Contact Bronckhorst Noord

12 september 2017

Contact Bronckhorst Noord 12 september 2017


Motorspektakel Stugge Veer Cross

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

WICHMOND - De Stugge Veer Cross op het kermisterrein in Wichmond kende zondag 10 september een geslaagde tweede editie. De organisatie, Jong Gelre Vorden-Warnsveld en crossclub De Stugge Veer in samenwerking en onder de vlag van de MON (Motorsport Organisatie Nederland), kunnen positief terugkijken op dit crossevenement. Deelnemers en publiek genoten van de verschillende klassen wedstrijden en aansluitend werd er in de tent met livemuziek nog volop na gefeest.

Voor foto's, zie pagina 11, achterhoekfoto.nl of de Facebookpagina van De Stugge Veer Cross.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Grote clubactie verenigingen

VORDEN - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Vorden gaan langs de deuren om loten te verkopen. Dit jaar doen in Vorden en omgeving de volgende clubs mee: Badmintonvereniging Flash Vorden, Vordense Voetbalclub Vorden en SV Socii.

Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding.

Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Lindesfeest 2017 in teken van vernieuwing

LINDE – Dit jaar zal het Lindesfeest van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 september in het teken staan van vernieuwing. Naast een nieuw verfrissend logo, zal men tijdens het feest kunnen ervaren dat het Lindesfeest met nieuwe ideeën is opgezet om het mee te laten gaan met de tijd. Ook is er besloten om de organisatie en catering volledig in eigen beheer te houden. Tevens zullen de festiviteiten worden uitgebreid met onder andere een fietsoriënteringsrit op zondagmiddag 17 september waarbij er na afloop gezellig een dansje gewaagd kan worden. Natuurlijk is de muziek al vastgelegd en zijn de toneelspelers van de Toneelclub Linde al volop bezig met het repeteren.

Door Jan Hendriksen

Al vanaf eind mei is de spelersgroep van Toneelgroep Linde samen met regisseur Henk Broekgaarden volop aan het repeteren om op donderdagavond 21 september in de feesttent van Volksfeest Linde de doldwaze klucht 'hielemaol Hoteldebotel' van de schrijver Henk Roede succesvol voor het voetlicht te brengen. De toneelvoorstelling begint die avond om 19.30 uur.

'Bertus en Sientje hebben al jaren een klein hotelletje 't Wapen van Linde op een prachtige plek midden in de Lindese bossen. Nu ze wat op leeftijd zijn willen ze het hotelletje wel verkopen om van hun welverdiende pensioen te kunnen genieten. Het hotel staat al een tijdje te koop en eindelijk is er iemand die interesse heeft voor hun hotel. Alles moet dan ook uit de kast gehaald worden om een perfecte indruk te maken. Dat valt niet mee. Bertus en Sientje hebben de laatste jaren de boel behoorlijk laten versloffen. Ook is het personeel, de kokkin, tuinman, kamermeisje en piccolo, misschien niet helemaal geschikt voor het werk wat ze moeten doen.'

De spelersgroep van Toneelgroep Linde bestaat dit jaar uit: Jannie Tuinman, Herbert Hulstijn, Janny Haaring, Dianne Mombarg, Frank Bouwmeester, Bert Tuinman, Nettie Arfman, Michelle Meijerink, Bastiaan Meijerink, Marisca Hissink, Marieke Tuinman en Martin ten Have. Souffleuse is Joke ten Have en de grime wordt verzorgd door Gerrie Harmsen en Ina Wesselink.

Vogelschieten
'Wie wordt de nieuwe schutterskoning?' Dat is de grote vraag op vrijdagavond 22 september. Tijdens het spannende, maar sportieve vogelschieten wordt door jong en oud gestreden om deze titel. Daarnaast schieten de jongste Lindenaren op een eigen vogel en gooien de vrouwen met houten knuppels om zich tot Knuppelkoningin te laten kronen. Als de schutterskoning(in) het laatste schot heeft gelost kan het feest beginnen. Er wordt geproost en gedanst door alle Lindenaren met Trio the Band.

Volksspelen
Zaterdagmiddag 23 september vinden de volksspelen plaats. Dit jaar met nieuwe spelen voor jong en oud zoals onder meer spijkerbroek hangen, bananenspel, reuze sjoelbak en nog veel meer. Op vernieuwende wijze zal zaterdagavond het Tentfeest plaatsvinden. De band Super Sundays en DJ Bacchie vullen afwisselend de avond. Super Sundays heeft een breed en up-to-date repertoire en schakelt in hoog tempo moeiteloos tussen verschillende nummers en genres. DJ Bacchie zal er nog een schepje bij boven op doen zodat de hele avond de voetjes van de vloer kunnen.

Voor meer informatie, kijk op de website.

Honden de baas in zwembad

Zondag 17 september tussen 13.00 en 16.00 uur vindt bij In de Dennen weer het hondenzwemmen plaats. Het ondiepe bad is toegankelijk voor grote en kleine honden (en hun baasjes).

Nieuwe fokkers en jeugdleden doen kennis op over rassen

Mirthe Haitink, Catelijne Willemsen, Linde Grevers en Deyon Koning. Foto: PR

VORDEN - P.K.V. Vorden heeft zaterdag 9 september de traditionele jongdierendag gehouden in samenwerking met zustervereniging Peklo uit Lochem. Deze dag was het begin van het tentoonstellingsseizoen en bedoeld om als fokker een goed inzicht te krijgen van de in 2017 gefokte dieren. Voor nieuwe fokkers en jeugdleden is deze dag uitermate geschikt om kennis op te doen over de rassen. De fokkers zijn bij deze keuring aanwezig en kunnen vragen stellen aan de keurmeesters over hun dieren. Het was een zeer geslaagde dag met veel inzenders waaronder enkele nieuwe leden en jeugdleden.

De volgende activiteit is de Clubshow onder de naam Bronckhorsterkleindierenshow op 4 en 5 november 2017.

Uitslagen van de gezamenlijke jongdierenkeuring P.K.V. Vorden en PEKLO Lochem:
Hoenders: Lakenvelder: E.H. Ruesink 2xZG, Barnevelder: G.J. Groot Jebbink 2xZG, 4xG, Welsumer: J. Pardijs 1xF, 2xZG, Marans: E.H. Ruesink 2xZG, Leghorn: S. Haitink 1xF, 5xZG, 2xG, Wyandotte: H. Berenpas 1xF, 2xZG.
Dwerghoenders: Amrockkriel: J. Pardijs 1xZG, 2xG, Wyandottekriel: H. Siemes 2xZG, 3xG, H. Nijhof 4xZG, Mirthe Haitink 2xZG, 5xG, Cochin kriel: S. Martens 3xG, Zijdehoenkriel: S. Martens 2xZG.
Serama's: Serama's: Catelijne Willemsen 3xZG, 2xG.
Konijnen: Vlaamse Reus: H. Hammink 1xF, 3xZG, G. Reindsen 8xZG, Nieuw Zeelander Wit: H. Bolwiender 3xZG, 1xG, Wener: H. Nijenhuis 2xZG, 1xG, Witte van Hotot: S. Jansen 5xZG, Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 1xF, 2xZG, Linde Grevers 1xF, 2xZG, Papillon: T.H. Janssen 3xZG, Thrianta: J. Raterink 4xZG, Hollander: H. Looman 3xZG, E.Jansen 5xF, 2xZG, Tan: W. Boersma 3xF, 4xZG, E. Stegeman 3xZG, Rus: T.H. Janssen 1xF, 1xZG, Kleurdwerg: G. Wiskamp 4xZG, H. Nijenhuis 3xZG.
Hoofdereprijzen: Mooiste Grote Hoen: S. Haitink, Mooiste Dwerg Hoen: H.G. Nijhof, Mooiste Serama: Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn: G. Lenselink, Mooiste Dwerg Hoen jeugdlid: Mirthe Haitink, Mooiste Serama jeugdlid Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn jeugdlid: Linde Grevers.

Het versterken van de kern Vorden

VORDEN - Op de uitstekend bezochte informatieavond op 6 september in het Kulturhus heeft de stichting 4xV uitgelegd wat er tot nu toe is gedaan met de ideeën die in februari dit jaar in een brainstormsessie naar voren zijn gebracht. Nog steeds is de hoofddoelstelling van de stichting 'Het versterken van de kern Vorden tot een dorp waar het aangenaam wonen en verblijven is'.

Aan de hand van een projectenoverzicht werd inzage gegeven in een veertigtal duidelijk gedefinieerde onderwerpen, verdeeld over vijf hoofdgroepen; Wonen en werken, Natuur en Toerisme, Kunst en Cultuur, Sport en Beweging en tenslotte de groep Verbindingen. Voor ieder project zal een uitvoerende commissie worden samengesteld, waarbij onder andere met organisaties zoals verenigingen, ondernemers, Vordens Belang, Toerisme en gemeente Bronckhorst nauw zal worden samengewerkt. Het bestuur van de stichting 4xV ziet daarbij als haar belangrijkste taak het tot stand brengen van de verbindingen tussen de diverse organisaties, kennis en kunde en het waar nodig bewaken van de voortgang van de projecten.

Als voorbeeld werden een drietal projecten uitgebreider voor het voetlicht geplaatst zoals: 'Wat gaan we doen met het Stationsgebouw', 'Hoe krijgen we de bevolking van Vorden in beweging' en 'Wat wordt er allemaal in gang gezet voor de bevordering van het toerisme'. Bij dit laatste punt werd de samenwerking tussen Achterhoek Toerisme, VOV en VVV op het gebied van het ontwikkelen van een nieuwe website benadrukt. Ook kwamen de schilderkunst en de romantiek van het dorp Vorden bij dit onderwerp duidelijk naar voren. Vanuit het publiek werden met regelmaat en enthousiasme nieuwe aandachtspunten naar voren gebracht, zoals de vorming van een coöperatie voor het opwekken van energie en het creëren van een soort museumroute tussen de beide MORE musea, locaties Gorssel en Ruurlo. Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit een lange lijst van nieuwe ideeën, die ook nog tijdens de interactieve afsluitende borrel opkwamen.

Voor het verwezenlijken van alle lopende en nog op te starten projecten, zijn bestuurs- en commissieleden van harte welkom. Aanmelden kan per email of telefoon. De volgende informatieavond zal begin 2018 plaatsvinden.

Honden de baas in zwembad In de Dennen

VORDEN - Zondag 17 september tussen 13.00 en 16.00 uur vindt bij In de Dennen weer het hondenzwemmen plaats. Het ondiepe bad is toegankelijk voor grote en kleine honden (en hun baasjes). Er zijn spelletjes, miniworkshops en demonstraties. Wel belangrijk is dat uw hond goed moet kunnen omgaan met andere honden. De toegangsprijs bedraagt 5 euro voor een baasje met hond. Een extra hond mag voor 3 euro naar binnen. Mensen mogen ook gratis komen kijken. Baasjes kunnen zich opgeven door een mail te sturen. De organisatie is in samenwerking met De Graafschap Dierenartsen.

vanvordenvoorvorden@gmail.com

06 - 532 25 305

Tekeningen boerderijen omgeving Vorden in MAS

Tekening van boerderij 't Vaalderinck door Langlois van den Bergh. Foto: PR

VORDEN - In 1960 werd Langlois van den Bergh gevraagd om de boerderijen die al heel lang in bezit waren van de Sint Anthony Groote Broederschap te Zutphen te tekenen. In de tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van Van den Bergh in het MAS Vorden, zijn vier van de zes tekeningen van deze boerderijen in de omgeving van Vorden opgenomen.

De Sint Anthony Groote Broederschap dateert al van 1450 toen enkele burgers uit Zutphen een vereniging oprichtten met als doel oefening in naastenliefde, zoiets als brood geven aan de armen. Het eigenlijke doel was echter goed doen ten behoeve van het eigen zielenheil. Sint Anthonius was onder andere beschermheilige tegen de pest. Om daarvan gevrijwaard te blijven wilde men wel graag betalen, waardoor de Broederschap inkomen genereerde. In die jaren werden Zutphen en haar omgeving door de pest getroffen. Het is duidelijk dat het één met het ander te maken heeft. Om hun werk te kunnen blijven doen kocht de Sint Anthony Groote Broederschap een aantal boerderijen in de omgeving van Warnsveld en Hengelo (Gld.) en huizen in de stad Zutphen. Deze werden verpacht en verhuurd. Zo hadden de mensen een dak boven hun hoofd en leverden deze goede doelen ook nog geld op om meer goede daden te kunnen doen en om de werknemers te betalen. Op de tentoonstelling zijn de tekeningen van de boerderijen Klein Bannink en 't Gotink, 't Vaalderinck en 't Riefel te zien.

Schenking Bloemstilleven
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden bezit een kleine collectie schilderijen en aquarellen van Herman Dijkjans (1889-1966), één van de belangrijkste en bekendste schilders uit onze regio. Veel werk van hem bevindt zich nog in particuliere collecties en ook de Musea Zutphen bezitten nogal wat werk van hem. Sinds kort is aan de MAS collectie een groot 'Bloemenstilleven' van zijn hand, gemaakt in 1947, toegevoegd. Het betreft een legaat van mevrouw Lon Germans-Bouthoorn.

De tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van Langlois van den Bergh en het Bloemstilleven van Dijkjans zijn nog tot 27 september 2017 te zien in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst, Raadhuisstraat 6 in Vorden. Open op vrijdag- en zaterdagmiddagen van 14.00-17.00 uur.

Gezellig samenzijn, barbecue en vorstelijk ontbijt

De heren tijdens het 'jongens-tegen-de-meiden' spel. Foto: PR

VORDEN - Afgelopen zaterdag 9 september vond op het plantsoen aan De Eendracht te Vorden de derde editie van het Noaberfeest plaats. Het organisatiecomité had ook ditmaal een aardig programma samengesteld. Zo werd een 'jongens tegen de meiden' spel gespeeld, in dit geval de vrouwluu tegen de mansluu, dat werd gewonnen door de vrouwluu. De dames wisten uiteindelijk een spervuur aan vragen en opdrachten beter in te schatten dan de heren. Verder stond vooral de gezelligheid, het met elkaar samen zijn en elkaar nog beter te leren kennen centraal. De nieuwe buren waren aanwezig, maar ook oude buren wisten de weg te vinden naar het feestelijk aangeklede festivalterreintje aan De Eendracht. Voor de jongsten was er een springkussen. De inwendige mens werd goed verzorgd dankzij de volledig verzorgde barbecue. Aansluitend was het dankzij diverse vuurkorven nog goed toeven en werd er tot in de kleine uurtjes nagenoten.

Kortom, sfeer en gezelligheid stonden centraal met een vervolg op de zondagmorgen. De buurvrouwen hadden in de tent een vorstelijk ontbijt klaargezet en tijdens het eten werd met veel voldoening teruggeblikt op deze derde editie .

De Noabers willen zwem- en recreatiebad In de Dennen bedanken voor het beschikbaar stellen van de partytent.

Van origine Vordense sopraan te gast in de Dorpskerk

VORDEN - Op zondagmiddag 17 september, aanvang 15.30 uur is een van origine Vordense sopraan te gast: Henriette Feith, bekend van haar origineel gebrachte concerten ten behoeve van het Pinetum 'de Belten' in Vorden. Zij brengt samen met het Arte Duo, (Lineke Lever, piano, Aubrey Snell, saxofoon) ook dit keer weer een bijzonder en origineel samengesteld programma.

Klassiek, swingend, eigentijds. Dat is het repertoire dat het Arte Duo en Henriette Feith hebben uitgezocht voor het programma 'Sax Chantant'. De saxofoon speelt als een kameleon partijen die oorspronkelijk voor klarinet, viool of cello bedoeld zijn .Er klinken werken van Schubert, Poulenc, Diepenbrock, Itturalde, en de hedendaagse Nederlandse componist Joost Kleppe. Deze componeerde voor het trio liederen op teksten van Annie M.G.Schmidt.

Het Arte Duo
Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo's van dit moment. Het Arte Duo bestaat al 16 jaar.

Pianiste Lineke Lever studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij pianist David Kuyken en volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martijn van den Hoek, István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. In 2004 maakte Lineke haar radiodebuut in het programma 'Viertakt' van de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings.

Aubrey Snell studeerde klassiek saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frank Timpe, sloot haar Master in juni 2007 cum laude af en kreeg meteen een onderscheiding voor haar theatrale originaliteit.?Haar Bachelorstudie aan het Koninklijk Conservatorium bij Leo van Oostrom en vervolgens aan het Utrechts Conservatorium bij Johan van der Linden en Willem van Merwijk werd in januari 2005 ook al cum laude afgerond. Aubrey volgde masterclasses bij saxofonisten als David Liebman, Steve Mauck, John Sampen, Philippe Geiss, Guy Goethals en Nobuya Sugawa.
Aubrey vormt samen met pianiste Lineke Lever het Arte Duo.

Sopraan Henriette Feith
Sopraan Henriette Feith studeerde solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij heeft zich vanaf haar afstuderen voornamelijk toegelegd op barok, oratorium- en kamermuziek. Zij vormt al sinds haar studie een vast duo met de pianist Maurice Lammerts van Bueren. Haar affiniteit met de oude muziek blijkt, naast vele barokconcerten in binnen -en buitenland, ook uit de samenwerking met luitist David van Ooijen. In 2005 zong Henriette Feith –solistisch- bij het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk dat live door de NOS werd uitgezonden. Henriette Feith was jarenlang als freelancer verbonden het Amsterdam Baroque Choir, Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Zij is initiatiefnemer en programmeur van de vocale kamermuziekserie Music On Chairs dat in 2015 in Amersfoort van start ging.

Toegang 12 euro. Reserveren kan via de website of via de mail of telefoon.

concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl
vriendenvandedorpskerkvorden.nl

0575-556381

Vredesvlam gaat branden in Hengelo

HENGELO - Tien basisschoolleerlingen ontsteken op donderdag 21 september om 19.00 uur de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo.

Door Luuk Stam

Nu is de plek nog leeg, maar vanaf volgende week staat hier op het pleintje aan de Kerkstraat in Hengelo een grote koperen stormlamp met daarin een eeuwig brandende vlam. De Hengelose werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst haalt het vuur op donderdag 21 september – de internationale Dag van de Vrede – samen met tien basisschoolleerlingen op bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Hier brandt de vredesvlam al sinds 2014.

Onder begeleiding van de brandweer zal het vuur vervolgens naar Hengelo komen. Samen met wethouder Antoon Peppelman zullen leerlingen van de basisscholen in Hengelo, Keijenborg en Bekveld de vlam ontsteken. Tijdens de ceremonie die om 19.00 uur begint, zullen daarnaast twee koren een vredeslied zingen. Ook zangeres Lisanne Lubbers brengt een vredeslied ten gehore en een leerling van één van de basisscholen zal een gedicht voorlezen.

De wereldvredesvlam ontstond in 1999 toen in Europa, Amerika, Australi?, Afrika, India en het Midden Oosten een vlam werd aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien over de hele wereld. In Nederland staan inmiddels zeven monumenten waarin de vredesvlam brandt. Met het monument in Hengelo komt daar nu een achtste bij.

Dat gebeurt op initiatief van buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen. Zij wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die in 2015 naar 't Kervel zouden komen. Dat ging niet door. Via hun nieuwe buurvrouw Monique Schieman hoorden de vrouwen vervolgens van het bestaan van de vredesvlam. Sindsdien vormen zij de Hengelose werkgroep van de stichting WPF Bronckhorst.

Stichting World Peace Flame Bronckhorst haalt het vuur naar onze gemeente

Schieman is geen lid van deze werkgroep, maar speelt als inspirator een belangrijke rol. Ze woont nu vier jaar in Hengelo en was in haar voormalige woonplaats Oosterbeek nauw betrokken bij de komst van de vredesvlam bij het Airborne Museum. Haar nieuwe buurvrouwen kozen in Hengelo uiteindelijk voor het plein aan de Kerkstraat. "Dit is een centrale plek waar veel mensen langskomen", verklaart Betsy van den Berg. De stormlamp is volgens de leden van de werkgroep hufterproof en het vuur brandt op lampenolie.

In de aanloop naar het ontsteken van de vredesvlam in Hengelo zullen de leden van de werkgroep deze en volgende week op de verschillende basisscholen vertellen over wat vrede inhoudt. Basisschoolkinderen zullen vervolgens tekeningen en gedichten maken. De tekeningen worden in het dorp opgehangen en één van de leerlingen zal zijn of haar gedicht voorlezen tijdens de ceremonie rondom het aansteken van de vredesvlam.

De werkgroep die de vier buurvrouwen samen vormen, maakt deel uit van de stichting WPF Bronckhorst. Deze stichting heeft als doel om in de toekomst in meerdere dorpen in de gemeente de vredesvlam te laten branden.

Wie deel uit wil maken van de werkgroep in zijn of haar dorp of een vraag of opmerking heeft, kan mailen of voor meer informatie een kijkje nemen op de website.

Handwerkdagen Vrouwen van Nu

VORDEN – De Commissie Handwerken en Textiele werkvormen van de Vrouwen van Nu Gelderland nodigt leden, maar ook niet leden van de Vrouwen van Nu Gelderland van harte uit om deel te nemen aan de Provinciale Handwerkdagen najaar 2017. Er zijn zeven locaties besproken. Woensdag 8 november vindt er van 10.00 tot 15.00 uur een handwerkdag in Kulturhus Vorden plaats en op dinsdag 14 november van 10.00 tot 15.00 uur bij Gebouw Diekgraven in Neede. Aanmelden tot 14 oktober bij het secretariaat van de Vrouwen van Nu Gelderland. Deelname komst vijftien euro voor leden en voor niet-leden twintig euro.

'Linde Trapt Deur!'

LINDE – Na het jubileumjaar in 2016 in het kader van het 150-jarig bestaan van Volksfeest Linde, waarbij de traditionele fietstocht achterwege was gelaten, is besloten om dit jaar op zondag 17 september in aanloop naar de 151ste editie van het volksfeest een feestmiddag te organiseren met als motto 'Linde trapt deur!". Deze middag bestaat uit een fietsoriënteringsrit met een feestelijke afsluiting in de feesttent met medewerking van de Reeperbahner Stimmungsmacher.

De inschrijving voor de fietstocht is tussen 12.30 en 13.00 uur bij de feesttent aan de Lindeseweg. De bijdrage bij deelname aan de fietstocht is drie euro. Voor kinderen tot en met vijftien jaar is deelname gratis. Onderweg wordt voor een hapje en een drankje gezorgd.

"Wil ie niet fietsen moar he'j wel dös, dan is de tente um 15.00 al lös!" Hiermee worden ook de niet-fietsers van harte uitgenodigd om er een gezellige middag van te maken. De entree is gratis. Voor de kinderen zal er onder andere een springkussen en een zandbak zijn. Iedereen is van harte welkom.

Vrouwen van Nu begint weer

VORDEN - Het seizoen van de Vrouwen van Nu begint weer op vrijdag 15 september en wel met de verrassingsfietstocht. Vertrek is 9.00 uur vanaf de sporthal en waar de tocht naar toe gaat, is een verrassing.

Op woensdag 20 september is de eerste avond, zoals altijd wordt gestart met iets luchtigs. Dit keer cabaret. Irene van der Aart komt de avond verzorgen. Irene is een cabaretière uit Amsterdam die verkering heeft met een boer uit de Achterhoek. Daarnaast werkt ze als actrice, presentatrice en maakt cabaret op maat. Ze speelt de cabaretvoorstelling: 'Aanmodderen'. De avond begint om 19.45 uur in de Herberg.
Op vrijdag 29 september gaan de dames op reis met de regionale agrarische commissie. Ze gaan dit jaar naar Den Bosch toe, waar ze een rondwandeling van anderhalf uur met een gids krijgen en daarna een rondvaart met boot Ouwe Dirk. 's Morgens brengen ze eerst nog een bezoek aan kamelenmelkerij Smits in Berlicum. De dames sluiten de dag af met een dinerbuffet bij Chinees restaurant China Town in Gorssel.
Wie een keer een avond wil bijwonen, is van harte welkom.

Luisterliedjes duo Rita en Wendy

KRANENBURG - Zondagmiddag 24 september vanaf 15.00 uur verzorgen Rita en Wendy een optreden in het Heiligenbeeldenmuseum. Voor dit optreden hebben de dames een programma samengesteld met de mooiste luisterliedjes @the piano. Liedjes van onder meer Karin Bloemen, Billy Joel, Christina Aguilera en vele anderen.

Rita en Wendy leerden elkaar in 2011 kennen bij de voorstellingen van de 'Zomer-carrousel' in Theater onder de Molen in Vorden. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond ontstond daar hun eerste succesvolle samenwerking. Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Ze maakte deel uit van duo Juweel en zong in verschillende ensembles. Rita heeft een klassieke piano en zangopleiding gehad, zong in koren, begeleidde veel klassieke zangers maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons. Inmiddels vele optredens en programma's verder hebben Rita en Wendy in oktober 2016 hun vijfjarig jubileum gevierd. Deze feestelijke concerten werden gegeven samen met de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie en Gery Groot Zwaaftink.

Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg is nog geopend tot zondag 29 oktober, iedere dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang voor het concert is de normale museumentreeprijs 4 euro.

0575- 55 64 88
heiligenbeeldenmuseum.nl

ritaenwendy.com

Column

Kralen

Met het inruimen van de nieuwe kast kwamen bakken vol speelgoed tevoorschijn, oude tekeningen gingen door kritische kinderhanden en halve stickervellen stiekem in een vuilniszak. Met een scherp oog bekeken we welke items de nieuwe kast waard waren en welke we nu toch echt ontgroeid raakten. In de week dat ze me betraand vertelde dat het tafelgroepje naast haar niet meer in een man met een mijter en tabberd geloofde, zagen we ineens overal cadeautjes die hij haar cadeau gedaan had.

Of eigenlijk, wij. Want ik zag mijn kans schoon om voor de pepernoten de waarheid de revue te laten passeren. Voordat ze in de ban van zijn schimmel en avonturen weer een jaar mee zou gaan in zijn mythe. Vooral omdat in haar tranen de waarheid al verscholen lag: "Maar ik geloof het nog wel." Omdat ze de grootte van dit geheim liever draagt dan de grote angst dat het niet waar is.

Dus nu weet ze het ook, net als haar zus. Die het zo lief vond dat ik vertelde dat hij wel echt bestaan heeft en zo gul was als wij in stand houden, zodat we steeds blijven jokken om hen zoveel mogelijk te kunnen verwennen. En toen zijn we op Google gaan zoeken wie de 'toneelspelers' waren die al die types zo machtig vertolken, waarna ze gniffelde om hoe wij op het raam hebben geklopt en alle schoentjes in het donker vulden.

De kast kreeg langzaam vorm, uiteraard sprokkelden ze er gaandeweg steeds meer planken bij en moest ik mijn hang naar decoratie steeds meer indammen. En toen ineens, vanonder een vergeten deksel kwamen daar die kraaltjes tevoorschijn, die ze afgelopen december uit de zak haalden. Vier potten in verschillende maten, de onderborden met nopjes en het doorzichtige strijkpapiertje. Mijn hart maakte een sprongetje.

Daar waren ze zomaar ineens, in een stoffen, witte mand. Onder een deksel en uit mijn gedachten. Ons lijmmiddel en rustpunt, een uitweg bij stress, drukte en onoverzichtelijkheid. Strijkkralen. In een tijdloze bezigheid met structuur, precisie en een samensmeltend eindresultaat. We hebben de tafel leeg gemaaid als waren we Irma en Harvey tegelijk en namen enthousiast plaats. Muziek en voorbeelden op de laptop en priegelvingers in de aanslag.

En terwijl ik de kleuren sorteerde bedacht ik me soms niet meer te weten hoe te stoppen, van idee naar verplichting te razen om bij de wasmand te eindigen. Geen gedachtegang, rage of trend meer te volgen en de kinderen enkel te ontmoeten in een terloopse knuffel of oogopslag. In tijden dat de trampoline me enkel doet denken aan de wc en de televisie aan slaap. En ik met halve oren luister terwijl de hele waarheid me ontgaat.

Hoe dankbaar is het om elkaar dan te vinden aan een rommelige tafel in een chaotisch huis met een opgeruimd hoofd. Al je prioriteiten op één vierkante meter onder ogen te zien. Met neuzen boven potjes met kleuren en tongen van inspanning uit monden. En dan per ongeluk expres het eindresultaat op weg naar de strijkijzer uit je handen te zien vallen, zodat je weer helemaal opnieuw mag beginnen.


Vorden is een speelgoedwinkel rijker

Jacolien Reurink is eigenaresse van Keigoed Speelgoed. Foto: PR

VORDEN - Vorden is een speelgoedwinkel rijker. Deze maand startte Keigoed Speelgoed binnen Van Sinckel aan de Dorpsstraat 15 met een rijk aanbod aan leuk speelgoed. Spelletjes, knutselspulletjes, LEGO, wetenschapsspellen, puzzels, en nog veel meer. Van Sinckel is de tweede winkel waar het aanbod van Keigoed Speelgoed verkrijgbaar is. De andere winkel is Shop melange in Hengelo, waar Keigoed Speelgoed sinds november 2016 het speelgoedaanbod verzorgt. Eigenaresse Jacolien Reurink: "Ieder dorp verdient een leuk speelgoedaanbod. We zien onze start binnen Van Sinckel als een leuke manier om daaraan bij te dragen."

Stichting Christengemeente 'De Schakel' opent haar deuren

Veel aandacht voor zang, gebed, Bijbeluitleg

WICHMOND - Een initiatiefgroep van enthousiaste mensen uit Vorden en omstreken, heeft de handen ineengeslagen om een nieuwe geloofsgemeenschap te vormen. 'De Schakel' tussen de mens en God is Jezus Christus en dus was de naam voor deze stichting snel gevormd. Veel mensen zijn zoekende en ook deze enthousiaste groep van mensen van De Schakel zijn op dat gebied ervaringsdeskundige en hebben daarom de stichting opgericht. De stichting, niet gebonden aan een bepaalde kerk of groep, is een geloofsgemeenschap van mensen jong en oud, die vorm willen geven aan een leven vanuit de verzoening met God door Jezus Christus. De visie die daaruit voortkomt is geïnspireerd vanuit de Bijbel, het Woord van God.

Er zal veel aandacht zijn voor zang, gebed, Bijbeluitleg en een luisterend oor voor elkaar.Iedereen is van harte welkom in de bijeenkomsten die worden georganiseerd in kapel De Wildenborch, Kapelweg 1, buurtschap Wildenborch.

De eerste bijeenkomst is zondagmorgen 1 oktober en begint om 10.00 uur. Na de bijeenkomst kan er worden nagepraat onder het genot van een kopje koffie of thee. Indien u graag aanwezig wilt zijn, maar u heeft problemen met vervoer, meldt u zich dan via e-mail of telefoon.

deschakel2017@hotmail.com
0575 552809

06 29226380

06 11464043

Filmavond in Vorden

VORDEN - Deze week, donderdag 21 september, is het weer filmavond in Vorden. Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kosten sparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke film er vertoond gaat worden. Daar vind u ook het complete overzicht voor dit najaar.

De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus. Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar in bibliotheek Vorden, of op de avond zelf in Het Kulturhus. De kosten zijn 5 euro.

Vordense senioren op vakantie in Rijs

VORDEN - Senioren uit Vorden en omgeving hebben een weekje vakantie gevierd in Rijs. Tijdens deze vakantie hebben ze diverse uitstapjes gemaakt.

Zo is de groep een middagje naar het strand geweest en heeft een boottocht gemaakt en een rondleiding in het Woudagemaal gehad. Ook hebben de ouderen een fruitbedrijf bezocht en zijn ze naar de Orchideeënhoeve geweest. De avonden werden gevuld met film, bingo, muziek, een volksdansgroep en spelletjes.

Lijkt het u ook wat om met leeftijdsgenoten er gezellig een weekje tussen uit te gaan? Alles voor deze week wordt voor u geregeld. Ook het meenemen van een rollator is geen probleem.

De volgende vakanties die gepland staan voor 2018 zijn een achtdaagse reis in juni en een vijfdaagse reis in oktober 2018. Voor meer informatie en opgave kan men bellen met de familie Wolsing.

Motorspektakel Stugge Veer Cross

WICHMOND - De Stugge Veer Cross op het kermisterrein in Wichmond kende zondag 10 september een geslaagde tweede editie. De organisatie, Jong Gelre Vorden-Warnsveld en crossclub De Stugge Veer in samenwerking en onder de vlag van de MON (Motorsport Organisatie Nederland), kunnen positief terugkijken op dit crossevenement. Deelnemers en publiek genoten van de verschillende klassen wedstrijden en aansluitend werd er in de tent met livemuziek nog volop na gefeest.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen

Kamiran Baker uit Syrië zet zijn werk als kleermaker in Baak voort. Foto: Daan van Leeuwen

Vrijwilligers gezocht om inburgering te bespoedigen

Door Daan van Leeuwen

BAAK - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben het ondanks hulp van vrijwilligers nog steeds erg moeilijk met de Nederlandse taal. Werk vinden is daardoor bijna onmogelijk en sommigen leven als gevolg een eenzaam bestaan in dorpskernen van Bronckhorst, zoals Kamiran Baker in Baak.

"Goedemorgen", lacht de 45-jarige Kamiran als hij de voordeur van zijn woning aan de Bobbinkstraat opendoet. Nadat de schoenen uit zijn getrokken, en je een van de vele paren slippers hebt gepakt of op je sokken verder loopt, biedt hij direct iets te drinken aan. "Wil je koude of warme koffie?" Zelf drinkt hij namelijk het liefst koude koffie uit een longdrinkglas, met een rietje.
Kamiran is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, waar hij samen met zijn familie zijn bestaan in de stad Aleppo achter zich liet. Nu woont hij inmiddels al drie jaar in het Achterhoekse dorpje Baak, gescheiden van familieleden. Zijn moeder is in het Zwitserse Bern neergestreken en een broer en zus wonen in Duitsland. Zijn tweede broer woont wel een stuk dichterbij. "Lokman woont in Velswijk", vertelt hij. "Af en toe ga ik met de fiets naar hem toe, maar we zien elkaar niet elke week."
"Kamiran doet bijna alles op zijn fiets, want autorijden is geen optie", vult vrijwilligster José Lacroix hem aan. De Baakse is sinds januari als vrijwilliger aan Kamiran gekoppeld en heeft wekelijks contact met hem. "Op maandagochtend fietst hij naar ons toe en dan drinken we koffie, doen we enkele taaloefeningen en spelen we wat spelletjes. De fiets heeft hij gekregen van mijn zoon. Daarop fietst hij naar de supermarkt in Steenderen, maar ook naar steden als Zutphen en Doetinchem. Hij heeft wel autorijlessen gehad, maar dat was geen succes. De verkeersregels en -omstandigheden zijn anders in Syrië.''
In veel situaties is de taalbarrière ook een obstakel. Kamiran doet zijn best, maar na de gastvrije ontvangst verlopen de gesprekken moeizaam. "Isolatie ligt daardoor al snel op de loer", vervolgt José. "Hij heeft eigenlijk geen contact met de inwoners van Baak, hoewel twee andere dames hem nu ook meer onder hun hoede nemen."
"Dat is ook wel het gevaar van kleine dorpskernen als Baak", neemt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst het over. "Het doel is om statushouders zo goed als mogelijk te laten integreren in de maatschappij, maar in dorpen als Baak en Velswijk zijn er amper voorzieningen en sociale kansen. Statushouders krijgen woningen aangewezen en zij kunnen deze in principe niet weigeren. Daarnaast worden de buren en inwoners ook niet altijd betrokken in het proces, waardoor je vaak scheve gezichten krijgt.''
Kamiran was kleermaker in Aleppo en inmiddels heeft hij in Baak ook zijn eigen naaimachine. Een oude industriële machine die hij via het internet op de kop heeft getikt. "Hij is er echt heel erg handig mee'', zegt José. "Het zou mooi zijn als hij zijn vaardigheden als kleermaker in de praktijk kan brengen, maar ook voor schilderen en haren knippen draait hij zijn hand niet om. Kamiran wil gewoon bezig zijn. Hij wil aan het werk, maar het is lastig om ergens een plekje te vinden. Dat komt door de Nederlandse regelgeving, maar dus ook door de taalbarrière.''

KADER: Vrijwilligers gezocht
"We hebben nog altijd vrijwilligers nodig", vertelt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. "Op dit moment zijn er zo'n vijftig tot zestig vrijwilligers actief, plus alle mensen die onder de radar meehelpen. Er zijn ook buren die statushouders helpen, maar zij zijn liever 'goede buur' dan vrijwilliger. Hoe je het vrijwilligerswerk indeelt, mag je helemaal zelf weten. We leggen geen druk op, want de vrijwilligers zijn er echt voor de leuke dingen en de taalondersteuning."

Wilt u ook iets betekenen voor een statushouder bij u in de buurt? Dan kunt u contact opnemen met Eline via de mail: ederweduwen@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch: 06 23761558.

Overname Houtvezelbedrijf All-Round BV Zelhem

De directie van beide bedrijven bij het bedrijfspand van Ten Damme op de Laarberg. Foto: PR

GROENLO - Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV uit Groenlo heeft per 7 september branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen. Met de overname versterkt Ten Damme haar marktpositie als leverancier van bodemstrooisels en geeft hiermee invulling aan haar ambities tot verdere groei.

Uigen Oldenboom, algemeen directeur en eigenaar van All-Round, leverancier van houtvezels en zaagsel voor de agrarische markt, is blij met Ten Damme als overnamepartner. "Bij het ontbreken van een opvolger ben ik blij dat de heren Ten Damme contact met mij hebben gezocht. In Ten Damme heb ik een gelijkwaardig bedrijf getroffen dat aansluit bij mijn ideeën, wensen en visie. In een krimpende agrarische markt en opkomende biomassamarkt is het een uitkomst om een gezamenlijke vuist te maken. Dit zorgt voor een verantwoorde marktverdieping en marktvergroting. Ten Damme is een innovatieve partner met grote ontwikkelkracht. Door onze krachten te bundelen blijven wij ook voor de toekomst de vertrouwde leverancier. Onze klanten en partners zijn in goede handen bij Ten Damme. We zullen onze vertrouwde producten blijven verkopen en daarnaast ons assortiment uitbreiden met een aantal nieuwe soorten. De continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid zijn nu gewaarborgd. De naam All-Round zal voorlopig blijven maar gaat na verloop van tijd over in Ten Damme. Voorlopig blijf ik nog het aanspreekpunt voor klanten en bedrijven."

Groei
Volgens de broers en eigenaren Willie, Henk en Johan ten Damme van Ten Damme biedt de overname mogelijkheden om grote stappen te maken en verder te groeien. "All-Round staat voor kwaliteit en is tevens een familiebedrijf. De bedrijfscultuur, een vergelijkbare klantbenadering en een zeer sterke marktpositie passen goed bij Ten Damme. De overgenomen activiteiten omvatten hout-recycling, transport en in- en verkoop van houtvezel, zaagsel en verschillende soorten fourage. Het is een complementair bedrijf en wij zijn ervan overtuigd samen met de medewerkers van All-Round beide bedrijven verder te kunnen ontwikkelen."

Ten Damme BV
Het familiebedrijf Ten Damme is al bijna veertig jaar een gerenommeerd specialist in het leveren van pure en natuurlijke bodemstrooisels in Nederland, Duitsland en België. Ten Damme levert met onze eigen vrachtauto's de houtvezel en zaagsel rechtstreeks vanaf de fabriek naar onze afnemers. Daarnaast wordt op ons bedrijf in Groenlo de houtvezel en zaagsel, nadat het meerdere keren is gezeefd en ontstoft, tot balen geperst in onze moderne persinstallatie.
Ook is Ten Damme actief in de biomassa en de levering van fourage en houtpellets. Het Achterhoekse bedrijf levert innovatieve kwaliteitsproducten en staat voor een no-nonsense instelling, een betrouwbare en servicegerichte dienstverlening en langetermijnrelaties met klanten en leveranciers.

Punten voor Hamove clubrijder Victor Steeman

OSCHERSLEBEN/MISANO - Victor Steeman pakt vier punten in de Red Bull MotoGP Rookies Cup tijdens de Grand Prix van San Marino. MotoGP-rijder Sam Lowes die begeleid wordt door Torleif Hartelman crashte maar liefst vijf keer in Misano. De race werd gewonnen door Marc Marquez.

Het werd niet het weekend voor Sam Lowes in Misano. De Aprilia-rijder crashte gedurende de trainingen al vier keer in de MotoGP. In de race op een kleddernatte baan crashte Lowes opnieuw. Lowes reed een knappe race en zat in de top tien totdat hij onderuit ging. De spannende race werd gewonnen door Marc Marquez, die hierdoor nu samen met Andrea Dovizioso het MotoGP kampioenschap aanvoert. Ook de Moto3 en Moto2 race werden verreden op een natte baan. Bo Bendsneyder crashte toen hij in vierde positie lag. De Nederlander pakte zijn KTM weer op en finishte alsnog op een keurige zesde plaats. Romano Fenati won voor zijn thuispubliek in de Moto3. Dominique Aegerter was de sterkste in de Moto2-wedstrijd.

De Red Bull MotoGP Rookies Cup reed één wedstrijd op het circuit van Misano. Normaal gesproken rijdt deze talentencompetitie twee races in een weekend, maar omdat na de MotoGP in San Marino ieder jaar alle toeschouwers de baan opstromen is er op zondag geen Red Bull Rookies race. Hamove-lid Victor Steeman kwalificeerde zich als vijftiende. In de race kwam de 17-jarige Steeman in een grote groep terecht voor de negende positie.

Na een mooi gevecht kwam hij op een twaalfde plaats over de finish, waardoor Steeman vier punten scoort voor het kampioenschap. De Japanner Ai Ogura won de race. In het weekend van 22 t/m 24 september staan de laatste races van het seizoen gepland op Motorland Aragon.

De race werd gewonnen door Marc Marquez

Een week eerder kwam het Duitse Internationale Deutsche Meisterschaft (IDM) kampioenschap in actie op het circuit van Oschersleben. Danny de Boer zorgde in de IDM Superbike klasse voor een knappe prestatie. De Boer kampt nog met vervelende vermoeidheid klachten, maar wist ondanks dat een tweede en derde plaats te scoren. De Boer kwam na beide races compleet uitgeput over de finish. Zijn Duitse teammaat Markus Reiterberger won de beide races in Oschersleben.

Regionale rijder Toine Gierkink reed in de Yamaha R3 Cup. Eén race werd verreden op een droge baan en tijdens de tweede manche was het asfalt nat. Ondanks deze wisselende omstandigheden scoorde Gierkink in beide races een zesde plaats. Gierkink staat ook op een zesde positie in de tussenstand. De wedstrijden werden gewonnen door Joep Overbeeke en Dennis Koopman. In het weekend van 29 t/m 1 oktober is de laatste ronde van het IDM kampioenschap met de Yamaha R3 Cup op Hockenheim.

Sabine Niesink uit Zelhem de mannen de baas

Sabine Niessink wederom de mannen de baas. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 9 september vlogen de duiven vanuit Duffel.

PV De Koerier Zelhem: Voor de leden van P.V. de Koerier stond de natourvlucht vanuit Duffel op het programma, uiteindelijk gewonnen door Sabine Niesink uit Zelhem. Zij won de eerste vier plekken in de club en was wederom de mannen de baas. Door vijftien liefhebbers werden 270 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 162 kilometer. Het startschot klonk om 13.10 uur. De snelste duif werd geklokt om 14.53.06 uur. Uitslag: Sabine Niesink 1-2-3-4, H. Wassink 5-6-7-8-9, Sander Gemmink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo: De duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit keer vanuit Duffel. Gemiddelde afstand was 160 kilometer. Van zeven deelnemers werden 104 duiven gelost. Uitslag: E. Koers (3/5) 1-4-13, G. Duitshof (12/15) 2-3-6-7-8-11-12-15-17-18-19-20, Comb. Borneman (4/10) 5-16-23-25, S.E.J. Bergervoet (4/6) 9-10-21-22, R. Waenink (3/5) 14-24-26.

PV-Vorden: Natourvlucht voor PV Vorden vanuit Duffel, een afstand van 170 kilometer, snelheid 96 kilometer per uur. Uitslag: wederom winnaar Marc Tiemessen 1-3-4-5-9, Ashley Eykelkamp 2-7-8, P. Hendriks 6, H. B. M. Hoksbergen 10.

Cabaret en muziek op Dag van de Ouderen

BRONCKHORST - Welzijnskoepel Bronckhorst organiseert op vrijdag 6 oktober een middag voor senioren uit de hele gemeente bij café-zaal FF naar Steef in Hummelo.

Door Luuk Stam

Optredens van De Oppeppers en Ben Wissink met zijn 'Sax on Tour' luisteren op vrijdag 6 oktober de Dag van de Ouderen in de gemeente Bronckhorst op. De Oppeppers spelen sketches die in luchtige bewoordingen aankaarten wat mensen die ouder worden zoal tegenkomen. Ben Wissink speelt bekende wereldmelodieën op zijn saxofoons, angklung, xylofoon, fluit en wasbord en vertelt tussendoor grappige anekdotes.

De organisatie van de Dag van de Ouderen in Bronckhorst is in handen van de Stichting Koepel Welzijn Bronckhorst. Hierin zijn de verschillende welzijnsstichtingen in de gemeente verenigd. "Op de Dag van de Ouderen organiseren we jaarlijks een activiteit voor heel Bronckhorst", vertelt Gerard van Heusden van de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel.

Elk jaar vindt die activiteit ergens anders in de gemeente plaats. Dit jaar dus in Hummelo, waar bewust is gekozen voor het optreden van De Oppeppers met sketches die speciaal zijn gericht op ouderen. "We proberen de ouderen altijd iets te bieden waar ze wat aan hebben", geeft Van Heusden aan. "En natuurlijk is er ook de gezelligheid."

De middag bij café-zaal FF naar Steef aan de Dorpsstraat 1 in Hummelo begint op 6 oktober om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Voor wie niet op eigen gelegenheid naar Hummelo kan komen, is vervoer beschikbaar. Deelnemen aan de middag kost 3 euro. Opgeven kan tot en met 21 september bij de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel via telefoon of mail.

Zang- en ontmoetings- dienst

ZELHEM – De eerstvolgende zang- en ontmoetingsdienst Achterhoek vindt zondag 1 oktober plaats in het Cultureel centrum de Brink aan de Stationsplein 12, Zelhem (ingang zaal via de parkeerplaats aan de achterzijde, Industrieweg). Aanvang 19.30 uur. De spreker is Ds. P. Passchier uit Veenendaal. Zang wordt verzorgd door Zang – en muziekgroep uit Westerhaar. Kees van Dusseldorp speelt op de piano. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Iedereen is hartelijk welkom. Meer informatie bij de familie Zemmelink via 0314-622878 of de website.

Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk

Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk. Foto: Joyce Wullink

FRANKRIJK - Van 28 augustus tot 2 september werd de zesdaagse enduro in Frankrijk verreden. De zesdaagse is een wereldkampioenschap, dat gaat om de wereldbeker met landenteams, de Olympische spelen van de endurosport. De Nederlandse bond KNMV had al sinds 2012 geen team meer afgevaardigd naar de zesdaagse omdat er volgens de bond geen reële top 8 klassering mogelijk was.

In 2015 besloot Bas klein Haneveld om samen met zijn maatjes Robin Nijkamp en Lucas Dolfing, nadat de KNMV had besloten om wederom geen team af te vaardigen, te laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Dit pakte erg goed uit, want zij werden met zijn drieën kampioen van de totaal 95 clubteams. Een super goede prestatie omdat dit nog nooit eerder gerealiseerd was door Nederlanders. Helaas geen resultaat, want in 2016 wederom geen Trophy Team aan de start namens Nederland.

Dit jaar timmert de KNMV weer goed aan de weg en werd er toch besloten weer eens een Trophy Team te sturen. Helaas werd Bas in eerste instantie niet geselecteerd door de KNMV, maar doordat Daan Bruijsten een knie blessure opliep tijdens de EK enduro in het Duitse Burg, werd hij toch nog benaderd door de KNMV of hij wilde invallen. Natuurlijk wilde hij dat, alleen moest er nog wel een andere motor geregeld worden omdat hij normaal met een 300cc 2 takt in de E3 klasse rijd, en nu met een 250 cc 4takt moest rijden. Dit moest omdat in teamverband in iedere klasse een rijder moet zitten en doordat Bruijsten uitviel in de E1 klasse was deze klasse niet meer bezet. Twee weken voor de wedstrijd nog snel een andere motor kunnen regelen. De motor van zijn sponsor AutoTotaal uit Ruurlo werd beschikbaar gesteld door Rudi Vossers. Hij was snel gewend aan de motor en het voelde al snel vertrouwd.

Voorafgaand aan wedstrijd werden tien proeven ter voet verkend

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd werden de tien verschillende proeven (zo'n zes kilometer per proef) per voet verkend met het team. Het team bestaat uit teammanager Mario Pieterse (KNMV), coach Mark Wassink en de rijders Bas klein Haneveld E1,Thierry Pittens E2, Robin Nijkamp E2 en Lucas Dolfing E3. De sfeer in het team was erg goed en na het proeven lopen werd elke dag even gerelaxt in het meer op de camping, want het was de hele week zo'n 35 graden.

Op maandag 28 augustus was Bas de eerste rijder van de Nederlanders wie van start mocht. Hij had zich er erg op verheugd en was de eerste paar proeven misschien zelfs wel wat te gretig wat een paar foutjes opleverde. Het rijden ging eigenlijk alle dagen erg goed, iedere dag ging het rijden weer een tandje beter. Hij had veel plezier op zijn Husqvarna FE250, de week vloog dan ook voorbij. Op dag 5 maakte hij nog even een foutje op de route waarbij hij met zijn hand voor een boom reed. Hierbij brak hij zijn pink. Gelukkig had hij hier niet veel hinder van waardoor hij nog steeds scherpe tijden op de klokken kon rijden. Op dag 6 werd de slotcross verreden. Normaal gesproken wordt eerst een route gereden van ongeveer vijftig kilometer waarna de motor in Parc fermé wordt gezet en daarna de slotcross verreden wordt. Om één of andere wazige reden van de organisatie werd de route gecanceld en werd er alleen een slotcross gereden. De slotcross wordt gereden op een motorcrossbaan waarbij met de hele klasse gestart wordt achter een starthek. Bas zat er niet goed bij met de start maar toch kon hij zichzelf goed staande houden tussen deze sterke rijders.

Met het Trophy Team (TeamNL) werden ze zevende van de 19 verschillende landen. Knap gedaan dus. Individueel is er een gouden medaille te halen wanneer je binnen 10% van de winnaar eindigt. Een goede prestatie omdat het de beste rijders van de wereld zijn waar ze tegen moeten rijden. In zijn klasse werd hij 28ste (over alle rijders 71ste). "Ook haalde hij mijn gouden medaille binnen. Zonder hulp van buitenaf was dit alles niet mogelijk geweest," aldus Bas. "En dank aan allen die hebben meegeholpen. Speciale dank gaat uit naar zijn leermeester Marcel Bulten die de voorafgaande weken en natuurlijk tijdens de zesdaagse de helpende hand toestak."

Pleinmarkt Vierakker

VIERAKKER - Op de pleinmarkt ten behoeve van de restauratie van de St. Willibrordkerk in Vierakker op 17 september van 11.00 tot 15.00 uur zal dit jaar ook de koperblaasgroep Com Cobre regelmatig van zich laten horen. Tevens kunnen kinderen zich laten schminken door Josine Nijenhuis. Verder is er van alles te koop wat op brocante-en rommelmarkt en kan men tegen betaling en op eigen risico weer de toren beklimmen onder leiding van Lidwien Mentink. Lekkere wafels worden gebakken door Henrieke Hilge. Ook zijn er andere warme hapjes en alle soorten drinken.

Derde onderlinge viswedstrijd vaste stok

VORDEN - Op zaterdag 9 september is de derde onderlinge wedstrijd in de Berkel te Borculo gevist. Onder zeer fraaie omstandigheden kwamen er acht vissers naar de waterkant. Totaal is er 8780 gram vis gevangen. Alleen maar voorns werden er gevangen.

Uitslag vak A: 1. Jan Groot Jebbink, 2320 gram; 2. Ab Vruggink, 1200 gram en 3. Rudy Eyekelkamp, 1140 gram.
Uitslag vak B: 1. Jan Eggink, 1540 gram; 2. Wim Bulten, 1240 gram en 3. Freddy Cornelissen, 360 gram.

Bredevoort Schittert: 'diervriendelijke beestenboel'

Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel." Het thema komt vooral tot uitdrukking bij de lichttaferelen. Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen.

"Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.
Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevok op de Stadsweide stokpaardenraces.
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7.50. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12.50 uur. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.


www.bredevoortschittert.nl

Een fantastische avond op de Kalenberg

Gaon Etten streek neer bij het zichtkoepeltje op de Kalenberg. Foto: PR

BARCHEM – Waar het pop-up restaurant 'Gaon etten in de Achterhoek' ook neerstrijkt, altijd wordt men gastvrij ontvangen door de eigenaar(en) van de betreffende plek. Dat dit bijzondere plekken kunnen zijn is de afgelopen zes jaar wel duidelijk geworden. En uitdagingen werden niet uit de weg gegaan. Maar hoe belangrijk dit is om samen voor alle gasten een fantastische avond te bewerkstelligen, bleek wel op 1 september op de Kalenberg in Barchem.

De bijzondere plek, bij de kapel en het zichtkoepeltje op vijftig meter hoogte, kent een erg interessante geschiedenis: die van de Woodbrookers. Ook het dichtbij gelegen landgoedhotel valt hier onder. Gastvrijheid, open staan naar elkaar en samenzijn in dialoog en gesprek is een doelstelling die ook prima past bij een avond Gaon etten.

De organisatie hiervan was blij verrast met de vergelijking die werd getrokken met de Achterhoekse traditie van dorpsfeesten, kermissen, schuttersfeesten en paasvuren. Gaon etten past hier bij als een vorm van 'modern naoberschap'. En of je nu uit Amsterdam kwam of uit Lochem, dat maakte helemaal niet uit. De gasten konden genieten van een heerlijk driegangenmenu, verzorgd door Daniël Huigen, kok van het Landhotel.

Gerrit de Vries was namens de Woodbrookers en het landhotel graag bereid het een en ander te vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek met zijn karakteristieke kapelletje. Dat daar een optreden plaats vond van VPS Kek, knapen en knarren die met mekaar een puik stukje vocaal ten gehore kunnen brengen was een geweldige verrassing voor de vele gasten. Het dak ging er (bij wijze van spreken) af!

Het volgende Gaon evenement vindt plaats bij Wijngoed Heekenbroek in Drempt op 29 september.


www.gaon.nl

Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat."

Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo.

Finalisten 'Amphion Open' bij LIVE@IDEAAL

Merel, Marlou en Paulien staan in de finale van 'Amphion Open'

Zelhem - Woensdagavond 13 september verzorgt het programma live@ideaal een speciale uitzending. Uitgenodigd zijn de finalisten van het 'Amphion Open' 2017. Zij zullen tussen 20.00 en 22.00 uur optreden in het in het programma, dat vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

De musicaltheatergroep van Eléne Vaye uit Terborg/ Didam/ Duiven heeft voor Amphion Open een musicalmedley, vol zang en dans samengesteld voor de tieners uit de groepen musicaljong Doetinchem/Didam en Duiven.

Exit the Hive (Ulft) maakt experimentele muziek in het genre progressieve funkrock met vernieuwende akkoordprogressies en kritische teksten.De bezetting is Tom van Weeld (drums), Dirk Evelo (bas), Steven Tiggelman (gitaar) en Collin Daamen (zang).

Merel (16) Marlou (15) en Paulien (14) uit Ulft kwamen als kleine meisjes bij de Ulftse nachtegalen. Toen ze naar het jeugdkoor gingen begon het serieus te worden en vormden ze een zanggroepje. Ze stellen zelf meerstemmige melodieën samen. Ze begeleiden zichzelf op piano en/of gitaar.

Live@Ideaal wordt woensdag van 20.00 tot 22.00 uur uitgezonden.

Column

Frisse duik

Het helderblauwe buitenbad trekt mijn aandacht. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan niet wachten om erin te duiken. Maar op dat moment kan het niet. Ik zit in gesprek met Annette en Sjoerd van zwembad 't Elderink in Hengelo. We hebben het over leefbaarheid en de onmisbare hulp van vrijwilligers. Een dag later rij ik weer naar Hengelo, deze keer mét mijn badpak en zwembrilletje. Het is jaren geleden dat ik een zwembad in dook. Van mijn zevende tot mijn drieëntwintigste trok ik mijn baantjes en zwom wedstrijden door het hele land. Tot ik ging werken. Geen zin meer had in het vroege opstaan én de chloorlucht die zich diep in mijn poriën had genesteld.

Maar nu is daar dat zwembad in Hengelo. Dat er zo heerlijk uitziet. Netjes, schoon, helderblauwe kleuren en vriendelijke mensen. En dus rijd ik op donderdagmiddag naar dit bad. Het is heerlijk. Mijn techniek is er nog. Maar wat ben ik ongelooflijk stijf. Dit vraagt meer oefening. En dus lig ik een week later in het prachtige bad van Terborg. Gevolgd door het Vinkennest in Eibergen. Ik kijk waar in de Achterhoek buitenbaden zijn, die ik kan bezoeken. Het zijn er nog best wat, maar alleen dankzij de vele vrijwilligers. Vele gemeenten hebben hun baden afgestoten. Te duur, niet kostendekkend. De Blenk in Ulft wordt binnenkort een automuseum, reclamebureau Frappant is al jaren gevestigd in het binnenbad van Aalten.

Het zwembad waar ik vroeger elke zomer te vinden was, Stijgoord in Lochem, is er niet meer. Het Leussinkbad in Laren, waar ik vele uren trainde, is nu overgenomen door een stichting met vrijwilligers. En zoals Annette van 't Elderink in Hengelo me vertelde: 'We kijken steeds hoe iets wel kan.' Daarbij haalt ze aan dat het buitenbad zelfs genoemd wordt door makelaars in hun teksten om de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Het is dus belangrijk voor iedereen om een steentje bij te dragen. Niet alleen als je van zwemmen houdt, maar ook wanneer je wilt dat de waarde van je huis niet daalt. 'In een krimpregio moeten we er samen voor zorgen dat onze omgeving fijn is en blijft om in te wonen. Iedereen doet wat ie kan, met een financiële gift of door de handen uit de mouwen te steken. Alleen zo is het mogelijk.'

Dit herkennen ze ook bij zwembad Steenderen. 'Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers,' schreven ze onlangs in de Pak An-column in deze krant. 'Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.'

En zo denken ze er gelukkig ook over in onder andere Vorden, Lichtenvoorde, Rekken, Winterswijk en Almen. Financieel niet aantrekkelijk, maar des te belangrijk voor een regio waar het aangenaam wonen is! Ik duik er nog even in.

Wilko Pelgrom gekozen tot lijsttrekker CDA

BRONCKHORST - In de algemene ledenvergadering van CDA Bronckhorst, gehouden op donderdag 7 september in Dorpshuis de Horst in Keijenborg, is de heer Wilko Pelgrom (Drempt) gekozen tot lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Wilko is 54 jaar oud, getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in Drempt. Momenteel werkt hij als programmamanager voor het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG, gericht op het sociaal domein. Daarnaast is hij raads- en teamlid van de CDA Fractie. Hij vindt het een eer om lijsttrekker te zijn voor het CDA Bronckhorst.


Gevarieerd aanbod van veelzijdige live-acts

Popgunnn staat wederom op het podium tijdens de Baakse Kermis. Foto: PR

Baakse Kermis 2017 - 114e editie

BAAK - De 114e editie van de Baakse Kermis staat voor de deur, en ook dit jaar staat de grote tent op het bekende feestterrein. Drie dagen meedansen, meezingen en gewoon ouderwets genieten van een gevarieerd aanbod van veelzijdige en verrassende live-acts. Voor in de feesttent, Café Herfkens, Het Wapen van Baak is voor jong en oud een mooi programma samengesteld.

Zaterdagavond 30 september 21.00 uur: Popgunnn
Alleen de allervetste dance, rock en hiphoptracks knallen live door de speakers zodra deze strakke zeskoppige band het podium betreedt. Na het denderend optreden op de Baakse Kermis 2016 zijn ze op veler verzoek weer terug om ook dit jaar een show neer te zetten. De hits vliegen zonder onderbrekingen om de oren en zorgen keer op keer voor een ongekend fijn muzikaal oorgasme. Als vaste begeleidingsband van de wereldberoemde 90's act '2Unlimited' was de band ook de afgelopen drie jaar te zien in onder andere Sportpaleis Antwerpen, Goffertpark Nijmegen, Malieveld Den-Haag en meerder 90's Festivals in Scandinavië.

De Millennium Showband heeft altijd zin in een feestje. Foto: PR
Spot zorgt voor energieke optredens in de feesttent. Foto: PR

Met ijzersterk bedachte Mash Ups en Medleys worden alleen de beste hits moeiteloos aan elkaar geregen en is een uitzinnig groot feest gegarandeerd. Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii, van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90's Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Voeg er héél veel interactie, een flinke dosis CO2, confetti shots en lasers aan toe en daar staat een onvergetelijke liveshow.

Zondag 1 oktober 15.00 uur en 21.30 uur: Spot
In de rest van het land zijn ze al gesignaleerd, maar met de Kermis zijn ze toch echt in Baak te spotten. Direct na de optocht starten zij met spelen in de feesttent. Wanneer 's avonds de prijsuitreiking geweest is, zijn ze er weer voor een energieke avond vol beweging en bekende nummers.


Maandagavond 2 oktober 13.30 uur: Millennium
"Millennium Showband, altijd zin in een feestje!" Met zo'n instelling past deze band uitstekend op de Baakse Kermis. Na het traditionele vogelschieten, zullen zij de boel overnemen met enthousiasme, kameraadschap en liefde voor muziek.

Programma bij Café Herfkens

Zondag 1 oktober en maandag 2 oktober
De liefhebbers kunnen bij Café Herfkens weer terecht voor een warme hap. Beide dagen is er vanaf 18.00 uur een buffet in de Zaal.

Maandag 2 oktober vanaf 19.00 uur: Kennéh
Kennèh is dé Nederfolkband uit de Achterhoek die al jarenlang zijn onstuimige sporen trekt door het hele land. Inmiddels is Kennèh uitgegroeid tot een volwaardige festivalband. Bewijs hiervan werd geleverd tijdens energieke optredens op festivals als De Zwarte Cross, Huntenpop en De Nijmeegse Vierdaagse Feesten. Binnenkort kunnen ze hier de Baakse Kermis aan toevoegen.

Programma bij Het Wapen van Baak

Zondag 1 oktober en maandag 2 oktober
Ook bij Het Wapen van Baak kunnen liefhebbers terecht voor een warme hap, op beide dagen vanaf 1800 uur. Wie verzekerd wil zijn van een plekje, neemt van tevoren contact op om te reserveren.

Zaterdag 30 september vanaf 20.00 uur: The Full Circle Band
Zoals de naam al zegt is de cirkel weer rond. Een enthousiaste groep van ervaren muzikanten en zangers staan weer samen op het podium, met een repertoire van West-Coast Music en Country Rock. zoals CSNY, Flying Burrito Brothers, The Band, CCR en Poco.

Zondag 1 oktober vanaf 15.00 uur: Maarten en de Rinaldo's
Een zeer toevallige samenloop van omstandigheden? De drie Epenaren hebben exact dezelfde doopnaam: Rinaldo. De logische naam van het illustere collectief is dus Maarten en de Rinaldo's. Heerlijke Rock 'n Roll om bij mee te swingen.

Maandag 2 oktober vanaf 14.00 uur: CU Rockband
CU is dé Pop-/Rockband uit het Oosten van Nederland. Annemiek, Ivo, Hans, Maarten en André verzorgen een complete show met levendigheid op het podium, gevarieerde muziekkeuze, aangevuld met uitstekende zang. Pop met een Rockrandje.

Dinsdag 3 oktober vanaf 12.00 uur: Het vat leegmaken (met special performance)
Het vat leegmaken is inmiddels een traditie. Dinsdag wordt de kermis afgebouwd, maar niet zonder een goede afsluiter.

Elke dag zijn er diverse activiteiten

Zaterdag 30 september:
13:00 uur: Kermisviering St. Martinuskerk een aansluitend gratis koffie en cake in de feesttent.
14:00 – 17:00 uur: Boak's Got Talent! Iedereen die wat leuks of moois kan mag zich hiervoor opgeven.
Voor jong en oud leuke spelletjes in de feesttent. Met onder andere kegelen, boogschieten, 'schijt je rijk', windbuks schieten, Rad van Fortuin, boodschappendoos, springkussen en meer. Jeugd vogelschieten (10 - 16 jaar). Grabbelton (0 - 4 jaar).

Zondag 1 oktober:
14:00 uur: Optocht met versierde praalwagens, diverse muziekkorpsen, vendeliers en het koningspaar van 2016.

Maandag 2 oktober:
11:00 uur: Diverse activiteiten: Vogelschieten, vogelgooien, schijfschieten, lepeltjesschieten, met muziekvereniging Nieuw Leven.
Boogschieten en kegelen, boogschieten voor kinderen van 6 t/m 8 jaar, kegelen voor kinderen van groep 1 t/m 5.
± 14:00 uur: Zwemflippers race, een beetje gekkigheid tussendoor….

Voor meer informatie, zie de Facebookpagina.


www.facebook.com/baaksekermis

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

ClédingkanTine is heuse kledingwinkel

HENGELO - Wie herkent niet een overvolle kledingkast, waar kleding hangt dat niet meer wordt gedragen. Verkopen kan via de ClédingkanTine. Op 14 september is de nummerverkoop van 9.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo.

Voor 1,50 euro zijn 24 prijsstickers te koop om de kleding zelf thuis te prijzen. De dames van de Cledingkantine richten voor een dag een pop-up winkel in en zij verkopen de ingeleverde kleding. Voor deze beurs kan herfst- en winterkleding, kleding vanaf maat 176 / S en alle grotere maten hierboven worden ingeleverd en schoenen, tassen en riemen.

Inleveren van de kleding is woensdag 13 september tussen 18.00 en 18.30 uur. Vrijdag 29 september tussen 11.00 en 12.00 uur kan de envelop met verdienste en het restant kleding worden teruggehaald. De overgebleven kleding mag ook worden geschonken aan de Kledingbank in Doetinchem.

Op 28 september is de kledingbeurs in Hengelo. Deze is in een heuse kledingwinkel waar iedereen rustig kan snuffelen en passen. Er is zelfs aan een kopje koffie of thee met wat lekkers gedacht.

De Tiener/ Damesbeurs is op donderdag 28 september van 11.00 tot 20.00 uur, locatie: Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM, ZON. 17 SEPT

Parkeerpl. SaZa Top sporthal. Bij slecht weer in de Hal. Sportweg 1 van 10-17 uur. Boek nu Tel : 06-39108152.animo-vlooienmarkten.nl

Interesse in de FRANSE TAAL? Kijk eens op FRANSELESINLOCHEM.NL of telefnr: 06 1906 89 51

CARAVANSTALLING EN OPSLAGRUIMTE TE HUUR ?Enkweg 15A - Vorden . Voor info bel J. de Weerd 0575-551030 ?

Nummerverkoop ClédingkanTine

14 september09.00 tot 10.00 en 18.00 tot 19.00

Partycentrum Langeler Spalstraat 5 Hengelo Gld

Kledingbeurs 28 september.

Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo Gld

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

Wespennestenbestrijding, tel.: 06-5432 3046. Martin Spiegelenberg.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 17 SEPT ,10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152

animo-vlooienmarkten.nl

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT.
SPORTHAL DE PANHOVEN 10-17 u Bingerdensedijk 2
Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

++++ NIEUW++++ OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 24 SEPT. 10-17 u. TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE ,Eekstr.15. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl