Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

13 juni 2017

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 13 juni 2017


Berkelland geeft 5% OZB terug in 2018

3,5 miljoen voordeel op jaarrekening

BERKELLAND - De jaarrekening van de gemeente Berkelland laat een voordeel zien van 3,5 miljoen euro. Volgens het vastgestelde beleid voor overschotten wordt een gedeelte besteed aan de teruggave van de OZB. Het zal gaan om ongeveer 5% in 2018.

Wethouder Han Boer: "Het resultaat van de jaarrekening is weer lager dan vorig jaar. We zetten daarmee opnieuw een stap naar het dichter bij nul begroten. Een deel van het voordeel geven we in 2018, volgens afspraak, via de OZB weer terug aan de inwoner."

Naast de teruggave van de OZB vult de gemeente de reserve herstructurering weer aan tot het maximum van 7 miljoen euro. Daarnaast hevelt men een gedeelte van het overschot over voor activiteiten die in 2016 zijn gestart maar nog niet zijn afgerond. Tot slot reserveert de gemeente 250.000 euro voor het uitvoeren van de raadsbreed aangenomen motie over maatwerk voor voorzieningen.
Op de meeste afwijkingen ten opzichte van de begroting heeft de gemeente geen invloed. Enkele punten die tot dit voordeel hebben geleid zijn: VNOG 657.000 euro. Dit voordeel ontstaat door de uitbetaling van de clusterreserve die de VNOG aanhield voor de Brandweer Achterhoek Oost. De reserve was bedoeld om nadelige resultaten binnen het cluster op te vangen. Nu er geen sprake meer is van clusters wordt de reserve uitgekeerd.
Leerlingenvervoer 150.000 euro: Sinds 2014 neemt het aantal leerlingen dat gebruikt maakt van het leerlingenvervoer af. Dat komt deels doordat minder kinderen naar het speciaal basisonderwijs gaan en doordat ze meer gebruik maken van openbaar vervoer in plaats van taxi's.
Uitkering rijk om bijstand van te betalen (gebundelde doeluitkering) 558.000 euro: Vanuit de gebundelde doeluitkering wordt de algemene bijstand, het levensonderhoud van startende ondernemers en de uitkeringen IOAW en IOAZ betaald. Door goede toepassing van regels is het aantal bijstandsgerechtigden minder toegenomen dan verwacht.
Algemene uitkering 737.000 euro: De algemene uitkering valt hoger uit dan verwacht na de septembercirculaire. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de gemeente in december het toegezegde geld voor de opvang van vluchtelingen en statushouders ontving. Bij de decembercirculaire bleek dat dit 505.000 euro extra uitkering oplevert.
Algemene baten en lasten € 853.000: Het voordeel ontstaat voornamelijk door het niet uitgeven van de post onvoorzien van 200.000 euro. Ook is er een gedeelte van het ICT investeringsbudget overgebleven. Daarnaast is meer BTW terugontvangen (400.000 euro) dan verwacht.

Geldleningen € 329.000: De belangrijkste reden van het ontstaan van dit voordeel zit in het uitzetten van geld bij de BNG.

Midzomerwandeltocht

HAARLO - vanuit Haarlo kunnen belangstellenden op zondag 25 juni 10,5 km, 15 km of 22,5 km wandelen tijdens de Midzomerwandeltocht. Starten kan tussen 9.00 en 13.00 uur (langste afstand tot 11.00 uur) bij Kulturhus 't Stieltjen aan de Wolinkweg 12 in Haarlo. De kosten zijn € 2 per deelnemer. De wandeltocht is georganiseerd door Haarlo's Belangen dameskoor Timeless uit Haarlo. De wandeling is bewegwijzerd en voert de deelnemers door het buitengebied van Haarlo. Onderweg is er een rustpunt.

Sfeer en beleving

Vuurwerk zaterdagavond tijdens de tiende editie van Reurpop. Foto: Mark Koeleman.

RUURLO – Voor het eerst in het tienjarig bestaan van het muziek-, theater- en spektakelfestival Reurpop waren de zaterdagavond en zondag met 4500 bezoekers uitverkocht. In totaal trok het festival aan de Wiersseweg afgelopen weekeinde bijna 11.500 bezoekers. "Een record", zo melde pr-man Luuk Rouwhorst van de organiserende Stichting Vrienden van Reurle. Dit jaar werd meer dan ooit had 'ingezet' op sfeer en beleving. En dat waardeerde het publiek. "Een top feest. Alles is tot in de kleinste details geregeld. Voor iedereen toegankelijk en men denkt mee aan het welzijn van het publiek. Klasse", zo verwoorde bezoekster Atie Wiegerinck uit Ruurlo haar gevoelens. (Foto: Mark Koeleman)

Kijk ook op pagina 22 en 23

Jan Lutke Willink kringkampioen

GEESTEREN - Afgelopen weekend was er een selectiewedstrijd springen in Lichtenvoorde. Cameron Nijhof werd met zijn paard Avalon derde in de klasse B springen. Jan Lutke Willink reed zijn paard Zisinaa naar de overwinning in de klasse L springen. Hiermee werd de combinatie kringkampioen en zijn ze verzekerd van deelname aan de regiokampioenschappen. Beide combinaties komen uit voor de Hamelandse Ruiters.

Zeldzaam valkruid

BARCHEM - In het natuurgebied Stelkampsveld tussen Barchem en Borculo groeit valkruid dat ook wel wolverlei of arnica genoemd wordt. De plant is zo zeldzaam dat Staatsbosbeheer het beschermt heeft met een speciale korf. Zo hoopt Staatsbosbeheerder dat de plant kan overleven. Het plantje staat op de Nederlands Rode Lijst waar veel planten op staan die zeldzaam zijn.

Nieuwe Rembrandt?

Wie weet wordt de jonge kunstenaar Jasper Dielemans (20) wel de nieuwe Rembrandt. De Ruurloër neemt deel aan de Nederlandse Portretprijs en werd geselecteerd voor de eindexpositie die verbonden is aan de prijs, die tot met 3 september in Paleis Soestdijk te zien is.

Tiende editie Ouderendag Berkelland

Er wordt een rit gemaakt met oldtimers. Foto: PR Foto: Verona Westera

Organisatie doet beroep op oldtimerbezitters

Door Richard Stegers

BERKELLAND – De Ouderendag Berkelland beleeft dit jaar een jubileum. Het populaire evenement op 2 juli, staat deze zomer voor de tiende keer op het programma en wordt opnieuw gehouden bij café-restaurant Grenszicht in Holterhoek. De organiserende Eibergse Communicatie Vereniging is nog op zoek naar oldtimers voor deze gemoedelijke dag.

De Ouderendag Berkelland voorziet al jaren in een behoefte. Het is een geliefd dagje uit voor ouderen. Zij waarderen het evenement enorm. De Eibergse Communicatie Vereniging (ECV) zorgde in 2014 voor een herstart, nadat Hans Hannink en Gerty Meijer de activiteit vanaf 2007 organiseerden. ECV was bij de eerdere edities ook al betrokken. Gerrit Kox heeft zin in de leuke happening. "Het concept van de Ouderendag is een schot in de roos. De afgelopen jaren waren er steeds zo'n 200 ouderen aanwezig. Ze genieten altijd met volle teugen. Dat is prachtig om te zien", aldus de organisator. De ouderen kunnen traditiegetrouw een onvergetelijk ritje met een oldtimer maken. Het gaat om een tochtje van ongeveer 50 kilometer. Er zijn nog klassiekers nodig om iedereen te kunnen vervoeren. Deelnemers krijgen een speciaal rallyschildje en worden uiteraard voorzien van een hapje en een drankje. Oldtimerbezitters die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via tel. 06 54367402 of via ouderendagberkelland@gmail.com.

Muziek
De Ouderendag Berkelland is vooral een gezellig samenzijn. Het programma van zondag 2 juli bestaat uit een oldtimerrit door de gemeente Berkelland, een stuk entertainment bij terugkomst en een hapje en een drankje. Het evenement wordt gehouden bij café-restaurant Grenszicht in Holterhoek, bij Eibergen. De ouderen worden vanaf 10.00 uur bij Grenszicht ontvangen met koffie en krentenwegge.
Er zijn tevens opstapplaatsen in Beltrum (café Spilman om 8.30 uur), Ruurlo (Marktplein om 9.00 uur), Borculo (Andriessenhuis om 9.30 uur), Neede (grand café De Hofmaat om 9.30 uur) en Eibergen (Zwikkelaarsplein om 9.30 uur). Uiteraard is het mogelijk met eigen vervoer te komen, er is genoeg parkeergelegenheid. Om 11.00 uur gaat de oldtimerrit van start. De klassiekers zijn om 14.00 uur terug. De ouderen krijgen dan een broodje met iets hartigs en een drankje. Er zijn optredens van Herman Riethorst, De Mallumse Deerns & Co, Duo Vrijaf en Brenn'taler Spatsen. Tevens is er een demonstratie van oude landbouwwerktuigen. De Ouderendag is tussen 16.00 en 16.30 uur afgelopen. Alles wordt gratis aangeboden. Om de kosten enigszins te dekken is het voor deelnemers mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doen.

Ouderen uit Berkelland kunnen zich opgeven bij de volgende personen: Wendy Reinderink: 06-23486241, Gerrit Kox: 0545-474102 (na 17.00 uur), of per mail: ouderendagberkelland@gmail.com
Meer informatie over het evenement is te vinden onder de button Ouderendag van de website.

www.ecv-eibergen.nl

Column

Bornholm

Had iemand me vier, vijf weken geleden gevraagd wat het mooiste plekje op aarde is, dan had ik geen moment getwijfeld. Onze eigen Achterhoek natuurlijk, daar kan geen andere landstreek aan tippen.
Inmiddels ben ik daar toch iets minder zeker van. Niet omdat de Achterhoek in de achterliggende weken minder mooi is geworden, natuurlijk niet. Maar ik heb een stukje Europa ontdekt, dat op z'n minst even mooi is als de Achterhoek en de Liemers bij elkaar. En ja, heel misschien (ik krijg het moeilijk uit mijn pen) zelfs nog een tikje mooier.
Mijn geliefde en ik zijn een paar weekjes op vakantie geweest. Dat is het voordeel van pensionado zijn, je kunt op reis gaan wanneer je maar wilt. En dankzij de moderne communicatiemogelijkheden merkt u daar als lezer helemaal niets van. Mijn columns schrijven kan ik immers overal waar ik maar wifi heb.
Waar we naar toe gingen heb ik begin januari al verklapt, in mijn eerste column van dit jaar. Ik vertelde toen dat we op de Vrijetijdsbeurs bij Obelink in Winterswijk kennis maakten met Bornholm. Dat is een bij Denemarken horend eiland in de Oostzee, vlak onder de Zweedse zuidkust. Ik vertelde toen ook dat ik op foto's had gezien, dat het daar onvoorstelbaar mooi is.
Inmiddels hebben we Bornholm dus 'in het echt' gezien. En kan ik u vertellen, dat het eiland in werkelijkheid nog mooier is dan op foto's. Niet zo vreemd, want mijn geliefde en ik hebben allebei ervaren dat die schoonheid gewoon niet in beeld te vangen is. Niet met dure spiegelreflexen en al helemaal niet met onze mobieltjes. Gelukkig staan de beelden diep in ons netvlies gegrift en kunnen we ze voor ons zelf zo weer tevoorschijn toveren.
Wat maakt dat eilandje (nog geen zeshonderd vierkante kilometer en minder inwoners dan Doetinchem) nou zo bijzonder, zult u zich afvragen. Nou, teveel om op te noemen eigenlijk. Bornholm heeft woeste rotskusten en steile kliffen, witte Haïti-achtige zandstranden, pittoreske vissershaventjes, golvende akkers met goudgeel koolzaad (toen wij er waren tenminste), dichte bossen en heidevelden en in het midden van het eiland zelfs een stukje middengebergte. "Eigenlijk komen alle types landschap die Denemarken kent op dit ene eiland samen", zo vatte onze onze campingbaas Steen het trots samen. En dat is nou precies waarin Bornholm verschilt van onze Achterhoek. Want hoewel onze regio landschappelijk gezien toch ook bepaald niet saai is, kom je een dergelijke verscheidenheid niet tegen. Ik kan volop genieten van een wandeling door het Needse Achterveld of een fietstocht door het Montferland. Ja zelfs als ik in de auto zit zijn er nog genoeg momenten waarop ik de streek bewonder. Maar de ervaring van een wandeling op Bornholm is toch van een ander kaliber. Daar word je pakweg elke honderd meter verrast door weer een totaal ander uitzicht. Kijk je de ene minuut over zee uit, klauter je vervolgens over rotsen naar boven en sta je op de heide oog in oog met een paar schapen, die daar los rond mogen lopen. Weer een paar minuten later steek je een beekje over (gewoon van steen naar steen stappen of over een boomstammetje balanceren) en bevind je je in een bos dat aan het Sauerland doet denken.
U begrijpt het, een vakantie op Bornholm kan ik van harte aanbevelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vriendelijke mensen die er wonen. Maar ach, daarvoor hoef je natuurlijk niet zevenhonderd kilometer te rijden (en nog eens honderdvijftig te varen). Vriendelijke mensen zijn er in de Achterhoek gelukkig ook genoeg.

Marietje en Jan zestig jaar getrouwd

Echtpaar Hulshof uit Borculo viert dat ze 60 jaar getrouwd zijn. Foto: Susanne ten Have

BORCULO – Ze leerden elkaar kennen in Mariënvelde, ruim 65 jaar geleden. Het Borculose echtpaar Marietje Hulshof-Goldewijk (85) en Jan Hulshof (86) trouwen zestig jaar geleden voor de wet.

Door Susanne ten Have

"Hij bracht mij na afloop van de kermis naar huis en hij is toen eigenlijk gebleven", vertelt Marietje over hun verkeringstijd. Als achttienjarige jonge vrouw viel zij destijds voor de iets oudere Jan. Die volgens haar goed kon dansen. Iedere zaterdagavond kwam hij na de lof dienst in de kerk op de fiets naar haar toe. "Ze woonde dichtbij de kerk dat was wel makkelijk", grapt Jan. Maar Jan moest wel geduld hebben. "Marietje was vaak nog aan het werk als ik bij haar langs ging. Haar moeder zei dan wel eens, ze is daar en daar. Ga er maar naar toe. Maar ik bleef liever binnen. Zat ik daar de krant te lezen bij mijn toekomstige schoonouders, haha."
De bruid komt uit een gezin van tien kinderen, daarvan is zij de oudste. Hard werken was toen de norm, vertelt ze. "Het waren lange dagen. Ik moest vaak tot tien uur 's avonds bij een gezin helpen in de huishouding", zegt Marietje.
Na zeven jaar verkering besloot het stel te gaan trouwen, want ze wilden graag een woning. En die waren schaars vlak na de Tweede Wereldoorlog. "We gingen toen op de fiets naar het gemeentehuis in Ruurlo. Tussen de werkzaamheden door trouwden wij. Op de terugweg dronken we bij cafe 't Haantje een borrel. Daarna trokken we thuis direct de oude kleren aan, want er moest wel weer gewerkt worden", herinnert de Borculose zich. Het echte feest vierden ze bij Kerkemeijer, nadat ze ook voor de kerk hun huwelijk konden bezegelen. "De pastoor zei dat het feest tot negen uur mocht duren. Dan wisten de ouders ook wanneer zij hun kinderen thuis konden verwachten. Zo ging dat toen", aldus Marietje.
Jan werkte jarenlang bij de Coveco in Borculo en het echtpaar kreeg daarom ook een woning in de Prins Willem VI straat. 25 jaar lang draaide hij daar de nachtdiensten. Het echtpaar breidde het gezin uit met zes kinderen. Daar had Marietje haar handen vol aan. Altijd stond ze klaar voor haar kinderen. "Ach als je druk bent heb je altijd tijd. Alle kinderen zijn gaan studeren en een zoon woont in Amerika. Ik ben ontzettend trots op ze", zegt ze. "En er zijn tien kleinkinderen. De oudste is 20 en de kleinste één, dat vind ik toch leuk."
Het diamantenpaar Jan en Marietje maken heel wat kilometers op de fietsen nadat hij met pensioen mag. Toen zij last kreeg van haar beide heupen ging Jan alleen op pad. Maar daar is hij vanwege gezondheidsredenen ook mee gestopt. Marietje haakt en breit in haar vrije uurtjes. "Met vijftig jaar trouwen heb ik iedereen pannenlappen gegeven. Maar ik had er maar 80 gehaakt, kwam er 20 tekort", vertelt ze. "Dat vond ik erg."

Open huis muziekschool Segnocollectief

HAARLO – Het Segnocollectief houdt zaterdag 17 juni in het Kulturhus 't Stieltjen aan de Wolinkweg 1 in Haarlo haar jaarlijkse open huis. Iedereen is van 11.00 tot 13.30 uur van harte welkom.

Sinds het verdwijnen van muziekschool de Triangel in 2011 zijn 28 muziekdocenten verenigd in een docentencollectief. Zij verzorgen muzieklessen in heel Berkelland. Wie graag eens op een viool of gitaar wil proberen te spelen is die dag van harte welkom. Maar ook alle blaasinstrumenten zijn aanwezig, van dwarsfluit tot doedelzak, van bastuba tot hobo.

Slagwerkdocenten zullen uitpakken met verschillende soorten slagwerk, maar ook liefhebbers voor de piano kunnen een stukje spelen. Verder is er gelegenheid om een gratis proefles aan te vragen op een muziekinstrument naar keuze. Ook de muziekverenigingen zullen aanwezig zijn om informatie te geven over hun vereniging.

Schilderen op locatie Bie Winkels Gelselaar

Schilderen op locatie 28 juni Bie Winkels in Gelselaar. Foto: PR

GELSELAAR - Bie Winkels in Gelselaar biedt woensdagmiddag 28 juni opnieuw de gelegenheid te schilderen op locatie. Deze middag geeft Marjan Groenhout hier een workshop schilderen voor zowel volwassen als kinderen.

Op de proef van vorig jaar reageerden de deelnemers zo enthousiast, dat besloten is dit jaar een vervolg te geven aan het schilderen op locatie. Wie er dit jaar aan deel wil nemen moet zich snel aanmelden. Bij Marjan Groenhout: tel. 0545 843111, of 06-18938218, mail: marjangroenhout@caiway.net. Maximaal kunnen tien personen er deelnemen.
Deelname kost inclusief alle materialen en twee consumpties 15 euro. De organiserende projectgroep richt zich nadrukkelijk ook op deelname van schoolkinderen.

Bij mooi weer kan buiten worden geschilderd in het dorp en bij minder fraai weer in de schuur van de monumentale boerderij Winkels aan de Dorpsstraat 16 in Gelselaar, waar de deelnemers zich ook verzamelen.

Expositie
De workshop begint om 13.00 uur en het is de bedoeling tegen 17.00 uur ter afsluiting voor familieleden en vrienden van de deelnemers een kleine expositie te houden van de vervaardigde werken.

Schilderen op locatie 28 juni Bie Winkels in Gelselaar. Foto: PR

Agneta molen volledig in beeld

Acht camera's geplaatst in en om de molen

RUURLO – Veiligheid is tegenwoordig op veel terreinen een belangrijk onderwerp. Ook op de Agneta molen met de vele draaiende en zagende delen. Tijdens een vergadering van de vrijwilligers van de molen, een jaar geleden, kwam aan de orde dat er behoefte was aan een camerasaysteem.

Er werd een plan van aanpak gemaakt en in de bouwvakvakantie van 2016 zijn Henk Deunk en Aart Wieringa aan de slag gegaan met het aanleggen van de bekabeling, omdat Houtzagerij Agneta dan gesloten is. Ze dachten deze klus in ongeveer drie dagen te kunnen klaren. Echter, er bleek bijna 600 meter kabel te moeten worden aangelegd op vaak bijna onbegaanbare plaatsen. In oktober waren alle kabels uiteindelijk gelegd. Nadat de bekabeling gereed was is men begonnen met het ophangen en installeren van de camera's. Er hangen nu acht camera's in de molen. Hierdoor is er nu een prachtig overzicht van de hele molen. Staand voor het beeldscherm is nu de hele molen te overzien. Ook de draaiende delen die voor het publiek niet toegankelijk zijn, zoals het bovenwiel zijn nu voor iedereen te bewonderen. De camera's bieden allemaal een beeld van ongeveer 180 graden. Bij voldoende licht zijn de beelden in kleur en bij weinig licht zijn de beelden zwart-wit. Om deze beelden allemaal te kunnen bewonderen zijn er twee beeldschermen geïnstalleerd. Een in de bezoekersruimte en een op de stellingzolder. Op deze beeldschermen kunnen de beelden van de acht camera's tegelijkertijd worden bekeken. Ook kan men een beeld van een camera selecteren en dat vergroten tot een volledig scherm. Er is inmiddels ook een aantal portofoons aangeschaft om de communicatie tussen de vrijwilligers in de molen te optimaliseren. In geval van calamiteiten kan er snel hulp worden ingeroepen. De communicatie tussen boven en beneden is hierdoor nu ook een stuk makkelijker. Als er op de wind gezaagd wordt, dan moeten de wieken verschillende malen worden gestopt en weer opgestart. Dit is nu makkelijk door te geven door de zaagmeester aan de molenaar via de portofoon. Hoewel er in het begin nogal eens wat huilende kinderen op het kanaal voorbij kwamen, is dat euvel nu verholpen door een andere instelling. Er is ook een bel geïnstalleerd, zodat de vrijwilligers in de bezoekersruimte en op de stellingzolder altijd kunnen horen dat er bezoekers binnenkomen.

Veiligheid
Al met al is er weer een flinke stap voorwaarts gezet op het gebied van de veiligheid van de vrijwilligers en voor de bezoekers van Agneta molen. De vrijwilligers van de Agneta molen wil iedereen van harte uitnodigen om al deze ontwikkelingen eens van dichtbij te komen bewonderen. In de zomertijd is de molen op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek.

Wandelaars uitgedaagd voor twaalfde Barchemse vierdaagse

BARCHEM - Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli vindt de Barchemse vierdaagse plaats. Wandelaars hebben de keuze tussen 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag.

Het is de twaalfde editie van de Barchemse vierdaagse. Wandelaars kunnen genieten van Barchem en haar prachtige omgeving. Ook dit jaar voeren de wandelroutes langs de verschillende rivieren, beken en kanalen rond Barchem. Wandelaars lopen de vier dagen achtereenvolgens langs, bij of over de Baakse Beek, de Veengoot, de Berkel en het Twentekanaal.
Wandelaars zijn elk jaar opnieuw vol lof over de organisatie en de sfeer in Barchem. Met zichtbaar plezier gaan wandelaars en vrijwilligers ieder jaar weer aan de wandel of aan de slag. De Barchemse vierdaagse is daarnaast nog één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.
Wandelaars die zich nog niet hebben ingeschreven voor de vierdaagse kunnen zich tot en met 25 juni nog digitaal inschrijven. Daarnaast is er voor een beperkt aantal deelnemers (maximaal 100 deelnemers) nog de mogelijkheid om zich op woensdag 28 juni in te schrijven op het startbureau in 't Onderschoer.

Pottenkijken in andermans achtertuin

RUURLO – Wie wil dat nu niet? Kijken in een andermans (achter)tuin. Dat kan zaterdag 17 en zondag 18 juni tijdens het Open Tuinenweekend van Groei en Bloei bij Lenne en Rob Boonstra aan de Hulshofweg 10 in Ruurlo onder het motto 'Pottenkijken in andermans achtertuin'. Op beide dagen is men van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom in de tuin bij Lenne en Rob.

Naast de tuin zelf is er ook volop gelegenheid om te 'pottenkijken' in de tuin in 't Ruurlose Broek die zeer landelijk gelegen is. De tuin biedt plaats aan veelal via ruil verkregen uitbundig bloeiende flora in gele, blauwe en witte tinten. In de tuin is een levendige fauna te vinden van inheemse en tropische vogels, kippen, de hond én de poezen, de schapen in de wei, de kikkers en padden in de achter in het weiland gelegen natuurlijke poel, maar ook mollen en konijnen blijven de weg naar de tuin en weilanden vinden. Voor de menselijke bewoners van de tuin zijn op verschillende plekken zitjes te vinden waar het goed toeven is. De tuin wordt vanaf het voorjaar tot diep in de herfst kleurrijk opgesierd met door Lenne handgemaakte keramiek die voor balangstellenden ook te koop is. Op zaterdag zal bij droog weer in de raku-oven keramiek gebakken worden. Nieuwsgierig? Kom dan 'pottenkijken' in de achtertuin van Lenne en Rob Boonstra op zaterdag 17 en zondag 18 juni aan de Hulshofweg 10 in Ruurlo.

In stilte wandelen op de Kale Berg

BARCHEM - Elke derde donderdag van de maand houdt Ineke Wijngaard een stiltewandeling op en rondom de Kale Berg in Barchem.

De eerstvolgende wandeling is op donderdag 15 juni. Verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats bij eethuis de Kaleberg aan de Lochemseweg in Barchem. Van daaruit gaat het eerst naar de Woodbrookerskapel voor de voorbereiding. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en er wordt zeer rustig gelopen. Na afloop kan er onder het genot van een kopje koffie nagepraat worden. De wandeling is niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De kosten voor deelname zijn €5 per persoon. Opgeven kan via e-mail naar instiltewandelen@gmail.com. Op de ochtend van de wandeling krijg je nog een bevestiging.

Zonnebloemloterij Barchem in volle gang

BARCHEM – De Zonnebloemloterij in Barchem is begonnen. Er zijn al verschillende loten gekocht bij de vrijwillige lotenverkopers. Nog veel vrijwilligers gaan in de komende maanden in Barchem, Zwiep en Nettelhorst huis-aan-huis om loten te verkopen. Er zijn zelfs vrijwilligers die al vijftien jaar achtereen loten verkopen voor de Zonnebloem. Afdeling Barchem is heel blij met deze mensen en hoopt dat men allemaal één of meer loten zal kopen. Van deze opbrengst ontvangt afdeling Barchem een deel. Met dit geld kunnen activiteiten kunnen worden georganiseerd. Één van die activiteiten is de picknick. Men heeft weer een nieuwe prachtige plek gevonden voor een gezellige middag met een hapje en een drankje. Deze middag is gratis. De middag vindt woensdag 5 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur plaats. Opgeven hiervoor graag vóór 2 juli bij Jo Slotboom, tel. 0573 441692 of bij één van de andere vrijwilligers.

Ruurlo/Barchem

'Nieuw' platenmateriaal op tweede Høkersmarkt

De Høkersmarkt is de ideale plek voor de anhangers om hun verzameling compleet te krijgen. Foto: PR

ZELHEM - Na het succes van vorig jaar heeft de organisatie besloten dat er een vervolg moest komen. Vandaar dat zaterdag 1 juli de tweede editie van de Høkersmarkt wordt gehouden. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de KWF Kankerbestrijding. Met dit jaar een opvallende primeur: de presentatie van 'nieuw' platenmateriaal van Normaal. De Høkersmarkt bij café De Tol in Zelhem begint om 14.00 uur.

Organisator Herman Otterloo en zijn mannen kunnen terugblikken op een erg geslaagde eerste aflevering van de Høkers-ruilbeurs. Een evenement waarbij de fans allerlei parafernalia met elkaar kunnen ruilen of verkopen. En dat allemaal op 'heilige grond': café De Tol in Zelhem, ooit stamkroeg van Normaal. Vorig jaar werd een kleine vierduizend euro voor het goede doel opgehaald. "Net als vorig jaar zijn er weer veel standjes met allerlei Normaal-artikelen", aldus Herman Otterloo. "De ideale plek dus voor de anhangers - zoals de Normaalfans zich noemen - om hun verzameling compleet te krijgen. Ook worden er allerlei collectors items geveild voor het goede doel." Verder zijn er die dag op het buitenpodium liveoptredens van bands als Ritn Ditn, De Kisjeskearls, Spare Jerry's en De Hakviolen.

Presentatie platenmateriaal
Bennie Jolink en zijn mannen mogen er intussen dan mee zijn gestopt, deze dag wordt er 'nieuw materiaal' van Normaal gepresenteerd. Waaronder een elpee en meerdere singles. Initiatiefnemer Hans van Vuuren van het platenlabel Pseudonym Records: "Dit jaar viert de elpee en ook de single 'Oerend Hard' z'n veertigste verjaardag. Dat was aanleiding de elpee opnieuw uit te geven, maar dan kwalitatief verbeterd met moderne studiotechniek. Daardoor klinkt-ie beter dan ooit tevoren. Maar ook brengen we een aantal andere regelrechte Normaalklassiekers opnieuw uit. Gedrukt op diverse kleuren vinyl, waardoor deze platen voor de fans meteen echte collectors items zijn."

Vreemd vindt Van Vuuren het overigens niet om werk te lanceren van een band die al niet meer bestaat. "Normaal is meer dan zomaar een band. Ze gelden als uitvinders van de dialectrock en zijn in vier decennia uitgegroeid tot een fenomeen. Jolink en zijn mannen hebben drie generaties fans besmet met het høkvirus. Ook nu het doek is gevallen, blijft Normaal een van de bands met de grootste fanclubs van ons land. Sterker, Normaal is levendiger dan ooit."

Terugkeren naar de plek waar het goed toeven is

Zutphen – De IJssel en zijn uiterwaarden raken je. Ze brengen je in vervoering, inspireren je, troosten je. Menig kunstenaar probeert het landschap te vangen in verf of woorden. Fotografen leggen het vast op de gevoelige plaat. En voor recreanten zijn de mogelijkheden die de rivier en zijn oevers bieden ook eindeloos. Fietsen, wandelen, varen, vissen,… én gezellig tafelen. Gaon etten, het pop-up restaurant van de Achterhoek is altijd op zoek naar nieuwe mooie plekken in de regio waar ze de tafels kan dekken. Dat lukt ook elke keer weer. Maar waarom zou je naar een aantal jaren niet terugkeren naar een plek waar het heel goed toeven was? Daarom keert voor de eerste keer in haar bestaan het restaurant terug naar een fantastische plek waar ze ook vijf jaar geleden was. Op vrijdag 23 juni staan de lange tafels weer opgesteld aan de rand van de IJssel in de tuin bij de familie Meerstadt. Vanaf de zes meter hoge rivierduin. Een avond Gaon Etten is meer dan alleen een avond uit eten met een driegangenmenu van streekprodukten. Een avond Gaon Etten is een beleving! Naast een heerlijk, eerlijk diner, Achterhoekse wijn, bier en sappen, gezellige gesprekken en verrassende ontmoetingen is er altijd tussen de gangen door entertainment. Deze editie langs de IJssel staat een acrobatiek act op het programma. Steevast wordt afgesloten met koffie en een 'foodie' bag oftewel 'metnemtoete'. Een avond Gaon Etten is een happening voor 59 euro per persoon. Ontvangst is tussen 18.30 - 19.00 uur, aanvang diner 19.15 uur. Info of reserveren: www.gaon.nl

Stichting Synagoge Borculo wil beginnen met schone lei

Synagoge in Borculo. Foto: Rob Stevens

10.000 euro subsidie van gemeente

BORCULO - De Stichting Synagoge Borculo is door een verplicht verhoogde aflossing en een kwetsbare exploitatie in een financieel wankele positie geraakt. De gemeente springt nu bij om de stichting aan een financieel schone lei te helpen.

Borculo heeft ooit een levendige Joodse gemeenschap gehad. De synagoge in het centrum van Borculo is daar het bewijs van. In 1840 werd de eerste synagoge gebouwd in Borculo. Maar de Joodse gemeenschap van Borculo wordt in de loop van de negentiende eeuw zo groot dat er een nieuwe synagoge nodig is. In 1877 is het zo ver. De nieuwe synagoge wordt ingewijd met erachter een mikwe, een Joods badhuis, en ernaast de Joodse school.

Na de Tweede Wereldoorlog kan de zwaar getroffen Joodse gemeenschap het herstel van de vernielde synagoge niet meer bekostigen. Haar rest niets anders dan de synagoge te verkopen. De synagoge heeft nadien verschillende eigenaren. Het gebouw is gebruikt als werkplaats en opslagruimte. Later wordt het zelfs gebruikt als rookruimte van een slager. Rond de eeuwwisseling verkeert het gebouw in een deplorabele staat.

Vrijwilligers van de Borculose gemeenschap verenigen zich dan in de Stichting Synagoge Borculo en ontfermen zich over het gebouw. De synagoge wordt medio 2000 in eigendom verkregen en in 2008 grondig gerestaureerd. In 2001 krijgt het gebouw van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg de status van beschermd monument. De restauratie heeft de stichting evenwel het nodige gekost. Niet alle schulden uit het verleden zijn afgelost. De gemeente ziet het belang van de instandhouding van materieel en immaterieel Joods erfgoed in Borculo en is daarom bereid te helpen met het wegwerken van de voor de restauratie aangegane lening. Daarom wordt een incidentele subsidie verstrekt van 10.000 euro uit het budget 'monumentensubsidies'. De afspraak is dat de stichting zelf ook een bijdrage zal leveren aan het wegwerken van de schuld. De stichting probeert daarvoor fondsen aan te boren alsmede financiële bijdragen van sympathisanten die belang hechten aan een structureel gezonde positie van de van de Stichting Synagoge Borculo.


Laat spullen repareren in Repair Café de Berkel

BORCULO - Repair Café de Berkel bestaat inmiddels ruim 2,5 jaar en in die tijd zijn er honderden huis-, tuin- en keuken apparaten succesvol gerepareerd, en grote aantallen kledingstukken hersteld. Ook zijn er vele (tuin) gereedschappen en keukenmessen geslepen. Het volgende Repair Café is op woensdag 14 juni, verder elke tweede woensdag van de maand van 13.00 tot 17.00 én van 18.30 tot 21.00 uur in De Schuur, eetcafé De Hoeksteen, Steenstraat 3,in Borculo.

Repair Café de Berkel voldoet kennelijk in een grote behoefte gezien het aantal reparatieverzoeken. Zo'n 75 tot 80% van de ingebrachte goederen kunnen gerepareerd worden. Dit ligt mede aan de voorraad reparatie materialen en (speciaal) gereedschappen, maar voornamelijk aan de betrokken vrijwilligers die telkens weer een groot professioneel improvisatievermogen aan de dag leggen. Zij repareren huis-, tuin- en keuken apparaten, verstellen kleding, vervangen horloge batterijen en verrichten vakkundig allerhande slijpwerk.
Repair Café de Berkel is een vrijwilligersorganisatie die belangeloos en zonder winstoogmerk spullen repareert voor alle inwoners van Berkelland en is met name bedoeld voor hen die het repareren niet (meer) kunnen. De reparaties en het verstelwerk zijn gratis. Van de eventueel gebruikte onderdelen wordt de kostprijs doorberekend. Een vrijwillige bijdrage is gebruikelijk. Voor het slijpwerk wordt afhankelijk van het voorwerp een klein vast bedrag berekend. Hiervan worden onder meer de noodzakelijke reparatiematerialen en gereedschappen aangeschaft.

De bezoekers kunnen meekijken met de reparatie of tegen een kleine vergoeding een kop koffie gebruiken in het naastgelegen eetcafé De Hoeksteen. Hiervoor krijgt men een reductiebon bij de receptie van Repair Café de Berkel.

Beeldentuin van AJ & LW Bier geopend

BORCULO - De beeldentuin AJ & LW Bier aan de Haarloseweg 6 in Borculo is geopend tijdens het open tuinen weekend van Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen, op zaterdag 17 en zondag 18 juni. De tuin is open van 10.00 tot 17.00 uur en iedereen kan komen genieten van hetgeen de kunstenaars Louise & Dolf Bierhuizen gemaakt hebben in hun eigen ´Oase van Rust´.

In de beeldentuin zijn alleen eigengemaakte sculpturen te vinden van hout, steen en keramiek.
Op bijzondere wijze uitgestald in een tuin met leuke verrassende doorkijkjes waar bezoekers op hun gemak heerlijk kunnen rondstruinen en uitleg kunnen vragen over het maken van de diverse sculpturen. De kunstenaars beantwoorden deze vragen graag. Voor wie meerdere tuinen wil bezoeken zijn nog enkele routeboekjes beschikbaar.
Wie dit weekend niet in de gelegenheid is om de tuin te bezoeken, maar wel geïnteresseerd is, kan een afspraak maken via tel. 0545-271380. Voor groepen tot 15 personen kan een rondleiding gegeven worden.

Sportdag op Ruurlose basisscholen

Leerlingen Ruurlose basisscholen gaan sporten. Foto: PR

RUURLO - Op vrijdag 16 juni zal de elfde schoolsportdag van de Ruurlose basisscholen gehouden worden door de Schoolsportcommissie Ruurlo op de diverse sportaccommodaties in Ruurlo. De groepen vijf tot en met acht van de vier basisscholen uit Ruurlo komen deze dag in actie.

De groepen vijf en zes gaan 's morgens langs twee van de vele deelnemende sportverenigingen: Zwem- en polovereniging Schuurman BZC, Badmintonclub Ruurlo, Tennisvereniging Ruurlo, de Ruurlose Gymnastiek Vereniging, Handbalvereniging Blauw Wit, Handboogschietvereniging De Gouden Treffer, Klootschietvereniging 't Broek, Voetbalvereniging Ruurlo, Fitness- en Gezondheidscentrum Total Fit. Nieuw dit jaar zijn Aerobic Dance Centre Ruurlo en de Lochemse Hockey Club (LHC) en Nippon Judo Achterhoek. De middag zal besteed worden aan korfbal, slagbal en trefbal op sportpark 't Rikkelder van vv Ruurlo. De groepen zeven en acht draaien het programma precies omgekeerd. De bedoeling is de leerlingen zo gedurende hun basisschoolperiode kennis te laten maken met zoveel mogelijk verschillende verenigingen. De organisatie is erg blij is met de inzet van zoveel vrijwilligers van de verenigingen op deze sportdag. Door deze vrijwilligers kunnen de leerlingen kennismaken met sporten waar ze anders nooit mee in aanraking komen. Deze sporten kunnen zich zo tonen aan de jeugd uit Ruurlo en hopen nieuwe leden aan over te houden. De foto's van deze dag komen te staan op www.sportfederatieberkelland.nl.

Wandelen op Kale Berg

BARCHEM - Elke derde donderdag van de maand houdt Ineke Wijngaard een stiltewandeling op en rondom de Kale Berg in Barchem. De eerstvolgende wandeling is op donderdag 15 juni. Verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats bij eethuis de Kaleberg aan de Lochemseweg in Barchem. Van daaruit gaat het eerst naar de Woodbrookerskapel voor de voorbereiding. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en er wordt zeer rustig gelopen. Na afloop kan er onder het genot van een kopje koffie nagepraat worden. De wandeling is niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De kosten voor deelname zijn €5 per persoon. Opgeven kan via e-mail naar instiltewandelen@gmail.com. Op de ochtend van de wandeling krijgen mensen die zich hebben aangemeld nog een bevestiging.

SVBV blij met promotie

Dolle feestvreugde na afloop van het duel tegen EDS. Foto: PR.

BARCHEM – SVBV heeft het zich tweede pinksterdag in de returnwedstrijd voor promotie naar de vierde klasse van het district Oost van de KNVB tegen EDS uit Ellecom nodeloos moeilijk gemaakt. De thuiswedstrijd was met 5-0 gewonnen dus de return leek slechts een formaliteit te zijn. Niets was echter minder waar.

In de eerste helft was Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV) de dominante ploeg. Ze sprongen echter zeer onzorgvuldig om met de talloze kansen die werden gecreëerd. EDS wist daarentegen uit één van hun sporadische kansen vijf minuten voor rust 1-0 te scoren.

Na rust ging SVBV verder waar het gebleven was met het missen van kansen. Na een kwartier in de tweede helft wist EDS de score te verhogen naar 2-0 en meteen daarna tot 3-0.
Hiermee kwam er een ommekeer in de wedstrijd. EDS ging vol in de aanval en SVBV werd steeds verder teruggedrongen. In de zeventigste minuut moest keeper Kevin Bannink noodgedwongen worden vervangen omdat hij geblesseerd raakte bij een veel te harde charge van één van de EDS voorwaartsen, die met gestrekt been in kwam.

Toen EDS vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de score nog verder op voerde naar 4-0 waren zij nog maar één doelpunt van een verlenging verwijderd. Het werd nu dus echt billen knijpen voor de in grote getale meegereisde SVBV aanhang. Hieraan werd, gelukkig voor hen, ver in blessuretijd een einde gemaakt door Cas Platerink.
In een uitval wist hij eindelijk één van de vele kansen, die SVBV gedurende de gehele wedstrijd geboden kreeg, te verzilveren.

De treffer werd zowel door de spelers als supporters van SVBV met luid gejuich begroet. Door deze late SVBV treffer was de eindstand 4-1 bereikt en daarmee de strijd beslist. Barchem kon zich op gaan maken voor een feestje voor een terugkeer naar de vierde klasse waarin het een aantal seizoenen geleden ook speelde.

Sparta wint Internationaal Karel Stegeman Toernooi

RUURLO – Het Karel Stegeman Toernooi (KST) van VV Ruurlo kent sinds 2000 weer eens een Nederlandse winnaar. De 33ste editie van het toernooi werd afgelopen pinksterweekeinde namelijk door Sparta Rotterdam gewonnen. In 2000 was De Graafschap de laatste Nederlandse winnaar van het toernooi. Eerdere Nederlandse winnaars waren SV Grol (1986) en NEC Nijmegen (1999).

Door Jan Hendriksen

Sparta Rotterdam won in de finale met 1-0 van het Zweedse Halmstads BK. Derde werd het Kroatische NK Lokomotiva Zagreb dat in de 'kleine finale' met 1-0 van het Zweedse Kalmar FF won. Het toernooi op sportpark 't Rikkelder kende dit jaar een hoog niveau. Daarover waren de kenners en de organisatiecommissie (OC) van het toernooi het unaniem eens. "Met Sparta Rotterdam hebben we een zeer terechte en weer eens een Nederlandse winnaar", aldus voorzitter Marcel Bos van de OC. Sparta Rotterdam streefde dit voorjaar met zeven andere teams om het kampioenschap van Nederland en behoort dus op dit moment tot de acht beste U19 teams van het land. Vorig jaar maakte Sparta Rotterdam ook al indruk op het KST en eindigde men als zesde. Dit jaar wilden de Rotterdammers meer. En die verwachting maakten ze meer dan waar. Nieuwkomer NK Lokomotiva Zagreb presteerde ook uitstekend. De Kroatische kampioen maakte vooral fysiek indruk tijdens het drie dagen durende toernooi. De verschillende speelstijlen maakt het toernooi dan ook interessant voor zowel de nationale als internationale deelnemers. NK Lokomotiva Zagreb was niet met de eerste selectie naar Ruurlo afgereisd zo bleek. Want na bestudering van de kampioenfoto van het elftal, dat in een keurig verzorgd magazine was afgedrukt, bleek maar een speler in Ruurlo aanwezig te zijn. De coach van dit team, Jerko Leko, is overigens niet de eerste de beste. Leko beëindigde, voordat hij coach van het U19 team van Lokomotiva werd, zijn actieve loopbaan bij Lokomotiva. Daarvoor kwam hij uit voor Dinamo Zagreb, Dynamo Kiev, AS Monaco en Bucaspor. Ook speelde Leko 59 interlands voor Kroatië.

Een andere bekende verschijning op sportpark 't Rikkelder tijdens de Pinksterdagen was de bekende oud- betaald voetballer en – international en de huidige voetbalanalist bij Studio Voetbal van de NOS Pierre van Hooijdonk. Bij NAC Breda speelde op het KST namelijk Sydney van Hooijdonk in de spits. Inderdaad de zoon van.
Opvallend was dat op de slotdag (maandag) van het toernooi in de tien gespeelde duels maar zes keer werd gescoord. Een minimaal aantal zo bleek en uniek in de geschiedenis van het toernooi.

Teleurstellend
De Deense toernooiwinnaar van vorig jaar B.93 stelde dit jaar teleur. De Denen eindigden als tiende. Behoudens het openingsduel tegen VV Ruurlo (2-0 overwinning) werden alle andere vijf duels opvallend genoeg allen met de minimale cijfers van 1-0 verloren, tegen Halmstads BK (Zweden), NAC Breda, AS Trencin (Slowakije) Sparta Rotterdam en Willem II.

VV Ruurlo
Het team van VV Ruurlo, onder leiding van trainers Frits van der Worp en Martijn Sikkema, weerde zich tijdens het toernooi zeer kranig. Het team moest het dit jaar stellen zonder de spelers van het eerste elftal. VV Ruurlo 1 speelde namelijk Tweede Pinksterdag een nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de derde klasse van het district Oost van de KNVB tegen SV Dinxperlo in Dinxperlo. Ter compensatie hadden Jorn Geerligs (Reünie uit Borculo), Cem Okatan (Sportclub Lochem) en oud- Ruurlo speler Mark te Winkel van RKZVC (Zieuwent) een geel-zwart shirt aangetrokken. Evenals voorgaande jaren zette VV Ruurlo zijn beste beentje voor wat door het publiek op waarde werd geschat. Op de openingsdag werd er met 2-0 verloren van B.93 en Sparta Rotterdam. Tweede Pinksterdag verloor men met 3-0 van AS Trencin en Halmstads BK en met 5-0 van NAC Breda. Op de slotdag werd de strijd om de elfde en twaalfde plaats tegen JVOZ Zeeland met 1-0 verloren.

'Talenten voor de toekomst'
"Talenten voor de toekomst. Talenten van vandaag. Dat zijn jullie." Met deze woorden verwelkomde burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zaterdagmorgen 3 juni de delegaties van de twaalf deelnemende teams aan de 33ste editie van het Internationale Karel Stegeman toernooi tijdens een officieel ontvangst in de Boerangerie van pannenkoekenboerderij De Heikamp.
"Het blijkt namelijk dat talloze jeugdvoetballers die in de afgelopen 32 jaar deelnamen aan het toernooi in Ruurlo later bij diverse Europese topclubs en in talloze internationale competities furore maken. En daar mag VV Ruurlo best trots op zijn", zo vervolgde Van Oostrum. Voordat alle delegaties een cadeau in ontvangst namen van burgemeester Van Oostrum wenste hij alle deelnemers veel sportief succes toe. "Ga voor het hoogste haalbare. Daar ga ik ook altijd voor. Ik ben namelijk een slechte verliezer. Maar geniet bovenal van het verblijf in Ruurlo."

Drie pijlers
Kandidaat voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo verwelkomde als eerste de delegaties bij De Heikamp. Een speciaal welkom was er voor de familie Stegeman (Reina, Bert en Dini), hoofdsponsor Ruesink en Van Oostrum. "Er zijn drie belangrijke pijlers waarop het toernooi draait: vrijwilligers (120), sponsoren (tientallen) en natuurlijk de gastgezinnen (92). Zonder hun medewerking zouden we dit toernooi als voetbalvereniging Ruurlo absoluut niet kunnen organiseren. Ze zijn onmisbaar en vormen de basis van het succesvolle toernooi en verbroedering tijdens de Pinksterdagen", aldus Meutstege.

Nationale driekleur
Nog voordat het Wilhelmus uit de geluidsboxen over sportpark 't Rikkelder klonk had burgemeester Joost van Oostrum tijdens de openingsceremonie de nationale driekleur al in top gehesen. Daarmee opende hij op 'flitsende wijze' officieel de 33ste editie van het Internationale Karel Stegeman Jeugdtoernooi van VV Ruurlo. Voor de officiële opening van het toernooi werden alle deelnemende teams op een vlotte wijze aan het publiek gepresenteerd met medewerking van diverse pupillen van VV Ruurlo die de landsvlaggen en de naambordjes van de deelnemende teams droegen. Aansluitend aan de openingsceremonie verzorgde hoofdtrainer Wouter Schouten van VV Ruurlo een training aan de pupillen.

Prijsuitreiking
Zoals gebruikelijk reikte mevrouw Reina Stegeman na afloop van de finale maandag de prijzen van het toernooi uit. Tot beste speler van het toernooi werd Ugur Altintas van Sparta Rotterdam uitgeroepen en tot beste doelman Jelle Schoenmaeker van KV Mechelen (België). De beker voor topscoorder van het toernooi werd dit jaar niet uitgereikt. Daarvoor moet men minimaal vier maal scoren. Vijf spelers kwamen tot drie doelpunten. De Henk Wendt Cup (fair play) werd gewonnen door het Zweedse Halmstads BK.

Alcoholbeleid
Voorzitter Marcel Bos van de OC van het toernooi roemde na afloop van het toernooi de medewerking van het publiek in het kader van het alcoholbeleid op sportpark 't Rikkelder. Zo mocht er alleen alcohol genuttigd worden in een afgebakend gedeelte van het sportpark. Om dit goed te kunnen bewaken waren de uitgiftepunten rondom de velden komen te vervallen en waren uitsluitend in de kantine en in een tijdelijke uitbreiding van deze kantine alcoholische dranken te verkrijgen én te consumeren. "En daar hield iedereen zich keurig aan. En dat is een groot compliment waard. Er heerste alle drie dagen een perfecte sfeer", aldus Bos.

Einduitslag
Einduitslag 33ste editie Internationaal Karel Stegeman A- Jeugdtoernooi 2017: 1. Sparta Rotterdam (Nederland); 2. Halmstads BK (Zweden); 3. NK Lokomotiva Zagreb (Kroatië); 4. Kalmar FF (Zweden); 5. KV Mechelen (België); 6. 1. FC. Slovako (Tsjechië); 7. NAC Breda (Nederland); 8. AS Trencin (Slowakije); 9. Willem II (Nederland; 10. V.93 (Denemarken); 11. JVOZ Zeeland (Nederland); 12. VV Ruurlo.

Ruurlo sport

Borculoër Mike Gerritsen bemachtigt rol in serie Voetbalmaffia

Borculoër Mike Gerritsen. Foto: Rob Weeber

Ook wordt er gewerkt aan een YouTube FC Twente kanaal

BORCULO - De KRO-NCRV is sinds 24 mei bezig met de opnames van hun nieuwe serie Voetbalmaffia. De hoofdrollen zullen daarin vertolkt worden door Egbert Jan Weeber en Maryam Hassouni. Het verhaal gaat over Johnny de Graaf die in Italië voetbalt en op de transferlijst terecht komt. Hij kan hier slecht mee omgaan en wordt langzaam opgezogen in de wereld van de voetbalmaffia. RTV Oost deed een oproep voor acteurs en figuranten en Mike Gerritsen uit borculo reageerde. Een beetje tot zijn eigen verbazing kreeg hij de melding dat hem een rol werd aangeboden.

Door Rob Weeber

Mike is veelzijdig en in voor nieuwe dingen. Hij heeft wel vaker voor de camera gestaan, onder meer in YouTube opnamen als Zwarte Piet. Maar over de rol die hij nu krijgt, zwijgt hij nog, zij het dat hij wel wil toegeven dat het best een leuke rol is. Zijn opnames beginnen op 16 juni in de Adelaarshorst in Deventer, het voetbalstadion van Go Ahead Eagles. Auditie hoefde hij niet te doen, het insturen van persoonlijke gegevens en foto was voldoende. "Ze kijken natuurlijk vooral naar uitstraling en ik vind dat ik die wel heb", begint Mike. "Ik wil er ook altijd goed uitzien, zeker als ik aan het werk ben. Mijn dagelijkse baan is in de horeca en in de vrijetijd ben ik DJ. Je hebt dan met mensen te maken die iets verwachten van je en dan is het logisch dat je je goed presenteert."

Toch heeft hij in de sollicitatie naar de rol niet vermeld dat hij DJ is. Hij wil deze zaken gescheiden houden en zich in de ene industrie niet via de andere omhoogwerken. Of zijn toekomst in de filmindustrie ligt, weet hij nog niet. Hij zou best wel verder willen komen, maar anderzijds is hij ook een groepsmens. Zijn baan in de horeca is een sociaal gebeuren, terwijl de muziek en de film toch wat individueler zijn. De toekomst zal het uitwijzen, maar doorvragen leert dat de muziek toch wel een speciaal plekje in zijn hart heeft.

Naast de film gaat hij dit jaar nog iets nieuws doen. Samen met kameraad Stephan Kuipers gaat hij een eigen YouTube FC Twente kanaal opzetten. Anders dan het officiële clubkanaal willen ze juist veel meer de fans in beeld brengen in plaats van alleen de spelers. "Je krijgt een andere wedstrijdbeleving als je een fan aan het woord laat", aldus Mike. "Dat willen we naast het officiële commentaar zetten. We gaan ook trainingen volgen en oud spelers interviewen. Natuurlijk melden we ons netje aan als we het stadion in willen. We zien dan wel hoe men reageert op ons bestaan. Hopelijk ontstaat er samenwerking en geen wegduwen. Ik wil met nadruk zeggen dat het geen vloggen wordt en niet al te 'persachtig'. Het gaat ons om de beleving. Uiteindelijk zijn we allemaal oprechte Twente fans. Het zou toch geweldig zijn als we het kampioenschap konden verslaan op de Grote Markt in Enschede?"
De film Voetbalmaffia wordt vanaf zondag 22 oktober, 21.30 uur op NPO 3 uitgezonden.


Vijf maanden voor bedreiging agenten

BORCULO - De rechtbank Gelderland veroordeelde een 29-jarige man uit Borculo voor het bedreigen van politieagenten. Hij kreeg een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd. Op 11 september 2016 goot de man spiritus over zich heen en bedreigde de agenten met brandstichting. Ook dreigde hij de dienders met een mes neer te steken.

Geen poging brandstichting
Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat de man ook heeft geprobeerd om brand te stichten in de woning. Hiervan werd hij vrijgesproken. Ook bleek niet dat de man heeft geprobeerd de spiritus ook daadwerkelijk in brand te steken. Verder bevat het dossier onvoldoende informatie over de kans dat er brand zou ontstaan doordat de man een sigaret opstak terwijl hij zich met spiritus had overgoten.
Het Openbaar Ministerie eiste tbs met voorwaarden. De rechtbank gaat hier niet in mee. Door deskundigen is negatief geadviseerd over het opleggen van een tbs-maatregel. Ook was onduidelijk wanneer er in een kliniek plaats zou zijn voor de man. De rechtbank merkt op zich er bewust van te zijn dat de man overlast kan veroorzaken en psychische hulp nodig heeft. Een klinische opname zou waarschijnlijk ook in het belang van de man zijn. Maar de rechtbank heeft de grenzen van het strafrecht te respecteren. Het opleggen van een dergelijke zware maatregel zou deze grenzen in dit geval overschrijden.

Buitenspeeldag Borculo

BORCULO - Op woensdag 14 juni doet Partou Kinderopvang in Borculo ook mee met de jaarlijkse buitenspeeldag. In samenwerking men de gymnastiekvereniging 'Borchlo' en Speeltuin Noord worden activiteiten gehouden.

De straat aan de Heer Rudolfstraat in Borculo wordt afgezet voor verkeer. Daar kunnen de kinderen lekker buiten spelen. De buitenspeeldag is van 13.30 tot 16.30 uur. (de buitenspeeldag kan alleen plaatsvinden bij droog weer).

Er worden verschillende activiteiten gehouden. Zo is er onder andere een tumblingbaan, een springkussen en kunnen kinderen zich laten schminken. Ook kunnen kinderen gebruik maken van de speeltuin Borculo Noord en de buitenspeelruimte van de peuterspeelzaal. Er is natuurlijk wat te drinken en wat lekkers.

Cricketles AOC-Oost

BORCULO - Op donderdag 8 juni verzorgden de trainer/coach van de Gelre Cricket Club Zutphen Dolf Nijbroek en zijn zoon Jonty cricketclinics in opdracht van de Sport Federatie Berkelland(SFB) tijdens de gymlessen van het AOC-Oost in Borculo.

De leerlingen leerden hoe om te gaan met de speciale cricketballen, bat en wickets. Het was het 2e jaar op rij dat de leerlingen van het AOC-Oost kennis konden maken met deze voor velen toch onbekende sport. De leerlingen kregen de sport snel onder de knie door de leuke oefeningen van Dolf en al spelenderwijs kwam men tot het hit en run eindspel. De SFB ondersteunt het AOC-Oost Borculo met het regelen van bijzondere clinics tijdens de gymlessen. De foto's en filmpjes van de cricketlessen staan op www.sportfederatieberkelland.nl en op de facebookpagina.

Jasper Dielemans genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

Jasper Dielemans, bij zijn portret op Paleis Soestdijk, die meedingt naar de titel Nederlandse Portretprijs. Foto: PR

RUURLO – Wie weet wordt de jonge kunstenaar Jasper Dielemans (20) wel de nieuwe Rembrandt. De Ruurloër neemt namelijk deel aan De Nederlandse Portretprijs en werd afgelopen voorjaar geselecteerd voor de eindexpositie die verbonden is aan de prijs en die tot met 3 september in Paleis Soestdijk te bezichtigen is.

Door Jan Hendriksen

De competitie van De Nederlandse Portretprijs stond open voor tweedimensionale en driedimensionale portretten van hedendaagse Nederlandse portretkunstenaars. Een selectie van vijftig topwerken maakt momenteel deel uit van de expositie. De prijzen voor de verschillende categorieën zullen woensdag 14 juni op Paleis Soestdijk worden uitgereikt. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor jong talent en een publieksprijs. Jasper Dielemans, die aan de Universiteit Twente Industrieel Ontwerpen studeert, is met zijn werk 'The Unveiling', een potloodtekening op papier, genomineerd. "En dat is al een hele eer", zo laat de Ruurloër weten die tijdens de pinksterdagen samen met zijn vader Frans deelnam aan de Atelierroute Berkelland 2017. 'The Unveiling' is een zogenaamd 'hyperrealistisch' werk, een kunststroming die niet zo bekend is in Nederland. Afgelopen maanden heeft de Kunsthal in Rotterdam een internationale overzichtstentoonstelling gehouden van de grote meesters van deze stroming. De Nederlandse Portretprijs zet hedendaagse Nederlandse portretkunst weer op de kaart. Wie kent niet namen als Frans Hals, Rembrandt en Vermeer. Namen waardoor de Nederlandse (portret-)schilderkunst al eeuwen internationaal in de belangstelling staat. "En om ook de hedendaagse Nederlandse kunstenaars een gezicht te geven, is naar Brits model (BP Portrait Award) een competitie in het leven geroepen met de naam 'De Nederlandse Portretprijs'", zo verklaart Jasper Dielemans.

Nieuwste werk
Zijn nieuwste werk heeft hij met houtskool en acrylverf gemaakt. Jasper: "Met houtskool was ik al aardig bekend. Maar schilderen is volledig nieuw voor me. Dus het was een leuke uitdaging om met penselen aan de gang te gaan." Zo zijn er wel meer nieuwe materialen waar Jasper nieuwsgierig naar is. "Olieverf schilderen lijkt me in de toekomst ook heel leuk om te doen, zeker omdat ik tot nu toe bijna uitsluitend in zwart wit heb gewerkt. Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar verandering, zowel in het gebruikte materiaal als in de voorstelling van een nieuw werk. Zo blijft het voor mij ook telkens een leuke uitdaging. Maar voor nu ga ik even terug naar werken met potlood, omdat ik daar al een hele tijd niet meer mee gewerkt heb en het toch altijd wel mijn 'oer' medium blijft waar ik vertrouwd mee ben."

Informatie
Mocht men Jasper's werk willen zien in Paleis Soestdijk, dan kan dat tot en met 3 september. Kijk voor meer informatie op www.portretprijs.nl of www.paleissoestdijk.nl. De werken van Jasper Dielemans zijn ook te zien op jrd-artistry.deviantart.com/.

Vernieuwde Oranjerie opent binnenkort haar deuren

Een deel van het team van Oranjerie Ruurlo met links exploitant Alco van Berkel en tweede van rechts bedrijfsleider Jasper Nijkamp. Foto: Jan Hendriksen

Pre-opening levert talloze complimenten op

RUURLO – "Zojuist getest en zeer goed bevonden. Heerlijke lunch genoten in een prachtige ambiance en top personeel. Super mooi. Ziet er goed, verfrissend en gezellig uit." Zomaar een aantal Facebook reacties op de Pré-opening vorige week van de vernieuwde Ruurlose Oranjerie bij Kasteel Huize Ruurlo. Het kasteel is vanaf dinsdag 27 juni als museum geopend voor publiek. Gelijktijdig opent dan ook de Oranjerie haar deuren.

Door Jan Hendriksen

Als we op een van de pre- openingsdagen een bezoek brengen aan de Oranjerie is de nieuwe exploitant Alco van Berkel uit het Twentse Delden en bedrijfsleider Jasper Nijkamp uit Goor nog druk in de weer om de laatste details voor de opening met het personeel door te spreken. De inrichting van de Oranjerie is zo goed als afgerond. De nieuwe gordijnen in de grote zaal van het statige gebouw op de hoek van de Vordenseweg en Stapeldijk zullen deze week geleverd worden. Ze hebben niet meer de kleurstelling van geel/zwart zoals in het verleden. "En ook het meubilair in de grote zaal moet nog vervangen worden. Dat gebeurt in september. We hebben in de zaal de voormalige stoelen nog staan", zo vertelt Alco, die samen met zijn vrouw Evelyn van Berkel de eigenaren en exploitanten van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden zijn. Het restaurant heeft een zeer verfrissende uitstraling met als hoofdkleur okergeel. Het biedt plaats aan 55 personen. Groot is ook het buitenterras waar langs alle bezoekers die een bezoek brengen aan het museum komen en op gelijke hoogte met de Oranjerie is gebracht. De (lunch)kaart biedt in een oogopslag een uitgebreid assortiment aan gerechten. En de Oranjerie heeft maar liefst zes soorten ambachtelijk Twentse Bier op de tap.

Uniek
Alco en Evelyn van Berkel omarmden vorig jaar met beide handen en voeten het aanbod van Hans Melchers uit Vorden om de exploitatie van de Oranjerie als 'Museum Brasserie' voor hun rekening te nemen. Alco: "Een dergelijk aanbod is uniek. Het is een uniek gebouw op een unieke locatie die talloze mogelijkheden biedt. Naast de bezoekers aan het museum gaan we ook inzetten op feesten, partijen en bruiloften. Want er kan namelijk weer getrouwd worden in zowel de Oranjerie als Kasteel Huize Ruurlo. Ook op zakelijke bijeenkomsten zullen wij ons gaan toeleggen, want ook daar leent de Oranjerie zich uitstekend voor."

Iedereen
Oranjerie Ruurlo heeft een kleine naamswijziging ondergaan. In het verleden werd het geschreven met een 'G' (Orangerie). "De Oranjerie is van iedereen: fietsers, wandelaars, museumbezoekers, jong en oud, iedereen is welkom. Wij zijn toegankelijk en informeel en daarom schrijven we het weer met een Achterhoekse 'J'", zo laat Alco tot slot van het geanimeerde bezoek weten.

Derde donderdagavondrit MC Ruurlo

RUURLO – Motorclub Ruurlo houdt donderdag 15 juni de derde donderdagavondrit van dit seizoen. Om 18.30 uur staat de koffie klaar bij de inschrijving in het clubgebouw van MC Ruurlo aan de Vosheuvelweg, waarna men kan vertrekken voor een rit van ongeveer honderd kilometer. De route gaat van Haarlo richting Hengevelde, Delden, Wierden en weer terug via Holten en Barchem naar Ruurlo.

Midzomer Concert Sophia's Lust Ruurlo

RUURLO - Muziekvereniging Sophia's Lust houdt zaterdagavond 17 juni voor de tweede keer samen met haar sponsor Sven voor Ogen een concert op het Kerkplein die de naam Midzomer Concert heeft meegekregen. Vanaf 19.30 uur zullen het jeugdorkest en het harmonieorkest onder leiding van dirigent Markt ten Breul en de slagwerkgroep onder leiding van instructeur Jan Kreunen een licht muzikaal concert verzorgen met als thema 'Welkom voor muziek' waarbij Samba en de Latinachtige muziek word gespeeld. Op het Kerkplein wordt gezorgd voor de inwendige mens door de lokale horeca. De toegang is gratis. Voor meer informatie: www.sophiaslust.nl en https://www.facebook.com/svenvoorogen/.

Gebroeders Meulenveld en Heinneman winnen

RUURLO – Voor de leden van postduivenvereniging Roderlo waren er afgelopen weekeinde twee duivenvluchten: de eendaagse fond vlucht vanuit Gien in Frankrijk en voor de de Vitesse vlucht vlogen de vlucht vanuit het Belgische Quievrain terug naar Ruurlo. De duiven in Gien werden zaterdagmorgen om 7.00 uur gelost. De duiven hadden een zuidwesten wind. Hierdoor konden de liefhebbers rekenen op een snelle vlucht. De afstand bedroeg 559 kilometer. De eerste duif werd om 13.37 uur geklokt door de Gebr. Meulenveld (Willy en André). De uitslag: Gebr. Meulenveld 1, 2, 3, 4, 5, 9; J.H.J. Meulenveld 6; H. Berentsen 7. De duiven voor de Vitesse vlucht werden zondag vanuit Quievrain om 8.00 uur gelost. De duiven hadden eveneens een zuidwesten wind. De afstand bedroeg 268 kilometer De eerste duif werd om 10.49 uur geklokt door Henk Heinneman. De uitslag: H.J. Heinneman 1, 13, 14, 21, 24; Gebr. Meulenveld 2, 5, 6, 11, 12, 16, 18, 22, 23; J. Ras 3, 4, 17, 19; G. Wopereis 7, 10, 25; H. Berentsen 8, 9; J.H. Ter Maat 15; J.H.J. Meulenveld 20.

Kennismaken met scouting tijdens open dag

RUURLO – De scoutinggroep van de Van Heeckeren van Kellgroep uit Ruurlo houdt op zaterdag 17 juni een open dag op hun terrein aan de Gotinkveldweg 3 in Ruurlo. De toegang tot deze dag is gratis.

Tijdens deze dag kunnen de kinderen kennis maken met diverse uitdagende scouting activiteiten. Er is voor elke leeftijdsgroep wat te doen. Ook de nieuwste attractie van de groep, de kabelbaan, is opgesteld. In vogelvlucht door het bos, slechts hangend aan een kabeltje. Natuurlijk gebeurt dit goed beveiligd, zitten in een klimharnas en gezekerd aan de katrol op de kabel. Traditiegetrouw is er ook een kampvuur. Daar boven kunnen broodjes gebakken worden. Scouting staat naast deze activiteiten ook voor pionieren met hout en touw. Er is een heuse V-brug gemaakt, waar men over heen kan lopen. Benieuwd wat een V-brug is? Kom dan zaterdag 17 juni kijken. Voor de jongere kinderen (maar misschien vinden de oudere kinderen tot een jaar of 80 dat ook wel leuk) is er een giga bellenblaas. Iedereen is welkom tussen 13.00 en 16.00 uur naar de blokhut van de Van Heeckeren van Kellgroep aan de Gotinkveldweg 3 in Ruurlo. Info op: www.scoutingruurlo.nl of op de Facebookpagina www.facebook.com/scoutingruurlo.

Viswedstrijd onder begeleiding voor jeugd

RUURLO – De Ruurlose hengelsportvereniging De Reurlse Vissers houdt op de woensdagavonden 14, 21 en 28 juni viswedstrijden voor jongeren tot en met veertien jaar die worden begeleid door leden van De Reurlse Vissers. De jongevissers worden op 14, 21 en 28 juni om 17.45 uur verwacht aan de Everwennink waar men in de vijver tussen de Koopmansstraat en de Vijverweg van 18.00 tot 19.30 uur de hengel uit kan werpen. Er wordt gevist met een 'vaste stok'. De Reurlse Vissers zorgen voor maden en lokvoer. Opgave voor deelname is niet noodzakelijk. Voor meer informatie: Dierenspeciaalzaak Discus Van Aalst aan de Dorpsstraat 80 in Ruurlo, tel 0573 453564 of via het e-mailadres info@dereurlsevissers.nl.

Ruurlo/Barchem

Herman & Betsie in Museum De Scheper

Vuurrever in de sneeuw. Foto: PR Museum De Scheper

EIBERGEN - Herman & Betsie, een bedacht romantisch verhaal over twee families anno 1900 in Eijberghe. De in die tijd gedragen kleding uit deze streek wordt in het historisch museum De Scheper tentoongesteld.

Deel 4

Het is 1980. Mevrouw van Heukeren dut even in. Maar een dichtslaande deur zorgt ervoor dat ze weer wakker wordt. Waarom kwam Herman voor de eerste keer in de villa op bezoek? Want ook al was haar man ruimdenkend, een vriendschap tussen die twee werd als ongepast beschouwd.
Ze weet het weer, het was winter en op het riviertje de Berckel kon al geschaatst worden. In de verte zag Herman Betsie met vriendinnen zwieren op het ijs. De "dames" zwaaiden. Herman zwaaide wel terug, hij was verliefd maar hij durfde niet naar Betsie toe te gaan om haar aan te spreken. En toen gebeurde het. Het ijs begon te kraken onder de schaatsen van Betsie. Ze zakte door het ijs. Aan de buitenkant van een schuur zag Herman een ladder hangen. Hij rende naar de schuur en binnen een paar tellen lag de ladder op het ijs en trok hij Betsie uit het wak. Herman sloeg zijn winterjas om haar heen, bracht haar thuis en werd als een held door haar ouders onthaald.
Ze zijn de dag erna op de koffie gegaan bij de familie Klumpkes om Herman een nieuwe jas te brengen. Betsie wilde er ook bij zijn en het hoge woord kwam eruit: Ze was verliefd op Herman. Gerrit en Dika waren erg zenuwachtig en hadden hun zondagse kleren aangetrokken, de lemen vloer aangeveegd en de kruidenbitter erbij gepakt. Herman was ook verliefd op Betsie dus werd er getoost op de goede afloop.
Mevrouw van Heukeren bekijkt de oude foto. Een traan rolt uit haar ooghoek en ze doezelt in. Ze hoort niet meer dat de telefoon gaat en dat haar hulp iemand feliciteert. Ze merkt ook niet meer dat haar hulp de kamer inloopt en haar feliciteert met de geboorte van haar 5e achterachterkleinkind, genaamd Elizabeth Geertruida, roepnaam Betsie ………

Een volledige versie van het verhaal is gratis bij museum de Scheper in Eibergen op te halen.

Arie Burggraaf en Jokes Reijgersberg

Gelderse streken op zoek naar avonturiers

GELDERLAND – Vrijdag start de campagne 'Groot Gelders Avontuur'. De Gelderse streken zijn daarvoor op zoek naar twee 'grote kleine avonturiers' die in de maand juli deze regio (Veluwe, Regio Arnhem, Rijk van Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek) gaan ontdekken bij de meest supercoole attracties, spannende kastelen en uitdagende klimbossen. De avonturiers worden op de voet gevolgd door de camera, zodat heel Nederland online van hun avonturen in de Gelderse streken kan meegenieten. De zoektocht naar twee energieke, nieuwsgierige kinderen tussen zes en twaalf jaar start met een video-oproep van Jochem van Gelder. Kinderen die vol vragen zitten en deze zomer op Groot Gelders Avontuur willen, kunnen zich vanaf nu aanmelden op grootgeldersavontuur.nl. Ze kunnen daarbij een filmpje van zichzelf uploaden om te laten zien waarom juist zij deze zomer een van onze 'grote kleine avonturiers' moeten worden. In samenwerking met een castingbureau wordt een selectie van zestien kinderen gemaakt die wordt uitgenodigd voor een castingdag met Jochem van Gelder op 17 juni bij Burgers´ Zoo. De twee kinderen die het Groot Gelders Avontuur aan mogen gaan, gaan in de maand juli met een cameraploeg op pad in de Gelderse streken. Hun grootse avonturen worden vastgelegd in een videoserie die de hele zomer online is te volgen.

VV Ruurlo promoveert na 'thriller' naar derde klasse

De vreugde was na afloop van het duel tegen SV Dinxperlo groot bij VV Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – De ontlading was onbeschrijfelijk. Iedereen sprong iedereen in de armen. De juichkreten waren intens. Er vloeiden zelfs hier en daar tranen. De hoofdmacht van VV Ruurlo zorgde tweede pinksterdag voor een huzarenstukje in het promotie/degradatieduel tegen SV Dinxperlo. Het scenario in de slijtageslag was ongekend spannend. In de allerlaatste minuut (119) van de tweede verlenging sloegen de geel-zwarte Ruurlose brigade namelijk alsnog toe. Wout Meutstege scoorde het beslissende doelpunt voor Ruurlo (2-1). Het team promoveerde op sportpark 't Wellink van Sportvereniging Dinxperlo daarmee naar de derde klasse van de KNVB Oost.

Door Jan Hendriksen

Het kostte VV Ruurlo maandag letterlijk bloed, zweet en tranen om de promotie over de streep te trekken. Na zeven minuten moest men het al zonder laatste man Niek Sprukkelhorst stellen. Een hamstring blessure zorgde ervoor dat de ervaren kracht noodgedwongen het duel langs de kant moest volgen. Glenn Dekkers was zijn vervanger. Vervolgens liep doelman Roy Brekveld vlak voor rust een blessure op na een frontale botsing met een Dinxperlo-speler. Een minuten lange blessurebehandeling volgde.
De Ruurlose doelman mocht eigenlijk niet verder spelen van de scheidsrechter. Maar Brekveld wilde verder spelen. En dat deed hij ook met een gespleten lip. In de tweede helft had Ruurlo het zwaar. Ruurlo kwam niet aan het voetballen toe. Het was niet de wedstrijd van Ruurlo. Na de reguliere speeltijd stond het 2-0 voor de Dinxperloërs. En dat betekende dat de wedstrijd verlengd moest worden.
Ruurlo had het eerste duel thuis met 3-1 gewonnen. Maar omdat er geen 'Europese formule' werd gehanteerd werd de partij vervolgd met tweemaal vijftien minuten speeltijd. Het eindsignaal na negentig minuten kwam voor Ruurlo net op tijd. De manschappen van hoofdtrainer zaten er omdat moment even door. Dinxperlo had in de tweede helft namelijk een overwicht. Maar na een korte pauze herpakte Ruurlo zich in de eerste verlening. Lars van der Lecq had op dat moment al voor een beslissing kunnen zorgen. Maar zijn kopbal was niet krachtig genoeg.

Verrassing
Maar dan. In de 119e minuut. Ruurlo krijgt op rechts een vrije trap na een overtreding. Uit een voorzet wordt de bal tot verrassing van iedereen uit het niets door Wout Meustege ingeschoten. "Een beter moment kun je niet uitkiezen", zo verklaarde de intens blijde hoofdtrainer Wouter Schouten (35) na afloop. Meutstege verving in de 116e minuut de moegestreden Tom Klein Wassink. Dinxperlo had amper afgetrapt voor een slotoffensief of scheidsrechter Hermsen floot voor het eindsignaal. Ruurlo barstte in feestvreugde uit. Evenals de talloze Ruurlo supporters die ondanks de finaledag van het Internationaal Karel Stegemantoernooi in grote getale naar Dinxperlo waren afgereisd.

Bekroning
"Dit is een prachtige bekroning op een ontzettend mooi seizoen. Ik ben als aanvoerder trots op al die jonge gasten. Deze promotie voelt als een kampioenschap", zo verklaarde aanvoerder Koen Hoijtink. Diezelfde woorden gebruikte ook Niek Sprukkelhorst na afloop. Samen met doelman Roy Brekveld vormen Hoijtink en Sprukkelhorst de 'dertigers' van het elftal. Sprukkelhorst: "We gaan met ons allen vlammen in de derde klasse met ongetwijfeld weer prachtige derby's zoals dat ook vier seizoenen geleden het geval was toen we in de derde klasse speelden."

Rotzorg
Na de nodige felicitaties in ontvangst te hebben genomen vloeide het bier inmiddels rijkelijk op sportpark 't Wellink. Trainer Wouter Schouten plofte even in de dug-out neer. "Wat een wedstrijd. Ik ben jaren ouder geworden", stelde de kersverse vader. "We kwamen vandaag in de reguliere speeltijd inderdaad niet aan voetballen toe en konden vandaag niet brengen wat we normaal wel kunnen. Maar dat zal me nu ook een rotzorg zijn. We zijn gepromoveerd. En dat is fantastisch. Niet alleen voor mij, Maar vooral voor het team. Hier doe je het voor." Spontaan werd door de spelers de kreet 'Het zal je trainer maar wezen' ingezet.

Ontvangst
Na terugkomst in Ruurlo volgde een indrukwekkende ontvangst door het nog aanwezige Karel Stegeman publiek. De spelers en het begeleidingsteam werden als 'helden' ontvangen. 's Avonds volgde er een spontane instuif. Kandidaat voorzitter Henry Meutstege liet weten dat hij een traantje had weggepinkt.

"Ik moest na de reguliere speeltijd terug naar Ruurlo voor de officiële prijsuitreiking van het KS toernooi. Ik heb de wedstrijd via de lokale radiozender Gelre FM in de auto gevolgd. En toen Wout het beslissende doelpunt scoorde had ik het even niet meer. Mannen bedankt voor dit schitterende resultaat." Wouter Schouten liet weten dat de promotie een succes is voor de gehele club. En voor sommige spelers betekend de promotie ook iets heel persoonlijks. Bedankt allemaal. Ik ben trots op jullie allemaal. Het mag als 'clubman' een voorrecht zijn om met jullie te mogen werken."


Ruurlo sport

Rode Kruis Week Berkelland van start

BERKELLAND - Van 18 tot en met 24 juni vindt de Rode Kruis Week plaats. Bijna 30.000 vrijwilligers van het Rode Kruis gaan tijdens die week in heel Nederland met de collectebus langs de deur.

Ook in Berkelland gaan collectanten de straat op om steun te vragen voor het Rode Kruis. De opbrengst van de collecte gaat volledig naar de lokale activiteiten van het Rode Kruis Berkelland. De opbrengst van de collecte 2017 zal onder andere gebruikt worden voor de verdere introductie en uitbreiding van de eerste hulp cursussen aan de jeugd op zowel basis- als voortgezet onderwijs alsmede de aanschaf van materialen voor de lokale activiteiten. Als men geen contant geld in huis heeft, kan men direct/aan de deur via SMS een éénmalige gift van 2 euro aan het Rode Kruis overmaken. Iedereen die de activiteiten van het Rode Kruis wil steunen kan dat doen door Rode Kruis te sms-en naar 4333. Kijk voor meer informatie op www.rodekruis.nl.
Het Rode Kruis biedt hulp bij noodsituaties, rampen en oorlogen. Of het nu gaat om een brand in een bejaardentehuis, een ongeval bij de Nijmeegse Vierdaagse, een tyfoon op de Filipijnen of geweld in Syrië: het Rode Kruis helpt direct, altijd en overal. Nationaal en internationaal staan de vrijwilligers en professionele hulpverleners klaar met voedsel, water, medische hulp en onderdak. Het Rode Kruis helpt bij evacuaties en herstellen van contact tussen mensen die elkaar in een noodsituatie uit het oog zijn verloren. Ook bereiden we de mensen voor op een noodsituatie of ramp. Dat doet het Rode Kruis in Nederland door zo veel mogelijk mensen EHBO kennis en vaardigheden bij te brengen via de cursussen en EHBO- app. Maar ook door advies te geven wat te doen in voorbereiding op specifieke noodsituaties. Zodat mensen zichzelf en anderen kunnen helpen in geval van nood.

Open Tuinenweekend Groei en Bloei Berkelland en Haaksbergen

Er zijn maar liefst 24 tuinen opengesteld in de gemeenten Berkelland en Haaksbergen. Foto: PR.

BERKELLAND – Er zijn op zaterdag 17 en zondag 18 juni maar liefst 24 tuinen opengesteld in de gemeenten Berkelland en Haaksbergen tijdens het Landelijke Open Tuinenweekend van de afdeling Berkelland/Haaksbergen. De tuinen zijn open van 10.00 uur tot 17.00 uur, tenzij anders aangeven.

Voor de derde keer worden de tuinen gepresenteerd in een speciaal OTW boekje. Hierin is een kaartje opgenomen waarop men kan zien waar de tuinen zich bevinden. Daarnaast vindt men op de website www.ziemijntuin.nl alle actuele informatie over de tuinen die meedoen. Soms zijn de tuinen op andere momenten in het seizoen ook heel bijzonder. Denk aan het voorjaar met bollen en bloesem of in het najaar met mooie tinten en een volwassen groei. In totaal zijn er 36 tuinen, op wisselende momenten, open. De toegang tot de tuinen is komend weekend gratis en men betreedt de tuinen op eigen risico. Het spreekt vanzelf dat de tuineigenaren hun uiterste best doen om de veiligheid van de bezoekers centraal te stellen. Honden zijn niet toegestaan. Wie kinderen meeneemt moet zelf toezicht houden. Het gaat natuurlijk niet alleen om de plantjes, maar ook om de veiligheid van de kinderen. In sommige tuinen kan men een verfrissing (koffie, thee, limonade) krijgen. In de tuinomschrijving wordt dit aangegeven. Daarnaast zijn in een aantal tuinen plantjes te koop of kan men zaden krijgen.

Grenzeloos
Voor het eerst dit jaar presenteren drie Duitse tuinen uit Vreden zich in het boekje. Deze zijn ook komend weekend te bezoeken. Sommige tuinen bieden ook curiosa aan, of een combinatie met kunst in de tuin. Dit kan men ook vinden in de tuinpresentaties en op de website: www.ziemijntuin.nl. De boekjes zijn onder andere verkrijgbaar bij de VVV's van Berkelland en Haaksbergen en Lochem. Voor meer informatie: Herman Scharenberg, tel. 06-51558865.

TTV Heure goed op weg

BORCULO - Tijdens het vijfde toernooi van de touwtrek competitie in Gewest Oost, dat in Hengelo Gelderland werd gehouden bleek dat het Borculose Heure goed in vorm is.

Heure wist in de 680 kg A klasse gedeeld eerste te worden met OKIA uit Holten. Er werden zware, spannende wedstrijden getrokken.Tussen lijstaanvoerder Eibergen en de nummer drie, Heure, zit maar twee punten verschil. Het B team wist koploper Olden Eibergen achter zich te houden en de dagwinst binnen te halen. Concurrent Eibergen, tweede in de stand, had een totale off-day en haalde maar vijf punten waardoor de tweede plaats weer in zicht komt voor Heure. Ook de jeugd presteerde goed door een derde plaats te halen. Het gat met de nummer drie in het klassement, TTV Vorden, is echter nog erg groot. Bekveld A voert de ranglijst aan met een riante voorsprong op Oele, afkomstig uit het Overijsselse Hengelo. 's Middags waren de heren 640 en 720 kg aan de beurt. In de lichtste klasse was Heure spekkoper en ging er met de dagwinst vandoor. Dit betekent dat de achterstand op nummer twee, Eibergen slechts een paar punten is. OKIA heeft flink wat van hun voorsprong in het klassement moeten inleveren, zij haalden maar zeven punten binnen. Alleen in de 720 kg klasse wist Heure geen potten te breken. Ruim 50 kilo onder het maximaal toegestane gewicht bleek toch iets te veel van het goede en ze moesten genoegen nemen met een gedeelde derde plaats. In het klassement blijven ze ook derde achter Koapman uit Tilligte en Vorden. De Nederlands kampioenschappen worden komend weekeinde gehouden in Bentelo.

'Blij dat ik tot de Reurpop familie behoor'

Natuurlijk ontbrak er geen zandbak voor de kinderen op het Reurpop terrein. Foto's Joris Fotografie Ruurlo.

RUURLO – Iedereen van de in totaal bijna elfduizend bezoekers had afgelopen weekeinde aan de Wiersseweg wel een persoonlijk 'Reurpop momentje', tijdens de tiende editie van het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival. "Blij dat ik bij de Reurpop familie behoor. Tien jaar Reurpop, het beste Ruurlose feest. Een vette dikke duim voor alle mensen die zich vol overgave inzetten voor Reurpop, chapeau. Jett Rebel natuurlijk. Als Sam uit de hangmat valt." Zomaar een aantal 'momentjes' die te lezen waren in het 'Nationaal Historisch Museum der Reurpop Geschiedenis'.

Door Jan Hendriksen

Reurpop: een kleinschalig puur plaatselijk muziekfestival dat na een decennia is doorgegroeid naar een veel breder regionaal festival, elk jaar nog groeit in publieksaantallen en dit jaar was meer dan ooit had 'ingezet' op sfeer en beleving. "Op dat laatste hebben we ons dit jaar nog meer geconcentreerd. En dat waardeert het publiek. Zie de reacties op het Amsterdamse Plein en de Greyhound Saloon. Natuurlijk zetten we muzikaal een zo breed mogelijk line-up neer. Het is echter niet onze insteek om grote nationale of internationale artiesten of groepen van naam naar ons festival te halen. We willen een regionaal herkenbaar festival blijven. En ons budget laat het overigens ook niet toe om een 'topper' van allure binnen te halen. In vergelijking: BLØF trad afgelopen weekeinde twee avonden in Lochem op. Het bedrag dat zij vragen daarvan kunnen wij de totale line-up over drie dagen van betalen. Goed voor in totaal bijna zestig optredens", zo laat pr-man Luuk Rouwhorst van de organiserende Stichting Vrienden van Reurle weten. Voor het eerst in het tienjarig bestaan bestaan raakten twee van de drie dagen van het festival uitverkocht. Zaterdagavond en zondag was het festivalterrein gevuld met 4500 bezoekers. En die kregen een breed menu aan muzikaal en entertainment vertier voorgeschoteld op maar liefst zeven podiums.

Het Amsterdamse Plein maakte indruk op het Reurpop publiek.
Vanuit een hoogwerker had men prachtig uitzicht op het festivalterrein.
Natuurlijk was de mascotte van Reurpop bij de kindermiddag van de partij.
De Bargkapel zorgde tijdens Goedemorgen Reurpop voor een gezellige ambiance.
Een van de muzikale hoogtepunten was het optreden van de Engelse tributeband van AC/DC, AC/DC UK.
Gezellig dat was het op Reurpop
Zaterdag en zondag was Reurpop uitverkocht.
Inspannend werd er door de kinderen in Wild West sfeer meegedaan aan het bus gooien.

Een voltreffer op de 'Spektakelweide' was het Amsterdamse Plein. Bij het betreden van deze tent werd het Achterhoekse gevoel in een klap vergeten en waande men zich in de hoofdstad. Café 'Bolle Bennie, 'De Bronzige Oele', de 'Bananenbar' en de 'Karaoke Toko'. Ze hadden aan belangstelling niet te klagen. Evenals de paaldanseres en de 'The Red Room'. Hoewel? De dame van lichte zeden liet gedurende de drie dagen weten: "Ik ben zo terug". Opvallend was dat vrijdagavond de twee optredens van de Amsterdamse entertainer Joki Toedeledoki niet op het Amsterdamse Plein maar in de Theatertent plaatsvonden. "Een gemiste kans", zo vond Joki Beerendonk.

Greyhound Saloon
Ook nieuw was de Greyhound Saloon. De 'Reurpoppers' wilden na acht jaar 'Tanklokaal' wel iets anders. Zaterdag was de saloon het domein voor de Vordense band De Bankdirecteuren en zondagmiddag was die ingericht voor de jongste jeugd met als thema 'Welkom in het Wilde Westen'. De honderden kinderen werden vermaakt met een theatervoorstelling en konden als heuse cowboys lasso's en bus gooien, servies schieten en hun gezichten natuurlijk laten schminken.
Muzikaal was het aanbod op de zeven podium zoals gezegd zeer divers. Pop, dance, rock, jazz, reggea blues, Nederlandstalig en Egerländer. Men kwam ogen en oren tekort. Om een paar lokale/regionale optredens te benoemen. Want die ruimte wordt door het festival ook gegeven: Inside Joke. Een vijfkoppige rockband met onder meer drummer Johnno Seinhorst (24) uit Ruurlo in hun midden. Het optreden in de Theatertent was het tweede optreden van de band in hun inmiddels eenjarig bestaan. "En dat was best wel spannend", aldus de Ruurloër.
Bijzonder was het ook optreden van de Doesburgse formatie The Jibs. Ze waren herkenbaar: de hits van The Rolling Stones, The Animals, Bob Dylan, The Kinks en Them. De 'grijze' rockers lagen bijzonder goed in het gehoor en die met het nummer 'It's all over now baby bleu' van Bob Dylan een hommage aan Ruurloër Lou Banda brachten die manager en als 'vaderfiguur' voor de muzikanten optrad. De Jan Ottinkband uit Lochem kon zondagmiddag mede door wat geluidsproblemen het publiek op het Amsterdamse Plein niet aan zich binden. Dit in tegenstelling tot Peter Borkus die zaterdagavond het 'Plein' volop in beweging bracht met een verrassend gastoptreden van Ruurloér Johnny Verhey die spontaan het nummer 'De Vlieger' van André Hazes loepzuiver liet horen. En de Bankdirecteuren uit Vorden speelden zoals verwacht voor een 'uitverkocht' huis in de Greyhound Saloon. The Daltons met onder meer oud-Ruurloër Pascal Heilig en Wim Weernink uit Barchem in hun midden mochten Reurpop afsluiten. De 'huisband' werd op enig moment aangevuld met oud gitarist en zanger Pim Lubberdink die het publiek bedankte met de woorden: "Zonder jullie was Reurpop er niet geweest. Ik ga voor jullie door de kienen."
Muzikale hoogtepunten van het festival waren misschien wel de drie tributebands die in De Zandkoele te horen waren: AC/DC, Coldplay en UB40 respectievelijk vertolkt door AC/DC UK, Coldplace en Rats in het Kitchen.

Trots gevoel

RUURLO – Op de vraag aan voorzitter Martijn Klein Brinke van de organiserende Stichting Vrienden van Reurle wat de tiende editie van Reurpop voor hem zo bijzonder maakte hoefde hij niet lang na te denken. "Dat we het al tien jaar volhouden. Die gedrevenheid en het enthousiasme van al die honderden vrijwilligers. Fanatisch. En dan dit jaar twee van de drie dagen uitverkocht kunnen 'verkopen'. Dat geeft ook een ontzettend goed en trots gevoel. En dan alle reacties op de twee nieuwe facetten binnen het festival: het Amsterdamse Plein en de Greyhound Saloon. Ze doen ons als organisatie goed. En we hebben geen enkele noemenswaardige calamiteiten gehad. Alle aandacht en protocollen aan verkeersveiligheid, alcohol- en drugsgebruik hebben hun uitwerking gehad. Op naar de elfde editie", aldus Klein Brinke.

Pinksterweekend vol kunst

AtelierRoute te Haarlo door wethouder Joke Pot – zij ontvangt van medeorganisator René Appels het Berkellandvogeltje van Jan Kulsdom, symbool van de route. Foto: Henk Viscaal

BERKELLAND - Wie de moeite nam om tijdens het pinksterweekend de eerste Berkellandse AtelierRoute te bekijken, kan niet anders dan zeer verrast zijn door de vele vormen en gebruikte technieken van kunst die aangeboden werden. De route was royaal, de sfeer optimaal en ook het weer zat mee. In alle kernen van Berkelland, inclusief de kerkdorpen, waren kunstenaars bij elkaar gekropen om een inkijk in hun artistieke bezigheden te geven. Onderstaande afbeeldingen kunnen slechts een fractie van het overweldigende aanbod weergeven, maar hopelijk inspireert het om ook gewoon eens langs te gaan. Informatie over alle deelnemers kan verkregen worden via: www.kunstkringbart.com en www.kunstkringruurlo.nl.

Houtsnijwerk kerststal van A. Mentink
Cartagena, Colombia, olieverf: architectonische schilderkunst van Geisbert Pieter Smit
“Birds from Paradise”, verf op zijde: Monique Verdaasdonk
“De Bass”, cortenstaal, Metaalkunst van Kees Weimer
“Marilyn Monroe”- acrylverf, figuratief schilderij van Doris Davina
Zilveren handgesmeed sieraad van Pascal Hofman. Tekst en foto's: Rob Weeber
“Voorbijgaand”- Schilderijverbeelding van een pagina uit een boek van schrijver Tommy Wieringa door Willy Alferink
Intuïtief geschilderd werk van Bouke Veltman
Bronzen beeld van Anouk de Groot
"Levensloop” Abstract schilderij van Hugo Pos, acryl
“De Lebbenbrugge” - tekening met rietpen van Jan Baggen
Houtsnijwerk van Derk Havikhorst
Art Quilt verbeelding van het ontstaan van een deel van Friesland door het aanspoelen van klei: Jo Huijsman-Namminga.
Bronzen beeld van Huub Hufen
“Silly People” tekening van Marianne Appels-van der Burgt
Pasteltekening van een aap door Wilma van der Werf-Geurts
“Chapeau de Martien” hoedcreaties van Marianne Hondorp
Kikker van keramiek van Benjo Hooijschuur
Bronzen beeld van Anouk de Groot Foto: Verona Westera
Zilveren handgesmeed sieraad van Pascal Hofman. Tekst en foto's: Rob Weeber Foto: Verona Westera
“Chapeau de Martien” hoedcreaties van Marianne Hondorp Foto: Verona Westera
25 / 38

Have A Nice Day: Nog één keer knallen op De Maat

Vlnr: Geurt Kersjes, Colin Wielakker en Carlos Stahn, organisatoren van het Have A Nice Day Festival in Eibergen. Foto: PR

Organisatie wil na laatste editie in Eibergen nog heel lang door

Door Luuk Stam

EIBERGEN - Alternatieve muziek speelt de hoofdrol tijdens de dertiende editie van het Have A Nice Day Festival, op 1 juli voor de laatste keer op wandelpark De Maat in Eibergen.

Ja, ze moeten na deze editie noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. En nee, dit is zeer waarschijnlijk niet de laatste editie van het Have A Nice Day Festival. "Als het aan ons ligt gaan we nog heel lang door", zegt Colin Wielakker, organisator van het festival dat de laatste jaren steeds zo'n vierduizend bezoekers trekt. "Maar we steken eerst al onze energie in de komende editie", voegt Geurt Kersjes toe.

Die editie staat opnieuw bol van de alternatieve muziek. Dat gaat van house tot techno, disco, (dub)reggae, goa, psy trance, drum and bass, hardcore en oldschool. "En daarnaast heel veel gekkigheid en plezier", zegt Carlos Stahn. Zo pakte het festival in het verleden uit met een silent disco in een opblaaskerk, een karaoke-caravan, een groot watergevecht op de warmste dag ooit, een oranjefeest tijdens een kwartfinale van het Nederlands elftal, een cursus Achterhoeks en zelfs een trouwerij. Ook is er lekker eten in de vele standjes en foodtrucks.
Colin Wielakker, Geurt Kersjes en Carlos Stahn zijn de drie organisatoren. Allemaal hebben ze hun roots in de Achterhoek en allemaal hebben ze een liefde voor alternatieve muziek. Omdat die muziek in hun thuisregio begin deze eeuw amper een podium kreeg, bedachten ze om dat podium zelf op te zetten. "Een alternatief dancefestival was destijds in de Achterhoek niet te vinden", zegt Colin Wielakker. "En nu eigenlijk nog steeds niet."
Toen de drie het aanbod kregen om hun idee op wandelpark De Maat te verwezenlijken, twijfelden ze in 2005 dan ook niet. Dit was de ideale locatie voor het kleinschalige, intieme en ietwat eigenwijze festival dat ze in gedachten hadden. Hier konden ze een festival gaan organiseren waar iedere bezoeker een te gekke dag kon beleven. Het Have A Nice Day Festival was geboren. De eerste editie trok zo'n 250 bezoekers. Het festival groeide, maar behield zijn kleinschaligheid.

Veel artiesten bij elkaar gebracht voor laatste keer in Eibergen

Niets leek het voortbestaan van dit festival op deze locatie in de weg te staan. Tot vorig jaar. Toen verhuisde het Achterhoeks Streekfestival vanwege de Zwarte Cross naar het tweede weekend van juli. Dat betekende twee festivals op dezelfde locatie in Eibergen in amper een week tijd. De gemeente Berkelland zag dat niet als een probleem, maar het bestuur van het openluchttheater vond het een te grote aanslag op het terrein. Het Have A Nice Day Festival kreeg daarom de vraag om voor de toekomst een andere datum te zoeken.
Dat was op dat moment voor de organisatie geen optie. "Ons publiek heeft het eerste weekend van juli pontificaal in de agenda staan", zegt Carlos Stahn. "Daarnaast is het een datum die we in de loop der jaren als organisatie hebben vrijgevochten. We moeten rekening houden met de landelijke festivalagenda. Het festivallandschap is ontzettend gegroeid en is het erg moeilijk om zomaar van datum te veranderen."
Omdat gesprekken met het bestuur van het openluchttheater op niets uitliepen, zit er niets anders op dan na deze editie te verhuizen. "Het moet een unieke plek zijn die vergelijkbaar met of mooier dan de huidige locatie in Eibergen is", vindt Stahn. "De locatie draagt bij aan de uitstraling en het gevoel van het festival." Bang dat het op een andere plek niet lukt, zijn de mannen zeker niet. "Het geeft ook weer een kick om een nieuw terrein in te delen", zegt Geurt Kersjes.
De laatste editie in het Eibergse park op 1 juli aanstaande zal als het aan de organisatoren ligt in ieder geval onvergetelijk worden. Heel veel artiesten die hier ooit draaiden zijn speciaal bij elkaar gebracht voor een laatste eerbetoon aan Eibergen. "Ik hoop dat we met z'n allen alle voorgaande edities zullen voelen en ervaren", zegt Geurt Kersjes. "We gaan er een weergaloze dag van maken!"


www.haveanicedayfestival.nl

Junior Buggy klasse opstap naar 'grote' autocross

Mike Brussen in actie tijdens de autocross in Ruurlo. Foto: PR.

RUURLO De jaarlijkse autocross in 't Ruurlose Broek leverde Tweede Pinksterdag het nodige spektakel en spannende wedstrijden op. In de diverse klassen werd er om de punten gestreden in de Oost- Nederlandse RAMO competitie.

Door Jan Hendriksen

De rijders waren verdeeld in diverse klassen zoals de Toerwagen-, Kever 1600-, Standaard-, Sprint 1600-, Combi-, Junior-, Junior Buggy- en de Regiorijders klasse. In totaal verschenen er 163 rijders aan de start.

De zeventienjarige Mike Brussen uit Halle reed bijna een thuiswedstrijd in de Junior Buggy klasse. Het is voor eerst dit jaar dat de Hallenaar in deze klasse uitkomt. Mike mag nog niet alleen achter het stuur van een auto de openbare weg op. Dat verbiedt de verkeerswet. Hij heeft namelijk nog geen rijbewijs. Maar op de harde kleibaan achter restaurant De Duif in 't Ruurlose Broek stuurde hij geheel zelfstandig de crossauto over de baan.
De Junior Buggy klasse is een mooie opstap naar de 'grote' autocross. Dat je met zeventien jaar op de openbare weg mag rijden volgens het 2toDrive principe is in Nederland toegestaan. Binnen de Nederlandse autocross mag je al in de Junior/Buggy klasse meedoen in het jaar dat je dertien wordt.

De Sectie Autocross van de KNAF (Nationale Autosport Federatie) besloot vorig jaar een nieuwe klasse in te stellen: de Dutch Junior Buggy klasse. Een klasse waarin je mag rijden als je tussen de dertien en 21 jaar oud bent. Mike: "Qua techniek is de klasse gebaseerd op een sprinter frame en mag de motor een maximale cilinderinhoud van 600 cc hebben. De aandrijving mag zowel twee- als vierwielig zijn."

Na een serie van drie wedstrijden stond hij als derde geklasseerd aan de start voor de allesbeslissende finale. Na twee her starts, in verband met onder meer een crash, kwam hij uiteindelijk als elfde over de finishlijn in de tweede wedstrijd van het seizoen. In het algemeen klassement staat Mike nu vijfde.

Ondersteuning
Mike heeft het autocrossvirus absoluut niet van een vreemde. Zijn vader Roel (49) was actief en succesvol in de Sprint 2000 klasse en maakt evenals Mike deel uit van het Pitstop Racing team dat verder uit de succesvolle autocrosser en Dakarrijder Peter Versluis uit Werkendam en crosser Edwin Tolkamp (viervoudig NK kampioen in de Sprint 1600 klasse) uit Aalten bestaat. Mike geeft toe dat hij niet zonder de ondersteuning van zijn vader en het team de autosport zou kunnen beoefenen. "Naast de ervaring ondersteunt mijn vader mij financieel ook. Want deze hobby kost inderdaad de nodige euro's. Maar ik zorg zelf voor sponsoren", zo laat Mike tot slot trots weten.
Autocross Club Laren (ACCLa) was de organisator van de autocross in Ruurlo.

Floris Jan Mourik en Jamie van Haeren winnen Sven voor ogen FIFA 17 toernooi

De 23 deelnemende teams maakten er op de diverse beeldschermen er een mooi spektakel van. Foto: PR.

RUURLO – Het eerste Open Achterhoeks kampioenschap Sven voor Ogen FIFA 17 toernooi van zondag 4 juni tijdens de 33ste editie van het Internationale Karel Stegeman Toernooi van VV Ruurlo door Floris Jan Mourik en Jamie van Haeren uit Doetinchem gewonnen. In de finale versloeg het Doetinchemse tweetal Thijs Klein Geltink en Stijn Zweverink uit Barchem. Onder toeziend oog van eredivisie speler Frank van de Slot van Sparta Rotterdam vond de finale van het toernooi op sportpark 't Rikkelder plaats. Derde werd het Ruurlose tweetal Luuk van den Toorn en Yannick Kock.

Door Jan Hendriksen

FIFA 17 is een voetbalsimulatiespel. Het is het 24e deel in de FIFA-reeks. FIFA 17 werd in september 2016 door EA Sports gepresenteerd. In het spel wordt een fictieve voetbalwereld nagebootst die dichtbij de realiteit van het echte voetbal komt. Het Nederlandstalige commentaar wordt verzorgd door Evert ten Napel en co-commentator Youri Mulder. Het is de eerste keer dat er voetbalmanagers uit de Premier League gesimuleerd worden. De meest realistisch nagebouwde club van het spel is Real Madrid. Bij een doelpunt van Real Madrid in eigen stadion wordt zelfs een goaltune gedraaid. Verder wordt de officiële tv lay-out van de FA Cup, Premier League en de Bundesliga getoond. De 23 deelnemende teams maakten er op de diverse beeldschermen er een mooi spektakel van.

Er werd fanatiek om de hoogste eer gestreden. FIFA 17 is in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar.
De organisatie van het evenement was in handen van Dutch Game Masters.

Sixday SVBV en BVC'73

BARCHEM – Voetbalvereniging SVBV en volleybalvereniging BVC'73 uit Barchem houden op zaterdag 17 juni weer samen het voet- en volleybaltoernooi Sixday op het sportcomplex van SVBV aan de Maandagsdijk. De Sixday is niet alleen bedoeld voor de deelnemers aan de toernooien. Alle belangstellenden, ouders, leden, donateurs, sponsoren van de beide organiserende verenigingen worden van harte uitgenodigd voor een bezoek aan de vrij toegankelijke Sixday.

Er is aan alles gedacht. Men kan kijken naar de wedstrijden in de verschillende spelcategorieën van zowel jeugd- als seniorenteams. Men kan op het terrein genieten van een hapje en een drankje. Voor de jeugd is er een opblaasvoetbalveld en voor de allerkleinsten een springkussen waarop zij zich kunnen uitleven. Verder spelen de spelers van het SVBV JO11 team een wedstrijd tegen hun vaders. Als bezoeker kan men meedoen met een behendigheidsspel waarmee een mooie prijs is te winnen. De sportwedstrijden beginnen om 16.00 uur waarna de Sixday vanaf 21.00 uur wordt afgesloten met een feest tot 1.00 uur.

Iedereen is welkom bij het SVBV sportcomplex.

Meulenveld en Ter Maat winnen vluchten

RUURLO – In het Pinksterweekeinde waren er voor de leden van Postduivenvereniging Roderlo twee wedvluchten: de Overnachtingvlucht op de Fond vanuit Limoges in Frankrijk en voor de Midfond een vlucht vanuit Nant le Haudouin in Frankrijk. De vluchten werden gewonnen door respectievelijk Han ter Maat en Jan Meulenveld.

De duiven voor de vlucht vanuit Limoges werden vrijdagmiddag om 13.30 uur gelost over een afstand van 785 kilometer. De eerste duif werd zaterdagmorgen om 9.23 uur door Han Ter Maat geklokt. De uitslag: J.H. Ter Maat 1, 2; G. Voskamp 3; H.A.M. Brundel 4. Zaterdag zou ook de vlucht voor de Midfond plaatsvinden. Doordat de weersomstandigheden niet optimaal waren werd deze vlucht uitgesteld naar de zondag. Zondag werden de duiven om 9.30 uur gelost met een westen wind in Nant Le Haudouin. De afstand bedroeg 418 kilometer. De eerste duif werd om 14.23 geklokt door Jan Meulenveld. De uitslag: J.H.J. Meulenveld 1; Gebr. Meulenveld 2, 3, 5, 7, 9, 11, 12, 15, 17, 18, 21, 22, 23; J. Ras 4, 6, 10, 25; H.J. Heinneman 13; G. Wopereis 14, 16, 19; H. Berentsen 20; J.H. Ter. Maat 24.

Red Devil vijfde in Bakel

RUURLO – Het Red Devil Tractorpullingteam heeft zaterdag 3 juni in de Supersportklasse 4500 een vijfde plaats behaald in het Brabantse Bakel. In de week voorafgaande aan de wedstrijd was het team druk in de weer geweest om een goede oplossing te vinden voor de lekkage bij het uitlaatspruitstuk. Het lek was gedicht en extra voorzorgsmaatregelen voor weer een eventueel volgende lekkage waren genomen.

Ditmaal was de Red Devil als laatste aan de beurt. Na de eerste proef trek bleef de afstelling van de sleepwagen staan. Het was weer de eer aan de jongste telg van het team om te laten zien wat hij in zijn mars had: Maikel Hendriksen zat voor de tweede keer achter het stuur. Maikel zette de tractor voor de sleepwagen op aanwijzing van zijn vader Wim. Maikel kreeg een mooie snelheid en ging mooi recht over de baan en kwam tot stilstand op een afstand van 109,48 meter. En dat was net 52 centimeter te kort om finale te rijden.
Conclusie: een mooie vijfde plaats waar het team zeer tevreden mee was. In het tussenklassement staat de Red Devil op een vierde plaats, een punt achter de nummer drie. De eerst volgende wedstrijd is op zaterdag 17 juni in Made.

Ruurlo/Barchem sport

Derde keer internationaal motorevenement Borculo

Leden van de Yamaha Custom Club (YCC) vanuit heel Europa kwamen naar Borculo om samen te toeren. Foto Susanne ten Have

BORCULO - Ruim 300 motorrijders uit heel de wereld waren afgelopen weekend in Borculo. De Nederlandse afdeling van de Yamaha Costum Club (YCC) hield voor de derde keer het motorevent bij zalencentrum in Borculo. Het is de twintigste keer dat het evenement op internationaal niveau plaats heeft.

Door Susanne ten Have

Op het grasveld achter het pand van Kerkemeijer staan tentjes. Een tiental vlaggen wappert in de wind. Aan het einde van de zaterdagmorgen zitten enkele mensen bij hun tent te genieten van de zon. Gekleed in leren- of spijkerjacks en met grote zwarte laarzen lopen ze over het terrein. De ene 'campinggast' ziet er wat ruiger uit dan de ander, maar allemaal delen ze een grote liefde: de Yamaha motor.

Leden van de Yamaha Custom Club (YCC) vanuit heel Europa kwamen naar Borculo om samen te toeren. Foto Susanne ten Have

Motorrijden is vrijheid, lekker rijden op die motor en gaan

Birmingham
Op de parkeerplaats staan nog zeker 100 motoren. De rest van de groep- zo'n 112 mannen en vrouwen- is net vertrokken voor een tourrit door het Achterhoekse landschap. Een man uit het Engelse Birmingham kijkt met trots naar zijn zwarte Yamaha op de parkeerplaats. Met zijn vrouw achterop is hij met de tweewieler een dag eerder naar Borculo afgereisd, vertelt hij. Meerijden met de toertocht is voor hem nog te vermoeiend. "We zijn al op zoveel plekken geweest. In Colorado bijvoorbeeld, maar ook in Peru reden wij rond op de motor. Dit merk is zeer betrouwbaar en geschikt om lange afstanden mee te rijden. En relatief goedkoop ook in de aanschaf", vertelt de Engelsman over zijn hobby. Op de vraag wat de motor zo bijzonder maakt begint hij te lachen. "Voordat ik mijn vrouw leerde kennen had ik er zelfs zes."

Tussendoor rijden op de Ruurloseweg bijzondere exemplaren voorbij. De een maakt een nog opvallender geluid dan de ander. Ans Theunissen ziet het allemaal met een grote lach op haar gezicht aan. Samen met haar man Jan is zij de stuwende kracht achter het Nederlandse evenement. Waar ook bezoekers uit Zweden, Finland, Duitsland en zelfs Spanje op af komen, vertelt ze. "Dit weekend draait vooral om de gezelligheid en om de contacten met de buitenlandse zusterclubs. Motorrijden is vrijheid, lekker rijden op die motor en gaan", legt Theunissen uit. "Bijna twintig jaar geleden zijn wij begonnen met motorrijden en bij de club terecht gekomen. Het voordeel is dat je elkaar kan helpen als er problemen zijn. Wat de een niet weet, weet de ander vaak wel weer." Rond drie uur in de middag komen de ronkende motoren terug van hun tocht. In een grote colonne gevolgd door een overdonderend lawaai komen ze aan op de locatie in Borculo. Samen maakten ze een rit van 80 kilometer. Voor een stel is dat niet genoeg. Ze draaien zich om en rijden weer de Platvoetsdijk op. "We gaan nog een keer", roept de vrouw en ze zwaait nog even.


Hart voor de Achterhoek daverend succes

De finalebijeenkomst in Zutphen. Foto: PR

ACHTERHOEK - Hart voor de Achterhoek is de nieuwe vorm van het sponsor- en donatiebeleid van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Daarbij bepalen de leden van de bank welke vereniging of stichting een bijdrage ontvangen; de ultieme vorm van ledeninvloed. In totaal was er een bedrag van € 400.000,- beschikbaar voor de 686 deelnemende verenigingen en stichtingen.

Van 9 tot en met 26 mei konden leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek hun stem uitbrengen op de vereniging of stichting die zij een warm hart toe dragen. Elk lid kon daarbij vijf stemmen uitbrengen. Na sluiting van de stemperiode werd het totaalbedrag van € 400.000,- gedeeld door het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Voor de clubs betekende dit: actie voeren. Want hoe meer stemmen ze binnen halen, hoe groter het bedrag is dat ze ontvangen. Bijna 15.600 leden van de bank gaven gehoor aan deze oproep: zij brachten in totaal 77.970 stemmen uit. Dit maakte dat elke uitgebrachte stem ruim 5 euro waard is. "We hadden van tevoren niet kunnen bedenken dat Hart voor de Achterhoek zo'n succes zou worden", aldus directievoorzitter Jan ten Hove. "Uit het aantal aanmeldingen voor de informatieavonden voor verenigingen en stichtingen in februari en maart, bleek al snel dat er een grote belangstelling was. Fantastisch om te zien dat deze voor ons nieuwe actie zo goed ontvangen werd in de regio, en dat zoveel leden hun stem hebben uitgebracht op hun favoriete club!"
Tijdens de finale avonden op 6 en 8 juni is de uitslag van Hart voor de Achterhoek bekend gemaakt en zijn de cheques uitgereikt aan de deelnemende verenigingen en stichtingen. De finaleavonden vonden plaats in theater De Storm in Winterswijk en theater De Hanzehof in Zutphen. Zwembad in den Dennen uit Vorden is met 744 stemmen de grote winnaar, gevolgd door de Vlearmoesbus uit Neede met 538 stemmen en Atletiekvereniging AVA'70 uit Aalten. Het aanwezige publiek bepaalde welke vereniging of stichting de leukste campagne had bedacht voor het werven van stemmen. Prikkelz uit Groenlo en de Needse Gymnastiekvereniging gingen er met de originaliteitsprijs vandoor en wonnen 250 euro bovenop het bedrag dat zij via Hart voor de Achterhoek hebben verkregen. Op www.rabobank.nl/noa is een overzicht te vinden van alle deelnemende verenigingen en stichtingen en het bedrag dat zij ontvangen.
Verenigingen en stichtingen zijn een belangrijke basis voor leefbaarheid en vitaliteit in de Achterhoek. Om die reden investeert Rabobank Noord- en Oost Achterhoek al jarenlang in het lokale verenigingsleven. Met Hart voor de Achterhoek hebben leden van de bank hun aandeel in de bijdrage die deelnemende verenigingen en stichtingen ontvangen.
Ook in 2018 organiseert Rabobank Noord- en Oost Achterhoek de actie Hart voor de Achterhoek. Verenigingen en stichtingen die voor deelname in aanmerking komen, ontvangen begin volgend jaar een uitnodiging.

Lions schenkt 2.500 euro aan Rainbowband

LICHTENVOORDE - De Rainbowband heeft nieuwe instrumenten nodig, een investering van duizenden euro's. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden springt te hulp met een donatie van 2.500 euro. De Rainbowband bestaat uit ruim veertig leden met een verstandelijke beperking die enorm veel plezier beleven aan het gezamenlijk muziek maken. Dat plezier wordt voor verschillende muzikanten echter langzaam steeds minder; veel instrumenten zijn namelijk versleten en aan vervanging toe. Omdat de band zelf geen middelen heeft, werd door de Rainbowband een beroep gedaan op onder andere de Lionsclub Groenlo-Slingelanden. Met succes: de serviceclub zamelt geld in met de organisatie van verschillende activiteiten – concerten onder andere – en steunt met dit geld vervolgens goede doelen in de regio zoals de Rainbowband. Voor het inzamelen van het geld zetten de Lions een actie op touw tijdens de Kerstmarkt X-mas Experience in Groenlo. De leden van de goede doelen-club verkochten kerststerren, warme chocomelk en glühwein. Om de Rainbowband ook daadwerkelijk een steuntje in de rug te bieden, werd de opbrengst vervolgens verdubbeld door de Lions. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de cheque onlangs overhandigd aan het bestuur van de Rainbowband. De Lions Groenlo-Slingelanden wil behalve de Rainbowband nog veel meer goede doelen in de regio steunen. Om daarvoor geld bijeen te krijgen, wordt op vrijdag 23 juni van 16.00 tot 20.00 uur een Haringparty gehouden bij Hof van Eckberge in Eibergen. Onderdeel van de party is een veiling, waarbij tal van items onder de hamer gaan. Denk onder andere aan een ballonvaart, een minuut winkelen in een supermarkt, een paar kuub hout en een geheel verzorgde barbecue voor vijftien personen. Als laatste item gaat een vaatje Hollandse nieuwe naar de hoogste bieder. Meer weten over dit fundraisingproject of kaarten bestellen: www.lionsharingparty.nl.

Open dag met Achterhooks Dearntjen

John Arink, met één van de 'dames' die melk gaat leveren voor het Achterhooks Dearntjen. Foto: PR

LIEVELDE - Bij Ekoboerderij/Biotel Arink vindt op zaterdag 17 juni een open dag plaatst ter ere van Achterhooks Dearntjen. Achterhooks Dearntjen is een kaas in het streekgerichte concept van Aurora dat begin dit jaar is gelanceerd. Voor de Achterhooks Dearntjen-kazen werkt Aurora samen met acht Nederlandse biologische melkveehouders uit de Achterhoek.

Aurora wil met Achterhooks Dearntjen de boer, zijn bedrijf en de koeien dichterbij de consument brengen. "Wij zijn trots op onze boeren en samen met hen zorgen we ervoor dat u kunt genieten van de heerlijke biologische streekkaas Achterhooks Dearntjen.
Acht Achterhoekse boeren zorgen met liefde voor hun koeien die daardoor de lekkerste melk geven en van deze melk maken wij dan weer heerlijke kaas." Om iedereen beter kennis te laten maken met het leven van een biologische koe is er op 17 juni tussen 13.00 en 18.00 een open dag bij Ekoboerderij Biotel Arink in Lievelde.
???????Op deze open dag kunnen belangstellenden rondleidingen meemaken, gegeven door boer John, er is een speelweide en schminkhoekje voor kinderen, er zijn spelletjes waarmee men lekkere prijzen kan winnen. Men kan lunchen in het Biotel en de vele boerderijdieren zien, van koeien, kalfjes en poesjes tot varkens en biggetjes. Verder is Arinks kaasmakerij is te bezichtigen, de boerderijwinkel met vlees en kaas van eigen boerderij is open en natuurlijk kan iedereen de Achterhooks Dearntjen-kazen proeven.
???????
John en Liane Arink runnen een biodynamische bedrijf, wat inhoud dat zij geen voer van buiten af aanvoeren en alle mest op hun eigen bedrijf benutten; zo is de kringloop gesloten. Andere boeren achter Achterhooks Dearntjen zijn familie Veldhorst uit Breedenbroek, familie Ormel uit De Heurne, familie Vels uit Hummelo, familie Boeijink uit Meddo, familie Koskamp uit Halle, familie Nieuwenburg uit Spankeren en familie Siemes uit Lievelde. Zondag 18 juni doen zowel de familie Arink (van 10.00 tot 17.00 uur) als familie Nieuwenburg mee met 'Kom naar de bio boer!'.

Midzomer-nachtloop

REGIO - Het hele jaar geldt toegang in natuurgebieden tot zonsondergang. Behalve op zaterdag 17 juni. Speciaal op deze avond en nacht ontvangt Natuurmonumenten mensen graag tijdens de bijzondere Midzomernachtloop. De boswachters hebben een mooie route voor de deelnemers uitgezet met interessante nacht-weetjes onderweg. Eerste starttijd is om 21.30 uur en vervolgens ieder half uur tot 23.30 uur. Opgeven moet en kan via: www.lopenvoordenatuur.nl/wandeling/grote-veld. Men wandelt er door dichte naaldbossen, over kleine open heideterreintjes, mooie zandpaden en door de wei. Zet de zintuigen op scherp en luister naar de geluiden van het Grote Veld bij avond. Na afloop kan men bij een kampvuurtje nagenieten van de tocht, eventueel met een consumptie (tegen kleine vergoeding). Kinderen mogen gratis marshmallows roosteren. Het inschrijfgeld is € 14,50 per persoon; kinderen tot en met 12 jaar: € 7,50. Alle inkomsten van het inschrijfgeld van de Midzomernachtloop en andere donaties gaan naar natuurbeheer.

Bieb houdt schrijfwedstrijd Vaak bu'j te bange

Voorlezen op de Zwarte Cross. Foto: PR

ACHTERHOEK - De Zwarte Cross en de Gelderse en Overijssels bibliotheken dagen basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 uit voor de schrijfwedstrijd 'Vaak bu-j te bang'. Aan de leerlingen wordt gevraagd een verhaal of gedicht te schrijven over (te) bang zijn. Een jury, met onder andere Tante Rikie en Gijs Jolink, beoordeelt de inzendingen en roept op 1 juli de prijswinnaars uit. De hoofdprijs is toegang tot de Zwarte Cross voor het hele gezin. Deelnemers kunnen hun inbreng voor 22 juni sturen naar webredactie@oostachterhoek.nl.

De festivalorganisator geeft aan dat angst de laatste tijd vaak de norm lijkt te zijn. Hier wil de organisatie graag een vuist tegen maken. De Zwarte Cross roept bezoekers op hun angsten overboord te zetten en in het diepe te springen. De Gelderse en Overijsselse bibliotheken willen hier graag hun bijdrage aan leveren. Het onderwerp van de schrijfwedstrijd is daarom gelijk aan het thema van de Zwarte Cross 'Vaak bu-j te bang'. Dit is een Achterhoekse uitdrukking en wordt regelmatig gebezigd om elkaar uit te dagen. 'Vrij vertaald betekent het zoveel als: maak je toch geen zorgen, spring eens in het diepe of no guts, no glory!', zo omschrijft de Zwarte Cross het zelf. Het festival is van donderdag 13 tot en met zondag 16 juli. En natuurlijk is Tante Rikies voorleesteam, bestaande uit bibliotheekmedewerkers, weer actief in het Blagenparadijs

Biogasleiding Groot Zevert - Friesland Campina in gebruik genomen

Roelof Joosten van Friesland Campina (l) en Joris Groot Zevert proosten op de ingebruikname van de gasleiding. Foto: Kyra Broshuis

BELTRUM - Met een druk op de knop openen Joris Groot Zevert, directeur van Groot Zevert Vergisting en Roelof Joosten, CEO van Friesland Campina, de 5 kilometer lange gasleiding waardoor het biogas vanuit Beltrum naar de zuivelfabriek in Borculo wordt getransporteerd.

Door Kyra Broshuis

Het bruine goud
Voorafgaand aan de officiële handeling zijn er enkele sprekers die Groot Zevert en Friesland Campina komen feliciteren. Zo is er VVD-kamerlid Han ten Broeke die Groot Zevert complimenteert met hun vasthoudendheid. "Het heeft 9 jaar geduurd, dat lijkt misschien heel lang maar Den Haag heeft daar ongetwijfeld tussen gezeten. We hebben in Nederland veel meer van dit soort initiatieven nodig. Met mest, het bruine goud, is veel mogelijk, laten we dat verder ontwikkelen voor de circulaire economie die we allemaal nastreven." Hendrik Becker van het Duitse Fachverband Biogas zegt zich verbonden te voelen met Groot Zevert. "Ik heb sinds 2002 intensief contact met de familie en bedrijf en kan een boek schrijven over de afgelopen periode. Joris Groot Zevert past in het rijtje Al Gore, Leonardo Di Caprio en George Clooney; ze hebben een gemeenschappelijk doel: klimaatverbetering."

Moed en lef
CEO Roelof Joosten van Friesland Campina zegt dat het een prachtige dag is voor duurzaam Nederland. "Het is mooi om hier, samen met de derde generatie van de familie Groot Zevert, de opening van deze installatie te vieren. De Achterhoek heeft het! Dit project is heel belangrijk voor ons in verband met onze doelstellingen voor 2020. Wij als Friesland Campina willen betere voeding voor de wereld, een goede toekomst voor de boeren en letten op het klimaat. Daarbij hebben we goed gekeken naar wat we moeten doen op het gebied van CO2. De innovatieve aanpak in Borculo past perfect bij onze visie. De familie Groot Zevert laat zien dat het kan, ze hebben moed en lef getoond. De aanpak en werkwijze van Groot Zevert hebben we in de toekomst hard nodig, we willen duurzaam groeien."

Groene Mineralen Centrale
Voor de nieuwe installatie van Groot Zevert is internationale belangstelling en ook bij de officiële opening is er een grote opkomst. Na de symbolische druk op de knop krijgen de genodigden een prachtig filmpje te zien van de route die het biogas aflegt van de installatie bij Groot Zevert tot aan de fabriek van Friesland Campina in Borculo in een unieke 1 op 1 gasleiding. De plannen van Groot Zevert reiken echter verder. Nog dit jaar wordt een start gemaakt met de realisatie van de Groene Mineralen Centrale. Hier wordt het geproduceerde digestaat verder behandeld zodat er fosfaatarme organische stof overblijft. De rest is schoon water.
Tijdens de open dag op zaterdag komen veel belangstellenden een kijkje nemen bij de biogasinstallatie. Het is voor velen een verrassing dat er zo'n groot en modern bedrijf gevestigd is op de voormalige vuilnisbelt. Vanaf de weg is er namelijk niets van het bedrijf te zien. Groot Zevert Vergisting produceert jaarlijks 11 miljoen kuub groen gas. Daarvan gaat 8 miljoen, via een eigen gasleiding, naar Friesland Campina in Borculo. De overige 3 miljoen verwerkt Groot Zevert zelf en de groene stroom die daaruit voortkomt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Presentatie van boek met boeiende levensverhalen

Achterhoekse kearls met het boek Achterhoekse Kearls. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – In Grandcafé & Stadsbrouwerij HendriXen werd donderdagavond Achterhoekse Kearls gepresenteerd, een boek dat tot stand kwam door samenwerking van fotograaf Theo Kock, interviewer en tekstschrijver Frans Miggelbrink en uitgever Willy Hermans. De eerste exemplaren werden aangeboden aan de kearls, 22 persoonlijkheden waarvan de meesten in hun leven opvallende keuzes maakten. Een boek over mannen die hun hart volgden.

Door Josée Gruwel

De presentatie van het boek is een bijzonder feestje. Frans Miggelbrink die Willy Hermans interviewt over het ontstaan van het boek en daarna elke aanwezige Achterhoekse 'kearl' uit het boek naar voren haalt voor een kort gesprek.
Hermans vertelt dat het idee voor de uitgave langs de lijn van voetbalclub Pax ontstond. "Ik heb daar vaak bij Theo aan zijn hoofd gezeurd over zijn archief en dat we daar iets mee zouden moeten. Maar dan zei Theo: 'Wie interesseert dat nou.'"
Uiteindelijk ging Kock overstag, werd Miggelbrink erbij gehaald en werd een thema bedacht, maar precieze criteria bleken moeilijk te definiëren. "We zochten naar cowboys in de Achterhoek. Kearls die met de voeten in de klei stonden, graag iets deden waar ze succes mee hadden. Dat was de insteek. Aan de hand van het fotoarchief werd er een lijst van wel meer dan vijftig kleurrijke persoonlijkheden samengesteld." Uiteindelijk werden er 22, twee elftallen vol, geselecteerd.
"Zo'n 2,5 jaar hebben we aan het boek gewerkt", aldus Hermans.
Als Miggelbrink de kearls interviewt krijgt het publiek smeuiige verhalen in het dialect voorgeschoteld. Verhalen die al een indruk geven van wat de lezer in het boek kan verwachten: een verrassende inhoud en een sfeer van Achterhoekse humor en gemoedelijkheid. Dat deze elementen in het boek verrijkt worden met tal van prachtige foto's, afkomstig uit Kocks archief maar ook nieuw door hem voor het boek gemaakt, is op dat moment nog niet zichtbaar.
Zo'n kleine anderhalf uur is er een soort van cabaretvoorstelling gaande. Elk van de negentien aanwezige kearls heeft wel een of meer mooie verhalen. Zo vertelt Henk Wolters, alias Hendrik Haverkamp, over zijn onwillige peerd, kunstenaar Frans Venhorst over zijn bijnaam Zorro, weerman Gerrit Vossers over zijn 6320 John Deere, voetbalverzamelaar Fred Baars over het zoekgeraakte peukje van Johan Cruijff en natuurfilosoof Jan Wagevoort brengt een verrassende filosofie over de belangrijkheid van chaos. Dat een Achterhoeker anders denkt dan de gemiddelde Nederlander is een conclusie van Joost Carlier, die het 'piskruus' uitvond. Kroegbaas Theo de Gier verhoogt de sfeer nog eens met het zingen van De Bal van Jaap Fischer.
Uiteindelijk volgt de uitreiking van het boek.
De kearls laten zich er niet op voorstaan dat hun leven in het boek wordt uitgetekend. "Het is leuk", zegt menigeen. Theo Kock gebruikt het woord leuk nog in een ander verband. "Leuk ook dat ik niet heb gehoord dat anderen in het boek hadden moeten staan."
Achterhoekse Kearls kost 20 euro, ISBN/EAN 978-94-92108-10-4, is verkrijgbaar in boekwinkels in de Achterhoek en te bestellen via www.uitgeverijhermans.nl.
Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel.

Open tuin Geesteren

GEESTEREN - Aan de Esweg 25 tussen Geesteren en Gelselaar ligt de landschappelijke tuin van de fam. Boeschoten. Op de zondagen 18 en 25 juni, 2 en 30 juli, 6 en 27 augustus en 3 september kunnen belangstellenden van 11.00 uur tot 16.00 uur de tuin bezoeken. De entree bedraagt € 3,50 inclusief koffie/thee en koek.

Omdat de tuin deel uitmaakt van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) is tweederde van het terrein aangelegd als schuil- en broedplaats voor dieren. Dit is bereikt door een singelbeplanting en rillen aan te brengen zoals die kenmerkend zijn voor het Achterhoeks landschap.

Rondom de woonboerderij heeft de Amsterdamse tuinarchitecte Janine ten Horn een tuin ontworpen die past bij het natuurlijke beeld in en om het perceel. De beplanting bestaat voornamelijk uit grassen met veel accenten van vaste bijen- en vlinderminnende planten. De borders vormen een mooi contrast met het weidegedeelte door kleur en structuur.
Op het terras kan men genieten van een kopje koffie of thee en zelfgebakken kruidkoek. In de wei kunnen bezoekers wandelen en heerlijk zitten om zo een goed beeld te krijgen van de tuin en het omliggende landschap.

Met behulp van familie en vrienden is er een winkeltje waar allerlei gezellige spulletjes te koop zijn voor kleine prijzen ten bate van WarChild. Tijdens de open tuin dagen exposeert Desiree van Tergouw haar zomerse, keramische objecten. Dietje Boeschoten heeft een verkoop van antroposofische poppen en bloemenkinderen als tafelversiering of om een cadeautje iets extra's mee te geven. Dit jaar worden eenmaal diverse heesters en vaste planten verkocht voor het goede doel.

Vanuit de tuin is een beschreven wandeling beschikbaar rond Geesteren, duur circa 1,5 uur. Voor groepen (minimaal 8 personen) is de tuin ook buiten de open zondagen op afspraak te bezoeken.
email: jan.boeschoten@gmail.com of telefoon 0545 – 481011.

50 euro voor Rit4Britt

De cheque werd overhandigd.Foto: PR

BORCULO - Tijdens de foto expositie in De Koppel is men met de bus rond gegaan voor het goede doel. Er werd 50 euro opgehaald voor Rit4Britt.

Erica Haverkamp-Kulsdom medeorganisator en Jaime Lebbink Intiatiefnemer (helaas kon Hermien Teunissen mede organisator er niet bij zijn) overhandigden het bedrag aan Jurriaan Rexwinkel van Keurslagerij Rexwinkel. Hij gaat deze zomer fietsen voor Giro di KiKa en voor zijn zieke dochter Britt.

Schroer en Raaben beste golfers in Borculo

BORCULO - Onder Schotse omstandigheden (af en toe regen en veel wind) werden woensdag 7 juni op de Lochemse Golfclub de Borculose Golfkampioenschappen 2017 gehouden. Ruim 40 enthousiaste golfers deden mee aan dit jaarlijks terugkerend evenement, dat gespeeld wordt over 18 holes. De organisatie was blij met 20% meer deelnemers ten opzichte van vorig jaar en gezien de positieve reacties zal volgend jaar de 50 zeker worden gehaald.

Bij de dames was Roelie Schroer de sterkste en bij de heren Rene Raaben. Zij mogen zich een jaar lang Borculo 's golfkampioen noemen. Bij de heren ging de tweede prijs naar Peter van Vossen en de derde naar Jules Harbers. De Longest bij de heren werd gewonnen door Bart Lieven en bij de dames door Hermien ten Barge. De Neary bij de heren ging naar Henk Beltman.
Volgend jaar worden de Borculose Golfkampioenschappen, waar inwoners en oud-inwoners (met hun partners) van Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo aan mee kunnen doen, gehouden op woensdag 6 juni 2018. Wederom op de Lochemse Golfclub.

Expositie 'Wat handen kunnen maken'

ZELHEM - 'Wat handen kunnen maken'. Voor de tweede keer worden onder die naam bij Museum Smedekinck in Zelhem werkstukken tentoongesteld, die met behulp van diverse handwerktechnieken zijn vervaardigd. Circa vijftien hobbyisten, allen als vrijwilliger werkzaam bij het museum, exposeren een deel van hun werk. De expositie is te zien van 13 juni tot en met 24 augustus. De onderwerpen variëren van gebreide sokken en wanten tot de Ark van Noach en het model van een staten- of admiraliteitsjacht uit het midden van de 18de eeuw. Er is kantbreiwerk (sjaals), kantkloswerk (kleedjes en vlinders), beschilderd textiel (t-shirt, tasje en meer) en er zijn gehaakte engeltjes en bijna levensechte schapen te bewonderen. Ook zijn er o.a. tekeningen van landschappen in de omgeving van Zelhem, met acrylverf vervaardigde schilderijen (o.a. dieren), in hout gebrande teksten en Fries houtsnijwerk te zien. Het adres van Museum Smedekinck is Pluimersdijk 5 in Zelhem. Het museum is van april tot en met oktober wekelijks van dinsdag- tot en met donderdagmiddag en elke eerste en derde zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost 4 euro. Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang. Info: www.museumsmedekinck.nl, www.facebook.com/museumsmedekinck

Suzan en Patrick Zieverink in prijzen op NK klootschieten

Op het onderdeel zetten werd Suzan Zieverink van KV 't Broek uit Ruurlo nationaal kampioen. Foto: PR

RUURLO – Patrick en Suzan Zieverink van klootschietvereniging 't Broek uit Ruurlo hebben wederom goede prestaties geleverd tijdens het NK klootschieten in het Twentse Beuningen. De omstandigheden waren goed en de wedstrijden waren van een hoog niveau tijdens de NK jeugd.

Suzan Zieverink werd tijdens de NK wedstrijden begeleid door Marleen Hoffmann. Dit koppel blijkt goed op elkaar ingespeeld getuige de prestaties die geleverd zijn. Suzan startte op het onderdeel straat en ging gelijk goed van start. Daarna kwam ze helemaal los en werd het 800 meter lange parkoers met goede schoten overbrugd in negen schoten en een 113,50 meter over de finish. Een goede score. Dit bleek uiteindelijk goed voor de tweede plaats. Het onderdeel veld was het volgende onderdeel. De veldbaan was super geprepareerd. Het eerste schot ging niet goed en Suzan wist dat alle overige vier schoten super moesten zijn om een hoge klassering te bemachtigen. Dit lukte met 484,50 meter en een zevende plaats niet helemaal. Als laatste stond het onderdeel zetten op het programma. Met een fabelachtige afstand van 47,13 meter bijna drie meter verder dan vorig jaar en een dik persoonlijk record. De eerste plaats en de bijbehorende nationale titel waren haar deel. Bij het optellen van alle resultaten bleek Suzan de derde plaats in het allround toernooi te hebben gehaald in haar leeftijdsklasse tot 19 jaar. Een mooie prestatie voor een zestienjarige Ruurlose.

Met zulke goede resultaten van Suzan kon broer Patrick natuurlijk niet achterblijven. Onder leiding van zijn trainer en vader Wilfried werd voor het laatste jaar bij de jeugd de strijd aangegaan met de vele concurrenten. Patrick ging goed van start. Vervolgens diverse schoten van ongeveer 125 meter. Patrick kwam door een matig zevende schot net niet met zeven schoten binnen maar werd het werden acht schoten en 127,70 meter. Goed voor een zevende plaats terwijl er duidelijk meer in had gezeten. Direct hierna werd het onderdeel veld verschoten. Patrick begon met een afschot van maar liefst ruim 140 meter. Gevolgd door schoten van gelijke lengte. Jammer was zijn vierde schot dat iets naar rechts wegliep waardoor hij bij zijn vijfde schot net niet goed voor de flauwe bocht uitkwam. Een mooi laatste schot redde een goede uitslag. In vijf schoten ruim 671,80 meter afgelegd en een bijbehorende derde plaats. Tot slot het altijd lastige onderdeel zetten. Doel was een afstand van richting zestig meter neer te zetten. Dit lukte met 57,53 meter bijna. Het was goed voor wederom een derde plaats en maar zeven centimeter minder dan nummer twee. Na het optellen van de resultaten bleek Patrick een mooie derde plaatst allround bij de jongens behaald te hebben. Broer en zus Zieverink sluiten individueel dit seizoen op een mooie manier af.

Dertien medailles in toestelfinales voor RGV-meiden

Rijen door de alcoholcontrole. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Afgelopen weekend werd de laatste wedstrijd geturnd door de RGV-turnsters uit de vierde en de vijfde divisie. Dit waren de toestelfinales in Ede. Hier kunnen de turnsters, in tegenstelling tot de overige wedstrijden, op elk toestel een medaille verdienen. Ruurlo werd vertegenwoordigd door tien turnsters in drie verschillende categorieën.

Voor vijf turnsters was het een extra belangrijke dag. Zij mochten nu voor het eerst hun eigen gemaakte oefening laten zien voor komend seizoen. Zo konden ze alvast kijken of de oefening klopte en aan alle eisen voldeed, of dat ze nog wat moesten wijzigen voor komend seizoen.
Fien Hans en Emma Veenboer waren de eerste RGV meisjes op de wedstrijdvloer. Zij deden voor het eerst hun eigen oefening in het niveau Jeugd 1 – Supplement G. Zij begonnen met hun vloeroefening op muziek en lieten beide een zeer nette oefening zien. Helaas maakte Emma een grote fout waardoor deze als val gezien werd door de jury. Fien ging helemaal op in haar oefening en liet geen steekje vallen. De jury was het hiermee eens en beoordeelde haar oefening met een gouden medaille. Ook Emma Veenboer ging niet met lege handen naar huis, zij behaalde brons op de balk. Fien, die normaal ook een sterke balkoefening kan neerzetten, viel helaas van de balk.
In de volgende wedstrijd mochten de Jeugd 2 – Supplement G meiden hun oefening laten zien. Zij hebben dit hele seizoen al gedraaid met hun eigen oefeningen en deze wedstrijd werd daarom ook gebruikt om nieuwe elementen uit te proberen voor komend seizoen. Hier waren Elise Labhom en Sanne Boekelder eerste en derde op brug, daarnaast was er voor Sanne ook nog een bronzen medaille op sprong. De andere meiden in dit niveau deden het ook erg netjes.
In de laatste wedstrijd, Jeugd 1 – Supplement F, bleek RGV duidelijk aanwezig tijdens de prijsuitreiking. In alle categorieën wisten de drie RGV meiden het erepodium te betreden. Voor de vloermedailles was er zelfs een compleet RGV podium, Merel Tuitert stond op het hoogste podium voor de gouden medaille, Julia Stegeman werd tweede en Maureen Ketelaar kreeg het brons omgehangen. Ook bij sprong was er goud voor Julia en Merel werd tweede. Maureen kreeg daarnaast ook nog het goud omgehangen op brug en op sprong stond ze, samen met Merel op de derde plaats en kregen de dames beide een bronzen medaille. Ook deze meiden deden voor het eerst hun eigen oefening.

Reurle Live/Stratenfeest start Septemberfeest

RUURLO - Eerst genieten van de vakantie en daarna is het uitkijken geblazen. Uitkijken naar het aanstaande Reurlse Septemberfeest. Na een sabbatical van een jaar beginnen de makers en muzikanten fris en fruitig en vol energie aan een nieuwe editie van Reurle Live.

Met het komende Septemberfeest in aantocht concentreert het sociale leven in Ruurlo zich vier dagen lang voornamelijk op Blikmansweide: praoten, zingen, dansen en lachen. Sinds enige jaren start het Septemberfeest op de donderdag. Dit jaar staat de openingsdag weer in het teken van Reurle Live. Wie herinnert zich niet de dampende ambiance van nog maar twee jaar geleden? Na het slotakkoord van de muzikanten stond de tent volledig op zijn kop. Ook dit jaar is op de donderdag weer het Stratenfeest met muziek van Reurle Live. Alle straten/buurten, die zich in het verleden als eens opgegeven hebben, krijgen begin juli een uitnodiging voor het Stratenfeest gemaild. De Oranjevereniging heeft in de grote tent 250 zitplaatsen beschikbaar.

Boetes bij grootscheepse alcoholcontrole in Ruurlo

RUURLO – Meer dan duizend automobilisten hebben vrijdagavond 2 juni in Ruurlo tijdens een grote alcoholcontrole moeten blazen. Drie bestuurders hadden iets teveel gedronken. Zij hebben een rijontzegging plus een proces verbaal gekregen. Een voertuig is afgesleept omdat deze een fiscale wanbetaler bleek te zijn. Op meerdere plekken op de rondwegen van Ruurlo vond de alcoholcontrole van politie Berkelland in samenwerking met de afdeling Berkelland van Veilig Verkeer Nederland plaats.

Obstacle Run voor kinderen

Bootcamp bij gymnastiekvereniging DOS. Foto: PR

BARCHEM - Iedereen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar kan op zondag 25 juni meedoen aan de jeugdbootcamp. De groep van gymnastiekvereniging DOS uit Barchem houdt een Kids Obstacle Run. Deze groep, die bestaat uit jongens en meisjes uit deze leeftijdscategorie en onder leiding staat van Floris Dinkelman, organiseert dit sportieve evenement helemaal zelf.

Er is een leuk parcours uitgezet van ongeveer vier kilometer, met elf 'obstakels' en oefeningen, die door iedereen gedaan kan worden. De start is om 10.00 uur bij Koffie- & Eethuis 'de Kaleberg' in Barchem en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deelname is gratis.

Iedereen kan meedoen, of je een goede of misschien een ietwat minder goede conditie hebt. Het plezier staat voorop. Even aanmelden is wel verstandig. Bel of app naar: 06-13625892 (Floris) of een e-mail naar: secretariaatdosbarchem@live.nl. Trek op zondag 25 juni van tevoren sportkleding en sportschoenen aan.

Ruurlo/Barchem

Obbink wordt sponsor Archeus-wedstrijd

Martijn Obbink en Anita Boschman: blij met sponsorcontract. Foto: PR Archeus

WINTERSWIJK – Elektronicazaak Obbink wordt de nieuwe sponsor van de voorjaarswedstrijd die atletiekvereniging Archeus al 29 jaar organiseert. Obbink heeft afgelopen vrijdag een topsponsorcontract met de Winterswijkse sportclub getekend. Daardoor wordt de winkelketen de komende drie jaar naamgever van het loopevenement, dat eerder onder de naam Engelse Mijlenloop en RunVisionloop gehouden werd.

Mede-eigenaar Martijn Obbink zegt dat voor de Archeusloop is gekozen, omdat de wedstrijd een uitstraling heeft in de hele regio waarin ook Obbink (met filialen in Winterswijk, Lichtenvoorde, Aalten, Eibergen, Ruurlo en Borculo) actief is. "We steunen al meer sportverenigingen en goede doelen. Hardlopen is daar een mooie aanvulling op, want het is een laagdrempelige sport voor mensen van alle leeftijden. Er zit ook geen groepsdwang achter, je kunt zelf beslissen wanneer je traint. Meerdere van onze eigen medewerkers doen aan hardlopen en we willen stimuleren dat ze ook bij loopjes in de omgeving meedoen." Obbink was al bekend met Archeus als leverancier van de start-finishboog, de geluidsinstallatie en narrowcasting (tv met nieuws en reclame) op sportcomplex De Hunenbulten.

Voorzitter Anita Boschman van Archeus zegt blij te zijn "dat een grote naam in de Achterhoek als Obbink zich aan onze vereniging verbindt. Daarbij is het mooi dat Obbink de loop ook gaat promoten in de plaatsen waar ze winkels hebben". Hoe de loop gaat heten, op welke datum en met welke afstanden, is nog niet beslist. Obbink: "Daar gaan we met elkaar eens creatief over brainstormen. We willen er een aantrekkelijke wedstrijd van maken."


Column

Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs. Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Verborgen kampioenen

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs. Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Eerste Achterhoekse Energiecafé in Geesteren

GEESTEREN - In café-restaurant Baan in Geesteren vindt dinsdag 27 juni vanaf 20:00 uur de eerste editie van het Achterhoeks Energiecafé plaats. Een gezellige avond met informatie en gesprekken over comfortabel wonen, energiebesparing en duurzame energie. De koffie staat om 20:00 uur klaar bij café-restaurant Baan in Geesteren.

Energiedeskundige Erwin Reuterink van het verduurSaam energieloket gaat in op feiten en fabels over huis en energie. Bezoekers krijgen tijdens een interactieve lezing informatie over onder meer het isoleren van woningen, energiezuinige apparatuur en de beste manieren om duurzame energie te gebruiken. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen en met elkaar in gesprek te gaan. Het Achterhoeks Energiecafé is een initiatief van het verduurSaam energieloket. Dit loket is door de Achterhoekse gemeenten opgericht als één adres voor alle vragen over energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast organiseert het verduurSaam energieloket projecten en bijeenkomsten, waaronder het Achterhoeks Energiecafé. Ook Geesterens Belang en energiecoöperatie Berkelland Energie zijn actief betrokken bij het Achterhoeks Energiecafé in Geesteren. Het Achterhoeks Energiecafé zal na de zomer iedere maand in één van de Achterhoekse gemeenten worden georganiseerd.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503.

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Gevraagd in Ruurlo: garage of plek in parkeerkelder voor oldtimer. Reacties 0573-459168 of wim.florijn@gmail.com.

Te koop: kindergarderobe voor jongen, maat 49 t/m 104. Zeer mooie merkkleding van rompertjes t/m jasjes. Info: 06 – 140 557 38.

GITAAR OF BAS LEREN SPELEN. Kijk voor info& inlooplessen op www.gitaarpleinoost.nl.