Contact Zutphen-Warnsveld

15 juni 2017

Contact Zutphen-Warnsveld 15 juni 2017


Eerste exemplaar presentatiegids Bokbierdag overhandigd aan wethouder

Oege Bosch bekijkt de presentatiegids terwijl Cor ten Barge een bokbiertje inschenkt. In het midden Murat Nergiz, hoofdsponsor. Foto: Meike Wesselink

Zutphen - Terwijl in de Burgerzaal de voorbereidingen voor de haringparty in volle gang zijn, overhandigt Cor ten Barge voor de ingang het eerste exemplaar van de presentatiegids voor Bokbierdag 2017 aan wethouder Oege Bosch.

Door Meike Wesselink

Ook Murat Nergiz krijgt een exemplaar aangereikt. Nergiz is met zijn uitzendbureau Buro MK hoofdsponsor van Bokbierdag. "We zijn een landelijk uitzendbureau, gespecialiseerd in de zorg. First supplier voor GGNet en met goede relaties met onder andere RIWIS en Tactus. Natuurlijk willen we met ons hoofdsponsorschap naamsbekendheid krijgen, maar we vinden het ook heel waardevol om een steentje bij te dragen aan een Zutphens evenement met landelijke allure", aldus de nét niet in Zutphen geboren, maar wel getogen Nergiz.

Landelijke allure heeft het evenement zeker en wellicht dit jaar nog een beetje extra. Organisator Cor ten Barge is volop in onderhandeling om de landelijke presentatie van de Nederlandse bokbieren naar de Zutphense Burgerzaal te halen en lijkt daar in te gaan slagen. Ondanks dat er dit jaar voor het eerst geen optocht is. "Daar hebben we ons inmiddels bij neergelegd, maar we gaan echt wel zorgen dat er leuke activiteiten op de Zaadmarkt te beleven zijn. Een beetje in de geest van de nostalgische optocht met onder andere een bierbrouwdemonstratie. En we hopen dat de ondernemers dit jaar de winkels opengooien. Dan kunnen de bezoekers mooi op tijd komen en bruist het allemaal toch nog een beetje extra", aldus de man niet niet voor één gat te vangen is en zeker is van zijn zaak dat zich volgend jaar weer gewoon een nostalgische optocht door de stad slingert.

In het net uitgekomen presentatieboekje staan artikelen over sponsoren en over Bokbierdag. Alle sponsoren worden in het boekje vermeld dat binnenkort te downloaden is via de site. Bokbierdag zelf wordt dit jaar gehouden op 8 oktober 2017 met ook op de zaterdag ervoor verschillende activiteiten.


www.bokbierdag.nl

Jeugdsportfonds

Zutphen - Naast de Meedoen-regeling en stichting Leergeld, sluit Zutphen zich aan bij het Jeugdsportfonds om nóg meer kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen aan het sporten te helpen.

Gemeente Zutphen heeft daartoe zelf 5000 euro gestoken in het sportfonds. Met dit bedrag kunnen twintig kinderen geholpen worden. Jeugdsportfonds heeft daar nog eens 2000 euro bij bovenop gezet, waardoor 28 kinderen kunnen worden begeleid naar sport. 28 kinderen op 766 kinderen die in Zutphen opgroeien in een gezin met een inkomen onder het sociaal minimum, lijkt misschien een fractie, maar het betreft hier dan ook een pilot van een jaar. De aanvraag voor het Jeugdsportfonds kan -anders bij stichting Leergeld en de Meedoen-regeling- niet door de kinderen of ouders zelf worden aangevraagd, maar gebeurt door een professional, zoals via buurtsportcoaches die actief zijn in Zutphen. Wethouder Annelies de Jonge: "Het Jeugdsportfonds is een aanvulling op stichting Leergeld dat tegen een plafond aanloopt. De stichting zou wel meer kinderen willen helpen, maar kan het eenvoudigweg niet vanwege financiële krapte. Daarom is het fijn om de samenwerking met het Jeugdsportfonds aan te gaan. Het is geen initiatief ter vervanging, het is ter aanvulling."

Op donderdag 29 juni wordt de samenwerking met het Jeugdsportfonds officieel gemaakt met een ondertekening. Sportverenigingen, kinderen en betrokkenen van professionele instanties die werken met kinderen kunnen bij de ondertekening aanwezig zijn. Na de ondertekening vindt een presentatie plaats over het Jeugdsportfonds. Aanmelden kan via: n.caliskan@zutphen.nl

Educatieve website

Vrijdag 16 juni presenteert het Regionaal Archief Zutphen de educatieve website, welke twee lesbrieven biedt voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. De site is vormgegeven met (historische) beelden van Zutphen en getekende figuren, ontworpen door ToonWorkz.

Meidenteam Baudartius Nederlands kampioen veldvoetbal scholen

Het meiden schoolteam veldvoetbal van het Baudartius College. Foto: PR

ZUTPHEN/AMSTERDAM - Met een wervelende eindshow is de landelijke finale van Olympic Moves afgesloten. De finale van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland vond vrijdag 9 juni plaats in en rond het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ruim zesduizend middelbare scholieren gingen de uitdaging met elkaar aan voor het kampioenschap voor scholen. In vijftien sporten en in verschillende categorieën konden er aan het einde van dag maar liefst tachtig kampioenen worden aangewezen. Het Baudartius college won met het schoolteam het 'veldvoetbal meisjes'. Uniek, want sinds de oprichting was de school er nog nooit in geslaagd in de prijzen te vallen bij het veldvoetbal.

Het team dat tweede werd in de poule wist zich knap door de halve finale te knokken. Het OSG Willemsblau, met veel speelsters van profclub Telstar, werd na strafschoppen verslagen. Keepster Ilse Alferink speelde hierin een hoofdrol door twee strafschoppen te stoppen. Toen de finale tegen het Den Hulster College uit Venlo. Hier was in de poule met 1-0 van verloren. De meiden beseften dat ze dicht bij een historische prestatie waren en na tien minuten spelen was het nieuwkomer Femke te Bokkel die via de binnenkant van de paal binnen schoot.

Deze voorsprong werd niet meer weggegeven en de titel was een feit.

Schoolteam veldvoetbal
Het team bestaat uit Renee van Wering, Femke te Bokkel, Pleunie Vegting, Noa Spiegelenberg, Fleur Evers, Ilse Alferink, Sanne Ten Brinke, Sharissa Donderwinkel, Yvette Ziggers, Larissa Venema, Ilse Jurriens, Kim Saalmink, Zoë de Vries en Marit Auee. Zij worden gecoacht door Hiele van Valburg en Teun van Brummelen.

Openingsceremonie finale
Olympic Moves is een initiatief om jongeren binnen de schoolomgeving (opnieuw) kennis te laten maken met verschillende sporten en het plezier van samen sporten te laten beleven. "Ondanks de regen straalt het plezier er vanaf", aldus Maartje Paumen te midden van duizenden sportieve scholieren. De Olympische hockeykampioene ontstak de vlam tijdens de openingsceremonie van de finale van Olympic Moves.

Grootste schoolsport- competitie van Nederland

Na de openingsceremonie, waarbij tevens danser Juvat Westendorp zijn moves showde, ging de finale van de grootste schoolsportcompetitie van Nederland van start. Ruim 6.000 deelnemers gingen de uitdaging aan om met hun school kampioen van Nederland te worden. De leerlingen kwamen uit in 15 verschillende sporten waarbij ook een aantal heel bijzondere sporten zoals ultimate frisbee, floorball, mini trampoline en streetdance. De overige sporten zijn atletiek, badminton, handbal, hockey, korfbal, softball, streetball, tennis, veldloop, voetbal en volleybal. De deelnemers hebben zich via 75 regionale finales geplaatst voor deze eindstrijd. De huldiging van de kampioenen vond plaats aan het einde van de middag.

Olympic Moves
Olympic Moves is van groot belang voor de schoolsport in Nederland. Want 8 op de 10 Nederlandse kinderen op de basisschool doet aan sport, maar eenmaal op het voorgezet onderwijs stopt een aanzienlijk deel met sporten. Bij het verlaten van de middelbare school, sport bijna de helft van alle jongeren helemaal niet meer.
Het doel van Olympic Moves is om jongeren tussen de 12 en 19 jaar binnen de schoolomgeving (opnieuw) kennis te laten maken met verschillende sporten. Met Olympic Moves beleven jongeren plezier in het samen sporten en raken geïnspireerd om te blijven sporten.

Olympic Moves is een initiatief van KVLO, NOC*NSF, Coca-Cola en Zilveren Kruis.

Prijsvraag met als doel meer werkgelegenheid

ZUTPHEN - Meedenken over manieren om mensen aan (betaald) werk te krijgen, is meer en meer een vraag geworden die ook buiten het gemeentehuis wordt gesteld. Ondernemersnetwerk De Maatschappij heeft samen met Gemeente Zutphen een prijsvraag in het leven geroepen om innovatieve ideeën te verzamelen die heel concreet werkplekken opleveren; Zjobs, Win & Begin.

De gemeente startte al eerder met het innovatiefonds waarbij het vouchers uitloofde voor 2.500 euro, 5.000 euro en 10.000 euro voor innovatieve werkgelegenheidsprojecten. Ondernemersnetwerk De Maatschappij geeft het innovatiefonds nu opnieuw een zetje door het een gezicht te geven. Voorzitter van De Maatschappij, Michael Amende: "Tot 1 september kunnen ondernemers, werkgevers, particulieren én werkzoekenden hun idee inzenden. Onder leiding van juryvoorzitter Annelies de Jonge worden uit de inzendingen de beste vijf gekozen die zich tijdens het Prinsjesdagontbijt op 19 september 2017 mogen presenteren. De gasten aan de ontbijttafel beslissen wie de de eerste-, tweede- en derde plaats in de wacht sleept. Het is de bedoeling dat het prijzengeld daadwerkelijk in het project gestopt wordt."

Werkgelegenheidswethouder Annelies de Jonge is maar wat blij met initiatief. "Het past perfect binnen de doelstellingen van het Aanjaagteam Werkt om ook anderen te stimuleren om mee te denken. Het zoeken naar werkgelegenheid is niet meer alleen een overheidsvraagstuk, maar een vraag die ook speelt bij ondernemers. Daar zijn we heel blij mee. Tussen de inzendingen zitten ongetwijfeld een paar parels. Maar ook als dat niet zo is; stel dat er door de prijsvraag vijf mensen aan het werk geholpen worden, dan is het alleen maar goed."

Innovatieve ideeën die concreet werkplekken opleveren

Voor De Maatschappij gaat het Prinsjesdagontbijt het vijfde achtereenvolgende jaar in. Amende: "Voor deze editie wilden we iets speciaals bedenken en dat willen we met de prijsvraag doen. We zullen de prijsvraag binnen de eigen netwerkorganisatie, maar ook bij andere ondernemersverenigingen onder de aandacht brengen en hopen dat dit veel inzendingen oplevert."

De Maatschappij is een netwerkorganisatie van mensen die werken binnen bedrijfsleven, openbaar bestuur en kennisinstellingen. Door verder te kijken dan de eigen instelling, hopen de deelnemers elkaar te inspireren. Kijk voor meer informatie over de prijsvraag op onderstaande site.


www.zjobs.nl

Finaleavond Hart voor de Achterhoek in Hanzehof

Finaleavond in de Hanzehof in Zutphen. Foto: PR

ACHTERHOEK - Tijdens de finaleavonden op 6 en 8 juni is de uitslag van Hart voor de Achterhoek bekend gemaakt en zijn de cheques uitgereikt aan de deelnemende verenigingen en stichtingen. De finaleavonden vonden plaats in theater De Storm in Winterswijk en theater De Hanzehof in Zutphen. Zwembad in den Dennen uit Vorden is met 744 stemmen de grote winnaar, gevolgd door de Vlearmoesbus uit Neede met 538 stemmen en Atletiekvereniging AVA'70 uit Aalten. Het aanwezige publiek bepaalde welke vereniging of stichting de leukste campagne had bedacht voor het werven van stemmen. Prikkelz uit Groenlo en de Needse Gymnastiekvereniging gingen er met de originaliteitsprijs vandoor en wonnen 250 euro bovenop het bedrag dat zij via Hart voor de Achterhoek hebben verkregen. op de website is een overzicht te vinden van alle deelnemende verenigingen en stichtingen en het bedrag dat zij ontvangen.

Hart voor de Achterhoek is de nieuwe vorm van het sponsor- en donatiebeleid van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Van 9 tot en met 26 mei 2017 konden leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek hun stem uitbrengen op de vereniging of stichting die zij een warm hart toe dragen. Elk lid kon daarbij 5 stemmen uitbrengen. Na sluiting van de stemperiode werd het totaalbedrag van 400.000 euro gedeeld door het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Bijna 15.600 leden van de bank gaven gehoor aan deze oproep: zij brachten in totaal 77.970 stemmen uit. Dit maakte dat elke uitgebrachte stem ruim 5 euro waard is.

"We hadden van tevoren niet kunnen bedenken dat Hart voor de Achterhoek zo'n succes zou worden", aldus directievoorzitter Jan ten Hove. "Uit het aantal aanmeldingen voor de informatieavonden voor verenigingen en stichtingen in februari en maart, bleek al snel dat er een grote belangstelling was. Fantastisch om te zien dat deze voor ons nieuwe actie zo goed ontvangen werd in de regio, en dat zoveel leden hun stem hebben uitgebracht op hun favoriete club!".

Finaleavond in theater De Storm in Winterswijk. Foto: PR

Aandeel in elkaar
Verenigingen en stichtingen zijn een belangrijke basis voor leefbaarheid en vitaliteit in de Achterhoek. Om die reden investeert Rabobank Noord- en Oost Achterhoek al jarenlang in het lokale verenigingsleven. Met Hart voor de Achterhoek hebben leden van de bank hun aandeel in de bijdrage die deelnemende verenigingen en stichtingen ontvangen.

Hart voor de Achterhoek 2018
Ook in 2018 organiseert Rabobank Noord- en Oost Achterhoek de actie Hart voor de Achterhoek. Verenigingen en stichtingen die voor deelname in aanmerking komen, ontvangen begin volgend jaar een uitnodiging. Meer informatie over Hart voor de Achterhoek is te vinden op de website.


www.rabobank.nl/noa

Zutphen Promotie en Walburgiskerk laten replica boek Copernicus vervaardigen

Exacte replica van het boek, inclusief lessenaar gemaakt door Trajectum. Foto: PR

Voor het eerst te zien tijdens Internationale Hanzedagen

ZUTPHEN - De middeleeuwse bibliotheek De Librije in Zutphen beschikt over een uniek boek: een eerste druk van Copernicus' De Revolutionibus Orbium Coelestium uit 1543. De Walburgiskerk en Zutphen Promotie hebben de handen ineengeslagen om dit boek aan een groot publiek te tonen. Gezamenlijk hebben zij daarom een exacte replica laten vervaardigen, inclusief lessenaar gemaakt door Trajectum. De replica is voor het eerst te zien tijdens de Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen van 15 t/m 18 juni.

Eerste druk van Copernicus' De Revolutionibus Orbium Coelestium uit 1543. Foto: PR

De Revolutionibus is het belangrijkste werk van sterrenkundige Copernicus. Hierin zette hij voor de eerste keer uiteen dat de aarde om de zon draait en niet andersom. In het voorjaar van 2018 – 475 jaar na de eerste druk – worden Copernicus en dit boek in Zutphen twee maanden lang in de schijnwerpers gezet. Rondom de thema's zonnestelsel en heelal wordt er een cultureel en wetenschappelijk programma georganiseerd. Met onder meer sterrenkijkavonden, symposia en een boektentoonstelling.

Regionaal Archief lanceert educatieve website

Twee hoofdpersonen uit de lesbrief, geliefden Hendrik van Keppel en Hendrikje op de Korenmarkt, lopen over de Groenmarkt. Vormgegeven door ToonWorkz.

Historische beelden en getekende figuren

ZUTPHEN - Vrijdag 16 juni zal de educatieve website van het Regionaal Archief Zutphen gepresenteerd worden. De website biedt twee lesbrieven aan voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Aan de hand van Middeleeuwse archiefstukken kunnen ze op deze site het leven van een Hanzekoopman onderzoeken en zo de boeiende periode van de Hanze ontdekken.

Deze dag zullen drie leerlingen van het Isendoorn College in een generale repetitie de lesbrief aan een laatste test onderwerpen. Daarna zal programmamanager erfgoed Hendrik Haafkens de site officieel lanceren.

De Hanzelesbrief
De Hanzelesbrief is speciaal ontwikkeld om leerlingen van het voortgezet onderwijs op een actieve manier kennis te laten met de Hanze en de Middeleeuwen. De inhoud, die draait om het leven van Albert op de Korenmarkt, is gebaseerd op historisch onderzoek van Jeroen Benders. Albert heeft écht bestaan, waardoor de geschiedenis tot leven komt. De lesbrief is lesstofvervangend want na het maken van de lesbrief, hebben de leerlingen de verplichte stof over dit onderwerp volledig behandeld. In samenwerking met educator Jessie Jongejans en studio Toonworkz is deze lesbrief nu verwerkt in een moderne, educatieve site.

De educatieve site is vormgegeven met een combinatie van (historische) beelden van Zutphen en getekende figuren, die zijn ontworpen door ToonWorkz.

Spieren voor Spieren Rally: een topdag met 15.000 euro opbrengst

De zesjarige Daan Mus met de cheque van 15.000 euro met naast hem Jochem Uytdehaage. Foto: PR

GORSSEL - De Spieren voor Spieren Rally heeft zich definitief gevestigd onder de populaire rally's van Nederland. De derde editie van de rally, georganiseerd door Rotary Gorssel, bracht zaterdag 51 equipes aan de start. De opbrengst voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen kwam, mede dankzij de bijdragen van veel sponsoren uit de regio, uit op 15.000 euro.

De uitdagende tocht voerde door grote delen van de Achterhoek. In totaal reden de deelnemers in bijna vijf uur zo'n 160 kilometer onder schitterende weersomstandigheden – met een enkele bui.

Onder de deelnemers was een groot aantal klassieke en exotische auto's, waaronder talloze cabrio's. Dit jaar deden ook twee pre-war cassics mee, een Bentley Derby Special uit 1934 en een Alvis Speed 25 Tourer uit 1937. De stichting Spieren voor Spieren had twee oud-topsporters afgevaardigd naar de rally: Emiel Mellaard, Nederlands recordhouder verspringen indoor (8m23) als navigator en oud-topschaatser Jochem Uytdehaage, tweevoudig Europees- en Wereldkampioen, als bestuurder van een klassieke Mercedes-Benz.

Onder de deelnemers was een groot aantal klassieke en exotische auto's. Foto: PR
Rotary Gorssel voorzitter Leo Franke reikt de cheque van 15.000 euro uit aan Jochem Uytdehaage, met de familie Mus als getuigen. Foto: PR

Een opvallend detail aan de rally was deze keer het grote aantal jonge en beginnende rallyrijders onder de deelnemers. De winst in de sportklasse was voor de equipe Pothoven/Van Leusden in de vooroorlogse Bentley, de toerklasse werd gewonnen door Koen en Kasper van Ekeris (16).

Tot de bijzondere genodigden bij de prijsuitreiking behoorde de familie Mus uit Twello. De zesjarige Daan Mus heeft een spierziekte; met zijn moeder legde hij de deelnemers en het publiek uit hoe zijn leven met de ziekte er uitziet en dat de opbrengst van de rally goed terecht komt.

App InZutphen wijst de weg

Voorbeeld van een van de onderdelen van de app 'InZutphen'. Foto: PR

ZUTPHEN - Vanaf woensdag 14 juni 2017 vind je in de App Store en Google Play Store de app 'InZutphen'. Deze app laat zien wat er allemaal te beleven is in Zutphen én hoe je de stad makkelijk bereikt, ook tijdens de werkzaamheden. De app is tot stand gekomen door samenwerking van de Stichting Zutphen Promotie en de gemeente Zutphen. Hij is gratis te downloaden voor iOS en Android.

De InZutphen-app biedt handige functionaliteiten voor zowel inwoners als bezoekers van de stad, zoals een actueel overzicht van evenementen en activiteiten in Zutphen, inzicht in wegafsluitingen en omleidingsroutes, meldingen op je telefoon van de snelste routes, werkzaamheden, files, overzicht van beschikbare parkeerlocaties met het aantal vrije plaatsen (als deze informatie beschikbaar is), navigatie naar de gewenste parkeerplaats.

Beacon-technologie
De app InZutphen is ontwikkeld door het Zutphense bedrijf BalefireHQ en maakt gebruik van iBeacon-technologie. Op vele plekken in en rondom Zutphen hangen kleine apparaatjes, zogenaamde beacons. Dankzij deze apparaatjes kan de app je de snelste weg naar Zutphen wijzen. Op den duur zullen ook binnenstadsondernemers beacons inzetten om aan te sluiten op deze app. De beacons maken gebruik van bluetooth.

Unieke eenmalige vertoning documentaire Kissed by the grape

Wijnboeren nemen je mee naar hun biologische wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Foto: PR

ZUTPHEN - Vrijdag 16 juni om 20.30 uur vindt een unieke eenmalige vertoning van de wijndocumentaire Kissed by the grape plaats bij Luxor aan de Houtmarkt. Derrick Neleman, Zutphens eigen biowijnpionier met 10 internationale medailles op zak voor Neleman wijnen, maakte deze documentaire in 2008 samen met oud VPRO filmmaker Fred van Dijk.

Enthousiaste wijnboeren nemen je mee naar hun biologische wijngaarden in Italië, Spanje en Chili. Ze laten je kennismaken met hun unieke manier van werken en vertellen je alles over hun passie voor druiven en wijn. Met: Miquel A. Torres, Alvaro Espinoza, Natalino & Amadio Fasoli en wijnschrijver Harold Hamersma. Zij kregen hem allemaal: De kus van de druif.
De internationaal beroemde saxofoniste Candy Dulfer nam speciaal voor Kissed by the Grape de gepassioneerde soundtrack 'Oda al Viño' op.

Na afloop van de film, die ongeveer een uur duurt, is het voor bezoekers mogelijk vragen te stellen aan Derrick Neleman en Fred van Dijk, én is er een wijnproeverij van Neleman wijnen.

Burgemeester Annemieke Vermeulen lost eerste schot vogelschieten

Burgemeester Annemieke Vermeulen lost het eerste schot bij het vogelschieten. Foto: Joke de Vries

LEESTEN/WARKEN - De bezoekers van de Oranjefeesten Leesten-Warken genoten afgelopen weekend van het feestprogramma en het mooie weer. Na een hilarisch optreden van cabaretière Irene Van der Aart, volgde een optreden van de Band OFF Course. Op zaterdag opende burgemeester Annemieke Vermeulen, na het binnenhalen van de Schutterskoning en zijn gezin, het vogelschieten met een welgemikt schot. Terwijl de kinderen genoten van de piratenspelen, streden feestgangers om de prijzen voor ringsteken en vogelschieten. Aan het einde van de middag loste Jan Berenpas uit Warken het beslissende schot en werd als koning gehuldigd.

De nieuwe schutterskoning Jan Berenpas wordt gefeliciteerd door het bestuur. Foto: Joke de Vries
Ook kinderen vermaakten zich uitstekend tijdens het Oranjefeest. Foto: Joke de Vries
Burgemeester Annemieke Vermeulen lost het eerste schot bij het vogelschieten. Foto: Joke de Vries

Bouw woningen Noorderhaven

ZUTPHEN - De Knarrenhof gaat 51 seniorenwoningen bouwen in de Noorderhaven. De helft van de woningen is bestemd voor woongemeenschap de Naobers, de anderen worden onderdeel van een nieuw op te zetten woongemeenschap. Beide woongemeenschappen hebben het doel woningen te bieden aan senioren die er voor kiezen om met behoud van volledige privacy in een woongemeenschap te wonen, waar men op basis van goed nabuurschap met elkaar om wil gaan. Voor beide gemeenschappen geldt dat belangstellenden ingeschreven dienen te zijn bij de Knarrenhof. Er is ruimte voor nieuwe inschrijvingen. Op 27 juni is er een informatieavond. Aanmelden en informatie: naoberssecretariaat@gmail.com.

8 / 28

Fleur Tolman treedt op in Nr2 Jazzclub Lounge. Foto: PR

VORDEN - Wederom een jazzconcert met top-muzikanten om de hoek in de Achterhoek. Begeleid door The Groove Connection treden twee fantastische zangeressen, Doroni Alberti en Fleur Tolman, en vermaard fluitist Ronald Snijders op in het laatste concert van dit seizoen.

Actrice en zangeres Doroni Alberti is bekend geworden als zangeres van Gare du Nord maar treedt ook solo op theatrale wijze op. Ze staat erom bekend dat ze geen regels kent, jazz vermengt met andere genres en van het avontuur houdt. Fleur Tolman heeft een meer gevoelige en warme improvisatiestem die aan het Hilversums conservatorium is geschoold. The Groove Connection is haar vaste begeleidingsband en bestaat uit Frank Ong-Alok (gitaar), Erik Snellink (drums), Frank van Velthoven (bas), Ton-Herman Melis (toetsen) en Douwe Laansma (sax). Eerder dit jaar begeleidden ze in Nr2 trompettiste Saskia Laroo, en vocalisten Denise Jannah en Oscar Harris. Ook traden ze op met fluitist Ronald Snijders, die overigens vorige maand met zijn eigen begeleidingsband een spetterend concert gaf in Nr2. Het geheel wordt op poëtische wijze aan elkaar gepraat door Niek Hietbrink.

Kortom een afsluiting van het seizoen om niet te missen. De line-up voor volgend seizoen staat inmiddels ook vast en begint op 17 september met niemand minder dan Mathilde Santing, In de maanden daarna komen onder andere Hans Dulfer, Fra Fra Sound, Saskia Laroo & Warren Byrd en Mike del Ferro op bezoek in Vorden.

Nr2 Jazzclub Lounge is gelegen aan de Industrieweg nr2 in Vorden. De zaal gaat open om 15.00 uur. Entree 12,50 euro, inclusief exotische hapjes uit eigen keuken.

Filosoferen

Een liedtekst of boek kan je er toe brengen na te denken over het leven. Ik kan me herinneren dat we dat destijds ook al uitgebreid deden. We discussieerden over politiek en poëzie, over de zin van het bestaan. We bestudeerden vreemde teksten van The Beatles, lazen boeken als Gödel, Escher en Bach en Waren de Goden kosmonauten. Luisterden naar muziek van The Doors en Pink Floyd.

Onlangs kreeg ik van een van mijn trouwste aanleveraars het volgende gedicht. Ze omschreef het als een vraag aan haar gefingeerde vriend Huts, maar heeft daar nooit een bevredigend antwoord op gekregen. Een gedicht om te lezen en over na te denken.

H U T S

Wat is wat uit een softmachien
als knikkers langs de hemel jaagt?
Hoe heet het vuur, dat ongezien
van Mars af zielerust belaagt?
                 WAREN DE GODEN KOSMONAUTEN?

Waarnaar richt een ego zich
in strijd met alle knikkers?
Waarmee voedt zich een tegenlicht
van gedoofde flerrestikkers?
                 MAKEN DE GODEN SOMS OOK FOUTEN?

Welke baan beschrijft emotie?
Hoe wanhopig voelt de maan?
Waar blijven pijlen zonder notie?
Hoe lang duurt een stille varaan?
                 IS MUZE KLEUR OF TAAL?

Welk besluit weegt om het even?
Welk woord klinkt luider dan rood?
Hoeveel kost het nieuwe leven?
Hoezo sterker dan de dood?
                 HOE WERKT HET ALLEMAAL?

Corrie van Hoogmoed

(BERICHT VAN HUTS: Arche! Typisch astrogenomen
extra verte primidiepe meta-bolle physica.)

Persoonlijke beleving van wonen in de Hoven toen en nu

Buren gezocht voor groots
theaterproject
de Hoven

ZUTPHEN - Vanaf september 2017 zal er een groots theaterproject in de Hoven plaats vinden. Theatermaker Inès Kok brengt in samenwerking met buurtvereniging de Hoven een locatievoorstelling op de planken in juni 2018.

Inès vertelt: "De inhoud is gebaseerd op waargebeurde verhalen van bewoners uit de Hoven en zal gaan over de persoonlijke beleving van wonen in de Hoven toen en nu. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Een kans om je buurt en buren (beter) te leren kennen. We zoeken spelers in de leeftijd van 10-100 jaar die in de Hoven wonen. "

Toneelervaring is niet vereist. Voor het theaterproject is men op zoek naar mensen die kunnen dirigeren, zingen, dansen en andere kleinkunstenaars. Verder zal er een coördinatie- en creatieteam gevormd worden. Daarvoor worden mensen gezocht die handig zijn met PR, financiën, maken van kostuums, decorbouw, kaartverkoop, catering, make-up enzovoort.

Informatieavond
Op vrijdag 16 juni vanaf 19.30 uur is er een informatieavond in Dienstencentrum de Hoven, Mulderskamp 97. Men kan hier vrijblijvend naar toe komen om vragen te stellen, kennis te maken en zich aan te melden. Voor vragen en meer informatie mail Inès Kok of kijk op de website.

Muziek van componisten uit diverse Hanzesteden

ZUTPHEN - Op zondagmiddag 18 juni vanaf 15.30 uur geeft het Zutphens Barok Ensemble een concert in de St Elisabethkapel in Zutphen. De titel is 'Muziek uit de Hanzesteden', met muziek van componisten uit diverse Hanzesteden. Het wordt een afwisselend programma met strijkers, blazers en zangeres Saskia Vugts. Er is geen toegangsprijs, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd na het concert.

Tijdens het concert neemt het Zutphens Barokensemble u mee op een muzikale bootreis langs diverse Hanzesteden. De eerste bestemming: Hamburg, de stad waar Georg Philipp Telemann leefde en werkte. Er zullen enkele delen uit zijn ouverture 'Hamburger Ebb und Fluth' worden gespeeld. De Elbe wordt verder gevolgd richting Dresden, waar Bach's oudste zoon Wilhelm Friedemann verrassende muziek componeerde, en Stockholm waar muziek werd gecomponeerd door Johann Helmich Roman. Ook Lübeck wordt aangedaan met muziek van Franz Tunder. Hier zingt sopraan Saskia Vugts 'Ach Herr, lass deine liebe Engelein'. De reis eindigt in Londen met muziek van Henry Purcell.

Yara Beeks is Held van Eefde 2017

EEFDE - De tiende editie van de Helden van Eefde zit er weer op. De held van Eefde 2017 is Yara Beeks geworden. "Nog maar 12 jaar jong en dan al zo talentvol", aldus de jury. Yara vertolkte het liedje Lost van Anouk op een zeer gevoelige wijze. De tent naast het Hart van Eefde zat op donderdagavond 8 juni bomvol. De kandidaten met en zonder zangervaring waren zeer geconcentreerd om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ze werden muzikaal begeleid door muziekvereniging Concordia.

Kunst en Cultuur

Werk van Clara Elders in de spotlights

ZUTPHEN - Ditmaal is bij Sur le Pont de expositie te zien van Clara Elders. Een gevarieerde collectie van kijkkastjes, schilderijen, materiaalcollages, tekeningen en kleine objecten. In haar materiaalcollages combineert ze zelfgemaakte materialen zoals vilt en handgeschept papier met gevonden, gekregen en spulletjes uit bijvoorbeeld de natuur of de speelgoedwinkel. Clara weet deze 'gevonden voorwerpen' om de toveren tot waardevolle schatten.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden: maandag van 13.00 tot 17.30 uur en dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur.

Klassiek Liedconcert

ZUTPHEN - Vrijdagavond 16 juni zingt de bariton Frans Huijts liederen van Tsjaikovski en Poulenc. Hij wordt begeleid door de pianist Jan Willem Nelleke. Frans Huijts is hoofdvakdocent solozang aan het conservatorium in Rotterdam. De titel van het programma is: 'Homo Ludens'. Ook worden er werken voorgedragen van Paul Verlaine en August von Platen. Het concert zal plaatsvinden op Zaadmarkt 87 en het begint om 20.00 uur. Neem telefonisch contact op voor meer kosten en reserveren.

Expositie Eefdese fotograaf

ZUTPHEN - Afgelopen zondag 11 juni heeft 't Atrium Zutphen een nieuwe expositie geopend, dit keer van Eefdenaar Guus Lemain. De expositie is t/m 21 juli 2017 te zien op donderdag en zaterdag tot 15.00 uur . De toegang is gratis.

Als (hobby)fotograaf is hij altijd op zoek naar een mooi lijnenspel of een mooie kleurencombinatie. Dat kan zijn in objecten, de natuur of architectuur.
Zijn liefde voor de fotografie speelt al meer dan dertig jaar een rol in zijn leven. De foto's zijn voor hem pakkend, creatief, vertellen een verhaal óf roepen juist vragen op. Guus houdt van puur. De foto's zijn dus niet bewerkt. Wel kiest hij soms voor een uitsnede of een nét andere beeldverhouding.

Herdenking omgekomen politie- medewerkers in Tuin van Bezinning

Kranslegging tijdens de tiende herdenking in 2015 waar tevens Koning Willem Alexander aanwezig was. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gerard Kiezebrink

WARNSVELD - Korpschef Erik Akerboom bezocht donderdag 8 juni de twaalfde herdenking in de Tuin van Bezinning achter het Koetshuis van Huis 't Velde in Warnsveld. Tijdens deze jaarlijkse plechtigheid worden politiemensen herdacht die tijdens hun dienst om het leven zijn gekomen. Er worden, ook door nabestaanden, kransen gelegd. Helaas moet er dit jaar een naam in de Tuin van Bezinning worden bijgeschreven. Op 9 januari 2017 overleed Mario Prosperi (36) uit de Eenheid Den Haag aan de gevolgen van een ongeval tijdens de jaarwisseling.

Naast de korpschef spraken tijdens de herdenking ook Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, en Michel Beekhuis van de Eenheid Oost-Nederland.

De Tuin van Bezinning is een nationaal monument. De politie richtte het op voor de herdenking van en als eerbetoon aan politiemensen die tijdens de uitoefening van hun werk door een ongeval of geweld zijn omgekomen.

Column

Galafeest Baudartius

Het einde van de schoolcarrière in Zutphen nadert voor de hippe dochter. Deze week - op woensdag - krijgt ze te horen of ze geslaagd is. Zo spannend als het indertijd voor haar vader was zal het niet worden. Want over resultaten hebben we niets te klagen. Er is slechts één ding spannend: de gala-avond.

Als enige man in een vrouwenhuishouding rolde ik de afgelopen maanden van verbazing in verbazing. Ik keek mij werkelijk de ogen uit. Hoe druk kun je als dames zijn met een galajurk? Ongelofelijk. Ik was er zo klaar mee, maar naar mijn advies wilden ze geen van allen luisteren. En nog belangrijker, ik mag me er ook helemaal niet meer mee bemoeien. Vernietigende blikken leerden mij al snel dat ik daar geen verstand van heb. De boodschap is duidelijk. En toen die jurk dan eindelijk geregeld was ontstond er een nieuw probleem, de schoenen. Ik heb de afgelopen weken veel, heel veel dozen voorbij zien komen. Bizar, ik wist niet eens dat er zoveel damesschoenen met hoge hakken bestonden! Maar ook dit kwam uiteindelijk goed. Volgende probleem: de sieraden. Zo keuvelden de huisgenoten met al hun grote uitdagingen richting afgelopen vrijdagavond. En daar op de rode loper bij vesting Bronsbergen kwamen alle koopbeslissingen uiteindelijk samen. Maar van het uiteindelijke resultaat stond ik dan ook versteld; wat liep ze er mooi bij en wat liep ze te stralen. Mevrouw Bombeld en ik waren meer dan trots op onze grote meid.
Het waren overigens een paar interessante uurtjes daar op de trappen van Bronsbergen. Want naar zo'n gala kom je natuurlijk niet op de fiets. Alles gaat in stijl, dus kom je in een grote, luxe auto, liefst zo'n Amerikaanse slee van een meter of acht. Of heel uniek met een tractor, een afgedankte brandweerauto uit Gorssel, een koets, een Amerikaanse politieauto of in een Japanse riksja voortgetrokken door dubbele mankracht. En als jouw groep medefeestgangers allemaal niet in deze voertuigen past, huur je gewoon een halfopen sightseeing bus.Een groepje schoolverlaters vond het blijkbaar wat stilletjes onderweg. Zij namen voor deze gelegenheid hun eigen dweilorkest met de naam 't Spul(t) mee. En zo vormden alle examenkandidaten met hun extravagante voertuigen een bonte parade. Mevrouw Bombeld en ik hebben ons uitstekend vermaakt, daar bij de entree van de galalocatie. Het weer was geweldig en de heren en dames zagen er allemaal piekfijn uit. De complimenten.
Maar een dag later ontstond er toch een domper op de feestelijkheden. Enkele gasten konden zich niet gedragen en hebben in de horecagelegenheid de nodige vernielingen aangericht. Compleet zinloos. Honderden mensen op social media spraken er in het weekend schande van. Een domper op zo'n mooie avond, wat bezielt die daders toch?

Burgemeester legt laatste klinker nieuwe terras Overtuin

Annemieke Vermeulen legde de laatste klinker in het terras, met hulp van Melle. Foto: PR

WARNSVELD - Op zondag 11 juni was het zover. Na ruim een maand hard werken kan men bij de Overtuin genieten van een nieuw aangelegd terras. Een van de wensen was een vlakker terras, zodat de verschillende opstapjes zouden verdwijnen. Nu ligt er een egaal opgehoogd terras met een nieuw pad naar de tuin, een uitkomst voor mensen met een hulpmiddel of die slecht ter been zijn. Reden voor een bescheiden feestje. Burgemeester Annemieke Vermeulen legde de laatste klinker in het terras, met hulp van Melle (zoon van locatiemanager Sanne Muurling van Huis Welgelegen).

Wie het kersverse terras wil bekijken en de tuin wil bezoeken, op zondag 18 juni is de buitenplaats weer opengesteld. In de galerie gevestigd in de oude boerderij is dan ook de expositie Vrouw in beweging van Tine Boelens te bezichtigen. Tine is 83 jaar oud en schildert sinds 30 jaar. Het laatste jaar is er een grote productie ontstaan met spontaan en abstract werk.

Annemieke Vermeulen legde de laatste klinker in het terras, met hulp van Melle. Foto: PR

De expositie is te zien tot en met 2 juli. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

Clinic door Freestyler Josh tijdens voetbalmarathon Warnsveldse Boys

Freestyler Josh gaf tijdens deze dag een aantal clinics. Foto: PR

ZUTPHEN - Op zaterdag 10 juni vond de eerste editie van de marathondag bij de Warnsveldse Boys plaats. Tijdens dit succesvolle sportevenement konden zelf samengestelde teams het 1e heren elftal uitdagen in een zeven uur durende voetbalmarathon. De sportdag voor jong en oud wordt jaarlijks georganiseerd om geld op te halen voor de club. Met de opbrengst van de eerste editie worden nieuwe trainingsmaterialen aangeschaft. Naast de voetbalmarathon waren er diverse activiteiten georganiseerd op de omliggende velden. Zo gaf Freestyler Josh een aantal clinics die mede mogelijk werden gemaakt door Schoonmaakbedrijf Glans, hoofdsponsor van v.v. Warnsveldse Boys

Genieten van de mooie omgeving

WARNSVELD - Op 12 augustus wordt door de Wandelkring Warnsveld een wandeltocht georganiseerd, met keuze uit de volgende afstanden: 5, 10, 15, 20, 25 en 30 kilometer. De start is om 9.00 uur. De wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving van Zutphen en Warnsveld. Startplaats: Warnsveldse Boys, Veldersebosweg 30 in Warnsveld. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

Fiets4Daagse Jong Gelre

VORDEN - Van maandag 3 tot en met donderdag 6 juli organiseert Jong Gelre Vorden-Warnsveld de 39ste editie van de Fiets4daagse. Van maandag tot en met donderdag wordt er elke avond een andere route uitgezet van ongeveer 25 kilometer door de mooie landelijke en bosrijke omgeving van Vorden en omstreken. De routes gaan dit jaar in de richting van Klein Dochteren, Delden/Bekveld, Varssel/'t Zelle en Almen/Velhorst. Starten kan tussen 18.00 en 18.30 vanuit het Dorpscentrum te Vorden. Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro voor vier avonden inclusief medaille en 5 euro exclusief medaille. Er kan eveneens gekozen worden om per avond mee te fietsen, opgeven kan dan op de avond zelf. De inschrijfkosten bedragen 2 euro per avond. Onderweg wordt er voor drinken en een lekkere versnapering gezorgd. Opgeven voor de hele Fiets4Daagse kan vanaf maandag 3 juli bij de start van de Fiets4Daagse. Voor inlichtingen stuur een mail.

Zomerconcerten Excelsior

WARNSVELD - Excelsior sluit haar seizoen dit jaar af met twee zomerconcerten. Het concert in Warnsveld is op zaterdag 17 juni om 11:30 uur op de Dreiumme (bij slecht weer in 't Warnshuus). Het tweede zomerconcert is op vrijdagavond 23 juni om 19:00 uur op de Houtmarkt in Zutphen. Het orkest zal een gevarieerd programma voor u ten gehore brengen waarin onder andere solisten op klarinet, vibrafoon en trompet van zich laten horen. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Focus op Warnsveld

Aanpak armoede en schuld

ZUTPHEN - Voor de komende vier jaren is er nieuw beleid geschreven om armoede en schuldenproblematiek te lijf te gaan. Het beleidsplan is geschreven aan de hand van de in kaart gebrachte armoede en schuldenproblematiek in Zutphen. Het voorstel moet nog door de raad.

Er is gekozen voor een opzet om armoede en schuldenproblematiek gelijktijdig op te pakken, omdat het ene vaak samenhangt met het andere. Naar aanleiding van analyse, ervaringen in de uitvoering, ontwikkelingen en gesprekken met de doelgroep, is een aantal speerpunten naar voren gekomen.

Kinderconferentie
"Een van de belangrijkste punten uit het document is wat mij betreft het terugdringen van armoede onder kinderen", aldus wethouder Annelies de Jonge. "We zijn ervan geschrokken dat zoveel kinderen in Zutphen nog onder het sociaal minimum leven. Daarom starten we met een kindpakket. Ouders en bijvoorbeeld onderwijzers kunnen goed aangeven wat kinderen nodig hebben, maar kinderen zelf kunnen dat het beste. Daarom organiseren we een kinderconferentie, waarna we het kindpakket gaan samenstellen."

Het college wil voor de komende vier jaren alleen al voor de kinderen ruim 950.000 euro investeren.

Meedoenregeling
Een ander opvallend punt uit het voorstel is om de grens voor de Meedoenregeling op te hogen. Mensen die minder dan 130% van het sociaal minimum verdienen, maken volgens het nieuwe beleid aanspraak op de Meedoenregeling en kunnen met de regeling meedoen aan culturele, sportieve en maatschappelijke activiteiten. Mensen die vanuit een uitkering terugkeren naar betaald werk, kunnen vanwege de armoedeval waarin ze terechtkomen vaak geen geld vrijmaken voor deze activiteiten. Met het ophogen van de grens, wil het college dit voorkomen.

Schulddienstverlening
Het laagdrempeliger maken van schulddienstverlening is nog een punt hoog op de agenda. Om het voor meer mensen mogelijk te maken om iets in de vorm van schuldhulpverlening aan te bieden, moet het gemakkelijker worden om toegang tot hulp te kunnen krijgen. Projecten als SchuldHulpMaatjes, budgetcoaching, het onder de aandacht brengen van sites die zelfhulp bieden bij schuldenproblematiek, maar ook om de nazorg te waarborgen, wil het college 300.000 euro uittrekken. Ook vroegsignalering van huurachterstanden blijven inzetten, is een voornemen.

Medewerkers van Perspectief en woonbedrijf Ieder1 zoeken hierbij contact met huurders die een beginnende huurachterstand hebben om te kijken waar hulp kan worden geboden. De Jonge: "Door dit als pilot uit te voeren, is het aantal huurschulden drastisch verlaagd. We gaan vroegsignalering dan ook structureel invoeren en zelfs uitbreiden met energiemaatschappijen en hopelijk ook de Belastingdienst."

In totaal wordt er voor de komende vier jaren ruim 1,3 miljoen euro uitgetrokken. "En dan hebben we ook nog wensen op de lijst die niet meteen geld kosten, maar waar we nog wel aan moeten trekken", aldus De Jonge. "Zo moet de samenwerking tussen de verschillende partijen, denk aan scholen, Het Plein, het CVJO, buurtcoaches, nóg beter en moeten we erop inzetten om de doelgroepen beter te bereiken."

Begin zomer wordt het beleidsvoorstel besproken met de raad.


ZutphenEnergie opent eerste zonnepark op 17 juni

De zonnepanelen liggen inmiddels allemaal op het dak van de schuur van Berends Dairy in Warken. Foto: PR

WARNSVELD - Zaterdag 17 juni is het zover: dan wordt het eerste Zutphense zonnepark 'Zonnepark Warken 1' aangesloten op het elektriciteitsnet en daarmee geopend. Wethouder Oege Bosch verricht de openingshandeling om 10.30 uur op het erf van Berends Dairy, Lage Lochemseweg 10 in Warnsveld. De zonnepanelen liggen daar inmiddels al op het dak van de schuur. Momenteel worden de laatste handelingen verricht om de aansluiting mogelijk maken.

Het is het eerste park dat door een collectief is opgezet: 72 leden hebben samen 600 panelen aangeschaft. De provincie Gelderland heeft de aanschaf van de panelen met subsidie ondersteund.

Zonnepark Zutphen valt onder ZutphenEnergie, die de stroom verkoopt aan huishoudens in Zutphen, Warnsveld en Leesten. Het zonnedak met een vermogen van 165 kW piek levert naar verwachting genoeg stroom voor 50 huishoudens.
Voor meer informatie, zie de website.


www.zetenergie.nl

Meedenken over het IJssellandschap

ZUTPHEN - In het kader van de IJsselbiënnale wil de stuurgroep IJssel mensen uitnodigen om verhalen te komen vertellen over de relatie tussen mensen, de rivier en het landschap. "We zijn nieuwsgierig naar de ervaringen van bewoners van jong tot oud en van verschillende gebruikers. Hiermee willen we de waardevolle eigenschappen van het IJssellandschap achterhalen.", aldus een woordvoerder van de stuurgroep.

Er is altijd veel dynamiek rondom de IJssel geweest, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Ook in de toekomst zullen er aanpassingen nodig zijn om een prettig, waardevol, gezond en aantrekkelijk landschap te houden. Daarom nodigt de Stuurgroep bewoners uit om zich aan te melden voor een gesprek op dinsdag 27 juni van 9.30 tot 15.30 uur. Het gaat om het IJssellandschap aan weerszijden van de rivier tussen Zutphen, Brummen en Bronkhorst.

Aanmelden
Graag ontvangen wij uw aanmelding via ellen.wilms@tauw.nl of 06-29366759. Daarna ontvangt u nadere gegevens over het programma en de locatie in het gebied. Wees er snel bij, er is plaats voor circa 25 mensen.

Jongeren met zelfgebouwd vlot de IJssel op

ZUTPHEN - Vijftien jonge durfals gaan deze zomer, tussen 8 en 14 juli, met een zelfgebouwd vlot de IJssel op om te varen van Zutphen naar Kampen. Het vlot, de zogenaamde RecyRaft, is opgebouwd uit recyclemateriaal en voorzien van groentetuintje, zonnepanelen en windmolens, navigatie en slaapplekken. De jongeren doen alles zelf, dus zelf ontwerpen, zelf de constructie bouwen, gebruik maken van verschillende bevestigingstechnieken en dit allemaal zelfstandig na schooltijd. De jongeren zijn te volgen op Facebook en Twitter van Het WALHALLAb.

The Uppertunes sluiten seizoen Jazz in Luxor af

The Uppertunes brengen een eigenzinnige mix van jazz, funk, fusion, latin, reggae en hip-hop. Foto: PR

ZUTPHEN - Dinsdag 27 juni is de laatste Jazz in Luxor van het seizoen met The Uppertunes. Een jonge, frisse band bestaande uit getalenteerde, professionele muzikanten. De toegang is vrij en donaties zijn welkom.

Ze spelen een eigenzinnige mix van jazz, funk, fusion, latin, reggae en hip-hop. Alle composities zijn van de hand van bandleider en bassist Erno Klijzing. De bandleden hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het conservatorium in Enschede. Ze hebben regelmatig samen gespeeld in verschillende formaties en op diverse podia. Hieruit is een unieke samenklank ontstaan die te horen en te bewonderen is op hun EP Unfinished Business.

Naast bassist en bandleider Erno Klijzing komen de volgende muzikanten mee: Jonas Rabener op saxofoons, Anne-Marie ten Heggeler op trompet en bugel, Ruben Stolp op toetsen en Stefan Schneider op drums.

Start nieuwe seizoen
Op 29 augustus zal het nieuwe seizoen Jazz in Luxor Tuesday at 10 geopend worden door de wereldband AVA.

Promotie voor hoofdtrainer Stichting Judo Zutphen

Hoofdtrainer Mirjam van 't Hul met het diploma voor 4e Dan uitgereikt door de Judo Bond Nederland. Foto: PR

ZUTPHEN - Afgelopen zaterdag 10 juni heeft hoofdtrainer Mirjam van 't Hul van Stichting judo Zutphen namens de Judo Bond Nederland een promotie tot 4e Dan graad ontvangen. Zij ontving deze promotie voor al haar succes in het wedstrijd judo, met als hoogtepunt het Olympische Spelen ticket van Esther Stam, het opzetten van de wedstrijdtrainingen in Oost Nederland en voor haar inzet voor het judo in het algemeen. Bovendien begon zij begin dit jaar aan een nieuwe uitdaging, namelijk haar eigen judoschool. Samen met een team van zelf opgeleide leraren geven zij wekelijks les aan meer dan driehonderd judoka's.

Dicky Rekswinkel - Kets heeft zeeën van tijd

VORDEN - Van 14 tot 19 augustus is in de Dorpskerk in Vorden een expositie te zien van schilderes Dicky Rekswinkel - Kets. De expositie 'Zeeën van tijd' is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. De schilderijen worden hier en daar aangevuld met woorden van bekende dichters, waaronder Anna Wiersma (stadsdichter Zutphen 2015-2016) Switi Lobi, W.Hussem en M.Vasalis.

Dicky Rekswinkel – Kets (Zutphen) is geboren en getogen in de Achterhoek. Van kinds af aan had ze een enorme drang om zich creatief te uiten; ontdekken, experimenteren en scheppend bezig zijn op meerder fronten. Door de opleiding textiele werkvormen leerde zij zich beeldend uiten. Na haar werkzame leven als boerin, moeder, vakdocent en geestelijk verzorger kreeg ze volop tijd om te schrijven en te schilderen.
Nu ze zelf in rustiger vaarwater is gekomen, inspireren woorden en gedachten haar doen en laten. "Er is geen tijd of is er niets dan tijd…. (M.Vasalis) en "Niets is nog grauw, alles blauw, de lucht, het water, de zee." Zo ontstonden de 'waterwerken', die ze de komende week graag met u deelt. Iedereen is van harte welkom.

'Dit willen we vaker, dit is voor herhaling vatbaar'

ZUTPHEN - Op 13 juni vond de tweede Power-Terugkomdag plaats in de Broodfabriek achter het station van Zutphen. De organisatoren konden rekenen op een opkomst van zo'n kleine vijftig deelnemers.

Power, Veerkracht op Leeftijd bestaat (sinds 2015) uit een cyclus van 6 workshops die bedoeld zijn om elkaar – na een werkzaam leven – te stimuleren en isolement te voorkomen. Uiteindelijk vormt een groot aantal deelnemers kringen, waarin zij samen initiatieven ontplooien en activiteiten ondernemen. Van daaruit is ook een maandelijks Power-café ontstaan, waarin men elkaar kan blijven ontmoeten. Tijdens de terugkomdag werden er gesprekken georganiseerd, over onderwerpen als 'Wat is geluk?' en 'Hoe belangrijk is stilte?' De deelnemers toonden zich enthousiast. 'Dit willen we vaker, dit is voor herhaling vatbaar.', was een veel gehoorde opmerking.

Informatiemiddag
Op 12 september is er een informatiemiddag, waar men meer te weten kan komen over de nieuwe cyclus Power-Workshops in het komende najaar.

Power is een landelijk project dat wordt ondersteund door Gilde Zutphen. Voor meer informatie zie de website of neem telefonisch contact op met projectleider Cees de Boer.

Met elkaar in Dialoog in Zutphen

ZUTPHEN - Wil je in contact komen wat er in jou zelf en in anderen leeft? Wil je echt luisteren naar anderen en dat anderen echt naar jou luisteren? Neem dan deel aan de dialoog op vrijdagmorgen 30 juni van 10.30 -12.30 uur (inloop vanaf 10.15 uur) in het Odensehuis in Zutphen met als thema 'delen'. Deze Dialoog wordt begeleid door Cor Vermaat, getraind Dialoogbegeleider.

Het idee van de Dialoog is simpel en doeltreffend: mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden komen samen en wisselen in kleine kring ervaringen uit aan de hand van een thema. De kosten voor deelname bedragen 6 euro per persoon, dit is inclusief koffie en thee. Opgeven kan per mail of telefoon tot en met 26 juni bij N. van Keulen.

0575-510596
vankeulen.n@gmail.com

www.nederlandindialoog.nl

Land- en tuinbouwbeurs Oost-Nederland

ACHTERHOEK - De vierde editie van de Land- en Tuinbouwbeurs gaat op dinsdag 27 juni in van start. De beurs is verhuisd naar een locatie direct aan de A1 tussen Lochem en Rijssen (afslag Markelo). Hierdoor ligt het beursterrein nu centraal in Oost-Nederland.

Met 200 exposanten en bijna 20.000 bezoekers is deze vakbeurs uitgegroeid tot een complete vakbeurs voor mechanisatie, akkerbouw, rundveehouderij, intensieve veehouderij, vollegrondsteelt, schapen- en geitenhouderij, bosbouw en groentechniek. Drie dagen lang is de Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland hét trefpunt voor ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agriërs met een gemengd bedrijf en bosbouw. Alle informatie is tijdens de vakbeurs voorhanden; informatie die bezoekers direct in hun bedrijf kunnen toepassen. "De beurs brengt de totale landbouw in beeld, waardoor er nieuwe ideeën en innovaties ontstaan. Zo is de beurs onderscheidend van andere beurzen", aldus Johan Wolters van organisatiebureau CNO-Expo BV.

De beurs, op het terrein van de familie Wessels aan de Elsenerveldweg 8 in Rijssen, is alle drie dagen geopend van 13.00 tot 22.00 uur.

Terugkeren naar de plek waar het goed toeven is

Zutphen – De IJssel en zijn uiterwaarden raken je. Ze brengen je in vervoering, inspireren je, troosten je. Menig kunstenaar probeert het landschap te vangen in verf of woorden. Fotografen leggen het vast op de gevoelige plaat, want fotogeniek is hij ook, ongeacht het weer. En voor recreanten zijn de mogelijkheden die de rivier en zijn oevers bieden ook eindeloos. Fietsen, wandelen, varen, vissen én gezellig tafelen.

Gaon etten, het pop-up restaurant van de Achterhoek is altijd op zoek naar nieuwe mooie plekken in de regio waar ze de tafels kan dekken. Maar waarom zou je naar een aantal jaren niet terugkeren naar een plek waar het heel goed toeven was? Ja, waarom niet eigenlijk? Daarom keert voor de eerste keer in haar bestaan het restaurant terug naar een fantastische plek waar ze ook vijf jaar geleden was. Op vrijdag 23 juni staan de lange tafels weer opgesteld aan de rand van de IJssel in de tuin bij de familie Meerstadt. Vanaf de zes meter hoge rivierduin, de enige die Zutphen rijk is, is het uitzicht op de meanderende rivier adembenemend. Ervaar deze schoonheid! Reserveer een plek en schuif gezellig aan.

Een avond Gaon Etten is meer dan alleen een avond uit eten met een driegangenmenu van streekprodukten. Een avond Gaon Etten is een beleving! Naast een heerlijk, eerlijk diner, Achterhoekse wijn, bier en sappen, gezellige gesprekken en verrassende ontmoetingen is er altijd tussen de gangen door entertainment. Gegarandeerd vermaak van het begin tot het eind van de avond. Deze editie langs de IJssel staat een spectaculaire acrobatiek act op het programma. Steevast wordt afgesloten met koffie en een 'foodie' bag oftewel 'metnemtoete'.

Een avond Gaon Etten is een happening voor 59 euro per persoon. Ontvangst is tussen 18.30 - 19.00 uur, aanvang diner 19.15 uur. Voor meer informatie en het maken van een reservering raadpleeg de website.

21 / 28

Have A Nice Day: Nog één keer knallen op De Maat

Vlnr: Geurt Kersjes, Colin Wielakker en Carlos Stahn, organisatoren van het Have A Nice Day Festival in Eibergen. Foto: PR

Organisatie wil na laatste editie in Eibergen nog heel lang door

Door Luuk Stam

EIBERGEN - Alternatieve muziek speelt de hoofdrol tijdens de dertiende editie van het Have A Nice Day Festival, op 1 juli voor de laatste keer op wandelpark De Maat in Eibergen.

Ja, ze moeten na deze editie noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. En nee, dit is zeer waarschijnlijk niet de laatste editie van het Have A Nice Day Festival. "Als het aan ons ligt gaan we nog heel lang door", zegt Colin Wielakker, organisator van het festival dat de laatste jaren steeds zo'n vierduizend bezoekers trekt. "Maar we steken eerst al onze energie in de komende editie", voegt Geurt Kersjes toe.

Die editie staat opnieuw bol van de alternatieve muziek. Dat gaat van house tot techno, disco, (dub)reggae, goa, psy trance, drum and bass, hardcore en oldschool. "En daarnaast heel veel gekkigheid en plezier", zegt Carlos Stahn. Zo pakte het festival in het verleden uit met een silent disco in een opblaaskerk, een karaoke-caravan, een groot watergevecht op de warmste dag ooit, een oranjefeest tijdens een kwartfinale van het Nederlands elftal, een cursus Achterhoeks en zelfs een trouwerij. Ook is er lekker eten in de vele standjes en foodtrucks.
Colin Wielakker, Geurt Kersjes en Carlos Stahn zijn de drie organisatoren. Allemaal hebben ze hun roots in de Achterhoek en allemaal hebben ze een liefde voor alternatieve muziek. Omdat die muziek in hun thuisregio begin deze eeuw amper een podium kreeg, bedachten ze om dat podium zelf op te zetten. "Een alternatief dancefestival was destijds in de Achterhoek niet te vinden", zegt Colin Wielakker. "En nu eigenlijk nog steeds niet."

Veel artiesten bij elkaar gebracht voor laatste keer in Eibergen

Toen de drie het aanbod kregen om hun idee op wandelpark De Maat te verwezenlijken, twijfelden ze in 2005 dan ook niet. Dit was de ideale locatie voor het kleinschalige, intieme en ietwat eigenwijze festival dat ze in gedachten hadden. Hier konden ze een festival gaan organiseren waar iedere bezoeker een te gekke dag kon beleven. Het Have A Nice Day Festival was geboren. De eerste editie trok zo'n 250 bezoekers. Het festival groeide, maar behield zijn kleinschaligheid.

Niets leek het voortbestaan van dit festival op deze locatie in de weg te staan. Tot vorig jaar. Toen verhuisde het Achterhoeks Streekfestival vanwege de Zwarte Cross naar het tweede weekend van juli. Dat betekende twee festivals op dezelfde locatie in Eibergen in amper een week tijd. De gemeente Berkelland zag dat niet als een probleem, maar het bestuur van het openluchttheater vond het een te grote aanslag op het terrein. Het Have A Nice Day Festival kreeg daarom de vraag om voor de toekomst een andere datum te zoeken.
Dat was op dat moment voor de organisatie geen optie. "Ons publiek heeft het eerste weekend van juli pontificaal in de agenda staan", zegt Carlos Stahn. "Daarnaast is het een datum die we in de loop der jaren als organisatie hebben vrijgevochten. We moeten rekening houden met de landelijke festivalagenda. Het festivallandschap is ontzettend gegroeid en is het erg moeilijk om zomaar van datum te veranderen."
Omdat gesprekken met het bestuur van het openluchttheater op niets uitliepen, zit er niets anders op dan na deze editie te verhuizen. "Het moet een unieke plek zijn die vergelijkbaar met of mooier dan de huidige locatie in Eibergen is", vindt Stahn. "De locatie draagt bij aan de uitstraling en het gevoel van het festival." Bang dat het op een andere plek niet lukt, zijn de mannen zeker niet. "Het geeft ook weer een kick om een nieuw terrein in te delen", zegt Geurt Kersjes.
De laatste editie in het Eibergse park op 1 juli aanstaande zal als het aan de organisatoren ligt in ieder geval onvergetelijk worden. Heel veel artiesten die hier ooit draaiden zijn speciaal bij elkaar gebracht voor een laatste eerbetoon aan Eibergen. "Ik hoop dat we met z'n allen alle voorgaande edities zullen voelen en ervaren", zegt Geurt Kersjes. "We gaan er een weergaloze dag van maken!"


www.haveanicedayfestival.nl

Brandrode kalfjes voor Kinderboerderij de Schouw

Links Hieke Dusseldorp en Marieke Gerritzen van de Ladies Circle en rechts Marco en Kim Brock samen met hun zoon Fedde. Foto: PR

ZUTPHEN - Sinds kort lopen er op Kinderboerderij de Schouw in Zutphen weer twee kalfjes rond. Fedde en Meiske, twee brandrode kalfjes, een zeldzaam runderras. De kinderboerderij kon deze kalfjes aanschaffen van een gift van de Ladies Circle uit Zutphen en de familie (Fedde) Brock. Iedereen is welkom op de kinderboerderij om van deze twee kalfjes te genieten.

Zutphen actief tijdens Internationale Hanzedagen 2017

ZUTPHEN - Van 15 tot en met 18 juni 2017 presenteert Zutphen zichzelf in Kampen tijdens de 37e editie van de Internationale Hanzedagen. De organisatie van dit grootse evenement verwacht tussen de 200.000 tot 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Zutphen toont haar mooiste kanten met onder meer podiumkunsten, chocoladedemonstraties en een pop-upmuseum.

Theater Hanzehof en Centrum voor de Kunsten Muzehof tonen gevestigd en nieuw Zutphens talent uit de podiumkunsten. De net heropende vernieuwde Musea Zutphen - Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – presenteren in een pop-up museum het kunstproject A Tale of Two Cities, door kunstenares Jet Rotmans.

Bonbonatelier Janson geeft een voorproefje van het jaarlijkse Chocoladefestival. De middeleeuwse kettingbibliotheek De Librije presenteert een splinternieuwe replica van de eerste druk van Copernicus' De Revolutionibus Orbium Coelestium uit 1543. Uiteraard staat VVV Zutphen paraat om bezoekers van alle mogelijke toeristische informatie te voorzien.

Trombone aan het woord en ruimte voor Engelse koormuziek

Capella Gudula uit Lochem. Foto: PR

ZUTPHEN - Het marktconcert op zaterdag 24 juni in de Walburgiskerk te Zutphen laat deze keer naast de orgels, de trombone aan het woord. Mathijs van der Moolen bespeelt de trombone en Evan Bogerd is de organist. Aanvang concert is 12:30 uur

Op het programma muziek uit heden en verleden waaronder twee composities en een improvisatie van Evan Bogerd zelf. De trombone is ook te horen in het solo-stuk 'Three Pieces for trombone' van Martijn Padding (1956).Evan Bogerd (1993) studeert voor zijn master orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is organist in Hasselt en de vervangend organist van de Westerkerk te Amsterdam. Matthijs van der Moolen (1994) studeert baroktrombone (master) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2016 rondde hij hier al zijn twee bachelor studies af, zowel baroktrombone als klassiek trombone. Hij is medeoprichter van het ensemble Ongestreken. In 2015 speelde hij met het Orkest van de Achttiende Eeuw. De entree is 2 euro en na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Choral Evensong
De Choral Evensong begint op zondag 25 juni in de Walburgiskerk om 16:00 uur. De Stichting Hendrick Baderorgel organiseert dit jaar samen met de Protestantse gemeente Zutphen deze samenkomst in de late middag waar veel ruimte is voor Engelse koormuziek. Dit keer uitgevoerd door Capella Gudula uit Lochem onder leiding van Els Dijkerman. Ronald Heins is liturg. De toegang is vrij.Er wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd.


www.baderorgel.nl

Zutphen in de tijd van de Vikingen

ZUTPHEN - Na maanden van voorbereiden, is het zaterdag 17 juni eindelijk zover. Het begon met het officiële startsein: de check-up van alle zeepkisten door de leerlingen van het Praktijk Onderwijs. Dit jaar zijn de zeepkisten Vikingproof gemaakt. Dit jaar gaan de leerlingen maar liefst vijf proeven afleggen. Komende week wordt het terrein aan de Gerard Doustraat/Jan Vermeerstraat opgebouwd en 'Vikingtoernooi' klaar gemaakt.

Vanuit stichting Erve Eme is er een spannend verhaal geschreven over de Vikingaanval in 882. Zutphen werd in dit jaar door de Vikingen aangevallen en geplunderd. Wat bijzonder mooi aansluit bij de verhaallijn is de vondst van het vikingmeisje in Zutphen. Vanaf mei te zien in het vernieuwde Stedelijk museum. Voorzitter Ronald Ackerman: "In deze editie nemen we de groepen 8 mee terug in de tijd, 'Zutphen in de tijd van de Vikingen'. Een bezoek aan Erve Eme en het vernieuwde Stedelijk museum, was dit jaar onderdeel van het programma. Goed om te zien dit door de scholen met enorm enthousiasme is ontvangen en zij ook daadwerkelijk een bezoek hebben gebracht'!

Om 11:30 uur komen de leerlingen met de zeepkisten op het terrein voor inspecties dit is aan de Berkenlaan, om 13.00 uur start de race en om 17.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Fluitend over de Oude IJsselbrug

ZUTPHEN - Van 26 juni tot en met 18 augustus is de Oude IJsselbrug in Zutphen afgesloten voor auto's. Tijdens deze periode kunt u met een e-bike twee weken lang fluitend over de brug fietsen. Honderd mensen mogen namelijk een e-bike uitproberen tijdens de e-bike probeerweken van Slim Reizen Stedendriehoek. Wilt u meedoen, meld u dan direct aan. Voor meer informatie en actievoorwaarden, zie de website. De actie wordt uitgevoerd door het programma van de Cleantech Regio op het gebied van Slim Reizen.

De Garage uit De Hoven viert feest

ZUTPHEN - Op zaterdagmiddag 17 juni is het tussen 13.00 en 19.00 feest in multifunctionele ruimte De Garage, aan de Oude Kanonsdijk 44 om het afronden van de renovatie te vieren. Een 'openingsfeest' met muziek, een hapje en drankje en muzikale workshops. In de ruimte worden inmiddels meerdere activiteiten aangeboden, zoals cello-, viool- en zangles, theater en meerdere therapeuten bieden hun aanbod aan vanuit de ruimte. Het pand is ooit gebouwd als garage behorende tot voormalig taxibedrijf Evers. Na een grondige renovatie, is het pand in januari weer in gebruik genomen. Inmiddels is de binnenkant van het pand af. Opgave noodzakelijk voor deelname aan een workshop. Voor meer informatie, zie de Facebookpagina.

Fancy Fair CGK

ZUTPHEN - De Christelijk Gereformeerde Kerk (CGK) houdt in en om haar gebouw De Bron aan de Hobbemakade 2 in Zutphen op zaterdag 24 juni een fancy fair. Bezoekers zijn van harte welkom tussen 9.30 en 14.00 uur om te genieten van allerlei activiteiten. Er worden (nieuwe) meubels verkocht, evenals speelgoed, kleding, boeken, elektronica en andere huisraad. De koks bereiden patat en snacks in de frituur en er is drinken te krijgen. Kinderen hoeven zich ook niet te vervelen. Belangstellenden zijn van harte welkom te komen snuffelen in het aanbod.

Muzikale voorstelling Noorderlicht

ZUTPHEN - Zaterdag 17 juni is de muzikale voorstelling Noorderlicht te zien vanaf 21.00 uur in de St. Elisabethkapel, Geweldigershoek 39. Noorderlicht is een voorstelling in Noordse sferen, met Noordse muziek en vertellingen. Verhalenverteller en muzikant Gottfrid van Eck en blokfluitensemble Praetorius (onder leiding van Norbert Kunst uit Lochem) brengen verhalen uit de Kalevala, het grootse Finse heldenepos tot leven. Muzikale hoogtepunten zijn de Karelia-suite van de Finse componist Jean Sibelius en de Peer Gynt-suite van de Noor Edvard Grieg. Voor informatie en kaarten, ga naar de website.

Bingo Waterkracht

ZUTPHEN - Zaterdag 17 juni organiseert het activiteitenteam van Wijkcentrum Waterkracht een bingoavond, aanvang 19.30 uur.

Spreekuur CDA

ZUTPHEN - Op donderdagochtend 15 juni houdt het CDA Zutphen-Warnsveld spreekuur van 10.00 tot 11.00 uur in het Volkshuis in Zutphen.

Bieb houdt schrijfwedstrijd Vaak bu'j te bange

Voorlezen op de Zwarte Cross. Foto: PR

Te winnen: kaarten voor de Zwarte Cross

ACHTERHOEK - De Zwarte Cross en de Gelderse en Overijssels bibliotheken dagen basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 uit voor de schrijfwedstrijd 'Vaak bu-j te bang'. Aan de leerlingen wordt gevraagd een verhaal of gedicht te schrijven over (te) bang zijn. Een jury, met onder andere Tante Rikie en Gijs Jolink, beoordeelt de inzendingen en roept op 1 juli de prijswinnaars uit. De hoofdprijs is toegang tot de Zwarte Cross voor het hele gezin. Deelnemers kunnen hun inbreng voor 22 juni sturen naar webredactie@oostachterhoek.nl.

De festivalorganisator geeft aan dat angst de laatste tijd vaak de norm lijkt te zijn. Hier wil de organisatie graag een vuist tegen maken. De Zwarte Cross roept bezoekers op hun angsten overboord te zetten en in het diepe te springen. De Gelderse en Overijsselse bibliotheken willen hier graag hun bijdrage aan leveren. Het onderwerp van de schrijfwedstrijd is daarom gelijk aan het thema van de Zwarte Cross 'Vaak bu-j te bang'.

'Vaak bu'j te bange!' is een Achterhoekse uitdrukking en wordt regelmatig gebezigd om elkaar uit te dagen. 'Vrij vertaald betekent het thema zoveel als: maak je toch geen zorgen, spring eens in het diepe of no guts, no glory!', zo omschrijft de Zwarte Cross het zelf. Het festival is van donderdag 13 tot en met zondag 16 juli. En natuurlijk is Tante Rikies voorleesteam, bestaande uit bibliotheekmedewerkers uit de Achterhoek, weer actief in het Blagenparadijs.


webredactie@oostachterhoek.nl

Column

Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs.

Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Expositie 'Wat handen kunnen maken'

Schilderen op stof, een werkstuk van Alie Lentelink. Foto: PR

ZELHEM - 'Wat handen kunnen maken'. Voor de tweede keer worden onder die naam bij Museum Smedekinck in Zelhem werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is te zien van 13 juni tot en met 24 augustus.

De verscheidenheid in tentoongestelde werken, gebruikte materialen en toegepaste technieken is groot. De onderwerpen variëren van gebreide sokken en wanten tot de Ark van Noach en het model van een staten- of admiraliteitsjacht uit het midden van de 18de eeuw. Er is kantbreiwerk (sjaals), kantkloswerk (kleedjes en vlinders), beschilderd textiel (t-shirt, tasje en meer) en er zijn gehaakte engeltjes en bijna levensechte schapen te bewonderen. Ook zijn er o.a. tekeningen van landschappen in de omgeving van Zelhem, met acrylverf vervaardigde schilderijen (o.a. dieren), in hout gebrande teksten en Fries houtsnijwerk te zien. "Wat handen kunnen maken" is kortom een veelzijdige, verrassende en ongetwijfeld inspirerende expositie.

Het adres van Museum Smedekinck is Pluimersdijk 5 in Zelhem. Het museum is van april tot en met oktober wekelijks van dinsdag- tot en met donderdagmiddag en elke eerste en derde zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost 4 euro.

Presentatie 'nieuw' platenmateriaal tijdens tweede editie Høkersmarkt

De Høkersmarkt is de ideale plek voor de anhangers om hun verzameling compleet te krijgen. Foto: PR

ZELHEM - Na het succes van vorig jaar heeft de organisatie besloten dat er een vervolg moest komen. Vandaar dat zaterdag 1 juli de tweede editie van de Høkersmarkt wordt gehouden. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de KWF Kankerbestrijding. Met dit jaar een opvallende primeur: de presentatie van 'nieuw' platenmateriaal van Normaal. De Høkersmarkt bij café De Tol in Zelhem begint om 14.00 uur.

Organisator Herman Otterloo en zijn mannen kunnen terugblikken op een erg geslaagde eerste aflevering van de Høkers-ruilbeurs. Een evenement waarbij de fans allerlei parafernalia met elkaar kunnen ruilen of verkopen. En dat allemaal op 'heilige grond': café De Tol in Zelhem, ooit stamkroeg van Normaal. Vorig jaar werd een kleine vierduizend euro voor het goede doel opgehaald. "Net als vorig jaar zijn er weer veel standjes met allerlei Normaal-artikelen", aldus Herman Otterloo. "De ideale plek dus voor de anhangers - zoals de Normaalfans zich noemen - om hun verzameling compleet te krijgen. Ook worden er allerlei collectors items geveild voor het goede doel." Verder zijn er die dag op het buitenpodium liveoptredens van bands als Ritn Ditn, De Kisjeskearls, Spare Jerry's en De Hakviolen.
Bennie Jolink en zijn mannen mogen er intussen dan mee zijn gestopt, deze dag wordt er 'nieuw materiaal' van Normaal gepresenteerd. Waaronder een elpee en meerdere singles. Initiatiefnemer Hans van Vuuren van het platenlabel Pseudonym Records: "Dit jaar viert de elpee en ook de single 'Oerend Hard' z'n veertigste verjaardag. Dat was aanleiding de elpee opnieuw uit te geven, maar dan kwalitatief verbeterd met moderne studiotechniek. Daardoor klinkt-ie beter dan ooit tevoren. Maar ook brengen we een aantal andere regelrechte Normaalklassiekers opnieuw uit. Gedrukt op diverse kleuren vinyl, waardoor deze platen voor de fans meteen echte collectors items zijn."

Open tuin in Vorden voor Hospice Zutphen

VORDEN - Henny en Gerrit Vlogman op het Eelmerink 2a in Vorden houden nog drie open tuindagen met vrij entree waarbij de bezoekers een gift kunnen doen ten behoeve van het Hospice Zutphen. Ook zijn er wenskaarten, gemaakt door een vrijwilliger van het Hospice, te koop. De tuin is te bezoeken op 24 juni, 29 juli en 26 augustus van 11.00 uur tot 17.00 uur. Uitgangspunt van de tuin is een aantal zichtlijnen. Grindpaden scheiden de tuinvakken en rondom is een beukenheg geplaatst. Ter gelegenheid van de geboorte van de vier kleinkinderen van Henny en Gerrit zijn een liriodendron, een rode beuk, een mispel en een kweepeer geplant. Verder staat er een dubbeltjesboom, sneeuwklokjesboom en is voor de nieuwe overkapping een liguster haag aangelegd. In de loop van de jaren is er langs de Rondweg een bostuin ontstaan met specifieke laag blijvende bosplanten.

Column

Bornholm

Had iemand me vier, vijf weken geleden gevraagd wat het mooiste plekje op aarde is, dan had ik geen moment getwijfeld. Onze eigen Achterhoek natuurlijk, daar kan geen andere landstreek aan tippen.
Inmiddels ben ik daar toch iets minder zeker van. Niet omdat de Achterhoek in de achterliggende weken minder mooi is geworden, natuurlijk niet. Maar ik heb een stukje Europa ontdekt, dat op z'n minst even mooi is als de Achterhoek en de Liemers bij elkaar. En ja, heel misschien (ik krijg het moeilijk uit mijn pen) zelfs nog een tikje mooier.
Mijn geliefde en ik zijn een paar weekjes op vakantie geweest. Dat is het voordeel van pensionado zijn, je kunt op reis gaan wanneer je maar wilt. En dankzij de moderne communicatiemogelijkheden merkt u daar als lezer helemaal niets van. Mijn columns schrijven kan ik immers overal waar ik maar wifi heb.
Waar we naar toe gingen heb ik begin januari al verklapt, in mijn eerste column van dit jaar. Ik vertelde toen dat we op de Vrijetijdsbeurs bij Obelink in Winterswijk kennis maakten met Bornholm. Dat is een bij Denemarken horend eiland in de Oostzee, vlak onder de Zweedse zuidkust. Ik vertelde toen ook dat ik op foto's had gezien, dat het daar onvoorstelbaar mooi is.
Inmiddels hebben we Bornholm dus 'in het echt' gezien. En kan ik u vertellen, dat het eiland in werkelijkheid nog mooier is dan op foto's. Niet zo vreemd, want mijn geliefde en ik hebben allebei ervaren dat die schoonheid gewoon niet in beeld te vangen is. Niet met dure spiegelreflexen en al helemaal niet met onze mobieltjes. Gelukkig staan de beelden diep in ons netvlies gegrift en kunnen we ze voor ons zelf zo weer tevoorschijn toveren.
Wat maakt dat eilandje (nog geen zeshonderd vierkante kilometer en minder inwoners dan Doetinchem) nou zo bijzonder, zult u zich afvragen. Nou, teveel om op te noemen eigenlijk. Bornholm heeft woeste rotskusten en steile kliffen, witte Haïti-achtige zandstranden, pittoreske vissershaventjes, golvende akkers met goudgeel koolzaad (toen wij er waren tenminste), dichte bossen en heidevelden en in het midden van het eiland zelfs een stukje middengebergte. "Eigenlijk komen alle types landschap die Denemarken kent op dit ene eiland samen", zo vatte onze onze campingbaas Steen het trots samen. En dat is nou precies waarin Bornholm verschilt van onze Achterhoek. Want hoewel onze regio landschappelijk gezien toch ook bepaald niet saai is, kom je een dergelijke verscheidenheid niet tegen. Ik kan volop genieten van een wandeling door het Needse Achterveld of een fietstocht door het Montferland. Ja zelfs als ik in de auto zit zijn er nog genoeg momenten waarop ik de streek bewonder. Maar de ervaring van een wandeling op Bornholm is toch van een ander kaliber. Daar word je pakweg elke honderd meter verrast door weer een totaal ander uitzicht. Kijk je de ene minuut over zee uit, klauter je vervolgens over rotsen naar boven en sta je op de heide oog in oog met een paar schapen, die daar los rond mogen lopen. Weer een paar minuten later steek je een beekje over (gewoon van steen naar steen stappen of over een boomstammetje balanceren) en bevind je je in een bos dat aan het Sauerland doet denken.

U begrijpt het, een vakantie op Bornholm kan ik van harte aanbevelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vriendelijke mensen die er wonen. Maar ach, daarvoor hoef je natuurlijk niet zevenhonderd kilometer te rijden (en nog eens honderdvijftig te varen). Vriendelijke mensen zijn er in de Achterhoek gelukkig ook genoeg.