verschillende blussystemen van Nederland en Duitsland te verbinden. Om over de rol van de hogere overheden te spreken, was Matthijs Zuiding uitgenodigd, voorzitter bij actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid (GEA).

'Doorpakken'
Zuiding begint met zich te verontschuldigen dat hij uit de Randstad komt. Tijdens zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer was er 'heel weinig gevoel voor wat het betekent om te wonen en te werken in de grensstreek'. "En het is echt heel anders", weet hij nu. Het actieteam heeft bij zeven thema's doelen geformuleerd, die resulteren in 40 actiepunten. Maar belangrijk daarbij is, dat er ook aangegeven wordt wie het gaat uitvoeren. Zuiding steekt de hand in eigen boezem als hij eraan toevoegt: "Dus niet alleen abstraheren waar wij zo goed in zijn, maar namen en rugnummers zijn toegevoegd." In de wandelgangen geeft hij nog aan dat de niet parallel lopende bestuurslagen (in Duitsland vier en in Nederland drie) met verschillende bevoegdheden, het nog wat ingewikkelder maakt. Een lange weg te gaan dus, maar uiteindelijk gaat het lukken, is de conclusie van deze dag.

Start Jeugdopleidingen bij Sint Hubertus

ULFT - In september start het Schuttersgilde Sint Hubertus uit Ulft met de opleidingen voor de jeugd.

Tijdens de tweejarige blokfluitcursus leert men het instrument bespelen, noten en ritmes lezen. Omdat men deze basisbeginselen al heeft geleerd, kan daarna sneller een ander instrument bespelen. Voor kinderen is het belangrijk om te leren hoe leuk het is (samen) muziek te maken.
De opleiding wordt elke maandagavond in het verenigingsgebouw gegeven, met uitzondering van de vakanties. Als na de twee jaar de cursus met succes is afgesloten met een diploma, kan de leerling doorstromen naar een opleiding voor het A-diploma op een, zelf gekozen, instrument dat de leerling in bruikleen krijgt. De kosten voor de blokfluitcursus is eenmalig 45 euro, inclusief lesmateriaal en een muziekstandaard in bruikleen.
Voor jeugd vanaf 10 jaar is er een slagwerkopleiding, hiervoor is geen blokfluitcursus vereist. Wel kan ook na het behalen van het blokfluitcertificaat gekozen worden voor het slagwerk.

Vanaf 8 jaar kan een kind opgeleid worden tot vendelier. De vendeliers oefenen op de zaterdagmiddag. Vanaf 9 jaar is een vendelier op donderdagavond welkom bij de schutters en leren omgaan met een luchtgeweer. Naast de oefenmomenten organiseren ze regelmatig leuke activiteiten voor de jeugd en wordt men zoveel mogelijk betrokken bij het Gilde, bijvoorbeeld tijdens de jeugddag, de kermis en de gildedagen.

Meer informatie over de jeugdopleidingen bij Ellen Heering, tel. 06-51913405.


www.sinthubertusulft.nl

Bijeenkomst PCOB in Borchuus

VARSSEVELD - Dinsdag 26 september is de eerste bijeenkomst van de PCOB van het nieuwe seizoen.

De bijeenkomst is in Het Borchuus in Varsseveld en die begint om 14.30 uur (zaal open om 14.00 uur). Marijke te Hennepe komt vertellen over het geheugen en slapen als men ouder wordt. Te Hennepe is psycholoog, met als specialisatie mensen van 55 jaar en ouder en is tien jaar geheugenspreekuurhoudster geweest.
Zij heeft beloofd dat het geen saaie lezing wordt, maar een 'informatieve quiz' met veel tips voor het geheugen en om beter te slapen en minder te piekeren. En natuurlijk is er veel gelegenheid om vragen te stellen.

Duits vrouwenkoor geeft concert met Ulfts Gemengd Koor

ULFT – Het Ulfts Gemengd Koor (UGK) geeft op zaterdag 16 september een concert met het vrouwenkoor Con Brio uit het Duitse Ebersdorf. Het repertoire van het gastkoor, dat al bijna twintig jaar geleid wordt door Marie-Louise Baabe-Eijmers, is gevarieerd: klassieke muziek, volksliederen, gospels en liederen uit musicals en films. Nummers die gezongen zullen worden zijn onder andere: Caro Mio Ben, Bright Morning Sky, Nessaja, Sing Sang Song, Siyahamba en Lena's Song.

Het UGK, onder leiding van Gerard Rutjes en met pianist Henk Bennink, brengt een verscheidenheid aan nummers, zoals Cantique de Jean Racine, La Vergine Degli Angeli, Eres Tú, Psalm 42, Suliko en Gabriella's Sang. Beide koren zingen afzonderlijk een bewerking van Hallelujah van Leonard Cohen. Gezamenlijk worden ook enkele nummers gezongen.
Het concert 'Zingen zonder grenzen' is een onderdeel van een muzikale ontmoeting die tot stand kwam doordat de roots van de dirigente van het Duitse koor in Ulft liggen en haar leven als dirigente in Duitsland mede werd bepaald door de Ulftse Nachtegalen. Ze zong er vanaf haar zevende en ontmoette bij een uitwisseling met het Hamburgse koor Vineta haar toekomstige echtgenoot, waarvoor ze in 1975 naar Hamburg vertrok. Het lijntje met het UGK is er ook: Nachtegalen van toen zingen in het UGK en ook de moeder van de dirigente was lid.
Marie-Louise Baabe dirigeert naast Con Brio ook het koor Joyful uit Heeslingen en mannenkoor Harmonie uit Bremervörde, dat in 2010 bij het Varssevelds Mannenkoor op visite was.
Het concert is zaterdag 16 september in de St. Martinuskerk in Etten, aanvang 19.30 uur; kerk open om 19.00 uur. Vrije gift na afloop.

Gemeente wil groot hotel en megabioscoop

Door Susan Wiendels

MONTFERLAND – Een groot hotel, een mega bioscoop en een fastfoodketen. De nieuwe 'Economische beleidsnota' van de gemeente Montferland staat boordevol ambities op logistiek en toeristisch terrein. "Let wel, dit is een concept. Wij gaan dit nog voorleggen aan de ondernemers en de gemeenteraad", aldus wethouder Rob Visser.

Een beeld uit het Montferland van 2030: een McDonald's langs de nieuwe afrit bij de A12 vlakbij de Hengelderweg, een Van der Valk op bedrijventerrein de Immenhorst en een vestiging van bioscoopgigant Euroscoop op één van deze twee locaties. Keiharde realiteit als het aan het college ligt. "Een hotel van dertig meter hoog past in het bestemmingsplan van dit bedrijventerrein", aldus Visser. Bang dat andere hotels binnen de gemeentegrenzen daar last van gaan krijgen is hij niet. "Andere ondernemers profiteren hier juist van. Het trekt meer mensen naar Montferland."
Dat toerisme, recreatie en logistiek ook in het nieuwe economische beleidsplan speerpunten zijn is niet zo verwonderlijk. Montferland neemt met haar unieke ligging aan de A12, langs het spoor, de Rijn en grenzend aan Duitsland een strategische positie in die de gemeente heel interessant maakt voor de vestiging van transportbedrijven en logistieke functies.
Daarnaast is Montferland ook een groene gemeente met veel natuurschoon, waar het goed vertoeven, wandelen en fietsen is. Ook speelt mee dat de wereld in de laatste jaren in sneltreinvaart is veranderd. Door de digitalisering is de leegstand van winkelpanden toegenomen, mensen bestellen steeds meer via internet en dat biedt op logistiek gebied enorm veel mogelijkheden. De gemeente zet daarom vol in op de ontwikkeling van bedrijventerrein DocksNLD2 en verbetering van de infrastructuur. De aanleg van de op- en afrit aan de A3 nabij Netterden is in volle gang. De enige manier om bij de afrit te komen loopt door de bebouwde kom van Netterden. Het plan is om in de toekomst een snelle verbindingsroute te creëren vanaf de nieuwe afrit, via bedrijventerrein DocksNLD via de bestaande N316 naar de A18 nabij Doetinchem De verbindingsweg zorgt voor een snelle verbinding en is van economisch belang.
Een ander streven is het realiseren van minimaal één bushalte per kern en breedband internet voor het hele grondgebied. Om recreatie en toerisme te stimuleren denkt Montferland niet alleen groots met het binnenhalen van een grootschalige bioscoop, een hotel en een fastfoodketen. Ook het bestaande wordt gekoesterd. Zo wil de gemeente zich nog nadrukkelijker gaan positioneren als 'dé fietsgemeente van Nederland'.

Start jeugdopleidingen bij Sint Hubertus

ULFT - In september start het Schuttersgilde Sint Hubertus uit Ulft met de opleidingen voor de jeugd.

Tijdens de tweejarige blokfluitcursus leert men het instrument bespelen, noten en ritmes lezen. Omdat men deze basisbeginselen al heeft geleerd, kan daarna sneller een ander instrument bespelen. Voor kinderen is het belangrijk om te leren hoe leuk het is (samen) muziek te maken.
De opleiding wordt elke maandagavond in het verenigingsgebouw gegeven, met uitzondering van de vakanties. Als na de twee jaar de cursus met succes is afgesloten met een diploma, kan de leerling doorstromen naar een opleiding voor het A-diploma op een, zelf gekozen, instrument. De kosten voor de blokfluitcursus is eenmalig 45 euro.
Voor jeugd vanaf 10 jaar is er een slagwerkopleiding. Vanaf 8 jaar kan een kind opgeleid worden tot vendelier. De vendeliers oefenen op de zaterdagmiddag. Meer informatie over de jeugdopleidingen bij Ellen Heering, tel. 06-51913405.

Kermis Silvolde cocktail van traditie en vernieuwing

Silvolde hoopt op een zomerzoete zaterdag en na-zomer zondag tijdens de kermis. Foto: PR

SILVOLDE - Een 'zomerzoete zaterdag' gevolgd door een 'na-zomer zondag'. Dat zijn een aantal ingrediënten van de Silvoldse kermis die zaterdag begint en op 19 september wordt afgesloten. De organisatoren van de kermis hebben er alles aan gedaan om 'het goede te behouden' maar ook nieuwe wegen in te slaan.

Door Walter Hobelman

"We moeten blijven veranderen, want de tijd verandert", meent Jurgen Terhorst, één van de organisatoren van de kermis. "Het mooie van onze kermis is de combinatie van tradities, de unieke locatie en het lef om dingen anders te gaan doen." Vorig jaar scoorde de organisatie veel punten met de verkoop van het 'nozem'-drankje en de speciale entourage die hier omheen was gecreëerd. Dit jaar staat er iets soortgelijks centraal. "Er komt een speciale cocktail bar die zowel binnen als buiten de tent bereikbaar is", verklapt Terhorst. "Dit jaar brengen we de kermis in tropische sferen en een goede cocktail hoort daar bij. Maar ook de rest van de aankleding van de tent en omgeving ademt een tropische sfeer." Er is een aantal aanpassingen gedaan aan de indeling van het terrein. "De rookruimte wordt verplaats, we krijgen daardoor meer tentoppervlakte en de toiletruimtes zijn dan ook beter bereikbaar", aldus Terhorst.
Zoals altijd is het lunapark weer een belangrijke plaats waar volop kan worden gefeest. "En wat de muziek in de feesttent betreft hebben we dit jaar weer een geweldige line-up van artiesten", vertelt een tevreden Terhorst. "Met namen als DJ Kay Heezen, de Daredevils, KatZmaV, De Opbloasband, NOAH en Fragment zijn we er zeker van dat er een groot feest gebouwd kan worden met alle inwoners uit Silvolde en omgeving."
De kermis begint traditiegetrouw op zaterdagmiddag om 15.00 uur met de gebedsdienst in de feesttent. Aansluitend vindt het vaandelzwaaien plaats en wordt de vogel op het kermisterrein geplaatst Om 21.00 uur volgt de vuurwerkshow en daarna zorgen DJ Kay Heezen en de Daredevils ervoor dat iedereen in tropische sferen komt en lekker kan feesten.
Zondag om 13.00 uur gaan de festiviteiten weer verder. Het is de wens van de organisatie om weer 'iets op zondagmorgen' te doen, zoals dat vroeger het geval was. "Dat is nog een dingetje voor de toekomst, dit jaar trappen we lekker af met coverband KatZmaV en zorgt NOAH er daarna voor dat de avond 'op verzoek' wordt ingevuld. NOAH is een band die wars is van voorgekauwde setlijsten en feilloos aanvoelt waar de bezoekers zin in hebben. Het wordt ongetwijfeld weer een interactieve avond tussen band en bezoekers."
Maandag staat verbroedering en saamhorigheid centraal. Deze dag vindt het koningsschieten plaats en het jeugdkoningsschieten en het vogelknuppelen. De nieuwe koning krijgt vervolgens een speciale behandeling aangeboden. "Er wordt in de grote feesttent een speciale beach tent geplaatst, waarin we een grote koningstafel neerzetten en een gouden koningstroon. Op die manier kan de nieuwe koning in stijl proosten samen met zijn genodigden." De muziek wordt deze dag verzorgd door Fragment, een knotsgekke band met ruim veertig jaar ervaring.
Dinsdag wordt de kermis afgesloten met de kinderspelen en andere activiteiten. Ook is dan de grote kindershow in de feesttent met clown Babello en sluit Duo Double vervolgens de kermis af.
Het hele programma van de kermis is te vinden op www.silvoldsekermis.nl.

Ruim 80 jaar en weer terug in de klas

De oud-klasgenoten van de Christelijke Nationale School in Varsseveld bijeen. Foto: Walter Hobelman

TERBORG/VARSSEVELD - Tachtigers zijn het. En klasgenoten. Allemaal geboren in 1936 of 1937. En allemaal hebben ze bij elkaar in de klas gezeten op de Christelijke Nationale School in Varsseveld. Sinds 1994 zoeken ze elkaar om de twee of drie jaar weer op om herinneringen op te halen en te praten over wat hen bezighoudt. Vrijdag waren de achttien klasgenoten bij elkaar in het Azora verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg.

Door Walter Hobelman

"Elke keer organiseert één van de klasgenoten deze reünie", vertelt Willemien Ormel, die deze keer de reünie heeft voorbereid. "Deze keer zijn we te gast bij Henk Ormel uit de Heelweg, die nu in Antonia woont. Vanmiddag gaan we weer eens lekker alle nieuwtjes uitwisselen en gaan we een film kijken over Varsseveld in het verleden."
Wat in 1994 nog een eenmalige gebeurtenis leek, is uitgegroeid tot een mooie traditie. Doortje Voortman is één van de reünisten en zij vertelt hoe het allemaal begonnen is. "Het was toen een hele klus om iedereen weer terug te vinden na al die jaren. Daar heb ik veel tijd in gestoken Er was zelfs iemand geëmigreerd naar Canada en die is toen speciaal voor de reünie teruggekomen naar de Achterhoek en noemde de ontmoeting 'de mooiste dag van mijn leven'. Dan weet je wel dat je al die moeite in elk geval niet voor niets hebt gedaan", vindt Voortman.
Doordat de klasgenoten elkaar nu wat vaker zien worden de gesprekken anders. "De eerste keren ging het vooral over onszelf. Welk beroep we hadden gekozen en hoe we door het leven heengingen. Tegenwoordig gaat het meer over de kinderen en kleinkinderen en de gezondheid. Onze leefwereld is anders geworden en dat zorgt altijd voor genoeg gespreksstof."
De klas van toen was een bijzondere klas, die in een spannende tijd bij elkaar kwam. "De oorlog zorgde ervoor dat onze schoolstart nogal rommelig verliep. Soms was er een paar dagen geen school en we hebben ook nog een tijdje allemaal op verschillende plaatsen les gehad. We hebben daardoor misschien wel minder onderwijs gehad dan eigenlijk moest, maar uiteindelijk zijn we allemaal goed terechtgekomen na onze schooltijd", aldus Voortman.
Het maken van de groepsfoto maakt herinneringen los bij een aantal stoere mannen. "Vroeger zou ik op de grond zijn gaan liggen. En dan zo stoer met de hand onder mijn hoofd", herinnert er zich iemand. "Maar dat gaat je nu niet meer lukken", voegt een ander er realistisch aan toe.
Over twee jaar wordt er opnieuw een reünie georganiseerd. "Maar het wordt elke keer lastiger. De gezondheid laat niet alles meer toe, maar we gaan door zolang we kunnen", aldus Voortman.

'Benefiet(s)tocht' met taart, pannenkoek en live muziek

Het Buurtschapshuus wordt verbouwd. Foto: PR

HEELWEG - Taart, pannenkoek en live muziek zijn enkele ingrediënten van de 'Benefiet(s)tocht' die gehouden wordt van 'de Kolleweide' in Heelweg. Op zondag 24 september is de fietstocht, voor het hele gezin, met start en eindpunt bij Vreman in Heelweg, na afloop er gelegenheid is om pannenkoeken te eten. De opbrengst is bestemd voor de verbouwing van het Buurtschapshuus in Heelweg.

Het Buurtschapshuus in Heelweg zit volop in de verbouwing. Dat kost veel geld. Naast de beschikbare subsidies moet de stichting een lening afsluiten om de kosten te kunnen betalen. Als steuntje in de rug, én omdat het zo gezellig is, organiseert de activiteitencommissie van de stichting een familie 'Benefiet(s)tocht'. Deze fietstocht is bedoeld voor jong en oud, voor iedereen die zin heeft in een gezellige dag fietsen. De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn: 10 kilometer (ouders met jonge kinderen), 30 en 50 kilometer. De routes worden aangegeven met pijlen. De 10km-route heeft een pauzeplek met een speeltuintje.
De start is bij Vreman 'de Kolleweide', (ingang Molenweg 17a) tussen 10.00 en 12.00 uur. De kosten voor deelname zijn 5 euro per volwassene, inclusief een pannenkoek. De kinderen fietsen gratis mee. Onderweg is er een pauzeplek bij een oude meubelfabriek. Deze kan worden bezichtigd en er is koffie, thee en fris. Het gebak erbij wordt verzorgd door de 'Vrouwen van Nu' afdeling Heelweg. Uiteindelijk leidt de route natuurlijk weer naar Heelweg, waar bij 'de Kolleweide' vanaf 12.00 uur gelegenheid is om wat te drinken en pannenkoeken te eten. De pannenkoeken worden gebakken door leden van de schietvereniging. Voor de kinderen is er een luchtkussen.
Het trio 'Carmelita' zorgt voor live muziek. Deze muzikanten hebben vele jaren ervaring in het maken van diverse soorten muziek. Door het gebruik van drie verschillende stemmen krijgen de nummers een eigen karakter. Het repertoire bevat een schat aan mooie liedjes uiteenlopend van oude bekende klassieke nummers van de Beatles, Dire Straits, C.C.R., Eric Clapton en Linda Ronstadt tot nieuwere nummers van Claudia de Breij en Adele. En van sfeervolle luisterliedjes tot nummers uit de blues en jazz sfeer.
Wie niet fietst kan toch pannenkoeken komen eten vanaf 12.00 uur. Iedereen is van harte welkom

Kennismaken met badminton

Badminton uitproberen in tien lessen, kan onder meer bij BCV. Foto: PR

VARSSEVELD/REGIO - Badmintonvereniging BCV uit Varsseveld biedt vanaf oktober tien proeflessen aan. Tijdens deze proeflessen kan kennis worden gemaakt met de sport. De kosten zijn 25 euro. Deze proeflessen gelden voor zowel kinderen als volwassenen.

De eerste les is op woensdag 4 oktober. Kinderen van zes tot elf jaar zijn welkom vanaf 16.30 tot 17.30 uur. Daarna spelen de kinderen van elf tot vijftien jaar, tot 18.30 uur. Jongeren tot achttien jaar kunnen meetrainen tot 19.45 uur. Volwassenen zijn vanaf 19.30 uur welkom, tot een uur of 22.00 uur. Alle trainingen vinden plaats in de Van Pallandthal in Varsseveld. Daarnaast is BCV bezig om een ochtendgroep te starten, op een woensdag of vrijdag. Dit is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden. Aanmelden door te mailen naar ronaldtolkamp@upcmail.nl.
BCV ondersteunt ook de initiatieven De Verenigers en Helpgewoon Buurtsport. Zij zetten zich in gemeente Oude IJsselstreek in om kinderen meer aan het sporten en bewegen te krijgen.
De proeflessen maken deel uit van de gezamenlijke ledenwerfactie 'Probeer badminton nu', van twintig badmintonverenigingen in de Achterhoek en de Liemers. Op www.probeerbadminton.nu is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen. Inschrijven kan tot uiterlijk 30 september.

Jubileum
BCV bestond afgelopen maart veertig jaar. En dat werd gevierd met een leuke, sportieve clinic in de sporthal en met een heerlijke barbecue bij 't Hofshuus. Daar werd Elly Huitink, één van de oprichters van de club en ook al veertig jaar lid, benoemd tot het allereerste erelid van de vereniging.

Meer informatie over BCV is te vinden op www.badmintonvarsseveld.nl en op www.facebook.com/BadmintonClubVarsseveld. Andere badmintonverenigingen in de regio die aan de ProbeerBadminton-actie meedoen zijn clubs in Silvolde (Spees Sjuttel), Ulft (Ulftse Badminton Club), Gaanderen (Phoona) en Doetinchem (Phido).

Weidevogelboerderijen welkom

ACHTERHOEK - De Provincie Gelderland heeft eind 2015 besloten dat akker- en weidevogels in Gelderland beschermd moeten worden. Daarvoor worden door de landelijke en provinciale overheden, en zelfs de EU, financiële middelen beschikbaar gesteld. Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), de Weidevogelgroep Berkel & Slinge en de Weidevogelvereniging Achterhoek zijn op zoek naar boerderijen in open weidegebieden, die geschikt zijn als weidevogelboerderijen. Weidevogelboerderijen kunnen worden beschouwd als een brongebied voor weidevogels in hun omgeving. Vanuit zo'n brongebied kunnen de jonge vogels uitvliegen naar een nieuw territorium.
Er zijn in Nederland ruim 90 enthousiaste weidevogelboeren, bijna allemaal in de noordelijke provincies, maar helaas nog geen in de Achterhoek. Een weidevogelboerderij kan uitgroeien naar een natuurinclusieve boerderij, waar meerdere bedrijfsonderdelen aan de hand van een ondernemersplan aan kunnen worden toegevoegd. Een dergelijke weidevogelboerderij kan bijvoorbeeld fungeren als toeristische trekpleister voor de Achterhoek. Er zijn diverse adviesorganen die ondersteuning bieden.
Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek. Een economisch gezond boerenbedrijf combineren mét de zorg voor akker- en weidevogels …én het landschap. Hiervoor is een duidelijk groeiend maatschappelijk draagvlak. Voor geïnteresseerde boeren wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. Een ervaren natuurinclusieve boer en een deskundig adviseur zullen uitgebreid ingaan op alle facetten van natuurinclusieve boerderijen. Ook zullen ze alle eventuele vragen beantwoorden.
Aansluitend zal komend voorjaar voor deze boeren een excursie worden georganiseerd op een natuurinclusieve weidevogelboerderij. Geïnteresseerde boeren kunnen zich aanmelden via info@de-vala.nl

Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek

Weidevogelboerderijen welkom

ACHTERHOEK - De Provincie Gelderland heeft eind 2015 besloten dat akker- en weidevogels in Gelderland beschermd moeten worden. Daarvoor worden door de landelijke en provinciale overheden, en zelfs de EU, financiële middelen beschikbaar gesteld. Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), de Weidevogelgroep Berkel & Slinge en de Weidevogelvereniging Achterhoek zijn op zoek naar boerderijen in open weidegebieden, die geschikt zijn als weidevogelboerderijen. Weidevogelboerderijen kunnen worden beschouwd als een brongebied voor weidevogels in hun omgeving. Vanuit zo'n brongebied kunnen de jonge vogels uitvliegen naar een nieuw territorium.
Er zijn in Nederland ruim 90 enthousiaste weidevogelboeren, bijna allemaal in de noordelijke provincies, maar helaas nog geen in de Achterhoek. Een weidevogelboerderij kan uitgroeien naar een natuurinclusieve boerderij, waar meerdere bedrijfsonderdelen aan de hand van een ondernemersplan aan kunnen worden toegevoegd. Een dergelijke weidevogelboerderij kan bijvoorbeeld fungeren als toeristische trekpleister voor de Achterhoek. Er zijn diverse adviesorganen die ondersteuning bieden.
Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek. Een economisch gezond boerenbedrijf combineren mét de zorg voor akker- en weidevogels …én het landschap. Hiervoor is een duidelijk groeiend maatschappelijk draagvlak. Voor geïnteresseerde boeren wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. Een ervaren natuurinclusieve boer en een deskundig adviseur zullen uitgebreid ingaan op alle facetten van natuurinclusieve boerderijen. Ook zullen ze alle eventuele vragen beantwoorden.
Aansluitend zal komend voorjaar voor deze boeren een excursie worden georganiseerd op een natuurinclusieve weidevogelboerderij. Geïnteresseerde boeren kunnen zich aanmelden via info@de-vala.nl

Bredevoort Schittert: 'diervriendelijke beestenboel'

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel." Het thema komt vooral tot uitdrukking bij de lichttaferelen. Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen.

"Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.
Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevok op de Stadsweide stokpaardenraces.
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7,50 euro. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12,50 euro. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.

Primeur: Kanjers voor Kanjers Sport Event

De organisatie van het Kanjers voor Kanjers Sport Event. Foto: PR

Op locatie De Twee Bruggen

Door Karin Stronks

AALTEN/VARSSEVELD – Op zondag 19 november staat vakantiepark De Twee Bruggen geheel in het teken van een primeur: het Kanjers voor Kanjers Sport Event. Het evenement biedt een programma op de fraaie locatie, naast mountainbiketochten en wandeltochten over diverse afstanden. Voor de wandeltocht betalen deelnemers 8,-, voor mountainbikers kost meedoen 10,- euro per persoon, deze opbrengst gaat voor 100% naar de stichting Kanjers voor Kanjers. Het evenement komt in plaats van het Achterhoek Wielerspektakel, dat elk jaar bij De Radstake in Varsseveld werd georganiseerd.

De organisatie van het sportieve evenement ligt in handen van Kanjers voor Kanjers, De Peddelaars en De Wandelvriend. "We mogen rekenen op alle medewerking van De Twee Bruggen. Eigenaar Hendrik-Jan Mensink was meteen enthousiast over ons voorstel. We kunnen beschikken over het hele complex wat betreft de sportieve activiteiten maar ook van de faciliteiten zoals douches, huisjes, toiletten, parkeerplaatsen. Er is zelfs kinderopvang aanwezig, verzorgd door Bambi. Als alles goed gaat en het weer zit mee verwachten we tussen de 1250 en 1750 deelnemers bij het Kanjers voor Kanjers Sport Event!" Aan het woord is John Theissen van de stichting Kanjers voor Kanjers.
Sportievelingen kunnen wandelen en mountainbiken vanaf Vakantiepark De Twee Bruggen. Maria Beening van De Wandelvriend legt uit: "De wandelaars gaan 's morgens al bijtijds van start, men kan kiezen uit vier afstanden, vijf, tien, vijftien of twintig kilometer. Voor een vroege start is bewust gekozen zodat ook de lange afstandlopers ook van de rest van het programma van het Kanjers voor Kanjers Sport Event kunnen genieten. De wandelroutes voeren richting Corle en het Korenburgerveen, een prachtig landschap om te lopen."
Nico Hubers van De Peddelaars vult aan: "We hebben voor de mountainbike tochten gekozen voor een andere route om de wandelaars niet te storen, onze parcoursen worden rondom Aalten en de buurtschappen uitgezet. De te kiezen afstanden zijn 28, 38, 48 en voor de diehard sporters nog de 58 kilometer. Waar ik even bij wil vermelden dat de kortste tocht, de 28 kilometer, heel geschikt is voor gezinnen en mensen die niet zo getraind zijn!" Voor de mountainbikers is een pauzeplaats ingericht met professionele steun van een Powerbar en Shimano. Ook kunnen de sportievelingen er naar het toilet.
Op vakantiepark De Twee Bruggen zijn veel activiteiten te doen en te zien, zo verzorgt het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam een fietsclinic voor de jeugd, er worden diverse fietsdemonstraties getoond, onder andere door het freestyle BMX team onder leiding van Desmond Tessemaker. Bovendien worden er Cyclo Cross wedstrijden gehouden voor deelnemers vanaf twaalf jaar, de organisatie van deze happening is in handen van het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. John Theissen: "De Cyclo Cross wordt gehouden op het terrein van vakantiepark De Twee Bruggen. Natuurlijk zijn supporters van de deelnemers van harte welkom! Er is live muziek en een dweilorkest zorgt voor een vrolijke noot. Als de wandelaars en mountainbikers hier gefinisht zijn kunnen ze nog nagenieten van hun tocht en van de activiteiten bij De Twee Bruggen!"
Theissen voegt toe: "Het Kanjers voor Kanjers Sport Event komt in plaats van het Achterhoek Wielerspektakel. We wijken eveneens uit naar een andere locatie, overigens in goed overleg met De Radstake. Er liggen plannen om ook AVA '70 te betrekken bij het evenement zodat er drie sporten aan bod komen, wandelen, fietsen en hardlopen. Ideeën zijn er genoeg maar we kijken eerst uit naar het Kanjers voor Kanjers Sport Event van dit jaar!"

Kinderfilms op het witte doek

Siv gaat logeren draait op 27 september in Ulft. Foto: PR

ULFT - Het culturele seizoen van de DRU Cultuurfabriek gaat begin september weer van start. De eerste kinderfilm, Siv gaat logeren, is te zien op woensdag 27 september. Deze Zweedse jeugdfilm gaat over de avonturen van de zevenjarige Siv, die voor de eerste keer uit logeren gaat bij een nieuw vriendinnetje. 's Nachts wordt de vreemde flat een magische wereld vol geheimen…

Alles is anders als je bij iemand blijft logeren: het eten, de geuren, de huisdieren, de gewoontes. De eerste keer dat de zevenjarige Siv bij haar nieuwe vriendin Cerisia blijft logeren, voelt alles onwennig. Dan opeens komen twee spraakzame en grappige dassen midden in de nacht tevoorschijn. Met hen beleeft Siv prachtige avonturen die haar helpen verschillen te omarmen en zichzelf te vinden.
Siv gaat logeren – naar het gelijknamige boek van kinderboekenschrijfster en illustratrice Pija Lindenbaum – was dit jaar de openingsfilm van de jeugdsectie van het filmfestival Berlijn, de Berlinale. Het beleefde zijn Nederlandse première in EYE Amsterdam. De film in de DRU Cultuurfabriek wordt Nederlands gesproken. Acteurs Annemarie Prins en Barry Atsma namen de Nederlandse stemmen voor hun rekening.
Siv gaat logeren wordt vertoond op woensdag 27 september om 15.00 uur in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek. Kaarten zijn voor 3 euro verkrijgbaar aan de receptie van de DRU Cultuurfabriek (Hutteweg 24, Ulft) of via tel. 0315–714358. Tevens zijn ze te bestellen via de website www.drucultuurfabriek.nl.

Komende kinderfilms zijn: woensdag 18 oktober De Boskampi's; 22 november De Club van Sinterklaas en het geblaf op de pakjesboot; 20 december Midden in de Winternacht en 27 december SING.

Blind date in Oost-Gelderse theaters

Regionale theaters slaan handen ineen met blind date-actie. Foto: Peter van Tuijl

REGIO - De theaters in Oost-Gelderland trappen op vrijdag 29 september om 20.15 uur gezamenlijk het nieuwe theaterseizoen af met een Blind Date-voorstelling. Elk theater heeft een geheim programma voor die avond in petto. Van dans en muziek tot toneel of misschien wel cabaret. Voor 10 euro kan men erbij zijn. Iedereen is welkom.

Het is inmiddels traditie dat de theaters in Oost-Gelderland bij de start van het nieuwe theaterseizoen een ludieke openingsactie organiseren. Deze actie is in het leven geroepen om het publiek weer op te warmen voor een nieuw theaterseizoen boordevol spraakmakende voorstellingen van divers pluimage. Ook worden alle theaterliefhebbers uitgedaagd om eens een keer naar een ander theater te gaan. Men weet niet welk genre men bij de Blind Date-voorstelling voorgeschoteld krijgt. Zo beleeft men een verrassende avond in één van de mooie theaters die deze regio rijk is.
De deelnemende theaters zijn Schouwburg Amphion, de Gruitpoort, Het Musiater, De Storm, DRU Cultuur Fabriek, Hanzehof, Schouwburg Lochem, Streektheater de Pol, Barghse Huus en Klein Theater Dinxperlo. Kijk voor de complete theaterprogramma's en voor het bestellen van toegangskaarten op de websites van de deelnemende theaters.

Henk Kamp bezoekt Lichtenvoorde

Henk kamp komt vrijdag 15 september naar Lichtenvoorde. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 15 september wordt vanaf 16.30 uur bij Grand Café Markt 5 in Lichtenvoorde een Meet & Greet gehouden met Henk Kamp, demissionair Minister van Economische Zaken. Kamp die ooit zelf begon als lokale volksvertegenwoordiger in Borculo, gaat dan in gesprek met betrokken Achterhoekers en deelt zijn eigen politieke ervaringen van raadslid tot minister. VVD Achterhoek geeft daarmee de aftrap richting de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Doel is om meer Achterhoekers te enthousiasmeren voor en betrekken bij het gemeenteraadswerk.

"De belangrijkste overheid voor de burgers is de gemeente. In de gemeente bepaalt de Gemeenteraad wat er gebeurt. Ik heb zestien jaar met heel veel plezier voor de VVD deel uitgemaakt van de Gemeenteraad en kan het iedereen van harte aanbevelen. We hebben allemaal onze ideeën over wat verbeterd kan worden in onze directe leefomgeving. Als lid van de Gemeenteraad heb je de kans om in samenwerking met anderen die verbeteringen ook daadwerkelijk te realiseren. Dat is bijzonder interessant om te doen en geeft veel voldoening", aldus Henk Kamp.
VVD Gedeputeerde Jan Markink: "Actief mogen zijn als raadslid en later als wethouder, statenlid en gedeputeerde, heb ik altijd beschouwd als een grote eer. Samen de schouders eronder zetten om voor de gemeente of provincie goede dingen te doen. De gemeenten in de Achterhoek zijn het waard om goede volksvertegenwoordigers te krijgen; je denkt tenslotte mee over de beleidskaders en hebt een belangrijke controlerende taak. De VVD in de Achterhoek is een open netwerk waar iedereen zich bij aan kan sluiten. Om zelf echt actief te worden in de Gemeenteraad of gewoon om mee te praten bijvoorbeeld over het verkiezingsprogramma."
"De Achterhoeker wil leven in een omgeving waarin je je veilig voelt, waar bereikbaarheid vanzelfsprekend is, waar wordt gewerkt voor de eigen welvaart en er zorg is voor iedereen die dat nodig heeft", aldus Gerjan Teselink, Nol Verhoeven, Bart Porskamp en Richard de Lange, de vier fractievoorzitters van de VVD Achterhoek in respectievelijk Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre en Oude IJsselstreek. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma waarin aandacht is voor lokale én regionale thema's. "Om al die liberale ambities tot uitvoering te kunnen brengen, hebben wij betrokken mensen nodig die ons team komen versterken. Wij heten iedereen die graag meedenkt over de toekomst van de Achterhoek, van harte welkom op 15 september in Lichtenvoorde bij de Meet & Greet met Henk Kamp."

Column

Frisse duik

Het helderblauwe buitenbad trekt mijn aandacht. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan niet wachten om erin te duiken. Maar op dat moment kan het niet. Ik zit in gesprek met Annette en Sjoerd van zwembad 't Elderink in Hengelo. We hebben het over leefbaarheid en de onmisbare hulp van vrijwilligers. Een dag later rij ik weer naar Hengelo, deze keer mét mijn badpak en zwembrilletje. Het is jaren geleden dat ik een zwembad in dook. Van mijn zevende tot mijn drieëntwintigste trok ik mijn baantjes en zwom wedstrijden door het hele land. Tot ik ging werken. Geen zin meer had in het vroege opstaan én de chloorlucht die zich diep in mijn poriën had genesteld.

Maar nu is daar dat zwembad in Hengelo. Dat er zo heerlijk uitziet. Netjes, schoon, helderblauwe kleuren en vriendelijke mensen. En dus rijd ik op donderdagmiddag naar dit bad. Het is heerlijk. Mijn techniek is er nog. Maar wat ben ik ongelooflijk stijf. Dit vraagt meer oefening. En dus lig ik een week later in het prachtige bad van Terborg. Gevolgd door het Vinkennest in Eibergen. Ik kijk waar in de Achterhoek buitenbaden zijn, die ik kan bezoeken. Het zijn er nog best wat, maar alleen dankzij de vele vrijwilligers. Vele gemeenten hebben hun baden afgestoten. Te duur, niet kostendekkend. De Blenk in Ulft wordt binnenkort een automuseum, reclamebureau Frappant is al jaren gevestigd in het binnenbad van Aalten.

Het zwembad waar ik vroeger elke zomer te vinden was, Stijgoord in Lochem, is er niet meer. Het Leussinkbad in Laren, waar ik vele uren trainde, is nu overgenomen door een stichting met vrijwilligers. En zoals Annette van 't Elderink in Hengelo me vertelde: 'We kijken steeds hoe iets wel kan.' Daarbij haalt ze aan dat het buitenbad zelfs genoemd wordt door makelaars in hun teksten om de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Het is dus belangrijk voor iedereen om een steentje bij te dragen. Niet alleen als je van zwemmen houdt, maar ook wanneer je wilt dat de waarde van je huis niet daalt. 'In een krimpregio moeten we er samen voor zorgen dat onze omgeving fijn is en blijft om in te wonen. Iedereen doet wat ie kan, met een financiële gift of door de handen uit de mouwen te steken. Alleen zo is het mogelijk.'

Dit herkennen ze ook bij zwembad Steenderen. 'Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers,' schreven ze onlangs in de Pak An-column in deze krant. 'Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.'

En zo denken ze er gelukkig ook over in onder andere Vorden, Lichtenvoorde, Rekken, Winterswijk en Almen. Financieel niet aantrekkelijk, maar des te belangrijk voor een regio waar het aangenaam wonen is! Ik duik er nog even in.

Vriendenavond in Schouwburg Amphion

DOETINCHEM - Voor de zesde keer op rij organiseert Schouwburg Amphion een speciale Vriendenavond. De eerste sessie op 18 september start om 19.00 uur en de tweede om 22.00 uur.

De Vrienden van Amphion krijgen een verrassende preview op het nieuwe theaterseizoen. Zij mogen de avond gratis bijwonen en een introducee meenemen. Andere geïnteresseerden bezoeken de Vriendenavond voor 10 euro per ticket. De presentatie is in handen van Leoni Jansen en er zijn wisselende optredens van onder andere een delegatie van de cast van My Fair Lady en Liesbeth List, de Musical. De presentatie is in handen van Leoni Jansen.

De avond vindt plaats in de Rabobank Zaal op maandag 18 september. Reserveren kan op www.amphion.nl of telefonisch bij de kassa (0314 - 376 000) van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

23 / 24

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 17 SEPT ,10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT. SPORTHAL DE PANHOVEN. 10-17 u Bingerdensedijk 2. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

++++ NIEUW++++ OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 24 SEPT. 10-17 u TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE ,Eekstr.15 Info Kr.huur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl