Groenlose Gids

9 augustus 2017

Groenlose Gids 9 augustus 2017


Abseilen van de Grolse basiliek

Fried te Brake (rechts) en Mark de Graaf op de torentrans van de Groenlose basiliek. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Pastoor Herman de Jong van de St. Paulusparochie (RK geloofsgemeenschappen Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen) zal zondag 13 augustus als eerste abseilen van de H. Calixtusbasiliek in Groenlo. Daarmee geeft hij het startschot voor het abseilevenement dat de groep torenklimbegeleiders van de kerk houdt op deze braderiedag.

Door Kyra Broshuis

"Het idee is geboren toen pastoor Pikkemaat ging abseilen in Meddo. Toen pastoor De Jong hier zijn intrede deed was zijn eerste vraag aan mij: 'Fried, wanneer gaan wij dit doen? Ik wil dan wel als eerste", vertelt Fried te Brake. Samen met Mark de Graaf is hij druk bezig met de voorbereidingen voor het abseilen. "We doen dit in goed overleg met het GOV, het is natuurlijk een prachtige en spectaculaire aanvulling op de activiteiten bij de braderie." Om te laten zien vanaf welke hoogte de liefhebbers af zullen dalen, klimmen we de meer dan 200 treden op naar de torentrans van de kerk. We staan op 42 meter hoogte en hebben gelukkig een uitstekende dag uitgekozen. Het zicht is fenomenaal. We zien de Grolsch in Boekelo, de windmolens in Duitsland en zelfs de vuilverbrandingsinstallatie in Duiven. Ook kunnen we goed zien hoe krom de straten in de oude binnenstad lopen en hoe groen Groenlo eigenlijk is.

Professionele begeleiding
Mark de Graaf vertelt over de voorwaarden voor het abseilen: "In principe kan iedereen vanaf twaalf jaar hieraan meedoen. We hebben een speciale introductieprijs van 17,50 euro per persoon. Uiteraard gaan we wel per persoon bekijken of iemand geschikt is. We hebben vanzelfsprekend een professioneel bedrijf ingeschakeld dat alles begeleidt. Deze mensen, van Viking Adventure Sports uit Doesburg, werken met instructeurs die allemaal gerelateerd zijn aan defensie. De instructeurs zijn uiteraard gecertificeerd en behoren tot de absolute top op dit gebied." Lees verder op pagina 7

Nieuwe kans voor ballonvaart Zonnebloem

BELTRUM - Helaas kon de ballonvaart met de Zonnebloem-luchtballon op zaterdag 22 juli niet doorgaan vanwege een te grote buienkans. De nieuwe datum is zondag 13 augustus om 19.00 uur. Bij goede weersomstandigheden stijgt de luchtballon op vanaf het kermisterrein aan de Avesterweg. Rond 16.00 uur die middag horen de organisatoren of de tocht kan doorgaan.


Niels Tuinte koning van Voor-Beltrum

Schutterskoning 2017 Niels Tuinte in het midden met op zijn schouders Auke te Braak, links Manou Bomers en rechts Martine Oosterink-Brinke. Foto: Theo Huijskes

De Voor-Beltrumse kermis werd dinsdag afgesloten, met Niels Tuinte als schutterskoning. Bij de jeugd won Auke ter Braak. Koningin werd Martine Oosterink-te Brinke, dankzij de winst bij het vogelgooien en bij de meisjes won Manou Bomers.

Samsam opent de deuren

Rinus Minnaar in de deuropening van Samsam aan de Nieuwestraat in Groenlo. foto: Kyra Broshuis

GROENLO - In de Notenboomstraat in Groenlo zag Rinus Minnaar uit Ridderkerk een leuk huisje te koop staan. Er moest nog veel aan gebeuren maar nu, ruim een jaar later, woont de oud-vertegenwoordiger er in én opent hij iets verderop, aan de Nieuwestraat 3 een winkeltje in tweedehands spullen.

Door Kyra Broshuis

De fietstocht De Boer Op trekt altijd veel belangstellenden. Foto: PR

"Groenlo is echt geweldig, ik voel me hier al helemaal thuis", zegt de goedgebekte westerling. Bergen met puin haalde hij uit de zijn woning, het pand waar voorheen een schoenmaker gevestigd was. Het stond al tien jaar leeg dus Minnaar had genoeg te doen. Hij geeft aan: "Ik kon er doorheen kijken en zag de mogelijkheden. Het is nu helemaal opgeknapt en ik woon er met veel plezier." Via via komt Minnaar in contact met de eigenaar van het leegstaande pand aan de Nieuwestraat dat ook al geruime tijd te koop staat. De laatste activiteit die daar is gehouden is de foto-expositie van Joop Koopmanschap geweest. Minnaar spreekt met de eigenaar af dat hij het pand enigszins zal opknappen. In ruil daarvoor mag hij er een winkeltje beginnen. Hij zegt: "Dit is echt een leuk pandje en ik vond het zo jammer dat er niets mee gebeurde. Ik ga er nu Samsam in beginnen, een kringloopwinkel met een bijzonder concept. In eerste instantie is het tot het eind van het jaar maar als het goed loopt ga ik er daarna natuurlijk mee verder." Minnaar krijgt veel positieve reacties op zijn plannen: "Ik was laatst de buitenkant aan het schilderen en kreeg toen veel vragen wat er met het pandje gaat gebeuren. De mensen vinden het prachtig dat weer iets in komt. Geweldig hoor, al die enthousiaste Grollenaren. Zo noemen jullie jezelf toch?"

De Samsamregeling
Het concept van Minnaar werkt als volgt: Iedereen kan spullen inbrengen die schoon en in goede staat zijn. Er wordt een prijs afgesproken waarvoor het verkocht mag worden. De spullen worden vervolgens gedurende twee weken in de winkel aangeboden. Als het verkocht is, is het totale afgesproken bedrag voor de inbrenger. Minnaar: "Dat kost je dus niets en je hebt ook geen gezeur met de handel op internet zetten en mensen aan de deur." Als het niet verkocht is, blijft het nog vier weken in de winkel voor hetzelfde bedrag maar dan gaat de zogenaamde Samsamregeling in. De inbrenger ontvangt 50% van de opbrengst. Wordt het dan nog niet verkocht, dan kan de inbrenger het weer ophalen of er afstand van doen. De aangeboden artikelen moeten in de kofferbak van een auto passen en het moet door één persoon te verplaatsen zijn. De Samsamregeling geldt alleen voor artikelen die meer dan 10 euro kosten. Uiteraard kunnen er ook goederen worden gebracht die niet voor de regeling in aanmerking komen.

Samsam is vanaf nu geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kan men bellen met: 06-54905263.

Fietstocht De Boer Op Oost Gelre

OOST GELRE - Op zaterdag 12 augustus houdt LTO Oost Gelre weer de jaarlijkse fietstocht 'De Boer Op'. Geïnteresseerden kunnen dan tussen 10.00 en 12.00 starten bij Café Grolzicht, Oude Winterswijkseweg 35 te Groenlo. Tijdens de tocht wordt er een bezoek gebracht aan een hout- en bosbouwbedrijf, een melkveebedrijf, een camping annex klompenmakerij en een gemengd bedrijf met melkvee en vleesvarkens. De lengte van de tocht bedraagt ongeveer 32 kilometer. Onderweg wordt er voor een hapje en drankje gezorgd. Voor deelname wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Column

De Torenwachter over Grols optimisme en fantasie

Potverdikkeme, jullie zijn d'r nog steeds, beste toeristen. Ja, je komt hier bijna niet meer weg. Grolle werkt als een magneet. Maar ik weet wel waarom jullie d'r nog zijn. Jullie willen weten hoe dat zit met het karakter van die dekselse Grollenaren. Vooruit, daar gaan we weer. Grollenaren zijn optimisten en fantasten en dat is in het verre verleden ontstaan. Alsmaar oorlogen voeren, je verdedigen tegen woest krijgsvolk en dan die bommen en die brandende fakkels die over wallen en muren vlogen. Daar zou je depressief van worden, maar onze verre voorouders wisten ook dat het op een dag afgelopen zou zijn. En zo gebeurde het. Moed houden, proberen je zinnen te verzetten, ellende omzetten in vrolijkheid, fantaseren over betere tijden, zie daar het Grolse karakter. Nee, d'r is nog niemand op gepromoveerd en dat is niet nodig ook want we weten het al. Optimisme door ellende, dat is het.

Ik geef drie voorbeelden, drie praktische voorbeelden en jullie zullen zeggen: dat hadden we zo niet gezien. We hebben hier een grote voetbalclub. Niks bijzonders, die zijn overal. En die club verliest regelmatig. Dat gebeurt ook overal. Maar het gekke is dat je in ons sportcafé na de wedstrijd gelijk weer in een euforische stemming komt. Dat is heel vreemd, na een half uur lijkt de nederlaag al kleiner en na een vol uur is het net alsof we toch gewonnen hebben. Die mannen komen dan later thuis en zeggen: 'de Grol hef mooi ewonnen'. De familie leest de volgende dag de krant en ziet dat Grol heeft verloren. Wi'j dachten dat ze ewonnen hadden, zegt de familie dan. Dat dacht ik ook, roept de man.

Voorbeeld 2. Wij hadden hier een toneelvereniging die zich sierde met de naam 'Grolsche Optimisten'. Vlak na de oorlog ontstaan, en dan toch gelijk weer optimist zijn. Niet gewone optimisten, maar Grolsche Optimisten. Dat zegt wel iets. Als je onder dat gesternte gaat vertoeven dan valt elke nederlaag in het niet. Ik wijs en passant (even een fraai woord gebruiken), en passant wijs ik nog even op de toevoeging 'Grolsche' met 'sch'; ze kunnen het hier niet laten.

Voorbeeld 3. Wij moeten het ook van onze fantasie hebben. Daarom hebben we hier geen bloemencorso. Wel gehad, maar het was zacht uitgedrukt niet geheel in overeenstemming met de algemeen heersende gedachten die daar toen over waren. Dat is mooi gezegd, maar in de praktijk was het niks. Dat gedoe met die dahlia's, dat dag en nacht plakken en knippen of omgekeerd. En dan had je zo'n bloemenwagen eindelijk na lang 'özen' klaar en dan keken die Grollenaren elkaar aan en zeiden: noh, en noo dan? Bij het Lichtenvoordse corso is dat anders. Dat is daar hard doorwerken, er in geloven en genieten. Hier bloeit alleen de fantasie en het optimisme op; daarom hier het carnaval wat in Lichtenvoorde is opgeheven. Zo zit het. Wij moeten het hebben van optimisme en fantasie. Er meer van maken dan het eigenlijk is. Hier hebben we wel duizend buutreedners die het hele jaar door wachten op hun kansen. Er in geloven, optimist zijn. En dat geldt voor alle geledingen. We hebben hier een burgemeester die alles ordentelijk regelt zodat we er zelf niet elke dag achteraan hoeven. Maar ze heeft zich al aangepast, er schuilt een buutreedner in haar en ze 'beklom' zelfs de vermaarde noaletonne. Annette Bronsvoort heet ze. Dan vragen jullie: kan dat eigenlijk wel? Ja, dat (k)Annette, zeggen we dan.

Volgende week de laatste bijdrage voor jullie; over hoeveel mooier Groenlo nog wordt.

Torenwachter

Salon Afra gesloten

GROENLO - Schoonheidssalon Afra is gesloten van maandag 28 augustus tot en met woensdag 6 september.

Voordelig uit eten met het AH Tientje

De meewerkende restauranthouders in Oost Gelre. Foto: PR

LICHTENVOORDE/GROENLO- Voor het derde jaar op rij kunnen de klanten van Albert Heijn Kruip uit Lichtenvoorde en Albert Heijn Wallerbosch uit Groenlo met korting uit eten in Oost Gelre. Roel Kruip startte deze actie in 2015, in 2016 sloot Bas Wallerbosch zich aan en ook dit jaar is het AH Tientje een gezamenlijke actie van beide supermarktmannen.

'We versterken elkaar met deze actie'

Keus uit 9 restaurants
"We hebben elk jaar meer horecabedrijven die zich bij onze actie aan willen sluiten. Voor dit jaar hebben de klanten de keus uit maar liefst negen restaurants in Oost Gelre. De actie is ontzettend populair, al in april kregen we de eerste vragen van de klanten wanneer de AH tientjesactie weer zou starten", zegt Roel Kruip. Wallerbosch en Kruip willen met hun actie het lokale ondernemerschap een boost geven en doen dat onder het motto 'food meets food'. "We versterken elkaar op deze manier."

De actie
De Tientjeszegels kunnen van 7 augustus tot en met 10 september 2017 gespaard worden bij de twee Albert Heijn-supermarkten. Een volle spaarkaart kan worden ingeleverd tegen tien euro korting op het speciale AH-dinerarrangement. Aan deze actie doet Fox Horeca in Vragender mee, evenals restaurant De Leeuw, restaurant 't Zwaantje en Skik & zo in Lichtenvoorde. Deelnemers in Lievelde zijn Loco Eten en Drinken en Het hoofdkwartier van de Prins. In Groenlo kan men terecht bij Welgelegen, Streets en Wissink.
De AH Tientjes zijn te besteden van 7 augustus tot en met 19 oktober 2017.

Nieuwe deelnemers
Nieuw in het rijtje van deelnemende horecabedrijven zijn restaurant Wissink in Groenlo en Skik & zo in Lichtenvoorde. Ondernemer Barry Reijrink van Skik & zo is blij met de actie: "Er zijn altijd nog mensen die niet weten wat wij bij Skik & zo allemaal te bieden hebben. Het is mooi om de mensen op deze leuke en voordelige manier kennis te laten maken met ons restaurant." Zijn reactie sluit perfect aan bij de algemene wens van alle deelnemers om de consument met deze sympathieke actie in Oost Gelre te houden.

De beide supermarktondernemers zijn klaar voor een succesvolle derde editie van hun AH-tientjesactie: "Prachtig dat we dit als plaatselijke ondernemers met elkaar kunnen organiseren. Bij Albert Heijn willen we de mensen laten genieten van lekker en goed eten en drinken en dat willen onze horecadeelnemers ook. We hopen uiteraard dat het net zo'n groot succes wordt als voorgaande jaren."

Kamerkoor Collegium Canticum Borken zingt in Zwilbroek

ZWILBROEK - Het kamerkoor Collegium Canticum Borken geeft op zondag 13 augustus een geestelijk concert in de barokkerk St. Franciskus in Zwilbroek.

Er staan diverse meerstemmige liederen van onder andere Michael Haydn en Franz Schubert op het programma, met als thema 'Cantamus Domino'. Het kamerkoor Collegium Canticum werd in 2009 opgericht en staat onder leiding van Robert Kemper. Het koor bestaat momenteel uit twintig zangers, gelijkmatig verdeeld over de verschillende stemmen. Het concert in Zwillbroek begint om 16.30 uur. De entree is gratis. Een vrije gift is welkom.

Achterhoekse talenten en ondernemers op Magic Festival

OOST GELRE - De kriebels nemen toe en de drang wordt steeds groter voor Jeroen Koster en Niek Lansink uit Groenlo, organisatoren van de eerste editie van het Magic Festival in de Engelse Schans, zaterdag 26 augustus. Met hun team wordt er hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen.

Door Henri Walterbos

Er is veel werk verricht sinds het wereldkundig maken van hun plannen en de aankondiging van hun eerste festival. "Er is enthousiast gereageerd en we zijn de afgelopen periode diverse samenwerkingen aangegaan met lokale partners, zoals de Grolsch Bierbrouwerij, In Person, Remondis, Boels Winterswijk, de Timp, Restaurant Milano en mediapartner Achterhoeks Nieuws," vertelt Niek Lansink als hij op het feestterrein met Jeroen aan het meten is. "We realiseren ons goed dat zonder de juiste partners en vrijwilligers Magic Festival niet van de grond komt. Scouting Sint Bernardus, de MACL en de gemeente Oost-Gelre zijn erg meedenkend en ondersteunend. Iedere week hebben we contact met de gemeente om het festival goed en veilig te laten verlopen."

Eigen anthem
"De scouting in Lichtenvoorde levert onder andere vrijwilligers en verzorgt de catering voor de crew en vrijwilligers. In totaal zijn er bijna 130 vrijwilligers aan het werk naast de ingehuurde crew en bedrijven."

Ook het programma is rond, met daarin ruimte voor Achterhoeks talent.
"Naast de sterke line-up met DJ's uit het binnen- en buitenland hebben we bewust ook DJ-talent uit de regio geprogrammeerd. Locals Roel Salemink, Magistraal Soundystem en Folie a Deux staan achter de draaitafels. Er komt zelfs een officieel anthem van het Magic Festival. Dit wordt geproduceerd door hardstyle DJ 'Jay Reeve,' oftewel Julien Raasing, afkomstig uit Zieuwent."

De twee vrienden leggen de lat direct hoog tijdens de eerste editie. "We hebben twee grote podia met een strakke licht- en lasershow. Het wordt helemaal te gek," glundert Jeroen.

Ambachtendag Erve Kots met dansgroep De Plaggenmeijers

LIEVELDE - Openluchtmuseum Erve Kots aan de Eimersweg 4 in Lievelde houdt op donderdag 10 augustus van 11.00 tot 17.00 uur opnieuw een ambachtendag.

Op het hele museumterrein zijn vaklieden te vinden die hun ambacht zullen demonstreren. Zo zullen zijn de smederij, rosoliemolen en zagerij in werking te zien en zijn er demonstraties schoenmaken, touwslaan en stoelenmatten. Kinderen kunnen onder meer in de bakoven brood bakken, ze kunnen kaarsen maken, klompen beschilderen of spelen in de speeltuin. Verder zijn er optredens van dansgroep De Plaggenmeijers uit Rekken.

De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en 2,25 euro voor kinderen.

Abseilen van Grolse
basiliek

Vervolg van de voorpagina

GROENLO - De torenklimbegeleiders hebben het voor elkaar: zondag kan de liefhebber abseilen van de toren van de Grolse basiliek

84 afdalingen
Het abseilen van de basiliek is mogelijk van 12.00 tot 19.00 uur. "We hebben twee afdaallijnen en er kunnen zes mensen per lijn per uur naar beneden. Er zijn dus in totaal 84 afdalingen mogelijk. Er is ruim de tijd voor een volledige instructie." City Lido is gedurende de dag open zodat mensen ook 'rustig' iets kunnen drinken terwijl ze genieten van het schouwspel.

Deelnemers en toeschouwers
Terwijl we naar beneden kijken, verheugt zich Mark zich al op zondag. "Dat wordt fantastisch, een prachtige kans voor mensen om dit te doen. We verwachten mensen uit de hele parochie en natuurlijk ook veel toeristen en Grollenaren. We willen in de toekomst nog veel meer gaan doen met en rondom de toren. Bijvoorbeeld met oud en nieuw vuurwerk kijken vanaf de toren, dat zou echt fantastisch zijn. Of de jaarlijkse lichtjesroute van bovenaf bekijken. Maar eerst het abseilen, we rekenen op veel deelnemers maar ook toeschouwers. Een prachtige aanvulling op de braderie in de stad."

ZSOM in de Molenberg

GROENLO - Het tv-programma van de ZSOM wordt op verschillende momenten uitgezonden in De Molenberg. Deze week ziet programma er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Deze weken is de redactie van het regiojournaal op vakantie. Vanaf week 34 is er weer een regiojournaal.
Poolse kinderen in Borculo (deel 2)
Zaterdag 1 juli kwamen 22 Poolse kinderen aan in Borculo.
Hier werden ze verwelkomd door de vrijwilligers van Pax kinderhulp Borculo. Met al hun vrijwilligers zorgen ze voor een fijne vakantie van 3 weken voor deze kinderen die allen diabetes zijn. Vele activiteiten worden georganiseerd, zoals zwemmen in het Timpke, roofvogeldemonstratie, politiehonden dressuur en vele andere spelletjes en bezigheden. Hoogtepunten zijn elk jaar toch wel het bezoek aan het Dolfinarium en pretpark Hellendoorn. Op 20 juli hadden ze een afscheidsfeest, hier werden de vrijwilligers door de kinderen in het zonnetje gezet en bedanken hun begeleiders met een zelf ingestudeerd programma. Vrijdag 21 juli vertrokken ze per bus terug naar Katowiche en omgeving. De ZSOM maakt al enkele jaren een reportage van deze 3 weken. In deze uitzending het tweede deel.
Bloemencorso Beltrum
Ieder jaar maakt de ZSOM opnames van de bloemencorso's van Winterswijk, Beltrum en Lichtenvoorde. Op dit moment zijn alle wagenbouwers in deze plaatsen volop in de weer met de bouw van hun corso wagens. Vooruitlopend op deze corso's kunt u de komende weken terugkijken naar de bloemencorso's van 2016. In deze uitzending het bloemencorso van Beltrum 2016.

Op de webiste kan men kijken naar verschillende reportages.

Concert in Zwilbroek

ZWILBROEK - Het kamerkoor Collegium Canticum Borken geeft op zondag 13 augustus een concert in de barokkerk St. Franciskus in Zwilbroek. Er staan diverse meerstemmige liederen van onder andere Michael Haydn en Franz Schubert op het programma, met als thema 'Cantamus Domino'. Het kamerkoor Collegium Canticum staat onder leiding van Robert Kemper.Het concert in Zwillbroek begint om 16.30 uur. De entree is gratis. Een vrije gift is welkom.

8 / 28

Leo Helmers wint Open Groenlose 2017

Deelnemers van Groenlose Open. Foto: PR

GROENLO - Zaterdag 5 augustus deden maar liefst 58 vissers een gooi naar de titel winnaar van de Open Groenlose om zodoende het felbegeerde Grols Kanon in het bezit te krijgen. Leo Helmers wist de felbegeerde bokaal in de wacht te slepen.

De wedstrijdcommissie had vier vakken uitgezet aan de Grolse Gracht en na het welkomstwoord van voorzitter Erik Mentink om 7.00 uur kon er geloot worden en konden de vissers naar hun plek vertrekken om daar alles in gereedheid te brengen voor het beginsignaal wat om 8.30 uur zou volgen. In het vak Kloostertuin/Deken Hooijmansingel werden veruit de meeste vissen gevangen, 557, al waren deze veelal klein van stuk. De op plek één zittende Arnd Los wist als enige in dit vak een brasem te vangen maar met de huidige puntentelling, zowel voor aantal als gewicht een vakpunt, was dit niet voldoende voor de vakwinst. Deze ging naar Grollenaar Henk Geurkink die vandaag van alle deelnemers de meeste vissen wist te vangen, 69 stuks. In het vak Ravelijn/Houtwal werden in totaal 312 vissen gevangen waaronder enkele brasems en hier was het Ton van Leeuwen die vissend naast de invalidensteiger zowel de meeste vis in aantal, vijftig stuks, en gewicht, 3600 gram, wist te vangen. Bij het vak De Maliebaan was het voor een groot aantal deelnemers schrapen om aan een leuk aantal vissen te komen al het viel het totale aantal met 322 stuks niet tegen. Hier was het good old Leo Helmers uit Groenlo die zowel in aantal, 57 stuks, als gewicht, 1140 gram, het vak wist te winnen. Het vak Hertenkamp werd het vak met uitersten want hier werden weinig, 213, vissen gevangen maar werd wel het meeste gewicht, 1891 gram, gevangen waaronder een tiental brasems. Rene Kruk uit Dieren wist zelfs vier brasems te vangen. Door de grillige uitkomst van aantallen en gewicht wist hier Theo Pelgrim uit Brummen er met zes vakpunten met de vakwinst vandoor te gaan. Nadat alle uitslagen verwerkt waren kon Erik Mentink beginnen met de prijsuitreiking en bleek uiteindelijk Leo Helmers er met het felbegeerde Grols Kanon vandoor te gaan omdat hij zeven vissen meer wist te vangen dan Ton van Leeuwen. Ook mocht Leo de kleinere versie van het Grols Kanon in ontvangst nemen omdat hij ook de beste Grolse visser was.

Drie vluchten voor De Blauwe Doffer

LICHTENVOORDE - In het weekend van 5 en 6 augustus stonden drie vluchten op het programma. De overnachtfondvlucht vanuit Cahors, Frankrijk, de dagfondvlucht vanuit Issoudun, Frankrijk en de jonge duiven werden in Asse Zellik, België gelost.

Vanuit het Franse CAHORS werd op 5 augustus, na enig uitstel, een overnachtfondvlucht gehouden welke om 13.00 uur kon plaatsvinden. De afstand bedraagt 949 kilometer en er werd deelgenomen door negen liefhebbers met 67 duiven waardoor er zeventien prijzen konden worden gewonnen. De volgende dag, zondag 6 augustus, is dan de eerste prijs om 11.45.33 uur voor A. Kemkens. De wedstrijd wordt besloten met de laatste prijs om 15.56.42 uur voor M. van Melis. De beste prestatie wordt zonder twijfel neergezet door A. Kemkens. Met een eerste plek, vier prijzen bij de eerste tien, een behoorlijk prijspercentage en een totaal van vijf uit twaalf, kan hij deze vlucht op zijn naam schrijven. Tweede wordt J. Lansink & Zn met viijf uit 23 en derde Heezen-Goossens met één uit zeven. Op de vierde plaats eindigt R. Spranger met een prima prijspercentage van 60% (drie uit vijf). Een eindje verder in de uitslag doet M. Goldewijk het nog beter: 100% met twee uit twee.
De uitslag van de overnachtfondvlucht: 1. A. Kemkens, 12 duiven mee, vijf prijzen, 1-4-8-9-11. 2. J. Lansink & Zn., 23 duiven mee, vijf prijzen: 2-7-10-12-15. 3. Heezen-Goossens, zeven duiven mee, één prijs, 3. 4. R. Spranger, vijf duiven mee, drie prijzen: 5-13-16. 5. M. Goldewijk, twee duiven mee, twee prijzen: 6-14. 6. M. van Melis, negen duiven mee, één prijs: 17.

Op 6 augustus worden de manden geopend voor een dagfondvlucht vanuit Issoudun in Frankrijk op een afstand van 652 kilometer. Om 7.30 uur kiezen 67 duiven van zeven liefhebbers het luchtruim en kunnen de zeventien prijzen worden verdeeld. Om 15.57.53 uur is de eerste prijsduif voor M. Kl. Falckenborg en hij neemt ook de laatste prijs om 16.51.29 uur voor zijn rekening, waarna het concours is beëindigd. De wedstrijd wordt gedomineerd door twee liefhebbers die alle prijzen incasseren. Dat is op de eerste plaats M. Kl. Falckenborg met de eerste plaats, liefst zeven duiven bij de eerste tien en een totaal van dertien uit 36. Tweede wordt R. te Molder met bijna 50% prijs, vier uit tien.
De uitslag van de vlucht vanuit Issoudun: 1. M. Kl. Falckenborg 36 cuiven mee, dertien prijzen: 1-3-4-6-7-8-10-11-12-14-15-16-17. 2. R. te Molder, tien duiven mee, vier prijzen: 3-5-8-13.

De Belgische losplaats Asse Zellik is gelegen op een afstand van 205 kilometer van waaruit de derde wedvlucht, de jongeduivenvlucht, wordt vervlogen. Aan het concours nemen zeven liefhebbers met 117 duiven deel. Nadat de lossing om 9.00 uur heeft kunnen plaatsvinden,kon het begin worden gemaakt met het verdelen van de 39 prijzen. De eerste prijsduif is dan om 11.13.32 uur voor F. Nijhof en de laatste is eveneens voor hem. Het concours werd gewonnen door F. Nijhof met de eerste prijs, zes duiven bij de eerste tien en in totaal dertien uit dertig. Een nette tweede plaats was er voor R. te Molder met de meeste prijzen en een totaal van zestien uit 36. Derde is H. Goossens met negen uit twintig.
De uitslag van de jongeduivenvlucht: 1. F. Nijhof, dertig duiven mee, dertien prijzen: 1-2-4-5-6-7-19-27-30-31-37-38-39. 2. R. te Molder, 38 duiven mee, zestien prijzen: 3-8-9-10-12-13-17-18-20-21-23-25-28-29-35-36. 3. H. Goossens, twintig duiven mee, negen prijzen: 11-14-15-16-22-24-26-32-34. 4. C. Verbeeten vijftien duiven mee, één prijs: 33.

Nieuws uit de kerken

Open tuinen Groei & Bloei

OOST GELRE/WINTERSWIJK - Groei & Bloei Oost Gelre-Winterswijk houdt op zondag 20 augustus de jaarlijkse Open Tuinendag, van 10.00 tot 17.00 uur. Dit jaar is gekozen voor tuinen rondom Harreveld en Mariënvelde. Elke tuin heeft zijn eigen verhaal. De negen deelnemers vertellen graag dat verhaal. De diverse tuinen bieden echt voor elk wat wils, bijvoorbeeld de natuurtuin van de familie Wolters met een kikkerpoel waarin niet alleen de boomkikker gesignaleerd is, maar waar nu ook de planten van vroeger weer terugkomen. Ook bij de tuin van de familie Tankink speelt water een grote rol; de bezoeker kan in de meerdere waterpartijen ook diverse waterdieren bekijken en daarnaast is het gebied verschraald waardoor orchideeën, heidesoorten, vliegdennen en zelfs zonnedauw weer de kans krijgen op te bloeien. Daarnaast zijn er veel tuinen met mooie vaste planten borders, moestuinen, boomgaarden en is er ook een 'wilde' tuin te bezoeken. Een aanrader is ook de pastorietuin van de Kerk van de Heilige Agatha in Harreveld waarin een authentiek rustaltaar staat. Het is ook de moeite waard om langs de buitenmuur aan de achterkant van de kerk te wandelen waar plaquettes in de muur geplaatst zijn die het lijdensverhaal van Jezus vertellen. De tuinen zijn met elkaar verbonden door een fiets- en autoroute. Deze routes en informatie over de diverse tuinen is op de site van Groei & Bloei te vinden. In de tuin van Wim en Ellie Halink aan de Japikweg 2 in Lichtenvoorde en in de pastorietuin van de kerk in Harreveld zijn ook routebeschrijvingen beschikbaar.

Taalcafé krijgt stevige basis door stichtingsvorm

mr. Mardine Grijsen, kandidaat notaris en Linda van der Berg, Inge Reijrink en Anita Overkamp-Altink. Foto: PR

GROENLO - De initiatiefnemers van het Taalcafé Groenlo hebben een stichting opgericht, waarmee het Taalcafé een stevige organisatorische basis krijgt. De stichting is echter niet alleen voor het Taalcafé in het leven geroepen, ook andere sociale initiatieven die ontmoeting en ontwikkeling centraal hebben, kunnen onder de paraplu van de Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost-Achterhoek vanaf het begin professioneel opgezet worden.

Op 7 augustus is de akte voor de stichting bij Notariskantoor Roerdink en Stevelink ondertekend door de dames van het eerste uur: Anita Overkamp, Inge Reijrink en Linda van der Berg. De Groenlose notaris Edwin Roerdink ondersteunt de doelstelling van de stichting en bood de diensten van zijn kantoor vrijwel kosteloos aan om de stichting een goede start te kunnen geven.

Bij het oprichten van het Taalcafé en het opzetten van de organisatie, werd het duidelijk dat een stichting als rechtsvorm noodzakelijk is om alles rondom de organisatie goed en duurzaam te regelen. De wijze van opzet van het Taalcafé sprak veel betrokken organisaties (zoals gemeente Oost Gelre en Sociaal Cultureel Centrum De Bron / De Mattelier) aan, waarbij vaak gezegd werd: "Daar zouden jullie meer mee moeten doen!" Ook andere ideeën werden aan de coördinatoren van het Taalcafé voorgelegd en zij zagen kansen om op dezelfde wijze meerdere initiatieven op te gaan zetten, waarbij gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten met eenzelfde interesse of ontwikkelbehoefte. Dit kan breder zijn dan alleen taaloefening met anderstalige nieuwkomers. Uiteindelijk is gekozen voor de Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost-Achterhoek, waarbij de activiteiten – zoals het Taalcafé – met een eigen organisatiestructuur vanuit het centrale bestuur van de stichting gecoördineerd kunnen worden.

De Bron ondersteunt het Taalcafé en deze nieuwe stichting, omdat het volledig bij de doelstelling van nu De Bron en straks De Mattelier past; sociale ontmoetingen waarbij alle inwoners van Groenlo en omstreken welkom zijn. Zeker nieuwkomers kunnen snel onderdeel van de maatschappij worden, wanneer zij deelnemen aan de activiteiten die in de huiskamer van Groenlo worden georganiseerd – zoals het Taalcafé een van die activiteiten is waar Nederlands wordt geoefend en nieuwe vrienden worden gemaakt.

De Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost-Achterhoek richt zich op meerdere specifieke doelgroepen, die herkenning zoeken, hun sociale netwerk willen vergroten en eenzaamheid verkleinen, waarbij de ontwikkeling centraal staat. Het ontmoeten van gelijkgestemden en het ontwikkelen van vaardigheden, kennis en inzicht staat hierin centraal. Iedereen draait prettig mee in de maatschappij.


facebook.com/ontmoetenontwikkel

Column

Bekpekker II

Bekpekker II is het tweede en waarschijnlijk laatste deel in mijn vakantieserie. Het is zelfstandig te lezen, maar de mensen die ook Bekpekker (I) hebben gelezen (twee weken geleden) hebben wel een voorsprong.

Bekpekker II
In de tweede poot van mijn dicht-bij-huis-vakantie ben ik opnieuw in de Achterhoek gebleven, zelfs in de oostelijke helft, waar het leven nog beter is en de lichtvervuiling minder dan in de Liemers.
En hoe groen het gras vrij dichtbij is, viel me nog weer eens op, meer nog dan vroeger. Met de jaren gooi je overbodige ballast van je af en wordt je ontvankelijker voor authentieke indrukken van plekken die altijd al vlak bij je waren. Of zoiets.
Ik heb trouwens een ontzettende hekel aan het recente geslijm over wij Achterhoekers, wij aanpakkers, wij niet-lullers-maar-poetsers, en meer van dat soort chauvinistische gelul; dat ik ook in deze krant nogal eens aantref. Ik heb overal gewoond - nou ja, in elk geval in Gelderland en Utrecht - en geloof me: behalve het accent zit er geen enkel verschil tussen een Achterhoeker en een Limburger en een Amsterdammer.
Maar dat gezegd hebbende (tegenwoordig deelwoord, probeer ik meestal te vermijden, zouden er meer moeten doen), de Achterhoek is natuurlijk wel mooi.

Het verste weg vanaf Oost Gelre was ik afgelopen week in Westendorp. Westendorp, waar je vroeger doorheen moest rijden om in Doetinchem te komen, voordat vanuit het niks de autosnelweg bij Varsseveld begon. Nu rijdt iedereen vanaf deze kant, behalve Duitsers, over de N18 naar Doetinchem.
En ik ben in Winterswijk geweest, in Villa Mondriaan, in het kader van het Mondriaanjaar, en dat het 100 jaar geleden is kunstbeweging De Stijl begonnen, waar Mondriaan een invloedrijk exponent van was. En hoewel Maarten van Rossem vorige week op tv ventileerde (in een herhaling) - toen hij voor Victory Boogie Woogie in een museum in Den Haag stond - dat Mondriaan een zwaar overschatte schilder is die zijn abstracte blokjesmakerij ook nog eens onderbouwde met kleuterschooltheorietjes (en Maarten heeft bijna atijd gelijk), wou ik toch even bij Piet in de buurt langs.

De Libera II
Inmiddels hebben 'ze' de halve finale gewonnen en dus de finale gehaald, dus vanaf dat moment zou ik 'we' gaan zeggen (zie De Libera van vorige week). En nou we ook die finale gewonnen hebben, zijn we allemaal Nederlanders.
We zijn allemaal vrouwen en mannen, allemaal genderneutralen, allemaal hermafrodieten. Kinnen omhoog en borsten vooruit.
Deze week heeft De echte Libero het vrouwenvoetbal uiteindelijk wel tot onderwerp. Dus ik verwijs je graag naar zijn column voor een gedetailleerdere analyse.

En nu ga ik eindelijk ver weg: naar het Stedelijk Museum, kunst bewonderen en misschien af en toe Van Rossemen.

Opnieuw zeer druk bezochte Vestingdag in Groenlo

Vestingdag druk bezocht. Foto: PR

GROENLO - De Vestingdag van zondag 6 augustus in Groenlo was er eentje om in te lijsten. Half bewolkt en zo'n 23 graden, Ideaal weer om er tijdens de vakantie op uit te trekken. Dit dachten ook de duizenden bezoekers die naar Groenlo kwamen. Naar schatting waren er de hele dag door 3500 tot 4000 bezoekers op deze Vestingdag. Een top dag voor toeristisch Groenlo.

Interactief
Al vroeg is het al druk in Groenlo. Het mooie middeleeuwse straattheater trekt veel bekijks en mooi is de interactie met het publiek. Telkens wordt het publiek betrokken bij de acts. Kinderen kijken hun ogen uit. Ook voor hen is er van alles te doen. Zo kunnen ze hun eigen springtouw maken bij touwslagerij van Sark. Maar ze mogen ook zelf een tolletje kleuren bij de tolletjesmaker. Jannes de Goochelaar en Goochelaer Woutier doen onnavolgbare goocheltrucs op hun eigen manier. Ademloos staat de jeugd te kijken. Nar Hans werk zich in t zweet met het ballonfiguren maken. Met name de kleur oranje is vandaag in trek. Bij het schietspel kunnen de kinderen laten zien hoe goed ze kunnen mikken.

Klucht
De leydse Kluchten Compagnie speelt het stuk 'Tik van de molen' en weet de toeschouwers van begin tot het eind te boeien. De Compagnie Grolle heeft haar kampement opgeslagen op het plein van de Oude Calixtus. De hele middag vinden er schiet demonstraties plaats als laatste oefening voor de grote Slag om Grolle in oktober. Goet ende Fyn zorgt voor sfeervolle muziek en laat het publiek telkens genieten van hun muzikale kwaliteiten. Een van de topacts is ongetwijfeld El Capstok met de act de Vliegende Hollander. Overal waar hij komt met zijn schip op wielen trekt hij veel bekijks.

Kunst
In de Beltrumsestraat kan de kunstliefhebber z'n hart ophalen. Daar heeft Galerie Wij een fraaie kunstmarkt ingericht die zich in een grote belangstelling mag verheugen. Kunst is er ook te zien bij Galerie Wij, Galerie Neuray en Huijs Basten Asbeck. Groenlo heeft op t gebied van kunst heel wat te bieden. wie Groenlo eens van boven wilde zien kon de toren van de Calixtusbasiliek beklimmen. Hiervan maakten veel mensen gebruik. Ook de Slag om Grolle in de Oude Calixtus en de kerkers waren te bezoeken. Ook hier maakten veel mensen gebruik van. De terrassen zaten de hele dag vol en al met al kan Erik Mentink van Groenlo Vestingstad Promotie de conclusie trekken dat deze Vestingdag er eentje was om in te lijsten.


Trailrunner Schepers heeft langste adem

Stijn Elferink leidt hier nog voor de uiteindelijke winnaar Pascal Schepers, met daarachter de latere nummer twee Gerben Schreurs. Foto: Jan Ruesink

Nick Assink uit Groenlo tweede op 3,1 km

WINTERSWIJK – Vier rondes lang spande het erom, wie mag zich tot Bergkoning van de Achterhoek laten kronen, een triatleet, een survivalloper of een trailrunner? Het werd het laatste, want Pascal Schepers had zondag de langste adem in de Koopman Bergrun van AV Archeus op de 'Winterswijkse berg' aan de Eekelerweg. Bij de vrouwen bekroonde Sandra Wassink haar debuut in de zware loop met een klinkende overwinning.

Bij de heren was de titel 'Bergkoning' ditmaal vacant door het ontbreken van de winnaars van afgelopen edities, Koen Vossers en Ibrahim Abdi Ali. Archeus-atleet Gerben Schreurs had de heuvelloop in het verleden al wel meermaals gewonnen, maar had nu te weinig trainingsarbeid verricht om echt te pieken. "Met die tweede plaats was ik daarom ook hartstikke blij", klonk het na afloop tevreden uit de mond van de triatleet. Lange tijd kon Schreurs zich handhaven in de kopgroep van drie man, die pas in de laatste van de vijf rondes uiteenviel. Schreurs pakte toen nog juist de kop om het tempo te drukken, "Anders hield ik ze niet bij", aldus Schreurs, maar Pascal Schepers uit Doetinchem besloot in de laatste afdaling te gaan versnellen. "Als trailrunner kan ik meestal goed omgaan met ruw en ongelijk terrein en kan ik winst pakken met een snelle afdaling. Ik ben bewust niet vroeg in de aanval gegaan want ik ben een langeafstandsloper en dan blaas ik mezelf te snel op." Voor Schepers was de Bergrun een geslaagde test voor de 100 kilometer lange trailrun die hij zaterdag in de Ardennen gaat lopen, trailruns voeren over natuurlijk terrein als bossen, heuvels en heidevelden. Schreurs wist nog wel de tweede plek veilig te stellen, voor survivalkampioen Stijn Elferink uit Lichtenvoorde, die de twee koplopers in de laatste ronde van zich weg zag lopen.

Sandra Wassink uit Meddo won de Bergrun met overmacht. De zwangere Lisa te Molder werd tweede. Foto: Jan Ruesink

Sandra Wassink uit Meddo bleek veruit de snelste dame van het veld, maar moest toch wel toegeven de nodige moeite te hebben gehad met de vijf beklimmingen. Ze geeft aan: "Eerst gaat het steil omhoog, dan vals plat en tot slot weer een steil stuk. Zie dan maar eens je tempo vast te houden. Nee, dit is niet echt mijn parcours". Toch paste de run goed in haar voorbereiding, omdat ze dit najaar op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, een run van vijftien kilometer, onder de 1.05 uur wil duiken. Wassink had zondag geen echte concurrentie aan de winnares van vorig jaar, Lisa te Molder, maar die had dan ook een goede reden om niet met de tong op de schoenen te finishen: "Ik ben vijftien weken zwanger. Ik heb het aantal trainingen daarom teruggeschroefd van zes naar drie, maar ik voel me gelukkig wel heel goed. Dit is ook een prachtig parcours en ik zat in een fijn groepje mannen. In principe kun je nog tot zeven maanden zwangerschap doorlopen, dus ik zie wel hoe lang ik het volhoud." Vlak achter Te Molder finishte de Winterswijkse Maureen Leemrijse knap als derde.

De vijftiende editie van de Koopman Bergrun trok 162 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. De zware loop kende twee uitvallers. Voor de meeste deelnemers was het behoorlijk afzien, maar dit werd juist ook gewaardeerd. Zoals een Duitse deelnemer het noemde, 'ein Geiler Lauf'.

De uitslagen van de Koopman Bergrun luiden als volgt:
1,6 km jongens: 1. Carl Martens, Zoetermeer 6.03, 2. Twan Meinen, Aalten 6.23, 3. Sven Meinen, Aalten 6.43.
Meisjes: 1. Celine Spinder, Eibergen 6.39, 2. Dianthe Scherphof, Goor 6.41, 3. Elizah Tammel, Dinxperlo 6.46.

3,1 km heren: 1. Guus Beking, Tonden 10.51, 2. Nick Assink, Groenlo 11.14, 3. Stijn Hinssen, Nijmegen 11.27.
Dames: 1, Linda Ooms, Tonden 11.38, 2. Lisa Bielefelt, Haaksbergen 12.54, 3. Eva Groot Kormelink, Zieuwent 13.06.

7,6 km
Heren: 1. Pascal Schepers, Doetinchem, 27.19, 2. Gerben Schreurs, Enschede 27.35, 3. Stijn Elferink, Lichtenvoorde 27.47.
Dames: 1. Sandra Wassink, Meddo 33.38, 2. Lisa te Molder, Zieuwent 34.25, 3. Maureen Leemrijse, Winterswijk 34.33.

Nieuw seizoen en jubileumjaar voor sportvereniging Grol

Grol 1 start het nieuwe seizoen op 10 augustus. Foto: PR

GROENLO - Sportvereniging Grol staat aan de vooravond van weer een nieuw voetbalseizoen. Tevens viert Grol in 2018 haar 100-jarig bestaan. In het jubileumjaar zullen diverse feestelijke activiteiten de revue passeren en Grol hoopt daarbij tevens dat ook sportieve successen niet uitblijven.

Door Theo Huijskes

Programma Grol 1
Zoals gebruikelijk wordt het startsein voor het nieuwe seizoen gegeven door Grol 1 als hoofdmacht van de club. De eerste training onder leiding van de nieuwe trainer Sander Hoopman uit Winterswijk vindt plaats op donderdag 10 augustus. Op Kermiszaterdag, 19 augustus, staat de eerste oefenwedstrijd gepland, te weten de stadsderby bij en tegen Grolse Boys 1. Deze wedstrijd begint om 15.00 uur op sportpark Het Wilgenpark met als inzet het kampioenschap van Groenlo. Op dinsdag 22 en zaterdag 26 augustus neemt Grol 1 in Lichtenvoorde deel aan het State of Art Toernooi van Longa '30. De aftrap van het toernooi is op dinsdag met de derby tegen aartsrivaal Longa '30. Als gevolg van een beslissing van de KNVB begint de competitie 2017-2018 drie weken later dan in voorgaande jaren. Dit laatste betekent dat Grol 1 de strijd in de derde klasse C op zondag 24 september begint met een uitwedstrijd tegen het uit de tweede klasse gedegradeerde OBW uit Zevenaar. In de aanloop naar de competitiewedstrijd worden drie bekerwedstrijden afgewerkt tegen respectievelijk Ruurlo uit op 3 september, Sportclub Haarlo thuis op 10 september en Erix uit op 17 september. Grol 1 begint het nieuwe voetbalseizoen met een uit 32 spelers bestaande selectie, waaruit na een voorbereiding van circa twee weken de teams Grol 1 en Grol 2 samengesteld worden. Nieuw bij de selectie zijn Luc Berentsen (Grolse Boys), Eduardo de Sousa Cavalcante (weer terug van Grolse Boys) en Max de Vries (als speler terug van FC Winterswijk). Daarnaast is er een aantal jonge spelers uit Grol 3 overgekomen en is Twan Riteco officieel overgeheveld vanuit de jeugd (JO19-1). Sander Hoopman krijgt als nieuwe hoofdtrainer bij Grol 1 assistent-trainer Thomas Porskamp aan zijn zijde. Keeperstrainer is Tjiko Wolberink. Elftalbegeleider Frank Slutter, verzorging en fysiotherapie Paul Mittelmeijer en Gert Oeds Kristen en assistent-scheidsrechter Peter Nijland completeren de staf rondom de selectie.

100 jaar sv Grol
Zoals bekend is een jubileumcommissie met aan het hoofd een jubileumbestuur verantwoordelijk voor de samenstelling en uitvoering van een jubileum(jaar)programma. Hierin zullen tevens alle, van een jubileumsausje voorziene, reguliere activiteiten, alsmede toernooien van de club worden meegenomen. Het 'hoofdgerecht' van het jubileumjaar wordt geserveerd op en rond 18 september 2018, honderd jaar na de oprichtingsdatum van de Groenlose voetbalclub. Een weekprogramma, dat bol staat van activiteiten en festiviteiten voor jong en oud. Als een rode draad door het jubileumprogramma loopt een grootscheepse loterij, waarbij de hoofdprijs bestaat uit een fonkelnieuwe auto van het merk Toyota. Onder het motto 'Honderd jaar, honderd prijzen', wordt deze actie officieel opengeschoten op 25 november van dit jaar.

Een bloeiende club
Dat Groenlo met de bijna 100-jarige Grol in haar midden een bloeiende club heeft, wordt bewezen door het grote ledenaantal, inmiddels 1.360. Dit ondanks de reeds ingezette krimp en de aanwezigheid van zustervereniging Grolse Boys, die in 2017 overigens 70 jaar bestaat. Grol neemt in het seizoen 2017-2018 met maar liefst 63 teams aan de competitie deel. En dit alles wordt mogelijk gemaakt door 294 sponsoren en een omvangrijk vrijwilligerskorps. Grol telt op dit moment dan 430 vrijwilligers, die samen 680 functies binnen de club vervullen. Onder hen 75 vrijwilligers met een voetbaltechnische functie, die derhalve als bondsofficial officieel lid zijn van de KNVB. Als gevolg van dit alles mag sv Grol worden aangemerkt als een volwaardig voetbalbedrijf, dat in de vorm van een Supportersclub, de VSVG (Vrienden van de sv Grol) en de BCG (Businessclub sv Grol) niet meer weg te denken, dragende peilers kent. De in september 1977 opgerichte Supportersclub bestaat binnenkort veertig jaar, hetgeen in december van dit jaar gevierd zal worden. Daarnaast timmert Grol aan de weg met een circa 50 jaar bestaand clubblad, een presentatiegids, een programmablad bij de thuiswedstrijden van Grol 1, alsmede een eigen website en alle vormen van social media.

Start van energieopwekking voor coöperatie De ZONders

Een dak vol zonnepanelen. Foto: PR

'Snel het benodigde minimum aantal deelnemers'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als er in Beltrum plannen gesmeed worden dan is dat niet impulsief maar goed doordacht en onderbouwd. En geen half werk. De mouwen worden dan opgestroopt. Het resultaat, een grote draagkracht vanuit de eigen Beltrumse gemeenschap. "We zijn gestart en kunnen nu zeggen dat het ons gelukt is," begint Sjaak Klein Gunnewiek. "Na één informatieavond hadden we het benodigde minimum aantal deelnemers van 50 gezinnen. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Berkelland middels het gratis ter beschikking stellen van het dak van de sporthal en een stuk ondersteuning, zowel op het gebied van kennis als ook een financiële ondersteuning, die onontbeerlijk is voor een project van deze omvang. Daarnaast werd er vol gas gegeven om provinciale subsidie te verkrijgen. Ook dit is gelukt."

Extra dak
Ondertussen meldden zich echter steeds meer Beltrummers om ook deel te nemen aan het energieproject. In een mum van tijd was de dekking van het dak van de sporthal met zonnepanelen echter al rond. "Om iedereen een kans te geven zijn we op zoek gegaan naar een tweede dak. Hiervoor hebben we onder andere Bouwbedrijf Hoffman gepolst," gaat Stan Kok verder. Daar was men direct enthousiast. Het is een perfecte vorm van samenwerking, waaruit nogmaals blijkt dat lokale initiatieven met MKB-bedrijven goed werkt, geboren vanuit de gedachte dat er een win-win situatie ontstaat. Beltrum doet op deze manier ook iets terug voor de bedrijven in plaats van bij ieder evenement het handje ophouden," glimlacht Jos Baak tevreden. "Maar," vult hij direct aan, "hiermee zijn we er nog niet. Om het postcoderoosproject goed op te zetten, hebben we een coöperatie opgericht, genaamd Energiecoöperatie de ZONders. Deze bestaat momenteel uit de aangemelde leden voor het postcodeproject. Deze coöperatie heeft een bankrekening nodig en dient goed verzekerd te zijn. En waar kun je dan beter terecht in Beltrum als bij Scharenborg. Ook hier hebben we de win-win formule opgezocht en gevonden. Iedereen blij."

Officiële opening
De start van het energieopwekkingsysteem, zondag 20 augustus, 15.00 uur, staat dan ook niet alleen in het teken van het realiseren van de zonnedaken maar ook in het teken van deze, volgens Heutinck en vele Beltrummers, unieke samenwerkingsverbanden die Beltrum nodig heeft in verband met de leefbaarheid en een prettig woon-, werk- en leefklimaat in het eigen dorp. Aan de officiële opening van het postcoderoos project 'De ZONders' wordt vanzelfsprekend een speciaal tintje gegeven. Iedereen die het project een warm hart toe draagt of geïnteresseerd is, wordt van harte uitgenodigd bij deze heuglijke gebeurtenis aanwezig te zijn. Het is wethoudster Joke Pot, van de gemeente Berkelland, die de openingshandeling zal verrichten.

Spaans bij Bubastis

BREDEVOORT - Binnenkort gaat in Bredevoort een cursus Spaans voor beginners en gevorderden van start.

Spaans leren is niet alleen synoniem aan het leren van een taal en een cultuur die in de mode is, het is ook een manier om binnen te komen in een ander deel van de wereld waar deze taal wordt gebruikt. Spaans is de derde wereldtaal. Na Chinees en Engels is Spaans de meest gesproken taal ter wereld. De Spaanse taal lijkt moeilijk omdat er weinig herkenbare klanken inzitten voor ons. Toch zal de cursist merken dat dit bijzonder meevalt. In de cursus Spaans voor beginners leert men op een prettige manier de Spaanse taal lezen, schrijven, spreken en verstaan. Met de spreekoefeningen leren cursisten ook veel over de cultuur en het leven in Spanje en Latijns-Amerika.

Vios B op WEURO

BELTRUM - Men kan er niet omheen, het EK vrouwenvoetbal is in Nederland een groot succes. Een kijkcijferhit die het vrouwenvoetbal nog steviger op de kaart heeft gezet. Wie de wedstrijden heeft gevolgd, is vast de players-escort voor de wedstrijden opgevallen. Het kan bijna geen toeval zijn dat ook diverse VIOS-pupillen hand in hand meeliepen met de opkomst van de grote sterren. Karlijn Heutinck (8) geniet nog na: "Super tof om dit mee te maken. Ook wel spannend met al die FIFA-regels. Maar die buitenlandse sterren zijn super aardig!"

BREDEVOORT - Binnenkort gaat in Bredevoort een cursus Spaans voor beginners en gevorderden van start.

Spaans leren is niet alleen synoniem aan het leren van een taal en een cultuur die in de mode is, het is ook een manier om binnen te komen in een ander deel van de wereld waar deze taal wordt gebruikt. Spaans is de derde wereldtaal. Na Chinees en Engels is Spaans de meest gesproken taal ter wereld. De Spaanse taal lijkt moeilijk omdat er weinig herkenbare klanken inzitten voor ons. Toch zal de cursist merken dat dit bijzonder meevalt. In de cursus Spaans voor beginners leert men op een prettige manier de Spaanse taal lezen, schrijven, spreken en verstaan.

Met de spreekoefeningen leren cursisten ook veel over de cultuur en het leven in Spanje en Latijns-Amerika.

Zandsculpturen op Landgoed Warmelo

DIEPENHEIM - In de stijltuinen van Landgoed Warmelo te Diepenheim is van 23 april tot en met 1 oktober 2017 een indrukwekkende zandsculpturenexpositie te bezichtigen vervaardigd door topkunstenaars uit Rusland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten.

Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillenden manieren iets laten beleven. Wandelend door een apart deel van de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema verhalen uit de provincie Overijssel.
De kunstwerken zijn dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen (gesloten op maandag).


www.kasteelwarmelo.nl

21 / 28

Kermiswedstrijd ten bate van Prikkelz

GROENLO - Lange tijd was het gebruikelijk om op de zaterdag, voorafgaande aan de Grolse kermis, de wedstrijd om het kampioenschap van Groenlo te spelen, tussen de eerste teams van sv Grol en sv Grolse Boys. Doordat Grol in 2013 tijdens de kermis meedeed aan het Kei-toernooi in Lichtenvoorde kon de wedstrijd dat jaar niet plaatsvinden. Een andere datum kon toen niet meer worden vastgesteld. Ook de daaropvolgende jaren kwam het beide verenigingen niet goed uit of bleek de behoefte niet groot. Dit jaar hebben de vakcollega's Michel Kamphuis (Grol) en Arjan Paf (Grolse Boys), het initiatief genomen om die traditie weer in ere te herstellen en nieuw leven in te blazen.

Door Henri Walterbos

Na overleg met de hoofdtrainers van beide vlaggenschepen, Sander Hoopman (Grol) en Gerard Magendans (Grolse Boys, zaterdag) werd besloten deze wedstrijd in het oefenprogramma van beide selecties op te nemen. Aangezien de nieuwe competitie en de bekerwedstrijden pas eind september starten, begint de officiële training voor beide selecties ook later. Het is dan ook voor beide teams een echte oefenwedstrijd. Natuurlijk is het daarbij wel interessant dat er toch een titel te behalen is, namelijk 'Kampioen van Groenlo'. Verder is het gewoon leuk om te zien met welke selecties er aankomend seizoen gespeeld gaat worden. Beide teams dienen mutaties op te vangen en nieuwe spelers in te passen.

Goed doel
Ook was het de gewoonte om tijdens deze wedstrijd geen entree te heffen, maar te spelen voor een lokaal goed doel. Beide verenigingen doneren een bijdrage voor dit goede doel en van de toeschouwers wordt verwacht dat ze een vrije gift doneren voor dit goede doel. Dit lokale goed doel is dit jaar Prikkelz.

Stichting Prikkelz bestaat uit enthousiaste en betrokken vrijwilligers met passie voor kunst, cultuur, sport en beweging. Prikkelz geeft kinderen in Groenlo en omgeving in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar de gelegenheid om kennis te maken met een gevarieerd kunst-, cultuur- en avontuuraanbod. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@prikkelzgroenlo.nl. Onder de vleugels van Cultureel Centrum De Bron en met ondersteuning vanuit het jongerenwerk van bureau MAZZEL werkt Prikkelz aan de samenstelling van een bijzonder activiteitenprogramma. Een mooi goed doel om een donatie te doen, vinden beide voetbalverenigingen. De wedstrijd begint zaterdag 19 augustus om 15.00 uur en wordt gespeeld op het Wilgenpark.

Gebroeders Beets terug op eigen bodem

Dertigste Jazz-Vesteval op zaterdag
2 september

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het is dit jaar extra smullen geblazen voor muziekliefhebbers op het Grolse Jazz-Vesteval. Ter gelegenheid van de dertigste editie van Groenlo's oudste muziekfestival wordt groot uitgepakt met een 'menukaart' die naast vele smaken enkel muzikale lekkernijen kent. "We beginnen steeds vroeger met programmeren. Dat moet ook wel als je goede bands wilt hebben. Voordeel is dat we in de loop der jaren goede contacten hebben opgebouwd in het muziekwereldje en dat muzikanten ons kennen, er zelf al gespeeld hebben of er op zijn minst al wel van gehoord hebben. We proberen het naast onze bezoekers ook de muzikanten altijd goed naar de zin te maken in Groenlo met een stukje Grolse gastvrijheid. We hebben prachtige locaties waar ze graag spelen en men waardeert ons publiek, dat echt komt om te genieten van de muziek, de sfeer, en de Achterhoekse gemoedelijkheid," vertelt bestuurslid Huub Hofstede niet zonder trots.

Acht podia
In 8 verschillende 'kroegen' is het vanaf 21.30 uur genieten geblazen van een smakelijke mix van toffe acts, onder het genot van een biertje of anderszins. Geen Grols Jazz-Vesteval zonder Clemens van de Ven uiteraard. Clemens staat dit jaar met zijn muzikale vrienden in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. De VandeVen Band is één van de weinige authentieke Rhythm 'n Blues bands in Nederland. De karakteristieke rauwe vocalen van de naamgever van de band, in combinatie met zijn krachtige pianostijl geven de band een heel eigen sound. Bovendien is Clemens een performer met veel uitstraling. Eetcafé Streets haalt warme klanken in huis met La Frica. Samir en Peter Sid Bashir zijn bekend als The Bashir Brother en speelden door de jaren heen met allerlei artiesten van uiteenlopende achtergronden. Ze zijn dan ook meer dan bedreven in stijlen als funk en soul. In Groenlo gaan ze voor Afrikaanse ritmes, als backing band van de uit Malawi afkomstige zanger en liedjesschrijver Danny Kalima. Deze succesvolle en onderscheiden artiest bereikte alles wat er te bereiken was in zijn geboorteland en maakte de overstap naar Nederland.

Montis Goudsmit & Directie staan bij café De Boemel garant voor een hoge dosis swingende- en dansbare Soul Jazz. Hammond beest Frank Montis (Gare du Nord) begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit (New Cool Collective) & Directie (Kane, Hans en Candy Dulfer, Postmen) tegen. Een absolute killer combi. Het podium van Café Kras wordt bemand door de zeskoppige formatie Collectief Explosief dat een aanstekelijke cocktail serveert van moderne jazz en vintage pop muziek uit de jaren '50 & '60. Knallende blazers, elektrische gitaar, contrabas, drums en een frontvrouw met een warme stem, voorzien van een rauw randje. De energie blaast om je oren met eigen werk, geïnspireerd door Tom Waits, Janis Joplin en Sallie Fordand the Sound Outside.

Een absolute sensatie is Lachy Doley Group. Op voorspraak van uitbaters Marion en Roland van Wijk zelf naar hun eigen Rockcafé Taste gehaald. De Hendrix van het Hammondorgel, zo wordt de Australische toetsenvirtuoos Lachy Doley ook wel genoemd. Doley's uitvoering van de Bill Withers-klassieker telt inmiddels 1,7 miljoen views. De hammond virtuoos werkte de afgelopen jaren samen met grootheden als Steve Vai, Joe Bonamassa en Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith. 'The greatest living keyboard player in the world today,' aldus collega's.

De energieke 'live' shows maken Sugar Boy and the Sinners populair. Komt dat zien en horen in café de Bolle. Een moderne mix van 'old school' Blues met Soul, Funk en Rock 'n Roll. De band stond al geprogrammeerd naast grootheden als Robert Cray, The Fabulous Thunderbirds en Walter Trout. Met een flinke dosis energie en een positieve attitude maakt Sugar Boy and the Sinners duidelijk dat er toekomst is voor de goede muziek. Rhythm & Blues met vurig gitaarspel, sterke vocalen, gierende saxofoons en een strakke ritme sectie. Een vast ingrediënt op het Vesteval. Little Steve & the Big Beat, in 2015 nog genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2015 in categorieën Beste Band, zanger en drummer. De ruiten zullen wederom beslaan bij café De Kroon (Frielink).

Wereldtop
Het Jazz-Vesteval wordt om 21.30 in restaurant Wissink geopend door wereldtop van eigen bodem; Beets & Beets ft Judith Nijland. Tenorsaxofonist Alexander Beets heeft samen met broers Marius en Peter meer dan 2000 concerten in binnen en buitenland gegeven. Het begon allemaal in Groenlo waar de broers naar school gingen en hun jeugd doorbrachten. Speciaal voor het 30 jarig jubileum van het Grols Jazz-Vesteval komen Marius en Alexander een uniek concert geven. Peter Beets is op dat moment op tournee in Japan. Nog steeds een absolute topbezetting, met als speciale gast zangeres Judith Nijland, de Spaanse pianist Miquel Rodriquez en op slagwerk Gijs Dijkhuizen. Swingen op hoog niveau.

Toegangsbuttons
De prijs per button bedraagt € 12,50, in de voorverkoop (aan de kassa €15,00). Voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat en het VVV-kantoor in de Kevelderstraat. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij Bar de Lange Gang.

Lotte Westervoorde, keeper Grol 1, over de rol van de keepers op WEURO

Lotte Westervoorde met haar vriend Sjors Storkhorst. Foto: eigen foto

'Door met mannelijke keepers te trainen kun je grote stappen maken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Is het zelfs Neerlands grootste bromsnor Johan Derksen die om is en het damesvoetbal bewierookt, toch is nog lang niet iedereen om. Wel is er eensgezindheid over de rol van de keepers. Onderscheiden ze zich soms met fenomenale reddingen, maar opvallender zijn meer de knulligheden. We vragen een expert: Lotte Westervoorde, keeper van Grol 1 dames.

'De sport ontwikkelt zich erg goed'

Hoe beleef jij het EK en hoe volg je de prestaties van de keepers?
"Ik heb genoten van het EK, de gekte en het enthousiasme waardoor de Nederlandse vrouwen in een flow kwamen en goede resultaten behaalden. De vrouwen genoten volop en hebben weinig kapsones, waardoor ze het spel puur beleven. Ik let natuurlijk niet alleen op de prestaties van de keepsters, maar het viel wel op dat er in veel wedstrijden blunders van de keepers zijn gemaakt. Daarnaast vond ik van Veenendaal prima keepen, op de fout tegen België na."
Fouten van de keeper worden onder een vergrootglas genomen, hoe ervaar jij dit als keeper?
"Nu je ziet dat er enkele grote blunders zijn gemaakt, is het logisch dat dit onder een vergrootglas wordt gehouden. Als keeper ben je het laatste redmiddel om een goal te voorkomen. Zelf ervaar ik hierdoor ook weleens druk, waardoor ik wat onzeker raak en bang ben om fouten te maken."
Is er een aanwijsbare reden dat de prestaties van de keepers achterblijven bij die ontwikkeling van de voetbalsters?
"Je ziet vaak dat enkele meiden bij de jongens mee mogen voetballen en daardoor mee worden getrokken in het niveau. Bij keepsters is dit vrijwel nooit het geval en dit is denk ik een van de redenen waarom de ontwikkeling van de keepsters achterblijft ten opzichte van de voetbalsters. Daarnaast beginnen meiden vaak eerst met voetballen en op latere leeftijd pas te keepen. Dit heb ik zelf ook gedaan."
Heb je keeperstraining?
"Zelf train ik drie keer in de week waarvan één keer keeperstraining die wordt gegeven door Tjiko Wolberink. Hierbij keep ik met alleen maar jongens, waarin ik merk dat het niveau beduidend hoger ligt. Dit is vooral te zien aan de fysieke kracht en snelheid. Hierdoor kun je als vrouw grote stappen maken."Heb je het weleens met je vriend Sjors Storkhorst (RKZVC) over damesvoetbal en hoe praat hij erover? Keken jullie samen naar het EK?
"Toevallig hebben wij een aantal wedstrijden gekeken, waarvan er twee van Nederland waren. We hebben de wedstrijden verder niet echt geanalyseerd, maar hebben het meer over mijn eigen prestaties en wat we als team bereiken. Daarnaast vindt Sjors het damesvoetbal leuk om te zien, de sport ontwikkelt zich erg goed. Je kunt het alleen 'nog' niet vergelijken met het mannenvoetbal, hiervoor zijn de verschillen nog te groot. Op technisch en tactisch gebied kunnen er nog wel stappen gemaakt worden. Hij vindt vooral het spelplezier en het enthousiasme mooi om te zien, zowel bij het Nederlands elftal, als bij Grol dames 1!"


Column

Definitieve doorbraak vrouwenvoetbal

In 1988 toen de Oranje Leeuwen in Duitsland voor de eerste maal in de Nederlandse voetbalhistorie Europees Kampioen werden, sprak tv-commentator Theo Reitsma de legendarische woorden 'Dit is een goed stel hoor!'. Afgelopen zondag was het zijn opvolger commentator Jeroen Elshoff, die het dunnetjes overdeed met de woorden 'Dit zijn de vrouwen waar wij van houden!' In de Enschedese Grolsch Veste zorgde het keurkorps van bondscoach Sarina Wiegman in een spectaculaire finale voor een formidabele stunt door met 4-2 te winnen van opponent Denemarken. Dankzij met name een brok onverzettelijkheid, een sterk collectief en bovenal een onaantastbaar geloof in eigen kunnen, werd er met betrekking tot het vrouwenvoetbal vaderlandse voetbalgeschiedenis geschreven. Een prestatie van formaat, die een diepe buiging verdient van de zijde van het massale Nederlandse voetballegioen. Immers, wat kan voetbal mooi zijn en dat ook wanneer het gespeeld wordt door vrouwen of zo u wilt dames of meisjes.

In de afgelopen weken kreeg ik via reacties te horen dat het tijd werd dat ik mijn voetbalhart ook over het succes van de Oranje Leeuwinnen moest laten spreken. Zelfs collega-scribent, in dit geval columnist Frank Zand liet in de afgelopen week zijn lezers weten dat ik het vrouwenvoetbal negeer. 'De Libero valt nu eenmaal meer op mannelijke voetballers', was daarbij zijn lezing. Een veronderstelling, die ik moet tegenspreken. Het is namelijk zo, dat ik even gewacht heb tot het moment suprême om op vrouwelijke voetballers te vallen en dat was afgelopen zondag tijdens die sidderende en daarnaast ook nog eens bijzonder vermakelijke finale. Frank Zand had het kunnen weten. In de periode 1971 tot en met 1978 was ik gedurende een periode van zeven seizoenen trainer damesvoetbal bij mijn club. Het bedrijven van de voetbalsport door vrouwen en zeker door jonge meisjes stond toen, vergeleken met heden ten dage, nog in de kinderschoenen. Ik heb die vrijwillige job desalniettemin met veel toewijding en plezier uitgeoefend, omdat ik van mening was en dat nog steeds ben dat ook een vrouw de gelegenheid moet hebben om een balletje te trappen. Immers voetbal is in ons land niet alleen volkssport nummer één, voetbal is hier tevens een afspiegeling van de totale samenleving. Als gevolg daarvan moeten derhalve zowel mannen als vrouwen zich uit kunnen leven in deze door jong en oud populaire sport. Ja toch? Waarom legt iedereen wel de nodige tolerantie aan de dag wanneer bijvoorbeeld vrouwen in teamverband de handbalsport bedrijven en vindt men het niet kunnen wanneer vrouwen, en dat eveneens in teamverband, voor de voetbalsport kiezen?

Natuurlijk, het vrouwenvoetbal krijgt wel eens het verwijt dat het niet overloopt van elementaire technische en tactische vaardigheden. Maar is dit laatste ook niet bij de regelmaat van de klok te aanschouwen in zelfs de betaalde sector van het mannenvoetbal? Daarnaast hebben wij afgelopen zondag nog weer eens met eigen ogen kunnen aanschouwen dat het vrouwenvoetbal alleen al boven zichzelf uitstijgt vanwege aspecten als inzet, plezier, teamgeest, zelfdiscipline en met name enthousiasme. Ik geef toe dat het voetbalgebeuren bij de vrouwen in de afgelopen weken is verworden tot een hype. Maar ik vind dat wij dat juist moeten omarmen, zeker omdat het een typisch Nederlands aangelegenheid is. Hetzelfde gebeurt immers wanneer Tom Dumoulin de Giro D'Italia wint, Sven Kramer Olympisch Kampioen wordt op een tweetal lange afstanden en zelfs wanneer Max Verstappen Wereldkampioen Formule I wordt.

Waar ik mij in het gewoel van de afgelopen weken wel in hevige mate aan stoor, zijn al die criticasters, waaronder als forumleden en analisten omhoog gevallen oud-voetballers en voetbaltrainers, die het EK Damesvoetbal aangrijpen om zich te beroepen op allerlei vernederende en respectloze teksten, die het vrouwenvoetbal in het algemeen en de uitvoerende vrouwen in het bijzonder in een negatief daglicht stellen. Voor mij staat één ding vast, de titel EK Voetbal zorgt voor de juiste promotie c.q. reclame van het vrouwenvoetbal, anders gezegd: De definitieve doorbraak van het vrouwenvoetbal is nu echt een feit!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Ronde van de Achterhoek live op tv

ACHTERHOEK - De Ronde van de Achterhoek die op zondag 20 augustus om 13.00 uur van start gaat in Aalten wordt deels live uitgezonden op TV Gelderland. Een anderhalf uur durende live-reportage wordt er gemaakt van het evenement, dat volgend jaar waarschijnlijk op de agenda verschijnt van de Topcompetitie. Er komen 22 ploegen van acht renners aan de start voor een koers over zo'n 180 kilometer. De ontknoping van de koers is vanaf circa 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen waar, na een viertal lokale ronden, de winnaar over de finishlijn komt en wordt gehuldigd op het erepodium.

State of Art Keitoernooi bij Longa '30

Longa-voorzitter Marcel Eekelder feliciteert de aanvoerder van AZSV met de overwinning op de editie 2016. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 22 en zaterdag 26 augustus aanstaande vindt weer het jaarlijkse State of Art Keitoernooi plaats. Dit voetbaltoernooi wordt traditiegetrouw gespeeld op de accommodatie van SV Longa '30 aan de Raadhuisstraat te Lichtenvoorde.

De deelnemende ploegen zijn dezelfde als vorig jaar, te weten AZSV uit Aalten, RKZVC uit Zieuwent, Grol uit Groenlo en uiteraard SV Longa '30 zelf. De wedstrijden worden geleid door de scheidsrechters Hans Migchelbrink en Emiel Stienezen. Dinsdag spelen om 19.00 uur eerst Grol en Longa'30 tegen elkaar en om 21.00 uur ontmoet AZSV het team van RKZVC. Na afloop van deze wedstrijden wordt de indeling voor de wedstrijden van zaterdag opgemaakt. De eerste wedstrijd wordt zaterdag om 16.00 uur gespeeld, waarna om 18.00 uur in de allesbeslissende laatste wedstrijd bepaald wordt wie er dit jaar met de eindzege gaat strijken.

De einduitslag wordt bepaald op basis van het totaal aantal behaalde wedstrijdpunten. Bij gelijk eindigen beslist het doelsaldo en indien dit ook gelijk is, gaat de toernooizege naar het team dat de meeste strafschoppen benutte, die na iedere wedstrijd worden genomen. Het State of Art Keitoernooi is een vast onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen en de altijd drukbezochte wedstrijden zijn voor de Lichtenvoordenaren een mooie opmaat naar de competitiestart op 24 september in de Eerste Klasse E. Dit seizoen kan er al vast uitgekeken worden naar een viertal derby's tegen RKZVC en FC Winterswijk, die alle op zaterdagavond zullen worden gespeeld.

Peter Dibbets genomineerd voor Gouden Venus van Milo

Peter Dibbets bij de overhandiging van het boekje aan wethouder Ilse Saris van Winterswijk. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Bart Kraan

WINTERSWIJK - Het DELA goededoelenfonds houdt dit jaar voor de tweede keer de verkiezing van de Gouden Venus van Milo. Deze onderscheiding is bedoeld voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. Vanaf 24 juli tot en met 15 september kan iedereen stemmen via www.goudenvenusvanmilo.nl. Peter Dibbets uit Winterswijk is ook genomineerd. Hij is geen onbekende in de regio. De Winterswijker is namelijk lid van de Rainbowband, waarmee hij regelmatig optreedt. Bovendien is hij de maker van een boekje, speciaal gericht op mensen met een verstandelijke beperking, waarin allerlei vragen over de uitvaart worden behandeld.

Op 30 september zal Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, de top 10 en de winnaar bekendmaken. De hele lijst is te zien via goudenvenusvanmilo.nl.
"Iedereen wil van betekenis zijn, we willen er allemaal toe doen. Dat maakt dat je je gewaardeerd voelt en meetelt in onze samenleving", aldus Edzo Doeve. Uit de lijst van 100 inspirerende mensen met een beperking blijkt dat er in Nederland veel goede voorbeelden zijn van mensen die echt iets betekenen voor anderen. Met deze onderscheiding wil DELA hen nog eens extra in het zonnetje zetten.
Naast De Gouden Venus van Milo ontvangt de winnaar van het DELA goededoelenfonds € 10.000. Dit bedrag is bedoeld voor een goed doel waar de winnaar bij betrokken is. Nummer twee en drie op de lijst ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van respectievelijk € 5.000 en € 2.500.
Met het thema 'Onbeperkt!' nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Door iets goeds te doen voor een ander krijgt het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren.

Stemmen op Peter
Iedereen die Peter Dibbets wil steunen met zijn stem, kan dat doen op de website www.goudenvenusvanmilo.nl.


Column

Voorouders

Waarom toch duiken zoveel mensen in het verleden om uit te zoeken wie hun voorouders waren? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad in archieven en kerkboeken te snuffelen om te ontdekken met wie mijn voorvaderen trouwden en wanneer, hoeveel kinderen ze kregen en met wie die dan weer trouwden en kinderen kregen. Ik ben best geïnteresseerd in mijn verleden, maar ik hoef niet alles zo precies te weten. Dat wordt me al snel te saai.
Blijkbaar ben ik een uitzondering, want genealogie of voorouderonderzoek is zo'n beetje de meest beoefende hobby van Nederland. Zeker sinds alles wat je weten wilt op internet te vinden is en je niet meer in stoffige archieven hoeft te duiken.
Al die amateur-genealogen zeggen natuurlijk vooral geïnteresseerd te zijn in geschiedenis, maar volgens mij hopen ze stilletjes toch allemaal dat uit hun speurwerk blijkt dat ze een paar druppels blauw bloed in de aderen hebben. Dat één van hun voorouders van adel was. Of op z'n minst een bastaard-kind van een edelman uit vroeger tijden.
Ik roep altijd dat zo'n adellijke afkomst me niks kan schelen, maar stiekem ben ik stikjaloers op mijn lief. Dankzij een ver familielid dat zijn (en dus ook haar) familiegeschiedenis onderzocht, weet ze dat een van haar voorouders van adel was. Weliswaar van betrekkelijk lage adel, maar hij schopte het wel tot schout van Doesburg en ook in Doetinchem had hij het nodige in de melk te brokkelen. Daar kan ik niet tegenop. De voorouders die ik van naam ken hebben het nooit verder gebracht dan boer, veenarbeider, postkantoorhouder, banketbakker of schoolmeester. Een opsomming in chronologische volgorde, dus u ziet: er zat een stijgende lijn in.
Die kennis van deze bij naam bekende voorvaderen is trouwens niet het gevolg van genealogisch onderzoek. Mijn vader heeft ooit (zo'n tachtig jaar geleden, hij was net twintig) een stuk familiegeschiedenis opgetekend uit de mond van zijn toen al stokoude overgrootvader. Daardoor weet ik nu allerlei leuke dingen over mijn familie. Bijvoorbeeld hoe mijn betovergrootvader ooit in Nederland belandde. Als boerenknecht uit de Grafschaft Bentheim wilde hij samen met zijn broer wat bijklussen in Noord-Holland. Daar konden ze een paar 'tüchtige' grasmaaiers wel gebruiken. Met de zeis op de schouder trokken de broers te voet door Drenthe. Gastarbeiders avant la lettre, zou je kunnen zeggen. In een klein dorpje aangekomen wilden ze hun dorst lessen en vroegen ze een plaatselijke schone om een kroes water. Toen deze werd aangereikt keek mijn betovergrootvader haar in de ogen en prompt sloeg zijn hart op hol. In Noord-Holland is hij nooit gearriveerd, hij trouwde het meiske en bleef in Drenthe hangen.
Kijk, dat zijn verhalen die je niet leest in kerkboeken of bevolkingsarchieven. Hoewel….. Een naamgenoot van mij, die veel geleerder is dan ik, heeft ooit een zeer gedegen onderzoek gedaan naar onze familienaam, waarbij hij maar liefst zeshonderd jaar terug ging. En hoewel ook hij zijn kennis alleen maar vergaarde in allerlei stoffige archieven, kwamen er toch een paar aardige anekdotes naar boven. Bijvoorbeeld over voorvader Geert, die in het Rampjaar 1672 meedeed in de strijd om Coevorden. Al was bij hem van vechten eigenlijk geen sprake. Niet echt, tenminste. Want toen de stad bestormd werd, was Geert stomdronken. Op een platte wagen zijn roes uitslapend werd hij door zijn kameraden de stad binnen getrokken. Maar goed, hij was er bij, ik heb een held in mijn familie! Al vraag ik me af, of ik daar trots op moet zijn….

Inschrijving Trekkertrek Winterswijk

WINTERSWIJK/HUPPEL - In Huppel vindt op zondag 3 september een trekkertrekwedstrijd plaats. De inschrijfavond voor deze wedstrijd is op dinsdag 15 augustus een inschrijfavond, die plaatsvindt vanaf 20.00 uur bij café Spiekerman in Meddo.

De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro per startnummer; verzekeringsbewijs tonen is verplicht voor deelname. Wie geen verzekeringsbewijs kan tonen, moet zijn trekker door de organisatie laten verzekeren, en betaalt daarvoor 10 euro per trekker.

Dit jaar is de opzet van de wedstrijd anders. Er wordt namelijk met één sleepwagen gestart. Daarom is er een maximum van 90 deelnemers. Ook wordt een maximum van twee aanmeldingen per persoon gehanteerd. Aanmelden per mail is niet mogelijk. Voor vragen kan wel worden gemaild naar ttwinterswijk@hotmail.com.

Kijkje in Rijksmonument

WINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar. De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar. Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad). Het complex is Rijksmonument.

Rondleiding synagogecomplex

De synagoge van Winterswijk, met het mikwe. Foto: PR Foto: PR

Rondleiding synagogecomplexWINTERSWIJK - In de Winterswijkse synagoge aan de Spoorstraat wordt elke dinsdagavond in juli en augustus een rondleiding verzorgd. De rondleiding begint om 19.00 uur; de kosten zijn 4,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen vanaf 10 jaar.

De synagoge in Winterswijk vormt het hart van het historische complex aan de Spoorstraat in het centrum van Winterswijk. Direct naast de synagoge bevindt zich het joodse schooltje, met hieraan verbonden het huis van de voorganger en leraar.
Hier weer naast de oude joodse begraafplaats, die tot 1880 gebruikt werd. Achter de synagoge ligt het mikwe (ritueel bad).
De synagoge en de erbij behorende gebouwen, het mikwe en de woning met school, vormen met de oude begraafplaats een geheel, dat niet alleen voor Winterswijk en Gelderland maar voor het hele land van historische waarde is. Het hele complex is een rijksmonument. Tijdens de zomermaanden In juli en augustus wordt er elke dinsdagavond een rondleiding verzorgd. Die begint om 19 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.


www.synagogewinterswijk.nl

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

KIPPENMESTKORRELS het beste voor uw gazon, groente/fruit/siertuin. Zak 25 kg €7,-; 4 zakken €25,-. Zents Morsdijk2 Ruurlo 06-12971503

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

SPAANS LEREN? Cursus Spaans voor beginners en gevorderden in Bredevoort. Spaanstalige docent. Meer informatie: spaans@bubastis.nl tel 06-25501771

Bungalowpark Libra Ommen Te huur nog enige bungalows in sept. okt. en herfstvakantie. € 175,- p.w. all in Voor meer informatie: 0529-457224