Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

8 augustus 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 8 augustus 2017


Cultuurfonds deelt ruim drie ton uit

BERKELLAND - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 98 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van 314.368 EURO toegekend. De Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken en muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar kunnen rekenen op een bijdrage.

De toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het Prins Bernhard Cultuurfonds zich in voor cultuur en natuur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635.

In de Achterhoek gingen er bijdragen naar de volgende projecten.
Dinxperlo: Christelijk Fanfarekorps Psalm 150 krijgt 4.000 euro voor het educatieproject Muziekimpuls.
Eibergen: de Protestanse gemeente Eibergen/Rekken krijgt 5.000 euro voor de aankoop van lichtapparatuur.
Gelselaar: muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar krijgt 3.863 euro voor de aankoop van instrumenten.
Doetinchem: Stichting Openbaar Vervoer Museum Doetinchem krijgt 5.000 euro voor een educatieproject. De stichting Sky Motion krijgt 4.500 euro voor de dansproductie Inner Worlds. Srichting Kick uit Doetinchem krijgt een bijdrage van 2.500 euro voor het literaire festival Taalstaaltjes, dat plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek. Het Kleine Holte Koor uit Doetinchem krijgt 1.000 euro voor een Mondriaantheaterconcert in Winterswijk.
Gaanderen: Het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen krijgt 1.500 euro voor een Movie Night Concert in Ulft.
Didam: Stichting Welcom in Didam krijgt 2.000 euro voor de manifestatie Jong en Belegen in Montferland.
Voorst: de stichting Openluchttheater Engbergen krijgt 2.500 euro voor aankoop van inrichting.
Terborg: de stichting Global Development Africa uit Terborg krijgt 2.688 euro voor de aankoop van instrumenten en kleding voor de Itsitso Tambour Group.
Ulft: de stichting SSP-HAL in Ulft krijgt 4.450 euro voor aankoop van expositiematerialen.
Netterden: muziekvereniging Concordia uit Netterden krijgt 2.726 euro voor de aankoop van instrumenten.

Molenruiters succesvol op Gelderse kampioenschappen

REKKEN - De pony leden van de Molenruiters hadden een succes volle dag op de Gelderse kampioenschappen die op zaterdag 5 augustus werden gehouden. Merlijn Geverink is met haar pony Mascha Gelders kampioen geworden in de klasse L2 dressuur cat. AB. Hannes Vredenberg met zijn pony Sep won een tweede prijs in het springen klasse L categorie C. Femke te Woerd is tweede geworden met haar pony Princcess Z in de klasse Z categorie DE springen. Suzan de Graaf heeft een vierde prijs behaald met haar pony Unet in het springen klasse L cat DE.

Zomersluiting Bibliotheek Eibergen

EIBERGEN - Gedurende de zomervakantie is de Bibliotheek Eibergen gesloten van maandag 14 augustus tot en met zaterdag 19 augustus.

In de maanden juli en augustus worden alle bibliotheekboeken, maar ook de dvd's, luisterboeken en tijdschriften voor zes weken uitgeleend. Tijdens de sluitingsperiode van de Eibergse bibliotheek zijn de vestigingen Borculo, Ruurlo, Neede, Winterswijk en Groenlo van de Bibliotheek Oost-Achterhoek wel geopend. Men kan gedurende de sluitingsweek in al deze vestigingen terecht om boeken in te leveren én om nieuwe te lenen.

VakantieBieb-app
Elk jaar bieden de Nederlandse bibliotheken alle Nederlanders in de zomervakantie een cadeautje aan. De VakantieBieb biedt voor het vierde jaar een mooi aanbod van boeken, die men gratis op de tablet of mobiel kan zetten. In de VakantieBieb zijn boeken te vinden voor volwassenen én voor kinderen. Deze kunnen, als ze eenmaal in de 'boekenkast' staan, ook gelezen worden als men geen WiFi heeft. De app is verkrijgbaar in de AppStore en de PlayStore en kan gratis gedownload worden.

Vijf Vios-leden op het veld bij WEURO

Noud Kleijn, Karlijn Heutinck, Jikke Huinink, Sven Heutinck en Diede Huinink. Foto: PR

BELTRUM - Men kan er niet omheen, het EK vrouwenvoetbal is in Nederland een groot succes. Een kijkcijferhit die het vrouwenvoetbal nog steviger op de kaart heeft gezet.

Wie de wedstrijden heeft gevolgd, is vast de players-escort voor de wedstrijden opgevallen. Het kan bijna geen toeval zijn dat ook diverse VIOS-pupillen hand in hand meeliepen met de opkomst van de grote sterren. Karlijn Heutinck (8) geniet nog na: "Super tof om dit mee te maken. Ook wel spannend met al die FIFA-regels. Maar die buitenlandse sterren zijn super aardig!"

Foto: PR

Matige wijnoogst

Jan Zieverink toont dat er aan de eerste scheuten geen druiven zitten. Foto: Richard Stegers

De Achterhoekse wijnbouwers vrezen dat de druivenpluk later dit jaar een beduidend lagere opbrengst laat zien, ten gevolge van de nachtvorst die de jonge scheuten vernielde, eerder dit jaar.

Matige wijnoogst door nachtvorst in voorjaar

Jan Zieverink toont dat er aan de eerste scheuten geen druiven zitten. Foto: Richard Stegers

Jan Zieverink rekent op dertig procent minder opbrengst

GEESTEREN - De wijnboeren in de Achterhoek rekenen dit jaar op een matige wijnoogst. De strenge nachtvorst in het voorjaar is de boosdoener. Jan Zieverink van Wijnhoeve Kunneman in Geesteren bij Borculo verwacht dat de opbrengst zeker dertig procent minder is dan normaal. "Natuurlijk is dat balen. Aan de andere kant was 2016 een topjaar."

Door Richard Stegers

De wijnboeren die zijn aangesloten bij de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW) kampen met hetzelfde probleem. De uitloop, waaraan later de vruchten groeien, bevroor tijdens de koude nachten begin mei. Het was enkele nachten tussen de -5 en -10 graden. "Daar is de jonge uitloop niet tegen bestand", weet Zieverink uit ervaring. De uitloop vroor kapot. Drie weken later vormden zich weliswaar nieuwe scheuten, maar die geven altijd minder vruchten en de planten hebben ook nog eens minder energie. "Er zijn wel druiven aan de nieuwe scheuten vooral bij het hart van de plant gegroeid, maar dat is veel minder dan normaal."

De wijnbouwer in Geesteren blijft optimistisch. Hij doet er alles aan om de oogst niet helemaal in het water te laten vallen. "Iets is beter dan niets", klinkt het toch nog opgewekt. "Vorig jaar zat alles mee en hadden we een prima oogst, dertig procent meer dan gemiddeld. Het kan ook een keer tegenzitten, dat weet je. Het weer heb je nou eenmaal niet in de hand."

Toch wil Zieverink onderzoeken of een techniek met ventilatoren zinvol is. Hij hoorde er positieve berichten over van een boomkwekerij in Overijssel. Tijdens nachtvorst mengen ventilatoren de warmere bovenlucht met de koude lucht bij de grond. Daarmee zou de schade aanzienlijk kunnen worden beperkt. "Ik ga het zeker testen. Het zou mooi zijn als het werkt. Dan heb je een probleem minder. Want nachtvorst is een groot gevaar voor een goede oogst." Gebruikte ventilatoren kosten geen vermogen, stelt de Achterhoeker. "Dus het is zeker de moeite waard om het volgend voorjaar te proberen."

'Ook nu nog bedreigingen voor de oogst'

De komende tijd is een drukke periode voor de Achterhoekse wijnbouwers. Want ondanks dat er minder druiven zijn, moet hetzelfde werk worden verzet. Zieverink is samen met enkele vrijwilligers al begonnen met het aanbrengen van vlieszakjes. In totaal gaat het om zo'n 40.000 zakjes die de druiven moeten beschermen tegen vliegen, wespen en eventuele hagelschade. "Dat is ook nog een gevaar dat op de loer ligt. Het is een heel werk, maar het heeft zijn waarde de afgelopen jaren wel bewezen." Zonder het beschermmiddel hebben insecten vrij spel. Suzukivliegen en wespen kunnen eveneens schade aan de druiven veroorzaken, zoals in 2014 toen de lastpakken verantwoordelijk waren voor een rampjaar. Het resultaat: een 70 procent lagere oogst.

"De insecten prikken gaatjes in de druiven waardoor hele trossen verloren kunnen gaan." De vlieszakjes voorkomen dat. Er heerst in de zakjes een soort microklimaat. Ze beschermen tegen insecten en harde buien, maar 'ademen' en laten UV licht door. "Dat bevordert de rijping. Het heeft een gunstig effect op het suikergehalte, dat wordt hoger en dat is weer goed voor de smaak. Daarnaast voorkomt het schimmel en rot. En het is mogelijk om schone trossen te oogsten, je hoeft dus niets weg te gooien", kent Zieverink de gunstige aspecten.

Wijnhoeve Kunneman, aangesloten bij de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW), beschikt over een wijngaard van inmiddels twee hectare met acht rassen. De wijnboeren hopen op een twee goede maanden. Deze periode, de rijpingsfase, is heel belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn.

"We hebben mooi zonnig weer nodig. Bij nat en koud weer in augustus en september ziet het er gewoon een stuk minder rooskleurig uit. Hopelijk zijn de weergoden ons de komende tijd gunstig gezind", besluit Jan Zieverink.

Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

IVN-wandeling op Landgoed Hilhorst

GELSELAAR - Natuurorganisatie IVN Noord-Midden Achterhoek organiseert zondagmiddag 13 augustus een bijzondere natuurwandeling op Landgoed Hilhorst in Gelselaar. De eigenaresse Brendy Hilhorst zal de deelnemers bij wijze van uitzondering persoonlijk op haar normaal niet vrij toegankelijke terrein ontvangen en rondleiden.

Tijdens de excursie is er extra aandacht voor de gekozen indeling en de flora op het terrein. Natuurgidsen van de IVN afdeling Noord - Midden Achterhoek geven samen met de eigenaresse onderweg nadere uitleg. De wandeling is zeer ontspannend en ook geschikt voor jeugdigen, maar helaas niet toegankelijk voor mensen die gebruik maken van loophulpmiddelen.

Deelname is gratis, halverwege de wandeling is er gelegenheid tot een consumptie. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Vertrek om 14.00 uur vanaf de kruising Elsmansdijk/Aaftinkdijk in Noordijk. Terugkomst ongeveer 16.00 uur.


Expositie in gemeentehuis Berkelland

Inge Meuleman bij enkele kunstwerken. Bouke Veltman was wegens vakantie verhinderd op het fotomoment. Foto: PR

BORCULO -De expositie in de hal het gemeentehuis van Borculo is opnieuw ingericht. Er hangen nu werken van Inge Meuleman uit Ruurlo en Bouke Veltman uit Neede. Hun werk is tot eind oktober te bezichtigen. Het is boeiend om te zien hoe de exposanten hun waarnemingen vorm geven in hun schilderijen. De toegang is vrij gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Inge Meuleman was als kind altijd al aan het tekenen. Via de Pedagogische Academie en de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid is ze gaan lesgeven op een middelbare school. Ze kon daarin 'haar ei niet kwijt' en is circa dertig jaar geleden als zelfstandig kunstenaar en doent begonnen. Haar drijfveer was en is nog steeds: Wat is mijn natuur; en wat neem ik waar.

Bouke Veltman is gaan schilderen na te zijn gestopt met zijn reguliere werk. Het schilderen heeft hij ontwikkeld via een lange weg, waarin hij zich verschillende technieken eigen heeft gemaakt. De laatste tijd neigt hij naar abstract tot landschapachtig schilderen, zonder dat daar de opzet tijdens het schilderen in ligt. Na een aarzelend begin is schilderen nu een levensbehoefte geworden. Het inspireert hem om het samen met anderen te doen.
Iedereen, woonachtig in de gemeente berkelland, die werk (schilderijen, beelden of ander kunstzinnig werk) heeft gemaakt, kan zich opgeven voor deelname aan deze tentoonstelling, via berkellandcultuur@gmail.com.

Spelochtend scouting voor vluchtelingen

Bij de accommodatie van de scouting werden allerlei spellen gespeeld. Foto: PR

NEEDE - Vorige week zaterdagochtend ging er een slinger van twaalf kinderen en tien volwassenen op de fiets vanaf de ontmoetingsruimte van de Werkgroep Integratie Neede (WIN) aan de Koeweidendijk naar de blokhut van de scouting op de Bergweg.

De Pakaweversgroep hield een ouder-en-kind-spelletjesochtend voor statushouders uit Neede. Er werd gezocht naar schatkaarten die in het bos verstopt waren met als extra opgave puzzelen met woorden. Bij het kampvuur werd gepauzeerd met een drankje om weer op te laden voor wat balspelen.

Met veel plezier speelden de nieuwe Needenaren met ouders en kinderen die al langer in Neede wonen.

"Hoe mooi kan integreren zijn!", aldus Nancy Brocks, een van de maatjes van WIN die samen met haar kinderen deelnam aan de activiteit. "Alle deelnemers waren erg enthousiast en hopen dat er nog eens zo'n ochtend wordt georganiseerd om elkaar te ontmoeten."

Ballonvaart Zonnebloem

BELTRUM - Helaas kon de ballonvaart met de Zonnebloem-luchtballon op zaterdag 22 juli niet doorgaan vanwege een te grote buienkans.

De nieuwe datum is zondag 13 augustus om 19.00 uur. Bij goede weersomstandigheden stijgt de luchtballon op vanaf het kermisterrein aan de Avesterweg.

Rond 16.00 uur die middag horen de organisatoren of de tocht kan doorgaan.


Lezers schrijven: Bomenstichting over kap essen door Staatsbosbeheer

Bomenstichting over kap essen door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer (SBB) maakte eind juli via de media bekend dat zij in de Achterhoek duizenden zieke Essen gaat kappen in verband met de Essentaksterfte. De Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft daarom Staatsbosbeheer dringend verzocht om een gesprek, daar de stichting vragen heeft bij deze rigoureuze aanpak. Waar deze bomen werkelijk ziek zijn en als laanboom langs wegen staan is deze veiligheidsingreep uiteraard noodzakelijk. Echter, waar deze in bos en in het landschap staan is dat nog maar de vraag. Zo adviseert de Universiteit Wageningen (WUR) beheerders om 'terughoudend te zijn bij het ingrijpen/kappen, omdat met name grotere bomen niet snel helemaal zullen afsterven.

Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden als deze gevaar opleveren. Het beste is om de boom, wanneer die geen gevaar oplevert, met rust te laten en af te wachten of de boom in staat is de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen'.

"Vooral oudere bomen blijken weer uit te lopen op de nog levende, gezonde delen. Zelfs wanneer takken al te ver aangetast zouden zijn, is bijvoorbeeld een alternatief voor kap om de boom in het najaar te knotten op twee meter hoogte. Vaak loopt de boom dan weer uit alsof er niets aan de hand is."

Op diverse plaatsen, zoals Moerdijk en in Flevoland, is kap van de Essen op goede gronden uitgesteld. Eerst wordt daar nader geïnventariseerd en onderzoek gedaan naar alternatieven.

SBB stelt in de media: "Gezonde bomen zoveel mogelijk te willen laten staan". Heeft SBB nader onderzoek gedaan? Heeft zij bijvoorbeeld de publicaties van de WUR geraadpleegd, en rapportage met betrekking tot ervaringen die in deze in het buitenland zijn opgedaan?

De BSA heeft inmiddels ervaren dat SBB helaas ook grootschalige kap inzet om financiële redenen, onder andere wegens het miniseren van overheidssubsidie en vooral de contractueel te leveren tonnen biomassa en niet omdat daartoe op korte termijn aantoonbare noodzaak of urgentie bestaat. Gedurende de laatste jaren heeft SBB de houtoogst zelfs verdubbeld. Daarom zou de BSA ook in dit geval graag zien waarin deze noodzaak van kap op zo een grote schaal dan wel zou zijn gelegen. De meeste bomen van Staatsbosbeheer staan immers in een bos of landschapselement en vormen daarmee geen direct gevaar.

De verklaring van SBB in de pers dat "de boom in no-time dood gaat na aantasting" blijkt bovendien pertinent onjuist. De BSA acht het daarom zinvol om onderscheid te maken tussen risicovolle bomen, die langs paden en wegen staan, en beduidend minder risicovolle bomen in bospercelen. De Bomenstichting Achterhoek gaat er van uit in een redelijk gesprek met SBB tot nadere afspraken te kunnen komen.

Biodiversiteit in Berkelland: flora

De moeraswespenorchis. Foto: Jeanne Kleimesch

BERKELLAND - In de zomerweken besteedt Achterhoek Nieuws aandacht aan bijzondere flora en fauna in Berkelland. Berkelland is een rijke gemeente als het gaat om biodiversiteit met zo'n 1160 verschillende dieren en planten. Maar om dit in stand te houden, is een omdenken nodig met betrekking tot omgang met de natuur. Gelukkig ontstaat een toenemend besef bij bezitters, gebruikers en beheerders van de natuur en het landschap om ons heen dat natuur en wonen, werken en recreëren prima samen kunnen gaan. Het beste bewijs daarvoor vormen de dieren en planten zelf. De beloning voor goed natuurbeheer is hun verschijning, maar ze zijn karig met cadeautjes.

Door Rob Weeber

Deze week staat de flora centraal. Berkelland herbergt een aantal zeer zeldzame planten die bovendien aangeduid zijn als "kwetsbaar en-of bedreigd". Allereerst zijn er twee planten die door de Eibergse Jeanne Kliemesch waargenomen zijn. Op een geheim gehouden plek heeft zij de moeraswespenorchis (Epipactis palustris) gezien, een inlandse wilde orchideesoort die langzaamaan verdwijnt uit het landschap. De plant groeit in het duingebied en in nattige weilanden met kalkhoudend water. Hij groeit via horizontaal lopende wortelstokken met uitlopers. De deels behaarde steel, evenals de bloem is paarsachtig met een naar voren uitstekende witte lip. De plant wordt zo'n 25 cm hoog. De naam wespenorchis is afgeleid van het feit dat de plant bestuift wordt door de plooivleugelwesp. Hij bloeit in de zomer. Verder heeft zij het inheemse bont kroonkruid (Segurigera varia) waargenomen in de omgeving van Mallem. Het is een plant met een schermbloemig bovenkant, bestaande uit witroze, rode en paarse vlinderbloemen. Zij komen onder meer voor op een matig voedselrijke of kalkhoudende bodem, in zogenaamd verruigd grasland en op rivieren en spoordijken. De plant heeft lange ondergrondse uitlopers en kan snel uitgroeien, tot wel meer dan een meter hoog. Hij bloeit van juni tot september.

Waren bovengenoemde planten redelijk van formaat, als je op pad gaat met flora- en vegetatieonderzoeker Louis-Jan van den Berg van Berglinde, dan moet je bijna met de neus op de schoenen lopen om te zien wat hij aanwijst. In het afgeplagde landschap met drassig kwelwater van het Needse Achterveld komen zeldzame zaden op die eigenlijk altijd al in de grond hebben gezeten. Die zaden zitten in de zogenaamde loodlaag, een niet al te diepe laag. Hij werd vroeger door begrazing en karresporen opengehouden, maar met de opkomst van het cultuurlandschap slibde steeds meer gebied dicht. Zo kregen de zaden geen kans mee om te ontkiemen. Als eerste wijst hij het waterlepeltje (Ludwigia palustris) aan, een klein plantje dat zich kruipend voortplant. Het groeit in ondiepe poelen en sloten in kwelgebieden. Het heeft een paarsroodachtig steelkleur en groene blaadjes die weinig opvallen. Als bloem verschijnt er een miniem stipje. Vanaf 2015 staat het plantje op de lijst met bedreigde soorten. Verder treffen we de kleine zonnedauw (Drosera intermedia) aan, een vleesetend plantje. Het meerjarige, kleine plantje heeft glanzende, kleverige tentakeltjes aan het blad waarmee hij insecten lokt. Het wordt 2 – 10 cm hoog. De dwergvlas (Radiola Linoides) heeft dezelfde hoogte als de zonnedauw. Het is een zeer zeldzaam voortkomend eenjarig plantje dat in de zomer witte bloempjes krijgt. Ook dit plantje houdt van matig voedselarme licht kalkhoudende, grond. De soort is eveneens bedreigd en staat op de rode lijst. Verder kom je daar nog de blauwe klokjesgentiaan, de moerashertshooi en vele andere plantjes tegen waarvan je het bestaan niet vermoedt, tenzij je er op gewezen wordt. Volgens Van den Berg staat Berkelland er op zich niet eens zo slecht voor. De ruilverkaveling kwam wat later op gang en dat heeft gunstig uitgewerkt op de biodiversiteit. Daarnaast is er de laatste jaren weer aandacht voor natuurlandschap in de vorm van afgeplagd cultuurlandschap. Het blijft desalniettemin oppassen.

Deze aflevering kwam tot stand met medewerking van Jeanne Kliemesch en Louis-Jan van den Berg. Daarnaast leverde het internet informatie aan.

Höfteballooning: veel meer dan luchtballonnen alleen

DIEPENHEIM - Het scala aan activiteiten op vrijdag 15 september met de 8e Höfteballooning bij kasteel Warmelo in Diepenheim blijft maar groeien.

Naast de vele gigantische luchtballonnen staan er zweefvliegtuigen, paramoteurs die rondvliegen maar ook een inloopballon. Het publiek kan een echte luchtballon van binnen bekijken en zal zich verbazen over de omvang van het 'vaartuig'. Aan alle doelgroepen wordt gedacht tijdens dit festival: Van een megaspringkussen en draaimolen voor de kleinsten tot Griekse catering, patatkraam en drankenverkoop voor de wat oudere doelgroep.

Onder alle bezoekers worden ook nog eens vrijkaarten verloot voor een ballonvaart: Het entreebewijs is het lot. Alsof dat nog niet genoeg is begint om 22.00 uur de Glow in the Dark: lichtgevende ballonnen kleuren de lucht op spectaculaire wijze. Met vlammen en bijpassende muziek belooft het weer een fantastisch schouwspel te worden. Entree twee euro; kinderen en parkeren gratis.
Meevaren in een heuse luchtballon, dat kan: inschrijven via www.Hofteballooning.nl; kosten 150 euro.

Höfteballooning bij kasteel Warmelo levert een mooi schouwspel en veel vermaak op. Foto: PR

DIEPENHEIM - Het scala aan activiteiten op vrijdag 15 september met de 8e Höfteballooning bij kasteel Warmelo in Diepenheim blijft maar groeien.

Naast de vele gigantische luchtballonnen staan er zweefvliegtuigen, paramoteurs die rondvliegen maar ook een inloopballon. Het publiek kan een echte luchtballon van binnen bekijken en zal zich verbazen over de omvang van het 'vaartuig!' Aan alle doelgroepen wordt gedacht tijdens dit festival: Van een megaspringkussen en draaimolen voor de kleinsten tot Griekse catering, patatkraam en drankenverkoop voor de wat oudere doelgroep.
Onder alle bezoekers worden ook nog eens vrijkaarten verloot voor een ballonvaart: Het entreebewijs is het lot. Alsof dat nog niet genoeg is begint om 22.00 uur de Glow in the Dark: lichtgevende ballonnen kleuren de lucht op spectaculaire wijze. Met vlammen en bijpassende muziek belooft het weer een fantastisch schouwspel te worden. Entree twee euro; kinderen en parkeren gratis.
Meevaren in een heuse luchtballon, dat kan: inschrijven via www.Hofteballooning.nl; kosten 150 euro.

Geert Snijder 45 jaar in dienst bij Reith Elektrotechniek

NEEDE - Geert Snijder werd op maandag 31 juli in het zonnetje gezet, omdat hij op die dag maar liefst 45 jaar in dienst was bij Reith Elektrotechniek in Neede.

Op 16-jarige leeftijd kwam hij na de LTS bij de vader van de huidige directeur, Jeroen Reith, in dienst. Al jong beheerste Geert het vak van elektromonteur en vervolgens is hij doorgegroeid naar leidinggevend elektromonteur. Veel beginnende monteurs leerden de fijne kneepjes van het vak bij Geert en nog steeds werkt Geert met grote zorg aan allerhande elektrotechnische projecten en installaties. Vanwege zijn jubileum werd hij in het zonnetje gezet door directeur Jeroen Reith. Hij werd verrast met een bezoekje en een attentie bij hem thuis in Borculo.

Achterhoekse talenten en ondernemers op Magic Festival

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen.

Door Henri Walterbos

Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is. "We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven." Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent. "Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent." De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

Zaterdag 26 augustus, Engelse Schans
Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen. Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is. "We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven." Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent. "Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent." De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

Start energieopwekkings van coöperatie De ZONders

Foto: PR

'Na één informatieavond hadden we het benodigde minimum aantal deelnemers'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als er in Beltrum plannen gesmeed worden dan is dat niet impulsief maar goed doordacht en onderbouwd. En geen half werk. De mouwen worden dan opgestroopt. Het resultaat, een grote draagkracht vanuit de eigen Beltrumse gemeenschap. "We zijn gestart en kunnen nu zeggen dat het ons gelukt is," begint Sjaak Klein Gunnewiek. "Na één informatieavond hadden we het benodigde minimum aantal deelnemers van 50 gezinnen. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Berkelland middels het gratis ter beschikking stellen van het dak van de sporthal en een stuk ondersteuning, zowel op het gebied van kennis als ook een financiële ondersteuning, die onontbeerlijk is voor een project van deze omvang. Daarnaast werd er vol gas gegeven om provinciale subsidie te verkrijgen. Ook dit is gelukt."

Extra dak
Ondertussen meldden zich echter steeds meer Beltrummers om ook deel te nemen aan het energieproject. In een mum van tijd was de dekking van het dak van de sporthal met zonnepanelen echter al rond. "Om iedereen een kans te geven zijn we op zoek gegaan naar een tweede dak. Hiervoor hebben we onder andere Bouwbedrijf Hoffman gepolst." gaat Stan Kok verder. "Daar was men direct enthousiast. Het is een perfecte vorm van samenwerking, waaruit nogmaals blijkt dat lokale initiatieven met MKB-bedrijven goed werkt, geboren vanuit de gedachte dat er een win-win situatie ontstaat. Beltrum doet op deze manier ook iets terug voor de bedrijven in plaats van bij ieder evenement het handje ophouden," glimlacht Jos Baak tevreden. "Maar," vult hij direct aan, "hiermee zijn we er nog niet. Om het postcoderoosproject goed op te zetten, hebben we een coöperatie opgericht, genaamd Energiecoöperatie de ZONders. Deze bestaat momenteel uit de aangemelde leden voor het postcodeproject. Deze coöperatie heeft een bankrekening nodig en dient goed verzekerd te zijn. En waar kun je dan beter terecht in Beltrum als bij Scharenborg. Ook hier hebben we de win-win formule opgezocht en gevonden. Iedereen blij."

Officiële opening
De start van het energieopwekkingsysteem, zondag 20 augustus, 15.00 uur, staat dan ook niet alleen in het teken van het realiseren van de zonnedaken maar ook in het teken van deze, volgens Heutinck en vele Beltrummers, unieke samenwerkingsverbanden die Beltrum nodig heeft in verband met de leefbaarheid en een prettig woon-, werk- en leefklimaat in het eigen dorp. Aan de officiële opening van het postcoderoos project 'De ZONders' wordt vanzelfsprekend een speciaal tintje gegeven. Iedereen die het project een warm hart toe draagt of geïnteresseerd is, wordt van harte uitgenodigd bij deze heuglijke gebeurtenis aanwezig te zijn. Het is wethoudster Joke Pot, van de gemeente Berkelland, die de openingshandeling zal verrichten.


Team Geesteren moet aan de bak

Team Geesteren. Foto: Daan Bomhof

GEESTEREN - Geesteren doet mee met Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Op donderdag 24 augustus staat Geesteren centraal in het zomerprogramma, waarin team Geesteren strijdt om de eretitel Mooiste plaats van Gelderland en een geldbedrag voor een goed doel. In Geesteren is dat het organiseren van een brunch met en voor het hele dorp.

Het team van Geesteren bestaat uit: Wily Erinkveld, Alex Arentsen, Dorien Berenschot, Sandra Ter Haar, Gerbert Kleine, Rob Geverink, Gerrit Rensink, Kirsten Klein Willink, Leon Te Slaa en Iris Erinkveld. Maar het team kan het natuurlijk niet alleen en verneemt graag via info@demelktap.nl wie ook wil meehelpen.

Op de dag van de uitzending, donderdag 24 augustus, moet het team zoveel mogelijk punten vergaren voor Geesteren, door het verzamelen van stemmen en door het vervullen van opdrachten. Wie bij het live tv-programma wil zijn, is welkom op het kerkplein in Geesteren om 18.20 uur. Overdag is de volledige radiostudio van Omroep Gelderland in Geesteren te vinden. Tussen 9.00 en 16.00 uur kan men bij Rob Kleijs en Eric van den Berg een plaatje aanvragen of aanschuiven voor een leuk verhaal. 's Middags komen er ook nog artiesten langs.

Negende Barchemse Paardenvierdaagse

BARCHEM – De Barchemse Menvereniging De Bergmenners houdt van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 augustus voor de negende keer de Barchemse Paardenvierdaagse. Vanaf het vaste start- en finishterrein bij Camping De Heksenlaak in Barchem kunnen de deelnemers dagelijks een uitgepijlde route door de omgeving van Barchem volgen van zo'n 25 tot 30 kilometer

De routes van deze paarden4daagse zijn geschikt voor zowel menners (aanspanningen) als ruiters ('onder het zadel') en gaan door het mooie en sfeervolle coulisselandschap rond Barchem en over een mix van zandwegen en kleine verharde B-weggetjes. De beide voordes door de rivier De Slinge vallen ieder jaar weer erg in de smaak bij zowel deelnemers als publiek want ze zorgen voor veel rij- en kijkplezier. Elke dagroute kent twee pauzeplaatsen waarbij geldt dat de deelnemers vanaf ongeveer 10.15 uur bij de eerste stop verwacht worden en vanaf ongeveer 11.00 uur bij de tweede stop. De volgorde van de routes is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Op woensdag 16 augustus gaat de route door het Lochemse/Vordense natuurgebied Grote Veld. Deze route bevat relatief veel zandwegen. De pauzestops zijn deze dag aan de Vennemansweg 2 in Vorden en aan de Dwarsweg 3 in Lochem. Ook dit jaar gaat de vierdaagse weer door de voorde in de Beltrumse buurtschap Lintvelde en daar is altijd veel spektakel en plezier. Deze waterdoorgang zit in de route van donderdag 17 augustus en de stops zijn aan de Wessel van Eyllaan 8 in Borculo en aan de Kooiersdijk 1 in Ruurlo. De route van vrijdag 18 augustus gaat via de Vordense buurtschap 't Medler naar het Gotinkveld bij Ruurlo. De stops zijn aan de Rommelderdijk 1 in Vorden en aan de Gotinkveldweg 2 in Ruurlo. Zaterdag 19 augustus, de laatste dag van de vierdaagse, is het tijd voor de route met de populaire voorde nabij museumboerderij De Lebbenbrugge bij Borculo. Op die prachtige plek is dan ook de tweede stop en het zal er vast weer erg gezellig zijn. Deze route doet ook Geesteren aan. De stops zijn aan de Stoffersweg 2-4 in Geesteren en bij de Slinge-voorde aan de Palsenborgweg in Borculo. Bij de stops is het altijd gezellig en iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Informatie over deelname en aanmelding is te vinden op de website.

Zandsculpturen op Landgoed Warmelo

DIEPENHEIM - In de stijltuinen van Landgoed Warmelo te Diepenheim is van 23 april tot en met 1 oktober 2017 een indrukwekkende zandsculpturenexpositie te bezichtigen vervaardigd door topkunstenaars uit Rusland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillenden manieren iets laten beleven. Wandelend door een apart deel van de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema verhalen uit de provincie Overijssel.
De kunstwerken zijn dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen (gesloten op maandag).


www.kasteelwarmelo.nl

Touwtrekkers halen zilver op World Games

Het nationale touwtrek team van Oranje werd in de 700 kg klasse tweede tijdens de World Games in Polen. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Het nationale mannentouwtrekteam onder leiding van coach-trainer Anton van den Berg uit Ruurlo is zaterdag in het Poolse Wroclaw tijdens de World Games tweede geworden in de 700 kilogram klasse. In de finale verloor Oranje van de grote favoriet en huidig Europees en wereldkampioen Zwitserland. Daarmee prolongeerde Oranje de World Games titel uit 2013 in Columbia niet.

Door Jan Hendriksen

Na de poulewedstrijden tegen Duitsland, België, Zweden, Groot-Brittannië en Zwitserland eindige Nederland als tweede. Nadat in de halve finale Groot-Brittannië werd verslagen bleek in de finale Zwitserland een maatje te groot. Nederland was ditmaal niet de titelfavoriet en de zilveren medaille wordt door het team en coach Anton van den Berg dan ook gekoesterd als eentje met een gouden rand. Het zilveren Oranjeteam bestond onder meer uit de Achterhoekse spelers Stefan Groot Nuelend en Gerrit Uilenreef van Touwtrekvereniging Vorden en Robin Boerstoel, Jeroen Nieuwenhuis en Gerbert Schutte van Touwtrekvereniging Heure uit Borculo, Ook oud-Vordenaar en huidig Heure speler Gerwin Bijenhof, die in het Noord-Hollandse Midwoud woont, maakte deel uit van het nationale 700 kilogram team.
Op de slotdag van de World Games werd zondag het Oranje mannentouwteam in de 640 kilogram klasse onder leiding van coach Marty ten Luggenhorst uit Eibergen uitgeschakeld in de voorronde. De mannen met onder meer Arnold Winkels van TTV Vorden, Arnold Veltkamp, Ruud Geerdes, Gerben Jansen en Wilfried Klumpers van TTV Eibergen en Teun Huirne van TTV Bisons uit Beltrum in hun gelederen pakten een punt tegen Ierland maar verloren van Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland en eindigden zodoende teleurstellend als vijfde. De Nederlandse vrouwen met onder meer Jolanda Jansen van TTV Eibergen aan het touw verloren zaterdag in de 540 kilogram klasse de strijd om het brons tegen Zuid-Afrika.
Chef de mission Jan Sjouke van den Bos van het Oranjeteam dat aan de World Games deelnam liet weten mooie hoogtepunten te hebben beleefd, maar concludeerde dat de programma's in deze sporten verbeterd moeten worden. "In 2009 werden we met Oranje veertiende in de medaillespiegel, in 2013 achttiende en nu 25ste. Als we niet meegaan met de rest van de wereld, verliezen we verder terrein. Hier ligt een grote uitdaging voor de landelijke sportorganisaties. Het goede gevoel overheerst, want met sporters, staf en supporters vormden we een fantastisch team. Wroclaw was oranje gekleurd."
???????
Nederland had zich met 79 sporters gekwalificeerd in veertien sporten: biljart, bowlen, gymsport, handboogsport, inline-skaten, jiu jitsu, kanopolo, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, squash, touwtrekken en wakeboarden en won driemaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. De World Games, de Wereldspelen, is een internationaal sportevenement dat bedoeld is voor sporten en sportonderdelen die niet binnen de Olympische Spelen vallen. Evenals de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen. De volgende editie is in 2021 in Birmingham, Alabama (VS) plaats.

Authentieke rijtuigen kijken bij kastelenrit

De kwaliteit van de aanspanningen in Vorden is hoog. Foto: Joke Aalderink

VORDEN - Op 13 augustus organiseert menvereniging in de Reep'n voor de 41ste keer de kastelenrit voor authentieke rijtuigen. Deze rit is een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de NVTG (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands kampioenschap. Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit. Hierin passen de rijtuigen uit de jaren 1800 en 1900 uitstekend.

Het evenement begint bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken.

Route
De route is als volgt: Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg rechts- einde weg links Burg. Galleestraat –rechts Stationsweg -rotonde recht oversteken Horsterkamp- links Vordensebosweg- kasteel Vorden- rechts Schuttestraat- rechts Schimmeldijk -links Waarlerweg -links Lindeseweg-links Kostedeweg-rechts Kostedezijweg –links Schuttestraat over brug- rechts Geurkenweg - links Eikenlaan-rechts Bekmansdijk -kasteel Het Onstein -rechtdoor Onsteinseweg –rechts Ruurloseweg – links Wiersserallee - kasteel de Wiersse- rechts Schoneveldsdijk- links Vordenseweg – rechtdoor Wildenborgseweg-links Nijlandweg-links Wildenborchseweg –-kasteel De Wildenborch- rechts Schoolhuisweg – rechts Galgengoorweg- bij de Vijfsprong rechts Enzerinckweg-links Larenseweg- rechts bospad naar Huize Het Enzerinck - rechtsaanhouden oprijlaan huize Enzerinck- einde weg links Almenseweg-bij 2e inrit naar Kasteel Den Bramel.

Omstreeks 12.30 uur zullen de eerste aanspanningen weer terug zijn bij kasteel den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.

Middagroute
De middagroute is een korte route waarbij de aanspanningen één keer in stap en één keer in draf door de Dorpsstraat komen. Bij de parkeerplaats van Hotel Bakker zal een deskundige speaker uitleg geven over de aanspanningen. Middagroute: vertrek 14.00 uur Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg links- links Gazoorweg – links Wilmerinkweg-rechts Almenseweg-rechts Mispelkampdijk-links het Wiemelink -rechts Burg. Galleestraat-links Dorpsstraat-rechts Horsterkamp-rechts Nieuwstad wordt Raadhuisstraat-rechts Dorpsstraat- links Stationsweg – einde weg links Burg. Galleestraat-rechts Almenseweg-links inrit Kasteel Den Bramel

Na de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Volgens de planning zal dit omstreeks 15.15 uur zijn. Na de prijsuitreiking zullen de winnaars een ereronde door de Dorpsstraat rijden.

De organisatie hoopt ook dit jaar weer op een groot aantal deelnemers en toeschouwers.

Eerste prijs voor Lynn Bouwmeester

De 'Make Love, Not War' weide.Foto: PR

NEEDE - Op een concours te Noord-Sleen (DR), afgelopen donderdag, heeft Lynn Bouwmeester uit Neede met haar pony Coposta van Tojopehoeve Z de eerste prijs in de wacht gesleept bij de dressuur in de klasse B, waarbij de jury hen voor deze proef 193 punten toekende. Lynn en Coposta komen uit voor Ponyclub DIepenheim.

Ronde van de Achterhoek live op tv

ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer.
Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn. De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Beltrum wordt 'klein Woodstock'

BELTRUM - Zijn wagenbouwers in en rondom Beltrum druk doende met de bouw van hun bloemenwagens om de vele duizenden bezoekers te vermaken tijdens Festunique, achter de schermen zijn ook de leden van Stichting Volksfeest bezig een wel heel bijzonder feestje te organiseren op de afsluitende dinsdagavond 5 september. Ieder jaar weten de organisatoren te verrassen. "De dinsdagavond wordt een waardige afsluiter van een wederom daverend Beltrums Volksfeest," heeft Arjen Heutinck al voorpret. "Het is 'Love and Peace' die avond," ligt hij alvast een tipje van de sluier op. Staat Beltrum al op de kaart als het dorp van de 'wooden shoes,' (klompen,HW) de stap naar Woodstock sluit hier geheel bij aan en is dan niet zo bijzonder groot meer. "Het wordt een waar spektakel. Een heus hippiefeest, met gewaagde acts, een speciaal ingerichte chill-ruimte en een heuse 'Make Love, Not War' weide." Vanaf 21.00 uur is het 'peace man' op het terrein aan de Avesterweg.

Gebroeders Beets terug op eigen bodem

Little Steven & the Big Beat. Foto: PR Foto: PR

Dertigste Jazz-Vesteval op zaterdag 2 september

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het is dit jaar extra smullen geblazen voor muziekliefhebbers op het Grolse Jazz-Vesteval. Ter gelegenheid van de dertigste editie van Groenlo's oudste muziekfestival wordt groots uitgepakt met een 'menukaart' die naast vele smaken enkel muzikale lekkernijen kent. "We beginnen steeds vroeger met programmeren. Dat moet ook wel als je goede bands wilt hebben. Voordeel is dat we in de loop der jaren goede contacten hebben opgebouwd in het muziekwereldje en dat muzikanten ons kennen, er zelf al gespeeld hebben of er op zijn minst al wel van gehoord hebben. We proberen het naast onze bezoekers ook de muzikanten altijd goed naar de zin te maken in Groenlo met een stukje Grolse gastvrijheid. We hebben prachtige locaties waar ze graag spelen en men waardeert ons publiek, dat echt komt om te genieten van de muziek, de sfeer, en de Achterhoekse gemoedelijkheid," vertelt bestuurslid Huub Hofstede niet zonder trots.

Acht podia
In acht verschillende 'kroegen' is het vanaf 21.30 uur genieten geblazen van een smakelijke mix van toffe acts, onder het genot van een biertje of anderszins. Geen Grols Jazz-Vesteval zonder Clemens van de Ven uiteraard. Clemens staat dit jaar met zijn muzikale vrienden in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. De VandeVen Band is één van de weinige authentieke Rhythm 'n Blues-bands in Nederland. De karakteristieke rauwe vocalen van de naamgever van de band, in combinatie met zijn krachtige pianostijl geven de band een heel eigen sound. Bovendien is Clemens een performer met veel uitstraling. Eetcafé Streets haalt warme klanken in huis met La Frica. Samir en Peter Sid Bashir zijn bekend als The Bashir Brother en speelden door de jaren heen met allerlei artiesten van uiteenlopende achtergronden. Ze zijn dan ook meer dan bedreven in stijlen als funk en soul. In Groenlo gaan ze voor Afrikaanse ritmes, als backing band van de uit Malawi afkomstige zanger en liedjesschrijver Danny Kalima. Deze succesvolle en onderscheiden artiest bereikte alles wat er te bereiken was in zijn geboorteland en maakte de overstap naar Nederland.

Montis Goudsmit & Directie staan bij café De Boemel garant voor een hoge dosis swingende- en dansbare Soul Jazz. Frank Montis (Gare du Nord) begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit (New Cool Collective) & Directie (Kane, Hans en Candy Dulfer, Postmen) tegen. Een absolute killer combi. Het podium van Café Kras wordt bemand door de zeskoppige formatie Collectief Explosief dat een aanstekelijke cocktail serveert van moderne jazz en vintage pop muziek uit de jaren '50 & '60. Knallende blazers, elektrische gitaar, contrabas, drums en een frontvrouw met een warme stem, voorzien van een rauw randje. De energie blaast om je oren met eigen werk, geïnspireerd door Tom Waits, Janis Joplin en Sallie Fordand the Sound Outside.

Een absolute sensatie is Lachy Doley Group. Op voorspraak van uitbaters Marion en Roland van Wijk naar hun eigen Rockcafé Taste gehaald. De Hendrix van het Hammondorgel, zo wordt de Australische toetsenvirtuoos Lachy Doley ook wel genoemd. Doley's uitvoering van de Bill Withers-klassieker telt inmiddels 1,7 miljoen views. De hammond-virtuoos werkte de afgelopen jaren samen met grootheden als Steve Vai, Joe Bonamassa en Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith. 'The greatest living keyboard player in the world today,' aldus collega's.

De energieke live shows maken Sugar Boy and the Sinners populair. Komt dat zien en horen in café de Bolle. Een moderne mix van 'old school' Blues met Soul, Funk en Rock 'n Roll. De band stond al geprogrammeerd naast grootheden als Robert Cray, The Fabulous Thunderbirds en Walter Trout. Met een flinke dosis energie en een positieve attitude maakt Sugar Boy and the Sinners duidelijk dat er toekomst is voor de goede muziek. Rhythm & Blues met vurig gitaarspel, sterke vocalen, gierende saxofoons en een strakke ritme sectie. Een vast ingrediënt op het Vesteval. Little Steve & the Big Beat, in 2015 nog genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2015 in categorieën Beste Band, zanger en drummer. De ruiten zullen wederom beslaan bij café De Kroon (Frielink).

Wereldtop
Het Jazz-Vesteval wordt om 21.30 in restaurant Wissink geopend door wereldtop van eigen bodem: Beets & Beets ft Judith Nijland. Tenorsaxofonist Alexander Beets heeft samen met broers Marius en Peter meer dan 2000 concerten in binnen en buitenland gegeven. Het begon allemaal in Groenlo waar de broers naar school gingen en hun jeugd doorbrachten. Speciaal voor het dertigjarig jubileum van het Grols Jazz-Vesteval komen Marius en Alexander een uniek concert geven. Peter Beets is op dat moment op tournee in Japan. Nog steeds een absolute topbezetting, met als speciale gast zangeres Judith Nijland, de Spaanse pianist Miquel Rodriquez en op slagwerk Gijs Dijkhuizen. Swingen op hoog niveau.

Toegangsbuttons
De prijs per button bedraagt 12,50 euro in de voorverkoop (aan de kassa 15 euro). Voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat en het VVV-kantoor in de Kevelderstraat. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij Bar de Lange Gang.


www.jazzvesteval.nl

Ambachtendag Erve Kots met dansgroep De Plaggenmeijers

Op de ambachtendag is de smederij in werking. Foto: PR

LIEVELDE - Openluchtmuseum Erve Kots aan de Eimersweg 4 in Lievelde houdt op donderdag 10 augustus van 11.00 tot 17.00 uur opnieuw een ambachtendag. Op het hele museumterrein zijn vaklieden te vinden die hun ambacht zullen demonstreren. Zo zullen zijn de smederij, rosoliemolen en zagerij in werking te zien en zijn er demonstraties schoenmaken, touwslaan en stoelenmatten. Kinderen kunnen onder meer in de bakoven brood bakken, ze kunnen kaarsen maken, klompen beschilderen of spelen in de speeltuin. Verder zijn er optredens van dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken. De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en 2,25 euro voor kinderen.


Inschrijven voor Trekkertrek Winterswijk

WINTERSWIJK/HUPPEL - In Huppel vindt op zondag 3 september een trekkertrekwedstrijd plaats. De inschrijfavond voor deze wedstrijd is op dinsdag 15 augustus een inschrijfavond, die plaatsvindt vanaf 20.00 uur bij café Spiekerman in Meddo.

De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro per startnummer; verzekeringsbewijs tonen is verplicht voor deelname. Wie geen verzekeringsbewijs kan tonen, moet zijn trekker door de organisatie laten verzekeren, en betaalt daarvoor 10 euro per trekker.

Dit jaar is de opzet van de wedstrijd anders. Er wordt namelijk met één sleepwagen gestart. Daarom is er een maximum van 90 deelnemers. Ook wordt een maximum van twee aanmeldingen per persoon gehanteerd. Aanmelden per mail is niet mogelijk. Voor vragen kan wel worden gemaild naar ttwinterswijk@hotmail.com.

75.000 euro beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters.

SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Samen met haar man was zij groot liefhebber van de schoonheid van de natuur en van de historie van het platteland. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

Beachvolley Ruurlo zit in de lift

RUURLO – Beachvolleybal neemt de laatste jaren fors in populariteit toe. Niet alleen landelijk, maar ook in de Ruurlo is deze tendens te zien. Volleybalvereniging Tornax verzorgt voor haar leden voor het tweede jaar op rij beachvolleybaltrainingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de velden van Recreatiebad De Meene. Gezien de enorme populariteit heeft het Ruurlose bad dit jaar een extra veld aangelegd, waar vijftig enthousiaste beachvolleyballers gretig gebruik van maken. Ook andere verenigingen maken inmiddels gebruik van het 'Ruurlose strand'.

Tevens organiseert RVV Tornax voor de derde maal een beachvolleybaltoernooi in Ruurlo. Waar de afgelopen twee edities plaats vonden op het Kerkplein tijdens de Reurlse Pompdagen, verplaatst het toernooi dit jaar naar Recreatiebad de Meene (de Reurlse Pompdagen hebben een pauzejaar ingelast). De belangstelling voor het toernooi is groter dan ooit tevoren. Bijna dertig teams zullen zaterdag 12 augustus meespelen. Er zijn opgaven uit het hele land. Daarnaast zullen er diverse divisieteams meespelen van Doetinchemse eredivisionist Orion. Iets waar RVV Tornax erg trots op is dat zulke spelers inmiddels het toernooi weten te vinden. Het toernooi vindt zaterdag plaats van 10.00 uur tot 19.00 uur. In de ochtend zal gestart worden met de jeugd. In de middag mogen de volwassenen van start. Hier wordt gespeeld in drie klassen: mix recreatief, mannen prestatief en vrouwen prestatief. Naast het toernooi zal er volop vermaak zijn middels een DJ, eem barbecue en prachtige aankleding.

Inschrijven voor Trekkertrek Winterswijk

WINTERSWIJK/HUPPEL - In Huppel vindt op zondag 3 september een trekkertrekwedstrijd plaats. De inschrijfavond voor deze wedstrijd is op dinsdag 15 augustus een inschrijfavond, die plaatsvindt vanaf 20.00 uur bij café Spiekerman in Meddo.

De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro per startnummer; verzekeringsbewijs tonen is verplicht voor deelname. Wie geen verzekeringsbewijs kan tonen, moet zijn trekker door de organisatie laten verzekeren, en betaalt daarvoor 10 euro per trekker.

Dit jaar is de opzet van de wedstrijd anders. Er wordt namelijk met één sleepwagen gestart. Daarom is er een maximum van 90 deelnemers. Ook wordt een maximum van twee aanmeldingen per persoon gehanteerd. Aanmelden per mail is niet mogelijk. Voor vragen kan wel worden gemaild naar ttwinterswijk@hotmail.com.

Jos Porskamp, damesvoetbaltrainer, blij met Europese titel Oranje Leeuwinnen

Jos Porskamp (rechts staand) na het behalen van het kampioenschap van sv Grol Dames 1, afgelopen seizoen. Ook keepster Lotte Westervoorde viert feest. Foto: Sv Grol

'Dit is geen toeval'

Door: Henri Walterbos

GROENLO/BELTRUM/WINTERSWIJK - Jos Porskamp, hoofd opleidingen en vorming voor de B- en C-klasse en de meisjestak bij sv Grol, loopt al vee jaren mee in het Achterhoekse damesvoetbalwereldje. Hij trainde ondermeer dames en meisjes bij sv Grol, VIOS B en FC Trias. Ook hij geniet van het succes van de Oranje Leeuwinnen.

Hoe verklaar je dit succes?
"Zo'n succes komt natuurlijk niet aanwaaien. De laatste tien jaar heeft het meiden- en vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De meisjes zijn steeds jonger begonnen met voetballen en zijn daardoor ook beter opgeleid. Doordat de huidige talenten zolang mogelijk bij de jongens gevoetbald hebben verklaard een gedeelte van hun succes. Daarnaast is de huidige selectie van Oranje een mix van supertalenten en doorzetters. Ook de begeleiding is nu top."

Heb jij dit succes zien aankomen?
"Voor het WEURO begon heb ik al een bijeenkomst bijgewoond bij ADO Den Haag voor trainers in het damesvoetbal. Ook onze huidige bondscoach Sarina Wiegman gaf daar een voordracht over de voorbereiding van het Nederlands team voor de WEURO. Daaruit bleek al hoe serieus en fanatiek deze groep bezig was om een prestatie te gaan leveren. Dat hiervoor veel inspanning voor geleverd moest worden van zowel de speelsters als de technische staf was duidelijk. Vaak wordt dit vergeten. Maar dit succes had ikzelf nog niet verwacht. Hier zie je maar weer als een hele groep voor het succes gaat dan dit dan ook vaak gaat gebeuren."

Is dit een toevalstreffer en vallen we straks weer terug of gaan de Oranje Leeuwinnen het vrouwenvoetbal de komende jaren wereldwijd domineren?
"Dit is geen toeval. Al jarenlang wordt er gewerkt met talenten die nu gaan presteren. Ik verwacht dat de Oranje Leeuwinnen nog jarenlang wereldwijd mee zullen gaan tellen."

Wat zullen het gevolg en vervolg zijn?
"Het gevolg van dit succes van de Nederlandse vrouwen is dat er nog meer meisjes en vrouwen zullen gaan voetballen. Hieronder zullen ook weer vele talenten zitten. Als deze de goede opleiding krijgen en het juiste karakter hebben, winnaarsmentaliteit en doorzettingsvermogen, dan zal het niveau alleen maar omhoog gaan en zal het Nederlands elftal blijven presteren."

Veel talent op Achterhoekse voetbalvelden

Jij hebt veel ervaring in het dames/meisjesvoetbal. Sv Grol, Vios Beltrum, FC Trias. Is er een verschil in benadering per vereniging? Wordt deze tak series genomen of is het een sluitingspost op de begroting?
"De benadering is per vereniging wel anders. FC Trias is al lang een bolwerk in de Achterhoek voor wat betreft het damesvoetbal. De meiden van FC Trias voetballen al lang op het hoogste niveau van Nederland. Het is nu nog wachten op de doorbraak van deze meiden naar het eerste elftal dat nu 2e klasse speelt. Bij sv Grol heeft het damesvoetbal lange tijd niet de juiste aandacht gekregen. Daar is nu wat verandering in gekomen en maar hier is nog een grote inhaalslag te maken in de opleiding. Vios Beltrum heeft jaren geleden heel lang op hoog niveau gevoetbald met de vrouwen. Daar is een kentering in gekomen toen veel van diezelfde goeie generatie stopten en er weer opnieuw gebouwd moest worden aan een nieuw team. Maar ze zijn nu op de terugweg en spelen nu weer 2e klasse. Ook hebben ze nog een veelbelovend MO17-1 team. Zo langzamerhand moeten de clubs beseffen dat het geen sluitingspost kan zijn van de vereniging. Dit besef is bij alle drie verenigingen wel aanwezig. Gezien de aantallen meiden en vrouwen die bij elke vereniging voetballen zal de aandacht voor een goede opleiding alleen maar toenemen. Bij Grol zien we dat er nu terecht meer aandacht wordt besteed aan de meiden- en vrouwenafdeling. Er is een Hoofd Jeugdopleiding aangesteld. Daarnaast wordt er gezocht naar meer goede trainers om de meidenafdeling op een hoger niveau te tillen."

Is er veel vrouwelijk talent op de Achterhoekse velden te vinden?
"Dat is er zeker. Bij de hele jonge jeugd zijn zowel bij Fc Trias, sv Grol en Vios Beltrum een groot aantal talenten te vinden. Als de clubs hier oog voor hebben en houden, en deze meisjes zo lang mogelijk bij de jongens laten voetballen dan zullen we deze zeker straks bewonderen in de Eredivisie van de Vrouwen."

Wat trekt jou aan het meisjes/vrouwenvoetbal?
"Na mijn sportopleiding ben ik destijds gevraagd om het vrouwenteam van sv Grol te gaan trainen. Destijds meer een streekteam van hele goede speelsters. Vanaf dat moment ben ik met tussenposes trainer gebleven in het vrouwenvoetbal. Ik ben hier dus min of meer ingerold. Wat mij voornamelijk aantrekt is de discipline en bereidheid om iets te leren."

De een zegt een vrouwelijke trainer is beter voor vrouwen, de ander zegt maakt niet uit. Hoe kijk jij tegen die discussie aan?
"Beide kan. Als vrouwelijke trainer zal je overwicht moeten hebben in kennis en eigen vaardigheid, op een hoog niveau gevoetbald hebben. Voordeel is dat je misschien bepaalde zaken wat eerder aanvoelt. Anderzijds hebben mannelijke trainers vaak wat meer overwicht, maar ook die moeten om kunnen gaan met de andere manier van denken van de vrouwen. Deze willen veel meer praten en uitleg over hetgeen ze moeten doen. Vaak willen ze dat jij de oplossing aangeeft voor een voetbalprobleem terwijl ze moeten leren dit zelf te doen in het veld."

Hoe kan het dat de keepsters zo veel fouten maken? Het ziet er regelmatig knullig uit. Geen goede keeperstraining?
"Inderdaad een van de grote uitdagingen voor de trainers. Ten eerste beginnen ze te laat met hun basistraining. Vaak is er geen keeperstrainer voor handen. Wat ik in de praktijk zie is dat vrouwenkeepster over het algemeen moeite hebben met hoge ballen. Vaak gaat het inschatten hiervan fout. Maar ook dit is weer te trainen."

Maxime Bennink niet verrast door succes Oranje Leeuwinnen

Maxime Bennink in actie in Jong Oranje. Foto: Wiljo van Nuland

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het zal in 2009/2010 zijn geweest, ergens op een voetbalveld in de Achterhoek, dat Maxime Bennink (20), voorafgaande aan de wedstrijd van haar toenmalige team Grol D2 meesmuilend met een lach bekeken wordt door jongetjes van de tegenpartij. De linksback denkt deze middag een makkie te hebben tegen de rechtsbuiten van Grol. Het is immers 'een meisje'. Als het rustsignaal geklonken heeft en de teams door elkaar heen de kleedkamer opzoeken is er al algeheel ontzag. Ze maakt indruk met een doelpunt en haar snelheid. "Dat wijf is snel joh," laat de linksback los tegen enkele van zijn teamgenoten. Als Maxime het van haar leider hoort in de kleedkamer, kan ze er smakelijk om lachen.

Maxime in actie voor Jong Oranje tegen Jong Zweden. Foto: Familie Bennink

Maxime maakt indruk, iedere wedstrijd weer. Al snel duiken scouts op, FC Gelre als eerste. De twee jaar daarvoor nog hockey spelende Grolspeelster krijgt er weinig van mee. Als een jaar later de KNVB aanklopt of ze interesse heeft in het uitkomen in een meisjesteam onder 14 jaar in district Oost, maakt ze de overstap. Daar valt ze op bij de scouts van FC Twente en maakt ze de overstap naar de Betaald Voetbal Organisatie in Enschede, tegelijkertijd met vriendin en Grolspeelster Joos van Os. Inmiddels voetballen beide meiden in de Eredivisie, wederom in het blauw-wit, bij PEC Zwolle. Ze staan aan de vooravond van hun tweede seizoen.

Oranje
De overstap naar Enschede lijkt haar ogenschijnlijk makkelijk af te gaan, want niet veel later wordt ze al opgeroepen voor Oranje. Diverse vertegenwoordigende teams heeft ze doorlopen, achter haar naam staan inmiddels een aantal jeugdinterlands. Hoeveel weet ze niet meer. De stap naar het grote Oranje maakte ze nog niet. "Misschien komt dat nog," lacht ze bescheiden.

Zijn vele voetballiefhebbers 'in den lande' verrast door de prestaties van de Oranje Leeuwinnen, met een Europese titel als bekroning, Maxime is dit geenszins. "Het zat er al wel een beetje aan te komen al is het behalen van de finale wel heel erg goed. Het vrouwenvoetbal in Nederland wordt ieder jaar beter. Er zijn steeds meer meiden die gaan voetballen. Dat wordt nu alleen nog maar meer," is haar verwachting. "Het gaat er steeds professioneler aan toe en het wordt steeds serieuzer genomen. Ook door de buitenwereld. Het zou een goede ontwikkeling zijn als clubs als Feyenoord en Vitesse ook teams gaan inschrijven voor de Eredivisie. Bij Feyenoord gaan ze aankomend seizoen al met twee meisjes-jeugdteams werken."

Talent
Maxime verwacht niet dat het huidige succes een toevalstreffer is. "Er zit best wel talent achter de huidige generatie Oranjespeelsters. De Oranje meiden onder 19 jaar hebben op het EK afgelopen jaar ook de halve finale gehaald." Ze volgt het EK uiteraard op de voet. In Doetinchem was ze er als toeschouwer bij. Op het veld speelsters waar zij mee samen trainde bij FC Twente, onder meer Renate Jansen (nog steeds FC Twente), Shanice van de Sanden (Liverpool), keepster Sari van Veenendaal (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Stefanie van der Gragt (Ajax). "Zij waren toen al heel erg goed. Ik keek er best wel tegenop," bekent ze. "Naar Shanice keek ik als rechtsbuiten. Dat ben ik ook."

Succes kent vele vaders. Zo duiken overal theorieën in praatprogramma's op over het huidige succes, het voortraject en wat het beste zou zijn voor de verdere ontwikkelingen van de sport die nu een grote stap naar volwassenheid en erkenning zet. Op de vragen wat het beste voor jonge meisjes is, 'zo lang mogelijk met jongens voetballen of 'gewoon' in meisjesteams uitkomen', en wat beter is 'een mannelijke coach of een vrouwelijke', hierin is zij duidelijk. "Een man of vrouw als trainer maakt niet uit. Dat is enkel een kwestie van kwaliteit. Voor meisjes is het denk ik goed dat ze tot en met de D- of C-klasse bij de jongens blijven voetballen en dan daarna naar een goed meisjesteam gaan, maar dat is ook weer afhankelijk van het niveau en de fysieke gesteldheid. Dat kan een probleem zijn als je zo lang mogelijk tussen en met jongens blijft voetballen." Het was in ieder geval de weg die zij bewandelde. Niet zonder succes.

Oranje Leeuwinnen

19 / 20

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Ik ben op zoek naar woonruimte voor mijn kleindochter in Neede, per 1 september 2017. Huurprijs ± € 400,= excl. gas/water/licht. Weet u iets? Graag telefoontje 06-10265762.