Elna

12 juli 2017

Elna 12 juli 2017


Originele Rijkspolitie Porsches op de weg

LICHTENVOORDE - Zondag 9 juli reden er 35 originele Rijkspolitie Porsches in de provincie Gelderland rond, zij werden vergezeld door een origineel Wegenwacht voertuig van weleer.

Ook waren er een aantal bekende Nederlanders, BN'ers, aanwezig die de route hebben meegereden zoals Gijs van Lennep, voormalig Formule 1 Coureur en Le Mans winnaar, presentator en kok Rob Geus en de bekende voice-over en presentator Gaston Starreveld. Voor de toeschouwers bestond de mogelijkheid om de vloot te aanschouwen bij stops in Heteren en Lichtenvoorde.

Op beide locaties waren de voertuigen opgesteld en was er voor zowel publiek als pers voldoende gelegenheid om de voertuigen te bewonderen. Prachtig was het te zien hoe de chauffeurs van de auto's zich aangepast hadden. De een had een originele lange jas aan van de politie uit de tijd dat deze auto's op de weg te vinden waren en weer anderen hadden de moeite genomen om hun kleding geheel aan te passen aan hun Porsche. De originele 'pothelm' mocht natuurlijk ook niet ontbreken…

In Lichtenvoorde werd op het parkeerterrein van State of Art de 'pitsstop' van de Porsches gehouden. De opstelling van de wagens bij State of Art was niet toevallig, in de jaren '80 is een foto gemaakt van exact dezelfde opstelling die is gepubliceerd in het magazine Carros. Deze foto is gebruikt om de Rijkspolitiewagens precies op dezelfde manier te parkeren. Naast al deze oude Porsches was ook de allernieuwste uitvoering te zien en de meningen liepen uiteen over welke nu mooier was, de oude of deze nieuwe prachtige bolide...

Zomers concert in Wentholtpark

LICHTENVOORDE - Zondag 9 juli waren de fanfares en slagwerkgroepen van St. Switbertus Lichtenvoorde en St. Antonius Vragender samen aanwezig in het Wentholtpark voor een zomers concert.

Voor een groot publiek brachten de muziekkorpsen onder een stralende zomerzon eerst afzonderlijk van elkaar een aantal nummers van hun repertoire ten gehore. Voor de pauze was dat de fanfare en malletband van St. Switbertus. Na de pauze was het de beurt aan de fanfare en de slagwerkgroep van St. Antonius Vragender. Dat het, deels picknickende, publiek de mooie klanken kon waarderen bleek wel uit het veelvuldig applaus. Dat was er trouwens ook voor de nummers die de beide korpsen ter afsluiting van de 'Picknick in het Park' gezamenlijk speelden. Muzikanten en publiek genoten duidelijk van elkaar en de ontspannen sfeer op deze mooie zondagmiddag. Mensen die meer willen weten over de activiteiten van St. Switbertus zoals twirlen, kaarten, boogschieten en vendelen zijn welkom in clubgebouw de Swite of kunnen de website raadplegen.

Ontspannings-event bij Den Diek

LICHTENVOORDE - Dinsdagavond 25 juli wordt er bij Den Diek een ontspanningsevent georganiseerd door een samenwerking tussen Livencare en Blikveld Fysiotherapie. Op deze zomeravond kan men in drie uur kennis maken met verschillende methoden voor lichamelijke en mentale ontspanning. Dit event is een initiatief van twee (fysio)therapeuten uit Oost Gelre, Nicole Harbers en Sharon Papen. Zij merken dat mensen vaak lastig kunnen ontspannen en daardoor continue in een hoge spanningsboog functioneren. Met name op lange termijn kan tot allerlei klachten leiden zoals nekpijn, hoofdpijn, verminderde concentratie of zelfs een burn-out. Aanmelden en informatie kan men bij Nicole Harbers, e-mail: info@livencare.nl of telefonisch: 06-30296501.

Mick Wopereis in Masters 85cc Zwarte Cross

Mick tussen zijn eerste motor en zijn huidige 85cc racemonster. Foto: Henri Walterbos

De veertienjarige Mick Wopereis doet mee met de Masters, het komend weekend een onderdeel van de Zwarte Cross. "Het is een thuiswedstrijd", aldus Mick.

B 3

Muurschilderingen voor mensenrechten

LIEVELDE - Komend weekend zal Amnesty weer actievoeren tijdens de Zwarte Cross.

Bijna de hele actie vindt plaats op sociale media en draait om één vraag: 'Wat zou jij als eerste doen als je net vrij komt na jaren onterecht te hebben vastgezeten?' Amnesty maakte hiervoor een filmpje waarin we dat aan mensen vragen. Gewone mensen op straat, maar ook bijvoorbeeld Tante Rikie, Gijs Jolink en Mark Tuitert geven antwoord.

Dat filmpje staat inmiddels op Facebook, te vinden op de Facebookpagina van Amnesty International Nederland, en andere sociale media en we vragen iedereen er onder te zetten wat zij als eerste zouden doen. De leukste van die dingen zullen door kunstenaars op een muur worden geschilderd op de Zwarte Cross. Op de Cross maakt Amnesty ook nieuwe filmpjes waarin bezoekers wordt gevraagd wat zij zouden doen. Ze hoopt de mensen op deze manier bewust te maken van het belang van het werk van Amnesty, mensenrechten respecteren is helaas nog steeds niet overal vanzelfsprekend. Ook dit jaar voert Amnesty daarom een handtekeningenactie voor een persoon van wie de rechten worden geschonden, in dit geval voor Tep Vanny uit Cambodja. Zij kwam op voor haar rechten en die van haar ouders toen ze onterecht uit hun huis werden gezet. Ze werd geïntimideerd en in elkaar geslagen tijdens demonstraties. Ze werd ook al een keer in de gevangenis gezet.

Toen zij vrijkwam hoefde ze niet lang na te denken wat zij ging doen, zij ging meteen weer actie voeren. Nu zit ze weer vast en via de handtekeningenactie vraagt Amnesty bij de autoriteiten om haar vrijlating.

De actie van vorig jaar van Amnesty op de Zwarte Cross had als resultaat dat de man voor wie actie werd gevoerd, Ildar Dadin, die in zijn eentje een protest hield in Rusland, is vrijgelaten. Amnesty vraagt daarom: "Help daarom ook dit jaar weer mee door een handtekening te zetten bij de Amnesty-vrijwilligers die op het festivalterrein aanwezig zijn, of een filmpje te laten schieten waarin jij vertelt wat je zou doen of reageer via Facebook. Je bijdrage is meer dan welkom!"

Midfondvlucht en dagfondvlucht van De Blauwe Doffer

OOST GELRE - Dit weekend werd door postduivenvereniging De Blauwe Doffer deelgenomen aan twee vluchten. Allereerst de dagfondvlucht vanuit Bourges en vervolgens een midfondvlucht vanuit Laon. Bourges is gelegen in Frankrijk op een afstand van ongeveer 620 kilometer. Door elf liefhebbers werden 151 duiven ingekorfd, hetgeen leidde tot een prijzentotaal van 51 stuks. Gelost om 07.00 uur was de eerste prijsduif voor M. Kl. Falckenborg. Het concours werd afgesloten met de laatste prijs voor H.en M. van Haaften. Met de eerste plaats, 8 duiven bij de eerste 10 en een prijspercentage van 73%, is het M. Kl. Falckenborg die dus met de eer ging strijken. Op een tweede plaats eindigde B. Brockötter met 6 uit 18 en derde werd, met een het hoogste prijspercentage, R. te Molder met 9 uit 10.

Uitslag: M. Kl. Falckenborg 38 mee/28 prijzen, B. Brockötter 18/6, R. te Molder 10/9, A. Kemkens 9/2, C. Verbeeten 10/1, J. Brockötter 42/3, M.& M. van Haaften 4/2. Laon was de losplaats voor 189 duiven van vijftien deelnemers. Deze Franse stad ligt op een afstand van 335 kilometer, alwaar om 09.00 uur het sein tot lossing werd gegeven. De eerste van de 63 te winnen prijzen was om 12.47.50 uur voor H. Goossens en de laatste werd gewonnen door J. Lansink & Zn. Vermeldenswaard is de prestatie van H. Goossens, die met zijn fraaie eerste plaats niet alleen in de vereniging scoort, maar ook in groter verband: een eerste stek in de CC Achterhoek. In totaal viel hij met 9 van de 10 gezette duiven in de prijzen. De tweede plaats was voor F. Nijhof (17 uit 20), derde werd R. te Molder (8 uit 13).
??????

Uitslag: H. Goossens 10 mee/9 prijzen, F. Nijhof 20/17, R. te Molder 13/8, V. van Melis 7/2, Th. van Melis 14/6, J. Lansink & Zn. 30/10, G. Wentink 10/2, Heezen-Goossens 23/4, B. Brockötter 2/1, H. & M. van Haaften 5/3, J. Oonk 8/1.

Mick Wopereis in Masters 85cc Zwarte Cross

ZIEUWENT - "Hij ligt op de bank, een beetje slecht in orde. Ik hoop dat hij zaterdag gewoon kan starten op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Lelystad en helemaal volgende week op de Zwarte Cross in de Masters, de finale van het ONK. Daar ziet hij enorm naar uit." Iwan Wopereis heeft het over zoon Mick (14), talentvol motorcrosser, die meedoet met de Masters, aanstaand weekend onderdeel van de Zwarte Cross.

Door Henri Walterbos

Een mix van doldwaze taferelen op de baan met motorcross op wereldniveau. Mick doet mee in de 85 cc, grote wielen, leeftijdsklasse 13 tot 15 jaar. "De ONK is een zware competitie dit jaar met tachtig rijders, met renners uit heel Europa. Ze komen hier rijden omdat we in Nederland een zeer sterke competitie hebben. In zijn eerste jaar ONK staat Mick op een keurige dertiende plek. Alleen de beste veertig mogen starten in de Masters." Reed hij de eerste drie wedstrijden van het ONK tussen de dertiende en 23ste plek, aankomend weekend gaat Mick in de afsluitende rit voor een top tien-klassering. "Het is zijn thuisbaan. Daar wil hij vlammen voor het thuispubliek. De Zwarte Cross is zo apart, rijden voor zo ontzettend veel publiek natuurlijk ook. Normaal gesproken rij je op een grand prix voor maximaal 10.000 tot 15.000 mensen, en nu zijn dat er tussen de 30.000 en 40.000." In 2012 mocht hij al sfeerproeven toen hij deelnam in de Calimeroklasse. "Als je hem nu nog vraagt wat zijn mooiste wedstrijd ooit was, dan is het Zwarte Cross." Dan komt Mick er zelf even bij zitten, al kijkt hij een beetje 'kötterig' uit de ogen, maar wel direct een ontwapenende glimlach. Als het over motorcross gaat, lijkt hij al zienderogen op te knappen. Hij ziet naar aankomend weekend uit. "Erg leuk. Er komen veel mensen kijken uit de buurt. Dat vind ik wel gaaf. De baan is iets anders aankomend weekend dan ik gewend ben. Het is iets aangepast. Ik wil graag in de top tien eindigen. Iedereen rijdt zijn eigen wedstrijd maar met zoveel publiek is het toch anders. Door de Loco Loco Arena en NozemDome te rijden dat is gaaf. " Ook ziet hij uit naar het verblijf op het terrein. "Het is altijd wel gezellig met de jongens. Tussen de wedstrijden door ga ik een beetje rondkijken op het terrein en ga ik kijken bij andere klasses." Muziek is niet aan hem besteed. "Wel wil hij naar foodtruckfestival," lacht moeder. "Ik ga misschien nog wel naar de dancetenten toe", vult Mick nog even snel aan. Sinds een tijdje volgt Mick KC training bij de sportschool van Theo Dijkstra in Lichtenvoorde. "Daar worden jeugdige topsporters individueel begeleid, één op één. Een stukje kickboksen, kracht- en sprongtechnieken, reflexen, balanswerking en mentale begeleiding, want hij komt er wel achter dat naarmate de klassen zwaarder worden er meer geduwd en getrokken wordt. Het is veel zwaarder geworden dan vroeger toen een 125 CC motortje 23 PK had, tegenwoordig heeft een 85CC al 30 PK." Mick zegt zelf ook baat bij de training te hebben. Hij legt uit: "Je merkt dat je meer weerstand krijgt. Door het duwen en trekken en soms vallen kost je dat veel plekken. Of ik leer dat ik het soms iets rustiger moet doen. Ik kan het beter volhouden." Zijn droom is om professioneel crosser te worden, maar of dat er in zit is niet enkel een kwestie van kwaliteit. "Daar komt een heel ander financieel plaatje bij kijken", weet Iwan. "Hij heeft op dit moment best wel een zwaar programma. School gaat goed, maar tijdens de weekenden als we met de camper meegaan, zit hij tijdens rustige momenten in de camper te leren. En als hij het niet redt, geen probleem, dan komt hij bij mij in de zaak werken", lacht Iwan. Mick lijkt het echter nog niet van plan te zijn en wil er vol voor gaan.

Dahleo op bezoek bij 'De Dinkjes'

Stan en Nynke De Dinkjes. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Dahleo gaat voor de tweede keer op bezoek bij Corsokids, deze week spreekt de mascotte van het Lichtenvoordse bloemencorso met 'De Dinkjes'.

Zaterdagmiddag 1 juli, bij de maquettepresentatie van de corsowagens lopen opvallend veel groepjes jonge jongens de kunstwerken te bekijken die door de ontwerpers vervaardigd zijn. Bijzonder is de wijze waarop zij elke maquette van een deskundig en opbouwend commentaar voorzien. Een waar genot om naar te luisteren. Rond de klok van drie stuift er een enthousiaste 7-jarige de zaal in. Zijn hoofd met prachtige blonde krullen staat niet direct naar de vragen die hem gesteld zullen gaan worden voor dit artikel. Nee… hij wil het allerliefst zo snel mogelijk alle miniatuurwagens gaan bekijken. Een echte corsobouwer heeft immers nergens anders oog voor. Maar uiteindelijk kruipt hij toch met zijn zusje op een hoge kruk om zijn verhaal te doen. Stan (7) en Nynke (5) Roerdink begonnen drie jaar geleden hun wagenbouwcarrière. Op vier- en tweejarige leeftijd bouwden zij samen met Thijs en Merel Geerdink hun eerste wagentje 'Snoopy'. 'De Dinkjes', de naam is het gemeenschappelijke deel van de beide achternamen, wisten direct een derde plek te veroveren. Het jaar daarna werd de klassering nog verbeterd. Hun 'Olaf' werd toen eerste. De verrassing was dat jaar groot, want na het bekendmaken van de nummer twee van de Kiezelklasse riep Stan vertwijfeld uit: "Wij zijn nog helemaal niet genoemd!" Vorig jaar was het viertal al zo gewend aan het ontvangen van bekers dat Nynke al bijna op het podium stond voordat de prijs bekend was gemaakt. Ook toen werden 'De Dinkjes' eerste, nu met 'Blub'. Of ze dit jaar weer een wagentje gaan bouwen is nog niet helemaal duidelijk. "Ik denk over een wagentje over voetbal of iets met muziek", aldus Stan, die het hele jaar door ontwerpen schetst van wagentjes, en ze als peuter ook bouwde met Duplo. Maar het onderwerp is nog niet definitief bepaald, daar mogen de meiden ook over meebeslissen. Wagentjes bouwen doet het viertal Dinkjes niet alleen.

Op de vraag wie er naast de vier kinderen allemaal meehelpen vertelt de 7-jarige Stan enthousiast dat de papa's en mama's natuurlijk meehelpen. "Papa werkt bij 'Van Nature Geschikt' en weet veel over kleuren", vertelt hij trots. "Ook de opa's en oma's helpen mee. De ene opa en oma zijn voor het koken en de andere zijn voor het kontjeskniepen", besluit Stan. Deze jonge wagenbouwers in spé bouwen niet alleen mooie wagens, ze hebben ook nog eens de touwtjes qua organisatie strak in handen. Nu alleen nog een ontwerp voor dit jaar, maar dat gaat ongetwijfeld goed komen. En dan is het hoog tijd voor de jonge corsobouwers om de maquettes te gaan bekijken. Kinderen die net als Nynke en Stan een wagen willen bouwen kunnen zich via de Corsokids website aanmelden.


www.corsokids.nl

Remondis opnieuw supersponsor Bloemencorso

Dr. Andreas Krawczik van Remondis (rechts) en Herman ter Haar, voorzitter Bloemencorso ondertekenen het sponsorcontract. Foto: PR Bloemencorso

LICHTENVOORDE – Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Remondis zich als supersponsor verbonden aan het Lichtenvoordse Bloemencorso. Vorige week ondertekenden Dr. Andreas Krawczik (directeur Remondis Nederland) en Herman ter Haar (voorzitter Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde) het nieuwe sponsorcontract. Het op één na grootste dahliacorso ter wereld rijdt op zondag 10 september weer door de straten van Lichtenvoorde.

Remondis Nederland maakt onderdeel uit van de Remondis Groep. Zij zijn marktleider in Duitsland en hebben wereldwijd meer dan 500 vestingen en deelnemingen in 34 landen in Europa, Afrika, Azië en Australië.

Remondis houdt zich bezig met afvalinzameling, recycling en rioolservice. Duurzaamheid en innovatie zijn daarbij sleutelwoorden. In september 2015 nam Remondis de Dusseldorp Groep over. Dr. Andreas Krawczik: "Wij zijn een familiebedrijf dat het credo 'dicht bij de klant' hoog in het vaandel heeft staan.

Vanuit meerdere vestigingen in Nederland zijn wij actief voor (semi)overheden, Rijkswaterstaat, waterschappen, het ministerie van Defensie, projectontwikkelaars, industrieën, het bedrijfsleven en particulieren. Maar daarnaast vinden we het belangrijk dat we lokaal en regionaal onze betrokkenheid bij de samenleving laten zien. Door een evenement als het Bloemencorso te steunen dragen wij dat graag uit."

Bijdrage aan succesevenement
Voorzitter Herman ter Haar is erg blij met de gesloten overeenkomst. "We zijn verheugd dat Remondis zich opnieuw als supersponsor aan ons corso heeft verbonden. De organisatie van het corso brengt ieder jaar weer de nodige kosten met zich mee. Zonder sponsoren kan een evenement als het corso, dat louter draait op vrijwilligers, niet bestaan. Naast financiële steun draagt Remondis ook op een andere manier bij aan het succes van het corso.
Zo stellen zij containers beschikbaar voor het vervoer van de materialen en regelen zij de afvoer van het afval van de corsowagens. Omdat de opbrengsten van het corso voor het overgrote deel terugvloeien naar de vele vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten om een evenement van dit formaat neer te zetten, is het erg fijn om op de steun van bedrijven zoals Remondis te mogen rekenen", aldus Herman ter Haar.

Directeur Ton Niesink geeft stokje door

Wisseling van de wacht. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Na 14 jaar als directeur op de Frans ten Bosch te hebben gewerkt, vond Ton Niesink het een goed moment om het stokje door te geven aan de nieuwe man: Roel Schreur.

'Beetje humor meebrengen'

Roel is leerkracht op basisschool 't Hof en wil zich graag bekwamen en profileren als directeur op de Frans ten Bosch. Daarbij krijgt hij op de achtergrond nog een klein beetje ondersteuning van Ton. Op vrijdagmorgen 7 juli was de gehele school getuige van de officiële sleuteloverdracht tussen de oude en de nieuwbakken directeur.

Ton bedankte alle kinderen en leerkrachten voor de fijne samenwerking en hij gaf aan dat hij met een gerust gevoel kon vertrekken. 'Alles staat goed in de beugels'.

Roel benadrukte in zijn woordje dat hij het heel belangrijk vindt om dingen samen aan te pakken en ook om samen plezier te hebben. Namens alle kinderen heetten Noortje en Jasmijn de nieuwe directeur van harte welkom en ze hopen dat hij ook in alle klassen les komt geven en dat hij ook een beetje humor meebrengt.

Zestig jaar bakkerij Oude Wesselink

Bakkerij Oude Wesselink in Lichtenvoorde. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Op de Varsseveldseweg staat al meer dan 60 jaar een bakkerij die al vanaf 1959 de naam Oude Wesselink draagt. Voordat Gerard en Bets Oude Wesselink-Jansen begonnen in de bakkerij hebben de heer en mevrouw Wolterink in de bakkerij gezeten, maar er is in tussentijd veel veranderd. Waar eerder het brood en gebak, voornamelijk brood, gebak was alleen voor de welgestelden, nog huis aan huis rondgebracht werd met de bakfiets en er nauwelijks of geen verkooppunt bij de bakkerijen aanwezig was, is het nu andersom. De heer en mevrouw Wolterink zijn in 1959 met de bakkerij gestopt toen ze kinderen kregen en er een koper was voor de bakkerij. Die koper was bakker Gerard Oude Wesselink, die destijds de eerste bakker was die stopte met het rondbrengen van brood en als hoofdmoot de winkel aan de Varsseveldseweg exploiteerde. Destijds waren er 10.140 bakkerijen in Nederland waarvan er twaalf in Lichtenvoorde zaten, met ieder hun eigen bezorgstraten. Toen de supermarkt Elka, gelegen aan de Lievelderweg, rond 1966 als eerste begon met brood verkopen zijn een aantal bakkers afgevallen. De LOV heeft nog handtekeningen verzameld om de broodverkoop in de supermarkt tegen te gaan, maar er was geen houden aan.

Nadat alle diploma's in bezit waren hebben Hans en Thea Oude Wesselink, de zoon en schoondochter van Gerard en Bets Oude Wesselink, de zaak overgenomen. Zij hebben samen de zaak tot een bloeiend geheel gemaakt met een mooie winkel van deze tijd, waar Hugo en Nancy in 2002 verliefd op werden.

In 2003 werden zij dan ook de trotse eigenaren van een ambachtelijke bakkerij met een mooie winkel. Inmiddels hebben zij niet stil gezeten en is er in veertien jaar tijd al veel gebeurd. Zo zijn de ovens en de winkel vernieuwd. Zeven jaar geleden is er een filiaal in Ruurlo bij gekocht en verbouwd. Bakkerij Oude Wesselink is nog één van de 1819 bakkerijen die ons land telt, dit aantal daalt gemiddeld met 10% per 2 jaar. Met veel passie en aandacht zorgt het team van Bakkerij Oude Wesselink elke dag weer voor verse producten in de winkel.

Om te vieren dat Bakkerij Oude Wesselink al meer dan 60 jaar bestaat in Lichtenvoorde staan er dit jaar nog leuke acties op het programma. De eerste actie heeft men reeds enkele weken geleden bij deze krant mogen ontvangen en is nog deze week geldig.

'Kijk naar wie ik was'

REGIO - De boodschap op het dementiesymposium van 21 juni in Lievelde was helder: blijf goed kijken naar mensen met dementie, wie zij waren en wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Op het symposium werd uitgelegd hoe de hersenen van iemand met dementie worden aangetast. Dat heeft grote gevolgen voor de manier waarop iemand reageert en verandert als mens. Op het toneel werd zichtbaar gemaakt hoe een echtpaar daar in het dagelijks leven mee worstelt. Want het vraagt veel van de naasten om te accepteren dat iemand verandert. Ook al begrijpen we iemand niet: het serieus nemen van gevoelen, luisteren en contact maken blijft de basis om goede momenten samen te houden. Maar moeilijk is het wel, meebewegen met de mensen met dementie en de eigen plannen en meningen los te laten. Een andere boodschap was: praat over de ziekte, met de mensen met dementie die zich onzeker en eenzaam kunnen gaan voelen. En overleg samen als naasten en als hulpverleners. Want juist samen kan men zorgen delen, en beter tot oplossingen komen om het leven van mensen met dementie te verlichten. Want mensen met dementie hebben net als iedereen de behoefte om erbij te blijven horen. De drukbezochte bijeenkomst in Lievelde werd georganiseerd door het Netwerk Dementie Oost Achterhoek en was bedoeld voor naasten en beroepskrachten die te maken hebben met dementie.

Zwarte Cross helpt jonge atleten

LICHTENVOORDE - De Feestfabriek helpt jonge atleten uit Oosten des lands die de wereldtop willen halen door een uniek initiatief: De Zwarte Cross Talententuin.

De weg naar professionaliteit kent vele ontberingen en vele talenten haken tijdens de beklimming om verschillende redenen af. De bekendheid van de Zwarte Cross zou de jonge talenten en de bekendheid van hun sport een verdiend duwtje in de rug kunnen geven. Daarom richt de organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek, Alles Komt Goed BV, de Zwarte Cross Talententuin op. De Zwarte Cross promocommissie gaat zeven talentvolle, jonge atleten helpen met hun communicatie, naamsbekendheid en netwerk. Tevens wordt via de online-mediakanalen van onder andere de Zwarte Cross op regelmatige basis een inkijkje gegeven in het roerige en interessante leven van de jonge topsporters, die onderweg zijn naar de top. Welke atleten dit zijn, dat wordt op de Zwarte Cross Persdag bekendgemaakt. De persdag vindt plaats op dinsdag 11 juli op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Het initiatief komt van sportliefhebbers en oprichters Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink. Zij vertellen: "Verstand van trainen en techniek van topsport hebben we niet. Als het goed is, hebben de talenten en hun coaches dat zelf. Ook ambitie en talent hebben ze al, anders waren ze niet zo ver gekomen, want de meeste jonge atleten bevinden zich in hun leeftijdscategorie nu al aan de top. Wij willen helpen deze jonge honden en hun coole sporten de aandacht te geven die ze verdienen."

De sporten die de atleten bedrijven zijn: boksen, fietscross, schaatsen, skeeleren, motorcross, wegracen en veldrijden. "Deze talenten willen wereldkampioen op het hoogste niveau worden en ze gaan ervoor. Het is al een heel moedig besluit om op jonge leeftijd zo je nek uit te steken. Je moet een beetje gek zijn om er zoveel voor te laten en je moet lef hebben, 'vaak bu-j te bang' is niet voor niets de officiële slogan van de Zwarte Cross 2017. Iedereen die ergens helemaal voor gaat om het in ieder geval te proberen, verdient respect. Over tien jaar weten we of deze talenten hun dromen verwezenlijkt hebben, man wat zouden we dan trots zijn!", aldus Jolink en Lovink. Op het moment dat een van de talenten zijn of haar doelen op het gebied van professionaliteit en communicatie gehaald heeft of om andere redenen wil stoppen, dan komt er plaats voor een nieuw talent.

Dialectavond op Kotmans

REGIO - De Dialectkring Achterhook en Liemers houdt op donderdag 27 juli de tweede en laatste dialectavond van dit seizoen bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste. Hans Keuper uit Doetinchem, Netty Hengeveld uit Eibergen en Diana Abbink uit Winterswijk-Meddo dragen voor uit eigen werk. Hans Keuper is vooral bekend geworden door zijn optreden met de band Boh Foi Toch. Netty Hengeveld is onder andere voorganger en kerkelijk werker en schreef gedichtenbundels in dialect. Diana Abbink is voorzitter van de Dialectkring Achterhook en Liemers. Zij werken regelmatig mee aan dialect- en andere tijdschriften, waaronder 'De Moespot'.

De picknick aan de Wagenmaker in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO- De uitnodiging komt vrijdag en zaterdag ineens online. Overal op social media duikt het bericht op over picknicken in Oost Gelre. Het blijkt een initiatief te zijn van Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde en BS22 uit Groenlo, die hiermee bewoners van Oost Gelre willen stimuleren om elkaar te leren kennen.

De uitnodiging
De mensen van Den Diek en BS22 nodigden alle inwoners van Oost Gelre uit om te gaan picknicken in het park. "Neem iedereen die je kent mee. Neem vooral iets mee om te eten, te drinken of om op te loungen (dekentje, handdoek, stoel). Neem een muziekinstrument mee om spontaan gezelligheid te brengen. Neem je goede zin mee. Waar zorgen wij voor? Wij zijn er, we nodigen je uit, we brengen ook wat lekkers mee en iedereen die we kennen. We hebben goed weer geregeld! En we willen iedereen die wij (en jij misschien) nog niet kent, leren kennen. We wonen immers bij elkaar in de buurt! We ontmoeten elkaar op verschillende locaties in Oost Gelre om ongeveer 15:00 uur en gaan door zolang we willen. Deel dit bericht met iedereen die je kent en vraag je buren, doe boodschappen (of plunder je kelderkast, het hoeft niet veel te kosten), neem jezelf mee en wees jezelf. Denk vooral ook even aan die buurvrouw of buurman die je niet vaak buiten de deur ziet", aldus de uitnodiging die vanaf de Facebooksite van BS22 wordt gelanceerd.

Overal in Oost Gelre
De uitnodiging wordt massaal gedeeld en steeds meer picknicklocaties in Oost Gelre worden bekendgemaakt. In Groenlo kon je picknicken bij de Hippe Hebbedingen Fair, de muziekkoepel, de Kanonswal, het stadspark, het park bij de Wagenmaker en het park op de Hartreize. In Lichtenvoorde was men welkom in het Wentholtpark, in Vragender in het plantsoen, in Zwolle op het evenemententerrein 't Strootman en in Mariënvelde bij de BMV.

Hapjes, drankjes en muziek
De start was wat aarzelend, mensen fietsten en liepen wat rondjes maar uiteindelijk komt het gebeuren op gang. Bij het plantsoen aan de Wagenmaker in Groenlo zitten mensen gezellig op een oude sprei. Er zijn hapjes, drankjes en er klinkt muziek. Ook nieuwkomer Khaled uit Syrië schuift aan en vertelt over zijn broer die binnenkort gaat trouwen en hoe dat gaat, zo'n Syrische bruiloft. En dat is precies wat de mensen van Den Diek en BS22 voor ogen hadden: kennismaken met elkaar en mensen uitnodigen op een heel laagdrempelige manier. De aanwezigen bij de Wagenmaker zijn unaniem in hun mening: "Prachtig initiatief en absoluut voor herhaling vatbaar!"

Dankjewel!


Het is inmiddels alweer bijna 5 jaar geleden dat Stichting Hamalandhal Lichtenvoorde is opgericht, waarbij de vijf grootste verenigingen van de Hamalandhal besloten de handen ineen te slaan en de Hamalandhal te exploiteren.

Eén van de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren is, dat het steeds drukker wordt in de Hamalandhal. Elke dag ontvangen we zo'n 500 leerlingen van de basisscholen van Lichtenvoorde, het Marianum en het voorgezet speciaal onderwijs, het Bariet, voor hun gymlessen.
De vrije, naschoolse uren worden veelal opgevuld met verschillende programma's om (inactieve) jongeren te stimuleren te bewegen. Bovendien worden deze vrije uren met grote regelmaat benut voor sportieve kinderfeestjes. Eind van de middag tot en met de avond worden de uren met name gevuld door onze eigen verenigingen en vaste sportgroepen. In de weekenden worden er naast de reguliere trainingen veel competitiewedstrijden en toernooien gespeeld.

De centrale ruimtes van de Hamalandhal worden veelal gebruikt voor bijeenkomsten/trainingen van sportbonden, gezondheidscentra, BHV-trainingen, e.d. en daarnaast wordt er met enige regelmaat een beurs, markt of evenement georganiseerd.

Hieronder een greep uit onze toernooien en evenementen van afgelopen seizoen,
(september 2016 tot juli 2017):

 • - Schoolhandbaltoernooi, HV Erix (september)
 • - World Police Indoor Soccer Tournament (oktober)
 • - Bijeenkomst 'Scholder an Scholder', KNVB (november)
 • - Dance-event 'We love the 90's', Beneman (november)
 • - Indoor Beach 4-daagse (december)
 • - Tenten Solar Tournament, LZV (januari)                
 • - Vlooienmarkten, Animo (januari en mei)                        
 • - Concert Marinierskapel der Koninklijke Nederlanden, St. Agatha (februari)
 • - Dance-event Project X, Beneman (februari)
 • - Concert 'Tribute to the Cats Band', Beneman (februari)                
 • - Finaledag Nationale Open Jeugd Kampioenschappen Volleybal, Longa'59 (maart)
 • - Dance-event 'Q-music, de Foute Party', Beneman (april)
 • - Postzegeltentoonstelling de Achterhoek (mei)
 • - Springkussenfestival, Spirit'90 (juni)

Het is altijd een heel gepuzzel met de planning. Bij het aannemen van alle extra activiteiten en evenementen hebben wij rekening te houden met de gymlessen van de scholen en de trainingen en competitiewedstrijden van onze verenigingen.

SPORT STAAT OP NUMMER 1, echter verwelkomen wij naast de scholen en sporters ook graag de overige bewoners van Oost Gelre en omgeving. Wij willen graag het complex rendabel(er) maken en behouden. SAMEN MET JULLIE, onze vrijwilligers & medewerkers, scholen, verenigingen en sportgroepen, de supporters en overige gasten, onze sponsoren en partners, onze buren en de gemeente, is dit mogelijk. Wij zijn TROTS op waar we nu staan en wat wij met elkaar hebben bereikt! DANKJEWEL!

Bij deze willen wij iedereen een hele fijne zomervakantie toewensen en graag tot ziens in het nieuwe school-/sportseizoen!

Met vriendelijke groet,namens bestuur en beheer Hamalandhal

Loes Lageschaar

In verband met onderhoudswerkzaamheden is de Hamalandhal gesloten van 10 juli tot 14 augustus. Voor vragen en bijzonderheden, kunt u een e-mail sturen naar info@hamalandhal.nl.

Bedankt!

Joop Ebbers is na Sonja ten Have (afgetreden op 31-12-2015) het tweede bestuurslid die is afgetreden. Net als Sonja was Joop bestuurslid van het eerste uur. De opzet van Stichting Hamalandhal Lichtenvoorde vergde heel wat vrije tijd. "Geen makkelijke periode, maar gelukkig hebben wij samen met de vijf verenigingen en in goed overleg met de gemeente een mooie organisatie opgebouwd, waaLangs deze weg willen wij Joop Ebbers heel hartelijk bedanken voor zijn inzet en inbreng.
rop wij trots mogen zijn", aldus Herman Rooks, voorzitter SHL.

Op zoek naar werk?

Per 1 september aanstaande zijn wij op zoek naar een nieuwe collega die bardiensten wil draaien in de weekenden in onze kantine.

Ben jij 18+, heb je ervaring in de horeca, ben je flexibel inzetbaar op zaterdag en zondag, in het bezit van een geldig BHV of EHBO diploma (of bereid tot het volgen van een cursus) en woon je in de buurt van Lichtenvoorde? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Diensten: gemiddeld 1 tot 2 diensten per weekend, totaal +/- 6 tot 12 uur.

Interesse?
Stuur jouw CV met een korte motivatie naar info@hamalandhal.nl, ter attentie van Loes Lageschaar.

I.v.m. de vakantieperiode vinden de gesprekken plaats medio/eind augustus.

Renovatie De Koppelpaarden in volle gang

De renovatie van De Koppelpaarden is begonnen. Foto± Karin Stronks

LICHTENVOORDE - Deze week is een begin gemaakt aan de complete renovatie van De Koppelpaarden, een markant gebouw in Lichtenvoorde. De groep nieuwe eigenaren wil het hele gebouw aanpakken, maar de eerste fase is het terugbrengen naar hotelfunctie, zoals het vroeger ooit begonnen is. Er worden elf hotelkamers gerealiseerd die eind dit jaar in gebruik genomen kunnen worden. Uiteraard houdt de Elna u op de hoogte van de vorderingen.

Reactie VVD op artikel;

VVD blijft wijzen op willekeurig handelen

Verwarrende passage
In Groenlose Gids en Elna van de afgelopen week stond een onjuiste passage in het artikel over woningsplitsing. Een passage die verwarring kan veroorzaken. Door de redactie wordt verwezen naar een woning aan de Lievelderstraat in Groenlo, hetgeen niet correct is. De VVD benoemde in haar vraag de handelwijze bij het verzoek tot het splitsen van een reeds jaren te koop staande woning in het centrum van een van de kernen, waarbij het aantoonbaar is dat dit huis al jarenlang niet te verkopen is als gehele woning. Echter als het gesplitst kan worden in twee of drie appartementen, zijn er investeerders die het willen kopen en zich willen verbinden om het te huur aan te bieden en zo willen bijdragen aan de schaarste op de huurmarkt.

Subjectiviteit
De argumentatie om hier niet aan mee te werken, is dat men slechts bij uitzondering woningen aan de woningvoorraad wil toevoegen. En dat men slechts meewerkt wanneer er een duidelijk milieuknelpunt wordt opgelost of forse kwaliteitswinst wordt behaald. Wij wilden graag van het college weten wat volgens het college de definitie is van een duidelijk milieuknelpunt en van forse kwaliteitswinst. De strekking van het antwoord van de wethouder was: "De criteria die wij daarbij hanteren zijn niet geobjectiveerd". Hiermee hebben wij dus aangetoond dat op dit moment de beoordeling subjectief is en je afhankelijk bent van degene die de situatie beoordeelt. Dit blijkt ook uit de handelwijze van het college inzake onderstaande voorbeelden, die wij in onze vraag tijdens de raadsvergadering benoemden. Namelijk het meewerken aan het splitsen van een voormalig kantoorpand in drie appartementen en een kantoorbestemming, waarbij zelfs werd toegestaan de bovenverdieping te vergroten, zodat daar een derde appartement mogelijk gemaakt kon worden. Deze handelwijze heeft het college ook toegepast bij het instemmen met een gebruikswijziging van de commerciële ruimte waarin de bibliotheek in Groenlo was gehuisvest en om daar nu appartementen van te maken in combinatie met gevelverbetering.

Kansen en mogelijkheden
Wij juichen het denken in kansen en mogelijkheden van het college toe. Wij zijn een voorstander van maatwerkoplossingen, die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid. Echter, de hierbij gehanteerde criteria moeten wel voor iedereen gelijk zijn en aan iedereen uit te leggen zijn. De criteria moeten dus objectiveerbaar worden gemaakt, anders ben je overgeleverd aan willekeur.

Motorracer Thijs Peeters geeft vol gas

Thijs Peeters geeft gas. Foto: Henk Teerink

BORCULO/LICHTENVOORDE - Hij is nog maar 21 jaar, maar al bijna tien jaar actief in de wereld van het motorracen. Thijs Peeters kreeg het racen met de paplepel naar binnen. Zijn vader was vroeger ook motorracer binnen de zogenaamde Classics bond met een Norton Minsk. Thijs startte met een minibike, waarmee hij de eerste lessen kreeg over gas geven en remmen. Na een minibreak op het voetbalveld, pakte hij de draad weer op met een pitbike, een kleine crossmotor met versnellingen. Daarna ging het snel en reed hij zijn eerste races op de kartbaan in Emmen.

Door Rob Weeber

Inmiddels is hij de leerjaren voorbij en bezig met het echte werk op zijn Yamaha 600 CC waarmee hij snelheden tot zo'n 260 km per uur haalt. Voor een leek lijkt dit huiveringwekkend snel, maar een circuit is geen snelweg. "Het voordeel van een circuit is dat je veel meer ruimte om je heen hebt", begint Thijs. "De baan is bijna tien meter breed en heeft veel uitloop aan de zijkanten. Dat geeft je als motorracer een ruimtelijk en redelijk veilig gevoel. Het is dan ook minder gevaarlijk dan dat je die snelheid op de normale weg zou rijden. Ik rijd binnen de particuliere organisatie Supercup 600 een aantal keren per jaar op het TT circuit van Assen, maar ook vaak in het buitenland, zoals Frankrijk, Duitsland en soms ook in België. Afgelopen mei werd ik vierde in Assen en op dit moment sta ik tweede in de stand voor het NK. We hebben nog vijf raceweekends voor de boeg, een in Nederland, drie in Frankrijk en een in Duitsland. Mijn droom is het NK te winnen en mee te doen aan het EK." De gedroomde deelname aan het EK is sportief gezien zeker haalbaar voor Thijs. Het venijn zit hem echter in de staart. Zoals bij de meeste sporten, draait het om geld. Zowel Thijs, zijn vader als het team eromheen, zijn pure liefhebbers en racegekken.

'Mijn droom is het NK te winnen'

Vanuit die passie wordt een behoorlijke aanslag op de eigen financiële middelen gedaan om maar te kunnen blijven racen. Iedere wedstrijd die vaak uit twee manches op een dag bestaan, kost twee setjes banden. Per wedstijd bedraagt het inschrijfgeld bovendien 260 euro. Verder zijn er natuurlijk de kosten voor benzine en onderdelen voor de motor. En dan is het nog te hopen dat je niet valt, want dan wordt de helm afgekeurd. Thijs wordt door Dunlop voor wat betreft de banden ondersteund en ontvangt naast geld van zijn vader via Motorservice Peeters, een bescheiden sponsorbijdrage van Adfizi Belastingadviseurs, In Person en Geert Drent. Maar het credo is vooralsnog geld toeleggen. De motorsport in de breedte ligt niet zo goed in de markt bij sponsoren en krijgt weinig aandacht in de media. Nieuwe sponsoren zouden van harte welkom zijn voor Thijs en zijn team. Thijs doet HBO werktuigbouw en is van plan om later iets in de motorracesport te gaan doen. Hij is strijdlustig en competitief, twee eigenschappen die in die wereld uitstekend van pas komen. Dus blijven vader en zoon en hun team gewoon racen, ze zijn wel op zoek naar wat externe ondersteuning. Talent uit de Achterhoek moet gekoesterd worden. Wie meer wil weten over de mogelijkheden tot sponsoring kan contact opnemen via: info@peetersracing.nl. Meer informatie over Thijs en het team is ook te vinden op de website.


www.peetersracing.nl

Open avonden Musicalfabriek Groenlo

Een schilderij uit de expositie Vitamine ZEE. Foto: Anneke van der Lende

Twee Grolse dames willen starten met ambitieus project voor jeugd

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Anne Harbers-Wessels en Jessica Wopereis uit Groenlo hebben vergevorderde plannen om te starten met hun ambitieuze project: De Musicalfabriek. Harbers-Wessels is zelf jaren actief geweest in de musicalwereld en daarnaast werkzaam als trainer en acteur en Wopereis, geen onbekende in de danswereld, heeft op meerdere nationale podia gestaan en beschikt over ruim 25 jaar ervaring op het gebied van les geven in verschillende dansstijlen. Ze weten hoe belangrijk het is om spelenderwijs jezelf te kunnen uiten door middel van muziek, dans of spel. "Vanuit dat inzicht zijn we aan de slag gegaan. We hebben de ideeën uitgewerkt en een stichtingsbestuur opgericht. Er is absoluut vraag naar deze vorm van ontspanning."

Wekelijks repeteren
De leerlingen van De Musicalfabriek gaan straks wekelijks repeteren met dans, zang of spel. De repetities worden gehouden in sociaal-cultureel centrum De Mattelier onder de professionele leiding van vakdocenten Gerben Kruisselbrink, Yolanda Tangelder, Jessica Wopereis, Lidy Hungerink en Anne Harbers-Wessels. "Leren presenteren, uit je comfortzone stappen, sociale vaardigheden aanleren, en je zelfvertrouwen vergroten. Allemaal zaken die wij belangrijk vinden en die je, tijdens het dansen, zingen en acteren, leert. Overal heb je presentatievaardigheden en zelfvertrouwen bij nodig. Dit kan kinderen helpen om hun droombaan of -studie te krijgen." Harbers-Wessels en Wopereis hebben in het voortraject veel creatieve mensen benaderd voor hulp. "Maar we hebben meer nodig om dit project te doen slagen." De wens is om met muzikale verenigingen samen eens iets groots neer te zetten.

Podium voor talent
Het is de bedoeling om kinderen in de leeftijd van 7 tot 17/18 jaar een podium te bieden voor het presenteren van hun talenten. "In één kalenderjaar willen we toe naar een echte musicaluitvoering. We kunnen echter nog wel hulp gebruiken. Dus ben je creatief en wil je, onder de deskundige leiding van Kim Froeling en Elly Berendsen, decors bouwen? Of wil je met hulp van Leonie Giezen en José ten Barge en Suzanne Douma kleding maken voor de verschillende rollen? Kun je goed drummen of gitaar of piano spelen of wellicht een ander instrument? Meld je dan aan of kom naar de open avonden. Ook mensen die verstand hebben van licht en geluid zijn van harte welkom."

Open avonden
Nederland staat absoluut open voor Achterhoeks talent, vertelt Wessels. "Kijk maar eens naar Sifra Geessink, Laura van Kaam, Imanuelle Grives en Keet. Talenten die we straks ook in De Mattelier mogen verwelkomen. Zij zullen laten zien wat er allemaal mogelijk is." De open avonden worden gehouden bij BS22 in Groenlo op donderdag 14 september en op dinsdag 26 september van 20.00 tot 21.30 uur.

Mensen die vragen hebben of jongeren die zich willen aanmelden kunen een mail sturen naar info@musicalfabriekgroenlo.nl

Zeven Bloemenroutes in Oost Gelre

Bernou Wagenaar (l) en Annet Gierkink overhandigen het boekje 'Bloemenroutes Oost Gelre' aan wethouder Marieke Frank (midden).

LICHTENVOORDE- Op een terras aan de Markt in Lichtenvoorde is het eerste exemplaar van Bloemenroutes Oost Gelre officieel overhandigd aan wethouder Marieke Frank. Het boekje, met zeven bijzondere routes, is een idee van Bernou Wagenaar, toeristisch coördinator Oost Gelre, en Annet Gierkink van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde.

Door Kyra Broshuis

"We hebben in Lichtenvoorde veel mooie en grote evenementen met veel bezoekers maar het verblijf van de toeristen is, wat ons betreft, wat kortstondig. We willen daarom graag de toeristische bezoeken aan Oost Gelre meer spreiden, langer laten duren en niet afhankelijk laten zijn van een specifiek evenement. In het kader van Geef Lichtenvoorde Kleur hebben we prachtige routes gebundeld die onder andere langs de mooie dahliavelden gaan. Rob en Susanne Mellink, intensief betrokken bij het bloemencorso én fervente fietsers, hebben voor ons zeven mooie routes uitgestippeld die als bloemblaadjes rondom het hart Lichtenvoorde liggen", zo vertelt Annet Gierkink. De zeven routes leiden de fietser, of wandelaar, langs unieke plekjes die zelfs bij veel locals totaal onbekend zijn. Het zijn duidelijk beschreven fietstochten die langs bijzondere bezienswaardigheden én door mooie natuurgebieden gaan. De afstanden liggen tussen de 15 en de 54 kilometer. Wethouder Marieke Frank is blij met het initiatief: "We zijn twee jaar geleden gestart met het verzamelen van ideeën voor het Programma Lichtenvoorde. Daarbij werd duidelijk dat we meer willen doen met het bloemencorso, dat is een belangrijke trekpleister voor Lichtenvoorde. Dit boekje met Bloemenroutes is weer een mooie stap voor het toerisme in Lichtenvoorde. Wie weet worden we hét dahliadorp van Nederland. Een mooie droom die wellicht uitkomt! Het is fijn dat er nu weer zeven prachtige fietstochten bij zijn gekomen met ook nog eens verschillende afstanden." Het boekje met de routes, en prachtige foto's, is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde, Achterhoek Toerisme en de gemeente Oost Gelre. Het boekje is onder andere verkrijgbaar bij de VVV Oost Gelre.

Vitamine ZEE in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Het zomerse weer vraagt om een zomerse expositie in de Koppelkerk. Van 15 juli tot en met 20 augustus exposeert de Utrechtse kunstenares Anneke van der Lende (1973) met 'Vitamine ZEE' in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort. De expositie is vrij toegankelijk. Anneke van der Lende houdt van de zee en het strand, het water, de weidsheid, de wind, de prachtige Hollandse wolkenluchten en de weerspiegelingen in het natte zand. De schoonheid en vrijheid die ze ervaart probeert ze, net als de impressionisten, zo direct mogelijk in olieverf vast te leggen op doek. Daarom schildert Van der Lende 'live' met een ezel op het strand. In het atelier werkt ze dit uit op grotere doeken. Ook het spelende kind is een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenares. "Misschien omdat ik mezelf erin herken?", verklaart Van der Lende. In de expositie 'Vitamine ZEE' zijn nieuwe zoute zee-impressies van de kunstenares te bewonderen. De tentoonstelling is ingericht in de bovenzaal van de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort en is te bezoeken tijdens de regulieren openingstijden van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Originele Rijkspolitie Porsches op de weg

Een fraaie klassieker. Foto: PR State of Art

LICHTENVOORDE - Zondag 9 juli reden er 35 originele Rijkspolitie Porsches in de provincie Gelderland rond, zij werden vergezeld door een origineel Wegenwacht voertuig van weleer. Zowel klassiekers en de nieuwere modellen waren op twee stops te bewonderen. De bestuurders en bijrijders waren over het algemeen in passende kleding gestoken, zelfs de hoofddeksels waren veelal aangepast aan de bolides waarin zij reden. Bij State of Art in Lichtenvoorde stopten de Porsches ook, veel Lichtenvoordenaren kwamen een kijkje nemen naar de prachtige sportieve politiewagens.

De opstelling naar de foto van de jaren '80. Foto: PR State of Art
De nieuwe bolide. Foto: PR State of Art
Klassieke Rijkspolitieporsches. Foto: PR State of Art
De wegenwacht van weleer is ook present. Foto: PR

Samengestelde menwedstrijd koetsiersvereniging In 't Tuug

De vaardigheid is één van de onderdelen van de wedstrijd. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Al jaren staat het tweede weekend van juli voor de leden van koetsiersvereniging 'In 't Tuug' in het teken van de organisatie van een Samengestelde Menwedstrijd, een groots evenement voor de mensport.

Het weekend van 8 en 9 juli zal dit voor de 33ste keer worden gehouden met daarbij het Districtskampioenschap Oost. De wedstrijd is verdeeld over twee dagen en begint op de zaterdag met een dressuur en vaardigheidstest.

Op de zondag zal het onderdeel marathon worden verreden met daarin weer uitdagende en spectaculaire nieuwe hindernissen en de waterbak.

De hindernissen zijn zo geplaatst dat ze wandelend goed te bereiken zijn en liggen dicht bij elkaar. Vele vrijwilligers zullen weer klaar staan om te helpen met de voorbereidingen en om hand en spandiensten te verrichten op de wedstrijddagen.

Zonder hen is het niet mogelijk om dit evenement te doen slagen. Theo Timmerman, succesvol vierspanrijder internationaal en nationaal, geeft op zaterdag een demonstratie dressuur en sluit op zondag de marathon af.

Het wedstrijd terrein is nabij en in het natuurgebied 'de Vennebulten' op het terrein van motorcross vereniging de VAMAC tegenover de Radstake aan de Twenteroute 8 te Varsseveld. Op beide dagen zal het programma tussen 8.00 en 9.00 uur starten. De toegang en het parkeren is gratis.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Marianne Kampshof, secretaresse van de wedstrijd commissie Samengestelde Menwedstrijd koetsiersvereniging 'In 't Tuug'. Een mail sturen of bellen kan ook naar familiekampshof@hotmail.com of tel: 06-46628077.

Eerste lustrum Tractorsterrit

Trekkersterrit Lievelde. Foto: PR

LIEVELDE - Wat in 2013 begon als geintje in de kroeg is uitgelgroeid tot een waar spektakel. Zaterdag 19 augustus wordt de vijfde editie van de Tractor Sterrit verreden.

Alle soorten en maten tractoren zullen aan de start verschijnen. Vorig jaar deden ruim 194 combinatie mee, door dit enorme aantal tractoren is de sterrit een waar spektakel om mee te maken. De deelnemers hebben een zeer divers karakter, van oldtimers van bijna 100 jaar oud tot de nieuwste tractoren die vers van de fabrieksband zijn afgerold.

Eenmaal terug in Lievelde is het groot feest op het Trekkerbal. Na het daverende succes van de vierde editie zijn wij namens Stichting Tractor Sterrit Team Lievelde weer volop bezig met de voorbereidingen voor de vijfde editie op zaterdag 19 augustus.Vol enthousiasme is het team van vrijwilligers in de weer om het succes van vorig jaar te overtreffen.

Zeer diverse deelnemers. Foto: PR
Leuk voor jong en oud. Foto: PR
Landelijke route sterrit. Foto: PR
Spektakel bij start en finish. Foto: PR
Landelijke route sterrit. Foto: PR

www.tstl.nl

45 kinderen geslaagd bij AquaFit

De diploma's werden uitgereikt. Foto: PR

HARREVELD - In juli werd een mijlpaal bereikt door 45 kinderen van de zwemlessen van AquaFit Bewegingscentrum. Ze gingen op voor hun zwemdiploma A, B of Zwemmend Overleven. Alle kinderen slaagden. Geslaagden zijn: voor A: Iris te Brake, Femke Uenk, Stijn Rikkerink, Sem Staverman, Eva Buil, Douwe Wolters, Kiki Pyrdek, Liv Gunnewijk, Vycho Lurvink, Linde Scholten, Linde Buiting, Jill Niewhoff, Kirsten Bennink, Ruben Tolkamp, Siem Wassink, Dani Klein Tuente, Wiep Klein Goldewijk, Nienke Groot Zevert, Mees Temming, Femm Helsdingen en Lot Eekelder; B: Jurre Reinders, Sep te Molder, Sem Temming, Daan te Molder, Isa Dekkers, Jayden Knufing en Antony Sewalt; Zwemmend Overleven I en II: Jake Krabbenborg, Wout Houben, Cas Garstenveld, Lars Meuwszen, Jouk Melchers, Wouter Hermes, Julia Tekampe, Linde Heezen, Anna Toxopeus, Maud te Poele, Lobke Adema, Jayden Knufing, Wout Kolkman, Tim van Minkelen, Jelle Icking, Isa Meerdink en Jurre Vrijdag.

Porskamp Open trekt veel spelers

LICHTENVOORDE - De eerste week van juli staat bij veel tennissers in de regio omcirkeld op de kalender, aangezien dan jaarlijks het gezellige Porskamp Open zomer tennistoernooi gespeeld wordt bij LTC de Kei.

Dit toernooi komt mede tot stand door onze hoofdsponsor Porskamp Installatietechniek B.V.. Van zondag 2 juli tot en met zondag 9 juli zijn er meer dan 180 wedstrijden gespeeld. Met meer dan 160 deelnemers was het toernooi maximaal bezet. Kleine blessures en spierpijn konden direct worden behandeld door Fysiotherapie Lichtenvoorde. Zij waren dagelijks aanwezig op het tennispark. Onder prachtige weersomstandigheden werden op de laatste zondag de finales gespeeld en vond als afsluiting de prijsuitreiking plaats. Naast alle prijzen voor de winnaars werd een extra prijs onder alle aanwezige spelers verloot. Arno ten Barge was de gelukkige winnaar van de mooie hangstoel.

De volgende spelers wonnen in de hun klasse: Jip Sterenborg; Auke Borckink en Jolien te Kamp; Melvin Rensink; Michel Otten en Jip Sterenborg; Ellen Otten en José Oude Heuvel; Onno Beijers en Ursula Damen; Albert Vinkenborg; Geert Jan Stokkers en Tjeu Stokkers; Paula Bader en Edith Groothuis; Ferdy Wieland en Gerry te Winkel; Max Ebbers; Gerard Knufing en Radosav Petrovic; Angelien Hofs-Rensink en Vera Wildenbeest; Coen Nieuwenhuis en Rita Leussink; Nadieh Elferink en Muriel Meekes; Gerrit Ruesink en Mientje Ruesink-Bouwmeester.

ZSOM in Antoniushove

LICHTENVOORDE - Iedere week wordt het tv-programma van de ZSOM uitgezonden in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 21 juli en begint om 15.00 uur.

Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten van de afgelopen twee weken uit de regio.

Marianum gala-avond
Op 13 juni vond het jaarlijkse gala bal plaats van scholengemeenschap Marianum. De eindexamenleerlingen werden door een grootschalig publiek enthousiast met luid applaus ontvangen. De ZSOM maakt een filmimpressie van dit gebeuren.

Regiojournaal
Opnieuw nieuws en actualiteiten.

Openluchtspel Baak
Op 2 juni heeft de ZSOM opnames gemaakt van het openluchtspel 'Hasse' in Baak. Het verhaal speelt zich af in de late middeleeuwen, zo rond 1475. Het is de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op het Kampereiland woont Hasse bij vader Simon, een mandenvlechter, en moeder Marte. Ze is anders dan haar broertjes en zusjes. Ze is altijd buiten, vaak in het rietland, jaagt met pijl en boog op eenden en konijnen. Iedereen denkt dat zij een wisselkind is, een kind dat door de rietelfen is verwisseld. Vader en moeder vinden het tijd worden voor een huwelijk. Op een dag komen er veedrijvers voorbij. Hasse is niet veilig voor hen. Gelukkig voor haar komt er een man op een paard langs. Het is een huursoldaat, Jan van Schaffelaar. Hij redt Hasse, maar begaat tevens een misdaad. In Kampen wordt hij veroordeeld. Hasse gaat hem verbidden, aanbieden om met hem te trouwen, zodat de straf ontlopen wordt. Samen met Jan gaat ze een onzekere toekomst tegemoet... Vandaag wordt het derde en laatste deel uitgezonden.

Zwarte Cross presenteert nieuwe onderdelen aan vooravond van festival

Annette Bronsvoort: "Nog tien jaar vooruit!" Foto: Karin Stronks

Sporttalenten, de wereldtop van de motorcross en een 32ste podium

Door Mark Ebbers

De persmensen werden met deze golfkarretjes vervoerd. Foto: Karin Stronks
Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink met zes van de zeven talenten Foto: Karin Stronks
Het hoofdpodium in aanbouw. Foto: Karin Stronks
Johan Godschalk vertelt over Pak An. Foto: Karin Stronks
KNMV-voorzitter Jan Wilms over professionele cross. Foto: Karin Stronks
Maarten Beckers, actie coordinator Amnesty International Nederland. Foto: Karin Stronks
Mascha Rutten presenteert het Tante Rikie Doe Boek. Foto: Karin Stronks

LICHTENVOORDE - Twee dagen voordat de Zwarte Cross losbarst zijn op het enorme terrein nog honderden mensen aan het werk, rijden honderden voertuigen rond en de leveranciers af en aan. "548 mensen zijn er momenteel aan het werk en 311 vervoersmiddelen rijden er rond", vertaalt Ronnie Degen van de Feestfabriek de georganiseerde chaos in concrete getallen. Samen met zijn compagnons Gijs Jolink en Hendrik Jan Lovink staat hij enkele tientallen journalisten en fotografen te woord op de persmiddag. Zoals elk jaar worden ook met deze Cross-editie weer verschillende nieuwe of vernieuwde onderdelen gepresenteerd.

Mascha Rutten van het promoteam van de Feestfabriek kondigt het 32ste podium aan, het totaal aantal locaties komt daarmee op 40. Een andere vernieuwing is doorgevoerd bij de motoropstap: die is dit jaar niet alleen meer voor kinderen, ook hun ouders kunnen een poging gaan wagen.

Voor even 250.000 inwoners
Burgemeester Annet Bronsvoort van Oost Gelre roemt het evenement en met name de maatschappelijke betrokkenheid: "Oost Gelre met 30.000 inwoners wordt de komende dagen weer even uitgebreid met zo'n 220.000 extra mensen. En dat gaat vast weer helemaal goed." Het is volgens haar prettig samenwerken met een evenement dat zo professioneel wordt georganiseerd als de Zwarte Cross: "In 2006 streek de Cross voor het eerst neer in Oost Gelre, en de gemeente en De Feestfabriek hebben afgesproken nog zeker tien jaar samen door te willen gaan." De betrokkenheid van de inwoners en clubs uit de gemeente blijkt volgens haar ook uit de talloze leden van meer dan honderd Oost Gelrese verenigingen die met het draaien van bardiensten geld verdienen voor hun eigen clubs.

Elke drie dagen een idee
Johan Godschalk kijkt als directeur terug op het eerste jaar van de Stichting Pak An, vorig jaar opgericht door De Feestfabriek en Grolsch om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. "Heel Nederland kan meedoen, als de ideeën maar in de Achterhoek worden uitgevoerd", aldus Godschalk. Hij noemt het debuutjaar van de stichting zonder meer een succes: "Gemiddeld wordt er elke drie dagen minstens een idee ingediend: in totaal 145 waarvan er vijftig zijn gehonoreerd." Recent is een actieve samenwerking met het onderwijs in de regio op gang gekomen, bijvoorbeeld met Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde, waar de onderbouwleerlingen nu Pak An-lessen krijgen. Als mooi voorbeeld van een gehonoreerd plan noemt Godschalk distilleerderij De Bronckhorst, waar de eerste Achterhoekse whisky wordt geproduceerd.
Pak An is inmiddels ook elders in Nederland opgepikt. Godschalk: "Een aantal Sallanders wilde iets vergelijkbaars opzetten, maar wist niet goed hoe het aan te pakken. We hebben ze op gang geholpen en inmiddels is Doorpakken Salland een feit."

Grootste motorcrossevenement ter wereld
Jan Wilms kan als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Motorrijder Vereniging (KNMV) praktisch de gehele wereldtop ontvangen als de Zwarte Cross voor het eerst de locatie is voor het verrijden van de finale van de Dutch Masters of Motocross. "Qua publiek is de Cross op die manier uiteindelijk het grootste motorcrossevenement ter wereld." Als opmerkelijke nieuwe partner noemt hij het Rijksmuseum, goed voor beide partijen aldus Wilms: "Wij willen van wat vooroordelen over crossers af en zij willen een wat minder stoffig imago."

Nieuwe sporthelden
Een aantal jonge sporters presenteert zich als de Zwarte Cross Talententuin. "We gaan hen ondersteunen, niet met coaching en training - daar zijn anderen veel beter in - maar met onze platformen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Het zijn de nieuwe helden, over tien jaar misschien wel wereldkampioen." Die helden - afkomstig uit de Achterhoek maar ook uit bijvoorbeeld Apeldoorn en de Bommelerwaard - stellen zich voor en vertellen hun ambities. Die zijn voor motocrosser Davy Pootjes uit Ammerzoden - die later op de persmiddag ook nog live in actie komt - simpel samen te vatten: "Wereldkampioen worden."
De jonge sporters zijn zeer binnenkort te volgen in een wekelijkse blog, met inkijkjes in hun sportieve en persoonlijke levens. De blogs zijn onder andere te volgen via de Facebook-, Instagram- en Twitterkanalen van de Zwarte Cross.

'Wat zou jij doen...'
Voor Maarten Beckers, actieleider van Amnesty International Nederland, voelt het aankomen op het Zwarte Cross-terrein inmiddels als naar huis gaan. "Tegelijkertijd helaas dat ons werk nog steeds nodig is. De Russische activist Ilda Dadin, die vorig jaar centraal stond, is enkele maanden geleden vrijgekomen, en hij begon direct weer met actievoeren." Dat inspireerde Amesty en de Cross tot dé vraag aan iedereen: 'Wat zou jij doen als je vrijkomt? "Ik zou zelf een heel groot feest geven", zegt Beckers. "Met luide muziek en veel drank."

Finale voor de Voederbietels
Jolink en Lovink kondigen het afscheidsoptreden van Jovink en de Voederbietels aan. "Het waren vijfentwintig prachtige jaren", aldus Jolink. "We willen vernieuwen, en soms is dat gewoon wat anders gaan doen." Ze zijn er nog steeds trots op dat de Zwarte Cross het enige grote festival is dat door muzikanten zelf is georganiseerd. Lovink belooft dat de muzikanten actief blijven in gelegenheidsformaties en dus niet helemaal van de podia zullen verdwijnen.

Bertus Wolters na 59 jaar deelname Koning Eefsele

Koning Bertus en Koningin Marga tijdens de Koningsdans.

GROENLO - In de tent klinkt gezang, bij de visboer doen in een goede stemming verkerende kermisvierders zich te goed aan vis, kinderen vermaken zich op het terrein, vanuit de fietsenstalling komt Frans Stortelder aanrijden met een groot stuk hout onder zijn snelbinders. "Ik heb vandaag bij het vogelschieten de hals er af geschoten. Als ik thuis kom heb ik bewijs", lacht hij en fietst naar huis.

Door Henri Walterbos

In de tent is het feest groot en worden Koning Bertus Wolters en Koningin Marga Ottink verzocht op de dansvloer te komen voor het koningsdansen. Als de muziek 'Sierra Madre' inzet, de aanwezigen met de handen boven hun hoofd heen en weer 'schunkeln' en het gelegenheidspaar rondjes draait, zitten beiden bij het tweede couplet al volledig ingepakt in serpentines. Zowel Koning als Koningin genieten met volle teugen. Uiteraard wordt er in de beste Achterhoekse traditie aansluitend 'hoog geleefd.'

Ook Jeugdkoning Tim Harbers en Jeugdkoningin Dewi Asschert mogen delen in de feestvreugde en gaan hoog in de lucht door de goed gevulde feesttent. Lacht Bertus Wolters alleen maar meer als hij op handen door de tent heen wordt gedragen, Koningin Marga kijkt zeer angstig in de stevig heen en weer zwalkende stoel, met onder zich vier lachende en zingende sterke Eefselse mannen.

Als allen veilig geland zijn zet de band 'Brommers kieken' van Jovink & The Voederbietels in, zoeken Koning Bertus en Koningin gezamenlijk de buitenlucht op, een al even goed team vormend als Willem Alexander en Maxima, zoals onze Koning de band met zijn vrouw, ons aller Koningin, omschreef op de Nederlandse tv, afgelopen vrijdagavond tijdens het jaarlijkse zomer-pers-momentje. Om geen onderscheid te maken ook een persmomentje voor het Eefseler Koningspaar, zij het in iets bescheidener omvang.
De glimlach die Bertus (78) al op zijn gelaat heeft sinds hij de vogel naar beneden haalde eerder deze warme zaterdagmiddag, is nog steeds niet verdwenen. Hij is dolgelukkig. "Ik doe vandaag voor de 59ste keer mee maar ben nog nooit koning geweest. Ik vind het geweldig. Mijn vrouw Fien is al wel drie keer Koningin geweest." Bertus kreeg de titel niet voor niets echter. Liefst zes rondes diende er geschoten te worden op de taaie kermisvogel. Na 429 schoten boog het beestje uiteindelijk zijn hoofd. De klok gaf inmiddels 14.30 uur aan. "Volkomen onverwacht ook nog", kijkt Bertus terug naar het 'moment suprême'. Voorzitter Ronnie Papen knikt en lacht. "Ik heb de vogel gemaakt. We hebben dit jaar een andere kogelvanger. Die van Zwolle. Dan zit de vogel op de pin. In Zwolle zijn ze beter in 'op de pinne' schieten dan wij. We hebben de vogel vier keer verzet, ook nog. Op het moment dat we dachten dat de romp en staart nog knettervast zaten, kwam het laatste stuk toch naar beneden."

Koningin Sara
Marga Ottink hoort het aan en is al net zo blij met haar bekroning tot Koningin. "Ik heb altijd gezegd dat als ik Sara heb gezien ik dan nog wel Koningin zou willen worden. Afgelopen jaar ben ik 50 geworden. En dan direct daarna Koningin is mooi natuurlijk. Ik schrok wel trouwens. Ik weet al niet eens meer of ik met links of rechts gegooid heb."


Willem Greve wint PSC Summer Jumping

Willem Greve met Elien. Foto: PR

VRAGENDER - De PSC Summer Jumping werd zaterdagmiddag winnend afgesloten door Willem Greve in de 1.40m Grote Prijs. Hij won de hoofdrubriek op Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender met de zelfgefokte Elien (v. Carambole) en werd vierde met de KWPN-hengst Carrera (v. Larino), die mocht 'uitblazen' na de hoge internationale parcoursen op Outdoor Gelderland vorige week.

Ondanks dat het driedaags PSC Summer Jumping tegelijk met CSI Twente in Geesteren plaatsvond en daardoor minder deelnemers trok, telde de Grote Prijs toch nog 42 starts en was het aan parcoursbouwer Sjack Meuleman de taak om daar een selectie in te krijgen. "Best lastig gezien het deelnemersveld. Je wil de minder geroutineerde combinaties niet 'vermoorden' en de meer ervaren ruiters en paarden toch een uitdagend parcours voorschotelen", vertelt hij.

Zestien sprongen foutloos, waarvan er veertien terugkwamen in de barrage. Willem Greve zette al snel een strakke tijd neer met de watervlugge Elien, afstammend van Greve's tophengst Carambole, daar kwam niemand meer aan. Thuisamazone Ester Blekkink deed tot tweemaal toe een dappere poging met It's Easy (v. Nonstop) en de zelfgefokte Eindelijk (v. Applaus), maar kwam heel iets te kort en werd derde en zesde. Thomas Arendsen Raedt, die net buiten de boot viel voor het EK junioren, reed Why Not (v. Karandasj) naar het tweede geld.

Ook Piet Raijmakers junior was naar Vragender gekomen en plaatste zich met twee paarden in de barrage, waarvan Van Schijndel's Whisperfield (v. Baloubet du Rouet) acht weken geleden een oog verloor. "Hij bleek een tumor achter het oog te hebben en moest geopereerd worden. Ongelooflijk dat hij nu al zo makkelijk met één oog zo'n parcours springt", is de Brabander tevreden. Hij werd vijfde en dertiende.

Net als Willem Greve komt Raijmakers graag naar Vragender. "Schitterende piste en altijd gezellig hier." Beide ruiters lieten CSI Twente aan zich voorbij gaan. "Elke week internationaal rijden is veel te duur", zegt Raijmakers. Ook Willem Greve heeft zich één inschrijving voor het internationaal concours De Wolden volgende week bespaard. "Ik zou Carrera daar eerst Lichte Tour laten lopen, maar dat niveau heeft hij vandaag gesprongen. En hier kost het nog geen tiende deel van wat het internationaal kost."

Willem Greve won de eerste prijs van 500,- euro en de sponsordeken van Willie Welkamp met de achtjarige Elien, die hij samen met zijn vader Jan Greve fokte. "Ze is van nature een heel snelle merrie met veel go. Ik heb strakke lijnen gereden en niet eens dol gedaan."

Dat Elien door Willem Greve gefokt werd, heeft ze te danken aan haar nichtje Uceline (v. Celano) waarmee Willem Greve in 2007 de VION Cup voor zesjarige springpaarden won en een jaar later zilver op het WK voor zevenjarigen. Uceline was zijn oogappel, maar die verkocht hij samen met Leon Thijssen aan de Griekse miljardairsdochter Athina Onassis. Zakelijk gezien was het onverantwoord om het bod te weigeren, maar het ging wel met pijn in Greve's hart.

"Toen Uceline verkocht was, ging ik meteen op zoek naar haar moeder en die kocht ik met een veulen aan de voet. Uit dat veulen fokte ik samen met mijn vader Elien. Ook een kwaliteitsvolle merrie. Haar moeder was nog kleiner, maar wel makkelijker. Het is de kunst om Elien heel langzaam in het hogere werk te laten groeien, maar ik denk dat het er wel in zit."

Lars Kuster, die in het 1.40m net buiten de barrage viel met een fout, wist met Cassandra wel de klasse Z te winnen en bovendien tweede te worden met Axtion-O. Ook in het ZZ waren Kuster en Axtion-O tweede, ditmaal achter Piet Raijmakers op Sawyer L Enchante.


Column

Binnensport en onderwijs

Wanneer je als freelance medewerker van deze krant, en dat bovenal als hobbyist, je laat verleiden om columns te schrijven voor in dit geval de weekkranten Elna en Groenlose Gids, mag je verwachten dat daar zo nu en dan ook reacties op komen. Dat is in alle opzichten een goede, gezonde zaak. Ik besef mij terdege dat een belangrijke valkuil bij mijn geschrijf bestaat uit het gegeven dat je niet alle lezers tevreden kunt stellen. Er moet dus rekening worden gehouden met het feit dat de aan het papier toevertrouwde tekst bij iemand in het verkeerde keelgat kan schieten of door een bepaald publiek als vervelend en zelfs kwetsend kan worden ervaren. Een column naar de zin van iedereen schrijven, lukt niemand. Zelfs beroemde columnisten als Youp van 't Hek, Nico Dijkshoorn en ook oud-Grollenaar Bert Wagendorp krijgen dat niet voor elkaar. Een goede columnist moet toch iemand zijn, die mensen niet alleen weet te boeien, maar ook weet te raken. Dit laatste op een dergelijke manier dat er een goede, soms felle discussie ontstaat. Een column moet mensen uitdagen, mensen prikkelen, mensen aanzetten tot het geven van reacties. Ja toch? In mijn, in de regel op de plaatselijke of gemeentelijke situatie afgestemde schrijfproductie, interesseert het mij niet zozeer hoe men mijn pennenvruchten kan lezen, maar veel meer hoe men het wil lezen.

Dit laatste optekende, kom ik bij de reactie van Arjan Paf op mijn column van twee weken geleden met de titel 'De binnensport in Groenlo?' Te beginnen met de aantekening dat ik het een goede zet vind van Arjan dat hij niet alleen persoonlijk reageerde richting mij, maar zijn commentaar ook als ingezonden heeft laten opnemen onder de rubriek 'Lezers schrijven' in de Groenlose Gids van de afgelopen week. Zeker in zijn functie als gymdocent in het onderwijs neemt hij daarmee niet alleen zijn verantwoordelijkheid, maar levert hij tevens een goede bijdrage aan de naaste toekomst van de binnensportvoorzieningen van in dit geval grote kern Groenlo. En dat die voorzieningen juist voor de schoolgaande jeugd, zowel kwantitatief als kwalitatief goed in orde moeten zijn, ben ik helemaal met hem eens. Sporten, bewegen, maar ook andere aspecten c.q. vormen van een gezonde leefstijl zijn belangrijke, zo niet de belangrijkste ingrediënten voor het welzijn van kinderen en jongeren. In vind dat juist de huidige tijd, waarin de jeugd zich wanneer het maar enigszins kan op ieder moment van de dag denkt te kunnen vermaken met iphones of smartphones, tablets, pc's of laptops, de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl in en rondom de school meer, veel meer actieve aandacht moet krijgen!

Daarom heb ik in mijn bijdrage absoluut niet tot uiting willen laten komen dat goede voorzieningen op zowel het buiten- als binnensportgebeuren, zeker in relatie tot het onderwijs, onbelangrijk zijn en dientengevolge geen hoge prioriteit hoeven te hebben. Ik heb alleen duidelijk willen maken dat, zoals een week eerder bij het onderwerp Sportboulevard in Lichtenvoorde, de gemeente Oost Gelre het zeker financieel gezien tegenover haar burgers niet kan maken om sportluchtkastelen te bouwen. En onder die noemer hoort helaas ook het afstoten van een sporthal, waarin nog geen twee jaar geleden als gevolg van renovatiewerkzaamheden twee ton gemeenschapsgeld is geïnvesteerd. Natuurlijk, gedane zaken nemen geen keer, maar wat te denken van de noodzaak met betrekking tot een noodzakelijke, tweede ongetwijfeld forse investering voor een nieuwe vloer en het aanbrengen van allerlei noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen, nu men er helemaal vanuit gaat dat dezelfde hal nog tien jaar dienst moet doen?

Let wel Arjan, die nieuwe sporthal bij Marianum, die komt er wel en ook acht ik de kans groot dat er binnen afzienbare tijd een hal verrijst op de locatie CC De Bron. Maar of er ooit een nieuwe hal verrijst in de driehoek Oldenhuis-Watermolenschool-Willibrordusschool durf ik te betwijfelen. Dit ondanks het grote, hiervoor door mij aangegeven belang van goede sportvoorzieningen voor de (studerende) jeugd!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Vestingdag Historisch

Straattheater in Groenlo Vestingstad Historisch. Foto: PR

GROENLO - Op zondag 16 Juli wordt er weer een Vestingdag Historisch gehouden van 12.00 tot 17.00 uur in het centrum van Groenlo. Het vestingstadje gaat die dag weer even terug in de tijd.

Op deze Vestingdag is er natuurlijk ook aan de kinderen gedacht. Zij kunnen met Baroen een korte opleiding volgen tot Piekenier en Musketier. Bij het schietspel van de Gelderse Roos kunnen de kinderen laten zien hoe goed ze kunnen mikken. Goochelaar Wautier is aanwezig met z'n onnavolgbare trucs. De tolletjesmaker laat de kinderen zien hoe uit een stukje hout een heus tolletje gemaakt wordt en Nar Hans maakt de mooist figuren van ballonnen. Er is ook een ambachtenmarkt waar ambachtslieden als een mandenvlechter, tinnegieter, nettenboeter, leerbewerker, klompenmaker, touwslager en pottenbakker hun nostalgische werk laten zien. Ambachten die vroeger zo gewoon waren, maar nu niet meer. Prachtig om te zien. De Oudheidkundige Vereniging is ook aanwezig met een fraaie kraam en de VVV is die middag open. Plansjet uit Belgie speelt met haar middeleeuws poppentheater op het plein van de Oude Calixtus en zal de handen van de toeschouwers zeker op elkaar krijgen. Ook het Mest Theater is aanwezig met prachtige voorstellingen. Veel toeristische attracties zijn die middag open zoals Huijs Basten Asbeck en Atelier Netty Neuray. Ook kan de toren van de Calixtusbasiliek beklommen worden. In de Oude Calixtus kan het multimediaspektakel de Slag om Grolle bekeken worden en de kerkers kunnen bezichtigd worden. De Vestingstad Express zal de gasten van Marveld vervoeren naar Groenlo. Op de Groenlose terrassen is het die middag goed toeven op zondag 16 juli.

Geschiedenis komt tot leven bij Historisch Festijn

Een speciaal doe- en genietplein voor kinderen

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Kinderplein
Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig, die in mei van dit jaar deelnam aan 'The Battle of the Nations', de wereldkampioenschappen in deze tak van sport in het Spaanse Barcelona. Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn. Het wordt niet alleen bewoond door de adel en gegoede burgerij uit die tijd. In de kelders van het kasteel vind je een veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Liefdevolle presentatie van 'Het Liefdespad Ruurlo'

De presentatie van Het Liefdespad' door van links naar recht: Jeroen Erveraert Martine en Bert van Zijtveld. Foto Gerhard Weevers, Achterhoek Nieuws Foto: Verona Westera

Idee wordt omarmd door tientallen 'founders'

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken." Een complete sfeerimpressie is te zien op www.achterhoekfoto.nl.

Batty Minx en Same Old Wings in Bredevoort

Same Old Wings treedt op in Bredevoort. Foto: PR

BREDEVOORT - Het tweede optreden in de serie Zomerconcerten Bredevoort is op zondag 16 juli. Batty MinX en Same Old Wings zullen optreden op de Markt.

Voor de pauze treedt Batty MinX op. Batty MinX is een band die bekende en minder bekende stevige pop/rock nummers speelt. Het blijkt voor het publiek vaak moeilijk om stil te blijven zitten. Een enkel eigen nummer en soms een medley maakt dat het optreden verrassende effecten geeft. Batty MinX bestaat uit de bandleden Carlo Ferwerda-drums, Ron Bastiaan Net-basgitaar, Laura Keijzer-zang, Mark ten Wolde-gitaar en zang, Gertjan ten Wolde-gitaar. Na de pauze neemt Same Old Wings het stokje over. Same Old Wings is een pop/rock coverband met een uiteenlopend repertoire, waarbij stevige nummers afgewisseld worden door aangename rustige muzikale momenten. De naam Same Old Wings verwijst naar de gelijkenissen die door de bandleden gevonden worden in de uiteenlopende muzikale voorkeuren van de muzikanten. Same Old Wings bestaat uit zanger/gitarist Alex Pieterse, drummer Carlo Ferwerda, gitarist Hans Willems en bassist Rob Alink.

Batty MinX treedt op in Bredevoort. Foto: PR

Het concert begint om 12.00 uur en gaat alleen door bij mooi weer. De toegang is vrij, hoewel er wel met de pet langsgegaan wordt om de kosten te drukken.

Bieren van Brouwersnös krijgen gezicht

Jos Oostendorp (links) en Willem te Molder bij het bronzen beeld. Foto: Henri Walterbos

GROENLO - De nieuwe brouwerij kreeg in de persoon van Jos Oostendorp al haar gezicht en met Brouwersnös haar naam. Sinds vrijdagmiddag kregen de toekomstige speciaalbiertjes en de gedestilleerde dranken ook haar gezicht, door de onthullingen van het bronzen beeld dat symbool staat voor het ambachtelijk te brouwen bier en de vlaggen met daarop het logo van Brouwersnös. Beide creaties zijn van de hand van Willem te Molder. Is Willem regionaal vooral bekend als bassist van Boh Foi Toch en van zijn werk voor Omroep Gelderland, op de eerste plaats is Willem natuurlijk gewoon en misschien wel 'vooral' Grollenaar, al woont hij al jaren buiten de vestingstad, op steenworpafstand in Barlo, waar hij samen met zijn Annet Bed & Breakfast Huize Nijhoff runt.

Door Henri Walterbos

Open sollicitatie
Al snel na bekendmaking van de plannen voor de nieuwe brouwerij zaten de drie initiators, Jos Oostendorp en de neven Andries en Frans de Groen, al met Willem om de tafel. Dit naar aanleiding van de open sollicitatie van Willem om iets te willen betekenen voor de nieuwe brouwerij. Net als vele Grollenaren met hem was Willem immers ook verrukt en in uiterste vervoering na het aanhoren van de plannen. Om meerdere redenen trok Willem de stoute schoenen aan om Jos een bericht te sturen.

Brouwer Jan Luft, Jos Oostendorp en Willem te Molder onder vlaggen die ze zelf onthuld hebben. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Het is Willem zelf die de totstandkoming van de samenwerking toelicht, tijdens de perspresentatie van zowel het beeld als het logo en de vlaggen, in wat nu nog de serre is van de statige villa Adriana, het toekomstige proeflokaal. "Ik heb met Annet hier jarenlang schuin tegenover gewoond, mijn ouders woonden er vlak achter, broer Guus struinde hier rond, ik heb gebeugeld in de brouwerij, ja, ik heb wel wat met deze plek", begint Willem zijn verhaal, over zijn benoeming tot creatief brein achter de gezichten van bieren en de brouwerij zelf. "Vandaar dat ik contact met Jos zocht. We hebben elkaar een beetje besnuffeld en we hadden wel een klik", lacht Willem breeduit. "Van daaruit ben ik aan de slag gegaan. Normaliter maak je een logo eerst één dimensionaal, maar nadat het verhaal van de brouwerij en het productieproces mij duidelijk was, en met name de woorden ambachtelijk en open vergisting bleven hangen, kreeg ik direct ideeën en wilde ik iets ambachtelijks maken, iets driedimensionaals en van daaruit pas naar twee dimensionaal, het logo." Willem boetseerde een bierbrouwer in koper die bezig is met open vergisting en het afschuimen van bier. Ook voor de kunstige uitvoering van de naam Brouwersnös heeft Willem goed nagedacht. "Het woord moest niet gevormd worden door bestaande letters en lettertypes. De naam Brouwersnös diende geen woord te worden, maar een beeld."

Bouw
In week 33 zal een aanvang gemaakt worden met de sloop van de gebouwen achter de voormalige Grolsch-directeursvilla, twee weken later gevolgd door het begin van de bouw van de brouwerij. De bouw zal uitgevoerd worden door Te Brake Bouw uit Lievelde. Het voornemen is om begin 2018 te openen. Verliep het gehele vergunningtraject probleemloos, toch doet zich inmiddels een probleem voor, namelijk het vertoeven van een vleermuis op het terrein. "We hebben met flora- en faunawetgeving te maken. We hebben nu een industriële ontheffing nodig, want een normale procedure die kan wel 20 weken duren en dan is meneer de vleermuis allang vertrokken", vertelt Oostendorp, nu nog lachend. De 'Broedplaats van beste Achterhoekse bieren', zoals Brouwersnös zich profileert, blijkt dus niet alleen voor fijne speciaalbieren een ideale broedplaats.

Bieren
Jos Oostendorp vertelt dat het in de bedoeling ligt 12 tot 16 bieren te gaan produceren en introduceren, met jaarlijkse nieuwe bieren. "Over vijf jaar willen we een miljoen liter speciaal bier brouwen. Namen voor de speciaalbieren die we gaan brouwen zijn nog steeds van harte welkom, al hebben we er al honderd. Niet alleen Grolse namen, maar ook vooral Achterhoekse namen, uit verleden, heden maar ook uit de toekomst. Wij willen bieren met verhalen, die aan de naam vastzitten. Verhalen over Achterhoekse tradities, culthelden, gebruiken en gewoonten die onze brouwers de inspiratie bieden hier een passend en eigenwijs bier bij te brouwen dat we gaan opdragen aan deze verhalen. Een beetje 'Grolse wind' mag, want spreken is ons Achterhoekers niet vreemd." Ideeën kunnen gestuurd worden naar info@brouwersnos.nl .

Proeven
Voordat Oostendorp afsluit krijgen de aanwezigen de gelegenheid alvast een half glaasje 'voorwort' te proeven. "Het is nog geen bier, er zit ook nog geen alcohol in, maar dit is een deel van het geheim van de brouwer. Dit is hij wat hij proeft voordat het nog bier moet worden." Brouwer Jan Luft verklapt dat het de bedoeling is dat het warme goedje een triple-achtig Belgisch biertje moet worden. "Meer vertel ik niet."

Expositie 'Kat in de kunst' in Koppelkerk

Een object van Carolien Klein Goldewijk. Foto: PR

BREDEVOORT - De kat: sierlijk, onafhankelijk en mysterieus tegelijk. Niet zo gek dat kunstenaars zich al eeuwenlang door het dier laten inspireren. Zo ook beeldend kunstenaars Carolien Klein Goldewijk, Meta Dame en Ineke Mengelder. Van 21 juli tot en met 13 augustus exposeren zij met 'Kat in de kunst' in de Koppelkerk in Bredevoort.

In 'Kat in de kunst' komt het werk van drie katkunstenaars samen, schilderijen van Carolien Klein Goldewijk, sculpturen van Meta Dame en schilderijen van Ineke Mengelder.

Carolien Klein Goldewijk woont en werkt in kunst- en boekenstad Bredevoort. Daar heeft zij sinds 1996 haar atelier Bubastis, dat is vernoemd naar een oude Egyptische stad waar de kat vereerd werd. Haar thema is dan ook voornamelijk katten, al dan niet verweven met de oude Egyptische cultuur. Naast haar kattenschilderijen toont zij ook haar reeks 'Capricho de Colores', naar aanleiding van haar reizen naar Mallorca. Ze schildert in verschillende technieken, onder andere met olieverf op doek of paneel of met acryl op papyrus of geschept papier.

Het fenomeen 'kat' boeit katkunstenaar Meta Dame uit Halle reeds lange tijd en is door de jaren heen haar leidraad gebleven. Zij vervaardigt katten in allerlei materialen, zoals brons, combinaties van keramiek, met oude gevonden voorwerpen, zoals roestig ijzer, botten en antieke voorwerpen. Soms worden zij afgebeeld als "kat om de kat", soms gestileerd, ondergeschikt aan de compositie. Ook worden zij verbeeld als half mens, half kat, geïnspireerd door Bastet, de katgodin in het Oude Egypte.

De kat heeft ook een belangrijke plaats in het werk van Ineke Mengelder uit Deventer. In de schilderijen van Mengelder worden gedachten en gevoelens in een grote rijkdom aan kleurnuances vormgegeven. Karakteristiek is haar warme kleurenpalet. In zonnige okers en blauwgroene tinten vertolkt zij haar poëtische verhalen.

Omdat de 'kat in de kunst' een eeuwenlange geschiedenis kent, geeft Meta Dame op zaterdagavond 29 april een lezing over de kat in de kunst vanaf het oude Egypte tot de hedendaagse kunst. Reserveren kan via koppelkerk.nl

De expositie is ingericht in de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort, geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en van dinsdag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree voor het bezoeken van deze exposities bedraagt 5,00 euro, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen.

Nieuwsuur maakt opnamen in Lievelde en Groenlo

Jaap Cannegieter wijst de cameraman van Nieuwsuur waar de mestvergister in Groenlo gepland is.

Aandacht voor ekoboerderij en mestvergister

Door Kyra Broshuis

GROENLO-Het bekende dagelijkse actualiteitenprogramma Nieuwsuur van de NOS/NTR is deze week in Groenlo neergestreken voor een reportage over de vergaande intensivering in de agrosector en het lokale verzet van burgers hiertegen. Nieuwsuur wil de maatschappelijke discussie die op dit moment gaande is over mestvergisters aanzwengelen. De problemen, overlast en protesten rondom mestfabrieken worden nader in beeld gebracht. Ook zal het programma een aantal voorbeelden laten zien van wat er speelt in het land.

Limburg en Ekoboerderij Lievelde
De journalisten van Nieuwsuur hebben daarvoor eerst een bezoek gebracht aan een actiegroep uit Limburg die strijdt tegen de stankoverlast van een reeds in bedrijf genomen mestvergister aan de rand van hun dorp. Vervolgens is het redactieteam neergestreken bij de Ekoboerderij van John Arink in Lievelde. Arink geeft daar uitleg over zijn manier van werken en licht zijn visie toe over hoe het volgens hem ook kan. Arink pleit namelijk voor een andere manier van produceren, zonder mestoverschot en met een normaal verdienmodel. Daarin is vooral de zogenaamde gesloten kringloop van belang. Bij Arink lopen de koeien buiten waardoor hij geen mestoverschot heeft. Het voedsel voor de dieren komt grotendeels van zijn eigen land. "Voor onze 60 koeien telen we het voer zelf op onze eigen grond. Daardoor zijn we niet afhankelijk van voerimport uit verre oorden. Achter de manier waarop we de boerderij drijven, zit maar één enkele denkwijze: daar waar het mogelijk is, proberen we zoveel mogelijk een natuurlijk systeem te volgen. De oppervlakte en de veestapel zijn in balans, in die zin dat we genoeg mest hebben voor het land en van dit land weer genoeg voer kunnen halen voor het vee."

Megamestvergister
Na de uitleg van Arink vertrekken de journalisten naar Groenlo. Daar hebben ze een afspraak met Jaap Cannegieter, Paul Wallerbos en Henk Adema van de Stichting MegavergisterGroenloNee. Zij vertellen de makers van Nieuwsuur over het waarom van de stichting. "Aan de rand van Groenlo staat de grootste mestfabriek van Europa gepland. Afgezien van het feit dat die fabriek ten koste zal gaan van leefbaarheid in en om Groenlo, zijn we vooral boos en bezorgd omdat het verhaal niet klopt. De megamestvergistingsinstallatie is niet duurzaam, draait op subsidie en levert, in tegenstelling tot wat RMS-Van Westreenen (de initiatiefnemer) beweert, nauwelijks energetisch voordeel op. Mest bestaat voor 95% uit water en voor het indrogen van die mest wordt bijna net zoveel grijze energie verbruikt, als dat het groene energie oplevert. Het rendement op een investering is een zonnepanelenpark is ongeveer zes keer beter dan bij een mestvergister. Bij windenergie spreek je zelfs over een factor twaalf", legt Cannegieter uit. "Stank en 200 mestvrachtwagens per dag die om Groenlo cirkelen, dat willen we toch niet?"
Met betrekking tot de vergister in Groenlo is de stand van zaken als volgt: de aanvraag die RMS heeft ingediend bij de provincie Gelderland, het bevoegd gezag bij deze aanvraag, is nog steeds niet compleet bevonden. Het publiceren van een ontwerp-omgevingsvergunning is dan nog niet aan de orde. Na de zomervakantie wordt hiermee wel verdergegaan.
De uitzending van Nieuwsuur over dit onderwerp is op de komende week te zien op NPO 2.

'Idee uitzending Indonesische studenten begon in Aalten'

Indonesische studenten bezoeken Schaersvoorde. Foto: PR

AALTEN - Vanuit Indonesië zijn vanaf het jaar 2004 meer dan vijfhonderd studenten begeleid naar een studie aan een aantal Nederlandse hogescholen en het gaat nog steeds door. Tegenwoordig vertrekken meer dan zestig studenten per jaar naar Nederland om daar een jaar aan een HBO-instelling te studeren. Dat zijn de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de Haagse Hogeschool, Fontys en de NHTV voor internationaal hoger onderwijs in Breda. De kiem van deze contacten ligt in Aalten.

Door Bert Vinkenborg

In 1987 kwam het 17-jarige Indonesische meisje Pritha Nandini (roepnaam 'Dini') als uitwisselingsstudent naar Aalten via de EFFS (Education Foundation for Foreign Studies), een internationale organisatie voor uitzending van studenten. Zij vond onderdak bij de familie Van Meggelen. 'Dini' bleef een heel jaar en ging naar het christelijk College Schaersvoorde. Het jaar dat ze in Aalten was liep gelijk met het schooljaar. Op Schaersvoorde ging ze direct naar 5 vwo. Een enorme overgang vanuit haar eigen land. Ze sprak de taal niet en het onderwijssysteem in Nederland was anders, vrijer dan in Indonesië. In haar Nederlandse schooltijd kreeg ze een medeleerling toegewezen als coach die haar wegwijs maakte. Ze begon met een stoomcursus Nederlands. Al snel sprak ze de taal vloeiend. De overgangsproblemen speelden zich af op allerlei terreinen. Vakken leren in een vreemde taal maar bijvoorbeeld ook leren fietsen wat ze nog nooit had gedaan én een jaar lang ver van het ouderlijk huis zijn. Het resultaat mocht er zijn. Aan het eind van het schooljaar slaagde ze met goede resultaten. Dini was heel sociaal en had direct veel vrienden, ook de leraren waren erg op haar gesteld. Zelfs nu na dertig jaar heeft ze nog contact met hen en velen zochten haar op in Indonesië. De familie Van Meggelen, met twee zonen in dezelfde leeftijdscategorie, sloot Dini in hun armen en beschouwde haar als hun eigen dochter. Ze hebben het nu nog steeds over 'onze dochter in Indonesië'. Op de vraag of ze geen heimwee had in het jaar dat ze van huis was, is het verrassende antwoord: "Nee helemaal niet, maar toen ik weer terug was in Jakarta had ik heimwee naar Aalten." In Indonesië vervolgde Dini haar studie aan een eersterangs universiteit in het vak sociologie, waar ze afstudeerde. Om haar scriptie af te maken werd ze begeleid vanuit de Universiteit van Amsterdam (UVA). Haar academische graad van de Universitas Indonesia is vergelijkbaar met doctorandus. Na een aantal jaren te hebben gewerkt, onder andere bij de Indonesische vestigingen van ABN en Ahold en tenslotte negen jaar bij Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, startte ze in 2004 een eigen bedrijf, DES (Duabangsa Education Services), dat zich toelegt op het begeleiden van studenten naar een van de genoemde onderwijsinstellingen. Samen met drie medewerkers verzorgt ze de eerste contacten met de scholen, alle papieren, visa, huisvesting, verzekeringen enzovoort. Behalve begeleiding verzorgt ze ook taalcursussen. Door het groot aantal oud-studenten dat inmiddels is afgestudeerd beschikt DES over een uitgebreid netwerk waarvan weer gebruik kan worden gemaakt voor nieuwe studenten. DES organiseert regelmatig bijeenkomsten voor nieuwe en oud-studenten uit Indonesië. Dini heeft twee dochters waarvan een inmiddels in Nijmegen studeert en de tweede binnenkort ook naar Nederland komt om te studeren. Gevraagd naar haar toekomstplannen is ze duidelijk: "Ik vind het nog steeds leuk dus ga ik door. Zakelijke en privézaken lopen bij mij door elkaar. Ik behandel collega's en relaties als vrienden. In Aalten is het eigenlijk allemaal begonnen."

Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

Voorleestent en 'Meet en Greet' met Dikkie Dik op Zwarte Cross

Voorlezen op de Zwarte Cross. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Ook dit jaar is het voorleesteam actief in het Blagenparadijs van de Zwarte Cross.

Al zes jaar lang worden er door de medewerkers van de Achterhoekse bibliotheken aan honderden kinderen prachtige boeken voorgelezen. Een heerlijk rustpunt tijdens de Zwarte Cross. Ook dit jaar hebben biebpasbezitters een voordeeltje, dus neem de pas mee naar de Cross.

Voorleestent en biebpas
In het 'Blagenparadijs', het Zwarte Cross festivalterrein speciaal voor kinderen, staat de voorleestent van de Bibliotheek.

Kinderen van alle leeftijden kunnen hier de mooiste (prenten)boeken doorbladeren of voorgelezen worden door Tante Rikies voorleesteam. Ouders, opa's en oma's zijn er welkom voor tips en voorleesadviezen of om gewoon even bij te komen.

Het Blagenparadijs is alleen toegankelijk voor volwassenen als ze begeleid worden door een kind en is daardoor een bijzondere plek op de Zwarte Cross.

Elk kind dat zijn of haar bibliotheekpas bij de voorleestent laat zien krijgt dit jaar een Zwarte-Cross-verTASsing, zo lang de voorraad strekt.

'Meet and greet' met Dikkie Dik
Dit jaar kent de voorleestent een bijzondere gast. 'Dikkie Dik' zal een bezoekje brengen aan het Blagenparadijs op zaterdag 15 en zondag 16 juli.
Om 13.30 uur en 16.00 uur kunnen kinderen zich laten fotograferen met de grote oranje kat.
Natuurlijk zal er dan ook voorgelezen worden uit de boeken over Dikkie Dik, geschreven door Jet Boeke.


www.zwartecross.nl

Opnieuw roze lintje voor SKB

Het mamateam van SKB. Foto: PR

WINTERSWIJK - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk ontving opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die BVN stelt aan patiëntgerichte borstkankerzorg. SKB voldoet aan alle verplichte criteria en aan minstens zes van de acht overige criteria. "Het roze lintje is een compliment voor het hele team," leggen de chirurgen Brink en Kuizinga uit. "De lijnen in ons ziekenhuis zijn kort, iedereen wil de best mogelijke zorg leveren en we werken volgens de laatste richtlijnen. We werken met individuele behandelplannen en patiënten weten ons gemakkelijk te vinden.

Patiënten hebben een vast aanspreekpunt, de mammacareverpleegkundige. Zij begeleidt de patiënt gedurende het hele traject. Naast alle medische zorg is er veel aandacht voor de psychosociale begeleiding." Monitor Borstkankerzorg biedt patiënten inzicht in hoe de borstkankerzorg in een bepaald ziekenhuis is georganiseerd, en ervaringen van patiënten met dat ziekenhuis. www.monitorborstkankerzorg.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk 2 Ruurlo 06-12971503.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

GITAAR OF BAS LEREN SPELEN. Kijk voor info& inlooplessen. op www.gitaarpleinoost.nl.

Lieve mam,een keitje moet kunnen toch?! We zijn heel erg trots op jou, nu lekker samen met papa genieten! Liefs, Wouter, Anne, Judith, Niels en Lenne.

Blauwe- rode- zwarte- en kruisbessen, kersen, frambozen, aardbeien. Peppelman, Twenteroute 5, Heelweg. tel: 0315-241616 / 06-25306595.

Ervaren huishoudelijke hulp gez. in Zieuwent e.o. voor 3/4 uur per week. Tel.: 06-10376317. Bereikbaar ma t/m vr na 18.30 uur of i/h weekend.

TE KOOP: tenor-banjo, oude gitaar, melodica, keyboardstandaard en microfoon 'Shure' met standaard. Prijs n.o.t.k. tel. 0621.688753.