Montferland Nieuws

14 juni 2017

Montferland Nieuws 14 juni 2017


De Kwiek beweegroute komt langzaam in beweging

Kinderen flink in beweging met op de achtergrond de opa's en oma's. Foto: Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Sinds vorig jaar oktober is de Kwiek beweegroute door het centrum van 's-Heerenberg geopend. Om de route bij nog meer mensen onder de aandacht te brengen was er een activiteit georganiseerd rond de nationale opa- en omadag op dinsdag 6 en donderdag 8 juni.

Door Marlous Velthausz

Opa's en oma's van de kinderen van de buitenschoolse opvang Drakenbergh en Sterrenbos van Humanitas waren uitgenodigd om samen met hun kleinkinderen de Kwiek beweegroute te lopen. Onder begeleiding van Oefentherapie Montferland en Sportcentrum Laco werden er onderweg door oud en jong zeventien verschillende oefeningen gedaan. Verspreid over het 1,5 kilometer lange parcours wordt op borden en op speciale gemaakte stoeptegels aangegeven welke oefening er ter plaatse kan worden gedaan. Zo kunnen deelnemers onder meer een stukje snelwandelen, rek- en strekoefeningen doen, over een lijn lopen om het evenwicht te kunnen behouden, opstaan en weer gaan zitten of op een bankje de benen strekken. Door een Kwiek rondje 's-Heerenberg traint men ook het traplopen, armen optillen, boksen, schouders draaien en de mobiliteit en souplesse.
Kwiek maakt gebruik van het straatmeubilair, zoals de bankjes bij de bibliotheek en voor de reikoefeningen worden de verkeerspalen gebruikt.
Door de kinderen en zeker door de opa's en oma's werd er druk meegedaan.
Dorien Peters van oefentherapie Montferland was heel enthousiast dat er op deze twee dagen zoveel mensen aan deze activiteit hebben meegedaan. "Als de mensen maar bewegen, dat is ons doel." Niet alleen verbetert regelmatig bewegen het evenwicht, ook de conditie gaat vooruit, de spieren worden sterker en men gaat zich fitter voelen. Wandelt men in een groep dan zijn er ook weer leuke en vaak nieuwe sociale contacten.

Startpunt van de route is achter op het Stadsplein waar tegen de gevel een plattegrond hangt. Deze route kan individueel worden gelopen door jong en oud. Iedere donderdag van 10.00 tot 11.00 uur wordt er onder begeleiding van de Oefentherapeut ook de route gelopen. Dit is meestal voor mensen met lichte lichamelijke problemen zoals artrose, COPD, loopproblemen, ouderen met minder conditie of personen lopend met een rollator. De kosten hiervoor zijn 15 euro per maand. Soms is er vergoeding mogelijk via de zorgverzekeraar. Minima kunnen een bijdrage gebruiken via 'meedoen in Montferland'. Er wordt ook voor valide personen groepsgewijs met begeleiding gelopen. Dit is op iedere dinsdag van 9.30 tot 10.30 uur met de buurtcoach van Sportcentrum Laco. Meedoen is geheel gratis.

Wie zelf de route wil lopen en bijhouden welke oefeningen die gedaan heeft dan is een kaart met plattegrond en oefenschema af te halen bij sportcentrum LACO of bij Oefentherapie Montferland. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Sportcentrum Laco 0314-661660 of met Oefentherapie Montferland 0314-661015 en bij gemeente Montferland.

Pascal Rieken, Daan Blom, Wim Hendriksen (VLNR) werden gehuldigd. Foto: PR

's-HEERENBERG - Tijdens de algemene ledenvergadering van tafeltennisvereniging MvR werden enkele leden in het zonnetje gezet.

Wim Hendriksen kreeg als blijk van waardering voor zijn 50-jarig lidmaatschap een herdenkingsspeld opgestoken door penningmeester Guus Vos. Daan Blom, als competitieleider al meer dan 20 jaar bestuurslid, was dit jaar aftredend en niet herkiesbaar. Vanuit de vereniging werd hem als blijk van waardering voor zijn inzet een kleine attentie overhandigd. Pascal Rieken, de kersverse clubkampioen, kreeg een bos bloemen overhandigd ter gelegenheid van zijn 25-jarig lidmaatschap.
Het tafeltennis-seizoen loopt langzaam ten einde. Tot eind juni is nog speelgelegenheid op de maandagavond in de gymzaal van de Mariaschool, van 20.00 uur tot 21.30 uur. Het nieuwe seizoen zal op 30 augustus beginnen met een bijzonder evenement. Game11, een bedrijf gespecialiseerd in tafeltennismateriaal, zal dan in sportcentrum Laco een demonstratie- en testavond aanbieden voor alle geïnteresseerden, zowel leden als niet-leden. Aan het bijwonen van deze avond zijn geen kosten verbonden. Nadere informatie staat binnenkort op www.ttv-mvr.nl. Hier kan men ook terecht voor verdere informatie over tafeltennisvereniging MvR, zoals over de speelavonden, tijden en contactmogelijkheden.

Anne-Corine Schaaps neemt afscheid van Welcom

MONTFERLAND - Na bijna twintig jaar neemt bestuurder Anne-Corine Schaaps op 15 september afscheid van Welcom, de welzijns- en cultuurorganisatie in de gemeente Montferland. Welcom is eind 2009 ontstaan uit een fusie tussen de Stichting Welzijn Ouderen Montferland en de Stichting Welzijn & Cultuur Montferland. Door de jaren heen is Welcom uitgegroeid tot een belangrijke bindende factor in de gemeente; een organisatie waar mensen terecht kunnen op het gebied van welzijn en cultuur, zorg en wonen.

Roel van Beek zwemt recordtijd

's-HEERENBERG – De 's-Heerenbergenaar Roel van Beek heeft vrijdag 9 juni in een recordtijd van vier uur en elf minuten de overtocht van de Straat van Gibraltar naar Marokko gezwommen. In rechte lijn is de oversteek 14 kilometer maar door de stroming en wind kwam Roel uit op een afstand van ruim 16 kilometer. Samen met de Tsjechische Zdenka Krcalova heeft hij de overtocht gezwommen. Roel was supertrots dat hij de overkant haalde, maar dat hij ook het Nederlands record had verbroken vond hij helemaal tof. Het oude record stond op vijf uur en acht minuten.

Huldiging MvR-leden

's-HEERENBERG - Tijdens de algemene ledenvergadering van tafeltennisvereniging MvR werden enkele leden in het zonnetje gezet. Wim Hendriksen kreeg als blijk van waardering voor zijn 50-jarig lidmaatschap een herdenkingsspeld opgestoken door penningmeester Guus Vos. Daan Blom, als competitieleider al meer dan 20 jaar bestuurslid, was dit jaar aftredend en niet herkiesbaar. Pascal Rieken, de kersverse clubkampioen, kreeg een bos bloemen voor zijn 25-jarig lidmaatschap.

Drinkwater

Bezoekers van de open dag proberen het verschil tussen kraanwater en winkelwater te proeven. Foto: Susan Wiendels

Maar liefst 3,75 miljard liter water wint en zuivert het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Van Heek jaarlijks in het Zeddamse Bergherbos. Zonder dat je een spat ziet. Ook voor omliggende plaatsen, waaronder een aantal in Montferland.

Cheque voor barbecueparty als welkomstcadeau Plantsoensingel-Zuid

Theo Wissink ontvangt de cheque voor een buurtbarbecue. Foto: Susan Wiendels

Van twee oude
bedrijfshallen naar
nieuwbouw-woningen

Door Susan Wiendels

's-HEERENBERG – De eerst buurtbarbecue van de bewoners van de twintig spiksplinternieuwe woningen aan de Plantsoensingel-Zuid krijgt een vervolg. 'Burgemeester' Theo Wissink ontving namens de gemeente, Klaassen Vastgoed en Ten Hag Makelaarsgroep als welkomstcadeau een cheque van 400 euro voor een barbecueparty.

"Omdat we trots zijn op wat hier in nog geen anderhalf jaar is gerealiseerd", sprak wethouder Rob Visser tijdens de officiële oplevering van de zestien gezinswoningen en vier levensloopbestendige huizen. De meeste bewoners wonen er al een paar maanden, tot volle tevredenheid. Theo Wissink roemt de plek vlakbij de binnenstad en cultureel erfgoed. "Het bevalt prima, onderling klikt het. Van mij hadden er wel wat meer seniorenwoningen gebouwd mogen worden, dat wel, daar is veel vraag naar. Het zij zo."
De Plantsoensingel-Zuid maakt onderdeel uit van het Masterplan 's-Heerenberg. Een groot gedeelte van het centrum is in de afgelopen jaren op de schop gegaan, Plantsoensingel-Zuid is één van de laatste onderdelen van het plan. Nog één ontwikkeling resteert: de transformatie van het Lidl-terrein op de hoek Emmerikseweg-Klinkerstraat. Ook daar wil Montferland woningen bouwen. Die pogingen strandden tot nu toe. De gemeente wil dat de Lidl verhuist naar het Villersgengske. De supermarkt is alleen bereid om te verhuizen als dat naar een vergelijkbare locatie kan. Ook de transformatie van het bedrijventerrein aan de Plantsoensingel-Zuid met twee sterk verouderde bedrijfshallen van Tornado en Otto Schmidt naar een moderne nieuwbouwwijk verliep niet zonder slag of stoot. Door de mogelijkheden die het Herstructurerings-, Revitaliserings- en Transformatiefonds (HRT) van de provincie bood, ontstond er een opening en werden de gesprekken met de eigenaren hervat. De gemeente Montferland heeft 275.000 euro bijgedragen, Klaassen Vastgoed 650.000 euro, uit het HRT-potje kwam 1 miljoen euro. "Op voorwaarde dat we voor 1 januari 2016 moesten beginnen en dat de plannen binnen een jaar afgerond moesten zijn", vertelt Benno Eising, beleidsmedewerker Stad en Wonen bij de gemeente Montferland. Dat deze termijn gehaald is, vindt hij heel bijzonder. "Ik heb het nog niet meegemaakt. Twintig woningen van deze kwaliteit in zo'n kort tijdsbestek." Rob Visser roemt daarom de Klaassen Bouwgroep, Ten Hag Makelaars en opdrachtgever Hooiland Vastgoed. "Een jaar geleden legden we de eerste steen en was het snikheet en stoffig. Nu motregent het, maar staan we wel te midden van prachtige woningen en een mooi stukje infrastructuur. Vakwerk en daadkracht ineen."
De twintig woningen waren binnen no-time verhuurd. Huurders betalen 750 à 800 euro huur per maand, een bedrag boven de huursubsidiegrens. Ben Groot Roessink van Ten Hag Makelaars was aangenaam verrast door de belangstelling. "Voor de oplevering van het project was alles al verhuurd. Tegenwoordig heb je steeds meer te maken met die flexibele arbeidscontracten en ZZP'ers. Niet iedereen wil een woning kopen. Daar komt bij dat het om kwalitatief goede woningen gaat, die goed aansluiten bij de rest van de bebouwing. Ook de infrastructuur is goed op orde gebracht, ook al duurde dat even. Er is echt een soort van wijkje ontstaan. Dat is goed voor de sociale cohesie."

Sint Antonius huldigt 25-jarige leden

LENGEL - Op zaterdag 3 juni vond in Lengel het Schuttersfeest plaats, georganiseerd door Schutterij Sint Antonius. De activiteiten vonden plaats in het prachtige Bosman Huus. Na het inhalen van het oude koningspaar Floris Heering en Kristel Hesseling en jeugdkoning Bob Smit werd begonnen met het koning, jeugdkoning en damesschieten.

Uitslagen
Schutterskoningschieten: Koning: Marco Gunsing die zijn vrouw Inge koos als Koningin, hals: Floris Heering, linker vleugel: Aloys Joling, rechter vleugel: Bas Kock, staart: Marco Gunsing.
Jeugdkoningschieten: Jeugdkoning: Mike Schenning, hals: Bram Peters, linker vleugel: Ricky Joling, rechter vleugel: Ricky Joling, staart: Bram Peters.
Damesschieten: eerste prijs: Bettina Hauptman, tweede prijs: Marianne Ruikes, derde prijs: Petra Joling, vierde prijs: Rikie Thijssen

Schuttersbal
Na de ontvangst van het oude koningspaar en nieuwe koningspaar en de oude en nieuwe jeugdkoning, jubilarissen en ereleden werden vervolgens het nieuwe koningspaar en jeugdkoning geïnstalleerd en de overige prijzen uitgereikt. Vervolgens werden mevrouw Marianne Ruikes en de heren Alfred Kock en Frans Gerritsen gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap. De medailles met de oorkondes werden opgespeld door het bestuur en de heren en dame werden voorzien van een bloemetje. Het schuttersbal met muziek van DJ Mark ging door tot in de late uren.

Column

Zeven man in een Kever

Zo, het vakantiegeld is binnen. Nog even en dan kan de grote uittocht weer beginnen. Juli en augustus zijn van oudsher dé vakantiemaanden. Dan stroomt het land leeg waardoor het ineens weer stil op straat is. Waarheen dit jaar? Op die vraag hebben velen al een antwoord klaar; ze hebben vroegtijdig een reis geboekt, maar er is ook een grote groep die op het laatste moment beslist.
Sprak laatst een paar oud-collega's. Drie van hen vlogen de wijde wereld in. De één naar Kenia, de ander naar Namibië, de derde naar Brazilië. Exotische oorden, waarvoor je vroeger een wereldreis maakte en maanden onderweg was met de stoomboot maar die nu via het vliegtuig binnen een dag te bereiken zijn. De verre wereld dichtbij.
In de trein was ik onlangs getuige van een gesprek tussen twee studenten, waarvan de één naar Thailand en de ander naar India zou vertrekken. Ze hadden beiden eigenlijk niet eens zo veel zin om te gaan, maar ja, zo zeiden ze misnoegd en lichtelijk verveeld tegen elkaar: 'Je moet tegenwoordig wat van de wereld zien, anders tel je niet meer mee'.
Tja, het zijn barre tijden voor de mensheid. Zelf ben ik Europa nooit uit geweest, dus leek me een gepast stilzwijgen op zijn plaats.
Eind jaren vijftig ging ik als kleuter voor het eerst de grens over. De trip ging van Gorssel naar Zuid-Frankrijk. Snelwegen waren er nog niet, dus was je eindeloos onderweg. We deden er drie dagen over om de bestemming te bereiken. De wijze waarop zorgt nog steeds voor opgetrokken wenkbrauwen en reacties als 'kan-niet-waar-zijn'.
We zaten met zeven man, mijn vader, moeder, oom, tante, twee nichtjes en ik, in een kleine, zwarte Volkswagen Kever. Mijn vader was de chauffeur, het jongste nichtje zat bij haar vader op schoot op de plek van de bijrijder (hoezo gevaarlijk?), de dames zaten met tassen en proviand op de achterbank terwijl mijn nichtje en ik in de kattenbak bivakkeerden. De bagage, waaronder een grote tent, lag voor het grootste deel op een imperial.
Van die tocht in de kattenbak kan ik me niet zo veel meer herinneren. En dat is maar goed ook want in de Franse Alpen reden we soms langs diepe ravijnen over smalle, halfverharde geitenpaden, zonder dat er ook maar één vangrail langs de weg stond. Aan de ene kant een steile bergwand, aan de andere kant een gapende afgrond terwijl in velden noch wegen een levende ziel was te bespeuren.
Het moet in die kattenbak een hels lawaai geweest zijn en goed gestonken hebben naar benzine want we zaten vlakbij de motor, die bij de Kever achterin ligt. Ach, je wist niet beter.
Als vakantiebestemming stelt Frankrijk nu natuurlijk geen moer meer voor, maar voor ons was het destijds een wereldreis.


Cats tribute naar Nieuw-Dijk

NIEUW-DIJK - De Tribute to the Cats band komt op zaterdag 16 september naar Steak'm in Nieuw-Dijk. De zaal is geopend vanaf 20.00 uur en vanaf 21.30 uur start de band.

Deze 8-koppige Volendamse superband staat garant voor een herkenbaar nostalgisch programma met het repertoire dat The Cats tot ver over de landgrenzen succes heeft gebracht. In 2002 werd in Volendam een muzikaal eerbetoon gebracht aan The Cats, in de jaren '60 de grondleggers van wat later als de 'palingsound' werd aangeduid. Het bleef niet bij dit eenmalige optreden, want de wijze waarop de Tribute To The Cats Band de hits van hun legendarische dorpsgenoten nieuw leven had ingeblazen vroeg om een vervolg. Inmiddels is het ruim 15 jaar later en zijn er bijna 600 concerten gegeven.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het concert in Nieuw-Dijk op de volgende verkooppunten: Steak'm in Nieuw-Dijk en Jan&Jan eten en drinken in Didam. Online kaarten zijn verkrijgbaar via www.steakm.nl.

Sint Antonius huldigt 25-jarige leden

Schutterskoning in Lengel. Foto: PR

Nieuw koningspaar en jeugdkoning geïnstalleerd

LENGEL - Op zaterdag 3 juni vond in Lengel het Schuttersfeest plaats, georganiseerd door Schutterij Sint Antonius. De activiteiten vonden plaats in het prachtige Bosman Huus. Na het inhalen van het oude koningspaar Floris Heering en Kristel Hesseling en jeugdkoning Bob Smit werd begonnen met het koning, jeugdkoning en damesschieten.

Uitslagen
Schutterskoningschieten: Koning: Marco Gunsing die zijn vrouw Inge koos als Koningin, hals: Floris Heering, linker vleugel: Aloys Joling, rechter vleugel: Bas Kock, staart: Marco Gunsing.
Jeugdkoningschieten: Jeugdkoning: Mike Schenning, hals: Bram Peters, linker vleugel: Ricky Joling, rechter vleugel: Ricky Joling, staart: Bram Peters.
Damesschieten: eerste prijs: Bettina Hauptman, tweede prijs: Marianne Ruikes, derde prijs: Petra Joling, vierde prijs: Rikie Thijssen

Schuttersbal
Na de ontvangst van het oude koningspaar en nieuwe koningspaar en de oude en nieuwe jeugdkoning, jubilarissen en ereleden werden vervolgens het nieuwe koningspaar en jeugdkoning geïnstalleerd en de overige prijzen uitgereikt. Vervolgens werden mevrouw Marianne Ruikes en de heren Alfred Kock en Frans Gerritsen gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap. De medailles met de oorkondes werden opgespeld door het bestuur en de heren en dame werden voorzien van een bloemetje. Het schuttersbal met muziek van DJ Mark ging door tot in de late uren.

'Ik ben ontzettend blij met deze erkenning'

Locoburgemeester Tanja Loeff-Hageman, Willy en Marian Jansen en 'zijn Schutterij'. Foto: Marlous Velthausz

Koninklijke Onderscheiding voor Willy Jansen

Braamt – Op zondagmiddag 11 juni is, tijdens de opening van de Braamtse kermis, de heer Wilhelmus Hendrikus Jansen, opgenomen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Willy Jansen is onder meer voorzitter van de Hooglandse Schutterij Sint Martinus. De versierselen werden hem opgespeld door locoburgemeester Tanja Loeff-Hageman van de gemeente Montferland.

Door Marlous Velthausz

De Hooglandse Schutterij Sint Martinus begon zondagmiddag, zoals ieder jaar, met het ophalen van het koning- en keizerspaar. De rondgang door het dorp eindigde bij de kerk waar de voorzitter van de Schutterij klaarstond om met zijn speech te beginnen. Maar het liep net even iets anders. Locoburgemeester Tanja Loeff-Hageman kwam naar voren en begon te vertellen dat ze niet alleen was gekomen om de kermis te openen, maar ook om iemand te huldigen, namens zijne majesteit de koning. Die persoon stond naast haar. "Het is voor jou, Willy Jansen", sprak ze. "Het komt tegenwoordig maar het zelden voor dat iemand vijftig jaar lid is van een vereniging, daarom verdient zo iemand het om in het zonnetje gezet te worden. We mogen best een moment stilstaan bij alle functies die Willy in de afgelopen 50 jaar heeft bekleed, waarvan al 23 jaar het voorzitterschap. Hij weet de leden te activeren en te stimuleren en hij is de grote drijfveer om de vereniging met zijn aloude tradities in ere te houden. Hij zet zich met hart en ziel in voor de schutterij en mede hierdoor heeft de schutterij vele jonge vendeliers, wat anno 2017 niet meer vanzelfsprekend is. Hij is de grote bindende factor binnen de schutterij", aldus de locoburgemeester.
Hij ontving de onderscheiding niet alleen omdat hij vijftig jaar lid is van de schutterij. Jansen heeft zich ook verdienstelijk gemaakt op diverse andere vlakken zoals bij CV de Nöttekrakers waar hij prins was in 1971. Hij maakt nu deel uit van het keurkorps Old Prinsen waarvan hij de commandant is. Als er iets wordt georganiseerd in Braamt, bijvoorbeeld een rommelmarkt of een inzamelactie, is hij altijd van de partij om hieraan een steentje te kunnen bijdragen.
Naast al zijn verenigingswerkzaamheden heeft hij het ook nog gepresteerd om drie keer de koningstitel te bemachtigen waardoor hij samen met zijn vrouw Marian het koningspaar van de Hooglandse Schutterij Sint Martinus is geweest.

'Normaal staat mijn vrouw er ook nooit zo vooraan bij'

Het mag wel duidelijk zijn dat iemand met een halve eeuw lidmaatschap nog veel meer heeft gedaan dan hierboven genoemd. Willy is een zeer betrokken persoon voor de Braamtse gemeenschap waar een vereniging op kan bouwen.
De gedecoreerde Willy Jansen toonde zich geëmotioneerd en totaal verrast. "Ik vroeg me ook al af waarom er vandaag voor de opening van de kermis drie vertegenwoordigers van de gemeente Montferland aanwezig waren. Normaal staat mijn vrouw er ook nooit zo vooraan bij, maar nu begrijp ik het allemaal. Ik ben ontzettend blij met deze erkenning", vertelt een trotse Willy. Locoburgemeester Tanja Loeff-Hageman onderstreepte de onderscheiding nogmaals: "Het is een welverdiende en mooie eer waar niet alleen Willy Jansen, maar de voltallige Braamtse gemeenschap en met name de schutterij trots op mag zijn."

Ladies Event bij MKB Montferland

MONTFERLAND - Speciaal voor vrouwelijke leden van de ondernemersvereniging, vrouwen van mannelijke leden en vrouwelijke ondernemers uit Montferland houdt MKB Montferland op 15 juni een avond waarop ondernemen voor vrouwen centraal staat. Ambitieuze vriendinnen en medewerksters zijn die avond ook van harte welkom. Ook voor vrouwen die plannen hebben om een eigen bedrijf te starten is deze avond erg interessant.

Vanaf 19.00 uur is de inloop bij Partycentrum Plok in Didam. Het programma begint om 19.30 uur. Leden van MKB Montferland showen kleding van Niek Jansen, waarbij Maryse tips geeft hoe vrouwelijke ondernemers representatief voor de dag kunnen komen. Daarna inspireert Lucinda Douglas de ondernemende vrouwen inspireren. Heidy Gepkens (Skinstudio) en Maryse Jansen vertellen over het vrouwelijk ondernemerschap. Om 22.15 uur is het officiële gedeelte afgelopen en is er tot circa 23.00 uur tijd om te netwerken. Aanmelden kan voor deze avond kan via redactie@mkbmontferland.nl.
Partycentrum Plok aan de Dijksestraat 52 in Didam is de plaats van handeling. Voor meer informatie kan men een mail sturen naar info@mkbmontferland.nl.

Zeddam en omgeving 'waterproof'

Een kind in de weer als zeepbellen-maker bij het Vitens-gebouw. Foto: Susan Wiendels

Vitens opent vers
productiebedrijf
in Bergherbos

Door Susan Wiendels

ZEDDAM – Maar liefst 3,75 miljard liter water wint en zuivert het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Van Heek jaarlijks in het Zeddamse Bergherbos. Zonder dat je een spat ziet. "Het water ziet pas het daglicht als het uit de kraan komt", vertelt proces operator Harold Weeteling van Vitens.

Bezoekers van de open dag proberen het verschil tussen kraanwater en winkelwater te proeven. Foto: Susan Wiendels

Waar komt ons water vandaan? Hoe en in welke snelheid wordt het gezuiverd? Wat is het verschil tussen kraanwater en bronwater uit de supermarkt? Inwoners van Zeddam en omgeving kregen tijdens de open dag van Vitens op 10 juni uitgebreid antwoord op deze vragen. Bij één van de vele stands, tijdens een rondleiding of een waterproeverij. Zomaar enkele wetenswaardigheden: 70.000 bewoners uit de regio Zeddam krijgen kraanwater vanuit het nieuwe productiebedrijf. Inwoners in het Berghse deel van gemeente Montferland kregen al water uit het Bergherbos, sinds vorige week is het gebied uitgebreid met het westelijke gebied van Oude IJsselstreek en Gaanderen. Met de nieuwe locatie krijgen de inwoners van Gaanderen, Terborg, Etten en Silvolde zachter water uit de kraan. Het voordeel van het zachte water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee.
Ieder mens gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag. De maximale capaciteit van de vijf drinkwaterreservoirs bij Van Heek is 2.000 m3 liter water. De drie winvelden Hettenheuvel, Galgenberg en het veld achter het nieuwe gebouw tellen twaalf winputten. Het water komt van dertig tot 150 meter diep en is een half jaar tot honderd jaar oud.

Accoja
Het nieuwe productiebedrijf vervangt het oude zuiveringsgebouw uit de jaren zestig. De nieuwbouw past in deze tijd én de omgeving. De jas om de bak met de zuiveringsinstallatie is gemaakt van Accoja, een houtsoort uit Nieuw-Zeeland, bewerkt met azijnzuur. "Deze gaat minstens vijftig jaar mee", aldus Harold Weeteling. Tijdens de bouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur in de drie winvelden. "We willen op een duurzame manier lekker drinkwater maken. Onze bronnen moeten nog tientallen jaren schoon en veilig blijven. Daarom beheren wij dit wingebied op ecologische wijze. Samen met Natuurmonumenten." Alle voorwaarden voor een geschikte biotoop voor de oeverzwaluw, de gierzwaluw, kerkuil en vleermuizen zijn gecreëerd. "En straks grazen daar koeien", wijst Weeteling naar het grasland achter het gebouw. Daar is ook een wandeltracé aangelegd. Wandelaars lopen onder een corridor naar het natuurgebied.

Smaak
Het nieuwe gebouw valt duidelijk in de smaak bij de vele bezoekers tijdens de open dag. Ook bij de kinderen, die meedoen aan leuke wateractiviteiten. Al valt over smaak te twisten. Niet iedereen proeft het verschil tussen het kraanwater van Vitens en gekocht water uit de schappen van de supermarkt. "Toch is er wel degelijk verschil", besluit Harold Weeteling. "Drinkwater moet aan veel meer eisen van de wet voldoen. Alle natuurlijke stoffen moeten uit het grondwater worden gehaald. Het is gezonder én goedkoper. Ik snap nog steeds niet dat mensen zevenhonderd keer meer betalen voor bronwater uit de winkel."

Column

't Kessebeumke

De gemeinte was druk met 't huuske aan 't verbouwe. Wi- zatte in de kamer waor druk gewark wier. Alles zat vol fiene stof. Jan had mien gauw een stoel afgepoets en zei: "Val hier maor neer".
"Jao," zei'e, terwijl hi-j rondkek deur 't huuske: "Da's lang niet vaneiges gegaon da'we hier aan 't braeke zun, dat kan ik hier röstig zegge. Daor he'k heel wat veur motte sjouwe, veur dat ik 't zo wied had. En dan te bedenke dat 't nog zo wud' a'k 't eigelijk zol wille hemme." Op de vraog hoe 't dan had motte worre kek'e eers kwaod, maor begon later toch een bitje te glimlache, heel efkes maor. "Jao," zei'e, "daor he'k 'n gek geval met bi-j de kop gehad ook. Ik kwam bi-j de gemeinte en zei dat 't huus völs te klein was geworre. D'r mot 'n stuk bi-j aan, zei ik, da'k alles geliek vloers kan kriege, waeges dat de vrouw niet meer zo bes kan."
Hi-j draejde zich 'n sjekkie en ging wiejer. "Daor kwamme toen twee kaels van de gemeinte al tamelijk ras bi-j mien aan de deur. Ze kekken hier een hot rond en zeie later dat d'r wel 'n uutbrei-jing zol könne kommen, opziet van 't huus. Ze weze zogaar de plaats aan, waor onze ni-je kökke zol komme. Dat beumke had ieders jaor zo goed gedrage en d'r kwame van die haevige spekkesse aan, goed um in te wekke of um zo uut de hand te aete. Iedereen was d'r hier aeve gek op. Wat deej mien dat leed da'k 't beumke moes oprume. Maor de keerls zeie dat'e weg moes, dat kon gewoon niet anders. Jao, en as zukke dat zegge, dan naem ie toch aan dat dat zo is, nietwaor?" Ik knikke hos automatisch.
"Jao," zei Jan spietig, "a'k alles van te veure gewette had, ha'k der natuurlijk niet meteen wark van gemaak. Maor ik dach, wat gebeure mot, mot gebeure. Ik nam de biel en sloeg 't beumke af. Maor toen kwam 't. Ik naor de gemeinte um 't te zegge dat ze beginne konne. Ik kom op de afdeling openbare werke, daor laote ze mien in zo'n kantoor en d'r kump een man bi-j mien. Maor den wis van toeten of blaoze. Hi-j schif mien naam op wat ik wol. Maor toen zei ik dat d'r al twee ambtenare bi-j mien aan huus wazze gewaes zei'e: "Dat kan ik mij haast niet voorstellen. Dan had ik er toch iets van moeten weten. Uw verzoek is voor mij geheel nieuw."
Ik ging zowat deur de grond, dat köj begriepe. Ik zei: Jao daor könt gi-j toch wel achter komme wie dat gewaes zun?" "Nee," zei'e, "dat is moeilijk, want hier werken zoveel mensen, dat het haast niet na te gaan is." Toen ik um vertelle van dat beumke zei'e: "'t Spijt ons erg, maar dan bent u te voorbarig geweest." En later kwamme ze met 'n tekening op de proppe, waor 't der helemaol anders uut zag en waor 't beumke zelfs nog netjes op geteikend ston. Toen ze hier begonne zei de keerl van de gemeinte ook nog: "We zullen u ditmaal nog niet vervolgen wegens kappen zonder kapvergunning, maar de volgende keer kunne we dit niet meer door de vingers zien." Snap gi-j dat now?"
"Nee," zei ik, "maor ik belaof ow da'k der 'n stuk aover in de krant zet waor de hund gin brood van luste."

Umdraejer

Montferlands dialect in Montferland Nieuws

Wat duch ow van Montferlands dialect in Montferland Nieuws? Korte verhalen over de streek en haar mensen in het eigen Montferlands dialect.
De Dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB), de grootste vereniging van de gemeente, verzamelt ze en brengt ze graag naar buiten. Dialect staat volop in de belangstelling, onder andere in de carnavalstijd, maar ook in verhalenbundels en op feestavonden.
In deze maandelijkse rubriek volgen teksten die de moeite waard zijn om door een dialectminnend publiek gelezen te worden. Ze zullen in eerste instantie maandelijks in Montferland Nieuws verschijnen.
De dialectwerkgroep van de HKB betrekt de dialect-sprekende lezers graag bij deze rubriek en nodigt uit om eigen verhalen in te zenden. Gebruik daarbij svp de WALD-spelling. Men vindt de informatie daarover op www.ecal.nu/streektaal/de-wald-spelling. De teksten worden dan beoordeeld en de spelling eventueel aangepast. Probeer de teksten tussen de 500 en 550 woorden te houden.
De verhalen kan men sturen naar dialect@heemkunde.nl.

't Kessebeumke

In de jaore dat ik veur de krant heb gewark heb ik heel wat metgemaak met de gemeintes. Gi-j holdt 't niet veur meugelek wa'j zoal te wette kwam uut 't gemeintehuus en ik heb ook niet de illusie dat d'r völ verbaeterd is. Bargh kon der wat van, maor Diem net zo.
Dat verhaal van 't kessebeumke is d'r alleen maor 'n (Stökkums) veurbeeld van.
D'r bun nog starkere zake gebeurd. Wat te denke van de boerderi-j in Lengel, waorvan de eigenaar wier bedreig met onteigening, veur de koms van 't bestemmingsplan Chamaven. Tot zien stomme verbazing wier 't huus niet afgebraoke maor deurverkoch aan 'n ambtenaar, maor daor stakke 'n paar inwoners gelukkig 'n stökske veur.NK wielrennen in Montferland gaat van start

Servais Knaven won ooit het NK. Voor Kirstie van Haaften (midden) en Eva Bijwaard ligt een dergelijk succes misschien eveneens in het verschiet. Foto: Eric Klop

Servais Knaven verwacht een open koers

MONTFERLAND - Of de ´man van de streek´ dit het mooist mogelijke parcours vindt? ,,Uiteraard", lacht Servais Knaven. De in Lobith geboren en in Zevenaar getogen ex-wielrenner en huidig ploegleider bij Team Sky is een van de twee ambassadeurs van het NK wielrennen dat van 17 tot en met 25 juni plaatsvindt in de gemeente Montferland. Exact een maand voor het eerste officiële startsein is hij van de partij tijdens een persbijeenkomst in kasteel Bergh, waarin de laatste puntjes op de i bekend worden gemaakt.

Door Eric Klop


Het ruim 16 kilometer lange rondje door Montferland dat alle categorieën tijdens de wegwedstrijden meerdere keren voor de wielen krijgen, telt 168 hoogtemeters. En dat maal drie, vier, acht, tien of veertien. Zo wacht de profs, die zondag 25 juni strijden om het felbegeerde rood-wit-blauwe tricot, een uitdaging van in totaal 231 kilometer. En dus inclusief veertien keer de 'Muur van Zeddam' en veertien keer de Peeskesbult. Met start en finish op de Zeddamseweg in 's Heerenberg en doorkomsten in Zeddam, Beek en Stokkum.
De tijdrijders laten vier dagen eerder Stokkum rechts liggen, maar voor de vrouwen- en herensenioren met of zonder contract is echter wel een extra ommetje over Loerbeek en Kilder uitgezet. Een achtvormige traject, waarin de kans aanwezig zou kunnen zijn dat vroege en late starters elkaar bij de Beekse rotonde in de wielen rijden. Maar volgens plaatselijke projectleider Geert-Jan Muskens zorgt een 'wisselstrook' voor voldoende veiligheid en dus een eerlijk verloop.
Hoe dan ook biedt het parcours de gemeente Montferland voldoende mogelijkheden om zichzelf als Gelderse fietsgemeente nummer één op de kaart te zetten. ,,Een prachtig gebied met een geaccidenteerd terrein", steekt wethouder Tanja Loeff mede namens 'sport'-collega Rob Visser opnieuw haar enthousiasme niet onder stoelen banken. Ambassadeur Servais Knaven is het daarmee eens. ,,Zwaar genoeg om weg te blijven, maar bovendien met kansen op een massasprint. Mits er ploegen zijn die de boel bij elkaar kunnen en willen houden. Ik verwacht een open koers, waarvan publiek op meerdere mooie plekjes kan genieten", aldus de 46-jarige ex-coureur.
Knaven kent het rondje Montferland als geen ander. Als 7-jarig ventje legde hij zijn eerste kilometers per racefiets af op het terrein dat bijna veertig jaar later het strijdtoneel is voor het NK wielrennen. Hij had zich aangesloten bij de net opgerichte RTC Het Gelders Eiland te Lobith. ,,In 1978, de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen. Ik reed mee met de tweede clubtraining. En ben nooit meer afgestapt." Dat weet wielerminnend Nederland. Zo bevat zijn palmares onder meer Parijs-Roubaix en een Tour-etappe. En in 1995 won hij de Nationale titel bij de beroepsrenners. ,,Het NK is voor iedere coureur iets speciaals. Dat je de rood-wit-blauwe trui krijgt is heel bijzonder. Het koersverloop is vaak ook onvoorspelbaar. 't Is lang niet altijd de favoriet die aan het langste eind trekt."
In 2010 hing Servais Knaven de wedstrijdfiets aan de wilgen. Eva Bijwaard (17) en de een jaar oudere Kirstie van Haaften hebben een wellicht succesvolle wielrencarrière nog voor de boeg. De dames maken deel uit van het talentenplan van de KNWU. Ze wonen op Papendal en trainen dagelijks om, zo zeggen ze, ,,over tien jaar nog goed te zijn". Zaterdag 17 juni staan zij klokslag 16 uur aan de start van de titelstrijd voor de juniorvrouwen. Omdat ook in de wielrennerij de jeugd de toekomst heeft, zijn zij eveneens aanwezig in Kasteel Bergh. Maar niet nadat ze het parcours hebben verkend. ,,De klimmetjes zijn niet stijl of megalang, maar toch is de omloop best wel zwaar", concludeert Eva. ,,Dat ligt mij." Teamgenoot Kirstie noemt zichzelf een allrounder. Of zij tijdens het NK in Montferland mogelijkheden voor eeuwige roem ziet? ,,Iedereen die start maakt kans. Het is een wedstrijd waarbij je nooit weet wat er gaat gebeuren", beaamt zij de woorden van Servais Knaven.

Zo zijn onze manieren praat of 'Gemeenschap'ZEDDAM - De eerstvolgende themabijeenkomst van Zo zijn onze manieren vindt plaats op woensdagavond 14 juni. Deze 32ste editie vindt plaats in het Imminkhuis aan de Bovendorpsstraat 8 in Zeddam. De aanvang is om 20.00 uur.

Tijdens de laatst gehouden en goedbezochte thema-avond van 3 mei werd er uitgebreid gesproken over het onderwerp 'Geschreven woord' van de vierslag geloof–genade–geschreven woord–gemeenschap met betrekking tot het Luther-jaar. De priester Maarten Luther publiceerde 500 jaar geleden de 95 stellingen tegen de aflaathandel.

De oecumenische werkgroep Twee kerken–Eén taak nodigt belangstellenden van harte uit namens ds. Frans Gijzel en Pastor Ben Aarsen om mee te praten over en luisteren naar het onderwerp van deze thema-avond 'Gemeenschap' van de vierslag de vier G's. Deze laatste G van de vierslag biedt weer een boeiend onderwerp voor de aanwezige gasten.

Voor meer informatie

Maarten van der Wolf telefoon 06-22245871.

Schutterskoningin verdedigt titel bij De Vriendschap

's-HEERENBERG - Tijdens de kermisdagen, van vrijdag 16 tot en met maandag 19 juni, vinden bij vereniging Sociëteit De Vriendschap diverse schietactiviteiten plaats. Met het koningsschieten als hoogtepunt. Vorig jaar was het Martina Seegers gelukt om alle heren achter zich te laten en schutterskoningin van de soos te worden. Ook dit jaar zullen verschillende dames proberen om de houten vogel als eerste van zijn stokje af te schieten.

Vrijdag 16 juni start men om 17.00 uur in en rond het clubgebouw aan de Montferlandsestraat met de wekelijkse inloopactiviteiten. Nieuw is het thema 'Leer het geweer kennen'. Er kan geoefend worden met het schieten op de vogel/mast met het Hatsan luchtdrukgeweer tot het donker wordt.
Zaterdag 17 juni starten de kermisactiviteiten vanaf 12.00 uur en deze gaan door tot 22.30 uur. Iedereen is hier van harte welkom. Schutterskoningin Martina zal het eerste schot lossen bij het vogelschieten voor leden en ereleden. Verder is er lepeltjes- en baanschieten voor leden en introducés. Introducés zijn potentiële leden die vrijblijvend een kijkje mogen komen nemen en mee kunnen doen aan de diverse activiteiten. Na het installeren van de nieuwe schutterskoning of -koningin worden er ook nog twee jubilarissen gehuldigd in verband met hun veertig jarig lidmaatschap van Vereniging Sociëteit de Vriendschap.
Zondag 18 juni zijn er geen activiteiten bij Sociëteit de Vriendschap in verband met het NK Wielrennen. Maandagmorgen 19 juni beginnen wordt om 12.00 uur gestart met het lepeltjes- en baanschieten voor alle leden en introducés. De nieuwe koning lost het eerste schot. Op het terras is het tevens een geschikte plek om alle dagen te genieten van de barbecue en drankjes en met de muzikale medewerking van DJ Frank.

Zo zijn onze manieren praat of 'Gemeenschap'

ZEDDAM - De eerstvolgende themabijeenkomst van Zo zijn onze manieren vindt plaats op woensdagavond 14 juni. Deze 32ste editie vindt plaats in het Imminkhuis aan de Bovendorpsstraat 8 in Zeddam. De aanvang is om 20.00 uur.

Tijdens de laatst gehouden en goedbezochte thema-avond van 3 mei werd er uitgebreid gesproken over het onderwerp 'Geschreven woord' van de vierslag geloof–genade–geschreven woord–gemeenschap met betrekking tot het Luther-jaar. De priester Maarten Luther publiceerde 500 jaar geleden de 95 stellingen tegen de aflaathandel.
De oecumenische werkgroep Twee kerken–Eén taak nodigt belangstellenden van harte uit namens ds. Frans Gijzel en Pastor Ben Aarsen om mee te praten over en luisteren naar het onderwerp van deze thema-avond 'Gemeenschap' van de vierslag de vier G's. Deze laatste G van de vierslag biedt weer een boeiend onderwerp voor de aanwezige gasten.
Voor meer informatie: Maarten van der Wolf, tel. 06-22245871.

Flex Factory BV neemt Match 4U over

DOETINCHEM/LOCHEM - Het allround MKB bureau Match 4U uit Lochem is overgenomen door Flex Factory, eigenaar van Fides en Seesing Personeel. Door de overname ontstaat in de Achterhoek, een deel van Overijssel en Twente één sterke organisatie die alle vormen van flexibele arbeid en bijbehorende diensten aanbiedt. Met de samenvoeging ontstaan synergievoordelen voor de verschillende merken. Flex Factory speelt met deze nieuwe stap in op de continu veranderende verwachtingen van haar klanten op het gebied van (flexibel) personeel. Er ontstaat door deze overname een organisatie met een totaal werkend bestand van 2.100 flexmedewerkers en een verwachte collectieve omzet van 70 miljoen euro. De deal is tot stand gekomen met behulp van Marktlink Fusies & Overnames die eerder ook de overname tussen Fides en Seesing verzorgde.

Match 4U BV is in 2004 opgericht door Monique Berendsen in Lochem. Dit bedrijf is een regionaal actief platform voor werkzoekenden en haar opdrachtgevers. Vanuit haar HR-achtergrond richt zij zich op toonaangevende en flexibele HR-oplossingen. Het dienstenpakket biedt naast uitzenden, payrolling en werving & selectie ook ondersteuning op HR-vlak, bijvoorbeeld door het inzetten van testen en assessments voor potentieel beoordeling, en door het inzetten van training en coaching. In 2012 en 2014 is Match4U verkozen tot het beste MKB-uitzendbureau van Nederland. Vorig jaar won Monique zilver in de verkiezing 'uitzendondernemer van het jaar'. Match 4U wil toegevoegde waarde leveren aan haar opdrachtgevers. Zo is het bedrijf actief met het aanbieden van opleidingen voor flexmedewerkers en was het drie jaar geleden initiatiefnemer van het concept Verder in Techniek, waarbij in acht weken kandidaten succesvol worden opgeleid tot CNC operator. Monique Berendsen blijft operationeel directeur van Match 4U.

Berendsen: "De bedoeling is dat alle bedrijven binnen Flex Factory profiteren van elkaars kennis en kunde. Wij werken bijvoorbeeld momenteel helemaal niet met buitenlandse flexmedewerkers, terwijl Fides daar ervaren in is. Wij zijn ver met opleiden en ontwikkelen van medewerkers en delen straks deze kennis met de andere collega's. Match 4U groeit hard en wij moeten echt de volgende stap gaan maken. Deze krachtige regionale organisatie is de logische volgende fase en maakt het mogelijk dat we geen concessies hoeven te doen aan onze visie op kwaliteit en herkenbare lokale betrokkenheid richting flexkrachten en klanten."

Fides is in 2004 opgericht door Clemens van Lent in Doetinchem. Het is een landelijk opererende uitzendorganisatie, gespecialiseerd in het uitzenden van buitenlandse vakkrachten in de industriële en technische sector. Fides richt zich hiermee op organisaties in uiteenlopende branches en voert zelf de regie over werving & selectie op één van haar vestigingen in Nederland of Polen.

Van Lent: " Wij zijn een no-nonsense organisatie die direct passend aan de slag kan met een project en zelfs hele processen kan overnemen. Wij voldoen aan de vraag van de markt en bieden gemotiveerde arbeiders, die vaak werkzaamheden uitvoeren waar in Nederland geen krachten voor beschikbaar zijn. Je moet hierbij denken aan arbeidskrachten voor de productie en logistieke werkzaamheden in de food-, technische en logistieke sector, van twee medewerkers tot een paar honderd. Met Fides, Seesing Personeel en Match4U zie ik een organisatie ontstaan waar ik bijzonder trots op ben."

Have A Nice Day: Nog één keer knallen op De Maat

Organisatie wil na laatste editie in Eibergen nog heel lang door

Door Luuk Stam

EIBERGEN - Alternatieve muziek speelt de hoofdrol tijdens de dertiende editie van het Have A Nice Day Festival, op 1 juli voor de laatste keer op wandelpark De Maat in Eibergen.

Ja, ze moeten na deze editie noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. En nee, dit is zeer waarschijnlijk niet de laatste editie van het Have A Nice Day Festival. "Als het aan ons ligt gaan we nog heel lang door", zegt Colin Wielakker, organisator van het festival dat de laatste jaren steeds zo'n vierduizend bezoekers trekt. "Maar we steken eerst al onze energie in de komende editie", voegt Geurt Kersjes toe.

Die editie staat opnieuw bol van de alternatieve muziek. Dat gaat van house tot techno, disco, (dub)reggae, goa, psy trance, drum and bass, hardcore en oldschool. "En daarnaast heel veel gekkigheid en plezier", zegt Carlos Stahn. Zo pakte het festival in het verleden uit met een silent disco in een opblaaskerk, een karaoke-caravan, een groot watergevecht op de warmste dag ooit, een oranjefeest tijdens een kwartfinale van het Nederlands elftal, een cursus Achterhoeks en zelfs een trouwerij. Ook is er lekker eten in de vele standjes en foodtrucks.
Colin Wielakker, Geurt Kersjes en Carlos Stahn zijn de drie organisatoren. Allemaal hebben ze hun roots in de Achterhoek en allemaal hebben ze een liefde voor alternatieve muziek. Omdat die muziek in hun thuisregio begin deze eeuw amper een podium kreeg, bedachten ze om dat podium zelf op te zetten. "Een alternatief dancefestival was destijds in de Achterhoek niet te vinden", zegt Colin Wielakker. "En nu eigenlijk nog steeds niet."
Toen de drie het aanbod kregen om hun idee op wandelpark De Maat te verwezenlijken, twijfelden ze in 2005 dan ook niet. Dit was de ideale locatie voor het kleinschalige, intieme en ietwat eigenwijze festival dat ze in gedachten hadden. Hier konden ze een festival gaan organiseren waar iedere bezoeker een te gekke dag kon beleven. Het Have A Nice Day Festival was geboren. De eerste editie trok zo'n 250 bezoekers. Het festival groeide, maar behield zijn kleinschaligheid.

Veel artiesten bij elkaar gebracht voor laatste keer in Eibergen

Niets leek het voortbestaan van dit festival op deze locatie in de weg te staan. Tot vorig jaar. Toen verhuisde het Achterhoeks Streekfestival vanwege de Zwarte Cross naar het tweede weekend van juli. Dat betekende twee festivals op dezelfde locatie in Eibergen in amper een week tijd. De gemeente Berkelland zag dat niet als een probleem, maar het bestuur van het openluchttheater vond het een te grote aanslag op het terrein. Het Have A Nice Day Festival kreeg daarom de vraag om voor de toekomst een andere datum te zoeken.
Dat was op dat moment voor de organisatie geen optie. "Ons publiek heeft het eerste weekend van juli pontificaal in de agenda staan", zegt Carlos Stahn. "Daarnaast is het een datum die we in de loop der jaren als organisatie hebben vrijgevochten. We moeten rekening houden met de landelijke festivalagenda. Het festivallandschap is ontzettend gegroeid en is het erg moeilijk om zomaar van datum te veranderen."
Omdat gesprekken met het bestuur van het openluchttheater op niets uitliepen, zit er niets anders op dan na deze editie te verhuizen. "Het moet een unieke plek zijn die vergelijkbaar met of mooier dan de huidige locatie in Eibergen is", vindt Stahn. "De locatie draagt bij aan de uitstraling en het gevoel van het festival." Bang dat het op een andere plek niet lukt, zijn de mannen zeker niet. "Het geeft ook weer een kick om een nieuw terrein in te delen", zegt Geurt Kersjes.
De laatste editie in het Eibergse park op 1 juli aanstaande zal als het aan de organisatoren ligt in ieder geval onvergetelijk worden. Heel veel artiesten die hier ooit draaiden zijn speciaal bij elkaar gebracht voor een laatste eerbetoon aan Eibergen. "Ik hoop dat we met z'n allen alle voorgaande edities zullen voelen en ervaren", zegt Geurt Kersjes. "We gaan er een weergaloze dag van maken!"

Didamse geeft Surinaamse bieb toekomst

Ellen Tiecken van Bibliotheek Montferland met boekendozen voor Suriname. Foto: PR

DIDAM - Ellen Tiecken van Bibliotheek Montferland was begin 2015 in Suriname. Zij bezocht haar dochter Eline, die er stage liep bij de WIN-groep in het westelijk gelegen Nieuw-Nickerie. Deze stichting zet zich met hoofdzakelijk vrijwilligers en stagiairs in voor de psychische en culturele ontwikkeling in deze tweede stad van het land. Er is ook een kleine bibliotheek opgezet.

"Die krijgt geen subsidie voor de aanschaf van boeken", ontdekte Ellen Tiecken. "De collectie was dan ook zeer verouderd. Dit maakt het moeilijk om jeugd en jongeren te enthousiasmeren te gaan lezen. Ook de literatuurboeken, die scholieren moeten lezen voor hun lijst, bleken zeer verouderd."
De Didamse bibliotheekmedewerkster besloot daar wat aan te doen. "In Bibliotheek Montferland wordt de collectie regelmatig vernieuwd, waarbij oudere boeken worden afgeschreven", vertelt ze. "Na overleg met het management kreeg ik toestemming om afgeschreven maar geschikte boeken beschikbaar te stellen voor de bieb in Nieuw-Nickerie. Het verschepen naar Suriname kost echter geld. Ik ging op zoek naar een instantie die dit wilde betalen. Lions Club De Liemers bleek bereid. Die wilde de kosten die gemoeid zijn met het verschepen van 1 kub aan boeken voor hun rekening nemen!"
"Eén kub is heel veel", vervolgt Ellen Tiecken. "Onmogelijk om deze hoeveelheid aan boeken via Bibliotheek Montferland bij elkaar te krijgen. Dus zocht ik contact met andere bibliotheken in de Achterhoek. Ook met succes. Zowel bibliotheekorganisatie Achterhoekse Poort als Graafschap Bibliotheken stuurden vele dozen vol afschreven boeken naar mij op. Geweldig!"
En nog was de koek niet op. Tiecken: "Een moeder van een van de andere stagiaires in Suriname werkt bij de bibliotheek van Tilburg. Toen ik haar eveneens om medewerking vroeg, kwam ook zij met een groot aantal boeken voor de bieb in Nieuw-Nickerie. De complete voorraad staat nu netjes ingepakt in grote dozen klaar om verscheept te worden."
Half juni is het zover. Dan vertrekt de 'boekenboot' vanuit Amsterdam naar Suriname. "Gaandeweg dit jaar kunnen kinderen en jongeren in Nieuw-Nickerie lekker lezen in boeken van deze tijd. Daarmee wordt er aan bijgedragen dat de jeugd het leesplezier terugkrijgt en zich beter ontwikkelt. En misschien helpen we zo bovendien een heel klein beetje mee om het land, dat in een zware economische crisis verkeert, een beter toekomstperspectief te geven. Met dank aan al die gulle gevers!", aldus Ellen Tiecken.        

Ted's Road Show in Didams café

Fred Twigg speelt onder meer covers van Neil Young, Johnny Cash en Bob Dylan. Foto: PR

DIDAM - Ted's Road Show speelt zaterdag 24 juni bij Café Uniek in Didam.

Basis van Ted's Road Show is Fred Twigg, een Engelse zanger/gitarist/songwriter. Hij speelt blues, folk en popmuziek solo en als duo in Ted's Road Show. Geboren in Wolverhampton, the Black Country (West Midlands) traditioneel een van de grootste industriegebieden van Engeland.

Fred Twigg is al jaren muzikant en heeft in verschillende bands gespeeld in Nederland en Engeland. Hij schrijft en speelt zijn eigen nummers en ook covers van bijvoorbeeld Neil Young, Bob Dylan, Johnny Cash, J.J. Cale, John Lee Hooker, Muddy Waters, Lightning Hopkins en B.B. King.

Aanvang van het optreden is om 21.00 uur. De entree is gratis.

Column

Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs. Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Groepsexpositie in het

Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt van 10 juni tot en met 23 september 2017 een groepsexpositie gehouden met werken van 'Pincet & Penseel', kortweg P&P.

P&P is een landelijk gezelschap artsen dat enthousiast de beeldende kunst beoefent. Pincet & Penseel is opgericht in 1949 en gelieerd aan de KNMG(Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst).
Deze expositie is bijzonder, omdat normaal gesproken de patiënt degene is die zich 'bloot geeft' voor de arts. Met deze expositie geven artsen juist een kijkje in hun belevingswereld en geven zich bloot door hun persoonlijke gevoelens, ideeën en belevingen uitgedrukt in diverse kunstuitingen te laten zien. De beoefende artistieke terreinen zijn naast tekenen, schilderen en beeldhouwen, het maken van keramiek en het ontwerpen van glasobjecten.
Er worden schilderijen geëxposeerd in personeelsgang en de poligang, diverse objecten in de vitrines in de hal en buiten in de tuin bij het bezoekersrestaurant zijn diverse beelden en objecten te bekijken. Deze expositie is een activiteit van de Kunstcommissie van het Slingeland Ziekenhuis.


www.knmg.nl/pincetenpenseel

Expositie 'Wat handen kunnen maken' in Museum Smedekinck

Vijftien hobbyisten tonen hun werk van 13 juni tot en met 24 augustus

ZELHEM - 'Wat handen kunnen maken'. Voor de tweede keer worden onder die naam bij Museum Smedekinck in Zelhem werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is te zien van 13 juni tot en met 24 augustus.

De verscheidenheid in tentoongestelde werken, gebruikte materialen en toegepaste technieken is groot. De onderwerpen variëren van gebreide sokken en wanten tot de Ark van Noach en het model van een staten- of admiraliteitsjacht uit het midden van de 18de eeuw.
Er is kantbreiwerk (sjaals), kantkloswerk (kleedjes en vlinders), beschilderd textiel (t-shirt, tasje en meer) en er zijn gehaakte engeltjes en bijna levensechte schapen te bewonderen. Ook zijn er o.a. tekeningen van landschappen in de omgeving van Zelhem, met acrylverf vervaardigde schilderijen (o.a. dieren), in hout gebrande teksten en Fries houtsnijwerk te zien. "Wat handen kunnen maken" is kortom een veelzijdige, verrassende en ongetwijfeld inspirerende expositie.

Het adres van Museum Smedekinck is Pluimersdijk 5 in Zelhem. Het museum is van april tot en met oktober wekelijks van dinsdag- tot en met donderdagmiddag en elke eerste en derde zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost 4 euro. Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang.

Ettenaar Marten Buiter junior bij Popsport Gelderland

Marten Buiter jr. bij Popsport in Doornroosje Nijmegen. Foto: Marcel Krijgsman

ETTEN - Hij is veertien, gek van muziek en gitaarspelen, speelt en zingt ook eigen nummers: Marten Buiter jr. Zes jaar heeft hij inmiddels gitaarles op Muziekschool Oost-Gelderland en via de muziekschool volgt hij de vooropleiding voor het conservatorium ArtEZ in Arnhem. Hij won dit jaar het Interscolair Muziekfestival en door Popsport Gelderland werd hij als een van de zeven Gelderse talenten geselecteerd om mee te doen aan een vijf maanden durend coachingstraject. De showcase ter afsluiting hiervan is op vrijdagavond 16 juni in Willemeen in Arnhem.

Door Josée Gruwel

Muziek maken is zijn lust en zijn leven. Marten speelt covers en eigen werk. "Mijn eigen nummers zijn van heel rustig naar funky en naar heel zwaar. De stijl ligt aan hoe ik me voel als ik de nummers schrijf. Ik hou van verschillende muziekstijlen en vind het leuk om mooie muziek te maken voor veel mensen. De teksten die ik schrijf, hebben te maken met mijn verleden, heden en de toekomst."
Gitarist Gary Clark jr. is een van Martens grote voorbeelden. "Naar zijn muziek luister ik veel. Ik heb hem ontdekt bij het Bospop Festival in Weert. Daar trad ook Billy Gibbons, een van mijn andere voorbeelden, op met ZZ top."
Momenteel luistert Marten graag naar Jimi Hendrix. "In de DRU Cultuurfabriek zag ik Randy Hansen, een van de beste Jimi Hendrix imitators." Trots toont hij zijn elektrische gitaar. "Deze is van Noel Redding geweest, de bassist uit The Jimi Hendrix Experience. Deze gitaar is uniek. Het instrument speelt heel lekker, heeft een bijzonder karakter en een eigen sound." De gitaarband is inmiddels gesigneerd door Randy Hansen.

Dromen
Marten Buiter jr. zag op zijn achtste een video met een gitarist die op een elektrische gitaar speelde. "Dat sprak me meteen aan", vertelt hij. Vanaf dat moment wist hij dat hij dat ook wilde. Met zijn ouders bezocht hij de Open Dag van Muziekschool Oost Gelderland en direct erna kreeg hij van hen het instrument van zijn dromen. "Een prachtige set, helemaal compleet. Toen begon de frustratie: ik wilde dezelfde dag nog op les, maar ik moest wachten tot na de zomervakantie."
Joop Wallerbosch is Martens gitaardocent. "Elke week heb ik van hem les. Hij leert me veel."
Vorig jaar werd de jonge gitarist toegelaten tot de driejarige vooropleiding van het conservatorium. Onlangs slaagde hij voor de overgangsauditie om naar het tweede jaar te gaan. Voor de opleiding volgt Marten, naast de workshops en hoofdvaklessen bij Artez in Arnhem, wekelijks theorielessen en oefent hij in de vooropleidingsband, waarmee hij zo'n vijf keer per jaar optreedt. "De muziekschool regelt optredens voor alle bandjes die ze 'in huis' heeft. "Zo krijg je de kans om samen te spelen. Door die optredens leer je veel." Naast zijn optredens met de vooropleidingsband, treedt Marten ook solo op en sinds kort heeft hij zijn eigen band, met bassist Gerben Hobelman uit Gendringen en drummer Timo Hissink uit Gaanderen.

Na het solo-optreden op het Interscolair Muziek Festival (IMF) 2017, dat georganiseerd werd door het samenwerkingsverband voor de vooropleiding conservatorium (bestaande uit Isala College, Ludgercollege, Rietveld Lyceum, Ulenhof College, Muziekschool Oost Gelderland en ArtEz Conservatorium), werd Marten – tweedejaars student havo/vwo op het Isala – door de vakjury uitgeroepen tot winnaar in de categorie pop. Bijzonder bij zijn optreden was het gebruik van een looper.

Traject
In die tijd had Marten via de vooropleiding van ArtEZ info gekregen over Popsport Gelderland. Hij gaf zich op, moest een filmpje opsturen, werd uitgenodigd voor een oriënterend gesprek en werd een van de zeven geselecteerden voor een intensief coachingstraject. Het eind van dit traject is nu in zicht. "Ik leerde er onder andere hoe je als gitarist kunt bewegen op het podium, kreeg tips om publiek mee te krijgen tijdens een optreden en hoe je de pr kunt verzorgen." Interessant vond Marten de zangcoaching. "Ik kreeg zangles van Merijn van Haren, de zanger van de band Navarone. Echt geweldig. Hij leerde me basistechnieken."
Dankzij Popsport maakte Marten onlangs zijn eerste opname in een studio.
Nu is hij bezig met de voorbereidingen voor de eindpresentatie van Popsport Gelderland. Die is op 16 juni in Willemeen in Arnhem. Aanvang is om 20.00 uur. De toegang is gratis.


Column

Bornholm

Had iemand me vier, vijf weken geleden gevraagd wat het mooiste plekje op aarde is, dan had ik geen moment getwijfeld. Onze eigen Achterhoek natuurlijk, daar kan geen andere landstreek aan tippen.
Inmiddels ben ik daar toch iets minder zeker van. Niet omdat de Achterhoek in de achterliggende weken minder mooi is geworden, natuurlijk niet. Maar ik heb een stukje Europa ontdekt, dat op z'n minst even mooi is als de Achterhoek en de Liemers bij elkaar. En ja, heel misschien (ik krijg het moeilijk uit mijn pen) zelfs nog een tikje mooier.
Mijn geliefde en ik zijn een paar weekjes op vakantie geweest. Dat is het voordeel van pensionado zijn, je kunt op reis gaan wanneer je maar wilt. En dankzij de moderne communicatiemogelijkheden merkt u daar als lezer helemaal niets van. Mijn columns schrijven kan ik immers overal waar ik maar wifi heb.
Waar we naar toe gingen heb ik begin januari al verklapt, in mijn eerste column van dit jaar. Ik vertelde toen dat we op de Vrijetijdsbeurs bij Obelink in Winterswijk kennis maakten met Bornholm. Dat is een bij Denemarken horend eiland in de Oostzee, vlak onder de Zweedse zuidkust. Ik vertelde toen ook dat ik op foto's had gezien, dat het daar onvoorstelbaar mooi is.
Inmiddels hebben we Bornholm dus 'in het echt' gezien. En kan ik u vertellen, dat het eiland in werkelijkheid nog mooier is dan op foto's. Niet zo vreemd, want mijn geliefde en ik hebben allebei ervaren dat die schoonheid gewoon niet in beeld te vangen is. Niet met dure spiegelreflexen en al helemaal niet met onze mobieltjes. Gelukkig staan de beelden diep in ons netvlies gegrift en kunnen we ze voor ons zelf zo weer tevoorschijn toveren.
Wat maakt dat eilandje (nog geen zeshonderd vierkante kilometer en minder inwoners dan Doetinchem) nou zo bijzonder, zult u zich afvragen. Nou, teveel om op te noemen eigenlijk. Bornholm heeft woeste rotskusten en steile kliffen, witte Haïti-achtige zandstranden, pittoreske vissershaventjes, golvende akkers met goudgeel koolzaad (toen wij er waren tenminste), dichte bossen en heidevelden en in het midden van het eiland zelfs een stukje middengebergte. "Eigenlijk komen alle types landschap die Denemarken kent op dit ene eiland samen", zo vatte onze onze campingbaas Steen het trots samen. En dat is nou precies waarin Bornholm verschilt van onze Achterhoek. Want hoewel onze regio landschappelijk gezien toch ook bepaald niet saai is, kom je een dergelijke verscheidenheid niet tegen. Ik kan volop genieten van een wandeling door het Needse Achterveld of een fietstocht door het Montferland. Ja zelfs als ik in de auto zit zijn er nog genoeg momenten waarop ik de streek bewonder. Maar de ervaring van een wandeling op Bornholm is toch van een ander kaliber. Daar word je pakweg elke honderd meter verrast door weer een totaal ander uitzicht. Kijk je de ene minuut over zee uit, klauter je vervolgens over rotsen naar boven en sta je op de heide oog in oog met een paar schapen, die daar los rond mogen lopen. Weer een paar minuten later steek je een beekje over (gewoon van steen naar steen stappen of over een boomstammetje balanceren) en bevind je je in een bos dat aan het Sauerland doet denken.
U begrijpt het, een vakantie op Bornholm kan ik van harte aanbevelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vriendelijke mensen die er wonen. Maar ach, daarvoor hoef je natuurlijk niet zevenhonderd kilometer te rijden (en nog eens honderdvijftig te varen). Vriendelijke mensen zijn er in de Achterhoek gelukkig ook genoeg.

Leerlingen Muziekschool schitteren in 'Dromenvanger' de musical

De voorstelling Dromenvanger is te zien in Amphion. Foto: PR

DOETINCHEM - Leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland spelen zaterdag 1 juli om 12.30 uur in de kleine zaal van schouwburg Amphion de musical 'Dromenvanger'.

Als kind zit je boordevol dromen en wensen: musicalster worden, de wereld ontdekken, de lekkerste taarten bakken of misschien wel iets heel anders! De wereld ligt aan je voeten vol met dromen, kansen en oneindige avonturen! Maar hoe kan het dan dat van deze prachtige dromen soms niets terecht komt. Waarom komen sommige dromen wél uit? En waarom andere dromen níet?
In de musical Dromenvanger gaat Laura met haar vrienden op zoek naar het antwoord op deze belangrijke vraag. Is het mogelijk om te bereiken wat je het liefste wilt? Haar ouders hebben het constant maar over de realiteit en zo wordt Laura heen en weer geslingerd tussen haar hart –Superdromen – en haar angsten – Nachtmerries – . Zal het haar lukken om het geheim achter dromen te ontrafelen? Ook als dat misschien wel heel confronterend is?

Elène Vaye (docent Musical bij Muziekschool Oost-Gelderland en Artistiek leider Vaye Musicaltheater) maakte de musical Dromenvanger vanuit de wens om mensen te inspireren en aan te moedigen om hun dromen achterna te gaan. Een universeel thema, herkenbaar voor elke generatie. Ongeacht hoe oud of hoe jong je bent. Of je je dromen waar hebt gemaakt of (nog) niet.

De musical 'Dromenvanger' maakt onderdeel uit van het programma van de eindmanifestatie van Muziekschool Oost-Gelderland. Kaarten (5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar) voor 'Dromenvanger' de musical zijn verkrijgbaar aan de zaal, een half uur voor aanvang van de voorstelling.


www.muziekschooloostgelderland.nl

Achterhoekse voetbalnacht boeit en inspireert

Eric Braamhaar, Loïs Niënhuis, Fons Rouwhorst, Hans Migchelbrink Jan Minkhorst en Mary Kok-Willemsen (vlnr). Foto: Henk den Brok

Waarderingsprijzen voor voetballiefhebbers

DOETINCHEM - Als er al kritiek zou kunnen zijn op de Achterhoekse voetbalnacht, dan is dat alleen het feit dat het programma te vol zit met boeiende onderwerpen die daardoor nét niet goed genoeg uitgediept kunnen worden. Maar voor de rest is de voetbalnacht een mooie afsluiter van het voetbalseizoen en tegelijkertijd een inspirerende aftrap voor het nieuwe.

Door Walter Hobelman

De Achterhoekse Voetbalnacht werd donderdag gehouden in de businessclub-ruimte van stadion De Vijverberg in Doetinchem. Een groot aantal voetballiefhebbers uit de gehele regio was aanwezig en genoot van voetbalentertainment op hoog niveau. In de tafelgesprekken met Mary Kok-Willemsen (directeur van Holland Football University) en scheidsrechter Eric Braamhaar, die onder leiding van presentatrice Inge de Jager werden gevoerd, kwamen diverse voetbalonderwerpen aan bod
Vanzelfsprekend was het komende EK voor vrouwen een belangrijk gespreksonderwerp. Mary Kok, de zeer gepassioneerde en bevlogen aanjager van het vrouwenvoetbal in Nederland, ziet in dit evenement een mooie kans om voetbal door vrouwen en meisjes nog meer te promoten. "Het vrouwenvoetbal in Nederland moet nog beter en professioneler ingericht worden", is haar kritische kanttekening. "De eredivisie voor vrouwen bestaat slechts uit acht teams, die basis is te smal", meent Kok. Ze hoopt dat iedereen die dit jaar het EK voor vrouwen bezoekt (ook in Doetinchem wordt een aantal wedstrijden gespeeld) over een jaar of vijf kan zeggen: "Toen waren we er bij en sinds die tijd is het vrouwenvoetbal gegroeid."
Eric Braamhaar wordt door Inge de Jager aan de tand gevoeld over onder andere zijn grootste flater. "Dat was, hoe toevallig, tijdens een wedstrijd van Sparta tegen De Graafschap. In de rust had ik gewisseld van shirt omdat het enorm regende en ik had mijn kaarten andersom terug in mijn borstzak gestoken In plaats van geel trok ik rood en dat zorgde voor nogal wat commotie." Ook het incident tijdens de Champions League wedstrijd Lille-Manchester United in 2007 kwam aan bod. Braamhaar stond toe dat Ryan Giggs een vrije trap snel mocht nemen. Terwijl de Lille-spelers niet opletten, mikte de middenvelder de bal in het doel. Het Franse elftal dreigde aanvankelijk het duel niet te zullen uitspelen, maar kwam daar op terug. Direct na de wedstrijd werd wel een officieel protest bij de Europese voetbalbond UEFA ingediend. Ook Braamhaar moest zich als gevolg hiervan in Zwitserland bij de UEFA rechtbank verantwoorden. Hij vindt het een voorbeeld van de rol die een scheidsrechter heeft. "Als je geen talentvolle voetballer bent, kan je misschien wel als scheidsrechter op hoog niveau acteren. Maar je wordt geen scheidsrechter om vrienden te maken", aldus Braamhaar. De inmiddels gestopte scheidsrechter heeft een eigen foundation en zet zich actief in voor G-sporters: mensen met een verstandelijke of lichamelijk beperking die, vanwege hun beperking, niet deel kunnen nemen aan een teamsport. Braamhaar stimuleert deze doelgroep om in beweging te komen. Teamsport is namelijk niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.
Tijdens de voetbalnacht werden diverse awards uitgereikt. De 'Elftal van de Week competitie' georganiseerd door de sportredactie van De Gelderlander en waarin de spelers van de tien hoogst spelende Achterhoekse clubs worden beoordeeld, werd gewonnen door Michiel Krabbenbrog van RKZVC. Ook de topscorers Thom Berendsen (Keijenburgse Boys) en Sven Udink (DVC'26) werden geëerd als goalgetters in de Achterhoek en Liemers.
Na de pauze werden er ook nog awards uitgereikt voor 'de beste vrijwilliger' (Fons Rouwhorst van Longa'30 uit Lichtenvoorde), 'de beste vereniging (DZC'68 uit Doetinchem), 'de beste scheidsrechter (Hans Migchelbrink), 'de beste voorzitter (Jan Minkhorst van DZC'68 ) en 'het grootste talent' (Loïs Niënhuis (Longa '30 en Nederlands elftal onder 16).

Opvallend hierbij was de dubbele prijs voor DZC'68. Voorzitter Jan Minkhorst mocht tweemaal het podium op. "Ik ben enorm blij met deze dubbele waardering. DZC'68 komt uit een dal en we hebben de weg omhoog gevonden. Onze club, is niet alleen gericht op voetbal, maar heeft een maatschappelijke rol in de samenleving. Daar kiezen we voor, daar gaan we voor en dat blijven we doen. Uiteraard streven we naar spelen op het hoogst haalbare niveau, maar dat gaat niet ten koste van onze visie om een club te zijn waar iedereen uit de samenleving lekker kan voetballen. Man, vrouw, jongen, meisje, met of zonder beperking, dat maakt allemaal niets uit." Minkhorst spreekt zijn waardering uit voor alle vrijwilligers in zijn vereniging."250 mensen zetten zich voortdurend in om alle 1350 lekker te laten voetballen. We hebben dat goed gestructureerd en plukken daar nu de vruchten van. En dan zijn deze awards een mooie erkenning voor ons werk, dat we als club verricht hebben."

27 / 28