Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

12 september 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 12 september 2017


Kasteel koning op Septemberfeesten

De nieuwe koning Harry Kasteel, koningin Christa Meulenveld en jeugprins Jorn Essink samen met voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Even leek het erop dat de 55ste editie van de Ruurlose Septemberfeesten onder het motto 'Reurle Neugt Oe' de natste uit haar geschiedenis zou gaan worden. Vrijdag kwam de regen met bakken uit de lucht. En ook zaterdagmorgen waren de regenbuien nog hevig. Maar alles kwam gelukkig goed.

Door Jan Hendriksen

Toen zaterdagmiddag de allegorische optocht van start ging, druppelde het nog licht. Maar toen de deelnemers eenmaal op pad waren, bleef het droog. Ook tijdens de Interdorpspelen hield het publiek het droog. De deelnemers daarentegen absoluut niet. Op de laatste onderdeel ging men in het grote waterbassin namelijk 'kopje' onder.

Oranjevereniging Ruurlo, Stichting De Weide en Stichting Kermis Ruurlo die nadrukkelijk tijdens de feesten met elkaar samenwerken kunnen terug zien op een geslaagd Septemberfeest. Op de openingsavond, donderdag, ging het publiek helemaal los tijdens Reurle Live. Vrijdagmorgen waren het de kinderen die feesttenten op de Blikmansweide voor zich opeisten. Vrijdagmiddag genoten de Ruurloërs op 'gevorderde leeftijd' van een gezellige seniorenmiddag en in de namiddag was het 'Plein' het domein voor de Oranjeborrel voor bedrijven en ondernemers. Zowel zaterdag- als zondagmiddag kon men genieten een goed verzorgde allegorische optocht en gingen zestien teams de onderlinge strijd met elkaar aan tijdens de Interdorpsspelen. Zondag was het tijd voor de strijd om de konings- en koninginnentitel. Met Harry Kasteel en Christa Meulenveld heeft Ruurlo een waardig nieuw koningspaar. De Wildenborchseweg won de Achterhoek Nieuws Stratenprijs voor de mooist versierde en verlichte straat. Meer over de Septemberfeest op pagina 9, 10, 11 en 12

Sandra Vugts vierde op Gelders kampioenschap

GEESTEREN -Sandra Vughts werd afgelopen zaterdag met haar pony Mullamara Janine Misty vierde bij de Gelderse Kampioenschappen SGW in Gorssel. Ze reed in de klasse B categorie D. Deze combinatie komt uit voor de Hamelandse ponyclub uit Geesteren.

Dorpsbrunch geslaagd

Team Geesteren en de familie Reurslag. Foto: Jaime Lebbink

GEESTEREN - Omdat Geesteren de mooiste plaats van Gelderland is geworden tijdens het programma 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland is aan dorp een brunch aangeboden. Ruim 650 mensen waren afgelopen weekend in de hal van Slootsmid aanwezig voor deze dorpsbrunch. Vrijwilligers uit Geesteren en een team uit Gelselaar hielpen om de brunch tot een succes te maken. Tijdens de brunch werd er cheque overhandigd van 500 euro aan de familie Reurslag voor Stichting Metakids.

Achterhoek Nieuws Stratenprijs

Donderdagavond werd tijdens Reurle Live en het Stratenfeest op de Blikmansweide de Wildenborchseweg door Oranjevereniging Ruurlo uitgeroepen tot winnaar van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2017.

Wildenborchseweg wint Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2017

De buurtbewoners van de Wildenborchseweg samen met directeur Gerhard Weevers van Achterhoek Nieuws (eerste van rechts) en bestuursleden van Oranjevereniging Ruurlo. Foto: Kees Avé

RUURLO – "Perfect uitgelijnd. Als een scheerlijn zo strak. Alle auto's waren uit de straat verplaatst of op de oprit gezet en de objecten waren uniform geplaatst en verlicht. En bovenal: er is met de objecten een creatieve verbinding gelegd met de straatnaam. Kortom er is veel tijd en aandacht aan deze straatversiering besteed."

Door Jan Hendriksen

Donderdagavond rond de klok van elf uur werd tijdens Reurle Live en het Stratenfeest op de Blikmansweide de Wildenborchseweg door Oranjevereniging Ruurlo uitgeroepen tot winnaar van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2017. Een deel van de buurtbewoners die bij Reurle Live en het Stratenfeest aanwezig waren namen met groot enthousiasme de prijs in een van de feesttenten uit handen van voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo in ontvangst. Zaterdagmorgen bracht directeur Gerhard Weevers van Achterhoek Nieuws BV persoonlijk de felicitaties aan de Buurtvereniging Wildenborschseweg over. Voorzitter Henk Vels van de buurtvereniging nam de felicitaties met genoegen in ontvangst. "Dit is fanatisch en een grote eer." Hadden de bewoners tot twee jaar geleden een 'W' in de tuin staan en een vlag met het wapen van Kasteel De Wildenborch aan de gevel hangen. Vorig jaar werd de straatversiering zowel binnen de bebouwde kom vanaf de Schoolstraat/Beatrixlaan als buiten de bebouwde kom tot aan de gemeentegrens met Lochem nieuwe objecten geplaatst waarop de letter 'W' waren aangebracht.

De nieuw ingestelde Aanmoedigingsprijs KlusWijs Ruurlo werd gewonnen door de Elfenbank met als thema 'Dromen bij de Elfenbank. Foto: Kees Avé.
Foto: Kees Avé. Foto: Jan Hendriksen
De nieuw ingestelde Aanmoedigingsprijs KlusWijs Ruurlo werd gewonnen door de Elfenbank met als thema 'Dromen bij de Elfenbank. Foto: Kees Avé. Foto: Jan Hendriksen

Hoefijzers
Basis voor de versieringen vormden de twee 'hoefijzers' die de letter 'W' vormen. "En we hebben dit jaar enkele teksten op borden aan de versiering toegevoegd zoals 'Bekiek et oe moar goed', 'Wildenborchseweg anno 1980 Neugt Oe' en 'Goed Goan Weerkommen'. Ook hebben we de zes objecten die buiten de bebouwde kom stonden naar de bebouwde kom gehaald. Zo ontstond er meer uniformiteit in de versiering. Al die kleine facetten hebben blijkbaar hun vruchten afgeworpen en geresulteerd in een eerste prijs", aldus een trotse voorzitter Vels. Drijvende krachten achter de vernieuwde en aanvullende versieringen waren onder meer Henk Vels, Jan de Jong, Maurice Beltman en Jan Meulenveld en diverse anderen.

Burendag
Het idee voor de vernieuwing en uitbreiding van de straatversiering ontstonden tijdens de jaarlijkse Burendag die de buurtvereniging organiseert. Henk Vels: "Ook dit jaar doen we op zaterdag 23 september weer mee aan de Nationale Burendag. We organiseren dan een brunch voor de buurtbewoners met aansluitend een knutselmiddag voor de kinderen en een gezellig samenzijn voor alle buurtbewoners." Buurtvereniging Wildenborchseweg werd in 1980 opgericht en telt 45 leden. Sinds 1991 doet men mee aan de verlichtingsroute.

Zestiende
Enkele straten hadden hun versieringen uitgebreid of vernieuwd. Zo had onder meer buurtvereniging 't Uutende op de hoek van de Burgemeester van Arkellaan en de Nijverheidsstraat hun versiering met als thema 'Liefde is……..' uitgebreid met een groot 'liefdesbord' en presenteerde een gedeelte van de Van Heeckerenlaan een nieuwe versiering met als thema 'Duckstad'. De Wildenborchseweg is na het Soldatenhuis (2001), Willem Alexanderlaan (2002), Hazelnoot/Bosbes (2003), Eikenlaan 2004 en 2015), Peppelenhof (2006), Denneappel (2007), Nachtegaalstraat (2008), Margrietlaan (2009), Braam (2009), Den Brink (2010), Loolaan (2011), Burgemeester van Arkellaan/Nijverheidsstraat ('t Uutende – 2012), Garvelinkplein (2013), Schoolstraat (2014) en de Jan Telkampstraat (2016) de zestiende straat/buurtvereniging die de Achterhoek Nieuws Stratenprijs (tot en met 2015 Weevers Grafimedia prijs) won.

Aanmoedigingsprijs
De nieuw ingestelde Aanmoedigingsprijs van Oranjevereniging Ruurlo die beschikbaar is gesteld door KlusWijs Ruurlo werd gewonnen door de Elfenbank met als thema 'Dromen bij de Elfenbank'. Deze versiering was mede tot stand gekomen door bewoners van Stichting De Lichtenvoorde. De bijna zeventien kilometer lange route die jaarlijks met pijlen wordt uitgezet was van donderdag- tot en met zondag te bezichtigen per auto of fiets. En dat leverde de nodige belangstelling op hoewel de route eigenlijk een grote belangstelling verdiend.

Column

Rioolinspectie

'Aan de bewoners van dit pand' stond in de linkerbovenhoek van de brief, die ik als eerste uit de stapel vakantiepost viste. Zo'n brief komt dus altijd op het juiste adres, grapte ik richting mijn eega, die aan het zeulen was met een paar manden wasgoed. Ja, het is best leuk, op vakantie gaan, maar daarna ben je meteen weer hartstikke druk. Zij met de was, ik dus met de post en de stapel kranten die weliswaar oud, maar voor mij misschien toch nog belangrijk nieuws bevatten.

Eerst toch maar die brief goed bekijken. In de rechterbovenhoek zag ik het logo van onze gemeente (Berkelland) en in dikke zwarte letters: BELANGRIJKE INFORMATIE. Dan lees je natuurlijk meteen verder.
Overigens was, ondanks dat logo, de gemeente niet de afzender. Het schrijven was afkomstig van een bedrijf dat door de gemeente was ingehuurd om de riolering te inspecteren. Maar belangrijk was de brief inderdaad wel, want daarin werd aangekondigd dat het bedrijf in onze buurt aan de slag zou gaan. En bij het inspecteren van de riolen zou enige overlast kunnen ontstaan, zo meldde het schrijven.
Enige overlast? Wat moesten we ons daarbij voorstellen? Zou het gaan stinken in de wijk? Ach, daar zijn we wel aan gewend. De ene dag ruik je bij ons de snackfabriek even verderop, de andere dag de loonwerker die in een naastgelegen weiland mest injecteert. Dat zijn zo de geneugten van het dorpsleven.

Maar nee, de overlast kon ernstiger zijn, bleek toen ik verder las. "Er is een kans dat door de luchtdrukverschillen in de riolering water opspat vanuit uw toilet, spoelbak of andere afvoeren", aldus de brief. Daarom zou het verstandig zijn die openingen af te dichten met een dweil en de deksel van het toilet te sluiten, zo adviseerde het bedrijf. En vervolgens dan ook nog ter verzwaring een emmer water op dat deksel zetten. Voor alle zekerheid….

Een nuttig advies. Alleen, wanneer zouden we dat moeten doen? In de brief stond dat de inspecties 'in de komende week' zouden plaatsvinden. Maar de brief was niet gedateerd! Wanneer ie in de brievenbus was gedaan was dus onduidelijk, zeker omdat we op vakantie waren geweest. Misschien was het schrijven twee weken geleden al gekomen en waren de inspecties al lang geweest.

Het zal toch niet….!!!! Met die gedachte schoten meteen ook visioenen omhoog van ons nog maar een half jaar geleden voor veel geld gerenoveerd toilet, waarvan wanden en systeemplafonnetje door bruine spetters ontsierd werden. Maar gelukkig, toen ik ging kijken bleek zulks niet het geval. Het rook zelfs nog lekker fris in ons kleinste kamertje. Blijkbaar was het rioolbedrijf nog niet aan de gang geweest. Of wel, maar was de inspectie voor ons zonder gevolgen gebleven.

Dat laatste was inderdaad het geval, bleek uit navraag in de buurt. Het rioolbedrijf was een dag nadat de brief was bezorgd er al geweest. "Gelukkig hebben we er maar weinig van gemerkt", vertelde een buurman. "Alleen stonk het verschrikkelijk in de wijk. Maar dat waaide 's avonds wel weer weg."
Opgelucht legde ik de brief op de stapel afgehandelde zaken, oftewel de doos met oud papier. Blij dat we niet meteen bij thuiskomst het toilet moesten poetsen. Maar tegelijk toch ook een beetje ontstemd. Want als je er goed over nadenkt is het toch wel heel stom dat je een brief met zo belangrijke informatie pas een dag voor je aan het werk gaat bezorgt. Zeker in vakantietijd, als je weet dat er veel mensen niet thuis zijn. Ik denk dat ik het bedrijf daar toch nog maar eens op aanspreek. Of de gemeente. Want die laat wel haar logo gebruiken, maar komt er als het misgaat ook een ambtenaar om de wc schoon te maken?

Ruurlo/Barchem

Dichters omlijsten kunstroutes in Gelselaar en Geesteren

Zowel in Geesteren als in Gelselaar begint de route aan de Dorpsstraat Foto: PR

GEESTEREN - De dorpen Gelselaar en Geesteren krijgen binnenkort een tijdelijke poëzieroute, die voert langs bijzondere landschappelijke plekken. Op kaders in het landschap, in de vorm van een lijst aan een paal, komen toepasselijke gedichten te staan. Hiermee omlijst een groep dichters uit de regio de kunstroute van Kijk op Kunst Borculo, die wordt gehouden in Geesteren en Gelselaar in de weekenden van 30 september en 1 oktober en 7 en 8 oktober.

Naast deze kunstroute kan de poëzieroute ook nog meegenomen worden in de kunstroute van Diepenheim, die in de laatste weken van oktober wordt gehouden. Hiervoor is dit jaar het thema Landschatten, waarmee ook de gedichten in het landschap hebben te maken. Bovendien heeft de projectgroep Bie Winkels in Gelselaar dit jaar aansluiting weten te vinden bij deze Twentse kunstroute. Jaap Nijstad uit Gelselaar (met lezingen) en zijn partner Jopie Beumkes (met een foto-expositie) verlenen hieraan medewerking op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober in de schuur van Winkels aan de Dorpsstraat 16 in Gelselaar.

Dichterspodium
Poëzie maakte al een paar jaar deel uit van de kunstroute in Geesteren en Gelselaar. De laatste twee jaar organiseerde een groep regionale dichters hierbij in café Florijn in Gelselaar een open dichterspodium. Ook dit jaar heeft deze activiteit hier op twee zondagmiddagen plaats, van twee tot vier uur.
Op initiatief van organisator Jacobus Trijsburg uit Barchem wordt het dichterspodium dit jaar uitgebreid met de poëzieroute, die in totaal uit negentien landschapslijsten met dichtregels bestaat. Trijsburg vroeg Arend Heideman uit Gelselaar de plekken te kiezen en hierlangs een route uit te zetten, die bij het dichterspodium in zaal Florijn is te verkrijgen.

Afzonderlijk te rijden
Heideman koos voor negen plekken in elk dorp en één gezamenlijke (grens)plek. Bij de selectie van de te tonen elementen is gestreefd naar veel afwisseling. Zo geven de routes een goed beeld van de verschillende landschapstypes en belangrijke cultuurhistorische elementen in en rond deze dorpen. Voor beide dorpen is een route ontwikkeld. De routes, in Gelselaar van 10,7 km en in Geesteren van 11,8 km, zijn afzonderlijk te rijden. Daar ze op één plek op elkaar aansluiten zijn ze ook achter elkaar te rijden. Zowel in Geesteren als in Gelselaar begint de route aan de Dorpsstraat. In beide routes is ook één onverhard fietspad opgenomen, waarvoor automobilisten een klein ommetje moeten rijden.
Aan de deelnemende dichters is gevraagd bij de uitgekozen landschapselementen voor 21 september een kort gedicht te schrijven. Is het te lang dan wordt gekozen voor een citaat om op de lijst te plaatsen.

Gelselaar bakt op Bie Winkels met naobers

De jury aan het werk bij Heel Gelselaar bakt in 2016 bij boerderij Winkels. Foto: PR

GELSELAAR - Bie Winkels in Gelselaar kan op zaterdag 16 september opnieuw gesmuld worden, bij het bakfestijn dat hier deze middag wordt gehouden. De afgelopen jaren gebeurde dit bij de wedstrijd 'Heel Gelselaar bakt'. De 'naobers' van de omliggende plaatsen en buurtschappen nemen deze keer ook deel met elk twee vertegenwoordigers.

Naast de bakwedstrijd biedt deze voor iedereen gratis toegankelijke middag in de schuur van boerderij Winkels aan de Dorpsstraat 16 in Gelselaar nog meer vertier. Troubadour Herman Riethorst, bekend van vooral 'Mien Gelsters dorp' (waarin hij al zong: 'dan loop ik langs Winkels' Jan') treedt ook op voor de deelnemers en de bezoekers. Zo hoeft niemand zich te vervelen als de wedstrijdproducten de oven zijn ingegaan en een poos later de jury aantreedt.

Vanaf één uur komen de deelnemers in actie. Twee dus per dorp, buurtschap, of stad. Ze komen naast Gelselaar uit Diepenheim, Stokkum, Nettelhorst, Geesteren, Borculo, Haarlo en Noordijk. Iedereen mag hen op de vingers kijken. Rond half drie begint Herman Riethorst aan zijn eerste optreden. Ruim een uur later is hij opnieuw te zien en te beluisteren.

Vorig jaar stond het bakken van een appeltaart op het programma. Deze keer moeten de deelnemers hun kunnen tonen met chocolade. Zo bepalen zij welke stad, dorp, of buurtschap wint. Voor de bezoekers is er naast het proeven na afloop nog een kleine smakelijke verrassing tijdens deze middag.


Bloemschiklessen bij Groei en Bloei

Ook voor kinderen vanaf zes jaar zijn er bloemschiklessen. Foto: PR.

GEESTEREN -Groei en Bloei afdeling Berkelland-Haaksbergen start in de loop van september weer met bloemschiklessen in 'De Stoave' in Geesteren. De cursussen worden gegeven door ervaren docenten. Er zijn lessen voor beginners, gevorderden en ver gevorderden. Ook voor kinderen vanaf zes jaar zijn er bloemschiklessen op vrijdagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur. Bij alle groepen zijn nog plaatsen vrij. Men hoeft geen lid te zijn van Groei en Bloei. Voor opgave en inlichtingen kan men contact opnemen met Dika Koeslag tel. 0545 431575. Voor meer informatie: www.berkelland.groei.nl.

Bollert Brons weer in aantocht

Hoofd parcoursbouwer Harm Rexwinkel (r) en enkele vrijwilligers bij de opbouw. Foto: Rob Weeber

GELSELAAR/NOORDIJK - In het laatste weekend van september staat traditiegetrouw weer het bekende paardenevenement van Berkelland Bollert Brons op de kalender. De aankomende editie zet het getal 59 op de teller. Afgaande op de afgelopen 10 jaar, is de verwachting groot dat ook dit keer de weergoden de organisatie gunstig gezind zijn. Wie er ooit is geweest, zal ongetwijfeld dat 'indian summer' gevoel herkennen, zo'n heerlijk nazomers weekend met volop zonneschijn, preuverie en actie.

Door Rob Weeber

Hoofd parcoursbouwer Harm Rexwinkel is samen met de vrijwilligers iedere maandagavond alweer in touw om de boomstammen en andere hindernissen klaar te maken voor de start. Na eerder assistent-parcoursbouwer te zijn geweest, nam hij in 2007 het stokje over. "De veiligheid, vooral bij het onderdeel cross, is sterk toegenomen. Iedere verantwoordelijke voor het parcours moet tegenwoordig gediplomeerd zijn. Daarnaast keurt een technisch afgevaardigde van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) het gehele parcours. Voor de Bollert Brons is dat Theun Platenkamp. We hebben dertig hindernissen waarvan er slechts een paar permanent zijn, zoals de bult en de waterbak. De rest wordt ieder jaar weer opgebouwd. Natuurlijk wil je steeds een aantrekkelijk en uitdagend parcours neerleggen, maar het is niet zo dat het alleen maar zwaarder moet. De ontwikkeling de laatste jaren zit hem meer in het technisch aspect van het parcours. De verkenning van het parcours voor de ruiters mag geen formaliteit zijn. Je moet ze juist zien te prikkelen in hun keuze. Ze moeten zich afvragen hoe ze de hindernis gaan nemen, op de snelle of minder snelle manier bijvoorbeeld. We zoeken dus naar stabiliteit in zwaarte, maar ontwikkeling in technische zin."
De hoogte van de hindernissen en de lengte van het parcours liggen officieel vast, afhankelijk van de categorie waarin de ruiter start. Voor de zwaarste klasse bij de paarden, de M-klasse, bijvoorbeeld mag het parcours tussen de 2500 en 3000 m lang en de hindernis maximaal 1 meter hoog zijn. De aankomende Bollert Brons heeft een lengte van 2,6 km. Voor de lichtste klasse bij de pony's, de B-klasse, mag het parcours tussen de 1500 en 2000 meter zijn en de spronghoogte maximaal 0,60 cm. De Bollert Bronsafstand bedraagt hier 2 km.
De hoogte van de hindernissen variëren met tien cm per deelnemende klasse. Sommige hindernissen moeten dus verstelbaar zijn omdat er diverse klassen overheen springen. Ook de snelheid van de paarden varieert. Gemiddeld legt de B-klasse pony's zo'n 500 meter per minuut af. Voor de M-klasse paarden ligt dit op ca. 540 meter. Een ander veiligheidsaspect is de zogenaamde breekboom. Deze kunststof ligger wordt ingezet bij de stijlsprong. Als het paard onverhoopt de boom raakt, dan breekt hij en voorkomt zo een val. Deze bomen worden ter beschikking gesteld door de KNHS.
Het evenement belooft volgens Rexwinkel weer een mooi en vooral ook fair spektakel te worden met zowel op zaterdag als op zondag 200 startende combinaties. Voordeel is bovendien dat op beide dagen alle drie de concoursonderdelen op een dag en vlak bij elkaar worden afgewerkt. Zo hoeft het publiek weinig tot niets te missen. De Bollert Brons start zaterdag 23 september op het gebruikelijke hoofdterrein aan de Aaftinksdijk 2 te Gelselaar. Op beide dagen bovendien is vanaf 11.00 de Herfst Fair geopend. De toegang is gratis, maar honden zijn niet toegestaan.

KWF-kankerbestrijding zoekt collectanten

Jong geleerd, oud gedaan. Foto: PR

BERKELLAND - De collecteweek van KWF-kankerbestrijding is weer voorbij. Met elkaar hebben we weer een geweldig bedrag opgehaald. De jongste collectanten in Neede waren Lynn en Jorn, die onder begeleiding van hun mama ook een wijk voor hun rekening namen. Voor volgend jaar is KWF op zoek naar nieuwe collectanten. (een gemiddelde wijk kost circa 3 uren per jaar). Men kan contact opnemen met Alfons ten Hoopen, mailadres alfons@tenhoopenneede.nl of via tel. 0545-293615.

Bridge leren in Borculo

BORCULO - Iedereen kan leren bridgen. Met een basiscursus van een bridgedocent om de grondbeginselen onder de knie te krijgen kan men het spel spelen. Bij voldoende deelname start op maandagmorgen 16 oktober in het bridgelokaal Muraltplein 33 in Borculo een cursus. De basiscursus omvat twaalf lesochtenden, en wordt gegeven in een groep van minimaal 12 en maximaal 16 personen. Men gaat al vanaf de eerste les het geleerde direct in praktijk brengen, waardoor deelnemers al heel snel ervaren hoe gevarieerd en boeiend het bridgen is. Meer informatie is te verkrijgen bij Niek Helle -0634600242.

Amnesty draait film over Nelson Mandela

BORCULO - De werkgroep Berkelland houdt op woensdag 20 september haar eerste filmavond in het kader van 'Movies that matter' ofwel films die er toe doen.

Amnesty International stelt hiervoor films beschikbaar die over onderwerpen als mensenrechten, discriminatie en vluchtelingen gaan.
Voor de eerste avond is gekozen voor de film 'Mandela, long walk to Freedom' een verfilming van het leven van deze legendarische mensenrechtenactivist. De film is gebaseerd op de gelijknamige biografie en toont de indrukwekkende levensreis van Nelson Madiba Mandela, vanaf zijn jeugd in een klein plattelandsdorp in Zuid Afrika tot en met zijn presidentschap in de jaren 90.
Het is een eerlijk portret van Mandela als jonge man met een voorkeur voor boksen, snelle auto's en mooie vrouwen, maar ook als een getalenteerd advocaat en vrijheidsstrijder. In 1962 werd hij opgepakt, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en gevangen gezet op het Robbeneiland, waar hij tot zijn vrijlating in 1990 bleef strijden tegen de apartheid. In 1994 werd hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid Afrika en in 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. Op 5 december 2013 overleed hij, op 93-jarige leeftijd in Johannesburg.

De film is bedoeld voor iedereen in Berkelland, ook mensen die geen lid zijn van Amnesty International zijn van harte welkom en de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De film wordt gedraaid in het filmhuis van de Bibliotheek Borculo aan de Hofstraat en begint om 20.00 uur.

Glorieuze terugkeer Reurle Live

Reurle Live is de perfecte opener van het Reurlse Septemberfeest. Foto: Oranjevereniging Ruurlo

RUURLO – Na een jaar absentie: Reurle Live part IV. Het was even afwachten hoe Ruurlo vorig jaar de donderdagavond van het Septemberfeest had ingevuld en welke tradities daaruit waren geboren. Een afgeladen tent bewees: men zit er op te wachten. Reurle Live is de perfecte opener van het Reurlse Septemberfeest. Return of the champions.

Door Hugo Kamperman

Een magistraal optreden. Hoe krijg je dat voor elkaar? De deelnemers van Reurle Live hebben het afgelopen half jaar nagenoeg elke vrijdagavond opgeofferd om te repeteren. Hoe ver zijn we en waar staan we? Onder de hartstochtelijke leiding van 'orchestral leader' Rob Hulshof ontstond er gaandeweg iets moois. Het ging er zo nu en dan duftig op, maar hé, zonder wrijving kun je niet polijsten. Een aloude wetmatigheid. Ja, het ging van la-la-la-là-la-la-là-la-la-la-lá. Het door Florian Asselman gezongen 'Hendrik Haverkamp' werd meegebruld door alles wat Reurls was. 'Fiësta' van The Pogues maakte de klus af, een absolute apotheose. De tent op Blikmansweide barstte zowat uit haar spanten. Even daarvoor werd het publiek al om de oren geslagen met een gedreven uitvoering van 'YMCA' van The Village People met Rik Kamperman als voorganger. En dat was nog maar de tweede set. De vierde editie van Reurle Live werd afgetrapt door Laura Temmink en Cindy Hulshof met Beyonce's 'Crazy In Love'. Fijne binnenkomer. Daarna volgde een begeesterde vertolking van 'Hotel California': een wervelend gitaarduel tussen Rik Kamperman en Harm Klein Geltink; de Californische zon scheen over Blikmansweide. Hernieuwd elan. De jaren zeventig werden daarna nog even herbeleefd in Abba's 'Waterloo', met de debutanten Chantal van Aalst en Froukje van Eerde.

De uitvoering van 'YMCA' van The Village People met Rik Kamperman als voorganger.Foto: Mark Koeleman

Omhelzing
De afsluitende set bevatte een aantal bewezen succesnummers. Anne Nijhuis en Hilda Haselberg zongen dat 'Tommy used to live on the docks'. Even daarna viel de zaal in: Wohoo! We're halfway there! Als Reurle Live al twijfelde over haar bestaansrecht dan werden alle aarzelingen subiet verdampt door de AC/DC-medley waarin Florian Asselman en Harm Klein Geltink heersten op gitaar. Hilda Haselberg stuurde het publiek in 'Links Rechts' van de Snollebollekes en dirigeerde de feestgangers tot slot met zachte hand richting uitgang. Concluderend na een jaartje afwezigheid… Reurle Live deel 4, een liefdevolle omhelzing. Ruurlo houdt van Reurle Live.

Spetterende optredens met veel interactie

Wethouder Patricia Hoytink opende samen met de kinderen van de Willibordusschool de 55ste editie van de Ruurlose Septemberfeesten. Foto: Oranjevereniging Ruurlo.

RUURLO – Terwijl sommige vaders en moeders en enkele bestuursleden van Oranjevereniging Ruurlo na een fantastische Reurle Live avond nog hun slaap uit de ogen wreven, stonden vrijdagmorgen om negen uur de honderden kinderen van de vier Ruurlose basisscholen startklaar om aan hun Septemberfeest te beginnen.

Door Jan Hendriksen

Dit jaar mochten leerlingen van de Willibrordusschool op de grote bühne, waar donderdagavond menige Ruurlose muzikant, zanger en zangeres furore maakte, het feest openen met het inmiddels bekende Septemberfeestlied. Wethouder Patricia Hoytink van de gemeente Berkelland wenste alle kinderen van de Willibrordus, Kerst Zwart, WonderWijs en De Driesprong een gezellig en prachtig feest toe. Door de regenachtige weersomstandigheden kwam de speurtocht voor de kinderen uit groep vijf en zes te vervallen. Omdat de tenten op de Blikmansweide voldoende ruimte boden werden alle kinderspelen en het spellencircuit in de tenten afgewerkt. Theater 'Het land van Jan Klaassen' en Kwintijn's Turboshow' zorgden voor spetterende optredens met veel interactie met de kinderen.

'Harry van de Haane' schutterskoning van Ruurlo

RUURLO – "De haan is dood, de haan is dood, de haan is dood, de haan is dood. Hij kan niet meer zingen kiek hoerie kiek hoera, hij kan niet meer zingen kiek hoerie kiek hoera. De haan is dood, de haan is dood." Wie kent deze klassieker van de Ruurlose zanger Hein Migchelbrink van The Spitfires niet. Spontaan werd het lied zondagmiddag rond de klok van vijf op het feestterrein van Blikmansweide door Willy Meulenveld ingezet. En dat was heel toepasselijk en origineel. Ruurloër Harry Kasteel, beter bekend als 'Harry van de Haane' had namelijk met een welgemikt schot de laatste resten van de romp van de houten vogel bij het vogelschieten tijdens de Septemberfeesten naar beneden weten te halen.

Door Jan Hendriksen

Onder luid gejuich nam Kasteel (75) de felicitaties van zijn mede schutters in ontvangst. Christa Meulenveld werd tot Koningin gekroond en de twaalfjarige Jorn Essink tot Jeugdprins. "Niet te geloven", was de eerste reactie van de kersverse nieuwe 'Koning van Reurle'. Het vogelschieten (Koningschieten) behoort al vanaf de eerste editie van de Septemberfeesten in 1963 steevast tot het feestprogramma van ´Reurle Neugt Oe´ . Aan al die 55 edities van het vogelschieten nam Kasteel deel. Nog nimmer was hij tot winnaar uitgeroepen. Maar zondag ging hij met de eer strijken.

"Ooit ben ik op De Bruil al eens tot Koning gekroond. Maar dit is absoluut nog een veel grotere eer." In totaal namen 115 schutters deel aan het vogelschieten. Kasteel haalde in de derde ronde na 226 schoten de romp van de vogel naar beneden. Jan Pardijs nam de kop voor zijn rekening, Dick Marsman de linkervleugel, Maria Immink de rechtervleugel en Henk Vels de staart. De 35 vrouwen die deelnamen aan het vogelgooien lieten lang op zich wachten voordat er een 'Koningin' kon worden gekroond uit hun midden. Na zeven ronden was er nog geen beslissing gevallen. Maar dat lag absoluut niet aan de 'dames'. De romp van de vogel zat namelijk 'muurvast' op de paal. Nadat een van de leden van Oranjevereniging Ruurlo de vogel met veel moeite 'los' had geslagen lukte het Christa Meulenveld na bijna driehonderd worpen om de romp en de kop van de paal te gooien. Regina Wopereis gooide de linkervleugel naar beneden, Atma Water de rechtervleugel en Tanja van de Bosch de staart. Aan het jeugd vogelschieten namen 25 kinderen deel. In de achtste ronde was het Jorn Essink (12) die het verlossende schot loste en tot jeugdprins werd uitgeroepen. Lieke van der Tang schoot de kop naar beneden, Anjo Bouwmeester de linkervleugel, Linde Spenkelink de rechtervleugel en Marit Gotink de staart. Henk Diepenbroek won de schietwedstrijd op de vrije baan en Harry Klaasen op de geluksbaan.

Slagwerkers Sophia's Lust gaan 'onder zeil'

De slagwerk muzikanten van Sophia's Lust gingen 'onder zeil'. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Ze zijn absoluut niet bang voor een paar druppels regen. Maar toch. De regen die zaterdagmorgen gestaag uit de lucht kwam vallen deed de slagwerkers van Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust besluiten om 'onder zeil' te gaan. Niet figuurlijk, maar letterlijk.

Door Jan Hendriksen

In alle ijl werd de wagen waarmee de muzikanten traditioneel een rondgang door bijna alle straten in de bebouwde kom van Ruurlo maken van een 'overkapping' voorzien. Zo kon men toch nog enigszins droog blijven musiceren. Petje af voor deze muzikanten die daarmee de mooie traditie van de reveille in ere houden. Diegene die zijn roes van de vorige avond wilde uitslapen kreeg door de rondtrekkende muzikanten dan ook niet de gelegenheid om door te slapen.

Bedrijven Oranjeborrel

De Oranjeborrel voor ondernemers en bedrijven in een gezellige sfeer. Foto: Oranjevereniging Ruurlo.

RUURLO – Elkaar ontmoeten en een goed gesprek in een ongedwongen sfeer. Dat is wat Oranjevereniging Ruurlo voor ogen had met de Oranjeborrel voor ondernemers en bedrijven tijdens de Septemberfeesten. Vrijdagmiddag grepen talloze ondernemers en bedrijven en hun medewerkers die gelegenheid op het 'Plein' van het feestterrein op de Blikmansweide aan. Natuurlijk werd de bijeenkomst omlijst door live muziek. In dit geval door het 'akoestische guilty pleasures in bingo stijl', van Tik Maar Af.

'De Vosheuvel' brengt met 'Thriller' optocht publiek in vervoering

De winnende bouwgroep van De Vosheuvel met Thriller. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO - De deelnemers aan de allegorische optocht in Ruurlo waren afgelopen weekeinde elkaars grootste concurrenten. De kwaliteit van de grote wagens, maar ook die van de andere creaties zoals auto's met aanhangers, kleine wagens, karretjes en loopgroepen was namelijk perfect, zo vond de onafhankelijke jury. De juryleden kwamen van buiten Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Een wagenbouwgroep stak echter met kop en schouders boven de rest uit. Daarover waren de juryleden, maar ook het publiek het unaniem eens. Alles klopte, de wagen was op elke vierkante centimeter perfect gestyled. De schmink van de loopgroep zag er zeer professioneel uit. De zombiedans van de groep maakte veel indruk. Kortom; een fanatische creatie van de bouwgroep 'De Vosheuvel' met als thema 'Thriller' behaalde evenals vorig jaar de hoogste puntenscore (111.5).

Uitermate sterk was de figuratie van de winnende groep met als thema 'Thriller'. Foto: Jan Hendriksen.
De creatie van De Brookse Buurtjes was een bont spektakel. Foto: Jan Hendriksen.
De familie Bouwmeester won in de categorie 'auto met aanhanger' de eerste prijs. Foto: Jan Hendriksen.
De Boertjes wonnen met 'Fipronilů Wij zijn van de leg' de originaliteitsprijs van de ROV. Foto: Jan Hendriksen,
De Muldertrofee ging dit jaar naar de enthousiaste Dansmariekes met hun act van de 'Dansmeerietjes'. Foto: Jan Hendriksen.

Regende het zaterdag tot na het middaguur nog pijpenstelen. Toen de optocht zaterdagmiddag om klokslag 13.30 uur van start ging klaarde de lucht op. De originele groep 'Dansmariekes' opende de optocht op ludieke wijze, met in hun kielzog Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust Ruurlo.

Wat talloze Ruurloërs ook aansprak was de 'kermiswagen' van de groep 'De Brookse Buurtjes'. Middels een handtekeningsactie bracht de groep hun motto: 'Wij stemmen voor kermis en feestterrein op de weide' onder de aandacht. Menig Ruurloër zette een handtekening. De bonte wagen kon in de optocht verder nadat eerst iemand uit het publiek in de 'botsauto', een muntje had gegooid. Deze creatie was, evenals Triller van De Vosheuvel bij de grote wagens, ook goed voor een eerste prijs (101 punten). Naast het idee werden de deelnemers beoordeeld op uitbeelding, opbouw en afwerking.

Dansmariekes
In de categorie auto met aanhanger scoorde de familie Bouwmeester met 'Van het land neer de klant' als enige met 97 punten een eerste prijs. Bij de kleine wagen en karretjes en loopgroepen wonnen de 'Dansmariekes' een eerste prijs (50.5 punten). De prijs voor de kinderen viel dit jaar 'in het water' ondanks dat zaterdag- en zondagmiddag de zon zich alsnog liet zien. Er waren namelijk tot teleurstelling van vele toeschouwers geen kinderen met fietsjes en enkelingen in de optocht aanwezig. "Hopelijk volgend jaar wel weer", zo liet Gerda Regelink namens de Optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo weten.

De Broertjes
De originaliteitsprijs van de Ruurlose Ondernemers Vereniging werd door de Vriendengroep De Broertjes gewonnen met hun creatie 'Fipronil… Wij zijn van de leg'. De Muldertrofee ging dit jaar naar de enthousiaste Dansmariekes met hun act van de 'Dansmeerietjes' onder leiding van Helma Roekevisch. 'De act was origineel en had een meerwaarde voor de optocht', zo vond de Oranjevereniging Ruurlo en ook de jury. Voor alle uitslagen: zie www.oranjeverenigingruurlo.nl.

Volop vertier op kermis

De Surfing Paradise trok de nodige belangstelling van het publiek. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Het vergt jaarlijks weer de nodige tijd en energie. Het 'vastleggen' van de attracties voor de kermis tijdens de Septemberfeesten. Maar ook dit jaar had Stichting Kermis Ruurlo weer een breed aanbod van attracties naar Ruurlo weten te halen. En dat is niet meer zo vanzelfsprekend voor een kermis als die in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

De exploitanten kiezen echter nog steeds graag voor Ruurlo, omdat het publiek de attracties goed weet te vinden en omdat er altijd een 'gezellige' sfeer op kermis heerst. Naast de traditionele schiettent en draaimolen kon de jeugd zich vooral vermaken in attracties als The Wild Thing, de Surfing Paradise en natuurlijk de botsauto's ofwel autoscooters. Een veelgehoorde wens van talloze Ruurloërs is om de kermisattracties vanaf het Kerkplein en Dorpsstraat ook naar de 'Blikmansweide' te verplaatsen. Voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo laat weten dat ze deze wens ook kent. "Uiteraard heb ik mij over de mogelijkheden hiervoor laten informeren door Stichting Kermis Ruurlo, die de kermis organiseert. Inmiddels weet ik dat deze wens de nodige aanpassingen vergt, extra kosten met zich meebrengt en dat we met vele partijen en belanghebbenden rekening hebben te houden. Indien er in de toekomst mogelijkheden lijken te zijn dan zullen we direct de gesprekken opstarten."

'Rondum de Brouwer' winnaar Interdorpsspelen

Op een dienblad dat op een stok was bevestigd moest zoveel mogelijk water in plastic glazen worden overgebracht. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Het had er dit jaar alle schijn van dat een team uit het dorp zelf weer eens een overwinning over de streep zou trekken. De onoverwinnelijkheid van de teams uit de Ruurlose buurtschappen zou daarmee eindelijk eens geslecht worden. Tot aan het laatste spel leidde de Eikenlaan namelijk de sportieve strijd om de zo felbegeerde titel van de Interdorpsspelen tijdens de jaarlijkse Septemberfeesten. Maar het mocht zaterdagmiddag niet zo zijn voor het team onder leiding van coach Marco Gotink. In het alles beslissende laatste spel met de 61-jarige Margriet te Morsche in hun midden, ging het team van de Eikenlaan onderuit. De overwinning ging uiteindelijk naar het team van 'Rondom de Brouwer' onder leiding van coach Nienke Langermans uit de buurtschap Brouwershoek.

Door Jan Hendriksen

De een spreekt van Interdorpsspelen, de ander van zeskamp. Feit was dat de sportieve strijd vrijdagavond in een van de feesttenten op de Blikmansweide van start ging met het kennisspel 'Kopspijkers'. Een spel waarbij met het geven van een goed antwoord op een vraag van de presentatoren Geert Cornelissen en Wim Meerbeek een slag op een spijker mocht worden gegeven. Het team van Bruil 1 bleek over de meest parate kennis te beschikken, gevolgd door de Eikenlaan en Um d'n Vosheuvel.
Zaterdagmiddag ging de strijd met de humorvolle, alerte en de altijd enthousiaste presentator Geert Cornelissen verder op de feestweide met het spel 'zwiepende ballen'. Al schommelend probeerde een speler in een heupgordel ballen in een puntenbak te gooien. De Brouwershoek won dit spel. Spel twee, 'uut de hoogte', vergde de nodige concentratie van de spelers. Op een dienblad dat op een stok was bevestigd moest zo veel mogelijk water in plastic glazen worden overgebracht. Veldhoek 2 beschikte over de meeste concentratie. De Eikenlaan werd vierde en had op dit spel de joker ingezet, wat betekende dat men dubbele punten scoorde (26). Kracht koste het derde spel: 'heuveltje op, heuveltje af'. Op een grote opblaasbare hindernisbaan moesten zoveel mogelijk tennisballen worden overgebracht. 'Rondum de Brouwer' legde in dit spel de basis voor haar uiteindelijke overwinning. Met de inzet van de joker werd de maximale score van 32 punten behaald. De Eikenlaan kwam bij dit spel niet verder dan een tiende plaats. Bij het laatste spel, 'de rode draad', waarbij ook opvallend genoeg de punten dubbel telden, behaalde 'Um de Brouwer' ook weer de maximale score. Bij dit spel moest zo snel mogelijk een survivalparcours worden afgelegd die voor iedereen een nat pak opleverde. Men moest namelijk in een waterbassin twee maal onder een balk doorkruipen.

Het winnende interdorpteam van 'Um de Brouwer'. Foto: Oranjevereniging Ruurlo.

Samenvoegen
De Interdorpsspelen hadden dit jaar een snel en vlot verloop. Dit kwam mede doordat er maar zestien teams aan de spelen deelnamen. Zes daarvan kwamen uit het dorp, tien uit het buitengebied. De Commissie Interdorpsspelen van Oranjevereniging Ruurlo had op minimaal twintig deelnemende teams gehoopt. "Maar helaas, het aantal bleef dit jaar wat achter. Sommige straten kunnen door onvoldoende spelers geen team samenstellen. We hadden dit jaar de gelegenheid geboden om teams van twee straten of wijken eventueel samen te voegen. Daarvan is uiteindelijk geen gebruik gemaakt. Maar we willen volgend jaar daar zeker opnieuw op insteken om het aantal deelnemende teams daarmee weer wat op te krikken", aldus de Commissie Interdorpsspelen van Oranjevereniging Ruurlo. Zie voor alle uitslagen www.oranjeverenigingruurlo.nl.

Ouderenmiddag groot succes

Mondharmonicaorkest The Hohner Boys uit Gaanderen vermaakten de senioren muzikaal. Foto: Oranjevereniging Ruurlo.

RUURLO – Het heeft er alle schijn van dat de speciale ouderenmiddag tijdens de Septemberfeesten volgend jaar zeker een herhaling krijgt. Het was al een lang gekoesterde wens van Oranjevereniging Ruurlo en talloze oudere Ruurloërs.

Door Jan Hendriksen

De terugkeer van de ouderenmiddag die in het verleden steevast tot het programma van het Septemberfeest behoorde. De eerste editie op de Blikmansweide werd vrijdagmiddag een groot succes. Meer dan 150 Ruurloërs in de categorie van de 'leeftijd der gevorderden' beleefden een fantastische middag. Zo kwamen talloze vrijwilligers van onder meer De Bundeling met senioren naar de verwarmde feesttent aan de Vordenseweg toe. Al dan niet met een rollator, rolstoel of met de Barchemse tram Bello. De middag bestond uit een afwisselend muzikaal programma met medewerking van het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder, mondharmonicaorkest The Hohner Boys uit Gaanderen en met Hans Roerink die op zijn keyboard speelde. Voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo en Anja Maas van de Commissie Ouderenmiddag keken met genoegen terug op deze eerste editie van de ouderenmiddag. "Volgend jaar willen we zeker dit weer gaan organiseren. We hopen dan op nog meer mensen. Misschien moeten we dan wel voor de grote tent kiezen."

Veldhoeksfeest met toneel, optocht en 'knalfeest'

Toneelgroep Veldhoek brengt onder leiding van regisseuse Ingrid Sweers (uiterst links) het blijspel 'De sok van Opa Keuterboer'. Foto: PR

Veldhoek – De Ruurlose/Hengelose buurtschap Veldhoek viert vrijdag 22 en zaterdag 23 september haar jaarlijks Veldhoeksfeest. Vol enthousiasme is de afgelopen maanden weer veel gezamenlijk werk verzet door Stichting Volksfeest Veldhoek, Stichting Jong & Actief Veldhoek en Toneelgroep Veldhoek om weer iets te verbeteren aan het feest en om het nog gezelliger te maken. Het Veldhoeksfeest wordt gekenmerkt door traditionele vaste hoogtepunten en toch een aantal verrassingen. De optocht, toneelavond en de feestavond probeert men elk jaar te overtreffen met nieuwe soms krankzinnige ideeën.

Het feestterrein van het Veldhoeksfeest is gelegen aan de Kapersweg achter de voormalige basisschool en naast het Verenigingsgebouw. Vrijdagavond 22 september begint het feestprogramma om 19.30 uur met de toneelvoorstelling 'De sok van Opa Keuterboer' van Toneelgroep Veldhoek. Deze groep staat dit jaar voor de twintigste keer op de planken. Het toneelstuk gaat over opa, een bazige man die de touwtjes in huis in eigen handen heeft en ook graag wil houden. Er komt echter heel wat opschudding rondom de sok van opa Keuterboer, als hij besluit op vrijersvoeten te gaan. De rolverdeling is als volgt: Mark Schoppers (Opa Klaas Keuterboer), Jori Groot Wassink (Jan Keuterboer, zoon van opa Keuterboer), Esther Mulderije (Ellie Keuterboer, vrouw van Jan Keuterboer), Arno Eelderink (Bert Keuterboer, zoon van Jan en Ellie Keuterboer), Tamara Meulenveld (Klaasje Keuterboer, dochter van Jan en Ellie), Ria Ankersmit (Lenie Waterman, buurvrouw van opa Keuterboer), Mariël Bloemendal (Hermina, wijkverpleegster), Chantal Muller (Simone, aantrekkelijke vrouw), Joanne Hondorp (Martje van der Molen) en Marvin Arink (Leo, een jonge crimineel). Dit allemaal onder bezielende leiding van regisseuse Ingrid Sweers uit Ruurlo. 'De sok van Opa Keuterboer' is geschreven door Gerda Drenthen-Kerssies Na afloop is er een Afterparty met medewerking van Freeline.

Optocht
Zaterdag 23 september begint de dag alweer vroeg. Om 10.00 uur vertrekt de optocht vanaf Eetcafé De Veldhoek met medewerking van 'Niet zoegen moar bloazen' uit Halle. Om 11.00 uur zal, nadat wethouder van Haaren van gemeente Berkelland het feest officieel heeft geopend, het eerste schot gelost worden bij het vogelschieten. Wie schiet koningin Suzanne Groot Wassink van de troon? Ook kan iedereen zijn of haar talenten laten zien bij het vogelgooien, klepel- en schijfschieten.

Eindspel
Vanaf 13.00 uur starten er diverse volksspelen en wordt door Stichting Jong & Actief het 'kinderfeest' georganiseerd. Denk hierbij aan een springkussen, fietsen tegen elkaar, het mega voetbaldartspel, schminken en een zweefmolen. Bovendien kan er voor kinderen in de basisschoolleeftijd een kaart gekocht worden om diverse spellen te doen. Het middagprogramma wordt om 16.00 uur afgesloten met het traditionele eindspel. Zaterdagavond vanaf 21.00 uur is er een 'knalfeest' met de showband Millennium in feesttent. Voor meer informatie: www.veldhoeksfeest.nl.

Activiteiten bij Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – De Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo heeft voor het nieuwe activiteitenseizoen 2017-2018 weer een leuk informatief en gevarieerd programma samengesteld voor haar leden. Het activiteitenseizoen wordt donderdag 21 september geopend met de komst van Jos Thomasse die een amusant programma zal verzorgen waarin door verkeerd gebruik van de Nederlandse taal hilarische situaties kunnen ontstaan.

Dinsdag 17 oktober komt Carita Woerden, bekend van het tv-programma Schatgraven, een middag verzorgen waar poppen en oud speelgoed getaxeerd kunnen worden. Donderdag 16 november is Peter Weenink uit Lievelde te gast bij de vrouwen om informatie te geven over streekproducten en het maken van kaas.

Dinsdag 19 december is de gezamenlijke kerstviering die geheel verzorgt wordt door eigen leden. Donderdag 18 januari is Suzanne Reusink uit Aalten te gast bij de Vrouwen van Nu Ruurlo. Zij organiseert samen met haar zus de Farm & Country Fair in Aalten.

Donderdag 15 februari is de afdelingsvergadering en de huldiging van de jubilarissen. En op donderdag 22 maart gaan de vrouwen naar Pannenkoekenboerderij De Heikamp in Ruurlo voor een verrassingsavond.
Donderdag 5 april zal Arno van Zaanen uit Ruurlo de vrouwen informatie geven over de Fietsersbond Berkelland. Donderdag 19 april komt de bekende schrijver en columnist Öskan Akyol uit Deventer naar de Ruurlose vrouwen toe. Hij is ook bekend van de tv-serie 'De neven van Eus' en van de wekelijkse columns in dagblad de Stentor.

Op de slotavond donderdag 17 mei komt het duo ' Weerkommen' uit Lichtenvoorde een gevarieerd optreden verzorgen voor de Ruurlose Vrouwen van Nu. Grotendeels vinden de bijeenkomsten in zaal De Tapperij plaats. Tenzij anders vermeld, beginnen de avonden telkens om 20.00 uur.

Start kaartcompetitie VOO Ruurlo

RUURLO – De kaartcompetitie van het seizoen 2017-2018 van Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) Ruurlo begint donderdag 14 september in zaal De Tapperij. Er wordt één keer per veertien dagen gekaart bij café-restaurant-zaal De Tapperij of bij café-restaurant-zalen De Keizerskroon. De competitie avonden beginnen voor de kruisjassers om 19.30 uur en voor de klaverjassers om 20.00 uur.

Blauw Wit Ruurlo en Tornax verkopen loten

RUURLO - De Grote Clubactie gaat dit jaar van start op zaterdag 16 september. Leden van Blauw Wit Ruurlo en Volleybalvereniging Tornax gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

De Grote Clubactie bestaat dit jaar 45 jaar, een gedenkwaardig jubileum. Vanaf het begin draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Jaarlijks nemen bijna 6.000 verenigingen deel aan de Grote Clubactie, zo'n 225.000 leden gaan de straat op om loten te verkopen voor hun club. Inwoners van Neede kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs 100.000 euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.
Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol.

Collecte Spierfonds

RUURLO - Van 10 tot 16 september collecteert het Spierfonds, voorheen Prinses Beatrixfonds, om spierziekten te kunnen bestrijden. Mensen met een spierziekten zijn vaak ongeneeslijk ziek, soms invalide en kunnen in sommige gevallen binnen een paar jaar na de diagnose overlijden. In totaal zijn er naar schatting 200.000 spierziekten patiënten in Nederland.

Om haar belangrijke werk te kunnen voorzetten heeft het Spierfonds nieuwe collectanten nodig. In Ruurlo zoekt het Spierfonds nog collectanten. Collecteren kost zo'n twee uur tijd (meer mag altijd). In de week van 10 tot 16 september. En wie collecteert, draag op die manier bij aan de strijd tegen spierziekten. Aanmelden als collectant kan bij: Saskia Houwaard, Esselenbroek 84, Ruurlo tel. 0573452968 of saskiahouwaard@hotmail.com.

Het Spierfonds besteedt meer dan de helft van haar inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt het Spierfonds vijf patiëntenorganisaties. Bovendien beheert het Spierfonds tien aangepaste vakantiehuizen en is actief op het gebied van individuele hulpverlening. Meer informatie over het Spierfonds info@spierfonds.nl.

Ruurlo/Barchem

Kees Posthumus met 'Kom naar voren! in Ruurlo

Kees Posthumus en Juul Beerda. Foto: Eigen foto

RUURLO - Verhalenverteller Kees Posthumus komt met zijn vertelling 'Kom naar voren!' / 500 jaar protestantisme op vrijdag 22 september naar de Dorpskerk in Ruurlo.De voorstelling duurt 65 minuten en begint om 20.00 uur. De entree is vrij, na afloop kunt u een vrije gift geven.

De voorstelling vindt plaats ter gelegenheid van de viering van 500 jaar Reformatie. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda presenteren bekende en minder bekende voorlieden van de Reformatie in een afwisselende, muzikale voorstelling.
In tekst en beeld, begeleid door de klanken van een accordeon, komen de historische personen tot leven. Historisch verantwoord gaat hier spannend samen met een actuele spits. Denk aan: Maarten Luther, Jan de Bakker uit Woerden, de Duitse vorst Philipp von Hessen, de gastvrije Menso Alting, de Bijbelgetrouwe Calvijn, de dappere Menno Simonszoon, de geleerde Arminius. En de meid van de pastoor in Borne. Wie ze nog niet kent, leert ze kennen wanneer ze naar voren komen en zich uitspreken. Ook de 'hamer' van Luther en de rugzak van Menno Simonszoon ontbreken niet.

De voorstelling duurt 65 minuten en begint om 20.00 uur. De entree is vrij, na afloop kunt u een vrije gift geven.

Kees Posthumus is verhalenverteller en kerkjournalist. Hij is in kerkelijk Nederland redelijk bekend onder andere vanwege "Paulus, in het oog van de storm" en "de Bijbel in een uur". www.keesposthumus.nl . Meer informatie: ds. Tinus Gaastra tel.06 53589620 e-mail: tinusgaastra@gmail.com

Recreatiebad De Meene nog één keer open voor honden

RUURLO – Recreatiebad De Meene zal zondag 24 september dit seizoen nog één keer open gaan om tussen 14.00 en 16.00 uur honden en hun baasjes de kans te geven om traditioneel de laatste duik van het seizen te nemen in het recreatiebad.

Terwijl het Septemberfeest op het punt van beginnen stond sloot badmeester Rick Blasman dit seizoen voor de laatste keer de deuren van Recreatiebad De Meene. Het zwemseizoen dat helaas door het mindere zwemweer tijdens de zomermaanden een beetje mager verlopen is zal zondagmiddag 24 september traditioneel worden afgesloten met het 'Baas en Hond zwemmen'. Alle baden, dus ook het peuterbad zullen deze middag geopend zijn en bovendien zijn een aantal bedrijven aanwezig om de honden na hun duik lekker te verwennen. Zo zullen onder meer Hondentrimsalon Christel Bouwmeester- Geerligs, Firma van Aalst van Discus en Dierenartsenpraktijk De Graafschap met hondengedragsdeskundige Miriam Kafoe op het zwembad met een informatiestand aanwezig zijn. Ook dit jaar is de toegang voor alle hondenbazen en overige bezoekers gratis. Voor elke hond zal een kleine bijdrage worden gevraagd. Overigens laat het bestuur van Stichting Zwembad Ruurlo weten dat mochten de weergoden voor de 24e september nog zwembadweer in petto hebben het zwembad wellicht nog een aantal dagen (beperkt) open gaat. Meer informatie op www.zwembad-demeene.nl of via Facebook.

Zing mee in Projectkoor voor het Lutherjaar 2017

RUURLO – De Commissie Eredienst van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem nodigt iedereen uit mee te zingen in het speciale Projectkoor voor 500 jaar Reformatie. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de Slotkerk in Wittenberg. Dit word gezien als het begin van de Reformatie.

"Je hoeft niets af te kopen. Je krijgt Gods liefde als een groot geschenk", zei Maarten Luther. Op zondag 29 oktober wil de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem hier samen aandacht aan besteden in de dienst die om 10.00 uur begint. Ds. H. Landman zal voor gaan in deze dienst. Voor deze dienst wil men graag een speciaal Projectkoor in het leven roepen dat onder leiding staat van Gerrie van der Horst. Om de liederen, onder andere het bekende lied 'Een vaste burcht is onze God', te kunnen zingen zowel in de oude als nieuwe berijming zijn repetities nodig. En natuurlijk zullen ook meerdere liederen van Luther in deze dienst aan bod komen. Ook het Lutherlied 2017 'Wij leven van genade' van Andries Govaart en de melodie en zetting van J.A.C. Horde zal gezongen worden. Vanaf donderdag 14 september gaan de repetities voor dit Projectkoor in gemeentecentrum De Sprankel van 19.30 tot 21.30 van start. Heeft men zin om mee te zingen, wees welkom. Men kan zich opgeven bij Gerrie van der Horst tel. 0573-452394 of 06-39853919 of e-mailen naar gerrievanderhorst@live.nl.

Bridgeclub Ruurlo start beginnerscursus

RUURLO – Altijd al willen leren bridgen. Kom dan maandag 25 september naar de kennismakingsavond van Bridgeclub Ruurlo. Er wordt altijd beweerd dat bridge moeilijk is. Niets is minder waar. De basisregels van bridge zijn niet zo moeilijk. Na een paar lessen is men al in staat om met medecursisten het spel te spelen.

Bridge is leuk en houdt de geest scherp. Tienduizenden Nederlanders in alle leeftijdscategorieën, beleven wekelijks veel plezier aan dit kaartspel, ieder op zijn eigen niveau. Ook het sociale aspect is van belang+ de gezelligheid van het samen kaarten, met het competitieve aspect, wekelijks op de clubavond. Elk spel is weer anders. Op maandag 25 september, aanvang 19.30 uur wordt er eerst een kennismakingsles in Ruurlo gegeven. Deze les is geheel vrijblijvend en gratis (consumpties voor eigen rekening). Daarna kan men beslissen of men de cursus wil gaan volgen. De cursus bestaat uit twaalf lessen van twee en een half uur. De lessen worden gegeven door gediplomeerd bridgedocent: Joke Gotink, aangesloten bij de Vereniging van Bridge Docenten. Kijk voor meer informatie op de website: www.jokegotinkbridge.nl. Aanmelden voor de kennismakingsles kan via de website of bel tel. 0573/451387.

Seizoen volksdansgroep Wisselpas begint weer

RUURLO/GEESTEREN - Na een welverdiende zomervakantie beginnen de leden van de Wisselpas woensdag weer met volksdansen. Aanwezigen dansen internationale volksdansen en gaan weer lekker veel landen langs. Iedereen die eens een keertje wil komen kijken en/of meedoen is van harte welkom. Woensdagmorgen om 9.30 uur staat de deur van de Tapperij in Ruurlo voor iedereen open. Niet alleen de beenspieren worden getraind, maar ook de lachspieren worden gebruikt. Wie eerst wat informatie wil hebben kan naar Saskia Houwaard bellen 0573-452968. Wie liever op de dinsdagmorgen dans, kaan terecht bij de volksdansgroep Gegevolda uit Geesteren. Zelfde tijd, zelfde leidster, andere plaats. Daar dansen belangstellenden in de Stove, achter de grote kerk in Geesteren.

Afdelingsavond Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Vrouwen van Nu afdeling Ruurlo gaat op donderdag 21 september van start met haar afdelingsavonden van het activiteitenseizoen 2017-2018. Jos Thomasse verzorgt deze avond met de voorstelling 'Zoete koek'. Het is een amusant programma waarin door verkeerd gebruik van de Nederlandse taal, hilarische situaties kunnen ontstaan. De avond vind plaats in zaal De Tapperij en begint om 20.00 uur.

Ruurlo/Barchem

Ruurlose klompen fascineren op Madeira en dansen vallen in de smaak

RUURLO – Tijdens de Europese rondreis van de Achterhookse Folkloredansers in Galicië (Spanje) in 2015 werd kennis gemaakt met de folkloristische groep Boa Nova uit Funchal afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Dit contact was zo leuk dat de Ruurlose folkloredansers van 25 augustus tot 2 september waren uitgenodigd om het fraaie eiland Madeira te bezoeken en daar op verschillende festivals optredens te verzorgen.

Maar liefst 33 'mansleu en vouwleu' hadden de koffers gepakt om vol verwachting naar het bloemeneiland te vertrekken. Na een geslaagde reis met een beetje vertraging in Lissabon belandde men op de thuisbasis in Funchal. Voor enkele paren was er een hotel gereserveerd en de rest van de groep werd in een jeugdherberg ondergebracht. Tot grote verbazing van de Ruurlose groep werden daar de 'haantjes' van de 'hennetjes' gescheiden. Er was door de organiserende groep een prachtig programma samengesteld. Vrijwel elke avond was er een optreden ergens op een plek op het eiland en overdag was er voldoende tijd om het eiland met de hoofdstad Funchal te verkennen. Opvallend is de sterke beleving van de folklore door de eilandbewoners. Over het hele eiland zijn er nog diverse folkloristische groepen die vol trots hun muziek, zang en dans demonstreren aan het publiek. Daarnaast worden er in de zomerperiode verschillende festivals gehouden waarbij het publiek massaal toestroomt. Bij de groepen die aan de festivals deelnamen was de Achterhoekse folklore wel een bijzonderheid. "Als je in de originele kostuums door de straten loopt wordt je vol belangstelling nagestaard of aangesproken. De witte klompen zijn daarbij voor hen het meest fascinerend", zo verklaart Herman van den Berg namens de Achterhookse Folkloredansers. Als de 'Hoaksebarger' wordt gedanst mag het publiek mee dansen en is succes verzekerd. Herman van den Berg: "Waar deze dansen in ons eigen Nederland als oubollig worden aangemerkt doen de mensen daar vol enthousiasme mee. Ook in de media zijn hiervan leuke foto's en filmpjes geplaatst. De muzikanten hebben zich aan de hand van een cd enkele originele melodieën van Madeira eigen gemaakt. Deze hebben we als verrassing gespeeld tijdens een optreden van de organiserende dansgroep."

Geslaagd
Helaas is op de laatste avond – net voor een optreden - een van de leden onwel geworden. Hij is opgenomen in een ziekenhuis en kon de volgende dag niet mee op de terugreis naar Ruurlo. Gelukkig is hij goed herstellend en met een aantal dagen vertraging alsnog veilig in Ruurlo thuisgekomen. "Al met al waren de optredens zeer geslaagd en het publiek erg enthousiast en talrijk. deelnemers hebben genoten van de tripjes over het eiland. We kunnen dan ook terugkijken op een mooi festival op het prachtige eiland Madeira", aldus Van den Berg.
Omdat de Achterhookse Folkloredansers zoveel gastvrijheid hebben gekregen en de Portugese groep bijzondere kleurrijke folklore brengt is ze uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Ruurlo. Waarschijnlijk zal deze folklore tijdens de Braderie en Folkloredag in 2018 in Ruurlo te bewonderen zijn.

Open dag paardencentrum Carolina

BARCHEM - Paardencentrrum Carolina houdt op zondag 17 september van 12.00 tot 16.00 uur een open dag. Iedereen kan kennis maken met de veelzijdige paardensport. Er zijn demonstraties dressuur, springen, cross en schriktraining, er is een open les voltige, poetsen en ponyrijden, rondleiding door de stallen, spelletjes en knutselen voor de kinderen maken allemaal onderdeel uit van het programma. Paardencentrum Carolina is te vinden aan de Zwiepseweg 34 in Barchem. Meer info: www.paardencentrumcarolina.nl.

Cursus EHBO van start

RUURLO - Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de basiscursus EHBO Ruurlo die woensdag 20 september van start gaat. De cursus bestaat uit twaalf lesavonden.

Tijdens deze cursus wordt men opgeleid voor het EHBO eenheidsdiploma met inbegrip van de aantekeningen reanimatie, bediening AED en baby/kinderreanimatie, inclusief verbandleer.
De cursus wordt gehouden in het clubgebouw van postduivenvereniging Roderlo, Ventersteeg 5a in Ruurlo, wekelijks op de woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur met uitzondering van de vakanties. Het examen staat gepland op 17 januari 2018. De cursuskosten bedragen 185 euro (all-in).

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden de kosten bij het succesvol afronden van deze cursus. Voor nadere inlichtingen over en opgave voor de cursus: Henk Nijhof, tel. 0573 452637 of mail henkenidanijhof@gmail.com.

Uitslagen postduiven- vereniging Roderlo

RUURLO – Zaterdag 9 september vlogen de duiven van de leden van postduivenvereniging Roderlo voor de natourvlucht vanuit Duffel terug naar Ruurlo. De duiven werden 's middags om 13.10 uur gelost met een noordwesten wind. De afstand van de vlucht bedroeg 172 kilometer. De eerste duif werd om 15.03 uur geklokt door Henk Heinneman. De uitslag: H. Heinneman 1; Gebr. Meulenveld 2-3-4-6-7-8-10-11-12-15-18-20-22-23-24-25; H. Berentsen 5-17; Wopereis/Lansink 9-13-14-16-21; H. Brundel 19.

Nieuwe borden en stukken bij 't Stokpaard

RUURLO – De competitie van schaakvereniging 't Stopkaard is op 29 augustus weer begonnen. Na twee ronden staan Albert Vasse, Jo Westerveld en Maurits van Uhm ongeslagen bovenaan samen met Guido Baggen die echter een partij minder heeft gespeeld. De schaakoefeningen van Elisabeth Wolthekker beginnen zich uit te betalen: in een stevige partij was zij haar tegenstander deze week de baas.

Sinds de start van dit clubjaar 2017-2018 beschikt 't Stokpaard over een compleet nieuwe set materialen: nieuwe, moderne digitale klokken en nieuwe borden en stukken. Hiermee laat de club zien dat zij zichzelf als vereniging serieus neemt, hecht aan kwaliteit en toekomstgericht is.

De ervaringen van de schakers zelf waren unaniem lovend over het spelen op en met de nieuwe materialen.

De uitslagen: 29 augustus: J.Schutte – Van Uhm 0-1; Geertsma – Seleski 1-0; Wolthekker – Buiten 0-1; Bluemers – Bodegom 0-1; Westerveld – Peters 1-0: Plokker – Vasse 0-1 en Eisink – Beltman 1-0. 5 september: Buiten – Westerveld 0-1: Vasse – Eisink 1-0; Van Uhm – Geertsma 1-0; Bodegom – Baggen 0-1; Peters – Wolthekker 0-1 en Seleski – Plokker 0-1.

Brandweer Oldtimer Treffen

Boekpresentatie 'Nederlands Rijdend Brandweer Erfgoed'

BORCULO - Het boek 'Nederlands Rijdend Brandweer Erfgoed', wat onder volledige regie van Adriaan Kriek is gemaakt, zal zaterdagmorgen 16 september officieel gepresenteerd worden. Dit boek is het resultaat van een jarenlange zoektocht naar de 'verborgen schatten' van voor 1980. Het Brandweermuseum van Borculo heeft er in samenwerking met Adriaan Kriek een groots evenement van gemaakt, waar de fotograaf, de hobbyist en de oldtimer liefhebber een mooie dag met elkaar kunnen beleven.

Kriek heeft voor het jaartal 1980 gekozen, omdat hij in 1980 als vrijwilliger bij de brandweer Papendrecht is gekomen, dus alles van voor die tijd zijn voor hem oldtimers. Wie in het bezit is van een brandweervoertuig van voor 1980 is van harte uitgenodigd voor deze dag. Op het terrein zijn alle voorzieningen aanwezig en voor de inwendige mens kan men terecht in het restaurant.

Jarige in het museum
Dit jaar is de Seagrave 100 jaar. Deze wagen is een van de pronkstukken in het museum en zal 16 september als één van de hoofdattracties op dit treffen aanwezig zijn. Naast deze brandweerauto zijn er twee Ahrens Foxen uit 1927. De Ahrens Fox wordt bij de kenners wel de Rolls Royce onder de brandweerwagens genoemd. Deze drie wagens zullen deze omringd worden door ruim 60 klassiekers onder de brandweerwagens. Het treffen vindt plaats bij Buitencentrum Kerkemeijer Ruurloseweg 51 in Borculo. Voor de brandweermannen en – vrouwen in spe in er een brandweerwagen springkussen en speeltuin. Het treffen is van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Het nieuws in 1995
Met de krantenkop 'Brandweermuseum Borculo in vuur en vlam voor Amerikaan', zo werd op 4 september 1995 een Amerikaanse brandweerwagen een 'Seagrave' uit 1917 het Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo binnen geduwd. Rijden was er nog niet bij, omdat naar zeggen één van de 12 cilinders niet functioneerde. Een weddenschap, met de vrijwilligers, dat het wel 14 dagen zou duren, voordat zij de Seagrave aan de praat zouden hebben, werd glansrijk verloren. Eén dag, nadat de wagen het museum was ingerold, klonk het machtige en alles overstemmende geluid van de motor, al als muziek, door het museum.

De aanschaf van de wagen, was mogelijk via A. baron van Coeverden en zijn vriend T. Paalman uit Holten, handelaren in tweedehands 'grote' Amerikaanse personenauto's.
Zij ontdekten bij toeval, bij een bezoek aan Amerika in de staat New York bij een sloopbedrijf de Seagrave brandweerwagen. Baron van Coeverden opperde meteen, die nemen wij mee voor het Brandweermuseum in Borculo. De toenmalige secretaris van de Stichting Brandweermuseum Borculo en medeoprichter ervan Theun Scherjon, was apetrots op het binnenhalen van een nieuwe parel, in het museum.

Aanschafprijs
Over de aanschafprijs wilde men geen mededelingen doen. Heden ten dage wordt daar niet meer zo krampachtig over gedaan. De wagen koste destijds 26.000 gulden inclusief btw, transportkosten en invoerrechten. Wel verklapte Paalman, dat de transportkosten Amerika / Nederland hoger waren dan zijn aanschafprijs. Het is in ieder geval één van grootste investeringen, die het museum ooit heeft gedaan in haar collectie. Mede aan de investering hebben bijgedragen de provincie Gelderland en de Vereniging Vrienden van het Brandweermuseum Borculo. De seagrave, is de oudste brandweerwagen, in het museum, die automobiel genoemd mag worden en steekt daarmee een T-Ford uit 1923 ruimschoots de loef af.

Grote bijzonderheden aan de rode brandweerauto zijn: houten spaken in de wielen en aandrijving op de achteras middels rollenkettingen. Naast de 100-jarige Seagrave staan te pronken in het museum, een Ahrens Fox uit 1927 en een Mercedes Benz uit 1930.

Beleef de open dag op De Berkelhof

HAARLO - De Berkelhof is kleinschalig wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking in Haarlo. Op 16 september wordt er een open dag gehouden, met deze keer als motto: '(be)leven'.

Er is dan de mogelijkheid om het wonen en werken op De Berkelhof te leren kennen en meer dan alleen maar een kijkje te nemen wat de deelnemers en bewoners allemaal voor elkaar krijgen. Het hele erf wordt door de dagbesteding onderhouden, er zijn verschillende boerderijdieren, maar er is meer: de winkel, een creatieve werkplaats en een taartkeuken waar het gehele jaar gewerkt wordt.

Ook voor bewoners zijn er verschillende mogelijkheden: van een eigen appartement tot beschermd wonen in een groep.
De Berkelhof heeft zich goed voorbereid door een film te maken van de activiteiten. Deze is op een grote scherm te zien.
Naast informatie rondom het alledaagse leven is er voor de bezoekers ook een heleboel te beleven: voor kinderen zijn er veel activiteiten - van een huifkartocht tot pannenkoekjes bakken en een puzzeltocht.
Jong en oud kan genieten van optredens van de Leeuwerikstars, allerlei boerderij belevenissen, de zintuigentuin, de markt en de proeverijen van eigen producten.

Kortom, de mensen en dieren van De Berkelhof staan er klaar voor op zaterdag 16 september tussen 14.00 en 17.00 uur.
Zorgboerderij De Berkelhof, Haarlosesteeg 4 in Haarlo.

Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

Sonja en Gert Brinkhorst openen de deuren van landgoed Het Aamschot, waar Crematorium Hart van Berkelland is gevestigd. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat." Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo. Volgende week verschijnt er bij deze krant een bijlage over het crematorium.

Bibliotheek boekt certificeringssucces

BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft voor de derde maal op rij de landelijke certificering binnengehaald. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken heeft onlangs voor vier jaar haar goedkeuring gegeven aan de bibliotheken in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Wethouder Pot bevestigde op maandagmiddag 11 september het certificeringsbordje voor de gemeente Berkelland bevestigen in de Bibliotheek Eibergen.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting is een onafhankelijke organisatie en hanteert een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering en het onderhoud daarvan. Op verschillende onderdelen wordt elke bibliotheek in Nederland doorgelicht. In de voorfase levert de organisatie documenten aan over onderwerpen als bijvoorbeeld beleid, HRM en jaarverslagen, waarna er een tweetal auditdagen volgt. Tijdens deze dagen voeren de auditoren gesprekken met directie en medewerkers, maar ook met externe partijen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek samenwerkt. Zo zijn er vertegenwoordigers van onderwijs en gemeentes bevraagd over hun bevindingen met de bibliotheek.

Bij deze auditronde is er met name gekeken naar de toekomstbestendigheid van de bibliotheek. Daarbij constateerden de auditoren dat de bibliotheek volop samenwerkt met het onderwijs en andere organisaties. Bijzonder vindt men de samenwerking in Neede, tussen (Boekhandel) de Kamer van Kramer en de bibliotheek.

Deze voorbereiding en auditdagen hebben als resultaat dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zich opnieuw gecertificeerd mag noemen. "En dit is, gezien het relatief lage subsidiebedrag dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek ontvangt, een knappe prestatie", aldus de auditcommissie.

Sam's kledingactie van start

RUURLO/NEEDE - Inwoners van van Ruurlo en Neede worden van harte uitgenodigd hun tweedehands kleding en schoenen te doneren bij de inzamellocaties van Sam's Kledingactie. In Ruurlo kan men kleding brengen naar Domineesteeg 12 op vrijdag 6 oktober van 19 tot 20 uur en zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 11.00 uur in Gemeentecentrum de Sprankel. In Neede kan men spullen inleveren aan de Borculoseweg 45 op vrijdag 29 september van 20 tot 21 uur en zaterdag 30 september van 11 tot 12 uur bij de R.K. Kerk (achterhuis).

Sam's Kledingactie in Udenhout heeft voor het komende najaar, in samenwerking met hulporganisatie Cordaid, een nieuw doel uitgekozen. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de tweede helft van 2017 naar een bijzonder project waarmee de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan geholpen worden. Samen met Cordaid gaat Sam's bijna 4.000 gezinnen voorzien van een hulppakket. Zo'n pakket bevat vissermaterialen, gereedschappen en zaden, zodat de gezinnen weer zelf voor hun voedselvoorziening kunnen zorgen.
In februari van dit jaar hebben de Verenigde Naties de hongersnood uitgeroepen in delen van Unity State, in Zuid-Soedan. Dit land kampt al jaren met een burgeroorlog en droogte en het weinige geld dat in het land beschikbaar is, besteedt de regering aan wapens. De VN hebben gewaarschuwd voor een snelle verspreiding van de hongersnood, als er niet wordt ingegrepen. Het World Food Programme rapporteert dat 40% van de bevolking (4,9 miljoen mensen) dringend behoefte heeft aan voedsel en dat 100.000 mensen dreigen te sterven aan honger en ondervoeding.
Cordaid gelooft in structurele hulp. De keuze voor hulppakketten waarmee de bevolking weer zelfvoorzienend kan worden is dan ook een logische. Op termijn profiteren meer dan 11.000 mensen van deze vorm van hulp.
Sam's Kledingactie zamelt al 50 jaar kleding in voor mensen in nood. Samen met honderden vrijwilligers wordt jaarlijks honderdduizenden kilo's kleding ingezameld. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteed aan hulpprojecten over de hele wereld. Meer informatie staat op de site: www.samskledingactie.nl.

Thema Startzondag: 'Open huis' Dorpskerk Ruurlo

RUURLO – De Dorpskerk staat in Ruurlo midden in het dorp en mede dankzij de 'Open kerk' op zaterdag komen er steeds meer mensen een kijkje nemen in dit monumentale kerkgebouw. Maar niet alleen op zaterdag, maar elke dag van de week wil de Protestantse Gemeente van Ruurlo – Barchem een 'open huis' zijn. Daarom is 'Open huis' als jaarthema gekozen en de Startdienst is de aftrap. Deze Startdienst wordt op zondag 17 september om 10.00 uur in de Dorpskerk gehouden. Voorganger is dominee Tinus Gaastra en de Cantorij onder leiding van Dirk Zwart verleent haar medewerking aan deze dienst. Na de dienst is er een nazit, waarbij er aandacht geschonken wordt aan het komende jaarprogramma van de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting. Er wordt met een eenvoudige lunch afgesloten, waarbij iedereen gevraagd wordt wat mee te nemen. Men deelt samen, want er is en men zal zien: er is genoeg voor iedereen! Voor melk, karnemelk en dergelijke wordt gezorgd. Men is van harte welkom in deze dienst.

Voorlichtingsavond Stichting Huntington Oost Achterhoek

Lars Krabbenborg (rechts) tijdens de haringparty met Dennis Rondeel, voorzitter van de Lionsclub Groenlo-Slingelanden. Foto: PR Foto: PR Lionsclub

'Er rust nog steeds een zwaar taboe op'

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Toen Lars Krabbenborg, ruim een jaar geleden, naar buiten kwam met zijn aangrijpende verhaal dat hij drager is van het Huntington-gen, en dat zich op latere leeftijd de ziekte van Huntington bij hem zal openbaren als er geen medicijn tegen de erfelijke ziekte wordt gevonden, kon hij niet vermoeden wat het los zou maken in de regio. En nog minder zal hij gedacht hebben dat hij het boegbeeld zou worden van de strijd tegen de ziekte.

Zat Lars er een jaar geleden verslagen bij, op dezelfde plek zit nu een strijdbare jongeman, in de bloei van zijn leven, positiever en optimistischer dan ooit. "Ik ben er van overtuigd dat ik de ziekte niet zal krijgen," vertelt Lars, bewonderenswaardig sterk, geflankeerd door Gerard Molleman en Laurens Berendsen, achtereenvolgens voorzitter en lid van de Stichting Huntington Oost Achterhoek, waar Lars zelf ook deel van uitmaakt.

Zijn 'coming out' leverde het Campagneteam Huntington, een landelijke organisatie die de nadruk legt op het ophalen van geld ten behoeve van onderzoek naar de ziekte, en de stichting zelf, geen windeieren op. "We hebben al diverse giften ontvangen. Van klein tot groot. Helemaal te gek," vindt Molleman, tevens huisarts in Zieuwent, en in deze hoedanigheid regelmatig geconfronteerd met de ziekte. Vanwege zijn beroepsgeheim kan hij er verder niet over uitweiden, maar blij is hij wel met de aandacht voor de ziekte. "Er zijn goede tekenen te melden, maar er moet nog veel gebeuren, veel geld binnen komen. Als Stichting Huntington Oost Achterhoek doen wij dat ook, maar we willen ook vooral informatie geven over de ziekte, voorlichting over randzaken, aan familieleden van getroffenen, aan vrienden en bekenden, aan mantelzorgers, aan collega's van mij, aan hulpverleners, aan iedereen die er mee te maken heeft of er gewoonweg in geïnteresseerd is."

Moeizaam proces
Op 21 september houdt de stichting een informatieavond (aanvang 20.00 uur) in het Parochiehuis in Zieuwent. "We geven voorlichting over waar je overal voor kunt komen te staan wanneer het jou of een dierbare treft. Ondanks de naamsbekendheid van de ziekte is het allemaal nog steeds een moeizaam proces. Er rust nog steeds een zwaar taboe op. De meerderheid van de mensen die risicodrager zijn, willen zich niet laten testen. Er zitten nog te veel haken en ogen aan. Wat is dan wijsheid? Best wel moeilijk. Het is nog steeds een ziekte waar nog geen genezing voor mogelijk is. De meeste mensen denken 'och, ze kunnen er toch niets aan doen.' Het is zo belangrijk er veel over te weten. Het kan zeer grote gevolgen hebben," weet Molleman. "Waarom zou je je wel of niet laten testen? Dat willen we daar ook bespreken," vult Lars aan. "Het heeft ook een ethische kant," gaat Molleman weer verder. "In hoeverre ben je verantwoordelijk voor het doorgeven van de ziekte? Tegenwoordig zijn er mogelijkheden al voordat iemand zwanger wordt te kijken of het embryo wel of niet de ziekte heeft. Dan voorkom je overdracht. Dat is echt geen eenvoudige weg. Dat is nog een heel traject ook, als je dat wilt. In hoeverre heb je die verantwoordelijkheid als ouder? Het is aan ons de mensen daar op te wijzen, en uiteraard is iedereen vrij om zelf een keuze te maken. Je kunt het wel bespreekbaar maken."

Deskundigen
Op de Informatieavond zullen meerdere sprekers vanuit hun insteek vertellen over de ziekte en de mogelijke gevolgen en consequenties, met de nadruk op de ethische kant en het maken van keuzes. "Er komt ook een mevrouw uit Varsseveld die ook de ziekte van Huntington heeft. Daar vertelt zij dan over, wat zij meemaakte en nog steeds, in de vorm van een interview. Zij was erg blij met onze verhalen. Ze heeft heel lang gedacht dat zij de enige met Huntington was in de Achterhoek. Ze had er nog nooit over gehoord. Ze heeft sindsdien het gevoel niet meer alleen te staan," vertellen Lars en Gerard. Daarnaast vertelt Martine van Koolwijk, maatschappelijk werkster van de afdeling Genetica van het Radboud in Nijmegen van alles wat zij van de ziekte weet en over alle voorliggende mogelijkheden en keuzes. In de zaal zit een aantal deskundigen, zoals een neuroloog van het MST in Enschede, die gepromoveerd is op Huntington en een hoogleraar ethiek. "Het gaat om bewustwording," benadrukt Molleman.

Gemeente
Ook wethouder Jos Hoenderboom zal aanwezig zijn. "Het is belangrijk dat de gemeente ook weet wat er op haar afkomt. We willen de zorg, zoals verpleeghuizen speciaal hiervoor, of afdelingen met deze patiënten, deze kant op krijgen. Het dichtst bij zijnde is nu Enschede. Daar zijn er een paar van in het land. We hebben tientallen gevallen hier in de regio en er zijn nog een circa 200 mensen die in een familie zitten met deze ziekte. Het is belangrijk voor een gemeente hier rekening mee te houden, want de gemeente is tegenwoordig ook deels verantwoordelijk voor zorg," benadrukt Molleman het belang van deze vorm van zorg en voorlichting. Aan het einde van de avond zal de Stichting Huntington Oost Achterhoek een cheque uitreiken aan het campagneteam dat ook aanwezig is deze avond.


www.huntingtonoostachterhoek.nl

Opstellingen van het Verlangen in Miste

MISTE - Josien Krosenbrink geeft op 30 september en 14 oktober de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen. Zij wordt begeleid door Wilma te Paske. Wilma en Josien werken al 10 jaar samen.

Tijdens de tweedaagse workshop komt elke deelnemer zelf aan de beurt met een eigen vraag. De workshop is geschikt voor iedereen die bereid is om eerlijk naar zichzelf te kijken en te onderzoeken waar men zichzelf saboteert. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het is een doeltreffende methode die inzicht geeft over dieper liggende vragen en processen in mensen zelf, waarop zij geen grip krijgen. "Door de opstellingen wordt helder wat eronder ligt. Je kunt je bevrijden van de verstrikkingen waar je ongewild in gevangen zit; er komt nieuw perspectief in beeld", aldus Wilma. "Het doel van de workshop is om weer in contact te komen met jouw eigenheid, waardoor je je vrij gaat voelen om de regie van je leven in eigen handen te nemen."
De workshop vindt plaats in Miste bij Centrum Indianenverhalen. Deelnemers krijgen koffie, thee en biologische lunches op beide dagen.
Aanmelden kan bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540 of info@centrumindianenverhalen.nl

Henk Kamp op bezoek in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op vrijdag 15 september wordt vanaf 16.30 uur bij Grand Café Markt 5 in Lichtenvoorde een Meet & Greet gehouden met Henk Kamp, demissionair Minister van Economische Zaken. Kamp die ooit zelf begon als lokale volksvertegenwoordiger in Borculo, gaat dan in gesprek met betrokken Achterhoekers en deelt zijn eigen politieke ervaringen van raadslid tot minister. VVD Achterhoek geeft daarmee de aftrap richting de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Doel is om meer Achterhoekers te enthousiasmeren voor en betrekken bij het gemeenteraadswerk.

"De belangrijkste overheid voor de burgers is de gemeente. In de gemeente bepaalt de Gemeenteraad wat er gebeurt. Ik heb zestien jaar met heel veel plezier voor de VVD deel uitgemaakt van de Gemeenteraad en kan het iedereen van harte aanbevelen. We hebben allemaal onze ideeën over wat verbeterd kan worden in onze directe leefomgeving. Als lid van de Gemeenteraad heb je de kans om in samenwerking met anderen die verbeteringen ook daadwerkelijk te realiseren. Dat is bijzonder interessant om te doen en geeft veel voldoening", aldus Henk Kamp.

VVD Gedeputeerde Jan Markink: "Actief mogen zijn als raadslid en later als wethouder, statenlid en gedeputeerde, heb ik altijd beschouwd als een grote eer. Samen de schouders eronder zetten om voor de gemeente of provincie goede dingen te doen. De gemeenten in de Achterhoek zijn het waard om goede volksvertegenwoordigers te krijgen; je denkt tenslotte mee over de beleidskaders en hebt een belangrijke controlerende taak. De VVD in de Achterhoek is een open netwerk waar iedereen zich bij aan kan sluiten. Om zelf echt actief te worden in de Gemeenteraad of gewoon om mee te praten bijvoorbeeld over het verkiezingsprogramma."

"De Achterhoeker wil leven in een omgeving waarin je je veilig voelt, waar bereikbaarheid vanzelfsprekend is, waar wordt gewerkt voor de eigen welvaart en er zorg is voor iedereen die dat nodig heeft", aldus Gerjan Teselink, Nol Verhoeven, Bart Porskamp en Richard de Lange, de vier fractievoorzitters van de VVD Achterhoek in respectievelijk Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre en Oude IJsselstreek. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma waarin aandacht is voor lokale én regionale thema's.
"Om al die liberale ambities tot uitvoering te kunnen brengen, hebben wij betrokken mensen nodig die ons team komen versterken. Wij heten iedereen die graag meedenkt over de toekomst van de Achterhoek, van harte welkom op 15 september in Lichtenvoorde bij de Meet & Greet met Henk Kamp."

Handwerkdagen bij de Vrouwen van Nu

REGIO – De Commissie Handwerken en Textiele werkvormen van de Vrouwen van Nu Gelderland nodigt leden, maar ook niet leden van de Vrouwen van Nu Gelderland van harte uit om deel te nemen aan de Provinciale Handwerkdagen najaar 2017.

Er zijn zeven locaties besproken. Woensdag 8 november vindt er van 10.00 tot 15.00 uur een handwerkdag in Kulturhus Vorden plaats en op dinsdag 14 november van 10.00 tot 15.00 uur bij Gebouw Diekgraven in Neede.

Aanmelden tot 14 oktober bij het secretariaat van de Vrouwen van Nu Gelderland. Deelname komst vijftien euro voor leden en voor niet-leden twintig euro.

Van Oostrum bezoekt expositie in Sudern

Het collectief Diversity met vooraan in het midden de burgemeesters Joost van Oostrum (l) en Ralph Brodel van Sudern. Foto: Ton Kolkman Foto: Verona Westera

BERKELLAND - Onder de naam collectief Diversity houden 10 kunstenaars uit Gelderland en Overijssel, waarvan vijf uit Berkelland, van 6 augustus tot en met 24 september een tentoonstelling in de Stadtgalerie van de Duitse plaats Sudern (Sauerland) onder de naam "Nederland trifft/ontmoet Sauerland". Het collectief treedt voor het eerst naar buiten met elkaar. Aanleiding was (de voortzetting van) het Cultuur- en Erfgoedpact dat acht Achterhoekse gemeenten met elkaar sloten in april van dit jaar. De bedoeling is om de Achterhoekse regio ook op cultureel gebied op de kaart te zetten. De Stichting Achterhoek Toerisme presenteerde bovendien een variëteit aan Achterhoekse streekproducten tijdens de vernissage op 6 augustus, welke werd geopend door wethouder Joke Pot-Klumper tezamen met de plaatsvervangend burgemeester van Sudern Jürgen ter Braak.

Door Rob Weeber

Ook burgemeester Joost van Oostrum was uitgenodigd. Hij hield op 3 september een discussie met zijn tot dan toe onbekende Duitse evenknie Ralph Brodel over de vraag of cultuur grenzen slechten en verbinding tot stand brengen kan. Alleen de avond ervoor was er tijdens een diner gelegenheid geweest om elkaar wat beter te leren kennen. De discussie op zondag werd geleid door de Ruurlose kunstenares Heleen Posthumus. Ze zette stevig in met de stelling dat cultuur alleen maar geld kost en niets oplevert. Beide heren erkenden het belang van kunst, maar in het perspectief van toegenomen regeldruk en krimpende budgetten moet er naar creatieve oplossingen gezocht worden. Verder kwam de vraag of muziek en beeldende kunst de migratie tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond kunnen bevorderen; kunst als taal zonder woorden. Beide heren zagen wel degelijk de verbindende kracht van muziek, beeldende kunst en theater in. Van Oostrum wees op een gewenste uitbreiding van het aantal uren instrumentaal muziekonderwijs in zijn gemeente. Brodel zag duidelijk de integratie bevorderende werking van cultuur bij 'mensen op de vlucht'. Tenslotte wilde Posthumus de mening weten omtrent een mogelijk vervolg op de eerste, kleine 'cultuurbrug' die tussen beide gemeenten werd geslagen. Van Oostrum toonde zich een groot voorstander van het organiseren van een tegenbezoek.
In het weekend van 3 september was het ook nog eens Stadtfest, waarbij allerlei creatieve activiteiten werden georganiseerd. Kinderen bijvoorbeeld moesten aan de hand van een detailkaartje het corresponderende kunstwerk in de Stadgalerie opzoeken. Aan het eind van de dag werden kleine, Achterhoekse prijsjes uitgereikt, zoals kleine kunstwerkjes, kunstboekjes, sleutelhangers met Beltrumse klompjes, Achterhoek-pennen en blocnootjes. Als dank voor de ontvangst, bood burgemeester Van Oostrum Ralph Brodel een ingelijst kunstwerk van Berkelland aan (geschilderd door de aanwezige Chris Overbeeke). Verder kreeg Brodel een tas vol Achterhoekse streekproducten mee. Van Oostrum en Posthumus ontvingen een boek over ereburger en beroemd beeldhouwer Johannes Dröge. Hij was zelf aanwezig, ondanks zijn 86 jaar, en signeerde ter plekke het boek. Namens de aanwezige kunstenaars overhandigde Heleen Posthumus de burgemeesters elk een klein kunstwerk van Vincent Geels en keramiek-rozen van Martha Hooijschuur. Na afloop van de plechtigheid was er gelegenheid tot een hapje en drankje en een gesprek met de kunstenaars. Rosé met bubbels uit het Montferland en Achterhoekse kazen met chutney en worst werden geserveerd.
De reacties op de tentoonstelling zijn tot nu toe lovend. Werken zijn er te zien van Jeanne en André te Dorsthorst, Jetty van Well, Chris Overbeeke, Jo Huijsman, Heleen Posthumus, Adri Langbroek, Martha en Benno Hooijschuur en Vincent Geels. De tentoonstelling wordt gehouden in de Stadtgalerie van Sudern en duurt tot en met 24 september, de dag van de Duitse verkiezingen.

Repair Café De Berkel 13 september weer geopend

BORCULO – Vakkundige vrijwilligers hebben reeds vele apparaten kunnen repareren in het Repair Café De Berkel en daarmee geven zij deze een tweede leven. Ook botte (tuin) gereedschappen en keukenmessen kunnen geslepen worden. Tevens worden deskundig kledingstukken versteld, horlogebatterijen vervangen en horlogebanden passend gemaakt.

Repair Café De Berkel is een vrijwilligersorganisatie die belangeloos en zonder winstoogmerk spullen repareert voor alle inwoners van Berkelland en is met name bedoeld voor hen die het repareren niet (meer) kunnen. De reparaties en het verstelwerk zijn gratis. De eventueel gebruikte onderdelen worden tegen kostprijs doorberekend. Een vrijwillige bijdrage is gebruikelijk. Voor het slijpwerk wordt afhankelijk per type een klein vast bedrag berekend. Hiervan worden onder meer de noodzakelijke reparatiematerialen en gereedschappen aangeschaft. In september is er nogmaals speciale aandacht voor tuingereedschap. De bezoekers kunnen meekijken met de reparatie of een kop koffie gebruiken in het naastgelegen eetcafé De Hoeksteen. Hiervoor krijgt men een kortingsbon bij de receptie van Repair Café De Berkel. Plaats en tijd van handeling: woensdag 13 september, verder elke tweede woensdag van de maand van 13.00 tot 17.00 én van 18.30 tot 21.00 uur in De Schuur, eetcafé De Hoeksteen, Steenstraat 3, Borculo.

Kruisjasavonden beginnen weer bij SP Neede

NEEDE - De zomervakantie zit er weer op en bij Sp Neede beginnen de liefhebbers weer te denken aan het kaarten voor het seizoen 2017/2018. Evenals voorgaande jaren organiseert de club in het clubgebouw van Sp. Neede het bekende kruisjassen. Niet zoals voorgaande jaren 's avonds, maar 's middags. Behalve op 21 december, dan wordt er in de avond gekaart. Het programma ziet er als volgt uit: aanvang donderdag 28 september, 26 oktober, 30 november, 25 januari, 22 februari, 29 maart en 26 april al deze middag beginnen om 13.30 uur. Op 21 december begint de avond net als voorgaande jaren om 19.00 uur. De inleg bedraagt €2,50. Er worden drie rondjes gekaart, iedere ronde wordt men door loting aan een maat gekoppeld. Tijdens de eerste ronde wordt een kopje koffie aangeboden. Op elk kaartavond zijn er mooie prijzen voor de kaarters met de meeste punten en er is uiteraard ook een troostprijs voor de minst gelukkige. De prijsuitreiking is aan het eind van de middag. Er wordt ook een seizoensklassement bijgehouden. Voor het klassement telt het beste resultaat uit 6 van de 7 gespeelde wedstrijden, uitgezonderd 26 april. Na de laatste kaartmiddag, in april, worden de seizoensprijzen uitgereikt. Iedereen die van kruisjassen houdt, is van harte welkom.

Hardloop clinic bij EGVV in Gelselaar

GELSELAAR - Aan het begin van het jaar hield EGVV in Gelselaar een hardloop clinic. Dit bleek een schot in de roos. Ruim 35 deelnemers volgende tien weken lang de trainingen onder leiding van Theo en Janny Nijkamp uit Neede. Wegens dit grote succes is er besloten om dit najaar opnieuw een clinic te houden. Theo en Janny Nijkamp zullen wederom de trainers zijn. De clinic is voor zowel ervaren lopers, als ook voor beginner. Theo en Janny zullen de training geven op alle niveaus. De clinic start op zaterdag 23 september en is daarna elke zaterdagmorgen (in totaal 10 zaterdagen) van 9 tot ongeveer 10.30 uur. Deelnames aan de clinic kost 20 euro, een kop koffie of thee na afloop van de training is hierbij inbegrepen. Aanmeldingen verlopen via de website www.egvv.nl

Biodiversiteit Berkelland: kruidenrijke akkerranden

Bloemige en kruidenrijke akkerrand. Foto:: Wilfried Klein Gunnewiek

BERKELLAND - In de zomerweken besteedt het Achterhoek Nieuws aandacht aan bijzondere flora en fauna in Berkelland. Berkelland is een rijke gemeenten als het gaat om biodiversiteit met meer dan 1160 verschillende dieren en planten. Maar om dit in stand te houden, is desalniettemin een omdenken nodig met betrekking tot omgang met de natuur. Gelukkig ontstaat een toenemend besef bij bezitters, gebruikers en beheerders van de natuur en het landschap om ons heen dat natuur en wonen, werken en recreëren prima samen kunnen gaan. Het beste bewijs daarvoor vormen de dieren en planten zelf. De beloning voor goed natuurbeheer is hun verschijning, maar ze zijn karig met cadeautjes.

Door Rob Weeber

Deze week besteden we aandacht aan de combinatie landschapsbeheer, nuttige insecten en kruidige bloemen. Wilfried Klein Gunnewiek is als coördinator agrarisch natuurbeheer werkzaam bij de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel & Slinge (VAN Berkel & Slinge). De taak van de VAN Berkel & Slinge is landschapsbeheer door en voor boeren. Een belangrijk aandachtsgebied daarbinnen is het beheer van akkerranden. "Akkerranden en bermen zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit in een gebied", aldus Klein Gunnewiek. "Voorwaarde is wel dat ze op de goede manier beheerd worden. Door het huidige manier van onderhouden, ontstaat er een steeds dikkere, zurige humuslaag die flora als distel en brandnetel voortbrengt. Deze flora is schadelijk voor de akkerbouw. Bovendien verhindert een te eenzijdige begroeiing een rijk insectenleven. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit vraagstuk. 'Bloeiend Bedrijf' bijvoorbeeld is een samenwerkingsverband van zo'n 600 agrarische ondernemingen. Met de hulp van onder meer de Agrarische Natuurverenigingen in Nederland worden akkerranden getransformeerd in bloemige en kruidenrijke lapjes grond. Voordeel hiervan is dat het insectenleven op gang komt, waaronder ook soorten die de natuurlijke vijand van de luis zijn. Luizen zijn namelijk schadelijk voor de akkerbouw. Het is berekend dat een meter akkerrand met een optimale biodiversiteit een positieve invloed heeft op zo'n 30 meter akker. Inmiddels hebben we samen met de agrarische sector al zo'n 20 km (8 ha) akkerrand ingezaaid."
Een goed samengesteld zadenmengsel bestaat onder meer uit Boekweit, Bolderik, Chrysant, Gele Kamille, Gipskruid, Klaproos en Korenbloem. Het is een eenjarig, fraai en bont geheel dat van juni tot eind november bloeit. Gecombineerd met een eenmalige maaiactie in maart, kort voor het opnieuw inzaaien van de akkerrand, biedt het diverse voordelen. Het is als voedselbron nectarrijk, biedt een schuilplaats voor kleine prooidieren zoals kikkers en muizen en is tevens een overwinteringsplek. Wie goed zoekt, vindt er insecten als de roofwants, de zweefvlieg, het lieveheersbeestje, de loopkever, de gaasvlieg, het soldaatje, de kortschildkever, de sluipwesp en het spinnetje. Naast de voedselbron die zij voor diverse fauna zijn, vormen ze zoals gezegd ook de natuurlijke vijand van de luis. Het zijn dus nuttige beestjes.
Inmiddels is de VAN Berkel & Slinge ook een proef met de gemeente Berkelland gestart. De gemeente heeft 900 km berm in bezit die nog nauwelijks bijdraagt aan de biodiversiteit. Doel van de 'ombouw'' van de berm is drieledig: bescherming van het landschap, voedselbuffer en overwinteringsplek (voor bijvoorbeeld vlindereitjes) en tenslotte verfraaiing van het landschap. De proef vindt vooral met bermen langs zandwegen plaats. Vogels bijvoorbeeld schuren hun luizen met zand uit de veren en vinden zo makkelijk voedsel in de omgeving. Het zal echter niet zo zijn dat iedere berm in handen van de gemeente omgetoverd wordt ten behoeve van de biodiversiteit. Sommige bermen lenen zich er niet voor omdat bijvoorbeeld de bomen te dicht op elkaar staan, waardoor er te weinig zonlicht doordringt naar beneden. Andere bermen weer moeten voor de verkeersveiligheid laag gehouden worden.
Naast boeren en tuinders kunnen ook particulieren bijdragen aan de biodiversiteit. De VAN Berkel & Slinge bestaat dit jaar 20 jaar en houdt op zondag 17 september 11-17 uur een boerenlandmarkt aan het Brenneke 10 te Eibergen. Bezoekers ontvangen gratis een zakje met zaaimengsel voor eigen tuin.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Wilfried Klein Gunnewiek, coördinator agrarisch natuurbeheer werkzaam bij de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel & Slinge in Eibergen.

Open Monumentendag Berkelland 2017

Standbeeld van 'de drie schrijvende meesters uit Gelselaar'. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

BERKELLAND - Met het thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui', stond het afgelopen weekend in het teken van de Open Monumentendag Berkelland 2017. Vrijwilligers in alle kernen en kerkdorpen van Berkelland stonden paraat op bezoekers 'hun' monument te tonen en erover te vertellen. Bij de opening van het weekend bij Café Florijn in Gelselaar werd afgelopen vrijdag de Erfgoedprijs Berkelland 2017 uitgereikt. Van de drie genomineerden, Ben van Dijk uit Neede, Stichting Kerkepaden Beltrum en de Historische Vereniging Oud Noordijk, ontving de Stichting Kerkepaden Beltrum de prijs. Het is de waardering voor een bijzondere inzet voor het behoud van het Berkellands Erfgoed.

Door Rob Weeber

In Neede bijvoorbeeld kon men een kijkje nemen op de begraafplaats Rozenkamp aan de Haaksbergerstraat, de plek die vanaf 1830 het kerkhof rondom de Grote Kerk verving. Oorspronkelijk lag de begraafplaats buiten de kom, zoals wettelijk vastgelegd. Door de jaren heen zijn heeft de begraafplaats vele wijzigingen ondergaan, totdat het uiteindelijk zwaar in verval raakte. Sinds 2005 is er een groep van vier vrijwilligers opgestaan, Willemien Hennink, Willemien Thijssen, Tine Markerink-Hogeslag en Jo Hennink die begonnen zijn om de begraafplaats weer luister te geven. Het is beslist de moeite waard om er eens overheen te lopen. Er staan zo'n 300 grafmonumenten van uiteenlopende aard, hoofdzakelijk zerken en graven met steles. Maar er is ook hout en zelfs een echte graftrommel. Hoewel de laatste persoon in 1976 is begraven, Derk Jan Bisperink werd toen bij zijn vrouw bijgezet, bestaan er nog familiegraven waarin nog steeds bijgezet kan worden.

 Rozetraam in de Sint Willibrorduskerk in Ruurlo. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera
Grafmonument van de laatst begraven persoon op de Rozenkamp, Derk Jan Bisperink. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

In Gelselaar stonden rasvertellers en kenners van het oude, Achterhoekse boerenleven Arend Jan Heideman en Ben Wagenvoort klaar om de bezoeker in te wijden in de verhalen over 'De drie schrijvende meesters van Gelselaar". We hebben het hier dan over H.W. Heuvel, H.J. Krebbers en G.A. van der Lugt. Tegenover café Florijn staat een fraai standbeeld van de drie, gemaakt door kunstenaar Anton ter Braak. Alle drie leefden ze in de periode tussen 1852 en 1966 en alle drie zijn opgeleid tot schoolmeester. In Gelselaar staat zelfs de O.B.S. G.A. van der Lugt. Maar de echte connectie tussen de drie vormt wel hun vermogen tot verhalen schrijven. Met name Heuvel is nog steeds zeer bekend met zijn werk Oud-Achterhoeksch Boerenleven. Dit geeft meteen de verbinding met het thema van de Open Monumentendag weer, 'Boeren, Burgers en Buitenlui'.

In Ruurlo staat de Sint Willibrorduskerk pontificaal in het centrum van het dorp. De oorspronkelijke rooms-katholieke kerk viel tijdens de reformatie in protestante handen. De bezoekers echter weken uit naar het Duitse Zwillbrock of woonden de boerderijmis bij die door rondtrekkende priesters werd verzorgd. Uiteindelijk zorgde een legaat van de Vordense Theodorus, baron Van Dorth tot Medler voor een nieuwe, stenen kerk. Het werd een gebouw in neogotische stijl met veel glas in loodramen, ontworpen door de bekende architect Cuypers. De ramen zijn nog in originele staat. Opvallend detail is het rozetvenster boven het priesterkoor dat in 1937 op last van de toenmalige pastoor Overman tijdens een verbouwing werd ingemetseld. In 2007, tijdens het Cuyperjaar, werd het raam weer achter het metselwerk vandaan gehaald. Het was nog grotendeels intact.

Bronzen beeld kasteel Het Hof onthuld

Peter Nieuwenhuis bij de onthulling van kasteel Het Hof. Foto: Jaime Lebbink

BORCULO – Er lag al een stuk straat in de vorm van een halve maan op de plek waar ooit het verblijf van de Heren van Borculo stond, kasteel Het Hof, maar nu is er ook een 3D afbeelding in brons op een grote stenen sokkel. Burgemeester Van Oostrum onthulde het beeld vlak bij de Wasbrug in het bijzijn van veel genodigden en belangstellenden, waaronder Peter van Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo en de maker van het beeld kunstenaar Jan te Kulve uit Eibergen.

Door Rob Weeber

De band NODOX. Foto: PR

Daarna werd de tentoonstelling geopend in de Joriskerk over de geschiedenis van de stad en de Heerlijkheid Borculo. Twintig verschillende panelen vertellen elk hun eigen verhaal. Enkele panelen werden onthuld door genodigden, wiens functie raakvlakken heeft met het betreffende onderwerp. Onder hen burgemeester Joost van Oostrum, gedeputeerde Jan Markink, kunstenaar Jan Kulsdom, Els Bakker-Faber, zij zat in de oorlog ondergedoken in Borculo, en Robert de Muralt, kleinzoon van de vroegere burgemeester van Borculo. Tenslotte werd de bronzen penning 2017 uitgereikt, een onderscheiding voor mensen die op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de cultuurhistorische beleving van Borculo. De onderscheiding ging dit jaar naar de Stichting Berkelzomp. Na de opening was er nog een primeur voor Borculo. Het eerste Borculose biertje werd geïntroduceerd, 'Heeren van Borculo', van de makers Menno, Frank en Peter.

Back tot the 60's met NODOX

BARCHEM - Zondagmiddag 1 oktober gaat de Barchkerk in Barchem terug in de tijd. Op uitnodiging van de Stichting BiM speelt de band NODOX akoestische muziek uit de jaren zestig en zeventig. Blues, folk, country, rock & roll en een snufje jazz. Hoewel niet meer de jongsten verzorgen Hans Lindeboom, Jos Dammers, Peter Wolters en Bert Nijenhuis een spetterend optreden in de rustieke dorpskerk. Een concert met lokale inbreng: Hans Lindeboom (gitaar/mondharmonica/zang) komt van oorsprong uit Brummen, maar woont al weer jaren met heel veel plezier in Barchem. NODOX speelt op 1 oktober twee keer drie kwartier met een pauze van een half uur. Het concert begint om 14.30 uur. De toegangsprijs is 10 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn telefonisch te bestellen bij Dirk Rossel (0573-441642) en Gerrit Stegeman (0573-252489). Op de dag van de voorstelling zijn mogelijk nog kaarten verkrijgbaar in de entree van de kerk. Info: www.nodox.nl

27 / 34

Expositie, schilderijen- en boekenverkoop voor Westerbork Scholenproject in Dorpskerk

Joke Cornelissen en Rinus Dijkman met een van de schilderijen die zaterdag tijdens de manifestatie te koop worden aangeboden. Foto: PR

In samenwerking met organisatoren Vredesweek 2017

RUURLO – Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo houdt zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur in de Ruurlose Dorpskerk in het kader van de Vredesweek een expositie en schilderijen- en boekenverkoop. De opbrengst van de schilderijen- en boekenverkoop komt geheel ten goede aan het Westerbork Scholenproject Ruurlo.

Het doel van de Vredesweek en de Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo is de bewustwording van de waarden vrijheid en gelijk(waardig)heid en samen werken aan een menswaardige en vreedzame samenleving. Het thema van de Vredesweek 2017 is 'De kracht van verbeelding'.

Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo is zestien jaar geleden ontstaan vanuit de Amnesty werkgroep Ruurlo. "Met ons werk voor de scholen proberen we bij te dragen aan meer bewustwording van de belangrijke waarden vrijheid en gelijk(waardig)heid en met anderen samen te werken aan een menswaardige en vreedzame samenleving", zo verklaart Joke Cornelissen namens de Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.

In het voorjaar heeft de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem via Ineke van Rheenen Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo benaderd of men met een eigen invulling zou willen deelnemen aan de Vredesweek 2017. Joke Cornelissen: "Omdat de doelstelling van onze stichting en ons werk nauw aansluiten bij het werk van PAX die jaarlijks de landelijke Vredesweek organiseert dragen wij daar graag aan bij onder het motto 'Iedereen kan iets voor vrede doen'.

Er zal een expositie en een film getoond worden over het jaarlijkse scholenproject." In overleg met de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Rinus Dijkman en koster-coördinator Dick Nijenhuis wordt Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo ook in de gelegenheid gesteld om schilderijen en boeken te verkopen in de kerk. Kunstschilders en schrijvers geven op een eigen manier vorm aan de kracht van de verbeelding. Met hun werken proberen zij ook mensen aan te zetten tot nadenken en de wereld beter te maken.


Ten Damme neemt Houtvezelbedrijf All-Round over

De directie van beide bedrijven bij het bedrijfspand van Ten Damme op de Laarberg. Foto: PR

GROENLO - Specialist in diverse bodemstrooisels en biomassa Ten Damme BV uit Groenlo heeft per 7 september branchegenoot All-Round BV uit Zelhem overgenomen. Met de overname versterkt Ten Damme haar marktpositie als leverancier van bodemstrooisels en geeft hiermee invulling aan haar ambities tot verdere groei.

Uigen Oldenboom, algemeen directeur en eigenaar van All-Round, leverancier van houtvezels en zaagsel voor de agrarische markt, is blij met Ten Damme als overnamepartner. "Bij het ontbreken van een opvolger ben ik blij dat de heren Ten Damme contact met mij hebben gezocht. In Ten Damme heb ik een gelijkwaardig bedrijf getroffen dat aansluit bij mijn ideeën, wensen en visie. In een krimpende agrarische markt en opkomende biomassamarkt is het een uitkomst om een gezamenlijke vuist te maken. Dit zorgt voor een verantwoorde marktverdieping en marktvergroting. Ten Damme is een innovatieve partner met grote ontwikkelkracht. Door onze krachten te bundelen blijven wij ook voor de toekomst de vertrouwde leverancier. Onze klanten en partners zijn in goede handen bij Ten Damme. We zullen onze vertrouwde producten blijven verkopen en daarnaast ons assortiment uitbreiden met een aantal nieuwe soorten.
De continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid zijn nu gewaarborgd. De naam All-Round zal voorlopig blijven maar gaat na verloop van tijd over in Ten Damme. Voorlopig blijf ik nog het aanspreekpunt voor klanten en bedrijven."

Groei
Volgens de broers en eigenaren Willie, Henk en Johan ten Damme van Ten Damme biedt de overname mogelijkheden om grote stappen te maken en verder te groeien. "All-Round staat voor kwaliteit en is tevens een familiebedrijf. De bedrijfscultuur, een vergelijkbare klantbenadering en een zeer sterke marktpositie passen goed bij Ten Damme. De overgenomen activiteiten omvatten hout-recycling, transport en in- en verkoop van houtvezel, zaagsel en verschillende soorten fourage. Het is een complementair bedrijf en wij zijn ervan overtuigd samen met de medewerkers van All-Round beide bedrijven verder te kunnen ontwikkelen."

Ten Damme BV
Het familiebedrijf Ten Damme is al bijna veertig jaar een gerenommeerd specialist in het leveren van pure en natuurlijke bodemstrooisels in Nederland, Duitsland en België. Ten Damme levert met onze eigen vrachtauto's de houtvezel en zaagsel rechtstreeks vanaf de fabriek naar onze afnemers. Daarnaast wordt op ons bedrijf in Groenlo de houtvezel en zaagsel, nadat het meerdere keren is gezeefd en ontstoft, tot balen geperst in onze moderne persinstallatie.
Ook is Ten Damme actief in de biomassa en de levering van fourage en houtpellets. Het Achterhoekse bedrijf levert innovatieve kwaliteitsproducten en staat voor een no-nonsense instelling, een betrouwbare en servicegerichte dienstverlening en langetermijnrelaties met klanten en leveranciers.

Bredevoort Schittert: 'diervriendelijke beestenboel'

Bert Berghoef en Wim Tolkamp namens de Koppelbuurt bezig met de creatie Seaworld. Foto: Leo van der Linde

Achtste editie staat in het teken van dieren

Door Bart Kraan

BREDEVOORT – Bredevoort is in het vierde weekeinde van september helemaal in de ban van dieren. Van beesten die nu nog rondlopen, maar ook van dieren die allang zijn uitgestorven. Van dieren die het vasteland bevolken en beesten die de zeeën en oceanen rondzwemmen. Want de achtste editie van het jaarlijkse lichtjesfestijn Bredevoort Schittert heeft het motto 'Bredevoort ZOO' meegekregen.

Bredevoort wordt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september van 19.00 tot 22.30 uur dan ook omgetoverd in een soort dierentuin. Of zoals voorzitter Roy Lammers van de pr-commissie van de organiserende stichting uitdrukt: "Een diervriendelijke beestenboel." Het thema komt vooral tot uitdrukking bij de lichttaferelen. Naast de lichttaferelen dienen ook de door de inwoners van Bredevoort te plaatsen waxinelichtjes voor licht te zorgen.

"Wij willen de mensen een totaalplaatje bieden", aldus Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert. Zo vinden er optredens van artiesten, bands en koren plaats. Meike Ubbink (in 2015 deelneemster aan de Voice Kids) en Mitch Lodewick (dit jaar deelnemer aan Idols) treden vrijdag 22 en zaterdag 23 september van 19.30 tot 20.30 uur op 't Zand op. Op vrijdag betreedt om 22.00 uur de band Twitch het podium en op zaterdag de Backedge Soul Train. Op zondag 24 september draait Henry Wamelink, oftewel dj Daddy Cool, op 't Zand zijn muziek. "Hij werkt met vinyl en draait verzoekjes", aldus Takke. In beide Bredevoortse kerken treden die dagen diverse koren op.
Tevens vinden er optredens van straatartiesten plaats. Tenslotte vinden er op diverse locaties, zoals de Koppelkerk, exposities plaats, onder meer van de diverse fotoclubs, lezen studenten van de hogeschool Iselinge uit Doetinchem dierenverhalen voor, bestaat de mogelijkheid om bij de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging konijnen en kippen te aaien en houdt volleybalvereniging Brevok op de Stadsweide stokpaardenraces.
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 7,50 euro. Jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar betalen 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar hebben vrijdag 22 en zondag 24 september gratis toegang, op zaterdag geldt dat voor kinderen tot en met vier jaar. Een weekeindkaart kost 12,50 euro. Er zijn extra parkeerterreinen ingericht. Die kunnen door zowel fietsers als automobilisten gratis worden gebruikt. Voor bezoekers die minder goed ter been zijn, rijden vanaf de parkeerterreinen huifkarren en een treintje.


www.bredevoortschittert.nl

Albert Beintema vertelt over de grutto

BORCULO - De Vogelwerkgroep Berkelland heeft bijna 200 leden, die zich ieder op hun eigen manier bezig houden met het kijken naar of bestuderen van vogels. Meerdere leden zijn actief met het inventariseren of met andere onderzoeken. Er worden cursussen, bijeenkomsten en excursies voor leden en niet-leden gehouden. Ook de bescherming van vogels heeft hun aandacht. Op 21 september houdt de Vogelwerkgroep Berkelland een avond over weidevogels. Er wordt onder andere verteld over de grutto. Deze bijeenkomst is voor belangstellenden vrij toegankelijk. De presentatie is in handen van Albert Beintema die afgelopen najaar de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek uitgereikt kreeg.

Albert Beintema komt zijn verhaal doen vanaf 20.00 uur bij de Melktap in Borculo. De presentatie duurt tot 22.00 uur. Hij gaat vertellen over de grote veranderingen die hebben plaatsgevonden ten aanzien van het beheer van grasland. Dat het is verarmd, onder meer door meer mest, minder grassoorten, een hoge veedichtheid en het feit dat boeren veel vroeger in het jaar maaien. Op de huidige akkers is bijna geen plek meer voor de grutto en veel andere vogels. Toch is hij positief gestemd. Hij gelooft dat de grutto het gaat redden. Mede door allerlei positieve initiatieven met enthousiaste vrijwilligers en boeren die zich bezig houden met weidevogelbeheer.

Schuttersfeest voor jong en oud in Geesteren

GEESTEREN - Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september is het volop feest in Geesteren. De Schutterij Geesteren houdt het jaarlijkse schuttersfeest. Dit vindt plaats op het feestterrein aan de Blauwe Torenweg.

Vrijdag overdag vinden er allerlei spelletjes plaats voor de kinderen van de basisschool, maar ook iets voor de allerkleinsten. De plaatselijke muziekvereniging Amicitia zorgt voor de muzikale omlijsting. Aansluitend komt de band Half Gas om de vrijdagmiddagborrel samen met heel Geesteren te vieren. 's Avonds is er muziek in de tent, met een gezellig Hollands thema. De DJ zorgt voor een swingend feest.

Zaterdag staat in het teken van allerlei oude en nieuwe tradities, waarbij het schuttersfeest dit jaar met een groots wordt geopend. 's middags is er voor de heren schieten, en voor de dames ringsteken met paard en wagen. Ook de jeugd kan natuurlijk met deze en andere spelletjes meedoen. 's Avonds zorgt de feestband De Daltons dat het dak eraf gaat.

Zondag wordt er een familiedag gehouden, waar eerst de oudere jeugd centraal staat, daarna zijn er weer allerlei activiteiten voor jong en oud op het feestterrein. Ook nieuw dit jaar is dat het feest op de zondag tot een uur of acht doorgaat. Het hele weekend is er op het feestterrein een kermis, met botsauto's, draaimolen, zweefmolen, schiettent, springkussen en wat eetkraampjes.

Vrouwen van Nu in Italiaanse sferen

GEESTEREN/GELSELAAR - Maandag 18 september worden de dames van de Vrouwen van Nu afdeling Geesteren/Gelselaar meegenomen voor een avondje Bella Italia…… de Italiaanse keuken. De medewerkers van de Kookloods uit Ruurlo zorgen er voor, dat iedereen kan smullen van puur, (h)eerlijk en met liefde bereide Italiaanse gerechten en hapjes. Aanvang 20.00 uur in zaal Florijn te Gelselaar.

Weer winst voor duiven Rosendahl

BORCULO - De duiven werden zaterdag 9 september om 13.10 uur gelost in het Belgische Duffel. Ook nu waren de duiven van Willy Rosendahl onverslaanbaar. Hij klokte de eerste duif om 15:03:19 met een gemiddelde snelheid van ruim 94 km/u. Ook de nummers 2 tot en met 8 in de uitslag waren duiven van Rosendahl. De komende twee weken zijn er nog twee natoer vluchten en dan is het duivenseizoen voorbij. Uitslagen: Duffel, België: 1 t/m 8. Willy Rosendahl, 9. Henk Derksen, 10. Frank ter Avest.

Nieuwe stap in samenwerking waterschappen met Duitsland

De watergraven Kuks en Pieper (rechts) verrasten Dorothee Feller met een boeket bloemen. Foto: PR

REGIO - Indachtig het Nederlandse gezegde 'Zeg het met bloemen' verrasten dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel en watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen Dorothee Feller, voorzitter van de Bezirksregierung Münster, vandaag met een fris boeket. Ze overhandigden het tijdens een symposium in Münster dat in het teken stond van grensoverschrijdende samenwerking ten behoeve van betere waterkwaliteit in de Oude IJssel, Berkel, Boven-Slinge en enkele grensbeken in Overijssel.

Het symposium was georganiseerd door de Nederlandse waterschappen en de Bezirksregierung Münster en is een nieuwe stap in de samenwerking tussen de waterschappen en regionale en lokale Duitse overheden. Omdat het water zich niet aan (lands)grenzen houdt hechten partijen aan beide zijde van de grens steeds meer waarde aan die samenwerking.

De afgelopen jaren zijn daardoor al concrete resultaten bereikt. Zo heeft de Duitse overheid meer geld en mankracht beschikbaar gesteld voor onderhoud en versterking van Dijkring 48, de grensoverschrijdende dijk langs de Rijn in Duitsland en de Boven-Rijn en Pannderdensch Kanaal. Doordat er vaker onderling wordt samengewerkt kan bij calamiteiten ook sneller en effectiever actie worden ondernomen.

Een nieuw thema voor de samenwerking betreft de waterkwaliteit in onze grensbeken. Deze is in de afgelopen decennia weliswaar verbeterd, maar er is nog steeds een overbelasting met bijvoorbeeld stikstof en fosfaat en zware metalen. Door onderzoek komen ook nieuwe verontreinigingen in beeld, waaronder medicijnresten. Inspanningen aan Nederlandse zijde van de grens om de kwaliteit te verbeteren hebben alleen zin als dat ook in Duitsland gebeurt.

"Naast overeenkomsten zijn er ook flinke verschillen in de organisatie en regelgeving van het waterbeheer in Duitsland en Nederland. Dat maakt het niet altijd even makkelijk, maar onderlinge samenwerking blijft nodig om verdere verbetering van de waterkwaliteit mogelijk te maken", aldus dijkgraaf Hein Pieper over het belang van het maandag gehouden symposium.


Column

Frisse duik

Het helderblauwe buitenbad trekt mijn aandacht. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik kan niet wachten om erin te duiken. Maar op dat moment kan het niet. Ik zit in gesprek met Annette en Sjoerd van zwembad 't Elderink in Hengelo. We hebben het over leefbaarheid en de onmisbare hulp van vrijwilligers. Een dag later rij ik weer naar Hengelo, deze keer mét mijn badpak en zwembrilletje. Het is jaren geleden dat ik een zwembad in dook. Van mijn zevende tot mijn drieëntwintigste trok ik mijn baantjes en zwom wedstrijden door het hele land. Tot ik ging werken. Geen zin meer had in het vroege opstaan én de chloorlucht die zich diep in mijn poriën had genesteld.

Maar nu is daar dat zwembad in Hengelo. Dat er zo heerlijk uitziet. Netjes, schoon, helderblauwe kleuren en vriendelijke mensen. En dus rijd ik op donderdagmiddag naar dit bad. Het is heerlijk. Mijn techniek is er nog. Maar wat ben ik ongelooflijk stijf. Dit vraagt meer oefening. En dus lig ik een week later in het prachtige bad van Terborg. Gevolgd door het Vinkennest in Eibergen. Ik kijk waar in de Achterhoek buitenbaden zijn, die ik kan bezoeken. Het zijn er nog best wat, maar alleen dankzij de vele vrijwilligers. Vele gemeenten hebben hun baden afgestoten. Te duur, niet kostendekkend. De Blenk in Ulft wordt binnenkort een automuseum, reclamebureau Frappant is al jaren gevestigd in het binnenbad van Aalten.

Het zwembad waar ik vroeger elke zomer te vinden was, Stijgoord in Lochem, is er niet meer. Het Leussinkbad in Laren, waar ik vele uren trainde, is nu overgenomen door een stichting met vrijwilligers. En zoals Annette van 't Elderink in Hengelo me vertelde: 'We kijken steeds hoe iets wel kan.' Daarbij haalt ze aan dat het buitenbad zelfs genoemd wordt door makelaars in hun teksten om de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Het is dus belangrijk voor iedereen om een steentje bij te dragen. Niet alleen als je van zwemmen houdt, maar ook wanneer je wilt dat de waarde van je huis niet daalt. 'In een krimpregio moeten we er samen voor zorgen dat onze omgeving fijn is en blijft om in te wonen. Iedereen doet wat ie kan, met een financiële gift of door de handen uit de mouwen te steken. Alleen zo is het mogelijk.'

Dit herkennen ze ook bij zwembad Steenderen. 'Zelfs mét al deze vrijwilligers blijkt het een hele klus om positieve cijfers te realiseren, een zwembad is nu eenmaal schreeuwend duur. Gelukkig gaat het goed, met dank aan sponsors, donateurs, bezoekers uit de wijde omgeving, vaste medewerkers en al die hardwerkende vrijwilligers,' schreven ze onlangs in de Pak An-column in deze krant. 'Waarom doen ze dat eigenlijk? Ze hebben allemaal hun eigen redenen: voor de kinderen, de kleinkinderen, voor zichzelf als zwemliefhebber, om contacten te leggen als nieuwe inwoner, aan de gang blijven na je pensioen, behoud van de leefbaarheid. Grote en kleine redenen, persoonlijk of gemeenschappelijk, allemaal even belangrijk voor het zwembad. Wie je ook bent en wat je ook doet: de saamhorigheid om het zwembad open te houden is de bindende factor.'

En zo denken ze er gelukkig ook over in onder andere Vorden, Lichtenvoorde, Rekken, Winterswijk en Almen. Financieel niet aantrekkelijk, maar des te belangrijk voor een regio waar het aangenaam wonen is! Ik duik er nog even in.

Thema-avond IVN en KNNV

EIBERGEN - Op woensdag 20 september houden IVN en KNNV Oost-Achterhoek een thema-avond. Dit keer over de verhouding van de mens tot de natuur, het denken over binnen en buiten door de eeuwen heen. De avond is in De Huve aan de Grotestraat 52 in Eibergen en begint om 20.00 uur.

De spreker op deze avond is Eric Brinckmann. Hij werkt in landschapsprojecten en schreef het boek 'Filosofische wandelingen'. Daarin beschrijft hij 10 wandelingen door verschillende cultuurlandschappen van Nederland. Deze wandelingen zijn aanleiding om te denken over de veranderende houding van mensen tot de ruimte van stad, natuur en landschap. Landschapsfilosoof Eric Brinckmann neemt ons mee van de Kelten en de Romeinen naar de middeleeuwen tot vandaag in de cultuurperiode die we nog steeds tot de Romantiek mogen rekenen. De toegang kost 5 euro; voor leden 3 euro. Daar is een kop koffie of thee bij inbegrepen.Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM, ZON. 17 SEPT. Parkeerpl. SaZa Top sporthal. Bij slecht weer in de Hal. Sportweg 1 van 10-17 uur. Boek nu Tel : 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl

KUIEREN in Mariënvelde op zondag 1 oktober. Noteer het alvast in uw agenda.

Wil jij gelukkig worden? Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen in Miste op 30 sept en 14 okt. tel. 0543 565540 info www.wilmatepaske.nl