Gelderse Post Oude IJsselstreek

14 juni 2017

Gelderse Post Oude IJsselstreek 14 juni 2017


Survival door de tropen leerlingen Sint Radboud

Leerlingenconcert St. Radboud. Foto: Henk van Raaij

SILVOLDE - Met als thema 'Survival door de tropen' verzorgden de leerlingen van de harmonie een prachtig concert in Ons Pakhuus in Silvolde.

Groepen, solisten, duo's op zowel saxofoon, als trompet, fluit, hoorn, trombone, bariton en niet te vergeten de blokfluit lieten de aanwezige bezoekers genieten van hun geweldige kunnen. Docenten van deze leerlingen zijn Robert Wijnands, Jan Mellee en Tonnie Geerts. Ook Ruben Berendsen met zijn slagwerkers verzorgde een mooi optreden met onder meer de 'black light show'.

Aan het einde van het programma was het de beurt aan het leerlingenorkest 'Accoord' onder leiding van Jan Mellee met een swingend optreden in het genre rock en disco. Voor het slotnummer werden alle leerlingen toegevoegd en was dit een waardig einde van deze morgen. Het geheel werd ondersteund met een powerpointpresentatie. Met dank aan de jeugdcommissie en alle medewerkers.
Dat muziekmaken een mooie bezigheid is en veel mensen echt kan plezieren is ook nu weer gebleken.


www.onspakhuussilvolde.nl

Achterhoek Spektakeltoer rond Dru Cultuurfabriek gaat door

ULFT - In en om de gebouwen van de voormalige DRU wordt op zondag 6 augustus weer het theater- en muziekfestival De Achterhoek Spektakeltoer gehouden.

Door de financiële ondersteuning van het Rabo Coöperatie Fonds, gemeente Oude IJsselstreek en enkele trouwe sponsors kunnen bezoekers genieten van de optredens van tal van artiesten. Tussen 12.00 en 23.00 uur etaleren weer vele artiesten en kunstenmakers hun kunnen aan het publiek op het Ulftse Dru Park.
Op korte termijn kan de organisatie uitgebreider informatie over artiesten, concerten en voorstellingen bekendmaken. De vele liefhebbers van de Achterhoek Spektakeltoer kunnen alvast de datum omcirkelen in hun agenda.

Lintje

Koos Lakwijk, trots op zijn lintje. Foto: PR

Burgemeester Otwin van Dijk reikte zaterdag 10 juni aan Koos Lakwijk een Koninklijke Onderscheiding uit. Lakwijk dankt deze Koninklijke onderscheiding aan zijn langdurige inzet voor diverse verenigingen.

Kunst 'shoppen' in Silvoldse kunstsupermarkt

Siegfried Jungjohann, Annelie Kunst, Ria Wiendels en Jan Olthof (vlnr) openen een kunstsupermarkt tijdens de Zommermarkt. Foto: Walter Hobelman

SILVOLDE - Het idee is even uniek als geniaal. Om 'kunst' onder de aandacht te brengen van een groot en breed publiek gaat de stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek op zondag 18 juni tijdens de Zommermarkt een speciale kunstsupermarkt inrichten in het leegstaande Rabobank pand in Silvolde. "Verse kunst, voor elke portemonnee, klaar om direct mee te nemen", aldus stichtingsvoorzitter Jan Olthof.

Door Walter Hobelman

"We zijn met ingang van 1 juni gestopt met de fysieke kunstuitleen. De reden hiervoor is de dreigende sluiting van diverse bibliotheekvestigingen in de gemeente. We gaan de manier waarop we kunst onder de aandacht brengen bij een breed publiek vanaf nu via een soort webshop opzetten. Die is rond september helemaal klaar voor gebruik", aldus Olthof, terwijl hij samen met Annelie Kunst, Siegfried Jungjohann en Ria Wiendels een kijkje neemt in het lege Rabobank pand. "De kunstsupermarkt wordt echt een bijzondere attractie tijdens de Zommermarkt", menen de kunstliefhebbers. "We brengen artistieke creativiteit aan een nieuw en breed publiek en laten hiermee zien dat het kopen van echte kunst voor iedereen mogelijk is."
"Kunst maakt gelukkig", vertelt Ria Wiendels. "De maker wordt gelukkig als hij of zij weet dat het werkstuk op een plaats terecht komt die het kunstwerk verdient en de bezitter wordt gelukkig omdat er iets moois aan de leef- en woonomgeving wordt toegevoegd."
Tijdens de kunstsupermarkt zijn er ongeveer vijftien kunstenaars aanwezig met een selectie uit hun eigen werk. "In totaal denken we ongeveer 150 kunstobjecten te kunnen aanbieden. Het aanbod varieert van schilderijen tot beelden in allerlei vormen en varianten. Allemaal van kunstenaars hier uit de directe omgeving, echte streekproducten dus", aldus Olthof. De prijzen variëren van tien euro tot honderd euro of meer. "Houd er rekening mee dat er in het bankgebouw niet gepind kan worden op dit moment", lacht Olthof. "Er moet contant afgerekend worden."
De kunstsupermarkt is aantrekkelijk voor kunstkoopjesjagers, maar zeker ook voor mensen die normaal gesproken niet zo snel een galerie bezoeken. "De Zommermarkt staat bekend om het brede aanbod en dit jaar voegen wij daar kunst aan toe. En al rondlopend op deze jaarlijkse Silvoldse markt is een beetje 'kunst-snuiven' een onderdeel dat je niet mag missen", vindt Annelie Kunst. "Alle bezoekers aan de Zommermarkt moeten echt even komen kijken", benadrukt Jungjohann. "Dit is een waarschijnlijk eenmalige kans om kunst te shoppen."
De stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek blijft uiteraard actief bezig om kunst in allerlei vormen te promoten. "Volgend jaar doen we dat vanzelfsprekend weer met de kunstroute, maar dit jaar kiezen we dus voor deze bijzondere en leuke vorm. En daarnaast kan iedereen binnenkort 24 uur per dag, zeven dagen per week kunst uitkiezen via onze nieuwe webshop", aldus Olthof.
De pop-up kunstsupermarkt is zondag 18 juni geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

Gezinsdienst met Marcel en Lydia Zimmer

WESTENDORP - Op zondag 25 juni komen Marcel en Lydia Zimmer naar Varsseveld voor een gezinsdienst in CG De Wingerd, met als thema 'Groot en geweldig'. De zaal gaat open om 10.00 uur, de dienst begint om 10.30 uur. Het programma is speciaal gericht op kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Met allerlei vrolijke sketches en liedjes vullen Marcel en Lydia de dienst in. Marcel en Lydia Zimmer hebben een passie voor musiceren en daarmee God aanbidden. Samen hebben zij veel (opwekkings)liederen geschreven en concerten gegeven, voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast zijn ze ook aanbiddingsleiders tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferenties. Kijk voor meer informatie op www.cgdewingerd.nl.

Column

Bornholm

Had iemand me vier, vijf weken geleden gevraagd wat het mooiste plekje op aarde is, dan had ik geen moment getwijfeld. Onze eigen Achterhoek natuurlijk, daar kan geen andere landstreek aan tippen.
Inmiddels ben ik daar toch iets minder zeker van. Niet omdat de Achterhoek in de achterliggende weken minder mooi is geworden, natuurlijk niet. Maar ik heb een stukje Europa ontdekt, dat op z'n minst even mooi is als de Achterhoek en de Liemers bij elkaar. En ja, heel misschien (ik krijg het moeilijk uit mijn pen) zelfs nog een tikje mooier.
Mijn geliefde en ik zijn een paar weekjes op vakantie geweest. Dat is het voordeel van pensionado zijn, je kunt op reis gaan wanneer je maar wilt. En dankzij de moderne communicatiemogelijkheden merkt u daar als lezer helemaal niets van. Mijn columns schrijven kan ik immers overal waar ik maar wifi heb.
Waar we naar toe gingen heb ik begin januari al verklapt, in mijn eerste column van dit jaar. Ik vertelde toen dat we op de Vrijetijdsbeurs bij Obelink in Winterswijk kennis maakten met Bornholm. Dat is een bij Denemarken horend eiland in de Oostzee, vlak onder de Zweedse zuidkust. Ik vertelde toen ook dat ik op foto's had gezien, dat het daar onvoorstelbaar mooi is.
Inmiddels hebben we Bornholm dus 'in het echt' gezien. En kan ik u vertellen, dat het eiland in werkelijkheid nog mooier is dan op foto's. Niet zo vreemd, want mijn geliefde en ik hebben allebei ervaren dat die schoonheid gewoon niet in beeld te vangen is. Niet met dure spiegelreflexen en al helemaal niet met onze mobieltjes. Gelukkig staan de beelden diep in ons netvlies gegrift en kunnen we ze voor ons zelf zo weer tevoorschijn toveren.
Wat maakt dat eilandje (nog geen zeshonderd vierkante kilometer en minder inwoners dan Doetinchem) nou zo bijzonder, zult u zich afvragen. Nou, teveel om op te noemen eigenlijk. Bornholm heeft woeste rotskusten en steile kliffen, witte Haïti-achtige zandstranden, pittoreske vissershaventjes, golvende akkers met goudgeel koolzaad (toen wij er waren tenminste), dichte bossen en heidevelden en in het midden van het eiland zelfs een stukje middengebergte. "Eigenlijk komen alle types landschap die Denemarken kent op dit ene eiland samen", zo vatte onze onze campingbaas Steen het trots samen. En dat is nou precies waarin Bornholm verschilt van onze Achterhoek. Want hoewel onze regio landschappelijk gezien toch ook bepaald niet saai is, kom je een dergelijke verscheidenheid niet tegen. Ik kan volop genieten van een wandeling door het Needse Achterveld of een fietstocht door het Montferland. Ja zelfs als ik in de auto zit zijn er nog genoeg momenten waarop ik de streek bewonder. Maar de ervaring van een wandeling op Bornholm is toch van een ander kaliber. Daar word je pakweg elke honderd meter verrast door weer een totaal ander uitzicht. Kijk je de ene minuut over zee uit, klauter je vervolgens over rotsen naar boven en sta je op de heide oog in oog met een paar schapen, die daar los rond mogen lopen. Weer een paar minuten later steek je een beekje over (gewoon van steen naar steen stappen of over een boomstammetje balanceren) en bevind je je in een bos dat aan het Sauerland doet denken.
U begrijpt het, een vakantie op Bornholm kan ik van harte aanbevelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vriendelijke mensen die er wonen. Maar ach, daarvoor hoef je natuurlijk niet zevenhonderd kilometer te rijden (en nog eens honderdvijftig te varen). Vriendelijke mensen zijn er in de Achterhoek gelukkig ook genoeg.

Gezinsdienst met Marcel en Lydia Zimmer

WESTENDORP - Op zondag 25 juni komen Marcel en Lydia Zimmer naar Varsseveld voor een gezinsdienst in CG De Wingerd, met als thema 'Groot en geweldig'. De zaal gaat open om 10.00 uur, de dienst begint om 10.30 uur. Het programma is speciaal gericht op kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Met allerlei vrolijke sketches en liedjes vullen Marcel en Lydia de dienst in.
Marcel en Lydia Zimmer hebben een passie voor musiceren en daarmee God aanbidden. Samen hebben zij veel (opwekkings)liederen geschreven en concerten gegeven, voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast zijn ze ook aanbiddingsleiders tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferenties. Kijk voor meer informatie op www.cgdewingerd.nl.

Rondje Achterhoeks talent op Engbergen

Ben en Emma Lukassen. Foto: Dave van de Schuur

Ben Lukassen, Emma Lukassen en Wies Knipping

GENDRINGEN - Rondje Achterhoeks talent met Ben Lukassen, Emma Lukassen en Wies Knipping biedt zaterdag 17 juni een avondvullend programma met dialect muziek, pop, soul en jazz. Vanaf 20.30 uur in openluchttheater Engbergen.

Ben Lukassen is een singer/songwriter die het liefst zingt in de Achterhoekse (Nedersaksische) taal. Recht uit het hart met veel gevoel voor ritme en taal. Hij componeert en arrangeert voornamelijk zelf zijn muziek en begeleid zijn liedjes met gitaar of piano.
Ben heeft 8 april de Gelderse Kleiroze gewonnen met zijn lied ''t Ni-js van alle lieve mensen'. Dit was volgens de vakjury het beste streektaallied uit de Achterhoek en Liemers van 2016.

Emma Lukassen speelt piano en zingt pop, soul en jazz. Ze treedt op samen met gitarist Wies Knipping. Ze zingen nummers van onder anderen Stevie Wonder, Michael Jackson en John Mayer.
In 2016 won het duo tijdens een jazzfestival in Doetinchem de DjazzVibes Award. Dit is een aanmoedigingsprijs voor lokale en regionale artiesten die zich richten op jazzmuziek in uiteenlopende vormen.
Emma Lukassen zingt ook liedjes in het dialect die door haar vader, Ben Lukassen, zijn geschreven. Zij studeert aan het Conservatorium in Arnhem en Wies Knipping heeft de vooropleiding Conservatorium afgesloten.

Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro en aan de avondkassa en 15 euro. Het theater beschikt over een grote chute waardoor men altijd droog kan zitten.


www.openluchttheater-engbergen.nl

Leerlingen Muziekschool schitteren in musical

De voorstelling Dromenvanger is te zien in Amphion. Foto: PR

'Dromenvanger' de musical te zien in Amphion

DOETINCHEM - Leerlingen van Muziekschool Oost-Gelderland spelen zaterdag 1 juli om 12.30 uur in de kleine zaal van schouwburg Amphion de musical 'Dromenvanger'.

Als kind zit je boordevol dromen en wensen: musicalster worden, de wereld ontdekken, de lekkerste taarten bakken of misschien wel iets heel anders! De wereld ligt aan je voeten vol met dromen, kansen en oneindige avonturen! Maar hoe kan het dan dat van deze prachtige dromen soms niets terecht komt. Waarom komen sommige dromen wél uit? En waarom andere dromen níet?
In de musical Dromenvanger gaat Laura met haar vrienden op zoek naar het antwoord op deze belangrijke vraag. Is het mogelijk om te bereiken wat je het liefste wilt? Haar ouders hebben het constant maar over de realiteit en zo wordt Laura heen en weer geslingerd tussen haar hart –Superdromen – en haar angsten – Nachtmerries – . Zal het haar lukken om het geheim achter dromen te ontrafelen? Ook als dat misschien wel heel confronterend is?

Elène Vaye (docent Musical bij Muziekschool Oost-Gelderland en Artistiek leider Vaye Musicaltheater) maakte de musical Dromenvanger vanuit de wens om mensen te inspireren en aan te moedigen om hun dromen achterna te gaan. Een universeel thema, herkenbaar voor elke generatie. Ongeacht hoe oud of hoe jong je bent. Of je je dromen waar hebt gemaakt of (nog) niet.

De musical 'Dromenvanger' maakt onderdeel uit van het programma van de eindmanifestatie van Muziekschool Oost-Gelderland. Kaarten (5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar) voor 'Dromenvanger' de musical zijn verkrijgbaar aan de zaal, een half uur voor aanvang van de voorstelling.


www.muziekschooloostgelderland.nl

VOORST - In openluchttheater Engbergen is op zaterdag 17 juni Rondje Achterhoeks talent te zien en te horen, een avondvullend programma met dialectmuziek, pop, soul en jazz, gespeeld door Ben Lukassen, Emma Lukassen en Wies Knipping.

Ben Lukassen is een singer/songwriter die het liefst zingt in de Achterhoekse (Nedersaksische) taal. Recht uit het hart met veel gevoel voor ritme en taal. Hij componeert en arrangeert voornamelijk zelf zijn muziek en begeleid zijn liedjes met gitaar of piano.
Emma Lukassen speelt piano en zingt pop, soul en jazz. Ze treedt op samen met gitarist Wies Knipping. Ze zingen nummers van onder andere Stevie Wonder, Michael Jackson en John Mayer.
In 2016 won het duo tijdens een jazzfestival in Doetinchem de DjazzVibes Award. Dit is een aanmoedigingsprijs voor lokale en regionale artiesten die zich richten op jazzmuziek in uiteenlopende vormen. Emma Lukassen zingt ook liedjes in het dialect die door haar vader Ben Lukassen zijn geschreven. Emma studeert aan het Conservatorium in Arnhem en Wies heeft de vooropleiding Conservatorium afgesloten.

Het programma begint op zaterdag 17 juni om 20.30 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro en aan de avondkassa 15 euro. Het theater beschikt over een grote chute dus bezoekers zitten altijd droog.

Zeddam en omgeving 'waterproof'

Een kind in de weer als zeepbellen-maker bij het Vitens-gebouw. Foto: Susan Wiendels

Vitens opent vers
productiebedrijf
in Bergherbos

Door Susan Wiendels

ZEDDAM – Maar liefst 3,75 miljard liter water wint en zuivert het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf Van Heek jaarlijks in het Zeddamse Bergherbos. Zonder dat je een spat ziet. "Het water ziet pas het daglicht als het uit de kraan komt", vertelt proces operator Harold Weeteling van Vitens.

Proef het verschil tussen kraanwater en winkelwater. Foto: Susan Wiendels

Waar komt ons water vandaan? Hoe en in welke snelheid wordt het gezuiverd? Wat is het verschil tussen kraanwater en bronwater uit de supermarkt? Inwoners van Zeddam en omgeving kregen tijdens de open dag van Vitens op 10 juni uitgebreid antwoord op deze vragen. Bij één van de vele stands, tijdens een rondleiding of een waterproeverij. Zomaar enkele wetenswaardigheden: 70.000 bewoners uit de regio Zeddam krijgen kraanwater vanuit het nieuwe productiebedrijf. Inwoners in het Berghse deel van gemeente Montferland kregen al water uit het Bergherbos, sinds vorige week is het gebied uitgebreid met het westelijke gebied van Oude IJsselstreek en Gaanderen. Met de nieuwe locatie krijgen de inwoners van Gaanderen, Terborg, Etten en Silvolde zachter water uit de kraan. Het voordeel van het zachte water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee.
Ieder mens gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag. De maximale capaciteit van de vijf drinkwaterreservoirs bij Van Heek is 2.000 m3 liter water. De drie winvelden Hettenheuvel, Galgenberg en het veld achter het nieuwe gebouw tellen twaalf winputten. Het water komt van dertig tot 150 meter diep en is een half jaar tot honderd jaar oud.

Accoja
Het nieuwe productiebedrijf vervangt het oude zuiveringsgebouw uit de jaren zestig. De nieuwbouw past in deze tijd én de omgeving. De jas om de bak met de zuiveringsinstallatie is gemaakt van Accoja, een houtsoort uit Nieuw-Zeeland, bewerkt met azijnzuur. "Deze gaat minstens vijftig jaar mee", aldus Harold Weeteling. Tijdens de bouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur in de drie winvelden. "We willen op een duurzame manier lekker drinkwater maken. Onze bronnen moeten nog tientallen jaren schoon en veilig blijven. Daarom beheren wij dit wingebied op ecologische wijze. Samen met Natuurmonumenten." Alle voorwaarden voor een geschikte biotoop voor de oeverzwaluw, de gierzwaluw, kerkuil en vleermuizen zijn gecreëerd. "En straks grazen daar koeien", wijst Weeteling naar het grasland achter het gebouw. Daar is ook een wandeltracé aangelegd. Wandelaars lopen onder een corridor naar het natuurgebied.

Smaak
Het nieuwe gebouw valt duidelijk in de smaak bij de vele bezoekers tijdens de open dag. Ook bij de kinderen, die meedoen aan leuke wateractiviteiten. Al valt over smaak te twisten. Niet iedereen proeft het verschil tussen het kraanwater van Vitens en gekocht water uit de schappen van de supermarkt. "Toch is er wel degelijk verschil", besluit Harold Weeteling. "Drinkwater moet aan veel meer eisen van de wet voldoen. Alle natuurlijke stoffen moeten uit het grondwater worden gehaald. Het is gezonder én goedkoper. Ik snap nog steeds niet dat mensen zevenhonderd keer meer betalen voor bronwater uit de winkel."

Tienertoneelgroep Op Eigen Houtje komt met Kwakzalverskwalen

VARSSEVELD - Toneelvereniging Op eigen houtje uit Varsseveld heeft sinds dit jaar een tienergroep. De jeugdleden beleven hun vuurdoop op zaterdag 17 juni in de Gesinkschure (naast het Hofshuus) in Varsseveld vanaf 20.00 uur. Gespeeld wordt het hilarische blijspel Kwakzalverskwalen.

In dit stuk ontvangt dokter Jan-Julius van Hammeren nogal vreemde patiënten in zijn praktijk. Zijn patiënten zeuren, hebben last van vreemde kwalen en komen wel op erg ongelegen momenten binnen vallen. Dan duikt er in zijn praktijk een handtas op met wel héél kostbare inhoud. Al gauw blijkt dat dit geen zuivere koffie is. Terwijl lastige patiënten hem vervelen met hun onaangename kwaaltjes, roept de vreemde handtas bij iedereen grote vraagtekens op.
De tienergroep bestaat uit jongens en meisjes die het heerlijk vinden om toneel te spelen. Opvallend is het gegeven dat de jongens in de meerderheid zijn. Toneelvereniging 'Op eigen houtje' hoopt dat de tienergroep nog verder kan groeien en dat het opvoeren van deze klucht een inspiratie is voor andere tieners om ook toneel te gaan spelen.
De kaartjes kosten 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot en met 12 jaar, dit is inclusief koffie/thee en een lekker plakje cake! Kaarten reserveren voor het optreden van de tienergroep kan via www.opeigenhoutje.com of via Kim Schreurs, tel. 06-83226015.

Bijzondere kerkdienst in de SSP-Hal

ULFT - In de SSP-Hal start op zondag 18 juni om 10.00 uur het Oude IJsselstreek Muziekfestival-programma met een kerkdienst.

Het is al jaren een goede gewoonte om op zondagmorgen het festival te beginnen met een kerkdienst voor iedereen. En daarbij worden ook altijd koren of muziekverenigingen gevraagd om hun medewerking aan deze viering. Muzikale medewerking is er ditmaal van Harmonie Ulft. Het thema van de dienst is: 'Dat vuult goed!' Voorgangers in deze dienst zijn pastor Mia Tankink en dominee Gerjanne van der Velde - Meijer.
De RK Maria Laetitia Parochie en de gezamenlijke Protestantse kerken van Gendringen-Bontebrug, Etten-Terborg-Ulft en Silvolde en organiseren deze kerkdienst in samenwerking met het Oude IJsselstreek Muziekfestival.

Ettenaar Marten Buiter junior bij Popsport Gelderland

Marten Buiter jr. bij Popsport in Doornroosje Nijmegen. Foto: Marcel Krijgsman

ETTEN - Hij is veertien, gek van muziek en gitaarspelen, speelt en zingt ook eigen nummers: Marten Buiter jr. Zes jaar heeft hij inmiddels gitaarles op Muziekschool Oost-Gelderland en via de muziekschool volgt hij de vooropleiding voor het conservatorium ArtEZ in Arnhem. Hij won dit jaar het Interscolair Muziekfestival en door Popsport Gelderland werd hij als een van de zeven Gelderse talenten geselecteerd om mee te doen aan een vijf maanden durend coachingstraject. De showcase ter afsluiting hiervan is op vrijdagavond 16 juni in Willemeen in Arnhem.

Door Josée Gruwel

Muziek maken is zijn lust en zijn leven. Marten speelt covers en eigen werk. "Mijn eigen nummers zijn van heel rustig naar funky en naar heel zwaar. De stijl ligt aan hoe ik me voel als ik de nummers schrijf. Ik hou van verschillende muziekstijlen en vind het leuk om mooie muziek te maken voor veel mensen. De teksten die ik schrijf, hebben te maken met mijn verleden, heden en de toekomst."
Gitarist Gary Clark jr. is een van Martens grote voorbeelden. "Naar zijn muziek luister ik veel. Ik heb hem ontdekt bij het Bospop Festival in Weert. Daar trad ook Billy Gibbons, een van mijn andere voorbeelden, op met ZZ top."
Momenteel luistert Marten graag naar Jimi Hendrix. "In de DRU Cultuurfabriek zag ik Randy Hansen, een van de beste Jimi Hendrix imitators." Trots toont hij zijn elektrische gitaar. "Deze is van Noel Redding geweest, de bassist uit The Jimi Hendrix Experience. Deze gitaar is uniek. Het instrument speelt heel lekker, heeft een bijzonder karakter en een eigen sound." De gitaarband is inmiddels gesigneerd door Randy Hansen.

Dromen
Marten Buiter jr. zag op zijn achtste een video met een gitarist die op een elektrische gitaar speelde. "Dat sprak me meteen aan", vertelt hij. Vanaf dat moment wist hij dat hij dat ook wilde. Met zijn ouders bezocht hij de Open Dag van Muziekschool Oost Gelderland en direct erna kreeg hij van hen het instrument van zijn dromen. "Een prachtige set, helemaal compleet. Toen begon de frustratie: ik wilde dezelfde dag nog op les, maar ik moest wachten tot na de zomervakantie."
Joop Wallerbosch is Martens gitaardocent. "Elke week heb ik van hem les. Hij leert me veel."
Vorig jaar werd de jonge gitarist toegelaten tot de driejarige vooropleiding van het conservatorium. Onlangs slaagde hij voor de overgangsauditie om naar het tweede jaar te gaan. Voor de opleiding volgt Marten, naast de workshops en hoofdvaklessen bij Artez in Arnhem, wekelijks theorielessen en oefent hij in de vooropleidingsband, waarmee hij zo'n vijf keer per jaar optreedt. "De muziekschool regelt optredens voor alle bandjes die ze 'in huis' heeft. "Zo krijg je de kans om samen te spelen. Door die optredens leer je veel." Naast zijn optredens met de vooropleidingsband, treedt Marten ook solo op en sinds kort heeft hij zijn eigen band, met bassist Gerben Hobelman uit Gendringen en drummer Timo Hissink uit Gaanderen.

Na het solo-optreden op het Interscolair Muziek Festival (IMF) 2017, dat georganiseerd werd door het samenwerkingsverband voor de vooropleiding conservatorium (bestaande uit Isala College, Ludgercollege, Rietveld Lyceum, Ulenhof College, Muziekschool Oost Gelderland en ArtEz Conservatorium), werd Marten – tweedejaars student havo/vwo op het Isala – door de vakjury uitgeroepen tot winnaar in de categorie pop. Bijzonder bij zijn optreden was het gebruik van een looper.

Traject
In die tijd had Marten via de vooropleiding van ArtEZ info gekregen over Popsport Gelderland. Hij gaf zich op, moest een filmpje opsturen, werd uitgenodigd voor een oriënterend gesprek en werd een van de zeven geselecteerden voor een intensief coachingstraject. Het eind van dit traject is nu in zicht. "Ik leerde er onder andere hoe je als gitarist kunt bewegen op het podium, kreeg tips om publiek mee te krijgen tijdens een optreden en hoe je de pr kunt verzorgen." Interessant vond Marten de zangcoaching. "Ik kreeg zangles van Merijn van Haren, de zanger van de band Navarone. Echt geweldig. Hij leerde me basistechnieken."
Dankzij Popsport maakte Marten onlangs zijn eerste opname in een studio.
Nu is hij bezig met de voorbereidingen voor de eindpresentatie van Popsport Gelderland. Die is op 16 juni in Willemeen in Arnhem. Aanvang is om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Opnieuw auto vast op trap bij Borchuus

VARSSEVELD - Voor de tweede keer dit jaar is een auto vast komen te zitten nabij het Borchuus in Varsseveld. De bestuurder zag een trapje over het hoofd.

Het incident gebeurde vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur op het Kerkplein in Varsseveld. Door nog onbekende oorzaak reed de automobilist van het trapje naar beneden en kwam daarbij vast te zitten. Uiteindelijk is het voertuig met behulp van een zestal mannen van het trapje afgehaald en weer op de weg neergezet.
De auto heeft bij het incident schade opgelopen, maar kon nog wel rijden. In februari nog kwam een taxi op dezelfde plek vast te zitten.

Bron: 112 Achterhoek-Nieuws.nl

IJzersterke arrangementen op en rondom het DRU Industriepark

ULFT - Het DRU Industriepark is één van de bekendste iconen van Oude IJsselstreek. Het complex zindert van de activiteiten en trekt jaarlijks vele bezoekers. Om deze bezoekers te stimuleren ook andere mooie plekken in de omgeving te bezoeken, zijn er verschillende arrangementen ontwikkeld. De arrangementen bieden activiteiten op en rondom het DRU Industriepark en daarbuiten.

Deze 'ijzersterke arrangementen' vormen een bijzondere samenwerking tussen de partners op het DRU Industriepark en toeristische ondernemers in de gemeente. Ze staan vermeld in de nieuwe brochure 'IJzersterk genieten in Oude IJsselstreek'.

De officiële lancering van deze brochure vindt plaats op woensdag 21 juni tussen 16.00 en 17.30 uur in Grand café Het Schaftlokaal aan Hutteweg 24 in Ulft. Deze middag wordt symbolisch en op een bijzondere manier de samenwerking bekrachtigd tussen de partners op het DRU Industriepark en de toeristische ondernemers. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van de brochure overhandigd aan Jos Sluiter, wethouder vrijetijdseconomie van gemeente Oude IJsselstreek.

Eerste Achterhoekse Energiecafé in Geesteren

GEESTEREN - In café-restaurant Baan in Geesteren vindt dinsdag 27 juni vanaf 20:00 uur de eerste editie van het Achterhoeks Energiecafé plaats. Een gezellige avond met informatie en gesprekken over comfortabel wonen, energiebesparing en duurzame energie.

Energiedeskundige Erwin Reuterink van het verduurSaam energieloket gaat tijdens het Achterhoeks Energiecafé in op feiten en fabels over huis en energie. Bezoekers krijgen tijdens een interactieve lezing informatie over onder meer het isoleren van woningen, energiezuinige apparatuur en de beste manieren om duurzame energie te gebruiken. Daarnaast is er alle ruimte voor het stellen van vragen en nader met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een kop koffie of een koud drankje.
Het Achterhoeks Energiecafé is een initiatief van het verduurSaam energieloket. Dit loket is door de Achterhoekse gemeenten opgericht als één adres in de Achterhoek voor alle vragen over energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast organiseert het verduurSaam energieloket diverse projecten en bijeenkomsten, waaronder het Achterhoeks Energiecafé. Ook Geesterens Belang en energiecoöperatie Berkelland Energie zijn actief betrokken bij het Achterhoeks Energiecafé in Geesteren. Het Achterhoeks Energiecafé zal na de zomer iedere maand in één van de Achterhoekse gemeenten worden georganiseerd.
Iedereen is welkom op dinsdag 27 juni in het Achterhoeks Energiecafé om zich te laten informeren over de mogelijkheden om prettiger, comfortabeler en zuiniger te wonen. De koffie staat om 20:00 uur klaar bij café-restaurant Baan in Geesteren.

VARSSEVELD - Voor de tweede keer dit jaar is een auto vast komen te zitten nabij het Borchuus in Varsseveld. De bestuurder zag een trapje over het hoofd.

Het incident gebeurde vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur op het Kerkplein in Varsseveld. Door nog onbekende oorzaak reed de automobilist van het trapje naar beneden en kwam daarbij vast te zitten. Uiteindelijk is het voertuig met behulp van een zestal mannen van het trapje afgehaald en weer op de weg neergezet.
De auto heeft bij het incident schade opgelopen, maar kon nog wel rijden. In februari nog kwam een taxi op dezelfde plek vast te zitten.

Bron: 112 Achterhoek-Nieuws.nl

Koos Lakwijk koninklijk onderscheiden

Koos Lakwijk, trots op zijn lintje. Foto: PR

ULFT - Burgemeester Otwin van Dijk reikte zaterdag 10 juni aan Koos Lakwijk een Koninklijke Onderscheiding uit. o Lakwijk dankt deze Koninklijke onderscheiding aan zijn langdurige inzet bij diverse verenigingen. Hij is hij al sinds 1967 lid van de Ulftse avondvierdaagse, sinds 1969 lid van voetbalvereniging SDOUC en al vele jaren lid van de EHBO Ulft/Varsselder. Het lintje werd uitgereikt tijdens de bijzondere viering van het vijftigste jubileumjaar van de Ulftse Avondvierdaagse.

Arrangementen op en rondom het DRU Industriepark

ULFT - Het DRU Industriepark is één van de bekendste iconen van Oude IJsselstreek. Het complex zindert van de activiteiten en trekt jaarlijks vele bezoekers. Om deze bezoekers te stimuleren ook andere mooie plekken in de omgeving te bezoeken, zijn er verschillende arrangementen ontwikkeld. De arrangementen bieden activiteiten op en rondom het DRU Industriepark en daarbuiten.

Deze 'ijzersterke arrangementen' vormen een bijzondere samenwerking tussen de partners op het DRU Industriepark en toeristische ondernemers in de gemeente. Ze staan vermeld in de nieuwe brochure 'IJzersterk genieten in Oude IJsselstreek'.

De officiële lancering van deze brochure vindt plaats op woensdag 21 juni tussen 16.00 en 17.30 uur in Grand café Het Schaftlokaal aan Hutteweg 24 in Ulft. Deze middag wordt symbolisch en op een bijzondere manier de samenwerking bekrachtigd tussen de partners op het DRU Industriepark en de toeristische ondernemers. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van de brochure overhandigd aan Jos Sluiter, wethouder vrijetijdseconomie van gemeente Oude IJsselstreek.

Eerste Achterhoekse Energiecafé in Geesteren

GEESTEREN - In café-restaurant Baan in Geesteren vindt dinsdag 27 juni vanaf 20:00 uur de eerste editie van het Achterhoeks Energiecafé plaats. Een gezellige avond met informatie en gesprekken over comfortabel wonen, energiebesparing en duurzame energie.

Energiedeskundige Erwin Reuterink van het verduurSaam energieloket gaat tijdens het Achterhoeks Energiecafé in op feiten en fabels over huis en energie. Bezoekers krijgen tijdens een interactieve lezing informatie over onder meer het isoleren van woningen, energiezuinige apparatuur en de beste manieren om duurzame energie te gebruiken. Daarnaast is er alle ruimte voor het stellen van vragen en nader met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een kop koffie of een koud drankje.
Het Achterhoeks Energiecafé is een initiatief van het verduurSaam energieloket. Dit loket is door de Achterhoekse gemeenten opgericht als één adres in de Achterhoek voor alle vragen over energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast organiseert het verduurSaam energieloket diverse projecten en bijeenkomsten, waaronder het Achterhoeks Energiecafé. Ook Geesterens Belang en energiecoöperatie Berkelland Energie zijn actief betrokken bij het Achterhoeks Energiecafé in Geesteren. Het Achterhoeks Energiecafé zal na de zomer iedere maand in één van de Achterhoekse gemeenten worden georganiseerd.
Iedereen is welkom op dinsdag 27 juni in het Achterhoeks Energiecafé om zich te laten informeren over de mogelijkheden om prettiger, comfortabeler en zuiniger te wonen. De koffie staat om 20:00 uur klaar bij café-restaurant Baan in Geesteren.

Waarderingsprijzen voor voetbaldieren

Eric Braamhaar, Loïs Niënhuis, Fons Rouwhorst, Hans Migchelbrink Jan Minkhorst en Mary Kok-Willemsen (vlnr). Foto: Henk den Brok

Achterhoekse voetbalnacht boeit en inspireert

DOETINCHEM - Als er al kritiek zou kunnen zijn op de Achterhoekse voetbalnacht, dan is dat alleen het feit dat het programma te vol zit met boeiende onderwerpen die daardoor nét niet goed genoeg uitgediept kunnen worden. Maar voor de rest is de voetbalnacht een mooie afsluiter van het voetbalseizoen en tegelijkertijd een inspirerende aftrap voor het nieuwe.

Door Walter Hobelman

De Achterhoekse Voetbalnacht werd donderdag gehouden in de businessclub-ruimte van stadion De Vijverberg in Doetinchem. Een groot aantal voetballiefhebbers uit de gehele regio was aanwezig en genoot van voetbalentertainment op hoog niveau. In de tafelgesprekken met Mary Kok-Willemsen (directeur van Holland Football University) en scheidsrechter Eric Braamhaar, die onder leiding van presentatrice Inge de Jager werden gevoerd, kwamen diverse voetbalonderwerpen aan bod
Vanzelfsprekend was het komende EK voor vrouwen een belangrijk gespreksonderwerp. Mary Kok, de zeer gepassioneerde en bevlogen aanjager van het vrouwenvoetbal in Nederland, ziet in dit evenement een mooie kans om voetbal door vrouwen en meisjes nog meer te promoten. "Het vrouwenvoetbal in Nederland moet nog beter en professioneler ingericht worden", is haar kritische kanttekening. "De eredivisie voor vrouwen bestaat slechts uit acht teams, die basis is te smal", meent Kok. Ze hoopt dat iedereen die dit jaar het EK voor vrouwen bezoekt (ook in Doetinchem wordt een aantal wedstrijden gespeeld) over een jaar of vijf kan zeggen: "Toen waren we er bij en sinds die tijd is het vrouwenvoetbal gegroeid."
Eric Braamhaar wordt door Inge de Jager aan de tand gevoeld over onder andere zijn grootste flater. "Dat was, hoe toevallig, tijdens een wedstrijd van Sparta tegen De Graafschap. In de rust had ik gewisseld van shirt omdat het enorm regende en ik had mijn kaarten andersom terug in mijn borstzak gestoken In plaats van geel trok ik rood en dat zorgde voor nogal wat commotie." Ook het incident tijdens de Champions League wedstrijd Lille-Manchester United in 2007 kwam aan bod. Braamhaar stond toe dat Ryan Giggs een vrije trap snel mocht nemen. Terwijl de Lille-spelers niet opletten, mikte de middenvelder de bal in het doel. Het Franse elftal dreigde aanvankelijk het duel niet te zullen uitspelen, maar kwam daar op terug. Direct na de wedstrijd werd wel een officieel protest bij de Europese voetbalbond UEFA ingediend. Ook Braamhaar moest zich als gevolg hiervan in Zwitserland bij de UEFA rechtbank verantwoorden. Hij vindt het een voorbeeld van de rol die een scheidsrechter heeft. "Als je geen talentvolle voetballer bent, kan je misschien wel als scheidsrechter op hoog niveau acteren. Maar je wordt geen scheidsrechter om vrienden te maken", aldus Braamhaar. De inmiddels gestopte scheidsrechter heeft een eigen foundation en zet zich actief in voor G-sporters: mensen met een verstandelijke of lichamelijk beperking die, vanwege hun beperking, niet deel kunnen nemen aan een teamsport. Braamhaar stimuleert deze doelgroep om in beweging te komen. Teamsport is namelijk niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.
Tijdens de voetbalnacht werden diverse awards uitgereikt. De 'Elftal van de Week competitie' georganiseerd door de sportredactie van De Gelderlander en waarin de spelers van de tien hoogst spelende Achterhoekse clubs worden beoordeeld, werd gewonnen door Michiel Krabbenbrog van RKZVC. Ook de topscorers Thom Berendsen (Keijenburgse Boys) en Sven Udink (DVC'26) werden geëerd als goalgetters in de Achterhoek en Liemers.
Na de pauze werden er ook nog awards uitgereikt voor 'de beste vrijwilliger' (Fons Rouwhorst van Longa'30 uit Lichtenvoorde), 'de beste vereniging (DZC'68 uit Doetinchem), 'de beste scheidsrechter (Hans Migchelbrink), 'de beste voorzitter (Jan Minkhorst van DZC'68 ) en 'het grootste talent' (Loïs Niënhuis (Longa '30 en Nederlands elftal onder 16).

Opvallend hierbij was de dubbele prijs voor DZC'68. Voorzitter Jan Minkhorst mocht tweemaal het podium op. "Ik ben enorm blij met deze dubbele waardering. DZC'68 komt uit een dal en we hebben de weg omhoog gevonden. Onze club, is niet alleen gericht op voetbal, maar heeft een maatschappelijke rol in de samenleving. Daar kiezen we voor, daar gaan we voor en dat blijven we doen. Uiteraard streven we naar spelen op het hoogst haalbare niveau, maar dat gaat niet ten koste van onze visie om een club te zijn waar iedereen uit de samenleving lekker kan voetballen. Man, vrouw, jongen, meisje, met of zonder beperking, dat maakt allemaal niets uit." Minkhorst spreekt zijn waardering uit voor alle vrijwilligers in zijn vereniging."250 mensen zetten zich voortdurend in om alle 1350 lekker te laten voetballen. We hebben dat goed gestructureerd en plukken daar nu de vruchten van. En dan zijn deze awards een mooie erkenning voor ons werk, dat we als club verricht hebben."

Burgemeester wordt directeur De Graafschap

Hans Martijn Ostendorp kon de roep vanuit Doetinchem niet weerstaan. Foto: PR

Ostendorp van Bunnink terug naar roots

ODIJK/DOETINCHEM - Burgemeester Hans Martijn Ostendorp heeft afgelopen maandag zijn vertrek aangekondigd uit de gemeente Bunnik. Ostendorp ruilt in september het burgemeesterschap in voor het algemeen directeurschap bij De Graafschap. "Ik vertrek met pijn in het hart uit de gemeente Bunnik, maar de kans om het boegbeeld te worden van mijn geliefde voetbalclub komt maar één keer in het leven voorbij. Daarom had ik het gevoel niet te kunnen weigeren", vertelt Ostendorp.

Hans Martijn Ostendorp (Dinxperlo, 1969) is sinds 2009 burgemeester van Bunnik. In 2015 werd hij herbenoemd. "Mijn gezin en ik hebben een ontzettend fijne tijd gehad in deze prachtige gemeente. Bovenal heb ik genoten van de openhartige, directe en warme contacten met de inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties van Bunnik. Daarnaast heb ik altijd met veel plezier samengewerkt met onze vele partners in de regio. Om al die redenen valt het vertrek me best zwaar", aldus Ostendorp.
"Maar toen ik gevraagd werd algemeen directeur van De Graafschap en daarmee het nieuwe boegbeeld van de club te worden, kon ik gewoonweg niet weigeren. Ik wil heel graag iets betekenen voor deze club die in mijn hart zit en die ik vanuit Bunnik nauwgezet ben blijven volgen. Ik wil me bovendien gaan inzetten voor de Achterhoek, de regio waar ik zelf geboren en getogen ben." Als algemeen directeur wordt Ostendorp ook verantwoordelijk voor commerciële zaken bij de profvoetbalclub.
"De Achterhoek kampt met een terugloop van de bevolking en verschraling van de voorzieningen. Ik denk dat De Graafschap een belangrijke rol kan spelen in het verder versterken van de sociale samenhang in de regio en dat zij de Achterhoek nadrukkelijker positief op de kaart kan zetten. Ik herken me in de kernwaarden van de club: 'D'RAN, trots, eerlijk, samen, genieten. Die zullen voor mij leidend zijn bij mijn werk in Doetinchem", aldus Ostendorp. Die was voordat hij burgemeester van Bunnik werd onder andere drie jaar wethouder namens het CDA en eerste locoburgemeester in de Achterhoekse gemeente Aalten.
Ostendorp start bij De Graafschap in september. "Dat geeft me de tijd om de zaken in Bunnik goed af te ronden. Bovendien geeft het me de ruimte om afscheid te nemen van alle dierbare mensen die mijn vrouw Linda, de kinderen en ik de afgelopen acht jaar hebben mogen ontmoeten. Ik zal tot september van tijd tot tijd al in Doetinchem zijn om me in te werken, maar zal me tot mijn laatste dag vol energie en enthousiasme voor de gemeente Bunnik blijven inzetten."

Van Raam Ronde van Varsseveld met uitgebreid programma

Koersmoment uit de Van Raam Ronde van Varsseveld 2015. Foto: PR Foto: Foto: PR

DOETINCHEM - De Van Raam Ronde van Varsseveld kent op zaterdag 24 juni vindt de vierde editie. Om 17.45 uur klinkt het startschot van de zogenaamde StriderCup. Dit programmaonderdeel betreft een loopfietsenrace voor de allerkleinsten; kinderen van 3, 4 en 5 jaar. De jonge deelnemertjes gaan op hun loopfiets met elkaar de strijd aan. De wedstrijd bestaat uit enkele series korte sprints (op het wielerparcours) van circa zestig meter met afsluitend een finale. De organisatie zorgt voor loopfietsen en prachtige helmen in de vorm van een dierenkop.

Na de loopfietsenrace is het om 18.15 uur, de beurt aan de oudere kinderen (7 tot 12 jaar) tijdens de Univé Dikke Banden Race. Op het verkorte wielerparcours strijden zij, in drie categorieën om de ereplaatsen. Om 19.00 uur is de start van het Open Varssevelds Kampioenschap. Tijdens deze koers strijden de plaatselijke en regionale toerfietsers voor de dagzege. De Varssevelders strijden daarnaast ook nog voor het door Van Raam beschikbaar gestelde wielershirt, dit als prijs voor de best geklasseerde Varssevelder.

De wieleravond wordt om 20.00 uur afgesloten met het spektakelstuk, wanneer de wedstrijdrenners in de categorieën Amateurs, Sportklasse en dit jaar voor het eerst ook de Junioren, het tegen elkaar opnemen.

Direct na de finish van de wedstrijdrijders (rond 21.30 uur) start, onder begeleiding van live muziek, het slotfeest bij Café d' Olde Mölle.

Ga voor meer informatie of om aan te melden voor de StriderCup, Univé Dikke Banden race of voor het Open Varssevelds Kampioenschap, naar www.rondevanvarsseveld.nl.

TTV Heure goed op weg

HENGELO - Tijdens het vijfde toernooi van de touwtrekcompetitie in Gewest Oost, dat zondag 11 juni in Hengelo Gld. werd gehouden, bleek dat het Borculose Heure goed in vorm is.

's Morgens werd begonnen met de 680 kilogram A- en B-klasse en de jeugd. Heure wist in de A-klasse gedeeld eerste te worden met OKIA uit Holten. Er werden zware, spannende wedstrijden getrokken. Hier is nog veel mogelijk. Tussen lijstaanvoerder Eibergen en de nummer drie, Heure, zit maar twee punten verschil.

Het B-team wist koploper Olden Eibergen achter zich te houden en de dagwinst binnen te halen. Concurrent Eibergen, tweede in de stand, had een totale off-day en haalde maar vijf punten, waardoor de tweede plaats weer in zicht komt voor Heure.

Ook de jeugd presteerde goed door deze wedstrijddag een derde plaats te halen. Het gat met de nummer drie in het klassement, TTV Vorden, is echter nog erg groot. Bekveld A voert de ranglijst aan met een riante voorsprong op Oele, afkomstig uit het Overijsselse Hengelo.
's Middags waren de heren 640 en 720 kilogram aan de beurt. In de lichtste klasse was Heure spekkoper en ging er met de dagwinst vandoor. Dit betekent dat de achterstand op nummer twee, Eibergen slechts een paar punten is. OKIA heeft flink wat van hun voorsprong in het klassement moeten inleveren, zij haalden maar zeven punten binnen.

Slechts in de 720 kilogram-klasse wist Heure geen potten te breken. Ruim 50 kilo onder het maximaal toegestane gewicht bleek toch iets te veel van het goede en ze moesten genoegen nemen met een gedeelde derde plaats. In het klassement blijven ze ook derde achter Koapman uit Tilligte en Vorden.

Met de Nederlandse Kampioenschappen in zicht was men niet ontevreden met deze resultaten. Deze worden komend weekeinde gehouden in Bentelo.

Graafschap Haringparty bij Villa Ruimzicht voor 'goed doel'

De uitreiking van de CH-ring 2016 met (vlnr) Henk Wubbels, Dorothé Hammecher, Anita Huntelaar, Willem Marks, Ben Jolink, Dirk Jan Huntelaar en Huub Kerkhoffs. Foto: Carlo Stevering  Foto: Carlo Stevering

DOETINCHEM - De traditionele 'De Graafschap Haringparty' wordt dit jaar gehouden op donderdag 15 juni bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. Tijdens het evenement wordt een Achterhoeks 'goed doel' in het zonnetje gezet.

De Achterhoekse De Graafschap Haringparty 2017 is een initiatief van Betaald Voetbal De Graafschap BV in samenwerking met Rabobank Graafschap. Tijdens de Haringparty wordt de Cor Huntelaar Ring 2017 uitgereikt. De ring (en een bijbehorend geldbedrag) gaat voor het tiende jaar naar een persoon of organisatie die zich maatschappelijk opvallend verdienstelijk maakt in de Achterhoek en Liemers.
De CH-ring is ingesteld ter nagedachtenis aan De Graafschapper Cor Huntelaar en werd eerder uitgereikt aan onder meer Kanjers voor Kanjers, Bergh in het Zadel, Stichting Doelpunt, Spindo Doetinchem, Sravana en vorig jaar naar Inloophuis Oude IJssel.
Op 15 juni maakt de jury bekend wie dit jaar de onderscheiding ontvangt. De jury bestaat uit Dirk Jan Huntelaar, Huub Kerkhoffs en Willem Marks.
Deelnemers aan de De Graafschap Haringparty kunnen na een donatie meedoen aan de verloting van een vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst is bestemd voor het goede doel dat de CH-ring 2017 in de wacht sleept.

Touwtrekkers TTV Heure goed op weg

HENGELO - Tijdens het vijfde toernooi van de touwtrekcompetitie in Gewest Oost, dat zondag 11 juni in Hengelo Gld. werd gehouden, bleek dat het Borculose Heure goed in vorm is.

's Morgens werd begonnen met de 680 kilogram A- en B-klasse en de jeugd. Heure wist in de A-klasse gedeeld eerste te worden met OKIA uit Holten. Er werden zware, spannende wedstrijden getrokken. Hier is nog veel mogelijk. Tussen lijstaanvoerder Eibergen en de nummer drie, Heure, zit maar twee punten verschil.

Het B-team wist koploper Olden Eibergen achter zich te houden en de dagwinst binnen te halen. Concurrent Eibergen, tweede in de stand, had een totale off-day en haalde maar vijf punten, waardoor de tweede plaats weer in zicht komt voor Heure.

Ook de jeugd presteerde goed door deze wedstrijddag een derde plaats te halen. Het gat met de nummer drie in het klassement, TTV Vorden, is echter nog erg groot. Bekveld A voert de ranglijst aan met een riante voorsprong op Oele, afkomstig uit het Overijsselse Hengelo.
's Middags waren de heren 640 en 720 kilogram aan de beurt. In de lichtste klasse was Heure spekkoper en ging er met de dagwinst vandoor. Dit betekent dat de achterstand op nummer twee, Eibergen slechts een paar punten is. OKIA heeft flink wat van hun voorsprong in het klassement moeten inleveren, zij haalden maar zeven punten binnen.

Slechts in de 720 kilogram-klasse wist Heure geen potten te breken. Ruim 50 kilo onder het maximaal toegestane gewicht bleek toch iets te veel van het goede en ze moesten genoegen nemen met een gedeelde derde plaats. In het klassement blijven ze ook derde achter Koapman uit Tilligte en Vorden.

Met de Nederlandse Kampioenschappen in zicht was men niet ontevreden met deze resultaten. Deze worden komend weekeinde gehouden in Bentelo.

VCV C1 grijpt het zilver op nationaal kampioenschap

De meiden van VCV C1 werden tweede in de strijd om het NK-goud. Foto: PR

VARSSEVELD - De meiden van VCV C1 hebben zaterdag 27 mei in Emmeloord de kroon op een prachtig seizoen gezet door de tweede plek op het NK te behalen. Het hele seizoen wisten de meiden alle wedstrijden te winnen en daardoor een plekje te veroveren op het NGJK. Samen met drie andere kampioenen werd er gestreden om de nationale titel. Al snel werd duidelijk dat Somas/Activia en VCV onderling uit gingen maken wie er met de titel naar huis zou gaan. In een spannende finale, waarbij een beslissende derde set noodzakelijk was, verloor VCV met 15-11 de enige en laatste wedstrijd van het seizoen... Desalniettemin een prachtige prestatie van VCV C1.

Melissa Beijer Europees Kampioen OCR

WINTERSWIJK - Vorige week werd Melissa Beijer, afkomstig uit Terborg en lid van het Team Outdoor - OCR uit Winterswijk, Europees Kampioen OCR (Obstacle Course Running) in de leeftijdsklasse 16 – 24 jaar. In Frankfurt am Main was een zeventien kilometer lang, zwaar en heuvelachtig parcours vol met technische obstakels uitgezet als strijdplek voor het Europees kampioenschap. Deelnemers uit heel Europa streden hier om de titel in de snelst groeiende sport ter wereld.

Vanuit Nederland deden onder andere Freek Meekes en Melissa Beijer mee, beiden lid van Team Outdoor – OCR (Winterswijk). Het team heeft in korte tijd hoge ogen gegooid in de competitie. Het team bestaat uit Freek Meekes, Melissa Beijer, Robin Berentsen en coach Jan Willem Hengeveld.
Vanaf de start ging Melissa er vandoor om zodoende op het nog redelijk vlakke gedeelte een voorsprong op te bouwen. Maar de beslissing van de strijd zat in de staart van de race. Na twee uur racen liep ze op plek twee, met de nummer drie in haar rug. De nummer één was inmiddels begonnen aan het voorlaatste obstakel. Dit obstakel was een van de zwaarste in de race. De meeste deelnemers slaagden er niet in de hindernis volgens de regels te overwinnen. Hier kon Melissa de nummer één inhalen en barstte de strijd echt los. Samen gingen ze op weg naar het laatste obstakel, zo mogelijk nog zwaarder dan de voorlaatste. Het lukte Melissa als eerste om het obstakel te nemen en zo werd ze Europees kampioen.
Freek Meekes die iets later startte in een sterk deelnemersveld bij de mannen tot en met 29 jaar, stond voor een zware opgave. Vanaf de start nam hij een plek bij de snelsten in en dit kon hij de gehele race volhouden. Uiteindelijk verloor hij nog wat tijd op de laatste obstakels, maar wist hij toch de schade beperkt te houden en werd hij vijfde op slechts tien minuten van de top drie. Over twee weken staan de finales van de Nederlandse competitie op de agenda, tijdens de Strong Viking in Wijchen.

Halve eeuw pupillenkamp Ulftse Boys

De vrijwilligers en Ulftse Boys-jeugd gaan op voor het vijftigste pupillenkamp. Foto: PR

ULFT - Het komende weekend van 16, 17 en 18 juni is het feest bij Ulftse Boys. Dan houdt de voetbalvereniging het vijftigste pupillenkamp in de 66-jarige clubhistorie, een jubileum dus.

Wat ooit begon als een klein avontuur in oude bungalowtenten en weinig sanitaire voorzieningen op de zandbulten van Stokkum is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste evenementen die Ulftse Boys voor de jeugdleden organiseert. De zandbulten in Stokkum zijn al jaren geleden ingeruild voor een minicamping in Zelhem met voldoende en moderne voorzieningen.
Na de uitstekend verlopen jeugdtoernooien die de club hield in de eerste week van juni, de deelname van veel jeugdleden aan de Ulftse avondvierdaagse afgelopen week staat het derde weekend van juni in het teken van vijftig jaar pupillenkamp Ulftse Boys. Vrijwilligers zijn dag en nacht in touw om de jongste leden van de club drie geweldige dagen te bezorgen vol met sport en spel, teamspirit en plezier. Stralende kinderen is een beloning voor alle inzet van diezelfde vrijwilligers.

Themafeest
Het pupillenkamp heeft ieder jaar een ander thema. Zo is het kampterrein al eens omgetoverd tot een circus, een voetbalstadion en een stad uit het Wilde Westen. Vanwege het vijftigjarig jubileum is nu gekozen voor het toepasselijke thema 'feest', waar Sarah en Abraham niet zullen ontbreken.
Vrijdagmiddag 16 juni trekt een karavaan auto's met kinderen, ouders en vrijwilligers richting Zelhem. Met in de bagage onder andere liters frisdrank, manden met brood, beleg en eieren, kilo's patat, dozen vol spelattributen en meters toiletpapier. Zondag 18 juni keert men tijdig huiswaarts om ook voldoende aandacht te kunnen besteden aan Vaderdag.

Grijze roodstaart Pip wordt vermist en gemist

Grijze roodstaart Pip wordt vermist. Foto: PR

ULFT - De grijze roodstaart Pip van familie Riewald verdween zo'n acht weken geleden. Vanuit Angerlo vloog de papegaai vermoedelijk richting Ulft. Daarvandaan kwam namelijk meldingen dat er een grijze roodstaart is gesignaleerd in de buurt van het Heggenseveld. In de bomen bij basisschool De Woelwaters en Almende College De Wesenthorst.

"Wij missen haar ontzettend!"zo laat Ingrid Riewald weten. De Angerlose beschrijft de papegaai: "Pip is tam en zat elke avond bij mij op schoot. Ze kan erg goed praten en zegt bijvoorbeeld; 'Papa is de liefste/de mooiste, Siem, Wiebe, Ingrid, kopje koffie?' Pip noemt de honden bij naam: 'Sisje kom hier, Trix wegwezen!, tot straks, hè!, we gaan even weg, doei, wat ga je doen?, rozijntje, appeltje, bloemkooltje et cetera, et cetera."
Ook fluit de grijze roodstaart een toonladder en lacht overdreven. "Wie heeft Pip gevonden of gezien? Ze is geringd. Laat het ons alsjeblieft weten, want het is nu stil in huis. Het is ons wel 500 euro waard haar terug te krijgen", roept Ingrid Riewald op.

Met tips of als men weet waar deze vogel zich bevindt, graag bellen naar: 06-30104595 of 0313-632378.

Setturday Night Viever

ULFT - Op kermiszaterdag 8 juli vindt de achtste editie van de 'olde kermis' plaats aan de Dinxperloseweg in Ulft. Een uniek 40-plusfestival. Met als thema 'Setturday Night Viever' gaan de 'koldekermisgangers' terug in de tijd. Eén avond lang disco, dansen en drinken.

Direct na de opening van de 'bar, densing en diskoteek Enjoy' zal er volop gelegenheid zijn om te daten en te swingen op de mooiste hits uit de jeugd. Bezoekers mogen zich kleden in de sfeer van toen: 'Setturday Night Viever'. Broeken met brede pijpen, puntige en kleurrijke blouses. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. In de bar van Café Leo staan de dranken op de juiste temperatuur en in de cocktailbar zijn weer de oude smaakvolle cocktails te verkrijgen. Nieuw, zal voor de liefhebber, de coffeecorner zijn. Op het Toppop-podium staat de band TrioXL en in de 'diskoteek' draait DJ Huntinkpop.

De 'olde kermis' staat bekend om zijn gezellige en relaxte sfeer. Om te zorgen dat dit zo blijft, krijgen 'alleen stoere meisjes en knappe jongens' uit Ulft en omgeving een uitnodiging tot dit fantastisch feest. Genieten van disco, dansen en drinken kan op het terrein van de 'olde kermis' op zaterdagavond 8 juli vanaf 20.00 uur tot zondagmorgen 01.00 uur. Voor meer informatie: www.oldekermis.nl.

'Uitgelezen' bieb-boeken

OUDE IJSSELSTREEK - In alle vestigingen van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is een extra grote verkoop van 'uitgelezen' boeken, dvd's en tijdschriften. Een tas met boeken vullen kan voor slechts 3 euro. Deze keer gaan er ook veel tijdschriften in de verkoop, voor 0,10 euro per stuk.

Ook als men geen lid is van de bibliotheek, is men van harte welkom om te kijken of er iets tussen zit. Er is een ruime keuze. Lekker handig om mee te nemen op vakantie en als zwerfboek achter te laten. Dagelijks wordt de voorraad aangevuld. De verkoop is tijdens de normale openingstijden van de bibliotheek.

Start samenwerkende jeugdorganisatie HMC'17

van links naar rechts: Ad Wopereis voorzitter KSH Harreveld, Robert-Jan van Loon voorzitter HMC’17 en Freek Jansen voorzitter VVM Mariënvelde samen met het oudste en jongste jeugdlid. Foto: Robi Weijer.

KSH en VVM klaar voor de toekomst

HARREVELD/MARIËNVELDE - Waar scholen krijgen te maken met krimp in het aantal leerlingen, voelt ook het vereningingsleven de sterke terugloop in het aantal leden. Ruim anderhalf jaar lang is er tussen de dorpen Harreveld, Mariënvelde en Zieuwent gesproken over een samenwerking met betrekking tot het jeugdvoetbal. Toen bleek dat de Zieuwentse voetbalclub bij haar achterban te weinig steun kreeg voor dit initiatief, besloten KSH en VVM dat het voor hen wel tijd was om samen verder te gaan. Vanaf het nieuwe seizoen speelt de kersverse samenwerkende jeugdorganisatie HMC'17 met veertien teams mee in de KNVB competitie.

De beide besturen zijn verheugd, de Samenwerkende Jeugdorganisatie Harreveld Mariënveld Combinatie 2017 is inmiddels een feit. De nieuwe SJO HMC'17 is ingeschreven bij de KNVB, heeft haar eigen onafhankelijke bestuur en wordt verder opgestart met het eerder opgestelde beleidsplan als richtlijn.
Met de nieuwe samenwerking kunnen beide voetbalverenigingen het spelen van voetbal in eigen dorp voor de toekomst waarborgen en hebben daarmee bovendien voldoende eigen aanwas voor de seniorenteams.

Met de aankomende vakantieperiode en daarmee ook het nieuwe seizoen in het vooruitzicht, zijn de voorbereidingen in volle gang. Voor de nieuwe jeugdvoetbalclub HMC'17 is een eigentijds logo ontwikkeld dat in kleur sterk afwijkt van het KSH-groen of VVM-rood. Dit betekent dat er momenteel voor alle leden splinternieuwe tenues in de clubkleuren lichtblauw met zwart worden besteld. Verder is men volop bezig met voetbaltechnische zaken; de samenstelling van de teams en het zoeken en aanstellen van trainers en coaches is reeds vergevorderd.

HMC'17 wil graag een voetbalorganisatie zijn waar kinderen zich prettig voelen en waar er een goede balans is tussen presteren en het plezier in voetbal. De nieuwe club telt nu al zo'n 160 jeugdleden, waarbij het opvallend is dat de leden niet alleen uit Harreveld en Mariënvelde komen. Door de reeds bestaande relatie tussen KSH en Sportvereniging Westendorp zullen ook enkele kinderen uit het laatstgenoemde dorp zich bij de nieuwe club aansluiten. Ook bij de jeugd onder zeven jaar is al voldoende aanwas, naast de reeds ingeschreven spelertjes werd aan de recentelijk gehouden voetbalinstuif in Harreveld door maar liefst 22 kinderen deelgenomen. Nieuwe jeugdleden uit de naburige dorpen zijn van harte welkom.

Beide voetbalclubs - KSH uit Harreveld en VVM uit Mariënvelde - zijn trots op hun jeugdorganisatie en zien de verdere samenwerking vol vertrouwen tegemoet. HMC'17 is te vinden op een eigen onafhankelijke website www.hmc17.nl en de diverse social media.

Krachtenbundeling Silvolde en Terborg bij voetbalteams O17

TERBORG/SILVOLDE - Met ingang van het seizoen 2017-2018 spelen de voetbaljeugd van Sportclub Silvolde en voetbalverenigingen Terborg samen in een drietal O17-elftallen.

Dit is voor beide verenigingen een primeur, geboren uit versteviging van bestaande contacten maar vooral in het belang van de jeugdleden, zodat een ieder op zijn/haar niveau van het voetbalspel kan blijven genieten. Dit naast de doelstelling van beide verenigingen om met volwaardige elftallen te spelen in de verschillende leeftijdsgroepen.
Dat laatste bleek voor de O17 groep lastig in te vullen voor het seizoen 2017–2018 voor elke vereniging afzonderlijk. Reden voor beide verenigingen om te komen tot een samenwerking en daarmee de krachten te bundelen. Naast een informatieavond op 15 mei voor de directe betrokkenen en afzonderlijke sessies binnen beide verenigingen, was de eerste zichtbare actie zichtbaar, samen trainen op 29 mei, een mooie, zonnige dag, om alvast aan elkaar te wennen.
De KNVB ondersteunt deze initiatieven ten zeerste. Beide verenigingen zien de samenwerking vol vertrouwen tegemoet. "Wat mij betreft is deze samenwerking net een vriendschap. We moeten vooral blijven communiceren om deze vriendschap in balans te houden. Samen moeten we elkaar blijven vinden, verbinden en versterken. Net als een vriendschap, we zijn gezamenlijk verantwoordelijk en hebben de intentie om nog lang en vooral samen nog meer voetbalplezier te hebben", zo verwoordde Mehmet Onal van Terborg het.
Met dit initiatief sluiten de clubs ook aan op een regionale en landelijke trend, in deze regio verenigingen zijn er al meer van dergelijke samenwerkingen en bij deze ervaringen sluiten Silvolde en Terborg zich graag aan.
Voor meer info: www.vvterborg.nl en www.sportclubsilvolde.nl.

Varsseveldse muziekverenigingen concerteren samen

VARSSEVELD - Op zaterdagavond 24 juni wordt voor de dertiende keer het gezamenlijke zomerconcert van de muziekverenigingen Jubal en Concordia gehouden. Dit concert is voor beide verenigingen de afsluiting van het muzikale seizoen.

Tijdens dit concert brengen het orkest van Concordia en het A-orkest van Jubal een gevarieerd programma ten gehore. Het concert vindt, bij mooi weer, plaats op het plein voor het Borchuus en begint om 19.30 uur. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar het Borchuus. De toegang is gratis, maar een vrije gift is welkom.

Strijd om Polse Kermis T-shirt Trofee

Wie of welke groep komt met het leukste T-shirt naar de kermis op de Pol. Foto: PR

Live tijdens de uitzending van Optimaal FM vanuit de kermistent

ULFT - Op de zaterdagmorgen van de Polse Kermis in Ulft wordt er voor de vijftiende keer gestreden om de PKTT (Polse Kermis T-shirt Trofee). Maak een mooi en origineel kermisshirt en kom zaterdagmorgen tussen 9.00 en 11.00 uur naar de kermistent en doe mee met de PKTT. Tijdens de rechtstreekse uitzending van Optimaal FM vanuit de kermistent worden de winnaars van de PKTT bekendgemaakt.

Er wordt gestreden in drie klassen; individueel, als groep/team en er is een nieuwe klasse: de kids T-shirt trofee. Een ervaren jury draagt zorg voor de beoordeling. Er wordt onder andere gekeken naar originaliteit, presentatie en het moet iets hebben met de Polse Kermis (het Polse thema).
Teksten op de shirts mogen niet aanstootgevend, kwetsend of opruiend zijn. Dus wie iets leuks weet komt in actie en print/drukt/schrijft/plakt et cetera zijn idee op een shirt en zorgt dat ie het leukste Polse Kermis T-shirt heeft! Leg het persoonlijke kermisgevoel in het shirt en verras de mensen en wordt 'wereldberoemd' in Ulft.
Gastheer van dit alles, Schuttersgilde Sint Joris uit Ulft, heet de bezoekers van harte welkom met koffie en krentenbrood. De Polse kermis is van 8 tot en met 11 juli, meer informatie is te vinden op de website www.polsekermis.com.

Shirts maken
Men kan shirts natuurlijk laten drukken (bijvoorbeeld zeefdruk of foliedruk), maar het kan natuurlijk ook goedkoper en een stuk eenvoudiger. Neem een t-shirt, koop wat textielstiften en wees creatief. Een andere manier is het design te printen op zogeheten T-shirt-transfer, dat bij de boekhandel of pc-shop te krijgen is. Op dit materiaal kan eenvoudig geprint worden, thuis met de eigen printer en het wordt met een strijkijzer aangebracht.

Deelnemen aan de PKTT houdt in dat men op zaterdagmorgen tussen negen en elf aanwezig moet zijn gekleed in het T-shirt in de kermistent van de Pol aan de Hofstraat in Ulft. Na elven zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Meer info op www.polsekermis.com.

Programma Oude IJsselstreek Muziekfestival

ULFT - Genieten van harmonieën, fanfares, koren, een symfonieorkest en gerenommeerde schutterijen uit de regio? Dat kan op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni tijdens de elfde editie van het Oude IJsselstreek Muziekfestival in de SSP-hal op het DRU Industriepark.

Het programma is rond en op de vrijdagavond 16 juni geeft Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft acte de présence geven. Ook Fanfare Kunst na Arbeid, Ladies Selection en Inspiration zullen een zeer verschillend muzikaal programma brengen. De vrijdagavond wordt afgesloten met blaaskapel "de Optimisten" uit Breedenbroek. Een uitgebreid optreden dat garant staat voor een paar uur heerlijke blaasmuziek van de bovenste plank.
Zaterdagavond 17 juni geeft het Ulfts Mannenkoor zijn jubileum en Dank U Wel-concert in het kader van het 60-jarig jubileum van het koor. Samen met het Oost-Gelders Symfonieorkest gaat het Ulfts Mannenkoor op de Italiaanse toer. Een avondvullend muziekprogramma. Niet alleen met de muziek van verschillende Italiaanse componisten, maar ook door de SSP HAL, zangers en de musici in Italiaanse sferen te brengen. Het concert begint om 20.00 uur en ook hier is de toegang gratis.
Zondag 18 juni begeleidt Harmonie Ulft de oecumenische dienst met als voorgangers: pastor Mia Tankink en ds. Gerjanne van de Velde. Het thema is: 'Dát Vuult Goed'. De line-up van het festival wordt gecompleteerd door Harmonie Ulft, Jubal uit Varsseveld, de Gendringse Orkestvereniging GOV , Schuttersgilde St. Joris en Popkoor4You.

Presentatie 'nieuw' platenmateriaal tijdens tweede editie Høkersmarkt

De Høkersmarkt is de ideale plek voor de anhangers om hun verzameling compleet te krijgen. Foto: PR

ZELHEM - Zaterdag 1 juli wordt de tweede editie van de Høkersmarkt wordt gehouden en ook dit jaar gaat de opbrengst naar de KWF Kankerbestrijding. Met dit jaar een opvallende primeur: de presentatie van 'nieuw' platenmateriaal van Normaal. De Høkersmarkt bij café De Tol in Zelhem begint om 14.00 uur.

Organisator Herman Otterloo en zijn mannen kunnen terugblikken op een erg geslaagde eerste aflevering van de Høkers-ruilbeurs. Een evenement waarbij de fans allerlei parafernalia met elkaar kunnen ruilen of verkopen. En dat allemaal op 'heilige grond': café De Tol in Zelhem, ooit stamkroeg van Normaal. Vorig jaar werd een kleine vierduizend euro voor het goede doel opgehaald.

"Net als vorig jaar zijn er weer veel standjes met allerlei Normaal-artikelen", aldus Herman Otterloo. "De ideale plek dus voor de anhangers - zoals de Normaalfans zich noemen - om hun verzameling compleet te krijgen. Ook worden er allerlei collectors items geveild voor het goede doel." Verder zijn er die dag op het buitenpodium liveoptredens van bands als Ritn Ditn, De Kisjeskearls, Spare Jerry's en De Hakviolen.

Presentatie platenmateriaal
Bennie Jolink en zijn mannen mogen er intussen dan mee zijn gestopt, deze dag wordt er 'nieuw materiaal' van Normaal gepresenteerd. Waaronder een elpee en meerdere singles. Initiatiefnemer Hans van Vuuren van het platenlabel Pseudonym Records: "Dit jaar viert de elpee en ook de single 'Oerend Hard' z'n veertigste verjaardag. Dat was aanleiding de elpee opnieuw uit te geven, maar dan kwalitatief verbeterd met moderne studiotechniek. Daardoor klinkt-ie beter dan ooit tevoren. Maar ook brengen we een aantal andere regelrechte Normaalklassiekers opnieuw uit. Gedrukt op diverse kleuren vinyl, waardoor deze platen voor de fans meteen echte collectors items zijn."
Vreemd vindt Van Vuuren het overigens niet om werk te lanceren van een band die al niet meer bestaat. "Normaal is meer dan zomaar een band. Ze gelden als uitvinders van de dialectrock en zijn in vier decennia uitgegroeid tot een fenomeen."

Expositie in Galerie 21

BREEDENBROEK - In Galerie 21 is tot en met 9 juli werk te zien van Tatum Kempers. Zij maakt experimentele fotografie. Na een fotografieopleiding, die ze heeft afgerond in 2014 aan de school voor fotografie in Breda, is zij geïnteresseerd geraakt in experimentele fotografie. Haar fotografische werk bestaat voornamelijk uit zelfportretten die ze maakt door middel van verschillende technieken. Ze maakt gebruik van lightpainting, lange sluitertijden, haar iPhone of analoge technieken. Zo creëert ze een nieuw beeld dat verder gaat dan een standaard portret.

Daarnaast is er een expositie van werk van Gerrie van Braak. Ze maakt al ruim vijfentwintig jaar handgevormd keramiek. Door de jaren heen heeft ze haar eigen vorm en stijl ontwikkeld. Haar werk kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan vormen, zoals potten schalen en beelden. Ze worden laag voor laag opgebouwd en geglazuurd in harmonieuze kleuren.

Diny van der Lee maakt sieraden in zilver en goud. In vroegere jaren was ze meer gericht op het maken van sieraden in een strakke stijl, nu maakt ze vrijere vormen en ontstaan er speelse ontwerpen. Naast werk in opdracht, uitgevoerd in goud of zilver, maakt ze nu ook sieraden van gerecycled materiaal. Veel mensen willen graag iets doen met hun oude sieraden. Zo krijgen oude sieraden nieuw leven.

In Galerie 21 aan de Terborgseweg 21 in Breedenbroek worden bezoekers gastvrij ontvangen en kunnen zij ontspannen genieten van kunst en een praatje maken met de kunstenaars. Openingstijden Galerie 21: zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.30 uur.

Con Brio in zomerse sferen

ETTEN - Er is de laatste maanden intensief gerepeteerd zodat ook de nieuwe leden van Con Brio voldoende gelegenheid hebben zich het repertoire eigen te maken. Niet alleen het zingen van de juiste noten is van belang, ook schenkt dirigent Nick Moritz veel aandacht aan de teksten en de muziekbeleving. Wat wil je als koor overbrengen, welk gevoel roept de muziek op? Als de vaste pianiste Miriam Versteegen aanwezig is bij de repetitie, heeft Nick zijn handen vrij om nog meer de puntjes op de i te zetten.

Con Brio verheugt zich erg op dit zomerconcert, met twee nieuwe gastzangeressen, begeleid door een talentvolle pianist. Marieke Peters is dirigent van een gospelkoor en brengt als leerkracht op de lagere school de liefde voor muziek over op haar leerlingen. Op haar cd's staan zelfgeschreven liedjes. Deze zingt ze op 17 juni, maar ook brengt ze een aantal nummers met haar nicht Marie José ten gehore.

De zangcarrière van Marie José Köster begon bij de Vrolijke Nootjes in Etten, ook vrouwenkoor Con Brio paste in die loopbaan. Theaterervaring deed ze onder meer op bij Musical Producties Gaanderen, dat gaf een nieuwe dimensie in haar leven. 2016 was een inspirerend jaar voor Marie José, ze ging weer meer tijd besteden aan muziek en wat haar daarin inspireerde. Het resultaat hiervan was een eigen cd, hiervan brengt ze een aantal jazznummers ten gehore.

Stefan Bos
Stefan Bos, een graag geziene pianist bij de koren in de omgeving, begeleidt de zangeressen. Stefan heeft onder andere opgetreden op het North Sea Jazz festival en in het Concertgebouw van Amsterdam. Ook is hij verschillende keren op tv geweest, onder andere bij het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, de TV Show van Ivo Niehe en het Kinderprinsengrachtconcert. Stefan was daarnaast de vaste pianist van Karin Bloemen in het programma 100% TV. Hij ontving diverse prijzen voor zijn virtuoze pianospel en speelt op dit moment in diverse formaties.

Voorverkoop
Wie zich ook in de sfeer van dit zomerconcert mee laten nemen kom dan op 17 juni naar zalencentrum Köster in Etten. Toegangskaarten zijn te koop bij zalencentrum Köster en Drogisterij Westerhof in Etten en Ziet Moar's in Terborg.

Meer informatie op conbrio-etten.nl en via Facebook.

Open dag met Achterhooks Dearntjen bij Ekoboerderij

John Arink, met één van de 'dames' die melk gaat leveren voor het Achterhooks Dearntjen. Foto: PR

LIEVELDE - Bij Ekoboerderij/Biotel Arink vindt op zaterdag 17 juni een open dag plaatst ter ere van Achterhooks Dearntjen. Achterhooks Dearntjen is een kaas in het streekgerichte concept van Aurora dat begin dit jaar is gelanceerd. Voor de Achterhooks Dearntjen-kazen werkt Aurora samen met acht Nederlandse biologische melkveehouders uit de Achterhoek.

Aurora wil met Achterhooks Dearntjen de boer, zijn bedrijf en de koeien dichterbij de consument brengen. "Wij zijn trots op onze boeren en samen met hen zorgen we ervoor dat u kunt genieten van de heerlijke biologische streekkaas Achterhooks Dearntjen. Acht Achterhoekse boeren zorgen met liefde voor hun koeien die daardoor de lekkerste melk geven en van deze melk maken wij dan weer heerlijke kaas." Om iedereen beter kennis te laten maken met het leven van een biologische koe is er op 17 juni tussen 13.00 en 18.00 een open dag bij Ekoboerderij Biotel Arink in Lievelde.

Op deze open dag kunnen belangstellenden rondleidingen meemaken, gegeven door boer John, er is een speelweide en schminkhoekje voor kinderen, er zijn spelletjes waarmee men lekkere prijzen kan winnen. Men kan lunchen in het Biotel en de vele boerderijdieren zien, van koeien, kalfjes en poesjes tot varkens en biggetjes. Verder is Arinks kaasmakerij is te bezichtigen, de boerderijwinkel met vlees en kaas van eigen boerderij is open en natuurlijk kan iedereen de Achterhooks Dearntjen-kazen proeven.

John en Liane Arink runnen een biodynamische bedrijf, wat inhoud dat zij geen voer van buiten af aanvoeren en alle mest op hun eigen bedrijf benutten; zo is de kringloop gesloten. Andere boeren achter Achterhooks Dearntjen zijn familie Veldhorst uit Breedenbroek, familie Ormel uit De Heurne, familie Vels uit Hummelo, familie Boeijink uit Meddo, familie Koskamp uit Halle, familie Nieuwenburg uit Spankeren en familie Siemes uit Lievelde.

Zondag 18 juni doen zowel de familie Arink (van 10.00 tot 17.00 uur) als familie Nieuwenburg mee met 'Kom naar de bio boer!'.

Bieb houdt schrijfwedstrijd Vaak bu'j te bange

Voorlezen op de Zwarte Cross. Foto: PR

Te winnen: kaarten voor de Zwarte Cross

ACHTERHOEK - De Zwarte Cross en de Gelderse en Overijssels bibliotheken dagen basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 uit voor de schrijfwedstrijd 'Vaak bu-j te bang'. Aan de leerlingen wordt gevraagd een verhaal of gedicht te schrijven over (te) bang zijn. Een jury, met onder andere Tante Rikie en Gijs Jolink, beoordeelt de inzendingen en roept op 1 juli de prijswinnaars uit. De hoofdprijs is toegang tot de Zwarte Cross voor het hele gezin. Deelnemers kunnen hun inbreng voor 22 juni sturen naar webredactie@oostachterhoek.nl.

De festivalorganisator geeft aan dat angst de laatste tijd vaak de norm lijkt te zijn. Hier wil de organisatie graag een vuist tegen maken. De Zwarte Cross roept bezoekers op hun angsten overboord te zetten en in het diepe te springen. De Gelderse en Overijsselse bibliotheken willen hier graag hun bijdrage aan leveren. Het onderwerp van de schrijfwedstrijd is daarom gelijk aan het thema van de Zwarte Cross 'Vaak bu-j te bang'.

'Vaak bu'j te bange!' is een Achterhoekse uitdrukking en wordt regelmatig gebezigd om elkaar uit te dagen. 'Vrij vertaald betekent het thema zoveel als: maak je toch geen zorgen, spring eens in het diepe of no guts, no glory!', zo omschrijft de Zwarte Cross het zelf. Het festival is van donderdag 13 tot en met zondag 16 juli. En natuurlijk is Tante Rikies voorleesteam, bestaande uit bibliotheekmedewerkers uit de Achterhoek, weer actief in het Blagenparadijs

Expositie 'Wat handen kunnen maken'

ZELHEM - 'Wat handen kunnen maken'. Voor de tweede keer worden onder die naam bij Museum Smedekinck in Zelhem werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is te zien van 13 juni tot en met 24 augustus.

De verscheidenheid in tentoongestelde werken, gebruikte materialen en toegepaste technieken is groot. De onderwerpen variëren van gebreide sokken en wanten tot de Ark van Noach en het model van een staten- of admiraliteitsjacht uit het midden van de 18de eeuw. Er is kantbreiwerk (sjaals), kantkloswerk (kleedjes en vlinders), beschilderd textiel (T-shirt, tasje en meer) en er zijn gehaakte engeltjes en bijna levensechte schapen te bewonderen. Ook zijn er o.a. tekeningen van landschappen in de omgeving van Zelhem, met acrylverf vervaardigde schilderijen (o.a. dieren), in hout gebrande teksten en Fries houtsnijwerk te zien.
Het adres van Museum Smedekinck is Pluimersdijk 5 in Zelhem. Het museum is tot en met oktober wekelijks van dinsdag- tot en met donderdagmiddag en elke eerste en derde zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost 4 euro. Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang.

Have A Nice Day: Nog één keer knallen op De Maat

Organisatie wil na laatste editie in Eibergen nog heel lang door

Door Luuk Stam

EIBERGEN - Alternatieve muziek speelt de hoofdrol tijdens de dertiende editie van het Have A Nice Day Festival, op 1 juli voor de laatste keer op wandelpark De Maat in Eibergen.

Ja, ze moeten na deze editie noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. En nee, dit is zeer waarschijnlijk niet de laatste editie van het Have A Nice Day Festival. "Als het aan ons ligt gaan we nog heel lang door", zegt Colin Wielakker, organisator van het festival dat de laatste jaren steeds zo'n vierduizend bezoekers trekt. "Maar we steken eerst al onze energie in de komende editie", voegt Geurt Kersjes toe.

Die editie staat opnieuw bol van de alternatieve muziek. Dat gaat van house tot techno, disco, (dub)reggae, goa, psy trance, drum and bass, hardcore en oldschool. "En daarnaast heel veel gekkigheid en plezier", zegt Carlos Stahn. Zo pakte het festival in het verleden uit met een silent disco in een opblaaskerk, een karaoke-caravan, een groot watergevecht op de warmste dag ooit, een oranjefeest tijdens een kwartfinale van het Nederlands elftal, een cursus Achterhoeks en zelfs een trouwerij. Ook is er lekker eten in de vele standjes en foodtrucks.
Colin Wielakker, Geurt Kersjes en Carlos Stahn zijn de drie organisatoren. Allemaal hebben ze hun roots in de Achterhoek en allemaal hebben ze een liefde voor alternatieve muziek. Omdat die muziek in hun thuisregio begin deze eeuw amper een podium kreeg, bedachten ze om dat podium zelf op te zetten. "Een alternatief dancefestival was destijds in de Achterhoek niet te vinden", zegt Colin Wielakker. "En nu eigenlijk nog steeds niet."
Toen de drie het aanbod kregen om hun idee op wandelpark De Maat te verwezenlijken, twijfelden ze in 2005 dan ook niet. Dit was de ideale locatie voor het kleinschalige, intieme en ietwat eigenwijze festival dat ze in gedachten hadden. Hier konden ze een festival gaan organiseren waar iedere bezoeker een te gekke dag kon beleven. Het Have A Nice Day Festival was geboren. De eerste editie trok zo'n 250 bezoekers. Het festival groeide, maar behield zijn kleinschaligheid.

Veel artiesten bij elkaar gebracht voor laatste keer in Eibergen

Niets leek het voortbestaan van dit festival op deze locatie in de weg te staan. Tot vorig jaar. Toen verhuisde het Achterhoeks Streekfestival vanwege de Zwarte Cross naar het tweede weekend van juli. Dat betekende twee festivals op dezelfde locatie in Eibergen in amper een week tijd. De gemeente Berkelland zag dat niet als een probleem, maar het bestuur van het openluchttheater vond het een te grote aanslag op het terrein. Het Have A Nice Day Festival kreeg daarom de vraag om voor de toekomst een andere datum te zoeken.
Dat was op dat moment voor de organisatie geen optie. "Ons publiek heeft het eerste weekend van juli pontificaal in de agenda staan", zegt Carlos Stahn. "Daarnaast is het een datum die we in de loop der jaren als organisatie hebben vrijgevochten. We moeten rekening houden met de landelijke festivalagenda. Het festivallandschap is ontzettend gegroeid en is het erg moeilijk om zomaar van datum te veranderen."
Omdat gesprekken met het bestuur van het openluchttheater op niets uitliepen, zit er niets anders op dan na deze editie te verhuizen. "Het moet een unieke plek zijn die vergelijkbaar met of mooier dan de huidige locatie in Eibergen is", vindt Stahn. "De locatie draagt bij aan de uitstraling en het gevoel van het festival." Bang dat het op een andere plek niet lukt, zijn de mannen zeker niet. "Het geeft ook weer een kick om een nieuw terrein in te delen", zegt Geurt Kersjes.
De laatste editie in het Eibergse park op 1 juli aanstaande zal als het aan de organisatoren ligt in ieder geval onvergetelijk worden. Heel veel artiesten die hier ooit draaiden zijn speciaal bij elkaar gebracht voor een laatste eerbetoon aan Eibergen. "Ik hoop dat we met z'n allen alle voorgaande edities zullen voelen en ervaren", zegt Geurt Kersjes. "We gaan er een weergaloze dag van maken!"

Flex Factory BV neemt Match 4U over

DOETINCHEM/LOCHEM - Het allround MKB bureau Match 4U uit Lochem is overgenomen door Flex Factory, eigenaar van Fides en Seesing Personeel. Door de overname ontstaat in de Achterhoek, een deel van Overijssel en Twente één sterke organisatie die alle vormen van flexibele arbeid en bijbehorende diensten aanbiedt. Met de samenvoeging ontstaan synergievoordelen voor de verschillende merken. Flex Factory speelt met deze nieuwe stap in op de continu veranderende verwachtingen van haar klanten op het gebied van (flexibel) personeel. Er ontstaat door deze overname een organisatie met een totaal werkend bestand van 2.100 flexmedewerkers en een verwachte collectieve omzet van 70 miljoen euro. De deal is tot stand gekomen met behulp van Marktlink Fusies & Overnames die eerder ook de overname tussen Fides en Seesing verzorgde.

Match 4U BV is in 2004 opgericht door Monique Berendsen in Lochem. Dit bedrijf is een regionaal actief platform voor werkzoekenden en haar opdrachtgevers. Vanuit haar HR-achtergrond richt zij zich op toonaangevende en flexibele HR-oplossingen. Het dienstenpakket biedt naast uitzenden, payrolling en werving & selectie ook ondersteuning op HR-vlak, bijvoorbeeld door het inzetten van testen en assessments voor potentieel beoordeling, en door het inzetten van training en coaching. In 2012 en 2014 is Match4U verkozen tot het beste MKB-uitzendbureau van Nederland. Vorig jaar won Monique zilver in de verkiezing 'uitzendondernemer van het jaar'. Match 4U wil toegevoegde waarde leveren aan haar opdrachtgevers. Zo is het bedrijf actief met het aanbieden van opleidingen voor flexmedewerkers en was het drie jaar geleden initiatiefnemer van het concept Verder in Techniek, waarbij in acht weken kandidaten succesvol worden opgeleid tot CNC operator. Monique Berendsen blijft operationeel directeur van Match 4U.

Berendsen: "De bedoeling is dat alle bedrijven binnen Flex Factory profiteren van elkaars kennis en kunde. Wij werken bijvoorbeeld momenteel helemaal niet met buitenlandse flexmedewerkers, terwijl Fides daar ervaren in is. Wij zijn ver met opleiden en ontwikkelen van medewerkers en delen straks deze kennis met de andere collega's. Match 4U groeit hard en wij moeten echt de volgende stap gaan maken. Deze krachtige regionale organisatie is de logische volgende fase en maakt het mogelijk dat we geen concessies hoeven te doen aan onze visie op kwaliteit en herkenbare lokale betrokkenheid richting flexkrachten en klanten."

Fides is in 2004 opgericht door Clemens van Lent in Doetinchem. Het is een landelijk opererende uitzendorganisatie, gespecialiseerd in het uitzenden van buitenlandse vakkrachten in de industriële en technische sector. Fides richt zich hiermee op organisaties in uiteenlopende branches en voert zelf de regie over werving & selectie op één van haar vestigingen in Nederland of Polen.

Van Lent: " Wij zijn een no-nonsense organisatie die direct passend aan de slag kan met een project en zelfs hele processen kan overnemen. Wij voldoen aan de vraag van de markt en bieden gemotiveerde arbeiders, die vaak werkzaamheden uitvoeren waar in Nederland geen krachten voor beschikbaar zijn. Je moet hierbij denken aan arbeidskrachten voor de productie en logistieke werkzaamheden in de food-, technische en logistieke sector, van twee medewerkers tot een paar honderd. Met Fides, Seesing Personeel en Match4U zie ik een organisatie ontstaan waar ik bijzonder trots op ben."

Warboel kindertheater in Openluchttheater Engbergen

GENDRINGEN - 'Warboelen' is een bekend werkwoord in de Achterhoek. De mannen van Warboel maken muziek voor, maar vooral met kinderen. Kinderen 'warboelen' op school, thuis en in het theater. 'Warboelen' betekent niets meer dan heerlijk muziek maken, uit je dak gaan of – veilig naast papa of mama - kijken naar andere kinderen die zich op het podium in het zweet werken. Vanaf de eerste minuut spelen, kijken dansen of zingen de kinderen mee met de swingende Warboelliedjes. Een half uur 'Warboelen!'

Warboel (Sander Berendsen en Barry Römer) speelde eerder op de Zwarte Cross maar ook voor de kinderen van de hofhouding in Paleis Noordeinde. Warboel schreef het muzikale werkboek: 'Ballonnenboogiewoogie' en de training: 'Muziek in de kinderopvang'. Warboel schreef voetballiedjes voor kinderboekenschrijver Fred Diks (onder andere Koen Kampioen en De Kameleon) en schreef liedjes voor Sinterklaas. Ze wonnen de 'Zilveren pepernoot' voor het lied: 'Amerigo' in theater: 't Gooiland' in Hilversum. Elk jaar komen er duizenden kinderen naar het grote Achterhoekse Sinterklaasfeest in schouwburg Amphion.

Zondag 2 juli, vanaf 15.30 uur is Warboel in het openluchttheater Engbergen. Kaarten kosten 5 euro en zijn enkel aan de dagkassa te koop. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Het theater beschikt over een grote chute dus men zit altijd droog.

Presentatie van boek met boeiende levensverhalen

Achterhoekse kearls met het boek Achterhoekse Kearls. Foto: Josée Gruwel

Achterhoekse Kearls, boek over kleurrijke Achterhoekers

DOETINCHEM – In Grandcafé & Stadsbrouwerij HendriXen werd donderdagavond Achterhoekse Kearls gepresenteerd, een boek dat tot stand kwam door samenwerking van fotograaf Theo Kock, interviewer en tekstschrijver Frans Miggelbrink en uitgever Willy Hermans. De eerste exemplaren werden aangeboden aan de kearls, 22 persoonlijkheden waarvan de meesten in hun leven opvallende keuzes maakten. Een boek over mannen die hun hart volgden.

Door Josée Gruwel

De presentatie van het boek is een bijzonder feestje. Frans Miggelbrink die Willy Hermans interviewt over het ontstaan van het boek en daarna elke aanwezige Achterhoekse 'kearl' uit het boek naar voren haalt voor een kort gesprek.
Hermans vertelt dat het idee voor de uitgave langs de lijn van voetbalclub Pax ontstond. "Ik heb daar vaak bij Theo aan zijn hoofd gezeurd over zijn archief en dat we daar iets mee zouden moeten. Maar dan zei Theo: 'Wie interesseert dat nou.'"
Uiteindelijk ging Kock overstag, werd Miggelbrink erbij gehaald en werd een thema bedacht, maar precieze criteria bleken moeilijk te definiëren. "We zochten naar cowboys in de Achterhoek. Kearls die met de voeten in de klei stonden, graag iets deden waar ze succes mee hadden. Dat was de insteek. Aan de hand van het fotoarchief werd er een lijst van wel meer dan vijftig kleurrijke persoonlijkheden samengesteld." Uiteindelijk werden er 22, twee elftallen vol, geselecteerd.
"Zo'n 2,5 jaar hebben we aan het boek gewerkt", aldus Hermans.
Als Miggelbrink de kearls interviewt krijgt het publiek smeuiige verhalen in het dialect voorgeschoteld. Verhalen die al een indruk geven van wat de lezer in het boek kan verwachten: een verrassende inhoud en een sfeer van Achterhoekse humor en gemoedelijkheid. Dat deze elementen in het boek verrijkt worden met tal van prachtige foto's, afkomstig uit Kocks archief maar ook nieuw door hem voor het boek gemaakt, is op dat moment nog niet zichtbaar.
Zo'n kleine anderhalf uur is er een soort van cabaretvoorstelling gaande. Elk van de negentien aanwezige kearls heeft wel een of meer mooie verhalen. Zo vertelt Henk Wolters, alias Hendrik Haverkamp, over zijn onwillige peerd, kunstenaar Frans Venhorst over zijn bijnaam Zorro, weerman Gerrit Vossers over zijn 6320 John Deere, voetbalverzamelaar Fred Baars over het zoekgeraakte peukje van Johan Cruijff en natuurfilosoof Jan Wagevoort brengt een verrassende filosofie over de belangrijkheid van chaos. Dat een Achterhoeker anders denkt dan de gemiddelde Nederlander is een conclusie van Joost Carlier, die het 'piskruus' uitvond. Kroegbaas Theo de Gier verhoogt de sfeer nog eens met het zingen van De Bal van Jaap Fischer.
Uiteindelijk volgt de uitreiking van het boek.
De kearls laten zich er niet op voorstaan dat hun leven in het boek wordt uitgetekend. "Het is leuk", zegt menigeen. Theo Kock gebruikt het woord leuk nog in een ander verband. "Leuk ook dat ik niet heb gehoord dat anderen in het boek hadden moeten staan."
Achterhoekse Kearls kost 20 euro, ISBN/EAN 978-94-92108-10-4, is verkrijgbaar in boekwinkels in de Achterhoek en te bestellen via www.uitgeverijhermans.nl.
Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel.

Column

Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs. Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Groepsexpositie in het

Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt van 10 juni tot en met 23 september 2017 een groepsexpositie gehouden met werken van 'Pincet & Penseel', kortweg P&P.

P&P is een landelijk gezelschap artsen dat enthousiast de beeldende kunst beoefent. Pincet & Penseel is opgericht in 1949 en gelieerd aan de KNMG(Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst).
Deze expositie is bijzonder, omdat normaal gesproken de patiënt degene is die zich 'bloot geeft' voor de arts. Met deze expositie geven artsen juist een kijkje in hun belevingswereld en geven zich bloot door hun persoonlijke gevoelens, ideeën en belevingen uitgedrukt in diverse kunstuitingen te laten zien. De beoefende artistieke terreinen zijn naast tekenen, schilderen en beeldhouwen, het maken van keramiek en het ontwerpen van glasobjecten.
Er worden schilderijen geëxposeerd in personeelsgang en de poligang, diverse objecten in de vitrines in de hal en buiten in de tuin bij het bezoekersrestaurant zijn diverse beelden en objecten te bekijken. Deze expositie is een activiteit van de Kunstcommissie van het Slingeland Ziekenhuis.


www.knmg.nl/pincetenpenseel

Expositie 'Wat handen kunnen maken' in Museum Smedekinck

Vijftien hobbyisten tonen hun werk van 13 juni tot en met 24 augustus

ZELHEM - 'Wat handen kunnen maken'. Voor de tweede keer worden onder die naam bij Museum Smedekinck in Zelhem werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is te zien van 13 juni tot en met 24 augustus.

De verscheidenheid in tentoongestelde werken, gebruikte materialen en toegepaste technieken is groot. De onderwerpen variëren van gebreide sokken en wanten tot de Ark van Noach en het model van een staten- of admiraliteitsjacht uit het midden van de 18de eeuw.
Er is kantbreiwerk (sjaals), kantkloswerk (kleedjes en vlinders), beschilderd textiel (t-shirt, tasje en meer) en er zijn gehaakte engeltjes en bijna levensechte schapen te bewonderen. Ook zijn er o.a. tekeningen van landschappen in de omgeving van Zelhem, met acrylverf vervaardigde schilderijen (o.a. dieren), in hout gebrande teksten en Fries houtsnijwerk te zien. "Wat handen kunnen maken" is kortom een veelzijdige, verrassende en ongetwijfeld inspirerende expositie.

Het adres van Museum Smedekinck is Pluimersdijk 5 in Zelhem. Het museum is van april tot en met oktober wekelijks van dinsdag- tot en met donderdagmiddag en elke eerste en derde zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost 4 euro. Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang.

31 / 32

T.k. jonge hennen aan en tegen de leg. Gerhard Rougoor, Beukenstraat 7, Gendringen. Tel: 0315-681820.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT HOOG-KEPPEL. Voetbalvelden naast HESSENHAL. ZON.18 JUNI 10-17 UUR. Monumentenweg 30. Bij slecht weer in de hal. Inf.kr.hr tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN. ZON 18 JUNI ,10-17 uur. Horstenpark, Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZELHEM ZO. 25 JUNI 10-17 U Parkeerpl.SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72 Bij slecht weer in de sporthal Inf. Kr.Huur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT & More BRAAMT ZO.2 JULI ,10-17 uur. TERREIN MARKANT (Outdoorcentr.) Gildeweg 7. Inf. Kr. Hr, Tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.