Contact Zutphen-Warnsveld

10 augustus 2017

Contact Zutphen-Warnsveld 10 augustus 2017


Andres Rodriguez overleden

Zutphen - De 26-jarige Andres Rodriguez uit Warnsveld is overleden. Begin juli werd Rodriguez zodanig mishandeld in zijn woonplaats dat hij ernstig hersenletsel opliep en een maand lang in coma werd gehouden. Afgelopen weekend maakte de pleegvader van Rodriguez bekend dat zijn zoon was overleden.

Vrienden en bekenden van Rodriguez waren geschokt en hielden een stille tocht ter nagedachtenis aan de Warnsvelder. Er wordt nu onderzocht of het overlijden een direct gevolg is van de mishandelingen waarvoor de politie nog steeds drie verdachten in het vizier heeft (twee mannen uit Zutphen van 25 en 36 jaar en een zesentwintigjarige vrouw uit Brummen. Mocht dit het geval zijn, dan kan de rechter in een eventuele zaak een zwaardere straf eisen voor de verdachten.

Er is een condoleanceregister geopend via mensenlinq.nl

Wederom circa 10.000 bezoekers

Voor het derde achtereenvolgende jaar had World Press Photo Zutphen rond de 10.000 bezoekers. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

ZUTPHEN – De foto's zijn weer in de kist gedaan, de frames uit elkaar gehaald en in de Sint-Walburgiskerk in Zutphen zijn alleen nog de emotionele berichten in het gastenboek getuige van het ruim drie weken durende evenement World Press Photo. Stichting Zutphen: Doen! wist, met de hulp van sponsors en een groot team vrijwilligers, voor het derde achtereenvolgende jaar rond de 10.000 bezoekers naar de tentoonstelling te krijgen. Daaruit blijkt dat het evenement niet veel te lijden heeft gehad van de afsluiting van de Oude IJsselbrug voor auto's en de laatste twee weken ook voor de treinen.

Lees verder op pagina 3

Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

De Pauw na verbouwing begin 2018 open

Neef Luuk Nikkels zal exploitatie overnemen

Door Liesbeth Spaansen

WARNSVELD - "De voorlopige tekeningen die zijn ingediend, zijn goedgekeurd door de gemeente," meldt Gerrit Nikkels over de plannen om zijn Grand Café-Restaurant De Pauw aan de Rijksstraatweg 11 in Warnsveld te verbouwen. "Alleen vanwege de bouwvak kan nog niet worden gestart, maar de verwachting is dat De Pauw begin 2018 weer open is."

Drie jaar had Gerrit Nikkels, samen met Esseline Reina De Pauw willen exploiteren. "Het werden drie weken. Als ik nu door het pand loop ben ik helemaal leeg. Maar het restaurant moet doorgaan, voor Warnsveld. Dat ga ik niet meer doen, dat gaat mijn neef Luuk doen. Hij gaat de exploitatie op zich nemen. Hij is nog jong, 26 jaar en is een echte horeca-ondernemer."

De brand in Grand Café-Restaurant De Pauw was op 24 april van dit jaar. Vol ongeloof liepen Gerrit en Esseline die ochtend over het terras, waar veel brandweerlieden met man en macht de grote brand in hun etablissement hadden geblust.

Afsprakenboek ligt alweer klaar voor boekingen

De brand was in de vroege ochtend ontstaan door elektrische apparatuur. Dat is de conclusie van het team brandonderzoek en de brandweer na hun onderzoek. De keuken brandde helemaal af en ook het restaurant en het partycentrum werden verwoest door rook en water. De schade van roet was enorm.

Verbouw van De Pauw
In het restaurant en de feestzaal werd al volop gewerkt, want beide ruimten moesten helemaal leeg zijn. Nu is het bouwvak en gebeurt er even niks. "De tekeningen zijn gelukkig goedgekeurd door de gemeente," vertelt Gerrit Nikkels.

Sluis Eefde dicht

ZUTPHEN - Om de wanden van de dam te vernieuwen in het voorste deel van de sluis in Eefde, zal de doorgang voor de vaart dit najaar tijdelijk gestremd worden. Het gaat om de weekenden 30 september en 1 oktober, 14 en 15 oktober, 11 en 12 november en 25 en 26 november. De aannemer kan een aantal noodzakelijke werkzaamheden namelijk alleen maar uitvoeren wanneer er geen schepen door de sluis varen.

Rommelmarkt Leesten

LEESTEN - Zondag 20 augustus van 11.00 tot 16.00 uur is er een rommelmarkt aan de Rudolf Steinerlaan in Leesten. Naast het diverse aanbod van spullen, de Pancake Saloon en ijs van Talamini, is er een koffiecorner met terras. Voor de kinderen staat er een springkussen en ze kunnen geschminkt worden. Aanmelden voor een kleedje (7,50 euro) kan via rommelmarktleesten@ziggo.nl

Levens- beschrijving Warnsveldse huisarts

Schrijver Krijn van der Heijden beschrijft in zijn boek 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld' de levensbeschrijving van de dokter.

Gerrit Nikkels: 'Ik heb veel vertrouwen in deze mensen'

De voorlopige tekeningen, gemaakt door de architect van Bouwbedrijf Geers B.V. uit Almen, zijn goedgekeurd door de gemeente.

Vervolg van voorpagina

WARNSVELD - "De zaal wordt 3 meter korter maar 2,5 meter breder, van 9 bij 13 meter naar 12 bij 16 meter, meer vierkant dus. Verder komen er aan de achterzijde grote ramen waardoor de gasten een prachtig uitzicht op de grote tuin hebben." Direct vooraan, bij de nieuwe ingang komt een moderne toiletvoorziening. "Niemand hoeft meer te vragen waar de toiletten zijn," lacht hij.

De feestzaal van De Pauw wordt helemaal leeg gemaakt. Foto: Gerrit Nikkels

Tussen de zaal en het restaurant komt een grote open keuken. "Helemaal in het midden, het hart van het bedrijf," vertelt Gerrit. "Het hart moet op de goede plek zitten. Vanuit het restaurant kunnen de gasten de kok aan het werk zien. En zo hoort het ook." Het pand wordt helemaal wit geschilderd. Aan de voorzijde beneden worden de ramen vervangen door openslaande deuren. "Daar maken we een mooi terras met parasols. Het ligt gunstig op het zonnige zuiden." Ook het woonhuis op de verdieping wordt helemaal opgeknapt, daar zal Luuk Nikkels gaan wonen. Gerrit Nikkels: "De tekeningen zijn gemaakt door de architect van Bouwbedrijf Geers B.V. uit Almen. Het bouwbedrijf gaat ook de verbouwing realiseren. De techniek is in handen van Installatiebedrijf Eefting Epse B.V. uit Epse. "Ik heb veel vertrouwen in deze mensen."

Al duurt het nog tot begin 2018, het afsprakenboek dat door de brandweer uit het pand werd gehaald, ligt alweer klaar voor boekingen. "U bent welkom in De Pauw van Warnsveld."

Randprogramma bood volop hoogtepunten

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Stichting Zutphen: Doen! heeft er dan ook alles aan gedaan om zo veel mogelijk reclame te maken; een eigen krant in de hele Achterhoek, een reclamevliegtuig, reclame op bussen, kortingsacties en veel berichten in kranten, tijdschriften en op sociale media.

Hoogtepunten waren dit jaar onder meer de komst van winnaar Burhan Ozbilici, die de volle credokapel wist te boeien met zijn verhaal over de foto's die hij maakte van de aanslag op de Russische ambassadeur in Ankara, het diner in de kerk in samenwerking met 't Schulten Hues en de presentatie van de Volkskrant-redacteur Frank Schallmaier in Luxor. Zijn met meer dan 11.000 foto's rijk geïllustreerde verhaal in de uitverkochte zaal leek wel cabaret.

World Press Photo Zutphen werd dit jaar georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij hoofdsponsor Rabobank, de VIP-sponsors Achterhoek Nieuws, Weevers en SOBZ, de sponsors 1-Alert Flexprotect, Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp, Hotel Inntel, Qlip, Spar City, Stekelenburg Advocaten en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

De bestuursleden van Stichting Zutphen: Doen!, vijf ondernemers uit de regio, gaan de komende tijd evalueren en onderzoeken of World Press Photo ook in 2018 naar Zutphen kan komen.

Column

Schaaltjesdief

Ik ben een dief. Een schaaltjesdief…

Járen geleden, de dag na kerst. Begin van de avond ben ik thuis als de deurbel gaat. Blij verrast spring ik op van de bank en loop naar de voordeur. Ik verwacht niemand, dus ben benieuwd wie er voor de deur staat. Ik open de deur en zie collega Simona staan. Ze woonde destijds letterlijk om de hoek. Ze heeft een afgedekt glazen schaaltje in haar hand. "Hai! Kom je wat brengen! Tiramisu, door m'n moeder gemaakt!". Ik ben verbaasd, zoveel contact hebben we niet dat we bij elkaar aan de deur komen, laat staan tiramisu komen brengen. Ik pak het schaaltje aan en vraag of ze binnen wil komen. Daar heeft ze geen tijd voor. Ik bedank haar en even later zit ik aan tafel met de allerlekkerste tiramisu die ik ooit gegeten heb.

Als ik het schaaltje met smaak helemaal leeggesmikkeld heb, was ik het af en zet het in de kast. Met de bedoeling om het zo snel mogelijk aan Simona terug te geven. Echt, de intentie was er. Maar het komt er steeds niet van…

Als ik af en toe Simona op het werk zie heb ik het schaaltje niet bij me. Ik gebruik het nooit, het staat gewoon in de kast te wachten tot ik het terug geef. Maar dat komt er dus nooit van…

Een paar maanden geleden. Ik kom Simona tegen op het werk. Meteen een stemmetje in m'n hoofd: "Dat schaaltje!".

Simona zegt dat haar moeder heeft gevraagd of ik een keer tiramisu kom eten. Ze leest altijd de columns en vindt het leuk om te maken. Ik zeg meteen ja, wat lief van mama-Simona! Een paar weken later sta ik op de stoep. Met een bos bloemen, maar zonder het schaaltje. Stomweg vergeten.

Mama-Simona heeft pasta gekookt. Zo lekker! En ook heel gezellig aan tafel. En dan komt het toetje… Een enorme schaal tiramisu. Ik krijg een flink stuk in een wel heel bekend schaaltje. En krijg te horen dat de familie bij elke familiegelegenheid lacht om het ontbrekende schaaltje van het servies. Ik schaam me rot…

Best laat ga ik naar huis, het is gezellig. Maar voor ik in de auto stap krijg ik een flinke schaal met tiramisu in mijn handen gedrukt voor thuis van mama-Simona. Waarop Simona met een knipoog zegt: "Geef die schaal maar niet terug aan mijn moeder, die vind ik wel mooi!".

Simona heeft deze schaal niet. Natuurlijk niet. Die staat uiteraard al maanden bij mij in de kast, naast het andere schaaltje. En weer vergeet ik het steeds.

Nu staat het zwart op wit in de krant. Ik ben een schaaltjesdief. Donderdag ligt deze krant op de mat, vrijdag zet de redactie de tekst online. Dit weekend breng ik echt die schaaltjes terug naar de rechtmatige eigenaar mama-Simona. Iedereen weet het nu, ik moet nu wel. Kan ik eindelijk mijn naam zuiveren als schaaltjesdief.

Studiekring voor senioren

ZUTPHEN - In Zutphen is een studiekring actief. Een vaste groep van 10 tot 15 senioren komen tweewekelijks bij elkaar om zich in een onderwerp te verdiepen en daarover van gedachten te wisselen. De onderwerpen worden in gezamenlijk overleg gekozen.

Het doel van de studiekring is op de hoogte te blijven van algemene maatschappelijke ontwikkelingen. Door de onderwerpen samen te bespreken en ermee bezig te zijn ontmoet men elkaar, leert men van elkaar en verbreedt men hun horizon. Indien nodig kunnen aspiranten worden begeleid in het bedenken, uitwerken en de presentatie van een onderwerp.

Om de behoefte aan eventueel een of twee studiekringen onder de senioren van Zutphen te peilen wordt er een informatiebijeenkomst belegd op vrijdag 1 september 10.00 in het Centrum de Waterkracht Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen. Meer informatie of aanmelden via Hans Klinge of Ap Addink.

Hans Klinge: 0575-785644
hansklinge@msn.com

Ap Addink: 0575-521157

Kortere afstand en finish in Vispoorthaven voor Vrije Slag door de IJssel 2017

Vanwege werkzaamheden aan de Oude IJsselbrug is het niet mogelijk deze te passeren. Foto: Achterhoekfoto.nl/Dennis van der Toorn Vrijthoff

ZUTPHEN - De Vrije slag door Zutphen is dit jaar geen eendaags, maar tweedaags evenement. Op zaterdag 19 augustus is het traditionele open water feest voor de zwemliefhebber in de Berkel en op zondag 20 augustus vindt het zwemmen in de IJssel plaats. Vanwege werkzaamheden aan de kade en de Oude IJsselbrug is de zwemtocht door de IJssel aangepast. Deze zal dit jaar geen zeven kilometer maar 6020 meter lang zijn en eindigen in De Vispoorthaven.

Voor gezinnen en beginnende open water zwemmers zijn de afstanden 250 en 500 bij uitstek geschikt en bij de geoefende zwemmer zijn anderhalf of drie kilometer de favoriete afstanden. Ook voor de Zutphense Halve Mijl (920 meter) is weer volop belangstelling. De deelnemers lopen in optocht van de inschrijftafel richting stad om van daaruit naar de finish te zwemmen.

De zwemtocht door de IJssel is vanwege werkzaamheden aangepast

Voor alle afstanden zijn nog kaarten in de voorverkoop. Belangstellenden wordt geadviseerd daar gebruik van te maken. De run op kaarten groeit elk jaar en de kans op een uitverkochte afstand is aanwezig. Voor meer informatie en inschrijven kan men terecht op de website.

Aangepaste tocht vanwege werkzaamheden
Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de roemruchte zwemtocht Cortenoever-Zutphen plaats. Met het verschil dat het dit jaar niet mogelijk is om de hele tocht van zeven kilometer te zwemmen. In verband met ingrijpende werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug kunnen de zwemmers namelijk niet de brug passeren. Hiervoor is de onderdoorgang te nauw. Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter.

Binnen drie weken uitverkocht
De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot, dit blijkt wel uit het feit dat alle deelnamebewijzen in december al binnen drie weken waren uitverkocht. Bovendien zijn het parcours en de afstand uniek te noemen voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement. Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.

Speciale meetapparatuur
Vorig jaar werd 'Zutphense Kaas' geïntroduceerd, een unieke boei met speciale meetapparatuur die continue gegevens door geeft over de kwaliteit van het water en de watertemperatuur in de Berkel. Belangstellenden kunnen via de website zien wat de stand van zaken is. De belangstelling voor dit unieke apparaat is overweldigend. Dit jaar maken organisatoren van triatlons en open water evenementen uit het hele land gebruik van deze voor Zutphen ontwikkelde techniek. De 'kaas' wordt donderdag 10 augustus om 17.00 uur in de Berkel geïnstalleerd.

Schoonmaakactie
Kluizen, fietsen, telefoons, winkelwagen en andere obstakels waren in de afgelopen jaren de buit bij de schoonmaakactie door de duikers van Albacare die het hele traject in de Berkel inspecteren. Op vrijdag 11 augustus om 19.30 uur vindt deze schoonmaak plaats.

Onderzoek in samenwerking met RIVM
Over zwemmen in open water zijn veel misverstanden. Dat je er ziek van kunt worden is er één van. De organisatie van De Vrije Slag Door Zutphen gelooft daar niet in en wil juist aantonen dat ons oppervlaktewater steeds schoner wordt en er steeds meer plekken geschikt zijn om te zwemmen. Om die reden doet de organisatie samen met het RIVM onderzoek naar blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën door zwemmen in oppervlaktewater. Vele deelnemers van DVSDZ werken mee aan dit onderzoek.


www.dvsdz.nl

Nieuw festival met in de hoofdrol bier

Frank Keizer schenkt alvast een biertje in. Foto: Meike Wesselink

Zutphen - Zo'n 25 speciaalbieren zijn er vertegenwoordigd op het Speciaalbier Festival Zutphen op 20 augustus (vanaf 13.00 uur) in het Vogelpark. Organisatoren Hans-Jurgen Meurs en Frank Keizer zien het bierfestival als een soort vooraankondiging van het Bokbierenfestival.

Door Meike Wesselink

Frank die manager is bij Kings & Queens en mede-organisator van het festival: "Hans-Jurgen was in Deventer op een bierenfestival en werd daar zo enthousiast van dat hij dacht: 'Dat wil ik in Zutphen ook'. Ook omdat bokbier hier nogal populair is, leek het ons een goed idee. En we hebben inderdaad alleen nog maar positieve reacties gekregen. We gaan er dan ook een heel gezellig festival van maken in het Vogelpark waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ze lekkere bieren kunnen proeven en er van alles over te weten kunnen komen. Het personeel hier wordt speciaal geïnstrueerd om nieuwsgierige bezoekers te kunnen helpen."

Palm, Rodenbach, Cornet, Omer, Ayinger, Het Anker; het is een greep uit de biermerken die vertegenwoordigd zijn op het festival waar grote biertafels komen te staan om gezellig aan te kunnen proeven. "Over het Maneblusserbier van Het Anker ken ik nog wel een mooi verhaal", vertelt Frank enthousiast. "In het Belgische Mechelen waar het bier wordt gebrouwen dachten de inwoners op een goede avond in 1687 dat de kerk in brand stond. Heel het dorp trok er op uit om de brand te blussen, maar het was loos alarm. Want wat leek op vuur, was alleen maar een maan geweest die achter de kerktoren scheen, waardoor het net leek of er brand was uitgebroken. Ter ere van de historische gebeurtenis is Maneblusser speciaal gebrouwen."

Frank houdt zelf ook best van speciaalbieren. "Hier bij Kings & Queens hebben we er aardig wat op de kaart staan. Het is populair hier."
Het festival dat tot zonsondergang doorgaat, is gratis toegankelijk. Dj Wilbert van BFM draait gedurende de middag en avond relaxte loungemuziek en voor de kinderen wordt er een springkussen opgeblazen. "En er is een wijnbar voor wie liever een wijntje drinkt. Nu alleen nog hopen op mooi weer."

Krijn van der Heijden legt laatste hand aan boek over huisarts Thate

Krijn van der Heijden aan het bureau waar hij zijn boek over dr. Thate voltooit. Op het beeldscherm prijkt een aquarel dat de huisarts maakte. Foto: Eric Klop

Ondertitel 'scènes uit een rijk leven' dekt lading volledig

Door Eric Klop

VORDEN/WARNSVELD - De Warnsveldse huisarts Thate kon die zomerdag zijn ogen niet geloven. Maar hij zag het goed. Het geijkte KNMI-meetstation dat in zijn achtertuin een plekje had wees 38,6 graden Celsius uit. Daarmee werd woensdag 23 augustus 1944 een officieel Nederlands hitterecord gevestigd, dat tot op de dag van vandaag niet is geëvenaard, laat staan gebroken.

Het is een van de episodes die Krijn van der Heijden uit Vorden beschrijft in zijn boek 'Jan Thate, huisarts te Warnsveld; scènes uit een rijk leven', dat begin oktober verschijnt. De ondertitel dekt de lading volledig. Dokter Thate was een zeer veelzijdig mens. Want naast de gezondheid van zijn dorpsgenoten lagen nog veel meer zaken hem na aan het hart. "Zo zette hij zich na de oorlog in voor de wederopbouw van Warnsveld", weet Van der Heijden. "Ook de sociale. Daarnaast was hij een fervent weer- en sterrenkundige. Niet academisch geschoold, maar hij wist er wel ontzettend veel van. Voor zijn sterrenkijker sleep Thate zelf de spiegels. Een andere hobby was beeldende kunst. Zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen kennen een bijkans professioneel niveau. Hij kreeg les van een van zijn patiënten: de bekende kunstenaar Herman Dijkjans. Waar de drukbezette dorpsdokter de tijd vandaan haalde? Ooit toog hij na een nachtelijke bevalling naar de oever van de Berkel om in het vroegste ochtendlicht de rivier vast te leggen in een aquarel. Schijnbaar had hij weinig slaap nodig.".

Johannes Baptiste Thate (1906-1995) werd geboren op kasteel Den Bramel in Vorden. Van 1935 tot 1970 voerde hij een huisartsenpraktijk aan de Rijksstraatweg te Warnsveld. Zijn rijke leven blijkt te langen leste een boek waard.

Een veelzijdig mens, wars van poeha

Auteur Krijn van der Heijden vertelt hoe dat z'n beslag kreeg: "De plaatselijke Dorpsraad bracht een paar jaar geleden een publicatie over Warnsveld in oorlogstijd uit. Tijdens de research dook om de haverklap de naam van huisarts Thate op. Daar moest meer mee te doen zijn. Bij zijn dochter bleek een schat aan materiaal aanwezig. Dagboeken, aantekeningen, krantenknipsels. En kunst van zijn hand niet te vergeten. Gegevens genoeg voor een boek, waarvoor echter nog wel een schrijver nodig was. Of ík daar zin in had? Jazeker!".

Van der Heijden, onder meer voormalig raadsgriffier van de gemeente Zutphen, heeft zowel enkele studieboeken over gemeenterecht als een drietal psychologische romans en inmiddels ook een thriller op zijn naam staan. Een jaar geleden toog hij aan het werk voor een levensbeschrijving. "Ik besloot er geen chronologische biografie van te maken. Het leven van Thate wordt gevolgd in scènes, waarbij aan de hand van een thema zijn leven, werk en hobby's aan bod komen. Om al dat nagelaten materiaal door te spitten en te vatten in verhalen, was een forse maar boeiende klus. Daarnaast maakte ik gebruik van input uit recente interviews met oud-patiënten. Uit dit alles kwam een charmant en veelzijdig mens naar voren. Een bevlogen en zorgzame huisarts, een begaafd kunstenaar en een gefascineerd sterrenkundige en weerwaarnemer. Maar ook iemand die een tikkeltje halsstarrig kon zijn, doch wars was van poeha. Hoewel in zijn tijd een dorpsnotabele, kon hij heel lelijk doen tegen dames en heren die het hoog in de bol hadden.".

De Vordense schrijver legt momenteel de laatste hand aan de onderschriften van de talloze illustraties die een plek in het boek krijgen. De officiële presentatie heeft 7 oktober plaats. Ook start dan in het Warnshuus een drie maanden durende expositie over de dokter. Last but not least wordt die dag het 'Dr. Thate Plantsoen' onthuld. "Vlakbij de Molenbult. Nadat hier in de oorlog een V1 terecht kwam, was Thate er als eerste bij om eerste hulp te verlenen", verklaart Krijn van der Heijden.

'Jan Thate, huisarts te Warnsveld' wordt uitgegeven door Diepenmaat in Dieren. Het boek gaat 19,95 euro kosten, maar wie nu al intekent bij de Warnsveldse Read Shop op de Dreiumme betaalt 17,50.

Zussen exposeren schilderijen en foto's bij Tramstation Gorssel

Schilderij met perenbloesem door Willie Hekkelman-Berndsen. Foto: PR

GORSSEL - Tot en met dinsdag 5 september exposeren de zussen Willie Hekkelman-Berndsen en Dorie Kloppers-Berndsen met foto's en schilderijen in het Tramstation bij de Historische Vereniging De Elf Marken in Gorssel. Beiden zijn geboren in Zutphen, maar sinds 1967 getogen in Gorssel. Behalve zussen zijn de dames ook collega's, werkzaam bij de gemeente Lochem.

De belangstelling van Willie Hekkelman-Berndsen voor schilderen was altijd latent aanwezig. Het werk van haar vader inspireerde haar enkele jaren geleden om zelf het penseel ter hand te nemen. De onderwerpen van haar werk variëren van landschappen tot stillevens. Haar schilderijen in de expositie geven een beeld van de ontdekkingsreis naar het 'eigen kunnen' vanaf 2010. Zij schildert met acrylverf.

Vrouwenschoentjes gefotografeerd in de Dolomieten. Foto: Dorie Kloppers-Berndsen
IJssellandschap met slot Nijbebeek op de achtergrond. Foto: Dorie Kloppers-Berndsen
Schilderij door Willie Hekkelman-Berndsen. Foto: PR

Fotograferen is al jaren een grote hobby van Dorie Kloppers-Berndsen. Daarnaast schildert ze sinds het voorjaar van 2014. De foto's in de expositie zijn gemaakt in de eigen tuin en tijdens wandelingen in binnen- en buitenland. Sommige daarvan zijn gebruikt als onderwerp voor haar schilderijen.

Elke maandagavond zijn de beide dames te vinden bij Jacqueline van Munster in Atelier V te Almen. Daar leren zij de kneepjes van het vak. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust een kijkje nemen in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 in Gorssel. De openingstijden zijn: elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Il Canto di Rame weet woord en muziek te vertalen naar hedendaags concept

De dames van ensemble Il canto di Rame. Foto: PR

ZUTPHEN - Een bijzondere samenstelling van musici is te horen tijdens het Marktconcert op zaterdag 12 augustus om 12.30 uur in de Walburgiskerk. Diezelfde avond om 22.00 uur een concert van ensemble Il canto di Rame en op zondag 13 augustus vanaf 16.00 uur een orgelvesper met organist Els Dijkerman op het Baderorgel.

Tijdens het Marktconcert spelen twee contra-bassisten én een organist. Reinout Hekel en Daniel Muskitta bespelen de contrabas en Bob van der Linden het Ahrend-en Baderorgel. Op het programma staan vier delen uit Le carnaval des animaux van C. Saint-Saëns(1835-1921) en een prelude van Shostakovich beide stukken in een bewerking van Reinout Hekel. Op het Baderorgel klinken werken van J.S.bach, G. Böhm en F. Mendelssohn. De musici kennen elkaar van het Utrechts conservatorium. Toegang is 2 euro, vrijwillige bijdrage na afloop.

Concert Il canto di Rame
Zaterdagavond 12 augustus om 22.00 vindt een concert van het ensemble 'Il canto di Rame' plaats. Elske te Lindert (sopraan), Iris Gruber (saxofoon), Marije Toenink (cello) en Liga Vilmane (orgel) brengen een programma onder de naam 'Evening Prayer'.

De dames van Il Canto di Rame staan bekend om hun originele programmering. Het ensemble heeft zijn wortels in de barok en weet de totaalbelevenis van woord en muziek te vertalen naar een hedendaags concept. Toegang bedraagt 15 euro (t/m 16 jaar gratis).

Orgelvesper
Zondag 13 augustus wordt om 16:00 uur een orgelvesper gehouden. Organist Els Dijkerman bespeelt dan het Baderorgel en Ronald Heins is de liturg. De vesper is vrij toegankelijk.

Dicky Rekswinkel-Kets heeft zeeën van tijd

Dicky Rekswinkel-Kets: Ik heb de witte waterlelie lief (naar Frederik van Eeden). Foto: PR

Waterwerken aangevuld met woorden van bekende dichters

VORDEN - Van 14 tot 19 augustus is in de Dorpskerk in Vorden een expositie te zien van schilderes Dicky Rekswinkel-Kets. De expositie 'Zeeën van tijd' is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. De schilderijen worden hier en daar aangevuld met woorden van bekende dichters, waaronder Anna Wiersma (stadsdichter Zutphen 2015-2016), Switi Lobi, W.Hussem en M.Vasalis. Dicky Rekswinkel-Kets (Zutphen) is geboren en getogen in de Achterhoek. Van kinds af aan had ze een enorme drang om zich creatief te uiten. Door de opleiding textiele werkvormen leerde zij zich beeldend uiten. Na haar werkzame leven als boerin, moeder, vakdocent en geestelijk verzorger kreeg ze volop tijd om te schrijven en te schilderen. Nu ze zelf in rustiger vaarwater is gekomen, inspireren woorden en gedachten haar doen en laten.


www.dickykets.nl

Wat is een naam

Met zo'n naam die ik heb, kun je alle kanten op. Zowel voor- als achternaam vragen vaak om opheldering. Gelukkig weet ik me meestal te redden, ik weet immers. Maar over wat er zoal in de loop van de tijd gezegd en geschreven is, zou ik een boek kunnen vullen.

Via de redactie van de krant kreeg ik een brief met een gedicht van Marjolein Hoogstraten uit Warnsveld. In de brief staat de vraag of de kopij voor deze rubriek ook opgestuurd kan worden en niet via de computer. Dat kan helaas niet waarop de schrijfster terecht schreef: 'Zonder zo'n ding staat men aan de zijlijn van de maatschappij'. Uiteindelijk is de brief wel aangekomen samen met het gedicht bestemd 'voor de zesde stadspoëet', waarin de schrijfster zich ook afvroeg wie of wat Mas Papo nou eigenlijk is.

Mas-kerade

Dichters met wonderlijke namen
neem nou Mas
Mas Papo
met het oog op Contact
flitste mash potato door het hoofd
dat kon niet kloppen
er stond Mas Papo
een pseudoniem
een anagram?

zeven letters
een naam
die in 2014
75 keer in Nederland voorkomt
zes minder dan in Indonesië

Mas Papo klinkt muzikaal
een allegro
of con moto?
ik par-a-fraseer en dicht:
mospapa
papomas
mosappa
omasapp
spapoma
somapap
sappoma
paapsom
aap mos p…
en zo voort

mombakkes
masker
geest
spook
ik zal het mis hebben
mis mas, mis papo

wereldwijd zijn er 5280 Papo's
dat moet bijzonder zijn
wereldwijd: enig-ma's

ik spreek in mijn hoofd
met Mas Papo
zonder te horen
luider kan niet

W.W.

Kleien en afvalkunstwerk maken onder begeleiding van kunstenaars

Kunstwerk 'Vogel' gemaakt van plastic afvalmateriaal. Foto: PR

ZUTPHEN - Tijdens de Zomerexpo in Het Koelhuis, kunnen kinderen onder begeleiding van kunstenaars hun eigen kunstwerk maken. Volwassenen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Er zijn meerdere workshops. Aanstaande vrijdag 11 augustus trappen Tjalling Quinten Mulder en Roland Spitzer af met de workshop Kleien. Het stoken en opgraven van de kleiwerken hoort ook bij deze workshop.
Ontdek je liever hoe je kunst maakt van oud plastic? Dat kan tijdens het Slotfestival van de Zomerexpo op 19 en 20 augustus. Kunstenaar Ap Esenbrink begeleidt deze workshops.

Op kunstzinnige wijze aandacht vestigen op stijgende zeespiegel

ZUTPHEN - In serie Beeld en Spraak is er donderdagavond 10 augustus aandacht voor de twee onderwerpen 'klimaatdrenkeling' en 'bronzen vogels'. De avond begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 is de koffie klaar.

Hoe vestig je op kunstzinnige wijze de aandacht op de stijgende zeespiegel? Sandra van de Griendt vertelt over de achterliggende gedachte en het ontstaan van de installatie Klimaatdrenkeling, een mythische creatie van het collectief. Zij legde dit proces vast met de camera.

Twee vogeltjes B zijn twee grote bronzen beelden aan de overs van de IJssel bij het Bronkhorsterveer. Vogeltje Brummen en vogeltje Bronkhorst dragen samen bij aan de verbondenheid tussen deze gemeenten. Monique Bosch vertelt in een boeiend college met veel beeldmateriaal over haar inspiratie, ambacht en organisatie.

Entree 7,50 euro. Reserveren is wenselijk, dit kan telefonisch of per mail.

Kunst en Cultuur

Column

Waar is Kallie?

Alom opwinding op de camping in Arco. Terwijl ik naar de bergbeklimmers kijk die de loodrechte rotsen tegenover de camping beklimmen, komt de hippe dochter zichtbaar opgewonden aanlopen. 'Kallie is in de buurt. Daar waar wij gisteren waren, staat vandaag Kallie Kaiser op de foto.' Klaarblijkelijk is dat voor jonge meiden erg belangrijk, ze heeft een blos op de wangen. Ik hang in mijn luie stoel: 'Kallie wie? Nooit van gehoord.'

Maar na zoveel opwinding word ik toch nieuwsgierig. En dochterlief doet uitvoerig uit de doeken dat Kallie fotomodel is, in Los Angeles woont en ze volgt haar op socioflauwekul Instagram. En laat die Amerikaanse Kallie vandaag plotseling opduiken in Riva del Garda. Op Instagram post ze een foto van zichzelf met het Gardameer op de achtergrond. Haar blonde haren wapperen in de wind en dan wil ik best wel even kijken.

De volgende morgen begeven wij ons opnieuw naar de waterkant. En terwijl mevrouw Bombeld zich heerlijk met een boek op een stoel langs de parkachtige kust nestelt, gaan dochter en ik op zoek naar de fotolocatie. En na goed kijken en vergelijken vinden we die weldra. Bij speurneus en speurneus is missie één geslaagd.
Een uurtje later veert dochter overeind. Kallie heeft zojuist een nieuwe foto gepost. Opnieuw bij de waterkant, nu met twee even blonde vriendinnen. Direct komen we in actie. Via een stenen rand en een klein schaduwtentje op de achtergrond is ook deze fotolocatie snel gevonden. Maar Kallie is inmiddels gevlogen. Wel bespeuren we verschillende zoekende jonge meiden. Allemaal fans van Kallie, maar waar is ze toch?
De volgende morgen komt er opnieuw een levensteken van Kallie. Dochterlief herkent onmiddellijk de locatie. 'Dat is het pleintje met die waterput in de winkelstraat in Riva waar wij gistermiddag waren. En nu is Kallie er.' Ik bekijk de foto. Het model draagt een wit shirt met een opdruk dat precies aansluit bij de gele en groene kleuren van de panden op de achtergrond. Hier is goed over nagedacht, Kallie heeft niet voor niets 290.000 volgers op YouTube en bijna 80.000 op Instagram, die willen geen ordinaire vakantiefoto's.
Twee dagen later duikt Kallie op met een exotische cocktail bij een zwembad met opvallende groene ligstoelen. We zijn in de buurt, maar dochter wil niet meer mee. Maar als enige man in de huishouding ben ik van nature een jager. Vanaf het Gardameer loop ik een super de luxe resort op. En daar is het zwembad en daar staan de ligstoelen. De mensen aan de overkant liggen nog op hun plekje, maar Kallie is wederom gevlogen. En dat blijft zo. Een dag later meldt dochterlief dat de volgende foto vanaf de Italiaanse bloemenriviéra is verstuurd, 100 km verderop. Onze speurtocht is ten einde, Kallie is sneller dan wij.

Afscheid Judith bij Huis ter Weegen

Enkele bewoners maakten voor Judith (m) een schilder. Foto: PR

WARNSVELD - Judith heeft afscheid genomen van Huis ter Weegen en gaat nu werken bij Huis Molenenk in Deventer. Wilt u nog blijven genieten van haar mooie verhalen, dan kunt u ze maandelijks lezen in de Stedendriehoek. Graag wil ik u nog even laten mee genieten van het afscheid van Judith .

Een bewoner, onze vaste huisdichter, heeft een mooi gedicht gemaakt. Vol trots leest hij het voor. Enkele andere bewoners hebben, onder supervisie van Vera, een schilderij gemaakt. Bloemen en ook een mooi aandenken in de vorm van een armband maakt het feest compleet.

Hierbij wil ik toch nog even zeggen dat ik Judith zal missen, maar wens haar heel veel succes op de nieuwe locatie.

Henny Pikkert,
Coördinator activiteitenbegeleiding/Welzijn


Dorpsfeest Warnsveld nog beter en mooier dan vorig jaar

WARNSVELD - Bijna is het weer zover, het Dorpsfeest in Warnsveld. In het weekend van 18, 19 en 20 augustus kan men weer genieten van alles wat Warnsveld te bieden heeft. Zo is er iedere dag kermis, live muziek, kinderactiviteiten en diverse bands in de feesttent. De toegang voor de activiteiten is gratis.

Vrijdag vanaf 12.00 uur gaan de feestelijkheden van start. 's Avonds vanaf 19.00 uur zorgen Eastwood, Messed Up en Miss Tuesday voor muzikaal vertier. Zaterdagochtend vindt er een demonstratie kickboxen en Zumba plaats en van 09.00 tot 17.00 kan iedereen rondstruinen over de rommelmarkt met allerhande tweedehands spullen. Het muzikale programma start deze dag al vanaf 13.30 uur, startend met Mama Juke en als afsluiter The Dance Classics Discoshow.

Wie op zoek is naar brocante kan het hart ophalen tijdens de brocantemarkt op zondag 20 augustus van 11.00 tot 19.00 uur. Zelf een kraam of plek huren, kan via de website. Deze dag is er vanaf 12.00 uur bovendien frühshoppen in de feesttent, waar tevens goed voor de inwendige mens wordt gezorgd. Zo kan men naast de foodtrucks op het evenement, in de tent genieten van een broodje met vijf soorten vlees of braadworst met zuurkool (verzorgd door het Ooievaarsnest). Op de laatste dag zullen onder andere de bands Sour Mash en Trickle Bolt van zich laten horen.

Voor meer informatie en het volledige programma, zie de website.

Opening van de nieuwe tennisbanen bij 't Braamveld

WARNSVELD - Deze zomer zijn de tennisbanen van tennisvereniging 't Braamveld vervangen en heeft de vereniging kostenbesparingen toegepast op de verlichting en de afrastering opgefrist. 't Braamveld is dan ook weer helemaal van deze tijd. Daarom wordt het vernieuwde tennispark tijdens de open dag op zaterdag 26 augustus officieel heropend. Iedereen is van harte welkom.

De drie oude kunstgrasbanen hebben de afgelopen twintig jaren naar tevredenheid dienst gedaan maar waren aan vervanging toe. De keuze van de vereniging is weer gevallen op kunstgras gezien de grote bespelingscapaciteit (all weather), de lage onderhoudskosten en de goede sporttechnische eigenschappen.

Daarnaast is gewerkt aan de vervanging van de traditionele baanverlichting door kostenbesparende, milieuvriendelijke LED verlichting. Ter afsluiting van deze innovatieve werkzaamheden is de afrastering voorzien van nieuwe, frisse winddoeken en reclameborden.

Programma
13:00 – 14:30 uur: Vrije inloop voor de jeugd; tennissen onder leiding van de tennistrainers.
14:30 – 16:00 uur: Vrije inloop voor volwassenen; tennissen onder leiding van de tennistrainers.
16:00 – 16:30 uur: Officiële opening van het vernieuwde tennispark door mevrouw Coby Pennings, wethouder Sport van de gemeente Zutphen.
16:30 – 17:00 uur: Spetterende demonstratiewedstrijd door de tennistrainers.
17:00 – 18:00 uur: Borrel.

Vele bezoekers Martinuskerk

WARNSVELD - De Martinuskerk in Warnsveld is deze zomer extra geopend voor belangstellenden. Tot en met 1 september is de Martinuskerk op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 14.00 uur opengesteld voor belangstellenden. Er zijn tien gastheren en -vrouwen uit de gemeente, die belangstellenden ontvangen. Men is tevreden over de belangstelling, want in de eerste twee dagen kwamen al veertig nieuwsgierige bezoekers een kijkje nemen!

Focus op Warnsveld

Beau en Remco sterkste renners tijdens Ronde van Zutphen

De renners gingen de strijd aan met het Zutphense stratencircuit in het historische centrum. Foto: Martijn Siemes

ZUTPHEN - Afgelopen woensdag 2 augustus vond wederom de jaarlijkse Ronde van Zutphen plaats, een spectaculaire wielerwedstrijd door het centrum van onze historische stad. In twee groepen gingen de renners de strijd aan met het Zutphense stratencircuit. Bij de combinatiekoers voor amateurs en junioren won Remco Bertelink uit Ede. Zutphenaar Beau Duvigneau won de eliteronde voor 'jonge beloftes'.

In voorgaande jaren zorgde de Ronde van Zutphen vele malen voor volle terrassen en vele enthousiaste toeschouwers langs het parcours. Helaas waren de weergoden de wedstrijd dit jaar niet goed gezind; door kou en regen bleven veel mensen thuis. De fanatieke fans kon het echter niet deren en al was hun aantal klein, het voorgeschotelde spektakel was wederom groot. Probeerden de renners in de eerste instantie nog voorzichtig overeind te blijven op de spekgladde stenen van de Houtmarkt, al snel kreeg de overwinningsdrang vat op hen en maakte menigeen op ruwe wijze kennis met de kasseien. Bijna geen renner bleef gespaard, vooral op de hoek bij de Wijnhuistoren gingen ze stuk voor stuk onderuit.

Stan Hompe van wielerclub ETP Zutphen, de organisator van de wedstrijd, baalde van de regen maar genoot van een mooie rit: "We hebben nu al een paar jaren pech met het weer en dat is natuurlijk erg jammer. Er zijn toch zo'n vijfentwintig mensen de hele dag bezig met deze wedstrijd en dan is veel publiek natuurlijk het leukste. Het was wel een hele goede en spannende rit waarbij een paar van onze voormalige clubgenoten geweldig hebben gereden."

De ronde van Zutphen start en finisht op de Houtmarkt en voert langs de Lange Hofstraat richting het stadhuis en het 's Gravenhof, via de Martinetsingel rijden de renners dan door de Pelikaanstraat de Zaadmarkt op. Met zeventig keer deze ronde hebben de deelnemers aan het einde 80 kilometer in de benen. Aan beide rondes deden ongeveer vijftig mensen mee, bij de eliteronde vielen er door de valpartijen bijna twintig af.
Bij de eliteronde voor 'jonge beloftes' ligt het tempo wat hoger. Deze ronde heeft ook een naam hoog te houden, want in het verleden lieten hier vooraanstaande renners hun kunnen zien voordat ze doorbraken. Zo won Dylan Groenewegen in 2014 de beker, eveneens in de regen op het spekgladde parcours. Beau Duvigneau heeft met zijn 22 jaar misschien nog wel een mooie carrière voor zich liggen. Stan Hompe: "Je ziet natuurlijk bij een wedstrijd als deze wel dat de sterksten het uiteindelijk halen."

Bij de eliteronde won Duvigneau overduidelijk, hij ging in zijn eentje over de eindstreep. Tweede werd Rens te Stroet (27) uit Keijenborg en Jasper Schouten (23) uit Dronten werd derde. Bij de amateurs won Remco Bertelink (32) uit Ede. Tweede werd Jan Weevers (52) uit Vorden. Junior Joren Bloem (17) uit Brummen eindigde als derde.

Toertocht voor het goede doel
ETP Zutphen is alweer druk bezig met de organisatie van haar volgende Zutphense evenement. Op 10 september organiseert de club een toertocht voor het goede doel: Amref Flying Doctors. Twee van haar leden, Ferdy van der Werf en Martin Botter rijden in februari 2018, zeshonderd kilometer voor Africa-Classic in Uganda. Met de toertocht willen zij hier geld inzamelen voor Amref Flying Doctors en een betere gezondheid in Afrika.

Slotconcert Cellofestival parade van muzikale juwelen

ZUTPHEN - Het Internationaal Cellofestival Zutphen presenteert van 23 tot en met 27 augustus 2017 de negende editie. Meer dan andere jaren is het podium voor jong talent. Nergens kun je de cello van zo dichtbij beleven als in Zutphen. Vijf dagen lang spelen de cellisten de sterren van de hemel in allerlei verrassende formaties. Het cellofestival is er voor iedereen, van de 'hardcore' klassiek liefhebber tot de beginnende luisteraar. Op één moment komt dit allemaal samen: tijdens het slotconcert op zondagmiddag 27 augustus.

Zondag 27 augustus is het koopzondag in Zutphen, dus je kunt na het winkelen meteen doorlopen naar de Hanzehof voor het slotconcert. Tijdens het slotconcert om 15.00 uur komt alles samen: een parade van muzikale juwelen met als thema 'Ode aan de vriendschap'. Het programma is zo samengesteld dat het een zo breed mogelijk publiek aantrekt. Van een variatie op een Slowaaks thema naar Franz Liszt, Grand Tango van Astor Piazolla naar Georges Bizet Suite uit Carmen. Ter bekroning van de masterclasses die tijdens het festival gegeven zijn, is dit slotconcert vermengd met een verrassingsrepertoire, uitgevoerd door deelnemers van de Cello Academie Zutphen.

Masterclasses
Van donderdag tot en met zaterdag zijn er om 11.00 uur in Dat Bolwerck masterclasses die je kunt bijwonen. Zie en hoor hoe de grootmeesters hun studenten verder helpen met hun cellowerk door diverse technieken. Donderdag onderzoeken zij het raakvlak van muziek en woord en vrijdag dat van muziek en schilderkunst. Op zaterdag gaan de cellisten, onder begeleiding van Rushad Eggleston, aan de slag met improvisatie en muziek.

Kaartverkoop
De tickets voor alle concerten, zoals het slotconcert en de masterclasses, zijn te koop via de website van het Cellofestival Zutphen. Daarnaast kun je ook terecht bij alle Primera-winkels in Nederland. Tijdens de festivalweek kun je ook nog kaarten kopen bij het informatiepunt in Dat Bolwerck. Dit informatiepunt is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 11.00 uur tot 17.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Open dag bij MBV Atlantis

ZUTPHEN - MBV Atlantis houdt op zaterdag 19 augustus een open dag.

Tijdens de open dag zal er gevaren worden met diverse soorten modelboten en wordt er met modelauto's en -vrachtwagens gereden. Het terrein is geopend vanaf 9.00 uur en de open dag zal tot ongeveer 17.00 uur duren. De toegang is gratis. MBV Atlantis is gelegen aan de Schimmelpennincklaan 2A in Zutphen.

Voor meer informatie, zie de website.

Gorsselse Kunstkring opent nieuwe seizoen met Deventer Verhaal

Gorssel - Op maandag 21 augustus is directeur Deventer Verhaal Garrelt Verhoeven, te gast bij de Gorsselse Kunstkring in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje, Hoofdweg 26 te Gorssel). Aanvang 20.30 uur. Ook belangstellende niet-leden zijn van harte welkom bij de gratis toegankelijke lezing.

Deventer wil zijn historische binnenstad, landgoederen, collecties en monumenten, kunst en cultuur delen met een groot publiek. Met zijn rijke geschiedenis en erfgoedcollectie heeft de stad sterke troeven in handen. Het Deventer Verhaal legt relaties met diverse kunstvormen en maatschappelijke thema's en koppelt zo de eigen collectie aan monumenten, kunstwerken en verhalen in de stad en omstreken.

Deventer Verhaal vertelt de verhalen door middel van aansprekende presentaties van het cultureel erfgoed van vroeger, nu en straks op diverse locaties door heel Deventer, met als startpunt Museum De Waag. In De Waag zijn door het jaar heen inspirerende tentoonstellingen te zien met de Deventer collectie als uitgangspunt. Vorig jaar het goed bezochte 'Palmyra. Stad van Duizend zuilen'. De huidige tentoonstelling 'Stromen door de tijd' laat de geschiedenis van Deventer zien in vijf historische hoofdstukken, van het ontstaan van Deventer rond 600 via de komst van de Vikingen en de bloeitijd van de Hanzestad tot het heden.

Garrelt Verhoeven (1966), v.m. hoofdconservator bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de divisie Roerend Erfgoed&Cultuur van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven, is sinds 2016 de directeur van het zelfstandig museaal productiehuis Deventer Verhaal. Hij vertelt de leden van de Gorsselse Kunstkring en belangstellende niet-leden over achtergronden en actuele ontwikkelingen binnen het Deventer Verhaal.

Het vele trainen werd beloond

Kring- en reservekampioenen (v.l.n.r.) Vivian Schiphorst, Lisanne Berendsen, Herman Lammers, Kirsten Brinkman, Jasmijn Swennenhuis, Josefien Fransen, Antoinet Bongertman en Hendrik-Jan Nijveld. Foto: PR

WEZEP- Afgelopen zaterdag liet het pony zestal van Gorssel Zutphen een prachtige harmonieuze proef zien in de klasse L op de Gelderse outdoor kampioenschappen te Wezep. Dit resulteerde met een score van meer dan zeventig procent in een welverdiende kampioenstitel van Gelderland en Flevoland. Zij lieten met deze score de concurrentie ver achter zich.

Het vele trainen onder de bezielende leiding van Richelle Kroesen werd beloond. Met deze uitslag heeft het zestal zich gekwalificeerd voor de Hippiade op 26 augustus bij het KNHS-centrum te Ermelo. Hier zullen zij gaan strijden voor de kampioenstitel van Nederland.
Wie ook naar de Hippiade mag afreizen is Kirsten Brinkman met haar pony Fallingasate Dewi, zij behaalde in Wezep een hele mooie vierde plaats in de klasse L2 dressuur cat. D/E. Verder viel Michelle Berendsen in de prijzen met haar pony Annabel, zij startte met haar pony Annabel van de Stompslag in de klasse B springen. Zij stuurde haar pony tweemaal foutloos rond wat resulteerde in een vijfde plaats. Het nog jonge viertal had zich ook geselecteerd, in Wezep lieten zij zich van hun beste kant zien, maar helaas nog geen podiumplaats. Nicole Kroesen, Richelle Kroesen en Hendrik-Jan Nijveld zorgden er voor dat alle ruiters en amazones goed voorbereid aan hun proef konden beginnen.

Verenigingskampioenschappen
Ook het in het verenigingskampioenschap werd zeer verdienstelijk gereden door team 1 van Gorssel-Zutphen. Een verenigingswedstrijd bestaat uit vier dressuurruiters: Herman Lammers, Kirsten Brinkman, Vivian Schiphorst en Fabiënne Berendsen, plus vier springruiters: Michelle Berendsen, Lisanne Berendsen, Herman Lammers en Josefien Fransen. De dressuurpunten worden bij elkaar opgeteld en de springfouten worden hier in tweevoud in mindering gebracht. Voor Gorssel-Zutphen resulteerde dit in een score van 781 hiermee behaalde zij het reserve kampioenschap.

Kringkampioenschappen
Voorafgaand aan de regiokampioenschappen hebben de ruiters deelgenomen aan de selectiewedstrijden van de kring Berkel-IJssel. Hier werden de startbewijzen verdiend voor deelname aan de regiokampioenschappen. Maar liefst acht ponyruiters hebben zich geplaatst, waarvan er zes zelfs kringkampioen of reserve kringkampioen zijn geworden.

Helaas hebben de ruiters, behalve Kirsten Brinkman en Michelle Berendsen, voor hun individuele klassement geen hoge klasseringen bereikt, maar het kampioenschap van het zestal en de tweede plek bij het verenigingskampioenschap hebben dat ruimschoots goedgemaakt.

Regiokampioenschappen paarden
Volgende week vinden de regiokampioenschappen voor de paarden plaats. Via de kringkampioenschappen hebben zich zes leden van Gorssel-Zutphen geplaatst: Antoinet Bongertman (kringkampioen), Hendrik-Jan Nijveld (reserve kringkampioen), Heidi Brokke, Carine Brinkman, Eddie Brinkman en Viveke Meutstege. Naast deze ruiters die hun individuele wedstrijd rijden, zal Gorssel-Zutphen ook met een viertal aan de start komen en deelnemen aan het verenigingskampioenschap.

Techniekdag Achterhoek gaat internationaal

ACHTERHOEK - Dit jaar wordt op 9 september de eerste Duits-Nederlandse Techniktag georganiseerd. Duitse én Nederlandse jongeren tussen 8 en 14 jaar kunnen op het Berufskolleg Bocholt West ervaren hoe leuk een internationale baan in de techniek is en welke kansen dit biedt. De Techniktag vol Duitse en Nederlandse bedrijven duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden aan de Schwanenstraße 19 in Bocholt (toegang is gratis).

"Ondanks het feit dat je zo de grens overrijdt om te tanken, is de grens op de arbeidsmarkt nog steeds aanwezig", volgens Marianne te Linde van het POA Achterhoek. "Begrijpelijk; een andere taal, cultuur en wet- en regelgeving maakt grensoverschrijdend werken soms lastig", aldus Pieter de Boer van VNO-NCW Midden. Met de Duits-Nederlandse Techniktag willen VNO-NCW Midden en POA Achterhoek laten zien dat grensoverschrijdend werken kansen biedt en winst oplevert voor de regio.

Wat is de Techniktag?
De Techniktag laat de boeiende wereld van bèta en techniek in alle sectoren aan een breed publiek zien. Hierbij worden vooral de jeugd (tot en met 14 jaar) en hun ouders, die nog een keuze moeten maken voor een bepaalde opleiding, benaderd. Doel is om deze jongeren enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in de bèta en techniek. Alle technische sectoren worden op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht. De jeugd kan er ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, 3D printen en diverse apparaten en machines bedienen. Er is aandacht voor de nieuwste technologische ontwikkelingen, de toepassingen van techniek in andere sectoren en de mogelijkheden voor meisjes in de technische sector. Alle niveaus van praktijkschool tot en met universiteit komen daarbij aan bod.

Doe-activiteiten voor kinderen
Bedrijven en onderwijsinstellingen krijgen de mogelijkheid om op deze dag hun organisatie aan zeker 3000 kinderen en hun ouders te presenteren door middel van doe-activiteiten. Deelname aan de Techniktag voor bedrijven en onderwijsinstellingen is gratis.

De organisatie van de Techniktag is een samenwerking tussen POA Achterhoek, VNO-NCW Midden, Berufskolleg Bocholt West, Industriekring Aalten Dinxperlo, Euregio, Techniekopleidingen Anton Tijdink en de Wirtschaftsförderungs- und Stadtmarketing Gesellschaft Bocholt.

Bedevaart Kevelaer

ZUTPHEN - De jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer wordt gehouden op 2 september. De kosten bedragen 25 euro per persoon. Opgave kan tot en met 20 augustus bij de plaatselijke parochie of bij contactpersoon van de bedevaart Trees Beuwer-Schenning.

Kinderen laten zien hoe ze hun kalfje hebben verzorgd

Kinderen laten hun verzorgde kalfjes zien tijdens de kalverkeuring. Foto: Theo Janssen

BRONCKHORST - Op zaterdag 19 augustus is het zover. Dan organiseert Kalveropfokclub (KOC) Bronckhorst voor de negende keer de eindkeuring bij camping de Warnstee, Lankhorsterstraat 34 in Wichmond.

De officiële keuring begint om 10.30 uur. Dit jaar laten 27 enthousiaste kinderen zien hoe ze hun kalfje de afgelopen drie maanden hebben verzorgd, en hoe mooi ze het kalfje hebben gewassen en geschoren (toiletteren). Ook doen ze hun uiterste best om het kalfje zo goed mogelijk aan de jury te presenteren. In uiterste concentratie proberen zij met het kalfje het geoefende rondje zo netjes en rustig mogelijk te lopen in een keuringsring. Dit onder toeziend oog van ouders, grootouders en overig publiek. Hiermee kunnen ze mooie bekers winnen. De kinderen zijn ingedeeld in vier leeftijdscategorieën en zijn in de afgelopen periode al twee keer thuis bezocht door een jury. Ook hebben de kinderen een wedstrijdboekje bijgehouden, waarin staat wat het kalfje heeft gegeten in deze drie maanden, en wat ze zoal hebben meegemaakt, aangevuld met mooie tekeningen en foto's.

Dit jaar zal de Pluimvee en Konijnen Vereniging (PKV) uit Vorden aanwezig zijn met konijnen, kippen en cavia's. Ook zal er iemand van de Young Breeders club een demonstratie geven. Deze heeft als doel: het stimuleren van de interesse van jongeren tussen 10 en 30 jaar voor de rundveefokkerij en met name het professioneel deelnemen aan rundveekeuringen.

KOC hoopt ook dit jaar weer op een mooie en gezellige dag, dus kom allen naar camping de Warnstee om te kijken naar de kinderen met hun kalfjes.

Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

75.000 euro beschikbaar voor landschapsprojecten Oost-Nederland

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters. SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds. Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Samen met haar man was zij groot liefhebber van de schoonheid van de natuur en van de historie van het platteland. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Bungalowpark Libra Ommen Te huur nog enige bungalows in sept. okt. en herfstvakantie. € 175,- p.w. all in Voor meer informatie: 0529-457224

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN ZON 13 AUG ,10-17 uur. Horstenpark, Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152.

animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 20 AUG.10-17 u Grasveld Naast T "Olde Ras De Drempter Dijk Info Kr.huur 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

Wespennestenbestrijding, tel.: 06-5432 3046. Martin Spiegelenberg.

Zandsculpturen op Landgoed Warmelo

DIEPENHEIM - In de stijltuinen van Landgoed Warmelo te Diepenheim is van 23 april tot en met 1 oktober 2017 een indrukwekkende zandsculpturenexpositie te bezichtigen vervaardigd door topkunstenaars uit Rusland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillenden manieren iets laten beleven. Wandelend door een apart deel van de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema verhalen uit de provincie Overijssel.
De kunstwerken zijn dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen (gesloten op maandag).


www.kasteelwarmelo.nl