Elna

8 augustus 2018

Elna 8 augustus 2018


Graafschap en Aris in Mariënvelde

Aan de hand van de 'grote jongens' komen de spelers van HMC (Harreveld/Mariënvelde Combinatie) het veld op. Foto: Henri Walterbos

MARIËNVELDE - Terwijl de toeschouwers toestromen vertelt burgemeester Annette Bronsvoort in de vergaderruimte van de Brede Gemeenschappelijke Voorziening Mariënvelde aan voorzitter Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap hoe ontzettend trots ze is op de gemeenschap Mariënvelde. "Vandaag ben ik al eerder hier geweest. Het is geweldig wat ze hier allemaal samen voor elkaar krijgen. Ook vanavond weer. Ook dit gebouw waarin we zitten: door vrijwilligers tot stand gekomen."

Door Henri Walterbos

Ostendorp en zijn echtgenote zijn eveneens onder de indruk, en geïnteresseerd. "Ik ben al op veel plekken in de Achterhoek geweest, maar hier nog nooit", bekent mevrouw Ostendorp. De Graafschap-voorzitter deelt de trots van de burgemeester. "Het is prachtig hier. Ook dit gemeenschapsgebouw. We willen als De Graafschap graag de regio in. Dat willen we nog veel meer doen. Het is ook een stuk waardering voor al deze mensen, voor wat ze allemaal doen hier."

Ook in Mariënvelde handtekeningenjagers. Foto: Henri Walterbos
Aan de hand van de 'grote jongens' komen de spelers van HMC (Harreveld/Mariënvelde Combinatie) het veld op. Foto: Henri Walterbos
Aan de hand van de 'grote jongens' komen de spelers van HMC (Harreveld/Mariënvelde Combinatie) het veld op. Foto: Henri Walterbos
Beide teams met het arbitrale trio. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Veel gezelligheid langs de lijn. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
De reservebank van De Graafschap. Foto: Henri Walterbos

Supertevreden
VV Mariënveld-voorzitter Freek Jansen hoort de complimenten glimmend van trots aan. "Trainer Henk de Jong kwam bij me om me te zeggen dat ie supertevreden was, en maakte complimenten over het complex en de grasmat. Dan is mijn dag al helemaal goed. Een mooie waardering naar de vrijwilligers toe", straalt Jansen. Lees verder op pagina 17: 'Als het aan mij ligt, maken we er een jaarlijks evenement van'

Startbijeenkomst energietransitie

OOST GELRE - Op woensdagavond 5 september wordt een aanzet gegeven voor een koers naar een energieneutrale gemeente in 2030. Dit gebeurt met een startbijeenkomst De Mattelier in Groenlo. Ondernemers in de gemeente Oost Gelre kunnen een gratis energie-scan laten uitvoeren, waarna een deskundig advies op maat en begeleiding voor een juiste aanpak volgt. Ruud Koornstra, nationaal duurzaamheidscommissaris, is gastspreker.

Het bedrijfsleven van SIKA (de samenwerkende industriële kringen in de Achterhoek), IKGL in Oost Gelre, het Ondernemersfonds Lichtenvoorde (voorheen LOV) en het 100-jarige GOV (Groenlose ondernemers) willen in samenwerking met de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland koers zetten naar een duurzamere economie. VNO-NCW en de Omgevingsdienst participeren in het project.

De doelstelling is in 2030 een energieneutraal bedrijfsleven in Oost Gelre te hebben dat tevens een flinke aanzet geeft naar een circulaire economie. Voor bedrijven geldt dat ze hun concurrentiepositie versterken en de ambities van het klimaatakkoord in Parijs waarmaken.

Tijdens de startbijeenkomst worden ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden wegwijs gemaakt welke maatregelen zij kunnen nemen, over de mogelijkheden voor subsidies, financiering en niet onbelangrijk de opbrengsten. In gemeente Berkelland liep een pilot in Ruurlo en deze is zeer geslaagd gebleken.

Van te voren aanmelden wordt op prijs gesteld en is mogelijk via info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl..

Alerte bezorger

De brandweer kreeg vrijdag 3 augustus om 05.05 uur de melding van een bosbrand aan de Scheidingsweg in Lievelde. De brand werd ontdekt door een attente krantenbezorgster. Dankzij de snelle melding had de brandweer de brand snel onder controle en werd erger voorkomen.

Alerte krantenbezorgster voorkomt bosbrand

'Het was heel erg eng'

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - De brandweer kreeg vrijdag 3 augustus om 05.05 uur de melding van een bosbrand aan de Scheidingsweg. De brand werd ontdekt door een attente krantenbezorgster. Dankzij de snelle melding had de brandweer de brand snel onder controle en is die beperkt gebleven tot slechts een klein deel van het bosperceel, ter grootte van ongeveer 150 vierkante meter. Vanwege de extreme droogte rukten vier brandweerwagens uit. "De soort melding bepaalt de inzet van de wagens. Als iemand een bosbrand meldt dan wordt eerst Groenlo ernaartoe gestuurd, in dit geval, daarachteraan een bosbrandpeloton, ergens uit de regio waar ze een tankautospuit hebben, puur voor bosbrandbestrijding. Ze zijn teruggefloten omdat het niet meer nodig was." Over de oorzaak op het betreffende tijdstip durft brandweerwoordvoerder Sander Althoff geen uitspraken te doen. "Het kan van alles zijn geweest. Het kan een stukje glas zijn dat in de berm ligt, waar de zon op schijnt, een sigarettenpeuk kan. Dat is moeilijk te achterhalen. Het is erg belangrijk dat mensen goed uitkijken met wat ze weggooien."

Zwartgeblakerd
Stille getuigen enkele uren later zijn een stuk zwarte geblakerde grond en onder aan de stam geblakerde eiken. De grond waarop de brand plaats vond is van de familie Ratering aan dezelfde weg. Luc Ratering vernam anderhalf uur later pas van de brand op zijn grond. Van buurman Te Brake, 200 meter verderop, alwaar de krantenbezorgster aanbelde om de bosbrand te melden. "Ik heb 's nachts de koeien buiten staan en haalde ze op om ze te melken. Toen ik de koeien de weg over dreef kwam de buurman op de fiets vertellen dat het bosje in brand had gestaan. Iedere morgen wordt bij hem klokslag vijf uur de krant bezorgd, maar deze keer belde de bezorgster aan." Ter plekke bekent Ratering ontzettend veel geluk te hebben gehad. "Het had veel erger af kunnen lopen. Achter het bosje heb ik een aantal balen hooi staan. Al het voer wat ik heb, ik ben er erg zuinig op. Van het land kan ik geen voer meer halen. En er staan bijenkassen achter. Ik heb de imker al gebeld, want misschien zijn zij wel verstoord door de rook."

'Grote pluim'
Een idee over hoe de brand is ontstaan heeft ook hij niet. "Een sigarettenpeuk misschien? Ik weet het niet. Maar ja, er komt hier 's morgens niet veel volk voorbij." Schade zegt hij niet te hebben opgelopen. "Ook niet de glasvezelkabels die uit de grond steken. Ik ben geen boomspecialist maar ik denk dat de bomen er wel weer doorheen komen. Die krantenbezorgster verdient een grote pluim."

Bos bloemen
Op de plek van de gebluste bermbrand komt ook Bart Vos uit Lichtenvoorde een kijkje nemen. "Wij hebben hier een perceel bos en weide achter liggen. We kregen vanmorgen vroeg al een bericht dat hier een brand was geweest. We zijn ons rotgeschrokken. We vroegen ons af hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat met zo'n melding, als eigenaar van een aangelegen perceel. Het is gelukkig meegevallen," constateert ook Vos. "Maar goed dat er nog papieren kranten zijn in plaats van digitaal, werd ons al geappt. Die krantenbezorgster verdient een groot compliment. Die heeft een dikke bos bloemen verdiend."

Bezorgster
De bezorgster in kwestie, mevrouw Willie Forkink, is blij dat het allemaal meegevallen is, vanwege haar kordate optreden, maar zegt hevig geschrokken te zijn. "Het was een hevige brand, die zeker al wel een half uur gebrand had. Ik had in de verte al wel een half uur heel veel rook gezien tijdens het bezorgen, maar wist niet precies waar het was. Toen ik er dichtbij kwam durfde ik er niet dichtbij te komen, want het was een brand van zeker twintig, dertig meter breed al. Ik stond er ver vanaf met mijn auto, want het was zo ontzettend heet. Ik zag en hoorde geen politie of brandweer, toen ben ik direct naar het huis gereden waar ik de krant moest bezorgen en heb aangebeld, omdat mijn mobiel leeg was. Dat zul je ook net zien. Ik ben toen verder gegaan want de kranten moeten rond. Ook omdat ik die man vertrouwde dat hij 112 zou bellen. Het was heel erg eng." Te Brake bevestigt het verhaal van de krantenbezorgster. "Ik was good an 't sloapen an toen de belle ging en zee zei of ik wal wist dat d'n barm in brand stond. Dan wil ie dat ok eerst zeen. Toen heb ik drek ebeld. Ie doot ow plicht. Ik kan d'r neet oaver oordelen, moar ik denk een sigarettenpeukje. Dat brendt neet zo moar. 'T branden best."

Brandweer extra alert
Burgemeester Bronsvoort is eveneens opgelucht dat de brand snel geblust kon worden. "Er wordt heel veel gedaan in het kader van 'code Oranje' nu, naar aanleiding van de gehele situatie op dit moment. Er zijn vele overleggen en besprekingen om maar zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Er is onder andere binnen de Veiligheidsregio het voorbereidend regionaal operationeel team om alles in kaart te brengen en alvast na te denken over wat er zou moeten gebeuren op het moment dat het nog droger wordt, er nog minder water gebruikt mag worden. Het is ook belangrijk dat mensen alert zijn met open vuren, met barbecues."

Column

Alert

Een alerte krantenbezorgster heeft vorige week weten te voorkomen dat een kleine bosbrand in de buurt van Lievelde kon uitgroeien tot een grote bosbrand. Zie het artikel van Henri (ik mag Wally zeggen) elders in deze krant. Een brand van Californische of Zuid-Europese afmetingen werd afgewend door een bezorgde bezorgster.

Het was 's morgens vroeg, dus een flink deel van gemeentelijk spoorwegdorp Lievelde heeft het vorige week vrijdag niet eens gemerkt. En een groot deel van het buitengebied rondom de Scheidingsweg was ook nog binnen.

En het was rustig met het doorgaande verkeer aan die weg, zeker in deze vakantietijd. Dus er is ook weinig van de brand gefilmd door Facebookers, Twitteraars, Instagrammers of andere uploadende like-lijk-geile giertjes met zalig zinloze levens. Zoals die idioten die gingen filmen bij het dodelijk verkeersongeluk tussen Tilburg en Breda afgelopen weekend. En wat in Brabant kan gebeuren, kan in de Achterhoek ook gebeuren. Want Achterhoekers zijn niet beter dan Brabanders; maar het oostelijke accent natuurlijk is wel veel leuker om te horen dan het zuidelijke. Naar de heersende mening in deze column en in andere columns in de uitgaven van Achterhoek Nieuws tenminste.

Oost Gelre-gevoel: de Groenlose bezorgster heeft inmiddels een bos bloemen gekregen van een Lichtenvoordse grondbezitter wiens landgoed(je) misschien wel groot leed werd bespaard. Zie daarvoor een artikel van Wally elders in deze krant.

Waren alle krantenbezorgsters (v/m) maar zo alert als mevrouw Willie Forkink, want daarover hebben we het. Ik ken haar niet, maar op een of andere manier klinkt haar naam als iemand van boven de 19. En krantenbezorgers (m/v) van onder de 19 zijn vaak niet zo alert als zij was. En dan bedoel ik niet alert bij een beginnende brand ofzo, maar gewoon alert bij een brievenbus, waarvoor ze - weliswaar matig - betaald worden. Er zijn nogal wat bezorgklachten, zeker in deze vakantietijd, wanneer de vaste bezorgers deels worden vervangen door losse bezorgers.

Ik hoor zelfs weleens verhalen van stapels Groenlose Gidsen of Elna's die in de berm zijn gedumpt. Nog brandgevaarlijk ook met dit weer.

Als columnist ben ik vanzelfsprekend bezorgd en alert met betrekking tot deze kwestie. Altijd die onzekerheid of ik en de rest van deze krant bezorgd wordt. Ik kan er niet direct wat aan doen. U moet bij Direct Verspreidingen zijn.

Zomer in Zieuwent met Omroep Gelderland

De Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Stan Bouman

ARNHEM/ZIEUWENT - Welke plaats wordt de opvolger van Geesteren en mag zich een jaar lang 'Mooiste plaats van Gelderland' noemen? Dat is de vraag die de komende drie weken centraal staat in het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland.

Angelique Krüger reist ook dit jaar weer met haar crew door Gelderland. In de periode van 6 tot met 24 augustus brengt ze een bezoek aan maar liefst vijftien plaatsen verspreid over de provincie. Dit jaar is ook Zieuwent van de partij, naast Miste, Meteren, Harskamp, Varssel, Beemte Broekland, Heerewaarden, Heteren, Vuren, Bekveld, Appeltern, Noordijk, Stokkum, Wezep en Oosterhout.

Iedere werkdag staat er van 9.00 tot 19.00 uur dus een Gelderse plaats centraal tijdens Zomer in Gelderland, hét zomerprogramma van Omroep Gelderland. Iedere plaats heeft zijn eigen dorpsteam, dat verschillende opdrachten uitvoert om te bewijzen dat zij de eretitel verdienen. Gedurende de dag zijn de inwoners uit de betreffende plaats en omgeving welkom om het team aan te moedigen. Op donderdag 23 augustus doet het programma Zieuwent aan.

Prijs
Naast de eretitel kan het dorp duizend euro verdienen voor een zelfgekozen goed doel: van springkussen tot Zwarte Pieten-pakken, alles komt voorbij. Op radio, via de website, de app en de Facebookpagina is de hele dag het team te volgen en komt men alles te weten over de plaats van die dag. Om 18.20 uur wordt afgesloten met het hoogtepunt van de dag; een live tv-uitzending waarin bekend wordt hoeveel geld de plaats heeft opgehaald en wie er aan kop staat in de strijd om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'.

Live radio
Overdag is het ook al heel gezellig op het plein. Want dit jaar staat voor het eerst de podiumwagen van Omroep Gelderland op de locaties van Zomer in Gelderland waar live radio wordt gemaakt. Iedereen is welkom op donderdag 23 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur op het dorpsplein in Zieuwent bij Eric van den Berg om een plaatje aan te vragen of aan te schuiven voor een leuk verhaal.

Koning Martijn wordt afgetuigd

Voor het Lichtenvoordse raadhuis. Foto: PR St. Switbertus/E. Neef

LICHTENVOORDE - Aan alles komt een eind, ook aan de regeerperiode van de Lichtenvoordse schutterskoning Martijn Prinsen. Na een jaar lang samen met zijn koningin het koningspaar van Schutterij St. Switbertus te hebben gevormd, zal hij op maandag 10 september traditiegetrouw worden afgetuigd.

De reglementen van het vogelschieten van St. Switbertus schrijven dat voor. Het aftuigen, natuurlijk niet gewelddadig, vindt plaats na het lossen van het eerste schot bij het vogelschieten in het daarop volgende jaar. Daarna heeft iedereen van 18 jaar of ouder die in Lichtenvoorde geboren, getogen of woonachtig is, de kans om deze eervolle functie een jaar lang te vervullen, samen met de koning(in) van zijn of haar keuze. Mocht de huidige koning zijn prestatie van vorig jaar weten te herhalen, wordt hij geen koning, maar keizer. Dat geldt ook voor iedereen die al twee keer eerder (maar niet in opeenvolgende jaren) koning(in) was en dit jaar weer het koningsschot lost.
Schutterij St. Switbertus is al weer druk bezig met alle voorbereidingen, zodat deze 89ste editie van deze traditie ook dit jaar een gezellig en spannend spektakel wordt. Belangstellende scherpschutters kunnen individueel of samen, als groep vrienden en vriendinnen, meeschieten. Meer informatie op de website. Wie nog meer wil weten kan bellen met een van de bestuursleden. Hun telefoonnummers zijn ook op de site te vinden, net als allerlei andere wetenswaardigheden over alle gezellige, muzikale en sportieve mogelijkheden die St. Switbertus te bieden heeft.

st-switbertus.nl/vogelschieten-2-0/

Mantelzorgcafé voor gemeente Oost Gelre

OOST GELRE - Op donderdagmiddag 30 augustus is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in Het Huys van Frederik Hendrik in Groenlo, Markt 4-6 van 14.00 tot 15.30 uur (let op: tot 14.00 uur is locatie nog gesloten).

Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Daarom zijn mantelzorgers van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden. Meer weten? Bel (0544) 82 00 00 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.

OK Makelaar en Hypotheken viert jubileum én nieuwe plek

Maarten Oonk (links) en Emil Kolkman. Foto: Liesbeth Spaansen

LICHTENVOORDE - Zo'n tien jaar waren ze gevestigd in een voormalige gereformeerde kerk aan de Lichtenvoordse Nieuwe Maat. Sinds afgelopen week zitten ze op een nieuwe locatie, centraler in het dorp: aan de Nieuwmarkt 131. De mensen van OK Makelaar en Hypotheken proostten vrijdag trots met gasten op de nieuwe stek én op het koperen jubileum. Die mensen van OK zijn de naamgevers Maarten Oonk (O) en Emil Kolkman (K) en hun medewerkers Rutger Breuker en Carolien te Winkel.

Door Mark Ebbers

De nieuwe plek oogt warm en hip, zeker geen traditioneel kantoor. Houten tafels met laptops naast een bar, een inkijkkoelkast en zelfs een flipperkast. Het is druk tijdens de opening: tientallen buurtbewoners, zakelijke relaties, naasten en anderen, genodigden en niet-genodigden zijn gekomen om te kijken, te feliciteren en zeker ook wat te drinken op deze bloedhete vrijdagmiddag. Emil Kolkman is tevreden over de opkomst en ook over de nieuwe plek: "De kerk waar we zaten was prachtig, maar natuurlijk als kantoorgebouw niet al te praktisch: weinig daglicht en in de winter moeilijk te verwarmen."

Hij en zijn compagnon Maarten Oonk vieren naast de verhuizing ook het 12,5-jarig bestaan van OK. "We zijn in januari 2006 begonnen in Winterswijk, waar we de eerste twee en een half jaar gevestigd waren, dus dat begin was vorige maand exact 12,5 jaar terug."

Het kantoor aan de Nieuwmarkt is daarmee de derde locatie in het bestaan van het bedrijf, dat destijds werd opgericht door financieel adviseur Kolkman en makelaar Oonk. "We zijn toen eigenlijk zelfstandig gaan doen wat we daarvoor al in loondienst deden", aldus Kolkman. De klanten van OK komen vooral uit Lichtenvoorde en Winterswijk, maar ook wel uit plaatsen in de buurt, als Aalten en Groenlo. "Onze doelgroep is wel echt Achterhoeks en wij eigenlijk ook."

Met verschillende Achterhoekers en ook met anderen heffen Kolkman en Oonk tot in de vroege vrijdagavond het glas op de volgende fase van hun onderneming. Buiten is een mobiele drankwagen neergezet en is een tentdak gespannen. Mocht het eens gaan regenen. Maar het blijft – zoals al tijden – erg droog en erg warm. Binnen doet de airco goed zijn werk, ook een erg prettige kant van de nieuwe locatie.

Kruisjassen en scooteren bij KBO

LICHTENVOORDE - De Krachtige Belangen Organisatie (KBO) voor senioren Lichtenvoorde is alweer volop in touw. Na een korte zomerstop van drie weken, zijn de eerste bridgepotjes al weer gekaart, hebben de jeu-de-boulesbanen alweer moeten zuchten onder de druk van neerploffende boules en zijn de eerste computerproblemen alweer opgelost. Er is bij de KBO weer leven in de brouwerij. En dat was tijdens het eerste inloopcafé op dinsdag 31 augustus goed te merken. Er werd vanwege de flinke opkomst in De Treffer spontaan gekruisjast.

Inmiddels hebben zich meer liefhebbers gemeld. Dat betekent dat er op de dinsdag- en donderdagochtenden tussen 9.30 en 11.30 uur gekruisjast kan worden door wie wil. Ook niet-leden kunnen gerust eens binnenlopen en meespelen.

Naast deze informele kruisjasmogelijkheid, biedt KBO drie keer per jaar de speciale kruisjascompetitiemiddagen aan, onder leiding van Annie Eskes en Antoon Rooks. Deze middagen zijn speciaal voor leden.

Scooter rijden
Lekker met een groepje scooter rijden door de omgeving? Theo Engelbarts kwam met het idee om naast de ritjes die hij solo maakt ook eens met een groep op stap te gaan. "Het moet wel zo zijn dat er meer mensen zijn die enorm kunnen genieten van de vrijheid die een scooter jou biedt", meent hij. Omdat er wellicht naast KBO-leden met een scooter ook andere Oost Gelrenaren zijn die iets voelen om af en toe in groepsverband te toeren, kan iedereen contact opnemen met de organisator via telefoonnummer 0544-374834.

Verdere activiteiten van Krachtige Belangen Organisatie voor senioren Lichtenvoorde zijn te vinden op de de voorlaatste pagina van deze Elna.

Expositie Galerie Lodiek

LICHTENVOORDE - Op zondag 5 augustus opent Galerie Lodiek haar deuren voor de opening van een nieuwe expositie. Deze expositie duurt tot en met zondag 2 september. Locatie is het Sociaal Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. De galerie is open van 14.00 tot 17.00 uur.

KNNV Plantenexcursie bij Lievelde

WINTERSWIJK/LIEVELDE - Op zondag 12 augustus houdt de afdeling Oost-Achterhoek van de KNNV een Plantenexcursie bij Koolmansdijk in Lievelde. De excursie begint om 10.00 uur bij VVV-kantoor in Winterswijk, per auto. Terug is men rond 16.00 uur. Leiding en info: Fred Bos (tel: 0543-515341). Buiten de orchideeëntijd is er ook nog veel te zien in dit natuurgebied. Gezocht wordt onder meer naar de draadgentiaan. Geadviseerd wordt om loep en Flora mee te nemen.

Scooter in brand aan Eikendijk in Lievelde

Foto: 112 Nieuws Gelderland

LIEVELDE - Maandagavond rond kwart voor tien moest de brandweer uitrukken voor een in brand staande scooter aan de Eikendijk in Lievelde. Er was niemand aanwezig op de plek van de brand. De scooter is waarschijnlijk gestolen en in brand gestoken. Politieonderzoek heeft niets opgeleverd, De politie zoek getuigen, en ook mensen die wellicht informatie hebben over de herkomst van de scooter. Zij kunnen contact opnemen met de politie via tel. 0900 8844.

Foto: 112 Nieuws Gelderland
Foto: 112 Nieuws Gelderland
Foto: 112 Nieuws Gelderland

Vakantiesluiting bieb Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - In de zomervakantie is de Bibliotheek Lichtenvoorde gesloten van maandag 13 augustus tot en met zaterdag 18 augustus. Tijdens deze week zijn de vestigingen Borculo, Ruurlo, Neede, Winterswijk en Groenlo normaal geopend en kunt u daar terecht voor het lenen of terugbrengen van materialen.

Dahleo geeft meer CorsoKIDs een kans

Vijf onderstellen staan klaar om ook jonge corsobouwers een kans te geven. Foto: PR

Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde leent onderstellen uit

LICHTENVOORDE - Dahleo, de mascotte van het Lichtenvoordse Bloemencorso, gaat ervoor zorgen dat nog meer kinderen een wagen voor het corso van 9 september kunnen bouwen. De Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde heeft namelijk vijf onderstellen aangekocht voor de jongste bouwers die graag hun eerste corsowagen willen maken.

Deze aankoop is bedoeld om het bouwen van een wagen toegankelijk te maken voor iedereen. Want niet alle beginnende CorsoKIDs hebben een onderstel of kennen iemand met zo'n wagen. De onderstellen zijn 80 x 150 cm, waarmee er genoeg ruimte is voor een mooie creatie. De kinderen die een onderstel mogen lenen krijgen de bijbehorende regels en afspraken na de bevestiging te horen. Het belangrijkste is dat er geen kosten aan verbonden zijn.
De corsowagens worden met dahlia's beplakt. De CorsoKID-bouwers kunnen de bloemen en de lijm gratis bestellen op de website, waar ook de wagen aangemeld kan worden voor de optocht. Op woensdag 12 september, de woensdag na het corso, moeten ze de wagen zelf afbreken op het corsoterrein. Hier staat een grote container voor het afval. Het onderstel kan vervolgens worden ingeleverd, ook op het corsoterrein.
De Stichting hoopt dat nog meer kinderen plezier in het bouwen krijgen, en dat zij het resultaat tijdens de optocht trots aan het publiek gaan showen.
Wie meer wil weten of een onderstel wil reserveren kan contact opnemen met de CorsoKIDS via e-mail: info@corsokids.nl of via contactpersoon Chantal Dusseldorp, tel 06-4893 7480.

www.corsokids.nl

Bloemen voor krantenbezorgster

GROENLO - Niet alleen maar roepen in onze krant, en de aanverwante social media pagina's, dat de alerte krantenbezorgster die een grote bosbrand voorkwam een bos bloemen verdient, maar ook daadwerkelijk de daad bij het woord voegen. Het was Bart Vos uit Lichtenvoorde die na het bekend worden van de naam van de alerte mevrouw in kwestie, mevrouw Willie Forkink uit Groenlo, persoonlijk een fraaie bos bloemen op haar huisadres bezorgde.

Door Henri Walterbos

"In een persoonlijk gesprekje heb ik nogmaals benoemd dat ik blij ben met een paar extra ogen en oren in het buitengebied ter voorkoming van dit soort risico's", aldus een opgeluchte Vos, eigenaar van een stuk bos/weide, grenzend aan het getroffen perceel. "Het had voor ons dan ook heel anders kunnen aflopen." Op het kaartje bij de bos bloemen staat: 'Door uw oplettendheid veel leed voorkomen zo. Bedankt.'

Foto: Bart Vos

Mevrouw Forkink toonde zich zeer verheugd met het gebaar. "Ik doe dit werk al 40 jaar, samen met mijn man. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Erg leuk dan dit gebaar."

Kraomschudden door dansgroepen

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Vrijdagmorgen 3 augustus toog een afvaardiging van de folkloristische dansgroep Klepperklumpkes/De Vier Winden naar Dinxperlo om te kraomschudden. De leden Peter en Mariëlle Hermes zijn trotse ouders geworden van zoon Lieuwe. Dat moest natuurlijk op een traditionele manier gevierd worden met een echte pillewegge, overhandigd door Jan Busch en Agnes Wolterink.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

ZSOM week 32

LICHTENVOORDE - Deze uitzending is op 10 augustus om 15.00 uur in de Antoniushove.

1. ZSOM Regiojournaal
De komende 4 weken is er geen regiojournaal ivm vakantie. Vanaf week 34 kan men weer kijken naar het regiojournaal.

2. Poolse kinderen te gast in Borculo
Dit jaar vangt de Borculose afdeling van Pax Kinderhulp weer Poolse kinderen op die lijden aan de chronische ziekte diabetes mellitus type I. Het is de 33ste keer dat patiëntjes uit Katowice een leerzame en vooral plezierige vakantie mogen beleven in Borculo. Al jarenlang maakt de ZSOM opnames van alle activiteiten die deze kinderen mee mogen maken en maakt hiervan een dvd, die alle kinderen bij hun vertrek meekrijgen om thuis nog weer terug te kunnen kijken naar hun vakantie in Nederland. Kijk vandaag naar het tweede deel van dit beeldverslag.

3. Openluchtspel Markelo
Op 21 juli heeft de ZSOM opnames gemaakt van het openluchtspel ''t Kan raar loop'n', dat werd opgevoerd in het openluchttheater de Kösterskoele te Markelo. Het stuk van dit jaar speelt zich af bij camping Beekzicht. Van Dam is de eigenaar van deze camping en niet al te precies met het bijhouden van de administratie. Rosalie en haar dochter Christel beheren de camping en vinden het niets dat Van Dam er zo mee omgaat.
Buurman Berend Blok heeft zich al jaren verzet tegen de camping. Het terrein was vroeger in het bezit van de familie Blok maar die hebben een nieuwe boerderij een stukje verderop. De spelersgroep van de Kösterskoele stond weer garant voor een fantastisch openluchtspel met een boeiend verhaal met vele humoristische scenes. Vandaag het tweede bedrijf.

Op de website kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal.

Column

Groenlo

Escaperoom

Dagelijks, op afspraak

9 augustus

Groenlo

Open tuindag

Anne van Beusekom-Orange

Lievelde

Ambachtendag Erve Kots

Herberg Openluchtmuseum Erve Kots

Lichtenvoorde

Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

11 augustus

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

Lichtenvoorde

Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

12 augustus

Vragender

Veenexcursie Vragenderveen

Verzamelen voor St. Antonius van Paduakerk

Groenlo

Grolse Braderiedag

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Expositie Kunst zonder beperking

Galerie Lodiek

14 augustus

Lichtenvoorde

Hooiland Avonturendagen 7 t/m 12 jaar

Wijkgebouw de Schoppe

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

16 augustus

Lichtenvoorde

Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

17 augustus

Lichtenvoorde

speeddaten voor alleenstaanden 65-75 jaar

Café-Zaal Hogenkamp

18 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

Mariënvelde

Spektakelweekend Mariënvelde

Feest- en crossterrein

19 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

Vragender

Veenexcursie Vragenderveen

Verzamelen voor St. Antonius van Paduakerk

Mariënvelde

Spektakelweekend Mariënvelde

Feest- en crossterrein

Lichtenvoorde

Expositie Kunst zonder beperking

Galerie Lodiek

Groenlo

Wielerkoers Dwars deur Grolle

Centrum Groenlo

20 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Hooiland Avonturendagen 7 t/m 12 jaar

Wijkgebouw de Schoppe

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

Tropische temperatuur geen spelbreker tijdens kermis in Voor-Beltrum

Echtpaar Tuinte Schutterskoning en Schutters- koningin 2018

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - Warm, zeer warm, heet, bloedheet, het maakt de kermisvierders in Voor-Beltrum geen moer uit. Ook de driedaagse kermis 2018, in het afgelopen lange weekend gehouden op het feestterrein nabij Café Halfweg, wordt niet alleen beleefd als een echt traditioneel volksfeest, maar tevens als een jaarlijks hoogtepunt waar iedereen van jong tot oud bij wil zijn. 'Kermis vieren wij met ons allen!', is de alom bekende leuze die voorzitter Iwan Wolterink van het Volksfeestcomité Voor-Beltrum ieder jaar hanteert. En gelijk heeft hij, want ook deze keer zijn het slechts weinigen in Voor-Beltrum die niet geproefd hebben van dit heuse buurt- en familiefeest.

Zo ook afgelopen maandagmorgen wanneer de kermis officieel geopend wordt door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Een opening die een voorbeeldig gemeenschappelijk karakter kent, waarmee de gemeenschap Voor-Beltrum een eersteklas visitekaartje afgeeft. Een gemeenschap die volgens de laatste statistische gegevens slechts 250 woningen telt en circa 600 inwoners, de in Voor-Beltrum geboren en nu in Beltrum, Eibergen en Groenlo woonachtige trouwe aanhangers niet meegeteld.

Kritische geluiden
Alvorens muziekvereniging Concordia het officiële gedeelte afsluit met het volkslied van Voor-Beltrum met de alleszeggende titel 'Het Veur-Beltrumse land', is het voorzitter Iwan Wolterink, die van de aanwezigheid van burgemeester Van Oostrum gebruik maakt om een aantal kritische pijlen op de gemeente Berkelland te richten. "Helaas, meneer de burgemeester. Na jaren achtereen complimenten te hebben gemaakt, kan ik er deze keer niet omheen om een aantal kritische geluiden te laten horen", aldus Wolterink, die daarbij onder andere doelt op het uitblijven een gemeentelijke subsidie voor het bestrate terrein van de Stichting Halfweg, de hoge ozb-aanslagen, een horecavergunning waarmee men niet uit de voeten kan, alsmede een verouderd bestemmingsplan dat geen nut meer heeft. "Wij lijken in alle opzichten de dupe te worden van het vele, op tal van terreinen, door onze eigen mensen verrichte vrijwilligerswerk. Hopelijk slaat het nieuwe college van B en W een andere, betere weg in nu men roept dat men er wil zijn voor de gehele samenleving."

Tussen de bedrijven door laten de vaandelzwaaiers zich van hun beste kant zien. Een groepering waarbij het een en ander is gewijzigd. Zo is er afscheid genomen van Paul Tuinte en Heino Luttikholt en zijn in de personen van Sten klein Gunnewiek, Bob Kip en Bart Mentink een drietal nieuwkomers verwelkomd. Op passende wijze wordt er door voorzitter Wolterink ook stilgestaan bij de zieken in Voor-Beltrum en worden er enkele momenten stilte in acht genomen voor de overleden inwoners van Voor-Beltrum. Daarentegen klinkt er een spontaan applaus voor de in het afgelopen jaar geboren tien baby's.

Spelen en uitslagen
Vanzelfsprekend worden er tussen en tijdens alle festiviteiten door op alle kermisdagen verschillende spelen afgewerkt. Na onder andere diverse sportonderdelen op de zondag, de traditionele allegorische optocht en de veel actieve en passieve belangstelling trekkende buurtspelen op de maandag, staat kermisdinsdag traditiegetrouw in het teken van het vogelschieten voor heren en het vogelgooien voor dames, alsmede het schijfschieten voor heren. Onderdelen die worden afgesloten met de huldiging van de koningsparen in de feesttent. Hierbij gaat automatisch de meeste aandacht uit naar Schutterskoning 2018: Michel Tuinte, vader en opvolger van zoon Niels Tuinte, die vorig jaar de vogel naar beneden haalde. Om het familiekarakter nog completer te maken, laat echtgenote Carla Tuinte zich kronen als Koningin bij de dames. Thomas Bruggeman wordt Jeugdkoning en Fenne Knops weet de titel Jeugdkoningin voor zich op te eisen.

Ook deze keer tonen voorzitter Wolterink en pr-vrouw Frederike Piepers zich helemaal tevreden over het verloop van de kermis. "Het weer is natuurlijk uitzonderlijk warm, maar hier in Voor-Beltrum weten wij overal een mouw aan te passen. Met de deze keer opgedane ervaringen kijken wij nu al weer vooruit naar de kermisdriedaagse in 2019", aldus een trotse Wolterink.

Uitslagen

Penalty schieten
5-8 jaar Siem Pasman
9-12 jaar Guusje Groot Zevert
13-15 jaar Gijs Schilderinck

Voetbal
1. Grolseweg
2. Koelinkbrink
3. Slingebekke

Volleybal
1. FC Plakbal
2. Velleke
3. VIP

Sterrit
1. Lot en Marcel Mutter
2. Ine en Ronald Haarlink
3. Tineke en Nico Heinen

Buurtspelen
1. Velleke 2
2. Auste 1
3. Leunkweg

Mooiste joker
Velleke

Schijfschieten
1. Marcel Mutter
2. Willem Wassink
3. Irene Huinink

Vogelschieten/Vogelgooien

Mannen
Michel Tuinte: romp en rechtervleugel
Tom Tuinte: linkervleugel en staart
Niels Tuinte: hals

Dames
Carla Tuinte: romp en hals
Tosca te Boome: rechtervleugel
Luci Arink: linkervleugel
Anne Slütter: staart

Jongens
Thomas Bruggeman: romp en rechtervleugel
Jens Reijerink: linker vleugel en hals
Siem Stevens: staart

Meisjes
Fenne Knops: romp, hals en rechtervleugel
Anne Kip: linkervleugel
Tess Luttikholt: staart

OMD 2018: monumenten en orgelconcerten

De Sint Werenfriduskerk in Zieuwent doet mee aan de Nationale Orgeldag. Foto: Theo Huijskes

OOST GELRE - De op zaterdag 8 en zondag 9 september te houden jaarlijkse Open Monumentendag (OMD), in 1987 in navolging van Frankrijk in Nederland geïntroduceerd, heeft in de gemeente Oost Gelre door de jaren heen een vaste plaats op de jaaragenda verworven. Tijdens de deze keer voor het tweede weekend van september georganiseerde Open Monumentendag is er gekozen voor een uitwisseling van Oost Gelre met het Duitse Vreden en zal er tegelijkertijd in het kader van de Nationale Orgeldag in een zestal kerken in Oost Gelre een orgelconcertreeks plaatsvinden

Door Theo Huijskes

Het was al vrij snel na de vorming van de herindelingsgemeente Oost Gelre in 2005 dat er een Comité Open Monumentendag Oost Gelre werd gevormd. Mede door de aanwezigheid van Oudheidkundige Verenigingen in Groenlo, Lichtenvoorde en Zieuwent was er reeds twee jaar later in 2007 een heus comité gevormd. Op die manier zorgde de nieuwe gemeente Oost Gelre ervoor dat er een volwaardig vervolg werd gegeven aan hetgeen de voormalige gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde reeds in gang hadden gezet. Een en ander is mede te danken aan de ambtelijke alsmede financiële ondersteuning die er van gemeentewege wordt aangeboden.

De mensen achter de dag
Anno 2018 wordt het bestuur van het Comité Open Monumentendag gevormd door Lucia Beerten en Cecile Hulshof (Oudheidkundige Vereniging Zuwent), Frits van Lochem (Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde), Joop Derksen (Stichting Oude Calixtus Groenlo), Ronald Wopereis (GOLS Station Groenlo), Wim de Ridder (Stoomhoutzagerij Nahuis Groenlo), Willy Lansink en Ben Verheij (Oudheidkundige Vereniging Groenlo), terwijl Peter Ballast van de gemeente Oost Gelre zorgt voor de ambtelijke ondersteuning. Het geheel staat onder voorzitterschap van Ben Verheij.

Ook eigen ideeën als
uitgangspunt

In de afgelopen elf jaar heeft het Comité Open Monumentendag Oost Gelre heel wat activiteiten ontplooid. In het merendeel van de gevallen gebeurde dat op basis van het thema dat jaarlijks door het Nationaal Comité Open Monumentendag wordt aangereikt. Maar ook eigen ideeën zijn wel eens uitgangspunt geweest. Zo is de Ruilverkaveling Zieuwent - Harreveld al eens in de schijnwerpers gezet, is er verder de nodige aandacht geweest voor (historisch) Verkeer en Vervoer, zowel over de weg als op het spoor. Daarnaast is ook de smaak van de 19de eeuw op de voorgrond geplaatst en is ook de Grolse Linie al eens een jaarthema geweest.

Zoals aangegeven, zijn de zaterdag en de zondag van het tweede weekend in september de twee gebruikelijke Open Monumentendagen. De vrijdag daaraan voorafgaand, 7 september, is getiteld OMD Klassendag. Op die dag stelt het Comité OMD ieder jaar alles in het werk om het een en ander voor de jeugd in deze gemeente te organiseren. Dit onderdeel gebeurt per definitie niet centraal, maar kan per afzonderlijke kleine of grote kern worden opgepakt. Zo hebben de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Zieuwent, Lichtenvoorde en Groenlo al een aantal keren een kerk bekeken in hun woonplaats met telkens een door een deskundige verzorgde toelichting. Ook heeft Zieuwent te behoeve van de basisschoolleerlingen al eens aandacht besteed aan andere specifieke plekken en gebouwen in het dorp.

Uitwisseling met Vreden
Op de OMD 2018 derhalve twee hoofdactiviteiten. Allereerst de uitwisseling met de stad Vreden en de Heimatverein Vreden, een uitwisseling die twee jaar geleden ook al heeft plaats gevonden. Op zaterdag 8 september zet er een bus met belangstellenden uit Oost Gelre koers richting Vreden, alwaar een rondleiding plaatsvindt in het grote, pas geopende gebouw van KULT (Kultur und Lebendige Tradition). Vervolgens wordt er onder deskundige begeleiding in Vreden nog een smederij in actie bekeken, alsmede een aantal monumenten die herbouwd zijn. Op zondag 9 september gaat er een bus met belangstellenden vanuit Vreden naar Lichtenvoorde om daar het plaatselijke, tevens op één na grootste Bloemencorso ter wereld te bekijken.

Orgelconcerten
Omdat de OMD-zaterdag altijd samenvalt met de Nationale Orgeldag is, heeft het Comité OMD Oost Gelre het initiatief genomen om de kerken in Oost Gelre te vragen of zij mee willen werken aan een op die dag op te zetten orgelconcertreeks. De reacties waren overweldigend. Zo hebben maar liefst zes kerken direct hun spontane medewerking toegezegd, te weten de Oude en Nieuwe Calixtus in Groenlo, de Johannes in Lichtenvoorde, de Sint Agatha in Harreveld, de Sint Werenfridus in Zieuwent en de Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Mariënvelde. Als organisten zijn hiervoor van de partij Jan Offenberg, Erna Karnebeek, Frans Thomassen, Angela Pijnappel en Jan de Leeuw. De orgelconcerten worden in een zodanig tijdschema gezet dat belangstellenden alle concerten kunnen gaan beluisteren.

Meer informatie
Eind augustus, begin september zal er in deze krant, naast een opsomming van de monumenten die op de OMD in geheel Oost Gelre zijn geopend en dus bezocht kunnen worden, ook nadere informatie worden gepubliceerd over hoe belangstellenden deel kunnen nemen aan de uitwisseling met Vreden en hoe het tijdschema van de orgelconcerten eruit zal gaan zien. Vast staat al wel dat er voor belangstellenden aan beide activiteiten geen kosten zijn verbonden.

'Als het aan mij ligt, maken we er een jaarlijks evenement van'

Ook in Mariënvelde handtekeningenjagers. Foto: Henri Walterbos

Vervolg van de voorpagina

Het mag gezegd, de grasmat ligt er fantastisch bij. Jansen: "Technisch Manager Peter Hofstede vroeg telefonisch naar de staat van het veld. Toen we zeiden dat dat prima was kwam hij een keer kijken en zei hij dat we inderdaad gelijk hadden. Twee weken geleden kwam hij nog een keer kijken, zaten onze vrijwilligers net met een nagelschaartje op de knieën op het veld om het laatste onkruid te knippen."

Grieken
Het voetbal dat op de grasmat gelegd wordt laat te wensen over. Voor 'anhangers' van de Superboeren is het jammer van de nederlaag en het vertoonde spel, maar de sfeer wordt er ondanks de 0-1 nederlaag niet minder om. Het is Achterhoeks gemoedelijk langs de lijn waar een grote groep Grieken, uit met name Duitsland, bijna gedurende de gehele wedstrijd Griekse gezangen laat horen. "Die groep was vanmiddag al op tijd in Mariënvelde en wilde graag een biertje drinken. Hebben ze op het terras bij Heutinck gezeten, maar ze gedragen zich prima", aldus Jansen.

Haarvaten van de Achterhoek
Het is een prachtig plaatje. Een duel tussen profclubs op het terrein van een vijfdeklasser, in de haarvaten van de Achterhoek, mogelijk gemaakt door trotse vrijwilligers, vlak onder de kerktoren en waar uiteraard een Grolsch-biertent niet ontbreekt. Als na afloop de vergaderruimte weer volstroomt, zorgt oud-voorzitter Jos Beening voor de drankjes. Zo ook voor het arbitrale trio, dat ook de complimenten over de grasmat uitspreekt. "Welke klasse spelen jullie eigenlijk?", vraagt scheidsrechter Martin van de Kerkhof hem. "We spelen 5e klasse. We zijn afgelopen jaar gedegradeerd. Ach, af en toe moet je een stapje terug doen", haalt Jos zijn schouders op, met een blik van berusting. Ook in Mariënvelde is clubliefde niet klasse-gebonden.

Tevreden
Freek Jansen kijkt tevreden terug op de avond. "De wedstrijd kwam tot stand naar aanleiding van een contact tussen Hans Martijn Ostendorp en mij. We hadden het over dit gebouw. Als het goed is gaan er nog een paar dingen meer gebeuren met De Graafschap. Dat doe ik graag want ik ben Graafschapsupporter. Ik wilde daar niets voor krijgen. Toen bood hij aan om hier een wedstrijd te komen spelen. Dat vond ik prachtig. Het is prima verlopen, iedereen had goede zin. Als het aan mij ligt maken we er een jaarlijks evenement van. De Graafschap moet zulke wedstrijden altijd in de Achterhoek spelen. Dan creëer je binding met de regio. Daar hebben we het ook nog over gehad." Als Graafschapsupporter kan Jansen geen oordeel over de wedstrijd geven. "Ik ben nogal druk geweest en heb er weinig van gezien, maar dat vind ik niet erg. Ik geniet ervan als anderen genieten." Het had echter weinig gescheeld of de Grieken waren niet gekomen, laat Jansen nog weten. "Ze zitten op een trainingskamp in Breda en dachten met anderhalf uur hier te zien. De reis duurde drie uur, mede door de grote brand in Didam. Er gingen al stemmen op om halverwege terug te keren. Dat is gelukkig niet gebeurd. Dan waren we wel in de stress geschoten", kan hij er nu om lachen.

Zomerconcert met Mart Hillen

Mart Hillen. Foto: Lawrence Mooij Dutchfoto

BREDEVOORT - Zondag 12 augustus is het vijfde zomerconcert op 't Zand in Bredevoort met gitarist Mart Hillen uit Lichtenvoorde. Het concert is van 12.00 tot 14.00 uur en gaat alleen door bij mooi weer. De toegang is vrij, hoewel er wel met de pet wordt langsgegaan om de kosten te drukken.

In 2016 wint fingerstyle-gitarist Mart Hillen de theaterwedstrijd Rabo On Stage in Zutphen. Fingerstyle betekent in het geval van Mart dat hij basgitarist, gitarist en drummer inéén is. Hij bespeelt de snaren en drumt tegelijkertijd op de klankkast van zijn gitaar. Mart is in zijn eentje een volwaardige band. Hoewel Mart niet zingt vertaalt hij alom bekende nummers op zijn eigen manier waarbij elk nummer zijn eigen geschiedenis heeft, die grappig, droevig of interessant is.


www.bredevoort.nu

Braderie op camping Goorzicht

AALTEN - Op zondag 12 augustus van 11.00 tot 17.00 uur is er een braderie op camping Goorzicht, gelegen aan de Boterdijk 3 te Aalten. Naast kramen met allerhande koopwaar is er voor vertier voor de kinderen gezorgd.

Lichtenvoorde heeft nu een plantenasiel

LICHTENVOORDE - Op 1 augustus is in Lichtenvoorde het plantenasiel online gegaan en daarmee geopend. Het plantenasiel, onder de naam Care & Repair Service, is een initiatief van Maartje de Kort, sinds twee jaar woonachtig in Lichtenvoorde. Het idee is niet nieuw, maar wel voor Lichtenvoorde en omgeving. De service vangt kamerplanten op, verzorgt ze, indien nodig worden de planten gerepareerd en wordt er belangeloos en kosteloos via Facebook een nieuwe eigenaar gezocht.

"Soms weten mensen niet meer wat ze met een kamerplant aan moeten en verdwijnt deze in de vuilnisbak. Ik vind het zonde als mensen een plant weggooien terwijl er nog leven in zit. De Care & Repair Service zie ik als een soort recycling: door planten op te vangen en ze te voorzien van de nodige zorg kan ik ze via een loting op de site doorgeven aan een nieuwe eigenaar. Daarbij wordt bij de plant de nodige informatie gegeven zodat de nieuwe eigenaren weten hoe ze de plant kunnen verzorgen".
Ze werkt erg toegankelijk. "In mijn voortuin staat een kratje waar mensen de kamerplant kunnen 'dumpen', maar planten kunnen ook aangemeld worden via e-mail of via Facebook. Afhankelijk van het aanbod wordt er eens per week een plant of stekje verloot, welke mensen na email-contact bij me kunnen ophalen. Ook wordt er op de site regelmatig een blogje gepost over een bepaald soort plant en de verzorging ervan."

Droogte vereist aanpassingen parcours

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

Ronde van de Achterhoek

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal veertig kilometer aan zandwegen en kasseistroken op de route.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers."

De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft al wel besloten om een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Via de website www.rondevandeachterhoek.nl zullen de wijzigingen in de route bekend gemaakt worden.

Duivenvluchten De Blauwe Doffer

LICHTENVOORDE - Maar liefst drie vluchten op 3 en 4 augustus voor P.V. de Blauwe Doffer uit Lichtenvoorde.

Op de eerste vlucht, op vrijdag 3 augustus kunnen om 10.30 de manden worden opengetrokken voor een overnachtfondvlucht over 871 km vanuit het Franse Perigueux. Door zeven liefhebbers worden 107 duiven ingekorfd waardoor 25 prijzen kunnen worden gewonnen. De eerste prijs is om 16.14.59 uur voor R. Spranger en de laatste prijsduif wordt geklokt door M. van Melis. R. Spranger had een uitstekende score, want zijn vier duiven zaten allemaal bij de eerste 25. Ook de eigenaar van de tweede duif, J. Lansink & Zn. mocht met vier duiven bij de eerste tien niet klagen en bereikte in totaal een fraaie score van 11 uit 35.
De uitslag: R. Spranger ( 4 mee/4 prijs): 1-11-17-21; J. Lansink & Zn. (35/11): 2-3-4-9-13-14-16-20-22-23-24; M. Goldewijk (10/2): 5-19; B. Hesling (40/5): 6-7-8-15-18: M. van Melis (11/2): 10-25; Heezen-Goossens (5/1): 12.
Op zaterdag 4 augustus wordt er door de liefhebbers gestreden op twee fronten. Enerzijds de eendaagse fondvlucht vanuit Chateaudun in Frankrijk en anderzijds een jongeduivenvlucht vanuit Bierges in België. De vlucht uit Chateaudun telt 578 kilometer. Er worden 45 duiven ingekorfd, goed voor twaalf prijzen. De lossing is 07.15 uur, en de eerste prijsduif is binnen om 16.40.21 uur voor de Combinatie Heezen-Goossens. De laatste prijsduif komt op naam van M. Kl. Falckenborg. In de eindscore komt de Combinatie Heezen-Goossens met in totaal 1 uit 3 op de eerste plaats. M. Kl. Falckenborg pakt de tweede plaats met een formidabele score: 9 uit 10. S. Breuer is derde op de uitslagenlijst met een fraaie vijftig-procentscore: 2 uit 4.
De uitslag: Heezen-Goossens (3 mee/1 prijs): 1; M. Kl. Falckenborg (10/9): 2-3-4-5-6-7-10-11-12; S. Breuer (4/2): 8-9.
De vlucht uit Bierges is 201 kilometer lang. Zeven liefhebbers met 102 duiven zorgen voor 34 prijzen. De lossing is om 08.30 uur. De eerste prijsduif is vervolgens om 10.10.37 uur binnen, van M. Kl. Falckenborg. De laatste prijsduif komt eveneens op zijn naam. Hij wint ook de eerste plaats, zeven duiven bij de eerste tien en meer dan vijftig procent prijs (24 uit 44). Pikant detail: de eerste en tweede getekende exact voorspeld! Tweede op de uitslagenlijst is R. te Molder met een nette 8 uit 17.
De uitslag: M. Kl. Falckenborg (44 mee/24 prijs): 1-2-3-5-7-8-10-11-12-15-16-17-18-19-20-21-23-25-26-27-29-30-32-34; R. te Molder (17/8): 4-6-9-13-14-24-28-33; S. Breuer (13/1): 22; H. en M. van Haaften (7/1): 31.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

Vertrekken voor de fietsvierdaagse kan bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse mooie afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er dagelijks gefietst worden vanuit de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur.

De tochten zijn circa veertig of circa zestig km lang, niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de fietsvierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon.
Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf.

De fietsliefhebber kan kennis maken met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt iedereen die alle vier dagen heeft meegefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid onder genot van een glaasje fris even na te praten over de gefietste route.
Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Alle informatie over de Ruurlose fietsvierdaagse is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, Kerkplein 20, tel. 0573-453926. Geen voorinschrijving mogelijk.

Nieuwe single en clip van Stefan Mondial

Opnames op de Markt in Groenlo voor de nieuwe clip van Stefan Mondial (l). Foto: Kyra Broshuis

Grolse artiest zit al 25 jaar in het vak

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Voor de vele toeristen op de terrassen op de Markt in Groenlo is het een bijzonder gezicht. De bekende Grolse zanger Stefan Mondial neemt in hartje Groenlo een nieuwe clip op voor zijn nieuwe nummer. Veel Grollenaren geven gehoor aan de oproep van Mondial om mee te werken en naar de Markt te komen.

Titel blijft een verrassing
"Waar zijn deze opnames voor?" vraagt een dame uit de buurt van Rotterdam. Als ze hoort wat de naam van de artiest is, duikt ze meteen op haar mobiel om te zoeken op YouTube. Mondial heeft daar een eigen kanaal en al snel zijn verschillende nummers van hem te horen via de telefoon. Ondertussen gaan de opnames gewoon door en werken de terrasbezoekers enthousiast mee aan de clip. "Mijn nieuwe single komt in september uit. De hoes is klaar, maar de titel blijft nog een verrassing", vertelt de altijd spontane Grollenaar. "Het liedje gaat over liefde geven en dat je daar gelukkig van wordt. De muziek is van Emile Hartkamp en Norus Padidar en ik heb zelf, samen met Manfred Jongenelis, de tekst geschreven. Het is dan ook zeker een autobiografische tekst. Een nummer moet bij je passen. Ik ben zelf altijd vrolijk en wil mensen graag iets meegeven aan hun dag, dat komt in het liedje terug. Liefde geven, in welke relatie dan ook, is zo mooi. Dat is de boodschap." In het achtergrondkoor zingt onder andere de bekende Jody Pijper mee en één van de vaste achtergrondzangeressen van Frans Bauer. Ook Nelleke Brzoskowski, bekend van de George Baker Selection, maakt deel uit van het koor. De single wordt geproduceerd door Manfred Jongenelis.

Persoonlijke aandacht
Mondial is blij met zijn carrière en heeft besloten niet meer aan talentjachten en dergelijke mee te doen. Hij won onder andere in 2003 het Leids Festival van het Levenslied en kwam ver bij Holland's Got Talent. "Ik heb het van dichtbij gezien. Ik wil het niet meer. Ik wil vrij zijn om te doen wat ik leuk vind. Je moet er wel het type naar zijn om vast te zitten aan een contract. Tijdens mijn optredens wil ik de mensen kunnen geven waar ze voor komen. Persoonlijk aandacht is zo belangrijk."

Groenlo voelt als een warm bad
De jonge Stefan begon op zijn veertiende met optreden, zo vertelt hij. "Mijn vader was muzikant en bij ons thuis werd altijd muziek gedraaid en gespeeld. Mijn vader maakte zijn hele leven lang muziek. In 2015 is hij overleden, daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Ik heb toen heel veel steun en medeleven van de Grollenaren mogen ontvangen en daar ben ik ontzettend blij mee. Daarom heb ik ook die clip hier opgenomen. Optreden in Groenlo voelt nog altijd als een warm bad."

Het nieuwe nummer van Mondial verschijnt in september op TV Oranje en natuurlijk op zijn eigen YouTubekanaal.

Column

Kormelinksbult

Natuurlijk zijn we er blij mee, met die nieuwe N18. Maar zo'n autoweg haalt toch ook wel een boel overhoop. Verandert een landschap helemaal. De eerste paar keer dat ik er overheen reed was ik volledig gedesoriënteerd. Hoewel ik nog naar dezelfde herkenningspunten keek (die boerderij, die camping, die kerktoren in de verte) wist ik soms absoluut niet waar ik was. Omdat je ze opeens vanuit een heel andere hoek ziet.

De laatste weken heb ik het gebied rond de nieuwe weg (dat wil zeggen pakweg tussen Groenlo en Haaksbergen) op de fiets helemaal opnieuw verkend. Leuk, maar soms ook verwarrend. Weggetjes die je vroeger reed zijn er opeens niet meer, er liggen fietspaden die er vroeger niet waren. Hier en daar zijn stukken landschap gewoon verdwenen. Daar liggen nu twee stroken asfalt.
Vorige week schoot me opeens iets te binnen. De Kormelinksbult, zou die er nog wel zijn? Of zou daar nu de N18 lopen? Nee, dat zal toch niet?…...

Als ik dit schrijf hoor ik het u bijna denken: De Kormelinksbult? Wat is dat nou weer. Tja, ik kan niemand kwalijk nemen dat hij of zij dat niet weet. Al helemaal niet, omdat de Kormelinksbult al lang geen bult meer is. Ooit was ie dat wel. Zo'n honderd jaar geleden schreef de Eibergse schrijver en historicus Hendrik Odink nog over deze later afgegraven hoogte in de buurtschap Olden Eibergen (tussen Eibergen en Haarlo), die zo ongeveer tussen de Kormelinkweg en de Leerinkbeek lag. Een half uur gaans vanuit Eibergen, aldus Odink, die overal nog naar toe wandelde.
En waarom maak ik me nu zo druk over een bult in het landschap, die al lang geen bult meer is? Nou, omdat de Kormelinksbult (of althans de plek waar die bult ooit lag) cultuurhistorisch gezien uiterst belangrijk is. Dit is de plek waar ooit de eeuwige vrede zal worden bereikt. Althans volgens een eeuwenoude sage die Hendrik Odink in een ballade heeft verwoord. Een prachtig, lang gedicht in het Eibergs dialect van een eeuw geleden. En opgeschreven op de manier waarop Odink dacht dat het goed was. De WALD-spelling bestond immers nog niet.

Maar goed, waar draait die sage om? Wel, dat er onder de Kormelinksbult een bijzonder zwaard ligt begraven, dat toebehoort aan een machtig heerser uit een magische wereld. (Ne Keizer oet ne andere waald, volgens Odink). Ooit zal die heerser met zijn leger naar de Kormelinksbult komen, het zwaard opgraven en vervolgens op deze plek slag leveren. De ultieme slag, de laatste die ooit wordt uitgevochten. Want hierna zal het eeuwig vrede zijn.

Op de plek gekomen waar de Kormelinksbult ooit gelegen moet hebben zag ik tot mijn opluchting dat de N18 zeker tweehonderd meter verder naar het oosten liep. De heilige grond (waar tegenwoordig vrije uitloopkippen rondscharrelen) is onaangetast gebleven. Het zwaard moet er dus nog ergens liggen. Gelukkig maar, want stel je voor dat het bij de werkzaamheden was opgegraven. Of zelfs verloren was gegaan. Dan was er helemaal geen kans meer op die eeuwige vrede waar we zo naar uitkijken.

Nog even ter informatie: de door Odink geschreven ballade (getiteld: De smid bie De Wolter) is ooit op muziek gezet door Hans Keuper. Wie geïnteresseerd is in de tekst, kan deze vinden in het boek Hendrik Odink, kijkjes in het oude Berkelland, dat twee jaar geleden is uitgegeven door de historische verenigingen van Eibergen, Borculo en Neede.

Column

Zoepekolk

Als kind speelde ik wel op straat, maar veel liever nog buiten ons stadje. In de Waterhoek vlakbij het Twentekanaal bijvoorbeeld. Daar kon je allerlei andere spannende dingen beleven. Zolang je maar uit de buurt van de kolk bleef. Als je daar in viel, dan zou het water je mee trekken naar een immense diepte. Dat wisten al mijn vriendjes zeker.

Een mooi voorbeeld van hoe twee betekenissen van één woord door elkaar kunnen worden gehaald. Want een kolk is natuurlijk iets anders dan een draaikolk.

Een kolk, en dan bedoel ik zo'n klein door een dijkdoorbraak gevormd meertje, heet in het Achterhoeks gewoon kolk of kolke. Maar ook wel hanne of hank. In de Liemers hebben ze het over een waoj en in Doesburg spreekt men van een wiel.
Maar een kolk hoeft niet per se door een dijkdoorbraak te zijn ontstaan. Ook een laag stuk in een weiland, waar altijd water in staat (in de Liemers kuul genoemd) heet in de Achterhoek kolk. Ook wel zoepekolk, want toen vroeger de koeien nog maanden achtereen in de wei stonden, konden ze uit zo'n watergat drinken. Lekker makkelijk voor de boer, zult u denken? Nou, dat viel tegen. Zo'n kolk moest regelmatig worden 'uutgemodderd' en dat was weer een heel karwei!

Variaties op zoepekolk zijn er ook volop. In Eibergen bijvoorbeeld heeft men het over een beestekolk (beeste zijn koeien), in het Montferland over een drinkkolk en in bijna de hele Achterhoek is ook het woord wetterkolk (of waeterkolk) bekend.

Armoedebeleid uit verschillende invalshoeken bekeken

'Bijstand is geen status quo'

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - In een vierluik bekijkt Achterhoek Nieuws het fenomeen armoede vanuit verschillende invalshoeken. Zo stelt de gemeente Winterswijk stelt ten doel in 2040 geen armoede meer te kennen. Evengoed ligt het percentage inwoners met een laag inkomen hoger dan het landelijk gemiddelde en stijgt de deelname aan de voedselbank alleen maar. Dat maakt de uitdaging des te belangrijker. In dit tweede deel beschouwen wij de inzet van de sociale dienst en het fenomeen bijstandsgerechtigden. In de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk worden de werkzaamheden verricht door de SDOA, de gemeente Aalten heeft het werk uitbesteed aan Laborijn, waarin de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland samenwerken.

Als uitvoeringsorganisatie van de gemeente is er de sociale dienst. Voor de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland is dit Sociale Diensten Oost Achterhoek (SDOA). Burgers die geen enkel ander vangnet hebben, kunnen aanspraak maken op de bijstand in Nederland. Hans Ebbers en Hans Bussink werken bij SDOA specifiek op het terrein van het minimabeleid en re-integratie in de samenleving. Het getal van meer dan een miljoen 'armsten' in Nederland is schrikbarend hoog, vinden ook de beide heren. "Bijna 1600 inwoners van onze gemeenten krijgt een bijstandsuitkering, Winterswijk telt er bijna 600."

Bijstand
Een burger heeft recht op een bijstandsuitkering als hij geen inkomen heeft, geen spaargeld, alimentatie of vanuit andere eigen voorzieningen rond kan komen. "Eerst gaan we in gesprek over de mogelijkheden van werk: kan dat, hoe snel en hoeveel. Daarna spreken we over andere mogelijkheden van inkomen creëren. Bijstand is echt het laatste vangnet", zo leggen de heren uit. In de huidige participatiemaatschappij wordt geïnvesteerd in deelname aan de samenleving. "En daarmee is het hebben van bijstand geen status quo, maar een tijdelijke oplossing die zo kort mogelijk moet duren."

Granieten bestand
In de volksmond worden ze bijstandtrekkers genoemd: burgers die langdurig in de bijstand zitten. Ze zijn niet bemiddelbaar naar werk, ook niet op de langere termijn. De SDOA ziet van vader op zoon hele families langdurig genieten van een uitkering. "We noemen dat het granieten bestand."
Wim Aalderink, wethouder gemeente Winterswijk van arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening, stelde driekwart jaar geleden dat deze intergenerationele armoede opgelost gaat worden: "We moeten niet, zoals in de Bijbel staat of in de geschiedenis lang is geloofd, armoede als een onvermijdelijk gegeven van het leven beschouwen. Dat als je geboren bent voor een dubbeltje je nooit een kwartje kunt worden. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen." Van ambitie naar realiteit is echter nog een lange weg te gaan.

Nieuwe denktrant
Volgens Hans Ebbers van SDOA is de investering begonnen. "Onze klantmanagers zijn experts op het gebied van matchen van burgers met participatie en werk. Zij kijken naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen." Nieuwe tijden vragen om nieuwe wegen om te bewandelen. "We geven meer maatwerk dan voorheen en fixeren ons minder op de protocollen en procedures." De Sociale Dienst zegt hiermee een grotere flexibiliteit na te streven. "In de komende jaren zijn er 150.000 banen in de zorg nodig. Dat biedt voor ons kansen om burgers om te scholen of in te zetten in de zorg."

Het geheel is onderdeel van de terugtrekkende overheid, die meer verantwoordelijkheid neerlegt bij de burger. Bussink: "Meer investeren in de mens dan in het papier, waardoor het uiteindelijk goedkoper is." Op een bijeenkomst over armoede en eenzaamheid waar Achterhoek Nieuws was uitgenodigd, werd hier anders tegenaan gekeken: "Het ontbreekt aan besturen met lef en de durf om te investeren. De sociale dienst is teveel gericht op controleren, niet op meedenken." Er wordt gepleit voor een regionale proef waarin burgers actief gecoacht worden op budget, levensstijl en het nemen van eigen regie.

Armoedeval
Alles ten spijt, ziet de SDOA geen afname van armoede, ondanks een aantrekkende economie. "De grootste zorgen zitten bij de 45-plussers," zo meent Hans Ebbers. "Hun kans op de arbeidsmarkt daalt." Inkomsten uit werk moeten voldoende zijn om weggevallen toeslagen als iemand in de bijstand zit, te compenseren. "En dat is moeilijker als je ouder bent. Dat heet de armoedeval: er op achteruit gaan als je van een uitkering naar betaald werk gaat. Bijvoorbeeld omdat door je arbeidsloon je geen recht meer hebt op huurtoeslag."

Participatieladder
Het bespreken van dit onderwerp leidt tot een besef dat de oplossingen niet gemakkelijk zijn. Een meetinstrument van de SDOA is de participatieladder: hoe hoger op de ladder, hoe meer zelfstandig. Meer dan de helft van de huidige cliënten met een bijstand komt niet verder dan sport 3. "Dat betekent dat mensen nog geen betaald werk hebben, mondjesmaat deelnemen aan het sociale leven en waarschijnlijk amper een daginvulling hebben. En dat is schrikken", aldus Hans Bussink. Ook het niet kunnen meedoen aan sport, studie of muziekschool is onderdeel van armoede.

Hengel en vis
De toekomstvisie om in 2040 geen armoede meer te kennen in Winterswijk is op zijn minst ambitieus, zo vindt het SDOA. "De cijfers geven alle reden om anders te werken, maar makkelijk is dat niet." De praktijk is zoals altijd weerbarstiger. Ebbers: "Ik bezocht laatst de Voedselbank en begreep niet dat iedereen zomaar eten kreeg. Geef ze een hengel en leer ze vissen, in plaats van wekelijks een vis te geven", zegt hij spreekwoordelijk. "Er werd mij gezegd dat veel cliënten eerst moeten leren waar vissen zwemmen en hoe een hengel werkt, voordat dat kan. En dat ondertussen wel de buik gewoon knort. Dat was een eye-opener voor mij."

Geef ze geld
Er heerst armoede in Winterswijk onder minder dan 5% van de bevolking. Veel hoogopgeleide burgers werken bij hulpverlening, overheid en SDOA om hen te integreren in de maatschappij en te controleren op bijstandsfraude. Is een basisinkomen niet de investering die onder de streep goedkoper is en de burger de regie geeft over inkomsten?
Ebbers en Bussink volgen deze gedachte. "Maar het is te duur, denken we. Uitkeringen worden door de landelijke overheid betaald, een experiment op het basisinkomen niet."

Gemeente Winterswijk heeft in 2016 laten blijken niet mee te willen doen met een experiment. Evengoed nam op 1 juni van dit jaar GroenLinks Winterswijk het initiatief om een amendement in te dienen om de mogelijkheden ervan te onderzoeken. Samen met PvdA en D66 is dit amendement ingediend en aangenomen. De discussie op dit vlak is vooralsnog niet gesloten.

Volgende week belichten we de visie van een cliënt van de Voedselbank.

Bronnen: Symposium 'Winterswijk armoedevrij in 2040', januari 2018 en de daarvoor geschreven stukken

Factsheet Armoede met vergelijking tussen Winterswijk, Oost-Gelre, Aalten, Berkelland t.o.v. Nederland

Cijfermateriaal is aangeleverd door SDOA op basis van hun administratieve gegevens.

Internationaal voetbaltoernooi voor JO13 bij Sportclub Neede

De jeugdteams JO13 van Sportclub Neede, hier op bezoek bij Olminkhof, naast Boenders sponsor van de jeugd van Sp. Neede. Foto: PR

NEEDE - Op sportpark 't Haantje vindt op zaterdag 1 en zondag 2 september het internationale jeugdvoetbaltoernooi voor jongensteams onder 13 jaar plaats. De organisatie van dit Used Rides Europe JO13-toernooi ligt in handen van Sportclub Neede.

Het toernooi, dat voor het eerst plaatsvindt, kan meteen bogen op een sterk deelnemersveld. Naast de Nederlandse teams van Sparta Rotterdam, FC Utrecht, De Graafschap, Vitesse en het JO15-team van gastheer Sportclub Neede zijn dat teams van HJK Helsinki uit Finland, Legia Warschau uit Polen, TSG Hoffenheim uit Duitsland, Odense uit Denemarken en Manchester City uit Engeland. Namens de organisatoren zegt Kevin Vos: "We zijn erg blij met dit aansprekende deelnemersveld. Dat belooft mooi voetbal!"

Tegelijk betekent het ook een uitdaging voor de organisatoren. "We zijn nu op zoek naar gastgezinnen voor onze deelnemers. We hebben al ongeveer de helft van het aantal benodigde slaapplaatsen ingevuld. Wie in Neede of naaste omgeving wel als gastgezin wil fungeren, kan zich melden bij de secretaris van onze organisatiecommissie. Dat is Manon Geerts, per mail te bereiken via m.geerts@sportclubneede.nl. Zij kan ook meer informatie geven over wat er van een gastgezin wordt verwacht."

Daarnaast is men druk bezig met het werven van sponsoren. Er zijn aantrekkelijke mogelijkheden, in verschillende sponsorpakketten. Vos: "Daarvoor zijn al veel bedrijven benaderd, maar mocht er iemand zijn die informatie wil over die sponsorpakketten, dan kan hij terecht bij mij. Ik ben te bereiken via k.vos@sportclubneede.nl of sponsorcommissie@sportclubneede.nl."

In de komende weken houdt Achterhoek Nieuws u op de hoogte van de voorbereidingen voor het toernooi.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

Ambachtelijke dag bij Erve Kots

In het museum is onder andere te zien hoe de smid te werk gaat. Foto: PR

LIEVELDE - Op donderdag 9 augustus houdt Erve Kots van 11.00 tot 17.00 uur een ambachtelijke dag in museum Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde.

In het museum zal die dag de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn, in boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt en kan men kijken hoe doekrollen, manden vlechten en touwslaan in z'n werk gaan. In het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon.

Naast de vele oude ambachten zijn er ook 'ambachten' van deze tijd te zien, zoals hoeden maken, kralenwerk, wolvilten, borduren, origami, de dry brushtechniek en diamond painting.

Kinderen kunnen deze dag klomp beschilderen, broodbakken of lekker spelen in de speeltuin van het museum.
De ambachtenmarkt is leuk in combinatie met de Bier Experience. Dat is een interactieve rondgang door het Brouwhoes van hoog naar laag met doolhof, presentatie, en laserschieten voor het gehele gezin.

De entree bedraagt 4,50 euro voor volwassenen en kinderen betalen 2,25 euro entree.


www.ervekots.nl

Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.


www.sbnlnatuurfonds.nl

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! industriepark 5A, Zelhem.06-53154507 wo t/m vr 12-17 uur, za 10-15 uur.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo 21 t/m 24 augustus Start 9.00-12.00 bij VVV, Kerkplein 20. Afstand ± 40 en 60 km. Deelname € 12,50 voor 4 dagen of € 4,- voor 1 dag. Inl. VVV Ruurlo 0573 453926.

Weet je al of je Schutterskoning 2018 wilt worden? Kijk op www.st-switbertus.nl voor meer informatie. Schutterij St. Switbertus Lichtenvoorde.

Leden van Schutterij St. Switbertus, hebben jullie de Jaarvergadering op zondag 26 augustus a.s. om 12:00 uur in De Swite al in je agenda gezet? We rekenen op jullie komst, want er zijn belangrijke zaken te bespreken.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.