Contact Bronckhorst Noord

19 juni 2018

Contact Bronckhorst Noord 19 juni 2018


Zwemvierdaagse

Vorden - Van maandag 25 t/m vrijdag 29 juni vindt de 44ste zwemvierdaagse plaats in zwembad In de Dennen. Kinderen zwemmen tien baantjes, volwassenen twintig en ook kinderen zonder diploma mogen mee doen met tien baantjes in het ondiepe bad. Je zwemt minimaal vier avonden. Natuurlijk zijn er weer veel extra activiteiten, waaronder een disco op vrijdag en het welbekende spijkerbroekhangen en muntjes duiken. Aanmelden kan bij de kassa van het zwembad, graag opgeven voor 24 juni i.v.m. het bestellen van de medailles. Kosten voor de hele week bedragen 7,50 euro te voldoen bij inschrijving. De start is elke dag om 18.30 uur. Kijk voor het programma op onze website of Facebookpagina.


zwembad-indedennen.nl

Ook de allerkleinsten vermaakten zich uitstekend

28.356 bezoekers op zeer geslaagde zesde editie

VORDEN - Dit weekend vond voor de zesde keer festival 'Mañana Mañana' plaats bij Kasteel Vorden. Het blokkenschema telde circa 120 verschillende muziek- en theateracts. De zon was continu van de partij, de nieuwe zelftap was volop in gebruik en het animo voor de workshops van Museum Villa Mondriaan was hoog. Mañana Mañana onderscheidt zich vanwege de idyllische ligging en kleurrijke decoratie. Kenmerkend is ook het 'handen uit de mouwen' karakter. Zo is er een Sociale Werkplaats en Open Podium. De diversiteit en kwaliteit van horecaconcepten maakt het plaatje compleet. Vorig jaar kwamen er 26.848 bezoekers naar Mañana Mañana. Deze editie zijn het er 1508 meer. Het festival is tot op heden, net als voorgaande jaren, zonder calamiteiten verlopen.

Nieuw was het Drijf-In Theater: met behulp van een vlot en touw over het water naar het Drijf-In Theater. Al dobberend konden bezoekers vanaf hun eigen eilandje genieten van intieme optredens van cabaretiers, gepassioneerde sprekers of talentvolle artiesten. Mañana Mañana had dit jaar ook een zelftap. Hier konden bezoekers, in ruil voor een muntje in de melkbus, hun eigen biertje tappen. Verder waren de smaakworkshops nieuw en konden bezoekers aanschuiven bij bier- en whiskeyproeverijen. Daarnaast was dit het eerste jaar dat de zondagavond met een groot kampvuur werd afgesloten.

Inwoners van Vorden en omliggende kernen mochten op donderdag gratis naar binnen, dit jaar om te vieren dat de organisatie van Mañana Mañana onlangs een vijfjarige overeenkomst tekende met de grondeigenaren van het terrein.

De volgende editie van Mañana Mañana zal plaatsvinden op 13-14-15-16 juni 2019. De voorverkoop voor deze zevende editie start op zaterdag 6 oktober 2018.

Maak een reis rond de wereld tijdens Kindermiddag Vorden

VORDEN - Kinderen kunnen zich op zondag 24 juni weer volop vermaken op de kasteelweide in Vorden. Tussen 14.00 en 19.00 uur vindt daar de gratis kindermiddag plaats, georganiseerd door Marieke en Monique Jansen van Stichting Kindermiddag Vorden. Dit jaar is het thema 'Een reis rond de wereld' met de bijbehorende spellen. Wat precies, dat blijft nog even een verrassing.

Voor de volwassenen is er een optreden van de band Verdwaald in de loop van de middag, met rock uit de jaren 60, 70, 80 en 90 met o.a. Neil Young, Status Quo en Golden Earring. Ook dit deel van de middag is gratis met uitzondering van de drankjes en hapjes natuurlijk. Met de opbrengst hiervan hoopt de stichting kindermiddag Vorden voldoende in kas te krijgen om ook in de komende jaren dit feest voort te kunnen zetten.
De organisatie roept mensen op vooral met de fiets en/of lopend te komen, aangezien er geen parkeergelegenheid is op de kasteelweide. Voor personen die toch met de auto komen heeft de Aldi, in overleg met de organisatie, besloten het parkeerterrein ter beschikking te stellen. Ook de parkeergelegenheid op De Bleek (bij de glasbakken) mag hiervoor gebruikt worden.

Wereld Bloeddonordag

Mees (11) uit Vorden is vorige week op Wereld Bloeddonordag naar het Slingeland Ziekenhuis geweest om de daar aanwezige bloeddonoren te bedanken. De actie én het interview bij Mees thuis zijn uitgezonden via het Jeugdjournaal.

B 7

Deelnemers avondvierdaagse met veel elan op Mañana Mañana ontvangen

De wandelaars werden natuurlijk door hun 'supporters' op iets lekkers getrakteerd. Foto: Jan Hendriksen,.

VORDEN – "Hebben jullie zin om een feestje te bouwen?" Het was eigenlijk een overbodige vraag die Janneke Hiddink vanaf het hoofdpodium van de Totempalentent de kasteelweide in slingerde. Een volmondig en duidelijk 'ja' klonk er uit de monden van de enthousiaste jeugdige deelnemers. Evenals vorig jaar eindigde de feestelijke intocht van de 51ste Avondvierdaagse in Vorden vorige week donderdag op de slotavond op het festivalterrein van Mañana Mañana bij Kasteel Vorden.

Door Jan Hendriksen

Onder leiding van Harmonie Vorden trokken de 753 wandelaars vanaf Het Kulturhus via de Dorpsstraat en de Hosterkamp naar het festivalterrein. Dit maal verliep de intocht via het draaiboek en 'wandelden' de vierdaagse deelnemers wel achter de muziek aan het festivalterrein op. Daar werden de wandelaars met alle elan door de organisatoren van Mañana Mañana ontvangen. Er namen dit jaar ruim honderd wandelaars meer deel aan de vierdaagse dan vorig jaar. En daar was de Commissie Wandelvierdaagse van VV Vorden bestaande uit Sabine Groot Wassink, Janneke Hiddink, Melanie Brunsveld en Monique Sleumer zeer content mee.

Groep vijf van De Hoge Voorde en de leerlingen van De Garve wonnen de wisselbekers voor de meest enthousiaste en nette wandelgroepen. Foto: Jan Hendriksen.

Op de slotavond waren de vijf en tien kilometer lange wandelroutes richting buurtschap 't Hackfort uitgezet. Op de drie andere avonden had de vierdaagse de andere buurtschappen 'rondum' Vorden al aangedaan. Een groot deel van de 753 deelnemers bestond uit leerlingen van de basisscholen uit Vorden (De Hoge Voorde en Dorpsschool), Wichmond (De Garve) en Kranenburg (De Kraanvogel). Ook talloze jeugdige voetballers van VV Vorden namen deel waaronder de mini's. Verder was volleybalvereniging Dash in groepsverband vertegenwoordigd evenals cliënten van Urtica De Vijfsprong en bewoners van zorgcentrum Sensire De Wehme en Hackforterhof. Deze twee laatste groepen werden in rolstoelen door vrijwilligers voortgeduwd.

Wisselbeker
De eerste prijs voor de meest enthousiaste en nette wandelgroepen tijdens de vierdaagse, die door Eddy Hiddink en Harry Eggink werden beoordeeld, ging naar de leerlingen van groep vijf van school De Hoge Voorde (vijf kilometer) en De Garve (tien kilometer). Saillant detail was dat de wisselbeker voor de tien kilometer, die vorig jaar door een van de 'pupillenteams' van de organiserende vereniging was gewonnen, naar herhaalde oproepen van VV Vorden spoorloos verdwenen was. Daarom stelde Harry Eggink op het allerlaatste moment een nieuwe wisselbeker beschikbaar die met groot enthousiasme en applaus door de jongens en meisjes van De Garve in ontvangst werd genomen.

'Ik loop op water'
Dagelijks werden de wandelaars door het 'ranja team' van verzekeringsmaatschappij Univé op ranja getrakteerd. De leerlingen van de Dorpsschool liepen de vier avonden echter op water. De school nam onder het motto 'Ik loop op water' aan de actie deel. De actie stimuleert kinderen op water te drinken omdat in pakjes/blikjes drinken, ranja en vruchtensap veel suiker zit. Alle kinderen en ouders die meeliepen hadden dan ook een gadget gekregen met de tekst 'Ik loop op water'.

Alle vier avonden werden de kinderen tevens op een kleine traktatie getrakteerd die beschikbaar was gesteld door Bakker van Asselt, Bakker Joop, Installatiebedrijf Wiltink en Smederij Oldenhave.

Hartverwarmende afscheidsdienst ds. Jan Kool

Ds Freek Brandenburg sprak woorden uit het dienstboek van de kerk waarmee ds. Jan Kool werd losgemaakt van de gemeente en gaf hem Gods zegen mee. Foto: PR.

VORDEN – Met een speciaal voor hem geschreven lied heeft de Protestantse Gemeente Vorden zondag predikant ds. Jan Kool uitgeluid.

Ver voor aanvangstijd was de Dorpskerk al gevuld met familieleden, vrienden en gemeenteleden uit de verschillende gemeenten waar Jan Kool predikant is geweest. Het was zijn wens er een zo gewoon mogelijke dienst van te maken. De feestelijke dienst werd omlijst met muzikale bijdragen van Bach tot Duke Ellington gespeeld door Mirjam Berendsen, Henny Blaak en Dick Boerstoel en mooie liederen uit het Liedboek samen de Cantorij.

In zijn preek haalde Jan Kool even aan hoe hij in Vorden begon en ging hij in op Mozes en Elia en riep hij om vanuit de liefde van Christus in liefde met elkaar om te gaan. Ds. Freek Brandenburg sprak woorden uit het dienstboek van de kerk waarmee ds. Jan Kool werd losgemaakt van de gemeente en gaf hem Gods zegen mee. Namens de Protestantse Gemeente Vorden sprak de voorzitter van de kerkenraad Ria Aartsen. Zij haalde een citaat van Jan Kool aan: "Beginnen is trouwen met de toekomst waar je bij alles wat je begint je je steeds verbindt aan iets waarvan je nog niet weet hoe het zal lopen."

Aan de hand van de drie woorden: cultuur, kunst en kerk memoreerde zij waar Jan Kool zich door geïnspireerd voelt. "Kerk is voor hem niet het gebouw, maar al die mensen die samen een gemeenschap vormen voor geloof en geloofsbeleving in welke vorm zich dit uit. Van Bijbels koken tot een studieavond over Bonhoeffer. Voor hem is elk mens waardevol binnen en buiten de kerk. Kerk voor heel Vorden wilde hij zijn." Ten afscheid kreeg Jan Kool een boek met persoonlijke woorden van gemeenteleden aangeboden, een reischeque bijeengebracht door gemeenteleden en een boek met 'Vordense' portretten met ruim honderd interviews met gemeenteleden eerder gepubliceerd in het kerkblad. Velen hebben hem na afloop de hand gedrukt onder het genot van een hapje en drankje.

Festivals Reurpop en Mañana Mañana volgend jaar gelijktijdig

VORDEN/RUURLO – Volgend jaar vinden de regionale festivals Reurpop in Ruurlo en Mañana Mañana in Vorden gelijktijdig op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni plaats. Stichting Vrienden van Reurle, die het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop organiseert, heeft namelijk besloten het festival volgend jaar niet in het tweede maar in het derde weekeinde van juni te organiseren in verband met Pinksteren.

Door Jan Hendriksen

"Het Pinksterweekeinde valt volgend jaar in het tweede weekeinde van juni. Al 34 jaar lang organiseert voetbalvereniging Ruurlo tijdens het Pinksterweekeinde het Internationale Karel Stegeman Jeugdvoetbaltoernooi in Ruurlo. Daarom is het voor ons ook absoluut geen optie om voor het Pinksterweekeinde te kiezen. Bijna honderd gastgezinnen en ruim honderd vrijwilligers zijn bij dit evenement betrokken. En we willen de VV Ruurlo dan ook niet in de wielen rijden. Een week eerder is geen optie vanwege Hemelvaart en de vele festiviteiten die daaromheen vallen en een week later ook niet vanwege een bruiloft van twee zeer betrokken vrijwilligers", zo laat Luuk Rouwhorst van de Stichting Vrienden van Reurle weten.

Het bestuur van Stichting Vrienden van Reurle heeft in goed overleg met haar vijftien commissies en vrijwilligers unaniem besloten om Reurpop 2019 een week door te schuiven in de wetenschap dat dan Mañana Mañana in Vorden plaatsvindt. Luuk Rouwhorst: "We zijn ervan overtuigd dat we wederom een fantastische editie neer kunnen zetten. Afgelopen twee edities waren de zaterdag en zondag voortijdig uitverkocht. Gezien de hoeveelheid mensen die wij hebben moeten teleurstellen, omdat ze niet aan kaarten konden komen, zijn wij niet bang dat deze festivaldagen in 2019 met maximaal 4500 dagkaarten ook uitverkocht raken. Daarnaast bedienen beide festivals andere doelgroepen waardoor wij het idee hebben dat de overlap mee zal vallen. Los van dat is het geen bewuste keuze maar konden we niet anders."

Fiets4Daagse Jong Gelre

VORDEN/WARNSVELD - In de eerste week van juli organiseert Jong Gelre Vorden-Warnsveld al sinds 1978 de jaarlijkse Fiets4Daagse. Van maandag 2 tot en met donderdag 5 juli vindt de veertigste editie plaats, georganiseerd door Jong Gelre Vorden – Warnsveld.

Van maandag tot en met donderdag wordt er elke avond een andere route uitgezet van ongeveer 25 kilometer door de mooie landelijke en bosrijke omgeving van Vorden en omstreken. De routes gaan dit jaar in de richting van Klein Dochteren, Delden/Bekveld, Varssel/'t Zelle en Almen/Velhorst. Starten kan tussen 18.00 en 18.30 uur vanuit het Dorpscentrum te Vorden.

Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro voor vier avonden inclusief medaille en 5 euro exclusief medaille. Er kan eveneens gekozen worden om per avond mee te fietsen, opgeven kan dan op de avond zelf. De inschrijfkosten bedragen 2 euro per avond. Onderweg wordt er voor drinken en een lekkere versnapering gezorgd. Opgeven voor de hele Fiets4Daagse kan vanaf maandag 3 juli bij de start van de Fiets4Daagse. Voor inlichtingen stuur een mail naar info@jong-gelre.nl.

Jong Gelre Vorden-Warnsveld
Jong Gelre Vorden-Warnsveld is een vereniging voor en door jongeren uit Vorden/Warnsveld en omgeving. De vereniging bestaat al ruim 100 jaar en organiseert leuke activiteiten voor haar leden. Daarnaast is er ook een agrarische afdeling, het Agrarisch Jongeren Kontakt Vorden-Warnsveld, van waaruit excursies georganiseerd worden naar agrarische bedrijven in de omgeving. Meer weten of lid worden? Mail naar info@jong-gelre.nl.

Johannes de Heer zangdienst in Kapel De Wildenborch

VORDEN - Zondagmorgen 24 juni om 10.00 uur staan de deuren van kapel De Wildenborch, Kapelweg 1 te Vorden bij christengemeente De Schakel weer gastvrij open. Met als thema 'Ik wil zingen van mijn Heiland' zal deze morgen een zangdienst worden gehouden, waarin liederen zullen worden gezongen uit de bundel van Johannes de Heer.

Johannes de Heer, voor velen een bekende naam. Vooral de bekende zangbundel van hem staat in heel wat boekenkasten. Dit jaar is het 152 jaar geleden dat Johannes de Heer werd geboren. Veel samenzang deze ochtend en ook informatie over zijn leven en inspiratie om geestelijke liederen dicht bij de mens te brengen. Maar ook de vraag 'Wie was Johannes de Heer en waarom werd er vroeger heel veel uit deze zangbundel gezongen en klinken er in 2018 nog steeds de liederen uit deze bundel?'.

In tegenstelling tot een eerder bericht, zal de presentatie in handen zijn van Piet Piersma en worden de liederen begeleid door Henk Kloosterboer uit Zutphen. Naast het samen zingen kan men ook luisteren naar - en misschien wel meezingen met een authentieke opname waarin Johannes de Heer zelf zingt. Zoals altijd staat na afloop de koffie en thee klaar.

Wie aanwezig wil zijn, maar geen vervoer heeft, kan zich melden om op te worden gehaald door te bellen of mailen. Meer informatie staat op de website of Facebookpagina.

deschakel2017@hotmail.com
stichtingdeschakel.com

0575-552809, 06-29226380, 06-11464043

Feest met poptroubadour Arnoud Kas

Feestje met live-muziek van Arnoud Kas in Theater onder de Molen. Foto: PR

VORDEN/LINDE - Zondagmiddag 24 juni krijgt Theater Onder de Molen een ware poptroubadour op bezoek. Zanger/gitarist Arnoud Kas heeft als doel om mensen te laten ervaren dat live-muziek voor iedereen een feest kan zijn.

Arnoud heeft in 2006 zijn baan in het bedrijfsleven opgezegd om van zijn passie zijn beroep te kunnen maken. Vanaf 2010 mag hij tot één van de meest gevraagde poptroubadours van Nederland gerekend worden. Arnoud heeft meer dan 200 bekende popliedjes in zijn repertoire, liedjes die zijn terug te vinden in hitlijsten zoals die van de TOP2000 van Radio2. Dit repertoire omvat zowel Nederlandse-, Engelse- Duitse- als Franstalige evergreens.

Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden) en begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Reserveren kan via de website.


theateronderdemolen.nl

Kunst- en cultuureducatie resulteert in groot 'Regenwaterwerk'

VORDEN - In het kader van kunst en cultuureducatie zijn alle kinderen van De Kraanvogel met 'Project Regenwater' aan de slag gegaan. Vooraf kregen alle groepen een les over waterconstructies, kringloop, duurzaamheid en techniek.

Onder deskundige leiding van Berna Bonekamp (Kunst, educatie en vormgeving) heeft iedereen meegewerkt aan één groot waterbouwwerk. Groep 7-8 was het eerst aan de beurt. Het frame werd gebouwd, waarna een begin werd gemaakt zodat de andere groepen vol enthousiasme verder konden met het aanleggen van de waterroutes. Weken ervoor werd alles waar maar water doorheen kon al meegebracht naar school, zoals tuinslangen, buizen, flessen, pvc-pijp, bochten, emmers en trechters. Vol passie werd er gezaagd, getimmerd, geboord, geplakt en gieters gevuld. Er werd getest, water opgepompt, gekeken, gecontroleerd… Waar ging het water heen? Klopten de verbindingen? Waar zat nog lekkage? Wat hebben de kinderen veel geleerd, wat zijn ze betrokken en creatief bezig geweest en zeker niet onbelangrijk: groot en klein heeft met heel veel plezier samengewerkt. Het bouwwerk staat op het plein en elke dag wordt er nog volop met water gespeeld.

Financiële bijdrage voor 723 verenigingen en stichtingen

ACHTERHOEK - Voor het tweede jaar op rij verdeelde Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek via Hart voor de Achterhoek 400.000 euro over 723 verenigingen en stichtingen in de regio. Van 22 mei tot en met 6 juni konden leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek hun stem uitbrengen op de vereniging of stichting. Elk lid kon daarbij 5 stemmen uitbrengen. Bijna 13.766 leden van de bank gaven gehoor aan deze oproep: zij brachten in totaal 68.830 stemmen uit. Dit maakte dat elke uitgebrachte stem 4,74 euro waard is. Zwembad in de Dennen uit Vorden is met 645 stemmen de grote winnaar, gevolgd door zwembad de Meene uit Ruurlo met 483 stemmen en zwembad Het Elderink uit Hengelo met 455 stemmen. Ruim zeventig clubs stuurden een inzending voor de Creativiteitsprijs in. De eerste prijs is gewonnen door Activiteitencommissie Kindcentrum Het P@rk en Rhienderoord Zwem en Sport Plezier. De tweede prijs gaat naar de stichting Lighthouse Sports Foundation. De derde prijs is voor stichting Kitty-Cat. Een volledig overzicht is te vinden op de website.

Mees (11) bedankt bloeddonoren op landelijke tv

Mees Addink (11) uit Vorden vertelt zijn verhaal voor de camera van het Jeugdjournaal. Foto: Luuk Stam

Vordense jongen doet zijn verhaal op Bloeddonordag

Door Luuk Stam

VORDEN - Mees Addink (11) uit Vorden heeft een afweerstoornis. Daardoor is hij vatbaarder voor infecties. Zelf legt hij het in kindertaal uit. "Als er in een normaal lichaam een virus binnenkomt, fluiten er politiemannetjes en komen er happertjes om dat virus kapot te maken. Bij mij fluit de politie heel zachtjes en daardoor worden de happertjes lui."

De jonge Vordenaar krijgt daarom wekelijks bloedplasma toegediend met daarin betere 'politiemannetjes' en 'happertjes'. Voor één zo'n toediening is het bloed van duizend tot drieduizend donoren nodig. Op donderdag 14 juni (Wereld Bloeddonordag) ging Mees daarom naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem om bloeddonoren te bedanken. Het Jeugdjournaal ging met hem mee.

Met een emmer vol rozen trok Mees naar Doetinchem. Iedereen die hier bloed kwam geven, kreeg van de 11-jarige Vordenaar een roos met een kaartje. 'Bedankt. Groetjes van Mees', stond erop te lezen. "Ik wil tegen de mensen zeggen dat het heel belangrijk is wat zij doen", zegt de jongen uit groep 7 van de basisschool. "Zij geven het bloed dat wij nodig hebben. Daar ben ik super dankbaar voor."

Voor Mees is het noodzakelijk dat hij de rest van zijn leven bloed toegediend krijgt. Al gaat het bloed van de duizenden donoren die daarvoor nodig zijn niet allemaal naar hem. Mees heeft namelijk alleen de gammaglobulinen uit het bloed nodig. Dat zijn de antilichamen die zorgen voor weerstand tegen ziekte. De rode bloedlichaampjes uit datzelfde bloed kunnen weer andere patiënten helpen. Dat Mees de extra 'politiemannetjes' en 'happertjes' krijgt toegediend, betekent helaas niet dat hij helemaal nooit meer ziek is. Nog steeds kan hij in de wintermaanden jaarlijks zo'n drie tot zes weken niet naar school. "Zijn lijf voelt elke dag aan als 'pff, ik krijg de griep'", vertelt moeder Wendy. "In de winter zijn we allemaal vaker ziek, maar hij is dat dan dus nog eens extra vaak."

Toch gaat het dankzij de infusen – die Mees nu zo'n vijf jaar krijgt – een stuk beter dan vroeger. Zo lag hij op 4-jarige leeftijd al in het ziekenhuis met een driedubbele longontsteking. Nadat het met antibiotica niet meer lukte om zijn bloedwaardes op peil te houden, besloten zijn artsen om over te stappen op infusen.

Aanvankelijk gebeurde het bloed toedienen in het ziekenhuis, maar omdat Mees een naaldenfobie heeft, is het nu zo geregeld dat hij het thuis zelf kan doen. Dat gaat met behulp van een systeem dat bedoeld is voor diabetespatiënten. Eén keer per maand komt een koerier het bloedplasma vanuit het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen in Vorden afleveren.

Wellicht zou Mees zich nog beter voelen wanneer hij vaker een toediening zou krijgen. Daar hangt echter een flink prijskaartje aan. Eén flesje bloedplasma – waar Mees er per maand twee van nodig heeft – kost 600 euro. De verzekering keert extra toedieningen niet uit voordat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat die ook daadwerkelijk voor een verdere verbetering zorgen. Dat onderzoek is momenteel in volle gang.

Mees is ondertussen blij dat hij op Wereld Bloeddonordag heeft kunnen vertellen hoe belangrijk het bloed voor hem is. "En ik vind het fijn dat ik mensen kan laten zien hoe erg deze ziekte is", vertelt de jongen, die op school vaak spreekbeurten over dit onderwerp houdt. "Soms denken mensen dat ik lui ben, maar dan heb ik gewoon veel minder energie. Je kan het van de buitenkant niet zien, maar ik voel het wel van binnen."

Zijn actie in Doetinchem is in ieder geval zeer geslaagd. Voor de camera's van het Jeugdjournaal vertelt Mees dat de mensen heel enthousiast reageerden. Het ging zelfs zo goed dat de rozen snel op waren. Hij ging over op chocolaatjes. Ook daar waren de bloeddonoren hartstikke blij mee. "Aandacht voor de bloeddonoren, daar doe ik het voor", benadrukt Mees. "Want het is zó belangrijk."

Prijs voor leerlingen de Garve

VORDEN - Vorige week liepen we weer traditiegetrouw mee aan de 51e avondwandelvierdaagse in Vorden. De kinderen uit de bovenbouw van basisschool de Garve hebben een prijs binnengehaald met de ronde van 10 kilometer. Super gedaan! Dank aan de organisatie en vele vrijwilligers die dit wandelfestijn voor Vorden en omgeving mogelijk maken.

Zwembad In de Dennen behaalt licentie 'Zwem-ABC'

VORDEN - In het begin van dit jaar is er door medewerkers en bestuur van In de Dennen hard gewerkt aan het behalen van de 'Licentie Nationale Zwemdiploma's'. Na een uitgebreide toetsing behaalde het zwembad de felbegeerde licentie eind april, net voor de opening van het buitenbad. Woensdag 6 juni werd deze officieel uitgereikt door de regio-adviseur van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).

Deze licentie toont aan dat zwembad In de Dennen voldoet aan de strenge eisen van de NRZ, waaronder de waarborging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen. De 'Licentie Nationale Zwemdiploma's' is de kwaliteitsstandaard van de zwembadbranche. Alleen licentiehouders mogen de nationale zwemdiploma's waaronder het Zwem-ABC uitgeven.

Per 1 januari 2018 het Nationale Zwemdiploma een nieuw jasje heeft gekregen. De diploma's hebben niet alleen een andere lay-out gekregen, maar ook zijn er enkele nieuwe exameneisen geïntroduceerd. Met de nieuwe eisen is er meer duidelijkheid gekomen over in welke situatie een kind zwemveilig is. Deze eisen houden het volgende in.

Zwemdiploma A: Zwemveilig in een zwembad zonder attracties;
Zwemdiploma B: Zwemveilig in een zwembad met attracties;
Zwemdiploma C: Zwemveilig in zwembaden met attracties en open water zonder stroming of grote golfslag.

Wanneer alle drie diploma's zijn behaald, voldoet men aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Excursie naar Landgoed 't Hackfort

VORDEN - De VAN (Vereniging Agrarisch Natuurbeheer) organiseert jaarlijks een excursie naar een interessant gebied waar het natuurbeheer zichtbaar is. Dit jaar wordt de excursie gehouden op donderdag 5 juli. Vertrek 9.00 uur. Locatie van de excursie is het Landgoed `t Hackfort te Vorden.

Op dit landgoed krijgt men uitleg over het biologische pachtbedrijf van Bert Wagenvoort, waar onder andere ingekruist wordt met MRIJ en er zijn verschillende uitdagingen en eisen die Natuurmonumenten oplegt. Na een lunch is er een wandeling over de landerijen van vleesbedrijf Rietman, ook onderdeel van het landgoed.. Tijdens deze wandeling worden we begeleid door Leon Klein-Tank (projectleider, Waterschap Rijn en IJssel) en volgt een bezichtiging en uitleg van de uitgevoerde werkzaamheden rond de Veengoot en de Baaksebeek. Dit betreft onder andere vispassages, een recent aangepast stuwencomplex en nieuw ingerichte retentiegebieden. Opgave of informatie via de website of telefonisch.

Inschrijving OJWL Trekkertrek Laren

LAREN - Zondag 5 augustus 2018 organiseert het Open Jongeren Werk Lochem voor de 28ste keer de trekkertrek in Laren. Het evenement word gehouden op het evenemententerrein aan de Verwoldseweg in Laren (Gelderland) en begint om 10.00 uur.

Voor het inschrijven, houd de Facebookpagina 'OJWL Trekkertrek Laren' in de gaten. Hier komt namelijk de actuele inschrijfdatum op te staan. Deelnemers kunnen zich via de website inschrijven in diverse klassen.

Het inschrijfgeld standaardklasse inclusief WA-verzekering bedraagt: 22,50 euro voor leden van OJWL, 27,50 euro voor niet-leden en 32,50 euro bij ingang terrein op de wedstrijddag.

Eten alsof er géén morgen is

De ingrediëntjes zijn goed en de meisjes achter de balie lief. Foto: Meike Wesselink

VORDEN - Dat je niet al het heerlijks kunt eten en drinken tijdens Mañana Mañana, is op zijn minst jammer. Een zekere selectie moet er toch gemaakt worden. Dit keer geen braspartijen met grote stukken vlees of knoflookbrood voor mij. Ik ga voor verantwoord en voor zoet. Maar eerst in één streep naar de Bronckhorster Brewing Company op het inmiddels vertrouwde terrein van de Piste.

Door Meike Wesselink

In Japan, Ierland en Brussel viel hij al eerder in de prijzen, maar nu is Nightporter ook het beste bier van Nederland en hoewel ik niet zo van de Stout ben, smaakt de donkere, bijna zwarte Nightporter erg aangenaam; het is niet het bitter dat overheerst, maar de licht-zoete smaken van koffie, chocolade, zelfs drop. Het vormt een fijne combi met het rokerige, licht-bittere basisaroma. Onder de indruk ben ik van de prachtige stroperigheid. "Vanochtend zijn er bij de brouwerij nieuwe ketels gearriveerd", weet Steve Gammage me te vertellen. "We gaan de productie verdubbelen." In plaats van 6000 liter stroomt er straks dus 12.000 liter door de ketels in Rha.

Aan keuze was er geen gebrek. Voor de liefhebber waren er zelfs oesters met champagne. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Ik loop voorbij het Kasteelhaantje waar nét een bierproeverij is gestart. Door het raam zie ik flessen bier op tafel staan, een groepje mensen er gemoedelijk omheen. Ik loop door naar het 'Dorpsplein' waar de Pofferdory Central te vinden is, mét een lange rij kinderen ervoor. Eén geheimpje wil eigenaar Ruben met wel verklappen: "We gebruiken ghee, geklaarde boter, om de poffertjes mee te bakken." Mañana weet heel goed wat ze in huis haalt, want ook de pofferbakkers vielen vorig jaar in de prijzen tijdens de European Foodtruck Awards. "Poffertjes met likeurtjes hadden we al langer, maar toen een gast ons vorig jaar tipte over Nozem, zijn we meteen aan de slag gegaan en hebben het ter plekke uitgeprobeerd." Poffertjes met Nozem zijn inderdaad niet te versmaden; zoetig, boterig, een beetje knapperig van buiten, luchtig en sappig van binnen.

Ik moet nu doorstappen om een plekje vooraan bij de Oeranatomische les te bemachtigen in de Universitipi. Ik beland op een kussen met naast mij een jongen, plukkend aan een kauwtje. Hopla, daar gaat een duif het publiek in. Ook die moet geplukt. Het is geen oneerbiedige manier van met dieren omgaan, Gideus en Casper willen hun publiek juist wat meer vertrouwd maken met wat je zoal langs de weg vindt aan eetbaars en laten zien hoe eenvoudig het is om het klaar te maken. Het vraagt alleen wat lef en dat lef is bij de kinderen die het schouwspel vól fascinatie volgen, nog volop in hun pure zieltjes aanwezig. Waar grote mensen hun neus ophalen voor een beetje bloed, kijkt een klein meisje vertederd naar het duivenhartje in haar hand.

Het concept van Gideus en Casper lijkt een beetje op de Keuken van het Ongewenste Dier die ook aanwezig is op het festivalterrein. Een heuse Foodtruck, maar eigenlijk een persiflage daarop. Het gaat de kunstenaars en vormgevers van de KvhOD ook om bewustwording. Want waarom moet een goed stuk vlees in de container belanden als je het ook kunt vermaken tot een culinair hoogstandje? Op het menu onder andere: Bisque van rivierkreeft en subliem gerookte ganzenborst.

Ook de Eetfabriek serveert maaltijden, bereid met producten die anders op de afvalberg waren beland; groentjes die niet de juiste maat hebben of die in overschot zijn. Ik kies toch voor iets anders. Blijkbaar konden de eigenaars van Roll or Bowl niet kiezen, want is het nu Aziatisch of is het Latin? Het stappenplan van de beste foodtruck van de 24Kitchen Foodtruck Award 2017 is heel overzichtelijk, maar voor is mij behoorlijk verwarrend om die vér uit elkaar liggende keukens met elkaar te fuseren. Maar ach, de ingrediëntjes zijn goed en de meisjes achter de balie lief. Tegelijkertijd met Mañana Mañana staat Roll of Bowl met een tweede Foodtruck op een muziekfestival in Landgraaf.

Na enkele biertjes, waaronder één eigenhandig getapt exemplaar (gooi de muntjes in de melkbus en tap je eigen bier, dat kan alleen op Mañana Mañana), én een paar fijne concerten, gaat er zo tegen het einde van de avond niets boven een kokosbal. Nergens zijn ze zo lekker als bij de originele Madame Cocos. Ik bestel een zak naturel en één met gember en peper en deel wat rond. Een duidelijke overwinning voor de gember/pepervariant. Het geeft nét even dat beetje pit om de Afterparty op de binnenplaats nog even mee te pakken.

'Deze is van mij!'

Eva Schuurman presenteerde donderdagavond op Mañana Mañana haar boek 'Kleine trampolines' en nam zaterdag en zondag in haar dichthuisje plaats. Tussen de rijmpjes door slenterde ze verwonderd over het Mañana-landschap.

Die man rechts vooraan zonder ritme, hoe zijn kaken meededen met onbekend Spaans en zijn benen iets deden dat ik nooit eerder zag. Een vrouw klom op de reling van de Veranda met haar kapsel in een lamp, nam de tijd haar val te orkestreren en te overzien, om zichzelf vervolgens naar blijdschap te springen. Aan mijn dichtluik vertelt een jongetje me later dierenartsassistent te willen worden en er loopt terstond een man voorbij met de fysiek van een gorilla. Verderop veren twee theaterliefdes met soepele knieën tussen zevende hemel en aarde op en neer, en laat iemand zich zalven door een lieve heer.

De bomen zo hoog en zo groots als de dromen zijn met kinderen bevolkt. Ondersteund door touwen als armen en een systeem dat hen toestaat zichzelf te dragen. Aan mijn dichtluik verschijnen twee zusjes die zeggen eens met drie te zijn geweest. We dichten voor hun papa en ik slik het meest. Geen hit van de band bij het Tuinhuis klinkt bekend in de oren, toch wil ik van alles het liefste dit horen. De paraplu's als siersel over de weide, niet functioneel want enkel de wind daalt hier neer. Een butler helpt me met mijn tassen het terrein op, ook buiten zijn veld nog altijd in functie. Zoals die meneer die de bladeren zuigt en zorgt dat het pad vrij van stof zal blijven. Al dwarrelt hier stof neer tot praten en zwijgen, stof tot genieten en meer.

Voor mijn dichtluik verschijnt een vrije vrouw, ze neemt vier wonderschone kroeskopjes mee. Ze gluren naar mij alsof ik een attractie ben en ik denk slechts 'wat een schone foto is dit'. Mijn overbuurman heeft waterpijpen en vertelt me dat zijn vader écht een dichter is, het brengt ons iets verder uit elkaar. De mannen bij het water die pootjebaders behoeden voor gevaar duwen het deurtje van mijn huisje wat aan, mijn stroomkabel verhoed dat vanzelf te gaan. Ik merk dat ik schrijf in metrum en rijm, wat wil je ook na zoveel gedichten. 126 in totaal en de volgende keer bevestig ik een tissuedoos aan de rand van mijn raam. (Om in te snuiten wat niet verloren mag gaan). Wanneer ik na een rondje rug strekken terugkeer op de Oase doolt een klein meisje met bril zich tussen de bomen. Ze speurt met haar ogen maar vind niet wat ze zoekt. 'Wie ben jij kwijt?' vraag ik haar zachtjes en meteen steekt ze haar hand naar me uit. Even later spurt mama verschrikt op haar af, 'die is van mij!' roept ze dierlijk fantastisch. Ze lijkt haar wel op te eten en snelt dan naar papa die nog altijd zoekt.

'Achterhoekse' toost op boek Eva Schuurman

Eva Schuurman en Gijs Jolink proosten op Achterhoekse wijze tijdens de presentatie van Kleine Trampolines. Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws) schenkt in. Foto: Gerhard Weevers

VORDEN - Mañana Mañana en de Achterhoek voelen inmiddels helemaal als thuis voor Eva Schuurman, columnist voor Contact Bronckhorst en Dichter des Achterhoeks. De Wichmondse was dan ook helemaal in haar element toen ze donderdagavond 14 juni het eerste exemplaar van haar boek Kleine Trampolines in haar 'achtertuin' aan oer-Achterhoeker en festivalorganisator Gijs Jolink mocht overhandigen. Het boek dat wordt uitgegeven door Achterhoek Nieuws was dit weekend voor de speciale festivalprijs van 10 euro te koop op Mañana Mañana. De bundel met verzamelde columns uit Contact en 'sporadische gedichten' is ook voor 12,95 euro te koop bij onder andere boekhandel Bruna in Vorden.

Nadat Eva in de Tipi een bed van grappige, persoonlijke en ontroerende woorden had gelegd, richtte ze zich met een speciaal geschreven gedicht tot de gastheer van het festival. Ze bedankte hem en 'zijn Achterhoek' voor de inspiratie en het gevoel van thuis zijn. Nadat Gijs Jolink het eerste exemplaar in ontvangst nam, werd er op Achterhoekse wijze geproost met een glas Grolsch. Jolink prees Eva om haar talent en wees op de waarde van taal. "Of het nou gedichten of verhalen zijn, we vertellen ermee wie we zijn, taal zorgt voor beschaving."

Dichthok
Tijdens het festival zocht Eva regelmatig haar eigen afgetimmerde hokje op, dat ergens in het Mañana-landschap verscholen lag. Festivalgangers konden daar een vragenlijstje invullen en aan de Dichter des Achterhoeks geven. Het luik van haar hokje ging dan voor enkele momenten dicht. Eva stoeide met de woorden en maakte op een ouderwetse typemachine een persoonlijk gedichtje klaar terwijl je wachtte. Ze hoopt dat ze hiermee bezoekers een lach op hun gezicht en een blijvende herinnering aan Mañana Mañana heeft kunnen bezorgen.

Mañana Mañana eindigt in schuimend feest

De Mourning Glories winden je moeiteloos om je vinger. Foto: Meike Wessleink

VORDEN - Er is niet één naam die dit Mañanaweekend vaker is gevallen dan die van Jezus. Lánge rijen voor de caravan van de Messias. "Alles komt goed"; met die woorden lokte Jezus menig festivalganger zijn caravan in en wat er daarna gebeurde, werkte heel verfrissend op de geest. Meer kunnen we daarover helaas niet over kwijt, maar mocht je Jezus dit festivalseizoen nog ergens tegenkomen, twijfel niet. Hij is er ook voor jou.

Door Meike Wesselink

Op De Piste waren diverse (acrobatische) acts te zien. Foto: Rob Schmitz
Natuurlijk kon je ook even lekker uitrusten in een van de hangmatten. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman Foto: Johan Braakman
Wie écht niet naar huis wilde, bleef gewoon logeren op de camping. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder Foto: Albert Schreuder
Het drijvende theater. Foto: Meike Wesselink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder Foto: Albert Schreuder Netherlands
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Fantastisch theater wisselt het muziekprogramma van Mañana Mañana dit weekend weer af. En soms is het maar héél klein, zoals de Complimentenvissers die her en der over het terrein bezoekers verrassen met lieve, persoonlijke complimentjes. Ook Dichter des Achterhoeks Eva Schuurman deelde poëtische werkjes uit vanuit haar piepkleine kantoor in het bos. Een paar woorden waren genoeg, dan sloot het kantoortje en hoorde je alleen nog maar het tikken op de typemachine.

Hoog op mijn lijstje staat Varkentje Rrrund. De pittige animatieserie uit Klokhuis is met een speciaal hoorspel naar het festival gekomen, mét een berg merchandise. Maar waar de animatieserie nog wel eens tegen het randje schuurt, is het hoorspel dat animator Michiel Hoving zelf leidt, toch een beetje een slap aftreksel van het echte werk. Een prachtig muziekensemble echter vergezelt Hoving en als hij met dat ensemble een dag later nog eens in het Tuinhuis verschijnt als the Reverse Cowgirls, komt alles toch weer goed.

Verrassend ook zijn de momenten dat je langs het Open Podium loopt en het geluid je doet blijven staan omdat het je recht in je hart raakt; bij Jan de Bruijn bijvoorbeeld, of Wendy Addink. Zaterdagavond verschijnt opeens de Bökkers Band ten tonele en duurt het dan ook niet lang of het Open Podium-terrein staat vol hossende festivalgangers.

Menig man smelt bij het zien van The Mourning Glories op de Veranda. Het driestemmige trio, uitgedost met gitaar, ukelele, zingende zaag en wastobbe oogt mierzoet en klinkt af en toe dito met jaren twintig en -vijftig Rootsliedjes, maar de dames bespelen het publiek moeiteloos met hun charmes; winden je om je vinger en duwen je weer van zich af.

Helaas mis ik het varende theater waar Stef Woestenenk met mooie liedjes en verhalen zijn publiek bespeelt. Ik kan hem nog nét vanaf de oever zien. En ook The Goat Roper Rodeo Band en Esk-Esque moet ik helaas missen. Wat ik wél zie is Korfbal; jongens in de leeftijd van mijn zoon, maar met bik-kel-hard gitaarspel. Dat doet mening oude rocker verbaast een wenkbrauw optrekken.

De Piste is de plek waar de acts naar je toekomen; Gareth Jones die zich vol zelfspot en slechte grappen in maar liefst honderd meter plasticfolie laat verpakken - toch grappig- of het vertederende duo van Springtime dat aan springveren een slapstick-achtige voorstelling geeft die een beetje doet denken aan Mr Bean.

Een heerlijke slotact vormt L'Chaim zondagavond. De stoot energie die de zevenkoppige Balkanformatie eruit knalt, werkt metéén aanstekelijk. Bekende Balkanbeats worden afgewisseld met knappe eigen liedjes en hoewel het aandeel publiek deze laatste avond iets lijkt te zijn geslonken, komen mensen overal van het landgoed naar de Totempalentent gesneld, waar al gauw een flinke mensenmassa staat mee te deinen op het ritme. Natuurlijk wacht iedereen op de knallende vuurwerkafsluiting, maar wat pas écht een klapper is, is het zeepsop-kanon dat binnen no-time de hele tent in een schuimende zee verandert en de vies geworden festivalganger even lekker in het sop zet.

'Het was weer een wereld, een wereld op zich'

Vervolg van pagina 9

VORDEN - Terwijl op de Piste een verkleedpartij begint, aangevoerd door een danser in eighties-kostuum, snel ik mij naar de toiletten. Drie uur lang dichten kan mijn blaas amper aan, maar elke keer als er weer iemand aansluit durf ik alsnog niet meer weg te gaan. Achter mij klinkt gejuich in de Totempalentent, er is een of andere vent die thuis is in de keuken. Of ja, hij gebruikt vooral veel vershoudfolie, en krijgt daarbij verrassend weinig frisse lucht. Drie dames lachen zich een kriek omdat ze al drijvend theater bezochten en een Vlaamse mevrouw zoekt een rijm voor haar hond. Er loopt een meneer op blote voeten en met een Schotse kilt voorbij, de mannen van de band van gisteravond zijn afgeschminkt door hun kussens.

Twee oude geliefdes met jonge verkering vertellen nog nooit zoveel te hebben gevreeën en bulderen het daarna gierend uit, mijn houten huisje resoneert en reageert op hun geluid. Dan zijn er vriendinnen die opgelucht blij vertellen hun gedicht weer te hebben gevonden, alsof het een kind van hun liefde is. Ik eet pasta, kokosballen, crêpes met Nutella en robuuste friet. Neem plaats naast gelijkgestemden op bomen die voor ontspanning staan.

Het was weer een wereld, een wereld op zich. Een klein universum waarin ik mocht wonen. Waar met trots in de Tipi mijn boekje verscheen. Waar ik het overhandigde aan de man die aan de basis van dit festival stond. En ik weet best dat dit stukje een wirwar van verhalen, een doolhof van woorden en indrukken is. En mijn toetsenbord voelt na twee dagen typemachine zo onwennig als het huis om mij heen. Aan mijn dichtluik verschenen talloze monden, en tranen en woorden en daverend lief. En om nu hier te zijn, zonder geur van het bos en rumoer en zacht.. Is een beetje als dat meisje dat verdwaalt en alleen was, tot jij weer je hand uitsteekt en ik roep 'deze is van mij!'

Grolsch en Alles Komt Goed BV blijven Stichting Pak An steunen

Gijs Jolink, Ard Bossema, Jacco Potkamp en Antoinet van Helvoirt klinken op de nieuwe overeenkomst. Foto: Albert Schreuder

ACHTERHOEK - In mei 2016 hebben de Grolsch en de Alles Komt Goed BV vanuit de MVO-gedachte (maatschappelijk verantwoord ondernemen) Stichting Pak An opgericht. Iedereen kan een idee of plan indienen dat de Achterhoek mooier, beter of leuker maakt. Laagdrempelig, weinig verplichtingen.

Na ruim twee jaar blijkt dat dit initiatief enorm is aangeslagen. Zo'n 220 plannen zijn ingediend, waarvan er een kleine 100 worden ondersteund met netwerk, coaching, publiciteit en/of financiën. Reden voor de beide directies om na te denken over verlenging van de overeenkomst die aanvankelijk voor drie jaar gold en te besluiten Pak An ook in de komende jaren te blijven ondersteunen en wel tot 2023. Ze grepen het festival Mañana Mañana aan om het officiële document te ondertekenen. Namens de Alles Komt Goed BV tekenden Ronnie Degen, Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink. De Grolsch-directie was vertegenwoordigd door Ard Bossema en Jacco Potkamp. Dit gebeurde in het bijzijn van de bestuursvoorzitter van Pak An: Antoinet van Helvoirt.

Midfondvlucht Nanteuil le Haudouin

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Zaterdag 16 juni werd vervlogen vanuit Nanteuil le Haudouin.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 16 juni stond voor de leden van P.V. de Koerier weer een mooie midfondvlucht op het programma. De winst op de vlucht zou uiteindelijk gaan naar Henk Wassink uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Franse Nanteul le Haudouin, door 10 liefhebbers werden 117 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 406 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur. De snelste duif werd geklokt om 13.06.04. Uitslag:. H. Wassink 1-3-6-9-10, H.Niesink2-5-8, Gerard Dijcker 4, Sabine Niesink7.

PV Vorden
Dit weekend een midfond vlucht vanuit Nanteuil le Haudouin, Frankrijk. Een afstand van 410 kilometer, gemiddelde snelheid was 88 kilometer per uur. Winnaar Marc Tiemessen 1-2-12-14-17-20, Ashley Eykelkamp 3-6-9, G. H. H. Kelderman 4-8-16, Ria Luesink 5-18-19, H. J. Stokkink 7, D. J. Gotink 10-11-13, R. de Beus 15.

PV Steeds Sneller Hengelo
De duiven vlogen vandaag vanuit Nanteuil; 405 kilometer gemiddeld voor de hokken van leden Steeds Sneller. Van acht deelnemers werden 59 duiven ingezet. Uitslag: G. Haverkamp 1-10-11-14, L. Te Stroet 2-7-13, G. Duitshof 3-12, E. Koers 4-5-6-8, S.E.J. Bergervoet 9, R. Koers 15.

Column

Sorry. (Druk)

Dit stuk poogt een excuus te zijn; sorry dat ik er niet was op jullie gezamenlijke verjaardag, de communie van de kinderen en de BBQ met gelijkgestemden. Sorry dat ik niet meehielp met de avond4daagse en sorry dat ik geen tijd had het buurtfeest bij te wonen.

Sorry grote vriend die onvermoeid blijft bellen en sorry serie met nieuw seizoen. Sorry sorry sorry sorry oudste kind dat dapper auditie deed voor de musical van haar nieuwe school. Wat ik zijdelings in drukte iets te weinig begeleidde, maar ze alsnog liefdevol meenam in haar benadering; "Ik ga gewoon doen alsof er allemaal mama's zitten." En ik hoop dat ze daarmee niet op mijn nonchalance doelde.

Sorry wasgoed, sorry grasmat, sorry vliegen aan de wand. Sorry lieverd dat ik vannacht die zoemende mug niet ben gaan vangen, maar mijzelf te warm verstopte onder de dekens en zo min mogelijk prikvlak blootgaf. Sorry ook dat ik vaak zo knorrig ben als ik alles niet meer kan overzien. Sorry dat ik in huis dan ineens een snelle tred inzet en loop van hot naar her, in mijn pas papieren meepak en mopper over achtergebleven tassen terwijl ik zelf niets bijeen raap.

Sorry chaos, sorry warboel, sorry appjes onbeantwoord. Sorry band moet nog geplakt en sorry meubel op de overloop dat naar de vuilstort wil. Sorry zolder en dankjewel dat je alles verbergt dat nog geen antwoord heeft. Sorry beste vriendin, ik heb je al gezegd het mijn leven lang goed te maken want zolang ben ik van plan dat je blijft. Sorry allemaal dat ik schrijf in opsommingen en takenlijstjes, misschien zet het psychologisch de boel op een rijtje. Sorry weekend dat ik je niet serieus neem, maar ook vergeet doordeweeks in te halen.

Sorry wekker, ik begroet je nooit aardig. Neem het niet persoonlijk of zoek een ander beroep. Dit zijn de maanden waarin het gebeuren moet; van trouwen tot spreken en praten en schrijven en boekje geboren en voordracht en dagenlang in een huisje vertoeven, om meer dan honderd gedichten en minstens dubbel zoveel gezichten van woorden te voorzien.

Dit is de periode van vroeg op en laat thuis en zonnestralen uit een beeldscherm halen. Nu komt het samen, dit is het seizoen. Dit is mijn strandtent in schrijvende wijze. De luiken zijn open, het terras is verwaaid en binnen zit een bazin die naar iedereen zwaait. Laat haar maar zitten, ze bedoelt het echt goed. Ze komt alleen niet naar buiten, omdat ze niet weet hoe ze dat combineren moet.

Sorry laptop dat ik jou niet update omdat ik niet van veranderingen houd en bang ben de lopende vensters te sluiten. Sorry dat ik steeds aangeef dat je het me morgen nogmaals moet vragen. Sorry sorry sorry alle dagen. Sorry koelkast, ik zal je snel vullen. Sorry lege wc-rollen dat ik jullie onwaardig door tissues vervang. En sorry lezer voor een lijst van excuses en deze therapeutische poging tot overzicht en gratie. En sorry dat ik nu moet gaan, de volle wasmachine moet na twee dagen weer opnieuw aan.


Bestuur Vereniging Bomenbelang weer compleet

BRONCKHORST - Het bestuur van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst is weer compleet. Door de tragische dood van penningmeester Kees Mortier in maart van dit jaar zat het bestuur met een vacature. Voorzitter Cees van der Jagt zal voorlopig ook het penningmeesterschap op zich nemen. De ledenvergadering stemde op 13 juni in met Dick van Hoffen als nieuw bestuurslid. Naast bovengenoemde personen bestaat het bestuur uit Peter Bielars (secretaris), Joost Bakker en Gerlinde Bulten.

Dick van Hoffen is beleidsmedewerker landelijk gebied bij de Provincie Gelderland. Voorafgaand aan de jaarvergadering van Bomenbelang liet hij aan de hand van talloze voorbeelden zien hoe sterk het zo geroemde coulisselandschap van de Achterhoek onder druk staat. Houtwallen verdwijnen beetje voor beetje, hetzelfde geldt voor meidoornhagen, steilranden, bermen met veel bloemen erin et cetera. Beschermde stukjes groen langs landbouwpercelen worden steeds schaarser. "Als we het landschap van de Achterhoek willen behouden, moeten we zo snel mogelijk beschermende maatregelen gaan nemen en werk maken van nieuwe aanplant van houtwallen en bermen op een natuurlijke wijze beheren", aldus Dick van Hoffen, die steun kreeg van zowel leden als niet-leden in een goed gevulde toneelzaal in het dorpscentrum in Vorden. Vereniging Bomenbelang wil de nieuwe gemeenteraadsleden binnenkort in het veld laten zien waar het verkeerd gaat en waar het goed gaat.

Bomenbelang maakt zich vooral zorgen over het hoge tempo waarin de laatste restjes leefgebied voor vlinders, bijen en hommers en de bloemen en bomen waar ze van afhankelijk zijn, verdwijnen.

Tijdens de vergadering werd een oproep gedaan melding te maken van al dan niet bewuste illegale kap van bomen en houtopstanden en andere aantastingen van het landschap. Vereniging Bomenbelang verzamelt de meldingen en stuurt die door naar de gemeente.

Na de zomer gaat de vereniging onder leiding van een vertegenwoordiger van de landelijke Bomenstichting weer een aantal 'nieuwe' monumentale bomen aanwijzen in de gemeente Bronckhorst voor opname in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. De gemeente Bronckhorst telt op dit moment circa 140 monumentale bomen of boomgroepen die landelijk erkend zijn.

Voor meer informatie: www.bomenbelang.nl of (0575) 470 530.

Winst voor het Performance Racing in Terlicko Tsjechië

Winst voor Performance Racing rijder Ilja Caljouw in Terlicko. Foto: Henk Teerink

HENGELO/VORDEN - Afgelopen weekend werd er op het circuit in Terlicko Tsjechië voor de tweede keer dit jaar gestreden om de punten voor het Internationale Road Racing Championship (IRRC) De eerste wedstrijd was begin mei op de Varsselring in Hengelo Gld.

Vorige week woensdag was een aantal mensen al vertrokken om alles klaar te maken voor het weekend. De rest van het team inclusief rijders kwam in de loop van vrijdag aan in Terlicko. Het Performance Racing Achterhoek (PRA) kwam dit maal alleen uit in de IRRC Supersport en open klasse 600. Ilja Caljouw en de Fransman Pierre Yves Bian behaalden diverse podium plaatsen voor het team.

De trainingen verliepen goed voor beide heren. Caljouw was zelfs de snelste man in de open klasse 600. In de IRRC Superbike werden beide races gewonnen door de Engelse rijder Danny Webb. Webb reed in het verleden vele Grand prix maar rijdt de laatste jaren veelal wegraces op straten circuits. De populaire Duitser Didier Grams eindigde twee keer als tweede voor de Finse rijder Erno Kostamo die twee keer derde werd. Grams won wel de Open klasse 1000 voor Webb en de Tsjechische rijder Marek Cerveny. De Franse rijder Mathieu Lagrive pakte de winst in de eerste IRRC supersport race, Laurent Hoffmann uit België werd tweede voor de Franse PRA rijder Pierre Yves Bian. Ilja Caljouw klasseerde zich als veertiende en was niet tevreden met die plaats. Hij deed het aanmerkelijk beter in de tweede race waar hij finishte als achtste. De Fransman Jonathan Goetschy pakte knap de winst voor Bian en Lagrive in de tweede race.

In de klasse open 600 was er een overwinning voor het PRA team. Caljouw reed de sterren van de hemel en kwam als eerste over de streep gevolgd door Juha Kallio uit Finland. Thuis rijder Richard Sedlak reed voor eigen publiek naar een mooie derde plaats. Team eigenaar Tonny Wassink was blij met de uitslagen van Caljouw en Bian. Het team heeft mooie resultaten neergezet en de races waren geweldig om naar te kijken aldus Wassink. De meegereisde supporters uit voornamelijk de gemeente Bronckhorst konden terug kijken op een geslaagd weekend. De volgende race zal plaats vinden op het circuit van Imatra in Finland van 6 t/m 8 juli.

Stemronde Achterhoekse vlag is gestart

ACHTERHOEK - Koeien, trekkers, crossmotoren, ineengeslagen handen en heel veel kaarten van de Achterhoek. Ze komen allemaal terug in de ingezonden ontwerpen voor de Achterhoekse vlag, de ontwerpwedstrijd die is uitgeschreven door De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An. Maar liefst 478 ingezonden ontwerpen dingen mee. Ook zijn er veel ontwerpen waarbij enkel gekleurde banen zijn gebruikt, soms in combinatie met logo's.

Door Luuk Stam

De initiatiefnemers kregen in een maand tijd 478 goedgekeurde ontwerpen binnen. Via de website achterhoeksevlag.nl is het vanaf nu twee weken lang mogelijk om die ontwerpen te bekijken en te stemmen. Bezoekers kunnen hun stem laten gelden door ontwerpen een beoordeling van 1 tot 10 geven en door onbeperkt te kiezen tussen twee willekeurig aan elkaar gekoppelde ontwerpen.

De vlaggen met de meeste stemmen gaan door naar de vakjury. Die bestaat uit Annette Bronsvoort (burgemeester Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant en kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (brouwer bij Grolsch), Inge Pelgrom (grafisch ontwerper) en Joris Nieuwenhuis (Wereldkampioen veldrijden). Zij kiezen uiteindelijk het definitieve ontwerp dat tijdens de persdag van de Zwarte Cross op 10 juli wereldkundig wordt.

Bij veel van de ontwerpen is op de website een toelichting van de ontwerper te lezen. "Op mijn vlag staat een grote boom (de Kroezeboom uit Ruurlo), die voor mij voor de Achterhoeker staat", schrijft een inzender. In de boom zijn onder andere een trekker en het logo van De Graafschap te zien. "Eerst zie je alleen de boom", aldus de maker. "Daarna zie je pas dat de boom gevuld is met dingen die typerend zijn voor de Achterhoek. Het kan even duren voordat je dat ziet, net zoals de Achterhoeker zichzelf ook niet meteen blootgeeft."

Namens De Feestfabriek, Grolsch en de stichting Pak An leidt Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis de zoektocht naar een Achterhoekse vlag. Hij is enthousiast over de ontwerpen en de bijgevoegde motivaties. "Het is super om te merken dat mensen er echt over nagedacht hebben", zegt Groothuis. "Ze kunnen heel goed uitleggen waarom ze voor een bepaald ontwerp hebben gekozen." De initiatiefnemers voor een Achterhoekse vlag krijgen steun van voetbalclub De Graafschap, Regio Achterhoek (samenwerkingsverband van zeven Achterhoekse gemeenten), Achterhoek2020 en de stichting Achterhoeks Toerisme. Ook hebben bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard.

De bedoeling is dat de nieuwe Achterhoekse vlag tijdens de Zwarte Cross op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde voor het eerst zal wapperen.

Fiets4daagse Winterswijk: grenzenloos genieten

WINTERSWIJK - Van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni organiseert de stichting WFevenementen voor de vijfde maal de Internationale Fiets4daagse Winterswijk. In deze titel is het woord 'internationaal' tweeledig. Niet alleen de deelnemers komen uit Nederland, Duitsland en zelfs Belgie maar ook de route is grensoverschrijdend.

De fietsroutes gaan niet alleen maar door de fraaie oostelijke Achterhoek, maar op de meeste dagen ook door het aangrenzende Duitse grensgebied. In verband met het grensoverschrijdende karakter zijn ook van Duitse zijde speciale vergunningen verleend. Deelnemers kunnen kiezen uit drie bewegwijzerde routes van respectievelijk 25, 40 of 60 kilometer, per dag te bepalen. De tochten gaan voornamelijk over kleine wegen, fietspaden en boswegen. Regelmatig worden de groene grensovergangen in het parcours opgenomen. Iedere keer gaan de fietstochten in een andere richting.
Kenmerkend voor deze Fiets4daagse is het feit dat de fietstochten worden opgeluisterd met muzikale optredens, zanggroepen en nevenactiviteiten; bij zowel de stempelposten als bij de finishplaats. Voor pechgevallen zijn er service-auto's en voor de elektrische fietsen zijn er onderweg oplaadpunten. Ofschoon de routes geheel en duidelijk worden aangegeven, ontvangen de deelnemers ook nog een uitgebreide routebeschrijving met informatie over het gebied. Zo'n 80 en 100 vrijwilligers zorgen ervoor dat alles op rolletjes verloopt.

Start en finish
De Fiets4daagse vertrekt iedere dag vanaf het sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg in Winterswijk, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. Vanaf de invalswegen staat deze locatie met gele borden duidelijk aangegeven. Rondom het startpunt is volop parkeergelegenheid. Op de slotdag krijgen de deelnemers met een 4-dagenkaart, die minimaal drie dagen hebben meegefietst, een fraaie herinneringsmedaille. Ook dingen deze fietsers mee in een gratis verloting met als hoofdprijs een nieuwe fiets. Dagelijks starten tussen 9.00 en 12.00 uur.

Aanmelden
Deelnemers kunnen zich bij het startpunt aanmelden. Een 4-dagenkaart kost 12 euro een dagkaart 3 euro 50. In de week voorafgaande aan het evenement kan men zich ook voorinschrijven bij de VVV in Winterswijk: naast 2 euro korting voorkomt dit ook wachttijden bij het startpunt. Veel deelnemers hebben zich ook al aangemeld in combinatie met speciale arrangementen bij hotels en campings.

Anpakkers geven ideeën een zetje

BRONCKHORST/STEENDEREN - Goede ideeën die ervoor zorgen dat inwoners mee kunnen blijven doen in de samenleving, krijgen een extra zetje van de gemeente. Inwoners met een initiatief tegen eenzaamheid, een leuke manier om elkaar te ontmoeten, een idee waardoor vervoer beter is geregeld, iets voor jongeren, nieuwkomers of nog iets veel mooiers waardoor men fijner samen leeft, zijn welkom op 27 juni en krijgen ondersteuning tijdens een inspirerende avond onder leiding van ervaren anpakkers. De ideeënavond vindt plaats bij De Kei, Dr. Alfons Ariënsstraat 4 in Steenderen. Johan Godschalk en Linda Commandeur, helpen initiatiefnemers om de ideeën een zetje te geven. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur. De avond start om 19.30 uur.

"Een idee mag bij ons een idee zijn."' Aan het woord is Johan Godschalk. Sinds eind vorig jaar is hij elke vrijdag als ideeëndokter aanwezig in het gemeentehuis in Hengelo. "Kom maar gewoon als je iets bedacht hebt waar het leven en welzijn in Bronckhorst beter van wordt. Samen maken we van je idee een plan. Dit zorgt ervoor dat goede ideeën niet verloren gaan, omdat iemand niet weet hoe hij verder moet." Tijdens de Ideeënavond op 27 juni staat Godschalk, werkzaam bij Cultuurmij Oost en de Stichting Pak An, samen met Linda Commandeur, onder andere kennismakelaar bij BS22 en coach bij Pak An, klaar om mensen vooruit te helpen.
Deze avond mag iedereen komen die een initiatief heeft waar Bronckhorst structureel beter van wordt. Evert Blaauw, wethouder Zorg licht toe: "De regeling 'Innovatiesubsidie Sociaal Domein' is in 2016 ingesteld voor de duur van drie jaar. Hiervoor is in totaal 750.000 euro uitgetrokken. We zijn er niet voor eenmalige acties of evenementen, maar juist voor het verschil op lange termijn." De wethouder benadrukt: "In onze gemeente zijn we gewend aan vele actieve bewoners die voor elkaar zorgen. Maar dat is allerminst vanzelfsprekend. Daarom ondersteunen we sociale ideeën met kennis, netwerk én een financieel steuntje in de rug."

Mooie voorbeelden
Op de vraag wat nou eigenlijk verstaan wordt onder innovatie in het sociaal domein, antwoordt hij: "Het kan van alles zijn wat het leven van mensen positief beïnvloedt. Er zijn al een aantal mooie projecten die op steun kunnen rekenen, zoals een welkomstcadeau voor nieuwe inwoners in Toldijk, in de vorm van een bordspel waardoor men kennismaakt met diverse aspecten van het dorp. Digibeten meer digitaal vaardig maken, door onder andere de inrichting van een internetcafé en cursusaanbod, voor zowel ouderen als laaggeletterden. Ondersteuning voor het laten rijden van een bus waarmee oudere inwoners in staat worden gesteld om boodschappen te doen en voedselpakketten op te halen." Ideeën kunnen zowel klein als groot zijn. "Zo wordt ook 'Present Bronckhorst' geholpen hun activiteiten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement."

Lokale en regionale rijders succesvol op TT Circuit Assen

De volle buit was voor Thijs Peeters. Foto: Henk Teerink

HENGELO/VORDEN/ASSEN - Afgelopen zaterdag werd op het TT circuit de vierde wedstrijd om het OW kampioenschap wegrace gereden. Een aantal lokale en regionale coureurs en leden van de Hamove deden hieraan mee. Hierbij werden een aantal goede resultaten behaald. Er werd in vier klassen om de punten gereden. De weersomstandigheden waren prima met leuke wedstrijden.

Vordenaar Arjan Bikkel uitkomend in de ONK Sportcup 600 trainde zich naar een vijftiende plaats en werd dertiende in de wedstrijd. Reinier Saris won de race voor Kai Guster. Niels Bikkel (broer van Arjan) trainde zich naar een mooie negende plaats en reed een goede race, hij eindigde op een uitstekende vijfde plaats. Ronald post was de snelste man op de baan en won de wedstrijd. De belangrijkste klassen voor het kampioenschap zijn de NK Supercup 600 en 1000. Daar rijden de snelste mannen en vrouwen.

Hamove lid Rob Hartog deed voor de gelegenheid ook mee en won soeverein de wedstrijd. Punten kreeg hij niet omdat hij geen vaste deelnemer is van dit kampioenschap. Normaal gesproken komt Hartog uit in het WK Supersport 600 kampioenschap. Vorige week werd hij nog elfde op het Tsjechische circuit van Brno. Regionale held Thijs Peeters werd tweede achter Hartog en pakte daarmee de volle buit aan punten voor het kampioenschap. Peeters reed een geweldig race met goede rondetijden en had een aardige voorsprong ten opzichte van Frank Nieman en Guus Boes die achter hen eindigden. Nigel Walraven was heer en meester in de ONK Supercup 1000. Hij heerste zowel in de trainingen als wedstrijd. Het is de vierde race die hij winnend wist af te sluiten en daarmee staat hij bovenaan in het kampioenschap.

Hamove lid Cliff Kloots lijkt de problemen van het voorseizoen te hebben opgelost. Hij reed een goede training en fantastische race. Kloots eindigde als tweede achter Walraven. Start Racing rijder Danny v.d. Sluis werd derde. Het jonge talent uit onze regio Toine Gierkink had een top dag. Gierkink reed vorig jaar nog op een Supersport 300 machine en dit jaar op een Superbike motor. Hij kan goed overweg met zijn nieuwe aanwinst en trainde zich naar een zesde plaats. In de race ging het nog beter met hem en werd hij achter Walraven, Kloots en v.d. Sluis uitstekend vierde. Hij was dan ook zeer tevreden liet hij weten. Hamove lid Yme Jan Hofstee werd zevende. De uit Doetinchem afkomstige Bas Leneman mocht ook meer dan tevreden zijn, hij reed een super race. Hij kwam vanaf een zeventiende startplaats en wist zich goed naar voren te rijden en werd uiteindelijk zevende in de race.

Torleif Hartelman behaalde in Barcelona met Sam Lowes tijdens de Spaanse Grand prix een negende plaats. Lowes had vlak voor de start wat technische problemen en stuurde de pitstraat in. Ondanks dat hij ook als negende getraind had moest hij daardoor van de laatste plaats vertrekken. Lowes reed een fantastische inhaal race en was samen met Hartelman tevreden over het verloop van de race. Jorge Lorenzo won de MotoGP categorie. Over twee weken in Assen is er de Motul Dutch TT met de wereld toppers aan de start.

Zang- en gitaarleerlingen in Café Eskes

VORDEN – Zo'n ruim vijftig leerlingen en koorleden van de Vordense zangdocente Maartje Epema en gitaardocent Frank de Haan mogen op zaterdagavond 23 juni vanaf 18.30 uur hun kunsten vertonen in Café Eskes in Vorden. Het eerste uur van de avond begint met het kinderpopkoor, daarna zullen de zang –en gitaarleerlingen meerdere nummers gaan zingen. Moderne popmuziek afgewisseld met country nummers, 70ties-pop, prachtige traditionele Spaanse songs en Nederlandstalige rockmuziek. De optredens van de leerlingen worden afgewisseld met het popkoor van Muziek op Venhorst. Maartje Epema: "Door middel van het optreden in Café Eskes willen we onze leerlingen de kans geven om podiumervaring op te doen maar ook om te ervaren hoe het is om met andere muzikanten samen te spelen. Het wordt een ongedwongen avond met hele afwisselende optredens, uiteraard allemaal begeleid door muzikanten uit de omgeving."


www.muziekopvenhorst.nl

Start nieuwe regionale samenwerking Achterhoek

ACHTERHOEK - Alle zeven Achterhoekse gemeenteraden hebben positief besloten over het voorstel om sterker op te trekken met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in een Achterhoek Board. De nieuwe samenwerking start per 1 juli.

Doel van het nieuwe samenwerkingsmodel is de Achterhoek (economisch) te versterken door snellere besluitvorming, meer uitvoeringskracht en een sterker gezicht naar buiten. Hoe gaat dat in de praktijk? De Achterhoek Board bepaalt samen met de Achterhoek Raad (een delegatie van 49 Achterhoekse gemeenteraadsleden) de koers voor de ruimtelijk-economische agenda van de Achterhoek op weg naar 2030. Bedrijfsleven, gemeenten, provincie, woningcorporaties, onderwijs en de zorgsector zijn met tien bestuurders vertegenwoordigd in de Board. De Achterhoek Raad ziet toe op de resultaten. Ook inwoners kunnen straks bijdragen via een burgerpanel. De uitvoering van deze Agenda2030, met allerlei projecten, wordt aangestuurd door zes Thematafels. Ook hierin zijn de diverse maatschappelijke partners vertegenwoordigd. Zo ontstaat een breed gedragen en gedreven organisatie die zich volop inzet voor de Achterhoek. Regio Achterhoek ondersteunt het geheel en heeft de regie op de uitvoering.

Innovatief plan
De voorgestelde samenwerking gaat een stuk verder dan die van 'economic boards' in andere regio's, omdat de Board richtinggevende besluiten neemt en omdat het hele maatschappelijke veld van de Achterhoek aan bod komt; behalve economische ontwikkeling, innovatie en arbeidsmarkt zijn ook mobiliteit, wonen en zorg en energietransitie belangrijke thema's. Daarnaast krijgt de lobby bij provincie, Rijk en Europa veel aandacht. Het voorstel is innovatief omdat raadsleden nadrukkelijker en in een eerder stadium bij regionale vraagstukken worden betrokken.

Vertrouwen
Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board en Regio Achterhoek: "Ik ben ontzettend blij met de instemming van alle Achterhoekse gemeenteraden en ik dank hen voor het vertrouwen dat ze hiermee tonen. We gaan op een innovatieve manier samenwerken met het bedrijfsleven, de woningcorporaties, het onderwijs en de zorg. Dat is hard nodig en het past goed bij de Achterhoek. De provincie staat achter dit plan en ondersteunt ons hierbij, ook financieel; ook dat zie ik als een teken van vertrouwen. Natuurlijk is geen enkel model perfect, het gaat om de mensen die het doen. Resultaat krijgen we door een positieve instelling, door vertrouwen in elkaar en door daadkracht. We gaan nu snel samen 'd'r an' om samen verder te bouwen aan deze prachtige regio."

De geschiedenis van de fotocamera bij World Press Photo Zutphen

ZUTPHEN – Tijdens World Press Photo Zutphen, van 6 tot en met 29 juli, is ook de expositie 'De geschiedenis van de fotocamera' te zien. Tegenwoordig worden bijna alle prijswinnende foto's van World Press Photo geschoten met een digitale camera, maar dat was vroeger wel anders, toen fotografie nog 'analoog' was. Samen met de Stichting Fotografica Museum Zoetermeer en Fotografica, de Nederlandse vereniging van fotograficaverzamelaars, toont World Press Photo Zutphen in de Walburgiskerk deze geschiedenis van de fotocamera.

Fotografica is de verzamelnaam voor alles wat met fotografie te maken heeft. Tijdens World Press Photo Zutphen zie je in de credokapel tientallen fototoestellen: van de negentiende-eeuwse 'houten' exemplaren met platen en de eerste metalen camera uit 1849, via rolfilm naar de digitale camera's. "Als vereniging voelen we ons verantwoordelijk voor het behoud van industrieel, ambachtelijk en cultureel-fotografisch erfgoed", aldus Pim van der Veer van Fotografica.

Fotografica bestaat sinds 1977. De meeste leden hebben bezienswaardige collecties en sommigen hebben daarmee een museum ingericht, bijvoorbeeld het museum in Zoetermeer.

Openstelling:
De tentoonstellingsperiode is van vrijdag 6 tot en met zondag 29 juli. Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Het entreebewijs geeft toegang tot zowel World Press Photo als De geschiedenis van de fotocamera.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door de stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Column

Vakantie

Waar je ook heen gaat, je kunt altijd je laptop meenemen. Daarom hebt u er ook niets van gemerkt dat ik de afgelopen weken op vakantie bent geweest. Een column tikken kun je immers overal ter wereld.

Zo ver waren we trouwens niet eens, mijn geliefde en ik. Een weekje Noord-Frankrijk en vervolgens een weekje Luxemburg. De eerste week fietsen, de tweede wandelen. Dat was althans de bedoeling…..

Het was trouwens best een beetje spannend, want voor het eerst in jaren gingen we niet met de caravan. Die hebben we afgelopen voorjaar verkocht. In plaats daarvan hadden we voor de eerste week een huisje gehuurd. Een gîte, zoals dat in Frankrijk heet. De tweede week hadden we – om het camping-gevoel niet meteen helemaal kwijt te raken – de beschikking over een luxe stacaravan (met een duur woord een chalet) op een vakantiepark in Luxemburg. Beide accommodaties had ik via internet geboekt, zoals dat – althans volgens mijn kinderen – tegenwoordig gebruikelijk is. En makkelijk bovendien.

Nou, dat doen we dus nooit weer. Ik moet eerlijk zeggen, de gîte was best aardig. Wel een beetje heel erg 'authentiek' , dus met veel steen en hout en heel weinig licht. Maar ruim genoeg voor ons tweeën en redelijk goed uitgerust. Zelfs wifi zouden we er hebben, had ik op de site gezien. En ja, er stond inderdaad een klein zwart kastje in de meterkast, dat daarvoor zou moeten zorgen. Maar het was typisch camping-wifi. Af en toe deed ie het. Maar meer af dan toe. En ook onze telefoons hadden niet of nauwelijks bereik. Om contact te maken met de redactie van Achterhoek Nieuws moest ik naar het dichtstbijzijnde café met internetvoorziening. En dichtstbijzijnd bleek in Noord-Frankrijk een dikke twintig kilometer te zijn. Een bakkertje (dat wil zeggen een 'station du pain') zat wel op fietsafstand: vier kilometer. Maar als je na negen uur kwam was het brood op. Kon je voor je baquette naar de supermarkt. Vijftien kilometer verder! Zijn we in de Achterhoek bang voor de gevolgen van de bevolkingskrimp? Nou, zo erg als in Noord-Frankrijk kan het domweg niet worden.

En toen volgde het weekje Luxemburg. Ik moet zeggen, het was een verademing toen we voorbij de grens waren. Opeens in een geordend land, waar niet de helft van de huizen leeg en bouwvallig stonden te zijn, waar de winkels en café's gewoon open waren en de afstanden op de richtingwijzers klopten. Maar het chalet viel wel wat tegen. Eigenlijk was het niet meer dan een minstens dertig jaar oude stacaravan. Met weinig luxe en veel gebruikssporen, om het maar vriendelijk te zeggen. Schoon was ie wel. Tenminste… tot je iets beter ging kijken. Achter het bed bijvoorbeeld, of onder de wc-rand. En het vakantiepark, waar dit 'luxe chalet' stond? Ach, een stokoude camping waar vooral veel half ingezakte stacaravans staan, waar het toiletgebouw een indringende pislucht verspreidt en waar je begin juni de enige gasten bent, dat kun je natuurlijk elke denkbare naam geven. Maar vakantiepark? Beetje overdreven toch.

Maar goed, we kwamen om te wandelen. Nou, dat kon dus ook niet. Door een noodweer een paar dagen eerder waren de wandelpaden niet meer bruikbaar. Te gevaarlijk, aldus de juffrouw van de VVV.

We zijn maar een paar dagen eerder weggegaan. Thuis konden we tenminste wel wandelen. De bergen zijn iets minder hoog en de beken niet zo woest, maar eigenlijk is de Achterhoek minstens zo mooi als Luxemburg. En mooier dan Noord-Frankrijk!

Column

Gemakstool

Nee, u hebt het helemaal verkeerd begrepen. Het woord gemakstool is niet de Achterhoekse term voor wc, privaat, plee, poepdoos of hoe u het kleinste kamertje ook maar noemt. En hoewel stool inderdaad stoel betekent heeft het ook helemaal niets te maken met onze stoelgang. Een gemakstool is gewoon een stoel waarin je lekker, op je gemak kunt zitten. Een stoel dus, die op z'n minst armleuningen heeft.

De Achterhoekse boerderijen en woonhuizen waren vroeger niet bepaald overdadig gemeubileerd. Natuurlijk moest je na gedane arbeid even kunnen gaan zitten en ook werd het eten niet staande genuttigd. Maar daarvoor had je aan een eenvoudige stoel voldoende. Meestal was dat een rechte houten stoel met een biezen mat. Zo'n Oud-Hollandse stoel met stijlen en knopjes. Daarom werd ie vaak knöpkesstool genoemd. Maar ook wel gewoon kökkenstool, omdat deze stoelen meestal in de keuken te vinden waren. Vermoedelijk waren er in Deventer meubelmakers die ze maakten, want in sommige plaatsen (bijvoorbeeld in Keppel) werden ze ook wel Daeventer stoel genoemd. En in Zevenaar had men het over een Hannek-recht-op.

Met armleuningen er aan heette diezelfde stoel dus gemakstool. Of ook wel lönningstoel.

Oh ja, nog even op die stoelgang terugkomen. Je had wel degelijk een stoel die (ook) als toilet dienst deed. De kakstoel. Maar die was alleen voor peuters bedoeld. Een kakstoel was namelijk niets anders dan een kinderstoel, waarin je jongste veilig zat. Met in de zitting een gat waaronder je een potje kon zetten. Had je helemaal geen omkijken meer naar je jongste….

Ontwerp toekomstschets voor Gelderland klaar Omgevingsvisie Gaaf Gelderland

REGIO - Het ontwerp van de toekomstschets voor de provincie Gelderland is klaar en ligt deze zomer ter inzage in het provinciehuis. Samen met Gelderse partners, zoals inwoners, ondernemers en kennisinstellingen, heeft de provincie de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland ontwikkeld. Iedereen die benieuwd is naar de stip op de horizon voor zijn of haar leefomgeving, is van harte uitgenodigd een kijkje te nemen op de site. Reageren op de plannen kan tussen 14 juni en 9 augustus, online en op het provinciehuis waar het stuk ter inzage ligt.

Met de visie 'Gaaf Gelderland' wil de provincie richting geven en ruimte bieden om Gelderland toekomstbestendig te maken: gezond, veilig, schoon en welvarend. Gedeputeerde Josan Meijers: "We zien allerlei ingrijpende ontwikkelingen in de wereld om ons heen, zoals klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen. Door op een innovatieve manier mee te bewegen en tegelijkertijd het mooie en goede dat de provincie heeft te koesteren, willen we ervoor zorgen dat Gelderland die gave plek blijft om te wonen, te werken en te leven. En waar mogelijk nog gaver wordt."

Ambities
In de visie staan zeven ambities. Op het terrein van energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, vestigingsklimaat en woon- en leefomgeving wil de provincie het verschil maken. Bijvoorbeeld: in 2050 is Gelderland klimaatneutraal. Of: in 2050 is de groei van de mobiliteit op een slimme manier opgevangen en verplaatsen mensen zich snel, veilig en betaalbaar.

Continue in gesprek
De visie schetst het de stip op de horizon. De weg ernaartoe is 'work in progress'. En dat is het werk van iedereen die betrokken wil zijn bij een Gaaf Gelderland. Zo vraagt de ambitie klimaatneutraal in 2050 samenwerking met energieleveranciers, kennisinstellingen, woningcorporaties et cetera. "Met al deze partners zullen we continue in gesprek blijven om die ambities te realiseren. Daarbij kijken we kritisch naar onze eigen rol en staan we open voor innovatieve ideeën en bewezen technieken."

Vooruit lopen
Met de Omgevingsvisie loopt de provincie vooruit op de aankomende Omgevingswet van het Rijk, die naar verwachting in 2021 van kracht wordt. Deze wet moet zorgen voor minder en overzichtelijkere regels waardoor het voor inwoners makkelijker wordt om bijvoorbeeld een bouwproject te starten. Naast de Omgevingsvisie wordt in Gelderland tegelijkertijd ook de Omgevingsverordening geactualiseerd. Daarin staan de regels en bepalingen over de inrichting en het beheer van de ruimtelijke omgeving.

Inloopbijeenkomsten
Op 20 juni, 2 juli en 2 augustus zijn er inloopbijeenkomsten in het Huis der Provincie. Van 19.00 tot 21.00 uur kan iedereen terecht voor informatie of het indienen van een zienswijze. Naar verwachting besluiten Provinciale Staten in december over de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland en de Omgevingsverordening.

Festivalzondag bij Obelink

Festivalzondag bij Obelink. Foto: PR

WINTERSWIJK - De eerste festivals van het seizoen zijn al geweest, zoals Pinkpop, Oerol en Manana Manana. En er staan nog heel wat leuke en spannende festivals op het programma. Bijvoorbeeld het Vegan Food Festival in Amsterdam en natuurlijk de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Hoogste tijd de nodige spullen in huis te halen, om bij het volgende festival optimaal voorbereid te zijn en met volle teugen te kunnen genieten. Obelink heeft de volgende open zondag op 24 juni tot festivalzondag verklaard.

Obelink heeft naast diverse festivaltenten ook verschillende festivalpakketten, van basic tot luxe. Deze pakketten bestaan uit een tent, luchtmatras, slaapzak en stoelen. Op de festivalzondag, 24 juni is er ruim gelegenheid, deze pakketten te bezichtigen en uit te proberen.
Wie naar een festival gaat, kan natuurlijk nog veel meer gebruiken dan alleen een tent en wat slaapspullen. Wat te denken van een grote koelbox (voor genoeg blikjes bier), een goede zaklantaarn, tentverlichting of misschien zelf een draagbaar chemische toilet? Dit en nog veel meer vind je bij Obelink op de festivalzondag. Natuurlijk met het nodige advies, want bij Obelink weten ze waar ze het over hebben. Zo werkt Obelink al jaren samen met de Zwarte Cross, zij zorgen voor de tenten mét inrichting voor het bekende en geliefde Grasnapolsky kampeerveld. De Obelink Sahara tenten worden volledig ingericht met luchtbed, slaapzak, vloerkleed, tafel, kampeerstoelen en een lamp.

Social media actie
Wie nog geen kaarten heeft voor de Zwarte Cross, kan de Facebookpagina van Obelink in de gaten houden, rond de 24ste juni. Er wordt namelijk een Grasnapolsky arrangement voor de Zwarte Cross verloot.

BBQ-demonstratie
Bij het festivalseizoen hoort ook het barbecueën. Wie meer over de nieuwste trends op het gebied van barbecueën wil weten, is op de festivalzondag bij Obelink aan het juiste adres. Op de afdeling tuinmeubelen zal namelijk een Campingaz demonstratie plaatsvinden op één van de diverse Campingaz BBQ's die Obelink aanbiedt. Natuurlijk mag er uitgebreid geproefd worden.
Ook het restaurant doet mee in de festivalsfeer, festivalburgers en broodjes omelet. De kinderen kunnen in de tussentijd spelen in het spelparadijs of zich door de ballonnenclown een leuke ballon laten maken. Op zondag 24 juni is Obelink Vrijetijdsmarkt geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Column

Athene noctua

Steenuil-jong. Foto: PR

Wie had dat gedacht? Dit is niet het begin van een slechte reclame van een telecomaanbieder, maar wat er door mij heen ging, afgelopen week in mijn tuin. Een klein, warm wezentje van honderdvijftig gram keek mij afkeurend aan met zijn grote gele ogen. Stond ik daar ineens met een steenuilskuiken in mijn hand!

De uilenwerkgroep in omgeving Vorden controleert de nestkasten in de nabije omgeving van Vorden. In de walnotenboom achter mijn huisje (vijf meter van de voordeur), heeft mijn buurman een mooie donkergroene nestkast geïnstalleerd. Met succes, want al jaren broedt hier een koppeltje steenuilen. In omgeving Vorden gaat het goed met de steenuil. Meer dan veertig paartjes broeden hier volgens de 'uilenman'. Samen met zijn vrouw en kleinkind lopen ze de kasten af. Geroutineerd houdt het kleine jongetje de uilenpootjes vast tussen wijs- en middelvinger. Hulpeloos maar ogenschijnlijk rustig laat het jong het allemaal gebeuren. Hij wordt gewogen, opgemeten en geringd. Vijf jongen zitten dit jaar in de kast, een record!

Heb je wel eens goed naar een steenuil gekeken? Waarschijnlijk niet zo goed als een steenuil naar jou kijkt. Met een diepe frons en uitgesproken wantrouwen kijkt hij je priemend aan. Hoewel het beestje amper groter is dan een aubergine, is het toch intimiderend. Als mijn oude leraar Grieks die mij vernietigend aankeek (omdat ik met elastiekjes door het lokaal liep te schieten). Ondanks zijn strenge blik, ben ik verliefd geworden op de uiltjes. In de winter klinkt de lokroep, als hoge ronde toon (KUUH). In het voorjaar klinkt een liefkozend gebabbel wanneer ik 's avonds laat in slaap val. Zo ben ik een groot deel van het jaar in goed gezelschap.

Het derde uiltje mag ik vasthouden. Tussen wijsvinger en middelvinger zitten twee knokige pootjes met al grote klauwen. Stevig zitten de pootjes in elkaar gevouwen, het enige teken dat het uilskuiken het toch wat spannend vind. Ok, en hij poept de beslagkom vol als hij daarin wat verloren op de weegschaal staat. Toch doet het de beestjes geen kwaad. Het bijhouden van deze data helpt juist om de uilenpopulaties in kaart te brengen en te monitoren of het goed met ze gaat. Als ze een dikke buik hebben is dat een goed teken. En dat hebben ze. Niet gek, want overal rennen (of beter, renden) muizen en ratten rond over het erf. Het warme pluisje in mijn hand draait nog eens zijn kop en kijkt mij aan. Ik bedenk mij hoe bijzonder dit is en prijs me gelukkig dat ik in de Achterhoek woon. De rust en ruimte maakt dit mogelijk.

Het regent pijpenstelen. Na een aantal snikhete dagen laat ik mezelf lekker natregenen. De zon staat al laag. Ineens hoor ik haar roep. Het uiltje zit bovenop het dak van een oud schuurtje en zoekt net als ik de verkoeling. De zon lijkt te weerkaatsen in de mooiste ogen van de natuur. De vleugels zijn gespreid. Ze knijpt haar ogen dicht en lijkt intens te genieten. Ik geniet met haar mee. Ze heeft overigens ook een naam: Athene noctua. Een naam om verliefd op te worden.

Hielke Alsemgeest

De Muzikale Ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd.

Op maandag 25 juni zal Gerrie Bossenbroek uit Hengelo enkele gedichten voordragen. Ds. Freek Brandenburg uit Vorden is de studiogast op maandag 2 juli. In de uitzending van maandag 9 juli zal Gerrie Heijnen-Zemmelink uit Aalten een overdenking houden. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen t/m vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Uitslag viswedstrijd 55 plus

VORDEN - Op 14 juni is er een 55+ viswedstrijd gehouden in de Oude IJssel op de Stokhorst, waarbij door iedereen alleen kleine vis werd gevangen. De eerste drie uitslagen zijn als volgt: 1. G. Hiddink: 520 gram; 2. JC. v. Amerongen: 480 gram en 3. G. v. Amerongen 420 gram.