Montferland Nieuws

9 augustus 2017

Montferland Nieuws 9 augustus 2017


Zeepkisten denderen van Zeddamse muur

De verbeten strijd op de Möllebult in 2016. Foto: Henk den Brok

Möllebultrace in teken snelheid en schoonheid

ZEDDAM - Racend op een kar de Zeddamse Möllebult af. 9 september is het weer zover, dan denderen tientallen zeepkisten van de Bovendorpsstraat.

De naam Möllebult is niet zomaar gekozen want de start is bovenaan de bult waar de molen ('möl') van Zeddam staat. Deze prachtige bult kreeg begin dit jaar meer naamsbekendheid tijdens de NK wielrennen als 'de muur van Zeddam'.
Op 9 september vanaf 17.00 uur zijn ze te bewonderen 'de koene helden' die onverschrokken in hun zelfgemaakte bolides naar beneden razen.
De één doet mee om te strijden in de strijd wie als snelste naar beneden zoeft, de ander doet mee om de beker te winnen voor de mooiste bolide. Er is een categorie voor zeepkisten met een of twee personen maar dit jaar voor het eerst 'Zeepkist XL' voor meer dan zes personen en hun ludieke creatie; Wie maakt de mooiste XL-zeepkist?
Scouting St. Oswaldusgroep Zeddam is weer nauw betrokken bij dit evenement, want zij zitten in de organisatie en helpen mee tijdens dit evenement èn bij het op- en afbouwen van het parcours.
Wie zin heeft om mee te doen, kan zich nog opgeven via www.molenbult-race.nl. Voor meer informatie bij Addie Thuis, tel. 06-21883505.

Ronde van de Achterhoek live

GENDRINGEN/ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland. Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours. De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Ronde van de Achterhoek live op tv

GENDRINGEN/ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer.

Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn.
De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Programma Kunst en Kunstig krijgt gestalte

ZEDDAM - Het Festival Kunst en Kunstig wordt op 30 september en 1 oktober gehouden. Muziek en exposities komen samen in het sfeervolle decor van Zeddam.

Zeddam dient voor de 21ste keer als sfeervol decor voor Festival Kunst en Kunstig. Met in het weekend van 30 september en 1 oktober een groot aanbod van kunstexposities, diverse muziekoptredens, theater en lekkere hapjes. Het festival blinkt vooral uit in Achterhoekse gemoedelijkheid en vindt plaats in wat wel het mooiste straatje van Zeddam is: de Bovendorpsstraat. Daar bevinden zich ook de bijzondere expositielocaties. Er zijn meer dan 25 exposities op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, keramiek en sieraden.

'Praot en pruuf plein'
Het plein rondom de Oswalduskerk wordt dit jaar omgedoopt tot 'Praot en Pruuf plein'. Bezoekers kunnen hier onder het genot van lekkere hapjes en drankjes genieten van livemuziek. Er zijn twee buitenpodia waar de muziekoptredens plaatsvinden. Het muziekgenre is zeer divers, blues, jazz en rock, muziek uit de sixties en seventies, Nederlandstalig en Achterhoeks dialect tot Franse chansons, marsen, Egerländer en swingende dansmuziek.

De cabaretgroep Enge Buren neemt op vrijdag 29 september de opening van het festival voor hun rekening. Zaterdagavond 1 oktober staan de Boetners en Old Ni-Js garant voor een avond dialectrock uit de Achterhoek.

Project

Bestuursleden Hans van 't Hullenaar en Gerard Bodde bij één vd koeien. Foto: PR

Stichting Together is actief in Tamil Nadu, een arm gebied in het zuidoosten van India. Na de realisatie van meerdere huizenbouw- en waterprojecten, maakte de stichting vorig jaar bekend, te werken aan een nieuw project: Een Together Self Supporting Center.

Samen verder werken aan ontwikkeling in arm India

Bestuursleden Hans van 't Hullenaar en Gerard Bodde bij één vd koeien. Foto: PR


Stichting Together blij met succesformule sociaal ondernemen

Door Joke Burink

TERBORG – De in 's-Heerenberg gevestigde stichting Together is al vijftien jaar actief in Tamil Nadu, een arm gebied in het zuidoosten van India. Na de realisatie van meerdere huizenbouw- en waterprojecten, maakte de stichting vorig jaar bekend, te werken aan een nieuw project: Een Together Self Supporting Center. Het plan van dit centrum omvatte een melkveebedrijf, een geiten- en kippenboerderij, een Women Self Help Group en een Togetherhome voor verstandelijk gehandicapten. In het Thomashuis in Terborg vertellen de bestuursleden van stichting Together over de positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Werkoverleg met de Woman Self Help Group. Foto: PR
De geitenstal in aanbouw. Foto: PR
Together in de koeienstal. Foto: PR
Werkoverleg met de Woman Self Help Group. Foto: PR

Voorzitter Gerard Bodde: "Het melkveebedrijfje met tien koeien loopt goed. Er is veel vraag naar melk en de komende tijd zal ingezet worden op verhoging van de melkproductie. De koeien geven nu acht liter melk, het streven is, onder andere door aanpassing van de voeding, om hier tien liter van te maken.
De geitenboerderij is net af. Er zijn vijftig geiten en dat willen we opschalen naar tachtig. De geiten verblijven op een verhoogde vloer, waardoor er op de grond plaats is voor kippen. Het bedrijf zal winstgevend worden door de verkoop van vlees en eieren. Verder worden er rondom de boerderij wat landbouwgewassen verbouwd. Op deze manier wordt er op duurzame wijze werkgelegenheid gecreëerd."

Onderdrukte groepen
Door de samenwerkingsverbanden met Indiase organisaties is de stichting in staat om deskundigheid en sociaal-economische en cultureel bepaalde aspecten te vervlechten tot een succesformule dat past binnen de ontwikkelingsmogelijkheden van het werkgebied en zijn bevolking. Twee groepen verdienen hierbij bijzondere aandacht: de onderdrukte vrouwen en volwassen mannen met een geestelijke beperking. Voor de laatste groep zal het Togetherhome omstreeks februari 2018 gereedkomen. Dit huis, naar idee van het Thomashuis in Terborg, gaat plaats bieden aan vijftien mannen met een geestelijke beperking, die er met professionele begeleiding een menswaardig en veilig bestaan kunnen leiden. Eenvoudige klusjes bij de boerderij, zoals vegen of eieren rapen, kunnen bijdragen aan een zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd bieden de zorgtaken bij het Togetherhome samen met de diverse boerderijwerkzaamheden, werkgelegenheid aan de vrouwen. Door geld te verdienen worden de vrouwen zelfredzamer. Een volgende stap is om door kennis de positie te verstevigen en initiatieven te ontplooien waarbij de vrouw zelfstandig geld kan gaan verdienen.

Nederlandse studenten
Een van de ideeën om in de toekomst zelfstandig geld te kunnen verdienen, is om met ondersteuning van Nederlandse studenten van de Hogere Agrarische School ijs te gaan vervaardigen en die op de markt te zetten. Als de Indiase vrouwen het proces beheersen, kunnen zij dit werk zelf voortzetten wanneer de studenten weer vertrekken. Twee andere studenten reizen voor een periode van drie maanden af naar India om zich procesmatig en wetenschappelijk onderbouwd bezig te houden met het voer en de gezondheid van de geiten. Het betrekken van de bevolking zorgt voor een breed draagvlak en continuïteit van het werk.
Ook de Indiase overheid lijkt inmiddels te zijn doordrongen van de succesformule van stichting Together. Samen met enkele lokale sponsoren heeft de overheid één derde deel van het Togetherhome gefinancierd. Wanneer het Togetherhome in 2018 gereed is, zullen de bestuursleden van de stichting weer afreizen naar India om de ontwikkelingen met eigen ogen te kunnen aanschouwen.
Alle informatie van Stichting Together is te vinden op de website. Het is ook mogelijk om donateur of sponsor te worden van deze stichting met Anbi-status.


www.stichtingtogether.nl

Column

Vrouwenvoetbal

Wat een feest was dat zondag in Enschede! En maandag werd dat nog eens dunnetjes overgedaan in Utrecht. De EK-winst van de Nederlandse voetbalsters heeft heel wat los gemaakt in het land. De euforie deed me denken aan die van juni '88 toen de mannen de Europese titel veroverden.
De afgelopen weken was er maximale aandacht voor het vrouwenvoetbal. Terecht. Tal van factoren speelden hierbij een rol: het EK vond plaats in eigen land, er was geen concurrentie op tv van andere (grote) sporten en last but not least, spraken de prestaties van de Oranje Leeuwinnen zeer tot de verbeelding met als kers op de taart de winst in de finale op Denemarken.
Ook ik heb geboeid zitten kijken. Het was de voetbalsport in oervorm, zoals die ooit eind 19e eeuw in Engeland werd geïntroduceerd. Geen doodschoppen noch overdreven theater, geen maniertjes, geen gescheld op het arbitrale trio, nee, gewoon een leuke contactsport met een redelijk hoog fair play-gehalte. Er gebeurde wel eens wat, sommige tackles waren te hard, maar het was allemaal in de marge.
In Engeland wordt na een wedstrijd vaak de vraag gesteld: 'Did you have a nice game?' Daarmee wordt precies uitgedrukt wat eigenlijk voorop moet staan: spelplezier. Die nobele, wat naïeve doelstelling raakte echter al snel op de achtergrond en werd vervangen door het 'heilige' winnen, waaraan iedereen en alles ondergeschikt gemaakt moet worden.
Natuurlijk zijn er verschillen met het mannenvoetbal. Qua fysiek, techniek, snelheid, qua alles eigenlijk. De vraag is alleen of je die twee disciplines met elkaar moet vergelijken. Beter is ze op hun eigen merites te beoordelen.
Het ontwapenende enthousiasme waarmee de vrouwen op het EK speelden vergoedde veel, zo niet alles. Ik ben vast niet de enige die is uitgekeken op die ontevreden, verveelde koppen van Ronaldo, Messi, Neymar c.s. die, omdat ze toevallig aardig tegen een balletje kunnen trappen, per dag meer verdienen dan u en ik in een paar jaar. Bizarre bedragen.
De EK-beelden zorgden ook voor een flashback. Jarenlang stond ik zaterdag in alle vroegte langs de lijn om mijn dochter aan te moedigen als ze met haar team (Victoria Boys) tegen elf andere meisjes moest voetballen. Eventuele katers van de vorige avond waren meteen verdwenen als ik zag hoe leuk 22 meiden, circa 10 jaar oud, met elkaar aan het ballen waren.
Destijds, zo'n 25 jaar geleden, werd er hier en daar vreemd aangekeken tegen meisjes- en vrouwenvoetbal. Dat is nu niet meer het geval. Het verschijnsel is volkomen geaccepteerd en krijgt door de prestaties van de Leeuwinnen een enorme boost. Bestuursleden van voetbalverenigingen zullen zich tijdens het EK vergenoegd in de handen hebben gewreven want je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het aantal nieuwe, vrouwelijke leden fors gaat stijgen.

Wiami zingt bekende liedjes in Meulenvelden

DIDAM - De vrienden van Bruisend Meulenvelden houden op donderdag 24 augustus een muzikale avond met medewerking van Smartlappenkoor Wiami uit Wehl. Het koor telt zeventien dames en staat onder leiding van dirigent Theo Thus. Wim Kloppenburg zorgt voor ondersteuning op de 'monica' en Harrie van Londen op het keyboard. Vele bekende luister-, gelegenheids-, gezelligheids- en meezingliedjes zullen voorbij komen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn van harte welkom.

De avond in theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8 in Didam begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt 3 euro. Voor meer info: tel. Servicepunt 088-0441400 of info@meulenvelden.nl.

Jubileumjaar voor Mechteld ten Ham weekend

Margret Houdijk met vrijwilligster Trees Lanters (r) in het atelier aan de Goorsestraat. Foto: Marlous Velthausz

's-Heerenberg – De Stichting Mechteld ten Ham organiseert dit jaar voor de 25ste keer weer het driedaags cultureel historisch weekend. Dit jubileumweekend, dat gehouden wordt op 18, 19 en 20 augustus, wordt nog grootser opgezet en er wordt door Theater 2000 een klucht op de planken gebracht met als titel 'De valse heks'. Tevens wordt het Fluisterwoud voor de vijftiende keer opengesteld, waarbij de Plantage bij het Kasteel wordt omgetoverd tot een magische sprookjeswereld.

Door Marlous Velthausz

Dit jaar bestaat de Stichting Mechteld ten Ham een kwart eeuw. "Dus reden genoeg om er een geweldig feest van te maken voor de hele gemeenschap", aldus voorzitter Arjen Houdijk. Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een driedaags cultureel historisch evenement, waar al jaren duizenden bezoekers op afkomen.
Op vrijdagavond vindt de opening plaats met het openluchtspel van Theater 2000 en zaterdagmiddag is er rond kasteel Huis Bergh de Gouden Handenmarkt. Zondag ademt het oude deel van de stad de sfeer van de late Middeleeuwen uit, de tijd van Mechteld ten Ham en het ondernemersverbond Sint Martinus organiseert een grote braderie op en rond het Stadsplein. In de Pancratiuskerk vindt het Korenfestival plaats.

Creatief
De laatste weken wordt er bijna dag en nacht gewerkt om alles rond te krijgen voor het grote evenement. De voorbereidingen nemen al maanden in beslag voor de stichting, zo ook bij Margret Houdijk, een van de grote initiatiefneemsters achter het Fluisterwoud. Alles kan ze gebruiken, van lappen stof tot potten verf, planken en stoelen, parasols en tafeltjes, schroeven of garen, overal vindt ze wel iets op om het te verbouwen of te hergebruiken. Ze is de drijvende kracht achter de creativiteit van iedereen. In het grote atelier aan de Goorsestraat staan veel attributen voor het Fluisterwoud al opgesteld waarvan de helft al duidelijk af is. Deze staan netjes genummerd op rij, zodat deze gemakkelijk gebracht kunnen worden naar de Plantage. Kabouters worden nog even in de verf gezet en grote spinnen moeten nog voorzien worden van poten. In de tuin zijn ze bezig om de trollentent op te zetten en de spinnen en bladeren op de plaats te krijgen. In het naaiatelier zitten de dames nog kleding te maken of te vermaken, randjes en kantjes worden er nog even op genaaid. In de schappen staan muilen voor de heksen die ook op bestaande schoenen zijn vermaakt en er liggen meters stof netjes op kleur gerangschikt. Het is een hele klus om dit allemaal te realiseren, maar dankzij de vele vaste vrijwilligers kan Margret erop rekenen dat het voor het jubileumweekend allemaal gefikst wordt.

De stichting is nog naarstig opzoek naar extra mensen die willen helpen om dit alles te kunnen vervoeren op zaterdag naar het Fluisterwoud, maar ook voor de zondag.
Dit houdt in dat benodigdheden op hun plaats worden gebracht en ook weer moeten worden opgehaald met auto's en aanhanger en dat bouwsels in elkaar worden gezet en spandoeken moeten worden opgehangen. Enige kracht en/of technisch inzicht is gewenst. Melden kan per e-mail mechteld@mechteldtenham.nl of telefonisch naar Jan van Driel: 0314-662250.

Nieuwe koningen in schuttersstad Didam

De koningen bijeen. Foto: PR

DIDAM/LOIL/NIEUW-DIJK – Het schuttersfeest in Didam, Loil en Nieuw-Dijk zit er op. Alle zeven schutterijen hebben weer een nieuwe schutters- en ruiterkoning.

Bij schutterij St. Antonius kroonden Bennie en Licette Kruis zich tot koningspaar, ruiterkoning werd Coen Lodewijk en Jesper Menting jeugdkoning.
Schuttersgilde Loil Vooruit verwelkomde Luuk Jansen als schutterskoning, Barry van Dulmen als ruiterkoning, Stijn Scholten als jeugdkoning en Pien Hetterscheid als jeugdkoningin. Mark Vermeulen schoot als beste bij St. Isidorus uit Oud-Dijk. Ruiterkoning werd Niels Hendriksen, jeugdkoning Huub Reulink en ster van Isidorus 2017 Wouter Reuling. Bij Schutterij De Heegh waren de vrouwen goed op dreef. Mirlana Driessen is de nieuwe ruiterkoningin, Kim Kniest de jeugdkoningin en Laura Wenting de knuppelkoningin. Het nieuwe koningspaar heet Ronnie en Brigitte van Wessel.
Schutterij St. Wilhelmina presenteerde Geert en Bianca Keurntjes als koningskoppel. Rutger Rutjes schoot het scherpst bij schutterij Eendracht; Tom Jansen mag zich komend jaar de ruiterkoning noemen van de oudste schutterij van Didam. Ilona Keuben schoot als beste bij St. Martinus Greffelkamp. Samen met haar man Wilco Keuben vormt ze het nieuwe koningspaar. Rob Peters is de ruiterkoning van deze schutterij.
Een speciale onderscheiding was er weggelegd voor Harry Peters ('Naat'). Hij ontving voor zijn inzet en 25-jarig jubileum als bestuurslid bij St. Martinus Greffelkamp de Eremedaille der Federatie van Gelderse Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus.

Zandsculpturen op Landgoed Warmelo

DIEPENHEIM - In de stijltuinen van Landgoed Warmelo te Diepenheim is van 23 april tot en met 1 oktober 2017 een indrukwekkende zandsculpturenexpositie te bezichtigen vervaardigd door topkunstenaars uit Rusland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillenden manieren iets laten beleven. Wandelend door een apart deel van de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema verhalen uit de provincie Overijssel.
De kunstwerken zijn dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen (gesloten op maandag).


www.kasteelwarmelo.nl

Column

Nooit meer weergezien

De verjeurdag van ome Grad verliep knap gezellig. Hoe later 't wier , hoe moeilijker a'j mekaar deur de rook hen kon zien en hoe starker de staaltjes wieren, die d'r bi-j 't borreltje en 't glaeske bier wiere verteld.
'n Paar anecdotes die daor aover de taofel ginge he'k mien genotierd um ze hier te brenge.

Dorpsgek
D'r was 's een arme sloeber, zo'n dorpsgek, den gin vlieg kwaod deej, maor den van alles uutprakkezierde um in 't bezit te kommen van starke drank. 't Was in de tied da-j de foezel nog los kon kope. Hi-j was nog niet zo gek as hi-j der uutzag, want hi-j kwam in 'n harbarg en gaf zien laege fles af um te laote vulle. Zo ging dat vrogger. De kastelein miek de fles vol en gaf 'm aan de man, maor den vuulde zich in de knip en markte dat'e gin geld bi-j zich had. Daorop hiel'e de fles uut de grote rume binnetes en gaf 'm weer terug aan de kastelein. "Ik kom wel weer a'k geld heb" zei'e. Hi-j lie-p 't café uut.
Hoe kon de kastelein wette, dat'e zich van teveure thuus krek zo'n eigeste fles vol water in de tes had gestop?

De kleermaker
In Loerbéék kwam een keerl met lappe stof in 'n koffer naeve de deur. Spotgoedkoop natuurlijk en a'j alles koch kreg'ie de koffer d'r nog gratis bi-j ook. Dat was nog niet alles, want a'j 't hele spul kochte, wier d'r ook nog efkes gratis 'n mooi pak van gemaak. Gi-j kon 't jao haos niet geleuven, zo'n aanbod.
Maor iemand uut Loerbéék lek dat wel wat. Hi-j kreg de hele koffer, met tillefoonnummer van de gratis kleermaker. 't Nummer wier een paar dage later gedraejd. Der kwam 'n vremde man aan de deur um de maot op te nemme. De man zei: ik wet niet welke lap now 't beste geschikt is. Ik denk dat ik ze allemaol efkes metneam um thuus de beste stof secuur uut te zuuke. Misschien is 't 't gemakkelekste a'k ze in de koffer laot. Hi-j ging weg. Nooit meer weergezien.

De elektricien
Örges in 'n plaats niet wied van Durkum hadde zich ni-je inwoners gevestigd. Ze kenden niemand. D'r moes 'n kleinigheid aan de elektrische installatie van 't ni-je huus gebeure, dus vroege ze aan 'n toevallige veurbi-jganger op straot of hi-j een goeie elektricien kende. Jao zei'e, 'n hele goeie. Wet'ie wat, ik zal 'm wel sture. Inderdaad kwam de andere dag 'n elektricien aan de deur. Den bekek de zaak en begon te warke. Hi-j schroefde alle stopcontacte van de muur en trok de dräöd uut de buize in de muur. Toen zei'e opens: ik mot efkes naor huus, 'n tengske hale. Hi-j liet nog 'n grote tas met gereedschap staon. "Ik bun d'r zo weer", nooit meer weergezien.....

De olde kast
'n Antiquair kump bi-j 'n boer op de dael en zut een mooi old kabinet. D'r steet ook nog 'n olde kis, maor den is weinig weerd. Zeit dén antquair: den olde kis is völ weerd, vijfduuzend gulde. Maor den kas is maor honderd weerd. Umdat gi-j 't bun wil ik um metnemme. De boer dach: now ja , ik meende dat 't net andersum zol zun, maor hi-j zal 't toch wel wette. A'k 't same optel beur ik toch nog aardig veur die twee olde dinge same. De antiquair het 'n aanhangwagentje achter de auto en zeit: Ik breng eers efkes de kas naor huus en dan kom ik terug veur de kis. Dan krieg'j meteen 't geld. Hi-j ri-jt weg met de kas. Juus, oké, nooit meer weergezie-n.

Henk Harmsen

Montferlands dialect in Montferland Nieuws

Wat duch ow van Montferlands dialect in Montferland Nieuws? Korte verhalen over de streek en haar mensen in het eigen Montferlands dialect.
De Dialectwerkgroep van de Heemkundekring Bergh (HKB), de grootste vereniging van de gemeente, verzamelt ze en brengt ze graag naar buiten. Dialect staat volop in de belangstelling, onder andere in de carnavalstijd, maar ook in verhalenbundels en op feestavonden.
In deze maandelijkse rubriek volgen teksten die de moeite waard zijn om door een dialectminnend publiek gelezen te worden. Ze zullen in eerste instantie maandelijks in Montferland Nieuws verschijnen.
De dialectwerkgroep van de HKB betrekt de dialect-sprekende lezers graag bij deze rubriek en nodigt uit om eigen verhalen in te zenden. Gebruik daarbij svp de WALD-spelling. Men vindt de informatie daarover op www.ecal.nu/streektaal/de-wald-spelling. De teksten worden dan beoordeeld en de spelling eventueel aangepast. Probeer de teksten tussen de 500 en 550 woorden te houden.
De verhalen voor de rubriek Barghse Praot kan men sturen naar dialect@heemkunde.nl.


Internationaal balletje gooien op de Wal

62 teams bij Montferland Open Pétanque toernooi

's-Heerenberg/Zeddam – Voor de vierde keer organiseerde Pétanque club Montferland het Montferland Open toernooi. Het werd een internationaal toernooi, want teams uit verschillende plaatsen uit Duitsland en Nederland waren op zaterdag 5 augustus naar de Wal bij Kasteel Huis Bergh gekomen om hieraan deel te nemen.

Door Marlous Velthausz

Maar liefst 62 teams hadden zich ingeschreven voor het Montferland Open Pétanque toernooi doubletten. Met 31 duo's werden vier partijen gespeeld. Na de eerste twee wedstrijden werd een pauze ingelast en was er voldoende tijd om iets te eten of te drinken. Daarna werden de ploegen ingedeeld in een A- of B- poule en werd fanatiek gestreden om kampioen te worden van dit toernooi.
Ieder team mocht zijn eigen speelterrein kiezen op de Wal. Onder hen waren bekende jeu de boules-spelers zoals Mourad el Ansari van de club boul'Animo uit Dieren en Marcel van Nieuwenhuizen uit Schoonhoven. Ook de winnaars van vorig jaar, het Duitse team uit Herten, waren zaterdagmorgen al vroeg uit de veren, ze moesten er maar liefs 150 kilometer voor rijden.

"Petanque club Zeddam is een gezellige en grote club. Met zijn 110 leden is het de vierde grootste pétanque club van Oost-Nederland. De samenwerking met Huis Bergh liep dit jaar voortreffelijk. Wij zijn super blij dat we van deze gelegenheid weer gebruik kunnen maken. Een mooiere plek is er niet te vinden om zo'n toernooi te organiseren. Daarom komen diverse teams graag naar 's-Heerenberg, alleen al voor de prachtige entourage rond het kasteel," vertelt Leo Okhuijsen, een van de organisatoren, volt trots.
PC Montferland is een actieve vereniging die jaarlijks verschillende toernooien organiseert voor haar leden zoals het één euro toernooi, oliebollen- en snert toernooi, bon soir- en mid summer toernooi. In de volksmond ook wel jeu de boules genoemd.

De winnaar van poule A werd het team Henk van de Kemp en Ben Peters van Jeu de Boule Club Lingewaard. De tweede plaats was voor het team Gilles Bardeau en Dieter Deland van Tus 08 Emmerich. Lea Schoolderman en Willy Demmink van Boul'Animo Dieren legden beslag op de derde plek.
De winnaar in poule B werd het team Fred Jasper en Edmont van Heteren, gevolgd door het duo Hans van Dam en Betty Aaldering en derde werd het team Marijke Neve en Loek Neve van Anicale Cuijk.                        

Het organisatieteam toonde zich verheugd met de grote opkomst en de achttien vrijwilligers die alles voortreffelijk verzorgd hadden, werden bedankt. Volgend jaar is de eerste lustrumeditie. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom bij Pétanque club Montferland, Gildepad 3 in Zeddam en zij mogen eerst drie keer gratis meespelen.

'Chickfriend kon m'n vertrouwen niet winnen'

Roy Tomesen gaat voor duidelijkheid en transparantie qua bedrijfsvoering. Foto: Josée Gruwel

Pluimveehouder Roy Tomesen voorstander van transparantie

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM/REGIO – Terwijl de eieren van Tomesen Pluimveehouderij honderd procent vrij van fipronil zijn, hebben Roy en Maud Tomesen heel wat extra werk door alle verwarring bij consumenten over de fipronilaffaire. "Die inspanningen hadden allemaal niet gehoeven, als er onmiddellijk door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, duidelijkheid en transparantie was gegeven en er meteen doeltreffende maatregelen waren genomen", aldus Tomesen. Daarmee bevestigt hij de mening van Clemens Sassen, deskundige op het gebied van crisiscommunicatie. Gevolg van de kwestie is dat de verkoop van eieren bij Tomesen stijgt.

Roy Tomesen runt zijn pluimveebedrijf, met locaties aan de Kilderseweg in Doetinchem en de Braamtseweg in Kilder, professioneel en met verve. 'Met de tijd meegaan' is een van zijn motto's. "Bieden waar de consument om vraagt. En die vraagt om een hoogwaardig product en om kwaliteit van dierenwelzijn."
Tien jaar lang is hij fulltime boer van het grootste pluimveebedrijf van de Achterhoek. Eerst in een maatschap met zijn ouders, in 2014 nam hij het bedrijf over. Daarvoor was hij zeven jaar inkoper bij de Van Beek Group in Wehl, een familiebedrijf dat scharreleieren, vrije uitloop en biologische eieren sorteert, verpakt en verkoopt aan grootwinkelbedrijven in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Emoties
Natuurlijk kent hij bloedluisbestrijder Chickfriend. "Na de dramatische berichtgeving was ik in eerste instantie heel blij dat ik nooit zaken met dit bedrijf heb gedaan. Op een open dag heb ik de medewerkers wel gesproken. Bij doorvragen naar de exacte samenstelling van hun product, kreeg ik geen afdoende antwoord. Ze konden mijn vertrouwen niet wekken. In tweede instantie werd ik heel boos om de toegebrachte imagoschade voor de sector. Ik was ook boos op collega's die voor Chickfriend hadden gekozen. Maar nu begrijp ik hen wel. Ieder pluimveebedrijf worstelt om van bloedluizen af te komen. Als er dan veelvuldig geroepen wordt dat er een wondermiddel bestaat dat redelijk goedkoop is, snel toegepast kan worden en ook nog lekker ruikt..."

Veel vragen
Vanaf de eerste berichtgeving over besmette eieren waren Roy en Maud Tomesen extra druk: klanten kwamen het erf op fietsen om uitleg, honderden keren ging de telefoon, er werd ge-appt, er werden vragen gesteld op Facebook. Meteen gaf Tomesen duidelijkheid. Op Facebook haalde het best bekeken bericht zo'n 80.000 lezers. Een opa die belde werd gerustgesteld. Hij had 's nachts wakker gelegen, want zijn kleinkinderen hadden de dag ervoor eitjes van Tomesen gegeten.

'Heel boos om de toegebrachte imagoschade voor de sector'

Terwijl ziekenhuizen in de regio eieren van het menu haalden, was het Slingeland Ziekenhuis, als klant van Tomesen, een uitzondering. En terwijl supermarkten eieren uit de schappen haalden, werd de vraag naar eieren van Tomesen groter. "Ik heb in zo'n korte tijd nog nooit zoveel nieuwe – vooral particuliere – klanten gehad."

Desinfecteren
In de stallen aan de Kilderseweg houdt Tomesen 120.000 scharrelkippen. "Die hebben onder andere daglicht, kunnen een stofbad nemen, hebben constant vers voer en water ter beschikking en kunnen op stok gaan wanneer ze willen." Aan de Braamtseweg in Kilder houdt hij nog eens 40.000 scharrelkippen. "Deze kunnen, in een overdekte omgeving, ook buiten lekker rond scharrelen."
De kippen, van het merk Lohman Brown Classic, komen bij Tomesen als ze zeventien weken oud zijn. Na een paar weken leggen ze het eerste ei. De eierenleg gaat vanaf dan door tot de kippen tachtig tot honderd weken oud zijn.
"Als ze hun leven hebben geleid en de stal leeg is, wordt die gereinigd", vertelt Tomesen. "Dat doen we door middel van Thermokill. Hierbij verwarmen we de stallen tot vijftig, zestig graden op door middel van grote houtkachels. Gedurende vijf, zes dagen worden bij deze temperaturen alle bacteriën en bloedluizen op een veilige, professionele en biologische manier – dus zonder chemicaliën – gedood. Wij werken hierbij al jaren samen met de firma van Eck bv uit Son en Breugel."

Gestempeld
Dagelijks produceren de dieren in totaal zo'n 150.000 tot 155.000 eieren. "De eieren van de kippen uit de stal aan de Braamtseweg hebben van de Dierenbescherming het Beter Leven 1 ster kenmerk gekregen." Voordat een ei aan de reis naar de consument begint, wordt het gestempeld met de code 2-NL-4050401 of 2-NL-4401201. Zo'n vijf procent van de eieren wordt in het eigen pakstation ingepakt en regionaal vermarkt aan onder andere horecabedrijven, grote poeliers, supermarkten, boerderijwinkels, moskeeën en Turkse winkels. Ook kan men de verse eieren kopen in de eierautomaten aan de Kilderse- en Braamtseweg. De andere 95 procent wordt verkocht aan de Van Beek Group in Wehl.
Vorige week werd bekend dat supermarktketen REWE in Duitsland stopt met de verkoop van alle Nederlandse eieren. Als dat probleem niet heel snel wordt opgelost, is dat een ramp, volgens Tomesen. "Want REWE is met tienduizend vestigingen in Duitsland een grote klant." Inmiddels liet Van Beek eieren in het laboratorium testen om de veiligheid van eieren die de deur uitgaan te kunnen garanderen. Dus Tomesen kreeg ook een officieel predikaat met honderd procent veilig toegestuurd.

Vergrootglas
Inmiddels zit minstens vijftien procent van de bedrijven in de sector op slot. Ook in de Achterhoek zijn er bedrijven die moeten kiezen voor ruimen of ruien. Volgens een onderzoek van RTL Z is er een bedrijf gehuisvest in Varsselder, Groenlo, Vorden en Winterswijk-Meddo. Tomesen: "Ik vind het verschrikkelijk dat ook Achterhoekse collega's slachtoffer zijn geworden. In de sector worden we nu natuurlijk met een vergrootglas bekeken. Dat betekent dat ik nog meer dan anders heel bewust omga met informatie geven over hoe we werken. In onze nieuwe stal aan de Braamtseweg bijvoorbeeld maken we dat door middel van een skybox ook concreet. Daar kunnen we rondleidingen geven aan groepen. Ook scholen zijn er van harte welkom."

Amateurvoetballers in de startblokken

Trainer Rudi Tempels staat klaar voor de eerste training bij Zeddam/Sint Joris Foto: PR Zeddam/Sint Joris 

Voorbereiding DVC`26, Loil, MvR, Zeddam/Sint Joris, 't Peeske en VVL van start

Door John van der Kamp

MONTFERLAND - De voorbereidingsperiode op het nieuwe voetbalseizoen gaat voor de meeste amateurclubs uit de regio aankomend weekend van start. Het even niets doen is voorbij, de trainingen worden weer opgepakt. Het voetbalseizoen begint voor het eerst op een later tijdstip en hierdoor hebben de trainers nog ruimschoots de tijd om hun basiself te formeren. Het bekerprogramma start in het weekend van 2/3 september en de eerste competitieronde gaat op 23/24 september van start. Dan gaat het pas om het 'echie' en tellen de resultaten in de oefenperiode niet meer mee en moeten de clubs klaar zijn voor het echte werk.

DVC`26
Zondag 13 augustus gaat de nieuwbakken tweedeklasser DVC`26 van start met de eerste training voor het nieuwe voetbalseizoen. Trainer Dave de Jong heeft zijn selectie tijdens de overschrijvingsperiode aardig kunnen uitbreiden. Naast Simon-Jan Bruins (OBW) heeft DVC`26 zich versterkt met Jaïr Lucas (Veluwezoom) en Stef Tiemessen (NVC). Ook laat Dave de Jong in het begin van de voorbereiding enkele A-jeugd spelers meetrainen. Op 22 augustus had DVC`26 willen starten met de oefenwedstrijden, maar door het afmelden van de tegenstander is hier een streep doorgegaan en is nog zoekende naar een sparringspartner. In eigen huis staat op zaterdag 26 augustus de oefenwedstrijd tegen DZC '68 op het programma en een week later beginnen de wedstrijden voor de beker. Eerst uit naar Westervoort tegen AVW`66 (2 september), dan thuis tegen WSV Apeldoorn (10 september) en tot slot tegen DUNO, uit in Doorwerth (16 september). Zondag 24 september start ook de competitie in de tweede klasse I, uit tegen sc Varsseveld. Een week later is de eerste thuiswedstrijd op Sportpark de Nevelhorst. Dan komt buurman Concordia Wehl op bezoek.

Sv Loil
Trainer Theo Mennings van sv Loil start komende zondag met de eerste training en hij verwelkomt vier nieuwe spelers in zijn selectie. Naast de jeugdspeler Quint Kraus is van Babberich Nick Berendsen overgekomen. Bjorn Boerstal (DVC `26 2) en Damien Neervoort (Sprinkhanen) maakten ook de overstap naar sv Loil. Dinsdag 22 augustus staat de eerste oefenwedstrijd op het programma, uit in Doornenburg tegen GVA. Op vrijdag 25 en zondag 27 augustus is sv Loil gastheer van het toernooi om de Veltins Pokal en heeft sv Babberich, MvR, NVC, RKPSC, Sprinkhanen, vv Zelhem en de winnaar van de vorige editie VIOD hiervoor weten te strikken. Het tweede elftal van Concordia Wehl is op 31 augustus de oefenpartner van sv Loil. Zondag 3 september starten de wedstrijden om de KNVB Districtsbeker met als tegenstanders vv Rheden, EDS Ellecom en sc Doesburg. Sportpark De Korenakker is op zondag 24 september het toneel van de eerste speelronde in de vierde klasse D en neemt sv Loil het op tegen sc Rijnland.

MvR
De hoofdselectie van MvR start op 20 augustus met de eerste training onder leiding van trainer John Neijenhuis. De wedstrijden tijdens het toernooi om de Veltins Pokal op vrijdag 25 en 27 augustus in Loil zijn een aangename aanvulling als voorbereiding in de eerste trainingsweek. Rondom het bekerprogramma staan drie oefenwedstrijden gepland. Eerst thuis tegen sv Dinxperlo (31 aug), op 5 september uit naar Ulftse Boys en op 12 september komt vv Gendringen op bezoek. Tegenstanders in de beker zijn GWVV (thuis, 3 september), VVL (uit 10 september) en VIOD (thuis 17 september). Op zondag 24 september moet de basiself voor trainer Neijenhuis er staan, dan wacht de eerste competitiewedstrijd in Zeddam tegen Zeddam/Sint Joris.

Zeddam/Sint Joris
Trainer Rudi Tempels van Zeddam/Sint Joris gaat op 17 augustus met zijn selectie aan de slag en heeft twee oefenwedstrijden in het trainingsschema gepland, voorafgaande van het bekertoernooi. In Lengel is VVL op 24 augustus de oefenpartner en vijf dagen later wordt op het terrein in Braamt tegen Stokkum gespeeld. Het bekerprogramma begint op 3 september, thuis tegen SVGG. Hierna twee keer uit, NVC (10 september) en Gendringen (17 september) zijn dan de tegenstanders. De seizoensopening op zondag 24 september op Sportpark Padevoort heeft zoals eerder genoemd een prachtige affiche. Dan komt MvR op bezoek.

VVL
VVL start op zondag 13 augustus met de voorbereiding. Trainer John Trentelman gaat eerst driemaal met de groep trainen, dan volgen drie oefenwedstrijden. Eerst tegen het tweede van VVG`25 (20 augustus), op 24 augustus tegen Zeddam/Sint Joris en op 29 augustus tegen Vosseveld, die allen op Sportpark 't Veen worden gespeeld. Programma beker: uit tegen VIOD (3 september), thuis tegen MvR (10 september) en GWVV (17 september). De eerste competitie speelronde is op 24 september, uit tegen vv Zelhem.

't Peeske
't Peeske trainer Eric Arentsen start op dinsdag 15 augustus met zijn selectie en neemt op vrijdag 25 en 27 augustus deel aan het Frans van de Zand-toernooi op de velden van sc Babberich met onder meer als tegenstanders sc Rijnland, sv Westendorp, Angerlo Vooruit en gastheer sv Babberich. 't Peeske is ingedeeld in Poule 16 om de KNVB District beker en speelt eerst thuis tegen VVG`25 (3 september). De overige twee tegenstanders zijn Keijenburgse Boys (uit op 10 september) en KSH (thuis op 17 september). De competitiestart is op 24 september thuis tegen de nieuwe Liemerse fusieclub sv Gelders Eiland.

Flex Factory hoofdsponsor De Graafschap

De selectie ging na de presentatie op de foto in het nieuwe thuistenue.

DOETINCHEM - Het Achterhoekse uitzendbureau Flexfactory volgt komend seizoen Seesing Personeel op als hoofdsponsor van De Graafschap. Dat werd donderdag 3 augustus bekendgemaakt in stadion De Vijverberg in Doetinchem.

Operationeel directeur Ronald Hilberdink, die de presentatie deed samen met algemeen directeur Hans Veldhorst van De Graafschap, liet weten trots te zijn in 2017 en 2018 met het logo van Flexfactory op de borst van het Superboeren-shirt te prijken. Ook de medewerkers van Fides, Seesing en Match4U, organisaties die onder Flexfactory vallen, reageerden volgens hen zeer positief op deze sponsordeal. "Wij weten vanuit de ervaring van het sponsorschap van Seesing Personeel wat de naam op het shirt van deze club op kan leveren. Binnen ons bedrijf gebeurt enorm veel deze jaren. Met de drie gevestigde merken blijven wij wel een lokaal uitzendbureau. Waar anderen ervoor kiezen landelijk te willen opereren, geloven wij in het lokale karakter. Onze mensen komen dus uit de Achterhoek; uit Doetinchem, uit Lichtenvoorde en uit Lochem (Match4U). Onze mensen hebben een gevoel bij de Achterhoek, bij deze club en dat De Graafschap met onze naam op het shirt speelt geeft ook hen veel energie", weet Hilberdink. "Samen de schouders eronder is een mantra bij ons. En dat is precies zo bij De Graafschap."

Over het sponsorbedrag houden de betrokkenen zich vooralsnog op de vlakte. Het nieuwe contract zou de club een fractie meer opleveren dan de overeenkomst met Seesing. Wel laat Hilberink weten een optie te hebben voor nóg een seizoen.
Eerder vorige week maakte De Graafschap al bekend dat er komend seizoen ook plek is ingeruimd op het shirt voor scooterspecialist La Souris.

De Graafschap toost op de nieuwe hoofdsponsor. Foto: Stad Doetinchem Foto: Henk Klein Holte

13 / 16

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Bungalowpark Libra Ommen Te huur nog enige bungalows in sept. okt. en herfstvakantie. € 175,- p.w. all in Voor meer informatie: 0529-457224

T.k. jonge hennen aan en tegen de leg. Gerhard Rougoor, Beukenstraat 7, Gendringen. Tel:0315-681820

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN ZON 13 AUG ,10-17 uur. Horstenpark, Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152.

animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT&More BRAAMT. ZO.13 AUG ,10-17 uur. TERREIN MARKANT. Outdoorcentr Gildeweg 7 Inf.Kr. Hr,Tel 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG ZON. 20 AUG.10-17 u Grasveld Naast T "Olde Ras De Drempter Dijk Info Kr.huur 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl

Gezocht huurwoning voor werkend stel met de mogelijkheid voor het houden van paarden. Tel: 06-51061989