Contact Bronckhorst Noord

17 april 2018

Contact Bronckhorst Noord 17 april 2018


TTV Vorden gastheer voor tweede competitieronde Gewest Oost

De touwtrekkers kregen nieuwe trainingsjassen van Bouwservice G.M. Stofbergen uit Epe. Foto: PR.

VORDEN – Touwtrekvereniging Vorden is zondag 22 april gastheer voor de het tweede competitietoernooi van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrek Bond (NTB). De wedstrijden op het sportcomplex van TTV Vorden aan de Ruurloseweg 110 in buurtschap Medler beginnen om 11.30 uur.

Door Jan Hendriksen

TTV Vorden komt dit seizoen in de gewestelijke competitie, die uit totaal acht competitiewedstrijden bestaat, in actie met een team in zowel de 680 als de 720 kilogram klasse, onder leiding van coach Martin Stofbergen. Ook het jeugdteam van TTV Vorden onder leiding van trainer Bauke ten Tije is dit seizoen weer vertegenwoordigd in de gewestelijke jeugdcompetitie. Op het toernooi in Vorden ziet men zondag tussen 11.30 en 13.30 uur wedstrijden in de jeugdklasse en de 680 kilogram klasse gevolgd door de 600 kilogram klasse en de vrouwenklasse van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Daarnaast organiseert TTV Vorden een vrije klasse voor zestallen tijdens het middagprogramma, voor zowel getrainde als ongetrainde teams. Teams kunnen zich hiervoor tot donderdagavond aanmelden bij ttvvorden@gmail.com.

Momenteel legt TTV Vorden de laatste hand aan de herinrichting en de uitbreiding van de parkeerplaats op het sportcomplex aan de Ruurloseweg. Foto: Jan Hendriksen,

De laatste jaren behaalden de verschillende teams van TTV Vorden aansprekende resultaten in zowel de gewestelijke competitie als tijdens het NK. Zo werd vorig jaar het 680 kilogram team vierde tijdens de zomercompetitie en derde op het NK. Het 720 kilogram team eindigde zowel in de zomercompetitie als op het NK op een tweede plaats. Het jeugdteam van TTV Vorden behaalde vorig jaar een derde plaats in de competitie en een tweede op het NK. Dit jaar heeft de vereniging als doelstelling om in de gewestelijke competitie hoog te eindigen. Er wordt al vanaf begin januari samen met TTV Heure uit Borculo hard hiervoor getraind. In de jeugdklasse is het eerste toernooi, met een eerste plaats voor de Vordens jeugd zeer succesvol verlopen. Voor de senioren was de 'oogst' wat matig door veel afwezigen tijdens de eerste competitieronde. Voor de rest van het seizoen vindt versterking van de basis plaats door doorstromende jeugdleden en nieuwe leden en daarmee ziet TTV Vorden het vervolg van de competitie met vertrouwen tegemoet. De gewestelijke competitie is dit jaar overigens gewijzigd van opzet. De jeugdklasse strijdt net als vorige jaren weer op acht zondagen voor het eindklassement. Bij de senioren is er dit jaar een gewichtsklasse toegevoegd: namelijk de 600 kg klasse. Voor de 720, 680, 640 en 600 kilogram klasse wordt de competitie op vier zondagen gespeeld met om en om de combinatie van de 720 met de 640 kilogram klasse en de 680 met de 600 kilogram klasse.

Nationale kampioenschappen
Naast de gewestelijke kampioenschappen zal TTV Vorden dit jaar op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen in Monnikendam. Daarnaast zullen een aantal leden in juli meedoen aan selectiewedstrijden om Nederland te kunnen vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen. Deze worden gehouden van 19 tot en met 22 september in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Scholentoernooi
Nog net vóór de wereldkampioenschappen vindt op zondag 16 september, in de Nationale Sportweek het jaarlijkse basisscholentoernooi plaats. De basisscholen uit Bronckhorst, Berkelland cen Lochem zullen voor dit toernooi uitgenodigd worden. TTV Vorden biedt hierbij de scholen de mogelijkheid om van tevoren een keer te oefenen aan een heus wedstrijdtouw, op de trainingsaccommodatie. Lees verder op pagina 7

Inschrijving 12-uurs Spartametrace

VIERAKKER/WICHMOND - Op zondag 20 mei (Eerste Pinksterdag) wordt de 12-uurs Spartametrace verreden in en om Vierakker en Wichmond, met als stralend middelpunt café D'n Olde Kriet (DOK). Vanaf zaterdag 21 april opent de inschrijving voor dit evenement vanaf 12 seconden en 12 minuten over 12 uur. De organisatie bestaat uit de Mannen Van Af En Toe. (M.V.A.E.T) en café D'n Olde Kriet. Tijdens deze derde editie is er de hele dag volop vertier, waaronder muziek, kindervermaak, veel gezelligheid maar bovenal de race.

De inschrijving is direct geopend voor alle teams, zowel nieuwe teams als oudgedienden. Teams bestaan uit minimaal 1 en maximaal 4 personen, zij kunnen zich aanmelden op zaterdag 21 april, vanaf 12.12.12 uur. Kosten voor deelname bedragen 10 euro per deelnemend teamlid. Aanmelden kan via mail of bij DOK in Wichmond. Voor ieder teamlid van teams die zich op zaterdag 21 april komen opgeven bij DOK staat er een gratis biertje en/of wijntje klaar. De organisatie wil geïnteresseerde teams op het hart drukken zich snel op te geven, want het totaal vernieuwde circuit heeft een beperkte capaciteit voor 25 teams (dus vol is vol). Details over het nieuwe parcours zullen op zaterdag 12 mei bij de verloting van de startnummers worden vrijgegeven. Wat men wel kan verklappen is dat het parcours enkele offroad-elementen bevat. Wat uiteraard blijft is dat de Spartamets elk rondje door het café scheuren. spartametrace@gmail.com

Wordt Bronckhorst Wandelgemeente van het Jaar?

Wandelen in Bronckhorst. Foto: Laurence Delderfield

BRONCKHORST – In maart van dit jaar is bekend geworden dat Bronckhorst genomineerd is voor Wandelgemeente van het Jaar. Om de verkiezing te winnen, zijn zoveel mogelijk stemmen van het publiek nodig. De laatste stemweek is inmiddels ingegaan en Bronckhorst staat momenteel (bij het ter perse gaan van deze krant) op de eerste positie. Bronckhorst is bij wandelaars vooral in trek door het afwisselende coulisselandschap, bekende routes zoals het Pieterpad en het Trekvogelpad en ommetjes als de Ockhorstroute en het Boelekeerlspad. Lees verder op pagina 3

Tweede clubcross V.A.M.C.

Onder een lekker voorjaarszonnetje organiseerde de V.A.M.C. hun tweede clubcross van het jaar in het buurtschap Delden. Veel leden gingen op sportieve en gezellige wijze de competitie met elkaar aan.

Kraanvogel wint Schoolvoetbaltoernooi

Het team van de Kraanvogel won het toernooi. Foto: Ernst-Jan Somsen

KRANENBURG/VORDEN - Vorige week woensdag vond het schoolvoetbaltoernooi van de scholen binnen de voormalige gemeente Vorden plaats, georganiseerd bij voetbalclub sv Ratti. Er deden dit jaar 17 teams mee aan het schoolvoetbaltoernooi. De Kraanvogel werd uiteindelijk de winnaar.

Vele broertjes, zusjes, papa's, mama's en opa's en oma's waren aanwezig om de teams aan te moedigen. Iedereen was fanatiek, maar kon ook tegen een verlies. Zowel de spelers als de supporters hadden veel plezier wat deze dag nog leuker maakte. De Vordering en Het Hoge deden dit jaar voor het eerst gezamenlijk mee ter voorbereiding op het samengaan. Deze combinatie leverde negen teams. De Dorpsschool deed mee met twee teams, de Kraanvogel en de Garve hadden beide drie teams op de been gebracht. Aan het eind van het toernooi wachtte een ieder in spanning op de uitslag. De vierde plaats was voor de Vordering/Het Hoge, een derde plaats voor de Dorpsschool, de Garve werd tweede en de Kraanvogel won het toernooi. De Kraanvogel kreeg de wisselbeker mee naar de school en alle andere scholen kregen een medaille.

ABBA-muziek in een jazz-jasje

VORDEN/LINDE - Theater Onder de Molen staat zondagmiddag 22 april in het teken van ABBA. Op dit moment toert Judith Nijland met 'A Jazz Tribute to ABBA', waarbij ze met haar band ABBA-liedjes 'verjazzt'.

'Waterloo' als jazzballad? Of 'I have dream' met een latin groove? Jazz-zangeres Judith Nijland durfde het aan en deed samen met haar band, bestaand uit pianist Danny van Kessel en contrabassist Pieter Althuis, een greep in het enorme repertoire van de Zweedse groep. Ze namen een groot aantal bekende en wat minder bekende songs onder handen. De liedjes blijven overeind, maar jazz neemt het over.

Judith Nijland studeerde aan het conservatorium in Den Haag en heeft inmiddels vijf cd's op haar naam staan. Judith zingt het liefst zoveel mogelijk live met haar band. Ze toerde de afgelopen jaren door Europa, Thailand en Amerika. En met A Jazz Tribute to ABBA zelfs in Australië en Japan.

Deze zondagmiddag krijgt het publiek een flinke dosis 'verjazzed' ABBA-repertoire. En naast de ABBA nummers zal het Judith Nijland Trio swingende jazzstandards, andere verjazzde popliedjes, soulballads en mooie bossa's brengen.

Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 15.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro, exclusief consumpties. Reserveren is mogelijk via de website.

Stemmen kan t/m 20 april 18.00 uur
Vervolg van voorpagina

VORDEN - Wandelkrant te Voet, die de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar organiseert, heeft Bronckhorst samen met Hilvarenbeek en Goeree-Overflakkee genomineerd voor deze verkiezing. Redacteur Tom Kooiman wandelde de Hackfortse Enkroute rondom Vorden: "In Bronckhorst wandel je in een coulisselandschap. Houtwallen, rijen knotwilgen of sprookjesachtige bossen omzomen de terreinen. Na elke houtwal, bospartij of bocht opent zich een nieuw decor en word je verrast door het uitzicht, soms op nog meer mooie natuur en soms op een hooiberg, monumentale boerderij of één van de vele kastelen of landgoederen die de gemeente kent."

Stemmen voor de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar kan nog t/m 20 april 18.00 uur via de site.

Bronckhorster Paardenmeerdaagse

BRONCKHORST - De Stichting Bronckhorster Paardenmeerdaagse houdt 25, 26 en 27 mei haar jaarlijkse meerdaagse rit. Ook dit jaar is de inschrijving weer opengesteld voor zowel ruiters/amazones als voor menners. Er worden drie dagen routes gereden van ongeveer 25 á 30 kilometer door de omgeving van Vorden, Hengelo en Zelhem. Er kan individueel gestart worden, maar er mag ook in kleine groepjes van meerdere aanspanningen/ruiters gereden worden. De start is elke dag tussen 10.30 uur en 12.00 uur vanaf de Hietmaat in Hengelo (Gld).

Zaaien doet zoemen

VORDEN - Zondag 22 april om 15.00 worden er weer planten gezaaid in de boomspiegels van de boomgaard van Natuurmonumenten bij Eldersmaat 5 in Vorden. Wie zin heeft om te helpen wordt gevraagd een kleine handhark mee te nemen en op te geven via ankeolthoff@gmail.com.

Dash dames 4 kampioen

Dash dames 4. Foto: PR

VORDEN - Zaterdag 7 april was een spannende dag voor Dash dames 4. Al geruime tijd waren zij de koplopers in de tweede klasse. Na een belangrijke wedstrijd verloren te hebben, bleek dat zij zaterdag drie sets nodig hadden om het kampioenschap binnen te halen. Dash speelde tegen DVO in Hengelo. De nummer 2 in de competitie. De eerste ontmoeting tussen de twee partijen werd met een klinkende overwinning van 4-0 gewonnen door Dash. De vraag heerste: kunnen de meiden dit nog een keer?

Het begin van de eerste set ging gelijk op en de spanning was bij zowel Dash als DVO voelbaar. Dash was de eerste set de sterkere partij en won met 25-18. Het spel in de tweede set was beter en leek DVO de strijd al een beetje opgegeven te hebben. Ook deze set bleek Dash de betere partij en werd er met 25-16 gewonnen. Nog 1 set was er nodig om het kampioenschap binnen te halen en dat deden de dames uit Vorden met gemak. 25-15 was de stand van de winnende set.

Het kampioenschap werd in het veld met een klein feestje gevierd. De felicitaties en een aardigheidje van DVO werden is ontvangst genomen, waarna het tijd was voor de laatste set. Qua spel verliep de vierde set wat moeizamer. De concentratie was vervangen door blijdschap en opluchting. Maar met 25-22 werd ook deze gewonnen en konden de dames echt feest vieren. Dash dames 4 bedankt alle supporters voor hun steun, enthousiasme en aanmoedigen.

Vorden 1 wint van koploper en verlies van rode lantarendrager

VORDEN - Terwijl Vorden 1 vorige week een hele knappe overwinning behaalde in Twello tegen Voorwaarts (0-1), verloor de ploeg van trainer Michel Feukkink afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen de nummer laatst Concordia Wehl met 1-2. Deze twee uitslagen geven perfect aan hoe kort de ploegen dit seizoen bij elkaar zitten in de tweede klas. Voor Vorden was het verlies in de allerlaatste minuut extra pijnlijk aangezien bij een gelijkspel de afstand op de nummer 14 zeven punten was gebleven maar nu is geslonken naar vijf punten.

Tegenstander Concordia Wehl maakt een moeilijk seizoen door en bivakkeert al het gehele seizoen onderaan de ranglijst. Een maand geleden hebben zij daarom de vorig seizoen gestopte spits Wouter Jansen weer gevraagd om te gaan voetballen en hij maakt sindsdien weer deel uit van de selectie. Het was deze speler samen met de van het middenveld naar de voorhoede gehaalde jeugdige nieuwkomer uit Beek (5e klasser 't Peeske) die het Vorden flink lastig maakte in de eerste 25 minuten. Vorden schrok van deze speelwijze want in de afgelopen twee seizoenen was de strijdwijze van Concordia compleet anders en werd er veelal gebruik gemaakt van de lange bal richting spits Meijer. Vorden moest dan ook in de 20ste minuut de tegentreffer incasseren en pas in het laatste kwartier van de eerste helft kwam de thuisploeg iets meer in haar eigen spel. In de allerlaatste minuut voor rust kreeg Daan Horstman een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet van dichtbij werd prachtig gered door de doelman uit Wehl.

In de tweede helft maakt Robin Verstege eerst nog een doelpoging van Concordia onschadelijk, waarna het vanaf dat moment Vorden was wat de klok sloeg. Vooral via de ijverige en goed spelende Tom klein Kranenbarg kwam het vooral via de rechterkant een aantal keren goed door. Uit een cornerbal werd het in de 75ste minuut 1-1 door Bas Abbink, die de voorzet prima op zijn schoen direct uit de lucht nam. Na 90 minuten had iedereen zich met een 1-1 gelijk spel verzoend, alleen kwam de bal toen nog één keer voor het doel van Robin Verstege. Deze kluts- en stuiterbal kwam precies voor de voeten van de spits van Concordia en zodoende stond het uit het niets ineens 1-2 voor Concordia. Vorden mocht nog aftrappen, maar daarna floot de prima scheidsrechter af voor de wedstrijd, de geel-zwarten achterlatend met een flinke kater.

Ratti VR1 boekt belangrijke zege

KRANENBURG - Door de vele afgelaste wedstrijden van de afgelopen wintermaanden, speelden de dames van Ratti op dinsdagavond een inhaalwedstrijd. Met de wedstrijd van de zondag ervoor nog in de benen werd er om 20.00 afgetrapt tegen de dames van MEC/Bredevoort.

Beide teams begonnen fanatiek aan de wedstrijd, maar Ratti was het team dat op voorsprong wist te komen. Anna zag haar kans en schoot van een afstand de bal via de binnenkant van de paal in het goal, 1-0. Ratti bleef druk zetten en kwam een paar keer gevaarlijk door, maar de lat en de keeper stonden geregeld in de weg. Het spel was af en toe gehaast en Ratti ging meer op de lange bal spelen, helaas viel hier geen doelpunt meer door. Met een 1-0 stand in het voordeel van Ratti gaf de scheidsrechter het rustsignaal. Dit was een goed moment om de tactiek voor de tweede helft te bespreken, want door een aantal blessures moest er wat geschoven worden in de opstelling.

De dames van MEC/Bredevoort kwamen sterk terug uit de kleedkamer en wisten druk te zetten op de dames van Ratti. Via de snelle middenvelders werden zij een aantal keer gevaarlijk richting goal, maar echte kansen werden niet gecreëerd en ook door de oplettende keepster van Ratti, Ellen bleef de stand lang 1-0. Toch kwam daar de 2-0 voor Ratti op het scorebord. Els reageerde alert op een goede corner van Kim en zo wist ze de bal achter de keeper te krijgen. MEC/Bredevoort had hier gelijk een antwoord op door een extra aanvaller in te brengen. Ratti stond erg onder druk en uiteindelijk viel daar de aansluitingstreffer, 2-1. Daarna waren er nog lange minuten te voetballen, maar de dames van Ratti hielden de stand op 2-1. Door de winst pakten de dames 3 belangrijke punten waardoor zij nu op de 6e plek staan in 3e klasse H.

Veel belangstelling voor tweede clubcross V.A.M.C.

Daphne Vruggink was de enige dame in het veld. Foto: Marieke Rouwenhorst

DELDEN - Onder een lekker voorjaarszonnetje organiseerde de V.A.M.C. hun tweede clubcross van het jaar in het buurtschap Delden. Op uitnodiging van de Familie Scheffer was de organisatie te gast op hun land voor een ouderwetse Deldense clubcross. Veel leden gingen op sportieve en gezellige wijze de competitie met elkaar aan.

Bij de bromfietsen was er een pittige strijd tussen Stijn Sloot en de enige vrouwelijke deelneemster Daphne Vruggink uit Delden. Uiteindelijk wist Stijn Sloot met twee manche overwinningen de dagwinst te pakken. Ook in de 125cc was het al vanaf de start een mooi gevecht. Yakimo Malawauw en Maurice van de Berg hadden elkaar wederom gevonden en zette hun strijd van twee weken terug weer voort. Ondanks dat Yakimo zijn hand blesseerde tegen een paaltje, zette hij door. Met twee manche overwinningen was hij te sterk. Maurice van den Berg werd tweede en Robert van Til derde. Ook deze week weer een quadrijder in de baan. Michel ter Vrugt de man die er met alle punten vandoor ging.

Bij de open klasse ook een mooi deelnemersveld. Overal in het veld was er strijd tussen de heren crossers. Een kopgroep van 3 had elkaar al snel gevonden. Michel Hoenson, Bas Klein Haneveld en Thijs Bulten stuwde elkaar zo op dat nummer 4 bijna werd gelapt. Een stevige strijd dus die Bas Klein Haneveld in de slotfase van de eerste manche winnend wist af te sluiten. Zo niet de tweede manche, hier pakte Michel Hoenson gelijk de teugels goed vast en wist net voor Thijs Bulten te winnen. In de eindstand won Michel Hoenson voor Bas Klein Haneveld en Thijs Bulten.

De recreanten had ver uit de grootste groep deelnemers. Niet minder dan zeventien rijders die op de motor het gashendel laten spreken. Tom Berends wist de winst van de dag naar zich toe te trekken door in de slotfase van de tweede manche Johannes van kempen te verrassen met een geweldig eindschot. Daarachter reed Deldenaar Sebastiaan Hamer een prima wedstrijd door de derde plaats veilig te stellen achter bovenstaande heren.

Al met al een gezellige dag, waarbij vlak na de wedstrijd de vrijwilligers al gelijk het tijdelijke circuit weer omtoverde tot landbouwgrond. De V.A.M.C. bedankt familie Scheffer voor de gastvrijheid en de Deldense firma HT Rallyraid met hun Dakar truck als uitvalsbasis voor de organisatie van de cross. Op zaterdag 28 april staat het volgende evenement op de kalender. In het centrum van Vorden zullen een aantal leden een demo met enduro motoren geven. In de zomer zal er weer een Medler Knockout zijn in buurtschap Medler.

Seniorensoos besteedt aandacht aan Tweede Wereldoorlog

VIERAKKER - Dinsdag 24 april om 14.30 uur is Gerben Sterringa te gast bij de Seniorensoos Vierakker/Wichmond in het Ludgerusgebouw. Sterringa heeft een interessant onderwerp uit de recente geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog, die sommige senioren nog in hun jeugd hebben meegemaakt. Juist in april en mei, de tijd van de herdenkingen, weer actueel. Hij zal spreken over bombardementen, ondergang van vluchtschepen van Kraft durch Freude. En over het 'hotel' van Hitler op Rugen. Het belooft weer een interessante middag te worden.

Uitbreiding en nieuwe sponsor
Vervolg van voorpagina

VORDEN - Momenteel legt TTV Vorden de laatste hand aan de herinrichting en de uitbreiding van de parkeerplaats op het sportcomplex aan de Ruurloseweg. Door de gezamenlijke trainingen met TTV Heure uit Borculo was uitbreiding van de parkeerplaats noodzakelijk die zondag 22 april officieel in gebruik wordt genomen. Daarnaast is er ook een nieuwe sponsor gevonden voor de trainingsjassen. Deze zijn geschonken door Bouwservice G.M. Stofbergen uit Epe.

Escher-lezing in Vorden

VORDEN - Zondag 22 april komt Paula van Dijk, kunsthistorica van Artifex, een lezing verzorgen bij Hotel Bakker waarbij ze het publiek meeneemt langs het leven en werk van de Nederlandse kunstenaars Maurits Cornelis Escher. De lezing vindt plaats bij Hotel Bakker om 14.30 uur.

Bij dit bijzondere werk ligt de aantrekkingskracht in het wiskundig element, in het spelen met perspectief en het gezichtsbedrog. Vogels veranderen in vissen, lucht in water, hol in bol en dag in nacht. Escher laat zien dat er in de getekende wereld veel meer mogelijk is dan in de werkelijkheid. In een trappenhuis lijkt iedereen een andere kant op te lopen. Een aantal Vordenaren zal de naam Escher bekend in de oren klinken want de neef van deze M.C. Escher was Nol Escher (1931-2009) die vele jaren in Vorden heeft gewoond. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna of gereserveerd worden via e-mail.

Verrassend optreden PCOB

VORDEN - De KBO-PCOB afdeling Vorden houdt op donderdagmiddag 26 april haar maandelijkse middagbijeenkomst om 14.00 uur in zaal De SooS, Dorpscentrum te Vorden. Dan hoopt voor ons op te treden de heer Gery Groot Zwaaftink, liedjeszanger en verhalenverteller. Het zal een verrassend optreden worden.

Column

Toeristen

Aan de kant van de weg loopt een meisje. Ik schat haar een jaar of 9. In haar hand heeft ze een leeg eierdoosje. Ik tref haar precies op het goede moment, want ik ben verdwaald. Ik ken Zuid-Limburg aardig, maar dit landweggetje is voor mij nieuw. Dit meisje kan mij vast helpen. Ik vraag haar of ze weet hoe ik in Valkenburg kom. Ze wijst me vlotjes de weg.

Het is warm dus voordat ik mijn fiets weer opstap neem ik een slok water uit mijn bidon. Het meisje wacht totdat ik vertrek en kijkt mij met grote ogen aan. "Woon jij hier?", vraag ik. Er zit wat twijfel in mijn stem. Sommige stukjes in dit heuvellandschap zijn zo mooi dat het bijna onvoorstelbaar is dat er mensen zijn die het voorrecht hebben om hier te mogen wonen.

Dit meisje bewijst dat die mensen wel degelijk bestaan, want haar wijsvinger gaat richting de boerderij aan de overkant van het weggetje. Daar woont ze. Samen met haar papa en mama. En die mevrouw die daar al hardlopend aan de horizon verschijnt, dat is haar buurvrouw. Die woont iets verderop, in een al even prachtige karakteristieke boerderij.

Ik moet denken aan één van de stellingen die ik onlangs voorgeschoteld kreeg bij het invullen van de Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst. De stelling was dat onze gemeente meer geld moest uittrekken om Bronckhorst in het westen te profileren als 'de poort van de Achterhoek'. Of ik het daarmee eens of mee oneens was.

Daar kon ik zo snel niet uit kiezen en dus koos ik voor 'geen van beide'. Wel met een vleugje oneens. Ik verkeer namelijk in de veronderstelling dat westerlingen in hun zoektocht naar rust vanzelf wel in deze contreien terechtkomen. Daarbij komt zo'n benaming nogal hoogdravend over en we zijn hier bepaald niet van het onszelf op de borst kloppen.

Helemaal oneens was ik het met de stelling ook niet, want vrijwel elke regio – hoe mooi ook – doet aan promotie. Ook de Achterhoek. Dat loont. Jaarlijks gaan meer dan een half miljoen (!) Nederlanders hier op vakantie. Ze komen vooral uit de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Het gros komt om te wandelen en te fietsen, maar de toeristen genieten hier bovenal van de rust. Zo sprak ik ooit met een stel dat een beekje naast hun camping waardeerde. Het was in de omgeving zo stil dat je het kabbelende water overal kon horen. Ik wilde nog vragen of deze mensen daardoor ook extra vaak naar de toilet moesten, maar dat was voor mijn verhaal totaal niet relevant.

Die gesprekken met toeristen die je thuisstreek bezoeken, maken trots. Ze doen je beseffen hoe mooi we hier in de Achterhoek wonen. Een soortgelijk besef dringt nu door bij het meisje, voor wie dit Limburgse landweggetje thuis is. Ze kijkt nog eens naar haar huis en zegt: "Het is hier wel heel mooi, ja." Daarna loopt ze naar de buren om eieren te halen.


Betrouwbaar rundergehakt bij Keurslager Vlogman

VORDEN - Het rundergehakt van Keurslager Vlogman te Vorden is door een onafhankelijk inspectiebureau (MicroCare) onaangekondigd gekeurd. Dit bureau onderzocht het gehakt op kwaliteit, versheid en hygiëne en beoordeelde dat met het cijfer 10. Dick Vlogman is bijzonder tevreden met deze beoordeling: "Gehakt is één van de meest populaire vleesproducten in Nederland. Ik ben trots dat mijn gehakt zo goed is beoordeeld."

De bacteriologische productkeuring werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Keurslagers. De keuring is bedoeld om de Keurslagers continu alert te houden op de kwaliteit van de vleessoorten.

Bas Klein Haneveld op het podium in Mettet België

VORDEN/METTET - Husqvarna-rijder Bas Klein Haneveld uit Vorden is tijdens de derde wedstrijd meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap Enduro in het Belgische Mettet op een derde plaats geëindigd in de E1 klasse. Voor het eerst in de geschiedenis van de endurosport was er een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische motorbond. Dit betekende dat zowel de Nederlandse als de Belgische inters een wedstrijd reden voor het nationale kampioenschap. De wedstrijd bestond uit twee technische proeven die vier keer moesten worden gereden.

Bas kon in Mettet beschikken over een nieuw klaar gemaakte Husqvarna FE250. Dit in combinatie met het onbekende terrein zorgde ervoor dat hij stond te popelen om aan de wedstrijd te beginnen. Het gevoel met de nieuwe machine was goed maar toch moest Bas er de hele dag een beetje aan wennen, dit mede door de andere ondergrond met veel stenen. Iedere ronde ging het rijden een beetje beter en dit resulteerde op het eind in een derde plaats in de E1 klasse. "Doordat het rijden voor mijn gevoel goed ging, ben ik super tevreden," aldus Klein Haneveld.

Jan Willem Arendsen uit Hengelo Gld werd vierde en Thijs Bulten uit buurtschap Medler behaalde een negende plaats. Bij de E2 werd V.A.M.C. lid Hans Vogels eerste en Peter Bergsma uit Hummelo behaalde een keurige elfde plaats. Mark Wassink wist de winst te pakken in de E3. WPM Motors teamgenoot Robin Nijkamp werd keurig derde. Bjorn Sloot en Alex van den Broek werden vijfde en zesde. Dit zijn de uitslagen meetellend voor het O.N.K. enduro.

De volgende wedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap Enduro staat gepland op 9 september in het Belgische Ouffet. Na deze wedstrijd volgen de ONK enduro wedstrijden zich op in Nederland waaronder de kampioensrit over twee dagen rondom Vorden op 2 en 3 september.

Verkiezing Dorpshuis van het Jaar ook voor buurthuizen

ACHTERHOEK - De komende maanden speuren Omroep Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie stad en land af naar de beste buurt- en dorpshuizen van Gelderland. Op zoek naar het 'Dorpshuis van het jaar 2018'. Na de succesvolle wedstrijd vorig jaar tussen zes dorpshuizen, kunnen dit jaar ook buurthuizen meedingen naar de titel. Iedereen mag een buurt- of dorpshuis aanmelden. Dat kan via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. Inzenden is mogelijk tot 1 juni. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en selecteert zes buurt- en dorpshuizen die doorgaan naar finale. Alle inzendingen krijgen een presentje, de zes genomineerden winnen elk 750 euro. De winnaar krijgt daar nog eens 3000 euro bovenop. De strijd tussen de zes genomineerden is later dit jaar te zien op TV Gelderland.

Vijfde lustrum Andreas-rommelmarkt

BRUMMEN - In de nabijheid van het Andreashuis aan de Tuinstraat in Brummen wordt zaterdag 21 april voor de 25ste keer de grote Andreas Rommelmarkt gehouden. De organisatiecommissie is ervoor dit vijfde lustrum wederom in geslaagd een werkelijk formidabel aantal goederen in te zamelen. Leuke hebbedingetjes, maar ook zeer waardevolle zaken zullen door ruim honderd vrijwilligers te koop worden aangeboden vanuit de meer dan veertig kramen die de markt bevat. Daarnaast kan tussen 11.00 en 13.00 uur iedereen zijn eigen kostbaarheden gratis laten taxeren door erkend taxateur Fred Wiersema (bekend van het programma Schatgraven). Voor de tuinliefhebbers is er een zeer groot assortiment planten. Wie de inwendige mens wil versterken kan terecht in de uitgebreide snackhoek of bij de oliebollenkraam. Info: andreasmarktbrummen.nl

Speciale kerkdienst met als thema 'Herder of Schaap?'

Zondag 22 april is het de dag van 'De Goede Herder'. Foto: PR.

VELDHOEK – In de Goede Herder Kapel in de Hengelose/Ruurlose buurtschap Veldhoek vindt zondag 22 april een speciale kerkdienst plaats met als thema 'Herder of Schaap?' Ben jij een herder of zie je jezelf meer als schaap? En hoe zien anderen jou? Herder, symbool voor leider maar ook zorgzaam en trouw. Maar zijn alle herders wel zo zorgzaam en trouw? Zijn ze te vertrouwen? Of ben je meer een schaap? Volgzaam en zacht, maar niet minder belangrijk. Zonder schapen heb je immers geen herders nodig. Met de voorbereiding van deze dienst heeft de Commissie 4de Zondagdienst van 'De Goede Herder Kapel' een aantal leuke en verrassende dingen bedacht. Aanvang 10.15 uur.

Voorleesfeest bij Kinderboerderij Feltsigt

BEKVELD - Op donderdagmiddag 3 mei houdt Bibliotheek West Achterhoek om 14.30 uur een interactief Voorleesfeest tussen de dieren van Kinderboerderij Feltsigt, Bekveldseweg 5 te Hengelo Gld. Men kan al vanaf 13.00 uur bij de Kinderboerderij terecht om kennis te maken met de dieren of om te spelen in de speelweide. Deelname aan het Voorleesfeest is gratis, entreeprijs Feltsigt is 2 euro. Meer informatie bij de klantenservice (0314-333445) of via www.biebnieuws.nl.

Snelheidsvlucht vanuit België

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 14 april vlogen de duiven vanuit Tienen.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 14 april stond een snelheidsvlucht op het programma, die werd gewonnen door Henk Wassink uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Tienen, door 14 liefhebbers werden 199 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 163 kilometer. Het startschot klonk om 12.00 uur en op dat moment begonnen de duiven aan hun terugreis. De snelste duif werd geklokt om 13.49.18. Uitslag: H. Wassink 1-2-3-4-8, Wilma Meijerman 5, H. Niesink 6-7, Sabine Niesink 9, G. Dijcker 10.
Nagekomen uitslag van de eerste wedvlucht van 2018 op zaterdag 7 april, vanuit het Belgische Tongeren: H. Niesink 1-3-6-8, H. Wassink 2-9, Sabine Niesink 4, H. Eenink 5, R. Jansen 7, G. Dijcker 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Voor de tweede vlucht, zaterdag 14 april vanuit Tienen, België werden om 12.00 uur 65 duiven van acht deelnemers gelost. Uitslag: L. Te Stroet (3/8) 1-7-17, G. Haverkamp (2/6) 2-16, E. Koers (6/16) 3-5-10-11-14-15, R. Koers (2/10) 4-6, G. Duitshof (2/7) 8-13, J. Teunissen (2/9) 9-12.

PV Vorden
Zaterdag 14 april kwamen de duiven vanuit Tienen. Een afstand van 170 kilometer, er werd een snelheid van 87 kilometer per uur behaald. De winnaar in Vorden komt uit Steenderen en wel G. H. H. Kelderman 1-14, Ashley Eijkelkamp 2-11-13-18-19-20, H. B. M. Hoksbergen 3, Marc Tiemessen 4-5-15-17, Ria Luesink 6-7, Ronny de Beus 8, P. Hendriks 9-10, D. J. Gotink 12, F. T. Hummelink 16.

We Love Women Weekend in Doesburg

DOESBURG - Op zaterdag 21 en zondag 22 april worden bij Only for Men Doesburg de vrouwen in de schijnwerpers gezet tijdens het We Love Women Weekend. Een weekend speciaal voor haar. Dus neem je vriendin, vrouw of moeder mee en verras haar.

Only for Men Doesburg is dit weekend het walhalla voor alle dames. Het weekend staat in het teken van verwennerij, beauty, unieke acties en veel gezelligheid. Het evenement vindt op zaterdag plaats van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Programma
Je kunt hier terecht voor prachtige lingerie en badmode van Ans Koster Body Fashion, damesmode van Doormode, sieraden van SY Bracelets en zonnebrillen van Hillenaar Optiek. Ook kun je genieten van heerlijke cocktails van Wensink Events, is er een chocoladedemonstratie van G's Chocolate en voor de zoetekauwen onder ons, is er een candybar verzorgd door LekkerszenZo. Tot slot helpt Petra styling je met een kleuranalyse, kun je in de middag een henna tattoos laten zetten en zorgt Ekris ervoor dat je een testrit kunt maken in een MINI.

Barend Ubbinkweg 9 te Doesburg.

Fiets! de boer op Bronckhorst-West

BRONCKHORST WEST - De organisatie van Fiets! de boer op organiseert dit jaar op 10 mei, Hemelvaartsdag, weer een fietstocht voor het hele gezin, met ontbijt vooraf.

Langs een route van circa 28 kilometer kunnen verschillende bedrijven worden bezocht, zoals een melkveehouder biologisch en regulier, museum, groenspecialisten, voerspecialist. Tevens is er op het eindpunt een bierproeverij.
Door de vele stops is de tocht ook voor ongeoefende fietsers en kinderen goed te doen. Tevens is er een autoroute beschikbaar.
Startpunt: Jeugdsoos Flophouse aan de Hoogstraat 15, 7227 ND Toldijk. Starten en ontbijt vanaf 8.00 uur tot 10.30 uur. Kosten: Deelname is 6 euro per persoon inclusief ontbijt. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Routebeschrijving is verkrijgbaar bij het startpunt, aanmelden is niet nodig. Er is parkeergelegenheid aanwezig. Meer informatie bij Olga Oosterink, 0314-381440 of 06-10646993, Anneke Groot Roessink, 0575-470245 of 06-18375569, of via de website.

'Uw collectie is stralend van liefde voor kunst'

Trees (links) en Willy van Kleef vertellen in de Koppelkerk in Bredevoort over het werk van Anton Heyboer. Foto: Josée Gruwel

Overzichtsexpo van werk van Anton Heyboer in Bredevoortse Koppelkerk

Door Josée Gruwel

BREDEVOORT – In de Koppelkerk in Bredevoort is tot 10 juni een overzichtstentoonstelling van werk van de excentrieke Anton Heyboer, die leefde van 1924 – 2005. Het werk komt voort uit de omvangrijke Twin Collectie van de tweeling Trees en Willy van Kleef uit Zeist. Wie de dames ontmoet, wordt gegrepen door hun passie voor de mens Anton Heyboer, die ze persoonlijk kenden en omschrijven als intelligent, filosofisch en markant, en voor het werk van de man die vooral in de jaren zestig en zeventig een gevierd kunstenaar was. In drie weekenden verzorgen Trees en Willy rondleidingen en op zaterdag 12 mei geven ze een lezing in de Koppelkerk.

"Onze hobby is een beetje uit de hand gelopen", vertelt Trees. "In 1998 gingen we uit nieuwsgierigheid naar Den Ilp, waar Anton Heyboer woonde met zijn vijf vrouwen en waar zijn vijfde bruid Petra de Heyboer-Gallery runde. Het voor een zacht prijsje aan huis verkopen van zijn kunstwerken was de reden dat Heyboer door galeries en musea in 1983 in de ban werd gedaan. Hij vond dat kunst voor iedereen betaalbaar moest zijn en zij accepteerden dat niet."
Trees zag die eerste keer een kleurrijk werkje en vond het wel aardig. "Maar toen ik goed keek vond ik het hartstikke leuk. Ik werd er vrolijk van."
Ze nam Willy mee in haar enthousiasme. Het eerste half jaar kwam Trees elke maand in Den Ilp, daarna eens in de veertien dagen en later vaker. "Na een half jaar had ik dertig werken."
Aanvankelijk viel de tweeling op kleurrijke werken met een snel herkenbare voorstelling. "Maar toen we Anton Heyboer persoonlijk leerden kennen, kochten we ook werk dat zonder achtergrondkennis onbegrijpelijk of moeilijk te doorgronden is. Het bevat dan bijvoorbeeld het door Heyboer bedachte systeem waarbij hij lijnen met elkaar verbindt en cijfers gebruikt die voor begrippen als geluk, bewustzijn, onschuld, verdriet, schuld en verstand staan."
Er ontstond gaandeweg bij Trees en Willy een soort van verzamelkoorts. Ze werden getriggerd door het werk. "Het straalt kracht uit en snelheid, en het is explosief."

Persoonlijk contact
In 2004 werden de zussen door Heyboer uitgenodigd. "Jullie kopen zoveel. Ik wil graag dat jullie mij leren kennen zoals ik echt ben", zei hij. "Door de tv denken mensen dat ik gek ben en dat laat ik maar zo." Trees: "Maar 'normaal' was hij niet, zoals hij ook zelf zei, om daar meteen aan toe te voegen dat dat zijn geluk was. Want door zijn manier van zijn kon hij doen wat hij deed."

Met Heyboer bevriende tweelingzussen geven in het weekend rondleidingen en lezing

Bij leven was de polyamorist avant la lettre al een levende legende. Lotti Heyboer, een van de bruiden, schreef in 2001 voor Moving Art Magazine: 'Anton schiep er altijd een groot genoegen in, om de gevestigde orde op zijn kop te zetten. Net zoals een ding, een kunstwerk, of een mens pas leeft als hij veel heeft meegemaakt en daar de sporen van draagt, zo leefde voor hem ook de maatschappij alleen als ook het ongewone, gekke of rauwe er een plaats had. Hij deed niets zoals het hoorde. Natuurlijk deed hij zichzelf daar ook vaak schade mee, maar dat kon hem niet schelen. Liever absurd leven met alle risico's daarvan, dan netjes binnen de perken blijven, waar voor hem de dood heerste.'

Levensverhaal
Na het eerste bezoek van de tweeling volgden er meer. "Het was heel prettig om op bezoek te komen. De sfeer was er heel spiritueel, er viel een warme deken om je heen. Heyboer voedde je geest met zijn visie op de wereld." Bij die bezoeken vertelde Heyboer ook zijn levensverhaal: over zijn onveilige jeugd, zijn oorlogstrauma en het vrijwillig verblijf in een psychiatrisch centrum waar hij zijn tekentalent verder ontwikkelde.
Het was vooral Trees die tot de dood van Heyboer veel contact onderhield met de kunstenaar die in zijn werk laat zien dat wat pas geboren is, onschuldig en onbepaald, of wat een zwaar leven achter zich heeft, voor hem telt. Toen hij in 2005 was gestorven, kregen de zussen als eerste de gelegenheid hun collectie uit te breiden met werken die Heyboer achterliet.

Twin Collectie
In een brief aan Trees schreef Heyboer over de Twin Collectie: 'Een betere collectie zag ik nooit, alles valt erbij weg, omdat u niet commercieel hebt gekozen. U heeft een uitzonderlijk gevoel voor essentie.' En: 'Uw collectie is stralend van liefde voor kunst.'
De brief waarin de typerende zinnen geschreven staan, ligt nu centraal in de Koppelkerk in een vitrine. Erbij ligt figuratief werk uit de beginperiode. Daaromheen hangt een selectie uit het werkzame leven van Heyboer, bestaande uit vooral etsen en schilderijen. Een enkel werk is geïnspireerd op werk van Van Gogh of van Karel Appel. Vaak maakte hij werken in een bepaald thema, zoals boten, kippen, vrouwen en 'onschuldjes'.

Expositie
De expositie is tot 10 juni 2018 op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen en kost 5 euro, inclusief koffie en thee. Trees en Willy van Kleef geven op de zaterdagen en zondagen 12 en 13 mei, 26 en 27 mei en 9 en 10 juni rondleidingen. Op alle andere dagen worden er door vrijwilligers van de Koppelkerk rondleidingen verzorgd. Op 12 mei geeft de tweeling om 20.00 uur een lezing.

Reserveren kan via de website.


www.koppelkerk.nl

Meld je aan als vrijwilliger voor de Buddy Obstacle Run

ZUTPHEN - Zaterdag 7 juli vindt de eerste Buddy Obstacle Run plaats, een sportief evenement voor gezinnen en sporters en ook voor mensen met een beperking. In een natuurgebied rond Zutphen zijn diverse parcours aangelegd die door bos en water lopen en waar de deelnemers de uitdaging aangaan met verschillende hindernissen. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor de stofwisselingsziekte Batten.

De organisatie zoekt nog versterking om het evenement vlekkeloos te laten verlopen. Het gaat hierbij om ondersteunende werkzaamheden bij het parcours (denk aan deelnemers ondersteunen, parcours testen of buddy zijn voor deelnemer), de logistiek, klusjes, de PR en activiteiten op de locatie bij de Warnsveldse Boys, zoals hulp in de kantine of ticketcontrole.

Voor een opsomming van de exacte vrijwillige taken, ga naar de website en klik in het menu op 'Help Mee'.

Cornielje stopt als commissaris van de Koning

ARNHEM - De Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, heeft de koning gevraagd om hem per 1 februari 2019 ontslag te verlenen. Hij heeft dat woensdag 11 april aan de Gelderse Statenleden meegedeeld. Clemens Cornielje bekleedt het ambt in Gelderland sinds 31 augustus 2005. Hij is daarmee al ruim vier jaar de langstzittende commissaris van de Koning in Nederland.

"Hoewel ik het werk nog elke dag met heel veel plezier doe, moet je vroeg of laat plaats maken voor een opvolger. Door mijn vertrek nu aan te kondigen kunnen Provinciale Staten van Gelderland, samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op zoek naar een geschikte kandidaat, die op 1 februari 2019 aan de slag kan.Op 21 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de provinciale Staten. De nieuwe commissaris van de Koning kan dan samen met de Staten en het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten aan de volgende bestuursperiode beginnen."

Cornielje, die in juni 60 jaar wordt en inmiddels 38 jaar gewerkt heeft, ambieert geen vaste full-time kroonbenoemde functie meer. Wel heeft hij zijn partij, de VVD, laten weten beschikbaar te zijn voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Dat is een deeltijdfunctie. De kandidaatstellingsprocedure daarvoor start in mei 2018. Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is onverenigbaar met het ambt van commissaris van de Koning.

29 / 34

Melodieuze powermetal bij Live@Ideaal

De band 'Moonstruck'. Foto: PR

ZELHEM - Woensdagavond 18 april staat de band 'Moonstruck' centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur, vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem, wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun 'roots' en muzikale aspiraties.

Moonstruck is een strakke melodieuze powermetal band met catchy melodielijnen, die na één keer als een oorwurm in je hoofd kruipen en die je er, ook headbangend, nooit meer uit krijgt. De band begon in 2015 'Just for fun'. Het leidde een jaar later tot het opnemen van een viertal nummers. Het resultaat beviel zo goed dat er besloten werd een EP van te maken, wat resulteerde in de release van 'Impact'. Na deze presentatie was er nationale en internationale belangstelling bij radiostations, die nog steeds de nodige aandacht aan de muziek van Moonstruck besteden.
Op het podium debuteerde Moonstruck op 20 februari 2016 tijdens 'Het Geheim van Babylon' te Woerden. Vele optredens en ervaringen later speelt de band als een geoliede machine met een eigen geluid, waarin sporen van Iron Maiden en Queensryche terug te vinden zijn.
In Moonstruck spelen Arnold Kloek-zang, Ronald Blok-gitaar, Vincent van den Bosch-gitaar, Jacco Boer-basgitaar en Michel Blanken-drums.

Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

De band 'Moonstruck'. Foto: PR

www.ideaal.org

Column

Fluitend wakker worden

De bosanemonen, waar ik het over had in de vorige column, bloeien intussen volop. Gegroepeerd in heldere witte plekken in het bos zijn het net sneeuwveldjes, vergeten om te smelten in de voorjaarszon. In talloze bossen en landgoederen in de Achterhoek ontvouwt dit natuurwondertje zich elke ochtend en vouwt 's avonds zijn blaadjes bij elkaar. Als ik wat dichterbij kijk, lijkt het alsof de bloemen zich zo ver mogelijk uitrekken naar het zonlicht. Alle kopjes staan dezelfde kant op gericht en kijken mij recht aan. Vrolijk wiegend in een briesje, alsof ze als een enthousiast publiek naar me zwaaien tijdens mijn lentewandeling.

Bosanemonen groeien niet voor niets zo vroeg. Ze profiteren van het vele licht dat in het vroege voorjaar nog op de bodem valt. Vooral onder oude beuken vind je ze. Later in het jaar vangen deze woudreuzen zeer efficiënt al het licht op met hun dichte bladerdek. Elk zonnestraaltje wordt gepakt. En als er toevallig toch licht op de bodem valt, maakt de beuk snel een zijtak om dat ene lichtstraaltje ook op te vangen. Je moet daarom slim zijn in een beukenbos. Het anemoontje is dat. Door zich aan te passen aan kou kan hij al vroeg bloeien. Hommels - harige, koubestendige dikke bijen - helpen het anemoontje in de bestuiving. Door vroeg uit te vliegen zijn ze veel andere insecten voor. Ook al zo slim.

Een wandeling door een zich ontvouwend lentebos kun je het beste in de ochtend doen. De ochtendzon die de vochtige koude nachtlucht verdrijft is de natuurlijke wekker voor vogels. Zodra ze wakker zijn wordt een enorm fluitorkest ingezet. Ver voordat iedereen in zijn auto stapt en de trekkers met zwaar geronk tussen de velden door rijden, begint het bos te zingen. Eerst begint een voorzichtig roodborstje, die vaak al supervroeg uit de veren is. Hij zingt wat stroef en onwillig, maar beeldschoon. Dan een solo van een merel, die met zijn sprookjesachtige ronde tonen het koor een startsein geeft. Kool- en pimpelmezen zetten in en zanglijsters, tjiftjaffen en winterkoninkjes zwellen aan. Het ochtendconcert galmt tussen de oude beuken en eiken door en wekt de bosanemonen. Als ze de blaadjes uitvouwen richten hun kopjes zich naar het geluid en het eerste zonlicht. Met een beetje geluk tref je misschien ook een paar reeën. Eveneens gewekt door de vogels en nog te slaperig om jou als vroege passant op te merken staan ze in de ochtendmist mee te luisteren.

Na een goed half uur ontspant het koor zich. Nu de zon boven de bomen uit komt begint het bos echt goed op te warmen. De vogels hebben hun aanwezigheid kenbaar gemaakt en hun zangkunsten tentoongespreid aan potentiële partners. De koorleden gaan nu druk op zoek naar voedsel zoals insecten, waarvan het aanbod elke dag groeit. Een enorme aardhommel vliegt onverstoord langs mijn hoofd. Logisch, want hij heeft het druk. Nog duizenden bosanemonen, vingerhelmbloemen en holwortels staan in de planning voor vandaag. Zouden de vogels, hommels en bosanemonen net zo ontspannen wakker worden van het bos als ik? Afgaand op het tevreden gebrom, gezang en gewieg denk ik van wel. Een lekkere antropomorfe gedachte.

Hielke Alsemgeest

Sunshine Day bij Obelink

WINTERSWIJK - Op 22 april is het bij ObelinkSunshine Sunday! Een zondag om alvast op de zonnige dagen en weken die voor ons liggen voor te bereiden en alvast in de stemming te komen. Voor de echte grillmeester of wie dat wil worden, zijn er barbecuedemonstraties in de tuinmeubelafdeling. Wie wil proeven, kan terecht bij de BBQ-demonstratie van Campingaz.

Het populaire sportkledingmerk Protest komt met een trampoline naar Obelink. Op deze trampoline kunnen jonge en jong gebleven Obelink-klanten op een surfbord allerlei kunsten uitproberen. Verder verloot Obelink 24 strandlakens van Brunotti, en er zijn drie Ipanema strandtassen inclusief Ipanema strandlaken te winnen. Bij aankoop van Ipanema slippers krijgt men gratis een Ipanema sleutelhanger (op = op). Er geldt tien procent extra korting op alle Madison parasols in de winkel. Een ballonnenclown maakt de mooiste creaties voor de kleine Obelinkbezoeker in het restaurant.

De nieuwe collecties zijn er. Nieuwe (voor)tenten of tuinmeubelen, nieuwe badkleding voor volwassenen en kinderen, wandelschoenen, vouwstoelen of een babydrage: Obelink heeft voor het hele gezin alles wat de zonnige dagen buiten nog mooier kan maken. Obelink Vrijetijdsmarkt is zondag 22 april geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Zaterdag 21 april is er vanaf 09.00 uur de jaarlijkse GROTE ROMMELMARKT bij het Andreashuis, Tuinstraat in Brummen. Meer dan 40 !! kramen met o.a. schilderijen, boeken, antieke spullen, oliebollen, groot assortiment planten etc. Kortom: Voor ieder wat wils. Tussen 11.00 en 13.00 gratis taxatie van al uw kostbaarheden door taxateur Fred Wiersema (bekend van Schatgraven). Bezoek onze website voor meer info: www.andreasmarktbrummen.nl.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Camping zoekt. Tourcaravan te koop Bel: 06-21819821.

** VLOOIENMARKT ** ZEVENAAR Zondag 29 april Sporthal Heerenmaten, Heerenmaten 8. Info kraamhuur: Tel: 06-39108152 Animo-vlooienmarkten.nl.

Vrouw 29 jr, niet rokend, geen kinderen, zoekt woonruimte omgeving vorden. Tel. 06-27402998.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOETINCHEM zon. 6 mei parkeerplaats SaZa Topsporthal. Bij slecht weer in de hal Sportweg 1 van 10 - 17 uur. Boek nu via tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.

Te Koop: 325 m2 bouwrechten.Prijs nader over een te komen.Tel.06-44468255.