Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

14 maart 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 14 maart 2017


Opening museum More komt dichterbij

Er wordt momenteel druk gewerkt aan de herinrichting van de kasteeltuin van Huize Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Rond Kasteel Huize Ruurlo en Oranjerie Ruurlo wemelt het momenteel van medewerkers van grondverzet-, bestrating- en hoveniersbedrijven. Na de restauratie van het kasteel wordt nu de kasteeltuin geheel heringericht. Dit alles in het kader van de opening van Kasteel Huize Ruurlo als tweede vestiging van museum More in Gorssel.

Door Jan Hendriksen

De officiële opening van het museum van Hans Melchers uit Vorden staat gepland op dinsdag 27 juni.
In juni 2015 opende Hans Melchers in Gorssel zijn museum More. In dat museum hangt een belangrijk deel aan kunstwerken dat voorheen in het Dirk Scheringa museum in het Noord-Hollandse Spanbroek te zien was. In Kasteel Huize Ruurlo komt het grootste deel van het werk en leven van schilder Carel Willink centraal te staan. De monumentale Ruurlose locatie biedt een passend decor voor het werk van de grootmeester. De Amsterdamse schilder Carel Willink (1900-1983) is nog altijd de grootmeester van het neorealisme. Al sprak Willink zelf liever van imaginair of fantastisch realisme. Zijn werk is raadselachtig, elegant en uiterst voornaam. Vanaf zijn dertigste groeide zijn reputatie als weergaloos schilder van monumentale, architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen. Willink blonk uit in precisie en technische perfectie. Om te excelleren bestudeerde hij Oude Meesters die hij bewonderde, zoals Holbein en Vermeer. Rembrandt kon hem minder bekoren, zijn werk 'rook teveel naar zweet en bloed'.

Lees verder op pagina 35

kleding- inzameling

RUURLO - De kledinginzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood wordt in Ruurlo gehouden op 31 maart en 1 april. Men kan gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken afgeven bij: Gemeentecentrum Protestanse Kerk de Sprankel, Domineesteeg 12 in Ruurlo. Tijd: vrijdag 31 maart 19 tot 20 uur en zaterdag 1 april 10 tot 11 uur. De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat dit jaar naar een ontwikkelingsproject van Cordaid Mensen in Nood 'Ontheemden' in Nepal.


Simone gaat voor Miss Beauty

De achttienjarige Simone Vaags uit Borculo is doorgedrongen tot de finale van de Miss Beauty of Gelderland verkiezing 2017. De finale van de verkiezing,met in totaal dertien deelnemers in de leeftijdscategorie 18+, is op 15 april.

B 3

Borculose Simone Vaags plaatst zich voor Miss Beauty Gelderland verkiezing

Simone Vaags kijkt met spanning uit naar de finale van de Miss Beauty of Gelderland verkiezing. Foto: PR

BORCULO – De achttienjarige Simone Vaags uit Borculo is doorgedrongen tot de finale van de Miss Beauty of Gelderland verkiezing 2017. De finale van de missverkiezing met in totaal dertien deelnemers in de leeftijdscategorie 18+ vindt zaterdag 15 april in Theater Veluvine in Nunspeet plaats. De provinciale winnares plaatst zich voor de Miss Nederland verkiezing 2017 die later dit jaar plaatsvindt.

Door Jan Hendriksen

In totaal hadden zich maar liefst 350 Gelderse meiden aangemeld voor deze verkiezing die twee leeftijdscategorieën kent: tot achttien jaar en achttien jaar en ouder. "Zestig meiden hiervan werden uiteindelijk uitgenodigd om op de castingdag bij Hotel van der Valk in Apeldoorn te komen, waaronder ikzelf. Zelf ben ik gevraagd door de organisatie om mee te doen aan de Miss Beauty Gelderland verkiezing", zo verklaart de Borculose studente aan het Aventus College in Zutphen waar ze de opleidingscursus van modeontwerpster volgt. "Ik wist niet wat me precies op deze castingdag te wachten stond. En dat was best wel spannend. Zo hadden we twee wedstrijdronden. We kregen een aantal algemene vragen in het Engels voorgelegd en we moesten ons in een jurk presenteren aan een jury.''

'Ik vind het allemaal nog best wel een beetje onwennig'

Simone Vaags kijkt met spanning uit naar de finale van de Miss Beauty of Gelderland verkiezing. "Ik vind het allemaal nog best wel een beetje onwennig. Maar het is ontzettend leuk om te doen. Ik had geen enkele ervaring op dit gebied. Bijvoorbeeld hoe je het 'mooist' kunt lopen tijdens je presentatie op de catwalk. Middels verschillende trainingen heb ik inmiddels wat meer ervaring op dit gebied opgedaan mede omdat ik normaal vaak niet op hakken loop. Ook hebben we gezamenlijk met de deelnemers een bootcamp gevolgd."

Zes ronden
De finale op 15 april in Nunspeet bestaat uit maar liefst zes ronden. Zo begint Simone met een openingsdans gevolgd door een voorstelronde. Daarna volgt een vragenronde, een bikinironde en een modeshow die gesponsord wordt door Confiant Womenswear die hoofdsponsor is van de missverkiezing. Het slotstuk van de finale vormt een galaronde waarin Simone zich in een mooie avondjurk gaat presenteren.

Stemmen
Voor deze missverkiezing kunnen mensen ook stemmen op Simone door een sms te sturen naar: poll gelderland simone naar 3010 die 1.10 euro per sms kost. Het aantal sms stemmen telt voor twintig procent mee in de eindklassering van de Miss Beauty Gelderland verkiezing 2017. Volgende week volgt er voor Simone eerst nog een speciale fotoshoot van de hoofdsponsor. "En dan op naar de finale. Ik heb geen idee of ik een hoge eindklassering bereik, maar ik zet me er zeker honderd procent voor in. Ik vind het al een eer dat ik in de provinciale finale sta. Dat is voor mij al een hoofdprijs."

Column

Grenzen

Buiten de supermarkt, groenteboer en bakker in mijn eigen woonplaats om is er geen winkel waar ik zo vaak kom als in de kringloopwinkel in Borculo. Let wel: ik heb het niet over de commercieel geleide kringloop die daar nog niet zo lang geleden neerstreek. Daar zal wel niks mis mee zijn, maar ik heb mijn hart verpand aan de kringloop die er al jaren bestaat: die van de stichting Bohero.
De naam Bohero staat voor Borculo Helpt Roemenië en dat verklaart mijn voorliefde voor dit niet op commerciële grondslag werkend kringloopbedrijf. Uitgangspunt van Bohero is namelijk dat alle winst die in de winkel wordt gemaakt ten goede komt aan arme mensen in voormalige Oostbloklanden. Allerlei spullen worden daar ook in grote vrachtwagens naar toe gebracht. En met name de mensen die niet alleen heel arm zijn, maar ook nog eens verstoken van (medische) zorg vormen de doelgroep van de Borculose kringloop.

Tegenwoordig is het heel normaal dat je, wanneer je overbodige spulletjes in huis hebt, deze te koop zet op Marktplaats. Teneinde nog een paar cent van je oorspronkelijke aankoopbedrag terug te zien. Ik breng die spullen liever naar Borculo. Daar krijg ik er geen geld voor, maar wel een goed gevoel. En dat is veel meer waard.
Vorige week reed ik er na een zolderopruiming weer eens naar toe. De auto was volgeladen met afgedankte, doch nog heel bruikbare spulletjes. Maar die mocht ik niet zomaar uitladen. "Hebt u een identiteitsbewijs?", wilde een jongeman weten. Een beetje verbaasd liet ik mijn rijbewijs zien. "Daar staat op dat u in Lochem woont", stelde de jongeman vast. "Niet in de gemeente Berkelland dus, dan mag u hier geen rommel heenbrengen."
Rommel? Ik wist niet wat ik hoorde. "Kijk", wees ik verontwaardigd naar de meegebrachte spulletjes. "Dat is een gloednieuwe aspergekoker, daar heb je een een nog prima lopende wandklok, die radio-cdspeler is nog geen vier jaar oud en die bloemenvazen heb ik nog speciaal schoongemaakt voor ik ze inpakte. En dat durf jij rommel te noemen?"

Gelukkig kwam er een oudere en meer ervaren vrijwilliger bij, die het misverstand snel oploste. "Bruikbare spullen mag iedereen hier heenbrengen", legde hij mij (en zijn jonge collega) uit. "Graag zelfs. Maar het komt ook voor, dat mensen van buiten de gemeente hier komen om oude rotzooi, zeg maar afval, kwijt te raken. En dat mag natuurlijk niet, want dan draaien de inwoners van Berkelland op voor de afvoerkosten."
Klonk best logisch en dus nam ik niet de moeite om uit te leggen dat mijn rijbewijs nog in mijn vorige woonplaats is afgegeven, maar dat ik al bijna negen jaar in Berkelland woon. Ik kon mijn spulletjes toch wel kwijt.

Onderweg naar huis kwam ik er toch over aan het denken. Eigenlijk best gek dat in deze tijd, waarin je in Europa de landsgrenzen haast zonder het op te merken passeert, de grens tussen twee Achterhoekse gemeenten zo scherp getrokken wordt. Wat geeft dat nou, dat iemand uit Lochem wat grof vuil naar Berkelland brengt? Of naar Bronckhorst, om mijn part. Het zal andersom ook heus wel eens gebeuren.

En dan nog dit: Ik ga met enige regelmaat naar de schouwburg in mijn buurgemeente. Die wordt al jaren in stand gehouden met de centen van de Lochemse belastingbetalers. Niet met de mijne. Moet ik me dan als Berkellander druk maken over grof vuil dat een enkele Lochemer hier heen brengt? Dacht ik toch niet….

Computercursussen

RUURLO - Vanaf 20 maart start er in de Bibliotheek Ruurlo een nieuwe cursuscyclus Klik & Tik. Klik & Tik is uitermate geschikt voor iedereen die geen of nauwelijks ervaring heeft met de computer. De Bibliotheek Oost-Achterhoek ontwikkelde daarnaast twee vervolgcursussen.

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. '"U kunt vanuit uw luie stoel winkelen of een reis boeken. U kunt met uw computer vanuit huis biebboeken reserveren, of zelfs digitale boeken lenen. Maar ook uw bankzaken en belastingen moeten steeds vaker door uzelf geregeld worden. Dat is niet voor iedereen even makkelijk." De Bibliotheek verzorgt daarom al enige tijd de cursus Klik & Tik. Tijdens deze lessen wordt geleerd hoe internet werkt. Het programma bestaat uit lessen die bij de basis beginnen en in een rustig tempo worden doorlopen. Het is mogelijk om thuis te oefenen met behulp van een werkboek en online cursusmateriaal. De cursussen bestaan uit module van zes lessen. Wie zelf een laptop bezit, dan zou het fijn zijn als men deze meeneemt. Heeft men geen laptop, dan tijdens de cursus gebruik maken van apparatuur van de Bibliotheek.

Drie verschillende cursussen
Wie nog niet bekend is met computers of met internet, volgt de cursus Klik & Tik 1: Computer basiskennis (zes lessen). Start: maandag 20 maart (15.00 tot 16.00 uur). Wie de cursus Klik & Tik 1 heeft gevolgd, en wie meer wil, kan de cursus Klik & Tik 2: Windows 10 & internet (zes lessen) volgen. Deze cursus start op maandag 20 maart (13.00 tot 14.30 uur). Wie meer wil weten over de in en outs van internet, kan de cursus Klik & Tik 3: internet gevorderden (zes lessen) volgen. Deze cursus start ook op maandag 20 maart (10.00 tot 11.30 uur). Wie wil deelnemen aan één van deze cursussen, en thuis een computer én een internetaansluiting heeft, kan zich telefonisch aanmelden bij het Servicebureau van de Bibliotheek Oost-Achterhoek (088-0062929). Leden van de bibliotheek kunnen gratis deelnemen. Niet-leden kunnen deelnemen door lid te worden van de bieb (€ 52 per jaar).

Klompenpad 'Boereneschpad' feestelijk geopend

Een klompenpad kent speciale overstapjes om over afrasteringen te kunnen stappen. Foto: PR

GELSELAAR - De feestelijke opening van het 'Boereneschpad', het eerste Klompenpad van de gemeente Berkelland, vindt plaats op zaterdag 18 maart. Het is een rondwandeling van twaalf kilometer door het mooie buitengebied van Noordijk, Geesteren en Gelselaar. Wandelen door oud boerenland, over de weidse es, langs houtwallen en beken en door nieuwe natuur.

De opening vindt plaats om 10.30 uur in Pannenkoekenboerderij Erve Brooks, Broekhuisdijk 5 in Gelselaar. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland, de dorpsbelangenorganisaties van Gelselaar, Geesteren en Noordijk en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel verzorgt Circus Klomp een komische act voor jong en oud. Daarna is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad onder het motto klompen aan, rugzak op en gaan.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met de dorpsorganisaties van Noordijk, Geesteren en Gelselaar, vrijwilligers, particuliere eigenaren, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kasteelen, Vitens, Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Berkelland is deze route tot stand gekomen. Het Boereneschpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden. Dit 98ste Klompenpad is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Berkelland en de Nationale Postcode Loterij.

Samen met de streek
Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en akkers waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Bewegwijzering
De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij het startpunt Pannenkoekenboerderij Erve Brooks, opstappunt Café Restaurant Zalencentrum Baan en VVV's in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 18 maart ook beschikbaar via de Klompenpaden app.


www.klompenpaden.nl

Chazan Synagoge Borculo wordt herdacht

Peter Nieuwenhuis (l) van Beleef de Berkelstad en Lex de Haan, voorzitter Stichting Synagoge Borculo, voor het gebouw aan de Weverstraat. Foto: Rob Weeber

BORCULO -Louis Meijer (1883-1976) was de laatste voorzanger (Chazan) van de synagoge in Borculo. Hij en zijn vrouw overleefden de oorlog, maar hun vier kinderen stierven in een vernietigingskamp. Ondanks dit persoonlijk leed, besloot hij na de oorlog toch weer het Joodse lied voor te zingen. Hij was erg geliefd in de Borculose gemeenschap. Als eerbetoon aan hem hebben Henk Teeuwen, adviseur van de Stichting Synagoge Borculo en Peter Nieuwenhuis, Beleef de Berkelstad, kunstenaar Jan te Kulve gevraagd een bronzen beeldje te ontwerpen van de Borculose 'pieman', zoals Louis vanwege zijn geringe lengte werd genoemd. Het beeldje wordt op 21 april onthuld tegenover de winkel van Schuurman.

Door Rob Weeber

De Joodse Gemeenschap in Borculo heeft altijd een hechte band met de rest van de bevolking gehad. Ook was er respect voor elkaar tradities. Als de Joodse slager Izak Spanjar op zondag zijn winkel open had, dan zette hij de bel af totdat de hervormde kerk de dienst beëindigd had. De Stolpersteine in Borculo herinneren aan de Joodse inwoners.
Op woensdag 19 april houdt Teeuwen een lezing bij Café-restaurant Peters over de Borculose Joodse gemeenschap, aanvang 20.00 uur.
De synagoge, inclusief het Mikwe (Badhuis) aan de Weverstraat is sinds 2001 een beschermd monument in Borculo en wordt beheerd door de Stichting Synagoge Borculo. In 2008 onderging het een grondige restauratie, waarbij uit tijdsdruk (niet uit exploitatietekort) een gedeelte via de bank gefinancierd moest worden. Het werd een aflossingsvrije, hypothecaire lening van 125.000 Euro. De Rabobank echter constateerde in 2015 dat het pand 'onder water' stond en wijzigde de voorwaarde in aflossingsplichtig. Per jaar moet 3000 Euro worden afgelost en bovendien kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de rekening-courant kredietfaciliteit. Het gevolg is dat de liquiditeitspositie van de stichting in de komende jaren niet meer toereikend zal zijn om aan alle verplichtingen te voldoen. De wens van de stichting is om de lening in een keer af te lossen. Daarbij wordt naast externe partijen als gemeente, provincie en vermogensfondsen ook de Borculose bevolking benaderd. De steun van de 600 leden tellende Historische Verenging Borculo is inmiddels toegezegd. Hen wordt tijdens de voorjaarsvergadering van 19 april gevraagd om eenmalig 15 euro te storten. Ook tijdens de lezing van Hans Teeuwen kan er door belangstellenden en -hebbenden een vrije gift worden gedaan. Voor meer informatie over de synagoge en de financiële plannen: kan men kijken op www.synagogeborculo.nl.

Borculose kegel- kampioenschap

BORCULO - De Borculose kegelkampioenschappen worden gehouden van 13 maart tot en met 6 april bij Berkelpalace in Borculo. Aan de kampioenschappen, die worden gehouden bij HCR Berkelpalace, wordt deelgenomen door dames en heren van tien kegelclubs uit Borculo. De deelnemers zijn ingedeeld in de klasse A.B.of C, en gooien per avond twee keer tien ballen. Er worden vier wedstrijdrondes gespeeld. De laatste speelavond is op 6 april, daarna zijn de winnaars bekend. Op zaterdag 8 april is de finale/feestavond zullen de nummers 4,5, en 6 van elke klasse bij de dames en de heren spelen voor een extra prijs. Zij worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

Vrouwen van Nu

GELSELAAR - Vrouwen van Nu afdeling Geesteren/Gelselaar houdt een bijeenkomst op woensdag 15 maart in zaal Florijn in Gelselaar. Aanvang 20.00 uur. Tiny Appeldoorn vertelt namens de PR groep van de Terminale Zorg Oost-Achterhoek over terminale zorg, zowel thuis als in een hospice.

Handmatig tellen in het digitale tijdperk

Burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Stemmen kunnen worden uitgebracht bij één van de 29 stembureaus in Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Ruurlo, Eibergen, Rekken, Beltrum, Neede, Rietmolen of Noordijk. Sinds 1 januari 2010 is het voor kiezers mogelijk om te stemmen in een stembureau naar keuze binnen de eigen gemeente. Burgemeester Joost van Oostrum is van plan op zijn fiets alle stembureaus te bezoeken en te verrassen met koekjes voor bij de koffie.

Door Rob Stevens

We leven dan wel in het digitale tijdperk maar sinds is vastgesteld dat de eerder gebruikte software gevoelig is voor hacken, zijn stringente eisen gesteld aan de procedure rond het stemmen. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen worden evenwel toch computers gebruikt. De computers worden echter alleen ingezet als telprogramma. De computers mogen niet op internet aangesloten zijn. Het gebruik van usb-sticks of andere digitale gegevensdragers voor het overbrengen van de stemuitslag naar de hoofdstembureaus en naar het centraal stembureau is verboden. De overdracht van gegevens zal enkel op papier plaatsvinden.

Burgemeester op fiets langs stembureaus met koekjes

De gemeenten verwachten de uitslag in de loop van vrijdag 17 maart, twee dagen na de verkiezingen, op kieskringniveau vast te kunnen stellen.
Vervolgens gaat de Kiesraad de uitslag berekenen. Deze verwacht pas op dinsdag 21 maart de definitieve uitslag bekend te kunnen maken.
Joost van Oostrum: "Van het Rijk hebben we een cd-rom gekregen voor de verwerking van uitgebrachte stemmen op een 'standalone computer'. Een medewerker is vanmiddag naar de Action getogen om een kabel te halen voor de verbinding van deze computer met een printer. Er mogen geen data worden verzonden via de ether.

Gegevens moeten met de hand in het programma worden ingebracht. Om die reden zullen we woensdag later op de dag alleen de totalen per partij beschikbaar hebben. Dat hoop ik in ieder geval. Pas donderdag wordt de definitieve uitslag bekend voor Berkelland.

Het proces verbaal moet dan om 17.00 uur bij het hoofdstembureau in Arnhem liggen." De taak van het hoofdstembureau is het vaststellen van de stemtotalen in de kieskring. Voor de Tweede Kamerverkiezingen is Nederland verdeeld in twintig kieskringen.


Energiescan mogelijk voor grote bedrijven

BERKELLAND - Platform bv Berkelland, gemeente, VNO NCW, Achterhoek Duurzaam Verbouwen en Omgevingsdienst Achterhoek hebben samen een project opgezet om energiebesparing te stimuleren bij bedrijven en instellingen. Grotere energieverbruikers krijgen de kans gebruik te maken van de Duurzaam Ondernemen en Energie (DOE) scan en alle andere bedrijven kunnen gebruik maken van de MKB Energy CheckUp. De gemeente stelt hiervoor 144.000 euro beschikbaar.

De DOE scan is al gebruikt bij 33 bedrijven in Ruurlo. Vanwege het succes van deze scans stelt de gemeente nu budget beschikbaar om bij 60 bedrijven en instellingen een DOE scan te laten uitvoeren. Deze bedrijven en instellingen verplichten zich dan om alle energiemaatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen.
Alle andere bedrijven kunnen gebruik maken van de MKB Energy CheckUp. Dit is een landelijk ontwikkelde energiescan die online uitgevoerd kan worden. Bij de helft van deze scans kunnen bedrijven ondersteund worden door een junior adviseur.

De aanpak van het project is gericht op hechte samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen en in winkelgebieden. Enthousiaste lokale ondernemers fungeren hierbij als ambassadeurs om de aanpak toe te lichten. Informatiemateriaal wordt ontwikkeld en er worden bijeenkomsten georganiseerd voor alle bedrijven en instellingen. De website www.Achterhoekonderneemtduurzaam.nl is speciaal voor dit project in het leven geroepen. Hier vindt u meer informatie over de twee typen scans en over informatiebijeenkomsten.

Berkelland blijft gezamenlijk energieloket ondersteunen

BERKELLAND - Het college van de gemeente Berkelland heeft besloten om het gezamenlijke Energieloket van de Achterhoekse gemeenten financieel te blijven ondersteunen tot 2020. Het gaat om een subsidie van ongeveer € 60.000 per jaar.

Wethouder Joke Pot: "Berkelland heeft een grote ambitie om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Bij het Achterhoekse energieloket kunnen inwoners, bedrijven en instellingen terecht voor hulp bij het besparen én opwekken van energie. We doen er als Berkelland een schepje bovenop door ook het pluspakket, met acties speciaal voor Berkellandse inwoners en organisaties, af te nemen".

De afgelopen jaren hebben de Achterhoeksé gemeenten veel kennis en ervaring opgedaan met het gezamenlijke energieloket (www.verduursaamenergieloket.nl). Om het besparen van energie en het opwekken van groene energie te blijven stimuleren, hebben de Achterhoekse gemeenten samen besloten om het energieloket tot 2020 in ieder geval financieel te blijven ondersteunen. Bij het energieloket kunnen inwoners, bedrijven en instellingen terecht voor tips en ondersteuning bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen (zoals isolatie en energiezuinige verwarming) én het opwekken van groene energie (denk aan zonnepanelen en windmolens)

Berkelland kiest voor pluspakket
De Achterhoekse gemeenten kunnen bij het Achterhoek energieloket kiezen voor het basis- en pluspakket. Het basispakket houdt vooral in dat de informatievoorziening en hulp aan inwoners gegarandeerd is. Berkelland kiest ook voor het pluspakket. Het energieloket onderneemt daarvoor extra acties voor Berkellandse inwoners en organisaties, zoals lokale campagnes gericht op specifieke doelgroepen of extra aandacht voor lokale informatie en maatwerkoplossingen.

Het Achterhoeks energieloket wordt ondergebracht bij de AGEM Coöperatie die voor 100% in handen is van de acht Achterhoekse gemeenten. Binnen deze coöperatie bestaan twee aparte organisaties (BV's): het Achterhoeks energieloket en de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM). Zo kunnen de gemeenten de activiteiten en geldstromen van beide organisaties goed bewaken en ontstaat er toch synergievoordeel. De verwachting is dat energieloket de komende jaren haar toegevoegde waarde en expertise weet om te zetten in inkomsten, zodat vanaf 2020 er weinig of geen financiële ondersteuning van gemeenten meer nodig is.

Lezing over onderhoudsarme tuinen

HAARLO – Groei en Bloei afdeling Berkelland/Haaksbergen en Omstreken houdt dinsdagavond 21 maart na afloop van haar jaarvergadering bij Hotel Prinsen in Haarlo een lezing over 'Onderhoudsarme beplanting en prairietuinen'.

De presentatie van de lezing wordt verzorgd door de heer Lageschaar van Vaste planten kwekerij Lageschaar uit Aalten.
Met slimme plantconcepten zoals Prairie Garden en Fleur Robuste geniet men altijd van een fraaie karaktervolle tuin, ook in de herfst en de winter. Lageschaar vertelt over onderhoudsarme tuinen met elk jaargetijde een ander, natuurlijk beeld.
Toegang: leden gratis (op vertoon Groei & Bloei pasje), niet-leden drie euro. Aanvang 20.30 uur.

Jong en oud ontdoet Ruurlo van zwerfafval

De Werkgroep Ruurlo Schoon (vlnr): Sjef Taken, Stieny Miedema, Harry Bosch, Bert Zevalkink, Herman Arentsen, Adri Roskam en Nettie Boland. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Jong en oud kwam eind vorige week in Ruurlo volop in actie tijdens de jaarlijkse schoonmaakdag in het kader van 'Ruurlo Schoon'. 'Met het zelfde gemak gooi je het in een afvalzak'. Onder dit motto struinden honderden leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen (Kerst Zwart, Willibrord, Driesprong en WonderWijs) donderdag en vrijdag de straten af in hun eigen schoolomgeving, op zoek naar zwerfafval. Gewapend met knijpers, plastic handschoenen en een afvalzak leverde de zoektocht de nodige zakken met zwerfafval op.

Door Jan Hendriksen

De actie van de kinderen was een voorbode op de zoektocht naar zwerfafval die de Werkgroep Ruurlo Schoon zaterdagmorgen vanaf het Kerkplein voor het tiende achtereenvolgende jaar organiseerde. Wie bekend was bij de werkgroep kreeg vooraf handschoenen, hesjes, grijpers en afvalzakken thuisbezorgd. Individuele personen en buurtverenigingen zoals 't Uutende (Burgemeester van Arkellaan/Nijverheidsstraat) gingen op pad om Ruurlo te ontdoen van zwerfafval in het kader van de actie die steevast een aantal weken voor de Landelijke Opschoondag (25 maart) plaatsvindt. Met maar liefst 23 buurtbewoners van Buurtvereniging 't Uutende werd er gezamenlijk naar het zwerfafval op de bedrijventerrein van De Venterkamp en De Schansekamp gezocht. Ook Sam Wolsink (6) en André Huitema (78) waren van de partij. Beiden waren super fanatiek. Sam kon niet wachten om weer te helpen. Hij had donderdag met zijn groep van basisschool Dalton Willibrordus ook al geholpen. Zaterdag zegde hij zijn voetbal er zelfs voor af. "Opvallend is dat we ieder jaar minder zwerfafval vinden. Het is een leuke manier om samen met buren iets te doen voor de maatschappij", zo liet bestuurslid Manon Pierik van Buurtvereniging 't Uutende weten. De gemeente Berkelland was onder meer vertegenwoordigd door wethoudster Joke Pot en raadslid Stefan Nijhuis.

Bewuster
Op de vraag aan Harry Bosch van de Werkgroep Ruurlo Schoon waarom Ruurlo zaterdag al in actie kwam moest hij het antwoord schuldig blijven. Wel weet Bosch te vertellen dat de hoeveelheid zwerfafval de laatste jaren beduidend minder is dan in de begin jaren van de actie. "De mensen zijn er zich steeds bewuster van geworden dat het zomaar weggooien van afval niet hoort. Natuurlijk vindt men op de doorgaande schoolroutes nog wel het nodige afval. Maar minder dan in het verleden. En vergeet niet dat er steeds meer 'stille ruimers' zijn die periodiek het zwerfafval in bepaalde gebieden van Ruurlo opruimen." Diegenen die zaterdag echt de Ruurlose natuur ingingen waren naast de buurtubebewoners van 't Gotinkveld de 'jagers' van Wild Beheer Eenheid (WBE) Ruurlo. In het buitengebied werd door bijna dertig WBE leden ijverig in hun eigen jachtgebied gespeurd naar (gedumpt) afval.

'Eenzaam ben je niet alleen'

RUURLO – In 't Dorpshuis Ruurlo is op donderdagavond 23 maart in het kader van het maandthema 'Ontmoeting' in de bibliotheek in Ruurlo (Dorpsstraat 74) een avond met als titel 'Eenzaam ben je niet alleen'. Men is op deze avond van 19.30 tot 21.30 uur welkom om over dit onderwerp van gedachten te wisselen met lotgenoten. Men ontmoet mensen, men kan dat als men dat wil gedachten en gevoelens delen. Informatie en aanmelding: dorpshuisruurlo@gmail.com of 06-13917062, www.dorpshuisruurlo.nl.

Workshop 'Kaart maken'

RUURLO - 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek Dorpsstraat 74) houdt dinsdag 21 maart van 10.00 tot 12.00 uur een workshop 'Kaart maken'. Deelnemers moeten een eigen schaartje en plakband mee nemen; de rest van het materiaal is aanwezig en kan men voor de kostprijs van een euro aanschaffen. Voor de koffie of thee betaalt men 0,50 euro. Aanmelden is noodzakelijk en moet voor 18 maart via dorpshuisruurlo@gmail.com of via tel. 06 13917062.

Oranjevereniging vergadert

RUURLO – De jaarlijkse algemene ledenvergadering van Oranjevereniging Ruurlo vindt op woensdag 22 maart bij De Keizerskroon plaats. Aanvang 20.00 uur. Naast het jaarverslag en het financiële verslag van 2016 zal ook de kascommissie verslag uitbrengen en zal de begroting van 2017 behandeld worden. Bij de bestuursverkiezingen is aftredend en herkiesbaar Jan Nijenhuis. De bestuursfunctie van Robert van Haaften komt te vervallen. Verder zullen vanuit de commissies van Koningsdag en de Septemberfeesten mededelingen worden gedaan over de programma activiteiten van beide evenementen.

Musicalkoor Match naar Barchem

BARCHEM - Het in 2008 opgerichte musicalkoor Match uit Haaksbergen verzorgt zondag 26 maart een optreden in de Barchkerk, de dorpskerk van Barchem. Het koor telt niet minder dan zestig leden tussen de 25 en 70 jaar en heeft zich gespecialiseerd in meerstemmige musical-medleys, zoals Grease en Mamma Mia.

Op het repertoire staan verder popnummers van Queen, Coldplay, Mika, Tina Turner en Robbie Williams.
Match staat onder leiding van Jeroen Katier, een dirigent die zijn sporen heeft verdiend, als het om koordirectie gaat. Voor de begeleiding zorgen pianiste Irene de Haan en drummer Tim Broshuis. De organiserende stichting BiM (Barchkerk in het Midden) verwacht een dijk van een concert voor jong en oud. Het optreden van Match begint om 14.30 uur. De entreeprijs bedraagt tien euro en dat is inclusief koffie en/of thee in de pauze. Kaarten zijn telefonisch te bestellen bij Dirk Rossel tel. 0573-441642 en Gerrit Stegeman tel. 0573-252489 en op 26 maart in de entree van de kerk.

Ruurlo/Barchem

'Vrijwilligers onmisbaar binnen een vereniging als de onze'

Middels een groot spandoek worden de vrijwilligers van voetbalclub SVBV bedankt. Foto: Jan Hendriksen

BARCHEM – 'Onze vrijwilligers zijn het kloppend hart van de vereniging. Bedankt.' Deze tekst in grote witte letters op een rood gekleurd doek van maar liefst veertig meter lang siert sinds afgelopen weekeinde het voetbalcomplex van Sport Vereniging Barchem Vooruit: kortweg SVBV genoemd. Op een gelijksoortig doek staat de tekst 'Sport Vereniging Barchem Vooruit 4 april 1948-2018 70 jaar'. Vrijwilligers onder leiding van bestuurslid Jan Willem Boon cab SVBV bevestigden vorige week vrijdag en zaterdag de doeken in het kader van NLDoet.

Door Jan Hendriksen

NLDoet is een landelijke dag voor vrijwilligers om zich in te zetten voor projecten in de buurt. SVBV deed hier ook aan mee om het sportpark te vergroenen en schoon te maken. "En om duidelijk te maken dat vrijwilligers onmisbaar zijn binnen een vereniging als de onze en dat we volgend jaar ons zeventigjarig bestaan vieren", zo laat Jan Willem Boon weten. Vrijdag en zaterdag gingen de handen flink uit de mouwen van diverse leden. Zo werd er een nieuwe beukenhaag langs het hoofdveld gepland door onder meer Henk Kranenbarg, Johan Mulderije, Jan Hogevonder, Hans Brunsveld en Benjamin Denneboom om het sportcomplex nog meer te vergroenen. Gewapend met emmers, schoonmaakdoeken, autowasborstel, een hogedrukspuit, kruiwagens en bezems werden ook talloze andere klussen uitgevoerd. Zo boenden onder meer de beide broers Lesly (14) en Dylan (17) Hiddink de reclameborden schoon en werd het terras door Jan Bert Esselink gereinigd. Door Anja Sprukkelhorst werden de ramen van de kantine gelapt en de keuken schoon gemaakt.

Klussen
Ook op andere plekken in Barchem werden klussen uitgevoerd in het kader van NLDoet. Zo werden door vrijwilligers van gymnastiekvereniging DOS passende decorstukken gemaakt voor het zestigjarig jubileumfeest die DOS met iedereen in Barchem wil gaan vieren. Ouders en kinderen van De Barchschole maakten de schooltuin voorjaarsklaar (snoeien, bollen en struiken planten) en het schoolplein netjes schoon. De tuin ligt er dan weer tiptop bij en het schoolplein is weer schoon zodat alle kinderen kunnen genieten van het buitenspelen.

Zittingsuitslag Maandag Bridge Ruurlo

RUURLO - De zittinguitslag van Maandag Bridge van 6 maart, gespeeld in de Tapperij te Ruurlo, zijn als volgt:

Uitslagen van de vierde competitieronde, vijfde zitting

A Lijn: 1 Elly Costermans & Martin Wiegerinck 61,67 %, 2 Leny van Dijk & Janny de Lange 59,17 %, 3 Henny Mulder & Gerrit Mulder 57,50 %.

B Lijn: 1 Corrie van Weezel & Wilma van der Horst 74,38 %, 2 Jeanne Mulder & Jo Teunissen 60,42 %, 3 Tineke Overdiep & Henny Klein Bluemink 50,00 %.

De volgende koppels promoveren van de B lijn naar de A lijn: Corrie van Weezel & Wilma van der Horst met 59,92% gemiddeld, Jeanne Mulder & Jo Teunissen met 53 ,71 % gemiddeld, Janny Dekker & Walter Dekker met 53,66% gemiddeld.

De volgende koppels degraderen van de A lijn naar de B lijn: Nardi Buiting & Gerard Buiting met 45,56% gemiddeld, Ans van Duren & Joop Tetteroo met 44,22% gemiddeld, Ria Janssen & Wim Janssen met 43,81% gemiddeld.

Intersport nieuwe sponsor Tornax

RUURLO – Volleybalvereniging Tornax uit Ruurlo heeft een nieuwe sponsor in de vorm van Intersport Borculo. Richard Wentink en Jeroen ten Bras van Intersport Borculo hebben het driejarig sponsorcontract ondertekent. Naast een sponsorbijdrage zijn er voor alle leden de komende jaren ook ledenacties.

De sponsordeal is afgesloten voor minimaal drie jaar. Voorzitter Ineke Nijen Es van Tornax: "Het is een win-win situatie. Eind maart krijgen alle leden de gelegenheid om een trainingsoutfit voor een aantrekkelijke prijs aan te schaffen en op 21 april wordt er voor de leden een twintig procent korting avond gehouden bij Intersport Borculo. Wij zijn erg enthousiast omdat onze leden ook direct kunnen profiteren van deze sponsordeal."

Het eerste mannenteam van Tornax is kampioenskandidaat in de eerste klasse en is een mooi boegbeeld van de florerende Ruurlose volleybalvereniging Tornax die bijna tweehonderd leden telt. Naast een groot aantal mini's, vrouwen- en meisjesteams heeft Tornax ook een jongensteam. Dat is best uniek, aangezien er veel meer meisjes dan jongens volleyballen en veel jeugdteams bij andere verenigingen gemengd zijn. Ook de recreantenafdeling bestaat inmiddels uit een drietal teams. Naast een vrouwen- en mannenteam is er sinds dit jaar een recreanten mixteam volleyballend op een eerste klasse niveau.

Lachers op de hand van Steeds Beter

Het was een en al roddel en achterklap in de wachtkamer. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – 'Neemt u er maar twee. Want één tablet is misschien niet voldoende." Met dit verzoek werden sommige bezoekers door enkele 'figuranten' van het blijspel 'Bij de dokter', dat toneelvereniging Steeds Beter afgelopen weekeinde maar liefst driemaal voor het voetlicht bracht bij De Keizerskroon, bij de ingang van de zaal verwelkomd. Maar voordat men de zaal betrad kreeg men eerst ook nog een nadrukkelijk verzoek: "Wilt u zich eerst melden aan de balie voordat u plaats neemt in de wachtkamer." Kortom het publiek werd volop in de stemming gebracht voor een onvervalst avondje amateurtoneel. De bekende tune uit de voormalige televisieserie Medisch Centrum West deed de rest.

Door Jan Hendriksen

Er was nieuwe huisarts in de praktijk van dokter Pien Zijlsma gekomen. En iedereen dacht het er het zijne van, Bas Mulleman was toch geen familie van Mulleman die vroeger in het verre uitgestrekte buitengebied van Ruurlo aan de Batsdijk had gewoond. Wat was daar toch ook alweer mee? Bijna niemand wist het fijne er van. En wie wel iets wist zei het niet. Het was dus een en al roddel en achterklap in de wachtkamer die bijna 'levensecht' door de decorbouwers was nagebouwd van de Ruurlose huisartsenpraktijk De Linde. De toneelgroep onder leiding van regisseuse José Lageschaar was tekstvast en wist de verschillende personages goed uit te spelen. Kortom de toneelgroep kreeg het publiek volledig op zijn hand.
Twee leden van Steeds Beter vierden dit jaar hun veertig jarig lidmaatschap. Els Geurtsen en Annie Stegeman worden later dit jaar binnen de Bruilse toneelvereniging nog eens in het zonnetje gezet. De toneelgroep bestond voor het blijspel uit maar liefst dertien leden.

Uitslagen competitie kaarten bij VOO

Jeroen ter Bras (Intersport), Ineke Nijen Es, Corry Giesen (bestuur Tornax) en Richard Wentink (bedrijfsleider Intersport Borculo). Foto: PR.

RUURLO – Winnaars van de twaalfde speelronde van de kaartcompetitie van Vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo waren bij het klaverjassen W. Straver en J.H. Alfing (5454 punten) en bij het kruisjassen H. Kuenen en E. Kuenen (4389 punten). De competitie wordt voortgezet op donderdag 16 maart in zaal De Keizerskroon. Aanvang kruisjassen 19.30 uur en klaverjassen 20.00 uur. Tussenstanden: Klaverjassen: 1. W. Eggert en N. de Wilde 58715 punten; 2. W. Straver en J.H. Alfing 57662 punten; 3. G. Rijkenbarg en A. Kerkwijk 57383 punten. Kruisjassen: 1. H. Kuenen en E. Kuenen 44817 punten; 2. J. Ligtenbarg en G.J. Bosman 43389 punten; 3. J. Eggink en J. Klumper 43286 punten.

Ruurlo/Barchem

50+ Beweeguur De Koppel

Lekker bewegen en plezier maken. Foto: PR

BORCULO - De dames van het 50+ Beweeguur in wijkgebouw De Koppel in Borculo maken er onder leiding van Borchlo-trainster Gerda Weernink een heel gezellig beweeguur van. Ondanks de lol zorgen ze er wel voor dat ze aan de noodzakelijk beweging per dag komen.

De norm voor gezond bewegen ligt op 5 dagen per week minimaal 30 minuten matig intensief bewegen, dus dit beweeguur kan daar mooi bij helpen. Het initiatief van Gymvereniging Borchlo, Careaz en Sport Federatie Berkelland(SFB) is een succes, maar er mogen best nog wat meer deelnemers aan deelnemen. Dus wie op een laagdrempelige manier lekker bewegen wil zijn, is welkom om twee keer gratis mee te doen aan de proeflessen. Na deze proeflessen dient men een tien rittenkaart aan te schaffen voor €37,50.

De trainster zorgt ervoor dat iedereen kan bewegen op zijn of haar eigen niveau. De les vindt plaats in wijkgebouw de Koppel (Kon. Julianastraat 37 in Borculo) op de donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur.

Na de les wordt er even nagepraat onder het genot van koffie of thee. Als men een keer verhinderd is dan is dat geen probleem. Voor vragen of opgave bel 0545-273338 of mail gerdaweernink@kpnplanet.nl of neem contact op met de SFB john@sportfederatieberkelland.nl of bel 0545-476727.

Concert van Ikarai in Weemhof

Ikarai. Foto: PR

BORCULO - Ikarai speelt op vrijdag 24 maart in de Weemhof. Het concert start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Ikarai, bestaande uit jonge musici waarvan enkele met Gelderse roots, mengt de werelden van klassieke compositie en improvisatie tot een geluid bij een verhaal dat nog nooit eerder verteld is. Met alleen eigen materiaal klinkt Ikarai als geen ander. Er wordt gerefereerd naar de Europese klassieke traditie. De composities bestaan uit improvisatie, samenspel en spontaniteit. Het vinden van een balans tussen deze elementen karakteriseert Ikarai's kijk op de toekomst van moderne muziek. Het ensemble ontstond vanuit de gemeenschappelijke interesses van componist/pianist Julian Schneemann en componist/bassist Camiel Jansen. Doordat beiden van kinds af aan omringd zijn door klassieke muziek, hadden ze een sterk begrip van de spanningsboog van klassieke muziek en van muziek als kunstvorm. Het ensemble bestaat naast Camiel Jansen contrabas en Julian Schneemann piano uit Tessel Hersbach viool, Yanna Pelser altviool, Bence Huszar cello en Jimmi Heuting drums. Aanmelden voor het concert kan via de website van deweemhofborculo.nl of telefonisch: 0545-273775.

De Gaanzeloop is terug van weggeweest

GELSELAAR - Op zaterdag 25 maart is-ie weer terug: de OVM Gaanzeloop in Gelselaar.

Reeds in de vorige eeuw organiseerde de Stichting Duursport Gelselaar jaarlijks de Gaanzeloop. Dit hardloopevenement genoot grote bekendheid in de regio en gedurende de laatste jaren verschenen deelnemers uit heel Nederland aan de start. Na de eeuwwisseling werd het een steeds groter probleem voldoende vrijwilligers te mobiliseren om de Gaanzeloop te kunnen organiseren. Met als gevolg het stoppen van de loop.

Bijna twee decennia later blijkt het hardlopen alsmaar populairder te worden en binnen enkele leden van EGVV bestond dan ook de vurige wens de Gaanzeloop weer nieuw leven in te blazen. De weg naar meer breedtesport was al ingezet bij het samengaan met volleybalvereniging DIO. De volgende stap naar een hardloopevenement was dan ook snel gemaakt en past ook bij het levendige dorp wat Gelselaar is. Na enkele oriënterende gesprekken werd contact gelegd met de voormalige organisatoren en was de basis gelegd om lopers uit de verre omstreek na 15 jaar weer in Gelselaar aan de start te laten verschijnen.

Tegenwoordig is het niet eenvoudig om zonder financiële armslag een evenement met enige uitstraling van de grond te krijgen. Gelukkig werd verzekeraar OVM – Onderlinge Verzekeringen te Borculo bereid gevonden om als hoofdsponsor zijn naam te verbinden aan de Gaanzeloop 2.0. Hiermee is de nieuwe naam OVM Gaanzeloop 2.0 een feit.

Wat blijft zijn de routes uit de vorige eeuw: in de omgeving van Gelselaar, door het schitterende Gelderse coulisselandschap, langs oude boerderijtjes en over paden en wegen waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. De nadruk ligt hierbij op het woord 'lijkt', want op 25 maart kan men opnieuw genieten tijdens de OVM Gaanzeloop 2.0.

De start en finish vinden op sportpark De Benneker. De afstanden die je kunt lopen zijn: 2,5 km, 5,5 km of 10,5 km. Wie mee wil doen, kan zich nu al aanmelden op de website van EGVV.

Kandidaten gezocht voor 'Vrienden van Borculo live'

BORCULO - Talenten uit Borculo zijn van harte welkom om mee te doen met 'Vrienden van Borculo live' op het Septemberfeest.

Ook dit jaar staan de 'Vrienden van Borculo live' weer op het podium, dit jaar wordt het Septemberfeest gehouden op woensdag 30 augustus. Mensen van 16 jaar of ouder die een muziekinstrument bespelen of zangers en zangeressen kunnen zich opgeven via e-mail of de Facebookpagina van 'Vrienden van Borculo'. Enige podiumervaring en muzikale vaardigheden zijn gewenst en van deelnemers wordt verwacht dat zij aanwezig zijn op repetities en de generale repetitie die wordt gehouden op zaterdag 26 augustus overdag. Dat van kandidaten een auditie wordt afgenomen behoort tot de mogelijkheden.

Muzikanten, zangers en zangeressen kunnen zich voor 7 april inschrijven.

Tiny Appeldoorn gast bij Vrouwen van Nu

GEESTEREN/GELSELAAR - Vrouwen van Nu afdeling Geesteren/Gelselaar houdt een bijeenkomst op woensdag 15 maart in zaal Florijn in Gelselaar. Aanvang 20.00 uur. Op deze bijeenkomst vertelt Tiny Appeldoorn namens de PR groep van de Terminale Zorg Oost-Achterhoek in zaal Florijn te Gelselaar de leden van de Vrouwen van Nu afdeling Geesteren/Gelselaar over terminale zorg, zowel thuis als in een hospice. Met plusminus tachtig vrijwilligers bieden zij hulp, meestal door 's nachts te waken bij mensen thuis, maar ook als ondersteuning in hospice De Lelie in Winterswijk.

Anouk wil dolgraag afzien op een onbewoond eiland

Anouk Heutinck in actie. Foto: PR

BORCULO/BELTRUM - De Beltrumse Anouk Heutinck wil maar al te graag meedoen aan Expeditie Robinson. Daarvoor durft ze zelfs letterlijk voor paal te staan.

Door Susanne ten Have

"Het kriebelde in mijn buik. Nog steeds wel eerlijk gezegd", grijnst Anouk Heutinck. Aan de keukentafel in Beltrum vertelt ze enthousiast over haar mogelijke deelname aan het real-life programma Expeditie Robinson. Voor haar zou dan een droom uitkomen. In de afgelopen seizoenen mochten alleen bekende Nederlanders hun overlevingskunsten laten zien op het onbewoonde eiland, maar dit jaar doen ook vier onbekende Nederlanders mee. Op dit moment staat Anouk in de top 50 en dus bestaat de kans dat zij door mag naar het casting weekend in april. "Ik vind het al gaaf als ik dat casting weekend haal. Via een vriendin hoorde ik dat je bij de casting waarschijnlijk ook allerlei proeven moet doen. Tot nu toe ben ik al blij dat ik zover gekomen ben. Zelfs de burgemeester deelde mijn oproep om te stemmen op Facebook, dat is toch best bijzonder?"

Beslagen ten ijs Voor Anouk is het eveneens de kans om haar survivalkwaliteiten te tonen. Daarmee kan ze wel eens een voorsprong hebben in vergelijking met andere expeditieleden. "De prioriteit ligt bij de proeven. Als survivallaar zal ik tot het uiterste gaan. Ik ben niet bang voor slangen of andere enge beestjes, wel voor de stemrondes", zegt de 24-jarige. Deelnemen aan Expeditie Robinson betekent ook met onbekenden vastzitten op een hoop zand midden in de oceaan, zonder eten of drinken. En dat terwijl de camera's op volle toeren draaien. Wat bezielt de Pabo-student om dit als een uitdaging te zien? "Het is misschien een cliché om te zeggen dat ik graag filosofeer. Ik kom uit een groot gezin en leerde om altijd open te zijn. Ook vind ik het leuk om te beredeneren waarom iemand een bepaalde handeling verricht. Wie is nou de jager in de groep en wie is de nemer? Als mensen honger hebben, zijn ze toch anders dan normaal gesproken. Voor mij is dat de uitdaging." Anouk vindt haar sociale vaardigheden haar sterkste kant. "Het is afwachten hoe de groepsdynamiek is, maar ik ben een aardig persoon. Dus dat komt denk ik wel goed", vertelt ze vastberaden. De geboren Borculose lijkt geknipt te zijn voor deze barre overlevingstocht. Ze is sportief, volleybalt twee keer in de week en sinds een paar jaar doet ze ook aan survival. Op dit moment volgt ze aan de Pabo een deeltijdstudie en werkt ze op invalsbasis als onderwijsassistent. Daarvoor ronde ze al de Hbo-opleiding Christelijke Academische Lichamelijke Opvoeding af in de richting van de psychomotorische theorie en bewegingsagogie. "Ik ben wel benieuwd als ik mee heb gedaan of ik dan ook anders in het leven sta. Nu verveel ik mij wel eens en ben ik verslaafd aan series kijken. Maar dat kan straks natuurlijk niet", grijnst ze. Anouk is niet de enige inwoner van Berkelland die graag mee wil doen aan Expeditie Robinson 2017. Jesper Borsboom, Cilla Onstein, Rick Ruesink en Vera Mensink uit Eibergen, de Borculose Shannen Hemel en Elsbeth van Schaik, Fons Wittebrood uit Rekken en de Haarlose Wendy ten Bras willen allemaal meedoen aan Expeditie Robinson 2017. Stemmen op deze sensatiezoekers kan tot 20 maart. Kijk op expeditierobinson.nl voor meer info.

Gemeente geeft subsidie voor evenementen en activiteiten

BERKELLAND - De gemeente Berkelland geeft subsidie aan elf evenementen en 34 kleinschalige activiteiten. Doel: vergroten van sociale samenhang in kernen en bevorderen van toerisme

De bloemencorso's in Beltrum en Rekken, Reurpop in Ruurlo, het Achterhoeks Streekfestival in Eibergen en de Jammarkt in Neede krijgen dit jaar een subsidie van de gemeente Berkelland vanwege hun grote toeristische aantrekkingskracht. Ook de carnavalsoptochten in Neede, Eibergen en Rietmolen, de Taptoe en de Weerkom'n Dage in Borculo en Pigpop in Beltrum krijgen een evenementensubsidie.
De gemeente Berkelland ondersteunt verder dertig dorps- en zomerfeesten, de ouderendag in Berkelland, de fietsvierdaagse in Borculo, de ganzenmarkt in Gelselaar en verschillende overige activiteiten die de sociale samenhang in de kernen van Berkelland bevorderen met een waarderingssubsidie.

De aanvragen van vier buurtverenigingen zijn afgewezen, omdat zij niet de sociale samenhang in een kern bevorderen, maar slechts bedoeld zijn voor leden van hun vereniging. Ook de activiteiten van de Ruurlose ondernemersvereniging zijn afgewezen, vanwege hun commerciële inslag. Dit aspect is nadrukkelijk uitgezonderd van subsidie. Tenslotte zijn drie andere aanvragen afgewezen, omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregelingen.

Jaarlijks stelt de gemeente Berkelland subsidie beschikbaar voor kleinschalige activiteiten die de sociale samenhang in de kernen bevorderen, maar ook voor grote evenementen die een belangrijke toeristische trekker voor Berkelland zijn. Vorig jaar zijn er in totaal dertig subsidieaanvragen ingediend. Twee aanvragen van festiviteiten zijn niet gehonoreerd door de gemeente, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden.
Voor kleinschalige activiteiten is voor 2017 een bedrag van 13.500 euro beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld onder twintig aanvragers die met hun activiteit bijdragen aan de sociale samenhang in een Berkellandse kern. De activiteit moet gericht zijn op een Berkellandse kern en toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor iedereen uit de kern waar het feest gehouden wordt. Daarnaast worden uit hetzelfde budget de 4 mei herdenkingen en bevrijdingsactiviteiten in de vier grote kernen bekostigd.
Voor grote evenementen is voor 2017 een bedrag van 20.200 euro beschikbaar. Aan de bloemencorso's in Rekken en Beltrum wordt een subsidie toegekend van 5.000 euro. Aan de Jammarkt, het Achterhoeks Streekfestival en Reurpop in Ruurlo wordt een subsidie toegekend van 2.500 euro. Voor de carnavalsoptochten in Neede, Eibergen en Rietmolen, de Taptoe en Weerkom'n Dage in Borculo en Pigpop in Beltrum wordt een subsidie van 450 euro beschikbaar gesteld.
Dit jaar worden de subsidieregelingen opnieuw tegen het licht gehouden. De gevolgen daarvan voor de subsidieaanvragen voor 2018 zijn op dit moment nog niet duidelijk.

Grolse Steeg in Borculo door naar finale HIER Klimaatstraatfeest

BORCULO - De bewoners van de Grolse Steeg in Borculo zijn door naar de finale van het HIER Klimaatstraatfeest. Dat betekent dat zij nog steeds kans maken op de hoofdprijs; een feestbudget van maar liefst 5.000 euro.

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Ieder stookseizoen, van 10 oktober tot en met 31 maart, komen honderden Nederlanders met elkaar in actie om energie te besparen. Op zaterdag 15 april 2017 worden de winnaars op feestelijke wijze bekend gemaakt.

Bregtje Bos, projectmanager van het HIER Klimaatstraatfeest: "De finale van de negende editie van het Klimaatstraatfeest is aangebroken. Nu komt het er echt op aan want er kan nog van alles gebeuren! Om de spanning nog een beetje extra op te bouwen, is het scorebord vanaf nu tot de bekendmaking van de winnaars niet meer zichtbaar op de website."
Er zijn twee competities naast elkaar; de burencompetitie en de groepencompetitie. In de burencompetitie strijden straten tegen elkaar en in de groepencompetitie doen alle andere soorten groepen mee, bijvoorbeeld sportclubs, collega's of vriendengroepen. In zowel de buren- als de groepencompetitie zijn de prijzen als volgt:
• Nummer 1: Een feestbudget van € 5.000
• Nummer 2: Een feestbudget van € 2.000
• Nummer 3: Een feestbudget van € 1.000

'Niet wachten met asbestdak'

ACHTERHOEK - Wie een dak met asbest heeft, kan maar beter niet wachten met het aanpakken daarvan. Dat zegt gedeputeerde Bea Schouten. "Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden. Saneerbedrijven gaan het druk krijgen, waardoor wachttijden kunnen gaan oplopen. De subsidiepot van de Rijksoverheid raakt langzaam leeg en eigenaren moeten er rekening mee houden dat de prijzen kunnen gaan stijgen."

De provincie riep woensdag (8 maart) onder meer gemeenten en saneerbedrijven bijeen, om de aanpak van asbestdaken in Gelderland te bespreken. In Gelderland ligt nog ongeveer 14 miljoen vierkante meter asbest op stallen, bedrijfshallen, schuurtjes en andere gebouwen. Om voor 2024 klaar te zijn, moet elke werkdag een voetbalveld aan asbest worden verwijderd. Dat is vier keer meer dan het huidige tempo. "Niets doen is geen optie. Een versnelling in de aanpak is hard nodig", aldus Schouten.
De provincie heeft geen wettelijke taak ten aanzien van asbest, maar wil gemeenten, bedrijven en andere partijen stimuleren om de versnelling mogelijk te maken. Gisteren hebben de partijen de eerste mogelijkheden daarvoor in kaart gebracht. "De eerste stap op weg naar versnelling is gezet", zegt Schouten. Ze constateert dat veel gemeenten en andere partijen haar ambitie delen.. "We proberen hiermee het opruimen van asbestdaken makkelijker te maken. Maar een provinciale subsidie komt er niet."
Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer asbestvezels in de lucht. Dat is een risico voor de gezondheid. Wie in 2024 nog een asbestdak heeft liggen, is in overtreding en waarschijnlijk onverzekerd bij brand. De kosten bij brand kunnen juist dan enorm oplopen, omdat door brand verspreid asbest door professionals moet worden opgeruimd.
Veel van de aanwezige gemeenten willen zich gaan inzetten voor een versnelling, om handhaving vanaf 2024 zoveel mogelijk te voorkomen. Liesbeth Schipper, hoofd van het landelijke programmabureau voor de aanpak van asbestdaken, erkende dat het geen leuke boodschap is voor dakeigenaren: "Het is gedoe. Een nieuwe keuken ook, maar dat is tenminste nog leuk."

Gemini-leden in actie voor de clubkas

BORCULO - Elk seizoen krijgen veel verenigingen te maken met kostenstijgingen. Ook bij volleybalvereniging Kerkemeijer Gemini is daar sprake van. Om dit op te vangen, is er voor gekozen nu een actie op te zetten, met als doel de clubkas aan te vullen. Zaterdag 18 maart, tussen 09.30 en 13.00 uur, komen er in Borculo leden aan de deur om heerlijke chocolade-Paaseitjes te verkopen, een zakje voor 3 euro of twee zakjes voor 5 euro. Voor de winkel van warme bakker Liebrand, kleding sponsor bij Gemini, staat voor de leden het centrale uitgiftepunt voor de actie en daar zijn ook zakjes met eitjes te koop. De vereniging hoopt op een groot succes.

Gemini-leden in actie voor de clubkas

BORCULO - Elk seizoen krijgen veel verenigingen te maken met kostenstijgingen. Ook bij volleybalvereniging Kerkemeijer Gemini is daar sprake van. Om dit op te vangen, is er voor gekozen nu een actie op te zetten, met als doel de clubkas aan te vullen. Zaterdag 18 maart, tussen 09.30 en 13.00 uur, komen er in Borculo leden aan de deur om heerlijke chocolade-Paaseitjes te verkopen, een zakje voor 3 euro of twee zakjes voor 5 euro. Voor de winkel van warme bakker Liebrand, kleding sponsor bij Gemini, staat voor de leden het centrale uitgiftepunt voor de actie en daar zijn ook zakjes met eitjes te koop. De vereniging hoopt op een groot succes.

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

REGIO - Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Naast medische vragen, zijn er wellicht ook vragen over vermoeidheid, conditie en hervatting van werk. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de groepsvoorlichting die het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op 20 maart houdt.

De voorlichtingsbijeenkomst duurt twee uur en het programma is erop gericht het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd en er sprake is van een goede balans. Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en bevordert een sneller herstel. De eerste bijeenkomst is op maandag 20 maart van 10.30 tot 12.30 uur in het auditorium van het SKB.
Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen hoe de conditie kan worden behouden en leren de deelnemers omgaan met vermoeidheid. De maatschappelijk werker gaat onder andere in op de sociale en emotionele veranderingen die de diagnose kanker heeft op relaties en op veranderingen van praktische aard zoals werk of dagbesteding. Er worden adviezen en voorbeelden gegeven hoe op een gezonde manier met deze aspecten om te gaan en de eigen regie over leven te voeren. Wie deze bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden via de website www.skbwinterswijk.nl.

Keramist Job Verhey zet deuren atelier open

GEESTEREN -De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) houdt in het weekend van 18 en 19 maart het NVK open atelierweekend. In totaal zetten 39 leden de atelierdeuren open voor publiek, tussen 12 en 17 uur. De NVK wil hiermee een jaarlijkse traditie van Landelijke Keramiekdagen starten en de veelzijdigheid van keramiek in Nederland aandacht geven. In Geesteren opent keramist Job Heykamp de deuren van zijn winkel/werkplaats aan de Brinkweg 4. Hij laat zijn handgedraaide unica en wandobjecten zien en vertelt over achtergrond en totstandkoming.

Marinus van den Berg te gast bij Annemiek Punt

BORCULO/OOTMARSUM - De bekende schrijver Marinus van den Berg komt op 9 april naar de galerie van Borculose Annemiek Punt aan de Kloosterstraat 5 in Ootmarsum. Hij zal gepubliceerde en niet gepubliceerde teksten voordragen, geïnspireerd door de kunstwerken van Annemiek Punt. Ook zal hij met de aanwezigen in gesprek gaan. Belangstellenden zijn welkom in de galerie van Annemiek Punt in Ootmarsum. De eerste sessie is van 14.30 tot 15.15 uur en de tweede sessie van 16.00 tot 16.45 uur. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is aanmelden strikt noodzakelijk. De toegang is gratis. Aanmelden kan tot en met 26 maart via galerie@annemiekpunt.nl.


Kom in de klas-dag

BORCULO - Basisschool de Wereldboom en Avonturijn openen op woensdag 15 maart de deuren voor iedereen die nieuwsgierig is naar het onderwijs van de basisschool en de samenwerking met de kinderopvang. Geïnteresseerden krijgen de kans om een dagje mee te lopen met de leerlingen. Tijdens de kom in de klas-dag zien bezoekers hoe de kinderen bezig zijn met het kernconcept 'tijd en ruimte'. De kernvraag binnen het kernconcept luidt: 'hoe zien ons land, de wereld en het heelal eruit? De auteur en illustrator van het interactieve boek 'Olaf en de Giraf in Londen' komen voorlezen. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de Engelse taal. De tweetalige prenten- en luisterboeken zijn leerzaam, laagdrempelig en prachtig geïllustreerd. Naast het aanbod op de open dag, is 's middags ook de boekpresentatie voor genodigden. Wie meer wil weten over het onderwijs is welkom van 8.30 uur tot 14.00 uur. Men kan een 3d printer uittesten, of lekker buiten spelen met de leerlingen, tijdens deze 'kom in de klas-dag'.

Slagwerkavond Excelsior

Gelselaar – Vrijdag 24 maart houdt muziekvereniging Excelsior een slagwerkavond in zaal Florijn te Gelselaar. De entree is vrij. Om 20.00 uur begint de slagwerkgroep van de Hellendoornse Harmonie onder leiding van Willem Kossink. Daarna treden de Jeugddrumband en de Malletband van Excelsior op. Zij staan onder leiding van Otto Camfferman. De avond wordt afgesloten door Slagwerkgroep Volharding onder leiding van Jan Kreunen.

Samen klussen in Berkelland

Er wordt gewerkt in wijkmoestuin De Berg. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Vrijdag en zaterdag werden op diverse plekken in Berkelland de handen uit de mouwen gestoken. Dat was in het kader van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In Berkelland zijn dit jaar 65 klussen aangemeld voor deze actie. Vorig jaar waren maar liefst 350.000 Nederlanders actief met meer dan 9.200 klussen.

Door Rob Stevens

Stichting Gered Gereedschap. Foto: Rob Stevens

In Eibergen waren vrijdag de hele dag leerlingen van het AOC-Borculo actief bij de Stichting Gered Gereedschap Achterhoek. Leerlingen repareerden het gaas van het hek, schuurden en schilderden de handvatten van oud gereedschap en reinigden de binnen- en buitenkant van de schuren waarin oude gereedschappen worden opgeknapt en opgeslagen. Piet Roeland coördineerde de actie. Hij vertelt: "Veel ontwikkelingslanden hebben een drastisch tekort aan gereedschap. De stichting zamelt afgedankt gereedschap en machines in Nederland in, knapt deze op en verzendt het naar scholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden. Zo krijgt oud gereedschap een tweede leven in ontwikkelingslanden en geeft het mensen een toekomst. Oud gereedschap kun je hiervoor inleveren bij een aantal grote hobbyzaken en kluswinkels." Een van de AOC leerlingen Sabrina: "Vanmorgen repareren we het gaas van het hek, daarna gaan we naar binnen. Het is lekker weer en geen zwaar werk. Vanmiddag gaan we ergens anders aan het werk en komt een andere groep leerlingen ons werk hier overnemen."
Op hetzelfde moment zijn zeven kilometer verder twee werknemers van bouwbedrijf Klomps bezig een overkapping aan te brengen in de wijkmoestuin van de wijk de Berg. Antoinet Bolster coördineert de actie. Antoinet: "Het bouwbedrijf is hier bezig met bouwprojecten in de wijk. Mooi dat Bram Klomps van het gelijknamige bouwbedrijf onmiddellijk "ja" zegt op de vraag om assistentie bij de bouw van een overkapping waar vrijwilligers met regen kunnen verpozen. Zelfs het materiaal nemen ze zelf mee. De dakbedekking, fundering en versnaperingen zijn met 400 euro gesubsidieerd door het Oranjefonds. En bakkerij Stroet gaf ons een lading saucijzenbroodjes mee." Terwijl de timmermannen de overkapping aanbrengen, zijn vrijwilligers uit de wijk druk bezig met het seizoensklaar maken van de wijkmoestuin. Voor het eerst zullen er asperges worden geteeld. De grond is al bedekt met mest. Het weekeinde wordt deze onder de grond gewerkt.

De Ploeg en Baan houden reünie

De Ploeg 1982. Foto: PR

BORCULO - De Disco avonden bij Baan en Dancing De Ploeg in Geesteren/Borculo. Het zegt de jongeren van tegenwoordig waarschijnlijk niets meer. Maar voor de veertigers en vijftigers in de regio is het een begrip. De discotheken waren in de jaren tachtig hét uitgaanscentrum voor de regio. Een hele generatie Achterhoekers leerde er hun grote liefde kennen. Komende zomer kunnen ze mooie herinneringen ophalen want, men is weer druk bezig met de organisatie van een reünie op zaterdag 17 juni bij café Baan in Geesteren.

De geschiedenis van de roemruchte discotheek begon eind jaren zeventig bij zaal Baan in Geesteren. Daar werden disco-avonden gehouden. Met onder andere Ferry Maat, Krijn Torringa, Lex Harding. Begin jaren tachtig verhuisden de discoavonden naar café De Buitensingel aan de Nettelhorsterweg bij Borculo. Die werd omgedoopt tot Dancing De Ploeg. Maywood, Spargo, Peter Koelewijn, Mud, The Fortunes, George Baker, de Dizzy Mans band, Herman Brood, Drukwerk en Roberto Jacketti waren bands die naar Borculo kwamen. Ook verzorgde de omroep NCRV twee keer een live-uitzending van het razend populaire Los Vast vanuit Dancing De Ploeg. De muziek tijdens de Reünie wordt verzorgd door diverse oud-discjockeys die deze avond weer achter de draaitafel plaatsnemen. Onder andere Jelle Boesveld en Geert Jan reuvekamp zullen de hits van de jaren zeventig en tachtig laten herleven. De live muziek op deze avond wordt verzorgd door de voor deze gelegenheid samengestelde 'De Ploeg All Stars Band'. De band speelt hits uit de jaren 80 en 90.

Kaarten
De voorverkoop voor deze reünie is al begonnen. De toegangskaarten kosten in de voorverkoop € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij Café Baan in Geesteren, Fitness Centrum Body Check, Crossroads Studio's Bosberg 22 in Borculo en bij Kapsalon de Driesprong Tramstraat 11 in Lochem. Ook zijn de kaarten online te bestellen bij crossroadsborculo.nl. Oud personeelsleden komen in aanmerking voor een vrijkaart. Deze moeten zich wel vooraf aanmelden via mail: 7271lg@caiway.net. Indien nog verkrijgbaar, kosten de kaartjes aan de zaal € 9,50. Meer informatie is te vinden op de Facebook pagina van Dancing De Ploeg. Hier staan ook vele oude foto's van publiek en bands die bij De Ploeg zijn geweest. De organisatie is nog op zoek naar fotomateriaal. Wie nog foto's of materiaal heeft kan contact opnemen via mail 7271lg@caiway.net.

Rabobank lanceert Hart voor de Achterhoek

ACHTERHOEK - Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek gaat verenigingen en stichtingen in haar regio financieel ondersteunen met Hart voor de Achterhoek. De leden van de bank mogen dit jaar € 400.000 verdelen onder verenigingen en stichtingen die deelnemen aan deze actie.

Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek hecht veel waarde aan lokale leefbaarheid en ondersteunt daarom verenigingen en stichtingen in haar werkgebied. De bank stelt dit jaar € 400.000,- beschikbaar voor Hart voor de Achterhoek. Alle leden van de bank ontvangen vijf stemmen die zij mogen uitbrengen op verenigingen en stichtingen. Er kunnen maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting worden uitgebracht. Iedereen die op 31 maart lid is van de bank mag meestemmen. Leden ontvangen per post een stemkaart met hun persoonlijke stemcode. Zij kunnen vervolgens, op de aangegeven website, stemmen op de verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Hoe meer stemmen, hoe hoger de financiële ondersteuning voor de betreffende vereniging of stichting. De stemperiode is van dinsdag 9 mei tot en met vrijdag 26 mei.

Bank stelt 400.000 euro beschikbaar

Infoavond
Verenigingen en stichtingen die mogelijk in aanmerking komen voor deelname aan Hart voor de Achterhoek zijn afgelopen dinsdag en donderdag uitgebreid geïnformeerd tijdens de informatiebijeenkomsten in het theater Hanzehof te Zutphen en zalencentrum 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Zo'n 850 bestuurders van zo'n 450 verenigingen en stichtingen zijn op deze avonden inhoudelijk bijgepraat over Hart voor de Achterhoek. Verenigingen en Stichtingen die aan de voorwaarden voldoen kunnen zich tot en met 28 april aanmelden voor deelname aan Hart voor de Achterhoek. Een belangrijke voorwaarde voor deelname is dat de vereniging of stichting bankiert bij Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Speciaal voor deze actie heeft de bank promotiematerialen ontwikkeld die verenigingen en stichtingen kunnen downloaden op de website www.rabobank.nl/noa Hiermee kunnen zij de actie onder de eigen leden promoten. Tijdens de finale-avonden op 6 en 8 juni maakt de bank de uitslag bekend.

Jongeren één dag directeur van Achterhoeks bedrijf

ACHTERHOEK - 'CEO for a day' is een project van Achterhoek2020 Jong waarbij jongeren tussen de 16 en 26 jaar worden gekoppeld aan een bedrijf uit de Achterhoek. De jongeren die kunnen deelnemen zijn studenten van verschillende opleidingen, variërend van havo/vwo, mbo, hbo tot universiteit.

Deze studenten lopen op zo hoog mogelijk niveau mee in een organisatie, bij voorkeur met de directeur (CEO) of manager. Jongeren kunnen met 'CEO for a day' ervaring en kennis opdoen bij Achterhoekse bedrijven en met eigen ogen zien welke prachtige carrièremogelijkheden deze regio te bieden heeft. Voor de bedrijven is het een uitgelezen kans om de banden te versterken met jong talent. Op maandag 20 maart is de aftrap van dit project, als onderdeel van het Innovatiefestival 2017. Die dag lopen jongeren die zich hebben aangemeld mee met een directeur of manager van een Achterhoeks bedrijf. De match tussen jongeren en bedrijven wordt al eerder gemaakt.

Focus op Smart Industry

De focus ligt 20 maart op Smart Industry; niet alleen technische en maakbedrijven, maar ook innovatieve 'smart' organisaties uit andere sectoren. Aanmelden
Er is beperkt plek voor jongeren tijdens CEO for a day op 20 maart. "Dus lijkt het je leuk om deel te nemen en die dag mee te lopen bij een fantastisch Achterhoeks bedrijf? Meld je dan gauw aan via de site www.achterhoek2020.nl/achterhoek2020jong/ceoforaday", aldus de organisatoren.

Match maken
Om de match te kunnen maken vóór 20 maart, krijgen jongeren die zich aanmelden zo snel mogelijk een lijst met toonaangevende bedrijven uit de Achterhoek voorgelegd. In overleg met de projectorganisatie wordt de jongere gekoppeld aan een bedrijf naar keuze. ???????Achterhoek2020 Jong is het geheel van jongereninitiatieven in de Achterhoek met hetzelfde doel: de Achterhoek aantrekkelijk maken en houden voor jongeren. Om dit te bereiken zetten de initiatieven zich in voor meer carrièremogelijkheden, passende en betaalbare huisvesting en het faciliteren van ontmoetingen voor jongeren in de Achterhoek.

Patiënten bekijken eigen dossier via Mijn SKB

WINTERSWIJK - Vanaf 9 maart kunnen patiënten van Streekziekenhuis Koningin Beatrix hun medische gegevens inzien via de beveiligde website Mijn SKB. Vanaf deze datum zal het online medisch dossier zich vullen met onder andere uitslagen van onderzoeken en (verwijs)brieven. Mijn SKB is toegankelijk voor patiënten van zestien jaar en ouder.

"Wij zijn erg enthousiast over Mijn SKB. Via mijn.skbwinterswijk.nl loggen patiënten eenvoudig in op een beveiligde omgeving, gewoon thuis vanaf de bank. Zij kunnen vervolgens niet alleen hun gegevens inzien, maar ook vragenlijsten invullen ter voorbereiding op een polikliniekbezoek. Dit scheelt veel tijd. De antwoorden worden automatisch opgeslagen in het Elektronisch Patiënten Dossier en kunnen direct bekeken worden door de zorgverlener", aldus Elly Kloeze, klinisch informaticus van Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Mijn SKB biedt daarnaast ook de mogelijkheid om herhaalrecepten aan te vragen en persoonlijke aantekeningen te maken.
Patiënten hebben recht op inzage in het eigen medisch dossier. Om deze gegevens beter toegankelijk te maken binnen een beveiligde omgeving, kunnen zij een deel van hun medisch dossier nu ook online bekijken. Dit sluit aan bij de wens van minister Schippers om patiënten vóór 2019 direct toegang te geven tot hun medische gegevens. Patiënten kunnen na inloggen in Mijn SKB onder andere de volgende gegevens bekijken:
• Uitslagen van onderzoeken, zoals de resultaten van een bloedonderzoek.
• Brieven van het SKB.
• Verwijsbrieven, bijvoorbeeld van de huisarts.
• Andere medische gegevens, zoals diagnoses, medicatie en allergieën, maar ook metingen zoals bloeddruk, lengte en gewicht.
• Afsprakenoverzicht, zowel afspraken in het verleden als afspraken die nog komen.
Uitslagen en brieven van vóór 9 maart zijn niet in te zien via Mijn SKB, met uitzondering van de labuitslagen. Labuitslagen worden ook van voor deze datum getoond.

Inloggen met DigiD
Streekziekenhuis Koningin Beatrix hecht grote waarde aan de privacy van patiëntgegevens. Inloggen op Mijn SKB kan daarom alleen met een DigiD code met sms-functie. Om gebruik te kunnen maken van Mijn SKB is daarnaast ook een computer of tablet met internetverbinding en een mobiele telefoon nodig (om de sms-code op te ontvangen). Inloggen op Mijn SKB kan op verschillende manieren: via een knop op de homepagina van skbwinterswijk.nl, of rechtstreeks via https://mijn.skbwinterswijk.nl.

Infobijeenkomst Vluchtelingenwerk

REGIO - VluchtelingenWerk zet zich met tientallen enthousiaste vrijwilligers in voor vluchtelingen in de regio. Maar wat heeft de organisatie tot doel? Wat doen de vrijwilligers van VluchtelingenWerk eigenlijk? En hoe ervaren vluchtelingen de begeleiding? Wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is welkom op de informatiebijeenkomst op dinsdag 18 april om 17.30 uur.

Wie interesse heeft om aan te sluiten, kan mailen naar Melanie Jacobs, mjacobs@vluchtelingenwerk.nl. men ontvangt dan een bevestiging met details over de locatie. Als bezoeker van de informatiebijeenkomst krijgt men informatie over de begeleiding van vluchtelingen en alles wat daarbij komt kijken. Er wordt meer verteld over de juridische procedures die vluchtelingen doorlopen. Vluchtelingen gaan graag in gesprek om te vertellen hoe het is om een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Ook vrijwilligers delen hun ervaringen. Er is uitgebreid de tijd om vragen te stellen in een persoonlijk onderhoud en men kan genieten van wereldse hapjes. Om een vluchteling succesvol te laten integreren in de Nederlandse samenleving is veel tijd, aandacht en compassie nodig. De persoonlijke én administratieve weg is lang. Hierbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Juridisch en maatschappelijk begeleiders zetten zich belangeloos in voor de doelgroep en VluchtelingenWerk kan niet zonder de inzet van deze bevlogen mensen. Er zijn echter nog meer vrijwilligers nodig om al het werk te kunnen doen. Tijdens de bijeenkomst wordt verteld wat het inhoudt om vrijwilliger te zijn én kan men zich direct aanmelden als vrijwilliger.

Streektaaldictee

ACHTERHOEK - Het jaarlijkse Oost-Gelderse streektaaldictee wordt dit jaar gehouden op donderdag 23 maart. Dit keer wordt het een bijzondere, feestelijke avond want het is de tiende keer dat dit dictee wordt gehouden.

Zoals altijd is er ook muziek in de streektaal te beluisteren. Dit jaar treedt de bekende groep Bonne Route op. Dianne Marsman leest het Achterhoekse deel van het dictee voor en Henk van Aalten het Liemerse deel. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!'. Kijk op www.streektaaldictee.nl. voor meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden. Het dictee is donderdag 23 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in hotel café restaurant De Gouden Karper, Dorpsstraat 9 te Hummelo. Deelname kost vijf euro, inclusief koffie/thee. Aanmelden kan tot 20 maart bij het Erfgoedcentrum via: info@ecal.nu of 0314-787078.

Trios & JPT winnaars Achterhoekse Innovatieprijs

Van links naar rechts: Hubert Martens (Sirius), Ronald Reurink (Trios) en Mark Jansen (JPT). Foto: PR

BORCULO/NEEDE - Op de Ondernemersdag van het InnovatieFestival 2017, zijn Trios Precision Engineering & JPT samen met Sirius Medical Systems de winnaars geworden van de derde editie van de Achterhoekse Innovatieprijs. Deze bedrijven hebben samen de MaMaLoc ontwikkeld en op de markt gebracht. Dit is een chirurgische techniek waarbij borstkankertumoren vóór de operatie worden gemarkeerd met een zeer kleine magnetische marker. Het publiek, voor een groot deel ondernemers uit de Achterhoek, koos live de winnaar uit drie genomineerden door online met de smartphone te stemmen.

De prijs werd overhandigd door Wilbert Menkveld van Nijhuis Water Technologies, de winnaar van vorig jaar. Namens de winnaars namen Ronald Reurink (Trios), Mark Jansen (JPT) en Hubert Martens (Sirius) de prijs in ontvangst. De andere genomineerden waren VB-Airsuspension uit Varsseveld samen met Visser Leeuwarden en Hittech Bihca uit Winterswijk samen met ZEISS Duitsland. JPT, Jansen Precisie Techniek uit Borculo, heeft samen met TRiOS Precision Engineering uit Neede de MaMaLoc ontwikkeld. Dit is een chirurgische techniek waarbij borstkankertumoren vóór de operatie worden gemarkeerd met een zeer kleine magnetische marker. Hiermee kan een chirurg de tumoren veel nauwkeuriger lokaliseren en behandelen, wat tevens een veel beter cosmetisch resultaat oplevert. Deze techniek wordt door Sirius Medical Systems uit Eindhoven op de medische markt geïntroduceerd. Mark Jansen van JPT over hun innovatie: "We zijn vrijwel uniek in de wereld voor wat betreft microdieptrekken, het snel en precies dieptrekken van hele kleine producten. Met onze innovatie hebben vrouwen veel minder pijn en klachten tijdens en na een borstkankeroperatie."

Scouting Borculo zoekt nieuwe leden

Tim Aafjes gaf de hiphoples in opdracht. Foto: PR

BORCULO - Wie het leuk lijkt om buiten te spelen samen met andere kinderen, een kampvuur te maken of abseilen van een hoge toren, kan een kijkje komen nemen bij de scouting.

Scouting Borculo is op zoek naar jongens en meisjes vanaf 5 jaar die niet bang zijn om vies te worden en van uitdagingen houden. Wie het leuk lijkt, mag drie keer gratis komen meedoen op de Sprakelberg (Oude Diepenheimseweg 18A in Geesteren).
De bevers (jongens en meisjes) spelen iedere zaterdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur. Welpen meisje hebben op zaterdagochtend opkomst van 9.30 tot 11.30 uur. En de welpenjongens komen samen op zaterdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur.
Iedere zaterdag is er weer een programma bedacht. Meer informatie over scouting Borculo is te vinden op de website www.cycloongroep.nl.

AOC Oost doet mee aan NLdoet

Ook wethouder Spekschoor stak de handen uit de mouwen. Foto: PR AOC

BORCULO - In het kader van burgerschap hebben de leerlingen uit leerjaar 1 en 2 van AOC Oost uit Borculo ook dit jaar weer meegedaan aan de landelijke vrijwilligersdag NLdoet op 10 maart. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. In het voortraject heeft de school een twintigtal klussen verzameld, die geschikt zouden kunnen zijn om door 13- en 14 jarige leerlingen te laten uitvoeren. Hierbij was de site van NLdoet, maar ook de ondersteuning van het vrijwilligers informatiepunt, van belang. Gedurende vrijdag de 10e maart hebben leerlingen zich ingezet voor het klussen in speeltuinen, afgedankt gereedschap repareren voor ontwikkelingslanden in Eibergen, schilderen op landgoed Warmelo in Diepenheim, schoonmaakwerkzaamheden bij het Kulturhus in Haarlo en schilder- en schuurwerk bij zorgboerderij Groot Windenberg in Vorden. Deze biologische geiten- en zorgboerderij biedt een dagbesteding aan verstandelijke gehandicapten. Wethouder Spekschoor van de gemeente Bronckhorst was tijdens deze dag aanwezig op de zorgboerderij. De leerlingen hebben zich van hun beste kant laten zien.

Leerlingen aan de slag op landgoed Warmelo. Foto: PR

Hip Hop AOC-Oost Borculo

Tim Aafjes gaf de hiphoples in opdracht. Foto: PR

Hip Hop AOC-Oost Borculo

BORCULO - Drie bovenbouwgroepen van het AOC Oost Borculo kregen op woensdag 8 maart Hip Hop-les van dansdocent Tim Aafjes in opdracht van Sport Federatie Berkelland. De groepen hadden weinig ervaring met Hip Hop maar pakten de danspassen en armbewegingen snel op. Tim maakte er een leuke les van, prima reclame voor de danssport.

Slagwerkavond Excelsior

Gelselaar – Vrijdag 24 maart houdt muziekvereniging Excelsior een slagwerkavond in zaal Florijn te Gelselaar. De entree is vrij. Om 20.00 uur begint de slagwerkgroep van de Hellendoornse Harmonie onder leiding van Willem Kossink. Daarna treden de Jeugddrumband en de Malletband van Excelsior op. Zij staan onder leiding van Otto Camfferman. De avond wordt afgesloten door Slagwerkgroep Volharding onder leiding van Jan Kreunen.

Hip Hop op AOC-Oost

BORCULO - Drie bovenbouwgroepen van het AOC Oost Borculo kregen op woensdag 8 maart Hip Hop-les van dansdocent Tim Aafjes in opdracht van Sport Federatie Berkelland. De groepen hadden weinig ervaring met Hip Hop maar pakten de danspassen en armbewegingen snel op. Tim maakte er een leuke les van, prima reclame voor de danssport.

Handen uit de mouwen in de speeltuim

De vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Foto: Jaime lebbink

BORCULO - Zaterdag 11 maart was de tweede dag van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet . Ook in speeltuin Noord in Borculo staken vrijwilligers van de Lions Club uit Lochem, Borculo en Ruurlo de handen uit de mouwen. Om 9.00 uur gingen de acht Lions leden samen met twintig andere vrijwilligers aan de slag. Er is veel werk verricht. Voor de lunch waren alle klussen klaar. De trein die speeltuin Noord bekend maakte is weg, maar daarvoor komt wat moois terug. Enkele toestellen die slecht zijn, worden vervangen door andere speeltoestellen. Doelstelling is wel dat voor de opening van het nieuwe speeltuinseizoen alles klaar is en dat er nieuwe toestellen zijn voor jonge en wat oudere kinderen.

Dansworkshop 'Boogie Woogie'

REGIO - Dit jaar viert Winterswijk het 100-jarig jubileum van kunstbeweging De Stijl, waarvan Piet Mondriaan één van de oprichters was. In het kader van dit bijzondere jubileumjaar is er in Winterswijk een uitgebreid programma met concerten en activiteiten. Eén van deze activiteiten is de dansworkshop 'Boogie Woogie voor volwassenen' op zondagmiddag 14 mei in Boogie Woogie Cultuurcentrum.

Dans de Boogie Woogie
Piet Mondriaan was een grote liefhebber van Boogie Woogie muziek. Tijdens zijn periode in New York maakte Mondriaan het bekende werk Victory Boogie Woogie, geïnspireerd door de muziek- en dansstijl. De dansworkshop op 14 mei staat helemaal in het teken van Boogie Woogie, ook wel Rock 'n' Roll 'oude stijl' genoemd. De workshop wordt verzorgd door dansstudio Vieberink uit Aalten.

Aanmelden
De dansworkshop Boogie Woogie vindt plaats op zondag 14 mei om 15.00 uur in Boogie Woogie Cultuurcentrum (Roelvinkstraat 2, Winterswijk). Deelname aan de workshop bedraagt € 10,00 per persoon. Aanmelden kan per e-mail bij marian@boogiewoogie.nl onder vermelding van voor- en achternaam. Betaling vindt plaats op de dag zelf.
De middag is naar verwachting om 17.00 uur afgelopen.

Complete dag in Mondriaan-stijl
Voorafgaand aan de workshop duiken in het leven van Piet Mondriaan? Kom dan op zondag 14 mei eerst naar Villa Mondriaan! Tegen inlevering van de bevestigingsmail van de dansworkshop krijgt men bij Villa Mondriaan € 2,00 korting op de entree.

Grote streekboeken- verkoop

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt op donderdag 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur een grote streekboekenverkoop plaats.

Liefhebbers van boeken over onze streek kunnen er dan terecht voor tweedehands streekboeken en tijdschriften. het betreft streekhistorische en algemeen historische boeken, genealogische literatuur, tijdschriften en streekromans. De boekenmarkt vindt plaats in de studiezaal van het Erfgoedcentrum. In de daar aanwezige boekwinkel kan men tevens terecht voor de nieuwste streekboeken, kalenders en wenskaarten.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is te vinden in gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Inzameling oud papier Gelselaar

Gelselaar – Zaterdag 18 maart haalt Instrumentenfonds Excelsior oud papier op in en om Gelselaar. Het is de bedoeling dat het papier goed gebundeld is of verpakt in stevige dozen met een maximaal gewicht van 25 kilo. Wanneer het papier voor 9 uur aan de weg staat, wordt het zeker meegenomen.

Nieuwe naam voor Toonkunstkoor

REGIO - Toonkunstkoor Oost-Achterhoek, oratoriumkoor voor de oostelijke Achterhoek is de nieuwe naam van Toonkunst Winterswijk en omstreken, zoals de vereniging sinds ongeveer 1950 heette. Op 26 maart treedt het koor voor het eerst op onder de nieuwe naam. In de Sint Helenakerk in Aalten voert het koor de Messe Solennelle van Rossini op. Op het programmaboekje prijkt dan het nieuwe logo waaruit duidelijk blijkt dat het gaat om een toonkunstkoor voor heel de Oost-Achterhoek.

Door Sander Damen

"Momenteel hebben we zo'n zeventig leden waarvan ongeveer veertig procent van buiten Winterswijk komt", licht penningmeester van Toonkunstkoor Oost-Achterhoek Frans Derksen toe. Dat is een aanzienlijk percentage. Er zijn leden uit Aalten, Borculo, Varsseveld, Lichtenvoorde en een uit Ruurlo. Misschien is de stap voor mensen in de Oost-Achterhoek lid te worden kleiner nu het koor deze naam draagt. Daarnaast vonden we het als bestuur belangrijk dat in onze naam 'koor' kwam te staan. Alleen het woord 'Toonkunst' bleek voor veel mensen onduidelijk. Nu weet iedereen waar het om gaat. Een ander punt is dat het ongebruikelijk is dat een Winterswijks koor in een andere plaats optreedt zonder samenwerking met een plaatselijk koor. Bij een regionaal koor met leden uit die regio roept dat minder vragen op. En mogelijk is ons koor nu ook voor regionale sponsoren aantrekkelijker."
Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuw beeld. "Holders Media heeft een nieuw beeldmerk voor ons ontworpen", zegt Derksen. "Het is een variatie op ons oude logo waarin uiteraard de nieuwe naam in voorkomt. Het logo prijkt al op onze posters, website en flyers."
Toonkunstkoor Oost-Achterhoek zingt naast Oratoria, zoals de Matthäus- en Johannes Passion, ook Missen en Requiems of profane werken, zoals de Carmina Burana van C. Orff, of Die Jahreszeiten van J. Haydn. Op zondag 26 maart vanaf 15.00 uur verzorgt het koor een concert in de RK Sint Helenakerk aan de Dijkstraat in Aalten.
Het koor bestaat dan uit ruim zeventig leden die momenteel hard aan het oefenen zijn. Het koor repeteert normaal gesproken een keer per week in de Zonnebrinkkerk en wordt nu al weer ruim een jaar gedirigeerd door Iassen Raykov. Het is de tweede uitvoering onder zijn leiding. Vorig jaar november was het eerste concert dat Raykov dirigeerde. 'We zijn nu wel aan elkaar gewend", zegt Derksen. "Hans de Wilde was achttien jaar onze dirigent. Dat is een extreem lange tijd. Als er dan een ander komt, is dat even wennen, maar er is niemand om de dirigent weggegaan, hoor."
De vereniging verzorgt normaal gesproken twee uitvoeringen per jaar. "Dat is ook wel een beetje afhankelijk van de kosten", zegt Derksen. "Het organiseren van zulke grote concerten kost behoorlijk wat geld aan onder meer het contracteren van professionele musici en solisten, de huur van de ruimte en de promotie. We zijn aan het kijken of we aan het eind van het jaar weer een uitvoering kunnen plannen. Dat is nu nog onzeker. We hebben een aantal trouwe sponsoren die we kunnen benaderen en ook is er de Stichting Vrienden van Toonkunst die ons financieel ondersteunt. Meer vrienden en sponsoren zijn uiteraard welkom. Misschien dat nu we ons als regionaal koor profileren er ook meer bedrijven van buiten Winterswijk ons willen sponsoren."
Leden betalen ook contributie die gebruikt kan worden voor de organisatie van concerten. De vereniging vergrijst en het bestuur heeft zich voorgenomen actiever te worden op het gebied van ledenwerving. "Mogelijk is de stap voor mensen uit andere gemeenten dan Winterswijk nu ook kleiner om zich bij ons aan te melden", zegt Derksen. "We hebben nu nog voldoende leden. Veertig leden is wel de kritieke ondergrens. Daar zitten we nog wel een stuk boven. Er zijn ook partijen die tweestemmig gezongen moeten worden. We hebben nu acht bassen, dat zouden er meer mogen zijn. Mannenstemmen kunnen we eigenlijk altijd wel gebruiken. Voor de continuïteit van het koor zou het prettig zijn als zich meer mensen, zowel mannen als vrouwen, aanmelden als lid."

www.toonkunst.com

Angelien Hofs, secretaris, tel. 0543-466696

Pinksterfeesten met Streekmarkt en Oldtimerrit

ZELHEM - Op zaterdag 3 en zondag 4 juni zijn er weer de jaarlijkse Oosterwijkse Pinksterfeesten met Trekkertrek en Oldtimershow in Zelhem. Met nieuw in het programma dit jaar voor de eerste keer een Streekmarkt.

De Streekmarkt zal worden gehouden op zaterdag 3 juni van 14.00-18.00 uur. Dit alles zal gebeuren op het terrein van de Oosterwijkse Pinksterfeesten aan de Hogeveldweg in Zelhem. Voor deze markt zoekt de organisatie standhouders die hun waar aan de man willen brengen met allerhande producten. Ook standwerkers zijn van harte welkom.

Er bestaat een mogelijkheid voor het huren van een marktkraam. Ook zal er gelegenheid zijn voor een kofferbak/trekkerbak verkoop. Op deze manier kunnen overtollige spulletjes te koop worden aangeboden.

Voor oldtimer tractoren en -werktuigen zal er op deze middag vanaf 13.00 uur een tourrit worden georganiseerd en daarna kan men zich presenteren op het terrein. Ook zijn de oldtimers weer welkom op eerste Pinksterdag tijdens de grote Trekkertrekwedstrijden.

Belangstellenden kunnen zich inmiddels al aanmelden voor deze markt en tevens voor meer informatie contact opnemen met Bertus en Rikie, het liefst via de email en anders via telefoon 0314-621694. Ook voor de oldtimer rit kan men zich nu al opgeven op onderstaand emailadres.

Op zaterdagavond 3 juni zal er een optreden van Boh Foi Toch zijn en op zondagavond 4 juni zal de band Saints'n Sinners voorheen Hike optreden in de grote feesttent. Tevens is er kindervermaak. Dus tijdens het Pinksterweekend is er weer van alles te beleven in Zelhem. Dit mag niemand missen.

Jonker Joost project gericht op het plaatselijk erfgoed

Gery Groot Zwaaftink (l) en een tweetal muzikanten van De Blauwe Schuyt vermaakten de kinderen met een speciaal geschreven Jonker Joost verhaal. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Het 'Jonker Joost Scholenproject' is vorige week weer van start gegaan op de vier Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, Dalton Willibrord, WonderWijs en De Driesprong. Het project dat eens in de drie jaar voor alle groepen van de basisscholen wordt georganiseerd startte op de Kerst Zwartschool met een vertelling van de geestelijke vaders van het stripverhaal van 'Jonker Joost & de legende van de Kattenbelt': Arjen van Gijssel en Erik Jan Holleman.

Door Jan Hendriksen

Het scholenproject van 'Jonker Joost' is gericht op het plaatselijk erfgoed en is inmiddels aan zijn derde editie toe. Schrijver en lid van de Historische Vereniging Old Reurle Arjen van Gijssel las de kinderen in twee sessies een verhaaltje voor uit het stripverhaal 'Jonker Joost & de legende van de Kattenbelt' dat live werd geïllustreerd door 'meester' Erik Jan Holleman. De kinderen luisterden en keken ademloos toe hoe het verhaal door Van Gijssel en Holleman tot leven werd gebracht. Het stripverhaal werd in 2008 wekelijks als feuilleton in het voormalige weekblad Contact Ruurlo gepubliceerd. In 2010 werd het als stripboekje uitgegeven met Arjen van Gijssel en Erik Jan Holleman als de makers. Zij ontvingen er een prijs voor omdat het in de top drie van het 'Beste Achterhoek en Liemers boek van het jaar' eindigden.

'Jonker Joost'(van Heeckeren) werd geboren in 1546 en woonde bijna mijn hele leven op Kasteel Huize Ruurlo. Hij was een 'jonker' die later ridder en kasteelheer werd. Hij leefde in de Tachtigjarige Oorlog. In de tijd van de Renaissance en Reformatie. In zijn tijd heeft hij veel in Ruurlo meegemaakt. Maar ook in de gehele Achterhoek. Hij was trouwens ook 'schepen' van Zutphen. In het kader van het scholenproject had Petra Anne Ottens uit Vorden een speciaal verhaal geschreven over de belevenissen van 'Jonker Joost' in de Tachtigjarige Oorlog die verteller en troubadour Gery Groot Zwaaftink uit Vorden en een tweetal muzikanten van De Blauwe Schuyt donderdagmorgen aan de kinderen uit de groepen zeven en acht van de vier scholen presenteerden. De kinderen waren tijdens de voorstelling in de grote zaal van 't Kulturhus tot de laatste minuut geboeid door het verhaal.

Tentoonstelling
In de komende twee weken gaan de kinderen nog volop met het project aan de slag. Zo brengen ze onder meer een bezoek aan de Ruurlose doolhof, de Dorpskerk, de Agneta molen en wordt het Jonker Joostpad gefietst en maken ze blazoenen. Ook worden de kinderen uit de groepen een tot en met zes nog getrakteerd op culturele voorstellingen die in samenwerking met de Culturele Commissie Ruurlo en het Bureau KunstWijs uit Enschede tot stand zijn gekomen. Zo prijken in 't Kulturhus onder meer voorstellingen van muziekgroep Wrongel en Wei (Mmmmm.. Pannenkoek en met Trompen en Bellen) op het programma. Enkele scholen sluiten het 'Jonker Joost Scholenproject' op hun school af met een tentoonstelling. De Kerst Zwartschool doet dat op donderdag 23 en vrijdag 24 maart.

Klootschietvrouwen 't Broek doen goede zaken

RUURLO – De mannen van klootschietvereniging Klein Dochteren uit Lochem waren zondag het beste team van de Achterhoekse vertegenwoordigers in de landelijke straatcompetitie. De overwinning ging naar het team van het Twentse Mander. In de vrouwenklasse behaalde Zwolle uit Groenlo een vierde plaats en de vrouwen van 't Broek uit Ruurlo deden goede zaken met een tweede plaats. De mannen van Zwolle en 't Broek wisten niet te overtuigen.

Op het parcours in het Twentse Geesteren traden de diverse teams weer aan voor het vervolg van de landelijke straatcompetitie. De mannen van 't Broek waren matig op dreef getuige de vijftig schoten en de twaalfde plaats. Er werd met vijf schoten verloren van directe tegenstander Beuningen dat derde werd. Kleine details bepalen op dit niveau de verschillen. Zo kwamen de mannen van 't Broek maar liefst drie maal net niet bij een kruising waardoor een plaats in de middenmoot verloren ging. Zwolle wist op meters voor te blijven op 't Broek. Winnaar werd het team van Mander dat met een knappe score van 41 schoten een schot voor bleef op koploper Ons Streven uit Tilligte. Van de Achterhoekse teams kon Klein Dochteren met 46 schoten en een vijfde plaatst de toppers uit Twente nog het beste volgen. In het algemeen klassement na zes wedstrijden staat Klein Dochteren vijfde, Zwolle tiende en 't Broek veertiende.

In de vrouwenklasse werd 't Broek tweede achter het team van de kernploeg. Een score van 59 schoten was vier schoten beter dan van Oud Ootmarsum dat derde werd. De vrouwen van Zwolle hadden een schot meer nodig dan Oud Ootmarsum en werden vierde. In het tussenklassement na zes wedstrijden staan 't Broek en Zwolle gezamenlijk op de tweede plaats achter het kernploegteam dat buiten mededinging mee speelt. De titel bij de vrouwen gaat hoe dan ook naar een team uit de Achterhoek. De zevende en laatste wedstrijd wordt 26 maart gespeeld in Drenthe.

Kleding- en speelgoedbeurs de Dobbelsteen

RUURLO - Speel-o-theek De Dobbelsteen houdt vrijdag 7 en zaterdag 8 april een kleding- en speelgoedbeurs in 't Kulturhus in Ruurlo.

De animo om als inbrenger mee te doen aan de beurs van De Dobbelsteen vertoont de laatste jaren een duidelijke stijgende lijn. Dat is iets waar de organisatie van de beurs trots op is. Maar alles wat wordt ingebracht moet uiteraard netjes en overzichtelijk worden gepresenteerd en dat brengt met zich mee dat de inbreng niet onbeperkt kan zijn. De beursorganisatie heeft daarom sinds de vorige beurs besloten om de inschrijfprocedure voor de inbrengers te wijzigen. De 'vaste' inbrengers (degenen die al eerder hebben ingebracht en al een verkoopnummer hebben) hebben voorrang bij het inschrijven. Nieuwe inbrengers of inbrengers die na een langere periode van afwezigheid opnieuw willen inbrengen kunnen zich via beurs@sotdedobbelsteen.nl aanmelden. De speel-o-theek streeft ernaar zoveel mogelijk nieuwe inbrengers mee te laten doen.

Inschrijven kan tot 21 maart. Voor de beurs kan voorjaars/zomerkinderkleding in de maten 86 tot en met 176 en/of speelgoed worden ingebracht. De deelnamekosten bedragen 1,25 euro per 23 verkoopstickers voor speelgoed en/of 1,25 euro per 23 verkoopstickers voor kleding. Deze stickers worden bij inschrijving verstrekt. De deelnamekosten worden verrekend met de opbrengst. De in te brengen kleding en het speelgoed dienen uiteraard in goede staat te zijn. Zeventig procent van de opbrengst is voor de inbrenger, de overige dertig procent komt ten goede aan de Speel-o-theek.
Meer informatie over het inbrengen is te vinden op www.sotdedobbelsteen.nl.

Onvervalste derby prooi voor VV Ruurlo

Jordi van der Knoop is na zijn doelpunt het middelpunt van de feestvreugde. Foto Jan Hendriksen.

RUURLO – Afgelopen zondag prijkte zo'n onvervalste 'Berkellandse derby' op het programma in de vierde klasse C van het district Oost van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Op sportpark 't Rikkelder troffen VV Ruurlo en het Borculose VV Reünie elkaar.

Door Jan Hendriksen

Echt beladen was het duel zondag niet. Daarvoor moet men terug in de tijd toen de duels tussen de 'geelzwarten' en roodwitten' toch meer 'leefden' onder de Ruurlose en Borculose voetballers en het voetbalpubliek. De duels werden zondag niet geschuwd. Er viel een rode kaart. Het publiek stond in een redelijk aantal om het hoofdveld en uiteindelijk won VV Ruurlo overtuigend met 3-1 van de Borculose hoofdmacht. Met de overwinning blijft VV Ruurlo met nog negen duels te gaan in aanmerking komen voor een top drie notering. Want die geeft zo goed als zeker recht op deelname aan de nacompetitie. Een rechtstreekse promotie, ondanks de achterstand van zeven punten op koploper AD'69 uit Aalten, zit er ook nog steeds in. Trainer Wouter Schouten van VV Ruurlo liet aan een sportverslaggever van Leuk FM namelijk weten dat AD'69 ongetwijfeld nog punten morst in de loop van de competitie. "En als wij alles blijven winnen! Dan blijft het tot het einde van de competitie super spannend."
???Job Klootwijk opende voor VV Ruurlo de score in twaalfde minuut met een keihard schot via de binnenkant van de paal. In de 33ste minuut was het Wilco Kistemaker die met het hoofd de gelijkmaker voor VV Reünie op het scorebord bracht. Vervolgens kabbelde de wedstrijd rustig naar het rustsignaal toe. In de 49ste minuut was het Jeroen Buunk die uit een rebound met eveneens een schitterend doelpunt de stand voor Ruurlo op 2-1 bracht. Vervolgens kwam Ruurlo in een overtal situatie te staan doordat Wout Boeijink in de 67ste minuut door een rode kaart van het veld werd gestuurd. Jordi van der Knoop bracht tien minuten voor het einde de beslissende 3-1 op het scorebord. Omdat Keijenburgse Boys en FC Eibergen zondag ook wonnen blijft VV Ruurlo in de stand op een vierde plaats staan.

Oost Gelders Jeugdorkest brengt 'Brains'!

BORCULO - Het Oost Gelders Jeugdorkest brengt onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen op zaterdag 18 maart het unieke concert Brains in Muziekcentrum Borculo.

Tijdens deze avond staan de hersenen centraal, het meest fascinerende orgaan van het menselijk lichaam. Neurochirurg in opleiding Saman Vinke vertelt over de werking van de hersenen en wat muziek met het brein doet. Het Oost Gelders Jeugdorkest speelt hier bijpassende muziek bij, ondersteund door zanger Mark van der Mierden. Het concert wordt gepresenteerd door muziektherapeut Hans Roerdinkholder.

Oost Gelders Jeugdorkest
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een uniek harmonieorkest op projectbasis voor getalenteerde muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar, afkomstig van zo'n 25 verschillende orkesten uit de regio. Na slechts een kennismakingsrepetitie en een repetitieweekend verzorgen zij een concert.
Na acht succesvolle edities in Groenlo, Ulft, Dinxperlo en Winterswijk is het nu tijd voor de negende OGJO-editie: 'Brains'! in Borculo.

Kaarten bestellen
Het concert Brains vindt plaats op zaterdag 18 maart, aanvang 20.15 uur in Muziekcentrum Borculo (Haarloseweg 7, Borculo). Kaarten zijn voor 15 euro (inclusief pauzedrankje en garderobe) verkrijgbaar via de website van OGJO www.ogjo.nl. Voor jeugd tot en met 14 jaar is er een gereduceerde entreeprijs van 7,50 euro per persoon.

'Let us entertain you' concert door Volharding Borculo

Volharding in actie. Foto: Jaime Lebbink

BORCULO - Op zaterdag 8 april geeft Volharding haar jaarlijkse voorjaarsconcert. Deze keer zal het anders zijn dan anders. Met het thema 'Let us entertain you' wil de vereniging zich van een andere kant laten zien. "We willen laten zien dat muziek maken bij een muziekvereniging meer is dan alleen het spelen van concertstukken", aldus de voorzitter van Volharding Stefan Woestenenk. "Maar het is natuurlijk voor onze eigen leden ook een heel erg leuk om dit te doen!" In de huidige tijd is het alom bekende uniform niet meer in trek en zal de vereniging andere wegen moeten inslaan om met de tijd mee te gaan en hierbij mensen enthousiast te maken en enthousiast te houden. Dit entertainment concert ziet de vereniging als een begin van een tijdperk van vernieuwing bij de vereniging.

Voor dit concert wordt de harmonie van Volharding begeleid door een combo (basgitaar, elektrisch gitaar, keyboard en drumstel), twee zangers en een DJ. DJ Mike Gerritsen, zal de harmonie voorzien van de nodige sound voor het nummer This Is What It Feels Like van Armin van Buuren. Samen met het combo worden onder andere nummers van Robbie Williams, De Dijk, Steppenwolf, The Blues Brothers, Kim Wilde en Michael Bublé gespeeld. De slagwerkgroep zal deze avond ook voorzien van shownummers in de genre van hun eerdere shows 'Tik 'm aan' en 'Van Slag'. De inmiddels gegroeide groep van 28 personen heeft in januari nog in de Storm in Winterswijk mogen staan met hun deze show. De majorettes en Twirlsters zullen op de muziek van de harmonie hun dansjes/oefeningen vertonen. Ook zal er deze avond aandacht besteed worden aan het leerlingenorkest. "Dat is immers de nieuwe aanwas voor de harmonie".
De zaal wordt helemaal aangekleed, er komen doeken in de zaal te hangen en het podium word omringd door zwarte doeken met daarbij allerlei lichteffecten om het 'entertainment' nog meer te benadrukken. Er zullen een aantal stoelen klaar staan, maar het merendeel van de zaal word gevuld met hangtafels. Mocht het nodig zijn kunnen er altijd stoelen worden bijgezet. De bar in de zaal zal dan ook de gehele avond open zijn. Na afloop van het concert zal DJ Mike Gerritsen de after party starten en kan er nog lang en gezellig worden nagepraat/gefeest.
De zaal is op 8 april open om 19.30 uur open en het entertainment begint om 20.00 uur. De entree is voor deze fantastische avond is €2,50 inclusief koffie/thee en is aan de deur te betalen.

Museum More open vanaf 27 juni

Vrijwilligers aan de slag. Foto: PR

Ruurlo - De opening van museum More in het kasteel in Ruurlo komt dichterbij. De opening is gepland op 27 juni. Er zullen voornamelijk werken te zien zijn van Carel Willink.

Vervolg voorpagina

Vrouwelijk naakt
Carel Willink hield van koel. Vrouwelijk naakt is bij hem nooit erotisch maar altijd esthetisch. Misschien wel intellectueel. Al hielp 'intellect' niet bij schilderen, meende hij. "Als je schildert zit je geest in de punt van je penseel". Maar Willink had ook humor en is weleens omschreven als een 'geamuseerd pessimist." Voorvoelde hij met zijn apocalyptische schilderijen uit de 'bange jaren '30' het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog? Zo lijkt het bijna. Willink werd na de oorlog met terugwerkende kracht vaak beschouwd als een soort ziener.

Ondergang
Willink bleef in de jaren '50 en daarna stijlvast door schilderen. Kunstpauzen vonden hem ouderwets geworden maar het grote publiek bleef hem bewonderen. Captains of industry en societyfiguren vroegen hem als hun portrettist. Zo schilderde hij portretten van biermagnaat Freddy Heineken en koningin Juliana. Willink haalde de moderne tijd zijn eigen universum binnen, met kerncentrales en atoomexplosies. Nog altijd dreigde de ondergang van onze beschaving in de wereld volgens Willink. Maar de essentie van zijn kunst had geen politieke of maatschappelijke boodschap: "De kern van mijn werk is een dodelijke verliefdheid op de realiteit", liet hij eens weten.
Dit alles is vanaf 27 juni te zien.

Oranjerie
De Oranjerie wordt de 'Museum brasserie' van Kasteel Huize Ruurlo, Naar verwachting openen de nieuwe exploitanten van de Oranjerie Alco en Evelyn van Berkel rond de opening van museum More ook de brasserie. Tevens gaat het tweetal zich inzetten op feesten, partijen en bruiloften. Er zal namelijk weer getrouwd kunnen worden in de Oranjerie en Kasteel Huize Ruurlo. Ook op zakelijke bijeenkomsten zullen zij zich gaan toeleggen, "Want ook daar leent de Oranjerie zich uitstekend voor."

Inzamelen voor Voedselbank nog steeds nodig

RUURLO – Het is fijn dat een aantal mensen uit Ruurlo regelmatig voedselproducten naar de inzamelpunten in Ruurlo brengen. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn kunnen helaas niet gebruikt worden.

Met dit bericht willen de initiatiefnemers van de Voedselbank Oost Achterhoek de inzameling nogmaals onder de aandacht brengen omdat er nog steeds een groot aantal mensen afhankelijk van de Voedselbank Oost –Achterhoek zijn. Ook in Ruurlo. Er zijn allerlei redenen waarom mensen in de financiële problemen zijn gekomen. De mensen die in aanmerking komen voor een pakket hebben het financieel zwaar. Het team, dat de uitgifte van voedselpakketten in Ruurlo verzorgt, doet daarom nogmaals een beroep om, zoals in verschillende plaatsen ook gebeurt, voedselproducten te schenken bestemd voor de Voedselbank. In Ruurlo staan op de volgende adressen kratten waarin voedselproducten gedaan kunnen worden: In de Dorpskerk en in de Sint Willibrorduskerk als er een kerkdienst is, onder de carport bij de familie Schepers, Joostenkamp 41 en de familie Huisman aan de Margrietlaan 9 en op zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur onder de toren van de Dorpskerk. De volgende verpakte producten worden voor inzameling aanbevolen: thee, gemalen koffie, suiker, jam, groenten in blik of pot, blik fruit, blikje vis, blik soep, pak toast, tomatenpuree, macaroni en rijst, pastasaus, mayonaise, beschuit, crackers, ketchup, hagelslag, bouillonblokjes, ontbijtkoek, pak frisdrank, shampoo, waspoeder.

Tuinspecial bij Obelink

Hartman zet zijn tuinstoel Sophie in het zonnetje bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - De derde open zondag bij Obelink op 19 maart wordt een tuinspecial. In de aanloop naar het voorjaar is dit hét moment om je te laten inspireren door de nieuwste trends op het gebied van tuinmeubelen, barbecues, haarden en tuinaccessoires. Op deze open zondag wordt de nieuwste collectie tuinmeubelen gepresenteerd. Een open zondag bij Obelink is natuurlijk niet compleet zonder leuke acties en aanbiedingen. Obelink Vrijetijdsmarkt in Winterswijk is op 19 maart geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe trainingspakken voor jeugd GSV '63

Jeugd GSV'63 in het nieuw. Foto: PR

GEESTEREN - Op zondag 12 maart namen 125 (jeugd)leden van GSV '63 nieuwe trainingspakken in ontvangst. Alle jeugdteams en lagere seniorenelftallen lopen vanaf nu in deze splinternieuwe outfits.

De tenues zijn mogelijk gemaakt door de Club van 50, ofwel de vriendenclub van de Geesterense voetbalvereniging. Ieder jaar stelt deze club één of meerde doelen vast. Zaken waaraan zonder de Club van 50 geen geld besteed zou kunnen worden door GSV '63. Zo bekostigden de vrienden vorig seizoen de aanschaf van de zitmaaier voor de VUT-ploeg en werden er eerder onder andere trainingsmaterialen voor de jeugd aangeschaft.

Het bestuur én de leden van GSV '63 zijn hier erg blij mee. "Prachtig om alle jeugdteams in dezelfde trainingspak te zien lopen", aldus Gerben Bakhuis (voorzitter jeugd GSV '63). Ook jeugdspeler Lars Berenschot (Speler JO9-1) is enthousiast: "Wauw, ik vind het pak echt helemaal te gek".

Huisartsenpraktijk de Linde breidt uit

RUURLO – Huisartsenpraktijk de Linde gaat haar praktijk aan de Nieuwe Weg uitbreiden in verband met toenemende zorgtaken. Er komen drie nieuwe kamers bij. De voormalige ruimte van Speel-o-theek De Dobbelsteen zal aan de praktijk worden toegevoegd. De verbouwing staat gepland van 13 maart tot en met 15 mei. Dit heeft consequenties voor de toegankelijkheid van de praktijk en de beschikbaarheid van assistentes aan de balie. Men probeert de overlast tot een minimum te beperken.

Voormekaar team doet mee aan NLdoet

Voormekaarteam neemt een pauze. Foto: PR

GELSELAAR - De Voormekaar teams in Berkelland hebben afgelopen weekend ook meegedaan aan NLdoet. Bij Dorpshoes Gelster staken ze de handen uit de mouwen samen met vrijwilligers.

Voormekaar voor NLdoet

GELSELAAR - De Voormekaar teams in Berkelland hebben afgelopen weekend ook meegedaan aan NLdoet. Bij Dorpshoes Gelster staken ze de handen uit de mouwen samen met vrijwilligers.

Succesvol weekend voor RGV Ruurlo

Links boven: Linn te Veldhuis (1e) & Mady Brundel (3e) Rechts boven: Elise Labohm (2e) & Sanne Boekelder (3e) Onder: Lauren Stegeman, Floor Hesselink & Tara Buitenhuis (6e)

RUURLO - RGV Ruurlo was zaterdag 11 maart weer goed vertegenwoordigt op de wedstrijden in de omgeving. In Ruurlo hadden de trampolinespring(st)ers een thuis wedstrijd in Sporthal 't Rikkenhage, de turnsters van de 5e Divisie mochten afreizen naar Doetinchem voor hun tweede plaatsingswedstrijd en in Groenlo stond de vierde en laatste plaatsingswedstrijd voor de Acrogymnasten C/D-Niveau op het programma.

RGV Ruurlo stond met vijftien meisjes op de wedstrijdvloer en in de eerste wedstrijd was het meteen raak op het erepodium. Fayénn Post werd hier namelijk tweede (ondanks het feit dat ze twee keer van de balk viel) en Famke Dolphijn bezette de vierde plaats. Esmee Wesselink werd twaalfde. Bij de instappers behaalde Tess Gotink weer het podium, alleen nu mocht ze het brons mee naar huis nemen. Jill Kasteel werd zevende en Lilian Tragter achtste. Bij de jeugd-2 meisjes stonden er twee meiden van RGV Ruurlo op het podium, dit waren Elise Labohm en Sanne Boekelder die het zilver en brons omgehangen kregen. Aafke Hogevonder eindigde op een tiende plaats, Neele Ketting werd twaalfde en Femke Olthof werd uiteindelijk twintigste in deze categorie. Nina Tollenaar, die vorige wedstrijd nog eerste werd van de 38 meisjes, eindigde deze wedstrijd op een zesde plaats. Isa Freriks deed het deze wedstrijd beter dan de eerste wedstrijd en eindigde op een tiende plaats. Demi Meerbek werd 33ste. Bij de jeugd-1 meisjes werd Emma Veenboer tiende en Fien Hans eindigde op de dertiende plaats.

De trampolinesprint(st)ers hadden deze wedstrijd een thuiswedstrijd en met twintig individuele spring(st)ers en tien synchroonparen sprongen ze in Sporthal 't Rikkenhage met z'n allen naar dertien podiumplekken. Dit jaar is er een reglementwijziging geweest en het was deze wedstrijd even aftasten hoe dit zou uitpakken, maar gezien de resultaten hebben de RGV spring(st)ers het goed gedaan.
Bij het synchroon springen zijn de volgende medailles behaald: Larissa Buitenhuis & Mees te Veldhuis tweede (E-Instap), Lonneke Heijink & Zsa-Zsa van der Vlugt derde (E-Jeugd), Linn te Veldhuis & Mady Brundel tweede (D-Pupil), Anne de Vrugt & Nina Meulman derde (D-Junior/Senior), Harris Pondes en Wessel de Kruyff eerste (C-Pupil/Jeugd), Michelle van der Horst & Juliet Nieuwenhuis tweede en Kim Boekelder & Eva de Bruijn (KDO) derde (C-Junior/Senior). Individueel werden er ook enkele medailles bij elkaar gesprongen door: Linn te Veldhuis eerste, Mady Brundel derde (D-Pupil), Anne Ooijman tweede (C-Jeugd), Kim Boekelder derde (C-Junior) en Marieke Winters eerste (C-Senior).

In Groenlo stond de vierde en laatste plaatsingswedstrijd acrogym C/D-Niveau op het programma en voor RGV Ruurlo kwamen er vier teams in actie. In wedstrijd één was het de beurt aan Frederique Scholten & Marit Olthof (Damespaar D-Junior) draaide ze een mooi oefening en werden beloond met een derde plaats. In wedstrijd twee was het de beurt aan Lisanne van Haaften & Xiënna Post (Damespaar C-Niveau). De beide oefeningen gingen erg goed en na het goud van vorige wedstrijd bevestigde de zilveren medaille van deze wedstrijd dat de meiden op de goede weg zijn.
In wedstrijd drie en vier mochten Lauren Stegeman, Floor Hesselink & Tara Buitenhuis laten zien wat ze konden. Alle twee de oefeningen draaide ze erg goed, waarbij hun tempo oefening als beste oefening werd gejureerd. Deze wedstrijd zijn ze op een keurige zesde plaats geëindigd. Als laatste waren Jinte Augusteijn, Esmée Wolters & Kyra Ruesink aan de beurt, deze meiden moesten knallen aangezien de vorige wedstrijd niet helemaal verliep zoals het hoorde en dat hebben ze gedaan. Met een mooie vijfde plaats kunnen ze tevreden zijn met hun vooruitgang als team. Lisanne & Xiënna en Lauren, Floor & Tara hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de Oost Nederlandse Kampioenschappen. Frederique & Marit en Jinte, Esmée & Kyra staan eerste reserve voor deze wedstrijd.


'Nadrukkelijk ingezet op de zorg en de aandacht van de cliënten'

De apothekers Raymond Brunink (l) en Vincent Bohenn samen met het team van Apotheek 't Rikkelder. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Sinds enkele maanden is Raymond Brunink als nieuw gevestigde apotheker werkzaam bij Apotheek 't Rikkelder. De 37-jarige in Hengelo (Overijssel) woonachtige Brunink heeft als gevestigde apotheker de leiding van Vincent Bohenn overgenomen die sinds 1998 eigenaar van Apotheek 't Rikkelder was. Vincent Bohenn blijft als apotheker verbonden aan Apotheek 't Rikkelder die sinds oktober vorig jaar in eigendom is van Penta Pharmacy uit Utrecht, in deze vertegenwoordigd door Frans Hofman.

Door Jan Hendriksen

De nieuw gevestigde apotheker Raymond Brunink is sinds februari 2012 mede-eigenaar en apotheker van ApotheekVrij. ApotheekVrij is een betrouwbare partij waaraan men een apotheek kan overdragen. Raymond Brunink is als (adviserend) apotheker werkzaam geweest bij Pharmaline bereidingsapotheek en heeft jarenlange ervaring als apotheker in verschillende openbare apotheken opgedaan. Brunink: "Ik ben ervan doordrongen dat zorg, rendement en arbeidsvreugde hand in hand kunnen gaan ondanks de toenemende financiële druk binnen de apothekerswereld. Vanuit deze overtuiging bieden wij een persoonlijke op maat gesneden service aan waarbij de patiënten en cliënten van de apotheek centraal staan. Zo zal er weer een intensievere samenwerking met de artsen van Huisartsenpraktijk De Linde, de dienstapotheek en poliklinische apotheken en andere zorgverleners plaatsvinden. Verder zal er een verdere uitrol van zorgprogramma's plaatsvinden en zullen we kritisch aandacht blijven besteden aan medisch farmaceutische beslisregels, contra-indicaties, intoleranties en allergieën. Overheid, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen maar ook de patiënt zelf verwachten terecht steeds meer van de apotheek en daar wil Apotheek 't Rikkelder graag aan voldoen."

Betere service
Alle vertrouwde apotheekmedewerksters van Apotheek 't Rikkelder zijn werkzaam gebleven in de nieuwe opzet. "Het personeelsbestand is zelfs iets uitgebreid", zo verklaart Brunink om een nog betere service te verlenen. Verder laat de nieuw gevestigde apotheker weten dat er in de loop van dit jaar een kleine verbouwing en modernisering binnen de apotheek zal plaatsvinden. En ook de bezorgservice is weer volledig operationeel. "Maar in de eerste maanden is de aandacht vooral uitgegaan naar logistieke en interne processen binnen de apotheek. Zo hebben we de 'wachttijden' voor medicijnen weer tot zeer acceptabele proporties kunnen terugbrengen. De expertise van Vincent Bohenn en de medewerksters zullen en zijn inmiddels nadrukkelijk door ons ingezet op de zorg en de aandacht van de cliënten." Alles met het doel om weer terug te komen op het peil van één van de beste apotheken van Nederland.

Laatste tocht Winterserie WSV DOS Barchem

BARCHEM – De vijfde en tevens laatste wandeltocht uit de Winterserie 2016-2017 van de Barchemse wandelsportvereniging DOS vindt zondag 19 maart plaats. De start van deze tocht is bij Camping Reusterman aan de Looweg in Barchem. Men kan weer kiezen uit vier afstanden: vijfentwintig, vijftien, tien en zes kilometer. Men kan voor de vijfentwintig kilometer tussen 9.00 en 10.00 uur starten, voor de vijftien kilometer tussen 9.00 en 11.00 uur en voor de tien en zes kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur. Leden van WSV DOS betalen geen inschrijfgeld. Leden wandelbond betalen 2,50 euro en niet-leden 3.50 euro (zonder herinnering) deelnamekosten. Een herinnering kost 1,50 euro.

De eerstvolgende wandeltocht die WSV DOS Barchem organiseert is de Landgoederentocht op zondag 3 september. Start bij café - restaurant De Herberg aan de Dorpsstraat in Vorden De winterserie voor 2017-2018 van DOS Barchem ziet er als volgt uit: eerste wandeltocht zondag 19 november 2017 vanaf Dorpshuis 't Onderschoer in Barchem; tweede wandeltocht zondag 17 december 2017 vanaf Woodbrooke Hotel in Barchem; derde wandeltocht zondag 14 januari 2018 vanaf Camping De Heksenlaak in Zwiep; vierde wandeltocht zondag 11 februari 2018 vanaf Bospark De Bremstruik in Ruurlo en de vijfde wandeltocht zondag 18 maart 2018 vanaf Camping Reusterman in Barchem. Vragen of inlichtingen: www.wsvdosbarchem.nl.

Uitvoering Paasoratorium

RUURLO – In de Dorpskerk in Ruurlo klinkt zaterdagavond 15 april om 19.30 uur het Paasoratorium 'Het Lam dat ons doet leven'. Voor dit Paasoratorium heeft componist Dirk Zwart teksten van dichteres Ria Borkent op muziek gezet.

Dit Paasoratorium is de laatste jaren al op veel plaatsen in Nederland uitgevoerd waaronder in 2011 en 2014 ook in Ruurlo in een bomvolle Dorpskerk. Het is een eigentijdse compositie die muzikaal zeer toegankelijk is. In dit Paasoratorium wordt het verhaal verklankt van de intocht van Jezus in Jeruzalem tot en met de opstanding. De begeleidingen sluiten naadloos aan bij de beleving en inhoud van de tekst, waardoor het geheel een indringend en expressief karakter krijgt met een grote zeggingskracht. Bij een aantal koorstukken heeft Dirk Zwart een trompet partij gecomponeerd die veel toevoegt aan de uitbeelding van de teksten Het oratorium begint met een indrukwekkende inleiding van orgel en trompet als een signaal om attentie voor het verhaal dat vertelt gaat worden.
"Wij zijn blij dat we ons hebben kunnen verzekeren van de medewerking van trompettist Klaas van der Wal uit Zwolle. Klaas heeft dit Paasoratorium al zeven maal gespeeld. Hij zei: Dit oratorium past bij mij qua inhoud en muziek. Ik kom graag naar Ruurlo om het voor de eerste keer onder leiding van de componist uit te voeren," aldus Anneke Wesselink en Jannie en Rijk Spronk, die samen verantwoordelijk zijn voor de organisatie. Verder werkt Gerard Wesselink mee op het orgel, terwijl Dirk Zwart het koor vanachter de vleugel begeleidt en dirigeert. Jan Leijenhorst leest de inleidende teksten op de koorgedeelten. De bezoekers kunnen actief meedoen door het meezingen van een aantal refreinen.
Het initiatief voor deze uitvoering ligt bij de Cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem die dit jaar haar 35-jarig bestaan viert met de uitvoering van dit oratorium. Voor een mooie uitvoering was de Cantorij met 26 leden eigenlijk te klein. Omdat veel deelnemers en bezoekers van de vorige uitvoeringen vroegen om weer een uitvoering deed de Cantorij daarom een oproep voor versterking en zo ontstond een Projectkoor bestaande uit 45 enthousiaste vrouwen en mannen uit Haarlo, Borculo, Neede, Vorden, Ruurlo en Barchem. De uitvoering is vrij toegankelijk.

Uitslagen Ruurlose Bridge Club

Uitslagen Ruurlose Bridge Club

RUURLO – De vierde zitting van de vijfde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 8 maart bij De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Jan Bielleman en Piet Greidanus 58,68 procent 2. Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 58,33; 3. Peter Hendriks en Frans Uiterwijk 57,99. B-lijn: 1. Trudi van Welsem en Guido Baggen 58,85; 2. Leny en Jan van Dijk 58,13; gedeeld 3. Inke en Anton Dolphijn, Wilma en Wim van der Horst 54,69. C-lijn: 1. Truus Leusink en Hils Weijman 61,83; 2. Ria en Albert Groen 61,42; 3. Jeanne Mulder en Jo Teunissen 54,75.

Vierde zitting bridge club

RUURLO – De vierde zitting van de vijfde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 8 maart bij De Tapperij gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Jan Bielleman en Piet Greidanus 58,68 procent 2. Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 58,33; 3. Peter Hendriks en Frans Uiterwijk 57,99. B-lijn: 1. Trudi van Welsem en Guido Baggen 58,85; 2. Leny en Jan van Dijk 58,13; gedeeld 3. Inke en Anton Dolphijn, Wilma en Wim van der Horst 54,69. C-lijn: 1. Truus Leusink en Hils Weijman 61,83; 2. Ria en Albert Groen 61,42; 3. Jeanne Mulder en Jo Teunissen 54,75.

Uitslagen 't Stokpaard

RUURLO – Kees Gieteling speelde vorige week in de onderlinge schaakcompetitie van de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard een ijzersterke partij tegen de koploper van de competitie en haalde een vol punt binnen. Ton Seleski en Kees Avé kwamen tegen elkaar niet verder dan een remise. Voor beiden weliswaar welverdiend. Bertus Beltman wist zijn tegenstander bijna te verschalken maar liet de winst op het laatste moment liggen. De top vijf van de ranglijst bestaat respectievelijk uit André Eisink, Kees Gieteling, Jo Westerveld, Ton Seleski en Albert Vasse. Bepalend is het aantal verzamelde punten. Dit betekent dat men bij afwezigheid niet kan scoren. Uitslagen: Bluemers-Peters 0,5-0,5; J. Schutte-Van Uhm 0-1; Vasse-Geertsma 1-0; Gieteling-Eisink 1-0; Seleski -Avé 0,5-0,5; Wolthekker-Bodegom 0-1; Buiten-Beltman 1-0; Plokker-Westerveld 0 – 1.

KunstKring Ruurlo maakt virtueel museumbezoek mogelijk

RUURLO – KunstKring Ruurlo gaat het met de cursus 'Kijken naar en in Nederlandse musea' mogelijk maken om toonaangevende Nederlandse musea virtueel te bezoeken. Gids tijdens deze cursus is de kunsthistorica Drs. Carla van Wely. Op vier woensdagmiddagen (29 maart, 5, 12 en 19 april) van 14.00 tot 16.00 uur is de plaats van handeling het atelier van de KunstKring in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

Carla van Wely is voor de KunstKring Ruurlo geen onbekende. In 2014 wist zij velen te boeien met de cursus 'Kunst kijken in Nederland', in 2015 gevolgd door de interessante cursus 'De Vrouw in de Kunst'. Vanwege haar doorleefde manier van vertellen en haar brede kennis over het onderwerp weet Carla van Wely haar toehoorders aan zich te binden en liefde voor kunst in de meest brede zin op te wekken. "Wij vinden het geweldig dat wij haar ook dit seizoen weer in een plaats hebben kunnen geven in ons cursusprogramma", zo verwoordt Lieneke Tanis het enthousiasme van de werkgroep 'Cursussen'.

Onder leiding van deze enthousiaste en deskundige gids worden virtuele bezoeken gebracht aan bekende musea in Nederland. Meest aansprekend is natuurlijk het in zijn volle glorie gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook het Mauritshuis en Gemeentemuseum van Den Haag lenen zich er uitstekend voor om tot de verbeelding te spreken. In Rotterdam worden drie musea virtueel bezocht: het toegevoegde gezichtsbepalende bouwwerk van de stad, de Markthal, de door Rem Koolhaas ontworpen Kunsthal en het vertrouwde Boijmans van Beuningen. Behalve aandacht voor de vaste collecties en de tijdelijke tentoonstellingen komen ook de architectuur en de oorsprong van de musea aan de orde. Een héél bijzondere manier van kunstbeschouwing: er letterlijk op inzoomen. Beoogd effect van deze wijze van museumbezoek is het verlangen op te wekken dit alles met eigen ogen in de reële werkelijkheid te willen gaan zien, toegerust met de kennis opgedaan tijdens de cursus.

Ruurlo/Barchem

Informatiedag sporten met beperking bij av Archeus

Luuk van der Duim. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zaterdag 1 april houdt atletiekvereniging Archeus met steun van het Fonds Gehandicaptensport een feestelijke sport- en informatiedag voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De dag bestaat onder andere uit een informatiemarkt, atletiekclinics en demonstraties van meerdere sporten. Archeus nodigt daarom ook geïnteresseerde sportverenigingen uit mee te doen met de dag.

De dag is bedoeld om aangepast sporten onder de aandacht te brengen en om mensen met een beperking bekend te maken met de verschillende sportmogelijkheden en in het bijzonder atletiek. Bezoekers van deze regionale open dag maken kennis met verschillende (bekende en onbekende) sporten. Sportaanbieders uit de Achterhoek kunnen zich op de informatiemarkt presenteren en clinics en/of demonstraties geven. Tevens zijn bedrijven en instanties aanwezig, die een belangrijke informerende en adviserende rol spelen binnen het aangepast sporten.

De bijeenkomst is op atletiekaccommodatie De Hunenbulten, Vredenseweg 134b,Winterswijk van 12.00 tot 15.00 uur voor iedereen die zin heeft in een uitdaging. De dag is gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Voor vragen en opmerkingen kan men contact opnemen via aangepastsporten@av-archeus.nl
Ook sportaanbieders en geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via dit adres.

Luuk van der Duim. Foto: PR

Op de atletiekbaan van Archeus zijn al regelmatig mindervalide sporters in actie, zoals hier Luuk van der Duim van Groningen Atletiek tijdens de RunVisionloop. "Als mindervalide doe je vaak zittend werk en heb je de neiging tot overgewicht", zegt Luuk. "Daarom is sporten zo belangrijk voor ons. Het is dan ook een mooi initiatief van Archeus om te starten met sporten met een beperking. Hopelijk komt men en kan men zien hoe leuk en zinvol het is. Ga die uitdaging aan, is mijn advies."

Column

Grenzeloos vertrouwen

Ik loop door een weiland op een koude zondagmorgen. Onderweg sta ik opeens oog in oog met mannen met lange groene jassen. Kommiezen. Grenswachters. Vandaag vragen ze mij niet naar m'n paspoort en de reden dat ik hier loop. Nee, ik krijg spontaan een borrel aangeboden. Het is dan ook 2017. De grens is open. Ik kan zo van Nederland naar Duitsland lopen en weer terug. Officieel gelden er invoerrechten, maar als ik wil zou ik met koffie en drank heen en weer kunnen gaan. Zonder dat iemand er iets van zegt. De grens is tegenwoordig een onzichtbare lijn. Dat word me nog duidelijker tijdens de wandeltocht in het kader van 250 jaar grens. Ik loop door weilanden, langs sloten, over erven en steek de Berkel over bij Oldenkott via een tijdelijke brug. Bij thuiskomst bekijk ik de app op mijn telefoon en zie de lijn precies de grens volgen. Bijzonder.

In september 1765 werd de Nederlands-Duitse grens tussen Oldenkotte en Dinxperlo in een verdrag vastgelegd. Maar de grens is niets. Er staat geen muur, er staat geen douanebeambte, er loopt geen lijn. En toch is de grens een hardnekkig ding. Vanuit de Achterhoek kijken we vaak niet 360 graden om ons heen naar mogelijkheden, maar staan we met de rug naar Duitsland. Alsof de wereld daar ophoudt. Tenzij we op vakantie gaan of goedkoop kunnen tanken.

Maar is dat zo? Doen we niets samen? Er zijn een aantal mooie, grensoverschrijdende samenwerkingen. In Dinxperlo staat een woonzorgcentrum, dat met een brug over de weg is verbonden met een ander deel in het Duitse Süderwick. Ouderen uit beide landen kunnen er zorg ontvangen. Dat lijkt simpel, maar door wetgeving en financieringsstromen is het niet zo makkelijk als het lijkt.

In Winterswijk is er een samenwerking ontstaan met buurgemeente Vreden aan de andere kant van de grens. Er zijn grootse plannen voor een dienstencentrum, waarbij de gang in het gebouw letterlijk de grens is. In het gebouw vestigen zich allerlei Nederlandse en Duitse ondernemers en instanties waar ondernemers in het grensgebied terecht kunnen met hun vragen aangaande grensoverschrijdende zaken als het arbeidsrecht, de inzet van werknemers uit het andere land en dat soort zaken.

Ondernemersnetwerk Vrewin organiseert een Stammtisch, op de grens, waar ongeveer 15 ondernemers uit beide landen elke twee weken met elkaar in gesprek gaan over allerlei ondernemersvraagstukken. Om kennis uit te wisselen, maar bovenal om elkaar beter te leren kennen. Want waar een Nederlander binnen een uur zijn privé-leven bloot geeft, kan dit bij een Duitse collega enkele jaren duren. Ook het netwerk Frauenbrucke Deutschland-Niederlande zorgt al enkele jaren voor ontmoeting en kennisdelening tussen zo'n 235 Duitse en Nederlandse dames.

In Netterden strijden ze momenteel voor de prijs Gouden Kern Van Nederland met hun grensoverschreidende project Mach mit! Sinds de zomer van 2013 heeft het bestuur van de Vereniging Leefbaarheid Netterden (VLN) zich ingezet om de Duitse taal op de plaatselijke basisschool Walburgis te promoten. En maar liefst vijftien kinderen uit Duitsland weten de weg te vinden naar deze school. Stemmen kan via kernmetpit.nl

Wat me opvalt in deze voorbeelden is dat het vooral door wet- en regelgeving vaak lastig is samen te werken. De mensen weten elkaar wel te vinden. Benieuwd hoe we dit makkelijker kunnen maken, zodat we echt weer 360 graden om ons heen gaan kijken en de grens niet meer is dan een grenspaal in een weiland.

Linda Commandeur

40 / 42