Dinxpers Nieuws

8 augustus 2017

Dinxpers Nieuws 8 augustus 2017


Cultuurfonds deelt ruim drie ton uit

DINXPERLO - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft aan 98 projecten op het gebied van cultuur en natuur een totaalbedrag van 314.368 euro toegekend. Zo krijgt ook Christelijk Fanfarekorps Psalm 150 een bijdrage, van 4.000 euro voor het muziekeducatieproject Muziekimpuls.

De toegekende bijdragen zijn garanties. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een stichting met een landelijk bureau en twaalf provinciale afdelingen. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het Prins Bernhard Cultuurfonds zich in voor cultuur en natuur. Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635.

In de Achterhoek gingen er bijdragen naar de volgende projecten.
Dinxperlo: Christelijk Fanfarekorps Psalm 150 krijgt 4.000 euro voor het educatieproject Muziekimpuls.
Eibergen: de Protestanse gemeente Eibergen/Rekken krijgt 5.000 euro voor de aankoop van lichtapparatuur.
Gelselaar: muziekvereniging Excelsior uit Gelselaar krijgt 3.863 euro voor de aankoop van instrumenten.
Doetinchem: Stichting Openbaar Vervoer Museum Doetinchem krijgt 5.000 euro voor een educatieproject. De stichting Sky Motion krijgt 4.500 euro voor de dansproductie Inner Worlds. Srichting Kick uit Doetinchem krijgt een bijdrage van 2.500 euro voor het literaire festival Taalstaaltjes, dat plaatsvindt in de DRU Cultuurfabriek. Het Kleine Holte Koor uit Doetinchem krijgt 1.000 euro voor een Mondriaantheaterconcert in Winterswijk.
Gaanderen: Het Symfonisch Blaasorkest uit Gaanderen krijgt 1.500 euro voor een Movie Night Concert in Ulft.
Didam: Stichting Welcom in Didam krijgt 2.000 euro voor de manifestatie Jong en Belegen in Montferland.
Voorst: de stichting Openluchttheater Engbergen krijgt 2.500 euro voor aankoop van inrichting.
Terborg: de stichting Global Development Africa uit Terborg krijgt 2.688 euro voor de aankoop van instrumenten en kleding voor de Itsitso Tambour Group.
Ulft: de stichting SSP-HAL in Ulft krijgt 4.450 euro voor aankoop van expositiematerialen.
Netterden: muziekvereniging Concordia uit Netterden krijgt 2.726 euro voor de aankoop van instrumenten.

Deelnemers gezocht

ULFT - Op zondag 10 september is het tijd voor het jaarlijkse Centrumfeest in Ulft. Verenigingen krijgen de mogelijkheid zichzelf te presenteren. Ook zullen er dit jaar weer meerdere Living statues te bewonderen zijn. Ondernemers maar ook hobbyisten en verenigingen kunnen zich nu melden om deel te nemen aan het Centrumfeest via info@ulftcompleet.nl.

Restanten-verkoop

Volop koopjes op de restantenverkoop. Foto: PR

DINXPERLO – Het centrum van Dinxperlo staat op vrijdag 18 augustus helemaal in het teken van de restantenverkoop. De hele dag hebben de winkeliers aantrekkelijke koopjes in petto voor het winkelend publiek. Ook ondernemers op de warenmarkt, elke vrijdagmiddag in Dinxperlo, doen mee met leuke aanbiedingen. De restantenverkoop, oorspronkelijk in het leven geroepen om zogenaamde 'winkeldochters' tegen kleine prijsjes te slijten aan de klanten, is uitgegroeid tot een gezellige activiteit van de ondernemers, die ook nog eens voordelig uitpakt voor de klanten.

Foto: Archief Frank Vinkenvleugel

'Buiten spelen goed voor álle kinderen'

BREEDENBROEK/DINXPERLO - Door de campagne van SIRE, waarin wordt aangespoord om 'jongens meer jongens te laten zijn', is er een discussie gaande over hoe jongens en meisjes zich zouden moeten ontwikkelen. Volgens Tonnie Jansen, voorzitter van Scouting Saksenheerd heeft SIRE een goed punt heeft, maar hij meent dat dit geldt voor álle kinderen, jongens én meisjes. Samen buiten spelen, boompje klimmen, een vuurtje maken en omgaan met mes en bijl zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten die kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Hiermee wordt een kind weer echt kind en zijn ze even los van de wereld die steeds meer digitaal wordt. Ouders die kinderen op deze manier willen stimuleren in hun ontwikkeling kunnen bij Scouting Saksenheerd terecht. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kunnen de kinderen bij Saksenheerd terecht. De Scoutinggroep biedt getrainde leiders en een prachtig gebouw op een schitterende locatie aan de rand van het bos. Belangstellenden kunnen langskomen bij clubhuis 'De Heerd' aan de Terborgseweg 16B of informatie inwinnen via de website.

Cursus Smartphone

DINXPERLO - In de bibliotheek in Dinxperlo wordt een cursus Smartphone voor senioren gegeven in samenwerking met Kruiswerk. In groepen van maximaal acht deelnemers leert men in vier bijeenkomsten een aantal belangrijke functies van een smartphone. Zo wordt het instellen van WiFi (internet) en bluetooth, het downloaden van apps en inrichten van het scherm, e-mail, internetten, Whatsapp en videobellen behandeld. De cursus is op de maandagen 21 en 28 augustus en 4 en 11 september van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten € 55,-. Leden van de Bibliotheek en Kruiswerk krijgen 10 euro korting en betalen € 45,-. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.kruiswerk.nl of in de Bibliotheek.

Harmonicadag in Anholter Schweiz

Staand Johannes Hoven(links) en Werner Boland, zittend Jannie Hendriksen (links), Albert Plucker en Riek Egbers. Foto: Waltraud Wensink

Vijf Duitse en vijf Nederlandse harmonicagroepen nemen, naast vele individuele spelers, deel aan het Harmonicafestival in de Anholter Schweiz.

Kittens krijgen goed tehuis

Naomi bij de bench met de twee kittens. Foto: Waltraud Wensink

DINXPERLO - Elke Koskamp en haar dochter Naomi dachten het rustig te krijgen nu de beide broers van Naomi op vakantie zijn. Niets is echter minder waar. Ze hebben er een dagtaak aan om een paar gevonden kittens te verzorgen. De kittens werden door een vriendin van Elke gesignaleerd op een industrieterrein in Dinxperlo tussen het afval. Al pratende werden de dierenliefhebbers het er al snel over eens dat deze kittens gevangen moesten worden want zo heel lang zouden ze op de berg afval niet meer overleven.

Door Waltraud Wensink

Elke: "We dachten in eerste instantie dat het om twee poesjes ging. Mijn vriendin heeft de eerste gelokt met een krentenbol die ze toevallig bij zich had en een emmer die er stond. Dat jonge poesje had zoveel honger dat ze zich zo liet pakken. De tweede was een heel ander verhaal. We hebben een soort vangkooi geplaatst en binnen tien minuten hadden we het katje dat hoogst waarschijnlijk heel veel honger had er al in zitten. Die blies flink van zich af... Voor we die er eens uit hadden. Maar Naomi zag gelijk dat het om een ander poesje ging dan dat we eerst gezien hadden. Dat betekent dus dat er nog eentje zit.".

Foto: Waltraud Wensink

De jonge poesjes zijn duidelijk niet aan mensen gewend en de moederpoes is ook niet gesignaleerd. De poesjes hebben tot op het moment dat ze gevangen zijn moeten leven van hetgeen ze tussen het vuil vonden. Ze zijn ongeveer vijf of zes weken oud. "Waar normaal gesproken de poesjes eten, spelen en slapen en lekker in hun nest liggen, zijn deze poesjes met name bezig met alles in de gaten te houden, op hun hoede zijn en natuurlijk eten. Gelukkig kunnen ze dat zelf. Maar tafelmanieren hebben ze niet", zegt Naomi. "Ze zijn wild bij het eten en schuiven alles door het bakje en de neusjes van de poesjes worden ook helemaal vies." De kittens zijn natuurlijk ook helemaal niet gewend om netjes uit een bakje te eten.

Plassen in een schaal
Elke bedacht zich geen moment en ving de beide poesjes liefdevol op. Er werd een oproep geplaatst voor een bench en Naomi zorgde voor voldoende speeltjes voor de beide poesjes. Voor nood dienen twee vleesschaaltjes even als kattenbak. "Ja we moesten even improviseren en hebben de kattenbakkorrels in de schaaltjes gedaan. En warempel, de beide katjes maken er gebruik van. De een nog wel wat onwennig maar toch. En ach, als de broers van vakantie terug komen serveren we er gewoon weer salami uit, dat merken ze toch niet", lacht Elke.

Lees verder op pagina 7

Column

Opgelost

Soms zit het mee en soms zit het tegen. De melding van nu is dat het dit keer mee zit.

In de editie van het DN van vorige week werd in dit hoekje aangegeven hoe slecht de staat van onderhoud is op het oude kerkhof. Niet alleen de graven maar ook de ruimtes daar tussen ziet er op veel plaatsen op deze begraafplaats niet uit. Onkruid op de paden, door onkruid overwoekerde graven, meter/hoog opschot op plekken waar dat niet hoort. Een trieste aanbik waar je van schrikt.

De oplossing staat in dezelfde uitgave van het DN. "Werkzaamheden groenvoorziening in eigen beheer" meldt de kop op bladzij 7. Volgens dit artikel zal het zo zijn dat een aantal mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt vanaf 1 januari rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Ze zullen dan praktisch hetzelfde werk gaan doen zoals ze nu nog bij de Hacron doen. En dat is de onderhoud en verzorging van al het groen wat er groeit en bloeit in onze gemeente. En aangezien daar ook schadelijk groen bij is, dat van plan is om te groeien en te bloeien in het grootste deel van het jaar, zal er heel wat werkaanbod zijn. Dat wordt gelukkig ook bevestigd door de verantwoordelijk wethouder. Met zelfs een aanvullende opmerking dat dit werkaanbod zich ook nog eens bevindt op meerdere niveaus: van eenvoudig tot meer specialistisch.

Nou, wat wil je nog meer? Jaahaa zul je zeggen, dan kunnen deze mensen eigenlijk ook best al direct beginnen. Hoohoo, zo snel werkt dat niet. Het besluit is al genomen in juni 2016, dus wie kijkt er op een paar maanden?

Nog meer te willen? Jaahaa! Volgens een dagblad levert het in dienst nemen van deze veertig mensen een jaarlijkse besparing op van ca. 300.000 Euro. Huh? Hoe werkt dat dan? Waarom denk ik nu dat de Hacron dan maar…… Nee, ik maak de zin niet af. Dat is weer een andere discussie waaruit blijkt dat je het ook nooit goed kunt doen.

Wel zeer benieuwd wanneer de oude begraafplaats een metamorfose zal ondergaan!

Hol ow goed!

H. Eurneman

Open tuin aan Gendringseweg

AALTEN - Johan en Alie ter Haar stellen op zondag 20 augustus van 10.30 tot 17.00 uur hun tuin aan de Gendringseweg 15a in Aalten open voor publiek. De siertuin heeft verschillende borders, paadjes en zitjes. De entree is gratis en er is koffie en thee verkrijgbaar.


Rommelmarkt Zonnebloem in Dinxperlo

Gezellige drukte op de rommelmarkt van De Zonnebloem met veel kijkers én kopers. Foto: archief Dinxpers Nieuws - Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - De Zonnebloem Dinxperlo-Breedenbroek houdt haar jaarlijkse rommelmarkt op zaterdag 19 augustus, van 10.00 tot 16.00 uur achter de Dorpskerk in Dinxperlo.

Met de opbrengst wil de afdeling een extra activiteit organiseren. Op de markt is van alles te koop, van curiosa, boeken, platen, glaswerk, servies en speelgoed tot kleine meubelen. Ook is er een stand met eigengemaakte cadeautjes, voor een leuk prijsje te koop. Voor de koffie met iets erbij kan men er ook terecht. Het lekkers, diverse cakes en taarten, wordt verzorgd door de Zonnebloem-vrijwilligers.

Voor de muzikale omlijsting zorgt een wisselend aantal spelers op de 'trekzak'.

Inlichtingen: Willy te Beest-Meinen, tel. 0543-539792.

Handgemaakte sieraden in kerkje De Rietstap

Een sieraad van Maryan Bömer. Foto: PR

DINXPERLO - In de maand augustus is er een expositie van handgemaakte sieraden van Freddie Hooijmaaijer en Maryan Bömer.

Freddie Hooijmaaijer en Maryan Bömer maken zeer diverse sieraden. Soms met strakke en ingewikkelde vormen maar ook sportieve ontwerpen, ze zijn voortdurend op zoek naar vernieuwing. Freddie Hooijmaaijer is 20 jaar geleden in creatief centrum 'de Gruitpoort' in Doetinchem begonnen met een cursus edelsmeden. Enthousiast geworden voor het vak edelsmeden heeft ze ook twee jaar de vakopleiding in Schoonhoven gevolgd. Haar werk is divers en redelijk strak met vaak geometrische vormen. Het liefst laat Freddie zich inspireren door de dagelijkse dingen die zij dan vertaalt in strakke, soms ingewikkelde, vormen. In haar werk gebruikt zij bij voorkeur zilver, soms goud en edelstenen. Sinds een paar jaar exposeert Freddie haar werk geregeld, soms samen met Maryan. Daar komen dan geregeld opdrachten uit voort, die een nieuwe uitdaging vormen om weer eens op een andere dan de voor haar gebruikelijke manier, tot een ontwerp te komen.

Maryan Bömer is begonnen met edelsmeden in het creatief centrum in Zevenaar en daarna in 'de Gruitpoort' in Doetinchem. De sieradenlijn van Maryan oogt strak,chique met een sportieve noot. Een kleur of doorbreking verlevendigt haar ontwerp. Ze is voortdurend op zoek naar vernieuwing van ontwerp en materiaal maar volgt hierbij meestal haar gevoel. Sinds haar verblijf in Zuid-Afrika verwerkt ze ook hout, olifantenhaar, struisvogelei en stekelvarkenpen in haar sieraden. Het geeft haar werk een originele natuurlijke uitstraling. Zij gebruikt ook bij voorkeur zilver en soms wat gouden accenten.
Kerkje de Rietstap is elke zondag- en woensdagmiddag in augustus open van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het adres is Meniststraat 14A te Dinxperlo.

Werk van Freddie Hooijmaaijer. Foto: PR

De Bazaar: retro- en handmade-markt

Het Orgue du barbarie van Xandra Storm. Foto: PR

BREDEVOORT - Dit jaar vindt de eerste editie plaats van De Bazaar: een retro- en handmade markt in en rondom de Koppelkerk in Bredevoort op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Een gezellige markt waar natuurlijk retro muziek en een retro foodtruck niet kunnen ontbreken.

De Bazaar biedt een uitgebreid aanbod van retro- en vintage-artikelen (van meubeltjes tot kleding) en een groot scala aan handgemaakte producten (van textielkunst tot keramiek, van sieraden tot sculpturen). Zowel binnen in de kerkzaal als op buitenterrein van de Koppelkerk kunnen creatievelingen en retro-liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Op de zaterdag vrolijkt het nostalgische 'Orgue de Barbarie' de markt op. Xandra Storm speelt en zingt chansons op dit Franse draaiorgel samen met de bezoekers rondom de Koppelkerk. Op zondag brengt het Leidse duo 'Plaatjes Vullen Gaatjes' de Bazaar in extra retro-sferen. Het duo draait oude platen op grammofoonspelers in een nostalgische setting. Naast de Bazaar is een bezoekje aan Bredevoort dit weekend meer dan de moeite waard: zaterdag 19 augustus is er namelijk tevens een boekenmarkt en zondag 20 augustus bovendien een zomerconcert van Balkanari op 't Zand in Bredevoort. De Bazaar is op 19 en 20 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in en om de Koppelkerk. Entree: gratis.

Handwerk van Ellebel. Foto: PR
Vintage porselein. Foto: PR

Harmonicadag in Anholter Schweiz met Duits-Nederlandse inbreng

Staand Johannes Hoven(links) en Werner Boland, zittend Jannie Hendriksen (links), Albert Plucker en Riek Egbers. Foto: Waltraud Wensink

DINXPERLO/ANHOLT - Al jaren lang, op de tweede zaterdag in augustus, is het één groot 'trekzakkenfestijn' in Biotopwildpark Anholter Schweiz. Dat zal zaterdag 12 augustus niet anders zijn tijdens het zeventiende harmonicafestival. Tien groepen hebben zich bereid verklaard om mee te doen aan dit evenement op deze prachtige locatie.

Door Waltraud Wensink

De mensen die zich inzetten om dit ieder jaar weer te organiseren zijn Albert Plucker, Johannes Hoven, Riek Egbers, Jannie Hendriksen en natuurlijk ontbreekt ook de medewerking van Werner Boland van het Biotopwildpark niet.

Vijf om vijf
Hoven: "We hebben zowel vanuit Nederland als vanuit Duitsland van vijf groepen toezegging gekregen dat ze komen. Naast de groepen die komen spelen zijn ook individuele spelers met hun trekzak welkom. Ze mogen over het hele park verspreid zelf een mooie plek uitzoeken waar ze kunnen spelen." Gezellig is het in ieder geval wel om tijdens een wandeling door het mooie park de vrolijke noten en meezingers van de muzikanten langs de route te horen. De dieren in het park worden overigens niet gehinderd door de muzikale klanken.

Zitplaatsen aan het water
"Het is hier prachtig voor zo'n festival. Mooie meezingers en aanstekelijke deuntjes, extra mooi op deze prachtige locatie", meent Plucker. Voor de mensen die heimwee hebben naar de Dinxperlose koepel is het helemaal een groot feest. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Werner Boland de koepel besteld en deze wordt voor de harmonicagroepen neergezet op de open plek dicht bij het huisje aan het water. Tafeltjes, stoeltjes, muziek en versnaperingen, wat wil men nog meer voor een geslaagd uitje net over de grens. "De bezoekers betalen wel entree voor het park. Er lopen namelijk ook mensen die niet speciaal voor het harmonicafestival komen. En ook de koepel kost wel een kleinigheid. Zelf verdienen we er niets aan maar ieder jaar geeft het weer een geweldig gevoel als je er naderhand op terug kijkt", meent Plucker. "Het begon ooit als een eenmalig iets", vertelt Hoven, "maar inmiddels zitten we al aan de zeventiende keer."
Riek en Jannie voegen er lachend aan toe: "We gaan sowieso voor de twintig keer. Voor die tijd gaan we niet stoppen. Het is altijd weer leuk en gezellig om hieraan mee te doen. We zien toch wel met name wat ouder publiek naar dit evenement komen maar natuurlijk is iedereen van harte welkom." Ook dit jaar zal er vervoer zijn om de mensen met hun harmonica's naar de koepel te vervoeren, maar ook mensen die slecht ter been zijn kunnen van dit vervoermiddel gebruik maken vanaf de ingang van het park.
Programma
De Nederlandse en Duitse groepen zullen om en om spelen. Het programma ziet er als volgt uit: De Ahof uit Aalten trapt af om 11.00 uur. Om 11.45 uur de Bocholter Vielharmonikas, 12.30 uur de Plucker Muzikanten, 13.05 uur Harmonikafreunde Rhede, 13.40 de Spölluu, 14.15 Harmonicaclub Wachtendonk, 15.00 uur Diatonias Terborg, 15.25 uur Harmonicaclub Bocholt, 16.00 uur Onder de Linden Aalten, 16.35 uur Alpenländler Volksmusikanten Rhede, 17.10 Finale.

Vorst van Anholt
Bij een van de optredens van de Spölluu was Fürst zu Salm-Salm, eigenaar van Wasserburg Anholt, aanwezig en hij kreeg daar de nodige uitleg over de muziek die er gespeeld werd en over de trekzak. Hoven: "Ik heb hem ook verteld dat de trekzak 'das Klavier des armen Mannes' is." Maar men hoeft geen vorst of arme man te zijn om het festival te bezoeken. Iedereen is er welkom op zaterdag 12 augustus van 11.00 uur tot ongeveer 17.30 uur. Om 17.10 uur bij de finale mag iedereen met een trekzak aansluiten om samen het harmonicafestival af te sluiten. Bezoekers betalen de normale entreeprijs van het park, 6,50 euro


voor volwassenen, voor kinderen vanaf drie jaar kost de entree 3,50 euro. Deelnemers met hun trekzak die komen om te spelen hoeven niet te betalen.

Het Biotopwildpark Anholter Schweiz is te vinden aan de Pferdehorsterstrasse 1, in Isselburg (Duitsland).

Kittens krijgen goed tehuis bij Elke en Naomi

Foto: Waltraud Wensink

Vervolg van pagina 3

DINXPERLO - Elke Koskamp en haar dochter Naomi hebben twee jonge katjes opgevangen, die ze vonden op een bedrijfsterrein, sterk vermagerd, wantrouwend en hongerig.

Ondanks dat de poesjes nu droog en warm zitten en eten krijgen, moeten ze nog wel flink socialiseren. Elke: "We hopen dat we het derde poesje ook nog te pakken krijgen en gaan er in ieder geval voor zorgen dat ze flink socialiseren en ook weten dat we goede bedoelingen hebben. Ze laten zich nu nog niet aanpakken maar komen al steeds meer uit hun nestje en spelen ook al met elkaar waar wij bij zijn. Dat gaat de goede kant op", zegt Elke. Zodra de poesjes gewend zijn, laat Elke ze onderzoeken bij de dierenarts en er is ook al voor ieder poesje een tehuis gevonden. Eentje houden ze er in ieder geval zelf. Deze katjes hebben geluk gehad, maar dat is helaas lang niet altijd het geval. Soms worden poesjes ergens gedumpt of er gebeuren andere nare dingen mee. Bij deze katjes is het niet bekend of ze zijn gedumpt, ze kunnen ook op de plek geboren zijn waar ze gevonden zijn. De moederkat is in ieder geval niet meer in beeld. Deze katjes krijgen een goed onderkomen, dat staat vast. Elke en Naomi gaan in ieder geval hun vakantie wijden aan de poesjes die de namen Fluffie en Teigetje hebben gekregen. En als de beide broers van vakantie terugkomen is er hopelijk een nieuw vleesschaaltje aangeschaft zodat ze zorgeloos beleg op hun boterhammen kunnen doen.


8 / 20

Oranjefeest in IJzerlo met De Draad Kwijt op zaterdag

De Draad Kwijt tijdens het Volksfeest 2016 in Aalten. Foto: Paul van Druten

IJZERLO - Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 augustus is het in IJzerlo tijd voor het jaarlijkse Zomerfeest. De festiviteiten vinden plaats bij en rond de tent aan de Huisstededijk.

De voorbereidingen en de voorpret zijn al in volle gang. In de dagen voorafgaand aan donderdagavond 10 augustus zal er hard gewerkt worden om koning Johann Eenink en jeugdkoningin Bo Kraaijenbrink feestelijk op te kunnen halen. Elke buurt maakt een versierde wagen waarop ze zelf plaats nemen als de koning en jeugdkoningin opgehaald worden. Vanaf het feestterrein zal de optocht richting de koninklijke residenties vertrekken. Muziekvereniging Crescendo zorgt hierbij voor de muzikale begeleiding. Nadat iedereen met de koning en jeugdkoningin is teruggekeerd op het feestterrein zal de avond worden voortgezet met een barbecue en muziek van DJ Thomas Bussink.

Vrijdag 11 augustus staat een fietstocht op het programma. De afstanden dit jaar zijn 17 en 35 kilometer. De fietstocht van 35 kilometer betreft een prachtige fietstocht. Dit jaar kan men deze afstand op twee tijden fietsen, namelijk om 14.00 en om 17.00 uur. Deelnemers vertrekken met een bus en fietsenaanhanger naar de vertrekplaats. De fietstocht van 17 kilometer start vanaf het feestterrein. De start van deze fietstocht is om 18.30 uur. Opgave voor deze fietstocht is niet nodig. Er wordt voor beide fietsroutes geen inschrijfgeld gevraagd.

Als de spieren genoeg gepijnigd zijn is het tijd voor ontspanning bij de tent. Om 21.00 uur start de cabaretavond. Nadat het publiek met plezier naar de cabaretavond heeft gekeken kunnen zij genieten van de band ‘Down the Hatch’.

Zaterdagmorgen 12 augustus gaat het feest van start met een nieuw ochtendprogramma. Om 10.30 uur begint het buurtspel, waarbij de verschillende buurten het tegen elkaar opnemen. Na het buurtspel kan iedereen deelnemen aan ‘Iezerlo Got Talent’. Het is in IJzerlo bekend dat het er barst van het talent, dus er is voor iedereen met een ‘verborgen’ talent de ruimte om een mooi optreden te verzorgen! Zaterdagmiddag kan iedereen deelnemen aan allerlei spelletjes. Het wordt natuurlijk ook weer spannend wie zich een jaar lang koning(in) van IJzerlo mag noemen. Vanaf 13.00 uur begint namelijk het vogelschieten. Het Zomerfeest wordt afgesloten met een feestavond met muziek van ‘De Draad Kwijt’. Met hen lukt het vast om er een daverende slotavond van te maken.


Grootste ergernis: hardrijders

DINXPERLO - Hardrijders op de Anholtseweg, Maurits Prinsstraat, Aaldersbeeklaan en Terborgseweg vormen de grootste ergernis van inwoners van Dinxperlo die het open terras van de Progressieve Partij bezochten.

Het gesprek vond plaats op woensdagavond bij Old Dutch, jammer genoeg kon men niet op het terras zitten vanwege de regen. Een handjevol mensen kwam om klachten en ideeën te uiten over de verkeerssituatie in de kern Dinxperlo. Het is niet duidelijk waar precies de 30km-zones zijn; de veranderingen in de fietsstraat scoren goed, maar men mist duidelijke regels en voorlichting. De situatie bij het Willem van Oranjeplein is nog steeds onoverzichtelijk en de situatie rond de Jumbo aan de Heelweg is zelfs zorgelijk. Ook kwam de situatie ter sprake rond de uitvalswegen zoals Terborgseweg, Anholtseweg en Aaltenseweg. De Beggelderdijk, waar zoveel over te doen is, is eigenlijk niet geschikt als uitvalsweg. Eén van de bezoekers had een eigen plan ingeleverd, maar de kosten daarvan worden nogal hoog ingeschat. Via het buurtinitiatief Dinxperwick werd gepleit voor meer werk maken van het aangeven van de alternatieve vrachtautoroute van Aalten via Spork en Suderwick. De suggesties voor oplossingen worden door de Progressieve Partij doorgegeven aan het College en de politie.

Derde PP-terrasavond op donderdag in Bredevoort over energie

De bijeenkomst is op het terras van De Borghman in Bredevoort. Foto: PR

BREDEVOORT - Deze zomer organiseert de Progressieve Partij elke week een open terrasavond. Vrij toegankelijk, onverplichtend, bijpraten over actualiteit en nieuwe ideeën voor de gemeente Aalten. Lekker met een zomers drankje nadenken en bespreken hoe het mooier, beter en rechtvaardiger kan in de gemeente en de politiek. Elke avond wordt een gast of gasten uitgenodigd om vanaf 20.30 uur te vertellen over ideeën en nieuwe benaderingen.

De derde open terrasavond van de Progressieve Partij vindt plaats op donderdag 10 augustus op het terras van De Borghman te Bredevoort. Besproken worden duurzaamheid, klimaatverandering en energietransitie. Om 20.30 uur komen er mensen van de zelfbenoemde raadscommissie voor energiezaken. De uitdaging is: hoe worden we energieneutraal in 2030?

De groep met veel Bredevoorters heeft een statement gemaakt. Daarin staat onder meer: 'Wij vinden dat er sprake is van grote urgentie als het gaat om de energiesituatie. Denk aan de noodzaak van CO2-reductie, het akkoord van Parijs en het Nederlandse energie-akkoord. Hoewel dit als geheel een mondiaal probleem is, hebben individuele burgers en organisaties ook in Aalten hun verantwoordelijkheid en belang inzake die problematiek' en 'Wij vinden dat de lokale overheid verantwoordelijk is om te informeren en te motiveren. Daardoor gemeenschapszin aangaande dit onderwerp bevorderen. Ook maatregelen voor het verhogen van duurzaamheid van woningen, energiezuinig handelen et cetera onder de aandacht van de burgers en organisaties brengen en eventueel nieuwe regelingen treffen'.

Op woensdag 16 augustus is al weer de laatste terrasavond; dat keer bij ’t Noorden in Aalten over toegankelijkheid voor mensen met een beperking en het VN-verdrag.

Ronde van de Achterhoek live op tv

ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland.

Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. De live beelden van de koers, zullen worden afgewisseld met flitsen van de markantste passages in het parcours.
Inschrijving voor deze strijd om de Achterhoek-trui staat open voor internationale licentiehouders van elite en beloften. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer.

Behalve in Aalten (start) en Oude IJsselstreek (finish in Gendringen) is er in elke gemeente een 'tussenfinish' waar punten voor de Achterhoek-trui te verdienen zijn.
De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

Derde PP-terrasavond in Bredevoort op donderdag over energie

BREDEVOORT - Deze zomer organiseert de Progressieve Partij elke week een open terrasavond. Vrij toegankelijk, onverplichtend, bijpraten over actualiteit en nieuwe ideeën voor de gemeente Aalten. Lekker met een zomers drankje nadenken en bespreken hoe het mooier, beter en rechtvaardiger kan in de gemeente en de politiek. Elke avond wordt een gast of gasten uitgenodigd om vanaf 20.30 uur te vertellen over ideeën en nieuwe benaderingen.

De derde open terrasavond van de Progressieve Partij vindt plaats op donderdag 10 augustus op het terras van De Borghman te Bredevoort. Besproken worden duurzaamheid, klimaatverandering en energietransitie. Om 20.30 uur komen er mensen van de zelfbenoemde raadscommissie voor energiezaken. De uitdaging is: hoe worden we energieneutraal in 2030? De groep heeft een statement gemaakt. Daarin staat onder meer: 'Wij vinden dat er sprake is van grote urgentie als het gaat om de energiesituatie' en 'Wij vinden dat de lokale overheid verantwoordelijk is om te informeren en te motiveren'.

Op woensdag 16 augustus is al weer de laatste terrasavond; dat keer bij 't Noorden in Aalten over toegankelijkheid voor mensen met een beperking en het VN-verdrag.

Rijbewijskeuring 75+

REGIO - De eerstvolgende rijbewijskeuring voor mensen van 75 jaar en ouder is op zaterdag 16 september, in Den Es, Oranjestraat 30, 7051 AJ Varsseveld.

De kosten hiervoor bedragen 27,50 euro. De opbrengst gaat naar een goed doel. De keuring wordt georganiseerd door SBOIJ, namens de gezamenlijke ouderenbonden.

Belanghebbende kunnen zich al een half jaar voor het verloop van het rijbewijs opgeven. Opgeven, het liefst schriftelijk of per e-mail, bij R. van der Meulen, Merelstraat 10, 7051XM Varsseveld, rietenherman@live.nl onder vermelding van naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer, en de datum waarop het rijbewijs verlopen is.

Telefonisch opgeven kan via tel. 0315 242939 of 0315 298624 of 0315-242282.

De volgende keuring vindt plaats op zaterdag 14 oktober. Ook voor deze datum kan men zich al aanmelden.

Spektakeltoer: een prachtig evenement

Hans Keuper en zijn echtgenote zijn de grote animatoren van de Spektakeltoer.

ULFT - Een bont gezelschap streek zondag neer rond de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Uit alle windstreken kwamen deelnemers en bezoekers naar de Spektakeltoer om er een mooie dag van te maken. En dat werd het. Een prachtig begin, met de heren van het Ulfts mannenkoor en een spectaculaire afsluiting met Close Act en Bencha Theater met de Fakkel. Daar tussenin konden de talrijke bezoekers rondzwerven over het terrein met de verschillende podia.

Foto's: Frank Vinkenvleugel

Bencha Theater.
Bencha Theater.
Circus Hirondelles.
Jack Weijkamp van de Firma Weijland.
Bencha Theater.
14 / 20

Peter Dibbets genomineerd voor Gouden Venus van Milo

Peter Dibbets bij de overhandiging van het boekje aan wethouder Ilse Saris van Winterswijk. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Bart Kraan

WINTERSWIJK - Het DELA goededoelenfonds houdt dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van de Gouden Venus van Milo. Deze onderscheiding is bedoeld voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. Vanaf 24 juli tot en met 15 september kan iedereen stemmen via www.goudenvenusvanmilo.nl. Peter Dibbets uit Winterswijk is ook genomineerd. Hij is geen onbekende in de regio. De Winterswijker is namelijk lid van de Rainbowband, waarmee hij regelmatig optreedt. Bovendien is hij de maker van een boekje, speciaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking, waarin allerlei vragen over de uitvaart worden behandeld.

Op 30 september zal Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, de top 10 en de winnaar bekendmaken. De hele lijst is te zien via goudenvenusvanmilo.nl.
"Iedereen wil van betekenis zijn, we willen er allemaal toe doen. Dat maakt dat je je gewaardeerd voelt en meetelt in onze samenleving", aldus Edzo Doeve. Uit de lijst van 100 inspirerende mensen met een beperking blijkt dat er in Nederland veel goede voorbeelden zijn van mensen die echt iets betekenen voor anderen. Met deze onderscheiding wil DELA hen nog eens extra in het zonnetje zetten.
Naast De Gouden Venus van Milo ontvangt de winnaar van het DELA goededoelenfonds € 10.000. Dit bedrag is bedoeld voor een goed doel waar de winnaar bij betrokken is. Nummer twee en drie op de lijst ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van respectievelijk € 5.000 en € 2.500.
Met het thema 'Onbeperkt!' nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Door iets goeds te doen voor een ander krijgt het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren.

Stemmen op Peter
Iedereen die Peter Dibbets wil steunen met zijn stem, kan dat doen op de website www.goudenvenusvanmilo.nl.


Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

Inschrijving Trekkertrek Winterswijk

WINTERSWIJK/HUPPEL - In Huppel vindt op zondag 3 september een trekkertrekwedstrijd plaats. De inschrijfavond voor deze wedstrijd is op dinsdag 15 augustus een inschrijfavond, die plaatsvindt vanaf 20.00 uur bij café Spiekerman in Meddo.

De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro per startnummer; verzekeringsbewijs tonen is verplicht voor deelname. Wie geen verzekeringsbewijs kan tonen, moet zijn trekker door de organisatie laten verzekeren, en betaalt daarvoor 10 euro per trekker.

Dit jaar is de opzet van de wedstrijd anders. Er wordt namelijk met één sleepwagen gestart. Daarom is er een maximum van 90 deelnemers. Ook wordt een maximum van twee aanmeldingen per persoon gehanteerd. Aanmelden per mail is niet mogelijk. Voor vragen kan wel worden gemaild naar ttwinterswijk@hotmail.com.

Kijkje in Rijksmonument

WINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar. De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar. Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad). Het complex is Rijksmonument.

Rondleiding synagogecomplex

De synagoge van Winterswijk, met het mikwe. Foto: PR Foto: PR

Rondleiding synagogecomplexWINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar.

De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar.
Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad).
De synagoge en de erbij behorende gebouwen, het mikwe en de woning met school, vormen met de oude begraafplaats een geheel, dat niet alleen voor Winterswijk en Gelderland maar voor het hele land van historische waarde is. Het hele complex is een rijksmonument. Tijdens de zomermaanden In juli en augustus wordt er elke dinsdagavond een rondleiding verzorgd. Die begint om 19 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.


www.synagogewinterswijk.nl

Genieten van authentieke rijtuigen tijdens kastelenrit

VORDEN - Op 13 augustus organiseert menvereniging in de Reep'n voor de 41ste keer de kastelenrit voor authentieke rijtuigen. Deze rit is een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de NVTG (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands kampioenschap. Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit. Hierin passen de rijtuigen uit de jaren 1800 en 1900 uitstekend.

Het evenement begint bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken.

Route
De route is als volgt: Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg rechts- einde weg links Burg. Galleestraat –rechts Stationsweg -rotonde recht oversteken Horsterkamp- links Vordensebosweg- kasteel Vorden- rechts Schuttestraat- rechts Schimmeldijk -links Waarlerweg -links Lindeseweg-links Kostedeweg-rechts Kostedezijweg –links Schuttestraat over brug- rechts Geurkenweg - links Eikenlaan-rechts Bekmansdijk -kasteel Het Onstein -rechtdoor Onsteinseweg –rechts Ruurloseweg – links Wiersserallee - kasteel de Wiersse- rechts Schoneveldsdijk- links Vordenseweg – rechtdoor Wildenborgseweg-links Nijlandweg-links Wildenborchseweg –-kasteel De Wildenborch- rechts Schoolhuisweg – rechts Galgengoorweg- bij de Vijfsprong rechts Enzerinckweg-links Larenseweg- rechts bospad naar Huize Het Enzerinck - rechtsaanhouden oprijlaan huize Enzerinck- einde weg links Almenseweg-bij 2e inrit naar Kasteel Den Bramel.

Omstreeks 12.30 uur zullen de eerste aanspanningen weer terug zijn bij kasteel den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.
Middagroute
De middagroute is een korte route waarbij de aanspanningen één keer in stap en één keer in draf door de Dorpsstraat komen. Bij de parkeerplaats van Hotel Bakker zal een deskundige speaker uitleg geven over de aanspanningen. Middagroute: vertrek 14.00 uur Vertrek weide kasteel Den Bramel – Almenseweg links- links Gazoorweg – links Wilmerinkweg-rechts Almenseweg-rechts Mispelkampdijk-links het Wiemelink -rechts Burg. Galleestraat-links Dorpsstraat-rechts Horsterkamp-rechts Nieuwstad wordt Raadhuisstraat-rechts Dorpsstraat- links Stationsweg – einde weg links Burg. Galleestraat-rechts Almenseweg-links inrit Kasteel Den Bramel

Na de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Volgens de planning zal dit omstreeks 15.15 uur zijn. Na de prijsuitreiking zullen de winnaars een ereronde door de Dorpsstraat rijden.

De organisatie hoopt ook dit jaar weer op een groot aantal deelnemers en toeschouwers.

75.000 euro beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds trekt 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten, ook in de Achterhoek. Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Al vier maal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan in totaal dertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Ook in het Montferland is er afgelopen jaar een project met vrijwilligers gestart voor de terugkeer van de patrijs. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaters.
SBNL Natuurfonds keert dit jaar voor de vijfde keer geld uit vanuit dit fonds. Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij deze organisatie een aanvraag indienen met een plan. De belangrijkste eisen voor dit plan zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan aansluiten bij de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.

Het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof – Coldeweij Fonds is ontstaan uit een grote erfenis die SBNL Natuurfonds eind 2010 kreeg na het overlijden van mevrouw D.T. baronesse van Hemert tot Dingshof – Coldeweij. Samen met haar man was zij groot liefhebber van de schoonheid van de natuur en van de historie van het platteland. Met de uitkeringen uit dit fonds slaat SBNL Natuurfonds een brug tussen betrokken natuurliefhebbers enerzijds en actief beherende particulieren en agrariërs anderzijds.

Bomenstichting over kap essen door SBB

Staatsbosbeheer (SBB) maakte eind juli via de media bekend dat zij in de Achterhoek duizenden zieke Essen gaat kappen in verband met de Essentaksterfte. De Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft daarom Staatsbosbeheer dringend verzocht om een gesprek, daar de stichting vragen heeft bij deze rigoureuze aanpak. Waar deze bomen werkelijk ziek zijn en als laanboom langs wegen staan is deze veiligheidsingreep uiteraard noodzakelijk. Echter, waar deze in bos en in het landschap staan is dat nog maar de vraag.

Zo adviseert de Universiteit Wageningen (WUR) beheerders om 'terughoudend te zijn bij het ingrijpen/kappen, omdat met name grotere bomen niet snel helemaal zullen afsterven.

Grote, dode takken kunnen weggesnoeid worden als deze gevaar opleveren. Het beste is om de boom, wanneer die geen gevaar oplevert, met rust te laten en af te wachten of de boom in staat is de uitbreiding van de ziekte zelf te stoppen'.

"Vooral oudere bomen blijken weer uit te lopen op de nog levende, gezonde delen. Zelfs wanneer takken al te ver aangetast zouden zijn, is bijvoorbeeld een alternatief voor kap om de boom in het najaar te knotten op twee meter hoogte. Vaak loopt de boom dan weer uit alsof er niets aan de hand is."

Op diverse plaatsen, zoals Moerdijk en in Flevoland, is kap van de Essen op goede gronden uitgesteld. Eerst wordt daar nader geïnventariseerd en onderzoek gedaan naar alternatieven.

SBB stelt in de media: "Gezonde bomen zoveel mogelijk te willen laten staan". Heeft SBB nader onderzoek gedaan? Heeft zij bijvoorbeeld de publicaties van de WUR geraadpleegd, en rapportage met betrekking tot ervaringen die in deze in het buitenland zijn opgedaan?

De BSA heeft inmiddels ervaren dat SBB helaas ook grootschalige kap inzet om financiële redenen, onder andere wegens het miniseren van overheidssubsidie en vooral de contractueel te leveren tonnen biomassa en niet omdat daartoe op korte termijn aantoonbare noodzaak of urgentie bestaat. Gedurende de laatste jaren heeft SBB de houtoogst zelfs verdubbeld. Daarom zou de BSA ook in dit geval graag zien waarin deze noodzaak van kap op zo een grote schaal dan wel zou zijn gelegen. De meeste bomen van Staatsbosbeheer staan immers in een bos of landschapselement en vormen daarmee geen direct gevaar.

De verklaring van SBB in de pers dat "de boom in no-time dood gaat na aantasting" blijkt bovendien pertinent onjuist. De BSA acht het daarom zinvol om onderscheid te maken tussen risicovolle bomen, die langs paden en wegen staan, en beduidend minder risicovolle bomen in bospercelen. De Bomenstichting Achterhoek gaat er van uit in een redelijk gesprek met SBB tot nadere afspraken te kunnen komen.

Achterhoekse talenten en ondernemers op Magic Festival

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen.

Door Henri Walterbos

Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is.

"We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven." Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent. "Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent." De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

19 / 20

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH