Contact Bronckhorst Noord

28 februari 2017

Contact Bronckhorst Noord 28 februari 2017


Prins Bram de Eerste: 'Niet piep'n gewoon deurgoan!'

Prins Bram de Eerste en adjudant Bjorn de Eerste tijdens hun proclamatie. Foto: PR

KRANENBURG – OOST - "Dat wij terecht het echte carnaval van Kranenburg en omstreken zullen vieren, daar kunnen ze in Vorden niets aan verstieren." Prins Bram (Klein Haneveld) de Eerste en zijn adjudant Bjorn (Nijenhuis) de Eerste lieten zaterdagavond tijdens hun proclamatie tijdens het Kranenburgs Carnaval in residentie 't Wapen van 't Medler het even fijntjes aan de carnavalisten weten, onder het motto 'Niet piep'n gewoon deurgoan!', dat men het jammer vindt dat er in Vorden dit jaar gelijktijdig op twee locaties carnaval wordt gevierd.

Door Jan Hendriksen

Nadat Prins Prins Joost (Van Duin) de Eerste en adjudant Gerrit (Otten) de Eerste op waardige en creatieve wijze afscheid hadden genomen werden de nieuwe prins en zijn adjudant onder het motto gepresenteerd: Prins Bram de Eerste en adjudant Bjorn de Eerste. Verkleed en op krukken kwam het tweetal onder muziek van AC/DC (Highway to Hell) binnen gestrompeld. Prins Bram de Eerste: "Ie hebt ons al regelmatig op krukken rond zien hobbelen in de Kranenburg. D'n een omdat hee 'goed' kan voetballen, d'n ander hef een abonnement bie de chirurg." In het dagelijks leven is de nieuwe prins een noeste arbeider en zijn adjudant een vrolijke student. "Ik denk dat de meesten van jullie ons wel kennen", zo liet de nieuwe prins in het sfeervolle residentie van Stichting Kranenburgs Carnaval tijdens zijn 'installatie' weten. Na jaren als vrijwilliger actief te zijn geweest werd het tweetal dit jaar als Prins en adjudant door het bestuur van Stichting Kranenburgs Carnaval aangewezen. En ondanks alle 'kwetsuren' van prins en adjudant werd na de proclamatie de polonaise onder muzikale leiding van de Vordense band 'Anders is het Niet' door het tweetal ingezet.

Lees verder op pagina 3

Willem Wilmink Lindesche Molen

VORDEN - Schrijver en dichter Willem Wilmink is al meer dan tien jaar dood, maar zijn liedjes en gedichten zijn nog steeds levend en spreken nog steeds aan. Om deze Twentse dichter te eren, staat zijn werk centraal op zondagmiddag 19 maart, als Wilmink-kenner en schrijver Bert de Haan een ode aan hem brengt. Op uitnodiging van Cultuurfonds Vorden komt Bert de Haan vertellen en wordt hij ondersteund door zang van Bert Kuipers die lang bij Quasimodo liedjes van Willem Wilmink vertolkte.

Voor liefhebbers zijn er kaarten te verkrijgen bij Bruna in Vorden.

Eerste feest VOEST geslaagd

Iedereen was verkleed in de mooiste en gekste outfits. Foto: PR

Meer dan geslaagd. Zo kan het eerste evenement die de vorig jaar opgerichte Vordense Evenementen Stichting VOEST zaterdagavond 25 februari in sporthal 't Jebbink organiseerde omschreven worden.

B 3

Eerste feest van VOEST meer dan geslaagd

Iedereen was verkleed in de mooiste en gekste outfits Foto: PR.

VORDEN – Meer dan geslaagd. Zo kan het eerste evenement die de vorig jaar opgerichte Vordense Evenementen Stichting VOEST zaterdagavond 25 februari in sporthal 't Jebbink organiseerde omschreven worden. Aan het evenement was het thema 'Carnaval' verbonden. Iedereen was dan ook verkleed in de mooiste en gekste outfits en vierde volop het sfeervolle feest mee. Al dan niet meelopend in een van de talloze polonaises.

Door Jan Hendriksen

Waar normaliter de volleyballers de ballen keihard op de vloer proberen te smashen en de badmintonners hun shuttle over het net slaan was de sportruimte nu het domein voor enkele honderden grotendeels jonge carnavalisten.

Rond de klok van half elf werd zaterdagavond de mooist verklede personen beloond met een prijs. In de zelfgemaakte 'trollenpakken' werden Daan Luesink en Raziel Rouwenhorst uitgeroepen als best en mooist verklede carnavalisten van de avond.

DJ Kees draaide in de sfeervol ingerichte sportzaal van sporthal 't Jebbink het publiek warm tot elf uur en sloot z'n set spetterend af in z'n Batman outfit. DJ Mike van Doorn vulde de avond verder in met carnavalsklassiekers, Nederlandstalige en house nummers en sloot de avond af zodat iedereen voldaan naar huis ging. Een 'VOESTburger' werd door menigeen op weg naar de uitgang besteld om vervolgens huiswaarts te keren. De organisatie sprak na afloop van een succesvol eerste feest. "Dit smaakt duidelijk naar meer", zo liet secretaris Jan Willem Voortman van VOEST weten.

Gastoptredens van lokale helden

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Het bleef zaterdagavond met enkele gastoptredens van 'lokale helden' nog lang gezellig in de residentie in buurtschap Medler dat afgelopen weekeinde omgedoopt tot was Kranenburg-Oost.

Het carnavalsprogramma werd zondag voorgezet met een kindermiddag met onder meer een ballonnenwedstrijd en een theatervoorstelling van Theater Fiets en met voor de volwassenen een 'olderwets' Café Carnaval met medewerking van de band Gewoon Jansen en DJ Martin.

Voorzitter André Arfman van Stichting Kranenburgs Carnaval keek terug op een sfeervolle en geslaagde carnavalseditie 2017 die men volgend jaar zeker zal herhalen.


De Lindenhof geselecteerd voor landelijk project

De Lindenhof is een modern huis voorzien van alle gemakken. Foto: PR

VORDEN – Kleinschalige woonvorm Sensire De Lindenhof gaat bewoners en het dorp Vorden meer met elkaar verbinden. De locatie is geselecteerd als één van de vier kerndeelnemers van het landelijke project 'Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg'. Doel: een radicaal andere benadering van wonen met zorg. Teamverpleegkundige Barbera Jolink: 'We willen zorgen dat bewoners gewoon naar de bakker of de supermarkt in het dorp kunnen. Precies zoals ze vroeger gewend waren.'

In De Lindenhof wonen 22 mensen met dementie. Het is een modern huis, met woonkamers waarin mensen samen kunnen koffiedrinken, eten en tv-kijken. En waar ook persoonlijke spulletjes van de bewoners staan. "Toch merk je nog wel dat De Lindenhof een woonzorglocatie is", zegt teamverpleegkundige Barbera Jolink. "Er zit bijvoorbeeld een codeslot op de deur. Mensen kunnen niet zonder familielid of vrijwilliger naar buiten. We kopen geen brood bij de lokale bakker: dat wordt bezorgd door een groot bedrijf. En alle was gaat naar de wasserij. Die hangt dus niet in de tuin, zoals bij de buren."

Veel bewoners hebben hun hele leven in Vorden of in de omgeving gewoond. Jolink: "Ze zijn gewend om hun eigen dingen in het dorp te doen. Naar de huisarts, de supermarkt, op bezoek bij een bevriende familie. Als mensen naar een woonzorglocatie verhuizen verdwijnt die relatie met het dorp. Dat willen we veranderen. We willen dat De Lindenhof gewoon één van de huizen in het dorp wordt. Het project 'Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg' biedt de kans om dat voor elkaar te krijgen." Het project is opgezet door het ministerie van VWS en het LOC Zeggenschap in zorg. Drie jaar lang mag De Lindenhof experimenteren om te zorgen dat bewoners er meer wonen zoals thuis. Manager wonen met zorg Marleen van der Sijs is blij dat de locatie is geselecteerd als kerndeelnemer. "Dit is een mooie blijk van waardering en een grote kans. We mogen de regels van bijvoorbeeld de inspectie tijdelijk aan de kant schuiven en gewoon kijken wat er nodig is."

Verbonden met Vorden
De komende tijd brainstormen team, bewoners en familieleden over hoe mensen in De Lindenhof prettiger kunnen wonen. Vervolgens gaat het team ook met veel partijen in het dorp in gesprek. Ook partijen waarmee Sensire in het Zorghuus samenwerkt worden betrokken. Barbera Jolink: "Als bewoners aangeven dat ze graag zelfstandig een gebakje willen kopen, misschien kunnen we dan afspraken maken met de bakker? Of kunnen we bijvoorbeeld organiseren dat mensen hun eigen huisarts blijven bezoeken? Dat soort dingen betekenen een veel grotere vrijheid voor onze bewoners én een sterkere verbondenheid met hun omgeving."

Begin februari verrichtte staatssecretaris Van Rijn de officiële aftrap van het project.

Leefstijlcafé Vorden informeert over gezonde leefstijl

VORDEN - Een bekende gastvrouw, Arjan Mombarg als tafelheer en Vordense zorgprofessionals die volgens het format van Spijkers met Koppen in gesprek gaan over een gezonde leefstijl. Dat is het Leefstijl café Vorden op 15 maart van 19.30 uur tot 20.30 uur in het Kulturhus. Alle inwoners van Vorden zijn van harte welkom.

De levensverwachting van Nederlandse inwoners wordt steeds hoger. Maar bieden de jaren naarmate je ouder wordt ook kwaliteit? Wanneer de gezondheid gaat opspelen is de kwaliteit van leven daaraan onderhevig. De feiten laten zien dat welvaartziekten toenemen, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, overspannenheid, burn out en sommige vormen van kanker houden verband met onze leefstijl.

Bewust gezonde gewoontes aanbrengen dragen bij aan de kans op een leven lang gezondheid. Maar hoe doe je dat?
In Vorden zijn veel mogelijkheden om anders te kiezen. Maar wat zijn dan die andere mogelijkheden? Wat is een gezonde leefstijl überhaupt? Wat precies is ondermijnend voor de gezondheid wanneer je veel zit, weinig beweegt, ongezond en te veel eet?

Professionals gezondheidszorg Vorden aan het woord

Wat doet de moderne tijd van beeldschermtechnologie en weinig slaap met onze beleving van stress en ontspanning? Hoe kan het anders? Dergelijke vragen komen aan bod in het Leefstijl café Vorden. Ieder kwartaal is er voor alle inwoners van Vorden een bijeenkomst. Het Leefstijl café wordt georganiseerd door drie inwoners van Vorden die allemaal belangstelling hebben voor gezond leven. Ingrid van der Linden, leefstijlcoach in haar praktijk Ingrid Beweegt!, Annerieke Overvelde, natuurgeneeskundige en Geert Vlogman, volger van de Paleo eetwijze en fervent sporter. Zij hebben dit initiatief genomen in overleg met de gemeente Bronckhorst. Onder de vlag van Lekker Bezig! het project voor Volwassenen op gezond gewicht, wordt dit initiatief vormgegeven.

Het Leefstijl café biedt de mogelijkheid in een informele, ontspannen sfeer samen te komen en informatie te krijgen over wat er speelt op gebied van gezonde leefstijl in Vorden. In een uur durend programma worden door een gastvrouw met behulp van tafelheer Arjan Mombarg gasten geïnterviewd. De eerste ronde zijn dat professionals uit de gezondheidszorg in Vorden. Onder meer huisarts Esther Tanis, fysiotherapeut Hanneke (Jansen vd Berg), wijkverpleegkundige Wilma Draayer (Sensire) en projectmedewerker Ineke Maciag (project Lekker Bezig! van de gemeente Bronckhorst).

Daarna worden actualiteiten besproken rondom het thema bewegen. Hiervoor schuiven Wilco Klein Nengerman en Cycling Team Vorden aan tafel. Zij sporten voor het goede doel. Peter Janssen en Ingrid van der Linden vertellen over hun initiatief om Bewegen in Vorden meer aandacht te geven en ook is er een afscheidsmoment voor badmeester Timme Koster en een introductie van de nieuwe badmeester. Alles omlijst met een stukje muziek en een column van Eva Schuurman.

Er is een vrije inloop voor alle inwoners van Vorden en omgeving met consumptie voor eigen rekening en gezelligheid verzekerd.

Geen gesjouw met zakken potgrond dankzij actie

VORDEN - In het afgelopen weekend hebben de scouts de groene bestelformulieren van de Scouting-Welkoop Potgrondactie verspreid in de bebouwde kommen van Vorden en Wichmond.

Het resultaat van deze actie vormt een belangrijke financiële ondersteuning voor de groepskas van Scouting. In de afgelopen jaren heeft de groep de inkomsten van de actie onder meer gebruikt voor de bouw van de groepshuizen van de vereniging. Voor afwerking en onderhoud van de accommodaties is geld nodig. Graag willen de scouts dat zelf via een actie bij elkaar verdienen. Door middel van uw bestelling helpt u de jeugd van Scouting Vorden bij de instandhouding van hun clubhuis en zij helpen u. Voor u geen gesjouw met zware zakken potgrond, tuinaarde of koemest want uw bestelling wordt thuis afgeleverd.

Het resultaat van deze actie vormt een belangrijke financiële ondersteuning voor de groepskas van Scouting. Foto: PR

Zaterdag 4 maart zullen de scouts tussen 10.00 uur en 15.00 uur bij u aanbellen om de ingevulde formulieren op te halen. Als u niet thuis bent, kunt u het formulier via buren of kennissen laten afgeven. Mocht dat niet lukken, dan kunt u het formulier inleveren bij één van de adressen die op het formulier vermeld staan of bij de kassa van de Welkoop te Vorden. Zaterdag 11 maart wordt uw bestelling bij u thuisbezorgd. Geen formulier? Bestelformulieren zijn verkrijgbaar bij Welkoop Vorden.

Harry Jansen stopt als voorzitter Stichting Muziekkoepel Vorden

VORDEN – Harry Jansen heeft te kennen gegeven dat hij per 1 maart zijn functie als voorzitter van Stichting Muziekkoepel Vorden neerlegt. Jansen vindt dat zijn taak 'volbracht is', zo schrijft hij in een brief aan het bestuur van de stichting.

Door Jan Hendriksen

Harry Jansen: "In de afgelopen twee jaar hebben we ons gezamenlijk als bestuur ingespannen om de Muziekkoepel in het Henk Aalderink Plantsoen in zijn oude glorie te herstellen. Wat begon als een oproep op Facebook om de rommel in en om de Muziekkoepel op te ruimen resulteerde uiteindelijk in de oprichting van een Stichting met, voor mij, in hoofdzaak een tweeledige ambitie: bouwkundige ingrepen plegen om het verval van de koepel een halt toe te roepen en eigentijdse sociaal culturele activiteiten initiëren, passend bij de plaats en functie van een vernieuwde koepel in de Vordense gemeenschap. En die ambities zijn uitgevoerd en in werking gezet. De bestuursleden van Stichting Muziekkoepel Vorden laten weten dat men het erg jammer vindt dat Harry Jansen zijn functie als voorzitter neerlegt. "Hij heeft veel voor de muziekkoepel betekend."

Volgende week een interview met de vertrekkende voorzitter in Contact Bronckhorst Noord.

Artikelen delen op LinkedIn

ACHTERHOEK - Artikelen op de website van deze krant kunnen nu ook op LinkedIn worden gedeeld. Dat kan met de LinkedIn-knop die zichtbaar is bovenaan elk artikel.

Het was al mogelijk om artikelen te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail met familie en vrienden, met de LinkedIn-button is het mogelijk om in één klik het nieuws met zakelijke connecties te delen.

Senioren Vereniging Vorden staat na een jaar als een huis

VORDEN – De verscheidenheid aan activiteiten is groot en variërend. Van de maandelijkse bingomiddag tot een informatieve middag van mede dorpsbewoners die over hun ontwikkelingswerk in Oeganda informeren en van een sjoelmiddag tot de hulp bij het invullen van de belastingformulieren. En dan zijn de maandelijkse fiets- en klootschietmiddagen nog niet genoemd evenals de jaarlijkse busreis en het bezoek aan Museumboerderij Kip in Zutphen dat binnenkort op de activiteitenagenda prijkt.

Door Jan Hendriksen

Senioren Vereniging Vorden (SVV) is een actieve club. Ruim een jaar geleden werd de vereniging opgericht. Voortgekomen uit de plaatselijke afdeling van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). "Omdat we ons in 2015 niet meer konden conformeren aan het landelijke beleid zijn we evenals diverse andere regionale afdelingen uit de landelijke organisatie van de ANBO gestapt en als zelfstandige onafhankelijke seniorenvereniging verder gegaan. En daar hebben we geen spijt van gehad. Verreweg het overgrote deel van onze actieve leden is overgestapt naar de SVV. We hadden de leden tijdens de oprichtingsvergadering, nadat we als bestuur besloten hadden om uit de ANBO te stappen, een uitgebreid en gedegen plan van aandacht voorgelegd om als zelfstandige onafhankelijke vereniging verder te gaan. En dat werd 'massaal gesteund', zo verklaart voorzitter Jan Berenpas (68) van SVV.

"Had de ANBO Vorden 350 leden. Senioren Vereniging Vorden telt ruim 180 leden". Voor die daling heeft secretaris/penningmeester Herman Lensink (67) wel een duidelijke verklaring. "Binnen de ANBO bestond een groot deel van ons ledenbestand uit 'slapende' leden. Binnen de SVV zijn alle huidige ruim 170 leden allemaal actieve leden die periodiek aan de diverse activiteiten deelnemen."

Omvangrijk
En die activiteiten zijn omvangrijk en afwisselend van karakter zo blijkt als we het maandelijkse Maandbulletin van de vereniging samen met voorzitter Berenpas en secretaris Lensink doornemen. Van de maandelijkse bingomiddag op de eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van de maanden mei tot en met augustus) tot een fietsmiddag op elke tweede dinsdag van de maand van april tot en met oktober en van de periodieke informatieve middagen tot de wekelijkse klootschietmiddagen bij het Bosrestaurant De Reehorst die elke woensdagmiddag het gehele jaar rond plaatsvinden. Ook wordt er maandelijks van september tot en april op de derde dinsdagmiddag gesjoeld in Het Kulturhus dat de uitvalsbasis voor de SVV vormt.

'Soos'
Kortom een scala aan doe- en informatieve activiteiten waarvoor telkens een goede belangstelling vanuit de leden bestaan. Secretaris Herman Lensink: "En dat geldt ook voor de hulp die de vereniging na een telefonische aanvraag biedt bij het invullen van de belastingformulieren die momenteel plaatsvinden. Ook wordt er door ons ondersteuning gegeven bij de rijbewijskeuringen voor 75 plussers." Het Kulturhus vormt de perfecte locatie voor een groot deel van de activiteiten die in de 'Soos' van Het Kulturhus plaatsvinden. "Een gezellige ruimte en er is een goede samenwerking met beheerder Bouwdewijn Kortboyer", zo verklaart voorzitter Jan Berenpas. Ook heeft SVV jaarlijks contact met Stichting Welzijn Ouderen Vorden over het ouderenbeleid in de gemeente Bronckhorst.

Eerste ledenvergadering
Vrijdag 10 maart vindt de eerste ledenvergadering van de Senioren Vereniging Vorden plaats. Daarin komen de leden bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en om terug te blikken op het eerste jaar van de SVV, maar vooral om vooruit te kijken naar de toekomst. En die ziet er goed uit. Secretaris Herman Lensink. "We hebben als bestuur het afgelopen jaar hard gewerkt om de vereniging op poten te zetten en het activiteitenprogramma te organiseren." Tijdens de ledenvergadering kunnen de leden hun oordeel geven! Uiteraard zijn nieuwe leden van harte welkom. Zij kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij de secretaris Herman Lensink.

Werkgroep Kunst4Daagse Bronckhorst 2017 druk met voorbereidingen

De Werkgroep Kunst4Daagse bestaat uit (v.l.n.r.) Han van Oosterbos, Hilda Nijman, Marja Bovenlander, Anneke van der Meer, Hans Hayen en Thea Lusink. Foto: Liesbeth Spaansen

Op tal van locaties tonen kunstenaars hun creativiteit

BRONCKHORST – Van Hemelvaartsdag 25 mei tot en met zondag 28 mei vindt voor de elfde maal de Kunst4Daagse plaats. Op tal van locaties tonen kunstenaars hun creativiteit. Zowel amateurs als professionals stellen hun werk van 11.00 tot 17.00 uur tentoon op heel verschillende plaatsen: van galerie tot boerenschuur, van tuinhuis tot horecagelegenheid.

De Werkgroep, bestaande uit Han van Oosterbos, Hilda Nijman, Marja Bovenlander, Anneke van der Meer, Hans Hayen en Thea Lusink, is volop bezig om er dit jaar opnieuw een mooie editie van te maken.

Er wordt druk gewerkt aan het updaten van de website, de fietsroutes en de kunstbrochure, die over enkele weken weer bij iedereen op de mat valt bij Weekblad Contact.
Een aantal werkgroepleden heeft aangegeven te willen stoppen met de werkzaamheden voor de Kunst4Daagse. Dit zijn Anneke, zij is aanspreekpunt voor de brochure als (eind)redactie, webmaster Marja en coördinator Thea.
Wie zin en tijd heeft om een bijdrage te leveren aan de organisatie van de Kunst4Daagse 2018, kan contact opnemen met Thea Lusink, telefoon 06-12375209 of mail naar kunst4daagsebronckhorst @gmail.com. De Werkgroep hoopt op veel positieve reacties. Daarmee blijft de organisatie van dit prachtige evenement gegarandeerd.


kunst4daagsebronckhorst.nl

Column

Carnavalmenietlastig

Terwijl half Nederland opwaarts richting kroonluchters host, opgesmukt en uitgedost, schuifel ik op dikke sokken door het huis. Terwijl half Nederland meezingt met lallende tongval is mijn articulatie slechts vermindert vanwege een lamlendig gemoed. Terwijl half Nederland zich inzet met kwast en kleur is op mijn wangen enkel spierwit te bespeuren. Terwijl half Nederland snoep vangt in parades van papier-maché en trekkers, trek ik bot vangend langs een optocht van verfrommelde zakdoekjes. Terwijl half Nederland toetert en piept, ben ik het die hapert en griept.

En oh wat ben ik dankbaar. Wat ben ik opgelucht en dolgelukkig. Wat is mijn hoofd zwaar en mijn hart licht. Want ik hoef niet aan te sluiten met zo'n flodderig kostuum om mijn schouders dat slechts bestand is tegen één jaar feestgedruis. Zo dun en wijd dat zowel drank als kou er vat op hebben, om van de regen nog maar te zwijgen. Ik hoef niet dagen vol te houden dat ik Hiawatha of Tinkie-Winkie ben, toneelstukjes te spelen met volwassen frietzakken en vrolijke pierrots.

Mijn goedkope accessoires raken niet kwijt in overvolle kroegen waar de grond plakt en men drinkt uit plastic glazen. Ik dool niet door donkere zaaltjes waarin je niemand herkent onder oversized zonnebrillen en maskers met veren aan de rand. Geen vreemde legt haar klamme handen om mijn schouders en geen schuifelende dronkenman loopt aan mij voorop.

Van de week werd de lang-sliertige carnavalsdans hier door mijn jongste nog klakkeloos aangeduid als de 'Ballonaise'. En ondanks dat ik de kinderen redelijk taalbewust opvoed is die verspreking toch echt aan mij te wijten, ik heb ze gewoonweg nooit gecorrigeerd. Aan mijn lijf nu eenmaal geen polonaise. Ik vind het een scheldwoord voor alles dat met samen dansen te maken heeft.

Sorry mensen, voor mij geen aritmisch geschuifel in een treintje naar het zuiden. Oh, ik heb het onder zachte dwang weleens geprobeerd hoor. Temeer omdat ik eens een leuk levensjaar in Maastricht verbleef. Maar de zweterige schmink en plakkende schoenen aan vloeren met resten gerstenat deden mij (gek genoeg) niet overhalen tot een jaarlijkse traditie van verkleedpartijen en oneindig proosten. En dat is eigenlijk best opmerkelijk, want ik ben niet vies van drank en imitaties. Ga graag voorop in de stoet en hou van sfeer en vermaak.

Wellicht is het de verplichte duur die ervoor staat, een periode waarin je zomaar zonder rede de smoor in hebben kunt of je keel buldert van bacillen en tegenzin. Dat je je niet verstoppen mag in je grootste trui en vervolgens onder een dekentje, maar naar buiten moet treden met een masker van verf, stof of kunstmatige transparantie. Die aantal dagen dat je je vrijwillig voordoet als een ander terwijl je persoonlijkheid broeierig jeukt onder een synthetisch, glanzende pruik.

Mijn excuses voor het gemopper, ik heb griep moet u weten. Gelukkig komen straks de kinderen weer thuis. Kan de muziek hard en dansen we in een slinger van liefde door het huis. Ik ga me snel even omkleden, mijn haar kammen en wat mascara opdoen. Dan zien ze niet dat ik ziekjes ben.


Programmeren kun je leren

De kinderen van de Dorpsschool doen mee aan een programmeerwedstrijd. Foto: PR

VORDEN - Gewoon onder schooltijd spelen, zo wordt het leren programmeren ervaren door de kinderen van OBS de Dorpsschool die meedoen aan de programmeerwedstrijd 'programmeren kun je leren'. De kinderen worden uitgedaagd om met de programmeertaal Scratch aan de slag te gaan en alle 21e eeuwse vaardigheden die ze tot hun beschikking hebben in te zetten. De kinderen programmeren zelf een spel in de programmeertaal Scratch, waarvoor ook creativiteit en doorzettingsvermogen nodig is. Over een maand moeten de programmeeractiviteiten worden ingeleverd. Dan is het wachten op het eindresultaat en wie er zal winnen.

Gedachten wisselen over het creatieve proces tijdens KunstZondagVorden

VORDEN - Zondag 12 maart van 11.00 tot 17.00 uur vindt de 42ste editie van KunstZondagVorden plaats, met een langs vier galeries en drie ateliers in Vorden-centrum en haar buitengebied. De deelnemers zijn herkenbaar aan de KZV-vlag. Op alle locaties zijn kunstenaars/vormgevers aanwezig om met u van gedachten te wisselen over hun inspiratiebronnen, het creatieve proces en de door hen toegepaste technieken en beeldelementen.

In de ateliers maakt u echt kennis met de werkomgeving van de kunstenaars en in de diverse galeries ziet u het eindresultaat en wordt werk van gerenommeerde kunstenaars getoond. Het full-colour KZV-Infoblad (met een korte beschrijving per locatie) en met een plattegrond met routes naar de locaties, is vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Kerkstraat 1B en bij de deelnemende galeries.

Deelnemers in Beeld
Deze editie is er voor gekozen om twee vaste deelnemers weer eens opnieuw onder de aandacht te brengen. Beide deelnemers slagen er namelijk in om een relevante factor te blijven tijdens de kunstzondagen.

Galerie Agnes Raben participeert deze editie met een solo-expositie van beeldend kunstenaar Tineke Porck. Getiteld: Concreet niets, niets concreet. De titel van de expositie verwijst naar de kunststromingen waartussen het werk van Tineke Porck zich beweegt: constructivisme, zero- en minimal-art. Te zien zijn haar nieuwste schilderijen en wandobjecten naast een selectie uit haar werk vanaf 2009.

Aaf Renkema: Ruim dertig jaar geleden werd het voor Aaf duidelijk dat schilderen een belangrijke plaats in haar leven zou innemen. Ze besloot zich daarin te ontwikkelen en volgde een opleiding van 3 jaar in Antwerpen. Daarna volgde ze jaarcursussen en workshops van verschillende docenten. In haar eigen "handschrift " laat ze nu al schilderend vanuit de kleur, de compositie ontstaan.

Stichting KunstInVorden
Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Het bestuur zoekt nog bestuursleden die affiniteit hebben met kunst èn Vorden. -Interesse? Meld u aan bij voorzitter Will(emijn) Colenbrander op via mail.

Wie helpt de padden een handje?

VORDEN/WICHMOND/VIERAKKER - De paddenwerkgroep Dierenbescherming OverGelder is in Vorden en Wichmond/ Vierakker en Baak dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die willen meehelpen met het overzetten van padden tijdens de jaarlijkse paddentrek. Normaal gesproken ontwaken de padden en kikkers in het voorjaar/maart uit hun winterslaap, maar door de huidige hoge temperaturen kan de trek nu al beginnen.

De amfibieën trekken 's avonds en 's nachts bij vochtig weer en de juiste temperatuur van hun winterslaapplaats naar een sloot, poel of vijver om zich daar voort te planten. Tijdens deze trek worden er duizenden doodgereden omdat verkeerswegen zomer- en winterverblijf doorsnijden.

Wilt u ons de komende weken een aantal avonden meehelpen, neem dan voor meer informatie telefonisch of per mail contact op met Diny te Velthuis, coördinator paddenwerkgroep.

Dagje Radstake voor Vrouwen van Nu

VORDEN/HEELWEG - De jaarlijkse agrarische PR-dag zal dit jaar rond Restaurant De Radstake in Heelweg plaatsvinden. Tijdens deze PR-dag op dinsdag 25 april zullen vijf bedrijven in de omgeving bezocht worden: Hengstenstation en stoeterij De Radstake in Heelweg, KwekerijTuincentrum Hiddink in Sinderen, Witlofkwekerij Hiddink Sinderen, Melkveebedrijf Rougoor bij Varsseveld en Varkensbedrijf Schepers in Voorst (bij Gendringen). De daglocatie is Restaurant De Radstake, waar ook de lunch zal zijn. Leden van Vrouwen van Nu afdeling Vorden kunnen zich nog tot 1 maart telefonisch of per mail opgeven bij Rikie Norde.

Twee Brusselse musici brengen inventief programma ten gehore

VORDEN - Twee Brusselse musici hebben elkaar muzikaal gevonden en komen 12 maart naar Vorden. De pianist Matthieu Idmtal, voor de derde keer, en de jonge violiste Maya Levy voor het eerst.

Na zijn concert vorig jaar in Vorden had Matthieu grote haast om naar Schiphol te komen. Hij moest met een jong viooltalent naar Wenen. 'Muziek maken'. Sindsdien treden zij vaak gezamenlijk met groot succes op. Er was weer een concert in de Vordense Dorpskerk geboren.

Ook ditmaal hebben ze weer een apart en inventief programma. Edvard Grieg, de Noorse componist, die zo vaak de Noorse volksmuziek in zijn composities verwerkt heeft, componeerde drie sonates voor viool en piano. Sonate no.1 opus 8 voert Maya, begeleid door Matthieu op de vleugel uit in Vorden.

Prachtige muzikale juweeltjes

Vervolgens Camille Saint Saëns: Het bekende ' Introduction et Rondo a Capriccioso'. Virtuoos en subtiel vioolspel. Even subtiel begeleid door de pianist.

Na de pauze is het de beurt aan Matthieu als solist, die van Edvard Grieg een aantal korte, muzikaal prachtige juweeltjes speelt uit de '3 Lyrische Stücke'.

Hierna de finale, maar dit keer van de Engelse componist Edward Elgar. Hij heeft slechts één vioolsonate gecomponeerd voor viool en piano. Opus 82. Aanvankelijk werd die niet veel uitgevoerd maar de laatste jaren beleeft deze compositie een ware revival.

Edward Elgar is vooral ook beroemd door het immer luidkeels, door de hippende Britten meegezongen, 'Land of Hope and Glory' als finale van de Last Night of the Proms in de Royal Albert Hall. Ook 'Pomp and Circumstances' en 'Jarusalem' zijn van zijn hand. Dat doen Matthieu Idmtal en Maya Levy dus niet in de Vordense Dorpskerk.

Aanvang van het concert is 15.00 uur, de toegang bedraagt 12 euro. Kaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar voor het concert. Reserveren kan via e-mail, telefonisch of via de website.

www.vriendenvande- dorpskerkvorden.nl
concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl

of 0575-556381

Aanmelding Meimarkt De Werf

VORDEN - Meimarkt kringloopwinkel De Werf viert dit jaar op zaterdag 20 mei haar eerste lustrum. Voor de vijfde keer houdt kringloopwinkel De Werf dit jaar alweer een meimarkt en dit jubileum wil de organisatie zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan.

De meimarkt heeft verleden jaar zeer veel bezoekers getrokken en ook dit jaar wordt een grote toeloop verwacht. Alhoewel nog niet alle ingrediënten voor deze vijfde meimarkt bekend zijn is al wel besloten, vanwege het succes van verleden jaar, wederom een taxatiedag te houden. Daarnaast worden de sponsorcheques uitgereikt.

De basis van deze meimarkt wordt natuurlijk gevormd door de vele kramen die op het plein aan de Enkweg worden bemenst door particulieren, organisaties en verenigingen die de kans krijgen zich te presenteren, informatie te geven of producten te verkopen.

Deelnemers krijgen op het terrein een kraam ter beschikking waarin zij zelf mogen bepalen op welke manier men bekendheid wil geven aan devereniging/organisatie/product/doelstelling. Dit kan door informatie te geven, producten te verkopen en/of prijsvragen te organiseren.

Geïnteresseerd? Bezoek de website voor nadere informatie. Opgeven kan via het e-mailadres.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 23 februari werd de derde speelavond van de vijfde ronde gespeeld van de competitie 2016-2017 van de Bridgeclub Bronkhorst. De renovatie van de grote zaal bij Den Bremer was achter de rug waardoor de clubleden weer in hun vertrouwde omgeving konden spelen. Op donderdag 2 maart zal de Jaarvergadering worden gehouden, voorafgaande aan de speelavond. De vergadering begint om 19.15 uur.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A: 1. Riet Botschuyver en Bert Deunk 61,46%, 2. Joke Damveld en Hans Oldhoven 57,64%, 3. José Winkelman en René Winkelman 56,60%. Lijn B: 1. Tiny Kleinreesink en Wim Schipper 57,81%, 2. Annie Hartman en Hans Jansen 54,17%, 3. Theo Damen en Theo Schut 53,85%. Lijn C: 1. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 56,93%, 2. Hermien Koenders en Mies van Zadelhoff 55,98%, 3. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 55,94%.

Op donderdag 2 maart is de vierde speelavond van de vijfde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329 of op nummer 0575-441802.

Jaarvergadering PCOB met duidelijke informatie over de Huisartsenpost

Medewerkers van de Huisartsenpost Zutphen vertellen over werkzaamheden bij PCOB

VORDEN - Donderdagmiddag 23 februari hield de PCOB haar jaarvergadering in De Soos, die ondanks het slechte weer goed was bezocht. Waarnemend voorzitter Egbert Markerink opent de vergadering met een welkom aan de aanwezigen. Hij leest een gedeelte uit Marcus 10 en gaat voor in gebed en het 'Laat ons nu vrolijk zingen' wordt gezongen.

Daarna volgt het jaarverslag van secretaris Markerink. Het ledental is stabiel gebleven op 170 leden. In het bestuur zijn nog twee vacatures. Landelijk is er in 2016 een fusie tussen PCOB en KBO tot stand gekomen, het secretariaat is nu in Utrecht gehuisvest. Uit het jaarverslag van de penningmeester blijkt een klein nadelig saldo. Dit jaar blijft de contributie ongewijzigd. De teruglopende inkomsten zijn een gevolg van overlijden van enkele leden. Een domper is het niet herkiesbaar stellen van bestuurslid Ton Knevel uit Ruurlo. Hij wil nog wel zijn aandeel in de Programmacommissie voortzetten. Daarmee komt zelfs voortbestaan van de afdeling in gevaar.

Gerard Wesselink geeft als Vrijwillig Ouderen Adviseur (VOA) een toelichting op zijn activiteiten. De belastingaangifte werd samen met Henk Reerink voor 46 personen ingevuld. Binnen de gemeente Bronckhorst zijn de VOA's bijeen geweest en hebben voorlichting over de gemeentelijke regelingen ontvangen. Hij heeft verschillende leden bijgestaan over diverse zaken.

De dames Judith Post en Jacqueline Bakering, medewerkers van de Huisartsenpost Zutphen geven een duidelijk verhaal over hun werkzaamheden. Het is een grote regio die het werk van 53 huisartsen verzorgt, vanuit het ziekenhuis in Zutphen. Ze verzorgen 1000 uur na kantoortijd; de huisartsen leveren hiervoor 220 uur in door deelname aan dit centrale gebeuren. De spoed telefoonlijn hiervoor is 0900-200.9000. In 2015 zijn 15000 personen op consult geweest;10.000 telefonische consulten afgehandeld en 3000 visites zijn door de artsen gebracht. De artsen brengen dit bezoek samen met een chauffeur van een landelijke organisatie, die ook kleine medische ingrepen doet, zoals een injectie. De huisartsenpost begint om 17.00 uur en gaat ook door in de weekenden en op zon-en feestdagen. 's Avonds werken er twee assistenten; in de weekends drie tot vijf. Een consult door de huisarts kost 9 euro en die van een huisartsenpost 102 euro.

De posten in Zutphen, Apeldoorn en Winterswijk werken samen in één organisatie. De dames geven in een rollenspel weer als iemand belt met hartklachten. Noodzakelijk is een groot aantal vragen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bij serieuze klachten wordt vaak uit veiligheid een ambulance gestuurd, waar meteen een hartfilmpje kan worden gemaakt. Voor foto's maken en bloedprikken volgt doorverwijzing naar de Eerste Hulp. Patiënten kunnen vooraf toestemming geven om de medische gegevens via Landelijk Schakel Punt (LSP) in te zien, zodat sneller kan worden gehandeld en beter kan worden geadviseerd voor bepaalde medicijnen. Hierna worden vele praktische vragen gesteld. De voorzitter bedankt de dames hartelijk voor hun duidelijke verhaal en overhandigt ze een attentie. De aanwezigen geven de inleiders een welverdiend applaus.

Hierna krijgen de aanwezigen een rijk voorziene koffietafel van het Kulturhus. Iedereen kan terugzien op een geslaagde jaarvergadering.


Natuur in de Achterhoek bij vrouwenvereniging Triangel

LEESTEN - Bij christelijke vrouwenvereniging Triangel Warnsveld komt de heer Dick Bulten donderdag 9 maart films laten zien over de schitterende natuur in de Achterhoek.

Aan bod komen de Landgoederen De Velhorst en De Wildenborch en Natuurpark Overstegen. Het belooft een boeiende avond te worden. Belangstellende dames zijn van harte welkom.

Aanvang van de avond is 19.45 uur in de Triangel in Leesten.

Medewerkers van de Huisartsenpost Zutphen vertellen over werkzaamheden bij PCOB

VORDEN - Donderdagmiddag 23 februari hield de PCOB haar jaarvergadering in De Soos, die ondanks het slechte weer goed was bezocht. Waarnemend voorzitter Egbert Markerink opent de vergadering met een welkom aan de aanwezigen. Hij leest een gedeelte uit Marcus 10 en gaat voor in gebed en het 'Laat ons nu vrolijk zingen' wordt gezongen.

Daarna volgt het jaarverslag van secretaris Markerink. Het ledental is stabiel gebleven op 170 leden. In het bestuur zijn nog twee vacatures. Landelijk is er in 2016 een fusie tussen PCOB en KBO tot stand gekomen, het secretariaat is nu in Utrecht gehuisvest. Uit het jaarverslag van de penningmeester blijkt een klein nadelig saldo. Dit jaar blijft de contributie ongewijzigd. De teruglopende inkomsten zijn een gevolg van overlijden van enkele leden. Een domper is het niet herkiesbaar stellen van bestuurslid Ton Knevel uit Ruurlo. Hij wil nog wel zijn aandeel in de Programmacommissie voortzetten. Daarmee komt zelfs voortbestaan van de afdeling in gevaar.

Gerard Wesselink geeft als Vrijwillig Ouderen Adviseur (VOA) een toelichting op zijn activiteiten. De belastingaangifte werd samen met Henk Reerink voor 46 personen ingevuld. Binnen de gemeente Bronckhorst zijn de VOA's bijeen geweest en hebben voorlichting over de gemeentelijke regelingen ontvangen. Hij heeft verschillende leden bijgestaan over diverse zaken.

Reilen en zeilen huisartsenpost
De dames Judith Post en Jacqueline Bakering, medewerkers van de Huisartsenpost Zutphen geven een duidelijk verhaal over hun werkzaamheden. Het is een grote regio die het werk van 53 huisartsen verzorgt, vanuit het ziekenhuis in Zutphen. Ze verzorgen 1000 uur na kantoortijd; de huisartsen leveren hiervoor 220 uur in door deelname aan dit centrale gebeuren. De spoed telefoonlijn hiervoor is 0900-200.9000. De huisartsenpost begint om 17.00 uur en gaat ook door in de weekenden en op zon-en feestdagen.

De posten in Zutphen, Apeldoorn en Winterswijk werken samen in één organisatie. De dames geven in een rollenspel weer als iemand belt met hartklachten. Noodzakelijk is een groot aantal vragen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bij serieuze klachten wordt vaak uit veiligheid een ambulance gestuurd, waar meteen een hartfilmpje kan worden gemaakt. Voor foto's maken en bloedprikken volgt doorverwijzing naar de Eerste Hulp. Patiënten kunnen vooraf toestemming geven om de medische gegevens via Landelijk Schakel Punt (LSP) in te zien, zodat sneller kan worden gehandeld en beter kan worden geadviseerd voor bepaalde medicijnen. Hierna worden vele praktische vragen gesteld. De voorzitter bedankt de dames hartelijk voor hun duidelijke verhaal en overhandigt ze een attentie. De aanwezigen geven de inleiders een welverdiend applaus.

Hierna krijgen de aanwezigen een rijk voorziene koffietafel van het Kulturhus.

PowerBlues van Cry Wolf op Live@Ideaal

ZELHEM - De bluesrockformatie 'Cry Wolf Blues Band' is woensdag 1 maart te gast voor een live optreden bij Radio Ideaal te Zelhem. Tussen 20.00 en 22.00 uur zal de driemans powerbluesformatie eigen nummers spelen, onder andere van hun laatste CD met de titel 'Running with the Wolfpack', die verleden werd uitgebracht. De loco-burgemeester van Apeldoorn kwam naar de Gigant om de eerste exemplaren uit te reiken. De band is inmiddels druk bezig met het schrijven van nieuw werk.

Cry Wolf heeft niet te klagen over gebrek aan belangstelling met dubbelconcerten samen met buitenlandse grootheden als blues-resonator-virtuoos Eric Sardinas en optredens door het hele land. Ook een uitgebreid artikel in het blad 'MusicMaker' heeft zeker bijgedragen aan de naamsbekendheid van de band.
Cry Wolf Blues Band bestaat uit Hans Morelis, zang en gitaar, Bosco Streumer, bass en backing vocals en René Heus op drums. De bandleden komen oorspronkelijk uit respectievelijk Rotterdam, Utrecht en Amsterdam waar ze ook hun eerste muzikale schreden hebben gezet. Na in allerlei bands gespeeld te hebben, keerden ze negen jaar geleden weer terug naar hun oorspronkelijke passie; de blues en de bluesrock. Ze kwamen elkaar tegen in het oosten van het land, waar ze inmiddels geruime tijd wonen en Cry Wolf Blues Band, was een feit.
Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org.

Henk Tappel nieuwe algemeen directeur Bronkhorst High-Tech

Henk Tappel. Foto: PR

RUURLO - Henk Tappel wordt per 1 april benoemd tot algemeen directeur van Bronkhorst High-Tech B.V. in Ruurlo. Hij neemt de dagelijkse leiding over van Ben Brussen.

Henk Tappel kan bogen op meer dan dertig jaar ervaring in de high-tech industrie, en heeft in het verleden gewerkt bij Philips (later FEI Company) in ontwikkeling, sales en marketing van professionele systemen. Hij was de afgelopen tien jaar algemeen directeur van Frencken Europe B.V. in Eindhoven, een bedrijf dat als toeleverancier actief is in de medische, analytische en halfgeleidermarkten. Zijn opleiding genoot hij aan de Universiteit Twente als werktuigbouwkundig ingenieur met specialisatie fijnmechanische techniek.

Henk Tappel heeft de overstap naar Bronkhorst High-Tech gemaakt omdat de combinatie van innovatie en technologie in de setting van een familiebedrijf met eigen producten, opererend in een wereldwijde markt, hem bijzonder aanspreekt. Sinds 1 november 2016 is hij bezig om alle facetten van het bedrijf intensief te leren kennen. Hij zegt daarover zelf: "Het succes van Bronkhorst komt voort uit het intensief samenwerken met klanten en het snel bieden van slimme oplossingen. De producten worden vervolgens geleverd aan vele markten en industrieën, elk met hun eigen eisen, wat soms strijdig is met snel innoveren. Mijn uitdaging is om over beide assen verder te groeien."

Ben Brussen bereikt dit jaar de leeftijd van 65 jaar en kan terugzien op tien succesvolle jaren, waarin onder zijn leiderschap de omzet van Bronkhorst meer dan verdubbeld is. Het bedrijf is gegroeid tot een gerespecteerde wereldspeler op het gebied van 'low flow fluidics handling technology' met 425 medewerkers verspreid over tien landen in Europa, Amerika en Azië. Ben Brussen zal de komende jaren aan Bronkhorst verbonden blijven in de functie van Manager Strategic Business Development. Hij zal zich volledig op de toekomst richten en onder meer de aanzet geven het huidige trainingscentrum uit te bouwen tot een erkende Bronkhorst Academy. "Duurzame groei en continuïteit ontstaan uit de gezamenlijke verantwoordelijkheid elkaar te stimuleren en inspireren om continu te leren en te innoveren", zo verwoordt hij de ervaring die hij naar zijn nieuwe functie meeneemt.

Klanten spaarden massaal voor de voedselbank

Boodschappenpakketten van Plus Eland worden naar de voedselbank gebracht. Foto: PR

HENGELO - In de periode van november tot en met januari konden klanten bij Plus Eland sparen voor een Gratis boodschappenpakket ter waarde van 50 euro. Maar ze konden natuurlijk ook hun zegels doneren aan de voedselbank en dat is ook massaal gebeurd. Maar liefst 88 pakketten van 50 euro, dus voor een bedrag van in totaal 4.400 euro. De pakketten zijn naar meerdere voedselbanken gegaan, waaronder Zelhem.


Høken in Toldiek festival 2017

TOLDIJK - Na de succesvolle eerste editie van het Høken in Toldiek festival in het laatste weekend van juni 2016, zal ook dit jaar het feest weer losbarsten. Want dat er gehøkt kan worden zonder Normaal, dat is vorig jaar wel bewezen! En dat wordt dit jaar nog eens dunnetjes over gedaan: Toldiek zal vrijdag 30 juni en zondag 2 juli weer op zijn grondvesten schudden met een programma 'om ú tegen te Høken'.

Op vrijdagavond 30 juni is de aftrap met de Normaal tribute Kisjeskearls, de band waar de Flophouse-tuin vorig jaar te klein voor was. Deze jongens hebben het in 2016 naar de zin gehad en hopen dat dit jaar te overtreffen. The Weekend Warriors pakken daarna keihard aan met hun mashup-medley-mix met levensgrote hits. Aansluitend zullen de plaatselijke helden van de Taliband een setje vol gas knappen onder de Kapschuur. Op het hoofdpodium zal Bökkers deze spectaculaire avond afsluiten met een dampend optreden. Alsof dat nog niet genoeg is, zullen de Heavy Hoempa's tussendoor kriskras op het terrein opduiken en de bezoekers wegblazen met kneiters van onder andere Metallica, AC/DC en Rammstein.

En natuurlijk is er op zondag 2 juli het traditionele Koffieconcert. Vanaf 10.30 uur op de bankjes in de zon wakker worden met een fijne kop koffie en de vertrouwde klanken van blaaskapel Štestí. Maar daarna dient er wel een tandje opgeschakeld te worden, want op het hoofdpodium zullen achtereenvolgens Old Ni'js, the Hillbilliy Moonshiners en Boh Foi Toch het tempo en de gezelligheid stukje bij beetje gaan opvoeren. In de tuin spelen de heren van Kénnèh twee sets, één voor kinderen en één voor niet-kinderen. Sowieso wordt dit voor alle kleine Høkers dit jaar een zeer speciale editie, maar daar laten de organisatoren nog even niets over los!

Ga vanaf 1 maart naar www.flophouse.nl voor het bestellen van die kaarten. Voor de snelle besteller is er een mooie vroege Høkerskorting en voor de ware liefhebber een fijne combikaart.

Jezelf opnieuw ontdekken bij Ont-moeten

VORDEN - Zondag 5 maart van 19.00 u tot 19.30 uur in het Achterhuus, Zutphenseweg 13 in Vorden is er weer een Ont-moeten. Te gast voor die avond is Herman Haan uit Toldijk. Herman is vroeger drugsverslaafd geweest en nu is hij onder andere programmamaker bij de EO. Hij maakt muziek en heeft een wijngaard in Toldijk. Hij wil spreken over: 'jezelf opnieuw ontdekken'. Naarmate we ouder worden ga je meer over dingen nadenken. Dingen die eerder vanzelfsprekend waren lijken nu anders. Hij ziet het leven meer als een kunst en zal daar iets over vertellen. Hij neemt zijn gitaar mee want ook muziek is belangrijk in zijn leven. Koffie/thee na afloop.

Theatershow op Achterhoekse NieuwWerkDag

Roel Hummelink 'trekt de kar' voor de derde NieuwWerkDag. Foto: Joost van de Nadort

Nog steeds geld beschikbaar voor begeleiding en opleiding

Door Joost van de Nadort

ACHTERHOEK - Voor de derde maal vindt een Achterhoekse NieuwWerkDag plaats, en wel op zaterdag 11 maart in het Graafschap College aan de J.F. Kennedylaan 49 in Doetinchem. Naast interessante workshops voor innovatieve carrièreswitchers en zoekers naar nieuw werk, verzorgt Ralph Kolen de bijzondere theatershow 'Stop met solliciteren, ga werken!' Op humoristische en interactieve wijze laat Kolen in zijn show zien hoe je de regie over je eigen sollicitatieproces terugkrijgt.

De Achterhoekse NieuwWerkDag is een uitvloeisel van de het sectorplan Achterhoek Nieuw Werk dat in februari 2016 van start is gegaan. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk moeilijk vervulbare vacatures in de regio Achterhoek opgevuld te krijgen en om vakkrachten te behouden voor de Achterhoek. Bij de aftrap van het project was er geld beschikbaar voor 1000 begeleidingstrajecten. Liesbeth Laman Trip, secretaris van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek: "Bij deze schatting zijn we er vanuit gegaan dat een begeleidings- en opleidingstraject ongeveer 8000 euro zou gaan kosten. Er is gebleken dat er meer vraag is naar kortlopende, dus goedkopere, trajecten. Daardoor is er geld beschikbaar voor meer trajecten dan de 1000 die we aanvankelijk in gedachten hadden."

Theatershow
Nieuw op deze derde Achterhoekse NieuwWerkDag is de theatershow van Ralph Kolen. In zijn theatershow neemt Kolen zijn toehoorders op humoristische, interactieve en muzikale wijze mee door het sollicitatieproces. Hij wil laten zien dat je je niet moet laten leiden door de eisen van het UWV of de vraag of je je hypotheek nog wel kunt betalen. Hij komt onder meer met praktische tips en organiseert een recordpoging netwerken. Op de website van Kolen, www.stopmetsolliciteren.nl, staat dat de show bedoeld is voor alle werkzoekenden, voor mensen die een andere baan zoeken en voor degenen die daarbij helpen. Kolen is ervaringsdeskundige. Hij heeft zelf in de situatie gezeten waarbij hij voortdurend nul op het rekest kreeg bij sollicitaties.

Workshops
Naast de theatershow is er net als voorgaande keren de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse workshops. Zo kunnen belangstellenden onder meer leren hoe ze in heel korte tijd zichzelf goed kunnen presenteren. De zogenaamde 'elevator pitch'. Ook is er weer de mogelijkheid om een video-cv te laten opstellen, een leuke en effectieve manier om jezelf te presenteren. Verder komen de social media waaronder LinkedIn aan bod en krijg je uitleg over de mogelijkheden die deze media bieden.

Hummelink: "Nieuw is dat gebruik kan worden gemaakt van het 'Talent Center'. Dit is een website waarbij mensen die werk of ander werk zoeken door het beantwoorden van vragen een aantal banen aangereikt krijgen die mogelijk goed bij hen passen. Deze site is bereikbaar via de site van het sectorplan." Naast workshops zijn er zijn er ook werkgevers en intermediairs aanwezig die hun vacatures presenteren.

Presentatie
Tot slot zal Ingrid Keestra een presentatie geven over de opzet van haar curriculum vitae. Hummelink: "Het Sollicitatielab organiseert ieder jaar de verkiezing van het curriculum vitae van het jaar. Ingrid Keestra heeft deze verkiezing voor 2015 gewonnen. Zij geeft een presentatie waarin zij uitlegt hoe zij dat voor elkaar heeft gekregen. Zij geeft ook nuttige tips."

Resultaten
Terugkijkend op het afgelopen jaar zegt Laman Trip: "We hadden de ambitie om snel 1000 begeleidings- en opleidingstrajecten te starten. Het bleek echter in de praktijk lastig om werkgevers ervan te overtuigen dat het sectorplan kansen biedt. We hebben veel moeten investeren in voorlichting aan werkgevers. Het aantal van 1000 hebben we niet gehaald. Op dit moment staat de teller op 481. De laatste maanden gaat het hard. In december stond de teller nog op ongeveer 250." De uitvoering van het sectorplan is met een half jaar verlengd en loopt af in juli 2018. De verlenging heeft ook te maken met de start van het plan, die meer tijd kostte dan gedacht. Er was ruimte om 200 grensoverschrijdende trajecten op te starten. Laman Trip: "We hebben slechts voor een handjevol mensen kunnen bemiddelen en dan alleen maar voor mensen die in Duitsland gaan werken. Er zijn geen mensen vanuit Duitsland in Nederland komen werken."

Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is de bemiddeling van een Syrische vluchteling. Hij heeft een opleiding gevolgd via de middelen van het sectorplan en is nu aan het werk bij Kaak Group in Terborg. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert industriële broodmachines en was op zoek naar iemand voor de markt in landen waar Arabisch wordt gesproken. Er zijn nog steeds heel veel vacatures die niet of nauwelijks opgevuld kunnen worden. Het gaat dan vooral om vacatures in de zorg, ICT en techniek.

Locatie
De derde Achterhoekse NieuwWerkDag vindt plaats op zaterdag 11 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie is het: Graafschap College, J.F. Kennedylaan 49, Doetinchem. De dag is bedoeld voor alle werkzoekenden en werkenden die een andere baan willen. Leeftijd speelt geen rol. Aanmelden is niet nodig, maar wie mee wil doen aan een workshop, moet zich daarvoor wél aanmelden, via www.sectorplanachterhoek.nl.

De Achterhoekse NieuwWerkDag is onderdeel van het innovatiefestival 2017, een groot jaarlijks meerdaags evenement in de Achterhoek over innovatie en smart industry. Onder het thema 'smart verbinden' worden van woensdag 8 maart tot en met dinsdag 21 maart jongeren, studenten, ondernemers, werkzoekenden, onderwijsinstellingen en overheden met elkaar in contact gebracht rond het onderwerp smart industry.


www.innovatiefestival2017.nl

Column

Schoolkeuze

Het waren drukke weken voor mijn kleindochter van twaalf. Net als zovele leeftijdgenootjes moest zij (nou ja, zij en haar ouders natuurlijk) kiezen op welke school ze na de zomer haar weg naar volwassenwording wil voortzetten. Dat was geen makkelijke opgave. Kleindochter woont namelijk in de grote stad Enschede. De keuze tussen de in aanmerking komende middelbare scholen (ze zal waarschijnlijk Mavo/Havo gaan doen) is daar behoorlijk groot. En elke school heeft natuurlijk wel iets dat 'm net wat leuker maakt dan die andere scholen. Of net iets minder leuk, dat kan natuurlijk ook.
Waar zou een aankomende brugpieper nou eigenlijk naar kijken, vroeg opa zich op afstand af. Natuurlijk voor welke school de klasgenootjes, de beste vrienden, of allerliefste hartsvriendinnen kiezen, leek me zo. En het sociale klimaat is natuurlijk belangrijk. Ofwel: hoe gezellig is het op de school van je keuze. Misschien speelt zelfs nog wel de kwaliteit van de schoolfeesten en klasseavonden een rol, kon ik me zo voorstellen.
Tja, dat moest dan wel tot botsingen leiden met papa en mama, die natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs, het slagingspercentage en de gemiddelde rapportcijfers veel belangrijker zouden vinden.
Nou, dat had ik dus mooi mis. Zonder dat haar ouders ook maar enige sturing hoefden te geven koos kleindochter voor de school die papa en mama (en opa en oma) ook gekozen zouden hebben. De school waar haar oudere zusje ook al heen ging. Een kleinschalige school, waar de leraren alle kinderen nog bij naam kennen, waar orde, netheid en gedrag (in mijn lagere schooltijd kreeg je daar cijfers voor) nog als belangrijk gelden. Leerlingen moeten in tussenuren op het terrein blijven en kunnen dus niet Albert Heijn onveilig maken, pesterijen worden meteen de kop ingedrukt, wie rommel weggooit wordt op de vingers getikt, dat soort dingen. Het was warempel mijn kleindochter zelf, die opmerkte dat het er op deze school allemaal zo netjes uitzag.
Wat voor mijn kleindochter en haar ouders gelukkig totaal geen rol hoefde te spelen is de vraag of de door haar gekozen school als een 'witte' of een 'zwarte' school bekend staat. Ten oosten van de IJssel wonen relatief weinig mensen met een migratie-achtergrond, zoals dat tegenwoordig heet. Daarom zijn er voor zover ik weet geen specifiek zwarte scholen. En dus ook geen witte. Alleen gemengde. Zwart-wit, zal ik maar zeggen.
De schoolkeuzeperikelen van kleindochter deden mijn gedachten terug dwalen naar een dikke vijftig jaar geleden, toen ik zelf voor de overstap naar het voortgezet onderwijs stond. Voor mij en mijn klasgenoten geen open dagen op of klassebezoeken aan verschillende onderwijsinstituten. De schoolkeuze was immers al door de meester van de zesde klas, meester De Jong, gemaakt. Zo ging dat toen. Als kind had je er weinig over te zeggen, of je naar de HBS, de ULO of de ambachtschool/huishoudschool ging. Ik protesteerde dan ook niet, toen ik naar de brugklas van de Rijksscholengemeenschap in Lochem werd gestuurd. Ook al moest ik, om daar te worden geaccepteerd, elke vrije zaterdagochtend naar Lochem om voorbereidend onderwijs volgen. Dat gold niet alleen voor mij, maar voor alle kinderen die van buiten Lochem kwamen. Maar alleen voor hen. Hoewel nog niemand het woord allochtoon kende was die RSG al een gemengde school. Je had er leerlingen uit Lochem en je had ze van daarbuiten. Die laatsten waren de boeren. En de Lochemers, keken daar behoorlijk op neer. Achteraf gezien best gek, dat ik het daar zó naar mijn zin had, dat ik er nog een extra jaartje heb aangeplakt.

Column

Schoolkeuze

Het waren drukke weken voor mijn kleindochter van twaalf. Net als zovele leeftijdgenootjes moest zij (nou ja, zij en haar ouders natuurlijk) kiezen op welke school ze na de zomer haar weg naar volwassenwording wil voortzetten. Dat was geen makkelijke opgave. Kleindochter woont namelijk in de grote stad Enschede. De keuze tussen de in aanmerking komende middelbare scholen (ze zal waarschijnlijk Mavo/Havo gaan doen) is daar behoorlijk groot. En elke school heeft natuurlijk wel iets dat 'm net wat leuker maakt dan die andere scholen. Of net iets minder leuk, dat kan natuurlijk ook.
Waar zou een aankomende brugpieper nou eigenlijk naar kijken, vroeg opa zich op afstand af. Natuurlijk voor welke school de klasgenootjes, de beste vrienden, of allerliefste hartsvriendinnen kiezen, leek me zo. En het sociale klimaat is natuurlijk belangrijk. Ofwel: hoe gezellig is het op de school van je keuze. Misschien speelt zelfs nog wel de kwaliteit van de schoolfeesten en klasseavonden een rol, kon ik me zo voorstellen.
Tja, dat moest dan wel tot botsingen leiden met papa en mama, die natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs, het slagingspercentage en de gemiddelde rapportcijfers veel belangrijker zouden vinden.
Nou, dat had ik dus mooi mis. Zonder dat haar ouders ook maar enige sturing hoefden te geven koos kleindochter voor de school die papa en mama (en opa en oma) ook gekozen zouden hebben. De school waar haar oudere zusje ook al heen ging. Een kleinschalige school, waar de leraren alle kinderen nog bij naam kennen, waar orde, netheid en gedrag (in mijn lagere schooltijd kreeg je daar cijfers voor) nog als belangrijk gelden. Leerlingen moeten in tussenuren op het terrein blijven en kunnen dus niet Albert Heijn onveilig maken, pesterijen worden meteen de kop ingedrukt, wie rommel weggooit wordt op de vingers getikt, dat soort dingen. Het was warempel mijn kleindochter zelf, die opmerkte dat het er op deze school allemaal zo netjes uitzag.
Wat voor mijn kleindochter en haar ouders gelukkig totaal geen rol hoefde te spelen is de vraag of de door haar gekozen school als een 'witte' of een 'zwarte' school bekend staat. Ten oosten van de IJssel wonen relatief weinig mensen met een migratie-achtergrond, zoals dat tegenwoordig heet. Daarom zijn er voor zover ik weet geen specifiek zwarte scholen. En dus ook geen witte. Alleen gemengde. Zwart-wit, zal ik maar zeggen.
De schoolkeuzeperikelen van kleindochter deden mijn gedachten terug dwalen naar een dikke vijftig jaar geleden, toen ik zelf voor de overstap naar het voortgezet onderwijs stond. Voor mij en mijn klasgenoten geen open dagen op of klassebezoeken aan verschillende onderwijsinstituten. De schoolkeuze was immers al door de meester van de zesde klas, meester De Jong, gemaakt. Zo ging dat toen. Als kind had je er weinig over te zeggen, of je naar de HBS, de ULO of de ambachtschool/huishoudschool ging. Ik protesteerde dan ook niet, toen ik naar de brugklas van de Rijksscholengemeenschap in Lochem werd gestuurd. Ook al moest ik, om daar te worden geaccepteerd, elke vrije zaterdagochtend naar Lochem om voorbereidend onderwijs volgen. Dat gold niet alleen voor mij, maar voor alle kinderen die van buiten Lochem kwamen. Maar alleen voor hen. Hoewel nog niemand het woord allochtoon kende was die RSG al een gemengde school. Je had er leerlingen uit Lochem en je had ze van daarbuiten. Die laatsten waren de boeren. En de Lochemers, keken daar behoorlijk op neer. Achteraf gezien best gek, dat ik het daar zó naar mijn zin had, dat ik er nog een extra jaartje heb aangeplakt.

Tref- en informatiepunt voor mantelzorgers in Bronckhorst

BRONCKHORST/ZELHEM - Op dinsdagochtend 7 maart is er een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 'De Smoks', Markt 21-23 in Zelhem, van 14.00 – 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen dat maar al te goed.

Mantelzorgcafé
Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. Dé plek om andere mantelzorgers te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. De mantelzorgconsulent is gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan ieders vragen beantwoorden.

Op de volgende momenten kunnen belangstellenden terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdagochtend 6 april en 1 juni in het Meestershuis in Vorden en op dinsdagmiddag 9 mei in Zelhem in 'De Smoks', Markt 21-23 van 14.00 – 15.30 uur.

Informatie
Alle gegevens over deze bijeenkomsten zijn ook vinden op de website. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt u aangeboden. Meer weten? Bel of mail.