Contact Bronckhorst Noord

11 juli 2017

Contact Bronckhorst Noord 11 juli 2017


Ingewijd op weg voor een veilige en mooie motortocht

Met een ferme 'zwaai' zegende pastoor Harry Scheve de motoren in. Foto: Jan Hendriksen.

Pastoor Harry Scheve zegent motoren in tijdens eerste editie MotorDok

Door Jan Hendriksen

WICHMOMD – "Wat is dit ontzettend leuk." En nogmaals dompelde pastoor Harry Scheve van de regionale parochie HH Twaalf Apostelen de wijkwast maar eens in het wijwateremmertje die koster Ria Tijssen van de Wichmondse katholieke Sint Willibrordus parochie voor Scheve vasthield.

Rond het middaguur vond er afgelopen zaterdag nabij café D'n Olde Kriet aan de Dorpsstraat tijdens de eerste editie van het nieuwe Wichmondse motorsportevenement MotorDok een heuse 'inzegening' van motoren plaats. Op een klein verhoogd podium zwaaide pastoor Harry Scheve er met de wijkwast lustig op los.

Het laten zegenen van have en goed is populair. Vooral in het zuiden des land wordt er van alles en nog wat ingezegend. Zo vindt in het Limburgse Grubbenvorst een van de grootste 'motor inzegeningen' van ons land plaats. Onlangs kwamen ruim 1.350 motorrijders naar het Pastoor Vullinghsplein om zich te laten 'inzegenen' voor een goed en veilig motorseizoen.

Harry Scheve moest het zaterdag in de Dorpsstraat met een behoorlijk aantal minder motoren doen. Maar het ritueel was er niet minder feestelijk om. "Ik heb direct ja gezegd toen een van de organisatoren naar me toe kwam met de vraag of ik de motoren wilde inzegenen. Dit heb ik nog niet eerder gedaan en is een nieuw fenomeen binnen onze uitgestrekte parochie. Een ontzettend leuk initiatief", zo verklaart Scheve als hij even in de schaduw van een grote motorbus plaatsneemt.

Voorafgaand aan de inzegening sprak Scheve een oud inzegening gebed uit. "Laat de mensen veilig en met zorg op weg gaan naar werk of ontspanning", zo sprak Scheve aan het slot van het gebed. Niet alleen motoren kregen de zegen. Ook de fietsen van de plaatselijke 'coryfeeën' Wim Regelink en Wim Dijkstra kregen van Scheve de 'zegen' mee.

Organisatie gaat komende tijd nadenken over mogelijke tweede editie

Stiekem gehoopt op meer
deelnemers

Aan de eerste editie van MotorDok namen enkele tientallen motorliefhebbers deel. De initiatiefnemers en organisatoren Erik Kasteleijn, Albert Brummelman, Martijn Tromp en Geert Harmsen hadden stiekem op wat meer deelnemers gehoopt. "Maar we zijn tevreden. Het evenement moet nog groeien in de wetenschap dat het op een zaterdag plaatsvond. Of we volgend jaar een tweede editie organiseren? Daar gaan we in de komende weken over nadenken."

De eerste editie van MotorDok stond naast het 'inzegening' van de wegmotoren in het teken van een toertocht waarbij de deelnemers de keuze had uit een tocht van honderd of zestig kilometer door de Achterhoek die ter plekke te downloaden was, een markt met motorgerelateerde producten, een verkiezing van de mooiste motoren door een officiële jury die gewonnen werd door Norbert Reijes uit Doetinchem en live muziek van Sour Mash, Boekanier en de Vordense band Strike. Resultaat was een laagdrempelig, leuk en ontspannend evenement dat een vervolg verdient.

Kans maken op leuke prijzen tijdens markt Vorden

VORDEN - Op vrijdag 14 juli 2017 houdt de marktvereniging Vorden weer een actiemarkt.

Bij de aankopen op de markt ontvangt men enveloppen, waarmee kans gemaakt kan worden op mooie prijzen, waaronder gevulde verrassingsmanden. Bij de speciale kraam van de marktvereniging kan men zelf de prijs uitzoeken. Net zoals andere keren zijn er weer leuke en lekkere prijzen te krijgen.

Liederen van Max Reger en Johann Sebastian Bach in de Dorpskerk

Vorden - Donderdagmiddag 13 juli vanaf 15.30 uur vindt er weer een Toeristenconcert plaats in de Dorpskerk. Gert Oldenbeuving, oud stadsbeiaardier van Zutphen en Lochem speelt in dit concert op het Lohmanorgel. Hij begeleidt daarbij de tenor Maarten Romkes.

Een programma dat gerust een 'rustpunt' in de veelzijdige programmering van deze succesvolle serie korte concertjes genoemd mag worden.

Vijf liederen van Johann Sebastian Bach (1685-1750) met o.a. het mooie Gute Nacht uit het motet 'Jesu meine Freude'. Daarna zes liederen van Max Reger (1873-1916) met een geheel andere stijl maar met dezelfde strekking als die van Bach. Zoals onder andere Heimweh uit de 'Zwei Geistliche Lieder' en Ich sehe dich in tausend Bildern (opus 105,1).

Maarten Romkes
Maarten Romkes (1984) begon op zijn zesde met slagwerklessen bij de plaatselijke muziekvereniging. Pas tijdens zijn klassieke slagwerkstudie aan het Prins Claus Conservatoruim, ruim tien jaar later hervond hij zijn interesse voor koorzang en besloot hierin verder te gaan. Met de Schola Liturgica zong hij vanaf 2001 jaarlijks diensten in Engelse kathedralen, waaronder York Minster, St. Pauls en Westminster Abbey. In deze periode kwam ook de interesse voor koordirectie. De kerkmuziek heeft Maarten verkend met het mede door hem opgerichte Vocaal Herenensemble Camerata Trinitati, waar hij naast Tenor ook muzikaal leider van het ensemble is.

Als zanger is Maarten betrokken geweest bij projecten van het Laurens Collegium Rotterdam?en The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, en heeft hij o.a samengewerkt met Ton Koopman en Jos van Veldhoven.

Gert Oldenbeuving
Gert Oldenbeuving (1946) was tot 1 mei 2013 stadsbeiaardier van Zutphen, Lochem en tot zijn pensionering (2011) ook de vaste bespeler van de beiaarden in Groenlo, Winterswijk en Nijmegen. Als cantor-organist was hij van 1986 tot 2012 verbonden aan de Oude St. Helenakerk in Aalten. Gert Oldenbeuving was 12 jaar voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Hij concerteerde op nagenoeg alle belangrijke beiaarden in Europa, Amerika en Japan. Vele malen was hij jurylid bij nationale- en internationale beiaardwedstrijden. Ruim twintig jaar was hij docent beiaard aan de Muziek Akademie in het Poolse Gdansk. Hij is ereburger van deze stad en ontving voor zijn inzet voor de beiaardcultuur in Polen "Het Gouden Kruis van Verdienste" van de Poolse regering in het bijzijn van oud-president Lech Walesa. Gert Oldenbeuving is sinds enkele jaren voorzitter van de Stichting Henrick Baderorgel in Zutphen.

Het concert zal ongeveer 16.15 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage na afloop op prijs gesteld.

Glaskunstenaars tonen fascinerende objecten in Galerie De Burgerij

Vorden - Zondag 16 juli om 15.30 uur vindt in Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11 de opening plaats van haar zomerexpositie met o.a. glaskunst uit Finland en Nederland. De glaskunstenaars tonen fascinerende glasobjecten in uiteenlopende vormgeving, kleurgebruik, glastechniek en functionaliteit. Met art-impressies op viool en andere klankinstrumenten verzorgt Odulf Damen de muzikale omlijsting van de opening. U bent van harte uitgenodigd.

De expositie duurt tot en met 20 augustus 2017. Open: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Oranjefeest Medlertol: klein maar fijn buurtfeest

Winnaars van Medler Live jeugd: Dieze Bierens en Kimberly Weenk met het nummer Sister BFF van Mylene & Rosanne. Foto: PR.

MEDLER – De nostalgische authentieke draaimolen van kermisexploitant Van den Heuvel – de Voer uit Enschede draait zaterdagmiddag om iets voor twee uur zijn eerste rondjes. Tambour-maître Arthur Rondeel van Harmonie Vorden roept de muzikanten bijeen om voor de afsluitende mars aan te treden. Het was afgelopen weekeinde in en rond café-restaurant 't Wapen van 't Medler weer tijd voor het jaarlijkse Oranjefeest Medlertol. Een 'klein maar fijn' buurtfeest ofwel Oranjefeest. Ongedwongen met een hoog 'ons kent ons' gehalte. Tientallen buurtbewoners en enkele 'verdwaalde' oud-inwoners van de buurtschap, waartoe ook De Wiersse, Brandenborch, 't Onstein en een klein deel van Linde behoort, is bijeen gekomen. En dat voor het 92ste achtereenvolgende jaar.

Door Jan Hendriksen

Niets doet de snel voorbij razende automobilisten op de Ruurloseweg er aan denken dat buurtschap Medler en omstreken haar jaarlijkse Oranjefeest viert. Geen enkele buurtbewoner heeft de nationale driekleur uitgestoken. Die bij de coöperatieve landbouwwerktuigenvereniging Elweco en 't Wapen van 't Medler hangen door het windstille weer er roerloos bij. Maar achter de heg van het terras is het op de parkeerplaats, in de zaal en op het 'achterterras' van 't Wapen van 't Medler een gezellig samenzijn.

Voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol verwelkomde alle aanwezigen. Op de achtergrond wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst en oud-koning Rick Knoef. Rechts enkele kinderen die deelnamen aan de optocht. Foto: Jan Hendriksen.

Fanatiek wordt er gestreden bij de kinder- en volksspelen. Hoefijzergooien, bierpulschuiven, lepeltjesschieten, blikschieten en pijltjesgooien. Het aanbod is divers. Maar voordat dit alles van start ging trok er een mini-kinderoptocht vanaf de locatie van Touwtrekvereniging Vorden met voorop Harmonie Vorden naar 't Wapen van 't Medler. Wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst gaf dit jaar de officiële aftrap van het Oranjefeest dat vrijdagmorgen van start ging met een survival voor de kinderen van Kranenburgse basisschool De Kraanvogel. Vrijdagavond vond De Vrienden van Medler plaats. Elf playbackende acts beklommen het knusse podium. Tot winnaars werd door het publiek bij de jeugd de act van Dieze Bierens en Kimberly Weenk (Sister BFF van Mylene & Rosanne) aangewezen. Peter G. & diverse anderen ging met het nummer 'Schijn een lichtje op mij' van Drukwerk bij de volwassenen met de overwinning aan de haal.

Koningin vogelschieten
Zaterdagavond namen 64 schutters deel aan het traditionele vogelschieten. Voor de derde maal in successie werd Minie Meijerink (58) na drie schietronden tot schutterskoningin van 't Medler uitgeroepen. In 1987 was Meijerink de eerste koningin in de geschiedenis van het Oranjefeest. Zaterdagavond werd Minie met aan haar zijde haar man Henk door voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol 'gekroond' tot 'Koningin van 't Medler'. De Sleppers uit Ruurlo zorgden ervoor dat de voetjes vervolgens van de vloer gingen.

Uitslag De Vrienden van Medler Live
Winnaar Jeugd (t/m 12 jaar): Dieze Bierens en Kimberly Weenk met 'Sister BFF' van Mylene & Rosanne. Winnaar Volwassenen: Peter G. & diverse anderen met 'Schijn een lichtje op mij' van Drukwerk.

Uitslagen Volksspelen
Vogelschieten: Romp: Minie Meijerink (Koningin); Kop: Bob Keurentjes; Linkervleugel: Rick Knoef; Rechtervleugel: Geert Groot Nuelend; Staart: Roy Gotink. Jeugd vogelschieten: Romp: Anna Otten (Jeugdkoningin); Kop: Demi Kamperman; Linkervleugel: Lianne Hulstijn; Rechtervleugel: Dani Lebbink; Staart: Vera Berenpas. Lepeltjesschieten: 1. Herbert Hulstijn; 2. Anneke Eelderink; 3. Arjan Wiggers. Varkensbaan (Varkens schieten): 1. Bert Berenpas; 2. Niels Groot Jebbink; 3. Marco Arfman. Bierpulschuiven: 1. Herbert Wenneker; 2. Gerrie Nijenhuis; 3. Jan Hendriksen. Hoefijzergooien: 1. Henk Kasteel; 2. Jan Hendriksen; 3. Tea Groot Nuelend. Blikschieten (luchtkanon): 1. André Klein Geltink; 2. Jan Hendriksen; 3. Susanne Nijenhuis. Korfbalgooien: 1. Jan Hendriksen; 2. Jan Klein Geltink; 3. Jan Hendriksen. Pijltjes gooien: 1. Aart Jonkers; 2. Herbert Fokkink; 3. Demi Kamperman. Doeltrappen: 1. André Klein Geltink; 2. Reinier Hendriksen; 3. Bob Keurentjes.

Uitslagen Kinderspelen: Peuters: 1. Steven Plantinga; 2. Max van Manen; 3. Esmee Groot Nuelend. Groep 1 en 2: 1. Unathi Groot Nuelend; 2. Timon Dostal; 3. Imke Groot Jebbink. Groep 3 en 4: 1. Melissa Weenk; 2. Roan Eelderink; 3. Mathieu Hulstijn. Groep 5 en 6: 1. Lieke Reintjes; 2. Lianne Hulstijn; 3. Nina Fokkink. Groep 7 en 8: 1. Dani Lebbink.

Emotionele week in Kaunertal tijdens HandbikeBattle

Wilco Klein Nengerman volop in actie tijdens zijn battle. Foto: PR.

VORDEN – Elk jaar vindt in het Oostenrijkse Kaunertal de HandbikeBattle plaats. Honderd handbikers uit heel Nederland doen hier jaarlijks aan mee. De meesten in ploegverband, als vertegenwoordiger van het revalidatiecentrum waar zij verbleven. Wilco Klein Nengerman (46) uit Vorden was één van hen. Hij werd ondersteund door maar liefst 27 supporters bestaande uit vrienden, familie en kennissen. Een van hen, Vordenaar Herman Vrielink tekende een sfeerimpressie van de ervaringen en belevenissen van Wilco's deelname op.

In de zomer van 2016 verbleef Wilco in revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede voor de revalidatie van een (incomplete) dwarslaesie. Al snel werd zijn talent ontdekt en werd aan hem gevraagd deel te nemen aan de HandbikeBattle 2017 voor de Roessingh Riders. Op dat moment stond ook al vast dat vele familieleden, vrienden en kennissen hem zouden ondersteunen als het zover was. Elke deelnemer moest zijn eigen kosten dragen zoals het verblijf in Oostenrijk en de materialen. Dus moest er geld worden ingezameld. Zo heeft Wilco vorig jaar december loempia's verkocht tijdens de Vordense Kerstmarkt en ontving hij spontane steun van vele verenigingen en bedrijven. Kortom: een groot deel van Vorden droeg hem een warm hart toe. Wilco trainde gedurende de winter en voorjaar heel gedisciplineerd. In totaal goed voor drieduizend kilometer om zo goed voorbereid aan de start te staan.

Rolli-hotel
De HandbikeBattle 2017 vond eind juni plaats. Wij kwamen op maandag aan in het prachtige Kaunertal. 's Avonds gingen wij al even naar het hotel om sfeer te proeven en om Wilco te zien. Het bleek een echt 'rolli-hotel' te zijn die geschikt was voor rolstoelers. Hier waren alle deelnemers ondergebracht. Er werd gelachen en er heerste een gezonde spanning voor een 'grote wedstrijd'. Duidelijk was dat alleen de echte doorzetters hier aanwezig waren.

Wilco Klein Nengerman samen met zijn gezin, familieleden, vrienden en kennissen die hem in Oostenrijk ondersteunden. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

De tocht der tochten
Donderdag was het dan eindelijk zover: de HandbikeBattle 2017 waarvoor we gekomen waren. Vanaf de tolpoort op 1.200 meter boven zeeniveau naar 2.180 meter hoogte. Twintig kilometer lang, bijna duizend hoogtemeters, twintig haarspeldbochten! De start was 's ochtends om kwart over negen. Elke deelnemer had zijn eigen buddy die met hem of haar meefietste en morele steun verleende. De supporters uit Vorden hadden zich op verschillende plekken langs het parcours geposteerd om Wilco zo te kunnen aanmoedigen. En omdat het een openbare weg betrof konden we vervolgens de deelnemers inhalen en ze nogmaals aanmoedigen. Zo hebben we Wilco onderweg vier keer gezien. Elke keer als hij zijn supporters in het oog kreeg zagen we een grote glimlach om zijn mond. Wat een kracht, wat een doorzettingsvermogen, wat een karakter!

Na twee uur 42 minuten en 39 seconden was Wilco bij de finish. Een enorme ontlading. Deze tocht kan gezien worden als de afsluiting van een heel emotioneel jaar, van operatie en revalidatie naar een enorme topprestatie. De emoties kwamen ook bij familie, vrienden en kennissen naar boven. Een van hen zei: "Ik heb geen tranen meer over." En een ander noemde het "de mooiste week van zijn leven."

Van operatie en revalidatie naar een enorme topprestatie

Op vrijdagavond werd de prijsuitreiking in het hotel afgesloten met een uitbundig feest. Wilco had een top twintig notering. Maar of je nu wel of niet in de prijzen gevallen was, de deelname alleen al verdiende groot respect! Wat een indrukwekkende en onvergetelijke week.

Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Vrijdagavond 14 juli vanaf 20.00 uur is in het Achterhoeks Planetarium een publieksavond voor individuele bezoekers. Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof een 'stukje hemel op aarde': vier ingenieuze planetaria. Heel bijzonder is de ruimtereis die gemaakt kan worden in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl u er in zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Aanmelden is écht verplicht wegens beperkte ruimte.

Grote internationale familiereünie op De Jaeger

Als laatste werd de familie vlag (midden) van de familie Eggink tussen die van Nieuw Zeeland, Amerika, Nederland en Luxemburg (v..l.n.r.) gehesen. Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN – Uit volle borst worden ze meegezongen. De vier volksliederen en natuurlijk het Vordens Volkslied als de landsvlaggen en de familievlag in top worden gehesen. "Er ligt een vriend'lijk dorpje, ergens in Gelderland. Men heeft er acht kastelen, als 't waar om heen geplant. Wilt gij het leren kennen, ga dan eens op bezoek. Naar 't oude dorpje Vorden, in Gelders Achterhoek." En op bezoek kwamen ze. De nazaten van de familie Eggink van boerderij De Jaeger aan de Mosselseweg die zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw internationaal vertakten.

Door Jan Hendriksen

Uit Amerika, Nieuw Zeeland, Luxemburg en natuurlijk uit Nederland. Met zo'n honderd in getal waren ze naar het ouderlijk huis gekomen van hun vader, moeder, opa, oma, overgrootvader of overgrootmoeder. Het werd afgelopen weekeinde op het erf van boerderij De Jaeger, dat ooit tot eigendom een van die acht kastelen behoorde (Het Medler -red), een groot weerzien. Een familiereünie: wie heeft ze niet meegemaakt? Maar de reünie die afgelopen weekeinde bij de familie Eggink plaatsvond was wel een heel bijzondere. De nationaliteiten waren namelijk zeer divers: Amerikanen, Luxemburgers, Nieuw-Zeelanders en Nederlanders. Niet voor het eerst overigens, voor de vijfde maal sinds 1994 troffen de 'Egginks' elkaar op boerderij De Jaeger. Van de oudste generatie leeft alleen de 91-jarige 'Oom Alfons' nog die in Nieuw Zeeland woont. Zijn gezondheid liet het niet toe om naar Vorden te komen.

"Jammer maar gelukkig is één van zijn kinderen met haar echtgenoot wel aanwezig", zo laat René Eggink (56) weten die samen met zijn vrouw Emmy (53) en hun kinderen Hester (25), Gemma (23) en Harry (20) op De Jaeger woont en als gastheer optrad. Langzaam druppelden de familieleden zaterdagmorgen op het erf bijeen. Het 'how are you' klonk van alle kanten. Nadat men zich bij Hester Eggink had gemeld, werd men getrakteerd op een verrassingspakket met daarin onder meer een blauw tasje, een T-shirt en een sleutelhanger, allen met het familie-embleem. Familie uit Amerika had als extraatje een oranje bidonhouder met het familiewapen voor iedereen meegenomen.

Het was Anton Eggink (72) uit Amerika die iedereen welkom heette en het startsein gaf voor het hijsen van de landsvlaggen. Dit onder gezang van de volksliederen. Het volkslied van Amerika werd met het grootste volume meegezongen. De Amerikaanse delegatie die naar Vorden was afgereisd bestond uit maar liefst vijftig nazaten. Van de tien kinderen die op De Jaeger begin vorige eeuw werden geboren, emigreerden er twee naar Amerika, één naar Nieuw Zeeland en één naar Luxemburg. Anton's vader en moeder emigreerden met acht kinderen in 1956 naar Amerika. "Mijn jongste broer is in Amerika geboren, wij allemaal in Vorden. En die herinneringen blijven bewaard en dat versterkt de behoefte om met enige regelmaat naar Nederland te komen", zo vertelt Anton terwijl een van de Vordense Eggink's hem met groot enthousiasme omhelst.
Nederland blijft de tweede en derde generatie van de Eggink's buiten de reünie ook trekken. Jaarlijks komt er een Amerikaanse delegatie naar Vorden. In het verleden was dat steevast tijdens het Kranenburgse Carnaval. Anton was in 2004 zelfs Prins Carnaval van Kranenburg. Zijn broer Jos adjudant. Nu komt men steevast met Koningsdag naar Vorden. "Dus we zien een aantal familieleden nog regelmatig," zo vertelt René.

Zaterdagmiddag stond er een fietstocht op het programma met een tussenstop bij Wijngoed Kranenburg. 's Avonds vond er een gezellig samenzijn plaats met eerst een barbecue en aansluitend een feest met de muzikale medewerking van De Bankdirecteuren uit Vorden. Zondag genoot men van een brunch en vond in één van de weilanden rondom De Jaeger een heuse 'gemengde' voetbalinterland plaats: Nederland tegen de rest van de wereld. En dat leverde een uitermate spannende strijd op die in het voordeel van Nederland werd beslist, 2-1.

???????Als het aan René ligt vindt er over vijf jaar weer een reünie op De Jaeger plaats. "Onze dochter Hester had samen met twee achterneven afgelopen weekeinde al een groot aandeel in de organisatie. De nieuwe generatie staat klaar om het stokje over te nemen. En dat is mooi."

Zomercarrousel: Toneelgroep Graficus en Jurriaan Boerstoel

VORDEN/LINDE - Een combinatie van (luchtig) toneel en muziek, verzorgd door toneelgroep Graficus en de Vordenaar Jurriaan Boerstoel staat woensdagavond 12 juli op het programma in het Theater onder de Molen. Aanvang 20.00 uur.

Toneelgroep Graficus speelt voor de pauze de eenakter Bloedjeuk. Het verhaal gaat over de dagelijkse strijd op de werkvloer. Het is onduidelijk in welke organisatie het plaatsvindt en dat maakt ook niet uit. Elk personage probeert zijn positie op welke manier dan ook te verbeteren of op zijn minst te consolideren. Bloedjeuk houdt leidinggevenden en hun medewerkers een spiegel voor, want hoewel de situaties sterk uitvergroot worden, is het herkenbaar voor iedereen die in organisaties werkt of heeft gewerkt. Gerard de Jong regisseert de eenakter en de acteurs Gavin Treep, Arjan Evers, Andre van Es en Eltjo Herder maken er een mooie en luchtige voorstelling van.

Jurriaan Boerstoel komt uit de bekende muzikale familie uit Vorden en is eigenlijk licht- en geluidstechnicus, maar ook muzikaal opgeleid. Deze pianist zal na de pauze de avond muzikaal beëindigen met zijn vaak verrassende muzikale keuzes.

Theater onder de Molen is aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde. De toegangsprijs is 10 euro. Kaarten kunnen via de website worden besteld, maar ook aan de zaal worden gekocht. Voor 50 euro per persoon zijn alle zeven resterende zomercarrousel-avonden te bezoeken. Op de website staat het volledige najaarsprogramma van het theater.

Gedurende het zomerseizoen verzorgt Theater Onder de Molen gedurende acht weken op de woensdagavond tussen 20.00 uur en ca. 22.00 uur voorstellingen onder de naam 'zomercarrousel'. Onder het genot van een kopje koffie of thee met eigengemaakte molenkoek worden de gasten ontvangen voor hopelijk een heerlijk avondje uit. Het theater hoopt dat dit tevens een mooie gelegenheid biedt voor spontane contacten tussen 'toeristen' en lokale bewoners van de mooie Achterhoek.

Warm onthaal voor juf Sylvia tijdens laatste schooldag

Op haar laatste schooldag werd Sylvia door een erehaag ontvangen. Foto: PR

Vele mooie herinneringen rijker na 27 jaar lesgeven op de Vordering

VORDEN - Twee jaar geleden vierde ze haar 25-jarig jubileum op basisschool 'De Vordering', vrijdag 7 juli nam ze met een lach en een traan afscheid van de school. Want in die 27 jaar heeft zij uiteraard aan heel veel kinderen lesgegeven en zijn vele mooie herinneringen ontstaan. Juf Sylvia is dan ook voor velen een begrip, ze zal enorm gemist gaan worden.

Op de laatste dag van het schooljaar werd Sylvia om half tien 's ochtends lopend door een erehaag van leerlingen en teamleden ontvangen.

Aansluitend werd ze warm onthaald in de hal van school en verrast met dansjes, liedjes, opdrachten en kunstjes door de leerlingen. Ook werd er gezamenlijk een speciaal voor haar geschreven lied gezongen.

Vanaf elf uur was er een receptie waarbij ouders, verzorgers en andere belangstellenden de mogelijkheid hadden om haar nog eenmaal op school de hand te schudden en een woordje te wisselen. Tijdens de receptie werd een mooie foto-diavoorstelling getoond waarbij haar schoolloopbaan goed in beeld kwam.

Na de zomervakantie start juf Sylvia op basisschool 'Martinus' in Twello en moet 'De Vordering' verder zonder haar. Juf Sylvia wordt veel (les)plezier gewenst in Twello.

Column

Kermis

Wat het ding er deed, vraag ik me zo'n tien jaar later nog steeds af. Het was midden in de nacht. Hengelo had weer een prachtige kermisavond achter de rug. Zo'n avond waarop je vele bekende en soms ook wat minder bekende dorpsgenoten ontmoet. Ik ben na afloop met een kameraad al lopend op weg naar zijn huis. Daar heb ik eerder die avond mijn fiets achtergelaten en die moet ik nu weer ophalen.

Op weg daarnaartoe zien we midden op de Hummeloseweg ineens ook een fiets staan. De fiets staat netjes op de standaard en netjes op slot, maar is wel compleet verlaten. Hengelo is in diepe rust en dat geldt waarschijnlijk ook voor de eigenaar van deze tweewieler. Mijn kameraad heeft op televisie iets gezien over een gemakkelijke manier om sloten te openen. Namelijk door de achterkant van een fiets te laten stuiteren. Hij besluit dat dit een goed moment is om dat mij te demonsteren.

Het lukt niet. Als de fiets is gestopt met stuiteren en wij verder lopen, komt een wat oudere dorpsgenoot vanuit de Spalstraat aangefietst. Hij heeft duidelijk genoeg gedronken. Ook heeft hij gezien dat één van ons met de fiets aan de gang was. Ja, dat klopte. Het was een testobject om uit te proberen of het waar was wat ze op televisie vertelden. Deze man ziet dat echter anders. Hij ziet ons aan voor fietsendieven. "Ie mot met de poten van andermans spul afblieven!", roept hij ons toe.

Daar heeft hij een punt, maar dit is niet het moment om hem ervan te overtuigen dat ook wij verder absoluut geen verkeerde intenties hebben. De man gooit zijn fiets in de struiken, de woede spat uit zijn ogen en hij staat op het punt om ons aan te vallen. Voor mij en mijn kameraad zit er maar één ding op; rennen! We sprinten over de stoep, vluchten door steegjes waarvan ik niet eens wist dat Hengelo ze had en belanden buiten adem in veilige haven.

In de jaren daarna kom ik onze achtervolger in het dorp geregeld tegen. Nooit heb ik ook maar enigszins het vermoeden dat hij mij herkent en dus besluit ik na een tijdje om hem maar eens aan te spreken. Als ik hem er onder het genot van een biertje naar vraag, blijkt dat hij zich van het hele voorval helemaal niets kan herinneren. Hij ontkent zelfs dat het ooit gebeurd is. Woedend achter dorpsgenoten aanrennen, dat doet hij niet. Dat moet iemand anders zijn geweest.

Deze week is het weer kermis. Ongetwijfeld kom ik hem dan weer tegen, ongetwijfeld hebben we het er dan weer over en ongetwijfeld kunnen we er dan weer een biertje op drinken. Net zoals de Hengelose kermis bij uitstek een gelegenheid is om met heel veel andere bekende en minder bekende dorpsgenoten herinneringen op te halen en te creëren. En één ding is zeker; als we na afloop van zo'n kermisavond weer een verdwaalde fiets tegenkomen, dan laten we die rustig staan.


Drie juffen nemen afscheid van peuterspeelzaal Ot en Sien

Manuele Scheers, Toos Bargeman en Hedwig Hartman tijdens hun laatste dag bij Ot en Sien. Foto: PR

VORDEN - Vrijdagochtend 7 juli hebben drie juffen afscheid genomen van hun werk bij peuterspeelzaal Ot en Sien.

Na ruim 34 jaar gaat Juf Toos (Toos Bargeman) haar werk als vrijwilligster bij Ot en Sien beëindigen en na ruim 27 jaar stopt ook Juf Hedwig (Hedwig Hartman) als 'het gezicht van Ot en Sien in Vorden'. Generaties kinderen uit Vorden en omgeving (ook zij die nu inmiddels volwassen zijn) zullen zich deze fantastische juffen herinneren. Op hetzelfde moment dat Juf Hedwig en Juf Toos afscheid namen van Ot en Sien, verlaat ook Juf Manuela (Manuela Scheers) de peuterspeelzaal.

Erehaag door Vordense brandweervrijwilligers

Vordense brandweervrijwilligers brengen Ludo en Roy een erehaag. Foto: PR

VORDEN - Zaterdag 1 juli hesen de brandweervrijwilligers van het Vordense korps zich in hun beste pak voor het huwelijk van hun collega Roy en zijn partner Ludo. Binnen de brandweer is het gebruikelijk om een erehaag te vormen. Voor de erehaag van Roy en Ludo togen zij naar het Zutphense stadshuis. Buurtkorpsen zorgden in de tussentijd dat de dekking in Vorden gewaarborgd was. Het paar was zichtbaar verrast door de aanwezigheid van de brandweercollega's.


Corry vervulde diverse functies met enthousiasme en gedrevenheid

Juf Corry werd bij school opgehaald met een trekker met een huifkar erachter, door Gery Groot Zwaaftink. Foto: PR

VORDEN - Afgelopen week heeft Corry Peters, na 26 jaar op basisschool Het Hoge te hebben gewerkt, afscheid genomen. Op de dag dat het tijd werd om afscheid te nemen, werd ze 's ochtends opgehaald met een tractor en een huifkar en uitgezwaaid door alle kinderen van de school.

De kinderen van groep vijf reden op de fiets achter de huifkar aan naar camping de Baankreis in Almen, waar Corry door de kinderen in het zonnetje werd gezet.

Zo hadden ze voor haar een groot schilderij gemaakt, waarop de juf afgebeeld stond in een prachtige jurk. Ook werden er feestvlaggen gemaakt, een eigen bellenblaas en een 'juf Corry bos' door op de bomen gezichten van juf Corry van klei te maken.

Tussendoor werd er gesmuld van een meegenomen lunch en aan het einde van de dag vertelde Gery Groot Zwaaftink het verhaal: 'Iedereen heeft een talent.' Nou, talenten heeft juf Corry zeker, op Het Hoge heeft ze diverse functies met veel enthousiasme en gedrevenheid vervuld. Juf Corry en de kinderen hebben erg genoten van deze dag.

Voorzitter VAMC in Gelderlander: "Ik voel me genaaid door de politiek"

In de raadsvergadering van juni 2017 lag een voorstel op tafel, die gericht was op het legaliseren van de crossbaan te Delden. Voormalig VAMC voorzitter Joop Wuestenenk en zijn leden werken al 18 jaar aan legalisatie en een gunstig besluit lag in het verschiet. Naar al die jaren gaf alleen CDA Bronckhorst thuis voor legalisatie.

Voor CDA Bronckhorst zijn drie redenen van belang geweest om ruimte aan VAMC te geven. Op de eerste plaats vindt het CDA dat eerdere besluitvorming en toezeggingen nagekomen moeten worden. Om die reden verbaast het het CDA dat de VVD nu zegt dat legalisatie op basis van voortschrijdend inzicht niet zou moeten kunnen, terwijl voorgangers van die fractie juist ruimte gaven.

Het CDA vindt daarnaast dat Achterhoekse tradities, waarvan de motorcross er een is, bij onze leefomgeving moeten blijven horen. Iedereen moet hier fijn kunnen wonen. Maar mensen die hier willen wonen zouden daarvoor moeten kiezen, inclusief de tradities en gewoonten van deze streek. Tot slot vindt het CDA het belangrijk dat wij als politiek transparant en realistisch blijven, zodat de inwoners ons standpunt begrijpen. GBB heeft in eerste aanleg mediation voorgesteld om partijen in Delden bij elkaar te brengen. Nu dat niet lukt heeft GBB voorgesteld dat B&W en VAMC samen moeten proberen een nieuwe optie voor een crossbaan te vinden, wetende dat alternatieven al zijn onderzocht. Alternatieven die er NIET bleken te zijn. Dat vinden wij als CDA beschamend. Eerst een vereniging een perspectief bieden en ze dan met zo'n voorstel weer met een kluitje in het riet sturen. Voor CDA Bronckhorst telt het gezegde: "Een man een man, een woord een woord".

Motorcross hoort bij deze streek en de streekeigen cultuur. Net zoals b.v. tent- en volksfeesten daarbij horen. CDA Bronckhorst wil dit behouden.

De fractie van CDA Bronckhorst

Voor contact w.pelgrom@bronckhorst.nl

Laatste jeugdwedstrijd visseizoen

VORDEN - Op dinsdagavond 5 juli hebben de jeugdleden van HSV De Snoekbaars hun zesde en tevens laatste wedstrijd van dit seizoen gevist. Wedstrijdwater was de Oude Berkel in Borculo. Het was voortreffelijk visweer en elf vissertjes zaten aan de waterkant.

Er werd redelijk tot goed vis gevangen, met name op de kopplaatsen werd goed vis gevangen. Samen vingen ze 84 vissen met een totaal gewicht van 9040 gram. Aansluitend was er de prijsuitreiking aan de waterkant.

Uitslag Categorie 6 t/m 10 jaar
1. Jelmer van Zeeburg: 1040 gram en 17 stuks; 2. Sven Plant: 760 gram en 2 stuks en 3. Twan Rouwenhorst: 740 gram en 4 stuks.

Uitslag Categorie 11 t/m 16 jaar
1. Ties Dekkers: 1280 gram en 25 stuks; 2. Tomas Oonk: 1120 gram en 13 stuks en 3. Floris van Zeeburg: 840 gram en 5 stuks        

Jeugdbegeleidersteam HSV De Snoekbaars Vorden wensen iedereen een fijne vakantie.

Inschrijving tweede editie Stugge Veer Cross vanaf deze week mogelijk

WICHMOND - Het is opletten voor eigenaren van een brommer, quad of crossmotor uit de regio Wichmond en Vierakker. Binnenkort gaat namelijk de inschrijving open voor de tweede editie van De Stugge Veer Cross. Gezien het succes van afgelopen jaar en de plannen van de organisatie is het zaak om er op tijd bij te zijn.

Op 10 september 2017 gaat het 'Volle Pinne' op het kermisterrein te Wichmond. Gezocht wordt naar deelnemers uit de omgeving die de motorsport een warm hart toe dragen. Motorcross behoort tot 'een van de eerste levensbehoeftes van een echte Achterhoeker', aldus de organisatie. Zij denken aan bijvoorbeeld jongeren die met een brommer rond huis of op het land crossen. Of deelnemers die voor de lol een brommer aanschaffen om mee te doen. Zij kunnen strijden om de prijzen in de brommerklasse.

Voor de wat ervarener crossers zijn de MX1 en MX2 klasse en diegene die echt gas kunnen geven horen thuis in de Superklasse (MX Open). Net als vorig jaar is er ook de klasse motoren < 125cc, de quad klasse en de blikvanger; de fietsklasse!

Daarnaast is er dit jaar iets nieuws; de Pré 85 klasse. Speciaal voor motoren met een bouwjaar beneden 1985. Dus allen die in de midlifecrisis zitten en nog een oude motor in de schuur hebben staan kunnen op 10 september oude tijden doen herleven.

Het streven van de organisatie is om een verdeling in de sekse te hebben in het deelnemersveld. Dus vrouwelijke aanmeldingen worden zeer op prijs gesteld. En zoals vorig jaar ook het geval was, meedoen is belangrijker dan winnen!

Aanmelden
Aanmelden kan vanaf vrijdag 14 juli 23.59 uur en de inschrijving stopt een week later op zondag 23 juli om 23.59 uur. Niet in de gelegenheid om je aan te melden? Zorg dan dat iemand anders dit voor je kan doen.

Inschrijven kan op de website www.inschijven.nl. Zoek op De Stugge Veer Cross voor de juiste pagina. Voor meer informatie, zie de websites.

Ontdek het leven van de uil

VORDEN/VIERAKKER - Vier toeristische ondernemers organiseren op 19 juli een thema-avond rondom de uil. De thema-avond vindt plaats bij Theetuin Vierakker aan de IJselweg 13 in Vierakker. Hier zal om 19.00 uur een presentatie over de uil worden gegeven door Jan Jansen van Uilenwerkgroep Noord-West Achterhoek. Gelijktijdig kunnen kinderen onder begeleiding braakballen uitpluizen en knutselen.

Rond 20.00 uur vertrekt het gezelschap naar een locatie in de buurt, waar ze het ringen van jonge kerkuiltjes kunnen bijwonen, een unieke kans om mee te maken. De kosten voor deze avond zijn 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen, dat is inclusief twee consumpties en een lekkernij. Aanmelden kan via g.ellenkamp@gmail.com. Er zijn 25 plekken en vol=vol, dus wees er snel bij.
De vier organiserende ondernemers zijn Johan Mollenhof van De Burgerij, Annie Velhorst van Camping 't Lebbink, Gerda Ellenkamp van Hoeve de Moate en Bart Hiddinga van Theetuin Vierakker. Ze leerden elkaar dit voorjaar kennen tijdens de IVN cursus 'Gastheer van het Landschap'. Het doel van de cursus was om gasten beter te kunnen informeren over de bijzondere natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie in de gemeente Bronckhorst. Al tijdens de cursus ontstond het idee om een dergelijk evenement op te zetten. Annie Velhorst: "We vonden het leuk om kort na de cursus met een aantal cursisten al een klein evenement op te zetten. Hopelijk kunnen we het evenement volgend jaar uitbreiden met de andere cursisten en een gevarieerd programma aanbieden voor gasten."

Machtige overwinning Willemsen/Bax in GP België

Willemsen/Bax 'stoeven' met donders geweld over het circuit van Lommel. Foto Albert Schreuder

Bax/Musset hebben rode plaat terug

HENGELO/LOMMEL - Traditiegetrouw presteerden de Nederlandse zijspancrossers prima in België. Op imponerende wijze wisten Daniël Willemsen en Robbie Bax de Grand Prix in Lommel op hun naam te schrijven. Het duo Bax/Musset behaalde met een tweede plaats genoeg punten om de kop in het WK-klassement weer te heroveren ten koste van Giraud/Mucenieks. De zeventienjarige Julian Veldman maakte het Nederlandse succes compleet met zijn eerste podiumplaats, ditmaal weer met Van den Bogaart in de bak. Voor Hengeloër Koen Hermans was er weinig succes weggelegd: in de eerste manche viel hij uit, in de tweede manche moest hij genoegen nemen met een achtste plaats.

Op het warme zandcircuit van Lommel stoven Willemsen/Bax snel uit de startblokken voor Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Veldman/van den Bogaart. Hermans/van Gaalen, die in goed in vorm leken, stonden op positie 7 toen zij crashten en als 18de verder moesten, maar uiteindelijk de eindstreep niet haalden. Vooraan hadden Willemsen/Bax vrij spel nadat ook Bax/Musset zand moesten happen. Op overtuigende wijze stuurden ze zonder verdere bedreiging naar de zege. Daarachter werden achtereenvolgens Veldman/van den Bogaart, Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Giraud/Mucenieks afgevlagd. Ook de tweede manche leek een prooi voor de fantastisch rijdende Willemsen/Bax te worden. Na de kopstart hielden ze de achtervolgers op afstand, totdat ze vlak voor het einde bij het passeren van een achterblijver vast kwamen te staan in het mulle zand. Bax/Musset waren intussen na een slechte start opgerukt naar de tweede plaats en kregen hierdoor de winst van deze manche en extra WK-punten in de schoot geworpen. Willemsen/Bax wisten wel als tweede te eindigen, om daarmee hun derde GP-zege van dit jaar veilig te stellen. In totaal staat Daniël Willemsen nu op 91 gewonnen wedstrijden om het wereldkampioenschap!

Op overtuigende wijze stuurden ze naar de zege

Veldman/Van den Bogaart presteerden wederom voortreffelijk. Met hun derde plaats betekende dat voor het eerst een podiumplaats voor de talentvolle Veldman. In de toekomst zal steeds vaker met hem rekening moeten worden gehouden en is het wachten op zijn eerste GP-zege.
Hermans/van Gaalen waren op weg naar eerherstel maar in hun achtervolging stuitten ze op de gecrashte Santermans/Daiders. Daarna knokten ze zich alsnog naar een achtste plek, waardoor er toch kostbare WK-punten konden worden bijgeteld. Desondanks zakten ze een plaatsje in het klassement naar de zesde positie. Bax/Musset staan nu weer fier bovenaan met zes punten voorsprong op Giraud/Mucenieks. Willemsen/Bax zijn zeker nog een goede titelkandidaat, want ze brachten hun achterstand terug tot 26 punten, waardoor de spanning er nog volop in blijft. Aanstaande zondag volgt de achtste Grand Prix in het Duitse Strassbessenbach.

Daguitslag Grand Prix Zijspancross Lommel: 1. Willemsen/Bax 47 punten, 2. Bax/Musset 45 pnt, 3. Veldman/v.d.Bogaart 42 pnt, 4. Vanluchene/Kurpnieks 34 pnt, 5. Dierckens/Rostingt 30 pnt, 6. Giraud/Mucenieks 30 pnt, 10. V. Werven/v.d. Putten 22 pnt, 12. Hermans/v. Gaalen 13 pnt.
Tussenstand wereldkampioenschap: 1. Bax/Musset 274 punten, 2. Giraud/Mucenieks 268 pnt, 3. Willemsen/Bax 248 pnt, 4. Brown/Millard 206 pnt, 5. Vanluchene/Kurpnieks 199 pnt, 6. Hermans/v.Gaalen 182 pnt, 7. Daiders/Stupelis 175 pnt, 10. Veldman/v.d. Bogaart 132 pnt, 11. V.Werven/v.d. Putten 130 pnt.

World Press Photo 17 deze zomer in Zutphen

Vorig jaar bezochten ruim 10.000 mensen World Press Photo 16 in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert

ZUTPHEN – De beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar, oftewel de winnende foto's van World Press Photo 2017, zijn van 14 juli tot en met 6 augustus in de Walburgiskerk in Zutphen te zien. Het is de derde keer dat de internationale, reizende fototentoonstelling naar regio komt.

Een internationale jury heeft de winnaars in de verschillende categorieën gekozen uit tienduizenden inzendingen. Dé World Press Photo 17 is gemaakt door Burhan Ozbilici uit Turkije. Hij was erbij toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten in Ankara. Eind april kreeg Ozbilici de prijs uitgereikt door Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo.

World Press Photo toont al meer dan zestig de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar was de winnende foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte de winnende foto van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens die een baby door het prikkeldraad tilden. Ook winnende foto's van lang geleden blijven jarenlang in in ieders geheugen gegrift, zoals de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.

Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Midfondkampioenen Raymond Koers, Ria Luesink

De nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 8 juli stond een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges en een midfondvlucht vanaf Laon op het programma.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 8 juli stond voor de leden van P.V. de Koerier weer een mooie vlucht op het programma, die uiteindelijk gewonnen zou worden door A. Kamperman. De duiven moesten komen vanuit het Franse Laon. Door tien liefhebbers werden 101 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 324 kilometer. Het startschot klonk om 9.00 uur en de snelste duif werd al geklokt om 12.43.06 uur. Uitslag: A. Kamperman 1-2-5, Wilma Meijerman 3, H. Niesink 4-6-9, Comb. J.W. Wisselink 7, H. Wassink 8, G. Dijcker 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 8 juli een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges, gemiddelde afstand: 616 kilometer. Het was een pittige vlucht, met een lage snelheid. De 29 duiven van vijf deelnemers werden om 7.00 uur gelost. De snelste duif was die van E. Koers. Uitslag: E. Koers (2/6) 1-5, J. Teunissen (4/8) 2-3-7-8, P. van Londen (1/3) 4, R. Koers (1/9) 6.
Eveneens 8 juli een midfondvlucht vanuit Laon. Van zes deelnemers werden om 9.00 uur 37 duiven gelost. Gemiddelde afstand was 329 kilometer. Snelste duif was van Raymond Koers. Uitslag: R. Koers (4/10) 1-2-5-7, G. Duitshof (1/6) 3, J. Teunissen (3/9) 4-6-10, E. Koers (2/5) 8-9.
Deze vlucht was de laatste vlucht voor het Midfond Duif Kampioenschap. De beste duif op deze discipline is de 15-1451503, een duivin genaamd 'Wardje' van Raymond Koers. Kampioen on- en aangewezen: Raymond Koers, vanuit de Velswijk.

PV Vorden
De fondvlucht stond in Bourges 620 kilometer. Winnaar H. B. M. Hoksbergen 1-3-5-6-7-9, T. J. Berentsen 2-8-10, P. Hendriks 4.
De midfondvlucht kwam vanuit Laon Frankrijk, 325 kilometer. Winnares Ria Luesink 1-3-9-17, P. Hendriks 2-6-13, H. B. M. Hoksbergen 4, Marc Tiemessen 5-7-8-20, D. J. Gotink 10-19, R. de Beus 11, Ashley Eykelkamp 12-15-16, Comb J. Meijer en zoon 14, H. J. Stokkink 18. Ria Luesink is ook midfondkampioen.

Zelhems bedrijf realiseert nieuwe melkstal in Terwolde

ZELHEM/TERWOLDE - Het Zelhemse Bedrijf InFarming BV, in januari 2001 opgericht door Albert Scheper uit Steenderen en Bert Nijenhuis uit Barchem, is trots op de realisatie van de nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde.

In het kader van succesvol ondernemen zijn efficiëntie en dierwelzijn van groot belang. Dat waren onder meer de redenen dat de familie Jansen koos voor een grondige uitbreiding van hun bedrijf. De keuze voor de DeLaval Solidex snelwissel melkstal, met voeren in de melkstal, is dan ook gemaakt omdat in deze compacte melkstal met één persoon vlot gemolken kan worden. De koeien kunnen gemakkelijk gesepareerd worden na het melken. De tijdsbesparing loopt op tot wel drie uur per dag. Met deze nieuwbouwrealisatie is er dus aan de koe en de veehouder gedacht.

Het resultaat willen Jarik en Marjan van Melkveebedrijf Kwadenkamp, Wellinkhofweg 7 in Terwolde samen met alle betrokken partijen graag laten zien op een Open Dag, donderdag 20 juli van 9.30 tot 16.00 uur. Het zal om 11.00 uur feestelijk geopend worden door Jos en Dycke van Boer Zoekt Vrouw.

Zomerstop Live@Ideaal

Zelhem - In verband met vakanties is de eerstvolgende uitzending van het wekelijkse live radioprogramma Live@Ideaal pas op woensdag 2 augustus.

Dan is de bluesformatie 'Burt Mayer & Friends' te gast. Tot 2 augustus wordt het programma ingevuld door 'Carmen', de muziekcomputer, die de opdracht gekregen heeft om muziek in de sfeer van live@Ideaal te draaien.

Jeugdclubkampioenen VTP

Bo en Rik Limpers. Foto: PR

VORDEN - Van 19 tot en met 25 juni zijn de clubkampioenschappen voor de jeugd geweest op hele baan met harde ballen. Er waren twee poules op leeftijd. Er werden mooie wedstrijden gespeeld, iedereen was aan elkaar gewaagd. In de ene poule was Bo Limpers de winnares, zij heeft alles gewonnen, wel was het erg spannend met een aantal tiebreaks. In de andere poule was het nog spannender, iedereen had daar een of meerdere wedstrijden verloren. Uiteindelijk is hier Rik Limpers als winnaar geëindigd na het tellen van alle sets voor en tegen. Rik en Bo Limpers werden gefeliciteerd met hun titel als clubkampioen 2017.

Nieuw bestuur Vereniging Bomenbelang Bronckhorst

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft sinds kort een nieuw iets jonger bestuur, met sinds lange tijd weer een vrouw. Karel van Hal trad tijdens de algemene ledenvergadering af. Bestuurslid Kees Mortier volgde hem op als penningmeester. Nieuw bestuurslid is Gerlinde Bulten. Beiden komen uit Zelhem.

Het nieuwe bestuur is deze zomer vooral bezig met de voorbereidingen van een tweede wandel- en fietsroute langs monumentale bomen. Deze bestrijkt met name het grondgebied van Hengelo. De eerste route, die vorig jaar gereed kwam en inmiddels een succes is, liep over het grondgebied van de oude gemeente Vorden.

In september gaat de 20-jarige vereniging op excursie naar de bomentuinen van Schovenhorst in Putten.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of kijk op de website.

Speciaal plein voor kinderen tussen veldslagen en historische kampementen

Schutters met musketten bij Historisch Festijn. Foto: PR

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Kinderen kunnen zich vermaken op het kinderplein. Foto: Bernadet te Velthuis

Een primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt: het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig.


www.historischfestijn.nl

Gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking met Delta voort

REGIO - De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking in het samenwerkings- verband Delta voort. Gezamenlijk hebben zij een koers uitgezet om de expertise binnen Delta en de continuïteit in de begeleiding van Wsw-medewerkers te borgen. De gemeenten onderzoeken samen de mogelijkheid om de huidige gemeenschappelijke regeling om te kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband.

Eerder was er sprake van dat Delta onder gebracht zou worden bij Het Plein. Inmiddels is duidelijk geworden dat integratie van beide organisaties niet haalbaar is. De gemeenten namen kennis van het voorgenomen besluit van de gemeente Zutphen om uit te willen treden uit Delta met als doel een eigen werkbedrijf op te richten. De gemeente Brummen beraadt zich op dit moment over haar positie binnen Gemeenschappelijke Regeling Delta. Vanwege deze ontwikkelingen was een onderzoek naar een nieuw samenwerkingsverband noodzakelijk.

Delta is de gemeenschappelijke regeling van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en behartigt op dit moment de belangen van bijna 900 Wsw-medewerkers. Bronckhorst, Lochem en Voorst hechten waarde aan de continuïteit van dienstverlening aan deze medewerkers. Bronckhorst heeft om die reden besloten de eerder aangekondigde uittreding uit Delta te herroepen. Het borgen van de toekomst van Delta voorkomt het uiteenvallen van het samenwerkingsverband en daarmee de kans op uitstroom van gekwalificeerd personeel en kennis. De gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor de organisatie Delta en met name voor de kwetsbare groep Wsw-medewerkers. Bovendien willen zij graag de kosten beheersbaar houden.

De drie gemeenten onderzoeken nu gezamenlijk hoe zij de huidige gemeenschappelijke regeling binnen twee jaar om kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband. Hoe deze nieuwe samenwerkingsvorm eruit gaat zien wordt de komende periode met de drie gemeenten nader uitgewerkt.

De Wet sociale werkvoorziening is met de komst van de Participatiewet een aflopende regeling. De Wsw-medewerkers die voor 1 januari 2015 een dienstverband hadden blijven dit houden tot aan hun pensionering. Het nieuwe samenwerkingsverband kan naast de begeleiding van Wsw-medewerkers ook diensten voor andere gemeenten ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van de Participatiewet.

Beachvolleybaltoernooi en diverse activiteiten voor de jeugd

Foto: Achterhoekfoto.nl/Gerhard Weevers

VORDEN - Afgelopen zaterdag en zondag vond er voor het eerst een Beachvolleybaltoernooi plaats bij Sporthal 't Jebbink. Op de zondag was er een ochtend voor de jeugd georganiseerd door volleybalvereniging Dash, waaronder een clinic in samenwerking met Indoor Sport Vorden. Het was prachtig weer en een zeer geslaagde ochtend. Alle vrijwilligers worden namens de organisatie hartelijk bedankt voor hun medewerking.

Circus Tadaa brengt bezoek aan de Garve

WICHMOND - Donderdag, 6 juli, bezocht Circus Tadaa basisschool De Garve. Mede-eigenaar Bas Kleynen, van Circus Tadaa, oefende met alle kinderen en heel veel vrijwilligers voor een prachtige circusvoorstelling.

De hele dag door zag je kinderen goochelen, jongleren, hangen in de ringen, koorddansen, enzovoort.
De activiteitencommissie, bestaande uit ouders van de school, had deze dag de organisatie in handen. Zij zorgden ervoor dat de kinderen en hulptroepen niets tekort kwamen. Aan het einde van de dag traden de kinderen als ware circusartiesten op voor het publiek.

De kinderen waren druk aan het oefenen voor de voorstelling. Foto: PR

Ook gezinnen namen deel aan triatlon Bloemendaal

Deelnemers genoten van de diverse onderdelen. Foto: PR

VORDEN - Afgelopen zondag werd de triatlon Bloemendaal voor de tweede keer georganiseerd door Juul van Kesteren. Evenals vorig jaar was het weer een prachtige dag.

Er waren aanmeldingen voor verschillende afstanden; dit jaar deden er zelfs gezinnen mee. Zij zwommen zestien banen, fietsen zestien kilometer en liepen vier kilometer. Er werd gestart bij zwembad In de Dennen om 11.00 uur, die hiervoor speciaal haar deuren eerder open deed. Voor de kwarttriatlon werden er veertig baantjes gezwommen. Deze werden geturfd door een aantal vrouwen van de deelnemers (hoofdzakelijk mannen). Daarna werd er veertig kilometer gefietst richting Ruurlo. Een rondje van twintig kilometer die tweemaal moest worden afgelegd. Als laatste onderdeel werd er tien kilometer hardgelopen.

Dit jaar is Dennis Wensink als eerste geëindigd. Dennis liep vorig jaar net de eerste plaats mis omdat hij zich had vergist in een afslag. Als tweede en derde kwamen Jochem Groot Jebbink & Theo Lam gezamenlijk over de streep. De dag werd afgesloten met een broodje hamburger van de barbecue en een koud drankje.

Jong Gelre zoekt enthousiaste podiumtalenten voor de Revue 2017

VORDEN - De revue van Jong Gelre wordt dit jaar opgevoerd op zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 november, wederom in de grote zaal van Het Kulturhus (voorheen: Het Dorpscentrum) in Vorden.

Momenteel wordt er volop geschreven aan de revue, deze is in de zomer klaar. Voor het opvoeren van een revue zijn mensen op de planken uiteraard essentieel. Meedoen aan de revue houdt in dat je eens per week aanwezig bent bij de repetities en daarbij het nodige enthousiasme aan de dag legt.

Aanmelden
Ben jij enthousiast en in de leeftijd van 16 tot 30 jaar, dan kun je je vanaf nu aanmelden om mee te doen met de revue van Jong Gelre. Je kunt je aanmelden voor zang, dans en toneel. Ook als je niet op de planken wilt staan, maar graag 'achter de schermen' (bijvoorbeeld bij decor, grime of kleding) wat wilt betekenen, kun je je aanmelden. Opgeven kan tot medio augustus. Ook deelnemers uit voorgaande jaren dienen zich opnieuw op te geven.

Voor opgave of nadere informatie over de revue kun je een e-mail sturen naar revuejg@gmail.com. Geef bij je aanmelding aan of je zang, dans, toneel of iets anders wilt doen. Verder ook graag leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer vermelden. Zie ook de Facebookpagina voor meer informatie.

Schilderijen, beelden en tekeningen van scherpe observeerders bij MAS

VORDEN - Van 7 juli tot 30 september 2017, in de tentoonstellingszaal van het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (het MAS Vorden) in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat 6, zijn werken te zien van de Achterhoekse schilder/tekenaar Dé Langlois van den Bergh en de keramist Bert Colenbrander.

Adriaan Willem (Dé) Langlois van den Bergh (1897 – 1975) werd in Rotterdam geboren en ging in Den Haag naar de H.B.S. Vervolgens trok hij naar Nederlands Indië om in de rubber- en tabakscultuur te werken. Vanwege de recessie kwam hij in 1932 naar Nederland terug. Hij trouwde en ging in Warnsveld wonen. In datzelfde jaar begon hij zich op tekenen toe te leggen en volgde daarvoor tekenlessen bij bekende kunstenaars. Van 1935 tot 1938 tekenles van de Deventer kunstenaar Johannes Paul Bodifée. Later tekenlessen bij Jacques M. Germans en Piet Smeele , tekenleraren aan het Baudartiuscollegeen het Stedelijk Lyceum in Zutphen en bij de Volksuniversiteit.

Langlois van den Berghbereikte een hoog niveau in de tekenkunst en richtte zich veelal op landschappen rondom Warnsveld en op de karakteristieke historische binnenstad van Zutphen. Maar ook verder weg in Gelderland en in Frankrijk liet hij zich door fraaie landschappen inspireren. Zijn schilderijen waren in impressionistische stijl. Maar hij bleef toch vooral een tekenaar.

Vordense keramist Bert
Colenbrander

De tweede exposant is de bekende Vordense keramist Bert Colenbrander. Bert werd in 1943 in Zutphen geboren. Als 18-jarige kwam hij met de toen in Zutphen wonende beeldhouwer Henk Visser in contact. Colenbranders eerste ervaringen met klei in het atelier van deze beeldhouwer zouden voor de rest van zijn carrière bepalend worden. Na een opleiding chemie in Deventer studeerde hij van 1965 – 1970 aan de Hogeschool voor de Kunsten St. Joost in Breda en specialiseerde zich in keramische vormgeving. Zijn eindscriptie ging over Japanse raku en zijn examenwerkstuk werd door Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam aangekocht.

Hij geeft samen met de Amerikaanse beeldend kunstenaar Phill Gerhard gastcolleges aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 1973 vestigde hij zich als beeldend kunstenaar, docent en innovator in Vorden. Bert heeft op veel plekken in Nederland en het buitenland geëxposeerd.

Het museum is op vrijdag – en op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur open. De toegang is 4 euro per persoon. Neem telefonisch contact op voor rondleidingen.

Tweede onderlinge wedstrijd senioren vaste stok

VORDEN - Op woensdagavond 5 juli is de tweede onderlinge wedstrijd gevist met de vaste stok in het Groene kanaal te Eefde. Er kwamen twaalf vissers naar de waterkant, de omstandigheden waren uitstekend, temperatuur was prima en het er was nagenoeg geen wind.

Er werd in twee vakken gevist, en er weer voornamelijk veel kleine vis gevangen. Jan Groot Jebbink (Vorden) en Jan Eggink deden goede zaken voor het klassement en wisten beiden hun vak te winnen. Ook deze wedstrijd werd de meeste vis weer gevangen op de kopplaatsen. Totaal werd er 6600 gram gevangen.

Uitslag Vak A
1. Jan Groot Jebbink (Vorden): 880 gram;
2. Marcel Dekkers: 820 gram;
3. Rob Golstein: 560 gram;
4. José van Amerongen: 260 gram;
5. Nick ten Have: 220 gram.

Uitslag Vak B
1. Jan Eggink: 1400 gram;
2. Ab Vruggink: 740 gram;
3. Freddy Cornelissen: 700 gram;
4. Wim Vreeman: 380 gram;
5. Wim Bulten: 350 gram.

Volgende wedstrijd is een wedstrijd vrije hengelkeus en word gevist op zaterdag 15 juli in de IJssel (Bonte Koeweg te Baak).

Traditie en educatie tijdens oogstdag

BEKVELD - Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt organiseert zondag 30 juli van 10.00 tot 18.00 uur een traditionele oogstdag met verschillende gewassen. Deze dag zullen de aardappelen geoogst worden zoals dat ongeveer vijftig jaar geleden ook gebeurde. Het bijna uitgestorven gewas rogge zal op vijf verschillende manieren van het land worden gehaald en daarna traditioneel worden verwerkt.

Traditioneel houdt ook in dat volgens Achterhoeks gebruik de noeste arbeiders op authentiek manier worden voorzien van een natje en een droogje. Het geheel wordt omlijst door demonstraties van onder andere oldtimer trekkers, oude landbouwwerktuigen, dorsen met vlegels, zaad malen met molen, honing maken, land omploegen en nog veel meer. Verder wordt het gras op veel manieren verwerkt tot hooi: zowel met de hand als met machines.

Op educatief gebied is er een item 'van Grond tot Mond' waarin een vijftal productielijnen worden neergezet. Hierin is te zien welke stappen er nodig zijn om van een grondstof, bijvoorbeeld aardappel, naar een consumptie product, zoals patat te komen. Voor de inwendige mens zijn er meerderen terrassen zowel binnen als buiten waar men kan drinken en eten onder het genot van muzikale klanken van onder andere de jachthoornblazers uit Hummelo/Toldijk. Natuurlijk is er ook voor de kinderen genoeg gelegenheid om te spelen in de ruime speelweide, die los staat van het oogsten en goed overzichtelijk is. Tevens is er een zonnebloemendoolhof aangelegd op het terrein van Feltsigt waarin naar hartenlust rond gedoold kan worden. Zijn de kinderen even moe dan kan er een lekker ijsje, patat of drinken worden genuttigd.

Bij slecht weer zal deze dag verzet worden naar zondag 6 augustus. Entree bedraagt 2 euro per kind en 4 euro voor volwassenen, het parkeren is gratis. Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt, Bekveldseweg 5 te Bekveld. Meer informatie staat op de site, Twitter en Facebook.

Motorsportpodiums voor Den Besten en Gierink

Den Besten scoorde een tweede en eerste plaats in het Finse Imatra. Foto: Henk Teerink

HENGELO/IMATRA - Joey den Besten heeft hele goede zaken gedaan in het Finse Imatra. De IRRC Supersport coureur werd tweede en eerste, waardoor hij de leiding overneemt in de titelstrijd. In Imatra werd ook stilgestaan bij het overlijden van Jochem van den Hoek. Een andere regionale rijder Toine Gierink pakte een podiumplaats tijdens het IDM-weekend op het circuit van Zolder.

Dit weekend werd de tweede ronde van het Internationale Road Race Championship (IRRC) verreden in het Finse Imatra. Ook tevens een heftig weekend. Zeker voor Performance Racing Achterhoek van Tonny wassink, omdat dit de eerste races waren zonder Jochem van den Hoek die bij een tragisch ongeval tijdens de Isle Man TT om het leven kwam. Voorafgaand aan de eerste races werd er dan ook stilgestaan door alle IRRC-coureurs bij het overleden van 'Sjakie Spektakel' met een eerbetoon op de startgrid.

Joey den Besten deed goede zaken in de IRRC Supersport, ondanks problemen met zijn motorblok in de kwalificatietrainingen. Den Besten werd tweede in de eerste race en kwam als winnaar uit de bus in de tweede race. Het Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. neemt hierdoor de leiding over het kampioenschap. De Fransman Pierre-Yves Bian won de eerste manche in Finland. Den Besten maakte naaste de Supersport ook trainingskilometers op een Superbike-motor. Dit deed de coureur uit Borculo in de Open Superbike klasse, waarin hij op een negende plaats over de finish kwam. In de IRRC Superbike ging de winst naar twee ervaren piloten Michael Rutter en Sebastien Le Grelle. Johan Fredriks kon zich niet mengen in de strijd voor de top-tien en finishte als negentiende en zeventiende. Le Grelle verliet als leider in het kampioenschap het Finse circuit. Didier Grams en Marek Cerveny staan op plaats twee en drie in de titelstrijd. Over twee weken is al de volgende ronde van het IRRC kampioenschap op het circuit van Chimay in België.

In hetzelfde weekend kwam ook het Duitse IDM kampioenschap voor de tweede keer dit seizoen in actie. Er werd gereden op het circuit van Zolder in België. Rob Hartog deed mee met een gastoptreden in de IDM Supersport 600. Het Hamove-lid won de spannende eerste race. In de tweede race had Hartog het wat moeilijker in de openingsfase, maar kwam sterk terug met een tweede plaats tot gevolg achter de Oostenrijker Thomas Gradinger. Een mooi en goed trainingsweekend voor Hartog in de voorbereiding op de komende World Supersport wedstrijden na de zomerstop.

In de Yamaha R3 Cup scoorde een regionale rijder een podium. Toine Gierink werd in de eerste race keurig derde. Door een crash in de warm-up was zijn motor net te laat klaar voor de start van de tweede race, waardoor hij met een aantal ronden achterstand moest beginnen. De races werden gewonnen door Joep Overbeeke en Kevin Mijwaart. De Duitse coureur Markus Reiterberger werd de grote man in het Belgische Zolder en won beide IDM Superbike wedstrijden. De Nederlandse BMW rijder Danny de Boer werd tweemaal tweede achter zijn teamgenoot Reitenberger.

Dickens museum nog paar maanden open

BRONKHORST - "Voorop gesteld, we zitten niet met het museum in onze maag, zoals in een krant te lezen was. Helemaal niet zelfs! En het gaat goed met mijn vader", zegt Dirk de Jong, zoon van Sjef de Jong of ook wel beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. "Hij heeft de respectabele leeftijd van 86 jaar. Dan mag hij het wel wat rustiger aandoen en hoeft de pers niet meer te woord te staan."

Door Alice Rouwhorst

Het pittoreske stadsboerderijtje waar het Dickens museum in gevestigd is, is verkocht nadat het twee jaar geleden op de huizenmarkt werd aangeboden. Consequentie van deze verkoop is het verdwijnen van het museum uit het kleinste stadje van Nederland na dertig jaar. "Gelukkig is het pand nu verkocht, zodat we verder kunnen. Maar het is wel een 'gelukkig' tussen aanhalingstekens", verduidelijkt Dirk de Jong. "Voor Bronkhorst is het geen fijn gegeven. Ze waren sterk met elkaar verbonden."

Levenswerk
In 1988 maakte Sjef samen met zijn vrouw Alie zijn droom tot werkelijkheid; een museum over het werk en leven van Charles Dickens in het plaatsje Bronkhorst dat daarvoor een perfect decor was. Sjef voelde zich in het dagelijks leven ook verwant met de visie van Dickens en probeerde dat voor het voetlicht te brengen.

"Het museum bevond zich in het begin in de ruimte waar nu het winkeltje gehuisvest is. Al gauw stond het helemaal volgepropt met boeken en curiosa. Tien jaar geleden verhuisden mijn vader en zijn vrouw drie huizen verderop en daardoor kon en is uiteindelijk het hele huis ingericht als museum mét een theater. Met name de voordrachten waren zijn grote passie. De laatste jaren werd het jammer genoeg steeds zwaarder om de voorstellingen te blijven opvoeren. Soms trad hij op voor drie groepen per dag en verzorgde hij daarnaast ook nog de rondleidingen. Hij vond het best moeilijk om te stoppen, maar hij zag wel in dat het niet anders kon. Zijn gezondheid begon mee te spelen. Een 'normaal' mens stopt met zeventig, maar hij ging door tot zijn 82ste! Hij heeft er nu vrede mee. Voor zijn gevoel is de cirkel rond."

Het museum heeft sindsdien nog steeds door kunnen draaien door het vele werk van Alie en vrijwilligers en met de vaste kracht sinds het begin, Herman Kelderman, die de voorstellingen van Sjef heeft overgenomen. Maar nu Sjef, de grootste trekker zelf niet meer aanwezig is, is het anders in het museum. "Dat merkten we zelf ook en heeft ons destijds doen besluiten om het in de verkoop te doen. Hoe lang moet je doorgaan? Op een gegeven moment vraag je je ook af of het financieel nog vol te houden is. Het pand kost natuurlijk geld. En alles wordt uit eigen middelen gefinancierd. In al die jaren is er geen cent subsidie aan te pas gekomen."

Het pittoreske stadsboerderijtje is verkocht

De sfeer van Sjef
Tot half oktober is het nog open voor publiek. Daarna gaan de deuren van het museum in Bronkhorst dicht. Op de vraag of Dirk het museum niet wil voort zetten antwoordt hij: "Ik hoor bewust over Dickens vanaf mijn zevende, dat is inmiddels zo'n 45 jaar. Ik ben wel degelijk besmet geraakt met het Dickens-virus en de collectie gaat me aan mijn hart. Maar nee, ik kan en wil het niet op deze plek voortzetten. Het is het levenswerk van mijn vader op zijn eigen manier. En ik ben mijn vader niet. Het museum zoals het hier in Bronkhorst is opgebouwd ademt zijn sfeer. Het is allemaal met elkaar verweven: Bronkhorst, het Dickens museum in deze vorm, in dit pand en mijn vader. Hij ís dit museum."

Gehele collectie onder nieuw dak?
Nu het pand verkocht is kunnen concrete plannen gemaakt worden. "Het is de uitdrukkelijke wens van mijn vader dat de Dickens collectie bij elkaar blijft. En ik heb hem als zoon beloofd dat we dat voor hem gaan regelen. Ik ben aan het onderzoeken hoe ik die belofte gestalte kan geven. In dat stadium zitten we nu. Het is echter niet zo maar allemaal georganiseerd, daar is tijd voor nodig. Zodra alles in kannen en kruiken is, kan ik meer zeggen. Daar is het nu nog te vroeg voor."

Liefdevolle presentatie van 'Het Liefdespad Ruurlo'

De presentatie van Het Liefdespad' door van links naar recht: Jeroen Erveraert Martine en Bert van Zijtveld. Foto Gerhard Weevers, Achterhoek Nieuws Foto: Verona Westera

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken." Een complete sfeerimpressie is te zien op www.achterhoekfoto.nl.

Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503.

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 23 JULI .10-17 u. Grasveld Naast T "Olde Ras. De Drempter Dijk. Info Kr.huur 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl

Bouwcursus midwinterhoorn D'Olde Roop Zelhem Aanvang september Info en opgeven. 06 10843518.

?CARAVANSTALLING EN OPSLAGRUIMTE TE HUUR ?Enkweg 15A - Vorden voor info bel J. de Weerd ? 0575-551030.

Te koop. Een mooie 4 persoons tunneltent. In prima conditie. t.e.a.b. telf.nr. 0314-6220258.

Kramen huren? Zomer- Hobby- & Rommelmarkt, 29 & 30 juli Camping Het Zwarte Schaar. info@zwarteschaar.nl of 0313-473128.

Te Koop: Kleine en Grote Balen Tarwestro zo van het land en kleine balen hooi zo uit de wei. Voor bestellen even bellen 06- 51946908. J. Gosselink Toldijk