Achterhoek Nieuws Winterswijk

8 augustus 2017

Achterhoek Nieuws Winterswijk 8 augustus 2017


Via Whatsapp vragen stellen aan gemeente

WINTERSWIJK – Sinds 1 augustus kunnen de bewoners van Winterswijk via Whatsapp in contact komen met de gemeente. Whatsapp is tegenwoordig een van de populairste methoden om snel nieuwtjes uit te wisselen met familie of bekenden of om afspraken te maken. Ook instellingen en organisaties zijn via dit medium steeds vaker bereikbaar. De gemeente Winterswijk doet nu ook mee.

Door Bernhard Harfsterkamp

"Het is een laagdrempelige manier om in contact te komen met de bewoners", zegt José Walvoort van het Klant Contact Centrum van de gemeente. "Op 1 augustus kwamen er meteen al twintig berichtjes binnen, net nadat we het bekend hadden gemaakt."
Whatsapp bestaat sinds 2009, maar is vooral de laatste vijf jaar zeer populair geworden. Er zijn wereldwijd ruim een miljard actieve gebruikers, die per dag meer dan 42 miljard berichten versturen. Whatsapp is een samentrekking van What's up (Hoe is het? Of Wat is er?) en applicatie. Het grote verschil met andere sociale media als Twitter en Facebook is dat verstuurde berichten alleen gezien worden door mensen en organisaties aan wie ze gestuurd zijn.

José Walvoort van de gemeente Winterswijk verwacht dat er veel gebruik van zal worden gemaakt. "De vragen worden zo snel mogelijk beantwoord, in ieder geval binnen 24 uur door de medewerkers van het Klant Contact Centrum." De gemeente heeft nu ook voor bereikbaarheid via Whatsapp gekozen omdat het veel gebruikt wordt en omdat andere gemeenten er positieve ervaringen mee hebben.

Ook te gebruiken voor sturen afhaalbericht id-kaart of rijbewijs

'Niet meer weg te denken'
Walvoort is niet bang voor allerlei onzinberichten. "Die zullen er ongetwijfeld tussen zitten, maar wij verwachten dat er vooral serieus gebruik van wordt gemaakt." De gemeente zal echter niet alleen de berichten van de bewoners afwachten. "Wij gaan er ook zelf gebruik van maken. Als paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs klaar liggen zullen wij een appje sturen dat het afgehaald kan worden." Ook burgemeester Joris Bengevoord reageerde via Facebook enthousiast op het nieuwe initiatief. "lk ben erg enthousiast over deze service. Het biedt mensen de gelegenheid om ergens snel informatie over te krijgen. Ik denk dat daar behoefte aan is. Zelf gebruik ik WhatsApp ook zeer geregeld. Het is bijna niet meer weg te denken uit de reeks communicatiekanalen waar we dagelijks gebruik van maken.'' De gemeentelijke Whatsapp is bereikbaar via telefoonnummer: (06) 51 03 18 50.

Anouk Siebelink scoort met Gillmore

WINTERSWIJK - Vorig weekend kwam Anouk Siebelink aan start met haar paard Gillmore in de klasse BB springen. De wedstrijd werd gehouden op eigen bodem, namelijk in Winterswijk. Ze behaalde in het BB springen 75 punten voor stijl en behaalde daarmee een tweede prijs. Dit weekend kwam ze aan start in Vragender. Tevens startte zij hier in het BB parcours en reed Gillmore naar een mooie eerste plaats. Daarna startten zij in het B parcours en werden daar elfde van de 83 deelnemers.


Trailrunner Schepers heeft langste adem op Winterswijkse berg

Stijn Elferink leidt hier nog voor de uiteindelijke winnaar Pascal Schepers, met daarachter de latere nummer twee Gerben Schreurs. Foto: Jan Ruesink

WINTERSWIJK – Vier rondes lang spande het erom, wie mag zich tot Bergkoning van de Achterhoek laten kronen, een triatleet, een survivalloper of een trailrunner? Het werd het laatste, want Pascal Schepers had zondag de langste adem in de Koopman Bergrun van AV Archeus op de 'Winterswijkse berg' aan de Eekelerweg. Bij de vrouwen bekroonde Sandra Wassink haar debuut in de zware loop met een klinkende overwinning. (Foto: Jan Ruesink)

Sandra Wassink uit Meddo won de Bergrun met overmacht. De zwangere Lisa te Molder werd tweede. Foto: Jan Ruesink

Corsokoorts loopt op

De Vreeds Kids bezig met hun creatie voor het corso. Foto: PR

Overal in Winterswijk loopt de corsokoorts op. Corsogroepen leggen de laatste hand aan hun creaties, zodat de wagen op tijd klaar is om van dahlia's te worden voorzien. Zo ook De Vrees Kids, die druk bezig zijn met hun 'racemonster'.

Essenziekte breidt zich verder uit

Een nog gezonde es. Foto: Bernhard Harfsterkamp

In Winterswijk en Aalten essensingels gekapt

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De schimmel die verantwoordelijk is voor het sterven van essen breidt zich steeds verder uit. De essenziekte werd een aantal jaren geleden voor het eerst waargenomen in Oost-Europa, maar de schimmel die zich gemakkelijk via de wind verspreidt, heeft Nederland al een tijd geleden bereikt. Dit jaar werd duidelijk dat een groot deel van de essen is geïnfecteerd en over enige tijd zal sterven. Staatsbosbeheer kondigde deze week aan, dat in de terreinen die de organisatie beheert, veel zieke essen zullen worden gekapt. "Dat doen we op de eerste plaats voor de veiligheid", zegt boswachter Dirk van den Brink. "Zieke bomen laten takken vallen of kunnen omvallen."

Zieke essen
In Winterswijk en Aalten zullen aangetaste singels, bomenrijen met essen, gekapt worden. Het gaat hier niet om grote oppervlakten. Uitgangspunt is dat als er een pad of weg in de buurt ligt, de essen uit voorzorg worden gekapt. "We gaan daarbij uit van een afstand van 30 meter. Staan de essen verder weg dan blijven ze staan."

Alleen bomen die op minder dan 30 meter van pad of weg staan

In Winterswijk geldt dat bijvoorbeeld voor de Willink Weust, waarvan Staatsbosbeheer eigenaar is. Niet alle essen zijn door de schimmel geïnfecteerd. "Ik hoop", zegt Van den Brink, "dat de essen die nog gezond zijn, resistent zijn tegen de ziekte." Daarom worden ook niet alle essen gekapt. Landelijk gezien is het een omvangrijke operatie, die Staatsbosbeheer zo'n 16 miljoen euro zal kosten.
Van de Brink vertelt dat al zieke essen gevoeliger zijn voor andere schimmels. "We zien op vele essen de honingzwam groeien. Als het zover is dan is de kans aanwezig dat de boom zal omvallen." De boswachter weet niet of andere terreinbeherende organisaties, particuliere eigenaren en gemeenten ook de zieke essen zullen kappen. Hij weet alleen dat de gemeente Aalten in het buitengebied de aangetaste bomen heeft gemarkeerd en dat die binnenkort omgezaagd zullen worden. Met name in de broek- en goorgebieden, de van oorsprong nattere bodems in Aalten, komt de es veel voor in singels en houtwallen en soms ook langs wegen.

Bomenstichting
De Bomenstichting Achterhoek heeft gereageerd op de kapplannen van Staatsbosbeheer, die te massaal worden gevonden. De organisatie vraagt alleen essen te kappen als ze werkelijk ziek zijn of langs wegen staan. De Wageningen Universiteit adviseert volgens de stichting om 'terughoudend te zijn bij het ingrijpen/kappen, omdat met name grotere bomen niet snel helemaal zullen afsterven'. De Bomenstichting vraagt zich af of Staatsbosbeheer wel de publicaties van de universiteit heeft geraadpleegd. Het antwoord daarop is ja. "Wij hebben regelmatig contact met de Wageningen Universiteit over de juiste aanpak", zegt Van den Brink.

"Maar bij ons staat veiligheid voorop. Als die niet in het geding komt, blijven de essen staan."

Invasieve exoot

De reuzenberenklauw had tot nu toe pech. Elke zomer siert de plant met de enorme witte schermen, waar zo veel insecten op afkomen, de kolommen van menige krant. De mens is dan wat meer buiten en raakt wel eens per ongeluk het blad van deze berenklauw aan. Menigeen krijgt daar een geïrriteerde huid van, al ken ik mensen die dwars door zo'n veld met de hoogopgeschoten stengels en de grote bladeren heen lopen, zonder ergens last van te hebben. Zij die klagen vonden in de zomer echter altijd gehoor. De oproep om de reuzenberenklauw te bestrijden klinkt dan luidkeels.

De meeste mensen hebben geen hekel aan de natuur, maar planten en dieren moeten er niet hinderlijk zijn. Muggen, teken, blinzen, wespen en andere stekende beesten moeten de wandelaar niet lastig vallen. Ook planten die irriteren zoals reuzenberenklauw en brandnetel mogen niet in de buurt van het wandelpad staan. Misschien moeten deze mensen de beheerders van al die natuur eens vragen om voor prikkelvrije paden te zorgen. Start een petitie, verzamel handtekeningen en stel voor om braam, brandnetel en berenklauw in een strook van vijf meter langs de paden te verwijderen. Vraag ook die paden te overdekken met fijn gaas, zodat geen enkel beest lastig kan worden.

Zo'n petitie zou zonder meer het nieuws hebben gehaald, als de afgelopen week niet alle komkommers waren gericht op de eieren. Nog nooit zag ik zoveel artikelen over het ei in de kranten staan. Nog nooit werd het ei zo vaak op radio en tv genoemd. Alleen het recept werd vergeten (wist u dat een omelet met blaadjes van onkruiden uit uw moestuin heel smakelijk is?). Zelfs het nieuws over de reuzenberenklauw haalde daardoor de krant niet. In Brussel hebben ze namelijk besloten dat de plant nu officieel een invasieve exoot is. De landen van de Europese Unie zijn verplicht om de plant uit te roeien.

Invasieve exoot. Ik vind het een vreemde uitdrukking. Ik probeer het te vertalen in gewone mensentaal: een immigrant die ons land overspoelt en onze cultuur bedreigt en verdreven moet worden. Alleen is het geen mens, maar een plant of dier die onze gemaakte natuur lastig valt. Hoe gaan we ze verdrijven? Met gif? Met hoge hekken langs grenzen? Helaas, het zal niet helpen, want immigratie van soorten is van alle tijden. Ooit was de aardappel, afkomstig uit de Andes een invasieve exoot. De meest agressieve exoot van de laatste 50 jaar is maïs. Overal heeft dit gewas het landschap verpest. Wanneer gaan we die eens bestrijden?

Zeker, dit zijn soorten die een nuttige kant hebben, maar ze zijn in vele opzichten schadelijker dan de reuzenberenklauw of dat andere lastpak, de Japanse duizendknoop. Wie onze gekweekte en wilde planten bekijkt kan maar één conclusie trekken: een groot deel kwam ooit van buiten. Neem de Canadese fijnstraal. De naam zegt al waar die vandaan komt. Zeer algemeen in (moes)tuinen. Verwachten we van de overheid maatregelen om deze invasieve exoot te bestrijden? Of gaan we een soort die als oer-Hollands wordt beschouwd, de tulp, nu ook verwijderen? Het is een immigrant uit Azië.

De Bazaar: retro- en handmade-markt

Het Orgue du barbarie van Xandra Storm. Foto: PR

BREDEVOORT - Dit jaar vindt de eerste editie plaats van De Bazaar: een retro- en handmade markt in en rondom de Koppelkerk in Bredevoort op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Een gezellige markt waar natuurlijk retro muziek en een retro foodtruck niet kunnen ontbreken.

De Bazaar biedt een uitgebreid aanbod van retro- en vintage-artikelen (van meubeltjes tot kleding) en een groot scala aan handgemaakte producten (van textielkunst tot keramiek, van sieraden tot sculpturen). Zowel binnen in de kerkzaal als op buitenterrein van de Koppelkerk kunnen creatievelingen en retro-liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Op de zaterdag vrolijkt het nostalgische 'Orgue de Barbarie' de markt op. Xandra Storm speelt en zingt chansons op dit Franse draaiorgel samen met de bezoekers rondom de Koppelkerk. Op zondag brengt het Leidse duo 'Plaatjes Vullen Gaatjes' de Bazaar in extra retro-sferen. Het duo draait oude platen op grammofoonspelers in een nostalgische setting. Naast de Bazaar is een bezoekje aan Bredevoort dit weekend meer dan de moeite waard: zaterdag 19 augustus is er namelijk tevens een boekenmarkt en zondag 20 augustus bovendien een zomerconcert van Balkanari op 't Zand in Bredevoort. De Bazaar is op 19 en 20 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in en om de Koppelkerk in Bredevoort. Entree: gratis

Handwerk van Ellebel. Foto: PR
Vintage porselein. Foto: PR

Vleermuizen spotten op het Mentink

Een vleermuis. Foto: Natuurmonumenten - Jos Marcelissen

WINTERSWIJK - Natuurmonumenten houdt op vrijdag 11 augustus een vleermuizentocht. Tijdens deze spannende tocht gaan de deelnemers samen met de boswachter op zoek naar de vleermuizen van landgoed Mentink in Winterswijk. De tocht begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur.

Of de deelnemers deze onbekende, mysterieuze en uiterst nuttige vliegende zoogdieren gaan zien, is niet zeker, maar met de batdetector zijn ze in ieder geval goed te horen. Deelname kost zeven euro per persoon voor leden van Natuurmonumenten en tien euro per persoon voor niet-leden. Aanmelden en een ticket kopen kan alleen vooraf via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. De tocht is geschikt voor jeugd vanaf 12 jaar. De eerste vleermuizen vliegen al uit als het nog vrij licht is. Vleermuizen kunnen ook in het donker hun weg vinden. Ze maken daarbij gebruik van sonar of echolocatie. Met de batdetector, die de geluidsgolven omzet naar voor de mens hoorbare tonen, hoor je de sonargeluiden van de verschillende vleermuissoorten. Iedere vleermuissoort maakt namelijk een eigen, typerend geluid. Tijdens de tocht is er een grote kans op het zien van dwergvleermuizen en de laatvlieger. De boswachter weet de beste plekjes om ze te treffen.

Er is geen diersoort in Nederland waarover zoveel mythen en fabels de ronde gaan. Vliegen vleermuizen echt in je haar? Leven er vampiers in Nederland? Tijdens deze tocht hoort men van de boswachter wat er nu wel en niet waar is over deze mysterieuze jagers.

Roelie Smit exposeert olieverfschilderijen

Een werk van Roelie Smit. Foto: PR

WINTERSWIJK - Roelie Smit exposeert van 12 tot en met 28 augustus olieverfschilderijen met vele en felle kleuren bij gastgalerij Ankomm'n. Ankomm'n aan de Mentinkweg 5 in Corle is tot eind augustus alle dagen open van 09.30 tot 17.00 uur; de entree is vrij.

Roelie Smit werd in 1958 geboren te Schoonoord (Drenthe) en haar vader, een getalenteerd kalligrafiebeoefenaar, bracht haar al vroeg in contact met de kunst van het tekenen. Na de HAVO werkte ze als administratief medewerkster, maar had altijd de ambitie een opleiding aan de tekenacademie te volgen. Hoewel ze schilderlessen volgde, vergden het gezinsleven en een eigen modezaak zoveel tijd dat er weinig ruimte overbleef voor haar hobby. Vele jaren later was ze na haar scheiding dubbel gemotiveerd om het schilderen weer op te pakken.

Het creëren van figuratieve schilderijen met olieverf op doek vormt de basis van haar werk. Daarbij speelt haar fascinatie voor vele en felle kleuren een grote rol. Ook zijn haar mooie reizen naar Griekenland een belangrijke inspiratiebron en vormen samen met dieren, Afrika en het dagelijkse leven, uitgangspunten voor nieuwe schilderijen.
Het werk van Roelie is te zien vanaf zaterdag 12 augustus, de opening met live muziek is op zondag 13 augustus om 15.00 uur.

Back to Basic barst los

De organisatoren van Back to Basic. Foto: PR

RATUM - Bij gebouw Emma in Ratum vindt zaterdag de openluchtdisco Back to Basic plaats. De organisatie zet deze week alles op alles om het terrein bij gebouw Emma klaar te maken voor dit altijd gezellige evenement.

Iedereen die zin heeft om met een 'piepken' in de hand oude bekenden te ontmoeten onder het genot van de beste platen uit de 80's en 90's en daarna, is welkom vanaf 21.30 uur in Ratum bij Back to Basic. Iedere vijftigste bezoeker krijgt vijf gratis consumpties. Pinnen is mogelijk. Toegang 18+. Aanvang 21:30 uur. Entree 7,50 euro.

Winterswijker overlijdt na steekpartij

WINTERSWIJK/REUTUM - In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 augustus om ongeveer 02:15 uur vond er een steekincident met dodelijke afloop plaats bij een horecagelegenheid aan de Oldenzaalseweg in Reutum.

Bij het steekincident kwam een 22-jarige man uit Winterswijk om het leven. Drie andere mannen raakten gewond. De drie gewonde mannen werden in het ziekenhuis aan hun verwondingen behandeld en daarna door de politie aangehouden. Het betrof een 31-jarige man en een 34-jarige man uit Enschede en een 25-jarige man uit Winterswijk. Daarnaast hield de politie ook een 35-jarige vrouw uit Enschede en een 43-jarige man uit Winterswijk aan. De politie sluit andere aanhoudingen niet uit.
Over de toedracht van het steekincident is nog niets bekend. De politie is een grootschalig opsporingsonderzoek (TGO) gestart.
De politie is voor het onderzoek nog op zoek naar getuigen of mensen die over informatie beschikken over het incident. Men kan contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Wie anoniem wil blijven, kan zijn informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Fietsapps op de smartphone

WINTERSWIJK – Met de smartphone zijn fietsroutes, restaurants en andere leuke plaatsen gemakkelijk op te zoeken en wordt het nog leuker om eropuit te gaan. Kruiswerk Achterhoek stimuleert dit en houdt daarom op 14 augustus van 13.00 tot 15.00 uur een praktische workshop in de Bibliotheek in Winterswijk om de smartphone te leren gebruiken voor onderweg. aanmelden kan via www.kruiswerk.nl/fietsapp of tel. 0314 - 357 430. Het gebruik van de smartphone wordt steeds normaler: 61% van de senioren heeft er al één. De smartphone is klein, licht en dus gemakkelijk mee te nemen. Door de verbinding met het internet is het mogelijk allerlei informatie op te zoeken. Het ideale apparaat om mee op pad te gaan. Met de smartphone is het mogelijk om van gebaande paden af te wijken en zo wordt het nog leuker om eropuit te gaan. Men ontdekt op een eenvoudige manier allerlei nieuwe fietsroutes en zoekt in een handomdraai leuke plaatsen op in de omgeving waar men fietst. Kruiswerk Achterhoek organiseert deze workshop om niet alleen thuis, maar ook onderweg op de fiets de mogelijkheden van uw smartphone te benutten. De workshop vindt plaats in een kleine groep met maximaal negen deelnemers, zodat er veel persoonlijke aandacht is voor de deelnemers. Gedurende twee uur krijgt men handige instructies en gaat men tevens oefenen in de praktijk. De workshop 'Fietsapps op de smartphone' wordt gegeven in samenwerking met Kruiswerk-partner Ipad4Senior. Leden van Kruiswerk krijgen twee euro korting en betalen 13 euro voor de workshop.

Vanaf een bankje

Het bankje bij de Mentinkberg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij de Mentinkberg

WINTERSWIJK – Het bankje is leeg. Er wordt weinig meer op gezeten, want brandnetel en braam beginnen al over en door het bankje heen te groeien. Nog niet eens zo heel lang geleden was dat anders. Als ik dan langs dit bankje kwam zat er altijd wel een van de bewoners van de nabijgelegen zorgboerderij op. Ze hoefden er niet ver voor te lopen en genoten er zichtbaar. De zorgboerderij is echter alweer enkele jaren geleden gesloten.

Enkele koeien genieten in een weiland waar het gras mag groeien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het lastig te passeren koeienpaadje. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Door Bernhard Harfsterkamp

Het bankje ligt ook aan het eind van een pad dat begint aan de Bessinkgoorweg, Eerst loop je over een brede grasbaan door een bosrand, maar aan het eind kronkelt de weg naar links en gaat die over in een smal pad dat door een houtwal loopt. Vooral aan de rechterkant heb je uitzicht op een zeer kleinschalig landschap. Hoewel ik het niet helemaal zeker kan weten, vermoed ik dat het oude hoevenlandschap van Winterswijk er honderden jaren geleden overal zo heeft uitgezien. Daarom kom ik graag in dit deel van Corle om even terug in het verleden te gaan en het heden te vergeten.

Het gebied bij de Mentinkberg is onderdeel van de beheereenheid Mentink van Natuurmonumenten. Vanaf de jaren 70 werden hier bossen, weilanden, een ven, houtwallen en akkers verworven. Eerst lagen die vooral ten noorden van de Corleseweg en rondom Dollemansweg en Mentinkweg. Later werden verworven gronden aan de Veenhuisweg en bij de Bessinkgoorweg ook Mentink genoemd. Zelfs het deel van het Rommelgebergte tussen Arresveldweg en spoorlijn, waar nog een mooi heitje ligt, heet tegenwoordig Mentink. Het is daarmee een van de grootste bezittingen van Natuurmonumenten in het buitengebied geworden. Hier kun je urenlang door een gevarieerd landschap wandelen.

Vanaf het bankje kan ik helaas niet al te veel meer van het Mentink zien. Het bramenstruweel voor me is te hoog geworden. Ik moet opstaan om er over heen te kijken. Misschien dat de beheerder een keer het struweel voor het bankje lager kan maken, zodat er weer een mooi doorkijkje ontstaat en ik de paar koeien in de wei, die grotendeels uit hoog gras bestaat, kan zien. Die koeien hebben alle ruimte. Via een koeienpaadje dat door de houtwal loopt kunnen ze naar een ander grasland. De passerende mens moet hier twee keer een klaphek openen om te passeren. Met mijn fiets in de hand en sandalen aan bleek het nog wel lastig om door de modder en koeienvlaaien heen te komen.

Houtwallen, ruige graslanden, kruidenrijk hooiland, hoge essen, bosjes, een weidepoel, veel kleine landschapselementen zijn hier aanwezig. Er is zelfs dichtbij de boerderij Mentinkberg een hoogstamfruitboomgaard. Die maakt nog een jongere indruk dan de rest van het landschap hier. Terwijl ik op het bankje zit fladderen een bont zandoogje en een gehakkelde aurelia om me heen. Door de variatie is het gebied aantrekkelijk voor allerlei vlinders. Bij vorige bezoeken zag ik hier de zeldzame bosvlinders kleine ijsvogelvlinder en grote weerschijnvlinder. Het zal me niet verbazen dat ik bij een bezoek in een van de komende jaren hier een keer de keizersmantel zie opduiken, die andere bijzondere bosvlinder die zich vanuit Ratum over heel Winterswijk gaat uitbreiden.

Cultuurfonds deelt ruim drie ton uit

REGIO - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 98 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van 314.368 euro toegekend. Ditmaal is er geen geld toegekend aan Winterswijkse organisaties, maar wel aan het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen voor een Mondriaanconcert in Winterswijk.

De toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het Prins Bernhard Cultuurfonds zich in voor cultuur en natuur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635.
In de Achterhoek gingen er bijdragen naar de volgende projecten.
Dinxperlo: Christelijk Fanfarekorps Psalm 150 krijgt 4.000 euro voor het educatieproject Muziekimpuls.
Eibergen: de Protestanse gemeente Eibergen/Rekken krijgt 5.000 euro voor de aankoop van lichtapparatuur.
Gelselaar: muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar krijgt 3.863 euro voor de aankoop van instrumenten.
Doetinchem: Stichting Openbaar Vervoer Museum Doetinchem krijgt 5.000 euro voor een educatieproject. De stichting Sky Motion krijgt 4.500 euro voor de dansproductie Inner Worlds. Srichting Kick uit Doetinchem krijgt een bijdrage van 2.500 euro voor het literaire festival Taalstaaltjes, dat plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek. Het Kleine Holte Koor uit Doetinchem krijgt 1.000 euro voor een Mondriaantheaterconcert in Winterswijk.
Gaanderen: Het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen krijgt 1.500 euro voor een Movie Night Concert in Ulft.
Didam: Stichting Welcom in Didam krijgt 2.000 euro voor de manifestatie Jong en Belegen in Montferland.
Voorst: de stichting Openluchttheater Engbergen krijgt 2.500 euro voor aankoop van inrichting.
Terborg: de stichting Global Development Africa uit Terborg krijgt 2.688 euro voor de aankoop van instrumenten en kleding voor de Itsitso Tambour Group.
Ulft: de stichting SSP-HAL in Ulft krijgt 4.450 euro voor aankoop van expositiematerialen.
Netterden: muziekvereniging Concordia uit Netterden krijgt 2.726 euro voor de aankoop van instrumenten.

Vrees-jeugd racet met bloemen

De Vreeds Kids bezig met hun creatie voor het corso. Foto: PR

WINTERSWIJK - Speeltuinvereniging De Vrees heeft inmiddels een vast plek veroverd als deelnemer in de B-categorie van het Bloemencorso. Maar hoewel De Vrees een speeltuinvereniging is, was de inzet van de kinderen bij het bloemencorso beperkt. Maar dat is vorig jaar veranderd. Ze maakten als De Vrees Kids toen hun debuut met 'Muizen(s)taart', een wagen die aansloot bij de B-wagen van De Vrees: Heel Holland Bakt.

Dit jaar hebben de Vrees Kids allemaal een idee voor een corsowagen mogen maken. Na een grondige selectie is er door de kinderen en een jury gekozen voor Max Verstappen's Formule 1-auto.

Max heeft Formule 1 op de kaart gezet en is 'hot' onder de jeugd. De ontwerpers hebben geprobeerd zoveel mogelijk details van de echte auto over te nemen, maar vanzelfsprekend bekeken door de ogen van de Vrees Kids.

En natuurlijk helpen de kinderen zo veel mogelijk mee met het maken van de wagen. Vlak voor de vakantie kon er zelfs al geverfd worden. Dus De Vreesjeugd is al helemaal klaar voor de bloemenrace.
Het tempo moet er ook in blijven, want er moeten maar liefst 25 kratten gekont en geplakt worden. Vroemmm. "En als we maar niet, net als Max soms, een crash maken!", hopen de kinderen.

AVA`70 houdt Twee Bruggenloop

MISTE/AALTEN - Op dinsdag 15 augustus vindt de zesde editie van de Twee Bruggenloop plaats. De wedstrijd wordt georganiseerd door AVA'70 in samenwerking met Vakantiepark De Twee Bruggen en vormt de laatste etappe in de serie van vier Zomeravondlopen. De vorige afleveringen mochten zich verheugen in een bijzonder groot deelnemersveld, bestaande uit regionale atleten en atletes, maar daarnaast ook een aantal vakantiegangers.

Het sportieve evenement start 15 augustus met een wandeltocht van ongeveer 10 kilometer door het prachtige buitengebied van Bredevoort, Miste en Corle. Tussen 18.00 uur en 18.30 uur kunnen de deelnemers starten bij Restaurant De Schoppe van Vakantiepark De Twee Bruggen.
Om 19.00 uur begint het hardloopprogramma met de 1 kilometerloop voor jongens en meisjes tot en met 9 jaar. Het parcours voor deze allerjongste talenten gaat over het vakantiepark, dus zal er onderweg veel publiek langs de weg staan om de deelnemertjes aan te moedigen. Om 19.15 uur is het de beurt aan de oudere jeugd tot en met 15 jaar, voor hun wedstrijd over 2 kilometer. Ook zij zullen over het terrein hun meters afleggen en de vorige edities hebben duidelijk gemaakt, dat deze groep al een flink tempo aan de dag kan leggen.

Het startschot voor het peloton deelnemers aan de wedstrijd over 6 en 10 kilometer zal om 19.45 uur klinken. Gelijk na het startschot trekt het lange lint atleten en atletes over het vakantiepark en via zand- en bospaden, loopt het peloton in de richting van Bredevoort. Het parcours gaat vervolgens om recreatiegebied de Slingeplas heen en daarna weer op weg naar de Twee Bruggen. De deelnemers aan de 10 kilometer lopen een extra lus door het fraaie Klooster. De finishstreep is getrokken in de nabijheid van Restaurant De Schoppe, waar de atleten worden binnengepraat door de wereldberoemde speaker Henk Borgmeijer en het applaus van het publiek in ontvangst kunnen nemen.

Voor alle deelnemers is er bij binnenkomst een fraaie medaille en daarnaast zijn er prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 per categorie.

Bij de finish ontvangen de kinderen als extraatje nog een ijsje van vakantiepark de Twee Bruggen, terwijl de winnaars op de 6 en 10 kilometer een attentie tegemoet kunnen zien.
Voorinschrijving voor de Twee Bruggenloop is vanaf heden mogelijk via de site. Speciaal voor deze wedstrijd is er een eigen blok gemaakt op de site met allerlei informatie over het evenement.

In verband met de te verwachten drukte en de tijdige verwerking van de gegevens, verzoekt de organisatie deelnemers, om gebruik te maken van de mogelijkheid van voorinschrijving.
Op de wedstrijddag is inschrijving ter plekke mogelijk vanaf 18.00 uur, tot een kwartier voor aanvang van de wedstrijd. De inschrijfkosten bedragen voor wandelaars en deelnemers aan de 1 en 2 kilometer drie euro, terwijl de lopers en loopsters aan de zes en tien kilometer vijf euro betalen.

Tweede editie Platform voor vaste lasten Cup U17

Internationale spelers treden aan op 't Huitinkveld. Foto: PR

WINTERSWIJK - Op zaterdag 19 augustus vindt de tweede editie plaats van de ‘FC Trias Platform voor vaste lasten Cup U17′ plaats. Om 9.45 uur klinkt het eerste fluitsignaal op ’t Huitinkveld. De finaleronde is rond 14.30 uur, gevolgd door de prijsuitreiking om 16.00 uur.

Internationale spelers treden aan op 't Huitinkveld. Foto: PR

Ook dit jaar heeft de organisatie alweer een aantal teams, naast FC Trias, weten vast te leggen. Naast Right to Dream, winnaar van vorig jaar, hebben ook De Graafschap, DWS en Roda ’46 (beiden 2de divisie) hun deelname toegezegd. Het internationale karakter van het toernooi komt niet alleen uit Ghana. BV04 Dusseldorf en 1. FC Bocholt uit Duitsland zullen dit toernooi als testcase gebruiken voor het nieuwe seizoen.
De ‘Platform voor vaste lasten Cup U17’ wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor van dit toernooi Platform voor vaste lasten en subsponsor FlipMedia.

Schepers heeft langste adem

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Atletiekvereniging Archeus hield zondag de Koopman Bergrun, waarbij vijf keer Winterswijks hoogste berg moet worden beklommen: de voormalige vuilnisbelt.

Bij de heren was de titel 'Bergkoning' ditmaal vacant door het ontbreken van de winnaars van afgelopen edities, Koen Vossers en Ibrahim Abdi Ali. Archeus-atleet Gerben Schreurs had de heuvelloop in het verleden al wel meermaals gewonnen, maar had nu te weinig trainingsarbeid verricht om echt te pieken. "Met die tweede plaats was ik daarom ook hartstikke blij", klonk het na afloop tevreden uit de mond van de triatleet. Lange tijd kon Schreurs zich handhaven in de kopgroep van drie man, die pas in de laatste van de vijf rondes uiteenviel. Schreurs pakte toen nog juist de kop om het tempo te drukken, "Anders hield ik ze niet bij", aldus Schreurs, maar Pascal Schepers uit Doetinchem besloot in de laatste afdaling te gaan versnellen. "Als trailrunner kan ik meestal goed omgaan met ruw en ongelijk terrein en kan ik winst pakken met een snelle afdaling. Ik ben bewust niet vroeg in de aanval gegaan want ik ben een langeafstandsloper en dan blaas ik mezelf te snel op." Voor Schepers was de Bergrun een geslaagde test voor de 100 kilometer lange trailrun die hij zaterdag in de Ardennen gaat lopen, trailruns voeren over natuurlijk terrein als bossen, heuvels en heidevelden. Schreurs wist nog wel de tweede plek veilig te stellen, voor survivalkampioen Stijn Elferink uit Lichtenvoorde, die de twee koplopers in de laatste ronde van zich weg zag lopen.

Sandra Wassink uit Meddo bleek veruit de snelste dame van het veld, maar moest toch wel toegeven de nodige moeite te hebben gehad met de vijf beklimmingen. Ze geeft aan: "Eerst gaat het steil omhoog, dan vals plat en tot slot weer een steil stuk. Zie dan maar eens je tempo vast te houden. Nee, dit is niet echt mijn parcours". Toch paste de run goed in haar voorbereiding, omdat ze dit najaar op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, een run van vijftien kilometer, onder de 1.05 uur wil duiken. Wassink had zondag geen echte concurrentie aan de winnares van vorig jaar, Lisa te Molder, maar die had dan ook een goede reden om niet met de tong op de schoenen te finishen: "Ik ben vijftien weken zwanger. Ik heb het aantal trainingen daarom teruggeschroefd van zes naar drie, maar ik voel me gelukkig wel heel goed. Dit is ook een prachtig parcours en ik zat in een fijn groepje mannen. In principe kun je nog tot zeven maanden zwangerschap doorlopen, dus ik zie wel hoe lang ik het volhoud." Vlak achter Te Molder finishte de Winterswijkse Maureen Leemrijse knap als derde.

De vijftiende editie van de Koopman Bergrun trok 162 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. De zware loop kende twee uitvallers. Voor de meeste deelnemers was het behoorlijk afzien, maar dit werd juist ook gewaardeerd. Zoals een Duitse deelnemer het noemde, 'ein Geiler Lauf'.

De uitslagen van de Koopman Bergrun luiden als volgt:
1,6 km jongens: 1. Carl Martens, Zoetermeer 6.03, 2. Twan Meinen, Aalten 6.23, 3. Sven Meinen, Aalten 6.43.
Meisjes: 1. Celine Spinder, Eibergen 6.39, 2. Dianthe Scherphof, Goor 6.41, 3. Elizah Tammel, Dinxperlo 6.46.

3,1 km heren: 1. Guus Beking, Tonden 10.51, 2. Nick Assink, Groenlo 11.14, 3. Stijn Hinssen, Nijmegen 11.27.
Dames: 1, Linda Ooms, Tonden 11.38, 2. Lisa Bielefelt, Haaksbergen 12.54, 3. Eva Groot Kormelink, Zieuwent 13.06.

7,6 km
Heren: 1. Pascal Schepers, Doetinchem, 27.19, 2. Gerben Schreurs, Enschede 27.35, 3. Stijn Elferink, Lichtenvoorde 27.47.
Dames: 1. Sandra Wassink, Meddo 33.38, 2. Lisa te Molder, Zieuwent 34.25, 3. Maureen Leemrijse, Winterswijk 34.33.


GGNet sluit bedden in Winterwijk

Het zijn slechte tijden in de zorg. De afgelopen jaren is er veel bezuinigd. Er is bezuinigd op de huishoudelijke hulp, op de begeleiding en dagbesteding van gehandicapten, op ouderenzorg, chronisch zieken en wijkverpleging.

Een grote verandering was, dat gemeentes verantwoordelijk zijn voor de verdeling van gelden, die ze aan zorg mogen besteden. De gemeente bepaalt hoeveel tijd en hoeveel geld aan een zorgbehoevende wordt betaald. Door dit ´maatwerk´ is er ook flink op de zorg bezuinigd.
Op 29 februari 2016 werd het gemeentekantoor in Winterswijk bezet door thuiszorgmedewerksters. Deze actie kreeg veel (landelijke) bekendheid. Vorige week werd bekend, dat de SIZA eind dit jaar de locaties voor dagbesteding in Doetinchem en Winterswijk sluit. Waarom? De locaties zijn niet rendabel. Rendabel? Zorg is toch om mensen ´beter´ te maken? Om mensen perspectief te bieden? Niet om ´winst´ te maken?
Dit is een tendens, die ingezet werd, toen de zorgpremie werd geprivatiseerd. Het lijkt wel of een zorgverzekeraar meer belang heeft om zwarte cijfers te schrijven, dan om patiënten te genezen.
Ook GGNet in Winterswijk kampt met deze problemen. Sinds begin juni zijn de twaalf ´klinische bedden´ (bedden voor opname op de psychiatrische afdeling; red.) bij het SKB gesloten. De afdeling was al terug gegaan van 24 naar twaalf bedden. Ook de - maximaal - vier bedden, voor het 'Bed–op-recept' zijn gesloten. Deze bedden waren bestemd voor zorgbehoevenden die met psychische klachten kampen en voor 24, maximaal 48 uur hier zorg konden krijgen. De patiënten, die nu een beroep op het Bed-op-recept moeten doen, zijn aangewezen op Doetinchem of Zutphen. Een onacceptabele situatie, want hoe is het geregeld, dat ze op locatie komen? Wie betaalt dit?
Op dit moment is er een ambulant team actief bij GGNet, die deze hulp thuis verzorgt. Echter maar vijf dagen in de week in kantooruren. Er wordt wel gewerkt aan een oplossing om deze zorg zeven dagen in de week te bieden. Het is maar de vraag of dit de ideale oplossing is. De medewerkers kunnen wel naar de cliënt toe, maar hij wordt niet op een neutrale locatie verzorgd.
Dit is weer een schrijnend geval van de macht die zorgverekeraars hebben op de huidige gezondheidszorg. Het wordt tijd, dat de politiek ingrijpt.

PV Gevleugelde Vrienden

WINTERSWIJK - Op zondag 23 juli heeft PV Gevleugelde Vrienden deelgenomen aan een wedvlucht voor jonge duiven vanuit Tienen over een afstand van 180 km.

Aan dit concours werd door negen liefhebbers deelgenomen met 100 duiven. Er werd gelost om 08.15 uur. De eerste prijsduif was van J.W. Wieskamp, welke werd geklokt om 10.05.19 uur. Laatste prijsduif 10.28.38 uur. De uitslag was als volgt: J.W. Wieskamp; 2, 3 en 10; R. Beestman; 4 en 6; K. Dietz; 5 en 8; Combinatie Nijland-Lourens; 7. D. van Kouteren; 9. J. Schigt, zoon & partners. Dit was tevens de eerste vlucht, welke telt voor het verenigings-open. Dit is een jaarlijks terugkerend concours binnen de vereniging en hiervoor tellen de eerste vier jonge duivenvluchten. De uitslag was als volgt: 1. K. Dietz; 2. De Stef; 3. Timor; 4. De Kastelein; 5. GK XHC; 6. Zouf; 7. Kip; 8. Jaap; 9. Bram; 10. Danny Frenken.

Jong talent bij Muziek Centraal

WINTERSWIJK - Deze zomer worden er in de Jacobskerk te Winterswijk weer marktconcerten gegeven onder de noemer Muziek Centraal. Elke woensdag is er om 12.00 uur een half uur durend marktconcert.

De bespeling heeft het karakter van een inloopconcert, tijdens het concert blijft de kerk open. Na afloop wordt er bij de uitgang gecollecteerd. Woensdag 9 augustus speelt de 15-jarige Alexander de Bie. Hij maakt sinds zijn zevende jaar deel uit van de Jong Talent-klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en krijgt les van de bekende organist Jos van der Kooij. Als pianist is hij toegelaten tot de opleiding aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam.
Het supertalent speelt in Winterswijk orgelwerken van Bach en Reger.

Amivedi: kat gevonden

WINTERSWIJK - In de omgeving van de Roenhorststraat/Waliënsestraat is een zwart/witte kat gevonden, fors gebouwd, bovenop de kop zwart, grote zwarte vlekken op lijf en zwarte staart. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Achterhoekse talenten en ondernemers op Magic Festival

Zaterdag 26 augustus, Engelse Schans

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen.

Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is. "We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven." Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent. "Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent." De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

Jos Porskamp, damesvoetbaltrainer, blij met Europese titel Oranje Leeuwinnen

Jos Porskamp (rechts staand) na het behalen van het kampioenschap van sv Grol Dames 1, afgelopen seizoen. Ook keepster Lotte Westervoorde viert feest. Foto: Sv Grol

'Dit is geen toeval'

Door: Henri Walterbos

GROENLO/BELTRUM/WINTERSWIJK - Jos Porskamp, hoofd opleidingen en vorming voor de B- en C-klasse en de meisjestak bij sv Grol, loopt al vee jaren mee in het Achterhoekse damesvoetbalwereldje. Hij trainde ondermeer dames en meisjes bij sv Grol, VIOS B en FC Trias. Ook hij geniet van het succes van de Oranje Leeuwinnen.

Hoe verklaar je dit succes?
"Zo'n succes komt natuurlijk niet aanwaaien. De laatste tien jaar heeft het meiden- en vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De meisjes zijn steeds jonger begonnen met voetballen en zijn daardoor ook beter opgeleid. Doordat de huidige talenten zolang mogelijk bij de jongens gevoetbald hebben verklaard een gedeelte van hun succes. Daarnaast is de huidige selectie van Oranje een mix van supertalenten en doorzetters. Ook de begeleiding is nu top."

Heb jij dit succes zien aankomen?
"Voor het WEURO begon heb ik al een bijeenkomst bijgewoond bij ADO Den Haag voor trainers in het damesvoetbal. Ook onze huidige bondscoach Sarina Wiegman gaf daar een voordracht over de voorbereiding van het Nederlands team voor de WEURO. Daaruit bleek al hoe serieus en fanatiek deze groep bezig was om een prestatie te gaan leveren. Dat hiervoor veel inspanning voor geleverd moest worden van zowel de speelsters als de technische staf was duidelijk. Vaak wordt dit vergeten. Maar dit succes had ikzelf nog niet verwacht. Hier zie je maar weer als een hele groep voor het succes gaat dan dit dan ook vaak gaat gebeuren."

Is dit een toevalstreffer en vallen we straks weer terug of gaan de Oranje Leeuwinnen het vrouwenvoetbal de komende jaren wereldwijd domineren?
"Dit is geen toeval. Al jarenlang wordt er gewerkt met talenten die nu gaan presteren. Ik verwacht dat de Oranje Leeuwinnen nog jarenlang wereldwijd mee zullen gaan tellen."

Wat zullen het gevolg en vervolg zijn?
"Het gevolg van dit succes van de Nederlandse vrouwen is dat er nog meer meisjes en vrouwen zullen gaan voetballen. Hieronder zullen ook weer vele talenten zitten. Als deze de goede opleiding krijgen en het juiste karakter hebben, winnaarsmentaliteit en doorzettingsvermogen, dan zal het niveau alleen maar omhoog gaan en zal het Nederlands elftal blijven presteren."

Veel talent op Achterhoekse voetbalvelden

Jij hebt veel ervaring in het dames/meisjesvoetbal. Sv Grol, Vios Beltrum, FC Trias. Is er een verschil in benadering per vereniging? Wordt deze tak series genomen of is het een sluitingspost op de begroting?
"De benadering is per vereniging wel anders. FC Trias is al lang een bolwerk in de Achterhoek voor wat betreft het damesvoetbal. De meiden van FC Trias voetballen al lang op het hoogste niveau van Nederland. Het is nu nog wachten op de doorbraak van deze meiden naar het eerste elftal dat nu 2e klasse speelt. Bij sv Grol heeft het damesvoetbal lange tijd niet de juiste aandacht gekregen. Daar is nu wat verandering in gekomen en maar hier is nog een grote inhaalslag te maken in de opleiding. Vios Beltrum heeft jaren geleden heel lang op hoog niveau gevoetbald met de vrouwen. Daar is een kentering in gekomen toen veel van diezelfde goeie generatie stopten en er weer opnieuw gebouwd moest worden aan een nieuw team. Maar ze zijn nu op de terugweg en spelen nu weer 2e klasse. Ook hebben ze nog een veelbelovend MO17-1 team. Zo langzamerhand moeten de clubs beseffen dat het geen sluitingspost kan zijn van de vereniging. Dit besef is bij alle drie verenigingen wel aanwezig. Gezien de aantallen meiden en vrouwen die bij elke vereniging voetballen zal de aandacht voor een goede opleiding alleen maar toenemen. Bij Grol zien we dat er nu terecht meer aandacht wordt besteed aan de meiden- en vrouwenafdeling. Er is een Hoofd Jeugdopleiding aangesteld. Daarnaast wordt er gezocht naar meer goede trainers om de meidenafdeling op een hoger niveau te tillen."

Is er veel vrouwelijk talent op de Achterhoekse velden te vinden?
"Dat is er zeker. Bij de hele jonge jeugd zijn zowel bij Fc Trias, sv Grol en Vios Beltrum een groot aantal talenten te vinden. Als de clubs hier oog voor hebben en houden, en deze meisjes zo lang mogelijk bij de jongens laten voetballen dan zullen we deze zeker straks bewonderen in de Eredivisie van de Vrouwen."

Wat trekt jou aan het meisjes/vrouwenvoetbal?
"Na mijn sportopleiding ben ik destijds gevraagd om het vrouwenteam van sv Grol te gaan trainen. Destijds meer een streekteam van hele goede speelsters. Vanaf dat moment ben ik met tussenposes trainer gebleven in het vrouwenvoetbal. Ik ben hier dus min of meer ingerold. Wat mij voornamelijk aantrekt is de discipline en bereidheid om iets te leren."

De een zegt een vrouwelijke trainer is beter voor vrouwen, de ander zegt maakt niet uit. Hoe kijk jij tegen die discussie aan?
"Beide kan. Als vrouwelijke trainer zal je overwicht moeten hebben in kennis en eigen vaardigheid, op een hoog niveau gevoetbald hebben. Voordeel is dat je misschien bepaalde zaken wat eerder aanvoelt. Anderzijds hebben mannelijke trainers vaak wat meer overwicht, maar ook die moeten om kunnen gaan met de andere manier van denken van de vrouwen. Deze willen veel meer praten en uitleg over hetgeen ze moeten doen. Vaak willen ze dat jij de oplossing aangeeft voor een voetbalprobleem terwijl ze moeten leren dit zelf te doen in het veld."

Hoe kan het dat de keepsters zo veel fouten maken? Het ziet er regelmatig knullig uit. Geen goede keeperstraining?
"Inderdaad een van de grote uitdagingen voor de trainers. Ten eerste beginnen ze te laat met hun basistraining. Vaak is er geen keeperstrainer voor handen. Wat ik in de praktijk zie is dat vrouwenkeepster over het algemeen moeite hebben met hoge ballen. Vaak gaat het inschatten hiervan fout. Maar ook dit is weer te trainen."

Maxime Bennink niet verrast door succes Oranje Leeuwinnen

Maxime Bennink in actie in Jong Oranje. Foto: Wiljo van Nuland

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het zal in 2009/2010 zijn geweest, ergens op een voetbalveld in de Achterhoek, dat Maxime Bennink (20), voorafgaande aan de wedstrijd van haar toenmalige team Grol D2 meesmuilend met een lach bekeken wordt door jongetjes van de tegenpartij. De linksback denkt deze middag een makkie te hebben tegen de rechtsbuiten van Grol. Het is immers 'een meisje'. Als het rustsignaal geklonken heeft en de teams door elkaar heen de kleedkamer opzoeken is er al algeheel ontzag. Ze maakt indruk met een doelpunt en haar snelheid. "Dat wijf is snel joh," laat de linksback los tegen enkele van zijn teamgenoten. Als Maxime het van haar leider hoort in de kleedkamer, kan ze er smakelijk om lachen.

Maxime in actie voor Jong Oranje tegen Jong Zweden. Foto: Familie Bennink

Maxime maakt indruk, iedere wedstrijd weer. Al snel duiken scouts op, FC Gelre als eerste. De twee jaar daarvoor nog hockey spelende Grolspeelster krijgt er weinig van mee. Als een jaar later de KNVB aanklopt of ze interesse heeft in het uitkomen in een meisjesteam onder 14 jaar in district Oost, maakt ze de overstap. Daar valt ze op bij de scouts van FC Twente en maakt ze de overstap naar de Betaald Voetbal Organisatie in Enschede, tegelijkertijd met vriendin en Grolspeelster Joos van Os. Inmiddels voetballen beide meiden in de Eredivisie, wederom in het blauw-wit, bij PEC Zwolle. Ze staan aan de vooravond van hun tweede seizoen.

Oranje
De overstap naar Enschede lijkt haar ogenschijnlijk makkelijk af te gaan, want niet veel later wordt ze al opgeroepen voor Oranje. Diverse vertegenwoordigende teams heeft ze doorlopen, achter haar naam staan inmiddels een aantal jeugdinterlands. Hoeveel weet ze niet meer. De stap naar het grote Oranje maakte ze nog niet. "Misschien komt dat nog," lacht ze bescheiden.

Zijn vele voetballiefhebbers 'in den lande' verrast door de prestaties van de Oranje Leeuwinnen, met een Europese titel als bekroning, Maxime is dit geenszins. "Het zat er al wel een beetje aan te komen al is het behalen van de finale wel heel erg goed. Het vrouwenvoetbal in Nederland wordt ieder jaar beter. Er zijn steeds meer meiden die gaan voetballen. Dat wordt nu alleen nog maar meer," is haar verwachting. "Het gaat er steeds professioneler aan toe en het wordt steeds serieuzer genomen. Ook door de buitenwereld. Het zou een goede ontwikkeling zijn als clubs als Feyenoord en Vitesse ook teams gaan inschrijven voor de Eredivisie. Bij Feyenoord gaan ze aankomend seizoen al met twee meisjes-jeugdteams werken."

Talent
Maxime verwacht niet dat het huidige succes een toevalstreffer is. "Er zit best wel talent achter de huidige generatie Oranjespeelsters. De Oranje meiden onder 19 jaar hebben op het EK afgelopen jaar ook de halve finale gehaald." Ze volgt het EK uiteraard op de voet. In Doetinchem was ze er als toeschouwer bij. Op het veld speelsters waar zij mee samen trainde bij FC Twente, onder meer Renate Jansen (nog steeds FC Twente), Shanice van de Sanden (Liverpool), keepster Sari van Veenendaal (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Stefanie van der Gragt (Ajax). "Zij waren toen al heel erg goed. Ik keek er best wel tegenop," bekent ze. "Naar Shanice keek ik als rechtsbuiten. Dat ben ik ook."

Succes kent vele vaders. Zo duiken overal theorieën in praatprogramma's op over het huidige succes, het voortraject en wat het beste zou zijn voor de verdere ontwikkelingen van de sport die nu een grote stap naar volwassenheid en erkenning zet. Op de vragen wat het beste voor jonge meisjes is, 'zo lang mogelijk met jongens voetballen of 'gewoon' in meisjesteams uitkomen', en wat beter is 'een mannelijke coach of een vrouwelijke', hierin is zij duidelijk. "Een man of vrouw als trainer maakt niet uit. Dat is enkel een kwestie van kwaliteit. Voor meisjes is het denk ik goed dat ze tot en met de D- of C-klasse bij de jongens blijven voetballen en dan daarna naar een goed meisjesteam gaan, maar dat is ook weer afhankelijk van het niveau en de fysieke gesteldheid. Dat kan een probleem zijn als je zo lang mogelijk tussen en met jongens blijft voetballen." Het was in ieder geval de weg die zij bewandelde. Niet zonder succes.

Oranje Leeuwinnen

Open tuinen Groei & Bloei

OOST GELRE/WINTERSWIJK - Groei & Bloei Oost Gelre-Winterswijk houdt op zondag 20 augustus de jaarlijkse Open Tuinendag, van 10.00 tot 17.00 uur. Dit jaar is gekozen voor tuinen rondom Harreveld en Mariënvelde.

Elke tuin heeft zijn eigen verhaal. De negen deelnemers vertellen graag dat verhaal. De diverse tuinen bieden echt voor elk wat wils, bijvoorbeeld de natuurtuin van de familie Wolters met een kikkerpoel waarin niet alleen de boomkikker gesignaleerd is, maar waar nu ook de planten van vroeger weer terugkomen.
Ook bij de tuin van de familie Tankink speelt water een grote rol; de bezoeker kan in de meerdere waterpartijen ook diverse waterdieren bekijken en daarnaast is het gebied verschraald waardoor orchideeën, heidesoorten, vliegdennen en zelfs zonnedauw weer de kans krijgen op te bloeien.
Daarnaast zijn er veel tuinen met mooie vaste planten borders, moestuinen, boomgaarden en is er ook een 'wilde' tuin te bezoeken.
Een aanrader is ook de pastorietuin van de Kerk van de Heilige Agatha in Harreveld waarin een authentiek rustaltaar staat. Het is ook de moeite waard om langs de buitenmuur aan de achterkant van de kerk te wandelen waar plaquettes in de muur geplaatst zijn die het lijdensverhaal van Jezus vertellen.

De tuinen zijn met elkaar verbonden door een fiets- en autoroute. Deze routes en informatie over de diverse tuinen is op de site van Groei & Bloei te vinden.
In de tuin van Wim en Ellie Halink aan de Japikweg 2 in Lichtenvoorde en in de pastorietuin van de kerk in Harreveld zijn ook routebeschrijvingen beschikbaar.

Ambachtendag Erve Kots met dansgroep De Plaggenmeijers

LIEVELDE - Openluchtmuseum Erve Kots aan de Eimersweg 4 in Lievelde houdt op donderdag 10 augustus van 11.00 tot 17.00 uur opnieuw een ambachtendag.

Op het hele museumterrein zijn vaklieden te vinden die hun ambacht zullen demonstreren. Zo zullen zijn de smederij, rosoliemolen en zagerij in werking te zien en zijn er demonstraties schoenmaken, touwslaan en stoelenmatten. Kinderen kunnen onder meer in de bakoven brood bakken, ze kunnen kaarsen maken, klompen beschilderen of spelen in de speeltuin. Verder zijn er optredens van dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken.

De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en 2,25 euro voor kinderen.

Ronde van de Achterhoek live op tv

ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer.
Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn.
De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Mantelzorgcafé voor Winterswijk

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 17 augustus is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.
Mantelzorgers zijn welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.

Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdagmiddag 17 augustus, 21 september, 19 oktober, 16 november en 21 december bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Bomenstichting over kap essen door SBB

Staatsbosbeheer (SBB) maakte eind juli via de media bekend dat zij in de Achterhoek duizenden zieke Essen gaat kappen in verband met de Essentaksterfte. De Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft daarom Staatsbosbeheer dringend verzocht om een gesprek, daar de stichting vragen heeft bij deze rigoureuze aanpak. Waar deze bomen werkelijk ziek zijn en als laanboom langs wegen staan is deze veiligheidsingreep uiteraard noodzakelijk. Echter, waar deze in bos en in het landschap staan is dat nog maar de vraag.

Zo adviseert de Universiteit Wageningen (WUR) beheerders om 'terughoudend te zijn bij het ingrijpen/kappen, omdat met name grotere bomen niet snel helemaal zullen afsterven.

Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden als deze gevaar opleveren. Het beste is om de boom, wanneer die geen gevaar oplevert, met rust te laten en af te wachten of de boom in staat is de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen'.

"Vooral oudere bomen blijken weer uit te lopen op de nog levende, gezonde delen. Zelfs wanneer takken al te ver aangetast zouden zijn, is bijvoorbeeld een alternatief voor kap om de boom in het najaar te knotten op twee meter hoogte. Vaak loopt de boom dan weer uit alsof er niets aan de hand is."

Op diverse plaatsen, zoals Moerdijk en in Flevoland, is kap van de Essen op goede gronden uitgesteld. Eerst wordt daar nader geïnventariseerd en onderzoek gedaan naar alternatieven.

SBB stelt in de media: "Gezonde bomen zoveel mogelijk te willen laten staan". Heeft SBB nader onderzoek gedaan? Heeft zij bijvoorbeeld de publicaties van de WUR geraadpleegd, en rapportage met betrekking tot ervaringen die in deze in het buitenland zijn opgedaan?

De BSA heeft inmiddels ervaren dat SBB helaas ook grootschalige kap inzet om financiële redenen, onder andere wegens het miniseren van overheidssubsidie en vooral de contractueel te leveren tonnen biomassa en niet omdat daartoe op korte termijn aantoonbare noodzaak of urgentie bestaat. Gedurende de laatste jaren heeft SBB de houtoogst zelfs verdubbeld. Daarom zou de BSA ook in dit geval graag zien waarin deze noodzaak van kap op zo een grote schaal dan wel zou zijn gelegen. De meeste bomen van Staatsbosbeheer staan immers in een bos of landschapselement en vormen daarmee geen direct gevaar.

De verklaring van SBB in de pers dat "de boom in no-time dood gaat na aantasting" blijkt bovendien pertinent onjuist. De BSA acht het daarom zinvol om onderscheid te maken tussen risicovolle bomen, die langs paden en wegen staan, en beduidend minder risicovolle bomen in bospercelen. De Bomenstichting Achterhoek gaat er van uit in een redelijk gesprek met SBB tot nadere afspraken te kunnen komen.

75.000 euro beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

Voorwaarde: blijvend effect en aansluitend bij behoefte

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters.
SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

Mantelzorgcafé

WINTERSWIJK - Op donderdagmiddag 17 augustus is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed.

Mantelzorgers zijn welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden.

Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op donderdagmiddag 17 augustus, 21 september, 19 oktober, 16 november en 21 december bij 'Hertog Karel van Gelre', Markt 25 in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur.

Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Open dag 'Hout'

ZUTPHEN - De 'Open Dag Hout' is een kijk- en doedag voor liefhebbers van ambachtelijke houtbewerking. In de Hanzehal in Zutphen zijn op 15 oktober meesterlijke meubelmakers, houtdraaiers, instrumentenmakers, houtinleggers en houtsnijders aanwezig. Met natuurlijk de door hen gemaakte producten en demonstraties van hun arbeid.

Zelf eens voelen wat houtbewerking met een mens doet, dat kan ook. Onder begeleiding kan iedereen eens een guts vasthouden, een tol draaien of een puzzel zagen. Liefhebbers die zoeken naar een stuk gereedschap of exclusieve stukken hout: ook die komen ruim aan hun trekken. Op de site staan de deelnemers en impressies van de Open Dag Hout van het vorige jaar. De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober in de Hanzehal in Zutphen. Open Dag Hout is een onderdeel van Woodworking.nl, het forum voor iedere houtliefhebber.

Braderie: slenteren langs de vele kramen

De ballonnenman maakt allerlei moois, zoals een mooie oranje poes.

WINTERSWIJK - Tientallen kramen, hier en daar een foodtruck of eetkraam, een draaimolen, hobbyisten, een kleedjesmarkt voor de kinderen. Dat is wat een braderie is, en dat is wat vrijdag - mede dankzij het Hollandse zomerweer - velen naar het centrum van Winterswijk lokte. Winterswijkers, maar ook vele zomergasten namen een kijkje. En wie moe was van het geslenter, kon terecht op één van de terrassen. Volgend jaar editie zes, naar verwachting, waar dan wellicht iets meer aandacht voor kindervermaak zou moeten zijn. (Foto's: Lydia ter Welle)

Drukte in de winkelstraten.
Even doen of je heel groot bent en een grote vrachtwagen bestuurt.
Harder fietsen dan de draaimolen draait, dát is de kunst.
Ook in de Torenstraat veel kramen en publiek.
Kleedjesmarkt voor de kinderen.

Peter Dibbets genomineerd voor Gouden Venus van Milo

Peter Dibbets bij de overhandiging van het boekje aan wethouder Ilse Saris van Winterswijk. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Bart Kraan

WINTERSWIJK - Het DELA goededoelenfonds houdt dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van de Gouden Venus van Milo. Deze onderscheiding is bedoeld voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. Vanaf 24 juli tot en met 15 september kan iedereen stemmen via www.goudenvenusvanmilo.nl. Peter Dibbets uit Winterswijk is ook genomineerd. Hij is geen onbekende in de regio. De Winterswijker is namelijk lid van de Rainbowband, waarmee hij regelmatig optreedt. Bovendien is hij de maker van een boekje, speciaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking, waarin allerlei vragen over de uitvaart worden behandeld.

Op 30 september zal Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, de top 10 en de winnaar bekendmaken. De hele lijst is te zien via goudenvenusvanmilo.nl.
"Iedereen wil van betekenis zijn, we willen er allemaal toe doen. Dat maakt dat je je gewaardeerd voelt en meetelt in onze samenleving", aldus Edzo Doeve. Uit de lijst van 100 inspirerende mensen met een beperking blijkt dat er in Nederland veel goede voorbeelden zijn van mensen die echt iets betekenen voor anderen. Met deze onderscheiding wil DELA hen nog eens extra in het zonnetje zetten.
Naast De Gouden Venus van Milo ontvangt de winnaar van het DELA goededoelenfonds € 10.000. Dit bedrag is bedoeld voor een goed doel waar de winnaar bij betrokken is. Nummer twee en drie op de lijst ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van respectievelijk € 5.000 en € 2.500.
Met het thema 'Onbeperkt!' nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Door iets goeds te doen voor een ander krijgt het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren.

Stemmen op Peter
Iedereen die Peter Dibbets wil steunen met zijn stem, kan dat doen op de website www.goudenvenusvanmilo.nl.


Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

Inschrijving Trekkertrek Winterswijk

WINTERSWIJK/HUPPEL - In Huppel vindt op zondag 3 september een trekkertrekwedstrijd plaats. De inschrijfavond voor deze wedstrijd is op dinsdag 15 augustus een inschrijfavond, die plaatsvindt vanaf 20.00 uur bij café Spiekerman in Meddo.

De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro per startnummer; verzekeringsbewijs tonen is verplicht voor deelname. Wie geen verzekeringsbewijs kan tonen, moet zijn trekker door de organisatie laten verzekeren, en betaalt daarvoor 10 euro per trekker.

Dit jaar is de opzet van de wedstrijd anders. Er wordt namelijk met één sleepwagen gestart. Daarom is er een maximum van 90 deelnemers. Ook wordt een maximum van twee aanmeldingen per persoon gehanteerd. Aanmelden per mail is niet mogelijk. Voor vragen kan wel worden gemaild naar ttwinterswijk@hotmail.com.

Kijkje in Rijksmonument

WINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar. De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar. Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad). Het complex is Rijksmonument.

Rondleiding synagogecomplex

De synagoge van Winterswijk, met het mikwe. Foto: PR Foto: PR

Rondleiding synagogecomplexWINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar.

De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar.
Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad).
De synagoge en de erbij behorende gebouwen, het mikwe en de woning met school, vormen met de oude begraafplaats een geheel, dat niet alleen voor Winterswijk en Gelderland maar voor het hele land van historische waarde is. Het hele complex is een rijksmonument. Tijdens de zomermaanden In juli en augustus wordt er elke dinsdagavond een rondleiding verzorgd. Die begint om 19 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.


www.synagogewinterswijk.nl

Gebroeders Beets terug op eigen bodem

Little Steven & the Big Beat. Foto: PR

Dertigste Jazz-Vesteval op zaterdag 2 september

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het is dit jaar extra smullen geblazen voor muziekliefhebbers op het Grolse Jazz-Vesteval. Ter gelegenheid van de dertigste editie van Groenlo's oudste muziekfestival wordt groots uitgepakt met een 'menukaart' die naast vele smaken enkel muzikale lekkernijen kent. "We beginnen steeds vroeger met programmeren. Dat moet ook wel als je goede bands wilt hebben. Voordeel is dat we in de loop der jaren goede contacten hebben opgebouwd in het muziekwereldje en dat muzikanten ons kennen, er zelf al gespeeld hebben of er op zijn minst al wel van gehoord hebben. We proberen het naast onze bezoekers ook de muzikanten altijd goed naar de zin te maken in Groenlo met een stukje Grolse gastvrijheid. We hebben prachtige locaties waar ze graag spelen en men waardeert ons publiek, dat echt komt om te genieten van de muziek, de sfeer, en de Achterhoekse gemoedelijkheid," vertelt bestuurslid Huub Hofstede niet zonder trots.

Acht podia
In acht verschillende 'kroegen' is het vanaf 21.30 uur genieten geblazen van een smakelijke mix van toffe acts, onder het genot van een biertje of anderszins. Geen Grols Jazz-Vesteval zonder Clemens van de Ven uiteraard. Clemens staat dit jaar met zijn muzikale vrienden in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. De VandeVen Band is één van de weinige authentieke Rhythm 'n Blues-bands in Nederland. De karakteristieke rauwe vocalen van de naamgever van de band, in combinatie met zijn krachtige pianostijl geven de band een heel eigen sound. Bovendien is Clemens een performer met veel uitstraling. Eetcafé Streets haalt warme klanken in huis met La Frica. Samir en Peter Sid Bashir zijn bekend als The Bashir Brother en speelden door de jaren heen met allerlei artiesten van uiteenlopende achtergronden. Ze zijn dan ook meer dan bedreven in stijlen als funk en soul. In Groenlo gaan ze voor Afrikaanse ritmes, als backing band van de uit Malawi afkomstige zanger en liedjesschrijver Danny Kalima. Deze succesvolle en onderscheiden artiest bereikte alles wat er te bereiken was in zijn geboorteland en maakte de overstap naar Nederland.

Montis Goudsmit & Directie staan bij café De Boemel garant voor een hoge dosis swingende- en dansbare Soul Jazz. Frank Montis (Gare du Nord) begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit (New Cool Collective) & Directie (Kane, Hans en Candy Dulfer, Postmen) tegen. Een absolute killer combi. Het podium van Café Kras wordt bemand door de zeskoppige formatie Collectief Explosief dat een aanstekelijke cocktail serveert van moderne jazz en vintage pop muziek uit de jaren '50 & '60. Knallende blazers, elektrische gitaar, contrabas, drums en een frontvrouw met een warme stem, voorzien van een rauw randje. De energie blaast om je oren met eigen werk, geïnspireerd door Tom Waits, Janis Joplin en Sallie Fordand the Sound Outside.

Een absolute sensatie is Lachy Doley Group. Op voorspraak van uitbaters Marion en Roland van Wijk naar hun eigen Rockcafé Taste gehaald. De Hendrix van het Hammondorgel, zo wordt de Australische toetsenvirtuoos Lachy Doley ook wel genoemd. Doley's uitvoering van de Bill Withers-klassieker telt inmiddels 1,7 miljoen views. De hammond-virtuoos werkte de afgelopen jaren samen met grootheden als Steve Vai, Joe Bonamassa en Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith. 'The greatest living keyboard player in the world today,' aldus collega's.

De energieke live shows maken Sugar Boy and the Sinners populair. Komt dat zien en horen in café de Bolle. Een moderne mix van 'old school' Blues met Soul, Funk en Rock 'n Roll. De band stond al geprogrammeerd naast grootheden als Robert Cray, The Fabulous Thunderbirds en Walter Trout. Met een flinke dosis energie en een positieve attitude maakt Sugar Boy and the Sinners duidelijk dat er toekomst is voor de goede muziek. Rhythm & Blues met vurig gitaarspel, sterke vocalen, gierende saxofoons en een strakke ritme sectie. Een vast ingrediënt op het Vesteval. Little Steve & the Big Beat, in 2015 nog genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2015 in categorieën Beste Band, zanger en drummer. De ruiten zullen wederom beslaan bij café De Kroon (Frielink).

Wereldtop
Het Jazz-Vesteval wordt om 21.30 in restaurant Wissink geopend door wereldtop van eigen bodem: Beets & Beets ft Judith Nijland. Tenorsaxofonist Alexander Beets heeft samen met broers Marius en Peter meer dan 2000 concerten in binnen en buitenland gegeven. Het begon allemaal in Groenlo waar de broers naar school gingen en hun jeugd doorbrachten. Speciaal voor het dertigjarig jubileum van het Grols Jazz-Vesteval komen Marius en Alexander een uniek concert geven. Peter Beets is op dat moment op tournee in Japan. Nog steeds een absolute topbezetting, met als speciale gast zangeres Judith Nijland, de Spaanse pianist Miquel Rodriquez en op slagwerk Gijs Dijkhuizen. Swingen op hoog niveau.

Toegangsbuttons
De prijs per button bedraagt 12,50 euro in de voorverkoop (aan de kassa 15 euro). Voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat en het VVV-kantoor in de Kevelderstraat. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij Bar de Lange Gang.


www.jazzvesteval.nl

Duits-Nederlandse Harmonicadag in Anholter Schweiz

Staand Johannes Hoven(links) en Werner Boland, zittend Jannie Hendriksen (links), Albert Plucker en Riek Egbers. Foto: Waltraud Wensink

DINXPERLO/ANHOLT - Al jaren lang, op de tweede zaterdag in augustus, is het één groot 'trekzakkenfestijn' in Biotopwildpark Anholter Schweiz. Dat zal zaterdag 12 augustus niet anders zijn tijdens het zeventiende harmonicafestival. Tien groepen hebben zich bereid verklaard om mee te doen aan dit evenement op deze prachtige locatie.

Door Waltraud Wensink

De mensen die zich inzetten om dit ieder jaar weer te organiseren zijn Albert Plucker, Johannes Hoven, Riek Egbers, Jannie Hendriksen en natuurlijk ontbreekt ook de medewerking van Werner Boland van het Biotopwildpark niet.

Vijf om vijf
Hoven: "We hebben zowel vanuit Nederland als vanuit Duitsland van vijf groepen toezegging gekregen dat ze komen. Naast de groepen die komen spelen zijn ook individuele spelers met hun trekzak welkom. Ze mogen over het hele park verspreid zelf een mooie plek uitzoeken waar ze kunnen spelen." Gezellig is het in ieder geval wel om tijdens een wandeling door het mooie park de vrolijke noten en meezingers van de muzikanten langs de route te horen. De dieren in het park worden overigens niet gehinderd door de muzikale klanken.

Zitplaatsen aan het water
"Het is hier prachtig voor zo'n festival. Mooie meezingers en aanstekelijke deuntjes, extra mooi op deze prachtige locatie", meent Plucker. Voor de mensen die heimwee hebben naar de Dinxperlose koepel is het helemaal een groot feest. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Werner Boland de koepel besteld en deze wordt voor de harmonicagroepen neergezet op de open plek dicht bij het huisje aan het water. Tafeltjes, stoeltjes, muziek en versnaperingen, wat wil men nog meer voor een geslaagd uitje net over de grens. "De bezoekers betalen wel entree voor het park. Er lopen namelijk ook mensen die niet speciaal voor het harmonicafestival komen. En ook de koepel kost wel een kleinigheid. Zelf verdienen we er niets aan maar ieder jaar geeft het weer een geweldig gevoel als je er naderhand op terug kijkt", meent Plucker. "Het begon ooit als een eenmalig iets", vertelt Hoven, "maar inmiddels zitten we al aan de zeventiende keer." Riek en Jannie voegen er lachend aan toe: "We gaan sowieso voor de twintig keer. Voor die tijd gaan we niet stoppen. Het is altijd weer leuk en gezellig om hieraan mee te doen. We zien toch wel met name wat ouder publiek naar dit evenement komen maar natuurlijk is iedereen van harte welkom." Ook dit jaar zal er vervoer zijn om de mensen met hun harmonica's naar de koepel te vervoeren, maar ook mensen die slecht ter been zijn kunnen van dit vervoermiddel gebruik maken vanaf de ingang van het park.

Programma
De Nederlandse en Duitse groepen zullen om en om spelen. Het programma ziet er als volgt uit: De Ahof uit Aalten trapt af om 11.00 uur. Om 11.45 uur de Bocholter Vielharmonikas, 12.30 uur de Plucker Muzikanten, 13.05 uur Harmonikafreunde Rhede, 13.40 de Spölluu, 14.15 Harmonicaclub Wachtendonk, 15.00 uur Diatonias Terborg, 15.25 uur Harmonicaclub Bocholt, 16.00 uur Onder de Linden Aalten, 16.35 uur Alpenländler Volksmusikanten Rhede, 17.10 Finale.

Vorst van Anholt
Bij een van de optredens van de Spölluu was Fürst zu Salm-Salm, eigenaar van Wasserburg Anholt, aanwezig en hij kreeg daar de nodige uitleg over de muziek die er gespeeld werd en over de trekzak. Hoven: "Ik heb hem ook verteld dat de trekzak 'das Klavier des armen Mannes' is." Maar men hoeft geen vorst of arme man te zijn om het festival te bezoeken. Iedereen is er welkom op zaterdag 12 augustus van 11.00 uur tot ongeveer 17.30 uur. Om 17.10 uur bij de finale mag iedereen met een trekzak aansluiten om samen het harmonicafestival af te sluiten. Bezoekers betalen de normale entreeprijs van het park, 6,50 euro voor volwassenen, voor kinderen vanaf drie jaar kost de entree 3,50 euro. Deelnemers met hun trekzak die komen om te spelen hoeven niet te betalen. Het Biotopwildpark Anholter Schweiz is te vinden aan de Pferdehorsterstrasse 1, in Isselburg (Duitsland).

21 / 22

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.