Contact Bronckhorst Midden

11 juli 2017

Contact Bronckhorst Midden 11 juli 2017


Gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking met Delta voort

REGIO - De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Voorst zetten hun samenwerking in het samenwerkings- verband Delta voort. Gezamenlijk hebben zij een koers uitgezet om de expertise binnen Delta en de continuïteit in de begeleiding van Wsw-medewerkers te borgen. De gemeenten onderzoeken samen de mogelijkheid om de huidige gemeenschappelijke regeling om te kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband.

Eerder was er sprake van dat Delta onder gebracht zou worden bij Het Plein. Inmiddels is duidelijk geworden dat integratie van beide organisaties niet haalbaar is. De gemeenten namen kennis van het voorgenomen besluit van de gemeente Zutphen om uit te willen treden uit Delta met als doel een eigen werkbedrijf op te richten. De gemeente Brummen beraadt zich op dit moment over haar positie binnen Gemeenschappelijke Regeling Delta. Vanwege deze ontwikkelingen was een onderzoek naar een nieuw samenwerkingsverband noodzakelijk.

Delta is de gemeenschappelijke regeling van Bronckhorst, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen en behartigt op dit moment de belangen van bijna 900 Wsw-medewerkers. Bronckhorst, Lochem en Voorst hechten waarde aan de continuïteit van dienstverlening aan deze medewerkers. Bronckhorst heeft om die reden besloten de eerder aangekondigde uittreding uit Delta te herroepen. Het borgen van de toekomst van Delta voorkomt het uiteenvallen van het samenwerkingsverband en daarmee de kans op uitstroom van gekwalificeerd personeel en kennis. De gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor de organisatie Delta en met name voor de kwetsbare groep Wsw-medewerkers. Bovendien willen zij graag de kosten beheersbaar houden.

De drie gemeenten onderzoeken nu gezamenlijk hoe zij de huidige gemeenschappelijke regeling binnen twee jaar om kunnen vormen naar een nieuw samenwerkingsverband. Hoe deze nieuwe samenwerkingsvorm eruit gaat zien wordt de komende periode met de drie gemeenten nader uitgewerkt.

De Wet sociale werkvoorziening is met de komst van de Participatiewet een aflopende regeling. De Wsw-medewerkers die voor 1 januari 2015 een dienstverband hadden blijven dit houden tot aan hun pensionering. Het nieuwe samenwerkingsverband kan naast de begeleiding van Wsw-medewerkers ook diensten voor andere gemeenten ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van de Participatiewet.

Vogelknuppelaars slaan hun slag

TOLDIJK - Zaterdag 8 juli stonden de verschillende vogelwei-activiteiten op het programma. Voor het eerst was het voor heren ook toegestaan om mee te doen met het vogelknuppelen en Steven Kornegoor werd de eerste Knuppelkoning ooit. Hij schrijft met deze titel geschiedenis in Toldijk. Herman Maalderink werd gehuldigd tot Schutterskoning 2017, en Jeugdkoning is Janniek Berentsen.

Uitslagen
Vogelschieten: romp: Schutterskoning 2017: Herman Maalderink (318de schot), kop: Ivo Zenhorst, rechtervleugel: Iris Heitkönig (verloot), linkervleugel: Bertus Rietberg (verloot), staart: Wilco Kornegoor (verloot).
Vogel knuppelen: romp: Knuppelkoning 2017: Steven Kornegoor, kop en rechtervleugel: Herman Eskes, linker vleugel: Wilco Garritsen, staart: Toos van Asselt.
Vogelschieten voor de jeugd: Jeugdkoning 2017: Janniek Berentsen.
Potjes schieten: eerste prijs: René Flamma, tweede prijs: Harry Jansen, derde prijs: Herman Maalderink.
Kegelen: eerste prijs volwassenen: Bob Wagenvoort, eerste prijs kinderen: Mirron Kuperij.
Middagprogramma paintball-schieten: winnaar: John Hissink.

Bezoek deze zomer het Achterhoeks Planetarium

TOLDIJK - Vrijdagavond 14 juli vanaf 20.00 uur is in het Achterhoeks Planetarium een publieksavond voor individuele bezoekers.

Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof een 'stukje hemel op aarde': vier ingenieuze planetaria.
Heel bijzonder is de ruimtereis die gemaakt kan worden in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl u er in zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien.
Op de website staan alle bezoekdagen van deze zomer.

Aanmelden is écht verplicht wegens beperkte ruimte.

Fietstocht voor jong en oud

HENGELO - Stichting Fiets De Boer op in Hengelo nodigt iedereen uit voor hun jaarlijkse fietstocht voor jong en oud, over bekende en onbekende paden op zaterdag 22 juli.

Onderweg doen diverse agrarische en niet agrarische bedrijven hun deuren open voor een bezichtiging.
Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen de fietsers starten bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5, 7255 AA in Hengelo en bij Coens Pannenkoekenhuus, Keijenborgseweg 27, 7021 LW Velswijk.
Ook kunnen deelnemers genieten van een heerlijke pannenkoek op een van de bedrijven en kan men er genieten van muziek, dans en allerlei kraampjes met handvaardigheden.

De fietstocht van ongeveer 35 kilometer is op zaterdag 22 juli. De bedrijven zijn te bezichtigen tot 16.00 uur.
Voor deelname wordt een vrije gift gevraagd.

Meer informatie:
Boukje Midden

Telefoon 0575-464638

afmidden@gmail.com

HENGELO - Stichting Fiets De Boer op in Hengelo nodigt iedereen uit voor hun jaarlijkse fietstocht voor jong en oud, over bekende en onbekende paden op zaterdag 22 juli.

Onderweg doen diverse agrarische en niet agrarische bedrijven hun deuren open voor een bezichtiging. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen de fietsers starten bij Partycentrum Langeler, Spalstraat 5, 7255 AA in Hengelo en bij Coens Pannenkoekenhuus, Keijenborgseweg 27, 7021 LW Velswijk. Ook kunnen deelnemers genieten van een heerlijke pannenkoek op een van de bedrijven en kan men er genieten van muziek, dans en allerlei kraampjes met handvaardigheden. De fietstocht van ongeveer 35 kilometer is op zaterdag 22 juli. De bedrijven zijn te bezichtigen tot 16.00 uur. Voor deelname wordt een vrije gift gevraagd.

Honderdjarige Keijenburgse Boys speelt tegen Oud FC Twente

In het feestweekend van de honderdjarige Keijenburgse Boys, speelde het eerste op 9 juli een wedstrijd tegen Oud FC Twente. De uitslag was 0-7 in het voordeel van Oud FC Twente. Onder leiding van Bas Nijhuis werd het een sportieve en gezellige wedstrijd.

Lees meer over het honderdjarige jubileum op pagina 9

Spelers van Oud FC Twente voetballen tegen het eerste van Keijenborgse Boys. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

Toldieks Feest

De winnende wagen van de Hoogstraat; 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Een bonte kermisoptocht met grote en kleine wagens en loopgroepen ging door de zonnige straten van Toldijk vrijdagavond 7 juli. De wagen van bouwgroep Hoogstraat: 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek' werd tot winnaar uitgeroepen.

B 12

Column

Kermis

Wat het ding er deed, vraag ik me zo'n tien jaar later nog steeds af. Het was midden in de nacht. Hengelo had weer een prachtige kermisavond achter de rug. Zo'n avond waarop je vele bekende en soms ook wat minder bekende dorpsgenoten ontmoet. Ik ben na afloop met een kameraad al lopend op weg naar zijn huis. Daar heb ik eerder die avond mijn fiets achtergelaten en die moet ik nu weer ophalen.

Op weg daarnaartoe zien we midden op de Hummeloseweg ineens ook een fiets staan. De fiets staat netjes op de standaard en netjes op slot, maar is wel compleet verlaten. Hengelo is in diepe rust en dat geldt waarschijnlijk ook voor de eigenaar van deze tweewieler. Mijn kameraad heeft op televisie iets gezien over een gemakkelijke manier om sloten te openen. Namelijk door de achterkant van een fiets te laten stuiteren. Hij besluit dat dit een goed moment is om dat mij te demonsteren.

Het lukt niet. Als de fiets is gestopt met stuiteren en wij verder lopen, komt een wat oudere dorpsgenoot vanuit de Spalstraat aangefietst. Hij heeft duidelijk genoeg gedronken. Ook heeft hij gezien dat één van ons met de fiets aan de gang was. Ja, dat klopte. Het was een testobject om uit te proberen of het waar was wat ze op televisie vertelden. Deze man ziet dat echter anders. Hij ziet ons aan voor fietsendieven. "Ie mot met de poten van andermans spul afblieven!", roept hij ons toe.

Daar heeft hij een punt, maar dit is niet het moment om hem ervan te overtuigen dat ook wij verder absoluut geen verkeerde intenties hebben. De man gooit zijn fiets in de struiken, de woede spat uit zijn ogen en hij staat op het punt om ons aan te vallen. Voor mij en mijn kameraad zit er maar één ding op; rennen! We sprinten over de stoep, vluchten door steegjes waarvan ik niet eens wist dat Hengelo ze had en belanden buiten adem in veilige haven.

In de jaren daarna kom ik onze achtervolger in het dorp geregeld tegen. Nooit heb ik ook maar enigszins het vermoeden dat hij mij herkent en dus besluit ik na een tijdje om hem maar eens aan te spreken. Als ik hem er onder het genot van een biertje naar vraag, blijkt dat hij zich van het hele voorval helemaal niets kan herinneren. Hij ontkent zelfs dat het ooit gebeurd is. Woedend achter dorpsgenoten aanrennen, dat doet hij niet. Dat moet iemand anders zijn geweest.

Deze week is het weer kermis. Ongetwijfeld kom ik hem dan weer tegen, ongetwijfeld hebben we het er dan weer over en ongetwijfeld kunnen we er dan weer een biertje op drinken. Net zoals de Hengelose kermis bij uitstek een gelegenheid is om met heel veel andere bekende en minder bekende dorpsgenoten herinneringen op te halen en te creëren. En één ding is zeker; als we na afloop van zo'n kermisavond weer een verdwaalde fiets tegenkomen, dan laten we die rustig staan.


Activiteiten en expositie in De Bleijke

Activiteiten en expositie in De Bleijke

HENGELO - In woonzorgcentrum de Bleijke staan verschillende activiteiten op het programma. Er is een expositie van Evert-Jan Visscher. De zangeressen Merel en Jolanda, en Ben Wissink Sax on Tour komen optreden.

Expositie Evert-Jan Visscher
Van 5 juli t/m 30 september is er een expositie te bewonderen van Evert-Jan Vischer in woonzorgcentrum De Bleijke. Iedere dag is deze exposite te bekijken tussen 9.00 en 17.00 uur. Evert-Jan schildert uitsluitend met olieverf in een realistische stijl en surrealistische kenmerken. Hij gebruikt hierbij de glaceertechniek, een zeer oude techniek waarmee door meerdere dunne, doorschijnende lagen over elkaar te schilderen een erg mooie kleur en dieptewerking wordt verkregen.

Merel
Op zaterdag 12 augustus van 14.30-16.00 uur komt zangeres Merel een optreden verzorgen in het Grandcafé van De Bleijke. Merel Events heeft een programma speciaal op maat gemaakt voor senioren, met mooie meezingnummers uit de oude doos. Deze variëren van de Jantjes tot Willeke Alberti. Een programma met een lach en een traan.

Jolanda van den Berghe
Op dinsdag 15 augustus van 14.30-16.00 uur komt zangeres Jolanda van den Berghe optreden in het Grandcafé van de Bleijke. Voor senioren die nog graag met de beentjes van de vloer gaan en voor hen die graag zittend van muziek genieten. Met haar brede repertoire dat ze precies op haar publiek en thema aanpast, weet ze elk publiek te verwarmen.

Ben Wissink Sax on Tour
Op zaterdag 26 augustus van 14.30-16.00 uur komt Ben Wissink optreden in het Grand Café van De Bleijke. Met zijn 'Sax on tour' toert hij door de regio.

Voor de optredens geldt, dat iedereen van harte welkom is deze middagen. Voor meer informatie, bel 0575-498200. De entree is: 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie en een consumptie. Woonzorgcentrum de Bleijke is aan de Beukenlaan 1 in Hengelo.


Pand verkocht, Dickens museum nog paar maanden open

BRONKHORST - "Voorop gesteld, we zitten niet met het museum in onze maag, zoals in een krant te lezen was. Helemaal niet zelfs! En het gaat goed met mijn vader", zegt Dirk de Jong, zoon van Sjef de Jong of ook wel beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. "Hij heeft de respectabele leeftijd van 86 jaar. Dan mag hij het wel wat rustiger aandoen en hoeft de pers niet meer te woord te staan."

Door Alice Rouwhorst

Het pittoreske stadsboerderijtje waar het Dickens museum in gevestigd is, is verkocht nadat het twee jaar geleden op de huizenmarkt werd aangeboden. Consequentie van deze verkoop is het verdwijnen van het museum uit het kleinste stadje van Nederland na dertig jaar. "Gelukkig is het pand nu verkocht, zodat we verder kunnen. Maar het is wel een 'gelukkig' tussen aanhalingstekens", verduidelijkt Dirk de Jong. "Voor Bronkhorst is het geen fijn gegeven. Ze waren sterk met elkaar verbonden."

Levenswerk
In 1988 maakte Sjef samen met zijn vrouw Alie zijn droom tot werkelijkheid; een museum over het werk en leven van Charles Dickens in het plaatsje Bronkhorst dat daarvoor een perfect decor was. Sjef voelde zich in het dagelijks leven ook verwant met de visie van Dickens en probeerde dat voor het voetlicht te brengen. "Het museum bevond zich in het begin in de ruimte waar nu het winkeltje gehuisvest is. Al gauw stond het helemaal volgepropt met boeken en curiosa. Tien jaar geleden verhuisden mijn vader en zijn vrouw drie huizen verderop en daardoor kon en is uiteindelijk het hele huis ingericht als museum mét een theater. Met name de voordrachten waren zijn grote passie. De laatste jaren werd het jammer genoeg steeds zwaarder om de voorstellingen te blijven opvoeren. Soms trad hij op voor drie groepen per dag en verzorgde hij daarnaast ook nog de rondleidingen. Hij vond het best moeilijk om te stoppen, maar hij zag wel in dat het niet anders kon. Zijn gezondheid begon mee te spelen. Een 'normaal' mens stopt met zeventig, maar hij ging door tot zijn 82ste! Hij heeft er nu vrede mee. Voor zijn gevoel is de cirkel rond."
Het museum heeft sindsdien nog steeds door kunnen draaien door het vele werk van Alie en vrijwilligers en met de vaste kracht sinds het begin, Herman Kelderman, die de voorstellingen van Sjef heeft overgenomen. Maar nu Sjef, de grootste trekker zelf niet meer aanwezig is, is het anders in het museum. "Dat merkten we zelf ook en heeft ons destijds doen besluiten om het in de verkoop te doen. Hoe lang moet je doorgaan? Op een gegeven moment vraag je je ook af of het financieel nog vol te houden is. Het pand kost natuurlijk geld. En alles wordt uit eigen middelen gefinancierd. In al die jaren is er geen cent subsidie aan te pas gekomen."
De sfeer van Sjef
Tot half oktober is het nog open voor publiek. Daarna gaan de deuren van het museum in Bronkhorst dicht. Op de vraag of Dirk het museum niet wil voort zetten antwoordt hij: "Ik hoor bewust over Dickens vanaf mijn zevende, dat is inmiddels zo'n 45 jaar. Ik ben wel degelijk besmet geraakt met het Dickens-virus en de collectie gaat me aan mijn hart. Maar nee, ik kan en wil het niet op deze plek voortzetten. Het is het levenswerk van mijn vader op zijn eigen manier. En ik ben mijn vader niet. Het museum zoals het hier in Bronkhorst is opgebouwd ademt zijn sfeer. Het is allemaal met elkaar verweven: Bronkhorst, het Dickens museum in deze vorm, in dit pand en mijn vader. Hij ís dit museum."

Gehele collectie onder nieuw dak?
Nu het pand verkocht is kunnen concrete plannen gemaakt worden. "Het is de uitdrukkelijke wens van mijn vader dat de Dickens collectie bij elkaar blijft. En ik heb hem als zoon beloofd dat we dat voor hem gaan regelen. Ik ben aan het onderzoeken hoe ik die belofte gestalte kan geven. In dat stadium zitten we nu. Het is echter niet zo maar allemaal georganiseerd, daar is tijd voor nodig. Zodra alles in kannen en kruiken is, kan ik meer zeggen. Daar is het nu nog te vroeg voor."

Activiteiten en expositie in De Bleijke

HENGELO - In woonzorgcentrum de Bleijke staan verschillende activiteiten op het programma. Er is een expositie van Evert-Jan Visscher. De zangeressen Merel en Jolanda, en Ben Wissink Sax on Tour komen optreden.

Expositie Evert-Jan Visscher
Van 5 juli t/m 30 september is er een expositie te bewonderen van Evert-Jan Vischer in woonzorgcentrum De Bleijke. Iedere dag is deze exposite te bekijken tussen 9.00 en 17.00 uur. Evert-Jan schildert uitsluitend met olieverf in een realistische stijl en surrealistische kenmerken. Hij gebruikt hierbij de glaceertechniek, een zeer oude techniek waarmee door meerdere dunne, doorschijnende lagen over elkaar te schilderen een erg mooie kleur en dieptewerking wordt verkregen.

Merel
Op zaterdag 12 augustus van 14.30-16.00 uur komt zangeres Merel een optreden verzorgen in het Grandcafé van De Bleijke. Merel Events heeft een programma speciaal op maat gemaakt voor senioren, met mooie meezingnummers uit de oude doos. Deze variëren van de Jantjes tot Willeke Alberti. Een programma met een lach en een traan.

Jolanda van den Berghe
Op dinsdag 15 augustus van 14.30-16.00 uur komt zangeres Jolanda van den Berghe optreden in het Grandcafé van de Bleijke. Voor senioren die nog graag met de beentjes van de vloer gaan en voor hen die graag zittend van muziek genieten. Met haar brede repertoire dat ze precies op haar publiek en thema aanpast, weet ze elk publiek te verwarmen.

Ben Wissink Sax on Tour
Op zaterdag 26 augustus van 14.30-16.00 uur komt Ben Wissink optreden in het Grand Café van De Bleijke. Met zijn 'Sax on tour' toert hij door de regio.

Voor de optredens geldt, dat iedereen van harte welkom is deze middagen. Voor meer informatie, bel 0575-498200. De entree is: 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie en een consumptie. Woonzorgcentrum de Bleijke is aan de Beukenlaan 1 in Hengelo.

Zomercarrousel: Toneelgroep Graficus en Jurriaan Boerstoel

Pianist Jurriaan Boerstoel speelt in Theater onder de Molen. Foto: PR

VORDEN/LINDE - Een combinatie van (luchtig) toneel en muziek, verzorgd door toneelgroep Graficus en de Vordenaar Jurriaan Boerstoel staat woensdagavond 12 juli op het programma in het Theater onder de Molen. Aanvang 20.00 uur.

Toneelgroep Graficus speelt voor de pauze de eenakter Bloedjeuk. Het verhaal gaat over de dagelijkse strijd op de werkvloer. Het is onduidelijk in welke organisatie het plaatsvindt en dat maakt ook niet uit. Elk personage probeert zijn positie op welke manier dan ook te verbeteren of op zijn minst te consolideren. Bloedjeuk houdt leidinggevenden en hun medewerkers een spiegel voor, want hoewel de situaties sterk uitvergroot worden, is het herkenbaar voor iedereen die in organisaties werkt of heeft gewerkt. Gerard de Jong regisseert de eenakter en de acteurs Gavin Treep, Arjan Evers, Andre van Es en Eltjo Herder maken er een mooie en luchtige voorstelling van.

Jurriaan Boerstoel komt uit de bekende muzikale familie uit Vorden en is eigenlijk licht- en geluidstechnicus, maar ook muzikaal opgeleid. Deze pianist zal na de pauze de avond muzikaal beëindigen met zijn vaak verrassende muzikale keuzes.

Theater onder de Molen is aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde. De toegangsprijs is 10 euro. Kaarten kunnen via de website worden besteld, maar ook aan de zaal worden gekocht. Voor 50 euro per persoon zijn alle zeven resterende zomercarrousel-avonden te bezoeken. Op de website staat het volledige najaarsprogramma van het theater.

Gedurende het zomerseizoen verzorgt Theater Onder de Molen gedurende acht weken op de woensdagavond tussen 20.00 uur en ca. 22.00 uur voorstellingen onder de naam 'zomercarrousel'. Onder het genot van een kopje koffie of thee met eigengemaakte molenkoek worden de gasten ontvangen voor hopelijk een heerlijk avondje uit. Het theater hoopt dat dit tevens een mooie gelegenheid biedt voor spontane contacten tussen 'toeristen' en lokale bewoners van de mooie Achterhoek.


theateronderdemolen.nl

Niet Pluis gevoel, en dan

KEIJENBORG – De donderdagochtend is in Dorpshuis de Horst inloopmorgen van de Keijkamer.

De eerstvolgende inloopmorgen is donderdag 13 juli. Dan komt er een verpleegkundige in de Keijkamer om te bespreken wat te doen met het 'Niet Pluis-gevoel'. Om 10.00 uur staat de koffie klaar.


www.dorpshuisdehorst.nl

Traditie en educatie tijdens oogstdag

BEKVELD - Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt organiseert zondag 30 juli van 10.00 tot 18.00 uur een traditionele oogstdag met verschillende gewassen. Deze dag zullen de aardappelen geoogst worden zoals dat ongeveer vijftig jaar geleden ook gebeurde. Het bijna uitgestorven gewas rogge zal op vijf verschillende manieren van het land worden gehaald en daarna traditioneel worden verwerkt.

Traditioneel houdt ook in dat volgens Achterhoeks gebruik de noeste arbeiders op authentiek manier worden voorzien van een natje en een droogje. Het geheel wordt omlijst door demonstraties van onder andere oldtimer trekkers, oude landbouwwerktuigen, dorsen met vlegels, zaad malen met molen, honing maken, land omploegen en nog veel meer. Verder wordt het gras op veel manieren verwerkt tot hooi: zowel met de hand als met machines.

Op educatief gebied is er een item 'van Grond tot Mond' waarin een vijftal productielijnen worden neergezet. Hierin is te zien welke stappen er nodig zijn om van een grondstof, bijvoorbeeld aardappel, naar een consumptie product, zoals patat te komen. Voor de inwendige mens zijn er meerderen terrassen zowel binnen als buiten waar men kan drinken en eten onder het genot van muzikale klanken van onder andere de jachthoornblazers uit Hummelo/Toldijk.

Natuurlijk is er ook voor de kinderen genoeg gelegenheid om te spelen in de ruime speelweide, die los staat van het oogsten en goed overzichtelijk is. Tevens is er een zonnebloemendoolhof aangelegd op het terrein van Feltsigt waarin naar hartenlust rond gedoold kan worden. Zijn de kinderen even moe dan kan er een lekker ijsje, patat of drinken worden genuttigd.

Al met al een dagje uit voor het hele gezin inclusief opa en oma. Bij slecht weer zal deze dag verzet worden naar zondag 6 augustus. Entree bedraagt 2 euro per kind en 4 euro voor volwassenen, het parkeren is gratis.

Recreatie- en Kinderboerderij Feltsigt, Bekveldseweg 5 te Bekveld. Meer informatie staat op de site, Twitter en Facebook.

Geen zomerstop voor Repair Café Hengelo

HENGELO - Zaterdag 1 juli waren vrijwilligers van het Repair Café te gast bij Litania's Blijheid. Zij hebben veel mensen te woord gestaan en mensen kunnen helpen met hun kapotte spullen. Zo hebben zij onder andere de verfschorten van een school weer voorzien van nieuw klittenband. Het was een gezellige dag.

Het Repair Café heeft geen zomerstop. Dus wie wat te repareren heeft, wacht niet en komt naar het Repair Café in Hengelo. Vrijwilligers repareren samen met de eigenaren elektrische apparaten, kleding, lampen et cetera. Wie iets heeft waarvan niet duidelijk is of het de moeite loont, komt naar de reparateurs en zij bekijken samen wat er moet gebeuren. Wie gewoon zin heeft in een praatje omdat verder iedereen op vakantie is, is welkom. Het Repair Café is sinds januari 2 keer per maand geopend. Vele mensen weten het Repair Café inmiddels te vinden en gaan vaak weer gelukkig naar huis met hun gerepareerde spullen. Ook voor de vrijwilligers is het geweldig om te zien dat zij een bijdrage kunnen leveren om andere mensen te helpen. Repair Café aan de Kerkstraat 15 in de Smederij is open op elke eerste en derde donderdag van de maand van 15.00 tot 20.00 uur. Kosten: vrije gift. Telefoon: 0575-464695 of 0575-463936.

Teun en Noortje verkozen tot slagwerker en blazer van het jaar

Teun Engels en Noortje Jolink verkozen tot Crescendo's slagwerker en blazer van het jaar. Foto: PR

HENGELO - Het muzikale seizoen van de leerlingen van Christelijke Muziekvereniging Crescendo werd onlangs traditiegetrouw afgesloten met de strijd om de titel van Beste Slagwerker en Beste Blazer van het jaar. Van de slagwerkers mocht Teun Engels de wisselbeker in ontvangst nemen, van de leerlingen van de harmonie streek Noortje Jolink met de eer.

Deelnemers van de voorspeelmiddag van Crescendo. Foto: PR

De competitie vond plaats tijdens de jaarlijkse voorspeelmiddag, waarin de leerlingen van zowel de slagwerkgroep als de harmonie hun vorderingen ten gehore brengen aan familie en vrienden. Maar liefst negen slagwerkers en acht blazers lieten – in wisselende samenstelling – hun kunnen horen. Ook het pas opgerichte leerlingenorkest verzorgde een optreden, onder leiding van Simone Ruesink.
Het repertoire was gevarieerd. Het publiek en de juryleden konden hun muzikale hart ophalen aan klassiekers als 'Vader Jacob' en 'English Countrygarden' door beginnende leerlingen, tot aan moderne nummers van Ed Sheeran en Adele van de meer gevorderde spelers.
Iedere leerling werd op zijn of haar eigen niveau beoordeeld en de juryleden prezen de leerlingen om hun inzet, samenspel en enthousiasme. De keuze voor de nieuwe bekerhouders was dan ook niet makkelijk. Na rijp beraad viel Teun Engels en Noortje Jolink deze eer ten dele.

Høken in Toldiek Festival is blijvertje

TOLDIJK - Het is inmiddels twee weekenden geleden dat de tweede editie van het Høken in Toldiek festival heeft plaatsgevonden, waar velen van hebben genoten.

Dit jaar speelden de Weekend Warriors als eerste op de vrijdagavond op het hoofdpodium. Met hun mashups en medleys van nummers uit de top 2000, zorgden deze prettig gestoorde jongens voor een show tjokvol hits. Hierna werd het stokje overgedragen aan Bökkers, een band die ooit begon als coverband van Normaal maar inmiddels zelf is uitgegroeid tot een bekende naam die keer op keer een feest weet te maken. Voor de Normaalfans brachten de Kistjes Kearls in een intieme setting rond het kampvuur in de tuin fantastische en vertrouwde nummers van Normaal ten gehore.
Zondag begon het Koffieconcert met een grauwe lucht, maar dat leek niemand ervan te weerhouden om gewoon te komen. Dit werd zeker beloond, niet alleen met muzikaal genot maar ook met de zon die rond het middaguur zijn intrede deed. Bij het Koffieconcert mag Blaaskapel Stesti niet ontbreken. De heren en dames van dit blazersensemble uit Boxmeer zorgen al sinds jaar en dag voor een sfeervol binnenkomen. Na Stesti was het aan Old Ni-js. Deze oude vertrouwden binnen de nederpop hebben al de nodige ervaring opgedaan maar dat heeft het enthousiasme voor de muziek niet verminderd.
Op deze zondag was de tuin afgesloten en voorzien van een heuse douane, na het passeren hiervan werd het land betreden waar de kinderen de baas zijn. Waar kinderen ook hun eigen valuta hadden om kleinere ijsjes of bakjes patat te halen. In de tuin konden de jongere Høkers broodjes bakken of een trommel-clinic volgen om hun eigen muzikale talenten te ontwikkelen. Daarnaast was er een show door de band Kennèh speciaal voor kinderen en een saloon met gratis ranja om de dorst te lessen.
???????De Hilbilly Moonshiners lieten zien wat ze in huis hebben en speelden alle bekende, moderne hits in een onvervalst bluegrass jasje. Het gezelschap komt eigenlijk gewoon uit Nederland, maar met hun Amerikaanse voorkomen wisten ze menig bezoeker op het verkeerde been te zetten. Tot slot liet Boh Foi Toch haar klanken over het terrein klinken. Deze band speelde muziek voor zowel de oude als de jonge Høkers en zorgde voor een knallend einde van deze tweede editie van het Høken in Toldiek festival.

Midfondkampioenen Raymond Koers en Ria Luesink

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Steeds Sneller Hengelo en PV Vorden. Op zaterdag 8 juli stond een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges en een midfondvlucht vanaf Laon op het programma.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 8 juli stond voor de leden van P.V. de Koerier weer een mooie vlucht op het programma, die uiteindelijk gewonnen zou worden door A. Kamperman. De duiven moesten komen vanuit het Franse Laon. Door tien liefhebbers werden 101 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 324 kilometer. Het startschot klonk om 9.00 uur en de snelste duif werd al geklokt om 12.43.06 uur. Uitslag: A. Kamperman 1-2-5, Wilma Meijerman 3, H. Niesink 4-6-9, Comb. J.W. Wisselink 7, H. Wassink 8, G. Dijcker 10.

PV Steeds Sneller Hengelo
Zaterdag 8 juli een eendaagse fondvlucht vanaf Bourges, gemiddelde afstand: 616 kilometer. Het was een pittige vlucht, met een lage snelheid. De 29 duiven van vijf deelnemers werden om 7.00 uur gelost. De snelste duif was die van E. Koers. Uitslag: E. Koers (2/6) 1-5, J. Teunissen (4/8) 2-3-7-8, P. van Londen (1/3) 4, R. Koers (1/9) 6.
Eveneens 8 juli een midfondvlucht vanuit Laon. Van zes deelnemers werden om 9.00 uur 37 duiven gelost. Gemiddelde afstand was 329 kilometer. Snelste duif was van Raymond Koers. Uitslag: R. Koers (4/10) 1-2-5-7, G. Duitshof (1/6) 3, J. Teunissen (3/9) 4-6-10, E. Koers (2/5) 8-9.
Deze vlucht was de laatste vlucht voor het Midfond Duif Kampioenschap. De beste duif op deze discipline is de 15-1451503, een duivin genaamd 'Wardje' van Raymond Koers. Kampioen on- en aangewezen: Raymond Koers, vanuit de Velswijk.

PV Vorden
De fondvlucht stond in Bourges 620 kilometer. Winnaar H. B. M. Hoksbergen 1-3-5-6-7-9, T. J. Berentsen 2-8-10, P. Hendriks 4.
De midfondvlucht kwam vanuit Laon Frankrijk, 325 kilometer. Winnares Ria Luesink 1-3-9-17, P. Hendriks 2-6-13, H. B. M. Hoksbergen 4, Marc Tiemessen 5-7-8-20, D. J. Gotink 10-19, R. de Beus 11, Ashley Eykelkamp 12-15-16, Comb J. Meijer en zoon 14, H. J. Stokkink 18. Ria Luesink is ook midfondkampioen.


Jan was er soms meer dan zestig uur per week

Jan Goossens kwam speciaal voor het jubileumweekend van Keijenburgse Boys voor even terug uit Curacao, waar hij sinds 2010 woont. En dus kon hij een biertje drinken met zijn Keijenborgse bekenden, zoals op de foto met Ina Tijken. Foto: René Lovink

De liefde trok Jan Goossens (61) in 2010 naar Curaçao, maar zijn geliefde Keijenborgse voetbalclub volgt hij nog altijd op de voet.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG/CURACAO - Wat heeft Jan Goossens rondom de velden aan de Pastoor Thuisstraat niet gedaan? Hij voetbalde er in zijn jeugd en was later onder andere jeugdleider, scheidsrechter en materiaalman. Daarnaast beheerde hij de ledenadministratie en draaide hij kantinedienst. Na een uitstapje naar Baak was Jan vanaf het jaar 2000 opnieuw een onvoorwaardelijke steun voor zijn Keijenburgse Boys. Als vrijwilliger was hij soms wel zestig tot tachtig uur per week aanwezig. "Het was mijn hobby."

Inmiddels woont Jan op Curaçao. Ver weg van de Keijenburgse oranjehemden leerde hij een nieuwe liefde kennen. In 2010 verhuisde de clubman definitief naar het eiland in de zuidelijke Caribische Zee. Elke ochtend staat hij vroeg op en gaat hij naar de zee om de dag te beginnen met zo'n twee kilometer zwemmen. Anderhalf uur zwemt hij. Dan moet de geboren Achterhoeker stoppen. Niet omdat hij moe is, maar omdat de zon steeds krachtiger op zijn kale hoofd begint te schijnen. Want de zon schijnt veel. "Ja, het weer is hier over het algemeen wel beter", zegt Jan.

Wie denkt dat de geboren Toldijker met zijn vertrek naar het zonovergoten eiland de liefde voor zijn favoriete amateurclub is kwijtgeraakt, heeft het echter mis. Elke zaterdag kijkt hij wat de jeugd heeft gedaan, op de zondagmorgen volgt hij de uitslagen van de senioren en op zondagmiddag doet Jan zijn uiterste best om er zo snel mogelijk achter te komen wat het eerste heeft gemaakt. "Vaak weet ik het nog eerder dan veel mensen in Keijenborg. Dan zoek ik via Twitter of kijk ik op de website van de tegenstander. En als de verslagen op internet komen te staan, lees ik ze altijd."

Ook de anekdotes over vroeger rakelt Jan nog in rap tempo op. Zoals die keer dat hij op een zaterdagmorgen bij het pupillenvoetbal wilde gaan kijken, maar in plaats daarvan even later voor het eerst in zijn leven een wedstrijd stond te fluiten. Of die keer dat er op dinsdagmiddag een berichtje uit Halle kwam; er moest die avond gevoetbald worden! In allerijl regelde Jan een elftal en vertrok om kwart over zes met acht spelers in de auto waarvan één in de kofferbak. De rest kwam op de brommer en zo stonden er in Halle uiteindelijk toch elf Keijenborgse voetballers op het veld.

Op Curaçao gaat Jan heel af en toe kijken bij de plaatselijke voetbalclub. Met de voorzitter van die club bezoekt hij weleens een wedstrijd van het nationale elftal. Dat bevalt hem goed. Al is het maar omdat hij dan naast de voorzitter plaats mag nemen op de eretribune. Volgens Jan is de sport op het eiland niet te vergelijken met het voetbal in Nederland en een vereniging zoals Keijenburgse Boys. "De mentaliteit is hier heel anders", vertelt hij. "In Keijenborg zijn de mensen echt bereid om wat te doen voor elkaar."

Zelf zette Jan in dienst van de club ook jarenlang zijn beste beentje voor. Pas na zijn vertrek merkten andere clubleden wat hij al die jaren allemaal op zich had genomen. Jan deed het uit liefde voor Keijenburgse Boys. "Anders doe je zoiets niet", stelt hij. Dat zijn club nu honderd jaar bestaat, vindt de clubman prachtig. Als hij in het Keijenborgse een slaapplek kan vinden, dan is Jan tijdens het jubileumfeest van de partij. Want hij mag dan een eind weg zijn, voor Jan voelt Keijenborg nog altijd dichtbij. "Als je in het vliegtuig stapt, dan ben je er zo."

Boek: 'Voetbaltrots in oranje-zwart, 100 jaar Keijenburgse Boys'

Bij de opening van het jubileumweekend van Keijenborgse Boys vond op vrijdagmiddag 7 juli ook de presentatie van het boek 'Voetbaltrots in oranje-zwart, 100 jaar Keijenburgse Boys' plaats. Dit boek is mede door de inzet van een aantal fanatieke vrijwilligers tot stand gekomen. Het 180 pagina's tellende boekwerk bevat veel foto's en bijzondere verhalen. Onze correspondent Luuk Stam werkte mee aan dit boek en schreef onder andere een verhaal over Jan Goossens.

Keijenburgse Boys ontvangt koninklijke erepenning

KEIJENBORG - Keijenborg kijkt terug op een zeer geslaagd eeuwfeest van de plaatselijke voetbalvereniging. Dat begon vrijdag al, toen Marianne Besselink de club de koninklijke erepenning overhandigde.

Door Luuk Stam

Met een heel weekend feest vierde Keijenburgse Boys op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli dat hun club 100 jaar bestaat.
De Memphis Maniacs en Wir Sind Spitze traden op, Roelof Luinge en Wim Kieft waren aanwezig voor een sportcafé, kinderen konden zich uitleven op een heus voetbalcircuit, er was een koffieconcert en het eerste elftal speelde tegen Oud FC Twente. Die wedstrijd ging zondagmiddag met 0-7 verloren, maar dat mocht de pret niet drukken.

De daadwerkelijke 100-jarige verjaardag valt kort na dit jubileumweekend. De vereniging is opgericht op 11 juli 1917, toen nog onder de naam UD. Dat stond voor Utele Dulci, oftewel het nuttige met het aangename verenigen. Steeds meer jonge spelers sloten zich in de jaren na de oprichting aan bij de club. Boeren stonden vrijwillig hun weiland af als voetbalveld.
De naam Keijenburgse Boys dankt de club aan meester Hoenderboom, die een schoolelftal oprichtte en samen met de kapelaan van het dorp de fundering legde voor het 'grote voetbal'.

Met 400 leden de grootste vereniging van Keijenborg

Door de jaren heen waren er heel wat verhuizingen. In 1949 vestigde de vereniging zich aan de Pastoor Thuisstraat. In de jaren daarop investeerde Keijenburgse Boys in de velden en een nieuw sportcomplex, dat in 1972 de deuren opende.
Inmiddels is de club met 400 leden de grootste vereniging van Keijenborg, een vereniging die in het dorp een prominente plek inneemt. Van bijna elk huishouden is wel één gezinslid betrokken bij de vereniging. De betrokkenheid van het dorp bij de club en andersom is dan ook zeer groot.

Bij de opening van het jubileumweekend kwam er vrijdagmiddag waardering voor dit alles uit onverwachte hoek.
Burgemeester Marianne Besselink was aanwezig om namens Koning Willem-Alexander de koninklijke erepenning te overhandigen. "Je hoopt op dingen, maar dit is echt geweldig", reageerde voorzitter Marcel Melgers na die overhandiging. "Een gigantische eer. Dit betekent heel veel voor de club."

Ook ontving Keijenburgse Boys uit handen van KNVB-ambassadeur Gerard van Balveren een enorme oranje vlag met daarop het logo van de Nederlandse voetbalbond en de tekst 'Keijenburgse Boys 1917-2017'.
"We moeten nog wel een vlaggenmast vinden die deze vlag kan houden", grapt voorzitter Melgers. "Dat gaat ongetwijfeld lukken."

www.keijenburgseboys.nl
Facebook SV Keijenburgse Boys

100 jaar Keijenborgse Boys

De hel op aarde die je niemand gunt

Mensen kijk uit! Houd uw kinderen en dieren uit de klauwen van ... de Berenklauw.

De Berenklauw bestaat in twee soorten: de inheemse (de kleine) en de Exoot (de grote). Beiden zijn echter zowel een onderschat áls een groeiend probleem binnen onze gemeente. En een gewaarschuwd mens telt nu eenmaal voor twee...

Beide soorten bevatten een stof in het sap, furocoumarinen genaamd. Als je dit sap op je huid krijgt, of bijvoorbeeld je paard op zijn witte neus of de hond op zijn gevoelige snuit, dan vindt er onder invloed van zonlicht een reactie plaats, fotosensibiliteit genaamd. Binnen zo'n 24 uur weet je niet wat je overkomt. Er ontstaan enorme blaren. De wonden die dan ontstaan zijn te vergelijken met tweedegraads brandwonden. Uiterst pijnlijk dus en mogelijk met littekens tot gevolg. Komt het sap in de ogen dan kan er zelfs blindheid ontstaan.
Probeer de plant te bestrijden door hem uit te steken en kort te houden. Voorkom in ieder geval dat ie in het zaad schiet en zich verder uitzaait. Trek beschermende kleding aan en doe dit werk niet in de volle zon. Ben je in een openbare ruimte gewond geraakt door deze uiterlijk mooie plant, ga dan naar de huisarts en meldt het bij de gemeente of de GGD.
Het is een van mijn missies geworden om mensen te waarschuwen. Kijk uit voor de Berenklauw, zorg dat je deze sluipmoordenaar herkend als je hem tegenkomt. Ik wens je een heerlijke zomer toe met je geliefden, in goede gezondheid.

Winst voor Hoogstraat met 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek'

TOLDIJK – Een bonte kermisoptocht met grote en kleine wagens en loopgroepen ging door de zonnige straten van Toldijk vrijdagavond 7 juli. De wagen van bouwgroep Hoogstraat: 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek' werd tot winnaar uitgeroepen.

De optocht van het Toldieks Feest kan jaarlijks rekenen op veel publiek, wat geniet van de inzet van de (jeugd)bouwgroepen. De bouwgroepen besteedden veel aandacht aan hun wagens, het theaterspektakel eromheen en bonte kleding. Dit jaar kon het publiek genieten van heel veel hapjes: van hartig tot mierzoet.

Medewerking werd verleend door de Muziekverenigingen Nieuw Leven uit Steenderen en Crescendo Hengelo Gld. met de Vendeliers en bielemannen van de Schutterij Loil-Vooruit uit Loil. De koningsparen van 2016 zaten in de open koets en werden aan het eind van de optocht door de vendeliers gehuldigd met een show bij Den Bremer, maar niet voordat de beide bielemannen van Loil het Toldieks Feest geopend hadden met het doorhakken van de allereerste versperring. Daarna gingen publiek en deelnemers naar de kermis en de zaal waar 'Hayloft' speelde. Zaterdagmiddag werden de prijswinnaars van de optocht bekendgemaakt.

Uitslag grote versierde wagens: 1. Hoogstraat - Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek, 2. Weth. Campermanstraat - Is deze droom te vangen? 3x is scheepsrecht!, 3. PROOST – Houd de optocht draaiende, 4. Lamstraat – Heel Lamstraat bakt, 5. Beekstraat – De Grand Prix van Toldiek, 6. Moezengat – Make Toldiek great again, 7. Vriendengroep Onwijs – Schip, 8. WC-kids – WC-kids slapen nooit.
Uitslag kleine versierde wagens (2 stuks totaal): 1. De 3 biggetjes – Lisanne, Bente en Frederike, 2. De boefjes van Toldijk – Jorik, Mick en Ruben.
Uitslag versierde fietsen/skelters (2 stuks totaal): 1. Candy Girls – Neele, Lynn, Sarah, Naomi, Esmee en Mila, 2. Ruimtevaart Raket – Rubén en Linda.
Uitslag loopgroepen (8 stuks totaal): 1. Wij gaan voor de grootste prei(s)! - Jorn, Jordy, Miranda en Céline, 2. Zorg-robot – Karlijn, 3. Heksenketel – Emma en Stijn, 4. Trouwerij – Marleen, Fabiënne, Carine, Carice en Nienke, 5. Opgeblazen gevoel – Axel, 6. Trekkertrek Toldijk – Lars, 7. Sinterklaas – Elvin, Maril en Lisan, 8. Cookies – Wilco en Anneke.

Donderdag 13 juli vanaf 20.00 uur is de nabespreking van de wagens bij Restaurant Den Bremer, met bekendmaking van de behaalde punten.

'Joie de vivre' in Hummelo

Bezoekers van 'Vive la France' vergapen zich een van de vele kramen die zich door het hart van Hummelo slingeren. Foto: Eric Klop

Vijfde editie 'Vive la France' trekt veel publiek

Door Eric Klop

Na het snuffelen naar brocante en kunst, is het op de schaduwrijke terrasje goed toeven. Foto: Eric Klop
Een presentatie van typisch Franse deux-chevauxtjes ontbreekt tijdens het evenement evenmin. Foto: Eric Klop

HUMMELO - Hummelo verkeerde het afgelopen weekend in Franse sferen. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar vond in het hart van het dorp het evenement ´Vive la France´ plaats. Publiek kon rekenen op brocante, kunst, lekkernijen en muziek. Het mooie weer deed de rest.

Op zondag bijvoorbeeld, de dag die zijn naam eer aandeed. Al voor het middaguur stromen bezoekers van heinde en verre massaal toe om zich onder te dompelen in ´la joie de vivre´. Parkeren blijkt geen probleem. Daar zorgt een enorm weiland langs de Greffelinkallee wel voor. In een rustig en georganiseerd voortkabbelende file rijden de automobilisten onder begeleiding van verkeersregelaars ernaar toe. Aan de kant kijkt een oudere dame achter haar rollator belangstellend toe. Alsof de Tour de France langstrekt…

Eveneens lange rijen voor het kassahokje. De entree voor het brocante- en kunstfestijn bedraagt 3,50 euro. Niemand die daar om maalt. De geschiedenis leert dat het evenement z'n geld meer dan waard is. Direct al in de Dorpsstraat. Hebbedingetjes van toen. Croissants en met fijne vleeswaren of kaas belegde baguettes. Natuurproducten in alle kleuren, geuren en maten. À la Montmarte presenteert Marian Merk haar schildersschool. Terrassen onder de bomen. En nog veel meer vintage uit wel dan niet lang vervlogen tijden.

Waar blaasmuziek klinkt doemt hotel-restaurant De Gouden Karper op. Eigenaresse Elisabeth Remmelink, in 2013 een der initiatiefnemers van de activiteit, rent zich samen met haar personeel een slag in de rondte om het terraspubliek te voorzien van een petit of grand café, uiensoep, een pistoletje brie met honig, een pain aux raisins of Franse frites. Of de verslaggever voor een achtergrondgesprekje even naar de overkant wil. Daar exploiteert Marita van Haarlem, die eveneens aan de wieg van het evenement stond, haar bloemen- en brocantezaak 'Home sweet home'. Ook zij is druk, druk, druk, maar heeft toch wel even tijd om in een schaduwrijk plekje iets over het ontstaan en de doelstelling van Vive la France te vertellen.

Waar een rondweg al niet goed voor is. Die was voor met name de plaatselijke middenstand en horeca de aanleiding om een evenement te organiseren waarmee boeren, burgers en buitenlui Hummelo niet uit het oog zouden verliezen. "De aanleg van de weg was wel een dingetje", zegt onderneemster Van Haarlem. "Hoe Hummelo letterlijk en figuurlijk op de kaart te houden? Een omweggetje waard zijn, als het ware. Zo ontstond 'Vive la France', een publiekstrekker die veel breder is dan de braderieën en feesten die elk dorp wel kent. Met brocante van kwaliteitsaanbieders uit heel het land. En dus ook met kunst en culinaire geneugten. Dit alles verpakt in Franse sferen, waarmee het onderscheid van evenementen elders nu al vijf jaar is gewaarborgd en dat door de hele Hummelose middenstand wordt gedragen."

Het Mediterraan getinte festijn lijkt niet meer weg te denken van de nationale activiteitenkalender. Hoewel het 't organisatiecomité best de nodige vrije tijd en energie kost, en bovenal met heel veel dank aan de talloze vrijwilligers, trekken jaarlijkse verbeteringen bezoekers van steeds verder. "Soms komen mensen wel twee dagen", weet Marita van Haarlem. "Ze vinden het met de nu circa tachtig kramen en vele terrasjes erg gezellig. En als dan ook het weer opnieuw meewerkt. We hebben nog nooit een verregende editie gekend. Hoe het dán zou zijn? Geen idee dus…", lacht de organisator.

In de kerk treedt het duo 'Pierre et Gerdy' op. Begeleid door zijn accordeon zingt zij een fraai chanson van Yves Duteil. Verderop laten Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis in het Frans 'kleine melodieën horen die ze oppikten op straat, omdat ze iets leken te begrijpen van onze liefdes, verlies, dromen en geheimen'. Ook Rien Vlietstra en zijn tienerdochter Mandy luisteren toe. Ze komen helemaal uit Zeist en zijn aan de hand van een dagje Achterhoek op zoek naar leuke vintagespullen voor als zij na de vakantie op kamers gaat. "Dat gaat zeker lukken", zegt papa. "Keuze genoeg!", beaamt de dochter.

Op de Greffelinkallee rijden de auto's nog steeds bumper aan bumper richting parkeerweide. De middag is nog jong. Vrijwilliger Gerard Jansen heeft nog een uurtje of vier te gaan. Hij heeft als één van de kassacontroleurs zondagsdienst. "Zo lever ik een positieve bijdrage aan het dorp. Niet voor niets. Het is buitengewoon gezellig. Er komen hier alleen maar vrolijke gezichten voorbij. Ja, joie de vivre in Hummelo..!"

Toldieks Feest start met zoete inval

Toldieks Feest begon met Toneel uut Toldiek. Foto: Liesbeth Spaansen

TOLDIJK - Het Toldieks Feest begon dit jaar met Toneel uut Toldiek. Twee avonden, dinsdag 4 en donderdag 6 juli genoot het publiek in Zaal Den Bremer van het blijspel over Pension 'De Zoete inval'. Voorzitter Stef Groot Nibbelink en wethouder Arno Spekschoor verwelkomden dinsdag 's avonds een zaal vol publiek. De wethouder opende het Toldieks Feest. Hij zag dat Toldiek een zeer actieve kern is.

Lydia (Sally Tijkken) en Jean-Paul (Martijn Goorden) zijn de trotse eigenaren van pension 'De Zoete Inval' mooi neer. Zij hebben twee mensen in dienst, te weten dienstmeisje Agnes (Katja Franken) en klusjesman Alfonso (Wim te Kamp). Agnes weet de zaak op ludieke wijze recht te houden en doet meer dan van haar verwacht mag worden. Alfonso is een illegaal in Nederland verblijvende Mexicaan, waarbij door zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal hilarische misverstanden ontstaan. De gasten van het pension kunnen op zijn minst buitensporig genoemd worden. Zo zijn er de twee visvrienden Bert (Bernard Schieven) en André (Harald Wiltink). Naast hun onovertroffen liefde voor de hengelsport delen ze de liefde voor bier. Ook logeren er nog twee rijke, excentrieke en vrijgezelle dames, Sylvia de Boer (Jacqueline ten Harkel) en Margarita Volante (Mies Offenberg), die geen mogelijkheid onbenut laten om een man aan de haak te slaan. Tot slot zijn er nog Harry (Henk Huurnink) en Lotte (Truus Buil) Krekel. Harry is oud militair en denkt nog steeds zijn bevelen richting Lotte te kunnen schallen.

De winnende wagen van de Hoogstraat; 'Inburgeren in aantrekkelijk Toldiek'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Met hulp van souffleur Ria Stapelbroek en toneelmeester Gerry Aalderink maakte regisseur Herman Haan er een mooie voorstelling van. Het gehele toneelstuk bestond uit veel onverwachte en hilarische ontwikkelingen en de spelers zetten deze trefzeker op het podium. Het publiek genoot van een vrolijke start van het Toldieks Feest.

Blokfluitleerlingen Successchool 3.0 geslaagd

De blokfluitgroep van de Successchool 3.0 met Mirjam van den Burg. Foto: PR

WOLFERSVEEN - De blokfluitgroep van de Successchool 3.0 heeft onder leiding van Mirjam van den Burg het blokfluitdiploma gehaald. Maandag 26 juni maakten ze het theorie-examen en maandag 3 juli hadden zij het praktijkexamen.

Voor het praktijkexamen speelden zij twee solostukjes en een duet. De volgende leerlingen behaalde met hele mooie cijfers hun diploma: Aron Dimmendaal, Isa van Trigt, Jetske van Dijk, Lars ten Dolle, Mirte Timmerije en Nick ten Dolle.
De leerlingen hebben nu een hele goede basis om door te stromen naar een ander instrument, maar zeer zeker een goede basis voor als ze naar de middelbare school gaan, waar ze het vak muziek krijgen. Na afloop vond de diploma-uitreiking plaats, vergezeld door de mama's, oma, opa, en zusjes. Ze kregen een mooi diploma met cijferlijst en een cadeau van hun juf. De juf werd ook nog in het zonnetje gezet door de leerlingen. Mirjam zal ze heel erg gaan missen. "Je hebt ze toch ruim anderhalf jaar muzikaal onder je hoede." Na de vakantie start er een nieuwe blokfluitgroep.
Tevens geeft Mirjam dwarsfluitles. "Het is geweldig om muzikaal bezig te zijn met kinderen en ze stap voor stap muzikaal te zien groeien. Samen musiceren verhoogt het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden wat weer leidt tot een positiever zelfbeeld."

Zomerstop Live@Ideaal

Zelhem - In verband met vakanties is de eerstvolgende uitzending van het wekelijkse live radioprogramma Live@Ideaal pas op woensdag 2 augustus. Dan is de bluesformatie 'Burt Mayer & Friends' te gast. Tot 2 augustus wordt het programma ingevuld door 'Carmen', de muziekcomputer, die de opdracht gekregen heeft om muziek in de sfeer van live@Ideaal te draaien.

Machtige overwinning Willemsen/Bax in GP België

Willemsen/Bax 'stoeven' met donders geweld over het circuit van Lommel. Foto Albert Schreuder

Bax/Musset hebben rode plaat terug

HENGELO/LOMMEL - Traditiegetrouw presteerden de Nederlandse zijspancrossers prima in België. Op imponerende wijze wisten Daniël Willemsen en Robbie Bax de Grand Prix in Lommel op hun naam te schrijven. Het duo Bax/Musset behaalde met een tweede plaats genoeg punten om de kop in het WK-klassement weer te heroveren ten koste van Giraud/Mucenieks. De zeventienjarige Julian Veldman maakte het Nederlandse succes compleet met zijn eerste podiumplaats, ditmaal weer met Van den Bogaart in de bak. Voor Hengeloër Koen Hermans was er weinig succes weggelegd: in de eerste manche viel hij uit, in de tweede manche moest hij genoegen nemen met een achtste plaats.

Op het warme zandcircuit van Lommel stoven Willemsen/Bax snel uit de startblokken voor Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Veldman/van den Bogaart. Hermans/van Gaalen, die in goed in vorm leken, stonden op positie 7 toen zij crashten en als 18de verder moesten, maar uiteindelijk de eindstreep niet haalden. Vooraan hadden Willemsen/Bax vrij spel nadat ook Bax/Musset zand moesten happen. Op overtuigende wijze stuurden ze zonder verdere bedreiging naar de zege. Daarachter werden achtereenvolgens Veldman/van den Bogaart, Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Giraud/Mucenieks afgevlagd.
Ook de tweede manche leek een prooi voor de fantastisch rijdende Willemsen/Bax te worden. Na de kopstart hielden ze de achtervolgers op afstand, totdat ze vlak voor het einde bij het passeren van een achterblijver vast kwamen te staan in het mulle zand. Bax/Musset waren intussen na een slechte start opgerukt naar de tweede plaats en kregen hierdoor de winst van deze manche en extra WK-punten in de schoot geworpen. Willemsen/Bax wisten wel als tweede te eindigen, om daarmee hun derde GP-zege van dit jaar veilig te stellen. In totaal staat Daniël Willemsen nu op 91 gewonnen wedstrijden om het wereldkampioenschap!
Veldman/Van den Bogaart presteerden wederom voortreffelijk. Met hun derde plaats betekende dat voor het eerst een podiumplaats voor de talentvolle Veldman. In de toekomst zal steeds vaker met hem rekening moeten worden gehouden en is het wachten op zijn eerste GP-zege.
Hermans/van Gaalen waren op weg naar eerherstel maar in hun achtervolging stuitten ze op de gecrashte Santermans/Daiders. Daarna knokten ze zich alsnog naar een achtste plek, waardoor er toch kostbare WK-punten konden worden bijgeteld. Desondanks zakten ze een plaatsje in het klassement naar de zesde positie.
Bax/Musset staan nu weer fier bovenaan met zes punten voorsprong op Giraud/Mucenieks. Willemsen/Bax zijn zeker nog een goede titelkandidaat, want ze brachten hun achterstand terug tot 26 punten, waardoor de spanning er nog volop in blijft. Aanstaande zondag volgt de achtste Grand Prix in het Duitse Strassbessenbach.

Daguitslag Grand Prix Zijspancross Lommel: 1. Willemsen/Bax 47 punten, 2. Bax/Musset 45 pnt, 3. Veldman/v.d.Bogaart 42 pnt, 4. Vanluchene/Kurpnieks 34 pnt, 5. Dierckens/Rostingt 30 pnt, 6. Giraud/Mucenieks 30 pnt, 10. V. Werven/v.d. Putten 22 pnt, 12. Hermans/v. Gaalen 13 pnt.
Tussenstand wereldkampioenschap: 1. Bax/Musset 274 punten, 2. Giraud/Mucenieks 268 pnt, 3. Willemsen/Bax 248 pnt, 4. Brown/Millard 206 pnt, 5. Vanluchene/Kurpnieks 199 pnt, 6. Hermans/v.Gaalen 182 pnt, 7. Daiders/Stupelis 175 pnt, 10. Veldman/v.d. Bogaart 132 pnt, 11. V.Werven/v.d. Putten 130 pnt.

Motorsportpodiums voor Den Besten en Gierink

HENGELO/IMATRA - Joey den Besten heeft hele goede zaken gedaan in het Finse Imatra. De IRRC Supersport coureur werd tweede en eerste, waardoor hij de leiding overneemt in de titelstrijd. In Imatra werd ook stilgestaan bij het overlijden van Jochem van den Hoek. Een andere regionale rijder Toine Gierink pakte een podiumplaats tijdens het IDM-weekend op het circuit van Zolder.

Dit weekend werd de tweede ronde van het Internationale Road Race Championship (IRRC) verreden in het Finse Imatra. Ook tevens een heftig weekend. Zeker voor Performance Racing Achterhoek van Tonny wassink, omdat dit de eerste races waren zonder Jochem van den Hoek die bij een tragisch ongeval tijdens de Isle Man TT om het leven kwam. Voorafgaand aan de eerste races werd er dan ook stilgestaan door alle IRRC-coureurs bij het overleden van 'Sjakie Spektakel' met een eerbetoon op de startgrid.
Joey den Besten deed goede zaken in de IRRC Supersport, ondanks problemen met zijn motorblok in de kwalificatietrainingen. Den Besten werd tweede in de eerste race en kwam als winnaar uit de bus in de tweede race. Het Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. neemt hierdoor de leiding over het kampioenschap. De Fransman Pierre-Yves Bian won de eerste manche in Finland. Den Besten maakte naaste de Supersport ook trainingskilometers op een Superbike-motor. Dit deed de coureur uit Borculo in de Open Superbike klasse, waarin hij op een negende plaats over de finish kwam.
In de IRRC Superbike ging de winst naar twee ervaren piloten Michael Rutter en Sebastien Le Grelle. Johan Fredriks kon zich niet mengen in de strijd voor de top-tien en finishte als negentiende en zeventiende. Le Grelle verliet als leider in het kampioenschap het Finse circuit. Didier Grams en Marek Cerveny staan op plaats twee en drie in de titelstrijd. Over twee weken is al de volgende ronde van het IRRC kampioenschap op het circuit van Chimay in België.
In hetzelfde weekend kwam ook het Duitse IDM kampioenschap voor de tweede keer dit seizoen in actie. Er werd gereden op het circuit van Zolder in België. Rob Hartog deed mee met een gastoptreden in de IDM Supersport 600. Het Hamove-lid won de spannende eerste race. In de tweede race had Hartog het wat moeilijker in de openingsfase, maar kwam sterk terug met een tweede plaats tot gevolg achter de Oostenrijker Thomas Gradinger. Een mooi en goed trainingsweekend voor Hartog in de voorbereiding op de komende World Supersport wedstrijden na de zomerstop.
In de Yamaha R3 Cup scoorde een regionale rijder een podium. Toine Gierink werd in de eerste race keurig derde. Door een crash in de warm-up was zijn motor net te laat klaar voor de start van de tweede race, waardoor hij met een aantal ronden achterstand moest beginnen. De races werden gewonnen door Joep Overbeeke en Kevin Mijwaart. De Duitse coureur Markus Reiterberger werd de grote man in het Belgische Zolder en won beide IDM Superbike wedstrijden. De Nederlandse BMW rijder Danny de Boer werd tweemaal tweede achter zijn teamgenoot Reitenberger.

Eerste kanjers zwemmen af voor diploma-B

HENGELO - De eerste groep kinderen heeft op Zwembad Het Elderink alweer afgezwommen voor diploma-B. Ook dit keer weer met een heel hoog niveau, waarvoor het badpersoneel, Marcel van Ree en Marga Jacobs zeer veel complimenten hebben ontvangen vanuit het bestuur, ouders, opa 's en oma 's en andere kijkers/bezoekers.

Het weer was fantastisch, waardoor er veel publiek langs de kant stond om de kinderen aan te moedigen. Natuurlijk was clown Kriebel weer van de partij voor de benodigde support en na afloop mocht een mooie clownsduik dan ook niet ontbreken. Zwembad Het Elderink biedt zwemlessen in kleine groepen en kan hierdoor persoonlijke aandacht geven. Naast diplomazwemmen voor A, B en C is het ook mogelijk te leren plankspringen. Natuurlijk aan de kinderen zelf ook een zeer groot compliment. Zij hadden alle benodigde onderdelen snel onder de knie. Het diploma is dan ook dik verdiend. Amanda, Chantilla, Kim, Marnix en Troy van harte gefeliciteerd. Op naar diploma-C.

Eerste kanjers zwemmen af voor B

HENGELO - De eerste groep kinderen heeft op Zwembad Het Elderink alweer afgezwommen voor diploma-B. Ook dit keer weer met een heel hoog niveau, waarvoor het badpersoneel, Marcel van Ree en Marga Jacobs zeer veel complimenten hebben ontvangen vanuit het bestuur, ouders, opa 's en oma 's en andere kijkers/bezoekers.

Het weer was fantastisch, waardoor er veel publiek langs de kant stond om de kinderen aan te moedigen. Natuurlijk was clown Kriebel weer van de partij voor de benodigde support en na afloop mocht een mooie clownsduik dan ook niet ontbreken. Zwembad Het Elderink biedt zwemlessen in kleine groepen en kan hierdoor persoonlijke aandacht geven. Naast diplomazwemmen voor A, B en C is het ook mogelijk te leren plankspringen. Natuurlijk aan de kinderen zelf ook een zeer groot compliment. Zij hadden alle benodigde onderdelen snel onder de knie. Het diploma is dan ook dik verdiend. Amanda, Chantilla, Kim, Marnix en Troy van harte gefeliciteerd. Op naar diploma-C.

De Gompert voegt bixi-rubrieken toe aan programma

Avondconcours van Rijvereniging en Ponyclub de Gompert. Foto: PR

HENGELO - Rijvereniging en Ponyclub de Gompert organiseerde onlangs hun jaarlijkse tweedaagse avondconcours. Het was weer geslaagd.

Donderdag 29 juni waren de paarden aan de beurt. Ruim 180 starts in de klasse BB t/m het ZZ-licht hebben deze avond de dressuurbanen betreden. Een mooi vol programma met een gezellig gevulde tent met deelnemers en toeschouwers. Fotograaf Theo Janssen heeft deze avond prachtige foto's gemaakt. Dit wordt door de deelnemers erg gewaardeerd.

Op vrijdag 30 juni mochten de ponyruiters hun beste hoefjes voortzetten. Ook hier een mooi aantal starts in de klasse BB t/m het Z2. Dit jaar werden voor het eerst BIXI-rubrieken georganiseerd. Hierin krijgen de jongste ruitertjes (vanaf zes jaar) de gelegenheid om hun paardrijkunsten aan een vakkundige jury te tonen. Een leuke rubriek die de organisatie volgend jaar ook weer probeert te faciliteren. Joke Heusinkveld was deze avond aanwezig om mooie plaatsjes te schieten met haar camera. Ze nam ruim de tijd om de combinaties op hun best op de foto te zetten, bedankt hiervoor.

Deelnemer aan avondconcours van Rijvereniging en Ponyclub de Gompert. Foto: PR

Het avondconcours wordt mede mogelijk gemaakt met hulp van veel vrijwilligers en de leden. Daarnaast had de vereniging ook dit jaar sponsoren, waardoor aan alle prijswinnaars een extra prijs kon worden uitgereikt. Om haar gezellige en gemoedelijke sfeer staat het avondconcours inmiddels bekend en ook voor de vele extra prijzen die de deelnemers kunnen winnen. De vereniging is hier super trots op en hun dank is groot. De organisatie ziet de deelnemers graag terug tijdens de indoorconcoursen die starten in het najaar.


Torleif Hartelman over zijn werk in de motorsport koningsklasse

Sam Lowes (l.) en Torleif Hartelman (r.) uit Hengelo. Foto: Henk Teerink

HENGELO - Torleif Hartelman is sinds dit jaar actief in de MotoGP-klasse. Het Hamove bestuurslid begeleidt de Brit Sam Lowes, waarbij hij al jaren betrokken is. Lowes kende een pittige seizoenstart en staat zelfs binnen een half jaar al onder druk bij zijn werkgever Aprilia. In het interview vertelt Hartelman meer over zijn werk in de koningsklasse van de motorsport.

Torleif Hartelman en Sam Lowes zijn al meerdere seizoenen aan elkaar verbonden. Hartelman die zelf jaren geracet heeft, was al de begeleider van de Brit toen hij 2013 wereldkampioen werd in de Supersport-klasse. Vervolgens ging Hartelman mee met zijn rijder naar de Grand Prix in de Moto2-categorie, waarbij Lowes in de afgelopen drie jaar elf podiumplaatsen pakte en drie races wist te winnen. Lowes had zeker in de eerste jaren niet de beschikking over het beste materiaal, waardoor hij alleen maar meer opviel in de Grand Prix wereld.

'Dit is een leerjaar en volgend jaar rijdt hij gewoon op Aprilia'

Vorig jaar tekende Lowes een tweejarige deal bij het Aprilia fabrieksteam. De 26-jarige Lowes kende een pittige start van zijn debuutseizoen, waarbij hij achteraan reed in het sterke veld. Na een aantal races wist Lowes zich steeds verder naar voren te werken en in Le Mans scoorde hij zijn eerste punten. Tijdens de Dutch TT wist Lowes zich te kwalificeren bij de top-tien, een knappe prestatie. Helaas crashte de Aprilia-rijder in de race, terwijl hij op weg was naar punten in Assen. Helaas was het een week later op de Sachsenring hetzelfde verhaal. Na goede trainingen, crashte Lowes in de wedstrijd.

Ondanks het feit dat Lowes meerjarige verbintenis heeft en een nieuwkomer is in de MotoGP, staat hij volgens de geruchten al onder druk bij Aprilia. Ook uitte Lowes kritiek richting zijn Italiaanse werkgever tijdens het raceweekend begin juni in Barcelona. Hartelman hierover: "Als een rijder een tweejarig contract heeft en er wordt links en rechts zo over hem gesproken, dan zou zijn werkgever hem in bescherming moeten nemen. Dan zou er aan de pers verteld moeten worden: 'Sam heeft een tweejarig contract, dit is een leerjaar en volgend jaar rijdt hij gewoon op Aprilia.' En zo is het eigenlijk ook, maar dat werd niet gezegd."

"Vervolgens kreeg Sam iedere keer daar vragen over van de media, hoe het zit richting volgend jaar. Dan raak je als coureur wel een beetje teleurgesteld in het team. Hij krijgt daarnaast ook nog eens minder materiaal dan zijn ervaren teamgenoot Aleix Espargaro. In het begin is dat nog oké, maar na een tijdje word je daar wel op afgerekend. In zijn emotie vertelde Sam wat dingen in Catalunya. Is dat goed of niet? Ik denk dat je op een gegeven moment er ook iets van moet zeggen."

Hartelman ziet de start van het seizoen in de MotoGP als een zeer leerzame, maar ook moeilijke periode voor Lowes. "Ik vind dat hij het goed doet, al lijkt het van de buitenkant misschien wat minder. Sam is een vechter en mentaal heel sterk. Het is gewoon niet makkelijk om verschillende factoren. Het is zijn eerste jaar met een 1000cc motor en dan is het ook nog eens de MotoGP, op een motor die nog niet gewonnen heeft. Toen wij bij Aprilia tekenden, hebben wij een aantal mensen benaderd voor het technische team rond Sam. Dit zijn mensen waar wij vroeger mee hebben samengewerkt, maar die zijn uiteindelijk allemaal bij Aleix terechtgekomen. Bijvoorbeeld de crewchef, die ken ik nog uit mijn periode dat ik werkte in de World Supersport. Wij kregen een nieuwe groep mensen van Aprilia. Ondanks alles, moet Sam zich toch zien te bewijzen, maar dat is niet makkelijk."

In de World Supersport, Moto2 en nu MotoGP werken Lowes en Hartelman al samen. Hartelman op de vraag of zijn werk in de MotoGP nu anders is geworden. "Bij de Moto2 werkte ik nauwer samen met zijn crewchef, dus was ik ook op technisch vlak betrokken. Nu in de MotoGP doe ik alleen het zakelijke gedeelte. Dat vind ik wel jammer. Ik zie nu dingen die niet goed gaan en punten waar ik mijn kennis had kunnen gebruiken of samen dingen had kunnen overleggen. Ik zorg dat het hele weekend alles gladjes loopt voor Sam en al zijn persoonlijke materiaal voor elkaar is. Dat begint in de ochtend wanneer hij wakker wordt, tot wanneer hij naar bed gaat. Ik werk daarnaast veel samen met de manager van Sam. Bijvoorbeeld praten met sponsoren en ik probeer goed te luisteren naar wat er speelt in de paddock."

In de jaren '90 was Hartelman zelf één van de beste rijders in de Nederlandse Supersport klasse. Terugkijkend naar die tijd, zijn er dan volgens Hartelman nog vergelijkingen met het racen van nu? "Ik vind de 1000cc MotoGP motoren best wel wat lijken op de techniek die nodig is op een stratencircuit. Dat klinkt best wel gek, maar bij de MotoGP gaat het ook om hard en laat remmen en na de bocht zo snel mogelijk de motor weer rechtop zetten en het gas erop. Dat is wel vergelijkbaar met het rijden op de stratencircuits. Ik zie sommige dingen die Sam bijvoorbeeld bij het aanremmen nog niet goed doet. Vanwege mijn ervaring uit het verleden kan ik hem daar wel bij helpen."

De overstap van de Moto2 naar de MotoGP is een grote en voor de meeste nieuwkomers is dat in het begin even wennen. Hartelman denkt wel dat bepaalde factoren ervoor gezorgd hebben dat de resultaten tot nu toe nog wat zijn tegengevallen. "We wisten dat het een heel moeilijk seizoen zou gaan worden, maar ik had wel verwacht dat de samenwerking binnen het team beter zou zijn. Wanneer de samenwerking beter was geweest en wij de crewchef van Aleix hadden gehad, dan weet ik zeker dat we verder naar voren zouden staan op dit moment."

Hartelman over het doel voor dit zijn seizoen. "We willen wel meer punten gaan pakken. Zoals het op het moment gaat, zijn we niet tevreden. Waar ik wel tevreden over ben, is de progressie die Sam gemaakt hebben na de eerste drie wedstrijden. Vanaf de vijfde race Le Mans heeft hij een serieuze stap voorwaarts gemaakt, dit kwam ook omdat het team op technisch vlak toen wat meer is gaan luisteren naar Sam. Vervolgens werden de resultaten ook beter en ik hoop dat we deze lijn verder kunnen doortrekken."

Naast zijn rol in de MotoGP is Hartelman ook bestuurslid bij de Hamove, de organisatie die ieder jaar onder andere de wegrace organiseert op de Varsselring. "Om echt wat te kunnen betekenen voor de Hamove is de laatste jaren wat lastiger geworden, zeker wanneer de wegrace samenvalt met de Grand Prix van Spanje. Wat ik nog wel doe is bijvoorbeeld de circuitkeuring, gericht op de veiligheid van de baan. Ik heb in de Grand Prix wereld veel ervaring opgedaan en leer steeds weer bij, daardoor kan ik soms bepaalde oplossingen aandragen bij de Hamove. Helaas kon ik de afgelopen jaren zelf niet bij het evenement aanwezig zijn."

Kijkje in de Kei op zondagmiddag 27 augustus

STEENDEREN - Op zondag 27 augustus kan iedereen van 13.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen en meedoen aan allerlei activiteiten in en om het nieuwe ontmoetingscentrum de Kei in Steenderen. De voormalige St. Joannesschool aan de Dr. A. Ariënsstraat 4 in Steenderen is omgetoverd tot een modern ontmoetingscentrum waarin van alles te doen en te beleven is. Er worden nu al diverse cursussen gegeven, zoals schilderen en dans, en de Kei is de thuisbasis voor het Sociaal team en Noalis (dagopvang).

Bezoekers kunnen rondlopen en deelnemen. Zij ontvangen van het Kei-promotieteam een programma waarop alle activiteiten van die dag staan. Alle participanten doen iets voor de bezoekers en nodigen de bezoekers uit om later aan bijvoorbeeld een workshop deel te nemen.
Maar de Kei wil op 27 augustus meer. Alle verenigingen uit Steenderen en omgeving kunnen zich op deze dag bij de Kei laten zien. Het gaat immers om ontmoeting en verrijking voor jong en oud in Steenderen en omgeving. De Kei is een plek waar de wisselwerking centraal staat, waar diverse mensen al cursussen geven en nieuwsgierig zijn naar iets anders. Dit kan in de Kei, bewust wordt iedereen betrokken en zo is iedereen deelnemer, gebruiker én gast.
Er zijn terrasjes aan voor- en achterzijde, met heerlijke hapjes en drankjes. Het belooft een leuke dag te worden en het vormt de opstap naar een mooi jaar op creatief en recreatief vlak.

Zo maor een herinnering

Ik zag een artikel in de krante over 't Strand en Zwembad Groenendaal in Durkum, al laezende kwam bie mien de herinneringen weer baoven drieven.
In de laegereschooltied, end 1940 was ons schoolreisje naor Groenedaal in Durkum. Op een platte wagen met een peerd d'r veur en een melkbusse ranje achterop, gingen wi-j al zingend op weg. Een hele belaevenis zo vlak nao de oorlog.
Soms ok met onze olders op de fietse werd in de vakantie dit zwembad met een spöltuun en kanoviever ok wel 's bezocht.
Met een ijsje veur een dubbeltje en glaasje ranja, waor ik de pries niet meer van wet, werd dat reisje dan af-eslotten.
Nao de laegereschole gingen wi-j wieter leren in Durkum en waren wi-j al wat vri-jer in ons doen en laoten. Soms as wi-j weer een zakcentje hadden ekregen gingen wi-j met een stel meiden en jongens op de fietse naor 't zwembad. Heel af en toe kochten wi-j in 't darp een peksken sigaretten van 10 stuks um dat op de spölweide al hoestend proberen op te roken. 't Was meer donderjagen dan zwemmen.
De badhökskes staot mien ok nog helder op 't netvlies. A'j in 't grote bad an de kanten in 't water hingen, ko'j zo onder de deurkes hen kieken, i-j zaggen van alles maor uutendelek zag i-j niks.
Veur 't uutkleden gingen wi-j in een badhokje , a's i-j dan ow kleren kwiet wollen, drukken i-j een iezeren pinne naor binnen en dan trokken ze 't loek umhoge en kon i-j ow kleren af geven. Bij 't ankleden 't zelfde ritueel. De verhalen gingen dat de jongeleu die daor achter werken wel 's 't loek um hoge deden zonder dat d'r een teiken was egeven um eholpen te worden. Dat leveren nog wel us gegil op, veural as door vrouwleu in de kleedhöksken stonnen. Was dat wel per ongeluk?
Vanuut de Ambachtschole gingen wi-j soms as vervanging van de gymnastiekles ok wel 's naor Groenendaal. Wi-j wazzen maor met zien tweeèn die 't water indokken de anderen gingen een betjen in de spöltuun rondhangen en meiden kieken terwijl de gymleraar an de koffie zat. In 't leste jaor van den schooltied werd d'r eprobeerd um meer leerlingen an 't zwemmen te kriegen, met wisselend succes. Met een regelmaot gingen wi-j daornao nog naor Durkum töt wi-j in ons darp een eigen zwembad kregen.
Al met al mooie herineringen an 't Strand en Zwembad Groenendaal in Durkum.

Ontdek het leven van de uil

VORDEN/VIERAKKER - Vier toeristische ondernemers organiseren op 19 juli een thema-avond rondom de uil. De thema-avond vindt plaats bij Theetuin Vierakker aan de IJselweg 13 in Vierakker. Hier zal om 19.00 uur een presentatie over de uil worden gegeven door Jan Jansen van Uilenwerkgroep Noord-West Achterhoek. Gelijktijdig kunnen kinderen onder begeleiding braakballen uitpluizen en knutselen.

Rond 20.00 uur vertrekt het gezelschap naar een locatie in de buurt, waar ze het ringen van jonge kerkuiltjes kunnen bijwonen, een unieke kans om mee te maken. De kosten voor deze avond zijn 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen, dat is inclusief twee consumpties en een lekkernij. Aanmelden kan via g.ellenkamp@gmail.com. Er zijn 25 plekken en vol=vol, dus wees er snel bij.
De vier organiserende ondernemers zijn Johan Mollenhof van De Burgerij, Annie Velhorst van Camping 't Lebbink, Gerda Ellenkamp van Hoeve de Moate en Bart Hiddinga van Theetuin Vierakker. Ze leerden elkaar kennen tijdens de IVN cursus 'Gastheer van het Landschap', die dit voorjaar heeft plaatsgevonden. Het doel van de cursus was om gasten beter te kunnen informeren over de bijzondere natuurwaarden, cultuur- en landschapshistorie in de gemeente Bronckhorst.
Al tijdens de cursus ontstond het idee om een dergelijk evenement op te zetten en na de cursus is hier dan ook vervolg aan gegeven. Annie Velhorst: "We vonden het leuk om kort na de cursus met een aantal cursisten al een klein evenement op te zetten. Hopelijk kunnen we het evenement volgend jaar uitbreiden met de andere cursisten en een gevarieerd programma aanbieden voor gasten."

Nieuw bestuur Vereniging Bomenbelang Bronckhorst

BRONCKHORST - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft sinds kort een nieuw iets jonger bestuur, met sinds lange tijd weer een vrouw. Karel van Hal trad tijdens de algemene ledenvergadering af. Bestuurslid Kees Mortier volgde hem op als penningmeester. Nieuw bestuurslid is Gerlinde Bulten. Beiden komen uit Zelhem.

Het nieuwe bestuur is deze zomer vooral bezig met de voorbereidingen van een tweede wandel- en fietsroute langs monumentale bomen. Deze bestrijkt met name het grondgebied van Hengelo. De eerste route, die vorig jaar gereed kwam en inmiddels een succes is, liep over het grondgebied van de oude gemeente Vorden. In september gaat de 20-jarige vereniging op excursie naar de bomentuinen van Schovenhorst in Putten.

Voor meer informatie, neem telefonisch contact op of kijk op de website.

Zelhems bedrijf realiseert nieuwe melkstal in Terwolde

De nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde. Foto: PR

ZELHEM/TERWOLDE - Het Zelhemse Bedrijf InFarming BV, in januari 2001 opgericht door Albert Scheper uit Steenderen en Bert Nijenhuis uit Barchem, is trots op de realisatie van de nieuwe melkstal van de familie Jansen in Terwolde.

In het kader van succesvol ondernemen zijn efficiëntie en dierwelzijn van groot belang. Dat waren onder meer de redenen dat de familie Jansen koos voor een grondige uitbreiding van hun bedrijf. De keuze voor de DeLaval Solidex snelwissel melkstal, met voeren in de melkstal, is dan ook gemaakt omdat in deze compacte melkstal met één persoon vlot gemolken kan worden. De koeien kunnen gemakkelijk gesepareerd worden na het melken. De tijdsbesparing loopt op tot wel drie uur per dag. Met deze nieuwbouwrealisatie is er dus aan de koe en de veehouder gedacht.

Het resultaat willen Jarik en Marjan van Melkveebedrijf Kwadenkamp, Wellinkhofweg 7 in Terwolde samen met alle betrokken partijen graag laten zien op een Open Dag, donderdag 20 juli van 9.30 tot 16.00 uur. Het zal om 11.00 uur feestelijk geopend worden door Jos en Dycke van Boer Zoekt Vrouw.


Groot Historisch Festijn rond kasteel Vorden

Geschiedenis komt tot leven bij Historisch Festijn

VORDEN - Op een leerzame en actieve manier een tijdreis van ruim 2.000 jaar maken door de Nederlandse geschiedenis. Dat kan bij het tweede Historische Festijn, dat kasteel Vorden en historisch evenementenbureau Cranenburgh Events uit Doetinchem op zaterdag 15 en zondag 16 juli, van 10.00 tot 17.00 uur, organiseren rond dit particuliere kasteel.

Ruim 65 Levende-Geschiedenisgroepen uit Nederland en andere Europese landen met ruim 800 personen bieden deze reis door de Nederlandse geschiedenis. Die start met de groep Gwylan, die de vroege IJzertijd van circa 800 jaar voor Christus uitbeeldt. De huidige tijd wordt vertegenwoordigd door de stichting Bartje Cie, die de luchtmobiele brigade uit de jaren negentig van de vorige eeuw uitbeeldt.

Kinderplein
Nieuw dit jaar is het zogeheten Kinderplein vóór het kasteel, waar kinderen op een aansprekende wijze worden vermaakt. Dat gebeurt onder andere door een middeleeuwse verhalenverteller. Circus Alderhandt brengt een speciaal kinder-doe-circus. De Schminkerie schminkt kinderen, terwijl het Rariteitenkabinet workshops voor kinderen verzorgt. En daar presenteert de ietwat losgeslagen professor Bombasticus (hij leefde rond 1500) zijn medicijn tegen alle ziekten. Bovendien is er voor de kinderen een spannende speurtocht door de wereldgeschiedenis. Degene die het antwoordformulier inlevert, ontvangt vervolgens de oorkonde 'Junior-historicus'.

Completer
In de grote en kleine arena worden veldslagen en demonstraties gehouden. De kampementen van de diverse groepen zijn te bezoeken. Er is ook een historische markt, waar talrijke voorwerpen, kunstnijverheidsproducten en versnaperingen uit honderden jaren geschiedenis zijn te bewonderen, te proeven en verkrijgbaar zijn. Nieuw is een kapper uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waar men zich kan laten knippen en de baard kan laten bijwerken. Vikinger Vrouwen maken er originele vlechten in de haren. Er is ook een boekhandel aanwezig met vele archeologische en historische uitgaven. Cowboys, strijders uit de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog, groepen die de Eerste Wereldoorlog uitbeelden en Duitse groepen uit de tijd van Napoleon zijn voor het eerst aanwezig op Vorden. En dat geldt ook voor de cavalerie te paard uit de tachtigjarige oorlog.

Een absolute primeur is de demonstratie van een nieuwe sport die zich in Europa ontwikkelt. Dat is het vol-contact vechten in Middeleeuwse uitrusting. In Vorden is daarvoor de Nederlandse afvaardiging aanwezig, die in mei van dit jaar deelnam aan 'The Battle of the Nations', de wereldkampioenschappen in deze tak van sport in het Spaanse Barcelona. Ook kasteel Vorden zelf maakt deel uit van dit festijn. Het wordt niet alleen bewoond door de adel en gegoede burgerij uit die tijd. In de kelders van het kasteel vind je een veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Liefdevolle presentatie van 'Het Liefdespad Ruurlo'

De presentatie van Het Liefdespad' door van links naar recht: Jeroen Erveraert Martine en Bert van Zijtveld. Foto Gerhard Weevers, Achterhoek Nieuws

Idee wordt omarmd door tientallen 'founders'

RUURLO – Zijn ideeën zijn onuitputtelijk. Telkens ontspruiten er weer nieuwe gedachten uit het brein van Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp en Klimbos Achterhoek. Zoals een attractief belevingspad dat Van Zijtveld begin dit jaar presenteerde. Een 5.4 kilometer lang wandelpad met een bijzonder thema en langs unieke locaties rond de Baakse Beek: 'Het Liefdespad van Ruurlo'. Maandag 3 juni vond er een 'Update' over de status van 'Het Liefdespad' bij De Heikamp plaats, waarbij grotendeels alle 'founders' die het pad inmiddels financieel hebben omarmt aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Er moet nog veel werk verzet worden om 'Het Liefdespad' met onderweg love-seats, een slotjesbrug, kunst en veel meer op 14 februari te voltooien. "Dan vindt immers de eerstvolgende dag van de liefde plaats: Valentijnsdag. Maar daar streven we gezamenlijk met elkaar wel naar. En dat gaat ook lukken. Het idee is inmiddels door talloze bedrijven en instanties liefdevol omarmt", zo liet Bert van Zijtveld enthousiast weten tijdens de sprankelende 'Update'. Na de ontvangst in de Bosveranda werd de 'Update' in het weiland aan de Hengeloseweg tegenover De Heikamp vervolgd. Daar vleiden de 'founders' liefdevol op grote 'liefdes kussens' in het gras neer voor een 'Foundersdiner'. De 'liefde' ging namelijk ook door de maag en de smaakpapillen werden verwend met heerlijkheden zodat iedereen 'gelukzalig' huiswaarts keerde. Niet nadat Bert van Zijtveld eerst alle 'founders' persoonlijk had bedankt voor hun ondersteuning. Als eerste werd in de Bosveranda Peter Schrijver, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel bedankt voor zijn medewerking. "Op Oase 2015 (jaarlijks congres van Waterschap Rijn en IJssel voor innovatie en water -red) presenteerde ik het plan en vond er een vruchtbare bodem bij onder meer het waterschap, de gemeente, de provincie en Staatsbosbeheer. We zijn allemaal overtuigd van een grote kans het gebied voor recreatie, educatie, water- en natuurbeleving. Er miste alleen nog een kapstok om een grote doelgroep aan te spreken. Dat werd 'Het Liefdespad'. Ik ben wellicht de aanjager en de verbinder, maar zonder samenwerking gaat het feest niet door. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie waaraan alle partijen bijdragen vanuit hun eigen kracht", aldus Van Zijtveld. Evenals wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland en Ruurloër Alois Timmermans, die zich als eerste founder namens FujiFilm had gemeld, ontvingen Schrijver en andere founders een 'key of love' die na afloop van de bijeenkomst gezamenlijk aan een groot hart werden geklonken.

Kunstenaars
Op 'Het Lief
despad' rondom De Baakse Beek en door de bossen van Staatsbosbeheer ziet Van Zijtveld voor zich dat het thema 'liefde' op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Zo zocht hij naar partijen die dit ontwerp met respect voor het verleden in eigentijdse middelen toekomstbestendig tot verbeelding kunnen brengen. Via KUNSTwerkt, een project van Cultuurmij Oost waarin kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar in contact worden gebracht, stuitte hij op Mothership. Samen met Jeroen Erveraert van deze kunstproducent onderzocht Van Zijtveld hoe de Baakse Beek de verbindende schakel zou kunnen zijn voor een route bestaande uit fraaie plekken in het landschap gekoppeld aan unieke belevingsmomenten die verwijzen naar de liefde. En dan met liefde in de breedste zin van het woord: de liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor de kunst,en voor het dialect

Platform
Bert van Zijtveld: "Elke plek moet een eigen 'love-seat' krijgen met een eigen thema en een daarbij passend uniek ontwerp. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. De kans om uiteenlopende doelgroepen van jong tot oud van ver buiten de regio aan te trekken vormde de onderliggende stimulans. En de medewerking van uiteenlopende en niet voor de hand liggende partners vormen een extra aanmoediging om er echt iets speciaals van te maken." Een complete sfeerimpressie is te zien op www.achterhoekfoto.nl.

Column

Lelijke eend (2)

"Zo, dus ie hadd'n vrogger 'n lillike ente. Dan wa'j zeker ok zo'n links figuur met lange haore, den neet wol warken ?"
De oud-buurman die ik bij Albert Heijn tegen het lijf liep, had ongetwijfeld mijn column van vorige week gelezen. Daarin schreef ik immers (naar aanleiding van de aankoop van mijn 25ste auto) dat het eerste zelfrijdende voertuig dat ik vijf-en-veertig jaar geleden aanschafte, een Deux Chevaux was. Een lelijke eend dus.

Dat ik in die tijd dus links en langharig was schreef ik er niet bij, dat was een conclusie die mijn oud-buurman zelf had getrokken. Maar 't klopte wel aardig. Inderdaad, tussen pakweg mijn twintigste en dertigste had ik nog een indrukwekkende bos haar, zowel onder mijn kin als bovenop mijn hoofd. En links, ja dat was ik ook. Al noemde ik dat toen liever maatschappijkrities.

Maar ik had niet veel zin om aan die tijd herinneringen op te halen met mijn oud-buurman, die in mijn oude straat niet voor niets het olde wief wordt genoemd. Hij is weliswaar van hetzelfde bouwjaar als ik, maar in die jaren zestig, zeventig was hij het regelrechte tegendeel van mijn persoontje. Bepaald geen hippie dus, kun je zeggen. Toen en nog steeds behept met de nodige vooroordelen, die hij volgaarne aan iedereen liet en laat horen. Ik besloot hem dus van dit onderwerp af te leiden.

"Een lillike ente? Hoe kom je daar nou bij ? Nee hoor, mijn eerste auto was een pieleane!"
Het kostte mijn oud-buurman enige tijd dit te verwerken. Geconfronteerd met iets waarover hij moest nadenken (wat hij doorgaans liever niet doet) schakelde hij als vanzelf over op het Nederlands. "Maar je schreef toch zelf dat het een lelijke eend was", sputterde hij tegen. "Ja, en in het Nederlands klopte dat. Maar wij hadden het vroeger altijd over een pieleane, als we een eend bedoelden."

Om zijn verwarring niet nog groter te maken heb ik het hem maar uitgelegd. In buurmans Needse dialect heet een eend namelijk een ente, maar elders in de Achterhoek (en ook in Twente) hadden de mensen het vroeger meestal over een pielaene als ze zo'n waggelkont bedoelden. En dat werd dus ook tegen mijn 'deusjevootje' gezegd, want ik woonde destijds niet in Neede.

Er zijn trouwens in het Achterhoeks ook nog wel andere benamingen voor een eend. In het WALD, het woordenboek der Achterhoekse en Liemerse dialecten, kun je daar alles over lezen. Zo sprak men vroeger in Beltrum en omgeving over een wielende. En in de zuidoostelijke Achterhoek was het woord aend meer in zwang. Elders ging het meestal om kleine afwijkingen van 'pieleane'. Zo hadden ze het in Zutphen vroeger over een pielende en sprak een Lochemer meestal over een pielaende. Waar die toevoeging piel vandaan komt, is me trouwens nooit duidelijk geworden. Ik heb het vaak aan streektaaldeskundigen gevraagd, maar niemand wist het antwoord.

Maar goed, hoe je het beestje ook noemt, pieleane, aend of ente, er wordt altijd een eend mee bedoeld. Al dan niet een lelijke.
Oh ja, ongetwijfeld zijn er lezers die vermoeden dat ik, nog immer Citroën rijdend, ook nog steeds langharig en links ben. Die wil ik graag uit de droom helpen. Bovenop mijn hoofd groeit nauwelijks nog iets en de begroeiing onder mijn kin houd ik al jaren keurig bij. En links? Ach, dat begrip bestaat nauwelijks nog. Ik ben wel nog wel altijd maatschappijkritisch. Maar u ziet het: ik schrijf het tegenwoordig anders!

World Press Photo 17 in Zutphen

ZUTPHEN – De beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar, oftewel de winnende foto's van World Press Photo 2017, zijn van 14 juli tot en met 6 augustus in Zutphen te zien. Het is de derde keer dat de internationale, reizende fototentoonstelling naar regio komt. Ook dit jaar is de tentoonstelling te zien in de Walburgiskerk.

Een internationale jury heeft de winnaars in de verschillende categorieën gekozen uit tienduizenden inzendingen. Dé World Press Photo 17 is gemaakt door Burhan Ozbilici uit Turkije. Hij was erbij toen de Russische ambassadeur Andrey Karlov werd doodgeschoten in Ankara. Eind april kreeg Ozbilici de prijs uitgereikt door Prins Constantijn, sinds 2008 beschermheer van World Press Photo.
World Press Photo toont al meer dan zestig de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. Afgelopen jaar was de winnende foto van de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte de winnende foto van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens die een baby door het prikkeldraad tilden. Ook winnende foto's van lang geleden blijven jarenlang in in ieders geheugen gegrift, zoals de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt. De tentoonstelling bevat niet alleen foto's van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten.
Openingstijden: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis.
World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door Stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij hoofdsponsor Rabobank, de VIP-sponsors Achterhoek Nieuws, Weevers en SOBZ, de sponsors 1-Alert Flexproject, Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Dijkman Bouw BV, Hotel Inntel, Qlip, Spar City, Stekelenburg Advocaten en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

Te Koop: Kleine en Grote Balen Tarwestro zo van het land en

kleine balen hooi zo uit de wei.

Voor bestellen even bellen 06- 51946908

J. Gosselink Toldijk

Oud ijzeractie C.V. de Doldraejers Velswijk. Wilt u uw oud ijzer en andere metalen aan ons doneren? Neem dan contact op met dhr. Jan Nijman, tel. 06-13743169.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Oud ijzer/metalen/elektrische apparaten, stroomkabels. Bel na 18.00 uur of mail: 0650917007/ r.seubring2@kpnplanet.nl.

Oud ijzer en metalen. Koninklijke Harmonie Concordia komt ze graag bij u ophalen, tel. 0575-463050 of 0575-462461, ten bate van nieuwe instrumenten.

Heeft u last van wespen? Bel Don Veenhuis. Tel.: 06-10499025.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG. ZON. 23 JULI .10-17 u

Grasveld Naast T "Olde Ras. De Drempter Dijk. Info Kr.huur 0639108152

animo-vlooienmarkten.nl

Bouwcursus midwinterhoorn D'Olde Roop Zelhem Aanvang september Info en opgeven. 06 10843518

VERZILVER nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntenverzamelingen etc.Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

te koop. Een mooie 4 persoons tunneltent. In prima conditie. t.e.a.b. telf.nr. 0314-6220258

Kramen huren? Zomer- Hobby- & Rommelmarkt,

29 & 30 juli Camping Het Zwarte Schaar.

info@zwarteschaar.nl of 0313-473128.