Gelderse Post Oude IJsselstreek

12 juli 2017

Gelderse Post Oude IJsselstreek 12 juli 2017


Jonge pianisten uit hele wereld strijken neer in Ulft

Clara Strobel etaleert haar talent in de DRU Cultuurfabriek. Foto: PR

ULFT - In het kader van de Internationaler Musiksommer Campus Cleve verzorgen internationale studenten tijdens het Euregio Rhein-Waal Studentenmusikfestival prachtige zomerse pianoconcerten in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen op dinsdag 25 juli, zaterdag 29 juli, dinsdag 1 augustus en zaterdag 5 augustus genieten van veelbelovende jonge pianisten vanuit de hele wereld. De concerten beginnen om 19.30 uur en zijn gratis toegankelijk (vrije zit).

Van 23 juli tot en met 6 augustus vindt voor de tiende keer het internationale muziekzomerproject 'Campus Cleve' plaats. Dit bijzondere project bevat naast masterclasses in Kleef een pianofestival waarbij de deelnemers van de masterclasses zich aan het publiek kunnen voorstellen. Dit gebeurt aan beide kanten van de grens. Na het grote succes van vorig jaar hebben de organisatoren van het festival de samenwerking met steden en gemeenten in de Rijn-Waal Euregio geïntensiveerd. Dit heeft geresulteerd in drie nieuwe concertlocaties in 2017, waar de DRU Cultuurfabriek in Ulft er één van is.

Aan het pianofestival nemen naast jonge pianotalenten uit Nederland en Duitsland ook studenten uit België, China, Groot Brittannië, Polen en Spanje deel. In totaal verzorgen zij gezamenlijk maar liefst 112 verschillende concerten, waarvan er vier plaatsvinden in het theater van de DRU Cultuurfabriek. Het festival wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Kreis Kleve, de firma Kawai, de Kulturstiftung Sparkasse am Niederrhein, Rijn-Waal Euregio en de deelnemende gemeenten en locaties.

Max Philip Klüser

Lekker springen

Een combinatie van trampolinespringen en bungeejumpen tovert een glimlach op het gezicht. Foto: Henk van Raaij

ULFT - De kermis staat voor plezier. Zowel in de feesttenten als op de beide lunaparken van de Ulftse kermis stijgt de feestvreugde soms naar grote hoogten. Stoere jongetjes en meisjes stappen in de botsautootjes voor een paar minuten sturen en zo nu en dan een tikkie uitdelen. De kleintjes draaien hun rondjes in de draaimolens of de vliegtuigjes. Bij welke attractie men ook kijkt, ze roepen allemaal emoties op. Bijna altijd staan de gezichten op vrolijk Al moet een enkeling een ritje vol wilde capriolen soms bekopen met een kortdurende misselijkheid. Datzelfde geldt voor menige bezoekers van de tenten, waar het vaak een soort reünie lijkt en een feest der herkenning. Na vier dagen feest begint het lange wachten op het tweede weekend van juli 2018.

Foto: Henk van Raaij

Afscheid

Resie en Wim Janssen, met op de achtergrond ‘Suzanne-met-de-mooie-ogen’… Foto: Reinier Kroesen

Wim Janssen bij Tuincentrum Steentjes. De allround medewerker werd nog in dienst genomen door oprichter Theet Steentjes, tegenwoordig werkt hij voor zijn kleinzoon Robert, de derde generatie dus al. Wim leerde jaren geleden zijn vrouw Resie kennen in het Tuincentrum, toen ze een plantje kwam halen.

B 3

Isa Keijzers loopt vierdaagse met #vteam

MEGCHELEN - Isa Keijzers uit Megchelen is met haar 12 jaar één van de jongste deelnemers van de 101ste Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang loopt zij elke dag dertig kilometer samen met het #vteam. Het hele team van jonge deelnemers loopt de Vierdaagse voor het eerst. Kindercorrespondent Tako Rietveld is de teamcaptain en initiatiefnemer van het #vteam. Met elkaar maken ze van de Vierdaagse één groot feest. Rietveld, die bekend werd als verslaggever van het NOS Jeugdjournaal, loopt de 101ste Nijmeegse Vierdaagse met 101 kinderen en vraagt daarmee aandacht voor het verhaal dat kinderen zelf kunnen en willen vertellen. Tijdens de Vierdaagse maken ze elke dag reportages, vlogs en livestreams over onderwerpen als vriendschap, vrede en vrijheid. Kinderen mogen zich inschrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse als ze twaalf worden. Dit jaar zijn de jongste deelnemers dus geboren in 2005. Isa: "Het is geweldig om de Vierdaagse met zoveel kinderen te lopen. Kinderen zijn veel vrolijker en gezelliger dan volwassenen. Het meest verheug ik me op de laatste dag om dan met echte gladiolen in mijn handen te finishen....

Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

Oude tijden herleven tijdens Oldtimer Festival in Megchelen

MEGCHELEN - Er lopen nu nog koeien die geen weet hebben wat over wat er over vier weken in hun weide gaat afspelen. De organisatie van Nostalgie Megchelen draait op volle toeren. Werkgroepen zijn druk met elkaar in overleg, vrijwilligers melden zich spontaan aan, het moet weer een prachtig spektakel worden. Op vrijdag, zaterdag en zondag 4, 5 en 6 augustus wordt het Oldtimerfestival gehouden.

Het eerste weekend van augustus verwacht men in Megchelen weer een toestroom van allerlei Oldtimers. Tractoren, motoren, trucks, nostalgische woonwagens, bromfietsen en nog veel meer. Diverse toertochten worden er georganiseerd en dan zal de weide waar nu de koeien nog rustig grazen er totaal anders uit zien.

Piekfijn
De grondeigenaar houdt al een lange tijd rekening met het evenement want zijn koeien gaan elke dag naar buiten om te grazen rondom de boerderij. Het is dan een hele kunst om het zo te organiseren dat de wei er in het eerste weekend van augustus piekfijn bij ligt. Hij heeft het er graag voor over want hij vindt het fantastisch dat dit allemaal in Megchelen kan. Het evenement maakt een doorstart, een nieuw team heeft de organisatie overgenomen. Ze gaan ervan uit dat het festijn zeker gaat slagen en dat het nog jaren in Megchelen zal worden gehouden. Doordat de draagkracht en de saamhorigheid in het kleine kerkdorp erg groot is zet iedereen zich in om een steentje bij te dragen. Iedereen wil het evenement voor Megchelen in stand houden.

Boordevol
Het eerste weekend van augustus staat boordevol activiteiten en iedereen kan, als men van nostalgie en gezelligheid houdt, het hart ophalen. Er zijn diverse activiteiten vanuit het verleden te zien. Het maaien en dorsen gebeurt zoals het jaren terug ook werd gedaan. Tevens kan men met de tractor deelnemen aan diverse behendigheidsspelen. Uiteraard is er ook aan de kinderen gedacht want er is volop kindervermaak zoals een mini kermis. Daarnaast zal er ook een markt zijn en op de zondagmiddag wordt eten een belevenis want dan zijn er enkele Foodtrucks aanwezig tijdens de FoodtruckHappening. Lekker eten staat dan centraal.

Vrijdagmiddag 4 augustus zullen de deelnemers met hun oldtimers arriveren. Zaterdag is het evenement geopend vanaf 14.00 uur en zondag vanaf 10.00 uur. In de feesttent zal er overdag en 's avonds volop vertier zijn. 's Avonds is er dansmuziek en de buurtschappen Asbroek en Zwanenbroek vieren vrijdagavond hun kermis ook op het festivalterrein. Uiteraard is deze avond voor iedereen toegankelijk die van gezelligheid houdt.

Vrijdagavond 4 augustus is de entree gratis en de consumptieprijs is die avond ook erg aantrekkelijk. Zaterdagavond 5 augustus speelt de topformatie X-plain. De entree overdag is 6 euro en het parkeren is gratis.

Deelname aan vierdaagse 'nu al onvergetelijk'
Vervolg van de voorpagina

Isa verheugt zich al op het moment dat zij met het #vteam de Via Gladiola bewandelt, met de bijbehorende bloemen in haar handen. "We hebben al een paar keer met elkaar geoefend en het is nu al onvergetelijk. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen ons gaan volgen en sponsoren. Sommige kinderen van het #vteam lopen namelijk voor goede doelen.
De Kindercorrespondent laat kinderen hun verhaal vertellen in binnen- en buitenland. Tako verduidelijkt: "Kinderen kijken anders naar de wereld dan volwassenen. Ze hebben andere visies, meningen en oplossingen. Dat willen we ook tijdens de Vierdaagse laten zien en horen." Voor dit evenement werkt de Kindercorrespondent samen met Stichting Nijmeegse Vierdaagse, Vfonds, AH, CineMec, HiTec en Van der Valk Nijmegen-Lent.
Meer informatie op www.kindercorrespondent.nl/vierdaagse.

Afscheidsfeest voor juf Ina van de Gevel

Bloemen voor juf Ina op Leemvoortschool. Foto: PR

SILVOLDE - Woensdag 5 juli werd er door alle leerlingen van basisschool de Drie Linden in Silvolde hevig op de djembé-trommels geslagen om juf Ina te bedanken voor alles. Samen met Badou hadden de leerlingen een ritmisch muziekstuk ingestudeerd. Ruim twintig jaar heeft ze voor en met de leerlingen op de school gewerkt. Ook heeft ze vele werkzaamheden verricht voor de scholen van de Oude-IJsselstreek. Zo was ze actief betrokken bij het organiseren van de schoolsportdagen, verkeersexamens en techniek. Ook op school regelde ze veel. Alle leerlingen zongen dan ook tijdens het afscheidsfeestje: 'De school dat zijn wij en daar hoort juf Ina bij'. Natuurlijk werd ze door het team, de ouders en de kinderen die dag in 't zonnetje gezet. Juf Ina mag nu gaan genieten van haar pensioen.

Djembémuziek voor Juf Ina. Foto: PR

Wim Janssen na 45 jaar weg bij Steentjes

Resie en Wim Janssen, met op de achtergrond ‘Suzanne-met-de-mooie-ogen’… Foto: Reinier Kroesen

Suzanne-met-de-mooie-ogen koppelde hem aan Resie

SILVOLDE – Het zit er na ruim 45 jaar bijna op voor Wim Janssen bij Tuincentrum Steentjes. De allround medewerker werd nog in dienst genomen door oprichter Theet Steentjes, tegenwoordig werkt hij voor zijn kleinzoon Robert, de derde generatie dus al. Wim leerde jaren geleden zijn vrouw Resie kennen in het Tuincentrum, toen ze een plantje kwam halen. Resie werkt ook al lang bij de zaak en gaat nog door, tot ze ook 65 is. Zaterdag 15 juli is de laatste werkdag van Wim, wie hem nog even in functie wil zien en de hand wil schudden is welkom in de kassen aan de Oude Dinxperloseweg.

Door Reinier Kroesen

Wim Janssen komt van oorsprong uit Varsseveld, maar woont nu in Silvolde. Na zijn opleiding aan de Land- en Tuinbouwschool in Aalten liep hij eind zestiger jaren stage bij Steentjes. In 1972 kwam hij echter pas officieel op de loonlijst, zijn vaste aanstelling kreeg hij van opa Theet Steentjes. De zaak dateert uit 1929, een periode waarin hoofdzakelijk nog kerstbomen, fruitbomen, rozen en heesters gekweekt werden. In de tijd dat Wim er kwam was het tevens hoveniersbedrijf en werden er nog tuinen aangelegd. Hij heeft daar nog een paar keer mee geholpen, tot de plantenverkoop op gang kwam en daar iemand voor beschikbaar moest zijn. In latere jaren werkte hij onder Joop Steentjes, Roberts vader. Wim: "Ik deed vooral de kamerplanten en het kassawerk. Met klanten werken, dat vond ik altijd het leukst en dat ga ik ook het meest missen. Je bouwt met bepaalde bezoekers echt iets op. En altijd even nazorg bieden bij de kassa, hoe moet je de plant verzorgen, hoeveel water moeten ze. Tegenwoordig sturen klanten appjes met foto's om vragen te stellen over hun plant. Ik ben hier al die jaren gebleven, er was nooit een aanleiding om anders te doen. Onze generatie is wat dat betreft nog heel trouw. Ben sinds oktober vorig jaar al 65, maar moet nog negen maanden extra door, zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is. Je weet als je richting die leeftijd komt dat je moet stoppen, daar leef je naar toe. De laatste jaren werkte ik nog maar drie dagen. Mag ik nog een mooie anekdote vertellen? Ik heb hier mijn vrouw Resie leren kennen. Ze kwam hier in 1976, vroeg om een 'Suzanne-met-de-mooie-ogen', de Thunbergia Alata. Dat plantje wilde ze graag hebben, vergeet ik nooit meer. Ik was gelijk verkocht. Een jaar later zijn we getrouwd, we moesten trouwen: het huis was klaar….In november vieren we ons veertigjarig huwelijksfeest. Ook zij werkt hier inmiddels bijna 25 jaar en blijft dat doen tot haar pensioen. Plannen voor de toekomst? Genieten! Fietsen! Ik kweek vogels en bonzai. Ik zing best graag, zong eerder bij een koor en wil dat ook weer oppakken. Zie wel hoe 't lup!
Robert Steentjes: "Iedereen die dat wil mag hier zaterdag de vijftiende nog even aankomen om een praatje maken met Wim en hem het beste wensen. Zondag komen hij en Resie met hun beide kinderen, twee kleinkinderen en het overige personeel bij ons in de tuin samen, voor een hapje en een drankje. Een onderling afscheidsfeestje."

Nadara opent zomerreeks bij DRU Cultuurfabriek

Nadara zorgt voor de sfeervolle Balkan Avond. Foto: Thomas van Zuylen

ULFT - In de zomermaanden bruist het in en rondom de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De DRU Cultuurfabriek presenteert dan een reeks aan zomeractiviteiten voor jong en oud. Te beginnen met een Balkan Avond met gipsyband Nadara.

De aftrap van het zomerprogramma is op zaterdag 15 juli. Tijdens een bruisende Balkan Avond kan men genieten van heerlijke balkan-hapjes en zigeunermuziek van de Roemeense gipsy band Nadara. Deze band behoort tot de top-drie van zigeunerorkesten uit Transsylvanië. Dankzij haar eigentijdse en opzwepende gipsy-beat veroverde Nadara eerst de lokale bruiloftsmarkt in Transsylvanië en daarna de wereldmuziekpodia in heel Europa.

Op zaterdag 19 augustus wordt de komische buitenfilm 'Rien à Déclarer' vertoond en na het grandioze succes van vorig jaar worden de Jamsessie rond het Kampvuur, Cocktail Night, Bier Blues & BBQ en de Pubquiz opnieuw georganiseerd. In het kader van de Internationaler Musiksommer Campus Cleve verzorgen internationale studenten tijdens het Euregio Rhein-Waal prachtige zomerse pianoconcerten in de zaal. Kom op 25 en 29 juli en 1 en 5 augustus kijken naar veelbelovende jonge pianisten vanuit de hele wereld.

In de foyer van de DRU Cultuurfabriek is een zomerexpositie te zien van de eindexamenklas Fotografie Vakopleiding van de fotovakschool in Apeldoorn. Zes studenten laten vijf werken zien die samen hun eindopdracht vormen. De expositie is gratis te bezichtigen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven in en rondom de DRU Cultuurfabriek. Met als hoogtepunt de Woensdag Waterdagen (6-plus): uitdagende water-doe-dagen onder begeleiding van echte waterprofessoren uit het Nederlands Watermuseum in Arnhem.

Daarnaast biedt de DRU Cultuurfabriek een aantal zomerarrangementen aan die op een datum naar keuze te reserveren zijn, waaronder de culinaire fiets- of wandeltocht en scootertochten door de Achterhoek. Het volledige zomerprogramma is te vinden op de website (www.drucultuurfabriek.nl).

Firma Weijland op wijngoed op vrijdag

GENDRINGEN/WALS - Wijngoed Het Oerlegoed aan de Munsterweg 4 op de Wals in Gendringen is op vrijdag 14 juli het decor voor een voorstelling van Firma Weijland muziektheater onder de titel‚ Karavaan der Walsen'. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

De voorstelling duurt ongeveer één uur. De toegang is gratis; na afloop wordt er een vrije bijdrage gevraagd en zijn gedichtenbundel en novelle te koop. Het wijngoed heeft heel wat plaatsen en faciliteiten beschikbaar, maar bezoekers doen er toch verstandig aan een eigen stoel of kruk en mok mee te nemen.
Het is een ruime verbeelding van het thema dat er in een dorpje in de Achterhoek nog één bewoner over is; hij nodigt vroegere bewoners uit om nog eens naar het dorp te komen. Het is een veelkleurig gezelschap dat de revue passeert, met soms zeer vreemde maar ook heel herkenbare karaktertrekken.

Bennie Jansen koning van de Polse Kermis

Bennie Jansen koning van de Polse Kermis. Foto: Jurgen Weijl

ULFT - Bennie Jansen is, met z'n vriendin Henriette Schepers aan zijn zijde, de nieuwe koning van de Polse Kermis van schuttersgilde St. Joris uit Ulft geworden.

Aan het vogelschieten op de kermismaandag deden 124 personen mee, waarvan er zeven voor het koningsschot gingen. De hals was een prooi voor Erik Geurtsen, de rechtervleugel was voor Tom de Leeuw, de linkervleugel viel aan Chris Belterman toe. Vanwege de tijdsgebrek is het schieten op de staart overgeslagen en is direct overgegaan op het koningsschieten op de romp.

Roze lintje Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis heeft het Roze lintje 2017 van Borstkankervereniging Nederland ontvangen. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Fusiepartner het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft ook het roze lintje ontvangen.

Op het gebied van de oncologische zorg werkt het Slingeland Ziekenhuis samen met Rijnstate in Arnhem en ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Ook deze ziekenhuizen van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.), hebben op 6 juli een roze lintje ontvangen voor patiëntgerichte borstkankerzorg.
De ziekenhuizen ontvingen vorige week officieel de erkenning van BVN. Zij voldoen daarmee aan alle verplichte criteria die de BVN heeft opgesteld. Dit betreft criteria als minimaal honderd operaties per locatie verrichten bij nieuwe borstkankerpatiënten, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en het betrekken van de patiënt bij de behandelopties. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren bij borstkanker patiëntgerichte zorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ziekenhuizen die het lintje ontvingen vol.

Borstkankercentrum
Het A.R.T.Z. Oncologisch centrum behandelt per jaar zo'n 800 nieuwe patiënten op drie locaties: in Arnhem, Doetinchem en Ede. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. Het team van medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen van de drie Gelderse ziekenhuizen werkt binnen A.R.T.Z. Oncologisch centrum op onder andere het gebied van borstkanker intensief samen. De ziekenhuizen delen kennis over zorgprocessen en de resultaten van de behandelingen. Specialisten zijn bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst.

Eendagsdiagnostiek
De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor alle drie de ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook het realiseren van eendagsdiagnostiek voor patiënten met borstkanker. Dit betekent dat patiënten met een vermoeden van borstkanker op alle drie de A.R.T.Z.-locaties binnen één dag duidelijkheid krijgen over de aard van de afwijking. Hierdoor blijft onzekerheid tot een minimum beperkt.

In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van drie ziekenhuizen in Gelderland – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei – bij elkaar gebracht. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg Gelderland.
Deze week lanceert A.R.T.Z. Oncologisch centrum de nieuwe website www.artz.nl. Deze website geeft meer informatie over het samenwerkingsverband, de behandeltrajecten per kankersoort, kwaliteitsinformatie en patiëntervaringen.

Muziekschool naar cultuurbedrijf via de korte route

DOETINCHEM - Na een lang debat besluit de gemeenteraad op donderdag 6 juli dat de weg naar het nieuw op te richten cultuurbedrijf via de korte route wordt ingeslagen. Dat houdt in dat een businessplan ontwikkeld wordt waarin de plannen en de posities van de partners worden omschreven. Dit plan moet in de herfst op tafel liggen. De nogal korte termijn waarop een en ander gerealiseerd moet worden is toe te schrijven aan de vertragingen die tot nu toe zijn ontstaan.

Door Bert Vinkenborg

Om te begrijpen hoe het proces is verlopen en waarom het zo lang geduurd heeft moet teruggegaan worden naar het begin. In 2015 nam de raad het besluit dat de drie cultuurinstellingen, Amphion, de Gruitpoort en de muziekschool samen moesten gaan in een nieuw op te richten cultuurbedrijf. Er werd gesproken over 'sterke merken' die onder een overkoepelende organisatie verder zouden gaan. Door de toenmalige portefeuillehouder werd met de raad besloten dat de drie partijen samen een plan zouden opstellen om in 2016 aan de raad te kunnen presenteren. Achteraf bleek deze opdracht een onmogelijke missie te zijn want eind 2016 was er nog weinig tot niets tot stand gebracht. Amphion en de Gruitpoort waren het redelijk met elkaar eens over de te volgen koers maar de muziekschool kwam er binnen het gegeven kader niet uit. Voor wethouder Maureen Sluiter was dat reden om de opdracht terug te nemen en de regie naar zich toe te trekken. Tijdens de beeldvormende raad van 22 juni gebruikte de voorzitter van de raad van toezicht van de muziekschool ferme taal in haar oordeel over de rol van de gemeente en in het bijzonder van adviesbureau BMC.
Tijdens het debat in de recente raad van 6 juli lopen de meningen over het te bereiken doel, een krachtig cultuurbedrijf dat de regionale functie van Doetinchem versterkt met daarbinnen cultureel ondernemerschap, niet ver uiteen. Wel zijn er grote verschillen van mening over de route er naartoe. Bennie Vonk (CDA) vraagt zich af hoe de eerste tranche van de bezuiniging in 2018 gerealiseerd gaat worden. Ook meent hij: "Op een clash zit niemand te wachten. We zullen er samen uit moeten komen. Zorgvuldigheid boven snelheid. Dit vraagt echter medewerking van de muziekschool. We doen het niet alleen voor de gemeente Doetinchem. Nu moet iedereen over zijn eigen schaduw springen." Steven Kroon (PvdA) stelt dat hij en zijn fractie het raadsvoorstel nooit zullen steunen. Volgens hem worden er nu stappen genomen over de ruggen van docenten en medewerkers van de muziekschool die in een ZZP-constructie worden gedrongen. Hij schetst het rapport van adviesbureau BMC als 'belabberd'. De zogenoemde frictiekosten, ofwel de kosten van ontbinding van bestaande arbeidsovereenkomsten, vormen een heikel punt. De geheimhouding van dit onderwerp stuit op principiële bezwaren van de fractie van D66. Geheimhouding mag, maar dan moet aan stringente voorwaarden zijn voldaan en dat is volgens D66 niet het geval. Nol Verhoeven (VVD) stelt dat hij er vanuit gaat dat een substantieel van het personeel van de muziekschool overgaat naar het nieuwe cultuurbedrijf maar ook dat de muziekschool er is voor het cultuurbedrijf en niet omgekeerd. Terwijl Steven Kroon een estafette houdt met de interruptiemicrofoon blijkt uit het verdere debat dat een groot deel van de raad door wil, er is al te veel tijd verloren gegaan. In de woorden van Robert Ooms (PvLM): "Nog twee jaar erbij is gewoonweg te lang. Om de impasse te doorbreken zal er gekozen moeten worden voor de korte route. Dat mag echter niet ten koste gaan van de leerlingen ".
Wethouder Maureen Sluiter herkent de rode draad in het debat „Iedereen wil naar één cultuurbedrijf " en vraagt goedkeuring van de raad om door te kunnen gaan op de voorgestelde route.
Het door PvdA en SP ingediende amendement tot wijziging van het raadsvoorstel haalt het niet. Met slechts 10 stemmen voor wordt het verworpen en krijgt de wethouder het groene licht van de raad. Het businessplan dat voorzien is voor de herfst zal uitwijzen of de drie culturele partijen en de gemeente nader tot elkaar zijn gekomen.

Roze lintje Slingeland Ziekenhuis

DOETINCHEM - Het Slingeland Ziekenhuis heeft het Roze lintje 2017 van Borstkankervereniging Nederland ontvangen. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Fusiepartner het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft ook het roze lintje ontvangen.

Op het gebied van de oncologische zorg werkt het Slingeland Ziekenhuis samen met Rijnstate in Arnhem en ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Ook deze ziekenhuizen van de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.), hebben op 6 juli een roze lintje ontvangen voor patiëntgerichte borstkankerzorg.
De ziekenhuizen ontvingen vorige week officieel de erkenning van BVN. Zij voldoen daarmee aan alle verplichte criteria die de BVN heeft opgesteld. Dit betreft criteria als minimaal honderd operaties per locatie verrichten bij nieuwe borstkankerpatiënten, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en het betrekken van de patiënt bij de behandelopties. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren bij borstkanker patiëntgerichte zorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ziekenhuizen die het lintje ontvingen vol.
Het A.R.T.Z. Oncologisch centrum behandelt per jaar zo'n 800 nieuwe patiënten op drie locaties: in Arnhem, Doetinchem en Ede. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. Het team van medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen van de drie Gelderse ziekenhuizen werkt binnen A.R.T.Z. Oncologisch centrum op onder andere het gebied van borstkanker intensief samen. De ziekenhuizen delen kennis over zorgprocessen en de resultaten van de behandelingen. Specialisten zijn bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst.
De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor alle drie de ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook het realiseren van eendagsdiagnostiek voor patiënten met borstkanker. Dit betekent dat patiënten met een vermoeden van borstkanker op alle drie de A.R.T.Z.-locaties binnen één dag duidelijkheid krijgen over de aard van de afwijking. Hierdoor blijft onzekerheid tot een minimum beperkt.
In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van drie ziekenhuizen in Gelderland – Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei – bij elkaar gebracht. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg Gelderland.
De nieuwe website www.artz.nl is vanaf deze week te bezoeken.

Bakken voor de AOV-optocht

VARSSEVELD - Voor de komende optocht tijdens de kermis in Varsseveld is de wagenbouwgroep van basisschool Op Koers het hele jaar al druk in de weer. Dit jaar is het thema 'Heel Op Koers bakt!'

De kinderen hebben een filmpje gemaakt, een parodie op 'Heel Holland bakt'. Tevens is er een Facebookpagina gemaakt waar alle kinderen uit Varsseveld en wijde omgeving een leuke taartselfie kunnen plaatsen. De twee leukste inzendingen winnen een workshop taartbakken. De wagenbouwgroep van Op Koers roept iedereen op om via de Facebookpagina een 'taartselfie' in te sturen. Daar is ook de film te bekijken.

'Ik ben van nature 'n gemeenschapsmens'

Met aan zijn zijde father Jim Baranjak, Norbertijn uit Wisconsin, deelt Peter Ambting zondag bij zijn afscheid de communie uit. Foto: Josée Gruwel

Peter Ambting neemt na zeven jaar afscheid als pastoor

TERBORG/DOETINCHEM – In zijn woning in Terborg blikte Peter Ambting vorige week terug op zijn leven en keek hij vooruit. Op zondag nam hij afscheid. "De laatste loodjes wegen doorgaans zwaar, maar voor mij zijn ze vooral spannend", vertelt hij. Want na een enerverende baan, uiteindelijk als pastoor van de grote regioparochie Maria-Laetitia, kiest hij voor een leven bij de paters Norbertijnen in de Saint Norbert Abbey in de plaats De Pere, liggend in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten. Hij weet wat hij loslaat en zet een stap in het redelijk onbekende. Waarom kiest hij juist hiervoor?

Afscheid nemen is ook een beetje sterven. Foto: Josée Gruwel

Door Josée Gruwel

Peter Ambting werd op 24 maart 1973 geboren in het Sint Jozefziekenhuis in Doetinchem en groeide op in Beek. Als kleine jongen blijkt al dat hij een mensenmens is. Kwam er thuis visite, dan was hij altijd van de partij. "Mijn moeder zei eens: 'Peter zit er altied bi-j.' Ik was geen jongen die alleen op zijn kamer ging zitten."
Hij was wel de jongen van de late roeping, overwoog als eind twintiger in te treden bij de Norbertijnen of te starten met een priesteropleiding. Het werd het laatste, want het klimaat op de opleiding in Utrecht beviel hem. In 2007 studeerde hij af. Ambting herinnert zich de opmerking van een van zijn medestudenten: "Ik weet niet hoe je dat geflikt hebt. Je zat altijd in de huiskamer."
Ambting werd pastor in Arnhem, Velp en Rozendaal. "In Utrecht woonde ik in een leefgemeenschap. Dat miste ik in Arnhem meteen."
Na een ernstige ziekte, waarbij de gevolgen van een tumor in een van zijn longen levensbedreigend bleken, herstelde hij en maakte in Doetinchem per 1 juni 2010 een nieuwe start als pastoor van de Maria en Laurentius Parochie (Doetinchem, Gaanderen, Etten en Terborg). "Ik wilde graag naar mijn geboortestreek." Daar bleek al snel dat naast de pastorale taak een grote bestuurlijke taak op hem af kwam. Samen met parochiebestuur en pastoraal team maakte hij plannen om de organisatie te herzien en kerken te sluiten.

Toen hem door het bisdom werd gevraagd om per 1 januari 2014 ook pastoor van de Verrijzenis Parochie (Ulft en omstreken) te worden, heeft hij wakker gelegen van de vraag of hij dat wel zou willen, want ook daar zouden kerken gesloten moeten worden. Toch nam hij de uitdaging aan. "Maar de afstand naar de mensen was daar wel groot. Ik kwam er als een soort manager binnen, kon niet de pastorale aandacht geven die ik daarvoor in Doetinchem wel kon geven. Met het sluiten van kerken heb ik het zwaar gehad. Het ging bij betrokkenen nogal eens met veel emotie gepaard."
Iedereen kan bedenken dat Ambting in die tijd a hell of a job had. Maar hij hield zich overal staande, slaagde erin om met zijn medewerkers uiteindelijk twaalf van de negentien kerken te sluiten en de twee parochies te laten fuseren tot de parochie Maria Laetitia.

Zoektocht
Tijdens al zijn werkzame jaren zocht hij ernaar om in een leefgemeenschap te wonen. "Ik wil graag met anderen leven, thuiskomen en je hart luchten, je beslommeringen delen. Ik heb het in de parochie besproken, met de bisschop, met priesters. Maar het bleek moeilijk te realiseren. Ik vond in Nederland ook niet het voor mij goede klooster, een klooster met leeftijdsgenoten en jongeren."
Verder onderzoek bracht hem zo'n drie jaar geleden bij de Norbertijner abdij 300 kilometer ten noorden van Chicago. Na herhaalde bezoeken en een begeleid traject van overweging, besluit Ambting daar zijn leven te gaan vervolgen. "Kenmerkend voor de wijze van leven van de Norbertijnen is de combinatie van stilte van het gebed, gecombineerd met actieve werkzaamheden in de samenleving." Ambting zal er intreden als novice. "Ik sta er te zijner tijd open voor alle goede werken, maar het pastoraat trekt in het bijzonder."

Punt
Na zeven jaar zet hij nu dus een punt. "Zeven is een heilig getal. Het waren geen zeven vette, maar ook geen zeven magere jaren. Het waren goede jaren. Ik zie nu, bij het afscheid nemen, wat ik voor mensen, families en verenigingen heb kunnen betekenen. Verder heb ik ervaring opgebouwd aan de pastorale en aan de bestuurlijke kant en ben er dankbaar voor dat ik met getalenteerde mensen heb mogen samenwerken. Dat is verrijkend."
Als hoogtepunten noemt hij het jaarlijkse parochiefeest in de Pas, het opzetten van de jongerengroep, de zondagse eucharistieviering, de reizen die vanuit de kerk werden georganiseerd, het opzetten van het eucharistisch centrum en de restauraties van kerken. Dieptepunten waren er ook. "De processen van de kerksluitingen. Daarbij moest ik de ratio boven het gevoel zetten. Dat is ingrijpend. Daarnaast het overlijden van onder andere pastoor Vic Zemann, diaken Johan Visser en missionaris Nico Berends." Ook het overlijden van zijn moeder maakte veel bij hem los. "Toen heb ik zoveel warmte en support uit de parochie ervaren."

Leven in de gemeenschap van de Norbertijnen betekent samen leven in een klooster, met een kamer voor jezelf. Dus Ambting sorteert nu wat hij echt mee wil nemen. "Al die materie, ik kom er steeds meer los van. Wat zeker meegaat? De klok van opa en oma, cadeautjes van mijn ouders en een foto van hen, een paar mooie iconen, een schilderij uit mijn studententijd met de Domtoren erop." Meteen komt de pragmaticus om de hoek kijken: "Hoe krijg ik dat best grote schilderij eigenlijk mee?"
Hij kijkt de kamer nog eens rond. "Ik voel me als Abraham die uit zijn geboortestad Ur wegtrekt," zegt hij. "God zei tegen hem: 'Trek weg uit je land, verlaat je familie en je vrienden, en ga naar het land dat ik je wijzen zal.'"

Afscheid
Zondag bij zijn afscheidspreek in de Paskerk gaat hij een stap verder en vertelt over de tekst op het herinneringsprentje bij zijn priesterwijding. Die gaat over Jezus die op zee wandelt om zijn discipelen, die daar in nood in een bootje verkeren, tegemoet te komen. Maar de apostelen worden bang, denken dat ze een spookbeeld zien. "Als u het echt bent, roep mij dan om bij u te komen", roept Petrus. En zo geschiedt. Maar op het moment dat Petrus over het water loopt en twijfelt of hij het kan, begint hij te zinken en reikt Jezus hem de hand met de woorden: "Jij kleingelovige, waarom heb je gewankeld." Ambting geeft allen die speciaal voor hem zijn gekomen een laatste raad: "Ben niet bang om stappen buiten de vertrouwde kaders te zetten."
Op 16 augustus om 11.00 uur vertrekt het vliegtuig van United Airlines van Schiphol naar Chicago met aan boord father Peter. "Daar word ik opgehaald."


In een KADERR:
Onder grote belangstelling nam Peter Ambting - in aanwezigheid van familieleden - zondag in de Paskerk afscheid tijdens een feestelijke eucharistieviering met een koor van zo'n tweehonderd zangers onder leiding van Ben Simmes. In optocht en onder begeleiding van muziekverenigingen en schutterijen uit de diverse kerkdorpen van Maria Laetitia werden alle aanwezigen in de kerk uitgenodigd voor een receptie in de aula van het Ludger College aan de Holterweg. Een vaandelhulde en hartverwarmende woorden gaven kippenvelmomenten.
In een kader:
De tussenstand van het cadeau voor het babyziekenhuis in Bethlehem was zondag buiten verwachting hoog. Geen twee, maar drie syringe pompen kunnen er al aangeschaft worden. Rekening NL19RABO 0156569450 is nog open tot 15 juli.

Superboeren zijn begonnen aan nieuw seizoen

Sfeervolle eerste meters van de Graafschap-selectie van het nieuwe seizoen, in Westendorp. Foto: Joop Kappert

WESTENDORP - Onder toeziend oog van ruim zeshonderd supporters zijn de spelers van De Graafschap, op de velden van Westendorp, begonnen aan de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. Trainer Henk de Jong kan op dit moment beschikken over negentien contractspelers voor het eerste team. Enkele talenten van de beloften, zoals Koen Huntelaar, Marlon Versteeg en Jurre Vreman, trainen de komende periode mee, net als Delano Burgzorg en Kyvon Leidsman, die overkomen van de o19. De nieuwkomers Myenty Abena, Agil Etemadi, Tim Receveur, Fabian Serrarens, Jordy Tutuarima, Lars Nieuwpoort en Sjoerd Ars trokken veel bekijks. Menig Superboertje is na afloop van de training met de nieuwelingen op de foto vastgelegd.

Technisch manager Peter Hofstede en Henk de Jong hebben de afgelopen weken alle contracten afgerond. "In principe zijn we nu al compleet. We hebben nog een lijn met Heracles Almelo inzake Daryl van Mieghem. Echter, de Tukkers willen hem alleen verkopen en dat lukt ons financieel niet, wij opteren nu voor huur. Het is wel heerlijk beginnen met een volle groep, wat dat betreft ben ik ook blij dat we de rest van jongens reeds binnen hebben. Ik denk dat we kwalitatief een prima groep hebben. We hebben echt gekeken naar spelers die ver van onze goal kunnen spelen, de D'ran mentaliteit hebben en erg snel zijn", aldus Henk de Jong.

Uitwijken
Door het Europees kampioenschap voor vrouwen, kan De Graafschap de komende weken niet in stadion De Vijverberg terecht met de selectie. De locatie van sv Westendorp is tot 23 juli de thuishaven van zowel het eerste team als de beloften. Alle benodigde materialen zijn vanuit Doetinchem naar het kleine dorpje tussen Doetinchem en Varsseveld gebracht. "Het is even behelpen, we hebben weinig ruimte hier, maar de twee velden zijn top. We moeten hier gewoon doorheen, dit is mooi voor het teamproces. Het is nu eenmaal niet anders. We gaan 24 juli een week naar Epe op trainingskamp, daarna kunnen we gelukkig weer ons stadion in", vervolgt De Jong.

Oefenwedstrijden
De Superboeren spelen diverse oefenwedstrijden in de regio en daarbuiten. Zo staat zaterdag 15 juli de eerste wedstrijd op de planning in Varsselder. Op het terrein van GWVV wordt om 18.00 uur afgetrapt tegen een regioteam met een aantal prominente regionale spelers. Enkele dagen later, op dinsdag 18 juli, speelt De Graafschap om 19.00 uur tegen de winnaar van de Achterhoek Cup, AZSV uit Aalten. Zaterdag 22 juli staat de eerste echte testcase op het programma in Den Haag. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen ADO Den Haag. Tijdens het trainingskamp in Epe zijn Almere City FC en Heracles Almelo de tegenstander op respectievelijk dinsdag 25 juli en vrijdag 28 juli. Beide wedstrijden beginnen om 19.00 uur. "Ik vind het belangrijk dat we tegenstanders van niveau treffen. We hebben er niet zoveel aan dat we later in de voorbereiding nog steeds spelen tegen amateurs. Vandaar dat we ook nog spelen tegen FC Den Bosch (2 augustus), Achilles'29 (9 augustus in Zelhem) en tijdens de Open Dag tegen FC Emmen in eigen stadion."

Open Dag
De jaarlijkse open dag wordt gehouden op zaterdag 12 augustus. De grote parkeerplaats voor het stadion verandert in een activiteitenterrein voor jong en oud met muziek, kleding, attracties en lekkere hapjes en drankjes. De poorten gaan om 14.00 uur open en de spelers lopen op het terrein tot 14.45 uur. Daarna begint voor hen de voorbereiding op de wedstrijd tegen FC Emmen, die om 16.00 uur op de planning staat. De entree voor de Open Dag en de aansluitende wedstrijd is gratis.

Doetinchem 1990

Gerard, Chris en Joop (vlnr) gaan bij hun afscheid op de schouders van teamgenoten. Vooraan in het midden Wim als elftalleider. Foto: PR

In de rubriek De Anekdote staat het elftal van Doetinchem uit 1990 centraal. Wim Hissink verhaalt over een foto waarop afscheid wordt genomen van drie spelers én het legendarische sportpark De Kruisberg.

Door Roel Tomassen

DOETINCHEM – Op de vraag of de foto hem bekend voorkomt, hoeft Wim Hissink geen seconde na te denken. "Jazeker", reageert het 82-jarige clubicoon. "We nemen daar afscheid van drie spelers: Gerard Menting, Chris te Braak en Joop van Dooren. Tegelijkertijd was dat ook het moment dat we stopten met voetballen op De Kruisberg en verhuisden naar De Bezelhorst, ons huidige sportpark."

Over de drie spelers die op de schouders gaan bij hun teamgenoten praat Wim, die als elftalleider op de voorgrond in het midden meeloopt, vol lof. "Gerard en Jopie waren allebei goede middenvelders en Chris was een goede keeper. Alledrie hebben ze een flinke poos in het eerste gespeeld. We speelden in die tijd meestal in de derde klasse, wat destijds de koningsklasse was in deze streek."

Ook over De Kruisberg praat Wim met genoegen. "Zoals op De Kruisberg, en dan doel ik niet alleen op het voetbal, zo mooi wordt het niet meer. Goh, daar hebben we wat feesten gevierd. De Kruisberg had qua sfeer iets extra's. Maar ja, we hadden daar te weinig velden. Naast het hoofdveld lag alleen een trainingsveldje, maar dat was te klein om een wedstrijd op te spelen. We moesten helaas dus weg."

Zelf is Wim een seizoen of dertien elftalleider geweest, zo schat hij in. "Want ik heb het jubileum van 12,5 jaar nog meegemaakt", graaft de Doetinchemmer in zijn geheugen. Als rechterhand van de trainers was hij een vaderfiguur voor de spelers. "Hier om de hoek woont 'lachebekje Hein' en die zegt nog steeds tegen mij: 'Wim, jij werd nooit kwaad.' Dat klopt. Ik was een luisterend oor voor die jongens. Als ze thuis een keer trammelant hadden, dan konden ze bij mij terecht."

In de jaren negentig veranderde de rol van Wim. "Ik stond niet meer midden in de groep, hing voor mijn gevoel een beetje erbij. Eerdere trainers vroegen mij altijd of ik wat toe te voegen had. Nou, dat had ik natuurlijk wel. Ik heb zelfs nog eens de wissels gedaan. En voor belangrijke duels zorgde ik dat we op de boerderij bij ons thuis bij elkaar kwamen. Ik maakte het zo een beetje spannend voor de spelers. De betaalde trainers die zelf hoog hebben gespeeld, hadden daar geen behoefte aan."

Die professionelere aanpak is volgens Wim niet per se een verbetering. "Een goede sfeer creëren in de groep moet je niet onderschatten. Maar ja, die betaalde trainers hadden als spelers heel wat meegemaakt. Tja, dat willen ze dan ook op amateurs overbrengen. Toch ging dat soms enigszins moeizaam."

Na bijna zeventig jaar is Wim nog niet weg bij Doetinchem. "Vanaf mijn veertiende kom ik er, al 68 jaar dus. Naast voetballen en het leiderschap heb ik ook veel geklust op de club. Op De Kruisberg heb ik twee kantines helpen opbouwen. Nu doe ik met een aantal vrijwilligers nog wat schilder- en timmerwerk en de tuin onderhouden we. We proberen nieuwe vrijwilligers te krijgen, maar dat is moeilijk. Het schilderwerk moet echt gebeuren, maar nog niemand heeft zich gemeld."

Bijna alle duels van de hoofdmacht ziet Wim nog. "En soms trap ik op dinsdagavond een balletje mee met de oude garde. Al is de term oude garde wat misplaatst, want mijn teamgenoten kunnen haast 'opa' tegen mij zeggen."

Omgaan met dementie: 'Kijk naar wie ik was'

REGIO - De boodschap op het dementiesymposium van 21 juni in Lievelde was helder: blijf goed kijken naar mensen met dementie, wie zij waren en wat zij in hun leven hebben meegemaakt. Op het symposium werd uitgelegd hoe de hersenen van iemand met dementie worden aangetast. Dat heeft grote gevolgen voor de manier waarop iemand reageert en verandert als mens. Op het toneel werd zichtbaar gemaakt hoe een echtpaar daar in het dagelijks leven mee worstelt.

Want het vraagt veel van de naasten om te accepteren dat iemand verandert. Ook al begrijpen we iemand niet: het serieus nemen van gevoelen, luisteren en contact maken blijft de basis om goede momenten samen te houden. Maar moeilijk is het wel, meebewegen met de mensen met dementie en de eigen plannen en meningen los te laten.
Een andere boodschap was: praat over de ziekte, met de mensen met dementie die zich onzeker en eenzaam kunnen gaan voelen. En overleg samen als naasten en als hulpverleners. Want juist samen kan men zorgen delen, en beter tot oplossingen komen om het leven van mensen met dementie te verlichten. Meer kennis over dementie maakt dat de de omgeving een stukje dementievriendelijker kan worden gemaakt. Want mensen met dementie hebben net als iedereen de behoefte om erbij te blijven horen en van betekenis te blijven.
De drukbezochte bijeenkomst in Lievelde werd georganiseerd door het Netwerk Dementie Oost Achterhoek en was bedoeld voor naasten en beroepskrachten die te maken hebben met dementie.

Samengestelde menwedstrijden 'In 't Tuug'

De vaardigheid is één van de onderdelen van de wedstrijd. Foto: PR

VARSSEVELD - Al jaren staat het tweede weekend van juli voor de leden van koetsiersvereniging 'In 't Tuug' in het teken van de organisatie van een Samengestelde Menwedstrijd, een groots evenement voor de mensport.

Het weekend van 8 en 9 juli wordt dit voor de 33ste keer gehouden met daarbij het Districtskampioenschap Oost. De uit heel Nederland komende deelnemers met prachtige aanspanningen en uitrusting, in combinatie met het sportieve element van het mennen in de dressuur, vaardigheid en de marathon, zijn een lust voor het oog van het publiek.

De wedstrijd is verdeeld over twee dagen en begint op de zaterdag met een dressuur en vaardigheidstest. Op de zondag zal het onderdeel marathon worden verreden met daarin weer uitdagende en spectaculaire nieuwe hindernissen en de waterbak.
De hindernissen zijn zo geplaatst dat ze wandelend goed te bereiken zijn en liggen dicht bij elkaar. Vele vrijwilligers zullen weer klaar staan om te helpen met de voorbereidingen en om hand en spandiensten te verrichten op de wedstrijddagen. Zonder hen is het niet mogelijk om dit evenement te doen slagen.
Niemand minder dan Theo Timmerman, succesvol vierspanrijder internationaal en nationaal -hij maakte diverse keren deel uit van het medaillewinnende Nederlandse vierspanteam op wereldkampioenschappen en landenwedstrijden-, geeft tijdens het wedstrijd weekend op zaterdag een demonstratie dressuur en op zondag sluit hij de marathon af.

Het wedstrijd terrein is nabij en in het natuurgebied 'de Vennebulten' op het terrein van motorcross vereniging de VAMAC tegenover de Radstake aan de Twenteroute 8 in Varsseveld. Op beide dagen start het programma tussen 8.00 en 9.00 uur. De toegang en het parkeren is gratis. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Marianne Kampshof, secretaresse van de wedstrijd commissie Samengestelde Menwedstrijd koetsiersvereniging 'In 't Tuug'. Een mail sturen of bellen kan ook naar familiekampshof@hotmail.com of tel. 06-46628077.

Muziekverenigingen blijven ontstemd

"De instrumenten die hier staan vormen een stille lobby”, aldus burgemeester Van Dijk. Foto: Walter Hobelman

ULFT - "Het is misschien hopen tegen beter weten in, maar niets van ons laten horen was ook geen optie", concluderen verschillende (bestuurs)leden van muziekverenigingen uit de gemeente Oude IJsselstreek na afloop van een hele lange raadsvergadering. In deze vergadering stond onder andere de Voorjaarsnota 2018 op de agenda en dat is traditiegetrouw de 'opmaat' naar de begroting die eind dit jaar wordt gepresenteerd. Alle reden voor de gezamenlijke muziekverenigingen om de noodklok te luiden over de gevolgen van het nieuwe subsidiebeleid.

Door Walter Hobelman

Tijdens de vergadering was er geen mogelijkheid om in te spreken, daarom werden er voordat de vergadering begon, een aantal instrumenten midden in de raadszaal geplaatst en was de publieke tribune goed gekleurd met een verscheidenheid aan uniformen." We zijn hier om nog één keer aandacht te vragen voor een dreigend probleem", legt Hein Simmes uit, die namens alle muziekverenigingen de publiciteit had gezocht. "Kort gezegd komt het er op neer dat, als de nieuwe regeling niet wordt aangepast, er op termijn een behoorlijk aantal muziekverenigingen zwaar in de problemen komen en in hun voortbestaan worden bedreigd. Wij willen dat er snel een tussentijdse evaluatie komt zodat er tijdig eventueel bij geschaafd kan worden in het te voeren beleid."
Die wens is volgens wethouder Peter van der Wardt geen optie. "Er is meer dan voldoende tijd en gelegenheid geweest om met elkaar van gedachten te wisselen over een nieuwe regeling. De verenigingen wisten dus wat er aan zat te komen, dat gaan we nu dus ook niet terugdraaien." De verenigingen vinden dat wat kort door de bocht. "Pas sinds de regeling definitief is vastgesteld kunnen wij bekijken wat de gevolgen zijn voor onze verenigingen. En dat is niet niks. Sommige verenigingen gaan er misschien wel 85 procent op achteruit, dat is niet reëel", meent Simmes. Wat de muziekverenigingen steekt is het feit dat alle verenigingen door de gemeente op één hoop zijn gegooid. "Een damclub heeft hele andere kostenposten dan een muziekvereniging. Een voetbalclub heeft mogelijkheden om reclameborden langs de velden te plaatsen en kan met een goed lopende kantine financieel de boel aardig dichttimmeren. Die mogelijkheden hebben wij niet. En daar komt dan bij dat de samenleving wel verwacht dat muziekverenigingen meewerken aan activiteiten als de dodenherdenking, Koningsdag, kermissen en dergelijke. En daar dan niets aan vergoeding voor ontvangt."
In de raadsvergadering komt het subsidiebeleid bij alle fracties ter sprake. Vooral de PvdA maakt zich sterk om niet te lang te wachten met evalueren. "Wij zijn bang dat dat ondersneeuwt in de verkiezingsstrijd van volgend jaar", aldus fractiewoordvoerder Ton Menke, die daarbij vooruitblikt naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. "Dat lijkt ons niet juist. Er moet al veel eerder geëvalueerd worden", meent Menke die daarom een motie indient om het college te vragen al vóór de behandeling van de begroting 2018 de raad inzicht te geven in de financiële gevolgen voor elke individuele vereniging die het gevolg zijn van het uitvoeringsbeleid voor subsidies. De motie wordt ondersteund door de fracties van SP en D66 maar haalt het uiteindelijk niet. Mede omdat wethouder Van der Ward de raad vertelt dat er met een afvaardiging van de muziekverenigingen een gesprek is geweest waarin toezeggingen zijn gedaan om verder met elkaar te praten de komende tijd. "Er speelt meer dan allen dit. We zijn ook in gesprek met bijvoorbeeld de muziekschool over het muziekonderwijs binnen de verenigingen, ook daar is het laatste woord nog niet over gesproken."
Voorlopig moeten de muziekverenigingen het dus doen met die toezegging en dat is, na het bijwonen van een raadsvergadering die vier en een half uur duurde, niet echt een aanleiding om goed gestemd naar huis te gaan. "Misschien moeten we volgend jaar, voordat we beloven om mee te werken aan de plaatselijke dodenherdenking, maar even met de gemeente in de slag over het bedrag dat we daarvoor willen hebben. En als daar niets uitkomt dan moeten we misschien allemaal maar een jaartje niet meewerken", oppert een bestuurslid. "Het zou niet zo moeten zijn, maar wellicht wordt dan duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn als dit beleid niet wordt aangepast."

Liefdevolle presentatie van 'Het Liefdespad Ruurlo'

Idee wordt omarmd door tientallen 'founders'

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken." Een complete sfeerimpressie is te zien op www.achterhoekfoto.nl.

Bomvol clubhuis bij jubileum LTC De IJsselweide

Jan Willem Hakfoort kijkt toe hoe Odin Wenting retourneert tijdens de demonstratiepartij. Foto: PR

Tennisclub viert feest rond vijftigjarig bestaan

GENDRINGEN - In juni vierde tennisvereniging de IJsselweide in Gendringen haar 50-jarig bestaan in een bomvol clubhuis en natuurlijk ook met een sportieve tennisdemonstratie.

Voorzitter Jos Brom keek terug op die vijftig jaar, zette enkele leden die vanaf de eerste dag lid van de vereniging zijn, in het zonnetje en bedankte het bestuur en de vele vrijwilligers voor alle tijd en energie die zij voor de tennisvereniging inzetten. Ron van de Klashorst praatte het programma aan elkaar, ondersteund door een film, waarin onder andere burgemeester Otwin van Dijk de jubilerende tennisvereniging toesprak. KNLTB-bestuurder Eric Kouters was naar Gendringen gekomen om de felicitaties van de tennisbond over te brengen en sprak zijn trots uit over verenigingen die al zo lang actief zijn in de sport. Wethouder sport van gemeente Oude IJsselstreek Bert Kuster feliciteerde de tennissers met hun jubileum en overhandigde een cheque van 100 euro. De dag kon natuurlijk niet voorbij gaan zonder te tennissen. De broers Arjan en Bart Pastoors gaven met Jan Willem Hakfoort en Odin Wenting een leuke tennisdemonstratie waar het publiek van heeft genoten. De dag werd afgesloten met een lekkere BBQ, muzikaal begeleid door Jan Wensink. De vereniging kijkt terug op een geslaagd jubileumfeest.

Smartphone en het gebruik van fiets apps

ULFT - De Bibliotheek houdt op 19 juli in de Bibliotheek Ulft een workshop waarin de handigheidjes van fiets-apps worden geleerd. Er wordt ook praktisch mee geoefend.

De Achterhoek kent vele mooie fietsroutes en pleisterplaatsen. De smartphone kan de fietser nog meer plezier laten beleven tijdens het volgen van deze routes. In samenwerking met Kruiswerk Achterhoek en iPad4senior houdt de Bibliotheek een praktische workshop waarin deelnemers alles te weten komen over het gebruik van smartphone-apps voor fietsroutes, het opzoeken van allerlei leuke plaatsen, restaurants en cafés. Hoe snel even snel een leuke foto naar familieleden kan worden gestuurd en hoe men de kinderen te laten weten waar men is. Deelnemers oefenen ook in de praktijk waarbij men de route moet volgen en een aantal leuke dingen onderweg moet opzoeken. De workshop wordt gehouden in de Bibliotheek Ulft, Hutteweg 24, op woensdag 19 juli van 10.00 tot 12.00 uur.

Kosten bedragen 15 euro; leden van de Bibliotheek en Kruiswerk hebben voordeel en betalen 12 euro. Inschrijven is verplicht en kan via www.kruiswerk.nl of in de Bibliotheek.

Vanuit uitkering met jobcoach richting arbeidsmarkt

De jobcoaches van Laborijn. Foto: PR

Medewerkers Laborijn behalen certificaat

DOETINCHEM - Begin juli zijn dertien medewerkers van Laborijn gecertificeerd als jobcoach. Allen hebben deelgenomen aan de eenjarige opleiding, die werd verzorgd door opleidingsinstituut Combo, en deze succesvol afgerond.

Jobcoaching is een van de diensten die Laborijn aanbiedt. Medewerkers van Laborijn met een afstand tot de arbeidsmarkt en uitkeringsklanten van Laborijn worden door een jobcoach begeleid met als doel hen dichter bij de arbeidsmarkt te brengen en te houden. Door middel van een klantgerichte benadering zorgt een jobcoach voor een optimale en duurzame match tussen een medewerker of klant en een inlener of werkgever.
Het behalen van dit resultaat is voor zowel Laborijn als organisatie alsmede voor de medewerkers van Laborijn zelf een mooie ontwikkeling en professionaliseringsslag.

Ultieme ontspanning met piano, gedichten en eten

Ontspanning met piano, gedichten en eten

SINDEREN - Op zaterdagavond 15 juli geeft pianiste Ellen Verhagen een ‘Ultiem Ontspanningsconcert’ in de natuur-theetuin van NatuurlijkBUITEN (Toldijk 11 in Sinderen). De muziek wordt afgewisseld met toepasselijke gedichten van Ester Alake-Tuenter.

De rustgevende omgeving en gemoedelijke sfeer in de natuurtuin van NatuurlijkBuiten maakt het 'Ultieme Ontspanningsconcert' tot een bijzonder evenement. Op deze mooie zomeravond kan men rustig van een gevarieerd aanbod aan fijne piano muziek genieten. De natuurtuin met haar kleurrijke wilde bloemenpracht en terras aan de vijver is daarvoor een heerlijke plek voor jong en oud. Beleef de zwoele, zomeravond samen met vrienden, familie, kennissen en collega’s. De muziek afgewisseld met het voorlezen van gedichten start om 20.30 uur en eindigt om 23.00 uur.

Pianiste Ellen Verhagen geeft een 'Ontspanningsconcert'. Foto: PR

Om er echt een avondje uit van te maken kan men vanaf 19.00 uur aanschuiven rond het kampvuur waarboven, in gietijzeren kookpotten, maaltijden bereid worden. Eén potje is met biologisch vlees bereid het andere kookpotje is vegetarisch. De gerechten worden op smaak gebracht met vers geplukte ingrediënten uit de biologische moes- en kruidentuin.

Voor het bijwonen van het optreden op piano en de gedichten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Deelnamekosten voor het eten (voorgerecht, stoofpot en nagerecht) zijn 12 euro. Om zeker te zijn van een plaats dient men van tevoren te reserveren via: http://www.natuurlijkbuiten.nl.

Groot Historisch Festijn rond kasteel Vorden

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel. Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Kinderplein
Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.
Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig, die in mei van dit jaar deelnam aan 'The Battle of the Nations', de wereldkampioenschappen in deze tak van sport in het Spaanse Barcelona. Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn. Het wordt niet alleen bewoond door de adel en gegoede burgerij uit die tijd. In de kelders van het kasteel vind je een veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontspanning met piano, gedichten en eten

SINDEREN - Op zaterdagavond 15 juli geeft pianiste Ellen Verhagen een 'Ultiem Ontspanningsconcert' in de natuur-theetuin van NatuurlijkBUITEN (Toldijk 11 in Sinderen). De muziek wordt afgewisseld met toepasselijke gedichten van Ester Alake-Tuenter.

De rustgevende omgeving en gemoedelijke sfeer in de natuurtuin van NatuurlijkBuiten maakt het 'Ultieme Ontspanningsconcert' tot een bijzonder evenement. Op deze mooie zomeravond kan men rustig van een gevarieerd aanbod aan fijne piano muziek genieten. De natuurtuin met haar kleurrijke wilde bloemenpracht en terras aan de vijver is daarvoor een heerlijke plek voor jong en oud. Beleef de zwoele, zomeravond samen met vrienden, familie, kennissen en collega's. De muziek afgewisseld met het voorlezen van gedichten start om 20.30 uur en eindigt om 23.00 uur.
Om er echt een avondje uit van te maken kan men vanaf 19.00 uur aanschuiven rond het kampvuur waarboven, in gietijzeren kookpotten, maaltijden bereid worden. Eén potje is met biologisch vlees bereid het andere kookpotje is vegetarisch. De gerechten worden op smaak gebracht met vers geplukte ingrediënten uit de biologische moes- en kruidentuin.
Voor het bijwonen van het optreden op piano en de gedichten wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Deelnamekosten voor het eten (voorgerecht, stoofpot en nagerecht) zijn 12 euro. Om zeker te zijn van een plaats dient men van tevoren te reserveren via: http://www.natuurlijkbuiten.nl.

Animaties Stadsmuseum Bergh door Zutphense Studio

In Stadsmuseum Bergh worden historische verhalen verteld door animaties van Studio FilmWorkz. Foto: PR

's-HEERENBERG - Zutphense Studio produceert acht animaties voor nieuwe Stadsmuseum Bergh. Op vrijdag 7 juli werden officieel de deuren geopend van het nieuwe Stadsmuseum in 's-Heerenberg. Topstuk van het museum is de maquette van de middeleeuwse stad waarbij acht animaties op een groot scherm het verhaal vertellen van de geschiedenis van de stad. Deze animaties zijn geproduceerd door Studio Filmworkz uit Zutphen.

Naast de acht animaties die te zien zijn op een groot scherm, worden synchroon daaraan animaties geprojecteerd op een maquette van 's-Heerenbergh. Deze maquette is gemaakt door Zutphenaar Constant Willems, en toont de stad zoals het er uit zag in de periode 1550 - 1600. Zo wordt tijdens het eerste verhaal de stad gesitueerd in een moeras, nemen de Spanjaarden de stad in hun bezit en wordt tijdens de stadsbranden de gehele maquette tot de grond toe afgebrand (virtueel dan welteverstaan).
John Post van Filmworkz over de animaties: "Door de Tachtigjarige Oorlog en de verschillende stadsbranden die de stad geteisterd hebben, is er zeer weinig origineel materiaal overgebleven uit die tijd. Het was voor ons dan ook een uitdaging de geschiedenis te vangen in beeldende animaties.
We hebben alles laten plaatsvinden in fictieve omgevingen, samengesteld uit beeldmateriaal dat voornamelijk afkomstig is uit oude illustraties, schilderijen en prenten uit die tijd. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van eigen fotografie van bijvoorbeeld stadswallen, muren, torens en de maquette zelf."
Vanaf 8 juli is het Stadsmuseum Bergh opengesteld voor het publiek. Het Stadsmuseum Bergh is gevestigd in het Joannes van Esserenhuis aan de Marktstraat 3 in 's-Heerenberg. De toegangsprijs bedraagt 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen tot en met 17 jaar.
Voor meer informatie over het museum: info@erfgoedbergh.nl of tel. 0314-65 30 38.

VARSSEVELD - Bridgeclub Varsseveld wil in samenwerking met en op initiatief van de Aaltense Bridgeclub graag laten zien hoe leuk bridgen is. Iedereen die zich aanmeldt krijgt gaat die avond een variant van bridgen spelen. Deze aanpak is bij andere clubs al een succes gebleken. Deze avond, op maandag 11 september van 19.30 tot circa 22.30 uur, is bedoeld voor mensen die (nog) niet kunnen bridgen, maar wel graag eens kennis willen maken met dit kaartspel. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee staan klaar; de overige consumpties zijn voor eigen rekening. Er is geen enkele voorbereiding nodig en wij zorgen voor vervoer. De nieuwelingen gaan spelen met een maatje van onze club, want bridgen is een kaartspel met een vaste partner. Ook is er geen verplichting om lid te worden. Aan het eind van de avond heeft men een redelijke indruk gekregen wat bridge is. Voor wie door die ene avond enthousiast is geworden, bestaat de mogelijkheid om via verdere begeleiding en cursussen beter kennis te maken met het kaartspel. Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden bij de secretaris Henk Bruggink, tel. 0315-843656 of via de mail: bcvarsseveld@gmail.com.

Provincie stimuleert versnelde verwijdering asbest

Sanering van asbestdaken moet gebeuren voor 2024.Foto: PR

REGIO - Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden in Nederland. Het tempo van de sanering en vervanging van asbestdaken moet daarom flink omhoog.

De provincie heeft een plan opgesteld, waarmee zij samen met andere betrokken partijen gaat helpen te versnellen. Zo zal de provincie accountants en andere partijen die bij dakeigenaren over de vloer komen, helpen om hen over het verbod en de mogelijkheden te informeren. Ook zal de provincie bedrijven stimuleren om een pakket te ontwikkelen dat dakeigenaren volledig ontzorgt.
Door verwering van asbestdaken van dertig jaar of ouder komen er steeds meer ongezonde asbestvezels in de lucht. Ook neemt de kans op asbestverspreiding door brand of storm ieder jaar toe, zolang deze daken nog op de gebouwen zitten. Vanaf 2024 geldt daarom een landelijk verbod op asbestdaken. In Gelderland ligt nog 14 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. De gebouweigenaren staan met bedrijven en overheden voor een grote opgave: elke werkdag een asbestdak ter grootte van een voetbalveld verwijderen. Dat vraagt een verviervoudiging van het huidige tempo. 'Eigenaren van een asbestdak moeten doorkrijgen dat ze wat te doen hebben, en de markt moet daar op inspelen', zegt gedeputeerde Bea Schouten. 'Met dit plan zorgen we voor beweging, zodat we samen een gezondheidsprobleem kunnen voorkomen.'
De eerste verzekeraar die gebouwen met asbestdaken gaat uitsluiten van zijn opstalverzekering is al gesignaleerd. Eigenaren van asbestdaken kunnen bij de Rijksoverheid subsidie aanvragen, maar deze pot raakt langzaam leeg. De provincie heeft geen wettelijke taak ten aanzien van asbestdaken en stelt voor de verwijdering geen subsidie beschikbaar, maar wil zich inzetten om een versnelling in de verwijdering tot stand te brengen. Ze zal zich vooral inzetten om partners als gemeenten, omgevingsdiensten en bedrijven te activeren en ondersteunen. Zij kunnen dan sneller effectief de dakeigenaren stimuleren en oplossingen ontwikkelen.

Kaartliefhebbers gezocht voor een avond bridge

VARSSEVELD - Bridgeclub Varsseveld wil in samenwerking met en op initiatief van de Aaltense Bridgeclub graag laten zien hoe leuk bridgen is. Iedereen die zich aanmeldt krijgt gaat die avond een variant van bridgen spelen. Deze aanpak is bij andere clubs al een succes gebleken. Deze avond, op donderdag 11 september van 19.30 tot circa 22.30 uur, is bedoeld voor mensen die (nog) niet kunnen bridgen, maar wel graag eens kennis willen maken met dit kaartspel. Er zijn geen kosten aan verbonden. Er is geen enkele voorbereiding nodig en wij zorgen voor vervoer. De nieuwelingen gaan spelen met een maatje van onze club, want bridgen is een kaartspel met een vaste partner. Ook is er geen verplichting om lid te worden. Aan het eind van de avond heeft men een redelijke indruk gekregen wat bridge is. Voor wie door die ene avond enthousiast is geworden, bestaat de mogelijkheid om via verdere begeleiding en cursussen beter kennis te maken met het kaartspel. Aanmelden via Henk Bruggink, tel. 0315-843656 of via de mail: bcvarsseveld@gmail.com.

T.k. jonge hennen aan en tegen de leg. Gerhard Rougoor, Beukenstraat 7, Gendringen. Tel:0315-681820.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DUIVEN ZON 16 JULI, 10-17 uur. Horstenpark. Horstenparklaan 4. Inf.Kr. Hr.Tel 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 23 JULI .10-17 u. Grasveld Naast T "Olde Ras. De Drempter Dijk. Info Kr.huur 0639108152. animo-vlooienmarkten.nl.

Bouwcursus midwinterhoorn D'Olde Roop Zelhem Aanvang september Info en opgeven. 06 10843518.

Blauwe- rode- zwarte- en kruisbessen, kersen, frambozen, aardbeien. Peppelman, Twenteroute 5, Heelweg. tel: 0315-241616 / 06-25306595.

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

Openlucht Vlooienmarkt Arnhem. Zon. 30 JULI. Parkeerpl.naast Rijnhal. Olympus 1, van 10-17 u. Info tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.