Aaltens Nieuws

12 september 2017

Aaltens Nieuws 12 september 2017


Bredevoorts Belang wint Erfgoedprijs

De genomineerden en de deelnemers aan de gedichtenwedstrijd, en rechts wethouder Ted Kok. Foto: Leo van der Linde

AALTEN - De opening van de Open Monumentendagen in Aalten vond plaats op landgoed Eppink aan de Romienendiek. Traditiegetrouw wordt daarbij ook bekend gemaakt wie de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten wint. Dit jaar is dat Vereniging Bredevoorts Belang, die de prijs krijgt toegekend voor haar inspanningen voor de realisatie van het Vestingpark in Bredevoort.

Door Leo van der Linde

De 'deale' van de familie Mateman, eigenaar van landgoed Eppink, was overvol. Wethouder Ted Kok: "De Open Monumentendag is een belangrijk onderdeel van het erfgoedbeleid van de gemeente Aalten. In dit weekend worden de monumenten in onze gemeente in de schijnwerpers gezet." Jaarlijks wordt met een landelijk thema aandacht gevraagd voor specifieke kenmerken van het erfgoed. Dit jaar is het thema: 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Samen met Winterswijk is in dat thema een nieuw fietsrouteboekje gemaakt, met een cultuurhistorische fietstocht. Het werd uitgereikt aan de vertegenwoordigers van de VVV-agentschappen in Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. In het boekje wordt aan de hand van natuurgebieden, groene grensovergangen, historische boerderijen, grensstenen en oude spoorlijnen de geschiedenis van het gebied en het huidige landschapsbeheer belicht.

Ina Brethouwer leest het winnende gedicht voor. Foto: Leo van der Linde
Een volle 'deale' van landgoed Eppink. Foto: Leo van der Linde

Na deze uitreiking gaf de wethouder een uitvoerige toelichting op de drie kandidaten voor de Erfgoedprijs. De genomineerden voor de Erfgoedprijs voor de Erfgoedprijs waren de Vereniging Bredevoorts Belang, voor de realisatie van het Vestingpark in Bredevoort, de familie te Kloeze van theetuin 't Lerinkshof in Lintelo, voor de combinatie van cultuurhistorie en landschapsbeheer en toerisme. De derde kandidaat voor de prijs waren de 'Verhalenvangers' van het Onderduikmusuem Markt 12 voor het vangen van verhalen over het verleden, met name betrekking hebbend op de periode van WOII. Over de winnende kandidaat vertelde hij: "Deze vereniging heeft de tuin van St. Bernardus aangekocht, een plan op laten stellen en subsidies verworven. Er is onder meer een zwevend pad aangelegd, de historische boomgaard is hersteld, bijzondere elementen in de tuin, zoals de Lourdesgrot, het theekoepeltje en de tbc-huisjes zijn beter uitgelicht. En er zijn informatiepanelen geplaatst om bezoekers te informeren. Een omvangrijk project dat de prijs verdient."

Bredevoorts Belang ontving als prijs een cheque van 600 euro en een bos bloemen. Tevens heeft de gemeente Aalten een speciale taart laten maken voor de vrijwilligers van Bredevoorts Belang om samen nog na te genieten van deze overwinning. De andere genomineerden kregen een herinnering aan hun nominatie en ook een bos bloemen. Een speciaal onderdeel van deze editie van de Open Monumentendag was de gedichtenwedstrijd. Er werd een oproep gedaan om een zelfgeschreven gedicht over de gemeente Aalten, haar kernen en/of buitengebied in het Achterhoeks dialect in te sturen. Hieraan werd goed gehoor gegeven. De gedichten werden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit dialect-liefhebbers en schrijvers: Henk Lettink en Thea Onnink, die unaniem van mening was dat Ina Brethouwers gedicht 'Mooders wasdraod' het beste was.

Katholieke kerken in de regio gaan samenwerken

OOST-ACHTERHOEK - De parochie Sint Ludger gaat samenwerken met de parochie Sint Paulus (Groenlo, Beltrum, Neede, Eibergen, Rekken). Onder de parochie St. Ludger horen de r.k. kerken van Aalten, Bredevoort, Harreveld, Lichtenvoorde, Meddo, Lichtenvoorde, Vragender, Winterswijk en Zieuwent. Het team van pastores is voortaan werkzaam in beide parochies met in totaal 17 dorpen. Op zondag 17 september om 11.00 uur is er een feestelijke Eucharistieviering in de Bonifatiuskerk te Lichtenvoorde. Hierin wordt het pastorale team gepresenteerd en de H. de Jong geïnstalleerd als pastoor van de St. Ludgerarochie. Het team bestaat uit: pastoor H. de Jong, diaken R. den Hartog, diaken C. Peters, pastoraal werker H. Bresser-Elfrink, pastoraal werker J. Droste en pastoraal werker A. Zoet. Diaken Den Hartog is sinds kort in de Achterhoek en woont in Vragender. Zijn titel als diaken is maar van korte duur. In november wordt hij in Utrecht tot priester gewijd. De installatie en presentatie in Lichtenvoorde wordt namens de aartsbisschop van Utrecht verricht door vicaris drs. J.G.M. Pauw.

Grote Clubactie

AALTEN - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van Aaltense clubs (AVA 70, PSV Aalten, Judokwai Aalten, tafeltennisvereniging Atak, Bovo, AmeeZing en Athos Aalten) gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Boekenmarkt Bredevoort

BREDEVOORT - Op zaterdag 16 september vindt weer een derde-zaterdag-boekenmarkt plaats in Bredevoort, op 't Zand, van 10.00 tot 17.00 uur.

Expositie Jong en Oud verbinden

Henk Rijks neemt van Richard Jongetjes het fotoboek over het project in ontvangst. Foto: Leo van der Linde

In de bibliotheek in Aalten is een tentoonstelling te zien van het project It'scoot to be here. Initiatiefnemer Richard Jongetjes overhandigde een fotoboek aan de wethouder.

Vrijwilliger

Vrijwilliger Joke Stroet-Rutgers. Foto: Frank Vinkenvleugel

Joke Stroet-Rutgers vertelt

'Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers'

Afbeelding: Figulus Welzijn

Door Waltraud Wensink

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Joke Stroet-Rutgers over haar vrijwilligerswerk bij Careaz Dr Jenny in Dinxperlo.

'Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers', zegt Joke Stroet Rutgers uit Breedenbroek. Joke is een van de onmisbare vrijwilligers bij Careaz Dr Jenny in Dinxperlo. Waar vroeger het dienstdoende personeel een groot aantal taken nog mocht en kon doen, zijn nu de vrijwilligers niet meer weg te denken, omdat zij diverse taken moesten overnemen. Joke komt van oorsprong uit Halle maar woont alweer heel wat jaren in Breedenbroek. De zorg is haar niet vreemd. "Ik heb jarenlang als gezinsverzorgster en in de bejaardenzorg gewerkt, dan is de overstap naar vrijwilligerswerk bij Dr.Jenny niet zo groot. Op mijn 62ste ben ik gestopt met werken omdat het kon. Ik was een tijdje bij huis maar op een gegeven moment ging ik toch de sociale contacten missen. Niet dat ik eenzaam was, maar ik merkte toch dat het wereldje wel wat kleiner werd. In het begin wist ik niet zo goed wat ik dan wilde gaan doen. Naast oppassen op het kleinkind van mijn broer was ik er wel aan toe om weer iets te gaan doen. En zo kwam ik via via terecht bij Careaz Dr.Jenny", vertelt Joke.

Het mes snijdt aan twee kanten
Joke is op de donderdagen te vinden bij de dagbesteding en aansluitend helpt ze dan ook in het Grand Café bij de broodmaaltijd. Joke: "Ik ben dan toch al hier en dat sluit dan mooi op elkaar aan. Het mes snijdt aan twee kanten. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om dit te mogen doen. De mensen die de dagbesteding bezoeken zijn dankbaar en ook de welzijnscoaches zijn blij dat er vrijwilligers zijn. Het kan bijna niet meer zonder vrijwilligers in de zorg. Ik heb er wel eens moeite mee gehad dat vrijwilligers de plekken innemen van betaalde krachten maar zo werkt het tegenwoordig nu eenmaal."

Bij de dagbesteding komen mensen vanuit de thuissituatie en ook enkelen vanuit Dr Jenny. "We bieden ze een leuke bezigheid en een activiteit als ze dat willen en soms is ook alleen een andere omgeving al voldoende. In sommige gevallen gaat het ook om een stukje ontlasten van de thuissituatie. De welzijnscoaches zorgen veelal voor het bedenken van activiteiten maar er is ook ruimte voor eigen inbreng. Er wordt gefietst, gekaart, geknutseld, een spelletje gedaan of iets met muziek. Natuurlijk is er ook tijd voor een bakje koffie. Ik vind het echter wel belangrijk dat er wel genoeg handen aanwezig zijn om alles uit te kunnen voeren. Dat geldt zowel voor de dagbesteding als voor de broodmaaltijden waar ik bij betrokken ben. Dat zal ook wel gelden voor de andere vrijwilligerstaken. Het is niet prettig dat je het idee hebt dat je er alleen voor staat. De verantwoording ligt altijd bij het dienstdoende personeel, maar we doen het samen, met elkaar. Je hebt er als vrijwilligers fijne collegae en er is veel gezelligheid", aldus Joke. Bovendien geeft de bezigheid haar energie. "Als ik zo lekker bezig ben geweest, voel ik me de hele dag fit. 't Is net zoals een uurtje sporten: daar krijg je energie van!"

Altijd vrijwilligers nodig
Joke geeft aan dat het erg belangrijk is om vrijwilligers te hebben en dat liefhebbers zich kunnen melden bij Dr. Jenny. Daar volgt dan een gesprek om te bepalen wat geschikt voor iemand zou zijn. Een vrijwilliger moet ook een verklaring omtrent gedrag afgeven. Joke: "Je hebt natuurlijk wel enige verantwoording. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Ze moeten wel op je kunnen rekenen. Onderling is er echter wel het een en ander te regelen als je eens niet kunt. En als je ziet dat je wat voor een ander kunt betekenen geeft dat een fijn gevoel." Er zijn verschillende activiteiten waar met vrijwilligers gewerkt wordt zoals bijvoorbeeld het wandelen, de gym, spelletjes middag, de middagmaaltijden, of helpen in het winkeltje.

Organisaties die vrijwilligerswerk te bieden hebben, en ook zich willen presenteren op de vrijwilligersmarkt bij De Ahof op vrijdag 6 oktober, kunnen zich melden via info@aaltenseuitdaging.nl.

Open dag Wire Weaving Dinxperlo

DINXPERLO - Ter ere van het honderdjarig bestaan van het bedrijf biedt Wire Weaving Dinxperlo (voorheen de Metaalgaasweverij) klanten, relaties, familie, vrienden en andere geïnteresseerden een kijkje binnen het bedrijf op zaterdag 16 september, van 10.00 tot 12.30 uur. Het kantoor is open, maar ook de fabriekshal. Zo is het gehele productieproces van begin tot eind te bekijken. Tevens toont het bedrijf in welke producten en branches het gaas allemaal terechtkomt.

In beweging

Bewegen we voldoende? Blijkbaar wordt daar ernstig aan getwijfeld, want voortdurend zijn er campagnes om ons actiever te maken. Eerst was een half uurtje per dag bewegen voldoende om gezond en fit te blijven. Volgens de nieuwste inzichten is dat niet genoeg. We moeten sportiever worden. Daarom is er deze week de nationale sportweek. In Aalten kun je bij verschillende verenigingen mee sporten.

Bewegen in een beweegtuin, gymnastiek, dansen, paardrijden, je kunt dat allemaal deze week doen in Aalten. Ik word niet meteen enthousiast. Ik denk nog steeds met afgrijzen terug aan de gymnastieklessen op school. Touwklimmen? Ik kwam geen meter omhoog. Een vogelnestje in de ringen? Het lukte nooit. Dansen? Vooruit, ik ben tijdens een bruiloft bij de Weense wals wel eens uit de bocht gevlogen. Maar ik prefereer het in stilte swingen op een leuk liedje. Paardrijden? Een vriend die een fervent ruiter was nam me een keer mee naar zijn paard. "Je mag er wel even op rijden", zei hij aanmoedigend. Met moeite wist ik in het zadel te komen, maar ik plofte er te hard in neer. Dat was voor het edele dier het teken om er in galop vandoor te gaan. Ik heb daarna nooit meer op een paard gezeten.

Gelukkig kan er deze week ook aan een workshop bridgen worden meegedaan. Dat past mij veel beter. Denksporten zijn voor mij de echte topsporten. Goed kunnen nadenken is voor de ontwikkeling van de mens belangrijker dan achter een bal aan rennen of een bal met een soort mattenklopper buiten de baan te slaan. Voordat nu het beeld ontstaat dat ik helemaal niet sportief ben … Dat valt reuze mee. Ook vandaag kijk ik weer vele uren naar sport, want in onze moderne tijd is er altijd wel een zender die intensief bewegende mensen toont.

Daarnaast wandel en fiets ik voldoende. Eigenlijk is dat genoeg. Wandelen en fietsen doen we bijna allemaal. Al dat andere bewegen is meer vermaak dan noodzakelijkheid. Niets mis mee, maar als u eens begint om al uw boodschappen lopend of fietsend te doen, doet u al meer dan genoeg voor uw gezondheid. Met fietsen bedoel ik dan wel fietsen zonder hulpmiddelen. Zo'n elektrische fiets mag alleen nog gebruikt worden door mensen die echt niet meer in staat zijn om op eigen kracht een afstand te overbruggen. Het is toch dwaas dat iemand met zo'n elektrisch rijwiel naar zijn sportclub scheurt om dan een uurtje op eigen kracht te bewegen.

Elektrische fietsen zijn niet alleen ongezond, ze zijn ook gevaarlijk. De meeste gebruikers rijden te snel. Het is al herhaaldelijk voorgekomen dat ik als rustig voort trappende fietser door van die snelheidsduivels bijna van het fietspad werd gedrukt. De bewoners van Aalten zouden dan ook veel gezonder zijn als ze die gemaksfiets afzweren. Die maakt je alleen maar lui. Een goed voorbeeld doet altijd volgen en daarom vraag ik aan de wethouders, raadsleden en leden van de ronde tafelgesprekken voortaan alleen nog op een echte fiets naar bijeenkomsten te komen. Het is goed voor uzelf en als u het uitdraagt zal de navolging massaal zijn.

Amivedi

Lewis. Foto: PR

AALTEN/IJZERLO - Op de Piepersweg is een cypers/bruin gestreepte kat gevonden. In IJzerlo is op de Dinxperlosestraatweg een zwart/wit kitten gevonden, het katje heeft een dun wit streepje over zijn neus, witte hals en voetjes en draagt een zwart bandje. Lewis wordt vermist op de Romienendiek, hij is een forse en grote kater, cypers/rood gestreept met een witte borst en witte voetjes, hij is gecastreerd en twee jaar oud. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.


Expositie over project dat 'op rolletjes' liep

Henk Rijks neemt van Richard Jongetjes het fotoboek over het project in ontvangst. Foto: Leo van der Linde

AALTEN - De expositie Jong en Oud Verbinden in de Aaltense Bibliotheek gaat over het - zeer succesvolle - interregionaal project It'scoot to be here, waarbij oudere scootmobielgebruikers werden gekoppeld aan een jongere die voor de gelegenheid ook een scootmobiel gebruikte. Samen ondernamen ze vervolgens allerlei activiteiten. Vrijdagmiddag werd de expositie, die een beeld biedt van het project, geopend door wethouder Henk Rijks. Organisator van It'scoot to be here was Richard Jongetjes, die lovende woorden kreeg voor zijn werk. Ook prees wethouder Rijks de deelnemende jongeren, allen leerling van VMBO Schaersvoorde.

Door Leo van der Linde

Het project ging in oktober vorig jaar van start vanuit een samenwerking tussen Zorgcombinatie Marga Klompé, VMBO Schaersvoorde, Project#, Figulus Welzijn en Glimlach Produkties. Zeventien leerlingen van de school en zeventien senioren gingen bijna een jaar lang maandelijks op avontuur per scootmobiel. Elke jongere werd gekoppeld aan een oudere; zo werden ze maatjes. Het jongere maatje haalde haar of zijn oudere maatje thuis af om samen naar een activiteit te reizen. Het doel van het project was om meer begrip en samenwerking tussen twee generaties te kweken. Het zorgde tevens voor nieuwe vriendschappen tussen jong en oud, jong en jong en oud en oud.
Wethouder Henk Rijks vond het een uitermate leerzaam project waarbij jongeren leren van de oudere generatie en omgekeerd.

De wethouder overhandigde Richard Jongetjes, muziekliefhebber, een LP uit zijn omvangrijke platencollectie. Vervolgens ontving Rijks een exemplaar van het fotoboek van het project It'scoot to be here. Dit boekje met schitterende kleurenfoto's kregen alle deelnemers mee als herinnering aan het project. Hierna was er gelegenheid om de foto-expositie te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. De expositie toont de avonturen en het contact dat jong en oud samen hebben beleefd. Men kan de expositie bekijken tot en met 8 oktober tijdens de openingstijden van de Aaltense bibliotheek aan de Hogestraat 10, Aalten.

Oplossing zoekplaatje: Lintelo met de Wenninkmolen

Foto: collectie Leo van der Linde

LINTELO - Dit keer was het zoekplaatje niet zo moeilijk. Op de foto zien we de Gendringseweg met de Wenninkmolen. Deze opname van ruim veertig jaar oud is gemaakt in de buurtschap Lintelo.

Dik Pardijs schrijft: "Deze molen werd in 1860 gebouwd voor de familie Wennink, hetgeen de naam van de molen verklaard. De molen bleef tot 1920 in handen van deze familie. Sinds 1973 is de molen eigendom van de familie Nijland. In 1984 is de molen gerestaureerd. Op 27 december 2007 werd de molen overgedragen aan de Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen te Lintelo. In 1936 werd een machinekamer in de molen gebouwd voor een zuiggasmotor, welke later vervangen werd door een elektromotor. Sinds 1980 is alleen de windkracht, door middel van enkele overbrengingen, weer de enige bron van aandrijving. Vrijwillige molenaars stellen de molen regelmatig in bedrijf. De Wenninkmolen in Lintelo staat op een heuvel, het is dus een beltmolen."

Aan de Gendringseweg zien we op de foto de buurtsuper van Van de Put.

Herbert Nijland vertelt: "De dan nieuwe woning aan de Gendringseweg 29 staat er al op deze foto, maar de huidige koel-vriesgebouwen zien we nog niet op deze foto uit de periode 1970 - 1975."

Expositie Hertoverd Landschap van Ineke Weevers

Foto: Ineke Weevers, getiteld Wooldse Veen

BREDEVOORT - Bij galerie Foto21 is tot en met 29 oktober een foto-expositie te bekijken van Ineke Weevers. De titel van de expositie is Hertoverd Landschap. Foto21 is te vinden aan 't Zand 21 in Bredevoort. De galerie is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, behalve op 27, 28 en 29 september; dan is de galerie gesloten.

Ineke Weevers stelt: "Ongerepte natuur is een illusie. Alle natuur en landschap is door mensen bepaald, wat helaas geleid heeft tot een sterke achteruitgang van de kwaliteit van het natuurlijke landschap. Het gehele landschap is ingedeeld en omheind; over bijna elke vierkante meter is nagedacht en heeft een bestemming gekregen. Een natuurgebied bezoeken betekent je houden aan allerlei ge- en verboden. Borden wijzen je op wat mooi en interessant is, zelf ontdekken hoef je niet meer. Het landschap is 'onttoverd'." In deze serie foto's probeer Ineke Weevers het mysterieuze van de natuur en daardoor de beleving en verwondering terug te brengen. De foto's zijn gelaagd, zodat een foto meer is dan een momentopname. Heden, verleden en toekomst moeten voelbaar zijn. De meeste foto's zijn gemaakt in of rondom het bos. Hier is de cyclus van het leven zichtbaar en kun je nog dromen van een -voormenselijke- wildernis. Het landschap is al twintig jaar het thema in het schilderwerk van Weevers. Sinds een jaar of vijf is ze serieus bezig met fotografie. Dit is haar eerste foto-expositie.

Lady's Night

Lintelo - Een avond voor alle(en) vrouwen van 18 tot 81 jaar. Dat is de Lady's Night in het Kulturhus Lintelo, op zaterdag 30 september vanaf 21.00 uur. Genieten met een cocktail van leuke muziek. Kapsalon De Koop geeft haartips, door Marloes ter Haar worden er (gel) nagels gezet of gelakt. Marjolein Jansen geeft tips op het gebied van gezond eten en bij Liefs van Danielle zijn weer de nieuwste handgemaakte sieraden van leer en kralen te koop. Entree zes euro, dat is inclusief welkomstdrankje, lekkere hapjes en een goodiebag.

Samen seizoen KBO en PCOB openen

BREDEVOORT - De ouderenbonden KBO en PCOB openen samen het nieuwe seizoen op donderdag 21 september. Het nieuwe seizoen van de ouderenbonden PCOB en KBO wordt op feestelijke wijze gezamenlijk geopend. Zanggroep 'Colorful' zorgt voor de muzikale omlijsting. Leden en niet- leden van KBO en PCOB zijn welkom bij 't Grachthuys aan de Kruittorenstraat 1 in Bredevoort, het programma begint om 14.30 uur.

Aalten neemt afscheid van
dominee Marten Jan Kooistra

Marten Jan Kooistra in de Zuiderkerk. Foto: Karin Stronks

AALTEN – Dominee Marten Jan Kooistra gaat de Protestantse Gemeente Aalten (PGA) verlaten. Hij is inmiddels samen met zijn vrouw Elisabeth verhuisd naar Woudenberg.

Door Karin Stronks

Op 17 september zal ds Kooistra officieel verbonden zijn met de protestantse gemeente Woudenberg, voordat dat zover is neemt de predikant afscheid van de PGA. Op zondag 3 september stond de afscheidsdienst in de Dorpskerk in Dinxperlo op het programma, vrijdag 8 september is er een afscheidsavond in de Zuiderkerk in Aalten. Marten Jan Kooistra zal op zondag 10 september voor de laatste keer voorgaan tijdens zijn laatste dienst in Aalten vanaf 10.00 uur in de Zuiderkerk. Voor en na de dienst is er koffie, thee en fris. "Het is een dubbel gevoel, enerzijds heb ik veel zin om in Woudenberg aan de slag te gaan, het afscheid van Aalten is na dertien jaar best ingrijpend. Ik heb er lang over nagedacht, wil ik nog een keer iets anders of blijf ik in Aalten tot mijn pensioen? Het eerste gaf toch de doorslag", geeft Marten Jan Kooistra aan.
Voordat Marten Jan Kooistra theologie ging studeren werkte hij als assistent verkeersleider bij de Luchtmacht. Kooistra: "Heel wat anders, klopt! Ik ben altijd wel betrokken geweest bij kerkenwerk als vrijwilliger. Na het vallen van het 'ijzeren gordijn' werd de kans steeds groter om door de NAVO te worden uitgezonden in 'Peace Keeping Operations'. We hadden toen kleine kinderen, daar voelde ik dus niet veel voor. Ik ben theologie gaan studeren. Na de studie ging ik als predikant in het Friese Jubbega/Hoornsterzwaag aan de slag. Ruim vijf jaar later verhuisden we naar Aalten waar ik als jeugdpredikant kon beginnen."
Marten Jan Kooistra voelde zich als jeugdpredikant uitstekend op zijn plek. "Jongeren zijn zo spontaan, open. Werken met jongeren heeft me altijd geboeid. Van alles hebben we gedaan, we hebben musicals ingestudeerd en opgevoerd en we zijn via Theo te Linde bij projecten in Roemenië betrokken geraakt. We hebben een uitwisselingsprogramma opgezet. In de zomervakanties gingen we met Aaltense jongeren naar Roemenië om daar samen met jonge Roemeense mensen vrijwilligerswerk te doen. We merken de laatste jaren dat de jeugd het daar zelf ook oppakt om belangeloos mensen te helpen. Dat is natuurlijk mooi om te zien", vertelt Marten Jan enthousiast.

'Echte kerels? Kom dan bij mij, morgenvroeg!'

Als jongerenpredikant verzorgde Kooistra zo'n veertien kerkdiensten per jaar, met name voor jonge mensen en jonge gezinnen. Hij was vertrouwenspersoon voor de jeugd. "Door het medium MSN had ik veel contact met jongeren en merkte daardoor wel problemen op die speelden. Maar ook leuke dingen maakten we mee, zo bezocht ik elk jaar wel de kerkkampen en deed dan ook fanatiek mee aan activiteiten tot buikschuiven aan toe…", glimlacht hij. "Of ik een leuke anekdote heb? Nou, ja, zo'n vier of vijf jaar geleden belde een groepje jongens tijdens het Aaltense Volksfeest op rond half elf of ik zin had om even bij Leuven langs te komen. Het was op zaterdag en ik dacht, ik doe het gewoon! Dus een paar biertjes gedronken en rond half één ging ik naar huis. Maar ik zei tegen de jongens: 'Als jullie nu echte kerels zijn komen jullie morgenvroeg bij mij'. Nou, ik moet je zeggen dat de meesten inderdaad in de kerk zaten 's morgens!" Vanaf 2012 werkte Kooistra 40% in Aalten en 60% in Dinxperlo. Hij werkte in Dinxperlo met en voor mensen in de leeftijd tussen de 25 en 55 jaar.

Via predikante Maria Baan kwam Woudenberg op het pad van ds Marten Jan Kooistra. Hij zegt: "Ik ben nu 55 jaar, als ik nog een keer iets anders wil gaan doen moet ik geen jaren meer wachten. Dus heb ik besloten, natuurlijk in goed overleg met mijn vrouw Elisabeth, om voor deze nieuwe stap te gaan. Het is dubbel inderdaad maar ik kijk er naar uit. Het is denk ik ook wel eens goed om ergens anders te gaan werken en nieuwe mensen te leren kennen. De klik is er, heb met meerdere geledingen daar overlegd, het voelt goed. Inderdaad, onze kinderen en kleinkinderen wonen hier maar 'ut is maor een uurken rieden' naar Woudenberg…"

Kermis bij De Hofnar

De Dirty Daddies komen naar De Hofnar op kermiszondag. Foto: PR

AALTEN - Onder de noemer 'Welkom in jullie feesttent part III' presenteert de Hofnar een programma dat indrukwekkender is dan ooit met wederom grote namen en bands op het podium. De grote publiekstrekkers dit jaar: The Originals en de Dirty Daddies op respectievelijk de zaterdag- en zondagmiddag.

De kermis bij de Hofnar begint op donderdagavond 14 september wanneer rond 21.30 uur Cynbel op het podium stapt. Deze uit Aalten afkomstige band staat volgens velen in muziek- en media land op punt van doorbreken en hebben in korte tijd al een indrukwekkende C.V. opgebouwd met optredens in Paradiso, bij 3FM, als aftershow bij Kensington en op Huntenpop. Catchy eigen songs met 'Rock arena power' en veel invloeden van Coldplay, U2 en Kings of Leon.
Een uur later zal het hoofdprogramma van de donderdag beginnen met op het podium de allerbeste Bruce Springsteen tribute show die er in Europa te vinden is: 'the Bruceband'. In 2016 waren zij er ook al bij hetgeen resulteerde in een memorabele, drie uur durende non-stop rock show tot de nok gevuld met alle grote hits van the Boss zelf en zijn E-Street band.
Vrijdagavond 15 september zal het feest echt losbarsten in de Hofnar wanneer de PPM-band het grote podium op stapt. Een absolute topformatie die tijdens de vorige twee edities duidelijk heeft bewezen te weten, hoe het Aaltens publiek in feeststemming te krijgen is.
Op de zaterdag zullen alle registers van de Hofnar los getrokken om Aalten een geweldige kermiszaterdag te geven. De deuren van de Hofnar openen om 14.00 uur waarna het podium vrijgemaakt zal worden voor één van de allerbeste cover/feest bands op dit moment: The Originals. Deze band speelt alles op verzoek, maar dan ook echt álles. Verzin een liedje, vraag het aan bij het tweede podium midden in de zaal en The Originals spelen het direct. Met hun onovertroffen show verovert de band elk publiek, op festivals en bedrijfsevents, in concertzalen, feesttenten en zelfs vanuit de radiostudio. Tijdens hun maandelijkse showcase in De Coen & Sander Show op Radio 538 en op plekken als Strandfestival ZAND, 538Live XXL en De Vrienden van Amstel Live, bewijzen The Originals keer op keer hun naam als de meest muzikale en interactieve live-act van Nederland.
Zaterdagavond zal, net zoals voorgaande edities, in teken staan van de beste dance en house DJ's met als hoogtepunt Kraantje Pappie. De enorme lichtshow die ook dit jaar weer gebouwd wordt, zal deze avond voor de maximale 100% ingezet worden en het publiek mag zich opmaken voor een groots opgezet dance feest met op het podium achtereenvolgens: Beatcrooks, Lowriderz, Kraantje Pappie en Buren van de Brandweer.
Op finale zondag dit jaar een band op het podium die al lange tijd boven aan het verlanglijstje staat voor de Hofnar en ongetwijfeld de meest populaire act is van dit moment: De Dirty Daddies. Deze 'witte brigade' zal voor het eerst in de Hofnar te zien zijn nadat ze onlangs nog de megatent van de Zwarte Cross helemaal plat speelden. Vuur, Co2 kanonnen, confetti raketten en een grote bagage muzikaal vakmanschap zullen ervoor zorgen dat de Aaltense kermis de finale krijgt die het verdient.
De openingstijden van de Hofnar tijdens de kermis zijn donderdag en vrijdag vanaf 21.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. De entree tijdens alle vier kermisdagen is gratis.


Toch ontwikkelingen mogelijk op bouwpercelen met intensieve veehouderij

AALTEN – In het ronde tafelgesprek (RTG) Ruimte van dinsdag 5 september werd duidelijk dat de meerderheid van de gemeenteraad in zal stemmen met het besluit van B en W om toch projecten binnen agrarische bouwpercelen met de aanduiding 'intensieve veehouderij' mogelijk te maken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het bestemmingsplan buitengebied werd vorig jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Een aantal onderdelen is echter door de Raad van State op 14 september 2016 voorlopig geschorst. Een definitieve uitspraak zal er pas komen als het Europese Hof van Justitie zich heeft uitgesproken over met name de ammoniakproblematiek. Dit kan betekenen dat er nog jarenlang niets mogelijk is voor intensieve veehouderijen in Aalten. B en W probeert nu deze bevriezing deels te doorbreken.

Bouw dakkapel of berging wel mogelijk
Uitbreiding van de veestapel en grote veranderingen aan de stallen die daarbij behoren zullen gedurende de schorsing nog steeds niet mogelijk zijn. Maar wethouder Ted Kok vindt dat kleine niet omstreden plannen gewoon mogelijk moeten zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de bouw van een dakkapel of van een berging. De benodigde omgevingsvergunning wil B en W dan toch afgeven. Na een procedure met de bijbehorende mogelijkheid om bezwaren in te dienen zal de gemeenteraad gevraagd worden om een 'verklaring van geen bedenkingen'. Bij de beoordeling van een aanvraag wordt uitgegaan van de in het bestemmingsplan beschreven situatie voor het bouwperceel. Daarbij gaat het onder andere om het aantal dieren, de diersoort en de stalinstallatie. Ook moet een aanvraag voldoen aan de eisen uit het plan.

Gemeenteraad niet buitenspel
Wethouder Kok weet van twee gevallen die voor de procedure in aanmerking zullen komen. Eén geval betreft het groter maken van een stal ten behoeve van het dierenwelzijn. Het gaat om een boer die van gangbare naar biologische veehouderij wil overschakelen. Het andere geval betreft de bouw van een werktuigenloods. Kok verzekerde de RTG-leden dat de gemeenteraad niet buitenspel wordt gezet. "We komen alleen niet meer twee keer bij u langs met een voorstel, maar één keer." Als er een bezwaar komt tegen een aanvraag, wordt de procedure niet meteen stilgelegd. "De bezwaren worden behandeld en daarna nemen wij een besluit", zei Kok.
Enige discussie was er over de hoogte van de leges, die in rekening wordt gebracht. B en W wil hiervoor 50% van de door de gemeente gemaakte kosten in rekening brengen. Gerbert Navis (VVD) vond dit nog steeds erg veel geld. Bij de vaststelling van de legesverordening later in het jaar zal de gemeenteraad er een definitief besluit over nemen.

Veel belangstelling bij RTG over Sportpark Zuid

Drukte bij het gemeentehuis van Aalten. Foto: Leo van der Linde

AALTEN - De verenigingen die samen de plannen voor de revitalisering van Sportpark Zuid hebben gemaakt, hadden veel leden meegenomen naar de behandeling van de plannen voor dit sportpark in het Ronde Tafel Gesprek (RTG) op dinsdag 5 september. Een groot deel van de meegekomen jeugdigen moest plaatsnemen op de vloer van de raadzaal omdat de publieke tribune vol zat.

Door Joost van de Nadort

Vlak voor het zomerreces heeft het college besloten de gemeenteraad voor te stellen 1,2 miljoen euro vrij te maken voor de aanleg van het nieuwe Sportpark Zuid. Het RTG was bedoeld om insprekers de gelegenheid te geven hun standpunt ten aanzien van de aanleg en realisatie van het nieuwe sportpark toe te lichten. Na de inspreekronde konden de aanwezige raadsleden vragen stellen aan de insprekers en aan de verantwoordelijke wethouder Gerard Nijland zodat ze goed voorbereid op dinsdag 19 september het debat over het sportpark in de gemeenteraad kunnen ingaan.

Insprekers
Er hadden zich zeven insprekers gemeld voor de RTG. Zij kregen allemaal vijf minuten de tijd om hun verhaal te vertellen. Tegen de gewoonte in kregen zij de gelegenheid direct na elkaar in te spreken. De insprekers toonden zich in hun verhaal allemaal enthousiast over de plannen en spraken van een unieke gebeurtenis voor de Achterhoek en zelfs voor Nederland. Piet Kraaijeveld, voorzitter van vereniging De Peddelaars: "We trekken veel op met de tourvereniging in Bocholt en ook zij zijn erg enthousiast over de aanleg van het nieuwe Sportpark Zuid en dan met name over de wielerbaan. Wij zullen hen dan ook uitnodigen om gebruik te maken van deze wielerbaan." Boudewijn Inja van Brichbouw Sportondersteuning houdt een pleidooi voor verbinding tussen sporters met een beperking en reguliere sporters. Hij denkt dat de opzet van het nieuwe sportpark volop kansen biedt om dat te realiseren.

Vragen raadsleden
De raadsleden hebben vooral vragen over de financiering. Om de begroting sluitend te krijgen, verhogen de deelnemende verenigingen onder andere hun contributies. Ans Plug van de Progressieve Partij vraagt zich of een contributieverhoging van 20 procent bij AD'69 niet leidt tot een afname van het aantal leden. Erik-Jan van Etten, penningmeester bij AD'69, denkt dat dit wel mee zal vallen. Van Etten: "De contributie van AD'69 kan ook na een eventuele verhoging nog altijd concurreren met die van andere gelijksoortige verenigingen."

Martin Veldhuizen wil van Koos Leber, de voorzitter van de onlangs opgerichte Stichting Sportpark Zuid, weten of er ook contact is gelegd met bijvoorbeeld ouderenbonden om activiteiten voor ouderen te realiseren op het nieuw aan te leggen sportpark. Koos Leber: "We focussen ons nu eerst op de aanleg van het park. Daarna gaan we zeker kijken of we het aanbod kunnen verbreden zodat nog meer mensen gebruik kunnen gaan maken van de faciliteiten op het park." Willem Bruil van Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging wil van Koos Leber weten of de organisatie rekening houdt met de krimp van de bevolking in de Achterhoek. "Daar is zeker over nagedacht. Het betekent dat de gemiddelde leeftijd van de leden zal toenemen en dat daar het aanbod van activiteiten op aangepast zal moeten worden", aldus Leber. Nadat Alex Walter, de voorzitter van de RTG-vergadering heeft geconstateerd dat iedereen in de gelegenheid is geweest om zijn of haar vragen te stellen, stelt hij vast dat de meerderheid van de aanwezige raadsleden het onderwerp rijp acht voor behandeling in de gemeenteraad.

Mama Café met gewichtsconsulente

AALTEN - Op woensdag 20 september is gewichtsconsulente Renate Grevers te gast bij het Mama Café in de Bibliotheek Aalten. Zij zal vertellen over een praktisch goed uitvoerbare en eenvoudige gezonde leefstijl voor kinderen.

Renate Grevers-Kremer, BGN-gewichtsconsulent, zal tijdens het Mama Café ingaan op de basisprincipes van een gezonde maaltijd (brood- en warme maaltijd en alternatieven), maar ook de tussendoortjes komen aan bod.

Daarnaast vertelt zij meer over zoetstoffen en snelle suikers en wat dit eventueel met het energieniveau, de darmen en het gewicht van een kind kunnen doen. Ook geeft zij tips hoe ouders een kind (nieuwe) dingen kunnen leren eten.

Aan het eind van de lezing is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Het Mama Café is voor alle ouders met jonge kinderen en wordt op woensdag 20 september van 10 tot half 12 gehouden in de Bibliotheek Aalten.
Deelname is gratis.

Het Mama Café is een samenwerking tussen Yunio, CJG, Figulus Welzijn de Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Vrouwen van Nu afdeling Aalten bijeen

AALTEN - Vrouwen van Nu afdeling Aalten houdt op maandag 25 september een bijeenkomst. Lieke van Soest, diëtiste komt dan vertellen over gezond ouder worden. Gasten zijn van harte welkom.


Zoekplaatje: wie herkent het straatje?

Foto: Collectie Leo van der Linde

AALTEN - Wim Sonneveld zong over het dorp, waarin het zo heerlijk rustig is. Ruim veertig jaar geleden zagen we nog niet veel auto's in het dorpsbeeld in Aalten. In dit straatje is het heerlijk rustig.

We zien één auto en de kar van de melkboer. Melkproducten en kaas werden toen nog dagelijks vers aan huis bezorgd. Wie herkent het straatje en waar komt de naam van deze straat vandaan?

Reacties zijn welkom via: redactie@aaltensnieuws Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Weekendafsluiting N18 bij Varsseveld

REGIO - Aannemer BAM is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met de aanpassing van de N18 bij Varsseveld. Onderdeel van deze werkzaamheden is de realisatie van een fietstunnel onder de N18 nabij de Oostelijke Rondweg (N318). Vanwege de aanleg van deze tunnel is de N18 ter hoogte van deze kruising volledig afgesloten van vrijdagavond 15 september 19.00 tot maandagochtend 18 september 06.00 uur. Het verkeer op en naar de N18 moet rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

De werkzaamheden aan de tunnel starten op vrijdagavond met het verwijderen van het oude asfalt en het uitgraven van de locatie van de tunnel. Op zaterdag worden de tunnelelementen op de juiste plek gehesen en de tunneldak weer aangevuld met grond. Op zondag asfalteert BAM de weg boven de tunnel en plaatst geleiderails en de barriers, zodat op maandagochtend het verkeer over de tunnel kan rijden.
BAM werkt de hele maand september nog aan de verbreding van N18 tussen de Zelhemseweg (N330) en Oostelijke Rondweg (N318) en aan de aanpassing van het kruispunt N18-N318. Nadat deze eerste fase is afgerond, gaat BAM in oktober de weg tussen de aansluiting A18 en het kruispunt met de Zelhelmseweg aanpakken. Het verkeer dient gedurende de gehele periode rekening te houden met langere reistijden en omleidingsroutes.
Gele borden geven ter plaatse informatie over de omleidingsroutes. Omleidingsroutes zijn ook te vinden op www.bambouwtN18.nl. Bij ongunstige weersomstandigheden of onverwachte omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.
Informatie is te vinden op www.bambouwtN18.nl, verkrijgbaar via de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 of op www.rijkswaterstaat.nl.

College stemt in met subsidie voor NDOA

AALTEN - In de regio Achterhoek zijn twee kennisnetwerken voor kwetsbare ouderen actief. Het Netwerk Dementie Oost Achterhoek (NDOA) en het Kennis Netwerk Kwetsbare ouderen West Achterhoek (KKOWA). Het NDOA is actief in de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Het KKOWA in Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en ook de gemeente Aalten, maar dan gericht op Dinxperlo. Beide organisaties hebben bij de onderscheiden gemeenten een subsidieaanvraag ingediend.

Door Joost van de Nadort

Al een aantal jaren spelen de kennisnetwerken een belangrijke rol bij zowel het opbouwen als verspreiden van kennis over kwetsbare ouderen. Zij delen deze kennis met iedereen die met (kwetsbare) ouderen te maken krijgt, of dat nu in het werk is of privé. Het NDOA wil een bijdrage leveren aan een betekenisvol leven van dementerende ouderen in de samenleving. Informatievoorziening, welzijn en specialistische behandeling zijn de terreinen waar zij op inzet. Zij doet dat door de samenwerking tussen huisartsen, zorgaanbieders en de gemeenten, voor wat betreft kwetsbare ouderen, te bevorderen.

Argumenten
Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2015 hebben gemeenten een belangrijke taak gekregen in de ondersteuning van onder meer kwetsbare ouderen. Door het verlenen van subsidie houdt de gemeente aansluiting in de zorgketen en wordt voorkomen dat partijen langs elkaar heen gaan werken. Daarnaast delen de netwerken hun kennis ook met gemeentelijke professionals via een helpdesk dementie. Niet helemaal helder is wat de gemeenten nu precies terugkrijgen voor de verleende subsidie. Voorwaarde voor het verlenen van de subsidie is dan ook dat zowel het NDOA als het KKOWA over taken, werkzaamheden en de financiering voor 2018 in gesprek gaan met de gemeenten en zorgverzekeraar Menzis, die ook een deel van de financiering voor haar rekening neemt.

Subsidie
Het NDOA heeft de gemeenten om een subsidiebijdrage van 16.000 euro gevraagd. Dat is 4000 euro per gemeente. Het KKOWA een bijdrage van 20.000 euro. Dat is 5000 euro per gemeente. De gemeente Aalten werkt ook samen met het KKOWA omdat dit netwerk actief is in Dinxperlo. Ondanks het feit dat Dinxperlo onderdeel uitmaakt van de gemeente Aalten, heeft het KKOWA de gemeente Aalten niet om subsidie gevraagd. Aalten hoeft dus niet bij te dragen aan beide netwerken. Het is wel een reden om te pleiten voor een fusie van beide netwerken. Naast deze subsidie krijgt het NDOA van Menzis 64.000 euro en het KKOWA 80.000 euro als bijdrage aan de werkzaamheden in 2017.

Werk aan spoor

ACHTERHOEK - In het weekend van 30 september en 1 oktober rijden er geen treinen op het traject Doetinchem-Arnhem Centraal vanwege werkzaamheden.

Arriva zet bussen in om reizigers te vervoeren. Tussen Winterswijk en Doetinchem rijden de treinen wel zoals gebruikelijk. Tussen Doetinchem, Wehl, Zevenaar en Arnhem worden bussen ingezet. Tussen Zevenaar en Arnhem rijden ook snelbussen. De bussen stoppen niet bij station Arnhem Velperpoort. Daarnaast is het vanwege de inrichting van de bus niet mogelijk om een fiets mee te nemen. Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoerbewijs nodig zoals een OV-chipkaart. Hiermee dient men te zijn ingecheckt bij het betreffende station. Afhankelijk van de bestemming kan de busreis 15 tot 45 minuten langer duren dan de reguliere treinreis. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden. De dienstregeling kunnen reizigers raadplegen via arriva.nl/gelderland. Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen kunnen hun reis vooraf kenbaar maken bij de klantenservice van Arriva via 0900 2022022. Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.

Koppelkerk schittert mee tijdens Bredevoort Schittert

Hans de Vries treedt op in de Koppelkerk. Foto: PR

BREDEVOORT - Tijdens het lichtjesfestijn Bredevoort Schittert op 22, 23 en 24 september kan iedereen in de Koppelkerk terecht voor kunst en livemuziek. In de kerkzaal van de Koppelkerk is de expositie Septemberkunst te zien. In het Boekencafé kan men genieten van de heerlijke luisterliedjes van H.A.N.S.

Septemberkunst is een atelierroute waarin kunstenaars uit Aalten, Dinxperlo en Bredevoort hun deuren openen voor het publiek. Deze kunstroute is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Meer dan tachtig kunstenaars zijn vertegenwoordigd in de centrale expositie in de Koppelkerk. Dat is echter niet alles; vanaf deze vijfde editie doet ook Stadt Bocholt mee aan deze kunstmanifestatie. In het Boekencafé van de Koppelkerk kan men tijdens Bredevoort Schittert neerstrijken met een drankje en genieten van de luisterliedjes van Hans de Vries. Tussen 20.00 uur en 22.00 uur vertolkt de zanger-gitarist liedjes van Herman van Veen en Johnny Cash. Een vrije gift voor de muzikant wordt op prijs gesteld. De Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort is tijdens Bredevoort Schittert op 22, 23 en 24 september open van 19.00 tot 22.00 uur. De entree is vrij.

Eerste driepunter is binnen voor AZSV

Een spelmoment uit de wedstrijd NSC-AZSV. Foto: André Wamelink

AALTEN - AZSV heeft de eerste winstpunten gepakt in de hoofdklasse B. Na het gelijkspel vorige week tegen Berkum werd nu met 1-2 gewonnen bij NSC Nijkerk. Na een 1-0 achterstand bij rust scoorde de ploeg van Dennis van Toor na de pauze twee keer door goals van Joost Rasing en Rik van der Eerden. De laatste overwinning op 'Angstgegner' NSC Nijkerk dateerde van 27 oktober 2007, toen de Aaltenaren door een benutte strafschop van Stijn ter Haar met 0-1 wonnen. Daarna volgden zowel uit als thuis vijf nederlagen op rij. Door de winst neemt AZSV de gedeelde derde plek in de hoofdklasse B achter de koplopers SC Genemuiden en Excelsior'31, die beiden tot nu toe zes punten uit twee duels verzamelden.

AZSV begon moeizaam aan de lastige klus in Nijkerk. Het droge lange gras op sportpark de Burcht maakte snel voetbal niet echt mogelijk en de thuisclub loerde op afspeelfouten van de Aaltenaren. Dat lukte een aantal keren bijzonder goed, zonder dat het meteen gevaarlijk werd voor het doel van Matthijs Ebbers. Na ruim een kwartier kreeg aanvoerder Rinke Rozema de bal voor de voeten en schoot hij van ruim 20 meter op doel, maar gelukkig voor de Aaltense aanhang werd het schot goed geblokt. Kort daarna kreeg Yordi Grovenstein een goede kans. Hij kapte Jonathan Goosen uit en schoot de bal net naast en net voor het half uur kwam de thuisclub op voorsprong. Een corner van Yordi Grovenstein werd door Jonas Katshima met het hoofd verlengd en de bal ging tussen de AZSV-verdedigers door het net in, 1-0. Vijf minuten was het eerste wapenfeit van de ploeg van Dennis van Toor. Een voorzet van Bram Rensing werd door Yeftha Nyamsangya goed ingekopt, maar doelman Damian Ranzijn redde knap en de rebound werd door Kars Vierwind naast gekopt. Vijf minuten voor de pauze ging een schot van Kars Vierwind over het NSC-doel. Op slag van rust tikte Matthijs Ebbers een schot van Yannick Cornelisz uit het doel.

Aan het einde van de eerste helft en in de pauze werd de Nijkerkse grasmat door een fikse regenbui flink nat gemaakt, waardoor het spel aanmerkelijk sneller werd. De bal ging makkelijker van voet tot voet en AZSV had de thuisclub aardig in de tang. Al na twee minuten leverde dit de eerste kans op. Freek Mulder gaf de bal goed voor, maar doelman Ranzijn was net iets sneller dan de inkomende Bram Rensing, die bij deze actie zijn enkel verzwikte en vervangen moest worden door Sjoerd te Boekhorst. Zes minuten later verlengde Niek te Veluwe een corner van Yordi Orriëns net naast het doel, maar even later was het wel raak. Sjoerd te Boekhorst leverde een scherpe voorzet af, die Damian Ranzijn niet kon controleren en de inkomende Joost Rasing scoorde de gelijkmaker, 1-1. Net iets over het uur scoorde Rik van der Eerden ook zijn eerste treffer van het seizoen. Een lange bal van Michael Vaags kopte de Doetinchemmer van vijftien meter met een mooie boog over de doelman Ranzijn in het doel, 1-2. Tien minuten later had Van der Eerden zijn tweede kunnen maken. Yordi Orriëns nam een hoekschop snel op Kars Vierwind, die de bal hard voorzette op Rik van der Eerden, die bij de tweede paal de bal op een haar na miste. Een kwartier voor tijd kopte opnieuw Katshima een corner goed in, maar Matthijs Ebbers redde bekwaam.
In de laatste minuten ging de thuisclub alles of niets spelen en kregen de AZSV-voorwaartsen meer ruimte. Invaller Martijn Prinsen kreeg de beste kans. Hij was sneller dan de NSC-verdedigers en passeerde doelman Ranzijn, maar voordat hij de bal in het lege doel kon tikken kon Jonas Katshima met een uiterste inspanning de inzet van Prinsen toch nog blokken. In de slotfase was het nog even billenknijpen, maar Matthijs Ebbers hield zijn doel schoon en kon AZSV de eerste winstpartij van het seizoen bijschrijven.

Komende zaterdag, tijdens de Aaltense kermis, speelt AZSV thuis tegen Excelsior'31. De wedstrijd op sportpark Villekamp begint om 14.30 uur.

Statistieken
NSC Nijkerk-AZSV 1-2 (1-0). 28. 1-0 Jonas Katshima, 56. 1-1 Joost Rasing, 61. 1-2 Rik van der Eerden.
Scheidsrechter S. Dröge uit Groningen gaf een gele kaart aan Kars Vierwind van AZSV en aan Roy Schaap van NSC Nijkerk.
Opstelling AZSV: Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Yordi Orriëns, Jonathan Goosen, Michael Vaags, Niek te Veluwe, Yeftha Nyamsangya (85. Martijn Prinsen), Bram Rensing, Kars Vierwind, Joost Rasing (80. Brian Hogeweide), Rik van der Eerden.
Opstelling NSC Nijkerk: Damian Ranzijn, Daimy Rijnsburger (71. Eyup Terlemez), Roy Schaap, Barry de Winter, Tristan Wallet (76. Daniel Almendro Rivas), Rinke Rozema, Nico van de Brom, Marvin Jones, Jonas Katshima, Yordi Grovenstein (84. Pim Kers), Yannick Cornelisz.

AD pakt drie punten in bekerstrijd tegen Vosseveld

Spelers AD blij met doelpunt van Tom Elferink. Foto: PR

AALTEN - AD'69, dat de eerste wedstrijd in de beker met 8-1 had gewonnen van vijfdeklasser Halle en daarna afgelopen donderdag in de vriendschappelijke wedstrijd met 0-4 onderuit ging tegen vv Doetinchem speelde op zondag 10 september uit tegen Vosseveld de tweede bekerwedstrijd. AD nam drie punten mee naar huis, de Aaltense ploeg won met 3-6.

Opnieuw moest AD'69 nog spelers missen zoals Nick en Michiel Ebbers. Ook Matthijs ten Bruin, Maik Gerling en doelman Erik Heuvel waren er niet bij, zodat er weer even gepuzzeld moest worden door trainer Arno Heersink en zijn staf. AD'69 speelde dus met bijna hetzelfde team als de donderdag hiervoor tegen Doetinchem. Het nam deze wedstrijd meteen het initiatief. Robin Raben werd op twintig meter van het doel van Vosseveld onderuit getikt door het gedurende de hele wedstrijd hard spelende Vosseveld. Uit de vrije trap scoorde Tom Elferink direct de 0-1.

Vosseveld kwam daarna eruit en vloog overal fel in. Sven Breukelaar was daarvan als eerste de dupe met een blessure. In de vijftiende minuut had Djayen Baboe de 0-2 op zijn schoen, maar de doorgebroken speler van AD'69 lobde de bal in de handen van de doelman van Vosseveld. AD'69 speelde steeds onzuiverder. Wel kwam Bram Dekkers een teenlengte te kort om een vrije trap van Tom Elferink te kunnen verzilveren. Na 22 minuten werd het 1-1. Een vrije trap, veroorzaakt door Luuk Heijink, werd vanaf 22 meter door de muur van AD'69 hard binnen geschoten, onhoudbaar voor doelman Ikink van AD'69.

AD'69 kwam hierna in de verdrukking door het opportunistische voetbal van Vosseveld met veel lang en hoog gespeelde ballen. Vosseveld kreeg hierdoor kansen, terwijl AD'69 steeds verder weg zakte qua voetbal. De 2-1 zat er aan te komen en kwam er ook. Een terugspringende bal werd ineens op de slof genomen en hard vloog hard langs Anthony Ikink in het doel, 2-1. Vosseveld kreeg geel toen Dylan Bauhuis op links vast gehouden werd toen hij dreigde door te breken.

In de tweede helft kwam Roel Penterman voor AD in het veld voor Djayen Baboe. AD'69 speelde aanvallender en moest dat ook wel. Een nederlaag zou uitschakeling kunnen betekenen voor de volgende ronde in de beker. Tom Elferink schoot rakelings naast en scoorde even later. Maar er werd buitenspel gegeven. Even viel het spel stil en uit een lange bal naar voren scoorde Vosseveld de 3-1. AD'69 leek verslagen. Wel werd opnieuw een gele kaart getrokken voor Vosseveld. Nu voor de aanvoerder, die Dylan Bauhuis, op de rand van de zestien meter torpedeerde. Tom Elferink schoot de vrije trap te zacht rechtstreeks in de handen van de keeper van Vosseveld.

Rik Pastoors, mee naar voren geslopen, kopte een bal tegen de lat uit een voorzet en de rebound schoot Jeroen Scholten hard naast het doel. Dat had 3-2 moeten zijn. Na twintig minuten viel alsnog de 3-2. Jeroen Scholten stuurde Tom Elferink diep weg met een prima pass en Tom faalde alleen voor de keeper niet. Meteen daarop volgde de gelijkmaker, 3-3. Dylan ontsnapte aan de rechtsback van Vosseveld en zette hard vanaf links voor. Met een volley schoot Tom Elferink de bal ineens langs de keeper, daarmee scoorde hij een 'onzuivere' hattrick.

In de 25ste minuut werd het 3-4. Een voorzet vanaf rechts van Luuk Heijink, die de bal aangespeeld kreeg van Jeroen Scholten, kwam perfect op het hoofd van de hoog opspringende Dylan Bauhuis, die raak kopte. Bij het neerkomen van Dylan en een speler van Vosseveld raakte Tom Elferink geblesseerd en dat zag er niet best uit. Het is voor AD te hopen dat hij niet lang uit de roulatie is, want AD'69 zit al krap in de spelers.

A-speler Mutashim Gök verving Tom. AD'69 was in vijf minuten voorbij Vosseveld gekomen. Het voetbal van Vosseveld, nog steeds erg hard, zakte nu weg. Sven Breukelaar werd gewisseld voor Marnix Wubbels. De derde gele kaart was opnieuw voor Vosseveld. Dit keer werd Dylan Bauhuis onderuit geschopt op de rand van het zestien-meter gebied. De vrije trap leverde niets op. Jeroen Scholten maakte, ondanks dat hij iets aangetikt werd, de 3-5 door zelf door te gaan en daardoor de buitenspelval te omzeilen. In de laatste minuut scoorde Dylan Bauhuis de 3-6 door op snelheid de achterhoede van Vosseveld en ook de keeper te passeren. Daar bleef het bij. Zes punten uit twee wedstrijden met nog één wedstrijd te gaan, een gelijkspel is voor AD'69 is voldoende om verder te gaan voor de beker.

Op donderdagavond 14 september, vanwege het Volkstfeest in Aalten, speelt AD69 thuis voor de beker tegen MEC uit Miste en Corle. Opstelling van AD'69 in deze wedstrijd: doel: Anthony Ikink, achter: Sven Breukelaar, Jeroen Scholten, Rik Pastoors en Tom te Brinke, midden: Bram Dekkers, Robin Raben en Luuk Heijink, voor: Dylan Bauhuis, Tom Elferink en Djayen Baboe,
reserves: Recep Kaya, Roel Penterman, Mutashim Gök (A1) Marnix Wubbels

Primeur Achterhoek: Kanjers voor Kanjers Sport Event

De organisatie van het Kanjers voor Kanjers Sport Event. Foto: PR

Op locatie De Twee Bruggen

Door Karin Stronks

AALTEN/MISTE – Op zondag 19 november staat vakantiepark De Twee Bruggen geheel in het teken van een primeur: het Kanjers voor Kanjers Sport Event. Het evenement biedt een programma op de fraaie locatie, naast mountainbiketochten en wandeltochten over diverse afstanden. Voor de wandeltocht betalen deelnemers 8 euro, voor mountainbikers kost meedoen 10 euro per persoon. De opbrengst gaat voor 100% naar de stichting Kanjers voor Kanjers. Het evenement komt in plaats van het Achterhoek Wielerspektakel, dat elk jaar bij De Radstake in Varsseveld werd georganiseerd.

De organisatie van het sportieve evenement ligt in handen van Kanjers voor Kanjers, De Peddelaars en De Wandelvriend. "We mogen rekenen op alle medewerking van De Twee Bruggen. Eigenaar Hendrik-Jan Mensink was meteen enthousiast over ons voorstel. We kunnen beschikken over het hele complex wat betreft de sportieve activiteiten maar ook van de faciliteiten zoals douches, huisjes, toiletten, parkeerplaatsen. Er is zelfs kinderopvang aanwezig, verzorgd door Bambi. Als alles goed gaat en het weer zit mee verwachten we tussen de 1250 en 1750 deelnemers bij het Kanjers voor Kanjers Sport Event!" Aan het woord is John Theissen van de stichting Kanjers voor Kanjers.

Sportievelingen kunnen wandelen en mountainbiken vanaf Vakantiepark De Twee Bruggen. Maria Beening van De Wandelvriend legt uit: "De wandelaars gaan 's morgens al bijtijds van start, men kan kiezen uit vier afstanden, vijf, tien, vijftien of twintig kilometer. Voor een vroege start is bewust gekozen zodat ook de lange afstandlopers ook van de rest van het programma van het Kanjers voor Kanjers Sport Event kunnen genieten. De wandelroutes voeren richting Corle en het Korenburgerveen, een prachtig landschap om te lopen."

Wandelen en mountainbiken

Nico Hubers van De Peddelaars vult aan: "We hebben voor de mountainbike tochten gekozen voor een andere route om de wandelaars niet te storen, onze parcoursen worden rondom Aalten en de buurtschappen uitgezet. De te kiezen afstanden zijn 28, 38, 48 en voor de diehard sporters nog de 58 kilometer. Waar ik even bij wil vermelden dat de kortste tocht, de 28 kilometer, heel geschikt is voor gezinnen en mensen die niet zo getraind zijn!" Voor de mountainbikers is een pauzeplaats ingericht met professionele steun van een Powerbar en Shimano. Ook kunnen de sportievelingen er naar het toilet.

Op vakantiepark De Twee Bruggen zijn veel activiteiten te doen en te zien. Zo verzorgt het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam een fietsclinic voor de jeugd, er worden diverse fietsdemonstraties getoond, onder andere door het freestyle BMX team onder leiding van Desmond Tessemaker. Bovendien worden er cyclo crosswedstrijden gehouden voor deelnemers vanaf twaalf jaar, de organisatie van deze happening is in handen van het Sensa Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. John Theissen: "De cyclo cross wordt gehouden op het terrein van vakantiepark De Twee Bruggen. Natuurlijk zijn supporters van de deelnemers van harte welkom! Er is live muziek en een dweilorkest zorgt voor een vrolijke noot. Als de wandelaars en mountainbikers hier gefinisht zijn kunnen ze nog nagenieten van hun tocht en van de activiteiten bij De Twee Bruggen!"

Theissen voegt toe: "Het Kanjers voor Kanjers Sport Event komt in plaats van het Achterhoek Wielerspektakel. We wijken eveneens uit naar een andere locatie, overigens in goed overleg met De Radstake. Er liggen plannen om ook AVA '70 te betrekken bij het evenement zodat er drie sporten aan bod komen, wandelen, fietsen en hardlopen. Ideeën zijn er genoeg maar we kijken eerst uit naar het Kanjers voor Kanjers Sport Event van dit jaar!"

Gemeente Aalten in beweging tijdens de Nationale Sportweek

AALTEN - Voor de meeste sportverenigingen en sportclubs gaat het seizoen weer van start. Zij grijpen de Nationale Sportweek - van zaterdag 9 tot en met zondag 17 september - aan om hun sport- en beweegaanbod onder de aandacht te brengen van inwoners.

Doel van de Nationale Sportweek is sporten en bewegen te stimuleren door mensen op een bijzondere manier kennis te laten maken met het sportaanbod van plaatselijke verenigingen. Gemeente Aalten vindt dit een mooi initiatief en nodigde verenigingen in haar gemeente uit om aan de Sportweek mee te doen. Veel verenigingen gaven hieraan gehoor en laten in deze week zien wat zij zoal te bieden hebben en hoe leuk hun sport is.
Er worden veel verschillende sporten en activiteiten aangeboden, zowel voor kinderen als volwassenen. Het aanbod is zeer gevarieerd; van een workshop bridgen, een ritje op de duofiets, badmintonnen, dansen, paardrijden en bootcamp tot bewegen in de beweegtuin en gymnastiek in allerlei vormen. De verenigingen hopen uiteraard op veel deelnemers en wellicht nieuwe leden.
Gemeente Aalten heeft de organisatoren opgeroepen evenementen en activiteiten tijdens de Nationale Sportweek aan te melden. Alle activiteiten zijn gebundeld in een overzicht, wat is te vinden onder www.aalten.nl/sportweek.

Bredevoort onderuit tegen Dinxperlo

BREDEVOORT - Voor Bredevoort stond op zondag 10 september de tweede bekerwedstrijd op het programma, uit naar Dinxperlo. Van te voren was bekend dat Dinxperlo het betere van het spel zou hebben en dat Bredevoort het vooral van hard werken zou moeten hebben. Het pakte echter anders uit, Dinxperlo pakte de volle winst, het werd 4-2.

De eerste helft was van Bredevoort erg slecht. Het middenveld van Bredevoort had veel moeite met de behendige middenvelders van Dinxperlo, en vanwege het feit dat er vanuit de laatste linie steeds een verdediger van Dinxperlo doorschoof. Bredevoort liep vooral achter de bal aan, dit kostte erg veel energie. Dinxperlo wist drie keer te scoren door na een fout van Bredevoort snel om te schakelen en de Bredevoortse defensie weg te spelen. Met een slecht gevoel gingen de heren in het blauw de kleedkamer in.

In de rust werd benadrukt dat er meer vanuit de formatie zou moeten worden gevoetbald. Dit werd goed opgepakt waardoor Bredevoort meer in het spel kwam. Dit leidde tot een prachtig doelpunt van Rick Janssen. Een lange bal werd door de defensie van Dinxperlo slecht verwerkt waarna Rick de bal met een prachtige boog over de keeper heen schoot. Dat was extra mooi voor Rick omdat het zijn eerste doelpunt voor het eerste elftal was. Bredevoort begon meer druk te zetten op Dinxperlo en dit leidde tot de 3-2.

Rik Tankink liep door op de keeper nadat hij zag dat de terugspeelbal wat aan de korte kant was. De keeper van Dinxperlo en Rik kwamen gelijk bij de bal, Rik won dit duel en kon de bal makkelijk binnentikken. Bij Bredevoort was nu het geloof helemaal terug. Ondanks dat Dinxperlo voetballend nog steeds de betere partij was wist Bredevoort met lange ballen voor veel dreiging te zorgen. Niet lang voor het einde van de wedstrijd was er voor Bredevoort dé kans op de 3-3, deze werd goed gepakt door de keeper van Dinxperlo. Uit de daaropvolgende counter scoorde Dinxperlo de 4-2 en was het geloof bij Bredevoort weg, de wedstrijd werd rustig uitgespeeld.

Veerle van de Kamp derde van Nederland

Veerle van de Kamp derde van Nederland. Foto: PR

AALTEN - Veerle van de kamp is afgelopen weekend bij het Nederlands Districts Jeugd Kampioenschap derde geworden van Nederland.

Veerle had zich voor dit tennistoernooi weten te plaatsen door in juni districts jeugd kampioen te worden. Deze wedstrijden vonden plaats in Tiel. Alle distictsjeugdkampioenen werden daarna door de KNLTB uitgenodigd om te kijken wie de nieuwe titel District Jeugd Kampioen, een jaar lang mag dragen. De wedstrijden vonden plaats in een tenniscentrum in Den Haag en hadden plaats verdeeld over twee dagen. Op zaterdag moest Veerle twee wedstrijden spelen en winnen om door te dringen tot de halve finale op zondag. Zij wist de halve finale niet te winnen maar werd ze wel derde.

Het toernooi zou eigenlijk op gravel gespeeld worden maar door het slechte weer moest er op zaterdag uitgeweken worden naar de binnenbanen van het tennispark. Op zondag kon er gelukkig wel gespeeld worden op de gravelbanen.

Programma AD rond de Aaltense kermis

AALTEN - In het kermisweekend is er geen voetbal bij AD, er staan wel enkele wedstrijden voor en na het volksfeest op het programma.

Het programma ziet er als volgt uit:
Woensdag 13 september 19.30 uur: AD'69 MO19-1-VIOS B. MO19-1
Donderdag 14 september 19.30 uur: AD'69 1-MEC
Maandag 18 september 18.30 uur: AD'69 JO11-3-AZSV JO11-7
Maandag 18 september 19.30 uur AD'69 M019-1-AZSV M019-1
Dinsdag 19 september 19.30 uur: Wolfersveen JO17-1-AD'69 JO17-1
Woensdag 20 september 18.30 uur:AD'69 JO13-1-AZSV JO13-4
Woensdag 20 september 18.30 uur: DZSV KO9-3-AD'69 JO9-2
Donderdag 21 september 18.30 uur: AD'69 JO11-2-LONGA'30 JO11-4

Eerste finalisten Mikpunttoernooi bekend

AALTEN - In poule A van het Mikpunttoernooi van AD '69 zijn alle wedstrijden afgewerkt. AZSV 6 en AD'69 2 hebben de halve finales bereikt. AZSV 6 met de volle winst uit drie wedstrijden en AD'69 2 met een beter doelsaldo dan AD'69 4. De beide finalisten gaan zich voorbereiden op de halve finales, die op dinsdag 19 september plaatsvinden, tegen de finalisten uit poule B. Wie dat zijn, wordt de komende week bekend als de laatste wedstrijden in poule B worden afgewerkt.

Veerle van de Kamp derde van Nederland

AALTEN - Veerle van de Kamp is afgelopen weekend bij het Nederlands Districts Jeugd Kampioenschap derde geworden van Nederland.

Veerle had zich voor dit tennistoernooi weten te plaatsen door in juni districts jeugd kampioen te worden. Deze wedstrijden vonden plaats in Tiel. Alle distictsjeugdkampioenen werden daarna door de KNLTB uitgenodigd om te kijken wie de nieuwe titel District Jeugd Kampioen, een jaar lang mag dragen. De wedstrijden vonden plaats in een tenniscentrum in Den Haag en hadden plaats verdeeld over twee dagen. Op zaterdag moest Veerle twee wedstrijden spelen en winnen om door te dringen tot de halve finale op zondag. Zij wist de halve finale niet te winnen maar werd ze wel derde.

Het toernooi zou eigenlijk op gravel gespeeld worden maar door het slechte weer moest er op zaterdag uitgeweken worden naar de binnenbanen van het tennispark. Op zondag kon er gelukkig wel gespeeld worden op de gravelbanen.

Reclameheffing komt er ook in Dinxperlo

AALTEN – Ook in Dinxperlo zal binnenkort een reclameheffing worden ingevoerd. Het voorstel van Burgemeester en Wethouders werd besproken in het Ronde tafelgesprek financiën. Hoewel de leden de nodige vragen hadden, zeiden ze uiteindelijk dat het voorstel als akkoordstuk naar de gemeenteraad kan. Gerrit van Veen, die namens IODUS (Internationale Ondernemingsvereniging Dinxperlo Unternehmersvereinigung Suderwick) insprak, vertelde dat het geld dat via de heffing binnen komt, gebruikt zal worden om meer activiteiten in het winkelcentrum te organiseren. Die moeten meer mensen naar de winkels lokken.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeente heeft al ervaring met de reclameheffing in Aalten. Daar worden met de opbrengt door de Stichting Aalten promotie (SAP) allerlei activiteiten verzorgd. Wethouder van financiën Ted Kok vertelde dat er geen problemen zijn geweest bij de inning van de gelden. "Er zijn drie gesprekken geweest naar aanleiding van bezwaren", zei Kok, "maar die zijn niet gegrond verklaard." Kok verwacht dan ook geen problemen bij de invoering in Dinxperlo "Wij doen het werk als er wel bezwaren komen", zei Kok. "De gemeente vangt de klappen op en geeft het geld door aan SAP en IODUS." De gemaakte kosten hiervoor vallen mee. In Aalten werd 40.000 euro opgehaald. "Onze kosten zijn minder dan 1000 euro geweest", zei de wethouder.

Al enthousiast aan de gang
Gerrit van Veen verwachtte geen problemen met de invoering in Dinxperlo. Bij een enquête onder de winkeliers bleek niet iedereen enthousiast, maar inmiddels zijn er geen negatieve geluiden meer. Niet alle winkeliers, met name landelijke ketens, hebben gereageerd. "Maar wie zwijgt stemt toe", zei Van Veen.

Nieuwe activiteiten worden mogelijk door heffing

IODUS hoopt met de nieuwe activiteiten die door de reclameheffing mogelijk worden gemaakt de terugloop van het aantal bezoekers aan het Dinxperlose winkelcentrum tegen te gaan. Er is inmiddels een activiteitencommissie opgericht bestaande uit zes leden uit de middenstand en zeven leden uit de Dinxperlose samenleving. Een winkelcentrum dat veel bezoekers trekt is immers belangrijk voor de leefbaarheid van het hele dorp. "We zijn nu al aan enthousiast aan de gang."

Evalueren
IODUS is van plan om elke twee jaar de activiteiten te evalueren. "Dan kan iedereen zich uiten over wat goed gaat en niet goed gaat", zei Van Veen. Daarna kunnen de plannen voor de activiteiten eventueel worden gewijzigd.

De samenwerking met Suderwick krijgt ook nog aandacht. Daarvoor zal het contact met de gemeente Bocholt formeler worden gemaakt.

Meedenk-avond over Sportpark Zuid, muziek en papier

Meedenkavond op woensdag

AALTEN - De maandelijkse openbare meedenk-avond van de Progressieve Partij (PP), op woensdag 13 september, gaat over Sportpark Zuid, muziek en papier.

Over Sportpark Zuid maakt de PP zich zorgen. De begrotingen zijn volgens deze partij te optimistisch. De PP oppert of er misschien een gemeentelijk fonds moet komen waaruit toekomstige tegenvallers betaald kunnen worden. Op woensdag 13 september om 20.00 uur kunnen belangstellenden meedenken over deze thema's bij partycentrum 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg te Aalten.

De Klimop gaat 'wecyclen'

AALTEN - Basisschool De Klimop uit Aalten trapt het schooljaar 'groen' af met een duurzame inzamelactie. De leerlingen zamelen van september tot en met half november kleine elektrische apparaten in voor het goede doel. Goed voor het milieu, electrische apparaten, ook wel e-waste genoemd, kan heel goed worden gerecycled. Ook draagt de school bij aan de goede doel stichting Jarige Job. De actie wordt georganiseerd door Wecycle. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland.

Tijdens de actieperiode worden alle leerlingen en hun ouders aangemoedigd om zoveel mogelijk (oude) kleine elektrische apparaten in te leveren. Wecycle haalt deze apparaten op en zorgt ervoor dat ze op een duurzame manier worden gerecycled. Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 97% nuttig toegepast, waardoor kostbare grondstoffen een tweede leven kunnen krijgen. De inzamelactie heeft dan ook een educatief karakter: de leerlingen krijgen aanvullend lesmateriaal in de vorm van een schoolkrant over het nut van recycling en het hergebruik van materialen.

Maar liefst 209 basisscholen verspreid over heel Nederland doen mee. De deelnemende scholen ontvangen een actiepakket met 30 bouwplaten (voor een pennenbak) en hebben zelf ook profijt van de inzamelactie, als ze 75 kleine apparaten inzamelen, krijgen ze een beloning in de vorm van een boekenpakket of een digitale camera voor de klas en een Wecycle Recycle Certificaat voor de school. Als kers op de taart doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties.

Belangrijke doelgroep
Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. "Scholen zijn voor ons een belangrijke doelgroep", vertelt Jan Vlak, directeur van Wecycle, "Jong geleerd is oud gedaan, daarom vinden we het van belang om kinderen al jong iets te leren over het nut van afvalscheiding en van recycling." De Wecycle inzamelactie op scholen loopt van 4 september tot en met 17 november.

Meedenkavond dit keer op woensdag

AALTEN - De maandelijkse openbare meedenk-avond van de Progressieve Partij (PP), op woensdag 13 september, gaat over Sportpark Zuid, muziek en papier.

Over Sportpark Zuid maakt de PP zich zorgen. De begrotingen zijn volgens deze partij te optimistisch. De PP oppert of er misschien een gemeentelijk fonds moet komen waaruit toekomstige tegenvallers betaald kunnen worden.

Op woensdag 13 september om 20.00 uur kunnen belangstellenden meedenken over deze thema's bij partycentrum 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg te Aalten.

Aanmelden glasvezel buitengebied voor 23 oktober

OOST GELRE/AALTEN - In de afgelopen week vonden de informatiebijeenkomsten plaats voor het project Glasvezel Buitenaf. Tot 23 oktober hebben ondernemers en particulieren de tijd een om een abonnement af te sluiten. Het project voor aanleg van glasvezel in het buitengebied gaat namelijk alleen door als vijftig procent of meer van de aansluitingen in het buitengebied een abonnement heeft afgesloten.

Door Lydia ter Welle

Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf daarover: "Het is inderdaad nu of nooit! Als op 23 oktober die vijftig procent niet is gehaald, gaat het project om in het buitengebied glasvezel te leggen, niet door. Daarom is het belangrijk dat iedereen in het buitengebied zo snel mogelijk een keuze maakt voor een provider, en een abonnement afsluit."

De gemeenten Aalten en Oost Gelre vormen één project voor Glasvezel Buitenaf. Seinen heeft goede hoop dat het gaat lukken. "De opkomst op de informatiebijeenkomsten, twee in Aalten en twee in Oost Gelre, was in elk geval uitstekend. Ruim 1200 belangstellenden kwamen er op af. Het enthousiasme voor het project is groot, men is alom overtuigd van de noodzaak van een snelle internetverbinding, ook in het buitengebied. Mensen hadden nog wel vragen, goede inhoudelijke vragen, waarop we antwoorden kunnen geven. Ook nu is het zo dat er overal in het buitengebied ambassadeurs beschikbaar zijn, die mensen die vragen hebben, bezoeken, en hen helpen de beste keuze te maken voor een abonnement. Ook zijn er diverse ondernemers die ons helpen bij de verkoop van abonnementen. Zij geven ook graag antwoord op vragen en weten alles over de verschillende aanbieders van abonnementen. Dat zijn er trouwens vier: twee voor de particuliere markt en twee die meer gericht zijn op de zakelijke markt, dus voor bedrijven en (agrarische) ondernemers."

Ambassadeur
Eén van de ambassadeurs is Angela Krabbenborg uit Zieuwent. Als bestuurslid van Zieuwents Belang, als bewoner van het buitengebied én als agrarisch ondernemer is zij overtuigd van het belang van snel internet. Ze geeft eerlijk toe: "Een jaar of wat geleden was ik - net als veel mensen - nog niet zo overtuigd van het belang van snel internet. Dat die verbinding ietsje langzamer was, dat was toch niet zo erg? Maar de ontwikkelingen gaan zo razendsnel, dat ik aan den lijve heb ondervonden dat een snelle internetverbinding tegenwoordig wél noodzakelijk is. Voor ondernemers, maar ook voor de particuliere bewoners van het buitengebied."

Op de informatiebijeenkomst vertelde zij aan de hand van enkele voorbeelden waarom snel internet van levensbelang is. "We hebben twee kinderen, van 19 en 21. Twee jaar geleden moest onze dochter voor haar studie fysiotherapie, die ze volgt in Nijmegen, een scriptie met diverse bijlagen, waaronder foto's en filmpjes, verzenden. Het uploaden van al dat digitale materiaal duurde enorm lang. En enorm lang is dan écht heel lang: meer dan een dag is de computer bezig geweest. De tweede dag heb ik een schermafbeelding gemaakt van de mededeling dat het eindelijk gelukt was. Dachten we. Want enkele weken later kwam er vanuit Nijmegen bericht dat ze dikke onvoldoende had voor haar scriptie, en dat ze het semester opnieuw moest doen. De reden? Ze had geen bijlagen meegestuurd bij het inzenden van haar scriptie. Het blijkt dat de verzending - als het zo lang duurt - gewoon wordt gestopt, terwijl het lijkt alsof je iets wel hebt verstuurd. Gelukkig hadden we de printscreen nog. Ze mocht haar werk alsnog opsturen, per post, en alles kwam goed. En iets soortgelijks had ik eerder dit jaar toen ik digitaal een subsidie moest aanvragen voor een project van Zieuwents Belang. De subsidiepot was beperkt, aanvragen werden behandeld op volgorde van binnenkomst. Het lukte me niet om de aanvraag digitaal in te dienen. Gelukkig mocht het ook anders, én was ik nog net op tijd. Anders waren we 25.000 euro misgelopen", vertelt Angela Krabbenborg.

Zij en haar mede-ambassadeurs zijn al om, en zij rekenen op de medewerking van alle bewoners van het buitengebied. "Want het is écht zo: als die vijftig procent niet wordt gehaald, gaat het project niet door. En dan wordt het onbetaalbaar, als je individueel glasvezel wilt laten aanleggen!" De contactinformatie van alle ambassadeurs is te vinden op de website van Glasvezel Buitenaf. Ook zijn er in Aalten en Oost Gelre diverse ondernemers die meer informatie kunnen geven.

Bredevoort Schittert: 'diervriendelijke beestenboel'

Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel."
Uiteraard komt het thema hoofdzakelijk terug bij de lichttaferen. Zo komt het Breteam met 'Waku Waku Magic Horse', dat in de tuin van Villa Maria aan de Misterstraat te bewonderen is. "Het gaat daarbij om een bijzonder, mechanisch aangedreven paard", aldus Lammers. En Groep 74 stelt op de jeu de boulesbaan nabij het gebouw van stadsbrouwerij De Borghman Jurassic Park tentoon. Terwijl het Sprookjesgilde met Onderwaterwereld komt. "De bezoekers lopen zo tussen de tentakels van de octopus de onderwaterwereld binnen", aldus Lammers. En Stadsbroek komt met de 'Ark van 't Brook', een gevaarte van vijftien meter lang, vier meter breed en drie meter hoog.

Ook jongeren
Aan deze editie van Bredevoort Schittert doen veertien lichttaferelen mee, die tijdens de drie dagen kunnen worden bewonderd van 19.00 tot 22.30 uur. Onder die veertien kunstwerken bevindt zich ook het lichttafereel van de groep Nemo, die een aantal jaren geleden er de brui aan gaf maar nu, met een aantal nieuwe leden, de draad weer heeft opgepakt. En er doet dit jaar een geheel nieuwe groep mee: Buurman en Buurman. "Dat is een groep jongeren die wordt begeleid door de oudere bouwers van Groep 74. Ze maken ook gebruik van dezelfde locatie: de oude smederij van Klein Nibbelink", aldus voorzitter Gino Takke van Bredevoort Schittert. ''We vinden het een goede zaak dat er een nieuwe groep van jongeren is bijgekomen."

Zoals hij ook blij is met de drie leerlingen van basisschool 't Bastion die zich bij bouwgroepen hebben aangesloten. "We proberen ook van alles om jeugd bij het evenement te betrekken", aldus Takke, die dan ook blij is met de 2231 euro die 'zijn' stichting onlangs won tijdens de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank. Van een deel van dat geld komt er tijdens deze editie van Bredevoort Schittert een fotokastje waarmee Bredevoortse jongeren een foto van henzelf en een dierenfiguur kunnen maken. Die plaatjes worden meteen gelinkt aan de Facebookpagina van Bredevoort Schittert.

Waxinelichtjes
Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen. "We hopen weer op tienduizenden waxinelichtjes", aldus Lammers, die aangeeft dat de straatverlichting blijft branden. "Zo komt het pittoreske karakter van het stadje beter tot zijn recht. Als de straatverlichting uitgaat, wordt het te donker en zijn de woningen en gevels niet zo goed zichtbaar."
Naast de lichttaferelen en verlichte straten biedt Bredevoort Schittert, evenals tijdens de voorgaande zeven jaren, het nodige entertainment. "Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Takke. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. "De Backedge Soul Train viel vorig jaar in voor Twitch toen die band verhinderd was", aldus Takke. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.

Straatartiesten
Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Onder hen Armin Scheuten en zijn groep van vijftien acteurs. "Wij komen met twee groepen met materiaal uit de animatiefilm Sing naar plekken waar het leuk en gezellig is", aldus Scheuten. Ook bij een aantal lichttaferelen vinden straattheateroptredens plaats. "De Schitterende Vrouwen, onderdeel van de Werkgroep, treden op", aldus Takke. "De heren van die groep bouwen het lichttafereel, de vrouwen treden op. Dezelfde taakverdeling heb je ook bij Groep 74. Het gaat dus niet alleen om het bouwen van lichttaferelen, ook om andere dingen. Die proberen we te stimuleren."

Exposties, voorlezen, dieren aaien, stokpaardraces

Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevolk op de Stadsweide stokpaardenraces.

Entree
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7.50. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12.50 uur. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.


www.bredevoortschittert.nl

Bon en verwenactiviteit voor mantelzorgers

AALTEN/DINXPERLO - Mantelzorgers in de gemeente Aalten komen ook in 2017 in aanmerking voor de 'mantelzorgwaardering'. De mantelzorgwaardering bestaat uit een waardebon van 50 euro en de uitnodiging voor een verwenactiviteit. Nieuwe mantelzorgers kunnen tot 15 oktober worden aangemeld bij VIT-hulp bij mantelzorg.

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. In Nederland zorgen ruim 4 miljoen mensen langdurig of intensief voor een ouder, partner, kind of kennis die hulp nodig heeft. Ruim 600.000 mantelzorgers doen dit meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden. Voor die laatste groep, die langdurig en intensief mantelzorg geeft, heeft de gemeente Aalten de 'mantelzorgwaardering' in het leven geroepen. Wethouder Henk Rijks: "Mantelzorg is vaak langdurig en vraagt veel tijd en energie van de mantelzorger. En hoewel het met liefde wordt gegeven, is het meestal geen vrijwillige keuze. Daar zijn we ons zeer van bewust en dat willen we met deze blijk van waardering laten zien."
De hulp die mantelzorgers bieden, is dus heel belangrijk. De gemeente Aalten heeft voor mantelzorgers en jonge mantelzorgers een gevarieerd en breed ondersteuningsaanbod. Denk aan informatie en advies, begeleiding door een mantelzorgconsulent, respijtzorg, lotgenoten-contact, cursussen, trainingen en diverse bijeenkomsten. Hiervoor heeft de gemeente afspraken gemaakt met onder andere VIT-hulp bij mantelzorg.
Inwoners van de gemeente Aalten die zorg nodig hebben kunnen hun mantelzorger aanmelden voor de 'mantelzorgwaardering'. De betreffende mantelzorger ontvangt dan een waardebon van 50 euro en kan deelnemen aan een verwenactiviteit. Per zorgvrager kan één mantelzorger worden aangemeld.
Ook jonge mantelzorgers (van 8 tot 18 jaar) kunnen worden aangemeld. Speciaal voor hen wordt een leuke activiteit georganiseerd. Zijn er in een gezin meer kinderen die mantelzorg bieden, dan mogen zij allemaal meedoen.

Aanmelden bij VIT-hulp bij mantelzorg
VIT-hulp bij mantelzorg ondersteunt de gemeente Aalten bij de uitvoering van de mantelzorg-waardering. Zij hebben de kennis en ervaring om te kunnen toetsen of mensen in aanmerking komen voor de mantelzorgwaardering. Mantelzorgers kunnen tot 15 oktober rechtstreeks bij VIT-hulp bij mantelzorg worden aangemeld via telefoon (0544) 82 00 00. Op www.vithulpbijmantelzorg.nl is ook een aanmeldingsformulier beschikbaar. Mensen die door VIT al zijn geregistreerd als mantelzorger, hoeven zich niet opnieuw aan te melden voor de mantelzorgwaardering. Zij ontvangen automatisch bericht.

Opstellingen van het Verlangen

MISTE - Josien Krosenbrink geeft op 30 september en 14 oktober de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen. Zij wordt begeleid door Wilma te Paske. Wilma en Josien werken al 10 jaar samen.

Tijdens de tweedaagse workshop komt elke deelnemer zelf aan de beurt met een eigen vraag. De workshop is geschikt voor iedereen die bereid is om eerlijk naar zichzelf te kijken en te onderzoeken waar men zichzelf saboteert. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het is een doeltreffende methode die inzicht geeft over dieper liggende vragen en processen in mensen zelf, waarop zij geen grip krijgen. "Door de opstellingen wordt helder wat eronder ligt. Je kunt je bevrijden van de verstrikkingen waar je ongewild in gevangen zit; er komt nieuw perspectief in beeld", aldus Wilma. "Het doel van de workshop is om weer in contact te komen met jouw eigenheid, waardoor je je vrij gaat voelen om de regie van je leven in eigen handen te nemen."
De workshop vindt plaats in Miste bij Centrum Indianenverhalen. Deelnemers krijgen koffie, thee en biologische lunches op beide dagen.
Aanmelden kan bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540 of info@centrumindianenverhalen.nl

Bon en verwenactiviteit voor mantelzorgers

AALTEN/DINXPERLO - Mantelzorgers in de gemeente Aalten komen ook in 2017 in aanmerking voor de 'mantelzorgwaardering'. De mantelzorgwaardering bestaat uit een waardebon van 50 euro en de uitnodiging voor een verwenactiviteit. Nieuwe mantelzorgers kunnen tot 15 oktober worden aangemeld bij VIT-hulp bij mantelzorg. Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Inwoners van de gemeente Aalten die zorg nodig hebben kunnen hun mantelzorger aanmelden voor de 'mantelzorgwaardering'. Ook jonge mantelzorgers (van 8 tot 18 jaar) kunnen worden aangemeld. Speciaal voor hen wordt een leuke activiteit georganiseerd. Zijn er in een gezin meer kinderen die mantelzorg bieden, dan mogen zij allemaal meedoen. Mantelzorgers kunnen tot 15 oktober worden aangemeld via telefoon (0544) 82 00 00.

Bockbierdag en Koopzondag in Aalten

AALTEN - De eerste zondag in oktober, 1 oktober, is in Aalten de introductie van Nederlands bekendste speciaal bier, het Bockbier. Op de Markt en bij café Schiller kunnen speciale bockbieren worden geproefd. De winkels in het centrum zijn op deze zondag open.

Bij de Aaltense winkels is het gezellig winkelen en in de straten zullen verschillende activiteiten te zien zijn. De markt en de café's staan in het teken van vele soorten bockbier. De Compagnie Onversaegt uit Bredevoort zal rond 13.00 uur de Bockbierdag officieel openen door het kanon af te vuren, de Vendeliers van Sint Helena zullen hun medewerking verlenen. Het eerste vat Bockbier wordt op de Markt aangeslagen door de nieuwe Wijnkoningin Youandi en haar prinsessen Eline en iris. Bezoekers die op dat moment aanwezig zijn worden op een mooi glas Bockbier getrakteerd. De horeca serveert bij de verschillende bockbieren passende gerechtjes en er worden speciaal voor deze gelegenheid Bockbier-bollen gebakken. Bij Schiller en op de Markt is op deze middag live muziek te horen. De tuin van Café Schiller biedt plaats aan een biermarkt met meer dan tien bockbieren van de tap. Op deze zondag kunnen bezoekers met een stempelkaart de specialiteit van de brouwers proeven, op de Markt, bij Schiller en bij Leuven.

De koopzondag wordt gehouden op zondag 1 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. De Bockbierdag wordt om 13.00 uur officieel geopend.

Voorlichtingsavond Stichting Huntington Oost Achterhoek

Lars Krabbenborg (rechts) tijdens de haringparty met Dennis Rondeel, voorzitter van de Lionsclub Groenlo-Slingelanden. Foto: PR Foto: PR Lionsclub

'Er rust nog steeds een zwaar taboe op'

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Toen Lars Krabbenborg, ruim een jaar geleden, naar buiten kwam met zijn aangrijpende verhaal dat hij drager is van het Huntington-gen, en dat zich op latere leeftijd de ziekte van Huntington bij hem zal openbaren als er geen medicijn tegen de erfelijke ziekte wordt gevonden, kon hij niet vermoeden wat het los zou maken in de regio. En nog minder zal hij gedacht hebben dat hij het boegbeeld zou worden van de strijd tegen de ziekte.

Zat Lars er een jaar geleden verslagen bij, op dezelfde plek zit nu een strijdbare jongeman, in de bloei van zijn leven, positiever en optimistischer dan ooit. "Ik ben er van overtuigd dat ik de ziekte niet zal krijgen," vertelt Lars, bewonderenswaardig sterk, geflankeerd door Gerard Molleman en Laurens Berendsen, achtereenvolgens voorzitter en lid van de Stichting Huntington Oost Achterhoek, waar Lars zelf ook deel van uitmaakt.

Zijn 'coming out' leverde het Campagneteam Huntington, een landelijke organisatie die de nadruk legt op het ophalen van geld ten behoeve van onderzoek naar de ziekte, en de stichting zelf, geen windeieren op. "We hebben al diverse giften ontvangen. Van klein tot groot. Helemaal te gek," vindt Molleman, tevens huisarts in Zieuwent, en in deze hoedanigheid regelmatig geconfronteerd met de ziekte. Vanwege zijn beroepsgeheim kan hij er verder niet over uitweiden, maar blij is hij wel met de aandacht voor de ziekte. "Er zijn goede tekenen te melden, maar er moet nog veel gebeuren, veel geld binnen komen. Als Stichting Huntington Oost Achterhoek doen wij dat ook, maar we willen ook vooral informatie geven over de ziekte, voorlichting over randzaken, aan familieleden van getroffenen, aan vrienden en bekenden, aan mantelzorgers, aan collega's van mij, aan hulpverleners, aan iedereen die er mee te maken heeft of er gewoonweg in geïnteresseerd is."

Moeizaam proces
Op 21 september houdt de stichting een informatieavond (aanvang 20.00 uur) in het Parochiehuis in Zieuwent. "We geven voorlichting over waar je overal voor kunt komen te staan wanneer het jou of een dierbare treft. Ondanks de naamsbekendheid van de ziekte is het allemaal nog steeds een moeizaam proces. Er rust nog steeds een zwaar taboe op. De meerderheid van de mensen die risicodrager zijn, willen zich niet laten testen. Er zitten nog te veel haken en ogen aan. Wat is dan wijsheid? Best wel moeilijk. Het is nog steeds een ziekte waar nog geen genezing voor mogelijk is. De meeste mensen denken 'och, ze kunnen er toch niets aan doen.' Het is zo belangrijk er veel over te weten. Het kan zeer grote gevolgen hebben," weet Molleman. "Waarom zou je je wel of niet laten testen? Dat willen we daar ook bespreken," vult Lars aan. "Het heeft ook een ethische kant," gaat Molleman weer verder. "In hoeverre ben je verantwoordelijk voor het doorgeven van de ziekte? Tegenwoordig zijn er mogelijkheden al voordat iemand zwanger wordt te kijken of het embryo wel of niet de ziekte heeft. Dan voorkom je overdracht. Dat is echt geen eenvoudige weg. Dat is nog een heel traject ook, als je dat wilt. In hoeverre heb je die verantwoordelijkheid als ouder? Het is aan ons de mensen daar op te wijzen, en uiteraard is iedereen vrij om zelf een keuze te maken. Je kunt het wel bespreekbaar maken."

Deskundigen
Op de Informatieavond zullen meerdere sprekers vanuit hun insteek vertellen over de ziekte en de mogelijke gevolgen en consequenties, met de nadruk op de ethische kant en het maken van keuzes. "Er komt ook een mevrouw uit Varsseveld die ook de ziekte van Huntington heeft. Daar vertelt zij dan over, wat zij meemaakte en nog steeds, in de vorm van een interview. Zij was erg blij met onze verhalen. Ze heeft heel lang gedacht dat zij de enige met Huntington was in de Achterhoek. Ze had er nog nooit over gehoord. Ze heeft sindsdien het gevoel niet meer alleen te staan," vertellen Lars en Gerard. Daarnaast vertelt Martine van Koolwijk, maatschappelijk werkster van de afdeling Genetica van het Radboud in Nijmegen van alles wat zij van de ziekte weet en over alle voorliggende mogelijkheden en keuzes. In de zaal zit een aantal deskundigen, zoals een neuroloog van het MST in Enschede, die gepromoveerd is op Huntington en een hoogleraar ethiek. "Het gaat om bewustwording," benadrukt Molleman.

Gemeente
Ook wethouder Jos Hoenderboom zal aanwezig zijn. "Het is belangrijk dat de gemeente ook weet wat er op haar afkomt. We willen de zorg, zoals verpleeghuizen speciaal hiervoor, of afdelingen met deze patiënten, deze kant op krijgen. Het dichtst bij zijnde is nu Enschede. Daar zijn er een paar van in het land. We hebben tientallen gevallen hier in de regio en er zijn nog een circa 200 mensen die in een familie zitten met deze ziekte. Het is belangrijk voor een gemeente hier rekening mee te houden, want de gemeente is tegenwoordig ook deels verantwoordelijk voor zorg," benadrukt Molleman het belang van deze vorm van zorg en voorlichting. Aan het einde van de avond zal de Stichting Huntington Oost Achterhoek een cheque uitreiken aan het campagneteam dat ook aanwezig is deze avond.


www.huntingtonoostachterhoek.nl

Cross Border Meeting brengt problemen én oplossingen in beeld

De burgemeesters van Bocholt, Winterswijk, Vreden, Oost-Gelre, Südlohn/Oeding en een wethouder van Aalten. Foto: Achterhoek Nieuws

WINTERSWIJK - Het Strandbad vormde op woensdag 6 september het decor voor de Cross Border Meeting, georganiseerd door het netwerk de Grenzhoppers en werkgeversorganisaties aan beide zijden van de grens. Burgemeesters, wethouders en ondernemers uit Kreis Borken en de Achterhoek bogen zich over de vraag hoe grensoverschrijdende samenwerking in onze regio kan worden versterkt.

Door onze verslaggever

Onder de naam 'Grenzhoppers' organiseren de Achterhoekse grensgemeenten sinds juni 2016 ontmoetingen met hun Duitse buurgemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en culturele instellingen. Een Engelse benaming voor een bijeenkomst van twee buurlanden, die elkaars taal letterlijk en figuurlijk goed spreken. Want dat is wel duidelijk geworden: de ambitie voor een betere samenwerking is aan beide zijden van de grens duidelijk aanwezig.

Praktisch en symbolisch: Thomas Wiltenberger van de Duitse ambassade ontvangt van Thomas Deckers van de Bocholtse Feuerwehr het koppelingsstuk tussen de Duitse en Nederlandse brandweersystemen. Foto: Achterhoek Nieuws

In zijn openingswoord ging burgemeester Joris Bengevoord kort in op het werk van de Grenzhoppers. Elkaar leren kennen, kennisuitwisseling op de gebieden Onderwijs, Overheid en Ondernemen. Van zestien leden in 2016 is Grenzhoppers in anderhalf jaar gegroeid naar 180 leden. Netwerken om bestuurlijke lijnen, sneller, korter en effectiever te maken. Er is door de Grenzhoppers een ambitiedocument opgesteld over de grensoverschrijdende samenwerking Achterhoek-Duitsland met een focus op vijf thema's: de arbeidsmarkt, het onderwijs, het ondernemen, de mobiliteit en bereikbaarheid, en de vrijetijdseconomie. De burgemeesters bespraken dit later in besloten kring.

Duitse aanwezigheid
Dat problematiek bij grensoverschrijdende samenwerking aan Duitse zijde, ook door de hogere overheden, serieus wordt genomen blijkt wel uit de afvaardigingen van de Duitse ambassade in Den Haag en van de Staatskanzlei in Düsseldorf. Deze vaststelling ontlokte gespreksleider Jan Oostenbrink de opmerking: 'waar is Den Haag?', doelend op de afwezigheid van de Nederlandse hogere overheden.
Thomas Wiltberger van de Duitse ambassade legde aan de ene kant in zijn toespraak de vinger op de zere plek met geestige voorbeelden over de verschillen aan wederzijdse zijden van de grens. Aan de andere kant gaf hij ook hoop als het gaat om diploma-erkenning. Tachtig procent van de inhoud van de opleidingen bleek identiek te zijn. Een korte nascholing moet dan toch voldoende kunnen zijn, volgens Wiltberger.

Wat zijn dan die knelpunten?
Alle sprekers zijn het erover eens dat de wet- en regelgeving, de belasting, het zekerheidsstelsel en diploma erkenning beter op elkaar moet worden afgestemd. Vooral een proces voor hogere overheden, dat tijd kost. Maar ook is er een gebrek aan kennis over de organisatie- en ondernemingscultuur aan de andere zijde van de grens, wat in een persoonlijk gesprek door Jürgen Steverding, bedrijfsleider van Frontoffice in Rhede, zeer verhelderend door anekdotes wordt verwoord: "Voor de Nederlandse werkwoorden: bijpraten, langskomen en binnenlopen bestaan eigenlijk geen Duitse equivalenten, die dezelfde lading bevatten. Steverding over formeel en informeel: "Als een gesprek te formeel wordt, denkt de Nederlander dat er geen 'klik' is; wordt het te informeel, dan voelt de Duitser zich niet serieus genomen." Voor Steverding is de taal duidelijk geen probleem: hij spreekt vrijwel perfect Nederlands.

'Dat hoor ik daar wel'
Een ander onderscheid is de wijze van solliciteren. De Nederlander komt met een CV van een A4-tje, de Duitser met een dikke 'Bewerbungsmappe'. De Duitser verwacht een gedegen voorbereiding en de Nederlander 'ziet het tijdens de bespreking wel'. Steverding ging met een Nederlandse klant, die zich op de Duitse markt wilde begeven naar een bedrijf en vroeg onderweg: "Heb je nog op hun website gekeken?" Het antwoord luidde: "Nee, maar dat kunnen ze me daar wel vertellen."
Jeroen Keetels, CFO van Brink & Campman, ziet ook wel weer unieke kansen voor die 'verrückte Holländer', die het allemaal een beetje anders doen en zo makkelijk contacten leggen. Duitsers zijn wat planmatiger, Nederlanders misschien wat creatiever, is in de wandelgangen te horen.
Bij Netgo Systemhaus Borken zijn zes Nederlanders in dienst en er komen er steeds meer. Bedrijfsleider en vennoot Benedikt Kisner ziet eigenlijk niet zo veel belemmeringen, hetgeen door de Nederlandse salesman van zijn bedrijf, Kars Engwirda, wordt bevestigd. "Maar dat komt ook wel, omdat er bij 'Netgo' een wat meer Nederlandse cultuur heerst."

Oplossingen in het vooruitzicht?
Er is al het een en ander tot stand gebracht: taalonderwijs, grensoverschrijdende dienstencentra, netwerken tot stand gebracht, het Euregio spreekuur en samenwerking op het gebied van de hulpdiensten. Thomas Deckers overhandigde namens de Bocholtse Feuerwehr een koppelingsstuk aan Thomas Wiltberger. De koppeling is nodig om de verschillende blussystemen van Nederland en Duitsland te verbinden. Om over de rol van de hogere overheden te spreken, was Matthijs Zuiding uitgenodigd, voorzitter bij actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid (GEA).

'Doorpakken'
Zuiding begint met zich te verontschuldigen dat hij uit de Randstad komt. Tijdens zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer was er 'heel weinig gevoel voor wat het betekent om te wonen en te werken in de grensstreek'. "En het is echt heel anders", weet hij nu. Het actieteam heeft bij zeven thema's doelen geformuleerd, die resulteren in 40 actiepunten. Maar belangrijk daarbij is, dat er ook aangegeven wordt wie het gaat uitvoeren. Zuiding steekt de hand in eigen boezem als hij eraan toevoegt: "Dus niet alleen abstraheren waar wij zo goed in zijn, maar namen en rugnummers zijn toegevoegd." In de wandelgangen geeft hij nog aan dat de niet parallel lopende bestuurslagen (in Duitsland vier en in Nederland drie) met verschillende bevoegdheden, het nog wat ingewikkelder maakt. Een lange weg te gaan dus, maar uiteindelijk gaat het lukken, is de conclusie van deze dag.

Amnesty in actie

OOST GELRE/AALTEN - Amnesty Aalten/Oost Gelre voert actie voor Veertien Sjiitische moslimmannen. Zij kregen na een oneerlijk massaproces de doodstraf en kunnen elk moment worden geëxecuteerd. De veertien mannen zouden geweld hebben gebruikt tijdens protesten tegen de discriminatie en onderdrukking van sjiieten in de oostelijke – grotendeels sjiitische – provincie van Saudi-Arabië.

De mannen vertelden de rechter dat ze waren gemarteld om een bekentenis te krijgen. Ze werden geslagen en gedwongen lange tijd rechtop tegen een muur te staan. De bekentenissen werden toegelaten als bewijs in hun rechtszaak. Ook hadden ze niet allemaal toegang tot een advocaat. Zodra de Koning van Saudi-Arabië zijn handtekening zet onder het executievonnis van de veertien mannen kunnen de executies worden uitgevoerd. Hoger beroep is niet meer mogelijk. Sinds 2013 wordt de doodstraf in Saudi-Arabië steeds vaker toegepast om politieke dissidenten, waaronder Sjiitische moslims, de mond te snoeren. Amnesty roept - middels brieven - de autoriteiten van Saudi-Arabië op om de mannen een eerlijk proces te geven en geen doodstraf. Iedereen kan een handtekening zetten onder de petitie die ligt in de wereldwinkel, en in de bibliotheek in Aalten, of schrijfabonnee worden. Info: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.

Marion Bauhuis exposeert bij Foto 21

Elke. Foto: Marion Bauhuis

BREDEVOORT - Marion Bauhuis exposeert van 16 september tot en met 29 oktober bij galerie Foto 21 op 't Zand in Bredevoort. De galerie is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van 27, 28 en 20 september.

Marion Bauhuis laat in de expositie Bloeiselen een selectie van haar werk van de afgelopen 15 jaar zien. De fotobeelden van Marion Bauhuis gaan over de kwetsbaarheid van het leven. In de beelden zie je haar zoektocht naar een innerlijke werkelijkheid terug.
De verborgen emoties, angsten, mysteries en dromen geeft ze weer in een schilderachtige en gelaagde stijl die een sfeer van verstilling in zich draagt.
Zij schildert met foto's. Haar palet bestaat uit foto's van de natuur en in het bijzonder van haar eigen besloten tuin met de veelheid aan planten en bloemen.
De zelfportretten en het meisje, kind, jonge vrouw, als haar alter ego, vormen eveneens een onuitputtelijke inspiratiebron. Het model Elke is haar muze en je ziet haar veranderen van een kind in een jonge vrouw.
Herinnering en vergankelijkheid, spiritualiteit, het vrouw-zijn, de eigen kindertijd en de natuur in al haar organische diversiteit vormen de thematische draden.

Marion Bauhuis (Aalten 1957) studeerde van 1995 tot 2000 aan de Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Vrije Kunst in Arnhem. Zij heeft deelgenomen aan diverse exposities en kunstroutes in binnen- en buitenland. Naast autonoom kunstenaar is zij tevens werkzaam als docent fotografie en photoshop.

Undine. Foto: Marion Bauhuis

Extra subsidie van Winterswijk voor Boogie Woogie

Muziekschool kan dit jaar aan financiële verplichtingen voldoen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Muziekschool Boogie Woogie krijgt van de gemeente Winterswijk voor dit jaar een aanvullende subsidie van 75.000 euro bovenop de reguliere subsidie van 450.000 euro. Dat hebben burgemeester en wethouders vorige week dinsdag tijdens het collegeoverleg besloten.

Met behulp van die extra gemeentelijke bijdrage kan Boogie Woogie nu grotendeels aan de betalingsverplichtingen van dit jaar voldoen. In het in juli ingediende herstelplan, gemaakt om Aalten, Winterswijk en Oost Gelre op de hoogte te brengen van de hachelijke financiële situatie van de muziekschool en de drie gemeenten te vragen om extra geld, geeft Boogie Woogie aan dat de cashflow een tekort van 80.000 euro vertoont. Het totale verlies over dit jaar van Boogie Woogie bedraagt naar verwachting 128.000 euro. De muziekschool hoopt dat Aalten, bovenop de reguliere subsidie, nog een extra bedrag van 27.600 voor haar over heeft en Oost Gelre 25.400 euro extra kan geven.

Oost Gelre en Aalten
"De meeste acute nood is nu geledigd", aldus wethouder Rik Gommers van Winterswijk. "We gaan met de andere gemeenten over de ontstane situatie overleggen, doen er alles aan om de collega's ervan te overtuigen om Boogie Woogie te helpen. Maar nu hebben we onafhankelijk van Aalten en Oost Gelre besloten om Boogie Woogie op korte termijn te helpen omdat we de muziekschool niet door het ijs willen laten zakken. We dragen Boogie Woogie een warm hart toe, vinden de muziekschool belangrijk en willen deze behouden."

Boogie Woogie kampt sinds ruim een jaar met serieuze financiële problemen, die diverse oorzaken kennen. Er is geen sprake van een afname van het aantal leerlingen, daar waar een jaarlijkse krimp van twee procent werd verwacht. Het aantal lesminuten is uitgebreid en de salarissen zijn gestegen. Daarnaast is het totaalbedrag aan structurele subsidies van de drie betrokken gemeenten voor de jaren 2013-2018 verlaagd van 1.051.499 naar 722.000 euro. Het bestuur van de muziekschool gaf in juni vorig jaar aan voor 2017 rekening te houden met een tekort van ruim 86.000 euro op de begroting. Dat tekort bedroeg uiteindelijk 128.000 euro. Tot overmaat van ramp voor de muziekschool bedroeg het tekort over vorig jaar 156.000 euro, zo bleek uit het financieel jaarverslag van Boogie Woogie dat hoewel de tekorten al langer bekend waren pas in juli middels het bij de drie gemeenten ingediende herstelplan daadwerkelijk aan de bel trok, onder meer door aan te geven dat een faillissement dreigt. Een beetje aan de late kant, vindt Gommers. "Er had eerder een plan moeten zijn. Maar Boogie Woogie heeft te maken gehad met het wegvallen van een directeur (een maatregel om de organisatie af te slanken en zo te bezuinigen, BK) en een reorganisatie waardoor er personeel wegviel."

In dat herstelplan pleit Boogie Woogie voor meer financiële steun van Winterswijk, Aalten en Oost Gelre om ook in de toekomst te kunnen overleven. Voor volgend jaar is, zo heeft de muziekschool berekend, van Winterswijk een extra bijdrage van 70.000 nodig, van Aalten 58.000 en Oost Gelre 12.000. Dat om een verwacht tekort van 140.000 euro te kunnen compenseren.

Structureel meer nodig
Vanaf 2019 wil Boogie Woogie dat de drie gemeenten structureel meer gaan betalen. Winterswijk zou dan 545.000 euro moeten gaat betalen, daar waar deze gemeente nu nog ieder jaar 450.000 euro aan de muziekschool overmaakt. Oost Gelre wordt gevraagd om 192.300 euro (nu 172.000) en Aalten om 167.700 (nu 99.700). Zo zou het totaalbedrag aan structurele subsidie van 722.000 euro moeten worden verhoogd tot 905.000 euro.

Als Boogie Woogie niet meer geld krijgt, ontkomt de muziekschool naar eigen zeggen niet aan het nemen van maatregelen. De lestijd moet weer gereduceerd worden van 25 naar twintig minuten, er moet een limiet worden gesteld aan het aantal leerlingen per gemeente, het aanbod moeten worden beperkt, medewerkers moeten worden ontslagen en het aantal vaste contracten gereduceerd, en de tarieven moeten worden verhoogd.

Aaltense Musea opent deur voor textielkunst

In de Aaltense Musea: textielkunst. Foto: Joke Warner

AALTEN - Tijdens de Art Aaltendagen Septemberkunst openen de Aaltense Musea hun deur aan de Marktzijde. Het publiek heeft vrij toegang tot de gang en het museumcafé waar diverse textielkunst is te zien.

In de gang zijn de resultaten van de publieksactie 'Versierend Verstellen' te zien.
Het goed en zo onzichtbaar mogelijk kunnen verstellen was een vaardigheid waarover vroeger elke vrouw moest beschikken. Tegenwoordig is het verstellen van huishoudtextiel en kleding uit financiële noodzaak meestal niet meer nodig. En als we al verstellen, dan mag dat gezien worden en maken we er iets moois van.

Met dit gegeven is aan bezoekers van de expositie LinnenGoed gevraagd om hun versie van verstellen te willen maken en in te leveren. Deze textielkunst van versierend verstellen is in de hal te bekijken.

In het museumcafé is textielkunst van Els Lemkes en Carola Mokveld te zien. Els Lemkes maakt textielkunst van oud boerenlinnen door dit onder andere te vouwen, te plooien en te stikken. De kunstwerken van Carola Mokveld zijn geïnspireerd op de pompdoeken die vroeger werden gebruikt als handdoeken en bij de pomp hingen.
In deze ruimte zijn tevens theedoeken te zien bedacht door ontwerpers en kunstenaars zoals Viktor en Rolf en Piet Hein Eek.

De gang en het museumcafé zijn op 16, 17 en op 23, 24 september vrij toegankelijk.
De expositie LinnenGoed vanaf 1700, bed en bad, tafel en vaat is nog tot en met 1 oktober te zien.

Aaltens jeugdorkestenfestival

IJZERLO - Afgelopen voorjaar heeft er al een gezamenlijk concert van de Aaltense muziekverenigingen plaatsgevonden tussen de aardappels. Nu is het de beurt aan de jeugdorkesten die in Aalten en omstreken actief zijn.

Op uitnodiging van CMV Crescendo IJzerlo zullen zaterdag 30 september vier jeugdorkesten laten horen wat ze kunnen.

De naam zegt het al, deze orkesten bestaan allemaal uit jeugdleden van de vier verenigingen die soms al vanaf de basisschool leren om een muziekinstrument te bespelen. Een jury zal laagdrempelig en op een leuke manier feedback op de optredens geven. Het zal vooral een gezellige vrolijke avond worden, zonder wedstrijdkarakter. Op deze manier kunnen de jeugdorkesten verder groeien in het samen muziek maken.

De vier deelnemende jeugdorkesten zijn: De Eendracht Aalten, Advendo Lintelo, Excelsior Barlo en Crescendo IJzerlo.

Natuurlijk hopen de jeugdige muzikanten op veel toehoorders. De entree bestaat uit een vrije gift. In de pauze is er gelegenheid om een kopje koffie of fris te halen tegen betaling. Het concert in 't Dorpshuus in IJzerlo begint om 19.30 uur.

Country run: rennen over akkers en door slootjes

Countryrun: rennen over akkers en door slootjes. Foto: PR

WINTERSWIJK - Atletiekvereniging Archeus houdt op zondag 15 oktober onder leiding van survivalloper Thomas Schröer een countryrun door het Winterswijkse buitengebied.

Tijdens deze training wordt er gezamenlijk gelopen in een tempo van 8 à 9 kilometer per uur. Tussendoor wordt er op elkaar gewacht. De snellere mensen lopen af en toe lussen zodat ze bij de groep blijven.

"Een countryrun voert over onverhard terrein, zoals bossen, zandpaden, akkers en weilanden", legt Schröer uit. "Ook natuurlijke hindernissen, zoals slootjes worden bedwongen. Uit onderzoek blijkt dat afwisselend bewegen de gezondste manier van sporten is, zowel fysiek als mentaal."

De training is bedoeld voor sportievelingen die eens kennis willen maken met deze vorm van training, maar ook voor ervaren countryrunners. Thomas is al tweeëntwintig jaar actief als hardloper en survivalsporter en is ook een tijd looptrainer geweest.
Wie aan de trainingsloop mee wil doen, kan zich op 15 oktober om 9.00 uur melden bij Sportcomplex De Hunenbulten, Vredenseweg 134B in Winterswijk. De start is om 9.30 uur. Er kan gekozen worden tussen een parcours van 5 of 10 km.
Thomas zal de lange afstand begeleiden en de korte afstand wordt begeleid door zijn vrouw Liesbeth. De lange afstand zal op bepaalde momenten worden gesplitst om de wat snellere lopers meer uit te dagen.

De kantine is open voor koffie en een drankje. Deelname kost 2 euro voor niet-leden. Vooraanmelding (gewenst) bij hardlopen@av-archeus.nl. Maximale deelname is 25 personen per afstand.

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

Rockcafé Taste Live

Tony Holiday. Foto: PR

GROENLO - Zaterdag 16 september is de eerste Taste live weer en met niemand minder dan Tony Holiday.

Tony Holiday loopt al heel wat jaartjes mee in de Amerikaanse blueswereld. 2017 is het jaar dat Tony de grote oversteek maakt naar Europa. Nederland en Duitsland zijn de eerste landen die kennis gaan maken met deze bluesman.
Taste Live met Tony Holiday op zaterdag 16 september begint om 22.00 uur en de entree is vrij.


Oost Gelders Jeugdorkest viert jubileum met 'Flashback'

Ht Oost Gelders Jeugdorkest blikt terug op de afgelopen tien edities. Foto: PR Foto: Verona Westera

BELTRUM - Op zondag 8 oktober brengt het Oost Gelders Jeugdorkest (OGJO) onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen het unieke jubileumconcert 'Flashback' in Sporthal de Sonders in Beltrum.

Tijdens deze tiende OGJO-editie wordt teruggekeken op de mooie eerdere concerten en gemaakte herinneringen. Dit gebeurt samen met de deelnemers van toen en nu.

Het repertoire zal bestaan uit een door de deelnemers zelf gemaakte selectie van de beste muziek uit de eerdere edities. Denk hierbij aan nummers zoals Innuendo (Queen), Sorry (Kyteman) en How to Train Your Dragon (John Powell).

Daarnaast zullen ook bekende artiesten uit eerdere edities opnieuw deelnemen zoals zanger Rutger de Vries, Maartje Waanders en haar zangleerlingen, zangeres Elles Tetelepta en dansers onder leiding van Tim Aafjes.

Oost Gelders Jeugdorkest
Het Oost Gelders Jeugdorkest is een uniek harmonieorkest op projectbasis dat enthousiaste jonge muzikanten in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar de kans geeft mooie showconcerten te verzorgen. De muzikanten zijn afkomstig van zo'n 25 verschillende orkesten uit de regio. Na slechts een kennismakingsrepetitie en een repetitieweekend verzorgen zij een concert.
Na negen succesvolle edities in Groenlo, Ulft, Dinxperlo en Winterswijk is het nu tijd voor de tiende OGJO-editie: 'Flashback'!

Kaarten bestellen
Het concert Flashback vindt plaats op zondag 8 oktober om 14.30 uur in Sporthal de Sonders (Avesterweg 1, Beltrum). Kaarten zijn voor 17,50 euro (inclusief pauzedrankje en garderobe) verkrijgbaar via de website van OGJO: www.ogjo.nl. Voor jeugd tot en met 14 jaar is er een gereduceerde entreeprijs van 7,50 euro per persoon.


www.ogjo.nl

Septemberkunst: nog meer grensoverschrijdend

Ben Lammers is één van de exposanten van Septemberkunst. Foto: PR

AALTEN - Na vier succesvolle manifestaties organiseert Stichting Art Aalten ook dit jaar weer de kunstroute SeptemberKunst en wel op de zaterdagen 16 en 23 en de zondagen 17 en 24 september. Dit jaar voor het eerst samen met de stad Bocholt voor nog meer grensoverschrijdende kunst van 81 deelnemers. Zowel professionele kunstenaars als gevorderde amateurs exposeren in hun eigen atelier, huis of tuin, individueel of samen met meerdere kunstenaars. Zij doen dit verspreid over de gehele gemeente Aalten, in Suderwick (net over de grens bij Dinxperlo) en nu dus ook in Bocholt op veelal prachtige plekken. De toegang tot de individuele exposities is gratis. In de Koppelkerk in Bredevoort is de centrale expositie ingericht. Buiten de twee weekenden ook geopend op alle tussenliggende dagen van 15.00 tot tot 19.00 uur, behalve op maandag. Dit jaar is er voor het eerst een tweede centrale expositie te zien in de 'Alte Spinnerei Herding' in het Kubaai-Quartier in Bocholt. Van alle deelnemers is zowel in Bredevoort als in Bocholt werk te zien. De toegangsprijs voor beide exposities bedraagt 3 euro; dit is inclusief een uitgebreid routeboekje voor een tocht langs alle individuele exposities.


29 / 32

31 / 32

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl