Contact Bronckhorst Noord

16 januari 2018

Contact Bronckhorst Noord 16 januari 2018


Documentaire Ode aan Vorden op herhaling

Ode aan Vorden is een documentaire over Vorden en zijn buurtschappen, waaronder Kranenburg. Foto: PR

Drie extra vertoningen in het laatste weekend van januari

VORDEN - Een jaar geleden januari 2017 ging de documentaire 'Ode aan Vorden' in première en met succes. De documentaire werd maar liefst zes keer aan een uitverkochte zaal vertoond. Fons Rouwhorst; bedenker van de documentaire: "We hadden er nog een paar avonden bij aan kunnen plakken maar om organisatorisch reden was dit niet haalbaar. Vandaar dat we eind januari 2018 opnieuw de documentaire gaan vertonen. Dit op veler verzoek." De documentaire zal het laatste weekend van januari, op vrijdagavond 26 januari, zaterdagavond 27 januari en zondagmiddag 28 januari, vertoond worden in het Kulturhus.

Fons Rouwhorst: "We hebben met een groot enthousiasme ingezet om deze documentaire over Vorden en zijn buurtschappen, samen met een aantal vakmensen, tot een succes te maken. We hadden ons vooraf niet kunnen bedenken dat er zoveel mensen zouden komen kijken. Veel mensen uit Vorden hebben meegewerkt aan de documentaire. Dat zal een bijdrage hebben geleverd aan de grote opkomst voor de film.".
De documentaire 'Ode aan Vorden' wordt niet uitgebracht op dvd.

'Vooraf niet gedacht dat zoveel mensen zouden komen kijken'

Er is gekozen voor het samen beleven. "Voor zowel Vordenaren als mensen van buiten Vorden bleek de documentaire aan te slaan. Ook zijn er een aantal die de documentaire graag nog een tweede keer willen zien. Reden genoeg om het grote projectiescherm weer tevoorschijn te halen en de zaal in het Kulturhus wederom om te bouwen tot een mooie theaterzaal."

In deze avondvullende documentaire van tweemaal drie kwartier wordt het verleden, heden en de toekomst van Vorden in beeld gebracht. Een ode aan Vorden, maar ook hulde aan de mensen die aan dit project hebben meegewerkt.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Bruna in Vorden.

Laatste NK veldrijden Thijs van Amerongen

VIERAKKER/WICHMOND - Thijs van Amerongen heeft afgelopen zondag 14 januari zijn laatste Nederlands Kampioenschap veldrijden gereden in Surhuisterveen. De 31-jarige renner van RTV Vierakker-Wichmond stopt na achttien jaar met fietsen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Hij stelt dat het voor hem door fysieke problemen niet meer mogelijk is om een heel jaar op professioneel niveau te fietsen. Ook het NK verliep afgelopen weekend voor de oud-Vordenaar niet zoals gehoopt: "Het was gewoon slecht. Er zit geen progressie in mijn resultaten en dat weet ik al een tijdje," aldus Van Amerongen.

Naast Van Amerongen stonden er nog drie renners van RTV Vierakker-Wichmond aan de start van het NK veldrijden in Surhuisterveen afgelopen weekend. Op zaterdag 13 januari werd de strijd om de rood-wit-blauwe trui verreden voor de masters categorieën. Bij de Masters 40+ stond Eddy Heuvelink aan de start, hij finishte als 38ste. Bij de Masters 50+ stonden Erik Bouwmeester en Peter Makkink aan de start. Bouwmeester kwam als 22ste over de finish en Makkink als zeventiende.

Jubilarissen TTV Vorden gehuldigd

V.l.n.r.: Gerrit Uilenreef, Marinus Engel en Henk Brummelman. Foto: PR Henk Brummelman (83) is zestig jaar lid van TTV Vorden, Marinus Engel veertig jaar en Gerrit Uilenreef 25 jaarDe jubilarissen: v.l.n.r.:

Vorden - Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van Touwtrekvereniging Vorden vond in het clubgebouw aan de Ruurloseweg ook de huldiging van de jubilarissen plaats. Henk Brummelman (83) is zestig jaar lid van TTV Vorden, Marinus Engel veertig jaar en Gerrit Uilenreef 25 jaar.

De jubilarissen werden toegesproken door voorzitter Gert-Jan Vliem van TTV Vorden. Henk Brummelman is vanaf het begin van de oprichting van de touwtrekvereniging in 1958 lid. Daarmee bestaat ook de vereniging dit jaar zestig jaar.

V.l.n.r.: Gerrit Uilenreef, Marinus Engel en Henk Brummelman. Foto: PR

65 jaar lid

Gerard Schepers en Bernard Eijkelkamp zijn dit jaar beiden al vijfenzestig jaar lid van het Vordens Mannenkoor. Gerard (zie foto) ontving tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari een oorkonde, Bernard werd thuis bezocht door een aantal bestuursleden die hem de oorkonde overhandigden.

Gerard Schepers en Bernard Eijkelkamp 65 jaar lid van Vordens Mannenkoor

Gerard Schepers (m.) en zijn vrouw Annie werden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het zonnetje gezet door voorzitter Henk Sleumer. Foto: PR

Vorden - Gerard Schepers en Bernard Eijkelkamp zijn dit jaar beiden al vijfenzestig jaar lid van het Vordens Mannenkoor.

In 1952 als 18-jarige jongen werd Gerard Schepers lid van het koor. Hij is niet alleen het oudste actieve koorlid, maar als 84-jarige ook in leeftijd. Iedere maandag komt hij als eerste tenor met veel plezier naar de repetities en laat zelden verstek gaan. Vier verschillende dirigenten heeft Gerard al op de bok zien staan. Toen hij lid werd was Derk Wolters de dirigent. Deze werd opgevolgd door Bert Nijhof, die maar liefst 32 jaar voor het koor heeft gestaan. Daarna was er een periode van 15 jaar met Frank Knikkink. En sinds 2015 dirigent Christo Guenov. Gerard is dus een zeer ervaren zanger. Hij heeft de liefde voor het zingen ook weer doorgegeven aan zijn kinderen en die hebben op hun beurt hetzelfde gedaan naar hun kinderen.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari (tevens zijn verjaardag) werd Gerard samen met zijn vrouw Annie door voorzitter Henk Sleumer in het zonnetje gezet en kreeg hij een prachtige oorkonde voor zijn 65-jarig lidmaatschap. Tot slot waren er bloemen voor Annie en werden zij samen door het voltallige koor toegezongen.

Ook Bernard Eijkelkamp is al 65 jaar koorlid. Helaas moest hij vanwege zijn gezondheid een aantal jaren geleden het actief zingen opgeven. De 88-jarige Bernard verblijft in Zutphen op Sutfene, waar hij zichtbaar verrast was door de komst van enkele bestuursleden die hem de oorkonde kwamen brengen. En met ook de komst van zijn broers Antoon, Ludo, Henk, Eric en enkele schoonzussen was het feest compleet. Het waren gezellige uurtjes waar Bernard, met nog altijd de tong op de juiste plaats, vele mooie anekdotes kon vertellen over zijn lange periode als zanger.

Bennie Horsting en Adrie Groen Nederlands kampioen

Kleurkanarie. Foto: PR

VORDEN - Bennie Horsting en Adrie Groen zijn Nederlands kampioen geworden met hun kleurkanaries. Groen werd zelfs dubbelkampioen en behaalde voor het eerst in zijn tentoonstellingscarrière 94 punten voor een zelf gekweekte vogel.

Het Nederlands Kampioenschap vond plaats in Zwolle (voorheen Apeldoorn) en werd georganiseerd door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBVV).

Ruim 1300 inzenders uit Nederland stuurden samen elfduizend wedstrijdvogels in. Alhoewel er veel sub-klassen zijn, is het toch een bijzondere prestatie dat er twee leden van De Vogelvriend Vorden in de prijzen zijn gevallen.

Drie prijzen Adrie Groen
Adrie Groen ging met drie prijzen naar huis. Hij werd kampioen met een kleurkanarie isabel wit met 94 punten. Daarnaast werd hij kampioen met een stel geelivoor schimmel van 185 punten. Met een stel isabel wit met 183 punten behaalde hij bovendien nog een bronzen medaille.

Vier prijzen Bennie Horsting
Bennie Horsting ging met vier prijzen naar huis. Kampioen werd hij met een isabelopaal geel mozaïek type 1 van 93 punten. Een kleurkanarie met diezelfde kleur kreeg van de keurmeesters 91 punten en dat leverde Horsting een zilveren medaille op.

Tenslotte nam hij ook nog twee bronzen medailles mee naar huis voor een kleurkanarie isabel geel mozaïek type 1 van 91 punten en een stel agaatopaal geel mozaïek type 1 van 183 punten.

Ondernemers slaan de handen ineen

Annemiek van der Velden en Leonie de Wit. Foto: PR

WICHMOND - Ze ontmoetten elkaar bij de cursus 'gastheer van het landschap' van het IVN en de gemeente Bronckhorst. Beiden bleken zich in Wichmond te richten op coaching bij balans en vitaliteit, waarbij Annemiek van der Velden dit wandelend doet en Leonie de Wit zingend. Ze besloten samen een dagworkshop te ontwikkelen waarbij deelnemers zowel gaan wandelen als zingen. Voor de lunch zochten zij contact met de Keuken van Hackfort. Eind deze maand zal de eerste dag van start gaan. Voor meer informatie, kan men contact opnemen. Annemiek van der Velden: 0611125317 of www.goudenwandeling.nl. Leonie de Wit: 0628477953 of www.leoniedewit.nl

Nodox hoeft het podium niet te delen

Nodox op het podium van Theater onder de Molen. Foto: Liesbeth Spaansen

VORDEN/LINDE - Theater Onder de Molen presenteert zondagmiddag 21 januari de band NODOX. Deze vrolijke muzikale heren hebben vorig jaar het theater tijdens de zomercarrousel al eens behoorlijk op stelten gezet en werd dus tijd om de band voor een volledig programma te boeken.

NODOX speelt vooral covers uit de jaren zestig en zeventig. Een beetje blues, wat country, folk en een vleugje jazz. Het maakt ze niet uit als ze het maar een beetje naar hun hand kunnen zetten. NODOX is een 'jonge' band met doorgewinterde muzikanten. Na een aantal jaren van 'we moeten eens samen wat gaan doen' is het er in 2013 van gekomen. Lekker rustig akoestisch thuis samen muziek maken. Er was meteen een klik en al gauw klonk het zo lekker dat ze vonden dat het de moeite waard was om anderen er ook van te laten genieten.

Dit optreden is 21 januari in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Reserveren via de website.


www.theateronderdemolen.nl

Zing gezellig mee tijdens de Sing In

Accordeonist Dick Wagenvoort en verteller Rikie Walgemoet-Wagenvoort. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

VORDEN - Elke tweede dinsdag van de maand wordt er in het Kulturhus in Vorden van 14.00 tot 16.00 uur met elkaar gezongen onder leiding van accordeonist Dick Wagenvoort en verteller Rikie Walgemoet-Wagenvoort.

Vooral liedjes van vroeger, maar ook wel wat recentere liedjes worden dan uit volle borst meegezongen. Tussen de akkoorden door wordt er een verhaal verteld of een gedicht voorgedragen. Mocht u zelf iets willen voorlezen, voordragen of heeft u voorkeur voor een bepaald liedje, dan kunt u dat altijd aangeven. Iedereen is van harte welkom om mee te komen zingen ongeacht de leeftijd. De deelname is gratis (exclusief consumpties).

Aftrap verbindingsproject Wichmond en Vierakker

WICHMOND - Op maandag 8 januari werd het startsein gegeven van de officiële aftrap van het project Verbinding Wichmond- Vierakker bij IKC De Garve (basisschool De Garve en Kinderopvang Avonturijn). In het bijzijn van belangstellenden en wethouder Jan Engels werd het project gepresenteerd. De tweejarige pilot heeft als doelstelling om activiteiten te ontwikkelen, waarbij IKC de Garve vormen ontwikkelt die mensen in het dorp onderling verbinden.

Lian Kormelink: "We zien mogelijkheden om bijvoorbeeld ouderen te laten voorlezen in het IKC: kinderen profiteren van de extra taalmomenten en aan ouderen geeft dit deels een invulling aan de dag, zingeving en betrokkenheid bij de samenleving. Hiermee geeft het IKC De Garve een voorzet aan hun motto 'Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden'."

Om dit te realiseren is met subsidiegeld van de gemeente Bronckhorst 'verbinder' Lian Kormelink aangesteld om hier structuur in aan te brengen. Zij zal verbindingen leggen en onderhouden met verschillende doelgroepen (sport, natuur, cultuur), diverse organisaties in het dorp en ook het dorpsbelang. Tevens heeft dit als doel om ervaringen op te doen, die in andere kernen van de gemeente Bronckhorst ook weer gebruikt kunnen worden.

Onder het genot van soep met een broodje zijn tijdens de aftrap de eerste contacten, ideeën en wensen uitgewisseld. Wilt u ook wat betekenen voor het project of heeft u een tip om Wichmond/ Vierakker met elkaar te verbinden neem dan contact op met Lian Kormelink.

Onderzoeksresultaten beleving krimp in Keijenborg, Keppel en Velswijk

BRONCKHORST - Op 23 januari tussen 20.00 en 22.00 uur zullen de onderzoeksresultaten naar de beleving van krimp in drie dorpen van Bronckhorst met de bewoners worden gedeeld in het gemeentehuis. Tijdens deze interactieve sessie zijn zowel bewoners van Bronckhorst als bestuurders en ambtenaren van harte welkom om hun input te geven over krimp.

Sinds eind november zijn vijftien studenten van de opleiding 'international development management (IDM) van Van Hall Larenstein (VHL), Velp aan de slag in drie dorpen in Bronckhorst. Gedurende de aftrap in het gemeentehuis op 29 november maakten de studenten kennis met Bronckhorst. Daarna gingen ze het veld in om in gesprek te gaan met de bewoners. Behalve deskonderzoek hebben ze meerdere keren de betrokken dorpen bezocht, met sleutelfiguren gesproken, enquêtes uitgezet en waar mogelijk focusgroep-discussies gehouden. Dit alles heeft een rijke oogst opgeleverd aan informatie over hoe de bewoners tegen krimp aankijken en waar in hun ogen de schoen vooral wringt.

Op 23 januari vanaf 20.00 uur willen de studenten deze informatie niet alleen delen maar ook in een interactieve sessie met de bewoners en de gemeenteambtenaren en bestuurders in gesprek gaan. Kloppen de bevindingen? Hoe beleven de bewoners krimp? Is het louter negatief of ziet men juist ook kansen? Wat zouden mogelijke acties kunnen zijn van bewoners en/of de gemeente om mogelijke scherpe kanten van krimp aan te pakken?

De studenten nodigen iedereen van harte uit om hieraan deel te nemen. Inbreng zal worden gebruikt als input voor de afronding van de rapporten. Deze rapporten zullen vervolgens weer met de gemeente en de dorpsraden van de betrokken dorpen worden gedeeld. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Tessa Reuling, die namens Bronckhorst dit coördineert.

Jongerenfeesten belangrijk voor de leefbaarheid

BRONCKHORST - CDA Bronckhorst heeft zaterdag 6 januari een goed gesprek gehad met diverse organisatoren van de jongerenfeesten in Bronckhorst. Dat de bijbehorende regels moeten worden nageleefd, daar is best begrip voor. Wel vinden zij het belangrijk om uniform behandeld te worden. En ook tijdig, zodat de ook noodzakelijke aanpassingen nog goed kunnen worden doogevoerd. Zij hopen, net als het CDA, dat deze jongerenfeesten gewoon kunnen blijven doorgaan.

Bij het overleg waren de organisatoren aanwezig van Under Koffer Fest, Broek Uut Fuif, Kiek Uut Toldiekers Fuif, Pontificaal en Toldieks Tempel Party. Er werd gepraat over regels, alcoholpreventie, veiligheid en evenementenvergunningen. Bij die vergunningen wordt een hoge administratieve last ervaren. Sommigen organiseren al twintig jaar een prachtig feest, maar door de extra regelgeving wordt het hen wel steeds lastiger gemaakt. "Overleg en controle is goed, echter doe dit transparant en communiceer dit helder. We hebben binnenkort een evaluatie met de gemeente en zullen dit ook aangeven", aldus een van de organisatoren.
Vanuit de gemeente is er sinds kort twee uur ambtelijke ondersteuning voor de vergunningsaanvraag beschikbaar. Dit wordt als zeer prettig ervaren. CDA Bronckhorst wil zich sterk maken om deze jongerenfeesten te behouden. Het is belangrijk, want nieuwe inwoners, jong en oud ontmoeten elkaar. De organisaties zijn niet te beroerd elkaar met raad en daad bij te staan, zo betaamd een goede noaber. Waarom ieder voor zich een set podiumdelen aanschaffen als je deze ook voor een 'vriendenprijs' kunt huren bij de buurman. Gezamenlijk wegbewijzeringsborden laten maken is ook zo'n voorbeeld. "Vele vrijwilligers helpen ons ieder jaar weer om de fuif te laten slagen, een grote groep neemt zelfs een week vakantie hiervoor op, dat is toch prachtig!".

Nieuwe regionale 'vrije tijd' klootschietcompetitie van start

VORDEN – "We beschouwen het als een 'proefseizoen'. Er doen nu in totaal twaalf teams mee: zes mannenteams en zes gemengde teams. Volgend seizoen willen we nog meer regionale 'vrijetijdsteams' bij deze competitie betrekken. Er is duidelijk behoefte aan." Op initiatief van Samantha Sloetjes (27) uit Warnsveld ging er eind vorig jaar in de Achterhoek een nieuwe klootschietcompetitie van start voor 'vrijetijdsteams'. Afgelopen zaterdag vond de derde speelronde van in totaal vijf speelronden in Barchem plaats. Camping & Horeca De Heksenlaak was de uitvalsbasis voor de klootschieters voor een bijna vijf kilometer lang 'rondje' Zwiep.

Door Jan Hendriksen

Klootschieten. Talloze Achterhoekers beleven veel plezier aan deze typische Oost - Nederlandse 'balsport'. Zo ook Samantha Sloetjes die actief is voor Klootschietvereniging Warnsveld. Ze komt met KV Warnsveld uit in de competitie van Klootschieters Federatie IJsselstreek (KFIJ). Daarnaast is ze lid van KV Nei Drenthe uit het Drentse Vledder.

"En daar kennen ze de Drenthe Cup waaraan ook talloze vrijetijdsteams deelnemen. Omdat er in het winterseizoen in de Achterhoek voor vrijetijdteams weinig of geen toernooien worden georganiseerd, kwam ik op het idee om deze ook in onze regio te organiseren. Ik ken diverse recreatieve klootschieters die naast de toernooien in de zomerperiode ook in de winterperiode willen gooien. En zo is deze competitie tot stand gekomen. De competitie staat geheel los van de reguliere competities die de KFIJ en de AKF (Achterhoekse Klootschieters Federatie) organiseren. De teams die aan deze competitie deelnemen zijn puur recreatief met de klootschietsport bezig", zo verklaart Sloetjes zaterdagmorgen als wedstrijdleider René Hogenbirk de deelnemers instrueert om van start te gaan.

De regionale inbreng is afkomstig van teams uit Warnsveld (2), Barchem, Ruurlo (3), Vorden en Brummen. Daarnaast zijn er teams uit Lieren, Wierden, Nijverdal en zelfs een team uit Drenthe die deelnemen. Sloetjes: "Het team uit Drenthe is door mij gevraagd om een even aantal deelnemende teams voor dit seizoen te verkrijgen."

'Volgend seizoen willen we nog meer regionale teams erbij betrekken. Er is duidelijk behoefte aan.'

Uit Vorden neemt aan de nieuwe Achterhoekse klootschietcompetitie een team uit buurtschap Delden deel. Zaterdag bestond het team uit Henk en Joke Broekgaarden, Han van Oosterbos en George Baars.

Henk Broekgaarden: "We nemen als Delden al jaren in de regio aan diverse klootschiettoernooien deel. Veelal met meerdere teams zoals aan toernooien in Barchem (Sanne Ribbers) en Exel (Nieuwjaarstoernooi), maar ook aan toernooien in Twente (Tilligte). Daarnaast zijn we natuurlijk vertegenwoordigd op ons eigen marathontoernooi in Delden en bij het toernooi dat jaarlijks in De Wildenborch wordt georganiseerd. Ook 'gooien' we al jaren elke tweede en vierde zondagmorgen van de maand op ons eigen parcours in Delden. De nieuwe competitie is een mooie aanvulling. Hopelijk nemen er in het seizoen 2018-2019 meer Vordense teams aan deze competitie deel. Klootschieten is een prachtige sportieve vrijetijdsbesteding."

Heeft men interesse om volgend seizoen deel te nemen aan deze vrijetijdscompetitie, dan kan men contact opnemen met Samantha Sloetjes via telefoon of e-mail.

Column

Voornemen

Niet alles laten ophopen, zowel mentaal als huiselijk. De keukenkastjes legen voordat ik ze bijvul. Net zoveel mandarijnen als chocoladerepen eten en minder koken uit pakjes. Meer boodschappen tegelijkertijd doen en niet alsnog iets afhalen wanneer de koelkast vol is. Het lege zwembadje uit de achtertuin weghalen, de waterkoker ontkalken. Gootsteenkastje, gangkast, keukenschapjes, klerenkasten. Niet meer vergeten dat de grijze container met feestdagen op een andere dag aan de weg moet. Gitaar leren spelen.

Dankbaar zijn en het leven vaker afschudden. Van jou houden, ook als ik dat niet doe. Toeleven naar rust en het dan ook nemen. Niet zo vaak checken of mijn saldo nog toereikend genoeg is. Voordat ik weer eens verder en sneller wil, eerst stilstaan en kijken naar wat ik al heb. De achterruitenwisser laten maken, uitzoeken wat bandenspanning is en die kennis daarna toepassen. Meer vooruitwerken en niet alles tot op het laatste moment laten wachten. Haarmaskers nemen, zoals de kapper al jaren subtiel aangeeft. Met van die ronde watjes mijn gezicht elke avond schoonmaken. Mezelf mooi vinden, in elk geval van binnen. Flossen.

Meer zitten met de meisjes en dan iets fröbelen met kralen en lijm en dat ze ondertussen met verhalen komen omdat we elkaar niet aan kijken hoeven en dat soms veiliger voelt. Domme series kijken met blokjes kaas en nergens aan denken. Bij ze in bed blijven kruipen, ook als mijn gewrichten zeer doen en het stapelbed hoger lijkt dan gisteren. De was sneller uit de trommel halen. Toch op de trampoline gaan, al weet mijn blaas beter. Kaartjes sturen naar mensen die daar van glimlachen zullen. Leren remmen met skeeleren.

Niet teveel in wollige zinnen spreken, zwijgen als ik geen woorden weet. Luisteren en uit laten praten, ook als ik het antwoord al ken. Genoeg slapen. Niet met de telefoon in bed, of in elk geval minder. Boeken. En gedichten. Mooie zinnen, en die dan onthouden. Zachter kijken en minder oordelen. Niet doen alsof ik anders ben, onaardig durven zijn. Niet door iedereen lief gevonden willen worden. Niet bang zijn voor de agenda, gewoon mijn best doen. Het gras verticuteren. Een grasverticuteerder lenen.

Meer naar buiten, een school voor jou vinden. Proberen in het reine te komen met dat jij groot wordt, je grapjes verstaan en de ziel onder je arm vandaan begrijpen. Stilstaan zodat het vertraagd en we ondertussen doorgaan kunnen. Je aansporen maar niet per ongeluk tegenwerken. Een nieuwe tas met je uitzoeken, accepteren dat ik oud ben en onchill. De kabels van de televisie wegwerken. Aan jouw haren ruiken.

Mijn armen openen, ook als ze boos in de knoop liggen op mijn borst. Hopen dat je op schoot wilt, ook al moet ik dan omhoog kijken om je te zien. Snelbinders? Regenpak? Broodtrommel? Elke ochtend glunderen in de deuropening omdat je nog naar me zwaait en lacht om mijn deurmatdansjes. Verbaasd en overdonderd trots zijn wanneer je zegt: "Mam, mijn goede voornemen voor 2018 is dat ik al het snoep dat anderen niet meer nemen ga opeten."

En relativeren, altijd blijven relativeren.


Nieuwjaarsconcert Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden

VORDEN - Nagenoeg alle muziekinstrumenten zijn tijdens de concertseries in de Vordense Dorpskerk al voorbijgekomen. Op zaterdagmiddag 20 januari aanstaande, aanvang 15.30 uur, is het de beurt aan de zingende zaag. Dit stuk gereedschap maakt bij tijd en wijle onderdeel uit van het programma dat het vierkoppige salonorkest Zoethout tijdens dit concert speelt. Het is het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden. Het bestuur grijpt dit concert tevens aan om het inmiddels substantiële aantal financieel ondersteunende Vriend(inn)en te ontmoeten en te fêteren op een luchthartig concert.

Salonorkest Zoethout is een echt klassiek 'strijkje'. Het heeft een bezetting van twee violen, een cello en piano. Het salonorkest speelt een prachtig luisterrijk en afwisselend programma van nostalgische nummers. De musici van 'Zoethout' startten een aantal jaren geleden met het doorploegen van een omvangrijke verzameling salonmuziek. De echte pareltjes bleven over om te worden opgenomen in het vaste repertoire. Het repertoire werd daarna nog aangevuld met bekende klassiekers.

De musici van salonorkest Zoethout hebben allen hun sporen ruimschoots verdiend in de muziek. De beide violisten Martijn Tjoelker en Saskia Bos maken deel uit van Het Gelders Orkest. Saskia Bos is bij deze concerten steeds concertmeeester. Saskia speelt daarnaast in het Meander Kwartet met klassieke programma's. De cellist Hugo Doesburg speelt vaak mee bij musicals en grote muziek evenementen in de meer populaire muziek. Daarnaast speelt hij in verschillende kamermuziekensembles. De pianist Rob van Hek komt uit Eindhoven. Hij is onder andere actief in de koorwereld en vormt met zijn vrouw, violiste, een vast duo.

Bij het Nieuwjaarsconcert serveert Salonorkest Zoethout een gevarieerd programma van bekende en onbekende salonmuziek.

Speciaal geïnviteerden hebben gratis toegang. Overige bezoekers: toegang 15 euro (t/m 16 jaar gratis). Reserveren kan eventueel via de website.

Waarom ik christen ben

VORDEN - In 2016 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek van Timothy Radcliffe getiteld 'Waarom ik christen ben'. Een titel die je uitdaagt om je eigen verhaal te vertellen. Hoe ben ik ertoe gekomen om christen te worden? Ben ik als gelovige geboren? Is de geloofsopvoeding van mijn ouders helemaal geslaagd? Zomaar wat vragen waar ds. Kool, in zijn laatste jaar als gemeentepredikant, graag met u over van gedachten wil wisselen. En mogelijk komt Timothy ook nog aan het woord. De Commissie voor Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente van Vorden nodigt u hiertoe van harte uit op dinsdag 23 januari om 20.00 uur in De Voorde, Kerkstraat 15 in Vorden.Voor meer informatie kan men contact opnemen met Ds. Jan Kool.

Activiteiten Kunstbus Vorden

VORDEN - Donderdag 11 januari was het weer zover en vertrok de Kunstbus Vorden met 24 deelnemers naar de Hanzehof in Zutphen voor de theatervoorstelling van 'Het Groot Niet Te Vermijden'. De volgende voorstelling van 28 februari gaat helaas niet door. Men zou naar het Amphion in Doetinchem naar de show 'Wat ik moest verzwijgen' gaan maar vanwege ziekte van de actrice Anne Wil Blankers zijn alle voorstellingen afgelast. Deelnemers die zich hadden opgegeven voor deze voorstelling worden hiervan telefonisch op de hoogte gebracht.

De laatste voorstelling van dit seizoen, het Gelders Orkest met een uitvoering van Mozart en Mendelssohn, vindt plaats op donderdag 12 april in de Buitensocieteit in Zutpen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar!

13 / 30

Ds. Dirk Engelage uit Vorden neemt afscheid van Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel

Ds. Dirk Engelage: "Ook in de kerk moeten mensen zich gezien, gehoord en verstaan voelen." Foto: Eric Klop

Dankbaar voor de intensieve contacten met mensen, teleurgesteld in het afnemende draagvlak voor de kerk

Door Eric Klop

DREMPT - Ds. Dirk Engelage neemt eind januari vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid als predikant van de Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel. In het Dorpshuis aan de Kerkstraat 89 in Voor-Drempt heeft zaterdag 20 januari van 15.00 tot 17.00 uur een receptie plaats, waarna de vertrekkende dominee zondag de 28ste in de Voor-Dremptse St. Joriskerk vanaf 13.30 uur voorgaat in een afscheidsdienst. "Voor dit tijdstip is gekozen om ook collega's en andere belangstellenden van verder weg de gelegenheid te bieden hierbij aanwezig te zijn", aldus Engelage. "Waaronder Schiermonnikoog…"

Engelage werd medio 2002 bevestigd als predikant in de toen nog afzonderlijke Hervormde gemeenten Drempt en Oldenkeppel. De afgelopen vijftien jaar begeleidde hij onder meer de succesvolle fusie tot één gemeente, die begin 2006 zijn beslag kreeg. Daarnaast legde hij het accent op een andere vormgeving van de erediensten. Hierin kwam ruimte voor verschillende vormen van liturgie en verscheidenheid van vieringen, die een grotere rol voor onderlinge ontmoeting boden.

Eerder was Engelage achtereenvolgens dominee in de west-Groningse gemeente Oldebert/Tolbert en op Schiermonnikoog. Niettemin vond hij zijn roeping pas op latere leeftijd. Ruim 65 jaar geleden geboren in het Zuid-Hollandse Zwammerdam, voltooide hij na het basisonderwijs de MULO-B. "Toentertijd het hoogst haalbare voor een kind dat opgroeide in een arbeidersgezin." Vervolgens deed hij in Utrecht een HBO-opleiding in de chemie. "Aan de COVALU, een afkorting die staat voor Centrum Opleiding Van Assisterend Laboratoriumpersoneel Utrecht. Tja, hoe verzonnen ze het…!"

"In 1973 studeerde ik af", vervolgt Engelage. "Net op het moment dat de oliecrisis in volle hevigheid losbrak. De chemische industrie zakte in elkaar en banen waren moeilijk vindbaar. Ik besloot alsnog in militaire dienst te gaan en werd daarin opgeleid tot tandartsassistent. Een studie in het leger had als voordeel dat ik dan nooit meer op herhaling zou moeten. Nadat ik was afgezwaaid heb ik gekeken of er alsnog banen in mijn oorspronkelijke vakgebied beschikbaar waren. Uiteindelijk kon ik in Den Haag aan de slag bij de Economische Voorlichtingsdienst. Namens het ministerie was ik op het gebied van wetgeving en ontwikkelingen actief voor de chemische industrie. Deze job bleek het dichtst haalbaar bij mijn opleiding. Maar voor de ambtenarij was ik bepaald niet in de wieg gelegd. Het versmalde denken in wetten en regels is geenszins mijn ding. Ik vind dat je mensen niet ondergeschikt moet maken aan het systeem."

"Ik vind dat je mensen niet ondergeschikt moet maken aan het systeem"

Het blijkt een zienswijze die meespeelde in zijn latere carrière. De kiem daarvoor werd gelegd in 1979. Als 27-jarige was het mogelijk om met zijn HBO-diploma alsnog te worden toegelaten tot de universiteit. Dirk Engelage koos voor Theologie, in Groningen. "Dit is een van de breedste studies die er zijn. Van alles komt aan bod. Taal, sociologie, cultuurgeschiedenis, religie… Ik ben van nature een nieuwsgierig mens, dus dat uitgebreide spectrum zag ik wel zitten. Het was het nog niet eens aan de orde of ik daadwerkelijk dominee wilde worden. Dat kwam pas gaandeweg. Kort voordat mijn studie een aanvang nam, trad ik in het huwelijk met Roelina. Mijn nicht, met wie ik al van jongs af aan bevriend was. We trouwden in Zeerijp, dat onlangs nog werd getroffen door een aardbeving. Ons officieel verloven deden we ook. Mijn schoonmoeder leed aan MS en had niet lang meer te leven. Met de verloving maakte zij onze belofte tot eeuwige trouw toch nog een beetje mee."

Engelage rondde in 1987 zijn theologiestudie af. "Het duurde wat langer, omdat in de tussentijd onze eerste dochter werd geboren. Daarnaast was ik de laatste jaren van mijn opleiding voor 50 procent actief als kerkelijk werker voor de Protestantse gemeente Noord- en Zuidbroek in oost-Groningen. Na het voltooien van mijn studie ging ik daar nog even mee door. Toen deed zich ook mijn eerste grote levenscrisis voor. Ons tweede dochtertje overleed aan een erfelijke ziekte. Ze was ruim zeven weken jong. Ja, dan worstel je met geloofsvragen. Ik ben daar echter goed doorgekomen en pakte de draad als kerkelijk werker weer op."

Zonder dat Engelage naar eigen zeggen stond te popelen, werd hij in 1990 beroepen tot predikant. In de ter westerzijde van de provincie Groningen gelegen Hervormde gemeente Oldebert/Tolbert. "Vrienden uit mijn geboortedorp grapten: 'Je komt uit Zwammerdam en wordt dominee…'. Trouwens, mijn nieuwe collega was de predikant die in Zeerijp ons kerkelijk huwelijk had voltrokken. Zeven jaar later kwam er een beroep uit Schiermonnikoog. Daar beleefde ik een gouden periode. Vooral de zomer brengt er toeristische drukte met zich mee. Met voor de bewoners van het eiland alle verleidingen van dien. Buiten het vakantieseizoen valt die hectiek weg. Ook daar kan niet iedereen tegen. Men komt weer tot zichzelf, hetgeen soms geen aangename ontdekking blijkt. Een roep om steun ligt dan voor de hand. Als dominee moet je er dan staan!"

Na vijf jaar was Engelage beschikbaar voor een nieuwe uitdaging. Op voorhand bepaald vanwege zijn kinderen. "De oudste van onze inmiddels drie dochters was toe aan een vervolgopleiding. Daar moest ze voor naar de wal en dat wilden wij haar niet aandoen." Drempt en Oldenkeppel boden soelaas. Hij werd er op 14 juli 2002 bevestigd. Trof een gemeente met verschillende culturen. Enerzijds Drempt waar sprake was van een wat orthodoxere geloofsbeleving en iets verderop Keppel, waar een zekere vrijzinnigheid meer de overhand had. "Er vonden nog aparte kerkenraadsvergaderingen plaats. Mijn opdracht was die bij elkaar te brengen. Dat is gelukt. Met aanhoudend respect voor elkaars zienswijze vond een groei van verbondenheid plaats. Het is echt één gemeente. De leden uit Drempt en Keppel bezoeken elkaars kerk. Dat zegt genoeg, want je maakt dit lang niet overal mee."

Zelf neigt Engelage in zijn Protestants-Christelijke geloof, - van huis uit -, naar de iets behoudender stroming. De bijbel is voor hem de leidraad. "Maar zonder de context uit het oog te verliezen", benadrukt hij. "Het gaat er om uit de teksten van toen bruggen te slaan met de samenleving van nu. Zonder hel en verdoemenis te prediken, kunnen die een kritisch dan wel troostend geluid laten horen bij bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen of waar mensen tegenaan lopen. De bijbel is een bron waaruit ik put, maar altijd met ruimte. En openheid! Welk systeem dan ook heeft de neiging om zichzelf centraal te stellen en mensen daaraan ondergeschikt te maken. Daar ben ik wars van. Een systeem moet juist dienstbaar zijn aan mensen. Dus ook wat de kerk betreft gaat het er om dat zij zich gezien, gehoord en verstaan voelen. Dát is het allerbelangrijkste!"

'Met Marga woon ik inmiddels in Vorden. Daar blijf ik nog beschikbaar als gastpredikant in de regio.'

Met zijn pensioengerechtigde leeftijd nadert het emeritaat. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op vijftien jaar Drempt en Keppel. Dankbaar voor de intensieve contacten met mensen, maar teleurgesteld in het afnemende draagvlak voor de kerk. "Toen ik begon waren er 23 kerkenraadsleden, nu nog maar tien. Er is sprake van vergrijzing, gebrek aan jonge aanwas die kerkelijke taken op zich wil nemen. Dat breekt de gemeente op. Zeker, je ziet het in bijna alle sectoren van de samenleving, maar toch stel ik mijzelf hierover wel eens kritische vragen. Had ik het tij niet kunnen keren? Het tij zit echter tegen. Het is niet voor niets dat mijn opvolger naar alle waarschijnlijkheid een benoeming voor vijftig procent krijgt, wellicht aangevuld met iemand op projectbasis. Voor een speciale opdracht."

Dirk Engelage wacht een toekomst die vanwege een tweede crisis in zijn leven anders loopt dan ooit beloofd. "In 2015 is vrij onverwacht mijn vrouw overleden. Ze ligt begraven op het kerkhof hier in Voor-Drempt. Inmiddels ben ik hertrouwd. Met Marga, pastor in de Rooms-Katholieke kerk. Ook zij verloor in 2015 haar echtgenoot. Roelina en ik hadden het er wel eens over dat in principe altijd een van beide partners achterblijft. Neem dan de tijd voor rouw, maar ga daarna ook voor nieuw geluk. Met Marga woon ik inmiddels in Vorden. Daar blijf ik nog beschikbaar als gastpredikant in de regio. Hoe dan ook zal er meer tijd vrij komen voor familie en vrienden. Daar verheug ik mij op. Daarnaast ben ik van plan mijn passie voor fotografie en zingen in koorverband weer op te nemen. Verder schrijf ik al sinds mijn tienerjaren 'versjes', waarmee ik iets wil doen in combinatie met beeldende kunst of muziek. Na de dood van Roelina is de bron daarvoor niet meer opgedroogd."

Van Zeeburg, Luimes & Lebbink Makelaars verbonden aan volleybalvereniging Tornax Ruurlo

V.l.n.r.: bovenste rij: Bert Lebbink, Sylvie Schutte, Fien Hans, Annelie Engelberts, Emma Veenboer en trainer/coach Irma Jansen. Onder v.l.n.r.: Lynn Bultman, Lucia Sarkisian, Mirthe Bruil, Lotte Geurtsen, Isa Langermans. Foto: PR

RUURLO – Volleybalvereniging Tornax Ruurlo is trots te vermelden dat Van Zeeburg, Luimes & Lebbink Makelaars een sponsorcontract voor een periode van drie jaar heeft getekend. Zaterdag 13 januari kregen de meiden C2 van Tornax nieuwe shirts en trainingsjassen door directeur Bert Lebbink op het kantoor in Hengelo (G) uitgereikt.

Van Zeeburg, Luimes & Lebbink Makelaars met kantoren in Hengelo (Gld.), Vorden en Zelhem, verzorgen al vele jaren de verkoop, aankoop en verhuur van objecten in Ruurlo. De meiden van Tornax zijn erg blij met het door van Zeeburg, Lebbink en Luimes beschikbaar gestelde nieuwe tenue in de clubkleur oranje/zwart. Zij zullen het makelaarskantoor tijdens de wedstrijden in de Achterhoek met trots promoten. Voorzitter Ineke Nijen Es bedankte Bert Lebbink namens volleybalvereniging Tornax voor zijn bijdrage aan de vereniging.

Klinkende overwinning
Nadat het tenue was uitgereikt en de foto was genomen stond de eerste wedstrijd van 2018 op het programma. De meiden mochten om 12.00 uur in de thuishal 't Rikkenhage aantreden tegen WIK MC1 uit Steenderen. Vanaf het begin werd de tegenstander flink onder druk gezet en walste Tornax Mc2 in de eerste set over de tegenstander heen 25-4. In de tweede set duurde het wat langer voordat ze afstand namen, maar uiteindelijk werd ook deze set gewonnen. De rest van de wedstrijd lieten de meiden er geen twijfel over bestaan wie deze dag de sterkste was. Regelmatig konden zij met slimme balletjes, heuse smashes en bovenhandse service mooie punten scoren. Met een klinkende 4-0 zege is er dan ook een prima begin gemaakt in deze tweede competitiehelft.

De Reehorst sponsort v.v. Vorden

Roy Böhmer, eigenaar de Reehorst, werd namens bestuurslid Hans Boers (r) bedankt voor de sponsoring. Foto: PR

VORDEN - De sponsorcommissie van v.v. Vorden heeft Bosrestaurant de Reehorst bereid gevonden om shirtsponsor te worden van het nieuwe seniorenteam bij v.v. Vorden.

De nieuwe eigenaar Roy Böhmer, eveneens speler van ons 1e elftal, is hiervoor gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie bedankt.

Bestuurslid Hans Boers liet namens de sponsorcommissie weten zeer content te zijn met deze jonge sponsor die ook nog eens met een reclamebord de vereniging extra steunt.

Communicatie tussen volwassenen en kind

VORDEN - In het kader van de Nationale Voorleesdagen organiseert bibliotheek West Achterhoek in haar vestigingen een aantal leuke activiteiten. De Nationale Voorleesdagen 2018 vinden plaats van 24 januari t/m 3 februari. Op 3 februari van 10.00 tot 11.00 uur organiseert de bibliotheek in Vorden een informatieve bijeenkomst gericht op de communicatie tussen volwassenen en baby of kindje.

Hoe de voordelen daarvan toe te passen in het water en of het dagelijkse leven. Wat wil je kindje? Hoe uit zich dat? Hoe neem je dat waar? Welke vormen van communicatie zijn er direct na de geboorte? Hoe kun je dat lezen? Wat kun je aan bieden, waar zijn je keuzes op gebaseerd? En wat is je doel? Wat heb je nodig om een gezonde communicatie aan te gaan ? Wat brengt spelenderwijs ontwikkelen?

De bijeenkomst wordt begeleid door Marjan Hagedoorn, waterdocent en begeleidster bij de praktijk Lemurië Waterwerk. Marjan heeft al twintig jaar ervaring als babyzweminstructeur voor de groep of voor individuele lessen of sessies.

Aanmelden kan via de website.

Achterhoek College Tour over krimp

DOETINCHEM - Wat moet er gebeuren om de Achterhoek vitaal, economisch gezond en leefbaar te houden? Deze vraag staat centraal in de eerste editie van de Achterhoek College Tour in de Gelderlanderzaal in schouwburg Amphion. De in totaal drie bijeenkomsten maken onderdeel uit van het project Parels van de Achterhoek. Tijdens de eerste discussiemiddag op zondag 21 januari geeft socioloog en statisticus dr. Manfred te Grotenhuis uit Dinxperlo inzicht in het verschijnsel krimp. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het onderwerp.

Aan tafel zit ook icoon Bennie Jolink, die een beetje minder drukte in de Achterhoek eigenlijk wel lekker rustig vindt. Te gast is verder journalist en schrijver Bert Wagendorp uit Groenlo, die al jaren niet meer in de Achterhoek woont, maar er nog regelmatig komt. Rechter en voormalig hoogleraar prof. mr. dr. Gerhard Rijken uit Dinxperlo lanceert een plan om de regio op te stoten in de vaart der volkeren. Muzikale gast is de Vordense zanger, gitarist en liedjesschrijver Stef Woestenenk.

De discussie staat onder leiding van Erik Hagelstein, schrijver van Parels van de Achterhoek. Het boek bevat twintig portretten van streekgenoten die het uiterste in hun vak hebben bereikt en is op 10 december gepresenteerd in Amphion. Foto's uit het boek, gemaakt door portretfotografe Jessica de Lepper, zijn tot 28 januari te bezichtigen in het Stadsmuseum Doetinchem.

Achterhoek College Tour. Zondag 21 januari, 14.00 tot 16.00 uur. Entree 7,50 euro, inclusief garderobe en pauzedrankje, te bestellen via www.amphion.nl. Het boek Parels van de Achterhoek is deze middag ook te koop.

Magdalena Kadziolka en Christo Guenov brengen cd uit

Magdalena Kadziolka en Christo Guenov. Foto: Ria Lusink

REGIO - Muzikaal echtpaar Magdalena Kadziolka en Christo Guenov hebben de laatste jaren een groot aantal uitvoeringen in de regio verzorgd, en brengen nu samen een cd uit. Ze merkten dat er behoefte is aan licht klassieke muziekstukken en hebben door de jaren heen een breed repertoire opgebouwd. Een kleine selectie uit dat repertoire is nu te horen op hun cd onder de naam 'Flute Recital', waarop o.a. Humoreske van Anton Dvorák, Meditation van Jules Massenet, de Hongaarse dans van Johannes Brahms en Csárdás van Vittorio Monti zijn te horen. Magdalena speelt, met begeleiding van Christo aan de piano, een aantal bekende werken gearrangeerd voor dwarsfluit.

Magdalena Kadziolka begon al op jonge leeftijd met dwarsfluit spelen. Ze heeft haar opleiding grotendeels in Polen aan het conservatorium in Lodz gevolgd. Als beloning voor haar inspanningen mocht ze enkele maanden naar het conservatorium in Enschede, en daar heeft ze uiteindelijk in 2004 haar verdere muzikale opleiding voltooid.

Kleine selectie uit hun brede repertoire met licht klassieke muziekstukken

Momenteel werkt ze als docente dwarsfluit bij verschillende muziekscholen en muziekverenigingen. Zo is ze verbonden aan de muziekverenigingen Cadenza Twello en Harmonie Vorden. Daarnaast geeft ze lessen aan de muziekschool Boogie Woogie in Lichtenvoorde.

Bij Christo Guenov kwam op jonge leeftijd al zijn liefde voor de piano tot uiting. Hij heeft tijdens zijn muzikale opleiding in Bulgarije aan het conservatorium in Sofia gestudeerd. In die periode nam hij met veel succes deel aan nationale en internationale concoursen.Ook hij ging eind jaren '90 naar het conservatorium in Enschede om daar af te studeren voor de opleiding klassieke piano en voor koordirectie.

Hij is als pianoleraar verbonden aan het Muzecollectief in Zutphen, Lochem en Gorssel en aan de muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk. Daarnaast heeft hij de muzikale leiding van een aantal koren in en buiten de regio. Zo dirigeert hij het Borculo's Mannenkoor, het Vordens Mannenkoor en dameskoren in Ootmarsum en de Lutte.

Voor meer informatie, zie de website.


www.cantabilemuziekschool.nl

Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 11 januari was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de vierde ronde van Bridgeclub Bronkhorst. De uitslag: Lijn A: 1. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 61,25%, 2.Joke Damveld en Hans Oldhoven 60,00%, 3. An Wortel en Paul Niks 55,42%. Lijn B: 1. Aartje Bernards en Pop Grizell 63,33%, 2. Frieda Driever en Harrie Pelgrom 62,50%, 3. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker 55,00%. Lijn C: 1. Leni Lamers en Tiny Kleinrresink 66,15%, 2. Riekie Nieuwenhuis en Riet Niesink 59,38%, 3. Hermien Veenhuis en Els Westerhof 56,25%.

Donderdag 18 januari is de tweede speelavond van de vierde ronde.


Voortvarende start kaartverkoop Toneelgroep Vierakker-Wichmond

Toneelgroep Vierakker-Wichmond in actie op het kleine knusse toneel van het Ludgerusgebouw. Foto: PR.

WICHMOND – De voorverkoop zondagmiddag bij café D'n Olde Kriet van toegangskaarten voor de vijf toneelvoorstellingen van Toneelgroep Vierakker-Wichmond is zeer positief begonnen met reeds 320 verkochte kaarten. Er zijn voor elke voorstelling bij D'n Olde Kriet en Bakkerij Besseling in Wichmond nog kaarten te krijgen maar het gaat snel.

Door Jan Hendriksen

"We verwachten dat alle vijf voorstellingen weer uitverkocht raken", zo verklaart Cordrik van der Meulen namens Toneelgroep Vierakker-Wichmond. Eind januari verandert het Ludgerusgebouw in Vierakker in Huize Avondrust. Dan speelt namelijk Toneelgroep Vierakker-Wichmond onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden uit Vorden daar de klucht 'Het beleg van Huize Avondrust'. Toneelgroep Vierakker-Wichmond speelt vier avondvoorstellingen (vrijdagavond 26 en zaterdagavond 27 januari en vrijdag 2 en zaterdag 3 februari) en een matinee voorstelling (zondagmiddag 28 januari). De avondvoorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur. De voorstelling op zondagmiddag 28 januari om 14.00 uur.

Team K.O.T. 2 wint biljarttriatlon Diepenheim

WICHMOND/DIEPENHEIM - In Diepenheim wordt jaarlijks de biljarttriatlon gespeeld bij De Molnhoftte. Ieder jaar nemen daar al enkele biljartteams van K.O.T. uit Wichmond aan deel, voor het laatst werd de titel in 1998 meegenomen naar Wichmond. Aan het toernooi wordt deelgenomen door maar liefst 48 teams, waaronder dit jaar twee teams van K.O.T. Er wordt gespeeld in de discipline Libre, Bandstoten en Driebanden. Op de donderdagavond speelden de teams uit Wichmond de voorrondes, het team van K.O.T. 2 Borgman speelde die avond prima partijen en plaatsten zich voor de finale op vrijdagavond, waarin werd gestreden om de felbegeerde wisselbokaal (en nog een leuke prijzenpot). Het team van K.O.T. 2 / Borgman bestaande uit Reind Krijt, Derk Pardijs, Michel ter Vrugt en Eelco Pierik ging er als winnaar mee naar huis.

Wisselspeler Reind en hoofdsponsor Borgman (koe pedicure) werden via livestream in Café D.O.K. in Wichmond van alle gebeurtenissen op de hoogte gehouden. Eenmaal terug bij de thuisbasis kregen de heren een staande ovatie in een afgeladen café D.O.K. en bemoedigende woorden van sponsor Borgman, die tevens van de gelegenheid gebruik maakte om de heren van K.O.T. 2 mee te delen dat het huidige contract met twee jaar verlengd wordt. Uiteraard waren de heren hier helemaal mee in hun nopjes en er werd nog tot in de late uurtjes nagepraat over deze avond.

Derk, Michel en Eelco willen Reind Krijt bedanken iedereen, waaronder Borgman, voor het paraat staan op de achtergrond en overige support tijdens het gehele toernooi.

Naoberkring Achterhoek van start

ACHTERHOEK WEST - Op 15 januari is de eerste Naoberkring Achterhoek van start gegaan. De Naoberkring van Humanitas Achterhoek West is een combinatie van telefoonkring met lokale vriendenkring. Elke ochtend iemand die vraagt hoe het met je gaat, dat is wat de bellers van de telefoonkring doen.

Iedere dag tussen negen en halftien 's morgens belt de leider van de groep de eerste in de telefoonkring. De eerste belt de tweede en dit gaat zo door totdat de laatste op de lijst de leider belt. Als dit gebeurd is, is de kring rond. Mocht er tussendoor niet worden opgenomen, dan onderneemt de leider actie. De telefoonkring geeft een veilig gevoel: er is altijd iemand die aan je denkt! Ook is het leuk om elke dag even met iemand van de eigen kring te praten.

Zes keer per jaar is er gelegenheid om bij elkaar te komen, kennis te maken en leuke dingen te ondernemen. Daarom wordt de telefoonkring per dorp of stadswijk opgezet. Als er een goede klik is, kunnen de deelnemers zelf onderling extra contact en activiteiten regelen. Zo ontstaat de vriendenkring. Deze initiatieven worden actief via de Naoberkring ondersteund.

Lijkt deelnemen aan de Naoberkring van Humanitas Achterhoek West iets voor u of voor iemand uit uw omgeving? Wilt u zelf ook leider worden van een eigen Naoberkring bij u in de buurt? Neem dan voor aanmelden of meer informatie contact op met Humanitas. Wanneer u bent aangemeld, volgt een persoonlijk gesprek om nader kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken.

Afdeling Oost-Gelderland Alzheimer Nederland zoekt vrijwilligers

OOST GELDERLAND - Maatschappelijk betrokken. Meebouwen aan een maatschappij waarin dementie een plek heeft en er aandacht is voor mensen met dementie en hun naasten. Het zijn doelstellingen van Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Gelderland. Zij zoekt vrijwilligers om de werkgroepen die zich op verschillende activiteiten inzetten, te versterken.

Dementie is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Iedereen heeft ermee te maken. Misschien omdat een naaste Alzheimer heeft, of omdat de mevrouw in de rij bij de kassa moeite heeft met afrekenen, omdat zij het geld niet meer begrijpt.

Activiteiten en functies
De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland is actief op verschillende terreinen. Rondom de vijf Alzheimer Cafés zijn de werkgroepen in touw om de café-avonden te organiseren. Gespreksleiders leiden de avond of ochtend, gastvrouwen verwelkomen de gasten en voorzien hen van koffie of thee en staan klaar bij de informatietafel met folders en boeken over dementie. Voorlichters worden regelmatig uitgenodigd op themabijeenkomsten van andere organisaties om te spreken over de ziekte van Alzheimer en dementie. Belangenbehartigers schuiven aan bij beleidsmakers van zorginstellingen, zorgverzekeraars en gemeenten om op te komen voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten. PR-medewerkers zijn actief in onder andere de communicatie en (sociale) mediacontacten voor de Alzheimer Cafés.

De Alzheimer Cafés, PR en communicatie, voorlichting en belangenbehartiging worden op afstand gecoördineerd door een bevlogen bestuur. Binnen al deze functies is veel collegialiteit te vinden, maar ook zelfstandigheid in het invullen van de taken. De tijdsinvestering is afhankelijk de functie, de eigen mogelijkheden en in overleg met het bestuur en/of de werkgroep.

Beschikbare taken en functies
Bestuurslid voorlichting, belangenbehartigers voor de verschillende gemeenten van de afdeling, PR en communicatiemedewerkers voor het Alzheimer Café Lochem, Berkelland en Lichtenvoorde, voorlichters (niet regiogebonden), gespreksleiders (Alzheimer Café Zutphen), gastvrouwen voor de verschillende Alzheimer Cafés.

Neem bij interesse contact op met de secretaris van de afdeling op telefoonnummer 06-13514411 of kijk op de website.

VNO-NCW: '2018 een jaar met uitdaging'

Peter Rikken (links) heeft de Groeiagenda overhandigd aan de burgemeesters Boumans en Bengevoord (midden). Foto: Leander Grooten

ACHTERHOEK – Ondernemers in de Achterhoek staan midden in de ontwikkeling om de regio sterker neer te zetten. Zoveel blijkt wel op de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW Achterhoek. Afgelopen woensdag kwam het werkgeversnetwerk bijeen om elkaar de hand te schudden op het nieuwe jaar en kennis te nemen van toekomstverwachtingen.

Door Leander Grooten

Het toneel van de nieuwjaarsreceptie is dit jaar letterlijk theater: directeur Ineke van Empel verwelkomt als gastvrouw een ieder in haar theater De Storm in Winterswijk. In ontspannen sfeer wordt een blik geworpen in 2018 waarin grote uitdagingen te wachten staan.

Christiaan Zweers benadrukt het belang van netwerken. Foto: Leander Grooten
VNO-NCW-voorzitter Peter Rikken en regiomanager Wilma Elbertsen tijdens de netwerkborrel in De Storm. Foto: Leander Grooten

Verbinden
De aftrap van de nieuwjaarsbijeenkomst wordt genomen door Jong Management kring Achterhoek. Voorzitter Christiaan Zweers geeft weer dat het voor jonge ondernemers dikwijls balanceren is tussen persoonlijke en zakelijke groei. De expansie van een eigen bedrijf kan op gespannen voet staan met het bouwen aan een gezin of relatie. "Voor ons is verbinding met elkaar belangrijk", aldus Zweers, "we stellen ons ten doel om middels ontspannen bijeenkomsten van elkaar te leren in vakkennis, ervaring en persoonlijk contact."

Groeiagenda
De vijf speerpunten die VNO-NCW landelijk heeft uitgezet, zijn in de Achterhoek vertaald in de Groeiagenda. Deze wordt uitgereikt aan de burgemeesters Boumans (Doetinchem) en Bengevoord (Winterswijk). De Groeiagenda biedt een overzicht van innovatieve initiatieven en actuele doelen om de Achterhoek te profileren en de economische groei te vergroten. Een belangrijke rol is weggelegd voor de 'SmartHub Achterhoek', het regiobranding-programma voor het boeien en binden van hoger opgeleide jongeren. Met behulp van slimme ICT en nieuwe verbindingen zorgen ondernemers voor efficiency en innovatie in de maakindustrie. "We zijn daarnaast bezig met innovatie op bestuurlijk niveau", aldus burgemeester Boumans.

Naast regionale netwerkverbanden organiseren, spreekt de werkgeversvereniging ook de landelijke politiek aan. "Onze lobby heeft ervoor gezorgd dat de Achterhoek op de kaart staat in Den Haag", zegt regiomanager Achterhoek Wilma Elbertsen. "Politici zien dat Achterhoekers samenwerken en kennis delen, waardoor iedereen er beter van wordt." Marco Willemsen, directeur van Internetbureau Frontis, onderschrijft dit. "We gunnen elkaar wat, dat is onderdeel van de Achterhoekse mentaliteit. Uiteindelijk willen we allemaal dat de regio gaat groeien en bloeien, dat stijgt over ons individuele bedrijfsbelang. We moeten af van het predikaat krimp." VNO-NCW Midden gaat dit jaar energie steken in een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat in de Achterhoek.

Feestelijk tintje
De nieuwjaarsreceptie wordt muzikaal ondersteund door Lichtenvoordse gitarist Mart Hillen. Op de melodie van Wonderful Tonight liet hij de ondernemers zingen, terwijl zijn vakkundige vertolking van Thunderstruck op slechts een akoestische gitaar met luid gejuich werd ontvangen. Als kers op de taart mocht VNO-NCW Midden het lidmaatschap van verdienste uitreiken aan Foppe Atema, de hoogst haalbare waardering die de vereniging mag uitreiken. Met een certificaat en het boek 'Parels van de Achterhoek' in de hand werd hij gelauwerd voor zijn rol in het transitieproces naar een sterke groei van de Achterhoekse regio en zijn jarenlange verdienstelijke werk voor VNO-NCW Midden.
En met de borrel als afsluiting kan 2018 met al haar uitdagingen met positieve energie worden ingeluid.

Column

Achterhoeks volkslied

Eigenlijk is er maar één echt Achterhoeks volkslied en dat is Vrouw Haverkamp van Normaal. Dat schreef ik pakweg anderhalf jaar geleden in deze column. Dat was toen niet serieus bedoeld. Hoewel, een beetje misschien toch. Omdat Vrouw Haverkamp in ieder geval een lied is, dat iedereen in de Achterhoek en ver daarbuiten kent. Of iedereen het ook waardeert laat ik in het midden, maar dat het massaal kan worden meegezongen, daarin onderscheidt het zich in ieder geval van vele serieuze maar minder geslaagde pogingen om een Achterhoekse hymne te schrijven.
Maar wie weet komt daar verandering in. Er bestaat namelijk een Achterhoeks volkslied dat – in ieder geval volgens de maker – kans lijkt te maken algemeen bekend te worden. Dankzij het feit dat het dit jaar 350 jaar geleden is dat dominee Willem Sluyter zijn beroemde ode aan de Achterhoek (Waer iemand duisent vreugden soek…) op papier zette en daarmee onze streeknaam 'uitvond'.
Voor Erik Knoef uit Vorden (ik ken hem vooral als een van de leden van het fameuze cabaretgezelschap Hoe?Zo!) is 350 jaar Achterhoek reden om een Achterhoeks volkslied dat hij een paar jaar geleden al schreef, uit het archief op te diepen en af te stoffen. Het is zijn bedoeling, het lied in het kader van de jubileumfestiviteiten vol in de schijnwerpers te zetten. Contacten met mannenkoren in Vorden en Zelhem zijn inmiddels al gelegd, heb ik begrepen, en Erik wil het daarbij niet laten. Dus wie weet, kent volgend jaar iedere Achterhoek zijn ode aan onze streek. Al dan niet uit het hoofd….
Via-via kreeg ik op de mail het lied van Erik toegespeeld. Niet de melodie, maar wel de tekst. Die is in streektaal geschreven. Heel bewust zeg ik nu niet in de streektaal. Waarom? Dat leg ik graag uit. Hoewel er dankzij Lex Schaars van het Staring Instituut wel één uniforme spelling bestaat, is ons Achterhoeks niet echt één taal. Er bestaan nogal wat topografisch bepaalde verschillen. Van dorp tot dorp kan niet alleen de uitspraak anders zijn, soms kent men zelfs totaal verschillende woorden voor hetzelfde begrip. In de jaren dat ik de rubriek Uut 't Wald schreef (sinds kort weer in uw weekkrant!) ben ik daar honderden voorbeelden van tegengekomen.
Die plaatselijke verschillen merkte je vroeger waarschijnlijk niet eens. Voordat er fietsen en auto's waren bleef iedereen immers in z'n eigen dorp. Maar Erik Knoef heeft flink rondgereisd en dat kun je merken. De tekst van zijn Achterhoeks volkslied is een mengelmoesje van diverse plaatselijke varianten van 'het' Achterhoeks. Mooi dat zo elke uithoek vertegenwoordigd is, zou je kunnen zeggen. Maar dan zeg ik: waarom dan niet gewoon in het Nederlands? Die taal verbindt ons allen minstens evenzeer als het Achterhoeks en mensen buiten onze regio kunnen het dan tenminste ook begrijpen.
Dat het kan hebben onze buren al bewezen. Het Twents volkslied heeft van oorsprong een Nederlandse tekst. Die is ooit wel eens in het Twents vertaald, maar gek genoeg kent iedere Tukker wel de Nederlandse tekst (of tenminste een deel daarvan) en niet de Twentse.
Oh ja, nog even dit: ik zei al dat er in het verleden meer pogingen zijn gedaan een Achterhoeks volkslied te schrijven. De meest serieuze was waarschijnlijk die van de Winterswijkse schoolmeester Bernard Stegeman (1877-1952). Maar ook zijn lied kent praktisch niemand meer. Tja, ook hij schreef het in het Achterhoeks.

Column

Barkenbessem

Vraag kinderen een bezem te tekenen en tien tegen één zetten ze zo'n ouderwetse takkenbezem op papier. Die kennen ze immers van plaatjes. En meestal vliegt er dan een heks mee door de lucht. In de dagelijkse werkelijkheid worden de kids van nu nauwelijks nog met het fenomeen bezem geconfronteerd. Binnen gebruikt moeder liever een stofzuiger en buiten pakt vader de bladblazer. (Of andersom natuurlijk. Vaders kunnen ook best stofzuigen)

Zo'n takkenbezem werd in de Achterhoek meestal barkenbessem genoemd. Naar de berkentakken waarvan ie doorgaans werd gemaakt. Maar in sommige delen van de Achterhoek, waar nog heidevelden waren, gebruikte men voor bezems de wat langere heidetakken. Daarmee veegde je minstens zo goed het vuil op. In dat geval sprak men van een heibessem of (met name in het Montferland) een hiedbessem. Takkenbezems werden vroeger in het hele huis gebruikt. Toen echter de keitjesvloeren plaats maakten voor matten waren de bezems alleen nog op de deel nodig. In veel plaatsen (onder andere in Varsseveld en Zelhem) sprak men daarom ook wel van een dael(e)bessem, terwijl in Aalten en Stokkum het woord stalbessem ook werd gebruikt. Soms veranderde een bezem zelfs van naam. Een daelebessem, de naam zegt het al, gebruikte je om (het midden van) de deel te vegen. Raakte hij een beetje afgesleten, dan kon je hem altijd nog als stalbessem gebruiken.

Het erf was doorgaans niet bestraat, dus voor buiten hadden boeren vroeger geen bezem nodig. 's Winters was dat natuurlijk anders. Sneeuwruimen ging prima met een barkenbessem.

2017 was een topjaar voor de Achterhoekse museumbranche

Kasteel Ruurlo. Foto: Michael van Oosten Foto: Michael van Oosten

ACHTERHOEK - 2017 was een bewogen jaar voor de Achterhoekse museumbranche. Een aantal grote nieuwe musea openden hun deuren en daarmee wisten ook veel kunst- en cultuurliefhebbers de Achterhoek te vinden.

De Achterhoek biedt een divers en verrassend aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan één van de prachtige musea vol toonaangevende schilder, -glas- en beeldhouwkunst van internationale grootmeesters. Maar ook voor de cultuurfanaat zijn er verschillende interessante musea over historische gebeurtenissen of oude gebruiken en gewoonten uit de streek.

Nieuwe aanwinsten
Naast het bestaande aanbod kreeg de Achterhoek er in 2017 een aantal culturele parels bij. Museum MORE opende naast haar vestiging in Gorssel een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. In Zutphen kwam er nieuw museum bij: het Geelvinck Muziek Museum, dat ook een vestiging in Amsterdam heeft. Ook gingen de vernieuwde Musea Zutphen open voor publiek op een nieuwe locatie in de historische binnenstad, aan het Hof van Heeckeren. 2017 was ook het jaar van het 100-jarig jubileum van de kunststroming De Stijl. Nederland vierde dit met het feestjaar Mondriaan to Dutch Design. Villa Mondriaan in Winterswijk was hierbij nauw betrokken.
Het STAAL museum in Almen, over de Achterhoek van dichter A.C.W. Staring zou ook het afgelopen jaar open gaan. De opening moest echter vanwege brand uitgesteld worden. Naar verwachting gaat het museum in de zomer van 2018 open.

Bezoekersaantallen 2017
De bezoekersaantallen liegen er niet om. Het unieke Lalique Museum in het Hanzestadje Doesburg mocht het afgelopen jaar 22.000 bezoekers verwelkomen en het imposante Kasteel Huis Bergh in 's -Heerenberg sloot het jaar af met bijna 30.000 bezoekers. De vernieuwde Musea Zutphen, die in mei 2017 openden, onthaalden in het eerste halfjaar circa 50.000 bezoekers.
Het was ook zeker een topjaar voor Museum MORE & Kasteel Ruurlo. De musea van Hans Melchers sloten het jaar af met een gezamenlijk bezoekersaantal van 270.000 bezoekers. De nieuwe MORE vestiging Kasteel Ruurlo had al binnen een half jaar 120.000 bezoekers. Museum MORE in Gorssel werd in 2017 door 150.000 mensen bezocht.

Campagne Musea Achterhoek
In 2015 werd op initiatief van een aantal grote musea en Stichting Achterhoek Toerisme de campagne Musea in de Achterhoek in het leven geroepen. De campagne draagt bij aan de regionale en landelijke zichtbaarheid van de Achterhoekse Musea. Binnen de campagne wordt elk jaar een museumbrochure ontwikkeld waarin zich alle deelnemende musea presenteren. Deze is verkrijgbaar bij de deelnemende musea, VVV's en Toeristische Informatiepunten in de Achterhoek. De brochure wordt ook verspreid via onder andere de Vakantiebeurs in Utrecht. Daarnaast is er een website waarop informatie in het Nederlands, Duits en Engels over musea en lopende tentoonstellingen te vinden is.


www.musea-achterhoek.nl

Column

Regio zonder barrières

Ruim twaalf procent van de Nederlanders heeft een lichamelijke beperking. Denk daarbij niet alleen aan mensen die in een rolstoel zitten of problemen hebben met lopen, maar ook aan blinden, doven, slechtzienden, slechthorenden en mensen met ademhalingsmoeilijkheden. Door vergrijzing neemt de groep minder validen in ons land alleen maar toe. Architecten, ondernemers en instanties houden daar nog lang niet altijd rekening mee. Want als je erop gaat letten, zie je pas hoeveel drempels, trappetjes en andere barrières de openbare ruimte telt, om nog maar te zwijgen van zware deuren, nauwe gangpaden en kleine toiletten in winkels en de horeca. Het gevolg: mensen met een beperking kunnen er niet terecht, mijden de plek en worden achtergesteld bij de rest van de bevolking. Het is dan ook mooi dat politiek Den Haag in de zomer van 2016 een VN-verdrag heeft goedgekeurd dat van overheden, bedrijven en andere organisaties vraagt te investeren in een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Weg met de obstakels!

Het is vreemd dat barrièrevrijheid bij veel Achterhoekse ondernemers nog geen gemeengoed is. Neem de horeca: als een restaurant niet goed toegankelijk is, laat de eigenaar in feite twaalf procent van zijn omzet liggen. En omdat mensen met een fysieke beperking elkaar via sociale media op de hoogte houden over waar het wel en niet barrièrevrij is, zingt het snel rond waar je moet zijn. Zo vertelde een ervaringsdeskundige me dat rolstoelrijders in de gemeente Berkelland prima terecht kunnen bij Buitencentrum Kerkemeijer (Borculo), Grand Plaza (Eibergen) en De Olde Mölle (Neede). En bij minder valide vakantiegangers zijn Boerderij Schoneveld (Ruurlo), Minicamping 't Nieuw Heegt (Aalten) en Vakantiecomplex De Kattenberg (Winterswijk) een begrip. Deze accommodaties hebben namelijk aangepast sanitair, douchestoelen of rolstoelvriendelijke kamers. Behalve de klanten zelf profiteren de horecaondernemers volop van hun investeringen in toegankelijkheid.

Eigenlijk is de Achterhoek het aan haar stand verplicht een regio zonder barrières te worden. De streek telt veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Daarbij gaat het niet alleen om thuiszorgwinkels die krukken, rollators en rolstoelen uitlenen. In de Achterhoek wordt er ook van alles gemaakt. Neem Life & Mobility uit Doetinchem, producent van rolstoelen en scootmobielen. In Varsseveld zit O4 Wheelchairs waar lichtgewicht rolstoelen op maat worden vervaardigd. In dezelfde plaats vinden we Van Raam, fabrikant van aangepaste rijwielen, zoals driewiel-, scootmobiel- en rolstoelfietsen. En Didam is de thuisbasis van Assistive Innovations, een firma die eethulpen, armondersteuningen en robotarmen voor gehandicapten levert. De bedrijven maken letterlijk en figuurlijk werk van de missie van het VN-verdrag. Een goede zaak, want iedereen heeft het recht om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen.

Gert-Jan Hospers

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 28 JAN.10-17 uur. Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kr.huur Tel. 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Te huur CARNAVALS KLEDING DS Design Molenkolkweg 33 Steenderen 0575-452001.

Liefhebber zoekt nog een oude gietijzeren Berkel Snijmachine met handwiel. Roest geen bezwaar. Tel. 06-23056889.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

VLOOIENMARKT Doetinchem Zon. 4 febr. Saza Top Sporthal - Sportweg 1 van 10 - 17 uur. Boek nu. Tel: 06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.