Contact Bronckhorst Noord

23 augustus 2016

Contact Bronckhorst Noord 23 augustus 2016


Traditie gaat terug naar de jaren zeventig

Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Weers- vooruitzichten niet in voordeel van organisatie

Wichmond – De traditie gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ook toen ging het Oranjefeest Vierakker-Wichmond al van start met een Oriëntatierit. Zo ook de editie 2016. Zondagmiddag schreven 187 deelnemers zich in voor de traditionele oriëntatierit ofwel een fietspuzzeltocht.

Door Jan Hendriksen

Het aantal deelnemers bleef echter ver achter in vergelijking met voorgaande edities die steevast goed waren voor ruim 300 tot 350 deelnemers. "Maar het weer werkte vandaag niet mee. We hebben gelukkig geen regenbuien gehad. Maar de temperatuur en de weersvooruitzichten waren niet in ons voordeel", zo verklaarde Jos Wolbrink van de commissie Oriëntatierit van de Stichting Oranjefeest Vierakker-Wichmond zondagavond. De 35 kilometer lange tocht ging vanaf café DOK (D'n Olde Kriet) richting de Lochemse buurtschap Klein Dochteren. Café-restaurant De Zonnebloem aan de Zutphenseweg fungeerde als rustlocatie. Er werd telkens gestart in groepen van zes personen. Door middel van aanwijzingen die men kreeg moest men de route zo goed mogelijk fietsen. En dat viel niet altijd mee waardoor sommige deelnemers in Warnsveld terecht kwamen, terwijl er richting Almen moest worden gefietst. Men moest met een gemiddelde snelheid van vijftien kilometer per uur fietsen om geen strafpunten te scoren. Bij terugkomst was er in Café DOK muziek van De Knakkers uit Hengelo. De winnaars van de rit worden zondag op de slotdag van het Oranjefeest in de feesttent bekendgemaakt. Lees verder op pagina 3

Ontknoping touwtrek- competitie verwacht in Vorden

Vorden – Zondag 28 augustus is Touwtrekvereniging Vorden is zondag 28 augustus gastheer van het achtste en tevens slottoernooi van de touwtrek competitie Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond.

De wedstrijden op het sportcomplex van TTV aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler beginnen om 10.00 uur met de mannen 680 kilogram klasse en de jeugd. TTV Vorden trekt in de 680 en in de jeugd met een eigen team mee. Voor de 680 kg klasse zal de ontknoping vallen, pakt Vorden het goud, zilver of brons. De jeugd maakt kans op de het brons, maar zal hiervoor alles op alles moeten stellen om dit te bewerkstelligen. In het middagprogramma, dat omstreeks 13.00 uur van start gaat met de mannen 640 kg klasse, de 720 kg klasse en de vrouwenklasse. TTV Vorden doet in 640 kg klasse mee en staan in het algemeen klassement tweede. De vraag is: kunnen ze dit vasthouden? Er er nog van alles mogelijk voor de teams van touwtrekvereniging Vorden. De toegang is gratis.

Ravage na windhoos in Vorden

Foto: GinoPress

Op zondag 21 augustus heeft de brandweer meerdere meldingen gekregen van stormschade in Vorden. Rond 18.00 trok daar een windhoos over die veel schade aanrichtte aan bomen en woningen.

B 3

Is Koolen van gedachte veranderd?

Mogelijk vooraanzicht van de megastal aan de Polweg in Wichmond. Foto: Liesbeth Spaansen

VORDEN - De gemeente heeft Dutch Dairy Genetics B.V. (DDG), het bedrijf van de internet-miljonair Kees Koolen, een aangepaste vergunning verleend voor het bouwen van een rundveestal aan de Polweg 6 te Wichmond. In de nieuwe aanvraag heeft DDG het jongvee vervangen door melkvee en is er een melkrobot, een melkkoeltank en een mestkelder aan de stal toegevoegd.

"De oorspronkelijke vergunning werd zowel door de Rechtbank Gelderland als de Raad van State geschorst omdat die ten onrechte door de gemeente was verleend", vertelt Jacques Wintermans, woordvoerder van de Buurtgroep Buitengebied Hengelo/Vorden. "De gemeente motiveert het verlenen van de aangepaste vergunning van de heer Koolen 'omdat bij hem nieuwe inzichten zijn ontstaan met betrekking tot het gebruik van de stal na realisering'."

De buurtgroep vindt deze motivering van de gemeente verrassend. "Het nieuwe inzicht zou zijn dat de heer Koolen van gedachten is veranderd. Kennelijk neemt de gemeente voor waar aan dat hij ineens een modale melkveehouder wil worden en afziet van het winnen van embryo's in zijn nieuwe stal aan de Polweg."
Wintermans vindt dit niet waarschijnlijk. "De heer Koolen wil de grootste boer ter wereld worden. Het is naïef te denken dat hij van gedachten is veranderd. Alsof deze succesvolle internationale ondernemer met een geschat vermogen van meer dan honderd miljoen, nu ineens een modale melkveehouder aan de Polweg zou willen worden. Dat klinkt niet erg overtuigend."

De heer Koolen bouwt op dit moment een boerderij in Brazilië waar op termijn een miljoen koeien komen te lopen. De embryo's voor die koeien wil hij winnen aan de Polweg in Wichmond.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal stieren dat hij wil gaan houden. Eén stier op iedere drie tot vier koeien. "Dat riekt naar fokken. Het is evident dat het doel van het bedrijf in Wichmond is om embryo's te leveren aan Brazilië en andere geïnteresseerde landen wereldwijd. Wichmond wordt gewoon een dependance van een multinationale agrarische onderneming. Dit heeft hij ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Over zijn bedoelingen is hij altijd duidelijk geweest. Hij wil een groot fokbedrijf starten aan de Polweg en helemaal geen modale melkveehouderij."

Dit plan past in een patroon. Elk zakelijk initiatief van de heer Koolen wordt gekenmerkt door een strategie om zo snel mogelijk wereldmarktleider te worden. Zijn succesformule is een snelle expansie, ook als hij daarvoor de grenzen van de wet moet opzoeken.
Er is echter een probleem: het stichten van een fokbedrijf aan de Polweg is onwettig, zoals de rechtbank Gelderland en de Raad van State eerder hebben vastgesteld. Het is in strijd met het bestemmingsplan. De Polweg 6 is een extensiveringsgebied en daar mag geen fokbedrijf gevestigd worden. "Het is dus naïef te denken dat de heer Koolen van gedachten is veranderd. Door de nieuwe aanvraag aan te passen, ontfutselt hij de gemeente onder valse voorwendselen een vergunning", denkt Wintermans. "De vraag is of hij daarmee wegkomt."

De Raad van State heeft zich hierover gebogen op donderdag 18 augustus. De buurtgroep vraagt zich af of het de heer Koolen lukt om de Raad van State om de tuin leiden. De uitspraak volgt eind augustus.

De buurtgroep strijdt fel tegen de megastal van de heer Koolen op de Polweg. "Waarom? Het buitengebied waar de heer Koolen de stal wil bouwen ligt in het prachtige kleinschalige coulisselandschap van Delden. Een megastal past in dit landschap net zomin als een IKEA-vestiging", besluit Wintermans namens de buurtgroep. "Bovendien, in de directe omgeving wonen honderd gezinnen, vaak met kleine kinderen. De stal past niet op die plek. Hij is schadelijk voor het landschap en trekt veel te veel verkeer aan. Er zijn voldoende alternatieven elders in Nederland waar de heer Koolen naar hartenlust kan ondernemen. De heer Koolen is een geniale ondernemer maar zijn voornemen om een embryobedrijf te vestigen aan de Polweg 6 in Wichmond is een ongelukkige keuze."

Jacques Wintermans, namens de Buurtgroep Buitengebied Hengelo/Vorden

Wat wil de Bibliotheek Vorden?

Hartverwarmend dat de organisatie van de Zwarte Cross tot op het laatst nog gratis kaarten beschikbaar stelde voor kinderen tot en met 15 jaar met een bibliotheekpas. Toch vrees ik dat deze geste van de Feestfabriek een druppel op een gloeiende plaat is. Dit gezien het doelgroepenbeleid dat Achterhoekse bibliotheken lijken te volgen. In mijn woonplaats Vorden zijn bijvoorbeeld de openingstijden zeer beperkt. Op zondag en maandag gesloten. Net als op dinsdag- en vrijdagochtend en donderdag- en zaterdagmiddag. Die dagen is de bibliotheek open van tien tot twaalf.

Wie dingen wil lenen of terugbrengen is dus afhankelijk van deze beperkte openingstijden, die ook nog eens per dag verschillen. 'Shit', het is donderdag! Wie dan zijn boek of dvd van ellende maar in de brievenbus laat glijden – elders heel gebruikelijk – krijgt per omgaande een e-mail met de boodschap dat dit niet mag, zonder enig begrip.

Dan zijn er de gereduceerde openingstijden in de zomermaanden. In Vorden betekent dat van dinsdag tot en met zaterdag tussen tien en twaalf. Wie op zaterdagochtend sport of anderszins is gebonden, moet dus op een andere dag vrij nemen voor een bibliotheekbezoekje en voor het retourneren een kennis inschakelen. Natuurlijk besef ik dat de Achterhoekse bibliotheken heel graag het aanbod en de service zouden leveren die ze voor het tijdperk van de grote bezuinigingen konden garanderen. Maar waarom lobbyen ze niet wat zelfbewuster en vooral luider bij de gemeenten? En waarom maken ze geen gebruik van creatieve oplossingen die tot minder beperkingen dan de bovenstaande leiden?

Want het lijkt alsof de Vordense bibliotheek dat geen probleem vindt. De stamgasten en de kennelijke doelgroep – bejaarden en niet werkende moeders met jonge kinderen – kunnen hun tijd immers naar believen indelen. En die hebben het naar hun zin, want ronkend zal de Bibliotheek West Achterhoek erop wijzen dat zij voor de komende vier jaar weer gecertificeerd is en zelfs 'uitstekend' scoort op de onderdelen 'Processen en Netwerk'. Maar of jongeren dat nu zo cool vinden, die processen en netwerken tussen peuters en oma's?

En wie de jeugd verliest, verliest de toekomst. Dat had de organisatie van de Zwarte Cross een stuk beter door.

August Hans den Boef,
Wientjesvoortseweg 4,
Vorden

Feestprogramma
Vervolg van voorpagina

Wichmond/Vierakker - Donderdagavond 25 augustus wordt het programma van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond voorgezet met een Seniorenavond in het Ludgerusgebouw met de acht leden tellende cabaret- en muziekgroep 'BoeB'n'. De avond begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 26 augustus starten om 14.00 uur de Kinderspelen vanaf basisschool De Garve. Schoolverlaters kunnen ook vanaf 14.00 uur meedoen. De volksspelen starten op het feestterrein om 15.30 uur met onder andere dogkarijden, bierpulschuiven, schieten vrije baan en hoeksjoelen. Vrijdagavond staat in het teken van een ouderwetse gezellige dansavond met de band Strike en de showband You and Me. De tent is open vanaf 20.30 uur.

Zaterdag 27 augustus gaat het vogelschieten voor mannen, het vogelgooien voor vrouwen, het jeugdvogelschieten en de volksspelen vanaf 13.30 uur van start. De muziek wordt zaterdagmiddag verzorgt door DJ Eddy en zaterdagavond door Rob & Sander Van de Hak op de Tak show. De tent is vanaf 21.30 uur open.

Zondag 28 augustus op de slotdag start om 14.00 uur de optocht onder leiding van diverse muziekkorpsen en een schuttersgilde die om 15.00 uur in de tent een vaandelhulde aan het koningspaar brengen. Na 15.00 uur speelt de band Anderkovver in de feesttent. Om 17.00 uur volgt de prijsuitreiking van de optocht en de oriënteringsrit.

Winterzwemles van In de Dennen

Vorden - Dat kinderen moeten leren zwemmen is geen nieuws. Dat dit ook in de winter gewoon in Vorden kan, weet nog niet iedereen. Als het buitenbad sluit, gaan de zwemlessen gewoon door maar dan in het therapeutisch binnenbad van Jansen van den Berg.

De kinderen leren zwemmen in kleine groepjes (maximaal 7), in water van 33 °C en in een rustige en ontspannen sfeer.

Het begint in september weer op de woensdag- en vrijdagmiddag, zodra er genoeg aanmeldingen zijn. In het voorjaar worden de lessen weer buiten gegeven In de Dennen, om daar de puntjes op de i te zetten en af te zwemmen.

Een combinatie van het begin binnen en daarna buiten zwemmen maakt van uw kind echt de beste zwemmer. Uw kind voelt zich dan altijd op zijn/haar gemak, ook bij grote drukte. Mochten de kinderen midden in de winter al vaardig genoeg zijn, dan zwemmen we af in het zwembad in Zutphen. Ook kunnen kinderen dit jaar binnen lessen voor diploma B. Zie ook de advertentie elders in deze krant.

Ravage na windhoos in Vorden

VORDEN - Op zondag 21 augustus heeft de brandweer meerdere meldingen gekregen van stormschade in Vorden. Rond 18.00 trok daar een windhoos over die veel schade aanrichtte aan bomen en woningen. Veel takken van bomen braken af. Bij een woning is een deel van het dak eraf gewaaid.

De dag na de windhoos, maandag 22 augustus, waren diverse bedrijven druk in de weer om de schades te repareren en de omgewaaide bomen op te ruimen. De windhoos trok zondagavond over de zuidwijken van Vorden en richtte met name in de Christinalaan en de Vordensebosweg veel schade aan. Ook is de windhoos het gesprek van de dag. In de omgeving Baakseweg en de wandelpaden vanaf de waterzuivering aan het Hoge (achter de ijsbaan) zorgde de windhoos eveneens voor veel schade. Omdat daar veel bomen en takken liggen is het wandelpad afgesloten.

Een dergelijke windhoos komt over het algemeen vrij weinig voor.

Onthulling nieuwe logo's Kraankuikentje/Kraanvogel

Onthulling van de nieuwe borden aan de voorzijde van de school. Foto: Bernadet te Velthuis Foto: Bernadet te Velthuis

Feestelijkheden tijdens opening schooljaar

Kranenburg - Maandagochtend 22 augustus werd het nieuwe schooljaar ingeluid bij de Kraanvogel in de Kranenburg. Daarnaast had de school nog een bijzondere viering, want niet alleen hebben de Kraanvogel en het Kraankuikentje een nieuw logo gekregen, ook de nieuwe schommel werd officieel geopend.

Door Bernadet te Velthuis

Het miezerige weer mocht de pret niet drukken. Alle kinderen van de school, leerkrachten, ouders en verzorgers hadden zich buiten de school verzameld waar directeur Jan Brouwer de aanwezigen toesprak en de vlag hees.

Toen werden twee leerlingen van de school op ludieke wijze uitgekozen om samen de onthulling van de nieuwe borden aan de voorkant van de school te mogen uitvoeren, waar op dat moment nog de oude vlaggen van de school voorhingen. Best spannend! Na een korte instructie was het zover en werden de vlaggen weggetrokken zodat iedereen kon zien hoe de nieuwe borden eruit zien. Op beide borden zijn, naast het logo en de naam van de school, tevens de slogans te lezen. Voor peuterspeelzaal Het Kraankuikentje luidt de slogan 'Waar kinderen natuurlijk de ruimte hebben', voor basisschool De Kraanvogel 'Ieder kind werkt op zijn eigen topniveau'. Maar dit was nog niet het einde van de feestelijkheden, want achter op het schoolplein was een nieuwe aanwinst te vinden: een multifunctionele schommel! Mogelijk gemaakt dankzij een sponsorcheque van ideële Kringloopwinkel de Werf, waarvan de school tijdens de Meimarkt dit jaar een cheque ontving van 2000 euro.

De schommel werd officieel geopend door de jongste en oudste leerling van de school, middels het doorknippen van een fleurige lint dat eromheen gespannen was. Natuurlijk moest de schommel ook nog even ingewijd worden en aan een aantal enthousiaste leerlingen de eer om de schommel als eerste uit te proberen.

Tot slot was het tijd voor de 'nieuwjaarsborrel' om het schooljaar in te luiden met koffie, thee en een koekje voor de ouders/verzorgers en een heerlijk ijsje voor de leerlingen. Als dát geen fijn begin is van het schooljaar...!

Winnaar Poelifinario André Manuel naar Keijenborg

Keijenborg - Cabaretier André Manuel heeft afgelopen jaar de Poelifinario prijs gewonnen met zijn programma 'Het geval apart'. Nu komt hij met zijn nieuwe programma 'De Onzen' op 10 september naar Coens Tapperij in Keijenborg. André Manuel, bekend om zijn vlijmscherpe kritiek op de maatschappij, het koningshuis en de handel in slavernij en tomaten. In zijn nieuwe show gaat André Manuel op zoek naar geluk. Vluchtelingen die in ieder geval iets te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. En André Manuel is wars van iedere ambitie. Als Trump de volgende president van de verenigde Staten van Amerika wil worden, mag André Manuel dit programma maken. Coens Tapperij, St. Janstraat 3 in Keijenborg heeft de zaal geopend vanaf 20.00 uur en om 20.30 uur start het programma. Kaarten (beperkt aantal beschikbaar) zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij Coens Tapperij of Coens Bistro.


www.coenevers.nl

Kazernes, boten, wagens en zelfs een brandend huis

Vorden - Zaterdag 20 augustus om half 11 klonk het eerste hamergetik op het zwembad in de Dennen en was de 5e editie van de HuttenBouwDagen een feit. Dit jaar was het thema 'Brandweer' en de creaties logen er niet om. Kazernes, boten, wagens en zelfs een brandend huis kwamen tevoorschijn.

Er waren voldoende pallets gebracht door Van Gelre Papier en de Praxis had ook nog wat hout voor de Huttenbouwdagen. Met hulp van de spijkers die gesponsord werden door Welkoop, aannemer Temmink en Zandvoort draadindustrie werd er lustig op los getimmerd.

Op de zonnige zaterdag was er voldoende ranja die werd aangeboden door gastouder Vivian Brandsen en gastouder Saskia Vliem die er nog wat te snoepen bij had gedaan.Tussendoor werd er een stukje worst van slagerij Vlogman en een krentenbol van bakkerij Joop uitgedeeld. 's Middags kregen alle kinderen en vrijwilligers een patatje met snack dankzij Hotel Bakker en restaurant De Rotonde.
De tweede dag was het weer de dag om de hutten mooi te maken met verf en andere aankleding. Gelukkig heeft de Karwei de verf nog een beetje rood kunnen maken. Met de andere kleuren blauw, geel, wit en oranje werd het weer een fleurige bende. Om 13.00 uur kwam de brandweer Vorden met educatieve spelletjes die kinderen bekend maakten met de brandweer. Tijdens de lunch kregen de kinderen fruit van Reinier & Leonie's groenten en fruit en een ijsje van gastouderbureau Avonturijn. Dit jaar mochten de brandweerlieden de drie mooiste hutten uitzoeken. De eerste plek was voor het brandend huis 'de Fik'. tweede werd de Brandweerboot 'de Vuurvlam' en derde werd de Kazerne 'het Rookhol'. Zij wonnen een waardebon van cafetaria's Plaza en 'het Bintje'. Na het hele gebeuren werd alles netjes opgeruimd en afgevoerd door Marti Dijkman. Financiële sponsoring kreeg de Huttenbouwdagen nog van Martine Letterie, juwelier Siemerink en Wilma hairstyling.

Tevens afscheid van Vliem en Zweverink

"Onze dank gaat weer uit naar de vele vrijwilligers want zonder vrijwilligers kan zo'n evenement geen doorgang vinden, dus ook voor volgend jaar doet het bestuur graag weer een beroep op jullie.", aldus het bestuur. Als dank kregen de vrijwilligers een mooie zonnebloem van bloemsierkunst Halfman. Saskia Vliem en Wenneke Zweverink stappen na vijf jaar uit de organisatie. Met twee nieuwe personen die zich op hebben gegeven als bestuursleden is de organisatie weer sterk genoeg om er in 2017 weer voor te gaan.

Metaalrecycling van de Poll breidt werkzaamheden uit

Vorden – Vanaf heden kan men bij metaalrecycling van de Poll aan de Handelsweg 10 in Vorden, naast het brengen van ijzer en metalen, ook diverse soorten bedrijfsafval kwijt. Denk hierbij aan groenafval, hout, oud papier, plastic, bouw- en sloopafval en puin.

De benodigde vergunning die Sander van de Poll aanvroeg is gehonoreerd en de containers staan klaar op het terrein. Van de Poll:"Op deze manier kunnen wij onze klanten extra service en gemak bieden, bovendien hebben we de benodigde materialen zoals weegschalen toch al in bezit, dus waarom niet. Ook hoeven mensen uit de omgeving nu niet helemaal naar Doetinchem of Zutphen, maar kunnen ze het vanaf heden bij ons in Vorden kwijt." Daarnaast biedt Metaalrecycling van de Poll de mogelijkheid om containers op bedrijventerreinen en boerenbedrijven te plaatsen. Vraag hiervoor gerust naar de mogelijkheden.

U kunt bij Metaalrecycling van de Poll terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. Zie ook de advertentie elders in deze krant. Vragen of meer informatie? Kom langs of neem contact op via onderstaand telefoonnummer.

Spectaculaire onderdelen KunstEvent

A Sweater For The World, Antoine Peters. Foto: Peter Stigter

Vorden - Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van KunstZondagVorden (KZV) organiseert Stichting KunstInVorden op zaterdag 10 en zondag 11 september een KunstEvent voor Vordenaren en niet-Vordenaren. Stichting KunstInVorden heeft hiervoor, behalve de regulier deelnemende KZV-kunstenaars en - galeries, ook speciale gastkunstenaars uitgenodigd die in Vorden wonend of een relatie met Vorden hebbend. Zij zullen op diverse locaties in Vorden-centrum en het buitengebied van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag en zondag hun werk tonen. Er is een breed aanbod aan professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving in uiteenlopende materialen en technieken.

De locaties van de deelnemende ateliers en galeries zijn herkenbaar aan de KZV-vlag. Op vrijwel alle locaties zijn unstenaars, vormgevers/ en fotografen aanwezig om met u van gedachten te wisselen over hun inspiratiebronnen, het creatieve proces en de door hen toegepaste technieken en beeldelementen. Het KVZ informatieblad met een korte beschrijving wat op de verschillende locaties te zien is, het jubileumprogramma en een plattegrond waarop ook de routes naar de locaties in het buitengebied zijn aangegeven, is gratis af te halen bij VVV Vorden, Kerkstraat 1B. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries, Vordense ondernemers en downloaden op onderstaande website.

Special In Beeld
De Openingsavond in Kulturhus Vorden op zaterdag (19.00 tot 23.00 uur toegang gratis) belooft een spectaculair onderdeel te worden van het KunstEvent met onder andere een lezing door schrijver A.L. Snijders (pseudoniem van P.C. Müller). Hij woont in Klein Dochteren, won in 2010 de Constantijn Huygensprijs en is bekend van zijn ZKV's (zeer korte verhalen). Verder is er een lezing en mini-expositie van modevormgever Antoine Peters. Peters heeft zijn roots in Vorden en keert terug om o.a. met zijn project A Sweater for the World Vordenaren en anderen te verbinden. Het doel van al zijn werk is het verspreiden van een glimlach. Peters studeerde cum laude af aan ArtEZ Academie, behaalde zijn master, werkte voor modehuis Viktor & Rolf, brak in 2007 door met zijn project A Sweater for the World, staat nu in de Top 100 van de New Fashion Designers en is genomineerd voor de New Material Award 2016. De mini-expositie mode-objecten van Antoine Peters is het hele weekend in Kulturhus Vorden te bezoeken.

Gastkunstenaars
Tijdens het KunstEvent zullen de in Vorden wonende gastkunstenaars Tim Hinterding (graficus), Atelier by the Way Bas Brouwer (schilder), Frank Letterie (beeldhouwer) en Paul Gorter (schilder) hun werk exposeren. Bij deze kunstenaars kunt u schilderijen, grafiek en figuratief bronzen klein plastiek bekijken en in gesprek gaan met de makers. Ook zal Tim Hinterding demonstreren hoe zijn grafisch werk tot stand komt. In Theater Onder de Molen wordt ter gelegenheid van zijn vijfentwintigste sterfdag een deel van het werk van Jacques Benoit, pseudoniem van Jacques Bayer (1901-1991), tentoongesteld. Hij was literator en beeldend kunstenaar, een artistiek dubbeltalent. Zijn werk werd reeds een aantal malen getoond in v/h Galerie Bibliotheek Vorden.

Klankexpressionisten
Vanaf zondag 11.30 uur zullen de Klankexpressionisten (Ron van den Heuvel (muzikant) en Hendrik Planting (beeldend kunstenaar) improviseren op de getoonde kunstwerken en deze 'verklanken'. Zij starten in Vorden Centrum en zullen de rest van de dag in diverse ateliers en galeries en beeldentuinen in het buitengebied van Vorden op de kunstwerken reageren.

Om u alvast te kunnen oriënteren wat er op de verschillende locaties te zien is en zo uw eigen route naar uw interesse te kunnen samenstellen, wordt er het hele weekend een PowerPoint presentatie van alle deelnemende locaties gedraaid in Kulturhus Vorden.
Het KunstEvent wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst, CultuurfondsVorden, RABObank, Weulen Kranenbarg, Visser Mode, Profile Bleumink, Bloemsierkunst Halfman en Kulturhus Vorden.


www.kunstzondagvorden.nl

Atelier By the Way geopend tijdens kunstweekend

Vorden - Vanaf september kunt u weer bij Atelier By the Way terecht om te komen tekenen, te schilderen of bijvoorbeeld een collage te maken. Bij Atelier By the Way biedt kunstenaar Bas Brouwer u op dinsdag, woensdag en donderdag de middelen en de gelegenheid om u verder te verdiepen in techniek, onderwerpkeuze en het beschouwen van kunst. Dit kan zowel in de middag- als avonduren.

Bas behaalde aan AKI-Artez in Enschede een Bachelor "Mixed Media". Daarna volgde hij twee jaar lessen en stages aan de docentopleiding Artez-Zwolle en maakte kennis met diverse doelgroepen. Voorheen werkte hij in een Atelier met winkel en kunstuitleen.
Atelier By the Way is geen cursus, of plek waar u een "kunstje" leert. Nee, u bepaalt zelf waar u meer over zou willen weten! Atelier By the Way biedt begeleiding, naslag¬werken, een beeld-archief en zeer diverse materialen.

Tijdens het kunstweekend op 10 en 11 september ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de kunstzondag, opent Atelier By the Way zowel op zaterdag als zondag haar deuren van 11.00 tot 17.00 uur. Daarbij presenteert Bas ook eigen werk, zoals schilderijen, teksten, film en muziek. U vindt Atelier By the Way op nieuwstad 23 in Vorden. De koffie staat klaar, u bent van harte welkom!

Kunst en Cultuur

Oranjefeest Vierakker-Wichmond van start met Zomerviering

De Zomerviering was in verband met de weersomstandigheden van de pastorietuin verplaatst naar de Protestantse kerk. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wichmond/Vierakker – Het Oranjefeest Vierakker-Wichmond zou zondagmorgen 'geopend' worden met een Oecumenische Zomerviering in de pastorietuin van de Protestantse kerk. Maar de weersomstandigheden werkten jammer genoeg niet mee. Met een buitentemperatuur van amper zestien graden en enkele regendruppels werd de kerkviering verplaatst naar de Protestantse kerk.

Door Jan Hendriksen

"We staan als kerkgemeenten midden in de Wichmondse en Vierakkerse samenleving. Daarom deze Zomerviering als opening van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond", zo verklaarden de voorgangers Jan Marijnissen en Tim Wiersum tijdens de dienst met als thema 'Samen door een deur'.

Aan de Zomerviering verleenden verder het Oecumenisch koor en het Oranjecomité Vierakker-Wichmond alsmede Verena Schieven en Marise den Bakker (zang) en Jan Schieven (trompettist) hun medewerking. Tim Wiersum sprak tijdens de voorbeden de hoop uit dat men komende week een geslaagd en blij Oranjefeest mag gaan vieren.

De Zomerviering werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Dorpslied met onder meer in het derde vers de tekst:

"Weer vandaag in twintig zestien,
Viert het dorp Oranjefeest,
En we doen dat met veel blijdschap,
Saam verbonden in de geest,
Samen gaan we door één deur heen,
Is die recht of is de rond,
'k Heb u lief mijn schoon Vierakker,
'ik Heb u lief mijn blij Wichmond."

Column

Doei Rio

De Olympische Spelen zitten erop. Twee weken lang was Rio de Janeiro het epicentrum van de sportwereld. De rest van de wereld keek mee. We genoten van Usain Bolt. Van Michael Phelps. Van Greg van Avermaet. Van Tess Wester. En van al die anderen. Inmiddels ligt die sportwereld ergens op een strand bij te komen. Rio is weer gewoon een stad in Brazilië. Dat is voor de rest van de wereld even omschakelen. Vooral voor de fanatieke volger.

Een fanatieke volger was ik zeker. Twee weken lang stond ik op met het laatste nieuws over pak 'm beet het polsstokhoogspringen. Op mijn brood smeerde ik yuko's, waza-ari's en ippons. Ik poetste mijn tanden met een dubbele draai om de lengte-as en een gespreide ellegreep. Als er even niemand keek, oefende ik stiekem op mijn strafcorner. Je wist nooit waar het goed voor was. En 's avonds voor het slapen gaan, zong ik zachtjes het Wilhelmus.

Alles waar iemand in een oranje shirt vooraan meedeed, was de moeite van het volgen waard. Boogschieten. Wat was het spannend! Handbal. Wat was het spannend! Beachvolleybal. Wat was het spannend! En wat te denken van zeilen, volleybal, hockey, paardspringen, zwemmen, wielrennen op de weg, wielrennen op de baan, judo, windsurfen, roeien, atletiek. Turnen! BMX! En een gruwelijk eind zwemmen in de zee. Wat was het spannend!

Heel veel sporten waar niemand in een oranje shirt vooraan meedeed, waren trouwens ook de moeite van het volgen waard. Het rugby bijvoorbeeld. De mannen van Fiji vierden hun historische winst door samen een prachtig gospellied te zingen. Op de mountainbike reed wielerheld Peter Sagan. De Britse broertjes Brownlee domineerden de triatlon. De badmintonners stegen weer huizenhoog boven het campingniveau uit. En uiteraard speelden ook de Amerikaanse basketbalvedettes.

Waar we als Nederland in een soort van neerwaartse spiraal de eerste week doorliepen, viel er uiteindelijk toch nog heel wat te vieren. Het goud voor balkturnster Sanne Wevers - met een oefening waarbij ik al bij de opsprong mijn nek zou hebben gebroken - was fenomenaal. En we wonnen medailles waar we nooit rekening mee hadden gehouden. Had u ooit gehoord van Ilse Paulis en Maaike Head? En wist u dat we überhaupt meededen aan het boksen!? Ik niet.

Er was ook drama. Natuurlijk was er drama. Het hoort bij sport. Net als bij het leven. Er was die allerlaatste gevaarlijke bocht van Annemiek van Vleuten. Er was Ellen van Dijk, die een vrijwel zekere medaille verspeelde door tijdens de tijdrit de bosjes in te sukkelen. Er waren de twee honderdsten van Jeroen Dubbeldam. Er was de val van Epke. En er was Yuri. Of eigenlijk was Yuri er niet. Het was in ieder geval geen moment saai.

En nu? Nu is er een zwart gat. Een lange donkere tunnel. Ergens heel in de verte van die tunnel brandt licht. Daar heet het Tokio en daar is het 2020. Maar daar zijn we nog lang niet. Daarom keren we terug naar de dagelijkse realiteit. Op tv gaat het weer over politieke problemen, over oorlogen en over de vraag of deze zomer nou wel of niet geslaagd is. En zondag begint Boer zoekt Vrouw. Het is niet anders. De Spelen zijn echt voorbij. Doei Rio. Bedankt!


Harry Niesink kampioen jonge duiven

Eerste van 582 Henk Wassink. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst. Zaterdag 20 augustus stond jonge duivenvlucht vanuit Chimay en een jonge en oude duivenvlucht vanuit Franse Morlincourt.

PV De Koerier Zelhem
Op zaterdag 20 augustus stond voor de leden van P.V. de Koerier een jonge duivenvlucht op het programma, deze vlucht zou nogmaals een overwinning voor Henk Wassink opleveren. Henk had aangegeven dat de duiven ook nu weer top in orde waren en keek dan ook met vertrouwen naar deze heuglijke zaterdag. De duiven moesten komen vanuit het Franse Morlincourt. Door vijf liefhebbers zijn er in totaal zestig duiven ingezet. De gemiddelde afstand tot Zelhem zat rond de 357 kilometer. Het startschot klonk om 8.30 uur en met een matige zuidwesten wind begonnen de duiven aan hun terugreis. De snelste duif is geklokt om 12.00.01. Uitslag: H. Wassink 1-3-9-10, H. Niesink 2-8, M. Burghout 4, A. Kamperman 5-6-7. De eerste duif in de club van Henk Wassink speelt ook een eerste in het samenspel tegen 582 duiven! Wederom een grote overwinning waar de club en haar leden bijzonder trots op zijn. De grote kampioen aan het eind van de jonge duivenvluchten is uiteindelijk geworden Harry Niesink. Elke vlucht pakte hij genoeg punten om zo hoog in het klassement te eindigen.

PV Vorden
Marc Tiemessen heeft weer keihard toegeslagen met zijn jonge duiven op Morlincourt-Noyon, een afstand van 370 kilometer. Uitslag: Marc Tiemessen 1-3-6-13-14-16-17, H. B. M. Hoksbergen 2-4-10-11, Ashley Eijkelkamp 5-9-15, Th. J. Berentsen 7-8-12.

PV Steeds Sneller Hengelo
PV Steeds Sneller nam eveneens deel aan de jonge duivenvlucht vanuit Morlincourt. Van vijf deelnemers gingen 55 duiven van start. Een vlot vluchtje, met hoge snelheden. Uitslag: R. Koers (8/20) 1-2-4-5-8-10-11-14, E. Koers (2/11) 3-12, J. Teunissen (1/8) 6, G. Duitshof (2/9) 7-13, P. van Londen (1/7) 9.

Sonja Zengerink neemt afscheid van Vordense weekmarkt

Sonja Zengerink (tweede links) ontving uit handen van Jans Jimmink (l) van Marktvereniging Vorden een bos bloemen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Vorden – Sonja Zengerink uit het Overijsselse Hengelo heeft vorige week vrijdagmorgen afscheid genomen van de Vordense weekmarkt.

Door Jan Hendriksen

Sonja Zengerink (48) stond vijftien jaar lang met haar fournituren zoals knopen, ritsen, kantjes, machinegaren, naalden, drukknopen, haakgaren en breigaren op de weekmarkt in Vorden. Wegens gezondheidsredenen moest ze de markt in Vorden afstoten. Ze blijft nog wel wekelijks twee markten in Hengelo (woensdag en zaterdag) en in Losser (donderdag) 'draaien'.

Zengerink was elke week trouw present in Vorden met haar fournituren. "Nog steeds wordt er kleding gerepareerd. Maar het gebeurt niet meer zo veel als vroeger. De huisvrouw achter de naaimachine is geen vanzelfsprekendheid meer. Helaas, zou ik zeggen. Want het is vaak niet nodig om kleren weg te gooien'', zegt de Hengelose bij haar afscheid.
Uit handen van bestuurslid Jans Jimmink van Marktvereniging Vorden ontving Sonja Zengerink een bos bloemen en een envelop met een attentie.

Bouw brandweerkazerne en gemeentewerf officieel van start

Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe pand op bedrijventerrein Winkelskamp in maart 2017 gereed. Foto: Luuk Stam

Onthulling bouwbord officiële startschot

Hengelo - Met het onthullen van een bouwbord gaven medewerkers van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst en brandweerlieden maandagmiddag het officiële startschot voor de bouw van het pand waarin zij samen zullen gaan huizen.

Door Luuk Stam

De voorbereidende werkzaamheden waren al even aan de gang, maar maandagmiddag ging de bouw van de nieuwe gemeentewerf en brandweerpost op bedrijventerrein Winkelskamp aan de Zelhemseweg in Hengelo officieel van start. Onder het toeziend oog van burgemeester Marianne Besselink en Wethouder Paul Seesing onthulden Jeroen Harmsen en Henk Lubbers van de vrijwillige brandweer Hengelo en Tonny Kelderman en Thijs Hemmink van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst het bijbehorende bouwbord.

Het nieuwe pand wordt zowel de thuisbasis van de buitendienst van de gemeente als van de vrijwillige brandweer. De medewerkers van de gemeente verhuizen daarmee van de ene naar de andere kant van de Zelhemseweg. De leden van de vrijwillige brandweer verlaten volgend jaar hun onderkomen in het centrum van Hengelo. Dat voldoet niet meer aan de huidige eisen. Om daar wel aan te voldoen en om de veiligheid van de inwoners te waarborgen, heeft Hengelo volgens de gemeente Bronckhorst een nieuwe kazerne nodig. Wethouder Paul Seesing laat dan ook weten blij te zijn dat de bouw na een lange tijd van voorbereidingen nu daadwerkelijk start. Ook Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer is verheugd over het feit dat hij over ruim een half jaar met zijn collega's de kazerne aan het Iekink kan verlaten. "Het is daar ruim 60 jaar oud", vertelt hij. "De voertuigen passen er net in en er is nauwelijks kleedruimte. Hier krijgen we straks meer ruimte voor stalling, meer parkeerplaatsen voor auto's en grotere kleedruimtes."

Planning gereedheid maart 2017

Daarnaast komt er achter het nieuw te bouwen pand een vloeistofdichte vloer te liggen die de buitendienst van de gemeente kan gebruiken, maar waarop de brandweerlieden ook hun oefeningen kunnen uitvoeren. In het nieuwe pand kunnen beide partijen tevens gezamenlijk gebruik maken van voorzieningen als kleedruimten, douches, kantoorruimtes, een kantine en een werkplaats. "Door dat soort zaken met elkaar te delen, kun je het per onderdeel goedkoper maken", aldus wethouder Seesing.

Behalve de facilitaire zaken kunnen de medewerkers van de gemeente en de leden van de vrijwillige brandweer elkaar ook op andere gebieden van dienst zijn. "Neem de inzet bij de stormoverlast in Vorden van zondagavond", vertelt Frans Meulenbelt. "In zo'n geval schakelen wij ook de buitendienst in. Als we straks bij elkaar in het pand zitten, dan worden dat heel korte lijntjes. Het gaat elkaar echt versterken."

Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe pand op bedrijventerrein Winkelskamp in maart 2017 gereed.

13e Dijkman Bouw Open tennistoernooi Vorden

Vorden - Afgelopen week is voor de 13e keer het Dijkman Bouw Open tennistoernooi gespeeld op het 'Overspoor' in Vorden. Vanaf zondag tot en met zaterdag kon er onder zomerse omstandigheden worden getennist. Op de finale zondag bleef het nagenoeg bij alle wedstrijden nog droog maar aan het einde van de middag moesten helaas de twee laatste partijen deels in de regen afgewerkt worden. Verdeeld over 23 categorieën hebben 192 deelnemers gestreden om de prijzen. Alle wedstrijden konden nagenoeg op de geplande tijden gespeeld worden.

Dit jaar werd er opnieuw gespeeld in de categorieën 3 t/m 8. De deelnemers kwamen van 45 verschillende verenigingen uit heel Gelderland en Overijssel en zelfs daar buiten. De deelname was het grootst van VTP Vorden zelf, maar buurverenigingen Welgelegen (19) uit Warnsveld, TennisInn Zutphen (16) en het Elderink uit Hengelo (14) waren dit jaar ook weer heel goed vertegenwoordigd. Elke dag was er veel publiek langs de baan om de tennissers aan te moedigen en te genieten van toptennis. Tijdens de traditionele gezellige avond op de donderdag bracht het Vordense duo Infidelity extra gezelligheid met semi-akoestische live muziek. In het weekend waren er heerlijke warme versnaperingen van keurslagerij Vlogman.

Op de finale zondag was het ongekend spannend. Er waren prachtige lange finales te zien. Het Toernooi in de Heren dubbel 3 werd uiteindelijk gewonnen door Han Bruins en Jasper Buijsman van tennisvereniging De Boerehofstee uit Wilp. Tweede werden de broers Stef en Tom Kleinluchtenbeld van de Mallumse molen uit Eibergen. In de gemengd Dubbel 3 ging de winst naar Amber en Alwin Maalderink van L.T.C. Zelhem. Tweede werden Sebastiaan Jansen en Sanne van Welij van L.T.C. Zutphen/T.C. Welgelegen. De jeugdige Amber Maalderink wist ook de Dames enkel 4 op haar naam te schrijven. In het gemengd dubbel 4 kwamen we de eerste Vordense winnaar tegen. Anneleen Dijkman (VTP Vorden) die samen met Erik Gaertner van T.V. de Keislag uit Keijenborg speelde wist deze poule te winnen. Zij bleven Marco Wiegerinck en Sanne van Welij van T.C. Welgelegen uit Warnsveld net voor.

Verder waren er eerste prijzen voor de Vordenaren Dirk Pasman en Annemiek Lensink (GD7), Robert van Dijk en Dinant Hendriksen (HD7), Marc Tiemessen en Corry Lasche (GD8) en Linda Huntink (DE8) allen van VTP Vorden.

Van Socii uit Wichmond wist Suzan Koop twee keer eerste te worden te worden in de DE7 en in de DD7 samen met Annemieke Mulderije.

Dit toptennis toernooi was zeker niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van de hoofdsponsor Dijkman Bouw en co sponsors Wiltink installatiebedrijf, autobedrijf Groot Jebbink, Welland Nederland BV en Weulen Kranenbarg. En met deze weersomstandigheden kwam het materiaal van de Witte Smid en Achterhoek Party Service weer zeer goed van pas.

Appels en peren tot sap laten persen

Hengelo - De vriendenstichting van het zorgproject Woonerf Luscinia organiseert op zaterdag 10 september een oogstdag. De Welsumse Sapmobiel komt dan weer naar het Woonerf Luscinia aan de Lankhorsterstraat 21 in Hengelo. Voor het derde jaar alweer, kunt u hier uw appels en peren tot heerlijk sap laten persen. Om op 10 september alles soepel te laten verlopen, is het nodig dat u zich vooraf meldt als u fruit wilt laten persen, met vermelding van het aantal kilo's. U wordt dan ingedeeld op een bepaalde tijd. Heeft u appels of peren die geperst kunnen worden? Laat het svp weten op info@vriendenvanluscinia.nl, of bij Ariënne Henkemans (06 – 443 80 229).

Toeristenconcert zonder orgel maar met harp en fluit in de Vordense Dorpskerk

Vorden - Twee jonge musica, met een heel eigen programma, komen het voorlaatste Toeristenconcert in Vorden spelen op donderdag 25 augustus vanaf 15.30 uur. Zoë Knoop is fluitiste en Maartje Valk speelt op de klassieke harp.

Muziek van Hamilton Harty 'In Ireland', van Claude Debussy 'Clair de Lune' en een groot werk van Astor Piazzolla 'Histoire du Tango'.

Kennen elkaar van Jeugd Symfonie Orkest

Zoë Knoop en Maartje Valk leerden elkaar kennen bij het Twents Jeugd Symfonie Orkest en vormen een duo sinds het voorjaar van 2011. Na wat noten uit het eerste deel van het concert voor fluit en harp van W. A. Mozart besloten zij samen te blijven spelen.

Beide spelen ze inmiddels niet meer in het jeugdorkest en ze studeren aan conservatoria die meer dan 300 kilometer uit elkaar liggen - Zoë studeert aan het conservatorium in Detmold en Maartje studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag - maar dit weerhoudt ze er niet van samen te blijven musiceren.

Ze hebben een grote muzikale klik en een grote overtuigingskracht. In maart 2013 wonnen ze de ensemble-aanmoedigingsprijs voor hun optreden op het Prinses Christina Concours.

De hele serie Toeristenconcerten wordt op 1 september afgesloten met een 'florilegium' uit de Vordense muziekscene en krijgt de titel Vordens Content mee. Er is zoveel content in Vorden dat dit concert langer duurt dan gebruikelijk. Ook dit concert is gratis toegankelijk.

Toegang gratis, wel vindt er een collecte plaats.

Ideeën voor betere kansen op arbeidsmarkt

Ideeën voor betere kansen op arbeidsmarkt

Innovatietraject Gelderland Arbeidswijs

REGIO - Het innovatietraject Gelderland Arbeidswijs is maandag 8 augustus van start gegaan. De Provincie Gelderland heeft hiervoor de stichting Red Bluejay opdracht gegeven nieuwe oplossingen te kunnen vinden om de gaten op de arbeidsmarkt te dichten. De stichting daagt denkers en doeners uit om met nieuwe ideeën te komen. Vooral in de techniek worden vacatures heel moeilijk ingevuld.

Met het innovatietraject wil de provincie het talent in Gelderland benutten om nieuwe ideeën te verzamelen, die werkzoekenden een betere kans geven op de arbeidsmarkt. Hoe krijgen werkzoekenden een kans op de arbeidsmarkt in de techniek? Gedeputeerde Michiel Scheffer: "We komen langzaam uit de crisis, maar de werkloosheid blijft hoog. Er staan te veel mensen aan de kant, terwijl we alle talent nodig hebben om de economie te laten groeien. Heb jij een vernieuwend idee om het gat op de arbeidsmarkt te dichten? Geef je dan op bij Gelderland Arbeidswijs."

Vacatures
Gelderland Arbeidswijs is een innovatietraject om nieuwe oplossingen te kunnen vinden voor moeilijk in te vullen vacatures in de techniek in combinatie met de huidig werkzoekenden. Met de Human Capital Agenda werkt de provincie Gelderland al sinds 2012 aan het verkleinen van de afstand tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dit heeft al veel vernieuwende projecten opgeleverd zoals Werken en Leren met Energie, waarbij energiebedrijven trainees in dienst nemen, die hun baan combineren met een opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
De provincie blijft zoeken naar nieuwe combinaties tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat kan door afwijkende werkmethodes, andere inzichten. Met duurzame inzetbaarheid als thema: Hoe maken we onderwijs, werkgevers, werknemers en werkzoekenden, wijs (wijzer) op de arbeidsmarkt? Uit de aangemelde voorstellen selecteert een vakjury vijf finalisten. Deze vijf geselecteerde finalisten van Gelderland Arbeidswijs presenteren zich donderdag 1 december.

Bedenker
Iedereen in dit innovatietraject kan een ontwerper of een bedenker zijn! Of je nu student, onderwijzer, ondernemer of werkzoekend bent. Of gewoon iemand met een briljant idee voor de arbeidsmarkt. De vijf finalisten ontvangen elk 2.000 euro. De uiteindelijke winnaar(s) krijgen 10.000 euro voor de verdere uitwerking en toetsing van hun idee of concept. De bedragen dienen te worden aangewend voor de verdere ontwikkeling, toetsing en implementatie binnen de provincie Gelderland.
De organisatie is in handen van de stichting Red Bluejay. De stichting is hiervoor geselecteerd vanwege haar kennis en ervaring in (sociale) innovatietrajecten.

Sfeer is als vanouds op nieuwe locatie Feestival

In Club Ibiza gaan de jongste bezoekers los op de DJ-klanken. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Er bleef voor bezoekers weinig te wensen over

Hengelo - Ze moesten een paar honderd meter verhuizen, maar het feest was er afgelopen weekend zeker niet minder om. De elfde editie van Feestival in Hengelo trok 2.500 bezoekers.

Door Luuk Stam

In een weiland aan de Zelhemseweg staat het vol met fietsen. Het is zaterdagavond, elf uur. Deel twee van het tweedaagse Feestival is in volle gang. Naast de fietsenstalling staat in sfeervol verlichte witte letters de naam van dit jaarlijkse evenement te lezen. Voor de ingang staan nog zo'n vijftig mensen te wachten. Allemaal willen ze deel uitmaken van het feest dat hier is neergezet.

Voor het eerst strijkt Feestival hier net buiten de bebouwde kom van Hengelo neer. Op de vroegere locatie - in de bebouwde kom van Hengelo - is onlangs een bedrijfspand gebouwd en zijn de gemeentewerf en de brandweerkazerne in aanbouw. Ruimte voor een feestterrein was er niet meer. En dus was een kleine verhuizing noodzakelijk. Al hoor je daar vanavond niemand over.

Er is ook geen enkele reden toe. De organisatie van Feestival heeft na een opbouwweek waarin vele vrijwilligers in touw waren weer neergezet wat de bezoekers inmiddels van hen gewend zijn. De locatie mag dan anders zijn, het feest is vrijwel identiek. Een feest waar jong en oud terecht kan dus. Bezoekers komen vanuit de wijde omgeving. Die bezoekers - in totaal zijn het er dit weekend 2.500, zo'n 500 meer dan vorig jaar - krijgen een veelzijdig aanbod voorgeschoteld. Nadat op vrijdag Crystal Dream, Fifty Fifty Entertainment, DJ Rob Toonen en zanger Harald al van zich hebben laten horen, pakt Feestival op zaterdag uit met onder andere de coverband Black Tie Monkey Squad, Feest DJ Martin en de nederfolkband Kennèh.

Klanken podia zitten elkaar niet in de weg

Op een mooi compact terrein blijft er voor de feestganger weinig te wensen over. Er is de grote tent waarin aan het eind van de zaterdagavond de Black Tie Monkey Squad optreedt. In Club Ibiza draait Feest DJ Martin en in de 80's & 90's bar speelt Kennèh. Ervaringen van voorgaande jaren hebben geleid tot een opstelling waarin de klanken van de verschillende podia elkaar niet in de weg zitten.

Dat geldt ook voor het publiek. In Club Ibiza gaan de jongste bezoekers los op de DJ-klanken. Rondom de 80's & 90's bar ligt de gemiddelde leeftijd beduidend hoger, maar ook hier is de sfeer opperbest. Die goede sfeer krijgt nog eens een extra boost als Kennèh een klassieker van Boi Foi Toch inzet. Of ze Beernd van Kuperi'j ook kunnen spelen? "Nog niet", reageert de zanger van de Didamse band op de vraag uit het publiek. "Die gaan we oefenen voor volgend jaar. Beloofd!"

Als een uur na middernacht de muziek stopt en de bezoekers langzaam maar zeker huiswaarts keren, kunnen ook de organisatoren zich gaan opmaken voor volgend jaar. De organisatie versterkte zich dit jaar met vier nieuwe leden en is vastbesloten om van Feestival ook in 2017 weer een succes te maken. Een ding is na dit weekend alvast zeker: aan de locatie zal het niet liggen.

Rondje tuinen & natuur met startlocatie 't Zunnehöfken

't Zunnehöfken bij Museum Smedekinck is startlocatie Open Tuinen weekend. Foto: PR

Zelhem – Zondag 28 augustus is kruidentuin 't Zunnehöfken één van de startlocaties voor een 'Rondje tuinen & natuur' tijdens het Open Tuin- en Natuurweekend op zaterdag 27 en zondag 28 augustus in de gemeente Bronckhorst en Hanzestad Doesburg. Er zijn in de kruidentuin dan gratis informatieboekjes en auto- en fietsroutes, die langs de deelnemende tuinen in Zelhem en Halle leiden, verkrijgbaar. Zaterdag zijn deze boekjes en routes van 10.00 tot 15.00 uur bij het TIP aan de Smidsstraat in Zelhem af te halen.

Kruidentuin 't Zunnehöfken (alleen zondag te bezoeken) heeft zo'n 150 verschillende planten. Verder zijn in de tuin een waterput, zonnewijzer en waterornament te vinden. Naast een kruidentuin heeft 't Zunnehöfken ook een siertuin, historische landbouwgewassen, een bongerd met oude fruitrassen en een veldje met verschillende soorten bonen. De gehele tuin is rolstoeltoegankelijk.

De overige deelnemende tuinen in Zelhem en Halle zijn:

- De landschappelijke tuin van Mady Nijenhuis-Han aan de Dennenweg in Zelhem (www.detuinmuze.nl).

- Theetuin Aldenhaeve aan de Haitinkweg in Zelhem (www.aldenhaeve.nl). In de kunstgalerij van de Aldenhaeve is een tentoonstelling met werken van Henri van de Waals te zien,

- Buitengoed 'Heerenheide' aan de Bielemansdijk in Halle met in totaal 1 ha tuin, bestaande uit bloemenborders, een kruidentuin, moestuin, hoogstamboomgaard en natuurgebied met een heideveld, paddenpoel en houtwallen. Bij de 'Heerenheide' worden schilderijen en keramiek van Piet Puthaar tentoongesteld.

- 'De Kruudhof' aan de Lankerseweg in Halle (www.dekruudhof.wixsite.com/dekruudhof)

Alle genoemde tuinen zijn beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend en vrij toegankelijk ('t Zunnehöfken dus alleen op zondag). Er is een gratis routebeschrijving verkrijgbaar. De fietsroute loopt gedeeltelijk over landgoed 't Veld en langs 't Boelekeerlspad.

Rens te Stroet sterkste in Gouden Pijl

Wichmond/Vierakker – Rens te Stroet van RTV Vierakker-Wichmond heeft de wielerwedstrijd De Gouden Pijl op zijn naam geschreven. De Keijenborger wist de sprint in de kopgroep van drie renners te winnen voor Jasper Hamelink en John Meewisse.

Koen Jansen is in Doetinchem op 14 augustus, volgens de jury, als 52ste geëindigd bij de categorie amateurs/sportklasse. Dit kwam omdat de chip in zijn wiel niet zou hebben gewerkt. "Maar, eigenlijk ben ik als zestiende geëindigd", zegt Jansen. "Ik reed de hele tijd lekker mee en heb proberen weg te springen uit het peloton. Uiteindelijk wist ik me niet goed genoeg te positioneren voor de eindsprint en werd zestiende", aldus Jansen. Afgelopen zondag had de man uit Baak meer geluk. "Ik besloot na maanden weer eens mee te doen tussen de elite/beloften in Oldenzaal. Het ging goed. Ik probeerde in de laatste ronde zo ver mogelijk naar voren te rijden en dat lukte." Uiteindelijk finishte Jansen als vijftiende. "Hier ben ik zeker tevreden mee." Rens te Stroet finishte als derde in Oldenzaal. Op donderdag 25 augustus wordt de jaarlijkse 'Snelleman' tijdrit van de RTV Vierakker – Wichmond verreden. Ditmaal wordt er in verband met wegwerkzaamheden niet op de Varsselring gestart. Het alternatieve parcours wordt verreden door de binnenlanden van Toldijk. De start is om 18.30 uur aan het begin van de Wuusweg (gezien vanaf de Reigersvoortseweg) in Toldijk.

De jeugd van teggenwoordig

Dat is vake 't onderwarp op visites en bi-j de koffie. Niet altied aeven positief want door wördt wat af e-näöld, de blagen zit altied maor met de neuze op de laptop of tillefoon, te beroerd um thuus te helpen enz. enz. Maor is dat wel waor?

As ik dan de krante onder oge kriege waor in te zien en te laezen is dat d'r weer een succesvolle kindervakantie wekke is ehollen in 't Pellekaonse bos in Zelhem en dat al veur de 37e keer, dan krieg i-j toch een andere kiek op onze jeugd. 160 kinderen van 6 töt 12 jaor werden deur 55 jeudige vri-jwilligers bezig ehollen. Hutten bouwen,opdrachten en spellekes en dat allemaol in 't bos waor wi-j ons zo'n 70 jaor eleden zelf vermaakten.

En wat is d'r now nog spannerder dan met zien allen slaopen in de sporthal, De Pol. De meisjes en jongens hebt een wekke van hun vakantie op e-offerd um de kinderen een onvergetteleke vakantiewekke te laoten belaeven. Ik denk dat ik zeker namens alle olders en Zelhemmers met trots kan zeggen, de jeugd van teggenwoordig duut 't toch maor weer.

Goed gaon,
Gait de Strieker (Gerbert Abbink)
Magnoliaweg 13, Zelhem

Kunstenaar van de maand september

Doetinchem/Vorden - Onder de noemer Kunstenaar van de maand heeft Kunstuitleen Stadsmuseum in de maand september speciale aandacht voor beeldend kunstenaar Tim Hinterding uit Vorden.

Als beeldend kunstenaar woont en werkt Tim Hinterding in Vorden. Van 1980 – 1985 volgde hij een opleiding aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem, Beeldende Vorming, de vrije richting. Naast het maken van grafiek schildert hij en geeft sporadisch bij zijn eigen uitgeverij Killa Kossa grafiek uit, meestal in combinatie met poëzie of literaire teksten. Hinterding heeft als gastdocent op de Hogeschool voor de Kunsten gewerkt en ruim 10 jaar als docent Grafiek op de Gruitpoort in Doetinchem. Daarnaast geeft hij regelmatig workshops aan bedrijven en scholen. Samen met Julia Borsboom en Imke Zuiderveld vormt hij de Bik Brigade, een kunstenaarscollectief, waarbij grote projecten worden uitgevoerd in en om scholen. Over zijn eigen werk zegt hij: "Streven is iets te maken dat nog niet bestaat, een universum te tonen met eigen beeldtaal. Ik nodig toeschouwers uit dit universum te bekijken zodat zij hun eigen invulling kunnen geven aan het verhaal dat ik daarmee vertel. Dat verhaal kunnen ze dan zelf afmaken. Mijn werk is expressionistisch te noemen met een afgewogen kleurgebruik". Het werk van Tim Hinterding was te zien in verschillende exposities. Hinterdings werk is verder vertegenwoordigd in talloze particuliere collecties en in diverse andere kunstuitlenen.

De Kunstuitleen Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Den Besten met PRA op jacht naar tweede IRRC-titel

Startencircuit liefhebber Joey den Besten (65). Foto: Henk Teerink

Regio - Joey den Besten rijdt zijn derde seizoen in het Internationale Road Race Championship (IRRC). De regionale coureur werd in 2014 IRRC Supersport kampioen voor Performance Racing Achterhoek. Dit jaar is Den Besten, net als in 2015, in gevecht met de Tsjech Marek Cerveny voor de titel. In een interview vertelt de 23-jarige Den Besten over zijn ambities en het rijden in het IRRC kampioenschap.

Joey den Besten kwam in 2014 bij Performance Racing Achterhoek en ging rijden met een Yamaha R6 in het IRRC Supersport kampioenschap. Het bleek een gouden greep, want in zijn eerste seizoen in het road race kampioenschap pakte de coureur uit Halle meteen de titel. Vorig jaar moest de 23-jarige de titel laten aan de snelle Tsjech Marek Cerveny en werd hij vice-kampioen. In 2016 zijn Den Besten en Cerveny opnieuw de titelkandidaten. Na drie evenementen in Hengelo GLD, Oss en Chimay staat Den Besten tien punten achter op Cerveny. We vroegen Den Besten hoe terugkijkt op zijn eerste deel van het seizoen: "Ik ben tevreden, want vorig jaar liepen we na de eerste race al achter op Marek (Cerveny), nu zijn de verschillen klein en ligt het kampioenschap nog volledig open." De 23-jarige geeft verder aan dat de verschillen tussen hem en de Tsjech vrij klein zijn. "De Kawasaki van Marek loopt ontzettend hard, daar kunnen wij niet aan tippen. Dat moet ik goed maken door het late remmen en een hogere bochtensnelheid."

Den Besten komt uit voor Performance Racing Achterhoek, het team van Tonny Wassink. Den Besten over hoe de samenwerking tot stand is gekomen: "Ik kende teameigenaar Tonny Wassink al langer en we zijn in 2014 een samenwerking aangegaan. We werden gelijk kampioen, wat een geweldige opsteker was voor het team en voor mezelf. Ik maak zelf de motor klaar en het team regelt alles eromheen. Ik wil zelf graag meehelpen in het team, dat vind ik meer dan gewoon. De familie Wassink doet er al ontzettend veel voor en ik denk dat je op deze manier ook een stukje waardering voor elkaar krijgt."

Het IRRC kampioenschap bestaat uit zes evenementen, op totaal verschillende circuits. "Een heel afwisselend kampioenschap. Er heerste een gezellige en gemoedelijke sfeer rond de evenementen. En daarnaast zijn de coureurs denk ik heel bereikbaar voor het publiek", aldus Den Besten. "Een kampioenschap rijden op stratencircuits is ook totaal iets anders, dan rijden op de permanente circuits. Den Besten geeft aan de afstelling van de motor ook totaal anders moet zijn. Wanneer ik nu op Assen zou komen, zou ik veel te hard remmen voor de bochten en zal ik veel moeite hebben in de vloeiende gedeeltes. Ik denk dat met onze afstelling mijn banden in Assen na een paar ronden op zijn, omdat vooral de vering compleet anders afgesteld is."

Het rijden op een stratencircuits vergt volgens de Yamaha-coureur ook een totaal andere tactiek: "Het is wel belangrijk om op een stratencircuit met je hoofd te rijden en tactisch je race goed op te bouwen. Je hebt wel ervaring nodig, om de randjes op te zoeken op een stratencircuit. Het is een kwestie van je tempo steeds verder opbouwen, zonder te veel risico's te nemen, want dan kan het hele vervelende gevolgen hebben."
Den Besten heeft een teammaat in de vorm van Jochem van den Hoek, die uitkomt in de IRRC Superbike klasse. Van den Hoek reed dit naast het IRRC ook de TT op Ilse Man. Den Besten ziet zo'n avontuur ooit ook nog wel eens zitten: "Als het op mijn pad komt, denk ik wel dat ik het zou doen. Ik zou wel eerst ervaring op willen doen in bijvoorbeeld de North West 200 of de Ulster GP, zoals Jochem dat ook gedaan heeft."

Den Besten vertelde tot slot ook iets over zijn ambities. "We zitten er aan te denken om ooit de overstap te maken naar de Superbike-klasse. Misschien dat we er ook voor kiezen om een jaar zowel in de Supersport als Superbike te rijden, wanneer dat financieel haalbaar is. Dan zou ik dat seizoen als een overgangsjaar kunnen zien waarin ik veel meters kan maken, voordat ik definitief de overstap maak naar de Superbike-klasse."

Afgelopen weekend deden de heren mee aan de 9e en 10e race voor het IRRC kampioenschap in Finland. Zij reden op het circuit van Imatra waar in vroegere jaren Wil Hartog tweemaal een 500cc race wist te winnen voor het wereldkampioenschap 500cc. Den Besten deed dat dunnetjes over en wist een race in de open klasse 600cc winnend af te sluiten. Helaas kwam hij in de 1e race van de IRRC Supersport die op zaterdagmiddag werd verreden ten val.

De 2e race op zondag ging beduidend beter en wist hij 2e te worden op minder dan een seconde achterstand op de Tsjech Marek Cerveny. Cerveny wist ook de 1e race te winnen in het land van de duizend meren. Teamgenoot van den Hoek werd 10e en 6e in beide races voor het IRRC superbike kampioenschap. Hij wist een 5e plaats te scoren in de open klasse 1000. Het uit Hengelo Gld afkomstige Performance Racing Achterhoek kon terug kijken op een geslaagd weekend in Finland.

Prijswinnaars kleurplaatactie De Waarbeek

REGIO - De redactie van deze krant is de afgelopen weken bedolven onder de kleurplaten. Jongens en meisjes uit de hele regio hebben enorm hun best gedaan om er iets heel moois van te maken. De 21 makers van de mooiste kleurplaten hebben inmiddels twee kaartjes voor attractiepark De Waarbeek gekregen. De winnaars zijn: Eline & Marleen Harbers - Aalten, Mylou Huitink - Ruurlo, Norah Groothand – 'S Heerenberg, Lindsay Loman – Vorden, Liv Beuting – Lichtenvoorde, Fiene Rensing – Lichtenvoorde, Lynn Mennings – Gendringen, Loretta Zieverink – Groenlo, Lasse Raben – Groenlo, Stijn Brus – Eibergen, Sanne Hurwitz – Zutphen, Iris Toonk – Didam, Indranee Cheenah – Doetinchem, Sofie den Otter – Winterswijk, Maud Vedder – Winterswijk, Laura Barendregt – Neede, Bas Grevink – Aalten, Siem Maljers – Hengelo, Thijs Visser – Hengelo, Jens Roerdink – Beltrum,Gwen Fokkink – Zelhem.

Minder WW-uitkeringen Achterhoek

ACHTERHOEK - In de maand juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek, zo meldt het UWV in een persbericht. Dit komt door economisch herstel en seizoeneffecten. In de bouw, horeca, vervoer en opslag en in de uitzendbranche is de afname het sterkst. Voor secretaresses blijft het moeilijk om aan het werk te komen en te blijven. Zij maken meer kans in niet-administratieve beroepen als intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT.

Eind juli telde de Achterhoek 7.476 WW-uitkeringen, 120 minder dan een maand eerder. Dit betekent een daling van 1,6 procent. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door seizoenseffecten. Het WW-percentage, het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking, bedraagt in de Achterhoek 4,8 procent en is daarmee nu gelijk aan het landelijke gemiddelde. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met 1,5% gedaald. Dat het aantal WW-uitkeringen lager is dan een jaar geleden, komt vooral door het gestage economische herstel.

Daling sterkst in bouw/horeca
In de seizoengevoelige sectoren daalde de WW in de maand juli sterk, zoals in de bouw (-8 procent), de horeca (-12 procent) en bij uitzendbedrijven (-5 procent). De bouw profiteert bovendien van het herstel van de huizenmarkt. Door de administratieve gevolgen van de wet Werk en zekerheid (WWZ) komt een deel van de mensen die in het voorjaar werk vonden, nu pas terug in de cijfers.

Een van de weinige sectoren waarin het aantal WW-uitkeringen in juli steeg, is het onderwijs. Dit is een normale ontwikkeling in deze periode, omdat veel tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Hierdoor komen er meer nieuwe WW-uitkeringen bij.

Kansen voor secretaresses
Ondanks het economisch herstel zijn er beroepen waarin de werkgelegenheid krimpt, zoals het beroep van secretaresse. Voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht van het aantal banen voor secretaresses. Daarom onderzocht UWV alternatieve overstapberoepen. Dit zijn beroepen met vergelijkbare competenties, waar mensen die voorheen als secretaresse werkten naar overstapten.

De beste kansen op werk liggen in niet-administratieve beroepen, zoals intercedent, callcentermedewerker en servicedeskmedewerker ICT. Op de website van het UWV is de notitie 'Overstapberoepen voor secretaresses' in zijn geheel te lezen.

BiebSelfiewedstrijd

Doetinchem - Zaterdag 24 september 2016 is bibliotheek Doetinchem alweer 5 jaar in 't Brewinc gehuisvest. Samen met de andere organisaties in 't Brewinc wordt dit groots gevierd, o.a. met een BiebSelfiewedstrijd. Het programma van de feestelijke dag wordt binnenkort bekend gemaakt.

BiebSelfiewedstrijd
Woon je in de regio West Achterhoek en ben je 18 jaar of ouder? Maak dan een leuke en originele selfie in één van de vestigingen van bibliotheek West Achterhoek (Doetinchem, Doesburg, Hengelo, Vorden, Zelhem, Steenderen of Wehl). Bedenk er een leuke reden bij waarom jij zo graag in de vestiging komt en stuur deze tot 25 september 2016 naar info@bibliotheekwestachterhoek.nl. Zorg ervoor dat duidelijk is in welke vestiging de foto genomen is. Vermeld in je e-mail je naam, adres, e-mailadres en eventueel je lidmaatschapsnummer. De leukste en origineelste selfie wint een alles-in-1 jaarabonnement van bibliotheek West Achterhoek. De winnaar wordt maandag 3 oktober 2016 bekend gemaakt via de website, twitter en facebook en uiteraard ontvangt de winnaar een e-mail.

Let op: Door mee te doen aan deze actie machtig je Bibliotheek West Achterhoek je ingestuurde foto's en teksten te gebruiken voor publicatie, promotie en presentaties (ook op publieke kanalen zoals sociale media en website).

Live@Ideaal 'Special' in teken finale 'Open Podium'

Als één van de finalisten komt Pulse naar Live@Ideaal. Foto: PR

Zelhem - Op zaterdag 24 september vindt de 24e finale plaats van het open podium van Schouwburg Amphion. Op woensdag 24 augustus en woensdag 7 september zijn de finalisten te gast in het programma live@ideaal. Er wordt live opgetreden en de finalisten worden geïnterviewd door de presentatoren.

Het Open Podium van Schouwburg Amphion is dé talentenjacht voor Doetinchem en omgeving, waar aanstormend talent in alle theatergenres de kans krijgt zich waar te maken op een professioneel podium. Via de voorrondes hebben zich vijf acts geplaatst voor de finale.

Zippa
Zippa is een vijf-stemmige close harmony formatie, die zich in de eerste voorronde wist te plaatsen. Zippa bestaat uit de zangers Birgit Maas, Madeleine Bletterman, Esther ter Steeg, Marko Maresch en Joep Hopstaken. Ze zingen eigen melodielijnen in jazz en pop.

Bij Live@Ideaal laat Sanne al vast horen waarom ze in de finale staat
Met close harmony wist Zippa de finale te bereiken

'Flød'
Winnaar van de eerste voorronde was de Indie-folk en Jazzband 'Flød' uit Pannerden. Flød speelt zelfgeschreven nummers. Met twee zangeressen en een zanger wordt meerstemmig gezongen. Manon, Viviënne, Wietse en Erik, allen afkomstig van dezelfde school, begeleiden zichzelf op piano, gitaar, trompet en dwarsfluit.

Sanne van Petersen
De 36-jarige zangeres Sanne van Petersen uit Hummelo was de winnaar van de tweede voorronde. Sanne (op gitaar) wordt begeleid door een combo bestaande uit Cor Lievers-piano, Nick de Vos-(contra) bas en Waalko Hubers-drums. Sanne's repertoire bestaat uit nummers van onder andere Barbra Streisand, Edith Piaf, Billie Holiday en Jacques Brel.

Pulse
Pulse is een aanstormende rockband uit Doetinchem. De band was winnaar van de derde voorronde. Pulse bestaat uit Tom Wonnink-gitaar/zang, Maarten Tijdink-leadgitaar/zang), Dusan Reljic-leadgitaar, Thijs Ritzer-bas/zang en Jordy Loos-drums/zang). Naast voornamelijk eigen werk wordt de setlist aangevuld met sterke covers.

Coen
Coen is een comedian uit Duiven, die in de derde voorronde werd genomineerd. Bij toeval belandde hij op een 'blauwe maandag' op een standup-comedy podium en inmiddels heeft hij al op vele leuke podia gestaan, zoals bij Toomler, Comedy Café en het Bellevue theater. Zijn act gaat over zijn eigen, leuke en minder leuke, ervaringen.

LIVE@IDEAAL wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via de website.


www.ideaal.org

Sunny Sunday in Openluchttheater Lochem

LOCHEM - 'De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, zachte muziektonen worstelen zich een weg naar de oren door het uitbundige groen. Lekkere geuren stijgen op vanaf de BBQ. Zet je billen op een hooibaal of strek je uit in een hangmat. Iedereen is blij!' Op prikkelende wijze wordt het festival Sunny Sunday in het Lochemse openluchttheater geïntroduceerd. Het evenement dat zondag 28 augustus tussen 14.00 en 20.00 uur zijn primeur beleeft, steunt op de pijlers creativiteit, duurzaamheid en relaxen. De entree bedraagt 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang

"Een festivalletje voor iedereen", vertelt initiatiefneemster Cindy van de Sanden enthousiast. "Er is enorm veel te beleven voor mensen met kinderen, maar ook tieners en twintigers komen volop aan hun trekken." Met muziek, duurzame horeca en maar liefst twintig workshops hoopt de organisatie veel publiek naar het theater te trekken.
Tijdens de workshops kunnen de bezoekers handige kennis vergaren om de wereld een beetje duurzamer te maken of de creativiteit prikkelen. Zo leggen de vrijwilligers van IVN uit hoe je compost moet maken. Voor de jeugd is er een workshop waarin men leert hoe je een oud barrel kunt pimpen naar een hippe fiets. Verder worden bezoekers uitgedaagd salsa en capoeira te dansen en kan men sieraden maken van natuurproducten en gelukssteentjes van speksteen.
In Lochem staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het was voor de organisatie dan ook vanzelfsprekend om de samenwerking aan te gaan met de gemeente en energiecoöperatie LochemEnergie. De gemeente steunt het nieuwe initiatief financieel en LochemEnergie is aanwezig om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met waterkracht en windenergie. De stempel 'lokaal en duurzaam' kan ook op het horeca-aanbod worden gedrukt. De (biologische) producten zijn zo veel mogelijk bij lokale leveranciers ingekocht. Er zijn onder meer poffertjes uit een houtgestookte oven, pannekoeken, sateetjes en duurzame hamburgers te verkrijgen. Voor fris fruit en lekkere cocktails moet men in de LimoLounge zijn.
Het theehuis in het openluchttheater is dé plek om even even tot rust te komen. De plek wordt omgedoopt tot 't Kalm An. Daar klinkt relaxte muziek en worden yoga- en mindfulnesslessen gegeven.
Het theater wordt aangekleed met bamboe om het echt zomerse Sunny Sunday-gevoel te creëren.


openluchttheaterlochem.nl

Gratis workshop Realistisch Fijnschilderen

Deventer - Voorafgaand aan de opleiding realistisch fijnschilderen, die in september weer van start gaat, organiseert Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst een zestal kennismakingsworkshops. Deze proeflessen zijn bedoeld om mensen kennis te laten nemen met de opleiding fijnschilderen. Tijdens de workshop maken de bezoekers een stilleven in olieverf, die men na afloop mee naar huis kan nemen. Verder ontvangt men alle informatie over de opleiding. De workshop is gratis, de kosten voor de materialen bedragen tien euro. De workshop data zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus, vrijdag 2 en zaterdag 3 september en vrijdag 9 en zaterdag 10 september. Alle dagen van 9.30 uur tot circa 12.30 uur. Aanmelden voor één van deze workshops kan telefonisch of per mail. Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst is met ruim vierhonderd leerlingen en een team van veertien vakkundige docenten de afgelopen zestien jaar uitgegroeid tot een toonaangevende schilderacademies in Nederland. Uit het hele land komen cursisten, jong en oud, met of zonder ervaring, naar Deventer om de lessen die op een inspirerende klassikale wijze in kleine groepen worden gegeven bij te wonen. Locatie: Van Hetenstraat 57 Deventer.

51e Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen Bj. 1900 t/m 1940

Historische Motorfietsen rijden de 51e Int. Hengelo Rally. Foto: PR

HENGELO - Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus vindt de 51e Int. Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen met bouwjaar t/m 1940 plaats rondom de HAMOVE molen, Varsselseweg 34. Deze rally ging in 1965 van start toen geestelijk vader van dit evenement, Roel Kreunen, de Warme Bakker uit Hengelo het idee kreeg een rally voor historische motorfietsen te gaan organiseren.

Vele deelnemers uit geheel Europa zijn in de afgelopen vijftig jaar in Hengelo aan de start verschenen en tot op de dag van vandaag weten ook vele buitenlandse deelnemers de weg naar dit evenement te vinden. Rondom de HAMOVE molen is een keur aan prachtige motorfietsen uit lang vervlogen tijden met eigen ogen te aanschouwen. De oudste motorfiets die dit jaar aan de start verschijnt is een Peugeot van bouwjaar 1903, dus 113 jaar oud.

Zaterdag 27 augustus
Om 10.01 uur gaan de eerste deelnemers van start bij de HAMOVE molen voor een rit van ongeveer negentig kilometer door de Achterhoek en over de Veluwe. Vanaf 11.30 uur is een pauze van zestig minuten bij het A-Ford museum de Tullekensmolen aan de Tullekensmolenweg 39 te Beekbergen.
Na de finish vanaf 13.30 uur bij de HAMOVE Molen, kunnen de motoren door een ieder bewonderd worden.

Zondag 28 augustus
Wederom vertrek vanaf 10.01 uur bij de HAMOVE-Molen voor opnieuw een rit van rond de negentig kilometer door de Achterhoek. Halverwege de rit is een pauze van zestig minuten bij de HAMOVE Molen. De eerste deelnemers zullen daar vanaf 11.30 arriveren en de lunch nuttigen. Na het tweede gedeelte van de rit zullen vanaf 13.30 uur de eerste motoren weer finishen bij de HAMOVE molen.
Aansluitend vindt het concours d'Elegance plaats, waarbij een jury de meest interessante of meest authentieke motorfiets uit de aanwezige motoren zal kiezen. De motoren staan tot 16.00 uur opgesteld in Hengelo waarna zij weer vertrekken naar de HAMOVE Molen voor de prijsuitreiking rond 16.30 uur en afsluiting van de 51e Int. Hengelo Rally.

Oldtimerclub EEMAC
Tijdens de pauze van de Hengelo Rally op zondag 28 augustus, vanaf 11.30 uur bij de HAMOVE molen, zal de Eerste Ellecomse Motor en Automobielclub EEMAC met vijftien tot twintig oldtimerauto's een bezoek brengen aan het evenement. De oldtimers zijn tussen 11.30 en ongeveer 13.00 uur bij de Molen te bezichtigen. De voertuigen staan dan samen met de motoren van de pauzerende deelnemers aan de Hengelo Rally op de weg voor de HAMOVE molen opgesteld voor het publiek.

Modelauto demo's
Tijdens de 51e Int. Hengelo Rally organiseert Bms rc Tuning in samenwerking met de HAMOVE Rallycommissie een demo voor 1:8 /1:10 / 1:5 Rc modelauto's. Tijdens dit evenement zullen er twee circuits worden aangelegd waar het hele weekend gratis kan worden gereden: een zand/grasbaan, geschikt is voor 1:8 /1:10 en 1:5 modellen. Op deze baan kan gereden worden met alle modellen van groot tot klein, hobby of pro in nitro, electro of benzine uitvoering, iedereen is welkom. Op een tweede kleiner circuit op een grotendeels harde klinker ondergrond kan worden gereden met de door BMS rc Tuning gratis ter beschikking gestelde 1:10 Tamiya fighters, die geschikt zijn om de jeugd kennis te laten maken met de RC modelbouw. Op zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur zullen de verschillende demo's plaatsvinden rondom de HAMOVE molen.

De toegang is gratis.


www.hamove.nl/veteraan

Column

Markt 12

Wat is dat toch? Altijd als ik over vluchtelingen schrijf, krijg ik een stroom reacties. Veel meer dan bij andere onderwerpen. Soms reacties die ik als niet zo heel prettig ervaar, meestal echter tonen mensen zich vooral heel meelevend. Ook mijn column van twee weken geleden, over de indrukwekkende beelden van vluchtelingen op de World Press Photo tentoonstelling in Zutphen leverde veel, vaak hartverwarmende reacties op.

Ook echter één reactie die je op z'n minst opvallend kunt noemen. "Gaat Zwaleman ook nog de expositie Onderduiken in de grensstreek in Markt 12 bezoeken? Graag!", twitterde Ina Brethouwer.
Meestal ga ik op dit soort uitnodigingen niet zo snel in. Ik laat de onderwerpen voor mijn columns liever gewoon aan komen waaien. Maar hier was een uitzondering op z'n plaats. Ten eerste omdat het Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten toch al jaren op mijn lijstje van nog te bezoeken musea staat. Ten tweede omdat ik Ina Brethouwer – niet persoonlijk maar uit allerlei publicaties - ken als iemand die zeer betrokken is bij de Achterhoek en het cultureel erfgoed van onze regio. Tja, zo iemand weiger ik niet snel iets.
Vandaar dus dat ik vorige week, gewapend met mijn museumkaart, toch maar eens naar Aalten toog. En ik moet zeggen: Het viel niet tegen!
(Hier past even enige uitleg. Als geboren oosterling ben ik zelden op uitbundigheid te betrappen. Wat dat betreft lijk ik op mijn vader. Na een maaltijd waarvoor mijn moeder urenlang in de keuken had staan zwoegen, en die hij ook tot het laatste kruimeltje verorberde, zei hij steevast: 't Was te etten. Klinkt misschien een niet-Achterhoeker vreemd in de oren, maar uit zijn mond stond dat gelijk aan een vijf sterren-recensie.)
Het viel niet tegen, dus. Of eigenlijk durf ik het wel een tikje uitbundiger te zeggen: een heel verrassend museum. Omdat niet alleen de collectie, maar ook het pand een verhaal vertelt. In het huis Markt 12 woonde in de Tweede Wereldoorlog het gezin Kempink. Maar het plaatselijk hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht was er ook gevestigd. En tenslotte zaten in hetzelfde huis onderduikers.
Markt 12 vertelt (ook letterlijk, want er is veel 'oral history' te beluisteren) het verhaal van hoe de oorlog in een Achterhoeks dorp werd beleefd. Maar voor alles vertelt het de geschiedenis van onderduik en verzet tegen de bezetter. En waar kan dat beter dan in Aalten, waar in '40 – '45 relatief meer onderduikers waren dan waar in Nederland ook. (Best opmerkelijk, want een jaar voordat de oorlog uitbrak koos nog één op de dertien stemgerechtigde Aaltenaren voor de NSB. Maar daarover kwam ik in het museum niets tegen).
Qua beleving kan Markt 12 zich af en toe meten met de veel grotere en bekendere oorlogsmusea in bijvoorbeeld Groesbeek en Overloon. In de (schuil)kelder bijvoorbeeld, waar je een bombardement als het ware aan den lijve ondervindt. Maar zeker ook als het gaat om de persoonlijke belevenissen van de 'gewone' mensen, die overal in het pand weer aan de orde komen. Mensen van toen, maar ook mensen van nu. Want in een aparte ruimte (op zolder) worden de verhalen verteld van een aantal hedendaagse vluchtelingen, die de kans kregen in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Abdi uit Somalië, die wegvluchtte voor een bestaan als kindsoldaat. Babaak, die als Christen niet in Iran mocht leven. Of Ram, de Hindoe voor wie geen plek was in het streng Boeddistische Bhutan. Het is die koppeling naar het heden, die Markt 12 wat mij betreft dat stukje meerwaarde geeft. Omdat geschiedenis pas echt interessant is als er een les voor heden en toekomst uit te leren valt.

De speciale tentoonstelling Onderduiken in de grensstreek in de grote expositiezaal van de Aaltense musea is overigens ook heel indrukwekkend en zeker aan te bevelen. Maar jammer genoeg is die nog slechts tot en met komende zondag 28 augustus te zien.

Column

Markt 12

Wat is dat toch? Altijd als ik over vluchtelingen schrijf, krijg ik een stroom reacties. Veel meer dan bij andere onderwerpen. Soms reacties die ik als niet zo heel prettig ervaar, meestal echter tonen mensen zich vooral heel meelevend. Ook mijn column van twee weken geleden, over de indrukwekkende beelden van vluchtelingen op de World Press Photo tentoonstelling in Zutphen leverde veel, vaak hartverwarmende reacties op.

Ook echter één reactie die je op z'n minst opvallend kunt noemen. "Gaat Zwaleman ook nog de expositie Onderduiken in de grensstreek in Markt 12 bezoeken? Graag!", twitterde Ina Brethouwer.
Meestal ga ik op dit soort uitnodigingen niet zo snel in. Ik laat de onderwerpen voor mijn columns liever gewoon aan komen waaien. Maar hier was een uitzondering op z'n plaats. Ten eerste omdat het Onderduikmuseum Markt 12 in Aalten toch al jaren op mijn lijstje van nog te bezoeken musea staat. Ten tweede omdat ik Ina Brethouwer – niet persoonlijk maar uit allerlei publicaties - ken als iemand die zeer betrokken is bij de Achterhoek en het cultureel erfgoed van onze regio. Tja, zo iemand weiger ik niet snel iets.
Vandaar dus dat ik vorige week, gewapend met mijn museumkaart, toch maar eens naar Aalten toog. En ik moet zeggen: Het viel niet tegen!
(Hier past even enige uitleg. Als geboren oosterling ben ik zelden op uitbundigheid te betrappen. Wat dat betreft lijk ik op mijn vader. Na een maaltijd waarvoor mijn moeder urenlang in de keuken had staan zwoegen, en die hij ook tot het laatste kruimeltje verorberde, zei hij steevast: 't Was te etten. Klinkt misschien een niet-Achterhoeker vreemd in de oren, maar uit zijn mond stond dat gelijk aan een vijf sterren-recensie.)
Het viel niet tegen, dus. Of eigenlijk durf ik het wel een tikje uitbundiger te zeggen: een heel verrassend museum. Omdat niet alleen de collectie, maar ook het pand een verhaal vertelt. In het huis Markt 12 woonde in de Tweede Wereldoorlog het gezin Kempink. Maar het plaatselijk hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht was er ook gevestigd. En tenslotte zaten in hetzelfde huis onderduikers.
Markt 12 vertelt (ook letterlijk, want er is veel 'oral history' te beluisteren) het verhaal van hoe de oorlog in een Achterhoeks dorp werd beleefd. Maar voor alles vertelt het de geschiedenis van onderduik en verzet tegen de bezetter. En waar kan dat beter dan in Aalten, waar in '40 – '45 relatief meer onderduikers waren dan waar in Nederland ook. (Best opmerkelijk, want een jaar voordat de oorlog uitbrak koos nog één op de dertien stemgerechtigde Aaltenaren voor de NSB. Maar daarover kwam ik in het museum niets tegen).
Qua beleving kan Markt 12 zich af en toe meten met de veel grotere en bekendere oorlogsmusea in bijvoorbeeld Groesbeek en Overloon. In de (schuil)kelder bijvoorbeeld, waar je een bombardement als het ware aan den lijve ondervindt. Maar zeker ook als het gaat om de persoonlijke belevenissen van de 'gewone' mensen, die overal in het pand weer aan de orde komen. Mensen van toen, maar ook mensen van nu. Want in een aparte ruimte (op zolder) worden de verhalen verteld van een aantal hedendaagse vluchtelingen, die de kans kregen in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Abdi uit Somalië, die wegvluchtte voor een bestaan als kindsoldaat. Babaak, die als Christen niet in Iran mocht leven. Of Ram, de Hindoe voor wie geen plek was in het streng Boeddistische Bhutan. Het is die koppeling naar het heden, die Markt 12 wat mij betreft dat stukje meerwaarde geeft. Omdat geschiedenis pas echt interessant is als er een les voor heden en toekomst uit te leren valt.

De speciale tentoonstelling Onderduiken in de grensstreek in de grote expositiezaal van de Aaltense musea is overigens ook heel indrukwekkend en zeker aan te bevelen. Maar jammer genoeg is die nog slechts tot en met komende zondag 28 augustus te zien.

Appels en peren tot sap laten persen

Hengelo - De vriendenstichting van het zorgproject Woonerf Luscinia organiseert op zaterdag 10 september een oogstdag.

De Welsumse Sapmobiel komt dan naar het Woonerf Luscinia aan de Lankhorsterstraat 21 in Hengelo. U kunt hier uw appels en peren tot heerlijk sap laten persen. Om alles soepel te laten verlopen, is het nodig dat u zich vooraf meldt als u fruit wilt laten persen, met vermelding van het aantal kilo's. Dit kan via info@vriendenvanluscinia.nl, of bij Ariënne Henkemans (06 – 443 80 229).. U wordt dan ingedeeld op een bepaalde tijd. Heeft u geen appels of peren? U kunt dan toch genieten van het sap, het is er namelijk ook te koop.

D66 in Varssel

Varssel - De gemeenteraadsfractie van D66 houdt regelmatig openbare fractievergaderingen op wisselende locaties in de gemeente Bronckhorst. Op maandag 5 september komen we naar Varssel. Belangstellenden zijn vanaf 20.30 uur welkom in Buurthuus Varssel. We spreken dan over de komende raadsvergadering en over actuele zaken in Varssel en de gemeente Bronckhorst. Daarnaast kan elke aanwezige ook eigen punten naar voren brengen of een verenigingsbelang bepleiten. De fractie wil hierover graag met inwoners van Bronckhorst van gedachten wisselen, dus alle inwoners van Varssel: hartelijk welkom.

Reünie St. Martinusschool Baak

St. Martinusschool in 1931. Foto: Historische Vereniging Steenderen Foto: Historische Vereniging Steenderen

Baak – Een grote reünie van oud-leerlingen van de St. Martinusschool, dat is de wens van een aantal enthousiaste (oud) inwoners van het dorp. Zij gaan de belangstelling peilen en op zoek naar adressen, foto's en ander bruikbaar materiaal. De voorlopige planning is eind juni volgend jaar in het Martinushuus aan de Pastoriestraat in Baak.

Eind vorig schooljaar is basisschool de St. Martinus gesloten. Met een grote feestavond hebben de kinderen en andere belangstellenden toen afscheid genomen van de school. Oud-leerling en oud-inwoner van Baak, Wim van Ree, nu woonachtig in Nuenen maar nog steeds verbonden met zijn geboortedorp, was deze avond aanwezig. Hij hoopte veel oud-klasgenoten te treffen, maar dat viel hem een beetje tegen. Een heuse reünie was niet de insteek van het afscheidsfeest en de organisatie destijds had dus ook geen moeite gedaan om oud-leerlingen op te sporen. Maar héél gezellig vond Wim het weerzien wel en daarmee was het idee om een reünie te organiseren voor alle oud-leerlingen van deze school bij hem geboren. Omdat hijzelf verder weg woont heeft hij Henk Samberg, Jan Hubers en Yvonne Koekoek, wel woonachtig in het dorp, bereid gevonden om de organisatie mede op poten te zetten.

U kunt als oud-leerling van de St. Martinusschool uw belangstelling voor deze bijeenkomst kenbaar maken via het mailadres reuniebaak@gmail.com. Via dit adres kunt u ook namen en/of adressen van oud-leerlingen doorgeven. Er zijn geen leerlingenlijsten bewaard gebleven, dus de organisatie heeft uw hulp hard nodig. Ze hopen op deze manier veel mensen kunnen opsporen. Al uw reacties, (klassen)foto's of ander interessant materiaal, zoals krantenberichten zijn van harte welkom via het mailadres of rechtstreeks via één van de organisatieleden.

Op de Facebookpagina 'Reüniebaak' kunt u halverwege september meer informatie vinden over de reünie van de St. Martinusschool. Bij voldoende belangstelling gaat de organisatie verder om nog meer namen en adressen te vinden van oud-leerlingen.

Te huur, in buitengebied van Keijenborg, appartement, op 1e verdieping van voormalige boerderij. 2 Leuke kamers, ruime keuken met inbouwapparatuur, badkamer met bad en douche, apart toilet, overloop en bergkast. Gestoffeerd. Ruim erf met schuur en tuin. Geen huisdieren. Reacties tussen 19.00 u en 20.00 u. Tel. 06 – 262.441.80.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen.

Kringloop de Boedelhof, Enkweg 17b in Vorden di t/m vrij 9.00-17.00 zat 9.00-16.00 laatste zat v/d maand magazijverkoop Bij ons kunt u uw in overleg de volgende spullen kwijt. meubels, kleding, speelgoed, fietsen, prullaria, lp/cd, boeken etc. elektronica en witgoed (heel en defect) . bel gerust om te overleggen of voor een afspraak. tel 0575-555456 of www.deboedelhof.nl.

Te koop gevraagd: antiek, curiosa en alles wat verzameld wordt. Ook complete inboedels. Verzamelhuis Warnsveld, Rijksstraatweg 35, (0575) 52 29 19.

Teken en schilderles o.l.v. Rikie Besseling Op de even weken op de woensdagmiddag in Vierakker en vrijdagmiddag in Ruurlo. Van 13.30 uur tot 16.30 uur voor € 20,- www.rikie-art.nl tel.nr. 0575 527943.

Heeft u last van ratten, mollen, wespen of ander ongedierte? Bel Don Veenhuis 06- 10499025.

Te huur gevraagd: Betaalbare opslagruimte ± 250 vierkante meter voor de opslag van diverse goederen. Minimale inrijhoogte 250 cm. Tel.: 06-49967259.

Wespennesten bestrijding 06-54323046; Martin Spiegelenberg.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Te huur of te koop: Bedrijf en opstallen buitengebied omgeving in gem. Bronckhorst. Optie alle mogelijkheden. Tel. 06-13666467. Groot bedrijfsterrein.

Wilt u uw oud ijzer kwijt? Bel gewoon Frits Peppelinkhausen, tel (0575) 55 29 16, (06) 51 60 15 16.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt à contant. Tel. (0543) 45 13 11.