Contact Bronckhorst Noord

19 september 2017

Contact Bronckhorst Noord 19 september 2017


Eerste Medler Knockout

Duel tussen Niels Beck en Mark Wichink Kruit. Foto: Henk Teerink

VORDEN - Met het uitblijven van circuit Delden, heeft de Vordense Auto- en Motor Club (V.A.M.C.) zich wederom van zijn goede kant laten zien door een prima evenement neer te zetten op het terrein van de familie Berends. Geen clubcross maar een heuse wedstrijd waarbij uiteindelijk maar twee man overblijven die het met elkaar uitmaken welke de beste coureur van de dag is. Dertig personen hadden zich ingeschreven. Het parcours had veel weg van een enduro proef. Er waren hoogteverschillen en er zaten zowel droge als natte stukken in het parcours. Lees verder op pagina 3

Duel tussen Niels Beck en Mark Wichink Kruit. Foto: Henk Teerink

Leefstijlcafé Vorden over gezonde voeding

VORDEN - In het voorjaar was een eerste bijeenkomst van het Leefstijlcafé Vorden, nu de tweede. Het Leefstijlcafé Vorden wil graag bij inwoners van Vorden op een prettige wijze een gezonde leefstijl onder de aandacht brengen en het mogelijk maken erover in gesprek te gaan met elkaar.

Een gezonde leefstijl gaat over voeding, bewegen en ontspanning en de combinatie van deze 3. Het grijpt op elkaar in en heeft invloed op de levensverwachting, het beleven van gezondheid en de gezonde levensjaren. Deze tweede sessie van het Leefstijlcafé gaat over gezonde voeding. Wat zijn de mogelijkheden om te kiezen voor gezonde voeding, waarop kun je letten? In het dagelijkse leven maar bijvoorbeeld ook als sporter. Ook is er aandacht voor het beïnvloeden van ons koopgedrag als consument door de aanbieders van voeding en de systemen die daaraan ten grondslag liggen. Dit allemaal komt aan bod bij het Leefstijlcafé.

Er zijn vier Vordense gasten die allemaal vanuit hun professie ervaring hebben met voeding, Trudy Tolkamp, diëtiste en houd al jarenlang een praktijk in Vorden, Wilbert Grotenhuys, filiaalhouder van de Albert Heijn, Jan Weijsenfeld biologisch dynamisch landbouwer en Harry Nijhoff, osteopaat en ervaringsdeskundig in de sport.

Onder leiding van gastvrouw Ingrid van der Linden, leefstijlcoach, gaan zij in gesprek en is er gelegenheid vanuit het publiek vragen te stellen en deel te nemen. Er is muziek voor de goede sfeer en ruimte voor discussie.

De entree is vrij, een vrijwillige bijdrage is welkom. U bent van harte welkom op woensdag 27 september in de kantine van Zwembad In de Dennen aan de oude Zutphenseweg in Vorden. Er is inloop vanaf 19.00 uur en het programma is van 19.30 uur tot 21.00 uur. Meer informatie over het Leefstijlcafé Vorden is te vinden op de Facebookpagina en voor vragen kunt u terecht op mailadres.

Anne fietste al drie keer WK

Een profcarrière heeft Anne Mokkink (23) nooit geambieerd. Fietscross is voor de Vordense puur en alleen hobby. Die hobby is de laatste jaren echter wel flink uit de hand gelopen. Toch geniet de Vordense vooral van deze internationale avonturen.

B 5

Voetbalvereniging Vorden klaar voor start seizoen

Actiefoto van de bekerwedstrijd tussen Vorden JO15-1 en Kon. UD JO15-1 in de voorbereiding op het seizoen. Foto: PR

VORDEN - In tegenstelling tot de vorige tientallen jaren heeft de KNVB besloten om de start van de competitie naar eind september te verschuiven en tevens de competitie t/m het laatste weekend van mei door te laten lopen. Daardoor was er de afgelopen vier weken met trainingen, vergaderingen, bijeenkomsten en diverse wedstrijden al wel volop activiteit op het Sportpark 't Grote Veld, maar betroffen de wedstrijden op zaterdag en zondag uitsluitend bekerwedstrijden. Komende zondag start de competitie daadwerkelijk en gaan er maar liefst 34 (!) teams bij v.v. Vorden van start en is er zowel bij de JO19, JO17 als bij de JO15 en de meidenteams sprake van combinatieteams met de beide buurmannen sv Ratti en sv Socïi.

Met vier meidenteams, een extra seniorenteam, drie teams per leeftijdscategorie in de junioren en maar liefst vier JO13 (D) teams is er, ondanks de daling van het aantal nieuwe jeugdleden bij de 5-6 jarigen, toch weer sprake van een stijging van het aantal elftallen ten opzichte van voorgaande jaren. Als je het aantal elftallen vergelijkt met tien seizoenen geleden, kun je zien dat de groei vooral plaats heeft gevonden bij de junioren elftallen (12-18 jaar).

Bij de jongste jeugdteams had v.v. Vorden in het seizoen 2006-2007 ook al vijf E-teams (nu vijf JO11 teams) en vier F-teams (nu drie JO9 en 1 JO8), maar in plaats van negen elftallen bij de junioren en D-pupillen in 2006, zijn er nu negen juniorenelftallen, vier meidenelftallen en vier D-pupillenelftallen.

Dat zijn acht elftallen meer als tien jaar geleden en in totaal dus zo'n honderdtwintig spelende leden, waarbij wel aangemerkt dient te worden dat er bij de junioren en de meidenteams sprake is van zogenaamde 'Samenwerkingsteams'. "Samen met sv Ratti en sv Socïi hebben wij zowel bij de JO19 en JO17 een ST-team en ook bij de JO15. In alle drie gevallen is er sprake van een meerderheid van spelers van onze buurtclub, aangevuld met spelers van v.v. Vorden. Via deze samenwerkingsvorm blijven de jeugdleden gewoon lid van hun eigen club, maar kunnen zij dit seizoen wel in een ST-team gezamenlijk in een competitie mee doen", zo vertelt Marc van der Linden.

"In overleg met sv Ratti en sv Socïi zijn er afspraken gemaakt waar de teams trainen, in welk tenue zij deelnemen met de competitie en op welk sportpark de wedstrijden worden afgehandeld. In totaal kunnen door deze samenwerking ongeveer 25 junioren van sv Ratti deelnemen aan de competitie en 10 junioren van sv Socïi. Ook bij de meidenteams is er een samenwerking met Socïi waardoor zo'n 15 meiden uit Wichmond/Vierakker onderverdeeld zijn bij de vier meidenteams van MO13, MO15, MO17 en MO19", aldus voorzitter Marc van der Linden. "Het mes snijdt aan twee kanten want bij v.v. Vorden kwamen wij spelers tekort voor drie teams per leeftijdsklasse en op deze manier zijn wij gezamenlijk in staat door deze samenwerking om toch alle spelende leden tussen 12 en 18 jaar in de voormalige gemeente Vorden te kunnen laten voetballen".

Bij de senioren heeft Vorden dit seizoen ook een extra elftal ingeschreven in de competitie, aangezien er maar liefst zeventien spelers uit de A-jeugd over zijn gekomen. "Wij hebben nu een zesde elftal ingeschreven, maar aan de andere kant is de belangstelling voor het 35+ voetbal gedaald en spelen wij hier het komende seizoen met 1 team in de (vier wekelijkse) competitie'".

Voorzitter van der Linden vervolgt: "Het initiatief om te komen tot een zogenaamd G-team voor spelers met een verstandelijke beperking lijkt te resulteren in een extra team bij de senioren, in dit geval 16 plus. 'Naast het 'mini-voetbal' bij de 5-6 jarigen, het 35+ voetbal en het meidenvoetbal krijgen wij met het G-voetbal wederom een nieuwe voetbalvorm binnen onze club. Wij zijn op de achtergrond druk bezig met de laatste puntjes op de 'i', waarbij wij streven naar een trainingsavond per week vanaf woensdag 4 oktober. Wellicht kunnen wij dan na een half jaar zelfs mee gaan doen met de competitie, maar het wekelijks trainen zou al hartstikke mooi zijn en een prachtig resultaat van het enthousiaste van onze superfan en G-voetballer Sidney Gout".

Tenslotte heeft hoofdtrainer Michel Feukkink zijn selectie in de afgelopen vier weken rond gekregen en zal hij met het 1e elftal voor het derde achtereenvolgende jaar in de 2e klasse I acteren. In de bekerpoule waren er drie sterke tegenstanders met FC Zutphen (zaterdag 1e klas), RKZVC (zondag 1e klas) en Bon.Boys (zondag 2e klas) en met respectievelijke en 4-0 overwinning, een 0-0 gelijkspel en een 2-0 nederlaag heeft het 1e elftal naar behoren gepresteerd. "Op doelsaldo kwamen wij net één doelpunt te kort om ons te plaatsen voor de tweede ronde, maar al met al zijn wij content met de voorbereiding op de competitie en zien wij dit seizoen met de nieuwkomers Tom klein Kranenberg (Achilles '29), Sven Mulder en Guido Beernink vanuit de A-jeugd en Esli Lindenschot als 16-jarige reservekeeper van de JO19-1 met veel vertrouwen tegemoet."

Komende zondag speelt het 1e elftal uit tegen Spero in Elst en op 1 oktober staat de eerste thuiswedstrijd op het programma tegen Voorwaarts Twello.

'Linde trapt deur' geslaagd voorproefje voor Lindesfeest

Het Lindesfeest is op diverse facetten vernieuwd. Zo heeft Stichting Volksfeest Linde zelf dit jaar de catering in handen. Foto: PR

LINDE – De jaarlijkse fietstocht in aanloop naar het Lindesfeest, dat van donderdag tot en met zaterdag plaatsvindt, was afgelopen zondag in een nieuw jasje gestoken. Onder de noemer 'Linde trapt deur' vond zondagmiddag de eerste editie plaats. Honderdzestig fietsers namen aan deze eerste editie deel. Tijdens de tocht kregen de deelnemers de opdracht 'hangende letters' te verzamelen. Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan want een aantal letters lag op de grond…

Door Jan Hendriksen

Bij de terugkomst van de deelnemers in de feesttent aan de Lindeseweg waren er verschillende prijzen te verdelen. Thea Groot Nuelend won de eerste prijs. Bij de jeugd gingen de prijzen naar Guus Garritsen (1), Milou Ruiterkamp (2) en Wesley Waseveld (2). Rinske Hellema en Gerard Harmsen werden ondanks hun score bedankt voor de inzet met een zak chocola! Na afloop zorgden de Reeperbahner Stimmungsmacher in de feestelijk versierde en ingerichte feesttent ervoor dat het nog lang gezellig bleef in Linde. Niet alleen de ouderen maar ook de jongste Lindenaren hebben ervaren wat écht dansen is!

Donderdag 21 september krijgt het Lindesfeest een vervolg. Toneelgroep Linde zal dan onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden de klucht 'Hielemaol Hoteldebotel' opvoeren. Vrijdag 22 september wordt er gestreden om de titel 'schutterskoning'. Ook barst dan bij de vrouwen en de jeugd de strijd los bij het knuppelgooien en jeugdvogelschieten. Trio The Band zal deze avond de muziek verzorgen.

Zaterdagmiddag vinden de volksspelen plaats. Jong en oud kan zich in en rondom de tent vermaken met verschillende spellen. Het Lindesfeest wordt zaterdag afgesloten met een grandioze feestavond. Super Sundays en DJ Bacchie zullen samen de hele avond vullen. Super Sundays heeft een breed en up-to-date repertoire en schakelt in hoog tempo moeiteloos tussen verschillende nummers en genres. Dj Bacchie zal er een schepje bovenop doen, zodat iedereen de gehele avond uit zijn dak kan gaan.

Plezier belangrijk dan de zege
Vervolg van voorpagina

VORDEN - De afwisselend droge en natte stukken op het parcours maakte het voor sommige deelnemers nogal lastig, waaronder de clubleden Mark Wichink Kruit en Yakimo Malawauw. Zij konden geen potten breken op het lastige parcours, zij rijden liever op een gewone baan.

Bij de eerste tien heats reden telkens drie coureurs tegen elkaar. Naarmate de middag vorderde viel er telkens iemand af waarbij er op het laatst van de wedstrijddag twee personen overbleven. Bas Klein Haneveld nam het uiteindelijk op tegen Thijs Bulten. Bas had de spieren nog warm van de afgelopen zesdaagse in Frankrijk en trok de overwinning naar zich toe. Daarbij moet gezegd worden dat Klein Haneveld veruit de meeste ervaring heeft en dat hij eigenlijk geen concurrentie had. De zege was dan ook niet het belangrijkste maar het plezier dat de dertig rijders hadden des te meer.

Door de medewerking van de familie Berends was er een hele mooie gelegenheid om de leden weer wat te bieden. Een mooie happening die zeker voortgezet gaat worden. Voorzitter Johannes van Kempen was trots op de leden en vrijwilligers. Na afloop was er voor hen een barbecue georganiseerd door de VAMC.

Hoe God en de boer veranderden in de Achterhoek

VORDEN - Op dinsdag 26 september is er bij de oudheidkundige vereniging Oud Vorden een presentatie met als onderwerp: Hoe God en de boer veranderden in de Achterhoek door de broers Theo en Leo Salemink. U bent allemaal van harte welkom op dinsdag 26 september om 20.00 uur in zaal de Herberg.

God is in vier eeuwen tijd erg veranderd in oostelijke gebieden van Nederland. De broers Theo (1946) en Leo (1953) Salemink, beiden opgegroeid in de Achterhoek, brengen dat in beeld aan de hand van het door hen geschreven boek ´Ondankbare grond. Een boerenepos´. Dit boek gaat over de geschiedenis van de boerenfamilie Salemink vanaf 1600. In de lezing, aan de hand van die familiegeschiedenis – vier eeuwen pachtboeren in Sinderen, Silvolde, Gendringen, Didam en Gaanderen – laten zij zien hoe de grote geschiedenis het leven van kleine mensen bepaalde, ook in religieus opzicht. Het belooft een interessante avond te worden.

Bouw bruggen, geen muren

VORDEN - 'Bouw bruggen, geen muren', dat is het motto van Pieter Dronkers (theoloog), sinds 2016 programmaleider Israël-Palestina bij vredesorganisatie PAX. Hij keerde in 2014 terug van een driejarig verblijf in Israël. Het Israëlisch-Palestijnse conflict lijkt soms uitzichtloos, maar de impact op het leven van alle betrokkenen is maar al te reëel. In Nederland leidt het nogal eens tot hoogoplopende discussies. Alle reden dus om op 21 september, Vredesdag, naar de Voorde te komen om betrokken te blijven. De Commissie voor Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente van Vorden heet u van harte welkom op donderdag 21 september 20.00 uur in De Voorde, Kerkstraat 15. Voor nadere informatie: Sipke van der Velde.

Dansen op Israëlische, Balkan- of Griekse muziek

VIERAKKER - Iedere dinsdagavond klinkt in het sfeervolle Ludgerusgebouw in Vierakker Israëlische, Balkan- of Griekse muziek. Daar start om 18.00 uur de les buitenlandse dansen onder leiding van de ervaren, klassiek geschoolde docent Yvonne Pen. De huidige groep bestaat uit ongeveer twintig leden. In 2018 zal het veertigjarig bestaan feestelijk gevierd worden. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en met twee gratis proeflessen te ervaren of dit u bevalt. De les heeft een korte pauze en eindigt om 19.30 uur. Op 17 oktober is het herfstvakantie, alle andere dinsdagavonden bent u welkom op de Vierakkerseweg 37 in Vierakker. Informatie kunt u krijgen bij Erna Bezemer.

0575-545577
erna-bezemer@kpnmail.nl

Stichting Welzijn Ouderen 0575-553405

Veranderingen in de zorg

VORDEN - De PCOB afdeling Vorden organiseert op donderdagmiddag 28 september een dialoogbijeenkomst over het onderwerp Mij&Zorg. De bijeenkomst wordt gehouden in het Dorpscentrum aan de Raadhuisstraat 6 te Vorden en begint om 14.00 uur. De zorg verandert. En dat roept bij veel mensen vragen op. Wat zijn de gevolgen van de veranderingen? Wat vraagt dit van henzelf in de toekomst? Een dialoogbijeenkomst houdt in dat ouderen in kleine kring hun ervaringen uitwisselen over de veranderende zorg. De gesprekken worden geleid door enkele gespreksleiders van het hoofdkantoor van de KBO/PCOB. In de bijeenkomsten kunnen uiteenlopende onderwerpen aan bod komen, zoals langer thuis wonen, het gesprek met de gemeente of hulp vragen aan familie en vrienden (mantelzorgers).

'Laatbloeier' Anne fietste al drie keer WK

Fietscross is een uit de hand gelopen hobby van Anne Mokkink. Foto: Luuk Stam

VORDEN - De Vordense deed deze zomer in Amerika voor de derde keer mee aan het wereldkampioenschap fietscross voor amateurs.

Door Luuk Stam

Een profcarrière heeft Anne Mokkink (23) nooit geambieerd. Fietscross is voor de Vordense puur en alleen hobby. Die hobby is de laatste jaren echter wel flink uit de hand gelopen. Eind juli van dit jaar deed ze mee aan het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill. Ze strandde er in de kwartfinale. Een lichte teleurstelling, zeker omdat ze in 2015 al eens de finale haalde.

Toch geniet de Vordense vooral van deze internationale avonturen. Pas als ze 13 is, begint ze met fietscross. Die sport doet haar broertje Joost op dat moment al, later maakt hij de overstap naar de motorcross. "Hij wilde eigenlijk direct al beginnen met motorcross, maar dat vonden mijn ouders te gevaarlijk", vertelt Mokkink. "Ze zeiden: 'Ga eerst maar eens fietscrossen.' Toen ben ik bij hem gaan kijken en het leek mij ook wel wat."

Net als haar broertje wordt ook Anne Mokkink lid bij de fietscrossclub in Lichtenvoorde. In de eerste jaren doet ze enkel mee aan nationale wedstrijden, maar de laatste jaren maakt Mokkink een flinke ontwikkeling door. Ze krijgt de techniek van het fietscross – waarbij het bijvoorbeeld heel belangrijk is om je wielen over de bulten te 'drukken' en zo je snelheid te behouden – steeds beter onder de knie.

In de wedstrijden eindigt de Vordense steeds verder van voren. Vanaf 2014 begint ze dan ook steeds grotere wedstrijden rijden. Ze doet voor het eerst mee aan het WK, dat jaar in Ahoy in Rotterdam. In 2015 is ze erbij op het WK in het Belgische Zolder. In 2016 blijft het bij het NK en het EK, maar in juli 2017 mag Mokkink voor de derde keer deelnemen aan de mondiale titelstrijd.

Daaraan voorafgaand moet ze zich bij de beste zestien van Nederland rijden. Dat lukt haar op twee verschillende fietsen. Op de reguliere crossfiets met wielen van 20 inch zit ze er net bij. Bij de cruisers (met grotere wielen van 24 inch) doet ze helemaal vooraan mee. Op deze fiets behaalt ze ook internationaal de beste resultaten. "Door de grotere wielen is de fiets net wat stabieler en ben je wat zekerder", legt Mokkink uit.

Volgend jaar is het WK in Azerbeidzjan. Ook daar zou Mokkink graag fietsen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want steeds meer jongere meiden melden zich achter het starthek. En ondanks het feit dat ze pas 23 jaar oud is, behoort Mokkink in de wereld van de fietscross niet meer tot de jongsten. Sterker nog; over twee jaar is ze 25 en dan mag ze uitkomen in wat min of meer als de veteranenklasse wordt gezien. Of de Vordense nog zolang doorgaat? "In 2019 is het WK nog een keer in het Zolder", vertelt ze. "Daar wil ik nog wel heel graag meedoen."

SCCSSCHL winnaar regionaal schooltouwtrektoernooi

Het winnende team van de SCCSSCHL school uit de Zelhemse buurtschap Wolfersveen onder leiding van begeleider Stefan Groot Nuelend. Foto: PR.

VORDEN – De SCCSSCHL school uit de Zelhemse buurtschap Wolfersveen is zondag op het sportcomplex van Touwtrekvereniging Vorden in buurtschap Medler winnaar geworden van het tweede regionale outdoor schooltouwtrektoernooi. In de finale versloeg de SCCSSCHL De Leer uit Hengelo. Derde werd De Kraanvogel uit Kranenburg.

Door Jan Hendriksen

Aan het tweede regionale schooltouwtrektoernooi voor basisscholen namen in totaal tien teams van leerlingen uit groep zeven en acht deel. Touwtrekvereniging Vorden had het toernooi dit jaar wat breder georganiseerd dan vorig jaar toen alleen scholen uit de gemeente Bronckhorst konden deelnemen. TTV Vorden had namelijk ook de vier basisscholen uit Ruurlo uitgenodigd voor het toernooi. Alle tien teams trokken in een poule onder leiding van de scheidsrechters Harrie Hermans en Richard Berendsen twee maal tegen elkaar. Uiteindelijk plaatsten zich de nummers een tot en met vier voor de halve finales. In de eerste halve finale trok poulewinnaar SCCSSCHL tegen De Kraanvogel die als vierde in de poule was geëindigd. Deze wedstrijd werd een prooi voor SCCSSCHL. In de andere halve finale trok De Leer aan het kortste eind door De Garve uit Wichmond te verslaan. In een spannende finale versloeg uiteindelijk SCCSSCHL De Leer in twee trekbeurten. In de strijd om de derde en vierde plaats waren er tussen De Kraanvogel en De Garve drie trekbeurten nodig omdat beide scholen elkaar na twee trekbeurten in evenwicht hadden gehouden. Naast SCCSSCH, De Leer (twee teams), De Kraanvogel (twee teams), De Garve namen ook de Sint Bernhardusschool uit Keijenborg (twee teams) en de Kerst Zwartschool uit Ruurlo deel aan het toernooi. Daarnaast hadden twee leerlingen van De Piersonschool uit Hengelo en De Vordering uit Vorden en een leerling van de Sint Willibrordusschool uit Ruurlo een team gevormd dat onder de naam van 't Touwtje trekteam deelnam. Alle deelnemende teams hadden een coach/leider van TTV Vorden toegewezen gekregen. De begeleiders zorgden ook voor een demonstratiewedstrijd. Mede organisator Marieke Uilenreef van TTV Vorden keek na afloop terug op een geslaagd toernooi. "We willen met dit toernooi touwtrekken onder de aandacht brengen van de kinderen. Volgend jaar willen we als TTV Vorden weer een regionaal schooltouwtrektoernooi organiseren. Hopelijk kunnen we dan vele scholen en teams verwelkomen."

Najaarstocht door natuurgebied van Het Grote Veld

De Najaarstocht gaat door het natuurgebied van Het Grote Veld, Foto: Achterhoekfoto.nl.

VORDEN – De Vordense Rijwiel- en Tour Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders houdt zondag 24 september de eerste veldrit van het seizoen 2017-2018. Het is de Najaarstocht door het natuurgebied van Het Grote Veld, Wientjesvoort, Kranenburg en Medler en weer terug door het Grote Veld. Er kan tussen 8.30 en 10.00 uur gestart worden bij Squash Centrum Vorden aan de Overweg 18 in Vorden.

Men kan kiezen het drie afstanden: 30, 45 of 60 kilometer. Zowel de kortere als de langere afstand hebben op camping 't Grote Veld aan de Vordensebinnenweg een pauzeplek waar leden van de VRTC de 8 Kastelenrijders voor de nodige verzorging zorg dragen.

Voor deelnemers aan de zestig kilometer is een extra zogenaamde 'doorrijpauze' in de route opgenomen. Daarna kunnen de deelnemers via zandpaden, maar ook verharde wegen hun tocht verder vervolgen richting de start. Bij slecht weer is het mogelijk de fiets af te spuiten.

Indien noodzakelijk is er EHBO en een materiaalpost aanwezig. Er is uiteraard weer veel aandacht aan de route besteedt. De organisatie hoopt weer veel enthousiaste deelnemers voor deze Najaarstocht te mogen begroeten.

Werkzaamheden Hulphond

VIERAKKER - Dinsdagmiddag 26 september komt de heer Roes van de organisatie Hulphond bij seniorensoos Vierakker/Wichmond om te vertellen waarvoor honden allemaal kunnen worden ingezet. De stichting bestaat al 30 jaar en helpt tegenwoordig naast mensen met een fysieke beperking ook mensen met psychische problemen. Ook kinderen worden geholpen. De honden zijn in staat om 70 verschillende vaardigheden te leren. Alle senioren zijn van harte welkom in het Ludgerusgebouw te Vierakker, aanvang 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur.

Kaartclub 55plus

VORDEN - Vanaf maandag 25 september komen jokeraars en klaverjassers uit Vorden en omgeving wekelijks, bij Plaza, aan de Dorpstraat, iedere maandag van 14.00 tot 16.30 uur. Kosten 10 euro per maand en dat is inclusief koffie/thee. Aanmelden is niet nodig, u bent welkom. Voor meer informatie: Wil Wijs (06-499 299 80) of Ans van Eldik (0575-55 56 68).

Ties Dekkers vist zesde plaats op NK zoetwater hengelen

Tijdens de prijsuitreiking mocht Ties voor deze prestatie een mooie welverdiend medaille in ontvangst nemen. Foto: PR

VORDEN/STEENWIJK - Ties Dekkers viste een prachtige zesde plaats op NK zoetwater hengelen te Steenwijk. Stan Dekkers maakte zijn debuut op dit NK en viste een keurige wedstrijd door net achter de middenmoot te eindigen.

Op zaterdag 9 september was het dan zover, het NK zoetwater hengelen jeugd. Dit jaar werd dit NK gevist in het Beukerskanaal tussen Steenwijk en Giethoorn. In april had Stan Dekkers zich rechtstreeks voor dit NK geplaatst door bij de federatieve selectiewedstrijden een keurige derde plaats te vissen. Ties Dekkers viste hier een zevende plaats en kwam net te kort want de eerste zes vissers gingen rechtstreeks door. Voor Ties was het dus afwachten op een afmelding van een andere deelnemer, en hij had geluk want er kwam een afmelding en de eerstvolgende op de reservelijst was Ties. Aan de voorbereiding voor dit NK kon het niet liggen, er zijn vele uren aan voorbereiding aan vooraf gegaan. Dit in de vorm van het materiaal tip top in orde maken en houden, meerdere trainingsdagen, specifiek geprepareerde tuigen voor dit type wedstrijdwater, voerkeuze enzovoort.

Er werd zaterdag 9 september om 5.45 uur vertrokken vanuit Vorden, Rob Golstein ging mee als coach voor Ties, Marcel Dekkers nam de coaching voor Stan voor zijn rekening. Ties en Stan visten allebei in de categorie U15 (tot en met 13 jaar). In deze categorie hadden zich 46 deelnemers geselecteerd. Stan was met zijn net 9 jaar een van de jongste deelnemers. Om 11.00 uur was het startsein en de wedstrijd was begonnen. Er werd gevist van 11.00 tot 15.00 uur. Stan begon al meteen zijn eerste vissen te vangen, het waren vooral posjes en kleine voorntjes. Ties ving ook meteen vanaf het begin vis, ook hier veel posjes en kleine voorn, maar Ties ving regelmatig wat grotere bliekjes en brasempjes (halfwasjes).

Om te kunnen winnen, werden er door Ties en Stan een flinke hoeveelheid geknipte pieren gecupt. In de hoop hiermee een brasem of een grote baars te kunnen verleiden. Bij Ties pakte de wijziging in de strategie (met dank aan de coach) uitstekende uit. Ties zijn dobber zakte weg en er werd een dikke brasem gehaakt. Dit was de bonusvis die je nodig had om een goed resultaat te vissen. Uiteindelijk is Ties met 2.235 gram derde in vak A geworden. In het overall klassement betekende dit een zesde plaats. Stan had als een van de jongste deelnemers een uitstekend debuut en wist zich met 420 gram net achter de middenmoot te klasseren.

Ook met dementie kun je meedoen

VORDEN - In de Week van de Dementie, van 18 tot en met 24 september, staan velen even stil bij de 250.000 mensen in Nederland die een vorm van dementie hebben. "Sensire is hier blij mee, want hoe ingrijpend dementie ook is, we blijven zoeken naar manieren om mensen op een zinvolle en liefdevolle manier aan de samenleving te laten deelnemen. Dat lukt steeds een beetje beter. In Sensire De Lindenhof in Vorden wonen 21 mensen met dementie. Het is een modern huis, met woonkamers waarin mensen samen kunnen koffiedrinken, eten en tv-kijken. Er staan ook persoonlijke spulletjes van de bewoners. Toch merk je nog wel dat De Lindenhof een woonzorglocatie is", zegt teamverpleegkundige Barbera Jolink.

"Er zit bijvoorbeeld een codeslot op de deur. Mensen kunnen niet zonder familielid of vrijwilliger naar buiten. We kopen geen brood bij de lokale bakker: dat wordt bezorgd door een groot bedrijf. En alle was gaat naar de wasserij. Die hangt dus niet in de tuin, zoals bij de buren."

Verbonden met Vorden
Sinds het voorjaar brainstormen team, bewoners en familieleden over hoe mensen in De Lindenhof prettiger kunnen wonen. Het team ging ook in gesprek met partijen in het dorp, zoals de Dorpsraad, de gemeente en lokale ondernemers. Daar komen al mooie ideeën uit voort. Zo gaf de Stichting Welzijn aan dat ze de bewoners van Sensire De Lindenhof graag uitnodigen voor de activiteiten welke zij wekelijks organiseren.

"Als bewoners aangeven dat ze graag zelfstandig een gebakje willen kopen, misschien kunnen we dan afspraken maken met de bakker?", zegt Jolink. 'Ook proberen we zoveel mogelijk te organiseren dat mensen hun eigen hobby's kunnen blijven uitoefenen zoals zingen in het koor waar ze vaak al jaren lid van zijn. Dat soort dingen betekenen veel meer vrijheid voor onze bewoners én een sterkere verbondenheid met hun omgeving."

"Van het huis van Sensire maken we een huis van Vorden en van de bewoners. We willen bereiken dat bewoners van Vorden 'lid' blijven van de samenleving en hun familie als ze bij De Lindenhof komen wonen."

De aanleiding voor de Week van de Dementie is de Wereld Alzheimer Dag op 21 september. In een filmpje brengt men de ontwikkelingen bij Sensire De Lindenhof in beeld.

Viswedstrijd 55plus

VORDEN - Op 7 september is er een 55+ viswedstrijd gehouden in de Berkel te Borculo waaraan elf personen deelnamen er werd in algemeen goed vis gevangen. Dit was de laatste wedstrijd van dit jaar. Hierbij de eerste drie uitslagen en de einduitslag over 2017. 1. W. Bulten met 1340 gram, 2. F. Cornelissen met 1280 gram en 3. G. Hiddink met 1140 gram. De einduitslag 2017: 1. A. Vruggink Kampioen, 2. G. Hiddink, 3. W. Vreeman, 4. J.C v Amerongen en 5. W. Bulten.

Alzheimer en Muziek

VORDEN - In het kader van Wereld Alzheimer dag organiseert het Alzheimer Café Zutphen - Vorden op 20 september om 19.30 uur een bijzonder Café aan de Harenbergweg 1 in Zutphen. Inloop en koffie/thee vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Volgens ervaringsdeskundige Ignar Rip kan muziek de dagelijkse zorg voor iemand met dementie vergemakkelijken. Met een boeiende interactieve lezing zal Rip aan de hand van voorbeelden tonen hoe hij muziek gebruikte bij zijn demente moeder. Muziek uit iemands jeugd is diep verankerd in het brein, het afspelen van de favoriete muziek kan veel plezier geven en de stemming beïnvloeden.

Schrijfwedstrijd Flonkergood over natuur en landschap

ACHTERHOEK - Jaarlijks organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers en de Vrienden van de streektaal Lochem en umgeving in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in maart de Achterhoekse en Liemerse Boekenweek. 'Natuur en landschap' is in 2018 het thema van het bijbehorende boekenweekgeschenk Flonkergood, een bundel verhalen in dialect. De organisatie nodigt iedereen die over dit onderwerp zijn of haar verhaal kwijt wil, van harte uit om een bijdrage in te sturen. De beste verhalen worden geplaatst in Flonkergood.

Tijdens de Boekenweekmanifestatie op zaterdag 3 maart 2018 in De Brink in Zelhem krijgt een aantal auteurs de gelegenheid hun bijdragen voor te dragen. De verhalen moeten geschreven zijn in één van de Achterhoekse of Liemerse dialecten. Elke deelnemer mag maximaal drie verhalen/gedichten met een maximale lengte van 500 woorden insturen. Voor gedichten geldt een maximum van 32 regels, inclusief witregels. Het volledige reglement voor de inzending is op te vragen via info@ecal.nu.
De bijdragen moeten uiterlijk 1 december als word-document en per e-mail (voorzien van naam, woonplaats en telefoonnummer)per mail worden ingestuurd.

Sander Gemmink eerste in de CC tegen 1509 duiven

Sander Gemmink is trots op zijn winnende duif. Foto: PR

BRONCKHORST - Op zaterdag 16 september vlogen de duiven vanuit Isnes. Sander Gemmink leverde in de op de één na laatste vlucht van het seizoen een zeer goede prestatie: hij werd eerste in de CC tegen 1509 duiven en tweede tegen 5901 duiven.

PV De Koerier Zelhem: De vlucht van zaterdag 16 september zou uiteindelijk gewonnen worden door Sander Gemmink uit Varsseveld. De winst betekende tevens een eerste in de CC, een samenspel van acht verenigingen tegen 1509 duiven. In de kring werd de tweede prijs gewonnen. Hier won Sander de tweede tegen 5901 duiven en dit tegen 28 verenigingen. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Isnes, door dertien liefhebbers werden 236 duiven ingezet. De afstand tot aan Varsseveld was ongeveer 201 kilometer. Het startschot klonk om 11.15 uur, de snelste duif werd geklokt om 13.17.16 uur. Uitslag: Sander Gemmink 1-8-9, Sabine Niesink 2, H. Wassink 3-4-5-6, A. Kamperman 7-10.

PV Steeds Sneller Hengelo: Zaterdag 16 september stond de een na laatste vlucht op het programma. Van negen deelnemers vlogen 121 duiven vanuit Isnes. Gemiddelde afstand tot de hokken: 200 kilometer. Uitslag: E. Koers (8/10) 1-2-3-9-12-15-16-26, J. Teunissen (4/4) 4-5-17-25, G. Duitshof (11/15) 6-7-8-10-13-14-18-20-24-28-30, Comb. Borneman (3/10) 11-29-31, P. van Londen (2/3) 19-23, R. Waenink (1/5) 21. G. Haverkamp (2/8) 22-27.

PV-Vorden: PV Vorden deed met 133 duiven mee vanuit Isnes, een afstand van 210 kilometer en een snelheid van gemiddeld 97 kilometer per uur. Uitslag: Winnaar Ashley Eijkelkamp 1-8-9-10, Marc Tiemessen 2-3-4-6-7-15-16-17-18, H. B. M. Hoksbergen 5, P. Hendriks 11-12-13-14-19, G. H. H. Kelderman 20.

Column

Hup Annemiek!

Je was op weg naar goud. Het is inmiddels meer dan een jaar geleden. De beelden kijk ik het liefst niet terug, maar ze staan op mijn netvlies gebrand. Jij, daar in die spekgladde en daardoor levensgevaarlijke afdaling in Rio de Janeiro. Jij, op weg naar de Copacabana. Op weg naar de finish. Op weg naar olympisch goud. Maar toen was er die ene bocht. En die stenen rand. Zo hoog, vies en lelijk. Jij smakte erop. Keihard. Daarna was het heel lang stil.

Wie op dat moment naar de televisie keek, kon niet anders dan denken aan het allerergste. Informatie was er in de minuten die volgden niet. De wedstrijd ging door. Met Anna van der Breggen won er een oranje shirt, maar vele gedachten zaten bij dat andere oranje shirt. Het shirt van Annemiek van Vleuten die daar in die afdaling nog ergens in de greppel moest liggen. Pas na de finish kwam het nieuws dat jij 'ok' was. 'Ok' na een doodsmak die de hele wereld schokte.

Ook in Vorden was de schok groot. Je moeder Ria keek op wat notabene haar verjaardag was met familieleden naar de televisie. Ze dacht even dat ze haar dochter kwijt was, maar godzijdank kwamen ook hier de verlossende berichten door. Het bleef bij een zware hersenschudding en breuken in de wervelkolom. Je twitterde vanuit het ziekenhuis dat het weer in orde zou komen en dat je vooral enorm teleurgesteld was over de afloop van de beste race in je carrière.

In ruim een jaar is er veel gebeurd. Je was heel hard gevallen, maar je bent weer opgestaan. En hoe! Die olympische wegwedstrijd in Rio was de wedstrijd van jouw val, maar voor jou bovenal de wedstrijd waarin je erachter kwam dat je tot de allerbeste wielrensters ter wereld behoort. Waar de hele wereld het over de val had, herinnerde jij je die superbenen en het feit dat je bergop iedereen uit het wiel reed. Die val was een flinke tegenslag, maar niet meer dan dat. Jij zou terugkomen. Niet om weer leuk mee te doen, maar om te winnen.

Je hebt inmiddels alweer heel wat gewonnen. Tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden in juni blies je als een wervelwind door het Montferland. Aan de finish in 's-Heerenberg was je de allersnelste. Het hoogtepunt moest toen letterlijk en figuurlijk nog komen. Dat volgde op de ruim 2000 meter hoge Col d'Izoard in Frankrijk. In La Course – de vrouwenwedstrijd tijdens de Tour de France – reed jij de concurrentie op grote achterstand.

Het overheerlijke toetje van dit wielerseizoen wordt echter deze week pas opgediend. In het Noorse Bergen staan de wereldkampioenschappen wielrennen op het programma. Hier liggen de medailles en de felbegeerde regenboogtruien klaar. En jij – Annemiek van Vleuten – bent erbij. Dinsdagmiddag rijden de vrouwen de tijdrit. Zaterdagmiddag is er de wegwedstrijd. Dinsdag én zaterdag ga jij opnieuw een gooi doen naar het goud. Het is tijd om die nare smaak definitief weg te spoelen. Niemand verdient dat goud meer dan jij. Hup Annemiek!


Mannen- en kinderstemmen kleuren Herfstconcert

het Vordens Mannenkoor onder leiding van Christo Guenov. Foto: PR

VORDEN - Met het begin van de herfst wil ook het mannenkoor van zich laten horen. Het koor wil graag met al zijn gekleurde mannenstemmen het publiek laten genieten van een mooi Herfstconcert. Onder leiding van dirigent Christo Guenov en met piano begeleiding van Lucian Venderink willen de mannen het publiek meenemen op een muzikale reis door nieuw en bestaand repertoire. En met als afwisseling de kinderstemmen van 'Sing a Song' uit Ruurlo onder leiding van Karin Hukker zal het zeker een mooie luchtige avond gaan worden. Het concert is op zaterdag 30 september in de Christus Koningskerk aan Het Jebbink 8 Vorden en begint om 20.00 uur. Kaarten inclusief consumptie kosten 10 euro. Tot 26 september in de voorverkoop bij Bruna in Vorden voor 8 euro.


www.vordensmannenkoor.nl

Vijfentwintigjarig jubileum van Jachthoorngroep 't Medler

Jachthoorngroepen 't Medler en Het Aardhuis spelen samen. Foto: PR

MEDLER - Jachthoorngroep 't Medler vierde maandag 11 september haar 25-jarig jubileum in aanwezigheid van een afvaardiging van Jachthoorn Blaasgroep Het Aardhuis. Leden van 't Medler Joop en Ineke Wassink zijn ook lid van de blaasgroep van Het Aardhuis en daarom was dit jubileum een mooie gelegenheid om weer eens samen een paar mooie jachthoornsignalen te blazen. De Jachthoorngroep 't Medler, bestaand uit Joop en Ineke Wassink, Henk Velhorst, Henk Menkveld, Frans Burghout, Jan Kornegoor, Jan Vos, Herzo van der Wal, Bert Kornegoor en Joop Bosveld, oefent elke woensdagavond jachthoornsignalen in het Wapen van Medler.

Beurs met muziekinstrumenten en aanverwante artikelen

VORDEN - Op 30 september organiseert Nr. 2 in Vorden voor de tweede keer de Swap Meet. Deze (wat de nieuwe ruil- verkoopbeurs van het Oosten voor muzikanten moet worden) wordt voor de tweede keer georganiseerd door Piet Grasmeijer (van Nr.2), Bert van Dijk (Qbus, bassist en muziektechnicus) en Mieke Sanders (ex-drumster en percussioniste). Op de beurs zijn standhouders en particulieren aanwezig met hun muziekinstrumenten en aanverwante artikelen en kan er geruild en/of verkocht worden. Iedereen is van harte welkom vanaf 11.30 uur tot 17.00 uur aan de Industrieweg 2 in Vorden. Standhouders kunnen zich via mail aanmelden.

Kom kennismaken met badminton

VORDEN - Badminton is een leuke en uitdagende sport. Toch loopt de belangstelling voor het (verenigings)badmintonnen enorm terug. Twintig badmintonverenigingen uit de Achterhoek en Liemers hebben daarom de handen ineen geslagen en organiseren gezamenlijk een ledenwerfactie 'Probeer badminton nu'. Op de website is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen en op welke dagen zij de proeflessen aanbieden. Zo kan iedereen een passende dag/avond en locatie vinden. Eén van de verenigingen is badmintonvereniging Flash Vorden.

Flash biedt diverse proeflessen aan, tijdens deze proeflessen kan kennis worden gemaakt met de badmintonsport en worden de basisslagen en spelregels aangeleerd. De eerste les is op donderdag 5 oktober van 19.45-20.45 uur voor senioren (vanaf 18 jaar) en op zaterdag 7 oktober van 9.30-10.30 uur voor jeugd (vanaf 7 jaar) in sporthal 't Jebbink, het Jebbink 13 in Vorden.

Meer informatie, kosten en inschrijven voor de proeflessen zijn te vinden op de website.

Een voortdurende stroom kunstminnende mensen

VORDEN - Maar afgelopen zondag vond de KunstZondagVorden plaats. Het weer was ideaal voor veel mensen om de inmiddels welbekende kunstroute KunstZondagVorden te bezoeken langs ateliers, galeries en beeldentuin in Vorden-centrum en buitengebied, een route die de afgelopen jaren een begrip geworden is in de gemeente Bronckhorst. De aanwezigheid van kunstenaars/vormgevers op de KZV-locaties, waardoor de bezoekers de gelegenheid hebben met hen in gesprek te gaan over de kunstwerken, werkwijzen en inspiratiebronnen van de kunstenaars en in de ateliers de processen van de kunstenaars gevolgd kunnen worden, bleek ook nu weer een zeer succesvolle en gewaardeerde formule.

Galerie Agnes Raben meldde dat er zeker tussen de 80 en 100 bezoekers zijn geweest. Atelier Linde van kunstenaar Carolyn in 't Veld (helaas niet persoonlijk aanwezig) kreeg zo'n 30 bezoekers die hun waardering uitspraken over haar werken en daarover veel vragen stelden. Ook Museum voor Achterhoekse schilderskunst (MAS) Heeft de KunstZondagVorden als zeer positief ervaren. De meeste bezoekers waren gemotiveerd en goed geïnformeerd, zij kwamen duidelijk doelgericht kijken. Fotografe Meta van Arkel had enthousiaste bezoekers voor haar fotografische werk. Bij Mary Quarles van Ufford kwamen spontaan langs fietsende mensen die nieuwsgierig werden gemaakt door de Mo(nu)mentjes op het pad. De Mo(nu)mentjes leverden veel gesprekken op, filosoferend over levensvraagstukken, het milieu.

Dorpskerk Vorden was KZV-gastdeelnemer en verzorgde een zeer uitzonderlijke expositie van de landelijk bekende landschapsschilder A.M. Gorter. Deze schilder gaf onder andere koningin Wilhelmina nog schilderles. "De reacties van de bezoekers waren erg positief, zowel in gesprekken als in de opmerkingen in het gastenboek. Sommigen hadden zelfs hun eigen Gorter schilderij meegenomen. En dat men zich daarbij lovend uitliet over het kerkgebouw is een opsteker." Een voortdurende stroom kunstminnende mensen bezochten A-quadraat tijdens deze KZV. Bezoekers uit het hele land kwamen kijken naar het mooie en subtiele keramiek van Ann van Hoey. Veel vragen over het materiaal en de vormgeving werden uitvoerig beantwoord. Hetzelfde gold ook voor de nieuwe collectie schilderijen 'vruchtbare aarde' van Doet Boersma.

KZV-projectleider Will(emijn) Colenbrander kijkt zeer tevreden terug op een boeiende en inspirerende dag met verrassende kunst en een zeer geïnteresseerd, enthousiast publiek. Zet u 10 december alvast in uw agenda, want dan vindt de 45ste KunstZondagVorden plaats.

Mooi Wark, ondanks slecht nieuws, toch van de partij bij MPF

70 procent kaarten MPF Zelhem verkocht

ZELHEM – Circa 70 procent van de kaarten voor het Mega Piraten Festijn dat op zaterdag 23 september plaatsvindt in Zelhem, is verkocht. "Het wordt hoe dan ook lekker druk", stelt organisator Eddie Mensink. "De ervaring heeft ons geleerd dat het in de laatste dagen voor het festival enorm hard gaat met de voorverkoop, dus ik kan alleen maar aanraden om er op tijd bij te zijn." De band Mooi Wark zal ook gewoon optreden, ondanks dat pas bekend werd dat drummer John Roffel (ook ex-Jovink) ongeneeslijk ziek is.

Roffel is dan ook per direct uit de band gestapt, maar niet voordat hij zelf een vervanger had geregeld: Dennis Hendriks, die in het verleden ook al achter het drumstel zat bij Mooi Wark. "Ik heb hem bereid gevonden mijn plaats definitief in te nemen. De band gaat dus gewoon door, een hele zorg minder voor mij en de band", zo liet John zelf weten. Zijn maten gaan dan ook, hoe moeilijk ook, gewoon verder: "Misschien dat we nog wel officieel afscheid van hem gaan nemen tijdens ons eigen festival Siepelrock, maar dat kunnen we nu nog niet met zekerheid zeggen. John doet het ook nu weer op zijn eigen manier. Rock 'n roll, leve het moment, eruit halen wat er inzit. Dat zijn de wijze lessen van John. Die mogen we ons ter harte nemen. Hij zegt zelf altijd: 'Ik ben niet de beste drummer van Nederland, maar wel de beste rock 'n roll-drummer van het land'. En zo mag hij ook herinnerd worden!".

Programma
The Original Voices of the Kelly Family, Jan Smit, Jannes, Bökkers, Ronnie Ruysdael, Ancora, Snollebollekes, Django Wagner, René Schuurmans, Lesley Williams, Henk Dissel, Mooi Wark, Gino Graus, Stef Ekkel, René Karst, Harten 10, Gebroeders Ko, Jacques Herb, John de Bever, Frank van Etten, Jan Keizer & Anny Schilder, Belinda Kinnaer, Marianne Weber en Helemaal Hollands. Aanvang is om 19.30 uur. Het terrein is geopend vanaf 18.30 uur.

Buiten de tent is er een extra podium met een programma van Facebookfenomeen Poar Neem'n en Zender Obama.

Kaarten
Fysieke kaarten (vanaf 25 euro) zijn in de voorverkoop te koop bij Café de Groes, Sigarenmagazijn Roenhorst en Radio Ideaal in Zelhem; de Bruna in Vorden; Café 't Hemeltje in Ulft; Cigo Gemakshop Leuven in Zevenaar; Café de Snor in 's Heerenberg; Koenders 't Ware Huis in Gaanderen; 't Keyzertje Bloemen en Meer in Varsseveld en bij Primera en via de websites.

Veldtoertocht met vier afstanden

ACHTERHOEK - De jaarlijkse Achterhoek Veldtoertocht van TC de Berkelrijders staat zondag 24 september gepland. Met de keus uit maar liefst vier afstanden is er voor elk wat wils. De tocht gaat door de schitterende bosrijke omgeving van Borculo, Barchem, Lochem en Ruurlo met afstanden van 35, 50, 65 en 85 kilometer. De laatste afstand heeft een fraaie lus die gaat door de omgeving van de Veldhoek.

Alle afstanden gaan hoofzakelijk over zand- en bospaden en over particulier terrein die alleen deze dag toegankelijk zijn. De tocht is volledig bewegwijzerd met pijlen, linten en aanduiding borden. Onderweg zijn er verzorgingsposten ingericht. Tevens is er serviceauto, technische hulp en EHBO aanwezig. De tocht wordt gehouden onder auspiciën van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU).

Deelnemers kunnen zich inschrijven vanaf 8.30 uur bij Buitencentrum Kerkemeijer aan de Ruurloseweg 51 in Borculo. Naast goede parkeergelegenheid voor auto's is hier ook een bewaakte fietsenstalling ingericht. Meer informatie is te vinden op de site.

Excursie bomentuinen

VORDEN - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst verzorgt op zaterdag 30 september een excursie naar de bomentuinen van Schovenhorst in Putten. In verband met het 20-jarig bestaan krijgen deelnemers voorafgaand koffie met gebak. Na afloop ontvangen ze bovendien nog een toepasselijk cadeautje. Voor leden van Bomenbelang is deze excursie gratis.

Landgoed Schovenhorst is gesticht in 1848. Op het landgoed is lange tijd geëxperimenteerd met allerlei boomzaden. Tegenwoordig stelt men recreatieve en educatieve activiteiten centraal rond het het thema natuur-cultuur.

Van oorsprong was het gebied bedoeld om van boomsoorten uit allerlei delen van de wereld te onderzoeken of ze op de heide konden groeien. De stichter, mr. J. H. Schober, wilde nagaan of op de zogenaamde woeste gronden landbouw of bosbouw mogelijk was, teneinde deze als bron van welvaart aan te kunnen wenden. Het gebied is na 1901 door zijn schoonzoon beheerd. Op Schovenhorst is de Douglasspar in Nederland geïntroduceerd.

Opgave voor deze excursie is mogelijk tot en met vrijdag 22 september via bomenbelang@gmail.com of via (0575) 470 530. Graag aangeven of u mensen mee kunt nemen of dat u mee wilt rijden. Het vertrek is om 09.00 uur vanuit Vorden.

Wednesday Smiles bij Live@Ideaal

Wednesday Smiles speelt uitsluitend eigen werk. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 20 september staat de band 'Wednesday Smiles' centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden optreden. De band speelt live en de leden worden bevraagd over hun muzikale aspiraties.

Wednesday Smiles is afkomstig uit Winterswijk en timmert sinds een jaar aan de weg met een mix van rock, blues, soul & jazz. De band speelt louter eigen werk, waarbij het merendeel van de nummers is geschreven door zanger/gitarist Martin Stassen. In de komende maanden wil de band de studio in om, onder de bezielende leiding van Roy Klein Entink, opnames te maken van dit eigen werk. In 'Wednesday Smiles' spelen Eric Verkaik, gitaar en backing vocals, Jeffrey Sletering, keyboards, Peter Boekholt, bas en backing vocals, Viktor Raben, drums en Martin Stassen, lead vocals en gitaar. Live@Ideaal wordt woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website.


www.ideaal.org

Maatjesproject RAVZ: 'Ik doe er weer toe'

ACHTERHOEK - Hulpverlening in Nederland is de afgelopen decennia meer en meer gebureaucratiseerd. Instanties bieden een aanbod voor diagnosticeerde ziektebeelden, waarvoor de zorgverzekering betaalt op basis van behandelcombinaties. Efficiëntie en doelstellingen voeren de boventoon. Burgers vallen tussen wal en schip en de integrale aanpak is verworden tot specialistische hulpverlening op deelproblemen. Een mens laat zich niet altijd vangen in plannen van aanpak. Het maatjesproject van 'Ruimte voor anders zijn' (RVAZ) staat voor aandacht voor de mens, niet zozeer voor het probleem. Deelneemster Trudy weet dat het werkt: "Ik doe er weer toe."

Door Leander Grooten

Trudy kampt met psychische problemen. Ze is al vaker opgenomen in een psychiatrische kliniek. Contact met familie is er niet meer en ze voelt zich niet begrepen door haar omgeving. "Als ik zeg waar ik last van heb, zeggen mensen 'dat heb ik ook wel eens' of 'dat moet je anders zien'. Daarmee nemen ze mij niet serieus." Ook in de hulpverlening komt ze dit tegen. "Als ik binnenkom, kijken ze al op de klok." Het vertrouwen in mensen ebt bij Trudy steeds meer weg. "Dan vraag ik de psychiater om hulp, maar dat geeft hij niet, omdat dat niet is waarvoor ik bij hem kom", aldus Trudy. Via de dominee van GGNet Warnsveld komt ze in contact met RVAZ. "De folder sprak mij aan en ik heb met Ruud gebeld."

Ruud van Velzen is coördinator van het maatjesproject in Oost-Gelderland. Momenteel zijn er 45 deelnemers met een psychiatrische achtergrond en zo'n dertig 'maatjes'. "Een maatje is er onvoorwaardelijk voor de deelnemer, zonder een eigen agenda of plan." RVAZ gaat uit van de presentiebenadering: een benadering gericht op de persoon. "De relatie tussen mensen staat bij ons voorop, niet het psychiatrisch ziektebeeld. Een maatje heeft geen plan van aanpak of een tijdspad. En hij is ook geen hulpverlener."

De geestelijke gezondheidszorg heeft de afgelopen jaren een steeds verder doorgevoerde verzakelijking doorgemaakt waarin efficiëntie de boventoon voert. Hulpverleners moeten elke minuut verantwoorden, waarbij bezuinigd is op de tijd per 'casus'. Een hulpzoekende legt nu eenmaal niet meteen alle problemen op tafel. Respect en vertrouwen is de basis en dat moet eerst groeien. Daar wordt vaak aan voorbij gegaan. Trudy: "Ze doen soms niet eens de jas uit. En dan komen ze voor één probleem. Maar in mijn hoofd loopt alles door elkaar, dat kan ik niet zomaar uit elkaar halen. Tegen de tijd dat ik me op mijn gemak voel, gaan ze alweer weg." Met een beeldspraak vat Janine het goed samen: "Je trekt als hulpverlener de pleister er af, maar de wond blijft open." Anders dan de reguliere zorg, heeft bij RAVZ het langdurige contact de prioriteit. "Een tijdje meelopen in iemands leven. Sommigen hebben al meer dan vijf jaar een maatje van RVAZ," aldus Ruud van Velzen.
Eerdere ervaringen met maatjesprojecten leidden tot wantrouwen bij Trudy. "Die hadden hun eigen sores, ik was daar niet bij geholpen." Vanaf het begin was er een klik tussen Trudy en Janine. "Bij Janine doe ik er toe, mag ik mezelf zijn en hoef ik niet te veranderen. Dat bouwt mijn zelfrespect weer op." Ze merkt sindsdien dat sociaal contact beter gaat. "Er komen mensen op mijn pad die mij waarderen om wie ik ben. Dat gevoel kende ik niet meer." Als maatje brengt het contact ook voldoening voor Janine. "Ik hoef geen resultaat te boeken bij Trudy. Ik ben er gewoon, als mens, zonder protocollen of gespreksmodellen. Het is een diepergaand contact. Dat doet ook mij goed."

Gesprek als doel
Janine Meeuwsen, het maatje van Trudy, licht toe: "Alles is in zorgzwaartepakketten gestopt. En datgene waar Trudy behoefte aan heeft: aandacht, een luisterend oor, wordt niet vergoed door de verzekering op basis van haar diagnose. Dat werkt erg frustrerend, ze heeft het immers wel nodig om te functioneren." Een maatje verleent geen professionele hulp. "We bieden een luisterend oor of een helpende hand. Net wat nodig is, dat verschilt per deelnemer. Vaak zijn er al professionals in het leven van de deelnemer, maar een maatje kan ook iemand helpen om die stap te nemen."

Broodnodig
Een aantal maatjes stopt binnenkort en de werkgroep ziet een continue behoefte om haar werk voort te zetten. RVAZ biedt nieuwe maatjes een training van vier avonden, mede door GGNet samengesteld. Daarnaast zijn er periodieke groepsbijeenkomsten om ervaringen en vragen te delen. Van Velzen: "We koppelen hier een thema aan, om de vrijwilligers handvatten te geven, bijvoorbeeld informatie over ziektebeelden."
RVAZ lijkt broodnodig in een maatschappij waar traditionele instituten, zoals kerk of vereniging, niet vanzelfsprekend meer is. Eenzaamheid ligt snel op de loer.
Voor Trudy is haar maatje een verademing. "Het is een uitlaatklep voor mij. Als Janine weer naar huis gaat, voel ik mij zelfverzekerder en heb ik mijn eigenwaarde meer teruggewonnen." Dat geeft haar letterlijk en figuurlijk lucht, en een beter zicht op de toekomst.

Vanwege de privacy is de naam 'Trudy' gefingeerd.

Aanmelding/informatie:
Ruud van Velzen, 0573-459416

www.ruimtevooranderszijn.nl

Aanmelding voor de Henk Aalderink-prijs geopend

P10 zoekt vernieuwende projecten op het platteland

REGIO - Jaarlijks reikt P10 (het netwerk van grote plattelandsgemeenten) de Henk Aalderink-prijs uit. Deze prijs -vernoemd naar de oprichter van de P10- is in het leven geroepen om aan Nederland te laten zien wat er op het platteland allemaal gebeurt. Het bruist er namelijk van de energie, het is er spannend en er ontstaan vernieuwende initiatieven en ideeën. Projecten en initiatieven kunnen zich tot 15 oktober aanmelden om zo kans te maken op de prijs.

Het meest spraakmakende leefbaarheidsproject of -initiatief voor het platteland van de toekomst, wint de Henk Aalderink-prijs. Die prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en publiciteit. Om deel te nemen is een filmpje van drie minuten nodig en moeten projecten voldoen aan een aantal eisen. Het project: is vernieuwend en realistisch en heeft het als doel de leefbaarheid te vergroten; geeft een antwoord op de problemen waar het platteland nu en in de komende jaren mee te maken heeft; is geïnitieerd en wordt gedragen door een groep samenwerkende en enthousiaste mensen; biedt een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk en is te kopiëren voor andere initiatiefnemers; levert een bijdrage aan de strategische doelstellingen van de P10.

Bekendmaking
De jury bestaat dit jaar uit drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord- Nederland) en G. Rooks (Wijnjewoude Energie Neutraal, winnaar Henk Aalderink-prijs 2016). Eind november 2017 maken zij bekend wie de winnaar van 2017 is.

P10 / Henk Aalderink
In 2008 richtte Henk Aalderink (destijds burgemeester van Bronckhorst) de P10 op, de vereniging van plattelandsgemeenten. Hij zei hier zelf over: "Wij gaan uit van eigen kracht, de stad heeft het platteland nodig en wij de stad. Een mooie stad en een mooi platteland. We willen vooral aandacht vragen voor de problemen die de dynamiek van het platteland óók veroorzaakt."

Inmiddels zijn er 16 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en trekken gezamenlijk op richting overheden en gesprekspartners. Meer informatie over de P10 en uitgebreide informatie voor deelnemers aan de prijsvraag is te vinden op www.p-10.nl.

Voorgaande prijswinnaars
Vorig jaar won Wijnjewoude Energie Neutraal de Henk Aalderink-prijs. Volgens de jury is dit project een spraakmakend voorbeeld voor het platteland van de toekomst. Het filmpje van WEN is nog te zien via de site. Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek won de prijs in 2015. "Het is een prachtig voorbeeld van een leefbaarheidsproject op het platteland" oordeelde de jury. Ook het filmpje van Wijzelf is nog te bekijken.

Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek

Op zoek naar de identiteit van Aalten tot Zutphen

ACHTERHOEK - Van maandag 25 september tot en met vrijdag 29 september is het de Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek (WEER). In deze week gaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met burgers, bestuurders, bedrijven en bollenbozen op zoek naar antwoord op de vraag of er zoiets bestaat als dé identiteit van de Achterhoek, en zo ja, hoe deze identiteit kan helpen bij urgente opgaven als een veranderende economie, leegstand en duurzaamheid. Samen met zeven Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland, het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en met medewerking van het Gelders Genootschap, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze week. De deelnemende gemeenten zijn Aalten/Oost Gelre (maandag), Berkelland (dinsdag), Doetinchem (woensdag), Winterswijk/Oude-IJsselstreek (donderdag) en Zutphen (vrijdag), van A tot Z.

Deskundigheid is een begrip waar verschillende groepen mensen een eigen invulling aan geven: bollebozen, bedrijven, bestuurders en ook burgers. Dat geldt ook voor wat van waarde wordt geacht. Het is niet langer alleen de expert die, vanuit z'n kennis en expertise, eenzijdig kan bepalen wat waardevol is. Wat van waarde wordt gevonden, lijkt steeds meer de uitkomst van een gezamenlijk proces te zijn. Deze verschuivende rol van de verschillende betrokken partijen vraagt om de inzet van nieuwe kennis en expertise. Dat geldt voor alle betrokken erfgoed-partners: gemeenten, provincie, RCE. Om voldoende draagvlak te creëren, maar ook vanwege hun specifieke kennis en expertise is de betrokkenheid van onder andere burgers en ondernemers daarbij van groot belang.

Identiteit en samenwerking
De RCE nam daarom het initiatief om samen met zeven gemeenten in de Achterhoek een week te organiseren waarin we verschillende ruimtelijke opgaven koppelen aan de kracht van erfgoed en aan de eigenheid van de regio. Ze nodigde ook bewoners en bedrijven uit om te onderzoeken wat de identiteit van de Achterhoek is en hoe deze kan worden ingezet om regiospecifieke oplossingen te vinden. Tegelijkertijd verkennen de partijen met elkaar welke kennis, expertise en werkvormen vruchtbaar zijn om in een veranderde samenleving erfgoedwaarden een duurzame toekomst te geven.

Zeven Achterhoekse gemeenten, vijf themadagen
Tijdens de week staat er elke dag een ander thema centraal: historische stadsranden (ma), stormramp (di), na-oorlogse stadscentra (woe), duurzaamheid (do) en vitale stadscentra (vrijdagochtend). De insteek is vooral: denken vanuit kansen in plaats van beperkingen. Deze week gaan alle betrokkenen op 'expeditie' naar wat die identiteit van de Achterhoek nu precies is en hoe die ingezet kan worden in de Ruimtelijk Economische opgaven. "We halen kennis, ervaring en oplossingen op en vertalen die naar bruikbare instrumentaria voor deze opgaven in de regio. Per dag bespreken we met maximaal zestig genodigden één opgave/thema op één plek. De onderliggende identiteit en aanpak geldt natuurlijk voor de hele Achterhoek. Dus we kijken vooral flink bij elkaar in de keuken en trekken samen een week lang met de karavaan op expeditie door de Achterhoek. Met als einddoel: ideeën die we Achterhoek-breed in kunnen zetten."

Jonge Achterhoekers
Via het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en op initiatief van Mirjan Koldeweij zijn groep 7/8 van 4 lokale basisscholen in workshopvorm aan de slag gegaan met het thema identiteit en het onderwerp van de dag. De eindresultaten daarvan, van toneelvoorstelling tot expositie of kunstwerk, tonen de visie van deze jonge Achterhoekers op het vraagstuk en tegelijk op hun eigen toekomst.

'De Achterhoek Draejt Deur'
Op vrijdagmiddag 29 september is er een terugblik met de diverse betrokkenen, bestuurders en genodigden op de week en de resultaten. In dynamische tafelgesprekken met bekende en minder bekende Gelderse gasten onder leiding van Marlies Claasen en Ridder Bas (Steman, Ridders van Gelre/Omroep Gelderland) komt de oogst/opbrengst van de week voorbij en wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Een Week-verslag in beeld, een muzikaal intermezzo, een bijdrage van Zutphens stadsdichter en een spannende quiz met de zaal larderen het geheel.
Na 29 september is op de website onder andere film- en fotomateriaal en een schriftelijk verslag van de Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek te vinden.

Themabijeenkomst Mantelzorg en (financiële) regelingen

BRONCKHORST/HENGELO - Mantelzorgers krijgen dikwijls met regelzaken te maken. Als het gaat om zorg, wonen, werk of uitkering zijn er financiële regelingen waar zij rekening mee moet houden. Tijdens een themabijeenkomst op woensdag 27 september komen er uiteenlopende onderwerpen aan de orde.

Zo worden vragen beantwoord als: Wanneer een eigen bijdrage betalen en hoeveel? Welke aftrekmogelijkheden zijn er voor reis- of andere kosten? Wanneer tegemoetkoming meerkosten of extra zorgkosten? Welke financiering van noodzakelijke aanpassingen in de woning? De avond wordt gehouden Eetcafé Langeler aan de Spalstraat 5 in Hengelo. Om 19.15 uur is de zaal open. De avond wordt geopend door mantelzorgconsulent Ingrid te Winkel. Sprekers zijn Jeroen Willemsen, onafhankelijk cliëntadviseur Zorgbelang Gelderland en Patrice Koster, medewerker Sociaal Team gemeente Bronckhorst.

De toegang is gratis. Opgave is gewenst. Graag vóór 26 september een bericht naar VIT-hulp bij mantelzorg. Voor aanmelding en meer informatie: (0544) 82 00 00 (op werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uur).

Tref- en informatiepunt voor mantelzorgers

BRONCKHORST - Op donderdagochtend 28 september is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 'De Kei', Dr. A. Ariënsstraat 4 in Steenderen, van 14.00 – 15.30 uur. De mantelzorgconsulent is gastvrouw. Iedere maand kunnen mantelzorgers terecht bij het mantelzorgcafé. Op dinsdag 7 november van 14.00-15.30 uur bij 'De Smoks' in Zelhem. Op donderdag 28 september en 30 november bij 'De Kei' in Steenderen van 14.00-15.30 uur. Op donderdag 5 oktober en 7 december bij 'Het Meestershuis' in Vorden van 14.00 – 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Meer weten? Bel (0544) 82 00 00 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Dickens in Bronkhorst neemt afscheid van Alie de Jong

Alie de Jong (l.) krijgt van Marian Zuidema en Maarten ten Have namens het Gilde bloemen en schilderijen. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONKHORST – Op de deel van De Gouden Leeuw kwam het Ondernemersgilde Bronkhorst samen voor een vergadering over het jaarlijkse evenement Dickens in Bronkhorst.

Door Liesbeth Spaansen

Voorzitter Ruud van Bussel heette iedereen welkom, met een speciaal welkom aan Alie de Jong. "Van Alie is het de laatste keer dat zij actief namens het Dickens Museum de vergadering meemaakt. Daarna hopen wij dat zij nog jarenlang als bezoekster langs komt." Zij lacht hartelijk. "Nu kan ik eindelijk zelf gaan kijken."

Namens het Ondernemersgilde werd Alie, en natuurlijk ook haar man Sjef de Jong in de bloemetjes gezet. "Wij willen jullie namens het OGB bedanken voor alles wat jullie gedaan hebben. Daar hoort een bloemetje bij en nog iets leuks," spreekt Marian Zuidema haar toe.

Maarten ten Have geeft haar de beide pakketten: "Bedankt voor alles. Er is er een voor u en een voor uw man." Ze maakt de beide pakketten open, omdat Sjef deze avond niet aanwezig kon zijn. De bloemen en de schilderijen vond ze prachtig. Alie de Jong werd meerdere malen benaderd over het sluiten van het Dickens Museum. "Er is een tijd van komen en een tijd van gaan," zegt Alie daarover, als ze de cadeaus uitpakt. "De aanleiding is wat minder leuk om te gaan, maar goed, we hebben er ook wel de leeftijd voor, zeg maar." Sjef is 86 jaar, het museum is verkocht. "Het is goed zo."

Ze vindt de prenten, geschilderd door fijnschilder Yvonne Hoek geweldig. "Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken. Dit had ik helemaal niet verwacht, want ik dacht wel te vertrekken met stille trom. Maar dat is dus niet gelukt. Ik vind het prachtig. Morgen ga ik naar Sjef toe, dan zal er een van op zijn kamer komen te hangen. Weet ik zeker." Met een applaus nam Alie haar plaats in de vergadering weer in.

Ook zonder het Dickens Museum wordt in Bronkhorst op zaterdag 16 en zondag 17 december het Dickens in Bronkhorst georganiseerd. Tijdens dit jaarlijks festival wandelen burgers, boeren en buitenlui in negentiende-eeuwse kleding door de beklinkerde straten. In de kapel wordt de poppenvoorstelling gegeven van het wereldberoemde verhaal 'A Christmas Carol'.

Willemsen/Bax winnen Grand Prix van Markelo

Hermans en Van Gaalen toonden hun klasse in Markelo. Foto: Albert Schreuder

MARKELO/HENGELO - Op spectaculaire wijze is het zijspancross-seizoen in Markelo afgesloten. Na afloop kon de balans worden opgemaakt. Bax/Musset werden zoals verwacht wereldkampioen, Willemsen/Bax wonnen met overmacht de Grand Prix en eindigden als derde in het klassement en Hermans/van Gaalen wisten zich op fantastische manier op te werken van een zevende naar vijfde plek op de ranglijst. De finale werd zo uiteindelijk een groot Nederlands succes!

Door Willy Hermans

Vooraf leek de strijd om de wereldtitel al ongeveer beslist met een voorsprong van 38 punten van Bax op Giraud. Toch leek het nog even spannend te worden toen Bax/Musset nadat ze de leiding hadden genomen in de eerste manche door een haperende motor uitvielen. De schade viel mee omdat Giraud het zoals gebruikelijk moeite had op een zandcircuit. De Fransman verloor in de laatste ronde zelfs de zevende plek aan Cermak en daarmee werd de achterstand op Bax onoverbrugbaar. Bax en Musset mochten zich daarom al na de eerste manche wereldkampioen noemen!
De manche was een compleet Hollands feestje. Willemsen/Bax wonnen met overmacht voor Veldman/van den Bogaart en Hermans/van Gaalen. De uitstekende derde plaats was voor Koen Hermans van groot belang in zijn jacht om nog enkele plaatsen op de ranglijst te stijgen. Omdat hij voor Daiders eindigde, schoof hij al op van plaats 7 naar 6.

In de tweede manche ging de meeste aandacht van het talrijke publiek naar de strijd om de plaatsen vier tot en met zeven tussen Brown, Cermak, Hermans en Daiders. Koen Hermans wist opnieuw een voortreffelijke prestatie neer te zetten door als vierde te worden afgevlagd achter Willemsen, Bax en Veldman maar voor al zijn concurrenten. Helaas voor Hermans finishte Brown na een inhaalrace als zevende.
Hierdoor kwam de Hengeloër niet alleen met een derde plek in het dagklassement weer op het podium, maar passeerde hij ook Cermak. Voor de vierde plek van Brown kwam hij net vier punten tekort, maar de vijfde plek in het eindklassement is uiteraard ook een uitstekend resultaat. Vergeleken met de achtste plaats van vorig seizoen boekten Hermans en Van Gaalen flinke progressie en met wat minder pech had er nog meer in gezeten. Maar met de vijfde plaats waren de twee ook zeer tevreden!

Grote winnaar in Markelo was een andere Achterhoeker. Daniël Willemsen en Robbie Bax wisten weer een Grand Prix op hun naam te schrijven door beide manches te winnen. Dat alle zes mannen op het podium van Nederlandse komaf waren, mag wel uniek heten. Naast Willemsen en Bax werden Veldman en Van den Bogaart als tweede en Hermans en Van Gaalen als derde gehuldigd!
De belangrijkste prijs ging naar Etiënne Bax en de Franse bakkenist Nicolas Musset. Zij zijn de nieuwe wereldkampioenen, omdat zij het meest constant presteerden in dit seizoen. Zij zijn inmiddels ook gehuldigd in Bergeijk.

Na veertien wedstrijden zit het seizoen voor de zijspancrossers er bijna op. Zondag 24 september vindt wel de Sidecarcross of Nations plaats in het Italiaanse Cingoli. Nederland vaardigt een zeer sterk team af met de combinaties Bax/Musset, Willemsen/Bax en Hermans/van Gaalen.

Eindstand GP Markelo:
1. Willemsen 50 punten, 2. Veldman 42, 3. Hermans 38, 4. Daiders 32, 5. Wilkinson 32.

Eindstand WK Zijspancross 2017:
1. Bax/Musset 567 punten, 2. Giraud/Mucenieks 533, 3. Willemsen/Bax 526, 4. Brown/Millard 395, 5. Hermans/v. Gaalen 391, 6. Daiders/Stupelis 387, 7. Cermak/Cermak 375, 8. Wilkinson/Chamberlain 332, 9. Vanluchene/Kurpnieks 314, 10. Veldman/v.d. Bogaart 296.


Drie exposanten in Kapel in Bronkhorst

Foto-expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: Jim van Iterson

BRONKHORST - De drievoudige expositie in de Kapel in Bronkhorst van 23 tot 29 september biedt schilderijen van Yvonne van Beusekom, sjaals, objecten en wandweefsels van Jefke van Iterson en foto's en beelden van Jim van Iterson. De kapel is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.30 uur. De kunstenaars laten zich inspireren door wat hen wordt aangeleverd: een onderwerp uit de natuur of hun leefomgeving en het materiaal dat daar het best uitdrukking aan geeft. Zij gebruiken hun vakkennis om dit te verwerken en vertellen er graag over gedurende de week, wanneer zij aanwezig zijn voor tekst, uitleg en demonstraties.

Yvonne van Beusekom
In het begin waren haar onderwerpen zeer divers: landschappen, portretten, abstract, gekozen naar aanleiding van een foto, een krantenknipsel, of ook volledig fantasie. Sinds 2012 heeft zij schilderles en hebben de onderwerpen vooral met de natuur te maken, zoals bloemen, bomen en landschappen.

Jim van Iterson
Fotograferen is veel en intens kijken en de sfeer of de essentie van het moment zo vastleggen dat deze wordt overgebracht op de toeschouwer. Met name natuur-, architectuur- en straatfotografie hebben zijn voorkeur. Vanaf 1995 is Jim zich daarnaast gaan bekwamen in beeldhouwen. Het werken in 3D geeft een extra dimensie, aan alle kanten moet er wat te zien zijn en moet het 'kloppen'.

Jefke van Iterson
Weven is vlechten met draden, spelen met kleuren en fantaseren met structuren. De materialen bepalen het karakter en de sfeer van het werk van Jefke. Daarnaast experimenteert zij met papier en koperdraad voor creatieve objecten, soms ook in combinatie met foto's voor beeldende wanddecoraties.

Relatiedag Toerisme en Recreatie Bronckhorst

BRONKHORST - De jaarlijkse Relatiedag Toerisme en Recreatie Bronckhorst vindt woensdag 4 oktober plaats. Alle toeristische en recreatieve ondernemers in de gemeente Bronckhorst zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Het programma duurt van 13.00 tot 17.30 uur en start bij Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst. De middag begint met een presentatie 'Customer Journey' door Kennismakelaar Annemiek Riefel. Daarna staat er een bezoek aan de Bronckhorster Brewing Company, Forellenvijver Breukink en een rondwandeling door het stadje Bronkhorst op het programma. De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.
De Relatiedag wordt georganiseerd door het Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen in samenwerking met regiocoördinator Heleen Faber. Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden en aanmelden kan tot uiterlijk 22 september door een e-mail te sturen naar regiocoördinator Heleen Faber onder vermelding van uw naam en bedrijfsnaam en het aantal personen, waarmee u verwacht te komen.

Weidevogel- boerderijen zijn welkom in de Achterhoek

ACHTERHOEK - De Provincie Gelderland heeft eind 2015 besloten dat akker- en weidevogels in Gelderland beschermd moeten worden. Daarvoor worden door de landelijke en provinciale overheden, en zelfs de EU, financiële middelen beschikbaar gesteld. Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), de Weidevogelgroep Berkel & Slinge en de Weidevogelvereniging Achterhoek zijn op zoek naar boerderijen in open weidegebieden, die geschikt zijn als weidevogelboerderijen. Weidevogelboerderijen kunnen worden beschouwd als een brongebied voor weidevogels in hun omgeving. Vanuit zo'n brongebied kunnen de jonge vogels uitvliegen naar een nieuw territorium.

Er zijn in Nederland ruim 90 enthousiaste weidevogelboeren, bijna allemaal in de noordelijke provincies, maar helaas nog geen in de Achterhoek. Een weidevogelboerderij kan uitgroeien naar een natuurinclusieve boerderij, waar meerdere bedrijfsonderdelen aan de hand van een ondernemersplan aan kunnen worden toegevoegd. Een dergelijke weidevogelboerderij kan bijvoorbeeld fungeren als toeristische trekpleister voor de Achterhoek. Er zijn diverse adviesorganen die ondersteuning bieden.

Economie en ecologie gaan prima samen
Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek. Een economisch gezond boerenbedrijf combineren mét de zorg voor akker- en weidevogels …én het landschap. Hiervoor is een duidelijk groeiend maatschappelijk draagvlak. Voor geïnteresseerde boeren wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. Een ervaren natuurinclusieve boer en een deskundig adviseur zullen uitgebreid ingaan op alle facetten van natuurinclusieve boerderijen. Ook zullen ze alle eventuele vragen beantwoorden.

Aansluitend zal komend voorjaar voor deze boeren een excursie worden georganiseerd op een natuurinclusieve weidevogelboerderij. Geïnteresseerde boeren kunnen zich aanmelden via de mail.

Vrijzinnige Geloofs- gemeenschap Hengelo Gld nodigt uit

HENGELO - Op zondag 24 september aanstaande gaat mevrouw Mia Tankink uit Keijenborg voor in de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo Gld.

De kerkdienst begint om 10.30 uur in de kleine kerk aan de Banninkstraat 9. Na afloop van de viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en om onder het genot van een kopje koffie/thee met elkaar na te praten. Iedereen is van harte welkom.

Verzamelbeurs postzegelvereniging 'De Achterhoek'

Henk Grievink. Foto: PR

LICHTENVOORDE - De postzegelvereniging De Achterhoek houdt op zondag 24 september de jaarlijkse verzamelbeurs.

De beurs wordt gehouden in de Swite van Schuttersgilde Sint Swibertus aan de Hendrik Leemreizestraat 2 in Lichtenvoorde. Er zijn naast postzegelhandelaren, ook handelaren van brief,- en ansichtkaarten aanwezig zijn en een muntenhandelaar. Belangstellenden zijn welkom tussen van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Parkeermogelijkheden zijn tevens gratis en onbeperkt. Meer informatie bij: Henk Grievink, tel. 0544-375707 (na 18.00 uur), henkgrievink@hotmail.com, www.pzvdeachterhoek.nl.


Column

Onderweg naar morgen

Laatst oriënteerde ik me op een nieuwe fiets. Bladerend in de folder van Gazelle viel me op dat er bijna net zoveel e-bikes in stonden als 'gewone' fietsen. Het is tekenend voor de Nederlandse fietsmarkt: het aandeel elektrische fietsen in de verkoop neemt toe en bedraagt al zo'n 30 procent van het totale aantal nieuw verkochte fietsen in ons land. De verwachting is dat dit aandeel zal stijgen. Werd de e-bike enkele jaren terug nog vooral gezien als een 'bejaardenbrommer', tegenwoordig stellen ook steeds meer jongeren prijs op trapondersteuning.

Het belang van de e-bike voor het platteland kan nauwelijks worden overschat. Je kunt er grotere afstanden mee afleggen, wat de actieradius van bewoners vergroot. Dankzij de elektrische fiets komt het winkelcentrum in de stad verderop in feite dichterbij te liggen. Natuurlijk kan de e-bike de auto nooit vervangen; die blijft voor het woon-werkverkeer cruciaal. Zeker in afgelegen delen van het landelijk gebied kom je zonder auto niet ver. Weliswaar is het busvervoer op het Nederlandse platteland goed geregeld (ik spreek uit ervaring, want ik moet mijn rijbewijs nog halen), maar ik zie dat eigenlijk alleen de schoolgaande jeugd er veel gebruik van maakt. In Zeeland kampen chauffeurs al met het 'eenzaamheidssyndroom': 's ochtends vroeg en aan het einde van de middag hebben ze passagiers in de bus, maar de rest van de dag rijden ze eenzaam en alleen door het vlakke Zeeuwse land. Deskundigen verwachten dan ook dat het openbaar vervoer op het platteland steeds meer vraaggestuurd zal worden. Het toekomstbeeld: met een app roep je een deelauto op die je oppikt om je vervolgens naar je bestemming te brengen of naar een centraal gelegen bus- of treinstation. Ik vraag me af of het daarmee zo'n vaart gaat lopen. Volgens mij blijft de eigen auto veruit het populairste vervoermiddel. Want net zoals de fiets en e-bike is de auto een stuk flexibeler dan het ov dat je moet 'halen'. Je bepaalt zelf wanneer je van huis vertrekt en zet indien nodig een tandje bij. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt vinden veel mensen van groot belang.

Zelf houd ik het voorlopig op de fiets, bus en trein. Als je eraan gewend bent, weet je niet beter. En die e-bike, daar wacht ik nog even mee. Over een paar jaar vind ik het nog vroeg genoeg. In de folder van Gazelle heb ik snel doorgebladerd naar de OEK (op eigen kracht)-fietsen. Bij de fiets die ik heb besteld staat: 'Als je van een uitdaging houdt of graag lange afstanden fietst, is het fijn om een lichte fiets te hebben'. Dat klopt als een bus – ik verheug me al op de tochten die komen gaan.

Gert-Jan Hospers

De muzikale ontmoeting

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd. Op maandag 25 september zal Helma Luesink-Momberg uit Hengelo meewerken aan het programma. Ds. Aleida Blanken, predikant van de Protestantse gemeente Hengelo, zal een overdenking houden in de uitzending van maandag 2 oktober. Martha Wentink zal op maandag 9 oktober een bijdrage verzorgen in het Achterhoeks dialect. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen tot en met vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.

Column

Achterberg

Ik heb van de natuur nog nooit genoten
als hier op Hoonte in de Achterhoek

Heel lang verkeerde ik in de veronderstelling dat mijn vader bovenstaande regels, die hij overal en nergens, te pas en te onpas en vooral luidkeels citeerde, zelf had bedacht. Maar nee, hoewel mijn oude heer een vlotte pen had en die ook in ruime mate hanteerde, hadden zijn schrijfsels niet de literaire waarde die bovenstaande zin wél heeft. Want, zoals hij op zeker moment wel moest opbiechten, zijn geliefd citaat was ontleend aan het gedicht Hoonte van Gerrit Achterberg. En dat was toevallig (ik herinner het me nog van de literatuurlessen van mijnheer Zoetbrood) wel een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de vorige eeuw.

Er was trouwens nog een gedicht waarvan mijn vader graag de beginregels citeerde en dat was van Willem Sluyter, de dichter/dominee uit de zeventiende eeuw: Waer yemand duysend vreugden soek, Mijn vreugd is in dees' Achterhoek.
Hoewel mijn vader (die zeventien jaar geleden overleed) zich af en toe wel eens aan een rijmelarijtje waagde (een enkele viel niet eens zo onverdienstelijk uit!) was hij niet echt een liefhebber van proza. De citaten kwamen eerder voort uit zijn grote liefde voor zijn geboortestreek. Of het nu Sluyter was of Komrij, Staring of Achterberg, de Achterhoekse dichters hadden bij hem een streepje voor. En Gerrit Achterberg nog een streepje extra. Hetgeen weer alles te maken had met dat gedicht Hoonte.

En dat terwijl Gerrit Achterberg (1905-1962) niet eens een Achterhoeker was, maar een Utrechter. Hij woonde wel ruim twintig jaar in de Achterhoek. Eerst in Rekken, later in Neede. Maar dat was noodgedwongen. Hij kwam hierheen als psychiatrisch patiënt. In 1937 vermoordde hij namelijk zijn hospita. De rechter, die Achterberg niet toerekeningsvatbaar achtte, legde geen gevangenisstraf op, maar ter beschikking stelling.

Via de Rekkense Inrichtingen kwam Achterberg in soort begeleid wonen-situatie in Neede terecht. Eerst in huis bij en onder toezicht van de plaatselijke dominee. Maar toen hij kort na de oorlog trouwde met zijn jeugdliefde Cathrien mocht hij de eerste verdieping betrekken van de Mariahoeve, een kapitale herenboerderij (zeg maar gerust villa) net buiten het dorp, in de buurtschap Hoonte. Daar schreef hij niet alleen het grootste deel van zijn oeuvre, maar ook (dat was de mening van mijn vader en die deel ik van harte) zijn allermooiste gedicht. Hoonte dus, waaruit mijn vader zo graag citeerde. In dat gedicht beschrijft Achterberg het uitzicht, dat hij vanuit zijn werkkamer heeft op het 'Boomtheater', zoals hij de hoge bomen rond de Mariahoeve noemt.

En natuurlijk, mijn vader was niet objectief in zijn mening. Hij, die in Neede opgroeide en evenals Achterberg een groot natuurliefhebber was, kende Hoonte immers ook als zijn broekzak. En ook ik zal niet beweren objectief te zijn. Hoe vaak ben ik de afgelopen tien jaar niet langs de Mariahoeve gefietst. En altijd weer zei ik tegen mijn lief: Goh, wat zou ik daar graag naar binnen gaan. Om met eigen ogen te zien wat Achterberg beschrijft.
Onlangs kreeg ik die kans warempel. Op Monumentendag was iedereen welkom op de Mariahoeve. Samen met 750 andere belangstellenden maakte ik van die kans gebruik. Daar stond ik dan in Achterbergs voormalige werkkamer en ik keek naar buiten. Ik zag dat boomtheater, waarachter ik dat prachtige Achterhoekse coulisselandschap wist. En ik dacht: Waar iemand duizend vreugden zoekt ...

Gezellig tafelen tussen de Achterhoekse druiven

Drempt - Waarom oktober de wijnmaand is laat zich raden. Het is de maand waarin van oudsher de wijn wordt gemaakt. Daarom strijkt 'Gaon Etten in de Achterhoek' aan de vooravond van deze maand traditiegetrouw neer bij één van de vele wijngaarden in de Achterhoek.

Job en Neeltje Huisman van Wijnboerderij 't Heekenbroek zijn vrijdag 29 september de gastheer en –vrouw van dit pop-up restaurant. Hun eerste wijnstokken werden in 2006 op een perceel van 70 are geplant. Inmiddels is de wijngaard twee hectare groot en heeft de wijnboerderij de beschikking over een terras en een bezoekersruimte de Dobbe.

Op deze prachtige locatie wordt het smullen geblazen, want het driegangenstreekproductenmenu wordt verzorgd door kok Henry van Rooy van 'Op hete Kolen' uit Doesburg. Dat betekent gegarandeerd een heerlijk diner waarbij je je vingers aflikt. Uiteraard wordt deze avond de overheerlijke wijn van 't Heekenbroek geschonken. Tussen de gangen door wordt er voor passend Achterhoeks entertainment gezorgd. Deze avond speelt gitaarvirtuoos André Winkelhorst uit Zieuwent de sterren van de hemel.

Een avond Gaon etten is een alles-in-begrepen avond uit voor 59 euro per persoon Een driegangenmenu, consumpties, een Achterhoeks cultureel programma en een 'foodie' bag, op zijn Achterhoeks 'metnemtoete' zijn allemaal inbegrepen in de prijs. De ontvangst is tussen 18.30 tot 19.00 uur en om 19.15 uur vangt het diner aan. Geen wijnliefhebber, maar meer een bierdrinker of de BOB? Geen probleem, want ook tijdens deze avond is er Gaon bier of Achterhoeks sap. Aanschuiven aan de lange gedekte tafels op vrijdag 29 september kan nog. Reserveer via de website.

Competitie Bridgen in Toldijk gestart

TOLDIJK - De competitie van de Bridgeclub Bronkhorst is donderdag 7 september weer begonnen bij Den Bremer. Op 14 september was de tweede speelavond van de eerste ronde. De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A. 1. Diny Hoftijzer en Agnes Pietersen 58,40%, 2. Joke Damveld en Hans Oldhoven 58,33% en 3. Dinie Hartelman en Ruud Bijloo 56,58%. Lijn B. 1. Hennie van Druten en Gonnie Hulleman 71, 38%, 2. Herman Stapelbroek en Diny Mijnen 61,98% en 3. Margaret Heijting en Gerda Tankink 50,00 %. Lijn C. 1. Tiny Klein Reesink en Leni Lamers 61,67%, 2. Ans Knaake en Leida Pennekamp 59,58% en 3. Gerda Schuurman en Joop Rutten 55,00%. Op donderdag 21 september is de derde speelavond. Afmelden minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via het mobiele nummer van de club: 06-25198329.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken € 25,-. Zents Morsdijk 2, Ruurlo 06-12971503

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

Wespennestenbestrijding, tel.: 06-5432 3046. Martin Spiegelenberg.

*NIEUW* VLOOIENMARKT GIESBEEK ZON. 1 OKT. SPORTHAL DE PANHOVEN 10-17 u Bingerdensedijk 2. Info Kr.huur 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

CARAVANSTALLING EN OPSLAGRUIMTE TE HUUR. Enkweg 15A - Vorden. Voor info bel J. de Weerd 0575-551030.

Tijdelijk te huur helft van een woonboerderij met garage en tuin. Omgeving Wichmond-Vorden Inlichtingen 06-13687954

Te huur: Paardenstalling met weidegang en een plek voor camper of caravan. Tel.: 0575 - 551416.