Contact Bronckhorst Noord

24 januari 2017

Contact Bronckhorst Noord 24 januari 2017


Schaatspret

Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress

VORDEN - Het kriebelde al een tijdje, maar zaterdagmiddag 22 januari was het dan eindelijk zover. Er kon geschaatst worden op de ijsbaan van ijsvereniging in Vorden. Nadat 's ochtends bekend werd dat de ijsbaan haar deuren opende, werd er meteen gretig gebruik van gemaakt. De ijsvereniging opende om 13.30 uur haar deuren waarna het niet lang duurde of de eerste schaatsliefhebbers stonden al op het ijs. Vele kinderen en volwassenen genoten van het schaatsen onder een fel schijnende zon. Op één plek op de ijsvloer ontstond een kleine wak die meteen afgezet werd.

Meer foto's elders in deze krant en op contact.nl

Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress

Velen genoten van het schaatsen. Foto: GinoPress

Praat mee over actuele zaken in Vorden

VORDEN - De gemeenteraadsfractie van D66 houdt regelmatig openbare fractievergaderingen op wisselende locaties in de gemeente Bronckhorst. Op dinsdag 31 januari zal dit in Vorden plaatsvinden. Belangstellenden zijn vanaf 20.00 uur welkom in Hotel Bakker.

Tijdens deze openbare fractievergadering zal er gesproken worden over de komende raadsvergadering en over actuele zaken in Vorden. Daarnaast kan elke aanwezige ook eigen punten naar voren brengen of een verenigingsbelang bepleiten. De fractie wil hierover graag met inwoners van gedachten wisselen, dus alle inwoners van Vorden zijn hartelijk welkom.

Peiling onder inwoners naar leefbaarheid

WICHMOND/VIERAKKER - Afgelopen weekend is bij inwoners in de kern en het buitengebied een vragenlijst met begeleidende brief op de deurmat gevallen. Deze bevat zo'n vijftig vragen over leefbaarheid in Wichmond/Vierakker.

Door Alice Rouwhorst

"Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan," zegt een enthousiaste Wim Dijkstra. "Maar het is belangrijk dat we eerst goed de behoefte peilen. Wat willen de inwoners? We moeten niks opleggen, het moet uit de burgers komen. "

Dijkstra vormt samen met vijf andere inwoners uit Wichmond/Vierakker de werkgroep 'Aangenaam Leven'. Deze groep is spontaan ontstaan na de thema-avond 'Het dorp als verzorgingshuis'. Deze pilot van de gemeente Bronckhorst kwam niet van de grond, maar de groep bleef bestaan en maakte haar eigen speerpunten. Zo willen ze bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid en meer welbevinden terug brengen, jongeren en jonge gezinnen stimuleren om in het dorp te blijven wonen, de bewustwording over levensloopbestendig wonen vergroten en het sociale welzijn vergroten door een nieuwe vorm van noaberschap te verkennen en de (sociale) vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Krachtige kernen
"Door goed aan te kunnen sluiten op de behoeften en wensen van de inwoners moeten we eerst wel in kaart brengen waar precies behoefte aan is. We hebben dertien interviews gehouden en een fotoworkshop over wat goed en slecht is in het dorp. De deelnemers waren jong en oud, man en vrouw, dus een gemêleerde samenstelling om een compleet beeld te krijgen. Daarnaast hebben we een vragenlijst gemaakt." Deze is in samenwerking met studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) van het lectoraat en research groep Architecture in Health opgesteld in het project Krake. Dit staat voor 'Krachtige kernen'. Het project richt zich op het behouden en verbeteren van de leefbaarheid en sociale toekomstbestendigheid van kleine kernen.
"De vragen gaan over wonen, zorg en welzijn", vervolgt Dijkstra. "Misschien willen wel heel veel inwoners blijven wonen in het dorp, ook als ze ouder worden, maar is hun woning daar niet geschikt voor. We kunnen dan bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor meerdere woningen en deze tegelijkertijd aanpassen en levensloopbestendig maken. Het is altijd goedkoper om meerdere hoge toiletpotten aan te schaffen dan maar één. Of wellicht hebben de inwoners behoefte aan een ontmoetingsplaats, maaltijdvoorziening of zorgcoöperatie. Al deze wensen willen we in kaart brengen door middel van deze enquête. Sommige behoeften kunnen we waarschijnlijk relatief simpel regelen door de juiste mensen uit het dorp met elkaar in contact te brengen, voor andere zaken moeten we de samenwerking zoeken met andere partijen. Dit vergt dan meer tijd en overleg", legt Dijkstra uit.

Timmy van Lingen neemt deel aan Idols

Timmy van Lingen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Vanaf woensdag 1 februari neemt de Vordenaar Timmy van Lingen deel aan Idols. Hij hoopt zijn droom in de komende maanden eindelijk te verwezenlijken.

B 3

'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en daarom heb ik me aangemeld'

Timmy van Lingen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Timmy van Lingen neemt deel aan Idols

Vorden – Hij hoopt zijn droom in de komende maanden eindelijk te verwezenlijken. "Het is nu tijd voor mij. Ik wil nu winnen en oogsten. "Al twee keer nam Timmy van Lingen (26) uit Vorden deel aan talentenjachtprogramma's. Tien jaar geleden was de Vordense zanger te zien en te horen in de X-Factor en in 2008 stond hij bij Popstars voor de juryleden. Vroegtijdige uitschakeling waren de oorzaak ervan dat hij niet 'oogstte'. Vanaf woensdag 1 februari neemt de Vordenaar deel aan Idols. En hoe het deze keer afloopt? In de komende weken zullen we het zien.

Door Jan Hendriksen

Timmy van Lingen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Hoe het programma verloopt houdt Timmy geheim. Timmy van Lingen mag van de productiemaatschappij Blue Circle niets vertellen over het verloop van het talentenjachtprogramma waarvan een aantal opnamen al hebben plaatsgevonden. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en daarom heb ik me aangemeld", zo vertelt van Lingen aan de vooravond van het talentenjachtprogramma. Dat hij kan zingen weet Vorden en omgeving inmiddels wel. Aan talloze muzikale projecten nam de leerkracht aan de basisschool De Achtsprong in Zutphen in de afgelopen jaren deel. Zo was Timmy betrokken bij de muziekproducties die Cultuurfonds Vorden organiseerde en was hij twee jaar geleden te gast bij onder meer het concert van Harmonie Vorden in Sporthal 't Jebbink en tijdens het lustrumconcert van het Vordens Mannenkoor. Daarnaast maakt Timmy als zanger deel uit van The Dance Classic Disco Show en is hij actief als achtergrondzanger. Zijn eerste schreden op zanggebied zette Timmy neer op basisschool Het Hoge. Op elfjarige leeftijd in 2001 stal hij de show in de nationale finale van 'Kinderen voor Kinderen' met het solonummer 'Elk dier'. Een YouTube filmpje herinnert nog aan dit succesvolle optreden. Kortom: zang loopt als een rode draad door het leven van de Vordenaar.

Conservatorium
Rond zijn twintigste koos Timmy voor zekerheid en brak hij zijn studie aan het conservatorium af om zijn studie aan de Pabo weer op te pakken. "Ik vond het een benauwd idee om alleen van muziek afhankelijk te zijn. Daar denk ik nu anders over. Ik heb het prima naar mijn zin als leerkracht. Maar doet zich de kans voor om van mijn hobby mijn beroep te maken, dan kies ik daar nu wel voor." Idols moet dan ook een springplank worden naar dat succes. Maar of dat lukt?

Timmy heeft een brede interesse wat muziek betreft. Rock, pop, R&B. Het heeft allemaal zijn interesse, "Maar het liefst zing ik soul- en funknummers. En bij de The Dance Classic Disco Show kan ik daar helemaal mijn ei in kwijt." Of dat ook het genre is dat bij Idols te horen is blijft in het ongewisse. "Nogmaals ik mag niets over mijn deelname vertellen. En dan doe ik dat ook niet."

Bekritiseren
Idols is een talentenjachtprogramma van de commerciële televisiezender RTL 5 dat in het najaar 2002 van start ging en werd uitgezonden tot in 2008. In 2016 maakte Idols een comeback. De kandidaten worden geselecteerd door de juryleden die de performances van de kandidaten bekritiseren. Het programma is vanaf woensdag 1 februari in de komende maanden te zien bij RTL5 (20.30 uur). Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond presenteren het programma. Martijn Krabbé, Eva Simons, Jamai Loman en Ronald Molendijk nemen evenals vorig jaar plaats in de jury.

RTV Vierakker-Wichmond vijfde en zesde in crosscompetitie

In het midden Erik Bouwmeester en Pater Makkink van RTV Vierakker-Wichmond. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

De slotstrijd werd verreden in Aalten

Wichmond/Vierakker – Peter Makkink uit Hengelo is als vijfde gefinisht in de GOW-competitie (Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen) bij de Masters 50+. Erik Bouwmeester uit Vorden wist een zesde plek in de wacht te slepen. Na veertien wedstrijden zit de GOW-competitie er op voor de renners van de RTV Vierakker Wichmond. De slotstrijd werd verreden in Aalten. Bij de Masters 50+ wist Erik Bouwmeester (54) naar een zevende plek te rijden in de deels met sneeuw bedekte bospaden en grasvelden. "Ik merkte al voor de start dat ik echt goede benen had vandaag." Bouwmeester besloot echter om niet te fanatiek te worden: "Ik bleef achter de man rijden die achter me in het klassement stond. Zo kon me niks gebeuren."

Peter Makkink (49) uit Hengelo finishte op het parcours in Aalten als negende en was niet tevreden met zijn optreden. "Een bevroren parcours met hier en daar een laagje sneeuw en ijs is niet mijn ding." Echter is Makkink wel tevreden met zijn vijfde plek in het eindklassement. "Er zat niet veel meer in, dus dan moet je genoegen nemen met deze plek", aldus de man uit Hengelo. Bij de nieuwelingencategorie is Renze Makkink (14) uit Hengelo als zeventiende gefinisht. Hij was na afloop niet blij met deze prestatie. "Voor de start viel ik al in een heel gladde bocht en daarbij heb ik mijn knie bezeerd. Daardoor kon ik mijn trappers nauwelijks rond krijgen en kwam ik dus niet goed vooruit." In het eindklassement finisht de veertienjarige Makkink als vijftiende.

Thijs van Amerongen (30) uit Oldenzaal is niet geselecteerd voor het WK Veldrijden komende week in Bieles, Luxemburg. De man van RTV Vierakker – Wichmond wordt gepasseerd door bondscoach Gerben de Knecht. Van Amerongen reageert: "Ik ben erg teleurgesteld. Ik heb aan de kwalificatie-eis voldaan, maar mag toch niet mee. Dan baal je flink."

Eerste namen Mañana Mañana bekend

De Vordense band Moonyard speelt op Mañana Mañana. Foto: Gerwin Nijkamp

VORDEN - Met trots maakt de Feestfabriek Alles Komt Goed BV op donderdag 19 januari de boekingen voor Mañana Mañana 2017 bekend. Het veelzijdig muziekprogramma met jong talent (Electric Company), gevestigde namen (T-99), lokale helden (Moonyard uit Vorden) en wereldmuziek (Mariachi Reloaded) krijgt vorm. Er zijn workshops en wederom zal er heerlijk eten geserveerd worden tijdens het 'meest relaxte festival van Nederland' dat dit jaar voor het eerst zal neerstrijken in en om Kasteel Vorden.

Nu al zijn de volgende optredens vastgelegd: T-99 (roots/alternative), The Jerry Hormone Ego Trip (Nederbeat door kinderboekenschrijver), Toe Maar (uit Winterswijk, een ode aan Doe Maar), Darlyn (rauwe rootspop), The Grand East (jaren 70 rock), The Great Communicators (zwoele popliedjes), Nairobi Golf Kid (indie/afrobeat), The Dawn Brothers (sixties/seventies), Roots Rising (reggae), Dakota (danspop), Mariachi Reloaded (BE, Mexicaanse feestmuziek), Gascoignes Quartet (surprise act van de Gaspiepe), Moonyard (southern rockers uit Vorden), Electric Company (jonge honden Britpop), Fable Dust (muzikale, visuele ervaring), Reverse Cowgirls (hillbilly/country), Giant Tiger Hooch (rhythm & blues met een lach en een traan), The Goon Mat & Lord Bernardo (BE, dampend garageduo), Balkanari (Gipsyliederen en Balkanbeats), Björn van der Doelen (Brabantse americana), en de superswingende huisband Boogie Beasts (BE) en workshops bluesharp en slidegitaar.

Nieuwe verkooprecords
Meer en meer mensen beslissen vroeg om naar dit relaxte feest in de natuur te gaan want de kaartverkoop voor Mañana Mañana 2017 gaat beter dan ooit: dit jaar verkocht Mañana Mañana in vier dagen evenveel kaarten als vorig jaar in vier maanden. Van de campingtickets en de zaterdagtickets is inmiddels meer dan zeventig procent verkocht. De vrijdag staat op veertig procent en de zondag op bijna de helft. Bovendien is al ruim driekwart van de caravantickets vergeven.

Nieuwe locatie
Mañana Mañana heeft na vier edities op Landgoed Enghuizen in Hummelo een nieuwe festivallocatie gevonden in en om Kasteel Vorden en in de aangrenzende bossen beheerd door het Gelders Landschap.

Toe Maar. Foto: PR

In de komende maanden volgt meer nieuws over Mañana Mañana: er volgen meer namen van de meest uiteenlopende artiesten, leerzame workshops, cateraars met verrassende gerechten en activiteiten voor kinderen.

Mañana Mañana vindt plaats op 15, 16, 17 en 18 juni.


www.mananamanana.eu

Werkgroep hoopt op hoge response

Vervolg van voorpagina

WICHMOND/VIERAKKER - Dijkstra spreekt de vurige hoop uit dat de response hoog zal zijn en dat zowel jong en oud meewerkt, zodat de werkgroep een representatieve weergave krijgt van de wensen.

"Want dan pas kunnen we echt het dorp bedienen en het leefbaar houden! Want we willen geen slaapdorp worden", zegt Dijkstra stellig.

"Dat zijn we overigens nu niet hoor! Er is heel veel te doen, maar dat willen we in de toekomst ook zo houden en daar moeten we nu aan werken", zegt hij bevlogen.

Anoniem
Per adres is er één enquête bezorgd die door degene die ouder is dan 18 jaar en het eerste jarig is moet worden ingevuld vóór 5 februari aanstaande. De voorkeur is dat de vragenlijst online wordt ingevuld. De gegevens worden door de studenten van de Hogeschool verwerkt. "Ik benadruk dat we als werkgroep geen inzage hebben in de ingevulde lijsten. Ze zijn voor ons compleet anoniem."

De resultaten van de enquête, de interviews en de fotoworkshop worden besproken op de algemene ledenvergadering op 30 maart aanstaande.

'Ik wilde weten hoe het er in het verzet aan toe ging'

LINDE - Journalist en schrijver Pauline Broekema zal vrijdagavond 27 januari om 20.00 uur een lezing geven in Theater Onder de Molen, Lindeseweg 29. In haar lezing zal Pauline ingaan op verschillende aspecten van haar laatste boek 'Het Boschhuis' en de manier waarop ze geschiedenis beschrijft.

Het Boschhuis bestaat uit drie delen. Het Indische plantersleven aan het eind van de negentiende eeuw in Deli, op het eiland Sumatra. Een familie vol idealen in de periode tussen de twee wereldoorlogen en hoe de bezetting de droom verstoorde. En in deel schrijft ze over het verzet, het lot van haar in 1944 gefusilleerde oom en hoe de oorlog tot op de dag van vandaag doorwerkt in een familie.

Voor haar boek deed ze veel onderzoek. Broekema: "Ik heb het wel eens opgeteld en kwam uit bij twintig archieven en historische kringen. Naast het archief van mijn grootvader dat door een wonder de oorlog doorstond en dat me veel informatie schonk. Maar met dat onderzoek ben je er nog niet. Je moet je lezers meenemen, het verhaal intrekken. Daarvoor is nodig dat je alles van je onderwerp weet. Met deskundigen praat, literatuur leest, foto's bekijkt. En vooral oog hebt voor kleine details. Dat de koelies op een tabaksplantage de jonge plantjes niet met een gieter begoten maar het water in hun mond namen en zo de plantjes water gaven. Een schril contrast met de manier waarop zij meestal door de planters werden behandeld. Ik wilde weten hoe het er in het verzet aan toe ging. Hoe een kneedbom rook en beschrijf het bevrijdende geluid van de parachute die zich opent bij een wapendropping. Eindeloos heb ik me ingeleefd in mijn overgrootmoeder, die als zeventienjarige alleen naar Indië reisde en die halverwege de jaren vijftig stierf en alles had meegemaakt en zien komen".

Eyecatcher siert Kulturhus in aanloop naarpremière 'Ode aan Vorden'

De documentaire ‘Ode aan Vorden’ wordt door Fons Rouwhorst niet uitgebracht op dvd. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Vorden – In het Kulturhus gaat vrijdag 27 januari de film 'Ode aan Vorden' in première. Daarna zal hij nog drie keer worden vertoond voor een uitverkochte zaal. Of er nog een vijfde voorstelling komt, hangt af van de vraag. Niet alleen de makers van de film maar ook de beheerder van het Kulturhus Boudewijn Kortboyer en Carmen Rondeel van de Bruna waren verrast. Boudewijn Kortboyer: "Het gebeurt niet zo vaak dat twee maand van tevoren de kaarten worden besteld. Dat is vrij uniek in Vorden."

We vroegen hobbyfilmer Fons Rouwhorst, de initiatiefnemer van dit project, waarom hij zich met een groot enthousiasme vele jaren heeft ingezet om deze documentaire over Vorden en zijn buurtschappen, samen met Gery Groot Zwaafting, Ineke Heinen en Frans Pietersen te realiseren. Het antwoord op deze vraag: "Om vandaag te bewaren voor later." Want er gaat een verhaal vooraf aan dit verlangen. Bijna veertig jaar geleden was Vordenaar Fons Rouwhorst ook betrokken bij het maken van een documentaire over Zieuwent. Drie jaar is er gewerkt aan de documentaire over Zieuwent. Een documentaire waarin een tijdsbeeld werd gemaakt van het jaar 1978. Na maar liefst zeven succesvolle vertoningen werd de documentaire samen met een tweetal gerestaureerde films uit 1938 en 1958 over Zieuwent goed bewaard in een kluis bij de Rabobank. Vijftien jaar geleden heeft de opdrachtgever van de films besloten om een eigen kluis aan te schaffen, op deze manier was men niet meer afhankelijk van de huurprijs van de Rabobank. Niet lang na de aanschaf werd de kluis op een nacht gestolen met daarin de hele geschiedenis van Zieuwent. De inbrekers hebben niet het vermoeden gehad dat ze het levenswerk van stel enthousiaste filmers meenamen. Een uniek historisch bezit van een dorp ging voor altijd verloren. Ondanks de vele media-aandacht, is er helaas nooit iets teruggevonden. Jaren hield dit Rouwhorst nog bezig. Tot hem gevraagd werd om opnieuw een documentaire te maken over Zieuwent. Vanaf dat moment ging het verlangen om bezig te zijn met zo'n project weer kriebelen. Rouwhorst woonde toen echter al achttien jaar in Kranenburg. Het leek hem daarom veel praktischer en interessanter om Vorden en zijn buurtschappen op beeld vast te leggen.

Tegenslagen
De start van het filmproject drie jaar geleden ging moeizaam. Fons Rouwhorst: "We konden geen opdrachtgever vinden en geen sponsors (het realiseren van een documentaire is een kostbaar aangelegenheid). Verder waren de afspraken voor de filmscènes vaak snel geregeld maar de handhaving hiervan liet nogal eens te wensen over. Dat hoort bij het opstarten van zo'n groot project. Het is en blijft vrijwilligerswerk. Uiteindelijk is het een project geworden waar we op hadden gehoopt". Afgelopen jaren begon het project te leven in Vorden en in de buurtschappen. Een fantastische medewerking uit alle hoeken van de gemeenschap. Fons: "Een mooi voorbeeld: Boerstoel had zijn hoogwerker beschikbaar gesteld voor het plaatsen van de eyecatcher. Helaas door een defect aan de hoogwerker kon het niet helemaal doorgaan. Ab Velhorst kwam tussen de verhuizing door met zijn hoogwerker van Kamphuis uit Zutphen om ons project alsnog uit te voeren. Door de kou, regen en een technisch niet passende constructie konden we helaas het kunstwerk niet uitvoeren zoals we hem voor ogen hadden. Een kleine domper voor ons maar vooral voor de ontwerper en de maker.

Een eyecatcher siert inmiddels het Kulturhus in aanloop naar de premiere van de film 'Ode aan Vorden'. Foto: PR

Het samen beleven
De documentaire 'Ode aan Vorden' wordt niet uitgebracht op dvd. Er is gekozen voor 'het samen beleven' , samen kijken naar een documentaire op een groot projectiescherm. In deze avondvullende documentaire van tweemaal drie kwartier worden op een sprankelende wijze het verleden, het heden en de toekomst van Vorden in beeld gebracht. Een ode aan Vorden, terecht. Maar ook hulde voor de mensen die belangeloos aan dit project hebben meegewerkt.

Dash neemt 4 punten mee uit Groningen

VORDEN - Zaterdag 21 januari mochten de dames van Dash afreizen naar het hoge noorden. Er stond om 17.00 uur een wedstrijd gepland tussen Donitas dames 2 en Dash dames 1. Naast deze wedstrijd werd een topdivisiewedstrijd gespeeld bij de heren van Donitas. Dit was goed hoorbaar, door het vele geluid konden de Vordense dames alleen non-verbaal met elkaar communiceren.

De eerste set ging onder luid kabaal van start. Beide teams maakten veel fouten. Zo kwamen er acht servicefouten op het conto van Dash te staan en kon Donitas gemakkelijk weglopen. Het leek een gelopen race op de stand van 24-19, maar Karien Meutstege kwam het veld in voor de service. Met een aantal directe punten kwam Dash helemaal terug en ze wisten dit zelfs door te drukken naar setwinst. Met mooie aanvallende punten en behoorlijke serviceseries was ook de tweede set snel voorbij (11-25).

Met een 0-2 voorsprong kwam Dash in rustiger vaarwater, mede omdat de wedstrijd naast hen was afgelopen. Er kon weer worden gecommuniceerd en de aanmoedigingen werden weer verstaanbaar. In de derde set kwam Dash tot twee maal toe op een voorsprong van 5 punten, maar tot twee maal toe kwam Donitas weer terug. De tweede keer met wat discutabele punten, maar ze waren er wel weer. Na een thriller van een eind, werd het 1-2 in sets, 28-26 in het voordeel van Donitas.

Voor de Vordenaren was het nu zaak weer samen voor de wedstrijdwinst te gaan knokken. In het eerste deel van de set was het stuivertje wisselen, maar ook nu liep Dash dames 1 weg bij Donitas, geholpen door een erg stabiele servicedruk. Aan het eind was Donitas aan het knokken om er nog een vijfde set uit te slepen, maar zo ver liet Dash het niet komen. Met een direct servicepunt van Carlijn Berendsen werd de vierde set afgesloten op 20-25.

De volgende wedstrijd spelen de dames uit het Achtkastelendorp thuis tegen de Krekkers. In de uitwedstrijd werd er toen door de Vordenaren voor het eerst in de eerste divisie een hoog niveau neergezet, wat uitte in een erg spannende wedstrijd die helaas met 3-2 verloren werd. Dit belooft wat als de Krekkers aankomende zaterdag naar Vorden komen. Om 17.45 uur gaan zij van start in sporthal 't Jebbink.


Kastelenveldrit richting landgoederen Medler, De Wiersse en 't Zelle

De Kastelen veldrit gaat onder meer richting de landgoederen Medler. De Wiersse en 't Zelle. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN/RUURLO - Leden van de Vordense Rijwiel Toer Club De Achtkastelenrijders zijn al weer druk in de weer met de organisatie van hun jaarlijkse Kastelenveldrit. Zondag 29 januari houdt de VRTC voor alweer het 36e jaar de Kastelenveldrit in de omgeving van Vorden.

Deze veldtoertocht staat ook op de kalender van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en staat bij de meeste veldrijders met stip op hun sportieve agenda. Maar ook fietsers die geen lid zijn van een wielervereniging zijn zeker van harte welkom en kunnen ook deelnemen aan deze klassieker onder de veldritten. De start vindt plaats op sportpark 't Grote Veld van VV Vorden aan de Oude Zutphenseweg in Vorden en voert de deelnemers via de buurtschappen Medler, De Wiersse naar Ruurlo en daarna via de buurtschappen 't Zelle en Linde weer terug naar het startpunt in Vorden. Er kan gekozen worden uit twee routes: 30 en 45 kilometer. Starten kan tussen 8.30 en 10.00 uur. De routes lopen grotendeels via mooie bospaden en zandwegen met een enkele harde weg om even iets op adem te komen. In samenwerking met diverse bos- en landgoedeigenaren is het wederom een prachtige route geworden. Bij de controlepost worden een drankje, warme bouillon, een krentenbol en de traditionele gehaktballetjes verstrekt en er zal ook een materiaalpost aanwezig zijn. De gehele tocht is uitgezet met duidelijke pijlen en wordt door leden van de VRTC regelmatig gecontroleerd. Na afloop van de tocht kunnen de deelnemers zich douchen en is er ook een mogelijkheid om de fietsen af te spuiten. Leden van de NFTU betalen het gebruikelijke tarief en niet leden betalen een euro meer.


www.vrtcvorden.nl

Presentje en huldiging voor jubilarissen Vrouwen van Nu

De jubilarissen van Vrouwen van Nu Vorden. Foto: PR

VORDEN - Woensdag 18 januari was de algemene vergadering van de Vrouwen van Nu afdeling Vorden. Aftredend was Marietje Huitink. Voor haar in de plaats werd Henny Fleming benoemd.

Een aantal jubilarissen werden gehuldigd. Van links naar rechts op de foto: Mevrouw J. Buunk-Nieuwenhuis 40 jaar lid, Mevrouw G. Vaneker-Pahlplatz 40 jaar lid, Mevrouw G. Groot Jebbink-Bulten 40 jaar lid, Mevrouw J.G. Mombarg-Vriezekolk 25 jaar lid, Mevrouw D.F.B. Rothman-Rietman 40 jaar lid, Mevrouw D. Groot Jebbink-Ligtenbarg 40 jaar lid, Mevrouw H.J. van Asselt-Wiltink 25 jaar lid en Mevrouw W. Visschers-Burkink 40 jaar lid. Op de foto ontbreekt Mevrouw A.W. Schurink-Meenink ook 40 jaar lid. De dames kregen een presentje aangeboden uit het winkeltje van Vrouwen van Nu en een mooie bos bloemen.

Na het officiële gedeelte heeft de heer Rob Schmitz prachtige foto's laten zien van evenementen en natuurfoto's uit de omgeving van Vorden.
De volgende bijeenkomst is op 15 februari, dan komt mevrouw Hoopman-Hilgenbos van oogziekenhuis Zonnestraal.

Vordense verwerkt versleten Kasbendjen t-shirt in modecollectie

In de collectie heeft Jasmijn gebruik gemaakt van oude muziekband-shirts, waaronder het Kasbendjen t-shirt. Foto: PR

VORDEN - Jasmijn Taken uit Vorden, derdejaars student aan de Hogeschool van Utrecht (HKU), richting Fashion en Design, werkt momenteel aan vijf outfits voor haar project 'Groeten uut Vorden, een ode aan waar ik vandaan kom...'. Samen met tien studiegenoten heeft zij dinsdag 17 januari 'Kunststof, Mode in many ways' geëxposeerd in de galerij Kunstliefde te Utrecht, een expositie die zelfs een vermelding kreeg op de website van het modeblad ID Magazine. Eén van de blikvangers was Jasmijns creatie: een oud en versleten Kasbendjen t-shirt, dat ze heeft omgetoverd tot een 'modecreatie'. In maart van dit jaar mag ze, samen met haar studiegenoten, werken aan een project in het Amsterdams 'EYE'.

Herinneringen aan Dorus bij PCOB

VORDEN - Op donderdag 26 januari om 14.00 uur zal de middagbijeenkomst van de PCOB plaatsvinden in De SooS (Dorpscentrum) te Vorden. Dan hoopt voor de aanwezigen op te treden de heer Derk de Riet uit Groenlo met een Dorus-parodie, met sketches en liedjes van Dorus. Voor velen een terugblik op het verleden. Iedereen is van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen.

Kunst op de rotonde

Enkele maanden geleden werden de inwoners van Vorden gevraagd een voorstel te doen voor de aankleding van - hernieuwde - rotonde. Van de voorstellen die zijn ingezonden is geen publicatie bekend. Wel werd daarna bekend dat enkele Vordenaren (hierna genoemd 'de commissie') gevraagd werd om tot een selectie van 3 kunstenaars te komen. Dit heeft er toe geleid dat 2 Nederlandse en 1 Belgische kunstenaars hun voorstel hebben ingediend. Waarom de Bronckhorster kunstenaar Bas Brinkhorst, die van het Rollende Paard in het centrum van Vorden, niet is uitgenodigd is onbekend, hoewel dit voor de hand had gelegen. Wellicht dat het alsnog bekend kan worden gemaakt door de commissie.

In de aanloop van de keuze is duidelijk geworden dat inwoners van Vorden het kunstwerk binnenin de rotonde geplaatst zouden willen, en graag zagen dat het figuratief en verwijzend naar de acht kastelen. Het laatste is namelijk bepalend voor het karakter van Vorden en laat geen twijfel bestaan over plaats en plek. In het artikel in het Contact van 18 januari j.l. staat het ook met zoveel woorden aangegeven: 'Vorden staat bekend als het dorp van de acht kastelen en Kasteel Vorden is zichtbaar vanaf de rotonde. Het kunstwerk moet daarom verwijzen naar deze historische context.'

Op 18 januari bezocht ik de expositie van de 3 ingezonden ontwerpen en zag tot mijn verbazing en teleurstelling dat geen van de ingezonden modellen voldeed aan de genoemde criteria. Achtereenvolgens zag ik:

1. Een hoge rotonde met op de bovenrand kasteel-contouren en daarom heen vele verticale palen. Het is naar alle waarschijnlijkheid veel te hoog om de veiligheid van het verkeer niet te schaden. Hoe het onderhoud tussen de vele palen moet gebeuren is onbekend. De contouren duiden op een kasteel, dat wel, maar een verwijzing naar 8 is zoek.

2. Een enorm hoge rode paal,met spiralen, in het midden daarop een naar boven starend persoon. Het beeld kan overal worden geplaatst en verwijst op geen enkele wijze naar de gemeente.

3. Een grote schommel met daarop een vrouw? die door een kind wordt aangeduwd. Rondom, aan de rand van de rotonde bielzen?, in het midden kunnen planten worden aangebracht. Een enigszins figuratief beeld. Maar ook hier weer: het heeft niets te maken met Vorden of onze kastelen.

Mijn conclusie is dat geen van de ingezonden ontwerpen voldoet aan de vraag of wens van de gemeente-inwoners voldoet. De commissie had dit wel als sturend uitgangspunt kunnen nemen en het vormt daarom een gemiste kans. Ik vraag me af welke kosten bij deze selectiemethode aan de orde zijn geweest en ook of Bas Brinkhorst alsnog bereid is om-niet een ontwerp in te leveren dat wel aan de uitgangspunten voldoet. Kortom, er is wellicht nog werk aan de winkel ...

Gerrit Emsbroek,
'De Konijnenbult'

Hengelose Toneel Vereniging brengt 'Onrust in het Rusthuis'

Een groepsfoto van de spelers van Hengelose Toneel Vereniging. Foto: PR

HENGELO - De Hengelose Toneel Vereniging (H.T.V.) houdt haar jaarlijkse toneeluitvoering op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari aanvang 20.00 uur en zondag 19 februari aanvang 14.00 uur in Ons Huis in Hengelo. Dit jaar is gekozen voor een blijspel in drie bedrijven met de titel 'Onrust in het Rusthuis' geschreven door Henk Roede.

Korte inhoud van het stuk: Net een week geleden is een nieuw bejaardentehuis geopend. Alles loopt nog niet op rolletjes, gelukkig zijn er maar een drietal bewoners aanwezig. Dat zijn Albert, die zijn kapitale boerderij heeft verkocht voordat hij het tehuis in ging, Driekus, een oude arme landarbeider, die nu een veel comfortabeler leven mag leiden dan voorheen in zijn krot. En tot slot Miep, die altijd zo vitaal was, tot twee weken voor de opening van het tehuis, waardoor ze met spoed ook een plekje heeft gekregen en zich nu heerlijk in de watten laat leggen. Deze drie oude van dagen kunnen rekenen op de constante zorg van de directrice, zuster Thea en de klusjesman Teun. Het team is nog niet compleet, want er wordt nog druk gezocht naar een goede kok.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de familie Woerts (0314-625322 of 06-55393350), bij Ons Huis, Beukenlaan 30 te Hengelo (0575-463 555) of stuur een mailtje naar toneelvereniging-htv@outlook.com

Quintus Heren Senioren 1 op twee

HENGELO - Zaterdag 21 en zondag 22 januari speelden verschillende teams van Handbalvereniging SV Quintus hun uit en thuiswedstrijden. Quintus Heren Senioren 1 staan nu op een tweede plek in de competitie op slechts één punt achter de koploper.

Heren 3 moest op zaterdagavond aantreden tegen Cabezota in Enschede. Na een spannende en gelijkwaardige eerste helft stond er 10-13 op het bord in het voordeel van de thuisploeg. In de tweede helft wist Cabezota verder uit te lopen, wat in een eindstand van 27-19 resulteerde.
Zondag 22 januari werden de overige wedstrijden gespeeld, thuis in Sporthal de Kamp. Er werd in de wedstrijd E1 tegen HV Grol E1 goed samengespeeld en zeer goed verdedigd door Quintus, maar bij het afronden gingen de ballen vaak op de plank. Daardoor een ruststand van 3-2. Op advies van de coach werd nu alleen maar laag gegooid en dat resulteerde in mooie doelpunten. Eindstand 9-6 voor Quintus. D2 speelde tegen Minerva. Binnen een mum van tijd stond het 3-0 voor de dames van Quintus. Daarna kwam de klad erin en de ruststand was 5-8 voor Minerva. Door passie en goed spel werd er gewonnen met 12-11.
De C meiden moesten thuis tegen FBC. Quintus begon de wedstrijd scherp en er werd goed verdedigd. Aan het eind van de eerste helft werd het spel slordiger waardoor FBC terug kon komen en in de tweede helft het goede spel doorzette. Quintus ging door met fouten maken. Toch toonde Quintus veel veerkracht en zij herpakten zich ruim in de tweede helft waardoor zij de wedstrijd toch konden winnen. Eindstand 13-10.
Heren 2 van Quintus speelden zondag thuis tegen Udi 4 uit Arnhem. Van begin af aan waren de heren van Quintus de bovenliggende partij. Ruststand 13-5. Ook na rust had Udi niet veel in de pap te brokkelen. Eindstand 31-10. Jongens D1 moest thuis tegen het meidenteam van Loo D1. Deze meiden uit Loo gingen fel van start. Door een goede tweede helft namen de jongens snel voorsprong en gaven die niet meer af. Eindstand 16-14.
Zondag 22 januari stond de wedstrijd van de Heren Senioren 1 tegen AES uit Arnhem op het programma. Het team van AES was deze keer in een andere samenstelling dan bij de uitwedstrijd en dat betekende dat Quintus niet wist wat zij kon verwachten. De wedstrijd begon redelijk gelijk en het duurde enige tijd voordat Quintus op een ruimere voorsprong kwam. In de tweede helft pakten ze na een minuut of tien spelen een ruimere voorsprong op AES. De laatste tien minuten ging de keeper van AES geblesseerd van het veld en was het een kwestie van uitspelen. Eindstand 29-21 in het voordeel van Quintus.

Start Expeditie Noordkaap is een uitje voor het hele gezin

Afgelopen jaar trok de start van Expeditie Noordkaap veel bekijks. Foto: Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - De tweede Expeditie Noordkaap is wederom een achtdaagse toertocht met '8000 kilometer avontuur' voor de achttien deelnemende teams, maar de organisatie heeft wederom alles in het werk gesteld om van de start, aanstaande zondag 29 januari, een uitje voor het gehele gezin te maken. De tocht als geheel naar het noordelijkste puntje van het Europese continent brengt deelnemers naar de mooiste plekken in Scandinavië, met als hoogtepunt een bezoek aan de Noordkaap zelf.

Door Henri Walterbos

Er zijn tal van vergelijkbare expedities zo op het eerste oog, Expeditie Noordkaap onderscheidt zich echter duidelijk van de andere tochten. "Wij zijn niet commercieel. Wij wilden terug naar de basis. De deelnemer staat centraal en alle werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers. Afgelopen jaar zijn we daar met de eerste editie al volledig in geslaagd", aldus Jorg Ebbers, een van de organisatoren. "Het is geen rally. Je doet het wel deels tegen elkaar, maar ook vooral met elkaar. Het groepsproces is zeer belangrijk. We slapen elke nacht met elkaar in hetzelfde hotel en zitten 's avonds gezellig bij elkaar om ervaringen met elkaar te delen."

Verschenen er afgelopen jaar dertien teams aan de start, aanstaande zondag maken zich achttien duo's op voor de reis naar 'het onbekende' aan de hand van coördinaten. Deelnemers komen overal vandaan, zowel uit de regio als van daarbuiten. "De tocht zal via de mooiste plekjes van Scandinavië leiden naar de Noordkaap. We hebben ook dit keer gave dingen georganiseerd voor de deelnemers", verheugt mede-organisator Gerard Dusseldorp zich zelf ook al.

Startfeest
Deelnemers en organisatoren zien uit naar de start. Niet alleen omdat het dan eindelijk gaat beginnen, maar ook omdat de start omlijst wordt met amusement. Alles is gratis. Afgelopen jaar was de start een grote trekker. Ook deze keer wordt de bezoekers, groot en klein, veel geboden: een rijsimulator, kleuren, een mini-quadbaan, schminken, een springkussen, een klimwand, er kan een heuse auto beschilderd worden en er is een replica van de Formule 1-auto van 'de Max'. Verder is er een parcours ingericht dat onder professionele begeleiding afgelegd kan worden op een scootmobiel.

Een speciale bril zorgt voor een hogere moeilijkheidsgraad. "Het lijkt dan alsof je dronken bent. Je kunt zelf ondervinden wat drank met je doet als je achter het stuur kruipt", aldus Marc Plaggenburg. Alle activiteiten vinden binnen plaats. Daarnaast volop zaken om de inwendige mens ter wille te komen: koffie, thee, warme chocolademelk, de bekende warme rookworst van de HEMA. Eveneens gratis. Een waar startfeest.

Vanaf 11.00 uur is het startterrein bij Roemaat Transport, Albert Schweitzerstraat Lichtenvoorde geopend en kan er gebruik gemaakt worden van alle faciliteiten. De expeditie kan door het thuisfront en andere geïnteresseerden dag en nacht worden gevolgd via de BackOffice in Lichtenvoorde.

Zondag 5 februari komen de bolides weer aan bij zalencentrum 't Zwaantje in Lichtenvoorde.


www.expeditie-noordkaap.nl

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 19 januari werd de derde speelavond van de vierde ronde gespeeld van de competitie 2016-2017 van de Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A: 1. Riet Botschuyver en Bert Deunk 60,42%, 2. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 59,58% en 3. Inge en Reint Pellenberg 56,25%. Lijn B: 1. Annie Hartman en Hans Jansen 66,25%, 2. Frieda Driever en Harrie Pelgrom 59,58% en 3. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 56,67%. Lijn C: 1. Ab Boers en Henk Boers 61,98%, 2. Arie Gouka en Frieda van der Schot 59,90% en 3. Paulien Gasseling en Minie Peters 57,67%.

Op donderdag 26 januari de vierde speelavond van de vierde ronde. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329. Zaterdag 28 januari is het Goede Doelentoernooi bij Café Restaurant Den Bremer, aanvang 13.00 uur. De opbrengst is voor de gezamenlijke zwembaden in Hengelo en in Steenderen.

Nationale tuinvogeltelling 2017

LANDELIJK - De Vogelbescherming houdt op 28 en 29 januari de Nationale Tuinvogeltelling 2017. Iedereen met een tuin kan hier aan meedoen door gedurende een halfuur op een van deze dagen het aantal vogels per soort te tellen die men waarneemt in de tuin. De telling kan worden doorgegeven vóór maandag 30 januari 12.00 uur via de website www.tuinvogeltelling.nl of via een speciale app die op deze site te downloaden is.

Nieuw ChristenUnie bestuur Doetinchem-Bronckhorst

Johan Nahuis, Huibert de Knegt en Cor Pitlo van de ChristenUnie in Doetinchem en Bronckhorst. Foto: PR

DOETINCHEM/BRONCKHORST - Het nieuw benoemde bestuur, Johan Nahuis, Huibert de Knegt en Cor Pitlo van de ChristenUnie in Doetinchem en Bronckhorst gaat aan de slag om zich voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in de gemeentes Doetinchem en Bronckhorst.

In beide gemeenten zal intensief samengewerkt worden met de SGP. Het ChristenUnie bestuur gaat op zoek naar meer bestuursleden en ondersteuners om de campagne voor te bereiden. Daarin wil ze nadrukkelijk naar geschikte kandidaten voor de kieslijst zoeken en daarbij ook expliciet naar vrouwen zoeken die op de kieslijst van de CU willen staan. Het komende voorjaar zal gebruikt worden om in beide gemeenten bijeenkomsten te gaan beleggen om tips, zorgen en suggesties van burgers te gaan ophalen. Ze gaan het oor te luisteren leggen. Stuur een e-mail voor meer informatie of vragen: christeuniedoetinchem@gmail.com

Zangdienst 'Vorden zingt'

VORDEN - In de Dorpskerk van Vorden is op zondagavond 29 januari om 19.00 uur een zangdienst.

Er wordt gezongen uit diverse bundels en deze liederen zijn in de afgelopen tijd op verzoek aangevraagd. De muzikale begeleiding hierbij is in handen van de heer W. Kuipers uit Apeldoorn die het fraaie orgel van de Dorpskerk bespeelt.

Verder is er een korte overdenking door ds. F.W. Brandenburg en na afloop is er koffie.

Velen genoten van het schaatsen onder een fel schijnende zon

Foto: GinoPress

VORDEN - Het kriebelde al een tijdje, maar zaterdagmiddag 22 januari was het dan eindelijk zover. Er kon geschaatst worden op de ijsbaan van ijsvereniging in Vorden. Nadat 's ochtends bekend werd dat de ijsbaan haar deuren opende, werd er meteen gretig gebruik van gemaakt. De ijsvereniging opende om 13.30 uur haar deuren waarna het niet lang duurde of de eerste schaatsliefhebbers stonden al op het ijs. Vele genoten van het schaatsen. Op één plek op de ijsvloer ontstond een kleine wak die meteen afgezet werd.

Foto's: GinoPress

Foto: GinoPress Foto: Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress
Foto: GinoPress

Verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016

ACHTERHOEK - Voor de negentiende keer organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de verkiezing van het Beste Boek Achterhoek en Liemers. Het Beste Boek wordt door een onafhankelijke jury gekozen uit de in 2016 uitgekomen boeken waarin de Achterhoek of de Liemers op enige wijze een rol spelen.

De vijf genomineerde boeken zijn:

- Rijpstra's ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd, van Arend Hulshof, over Johannes Rijpstra, oud-burgemeester van Zelhem. De auteur onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde en er op een ander moment tegenin ging. Hij stelt de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is;

- Ode aan de Achterhoekse Motorcross, van Peter Rietman en Willy Hermans, over de legendes, de circuits, de verhalen, met verhalen en anekdotes over de motorcross in de Achterhoek. Over de historie van motorverenigingen, legendarische kampioenen en ambities van jonge talenten, met veel unieke en spectaculaire foto's;

- Berkel – Mein Leben als Fluss/Mijn leven als rivier, van Doris Röckinghausen, over fascinerende liefdesverklaringen aan de Berkel, weergegeven in fotografie, schilderkunst en poëzie. Een uitnodiging om de Berkel en de bezienswaardigheden op de oever in alle facetten te ontdekken en te beleven;

- Bontebrug van Jonah Falke, een klassieke coming of age roman over Robert Lowenthal die als Achterhoeker zijn weg probeert te vinden in Amsterdam. Een schuurfeest tegenover een vernissage, het dorpscafé tegenover het Rembrandtplein. Kiest de hoofdpersoon voor het kalme leven of volgt hij zijn tomeloze ambitie;

- Jaarboek Achterhoek & Liemers, deel 40, van P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern, met een bloemlezing over het hoofdthema 'Grenzen' en andere onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten.

Bekendmaking Beste Boek 2016
Op zaterdag 4 maart vindt tijdens een feestelijke bijeenkomst de bekendmaking plaats van het 'Beste Boek 2016'. De bijeenkomst is tevens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers. Ook dit jaar verschijnt het boekenweekgeschenk Flonkergood. Programma en locatie worden later bekend gemaakt.

Achterhoeks duo bij Live@Ideaal

ZELHEM - Woensdagavond 25 januari staat het duo TweeFM centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. Het duo speelt live en wordt geïnterviewd door de presentator van het programma.

TweeFM is een authentiek Achterhoeks duo bestaande uit twee mannen en de 'F' staat daarbij voor alles wat met een F begint, aldus de mannen.

Het duo begeleidt zichzelf op gitaar, een paar sambaballen en een handjevol mondharmonica's en laat zich graag in een feestelijk hoekje drukken hoewel ze, als losgeslagen duo, ook erg Ferrassend kunnen zijn. TweeFM serveert TweeFM-tijd met liedjes, praatjes, serieus, grappig, country, ballade, blues op akoestisch gitaar en mondharmonica in het dialect, Nederlands, Engels. Gezelligheid voorzien van hoed en pet.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar Live@Ideaal.org of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

Publieksavonden Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Vrijdag 3 februari is een publieksavond bij het Achterhoeks Planetarium, aan de Hoogstraat 29 in Toldijk. Open van 20.00 tot circa 21.30 uur. Henk Olthof bouwde op zeer ingenieuze wijze meerdere planetaria. Heel bijzonder is de ruimtereis die men kan maken in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draaiend de aarde en de sterrenhemel laat zien. Vanwege de beperkte ruimte dient men zich wel aan te melden. Dat kan via de website. Belangstellenden krijgen een rondleiding van ongeveer anderhalf uur door de wereld van sterren en planeten.

Kunst en Cultuur Bronckhorst en het WEB bundelen krachten

BRONKHORST/DOETINCHEM – De besturen van Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst en Stichting Kunstenaarsnetwerk het WEB hebben na verkennende gesprekken over verdergaande samenwerking, besloten tot een fusie van beide organisaties in 2017. Gezamenlijk hebben zij als doel: Het realiseren van een herkenbare en toekomstbestendige organisatie voor en door kunstenaars in deze regio. Een organisatie die de belangen behartigt van haar leden en zorgt voor aandacht van de media middels het organiseren van exposities, workshops, kunstroutes en manifestaties voor een breed publiek.

Stichting het WEB is een netwerk van kunstenaars (professioneel en amateur/autodidact) oorspronkelijk uit de omgeving van Doetinchem dat zich de afgelopen twintig jaar bewezen heeft. Inmiddels komen haar leden ook uit andere delen van de Achterhoek, waaronder de gemeente Bronckhorst. Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst bevorderde de beleving van kunst en cultuur onder bewoners en bezoekers in de gemeente Bronckhorst en stimuleerde de samenwerking tussen kunstbeoefenaars en organisaties.

De beide stichtingen werkten al jaren samen in het kader van de kunstwandelroute bij kasteel Hackfort en de Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Tijdens die gesprekken bleek al gauw een grote mate van overeenstemming in doelstellingen en verwantschap in het streven naar het vergroten van de aandacht voor hun leden en/of deelnemende kunstenaars.

Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst zal ophouden te bestaan

Na de fusie zal de Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst ophouden te bestaan en zullen haar activiteiten worden voortgezet door het WEB. Voor de deelnemers aan de Kunst4daagse verandert er weinig. De Kunst4daagse blijft een podium bieden aan werk van professionele en amateur kunstenaars. Deelnemers aan de Kunst4daagse blijven verantwoordelijk voor de wijze waarop zij zichzelf presenteren. De verantwoordelijkheid voor de organisatie blijft - ook in de toekomst - in handen van een werkgroep bestaande uit (ex)deelnemers aan de Kunst4daagse. Het bestuur denkt met deze fusie de continuïteit van de activiteiten veilig te stellen voor de toekomst.

Kunstenaarsnetwerk het WEB is een netwerk van een vijftigtal kunstenaars. De nieuwe stichting beveelt (ex)deelnemers van de Kunst4daagse en andere kunstenaars in de gemeente Bronckhorst van harte aan om lid te worden van het netwerk. Het WEB organiseert activiteiten, zoals exposities, kunstroutes, manifestaties, workshops, (zelf)reflecties en themabijeenkomsten. Het WEB is tevens een ontmoetingsplaats waar uitwisseling plaatsvindt tussen disciplines, ideeën en vaardigheden. Daarnaast zijn de leden van het WEB bij toerbeurt maximaal drie uur per maand aanwezig tijdens de opening van de galerie en winkel. Deelnemers aan de Kunst4daagse die lid worden/lid zijn van het WEB krijgen een reductie op de deelnemersbijdrage van de kunst4daagse.

De besturen van Stichting Kunst&Cultuur Bronckhorst en Stichting kunstenaarsnetwerk het WEB willen de nodige vragen beantwoorden tijdens een informatieavond, tevens verlate nieuwjaarsbijeenkomst waarin de aanwezigen nader kennis kunnen maken en ervaringen uitwisselen met leden van het WEB.

De informatieavond vindt plaats op woensdag 1 februari op de locatie van het WEB, de Veentjes 35 in Doetinchem en begint om 20.00 uur.


Gemaal Grote Beek Bronkhorster inzending project Achterhoek in 3D

Het Kunstgemaal. Foto: stadslabdoetinchem.nl

ACHTERHOEK - Achterhoek in 3D was op zoek naar karakteristieke Achterhoekse gebouwen. Tussen 19 december en 15 januari konden geïnteresseerden stemmen op hun favoriete gebouw uit de Achterhoek. Dit levert een lijst op van negen gebouwen, die in 3D geprint gaan worden.

StadsLAB Doetinchem lanceerde samen met de Gruitpoort het project Achterhoek in 3D. Daarbij wordt van karakteristieke gebouwen een miniatuur 3D-uitgave gemaakt en tentoongesteld. Inmiddels heeft een stemronde onder burgers de negen favorieten gebouwen bepaald. In totaal werden door meer dan 4.200 liefhebbers ruim 5.000 stemmen uitgebracht.
De winnaar in Bronckhorst is: Gemaal Grote Beek, Bronkhorst. De overige winnaars: Aalten: Oude St. Helenakerk; Berkelland: RK-kerk H. St. Cecilia Rietmolen; Doesburg: De Waag; Doetinchem: Villa Ruimzicht; Montferland: Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg; Oost-Gelre: Werenfriduskerk in Zieuwent, Oude IJsselstreek: Dru Cultuurfabriek in Ulft; Winterswijk: Steengroeve en Steengroevetheater.
De negen gekozen gebouwen worden aan de hand van foto's en tekeningen omgezet in een 3D-ontwerp. Vervolgens worden ze geprint in het 3D-printlab in de Gruitpoort. De gebouwen krijgen een hoogte van ongeveer 30 cm. De 3D-prints worden eerst tentoongesteld als maquette in de binnenstad van Doetinchem en in het Stadsmuseum. Naar verwachting zijn de gebouwen en monumenten in de tweede helft van 2017 klaar. Daarna wordt gekeken naar tentoonstellingen van grotere varianten van de gebouwen in de openbare ruimten.

Column

Echt Amsterdams?

Laatst was ik weer eens in Amsterdam. Ik kom er graag, er is altijd veel te zien en te beleven. Of je nu de Amsterdam ArenA bezoekt, naar het Rijksmuseum gaat of langs de grachten loopt, overal merk je dat je in de hoofdstad van ons land bent. Geen wonder dat de Amsterdammers zo trots zijn op hun stad. Dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. Of zoals schrijver Remco Campert het zegt: 'In Amsterdam weet iedereen het allemaal zo goed, iedereen is zo ontzettend van zichzelf en van elkaar overtuigd'.

Toch weten veel Amsterdammers wel beter. Want om ervoor te zorgen dat hun attracties bij toeristen en dagjesmensen in de smaak vallen, maken ze regelmatig gebruik van expertise uit de Achterhoek. Zo werkt de Amsterdam ArenA samen met internetspecialist BeSite uit Aalten en technologiebedrijf Nedap uit Groenlo. Dankzij de slimme technologie van beide Achterhoekse firma's kun je online een reisadvies op maat krijgen en vlot parkeren bij het stadion. Dat de aluminium onderdelen van de ArenA zo mooi geconserveerd blijven, komt door de beschermlaag die Ulamo Coating (de Ulftse Lak- en Moffelonderneming) erop heeft aangebracht. Ook voor het Filmmuseum EYE, tegenover Amsterdam CS, geldt het credo 'Achterhoek Inside'. De beplatingen en glazen gevel van het spectaculaire gebouw aan het IJ zijn afkomstig van Sorba, bouwer van blikvangers uit Winterswijk. Wie zich in Artis vergaapt aan de dieren in het Apen- en Vogelhuis, doet dat door gaas van Wire Weaving Dinxperlo. In de dierentuin heeft het metaalgaasbedrijf – dit jaar precies een eeuw oud – meerdere dierenverblijven gebouwd en verbouwd. En zonder het te weten lopen elke dag duizenden kunstliefhebbers in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum over exclusieve trappen die gefabriceerd zijn door de Borculose onderneming Wolter Tijdink.

Ook in het Amsterdamse straatbeeld kom je menig Achterhoeks kwaliteitsproduct tegen. Grote kans dat er nu iemand zit uit te rusten op een bank van Grijsen uit Winterswijk, het Vordense bedrijf Wolbrink of VCP Streetcare uit Zelhem. De gemeente Amsterdam weet maar al te goed dat je voor vakmanschap in de Achterhoek moet zijn. Niet voor niets is VCP Streetcare sinds begin jaren zeventig marktleider in de productie van Amsterdammertjes, de wereldberoemde paaltjes die overal in de hoofdstad staan. Dat de gemeente voor de renovatie van de monumentale Leidsebrug over de Singelgracht is terechtgekomen bij Smederij Oldenhave uit Vorden, hoeft ook niet te verbazen. Al met al kun je je afvragen hoe Amsterdams de Amsterdamse attracties nog zijn. In veel dingen die als 'echt Amsterdams' worden gepromoot, zit Achterhoeks vernuft verborgen. Leuk om te weten, niet alleen voor de trotse Amsterdammer, maar ook voor de bescheiden Achterhoeker.

Gert-Jan Hospers

Column

Echt Amsterdams?

Laatst was ik weer eens in Amsterdam. Ik kom er graag, er is altijd veel te zien en te beleven. Of je nu de Amsterdam ArenA bezoekt, naar het Rijksmuseum gaat of langs de grachten loopt, overal merk je dat je in de hoofdstad van ons land bent. Geen wonder dat de Amsterdammers zo trots zijn op hun stad. Dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. Of zoals schrijver Remco Campert het zegt: 'In Amsterdam weet iedereen het allemaal zo goed, iedereen is zo ontzettend van zichzelf en van elkaar overtuigd'.

Toch weten veel Amsterdammers wel beter. Want om ervoor te zorgen dat hun attracties bij toeristen en dagjesmensen in de smaak vallen, maken ze regelmatig gebruik van expertise uit de Achterhoek. Zo werkt de Amsterdam ArenA samen met internetspecialist BeSite uit Aalten en technologiebedrijf Nedap uit Groenlo. Dankzij de slimme technologie van beide Achterhoekse firma's kun je online een reisadvies op maat krijgen en vlot parkeren bij het stadion. Dat de aluminium onderdelen van de ArenA zo mooi geconserveerd blijven, komt door de beschermlaag die Ulamo Coating (de Ulftse Lak- en Moffelonderneming) erop heeft aangebracht. Ook voor het Filmmuseum EYE, tegenover Amsterdam CS, geldt het credo 'Achterhoek Inside'. De beplatingen en glazen gevel van het spectaculaire gebouw aan het IJ zijn afkomstig van Sorba, bouwer van blikvangers uit Winterswijk. Wie zich in Artis vergaapt aan de dieren in het Apen- en Vogelhuis, doet dat door gaas van Wire Weaving Dinxperlo. In de dierentuin heeft het metaalgaasbedrijf – dit jaar precies een eeuw oud – meerdere dierenverblijven gebouwd en verbouwd. En zonder het te weten lopen elke dag duizenden kunstliefhebbers in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum over exclusieve trappen die gefabriceerd zijn door de Borculose onderneming Wolter Tijdink.

Ook in het Amsterdamse straatbeeld kom je menig Achterhoeks kwaliteitsproduct tegen. Grote kans dat er nu iemand zit uit te rusten op een bank van Grijsen uit Winterswijk, het Vordense bedrijf Wolbrink of VCP Streetcare uit Zelhem. De gemeente Amsterdam weet maar al te goed dat je voor vakmanschap in de Achterhoek moet zijn. Niet voor niets is VCP Streetcare sinds begin jaren zeventig marktleider in de productie van Amsterdammertjes, de wereldberoemde paaltjes die overal in de hoofdstad staan. Dat de gemeente voor de renovatie van de monumentale Leidsebrug over de Singelgracht is terechtgekomen bij Smederij Oldenhave uit Vorden, hoeft ook niet te verbazen. Al met al kun je je afvragen hoe Amsterdams de Amsterdamse attracties nog zijn. In veel dingen die als 'echt Amsterdams' worden gepromoot, zit Achterhoeks vernuft verborgen. Leuk om te weten, niet alleen voor de trotse Amsterdammer, maar ook voor de bescheiden Achterhoeker.

Gert-Jan Hospers

Discussie over leefbaarheid

REGIO - De vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK) houdt op zaterdag 4 februari het PlattelandsParlement Gelderland over de samenwerking tussen bewoners, gemeenten en de provincie.

Er worden aan de hand van uiteenlopende thema's aanbevelingen geformuleerd om te werken aan sterke Gelderse verbindingen van kern tot provincie. Een greep uit de thema's: samenwerken met jongeren, groene bewonersinitiatieven voor een aantrekkelijke woonomgeving en woonbeleid dat aansluit bij de lokale behoefte. Over het algemeen kan gezegd worden dat de insteek is 'praat mét ons in plaats van over ons!'. Geïnspireerd door cases gaan deelnemers met elkaar in discussie over constructieve werkwijzen die leiden tot goede plannen, draagvlak en creatieve oplossingen.

Deelnemers zijn onder meer bewoners die actief zijn voor hun dorpsbelangenorganisatie of dorpshuis, Provinciale Statenleden, gemeentemedewerkers en lokale politici. Op deze dag kunnen deelnemers ook kennis opdoen van diverse organisaties die klaar staan om bij projecten te adviseren of te ondersteunen. Het programma begint om 10.00 en duurt tot 15.00 UUR. De locatie is het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar, Kerkstraat 27 te Zevenaar. Deelname is gratis.


www.dkkgelderland.nl

Gebouw St. Martinusschool valt ten prooi aan slopershamer

De St. Martinusschool in Baak is na een week bijna tegen de vlakte. Foto: Alice Rouwhorst Alice Rouwhorst

Het afbreken gaat in een rap tempo

Baak – De St. Martinusschool in Baak is na een week van precisie sloop bijna tegen de vlakte. Niks was tegen de grijpgrage grijper bestand. Als een hongerig dier nam hij telkens een grote hap. In het dak, de buitenmuur, het kozijn. Daarna spuugde hij het weer met een hoop kabaal uit op de juiste hoop. Steen bij steen, isolatie bij isolatie, hout bij hout.

Door Alice Rouwhorst

De St. Martinusschool in Baak is na een week bijna tegen de vlakte. Foto: Alice Rouwhorst Alice Rouwhorst

Het afbreken gaat in een rap tempo. Veel sneller dan dat het in het verleden is gebouwd.

Voor aanvang van de sloop is de maquette van de eerste steenlegging, die plaatsvond in 1993, door dorpsbewoners gered van de slopershamer. Uitbreiding van de school vond zo'n kleine tien jaar geleden nog plaats. In juli 2015 hield de St. Martinusschool op te bestaan en ruim een jaar later sloten ook de deuren definitief voor musicalschool Fame, huiswerkbegeleiding Baak en de Boekspot, de laatste gebruikers van het pand.

Een klein gedeelte van het schoolgebouw staat aan het eind van de werkweek nog overeind, maar ook dit gedeelte zal uiteindelijk het loodje leggen. Het is een troosteloos beeld. Teksten op de muur van wat eens een gang was, zijn nu vanaf de straat zichtbaar en zijn stille getuigen van de kinderen die eens het gebouw bevolkten. Definitief einde van een tijdperk en het begin van iets nieuws.

De gemeente Bronckhorst voert de komende tijd gesprekken over mogelijke overname van de vrijkomende gronden.

Column

Vooroordelen

Het gebeurt gelukkig niet meer zo vaak als vroeger, maar toch loop ik er af en toe nog tegenaan: een journalist (of programmamaker) die voor één keer buiten zijn grachtengordel kijkt en ons dan laat meegenieten van z'n avonturen in – ik noem maar een paar dwarsstraten- het Twentse Raalte, het Sallandse Eibergen of Markelo in de Achterhoek. Vroeger kon ik me heel boos maken over dit soort geografische blunders. Omdat ik wist, dat er onverschilligheid aan ten grondslag lag. Zoiets van: na Utrecht houdt de wereld op en wat daarna komt is sowieso een soort wildernis. Eén pot nat en dus hoeven wij ons niet druk te maken over juiste gebiedsnamen.

Vroeger kon ik me daar mateloos aan ergeren, maar tegenwoordig haal ik maar eens mijn schouders op. Naarmate je ouder wordt, word je milder, nietwaar? En wijzer. Want met het verstrijken der jaren merk je ook vaker dat eigenlijk heel veel mensen best dom zijn. En dan bedoel ik niet de mensen die slechts één schooldiploma kunnen tonen. Nee hoor, ook een academische graad is geen garantie voor niet-dom-zijn. En een diploma van de School voor Journalistiek dus ook niet.

Goed, ik haal dus mijn schouders op. Maar tegelijk probeer ik toch aan die onverschilligheid (of onwetendheid dus) iets te doen. Niet met een betweterig geheven vingertje dat toch niet helpt, maar door zoveel mogelijk en waar dat maar kan de mensen te wijzen op dat land aan de goede kant van de IJssel. Dat prachtige gebied, waar de onderscheiden regio's landschap en natuurschoon als grootste gemene deler kennen. En tegelijk ook op zoveel punten van elkaar verschillen. Dan praat ik over de ooit machtige, nu vooral prachtige kastelen en landgoederen in de Achterhoek, over het heuvellandschap van Oost-Twente, over de heidevelden in Salland. En natuurlijk over het door houtwallen doorsneden coulissenlandschap, dat heel Oost-Nederland kenmerkt. Kortom, ik toon me een ware ambassadeur. Niet alleen van 'mijn' Achterhoek, maar van heel Oost-Nederland. En soms pak ik er in mijn enthousiasme nog een stukje Duitsland bij ook.

Vaak lukt het me zo, om mensen te verleiden dit mooie stukje Nederland eens zelf te bezoeken. Dan is mijn missie voltooid, want als ze er eenmaal zijn geweest leren ze er ook de weg kennen en maken ze niet meer van die geografische blunders. Maar soms moet er nog een extra hobbel worden genomen. "Die mensen die daar wonen, die zijn toch heel stug en koppig?", hoor ik dan. Tja, dat is zo'n idee dat je maar moeilijk wegkrijgt. Achterhoekers en Tukkers, het zijn allemaal mensen met wie je maar moeilijk contact krijgt, omdat ze argwanend zijn en de kat uit de boom kijken. Terwijl ze ook nog een taaltje spreken, dat voor beschaafde mensen niet om aan te horen is. Echt, ik verzin het niet. Zo wordt er door sommige westerlingen nog steeds over ons gedacht. En het valt niet mee die vooroordelen weg te nemen. Zeker niet als ze af en toe en hier en daar nog bevestigd worden ook.

Vorige week keek ik naar een aflevering van de Rijdende Rechter. De makers van dat programma kun je niet verwijten dat ze 'de provincie' niet ingaan. Sterker nog, ze komen in alle hoeken en gaten van ons land. Zelfs in Wehl. Daar waren ze vorige week dus. Voor de tweede keer al, ditmaal om te kijken hoe het gegaan was met Hennie en Louise en hun wel heel bijzondere buurman en huurbaas meneer Schepper.

Ja, heel bijzonder noem ik hem. Maar dat is eigenlijk een understatement. In december, in de reguliere aflevering, had ik al kennis gemaakt met deze inwoner van Wehl, die zijn huurders (die hij graag de huur zou opzeggen) begluurt en met een windbuks beschiet. En dat nog doodnormaal vindt ook. Even vond ik deze man nog grappig, zeker ook vanwege zijn sappig Achterhoeks met Liemerse tongval. Tot ik me realiseerde dat diezelfde meneer Schepper weer even alle vooroordelen over ons Achterhoekers bevestigde. En zolang dit soort mensen rondloopt, hoef je niet te hopen op een beter imago van onze regio. Dan is het vechten tegen de bierkaai!

WW-uitkeringen Achterhoek eind 2016 lager dan verwacht

Economische groei leidt tot meer banen

ACHTERHOEK - Eind 2016 telt de Achterhoek nog 6.958 WW-uitkeringen. Dat zijn er ruim duizend minder dan eind 2015. Deze daling met 13,3% is de sterkste daling in Nederland. Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek komt daarmee ook lager uit dan begin 2016 werd verwacht. De motor achter deze gunstige ontwikkeling is de economische groei die in veel sectoren leidt tot meer banen en vacatures.

Door de gunstige ontwikkeling van de economie daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek in 2016 gestaag. Op jaarbasis was de daling van het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek het sterkst van alle arbeidsmarktregio's in heel Nederland.

Afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek in bijna alle sectoren, vooral in de industrie, de bouw, detailhandel, vervoer & opslag en bij uitzendkrachten. Opvallend is ook de daling in zorg & welzijn. Door besparingen en decentralisaties in de zorg stagneerde deze banenmotor in de loop van de crisis. Het aantal WW-uitkeringen nam toen in korte tijd sterk toe. In de loop van 2016 tekent zich een kentering af. Voor zorg & welzijn komt weer meer geld beschikbaar en voor verschillende functies zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt al weer gunstig. Dat geldt bijvoorbeeld voor verzorgenden en hbo-verpleegkundigen.

De prognose van UWV van eind mei ging voor de Achterhoek uit van 7.200 WW-uitkeringen eind 2016. Uiteindelijk kwam het aantal uitkeringen zelfs nog lager uit, doordat de economie sterker groeit dan verwacht. Dat werkt door in meer banen en vacatures, waardoor de werkloosheid sterker kan dalen. Op 30 januari 2017 komt UWV met een update van de landelijke prognose van de arbeidsmarkt.

Bouwcenter HCI neemt activiteiten Koordeman Bouwmaterialen over

Bouwcenter HCI, een begrip in de bouwwereld. Foto: PR

HENGELO - Bouwcenter HCI B.V. met vestigingen in Hengelo (Gld.), Ulft, Zevenaar en Elst (Gld.) neemt per januari 2017 de activiteiten over van Koordeman Bouwmaterialen in Zutphen.

Bouwcenter HCI, al 95 jaar een begrip in de bouwwereld, levert ruwbouw- en afbouwmaterialen, hout en plaatmateriaal, tegels, sanitair, keukens, ijzerwaren en gereedschappen. Op het bekende adres aan de Verlengde Ooyerhoekseweg 26 in Zutphen, wordt na een kleine verbouwing het huidige bouwmaterialen assortiment uitgebreid met hout- en plaatmateriaal en een bouwshop. De medewerkers van Koordeman treden in dienst van Bouwcenter HCI. Na 135 jaar een begrip te zijn geweest in bouwmaterialen zal de naam Koordeman veranderen in Bouwcenter HCI Zutphen. Bouwcenter HCI, ook een familiebedrijf, is verheugd om Koordeman onder haar hoede te kunnen nemen. Persoonlijk contact, deskundige adviezen en betrouwbare leveringen zijn gemeenschappelijke waarden en blijven hoog in het vaandel staan om de klanten van dienst te zijn. De verwachting is dat de overname louter positieve veranderingen zal brengen.

Vernieuwde tweedaagse workshop Opstellingen in Miste

MISTE - Josien Krosenbrink organiseert een vernieuwde, tweedaagse workshop Opstellingen, die plaatsvindt in haar Centrum Indianenverhalen in Miste en die begeleidt wordt door Wilma te Paske.

Op de zaterdagen 18 februari en 4 maart vindt de tweedaagse workshop plaats. Deze twee dagen horen bij elkaar; tijdens de workshop komt iedereen aan de beurt met een eigen vraag.
Opstellingen is een effectieve methode die helderheid geeft over diepliggende vragen en onbewuste processen in iemand en iemands manier van in het leven staan. Wat lang verborgen was, kan dan zichtbaar worden. Men kan zich bevrijden van de verstrengelingen waarin men onbewust in gevangen zit, oude ballast kan worden losgelaten en er komt nieuw perspectief in beeld. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het verlangen waarvan iemand soms ver van afgedwaald is. Het doel is om weer in contact te komen met de diepste verlangens en met de eigenheid. In deze workshop verbindt de deelnemer zich daarmee en daardoor gaat men zich vrijer voelen om de regie van het leven in eigen handen te nemen. De krachtige werking van opstellingen is ruimschoots aangetoond: in bedrijven en ook steeds meer in de reguliere gezondheidszorg wordt met opstellingen gewerkt, om stagnerende problemen op te lossen.

De workshop vindt plaats in Miste bij Centrum Indianenverhalen en is inclusief een biologische lunch.
Aanmelden bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540 of info@centrumindianenverhalen.nl.