Contact Bronckhorst Zuid

12 september 2017

Contact Bronckhorst Zuid 12 september 2017


Foto: PR

KEPPEL - Woensdagmiddag 30 augustus was, ter gelegenheid van het 122ste Volksfeest Keppel Eldrik, de optocht van de kleine schutterij. De Keppelse kleine schutterij is best bijzonder, want het is de laatste in Nederland. Kinderen uit Keppel, Eldrik en omgeving kropen in de huid van schuttersmajoor, vaandelzwaaier, bieleman en bloemenmeisje. Met de huifkar werd onderweg op diverse plekken het vaandel geslagen en hakten de bielemannen de paaltjes om, op zoek naar het lekkers dat eronder lag. De tocht eindigde op Camping Siebieverden waar leuke spelletjes werden gedaan.

Puzzelrit
Zondagmiddag 27 augustus tijdens de Puzzelrit ter gelegenheid van het Volksfeest Keppel Eldrik werd er niet alleen sportief gefietst, maar werden ook de nodige opdrachten uitgevoerd en vraagstukken opgelost. Met als begin- en eindpunt het sportcafé van de Hessenhal in Hoog-Keppel, werd de middag gezellig afgesloten.

Zeskamp
Tijdens de zeskamp, een vast onderdeel van het Volksfeest Keppel Eldrik, gingen diverse dorpsgenoten de sportieve strijd met elkaar aan in en rondom het Hessenbad in Hoog-Keppel. Met teams van minimaal vier personen gingen zij voor de winst tijdens verschillende spectaculaire behendigheidsspellen. Na afloop verplaatste het volksfeest zich naar de feesttent op de Van Panhuysbrink waar aan de rand van de golfbaan een schitterend vuurwerk plaatsvond.

Bonte stoet optocht
Zaterdagochtend 2 september verzamelde een bonte stoet kermisgangers zich op het Wilhelminaplantsoen in Laag-Keppel. De omwonenden verwelkomden de deelnemers van de optocht met koffie, thee en lekkers. Na de keuring en een eerste blik van de jury startte de optocht van versierde wagens en grote en kleine loopgroepen van Laag- naar Hoog-Keppel. De stoet werd begeleid door de vaandelzwaaier, bielenmannen, paarden en muziekvereniging Olden Keppel.

Grote clubactie verenigingen

VORDEN - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen gaan langs de deuren om loten te verkopen. Dit jaar doen in Zelhem en omgeving de volgende clubs mee: vv Zelhemse Sparta, Voetbalvereniging Wolfersveen, Varsseveldse Akkordeon Vereniging, Dynamic Gym, Chr. Korfbalver. Sport en Vriendschap SEV, Voetbalvereniging Zelhem en ZSV Zelos.

Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

1.306,08 euro voor Maag Lever Darm Stichting

ZELHEM - In de week van 12 t/m 17 juni haalden collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst 1.306,08 euro op in Zelhem. Zij gingen langs de deuren om aandacht te vragen voor de ruim 2 miljoen buikpatiënten die ons land telt. Met het geld redt de stichting levens door meer onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk te maken. De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar verschillende vormen van kanker in het spijsverteringskanaal, zoals darmkanker . Maar ook naar chronische buikziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Heeft u de collectant gemist? Doneren kan alsnog via ikgeefiets.nl www.mlds.nl

Cabaret en muziek op Dag van de Ouderen

BRONCKHORST - Welzijnskoepel Bronckhorst organiseert op vrijdag 6 oktober een middag voor senioren uit de hele gemeente bij café-zaal FF naar Steef in Hummelo.

Door Luuk Stam

Optredens van De Oppeppers en Ben Wissink met zijn 'Sax on Tour' luisteren op vrijdag 6 oktober de Dag van de Ouderen in de gemeente Bronckhorst op. De Oppeppers spelen sketches die in luchtige bewoordingen aankaarten wat mensen die ouder worden zoal tegenkomen. Ben Wissink speelt bekende wereldmelodieën op zijn saxofoons, angklung, xylofoon, fluit en wasbord en vertelt tussendoor grappige anekdotes.

De organisatie van de Dag van de Ouderen in Bronckhorst is in handen van de Stichting Koepel Welzijn Bronckhorst. Hierin zijn de verschillende welzijnsstichtingen in de gemeente verenigd. "Op de Dag van de Ouderen organiseren we jaarlijks een activiteit voor heel Bronckhorst", vertelt Gerard van Heusden van de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel.

Elk jaar vindt die activiteit ergens anders in de gemeente plaats. Dit jaar dus in Hummelo, waar bewust is gekozen voor het optreden van De Oppeppers met sketches die speciaal zijn gericht op ouderen. "We proberen de ouderen altijd iets te bieden waar ze wat aan hebben", geeft Van Heusden aan. "En natuurlijk is er ook de gezelligheid."

De middag bij café-zaal FF naar Steef aan de Dorpsstraat 1 in Hummelo begint op 6 oktober om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Voor wie niet op eigen gelegenheid naar Hummelo kan komen, is vervoer beschikbaar. Deelnemen aan de middag kost 3 euro. Opgeven kan tot en met 21 september bij de Stichting Welzijn Drempt, Hummelo en Keppel via telefoon of mail.

Dorpshuis de Korenaar vijf jaar

HALLE - Op 1 september bestaat Dorpshuis De Korenaar in Halle 5 jaar. Ter gelegenheid hiervan komt Dick van Altena zondag 17 september voor een optreden naar De Korenaar. Zaal is open om 14.30 uur en aanvang is 15.00 uur. Vooraf kaarten reserveren via e-mail of telefonisch. Kaarten kosten 10 euro per persoon. Er is geen kaartverkoop aan de zaal.

Overname All-Round BV uit Zelhem

De directie van beide bedrijven bij het bedrijfspand van Ten Damme op de Laarberg. Foto: PR Foto: Lydia ter Welle

Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV uit Groenlo heeft per 7 september branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen.

De feestelijke netwerkavond

Bestuurs- en werkgroepleden van de ondernemersvereniging Hummelo, Keppel en Drempt. Foto: Rinus Rabeling

DREMPT – Het bestuur van Ondernemersvereniging Hummelo Keppel Drempt, afgekort OV HKD, wil graag in gesprek gaan met ondernemers in de genoemde kernen. Een van hen die werd betrokken bij de werkgroep is Jeroen Huis in 't Veld: "Het is vooral een erg gezellige avond. Met de ondernemers samen zijn en luisteren naar een aantrekkelijke spreker: op het podium staat Mart de Kruif, die een inspiratie zal zijn voor de ondernemers." De feestelijke netwerkavond op 24 november wordt omlijst met gezellige muziek. Aanvang 20.00 uur in het Dorpshuis Drempt.

Door Liesbeth Spaansen

Ondernemersvereniging Hummelo Keppel Drempt bestaat sinds 2005 en de voorzitter is Frans Jansen. "Zij zijn destijds enthousiast begonnen, maar het bestuur heeft geconstateerd dat er wat vernieuwing nodig is," vervolgt Jeroen Huis in 't Veld. "Ook vroeg het bestuur zich af of er bestaansrecht was. Moeten de drie kernen meer samen gaan werken? Een tiental mensen zijn benaderd, waaronder ikzelf. Jonge nieuwe ondernemers aan wie deze vraag werd voorgelegd. Blijkt dat de behoefte en het bestaansrecht er wel is, maar dat men niet van het bestaan van de OV HKD afwist. Daarom gaan we een netwerkavond organiseren."

Het huidige bestuur van de ondernemersvereniging heeft een aantal pijlers gedefinieerd, waaronder activiteiten om ondernemers de toegevoegde waarde te leveren. "Dat is leuk, maar het gaat ook over wat wij noemen 'overkoepelende leefbaarheid'. Daaronder valt samenwerking binnen de gemeenschap, over bijvoorbeeld toerisme en woningbouw, waar je als ondernemersvereniging iets mee kan doen."

Marieke van der Wagt uit Drempt is net als Jeroen betrokken bij de werkgroep die nagedacht heeft over de ondernemersvereniging HKD. Zij is ook vrijwilliger in het Dorpshuis. "Ik zit hier 's middags met huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het voorgezet onderwijs en geef thuis Spaanse les. Ik had heel erg de behoefde om me ergens bij aan te sluiten, want ik ben altijd alleen aan het werk. Ik wil graag van andere mensen horen hoe ze ondernemen. Daarom wilde ik zelf iets opstarten voor de Dremptse ondernemers, met hulp van iemand die bij mij Spaanse les heeft. We kwamen er achter dat deze ondernemersvereniging al bestaat, dus we hoefden het wiel niet opnieuw uit te vinden. Mijn idee was om een leuke avond te organiseren, dat gaat nu wel gebeuren."

Volgens de lijst die via de inschrijvingen van de Kamer van Koophandel (KvK) is opgesteld, zijn er 350 bedrijven in het gebied Hummelo, Keppel en Drempt. "Daarnaast zijn er ondernemers die hun gegevens niet openbaar hebben staan, dus het zijn er meer. De ondernemersvereniging zal leden gaan werven, maar zal hiervoor moeten aangeven wat de meerwaarde van zo'n vereniging is. We moeten laten zien wat we doen. Ondernemers vragen zich af wat ze er aan hebben en wat het ze oplevert. Die uitleg over samenwerking, de nieuwe visie en structuur gaan we geven tijdens De feestelijke netwerkavond op 24 november in het Dorpshuis Drempt, aan de Kerkstraat 89."

Nieuwe leden mogen zich die avond aanmelden. "We willen ons breder gaan formeren. Elkaar Informeren, informatie ophalen, het bij elkaar komen, dingen met elkaar doen en van elkaar leren, dat zal de mensen moeten aanspreken," besluit Huis in 't Veld.

Seniorensozen stichting Noodhulp

ZELHEM - Voor veel ouderen zijn de herfst en de winter de seizoenen van veel binnen zitten. Eenzaamheid staat dan soms op de loer. Ook bij Noodhulp Zelhem merkt men dit. Voor diegene die er toch graag nog eens uit willen zijn er de seniorensozen, de openhuiskameravonden en voor mensen met een verstandelijke beperking is er de zondagmiddagsoos, beide vinden plaats op de 'Boerderij' aan de Meeneweg. De seniorensozen zijn er in Zelhem, Halle, Velswijk, Wolfersveen en IJzevoorde. Onder 'belangrijke telefoonummers' achter in het Contact staan de tijden en de locaties van de sozen. U kunt ook altijd bellen met de coördinatoren: Cilia Beudel, Laura Stork en Loes Lucassen (06-51765315).

Column

Kralen

Met het inruimen van de nieuwe kast kwamen bakken vol speelgoed tevoorschijn, oude tekeningen gingen door kritische kinderhanden en halve stickervellen stiekem in een vuilniszak. Met een scherp oog bekeken we welke items de nieuwe kast waard waren en welke we nu toch echt ontgroeid raakten. In de week dat ze me betraand vertelde dat het tafelgroepje naast haar niet meer in een man met een mijter en tabberd geloofde, zagen we ineens overal cadeautjes die hij haar cadeau gedaan had.

Of eigenlijk, wij. Want ik zag mijn kans schoon om voor de pepernoten de waarheid de revue te laten passeren. Voordat ze in de ban van zijn schimmel en avonturen weer een jaar mee zou gaan in zijn mythe. Vooral omdat in haar tranen de waarheid al verscholen lag: "Maar ik geloof het nog wel." Omdat ze de grootte van dit geheim liever draagt dan de grote angst dat het niet waar is.

Dus nu weet ze het ook, net als haar zus. Die het zo lief vond dat ik vertelde dat hij wel echt bestaan heeft en zo gul was als wij in stand houden, zodat we steeds blijven jokken om hen zoveel mogelijk te kunnen verwennen. En toen zijn we op Google gaan zoeken wie de 'toneelspelers' waren die al die types zo machtig vertolken, waarna ze gniffelde om hoe wij op het raam hebben geklopt en alle schoentjes in het donker vulden.

De kast kreeg langzaam vorm, uiteraard sprokkelden ze er gaandeweg steeds meer planken bij en moest ik mijn hang naar decoratie steeds meer indammen. En toen ineens, vanonder een vergeten deksel kwamen daar die kraaltjes tevoorschijn, die ze afgelopen december uit de zak haalden. Vier potten in verschillende maten, de onderborden met nopjes en het doorzichtige strijkpapiertje. Mijn hart maakte een sprongetje.

Daar waren ze zomaar ineens, in een stoffen, witte mand. Onder een deksel en uit mijn gedachten. Ons lijmmiddel en rustpunt, een uitweg bij stress, drukte en onoverzichtelijkheid. Strijkkralen. In een tijdloze bezigheid met structuur, precisie en een samensmeltend eindresultaat. We hebben de tafel leeg gemaaid als waren we Irma en Harvey tegelijk en namen enthousiast plaats. Muziek en voorbeelden op de laptop en priegelvingers in de aanslag.

En terwijl ik de kleuren sorteerde bedacht ik me soms niet meer te weten hoe te stoppen, van idee naar verplichting te razen om bij de wasmand te eindigen. Geen gedachtegang, rage of trend meer te volgen en de kinderen enkel te ontmoeten in een terloopse knuffel of oogopslag. In tijden dat de trampoline me enkel doet denken aan de wc en de televisie aan slaap. En ik met halve oren luister terwijl de hele waarheid me ontgaat.

Hoe dankbaar is het om elkaar dan te vinden aan een rommelige tafel in een chaotisch huis met een opgeruimd hoofd. Al je prioriteiten op één vierkante meter onder ogen te zien. Met neuzen boven potjes met kleuren en tongen van inspanning uit monden. En dan per ongeluk expres het eindresultaat op weg naar de strijkijzer uit je handen te zien vallen, zodat je weer helemaal opnieuw mag beginnen.


Overname Houtvezelbedrijf All-Round BV Zelhem

De directie van beide bedrijven bij het bedrijfspand van Ten Damme op de Laarberg. Foto: PR

GROENLO - Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV uit Groenlo heeft per 7 september branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen. Met de overname versterkt Ten Damme haar marktpositie als leverancier van bodemstrooisels en geeft hiermee invulling aan haar ambities tot verdere groei.

Uigen Oldenboom, algemeen directeur en eigenaar van All-Round, leverancier van houtvezels en zaagsel voor de agrarische markt, is blij met Ten Damme als overnamepartner. "Bij het ontbreken van een opvolger ben ik blij dat de heren Ten Damme contact met mij hebben gezocht. In Ten Damme heb ik een gelijkwaardig bedrijf getroffen dat aansluit bij mijn ideeën, wensen en visie. In een krimpende agrarische markt en opkomende biomassamarkt is het een uitkomst om een gezamenlijke vuist te maken. Dit zorgt voor een verantwoorde marktverdieping en marktvergroting. Ten Damme is een innovatieve partner met grote ontwikkelkracht. Door onze krachten te bundelen blijven wij ook voor de toekomst de vertrouwde leverancier. Onze klanten en partners zijn in goede handen bij Ten Damme. We zullen onze vertrouwde producten blijven verkopen en daarnaast ons assortiment uitbreiden met een aantal nieuwe soorten. De continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid zijn nu gewaarborgd. De naam All-Round zal voorlopig blijven maar gaat na verloop van tijd over in Ten Damme. Voorlopig blijf ik nog het aanspreekpunt voor klanten en bedrijven."

Groei
Volgens de broers en eigenaren Willie, Henk en Johan ten Damme van Ten Damme biedt de overname mogelijkheden om grote stappen te maken en verder te groeien. "All-Round staat voor kwaliteit en is tevens een familiebedrijf. De bedrijfscultuur, een vergelijkbare klantbenadering en een zeer sterke marktpositie passen goed bij Ten Damme. De overgenomen activiteiten omvatten hout-recycling, transport en in- en verkoop van houtvezel, zaagsel en verschillende soorten fourage. Het is een complementair bedrijf en wij zijn ervan overtuigd samen met de medewerkers van All-Round beide bedrijven verder te kunnen ontwikkelen."

Ten Damme BV
Het familiebedrijf Ten Damme is al bijna veertig jaar een gerenommeerd specialist in het leveren van pure en natuurlijke bodemstrooisels in Nederland, Duitsland en België. Ten Damme levert met onze eigen vrachtauto's de houtvezel en zaagsel rechtstreeks vanaf de fabriek naar onze afnemers. Daarnaast wordt op ons bedrijf in Groenlo de houtvezel en zaagsel, nadat het meerdere keren is gezeefd en ontstoft, tot balen geperst in onze moderne persinstallatie. Ook is Ten Damme actief in de biomassa en de levering van fourage en houtpellets. Het Achterhoekse bedrijf levert innovatieve kwaliteitsproducten en staat voor een no-nonsense instelling, een betrouwbare en servicegerichte dienstverlening en langetermijnrelaties met klanten en leveranciers.

Renovatie voor 24 woningen Schildersbuurt Zelhem

Te renoveren woningen, bouwhekken zijn geplaatst. Foto: PR

ZELHEM - Aan de Jan Steenstraat, Vincent van Goghstraat en Frans Halsstraat knapt ProWonen 24 woningen op. De seniorenwoningen in de Schildersbuurt in Zelhem worden grondig gerenoveerd en geschikt gemaakt om in de toekomst te kunnen verhuren aan een- en tweepersoons huishoudens voor alle leeftijden, maar met voorrang aan 55-plussers.

De huizen worden energiezuinig gemaakt door het isoleren van de vloer, het aanbrengen van kunststof kozijnen met HR++ beglazing, het plaatsen van kunststof buitendeuren en ramen – eveneens met HR++ glas en het van buitenaf isoleren van het dak. Daarnaast wordt de spouw na-geïsoleerd en krijgen de huizen een mechanische ventilatie. De woningen hebben al een hoogrendement-cv-ketel. Verder laat ProWonen nieuwe geïsoleerde buitenbergingen plaatsen en achterpaden aanleggen. De renovatie gaat verder dan de werkzaamheden aan en rondom de woning. In de woningen worden douche, toilet en keuken aangepakt. Bewoners kunnen hierin zelf keuze maken uit verschillende materialen. ProWonen laat op de verdieping een tweede slaapkamer maken. De trap wordt vernieuwd door een exemplaar dat minder steil is en bredere traptreden heeft. De slaapkamer krijgt een nieuw, groter dakraam. Tot slot laat ProWonen het aanwezige asbest op een verantwoorde en veilige manier verwijderen. De renovatie is zo ingrijpend dat bewoners tijdens de werkzaamheden niet thuis kunnen blijven. Zij verhuizen tijdelijk naar een appartement in de in de buurt gelegen Magnoliaflat.
In dit project is een bewonerscommissie samengesteld, bestaande uit bewoners en twee leden van de huurdersvereniging. Aannemersbedrijf Kormelink uit Rietmolen voert de werkzaamheden uit. ProWonen verwacht eind van het jaar klaar te zijn.

Wilko Pelgrom gekozen tot lijsttrekker van het CDA

BRONCKHORST - In de algemene ledenvergadering van CDA Bronckhorst, gehouden op donderdag 7 september in Dorpshuis de Horst in Keijenborg, is de heer Wilko Pelgrom (Drempt) gekozen tot lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Wilko is 54 jaar oud, getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in Drempt. Momenteel werkt hij als programmamanager voor het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG, gericht op het sociaal domein.

Daarnaast is hij raads- en teamlid van de CDA Fractie. Hij vindt het een eer om lijsttrekker te zijn voor het CDA Bronckhorst.

Project 'Inspiratieteksten' Lambertikerk loopt af

Zelhem - Wie in het afgelopen jaar langs de Lambertikerk kwam, zag daar op grote spandoeken teksten staan, die de passanten wellicht aan het denken zetten of inspireerden. De teksten waren zeer divers en afkomstig uit Bijbel- en liedtekstboeken, maar ook spreuken en uitspraken van meer of minder bekende mensen.

De Lambertikerkgemeente had daarvoor haar leden gevraagd om teksten in te leveren, waardoor ze zich geïnspireerd voelden of, waar ze door geraakt werden. Veel gemeenteleden grepen die kans aan en elke week werd een tekst geplaatst in de zondagsbrief bij de dienst. Een aantal teksten kwam buiten de kerk op grote spandoeken (met dank aan Reclamestudio Zelhem) terecht, vastgemaakt aan bouwhekken (met dank aan Aannemersbedrijf Wassink Halle B.V.) waardoor de kerk een jaar lang 'gekleurd' was.

Nu het project afgelopen is, biedt de Lambertikerkgemeente de spandoeken aan. Elk bod wordt meegenomen, mits het voor 16 september gemeld is via tel. 0314-624568) of per mail aan scriba@lambertikerk.nl is doorgegeven. Op de website staat een overzicht van de teksten.

Jaarlijkse inzameling voor Opvang Noach

HALLE - De herfst is bijna weer in aantocht, dit is de periode dat de wintervoorraad weer moet worden aangelegd. Voor Opvang Noach is het een drukke periode, waarbij de hulp van de dierenliefhebbers uit de regio zeer welkom is.

Eekhoorns, wilde zwijnen, egels, reeën enzovoort in nood hopen ook dit jaar dat er, naast ander voedsel, veel eikels, walnoten, hazelnoten, maïs, beukennootjes, appels, peren , tamme kastanjes worden ingezameld. Natuurlijk voedsel is gezond en belangrijk voor de dieren. Daarnaast zijn handdoeken, washandjes, ander textiel en kleding voor de dieren of de kledingcontainer nog steeds welkom. Ingezamelde spullen kunt u in de ontvangstruimte van Opvang Noach aan de Aaltenseweg 21a in Halle achterlaten.

Op de laatste twee woensdagmiddagen van september en de eerste twee woensdagmiddagen van oktober wordt in de ontvangstruimte informatie gegeven. Voor de jonge rapers is er een kleine attentie.

Exposities & Agenda

Museum Smedekinck
Expositie met werk van cursisten van activiteitencentrum 'de Boerderij'. Het gaat om schilder- en boetseerwerk. De expositie is geopend t/m 5 november. Museum Smedekinck is van april t/m oktober wekelijks op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag en elke 1ste en 3de zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend.

Groepen vanaf 15 personen kunnen op afspraak het museum ook buiten genoemde openingstijden bezoeken. De entree bedraagt 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

Galerie Bibliotheek
Werken uit de Culturele Atlas Zelhem onder de titel 'Het verwondert ons niet dat er in Zelhem schilders wonen'. Expositie met werken van onder andere de Zelhemse kunstenaars Frans Buitinga, Herman Eduard Knaake en Frits van Amerongen. De Culturele Atlas geeft tevens een nieuwe catalogus uit.

De expositie is te bezichtigen tot en met 23 september tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Agenda
12 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.00 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.

12 september: 55+ middag in de Oranjehof. Het programma begint om 14.00 uur. Zaal open: 13.30 uur.

21 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Dagtocht. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 50 km. Inl. tel. 06-49135536.

26 september: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 9.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.

3 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 25 km. Inl. tel. 06-49135536.

3 oktober: Bingo in de Oranjehof. Van 19.30 tot 22.00 uur.

6 oktober: Deze keer is de keuring na 13.00 uur. Rijbewijskeuring. Aanmelden via tel. 06-27594051 (bellen tussen 18.00 en 19.00 uur).

10 oktober: 55+ middag in de Oranjehof. Het programma begint om 14.00 uur. Zaal open: 13.30 uur.

12 oktober: Fietsgroep Welzijn Zelhem. Start: 13.30 uur bij de Oranjehof. Afstand: 15 km. Inl. tel. 06-49135536.

Voor kinderen en ouders die gezond(er) willen leven

DREMPT - Maakt u zich wel eens zorgen over wat uw kind eet en wat dat doet met hun gewicht? Een ongezond gewicht bij kinderen brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Cool2Bfit, een programma waarbij het fit worden en afvallen van kinderen met overgewicht centraal staat, kan helpen bij het veranderen van de manier van leven. Cool2Bfit draait al succesvol in meer dan 40 Nederlandse gemeenten. In oktober start ook in Drempt/Hoog-Keppel een groep. Op woensdag 27 september om 12.30 uur is er een informatiemiddag over Cool2Bfit bij basisschool de Klimtoren in Drempt.

Cool2BFit is voor kinderen in de leeftijd 4 tot ongeveer 13 jaar. Het programma is gericht op het veranderen van de manier van leven, zoals bewegen en eten. Ook is er aandacht voor het omgaan met moeilijke situaties rondom eten. Dit gebeurt door een team, dat bestaat uit een kinderfysiotherapeut, diëtist, GZ-psycholoog en sportinstructeur. Het programma duurt in totaal 1,5 jaar. Deelname kost 15 euro per maand. De overige kosten nemen de zorgverzekering en gemeente voor hun rekening.

Aanmelden
Aanmelden kan via e-mail: p.keizer@ggdnog.nl.

Cool2Bfit in Bronckhorst is een initiatief van Ketenaanpak Overgewicht, An &Co Kinderfysiotherapie, Sensire Diëtetiek, Yunio, gemeente Bronckhorst, GGD Noord- en Oost Gelderland en Psychologenpraktijk de Kiezelsteen.

Bouw De Zonnekamp begonnen

ZELHEM - De bouw van de nieuwe Zonnekamp in Zelhem is nu echt begonnen. De eerste palen worden geboord. Wie meer wil weten over de bouw van de Zonnekamp, kan dit volgen via de website.

Koffiemorgen Hummelo

HUMMELO - Op vrijdag 15 september vindt er een Koffiemorgen plaats voor iedereen in De Ruimte bij de kerk in Hummelo. U bent tussen 10.00 en 12.00 uur van harte uitgenodigd om koffie of thee te komen drinken. Deze koffiemorgen is een initiatief van de diaconie van Hummelo.

Iedereen is welkom, opgave is niet nodig. U kunt gehaald en gebracht worden als u zelf geen vervoer heeft. Neem hiervoor contact op met (voor Hummelo) Chris Vrogten via 0314 381602 of (voor Drempt) Geeske van der Veen via 0313 482828.

Tachtigjarig jubileum buurtfeest Wolfersveen

De keizer en keizerin. Foto: PR

WOLFERSVEEN - Op donderdag 31 augustus, vrijdag 1, zaterdag 2 september en zondag 3 september 2017 werd het tachtigjarig jubileum van het buurtfeest in het Wolfersveen gevierd.

Op donderdagavond werd het blijspel 'Wildwest in de dierentuin' opgevoerd door toneelvereniging Wozaneto en werd ontzettend goed ontvangen door het publiek. Vrijdagavond werd de sterrit gereden, de poedelprijs mocht de familie Fokkink mee naar huis nemen. Op de derde plaats zijn Wassink-Wanders geëindigd, de 2de plaats was voor Jeroen Scheffer & Co en de 1ste plaats ging naar de Baakchse Hoeve.

Zaterdagmiddag om 14.00 uur kwamen de oud Koning, de oud jeugdkoning en wethouder Jan Engels aan op het feestterrein, onder begeleiding van een stoet kinderen met versierde fietsen. Na het eerste schot begonnen alle spelletjes en de uitslagen daarvan zijn; Bierpulschuiven - 3. Chantal Engberts, 2. Jori Groot Wassink, 1. Nick Schnitzler; Belschieten-4. Henrico Berendsen, 3. Herman Bargeman, 2. Remco Kok, 1. Henk Hebbink; Korfbal gooien- 3. & 2. Jeroen Scheffer, 1. Anne Jan Nijen Es; Sjoelen- 3. 2. & 1. Chris Schenzel; Schijfschieten - 4. Martin Diepenbroek, 3. Herman Bargeman, 2. Henrico Berendsen, 1. Niels Hebbink; Kegelen -3. Anne Jan Nijen Es, 2. Martin Stevens, 1. Ruben Schenzel; Vogelgooien dames - 5. (staart) Aniek Bargeman, 4. (linker vleugel) Jolanda Scheffer, 3. (rechter vleugel) Henrieke Klein Bluemink, 2. (kop) Chantal Engberts, 1. (romp) Knuppelkoningin Karen Assink, zij heeft 3 delen van de vogel er afgegooid waaronder de romp, waarna de andere onderdelen zijn verloot.

De koning, koningin en jeugdkoning. Foto: PR

Jeugdvogelschieten – 5. (staart) Christiaan Baks, 4. (linkervleugel) Niek Mulderije, 3. (rechtervleugel) Niek Jolink, 2. (kop) Tom Bretveld, 1. (romp) Jeugdkoning Bas Mulderije.
Vogelschieten – 5. (staart) Wilma Hebbink, 4. (linkervleugel) Jan Snuverink, 3. (rechtervleugel) Erwin Nijhof, 2. (kop) Martin Diepenbroek, 1. (romp) Schutterskoningin van het Wolfersveen 2017 Annie Groot Wassink! 's Avonds werd zij samen met haar koning Jan Groot Wassink op ludieke manier naar 't Wolfershuus gebracht, waar zij ontvangen werden door alle aanwezigen en waar de band Millennium hen nog extra in het zonnetje heeft gezet, samen met jeugdkoning Bas Mulderije.

Op zondag 3 september vond vanwege het jubileum het Keizerschieten plaats. Vijf jaar geleden werd Jan Snuverink de keizer van het Wolfersveen en hij mocht dit jaar het stokje overgeven aan Henk Hebbink, die na 32 schoten de vogel er al af heeft geschoten. Met de band Brood op de plank en verschillende hapjes van de Preuverij van Steffan van 't Wolfershuus genoot men van de middag.

Thomas Eggink voor het tweede jaar op rij jeugdkoning

Rinus Zweers werd koning en Thomas Eggink jeugdkoning. Foto: PR

HALLE - Op 8, 9 en 10 september werd in en om zaal Lovink weer het Nijmansfeest gehouden. Het was de vijftigste keer dat dit buurtfeest bij Lovink werd gehouden.

Vrijdagavond ging het feest van start met een toneelstuk van Nijmanse toneelvereniging WDZ. WDZ bracht op een vlotte en natuurlijke manier een blijspel, getiteld 'Als je voelt wat ik voel, dan zeg je niets meer', met een verrassend einde. Extra leuk was het dat de schrijfster van het stuk, Evelien Evers, ook in de zaal aanwezig was.

Op zaterdag werd de (jeugd)koning van 2016 ingehaald onder muzikale begeleiding van 'Niet zoegen moar bloazen'. Daarna konden het vogelschieten en de volksspelen van start gaan. Bij de jeugdvogel wist Thomas Eggink voor het tweede jaar op rij de vogel naar beneden te halen. Bij de 'grote vogel' lukte het Rinus Zweers om koning van de Ni'jman te worden.

Zaterdagavond konden de voetjes van de vloer met DJ Daan en coverband Dw@rz en dat deden we op zondagmiddag nog een keer 'dunnetjes over' tijdens het Frühshoppen met Freeline on Tiroler Tour.

Boekenmarkt De Klimtoren

DREMPT - In het kader van de kinderboekenweek houdt basisschool De Klimtoren in Drempt op donderdag 12 oktober tussen 8.30 uur en 13.30 uur een boekenmarkt. Leerlingen van groep 8 helpen bij de verkoop van het brede aanbod van tweedehands boeken, dragen de boeken voor de kopers naar de auto of fiets en schenken gratis koffie in. Met de opbrengst van de boekenmarkt schaft de school nieuwe boeken aan voor de schoolbibliotheek. Kinderboeken, informatieboeken, tijdschriften, historische boeken, paperbacks en boeken voor volwassenen, kunnen mits in nette staat, van 11 september tot en met 6 oktober worden ingeleverd bij Carole van Norden, te bereiken via 06 – 406 118 89. Ook opkopers die interesse hebben in de niet-verkochte boeken kunnen contact opnemen.

Volksfeest Keppel en Eldrik
Vervolg van voorpagina

KEPPEL - Zondagmiddag 27 augustus tijdens de Puzzelrit ter gelegenheid van het Volksfeest Keppel Eldrik werd er niet alleen sportief gefietst, maar werden ook de nodige opdrachten uitgevoerd en vraagstukken opgelost. Met als begin- en eindpunt het sportcafé van de Hessenhal in Hoog-Keppel, werd de middag gezellig afgesloten.

Tijdens de zeskamp, een vast onderdeel van het Volksfeest Keppel Eldrik, gingen diverse dorpsgenoten de sportieve strijd met elkaar aan in en rondom het Hessenbad in Hoog-Keppel. Met teams van minimaal vier personen gingen zij voor de winst tijdens verschillende spectaculaire behendigheidsspellen. Na afloop verplaatste het volksfeest zich naar de feesttent op de Van Panhuysbrink waar aan de rand van de golfbaan een schitterend vuurwerk plaatsvond.

Bonte stoet optocht
Zaterdagochtend 2 september verzamelde een bonte stoet kermisgangers zich op het Wilhelminaplantsoen in Laag-Keppel. De omwonenden verwelkomden de deelnemers van de optocht met koffie, thee en lekkers. Na de keuring en een eerste blik van de jury startte de optocht van versierde wagens en grote en kleine loopgroepen van Laag- naar Hoog-Keppel. De stoet werd begeleid door de vaandelzwaaier, bielenmannen, paarden en muziekvereniging Olden Keppel.

De Westerhof Halle 25 jaar

HALLE - Dagactiviteit De Westerhof in Halle vierde op 31 augustus haar 25-jarige bestaan. 's Middags werd er een receptie georganiseerd voor familie, buurt, vrijwilligers, medewerkers en genodigden. Er werd genoten van live muziek en heerlijke hapjes. Dagactiviteit is een voorziening voor ouderen die zelfstandig wonen om het algemeen welzijn te bevorderen en een sociaal isolement te voorkomen. Wie meer informatie wil over de dagactiviteit, kan kijken op de site.

Kom ook volleyballen bij Focus

HOOG KEPPEL – Wie het leuk vindt om met een bal te spelen en om samen met andere kinderen te sporten, komt kijken of meteen meedoen met een volleybaltraining. Bij Focus volleyballen kan vanaf zes jaar.

Volleybal is een teamsport: de Cool Moves Volleybalniveau's (tot twaalf jaar) zijn een uniek geheel. De niveau's 1 t/m 6 vormen samen een doordachte opbouw voor het leren spelen van volleybal. Het zijn de bouwstenen voor het latere 6 tegen 6 systeem.

De teams bestaan uit vier spelers en bij niveau 1 krijgen de kinderen al een goed inzicht en zijn ze volop in beweging. Elk niveau wordt uitgebreid. De CMV teams spelen hun in toernooivorm twee keer per maand. Vanaf het elfde of twaalfde jaar worden elke zaterdag wedstrijden gespeeld.

Wie zoekt een leuke sport of welke ouder zoekt nog een leuke sport voor hun kind? Van harte uitgenodigd om het volleybalsfeertje eens te komen proeven. Op maandag vanaf 18.00 uur wordt er volop getraind in de Hessenhal in Hoog-Keppel door alle jeugdteams.

Halse Dag 2017 prachtig weer en lekker druk

HALLE - Afgelopen zondag 3 september vond in Halle de 23ste editie van de Halse Dag plaats. Net als andere jaren beloofde het programma weer een leuke dag voor jong en oud. Van de streekmarkt tot een survivalbaan van Jan in 't Touw en van gezellige muziek tot lekker eten en drinken. En met succes. Ook deze editie waren er weer meer dan 2.500 bezoekers die in de prachtige zon van de dag hebben genoten. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie.

Streekmarkt
Als vanouds slingerde een sliert van circa 45 marktkramen door de Dorpsstraat. Bezoekers konden rondsnuffelen tussen de mooie spullen, genieten van lekker eten (zoals stroopwafels, loempia's, Tiroler flammkuchen en taart) en in gesprek met de gemeente Bronckhorst en verenigingen. Lokale ondernemers en verenigingen lieten zich van hun beste kant zien en bezoekers hadden dan ook ruim keuze uit mooie en goede koopwaar. "We kregen veel positieve reactie van zowel de bezoekers als de deelnemers van de streekmarkt. Het aanbod was erg divers en er hing een zeer goede sfeer. Diverse ondernemers waren zelfs compleet uitverkocht aan het einde van de dag!" vertelt Sander Nijhuis, voorzitter van de Halse Dag.

Loterij
Ook konden bezoekers een gokje wagen bij de loterij van de Halse Dag. De hoofdprijs dit jaar: een prachtige buitenhaard, mede mogelijk gemaakt door De Heide Smid. Deelnemers konden hun naam op de lootjesenveloppe schrijven om zo kans te maken op deze mooie prijs. Om 16:00 uur werd de volle melkbus met de enveloppen meegenomen naar de kraam van De Heide Smid. De apetrotse winnaar Cindy Giesen heeft uiteindelijk de haard mee naar huis mogen nemen.

Naast de streekmarkt en de loterij was er nog veel meer te doen. Survivalgroep Jan in 't Touw had een avontuurlijke survivalbaan opgebouwd waar kinderen zich heerlijk konden uitleven. Ook waren er diverse springkussens voor de kinderen, had de gymnastiekvereniging Dynamic Gym haar tumblingbaan weer uitgerold en trof je bij de jeu de boules baan van Stichting Sport en Ontmoeten ook veel jonge spelers aan. Maar ook voor de volwassenen was er genoeg te beleven. De terrassen van Nijhof en de Woage waren geopend en ook de Taverne Edelweiss en de Foodtruck van Mirjam Koopman hadden een leuk en sfeervol terras opgebouwd. Niet Zoegen moar Bloazen en Dokters Infuustoeters speelden om beurten leuke muziek en ook bij Dorpshuis de Korenaar en de grote kerk werd weer een mooi programma aangeboden. "Bij een dag als de Halse Dag is niet alleen het programma en het weer belangrijk, maar ook de gezelligheid waar de bezoekers voor zorgen. Wij kijken terug op een zeer gezellige en geslaagde dag met weer veel bezoekers. We gaan hard aan de slag om ook van de volgende editie weer een succes te maken. Tot ziens op zondag 2 september 2018 in Halle!".

De volgende Halse Dag vindt plaats op zondag 2 september 2018.

Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM – De eerstvolgende zang- en ontmoetingsdienst Achterhoek vindt zondag 1 oktober plaats in het Cultureel centrum de Brink aan de Stationsplein 12, Zelhem. Aanvang 19.30 uur.

De spreker is Ds. P. Passchier uit Veenendaal. Zang wordt verzorgd door zang- en muziekgroep uit Westerhaar. Kees van Dusseldorp speelt op de piano. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Iedereen is hartelijk welkom. Meer informatie over Stichting de Opdracht in Zelhem bij de familie Zemmelink, via telefoon of op de website.

Wedstrijdprogramma's

Z.S.V. Zelos
Woensdag 13 september. Junioren. Helios MO13 1-Zelos MO13 1. Aanvang: 19.00 uur; Halle MO11 1-Zelos MO11 2. Aanvang: 18.30 uur.

Zaterdag 16 september. Senioren. Drienerlo 1-Zelos 1. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 2-DZC '68 2. Aanvang: 13.00 uur; Warnsveldse Boys 2-Zelos 3. Aanvang: 13.30 uur; Zelos 4-Oeken 2. Aanvang: 15.00 uur; Zelos 5-DZC '68 11. Aanvang: 13.00 uur; Ratti 2-Zelos 7. Aanvang: 14.30 uur; Zelos Vr 1-DZC '68 Vr 1. Aanvang: 15.00 uur.

Junioren. Zelos JO19 1-AZSV JO19 2. Aanvang: 13.00 uur; Zelos JO17 2-Dinxperlo JO17 1. Aanvang: 11.00 uur; Helios/Colmschate '33 MO17 2-Zelos MO17 1. Aanvang: 19.00 uur; Zelos JO15 1-Fc. Zutphen JO15 3. Aanvang: 11.00 uur; VVO JO15 2-Zelos JO15 2. Aanvang: 10.30 uur; Bataven MO15 2-Zelos MO15 1. Aanvang: 12.00 uur.

Pupillen. Zelos JO13 1-Fc. Zutphen JO13 1. Aanvang: 11.00 uur; RKZVC JO13 1-Zelos JO13 2. Aanvang: 9.45 uur; Pax JO13 2-Zelos JO13 3. Aanvang: 10.30 uur; Zelos JO13 4-Keijenburgse Boys JO13 2G. Aanvang: 8.30 uur; Halle JO11 1-Zelos JO11 2. Aanvang: 9.30 uur; Zelos MO11 1-Kilder MO11 1. Aanvang: 8.30 uur; Zelos JO9 1G-Fc. Zutphen JO9 4. Aanvang: 8.30 uur; Keijenburgse Boys JO9 1-Zelos JO9 2G. Aanvang: 8.30 uur.

V.V. Wolfersveen
Woensdag 13 september. Pupillen. Zelhem JO11 2-Wolfersveen JO11 1. Aanvang: 18.30 uur.

Zaterdag 16 september. Junioren. Wolfersveen JO17 1-AD '69 JO17 1. Aanvang: 15.00 uur.

Pupillen. Wolfersveen JO9 1-Keijenburgse Boys JO9 3. Aanvang: 9.30 uur.

Zondag 17 september. Senioren. Wolfersveen 1-DVV 1. Aanvang: 14.30 uur; Wolfersveen 2-Keijenburgse Boys 5. Aanvang: 10.30 uur; DVC '26 Vr 2-Wolfersveen Vr 1. Aanvang: 10.00 uur.

Sparta Volleybal
Zaterdag 23 september. Sparta meisjes B1-BVC'73 meisjes B1. Aanvang: 15.00 uur; Sparta meisjes B2-De Hofnar BOVO meisjes B1. Aanvang: 15.00 uur; Sparta Dames 3-Halley Dames 6. Aanvang: 15.00 uur.

Sparta Dames 1-Time Out'75 Dames 1. Aanvang: 17.00 uur; Sparta Dames 2-Skopein Wivoc Dames 3. Aanvang: 17.00 uur; Sparta Dames 4-Vios Beltrum Dames 4. Aanvang: 17.00 uur.

SEV Zelhem
Zaterdag 16 september bij Sportpark De Pluimerskamp Zelhem:
SEV 1 - Reehorst '45 1 om 15:30 uur, SEV 2 - Oost-Arnhem 4 om 13:45 uur, SEV 4 - Rivalen 3 om 14:30 uur, SEV C1 - Olympus '58 C2 om 10:00 uur en SEV E2 - Devinco E4 om 10:00 uur.

Zaterdag 16 september andere locaties:
Regio '72 4 - SEV 412:30, Sportpark Oosterhof Vaassen; Devinco 5 - SEV 4 om 17:00 uur Sportpark Rielerenk Deventer; KVZ A3 - SEV A1 om 13:15 uur Sportpark Zuidveen Zutphen, Devinco B1 - SEV B1 om 14:15 uur Sportpark Rielerenk Deventer.


Selectiespelers 'de Graafschap' te gast bij Jumbo Hollak

Zelhem – Jumbo Hollak in Zelhem is al een aantal jaren sponsor van 'de Superboeren' en is blij dat een aantal Jumbo's in de regio nu samen een voetbalplaatjesactie gaat houden. Tijdens een bezoek aan de Vijverberg werd de actie voorbereid door de deelnemende Jumbo's uit Aalten, Dinxperlo, Doetinchem, 's-Heerenberg, Tolkamer, Ulft, Winterswijk en Zelhem. Er komt een mooi boek, waarin op dertig pagina's in totaal 220 voetbalplaatjes verzameld kunnen worden. Het gaat daarbij niet alleen om foto's van de selectie, maar ook om jeugdspelers en foto's van historische sfeerbeelden, die kenmerkend zijn voor de Graafschap.

De symbolische kick off van de actie is woensdagmiddag 13 september om 14.30 uur. Een aantal selectiespelers komt daarvoor naar de Jumbo-vestiging in Zelhem om de actie met een foto- en handtekeningensessie te openen. Daarbij is er voor de fans ook nog een aantal exemplaren van de mooie Jumbo-poster van de Graafschap-selectie beschikbaar, maar daarvoor geldt wel, dat het aantal beperkt is. Op 13 september starten de deelnemende Jumbo's met de uitgifte van de boeken en de voetbalplaatjes. De actie loopt tot en met 7 november. De boeken zijn gratis verkrijgbaar bij Jumbo. Bij elke 10 euro aan boodschappen (exclusief producten waarvoor een wettelijke uitsluiting geldt) krijgt de klant een zakje plaatjes.

Leden van 'de Superboertjes' krijgen via de Graafschap een exemplaar van het album, maar zijn natuurlijk van harte welkom bij de kick off in Zelhem. Na afloop van de actie is er op woensdag 15 november een ruilmiddag op de Vijverberg waar de voetbalplaatjes met elkaar geruild kunnen worden. Bij die activiteit is de hele selectie, de staf en ook mascotte 'Guus' aanwezig.

Dynamic gym gestart me nieuwe seizoen

HALLE/VELDHOEK/ZELHEM - De leiding zorgt ook dit seizoen voor een afwisselend, sportief en leuk programma voor jong en oud en iedereen is weer lekker fanatiek en vol energie gaan sporten na de zomervakantie om zo snel mogelijk weer de oude conditie terug te hebben.

Bij Dynamic gym leert de leiding kinderen vanaf heel jonge leeftijd (1,5 jaar) om te kunnen klimmen, maar ook om te zwaaien, te rollen, te springen en heel veel meer motorische vaardigheden, waar ze rest van hun leven heel veel voordeel van hebben. Bij andere sporten, maar ook om blessureleed te voorkomen. Loop eens binnen op 1 van de lessen en doe gewoon een aantal keren mee. De eerste drie lessen zijn gratis om te proberen. Voor alle informatie kunt u terecht op de website of telefonisch via Ruud Zaagsma.

Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen

Kamiran Baker uit Syrië zet zijn werk als kleermaker in Baak voort. Foto: Daan van Leeuwen

Vrijwilligers gezocht om inburgering te bespoedigen

Door Daan van Leeuwen

BAAK - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben het ondanks hulp van vrijwilligers nog steeds erg moeilijk met de Nederlandse taal. Werk vinden is daardoor bijna onmogelijk en sommigen leven als gevolg een eenzaam bestaan in dorpskernen van Bronckhorst, zoals Kamiran Baker in Baak.

"Goedemorgen", lacht de 45-jarige Kamiran als hij de voordeur van zijn woning aan de Bobbinkstraat opendoet. Nadat de schoenen uit zijn getrokken, en je een van de vele paren slippers hebt gepakt of op je sokken verder loopt, biedt hij direct iets te drinken aan. "Wil je koude of warme koffie?" Zelf drinkt hij namelijk het liefst koude koffie uit een longdrinkglas, met een rietje.
Kamiran is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, waar hij samen met zijn familie zijn bestaan in de stad Aleppo achter zich liet. Nu woont hij inmiddels al drie jaar in het Achterhoekse dorpje Baak, gescheiden van familieleden. Zijn moeder is in het Zwitserse Bern neergestreken en een broer en zus wonen in Duitsland. Zijn tweede broer woont wel een stuk dichterbij. "Lokman woont in Velswijk", vertelt hij. "Af en toe ga ik met de fiets naar hem toe, maar we zien elkaar niet elke week."
"Kamiran doet bijna alles op zijn fiets, want autorijden is geen optie", vult vrijwilligster José Lacroix hem aan. De Baakse is sinds januari als vrijwilliger aan Kamiran gekoppeld en heeft wekelijks contact met hem. "Op maandagochtend fietst hij naar ons toe en dan drinken we koffie, doen we enkele taaloefeningen en spelen we wat spelletjes. De fiets heeft hij gekregen van mijn zoon. Daarop fietst hij naar de supermarkt in Steenderen, maar ook naar steden als Zutphen en Doetinchem. Hij heeft wel autorijlessen gehad, maar dat was geen succes. De verkeersregels en -omstandigheden zijn anders in Syrië.''
In veel situaties is de taalbarrière ook een obstakel. Kamiran doet zijn best, maar na de gastvrije ontvangst verlopen de gesprekken moeizaam. "Isolatie ligt daardoor al snel op de loer", vervolgt José. "Hij heeft eigenlijk geen contact met de inwoners van Baak, hoewel twee andere dames hem nu ook meer onder hun hoede nemen."
"Dat is ook wel het gevaar van kleine dorpskernen als Baak", neemt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst het over. "Het doel is om statushouders zo goed als mogelijk te laten integreren in de maatschappij, maar in dorpen als Baak en Velswijk zijn er amper voorzieningen en sociale kansen. Statushouders krijgen woningen aangewezen en zij kunnen deze in principe niet weigeren. Daarnaast worden de buren en inwoners ook niet altijd betrokken in het proces, waardoor je vaak scheve gezichten krijgt.''
Kamiran was kleermaker in Aleppo en inmiddels heeft hij in Baak ook zijn eigen naaimachine. Een oude industriële machine die hij via het internet op de kop heeft getikt. "Hij is er echt heel erg handig mee'', zegt José. "Het zou mooi zijn als hij zijn vaardigheden als kleermaker in de praktijk kan brengen, maar ook voor schilderen en haren knippen draait hij zijn hand niet om. Kamiran wil gewoon bezig zijn. Hij wil aan het werk, maar het is lastig om ergens een plekje te vinden. Dat komt door de Nederlandse regelgeving, maar dus ook door de taalbarrière.''

KADER: Vrijwilligers gezocht
"We hebben nog altijd vrijwilligers nodig", vertelt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. "Op dit moment zijn er zo'n vijftig tot zestig vrijwilligers actief, plus alle mensen die onder de radar meehelpen. Er zijn ook buren die statushouders helpen, maar zij zijn liever 'goede buur' dan vrijwilliger. Hoe je het vrijwilligerswerk indeelt, mag je helemaal zelf weten. We leggen geen druk op, want de vrijwilligers zijn er echt voor de leuke dingen en de taalondersteuning."

Wilt u ook iets betekenen voor een statushouder bij u in de buurt? Dan kunt u contact opnemen met Eline via de mail: ederweduwen@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch: 06 23761558.

Ledenbijeenkomst Nut Zelhem over Modern Realisme

Museum MORE is een monumentaal decor voor de collectie van Carel Willink. Foto: PR

ZELHEM - De eerste ledenbijeenkomst van het seizoen van Nut Zelhem vindt plaats op maandag 18 september in Ellen's restaurant om 20.00 uur. Bijzonder is dat dan ook burgemeester Marianne Besselink 'buurt' komt maken.

Onderwerp is het Modern Realisme in de beeldende kunst, een stroming in de 19de eeuw, dat zich bezighield met de weergave van de gewone mens. Sinds het ontstaan van abstracte kunst wordt de term realisme steeds vaker gebruikt voor schilderkunst of sculptuur die de werkelijkheid herkenbaar weergeeft.
In het begin van de 20ste eeuw, na de eerste wereldoorlog, reageerden kunstenaars verschillend op de experimenten van avant-garde kunstenaars, die in de periode voor de oorlog leidden tot abstractie. Sommige kunstenaars gingen door op die weg van abstractie, maar een groot aantal kunstenaars reageerden juist met een terugkeer naar de oude waarden, men had weer oog voor de oude meesters. Ook in Nederland viert het realisme hoogtij in de jaren '30. Enkele bekende schilders uit die tijd zijn: Carel Willink, Raoul Hynckes, Wim Schumacher, Dick Ket en Pycke Koch. Naast dit nauwgezette realisme zijn er ook andere vormen zoals het realisme van Charly Toorop, Reimond Kimpe en Quirijn van Tiel. Als in de Tweede Wereldoorlog het realisme door de nazi's wordt gepromoot lijkt haar rol na de oorlog uitgespeeld. Cobra en het abstract expressionisme krijgen dan alle aandacht. Toch blijven er ook kunstenaars realistisch werken. Een van de grote moderne realisten van na de oorlog is bijvoorbeeld Co Westerik. Maar ook Jan Beutener heeft een eigen vorm van realisme gevonden, waarbij de grens tussen realisme en abstractie vervaagt.

Museum MORE in Gorssel is het grootste museum voor Modern Realisme en haar collectie in het bijzonder is het thema van de lezing die op maandag 18 september gehouden wordt door drs. Iris Maalderink. Zij heeft in Nijmegen kunstgeschiedenis gestudeerd en is verbonden aan museum More in Gorssel. Zij voert de aanwezigen langs schilderijen en enkele sculpturen van het modern realisme.

Entree niet-leden 4 euro.

Vredesvlam gaat branden in Hengelo

HENGELO - Tien basisschoolleerlingen ontsteken op donderdag 21 september om 19.00 uur de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo.

Door Luuk Stam

Nu is de plek nog leeg, maar vanaf volgende week staat hier op het pleintje aan de Kerkstraat in Hengelo een grote koperen stormlamp met daarin een eeuwig brandende vlam. De Hengelose werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst haalt het vuur op donderdag 21 september – de internationale Dag van de Vrede – samen met tien basisschoolleerlingen op bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Hier brandt de vredesvlam al sinds 2014.

Onder begeleiding van de brandweer zal het vuur vervolgens naar Hengelo komen. Samen met wethouder Antoon Peppelman zullen leerlingen van de basisscholen in Hengelo, Keijenborg en Bekveld de vlam ontsteken. Tijdens de ceremonie die om 19.00 uur begint, zullen daarnaast twee koren een vredeslied zingen. Ook zangeres Lisanne Lubbers brengt een vredeslied ten gehore en een leerling van één van de basisscholen zal een gedicht voorlezen.

De wereldvredesvlam ontstond in 1999 toen in Europa, Amerika, Australi?, Afrika, India en het Midden Oosten een vlam werd aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien over de hele wereld. In Nederland staan inmiddels zeven monumenten waarin de vredesvlam brandt. Met het monument in Hengelo komt daar nu een achtste bij.
Dat gebeurt op initiatief van buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen. Zij wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die in 2015 naar 't Kervel zouden komen. Dat ging niet door. Via hun nieuwe buurvrouw Monique Schieman hoorden de vrouwen vervolgens van het bestaan van de vredesvlam. Sindsdien vormen zij de Hengelose werkgroep van de stichting WPF Bronckhorst.

Schieman is geen lid van deze werkgroep, maar speelt als inspirator een belangrijke rol. Ze woont nu vier jaar in Hengelo en was in haar voormalige woonplaats Oosterbeek nauw betrokken bij de komst van de vredesvlam bij het Airborne Museum. Haar nieuwe buurvrouwen kozen in Hengelo uiteindelijk voor het plein aan de Kerkstraat. "Dit is een centrale plek waar veel mensen langskomen", verklaart Betsy van den Berg. De stormlamp is volgens de leden van de werkgroep hufterproof en het vuur brandt op lampenolie.

In de aanloop naar het ontsteken van de vredesvlam in Hengelo zullen de leden van de werkgroep deze en volgende week op de verschillende basisscholen vertellen over wat vrede inhoudt. Basisschoolkinderen zullen vervolgens tekeningen en gedichten maken. De tekeningen worden in het dorp opgehangen en één van de leerlingen zal zijn of haar gedicht voorlezen tijdens de ceremonie rondom het aansteken van de vredesvlam.
De werkgroep die de vier buurvrouwen samen vormen, maakt deel uit van de stichting WPF Bronckhorst. Deze stichting heeft als doel om in de toekomst in meerdere dorpen in de gemeente de vredesvlam te laten branden.

Wie deel uit wil maken van de werkgroep in zijn of haar dorp of een vraag of opmerking heeft, kan mailen of voor meer informatie een kijkje nemen op de website.

Voetbal instuif zsv Zelos in teken Nationale Sportweek

ZELHEM - De tweede voetbalinstuif bij zsv Zelos staat in het teken van de nationale sportweek en is bedoeld om kinderen te stimuleren om meer te bewegen. Elke woensdag in september verzorgt zsv Zelos op sportpark de Pluimerskamp in Zelhem ook om die reden een voetbalinstuif voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Op 13 en 20 september is er van 15.30 tot 16.45 uur een instuif waarbij de jongens en meisjes onder deskundige leiding van onze trainers deelnemen aan leuke voetbalspelen. Zij kunnen zo gratis kennismaken met de voetbalsport en de club. Voor 13 september is er als extra aankleding een leuke activiteit: schieten op de Nederlandse Voetbal Leeuw.

Als afsluiting van de serie instuifdagen zal er op woensdag 27 september vanaf 14.30 uur in samenwerking met voetbalscholing.nl een fantastische voetbalmiddag plaatsvinden. Hier wordt de jeugd geleerd te pingelen en acties maken, om een 1 tegen 1 situatie te domineren, hoe ze keuzes moeten maken en worden kinderen weer ouderwets een Pingeldoos genoemd. Ze krijgen deze dag niet alleen de nieuwe Moves-Skills aangeleerd maar ontvangen daarvoor ook een fraai Pingelcertificaat, een gratis Panna-magazine en een waardecoupon. De Beste Pingelaars krijgen zelfs nog een mooi aandenken.

Aan deze middag kan worden deelgenomen door alle kinderen (jongens en meisjes) die in een van de eerste drie sessies hebben meegedaan aan de instuif, en alle leden uit de O11, O9 en O7 teams van zsv Zelos. Meedoen kan door opgave tijdens de instuif van 13 of 20 september bij de organisatoren. Aanmelden van kinderen die al bij Zelos voetballen, gaat via de leiders van de teams. Let op: er wordt grote belangstelling verwacht voor dit evenement en er is een grens aan het aantal kinderen dat kan deelnemen, dus meld tijdig aan.

Sabine Niesink uit Zelhem wederom de mannen de baas

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 9 september vlogen de duiven vanuit Duffel.

PV De Koerier Zelhem
Voor de leden van P.V. de Koerier stond de natourvlucht vanuit Duffel op het programma, uiteindelijk gewonnen door Sabine Niesink uit Zelhem. Zij won de eerste vier plekken in de club en was wederom de mannen de baas. Door vijftien liefhebbers werden 270 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 162 kilometer. Het startschot klonk om 13.10 uur. De snelste duif werd geklokt om 14.53.06 uur. Uitslag: Sabine Niesink 1-2-3-4, H. Wassink 5-6-7-8-9, Sander Gemmink 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit keer vanuit Duffel. Gemiddelde afstand was 160 kilometer. Van zeven deelnemers werden 104 duiven gelost. Uitslag: E. Koers (3/5) 1-4-13, G. Duitshof (12/15) 2-3-6-7-8-11-12-15-17-18-19-20, Comb. Borneman (4/10) 5-16-23-25, S.E.J. Bergervoet (4/6) 9-10-21-22, R. Waenink (3/5) 14-24-26.

PV-Vorden
Natourvlucht voor PV Vorden vanuit Duffel, een afstand van 170 kilometer, snelheid 96 kilometer per uur. Uitslag: wederom winnaar Marc Tiemessen 1-3-4-5-9, Ashley Eykelkamp 2-7-8, P. Hendriks 6, H. B. M. Hoksbergen 10.

ANWB Streetwise bij CBS 't Loo

ZELHEM - Op woensdagmorgen 13 september komt ANWB Streetwise, een spannend verkeersprogramma bij basisschool Cbs 't Loo in Zelhem aanbieden. ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. Cbs 't Loo vindt het belangrijk die 'straatwijsheid' mee te geven en biedt de kinderen graag ANWB Streetwise aan.

In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen:

- In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken.

- Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken.

- Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen.

- Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Daarnaast is er de iCheck, waarmee een simpele maar doelmatige indicatieve oogmeting uitgevoerd wordt. Daarnaast wordt er een iCheck uitgedeeld voor de groepen 5 t/m 8, waarmee de leerkracht zelf in de klas de oogmeting kan uitvoeren.

Bredevoort Schittert: 'Diervriendelijke beestenboel'

Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel." Het thema komt vooral tot uitdrukking bij de lichttaferelen. Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen.

"Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op. Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevok op de Stadsweide stokpaardenraces.

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7.50. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12.50 uur. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.


www.bredevoortschittert.nl

Een fantastische avond op de Kalenberg

Gaon Etten streek neer bij het zichtkoepeltje op de Kalenberg. Foto: PR

BARCHEM – Waar het pop-up restaurant 'Gaon etten in de Achterhoek' ook neerstrijkt, altijd wordt men gastvrij ontvangen door de eigenaar(en) van de betreffende plek. Dat dit bijzondere plekken kunnen zijn is de afgelopen zes jaar wel duidelijk geworden. En uitdagingen werden niet uit de weg gegaan. Maar hoe belangrijk dit is om samen voor alle gasten een fantastische avond te bewerkstelligen, bleek wel op 1 september op de Kalenberg in Barchem.

De bijzondere plek, bij de kapel en het zichtkoepeltje op vijftig meter hoogte, kent een erg interessante geschiedenis: die van de Woodbrookers. Ook het dichtbij gelegen landgoedhotel valt hier onder. Gastvrijheid, open staan naar elkaar en samenzijn in dialoog en gesprek is een doelstelling die ook prima past bij een avond Gaon etten.
De organisatie hiervan was blij verrast met de vergelijking die werd getrokken met de Achterhoekse traditie van dorpsfeesten, kermissen, schuttersfeesten en paasvuren. Gaon etten past hier bij als een vorm van 'modern naoberschap'. En of je nu uit Amsterdam kwam of uit Lochem, dat maakte helemaal niet uit. De gasten konden genieten van een heerlijk driegangenmenu, verzorgd door Daniël Huigen, kok van het Landhotel.
Gerrit de Vries was namens de Woodbrookers en het landhotel graag bereid het een en ander te vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek met zijn karakteristieke kapelletje. Dat daar een optreden plaats vond van VPS Kek, knapen en knarren die met mekaar een puik stukje vocaal ten gehore kunnen brengen was een geweldige verrassing voor de vele gasten. Het dak ging er (bij wijze van spreken) af!

Het volgende Gaon evenement vindt plaats bij Wijngoed Heekenbroek in Drempt op 29 september.

Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat."

Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo.

Finalisten 'Amphion Open' bij LIVE@IDEAAL

Merel, Marlou en Paulien staan in de finale van 'Amphion Open'

Zelhem - Woensdagavond 13 september verzorgt het programma live@ideaal een speciale uitzending. Uitgenodigd zijn de finalisten van het 'Amphion Open' 2017. Zij zullen tussen 20.00 en 22.00 uur optreden in het in het programma, dat vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden.

De musicaltheatergroep van Eléne Vaye uit Terborg/ Didam/ Duiven heeft voor Amphion Open een musicalmedley, vol zang en dans samengesteld voor de tieners uit de groepen musicaljong Doetinchem/Didam en Duiven.

Exit the Hive (Ulft) maakt experimentele muziek in het genre progressieve funkrock met vernieuwende akkoordprogressies en kritische teksten.De bezetting is Tom van Weeld (drums), Dirk Evelo (bas), Steven Tiggelman (gitaar) en Collin Daamen (zang).

Merel (16) Marlou (15) en Paulien (14) uit Ulft kwamen als kleine meisjes bij de Ulftse nachtegalen. Toen ze naar het jeugdkoor gingen begon het serieus te worden en vormden ze een zanggroepje. Ze stellen zelf meerstemmige melodieën samen. Ze begeleiden zichzelf op piano en/of gitaar.

Live@Ideaal wordt woensdag van 20.00 tot 22.00 uur uitgezonden.

Column

Frisse duik

Het helderblauwe buitenbad trekt mijn aandacht. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan niet wachten om erin te duiken. Maar op dat moment kan het niet. Ik zit in gesprek met Annette en Sjoerd van zwembad 't Elderink in Hengelo. We hebben het over leefbaarheid en de onmisbare hulp van vrijwilligers. Een dag later rij ik weer naar Hengelo, deze keer mét mijn badpak en zwembrilletje. Het is jaren geleden dat ik een zwembad in dook. Van mijn zevende tot mijn drieëntwintigste trok ik mijn baantjes en zwom wedstrijden door het hele land. Tot ik ging werken. Geen zin meer had in het vroege opstaan én de chloorlucht die zich diep in mijn poriën had genesteld.

Maar nu is daar dat zwembad in Hengelo. Dat er zo heerlijk uitziet. Netjes, schoon, helderblauwe kleuren en vriendelijke mensen. En dus rijd ik op donderdagmiddag naar dit bad. Het is heerlijk. Mijn techniek is er nog. Maar wat ben ik ongelooflijk stijf. Dit vraagt meer oefening. En dus lig ik een week later in het prachtige bad van Terborg. Gevolgd door het Vinkennest in Eibergen. Ik kijk waar in de Achterhoek buitenbaden zijn, die ik kan bezoeken. Het zijn er nog best wat, maar alleen dankzij de vele vrijwilligers. Vele gemeenten hebben hun baden afgestoten. Te duur, niet kostendekkend. De Blenk in Ulft wordt binnenkort een automuseum, reclamebureau Frappant is al jaren gevestigd in het binnenbad van Aalten.

Het zwembad waar ik vroeger elke zomer te vinden was, Stijgoord in Lochem, is er niet meer. Het Leussinkbad in Laren, waar ik vele uren trainde, is nu overgenomen door een stichting met vrijwilligers. En zoals Annette van 't Elderink in Hengelo me vertelde: 'We kijken steeds hoe iets wel kan.' Daarbij haalt ze aan dat het buitenbad zelfs genoemd wordt door makelaars in hun teksten om de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Het is dus belangrijk voor iedereen om een steentje bij te dragen. Niet alleen als je van zwemmen houdt, maar ook wanneer je wilt dat de waarde van je huis niet daalt. 'In een krimpregio moeten we er samen voor zorgen dat onze omgeving fijn is en blijft om in te wonen. Iedereen doet wat ie kan, met een financiële gift of door de handen uit de mouwen te steken. Alleen zo is het mogelijk.'

Dit herkennen ze ook bij zwembad Steenderen. 'Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers,' schreven ze onlangs in de Pak An-column in deze krant. 'Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.'

En zo denken ze er gelukkig ook over in onder andere Vorden, Lichtenvoorde, Rekken, Winterswijk en Almen. Financieel niet aantrekkelijk, maar des te belangrijk voor een regio waar het aangenaam wonen is! Ik duik er nog even in.

ClédingkanTine heuse kledingwinkel

HENGELO - Verkopen van kleding kan via de ClédingkanTine. Op 14 september is de nummerverkoop van 9.00 tot 10.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo.

Voor 1,50 euro zijn 24 prijsstickers te koop om de kleding zelf thuis te prijzen. De dames van de Cledingkantine richten voor een dag een pop-up winkel in en zij verkopen de ingeleverde kleding. Voor deze beurs kan herfst- en winterkleding, kleding vanaf maat 176 / S en alle grotere maten hierboven worden ingeleverd en schoenen, tassen en riemen.
Inleveren van de kleding is woensdag 13 september tussen 18.00 en 18.30 uur. Vrijdag 29 september tussen 11.00 en 12.00 uur kan de envelop met verdienste en het restant kleding worden teruggehaald. De overgebleven kleding mag ook worden geschonken aan de Kledingbank in Doetinchem.

Op 28 september is de kledingbeurs in Hengelo. Deze is in een heuse kledingwinkel waar iedereen rustig kan snuffelen en passen. Er is zelfs aan een kopje koffie of thee met wat lekkers gedacht.

De Tiener/ Damesbeurs is op donderdag 28 september van 11.00 tot 20.00 uur, locatie: Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo.

(Ver)bouwen dat het een lieve lust is

Parkeerplaats tegenover de hutten voor De Dorp Boakies. Foto: Alice Rouwhorst

Baak – Vorig jaar herfst verscheen aan de Pastoriestraat nabij Huize Baak een prachtige hut, gebouwd door kinderen uit het dorp. Helemaal opgebouwd uit natuurlijke materialen die ze in de omgeving vonden; kleine en grote takken met of zonder blad en losse bladeren als dakbedekking.

Door Alice Rouwhorst

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en op de bewuste plek staat nog steeds een hut, dat wil zeggen meerdere hutten, maar nu ook gemaakt van materialen zoals pallets en doeken. Het is eigenlijk een dorp, zoals de bouwers zelf zeggen. Ze noemden zich 'De Hut Boakies', maar dat hebben ze in 'De Dorp Boakies' veranderd. 'Ze' zijn de broertjes Sander en Jeroen, Koen, Bjarne, Puk, Jordi, Thomas, Amber, Simon, Timo en Lise. De één steekt vaker de armen uit de mouwen dan de ander en heeft daardoor ook iets meer in de melk te brokkelen. Als het weer en de tijd het toelaat zijn ze in het dorp aan het bouwen. Daar zijn eerst wel hele bouwvergaderingen aan vooraf gegaan en heuse bouwtekeningen liggen aan het dorp ten grondslag. Tijdens de werkzaamheden hebben ze vaak spoedoverleg, voortkomend uit voortschrijdend inzicht.

Werk aan de winkel in het dorp. Foto: Alice Rouwhorst
De Dorp Boakies leggen even de bouw stil voor de foto. Staand: Koen, Simon, Sander, Jordi en Bjarne. Zittend: Puk en Jeroen. Foto: Alice Rouwhorst

Ja, De Dorp Boakies pakken het serieus aan. Ieder heeft zo zijn eigen taak en bevoegdheden. Alles wordt overlegd en elke tak wordt op democratische wijze verdeeld. Het ene 'huis' in het dorp is wel wat groter als het andere, net als in het echte leven. Enthousiast laten de bouwers mij hun verschillende huizen zien. Zo hebben Sander en Puk een ruimte met allerlei (houten) spulletjes op het gebied van de elektronica, zoals mobiele telefoons en I-pads. In de hut van Koen is een grote werkplaats waar hij gereedschap maakt. Bjarne neemt de bestellingen op. De ene stok is een hamer, de ander een sijs. Steekwapens en zwaarden behoren ook tot Koens verantwoordelijkheid. In zijn hut is het zo gezellig dat Familie Pad heeft besloten om er in een hoekje ook zijn intrek te nemen. Jeroen handelt in tweedehands spullen en Simon zegt dat hij de 'receptie' is. Hij kan iedereen de weg wijzen in het dorp, een soort VVV kantoor dus. Met wat lekkers van huis is het feest in de verschillende huizen helemaal compleet. De één zorgt voor een snoepje, de ander voor een koekje en weer een ander heeft drinken mee. Op het moment zijn ze aan het bepalen waar het stadhuis moet verrijzen en hoe die eruit gaat zien. Toevallige passanten blijven vaak even staan om de bouwwerken te bewonderen en als ze willen krijgen ze een heuse rondleiding van de bouwers door de verschillende hutten.

Verhuizen
De eerste hut die vorig jaar verrees hield lang stand. Het bouwwerk bleef een hele tijd onaangeroerd staan, uit respect voor de bouwers. Maar met de intrede van de winter raakte het door achterstallig onderhoud in verval. Het was niet meer te redden, slopen was de enige optie. De Dorp Boakies besloten hun geluk elders te zoeken en verhuisden een eind verderop onderaan de gracht langs de singelwal. Ook hier had elke tak en elk hoekje een functie. Van balkon tot vergaderruimte en slaapplek tot speciale vluchtroutes. De spot beviel wel, maar een soort van heimwee naar hun eerste onderkomen bleef. Verkassen dus maar weer…. Van weer één grote hut, na wat tussenfasen is het bouwen van het dorp het stadium waarin de Dorp Boakies nu verkeren.

Aan het werk!
De zin om te bouwen is nog steeds onverminderd groot. Na schooltijd hebben ze amper tijd om thuis even wat te drinken, laat staan om te vertellen wat ze gedaan hebben op school. Nee, de werkkleding inclusief werkhandschoenen gaan direct aan en weg zijn ze. Al naar gelang de werkzaamheden verplaatsen ze zich per fiets (= brommer of scooter) of skelter (= auto) met aanhanger voor het vervoeren van diverse bouwmaterialen naar de bouwplek. Benieuwd wat ze nog meer bedenken en hoelang het blijft staan, want ze maken al plannen voor 2018.

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

Nieuwe fokkers en jeugdleden doen kennis op over rassen

Mirthe Haitink, Catelijne Willemsen, Linde Grevers en Deyon Koning. Foto: PR

VORDEN - P.K.V. Vorden heeft zaterdag 9 september de traditionele jongdierendag gehouden in samenwerking met zustervereniging Peklo uit Lochem. Deze dag was het begin van het tentoonstellingsseizoen en bedoeld om als fokker een goed inzicht te krijgen van de in 2017 gefokte dieren. Voor nieuwe fokkers en jeugdleden is deze dag uitermate geschikt om kennis op te doen over de rassen. De fokkers zijn bij deze keuring aanwezig en kunnen vragen stellen aan de keurmeesters over hun dieren. Het was een zeer geslaagde dag met veel inzenders waaronder enkele nieuwe leden en jeugdleden.

Uitslagen jongdierenkeuring
Hoenders: Lakenvelder: E.H. Ruesink 2xZG, Barnevelder: G.J. Groot Jebbink 2xZG, 4xG, Welsumer: J. Pardijs 1xF, 2xZG, Marans: E.H. Ruesink 2xZG, Leghorn: S. Haitink 1xF, 5xZG, 2xG, Wyandotte: H. Berenpas 1xF, 2xZG.
Dwerghoenders: Amrockkriel: J. Pardijs 1xZG, 2xG, Wyandottekriel: H. Siemes 2xZG, 3xG, H. Nijhof 4xZG, Mirthe Haitink 2xZG, 5xG, Cochin kriel: S. Martens 3xG, Zijdehoenkriel: S. Martens 2xZG.
Serama's: Serama's: Catelijne Willemsen 3xZG, 2xG.
Konijnen: Vlaamse Reus: H. Hammink 1xF, 3xZG, G. Reindsen 8xZG, Nieuw Zeelander Wit: H. Bolwiender 3xZG, 1xG, Wener: H. Nijenhuis 2xZG, 1xG, Witte van Hotot: S. Jansen 5xZG, Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 1xF, 2xZG, Linde Grevers 1xF, 2xZG, Papillon: T.H. Janssen 3xZG, Thrianta: J. Raterink 4xZG, Hollander: H. Looman 3xZG, E.Jansen 5xF, 2xZG, Tan: W. Boersma 3xF, 4xZG, E. Stegeman 3xZG, Rus: T.H. Janssen 1xF, 1xZG, Kleurdwerg: G. Wiskamp 4xZG, H. Nijenhuis 3xZG.
Hoofdereprijzen: Mooiste Grote Hoen: S. Haitink, Mooiste Dwerg Hoen: H.G. Nijhof, Mooiste Serama: Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn: G. Lenselink, Mooiste Dwerg Hoen jeugdlid: Mirthe Haitink, Mooiste Serama jeugdlid Catelijne Willemsen, Mooiste Konijn jeugdlid: Linde Grevers.

De volgende activiteit is de Clubshow onder de naam Bronckhorsterkleindierenshow op 4 en 5 november 2017.

Duo Rita en Wendy in het Heiligenbeeldenmuseum

KRANENBURG/VORDEN - Zondagmiddag 24 september vanaf 15.00 uur verzorgen Rita en Wendy een optreden in het Heiligenbeeldenmuseum. Voor dit optreden hebben de dames een programma samengesteld met de mooiste luisterliedjes @the piano. Liedjes van onder meer Karin Bloemen, Billy Joel, Christina Aguilera en vele anderen.

Rita en Wendy leerden elkaar in 2011 kennen bij de voorstellingen van de 'Zomer-carrousel' in Theater onder de Molen in Vorden. Ondanks hun totaal verschillende muzikale achtergrond ontstond daar hun eerste succesvolle samenwerking. Wendy is behalve een allround pop- en bandzangeres ook een integere chansonnière. Ze maakte deel uit van duo Juweel en zong in verschillende ensembles. Rita heeft een klassieke piano en zangopleiding gehad, zong in koren, begeleidde veel klassieke zangers maar is daarnaast ook een echt theaterdier en maakte een aantal theaterprogramma's met chansons. Inmiddels vele optredens en programma's verder hebben Rita en Wendy in oktober 2016 hun vijfjarig jubileum gevierd. Deze feestelijke concerten werden gegeven samen met de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie en Gery Groot Zwaaftink.

Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg is nog geopend tot zondag 29 oktober, iedere dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang voor het concert is de normale museumentreeprijs 4 euro.

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06-13743169.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Voor reparatie en configuratie van uw PC, aanleg van LAN-netwerken en in-en verkoop van PC's. Hebbink-PC, Boeninksteeg 3a, Zelhem. Tel. 0314-625425. www.hebbink-pc.nl

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM, ZON. 17 SEPT. Parkeerpl. SaZa Top sporthal. Bij slecht weer in de Hal. Sportweg 1 van 10-17 uur. Boek nu Tel : 06-39108152.animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 17 SEPT ,10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT. SPORTHAL DE PANHOVEN 10-17 u Bingerdensedijk 2. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

++++ NIEUW++++ OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 24 SEPT. 10-17 u. TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE ,Eekstr.15. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

Te koop aardappels BILTSTAR BERBER Buunk Zelhemseweg 25 Halfweg Zelhem Doetinchem 0314-332965

Herfstworkshop Verandering & Groei. Inzicht in veranderingen in uw leven en rouwverwerking. www.siomariamajoor.nl - T. 0314-381084

Herfstworkshop Verandering & Groei. Inzicht in veranderingen in uw leven en rouwverwerking. www.siomariamajoor.nl - T. 0314-381084

Interesse in de FRANSE TAAL? Kijk eens op FRANSELESINLOCHEM.NL of telefnr: 06 1906 89 51

Nummerverkoop ClédingkanTine. 14 september 09.00 tot 10.00 en 18.00 tot 19.00. Partycentrum Langeler Spalstraat 5 Hengelo Gld

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

KUIEREN in Mariënvelde Op zondag 1 oktober. Noteer het alvast in uw agenda.

ledingbeurs 28 september. Langeler Mode Kerkstraat 11 in Hengelo Gld