Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede

9 januari 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede 9 januari 2018


Viering 350 jaar Achterhoek krijgt vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

EIBERGEN - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar.

Door Rob Weeber

Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.
Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter.

Lees verder op pagina 7

Sigrid Woord met Garfield kringkampioen

Sigrid Woord kringkampioen. Foto: Eigen foto

EIBERGEN - Afgelopen zaterdag werd Sigrid Woord met haar pony Garfield kringkampioen dressuur in de klasse B categorie C.

De eerste twee selectiewedstrijden had ze al gewonnen waarmee ze al verzekerd was van deelname aan de Gelderse kampioenschappen. De derde wedstrijd die in Vragender werd gehouden sloot ze ook winnend af met 198 punten. Sigrid rijdt voor PC De Berkelruiters uit Eibergen.

Prinsessenpaar

Prinses Janneke Huirne (L) en Adjudante Jona Klein Gunnewiek Foto: Maïspotters

In een bomvolle kleine Maïskoele zijn zaterdagavond de nieuwe hoogheden van de Maïspotters onthuld. Prinses Janneke Huirne en Adjudante Jona Klein Gunnewiek regeren dit jaar over de Maïspottershook met de leus: 'Met diss’n hoefsmid en docente, op ’n draf deur de tente'.

B 3

Maïspotters blij met Prinses Janneke en Adjudante Jona

Prinses Janneke en adjudante Jona nadat ze hun eigen staatsieportret al op hebben mogen hangen in de Maïspotters eregalerij. Foto: PR

VOOR BELTRUM - "Tot slot wilt wi'j kwiet dat wi'j d'r samen 'n mooi feest van goat maken. Veur onz'n leus hadden wi'j het volgende in gedachten: Bi'j gebrek an kearls met ball'n , mot de vrouwleu 't feest moar loaten knallen."

Door Henri Walterbos

De nieuwe hoogheden schaterlachend aan het einde van hun proclamatie, maar dan toch snel even enige nuancering, als vrouwen al luid lachen en mannen al bijna onderdanig in een 'slachtofferrol' vervallen. "Moar wi'j wet ok da'w nog wat langer met de kearls rond mot lopen dus wordt onze leus als volgt: 'Met diss'n hoefsmid en docente, op ne draf deur de tente!'" Een volle Maïskoele juicht als Prinses Janneke Huirne 'Thooms' (28) en Adjudante Jona Klein Gunnewiek 'Houwkat' (28) breed lachend en juichend onthuld worden als het 40e prinsenpaar van de Maïspotters, al overtreffen de aanwezige dames met hun volume de heren deze keer overduidelijk met hun goedkeurende gillen en fluiten. Na ooit eerder al een keer een vrouwelijke adjudante in de persoon Claudia Krooshof te hebben gehad en het eerste vrouwelijke hooghedenpaar in 2013, met Prinses Michelle te Bogt en Adjudante Carina Rooks, zijn ook in 2018 'vrouwleu an de macht' in den Maïspottershook.

'Ik hou van Holland'
Nadat vrienden de gebroeders Niek en Tom Tuinte hadden afgetuigd en afgevoerd als hoogheden van 2017 is het een aflevering van 'Ik hou van Holland' dat uitsluitsel geeft over de opvolging van dit illustere duo, uiteraard voorafgegaan door een Voor Beltrums reclameblok en de weersverwachting, 'Het weer met Harrie in de Warrie'. 'Oaver het weer van morgen vertel ik oavermorgen pas, want dan wet ik dat pas zeker,' aldus de weerman. Aansluitend is het 'Leo de Mol', naar verluidt de tot vanavond altijd verborgen gebleven broer van John en Linda de Mol, oftewel Ruben Arink, die het onderdeel met het 'doorgeef-knal-cadeautje' presenteert. 'Hoeveel varkens passen er in de vrachtwagen van Tom Tuinte?,' wordt deelnemer Rob Klein Tuente gevraagd. 'Eh, honderd-een-en-veertig, inclusief Tom zelf.' 'Dat is correct,' aldus een enthousiaste quizmaster. Naarmate het doorgeefpakje steeds harder begint te roken, komt de onthulling van de nieuwe hoogheden steeds nader. Twee levensgrote gereedstaande pakketten in cadeauverpakking ontdoen zichzelf dan razendsnel van hun versierselen en zie daar, Prinses Janneke en Adjudante Jona. De pakketten worden door de aanwezigen als cadeaugeschenken ontvangen.

Toejuichingen
De nieuwe Voor Beltrumse hoogwaardigheidsbekleders laten zich de toejuichingen uit de zaal welgevallen. Nadat de dames uitgedost zijn als Prinses en Adjudante is hun eerste daad het voorlezen van hun proclamatie, en de bekendmaking van de leus waaronder geregeerd gaat worden. In hun 'troonrede' uiteraard volop Voor Beltrumse zaken zoals de kerstbomenverkoop: "Bi'j de Wielaker hebt ze ok weer völle karsbeume verkoch. Woar't ze in 't verleden noar de weg heb e'zoch. Was dat afgelopen joar d'r neet meer bi'j. Ze hadd'n mooie reclameborden, hagelni'j. Alleen is den Ronnie hoppelijk better in verkopen dan in afstanden bepaal'n. Want van zageri'je Kolkman noar de Wielaker in 300 meter, dat geet gin mense ooit haal'n!" Ook komt de Voor Beltrumse kermis voorbij. "Met 't karmisweekend ging het weer alderbastend te keer. Moar gin dinsdagoavond, dat deet ons wal 'n betjen zeer. Met dee twee Duutsers stond het standje op 'Vol Gas'. Op 't leste stoppen met ne volle tente, vonden wi'j dat 't feestje nog lang neet af was."

40+ Avond
Aanstaande vrijdag, 12 januari, mogen de dames voor het eerst officieel in hun nieuwe hoedanigheid en uitdossing opdraven voor hun eerste plichtpleging. In het eigen café Halfweg vindt dan de Maïspotters '40+ avond' plaats, de buutavond voor de met name 'ietsje oudere' inwoners van Voor-Beltrum. Ooit ontstaan omdat zij het te druk vonden op de gewone buutavond, in samenwerking met 'de kermis'. Er wordt groots uitgepakt met liefst vier buuts: Bas de Stofjas (Paul Scharenborg uit Beltrum, Ed en Toon (Edwin Ikink en Tonnie klein Gunnewiek uit Voor-Beltrum), Jurgen en Emiel en Jeroen Bekke.

Prijzen voor Pasruiters

NEEDE - Harm Rexwinkel heeft met zijn paard Floor in Bocholt de klasse MZ springen gewonnen. In Haaksbergen was er een dressuurwedstrijd en daar heeft Elke te Lintelo met Nadire een eerste prijs gewonnen in de M2 dressuur categorie DE met 191.5 punten en Lieke Buiter heeft daar een derde en vierde prijs gewonnen met 196.5 en 197 punten. In Rijssen werd er dressuur gereden en daar heeft Femke ter Horst met Fortuna een derde prijs gehaald met 201.5 pnt. Ylva van der Vlugt heeft met Frodo een zesde prijs gehaald met het B springen in Vragender. Allen rijden voor de Pasruiters.

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

Joop Dijkman richt een nieuw gemend zangkoor op

Het nieuwe koor van Joop Dijkman start 16 januari. Foto: PR

EIBERGEN - Joop Dijkman is van plan een nieuw gemengd zangkoor op te richten. De eerste bijeenkomst is op dinsdagmiddag 16 januari om 13.30 uur in 't Spieker, Kerkstraat 30 in Eibergen.

De repetities worden gehouden op dinsdagmiddag van half twee tot half vier in 't Spieker. De naam van het koor is nog onbekend maar het wordt in ieder geval het vrijetijdskoor. De naam wordt op die middag gezamenlijk gekozen.
De oprichter Joop Dijkman heeft in een aantal jaren verschillende koren opgericht zoals het mannenkoor Leedvermaak uit Eibergen, De Mallumse Deerns ook uit Eibergen en gemengd koor Efkes Anders uit Barchem.

Iedereen die het leuk lijkt om mee te zingen en op dinsdagmiddag vrij heeft, is welkom. Het is niet nodig dat men noten kan lezen en ook wordt niet verlangt dat men alles uit het hoofd zingt.
Men zingt Nederlandstalig en Duitstalig repertoire. Zoals 'Du hast mich heut noch nicht geküst', 'Paradiso', 'Waarom fluister ik je naam nog' enzovoorts. Er zijn meer dan honderd titels beschikbaar.
Er wordt gebruik gemaakt van muziekbanden die via geluidsinstallatie te beluisteren zijn. Het belangrijkste is een middag ontspannen en gezellige muziek zingen.
De belangstellenden kunnen vrijblijvend een kijkje nemen op deze dinsdagmiddag de koffie staat klaar.

Inschrijving voor Moment voor Kunst geopend

In 2016 was Kunst bij de Kluntjespot een succes. Foto: Bramsnor.nl Foto: bramsnor.nl

HAARLO - De Kunstmarkt die in 2016 voor de eerste keer plaats vond in en rond het historische PKN kerkje ; De Kluntjespot' in Haarlo krijgt in 2018 een vervolg. Kunstenaars kunnen zich aanmelden nu al aanmelden. De inschrijving sluit op 28 februari.

Op eerste en tweede Pinksterdag (20 en 21 mei) zullen De Kluntjespot en Kulturhus 't Stieltjen en omgeving opnieuw het toneel vormen voor een Kunstplein met een binnen- en een buitenexpositie en verschillende demonstraties door kunstenaars uit verschillende delen van Nederland en Duitsland. 'Moment voor Kunst' is de titel waaronder de Berkellandse kunstkring B-Art duidelijk wil laten uitkomen dat bezoekers van dit kunstplein tijd moeten nemen en krijgen om rustig de tentoongestelde creaties te kunnen bekijken, daarover met de kunstenaars te kunnen praten of met eigen ogen te zien hoe ze tot stand komen. Kunstkring B-Art streeft dan ook niet naar een overvolle bezetting, maar naar kwaliteit, uniciteit en diversiteit.
Dat zijn de drie uitgangspunten voor de organisatoren om de keuze te bepalen van kunstenaars die ze als deelnemer willen toelaten. Daarom zullen massaproducten of kunstwerken die de schijn daarvan hebben worden geweerd, wordt ernaar gestreefd om niet meer dan twee kunstenaars met dezelfde werkstijl toe te laten en is het aantal deelnemers aan een maximum gebonden. Alleen het aantal disciplines waarin deelgenomen kan worden is niet gelimiteerd.
Het betekent ook dat deelname aan 'Moment voor Kunst' open staat voor, maar niet voorbehouden is aan gekwalificeerde beroepskunstenaars. Deelname staat evenzeer open voor amateurs, al of niet met een artistieke scholing. De expositiecommissie zal toelating beoordelen op basis van het werk waarin kunstenaars zich onderscheiden van anderen.
Natuurtalenten zijn dan ook van harte welkom. Het inschrijfgeld is bewust laag gehouden, zodat dat voor niemand een belemmering hoeft te vormen.
Wie meer wil weten over 'Moment voor Kunst', de kosten en de voorwaarden of wie zich als deelnemer aan wil melden kan de benodigde informatie krijgen via de website van Kunstkring B-Art: http://www.kunstkringbart.com/moment-voor-kunst-2018/. De informatie is nu al beschikbaar (in het Nederlands en in het Duits)

Drama In a better world draait in De Huve

EIBERGEN - De film In a better world draait in De Huve in Eibergen op woensdag 17 januari. Het is een drama waarin twee Deense families in de problemen komen wanneer hun jonge zoons een bijzondere vriendschap sluiten. Aanvang 20.00 uur. Anton is een dokter die op en neer reist tussen een dorpje in Denemarken en zijn werk in een Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze twee totaal verschillende werelden worden hij en zijn gezin geconfronteerd met het dilemma van wraak en vergeving. Anton en zijn vrouw Marianne zijn uit elkaar maar worstelen met de mogelijkheid om te scheiden. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hier komt verandering in wanneer Christiaan, een net verhuisde klasgenoot uit Londen, het voor hem opneemt. Wanneer Elias door Christiaan wordt betrokken bij een gevaarlijke wraakactie met tragische consequenties, wordt hun vriendschap op de proef gesteld en zijn hun levens in gevaar.

Hannes Vredenberg kringkampioen

REKKEN - De ponyruiters van de Molenruiters uit Rekken hebben zaterdag 30 december goede zaken gedaan op het dressuurconcours in Vragender. Sanne Suijthof behaalde met haar pony U2 een vijfde prijs in het B dressuur. Hannes Vredenberg behaalde in het L1 dressuur een tweede plaats. Hierdoor is hij tevens kringkampioen geworden en heeft zich geplaatst voor het Gelders kampioenschap Dressuur. Sanne heeft donderdag 28 decemberde tweede plaats bereikt bij het springen klasse B in Vragender.

Beltrumse 'oliebollen drive thru' ware mediahype

Zelfs te paard en met de trekker werd de overdekte oliebollen drive thru aangedaan. Foto: Henri Walterbos

BELTRUM - Buiten is het hondenweer, koud, nat en guur. Binnen in de sfeervol aangeklede feesttent is het lekker warm. Diverse vrijwilligers zijn in de weer om alles in gereedheid te brengen om de aankomende nacht 9.000 oliebollen te gaan bakken ten bate van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). Al enkele jaren een lucratieve actie ten bate van activiteiten voor de Beltrumse jongeren.

Door Henri Walterbos

Dit jaar met zowaar een noviteit; de oliebollen kunnen gekocht worden in 's werelds eerste overdekte oliebollen drive thru, oftewel zonder uit de auto te hoeven stappen oliebollen kopen. En in een paar minuten weer rijden. Zoals bij die fastfoodgigant. Een wereldprimeur ook nog. Zomaar een idee om extra aandacht te vragen voor de actie en om kopers te trekken.
'Missie geslaagd', zo kan gesteld worden, want voordat er nog maar één oliebol in de hete olie ligt te pruttelen, regent het aanvragen voor reportages. De telefoon van Sander Esselink staat roodgloeiend. Hart van Nederland, Regio 8, Omroep Gelderland en het Jeugdjournaal. Allen geven aan langs te willen komen voor een reportage. Althans, daar gaat Esselink van uit. De eerste drie zenders komen daadwerkelijk langs, het Jeugdjournaal blijkt een geintje uit eigen gelederen. Luc Nijhuis van het SJB belt Esselink onder een andere naam. "Goedenavond, met Alexander Wassink van het Jeugdjournaal. Wij hebben iets gelezen over een oliebollen drive thru. We vroegen ons af of we misschien langs konden komen om te filmen?" "Oh, dat is leuk. Helemaal omdat we de actie voor de jeugd doen", reageert Esselink goedgelovig, onwetend van het feit dat aan de andere kant van de lijn enkelen het zowat uitproesten van het lachen. "Oké prima, dan komen we morgenvroeg. Waar zitten jullie?" Esselink tuint er met beide benen in. Enkele uren later wordt hij uit de droom geholpen, omdat hij tegen middernacht al wel heel vaak heeft verteld dat het Jeugdjournaal voorbijkomt voor een reportage. Esselink kan er wel om lachen. "De sfeer is goed onder elkaar. Een geintje hoort er bij. Er belden dit jaar zoveel media om langs te komen. En ik had het Jeugdjournaal aangeschreven, iets wat Luc niet wist, dus geloofde ik het direct. Goeie grap", lacht Esselink uiteindelijk.

In de schijnwerpers
Het idee van de overdekte 'oliebollen-drive thru' komt uit de koker van SJB-bestuursleden Richard Stortelder en Sander Esselink, mannen die het klappen van de zweep kennen om media naar Beltrum te lokken en de schijnwerpers op het plaatsje gericht weten te krijgen. Twee jaar geleden waren zij het die in de hoedanigheid van Prins Sander en Adjudant Richard Beltrum op de Nederlandse carnavalskaart zetten met hun 'lovecaravan', die een ware stormloop van media naar Beltrum lokte.
Sander kan er wel om lachen. "De oliebollen-drive thru was Richards idee. Om een persbericht te maken heb ik gegoogeld om te kijken of we al zoiets hadden in Nederland. Dat bleek zo te zijn. Heb ik er overdekt van gemaakt. Dat was nog nergens," lacht Esselink. "Zo simpel is het. Een ander maakte er weer een wereldprimeur van omdat oliebollen nu eenmaal zeer Nederlands zijn. Als het in Nederland een primeur is, dan ook een wereldprimeur dus."
Inmiddels komt ook Richard aangelopen. Helemaal doorweekt van de natte sneeuw. Hij lacht dat Sander alweer een verzoek van een cameraploeg krijgt om langs te komen voor een reportage. De mannen hebben alles in kannen en kruiken voor een lange avond, nacht en dag oliebollen bakken. "We hadden nog vrijwilligers nodig voor de verkoop van oliebollen in het buitengebied. Hier gaat dat heel gemakkelijk. Bellen ze bij je aan. 'A'j volk neudig hebt, dan mo'j 't moar effen zeggen.' Dat is zo mooi." Was het de bedoeling om ook oudejaarsdag nog oliebollen te verkopen, het kwam er niet meer van. Een dag eerder kon het bordje 'uitverkocht' al op de drive thru gehangen worden. "Het was een groot succes, mede ook door de medewerking van Bakkerij Stroet die zijn oliebollenrecept gaf en de ingrediënten leverde. Volgend jaar weer natuurlijk." Na een paar zware dagen vrijwilligerswerk tot en met een daverend nieuwjaarsfeest fietst Esselink 1 januari om 08.45 uur moe maar voldaan naar huis in Groenlo. "Mooi e-west."

Nachtoele-actie op unieke locatie

Nachtoele-actie in de Willibrorduskerk. Foto: Joris Telders Foto: Joris Telders

Reurpop start kaartverkoop in Willibrorduskerk

RUURLO - Vorig jaar startte Reurpop, speciaal voor fans van het festival, een nachtelijke kaartverkoop met fikse kortingen. Deze 'Nachtoele'-actie wordt donderdag 11 januari tussen 22.00 en 00.00 uur eenmalig herhaald in het voorportaal van de Willibrorduskerk. Kaarten voor de vrijdag, zaterdag en zondag kunnen voor 10 euro gekocht worden. De actie gaat daarna online verder tot 6.00 uur. Reurpop is op 8, 9 en 10 juni.

Voorzitter Martijn Klein Brinke van stichting de Vrienden van Reurle is verheugd dat de kaartverkoop op zo'n unieke locatie van start gaat: "We voelen ons vereerd dat de stichting achter de Willibrorduskerk ons deze kans biedt. Het sluit aan op de saamhorigheid die wij met Reurpop na willen streven."
Kaartkopers worden bij de Willibroduskerk -gebouwd in 1869 naar het ontwerp van Pierre Cuypers, eveneens architect van het Rijksmuseum- verrast door De Heikamp. Martini en Bert van Zijtveld zorgen voor een sfeervolle ontvangst, zodat men zich alvast kan opwarmen voor een feestelijk Reurpop.
De kerk zal extra sfeervol zijn dankzij speciale verlichting en ontspannende muziek. Een belangrijke bonus bij deze unieke beleving: een Nachtoele-ticket dat in het voorportaal van de kerk gekocht is, geeft je toegang tot een exclusieve secret area op het Reurpop-terrein. Dit privilege krijgen online kaartkopers niet. Ook is deze secret area niet toegankelijk voor Vroege Vogel- en reguliere kaarthouders.

Gelukkig is de Vroege Vogel-actie er voor de laatkomers. Die actie start 12 januari om 06.00 uur en duurt tot en met zondag 21 januari 23:59 uur. Dagkaarten kosten in deze periode 12,50 euro per stuk en zijn te koop bij Focus Fashion Ruurlo en Groenlo, Everwennink Ruurlo, Welkoop Vorden en via Reurpop.nl. Daarna start de reguliere verkoop. De kaartprijs bedraagt dan 17,50 euro per festivaldag.

Voortijdig uitverkocht
Vorig jaar kwamen er zo'n 2.000 mensen af op de Nachtoele-actie, die toen bij Focus Fashion en Everwennink in Ruurlo en online plaatsvond. Mede daardoor raakten zowel de zaterdag- als zondagkaarten voortijdig volledig uitverkocht. De organisatie verwacht dit jaar eenzelfde run op dagkaarten in de Willibrorduskerk.
Klein Brinke: "Dus, 'als je toch al gaat', vlieg dan donderdagavond 11 januari als een kerkuil naar de Groenloseweg 3 en scoor je Nachtoele-tickets! Let wel op: er zijn maximaal 4 kaarten per dag per persoon te koop."


Jaren '70 en '80 party met muziek van vinyl

Jaren 70 & 80 party met muziek van vinyl. Foto: PR

EIBERGEN - Oude tijden herleven op zaterdag 10 maart bij Eet- en Feestcafé de Klok in Eibergen. Tijdens de twaalfde editie van bar discotheek de Doofpot en de Kettel zal de muziek als vanouds van vinyl klinken.

Ondanks dat het gebruik van de single en lp is ingehaald door cd's en hoge resolutiebestanden neemt de populariteit van vinyl de laatste jaren weer toe. Niet alleen door ouderen, ook veel jongeren zijn verknocht aan het geluid van de draaitafel. In multimediawinkels zijn steeds meer betaalbare platenspelers te koop.
"Iedereen is welkom op deze vinylparty", aldus dj en medeorganisator Aalt Kompagne. "Onze dj's brengen de muziek van de jaren '70 & '80 tot leven, Soul, Funk, New Wave, Pop of Rock" . Webmaster Jan ter Beek: "De oude discoverlichting wordt speciaal voor die avond weer van zolder gehaald, vanaf het moment dat je de zaal binnenkomt proef je de sfeer van toen". De organisatie, bestaande uit Dinant Besselink, Jan ter Beek, Aalt Kompagne en Wijnand Reijerink hoopt ook dit jaar weer op veel belangstelling.
Dus kom met je vrienden van toen en nu naar de 12e editie van de Doofpot / Kettel. Locatie Eet- en Feestcafé de Klok, Grotestraat 84 in Eibergen. Aanvang 20.00 uur. In het voorcafé van Eet en Feestcafé de Klok, bij de DJ's en webmaster zijn de kaarten verkrijgbaar voor 3 euro. Aan de zaal kosten de kaarten op 10 maart 5 euro. Voor info www.dedoofpot.net, of like de Doofpot op Facebook.

Boemerang houdt derde Picker Volleybal Event in Eibergen

EIBERGEN - Vrijdag 19 januari vindt in de sporthal in Eibergen het derde Picker Volleybal Event plaats. Het is een recreatief volleybaltoernooi georganiseerd door de volleybalvereniging Boemerang in samenwerking met sportcafé De Picker. Het toernooi is bedoeld voor gemengde teams, waarin tenminste twee dames moeten spelen. Teams kunnen in de recreatieve klasse of wedstrijdklasse uitkomen.

Recreatief wordt met aangepaste spelregels gespeeld, zo mag er bijvoorbeeld niet gesmasht worden en mag de bal niet met de voet gespeeld worden. In de wedstrijdklasse wordt volgens de NEVOBO-spelregels gespeeld.
Het toernooi is bedoeld voor teams bestaande uit spelers uit buurten, vriendengroepen, familie collega's en kennissen. De wedstrijden beginnen om 19.30 uur en duren tot rond 24.00 uur. De wedstrijdindeling is zodanig dat men regelmatig aan het spelen is.
Hoewel de inschrijftermijn op 8 januari is gesloten kunnen last-minute aanmeldingen door de organisatie wel verwerkt worden. De kosten per team bedragen 20 euro en aanmelden kan op het email-adres: aanmelden@vvboemerang.nl.

Der Angstgegner Herbstmeister in Paklack zaalvoetbalcompetitie

BELTRUM - Bij zaalvoetbalcompetitie Paklack maakt Der Angstgegner haar naam waar als Herbstmeister. In het seizoen 2010-2011 en 2012-2013 maakte dit team ook al furore door met de titel aan de haal te gaan.

In de stand wordt de ploeg gevolgd door Treffers, dat al jaren achtereen tweede is geëindigd en nu weer op deze positie staat. Treffers en Der Angstgegner hebben evenveel punten, maar Der Angstgegner heeft een doelsaldo van +49 en Treffers +24. Er zijn nog 8 speelrondes te gaan en beide ploegen worden nauwlettend gevolgd door met name KWW'12, WSW en Loofklappers. Op basis van doelsaldo staat Pit BMB onderaan met hetzelfde punten totaal als Weidebleuters.

Uitslagen speelronde 7: Pit BMB-WSW 0-10, Alle Remmen Los-FC Klunt 5-4, Swift Boys-Weidebleuters 3-2, Boskamp-Treffers 1-4, Losse Flodders-Der Angstgegner 1-17, Briketten-Loa Moar Lopen 2-5, Stark Wark-Loofklappers 2-10, Heubels-KWW'12 0-5.

Stand: 1. Der Angstgegner, 2. Treffers, 3. KWW'12, 4. WSW, 5. Loofklappers, 6. Heubels, 7. Alle Remmen Los, 8. Boskamp, 9. Stark Wark, 10. Losse Flodders, 11. Briketten, 12. FC Klunt, 13. Swift Boys, 14. Loa Moar Lopen, 15. Weidebleuters, 16. Pit BMB.

Workshop Kadasteronderzoek

REGIO - De workshop Kadasteronderzoek wordt gegeven op de maandagen 15 en 29 januari van 9.30 tot 12.00 uur en 5 februari van 19.30 tot 21.30 uur (bij voldoende deelnemers). De cursus wordt gegeven in Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem.

Het kadaster is voor genealogen een belangrijke bron omdat hierin het bezit en gebruik van onroerende eigendommen is vastgelegd. Het trad in 1832 in werking en had als doel een rechtvaardige heffing van grondbelasting mogelijk te maken.
De workshop heeft een theoretisch en een praktisch gedeelte. Aan de hand van opdrachten leert men informatie zoeken over percelen, de eigendomssituatie en de veranderingen hierin.
Cursisten leren werken met de verschillende vormen van kadastrale registraties die het Erfgoedcentrum in huis heeft.
De inventarissen van het gemeentelijke kadaster van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn in te zien op www.ecal.nu.
Opgave: Studiezaalbalie, via info@ecal.nu of 0314-787078. De workshop gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is alleen mogelijk na opgave en de opgave is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen.

Kosten zijn 15 euro. Voor leden NGV en donateurs Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: 12,50 euro, te betalen op de cursusdag.

EGVV Gelselaar start hardloopclinic

GELSELAAR - EGVV uit Gelselaar start op 13 januari 2018 wederom met een hardloop clinic. In 2017 werd, na jaren afwezigheid, de 'Gaanzeloop' weer nieuw leven in geblazen.

EGVV is voor de organisatie van deze loop een meerjarige samenwerking aangegaan met verzekeraar OVM. De Gaanzeloop zal dit jaar plaats vinden op zaterdag 24 maart 2018.

Voorafgaand aan dit loopevenement is het voor hardlopers mogelijk om deel te nemen aan een clinic. De deelnemers gaan elke zaterdagmorgen, vanaf 13 januari, onder leiding van looptrainers Theo en Janny Nijkamp een looptraining volgen.
De clinic start op zaterdag 13 januari en is daarna elke zaterdagmorgen tot 24 maart van 9 tot 10.30 uur.

Deelname aan de clinic kost 25 euro, deelnemers krijgen elke week een kop koffie na afloop en de deelname aan de Gaanzeloop is bij dit bedrag inbegrepen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website

Kinderkerk met thema 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….! in Rekken

REKKEN - Zondag 21 januari is er weer een speciale dienst voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Ierdereen die ouder is, is uiteraard ook welkom.

De dienst begint om 11.00 uur en wordt gehouden in de Antoniuskerk, Lindevoort 20 in Rekken. Deze speciale Kinderkerk dienst zal ongeveer een half uurtje duren.

In plaats van geld voor een collecte worden de kinderen van harte uitgenodigd om artikelen voor de voedselbank mee te nemen. Lang houdbare artikelen of drogisterij artikelen

De Kinderkerk commissie heeft deze keer als thema gekozen voor: 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….!' Dit thema heeft te maken met het verhaal van Bartimeüs.

Bartimeüs kan niet kijken
want zijn ogen doen het niet.
Altijd heeft hij iemand nodig
die vertelt wat hij niet ziet.

Na afloop van de dienst is er ranja, koffie en thee voor iedereen, met wat lekkers. Ondertussen kunnen de kinderen een mooie plaat kleuren. Ook is er een klein cadeautje voor de kinderen.

Heleen Geessink en Chico winnen prijzen

EIBERGEN - Heleen Geessink en haar pony Chico's Mistique hebben vorige week goed gereden bij de dressuurwedstrijd in Vragender.

In de klasse B categorie DE reed Heleen een keurige proef welke werd beloond met 203,5 punten. Dit was goed voor een derde prijs.
Afgelopen dinsdag in Marienheem heeft zij een vierde prijs bij het springen gewonnen en zondag bij de springwedstrijd in Vragender een tweee prijs gewonnen met haar pony.

Heleen komt uit voor ponyclub De Berkelruiters uit Eibergen.

Molenruiters verkopen hanen en saté

REKKEN - De leden van Rijvereniging Molenruiters uit Rekken komen op vrijdagavond 12 en zaterdag 13 januari langs de deuren in Rekken en omgeving en het buitengebied van Eibergen voor de verkoop van hanen en saté.

Appie Firing wint achtste wedstrijd kruisjassen

EIBERGEN - In café de Beuk in Eibergen hield de EKC haar achtste van de twaalf competitiewedstrijd kruisjassen.

Deze wedstrijd werd gewonnen door Appie Firing met 4051 punten. Tweede werd Harrie Exterkate met 4035 punten en Ingrid Heubach werd derde met 4033 punten. Vierde werd Harrie Pasman met 3975 punten en vijfde werd Rene Heubach met 3885 punten.

In het klassement na acht wedstrijden is de leiding in handen van Theo te Vogt met 30486 punten. Harrie Pasman is tweede met 30079 punten en derde is Appie Firing met 29865. Joop van Meegen is vierde met 29754 punten en vijfde is Jan Niks met 29628 punten.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan
Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever werkzaam bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 weekbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.

Stichting Pak An biedt Matthijs van Nieuwkerk boek aan

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: Willy Hermans

VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi. En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs.
Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.
Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd! Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Zij presenteren zich op deze manier onder de vlag van de Achterhoek. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.

Presentatie Activiteiten
De Achterhoek presenteert op de Vakantiebeurs haar activiteiten voor 2018. Zo is er informatie te vinden over hotels en campings, maar eveneens over culinair genieten. Niet alleen culinaire liefhebbers kunnen in de Achterhoek hun hart ophalen, maar ook liefhebbers van het kleinschalige aanbod van de regio kunnen zich volop laten informeren op de Vakantiebeurs. Zo kan men informatie vinden over B&B's, wijngaarden, theetuinen en streekproducten. Voor de cultuurliefhebber is er in de Achterhoek eveneens veel te zien. Sinds 2015 is er namelijk een samenwerking met diverse musea. Dit aanbod is gebundeld in een brochure waarin de ruim 30 Achterhoekse musea zich presenteren.

Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Algemene ledenvergadering Volksfeest- vereniging Holterhoek

HOLTERHOEK - Volksfeestvereniging Holterhoek nodigt belangstellenden uit voor de algemene ledenvergadering op vrijdag 19 januari.

De vergadering wordt gehouden bij bij café Haak en Hoek, aanvang: 20.30 uur.
Tijdens deze avond zal men met elkaar terugblikken op een geweldig jubileumjaar 2017. Tevens wordt het de agenda van alle activiteiten van 2018 besproken. Dit is de plaats waar iedereen zijn of haar mening kan geven. Alle suggesties zijn welkom.
Volksfeestvereniging Holterhoek Secretariaat: Slemphutterweg 30, 7152 CR Eibergen, Mail: VFVHolterhoek@gmail.com / Secretaris@Holterhoek.eu.

Eindejaarsprijs uitgereikt

De gelukkige prijswinnaar de heer Veldhuis met leden van de OVN. Foto: PR OVN

NEEDE - Op vrijdag 29 december vond de laatste trekking van de Decemberactie in Neede plaats. Bij deze trekking, ook wel de eindejaarstrekking genoemd, werd zowel de hoofdprijs als de straatprijs bekendgemaakt. De hoofdprijs is gewonnen door de heer D.A. Veldhuis aan de Bonkertskamp in Neede. De hoofdprijs was dit jaar een boodschappenpakket t.er waarde van 500 euro en werd op oudejaarsdag door de Needse Ondernemers overhandigd. Naast deze gelukkige winnaar profiteerde de hele straat mee, waarbij alle bewoners van de Bonkertskamp verrast werden met warme oliebollen.

Aan de actie werd deelgenomen door onderstaande Needse ondernemers, die gezamenlijk meer dan honderd prijzen beschikbaar hebben gesteld. Alle trekkingslijsten zijn te vinden op www.ondernemendneede.nl.

Open Oudejaarsdrive Bridgeclub Neede en Omstreken succes

NEEDE - Op 28 december hield Bridgeclub Neede en Omstreken haar jaarlijkse Oudejaarsdrive. Naast de leden van de club deden bridgers uit Neede, Borculo, Ruurlo, Vorden, Eibergen en Haaksbergen mee. Bijzonder was de deelname van een jeugdig paar:Jos Essink en Tim Flores uit Ruurlo.

Na genoten te hebben van koffie of thee met een lekkere appelbeignet van de plaatselijke bakker, werd er gestreden om de beschikbare prijzen. Er werd gespeeld in drie lijnen en diegenen die eindigden op de plaatsen 1, 6 en 11 mochten een prijs uitzoeken.
Winnaars in de A-lijn waren Greet Dutmer en Jopie Peuscher met 62, 57 %. Wim Blaauboer en Wim Dijkman eindigden op de zesde plaats en Hennie Slotman en Ben Wijlens werden elfde.
Hetty en Kees Grimmelijkhuyse waren de winnaars in de B-lijn met 68,75%. Riek en Gerrit Legtenberg werden zesde. Het paar Roos van Wordragen en Marian van Heezik en het combinatiepaar Frida van Dijk en Geert Heetebrij eindigden op een gedeelde tiende/elfde plaats.
In de C-lijn waren Marietje Asschert en Betty Moonen de winnaars met 59,44 %. Anne Bergman en Jopie van Hunnik eindigden op de zesde plaats en Lies Koning en Jan Naarding eindigden op de elfde plaats. Het was een gezellige bridgeavond.

65 jaar en nog lang niet met pensioen

NEEDE - Vrouwen van Nu, afdeling Neede viert op 24 januari 2018 haar 65e verjaardag. Ging de afdeling op 22 januari 1953 met 17 leden van start, dit jaar viert ze met 110 leden haar jubileum.

Landelijk zijn er 42.000 leden, verdeeld over 525 afdelingen. Hiermee is Vrouwen van Nu de grootste vereniging van vrouwen in Nederland. Waar vroeger veel aandacht was voor modernisering en verbetering in zaken als huishoudelijk taken, tegenwoordig denken de vrouwen vooral in termen van leefbaarheid, duurzaamheid, creativiteit, cultuur en breed maatschappelijke ontwikkelingen.

Vrouwen van Nu, Neede is een vitale en dynamische vereniging, met een diversiteit aan interessegroepen. De commissies organiseren onder andere leeskring, museum bezoek, creatieve workshops. Op de afdelingsavonden worden presentaties of lezingen gegeven over een breed scala aan onderwerpen.

Vrouwen van Nu, Neede groeit met haar tijd mee, door educatie en het volgen van actuele zaken.

MantelZorgCafés maandelijks open in Neede en Eibergen

NEEDE/EIBERGEN - Onlangs zijn er in Eibergen en Neede MantelZorgCafés geopend. De cafés zijn maandelijks geopend voor mantelzorgers. MantelZorgCafés bieden ontspanning, ondersteuning, lotgenotencontact, informatie en advies voor de mantelzorger. MantelZorgCafé Hofmaat in Neede is geopend op woensdag 17 januari van 13.30 tot 15.30 uur aan de Hofmaat 4 in Neede. MantelZorgCafé De Meergaarden is open op dinsdag 6 februari van 13.30 tot 15.30 uur aan de Willem Sluijterstraat 6 in Eibergen.

Column

10 november tot 14 januari

Eibergen

Bijna Vergeten Museum De Scheper

Museum de Scheper

14 december tot 23 februari

Eibergen

Hilde Grooters Exposeerd

De Huve

10 januari

Geesteren

Presentatie ontwerpen voor de Slimste Weg

De Melktap

13 januari

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

14 januari

Borculo

IVN Winterwandeling Borculo

Buitencentrum Kerkemeijer

18 januari

Eibergen

Goede voornemens 2.0

De Huve

Neede

Workshop 'Weer grip op je agenda'

CoachUnique

20 januari

Ruurlo

Het MAG museum geopend vanaf 13:00 uur.

het MAG museum

Ruurlo

Lubron Berkelland Open koppeltoernooi

Sporthal Rikkenhage

21 januari

Rekken

Kinderkerk Rekken

Antonius Kerk

Dewi Olthof plaatst zich voor regiokampioenschap

NEEDE - De 11-jarige Needse Dewi Olthof heeft afgelopen zaterdag 6 januari meegedaan aan de kringkampioenschappen springen in Ambt-Delden. Met haar C-pony Esprit kwam zij uit in de klasse L uitkomende voor Manege Snorrewind uit Markelo. In het klassiek parcours met barrage is ze tweede geworden, en het twee-fasen parcours vierde, hiermee heeft ze zich geplaatst voor de regiokampioenschappen in Genemuiden op 3 februari.

Dewi Olthof plaatst zich voor regiokampioenschap

Dewi Olthof plaatst zich voor regiokampioenschap. Foto: PR

Dewi Olthof plaatst zich voor regiokampioenschap

NEEDE - De 11-jarige Needse Dewi Olthof heeft afgelopen zaterdag 6 januari meegedaan aan de kringkampioenschappen springen in Ambt-Delden. Met haar C-pony Esprit kwam zij uit in de klasse L uitkomende voor Manege Snorrewind uit Markelo. In het klassiek parcours met barrage is ze tweede geworden, en het twee-fasen parcours vierde, hiermee heeft ze zich geplaatst voor de regiokampioenschappen in Genemuiden op 3 februari.

Krabbenborg nieuwe hoofdtrainer Sp. Neede

Krabbenborg hoofdtrainer Sp Neede. Foto: PR

NEEDE - Sportclub Neede is blij verheugd te kunnen melden dat de club er in geslaagd is om William Krabbenborg te contracteren. Met ingang van het seizoen 2018-2019 is William Krabbenborg aangesteld als hoofdtrainer van het eerste elftal.

Dewi plaatst zich voor regiokampioenschap. Foto: PR

Film over voorbereiding en aanleg N18

De aanleg van de brug bij de Stokkersweg. Foto: Beeld uit de docu-film

Film klaar bij ingebruikname nieuwe weg

NEEDE/EIBERGEN/GROENLO - Het gaat snel met de bouw van de nieuwe N18, de verwachting is dat de weg dit voorjaar al wordt opgeleverd. Daarna zal het niet lang meer duren voordat de gewenning intreedt, alsof de weg er altijd heeft gelegen. De herinnering aan de oude situatie vervaagt en is rijp voor de geschiedenisboekjes. Gelukkig zijn er mensen die op tijd hebben ingezien dat een dergelijk project, op dit moment zelfs het grootste infrastructurele project binnen Nederland, tot in detail moet worden vastgelegd voor het nageslacht. Gelijktijdig met de officiële openstelling van de N18 verschijnt er derhalve een docu-film, 'N18, de film', die het gehele voorbereidings- en bouwtraject laat zien.

Door Rob Weeber

Er is zelfs aandacht besteed aan de eerste pogingen van een Twenteroute, een grindweg, in de eerste helft van de 19e eeuw door de Belg Jean Baptiste Paul Bouquié, textielfabrikant in de voormalige kastanjefabriek aan de Berkel.
Initiatiefnemer voor de film is Needenaar Willem Kootstra, voormalig freelance correspondent voor radio en televisie in het buitenland en co-maker van de docufilm 'Die Berkel' met de Duitse Anna Schlottbohm. "Het idee voor de docufilm ontstond al in 2013. Ik vroeg mij toen af wat de gevolgen zouden zijn voor het landschap en het sociale en culturele leven als de nieuwe weg er zou komen. Toen de beslissing omtrent de aanleg in 2015 werd genomen, heb ik alle video- en noaberclubs tussen Groenlo en Enschede benaderd met de vraag of ze wilden meewerken aan het in beeld brengen van het gehele project. Binnen 14 dagen had ik alle toezeggingen. Ik had wel een voorwaarde gesteld, het moest voor eigen rekening, risico en plezier zijn, er was immers geen budget voor. Er hebben 25 man aan meegewerkt. Zij hebben al hun geschoten materiaal centraal naar de Videoclub Berkelland gestuurd, waar het is gemonteerd. We hebben geluk gehad dat Needenaar Ton Kraaijenvanger de montage wilde doen. Hij is een van de beste op dit gebied en heeft al vele (internationale) prijzen gewonnen met zijn eigen docufilms. Het resultaat is vele honderden uren film, waarvan uiteindelijk zo'n twee uur overblijft. Het enige wat nog moet worden opgenomen zijn de productie van de verkeersborden, de belijning, het plaatsen van de verlichting en de officiële oplevering. De verwachting is dat we een dag na de opening van de weg helemaal klaar zijn. Dan hebben we een uniek tijdsbeeld dat de impact van de nieuwe weg in al zijn facetten laat zien. Met opzet hebben we zoveel mogelijk cijfers weggelaten. Als je geen referentiekader voor bijvoorbeeld een miljoen kub beton hebt, dan heeft die informatie ook geen meerwaarde. Ik wil tenslotte nog zeggen, dat we volledige en enthousiaste medewerking hebben gehad van alle betrokken, zowel de bouwers als de politiek."

De nieuwe N18 autoweg doorsnijdt het eeuwenoude landschap als een kronkelige asfaltslang en de tijd zal uitwijzen hoe erover geoordeeld wordt. Feit is wel dat het de bereikbaarheid van de Achterhoek ten goede komt. Ook Kootstra is een voorstander van de bereikbaarheid, zij het hij van mening is dat deze bereikbaarheid vooral het bedrijfsleven en de forensen voordeel biedt en minder de gewone verkeersdeelnemer. Er kleven ook negatieve effecten aan de aanleg. Veel vastgoed, waaronder ook boerderijen die al eeuwenlang familiebezit waren, is onteigend. Verder zijn er talloze toeristische fiets- en wandelpaden doorsneden die daardoor opnieuw uitgezet en in kaart moeten worden gebracht, inclusief bijbehorende bewegwijzering. Ook zijn straten tot twee keer toe doorsneden, zoals de Stokkersweg tussen Neede en Eibergen. Saillant detail in deze is dat het eerste gedeelte van de Stokkersweg vanaf Neede nu Biezebeekweg – voorheen Stokkersweg- heet. Misschien had de naam Stokkersweg beter gehandhaafd kunnen worden nu blijkt dat er sinds een jaar een familie Stokkers woont. Overigens is de verbinding tussen Eibergen en Neede langs deze route ook in de toekomst gegarandeerd, zij het dat de weg iets verderop aansluit op de Eibergseweg (N823). Verkeer richting Neede moet dan over de N823 heen. Ook het buurtschap Hupsel is doorsneden, wat het gemeenschapsgevoel heeft aangetast. Natuurlijk zijn er ook positieve en opvallende zaken. Een ervan is de komst van een nieuwe, snelle busverbinding door Arriva tussen Groenlo en Enschede. Er komt een nieuw busstation in Groenlo en een overstapplek bij het oude Danspaleis aan de Haaksbergseweg. Verder heeft Boekelo nu de grootste faunatunnel met een onderdoorgangbreedte van 12 meter. De tijdelijk bouwverkeerswegen hebben het dagelijkse, lokale verkeer zeer ontlast. Voor de firma Janson bridging, die de tijdelijke bruggen/overspanningen verhuurt, is het zelfs de grootste binnenlandse order ooit geweest, met zo'n 24 bruggen. In Groenlo is de loop van de Slinge verlegd omdat deze haaks onder de nieuwe brug door moest. Tenslotte, het meeste beton is naar de 'kunstwerken' gegaan, zoals bruggen en viaducten. Een ervan geldt het viaduct voor de Museum Buurtspoorweg uit Haaksbergen die nu dus straks ook over de N18 rijdt!

Eerste lustrum Dorpsböke Beltrum

BELTRUM- Om te vieren dat de Dorpsböke vijf jaar bestaat worden alle leden uitgenodigd voor een kopje koffie met wat lekkers. Dit kan tijdens de openingsuren op 15,17 en 18 januari.

Voor de kinderen is er op 18 januari een speciale gast, tijdens de schoolbieb. Ook andere belangstellenden voor de Dorpsböke zijn van harte welkom. Loop gerust binnen in het kulturhus aan het Mariaplein in Beltrum.

Openingstijden Dorpsböke: maandag van 14.00 uur tot 15.30 uur, woensdag van 18.30 uur tot 19.30 uur, donderdag van 14.00 tot 15.30 uur.

Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.

De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 u. tot 21.30 uuur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.
De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen.

Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.

Dinant Huurneman wint survival Beltrum

Foto: Truus Stotteler

BELTRUM - In een heroïsche strijd heeft Dinant Huurneman zijn opponent Kerst Wind in de LSR-wedstrijd (Lange SurvivalRun) in de laatste hindernissen voor kunnen blijven en de zege kunnen pakken De uitslagen van de 29e editie van de Survivalrun van Beltrum die zondag plaats vond is als volgt:n1 Dinant Huurneman, Meddo. 2 uur 13 min. 20 sec. 2 Kerst Wind, Oosterzee. 2 uur 14 min. 25 sec. 3 Rick Heutinck, Doetinchem. 2 uur 25 min.18 sec.

Bij de dames is Florence van Helten uit Tricht glorieus winnares geworden ( 3uur 18 min. 58 sec) met bijna een half uur voorsprong op de nummer twee Tjerkje ten Hoor uit Hijken (3 uur 42 min. 39 sec.). Derde is geworden Saskia Paulissen uit Utrecht (4 uur 16 min. 52 sec).

De volgende editie (30e) is op 6 januari 2019. En dan wordt het Nederlands Kampioenschap op de Lange SurvivalRun gehouden in Beltrum.

Meer uitslagen staan op https://www.uvponline.nl/uvponlineU/index.php/uitslag_rt/toonuitslag/2018/296 (Uitslagen zijn evenwel nog voorlopig, kan nog wijzigen aankomende dagen wanneer controle plaatsvindt).

Koude run
De NOS berichtte zondagmiddag over een groot aantal atleten met onderkoelingsverschijnselen.

"Er zijn inderdaad mensen uitgestapt vanwege de kou, maar zij hadden geen verdere medische hulp nodig en konden in warm water bassins opwarmen. Het is te verwachten dat niet alle 1440 deelnemers de finish halen van de survivalrun. Atleten zijn ook vrij om uit te stappen. En er zijn bij Stichting Survival Beltrum altijd vrijwilligers en EHBO'ers aanwezig die zo nodig survivalrunatleten uit wedstrijd halen, als de veiligheid van de deelnemer in het geding komt", laat een woordvoerder namens de stichting weten.

Geert vierde in Barlo

REKKEN - Zaterdag 6 januari heeft Geert Rexwinkel in het L springen een vierde prijs gewonnen te Barlo in Duitsland.

Dit deed hij met zijn paard Connie. Geert komt uit voor de Molenruiters uit Rekken.

Mayke en Heurby tweede in Vragender

REKKEN - Mayke Leusink heeft met Heurby een tweede prijs gewonnen op de springwedstrijd in Vragender.

Zij nam deel in de klasse B categorie ABC.Mayke rijdt voor de Molenruiters uit Rekken.

In de editie van Achterhoek Nieuws van 19 december 2017 reageert de Stichting Natuurlijk Achterhoek Ruurlo met een ingezonden reactie op de petitie die door dierenarts Schuttert en mevrouw Boverhof is gestart. Zij bepleiten facilitering van de intensieve veehouderij in Berkelland. Als boerin, levend en werkend in de intensieve veehouderij wil ik graag reageren op dit negatieve en tendentieuze stuk van bovengenoemde stichting.

Het is het bekende verhaal: Wij als boeren krijgen een stortvloed van negatieve en beschuldigende informatie over ons heen, waardoor onze agrarische sector schade en leed wordt aangedaan. Ook deze Ruurlose Stichting doet vrolijk mee aan het prijsschieten. Daarmee gaat men volledig voorbij aan de huidige stand van zaken in onze sector met alle inspanningen, innovaties en investeringen die in de afgelopen jaren van ons boeren zijn gevraagd en die inmiddels zijn of worden gerealiseerd. Want boeren staan niet met de rug naar de toekomst, zo is er in het laatste decennium gewerkt aan (en met groot succes) het Keurmerk Beter Leven in samenwerking met de Dierenbescherming, ter verbetering van het dierenwelzijn.

Het gebruik van antibiotica in de sector is sinds 2009 met maar liefst 64% teruggedrongen. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is sterk verminderd en handhaving daarop vindt plaats via administratieve systemen. Er wordt hard gewerkt aan modernisering van verouderde stalsystemen via plaatsing van onder andere luchtwassers. Vele boeren hebben zich ingespannen om deze race te kunnen bijhouden, wat niet heeft voorkomen dat een behoorlijk aantal boeren zich genoodzaakt ziet hun bedrijf te sluiten. Deze koude sanering heeft ook een verdrietige kant.

Bij dit alles komt dan ook nog het verwijt dat wij boeren geen oog zouden hebben voor de natuur. Elke boer met hart voor zijn bedrijf weet dat je als boer met landerijen niet kunt bestaan zonder natuurbeheer. Maar volgens de 'natuurvrienden' worden bloemrijke bermen ingepikt, houtwallen gesloopt, vogels verjaagd en ga zo maar door. In het enkele geval dat dit zich heeft voorgedaan ligt er een handhavingstaak voor de gemeente en, gezien de recente berichten in de pers, zal daarop worden toegezien.

Wij willen ons als intensieve veehouders eenvoudigweg niet als aangeschoten wild laten wegzetten door de milieuorganisaties, er moet worden samengewerkt en naar de toekomst gekeken. Uit een gebied als ons Berkelland is de intensieve veehouderij niet weg te denken.
We zouden willen vragen Stichting Natuurlijk Achterhoek Ruurlo scheep ons niet op met stigmatiserende verhalen, maar ga eens kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Tot slot: de Wageningse Universiteit, waar hard wordt gewerkt aan allerlei innovatieve maatregelen waar ook onze sector van profiteert , is van menig dat de Nederlandse intensieve veehouderij tot de wereldtop behoort.

Was getekend: een Berkellandse boerin,
J. Walvoort

Lustrumprogramma WFevenementen

WINTERSWIJK - De stichting WFevenementen uit Winterswijk, organisator van wandel- en fietstochten, bestaat dit jaar vijf jaar.Tijdens de evenementen in 2018 zullen er daarom extra nevenactiviteiten op het programma komen. Inmiddels zijn de nieuwe folders klaar en is de website geactualiseerd.

Naobertochten
Op zondag 27 mei wordt het seizoen geopend met de Naobertochten voor zowel wandelaars als fietsers. De tochten gaan door de buurtschappen Brinkheurne, Woold en Kotten. De fietsers passeren daarnaast ook regelmatig de groene grensovergangen naar onze 'naobers' in het Duitse grensgebied. Start en finish zijn bij recreatiepark Het Winkel aan De Slingeweg in de Brinkheurne. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 uur starten voor een gepijlde tocht van circa 15 kilometer. Deze wandeltocht gaat hoofdzakelijk over onverharde wegen, bospaden en weilandpaden. Fietsliefhebbers vertrekken tussen 10.00 en 12.00 uur en kunnen kiezen uit ritten van 40- of 60 kilometer ; ook in deze tochten worden de grote wegen zoveel mogelijk gemeden. Deelnemers aan zowel de wandel- als de fietstochten hebben halverwege een rustpunt bij verenigingsgebouw Juliana in Het Woold. Hier kunnen een hapje en een drankje genuttigd worden, daarnaast wordt gezorgd voor muziek en folkloristische activiteiten.
Deelnamekosten voor alle tochten zijn drie euro per persoon, inclusief een versnapering en een routebeschrijving.

Internationale Fiets4daagse
Het grootste evenement is ook dit jaar de Internationale Fiets4daagse, die van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni op de rol staat. Uitvalsbasis is net als voorheen sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. De fietsers kunnen iedere dag kiezen uit routes van 25-, 40- of 60 kilometer. Alle routes zijn wederom geheel vernieuwd en gaan iedere dag in een andere richting. De organisatoren verwachten ook dit jaar weer zo'n tweeduizend deelnemers, waarvan een groot deel fietstoeristen uit geheel Nederland en zelfs de buurlanden. Vele toeristische bedrijven hebben in deze periode speciale overnachtingsarrangementen. De voorinschrijving is momenteel al in volle gang en menig slaapplek is al vastgelegd. Met het oog op het lustrum van organisator WFevenementen zijn er dit jaar extra veel nevenactiviteiten met muziek, dans, folklore en educatieve onderwerpen. Een startkaart voor vier dagen kost twaalf euro; bij voorinschrijving geldt een korting van twee euro. Start is iedere dag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Hamalandtochten
Op zondag 2 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten, wederom voor wandelaars en fietsers. De tochten gaan door het gebied ten noorden van Winterswijk, waarbij de fietsers ook weer een stukje Duitsland aandoen. Start en finish van de Hamalandtochten zijn ook in 2018 bij recreatiepark Sevinkmolen aan de Meddoseweg. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 vertrekken voor een tocht van circa 15 kilometer, voornamelijk over zandwegen en bospaden. Starttijd voor de fietsers is tussen 10.00 en 12.00 uur, zij kunnen kiezen uit routes van 40- of 60 kilometer. Ook de Hamalandtochten zijn duidelijk gepijld, daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving. Deelnamekosten zijn ook nu weer drie euro, inclusief een versnapering.

Winterdrums onderdeel Nationaal Theaterweekend

WINTERSWIJK - Drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior organiseren voor alweer de negende keer het slagwerkfestival Winterdrums, dit jaar met medewerking van Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo, AOV Aalten, Concordia Beltrum, Kon. WOV, Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen. Doel van het festival is om te laten zien hoe leuk en veelzijdig slagwerk is. Doel van het Nationaal Theaterweekend is om heel Nederland op een laagdrempelige manier te laten zien hoe leuk theater is. Winterdrums past dan ook perfect in het Theaterweekend. Voor vijf euro kan het publiek de hele middag vertoeven in de aangename ambiance van Theater de Storm én genieten van slagwerkmuziek.

Diverse slagwerkgroepen maken deze middag hun opwachting en zullen het publiek meenemen in de veelzijdige wereld van slagwerkmuziek. Het bij het grote publiek bekende trommelen is slechts een klein onderdeel van het slagwerk. Slagwerk kent namelijk een enorme diversiteit aan percussie-instrumenten en ook de muziekstijlen zijn veelomvattend. Van ritmisch tot melodisch en van bombastisch tot intiem. Dit zal de bezoeker bij binnenkomst al duidelijk worden, wanneer zij wordt ontvangen met een verrassend optreden.
De middag wordt afgetrapt door Slagwerkgroep Markelo, gevolgd door de slagwerkgroep van muziekverenging Excelsior. Enkele maanden geleden brachten de slagwerkers van Excelsior nog een show met slechts behulp van klompen, plastic buizen en hun eigen lichaamsdelen (zogenaamde 'body percussion') op de verschillende podia in China. Voor Winterdrums hebben ze een sfeervol concertprogramma voorbereid met onder andere de titelmuziek van de serie 'Game of Thrones'. Hierna maken Concordia Beltrum en de KWOV het eerste blok spetterend af. De optredens zijn afwisselend in de theaterzaal en de feestzaal van De Storm. Na de eerste pauze nemen Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo en AOV Aalten de stokken over voor wederom een pittig staaltje slagwerkmuziek. Het laatste deel van de middag wordt ingevuld door Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen zorgt voor een spectaculair slot.
De deuren van Theater de Storm zijn zondag 28 januari vanaf 11.30 uur geopend. Gasten worden muzikaal verwelkomd, waarna om 12.00 uur het officiële programma zal starten. De middag eindigt rond 17.00 uur. De bar is de gehele middag doorlopend geopend. Vrij in- en uitlopen is door de festivalopzet van Winterdrums mogelijk.

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.


Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Café Doodgewoon

REGIO - Bij kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg in Lievelde vindt op maandag 22 januari Café Doodgewoon plaats, ditmaal in de middag: van 14.45 tot 16.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek in Oost Achterhoek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden.

Het onderwerp van de inleiding is dit keer de Twentse wensambulance. De wensambulance is een organisatie met goed opgeleide vrijwilligers, waarvan de meesten ook beroepsmatig in de zorg werken. Doel is om wensen te vervullen van mensen die langdurig chronisch ziek zijn en/of in de laatste fase van hun leven zijn. Hebben zij een wens waarbij ze liggend vervoerd moeten worden, dan kan deze ambulance ingeschakeld worden.

Het Henk van Ommenfonds en Stichting Ondersteuning Thuiszorg en Maatschappelijk werk sponsoren het café in 2018 en 2019.

Volgende bijeenkomsten zijn op 21 maart: Wat is euthanasie, hoe werkt de levenseinde kliniek?; 7 mei: Over pijn en ziek zijn; 19 september: Rouw en verlies bij dementie.

www.netwerkpalliatievezorg.nl

tel. 06-13 15 91 44

23 / 24

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl

Oud fruitteler uit de Betuwe kan U behulpzaam zijn tegen ?kleine vergoeding bij het snoeien van Uw vruchtbomen hoog en laagstam. W van den Berg Dalkruid 7 Ruurlo 0613587836 0573453408