Contact Bronckhorst Noord

18 april 2017

Contact Bronckhorst Noord 18 april 2017


Passie richt zich vooral op de zeven kruiswoorden

Henri ter Braak soleerde als Judas in de Passie met op de achtergrond het projectkoor. Foto: Jan Hendriksen.

VORDEN – De Passie. Voor het vierde jaar alweer organiseerde de regionale parochie HH. Twaalf Apostelen in de Christus Koningskerk op Goede Vrijdag een eigentijdse uitvoering van dit beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth.

Door Jan Hendriksen

Het kent vanaf de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen. De laatste jaren is er hernieuwde belangstelling voor, zowel de klassieke muzikale Passies als voor eigentijdse vormen, zoals The Passion die op Witte Donderdag in Leeuwarden plaatsvond en een miljoenen kijkend televisiepubliek trok.

Het kruis werd door 'kruisdragers' de kerk binnen gedragen. Foto: Jan Hendriksen.

In de Vordense Christus Koningskerk werd op Goede Vrijdag De Passie twee keer uitgevoerd. Aan de avondsessie ging een Stille Tocht vooraf die vanaf de katholieke Christus Koningskerk langs de Hervormde Dorpskerk en de Gereformeerde Kerk trok waarbij het kruis werd meegedragen. Fakkels en trommelaars gingen aan het kruis vooraf. De stilte werd drie keer onderbroken om te bidden. Beurtelings werd er door de pastores van de drie kerken voorbeden uitgesproken voor het lijden in de wereld, in eigen omgeving en voor men zelf.

De 'viering' ging beide malen van start op het moment dat het kruis in processie de kerk werd binnengedragen en een plaats kreeg voor in de kerk. Voor het gezongen gedeelte was voor De Passie en speciaal bijna honderd tellend projectkoor samengesteld uit parochieleden van de HH. Twaalf Apostelen die in het voortraject onder leiding van Frank Sterenborg stond. Sterenborg die ook alle arrangementen en de liederen bewerkt had, kon door een onverwachte ziekenhuisopname vrijdag niet aanwezig zijn in Vorden.

Lees verder op pagina 3

Bijna 3000 euro voor Hartstichting

VORDEN - De Hartstichting wil graag alle inwoners bedanken voor hun bijdrage aan de landelijke collecteweek. In Vorden, Kranenburg, Wichmond en omgeving is het mooie bedrag van 2.987,51 euro opgehaald.

"Een speciale dank aan onze 55 trouwe collectanten voor hun tijd en energie, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Ook een speciaal woord van dank aan Patricia en René van De Herberg, want zij hebben de zaal beschikbaar gesteld voor het tellen van de collectebussen en hebben onze collectanten belangeloos een kop koffie of thee aangeboden."

www.hartstichting.nl

Koning Willem-Alexander ziet Abraham

Koning Willem-Alexander viert zijn vijftigste verjaardag. Foto: Liesbeth Spaansen

Koning Willem-Alexander viert 27 april zijn vijftigste verjaardag. Hiervoor hebben de Oranjeverenigingen en commites extra feestelijke activiteiten georganiseerd.

Vordense Hema verhuist naar Zutphenseweg

Remko Offringa is blij met het nieuwe onderkomen van de Hema: "Het is een toplocatie." Foto: PR

Leegstaand pand krijgt na ruim twee jaar een nieuwe invulling

Door Luuk Stam

VORDEN - De Hema in Vorden neemt op 26 mei zijn intrek in het voormalige pand van de Blokker aan de Zutphenseweg. Dat pand staat leeg sinds Blokker er eind 2014 vertrok. Eigenaar Remko Offringa van de Vordense Hema is zeer tevreden met het toekomstige onderkomen. "Het is een toplocatie", verklaart hij. "En we krijgen een ruimere winkel."

Het Vordense warenhuis zal dan ook een breder assortiment krijgen. Al betekent dat niet dat er ten opzichte van de huidige winkel onderdelen zullen worden toegevoegd. "Denk meer aan de opzet van de winkel in Hengelo", zegt Offringa. "Dat is ook een iets grotere winkel. We zullen meer producten gaan aanbieden."

Het huurcontract voor het Hema-pand aan de Dorpsstraat loopt tot 1 juli. Tussen 26 mei en 1 juli zal dat pand als outletlocatie dienen. Wat er daarna mee gebeurt, is nog onzeker. "Maar dat is een minder in het oog springend pand", zegt Offringa. "We zitten straks op een plek die meer in het zicht ligt. Voor Vorden is het goed dat zo'n pand weer gevuld wordt."

Vordense Bankdirecteuren spelen thuiswedstrijd op Mañana Mañana

Programma festival bij Kasteel Vorden nu compleet

VORDEN - Acrobaten, Ierse rock 'n roll, een levende kanonskogel en Haagse beat; met een mix van veel nieuw talent, bekende namen en veel theateracts heeft Mañana Mañana het programma compleet. Het zelfverklaard 'meest relaxte festival van Nederland' vindt op 15, 16, 17 en 18 juni plaats op de nieuwe festivallocatie bij Kasteel Vorden. Aan de line-up is ook de Vordense formatie De Bankdirecteuren toegevoegd.

De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisator van het festival, is trots op de programmering: van harde rock tot fluisterstille tokkelgitaarliedjes en van polyritmische Afrikaanse dansmuziek tot hossende Balkanbeats. Het cateringaanbod zal, zoals bezoekers inmiddels van Mañana Mañana gewend zijn, even uiteenlopend zijn als de artiesten op de podia.

Bovendien zal er naast de podia nog heel veel te ontdekken zijn: straattheaterartiesten wandelen over de velden rondom Kasteel Vorden, er zijn workshops waaraan bezoekers zonder meerprijs kunnen deelnemen, er zijn activiteiten voor kids en onder de bomen vind je talloze fijne chillplekken.

Extra festivaldag
Op donderdagmiddag 15 juni om 16.00 uur opent de poort naar de camping. Om 18.00 uur start de eerste band. Kampeerders op Mañana Mañana krijgen er een festivaldag bij, met een volledige muziek- en theaterprogrammering, cateringaanbod en alle faciliteiten.

In 2016 waren kampeerders op donderdagavond al welkom. Hier werd massaal gebruik van gemaakt en het inspireerde de organisatie van Mañana Mañana om het festival te verrijken met een extra dag feest.

Kaartverkoop verloopt voorspoedig

Laatst toegevoegde namen
Qeaux Qeaux Joans ~ alternative/rhythm&blues / De Bankdirecteuren ~ zelfverrijkende huiskamerrockers / The Hot Sprockets (IER) ~ Rock 'n Roll / Balkan Afterparty met DJ Tommi & The Slowpoke ~ lekker dansen / Pieter Holkenborg ~ alternative/ambient / Teatro Metamorfoso ~ niets is wat het lijkt / Black Mango (BEL) ~ jazz / Pinguin Radio DJ's ~ party professionals achter de decks / Wake up in dreamland met Rob Verheul ~ slaap niet in, blijf dromen / The Hillbilly Moonshiners ~ country/hillbilly / The Bullhorn Sessions ~ Nieuw project van Wouter Planteijdt / Funny Freak Show ~ hilarisch en hysterisch / Nieuwegrond ~ hiphop / Pingpongpoezie ~ existentiële carnavalscult / Sean Gascoigne ~ ruwe bolster blanke pit blues / The Stangs ~ Haagse beat / Holymen ~ volbloed rock / Vince van Leth ~ onze huisfreak / Circus Bombardo ~ levende kanonskogel / Raaf Theater ~ kidstheater / Pieter Post ~ circus/straattheater / Ted MCKoy ~ hocus pocus / Cia Intrepidos (ARG) ~ acrobatiek / Dario Mars and the Guillotines ~ als een Tarantinosoundtrack

Kaarten
De kaartverkoop voor Mañana Mañana verloopt voorspoedig. De 'Dagkaart Zaterdag' en de 'Caravankaart' zijn uitverkocht. Kamperen met een tent op de festivalcamping kan nog gewoon: 'Passe Partout inclusief toegang festival' is nog beschikbaar, net als de dagkaarten voor vrijdag en zondag.

Bezoekers die zoeken naar wat meer gemak kiezen voor een opgezette, ruime en ingerichte Fata Mañana tent. Er zijn geen dagkaarten voor donderdag. De donderdag is toegankelijk met een 'Passe Partout inclusief toegang festival'.

www.mananamanana.eu

Eigentijdse songs bij oud Passieverhaal

Vervolg van de voorpagina

VORDEN - Naast het koor waren er solisten en een combo die het muzikale gedeelte van De Passie ondersteunden met eigentijdse songs zoals die van De Dijk (Recht in de ogen), de 3JS (Geef mij een naam), Bløf (Hou vol, Hou Vast en Open je Ogen), Clouseau (Altijd heb ik je lief), André Hazes (Geef mij je angst), Rob de Nijs (De wereld) en Xander de Buisonjé (Hou me vast). Daarbij waren er hoofdrollen weggelegd voor Johnny Bomers (Pilatus), Henri ter Braak (Judas), Herald Orriëns (Jezus), Ellis Sportel (Maria) en Marcel Zaat (Petrus) die vorige week ook aan de 'producties' in Rietmolen en Groenlo meewerkten.

Kruiswoorden
Met De Passie werd dit jaar niet de nadruk gelegd op het gehele lijdensverhaal van Jezus, maar richtte men zich vooral op de zeven kruiswoorden, de laatste, meest heilige woorden die Jezus vanaf het kruis sprak voordat hij stierf. Thematisch gezien waren de zeven kruiswoorden verbonden met de vluchtelingencrisis. Dit was zeer fraai en indringend in woord en beeld weergegeven in het programmaboekje. Ieder kruiswoord (Bijbelse tekst) ging gepaard met een hedendaagse foto over vluchtelingen. Die legde de relatie tussen beide gebeurtenissen vast, die weliswaar twee eeuwen uit elkaar liggen, maar inhoudelijk niet veel van elkaar verschillen. Het ging om het leed door de mens veroorzaakt, versus de hoop op een betere situatie. Het eerste kruiswoord ging over genade. Volgens de Bijbel spreekt Jezus de woorden 'Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat ze doen'. Deze tekst was verbonden met de wereldberoemde foto van het jongetje in de ambulance in Aleppo na het bombardement. Zijn hoop is op hulp en veiligheid gebaseerd.

Confronterend
Naast het Lijdensverhaal en de Kruiswoorden waren er verdiepende meditaties en gedichten en actualiserende artikelen uit de media. De geprojecteerde afbeeldingen werkten vaak als een spiegel en meestal waren ze confronterend door hun actualiteit. De verschillende onderdelen vertelden elk hun eigen verhaal. In De Passie gingen Marga Engelage, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en Harry Scheve 'voor.

Fietstocht Wildenborch

WILDENBORCH - Zondagmiddag 30 april wordt in de Wildenborch een fietstocht voor het hele gezin georganiseerd. De routecommissie heeft weer een prachtige nieuwe tocht samengesteld met een lengte van ongeveer 30 kilometer door een prachtige omgeving en over voor velen onbekende wegen en paden.

Onderweg is een stop gepland waar de fietsers worden getrakteerd op koffie met iets lekkers. Deelnemers kunnen zich op zondagmiddag 30 april inschrijven bij de Wildenborchse Kapel aan de Kapelweg 1, Vorden tussen 13.00 en 14.00 uur. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee.

Vrouwen van Nu

VORDEN - De Vrouwen van Nu gaan naar Den Bosch en wel op vrijdag 29 september. Zij krijgen een rondwandeling door Den Bosch onder leiding van een gids van anderhalf uur en daarna nog een rondvaart op boot Ouwe Dirk van 1 uur. Een traktatie op een echte Bossche bol mag natuurlijk niet ontbreken. 's Morgens bezoeken de dames eerst nog Kamelenmelkerij Smits in Berlicum en de dag wordt afgesloten met een diner bij Chinees Restaurant China Town in Gorssel. Dit reisje wordt georganiseerd door de regionale agrarische commissie van Vrouwen van Nu. Leden van de afdeling Vorden kunnen voor meer informatie terecht bij Rikie Norde, op de afdelingsavond van woensdag 19 april, of telefonisch 0575 - 551622 en e-mail: rikienorde@hotmail.com.

VORDEN - Acrobaten, Ierse rock 'n roll, een levende kanonskogel en Haagse beat; met een mix van veel nieuw talent, bekende namen en veel theateracts maakt Mañana Mañana donderdag 13 april het programma compleet. Het zelfverklaard 'meest relaxte festival van Nederland' vindt op 15, 16, 17 en 18 juni plaats op de nieuwe festivallocatie bij Kasteel Vorden.

De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisator van het festival, is trots op de programmering: van harde rock tot fluisterstille tokkelgitaarliedjes en van polyritmische Afrikaanse dansmuziek tot hossende Balkanbeats. Het cateringaanbod zal, zoals bezoekers inmiddels van Mañana Mañana gewend zijn, even uiteenlopend zijn als de artiesten op de podia. Bovendien zal er naast de podia nog heel veel te ontdekken zijn: straattheaterartiesten wandelen over de velden rondom Kasteel Vorden, er zijn workshops waaraan bezoekers zonder meerprijs kunnen deelnemen, er zijn activiteiten voor kids en onder de bomen vind je talloze fijne chillplekken.

Extra festivaldag voor kampeerders
Op donderdagmiddag 15 juni om 16.00 uur opent de poort naar de camping. Om 18.00 uur start de eerste band. Kampeerders op Mañana Mañana krijgen er een festivaldag bij, met een volledige muziek- en theaterprogrammering, cateringaanbod en alle faciliteiten. In 2016 waren kampeerders op donderdagavond al welkom. Hier werd massaal gebruik van gemaakt en het inspireerde de organisatie van Mañana Mañana om het festival te verrijken met een extra dag feest.

Laatst toegevoegde namen
Qeaux Qeaux Joans ~ alternative/rhythm&blues / De Bankdirecteuren ~ zelfverrijkende huiskamerrockers / The Hot Sprockets (IER) ~ Rock 'n Roll / Balkan Afterparty met DJ Tommi & The Slowpoke ~ lekker dansen / Pieter Holkenborg ~ alternative/ambient / Teatro Metamorfoso ~ niets is wat het lijkt / Black Mango (BEL) ~ jazz / Pinguin Radio DJ's ~ party professionals achter de decks / Wake up in dreamland met Rob Verheul ~ slaap niet in, blijf dromen / The Hillbilly Moonshiners ~ country/hillbilly / The Bullhorn Sessions ~ Nieuw project van Wouter Planteijdt / Funny Freak Show ~ hilarisch en hysterisch / Nieuwegrond ~ hiphop / Pingpongpoezie ~ existentiële carnavalscult / Sean Gascoigne ~ ruwe bolster blanke pit blues / The Stangs ~ Haagse beat / Holymen ~ volbloed rock / Vince van Leth ~ onze huisfreak / Circus Bombardo ~ levende kanonskogel / Raaf Theater ~ kidstheater / Pieter Post ~ circus/straattheater / Ted MCKoy ~ hocus pocus / Cia Intrepidos (ARG) ~ acrobatiek / Dario Mars and the Guillotines ~ als een Tarantinosoundtrack

Kaartsoorten en beschikbaarheid
De kaartverkoop voor Mañana Mañana verloopt voorspoedig. De 'Dagkaart Zaterdag' en de 'Caravankaart' zijn uitverkocht. Kamperen met een tent op de festivalcamping kan nog gewoon: 'Passe Partout incl. toegang festival' is nog beschikbaar, net als de dagkaarten voor vrijdag en zondag. Bezoekers die zoeken naar wat meer gemak kiezen voor een opgezette, ruime en ingerichte Fata Mañana tent. Er zijn geen dagkaarten voor donderdag. De donderdag is toegankelijk met een 'Passe Partout incl. toegang festival'.

Muzikale vertelling gecombineerd met cabaret

Hugo Naessens, Angela Kreeftmeijer en Paul Gelsing. Foto: PR

Hugo Naessens neemt het publiek mee in een komisch verhaal

VORDEN/LINDE - Zondagmiddag 23 april presenteert Theater Onder de Molen de muziektheatervoorstelling met de titel: 'Mag ik even vragen wat dit te betekenen heeft?'. Deze voorstelling is geschikt voor het hele gezin.

Countertenor en meesterverteller Hugo Naessens neemt het publiek mee in een fijngesneden en komisch verhaal dat hangt tussen muzikale vertelling en onvervalst cabaret.

Naesens wilde vroeger pianist worden, althans dat dacht hij. Hij kon een beetje pianospelen, wilde muziek maken en dus leek het logisch om piano te gaan studeren. Zijn onvolprezen pianoleraar Jacques Hendriks heeft hem de studie waarachtig ook nog door gesleept, maar al gauw bleek zingen veel leuker te zijn. Hij ervoer het als directer en meer ongefilterd dan pianospelen.

De basis van zijn carrière is gelegd door als eerste counter-tenor af te studeren aan een Nederlands conservatorium. Dat was nog niet zo makkelijk in die tijd, de meeste zangdocenten waren bang om hun vingers te branden aan een ongebruikelijk stemtype als de zijne. Uiteindelijk is Neasens aan het Arnhems Conservatorium bij Aafje Heijnis beland, die zich heel huishoudelijk bediende van haar gezonde Hollandse verstand, haar fabelachtige oren en haar jarenlange ervaring. Van haar heefty Neasens een uiterst gedegen opleiding gekregen waar hij nu als zanger én als pedagoog nog steeds plezier van heeft.

Zijn eerste concert gaf Neasens na drie maanden zangles. Dat kan nooit heel fantastisch geweest zijn, maar een countertenor was toen nog iets heel bijzonders en verder blufte hij zich in die tijd overal doorheen. Hij heeft meteen tijdens mijn studie al een hoop podium-ervaring opgedaan. Bach, Handel, Machault, Dufay, hij zong het allemaal, solistisch zowel als in ensembles. Na een jaar zangles m'n eerste Messiah, na drie jaar de Johannespassion en na vijf de Mattheus.

Muzikale begeleiding bij de voorstelling in Theater Onder de Molen: Angela Kreeftmeijer (klarinet), Paul Gelsing (piano). Dit optreden is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint zondagmiddag om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10,00 euro, excl. consumpties. Kaarten kunnen aan de zaal worden gekocht.

Dit bijzondere theater heeft een beperkte capaciteit. Vooraf reserveren wordt aanbevolen en is mogelijk via de website www.theateronderdemolen.nl. Op deze website staat tevens het volledige voorjaarsprogramma van het theater.

Voorjaarsconcert Vordens Mannenkoor

De zangers van het Vordens Mannenkoor. Foto: PR

VORDEN - Nu de lente in het land is begint het ook bij de zangers van het Vordens Mannenkoor alweer flink te kriebelen. Zaterdag 29 april willen zij zich dan ook graag aan het publiek presenteren op hun voorjaarsconcert in Kulturhus het Dorpscentrum, aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van dirigent Christo Guenov en in een geheel nieuwe outfit staat het koor te trappelen van ongeduld. Met medewerking van Barbershop & Closeharmony koor Njoy uit Westendorp onder leiding van Jurrien Zaagman zal er een zeer gevarieerd programma gebracht worden.

De negentienjarige Laura Brand uit Lochem een talentvolle piano leerling van dirigent Christo Guenov zal een muzikaal intermezzo verzorgen.

De toegang is gratis.

WNF speerpunt op open dag Indian Art Gallery

Open dag bij Indian Art Gallery. Foto: PR

Informatie en educatie in de Cactus Oase

RUURLO - 'Alle leven is waardevol, maar kwetsbaar. Ga er respectvol mee om.' Het Wereld Natuur Fonds staat voor de volle 100% achter deze levensvisie van natuurvolken, zoals de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika waarvoor de wereldberoemde kunstenaar Jeroen Vogschmidt door middel van zijn originele, kleurrijke en gedetailleerde schilderijen en boeken, aandacht vraagt. Op zondag 23 april is het WNF te gast, met informatie en educatie, op de open dag van de Indian Art Gallery., bij Belevingspark CactusOase, Jongermanssteeg 6 in Ruurlo.

Iedereen van 8 tot en met 12 jaar kan deelnemen aan een fotoworkshop. Enthousiaste WNF-amateurfotografen delen hun beste tips waarna kinderen zelf door deze unieke woestijn struinen om mooie plaatjes te schieten. De mooiste foto mogen de deelnemers opsturen. Hiermee maken ze niet alleen kans op een leuke prijs maar bouwen de deelnemers ook mee aan een schitterende fototentoonstelling die drie weken lang te zien zal zijn in Belevingspark CactusOase. Inschrijven voor de fotoworkshop kan tot en met 21 april via: twentevechtdal@wnfregioteam.nl of op de open dag van 13.30 tot 13.45 uur.

WNF centraal bij open dag bij Indian Art Gallery. Foto: PR

Overige deelnemers: Jeroen Vogtschmidt heeft een inkijk-exemplaar van zijn splinternieuw boek The Spirit Soars Free' bij zich. Dit is een Nederlands kunstboek met tientallen schilderijen,'studies, schetsen en tekeningen. Hij wordt vergezeld door zijn dochter Kim. Zij geeft uitleg over haar specifiek werk en de kunstvorm van de Canadese indianen. Verder is aanwezig Helna de Bruyn, schrijfster en illustratrice van het kinderboek Ponki en de bedenkster van het indiaans gebarenspel.

De Open Dag vindt plaats in het voorste gedeelte van Belevingspark CactusOase. Dit gedeelte is gratis toegankelijk. Bezichtiging van het Cactuspark kost de normale entree.

Informatie: Belevingspark CactusOase, Jongermanssteeg 6, Ruurlo. Tel. 0573 451817, mail:: info@cactusoase.nl.


www.cactusoase.nl

Lustrumconcert Schouder aan Schouder

RUURLO - Het gemengd gezelligheidskoor Schouder Aan Schouder uit Ruurlo viert op 23 april haar lustrum. Het koor met momenteel 51 leden onder leiding van dirigente Rianne Legebeke bestaat 5 jaar. Vanuit het koor is een lustrumcommissie samengesteld. De leden hebben door middel van op rommelmarkten spullen te verkopen, het helpen bij het septemberfeest in Ruurlo en het verkopen van loten, een mooi gevarieerd middagprogramma samengesteld (zie advertentie elders in dit blad) Het zal een middag worden voor jong en oud, voor de kinderen is er een springkussen, kunnen ze zich laten schminken, broodjes bakken etc. Verder zullen er een 10-tal kramen staan met onder andere keramiek, kleding, schilderijen etc. Het programma begint om 12:00 uur tot 17:00 uur bij Eetcafé / zaal De Veldhoek, Varsselseweg 55 in Veldhoek. Entree: Gratis

Antoon Peters en Jeroen Helmink nemen afscheid bij VOV

VOV-voorzitter Bart Veen bedankt Antoon Peters voor zijn diensten. Foto: PR

VORDEN - Bij de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) hebben Antoon Peters en Jeroen Helmink hun functie neergelegd. Vorige week werden zij bedankt voor hun inzet.

Antoon Peters heeft na een zeer lange staat van dienst, van meer dan 25 jaar, afscheid genomen als lid van de kerstcommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging. Als geen ander wist hij ideeën voor een gezellige kerstmarkt vorm te geven en grote en kleine problemen op te lossen. Zijn vele contacten hielpen hem daarbij. Samen met Marcel Siemerink, die vorig jaar afscheid nam, vormden zij lang een belangrijke spil. Vorden is hen veel dank verschuldigd. Gelukkig heeft de kerstcommissie in Marco Helmink een enthousiaste opvolger gevonden (al is extra mankracht nog altijd welkom!) en is ze met veel plezier en vol vertrouwen gestart met de voorbereidingen van de Vordense kerstmarkt die dit jaar op zaterdag 16 december plaatsvindt.

Veen spreekt Jeroen Helmink toe. Foto: PR

Jeroen Helmink heeft na een krachtige vier jaar als bestuurslid van het VOV de taken van PR op zich genomen. Van Facebook tot de website, tot het tussendoortje. Jeroen heeft een goede vernieuwingsslag kunnen maken. Nu neemt hij afscheid als bestuurslid van het VOV. En helemaal afscheid nemen doet hij nog niet, hij zal op de achtergrond nog gevraagd worden om zijn kennis en kunde.

'Regelgeving voor het houden van vogels vaak onbekend'

VORDEN - De wet- en regelgeving voor het houden van vogels is de laatste jaren strenger geworden. Veel mensen met een paar vogels in een huiskamerkooi of kleine buitenvolière zijn daarvan niet op de hoogte. Daardoor bestaat de kans dat vogelhouders zonder het te weten in overtreding zijn. Dat stelt voorzitter Kees Bink van vogelvereniging De Vogelvriend Vorden.

Maatschappelijk gezien is er steeds meer aandacht voor dierenwelzijn. Boeren moeten daardoor aan steeds strengere eisen voldoen, maar dat geldt ook voor mensen met huisdieren en vogels in buitenvolières. Voorzitter Kees Bink: "Die aanscherpingen van de regels halen lang niet altijd de media en zijn daardoor vaak onbekend. Als vogelvereniging willen we daar verandering in brengen en de kennis daarover actief gaan delen met mensen die vogels houden. Dat kunnen mensen zijn met slechts één parkiet in een kamerkooi tot mensen die niet aangesloten zijn bij een vogelvereniging maar wel vogels kweken."
Voor bijvoorbeeld Europese cultuurvogels, vogels die ook in het wild voorkomen in Europa, geldt een verplichte registratie. Door de overheid wordt daar actief op gecontroleerd en indien die registratie niet klopt flink beboet.
De communicatie richting niet-leden over dierenwelzijn en huisvesting is een nieuw speerpunt van De Vogelvriend Vorden. Dat is mede ingegeven door de fusie van de twee landelijk opererende vogelbonden tot één nieuwe organisatie. Binnen die nieuwe bond is dierenwelzijn een belangrijk thema. Er is zelfs een handboek opgesteld over het verzorgen en houden van vogels volgens de laatste regelgeving.
Bink: "Wij zien het als onze plicht om de drempel tot die kennis zo laag mogelijk te maken. Daarom stellen we onze ledenbijeenkomsten open voor niet-leden en proberen we de toegang tot onze tweejaarlijkse tentoonstelling gratis te houden. Daarnaast willen we actiever gaan communiceren over de veranderingen. Hiervoor hebben we bij de Rabobank een plan ingediend, waarvoor binnenkort gestemd kan worden. Wij hopen vogelliefhebbers die lid zijn van die bank over te halen op ons te stemmen.
Binnen de Vordense vogelvereniging is veel kennis aanwezig over vogels, doordat enkele leden ook belangrijke functies vervullen binnen de nieuwe vogelbond. Daardoor groeit de vereniging tegen de landelijke trend in in ledenaantal. "Wij hebben alleen dit jaar al zeven nieuwe leden mogen begroeten, terwijl in de ons omringende plaatsen verenigingen alleen maar kleiner worden of zelfs worden opgeheven. Voor het bestaansrecht van onze vereniging is dat erg belangrijk."

Seniorensoos Vierakker-Wichmond

VIERAKKER/WICHMOND - Senioren uit Vierakker-Wichmond en omgeving worden van harte uitgenodigd om dinsdagmiddag 25 april naar het Ludgerusgebouw in Vierakker te komen. Zaal open vanaf 14.00 uur, aanvang 14.30 uur. Daar zal Debbie Kersten het belang van het (blijven) bewegen voor ouderen demonstreren.

Zij heeft jarenlange ervaring in het werken met beweeggroepen , speciaal gericht op ouderen en een heel eigen methode hiervoor ontwikkeld. Hierin zijn elementen van Pilates, Tai Chi en Yoga verwerkt. Van huis uit is zij danseres en dat kun je ook terugvinden in de danspasjes die zij soms tussen de oefeningen doorvlecht.

Bevrijdingspop Achterhoek presenteert gevarieerd programma in Zutphen

Muzikanten uit de hele Achterhoek op het podium

ACHTERHOEK - Naast de eerder bekend gemaakte wave-electro, protopunk en dialectrock, complementeren desertrock, indiefolk, indiepop en 60's & 70's evergreens het programma van 5 mei in Zutphen. Wederom strijkt de crème de la crème van de Achterhoekse popmuziek vanuit alle windstreken van voormalig Graafschap Zutphen neer in het eeuwenoude centrum van de Hanzestad om de vrijheid te vieren met lokale popmuziek. Dit jaar verhuist Bevrijdingspop Achterhoek van de 's Gravenhof naar de Groenmarkt en treden Achterhoekse muzikanten uit onder meer Aalten, Dinxperlo, Doetinchem, Groenlo, Hummelo, Lochem, Varsseveld, Zieuwent en Zutphen op.

Mademoiselle
Vuige gitaren, catchy zangmelodieën en een groovende ritmesectie maakt van Mademoiselle met de Lochemse drummer Maurits Nijhuis een Desert-rockband met een eigen geluid. De band is in 2016 in Utrecht ontstaan op de Herman Brood Academie, maar is nu vooral te vinden in de Amsterdamse scene en was al finalist bij de Amsterdamse Popprijs. De songs zijn beïnvloed door de stoner-scene van Palm Desert en de grunge-scene van Seattle.

Jolian
Jolian is een nieuwe band gevormd door muzikanten uit onder meer Zutphen, Aalten en Hummelo en hebben al enige podiumervaring. "Door de unieke samenwerking komen we tot een zeer gevarieerd repertoire, van rock tot folk en van country tot hier en daar een ballad. Uiteraard alleen maar eigen werk", aldus de Zutphense zangeres Jolian.

Snow Coats
Snow Coats" is een jonge Doetinchemse Indie-Pop band met Folk invloeden. In februari 2017 bracht de band haar eerste single "Backyard" uit met de Portugese uitgever "Sounds New Sounds Good". Eerder verzorgde de band al het voorprogramma van de Ierse band "Raglans" in Amsterdam.

Festival dit jaar op de Groenmarkt

Gepetto
De afsluiter van Bevrijdingspop Achterhoek 2017 werd in augustus 2000 al opgericht als eigen werk formatie Pinocchio's Furniture (een nummer van Frank Zappa), maar kleine jongens worden groot. De Achterhoekse band besloot daarom om in 2005 als Gepetto een nieuwe start te maken met covers uit alleen de jaren '60 en '70. Denk aan Stones, Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple, Doors, The Who maar ook Roy Orbison, Queen, Boston en Foreigner.

Mister & Mississippi
Eerder maakte het festival al bekend dat de hoofdact van 2017 de met een Edison en 3FM Award bekroonde band met de Grolse gitarist Tom Broshuis is. Met het kersverse album dat werd opgenomen in Kytopia, verruilt Mister & Mississippi de rustige indie-folk voor een zwaar en donker wave-electro geluid van synths en majestueuze gitaarmelodieën.

Raw Flowers
Melodieus gitaarwerk vervlochten met de verhalende vocalen, soms onderhuids dan weer meedogenloos in je gezicht. Een rauw divers geluid geoogst uit 'the melting pot that's called rock n roll'! Het swingt, het zweeft, het vloeit en schuurt en soms mag ie: dan beukt Ilja de shit out of the song. Hoe dan ook, het is weer tijd om te bloeien!

Dokter Watjes
Vier Twentse knullen uit Hengevelde en een Achterhoeker met een halfzachte G besloten een bandje op te richten. Het enige dat vanaf het begin vaststond was de bandnaam: Dokter Watjes. Muzikaal vliegt het alle kanten op en er wordt gezongen in het Nederlands, Twents en een mengelmoes hiervan. Teksten gaan over vrouwen en andere demonen, tabakswaren, peenk'n, het frequenteren van horecaondernemingen, huisdieren, de voormalige BRD, vroeger, softporno en later. Eindelijk een band die het ergens over heeft! Ie mut alleen wa good luuster'n…

Keverweekend in de Achterhoek

ZELHEM - Keverclub Nederland Regio Overijssel organiseert 21, 22 en 23 april haar Keverweekend in de Achterhoek. Keverbezitters uit de Achterhoek zijn namelijk al jarenlang aangesloten bij de Regio Overijssel. Uitvalsbasis voor tientallen 'kevers' is dit jaar de nieuwe locatie camping Coen Evers, Keijenborgseweg 27 te Zelhem.

Vrijdag vindt de opbouw plaats en zullen de eerste campinggasten arriveren. Zaterdag en zondag is men welkom tussen 10.00 en 17.00 uur en zal er een onderdelenmarkt zijn en worden er diverse behendigheidsproeven gedaan. Op zondag wordt de mooiste auto van het evenement bekroond met een beker. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin van de camping.

Volkswagen Kever Club Nederland is de grootste luchtgekoelde Volkswagen groep van Nederland en telt ruim vijftienhonderd actieve leden die allemaal op hun beurt gek zijn van alles wat met het merk te maken heeft.

De entree is gratis en u kunt gratis kamperen (geen elektra aanwezig). Voor meer informatie, zie de website of de facebook 'KCN Overijssel'.

Zomereditie TempelPoP bij het Martinushuus

BAAK - Het Hemelse Muziek Festivalletje, het tweedaags TempelPopSpektakel in Baak wordt op 5 en 6 mei gehouden in het Martinushuus Baak. De line-up: Moon Yard, Brood op de Plank, Indefility en Poor John. Beide avonden is de Tempel open vanaf 21.00 uur.

Twee dagen met spetterende 60's/70's-rock, swingende americana-rock, Golden Oldies, dansbare discokrakers , wereldhits en sing-a-long evergreens van regionale en vooral lokale bodem gepresenteerd vanaf de heilige Achterhoekse grond. Dit in een hemelse jasje en heerlijke warme atmosfeer, met de fijnste hapjes en beste drankjesJ.

Unieke lokatie Martinushuus
Speciaal voor deze Summer-edition wordt de Muziektempel compleet uitgelicht in alle kleuren van de regenboog. Er is een bewaakte garderobe, rooktentje met diverse heilige hapjes. En het hemelse pils van de lokale bierbrouwer wordt ook rijkelijk geschonken.

Kerk wordt dorpshuus
Omdat de Martinuskerk omgedoopt wordt tot Martinushuus, hebben Joost Jansen Marktwerken uit Keijenborg en Kermex uit Baak de handen ineen geslagen en een plan gemaakt in goed overleg met Stichting Martinushuus om deze mooie locatie in te richten als een ware muziektempel met vier top-acts van lokale bodem. De bijdrage voor het gebruik van de faciliteiten komt dan ook ten goede voor het Martinushuus.

Zondag 7 mei vindt eveneens de pleinmarkt plaats en is het programma enigszins aangepast. Zo versterken beide activiteiten elkaar en ontstaat er een mooi weekend met een vol programma. Stichting werkgroep Pleinmarkt zorgt ook voor de inwendige mens en zal dat dit jaar in stijl doen. Kom gerust even kijken! Voor jong en oud, iedereen is welkom.

Het evenemententerrein tegenover Huize Baak zal dit weekend plaats doen als parkeerhaven voor de bezoekers van de festiviteiten. Advies is, kom lekker op de fiets en geniet van alle hemelse versnaperingen.

Voorverkoop start in weekend van Pasen bij het Meestershuis Vorden, Den Bremer Toldijk, De Tol Hummelo, Wapen van Baak en Coop Aalderink Steenderen.

Harmonie Vorden met een spetterend voorjaarsconcert

Beleving bij de dirigent tijdens het voorjaarsconcert van Harmonie Vorden. Foto: Rob Schmitz

VORDEN - Zaterdagavond 8 april was de sporthal 't Jebbink omgetoverd tot concertzaal voor het inmiddels traditionele voorjaarsconcert van Harmonie Vorden.

Klokslag 20.00 uur werden in het openingswoord alle bezoekers welkom geheten door voorzitter Wout Dekkers. In zijn openingswoorden werden de jubilarissen Gerrit Graffelman en Jacqueline Brummelman nog even in het zonnetje i.v.m. hun 40- respectievelijk 25-jarig lidmaatschap dat onlangs werd gevierd op de ledenvergadering.
Nadat Sabine Blaak als ladyspeaker werd geïntroduceerd werd het concert onder leiding van Nikki Kleijsen geopend met Innuendo, een bewerking voor harmonie van het laatste album van de beroemde zanger Freddy Mercury en de popgroep Queen.
In het nummer zijn veel Spaanse invloeden te horen en met de snelle loopjes meteen een uitdaging voor het orkest.

Ook dit jaar werd het concert afgewisseld met bijdragen van de slagwerkgroep geheel in het teken van de titel van het concert "Pop in harmony". Sinds 2015 wordt er intensief samengewerkt met SMD uit Doetinchem die ook over melodisch slagwerk beschikken.
Met Apache, Eye of the Tiger en het nummer Clocks werd het publiek verrast door de variatie in het slagwerk.
Het concert werd vervolgd door de harmonie met het bekende werk van de componist Ennio Morricone. De tijden uit het Wilde Westen werden met bekende melodieën uit Once Upon the West en The Good, the bad and the Ugly in herinnering geroepen.
In het nummer Jeugdland kregen ook de jonge slagwerkers van de harmonie hun moment en mochten ze samen met de senioren laten horen dat zij al grote vorderingen hadden gemaakt.
Voor de pauze werd door harmonie Vorden een selectie van nummers van Phil Collins in een bewerking van Peter Kleine Schaars ten gehore gebracht.
Er zijn maar liefst zeven tophits in dit arrangement verwerkt met een spetterende afsluiter Sussudio. De muziek van Phil Collins bevat interessante ritmische passages en heftige blazerspartijen een uitdaging voor harmonie waarbij een beroep werd gedaan op de vocale kwaliteiten van het orkest.

Na de pauze kwamen de solisten aan bod. Op bugel werd het nummer Sorry van Kyteman op een voortreffelijke wijze vertolkt door Dick Boerstoel.
Geheel in het thema van het concert werden door Joanne Lam klarinettiste van het orkest maar ook begaafd met een mooie zangstem de nummers Skyfall en A night like this gezongen. Beide nummers zijn gerelateerd aan films van James Bond.

Ondertussen waren ook de leden van het opleidingsorkest aangeschoven en werd als groot orkest nog de nummers Flash Dance en American Pie en een selectie uit de Incredibles uitgevoerd waarbij in het laatste nummer door iedere sectie een act werd opgevoerd.

In zijn slotwoord werden alle medewerkers, solisten en muzikale leiders door de voorzitter Wout Dekkers bedankt voor hun bijdrage.
Belangstellenden werden bedankt voor hun aanwezigheid waarbij leden van de Rabobank werden opgeroepen in het kader van Hart voor de Achterhoek vooral te stemmen op harmonie Vorden.
Met een financiële impuls kan ook volgend jaar een concert georganiseerd worden.

De avond werd op een bonte wijze afgesloten met Carnival de Paris waarbij alle leden waren uitgedost met carnaval attributen.
Het was een geslaagde avond waarin het publiek kon genieten van vrolijke eigentijdse muziek.
Een concert als dit verdient meer belangstelling van de Vordense bevolking.

'Gemeente heeft dovemans oren'

Op 22 maart 2016 hebben 184 burgers, allen omwonenden van de Polweg 6, een zienswijze aangeboden aan Wethouder Spekschoor van Ruimtelijke Ordening over de toekomst van hun buurt.

In deze zienswijze pleiten zij voor het behoud van een levendige buurt door een evenwichtige balans te handhaven tussen wonen, natuur, recreatie en agrarische en andere economische activiteiten. Zij willen een buurt met een gezonde groei op al deze gebieden maar geen ongewenste schaalvergroting op één van deze gebieden.
De buurt rond de Polweg kenmerkt zich door een prachtig coulisselandschap en goede verhoudingen tussen burgers en agrariërs. Op een gebied van slechts 500 hectare wonen circa 100 gezinnen, waarvan 10 van jonge agrariërs die een melkveehouderij van gemiddeld 100 koeien runnen. Leegstaande boerderijen en huizen worden vaak snel weer verkocht, verbouwd en bewoond door nieuwe, jonge gezinnen. Kortom, een levendige buurt waar van krimp geen sprake is.
Het belangrijkste voorstel van de bewoners aan de gemeente was om een groeinorm in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen voor de grootte van melkveehouderijen in een kleinschalig landschap: niet groter dan 2,5 à 3 keer het landelijk gemiddelde. Dit om de gezinsbedrijven te behouden en internationale agrarische concerns te weren die mega stallen willen bouwen die niet passen in het landschap.
De gemeente heeft het voorstel naast zich neergelegd. In het nieuwe bestemmingsplan is geen waterdichte regel opgenomen om extreme schaalvergroting te voorkomen. Daarom is het, juist in het nieuwe bestemmingsplan, mogelijk dat de gemeente een vergunning voor een stal voor 1.000 runderen niet kan weigeren. Door deze onzorgvuldigheid van de gemeente staat de deur wijd open voor het fokbedrijf van Dutch Dairy Genetics. Als dit er komt, verdubbelt het totaal aantal runderen in de buurt: van 1.000 nu naar 2.000 straks. Dit zal leiden tot verdere stijging van de grondprijzen. Bedragen die gezinsbedrijven die daar al generaties hun brood verdienen niet kunnen opbrengen. Gezien het verschil in kapitaalkracht zullen veel jonge boeren naar verwachting het loodje leggen waardoor de buurt van karakter zal veranderen.
Er is nog één kans om deze ongewenste ontwikkeling een halt toe te roepen. Op 20 april stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan. Alleen een meerderheid in de raad kan er op die avond voor zorgen dat er een amendement wordt aangenomen dat grootschalige ontwikkelingen in kleinschalig landschap voorkomt.
De buurt waar de embryofabriek moet komen zal in groten getale aanwezig zijn op donderdagavond 20 april tijdens de raadsvergadering. Ze verzamelen om 19.30 uur voor het gemeentehuis. Komt u ook? De gemeente kan burgers niet negeren als ze massaal hun stem laten horen. Komt daarom allen.
Dit is de laatste kans om aantasting van het karakter van het buitengebied te voorkomen!

Namens Platform Polweg 6 en de 184 ondertekenaars van deze zienswijze,

Paul Valk, voorzitter

Column

Biertje

Biertje, jongens? Ja, lekker! Het is er het moment voor. Einde van de middag. Zonnetje. En nog een klein half uur voordat de wedstrijd begint. Rondom stadion De Vijverberg hangt een gemoedelijk en gezellig sfeertje. Buiten dan toch. In het supportershome van De Graafschap is het namelijk angstvallig leeg. Al snel blijkt waarom. Er is hier deze dinsdagnamiddag geen biertje te krijgen.

Nu speelt de blauw-witte Achterhoekse trots vandaag ook niet. In plaats daarvan is voetbalbond UEFA te gast op De Vijverberg. In het beleid van de voetbalbond is tijdens Europese wedstrijden geen plek voor een biertje rondom het stadion. In Frankrijk niet. In Spanje niet. In Engeland niet. In Duitsland niet. En in Nederland dus ook niet. Zelfs niet in de Achterhoek. Ook niet aan het einde van de middag in het zonnetje.

De voetbalsters van Nederland en IJsland spelen hier tegen elkaar in de aanloop naar het EK voor vrouwen. Doetinchem is deze zomer één van de speelsteden. Het stadion van De Graafschap is dan het toneel van de groepswedstrijden Denemarken-België, Spanje-Portugal, IJsland-Zwitserland en Zweden-Italië. Vervolgens is er ook nog een kwartfinale. Mocht Nederland groepswinnaar worden, dan loopt de weg naar oranje succes via Doetinchem.

Eén keer eerder speelde zich hier een internationaal toernooi af. Dat was het WK voor spelers onder de 20 jaar in 2005. Argentinië won. Een piepjonge Lionel Messi was de sterspeler van het toernooi. Hij speelde niet in Doetinchem. Aan de Lijsterbeslaan gooiden vooral de Spaanse talenten hoge ogen. Onder hen Fernando Llorente (tegenwoordig Swansea City), David Silva (tegenwoordig Manchester City) en Cesc Fabregas (tegenwoordig Chelsea).

Naast het goede voetbal, was er vooral veel sfeer. Sfeer waarvoor voetbalfans van over de hele wereld verantwoordelijk waren. Zo zaten er zelfs supporters uit Honduras in Doetinchem. Dat de jonge voetballers uit dat land met 7-0 verloren van Chili en ook in latere poulewedstrijden het ene na het andere doelpunt om de oren kregen, deed aan het enthousiasme van hun landgenoten op de tribune niets af. Trots waren ze op hun jonge voetbaltalenten.

Als dinsdag een generale repetitie was, dan moet het ook dit jaar met die sfeer helemaal goedkomen. Niet dat elk stoeltje in het stadion bezet was. Zeker niet. De Spinnekop bleef zelfs compleet leeg. Maar het enthousiasme op de tribunes was los van de uitslag – de oranje dames wonnen met 4-0 – enorm. Jonge meisjesteams vol talentjes die hier ooit zelf hopen te staan, lieten luidkeels van zich horen. Wie nog niet op de hoogte was van het feit dat het vrouwenvoetbal al een tijdje in de lift zit, was dat na deze avond wel.

Het EK dat over enkele maanden van start gaat, heeft dan ook alles in zich om uit te groeien tot een prachtig toernooi. Een toernooi met zeven speelsteden. Met tribunes vol gespannen koppies van jonge meisjes. Met de grootste vrouwelijke voetbaltalenten uit heel Europa. Met Vivianne Miedema, Lieke Martens en Siri Worm. Met vlaggen. Met shirtjes. En met mascotte Kicky. Alle ingrediënten voor een mooie voetbalzomer zijn aanwezig. Behalve een biertje.


Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 13 april werd de traditionele Paasdrive gehouden. Een speelavond die meetelt voor de competitie Topintegraal. En zoals ook traditie is geworden: er werd gespeeld voor het winnen en/of verliezen van de door de club beschikbaar gestelde eieren. Er deden 33 paren mee.

De eerste tien paren worden hier vermeld. 1. Aartje Bernards en Pop Grizell 67,88%, 2. Diny Hoftijzer en Agnes Pietersen 66,94%, 3. Hennie van Druten en Gonnie Hulleman 57,96%, 4. Joke Damveld en Hans Oldhoven 57,71%, 5. Fien Biezeman en Henk Biezeman 57,19%, 6. Emmy Stegeman en Marijke Hilderink 56,39%, 7. Herman Stapelbroek en Han van Oosterbos 55,81%, 8. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 53,68%, 9. Paul Niks en An Wortel 53,62% en 10. Joke Jeninga en Jeen Jeninga 53,12%. Op donderdag 20 april is de vierde speelavond van de zesde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Opbrengst reumacollecte

STEENDEREN/OLBURGEN - Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma nu en een leven zonder reuma in de toekomst. Hiervoor blijft geld nodig. In week 11 zijn de collectanten aan de deur geweest voor de reumacollecte. Dat heeft in Steenderen en Olburgen het mooie bedrag van 1154,55 euro opgebracht. Alle gulle gevers én collectanten, hartelijk bedankt. Deze collecte heeft nog meer opgeleverd: een paar mensen meer, die volgend jaar willen collecteren. In 2018 is de collecte van 19 t/m 24 maart. Wie zich ook wil inzetten voor de reumabestrijding en een paar uur beschikbaar heeft om in Steenderen te collecteren, geeft zich op als collectant. Dat kan bij het Reumafonds maar ook bij de collectecoördinator in Steenderen en Olburgen, Erica Schut-Smeenk, telefoon 0575-451822.

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 13 april werd de traditionele Paasdrive gehouden. Een speelavond die meetelt voor de competitie Topintegraal. En zoals ook traditie is geworden: er werd gespeeld voor het winnen en/of verliezen van de door de club beschikbaar gestelde eieren. Er deden 33 paren mee.

De eerste tien paren worden hier vermeld. 1. Aartje Bernards en Pop Grizell 67,88%, 2. Diny Hoftijzer en Agnes Pietersen 66,94%, 3. Hennie van Druten en Gonnie Hulleman 57,96%, 4. Joke Damveld en Hans Oldhoven 57,71%, 5. Fien Biezeman en Henk Biezeman 57,19%, 6. Emmy Stegeman en Marijke Hilderink 56,39%, 7. Herman Stapelbroek en Han van Oosterbos 55,81%, 8. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 53,68%, 9. Paul Niks en An Wortel 53,62% en 10. Joke Jeninga en Jeen Jeninga 53,12%. Op donderdag 20 april is de vierde speelavond van de zesde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Ledenvergadering Marktvereniging

VORDEN - De Vereniging tot bevordering van het marktwezen vergadert in Vorden op 25 april. Aanvang 19.30 uur bij Hotel Bakker.

Agenda
• Opening
• Notulen secretaris
• Jaarverslag secretaris
• Jaarverslag penningmeester
• Jaarverslag kascommissie
• Vaststellen contributie
• Bestuursverkiezing
Aftredend en herkiesbaar:
mevrouw I.Scheffer-Broekgaarden
• Rondvraag
• Sluiting

Kinderroute Belevingsweek: op pad met smartphone

Kinderroutes belevingsweek in de Achterhoek. Foto: PR

Digitaal vertier in de meivakantie, voor het hele gezin

ACHTERHOEK - Gezinnen met kinderen die de meivakantie in de Achterhoek doorbrengen hoeven zich niet te vervelen. Tijdens de Kinderroute Belevingsweek van 23 tot en met 30 april kunnen kinderen en hun ouders de Achterhoek gratis met hun smartphone ontdekken en deelnemen aan leuke activiteiten. Met de smartphone als gids beleven ze spannende avonturen en leren over mythen en legenden uit de Achterhoek. De belevingsweek wordt georganiseerd door Achterhoek Toerisme in samenwerking met AbelLife, lokale ondernemers, VVV's en Toeristische Informatiepunten in de Achterhoek.

Acht routes zijn speciaal tijdens de meivakantie gratis te verkrijgen via een code bij deelnemende startlocaties. Onderweg zijn er leuke activiteiten georganiseerd met het thema van de routes. Spannende verhalen over ridders en jonkvrouwen, leuke natuurweetjes, sportieve opdrachten of op te lossen raadsels, er valt onderweg van alles te beleven en leren! De AbelLife route-app wijst de weg. Bekijk het programma online op kidsgeluk.nl/belevingsweek.

Activiteitenfolder
Om de Kinderroute Belevingsweek te promoten is er een activiteitenfolder ontwikkeld waarvan 70.000 exemplaren huis-aan-huis zijn verspreid in de Achterhoek. Deze folders zijn ook verkrijgbaar bij VVV's, Toeristische Informatiepunten en ondernemers uit de toeristische sector. Daarnaast is de activiteitenfolder online te downloaden via kidsgeluk.nl/belevingsweek.

Opening en lancering
Strooptocht

Op 23 april om 11.00 uur is de officiële opening van de Kinderroute Belevingsweek bij Pannenkoekenboerderij De Heikamp in Ruurlo. Tevens wordt daar één van de digitale kinderroutes 'De Strooptocht' gelanceerd door Marijke van Haaren, wethouder van de gemeente Berkelland. De route is vanaf dat moment voor publiek met de smartphone te wandelen. Onderweg zijn er culinaire verrassingen met verse ingrediënten uit de streek. Ook vindt er een Masterclass pannenkoeken bakken plaats door de Nederlands Kampioen Pannenkoeken Bakken, Rob Weijers, waarmee de Heikamp de eerste prijs won tijdens het NK Pannenkoekenbakken 2017.

De Kinderroute Belevingsweek wordt mede mogelijk gemaakt door AbelLife, 100% Winterswijk, Gemeente Aalten, Gemeente Oost-Gelre, Gemeente Berkelland, Gemeente Bronckhorst, Gemeente Montferland, Eigenzinnig Lochem en Achterhoek in Beweging.

Zwemvijver Playa Gasolina op Zwarte Cross

Het Wijndomein Besselinkschans is verkocht aan De Feestfabriek BV. Foto: Theo Huijskes

OOST GELRE - Het festivalterrein op de Besselinkschans wordt uitgebreid. De Feestfabriek Alles komt Goed bv heeft het aangrenzende Wijndomein gekocht. Op dit terrein van circa 15 hectare legde Clemens Weenink in 2006 het wijngoed aan. Van het terrein wordt ongeveer drie hectare toegevoegd aan het festivalterrein, waaronder de zwemvijver die Playa Gasolina gaat heten.

Door Theo Huijskes

Volgens Ronnie Degen is het circa anderhalf jaar geleden dat bij een rondgang van de organisatie van de Zwarte Cross langs alle omliggende grondeigenaren, de aankoop voor het eerst ter sprake kwam. "Tijdens een gesprek met de familie Weenink werd besloten om eens goed na te gaan hoe de Feestfabriek en Weenink in de toekomst met elkaar verder zouden gaan. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de verkoop van het Wijndomein aan De Feestfabriek. De onderhandelingen kwamen overigens pas in een serieuze fase nadat er zekerheid was over het voortbestaan van de Zwarte Cross op de Besselinkschans voor meerdere jaren."

Bestemming nog onduidelijk
De verkoop is officieel bekrachtigd, maar Degen geeft aan nog geen plannen met betrekking tot de opstallen te hebben. "Wel weten we dat we een deel van het terrein en de zwemvijver al kunnen inzetten tijdens de Zwarte Cross. Zo zal het terrein waar nu de wijnranken worden gerooid, worden toegevoegd aan het rennerskwartier voor de cross. Nu we ook de Dutch Masters Motorcross op het programma hebben staan, is die uitbreiding noodzakelijk. Verder wordt de zwemvijver met het terrein er omheen geschikt gemaakt om maximaal 500 bezoekers van de Zwarte Cross tegelijkertijd gelegenheid te bieden voor een frisse duik. Dit terrein krijgt als naam Playa Gasolina. Ook vanwege de nabijheid van het crossterrein. Wat er gebeurt met de gebouwen is van een heel andere orde. Daarover is nog geen zinnig woord te zeggen, behalve dat intern al de meest wilde ideeën de ronde doen. Bovendien heeft de familie Weenink nog afspraken tot het eind van het jaar en die willen ze vanzelfsprekend netjes afwerken. Wij hebben dus nog voldoende tijd om ons op een passende bestemming te bezinnen."

Degen zegt dat de Feestfabriek er niet op uit is om nog meer grond op de Besselinkschans in eigendom te verkrijgen. "Deze transactie is tot stand gekomen als gevolg van een samenloop van omstandigheden. Meer grond in eigendom is absoluut niet nodig."

Eerste Achterhoek Vakantiekrant 2017 verkrijgbaar

Samenwerking Achterhoek Toerisme, VVV's en Achterhoek Nieuws

ACHTERHOEK - De eerste Achterhoek Vakantiekrant van 2017 is er. Een krant boordevol interessante informatie over activiteiten en evenementen voor bezoekers en inwoners van de Achterhoek. De krant is verkrijgbaar bij VVV's, informatiepunten, campings, hotels, B&B's en tientallen andere toeristische trekpleisters in de Achterhoek.

De Achterhoek Vakantiekrant bestaat al een lange periode, maar sinds enkele jaren is de samenwerking tussen diverse toeristische partijen en uitgever Achterhoek Nieuws geïntensiveerd. In samenwerking met de VVV's in de Achterhoek en Achterhoek Toerisme worden er dit jaar vier edities uitgegeven. Manuel Hezeman, directeur van Achterhoek Toerisme: "Als marketingorganisatie voor de Achterhoek is onze taak om het merk 'Achterhoek' in de markt te zetten. Ook het stimuleren van samenwerkingen in de toeristische sector valt hieronder. We zijn dan ook trots op deze mooie samenwerking met de lokale VVV's en de grootste uitgever van lokale nieuwsmedia in de Achterhoek. Met de Achterhoek Vakantiekrant, ligt er een mooi product waar bezoekers inspiratie op kunnen doen voor een dagje uit in de regio".
Ook Gienne te Gronde, VVV Winterswijk is enthousiast over de samenwerking: "Door de krachten op deze manier te bundelen zijn we in staat om op een goede manier de bezoeker te informeren over alles wat er in de Achterhoek te doen is. De Achterhoek Vakantiekrant is dan ook voor ons een mooi middel om het gevarieerde en aantrekkelijke aanbod te communiceren."
Gerwin Nijkamp, hoofdredacteur van Achterhoek Nieuws, is er trots op dat meerdere partijen samen tot dit mooie product zijn gekomen: "Wij willen een belangrijke communicatiepartner zijn voor organisaties in de Achterhoek. Voor verenigingen, maatschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en dus ook voor de in Achterhoek erg belangrijke toeristische sector. Het toerisme versterken wij onder meer door het uitgeven van de Achterhoek Vakantiekrant en de Achterhoek Agenda. Een krant en platform die een overzicht bieden van de vele activiteiten en evenementen in deze regio."

Belang
Dat toerisme voor de Achterhoek van groot belang is blijkt wel uit het onderzoek van ZKA consultants, dat in opdracht van Stichting Achterhoek Toerisme is uitgevoerd. Uit het meest recente onderzoek over 2015 blijkt dat het toerisme is gegroeid. In totaal is er in dat jaar bij verblijfsrecreatie en dagrecreatie voor zo'n 335 miljoen euro besteed in de regio.

Koning Willem-Alexander ziet Abraham

Baby Willem-Alexander. Foto: RVD

De geboorte van Willem-Alexander Claus George Ferdinand op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht was een groot feest. Hij was tweede in lijn van troonopvolging en Nederland zou na zijn moeder, toen nog prinses Beatrix een Koning krijgen.

Door Liesbeth Spaansen

Willem-Alexander woonde als kind op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, ging naar de Nieuw Baarnse school en het Baarnsch Lyceum. Hij kreeg twee jongere broers: Johan Friso, die op 12 augustus 2013 overleed, en Constantijn.

Willem-Alexander. Foto Liesbeth Spaansen

Als prinses Beatrix in 1980 koningin wordt, verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij volgt de middelbare school aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, maar sluit in 1985 zijn middelbare schooltijd af in Wales aan het Atlantic College, waar hij zijn Internationale Baccalaureaat behaalde, het Nederlands VWO-diploma. Prins Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. In Leiden studeerde hij geschiedenis te studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij behaalde in die tijd ook zijn vliegbrevet bij de Rijksluchtvaartschool. Tijdens zijn opleiding tot koning vertegenwoordigde hij het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam zitting in de Raad van State. Als specialisatie koos hij waterbeheer, op aanraden van zijn vader prins Claus, die zijn belangrijkste adviseur was.

Willem-Alexander mocht van zijn ouders zijn hart volgen met het kiezen van een partner. Hij wordt zelden met vriendinnen samen gefotografeerd, wel met studente communicatie Yolande Adriaansens en rechtenstudente Emily Bremers. De prins ontmoette zijn grote liefde Máxima Zorreguieta in 1999 in Sevilla bij de Feria de Abril. Máxima stond als fotografe bij de deur om iedereen bij binnenkomst te fotograferen. De geboren Argentijnse (17 mei 1971) studeerde economie en verhuisde van New York naar Europa.
Willem-Alexander en Máxima trouwden op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het huwelijk werd ingezegend in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. In 2003 werden Willem-Alexander en Máxima ouders van dochter Amalia. Later beviel Máxima nog van twee dochters, Alexia in 2005 en Ariane in 2007.
Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander de zevende en huidige koning der Nederlanden. Na de troonswisseling maakten Willem-Alexander en Máxima een kennismakingstour door Nederland en bezochten allerlei steden in Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen. Koninginnedag werd verzet naar zijn eigen verjaardag op 27 april, wat Koningsdag werd. Inmiddels is deze dag in een moderner jasje gestoken. Het koninklijk paar vierde 200 jaar koninkrijk mee en gaat jaarlijks op staats- en streekbezoek. Zo kwamen zij ook naar de Achterhoek, waar velen bij de hekken stonden in Borculo, Neede, Groenlo en Ulft.

'Sportkoning' Willem-Alexander is regelmatig te zien op de tribune bij schaats-, voetbal- en andere sportwedstrijden van Nederlandse teams, maar beoefent ook zelf sporten. Hij is een fervent skiër, reed in 1986 als W.A. van Buren de Elfstedentocht uit en liep in 1992 met Gerrie Knetemann de marathon van New York. Hij is erelid van het Internationaal Olympisch Commité vanwege zijn inzet in zijn jaren als prins voor de Nederlandse sport.

Zij vijftigste verjaardag viert de koning in huiselijke kring, maar ook nodigde hij samen met Koningin Máxima 150 gasten uit voor een feestelijk diner op het Koninklijk Paleis Amsterdam op 28 april. Na het diner wordt het Paleis 50 uur opengesteld voor het publiek.


Vijftig

Burgemeester Marianne Besselink. Foto: Gemeente Bronckhorst

Als er een volk is dat weet dat je het samen moet doen, zijn het wel de Nederlanders. We zijn van oudsher een land van polderaars en bruggenbouwers. Nederlanders weten dat je alleen misschien sneller gaat, maar dat je samen veel verder komt. Eén van de grootste verbindende factoren in ons land is ons koningshuis. Met als belangrijkste boegbeeld natuurlijk koning Willem Alexander. Hij bereikt het kroonjaar vijftig, in dit vierde jaar van zijn koningschap. Een prachtig jubileum.

Niemand in ons land heeft een langere voorbereiding gehad op de rol die van hem verwacht werd: hij is vanaf zijn geboorte geschoold in de taken die hij als koning dient te verrichten. En hoe ontspannen ons staatshoofd zijn werk ook oppakt: ik kan me voorstellen dat het soms erg druk is, met drie dochters in de puberleeftijd en zijn omvangrijke takenpakket. Zeker als je voorganger, prinses Beatrix, als koningin een stevige positie in de Nederlandse samenleving had opgebouwd. De verwachtingen waren hooggespannen. Heel Nederland keek er verwachtingsvol naar uit hoe de koning, samen met koningin Maxima zijn rol zou invullen. En dat doet hij met verve! De koning opent veel deuren voor het bedrijfsleven als speciaal leider van zakendelegaties. Ik denk dat we ook wel kunnen concluderen dat koning Willem Alexander een wat meer ontspannen benadering zoekt van het koningschap. Toen kinderen in Oldenzaal hem vroegen of hij de dansmove 'dab' kon doen, aarzelde hij geen moment. Maar het blijkt ook uit de manier waarop hij zijn vijftigste verjaardag viert. De majesteit nodigde iedereen uit die op dezelfde dag een kroonjaar bereikt om samen met hem te komen dineren en na het diner is het Paleis op de Dam vijftig uur lang geopend voor geïnteresseerden.

Feest in Bronckhorst
Een manier van je verjaardag vieren, die eigenlijk ook wel erg bij Bronckhorst past: samen een leuk feestje bouwen. In Bronckhorst vieren we de vijftigste verjaardag van de koning op heel veel verschillende plekken. Ik hoop dat u in de gelegenheid bent om te genieten van één of meerdere mooie activiteiten die de oranjeverenigingen van Bronckhorst tijdens koningsdag organiseren. Te beginnen met de Koningsspelen die op veel scholen in de gemeente worden gehouden. Als sportliefhebber vindt de koning het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met sporten en bewegen. Zelf mag ik dit jaar namens de koning weer de nodige koninklijke onderscheidingen uitreiken ter gelegenheid van zijn verjaardag aan mensen die zich persoonlijk enorm verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Een eervolle taak, die ik met veel plezier vervul.
Graag wil ik onze majesteit een fijne en ontspannen verjaardag toewensen en natuurlijk nog minstens vijftig jaren erbij in goede gezondheid!

Marianne Besselink
Burgemeester van Bronckhorst


Ibella Verwaaijen viert samen met de Koning haar vijftigste verjaardag

Ibella Verwaaijen is er trots op samen met de Koning jarig te zijn. Foto’s Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - "Ik ben er altijd nog trots op jarig te zijn met de Koning. Als ze mijn geboortedatum vragen, zeg ik dat er ook altijd bij," lacht Ibella Verwaaijen. Ze is geboren op 27 april 1967 in Wijk bij Duurstede. "Onder de molen van Ruisdael, daar woonde mijn opoe. Mijn ouders en broer Peter waren daar op bezoek, dat kon nog makkelijk. Maar diezelfde dag ben ik daar geboren, veertien dagen te vroeg. Het ging allemaal zo snel."

Door Liesbeth Spaansen

De dochter kreeg de naam Ibella Margaretha Louise van der Linden, roepnaam Ibella. "Zo heette de schoolvriendin van mijn moeder. Mijn vader ging me aangeven in Wijk bij Duurstede. Maar de ambtenaar kende de naam Ibella niet en wilde me dus zo niet inschrijven. Nadat deze de naam had opgezocht en ontdekte dat deze wel bestond, mocht het wel." Het gezin bleef uiteindelijk drie weken bij opoe in Wijk, voordat zij teruggingen naar de eigen woonplaats Ede.

Ibella als baby in de koninklijke trappelzak, met haar moeder en broer Peter.
Deze foto kreeg de familie van der Linden van het koninklijk huis toegezonden.

De ouders van Ibella kregen van de gemeente Wijk bij Duurstede een bankboekje met 500 gulden en een trappelzak. "Dat was wel zo mooi. Van pluizige stof en met goud geborduurd Beatrix en Claus en een kroontje erop." Ze laat de foto's zien van haarzelf als baby in de koninklijke trappelzak en een foto van prinses Beatrix en prins Claus met baby Willem-Alexander. "Ik ben blij dat ik dit album heb." De knipsels uit de kranten van Wijk bij Duurstede en Ede waarin haar bijzondere geboortedag en dat van Willem-Alexander stonden vermeld, zitten vooraan in haar fotoalbum. De eerste foto van baby Willem-Alexander zat op de voorkant.

Ibella Verwaaijen heeft wel een band met het koningshuis en gaat, als ze in de buurt zijn, zeker bij het hek staan. "Toen Koningin Beatrix hier in Steenderen kwam landen op de voetbalvelden ben ik ook gaan kijken." Opoe was overigens ook erg koningsgezind. "De hele gang hing vol foto's van Juliana die bij haar thuis geweest was, omdat zij met Koninginnedag het huis het mooist versierd had in de straat."

Koning Willem-Alexander organiseert vanwege zijn vijftigste verjaardag op 28 april samen met Koningin Máxima een feestelijk diner op het Koninklijk Paleis Amsterdam. De gasten zijn net als de Koning jarig op 27 april en bereiken dit jaar een kroonjaar.

"Ik hoorde het op de radio, dus ik heb me aangemeld. Helaas ben ik niet geselecteerd. Maar ik heb wel twee bijzondere brieven van het Koningshuis, dat ik ben aangemeld en dat ik uiterlijk 3 april bericht krijg en een van 31 maart dat ik helaas ben afgewezen." Er waren overigens zo'n 800 aanmeldingen. "Ik had het wel heel apart gevonden, maar was ook zenuwachtig geweest, denk ik. Ik zou het leuk vinden om Willem-Alexander in levende lijve te ontmoeten en een selfie met hem te maken. Hij is een goede koning en ik vind het bijzonder hoe hij en Maxima met de mensen omgaan. Ze zijn er wel voor het volk."

Ibella viert haar vijftigste verjaardag bij De Vrendenberg. "Omdat het diner de 28ste april zou zijn, heb ik het op een zaterdag in mei gepland. Ik verwacht zeker vijftig gasten."

Koningsdag 27 april, aanvang 13.30 uur:
Colorful Music

Op 1 april 2010 is het allemaal begonnen: Wieteke Schotsman heeft van haar hobby haar werk kunnen maken. "Ik geef van maandag tot en met zaterdag gitaarles onder de naam Colorful Music en ik zou niks liever doen. Een aantal keren per jaar organiseer ik een optreden met de leerlingen in een kroeg in de buurt en voordat we de zomervakantie ingaan knallen de leerlingen op het jaarlijkse eindconcert. Telkens weer een groot succes met enthousiaste leerlingen voor een groot en enthousiast publiek. Er is niks mooier dan muziek maken en om deze passie over te mogen brengen op andere mensen." Op Koningsdag mag Colorful Music het middagprogramma bij Grand Bistro de Rotonde verzorgen. De leerlingen zijn al druk met de voorbereidingen. En niet alleen de leerlingen want er is ook een band aanwezig. Onder begeleiding van Eelke van Ark, Nicolien Klein Brinke, Jeffrey Siemes en Wieteke Schotsman, zullen zij hun muzikaliteit en enthousiasme laten horen. 23 leerlingen zijn in bandjes gedeeld en zij spelen nummers van nu en vroeger. Kort om: voor ieder wat wils. "Wij kunnen niet wachten tot het zover is en hebben er ongelofelijk veel zin in! Zien wij jullie ook op 27 april tussen 13.30 en 16.00 uur bij Grand Bistro de Rotonde?

Koningsdag 27 april, aanvang 20.30 uur:
Short Notice

De Hardenberger driemansformatie is op de kop af vier jaar oud. De band werd ter ere van de allerlaatste Koninginnedag opgericht. En al die tijd op de Oranjefeestdag actief geweest. En op veel en veel meer dagen en nachten daarna…
The three man coverband heeft er zin in! In de vier jaar dat ze nu bestaan, hebben ze meer dan 150 keer opgetreden op de meest uiteenlopende locaties en weten dus precies wat er nodig is om een mooi feestje te bouwen. Een bas, een drum, een gitaar en de wil om het podium op te vreten, dat is het arsenaal dat zij tot hun beschikking hebben om met de muziek van generaties er een donders gezellige avond van te maken in Vorden. Taking care of business! Dat belooft Short Notice en samen met hun geluidsman, bandlid nummer vier, zal deze geoliede machine u een avond om nooit te vergeten bezorgen. Wat dacht u/jij ervan een nummer mee te spelen/zingen? Dat kan! Neem contact op met info@shortnotice.nl en treed op, op je eigen Koningsdag. Twijfel niet en meld je aan!

Tot ziens op Koningsdag bij Grand bistro de Rotonde, Kerkstraat 3 in Vorden

Muziek bij Grand bistro de Rotonde

Koningsnacht 26 april,
aanvang 21.00 uur:

DJ Rob Toonen

Midden, lage en hoge tonen knallen door die speakers tijdens het optreden van Rob Toonen. Hij is bekend geworden via Slam!FM waar hij zeven jaar lang 'the Creepshow' presenteerde met Mental Theo. Hij was jarenlang vaste resident van de Après-skiclub in Enschede en presenteerde meerdere Go Après-ski parties in Ahoy. Rob is een all-rounder, die continue met de wensen van het publiek bezig is. Reden genoeg dus om op 26 april bij dit knalfeest te zijn.

Koningsdag 27 april, aanvang 11.30 uur:
Dvd/Dj Mike van Doorn

Dj Mike van Doorn is sinds zijn vijftiende al actief bezig met draaien. Van bruiloften, besloten feesten en verjaardagen tot grote feesten. Inmiddels heeft hij al meer dan dertig jaar ervaring in de scene. Vooral in het oosten van Nederland is hij een begrip, maar ook de rest van Nederland en het buitenland, Polen-Duitsland-België-Frankrijk-Spanje, weten hem inmiddels te vinden. Mike is resident DJ bij City Lido Groenlo, De Radstake in Varsseveld en Café Leuven in Aalten. Naast het draaien met audio (Dj) is Mike van Doorn ook gespecialiseerd in het draaien met videoclips (Dvd-Dj). Met een bestand meer dan 10.000 video clips uit de jaren '70, '80, '90's en '00 en natuurlijk ook de hits van nu. Tot op heden is hij nog steeds een van de grootste '80 & '90 Dj's die ons land rijk is. Muziek Stylen: 70's, 80's, 90's & Zero's en alles van nu!

Koninklijke Vordense circus Lorelly

VORDEN – Op de dag dat de Koning verjaart, wordt er traditiegetrouw groots uitgepakt met activiteiten in het centrum van Vorden. Dit jaar heeft de Oranjevereniging het Vordense Circus Lorelly gevraagd om het kinderprogramma in de ochtend te verzorgen.

Het duo Yoshi Berends en Lennart Schoppers, beide wonend op landgoed Hackfort, timmeren nu zo'n drie jaar aan de weg met hun eigen circus. Beide op jonge jaren gefascineerd geraakt van sterke acrobaten, domme clowns en dravende paarden. Toen zij elkaar leerden kennen was het al gauw duidelijk, zij zouden het zelf gaan doen. Nu, bijna drie jaar later staat er een volledig circus in de opslagschuur en reizen ze vele dorpen en steden af om het hooggeëerd publiek van een onvergetelijke voorstelling te voorzien.

Nu is hun eigen dorp Vorden aan de beurt om hun kunnen te laten zien, Lennart als de domme clown Frasco en Yoshi als de dominante circusdirecteur. Naast het olijke duo zijn er internationale artiesten ingeschakeld om speciaal voor de Vordense jeugd op te treden. In het programma zijn te zien: een tempojongleur, die zelfs met vuurfakkels het jongleren beheerst. Ook een balansnummer op een plank met een cilinder, de zogenaamde Rola-Rola is te zien, uit Zwitserland een nummer met dwerggeitjes en uit Duitsland een act met drie vrolijke hondjes. Alles omlijst in een prachtig decor en vrolijke muziek maakt het een goed begin van Koningsdag 2017 in Vorden.

De voorstelling vindt plaats in het Kulterhus, Raadhuisstraat 6 in Vorden en begint om 10.30 uur, vanaf 10.00 uur is de zaal open en zijn de kaartjes te koop. Deze kosten 2 euro per persoon. Op vertoon van het lidmaatschap van de Oranje vereniging Vorden is de toegang gratis. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten. Er zijn versnaperingen voor de kinderen en voor de ouders is er koffie en thee verkrijgbaar.

Feestelijk Oranjeprogramma tijdens Koningsdag, donderdag 27 april 2017

09.00 uur Aubade voor het Kulturhus
09.30 uur Oriëntatiefietstocht, voor de Herberg
09.30 uur Kindertheatervoorstelling Circus Lorelly in het Kulturhus
10.00 uur Vogelschieten achter het Meestershuis
10.30 uur Ringsteken voor de Rotonde
10.00 uur Opening kermis op het Marktplein naast de Nederlands Hervormde Kerk
11.00 uur Demonstratie van Indoor Sport Vorden in de Feesttent Bakker
14.00 uur Kids Living Statues festival (KLSF) , ter hoogte van IJssalon Lekker. Opgave voor Kids tussen de 7 en 13 jaar oud is mogelijk via het e-mailadres klfs@ornajeverenigingvorden.nl
16.30 uur Algehele prijsuitreiking in Feesttent Bakker

Daarnaast zijn er diverse kermisattracties in het centrum van het dorp te vinden en organiseert de Vordense horeca diverse muzikale activiteiten. Café-restaurant De Herberg en Grand Bistro de Rotonde organiseren tevens in de nacht voor Koningsdag een Koningsnacht.

De bijna jubilerende Oranjevereniging Vorden wil meer leden werven

VORDEN – In 2018 bestaat Oranjevereniging Vorden 120 jaar. De vereniging wil dit lustrum groots gaan vieren met medewerking van vele Vordenaren en oud-Vordenaren. Daarbij denkt men aan onder meer een Zeskamp voor verenigingen en buurtschappen en spectaculaire demonstraties. Oranjevereniging Vorden en de horeca Vorden die betrokken zijn bij Koningsdagactiviteiten bundelen de krachten en gaan met elkaar op zoek naar nieuwe leden. Slechts zeven procent van de Vordenaren is lid van Oranjevereniging Vorden. Daarom is op facebook een ledenwerfactie opgestart om er met elkaar voor te zorgen dat Koningsdag in Vorden levensvatbaar blijft. Het is Oranje, laat het ook Oranje blijven.

Koningsdag in Vorden

Burgemeester en gebiedsambtenaar maken buurte via de 'Aanschuiftafel'

Burgemeester maakt buurte bij KBO Keijenborg. Foto: Fons Stapelbroek

KEIJENBORG - Op 9 april kwam burgemeester Marianne Besselink, via de aanschuiftafel, kennismaken met de KBO Keijenborg, op de locatie 'Um den Olden Smid'.

De rondleiding werd verzorgd door Jan Jansen, langs de druivenvelden en de kelder waar de druiven verwerkt worden en de wijn opgeslagen. Ze heeft dit als heel interessant ervaren. Om één uur schoof ze aan bij de 'Aanschuiftafel voor alleen-eters', samen met gebiedsambtenaar Jeanne Wissink.

Door Paulien Gasseling werden ze van harte welkom geheten op dit buurte maken bezoek. Ze werden bijgepraat over het opstarten van deze activiteit. De financiën, het aanvragen van subsidie bij het Oranje Fonds en giften van plaatselijke stichtingen. Het kiezen van de locatie, het vragen van vrijwilligsters die de sterren van de hemel koken, de vrijwilligers die voor vervoer zorgen, de laagdrempeligheid door het vragen van een minimum bedrag van 6 euro en 2 euro voor eventueel vervoer. Ook het sociale karakter van deze etentjes werd benadrukt.
De gasten genoten van de heerlijke maaltijd in de sfeer van Pasen en de kennismaking met de burgemeester en de gebiedsambtenaar. Na het etentje dankte de Burgemeester voor het warme welkom en wenste ons veel succes met deze levenslustige en bloeiende vereniging.
Als herinnering aan haar bezoek, gaf ze als symboliek een met gouden zonnestralen beschenen Achterhoeks bomenblad met waxinelichtje.

Wie ook wil kennismaken en komen eten bij de aanschuiftafel, is van harte welkom op de tweede zondag van de maand. Wel eerst opgeven bij Marijke Hilderink, telefoon 0575-464170.

Column

Dynamische dorpen

Hebben dorpen toekomst? De nationale media doen al jaren hun best een somber beeld van het platteland te schetsen. Krimp, leegloop, leegstand… het zijn geen woorden waar je enthousiast van wordt. Toegegeven, het voorzieningenniveau in veel kleine kernen daalt door bevolkingsafname en toenemende gerichtheid van bewoners op een nabijgelegen stad. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat dorpelingen behoorlijk tevreden zijn over hun leefomgeving. Wie in Almen, Stokkum of Beltrum gaat kijken, begrijpt meteen waarom. De leefbaarheid van het platteland heeft maar weinig te maken met voorzieningen; de woonkwaliteit en sociale samenhang in het dorp zijn veel belangrijker. Niet een winkel, sportaccommodatie of dorpshuis op zich zorgt voor leefbaarheid, maar het contact tussen de bewoners onderling – het gaat om mensen in plaats van stenen.

Bovendien: als dorpelingen een voorziening die dreigt te sluiten echt belangrijk vinden, springen ze vaak zelf bij. Denk aan actieve burgers die een supermarktje runnen, verenigingshuis opknappen of het beheer van het zwembad overnemen. In de rest van het land wordt de Achterhoek vaak als toonbeeld van dergelijke gemeenschapszin opgevoerd. Zo is de Dorpenacademie vol lof over Mariënvelde, waar actievelingen eigenhandig een multifunctionele accommodatie hebben opgezet. Als burgerschap ergens kans van slagen heeft, is het in een dorp. Dorpelingen hebben nu eenmaal meer lokale en sociale binding dan stedelingen. Die binding zorgt voor daadkracht.
Toch is actief burgerschap niet de oplossing voor alle uitdagingen waarmee kleine kernen te maken hebben. Je kunt van bewoners niet alles verwachten. Een dorpsfeest organiseren lukt prima, maar het aanleggen van glasvezel is toch echt iets voor professionals. Ook zie je in de praktijk dat de ene kern meer actieve bewoners telt dan de andere. Accepteren we die ongelijkheid tussen dorpen? Verder stranden burgerinitiatieven nogal eens op bureaucratische rompslomp of belemmerende regelgeving. Regelmatig wachten bestuurders af waar dorpelingen zoal mee komen, waardoor de discussie wat een overheidstaak is en wat niet achterwege blijft. Het gemeentebestuur doet er goed aan hierover duidelijkheid te scheppen en voor alle kleine kernen in elk geval een minimumniveau aan voorzieningen te garanderen, zoals optimale bereikbaarheid en een ontmoetingsplek. Burgers en overheid moeten kortom veel meer weten wat ze aan elkaar hebben.
Voor hun toekomst hoeven dorpen gelukkig niet alleen te vertrouwen op de gemeenschap en het gemeentebestuur. Want wie had vijftien jaar geleden durven dromen dat we in een afgelegen dorp in de Achterhoek zouden kunnen skypen met familie of vrienden in Verweggistan? Ongetwijfeld heeft de voortschrijdende technologie over vijftien jaar weer nieuwe mogelijkheden voor ons in petto, op het gebied van winkelen, onderwijs en zorg. Van die dynamiek kunnen ook dorpen en hun inwoners profiteren, zolang ze maar bereid zijn mee te gaan met de tijd.

Gert-Jan Hospers

Spektakel in menmarathon Winterswijk

De hindernissen in het Rommelgebergte leveren altijd spectaculaire beelden op. Foto: Emile Talen

WINTERSWIJK - In 't Rommelgebergte aan de Meekertweg in Winterswijk houdt de stichting Mensport Winterswijk op zaterdag 29 en zondag 30 april haar jaarlijkse samengestelde menwedstrijd. Het is de 33ste editie van dit evenement, dat plaatsvindt onder auspiciën van de KNHS. De wedstrijd telt mee voor het Nederlands kampioenschap.

De deelnemers strijden in drie klassen en verschillende rubrieken om de hoogste eer. Zo kent de KNHS de rubrieken enkelspan, tweespan, vierspan en tandem-aanspanningen. Daarnaast strijden natuurlijk de pony's tegen de pony's en de paarden tegen de paarden. Alle rubrieken komen aan bod in Winterswijk in alle klassen. Daarnaast is er een hobbyklasse voor junior-deelnemers.

Hoog niveau
Dit jaar doen voor het eerst in de geschiedenis ook rijders mee uit de klasse 3 die de FEI (internationaal niveau) dressuurproeven rijden. Door een wijziging in de reglementen van de KNHS is het nu voor deze rijders ook mogelijk om deel te nemen aan de wedstrijd in 't Rommelgebergte. Een tiental rijders heeft hieraan gehoor gegeven. Het zijn deelnemers die de mogelijkheid hebben om internationale wedstrijden te gaan rijden. Voor hen werden er steeds minder wedstrijden georganiseerd, maar door de reglementswijziging kunnen zij nu deelnemen aan alle wedstrijden, waardoor de rijders en de paarden meer ervaring op kunnen doen. Voor het publiek wordt daardoor de wedstrijd in Winterswijk nog attractiever.

De samengestelde menwedstrijd is verdeeld over twee wedstrijddagen. Op de zaterdag worden twee onderdelen verreden: de dressuur en het vaardigheidsparcours, in de volksmond 'kegeltjes rijden' genoemd. Tijdens deze onderdelen worden de gehoorzaamheid en lenigheid van de paarden getest, evenals de controle over de paarden en de stuurmanskunsten van de menner.

Op zondag wordt in het spectaculaire onderdeel, de marathon, het uithoudingsvermogen van de paarden getest. Daarvoor moeten de aanspanningen een parcours afleggen op snelheid en behendigheid. Strafpunten krijgt de aanspanning door niet juist gereden dressuur, overschrijding van tijdslimieten of afgereden balletjes. De deelnemer met de minste strafpunten wint de wedstrijd.
Na afloop van de wedstrijd wordt er een barrage verreden door de beste Winterswijkse aanspanningen. Daarbij zijn mooie prijzen te verdelen en natuurlijk de titel, voor een jaar lang, van Beste Winterswijkse rijder.

De toegang voor bezoekers op beide dagen is gratis.

MER bestemmingsplan buitengebied compleet

BRONCKHORST - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor het buitengebied van Bronckhorst beoordeeld. In december vorig jaar vond de Commissie het milieu-effectrapport onvolledig. Zij adviseerde toen het rapport aan te vullen met informatie over geur, fijnstof en effecten op beschermde natuur.

De Commissie oordeelt nu dat er voldoende informatie aanwezig is om het milieubelang goed te kunnen meewegen bij het besluit.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Bronckhorst - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Het plan
De gemeente Bronckhorst wil voor het hele buitengebied één bestemmingsplan vaststellen. Het plan wil uitbreiding van veehouderijen mogelijk maken en ook de plaatsing van kleine windturbines. Voordat de gemeente een besluit neemt over het plan zijn de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeenteraad van Bronckhorst heeft de Commissie m.e.r. eind 2016 gevraagd het milieueffectrapport te toetsen. De Commissie oordeelde toen dat informatie over geur en fijnstof en effecten op beschermde natuur ontbrak in het rapport. Daarop heeft de gemeente aanvullende informatie aangeleverd en de Commissie gevraagd het milieueffectrapport opnieuw te toetsen.

Het advies
In de omgeving van Bronckhorst liggen Natura 2000-gebieden. De beschermde natuur in deze gebieden ondervindt nu al schade omdat er teveel stikstof op terecht komt. Als agrariërs uitbreiden zal de stikstofdepositie verder toenemen. Om dit te voorkomen wil de gemeente in het bestemmingplan verbieden dat meer stikstof uit de stallen komt. In het milieueffectrapport was niet bekeken of bedrijven aan deze regel kunnen voldoen. De aanvulling beschrijft dat veehouderijen toch kunnen uitbreiden als er maatregelen in de stal worden genomen, zoals door plaatsing van luchtwassers. Uit de aanvulling blijkt ook dat een aantal bedrijven geen maatregelen meer kan nemen.

Als agrariërs uitbreiden kan dat leiden tot extra geuroverlast en de uitstoot van fijnstof. De aanvulling beschrijft nu per soort bedrijf, bijvoorbeeld een melkveehouderij, in welke situaties extra hinder op kan treden, en geeft ook aan welke maatregelen mogelijk zijn om deze te verminderen.

Column

Terror-specht

Ik hoop niet dat u het erg vindt, maar ik moet het nog één keer hebben over Woody. U weet wel, die maffe specht die denkt dat de ijzeren zendmast van mijn achterbuurman een boom is en zijn snavel daarop bijna aan flarden roffelt. Ja, ik gebruik het woord zijn, want Woody moet wel een mannetje wezen. Mafkezen zijn bijna altijd mannen.

Op de column van twee weken geleden kreeg ik veel reacties. Een mevrouw uit Zuidwolde (ja, uw weekkrant wordt digitaal over de hele wereld gelezen) meldde dat daar twee jaar geleden een specht wekenlang op de kap van een lantaarnpaal had zitten roffelen. Datzelfde fenomeen is ook waargenomen in Beverwijk.
De meeste reacties kwamen echter uit mijn directe omgeving, van buren en andere wijkbewoners. Die meldden allemaal, dat Woody zich niet beperkt tot de zendmast achter mijn huis, maar ook andere plekken ten onrechte als boom aanmerkt. "Die maffe Woody van jou is een ware terror-specht", vond één van mijn buurmannen. "We schrokken deze week wakker van een onbekend en zeg maar rustig angstaanjagend geluid. Eerst dachten we dat de cv-ketel ontplofte, maar het bleek die specht te zijn, die op de metalen kap van onze schoorsteen zat te roffelen."
Achteraf kon deze buurman er wel om lachen. Zeker ook toen bleek dat hij niet het enige slachtoffer was van Woody. Zeker een stuk of vijf buurtbewoners (die ook zo'n kap op de schoorsteen hebben) waren al door onze specht in alle vroegte gewekt.
Ik bleef nog wel piekeren over de vraag waarom Woody dan zo graag op ijzeren voorwerpen roffelt. Daarop kreeg ik gelukkig antwoord van Sander Grootendorst, begenadigd dichter en natuur- en vogelkenner uit Zutphen. "Het gaat om baltsgedrag", wist deze me te vertellen. "Met dat roffelen hoopt een grote bonte specht een vrouwtje te lokken. Hij heeft er belang bij, dat het geluid zo ver mogelijk draagt. In het bos zoekt hij daarom de meest trillende takken van een boom uit. Maar blijkbaar heeft deze specht in de gaten, dat een ijzeren mast of een schoorsteenkap nog meer geluid maakt. Zo maf is hij dus niet."

Ach, ik had het kunnen vermoeden: Ook al zal Goethe niet aan een specht hebben gedacht toen hij de Faust schreef, het draait toch altijd weer om 'Das ewig Weibliche.' Mannen doen de raarste dingen om de aandacht te trekken van de dames. Of om hen te imponeren. Ik heb het de laatste weken meer gezien en gehoord. Die twee hazen die als kickboksers tegenover elkaar in het weiland stonden, dat was geen botsing van politieke denkbeelden. Dat was domweg knokken om een hazenvrouwtje te imponeren. En die eekhoorn die als een gek rondjes draaiend langs de stam van een eikenboom op en neer ging? Idem dito! En ja, bij een wandeling door de Needse Koeweiden sta ik graag stil bij die ene poel. Dan verbeeld ik me dat de kikkers speciaal voor mij een concert geven. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ze zingen ook niet voor 'de Allerhoogste' , zoals Willem Sluiter of Guido Gezelle graag zou hebben beweerd. Nee, die kikkers die met hun kwaakblaas zo'n lawaai maken, dat zijn allemaal mannetjes. En u weet het….. Mannen willen maar één ding!
Baltsgedrag. Het speciale gedrag dat dieren vertonen om partners aan te trekken en over te halen tot paring. Dat is de definitie die op Wikipedia te vinden is. Alsof dat gedrag bij mensen niet zou voorkomen! Sinds ik regelmatig de sportschool bezoek weet ik wel beter. En trouwens, enig idee hoe het vroeger toeging op een Achterhoekse dansavond? Luister maar eens naar de tekst van Beernd van Kuperi-j van Boh Foi Toch: Ik heb good melk op al miene grond, der is veur twee plaatse zat. 'k Heb vieftig beeste en een hond...
En zo gaat 'Beernd' nog even door. Als dat geen baltsgedrag is…….

Column

Terror-specht

Ik hoop niet dat u het erg vindt, maar ik moet het nog één keer hebben over Woody. U weet wel, die maffe specht die denkt dat de ijzeren zendmast van mijn achterbuurman een boom is en zijn snavel daarop bijna aan flarden roffelt. Ja, ik gebruik het woord zijn, want Woody moet wel een mannetje wezen. Mafkezen zijn bijna altijd mannen.

Op de column van twee weken geleden kreeg ik veel reacties. Een mevrouw uit Zuidwolde (ja, uw weekkrant wordt digitaal over de hele wereld gelezen) meldde dat daar twee jaar geleden een specht wekenlang op de kap van een lantaarnpaal had zitten roffelen. Datzelfde fenomeen is ook waargenomen in Beverwijk.
De meeste reacties kwamen echter uit mijn directe omgeving, van buren en andere wijkbewoners. Die meldden allemaal, dat Woody zich niet beperkt tot de zendmast achter mijn huis, maar ook andere plekken ten onrechte als boom aanmerkt. "Die maffe Woody van jou is een ware terror-specht", vond één van mijn buurmannen. "We schrokken deze week wakker van een onbekend en zeg maar rustig angstaanjagend geluid. Eerst dachten we dat de cv-ketel ontplofte, maar het bleek die specht te zijn, die op de metalen kap van onze schoorsteen zat te roffelen."
Achteraf kon deze buurman er wel om lachen. Zeker ook toen bleek dat hij niet het enige slachtoffer was van Woody. Zeker een stuk of vijf buurtbewoners (die ook zo'n kap op de schoorsteen hebben) waren al door onze specht in alle vroegte gewekt.
Ik bleef nog wel piekeren over de vraag waarom Woody dan zo graag op ijzeren voorwerpen roffelt. Daarop kreeg ik gelukkig antwoord van Sander Grootendorst, begenadigd dichter en natuur- en vogelkenner uit Zutphen. "Het gaat om baltsgedrag", wist deze me te vertellen. "Met dat roffelen hoopt een grote bonte specht een vrouwtje te lokken. Hij heeft er belang bij, dat het geluid zo ver mogelijk draagt. In het bos zoekt hij daarom de meest trillende takken van een boom uit. Maar blijkbaar heeft deze specht in de gaten, dat een ijzeren mast of een schoorsteenkap nog meer geluid maakt. Zo maf is hij dus niet."

Ach, ik had het kunnen vermoeden: Ook al zal Goethe niet aan een specht hebben gedacht toen hij de Faust schreef, het draait toch altijd weer om 'Das ewig Weibliche.' Mannen doen de raarste dingen om de aandacht te trekken van de dames. Of om hen te imponeren. Ik heb het de laatste weken meer gezien en gehoord. Die twee hazen die als kickboksers tegenover elkaar in het weiland stonden, dat was geen botsing van politieke denkbeelden. Dat was domweg knokken om een hazenvrouwtje te imponeren. En die eekhoorn die als een gek rondjes draaiend langs de stam van een eikenboom op en neer ging? Idem dito! En ja, bij een wandeling door de Needse Koeweiden sta ik graag stil bij die ene poel. Dan verbeeld ik me dat de kikkers speciaal voor mij een concert geven. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ze zingen ook niet voor 'de Allerhoogste' , zoals Willem Sluiter of Guido Gezelle graag zou hebben beweerd. Nee, die kikkers die met hun kwaakblaas zo'n lawaai maken, dat zijn allemaal mannetjes. En u weet het….. Mannen willen maar één ding!
Baltsgedrag. Het speciale gedrag dat dieren vertonen om partners aan te trekken en over te halen tot paring. Dat is de definitie die op Wikipedia te vinden is. Alsof dat gedrag bij mensen niet zou voorkomen! Sinds ik regelmatig de sportschool bezoek weet ik wel beter. En trouwens, enig idee hoe het vroeger toeging op een Achterhoekse dansavond? Luister maar eens naar de tekst van Beernd van Kuperi-j van Boh Foi Toch: Ik heb good melk op al miene grond, der is veur twee plaatse zat. 'k Heb vieftig beeste en een hond...
En zo gaat 'Beernd' nog even door. Als dat geen baltsgedrag is…….


Kennismaken met kunst4daagse deelnemers rondom Baak

Gevarieerd werk van Jan van Hal

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – De kunst4daagse Bronckhorst wordt dit jaar gehouden van Hemelvaartsdag 25 t/m zondag 28 mei. Voor de elfde keer openen vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de eerste (fiets)route in en rond Hengelo. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Start en eindpunt van deze route is bij de Sint Martinuskerk in Baak.

Jolly Berfelo en José Spiek (1)
In de Martinuskerk aan de Wichmondseweg17 in Baak zijn twee exposanten. Jolly Berfelo ontwerpt en maakt sieraden van bijvoorbeeld halfedelstenen of lava in combinatie met onder andere zilver- en bronskleurige metalen. José Spiek werkt met pastel en olieverf. Door de vele lagen ontstaat diepte en realisme in haar schilderijen.

Kathleen Osborne, Annie Elissen en Dagmar Schneider (2)
Kunstcollectief het wapen van Baak exposeert aan de Wichmondseweg 30. Kathleen Osborne verwerkt 25 jaar intensief werk als (systemisch) coach & therapeute in haar schilderijen. Mensen, koeien, kippen, tulpen en vogels zijn momenteel Annie Elissen's grootste inspiratiebronnen. Volgens Dagmar is beeldhouwen zichtbaar maken wat er is, een proces van weghalen en loslaten.

Beeldhouwatelier Baak / Beelden in Baak (3)
Beeldhouwatelier Baak, Wichmondseweg 17a organiseert drie- a vierdagenworkshops beeldhouwen in steen voor beginners en gevorderden. In de galerie en beeldentuin staat een prachtige collectie stenen en bronzen beelden.

Mirjam Laterveer (4)
Aan de Zutphen-Emmerikseweg 81 in Baak is Atelier Mila, waar Mirjam Laterveer haar werk exposeert. Tekenen altijd al een passie geweest. Zij schildert ook, van blije koeien tot een intiem portretje.

Jan van Hal (5)
Aan de Kruisbrinkseweg 6 in Toldijk heeft Jan van Hal zijn atelier. "Het is eigenlijk een werkplaats hier, ik werk hier. Het is geen galerie." In de ene kast staan vele potten verf, in de andere stapels werken. Ook op de werktafels liggen stapels tekeningen en schetsboeken en er staan emmers vol kwasten in alle soorten en maten.
Jan begon op zijn zestiende te schilderen, eerst aquarel en gouache. "Ik gebruik iedere keer andere technieken." Jan wijst naar de werken aan de muur en op de ezels: acryl, aquarel, met olieverf, krijt, houtskool of bister. "Dat gebruikte Rembrandt ook, die geelbruine tinten."
Jan werkt wel graag op linnen maar plakt dit op houten panelen. "'Dat noemen ze maroufleren. Dat is steviger en je ziet dan in het werk geen randjes." Elke dag tekent hij, of maakt schetsen, soms maar tien minuten. Het schetsboek gaat ook mee op reis. Met zijn vrouw Henny bezocht hij Schotland, Afrika, Portugal. Maar ook in de Achterhoek doet hij zijn inspiratie op. De schetsen in de boeken worden (soms) later uitgewerkt.
In de werkplaats is voldoende licht om te werken, al gebeurt het wel dat hij daglichtlampen nodig heeft, wanneer hij in de avond doorwerkt. "Vroeger werkte ik door tot diep in de nacht maar nu niet meer."
Zijn gevarieerde werk is tijdens de kunst4daagse te zien: olifanten, paarden, koppen, collages in mixed media, gebouwen, figuratief en abstract.

Remigiuskerk Steenderen (6)
In de Remigiuskerk aan de Dorpsstraat 20 exposeren Jehad Taisan, Annie Hagens en Roelie Reiling schilderijen, Ina Kets sieraden, Lucas en Anne van Asselt en Martien Wevers houtbewerking, Menno Leistra portretfoto's, Gonnie Wiecherink, getekende portretten, Hanneke Windhausen keramiek en Hans Schuppers etsen.

Galeriebronkhorst (7)
Aan De Wilgen 5 Steenderen staat niet alledaags woonhuis. Daar zijn werken van Ina Bijvank, Ineke Rethans, Rietje Heeling, Joke logtenberg en Anouk de Groot: kleurrijke schilderijen, strakke vormgeving en prachtige beelden.

Steenders Palet (8)
De deel van de boerderij aan de Molenstraat 11 in Bronkhorst is ingericht tot gezellige Galerie. Diny Boogman, Ali Klompenhouwer en Tineke Roorda tonen hun schilderijen, aquarel, acryl- en olieverf.

Alma Noordermeer en Janny Bongers (9)
Ook aan de Boterstraat 4 in Bronkhorst is een expositie op 'De Deel'. Janny werkt in een vrije en abstracte stijl, waarbij zij vaak diverse mediums en materialen gebruikt. Alma maakt portretten, landschappen, stillevens en bloemen. Hun gast-exposant is Wil van den Hoek.

Het Kunstgemaal (10)
Het gemaal aan de Veerweg 1 in Bronkhorst laat werk zien van de vorig jaar overleden Franca Brunet de Rochebrune van Lier en Merel Jansen. Met verf, stoffen en stiksels verschijnt er een wonderlijk geformuleerde wereld, met kracht, scherpte en overtuiging neergezet. Hoe de jaren 60 en 70 herleven in deze tijd.

Axel Scholze (11)
Axel Scholze exposeert op zijn woonboerderij Den Halven Sandacker aan de Bakerwaardseweg 11 in de Bakerwaard bij Bronkhorst en in de grote tuin er om heen zijn schilderijen. Dieren en vooral mensen zijn favoriete onderwerpen van deze autodidact. Tevens is 'Nature's Art' van houtsnijkunstenaar Karim van Wonderen te bewonderen.

Theetuin Vierakker (12)
Aan de IJsselweg 13 Vierakker is Theetuin Vierakker waar zes kunstenaars exposeren: Josée Kempe, lichtobjecten van glasvezel. Ria Kooistra, schilderijen op de grens van realisme en figuratief. Lummy Maccare, abstracte kleurrijke schilderijen. Susanna Redeker, aquarellen van Zutphen en kinder-illustraties. Jos Ruis, digitaal bewerkte foto's. Aly van der Woude, abstracte schilderijen geïnspireerd door de natuur.

Alle routes staan op de website en in de brochure die u bij weekblad Contact in week 19 ontvangt.

Vrijwilligers gezocht bij Bibliotheek West Achterhoek

REGIO - Steeds vaker doet Bibliotheek West Achterhoek een beroep op vrijwilligers. Veel maatschappelijke diensten en activiteiten kunnen zij alleen uitvoeren met hulp van enthousiaste en zeer gewaardeerde vrijwilligers. Zo werken ze samen aan kansen voor iedereen.

Welke vrijwilligers zoeken zij?
Bibliotheek West Achterhoek is op zoek naar diverse vrijwilligers voor diverse vestigingen. Hierbij denken ze aan mensen die graag tijdens openingsuren klanten willen assisteren en de bibliotheekmedewerkers willen ondersteunen. Maar bijvoorbeeld ook aan mensen, die laaggeletterden, die moeite hebben met lezen en schrijven, willen helpen met het verbeteren van deze basisvaardigheden.

Begoden wordt een plezierige en inspirerende werkomgeving, gratis lidmaatschap van de Bibliotheek, het gratis bijwonen van lezingen, vergoeding van onkosten en een eindejaar attentie.

Wie meer wil weten gaat naar de website of neemt contact op met de Coördinator Vrijwilligers Ivannah Rietkerk 0314-333445.