Contact Bronckhorst Zuid

11 juli 2017

Contact Bronckhorst Zuid 11 juli 2017


'Joie de vivre' in Hummelo

Vijfde editie 'Vive la France' trekt veel publiek

HUMMELO - Hummelo verkeerde het afgelopen weekend in Franse sferen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vond in het hart van het dorp het evenement ´Vive la France´ plaats. Publiek kon rekenen op brocante, kunst, lekkernijen en muziek. Het mooie weer deed de rest.

Door Eric Klop

Op zondag bijvoorbeeld, de dag die zijn naam eer aandeed. Al voor het middaguur stromen bezoekers van heinde en verre massaal toe om zich onder te dompelen in ´la joie de vivre´. Parkeren blijkt geen probleem. Daar zorgt een enorm weiland langs de Greffelinkallee wel voor. In een rustig en georganiseerd voortkabbelende file rijden de automobilisten onder begeleiding van verkeersregelaars ernaar toe. Aan de kant kijkt een oudere dame achter haar rollator belangstellend toe. Alsof de Tour de France langs trekt…

Eveneens lange rijen voor het kassahokje. De entree voor het brocante- en kunstfestijn bedraagt 3,50 euro. Niemand die daar om maalt. De geschiedenis leert dat het evenement z'n geld meer dan waard is. Direct al in de Dorpsstraat.

Hebbedingetjes van toen. Croissants en met fijne vleeswaren of kaas belegde baguettes. Natuurproducten in alle kleuren, geuren en maten. À la Montmarte presenteert Marian Merk haar schildersschool. Terrassen onder de bomen. En nog veel meer vintage uit wel dan niet lang vervlogen tijden.

Waar blaasmuziek klinkt doemt hotel-restaurant De Gouden Karper op. Eigenaresse Elisabeth Remmelink, in 2013 een der initiatiefnemers van de activiteit, rent zich samen met haar personeel een slag in de rondte om het terraspubliek te voorzien van een petit of grand café, uiensoep, een pistoletje brie met honig, een pain aux raisins of Franse frites.

Of de verslaggever voor een achtergrondgesprekje even naar de overkant wil. Daar exploiteert Marita van Haarlem, die eveneens aan de wieg van het evenement stond, haar bloemen- en brocantezaak 'Home sweet home'. Ook zij is druk, druk, druk, maar heeft toch wel even tijd om in een schaduwrijk plekje iets over het ontstaan en de doelstelling van Vive la France te vertellen.

Waar een rondweg al niet goed voor is. Die was voor met name de plaatselijke middenstand en horeca de aanleiding om een evenement te organiseren waarmee boeren, burgers en buitenlui Hummelo niet uit het oog zouden verliezen. "De aanleg van de weg was wel een dingetje", zegt onderneemster Van Haarlem.

Mini-oerol in Halle-Heide

HALLE HEIDE - Op 10 september 2017 wil het Heidehuus een mini-oerol organiseren in Halle-Heide. Voor dit evenement zoekt de organisatie deelnemers die een link hebben met Halle-Heide (inwoners van Halle-Nijman en Hallenaren zijn ook welkom). De start is bij het Heidehuus waar een route langs de verschillende locaties klaar ligt.

Er worden deelnemers gezocht die die muziek maken, verhalen kunnen vertellen, gedichten voordragen met of zonder muzikale ondersteuning, dans, cabaret, toneel. Het kan ook iets zijn wat men speciaal voor deze dag bedenkt en uitvoert. Dit kan alleen zijn, met een groep, met een band of andere muzikale ondersteuning en elke voorstelling kan een half uur duren. De optredens zullen plaatsvinden op diverse plekken bij woonhuizen of boerderijen in Halle-Heide die ongeveer 25 personen bij een optreden kunnen herbergen. Het liefst in de buitenlucht maar als het slecht weer wordt graag in opvang binnen.

Verborgen talent
Iedereen die iemand kent die talent heeft maar er misschien zelf nog niet van overtuigd is, kan dit aangeven bij de organisatie. Het evenement biedt juist voor deze personen een platvorm om zich kleinschalig te presenteren.

Opgave
De organisatie hoopt op voldoende deelname van zowel optredens als mensen die een plek ter beschikking willen stellen.

Opgeven kan bij Hans Wisselink via het e-mailadres

Zestig jaar huwelijk

Herman en Annie van Zadelhoff-Rekswinkel zijn 60 jaar getrouwd. Ze gaven op 4 juli 1957 elkaar in het oude gemeentehuis van Hoog-Keppel aan de Rijksweg onder zonnige omstandigheden het ja-woord.

B 3

Kunst en culinaire geneugten verpakt in Franse sferen

Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop

Vervolg van voorpagina

HUMMELO - "Hoe Hummelo letterlijk en figuurlijk op de kaart te houden? Een omweggetje waard zijn, als het ware. Zo ontstond 'Vive la France', een publiekstrekker die veel breder is dan de braderieën en feesten die elk dorp wel kent. Met brocante van kwaliteitsaanbieders uit heel het land. En dus ook met kunst en culinaire geneugten. Dit alles verpakt in Franse sferen, waarmee het onderscheid van evenementen elders nu al vijf jaar is gewaarborgd en dat door de hele Hummelose middenstand wordt gedragen."

Het Mediterraan getinte festijn lijkt niet meer weg te denken van de nationale activiteitenkalender. Hoewel het 't organisatiecomité best de nodige vrije tijd en energie kost, en bovenal met heel veel dank aan de talloze vrijwilligers, trekken jaarlijkse verbeteringen bezoekers van steeds verder. "Soms komen mensen wel twee dagen", weet Marita van Haarlem. "Ze vinden het met de nu circa tachtig kramen en vele terrasjes erg gezellig. En als dan ook het weer opnieuw meewerkt. We hebben nog nooit een verregende editie gekend. Hoe het dán zou zijn? Geen idee dus…", lacht de organisator.
In de kerk treedt het duo 'Pierre et Gerdy' op. Begeleid door zijn accordeon zingt zij een fraai chanson van Yves Duteil. Verderop laten Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis in het Frans 'kleine melodieën horen die ze oppikten op straat, omdat ze iets leken te begrijpen van onze liefdes, verlies, dromen en geheimen'. Ook Rien Vlietstra en zijn tienerdochter Mandy luisteren toe. Ze komen helemaal uit Zeist en zijn aan de hand van een dagje Achterhoek op zoek naar leuke vintagespullen voor als zij na de vakantie op kamers gaat. "Dat gaat zeker lukken", zegt papa. "Keuze genoeg!", beaamt de dochter. Op de Greffelinkallee rijden de auto's nog steeds bumper aan bumper richting parkeerweide. De middag is nog jong. Vrijwilliger Gerard Jansen heeft nog een uurtje of vier te gaan. Hij heeft als één van de kassacontroleurs zondagsdienst. "Zo lever ik een positieve bijdrage aan het dorp. Het is buitengewoon gezellig. Er komen hier alleen maar vrolijke gezichten voorbij. Ja, joie de vivre in Hummelo..!"

Column

Kermis

Wat het ding er deed, vraag ik me zo'n tien jaar later nog steeds af. Het was midden in de nacht. Hengelo had weer een prachtige kermisavond achter de rug. Zo'n avond waarop je vele bekende en soms ook wat minder bekende dorpsgenoten ontmoet. Ik ben na afloop met een kameraad al lopend op weg naar zijn huis. Daar heb ik eerder die avond mijn fiets achtergelaten en die moet ik nu weer ophalen.

Op weg daarnaartoe zien we midden op de Hummeloseweg ineens ook een fiets staan. De fiets staat netjes op de standaard en netjes op slot, maar is wel compleet verlaten. Hengelo is in diepe rust en dat geldt waarschijnlijk ook voor de eigenaar van deze tweewieler. Mijn kameraad heeft op televisie iets gezien over een gemakkelijke manier om sloten te openen. Namelijk door de achterkant van een fiets te laten stuiteren. Hij besluit dat dit een goed moment is om dat mij te demonsteren.

Het lukt niet. Als de fiets is gestopt met stuiteren en wij verder lopen, komt een wat oudere dorpsgenoot vanuit de Spalstraat aangefietst. Hij heeft duidelijk genoeg gedronken. Ook heeft hij gezien dat één van ons met de fiets aan de gang was. Ja, dat klopte. Het was een testobject om uit te proberen of het waar was wat ze op televisie vertelden. Deze man ziet dat echter anders. Hij ziet ons aan voor fietsendieven. "Ie mot met de poten van andermans spul afblieven!", roept hij ons toe.

Daar heeft hij een punt, maar dit is niet het moment om hem ervan te overtuigen dat ook wij verder absoluut geen verkeerde intenties hebben. De man gooit zijn fiets in de struiken, de woede spat uit zijn ogen en hij staat op het punt om ons aan te vallen. Voor mij en mijn kameraad zit er maar één ding op; rennen! We sprinten over de stoep, vluchten door steegjes waarvan ik niet eens wist dat Hengelo ze had en belanden buiten adem in veilige haven.

In de jaren daarna kom ik onze achtervolger in het dorp geregeld tegen. Nooit heb ik ook maar enigszins het vermoeden dat hij mij herkent en dus besluit ik na een tijdje om hem maar eens aan te spreken. Als ik hem er onder het genot van een biertje naar vraag, blijkt dat hij zich van het hele voorval helemaal niets kan herinneren. Hij ontkent zelfs dat het ooit gebeurd is. Woedend achter dorpsgenoten aanrennen, dat doet hij niet. Dat moet iemand anders zijn geweest.

Deze week is het weer kermis. Ongetwijfeld kom ik hem dan weer tegen, ongetwijfeld hebben we het er dan weer over en ongetwijfeld kunnen we er dan weer een biertje op drinken. Net zoals de Hengelose kermis bij uitstek een gelegenheid is om met heel veel andere bekende en minder bekende dorpsgenoten herinneringen op te halen en te creëren. En één ding is zeker; als we na afloop van zo'n kermisavond weer een verdwaalde fiets tegenkomen, dan laten we die rustig staan.


Toevallige ontmoeting maakte onuitwisbare indruk

Frederik en Bertha Smeitink 70 jaar getrouwd. Foto: PR

Platina huwelijkspaar

HALLE - Een toevallige ontmoeting tussen Frederik Smeitink uit Wolfersveen en Bertha Kuenen uit Halle Heide tijdens de oorlogsjaren (1944) van de tweede Wereldoorlog maakte op beiden zo'n onuitwisbare indruk dat het de basis vormde van een huwelijk, dat op maandag 3 juli 2017 de platina status mocht bereiken. Ook nu, na 70 jaar, vormen ze nog een hecht paar.

Door Jan Knoef

Burgemeester Marianne Besselink kwam naar de Dorpsstraat in Halle om het paar namens de gemeente Bronckhorst te feliciteren. Het kabinet van de Koning had de schriftelijke felicitaties vergezeld laten gaan met een taart en ook de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de heer Cornielje, had z'n schriftelijke felicitaties bij Frederik en Bertha laten bezorgen. Mede door de hoge leeftijd, Frederik is inmiddels 96 en Bertha bijna 90, is het feest in huiselijke kring gevierd. Dat werd toch nog een drukte van belang, want buren, familie en kennissen wilden het paar toch wel even feliciteren.

Al snel na de oorlog werden de trouwplannen gesmeed en toen een noodwoning betrokken kon worden, was het huwelijk een feit. Na zes jaar kon de woning aan de Dorpsstraat betrokken worden, waar ze, met enige aanpassingen, nog steeds wonen. Ze kregen drie kinderen (één zoon, twee dochters), die weer zorgden voor vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Frederik werkte tot zijn pensioen als meubelmaker onder andere bij de Halse meubelfabriek Otten, maar ook bij de Swedex in Varsseveld en meubelfabriek Lenselink in Hengelo (G) en de laatste jaren bij Montessori in Zelhem. Daarnaast ging hij in z'n vrije tijd op pad om kwitanties te innen voor onder andere het abonnement op de Graafschapbode, de krant waarvoor zijn vrouw meer dan veertig jaar het agentschap verzorgde.

Al snel na de oorlog werden de trouwplannen gesmeed

Frederik en Bertha zijn echte verenigingsmensen, die veel taken in het Halse verenigingsleven op zich namen. Frederik was onder andere voorzitter van de gymnastiekafdeling van S.E. Halle, waarvoor hij ook benoemd werd tot ere-lid van de vereniging. Andere vrijetijdsbestedingen waar ze veel plezier aan beleefden waren dansen, fietsen en wandelen, maar de leeftijd maakt dat ze nu vooral passief genieten van hun gezin en vrienden in hun omgeving.

Blokfluitleerlingen Successchool 3.0 geslaagd

De blokfluitgroep van de Successchool 3.0 met Mirjam van den Burg. Foto: PR

WOLFERSVEEN - De blokfluitgroep van de Successchool 3.0 heeft onder leiding van Mirjam van den Burg het blokfluitdiploma gehaald. Maandag 26 juni maakten ze het theorie-examen en maandag 3 juli hadden zij het praktijkexamen.

Voor het praktijkexamen speelden zij twee solostukjes en een duet. De volgende leerlingen behaalde met hele mooie cijfers hun diploma: Aron Dimmendaal, Isa van Trigt, Jetske van Dijk, Lars ten Dolle, Mirte Timmerije en Nick ten Dolle. De leerlingen hebben nu een goede basis om door te stromen naar een ander instrument.

Na afloop vond de diploma-uitreiking plaats, vergezeld door de mama's, oma, opa, en zusjes. Ze kregen een mooi diploma met cijferlijst en een cadeau van hun juf. De juf werd ook nog in het zonnetje gezet door de leerlingen. Mirjam zal ze heel erg gaan missen. "Je hebt ze toch ruim anderhalf jaar muzikaal onder je hoede." Na de vakantie start er een nieuwe blokfluitgroep.

Tevens geeft Mirjam dwarsfluitles. "Het is geweldig om muzikaal bezig te zijn met kinderen en ze stap voor stap muzikaal te zien groeien. Samen musiceren verhoogt het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden wat weer leidt tot een positiever zelfbeeld."

Ambitie om bekende thrillerschrijfster te worden

Marloes signeert haar tweede detective. Foto: PR

Zelhem - Met een signeersessie bij de plaatselijke vestiging van de Readshop presenteerde Marloes Vrijdag haar tweede boek met de titel 'Het Beest'. Het is opnieuw een detective, maar dan wel in de vorm van een psychologische thriller.

Het verhaal van het boek is, net als in haar debuut 'Deadline', opgebouwd rond de Achterhoekse rechercheurs Marjolein en Joop en grijpt terug op de veroordeling van een vrouw, waarvan in de gevangenis een heel ander beeld ontstaat. In het boek verschijnt een ogenschijnlijk normaal mens, die steeds meer horrorachtige trekjes blijkt te hebben. Marloes bouwt het karakter daarbij zodanig op dat je tot bijna de laatste bladzijde sympathie blijft houden voor de persoon, die een beest blijkt te zijn.

Het schrijfavontuur begon voor Marloes in 2008 toen ze een schrijfwedstrijd won en haar verhaal werd opgenomen in de bundel 'Gelderse Geheimen'. Daarop schreef ze meerdere verhalen, die werden opgenomen in bundels als 'Zomertijd' en 'Duistere Geheimen'. Een volgend hoogtepunt was een boek voor kinderen, die een operatie moeten ondergaan bij de KNO-arts in het ziekenhuis. Als medisch secretaresse in het ziekenhuis was ze daarvoor benaderd en het boekje 'Kom je een dagje bij ons in het ziekenhuis?' ontstond. In 2012 verscheen haar eerste detective 'Deadline', waarin het rechercheduo Marjolein en Joop ten tonele verschijnt. In de jaren daaropvolgend werkt ze mee aan de novelle 'Screenshot', waaraan door negen schrijvers gewerkt is.

Met het boek 'Deadline' laat Marloes zien dat ze gegroeid is als schrijfster. Daarvoor volgde ze workshops en liet ze zich begeleiden door een schrijfcoach. De woordkeus en zinsbouw is daardoor creatiever geworden en de karakters nog beter neergezet. Ze is dan ook best tevreden over het resultaat al vindt ze ook zelf dat ze nog lang geen Karin Slaughter is. "Maar de ambitie is wel om een bekende thrillerschrijfster te worden."

Veel lezers kwamen maandag 3 juli naar de Readshop in Zelhem om een gesigneerd exemplaar van 'Het Beest' mee te kunnen nemen op vakantie. Ze complimenteerden Marloes met het boek en verheugden zich bij voorbaat al op de spannende uurtjes, zoals ze die ook bij haar eerste boek hadden beleefd.

Zomerstop Live@Ideaal

Zelhem - In verband met vakanties is de eerstvolgende uitzending van het wekelijkse live radioprogramma Live@Ideaal pas op woensdag 2 augustus. Dan is de bluesformatie 'Burt Mayer & Friends' te gast. Tot 2 augustus wordt het programma ingevuld door 'Carmen', de muziekcomputer, die de opdracht gekregen heeft om muziek in de sfeer van live@Ideaal te draaien.

Exposities & Agenda

Museum Smedekinck
Voor de tweede keer worden bij Museum Smedekinck in Zelhem onder de naam 'Wat handen kunnen maken' werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is tot 24 augustus te bezichtigen.

Galerie Bibliotheek
Expositie Torentjes en Tekens met 'schilderijen' en ruimtelijke objecten in gemengde technieken van Els Kaper-Klaver, kunstenaar in textiele werkvormen. Els heeft een fascinatie voor de cyclische schoonheid en kracht van de natuur, voor verbonden zijn met andere mensen en culturen, voor hun talen en hun tekens en geeft dit op unieke wijze poëtisch vorm in textiel. De expositie zal tot 22 juli te bezichtigen zijn tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Kunst in de Kerk
Expo 17 'Verstilde Aarde'. Expositie in de Lambertikerk tijdens de zomermaanden. De kleurrijke, maar toch ingetogen schilderijen (Taliet van der Neut) en keramiek (Anneke van der Meer) combineren perfect en versterken elkaar. De expositie is tot en met 31 augustus dagelijks te bewonderen tijdens de openstelling van de kerk.

Agenda
13 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.
18 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Dagtocht. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 50 km. Inl. tel. 06-49135536.
22 juli:Zelhemse Zomerfeesten in en rond het centrum van Zelhem.
26 juli: Kinderspeel- en Doedag voor kinderen t/m 12 jaar. Van 12.00 tot 17.00 uur bij Museum Smedekinck. Entree (incl. 1x ranja) kinderen t/m 12 jaar: 2,50 euro. Volwassenen betalen 4 euro. De deelname aan alle activiteiten (uitgezonderd het kruidenazijn maken) is gratis.
29 juli: Met de fiets de boer op. Fietstocht langs agrarische- en aanverwante bedrijven met de gelegenheid om in de keuken van een bedrijf te kijken. Start tussen 10.00 en 12.00 uur bij 'Bi-j Nolda' aan de Dr. Grashuisstraat.
27 juli: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.
1 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.
10 augustus: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.
13 augustus: Oogst- en Folkloredag bij Museum Smedekinck. Van 13.00 tot 17.00 uur. Het hele proces van het rogge oogsten zoals dat vroeger ging, vanaf het maaien t/m het dorsen, is te zien. Ook de oude gebruiken worden in beeld gebracht. Entree: 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

World Press Photo 17 deze zomer in Zutphen

ZUTPHEN – De beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar, oftewel de winnende foto's van World Press Photo 2017, zijn van 14 juli tot en met 6 augustus in Zutphen te zien. Het is de derde keer dat de internationale, reizende fototentoonstelling naar regio komt. Ook dit jaar is de tentoonstelling te zien in de Walburgiskerk.

Een internationale jury heeft de winnaars in de verschillende categorieën gekozen uit tienduizenden inzendingen. Dé World Press Photo 17 is gemaakt door Burhan Ozbilici uit Turkije. Hij was erbij toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten in Ankara. Eind april kreeg Ozbilici de prijs uitgereikt door Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo.

World Press Photo toont al meer dan zestig de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar was de winnende foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte de winnende foto van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens die een baby door het prikkeldraad tilden. Ook winnende foto's van lang geleden blijven jarenlang in in ieders geheugen gegrift, zoals de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.

De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openstelling
Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij hoofdsponsor Rabobank, de VIP-sponsors Achterhoek Nieuws, Weevers en SOBZ, de sponsors 1-Alert Flexproject, Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Dijkman Bouw BV, Hotel Inntel, Qlip, Spar City, Stekelenburg Advocaten en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Nieuw bestuur Vereniging Bomenbelang Bronckhorst

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft sinds kort een nieuw iets jonger bestuur, met sinds lange tijd weer een vrouw. Karel van Hal trad tijdens de algemene ledenvergadering af. Bestuurslid Kees Mortier volgde hem op als penningmeester. Nieuw bestuurslid is Gerlinde Bulten. Beiden komen uit Zelhem.

Het nieuwe bestuur is deze zomer vooral bezig met de voorbereidingen van een tweede wandel- en fietsroute langs monumentale bomen. Deze bestrijkt met name het grondgebied van Hengelo. De eerste route, die vorig jaar gereed kwam en inmiddels een succes is, liep over het grondgebied van de oude gemeente Vorden. In september gaat de 20-jarige vereniging op excursie naar de bomentuinen van Schovenhorst in Putten.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of kijk op de website.

Kraamschudden met een krentewegge

De heren van VIJV bieden de familie een krentewegge aan. Foto: PR

ZELHEM - Op maandagavond 3 juli heeft een kleine delegatie van de herenrecreanten volleyballers van volleybalvereniging VIJV uit IJzevoorde een bezoek gebracht aan de familie De Vries aan de Boeninksteeg 5a te Zelhem om een krentewegge aan te bieden vanwege de geboorte van dochter Jaëlle op 14 april. De familie ontving naast de krentenwegge ook een bloemetje en een kleinigheid voor het zoontje/broertje."Vader Arjan de Vries is momenteel het jongste heren-lid van volleybal vereniging VIJV en we waren als medespelers verheugd om na jaren weer eens te kunnen gaan kraamschudden", zo laat een van de teamleden weten.

Ontdek het leven van de uil

VORDEN/VIERAKKER - Vier toeristische ondernemers organiseren op 19 juli een thema-avond rondom de uil. De thema-avond vindt plaats bij Theetuin Vierakker aan de IJselweg 13 in Vierakker. Hier zal om 19.00 uur een presentatie over de uil worden gegeven door Jan Jansen van Uilenwerkgroep Noord-West Achterhoek. Gelijktijdig kunnen kinderen onder begeleiding braakballen uitpluizen en knutselen.

Rond 20.00 uur vertrekt het gezelschap naar een locatie in de buurt, waar ze het ringen van jonge kerkuiltjes kunnen bijwonen, een unieke kans om mee te maken. De kosten voor deze avond zijn 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen, dat is inclusief twee consumpties en een lekkernij. Aanmelden kan via g.ellenkamp@gmail.com. Er zijn 25 plekken en vol=vol, dus wees er snel bij.
De vier organiserende ondernemers zijn Johan Mollenhof van De Burgerij, Annie Velhorst van Camping 't Lebbink, Gerda Ellenkamp van Hoeve de Moate en Bart Hiddinga van Theetuin Vierakker. Ze leerden elkaar dit voorjaar kennen tijdens de IVN cursus 'Gastheer van het Landschap'. Het doel van de cursus was om gasten beter te kunnen informeren over de bijzondere natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie in de gemeente Bronckhorst. Al tijdens de cursus ontstond het idee om een dergelijk evenement op te zetten. Annie Velhorst: "We vonden het leuk om kort na de cursus met een aantal cursisten al een klein evenement op te zetten. Hopelijk kunnen we het evenement volgend jaar uitbreiden met de andere cursisten en een gevarieerd programma aanbieden voor gasten."

Zomeravondfietstocht

HALLE - Op dinsdag 18 juli organiseert Halle's Belang weer haar jaarlijkse zomeravondfietstocht. Er zal een mooie route van ongeveer dertig kilometer worden uitgezet. De start is vanaf het parkeerterrein bij Zaal Nijhof, Dorpsstraat 11-13 te Halle van 18.00 tot 19.00 uur (LET OP: dit is de nieuwe, vervroegde, starttijd!).

Halverwege is er gratis koffie/thee of fris met iets erbij. Aan het einde van de tocht, bij zaal Lovink in Halle-Nijman, is er voor elke deelnemer een gratis consumptie. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen gratis mee. Halle's Belang nodigt u van harte uit om aan deze tocht mee te doen. In de directe omgeving van het vertrekpunt is voldoende parkeergelegenheid voor auto's aanwezig.

Nieuwe opzet School- en Volksfeest Halle goede zet

HALLE - Op 29 en 30 juni en op 1 en 2 juli vond in Halle weer het School- en Volksfeest plaats. Dit jaar had het feest een nieuwe opzet. De woensdagavond werd vervangen door de zondagmiddag. Dit bleek een goede zet te zijn en de kermis werd dan ook op de zondagmiddag met een geweldig feest afgesloten. Ondanks nog enige kinderziekten en een niet al te mooi weer, was het dit jaar weer een geslaagde kermis. Hieronder volgen de uitslagen van de volksspelen.

Vogelschieten
Koning : Rob Kruip, Kop : Patrick Vossers, Linkervleugel : Gert Peppelman, Rechtervleugel : Ton Asscheman, Staart : Bernard Wijngaards

Vogelschieten jeugd
Koning Jasper Klein Bleumink en Koningin Laura van der Linden.

Ringrijden
1. Hans Burghardt, 2. Jurrian Rooks en 3. Heinze Mokkink

Pijltjes gooien
1. Leon Wassink, 2. Gerjanne Klein Hesselink en 3. Henk Schieven

Doeltrappen
1. Boris Bruil, 2. Lennart Rooks en 3. Dave Schieven

Bierpulschuiven
1. Hans Burghardt, 2. Teun Peppelman en 3. Linda Klein Bleumink

Schijfschieten
1. Jan Willem Wolsink, 2. Hans Burghardt en 3. Wim Davidse

Fladderschieten
1. Jan Willem Wolsink, 2. Jurgen Legters en 3. Hans Burghardt

De winnares van de levensmiddelenmand werd Annelies Dull.

Buurtbarbecue Halle Heide

HALLE HEIDE - Elke maand wordt in het Heidehuus 'Eten met en door de buurt' georganiseerd. Hier kunnen 25 personen gebruik van maken. In juli wil men voor iedereen in Halle-Heide een buurtbarbecue organiseren. Dit zal zondag 30 juli om 17.00 uur plaatsvinden op het plein van het Heidehuus. De kosten zijn 10 euro per persoon (kinderen tot 10 jaar 5 euro). Opgeven kan tot zondag 23 juli via telefoon of mail.

Zelhems bedrijf realiseert nieuwe melkstal in Terwolde

De nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde. Foto: PR

ZELHEM/TERWOLDE - Het Zelhemse Bedrijf InFarming BV, in januari 2001 opgericht door Albert Scheper uit Steenderen en Bert Nijenhuis uit Barchem, is trots op de realisatie van de nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde. In het kader van succesvol ondernemen zijn efficiëntie en dierwelzijn van groot belang. Dat waren onder meer de redenen dat de familie Jansen koos voor een grondige uitbreiding van hun bedrijf. De keuze voor de DeLaval Solidex snelwissel melkstal, met voeren in de melkstal, is dan ook gemaakt omdat in deze compacte melkstal met één persoon vlot gemolken kan worden. De koeien kunnen gemakkelijk gesepareerd worden na het melken. De tijdsbesparing loopt op tot wel drie uur per dag. Met deze nieuwbouwrealisatie is er dus aan de koe en de veehouder gedacht. Het resultaat willen Jarik en Marjan van Melkveebedrijf Kwadenkamp, Wellinkhofweg 7 in Terwolde samen met alle betrokken partijen graag laten zien op een Open Dag, donderdag 20 juli van 9.30 tot 16.00 uur. Het zal om 11.00 uur feestelijk geopend worden door Jos en Dycke van Boer Zoekt Vrouw.

Nieuws over de koffiemorgens

DREMPT - Op vrijdag 14 juli vindt er weer een Koffiemorgen plaats voor iedereen in het Dorpshuis, Kerkstraat 89 in Drempt. U bent tussen 10.00 en 12.00 uur van harte uitgenodigd om koffie of thee te komen drinken. U hoeft zich voor deze morgen niet op te geven. Vrijdag 11 augustus vindt de koffiemorgen plaats in de Pastoriezaal in Drempt i.v.m. vakantie van het Dorpshuis. Iedereen is van harte uitgenodigd. U kunt gehaald en gebracht worden als u zelf geen vervoer heeft. Neem hiervoor contact op met: Wanda Steintjes (0623027640), Geeske van der Veen (0313 482828) en voor Hummelo Chris Vrogten (0314 381602).

Gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking met Delta voort

REGIO - De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking in het samenwerkings- verband Delta voort. Gezamenlijk hebben zij een koers uitgezet om de expertise binnen Delta en de continuïteit in de begeleiding van Wsw-medewerkers te borgen. De gemeenten onderzoeken samen de mogelijkheid om de huidige gemeenschappelijke regeling om te kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband.

Eerder was er sprake van dat Delta onder gebracht zou worden bij Het Plein. Inmiddels is duidelijk geworden dat integratie van beide organisaties niet haalbaar is. De gemeenten namen kennis van het voorgenomen besluit van de gemeente Zutphen om uit te willen treden uit Delta met als doel een eigen werkbedrijf op te richten. De gemeente Brummen beraadt zich op dit moment over haar positie binnen Gemeenschappelijke Regeling Delta. Vanwege deze ontwikkelingen was een onderzoek naar een nieuw samenwerkingsverband noodzakelijk.

Delta is de gemeenschappelijke regeling van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en behartigt op dit moment de belangen van bijna 900 Wsw-medewerkers. Bronckhorst, Lochem en Voorst hechten waarde aan de continuïteit van dienstverlening aan deze medewerkers. Bronckhorst heeft om die reden besloten de eerder aangekondigde uittreding uit Delta te herroepen. Het borgen van de toekomst van Delta voorkomt het uiteenvallen van het samenwerkingsverband en daarmee de kans op uitstroom van gekwalificeerd personeel en kennis. De gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor de organisatie Delta en met name voor de kwetsbare groep Wsw-medewerkers. Bovendien willen zij graag de kosten beheersbaar houden.

De drie gemeenten onderzoeken nu gezamenlijk hoe zij de huidige gemeenschappelijke regeling binnen twee jaar om kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband. Hoe deze nieuwe samenwerkingsvorm eruit gaat zien wordt de komende periode met de drie gemeenten nader uitgewerkt.

De Wet sociale werkvoorziening is met de komst van de Participatiewet een aflopende regeling. De Wsw-medewerkers die voor 1 januari 2015 een dienstverband hadden blijven dit houden tot aan hun pensionering. Het nieuwe samenwerkingsverband kan naast de begeleiding van Wsw-medewerkers ook diensten voor andere gemeenten ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van de Participatiewet.

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Wat is er te doen in Drempt, Hummelo en Keppel

Drempt, Hummelo en Keppel - Agenda week 28/2017. Kopij is welkom via: watisertedoenindhk@gmail.com

• zo 16 juli: Kunstcarambole, kunstroute langs galerie De Bisschop in Hummelo, Espace Enny in Laag-Keppel en De Witte Hemel in Voor-Drempt, 13.00-17.00 uur. Meer info: www.galeriedebisschop.nl

Voor-Drempt
• vr 14 juli: koffiemorgen georganiseerd door de diaconie Drempt en Oldenkeppel i.s.m. het Dorpshuis. Voor gezelligheid en een praatje bent u van 10.00-12.00 uur van harte welkom in het Dorpshuis, Kerkstraat 89. Info: Geeske van der Veen, tel. (0313) 482828.
• za 15 juli: openstelling van de St. Joriskerk van 11.00-17.00 uur voor bezichtiging en een kunst- en/of muziekactiviteit. Deze zaterdag piano- en orgelspel en (duet)zang door de familie Landsman. Meer info: www.stjoriskerkdrempt.nl

Achter-Drempt
• Ouderen uit Drempt, Hummelo en Keppel zijn welkom op de spelletjesmiddagen die de KBO op woensdagen organiseert in het kerkzaaltje van de H. Willibrorduskerk. Info: Diny Stuart, tel. (0313) 471931.
• t/m 17 juli: in De Dobbe, de expositieruimte van wijnboerderij 't Heekenbroek, is werk te zien van Karen Pelckmans. Info: www.heekenbroek.nl
• za 29 en zo 30 juli: bij camping Het Zwarte Schaar aan de Eekstraat 17 vindt van 10.00-16.30 uur de jaarlijkse rommelmarkt/fancy fair/hobbymarkt weer plaats. Er zijn nog enkele kramen te huur. Info: tel. (0313) 473128 of stuur een mailtje naar info@zwarteschaar.nl
• t/m 23 sep: 'Natuurlijk de IJssel', een expositie van beelden, schilderijen en objecten van kunstenaars uit DHK in de beeldentuin en serre van Ars Longa aan de Zomerweg 29, als onderdeel van de kunstmanifestatie IJsselbiënnale. Geopend vr en za van 11.00-17.00 uur en iedere 1e zondag van de maand. Zie ook: ijsselbiennale.nl

Hummelo
• Dagelijks van 10.00-18.00 uur: GPS-kabouterspeurtocht (circa 4 km) door de Kruisbergse bossen. Reserveren en vertrek vanaf landgoedcamping Jena, tel. (0314) 381457. Info: www.camping-jena.nl
• Iedere woensdag om 18.03 uur: Eten wat de pot schaft bij FF naar Steef. Aanmelden tot uiterlijk dinsdag via tel. 06-30407672.
• Iedere woensdag om 19.00 uur rondrit per huifwagen door Hummelo en omgeving. Verzamelen en vertrek vanaf de Van Heeckerenweg 13. Info: Harm Veeneman, tel. 06-39208278 of zie www.deklevenhorst.nl
• Wekelijks op wo van 14.00-17.00 uur en op do van 19.00-21.00 uur: boekenuitleen in Zaal FF naar Steef.
• wo 19 juli: Welfare-ochtend in zorgcentrum Hyndendael van 9.30-11.30 uur; de laatste voor de zomerstop. Op 6 september worden de handwerkochtenden weer hervat. Hebt u thuis restanten wol over? Dit is zeer welkom. Info: Jopie Wissink, tel. (0314) 381062.
• t/m 20 aug: zomerexpositie in galerie 'De Bisschop'. Met schilderijen van Kitty Meijering en Sjoerdtje Hak, keramiek van Marian Daem en diersculpturen in brons van Mariëtte Schouten. De galerie aan de Broekstraat 13 is geopend vr t/m zo van 13.00-17.00 uur. Meer info: www.galeriedebisschop.nl

Hoog-Keppel
• Maak kennis met de diverse sportactiviteiten in de Hessenhal, zoals de biljart-inloopmiddag op ma van 13.00-17.00 uur en handboogschieten op wo van 18.30-19.45 uur. Info: www.hessenhal.nl/agenda/
• Plezier in lezen, boekenuitleen bij Stichting Welzijn, Burg. van Panhuysbrink 1E. Wekelijks op di, wo, do en vr van 10.00-12.00 uur. Ook legpuzzels zijn hier te leen. Info: www.swdrempthummelokeppel.nl
• Iedere woensdag vanaf 14.00 uur speelt jeu-de-boulesvereniging Leuke Boule op de baan van de Van Panhuysbrink. Info: g.w.lobeek@hccnet.nl

Laag-Keppel
• t/m 3 sep: 'Kunstdier', dieren als inspiratiebron voor het werk van 13 hedendaagse kunstenaars, te zien bij Espace Enny. Info: www.espaceenny.nl
• Galerie 1880, tevens kunstuitleen, biedt een uitgebreide kunstcollectie in allerlei stijlen en verrast met het veelal kleurrijke werk. De galerie aan de Hummeloseweg 4a is geopend do t/m za van 13.00-17.00 uur. Info: www.kunstofart.nl
• Hangt bij de Keppelse Molen in de Dorpsstraat 30 de vlag uit, dan bent u welkom in de molen voor
bezichtiging en deskundige uitleg. De tuin met de spinnekopmolen is het gehele jaar geopend. Info: www.keppelsemolens.nl

Pand verkocht, Dickens museum nog paar maanden open

BRONKHORST - "Voorop gesteld, we zitten niet met het museum in onze maag, zoals in een krant te lezen was. Helemaal niet zelfs! En het gaat goed met mijn vader", zegt Dirk de Jong, zoon van Sjef de Jong of ook wel beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. "Hij heeft de respectabele leeftijd van 86 jaar. Dan mag hij het wel wat rustiger aandoen en hoeft de pers niet meer te woord te staan."

Door Alice Rouwhorst

Het pittoreske stadsboerderijtje waar het Dickens museum in gevestigd is, is verkocht nadat het twee jaar geleden op de huizenmarkt werd aangeboden. Consequentie van deze verkoop is het verdwijnen van het museum uit het kleinste stadje van Nederland na dertig jaar. "Gelukkig is het pand nu verkocht, zodat we verder kunnen. Maar het is wel een 'gelukkig' tussen aanhalingstekens", verduidelijkt Dirk de Jong. "Voor Bronkhorst is het geen fijn gegeven. Ze waren sterk met elkaar verbonden."

Levenswerk
In 1988 maakte Sjef samen met zijn vrouw Alie zijn droom tot werkelijkheid; een museum over het werk en leven van Charles Dickens in het plaatsje Bronkhorst dat daarvoor een perfect decor was. Sjef voelde zich in het dagelijks leven ook verwant met de visie van Dickens en probeerde dat voor het voetlicht te brengen. "Het museum bevond zich in het begin in de ruimte waar nu het winkeltje gehuisvest is. Al gauw stond het helemaal volgepropt met boeken en curiosa. Tien jaar geleden verhuisden mijn vader en zijn vrouw drie huizen verderop en daardoor kon en is uiteindelijk het hele huis ingericht als museum mét een theater. Met name de voordrachten waren zijn grote passie. De laatste jaren werd het jammer genoeg steeds zwaarder om de voorstellingen te blijven opvoeren. Soms trad hij op voor drie groepen per dag en verzorgde hij daarnaast ook nog de rondleidingen. Hij vond het best moeilijk om te stoppen, maar hij zag wel in dat het niet anders kon. Zijn gezondheid begon mee te spelen. Een 'normaal' mens stopt met zeventig, maar hij ging door tot zijn 82ste! Hij heeft er nu vrede mee. Voor zijn gevoel is de cirkel rond." Het museum heeft sindsdien nog steeds door kunnen draaien door het vele werk van Alie en vrijwilligers en met de vaste kracht sinds het begin, Herman Kelderman, die de voorstellingen van Sjef heeft overgenomen. Maar nu Sjef, de grootste trekker zelf niet meer aanwezig is, is het anders in het museum. "Dat merkten we zelf ook en heeft ons destijds doen besluiten om het in de verkoop te doen. Hoe lang moet je doorgaan? Op een gegeven moment vraag je je ook af of het financieel nog vol te houden is. Het pand kost natuurlijk geld. En alles wordt uit eigen middelen gefinancierd. In al die jaren is er geen cent subsidie aan te pas gekomen."
De sfeer van Sjef
Tot half oktober is het nog open voor publiek. Daarna gaan de deuren van het museum in Bronkhorst dicht. Op de vraag of Dirk het museum niet wil voort zetten antwoordt hij: "Ik hoor bewust over Dickens vanaf mijn zevende, dat is inmiddels zo'n 45 jaar. Ik ben wel degelijk besmet geraakt met het Dickens-virus en de collectie gaat me aan mijn hart. Maar nee, ik kan en wil het niet op deze plek voortzetten. Het is het levenswerk van mijn vader op zijn eigen manier. En ik ben mijn vader niet. Het museum zoals het hier in Bronkhorst is opgebouwd ademt zijn sfeer. Het is allemaal met elkaar verweven: Bronkhorst, het Dickens museum in deze vorm, in dit pand en mijn vader. Hij ís dit museum." Nu het pand verkocht is kunnen concrete plannen gemaakt worden. "Het is de uitdrukkelijke wens van mijn vader dat de Dickens collectie bij elkaar blijft. En ik heb hem als zoon beloofd dat we dat voor hem gaan regelen. Ik ben aan het onderzoeken hoe ik die belofte gestalte kan geven. In dat stadium zitten we nu. Het is echter niet zo maar allemaal georganiseerd, daar is tijd voor nodig. Zodra alles in kannen en kruiken is, kan ik meer zeggen. Daar is het nu nog te vroeg voor."

Liefdevolle presentatie van 'Het Liefdespad Ruurlo'

Idee wordt omarmd door tientallen 'founders'

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken."

Speciaal plein voor kinderen tussen veldslagen en historische kampementen

Geschiedenis komt tot leven bij Historisch Festijn

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Primeur
Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig, die in mei van dit jaar deelnam aan 'The Battle of the Nations', de wereldkampioenschappen in deze tak van sport in het Spaanse Barcelona.

Speurtocht door de wereld- geschiedenis

Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn. Het wordt niet alleen bewoond door de adel en gegoede burgerij uit die tijd. In de kelders van het kasteel vind je een veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Midfondkampioenen Raymond Koers, Ria Luesink

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 8 juli stond een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges en een midfondvlucht vanaf Laon op het programma.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 8 juli stond voor de leden van P.V. de Koerier weer een mooie vlucht op het programma, die uiteindelijk gewonnen zou worden door A. Kamperman. De duiven moesten komen vanuit het Franse Laon. Door tien liefhebbers werden 101 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 324 kilometer. Het startschot klonk om 9.00 uur en de snelste duif werd al geklokt om 12.43.06 uur. Uitslag: A. Kamperman 1-2-5, Wilma Meijerman 3, H. Niesink 4-6-9, Comb. J.W. Wisselink 7, H. Wassink 8, G. Dijcker 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 8 juli een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges, gemiddelde afstand: 616 kilometer. Het was een pittige vlucht, met een lage snelheid. De 29 duiven van vijf deelnemers werden om 7.00 uur gelost. De snelste duif was die van E. Koers. Uitslag: E. Koers (2/6) 1-5, J. Teunissen (4/8) 2-3-7-8, P. van Londen (1/3) 4, R. Koers (1/9) 6.
Eveneens 8 juli een midfondvlucht vanuit Laon. Van zes deelnemers werden om 9.00 uur 37 duiven gelost. Gemiddelde afstand was 329 kilometer. Snelste duif was van Raymond Koers. Uitslag: R. Koers (4/10) 1-2-5-7, G. Duitshof (1/6) 3, J. Teunissen (3/9) 4-6-10, E. Koers (2/5) 8-9.
Deze vlucht was de laatste vlucht voor het Midfond Duif Kampioenschap. De beste duif op deze discipline is de 15-1451503, een duivin genaamd 'Wardje' van Raymond Koers. Kampioen on- en aangewezen: Raymond Koers, vanuit de Velswijk.

PV Vorden
De fondvlucht stond in Bourges 620 kilometer. Winnaar H. B. M. Hoksbergen 1-3-5-6-7-9, T. J. Berentsen 2-8-10, P. Hendriks 4. De midfondvlucht kwam vanuit Laon Frankrijk, 325 kilometer. Winnares Ria Luesink 1-3-9-17, P. Hendriks 2-6-13, H. B. M. Hoksbergen 4, Marc Tiemessen 5-7-8-20, D. J. Gotink 10-19, R. de Beus 11, Ashley Eykelkamp 12-15-16, Comb J. Meijer en zoon 14, H. J. Stokkink 18. Ria Luesink is ook midfondkampioen.

'Kijk naar wie ik was'

REGIO - De boodschap op het dementiesymposium van 21 juni in Lievelde was helder: blijf goed kijken naar mensen met dementie, wie zij waren en wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Op het symposium werd uitgelegd hoe de hersenen van iemand met dementie worden aangetast. Dat heeft grote gevolgen voor de manier waarop iemand reageert en verandert als mens. Op het toneel werd zichtbaar gemaakt hoe een echtpaar daar in het dagelijks leven mee worstelt.

Een andere boodschap was: praat over de ziekte, met de mensen met dementie die zich onzeker en eenzaam kunnen gaan voelen. En overleg samen als naasten en als hulpverleners. Want juist samen kan men zorgen delen, en beter tot oplossingen komen om het leven van mensen met dementie te verlichten.

Nieuwe gids Graafschapspad

BORCULO - Wandelaars die nog geen plannen voor de zomer hebben, opgelet. Op maandag 10 juli is de nieuwe gids van het Graafschapspad verschenen. Dit is een 124 kilometer lange rondwandeling in de Achterhoek. Dit Streekpad is volledig herzien en op vele punten verbeterd. Nieuw is dat de route door de historische stad Borculo loopt. En dankzij het project 'Ruimte voor de Rivier' wandelt men tussen Brummen en Zutphen vanaf nu over een fraaie oude dijk.

"Deze oude dijk geeft een prachtig zicht op de natte weilanden, druk bevolkt met eenden, ganzen en ooievaars", aldus padcoördinator Erik Kool, die samen met zijn team vrijwilligers een flinke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de gids. "Het Graafschapspad is hierdoor nog mooier geworden!" Vanaf Hanzestad Zutphen wandelt men langs rivier De Berkel door Lochem en Borculo. Via Ruurlo en Doetinchem vervolgen de wandelaars de route naar het pittoreske centrum van nog een Hanzestad, Doesburg. Het laatste stuk langs de IJssel, met het nieuwe traject over de oude dijk, is volop genieten van weidse vergezichten.

Flinke dosis natuur en cultuur
Wandelen door de Graafschap is een voetreis door de geschiedenis. De route toont het feodaal verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten, van havezaten tot landgoederen en van stadswallen tot de watermolens van Borculo. Bijzonder is ook dat de wandelaar het kleinste stadje van Nederland passeert: Bronkhorst, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Kortom, het Graafschapspad zorgt voor een flinke dosis natuur en cultuur. En steeds wijst de bekende geel-rode markering de weg.

De gids van het Graafschapspad is verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet en in de (reis)boekhandel. De route is tot stand gekomen dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet.

Bezoek deze zomer het Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Vrijdagavond 14 juli vanaf 20.00 uur is in het Achterhoeks Planetarium een publieksavond voor individuele bezoekers.

Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof een 'stukje hemel op aarde': vier ingenieuze planetaria. Heel bijzonder is de ruimtereis die gemaakt kan worden in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl u er in zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Op de website staan alle bezoekdagen van deze zomer. Aanmelden is écht verplicht wegens beperkte ruimte.

Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

Traditie en educatie tijdens oogstdag

BEKVELD - Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt organiseert zondag 30 juli van 10.00 tot 18.00 uur een traditionele oogstdag met verschillende gewassen. Deze dag zullen de aardappelen geoogst worden zoals dat ongeveer vijftig jaar geleden ook gebeurde. Het bijna uitgestorven gewas rogge zal op vijf verschillende manieren van het land worden gehaald en daarna traditioneel worden verwerkt.

Traditioneel houdt ook in dat volgens Achterhoeks gebruik de noeste arbeiders op authentiek manier worden voorzien van een natje en een droogje. Het geheel wordt omlijst door demonstraties van onder andere oldtimer trekkers, oude landbouwwerktuigen, dorsen met vlegels, zaad malen met molen, honing maken, land omploegen en nog veel meer. Verder wordt het gras op veel manieren verwerkt tot hooi: zowel met de hand als met machines.

Van grond tot mond
Op educatief gebied is er een item 'van Grond tot Mond' waarin een vijftal productielijnen worden neergezet. Hierin is te zien welke stappen er nodig zijn om van een grondstof, bijvoorbeeld aardappel, naar een consumptie product, zoals patat te komen. Voor de inwendige mens zijn er meerderen terrassen zowel binnen als buiten waar men kan drinken en eten onder het genot van muzikale klanken van onder andere de jachthoornblazers uit Hummelo/Toldijk.

Zonnebloemendoolhof
Natuurlijk is er ook voor de kinderen genoeg gelegenheid om te spelen in de ruime speelweide, die los staat van het oogsten en goed overzichtelijk is. Tevens is er een zonnebloemendoolhof aangelegd op het terrein van Feltsigt waarin naar hartenlust rond gedoold kan worden. Zijn de kinderen even moe dan kan er een lekker ijsje, patat of drinken worden genuttigd.

Al met al een dagje uit voor het hele gezin inclusief opa en oma. Bij slecht weer zal deze dag verzet worden naar zondag 6 augustus. Entree bedraagt 2 euro per kind en 4 euro voor volwassenen, het parkeren is gratis.

Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt, Bekveldseweg 5 te Bekveld. Meer informatie staat op de site, Twitter en Facebook.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06-13743169.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 23 JULI .10-17 u. Grasveld Naast T "Olde Ras. De Drempter Dijk. Info Kr.huur 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl

Bouwcursus midwinterhoorn D'Olde Roop Zelhem Aanvang september Info en opgeven. 06 10843518

Zomersale bij Wereldwinkel Ruurlo. Van 18 t/m 29 juli. Alle sieraden 30% korting.Leuke koopjes met somswel 50% korting.Kom langs: Dorpsstraat 72 Ruurlo,

Blauwe- rode- zwarte- en kruisbessen, kersen, frambozen, aardbeien. Peppelman, Twenteroute 5, Heelweg. tel: 0315-241616 / 06-25306595.

te koop. Een mooie 4 persoons tunneltent. In prima conditie. t.e.a.b. telf.nr. 0314-6220258

Kramen huren? Zomer- Hobby- & Rommelmarkt, 29 & 30 juli Camping Het Zwarte Schaar. info@zwarteschaar.nl of 0313-473128.

Te Koop: Kleine en Grote Balen Tarwestro zo van het land en kleine balen hooi zo uit de wei. Voor bestellen even bellen 06- 51946908. J. Gosselink Toldijk

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

te huur Zelhem bedrijfsruimten bel 0651788958