Contact Bronckhorst Noord

22 mei 2018

Contact Bronckhorst Noord 22 mei 2018


Groep 7 leerlingen geslaagd voor het verkeersexamen

Na de fietscontrole mogen de leerlingen de weg op voor het praktisch verkeersexamen. Foto: Wim Klein Kranenbarg

BRONCKHORST - Het jaarlijkse verkeerspraktijkexamen voor de basisscholen in de gemeente Bronckhorst heeft weer plaatsgevonden. De gemeente Zelhem beet de spits af, daarna volgde Hengelo en woensdag 16 mei was Vorden aan de beurt. De scholen in Steenderen en Toldijk volgen eind mei. In totaal zullen meer dan 400 kinderen uit groep 7 dit jaar het verkeerspraktijkexamen afleggen.

Het verkeerspraktijkexamen is een jaarlijks terugkerend toetsmoment. Het maakt kinderen (maar ook hun ouders) meer bewust van hun gedrag in het verkeer. Ook is het een goed moment om te controleren of de fietsen van kinderen wel aan de wettelijke eisen voldoen. Kinderen kunnen op deze dag laten zien dat ze klaar zijn om aan het verkeer deel te nemen en dus ook klaar zijn om op de fiets naar een vervolgopleiding buiten het eigen dorp te gaan.

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen. Bij aanvang van het examen worden eerst alle fietsen gecontroleerd of de fiets voldoet aan de wettelijke normen. Dit jaar werd dat in Zelhem en Hengelo gedaan door fietsenmaker de Firma Slotboom. In Vorden werden de fietsen gecontroleerd door de Firma Klein Brinke. Ontbreekt - bijvoorbeeld - de bel op de fiets, dan krijgt de leerling een strafpunt, omdat de fiets niet voldoet aan de wettelijke norm. De leerling mag dan ook geen examen doen met deze fiets. Dit werd in voorkomende gevallen opgelost door met een, van een medeleerling geleende en goedgekeurde fiets, het rondje te rijden.

Het tweede deel van het examen bestaat uit een fietsen van een ongeveer traject van ongeveer 5 kilometer. In dat traject werden een aantal lastige verkeerssituatie opgenomen. Vele ouders stonden als controlepost op de te rijden route. Zij controleerden het fietsgedrag van de examenkandidaten. Bij - bijvoorbeeld - het vergeten van een hand uitsteken noteerden zij een strafpunt. Ook de politie is aanwezig en rijdt vele rondjes op de motor. Wijkagent Cor Kleykamp hield de gevaarlijke oversteek bij de Ruurloseweg voor de leerlingen in de gaten.

Heeft een examenkandidaat 5 strafpunten, dan is hij of zij gezakt. In Zelhem zakten helaas kandidaten voor hun examen. In Hengelo en Vorden ging het beter en was iedereen geslaagd. Na afloop werd er door ouders, politie en organisatie bij de Herberg onder genot van kopje koffie na gepraat over wat goed en minder goed ging. De organisatie wil iedereen nogmaals hartelijk danken voor hun belangeloze bijdrage aan deze dag. Om een waardevol verkeersexamen te kunnen organiseren, zullen velen een oogje in het zeil moeten houden om te kunnen beoordelen of de jeugd veilig in het steeds drukker wordende verkeer kunnen worden losgelaten. Het overgrote deel van de kandidaten heeft laten zien dat dat kan.

Zangdienst 'Vorden zingt'

VORDEN - De eerstvolgende Zangdienst 'Vorden zingt' is in de Dorpskerk op zondagavond 27 mei om 19.00 uur.

Zingen is twee keer bidden en het tilt iemand boven zichzelf uit, geeft een goed gevoel en vaste grond onder de voeten. Liederen waarin de grootheid van God wordt bezongen. Daar wordt men een ander mens van. Vanuit Apeldoorn komt de vertrouwde organist de heer W. Kuipers om de zangdienst muzikaal te begeleiden. Hij wordt vergezeld door trompettist Reik Heusinkveld. Tussen dit alles door is er een kort overdenking door ds. mevrouw P.J. Krajenbink-Bennink uit Vorden. Er is koffie naar afloop en ook de boekentafel is er weer.

Magie bij A quadraat

Werk van Peter Bergenhenegouwen: 'fernweh'. Foto: PR

De expositie van galerie A quadraat toont schilderijen van Pauline Bakker, objecten van keramiste Petra Wolf en objecten van Peter Bergenhenegouwen.

Stichting de Veilingcommissie schenkt ruim 42.000 euro

Vorig jaar ontvingen 34 veelal Vordense verenigingen, stichtingen en instellingen 51.000 euro aan sponsorgelden. Foto: Jan Hendriksen

VORDEN – Op het voorplein van de Ideële Kringloopwinkel De Werf aan de Enkweg in Vorden is het zaterdag 26 mei tussen 9.00 en 12.30 uur weer tijd voor de jaarlijkse Meimarkt van Stichting Veilingcommissie Vorden. Naast het eigen zeer uitgebreide assortiment aan goede en mooie artikelen van de kringloopwinkel geven verschillende verenigingen en stichtingen acte de présence. In tientallen marktkramen kan men uiteenlopende artikelen, variërend van muziekinstrumenten, sieraden en hobby spullen tot Afrikaanse kunst bewonderen en kopen.

Door Jan Hendriksen

Daarnaast informeren verschillende goede doelen organisaties iedereen over hun activiteiten en verkopen zij unieke producten. Ook vindt er een heuse taxatiemorgen plaats met medewerking van de zeer bekende erkende taxateur in Kunst & Antiek Fred Wiersema uit Lochem. Iedereen kan tussen 10.00 en 12.00 uur schilderijen, kostbaarheden en andere goederen door Fred Wiersema op waarde laten schatten. Het kan zaterdag niet gezellig worden zonder een kop koffie met of zonder consumptie. Daarom heeft de Veilingcommissie één van de kramen gereserveerd voor het aanbieden van koffie, koeken en (koude en warme) versnaperingen.

Gratis verse stroopwafel voor elke bezoeker
De Veilingcommissie trakteert vanwege haar 20-jarig bestaan iedere bezoeker op een gratis heerlijk verse stroopwafel. Daarvoor is een speciale kraam ingericht door www.superstroopwafel.nl. Muzikaal verleent Harmonicaclub De Möllenpöllers uit Lochem hun medewerking.

Verschillende verenigingen en stichtingen geven acte de présence

Bestuurslid Hans Moor van Stichting Veilingcommissie Vorden laat weten dat men met deze Meimarkt een meerwaarde wil leveren aan het saamhorigheidsgevoel binnen Vorden. "Dat is dan ook de reden dat we verenigingen, particulieren en maatschappelijke organisaties uitnodigen acte de présence te geven op onze Meimarkt zodat men op die manier meer bekendheid kan geven aan de activiteiten/doelstellingen. En daarop is weer massaal gereageerd. Ruim twintig verenigingen en stichtingen verlenen hun medewerking."

Sponsorcheques
Vanaf 11.00 uur worden er die zaterdag voor meer dan 42.000 euro aan sponsorcheques uitgedeeld aan maatschappelijke organisaties, goede doelen en verenigingen uit Vorden, Kranenburg en Vierakker/Wichmond. Hans Moor: "We hebben dit jaar een overstelpend aantal sponsorverzoeken gehad (48) voor een totaalbedrag van ruim 104.000 euro. Ons budget voor dit jaar bedroeg circa 42.000 hetgeen inhoudt dat wij slechts een gedeelte van de sponsorverzoeken hebben kunnen honoreren. Wij hebben als selectiecriteria elk sponsorverzoek in samenhang met de andere sponsorverzoeken beoordeeld. Zo moesten de verzoeken ten goede komen aan maatschappelijke of culturele organisaties/verenigingen. We hebben dus geen subsidies gegeven aan particulieren, sportverenigingen en buurtverenigingen tenzij het aangevraagde sponsorgeld wordt gebruikt voor specifieke acties die ten doel hebben de Vordense gemeenschap een positieve impuls te geven."

Donatie restauratie kerkramen
Uiteindelijk ontvangen zaterdag 35 verenigingen en/of stichtingen een sponsorcheque die in waarde variëren van 295 tot vijfduizend euro. Naast de sponsorcheques met een gezamenlijke waarde van ruim 42.000 euro heeft Stichting Veilingcommissie Vorden dit jaar ook 140.000 toegezegd voor de restauratie van de kerkramen van de Hervormde Kerk in Vorden.

RATTI VR1 tegen V EN L VR1

VORDEN - Met nog maar een paar wedstrijden te gaan, speelden de vrouwen van Ratti zondag 13 mei thuis tegen V en L, het team dat 1 plek lager op de ranglijst staat dan Ratti. De eerste wedstrijd tegen V en L, voor de winterstop, eindigde in een troosteloze 0-0. Dit keer hadden de dames zich ten doel gesteld in ieder geval te scoren, en het liefst vaker dan V en L.

Om half 2 was de aftrap, en het was al vrij snel duidelijk dat Ratti de bovenliggende partij was. De tegenstander was weinig aanvallend, met name de eerste helft kwamen ze nauwelijks in de buurt van de keepster. Ratti daarentegen wist wel een aantal keer in de buurt van hun keepster te komen. Zo wist Esther Tuinman de keepster te verrassen met een schot vanaf de linkerkant, waarvan de keepster dacht dat de bal achter zou gaan. Daar verkeek ze zich lelijk op, dat bleek wel toen de bal via de paal bijna het doel in ketste... Helaas voor Esther kon ze uiteindelijk toch de bal nog pakken.

Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor Ratti, via Els Berenpas die een mooie voorzet van links gaf op Kim Heuvelink. Kim kwam goed ingelopen en kon de bal achter de keepster leggen, 1-0.
In de rust besloot het team dat dat eigenlijk niet genoeg was, gezien het feit dat Ratti de wedstrijd domineerde. En het gevaar van een tegendoelpunt ligt altijd op de loer, dus een ruimere voorsprong zou fijn zijn. De kansen waren er wel de tweede helft, maar helaas bleven meer doelpunten uit. Gelukkig hield de defensie achterin de boel ook goed dicht, en lukte het V en L dus ook niet te scoren. Eindstand bleef dus 1-0 voor Ratti, genoeg voor weer 3 punten erbij. Met nog twee wedstrijden te gaan, staan de dames op een veilige achtste plek. Maar bij twee keer winst, kunnen de dames zeker nog 1 of 2 plekken stijgen.

RATTI VR1 tegen V EN L VR1

RATTI VR1 tegen V EN L VR1

VORDEN - Met nog maar een paar wedstrijden te gaan, speelden de vrouwen van Ratti zondag 13 mei thuis tegen V en L, het team dat 1 plek lager op de ranglijst staat dan Ratti. De eerste wedstrijd tegen V en L, voor de winterstop, eindigde in een troosteloze 0-0. Dit keer hadden de dames zich ten doel gesteld in ieder geval te scoren, en het liefst vaker dan V en L.

Om half 2 was de aftrap, en het was al vrij snel duidelijk dat Ratti de bovenliggende partij was. De tegenstander was weinig aanvallend, met name de eerste helft kwamen ze nauwelijks in de buurt van de keepster. Ratti daarentegen wist wel een aantal keer in de buurt van hun keepster te komen. Zo wist Esther Tuinman de keepster te verrassen met een schot vanaf de linkerkant, waarvan de keepster dacht dat de bal achter zou gaan. Daar verkeek ze zich lelijk op, dat bleek wel toen de bal via de paal bijna het doel in ketste... Helaas voor Esther kon ze uiteindelijk toch de bal nog pakken.
Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor Ratti, via Els Berenpas die een mooie voorzet van links gaf op Kim Heuvelink. Kim kwam goed ingelopen en kon de bal achter de keepster leggen, 1-0.
In de rust besloot het team dat dat eigenlijk niet genoeg was, gezien het feit dat Ratti de wedstrijd domineerde. En het gevaar van een tegendoelpunt ligt altijd op de loer, dus een ruimere voorsprong zou fijn zijn. De kansen waren er wel de tweede helft, maar helaas bleven meer doelpunten uit. Gelukkig hield de defensie achterin de boel ook goed dicht, en lukte het V en L dus ook niet te scoren. Eindstand bleef dus 1-0 voor Ratti, genoeg voor weer 3 punten erbij. Met nog twee wedstrijden te gaan, staan de dames op een veilige achtste plek. Maar bij twee keer winst, kunnen de dames zeker nog 1 of 2 plekken stijgen.

Harmonie Vorden doet mee aan Anjeractie

VORDEN - Harmonie Vorden collecteert, zoals ieder jaar voor de Anjeractie van het Prins Bernhard cultuurfonds in Vorden. Vanaf maandag 28 mei tot en met zaterdag 2 juni vindt de 73ste Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden. 50% van het opgehaalde is voor de clubkas van de collecterende vereniging, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving.

De leden van Harmonie Vorden gaan langs de deuren in Vorden. Het percentage dat ten goede komt aan de eigen kas wordt onder andere besteed aan de opleiding van jeugd en onderhoud van het instrumentarium. Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds lokaal en nationaal jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Denk aan de aanschaf van kleding en instrumenten voor muziekverenigingen; kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen, restauratie van historische schepen of monumentale kerken en educatieprojecten op het gebied van natuur.

Ook in het afgelopen jaar hebben een aantal doelen in Vorden en de gemeente Bronckhorst mogen profiteren van een bijdrage door het Cultuurfonds. Gevers hebben daar aan bijgedragen, hopelijk ook dit jaar weer. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in de eigen regio en gevers steunen er direct Harmonie Vorden mee.

Bomenbelang present bij meimarkt De Werf

VORDEN - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst presenteert op de meimarkt van De Werf aan de Enkweg in Vorden op zaterdag 26 mei de nieuwe tweede druk van de wandel- en fietsroute langs een aantal monumentale bomen in de directe omgeving van Vorden. De eerste druk is vrijwel geheel uitverkocht. Waarschijnlijk deze zomer brengt Bomenbelang een tweede route uit, dan vanuit Hengelo richting Ruurlo.

Ook toont de vereniging haar nieuwe flyer met informatie over haar werkzaamheden. Op de meimarkt verkoopt Bomenbelang verschillende houten voorwerpen, gemaakt van bomen die onlangs in Vorden e.o. gekapt werden. Ook heeft de vereniging eigen bomenkaarten in de aanbieding. U kunt bij de kraam natuurlijk ook terecht voor vragen en informatie over allerlei zaken die met bomen te maken hebben. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 12.30 uur.

Stemmen voor Achterhoekse Voetbalnacht 2018

REGIO - Op woensdag 30 mei vindt in Stadion De Vijverberg in Doetinchem de derde achtereenvolgende Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Tot die datum kan er nog gestemd worden op de genomineerde personen en verenigingen voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en de beste vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd. In een eerdere publicatie is per abuis een foutieve website vermeld. Deze moet zijn: www.achterhoeksevoetbalnacht.nl

Verkoop loten bad van de eendjes-race tijdens Meimarkt

VORDEN - Tijdens de Meimarkt in Vorden, zaterdag 26 mei zal ook Zwembad In de Dennen aanwezig zijn. Het zwembad vraagt vooral aandacht voor de bad eendjes-race georganiseerd door de Lions Club Bronckhorst. Op zondag 2 september laten de Lions duizenden badeendjes te water in de Grote Beek bij Bronkhorst. Het belooft een spektakel te worden met heel veel winnaars.

Alle bad eendjes 'strijden' natuurlijk om de eerste plaats, maar dat niet alleen. Zwembad In de Dennen verkoopt net als de andere openluchtbaden in Bronckhorst loten voor 2,50 euro per stuk. Het lot met het nummer van het winnende bad eendje is uiteraard het winnende lot. Deze prijswinnaar wint een gezinsabonnement 2019 voor alle vier de zwembaden in de Gemeente Bronckhorst. Daarnaast worden er nog veel meer kleinere en grotere prijzen verdeeld, zoals bijvoorbeeld een gezinsabonnement van Zwembad In de Dennen, badlakens, een opblaasbare badeend, consumptiebonnen en natuurlijk het originele badeendje zelf. Tot slot zijn er nog vier 'winnaars'. De opbrengst van deze actie van de Lions gaat tenslotte naar alle vier de zwembaden. Koop een lot van het zwembad in Vorden, dan komt de opbrengst daarvan ook ten goede aan het zwembad in Vorden.
De bad eendjes-race is een leuke manier om het eigen zwembad financieel te ondersteunen. De loten zijn tijdens de Meimarkt te koop en uiteraard ook bij het zwembad zelf. Het zwembad geeft graag uitleg over het vrijwilligerswerk bij het zwembad. Het bestuur streeft naar zo ruim mogelijke openingsuren, maar dat kan niet zonder voldoende vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen tijdens de Meimarkt vrijblijvend kennis maken en informeren naar de mogelijkheden. Meer informatie staat op de website of mail.

Bomenbelang present bij meimarkt De Werf

VORDEN - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst presenteert op de meimarkt van De Werf aan de Enkweg in Vorden op zaterdag 26 mei de nieuwe tweede druk van de wandel- en fietsroute langs een aantal monumentale bomen in de directe omgeving van Vorden. De eerste druk is vrijwel geheel uitverkocht. Waarschijnlijk deze zomer brengt Bomenbelang een tweede route uit, dan vanuit Hengelo richting Ruurlo.

Ook toont de vereniging haar nieuwe flyer met informatie over haar werkzaamheden. Op de meimarkt verkoopt Bomenbelang verschillende houten voorwerpen, gemaakt van bomen die onlangs in Vorden e.o. gekapt werden. Ook heeft de vereniging eigen bomenkaarten in de aanbieding. U kunt bij de kraam natuurlijk ook terecht voor vragen en informatie over allerlei zaken die met bomen te maken hebben. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 12.30 uur.

Harmonie Vorden doet mee aan Anjeractie

VORDEN - Harmonie Vorden collecteert, zoals ieder jaar voor de Anjeractie van het Prins Bernhard cultuurfonds in Vorden. Vanaf maandag 28 mei tot en met zaterdag 2 juni vindt de 73ste Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden. 50% van het opgehaalde is voor de clubkas van de collecterende vereniging, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving.

De leden van Harmonie Vorden gaan langs de deuren in Vorden. Het percentage dat ten goede komt aan de eigen kas wordt onder andere besteed aan de opleiding van jeugd en onderhoud van het instrumentarium. Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds lokaal en nationaal jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Denk aan de aanschaf van kleding en instrumenten voor muziekverenigingen; kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen, restauratie van historische schepen of monumentale kerken en educatieprojecten op het gebied van natuur.

Ook in het afgelopen jaar hebben een aantal doelen in Vorden en de gemeente Bronckhorst mogen profiteren van een bijdrage door het Cultuurfonds. Gevers hebben daar aan bijgedragen, hopelijk ook dit jaar weer. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in de eigen regio en gevers steunen er direct Harmonie Vorden mee.

Stemmen voor Achterhoekse Voetbalnacht 2018

REGIO - Op woensdag 30 mei vindt in Stadion De Vijverberg in Doetinchem de derde achtereenvolgende Achterhoekse Voetbalnacht plaats. Tot die datum kan er nog gestemd worden op de genomineerde personen en verenigingen voor achtereenvolgens de beste voorzitter, de beste vrijwilliger, de beste scheidsrechter, het beste voetbaltalent en de beste vereniging van het jaar. Door een vijfhoofdige jury zijn er voor iedere categorie een vijftal kanshebbers genomineerd. In een eerdere publicatie is per abuis een foutieve website vermeld. Deze moet zijn: www.achterhoeksevoetbalnacht.nl

Statiegeld voor aan Stichting Kindermiddag Vorden

Marieke en Monique Jansen zijn blij met de medewerking van Albert Heijn Grotenhuys. Foto: PR

VORDEN - De jaarlijkse Kindermiddag op de Kasteelweide in Vorden is op zondag 24 juni. Een gratis middag voor alle kinderen van Vorden en omgeving van 14.00 tot 19.00 uur. Maar ook zeker een gezellige middag voor alle volwassenen, met vanaf 16.00 een leuke band. Dit jaar met het thema: 'Een reis rond de wereld' kunnen de kinderen kennismaken met verschillende landen.

Er is heel veel te doen zoals: spellen, schmink, springkussen, eten/drinken, muziek. Alles voor de kinderen is gratis. In de maand juni maken Wilbert en Yvonne Grotenhuys het mogelijk het statiegeld te doneren aan Stichting Kindermiddag Vorden. Hier is de Stichting heel blij mee en hoopt dat iedereen in deze periode de flessen bij de Albert Heijn in Vorden in gaat leveren. Door op de gele knop te drukken, wordt automatisch dit bedrag aan de Stichting geschonken. Alvast bedankt en tot zondag 24 juni op de Kasteelweide in Vorden.

Achterhoekse initiatieven komen samen tijdens Pak An Pakt Uit

HENGELO/LIEVELDE - De stichting Pak An – opgericht door Grolsch en De Feestfabriek – organiseert op zaterdag 26 mei in Lievelde de eerste editie van Pak An Pakt Uit

Door Luuk Stam

De stichting Pak An bestaat twee jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op zaterdag 26 mei organiseert de stichting bij Uitspatting Besselinkschans in Lievelde – grenzend aan het Zwarte Cross-terrein – het evenement Pak An Pakt Uit.

Op dit nieuwbakken evenement komen veel Achterhoekse initiatieven samen die de afgelopen twee jaar met behulp van Pak An tot stand zijn gekomen. De stichting is in 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek met het doel om de Achterhoek samen met iedereen die deze streek een warm hart toedraagt leuker te maken. Met coaching, netwerk, publiciteit of een financiële bijdrage ondersteunt Pak An ideeën die hieraan bijdragen.

In twee jaar tijd kwamen er bij de stichting al 200 ideeën binnen. 90 daarvan zijn gehonoreerd en uitgevoerd met ondersteuning van Pak An. Voorbeelden van uitgevoerde ideeën zijn de lancering van het platenlabel Achterhoek Vinyl, de uitgave van het boek Parels van de Achterhoek en de totstandkoming van het Liefdespad in Ruurlo en een speeltoren in Groenlo.

Tientallen initiatieven zullen zich op 26 mei in Lievelde presenteren. Daarnaast kunnen bezoekers hier genieten van Achterhoekse streekproducten, is er muziek van onder andere De Boetners, Rocco Ostermann (Donnerwetter), Lizzy Ossevoort en Stef Woestenenk, zijn er jonge talentvolle Achterhoekse kunstenaars aanwezig en is er een Achterhoek College Tour.

De volledige organisatie van het evenement is in handen van een groep van zes studenten van verschillende hogescholen in Nederland. In het kader van de minor evenementenorganisatie kregen zij de opdracht om voor een organisatie een evenement op te zetten. De groep studenten stuurde een mail naar De Feestfabriek.

De reactie was enthousiast. "Wij waren al op zoek naar een manier om het tweejarig bestaan van Pak An te vieren", zegt Pak An-directeur Johan Godschalk. "Voor ons was 1 en 1 dus direct 3." Godschalk doopte de club studenten om tot de HANpakkers, waarbij HAN staat voor Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

De studenten komen uit heel het land en waren tot voor kort niet bekend met De Feestfabriek. Op één na. Hengeloër Stein Bouwmeister (23) liep hier in het verleden verschillende stages. Zijn medestudenten waren onder de indruk van de werkwijze in Hengelo. "Ze zaten wel even te kijken van 'wow, wat is dit nou!?'", zegt Bouwmeister. "Je krijgt hier direct veel verantwoordelijkheid. Het is een warm bad. Dat enthousiasme is overweldigend."

Het netwerk van Godschalk en zijn collega's zorgde ervoor dat de studenten snel contacten konden leggen. "We hebben met directeuren bij bedrijven aan tafel gezeten waar we anders nooit waren gekomen", vertelt Bouwmeister. "Nu mochten we iedereen aanspreken, konden we zo aanschuiven en hebben we ook heel veel steun gekregen."

De vele verantwoordelijkheden maakten de studenten alleen nog maar meer enthousiast. Het resultaat is op 26 mei een flink uit de kluiten gewassen evenement met naast de initiatieven een veelheid aan activiteiten. "Het is een beetje uit de hand gelopen", zegt Godschalk. "Eigenlijk is het al een echt festival, maar dat is helemaal prima."

Het evenement heeft volgens de organisatoren de vibe van de Zwarte Cross en Mañana Mañana, maar is wel helemaal gratis te bezoeken. "We hebben ook geen idee hoeveel mensen er komen", zegt Godschalk. "200? 2000? We weten het echt niet." De mensen die er komen zullen na afloop in ieder geval een goed beeld hebben van wat er met Pak An allemaal mogelijk is. Pak An Pakt uit begint op zaterdag 26 mei om 11.00 uur en duurt tot 19.00 uur.

Workshop Ontdek de kracht van Tekentaal

Workshop Ontdek de kracht van Tekentaal

VORDEN - In de bibliotheek in Vorden wordt 4 juni van 14.00-16.00 uur een workshop Ontdek de kracht van Tekentaal gegeven, met als thema: 'Hoe ga je om met het ouder worden?" Belangstellenden ontdekken tijdens deze creatieve kennismakingsworkshop hoe zij aankijken tegen het ouder worden.

De deelnemer hoeft niet te kunnen tekenen om mee te doen met deze workshop, maar mag zich laten verrassen door de mooie inzichten die zomaar tevoorschijn komen in de tekening.
De workshop wordt gegeven door Josée van der Staak. Na kennismaking met elkaar zal Josée iets uitleggen over 'De Kracht van Tekentaal', waarna ze de deelnemers meeneemt via een visualisatie naar het thema om daarna in alle rust te gaan tekenen en kleuren. Tot slot worden de tekeningen bevraagd en bekeken om tot mooie inzichten te komen. Ervaar wat tekenen doet. Alleen door te doen weet iemand of het iets voor hem of haar is.

Meedoen is gratis. Aanmelden via de site van de bibliotheek of via Klantenservice, 0314-3334454.


www.ontdektekentaal.nl

www.biebnieuws.nl

De liefde verbeeld, de liefde gespeeld

VIERAKKER - Theetuin Vierakker opent zondag 20 mei om half drie haar deuren voor 'de Schilderije', een groep Zutphense kunstschilders, begeleid door schilderes Louise Kleinherenbrink. Zij hebben zich laten inspireren door de verzen van het Hooglied, waarin een ode aan de liefde wordt gebracht.

De tentoonstelling zal worden geopend met een feestelijke middag, waarin vier wervelende muzikanten met hun saxofoons optreden: het Zeezicht-Zakzofoon kwartet. Hun muziek wordt afgewisseld door het spel van het Zutphens gitaartrio: Forever young. Zij laten horen hoe men door de liefde eeuwig jong kunt blijven.
De tentoonstelling is van 20 mei tot en met 16 juni geopend van donderdag tot en met zondag, 10.00 tot 17.30 uur. Wees hartelijk welkom in de theetuin aan de IJsselweg 13 in Vierakker.


Belangstelling voor Glasvezel buitenaf in Bronckhorst is enorm

BRONCKHORST - Met 3205 afgesloten abonnementen is de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Bronckhorst een feit. Maar liefst 70,2% van de inwoners en bedrijven in het buitengebied kiest voor glasvezel en heeft een abonnement afgesloten. Vorige week vrijdag werd de ondergrens van 50% al gehaald. Dat percentage is minimaal nodig om glasvezel te kunnen aanleggen in het buitengebied van Bronckhorst.

Woensdag 16 mei werd tijdens de afscheidsreceptie van Paul Seesing het definitieve percentage onthuld. De gemeente Bronckhorst zegt blij te zijn dat de aanleg van glasvezel is zeker gesteld. Dit vooral dankzij de inzet van ambassadeurs, lokale verkopers en dorpsbelangenorganisaties. Er is enorm veel werk verzet door de vrijwilligers in het gebied. De afgelopen weken zijn er veel lokale avonden georganiseerd door deze vrijwilligers. De saamhorigheid is groot en dat wordt nu beloond. Er komt glasvezel en dat is voor de ontwikkeling van het buitengebied ontzettend belangrijk.

Dankzij inzet van inwoners
De gemeente Bronckhorst bereikte al vóór de sluitingsdatum van 14 mei het aantal benodigde aanmeldingen. Glasvezel buitenaf is blij met de grote interesse. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf, licht toe: "De inwoners van de gemeente Bronckhorst hebben zich met zijn allen ingezet om de 50% deelname te halen. We hebben gezien hoe groot de inzet was van de verschillende ambassadeurs in het gebied. Juist daarom kunnen we nu al aankondigen dat er glasvezel komt. Goed nieuws voor de inwoners en bedrijven in het buitengebied!"

Start werkzaamheden
De voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied starten naar verwachting in het najaar van 2018. De eerste adressen hebben in het voorjaar van 2019 daadwerkelijk glasvezel.

Ontdek de kracht van Tekentaal

VORDEN - In de bibliotheek in Vorden wordt 4 juni van 14.00-16.00 uur een workshop Ontdek de kracht van Tekentaal gegeven, met als thema: 'Hoe ga je om met het ouder worden?" Belangstellenden ontdekken tijdens deze creatieve kennismakingsworkshop hoe zij aankijken tegen het ouder worden.

De deelnemer hoeft niet te kunnen tekenen om mee te doen met deze workshop, maar mag zich laten verrassen door de mooie inzichten die zomaar tevoorschijn komen in de tekening.
De workshop wordt gegeven door Josée van der Staak. Na kennismaking met elkaar zal Josée iets uitleggen over 'De Kracht van Tekentaal', waarna ze de deelnemers meeneemt via een visualisatie naar het thema om daarna in alle rust te gaan tekenen en kleuren. Tot slot worden de tekeningen bevraagd en bekeken om tot mooie inzichten te komen. Ervaar wat tekenen doet. Alleen door te doen weet iemand of het iets voor hem of haar is.

Meedoen is gratis. Aanmelden via de site van de bibliotheek of via Klantenservice, 0314-3334454.

Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM - Zondagavond 3 juni is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst, georganiseerd door Stichting de Opdracht. Dit zal plaatsvinden in Cultureel centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg).

In deze samenkomst, die om 19.30 uur begint, hoopt Gijsbert Tomassen uit Ermelo
voor te gaan. Het Chr. Gem Koor De Lofstem uit Zelhem zal medewerking verlenen. Maartje Veenhuis zal de samenzang begeleiden op piano.

De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info, bel 0314-622878 of kijk op de site.


www.stichtingdeopdracht.nl

Jaarlijkse uitje naar Afrikaanse beeldentuin

VORDEN - Seniorensoos Vierakker-Wichmond gaat donderdagmiddag 7 juni naar de Afrikaanse beeldentuin in Harsfen om zich echt even in Afrika te wanen. Vele authentieke beelden zijn er opgesteld.

Het gezelschap zal gastvrij worden ontvangen door de heer Nico van Kan, die veel kan laten zien, onder meer door film, en vertellen over deze prachtige beelden en hun betekenis. Daarna wordt gegeten in De Zevensprong in Joppe. Het restaurant is bij velen bekend van vroeger onder de naam de Zessprong, toen het ook al geliefd was, in het bijzonder bij ouders met kinderen vanwege de bosrijke omgeving en het speeltuintje.
Inmiddels is het restaurant gemoderniseerd, echter op zo'n manier dat het nog helemaal in deze omgeving past. Voor nadere informatie en deelname, bel of mail naar het bestuur: mevrouw Ria Tijssen, 0575-441743 of mevrouw Josefine Meijer, 0575-547930 of meijer.j8@gmail.com. Liefst zo snel mogelijk in verband met het aantal te reserveren plaatsen voor het eten.

Test luchtbedden en relaxstoelen

WINTERSWIJK - Op zondag 27 mei staat bij Obelink Vrijetijdsmarkt alles in het teken van slapen en relaxen op de camping. Wie benieuwd is wat het lekkerst ligt, kan het komen testen.

Er is een groot assortiment aan luchtbedden, slaapmatjes, veldbedden en slaapzakken. In de Obelink showroom kun je allerlei luchtbedden zelf testen. Van selfinflating matten, waar je dus geen pompje bij nodig hebt, tot luchtbedden die je met een elektrische of voetpomp kunt opblazen. Bij aankoop van een slaapzak vanaf 30 euro ontvang je op deze zondag een gratis 'caravan cuddlebug'. Niet alleen decoratie voor in je slaapcabine, maar ook ideaal te gebruiken als een reiskussen in de auto.

Ook heeft Obelink luchtbedden en slaapzakken speciaal voor kinderen. In 2016 heeft Obelink het merk Wander Wonder gelanceerd: een kleurrijke kampeerlijn met allerlei kampeerspullen, waaronder klap- en vouwstoelen, servies, diverse kussens en slaapzakken en luchtbedden voor jongens en meisjes. De kersverse collectie van 2018 ligt nu in de winkel. Op zondag 27 mei is er 10% korting op alle slaapmatten en slaapzakken van Wander Wonder.

Slapen op de camping hoeft natuurlijk niet op een luchtbed, maar kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld in een campingstoel. Mensen kunnen in de showroom ook de relaxstoelen of klapstoelen bekijken en testen.

Obelink Vrijetijdsmarkt in Winterswijk is op 27 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

SamenLoop voor Hoop: terugblikken en vooruitzien

BRONCKHORST - De eerstvolgende informatieavond voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst is op donderdag 24 mei. Deze avond wordt gehouden in de Looschool aan de Cosmeastraat 2 in Zelhem. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.30 is de inloop.

De aangemelde teams zijn druk doende om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de SamenLoop. Een groot initiatief was het benefietconcert Spöllen tegen kanker op 22 april. Deze middag heeft ruim 3.300 euro opgebracht. Voorzitter Dirk Hiddink blikt terug op een mooie, maar ook warme zondag in Ons Huis in Hengelo. Mart Riethorst en zijn personeel richtten de zaal in voor alle gasten en medewerkers van HeCa bouwden het podium op en verzorgden het geluid en licht. Op het podium speelden de Iesellander muzikanten in klederdracht hun egerländer muziek. Jan Ottink, Susan Waanders en Raimond Surquin brachten luisterliedjes. Old Ni-js speelde tot ieders plezier vooral oude nummers van Normaal. Tot slot kwam BohFoiToch op de bühne met meezingers.

"Het was 's morgens nog rustig, maar gaandeweg de dag nam het publiek in aantal toe. Het was dan ook uitzonderlijk mooi weer en er waren vele andere activiteiten in de omgeving," weet Dirk nog. "Toch kunnen we terugblikken op een zeer geslaagde middag met meer dan zes uur muziek. In de pauzes tussen de optredens werd er een verloting gehouden met hele mooie prijzen gesponsord door de middenstand uit heel Bronckhorst. We willen al deze sponsoren nogmaals hartelijk danken."

Alle muzikanten, de bands (met de begeleiding), maar ook HeCa en andere vrijwilligers hebben zonder enige betaling aan dit benefietconcert bijgedragen. Verder heeft Ons Huis /Mart eten & drinken de kosten van de kaarten, de PR en de zaal voor haar rekening genomen en een bedrag van 500 euro geschonken. Dit tezamen met de opbrengst van de verkochte kaarten en de verloting bracht 'Spöllen tegen kanker' ruim 3.300 euro op voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst. "We willen iedereen die ook maar op enigerlei wijze heeft bijgedragen hartelijk danken voor dit geweldige bedrag."

Informatieavond 24 mei
Tijdens deze informatieavond wordt er (nieuwe) informatie gegeven over de SamenLoop. Daarnaast zal Elma Renken iets vertellen over Inloophuis Oude IJssel te Doetinchem en Gerrie Evers zal vertellen hoe het entertainmentprogramma er op 9 en 10 juni uit zal zien.

Aanmelden als Team, Teamlid, Eregast of Vrijwilliger kan via de site. Meer informatie ook op Facebook.

SamenLoop voor Hoop: terugblikken en vooruitzien

BRONCKHORST - De eerstvolgende informatieavond voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst is op donderdag 24 mei. Deze avond wordt gehouden in de Looschool aan de Cosmeastraat 2 in Zelhem. Aanvang 20.00 uur, vanaf 19.30 is de inloop.

De aangemelde teams zijn druk doende om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de SamenLoop. Een groot initiatief was het benefietconcert Spöllen tegen kanker op 22 april. Deze middag heeft ruim 3.300 euro opgebracht. Voorzitter Dirk Hiddink blikt terug op een mooie, maar ook warme zondag in Ons Huis in Hengelo. Mart Riethorst en zijn personeel richtten de zaal in voor alle gasten en medewerkers van HeCa bouwden het podium op en verzorgden het geluid en licht. Op het podium speelden de Iesellander muzikanten in klederdracht hun egerländer muziek. Jan Ottink, Susan Waanders en Raimond Surquin brachten luisterliedjes. Old Ni-js speelde tot ieders plezier vooral oude nummers van Normaal. Tot slot kwam BohFoiToch op de bühne met meezingers.

"Het was 's morgens nog rustig, maar gaandeweg de dag nam het publiek in aantal toe. Het was dan ook uitzonderlijk mooi weer en er waren vele andere activiteiten in de omgeving," weet Dirk nog. "Toch kunnen we terugblikken op een zeer geslaagde middag met meer dan zes uur muziek. In de pauzes tussen de optredens werd er een verloting gehouden met hele mooie prijzen gesponsord door de middenstand uit heel Bronckhorst. We willen al deze sponsoren nogmaals hartelijk danken."

Alle muzikanten, de bands (met de begeleiding), maar ook HeCa en andere vrijwilligers hebben zonder enige betaling aan dit benefietconcert bijgedragen. Verder heeft Ons Huis /Mart eten & drinken de kosten van de kaarten, de PR en de zaal voor haar rekening genomen en een bedrag van 500 euro geschonken. Dit tezamen met de opbrengst van de verkochte kaarten en de verloting bracht 'Spöllen tegen kanker' ruim 3.300 euro op voor de SamenLoop voor Hoop Bronckhorst. "We willen iedereen die ook maar op enigerlei wijze heeft bijgedragen hartelijk danken voor dit geweldige bedrag."

Informatieavond 24 mei
Tijdens deze informatieavond wordt er (nieuwe) informatie gegeven over de SamenLoop. Daarnaast zal Elma Renken iets vertellen over Inloophuis Oude IJssel te Doetinchem en Gerrie Evers zal vertellen hoe het entertainmentprogramma er op 9 en 10 juni uit zal zien.

Aanmelden als Team, Teamlid, Eregast of Vrijwilliger kan via de site. Meer informatie ook op Facebook.

Jaarlijkse uitje naar Afrikaanse beeldentuin

VORDEN - Seniorensoos Vierakker-Wichmond gaat donderdagmiddag 7 juni naar de Afrikaanse beeldentuin in Harsfen om zich echt even in Afrika te wanen. Vele authentieke beelden zijn er opgesteld.

Het gezelschap zal gastvrij worden ontvangen door de heer Nico van Kan, die veel kan laten zien, onder meer door film, en vertellen over deze prachtige beelden en hun betekenis. Daarna wordt gegeten in De Zevensprong in Joppe. Het restaurant is bij velen bekend van vroeger onder de naam de Zessprong, toen het ook al geliefd was, in het bijzonder bij ouders met kinderen vanwege de bosrijke omgeving en het speeltuintje.
Inmiddels is het restaurant gemoderniseerd, echter op zo'n manier dat het nog helemaal in deze omgeving past. Voor nadere informatie en deelname, bel of mail naar het bestuur: mevrouw Ria Tijssen, 0575-441743 of mevrouw Josefine Meijer, 0575-547930 of meijer.j8@gmail.com. Liefst zo snel mogelijk in verband met het aantal te reserveren plaatsen voor het eten.

Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM - Zondagavond 3 juni is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst, georganiseerd door Stichting de Opdracht. Dit zal plaatsvinden in Cultureel centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg).

In deze samenkomst, die om 19.30 uur begint, hoopt Gijsbert Tomassen uit Ermelo voor te gaan. Het Chr. Gem Koor De Lofstem uit Zelhem zal medewerking verlenen. Maartje Veenhuis zal de samenzang begeleiden op piano.

De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info, bel 0314-622878 of kijk op de site.

New Bond bij Live@Ideaal

Zelhem - Woensdagavond 23 mei staat de band 'New Bond' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun 'roots' en aspiraties in de muziek.

New Bond maakt strakke blues-rock van intens gevoelig tot gemeen spetterend, gemengd met uitdagingen richting verschillende muziekstijlen. Van Walter Trout naar Stevie Ray, van Carolyn Wonderland naar Sass Jordan en van Bo diddley naar Popa Chubby. In New Bond spelen een stel doorgewinterde muzikanten, die hun sporen al in diverse bands verdiend hebben. Ze staan garant voor een knallende avond met virtuoze gitaarlicks, stuwende ritmes en temperamentvolle zang.

New Bond bestaat uit Coen Bartels-bas, Marcel Gunsing-drums, Etienne Crombach-gitaar en Caroline Vallentgoed-zang.
Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen op de website www.ideaal.org/live een inschrijfformulier invullen of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.

www.samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

facebook: Samenloop voor Hoop Bronckhorst

www.samenloopvoorhoop.nl/bronckhorst

facebook: Samenloop voor Hoop Bronckhorst

Column

Artistiek

Het had al in de krant gestaan, en online. Er werd me gevraagd hoe laat het begon, maar ik zat nog met mijn hoofd in Lunteren en Gouda. In hotel- en museumtuin was ik zonnig aanwezig bij de start van een liefdestoekomst, onderschreven door mijzelf en velen. Aangehoord en beglimlacht, met bloemetjes en kussen omlijnd. Nooit zal het wennen, een toga zo ruim als die harten te dragen.

Na het trouwen stond op de enige dag die de week nog overhad mijn mini-optreden in Hummelo gepland. Liever was ik wat langer blijven liggen, tussen de zelfgemaakte Moederdag-cadeaus en de kruimels van de cake die doorging voor ontbijt. Maar als iets in mijn agenda staat, is het waar. Dan komt er geen speld meer tussen, of het moet een regendruppel zijn.

De kinderen mochten mee. Of ja, ze hadden geen keus, en ik geen oppas. Er kwam een regendruppel tussen en daarom verruilden we de Poeziëklinkplek voor de boerenschuur vlakbij. De vogeltjes schuilden ook voor de wolken en vlogen zomers door de schuur. Er was gisteren een familiefeestje geweest en er stonden nog spelletjes. Blikgooien en sjoelen. De kinderen werden langzaam iets blijer dat er geen oppas was.

Er was selfservice in goed vertrouwen, zondagsstappers wandelden af en aan. De uitbater sprak trots over zijn paardenhuifkar en de mensen die achter hem aanhobbelen door zijn mooie dorp. Hoe er van de week trouwens wel vijfduuzend mensen op het plein stonden voor de onthulling van een iconisch beeld en ik me bedacht de kinderen nog te moeten leren wat høken is.

Mijn map met woorden lag geduldig op een hoge, houten tafel. De eerste belangstellenden dienden zich aan. Er zou muziek bij zijn, maar de muzikanten hadden zich in het tijdstip vergist. Grappig, ik had juist van de week een gesprek met de kinderen over artistiek zijn. Ze kwamen tot de conclusie dat je dan vaak chaotische haren had en te laat kwam, tot ik aangaf ook met gemak onder die noemer te vallen. "Maar jij draagt altijd makkelijke broeken", klonk hun terecht verweer.

Na drie kwartier kwamen een violist met ongekamd haar en een zanger zonder horloge nonchalant de schuur binnen, tijdloze melodieën en teksten onder de arm. Het binnengedruppeld publiek nam geduldig plaats op de houten banken naast het hooi, de muzikanten stemden zich ondertussen gunstig. Zelfs de wind voegde zich bij ons, 'de deur stond toch open' zal ze gedacht hebben.

Onder een broedlamp dichtte ik over jou en mij, verhaalde ik van familie en de dwerghamster en nam ik al wie aanhoorde bij de hand. Nooit eerder deelden we een boerenschuur-podium, maar de muzikanten en ik werden terstond een kleine kudde; waar zij gingen sloot ik aan en als ik zat gingen zij staan. Mijn jongste zat op de eerste rij en gaf mij tussendoor zachte complimenten. Elk podium doet haar dromen van wereldfaam, ze zal niet gezien hebben dat er - naast de vogels - bijna geen kip was. En terwijl ik die ochtend liever wat langer geslapen had, kwam ik in een bedje van artistiek terstond volledig tot rust.


Optreden Feeling in Theetuin Vierakker

Het Dremptse koor Feeling. Foto: PR

VORDEN - Het koor Feeling treedt zondag 3 juni op in de Theetuin in Vierakker. Vanaf 14.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom om naar het Dremptse koor te komen luisteren, te genieten van het uitzicht en de botanische tuin.

Theetuin Vierakker organiseert het hele jaar diverse activiteiten waar belangstellenden onder het genot van een kop thee of koffie op het anderhalve hectare grote terrein van kunnen genieten. Het optreden van Feeling uit Drempt is een van de activiteiten die dit seizoen gepland staan. Het koor bestaat uit ongeveer dertig enthousiaste meiden en zingt, zoals de naam al aangeeft, met gevoel. Het repertoire van Feeling is heel breed. Als de tekst of de muziek aanspreekt, is het lied geschikt om te zingen. Het koor zingt vooral in het Nederlands en Engels en maakt af en toe een uitstapje naar een andere taal. In twee delen van een half uur laat Feeling het publiek kennismaken met hun uitgebreide repertoire. De entree voor deze muzikale middag is gratis; een vrijwillige bijdrage voor het koor wordt op prijs gesteld.


www.theetuinvierakker.nl

Pure Magic bij A quadraat

VORDEN - Het is pure magie in de galerie tijdens de huidige expositie bij A quadraat. In deze ruimte gaat het om de vervreemdende effecten van de schilderijen van Pauline Bakker. Met naast haar werk in witte en grijs getinte objecten van keramiste Petra Wolf. In de onlangs geopende beeldentuin zijn de 100 beelden en objecten van kunstenaars te bekijken; kleurrijk metalen werk naast rvs, hardsteen en brons. Maar ook hier magische objecten van Peter Bergenhenegouwen.

In de galerie lijken de schilderijen van Pauline Bakker soms te betoveren. Haar grote schilderijen als 'Ochtendmist' en 'Stel op de kademuur' laten een vervreemdend effect zien. Zelf geeft zij er de voorkeur aan haar werk als verstild te omschrijven. Het harde licht, en de rafelranden van de stad sluiten goed aan bij de vervreemdende sfeer die zij in haar werk oproept. Er ontstaat een licht surrealistisch beeld door de harde contrasten en de filmisch gekozen landschappen. Het is goed je bij haar werk af te vragen waar haar afgebeelde personen naar kijken of waar zij naar toe gaan of wie zij denken te ontmoeten. Haar werk doet bezoekers denken aan het werk van de Engelse schilder David Hockney.

Keramist Petra blijft experimenteren met haar materiaal. De kufenhorn mit doppelspitz is prachtig in al zijn eenvoud. Het aan één draad draaiende object vraagt om steeds om een andere 'houding'. Zij maakt werk dat herinnert aan de natuur. Er is in haar keramische vormen botten, boomschors, houtnerf en gebarsten aarde te zien. Herhaling is een belangrijk element in haar werk. Het is nog steeds van belang om het materiaal haar werk te laten doen, zegt zij, en het vooral te laten groeien in vrije sculpturen en vormen. Ook de sponsachtige vormen keren van tijd tot tijd weer terug in haar werk.

Op zondag 27 mei is Pauline in de galerie om de ins en outs van haar werk toe te lichten. Op deze dag is zij vanaf 14.00 uur aanwezig.

10 juni: KunstZondagVorden.
Vrijdag 22 juni is er een rondleiding, lezing en lunch.

Kunst en Cultuur

Expo Lage Landen in de Achterhoek

J. W. Bilders, Kasteel Vorden. Foto: Johan Drewes (PR)

VORDEN - Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst te Vorden toont in haar nieuwe tentoonstelling romantische werken van J.W. Bilders, J. Oppennoorth en tijdgenoten. De expositie werd door burgemeester Besselink van de gemeente Bronckhorst op 18 mei geopend en is te zien tot eind juli.

J. W. Bilders, Kasteel Vorden. Foto: Johan Drewes (PR)

Nu de succesvolle tentoonstelling Lage Landen in de Zutphense Musea, met als topstuk een fraai werk van J.W.Bilders uit het Rijksmuseum te Amsterdam is afgelopen, is dit een uitstekende gelegenheid om meer werk van de schilders van de Oosterbeekse school te gaan zien. Bovendien wordt binnenkort de Bilders-wandeling in en rond Vorden geopend. In deze wandeling zijn de plekken waar Bilders schilderde gemarkeerd. Zo kan wat hem boeide en op doek vastlegde, in werkelijkheid opnieuw beleefd worden. Aan het einde van de wandeling kunnen enkele van zijn werken en die van tijdgenoten (Maria Bilders-Van Bosse, Johannes Oppennoorth, Dirk Gerard Ezerman, Pieter ten Cate, en van later Theo Goedvriend) in het écht bekeken worden. Johannes Warnardus Bilders (1811 – 1890) was de belangrijkste schilder van de Oosterbeekse School. Veel schilders van de latere Haagse school werden door hem beïnvloed, waaronder beroemdheden als Jacob en Matthijs Maris en Anton Mauve. In de zomermaanden van 1868 tot 1877 trok hij jaarlijks naar Vorden om daar in de omgeving te schilderen. De tentoonstelling is van zaterdag 19 mei tot eind juli 2018 te bezichtigen.
MAS Vorden, Raadhuisstraat 6 te Vorden open op vrijdag – en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. De entree is 4 euro per persoon.

De bibliotheek zoekt Taalvrijwilligers

DOETINCHEM - Bibliotheek West Achterhoek zoekt vrijwilligers, die laaggeletterden, die moeite hebben met lezen en schrijven, willen helpen met het verbeteren van deze basisvaardigheden.

De taalvrijwilliger helpt een laaggeletterde cursist met het verbeteren van de beheersing van de Nederlandse taal. De taalvrijwilliger en de cursist bepalen samen hoe deze ondersteuning eruitziet. Uitgangspunt hierbij is het doel dat de cursist hierbij voor ogen heeft. De taalvrijwilliger kan hierbij helpen met zowel de schriftelijke als de mondelinge beheersing van de Nederlandse taal op een praktische, laagdrempelige manier. De taalvrijwilliger volgt een basistraining taalvrijwilliger, waar geleerd wordt met het lesmateriaal te werken inclusief basisvaardigheden voor het begeleiden.
De bibliotheek biedt een plezierige en inspirerende werkomgeving, gratis lidmaatschap van de bibliotheek, gratis toegang bij lezingen, een onkostenvergoeding en een eindejaars-attentie.
Voor meer informatie, neem contact op met Klantenservice, 0314-333445 of kom langs op het spreekuur van Ronny Hartman, Taalhuisdocent/-specialist. Zij is elke dinsdagochtend (behalve 29 mei) van 10.00 tot 12.00 uur in het Taalhuis in de bibliotheek in Doetinchem aanwezig.

Johnny Cash-tribute door Rocco Ostermann en Donnerwetter

Rocco Ostermann en Donnerwetter zorgen voor een Johnny Cash Tribute. Foto: PR Reurpop

RUURLO - Een eerbetoon aan de Man in Black, Johnny Cash, door Rocco Ostermann en zijn mannen van de Arnhemse band Donnerwetter. Ze zijn de adembenemende afsluiter in de Greyhound Saloon, dus wees erbij zaterdag 9 juni.

Zoals Johnny Cash van andermans songs zeer persoonlijke versies maakt, zo zingt Rocco Ostermann de nummers van Cash op geheel eigen wijze. Toch heeft Ostermann overduidelijk het koffiebruine profiel van Cash op zijn stembanden. Hij vervoert je naar de atmosfeer waarin de countrybluessongs zijn geschreven: 'de tegen zijn demonen vechtende schaduwboksende mens', aldus de band.

Cash was meer dan een zanger, hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad, daarmee vele outcasts inspireerde. Dit alles neemt Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde tijdens vele concerten en festivals in Nederland, Duitsland en Ierland.

Column

2 april tot 28 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling "Heiligen en hun patronaten"

Heiligenbeeldenmuseum

2 april tot 31 oktober

Kranenburg

Thematentoonstelling 2018

Heiligenbeeldenmuseum

23 mei

Vorden

Workshop Paddenstoelen kweken

Landgoed Hackfort

25 mei

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

26 mei

Vorden

Grote Meimarkt Vorden

Ideële Kringloopwinkel "De Werf"

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

Vorden

Open tuin dagen

Vlogman

27 mei

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

1 juni

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

Vorden

Concert en Diner op Hackfort

Landgoed Hackfort

Vorden

AODHAN (Schotse en Ierse songs)

Theater Onder de Molen

2 juni

Vorden

Wijnhoeve Elanova: proeverij / rondleiding

Wijnhoeve Elanova

2 juni

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

Wichmond

Roll Over Bronckhorst

Sportcomplex Soci

3 juni

Vorden

Expositie 'Fundamental Feelings'

Galerie De Burgerij

De bibliotheek zoekt Taalvrijwilligers

DOETINCHEM - Bibliotheek West Achterhoek zoekt vrijwilligers, die laaggeletterden, die moeite hebben met lezen en schrijven, willen helpen met het verbeteren van deze basisvaardigheden.

De taalvrijwilliger helpt een laaggeletterde cursist met het verbeteren van de beheersing van de Nederlandse taal. De taalvrijwilliger en de cursist bepalen samen hoe deze ondersteuning eruitziet. Uitgangspunt hierbij is het doel dat de cursist hierbij voor ogen heeft. De taalvrijwilliger kan hierbij helpen met zowel de schriftelijke als de mondelinge beheersing van de Nederlandse taal op een praktische, laagdrempelige manier. De taalvrijwilliger volgt een basistraining taalvrijwilliger, waar geleerd wordt met het lesmateriaal te werken inclusief basisvaardigheden voor het begeleiden.
De bibliotheek biedt een plezierige en inspirerende werkomgeving, gratis lidmaatschap van de bibliotheek, gratis toegang bij lezingen, een onkostenvergoeding en een eindejaars-attentie.
Voor meer informatie, neem contact op met Klantenservice, 0314-333445 of kom langs op het spreekuur van Ronny Hartman, Taalhuisdocent/-specialist. Zij is elke dinsdagochtend (behalve 29 mei) van 10.00 tot 12.00 uur in het Taalhuis in de bibliotheek in Doetinchem aanwezig.

Heren 3 doet na nederlaag nog mee voor kampioenschap

(V.l.n.r.): Remco Tempels, Gerrit Stegeman, Ernst te Velthuis, Jelmer Cuppers, Maik Derksen en Martie Dijkman. Foto: PR

VORDEN - In een poule van zeven teams doet Vorden na vier speelronden nog mee voor het kampioenschap. Heren 3 ging de competitie in met als doel: middenmoter te worden. De heren doen het verrassend goed.

Het kersverse nieuwe team van aanvoerder Martie Dijkman stijgt dan ook boven zichzelf uit. Martie Dijkman, ook gelijk sponsor van het team wat betreft de kleding met zijn bedrijf: Grondverzetbedrijf Dijkman. Vorden begon 7 april met een thuiswedstrijd tegen Groenlo en won met 4-2. 14 april ging de reis naar buur vereniging Welgelegen waar Vorden de volle zes punten pakten. De derde speeldag viel Vorden uit vanwege een poule van 7. 5 mei speelde Vorden een thuiswedstrijd tegen De Sprong uit Doetinchem, deze werd verloren met 4-2. Er is nog niets aan de hand voor de mannen: ze staan met 15 punten bovenaan en het kampioenschap is nog niet weggegooid.

Jeugd HSV De Snoekbaars vist eerste wedstrijd

VORDEN - Op donderdagavond 17 mei hebben de jeugdleden van HSV De Snoekbaars hun eerste wedstrijd gevist. De wedstrijd werd gevist in de vijver op plan 't Joostink in Vorden. Het was gelukkig droog maar er stond een stevig windje dat de vissers soms parten speelde.

Er hadden zich acht vissertjes aangemeld voor deze wedstrijd aan deze mooie vijver. De vis was redelijk los, en de vangsten vielen gezien de temperatuur en de tijd van het jaar niet tegen. Iedere deelnemer heeft vis gevangen en dat is toch het belangrijkste. Samen vingen ze 91 vissen met een totaal gewicht van 8.560 gram. Helaas werden er nog een paar grote zeelten verspeelt maar Sem Giezen wist toch een heel mooi exemplaar te vangen.

De uitslag is als volgt:

Categorie 6 t/m 11 jaar:
1. Stan Dekkers, 27 stuks, 1280 gram. totaal 300 punten. 2. Twan Rouwenhorst, 12 stuks, 700 gram. totaal 294 punten. 3. Sophie van Zeeburg, 8 stuks, 820 gram. totaal 292 punten. 4. Jelmer van Zeeburg, 10 stuks, 700 gram. totaal 292 punten.

Categorie 12 t/m 16 jaar:
1. Sven Plant, 16 stuks, 1340 gram. totaal 298 punten. 2. Sem Giezen, 5 stuks, 1940 gram. totaal 296 punten. 3. Jari Jansen, 5 stuks, 920 gram. totaal 292 punten. 4. Cas Kranenberg, 8 stuks, 860 gram. totaal 292 punten.

De volgende wedstrijd word gevist op dinsdag 29 mei 2018. Graag 17.55 uur aanwezig op het marktplein zodat we om 18.00 uur kunnen vertrekken.

Swansation Pink 2nd edition

Opbrengst voor de SamenLoop

HENGELO - Pink Spirit organiseert zaterdag 26 mei in samenwerking met Rudy Jansen van Café en discotheek de Zwaan de tweede editie van Swansation PINK! Een feestavond voor jong (minimum leeftijd 14 jaar) en oud, man en vrouw oftewel iedereen die zin heeft in een leuke avond. Het belooft een geweldige avond te worden met muziek van de Stamgasten, DJ Timo de Feesttijger en DJ Roy Wolsheumer.

Er kunnen plaatjes worden aangevraagd, er komt een speciale cocktailbar en de meiden van Pink Spirit zullen assisteren bij de entree en achter de bar. Tussendoor of na afloop kun je bij Robert en Miranda genieten van een heerlijke hap, zij staan die avond met een kraam achter bij de Zwaan.

De opbrengst van de entree, de drankjes van de cocktailbar en een deel van de opbrengst van de broodjes zullen geheel ten goede komen aan het KWF.

Op 9 en 10 juni is de SamenLoop en zal Pink Spirit hun cheque overhandigen. Samen strijden voor het goede doel. Graag hopen wij met iedereen een mooi feestje te bouwen op 26 mei in de discotheek en in café de Zwaan.

25 jaar asperges in Drempt

Asperges van Aspergeboerderij de Stokhoven. Foto: Liesbeth Spaansen

DREMPT - Het is 25 jaar geleden dat Gerrit Hendriksen voor het eerst de deur van zijn winkel opende voor de verkoop van verse 'Dremptse' Asperges op Aspergeboerderij de Stokhoven. De Stokhoven en haar medewerkers laten zaterdag 26 mei tijdens de 'Aspergehapje-dag' van 10.00 tot 17.00 uur zien wat er allemaal moet gebeuren voordat die overheerlijke asperges klaar zijn voor de verkoop.

Op de aspergevelden zijn de asperge-oogstmachines in bedrijf. Een unieke hulp bij het steken van de asperges. Vervolgens is in de boerderij te zien hoe de asperges gewassen en gesorteerd worden met de nieuwe automatische digitale sorteermachine en er wordt doorlopend een demonstratie gegeven hoe asperges machinaal geschild worden.
Op de boerderij worden aspergesoep en aspergemaaltijden bereid zodat bezoekers ook verse Dremptse asperges kunnen eten: voor 7,50 euro een bord asperges met alles erop en eraan. Met een glaasje wijn erbij waant men zich in Franse sferen. Proef ook de andere lekkernij: asperge-ijs. IJsboerderij 't Dommerholt heeft dit speciaal bereid.
De Koningin der Groenten wordt in Drempt nu voor het 25ste jaar geteeld. Veel mensen in deze regio hebben inmiddels ontdekt dat er boven de grote rivieren heerlijke asperges worden geteeld en een liefhebber weet dat het witte goud vers bij de teler moet worden gekocht.
Buiten deze dag om is het mogelijk om met groepen een excursie op aspergeboerderij de Stokhoven te organiseren, eventueel met een Aspergeproeverij of Aspergediner.
De winkel van Boerderij de Stokhoven is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Het jubileum wordt gevierd met iedereen die de asperge een warm hart toedraagt en daarom krijgt iedereen op zaterdag 26 mei tijdens de 'Aspergehapje-dag' 25% korting op alle aankopen in onze winkel. Zie hiervoor de actievoorwaarden op de website.
Boerderij de Stokhoven' is te vinden aan de Rijksweg 37 in Drempt.


www.destokhoven.nl

Swansation Pink 2nd edition

Pink Spirit organiseert tweede editie van Swansation Pink. Foto: PR

Opbrengst voor de SamenLoop

HENGELO - Pink Spirit organiseert zaterdag 26 mei in samenwerking met Rudy Jansen van Café en discotheek de Zwaan de tweede editie van Swansation PINK! Een feestavond voor jong (minimum leeftijd 14 jaar) en oud, man en vrouw oftewel iedereen die zin heeft in een leuke avond. Het belooft een geweldige avond te worden met muziek van de Stamgasten, DJ Timo de Feesttijger en DJ Roy Wolsheumer.

Pink Spirit organiseert tweede editie van Swansation Pink. Foto: PR

Er kunnen plaatjes worden aangevraagd, er komt een speciale cocktailbar en de meiden van Pink Spirit zullen assisteren bij de entree en achter de bar. Tussendoor of na afloop kun je bij Robert en Miranda genieten van een heerlijke hap, zij staan die avond met een kraam achter bij de Zwaan.
De opbrengst van de entree, de drankjes van de cocktailbar en een deel van de opbrengst van de broodjes zullen geheel ten goede komen aan het KWF.
Op 9 en 10 juni is de SamenLoop en zal Pink Spirit hun cheque overhandigen. Samen strijden voor het goede doel. Graag hopen wij met iedereen een mooi feestje te bouwen op 26 mei in de discotheek en in café de Zwaan.

Eerste exemplaren presentatiegids Nationale Bokbierdag uitgereikt

ZUTPHEN - Terwijl de zomer zich aankondigt is het team van de Nationale Bokbierdag al een maand of drie in voorbereiding op de grote dag. Op zondag 7 oktober staat Zutphen voor de 22ste keer in het teken van het bokbier. Dit jaar weer als vanouds met de grote nostalgische optocht.

Dat maakte Cor ten Barge, voorzitter van de Stichting Nationale Bokbierdag, woensdag 16 mei bekend bij de feestelijke uitreiking van de eerste presentatiegidsen aan burgemeester Annemieke Vermeulen en Murat Nergiz, directeur van Buro MK, dit jaar voor de tweede maal hoofdsponsor van het grootste evenement van Zutphen.

Ten Barge: "Samen met onze trouwe sponsor Print2Pack hebben we een presentatiegids gemaakt. Hierin staat alle informatie over het programma van de Nationale Bokbierdag en de sponsormogelijkheden. We hebben de begroting voor dit jaar nog niet rond, maar we hebben voldoende vertrouwen om vol gas door te gaan met de voorbereidingen en de sponsorwerving. Voor elk bedrijf - groot en klein - hebben wij diverse mogelijkheden."

Bedrijven met interesse om te sponsoren, kunnen een presentatiegids aanvragen via info@bokbierdag.nl. Meer info ook op de site.

19 / 24

Den Haag: 'Achterhoek, jullie weten wat je wilt en bieden ons iets'

Achterhoeks Lentediner. Foto: Carlo Stevering

REGIO - Het zevende Lentediner voor Eerste- en Tweede Kamerleden dat de Achterhoek op 16 mei aanbood in Den Haag, stond in het teken van grensoverschrijdende samenwerking en de Regiodeal. Het Rijk stelt hiermee deze kabinetsperiode ruim 400 miljoen euro beschikbaar voor steden en regio's die met goede plannen komen om hun kracht te vergroten. Bijzonder was de aanwezigheid van Kai Zwicker, Landraad van Kreis Borken en meerdere Duitse burgemeesters.

Ongeveer vijftig Achterhoekse bestuurders van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties waren in de kersverse SmartHub-bus naar Den Haag gekomen en lieten tijdens een bruisende bijeenkomst in Nieuwspoort zien dat de Achterhoek staat voor 'Smart economy, smart living en smart governance'. Vrij vertaald: een duurzame netwerksamenleving waar innovatie en technologie in dienst staan van de mens en waar de overheid en andere partijen samen aan het stuur staan. Regiovoorzitter Mark Boumans stelde dat Nederland meer heeft aan 'Regiodeals met impact' dan aan het verdelen van de middelen over vele gegadigden. Raymond Knops, staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zei trots te zijn op een regio 'die zelf ook zaken aanbiedt en niet alleen maar vraagt'.
De Duitse gasten brachten op uitnodiging van de Achterhoek een tweedaags bezoek aan Den Haag. Hun aanwezigheid zette de Achterhoekse lobby op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking kracht bij.
De Achterhoek bracht, zoals gebruikelijk, ook jong talent mee. Nikki Prein, leerling van het Graafschap College en winnares van de nationale Skills wedstrijd 2017 (beste gastvrouw), verzorgde een feestelijke welkomstcocktail.
Er waren bijna dertig Eerste- en Tweede Kamerleden op het Lentediner afgekomen. Ook Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning van Gelderland en gedeputeerde Bea Schouten waren van de partij. Cornielje stelde dat de vraagstukken waar de Achterhoek voor staat, straks in alle regio's spelen. "De Achterhoek kan zodoende een voorbeeldregio zijn, onder andere voor de energietransitie."
Onder het genot van een diner van restaurant Villa Ruimzicht met Achterhoekse producten werd gesproken over de grote opgaven op het gebied van economie, wonen en zorg en bereikbaarheid, waarvoor de Regiodeal bestemd is.

Column

Verkoop- psychologie

Wie boodschappen doet, wordt voortdurend gemanipuleerd. Sinds ik een boekje over verkooppsychologie heb gelezen, doorzie ik de trucs direct. Neem de supermarkt, waar het al begint bij de winkelwagen: die is eigenlijk altijd te groot. Onbewust dringt het gevoel zich bij je op dat het wagentje gevuld moet worden. Zeker als we met een lege maag de winkel ingaan, kopen we vaak artikelen die we niet per se nodig hebben. Dat de groente- en fruitafdeling in veel supermarkten vooraan ligt, is ook geen toeval. De bonte kleuren van broccoli, tomaten, sinaasappels en al dat andere lekkers van Moeder Natuur brengen ons in een goede stemming en hebben een 'alles in deze winkel is vers'-effect. In de buurt van deze afdeling vinden we artikelen om groente en fruit te bereiden. Logisch: ons brein verbindt een krop sla direct met olijfolie en dressing en bijvoorbeeld niet met shampoo.

Op onze tour door de supermarkt komen we daarna meestal op de bakkerijafdeling. Is het u wel eens opgevallen dat het brood en banket vaak is uitgestald in rustieke manden of houten bakken? Daarmee wordt de indruk gewekt dat we bij een ambachtelijke bakker zijn terechtgekomen. Vlees en vleeswaren worden juist gepresenteerd in vitrines van glanzend staal – dat suggereert versheid en hygiëne. En dan hebben we het nog niet eens over het subtiele gebruik van licht om producten in de winkel beter uit te laten komen. Muziek heeft ook impact op ons koopgedrag. Uit onderzoek op een wijnafdeling in een grote Engelse supermarkt bleek zelfs dat de omzet van Duitse wijnen steeg toen er in de winkel Duitse marsmuziek werd gedraaid. Bij Franse accordeonmuziek op de achtergrond verkochten de Franse wijnen beter. Zuivelproducten zoals melk, boter en kaas zijn dagvers en hebben we vaak nodig. Daarom zijn ze normaal gesproken achterin de winkel te vinden. Op de weg daarheen wordt de klant langs stellingen met andere levensmiddelen geleid. Als we erlangs lopen, zien we de artikelen op oog- en grijphoogte het beste. In dit 'gouden schap' staan de producten waar de supermarkt het meeste op verdient. Aangekomen bij de kassa, moeten we vaak even wachten. Maar geen nood: ter afleiding liggen er kassakoopjes, snoepwaren en andere artikelen uit de categorie 'impulsaankopen'.

Tijdens het boodschappen doen worden we continu verleid. Wilt u er weerstand tegen bieden, ga dan met een goed gevulde maag naar het winkelcentrum, pak een mandje in plaats van een wagentje, werk het boodschappenlijstje nauwgezet af en verruim in de schappen uw blik. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan – verleidingen zijn nu eenmaal moeilijk te weerstaan. Zelfs als je de trucs van de verkooppsychologie kent, kom je regelmatig thuis met spullen waarvan je je afvraagt of je ze echt nodig hebt.

Gert-Jan Hospers

Minder WW-uitkeringen in Achterhoek

ACHTERHOEK - In de provincie Gelderland waren eind april 2018 nog 35.165 WW-uitkeringen. Daarmee zet de dalende trend onverminderd door. Vergeleken met een jaar geleden waren er bijna een kwart (24,4%) minder uitkeringen, dat zijn 11.361 WW-uitkeringen. Ten opzichte van maart was de daling 3,7%, een verschil van 1.343 uitkeringen.

Eind april 2018 telde de Achterhoek 4.829 WW-uitkeringen. Daarmee zet hier ook de dalende trend onverminderd door. Het aantal WW-uitkeringen lag bijna 170 lager dan eind maart en dat betekent een afname van 3,4%. Ten opzichte van een jaar geleden was de daling bijna 27% en dat is een verschil van meer dan 1.700 WW-uitkeringen.
De daling over de afgelopen twaalf maanden was in de Achterhoek veel sterker dan het landelijk gemiddelde van bijna 22%. Over de laatste maand was de daling landelijk met 3,9% iets sterker dan in de regio.
Het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking kwam eind april voor de Achterhoek uit op 3,1%. Daarmee bleef de regio ruim onder het landelijke WW-percentage van 3,5%.
Vergeleken met april vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in alle sectoren in de Achterhoek. De bouw en de uitzendbedrijven lieten de sterkste dalingen zien.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH.

VLOOIENMARKT&more Braamt Zo. 27 mei 10 - 17 uur Terrein MARKANT (Outdoorcentrum) Gildeweg 7 Info kraamhuur Tel. 06-39108152. animo-vlooienmarkten.nl.

Kringloopde Boedelhof in Vorden, Ook een goede locatie voorDagebesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ma t/m vrij 9.00-17.00 za 9.00-16.00. laatste za. v/d maand magazijnverkoop. meer info: www.deboedelhof.nl / 0575-555456.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZELHEM zo. 3 juni 10 - 17 uur. Parkeerplaats sporthal De Pol Vincent van Goghstraat 72. Bij slecht weer in de sporthal. Info kraamhuur: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Zaterdag 26 mei wederom Meimarkt bij Kringloopwinkel "De Werf". Tientallen kramen, gratis taxatie waardevolle spullen, elke bezoeker een gratis stroopwafel, muzikale omlijsting. Nadere informatie www.veilingcommissie.nl.

****NIEUW**** Openlucht Vlooienmarkt Babberich zat. 2 juni bijveld SV Babberich Beekseweg 5 info kraamhuur Tel.06-3910 8152 animo-vlooienmarkten.nl.

Openlucht Vlooienmarkt Doesburg Zon. 10 juni 10 - 17 uur Grasveld naast 't Olde Ras. De Drempter Dijk Info kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Bruilse Fair, Zondag 27 mei 11.00 - 16.00 uur, Stapeldijk 7 Ruurlo. Toegang gratis.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel.(0575)55 29 16, 06-51601516.

Gezin vraagt eerlijke, goede tourcaravan te koop voor vakantie 06-311424256.

Voor het vangen van Bijenzwermen, vraag Jan Weijsenfeld, Vorden 06.34660558.

Heeft U last van wespen? Bel Don Veenhuis.Tel. 06-10499025.