Groenlose Gids

6 december 2017

Groenlose Gids 6 december 2017


Veel belangstelling voor ontmoeting in moskee

De gasten worden gastvrij ontvangen door Boukhiyar Taouil. Foto: Kyra Broshuis

GROENLO - Dertig belangstellenden zijn donderdagavond aanwezig in de Groenlose moskee aan de Wheme, om kennis te maken met de moslimgemeenschap.

Door Kyra Broshuis

Het is een initiatief van de Commissie van Ontmoeting & Inspiratie van de Sint Paulusparochie. Het is een ontmoetingsavond waarbij de vraag 'vormen wij wel samen een samenleving of leven wij naast elkaar, en op zijn beste vreedzaam naast elkaar?', centraal staat.

Bekende gastvrijheid
"In verband met de ruimte hier én de vergaande gastvrijheid van de mensen van de moskee, konden we met maximaal dertig mensen terecht", vertelt Peter Müller van de Sint Paulusparochie. "We hebben veel aanmeldingen ontvangen voor deze avond en ook mensen teleur moeten stellen." Die bekende gastvrijheid wordt direct bij ontvangst bewezen. De gasten worden onthaald met koffie, thee, water en schalen vol zelfgemaakte lekkernijen. De schoenen moeten uit en gezeten aan een lange tafel luisteren de gasten naar het openingswoord van Müller: "Fijn dat jullie met zovelen hier aanwezig zijn en dank aan Boukhiyar Taouil van de moskee voor de uitnodiging. Het is direct duidelijk wat het betekent om hier als gast aanwezig te zijn."

Lees verder op pagina 7

Societeit Grolse Wanten zoekt nieuwe breisters

Van wie is deze kat? Foto: PR

GROENLO - Vanwege de al maar toenemende vraag naar Grolse wanten, mutsen en sjaals is de Sociëteit Grolse wanten op zoek naar nieuwe breisters. Door de vele aanvragen via de webshop moet er soms een tijdje 'Nee' verkocht worden voor een bepaald artikel totdat de voorraad weer op pijl is. Soms ontstaan er zelfs wachtlijsten. Om dit euvel nu structureel het hoofd te bieden is het noodzakelijk dat er nieuwe Grolse wanten breisters bij komen, laat voorzitter Johan Klein Gunnewiek weten. Wie meer wil weten kan zich melden via e-mail: grolsewanten@gmail.com of laat een berichtje achter op onze Facebookpagina Grolse Wanten.

Katten gevonden

GROENLO - In de Van Kinsbergenstraat is een poes gevonden. Ze is cypers/grijs met rood en wit, heeft een witte kin met rode vlek, een witte bef, voor en linksachter heeft ze witte teentjes, rechtsachter wit voetje, rode staartpunt en ze draagt een zwart bandje met belletje. Op de Groeneweg is een kater gevonden, hij is cypers/grijs gestreept en heeft een witte snuit, borst en poten, is ongecastreerd. Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.

Snel, efficiënt en duurzaam bouwen

Vlnr aannemer Rob Luttikholt, architect Herman van der Heijden en de nieuwe bewoners Doné Nienhuis en partner Gerbina. Foto: Theo Huijskes

De nieuwe visie van woningbouwplan Brouwhuizen is in trek, zowel bij jonge als oudere belangstellenden en dus potentiële bouwers.

B 7

Adventbloazers starten seizoen

De Adventbloazers gingen de Grolse gracht op. Foto: Kyra Broshuis Foto: Verona Westera

GROENLO/RUURLO- De recent opgerichte groep van midwinterhoornblazers uit Groenlo en Ruurlo, De Adventbloazers, is zondag het seizoen officieel gestart. Vanaf Welgelegen vertrok het gezelschap in een fluisterboot al blazend over de Grolse stadsgracht.

Kyra Broshuis

Muzikale verrassing
"Een verrassing voor de Grollenaren op deze eerste adventdag", vertelt Bart Arends uit Ruurlo die samen met Grollenaar Jos Spiekker de nieuwe groep heeft opgericht. "Het midwinterhoornblazen is heel seizoensgebonden. We blazen tot 6 januari, dan is het Driekoningen en is het seizoen voor ons weer voorbij." De Adventbloazers, met naast Arends, Spiekker ook de leden Anton Edelijn, Harrie Koenderink, Berthien Bounce, Rinus Tragter én de 11-jarige Senna Tragter, hebben hun vaste oefenplek bij Buitengewoon Beltrum van de familie Schilderinck. Cristo Schilderinck is dan ook aanwezig bij het eerste publieke optreden en biedt de groep een attentie aan. De 11-jarige Senna laat even horen wat hij kan en dat is absoluut indrukwekkend. "Prachtig dat zo'n jonge jongen met ons meedoet. Zo kunnen we dit culturele erfgoed behouden voor de toekomst. Er komt ook nog een jongen van 16 jaar uit Ruurlo bij maar die moet eerst nog even zijn trekker rijbewijs halen", lacht Arends.

Volle agenda
De groep is de komende tijd druk met verschillende optreden. "Prachtig dat we als jonge groep nu al een mooi vol programma hebben", zegt Arends, "we willen graag zoveel mogelijk mensen laten genieten van het bijzondere geluid van onze hoorns. We zouden ook dolgraag willen optreden bij museum More in Ruurlo. Daar hebben we komende week een gesprek. We geven ook graag uitleg over deze eeuwenoude traditie en organiseren ook demonstraties midwinterhoorns maken". De Adventsbloazers Groenlo/Ruurlo zijn op 8 december aanwezig tijdens de X-Mas Experience in Groenlo, op 10 december bij de Midwinterwandeling Beltrum en op 15 december bij het kerstdiner in de Mattelier in Groenlo. Op 16 december staat een optreden gepland bij Groenrijk in Groenlo, op 17 december op de Wintermarkt in Ruurlo, op 22 december bij de Midwinterhoornwandeling in Groenlo en op 6 januari staat het afblazen bij Buitengewoon Beltrum gepland. In totaal telt de agenda van de groep dit seizoen zestien optredens.

Compensatieregeling voor wegvallen inkomsten oud papier blijft gelijk

OOST GELRE - De in 2012 met zestien scholen en verenigingen overeengekomen compensatie vanwege het wegvallen van de oudpapierinzameling als inkomstenbron blijft tot 1 oktober 2022 ongewijzigd. Zoals bekend werd voorheen de inzameling van oud papier in de gemeente Oost Gelre verricht door scholen en verenigingen. Door de komst van ROVA, als inzamelaar van alle soorten afval kwam hieraan een eind, zodat de betrokken scholen en verenigingen plotseling zonder die extra bron van inkomsten kwamen te zitten. Hiervoor werd vervolgens een compensatieregeling getroffen.

Door Theo Huijskes

Wethouder René Hoijtink geeft aan dat het overeengekomen contract een duur heeft van tien jaar. "Na vijf jaar is gebleken, dat - gelet op de marktprijs van oud papier - de contracten niet bijgesteld hoeven te worden. De vergoedingsbedragen blijven dus hetzelfde."

Zoals bekend werd indertijd met de door de scholen en verenigingen gehanteerde vorm van inzameling geen hoog rendement gehaald qua opbrengst van oud papier. Nog steeds kwam veel oud papier bij het restafval terecht. Daarom is in 2012 begonnen met de inzameling met minicontainers aan huis door de ROVA. Hierbij hebben de scholen en verenigingen in het begin nog hand- en spandiensten verricht. In de huidige situatie is hiervan geen sprake meer. Daarom is in 2012 met de zestien scholen en verenigingen contractueel overeengekomen dat zij voor het wegvallen van hun opbrengsten voor oud papier gecompenseerd zouden worden. Hiervoor zijn contracten voor tien jaar gesloten. De ROVA is daarbij contractbeheerder en de gemeente bepaalt de hoogte van de inzamelvergoeding, met de mogelijkheid voor bijstelling na vijf jaar. Het college van b&w heeft nu besloten de vergoeding ongewijzigd gelaten. Vanaf 1 oktober 2022 komt aan het contract een eind. Dan is er geen sprake meer van een vergoeding voor gederfde inkomsten.

Column

De Torenwachter over zwijgende kanonnen en Nieuwjaarsfestijnen

Beste Grollenaren, afgelopen week ook zo opgeschrikt van de berichten over ons zwijgende kanon en de nieuwjaarsreceptie die niet in De Mattelier plaatsvindt? 'Bun ik hier in De Mattelier? Joa, dat is woar, moar 't feest is doar. En dan dat priemende vingertje richting de oude Calixtus, doar dus!

Dit soort van weinig kwaliteit getuigende Sinterklaasrijmelarij hoor je deze dagen veel. De tijd is er rijp voor. Er zijn natuurlijk mensen die dat allemaal veel beter kunnen, gefeliciteerd met uw gave. Ik geloof dat de gemeente er zelf achterkwam dat het 'niet mocht' in de Mattelier. Heel goed; je kunt niet hoger stijgen dan in de erkenning van eigen fouten. Maar gewoon even een kleine honderd meter opschuiven en klaar is kees. Het lijkt ook klaar met ons kanon, juwelen van foto's in de kranten en van Erik Mentink die op het kanon zit, terwijl laaghangende mist en een schrale kou op de stadswallen de ellende compleet maakt. Nee, Erik Mentink ging niet op de loop, hij zát op de loop. Dat het niet goed afloopt met het kanon, dat is het tijdsverloop.

Ik had daar een hele discussie over met mijn familie. Een aantal van hen is ver buiten Groenlo neergestreken omdat het ginds beter is, meer te doen, meer dynamiek, een wat swingender landsdeel en dat soort prietpraat. Maar ze volgen vervolgens wel alles van hier via internet. Normaal vertel ik wel wat over Groenlo en dan kijken ze me licht spottend aan bij die verhalen uit de oude doos. Ik hoor en zie ze het denken. Maar als het hier mis is dan beginnen ze zelf; zeg wat is er met dat kanon aan de hand, gaat dat ook al weg? Die vraagstelling die tergt me, dat licht spottende erin. Het haalt het slechtste in me naar boven. En het zinnetje 'gaat dat ook al weg?'. Ik reageer dan met: nou hier staat geen winkel leeg. Als er een winkel leeg staat dan gaan we die helemaal volpakken; en dan hebben we er dus weer een mannenmodezaak vol pakken bij.

En dan word ik nog wat venijniger; ik begin dan met iets overslaande stem te roepen dat het kanon helemaal niet echt kapot is. Dat het een strategische zet is van Erik Mentink en de mannen van de Compagnie Grolle. Daardoor komt iedereen kijken wat er toch aan de hand is. Een stroom toeristen is het gevolg. Het kan best zo zijn dat op een dag ons roemruchte kanon maar zo ineens weer begint te knallen. Dat het kanon als het ware uit zijn winterslaap ontwaakt. Dat het dus heel gevaarlijk is om zonder deskundige begeleiding (stadsgidsen) de wal op te gaan. Een enorme hoeveelheid aan groepen gaat vervolgens onder leiding van een tot over de oren in het werk zittende stadsgids het Noorderbastion op om op veilige afstand en met angst in de ogen te loeren naar het kanon. Want je weet maar nooit of dat ding een loopje met je neemt. Loopt het goed af dan gaan die toeristen later de stad in en komen dan ook bij de met volle pakken gevulde herenmodezaak. Duidelijk?

Ik word dan nog wat chagrijniger, ik ga roepen dat ze toch niet geloven dat ons kanon van 1627 na honderden jaren te hebben gezwegen het in de jaren zeventig van de vorige eeuw ineens weer 'deed', dat dit oude kanon en de trots van de stad dit huzarenstukje niet opnieuw kan uithalen?

Ze konden het haast in Keulen horen donderen.

Torenwachter

Naar de film in de Mattelier

Frank Feliks en Tonnie Zieverink. Foto: Ferry Broshuis

Vanaf zaterdag 23 december elke week bioscoop

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Vanaf zaterdag 23 december kunnen liefhebbers wekelijks naar de film in het Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier. Dat is dus weer een nieuwe loot aan het toch al uitgebreide voorzieningenpakket dat De Mattelier aanbiedt. Tonnie Zieverink, directeur van De Mattelier, vertelt dat hij contact heeft gezocht met het filmhuis Het Doek in Lichtenvoorde, dat al een kwart eeuw films aanbiedt in sociaal cultureel centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde en dat met het succes.

Frank Feliks van Het Doek voegt hieraan toe, dat er sprake was van een wederzijdse toenadering; "We hebben elkaar opgezocht". Beide heren denken dat ze wat voor elkaar kunnen betekenen. In Lichtenvoorde wordt twee keer per week een film gedraaid en wel donderdag- en vrijdagavond en de daar getoonde film is dus wekelijks ook in de Mattelier in Groenlo te zien. Op die manier heeft de gemeente Oost Gelre dus eigenlijk twee filmhuizen.
In Lichtenvoorde hebben ze zoals gezegd al een kwart eeuw ervaring met het vertonen van films. Er is ook een filmkeuzecommissie die zorgt dat er films worden gedraaid die het publiek weet te waarderen. In Lichtenvoorde wordt er vanuit gegaan dat er op een avond maximaal 50 mensen komen kijken. Dan is de film voor iedereen perfect te zien. De prijs van de film is 7 euro per persoon, inclusief garderobe. Voor donateurs van Filmhuis in Lichtenvoorde is dat bedrag 5 euro per persoon. Er kan vanaf 23 december nu ook in Groenlo onder dezelfde condities worden gekeken naar een zeer gevarieerd aanbod aan films. "Je zult bij ons geen zogeheten 'blockbusters' zien (film waarvan wordt verwacht dat die een fors bedrag aan entreegelden zal opbrengen -FB), maar wel kun je bij ons op reis naar andere werelden en andere culturen, je laten inspireren door andere denkbeelden of gewoonweg genieten van een mooie film", aldus Frank Feliks.
"Het is de bedoeling", aldus Tonnie Zieverink,"om een halfjaar op deze wijze te werken en te bekijken of er daarna op grond van de opgedane ervaringen nog aanpassingen nodig zijn."
In de Elna en de Groenlose Gids wordt wekelijks informatie gegeven over de films die worden gedraaid en alle informatie is ook te vinden op de website www.hetdoek.nl.
De eerste film die in Groenlo te zien zal zijn op 23 december is: 'L'amant Double' en op vrijdag 30 december 'A United Kingdom'. "Prachtige films", zo weet Frank Feliks te vertellen. "De films zullen ongetwijfeld in Groenlo ook aanslaan."

Jeugdfilms
Bij de filmvertoningen wordt ook de jeugd niet vergeten en vooral in schoolvakanties. Nu de kerstvakantie nadert, staat er voor de jeugd weer wat op het programma. Op donderdagmiddag 28 december vanaf 14.00 uur wordt de film 'Hotel de grote L.' gedraaid in Groenlo en dat gebeurt de volgende dag op vrijdag 29 december om 14.00 uur in Lichtenvoorde.
In Lichtenvoorde is er al samenwerking met de horeca waar je een mooie combinatie hebt van lekker eten en daarna film kijken. Dat zijn mogelijkheden die in Groenlo wellicht eveneens kunnen worden ontwikkeld. Tonnie Zieverink ziet het allemaal met vertrouwen tegemoet; hij kan rekenen op de steun en expertise van Lichtenvoorde. De Mattelier: vanaf zaterdag 23 december dus ook filmhuis. Interessant detail daarbij: de laatste bioscoop die Groenlo had stond aan de Mattelierstraat, bijna naast de nieuwe locatie.

Stormloop op kaarten pronkzittingen

Fietsen in de Kevelderstraat van belangstellenden voor de voorverkoop van CV De Knunnekes. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - Als de voorverkoop van de toegangskaarten voor de zes pronkzittingen een voorteken is voor het verdere verloop van het jubileumjaar van carnavalsvereniging De Knunnekes, dan kunnen de Grolse carnavalisten en andere belangstellenden nog het nodige verwachten tijdens de campagne 2017-2018. De beide voorverkoopavonden op vrijdag 24 november en vrijdag 1 december hebben als resultaat een nieuw record opgeleverd.

Door Theo Huijskes

Fietsen in de Kevelderstraat van belangstellenden voor de voorverkoop van CV De Knunnekes. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Was de eerste vrijdag bedoeld voor de eigen leden en de kapstok-donateurs, op de tweede vrijdag was er sprake van een ware stormloop op de toegangskaarten voor de op 11, 12, 13, 14, 19 en 20 januari te houden pronkzittingen in de grote theaterzaal van carnavalshoes City Lido. Begin dit jaar werd er voor de eerste keer gekozen voor het houden van zes in plaats van vijf pronkzittingen. Vanwege het succes heeft het bestuur van De Knunnekes ervoor gekozen om die uitbreiding ook tijdens deze jubileum campagne te handhaven.
Penningmeester Peter Nales: "Overigens niet alleen vanwege het feit dat er reeds een 2500 toegangskaarten aan de man zijn gebracht, ben ik een tevreden mens. Het doet mij en ons bestuur in het algemeen goed dat de kaartverkoop zo goed is verlopen, dat wij niemand teleur hoefden te stellen. Iedereen is met een content gevoel huiswaarts gegaan. Dit geldt met name voor de beide vrijdag- en zaterdagavonden, die eigenlijk al uitverkocht zijn. Tijdens deze avonden hebben wij, inclusief de plaatsen op het balkon, zo'n slordige 470 belangstellenden per avond in huis. Voor die avonden zijn nog maximaal tien kaarten per avond beschikbaar. Voor de donderdagavond (11 januari), bekend als de zogenoemde sponsoravond, en de zondagmiddag (14 januari) zijn nog meerdere kaarten beschikbaar."
Belangstellenden, die alsnog een toegangskaart willen bemachtigen, dienen er snel bij te zijn. De nog resterende toegangskaarten liggen vanaf deze week bij Slijterij Antonius (Thomas Wallerbosch) in de Beltrumsestraat in Groenlo om verkocht te worden. Belangstellenden kunnen ook via het secretariaat (secretariaat@knunnekes.nl) of een persoonlijk bericht op de Knunnekes Facebook pagina (@Knunnekes) kaarten kopen.

Kerstconcert Bachkoor en Con Forza in Molenberg

GROENLO - Het Achterhoeks Bachkoor en Accordionvereniging Con Forza uit Aalten geven samen een kerstconcert in de kapel van de Molenberg op woensdag 20 december. Aanvang 19.30 uur. Kaarten kosten 3,50 ( incl. consumptie) zijn te koop bij de receptie.

Het Achterhoeks Bachkoor & Orkest werd in 1985 onder de naam 'Bachkoor Groenlo', opgericht door Benito Hulshof, indertijd leraar muziek aan de scholengemeenschap het Marianum. Aanvankelijk bestond het koor voornamelijk uit leraren en leerlingen van deze school.
Na twee jaar, op de officiële oprichtingsdatum 3 december 1987, werd besloten de naam te wijzigen in Achterhoeks Bachkoor, omdat de leden inmiddels uit allerlei plaatsen in de Achterhoek kwamen. Het Achterhoeks Bachkoor heeft een nieuwe dirigent. Per 1 september nam Astrid Krause bij het Achterhoeks Bachkoor het stokje over van Elisabeth Blom.

Accordeonvereniging Con Forza is een actieve vereniging met mensen die de accordeonmuziek in hun hart dragen. Samen oefenen, optreden en genieten van muziek. Sinds september 2005 staat het orkest onder leiding van dirigent Wil Plas uit Enschede. Hij is afgestudeerd aan het conservatorium. Con Forza telt op dit moment vijfentwintig bijzonder enthousiaste en actieve leden. Ook Duitse leden maken onderdeel uit van deze vereniging.

Snel, efficiënt en duurzaam bouwen in Groenlo

Van links naar rechts: aannemer Rob Luttikholt, architect Herman van der Heijden en de nieuwe bewoners Doné Nienhuis en partner Gerbina. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe visie van woningbouwplan Brouwhuizen is in trek

Door Theo Huijskes

GROENLO - De eerder dit jaar onder grote belangstelling gepresenteerde nieuwe visie op de ontwikkeling van het woningbouwplan Brouwhuizen in Groenlo, is door zowel jonge als oudere belangstellenden en dus potentiële bouwers met veel enthousiasme ontvangen. Dit enthousiasme heeft inmiddels velen aangezet tot het ondernemen van de nodige bouwactiviteiten, maar zeker ook tot het ontwikkelen van nieuwe bouwsystemen.

Dit laatste kan met name gezegd worden van de combinatie De Witte - Van der Heijden Architecten uit Groenlo en Bouwbedrijf de Betuwe BV uit Ruurlo. Architect Herman van der Heijden en aannemer Rob Luttikholt hebben samen reeds diverse woningen gebouwd. De daarbij ontstane klik heeft in dit geval geleid tot het toepassen van een nieuw, snel, efficiënt en duurzaam bouwsysteem in het plan Brouwhuizen.

Passieve bouwblokken
Het betreft het tot op heden realiseren van twee woningen waarbij blokken, gemaakt van Neopor isolatie, als 'Lego bouwsteentjes' op elkaar worden gestapeld. Door de in de blokken aanwezige noppen, vallen ze naaddicht in elkaar en worden koudebruggen en dergelijke uitgesloten. Daarna wordt in de holle ruimte van het blok wapening aangebracht en beton gestort, waardoor in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur ontstaat. Het totale systeem dekt helemaal de lading: snel, efficiënt en duurzaam. "Het resultaat is niet alleen een goed geïsoleerde woning waarbij de duurzaamheid optimaal wordt gegarandeerd, ook is er bij deze wijze van bouwen sprake van een efficiënte aanpak, die ook nog eens een lagere bouwprijs tot gevolg heeft", zeggen Van der Heijden en Luttikholt in koor. Aannemer Rob Luttikholt vult aan dat hij bij de eerste kennismaking tijdens een nationale bouwbeurs het nieuwe bouwsysteem direct helemaal zag zitten. "Het grote voordeel hiervan is dat je met zo weinig mogelijk energie een zo hoog mogelijk rendement weet te bewerkstelligen, met een maximaal wooncomfort, dat met een traditionele bouwmethode niet haalbaar is. Omdat bepaalde, kostbare voorzieningen, zoals een silo niet nodig zijn, zijn er minder kosten op de bouwplaats, het is financieel gezien aantrekkelijker. De opdrachtgever kan hiermee zijn voordeel doen."

Gespoten kurk coating
Staande bij de woning, waarvoor Grollenaar Doné Nienhuis en partner Gerbina de opdracht hebben gegeven, wordt aangegeven dat het natuurproduct kurk, hierbij in de vorm van gespoten kurk coating, wordt gebruikt voor de buitenkant van de woning. De hiervoor gebruikte kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze boom komt voor in het Middellands Zeegebied en wordt om de negen jaar geoogst. In de praktijk is gebleken dat kurk als natuurproduct uitstekende isolerende eigenschappen heeft. "Kurk absorbeert niet alleen geluiden en trillingen, maar is ook antistatisch en brandvertragend. Bovendien bevat kurk verschillende harsen waardoor het goed bestand is tegen water en tegen aantasting, veroorzaakt door schimmels en insecten. En daarbij kan ook nog eens gekozen worden uit een groot aanbod van kleuren, waarbij tegelijkertijd verschillende korrelgroottes mogelijk zijn", vertelt Rob Luttikholt. Aangevuld door Herman van der Heijden met de opmerking dat naast dit alles voor de ramen en dergelijke triple glas in plaats van dubbel glas wordt gebruikt. "Dit alles zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van deze woning tweemaal zo hoog is dan normaal. Dus zo zuinig mogelijk, zo duurzaam mogelijk en zo goedkoop mogelijk!"


Veel belangstelling voor bezoek aan de moskee
Vervolg voorpagina

GROENLO - Dertig belangstellenden zijn donderdagavond aanwezig in de Groenlose moskee aan de Wheme, om kennis te maken met de moslimgemeenschap.

VerGrolst
Boukhiyar Taouil, bekend Grollenaar én moslim, vertelt de aanwezig dat hij al 38 jaar woonachtig is in Groenlo. "Ik ben echt verGrolst", zegt hij met een Achterhoeks accent.

"Eerst zat de moskee aan de Gasthuisstraat en in 2000 konden we in dit pand terecht. We hebben het helemaal met onze eigen gemeenschap omgebouwd tot wat het nu is. We gebruiken deze moskee onder andere voor het bidden (vijf keer per dag), voor feesten als het Suikerfeest en uiteraard voor de Ramadan. Ook wordt het gebouw ingezet bij activiteiten in de buurt, zoals de sponsorloop en de kermis." Boukhiyar en zijn twee broertjes Abdeloahid en Redouane Taouil (eigenaren van het succesvolle internetbedrijf Marotura) beantwoorden de verschillende vragen van de aanwezigen en vertellen over de gebruiken in de Islam, 'jullie mogen alles vragen'.

De meest barmhartige
Het drietal vertelt dat moskee Arabisch is voor 'huis van God' en dat inmiddels de vierde generatie Groenlose moslims hier bij elkaar komt. "Maar niet alleen moslims uit Groenlo. We hebben ook leden uit Eibergen, Lichtenvoorde, Borculo en Zieuwent. Dit is de enige Marokkaanse moskee in het gebied. Elke vrijdag komt er een imam hier om een stukje uit de Koran te lezen en daar vervolgens over te praten. We praten ook over de actualiteiten zoals aanslagen die uit naam van de Islam worden gepleegd. Wij verwerpen dat soort terroristische daden. Wij vinden die aanslagen verschrikkelijk en schandalig. Dat is absoluut niet hoe de Islam is. Niet voor niets begint elk vers in de Koran met: Allah, de meest barmhartige." Voor de aanwezigen is het opvallend dat er veel overeenkomsten zijn met het katholicisme en de islam. "Wij geloven ook in Jezus. Er zijn veel overeenkomsten maar er lijkt, vooral in de media, alleen maar belangstelling te zijn voor de verschillen."

Moeilijke taal
De gebroeders Taouil vertellen over de Koran die altijd in het Arabisch gelezen wordt. "Het is heel lastig omdat bijvoorbeeld Marokkaanse kinderen deze taal niet meer leren. Het is een hele moeilijke taal met ontzettend veel naamvallen en uitgangen. We zouden hier graag iemand hebben die uit het Arabisch naar het Nederlands kan vertalen". De oudste broer leest vervolgens een klein stukje voor uit de Koran

Op de vraag of de mensen van de moskee wat merken van de toenemende verwijdering tussen moslims en niet-moslims wordt instemmend geantwoord. "Jazeker, dat is de normvervaging die sinds 2001 (de aanslag op de Twintowers in Amerika) gaande is. Als mensen voor die tijd iets tegen ons zeiden over bijvoorbeeld de hoofddoeken van onze vrouwen, dan schrokken we daarvan.
Het lijkt of die opmerkingen nu volkomen geaccepteerd zijn in de samenleving. Hier in Groenlo kennen ze ons en horen we geen negatieve opmerkingen maar als we bij onbekende mensen komen, merk je het wel. Het is zo jammer dat ze alle Moslims over één kam scheren.
Natuurlijk zijn er slechte moslims, maar ook onder de christenen zijn er slechte mensen. We kiezen ervoor om ons te omringen met positieve energie en zijn heel open over wat we hier doen en bespreken. Iedereen is hier van harte welkom!"

Fusie afdelingen Rode Kruis in de regio

OOST ACHTERHOEK - De Rode Kruis-afdelingen Aalten-Dinxperlo, Oude IJsselstreek en Winterswijk/Oost Gelre, gaan per 1 januari samen verder als Achterhoek Oost. De nieuwe Rode Kruis afdeling Achterhoek Oost is zeer aanwezig in de Achterhoek, met, burgerhulp, EHBO opleidingen, evenementenhulp, noodhulp, tracing, telefooncirkel, en andere activiteiten waarmee het Rode Kruis mensen wil helpen met het voorkomen van een noodsituatie.

Uit de drie afdelingen is een nieuw enthousiast bestuur gevormd, dat direct gestart is met haar taken.
De fusie biedt voordelen op bestuurlijk en financieel gebied en ook het bundelen van krachten en gebruik maken van elkaars expertise spelen een rol. Op het gebied van evenementenhulp en noodhulp werken de afdelingen al lange tijd nauw samen.

De nieuwe afdeling maakt deel uit van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en werkt daarin samen met de ketenpartners GGD (GHOR), brandweer en politie. Er is een nieuw bestuur aangetreden dat het samenwerkingsverband zal leiden en samen met de vrijwilligers vorm zal geven aan plannen. Het Rode Kruis is de belangrijkste noodhulporganisatie in Nederland. Deze noodhulp wordt verleend bij kleine en grote evenementen en bij ernstige incidenten of rampomstandigheden.

Afdeling Achterhoek Oost is op zoek naar enthousiaste evenementenhulpverleners die zich willen inzetten tijdens de vele activiteiten en evenementen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Rode Kruis, afdeling Achterhoek Oost.

De afdeling biedt een uitdagende vrijwilligersfunctie waarin de vrijwilliger veel vrijheid krijgt om de taak binnen de afdeling vorm te geven. Men werkt in een enthousiast team van collega-vrijwilligers. Het Rode Kruis vergoedt gemaakte onkosten en zorgt dat men tijdens uitvoering van de werkzaamheden verzekerd is. Ook verzorgt het Rode Kruis cursussen en/of trainingen.

8 / 38

ZSOM in De Molenberg

GROENLO - Het tv-programma van de ZSOM wordt op verschillende momenten in deze week uitgezonden in De Molenberg. Het programma ziet er als volgt uit.

ZSOM Regiojournaal
Nieuws en actualiteiten uit de regio.

Jubileumconcert vrouwenkoor Zang en Vriendschap
Dit koor bestaat 25 jaar en dat vierden zij zoals alleen een koor het kan; ze zingen het dak eraf. Er werd een spectaculaire jubileumconcert gegeven op zaterdag 25 november j.l. in Theater Astoria te Winterswijk. Medewerking werd verleend door Johan Meerdink, die het koor op de piano begeleidde en Dansstudio Vieberink uit Aalten die een aantal dansen liet zien. Tijdens dit concert werd de bezoeker dan verrast door een mix van liedjes, dans en pianomuziek. Het thema van het concert was liedjes en dansen uit films en musicals. Vandaag het eerste deel van dit concert.ZSOM Regiojournaal[4]

ZSOM Regiojournaal
Nogmaals nieuws en actualiteiten

De Klas van Komrij
Oud-klas- en schoolgenoten van Gerrit Komrij praatten over hun herinneringen aan de schrijver/dichter/bloemlezer in hun schooltijd tijdens de vroege jaren '60. Ze deden dat in een klaslokaal van de oude HBS aan de Zonnebrink in Winterswijk op 16 november. De gesprekken concentreren zich op de periode dat Gerrit Komrij van de 3e klas van de HBS overstapte naar de 4e klas van het gymnasium. In die tijd was het op zich al bijzonder dat een jongen uit een arbeiderswijk naar de HBS ging. Nog uitzonderlijker was het feit dat iemand zonder in de eerste middelbare schooljaren klassieke talen te hebben gehad, halverwege een overstap maakte naar het gymnasium. In het op te nemen programma was ruim aandacht voor de belangstelling die Komrij toen al koesterde voor de literatuur, en met hem een aantal klasgenoten. Ook de rol die Komrij innam tijdens klasse-avonden en culturele bijeenkomsten kwamen aan bod. Het in die tijd toch lastig bespreekbare aspect van homoseksualiteit en de coming-out van Komrij waren eveneens onderwerp van gesprek. In totaal kwamen 10 klas- en/of schoolgenoten aan het woord. Het project is het resultaat van samenwerking tussen het Gerrit Komrij College, RTV Slingeland en ZSOM Omroep Groenlo. Vandaag het laatste deel.

Meer informatie op www.zsom.nl.

Mantelzorgcafé

OOST GELRE - Op donderdagmiddag 14 december is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in Café- Zaal Hogenkamp in Lichtenvoorde, Aaltenseweg 33 van 14.00 tot 15.30 uur. Tot 14.00 uur is de locatie nog gesloten.

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed. Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.
Info: www.vithulpbijmantelzorg.nl

Wereldlichtjesdag in Beltrum

Pauline van Veen: 'Elke naam noemenswaardig'

Door Barbara Pavinati

BELTRUM - Namen noemen van overledenen is een belangrijk aspect van rouwverwerking, weet Pauline van Veen, uitvaarbegeleidster. Daarom heeft ze het initiatief genomen om op zondag 10 december om 19:00 uur 'Wereldlichtjesdag Berkelland' in de R.K Kerk van Beltrum te organiseren. Tijdens dit lichtritueel kunnen de namen van overleden kinderen genoemd worden. "Het gaat om kinderen van alle leeftijden. Je kan dan denken aan kinderen die tijdens de zwangerschap gestorven zijn, maar ook oudere overleden kinderen kunnen herdacht worden. Zo wordt er ook een kaarsje aangestoken namens een moeder van 94 die haar kind overleefd heeft. Er is ook ruimte voor mensen die hun kinderwens los hebben moeten laten, zij kunnen ook intens verdrietig zijn," vertelt Pauline van Veen.

Namen noemen
Pauline: "Zelf ben ik trotse moeder van een tweeling: Pim en Thijs. Zij zijn na een zwangerschap van 27 weken geboren en kort na de geboorte overleden. Ik heb het enorm gemist dat ik hun namen nooit kon noemen, terwijl zij mij heel veel gebracht hebben. Rouwen is een proces. Je bent niet in een jaar uitgerouwd. Nu kan ik met mildheid en liefde aan ze terugdenken. Anderen gun ik dit dankbare gevoel ook. Het noemen van namen kan mensen daarbij op weg helpen. Het zorgt voor erkenning en herkenning. Het volgende gedicht van Marinus van de Berg maakt veel duidelijk:

Elke naam
Elke naam
een licht
Elke naam
een belofte
Elke naam
een verbondenheid
Elke naam
een verhaal
Elke naam
een gezicht
Elke naam
een herinnering
Elke naam
noemenswaardig

Kaarsje
Wereldlichtjesdag wordt op de tweede zondag in december in verschillende landen gehouden. Er gaat een slinger van licht de wereld rond. Nederland is om 19:00 uur aan de beurt. De inloop in Beltrum is vanaf 18.30 uur. Er is voor iedereen die dat wil, gelegenheid een kaarsje aan te steken en deze in alle rust vooraan in de kerk neer te zetten en zo even stil te staan bij het kind dat gemist wordt. De namen kunnen van tevoren worden doorgeven, maar het kan ook op de avond zelf.
Na afloop van de herdenking is er koffie, thee en ranja en natuurlijk ook gelegenheid om samen nog wat na te praten. Aan de plechtigheid zijn geen kosten verbonden, maar het wordt op prijs gesteld als je zelf een glazen potje voor een waxinelichtje meeneemt.

Nieuws uit de kerken

De Achterhoek wordt grondig uitgemest

Dr. Hayo Canter Cremers bij de cavitatie-installatie. Foto: Rob Weeber Foto: Verona Westera

BELTRUM - Bij Groot Zevert Vergisting te Beltrum wordt dagelijks een grote hoeveelheid groen biogas uit mest gewonnen en afgezet naar Friesland Campina in Borculo. Via een nieuw gelegde leiding wordt 1000 kub per uur naar de fabriek gepompt. Inmiddels heeft de stichting Biomassa op het terrein van Groot Zevert ook een pilot- en innovatiecentrum (IPC) gevestigd. Dit is bedoeld om verschillende bedrijven bij elkaar te brengen die zich richten op nieuwe ontwikkelingen voor de verwerking van dierlijke mest en andere vormen van biomassa. Zo wordt er door leden van de Stichting Biomassa bijvoorbeeld al meer dan een jaar aan installaties gewerkt voor de raffinage van dierlijke mest.

Door Rob Weeber

Daarbij wordt mest omgezet in droge mineralen, zoals stikstof en fosfaat, schoon water en biogas. Het proces is zeer innovatief en baanbrekend voor het mestvraagstuk binnen de landbouw. Er zijn zes bedrijven vertegenwoordigd in de stichting, ForFarmers (Lochem), Nijhuis Industries (Doetinchem), Groot Zevert (Beltrum), Dorset Green Machines (Aalten), WILBA Techniek (Beltrum), Waterstromen (Lochem), Aeres Hogeschool (Dronten) en LTO Noord.
Coördinator van de Stichting Biomassa is dr. Hayo Canter Cremers. "Het IPC is een zeer welkom initiatief voor bedrijven die onderzoek en testen willen doen naar mestverwerking en andere biomassastromen. Het aanvragen van een vergunning voor deze sector vergt namelijk zo'n anderhalf jaar. Doordat we hier op het terrein een soort parapluvergunning hebben, kan dit traject teruggebracht worden naar ongeveer anderhalve maand. De betreffende bedrijven kunnen dan hier tijdelijk hun installatie neerzetten en aan de slag gaan. We hebben hier wat gemeenschappelijke verblijfs- en laboratoriumfaciliteiten en enkele medewerkers die bij afwezigheid van de eigenaar wat hand- en spandiensten kunnen verrichten, zoals het aanzetten van een installatie. Ook kunnen we helpen met het aantrekken van stagiairs. Door de concentratie van min of meer gelijkgestemde bedrijven ontstaat bovendien kennisdeling. Dit komt uiteindelijk de gehele verduurzaming van de landbouwbranche ten goede. Op dit moment lopen er drie externe projecten en de verwachting is dat we er de komende 1 a 2 jaar nog zes bij krijgen."
Een van de lopende projecten betreft een proef met cavitatie van drijfmest en andere biomassastromen met als doel de opbrengst hieruit aan biogas met 30% te verhogen. Waar het om gaat, is de suikers en vetzuren in de plantaardige cellen maximaal in oplossing te krijgen door het kapot maken van de celwanden. Er zijn meerder manieren om dit te doen, maar het kost naar verhouding veel energie. De cavitatie-installatie is ontwikkeld door het Hoogeveense bedrijf Whirlwind. Medewerkers van Nijhuis Industries kwamen toevallig in contact met de installatie bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Hij werd daar getest voor het verhogen van de hoeveelheid biogas uit zuiveringsslib. De cavitatie-installatie werkt via drukverschil. De mest wordt eerst onder 10 bar druk gezet, waarna via een smalle uitloopopening, een zogenaamde ventouri, de druk heel snel verlaagd wordt tot 0 bar. Hierdoor gaan de celwanden kapot en komt er meer materiaal voor de omzetting naar biogas beschikbaar. De mest wordt tevens bijgemengd met ander biomassastromen, zoals koffiedik. Ter vergelijking, uit 1 ton mest kan zo'n 24 kub biogas gewonnen worden. Uit een ton koffiedik daarentegen wel 200 kub. De test wordt uitgevoerd in samenwerking met Saxion Enschede, Nijhuis Industries en Groot Zevert.
Het mestoverschotvraagstuk dateert al vanaf 1984. De huidige situatie is dat de boeren het teveel aan eigen mest duur moeten afvoeren en daarnaast dure kunstmest bijkopen. Er zit dus een onevenwichtigheid in de bemesting van landbouwgrond. De Stichting Biomassa heeft een methode ontwikkeld die mest omzet in onder meer droge stikstof. Zodra de wetgeving het toelaat, kan dit worden ingezet als groene kunstmestvervanger en zo het aankopen van kunstmest overbodig maken. Op dit moment wordt de overtollige dierlijke mest nog zo'n 200 km verderop in Duitsland gebracht. Als straks de vergunning binnen is, zal dit vele transportbeweging met alle bijbehorende kosten schelen.

Column

Ivar en Thierry en de ...

Ik zocht eigenlijk naar een allitererende titel. Net zoals bij de avonturen van Suske en Wiske. Want die veranderen in de loop van hun verhaal ook nooit echt.

Inmiddels is het alweer kleinendeels vergeten. Het stormpje tussen aan de ene kant een docent Nederlands van ons Marianum, wonend in onze gemeente, en aan de andere kant een landelijk bekende politcus. Democratisch gekozen in de Tweede Kamer, die laatste, dat wel.

Watskeburt? Docent Ivar G. van kamp Links maakte een aantal schrijfopdrachten, een aantal onderwerpen waarover leerlingen van 5 vwo (de relatieve slimmerds) een betoog konden (moesten) opzetten. Een van de thema's was de partij van Thierry B. van kamp Rechts.

Een van de leerlingen de school van G. speelde die specifieke opdracht door aan de partij van B. en toen waren de poppen en de trollen aan het dansen.

Het heikele punt was dat G. standpunten aan B. toeschreef zonder deze duidelijk te citeren of correct te parafraseren. Dat heb ik niet van mezelf maar van een echte journalist die ik goed ken en die daar veel van schijnt te weten. Die was altijd al zo slim, die deed 5 vwo nog met één oog dicht. Hij wil hier niet met zijn echte naam in de krant, dat dan weer niet. Maar na 2 bokbier weet hij 'alles' over context, argumentatie, framing, filtering, dosering.

Ik persoonlijk voor mijzelf vond de gewraakte schrijfopdracht van docent Ivar ook enigszins suggestief maar toch niet echt indoctrinerend, laat staan haatzaaiend. De reacties van zowel de tegen- als medetweeps waren grotendeels erg voorspelbaar.

Rechts hakkend op de vermeende linkse 'elite', links af en toe met een echt moeilijk woord dat hunnie wel niet zullen kennen. En strekkinkjes als: zij generaliseren allemaal. Gelukkig waren er ook genuanceerde smu's (socialemediauitingen) uit beide kampen. Het aantal van die gsmu's had nog 1 hoger kunnen zijn, maar ik heb alleen maar gegluurd.

Ik geloof dat Thierry nog een bezoek gaat brengen aan Marianum (zonder het!) en dan gaan we over tot de orde van de Haagse en Oost Gelrese dag.

Ik wou nog iets zeggen over de Zwarte Cross. Maar ik moet juist afleren af te dwalen. Dat heb ik geleerd met een schrijfopdracht. Het was juist een rekenopdracht die me op het idee bracht van ons festival: Jantje werkt voor 10 euro per uur voor de baas en Pietje werkt voor 5 euro per uur voor de baas maar dat geld is voor Pietjes club. Wie lacht hier het laatst?

Dus ik cross voor dat onderwerp wel door naar volgende week. Doe goed je best op school en stem op wie je wilt.

Aansluiting Oost Gelre bij VerduurSaam energieloket

Aansluiting Oost Gelre bij VerduurSaam energieloket

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Oost Gelre voor om met ingang van 1 januari voor de komende drie jaar aansluiting te zoeken bij het regionale VerduurSaam energieloket. Daarbij wordt tevens voorgesteld om daarvoor een budget beschikbaar te stellen van 88.004 euro voor drie jaar.

Door Theo Huijskes

Portefeuillehouder wethouder René Hoijtink herinnert er nog eens aan dat het raadsvoorstel voor continuering van de deelname aan het VerduurSaam energieloket op 20 december 2016 door de gemeenteraad is behandeld. "Het voorstel is toen niet aangenomen. Nadien is er onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden tot invulling van een energieloket. Een en ander mede omdat de raad van mening was en nog is dat er ook gekeken moet worden naar particuliere mogelijkheden op dit terrein. Dit laatste is inmiddels gebeurd en daarbij is gebleken dat particuliere inzet veel duurder is. Daar komt nog eens de eis bij bovenop dat er in dat geval ook veel inzet, in de vorm van ondersteuning en afstemming, wordt verwacht van de ambtenaren in dit huis."

In het SER Energieakkoord van september 2013 is afgesproken dat iedere gemeente over moet gaan tot het instellen van een energieloket. Dit heeft in de Regio Achterhoek geleid tot de oprichting van het regionaal opererende VerduurSaam energieloket. Tot 1 januari 2017 werd dit loket gefinancierd door een subsidie van de VNG en later door de provincie. Voor continuering van de deelname en financiering van het bestaande loket is aan de gemeenteraad van Oost Gelre in december 2016 een voorstel aangeboden. Zoals aangegeven is dit voorstel toen niet aangenomen. In de raadsvergadering van 7 februari 2017 heeft de raad vervolgens een motie aangenomen, waarin men het college oproept om met een hernieuwd raadsvoorstel te komen.

Wethouder Hoijtink daarover: "Als gevolg hiervan zijn er door ons college dus verschillende acties ondernomen om de mogelijkheden tot inrichting van een energieloket op een andere, particuliere wijze te onderzoeken. Met het eindresultaat dat wij dan niet alleen veel duurder uit zijn, maar ons als gemeente ook gaan onttrekken aan de op dit terrein bestaande samenwerking met de overige zeven Achterhoekse gemeenten. Regionale gelijkheid is daarom mede een argument om met dit voorstel richting de raad te gaan."

Aansluiting bij VerduurSaam energieloket

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Oost Gelre voor om met ingang van 1 januari voor de komende drie jaar aansluiting te zoeken bij het regionale VerduurSaam energieloket. Daarbij wordt tevens voorgesteld om daarvoor een budget beschikbaar te stellen van 88.004 euro voor drie jaar.

Door Theo Huijskes

Portefeuillehouder wethouder René Hoijtink herinnert er nog eens aan dat het raadsvoorstel voor continuering van de deelname aan het VerduurSaam energieloket op 20 december 2016 door de gemeenteraad is behandeld. "Het voorstel is toen niet aangenomen. Nadien is er onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden tot invulling van een energieloket. Een en ander mede omdat de raad van mening was en nog is dat er ook gekeken moet worden naar particuliere mogelijkheden op dit terrein. Dit laatste is inmiddels gebeurd en daarbij is gebleken dat particuliere inzet veel duurder is. Daar komt nog eens de eis bij bovenop dat er in dat geval ook veel inzet, in de vorm van ondersteuning en afstemming, wordt verwacht van de ambtenaren in dit huis."

In het SER Energieakkoord van september 2013 is afgesproken dat iedere gemeente over moet gaan tot het instellen van een energieloket. Dit heeft in de Regio Achterhoek geleid tot de oprichting van het regionaal opererende VerduurSaam energieloket. Tot 1 januari 2017 werd dit loket gefinancierd door een subsidie van de VNG en later door de provincie. Voor continuering van de deelname en financiering van het bestaande loket is aan de gemeenteraad van Oost Gelre in december 2016 een voorstel aangeboden. Zoals aangegeven is dit voorstel toen niet aangenomen. In de raadsvergadering van 7 februari 2017 heeft de raad vervolgens een motie aangenomen, waarin men het college oproept om met een hernieuwd raadsvoorstel te komen.

Wethouder Hoijtink daarover: "Als gevolg hiervan zijn er door ons college dus verschillende acties ondernomen om de mogelijkheden tot inrichting van een energieloket op een andere, particuliere wijze te onderzoeken. Met het eindresultaat dat wij dan niet alleen veel duurder uit zijn, maar ons als gemeente ook gaan onttrekken aan de op dit terrein bestaande samenwerking met de overige zeven Achterhoekse gemeenten. Regionale gelijkheid is daarom mede een argument om met dit voorstel richting de raad te gaan."

Opnieuw succes voor Marianumtoneel

De prille liefde die niet mocht groeien. Foto: N. Konings

GROENLO/LICHTENVOORDE - Het zit er weer op voor de jonge acteurs van Marianumtoneel en hun fijne publiek. Donderdag 30 november en vrijdag 1 december speelde Maruanumtoneel 'Licht uit', een klassiek moordmysterie met alle intriges en complotten die daarbij horen. Stralend middelpunt Jochem de Breker is niet alleen een succesvol muzikant en zanger maar ook het slachtoffer van een gruwelijke moord. Hij heeft al een paar jaar geen nieuwe muziek uitgebracht. De platenmaatschappij zit hem achter de vodden maar Jochem heeft geen haast. Hij geniet nog steeds van veel vrouwelijke aandacht en ook de wodka geeft voldoende afleiding. Waarom wordt deze vergane glorie dan toch vermoord, nog wel in zijn eigen huis? Politie-inspecteur Van Staal heeft het er maar druk mee. Zijn onderzoek richt zich vooral op jaloerse echtgenoten. Maar moet hij niet dichter bij huis zoeken? Het publiek van Marianumtoneel bleef donderdag en vrijdag tot het einde in spanning maar mocht uiteindelijk als ooggetuige de moord van dichtbij meemaken. Het spel van de jonge spelers varieerde van vertederend tot ronduit goed. Ook de samenstelling van de groep liet veel variatie zien, van brugklassers tot bovenbouwers en van alle schoolniveaus die het Marianum rijk is. We hebben er weer van genoten en verheugen ons op de volgende editie van Marianumtoneel.

Jochem in zijn vertrouwde stamkroeg ‘De Goude Geit’. Foto: N. Konings
Vlnr Anita Overkamp-Altink, Rianne Janssen, Monique Labrie en Johnny Janssen. Foto: Theo Huijskes

GROENLO - In december 2016 was het de familie Janssen uit Groenlo, bestaande uit Johnny en Rianne samen met hun dochters Eline en Julia, die aan de keukentafel het initiatief ontvouwde voor een 'Eat to meet Groenlo'. Een eetconcept, waarbij Nederlanders in contact werden gebracht met hier woonachtige nieuwkomers. De bijeenkomst in destijds CC De Bron werd gekenmerkt door drie karakteristieke eigenschappen: ontmoeting, kennismaking en verbinding.

Door Theo Huijskes

Het initiatief van de familie Janssen, dat van alle kanten ongekend veel belangstelling en spontane en warme waardering genoot, krijgt op donderdag 21 december met een tweede editie een vervolg. De meeting wordt dan gehouden in het nieuwe sociaal cultureel centrum De Mattelier, en begint om 18.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Deze keer onder het motto 'Neem je favoriete gerecht en bord en bestek en delen maar!'

Nu voor geheel Oost Gelre
Was het gebeuren vorig jaar bestemd voor de daarvoor in aanmerking komende doelgroepen en belangstellenden uit Groenlo, deze keer wordt met de uitnodiging een beroep gedaan op geïnteresseerden uit de gehele gemeente Oost Gelre. Daarnaast is er wat betreft de invulling van het diner een wijziging doorgevoerd. "De gasten dienen nu hun favoriete hoofdgerecht of nagerecht zelf mee te nemen om het eten vervolgens ter plekke met elkaar te delen. Op deze wijze hopen wij verzekerd te zijn van een grote verscheidenheid aan gerechten. Wij leren elkaar en andere gerechten en smaken kennen", aldus Johnny en Rianne Janssen. "Alleen het voorgerecht, bestaande uit twee soorten soep met brood, wordt door ons als organisatie, daarbij ondersteund door Albert Heijn Groenlo als sponsor, verzorgd."

Dat het succes van 2016 het nodige in beweging heeft gezet, blijkt de vervolg activiteit 'Oliebollen eten!' en het opzetten van het Taalcafé Groenlo in augustus van dit jaar. Om allerlei initiatieven te ondersteunen is in augustus de Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost Achterhoek opgericht. De familie Janssen heeft bij Eat to Meet medewerking gekregen van deze stichting en daarnaast de nodige ondersteuning van de Stichting Cultuur in de Wijk.

Een eigen verhaal vertellen
De Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost Achterhoek, met aan het roer Anita Overkamp-Altink, Monique Labrie, Inge Reijrink en Linda van der Berg, richt zich op meerdere specifieke doelgroepen, die herkenning zoeken. Anita en Monique in koor: "Personen die hun sociale netwerk willen vergroten en eenzaamheid verkleinen, waarbij de ontwikkeling centraal staat."
Met ondersteuning van de Stichting Cultuur in de Wijk worden de deelnemers 's avonds tijdens het eten in de gelegenheid gesteld om mooie, eigen verhalen te vertellen. "Het is toch bijzonder leuk om mensen op deze manier met elkaar te verbinden." Deze verhalenvertellers kunnen 's middags begeleid en gecoached worden door een professionele verhalenverteller/theatermaker om hun verhaal nog beter voor het voetlicht te brengen. Belangstellenden die graag hun verhaal willen vertellen, kunnen zich daarvoor tot en met vrijdag 15 december aanmelden bij Harry te Brinke, harry@boogiewoogie.nl of via tel. 0543-515569 of 06-48456552.
Johnny en Rianne, alsmede Anita en Monique willen iedereen van harte uitnodigen aan tafel. "Oud, jong, alleen of met de gehele familie. Kom en deel. Het belooft een gezellige avond te worden met lekker, gevarieerd eten, alsmede met foto's, muziek en verhalen. Wil je deelnemen? Meld je dan aan vóór 18 december a.s. via eattomeetgroenlo@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers, die ons willen ondersteunen, van harte welkom. Bovendien zijn naast Albert Heijn Groenlo, SCC De Mattelier en niet te vergeten de gemeente Groenlo sponsoren dan wel donateurs of begunstigers te allen tijde van harte welkom!"

Maria te Brake zwaait af na 50 jaar Univé

Maria te Brake werd in het zonnetje gezet bij haar afscheid. Foto: PR

GROENLO - "Waar ik vooraf geen rekening mee heb gehouden, gebeurde toch. Een afscheid na 50 jaar, dat mij emotioneel gezien enorm heeft geraakt. Met name het warme afscheid van al die fantastische collega's, waarmee ik jaren achtereen op een fijne, eigenlijk familiaire wijze heb samengewerkt, heeft er bij mij behoorlijk ingehakt."

Door Theo Huijskes

Aan het woord is Maria te Brake-te Boome, over haar afscheid bij Univé Oost. Zij begon als 14-jarige bij de verzekeringsmaatschappij. Nu een halve eeuw later is er voor haar dan ook een bijzonder afscheid. "En dat werd het in alle opzichten", vertelt Maria, die op 4 augustus 1967 op het kantoor in Lievelde begon. "Ik was toen nog, zij het voor heel even, 14 jaar en werd door mijn vader naar het werk gebracht. Vervolgens heb ik alle ontwikkelingen in het verzekeringswezen mogen meemaken, diverse fusies en reorganisaties. En daarbij niet te vergeten de totale ommekeer van het handmatige administratieve bolwerk naar het compleet geautomatiseerde en gedigitaliseerde tijdperk. Rigoureuze veranderingen weliswaar, maar wel hervormingen die mij veel hebben geleerd en dientengevolge hebben gevormd." Maria is blij en tevreden met alle felicitaties, kaarten, telefoontjes, bloemen en cadeaus. "Weet je waarvoor ik erg dankbaar ben? Dat is het gegeven dat ik ondanks alle vormen van samenwerking, fusies en reorganisaties altijd heb mogen blijven werken. Nooit het gevoel gehad dat ik overbodig zou zijn. Dat doet mij goed, dat doet mij veel. Dat is ook de reden dat ik niet het gevoel heb van 50 jaar gewerkt te hebben."        
In het Stadscafé en Boothuis Welgelegen in Groenlo werd Maria te Brake door tal van (oud-) collega's en andere relaties, familie, vrienden en bekenden uitgezwaaid. Namens Univé Oost werd de scheidende functionaris toegesproken door algemeen directeur Bé Reinders, die zijn bewondering voor deze unieke werkprestatie niet onder stoelen of banken stak.


Kerstmiddag seniorenvereniging met Notice

Notice. Foto: PR

GROENLO - De jaarlijkse Kerstmiddag voor leden van de Seniorenvereniging Groenlo in zaal De Pelikaan van City Lido is dit jaar op dinsdagmiddag 12 december vanaf 14.00 uur. De bijeenkomst begint met een optreden van het vocaal ensemble Notice uit Arnhem.

Zes dames, Judith, Marian, Monique, Herminia, Marja en Femke, die het geheel begeleidt op piano en gitaar en meezingt in a capella stukken. Het repertoire van Notice bestaat uit Nederlands- en Engelstalige liedjes, van lichte luistermuziek tot swing met eigentijdse arrangementen. Daarnaast heeft Notice een uitgebreid Kerstrepertoire. De dames zingen drie-vier-en vijfstemmige stukken, maar ook solistische stukken en duetten staan op hun veelzijdig repertoire.
Na hun optreden is er voor de leden een door City Lido prima verzorgde broodmaaltijd, waarvoor een eigen bijdrage wordt gevraagd. Hiervoor moet men zich wel aanmelden. Dit kan nog tot zaterdag 9 december bij M. Peters, tel. 0544-462481 of 06-30891680.

Op dinsdag 21 november gingen leden van de Seniorenvereniging een dagje uit. Het weer werkte niet echt mee, maar daar hadden de dames en heren weinig hinder van. Met een volle bus vertrokken zij eerst naar Terwolde waar bij restaurant Kriebelz diverse heerlijke stamppotten met alle bijbehoren werd gegeten, aan tafel geserveerd in diverse pannetjes. Vervolgens ging de tocht via een prachtige kleurrijke tocht over de Veluwe naar Elburg, waar een rondvaartboot klaar lag voor een vaartochtje over het Veluwe meer. Aan boord werd er mede genoten van koffie/thee en gebak. De leden kijken terug op een geslaagde dag.

'Een wereldwinkelcadeau is altijd een cadeau voor een ander'

Een aantal vrijwilligers van de Wereldwinkel. Vlnr. Joke Roerdink, Paula Hendriksen, aftredend voorzitter Wilma van der Donk, nieuwe voorzitter Joop Koopmanschap, Bernadet Pothof, Ria Kroekenstoel, Annie Raben en Henny van der Heide. Foto: Mark Ebbers

Nieuwe voorzitter Wereldwinkel Groenlo

Door Mark Ebbers

GROENLO - "Het belangrijkste blijven onze doelstellingen. Ik borduur voort op wat Wilma heeft gedaan en eventuele veranderingen zullen zich wel aandienen tijdens het proces." Aan het woord is Joop Koopmanschap (62), sinds 1 november officieel de nieuwe voorzitter van de Wereldwinkel Groenlo.

Hij volgt Wilma van der Donk (65) op. Zij hanteerde de voorzittershamer sinds 2009 en is vol vertrouwen in haar opvolger: "Het is goed om na een bepaalde tijd wat anders te gaan doen. Het speelde al een paar jaar door mijn hoofd en toen kwam Joop op ons pad. Hij is creatief en gemotiveerd en staat helemaal achter de doelstellingen van de Wereldwinkel." Koopmanschap komt niet uit de wereld van de Wereldwinkels, maar raakte er snel thuis. Voor de overdracht liep hij een half jaar mee met Van der Donk en de overige bestuursleden. "Ze kunnen altijd op me terugvallen", zegt de ex-voorzitter, "maar ik wil Joop niet voor de voeten lopen." Ook na haar Wereldwinkel-tijd blijft Van der Donk actief op verschillende maatschappelijke gebieden. Zo is ze sinds twee jaar maatschappelijk begeleider/gezinscoach bij Vluchtelingenwerk, dit vrijwilligerswerk was vorig jaar praktisch een dagtaak, nu heeft ze het wat rustiger. Ook is ze betrokken bij het Taalcafé.
Prachtig pand
Van der Donk kijkt terug op een mooie tijd bij de Wereldwinkel Groenlo. "Zeker sinds we in 2011 in ons huidige pand zitten." De Wereldwinkel is gevestigd aan de Beltrumsestraat in de voormalige bakkerij van wijlen Wim Buve. In het interieur zijn de toonbank en verschillende andere onderdelen uit het tijdperk van de bakker intact gebleven, de verschillende verbonden ruimtes zijn juist licht en modern. "Met dank aan enkele jonge mensen die er met een frisse blik naar hebben gekeken", zegt ze. "Vroeger was de Wereldwinkel toch een beetje stoffig, een soort bruine kroeg." Erkentelijk is ze zeker ook voor de huurbaas: "Hij heeft het pand prachtig laten restaureren, onderschrijft onze doelstellingen en we betalen een erg schappelijke huur." Van der Donk had ook te maken met de economische crisis, die jaren waren ook voor de Wereldwinkel Groenlo niet gemakkelijk. "Er waren minder klanten. Nu hoeven we ook geen winst te maken voor onszelf, maar er vloeide zo natuurlijk minder geld naar de originele producenten". Uit exploitatieoverwegingen zijn sinds enige tijd ook verschillende Achterhoekse streekproducten in het assortiment opgenomen. Het past in de enige jaren geleden ingezette koers met een nieuwe winkelformule en nieuwe productlijnen. Een reis naar Nepal, die ze in 2013 samen met haar man Henk Gerrits maakte, heeft veel indruk op Van der Donk gemaakt. "We konden met eigen ogen zien hoe zinvol de Wereldwinkel kan zijn. Voor de volwassenen en voor de kinderen." Gerrits was in 1975 trouwens een van de initiatiefnemers van het verkopen van fairtrade-producten op de Grolse warenmarkt. Dat initiatief was een voorloper van de Groenlose Wereldwinkel, die in 1993 in zijn huidige vorm van start ging.
Vrijwilligers
De oud-voorzitter en de nieuwe voorzitter benadrukken beiden dat het bestuur het niet alleen kan. De circa 40 vrijwilligers, grotendeels afkomstig uit Groenlo, zijn van onschatbare waarde. Van der Donk: "We hebben dezelfde openingstijden als de reguliere winkels, dus er moeten heel wat uren gevuld worden." Koopmanschap vult aan: "En vaak staan ze met hun tweeën." Met name winkelcoördinator Peter Pothof hebben beiden hoog zitten. Van der Donk vat het samen: "Hij ís de wereldwinkel. Sinds een aantal jaren geassisteerd door Ria te Braak." De vrijwilligers zijn verdeeld over verschillende werkgroepen. Onder andere een werkgroep kerstpakketten, vanzelfsprekend extra actief in deze tijd van het jaar. Koopmanschap: "Bestel je fairtrade kerstpakket in onze winkel!" Bestaan de kerstpakketten al jaren, in 2018 wordt het bij de Groenlose Wereldwinkel ook mogelijk zelf samengestelde relatiegeschenken te kopen. Maar of je nu een cadeau voor iemand anders of voor jezelf koopt, Koopmanschap is stellig: "Een wereldwinkelcadeau is altijd een cadeau voor een ander." Veel zaken zullen 'onder' de nieuwe voorzitter worden voortgezet, sommige zaken zullen wellicht veranderen. Hoe dan ook, de doelstelling is voor Koopmanschap en Van der Donk duidelijk en onveranderlijk: een eerlijke prijs voor de kleine producenten, in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Producten met een verhaal, gemaakt en verhandeld met respect voor mens en milieu. Trade, not aid.

Organisatorisch is en blijft de Wereldwinkel Groenlo lid van de originele Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Daarnaast is er de jongere organisatie van wat Koopmanschap aanduidt als 'de dissidenten': Wereldwinkels Nederland. Ook zijn er door het land onafhankelijke Wereldwinkels, niet aangesloten bij een van deze twee organisaties. Het belangrijkste is volgens hem dat ze allemaal werken aan de doelstellingen van de Wereldwinkels. Om dat te kunnen blijven doen kan ook de Groenlose vestiging er vrijwilligers bij gebruiken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden in de Wereldwinkel aan de Beltrumsestraat 28 in Groenlo bij een van de medewerkers, of een e-mail sturen naar info@wereldwinkelgroenlo.nl ter attentie van Medewerkerszaken. Voor informatie kan men terecht bij Joop Koopmanschap tel. 0544-464506.

Mart Hillen in 'De Storm' 12 januari

Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK - Na het winnen van de Rabo On Stage prijs, de 'Fingerstyle Academy Award 2016' met aansluitend optreden met zijn grote voorbeeld Tommy Emanuel, 's wereld beste fingerstyle gitarist, en zijn onmogelijke uitvoering van ACDC's 'Thunderstruck', ging het hard met gitaarwonderkind Mart Hillen (21).

Door Henri Walterbos

Overal waar hij zijn kunsten vertoont wordt hij bewierookt. Als zelfs Tommy Emanuel zich lovend uit laat over Mart, na hun gezamenlijke optreden ("I guess I can retire now", 'ik denk dat ik wel met pensioen kan', HW), dan is het niet vreemd dat Mart als wens heeft ooit op het podium van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam te staan met zijn eigen programma. Nu lacht hij nog om zijn eigen woorden en is hij bezig met zich ontwikkelen en zijn aanstaande optreden in theater De Storm in Winterswijk van vrijdag 12 januari vorm te geven. Was het Leonie Jansen die Mart begeleidde tijdens het traject naar zijn eerste show in het Winterswijkse kerkje, deze keer staat Mart vooral op eigen benen en is Leonie 'slechts' als adviseuse betrokken bij Mart's volgende stap op weg naar grote bekendheid. Mart Hillen geeft aan: "Ik ga nog wel naar haar toe om het programma definitief te maken. Zij is ontzettend goed in het maken van teksten en dingen vertellen, en hoe je dat doet. Nu doe ik het zelf maar laat ik haar er wel even naar kijken." Inhoudelijk verschilt de show volledig van zijn eerste show. Mart: "Het is een nieuw concert. Ik vond alle nummers leuk om te doen het eerste concert, maar ik wil vernieuwend blijven en weer anders zijn dan de vorige keer. Het begint nu echt vorm te krijgen met diverse nieuwe dingen er in zoals filmmuziek en muziek uit series." Eén van de nummers die Mart uitwerkte tot fingerstyle is 'Alles is liefde' van Bløf, uit de gelijknamige film. "De nummers hebben ieder hun eigen sfeer," weet Mart nu al. "Het wordt een soort muziekreis. Het zijn vooral dingen die ik in de eerste plaats zelf heel erg leuk vind. Daar wil ik de mensen in meenemen." Luisterde Mart veel naar zijn grote voorbeelden, zelf arrangeert Mart ook bestaande klassiekers, geheel naar eigen hand. Mart: "Als ik een nummer hoor dat ik wil gaan spelen dan wil ik dat proberen te combineren, een eigen stijl ontwikkelen. Dan ga ik kijken hoe ik die gehele band in mijn eentje kan doen." De show in De Storm is de opmaat naar al weer een grotere stap, een nieuwe show waarmee Mart het seizoen 2018/2019 de theaters in gaat: "Dat loopt via het impresariaat van Leonie Jansen. Zij gaan mij ook aanbieden aan theaters in Nederland. Op dit moment ben ik vooral in de Achterhoek bekend. Dat wordt langzaamaan meer." Kaarten voor het concert van 12 januari zijn te koop via theaterdestorm.nl/marthillen

Kerstconcert Vocales in de Mattelier

GROENLO - Sinterklaas staat nog niet op de loopplank om terug te keren naar Spanje of klinkt het al 'hohoho' aan de horizon, komt de Kerstman met Rudolph aangesjeesd, staan Kerstbomen al in vol ornaat te 'shinen' en liggen winkeletalages al vol met Kerstartikelen. Kerstbomen pieken steeds eerder en Nederland komt steeds vroeger in kerststemming. Zo ook koor Vocales. Al geruime tijd worden kerstliederen gezongen tijdens de wekelijkse donderdagavond-kooravond. Dit als opmaat en repetitie voor het grote Vocales Kerstconcert op zondag 17 december om 19.00 uur in de Mattelier. Eerst geeft het koor echter nog acte de précense op de kerstmarkt in Groenlo op vrijdagavond 8 december van 19.30 tot 20.30 uur. Het repertoire zal beide concerten bestaan uit diverse traditionele Kerstliederen als 'Feliz navidad' en 'Holy night', ook eigentijdse Kerstliederen worden ten gehore gebracht. Kaarten voor het Kerstconcert in de Mattelier kosten 5 euro, inclusief garderobe en een consumptie, en zijn verkrijgbaar via www.demattelier.nl

Boeken- en platenmarkt

LICHTENVOORDE – Tijdens de kerstmarkt op zondag 10 december houdt de stichting Vrienden van Antoniushove weer een boeken- en platenbeurs in Careaz Antoniushove tegenover het gemeentehuis.

Bezoekers zijn vanaf 11.00 uur welkom in het Grand Café van Antoniushove. Door op die dag boeken, platen of cd's te kopen steunt men de Stichting Vrienden van Antoniushove (VVA). Deze stichting heeft zich ten doel gesteld het leven van de bewoners in de diverse woon- en zorgcentra van Careaz in Lichtenvoorde te veraangenamen. Natuurlijk kan men Vrienden van Antoniushove ook steunen door donateur te worden. Meer informatie daarover is te vinden op de facebookpagina van de Vrienden van Antoniushove.

Winterconcert Rhumtas

BELTRUM - Op vrijdagavond 15 december verzorgt zanggroep Rhumtas uit Beltrum een concert in de plaatselijke kerk. 'Into December', een hartverwarmend uurtje om het weekend te beginnen en alvast de sfeer van kerst te proeven. De zang van de 25 vrouwenstemmen zal worden afgewisseld met sfeervol pianospel van dirigent-pianist Jeroen Twisk. Hij zorgt ook voor de muzikale begeleiding van het koor. Daarnaast zal de jonge drumster Tess Ratering uit Beltrum een deel van de begeleiding voor haar rekening nemen. Na afloop is er volop gelegenheid om nog even gezellig na te praten, onder het genot van een kopje koffie of thee. Het concert begint om 19.30 uur. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Literair Café

LICHTENVOORDE - Met in ieder geval een tekst over december en wellicht enkele winterse woorden die als sneeuwvlokken op het publiek neerdalen, treedt een tweetal leden uit het Dichterscollectief op bij de Literaire Soos. Mark Ebbers en Joop Koopmanschap dragen eigen werk voor, in Den Diek op zondag 10 december vanaf 14.00 uur. Grappige teksten en filosofische vraagstukken komen aan bod. Afwisseling en uitdaging zijn sleutelwoorden. De voordrachten worden opgeluisterd met muziek die van toepassing is bij de geschreven teksten. De toegang is gratis, drank niet. Er is een pauze.

Jubileum editie Scharenborg Crossloop

De Cross kan elk jaar rekenen op veel inschrijvingen. Foto: Marga Geverinck

LIEVELDE - Op zondag 10 december wordt voor de 25ste keer de Scharenborg crossloop gehouden. Scharenborg Beltrum b.v. is al vrijwel vanaf het begin als hoofdsponsor bij deze crossloop betrokken. Het is een unieke loop in de Achterhoek, volgens sommige deelnemers de enige loop die het predicaat Crossloop mag hebben. En dan ook nog op een bijzonder mooie locatie, de Besselinkschans in Lichtenvoorde, op en rond het motorcrossterrein van de MACL. Een mooie uitdaging voor elke deelnemer. "We hebben plezier in het organiseren van deze mooie crossloop en maken er dit jaar een bijzondere editie van", aldus de voorzitter van de Crosscommissie van de lopersvereniging Groenlo, Nico Kok. "Het uitzetten van het parcours is al ontzettend leuk en uitdagend, want er verandert regelmatig iets aan het terrein. Voor dit jaar is er bijvoorbeeld een nieuw stuk singletrack aan de route toegevoegd. Bij het organiseren is het ideaal dat bijna alle faciliteiten bij de MACL voorhanden zijn. De enige onzekere factor is toch het weer", aldus de parcoursmaster Jan Gelinck. "We gaan dit jaar voor het eerst gebruik maken van de elektronische tijdwaarneming, wel hebben we voor de zekerheid een back-up geregeld", zegt Rik Delsing, verantwoordelijk voor de tijdwaarneming. "Na de wedstrijd is er een kop erwtensoep en we hebben voor deze jubileumeditie een leuke herinnering voor de deelnemers." "Het moet een beetje een samen-gevoel geven. Samen lekker bezig zijn en daarna even tijd voor elkaar en gezellig napraten", volgens Annet Hulshof en Carla Bosker. De wedstrijd begint om 11.15 uur, er zijn twee afstanden, 6,1 en 12,2 kilometer (2 ronden). Martin Derks van de organisatie geeft aan dat het een attractief en afwisselend parcours is en goed te doen voor een geoefende loper. Het is een mooie voorbereiding voor een survival. Informatie is te vinden www.lvggroenlo.nl) Voorinschrijving is mogelijk en verstandig om te doen, het scheelt in de kosten voor de deelnemers.

Medailles voor GZV

GROENLO - Afgelopen zaterdag heeft GZV tijdens de medaillewedstrijd in eigen huis goed gepresteerd. Naast GZV streden ook Natare uit Aalten, WWV uit Winterswijk, DOS uit Varsseveld, Schuurman BZC uit Borculo en NDD uit Doetinchem om de medailles. Er is een mooi aantal persoonlijke records gezwommen, op de 100m schoolslag zwom Mette Althoff 1.31.69 minuten en verbeterde daarmee haar tijd met 10 sec., Robine Sloots verbeterde haar tijd met maar liefst 11 sec. in 1.41.09 minuten en zwom Evi Hulshof met 1.43.40 minuten 4,5 sec. van haar pr af. Bridet Hulshof werd op de 50m vlinderslag derde in een tijd van 39.93 minuten, een verbetering met 4,5 sec. van haar pr. Op de 100 m schoolslag verbeterde Iris Althoff haar beste tijd met 4,5 sec. in 1.34.23 minuten en Anouk Hagens was maar liefst 8,5 sec. sneller, zij tikte na 1.40.04minuten aan. Jorn op den Akker verbeterde zijn tijd op de 100m schoolslag met 4 sec. in 1.40.75 minuten en William Heetkamp verbeterde op dezelfde afstand zijn tijd met maar liefst 11 sec. in 1.51.04 minuten. Cas Wieggers werd eerste op de 200 m Wisselslag, maar deed op die afstand buiten mededinging mee. De volgende zwemmers vielen in de prijzen, gesponsord door Steentjes: meisjes 50m vlinderslag: 2e plaats voor Bridet Hulshof, jongens 50m vlinderslag: 3e plaats voor Pim Reinders, meisjes 100m schoolslag: 3e plaats voor Demi de Vries, meisjes 50m rugslag: 1e plaats voor Michelle van Wijk, 2e plaats voor Femke van Wijk, jongens 50m rugslag: 1e plaats voor Maurits Heetkamp, meisjes 100m rugslag: 1e plaats voor Bridet Hulshof, meisjes 50m vrije slag: 2e plek voor Sjoukje Steentjes en 3e plek voor Anouk Hagens, meisjes 100m vrije slag: 1e voor Femke van Wijk, 3e plaats voor Demi de Vries, jongens 100m vrije slag: 1e plaats voor Maurits Heetkamp, dames 50m vrije slag: 1e plaats voor Michelle van Wijk, heren 50m vrije slag: 1e plaats voor Cas Wieggers, estafette gemengd 4x50m. vrije slag: 1e plaats voor Jorn op den Akker, Demi de Vries, Manou Blokhorst, Femke van Wijk.

Meiden Grol B1 en Dames 2 winnen

GROENLO - Op zondag 3 december speelden de meiden van Grol B1 een uitwedstrijd tegen OBW in Herwen. Voorafgaand wist het team dat ze de tweede plek konden veroveren van Angeren doordat zij hadden verloren op zaterdag. Na een goed begin, waarin Grol met 4-0 voor kwam te staan, moesten ze toch toestaan dat OBW bij rust terugkwam met vier doelpunten. 7-4 in het voordeel van Grol op het scorebord. De meiden uit Groenlo legden de focus op de verdediging en dat ging erg goed. Maar met slechts twee wissels kostte dit wel veel energie. De tweede helft stoomden ze door tot voorsprong van 15-9. De kracht achter het spel van het team uit Groenlo nam inmiddels af, waardoor OBW terug kwam tot 16-11. In de laatste vijf minuten scoorden zij nog drie keer vanuit de hoek en een penalty tegen werd in eerste instantie goed gestopt, toch belandde deze daarna helaas alsnog in het net. Gelukkig voor de meiden uit Groenlo werd er ook aan eigen kant nog gescoord waardoor het team de punten wist veilig te stellen. Met een 17-14 winst en een tweede plek in de competitie gingen de meiden tevreden naar huis. Dames 2 mocht, net als de A-jeugd en Dames 1, aantreden tegen Bentelo. De opdracht van trainer Martin was 'blijven zoeken naar gaten, aanspeelbaar blijven en blijven bewegen'. Coach Xander voegde daar nog 'op snelheid spelen' aan toe. Met duidelijke instructies en de wil om te winnen begonnen de dames aan de wedstrijd. Grol speelde snel en dit resulteerde in een aantal mooie doelpunten. Al snel stond er 1-4 op het scorebord. Daarna begon ook Bentelo meer te scoren, maar Grol bleef de opgebouwde voorsprong behouden. De ruststand was 7-10. Aan het einde van de eerste helft zakte Grol terug in snelheid, dit werd in de rust besproken. De snelheid moest terugkomen en ook het blijven bewegen was belangrijk. Grol wist wat ze te doen stonden en gingen weer fanatiek van start. Het fanatisme werd beloont. Diverse speelsters van Grol wisten de keepster van Bentelo te passeren. Sandra, keepster van Grol, wist een zeven-meter te stoppen en Grol bouwde de voorsprong uit. Dit resulteerde in een eindstand van 13-24 in het voordeel van Grol.

Wedstrijd Grolse Boys gestaakt

GROENLO - De uitwedstrijd van Grolse Boys tegen Sportlust Glanerbrug duurde maar een klein half uur. Aanvankelijk was er weinig aan de hand. In de zesde minuut kwam Grolse Boys op een voorsprong. Een wegdraaiende voorzet van Kenan Kukic werd door Michel Overbeek prima ingetikt. Maar daarna gebeurde er wat. Een hoge bal van Glanerbrug werd (onnodig) door Mark Le Roux in de handen gepakt, wat hem een gele kaart opleverde. Glanerbrug had in de gaten dat Mark niet goed in zijn vel zat en zocht bij het aanvallen juist hem op. Na ongeveer twintig minuten spelen werd een speler van Grolse Boys nagetrapt, maar de scheidsrechter zag dat niet. Er werd door spelers van Grolse Boys geprotesteerd wat Kenan uiteindelijk een gele kaart opleverde.

Even later kreeg Ronald Wagendorp een 100 procent kans, zijn schot belandde recht in de handen van de keeper. In plaats van 0-2 werd het even later 1-1. Een aantal verdedigers van Grolse Boys waren nog steeds wat gefrustreerd, hielden zich niet aan de afspraken en zo kwam de bal bij het uitverdedigen via een medespeler bij een tegenstander en die kon gemakkelijk scoren. Een paar minuten later werd het 2-1. Vervolgens kreeg Ronald een gele kaart. Niet veel later hielden Mark Le Roux en een speler van Glanerbrug elkaar bij een actie vast, waarna Mark de bal veroverde. De scheidsrechter bestrafte dat met een tweede gele kaart. Toen waren de poppen aan het dansen. Keeper Emirhan protesteerde en kreeg geel, hij ging nog even door en en werd bestraft met rood. Ronald gooide de bal richting het opstootje en hij kreeg ook rood.

Hierna had de scheidsrechter het wel gezien staakte de wedstrijd.

Wat is de toekomst van regionale en lokale media?

Van links naar rechts Gerwin Nijkamp, Gerco Mons en Peter Berendsen. Foto: Frank Vinkenvleugel

BREDEVOORT – Regionale tv-zenders, lokale radio's, en kranten zoals het Achterhoek Nieuws. Bestaan deze over tien jaar nog? En in welke vorm? Het medialandschap verandert, niet alleen in de regio, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Drie vertegenwoordigers gingen met elkaar én een zaal vol lokale mediamensen in debat.

Door Bram Beckmans

Maandelijks organiseert Stichting Koppelkerk een bijeenkomst in de gelijknamige kerk te Bredevoort. Deze worden Tegenlicht-meet-ups genoemd en staan altijd in het teken van uitzendingen van het VPRO-programma Tegenlicht. Afhankelijk van de inhoud wordt er door de aanwezigen in de Koppelkerk gediscussieerd. Dit was ook het geval op vrijdag 1 december. Na het bekijken van de Tegenlicht-uitzending 'Een kwestie van vertrouwen', die zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, gingen vertegenwoordigers van regionale en lokale media met elkaar in gesprek.

Prikkelende stellingen
Die vertegenwoordigers waren Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist van de Gelderlander) en Peter Berendsen (algemeen directeur van Regio8). De zaal was verder gevuld met belanghebbenden van lokale omroepen zoals RTV Slingeland, Aladna FM, Nieuwslab Trikker en mensen uit de lokale politiek. Voormalig Omroep Gelderland-presentator Eric Schuurman had de leiding en stelde de nodige scherpe vragen, aansluitend op een aantal stellingen.

Ook voor jongeren
De eerste stelling was: 'Regionale nieuwsmedia is nieuws voor 55-plussers.' Nijkamp van Achterhoek Nieuws was het hier niet mee eens. Volgens hem wijst onderzoek wel uit dat dat ouderen vaker de krant lezen dan jongeren, maar dat jongeren niet geïnteresseerd zouden zijn in lokaal nieuws is niet het geval. "We moeten goed blijven innoveren en aan de wensen van de lezer en adverteerder blijven voldoen", vertelde Nijkamp. Dat innoveren is ook iets waar Berendsen van Regio8 zich over ontfermt: "Wij maken online voornamelijk korte fragmenten, die niet veel langer dan een minuut zijn. Jongeren willen vaak niet de achterliggende details van een nieuwsfeit, maar vooral de hoofdlijnen." Journalist Mons voegde hieraan toe dat hij niet verwacht dat het regionale nieuws zoals dat nu in de Gelderlander te lezen is, hetzelfde is over tien jaar. Hij verwacht dat dagelijks regionaal nieuws op termijn wekelijks gaat verschijnen, als bijlage bij een landelijk dagblad. Nijkamp begreep dat en reflecteerde het op zijn eigen wekelijkse titels: "Ik weet zeker dat de papieren kranten van Achterhoek Nieuws nog steeds bestaan over vijf jaar, maar niet in dezelfde vorm als vandaag de dag."

Onafhankelijkheid
De volgende stellingen hadden vooral betrekking op objectiviteit en onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Verschillende regionale en lokale mediabedrijven ontvangen subsidie van de gemeente. Schuurman vroeg hoe kranten om gaan met kritische berichtgeving over de gemeente die voor de subsidie zorgt. "Wij ontvangen geen subsidie, maar hebben in veel van onze kranten pagina's met gemeentenieuws. Daarnaast heeft Achterhoek Nieuws in haast alle gemeentes ook een vaste verslaggever die de gemeentelijke besluitvorming volgt en erover bericht. En ja, dat gebeurt ook kritisch", aldus Nijkamp. Een wethouder van de gemeente Aalten had nog een aanvulling: "Het kan een keer voorkomen dat nieuws voor jou ongewenst is, maar dat hoort erbij in de politiek. Ook al geven we subsidie, het zijn veelal de vragen van de burgers die aan bod komen bij onze lokale media en die zijn belangrijk om te beantwoorden." Jan Rietman van het Winterswijkse RTV Slingeland legt uit dat hij de subsidie liever bekostiging noemt: "Het bedrag dat wij krijgen is niet veel, zeker niet als je kijkt naar wat wij opleveren. Per week maken wij uren radio en tv. Reken je dat om naar wat dat eigenlijk zou kosten bij een productiebedrijf, dan is dat veel meer dan de subsidie die RTV Slingeland krijgt. Wij redden het door onze vrijwilligers die deze dure media produceren."

Ego's
Als laatste werd het punt van regionale samenwerking aangehaald. Het kabinet streeft naar streekomroepen, waardoor fuseren nodig gaat zijn in de toekomst. Een jaar geleden sprak het Winterswijkse RTV Slingeland de voorkeur uit voor twee Achterhoekse radiozenders, waarvan een voor de Oost-Achterhoek (de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk). De gesprekken hierover tussen Slingeland, AFM Aladna en Gelre FM verliepen moeizaam. En ook in de Koppelkerk ontstond er weer een discussie. Lammert Blikman van Radio Ideaal uit Zelhem richtte zich tot Berendsen van Regio8, die het middelpunt van deze discussie was. "Als je met Peter samenwerkt, moet je naar zijn pijpen dansen", waren de afsluitende woorden van Blikman. Presentator Schuurman wist uiteindelijk naar boven te krijgen dat alle omroepen wel willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar dat er ego's in de weg staan en iedere partij het liefst zijn eigen werkwijze intact laat.

Tom Broshuis lanceert begin 2018 'Heirloom'

Sabbatical year voor Mister and Mississippi

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Na zes jaar, drie albums en honderden club-, theater- en festivalshows in binnen -en buitenland hebben we besloten dat het even tijd is voor iets anders. Volgend jaar gaan we prioriteit geven aan andere dingen in het leven dan de band." Zo maakte Mister and Mississippi onlangs bekend. Niet vanuit weelde. De albumverkopen bleven achter en het aantal optredens nam af. De groep ontstond in 2012 als schoolproject van de Herman Brood Academy in Utrecht en debuteerde een jaar later in 2013 met haar titelloze debuutalbum met daarop de hitsingles 'Northern sky' en 'Same room, different house'. De band won twee 3FM Awards. In 2013 in de categorie 'Beste nieuwkomer', in 2015 voor beste Alternative band. Na 'We only part to meet again' in 2015 verscheen afgelopen lente 'Mirage,' het album waarop de band een nieuwe richting insloeg. Niet met het succes waarop de band zo vurig hoopte. Het nummer 'Lush room' werd onlangs door 3 voor 12 nog genomineerd voor song van het jaar.

'Heirloom'
Grollenaar Tom Broshuis, gitarist en componist van de band ging ondertussen al aan de slag met zijn eigen soloproject. Het resultaat hiervan zal begin 2018 in de vorm van het album 'Closure' verschijnen. Het album schreef hij volledig in de te koop staande ouderlijke woning aan de Goudsmidstraat in Groenlo. "Het proces van het maken van dit album was voor mij heel belangrijk en voelt als een soort afsluiting van een bepaalde periode in mijn geboorteplaats Groenlo," laat Tom zijn trouwe volgers weten op zijn facebookpagina 'Heirloom,' de naam waaronder Tom het uitbrengt. 'Heirloom' betekent letterlijk 'erfstuk.' Toepasselijk.

Topmuzikanten
Tom liet zich in het opnameproces bijstaan door niet de minsten. Op strijkers Jonas Pap, Marcel van As op drums, Herhard Bielderman op bas, en 'Mevrouw Tamara' van Esch verzorgt de vocalen. De mix werd uitgevoerd door Simon Akkermans. Het fraaie artwork van de hoes is een verwijzing naar Tom's verleden. Op de voorzijde een bosrijke omgeving met hierin ondermeer het wapen van Groenlo prominent aanwezig. "Dat moest er in," lacht Tom. "Het plaatje moet een beetje de voorkant van een oud kinderboek uitstralen. Een beetje nostalgie met een aantal dingen uit mijn jeugd. De klok staat voor tijd. Hij staat op zeven uur, het huisnummer waarop ik in Groenlo woonde. Het bosrijke staat voor de bosrijke omgeving rondom Groenlo. De vos is mijn favoriete dier. Hij kijkt om en is een beetje zoekende," een verwijzing naar hemzelf bekent Tom, die door de voorlopige stop van Mister and Mississippi een andere invulling aan zijn dagelijkse leven dient te geven, naast zijn drukke werk als ZZP'er bij Poppodium Tivoli in Utrecht, de stad waar hij woont.

Ongelukje
In zijn ouderlijke woning in Groenlo laat Tom enkele stukken van het resultaat van zijn solo-cd 'Closure' horen die tot en met de eindmix klaar is. Het is een beetje behelpen met zijn laptop aangezien Tom zijn rechterarm in een mitella heeft liggen vanwege een fietsongevalletje in Utrecht, afgelopen week. "Een beetje verkeerd terecht gekomen. Een scheurtje in mijn bot. Het zag er in eerste instantie erger uit aangezien ik eerst geen gevoel meer had in mijn rechterhand. Dat kwam gelukkig terug." Het betekende dat enkele optredens geannuleerd dienden te worden, waar inmiddels vervangende data voor gepland zijn. "Voordeel is dat we nu niet onze optredens met Mister and Mississippi in Duitsland afsluiten maar gewoon in Nederland."

'Zijn verhaal'
Als hij zichzelf achter zijn laptop heeft genesteld reikt hij een koptelefoon aan om het geluid goed weer te geven. "Het is instrumentale muziek en geen muziek die je via speakertjes van je laptop moet luisteren. Er zitten kleine subtiele dingetjes in die je anders niet hoort. Het is heel minimalistisch, hier in de woonkamer opgenomen." Het resultaat is van een grote schoonheid. Tom ten voeten uit. De muziek past precies bij 'zijn verhaal' over het waarom van dit document, en andersom. Als een piketpaaltje die zijn leven tot nu markeert. Het nummer 'Dew of dawn' verwijst naar zijn stapavonden in Groenlo. "Als ik dan in de zomer 's nachts of 's morgens vroeg naar huis liep dan zag ik de dauw al in het ochtendgloren. Dat vond ik altijd prachtig." De titel van het nummer 'Paperhands' staat voor de zachte handen van zijn grootouders. "Oude mensen hebben van die zachte handen. Dat is zo'n speciaal gevoel, de handdrukken van je opa's en oma's. Ik vond dat een mooie titel." Ondanks dat Tom tevreden is over het resultaat heeft hij, zoals iedere muzikant, al weer twijfels. "Er zijn een paar dingetjes waar ik nog over twijfel, of ik ze alsnog aanpas of zo laat." Tom beleefde veel plezier aan het schrijf- en opnameproces en is hij blij dat het klaar is. "Ik vind schrijven en opnemen eigenlijk leuker dan op een podium staan. Ik ben wel blij dat het eindelijk klaar is en ik het uit kan brengen. Van de andere kant vind ik het ook jammer dat het proces er op zit. Ik denk dat ik hierna gewoon verder ga met weer een nieuwe plaat."

Mastering
Begin december worden de 8 nummers gemasterd en gaat Tom op zoek naar een platenmaatschappij om de cd uit te brengen. "Dat ga ik pas doen als het helemaal klaar is. Het komt in ieder geval online. Als ik een maatschappij vindt komt het ook fysiek uit. De opnamekosten heb ik allemaal zelf al betaald. Dat scheelt al weer. Ze hoeven het alleen maar uit te brengen." Mogelijk dat Tom de muziek ook nog aanbiedt bij een publisher. De muziek roept beelden op en zou zeer goed als filmmuziek zijn weg kunnen vinden. Hier kon nog wel eens een mooie toekomst voor de bescheiden maar zo talentvolle Grollenaar in het verschiet kunnen liggen. "Ik zit er aan te denken om clips bij de nummers op te nemen met mooie beelden, zoals een oud filmpje wat ik tegenkwam van mensen die op de gracht aan het schaatsen zijn. Dat zou goed bij een bepaald nummer passen, vind ik. Binnenkort gaan we de eerste maken. Daarna kijk ik wel verder. Het kost veel geld namelijk."

Kampvuurtjes, houthakkers en glühwein tijdens Let It Snow

LICHTENVOORDE - Op zondag 10 december vanaf 12.00 uur vindt de derde editie van Let It Snow in van Lichtenvoorde plaats. Het gehele centrum van de Lichtenvoorde wordt omgetoverd tot een sfeervol winterwonderland met kraampjes, eten en drinken, livemuziek, kinderactiviteiten en heuse Winter Games.

Tijdens Let It Snow wordt het hele centrum van Lichtenvoorde in kerstsferen gebracht. Zo zijn er vier sfeerpleinen met onder andere livemuziek in tipitenten, winterse lekkernijen, vuurkorven en glühwein om lekker bij op te warmen. Alle winkels zijn geopend en er zijn diverse kraampjes met leuke artikelen om helemaal in de sfeer van de feestdagen te komen.
Verschillende lokale en regionale artiesten maken het winterse plaatje compleet met hun muziek. Op de vier sfeerpleinen zijn optredens van onder andere Ed Struijlaart, Snow Coats, TweeFM, JYJ en nog veel meer. Er is zelfs de gelegenheid om zelf liedjes aan te vragen bij een van de artiesten.
Houthakken, boomstam zagen, zwoegen en zweten. Dit jaar worden voor het eerst spectaculaire Winter Games georganiseerd tijdens Let It Snow. Teams van vier personen strijden om de felbegeerde houten bokaal. Daarnaast worden er nog meer prijzen vergeven door de verschillende lokale ondernemers. De Winter Games draaien ook om behendigheid, samenwerking, kracht en doorzettingsvermogen.
Dit jaar zijn er speciaal voor de kinderen ook een aantal speciale gasten aanwezig: Anna en Elsa. Voor peuters en kleuters wordt er een poppenvoorstelling verzorgd in de bibliotheek en de oudere kinderen kunnen marshmallows en broodjes bakken boven het vuur.
De kerstman is dit jaar niet alleen in Lichtenvoorde om pakjes te bezorgen, maar hij heeft er ook z'n huiskamer ingericht! Hij heeft zijn grote wensenboek achtergelaten waarin iedereen een wens kan opschrijven. Van alle wensen, zal er eentje ook echt in vervulling gaan.

Kerstmarkt Rekken

Wandeltochten en volop activiteiten op kerstmarkt in Rekken. Foto: PR

REKKEN - Op zondag 10 december houdt Crescendo Rekken alweer de zevende editie van de jaarlijkse kerstmarkt met wandeltochten. Voorgaande jaren werd de markt nog in en rond het eigen muziekgebouw gehouden. Dit jaar wordt gekozen voor een nieuwe unieke locatie. Omdat zij letterlijk uit hun jas groeien wordt de sfeervolle markt gehouden in hartje Rekken. Rond de NH kerk De Antonius is iedereen vanaf 11 uur welkom om te genieten van de nieuwe opgezette markt. Op deze plek komt een grote verwarmde tent te staan met vele gezellige kraampjes. Vanaf dit jaar zullen naast de gebruikelijke deelnemers ook de Rekkense ondernemers aanschuiven op de kerstmarkt. Maar er is veel meer te beleven. Er wordt een gevarieerd programma gehouden deze zondag. Men kan gratis een tocht in een arrenslee maken met de kerstman. Er is een echte schaapskudde aanwezig en een levende kerststal. De hele dag kan genoten worden van live muziek die iedereen alvast in gezellige stemming zal brengen. Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten middels lekkere hapjes en drankjes in de verwarmde tent. Geniet van een heerlijk glas Glühwein terwijl de kinderen ondertussen prachtig geschminkt worden. Verder is de kerk de hele dag geopend en worden er tal van activiteiten georganiseerd door de vele deelnemers en vrijwilligers. Ook kan er gewandeld worden tijdens de Rekkense kerstmarkt. Dit jaar kan er gekozen worden uit afstanden van 3, 9 of 15 kilometer. Bij de laatste twee tochten gaan de wandelaars letterlijk de grens over middels een speciale 'overgang'. Er kan al vanaf 9 uur gestart worden. Deelname kost 5 euro inclusief kop koffie of thee vooraf en een kop warme erwtensoep aan de finish.De kerstmarkt staat bekend om haar kerstbomen en kersttakken verkoop. De gebruikelijke kerstloterij is er ook dit jaar weer. Voor slechts 2 euro kan iedereen kans maken op prachtige prijzen. Te winnen zijn een Philips Android TV, een oma fiets, heerlijke vleesschotels of een smakelijk banket. De loten worden nu al verkocht door leden van Crescendo, maar zijn uiteraard overdag ook op de markt te koop. Om 15 uur zal de trekking volgen die middag.

GroenRijk Groenlo blijft goed bereikbaar

GROENLO – GroenRijk aan het Maarsevonder 5 (voorheen Marhulzenweg 49) in Groenlo is én blijft uitstekend bereikbaar.

Ook tijdens de werkzaamheden ten behoeve van de nieuwe N18, ter hoogte van Groenlo, die al een klein jaar aan de gang zijn.

Chris Platter van GroenRijk Groenlo legt uit: "In week 49 zal echter de kruising ter hoogte van GroenRijk voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten.

Via bebording aan de N18 zal het gemotoriseerde verkeer dan via de afslag Vredenseweg naar de nieuwe parallelweg (Maarsevonder) worden geleid. Tot in het voorjaar zijn we op deze manier bereikbaar."

Platter benadrukt dat voor fietsers de 'oude' oversteek naar GroenRijk nog wel te gebruiken is. De fietstunnel (ter hoogte van de Eschweg) zal omstreeks week 9 voor fietsers en voetgangers worden opengesteld. Vanaf dan is de kruising ook voor hen afgesloten.

In de loop van het voorjaar van 2018 zal ook de kruising Vredenseweg dicht gaan en moet men via de afslag Laarberg naar GroenRijk Groenlo. Door weersomstandigheden kan er iets van de planning worden afgeweken.

Platter: "We hebben volop kerstbomen, kerst- en decoratieartikelen. Kom dus inspiratie opdoen! Daarvoor bent u bij ons aan het goede – en goed bereikbare – adres."

Uitslag etalagewedstrijd

GROENLO – Sinterklaas en zijn pieten zijn al weer op weg naar Spanje. Maar voordat ze weg gingen hadden ze nog tijd om de prijsjes rond te brengen.

Drie weken lang konden kinderen in Groenlo meedoen aan de etalagewedstrijd. In veel etalages stonden letters en als wie die letters op het formulier goed invuld ekreeg volgende zin: 'Sint neemt Grolse cadeaus mee voor jouw schoen'.

Veel kinderen zijn samen met de papa's en mama's of vriendjes langs de etalages gegaan. Ze hebben de oplossing ingevuld en de formulieren ingeleverd bij bakkerij Wissink.

Uit de ingeleverde formulieren zijn de volgende winnaars getrokken: Tess (11 jaar), Ruurloseweg 60, Groenlo, Maud (7 jaar), Drabbelweg 2A, Lievelde, Melle (5 jaar), Eibergseweg 36A, Groenlo, Lucas (2 jaar), Het Blik 90, Groenlo

Met hulp van twee pieten, het GOV en de Scouting zijn de prijzen bij de winnaars terecht gekomen.

Shakedown Tim in Lange Gang

Shakedown Tim. Foto:Jan Allaerts/First Fame of Action

GROENLO - De Grolse Jazz club sluit het jaar af met een optreden van Shakedown Tim & the Rhythm Revue op zondagmiddag 17 december vanaf 16.00 uur bij Grolsch Brouwhuys De Lange Gang. Shakedown Tim & the Rhythm Revue speelt een combi van down home blues, jump & jive en uptown boogie. Zanger-gitarist Shakedown Tim Ielegems is de oprichter van de band Fried Bourbon en stond ook op het podium met Gene Taylor, James Harman, Roland van Campenhout, Steven De Bruyn, Jo' Buddy, Bill Barret en Bill Sheffield. Met een bezetting van drums, contrabas, gitaar en saxofoon zijn ze sinds 2014 onderweg. In 2016 kwam hun debuut plaat 'Hard to Catch' uit.

Kerstmarkt bij molen Hermien

Kerstmarkt bij de molen Hermien. Foto: PR

HARREVELD - Op zondag 17 december van 12.00 tot 17.00 uur wordt weer een sfeervolle kerstmarkt gehouden in en bij molen Hermien te Harreveld. Zoals gebruikelijk wordt de opening verzorgd door de midwinterhoornblazers van 't Slat. De leden van De Kunstenmakers stallen hun fraaie creaties in en bij de molen uit. En natuurlijk zijn er allerlei lekkernijen die bij een kerstmarkt horen. Ook is er dit jaar een siersmid die tekst en uitleg geeft over allerlei methoden van smeden. Wat dit jaar de kerstmarkt extra bijzonder maakt is dat leerlingen van de Canisiusschool al enkele weken bezig zijn om het thema molen Hermien uit te werken. Dit gebeurt in drie leeftijdsgroepen. De resultaten worden tentoongesteld op de steenzolder. Ook zal de kerstmarkt muzikaal worden opgeluisterd. Ten behoeve van het onderhoud aan de molen wordt een collectebus opgesteld.

Vrouwengilde Groenlo

GROENLO - Op maandagmiddag 11 december houdt het Vrouwengilde een kerstmiddag, bij City Centrum in de grote zaal.

Om 14.00 uur is de zaal open en de bijeenkomst start om 14.30 uur.

Ruime overwinning Grol op Rheden

Foto: Marcel Houwer

GROENLO - Het was een flitsende start van de wedstrijd Rheden – Grol op zondag 3 december. Binnen een minuut moest Wessel Baarslag al twee keer in actie komen om de bal van de lijn te halen. De meegereisde supporters waren hier nog maar net van bekomen of drie minuten later stond Grol met 0-2 voor. Twee keer een lage assist van Wouter Rexwinkel vanaf de rechterkant. Het eerste doelpunt werd binnen geschoten door Michel Kamphuis, het tweede door Luc Berentsen. Een heerlijk begin van deze wedstrijd in de regen op het zware zachte natuurgrasveld in Rheden. De voorsprong had nog snel verder uitgebouwd kunnen worden. Een kopbal van Jordy Oonk op een voorzet van Michel Kamphuis ging echter net naast en een laag schot van Luc Berentsen van afstand werd door de keeper gekeerd.

Ondanks de voorsprong moest Grol echter wel op zijn hoede blijven. Rheden beschikte over een aantal fysiek sterke en snelle spitsen met Stephen van Beek en Ramon van 't Veld. Een vrije kans van Stephen van Beek op aangeven van Ramon van 't Veld werd naast geschoten en even later een schot van dezelfde van Beek in de bovenhoek werd met een sierlijke zweefduik door Wessel Baarslag fantastisch uit de kruising getikt. Grol kwam goed weg. En het werd zelfs nog beter. Nog voor het half uur voorbij was schoot Jordy Oonk een afgeslagen cornerbal genadeloos binnen: 0 – 3. Grol leek op rozen te zitten, maar richting de rust verloor Grol de controle over de wedstrijd. En vlak voor rust gaf arbiter Kroesen een strafschop aan Rheden, nadat Rick Smeenk heel licht door Mart Willemsen werd beroerd bij een voorzet. Rick Smeenk benutte deze strafschop zelf: 1 – 3.
De tweede helft werd er door Grol niet meer gevoetbald. Het was hard werken. Rheden was het meest in balbezit. Het leverde beide ploegen echter geen kansen op. De wedstrijd leek in een 1 – 3 eindstand te eindigen. Maar een kwartier voor tijd maakte Rheden uit de eerste kans in de tweede helft toch de aansluitingstreffer. Een misser van Ramon Landewers op een lange bal bracht Rick Smeenk in vrije positie voor Wessel Baarslag en Rick schoot eenvoudig binnen: 2 – 3. Maar vervolgens zette Grol weer een tandje bij. Met name aanvoerder Michel Kamphuis gaf hier weer het goede voorbeeld. Hij was de gehele wedstrijd overal te vinden, is balvast, creatief en zorgde voor het nodige gevaar voorin. Een voorzet van hem werd door Mart Zieverink binnengetikt: 2 – 4. Een steekpass van Michel op Bjorn te Braake, die ook voortreffelijk speelde, resulteerde in een schot over het doel. In blessuretijd tikte Quint Kristen nog de 2 – 5 binnen op de derde assist van Wouter Rexwinkel. Een uiterst effectieve en mooie ruime overwinning waardoor Grol stijgt naar de derde plaats in 3C.
Zondag 10 december staat de uitwedstrijd tegen directe concurrent VIOD in Doetinchem op het programma. Aanvang 14.00 uur.

Grol 1 uitgeschakeld in beker
In de tweede ronde van de beker moest Grol het op donderdag 30 november thuis opnemen tegen het tweede team van Quik '20 uit Oldenzaal. Dit team, uitkomend in de reserve hoofdklasse, bestond uit zeer veel jonge talentvolle spelers van 19 en 20 jaar. Een aantal van hen doet af en toe mee bij hun hoofdmacht dat uitkomt in de derde divisie. Met name de aanvallers waren snel en handig. Na een gelijkspel (1-1) en de penaltyserie moest Grol zich nipt (7-8) gewonnen geven.
Grol was in de eerste helft de ploeg die veel in balbezit was en het spel probeerde te maken, maar zonder eigenlijk echt gevaarlijk te worden. Quick '20 nam af en toe over en creëerde dan met snelle combinaties wel de nodige kansen. Met name over de linkerkant van Grol. Zo keek Grol na een kwartier spelen tegen een 0 - 1 achterstand aan en kwam het goed weg toen iets later een schot van Quick tegen de lat spatte. Voor Grol waren er enkele kleine kansjes via Luc Berentsen en leek Jordy Oonk twee keer te scoren, maar tweemaal stond hij in buitenspelpositie.
In de tweede helft gaf Grol, door goed verdedigingswerk, minder kansen weg en wist men de druk iets op te voeren en dit leverde diverse mogelijkheden op. Jordy Oonk werd vrijgespeeld maar met links schoot hij naast het doel. De ingevallen Mart Zieverink had een goede kopkans en een schot van hem belandde slechts op de lat. Vlak voor tijd kreeg Grol dan toch loon naar werken. Een verre voorzet van Michel Kamphuis werd door Jordy Oonk bij de tweede paal teruggekopt, waarna Mart Zieverink de bal in het doel kon koppen: 1 - 1. Dit was tevens de eindstand en er waren penalties nodig om de winnaar te bepalen. Deze penaltyserie ging nipt met 7 - 8 verloren. Hierdoor is Grol 1 uitgeschakeld in de beker.

Column

De verkiezingen komen eraan!

Gelukkig beste lezers is het op z'n vroegst 6 december wanneer u deze column onder ogen krijgt. Niet dat ik daarom blij ben dat het voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen niet weg te denken Sinterklaasfeest voorbij is. Maar wel dat die oeverloze en bovenal ergerniswekkende Zwarte Pietendiscussie voor enkele maanden, hopelijk voor altijd naar de achtergrond verdwijnt. Naast de vermelding dat ik dat enorme geleuter spuugzat ben, wil ik aan het totale, tevens irritante demonstratieve gedoe slechts één schrijnende slotconclusie wijden en dat is het feit dat de totale discussie over zogenaamde discriminatie juist aanzet tot echte, pijnlijke discriminatie!

Overgegaan tot de orde van de dag, valt het mij op dat de gemeentelijke politieke partijen al behoorlijk bezig zijn met de warming-up voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Ook in onze gemeente Oost Gelre begint het al aardig te rommelen. En onder rommelen versta ik in dit verband niet alleen het aanwakkerende gesteggel onder elkaar, maar ook het bekende paai- en slijmgedrag. Niet dat ik mij hieraan stoor. Het kan zo nu en dan ook nog worden ervaren als een stukje vermakelijk entertainment tijdens de in deze gemeente veel te lang durende commissie- en raadsvergaderingen. Neem het agendapunt 'Verplaatsing van de bibliotheek in Lichtenvoorde naar de Nieuwmarkt', waarmee dadelijk ieder jaar een bedrag van let wel 45.500 euro gemeenschapsgeld extra, jawel extra is gemoeid. En wie waren het, die op de voorgrond traden dan wel achter het spreekgestoelte gingen staan om het collegevoorstel te transformeren in een meerderheidsbesluit van de raad? Een drietal in Groenlo geboren en getogen dames, te weten wethouder Marieke Frank, CDA-raadslid Yvonne Winkel en OOG-raadslid José Konings. Wel heel opvallend dat het Grolse meisjes zijn, die daarmee de accenten bepalen van het programma 'Geef Lichtenvoorde kleur!' Och ja, waarom ook niet. De rivaliteit tussen Lichtenvoorde en Groenlo valt heden ten dage in zoverre mee dat men elkaar het nodige gunt. Immers rasechte Lichtenvoordenaar Peter Kruip gaat ervoor zorgen dat er in de Grolse binnenstad een voormalige horecabestemming op een doelloze plek plaats gaat maken voor appartementen. En de in Lichtenvoorde woonachtige D66-lijsttrekker Jerry van der Meulen weet het voor elkaar te krijgen dat in de afgelopen week in deze krant de in zijn ogen belangrijke D66-verkiezingskandidaat Linda van der Berg uit Groenlo zich aan het kiezersvolk mag presenteren. En wat te denken van VVD-fractievoorzitter Bart Porskamp, die tijdens het Politiek Café in Mariënvelde als doorgewinterde Grollenaar het aspect amicaal wel erg overdreven aandikt door te spreken van het Programma Stad Lichtenvoorde? Nu ik het toch over dat Politiek Café heb, viel het mij op dat alle partijen het met elkaar eens waren over vier voorgelegde stellingen, maar dat bij twee stellingen alleen CDA en VVD samen een afwijkende mening hadden. Een indicatie richting een nieuwe coalitie CDA-VVD?

Een totaal andere zaak, die in de afgelopen weken mijn aandacht trok, is het collegebesluit om de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente niet in de nieuwe Mattelier te laten plaatsvinden. De Mattelier heeft een sociaal-culturele en geen horecabestemming, is de reden. Dit kan toch niet waar zijn, denk ik dan. Onlangs maakte ik in het nieuwe sociaal cultureel centrum een twaalf uur durende muziekmarathon mee, waarbij het de gehele dag een gezellige boel was, gepaard gaande met het nodige drank- en dus alcoholgebruik. En nu een gemeenschapsreceptie van slechts enkele uurtjes met een sociaal-culturele achtergrond mag niet? Ongetwijfeld zal het zo zijn, dat het volgens de letter der wet niet kan. Maar hoe is het mogelijk dat een dergelijk niet onbelangrijk juridisch aspect destijds niet is meegenomen bij de plannenmakerij. Dat De Mattelier (destijds De Bron) daar niet op geattendeerd heeft, kan ik mij nog enigszins voorstellen. Maar hebben hier de ambtenaren ten gemeentehuize in Lichtenvoorde zitten slapen? Want is het niet juist de gemeente Oost Gelre die baat heeft bij een gezonde exploitatie van het sociaal culturele uithangboord van Groenlo? Of heeft men deze kwestie bewust laten lopen, zodat de Groenlose horeca een statement kan maken?

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Grol 1 uitgeschakeld in beker

GROENLO - In de tweede ronde van de beker moest Grol het op donderdag 30 november thuis opnemen tegen het tweede team van Quik '20 uit Oldenzaal. Dit team, uitkomend in de reserve hoofdklasse, bestond uit veel jonge talentvolle spelers van 19 en 20 jaar. Een aantal van hen doet af en toe mee bij hun hoofdmacht dat uitkomt in de derde divisie. Met name de aanvallers waren snel en handig. Na een gelijkspel (1-1) en de penaltyserie moest Grol zich nipt (7-8) gewonnen geven.

Grol was in de eerste helft de ploeg die veel in balbezit was en het spel probeerde te maken, zonder eigenlijk echt gevaarlijk te worden. Quick '20 nam af en toe over en creëerde dan met snelle combinaties wel de nodige kansen. Met name over de linkerkant van Grol. Zo keek Grol na een kwartier spelen tegen een 0-1 achterstand aan en kwam het goed weg toen iets later een schot van Quick tegen de lat spatte. Voor Grol waren er enkele kleine kansjes via Luc Berentsen en leek Jordy Oonk twee keer te scoren, maar tweemaal stond hij in buitenspelpositie. In de tweede helft gaf Grol door goed verdedigingswerk minder kansen weg en wist men de druk iets op te voeren en dit leverde diverse mogelijkheden op. Jordy Oonk werd vrijgespeeld maar met links schoot hij naast het doel. De ingevallen Mart Zieverink had een goede kopkans en een schot van hem belandde op de lat. Vlak voor tijd kreeg Grol dan toch loon naar werken. Een verre voorzet van Michel Kamphuis werd door Jordy Oonk bij de tweede paal teruggekopt, waarna Mart Zieverink de bal in het doel kon koppen, 1-1. Dit was tevens de eindstand en er waren penalty's nodig om de winnaar te bepalen. Deze penaltyserie ging nipt met 7-8 verloren. Hierdoor is Grol 1 uitgeschakeld in de beker. Op zondag 3 december speelt Grol in de competitie uit tegen SC Rheden.

27 / 38

Samen sterk voor een fijn leven

Krijn en José in gesprek met minister Hugo de Jonge. Foto: PR De Lichtenvoorde

In gesprek bij het Ministerie van VWS

OOST GELRE - Meedoen is belangrijk. Voor iedereen. Als je een beperking hebt, mag dat geen reden zijn om langs de kant te staan. Maar wat betekent meedoen voor mensen met een beperking? En wat betekent een fijn leven voor hen? Krijn, José en Monica, cliënten van De Lichtenvoorde, vertelden bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wat zij belangrijk vinden in het leven. De beleidsmakers en minister Hugo de Jonge nodigde hen samen met Hans, Angelique en Hilde van De Lichtenvoorde uit om in gesprek te gaan.

Krijn, José en Monica kregen de ruimte en tijd om te vertellen wat zij verstaan onder een fijn leven en goede zorg. Er werd over veel verschillende onderwerpen gepraat. Bijvoorbeeld over werk en inkomen. Zo vertelde Monica dat ze zelfs twee banen heeft. Ze helpt in het huishouden bij Anke Marjolein én doet aan houtbewerking. José werkt bij Hameland waar ze binnenkort nieuwe uniformen krijgen. Krijn geeft aan dat het leven voor cliënten steeds duurder wordt. Als je als cliënt op vakantie wilt moet er bijvoorbeeld een begeleider mee. Hierdoor wordt de vakantie dubbel zo duur. Directeur langdurige zorg bij VWS, Theo van Uum, ziet dit probleem ook. Hij heeft het dan ook als aandachtspunt genoteerd.
Maar ook je eigen netwerk hebben, meedoen in de maatschappij en erbij horen zijn belangrijk. Volgens Monica is het heel belangrijk om je eigen netwerk te hebben. Het maakt dingen mogelijk. Zo kon zij dankzij de inzet van haar netwerk naar de EO-jongerendag met een vrijwilliger. En José vindt het belangrijk dat ze gewoon kan sporten bij de sportschool in het dorp. En dat doet ze dan ook. Een fijn leven is vooral ook een klik hebben met de begeleiders. Dat zij naar je luisteren en dat je er een goed gesprek mee kan hebben. Dat je kan praten over je dromen, wensen en ideeën.
De kwaliteitsagenda van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet zich daar ook voor in. Dat je kan praten over je dromen, wensen en ideeën. In deze agenda staat er wat er nodig is voor een goed leven. Onderdeel daarvan is de website ikdoemee.nl. Hier kan iedereen met een beperking zijn verhaal of droom delen. De website staat vol inspirerende verhalen van mensen met een beperking, hun familie, hun vrienden en begeleiders. Krijn, José en Monica zullen hier ook een bijdrage aan gaan leveren.
Iedereen heeft een topdag gehad. Er was een fijne ontvangst en er werd écht de tijd genomen. Deze dag stonden de cliënten centraal en zij konden echt hun verhaal doen.

Miniconcert bij schrijfactie Amnesty

Annette en Leon. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Zoals elk jaar viert Amnesty International op 10 december de Dag van de Rechten van de Mens. De afgelopen jaren viert Amnesty dat met een internationale Schrijfmarathon en ook dit jaar haakt de werkgroep Amnesty Aalten-Oost Gelre daarop in. In Lichtenvoorde kunnen op verschillende tijdstippen en locaties brieven geschreven of ondertekend worden. Dit jaar wordt dit zelfs muzikaal opgeluisterd met speciaal voor Amnesty een optreden van Annette Weterings in de Bonifatiuskerk.

Op 10 december kan men in de Johanneshof van 11.00 tot 12.30 uur onder genot van een kop koffie brieven schrijven of ondertekenen. Daaraan voorafgaand is om 10.00 uur de wekelijkse kerkdienst waarvoor de deur ook wijd openstaat.
Tijdens de 'Let it snow'-kerstmarkt staan eveneens de deuren van de Bonifatiuskerk open. 's Middags kan iedereen genieten van de muziek die de Rainbowband en het koor Inter Nos ten gehore brengt. Speciaal voor Amnesty zingt de sopraan Annette Weterings, begeleid door de gitarist Leon Venderbosch vijf prachtige liederen uit haar gevarieerde repertoire. Dit miniconcert staat gepland tussen 14.50 en 15.20 uur. Voorafgaand daaraan en na afloop kan men een brief schrijven of ondertekenen in het sfeervolle licht van Amnesty kaarsen.
Op 10 december 1948 werd door de toen aanwezige Verenigde Naties een document ondertekend dat uniek is in de geschiedenis van de mensheid: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UNVRM). Het zijn beslist geen hoge eisen die gesteld worden aan de regeringsleiders en machthebbers in onze wereld. Het gaat om basale rechten die er toe bijdragen dat ieder mens op aarde een menswaardig bestaan kan leiden in vrijheid en vrede.
Hoewel er veel bereikt is op het gebied van de naleving van mensenrechten, zijn helaas nog steeds overal ter wereld mensen wier rechten op grove wijze worden geschonden. Voor die mensen komt Amnesty op. Met name actieve mensenrechtenverdedigers lopen de laatste jaren meer gevaar opgepakt te worden en zonder meer opgesloten te worden. Afgesloten van hun familie, kinderen en vrienden, afgesloten van hun toekomst.
Dit jaar wordt onder andere geschreven voor Issa en Farid in Palestina, Idil Eser en Taner Kilic in Turkije, Ni Yulan in China, Clovis in Madagaskar en Sakris Kupula in Finland.

Home-Start: maatjes voor een gezin gezocht

ACHTERHOEK - Vrijwilligers van Home-Start bieden gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar een steuntje in de rug waar zij het nodig hebben. Door er gewoon te zijn, een luisterend oor te bieden, samen iets leuks te doen, de buurt te verkennen, uitleggen hoe dingen in Nederland gaan en te sparren als er opvoedingsvragen zijn, kunnen vrijwilligers al een positief verschil maken. Al deze dingen kunnen veel betekenen als het even niet lekker loopt of als men zich eenzaam voelt.

Het doel is om vroegtijdig een steuntje aan te kunnen bieden om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger. Iedereen heeft wel eens een periode waarin het niet zo goed gaat. En als er dan geen netwerk is, of men niet op familie of omgeving terug kan vallen, dan kan een vrijwilliger van Home-Start uitkomst bieden.

Home-Start is op zoek
Op donderdag 25 januari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de donderdagochtend, in zes op één volgende weken. Tijdens de cursus, een combinatie van e-learning en live training, leert men hoe de gezinnen het best te ondersteunen. Na de cursus worden vrijwilligers begeleid door een professionele coördinator en ook is er regelmatig contact met collega-vrijwilligers. Na de cursus bepalen vrijwilligers zelf of men ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of bij gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Het gezin wordt maximaal een dagdeel per week bezocht.

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook als gezinnen ondersteuning willen, kan men contact opnemen met de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Will Schippers, 06-12998606 of w.schippers@yunio.nl of met Charlotte Boelens, 06-10801276 of c.boelens@yunio.nl.
Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.

Middag over rol familie in Wet Langdurige Zorg

GROENLO - Groenlo KansPlus, het belangennetwerk van en voor mensen met een verstandelijke beperking, ledengroep de Gelderse Achterhoek, houdt een informatiebijeenkomst over de rol die de ouders en familie hebben in de Wet Langdurige Zorg (WLZ). En over hoe het verder gaat, als ouders en familie wegvallen. Hoe zorg je dan voor goede zorg? Hans Poortier, directeur van de stichting De Lichtenvoorde, geeft een presentatie waarin hij hier uitvoerig op in gaat, vanuit de praktijk binnen De Lichtenvoorde. Iedereen die hiervoor belangstelling heeft, is welkom op deze middag 14 december. De bijeenkomst is op bij de De Blanckenborg, Oude Winterswijkseweg 45a in Groenlo. Tijd: 15.00 uur tot 16.15 uur (zaal open 14.30 uur). Gaarne vooraf aanmelden bij: tbloemenkamp@kpnmail.nl. Via dit mailadres kan men ook meer informatie opvragen.

Engelse Schans afgesloten

OOST GELRE - Op de gereconstrueerde Engelse Schans uit 1627 grazen schapen om het gras kort te houden en om wildgroei van onder andere braamstruiken te voorkomen. In het afgelopen half jaar zijn er twee schapen door honden doodgebeten en een schaap moest worden afgemaakt vanwege opgelopen verwondingen. Nu meer dan duidelijk is gebleken dat een eerdere oproep om honden aan de lijn te houden niet afdoende is gebleken, heeft de Stichting Engelse Schans besloten de Engelse Schans, zolang er schapen grazen, voor publiek af te sluiten.

Kerstsamenzang Oecumenische Raad

GROENLO/BELTRUM - De Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde houdt dit jaar voor de zesde keer een kerstsamenzang. De reacties waren de afgelopen jaren zeer lovend en positief.

Dit jaar is de kerstsamenzang op zondag 17 december. Belangstellenden zijn 's middags vanaf 16.00 uur van harte welkom in de stemmig aangeklede Oude Calixtuskerk in Groenlo.

Aanwezigen zullen niet alleen enkele bekende kerstliederen kunnen zingen, maar ook kunnen luisteren naar Vivace uit Lievelde, dat enkele liederen ten gehore zal brengen. De samenzangsliederen worden begeleid door een kopergroep.

Vanzelfsprekend ontbreekt ook het kerstverhaal niet, dat dit jaar weer op geheel eigen wijze door Diny Kossink wordt verteld.

Glazen Huis/Rockrequest voor Jeugdcarnaval Groenlo

Roland en Marion van Wijk en Jeugdcommissieknunnekes Christian Reinders en Ronald te Veldhuis (rechts) slaan de handen ineen en bate van de jeugdcarnaval.

GROENLO - Zes jaar geleden openden ze Rockcafé Taste in Groenlo. Het café heeft in Groenlo en wijde inmiddels een grote naam opgebouwd. Het vergaarde zich een eigen plek in het Achterhoekse uitgaansleven. Deze week dook het café nog in de allerhoogste regionen van de Nationale café Top 100 op met het predicaat 'Aanrader'. Het rockcafé onderscheidt zich niet alleen door haar positieve eigenzinnigheid maar ook vanwege de rol die de eigenaren Roland en Marion van Wijk zelf vervullen in het hele gebeuren. Zij staan open voor nieuwe ideeën en staan midden in de Grolse samenleving.

Door Henri Walterbos

Het caféhoudersechtpaar uit Vragender organiseert dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende keer Taste's Rockrequest, ten bate van een Grolse geleding die zij een warm hart toedragen. Dit jaar vindt het Glazen Huis van Rockcafé Taste, onder de noemer Taste's Request, plaats van donderdag 14 december tot en met zondagavond 17 december. De gehele opbrengst komt ten goede aan het Jeugdcarnaval, in de breedste zin van het woord. Marion van Wijk hierover: "In ons eerste jaar deden we mee aan Serious Request Glazen Huis Enschede mee, maar daar hadden we toch een beetje pijn in de buik van. Dat verdwijnt in de grote pot. We vonden eigenlijk dat het voor de Groenlose gemeenschap moest zijn, want we hebben hier een café. En wat is nou leuker om iets voor de jeugd te doen? Zo is het idee ontstaan om doelen uit Groenlo te bedenken."
Als eerste lokale doel werd Kanjers voor Kanjers uitgekozen ten bate van klimtoestellen voor basisschool Ni-je Veste, gevolgd door Dierenpark de Halve Maan, de jeugd van de Muziekschool en afgelopen jaar Scouting Groenlo. Over de keuze van dit jaar hoefden beiden niet lang na te denken. "Afgelopen jaar heeft de Jeugdcommissie van De Knunnekes hier vergaderd. Dan krijg je mee waar zij allemaal mee bezig zijn en tegenaan lopen. Ik hoorde van carnavalslessen op scholen, van een leskist, dat wist ik allemaal niet. Eén zin is me toen heel erg blij gebleven. Als de jeugd geen carnavalsbeleving meer heeft, dan valt carnaval. Dat is bij mij blijven hangen, want zo is het natuurlijk wel, al hebben we zelf weinig met carnaval. We vullen het op onze manier in, in onze stijl. Zo vinden wij carnaval een supertof feestje en erg leuk om te beleven. Het is zo'n mooi feest. We voelen ons wel zeer betrokken." Knunnekes-jeugdcommissielid Christian Reinders herinnert zich de bewuste vergadering nog goed, waar Marion aan refereert: "Dat was inderdaad een zeer beladen vergadering die avond. Het ging over hoe we de toekomst van het jeugdcarnaval in gaan richten."
"Wij zijn het clubje van de getalletjes. We verzorgen voor het kindercarnaval op vrijdag en de zaterdag bij City, eten, drinken en onderscheidingen. Dan moet je weten om hoeveel kinderen het gaat en dan zie je ieder jaar maar weer dat dat aantal daalt. Van 1300/1400 een paar jaar geleden gaan we nu naar nog geen 1000 toe. Dat betekent gewoon 400 man minder potentieel," vult Ronald te Veldhuis aan, "Als je over tien jaar nog een optocht wilt hebben met 1500 personen dan moet je nu aan de onderkant al echt wat gaan doen, anders krijg je dat echt niet voor elkaar."
"In januari hebben we gesprekken met de basisscholen over ondermeer deze zaken," loopt Reinders al vooruit en sluit te Veldhuis hier op aan: "Een aantal jaren geleden hebben we al eens een enquête uitgedaan naar de basisscholen met de vraag: 'wat willen jullie zelf?' Je kunt wel denken het zelf allemaal te weten, maar wat is hun beleving? Net als wat Marion zegt. Kinderen hebben ook een eigen beleving en die slaat aan. Niet voor niets zit het hier vol met carnaval. Dan is er toch behoefte aan."
Nieuw dit jaar is de teenageparty voor de jeugd van 12 tot 15 jaar, op vrijdagavond in de Mattelier. "Hier was eigenlijk nog niets voor. Dan moet je daar in investeren," vindt te Veldhuis, "En of ze nu uit Lichtenvoorde of Eibergen komen, dat maakt allemaal niets uit. Je moet wel iets carnavalesk uitgedost zijn. Daar gaan we een programma voor maken in samenspraak met de jongeren zelf, want zij moeten zeggen 'wij gaan'. Daar heb je dan wel weer geld voor nodig." "We zijn ook in gesprek met de Optochtcommissie, over samenwerking," gaat Reinders al even bevlogen verder, "Zij gaan kijken of ze een workshop wagenbouwen kunnen geven om het wagenbouwen te promoten of om te kijken of jongeren aan kunnen sluiten bij bestaande wagenbouwgroepen. Met elkaar gaan we brainstormen. Het begint gewoon bij de jeugd. We organiseren ook ieder jaar een carnavalsbeurs. Ouders hebben niet ieder jaar zin om een pakje te kopen omdat het kind groeit. Daarom organiseren wij die carnavalskledingbeurs in januari."
Gedurende het Glazen Huis kunnen in het rockcafé plaatjes aangevraagd worden voor een donatie. Taste's Rockrequest begint op donderdag 14 december en gaat door tot zondagavond 21.00 uur. Aansluitend zal de cheque met daarop de opbrengst overhandigd worden aan de Jeugdcommissie van carnavalsvereniging De Knunnekes. Tijdens Taste's Rockrequest is er ook LIVE muziek. Op donderdagavond wordt het Glazen Huis afgetrapt door Nieuwegrond, de nieuwe band van Wilco Hijink (Toe Maar, David Blowie). Verkoelende, eigenzinnige Nederpop met een elektronisch jaren '80-randje. Pakkende teksten doen denken aan Doe Maar en de muziek klinkt als de soundtrack van Miami Vice. Zaterdagavond treedt vanaf 22.00 uur JPR Strinxband op. Kneiterse vuige rock&roll zoals The Rolling Stones in de jaren '70 brachten. Zondagavond 19.30 zal aan Taste's Rockrequest een carnavalstintje gegeven worden door middel van een cabaretesk optreden van Joost en Martijn. Gedurende Taste's Rockrequest vindt een grote loterij plaats. Het eerste geld is al binnen. "Wij doen zelf de eerste 100 euro in de pot," zegt Marion toe.

Joost en Martijn nestelen zich met 'Kwinkslag' in cabarettop

Joost en Martijn vlak voor hun optreden in 'De Kleine Willem' in Enschede.

GROENLO/ENSCHEDE - In Groenlo liep de kaartverkoop voor hun eerste eigen theaterproductie storm. Alle vier keer kon het bordje 'uitverkocht' op de deur van Sociaal Cultureel Centrum de Mattelier. Een thuiswedstrijd voor Joost Frank en Martijn Gelinck, oftewel Joost & Martijn, maar zoals altijd bij thuispotjes ook een hoog verwachtingspatroon, gaan mensen er eens goed voor zitten.

Door Henri Walterbos

De mannen hebben immers een reputatie hoog te houden na tien jaar pronkzittingen bij carnavalsvereniging de Knunnekes en talloze optredens op feesten, partijen en spontane acties. De mannen hebben de lach aan hun kont hangen. Na een jaar meegedaan te hebben in Riesewijk & Co, met de grootste lachkanonnen van Oost Nederland, staan de kameraden dit jaar op eigen benen met 'Kwinkslag', hun eerste avondvullende theatershow. In het Nederlands. De reacties in Groenlo zijn lovend. De 1 uur en 45 minuten durende voorstelling staat als een huis, mede dankzij de sturende hand van regisseur Ellen Kremers. De gortdroge humor met geniale woordspelingen viel enorm in de smaak bij het publiek van Riesewijk en Co. Vandaar dat ze de stap aandurfden. Jan Riesewijk spreekt steevast over 'miene jongs' en Herman Finkers is fan van de nuchtere Grollenaren, met dezelfde tongval.
Of 'Kwinkslag' aanslaat buiten Groenlo testen de mannen in zaal de Kleine Willem in Enschede, tussen de optredens in Groenlo door. Extra spannend. Het geloof in eigen kunnen is er, maar er is ook spanning zichtbaar, zo blijkt deze zaterdagavond, een uur voor aanvang, in de kleedkamer van het theater, vernoemd naar Twentse grootheid wijlen Willem Wilmink. "Jan Riesewijk zei tijdens Riesewijk & Co vlak voor een optreden vaak 'woar bun ik toch an begonnen?' In dat stadium zit ik nu ook," laat Martijn ietwat nerveus lachend weten. "We hebben een paar kleine dingetjes aangepast. We doen geen try outs, dus kijken we na iedere voorstelling terug of er aanpassingen nodig zijn."
In de zaal achter de knoppen youngster Bram Lurvink uit Groenlo, die het geluid en licht van de eerste theatervoorstelling verzorgt gedurende de tour van 'Kwinkslag' langs theaters in Oost Nederland. De titel 'Kwinkslag' dekt in zijn geheel de lading. Geen toevallige titel. Kwinkslagen volgen elkaar soms in moordend tempo op, een andere keer is een aanloop langer, maar weten de mannen de zaal aan hun lippen vanwege de boeiende aanloop naar de clou. Niemand wil maar een fractie missen.
Het duo gunt de bezoekers een kijkje in hun eigen leven. Stommiteiten, woordspelingen, ergernissen uit eigen keuken, schoonmoeders, zwangerschappen, teksten op geboortekaartjes met meesterlijke eigen vondsten, een briljant item over muziekteksten met een hoog 'oehoe-' en' aaah'-gehalte', onverwachte wendingen en kwinkslagen die de zaal doen bulderen van het lachen. Maar ook een serieuze noot. Martijn krijgt na een lachsalvo de zaal muisstil als hij op de rand van het podium gaat zitten, zijn dagboek openslaat en zijn gedachten voorleest ten tijde dat zijn zoontje na een vroeggeboorte van 30 weken in de couveuse ligt aan slangetjes en apparatuur. Zowaar een trillende lip. "Er zijn meer soorten emoties dan alleen lachen", aldus Martijn na afloop. Een prachtig contrast, en zeer passend.
Het publiek beleeft ook in Enschede een zeer vermakelijke avond. Als de mannen na afloop met een Grolsch-pijpje in de hand de foyer inlopen worden handen geschud, volgen felicitaties, wordt geproost. Een mooie opmaat naar het resterende deel van de voorstellingen in fraaie theaters. Ze zien er naar uit, al hebben ze stiekem toch ook nog een wens. "In de theaterweide op de Zwarte Cross zou helemaal te gek zijn. Als is het maar een kwartier. En als ze willen dat we het in het dialect doen, geen probleem," vertelt Joost.

'Kwinkslag' is in Oost-Nederland nog te zien in De Reggehof Goor (26-01), Stadstheater De Bond Oldenzaal (03-02), Het Punt Vroomshoop (03-03), Hoftheater Raalte (10-03), Kulturhus Lintelo (17-03) en Schouwburg Hengelo (29-03). De mannen hebben echter nog meer in petto de komende periode. "Daar mogen we nog niets over zeggen."

De Radstake lanceert eigen bestelsite

Chef-kok Stef Rouwhorst (links) en Robert Venderbosch in de keuken van De Radstake. Foto Kyra Broshuis

VARSSEVELD - Het restaurant van De Radstake in Varsseveld staat bekend om haar goede keuken. Uitstekende producten voor een vriendelijke prijs. Ook met de kerstdagen is het gezellig en sfeervol dineren bij De Radstake.

Door Kyra Broshuis

"De eerste kerstdag is al helemaal volgeboekt", vertelt Robert Venderbosch. "En ook voor tweede kerstdag loopt het storm." Het restaurant kiest er bewust voor om maar één shift te draaien op beide dagen. "We willen dat onze gasten uitgebreid te tijd kunnen nemen om te genieten van het eten en de sfeer. Ook zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de tafels. Ook bij buitenshuis eten geldt: privacy en een intieme sfeer blijven ontzettend belangrijk."

Thuis genieten van een luxe kerstdiner
De laatste jaren krijgt De Radstake tijdens de feestdagen steeds meer afhalers. "Dat begon vroeger al met de huisgemaakte salades en heeft zich uitgebreid tot complete menu's. We hebben daarbij heel goed gekeken naar de wensen van onze afhaalgasten. Gerechten die mensen heel eenvoudig zelf kunnen verwarmen thuis, dat is belangrijk. Daarom kiezen we ook voor verpakkingen die zo de oven ingeschoven kunnen worden. Alles wordt hier in onze keuken voorbereid zodat de mensen thuis echt een vers en luxe diner op tafel kunnen zetten."

Speciale site
Om het voor de afhalers zo makkelijk mogelijk te maken, heeft De Radstake onlangs een speciale site gelanceerd. "Daarmee zijn we uniek in de regio. Op de site kunnen de mensen heel eenvoudig de gerechten bekijken, overal staan foto's bij, en aanklikken wat ze willen hebben en in welke hoeveelheid." Chef-kok Stef Rouwhorst en zijn brigade hebben een prachtige lijst met gerechten samengesteld zodat de gasten hun kerstdiner zelf samen kunnen stellen. Sinds de lancering hebben al tientallen mensen hun bestelling doorgegeven. De keus is groot; acht verschillende voorgerechten, vier soepen, zeven hoofdgerechten (vlees, vis én vegetarisch) en zeven desserts. "Ook mensen die bepaalde allergieën hebben, kunnen bij ons bestellen. Wij houden er zorgvuldig rekening mee."

Praktische informatie
Wie ook thuis heerlijk wil genieten van een luxe kerstdiner zonder zelf boodschappen te hoeven doen en in de keuken te staan, kan bestellingen plaatsen bij De Radstake tot 21 december. Op 24 december kunnen de bestellingen afgehaald worden vanaf 15.00. Het is mogelijk om al direct bij het bestellen te betalen via iDeal. "Dat scheelt weer wachttijd. We zien dat bijna iedereen direct betaalt", zegt Venderbosch.
Op bestellen.radstake.nl is, naast de verschillende gerechten, ook een eenvoudige handleiding te vinden om te betreffende gerechten op de juiste manier te verwarmen. En uiteraard de mogelijkheid om direct en veilig af te rekenen.

Vuurwerkdemonstratie AR-Feuerwerk

Op deze parkeerplaats heeft AR Feuerwerk een verkooppunt. Foto: PR

GROENLO/VREDEN - Het assortiment van AR-Feuerwerk bestaat uit mooi, veilig en betaalbaar vuurwerk. Ook dit jaar heeft AR-Feuerwerk weer twee verkooppunten. Het bekende 'groene keetje'schuin tegenover Hollandmarkt Ter Huurne en in Zwillbrock (Vreden/Groenlo) op de parkeerplaats naast Hotel Kloppendiek.

Voor zowel kinderen als volwassen kunnen liefhebbers van vuurwerk goed terecht bij AR-Feuerwerk. Elk jaar is er een grote vuurwerkdemonstratie op de parkeerplaats van Ter Huurne in Buurse. Hierbij wordt een lijst van de afgestoken artikelen uitgedeeld. De vuurwerkdemonstratie is dit jaar op 17 december vanaf 18.00 uur. Het spektakel wordt gehouden in samenwerking met MJM Firework Events en K.Equipment verzorgt de presentatie.
Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de demonstratie . UIteraard dis ook iedereen welkom bij één van de verkooppunten. Kijk voor acties en nieuwtjes op de Facebookpagina of website van www.AR-feuerwerk.com.

Winterwandeltocht Vragender

Foto: PR

VRAGENDER - Wegens groot succes in de voorgaande jaren wordt in Vragender op zondag 10 december opnieuw een winterwandeltocht georganiseerd.

De winterwandeltocht start bij Restaurant Beneman. De tocht gaat over verharde en onverharde wegen en paden, en leidt door het prachtige landschap van de Achterhoek, wellicht in winterse sferen.
De pauzeplaats is bij pannenkoekenberderij de Neeth in Barlo, gemeente Aalten.

Wandelaars kunnen kiezen uit verschillende afstanden en starten kan tussen 09.30 en 12.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en dat is inclusief koffie/thee en koek onderweg en een kop erwtensoep bij terugkomst. De gehele route is bewegwijzerd en er is een toiletvoorziening op de pauzeplek. Graag tijdig reserveren bij Restaurant Beneman via mail info@beneman.nl.

33 / 38

37 / 38

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

KERSTMARKT ZONDAGMIDDAG

17 DECEMBER a.s. bij

MOLEN HERMIEN HARREVELD

Zie redactioneel artikel