Contact Bronckhorst Noord

18 oktober 2016

Contact Bronckhorst Noord 18 oktober 2016


Nieuwe locatie voor Nacht van de Nacht

V.l.n.r.: Carmen Rondeel, Anton Peters en Willem Regtop (organisatie Nacht van de Nacht), Nancy Weevers en Bernadet te Velthuis (Achterhoek Nieuws b.v.), Harry Jansen (Stichting Muziekkoepel Vorden) en Gerhard Weevers (directeur Achterhoek Nieuws). Foto: Irene Weevers

Mag het licht uit?

Vorden - Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober vindt dit jaar plaats bij de Muziekkoepel, deze locatie is mogelijk gemaakt dankzij sponsoring van Achterhoek Nieuws b.v. De Nacht van de Nacht is een avond op een prachtige locatie met sfeervolle ambiance en vol met activiteiten voor jong en oud. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Er wordt gestart met een voorleesverhaal vervolgd door een spannende tocht door het bos met lampionnen. Willem Regtop van Natuurmonumenten vertelt over dieren in de duisternis. Er kunnen heerlijke broodjes gebakken worden boven het vuur onder begeleiding van zang en gitaarmuziek en de sterrenwacht vertelt over de sterrenhemel. Voor alle kinderen is er gratis drinken en wat lekkers. De lampionnen zijn te koop bij de Bruna en op het terrein van de Muziekkoepel op 29 oktober.

Werkzaamheden spoor Zutphen-Winterswijk

Vorden - Van zaterdag 15 oktober tot en met maandag 24 oktober 5.00 uur vernieuwt Prorail op verschillende locaties tussen Zutphen en Winterswijk het spoor, vernieuwen zij overwegen en werken zij aan de spoorbermen. Aan het traject Vorden-Winterswijk wordt gewerkt tussen maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober. Zo is de spoorwegovergang aan de Ruurloseweg vanuit en naar Vorden, ter hoogte van het industrieterrein het Werkveld, maandagmiddag 17 oktober al gesloten geweest van 12.00 tot 15.00 uur. Ook op dinsdag 18 oktober zal deze overgang gedurende twee uur gesloten zijn, en wel tussen 18.00 en 20.00 uur. Meer hierover op pagina 3

Vordenaren in gesprek over mogelijke Dorpsraad Vorden

Vorden - Naar aanleiding van een oproep van Riske Legtenberg vorige week op de Facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...' is er een werkgroep opgestart die gaat nadenken over de mogelijke oprichting van een Dorpsraad in Vorden.

In de oproep die begint met "Vordenaren, waarom hebben wij geen dorpsraad?", geeft Legtenberg aan zich hier wel voor in te willen zetten. Barbara Jansen, Ingrid Keizer, Harry Jansen en Kitty van der Linden gaven gehoor aan de oproep en willen samen met Legtenberg in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.


Presentatiegids v.v. Vorden

Na de wedstrijd van Vorden 1 afgelopen zondag werd in de kantine het eerste exemplaar van de presentatiegids van het seizoen 2016-2017 uitgereikt. Uit handen van voorzitter Marc van der Linden ontving vrijwilliger Johan Bolink het eerste exemplaar.

B 7

Graafschaprijders blij met groot aantal vrijwilligers en leden

Jong en oud helpen mee om de enduro mogelijk te maken. Foto: PR

53e Oost-Gelderland-rit V.A.M.C. 'De Graafschap- rijders'

VORDEN - Dit jaar zal er voor de 53e keer gestreden worden om de punten voor het Open Nederlands Kampioenschap (O.N.K.) enduro op zaterdag 22 oktober. De Vordense motorclub zal vanaf donderdag de route gaan uitzetten in het buitengebied rondom Vorden. Deze enduro vindt plaats een week voorafgaand aan het Europees kampioenschap (E.K) dat gereden zal worden in Harfsen. De organiserende vereniging is blij met het groot aantal leden en vrijwilligers dat mee helpt met het opbouwen en afbreken van een van de mooiste enduro's van het jaar.

De V.A.M.C. is verheugd dat vele leden meedoen aan deze competitie. Zo komen er veel rijders uit de gemeente Bronckhorst in actie tijdens deze wedstrijd. Daarnaast doen er ook veel leden mee van buiten de gemeente Bronckhorst die wel lid zijn van de club uit Vorden.

Mark Wassink is een van de kanshebbers voor de overwinning. Foto: Henk Teerink

In bijna alle klassen is er wel een clublid te vinden die kan strijden om een podiumplaats. In de klasse E2 zijn de leden Robin Nijkamp, Ismo ten Velde en Hans Vogels zelfs goede kandidaten voor de overwinning. Wesley Pittens is de grootste kanshebber voor de overwinning in deze categorie. Nina Klink is de enige dame en komt uit voor het WPM KTM Motors team. Zij kan een behoorlijk stukje sturen en rijden en laat menig man ver achter zich. In de E3 zullen de thuisrijders Mark Wassink en Bas Klein-Haneveld er alles aan doen om Lucas Dolfing te verslaan. Wassink pakte twee weken geleden de overwinning in Havelte en Klein Haneveld die net hersteld was van een langdurige blessure werd keurig derde.

De clubrijders Peter Lenselink, Alex v.d. Broek en Peter Bergsma gaan voor niets minder dan de winst in de klasse EV40. De uit Hengelo Gld. afkomstige Jan Willem Arendsen die zowel in Enter als in Havelte de wedstrijd winnend afsloot krijgt concurrentie van Bram Bulten uit Vorden. Bram rijdt voor het eerst mee in het O.N.K. Hij reed het afgelopen jaar in verschillende jeugdenduro's mee. In de klasse N2 rijden vele lokale helden mee zoals Rick Timmers, Sjoerd Eskes, Wouter Dijkman, Wesley Aalderink et cetera.

Tot op dit moment hebben ze nog geen podiumplaats behaald maar dat zou in Vorden zo maar eens anders kunnen lopen. Het zijn stuk voor stuk snelle jongens en wie weet zit er een verrassing in voor een van hen. In de N3 rijdt Bart Oosting voor mee in het klassement. Momenteel staat hij derde in het kampioenschap en hij zal er alles aan doen om dit te behouden. Verdere lokale deelnemers zijn Tom Berends en Mark Wichink-Kruit. De uit Lochem afkomstige Michel Reins staat aan de leiding in de NV40 klasse.

Al met al veel rijders die uitkomen voor de V.A.M.C. 'De Graafschaprijders'. De club is er trots op dat ze in de breedte en in de top goed meedraaien met hun rijdende leden. Verder hoopt men op enige internationale deelname mede omdat de week erop in Harfsen het E.K. enduro gereden zal worden. Als vanouds liet voorzitter Johannes van Kempen weten bijzonder blij te zijn met de medewerking van de grondeigenaren, gemeente, provincie, waterschap en niet te vergeten E.H.B.O. Vorden, vrijwilligers en sponsoren. Zonder hen is het niet mogelijk om een dergelijk evenement te organiseren waarvoor dank namens de V.A.M.C.

Marieke ten Have wint vierde prijs Gouden Gard

Deel van de etalage. Foto: PR

Vorden - Vorige week dinsdag 11 oktober deed Marieke ten Have mee aan de Gouden Gard, dé jaarlijkse vakwedstrijd voor jonge patisserietalenten. Zij behaalde met haar etalage met het thema 'Jamaica' de vierde plaats. Ook mocht zij de speciale prijs 'excellent talent' in ontvangst nemen, omdat haar bonbons als lekkerste van de gehele wedstrijd werden beoordeeld. En gelet op alleen de eetbare onderdelen, behaalde ze een tweede plek. Marieke:"Ik ben heel erg blij en tevreden met het resultaat". Voor de wedstrijd worden op de wedstrijdlocatie in zes uur tijd de volgende onderdelen gemaakt: een showstuk (bestaande uit eetbare onderdelen), twee identieke desserttaarten, drie soorten friandises, twee soorten bonbons en drie soorten mens en/of dierfiguren van marsepein.

Geen treinverkeer tussen Vorden en Winterswijk Vervolg van voorpagina

Vorden - Vanwege de werkzaamheden aan de spoorwegen zal van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Vorden en Winterswijk. Arriva zet tijdens de werkzaamheden bussen in op het traject.

Afgelopen weekend 15 en 16 oktober en ook het komend weekend, zaterdag 22 en zondag 23 oktober, heeft ProRail werkzaamheden gepland op het gehele traject tussen Zutphen en Winterswijk.

Spoorstaven, bielzen en ballast

Gedurende deze tijd zal ProRail maar liefst tien kilometer spoor vernieuwen, evenals diverse overwegen. Zo worden onder andere nieuwe spoorstaven en belast aangebracht en worden de oude dwarsliggers (bielzen) vervangen door nieuwe betonnen versies.

Ten behoeve van de bewoners aan De Leuke in Vorden is een noodweg van rijplaten aangelegd.

Vervangend vervoer
De weekenden worden tussen Zutphen en Winterswijk bussen van Arriva ingezet, deze zullen voor het station klaarstaan. Ook tussen 17 t/m 21 oktober, op het traject Vorden-Winterswijk, worden bussen ingezet. Als reiziger adviseert men wel rekening te houden met zo'n 15 tot 45 minuten extra reistijd.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de website van ProRail en informatie over dienstregeling en vervangend vervoer kan men de website van Arriva raadplegen.

'Vedan met Verhalen' levert 'völle plezaer' op

Hendrik en Marianne Weenink presenteren dialectbundel ‘Vedan met Verhalen’. Foto: PR

BARCHEM - "Wie hopt dat de leu völle wille hebt met dit beuksken." Met deze woorden besluiten Hendrik en Marianne Weenink het voorwoord van het dialectboek 'Vedan met Verhalen', een dialectboek met korte verhalen die het echtpaar verzameld heeft, gedichten en nog meer. Korte kenmerkende humoristische alledaagse verhalen die door Hendrik en Marianne Weenink in de afgelopen jaren in het Achterhookse dialect werden opgetekend en nu gedeeltelijk gebundeld zijn. Belevenissen uit het verleden maar ook nadrukkelijk uit het heden zoals 'Onze kleinkinder'. Sommigen ook met een boodschap zoals 'De Tied'.

Hendrik Weenink (77), een onvervalste boerenjongen uit Geesteren en Marianne Weenink (62), een stadse 'deerne' uit Amsterdam van hoge komaf: 'zeuven hoge achter'! Het tweetal trof elkaar ooit tijdens een gezamenlijke wintersportvakantie in Oostenrijk. Na haar huwelijk kwam Marianne naar de Achterhoek toe, en daar wil ze niet meer weg. Naast haar werk in de verpleging volgde ze een opleiding voor koordirigent in Hengelo. Ze werkt momenteel nog als parttime Transferverpleegkundige in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem. Ze speelt piano en dirigeert koren.

Hendrik Weenink werkte vele jaren als vertegenwoordiger van koffie-, thee- en tabaksartikelen voor de Weduwe van Nelle. Na zijn VUT werd hij 'rondleider' bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo. Via dit werk bij de Lebbenbrugge ontstond het programma 'Ach Lieve Tijd', een programma dat afgewisseld wordt door verhalen, gedichten, spreekwoorden en muziek. Hiermee 'toert' Hendrik langs diverse verenigingen en groepen in Gelderland en Overijssel. Hendrik schrijft regelmatig dialectverhalen voor onder meer het kwartaalblad De Moespot van de regionale dialectverenigingen, de Borklose Maote van de Historische Vereniging Borculo en in nog meer regionale bladen. Het duo verzorgde zes jaar lang de Staringavonden in de kapel van het kasteel de Wildenborch te Vorden. "En vanuit al die activiteiten is het boek 'Vedan met Verhalen' ontstaan", zo doen Hendrik en Marianne uit de doeken. Marianne schreef het Lebbenbrugge lied dat overigens niet in het boek is opgenomen. Haar bijdrage bestaat grotendeels uit gedichten en het verhaal ''t Harte op de tonge' dat ze ooit naar De Libelle opstuurde en een Gouden Speld voor ontving.

Medewerking
Aan het boek hebben meegewerkt Linda Majoor uit Lochem en Gerrit Hazewinkel uit Eibergen die voor de tekeningen zorgden, Henk Braakhekke uit Barchem voor de foto op de voorkant van het boekje 'Gezicht op Geestern' de geboorteboerderij van Hendrik en Joop Hekkelman uit Gorssel voor de correctie in het dialect.


h.weenink.1@kpnmail.nl

Toeristisch Platform DHK biedt verrassend programma

Bezoek aan Kasteel Keppel. Foto: Stichting Achterhoek Toerisme

HUMMELO - Op woensdag 12 oktober vond de Relatiedag Toerisme en Recreatie Bronkhorst plaats. Deze relatiedag voor de recreatieve en toeristische sector in Bronckhorst wordt jaarlijks georganiseerd door één van de vijf toeristische platforms van de gemeente in samenwerking met Heleen Faber (regiocoördinator Bronckhorst vanuit Achterhoek Toerisme).

Dit jaar was het Toeristisch Platform Drempt-Hummelo-Keppel aan zet. Voorzitter Henny Dokter heette de maar liefst 95 aanwezigen welkom bij de Gouden Karper in Hummelo, waarna Heleen Faber de activiteiten van 2016-2017 presenteerde. Gastspreker Ton Vermeulen (NRIT Media) nam het publiek vervolgens mee in de trends en ontwikkelingen in de wereld van toerisme en recreatie.

Het tweede deel van het programma vond plaats in Laag-Keppel waar men in groepen de bezienswaardigheden van het stadje leerde kennen, waaronder twee galerieën, de molens en het kasteel. Henny: "Veel ondernemers gaven aan regelmatig door het stadje gereden te hebben, maar de locaties zelf nog nooit bezocht te hebben. Ze waren dan ook verrast over het aanbod.

Daar is het op zo'n dag precies om te doen. Nu kunnen de ondernemers vanuit hun eigen ervaring hun gasten beter voorlichten over wat er te doen is in hun eigen gemeente. Ook waren de ondernemers erg positief over de voorgenomen plannen om de het Toeristisch Overstappunt (TOP) Laag-Keppel te gaan voorzien van de nodige kwaliteiten."

Relatiedag Toerisme en Recreatie Bronckhorst

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel bij FF naar Steef in Hummelo. Heleen: "Ik denk dat we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde middag met een hoge opkomst, waarin we ondernemers hopelijk geïnspireerd hebben en elkaar en elkaars omgeving beter hebben leren kennen. Volgend jaar is de beurt aan het Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen."

Amber Wesselink Leeskampioen Het Hoge

Vier finalisten van de voorleeswedstrijd tijdens de kinderboekenweek. Foto: PR

VORDEN - Voor altijd jong, dat was dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. Opa's en oma's kwamen op school om over hun jeugd te vertellen. Er werd een opa- en omaquiz gehouden en de kinderen hebben stambomen en opa- en omaboeken gemaakt. De kinderen mochten als opa of oma verkleed op school komen met een zelfgemaakte leesbril op. Ook werden er door de kinderen filmpjes gemaakt hoe hun leven eruit zal zien als 100-jarige. En natuurlijk werd er veel gelezen en voorgelezen.

Kinderboekenweek stond ook in het teken van Leeskampioen worden. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 konden zich hier voor opgeven. Uiteindelijk werden er vier winnaars uitgekozen. Deze finalisten, Amber Hulleman, Amber Wesselink, Maud Menkveld en Sofie Legtenberg mochten in de finale nog een keer het gekozen stukje voorlezen aan alle leerlingen van groep 3 en 4. Tijdens deze finale waren juryleden aanwezig, die uiteindelijk een voorleeskampioen hebben uitgekozen. De hele school zat in de hal te wachten om te horen wie de winnaar was van de voorleeswedstrijd 2016. Alle vier finalisten waren toppers, maar de oorkonde ging dit jaar naar Amber Wesselink uit groep 8. Na de bekendmaking heeft zij haar verhaal aan de hele school voorgelezen. Daarna voerde groep 5 een leuk toneelstuk op over de school van vroeger.

Presentatiegids overhandigd aan Johan Bolink

Marc van der Linden overhandigt de presentatiegids aan Johan Bolink. Foto: PR

Vorden - Direct na de wedstrijd van Vorden 1 werd in de kantine van v.v. Vorden het eerste exemplaar van de presentatiegids van het seizoen 2016-2017 uitgereikt. Nadat de sponsorcommissie, Dinant Hendriksen, de redactie en fotograaf Johan Bolink de laatste 2 maanden flink in de weer zijn geweest, is afgelopen weekend de gids uit gekomen. In deze presentatiegids staan alle 33 teams met een teamfoto en spelersnamen vermeld en wordt o.a. vrijwilliger van het jaar Peter Gombert uitvoerig geïnterviewd. Nadat hij in een inleidend verhaal de betrokken mensen allemaal had bedankt, werd uit handen van voorzitter Marc van der Linden het eerste exemplaar uitgereikt aan vrijwilliger Johan Bolink. Deze week wordt de gids bij alle leden en vrijwilligers thuisbezorgd.

Vorden 1 wint met 3-2 van OBW
Vorden 1 heeft afgelopen zondag een nuttige overwinning behaald, want door met 3-2 te winnen van OBW heeft de ploeg van trainer Michel Feukking zich stevig genesteld in het linker rijtje en tevens na 7 wedstrijden al een goed gat geslagen tot de onderste vier ploegen.

Direct na het fluitsignaal liet Vorden zien dat het deze middag graag de punten in Vorden wilde houden. Met aanvallend voetbal gecombineerd met flinke energie en een gezond portie opportunisme werd OBW direct tegen de muur gedrukt en vielen er in de eerste 10 minuten al enkele mogelijkheden te noteren. In de 15e minuut resulteerde dit in de op dat moment verdiende 1-0 voorpsrong toen Ate Barendsen een lastige hoge bal, tussen drie verdedigers in, prachtig controleerde en daarna met binnenkant voet in het hoekje plaatste. Terwijl iedereen verwachte dat het 1e elftal door zou gaan met hetzelfde spel en voor de rust nog graag de 2e treffer wilde maken, kreeg echter OBW steeds meer de overhand. Het was dit keer niet eens zo zeer het euvel van het 1e elftal dat nog wel eens optreed als er een voorsprong is genomen en dat er dan gekozen wordt om achteruit te gaan spelen, maar dit keer was het vooral onzorgvuldig en slordig spel van vorden-zijde. Het spel stroopte en de combinaties worden niet meer zorgvuldig en OBW kon zodoende steeds meer het spel naar zich toe trekken. Twee keer sneden de blauw-witten uit Zevenaar door de verdediging van Vorden maar in beide keren was het doelman Robin Verstege die in een 1:1 duel als winnaar naar voren kwam. Toch moest ook hij in de 44e minuut zich gewonnen geven met een kopbal uit een cornerbal vanaf 2 meter. Toch lukte het Vorden alsnog om met een voorsprong de kleedkamer op te zoeken, want uit een inworp van Stefan Eggink viel de bal pardoes voor de voeten van Mike van Lingen en zijn 'voorzet' werd door Frank Hiddink net genoeg getoucheerd.

Na de rust leek het zeer voorspoedig te gaan voor Vorden want in de 65e minuut lukte het Stefan Eggink om een voorzet van Koen Oosterhuis net genoeg met het hoofd van richting te veranderen en zijn inzet zorgde dus voor de ruime 3-1 voorsprong. Toch werden het nog zeer spannende 20 minuten, want in de 70e minuut kreeg Sam Abbink zijn tweede gele kaart en kwam het 1e elftal met 10 man te staan. OBW probeerde met de numerieke meerderheid in het veld de aansluitingstreffer te forceren en ging met veel risico naar voren spelen. In de tegenaanvallen had Vorden erg vaak de kans om via Koen Oosterhuis, Ate Barendsen en Frank Hiddink er gevaarlijk uit te komen, maar zorgvuldig spel, te lang acties doorvoeren en verkeerde keuzes tussen 'diep en breed' zorgde ervoor dat OBW in de wedstrijd bleef. Toen in de 80e minuut het zelfs 3-2 werd braken er nog 10 hele zenuwachtige minuten aan, maar ondanks het inbrengen van de 2.09 lange keeper als extra spits, vocht Vorden voor iedere meter, bleef het de duels winnen en stond het achterin niet meer toe dat er nog doelkansen te noteren waren.

Vorden 1 behaalde zodoende alweer haar derde overwinning na 7 wedstrijden en samen met de drie gelijke spelen heeft het nu 12 punten en staat het op een gedeelde vijfde plaats in de 2e klasse I. Komende zondag speelt het 1e uit in Enschede tegen de Tubanters voor de 2e ronde van de KNVB-beker Oost en zondag 30 oktober wordt er uit gespeeld tegen SC Rheden voor de competitie.

Ratti Dames 1 houdt de 3 punten in huis

Kranenburg - Op dinsdagavond 11 oktober mochten de dames van Ratti aantreden tegen de dames van Ruurlo. De grasmat lag er mooi bij en daar maakten de dames van Ratti dan ook goed gebruik van.

In de 4e minuut viel dan ook het eerste doelpunt. Els Berenpas rondde de bal fraai af na mooi samenspel van het team. Ratti bleef aanvallend voetbal spelen en creëerde de meeste kansen. In de 16e minuut was het dan ook weer raak. Kim Heuvelink werd onderuit gehaald in de 16, het publiek vroeg al om een penalty, maar hier maakte Els goed gebruik van. Ze ging er met de bal van door en kon zo de 2-0 binnenschieten. Ratti wist dat er meer te halen viel deze wedstrijd en dat resulteerde vlak voor rust in de 3-0. Kim Heuvelink draaide met een mooie actie weg bij de tegenstander en schoot de bal beheerst in de lange hoek.

Tijdens de thee werd nogmaals de tactiek besproken en het verhaal was duidelijk: zorgen dat de 3 punten binnen blijven, rust behouden en scoren. Hier luisterden de dames goed naar en kort na rust was het wederom Els die nu voor de 4-0 tekende. Ratti bleef mooi samenspelen en bleef kansen creëren. Na een mooi een-tweetje tussen Kim en Esther Menkveld wist Esther Kim vrij te spelen voor het goal. Via de binnenkant paal schoot Kim de 5-0 binnen. Ratti bleef vooral op de helft van Ruurlo spelen en Ruurlo kwam er nauwelijks uit door de oplettende verdedigers en alerte keep. Halverwege de tweede helft was daar Suze die met een hard schot een afgeslagen corner tegen de touwen wist te schieten. Ratti bleef druk zetten en bleef de aanval zoeken. Een voorzet van Kim kwam goed aan bij Els, zij bleef rustig en scoorde haar vierde doelpunt van de wedstrijd: 7-0. Petra Wentink liet het hier niet bij zitten en maakte zelf nog de 8-0, ze reageerde alert toen de keeper de bal losliet en wist de bal in het net te werken.

Al met al een mooie wedstrijd met veel doelpunten. Zondag 23oktober spelen de dames van Ratti weer thuis. Deze keer spelen ze voor de beker tegen Erix/KSV Da2.

Filmavond Vorden

Vorden - Deze week, donderdag 20 oktober, is het weer filmavond in Vorden. De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus. Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kosten sparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke film er vertoond gaat worden. Daar vind u ook het complete overzicht voor dit najaar. Kaartjes (5 euro) voor de film zijn verkrijgbaar in bibliotheek Vorden, of op de avond zelf in Het Kulturhus.

Gezelschap met KunstBus Vorden richting Paleis Het Loo

Men begon met een gezellige en smakelijke lunch. Foto: PR

Vorden - Afgelopen dinsdag was het eerste uitje van de KunstBus Vorden. Even na 10.00 uur toerde het gezelschap met de bus richting Paleis Het Loo in Apeldoorn. Hoofddoel was de tentoonstelling Anna Pauwlona, kleurrijke koningin, maar daarbij is tevens een bezoek aan het paleis en de tuinen ook altijd weer een genoegen.

Men begon met een gezellige en smakelijke lunch in het restaurant 'De Garage van Prins Hendrik' bij de stallen. Daarna richting het paleis voor de expositie over het leven van de Russische prinses die door haar huwelijk met Willem II koningin van Holland zou worden. Zij had als goede bruid ook haar uitzet meegebracht die bestond uit meubels, serviezen, vazen, juwelen, gouden theekopjes en zelfs haar eigen pope (Russisch orthodoxe geestelijke) en een complete inrichting van haar privé kapel.

De aanwezigen vergaapten zich aan alle luxe en overdaad die waarschijnlijk voor de kleurrijke vorstin haar heimwee naar Rusland wat verzachtte. De expositie geeft wel een duidelijk beeld van het leven van de vrouw van koning Willem II die zich graag omring zag met luxe maar wel de Nederlandse taal beheerste, zodat ze kon spreken met haar onderdanen en zoals te zien is op de expositie prachtig kon borduren. Hoewel ze maar 9 jaar koningin is geweest, is ze na het overlijden van haar man toch in ons land gebleven en na haar dood bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Gelukkig viel het weer mee en scheen er zelfs op een gegeven moment een oranje zonnetje zodat we nog fijn konden genieten van het park. Al met al kijkt het gezelschap dat meeging met de KunstBus terug op een geslaagde dag.

Column

Johnny

Misschien heeft u het afgelopen weekend naar het WK wielrennen gekeken. Dat kan bewust zijn geweest. Toch kan het ook zo zijn dat u wel naar het WK wielrennen heeft gekeken, maar dat u het niet als zodanig heeft opgemerkt. Het was namelijk nogal een vreemde editie. Het uitreiken van de regenboogtruien vond dit jaar plaats in Qatar, nou niet bepaald het wielerland bij uitstek.

Publiek was er dan ook niet of nauwelijks. Er was vooral veel zand. Er waren de torenhoge gebouwen in de hoofdstad Doha. En er waren witte hekken. In het ideale plaatje zouden er mensen achter die witte hekken hebben gestaan, maar die stonden er niet. In Qatar doen ze aan kamelenraces. Niet aan wielrennen. En de mensen die er wel van gehoord hadden, die hadden ongetwijfeld wel wat beters te doen dan vrijwillig fietsers kijken in een natuurlijke bakoven.

De oliestaat Qatar is steenrijk, maar als het gaat om wielerhelden is het land straatarm. Dan hebben wij het hier een stuk beter. Wij juichen voor een generatie klasbakken met namen als Tom Dumoulin en Niki Terpsta. Uiteraard is er onze Achterhoekse trots Robert Gesink. En zelfs de meest fervente wielerhater heeft ooit wel iets van sympathie gevoeld voor Johnny Hoogerland.

Die laatste is sinds vorige week profwielrenner af. Ik las het ergens onderaan in een nieuwsbericht over de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. Dat is normaal gesproken de laatste wedstrijd van het seizoen, ware het niet dat deze wielerjaargang wat is opgerekt zodat Qatar drie weken extra kreeg om wat af te koelen. Relatief natuurlijk. Want zondag was het er nog altijd bijna 40 graden.
Johnny Hoogerland reed in Putte-Kapellen de laatste wedstrijd uit zijn loopbaan. Daar was ik even stil van. Hij, de wielrenner uit de Zeeuwse mosselhoofdstad Yerseke, is klaar. Een man wiens carrière bestond uit aanvallen, vechten, knokken, stoempen en beuken op de pedalen. Maar wat is het eerste woord dat in uw en mijn hoofd opkomt als we aan Johnny Hoogerland denken? Precies. Prikkeldraad.

Het is de Tour de France van 2011. Johnny is weer eens in de aanval. Een volgauto schept één van zijn medevluchters, de Spanjaard Juan Antonio Flecha. Die neemt Johnny mee in zijn val. De Zeeuw belandt in de afrastering van het naastgelegen weiland. Hij rijdt de etappe uit terwijl het bloed over zijn benen stroomt en neemt met tranen in zijn ogen de bolletjestrui in ontvangst. Johnny H. is vanaf dat moment een held.

In interviews laat Hoogerland later wel eens doorschemeren dat hij er wat moe van wordt, altijd weer dat gedoe over dat prikkeldraad. Voor iemand die jarenlang heeft aangevallen, gevochten, geknokt, gestoempt en gebeukt op de pedalen, is het ongetwijfeld ook lastig te verkroppen dat al die arbeid wordt gereduceerd tot één moment dat in het collectief geheugen blijft hangen.

Eén troost voor Johnny; hij mocht vorige week afzwaaien in het hart van de koers. Zijn afscheid vond plaats in Putte-Kapellen, een Belgisch grensdorpje met zo'n 3.000 inwoners, een paar cafés en een kerk. Kortom, een dorpje dat past bij het pure wielrennen. Waar mensen langs de kant staan die deze sport voelen. En dat is precies het verschil met Qatar. Een wit hek voelt helemaal niets.


Waardering voor vrijwilligers Nierstichting

Sommige collectanten gaan al 10, 20, 30 en zelfs 40 jaar op pad. Foto: PR

Vorden - In de week van 18 t/m 24 september hebben zich weer collectanten vrijwillig ingezet om op stap te gaan voor de Nierstichting. Vorden heeft een totaal bedrag van 3591,48 euro mogen ophalen.

Onder de collectanten zijn zeven personen die al 10, 20, 30 en zelfs 40 jaar op pad gaan; dat is toch geweldig! Dat de Nierstichting dit waardeert, blijkt wel uit het feit, dat deze vrijwilligers een waardering ontvangen middels een bloemetje (gesponsord door bloemisterij Halfman) een speldje en/of een verzilverd collecte busje.

Diegene die al 40 jaar op pad gaat is verrast met een prachtig bronzen beeldje.

Op de foto v.l.n.r.: (staand) mevrouw Althof, mevrouw Pelgrum, Marlies Boerstoel, mevrouw Bargeman, mevrouw Berenpas en (zittend) de heer Berendsen en mevrouw Lenselink. De Nierstichting is nog altijd op zoek naar vrijwilligers, die willen helpen, coördineren of zouden willen lopen. Zij kunnen contact opnemen met Wilma Bijenhof.


0575-551119

In beeld tijdens actiemarkt

Vorden - Naar aanleiding van het 110 jarig bestaan van Marktvereniging Vorden, werd er vrijdag 14 oktober volop getrakteerd. Bezoekers ontvingen koffie/thee en een koek en konden vanaf 08.00 uur kans maken op diverse prijzen, zoals waardebonnen die bij de marktondernemers te besteden zijn, en diverse gevulde boodschappenmanden.

De bekende Vordense persfotograaf, Rob Schmitz, heeft een fotoreportage gemaakt van het 110 jarig bestaan van de Vordense weekmarkt. Deze foto's kunt u zien op zijn website.

Quintus handbalteams alleen op winst

HENGELO – Zaterdag 15 en zondag 16 oktober speelden de teams van Handbalvereniging SV Quintus allemaal een uitwedstrijd. De handbalteams zorgden voor mooie wedstrijden en namen allemaal winstpunten mee naar huis.

Op zaterdag 15 oktober in de vroege ochtenddauw vertrok de D1 van Quintus richting Sportcentrum Triominos Endesprong in Duiven om een pot te spelen tegen Loo D1. Goede dekking en aanval en mooi snel samenspel bracht Quintus al snel op een voorsprong. Loo anticipeerde hierop door de drie opbouwers mandekking te geven, maar na een snel en dynamisch spel werd er afgefloten met een 7-14 overwinning voor Quintus. De Heren 1 moesten in sporthal Elderveld aantreden tegen het Arnhemse AHV Swift 2. Vanaf het begin nam Quintus een voorsprong wat resulteerde in een 9-11 ruststand in het voordeel van Quintus. De Hengelose heren begonnen zeer slecht aan de tweede helft. Al snel namen de Arnhemmers een voorsprong van drie doelpunten. Quintus herpakte zich en vanuit een solide dekking kwam men terug in de wedstrijd. Eindstand 20-22.

De wedstrijd tussen Pacelli E2 en Quintus E1 zondag 16 oktober in het Sourcy Center in Zieuwent begon een beetje tam, iedereen moest even op gang komen. Maar al snel werd er bij Quintus gescoord, er werd goed overgespeeld en de speelsters en spelers zochten elkaar goed op. Ruststand 2-5. Tweede helft eigenlijk hetzelfde, er werd ook steengoed verdedigd en bijna iedereen heeft gescoord! Eindstand 4-11. Quintus heren 3 speelde tegen Blauw Wit uit Ruurlo in Sporthal 't Rikkenhage. Quintus was de hele wedstrijd dominant. Door snelle aanvallen en een goede dekking kwamen ze tot een ruststand van 11-4. De tweede helft konden zij hun spel voortzetten en dat leidde tot een eindstand van 13-22. De wedstrijd Minerva D2 tegen Quintus D2 in Sporthal de Pol in Gaanderen begon traditioneel met een 1-0 achterstand. Het was gelijk fysiek tussen de twee teams. De wedstrijd ging gelijk op, ruststand 4-4. In de tweede helft werd er goed verdedigd. De wedstrijd zou eigenlijk op een gelijkspel eindigen maar Fleur dacht: 'ik gooi nog maar effe op de goal'. De ontlading was groot bij de dames en coach. Eindstand 5-6 voor Quintus. Quintus 2 speelde tegen Udi '96 HS4 in Sporthal Kermisland in Arnhem. De heren van Quintus hadden van begin af aan het betere van het spel, maar wisten slechts een kleine voorsprong op te bouwen. Ruststand 7-11. Na rust kwam Quintus beter in het spel en werd de voorsprong snel verder uitgebouwd. Eindstand 16-30. In Sporthal Lentemorgen in Zevenaar speelde FBC DC1 tegen Quintus DC1, uitslag 5-9.

Programma zaterdag 15 oktober in Sporthal de Kamp:
09:00 uur Quintus E1 - Grol H.V. E1
09:55 uur Quintus D2 - Pacelli D2
10:40 uur Quintus D1 - HV Angeren D2
11:25 uur Quintus DC1 - Pacelli DC1
12:25 uur Quintus HS1 - Duiven HS1
13:35 uur Quintus HS3 - Borhave HS1
14:45 uur Quintus HS2 - AHV Achilles HS4
15:55 uur Quintus HC1 - Olympia HGgl./Stormvogels HC1

Platform Pleeggezinnen: bijeenkomst

ACHTERHOEK - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek (PPA) ontvangt donderdag 27 oktober Ria Korevaar, beleidsadviseur bij het ministerie van VWS, waar pleegzorg onder valt.

Ria Korevaar heeft rechtstreeks contact met staatssecretaris van Rijn en is getriggerd door de contacten die het Platform eerder met het ministerie heeft gehad. Zij wil graag weten hoe het is om pleegouder te zijn, welke mooie ervaringen er opgedaan worden, maar ook de dingen waar pleegouders tegenaan lopen. Het PPA wil pleegouders uitnodigen om mee te praten en hun mening te delen. Daarnaast zal Korevaar ook vertellen over nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de pleegzorg. De info/gespreksavond is van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur in Aalten of Doetinchem. De exacte locatie ontvangt men na opgave via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.

Bijeenkomst Vrouwen van Nu

VORDEN - Op woensdag 19 oktober is weer de maandelijkse bijeenkomst van de Vrouwen van Nu afdeling Vorden. Gast deze avond is Ellen Vegter, zij is interieurstylist en woont in Ansen (Drenthe). Ze geeft woonadviezen op het gebied van accessoires en dergelijke. Een huis laat zien wie iemand is, maar inrichten hiervan kan moeilijk zijn. Benieuwd naar haar tips? De avond begint om kwart voor acht in de Herberg.

Op dinsdag 8 november is de jaarlijkse middagbijeenkomst. De vrouwen krijgen een film te zien over het werk van Stichting Diyo Nepal. Nepal is één van de armste landen van de wereld. Al vele jaren wonen en werken de Vordense Ilse Bennink en haar Nepalese man Shiva op het platteland van Nepal om de bevolking te helpen. Zij worden gesteund door Stichting Diyo Nepal. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. In april 2015 werd het land getroffen door een zeer zware aardbeving. Op dat moment waren Ilse's moeder Wilna Bennink en buurvrouw Gerda Bielderman ook in Nepal en zo doorstonden ze samen deze grote ramp. Gerda Bielderman was in Nepal om de projecten van Stichting Diyo Nepal te filmen. Een week voor de aardbeving waren zij allemaal op het platteland om vrouwenprojecten bij te wonen.

De film die Gerda hierover maakte, laten ze graag zien. In deze film maakt men kennis met de Nepalese cultuur, de werkwijze van Stichting Diyo Nepal en Shiva en Ilse die hun werk met hart en ziel doen. Na de aardbeving, nu de nood nóg hoger is, laten zij het er niet bij zitten. Na de vertoning van de film kunnen de dames even rondsnuffelen bij de tafel met Nepalese spulletjes die voor de stichting verkocht worden. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de projecten van de stichting. De stichting draait helemaal op vrijwilligers en zo blijft er niets aan de strijkstok hangen. De middag begint om 14.00 uur in het Kulturhus.

Wie het leuk lijkt om een keer te komen kijken of Vrouwen van Nu iets voor haar is, is van harte welkom. Meer informatie staat op de website of like Vrouwen van Nu op facebook.

De muzikale ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal is er weer een studiogast uitgenodigd. Ds. C. van Dorp, emeritus predikant uit Zelhem, zal een overdenking houden in de uitzending van maandag 24 oktober. Op maandag 31 oktober zal dhr. Wim Scheerder uit Doetinchem aan het programma meewerken. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via (0314) 622878.

Aftrap jubileumeditie Openluchtspel Baak

Marry Potjes reikt een presentje uit aan jubilaris Gerrit Garritsen. Andere jubilarissen zijn Ben van de Pavert, Joke Schooltink, Truus van de Pavert, Jan Zenhorst, Fons Janssen, Ab Schooltink, Henk Holterman en Dinand Garritsen. Foto: Alice Rouwhorst

BAAK – Het duurt nog ruim een half jaar, maar de voorbereidingen voor het tiende Openluchtspel in Baak in het voorjaar van 2017 zijn al in volle gang. Vele vrijwilligers kwamen afgelopen week bijeen in het Wapen van Baak, waar het gekozen stuk voor de speciale jubileumeditie werd gepresenteerd.

Begin van dit jaar is door het bestuur in samenspraak met de regisseurs gekozen voor het verhaal 'Hasse Simonsdochter' van de Nederlandse schrijfster Thea Beckman. Een verhaal dat uitgegeven is door Lemniscaat in 1983. Het is zodanig bewerkt door de lees- en schrijfgroep dat het past in de omgeving van Baak en bij de sfeer van het openluchtspel. Ze zijn zeer content met het uiteindelijke script en er van overtuigd dat het een spectaculaire tweede lustrumuitvoering wordt.

Met Hasse gaat de toeschouwer terug naar de Middeleeuwen. Hasse komt uit een arm gezin. In plaats van thuis te helpen en de kost te verdienen is ze liever tussen het riet. Vanaf kinds af aan werd Hasse mishandeld omdat ze werd gezien als een wisselkind, een elfenkind. Op een dag wordt ze lastiggevallen door een stel veedrijvers. Ridder Jan van Schaffelaar, die op weg is naar Zutphen, redt haar nogal hardhandig van haar belagers. Hij zorgt voor grote veranderingen in haar leven. Want na een paar spannende dagen trekken Hasse en Jan samen weg. Hun liefde bloeit, maar Jan gaat toch samen met een paar andere huursoldaten weg om te vechten. Hasse blijft alleen achter. Het duurt lang voordat Jan terug is van het front. Hij wordt zelfs dood gewaand. Zowel Jan als Hasse krijgen van diverse kanten te maken met vijanden. Het is de vraag of ze dit allemaal aan kunnen? Het antwoord zit in het spectaculaire slot…

Het lijkt zware kost, maar, zo verzekert Carla Hubers (regisseur) de aanwezige vrijwilligers, het is zoals altijd bij het Baakse openluchtspel, doorspekt met de nodige humor en intriges en is uiteraard in het Achterhoeks. Het stuk wordt door de vrijwilligers goed ontvangen en de fantasie is bij de toekomstige spelers direct geprikkeld. Zij zien scenes al levendig voor zich.

Jubileum
'Hasse' is het tiende openluchtspel dat in Baak wordt opgevoerd. Het eerste stuk 'Onröst in Baok' werd in 1990 opgevoerd. Aanleiding hiervoor was de viering van het 800-jarig bestaan van Baak. Ben van de Pavert kreeg destijds het idee om deze acht eeuwen met een openluchtspel te vieren. Hij wist medebewoners te enthousiasmeren en daarmee was de Stichting Openluchtspel Baak een feit. Het ging niet alleen om een toneelstuk instuderen en opvoeren. Nee, bij een spel in de openlucht spelen naast spelers en figuranten, ook levende have zoals vee en huisdieren een rol. En wordt er gebruikt gemaakt van rijdend materieel, authentiek gereedschap en huishoudelijk gerei.

Het enthousiasme van toen is bij velen nog steeds aanwezig, want Van de Pavert en vele anderen maken na ruim vijfentwintig jaar nog steeds deel uit van de grote groep vrijwilligers die dit grootse evenement om de drie jaar neerzetten. Zij werden deze avond in het zonnetje gezet door de voorzitter Johan van den Berg en kregen een aandenken uitgereikt; een mooie handdoek met daarin het logo van de stichting geborduurd door Borduurhuis Steenderen. Naast de aanwezige jubilarissen (zie foto) zijn ook Gonny Reijmer, Ria Gosselink, Jo Jansen, Frans Kemperman, Jan Hubers en de sponsoren Kermex, familie Kusters en firma Masselink vanaf het eerste uur betrokken bij het Openluchtspel.

De jubileumeditie 'Hasse' van Het Openluchtspel Baak wordt opgevoerd op 26, 27 en 31 mei, 2 en 3 juni 2017. Kaartverkoop start in het vroege voorjaar van 2017.


www.openluchtspelbaak.nl

Nel Nijenhuis door tennisjeugd in het zonnetje gezet

Nel Nijenhuis (r) wordt door de kinderen bedankt voor haar inzet. Foto: PR

Begeleider neemt na 27 jaar afscheid

WICHMOND - Na ruim 27 jaar heeft Nel Nijenhuis onlangs afscheid genomen als tennisbegeleidster van de Socii-jeugd in Wichmond. Ze werd bij die gelegenheid uitgebreid in het zonnetje gezet door zowel het bestuur als de kinderen die zij wekelijks begeleidde.

Jarenlang stond ze elke maandag paraat, samen met Henk Olthof, voor de trainingsavond van de tennisjeugd van Socii. De kinderen hadden voor haar afscheid een mooi herinneringsboek gemaakt, met daarin hun eigen ervaringen. Nel Nijenhuis was erg verguld met het boek en de cadeaus. Ze heeft altijd met veel plezier en inzet de trainingen gegeven, maar vond het na 27 jaar 'mooi geweest'.

De wekelijkse trainingen worden nu behalve door Henk Olthof, gegeven door tennisleraar Maarten Vos en begeleider Hugo Brinkman.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Uitslag donderdag 13 oktober, tweede avond van de tweede ronde competitie 2016/2017, Bridgeclub Bronkhorst. In de A-lijn elf paren, in de B-lijn elf paren, in de C-lijn twaalf paren, daarom een combitafel voor de lijnen A en B.

Uitslag. Lijn A: 1.Inge en Reint Pellenberg 61,98%, 2. Emmy Stegeman en Marijke Hilderink 51,67%, 3. Joke Damveld en Hans Oldhoven 57,92%. Lijn B: 1.Diny Hoftijzer en Agnes Pietersen 61,46%, 2 Herman Stapelbroek en Han van Oosterbos 57,81%, 3. Henny Deunk & Wil Matser 56,67%. Lijn C: 1.Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 67.00%, 2. Els Westerhof en Joop Rutten 61,25%, 3. Arie Gouka en Frieda van der Schot 57,83%.

Op donderdag 20 oktober de derde speelavond van de tweede ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: (06) 25198329.

Bij voldoende opgave start een nieuwe beginnerscursus bridgen en ook weer een cursus voor gevorderden, gegeven door Ruud Bijloo en Marijke Hilderink. Wie wil leren bridgen of meedoen met de cursus gevorderden, kan zich hiervoor alvast opgeven bij Marijke Hilderink, e-mailadres: m.hilderink@kickxl.nl, telefoonnummer (0575) 464170.


Totaal 123 wedstrijden tijdens succesvol DubbelBakker-toernooi

De prijswinnaars van het DubbelBakker-toernooi. Foto: PR

Vorden - Met in totaal 155 spelers die samen 123 wedstrijden hebben gespeeld, kan de DubbelBakker-commissie terug kijken op een succesvol toernooi. Vele toeschouwers vonden hun weg naar het Vordens Tennis Park, zij genoten van de zon, de hapjes en de mooie tennispartijen.

De prijswinnaars
GD5: 1 J. Steenmeijer en W. Hoevers, DD5: 1 E.Otten-Janssen en J.Oude Heuvel-Tiehuis, HD5: 1 H.Lamar en J.P.Sars , 2 A. Molendijk en R.Wiendels, GD6: 1 A.ten Bosch en Ryan Krimp, 2 M.Steenbreker en H.Chevalking. DD6: 1 M.Brandenbarg en P.Brandenbarg, 2 B.Dijkstra-Van den Hof en D.Mullink.

HD6: 1 J.P.Ekhardt en A.Hof, 2 A.van Helden en A.van den Vlekkert, GD7: 1 M.Oplaat en R.Oonk, 2 F.Olthaar en H.Olthaar, DD7: 1 R.Leussink en H.Moezelaar, 2 L.Maatman en G.Stooter, HD7: 1 J.Leegstra en D.Pasman, 2 R.Geerts en S.van Renkum, GD8: 1 S.Carp-Van Dijken en H.Hissink, DD8: 1 H.Bijsterbosch en M.van Binsbergen, HD8: 1 R.Slot en W.Vrielink, 2 J.Golstein en R. Waarbeke.

Nieuwe trainingspakken voor SV Ratti JO9-2G

De trainingspakken zijn aangeboden door sponsor Hartd. Foto: PR

Kranenburg - Onlangs hebben de spelertjes van Ratti JO9-2G (F2) nieuwe trainingspakken in ontvangst genomen. Deze trainingspakken zijn aangeboden door Hartd, specialist is totaaloplossingen voor het realiseren van technische projecten en detachering van technisch personeel. De kleinste Rattianen en leiders Sander Roelvink en Marc Stevens zijn trots op de nieuwe trainingspakken en danken Wouter Gudde van Hartd voor zijn sponsoring. Dat de trainingspakken een goede uitwerking hebben op het team is inmiddels gebleken, want in het nog prille seizoen zijn de eerste punten inmiddels binnengehaald door SV Ratti JO9-2G.

Opa en oma spelletjesmiddag op de Vordering erg gezellig

Vorden - Donderdagmiddag 13 oktober werd de kinderboekenweek op de Vordering afgesloten met Oud Hollandse Spelen en andere spelletjes. De kinderen hadden hun opa's, oma's, of een buurvrouw, oom of tante uitgenodigd en de opkomst was erg hoog. In groepjes ging iedereen in en om de school spelletjes doen. Zo waren er gatenkaas, sjoelen, een spiraal, vier op een rij, eigen gemaakte spelletjes, hinkelen, kegelen en meer. Iedereen straalde en het was een gezellige middag. "Wat mooi om te zien hoe iedereen aan het genieten was en veel lol beleefde zo onderling", aldus directeur Beryl Grob-Schouten. "Zeker voor herhaling vatbaar!"

Ballon van winnares Tess Avink kwam 192 kilometer verderop terecht

Winnares Tess Avink. Foto: PR

Wichmond - Op donderdag 13 oktober zijn bij de feestelijke afsluiting van de kinderboekenweek op De Garve in Wichmond de prijzen voor de ballonnenwedstrijd van het Oranje feest Vierakker-Wichmond uitgereikt.

Ter eren van de kinderspelen van het Oranjefeest worden er traditiegetrouw ballonnen opgelaten. Er stond een westenwind op vrijdag 26 augustus om 14.00 uur, vandaar dat alle prijswinnaars bericht kregen uit Duitsland.

De ballon van nummer drie, Ruben Siemes, kwam tot 153 km ver, de ballon van nummer twee, Marije Rietman, landde op 190 km en die van de winnares Tess Avink kwam zelfs tot 192 km.

Alle drie namen zij als prijs een boekenbon in ontvangst.

Kleurrijke expositie van het Steenders Palet

VORDEN - Vrolijk, expressief en in speelse kleuren toont schildersgroep het Steenders Palet uit Steenderen haar schilderijen, die het afgelopen tijd vervaardigd zijn. De Dorpskerk van Vorden is een vertrouwd podium sinds het afgelopen jaar. Van maandag 17 oktober tot en met zaterdag 22 oktober, is steeds één van de leden: Ali Klompenhouwer, Diny Boogman, Tineke Roorda of Walter Stellaart in de kerk. Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur heten zij belangstellenden van harte welkom.

Hun kleurrijke werk verrast opnieuw door nieuwe technieken en onderwerpen. Ieders stijl heeft zich verder ontwikkeld. Samen schilderen, elkaar feedback geven en plezier hebben in hun schilderkunst, is de drijfveer om te exposeren.

De Dorpskerk biedt een sfeervolle omgeving, waarin hun schilderijen verrassend goed tot hun recht komen: 'Fleurig' heet het nieuwste olieschilderij van Ali Klompenhouwer, naast ander werk vanuit haar grootste inspiratie: bloemen! Opnieuw verrast Diny Boogman met haar prachtige aquarellen en in het bijzonder haar 'Waterlelies' in aquarel.

Terwijl Walter Stellaart zich heeft laten inspireren door velerlei dieren als vogels en paarden, maakt zijn 'Pioenpracht' grote indruk in kleurstelling. Het expressieve werk van Tineke Roorda in vrolijke kleuren. Haar nieuwste schilderij 'Ganzenpas' geeft dit duidelijk weer. Het Steenders Palet in de Dorpskerk Vorden, geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Informatie bij Tineke Roorda, telefoon (0575) 451726.

Schoenendoosactie 2016 gaat van start

Vorden - De Schoenendoosactie in Vorden begint weer op 23 oktober, hiervoor worden de benodigde actiefolders uitgedeeld in de Gereformeerde kerk, Hervormde kerk en de Christus Koning kerk. Ook de scholen in Vorden en Kranenburg doen mee en daar worden deze folders op maandag 24 oktober uitgedeeld.

Het thema van dit jaar is "verzamelen". Er wordt een mooie viering van gemaakt, die gehouden wordt op zondag 6 november met als voorganger Ds. Freek Brandenburg, samen met het schoenendoos kinderkoor onder begeleiding van Piet Piersma. Mirjam Berendsen speelt op het orgel. Het is een Raad van Kerken dienst in samenwerking met alle kerken in Vorden. Deze dienst wordt gehouden in de Dorpskerk en begint om 10.00 uur. Iedereen is welkom. En neem vooral een goed gevulde schoenendoos mee.

Iedereen, jong en oud, kan meedoen; een schoenendoos versieren en deze vullen met verzamelde schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. De dozen gaan naar kinderen die leven in moeilijke omstandigheden: kinderen in weeshuizen, sloppenwijken, vluchtelingenkampen, enzovoorts. Dit jaar gaan de schoenendozen naar Sierra Leone, Togo, Pakistan, Roemenië en als het lukt nog naar vluchtelingen die langere tijd verblijven in opvangkampen in Griekenland.

Speelgoed en kinderkledingbeurs geslaagd

Kranenburg - De speelgoed- en kinderkledingbeurs van basisschool De Kraanvogel en peuterspeelzaal Het Kraankuikentje afgelopen vrijdagavond was weer een succes. Door de inbreng van veel kleding en speelgoed kon een leuke presentatie worden neergezet. Direct om 18.00 uur na het openen van de deuren vulde de gymzaal van basisschool De Kraanvogel zich met belangstellenden.

Er werd goed gekocht. Het geheel werd opgeluisterd met achtergrond muziek verzorgd door ouders van oud-leerlingen van de basisschool. Buiten konden de kinderen een ritje maken op een pony van medeleerlingen. Verder was er gelegenheid haren te laten vlechten of nagels te laten lakken door de oudste basisschoolleerlingen. In de koffiehoek was het gezellig toeven met de gratis geschonken koffie / limonade, cake en chips. De door enkele ouders gebakken lekkernijen werden vlot verkocht.

De overgebleven kleding en het speelgoed is geschonken aan Stichting Gamrupa Europe (www.gamrupa.org). De vrijwilligers van stichting Gamrupa en van de beurs hebben er samen voor gezorgd dat alles vlot en netjes kon worden opgeruimd. De verloting was een groot succes en er konden hele mooie prijzen worden weggegeven. Alle schoolkinderen hadden voor de verkoop een kunstwerkje gemaakt. Deze waren al vlot verkocht.
Het was een zeer geslaagde avond en kan de organisatie heel tevreden terugblikken. De volledige opbrengst van de beurs is bestemd voor de basisschool en de peuterspeelzaal. De commissie bedankt alle aanbieders van speelgoed en kleding en alle vrijwilligers die hebben geholpen van harte.

Druk bezochte clubcross Hamove

Voor een aantal deelnemers was de baan te smal. Foto: Henk Teerink

Mooi parcours uitgezet door vrijwilligers

HENGELO - Op zondag 9 oktober werd door de Hamove de tweede clubcross van het jaar verreden. Op het landgoed van de families Lijftogt en Grotenhuis in Varssel was een mooi parcours uitgezet door de vrijwilligers. De deelname was groot, met name de hobby- en wedstrijdklasse waren zeer goed bezet.

Het was een soort reünie onder de rijders en de meest spannende en mooie verhalen werden verteld. De deelnemers bezorgden het publiek mooie wedstrijden en spannende finales.

Bij de bromfietsklasse werd gestreden om de Slotboom Tweewieler cup. Jaldert Steenblik ging met de grootste beker naar huis door als eerste te finishen. Hugo van Os werd tweede voor Thijs Platerink. In deze klasse werd gereden met brommers en scooters. Jarno Bleekman was de snelste rijder bij de jeugd. JP Extreme Experience teamgenoten Bjorn Berendsen en Luca Notten werden tweede en derde. Luc van Lenning ging als de brandweer en won met grote voorsprong de wedstrijd bij de quads. Marco Jansen en Mark Pelgim beklommen het podium als tweede en derde.

De altijd spectaculaire zijspanklasse werd gewonnen door het duo Sven Wisselink en Dave Robben. Zij werden op de hielen gezeten door Arno Harmsen en Gerwin Wijs. Rien Mombarg en Ruben van Uitert eindigden achter het koppel Harmsen en Wijs als derde. Mombarg en Uitert kregen in de trainingen 'bezoek' van Ruben Slotboom en Hans Grotenhuis. Zij raakten elkaar, maar na wat duw- en trekwerk konden ze hun weg weer vervolgen.

In de hobbyklasse werd er fel gestreden voor de overwinning. Menig rijder in deze klasse ging onderuit waaronder thuisrijder Werner Lijftogt. Lijftogt had remproblemen en moest de motor vlak na de start van een serie onderuit trekken. Gelukkig kon hij de wedstrijd vervolgen, maar was daarna kansloos voor een goede positie.

Winst hobby- klasse voor Nick Brunsveld

De winst in de finale bij de hobbyklasse ging naar Nick Brunsveld. Achter Brunsveld eindigde Victor Rensen en Bart Knol als tweede en derde.

De wedstrijdrijders maakten er een mooie show van en het publiek ging er eens goed voor zitten tijdens de finale. Peter Bergsma lag lange tijd aan de leiding maar maakte een klein foutje en dat werd meteen afgestraft. Jan Willem Arendsen profiteerde daar meteen van en reed daarna vele meters weg bij Bergsma.

Bergsma werd nipt tweede voor de sterk rijdende Thijs Bulten die de laatste trede van het podium mocht beklimmen. Grote pechvogel was Sjoerd Eskes die zich 's morgens bij de training licht blesseerde en verder afzag van de wedstrijden.

Na de wedstrijden bleef het nog lang gezellig. Bestuursleden van de Hamove spraken hun dank uit naar de deelnemers, vrijwilligers, landeigenaren en publiek. Zij hopen dan ook dat er volgend jaar weer een aantal clubwedstrijden georganiseerd zullen worden.

Succesvolle GOW wedstrijd voor RTV Vierakker – Wichmond

Vorden – Maar liefst twee overwinningen wist de RTV Vierakker – Wichmond zaterdag 15 oktober te behalen in de Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen (GOW) wedstrijd die in Vorden in natuurgebied 't Groote Veld plaatsvond. Jan Weevers reed soeverein naar de overwinning bij de Masters 50+ categorie en Rens te Stroet pakte zeer gemakkelijk de overwinning bij de Elite/Beloften. "Zag het er makkelijk uit? Het deed af en toe echt wel een pijn hoor",liet de man uit Keijenborg weten. Te Stroet startte goed. Maar na een paar lussen fietste hij zijn ketting er af. "Het koste wel even wat kracht om terug te komen", aldus Te Stroet. Uiteindelijk wist hij zich naar de kop van de wedstrijd te werken en won met overmacht.

Jan Weevers liet een mooi kunstje zien in het bos in zijn woonplaats Vorden. Hij moest achteraan starten maar wist zich al snel naar voren te werken. Hij haalde de leider van de wedstrijd bij en passeerde hem meteen. Uiteindelijk kwam Weevers over de streep met een magistrale voorsprong. "Het is een mooie overwinning. Ik ben er blij mee." In diezelfde categorie starten ook Erik Bouwmeester uit Vorden en Peter Makkink uit Hengelo. Bouwmeester stond zesde in het klassement, Makkink elfde. Bouwmeester had een goede start, Makkink zijn start mocht wat beter zijn maar hij wist zich snel te herpakken. "Ik zag Peter komen in mijn ooghoek. Hij bleef even achter me hangen maar ik vertelde hem om door te fietsen. Dan zou hij een mooi resultaat boeken", aldus Bouwmeester. Makkink deed wat hem gezegd werd en fietste uiteindelijk naar een vijfde plek toe. Hij was daar erg tevreden mee: "De benen voelden goed. Ik ben echt ontzettend blij met dit resultaat." Bouwmeester eindigde op de achtste plaats. Renze Makkink eindigde op de 21ste plek bij de nieuwelingen categorie.

De renners waren erg content over het rondje rond camping 't Groote Veld in Vorden. 'Draaien en keren in combinatie met tempowerk' was de kern van het rondje dat de organisatie had uitgezet. Een technisch rondje afgewisseld met lange rechte stukken waarop tempo gemaakt kon worden. RTV Vierakker – Wichmond is blij met de reacties die ze gekregen hebben na afloop van de georganiseerde GOW- wedstrijd.

Strijdlustig Dash neemt twee punten mee naar huis tegen koploper

Vorden - Op zaterdag 15 oktober stond de vierde wedstrijd van het seizoen gepland tegen Krekkers dames 1 in Mariaparochie om 17.00u. Dat deze dames kunnen volleyballen zag je terug in de ranglijst. De tot nu toe ongeslagen koploper is afkomstig uit de topdivisie. De dames uit Vorden stonden op plek vijf na drie wedstrijden met 8 punten.

Vanaf de eerste balwisseling was het een gelijk opgaande strijd. Met mooie verdedigende acties aan beide kanten werd het niveau van de wedstrijd direct neergezet. Er werd gevochten voor iedere punt en ondanks de voorsprong voor Dash wist Krekkers de eerste setwinst binnen te slepen met een aantal mooie aanvallende acties (26-24).

Het was na set 1 duidelijk dat er iets te halen viel. Vanaf het begin werd er een voorsprong opgebouwd. Mede dankzij een aantal sterke series in de service van de kant van Vorden kon Krekkers de opbouw niet vinden naar het maken van punten met hun sterke aanvalsters. Dash kon heerlijk blijven variëren en dit resulteerde in de winst van de eerste punt (18-25).

De start van set 3 was iets minder fel dan de voorgaande sets. Bij de stand van 9-6 achter keerde het tij. Je zag het geloof en de wil om hier een mooie prestatie neer te zetten als team weer terug in de ogen van de speelsters van Dash. Krekkers liet dit niet zonder slag of stoot gebeuren. Ze kwamen aan het eind nog dichterbij, maar het gat was al geslagen. De set werd weer vrij gemakkelijk gewonnen met 19-25. In set 4 was het zoeken naar de focus aan de kant van Dash. De meiden van Krekkers maakten hier dankbaar gebruik van en zagen hun kans schoon op de overwinning van deze set. Met een setstand van 25-18 konden beide teams zich klaarmaken voor een mooie vijfde set.

De vijfde set werd een mooie samenvatting van de voorgaande sets. Twee teams die aan elkaar gewaagd zijn en weten hoe je moet vechten voor elkaar. Dash kwam op achterstand met 4-7, waarna de scheidsrechters een dubieuze beslissing maakten in het nadeel van de dames uit Vorden. Na een hevige discussie besloten we de energie die er nog in zat om te zetten naar een paar fenomenale blokkeringen en konden we de passlijn aan de andere kant weer goed onder druk zetten. Dash kwam zelfs als eerst op matchpoint. Toch zag je dat Krekkers net even op de juiste momenten weet te scoren met hun sterke buitenaanval en werd de bonuspunt bijgeschreven bij de thuisploeg (16-14).

Van dit soort wedstrijden wil je er wel 22 spelen in het seizoen, uiteraard liever afsluitend met winst. Dash staat nu na 4 wedstrijden op 10 punten. Dit is een bijzonder mooi resultaat, ook gezien de personele bezetting. Het gevoel van trots overheerst en we kijken uit naar de wedstrijd dat de meiden uit Mariaparochie op bezoek komen in Vorden.

Motorsportspektakel tijdens Battle of the Nations in Assen

Toine Gierkink (12) in duel met Dennis van Melzen. Foto: Henk Teerink

HENGELO/ASSEN - In het weekend van 15 en 16 oktober werd dé seizoenafsluiter van het motorsportseizoen verreden tijdens de Battle of the Nations in Assen op het TT circuit. Danny de Boer veroverde op imposante wijze de titel in de ONK Superbike. ONK Supersport kampioen Lesley ten Tusscher kwam niet verder dan een derde plaats. Sam Lowes en Torleif Hartelman verlieten met een nu score Motegi, waar de Japanse Grand Prix werd verreden. Het evenement de Battle of the Nations is meer dan alleen motorsport. Zo was er volop vertier voor jong en oud in de paddock en was er daarnaast de mogelijkheid voor motorrijders om een aantal ronden over het TT Circuit te rijden. Er werd ook gereden voor de ONK en BeNeCup punten. Lesley ten Tusscher kwam als kampioen in zowel de BeNeCup als ONK Supersport naar Assen. De coureur uitkomend voor de Hamove kon de wedstrijden niet naar zijn hand zetten en kwam als vijfde en derde over de finish. Regionale rijder Toine Gierkink was goed onderweg in de KTM RC 390 Cup waar hij een zevende en zesde plaats wist te scoren. Jarno Onstenk sinds jaar en dag Hamove lid kwam uit in de NK Classics. Onstenk kwam in beide manches als zesde over de eindstreep. In de ONK Superbike ging de winst tweemaal naar Danny de Boer, die daarmee zijn vierde ONK-titel pakte. De Boer zijn seizoen kon al niet meer stuk, nadat hij al eerder kampioen was geworden in de sterk bezette Duitse IDM Superstock 1000 klasse. Naast de Battle of the Nations werd er ook de Grand Prix van Japan verreden en kwam de World Superbike in actie op het circuit van Jerez. Sam Lowes ging helaas onderuit in de Moto2-klasse. Het was de vijfde nulscore voor de Brit in zeven wedstrijden. Thomas Luthi won de wedstrijd en schoof op naar de derde positie in de tussenstand, ten koste van Lowes en zijn begeleider Torleif Hartelman uit Hengelo Gld. In de MotoGP won Marc Marquez en veroverde daarmee al vroegtijdig de wereldtitel, omdat zowel Valentino Rossi als Jorge Lorenzo onderuit gingen. In de World Superbike ging twee keer de winst naar Chaz Davies. Hamove lid Rob Hartog eindigde in de FIM Superstock 1000 klasse net buiten de punten op plaats zeventien. Het was tevens de laatste race van het seizoen voor Hartog.

Zorg- en recreatieboerderij De Bult jubileert

Zorg- en recreatieboerderij De Bult in Toldijk. Foto: PR

TOLDIJK - In september tien jaar geleden startte Harriët de zorgboerderij op boerderij de Bult, die dit jaar honderd jaar bestaat, met een zorggebouw dat vijf jaar geleden in gebruik is genomen en met ouders die daar vijftig jaar wonen.

Het feest voor het tienjarig bestaan wordt volgend voorjaar gevierd met (oud) deelnemers en (oud) medewerkers. Momenteel zijn er drie beroepskrachten, zo'n 25 deelnemers en twintig vrijwilligers, vier stagiaires en elf studenten van de Hogeschool Larenstein Velp die er op de woensdag en donderdag zijn en ingezet worden ten behoeve van de vriendentuinen Achterhoek. Op 3, 7 en 10 september waren er broertjes- en zusjesdagen en op 29 september stond 'werken tussen beleid en praktijk' centraal tijdens een inspiratiemiddag. Veel tijd ging dit jaar zitten in het schrijven van het kwaliteitssysteem met bijbehorende protocollen, bijlagen en actielijst, de vriendentuinen Achterhoek, aanbesteding doen en voldoen aan alle randvoorwaarden. Het jubileum wordt daarom in het voorjaar gehouden. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober zijn tijdens een tweetal open dagen belangstellenden welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Middels een rondleiding over het erf wordt duidelijk gemaakt wat de deelnemers doen. Er is uitleg over de Vriendentuinen Achterhoek, waarbij met veertien zorgboeren groenten, fruit, eieren en aardappels wordt geleverd aan de voedselbank, zodat 1325 mensen wekelijks worden voorzien van gezond eten. Ook kunnen ze vertellen over de samenwerking met de stadskamer en Elver die de groenten verpakt. Via beeld en geluid is aanvullende info te zien en te horen over zorg- en recreatieboerderij de Bult. Er zijn materialen beschikbaar om mee naar huis nemen om nog eens wat na te kunnen lezen.

Bronckhorster Avond voor folkloristische dansgroepen

Leden van de drie folkloristische verenigingen wisselden hun dansen uit. Foto: PR

DREMPT - Sinds het ontstaan van de gemeente Bronckhorst vindt er eens in de twee jaar een zogenaamde 'Bronckhorster Avond' plaats. Op die avond komen de leden van de folkloristische dansgroepen 'de Iesselschotsers' uit Steenderen, 'de Knupduukskes' uit Vorden en 'Wi'j eren 't Olde' uit Velswijk bij elkaar voor een gezellige avond.

Dit jaar vond de 'Bronckhorster Avond' op 8 oktober plaats in het dorpshuis in Drempt. Het programma werd verzorgd door 'de Iesselschotsers'. Na de officiële opening werd een Doedans gehouden. Daarbij werd er door elke groep een dans voorgedaan en uitgelegd aan de andere groepen. De Iesselschotsers presenteerden hun dans 'Donder in 't hooi', 'de Knupduukskes' deelden hun 'Staringwals' en Wi'j eren 't Olde probeerde 'de Klompendans' aan de collega's te leren. Een tweede onderdeel was een quizprogramma. Daarvoor had de organiserende vereniging zo'n dertig poppen aangekleed in klederdrachten. De opdracht was om de herkomstplaats van elke klederdracht er bij te vinden. De rest van de avond kon er naar hartenlust gedanst worden op de muziek van de eigen muzikanten.

Gratis health-checks bij thuiszorgwinkel Vorden

VORDEN - Op vrijdag 21 oktober voert Kruiswerk Achterhoek gratis health-checks (t.w.v. € 19,50) uit voor leden bij de Sensire l Medipoint thuiszorgwinkel in Vorden. Tussen 10:00 en 15:00 uur is iedereen van harte welkom aan de Raadhuisstraat 1 om zijn of haar gezondheid te laten controleren. Aanmelden is niet nodig.

Om gezond te zijn en te blijven is het belangrijk om regelmatig uw gezondheid te testen. De checks van Kruiswerk worden uitgevoerd door erkende beweeg- en gezondheidsexperts. Een check duurt ongeveer een kwartier en bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst beantwoordt u een aantal vragen over uzelf en over uw leefgewoontes. Daarna wordt uw lengte en gewicht gemeten, uw BMI en vetpercentage bepaald en uw bloeddruk en knijpkracht vastgesteld. Op basis van de resultaten ontvangt u een persoonlijk leefstijladvies over voeding en beweging.

Gratis gezondheidscheck
Een gezondheidscheck t.w.v. € 19,50 is gratis voor leden van Kruiswerk Achterhoek, neem hiervoor uw ledenpas mee. Als u geen lid bent van Kruiswerk, maar wel graag een check wilt laten uitvoeren, kunt u deze dag lid worden bij een van de medewerkers. De check is dan alsnog gratis.

Kruiswerk organiseert verschillende gezondheidscheck-dagen door de hele Achterhoek. Kijk voor meer informatie over de checks en het programma op www.kruiswerk.nl/evenementen of bel 0314 357 430.

Rob Golstein pakt de dubbel

Vorden - Op zaterdagmiddag 15 oktober is de vijfde en voor 2016 laatste onderlinge wedstrijd gevist met de vaste stok in de Marshaven te Zutphen. Met 11 vissers aan de waterkant begonnen we deze wedstrijd. Het weer was deze ochtend nog miezerig en regenachtig, maar na de middag begon het op te klaren en was het uiteindelijk prima visweer.

Het zou een zeer spannende wedstrijd worden. Marcel Dekkers en Rob Golstein konden beide nog het kampioenschap opeisen. Rob had de beste papieren in handen, in het tussenklassement stond hij 1 punt voor. Beide heren lieten niets aan het toeval over en hadden samen gebroederlijk op donderdag- en vrijdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd de nodige trainingsuurtjes gemaakt. Tijdens deze trainingsuren bleek al dat de vis goed los was. Er werd in twee vakken gevist.

Uiteindelijk was er weinig verschil in de vangsten tussen vak A en vak B. Rob Golstein deed wat hij doen moest en won vak A, Marcel werd in dit vak tweede en moest in Rob zijn meerdere erkennen. Rob bleef hierdoor Marcel in het totaal klassement slechts 1 punt voor en werd hierdoor Kampioen vaste hengel 2016 van HSV De Snoekbaars. Twee weken geleden wist Rob ook al de vrije hengel competitie te winnen en pakte zo dus de dubbel.

Jan Groot Jebbink had geen zicht meer op het kampioenschap, maar nog wel op de 3e plaats. Deze 3e plek stelde Jan met groot vertoon veilig door maar liefst 6 kilo en 640 gram vis te vangen. In totaal werd er vandaag 26 kilo en 120 gram vis gevangen. Omdat dit tevens de afsluitwedstrijd van 2016 was, werd er bij "De Herberg" door iedereen nog even nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje welke werden aangeboden door de vereniging.

VAK A: 1. Rob Golstein: 3182 gram, 2. Marcel Dekkers: 2360 gram en 3. Wim Bulten: 2120 gram.
VAK B: 1. Jan Groot Jebbink (Vorden): 6640 gram, 2. Nick ten Have: 2360 gram en 3. Freddy Cornelissen: 2200 gram.

Jolian bij Live@Ideaal

Deze week is de band Jolian te gast bij Live@Ideaal. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 19 oktober staat de band 'Jolian' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden geïnterviewd door de presentatoren van het programma. Jolian heeft een zeer gevarieerd repertoire, van rock tot folk en van country tot hier en daar een ballad. Daarnaast speelt de band ook eigen werk. Daarvoor schrijft de zangeres (Jolian) alle teksten compleet met muziek. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org.

Veelzijdig genieten bij Erve Kots

Foto: PR Erve Kots

LIEVELDE - Echt Achterhoeks genieten kan op vele manieren. Erve Kots is trots op zijn restaurants met elk een unieke ambiance, op het historisch museum en het rustieke logement. Er is de laatste jaren veel gebeurd. Het bedrijf beschikt nu over twee nieuwe, authentieke keukens in de Herberg en in het restaurant 'het Hoofdkwartier van de Prins'.

De combinatie van een klassiek restaurant en een steakhouse en biedt zoveel mogelijk ruimte aan unieke streekgerechten. Man kan er eigentijds en toch authentiek à la carte eten. Vanaf oktober staan er allerlei wildspecialiteiten op het menu. Het Hoofdkwartier van de Prins onderscheidt zich door de 'Josper' houtskooloven, een oven waarmee tijdens bereiding het goede van de verschillende vlees- en vissoorten wordt behouden. Erve Kots biedt ook een pannenkoeken- en grillbuffet in de herberg. En over een rustiek logement met eigentijdse kamers en een bruidssuite, elk met uitzicht over de landerijen en het museum. Mensen zijn er ook aan het juiste adres voor bijzondere activiteiten en arrangementen, feesten en buffetten. Op 12 november wordt voor de liefhebber een wildavond georganiseerd. Een proeverij van verschillende wildspecialiteiten, zoals ree, wild zwijn of eendenborst.

Op Erve Kots wordt Frederik Hendrik Pilsner gebrouwen. Dit gebeurt op ambachtelijke wijze waarbij het bier natuurlijk wordt gefilterd zonder toevoeging van smaak- en conserveringsmiddelen. Op 19 november wordt een Brouwersavond georganiseerd. Het seizoensbier van de maand is Stadschschemer, een zwaarder herfstbiertje uit de bokbieromgeving. De naam is ontleend aan Stad Groenlo, de stad waar Frederik Hendrik een stukje strategie neerlegde om de stad in te nemen in 1627.

Column

Geeteling

Van alle vogels die ik in mijn tuin zie of tegenkom op mijn dagelijkse wandelingetjes met de hond, is er één de absolute favoriet. De Turdus merula staat wat mij betreft ver boven die drukdoenerige meesjes, de schreeuwerige spreeuwen of die brutale mussen. Ja, ik weet het wel: de merel kan ook heel druk doen, zeker als-ie tussen het dode blad onder de heg aan het fourageren is. En als er op de zendmast in de tuin van onze achterbuurman eentje aan het zingen is, gaat dat met een dusdanig volume dat ik er niet meer van kan slapen. En tenslotte: of een merel 'vreg' (brutaal) is? In zijn liedje D'n Haof heeft de Limburgse troubadour Gé Reinders het over 'vrekke maerelkaerlkes' (Die sjiete dich veur de peut, aldus Reinders in zijn sappig Limburgs). Dat zegt wel genoeg, ducht mij.

Maar ondanks dat alles…. Van alle alledaagse vogels is mij de merel het liefst. En dan vooral het mannetje. Misschien juist omdat hij – meer nog dan zijn vrouwtje – die slechte (?) eigenschappen allemaal in zich verenigt. De merel is enerzijds de Pietje Bell van de vogelwereld rond mijn huis, anderzijds: in zijn zwarte verenpak toont-ie zich als een dorpsnotabele.
Ik ben met mijn liefde voor merels misschien een beetje erfelijk belast. Mijn vader had ook een duidelijke voorliefde voor deze vogel. Alleen gebruikte hij de Achterhoekse benaming geeteling. Hij sprak nooit over merels. Wel mét de merels, vermoed ik. 'De geeteling was er weer', was zijn verklaring toen mijn moeder eens vroeg waarom hij zo lang in de tuin was geweest. Ik denk dat hij die middag, zittende op die grote veldkei die in onze tuin lag, een lang gesprek met één of meer merels heeft gevoerd….
Mijn vader hield veel van taal en zeker van streektaal. Met muziek had hij minder. Zeker met de muziek van mijn generatie. Ook als er in het Achterhoeks werd gezongen maakte dat niets uit. Normaal, Jovink of Kasbendjen, hij vond het helemaal niks. Maar natuurlijk, er is altijd één uitzondering. In zijn geval was dat Jan Ottink. Die kon hem wel bekoren. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen, dat Pa slechts één liedje kende. Uiteraard: Geeteling!

In de morgen heur ik ow zingen,
De zommer maakt ow bli-j.
Och, was ik ok een geeteling,
Dan waw now samen vri-j.

De afgelopen weken was het stil rond mijn huis. Op de zendmast zat geen merel. En ook op mijn wandelingen zag ik die ' vrekke maerelkaerlkes ' niet meer. Ongetwijfeld het gevolg van de merelziekte, waarover ik in de krant al had gelezen. Het Usutu-virus, dat een paar jaar geleden in Duitsland een slachting onder de merels had veroorzaakt, had nu ons land bereikt, meldde de krant. Inderdaad, vorige week op onze wandelvakantie in het Sauerland zagen we geen enkele merel. Sombere vooruitzichten dus ook voor de Achterhoek?
Nee, gelukkig lijkt het mee te vallen. Afgelopen donderdag spotte ik tijdens het uitlaatrondje al weer vier merels. Eén heel bijzondere zelfs: een bonte. Witte veren tussen de zwarte (in dit geval was het half-om-half) duiden op leucisme. Dat betekent dat de vogel onvoldoende pigment aanmaakt. Een afwijking, maar daar valt mee te leven. En het heeft niets met het Usutu-virus te maken.
Een dag later werd ik helemaal gerustgesteld. Op de zendmast in de tuin achter ons zat weer, als vanouds, een merel. De paal zwiepte heen en weer in de harde wind en het dier had moeite zich zittende te houden. Maar zingen dat-ie deed!……..

Wild eten bij laatste editie Gaon etten 2016

Proef de wijn Goodgoan bij Gaon. Foto: Alice Rouwhorst

ZELHEM - Traditiegetrouw sluit Gaon etten het seizoen af met een speciaal diner rond Wild. Deze laatste editie van Gaon van dit jaar zal ergens in of in de omgeving van Zelhem plaatsvinden. Vanwege het weer worden de tafels binnen gedekt, zodat regen of kou geen roet in het eten kan gooien.

Jurgen Korthout is als chef kok verantwoordelijk voor het drie gangen menu van de avond en de voorbereidingen ervan. Samen met kok René Klein maakt hij er een heerlijke 'Wild' culinaire avond van. Gaon Etten is een leuke, verrassende avond uit. De ingrediënten bestaan uit onbeperkt Achterhoekse wijn en bier, amusement en heerlijk eten van Achterhoekse bodem op een bijzondere plek waar alleen voor deze ene avond een restaurant is. Zoals altijd verdient de keuze voor de locatie een dikke pluim. Het is daar waar het verleden tot leven komt. Omdat er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, is reserveren voor Gaon etten op vrijdag 28 oktober vooraf noodzakelijk. Dit kan via de website.


www.gaon.nl

Event voor startende ondernemers in Groenlo

Antwoord op uw ondernemers- vragen

REGIO - Voor mensen die de stap willen zetten om voor zichzelf te beginnen organiseert de Rabobank een informatieve beurs waarop lokale experts en de Kamer van Koophandel klaar staan om antwoord te geven op ondernemersvragen over onder andere zakelijke rekeningen, verzekeringen, (alternatieve) financieringsvormen, belastingen en rechtsvormen. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 29 oktober tussen 10.00 en 16.00 kunnen vrijblijvend het kantoor van de Rabobank binnenlopen aan de Winterswijkseweg 1.

Workshops en Rabo Pitch & Go
Gedurende de dag worden er daarnaast verschillende workshops georganiseerd.

Informatieve beurs met lokale experts

Deze gaan onder meer over 'het schrijven van een ondernemingsplan', 'het positioneren van je bedrijf' 'en 'het effectief inzetten van social media'. Ook geeft Alex Klein, freelance professor marketing & sales, starterstips en eenvoudige verbeterpunten die direct toegepast kunnen worden. Voor starters die al een concreet bedrijfsplan hebben en op zoek zijn naar kapitaal is er de mogelijkheid om dit plan te presenteren tijdens de Rabo Pitch & Go. Hier krijgen zij tips en aanwijzingen en horen zij direct of ze in aanmerking komen voor een financiering.

Aanmelden
Een volledig overzicht van alle workshops en het programma is te vinden op www.kennisvloer.nl. Hier kunnen bezoekers zich eveneens inschrijven voor de workshops en de Rabo Pitch & Go.

Gezellig griezelen voor alle leeftijden

HENGELO - Familiepretpark de Waarbeek verandert op 29 oktober in een griezelig oord, met weerzinwekkende kledij, demonische spijzen, bloederige brouwsels, een schat aan raadsels, een vleugje zwarte komedie, met verbeeldingskracht, verpozing, bloedstollende en spookachtige elementen. Het park opent haar poorten zowel overdag als tot zeer laat in de avond om Twekky's Halloween te vieren.

Voor de kleinsten
Op zaterdag 29 oktober is het van 11.00 tot 16.00 uur griezelig gezellig in dit familiepretpark. Bloederige brouwsels, spannende etenswaren en een schat aan raadsels. Allemaal afgestemd op kinderen tot en met 12 jaar. Vanaf 17.00 uur wordt het park nóg een stukje enger. Het wordt dan namelijk overgenomen door freaks die je liever niet wilt tegenkomen… Vanwege de spanning wordt het aangeraden om kinderen tot 16 jaar hier niet naartoe te laten gaan. De attracties zijn de hele avond geopend. Voor het evenement Halloween is De Waarbeek een samenwerking aangegaan met een grote groep Twentenaren. Met een hele groep grimeurs, decorbouwers, acteurs en creatieve denkers toveren ze het park in een week tijd om tot een spannend griezelig pretpark waar Twekky de hoofdrol zal spelen. Voor de Halloween evenementen zijn de gewone tickets te koop op de website. Het team van De Waarbeek begroet iedereen graag, al dan niet in een griezelige outfit.

Volop mooie bio-. sier en eetpompoenen. Verkoop ma. t/m zat. 9.00 tot 17.00 u. Pompoenen uithollen als sfeerlicht gehele maand okt. 10.00 - 12.00 u. en 13.30 - 16.00 u. voor alle leeftijden en partijtjes. Aanmelden voor deelname tel.: 0314-324356. www.aaldering-destek.nl Zelhem. Zondag 23 okt extra open.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

FRANSE les voor elk niveau, ook bij u thuis. Neemt u gerust conact op met mevrouw Rietman. erietman@lijbrandt.nl of telef: 0650293928.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Te huur Steenderen: ruime semi-bungalow, badkamer & slaapkamer (beg.grond), 3 slaapkamers (1e verd.). Huurprijs € 936,-/mnd. Info: 06-23676913.