Contact Bronckhorst Noord

21 november 2017

Contact Bronckhorst Noord 21 november 2017


Vordenaar krijgt hoogste gemeentelijke onderscheiding

Wim Polman met de bronzen haas die hij ontving uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Luuk Stam

VORDEN - Uit handen van burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst ontving Wim Polman (82) uit Vorden op donderdag 17 november de bronzen haas, de hoogste gemeentelijke onderscheiding in de gemeente Bronckhorst. Dat gebeurde voorafgaand aan een lezing van het Cultuurfonds Vorden in Hotel Bakker.

Door Luuk Stam

Polman was in Vorden tot september van dit jaar voorzitter van het Cultuurfonds. Ook is hij erelid van de Vordense ondernemingsvereniging en was hij vele jaren vrijwilliger van de Berenddag bij Kasteel Hackfort. Daarnaast is Polman al jaren mantelzorger voor zijn vrouw, die donderdagavond ook bij de uitreiking aanwezig was. De gemeentelijke onderscheiding kwam voor hem als een grote verrassing. Compleet onverwacht stond de 82-jarige ineens in het middelpunt van de belangstelling in een zaal waarin kort voor de uitreiking zonder dat hij het in de gaten had meerdere familieleden hadden plaatsgenomen. In zijn reactie liet hij weten zeer vereerd te zijn. Het was voor Polman niet zijn eerste onderscheiding. Al in 2009 is de Vordenaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Omdat hij nog altijd voor vele activiteiten in Vorden een inspirator is, besloot de gemeente Bronckhorst om hem opnieuw in het zonnetje te zetten. Lees verder op pagina

Vogelvoeractie Scouting

VORDEN - Op zaterdag 25 november houdt de Vordense Scoutinggroep David G. Alford in samenwerking met Welkoop, de jaarlijkse actie 'Wintervoer voor Vogels'. De welpen, verkenners en explorers van de groep gaan zaterdag in Vorden en Wichmond langs de deuren om een pakketje vogelvoer verkopen. Hiermee helpt u niet alleen de vogels in uw tuin de winter door, maar steunt u ook Scouting Vorden. De vogelvoeractie van Welkoop en Scouting vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de uitbreiding en onderhoud van het Scoutcentrum. Het bijeengebrachte geld wordt besteed aan spelmateriaal en het onderhoud van het clubhuis.


www.dga-vorden.nl

Intocht Sint

Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Zaterdagmiddag vond de Sinterklaasintocht in Vorden plaats. Sint nam uitgebreid de tijd om met tientallen kinderen een babbeltje te maken. Daarna ging men achter de Harmonie aan richting het Kulturhus, waar een muzikaal programma plaatsvond voor de kinderen.

Heus kampioenschap voor eeuwenoud ambacht

Namens Het Steenders Landschap namen (v.l.n.r.) Lucas Kalkers, Gijs Wildeboer, René van Eijden en Kees Baars deel aan het NK Heggenvlechten. Foto: Achterhoekfoto/Johan Braakman

VORDEN – Voor een willekeurige toeschouwer die zondag even kwam kijken was het op enige afstand bijna niet waarneembaar. Maar de twee vlechtstijltechnieken die werden gehanteerd waren toch wel degelijk verschillend van elkaar. Het ene team vlocht volgens de 'Staken & binders' techniek, de andere hanteerde de 'Vrije stijl'.

Door Jan Hendriksen

Een tweehonderd meter lange meidoornheg aan de Rommelderdijk bij Zorg- en Geitenboerderij Groot Windeberg fungeerde zondag als het prachtige decor voor het Nationaal Kampioenschap Heggenvlechten. In totaal namen zeventien teams uit geheel Nederland deel aan het kampioenschap. Er prijkte zelfs een deelnemer uit Engeland op de deelnemerslijst: John French. Er namen ook heggenvlechters uit de regio aan het kampioenschap deel. Namens de gemeente Bronckhorst waren dat Erik Somer en Bernardus van Gils. Vereniging Het Steenders Landschap was door Kees Baars uit Warnsveld, Gijs Wildeboer uit Bronkhorst en René van Eijden en Lucas Kalkers uit Steenderen vertegenwoordigd. Kees Baars en Gijs Wildeboer hanteerden de 'Staken & binders' techniek, René van Eijden en Lucas Kalkers de 'Vrije stijl'. Vakkundig sloeg en zaagde men met een zogenaamde 'billhook' een iep en met een handzaag in de vijf uur durende wedstrijd de meidoorns op juiste lengte om gevlochten te kunnen worden.
De 'Vrije stijl' kent geen strikte stijlkenmerken. De vlechters mogen zelf weten hoe ze de heg vlechten. Maar de gevlochten heg moet net als bij de 'Staken & binders' techniek ondoordringbaar zijn voor (klein)vee en een maximale hoogte van 1.20 meter hebben. Daarnaast letten beide juryleden Robert Ceelen en Louis Dolmans van stichting Heg & Landschap nadrukkelijk op het kap- en het vlechtwerk. Zo moest de heg regelmatig en solide opgebouwd zijn en een evenwichtig totaalbeeld hebben. Alle struiken uit de meidoornhaag werden door Baars en Wildeboer boven de grond voldoende schuin ingekapt om de struik te kunnen buigen en vervolgens plat te leggen. De ene struik zo stevig op de andere. Om de zestig centimeter werd op de zeven meter lange 'werkplek' die ieder team ter beschikking had een paaltje door Baars en Wildeboer in de heg geslagen. Met gevlochten wilgentenen aan de bovenzijde zorgden ze voor extra stevigheid.

Cultureel, immaterieel erfgoed
Het NK Heggenvlechten werd georganiseerd door Stichting Heg & Landschap en de regionale Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt die kantoor houdt in Vorden en werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland. Wilfried Berendsen van 't Onderholt keek zondag na afloop tevreden terug op het kampioenschap. "De publieke belangstelling was groot. De missie om het heggenvlechten bij een breed publiek bekend te maken is meer dan geslaagd. Daarmee willen we ook een bijdrage leveren aan uitbreiding en beter beheer van onze landelijke heggen. Het heggenvlechten beschouwen we daarom niet enkel als een eeuwenoud ambacht, maar ook als een innovatieve beheersmaatregel voor modern landschapsbeheer. Een gevlochten heg is niet alleen ondoordringbaar, het is ook een fantastische plek voor kleine zangvogels om er te broeden en voor heel veel dieren om er voedsel en beschutting te vinden."

Het heggenvlechten wint de laatste jaren dan ook sterk aan populariteit. In 2015 is het ambacht officieel erkent als cultureel, immaterieel erfgoed. Wilfried Berendsen: "Steeds meer mensen melden zich voor cursussen aan. En in de media krijgen we ook opvallend veel aandacht. Zo besteedde onder meer Omroep Gelderland vooraf maar ook zondag veel aandacht aan het kampioenschap. Heggenvlechten zit duidelijk in de lift."

Uiteindelijk werden Florence Deru en Lex Roeleveld uit Gorinchem tot Nationaal Kampioen Heggenvlechten uitgeroepen. Wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst reikte de prijzen uit.

Start nieuwbouwproject Kranenburg

Nadat in een eerder stadium het grondwerk voor de fundering was gerealiseerd, werden vorige week de funderingspalen geboord voor de woningen. Foto: Jan Hendriksen

KRANENBURG – Dijkman Bouw BV uit Warnsveld is begonnen met de nieuwbouw van vier twee-onder-een-kap woningen in het nieuwbouwproject Ruurloseweg-Eikenlaan in Kranenburg. Nadat in een eerder stadium het grondwerk voor de fundering was gerealiseerd werden donderdagmorgen 16 november de funderingspalen geboord voor de woningen.

Door Jan Hendriksen

Er zijn in het nieuwbouwplan nog twee-onder-een-kap woningen en een vrijstaande woning te koop via Van Zeeburg, Luimes & Lebbink Makelaars in Hengelo Gld. Het nieuwbouwplan betreft in totaal een zestal twee-onder-een-kap woningen en een vrijstaande woning met garage/berging. De woningen worden gerealiseerd volgens de eisen van het bouwbesluit. Plafondhoogte 2,60 meter, brede trappen en een riante woonbeleving.

De nieuwbouwlocatie heeft een lange historie. Zo exploiteerde de familie Schoenaker in het verleden jarenlang Café Schoenaker die naast een café, restaurant en zaal uit een bakkerij en supermarkt bestond. De laatste exploitatie betrof pannenkoekenhuis Papa Beer. De eerste gesprekken van Dijkman Projecten met de gemeente Bronckhorst over het perceel voor de nieuwbouw, dat in eigendom van de Veluwse Vastgoed Combinatie was, dateren uit 2013. Directeur Jan Dijkman die het project ontwierp, en in de Vordense buurtschap De Wildenborch is geboren, liet vorig jaar in Contact Bronckhorst Noord weten het een mooie plek te vinden om het nieuwbouwproject te realiseren mede omdat hij er jeugdherinneringen had liggen met voetbalvereniging Ratti.

Kranenburgs Belang
Kranenburgs Belang is erg blij dat eindelijk met de bouw van de woningen gestart is op het oude perceel van Schoenaker. In de afgelopen jaren heeft Kranenburgs Belang de omgeving van het nieuwbouwplan regelmatig schoongemaakt en van onkruid ontdaan om het nog een beetje aanzien te geven. "Wij hebben er jaren naar gestreefd om nog wat nieuwbouw op de Kranenburg te krijgen. En dat wordt nu gerealiseerd. En dat is een positieve ontwikkeling", aldus secretaris Eric Klein Haneveld van Kranenburgs Belang.

Statiegeldactie stichting Gamrupa

VORDEN - "Langs deze weg willen de vrijwilligers van Stichting Gamrupa Wilbert en Yvonne Grotenhuys van Albert Heijn Vorden hartelijk dankzeggen dat wij de gele statiegeldknop mochten benutten voor ons project in Gambia om een ambachtsschool op te zetten. Het heeft ons 450,25 euro opgebracht, waarmee wij weer verder kunnen uitbreiden. Natuurlijk bedanken wij ook de AH klanten die hun statiegeld hiervoor hebben gedoneerd," laat Henny Sueters weten namens Stichting Gamrupa. De stichting kan nog steeds gereedschap gebruiken. "Wat u te veel hebt, zoals hamers, tangen, boormachines, enzovoorts."

Lezing over vallen bij seniorensoos

VIERAKKER/WICHMOND - De heer G.H. Sterringa, gepensioneerd huisarts te Vorden, zal dinsdagmiddag 28 november een presentatie geven over een voor de senioren zeer relevant onderwerp, getiteld 'Halt U valt'. De lezing gaat over de risico's van vallen in en om het huis, ziektes met valneigingen, invloed van medicijnen enzovoorts. Voorkomen is beter dan genezen. Wie weet krijgen de aanwezigen nog handige tips in deze. Alle senioren, ook wie normaal niet naar de seniorensoos komen, zijn van harte welkom. De middag is van 14.30 tot 16.30 uur in het Ludgerusgebouw te Vierakker. De koffie/thee staat klaar vanaf 14.00 uur.

Bijeenkomst PCOB met SVV

VORDEN - De gezamenlijke bijeenkomst van PCOB en SVV zal plaatsvinden op vrijdag 24 november om 14.00 uur in de Grote Zaal, Dorpscentrum te Vorden. Die middag wordt een optreden verzorgd van het koor Steenrewalt onder leiding van dirigent Lucian Venderink uit Steenderen, met onder andere bekende liederen uit de Achterhoek. De heer Johan Eppink zal verhalen voordragen in het Achterhoeks dialect.

Sint enthousiast en sfeervol ontvangen

De Sint ging samen 'met de muziek' en alle kinderen vanaf Kasteel Vorden richting het Vordense centrum. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN – Enkele kinderen rennen naar de brug. Aan de overzijde van de gracht achter het kasteel rijdt een 'golfkarretje' met daarin twee Zwarte Pieten. Ze kunnen met hun voertuig de (wandel)brug niet over. Snel rijden de Pieten met de 'vierwieler' over de Schuttestraat het weiland in om precies op tijd bij de hoofdingang van Kasteel Vorden te arriveren. Daar blaast de Vordense trompettist Dick Boerstoel een heuse serenade als teken dat Sint in aankomst is. Honderden kinderen staan ongeduldig al zwaaiend met hun vlaggetjes met hun ouders, opa's en oma's op de Sint te wachten.

Door Jan Hendriksen

Het was zaterdagmiddag weer tijd voor de traditionele Sinterklaasintocht in Vorden. Harmonie Vorden onder aanvoering van Tamboer-maître Arthur Rondeel 'gooit' met zijn muzikanten er nog maar eens een 'Sinterklaasliedje' tegenaan en maant de kinderen om goed hard mee te zingen: 'Zie de maan schijnt door de bomen' en 'Zie ginds komt de stoomboot aan' zijn nog steeds de meeste gewilde liedjes. Achter de ramen van het imposante kasteel zien we enkele Zwarte Pieten heen en weer springen. Vol verwachting kloppen de kinderhartjes. Maar daar is die dan. Amper hadden de kinderen de Sint in 'Elfstedenstad' Dokkum op televisie zien arriveren of nu was hij al in het 'Achtkastelendorp'.

Burgemeester Marianne Besselink verwelkomt namens de gemeente Bronckhorst de Sint en zijn Pieten hartelijk. "Het is fijn dat u de weg naar Vorden weer heeft kunnen te vinden. U bent er vandaag maar druk mee. En zie al die kindertjes daar eens staan." Namens de Vordense Ondernemers Vereniging, die voor de organisatie van de intocht tekent, laat Marre Heersink weten dat alle ondernemers de 'rode loper' voor hun winkel voor de Sint hebben uitgerold om daar in de komende twee weken zijn inkopen te doen voor alle Vordense kinderen. Lang niet alle kinderen komen uit Vorden en Kranenburg zo blijkt. Zo wonen Willem (5), Niels (3) en Lars (1) in Wageningen. Als mooi verkleedde Sint en Pieten zijn de drie kinderen samen met hun vader en moeder, en opa en oma Ganzevles die in Vorden wonen, naar de Kasteelweide gekomen voor de intocht. "Dit is een gezellige, sfeervolle en kleinschalige intocht", zo laat de Wageningse moeder weten.

Nadat de Sint uitgebreid met tientallen kinderen een babbeltje maakt en prachtige kleurplaten en verlanglijstjes in ontvangt heeft genomen, marcheert Harmonie Vorden naar de oprijlaan van Kasteel Vorden. Op de parkeerplaats wacht de witte schimmel Amerigo in alle rust op de Sint om samen 'met de muziek' en alle kinderen richting het Vordense centrum te wandelen. Daar wacht immers in het Kulturhus een muzikaal programma voor de kinderen.

Donkere wolken
De intocht is op dat moment nog droog gebleven. Maar donkere wolken pakken zich samen boven het Vordense werk. In vlot tempo wordt onder begeleiding van enkele verkeersregelaars de stroom kinderen naar het centrum geleid. Op het bordes van het Kulturhus ontstaat een kleine 'file'. Iedereen wil zo snel mogelijk naar binnen. Niet iedereen houdt het droog. Maar de pret is er in de grote zaal van het Kulturhus absoluut niet minder om. Zingend en springend worden de kinderen door enkele muzikanten en Liesbeth Groot Jebbink bezig gehouden.

'Pietje Precies'
Intussen heeft de Sint plaatsgenomen in zijn zetel die speciaal voor hem was klaargezet. Maar wat moet die hoge doos toch op het podium voor zijn 'snufferd'? Het belemmert zijn uitzicht. Het kost enige moeite maar met hulp van 'Pietje Precies' wordt de doos weg getild. En wat blijkt? In de doos zitten de lekkernijen die alle kinderen na afloop mee naar huis krijgen: pepernoten en een mandarijn. Nadat de Sint was uitgezwaaid door onder meer Esmée (4) en Bente (8) Rouwen toog de goedheiligman naar Kranenburg waar hij in de gymzaal van school De Kraanvogel nogmaals feestelijk werd ontvangen door kinderen uit Kranenburg en omstreken. Voor foto's van de intocht, zie achterhoekfoto.nl

Verhalen en ideeën gecombineerd met gevarieerd gitaarwerk

VORDEN - Theater Onder de Molen vervolgt op zondagmiddag 26 november het najaarsprogramma met Jordi Repkes. Jordi is al vanaf z'n vijfde onafscheidelijk van zijn gitaar en het maken van muziek. Hij staat bekend om z'n melodische en virtuoze gitaarspel, waarmee hij tevens de finale wist te bereiken van de 'Sena Guitar Awards'. Ook stond hij eerder al op Pinkpop en vloog hij met acts als Dj Bakermat, George McCrae en de Coronas de hele wereld over.

Het schrijven van eigen songs geeft aan zijn leven als muzikant een nieuwe dimensie. Op zijn eerste album brengt Jordi zijn verhalen en ideeën, die recht uit zijn hart komen, gecombineerd met prachtig en gevarieerd gitaarwerk. Zijn muziek valt het best te omschrijven als Americana-Pop. Bekende invloeden zijn Ryan Adams, Dire Straits en Pink Floyd. Zijn eerste album 'Times Like These' werd begin 2016 gereleased in een bomvol Merleyn in Nijmegen en is te beluisteren via Spotify en Itunes.
Jordi Repkes bracht op 17 december 2016 zijn nieuwe single 'So Small' uit. De jonge muzikant heeft voor zijn single bepaald niet met de minste samengewerkt. Zo speelt percussionist Jeroen de Rijk (onder andere Micheal Jackson) mee, en wordt de mastering verzorgd door Peter Brussee (onder andere Jan Akkerman, Amsterdam Klezmer Band en Herman Brood).

Dit optreden is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Kaarten kunnen via de website worden besteld, maar ook aan de zaal worden gekocht.

Unieke muzikale avond om langzaam in Kerstsfeer te komen

Het koperensemble van Harmonie Vorden. Foto: PR

VORDEN – Het wordt ongetwijfeld een hartverwarmend en sfeervol muzikaal gebeuren. Want de samenstelling is uniek. Het Koperensemble van Harmonie Vorden, de Vordense zangeressen Rita en Wendy en het veertig leden tellende Zutphense popkoor Zutfun repeteren namelijk al enkele maanden voor een unieke muzikale avond om langzaam in Kerstsfeer te komen. De muzikale avond onder het motto 'Op weg naar Kerst' vindt zaterdag 9 december in het kloppende hart van Vorden plaats: Het Kulturhus.

Door Jan Hendriksen

Het was bestuurslid en tevens lid van de programmacommissie van Stichting Kulturhus Vorden, Jan Holtrigter, die het idee opperde om in aanloop naar Kerst met een bijzonder muzikaal programma te komen. Begin oktober vorig jaar na het jubileumconcert van Rita en Wendy ontsproot het idee. Holtrigter: "Wendy en Rita hebben ook een Kerstprogramma. Echter, de tijd om toen samen met het duo in aanloop naar Kerst een concert samen te stellen was te kort." Maar begin dit jaar werden de verschillende partijen door Holtrigter aan elkaar gekoppeld en staken Wendy en Rita, Dick Boerstoel van Harmonie Vorden en dirigent/pianist Ton Herman Melis van popkoor Zutfun de koppen bij elkaar. Er werd een muzikaal programma samengesteld door de drie partijen die best uniek mag worden genoemd: de drie muzikale disciplines liggen ver uit elkaar. Naast de individuele optredens zijn er diverse 'kruisbestuivingen' gevormd.

Wendy en Rita uit Vorden. Foto: PR.
Zutphense popkoor Zutfun. Foto: PR.

Zo treedt Popkoor Zutfun samen met het Koperensemble van Harmonie Vorden op en treden de drie partijen ook gezamenlijk op met prettig in het gehoor liggende 'kerst- en popnummers'. "En dat is best een grote uitdaging voor een niet-alledaagse samenstelling. Normaal beperken we ons tot koraalmuziek, begeleiden we de samenzang in erediensten en laten we ook bij andere gelegenheden gepaste muziek horen. Nu maken we een totaal andere muzikale reis en gaan we op de 'populaire toer'," zo laat Dick Boerstoel van het Koperensemble weten.

Verschillende muzikale disciplines 'Op Weg naar Kerst'

Voor Popkoor Zutfun, dat wekelijks op maandagavond in De Eekschuur in Warnsveld repeteert, is het ook een nieuwe uitdaging. Voorzitter Ineke de Lange van het koor (waarvan ook diverse Vordenaren lid zijn): "We zingen steevast nummers onder begeleiding van onze dirigent op piano. Maar nu 'blaast' er ook een indrukwekkend koperensemble mee. En dat is een totaal nieuwe ervaring. Daarom hebben we deze uitnodiging ook met beide handen aangegrepen."
Ook voor de Vordense zangeressen Wendy en Rita is het een nieuwe uitdaging. Vorig jaar trad het duo tijdens hun jubileumconcert samen met onder meer de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie op in het Kulturhus. "Dit is een totaal andere samenstelling. We kijken dan ook met smart uit naar dit bijzondere concert. Het wordt ongetwijfeld een hartverwarmende en sfeervolle avond", zo verklaart Wendy Addink.

Verrassing
Vorige week maandagavond troffen alle drie disciplines elkaar voor het eerst gezamenlijk tijdens een repetitieavond in De Eekschuur. In aanloop naar 9 december wordt nog eenmaal gezamenlijk gerepeteerd. "En dan moeten we er staan", aldus Wendy. Welke vijftien kerst- en twaalf popnummers men ten gehore brengt blijft een grote verrassing. "Dat vertellen we niet. De mensen moeten maar komen luisteren. Het koperensemble met zo'n enorm koor en ons: dat zal de bezoekers ongetwijfeld wat doen", zo besluit Rita haar verhaal.

Voorverkoop
Toegangskaarten voor 'Op weg naar Kerst' zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het Kulturhus en de Bruna in Vorden. Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen en (t/m twaalf jaar hebben gratis toegang). Aan de zaal kosten de kaarten 9 december 12,50 euro. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Zendingswerker Hans Frinsel spreekt in Kapel De Wildenborch

VORDEN - Hans Frinsel uit Rijssen zal zondagmorgen 26 november om 10.00 uur spreken in Kapel De Wildenborch aan de Kapelweg 1 (buurtschap Wildenborch) te Vorden bij de Christengemeente De Schakel.

Hans Frinsel en zijn vrouw Carla werkten van 1976 tot 1992 als zendingswerkers in Guinée-Bissau. Nadat zij terugkeerden naar Nederland in verband met de scholing van hun kinderen, werkte Hans Frinsel als directeur van stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam en als hoofdredacteur van maandblad De Oogst. In 2006 keerde hij terug bij het internationale zendingsgenootschap WEC waarmee hij in Afrika gewerkt had, om twee jaar als interim directeur te werken op Cornerstone Institute for Intercultural Studies in het Noord-Brabantse Beugen, een Europese Engelstalige zendingsopleiding. In 2008 vertrokken Hans en Carla weer naar Guinée-Bissau, waar zij tot 2016 bleven. Ze zijn nog steeds parttime betrokken bij het werk daar, maar werken nu een groot deel van het jaar mee in het publiciteitswerk van stichting WEC in Nederland.

Om de bemoedigende woorden van Hans Frinsel te kunnen horen, worden belangstellenden uitgenodigd. Ook zullen er weer liederen worden gezongen onder begeleiding van een muzikant. Na deze bijeenkomst is er gelegenheid om in gesprek te komen met Hans Frinsel. Wie geen vervoer heeft kan zich telefonisch of via mail melden bij De Schakel. Meer informatie staat op de website of Facebook.

0575-552809, 06-29226380 of 06-11464043
deschakel2017@hotmail.com

www.stichtingdeschakel.com

Voorverkoop IJsbaan Vorden

VORDEN - IJs is gratis zou je denken. Maar veiligheid, verlichting en verzorging van de baan zijn dit niet. De ijsvereniging in Vorden heeft jaarlijks vaste kosten, ongeacht of er wel of niet geschaatst kan worden. Gelukkig kan dit gefinancierd worden uit de voorverkoop van ledenkaarten, vrienden van de ijsbaan Vorden, giften van onder andere 'de Werf' en bijdragen van gratis materiaal door Vordense ondernemers. Wilt u ook zorgen dat de ijsbaan blijft bestaan? Schaf dan ledenkaarten in de voorverkoop aan.

Hiermee steunt u de vereniging in het voortbestaan. Het bestuur heeft daarom een mooie aanbieding, zodat men ieder jaar de ledenkaart in de voorverkoop te verkrijgen. Zo bestaat er vanaf dit seizoen een enkelvoudige- en een gezinsledenkaart (in de voorverkoop respectievelijk 13 euro en 25 euro bij doorlopende automatische incasso. De kaarten worden op naam uitgegeven. Jaarlijks wordt in november de kosten voor de ledenkaart afgeschreven en vervolgens thuisbezorgd. Aanmelden, kaarten kopen en automatische incasso afgeven kan via de website op zaterdag 25 november en 2 december (11.00 tot 16.00 uur) en woensdag 29 november (14.00 tot 17.00 uur) in de kantine van de ijsbaan.

Geef u op voor een ledenkaart of wordt 'vriend van de ijsbaan' (10 euro) en blijf de mogelijkheid van ijspret in Vorden ondersteunen.

Zang – en ontmoeting Achterhoek

ZELHEM - Zondagmiddag 3 december is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst georganiseerd door Stichting de Opdracht. Dit zal plaatsvinden in Cultureel centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg). In deze bijeenkomst, die om 16.00 uur begint, hoopt Gijsbert Tomassen uit Ermelo voor te gaan. Het Gospelkoor Inspiration uit Vorden zal meewerken aan deze dienst. De samenzang wordt begeleid door Kees van Dusseldorp, piano. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info, bel of kijk op de site.

'Werken aan Loepzuiver bracht mij in de meest unieke situaties'

Het koffietafelboek Loepzuiver bevat bovendien een cd met twee door Stef Woestenenk geschreven nummers. Foto: Bernadet te Velthuis

VORDEN -Overdag staat hij als leraar voor de klas, 's avonds als beroepsmuzikant met een van zijn vele bands op het podium en nu heeft hij zich ook nog ontpopt tot schrijver. Stef Woestenenk (39) uit Vorden barst van de creativiteit en is steeds weer op zoek naar manieren om zijn kennis, ervaring én liefde voor muziek met de wereld om hem heen te delen. Schreef hij in het verleden al verhalen voor een dagblad en diverse muziekplatforms, zijn grote trots is toch 'Loepzuiver'. Het eerste boek van zijn hand, waar hij totaal drie jaar lang aan gewerkt heeft. Loepzuiver is een bundeling van verhalen gebaseerd op eigen ervaringen, aangevuld met interviews en ontdekkingen over zijn grote muziekhelden uit de pop, rock en blues scene. Stef kan er uren over praten. En dat blijkt wanneer hij me, onder het genot van een kop koffie in zijn huiskamer, honderduit verteld over zijn ontdekkingsreis naar de verhalen achter de muzikanten.

Door Bernadet te Velthuis

Gretig naar de verhalen achter de muzikanten dook hij als kind al in iedere rij elpees die hij kon vinden en las talloze boeken over muziek. Zijn verzameling cassettebandjes, lp's en cd's groeide en als puber hing zijn kamer vol met posters van zijn muziekidolen, van de Rolling Stones tot Normaal. Stef Woestenenk heeft passie voor muziek en alles wat daarbij hoort. Zoals hij beschrijft in Loepzuiver: 'Het beleven van muziek doe ik al mijn hele leven. Als luisteraar, als muzikant, als schrijver, maar vooral als ontdekkingsreiziger'. Dat laatste stuurt hem op de reis van zijn leven en leverde hem de meest bijzondere ontmoetingen op met zijn helden en band- en familieleden daarvan.

Eerste concertervaring
De oorsprong van het boek ligt bij zijn eerste concertervaring. Stef: "Als elfjarig jochie stond ik vooraan bij Eric Clapton. Ik vond het geweldig en het werd een ervaring die ik nooit meer zou vergeten". Zo bleek toen hij drie jaar geleden terugdacht aan dit voor hem memorabele moment en er een verhaal over schreef. "Tijdens het schrijven kwam het nummer 'Bell bottom blues' in mij op en ik werd nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Ik zocht contact met Bobby Whitlock die samen met Clapton het nummer schreef. Ik vond het bijzonder dat uit Bobby's verhaal, naast dat van mij, iets unieks ontstond rondom één nummer". Stef begint meer verhalen te schrijven, nieuwe liedjes vormen zich in zijn hoofd, en hij weet steeds meer artiesten te benaderen om het verhaal achter hun liedjes te vertellen. Het idee om alles te bundelen tot een boek groeit en Loepzuiver is geboren.

Bijzondere ontmoetingen
Het begin van een groot avontuur met unieke situaties. Zo reisde hij naar Engeland waar hij logeerde bij de zoon van de in 1997 overleden Ronnie Lane, bassist van The Small Faces, niet wetende dat hij een jaar later een biertje zou drinken met een van de voormalige bandleden Ian McLagan. Een lange lijst van grote namen volgde.

Zo zat hij op de bank bij Eric Budon, stond op het podium met Alan Gascoigne en at 'fish and chips' met Billy Nichols. Hing aan de lijn met Jerry Shirley, kreeg na twee jaar contact zoeken eindelijk die langverwachte e-mail terug van Pete Townshend en eindigde bij zijn (als kind al) idolen Bennie Jolink en de leden van Normaal in het 'tuinhuisje'. Tot slot mocht zijn kameraad en collega-muzikant Appie Daalmeijer, die eerder dit jaar overleed, niet ontbreken en is het laatste hoofdstuk geheel aan hem gewijd.

Stamboom
Ook kwam Stef tijdens dit proces erachter dat vele bandleden elkaar onderling weer kennen, doordat zij door de jaren heen in meerdere bands (met diverse samenstellingen) hebben gespeeld. Dit heeft hij op de eerste bladzijde van het boek in kaart gebracht middels een soort 'stamboomtekening', waarin tussen 1965 tot 2017 de connecties tussen de diverse muzikanten in een oogopslag zichtbaar worden.

Loepzuiver
Dit alles is slechts een greep uit de bijzondere ontmoetingen, unieke situaties en ontdekkingen die het werken aan Loepzuiver Stef Woestenenk bracht. Je kunt er letterlijk 'een boek over schrijven'. Stef vond het dan ook zonde om alle kennis en ervaring die hij tijdens deze muzikale zoektocht opdeed voor zich te houden en besloot het te delen. Dit heeft geresulteerd in een bundeling van elf muziekverhalen, tien interviews, unieke foto's van onder ander zijn ontmoetingen met zijn idolen en zijn oude bewaarde concertkaartjes, aangevuld met unieke illustraties van Hans Hoog Stoevenbelt uit Zutphen en een cd met daarop twee zelfgeschreven nummer.

Stef hoopt met dit zogenoemde 'koffietafelboek' anderen te inspireren om de muziek 'van toen' weer eens aan te zetten of door nieuwe liedjes te ontdekken.

Signeersessie bij Bruna Vorden
Iedereen die meer wil weten kan Stef Woestenenk het hemd van het lijf vragen op zondag 26 november bij Bruna in Vorden, waar hij vanaf 14.00 uur aanwezig zal zijn. Wie Loepzuiver al in zijn of haar collectie heeft opgenomen, of dit nog van plan is, kan het boek deze dag door Stef laten signeren.

Sinterklaas leest voor

VORDEN - Net als andere jaren heeft Sinterklaas dit jaar weer tijd gevonden om te komen voorlezen in de bibliotheek. De Sint beleeft ondanks zijn hoge leeftijd nog dagelijks avonturen met zijn Pieten. Om al zijn belevenissen niet te vergeten heeft de Sint ze opgeschreven in een dik boek. Op woensdagmiddag 29 november komt Sinterklaas voorlezen op de volgende tijden en plaatsen: 14.30-15.00 uur in bibliotheek Vorden, 15.15-15.45 uur in bibliotheek Hengelo, 16.00-16.30 uur in bibliotheek Zelhem. Alle kinderen zijn, samen met hun ouders, van harte welkom. bibliotheekwestachterhoek.nl

Column

Schrijver

Vroeger wist ik het zeker, ik moest het toneel op. Ik moest zinnen in mijn hoofd en woorden uit mijn mond. Trillen op mijn benen en vliegen door de lucht. Eerst achter de gordijnen en er daarna tussenin. Zweten onder lampen en niemand zien, maar alles horen. Ik moest faam, publiek en artistiek. Wijde broeken, rare haren en in opperste concentratie naar een verte staren.

Zelfs het thuis aankondigen van mijn eerste hoofdrol, heb ik geacteerd. Door eerst te doen alsof het niet gelukt was, en daarna vlug mijn mondhoeken naar mijn oren te trekken. Ik was te blij om het lang vol te houden. En op de première was ik te zenuwachtig om zuiver te zingen. Ik kreeg bloemen toen ik nog geen vazen had en bewaarde mijn schmink tot de volgende dag.

Ik zou hoe dan ook naar de toneelschool en wanneer mij daar gevraagd werd een pruttelend spiegelei te spelen, gewoon een dappere poging doen. Ik zou alles begrijpen en me niet afvragen wat het nut was van slow motion-worstelen en mijn ademhaling zich te laten concentreren op mijn achterwerk.

Voor mijn toelatingsaudities heb ik me zo vaak op mijn knieën laten vallen dat ze de kleur van de toneelvloer aannamen. Voor een rol stond ik met mijn hoofd zolang naar één kant dat mijn nek na de repetitie berustte in haar nieuwe positie. Teksten goot ik in melodieën en scripts rolde ik tot kokers. Mijzelf hees in outfits die ik geen enkel mens toewensen zou, van schaatspakken tot jute zakken.

Het was prachtig en afgrijselijk, vaak genoeg stond ik aan de zijlijn met een gezicht als een vraagteken. Begreep ik niet waarom juist ik het niet begreep. Dacht ik na over mijn rechterarm en mijn linkeroorlel en of het volume van mijn stem ten koste gaan zou van de intonatie. Leek er vaak zoveel diepte dat ik er enkel in kon vallen. Begon ik zo hard tegen mijn ambities te vechten dat ze op het laatst niet meer reageerden op mijn boegeroep.

Met als resultaat dat ik aan het einde van mijn opleiding heel voorzichtig via de zijkant van het toneel het trappetje afliep, waar ik op een klapstoeltje een kladblok en potlood vond. En met dat ik opschrijven wilde dat ik bang was en mislukt, maakte mijn hoofd hele andere zinnen. Begon er iets te stromen dat al die tijd achter een dammetje op toestemming had gewacht. Ben ik eerst met mijn tenen, en daarna mijn alles in het water gestapt en op mijn rug gaan liggen. En gaan schrijven.

Want soms, soms is het gewoon simpel. Soms is het een andere vorm met een andere uitwerking. Soms is het de reis en niet de bestemming, soms mag je al je bagage achterlaten omdat alles gewoon in je rugzak past. Soms is het een liefde die je optilt en een gezicht dat je begrijpt, een kind dat je knuffelt en hond die zijn hoofd scheef naar je opsteekt. En soms, soms is het een man met een viool en gouden haren die in antwoord op de vraag hoe je schrijver worden kunt, zegt: "Eef, dat ben je al."


Finishparty Performance Racing Achterhoek met nieuwe plannen voor 2018

Ilja Caljouw volgend seizoen uitkomend voor het Performance Racing Achterhoek. Foto: Henk Teerink

HENGELO - Tijdens de finishparty ter ere van de IRRC Supersport titel van Joey den Besten presteerde Performance Racing Achterhoek alvast haar plannen voor het seizoen 2018. Ilja Caljouw wordt de nieuwe rijder bij het team van Tonny Wassink. Toine Gierkink en Victor Steeman die ook aanwezig waren evenals Johan Fredriks hadden ook nieuws over het seizoen 2018.

Zaterdagavond 18 november was de finishparty van het raceteam Performance Racing Achterhoek waarbij het kampioenschap van Joey den Besten in de Supersport-klasse van de Internationaal Road Racing Championship (I.R.R.C.) werd gevierd. Verder maakte het team op deze avond bekend dat Den Besten volgend jaar gaat rijden met een Kawasaki ZX-10R in de I.R.R.C. Superbike. Een zeer competitieve klasse, waarbij Den Besten zich volgend jaar voornamelijk gaat richten op het één worden met zijn nieuwe motor en gaat proberen zich steeds verder op te werken richting de top-vijf.
Ilja Caljouw werd gepresenteerd als nieuwe rijder van het team van Tonny Wassink en zoon Arno Wassink, die verantwoordelijk is voor de technische gedeelte van de motoren voor beide heren. Caljouw gaat rijden met de Yamaha R6 in de I.R.R.C. Supersport. Caljouw heeft al de nodige ervaring in deze klasse en gaat op jacht naar minimaal een top-vijf klassering. Stiekem hoopt hij op meer liet hij weten. Performance Racing Achterhoek gaat volgend jaar ook met Den Besten en Caljouw deelnemen aan de North West 200. Hamove clubrijder Johan Fredriks zal het zelfde programma rijden als de rijders van het Performance Racing Achterhoek. Fredriks wil minimaal voor het podium gaan en hoopt op uitschieters in de vorm van een overwinning bij een van de races. Daarnaast maakte regionale rijder Toine Gierkink ook zijn plannen bekend voor 2018. Gierkink reed afgelopen jaar in de Yamaha R3 Cup en maakt volgend jaar de overstap naar de zwaardere motoren. Gierkin gaat rijden met een Suzuki GSXR 1000 in de NK SuperCup 1000, de topklasse van de OW Cup. Victor Steeman reed de afgelopen twee seizoenen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de opstapklasse voor de Grand Prix. Voor 2018 kreeg Steeman geen zitje bij de Red Bull Rookies competitie en ging op zoek naar de volgende uitdaging. Steeman gaat volgend jaar rijden in de nationale Supersport 300 competitie, met als doel om de overstap naar het wereldkampioenschap in 2019 te maken.

Uitslagen Bridgeclub Vorden

VORDEN - Hieronder volgt de uitslag van de tweede periode, seizoen 2017/2018, van Bridgeclub Vorden.

Uitslag tweede periode van de maandagavond: Lijn A: Max Maas en Sjoerd Tichelman 61,06%, Michiel Vente en Jan Kuen 57,83%, Ria Bosheide en Adri Terlouw 57,10%. Lijn B: Jirka en Svatje de Wolf 57,97%, Herma Jacobs en Els van der Jagt 56,83%, Ellen Stoops en Wim KleinKranenbarg 53,10%. Uitslag tweede periode van de woensdagmiddag: Lijn A: Hertog Enthoven en AB Vruggink 62,09%, Gerda Nulden en Ton Simonis 56,11%, Wil Matser en Kitty Vruggink 55,61%. Lijn B: Ab en Henk Boers 55,22%, Toos en Henk Pasman 53,32%, Pauline Gasseling en Wil Warnaar 53,26.

Kampioenen bij Vogelvreugd

Kampioenen van Bronckhorst. Foto: PR

Zelhem - Met 320 vogels was de deelname aan de vogelshow van vogelvereniging 'Vogelvreugd' lager dan voorgaande jaren. Voorzitter Jan Velthorst noemde andere tentoonstellingen in de regio als mogelijke oorzaak, maar was zeer content met de inbreng en de kwaliteit van de parkieten, kanaries en exoten. Vogelliefhebbers uit de regio hadden hun vogels ingebracht om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Bronckhorst.

De keurmeesters uit onder ander Deventer, Vriezenveen, Winterswijk, Zevenaar, Notter en Groenlo bekeken alle vogels, gaven punten en daar waar de gemiddelde Nederlander een heleboel dezelfde vogeltjes ziet, noteerde de jury verschillen in uiterlijk en gedragingen om tot het juiste eindcijfer en klassering te komen.

Alle gegevens werden vervolgens opgenomen in de catalogus, zodat de vogelliefhebbers terug konden vinden hoe hun vogels beoordeeld waren. Voorzitter Velthorst stelde de mogelijk teleurgestelde deelnemers al enigszins gerust, omdat zo'n keuring een momentopname is en de omstandigheden van zo'n show een negatieve invloed kan hebben op de vogels. "Niet winnen moet dienen als een motivatie om volgend jaar nog beter te presteren", aldus de voorzitter.

Op de foto de Kampioenen van Bronckhorst in de diverse sectoren. Bij de kleurkanaries zonder pigment werd een vogel van J.T. Peppelman kampioen. Bij de kleurkanaries met pigment ging die prijs naar A.J. Velthorst. J. Knuever werd kampioen bij de postuurkanaries, G. Nieuwenhuis bij de gestandaardiseerde exoten en G. Leeflang bij de overige exoten. Een grasparkiet van G.W. Hissink werd kampioen bij de grasparkieten en bij de grote parkieten en papegaaien won een vogel van W. Ankersmit. H. Wentink won die prijs bij de Europese cultuurvogels. Ook de jeugd wordt aangemoedigd om vogels te kweken en te leren welke vogels in de prijzen kunnen gaan vallen. Rilana Buitink bleek bij de jeugd de beste vogel te hebben. Tot slot ging de prijs van de beste deelnemende vereniging naar de organiserende vereniging 'Vogelvreugd'.

Buitengebied van Bronckhorst groener

BRONCKHORST - Naar aanleiding van het succes van de actie 'Eén boom mot kun'n' afgelopen winters krijgen komende winter de grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst voor de derde maal de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een gratis boom. Deze worden betaald door de gemeente en de provincie Gelderland. In de winters van 2015 en 2016 zijn enkele honderden bomen geplant, voornamelijk walnoten, eiken, lindes en beuken. Het aanvragen van een gratis boom kan tot 31 december aanstaande.

Het betreft een initiatief van bewoners uit het buurtschap Bekveld. Zij bieden samen met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt, LTO en de gemeente Bronckhorst grondeigenaren in het buitengebied van Bronckhorst een gratis boom aan. Dit gebeurt onder het mom 'Eén boom mot kun'n'.
Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn de laatste jaren door schaalvergroting verloren gegaan. Juist zo'n solitaire boom is echter waardevol voor vogels en insecten en maakt het landschap bijzonder. Het vee vindt bovendien op warme zomerdagen beschutting onder de bomen. Met dit initiatief willen de genoemde organisatie beeldbepalende bomen zoals eiken, lindes en beuken terugbrengen in het landschap.

Voorwaarden
De boom krijgt voldoende ruimte om op natuurlijke wijze uit te groeien en oud te worden, wordt minimaal twee meter van de eigendomsgrens geplant, niet in bestaande singels of ander beplantingen en mag geen onderdeel vormen van opgelegde herplant. Het soort boom moet in het landschap passen en krijgt de eerste jaren voldoende zorg van de eigenaar. De gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland betalen de kosten van de boom en de aanplant. De grondeigenaar stelt ruimte beschikbaar. In beweid land moet de boom beschermd worden. Het soort boom wordt afgestemd op de plaatselijke omstandigheden en komt op een plek waar ruimte is om uit te groeien tot een fors exemplaar.

De volgende boomsoorten worden beschikbaar gesteld: winter- of zomereik,winter- of zomerlinde, groene of rode beuk, tamme of paardenkastanje, es, populier, walnoot, zwarte els, berk of vliegden.

't Onderholt coördineert de actie. Belangstellenden kunnen zich tot dinsdag 31 december bij deze organisatie aanmelden: (0575) 550 593 of per e-mail: info@onderholt.nl. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres én de locatie waar de boom wordt geplant. 't Onderholt neemt dan spoedig contact op.

Voor andere vragen en advies over het planten van geschikte (beeldbepalende) bomen in de omgeving, neem contact op met Vereniging Bomenbelang: bomenbelang@gmail.com of (0575) 470 530.

Groene wereld

Kleur groen ontstaat bij het vermengen van basiskleuren blauw en geel.
Dat is wel waar, maar slechts ten dele, want de kleur groen staat voor zoveel.
Voor onrijp, jong en onervaren, groen blaadje voor een oude man;
maar ook voor schone groene wereld, waarin je veilig leven kan.
Die groene wereld moet er komen; laat daar geen twijfel aan bestaan.
Daar moet dan wel wat voor veranderen; wat vaak niet zonder pijn zal gaan.

Van honden, katten en van mensen, daar houd ik van, ik zie ze graag.
Helaas zijn daar nu wel erg veel van, wat leuk was wordt een ware plaag.
Vooral al die miljarden mensen, opeengepakt op d' aardse bol.
Je hoeft geen ecoloog te wezen voor diagnose: echt bomvol!
Er moeten minder mensen komen, aanzienlijk minder als het kan,
maar dat stuit politiek op onmacht, op de religie en de man.

Ecologie verschaft een antwoord: zorg voor 't milieu, dat moet je doen.
Wat minder auto, korter douchen, koop biologisch en koop groen.
Ook de c.v. kan graadje lager, wij worden afval-scheid-strateeg,
maar elders blijft men wouden kappen en vist men hele zeeën leeg!
Ach, laat ons niet ontmoedigd raken. Houd dapper vol; eens keert het tij.
Blijf streven naar die groene wereld, voor iedereen, voor jou, voor mij.

A. van Alphen,
Zuivelweg 5A,
7255 XA Hengelo Gld.

Rondleiding door sterren en planeten

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 24 november en vrijdagavond 15 december heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavond die gehouden wordt van 20.00 tot circa 21.30 uur. Er wordt een rondleiding gegeven van circa anderhalf uur door de wereld van sterren en planeten, met de bijzondere ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden verplicht, dit kan via de website.

Iedereen moet veilig en met plezier kunnen sporten

Geslaagden van de cursus Vertrouwens Contact Persoon in Bronckhorst. Foto: PR

BRONCKHORST - Iedereen moet veilig en met plezier kunnen sporten! Daar wil de gemeente Bronckhorst zeker aan meewerken. Naast de gratis verstrekking van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor verenigingen, organiseerde de gemeente in samenwerking met NOC*NSF ook een cursus Vertrouwens Contact Persoon (VCP). De VCP is het eerste aanspreekpunt voor vragen of meldingen over grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele intimidatie en/of misbruik binnen de sportvereniging. Een groep van twaalf inwoners heeft de cursus inmiddels succesvol afgerond.

Wat doe je als grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt binnen de eigen vereniging, of hoe kun je het voorkomen? Tijdens de cursus kregen de deelnemers uitleg over hoe ze iemand eerste opvang kunnen bieden. Ook preventie, voorlichting aan leden, gesprekstechnieken en de rol van VCP'er tussen slachtoffer, vermeende dader en bestuur kwamen aan bod. Enkele van de nu opgeleide VCP'ers hebben aangegeven deze rol ook voor andere verenigingen op zich te willen nemen. Vereniging die hier gebruik van willen maken kunnen contact opnemen met de gemeente.

Kleurrijke Vrouwen van Nu in Vorden

Janine Valk analyseert kleuren bij Vrouwen van Nu. Foto: PR

VORDEN - Janine Valk kwam op woensdag 15 november naar Vorden. Na haar opleiding tot schoonheidspecialiste heeft ze zich gespecialiseerd in het geven van kleuranalyses, kledingadviezen en make-up adviezen.

Voor de pauze vertelde Janine over de verschillende kleurtypes en haalde ze een aantal dames uit de zaal om te laten zien welke kleur staat en welke niet. Het wekte menig lachsalvo uit de zaal op. Na de pauze liet ze aan de hand van dia's zien wat voor verschillende figuurtypes er zijn en welke kleding iemand niet moet aantrekken of juist wel. Ook was de dames gevraagd om een kledingstuk mee te brengen waar twijfels over de kleur of over het model waren. Ook dit werd door haar uitgelegd. Kortom het was weer een leuke avond bij de Vrouwen van Nu in Vorden.

Kleine kernen bieden zich aan voor onderzoek naar krimp

BRONCKHORST - Een flink aantal kleine kernen in Bronckhorst stond te trappelen om mee te doen aan het onderzoek naar krimp in hun dorp. De studenten van Van Hall Larenstein beginnen op woensdag 29 november in vier dorpen: Drempt (Voor en Achter), Keppel (Hoog en Laag en Eldrik), Velswijk en Keijenborg.

Op woensdagochtend 29 november worden de studenten ontvangen in het gemeentehuis. Het verschijnsel krimp in Bronckhorst wordt met hen besproken. Daarna gaan ze de dorpen in. In vier- of vijftallen lopen ze rond, maken een dorpsschets en een praatje met bewoners op straat. Vervolgens gaan ze met een vertegenwoordiger van de dorpsbelangenorganisatie in gesprek om een beter beeld te krijgen wat er speelt in het dorp.

Wie in één van bovenstaande dorpen woont, neemt gerust contact op met de dorpsbelangenorganisatie (DBO) voor meer informatie. Degenen die graag willen meedoen aan dit onderzoek om hun gedachten over krimp met de studenten te delen of omdat zij ideeën hebben hoe dit in het dorp aan te pakken, nemen deze kans om de studenten te ontmoeten. Ze willen graag in gesprek.

Selectieteam VTP Vorden 1 kampioen

Het selectieteam v.l.n.r. (boven) Annelotte, Rik, Jens en (onder) Dione en Tom. Foto: PR

VORDEN - De selectie van Vorden was in september helemaal klaar voor de competitie. Annelotte van Rossem, Rik Limpers, Jens Sijtsma, Dione Bouwmeester en Tom Bouwmeester gingen de strijd aan en deden dit niet onverdienstelijk.

Ze wonnen bijna alle wedstrijden met 5-0 en met 27 punten voor en maar 6 punten tegen, zijn ze kampioen geworden.

Op dit moment zijn de wintertrainingen weer in volle gang om ze klaar te stomen voor de voorjaarscompetitie die in april zal beginnen.

Het nieuwe boek van Huib Papenhuijzen uit Vorden is verschenen

VORDEN - Op vrijdag 3 november is het nieuwe boek 'Zotte opvliegers - Het waanzinnige leven op Madagaskar' van Huib Papenhuijzen verschenen. Dit reisboek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Een uitbraak van de pest, een nachtelijke aardbeving, vallende gekko's en bizarre gebruiken van bewoners van het Rode Eiland Madagaskar. Je kunt het zo gek niet bedenken of Huib Papenhuijzen beleefde het en sleept de lezer in zijn enorme enthousiasme mee. Met een objectieve blik bespreekt hij gebruiken, die voor Westerse mensen bizar kunnen lijken maar hij geeft genoeg achtergrondinformatie om ze toch te kunnen begrijpen. Leitmotiv is zijn verwondering over het vaak paradoxale gedrag van mensen. Hij verzocht daarom Dwaasheid uit Erasmus' Lof der Zotheid hem op deze reis te vergezellen. Huib Papenhuijzen heeft een prachtig boek geschreven waarin hij een goede balans heeft aangebracht tussen vermaak en lering.

Huib Papenhuijzen (1948) onderzoekt de samenhang tussen concurreren en samenwerken. Beide gedragsfenomenen komen in de gehele levende natuur in allerlei verhoudingen voor en zijn de moeite van het bestuderen meer dan waard. In 1997 is hij begonnen met reizen naar tamelijk onbekende gebieden om daar in contact te komen met de plaatselijke bevolking en de natuur. Zo bezocht hij het hart van de Amazone, Wichí- en Pilagá-indianen in Argentinië, Joepiks in Kamtsjatka, Chamorro in de Stille Zuidzee, de Boerjaten in Mongolië en de Mikea in het zuiden van Madagaskar.

Mail voor vragen of informatie.

Organiseren zit Wim Polman in het bloed

Wim Polman in hartje Vorden. Op de plek waar nu een slijterij huist, runde hij tot 2001 zijn eigen designzaak. Foto: Luuk Stam

Vordenaar (82) geniet van waardering voor wat hij al jaren belangeloos doet voor zijn dorp

Door Luuk Stam

VORDEN - Verlichte kerstbomen in het centrum van Vorden, 200 stuks. En een kerstmarkt. Dat was in 1984 het idee van de nu 82-jarige Wim Polman. Er was heel wat geld voor nodig, maar de toenmalige voorzitter van de ondernemersvereniging kreeg het voor elkaar. De bomen met lampjes zorgden voor de sfeer en aan die allereerste Vordense kerstmarkt denkt Polman nog graag terug. "Het was een succes van de bovenste plank."

We zijn ruim dertig jaar verder. Het is 2017, een zaterdagochtend. Het is een paar dagen nadat Polman de bronzen haas ontving, de hoogste onderscheiding in de gemeente Bronckhorst. We schuiven aan voor een kop koffie bij de man die zich sinds 2009 ook al Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. Op de achtergrond klinkt klassieke muziek. Op tafel staat een groot bloemstuk met daaraan een kaartje. 'Voor een bijzonder iemand', staat erop. "Wat een mooie tekst", vindt Polman. "Daar spreekt veel waardering uit."

Het is waardering die zijn kant op komt als dank voor zijn jarenlange inzet voor de gemeenschap van Vorden. Eerst als voorzitter van de ondernemersvereniging, waar hij nu erelid is. Later had hij als voorzitter van het Cultuurfonds onder andere de leiding in de organisatie van vier grote concerten, waaronder die in 2013 bij Kasteel Vorden ter ere van de 100-jarige Achtkasteelentocht. "Goh, wat was dat mooi", blikt Polman terug. Bij veel van wat er in Vorden gebeurde, dacht hij mee. Nu was het bepaald niet zo dat hij verder niets te doen had. Tussen 1956 en 2001 runde hij een designzaak die tot in de wijde omtrek een begrip was. "Ik stond een keer op een camping in Duitsland met iemand te praten", begint Polman een anekdote. "Toen ik vroeg of die man Vorden kende, antwoordde hij dat hij daar ooit eens iets had gekocht. Vroeg hij of ik toevallig Wim Polman kende."

Tussen 1956 en 2001 runde hij een designzaak die tot in de wijde omtrek een begrip was

De vader van Wim begon de zaak in 1924 en ook hij was naast zijn ondernemerschap actief in het dorp. "Hij zei altijd dat mensen die iets van iemand gedaan willen krijgen iemand vragen die toch al druk is", vertelt Polman. "Die schuift de ene afspraak een stukje naar achteren en de ander een stukje naar voren en dan past een nieuwe afspraak er nog net tussenin. Zo ging het bij mij ook altijd. Dat stuk DNA heb ik van mijn vader overgenomen."

Al zijn vrijwilligerswerk doet hij met veel plezier, maar één ding is nog veel belangrijker; de zorg voor zijn vrouw Ali. Doordat natriumtekort haar spieren verslapt, kan zij sinds juni vorig jaar niet meer lopen en is ze aan een rolstoel gekluisterd. Vanaf dat moment is Wim Polman fulltime mantelzorger. "En een goeie ook", aldus zijn vrouw, die de waardering voor de jarenlange inzet van haar man meer dan verdiend vindt. "Ik ken hem niet anders."

Zijn taak als voorzitter van het Cultuurfonds legde Polman onlangs neer. Jan Borgonjen zou deze overnemen, maar de drijvende kracht achter het Wim Kuijpertoernooi overleed tot ieders verdriet in april van dit jaar. Een nieuwe kandidaat vond Polman in Eppie van 't Hof, die op 1 januari officieel het stokje overneemt. "Een geweldige vrouw", vindt Polman. "Heel cultuurminded. Ik denk dat het Cultuurfonds onder haar leiding een heel nieuw leven krijgt."
Zelf blijft Polman nog actief als programmacommissaris in de past rotaryclub Lochem, het onderdeel van de rotary waarin een groot deel van de leden de 80 al is gepasseerd. De Vordenaar organiseert in die rol onder meer wandelingen en lezingen. "Ik weet niet hoelang nog, we zien wel", zegt Polman. Zijn vrouw Ali moedigt hem in ieder geval aan om door te gaan. "Ik heb gezegd: 'Dit mag je niet opgeven, want dan val jij in een zwart gat.'"

Proef en beleef de hernieuwde Van Sinckel

Bedrijfsleidster Riske Legtenberg en vrijwilliger Sanne Mullink met op de achtergrond de nieuw gecreëerde vierkante meters winkelruimte. Foto: Bernadet te Velthuis

VORDEN – Bij Stichting Van Sinckel aan de Dorpsstraat 15 in Vorden hebben ze een flinke verbouwing achter de rug, vanwege de verkoop van het linkergedeelte van het pand waarin het winkelconcept is gevestigd. Hier zal binnenkort een lingeriezaak zijn intrede doen. Het pand, van de voormalige winkel van Sueters, is daarom opgesplitst in twee delen. Om de verloren vierkante meters goed te maken, is er aan de achterzijde van het gedeelte van Van Sinckel extra winkelruimte gecreëerd. Op zaterdag 25 november van 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen het resultaat van deze verbouwing bekijken tijdens de heropening, waar wethouder Engels om 15.30 uur een officieel tintje aan zal geven. Verder zal er een proeverij onder het mom 'Proef & beleef de hernieuwde Van Sinckel' plaatsvinden en zullen vijf nieuwe deelnemers zich deze dag presenteren.

Door Bernadet te Velthuis

Het gedeelte aan de linker voorzijde had officieel nog steeds geen invulling, maar wij mochten er van de familie Sueters gratis gebruik van maken, om de aanblik van leegstand te voorkomen.", zo verklaart bedrijfsleidster Riske Legtenberg van de Stichting Van Sinckel die de winkel, waar meerdere ondernemers onder één dak hun producten aanbieden, beheert en exploiteert. "Maar ondertussen hadden we de ruimte wel in gebruik (verhuurd aan deelnemende ondernemers) en nodig om rendabel te blijven."

De oplossing lag in de beschikbare ruimte aan de achterzijde van de winkel van Van Sinckel, dat onder andere werd gebruikt als magazijn. "Dat was toch al een overbodige luxe, dus door het magazijn op te heffen en het keukentje verder naar achteren te plaatsen, hebben we de benodigde vierkante meters daar weten te creëren.", zo vertelt Legtenberg die de komst van de nieuwe winkel in het pand als een win-win situatie ziet. "Het is natuurlijk fijn voor de familie Sueters dat het nu verkocht is, bovendien denk ik dat we elkaar als ondernemers kunnen versterken".

De financiering van de verbouwing is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 1500 euro van de gemeente Bronckhorst en de tot nu toe 1000 euro opbrengst uit donaties uit de zogenoemde 'Club van 50', een oproep om minimaal 50 euro te doneren aan iedereen die Van Sinckel wil steunen. Ook had de stichting het niet voor elkaar kunnen krijgen zonder de hulp van mensen van zorgboerderij Marope (slopen van de tussenmuren van magazijn en keuken), cliënten van GGNet (schilderwerk) en vele andere vrijwilligers. Riske Legtenberg: "We zijn erg dankbaar voor deze geboden hulp en trots op het feit dat we dit met zijn allen gerealiseerd hebben".

Proef & beleef Van Sinckel
Tijdens de heropening kan men onder het genot van een drankje de verschillende producten van de ondernemers proeven. Zo zal onder andere Bonbonatelier Janson uit Zutphen aanwezig zijn met een chocoladefontein, Bommel Beef laat bitterballen proeven, er is biologische kaas van de Vijfsprong en nog veel meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met de vijf nieuwe deelnemers die zich bij het concept van Van Sinckel hebben aangesloten, te weten: Van Bommel Beef (ambachtelijke gemaakte bitterballen/kroketten), Italia Mondo (authentieke Italiaanse etenswaren), Kadoo&zoo (accessoires als tassen, sjaals en sieraden), Adila wonen (Marokkaans aardewerk) en Fairy Houses (Australisch concept van door zonne-energie verlichte 'kabouterhuisjes'). Van deze laatste is Van Sinckel het eerste verkooppunt binnen Europa.

Toekomstige ontwikkelingen
Bij Van Sinckel zitten ze niet stil, dat is wel duidelijk wanneer Riske Legtenberg vertelt over de verdere plannen: "Er komt een kleine koffiehoek waar iedere maand een andere koffiesoort van de Pelikaan geschonken zal worden (tegen een kleine vergoeding). Ook is het binnenkort mogelijk om boeken in te leveren die Van Sinckel ten behoeve van de stichting en/of goed doel voor een klein prijsje zal verkopen.

Vijf nieuwe deelnemers presenteren zich

Verder geeft ze aan dat Van Sinckel, als stichting zonder winstoogmerk, graag een maatschappelijk doel wil dienen. In het artikel 'Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen' in Contact Bronckhorst van 12 september 2017 lazen zij het verhaal over Kamiran Baker uit Baak, een kleermaker uit Syrië die sinds de komst in Nederland in een sociaal isolement is geraakt. "In samenwerking met de gemeente Bronckhorst willen we hem binnen Van Sinckel een werkplek aanbieden. Bij Baker kan men binnenkort terecht voor het herstellen van kleding".

Terugkijkend op dit eerste jaar concludeert Legtenberg dat Van Sinckel zich als een succesvol concept heeft bewezen. Ook vrijwilliger van het eerste uur, Sanne Mullink, bevestigt dit en heeft haar plek hier helemaal gevonden: "Naast de werkzaamheden in de winkel, heb ik binnen Van Sinckel nu ook mijn eigen 'tokootje' waar ik zelfgemaakte kaarsen en (voor de winter) voedertaarten verkoop".

Regionale vogeltentoonstelling

Naast kanaries zijn er vele andere vogels te bewonderen op de show. Foto: PR

EIBERGEN - Kanarie & Exotenvereniging De Berkel en Kleindiervereniging Oost Achterhoek houden op zaterdag 25 en zondag 26 november hun jaarlijkse gezamenlijke wedstrijd. De wedstrijd met tentoonstelling wordt gehouden in sporthal de Pickerhal te Eibergen. Kanarie- & Exotenvereniging de Berkel organiseert tevens de kringwedstrijd met zusterverenigingen uit Apeldoorn, Vorden en Ruurlo.

Voor de leden is dit jaarlijks het hoogtepunt. Hier worden de kweekresultaten van het afgelopen kweekseizoen beoordeeld.
De leden van KV Oost Achterhoek hebben een kleine 200 dieren ingezonden, waaronder konijnen, hoenders, krielen, sierduiven en watervogels. Op de kringwedstrijd van de Berkel zijn ca 500 vogels ingezonden, zijnde kleur- en postuurkanaries, tropische vogels, Europese cultuurvogels en parkieten.

De dieren worden op vrijdag 24 november door diverse keurmeesters beoordeeld. Vrijdagavond is er voor de inzenders de opening, waarbij de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Voor het publiek is de tentoonstelling geopend op zaterdag 25 november van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 26 november van 10.00 tot 16.00 uur.
Er is een mooie zaalverloting, er zijn enkele stands aanwezig en er is weer een demonstratie Konijn-hop. Voor de kinderen is er een kleurplaten tafel, een knutselhoek waar je gratis een leuk konijntje of kipje kunt maken en een leuke prijsvraag in de hal bij de dieren. Kortom een bezoekje aan deze tentoonstelling is zeker de moeite waard.

De toegang bedraagt 1,50 euro per persoon, kinderen tot 16 jaar gratis. Een catalogus kost 1,50 euro.

Tom Blomberg's popquiz Coens Tapperij

Tom Blomberg kan de popquiz voorzetten bij Coens Tapperij. Foto: PR

KEIJENBORG - Zaterdag 25 november 20.15 uur zal onder leiding van Tom Blomberg de eerste popquiz bij Coens Tapperij van start gaan. Deze popquiz wordt bij Coens Tapperij opgepakt nadat de populaire quiz bij Het Proathuus in Linde door sluiting is gestopt. Verschillende teams, van maximaal vier personen, strijden om de hoofdprijs. Presentator Tom Blomberg presenteert de popquiz, welke bestaat uit zes rondes, waaronder een live ronde, petje op- petje af en natuurlijk komt in de pauze de hoespoes langs met een aantal vergeten LP hoezen. Hoofdprijs voor het winnende team is een etentje voor het hele team bij Coens Pannenkoekenhuus en de één na laatste prijs is de proostprijs. Inloop vanaf 20.00 uur. Indien het team van te voren is aangemeld is deelname verzekerd .Inschrijven kan via info@coenevers.nl of 0314-641392. Coens Tapperij, St. Janstraat 3, Keijenborg.

Bezoekers tandartspraktijk Boersma 'klaar voor een kus'

Een aantal prijswinnaars met tandarts Boersma (rechtsachter) en de Kruijf (l) van de praktijken aan het Jebbink. Foto: PR

VORDEN - Om het bezoek aan tandartspraktijken wat leuker te maken, werd landelijk de actie 'Klaar voor een kus' ontwikkeld. Bezoekers konden online hun afspraak, deelnemende tandartspraktijk en gegevens invullen en maakten hiermee per periode van vier maanden kans op diverse prijzen, waaronder een ballonvaart (hoofdprijs) of één van de 15 elektrische Philips Sonicare tandenborstels. Ook tandartspraktijk Boersma, aan het Jebbink in Vorden deed mee. Bijzonder is dat zowel de hoofdprijs als maar liefst 11 van de 15 elektrische tandenborstels, van de totaal 16 landelijk te winnen prijzen, binnen deze praktijk gewonnen werden door tandartsbezoekers. "Hoeveel geluk kun je hebben?", zo reageerde Rinskje Boersma. Vorige week werden de gelukkige winnaars opgebeld om hun prijs in ontvangst te nemen en samen even op de foto te gaan in de praktijk.

Cosmic Debriz bij Live@Ideaal

ZELHEM - Woensdagavond 22 november staat de band 'Cosmic Debriz' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun roots en passie.

Cosmic Debriz is een trio uit de regio Ulft – Wehl, opgericht in 2011. De band speelt 'Post Wave Rock', waarbij gitaar, bas en drums als bakstenen gestapeld worden, met samples als verbindend cement. De naam is afkomstig van een titel van een Frank Zappa song, waarvan ze een paar letters veranderd hebben. Plezier en motivatie zijn de belangrijkste drijfveren van de band. Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal.

Bronckhorsterkleindierenshow

Hoenders: Lakenvelder: E.H. Ruesink 1xF, 1xZG, 2xG, Welsumer Hoen: J. Pardijs 2xZG, 1xG, Marans: E.H. Ruesink 1xG, E. Stegeman 1xZG, 1xG, Wyandotte Hoen: H. Berenpas 4xZG, 2xG.

Dwerghoenders: Hollandse Kriel: J. Martens 3xZG, 1xG, Vorwerk Kriel: E.H. Ruesink 1xF, 2xZG, Amrock Kriel: J. Pardijs 1xF, 1xZG, Wyandottekriel: H. Berenpas 1xF, 3xZG, 4xG, H. Siemes 1xZG, 2xG, T. Zevenhoeken 1xF, 2xZG, 1xG, H.G. Nijhof 2xF, 2xZG, 2xG, Australorp Kriel: D. Klein Bramel 2xZG, 3xG.

Serama's: Catelijne Willemsen 2xF, 4xZG, 1xG, J. Martens 1xG.

Konijnen: Vlaamse Reus: H. Hammink 2xF, 2xZG, G. Reindsen 1xF, 1xZG, Franse Hangoor: J. Agterkamp 1xF, 6xZG, 2xG, Nieuw Zeelander Wit: H. Bolwiender 2xF, 3xZG, Wener: H.J. Nijenhuis 4xF
Witte van Hotot: S. Janssen 1xF, 4xZG, Rode Nieuw Zeelander: G. Lenselink 5xF, 1xZG, Linde Grevers 2xZG, 1xG, Papillon: T.H. Janssen 1xF, 1xZG, Hollander: T. Zevenhoeken 4xZG, H. Looman 3xZG, Klein Zilver: S. Janssen 1xZG, Tan: W. Boersma 2xF, 2xZG, E. Stegeman 4xZG, 1xG, Rus: T.H. Janssen 2xF, 2xZG, Kleurdwerg: H.J. Nijenhuis 2xF, 2xZG, G. Wiskamp 1xF, 2xZG, Pool Roodoog: H.G. Nijhof 1xF, 1xZG.

Cavia's: Gladhaar: C. Benjamins 2xF, 6xZG, Koen Winkelhorst 1xF, 3xZG, Borstelhaar: M.D. Zevenkoeken 3xZG, 1xG, Rex: Koen Winkelhorst 1xF, 3xZG.

Sierduiven: Oud Duitse Meeuw: H.J. Zweverink 1x94, 2x93 punten, H.G. Nijhof 1x93 punten, Vinkduif: J. Pardijs 1x94, 2x93, 1x92 punten, Nonduif: F. van Olst 1x95, 1x94 punten, Felegyhazer Tuimelaar: F. van Olst 1x96, 2x95, 1x94, 1x92 punten.

Siervogels: Japanse Kwartel: F. Bettink 1xU, 2xF, 1xZG, Lachduif: J. Pardijs 1xZG, 2xG, H.J. Zweverink 1xZG.

Eerste punten dames senioren

HENGELO – De teams van Handbalvereniging SV Quintus speelden hun uitwedstrijden op zaterdag 18 en zondag 19 november.

De heren 1 van Quintus moesten op zaterdagavond 18 november aantreden in Arnhem tegen de heren 2 van DFS. Het begin was voor de thuisploeg, dat al vroeg op een 5-1 voorsprong kwam. Door enkele perfect op maat gespeelde break-outs vanaf de keeper naar de linkerhoek kwam Quintus echter langszij. De Hengeloërs maakten de kansen beter af dan in voorgaande wedstrijden, en ook de strakke 6-0-dekking bleek een struikelblok voor de Arnhemmers. In de tweede helft kwam DFS langzaam terug in de wedstrijd, wat resulteerde in een spannender scoreverloop. Eindstand: 16-20.
Quintus E1 moest zondag de 19de tegen Huissen E1 spelen. Eerste helft ging best goed met een kleine voorsprong voor Quintus. De tweede helft werd er minder goed verdedigd waardoor Huissen kon scoren. Eindstand 10-7 voor Huissen. De wedstrijd van Quintus D1 in Duiven tegen Duiven D2 was niet best van Hengelose kant. Positief is de uitslag, het team won met 8-10. De B meiden mochten tegen OBW in Herwen. OBW kwam op voorsprong in de eerste helft. In de tweede helft pakte Quintus de voorsprong en wist deze ook vast te houden. Eindstand 4-7.
Heren 2 speelde zondag in Apeldoorn tegen Achilles 3. Quintus was overduidelijk de betere ploeg en bouwde dan ook al snel een comfortabele voorsprong op. Ruststand 7-15. Ook na rust had Achilles niet veel in de pap te brokkelen waardoor het een makkelijke middag werd voor Quintus. Eindstand 11-26. Het zou voor Heren B een zware wedstrijd worden tegen Borhave, wat met een half A-jeugdteam speelde. Toch was het begin goed, mede doordat Borhave veel mis schoot. Uiteindelijk een 32-13 nederlaag, maar complimenten voor de jongens dat ze zijn blijven handballen tot het eind.
De dames moesten uit tegen UGHV DS2. Vanaf het begin was Quintus zeer sterk. Mooie aanvallen werden ingezet, waarbij zowel de cirkel als de hoekspelers goed benut werden. Zo liep Quintus al snel uit. Dit werd ook voortgezet in de tweede helft. Een 12-22 overwinning voor Quintus, de punten konden eindelijk mee naar huis.

Op 26 november worden vier wedstrijden gespeeld. In Sporthal de Brink in Huissen om 11.00 uur de wedstrijd Huissen HV DB3 - Quintus DB1 en 14.20 uur Huissen HV HS3 - Quintus HS2. In Sporthal de Kamp is om 10.20 uur de wedstrijd Quintus DS1 - OBW DS4 en 11.30 uur Quintus HS1 - Duiven HS1.

Vorden 1 behaalt verdienstelijk punt in Nijmegen

Vorden 1 ontmoette voor het eerst Orion uit Nijmegen. Foto: PR

VORDEN - En wederom ontmoette Vorden 1 een tegenstander waar in de historie nog nooit eerder tegen gevoetbald is. In de laatste jaren hebben SML, VDZ, Germania, Rood-Wit, Leones, WAVV, Union, SPERO, BVC'02 en Quick Nijmegen al de degens voor het eerst gekruist met v.v. Vorden en afgelopen zondag werd Orion uit Nijmegen aan dit rijtje toegevoegd. Het is sowieso al een best tripje naar Nijmegen, maar zondag werd het helemaal een klus om op het fraaie sportpark in Nijmegen te komen, want de stad stond volledig in het teken van de 'zevenheuvelenloop'. Toch lukte het Vorden om deze reis succesvol te volbrengen en met een verdiend punt (2-2) weer richting Vorden te reizen.

Het was even puzzelen voor trainer Michel Feukkink, want door de afwezigheid van Siebren Bijenhof, Roy Böhmer en Ate Barendsen moest hij toch het één en ander aanpassen in zijn opstelling. Doordat ook Bas Abbink en Frank Hiddink twijfelgevallen waren, werd op het laatste moment de basis-11 nog gewijzigd en konden zowel Sven Mulder als Guido Beernink als 19-jarige eerstejaars seniorspeler aan de aftrap verschijnen.

Het was vanaf de eerste minuut een open wedstrijd waarbij aan beide kanten een groot aantal kansen werd gecreëerd en daardoor een aantrekkelijk schouwspel kende, ondanks dat het door de onrust ook wel eens technisch minder goed verliep. Vorden 1 kreeg via de linkerkant twee goede mogelijkheden, waarbij in eerste instantie Daan Horstman de achterlijn kon halen en in tweede instantie Koen Oosterhuis goed werd gepositioneerd door Sam Abbink maar zijn vervolg werd door Guido Beernink en Tom klein Kranenberg niet omgezet in een doelpunt. In het laatste half uur van de eerste helft waren de betere kansen voor Orion maar de één werd nog fraaier gemist dan de andere. Met het hoofd, met een schot, een intikker, via combinaties in de zestien; op alle manier kreeg Orion de kans om de openingstreffer te produceren, maar het lukte maar niet om het scorebord in werking te zetten. Vorden 1 deed dit echter wel en in de 43ste minuut was het Tom klein Kranenberg die met een slimme pass Daan Horstman alleen voor de keeper zette en deze scoorde beheerst de 0-1.

In de tweede helft kreeg Vorden direct twee enorme kansen, waarvan Gijs van der Veen er een miste en Tom klein Kranenberg er ééntje heel fraai maakte: 0-2. Inmiddels was Orion doorgegaan met hetgeen waar zij in de eerste helft mee waren gestopt, namelijk het missen van kansen, want zelfs van vijf meter afstand kregen zij het voor elkaar om de bal in de vangnetten te schieten.

Toch werd het alsnog 2-1 toen via een fraaie kopbal in de 61ste minuut de stand op 2-1 werd gebracht. Vanaf dat moment speelde Orion va-banque en drong het enorm aan om de gelijkmaker te scoren. In de tegenstoot kreeg Vorden nog een grote kans om de wedstrijd te beslissen, maar Daan Horstman stuitte op de doelman uit Nijmegen. Na vele zestien meter situaties, cornerballen en vrije trappen te hebben overleefd, leek het erop dat Vorden met drie punten terug zou keren uit Nijmegen,. Maar in de 88ste minuut viel toch nog de gelijkmaker, toen in de rebound al vallend een speler van Orion de bal tegen de touwen aan schoot.

Al met al een verdiend punt in een aantrekkelijke open wedstrijd, waarbij naast de twee jonkies Sven en Guido ook de 18-jarige JO19-1 speler Anne Hezemans speelminuten kreeg en zijn debuut mocht maken als invaller.

Dash toont veerkracht in lastig uitduel

VORDEN - Zaterdagmiddag 14.30 uur in Zwolle stond de wedstrijd tussen Vc Zwolle en Dash Vorden op het programma. Dash staat bij aanvang vijfde op de ranglijst en het jonge en talentvolle Zwolle bezet de laatste plaats, zei het met een wedstrijd minder gespeeld dan de teams daarboven.

Het team uit Vorden was duidelijk nog niet warm gedraaid in de eerste set. Met vijftien onnodige fouten waarvan tien directe passfouten was het extreem moeilijk volleyballen voor de dames van Dash. Zwolle, dat zelf een half uur eerder op het veld was begonnen met een halve training, waren duidelijk beter gewend en konden vrijuit spelen. Met 25-15 was de eerste set voor Zwolle. De tweede set liep de foutenlast iets terug. Via 13-17 en 15-19 leek de wedstrijd te gaan kantelen in Vordens voordeel. Ondanks de kansen voor Dash om de set in hun voordeel te beslissen ging deze, door een paar kleine fouten onverwacht toch nog met 25-23 naar de thuisploeg. Dash liet zich echter niet uit het veld slaan en met gericht servicewerk werd het Zwolle lastig gemaakt het gewenste aanvalsspel te spelen en met overtuiging pakte Dash de derde set met 18-25.

De vierde set zette Dash de ingezette lijn door. In een mum van tijd stond het 9-17 in het voordeel van de bezoekers uit Vorden. Maar plotseling kwam Dash weer onder druk te staan door een serie goede services aan Zwolse zijde. Ondanks een time-out en enkele wissels lukte het Dash niet om de Zwolse opmars te stuiten dat via 17-17 en 20-20 weer volledig meedeed in de set. Op dat moment vond Dash het genoeg. De goed geplaatste services zorgden weer voor problemen bij Zwolle en via 20-25 werd de vijfde set bereikt. Dash trainer Muis vroeg zijn speelsters die vijfde set overtuigend binnen te slepen en zo geschiedde. Via 3-8 en 6-12 maakte Dash duidelijk niet meer te willen buigen en sleepte met 8-15 de verdiende overwinning over de streep.

Muis was na afloop niet ontevreden. "We hebben niet echt ons spel lekker kunnen spelen vandaag, maar we hebben een mooie veerkracht laten zien." De uit Zwolle afkomstige trainer was wel kritisch op zichzelf. "Ik had eerder de tactiek moeten aanpassen, dan hadden we mogelijk de tweede set ook gepakt.". Desondanks een overwinning voor het team en drie punten gingen mee terug naar Vorden. Dash stijgt door de vijfde overwinning van dit seizoen naar een mooie derde plek op de ranglijst (overigens wel met een wedstrijd meer gespeeld heeft dan de teams die onder en boven ze staan).

Aanstaande zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen de nummer 4 Springendal-Set-Up op het programma om 18.00 uur.

Thijs van Amerongen wint in Oostenrijk

Ratti JO15 met hun sponsor Frank Wissels. Foto: PR

VORDEN – Thijs van Amerongen (31) heeft een mooie eerste plaats behaald bij zijn rentree in het veldrijden. In Stadl-Paura, Oostenrijk, was Van Amerongen afgelopen zondag de beste van het peloton. De man van RTV Vierakker-Wichmond kampte met een parasiet in zijn darmen en mocht enkele weken niet fietsen. Een zeer geslaagde rentree dus, voor de man uit Oldenzaal. Tweede werd de Belg Lander Loockx, Emil Hekele uit Tsjechië maakte het podium compleet. Thijs van Amerongen reageerde opgelucht: "Ik ben heel blij met deze overwinning, het gaat weer de goede kant op!"

Op donderdag 28 december wordt de vijftiende Rabobank Kasteelcross van Vorden verreden. Op het rondje door de bossen rondom Kasteel Vorden zullen alle categorieën in het veldrijden aan bod komen. Om 10.30 uur wordt er gestart met de categorie amateurs en sportklasse. Om 11.30 uur is het de beurt aan de mannen van de 40+ categorie. Vervolgens is er een gecombineerde wedstrijd van junioren en nieuwelingen die om respectievelijk 12.30 uur en 12.32 uur starten. Alle vrouwen verschijnen daarna aan de start om 13.30 uur. Dan is het namelijk de beurt aan de elite-, beloften-, amateurs-, junioren- en nieuwelingen vrouwen. Het spektakelstuk van de dag wordt bewaard voor het einde, de elite en beloften mannen rijden hun wedstrijd om 14.30 uur. Oud professional Eddy van IJzendoorn zal in deze categorie aan de start verschijnen. De leden van wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond zijn druk bezig het evenement voor te bereiden en sponsoren te vergaren.

Ratti kon niet voldoende kansen

KRANENBURG - Afgelopen zondag moest Ratti tegen de dames uit Tubbergen. Met een wedstrijd minder en een punt meer beloofde dit een spannende wedstrijd te worden.

Direct in de tweede minuut had Marieke al een grote kans maar ging helaas naast. Een paar minuten daarna kwam direct een tegen doelpunt, 0-1. De Ratti dames hervatten hun spel en bleven druk zetten. In de 27ste minuut kwam een speelster van TVC'28 één op één op de keepster, maar Lotte kwam goed uit waardoor het alleen een corner werd. In de 29ste minuut zette Els druk op de keepster waardoor de bal in de kluts raakte en bij Anna belandde. Anna gaf de bal voor, maar deze belandde in de handen van de keepster. Tien minuten later was het toch raak. Anna speelde zichzelf vrij en gaf een dieptepass aan Els die vervolgens de 1-1 kon binnen tikken. Net voor rust kreeg Ratti een vrije trap mee, deze werd genomen door Laura. De keepster was niet balvast en zo was de ruststand 2-1. Net als in de eerste helft was Ratti het meest aan balbezit. In de 65ste minuut had Ratti keepster Lotte nog een geweldige redding. Helaas zakte het spel van Ratti hierna in. In tien minuten tijd vielen vier doelpunten tegen en zo stonden de Ratti dames in één keer 5-2 achter. De dames probeerden nog kansen te creëren, maar het mocht helaas niet baten. Eindstand 5-2.

De eerstvolgende wedstrijd is op 3 december uit in Enschede.

Trainingspakken voor Ratti JO15

KRANENBURG - Ratti JO15-1 heeft zaterdag 18 november trainingspakken gekregen van de Wissels Groep uit Zutphen. Wissels is actief in infra, milieu, afval en transport. Namens het team heeft sponsor Frank Wissels als dank een mooie bos bloemen gekregen.

Alleen nog vrijdagkaarten beschikbaar Zwarte Cross

Na vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht. Foto: PR Zwarte Cross

ACHTERHOEK - Vanochtend, zaterdag 18 november, om 11.00 uur startte de voorverkoop voor de 22ste editie van de Zwarte Cross. Na vier minuten waren de campingkaarten uitverkocht, na 33 minuten gingen de laatste dagkaarten voor de zaterdag over de toonbank en na drie uur werden ook de laatste zondagkaarten verkocht. Dit betekent dat er 25.000 mensen van 12 juli tot en met 15 juli op de camping zullen verblijven en 65.000 bezoekers op de zaterdag en zondag aanwezig zullen zijn. Op het moment van versturen van dit persbericht worden er nog volop vrijdagkaarten besteld. De organisatie, Feestfabriek Alles Komt Goed BV, verwacht deze dagkaarten uiteindelijk ook uit te verkopen. De Zwarte Cross 2018 vindt plaats op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde.

De eerste programmanamen zullen op 7 december bekend gemaakt worden. Toch worden kaarten nu al volop gekocht. Festivaldirectrice Tante Rikie verklaart: "Ik beschouw dit als een enorm compliment. Het blijkt dat de bezoekers een groot vertrouwen in ons hebben. Ze gaan ervan uit dat er een sterk programma zal staan. Ik kan alle bezoekers verzekeren dat ik en mijn medewerkers er alles aan zullen doen om deze verwachtingen waar te maken."

Records
Op 4 november konden bezoekers zich inschrijven voor deelname aan de inmiddels legendarische Zwarte Cross. "Na pak hem beet 30 seconden zaten alle verschillende klassen vol", aldus Tante Rikie. "Dat is echt ongekend. Als alle deelnemers ook zo snel over de crossbaan zullen razen dan zullen er nog meer records sneuvelen." De ruim 9000 leden van de Zwarte Cross fanclub 'Harder!' kregen vorige week zaterdag (11 november) de gelegenheid om met voorrang kaarten te bestellen. Tante Rikie: "Zij wisten onze ticketshop uitstekend te vinden. Op dezelfde dag verkochten de camper/caravankaarten uit en werd luxe kampeerhotel 'Grasnapolsky' volgeboekt. Meer dan de helft van de campingkaarten ging afgelopen week al de deur uit. Alle andere aardbewoners wisten daardoor dat het menens was en stonden vanochtend op scherp."

Column

Schenk eens wat aandacht

Een pot thee en een paar kopjes. Daarmee stond ik een tijd geleden op een duurzaamheidsbeurs. De organisatoren wilden laten zien én ervaren dat duurzaamheid vooral ook leuk, mooi en makkelijk kan zijn. En daar stond ik dan met mijn thee, tussen de zonnepanelen. Want duurzaamheid gaat voor mij heel erg over ontmoeten, er zijn voor elkaar. In mijn stand schonk ik aandacht. En dat is haast bijzonder in deze tijd van (digitale) snelheid en hectiek.

Dat blijkt wanneer ik in gesprek ben met een bezoeker. Na een tijdje hoor ik een geïrriteerde zucht achter me. Er staat een mevrouw heen en weer te wippen van haar ene been op het andere. Weer klinkt er een harde 'hhhhhhh'. Wanneer ik omkijk roept ze direct: 'Ik sta hier al tien minuten te wachten!' 'Ik geef aandacht, mevrouw, en dat is nu voor deze meneer hier.' De man voor me verontschuldigd zich en zegt dat zij wel mag. Vreemd: hij excuseert zich omdat ik tijd aan hem besteed. We nemen afscheid en ik ga met de gepikeerde dame in gesprek. Na een paar minuten is ze blij en verbaasd dat ik niets kom brengen, maar gewoon even luister. Het wordt een mooi gesprek, terwijl er andere mensen staan te wachten. Die dag krijg ik omhelzingen, zoenen en een dame heeft tranen in haar ogen omdat ik heel even echt aandacht geef.

Afgelopen week organiseerde ik samen met stichting DOEN een avond voor initiatiefnemers van nieuwe ontmoetingsplekken in de Achterhoek. Ik ben onder de indruk van het aantal plekken dat zich aanmeldt. In een tijd waarin alles via internet lijkt te (moeten) gaan, ontstaan er steeds meer initiatieven van mensen die anderen willen ontmoeten. Van koffie en thee drinken in de Waareise in Zieuwent tot een jeugdcafé in Ruurlo.

Mariella Miraglia van Muna Mani in Aalten vertelt: 'Ik heb een winkel, maar veel meer ben ik een plek waar mensen komen voor een praatje. Waar er naar ze geluisterd wordt.' Zo groeide Muna Mani de afgelopen jaren uit van een commerciële onderneming tot een sociaal maatschappelijk creatief project. Sinds juni zit ze in een groter pand, het voormalig postkantoor in Aalten, waar meer ruimte is voor ontmoeting. Mogelijk met behulp van de Leegstandswet.

'Gewoon normaal doen' dat is aandacht schenken. En dat is ook de slogan van bakwinkel Gaabs/Stichting Komt voor de Bakker uit Doetinchem. Gezien worden, zijn wie je bent en persoonlijke aandacht zijn de kernwaarden bij deze dagopvang voor jongeren van 16 tot 25 jaar. En dat gewoon doen hele ongewone dingen tot gevolg heeft zien we bij VanSTREEK in Winterswijk. Op 1 december opent in de Notaristuin een plek met twintig lokale ondernemers in één winkel, een restaurant met (hobby)koks die hun eigen avond organiseren, een streekmarkt en een workshopruimte.

Ontmoeten. Niets moeilijks aan, het kost alleen aandacht en tijd. En ja, tijd kost ook geld. Aan ideeën ontbreekt het niet, aan deelnemers vaak ook niet. Maar bij alle initiatieven is er geld nodig. Voor het huren van ruimtes, het verbouwen van oude leegstaande scholen, het inhuren van professionele krachten, het belonen van vrijwilligers.

Aan wie geeft u vandaag een beetje extra aandacht?

Linda Commandeur

Oranje Fonds zoekt maatjes

REGIO - Het Oranje Fonds is op zoek naar maatjes voor Humanitas Tandem in Bronckhorst, Doetinchem en de Oude IJsselstreek. Omdat de vraag naar vrijwilligers op dit moment groter is dan het aanbod, is er bij Humanitas Tandem een wachtlijst. Het Oranje Fonds wil daarom voor Humanitas Tandem nieuwe vrijwilligers vinden.

Bij Humanitas Tandem helpt de vrijwilliger iemand die het moeilijk vindt om zelf het initiatief te nemen, geeft hulp met het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. De vrijwilliger is een luisterend oor, een vraagbaak en natuurlijk prettig gezelschap. De vrijwilliger en zijn of haar deelnemer zien elkaar een keer per week of eens in de twee weken. Hoeveel tijd zij met elkaar doorbrengen, dat is aan hen. De hulp duurt meestal een jaar. Dan moet de deelnemer het zelf weer kunnen oppakken. Humanitas Tandem is er voor iedereen die zich eenzaam voelt, ongeacht beperking, levensverhaal of leefomstandigheden.

Iedereen die maatje wil worden, kan zich aanmelden bij Marianne de Veer: 06- 57 55 25 08 of m.deVeer@humanitas.nl


www.maatjesgezocht.nl

Gruwelijk Theater de Lankhorst maar één keer geopend

Menno Leistra: conciërge, man speaker en verteller tijdens het gruwelijk mooie concert van Jubal en Nieuw Leven. Foto: Stein Oukes

WICHMOND – Het stond aangekondigd: een mooi gezamenlijk concert van de Muziekverenigingen Jubal Wichmond/Vierakker en Nieuw Leven Steenderen op 12 november. Sporthal de Lankhorst in Wichmond was omgetoverd tot een schitterend theater waar het griezelen werd met de harmonieën, malletband, jeugdmalletband en het gezamenlijke opleidingsorkest.

Door Liesbeth Spaansen

De muzikanten hadden gezegd: 'Kom maar ... als je durft'. Maar een gruwelijk mooi concert als deze, liet het vaste publiek van de beide verenigingen zich niet ontnemen. "Iedereen heel hartelijk welkom op dit gezamenlijke concert van Jubal en Nieuw Leven. Ik ben blij dat zoveel mensen deze sporthal hebben kunnen vinden. Ik wens iedereen een mooi concert toe," opende voorzitster Everdien Berendsen van Jubal het concert. Harmonie Jubal speelde onder leiding van Raymond Waanders; hij was geheel onherkenbaar geschminkt en verdwenen in een rode mantel met capuchon. Christa Boerman, dirigent van harmonie Nieuw Leven zat helemaal onder de spinnenwebben en zij droeg een kraaienveren boa. De (jeugd)malletband stond onder leiding van Marius Bongers, die leek zichzelf te zijn, al zwaaiden zijn handen wat vreemd. Het licht ging uit en de spots aan in Theater de Lankhorst. Het was er spannend en eng. Spinnenwebben met heel veel spinnen, skeletten, spoken en monsters onder het bed, het was er allemaal. De conciërge van dit bijzondere en eenmalige theater was Menno Leistra. Hij fungeerde naast man speaker van deze middag waarbij hij de verschillende muziekstukken aan elkaar praatte, ook als verteller. De Malletband opende het concert met 'Dance Macabre' en 'Spysongs'. Herkenbare filmmuziek van bijvoorbeeld James Bond. Jubal bracht 'Fright Night', 'Hall of the Mountain King' en 'Rapunzel'. Menno vertelde het sprookje en vulde zo de muziek aan. Maar ... wie zag de vlecht van Rapunzel uit de toren naar beneden zakken? Het programma voor de pauze werd besloten door Nieuw Leven met 'Toccata in D minor' en het dramatische verhaal van de 'Man in the ice' met verteller Menno.
Heksen zorgden voor de koffie en drankjes zodat iedereen een beetje kon bijkomen van de spanning. Daarna zat het opleidingsorkest van Jubal en Nieuw Leven klaar om 'Music from Pirates of the Caribbean' en 'The Monster under the Bed' onder leiding van Raymond Waanders te spelen. De conciërge vond het monster onder het bed, de wind gierde guur om het huis en geen wonder dat kinderen dan gillen. De Malletband liet het publiek genieten van 'The Addams Family' en 'Eve of the war' samen met de jeugd die het aandurfde om ook mee te spelen. Jubal vervolgde met 'The Phantom of the opera' en 'Pirates of the Caribbean; Dead Man's Chest'. Gelukkig was de conciërge in de buurt om de met kanonnen schietende piraten met een bezem te verjagen. Door Nieuw Leven kwam Michael Jackson even tot leven in 'Thriller' en vele filmbeelden in 'Chillers and thrillers'. Conciërge Menno zette een fraaie rap neer in 'The devil went down to Georgia'. Onder leiding van Christa Boerman eindigde het concert met 'Music from a Darkened Theatre', uitgevoerd door de harmonieorkesten van Nieuw Leven en Jubal samen. Wat een indrukwekkend einde van een gruwelijk mooi concert.
"Samen een concert geven met twee muziekverenigingen, ik zal u zeggen dat is best wel eng," bekende voorzitster van Nieuw Leven, Annet Voorburg. "Maar het was ook heel leerzaam en leuk." Zij bedankte de beheerder van de sporthal, de mannen van het licht en geluid, gastspelers, vele vrijwilligers, de man speaker, verteller en conciërge, de drie dirigenten, de organiserende commissies van de beide verenigingen. Tot slot nog dankwoorden voor het publiek, die dit concert waardeerde om de prachtige muziek, maar ook vanwege de entourage van het theater. "Er was zoveel te horen, te zien en te beleven!"

www.nieuwleven-steenderen.nl

www.muziekvereniging-jubal.nl

Column

Hollanders

Ik weet het niet voor honderd procent zeker, maar volgens mij was het Gerrard Wolfs, die het ooit zei: "Ene Hollander is nog völle slimmer, dan 'n Pruus en 'n Jörre bie mekare."
Eibergenaar Wolfs, beter bekend als De Jappe, was de allerlaatste schipper die op de Berkel vracht vervoerde tussen Vreden en Zutphen. Hij deed die uitspraak dan ook heel lang geleden, zo aan het eind van de negentiende eeuw. Als je tegenwoordig zoiets zegt, heb je al snel een aanklacht wegens discriminatie aan je broek.

De Jappe kende het woord discriminatie vermoedelijk niet eens. En als je zijn uitspraak in het licht van de tijd beschouwt, ach dan snap je 'm waarschijnlijk ook wel. De Berkelschipper verwoordde gewoon wat al zijn streekgenoten toen ook dachten. Met Joden (toch met enige eerbied ook wel de 'Gods oude volk' genoemd) en met Duitsers hadden de Achterhoekers eigenlijk niet eens zoveel moeite. Natuurlijk, het waren vreemdelingen, vrömden. Maar als veehandelaren (de Joden) en kissieskeerls of blaospoepen (de Duitse marskramers en straatmuzikanten) hoorden ze al eeuwen bij het dagelijks leven.

Die 'Hollanders' (en daarmee werd zo ongeveer iedereen bedoeld die vanaf de westelijke IJsseloever kwam), dat was een heel ander verhaal. Hollanders waren arrogante mensen, die de Achterhoek als een wingewest beschouwden en de bewoners van de streek als inboorlingen die met de beschaving nog moesten kennismaken. Een Hollander voelde zich ver verheven boven ons Achterhoekers en liet dat weten ook.
Tja, zo voelde men dat blijkbaar. En in dat licht bezien snap je de woorden van Gerrard Wolfs misschien wat beter...

Ik moest nog even aan die laatste Berkelschipper denken, toen ik onlangs een krantenartikel las over een onderzoek naar de zogenoemde Limburgse identiteit.
Wat dat laatste precies is wist ik ook nog niet, maar het kwam er op neer dat aan een heleboel Limburgers werd gevraagd hoe zij zichzelf zien ten opzichte van mensen die van buiten de provincie komen (De vrömden dus, zoals wij zouden zeggen). Het bleek, dat een ruime meerderheid van de Limburgers vindt dat Nederlanders van buiten hun provincie de Limburgse cultuur verpesten. En dus ook die genoemde eigen identiteit, want: "De echte Limburgse identiteit, dat is het landschap, dat zijn de mensen. De klank en de kleur. Dat is toch heel anders dan het nuchtere Hollandse calvinisme." Aldus verwoordt 'super-Limbo' Dion Graus het in de krant.

Dat Limburgers negatief zijn tegenover alle andere Nederlanders (Let op: daar horen wij Achterhoekers dus ook bij!), dat komt volgens Graus door het verleden. "Altijd die Hollanders met die grote bek, zo werd en wordt er naar gekeken", zegt hij. Volgens hem waren het vaak de 'vreemdelingen' die de baas speelden in Limburg. "Van die Hollandse dikkoppen die kwamen vertellen hoe wij, domme Limburgers, het moesten doen."

Tja, dat klinkt dan toch wel een beetje bekend in mijn Achterhoekse oren. Al denk ik niet dat een dergelijk onderzoek bij ons een zelfde uitslag te zien zou geven. De manier waarop je tegen 'vrömden' aankijkt heeft namelijk te maken met je eigen zelfbewustzijn. En daarmee zit het volgens mij tegenwoordig wel goed bij ons in de streek. Met dank natuurlijk aan de mannen van Normaal en de daarop volgende generatie, die van een illegaal crosswedstrijdje het grootste festival van ons land maakte. Wij voelen ons al lang niet meer de mindere van de 'Hollanders'. En onze cultuur bedreigen ze heus niet. Integendeel, we laten ze er van mee-genieten.

Eindejaarsshow Boter- Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink Ruurlo

Jan en José Zoetman zijn in hun nieuwe boerderijwinkel klaar voor de Eindejaarsshow. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO - Boter- Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink houdt zondag 26 november van 11.00 tot 17.00 uur een eindejaarsshow. Belangstellenden zijn welkom in de geheel vernieuwde boerderijwinkel aan de Arfmanssteeg 1 aan de weg van Ruurlo naar Zieuwent.

Door Jan Hendriksen

Op de eindejaarsshow tonen Jan en José Zoeteman van Boter- Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink hun kerst- en relatiegeschenken, opgemaakt in verschillende verpakkingen. Er zijn mooie schalen, houten planken, diverse manden of folieverpakking. In de pakketten worden de kazen gecombineerd met ambachtelijke en Achterhoekse producten. Men kan onder het genot van een kopje koffie, thee of glaasje fris rondkijken en een keuze maken uit de ambachtelijke producten. Ron maakt ter plekke lekkere hapjes om te proeven wat er zoal geboden wordt.
De heerlijke kazen die Jan en José Zoeteman verkopen zijn ook te proeven. En er is een attentie voor iedereen die deze dag een bestelling plaatst.
Jan en José Zoeteman hebben een brief van Sinterklaas gehad dat hij die dag met zijn pieten tussen 11.30 en 13.30 uur even langs komt. Kleine kinderen krijgen lekkers en een aardigheidje. Bij mooi weer is er voor de kinderen een springkussen.
Na drie jaar gesloten te zijn geweest heropenden Jan en José Zoeteman afgelopen voorjaar hun geheel vernieuwde en vergrootte boerderijwinkel. De boerderijwinkel is op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De keuken heeft een kleine koffie- en thee- en broodjeskaart. En op afspraak zijn mensen ook buiten deze drie dagen welkom. Het kaasassortiment in de winkel is net zoals op de markten die Jan en José Zoeteman in 's Heerenberg (donderdag), Ruurlo (vrijdagmorgen), Zelhem (vrijdagmiddag) en Ulft (zaterdag) bezoeken zeer uitgebreid. Verder verkopen zij in de winkel veel eerlijke ambachtelijke producten zoals jam, mosterd, pannenkoekmeel, siropen, sauzen, dipsauzen, ouderwets snoep,
en wijnen. Boter- Kaas- & Kampeerboerderij 'n Ibink is dan ook het aangewezen adres voor een mooi cadeau of kerstpakket.

Sterkste daling WW in Achterhoek

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek is bijna een kwart lager dan een jaar geleden. Dat is de sterkste daling in Gelderland. De WW in de bouw is in een jaar tijd meer dan gehalveerd, maar ook in veel andere sectoren is de daling sterker dan gemiddeld in Gelderland. Eind oktober telde de Achterhoek 5.414 WW-uitkeringen. Dat is 3,6% minder dan een maand geleden en deze maand de sterkste daling van alle Gelderse arbeidsmarktregio's. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen 24,4% lager dan een jaar geleden. Ook dat is een sterkere daling dan in de andere Gelderse regio's. Sterker ook dan de landelijke daling van 18,2%.

Daling WW in alle sectoren
Het aantal WW-uitkeringen daalde in de Achterhoek in alle sectoren. De daling in de bouw valt het meeste op, omdat het aantal uitkeringen in een jaar tijd meer dan gehalveerd is. Maar ook in veel andere sectoren is de ontwikkeling van de WW in de Achterhoek gunstiger dan gemiddeld in Gelderland. Van de grotere sectoren gaat het dan vooral om gezondheidszorg & welzijn, industrie en zakelijke dienstverlening. Minder sterk dan gemiddeld is de daling in onder meer de handel en bij uitzendbedrijven.

De muzikale ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd. Op maandag 27 november zal de heer Wim Scheerder uit Doetinchem aan het programma meewerken. De heer Rien Baauw uit Wichmond is uitgenodigd om op maandag 4 december een overdenking te houden. Ds. Jansen-Schoonhoven uit Doetinchem is op 11 december de studiogast. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal.

Te huur SINT EN PIET KOSTUUMS DS Design Molenkolkweg 33 Steenderen 0575 452001

VLOOIENMARKT Doetinchem Zon 3 Dec. SAZA Top- sporthal Sportweg 1 van 10 - 17 uur. Boek nu via tel: 06-3910 8152. animo-vlooienmarkten.nl

FRANSE TAAL een uitdaging voor u? bijles nodig? Neemt u contact met Mw. Rietman, tef 0619068951 of erietman@lijbrandt.nl

Gezocht: muziekleraar die een vrouw van 56 klarinet wil leren spelen en een man, 65, saxofoon. Alleen serieuze reacties na 18.00 uur op 06-22980524 of 06-22493694.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

VLOOIENMARKT DOESBURG Zon.10 dec. 10 -17 uur Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info kraamhuur 06 - 39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Sint en Piet op bezoek bij u thuis? Info en boekingen: pintensiet2017@gmail.com