Aaltens Nieuws

13 februari 2018

Aaltens Nieuws 13 februari 2018


'Dierenleed én mensenleed voorkomen'

Burgemeester Anton Stapelkamp en Ina Somsen, secretaris SAAP plaatsen de eerste wildreflector. Foto: Karin Stronks

Tweede serie wildreflectoren geplaatst

Door Karin Stronks

BARLO – Bij pannenkoekboerderij De Neeth zijn op de vroege zaterdagochtend 10 februari tweehonderd wildreflectoren uitgedeeld aan leden van de Wildbeheereenheid (WBE). Zij plaatsen de blauwe spiegels in hun eigen 'jachtveld'. De eerste paal met wildreflector werd nabij De Neeth door burgemeester Stapelkamp en secretaris van de Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP) Ina Somsen in de grond gezet.

SAAP verstrekte WBE voor dit project 3500 euro subsidie. "Door de wildreflectoren wordt veel dierenleed én mensenleed voorkomen", zegt de Aaltense burgemeester.

Zwaargewond ree onder
dekentje

Jeffrey Bauhuis, bestuurslid van WBE en voorzitter van de reeëncommissie, is blij met het plaatsen van de wildreflectoren. "Te vaak verongelukken reeën door een aanrijding. Reeën die gewond raken moeten we bijna altijd uit het lijden verlossen, bij mensen heeft zo'n ongeluk vaak ook veel impact. We hebben meegemaakt dat de bestuurders een ree met een gebroken bekken onder een dekentje op de achterbank hadden neergelegd. Kinderen erbij, een drama. En dan hebben we het nog niet eens over de materiële schade. Dat willen we graag voorkomen, de reflectoren zorgen voor een forse vermindering van aanrijdingen van dieren, ofwel 'valwild'."

Lees verder op pagina 7

Rectificatie BMC Bikeshow

BREDEVOORT – In Aaltens Nieuws van vorige week is door een misverstand een foutje geslopen. Bij de Bikeshow, die wordt gehouden op zaterdag 17 februari op het terrein van Installatiebedrijf Henk Rensing, zullen geen honderd maar dertig motoren worden tentoongesteld.

Vrouwen van Nu

AALTEN - Op dinsdag 20 februari is er een ledenbijeenkomst van de Vrouwen van Nu in het gebouw Elim te Aalten. Aanvang 19.45 uur. Deze avond komt het duo Een en Ander (cabaret, lied en muziek). Gasten zijn welkom.

Vrouwen van Nu

AALTEN - Op dinsdag 20 februari is er een ledenbijeenkomst van de Vrouwen van Nu in het gebouw Elim te Aalten. Aanvang 19.45 uur. Deze avond komt het duo Een en Ander (cabaret, lied en muziek). Gasten zijn welkom.

Ellen Richardson schrijft boek

Ellen Richardson-Stoltenborg beleefde een traumatische week in Portugal. Dit zette haar tot het schrijven van een boek. Foto: Karin Stronks

Binnenkort komt het eerste van vijf boeken van de hand van Ellen Richardson-Stoltenborg uit, waarin zij haar levensverhaal beschrijft.

Woningen en restaurant in Sint Bernardus in Bredevoort

Balkon aan voorkant herstellen, zoals te zien op deze oude foto. Foto: Gemeente Aalten / collectie Leo van der Linde

AALTEN – Nadat de bejaarden in 2008 Sint Bernardus hadden verlaten voor een andere locatie in Bredevoort, heeft het gemeentelijk monument enige tijd leeg gestaan. Er werden wel plannen ontwikkeld, maar die kwamen niet tot uitvoering. Totdat Jos Betting en Nicole Prinsen het karakteristieke gebouw aan 't Zand overnamen. In 2016 begonnen ze in het oudste deel van het pand met een Italiaanse ijssalon. Die werd daarna uitgebreid met een fritterie. In de Commissie Cultureel Erfgoed werden de vervolgstappen besproken. De commissie kon instemmen met de plannen van de eigenaren voor een bread and breakfast, woningen en een restaurant in het monument.

Door Bernhard Harfsterkamp

Vrijwilligers helpen mensen met wegwijs worden in de formulieren. Foto: Maaike Koning

Bouwadviseur Hiddink was in de commissie aanwezig om de plannen van Betting en Prinsen toe te lichten. Hij vertelde dat zij inmiddels de horeca naast Sint Bernardus ( de Eetgalerie de Heerlijckheid) hebben verkocht . Zij willen zelf gaan wonen in het pand. Daarnaast zullen er een bread and breakfast, twee verhuurbare woningen en horeca in worden gevestigd. Daardoor komen er diverse kleinschalige functies in het pand. Er wordt al gewerkt aan het opknappen van de verschillende ruimtes. Aan het uiterlijk van het pand wordt niet heel veel gewijzigd. De grootste verandering is die van de bestemming. De ontwikkeling van de kleinschalige activiteiten past volgens de adviseur bij de schaal van Bredevoort.

Commissie juicht plannen toe
De grootste verandering vindt aan de achterkant in het midden van het pand plaats. De aanwezige serre waarin een restaurant moet komen, heeft niet een al te hoge kwaliteit. De wens is om die te vervangen door een moderne aanbouw met daar bovenop een dakterras. Gedacht wordt aan een soortgelijke invulling als bij restaurant Welgelegen in Groenlo, waar oud en nieuw ook op een mooie manier zijn gecombineerd. De Commissie Cultureel Erfgoed juicht de plannen toe. Roger Crols van het Gelders Genootschap was al ter plekke wezen kijken en kon eveneens in hoofdlijnen instemmen met de plannen. De omvang van de nieuwe serre is geen probleem, maar wel hoe die uitgevoerd wordt. Ook pleitte hij voor kleine aanpassingen die de cultuurhistorische waarde kunnen versterken, zoals het oude beeld herstellen met een balkon aan de voorkant, zoals te zien is op een oude ansichtkaart. Ook zouden verborgen elementen, die onder andere onder de plafonds van de begane grond zitten, weer zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Formulierenbrigade gemeente Aalten

AALTEN - De Formulierenbrigade Aalten is van start gegaan in het voorjaar van 2017 en is een van de activiteiten van Humanitas Oostelijke Achterhoek.

Inwoners van de gemeente Aalten kunnen een beroep doen op vrijwilligers van de Formulierenbrigade als zij hulp nodig hebben met het invullen en/of begrijpen van formulieren van de gemeente Aalten of andere (overheids)instellingen.

Medewerkers van de Formulierenbrigade leggen uit: "Mensen met een laag inkomen, komen mogelijk in aanmerking voor toeslagen, (extra) vergoedingen, kwijtschelding van belastingen en ander financieel voordeel. Vaak moeten dit soort zaken zelf aangevraagd worden. Doet u dat niet, dan krijgt u ook niets. Heeft u moeite met het invullen en/of lezen van de formulieren waarmee u dergelijke toeslagen en vergoedingen aanvraagt bij de gemeente Aalten of andere overheidsinstanties? Wilt u daar hulp bij hebben, om te voorkomen dat u deze vergoedingen misloopt? Vrijwilligers van de formulierenbrigade kunnen u helpen bij het invullen van deze formulieren." De Formulierenbrigade helpt bijvoorbeeld ouderen, mensen die wat meer moeite hebben met lezen en/of schrijven, statushouders en verder eigenlijk iedereen van jong tot oud, die wel wat hulp kan gebruiken bij het invullen en/of begrijpen van (aanvraag)formulieren van de gemeente en andere instanties. De vrijwilligers zijn geschoold door Humanitas en door de Sociale Dienst van de gemeente Aalten. Ze weten hoe allerlei formulieren moeten worden ingevuld en hebben daar ook ervaring mee.

Wie meer wil weten, kan binnen lopen tijdens het spreekuur op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur, in de Ahof aan de Polstraat in Aalten. Bellen of mailen kan natuurlijk ook: tel. 06-205 83 340 of fbaalten@gmail.com.

Plakkers gezocht!

Lang geleden zag de politieke wereld er anders uit. Het was een tijd waarin de politieke partijen nog veel leden hadden. Tegenwoordig is dat niet meer zo, al zijn er uitzonderingen. Het CDA heeft in Aalten en Dinxperlo nog altijd veel leden. Ik hoorde zelfs dat het de grootste CDA-afdeling in Nederland is. Dat moet toch vele voordelen hebben. Dat moet een kweekvijver zijn voor toekomstige raadsleden en wethouders.

Toch is de praktijk weerbarstiger. Zelfs voor partijen met veel leden is het niet eenvoudig om geschikte kandidaten voor de gemeenteraad te vinden. Het komt steeds vaker voor dat mensen pas lid van een partij worden als ze op een kandidatenlijst terecht komen. Het is zelfs geen uitzondering meer dat je kunt solliciteren bij een partij. De moderne mens wil zich steeds minder lang binden aan een activiteit. Een paar jaar actief in de politiek is te overzien. Daarna wordt het tijd voor iets anders. Politici als Joop Wikkerink, Henk Meerdink en Ted Kok, die hun hele leven in de politiek zitten, zul je over twintig jaar niet meer aantreffen. Het is dan ook logisch dat er op andere manieren naar geschikte mensen gezocht wordt.

Toen ik politiek geïnteresseerd raakte hadden de politieke partijen nog elke maand een ledenvergadering. Daar ging ik eerst een paar keer naar toe. Ik deed niet meteen mijn mond open, want ik wilde eerst weten hoe de gewoonten waren. Nadat ik tien keer was geweest durfde ik voor het eerst iets te zeggen. Daardoor viel ik op bij de bestuursleden. Twee vergaderingen later stapte er een op me af. "Wil je misschien iets voor de partij betekenen?"

Zo begon mijn politieke carrière. Die startte met het lidmaatschap van de plakclub, want het plakken van affiches werd als een belangrijke en verantwoordelijke taak beschouwd. Het ging daarbij niet alleen om de borden die de gemeente overal heeft neer gezet. Er waren ook lange lijsten van mensen, die een affiche voor het raam wilden of een bord met affiche in de tuin wilden. In die tijd heb ik heel wat affiches netjes bij de mensen thuis opgehangen.

Na enkele jaren in de plakploeg kwam ik in de kascommissie. Daarna werd ik bestuurslid. Na een paar jaar mocht ik fractievergaderingen als volger bijwonen, want in die tijd mocht nog niet iedereen daar zomaar bij zijn. Voor breed overleg was er immers de maandelijkse ledenvergadering. Uiteindelijk werd ik gevraagd kandidaat te worden voor de gemeenteraad. Eerst stond ik op een onverkiesbare plek, maar een volgende keer werd ik raadslid. In al die jaren ervoor had ik een gedegen opleiding gehad.

Op deze manier zijn meer mensen vanuit de plakploeg in de gemeenteraad terecht gekomen. Eén man is tot aan zijn dood plakker gebleven. Hij wilde niet hogerop, maar hij was wel belangrijk. Hij wist niet alleen alles van het perfecte plakken, maar hij had wel degelijk belangwekkende gedachten over alle plaatselijke onderwerpen. Nu ik de affiches weer zie hangen moet ik weer aan hem denken en hoe belangrijk de plakploeg ooit was. Zonder plakkers geen goede raadsleden.

Nieuwe straatnaam

AALTEN - Op het Hoge Veld worden woningen gebouwd langs een nieuwe straat. De Oudheidkundige Vereniging Aalten Dinxperlo Wisch (ADW) is gevraagd suggesties voor een nieuwe straatnaam te doen. Omdat er nieuwbouw komt aan de rand van het gebied dat bekend staat als de Aaltense es stelt ADW voor een naam te kiezen waarin de benaming voor de bolvormige akker voorkomt. De Commissie Cultureel Erfgoed stelt Burgemeester en Wethouders voor die suggestie over te nemen en te kiezen voor De Hoge Es. "Een uitstekende naam", zei commissielid Hans de Graaf. De Aaltense es strekte zich uit vanuit de buurtschappen Barlo, vanaf de Zilverbeek, en Dale naar Aalten en is eeuwenlang van grote betekenis geweest voor de bewoners. Vermoedelijk waren er al vanaf 800 boeren actief. Dit uitgestrekte bouwland werd door meerdere boeren gebruikt voor het verbouwen van onder andere rogge. De boerderijen lagen aan de rand van de es. Ook burgers uit het dorp hadden stroken van de es in gebruik. In de bebouwde kom van Aalten is de es geleidelijk aan volgebouwd. De karakteristieke openheid is alleen nog in Dale en Barlo deels aanwezig.

Pluimen uitgedeeld in Aalten

AALTEN - De familie Buist, mevrouw Lammers en de heer Houwer uit Aalten verdienen een Pluim. Zij vielen in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne 'Lege batterijen? Lever ze in en WIN!' van Stibat. Met haar deelname bewijzen de Aaltenaren zichzelf en het milieu een uitstekende dienst. Met de Pluim kiest de ontvanger zelf een cadeau uit de honderden bestedingsmogelijkheden, bestaande uit belevenissen, producten en goede doelen. Om zelf van te genieten of samen met vrienden en familie. Naar een attractiepark of museum bijvoorbeeld. Een workshop volgen of een dagje naar de sauna. Er zijn Pluimen in verschillende kleuren. Winnaars krijgen een Rode Pluim die bij besteding € 25,- waard is.

'Ik vreesde voor mijn leven'

Ellen Richardson-Stoltenborg beleefde een traumatische week in Portugal. Dit zette haar tot het schrijven van een boek. Foto: Karin Stronks

Aaltense schrijft levensverhaal vanuit vijf elementen

Door Karin Stronks

AALTEN – Ellen Richardson-Stoltenborg heeft een veelbewogen leven achter de rug. Zorgen voor haar ongeneeslijk zieke echtgenoot, voor twee dochters, voor brood op de plank. Als weduwe wandelde zij haar levensloop, het hoogtepunt zou een 900 kilometer lange pelgrimstocht worden. Dat liep anders, met een blaar op haar hiel kwam ze in een ziekenhuis in Porto, Portugal, terecht. In plaats van een medische behandeling te krijgen beleefde zij een diep traumatische week: "Ik vreesde voor mijn leven." Na deze vreselijke ervaring besefte zij dat haar woning in Aalten, waar zoveel is gebeurd, haar veilige haven is, haar thuis. Ze heeft er haar rust gevonden en schrijft dit jaar haar levensverhaal vanuit de vijf elementen van de Nine Star Ki, de Negen Sterren Astrologie; Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde.

Nine Star Ki
"Volgens de leer van Nine Star Ki past bij elke persoon een element. Mijn element is Metaal, dat staat aan de ene kant voor moed, aan de andere kant voor verdriet. Jarenlang heb ik het verdriet niet toegelaten, daardoor raakte ik in disbalans. De afschuwelijke ervaring in het ziekenhuis in Porto heeft mij uiteindelijk tot rust gebracht maar wat ik hiervoor moest doorstaan was onvoorstelbaar, een ontzettend hoge prijs moest ik betalen. Deze traumatische week heeft mij doen besluiten om mijn verhaal op te schrijven", vertelt Ellen. Tijdens het vertellen moet ze nu en dan diep ademhalen, even rust nemen.

Pelgrimstocht
Ellen groeide op in een middenstandsgezin in Aalten. Op haar zeventiende besloot ze dat ze een jaar weg wilde. Uiteindelijk bleef ze tien jaar weg. Ze is opgeleid als hotelmanager, werkte in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Australië. Ze trouwde met Mike Richardson, samen kregen ze twee dochters. Toen Mike ziek werd woonde het gezin weer in Aalten. "Mike was 35, onze dochters waren twee en drie jaar oud. Twaalf jaar heeft Mike nog geleefd, in 2011 is hij gestorven. Drie jaar na zijn overlijden maakte ik mijn eerste pelgrimstocht, mijn eerste Camino. Ik wandelde de 250 kilometer van Porto naar Santiago de Compostela", legt Ellen uit. De tweede Camino voerde haar van Saint Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën, naar Santiago de Compostela, een tocht van 800 kilometer. "Elke stap die ik zette was een weerspiegeling van de twaalfjarige strijd die Mike vocht tegen kanker."

'Bevrijd' uit ziekenhuis
Ellen volgde in 2016 de opleiding tot vitaliteitscoach en lifesyle adviseur en bekwaamde zich in de leer van Nine Star Ki. Ze zegt: "En nog kon ik geen rust vinden, ik wilde nog een pelgrimstocht volbrengen. Kort na het begin van mijn derde Camino kwam ik met een blaar aan mijn hiel in een ziekenhuis in Porto terecht. Zeven dagen bracht ik er door, in plaats van een medische behandeling te krijgen werd ik volgepompt met antibiotica, waar ik allergisch voor ben, allerlei onderzoeken werden gedaan, bloed afgenomen uit aderen die vrijwel niet meer te vinden waren, ik ging er bijna aan kapot, kon niet meer lopen, mijn mond en slokdarm zaten op het laatst vol blaren, ik verdroeg zelfs water niet meer." Ellen is gerepatrieerd door International SOS Medische Services, ze werd 'bevrijd' door haar vriendin, in een rolstoel verliet ze het ziekenhuis. Terwijl het vliegtuig dat haar naar Nederland bracht opsteeg ving ze een glimp op van een volle maan, ze besefte dat ze onderweg was naar een veilige plek, haar thuis.

Vijf boeken
Het idee voor een boek kwam mede door de traumatische ervaringen in het ziekenhuis in Porto. Ellen: "Ik wil dit vertellen, ik wil dat mensen weten dat dit mij in een Europees land is overkomen! Er verschijnen vijf boeken, voorzien van tekst en foto's, elk verhaal vanuit een van de Nine Star Ki elementen. Het eerste boek komt op 16 februari uit, dat gaat over mijn week in het ziekenhuis in Portugal, wat ik daar doorstaan heb, wat me uiteindelijk rust bracht. Onze dochters werken mee aan de uitgaven, als editor en fotograaf. Via de website www.bridges.services zijn de boeken te bestellen. Vanaf 19 februari zijn de boeken eveneens te koop bij Boekhandel Messink & Prinsen, Primera en Boekhandel Meneer Kees in Aalten en bij Meneer Kees in Lichtenvoorde. Het laatste exemplaar zal half september uitkomen. De boeken worden uitgegeven in het Engels."

In actie voor Oeigoerse academicus

AALTEN/OOST GELRE - Amnesty Oost Gelre/Aalten zet zich deze maand middels schrijfacties in voor een Oeigoerse academicus, die al vier jaar vast zit. De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens 'separatisme', terwijl hij juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek wilde brengen. Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische etnische minderheid in China. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak. Oeigoeren worden willekeurig en in eenzame opsluiting vastgezet, en ze worden ernstig gehinderd bij het belijden van hun islamitische geloof. Ilham Tohti werd opgepakt op beschuldiging van 'separatisme'. Sommige Oeigoeren willen onafhankelijk worden van China, maar Ilham Tohti is geen voorstander van afscheiding. Hij probeerde juist de dialoog met de autoriteiten en studenten van verschillende afkomst aan te gaan, om tot vreedzame oplossingen te komen. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Toch werd hij tot levenslang veroordeeld. Door een handtekening te plaatsen onder de petitie, die in de Wereldwinkel of in de bibliotheek in Aalten ligt, kan men al bijdragen aan het protest.

Etend Ontmoeten

AALTEN - Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand, in februari dus op 20 februari. Vanaf 17.30 uur is de inloop bij De Hofnar, van 18.00 tot 19.00 uur geniet men van de door de vrijwilligers klaargemaakt maaltijd, mogelijk gemaakt dankzij de hulp van De Hofnar en Bakkerij Knippenborg/Van der Zande. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. Deelname is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Put vindt nieuwe bestemming dankzij oproep in krant

De put heeft een nieuwe plek gevonden. Foto: PR

AALTEN – Naar aanleiding van de vergadering van de Commissie Cultureel Erfgoed van 9 oktober verscheen in deze krant een artikel over een oude put. Die was afkomstig uit de tuin, die ooit bij het gemeentehuis lag. De eigenaar had de gemeente benaderd, omdat er een andere bestemming voor werd gezocht. De commissie adviseerde een plek te zoeken bij een oude boerderij, waarbij ooit een put stond. In het artikel werd mensen die belangstelling voor zo'n put hadden verzocht een mail naar Ingrid Oonk van de gemeente te sturen. In vergadering van de commissie van afgelopen maandag meldde zij dat zij daarna "heel veel mailtjes" heeft gehad. Die zijn allemaal doorgestuurd naar de eigenaar. Die liet Oonk onlangs weten dat de put inmiddels een nieuwe bestemming heeft gekregen in de gemeente Aalten.

Etend Ontmoeten

AALTEN - Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand, in februari dus op 20 februari. Vanaf 17.30 uur is de inloop bij De Hofnar, van 18.00 tot 19.00 uur geniet men van de door de vrijwilligers klaargemaakt maaltijd, mogelijk gemaakt dankzij de hulp van De Hofnar en Bakkerij Knippenborg/Van der Zande. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. Deelname is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt gewaardeerd. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Provincie staat niet open voor blauwe reflectoren

De wildreflectoren worden verdeeld onder de WBE-leden. Foto: Karin Stronks

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Vijf jaar geleden werden de eerste blauwe wildreflectoren in een deel van het Aaltense buitengebied geplaatst. Jeffrey: "Het jaar voordat we de eerste serie spiegels plaatsten kwamen in de gemeente Aalten nog vijftig reeën om door een ongeluk. Het jaar daarop waren dat er vijfentwintig, de helft dus. In Bredevoort aan de Stationsweg, de weg van de N318 naar De Haart, is na het plaatsen van de blauwe spiegels tot nu toe geen enkele ree meer verongelukt." De reflectoren worden alleen geplaatst langs gemeentelijke wegen. "De provincie heeft haar eigen beleid en staat niet open voor de blauwe reflectoren. Erg jammer, langs provinciale wegen zoals de Hamalandroute verongelukken ook veel reeën", aldus Bauhuis.

Subsidie van SAAP
De blauwe wildreflectoren werken alleen als het schemerig of helemaal donker is. "Het licht van de autolampen wordt door de spiegels heel even als stralen sterretjes het bos in gekaatst. Dat weerhoudt de reeën ervan om de weg over te steken. Erg effectief, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar zijn er vijfendertig verongelukt door het verkeer, dat is tien procent van de totale reeënpopulatie rondom Aalten. Te veel vinden wij, daarom hebben we, na een tip van Henk Obbink, bij SAAP subsidie voor de tweede serie wildreflectoren aangevraagd. En gekregen", legt Jeffrey Bauhuis uit.

Paar boortjes
In het pannenkoekenrestaurant De Neeth gaf Jeffrey een presentatie over het nut van de wildreflectoren. Burgemeester Anton Stapelkamp: "Het plaatsen van wildreflectoren is een mooi project, het voorkomt dierenleed én mensenleed. Ik ben geen deskundige maar wel geïnteresseerd in landschap en natuur. Met alle liefde ben ik hier om de eerste handeling te verrichten! Ik wens jullie veel succes toe en bedankt voor de inzet!" Jeffrey bedankte Patrick Frenken voor het beschikbaar stellen van de ruimte, Wiljo Jentink werd bedankt voor het bevestigen van de blauwe spiegels en de anti-diefstal pinnen aan de kunststoffen palen van gerecycled plastic. "Het kostte me wel een paar boortjes, dat geperste spul is keihard", glimlacht hij.
Buiten, in een mistig en kil Barlo, groef Ina Somsen met hulp van Jeffrey Bauhuis en Herman Simmelink een gat waar zij samen met burgemeester Stapelkamp de eerste wildreflector plaatste. Na de officiële handeling werden de blauwe spiegels aan de WBE-leden meegegeven.


Studiehuis Achterhoek neemt intrek in Elim

AALTEN – Vanaf maandag 19 februari is Studiehuis Achterhoek gevestigd in Elim aan de Landstraat 20 in Aalten. Jolanda Schmidt-Ebbers heeft de beschikking over de gehele bovenverdieping van Elim. Ze geeft aan: "De mogelijkheden hier zijn geweldig, de ruimtes zijn licht en transparant. Ik ben heel blij met deze nieuwe locatie." Op zaterdag 17 februari houdt Studiehuis Achterhoek open huis bij Elim van 15.30 tot 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen, de koffie staat klaar.

Door Karin Stronks

"Na tien jaar groeiden we uit ons jasje", zegt Jolanda Schmidt-Ebbers. "Daarnaast leek het mij erg leuk om Studiehuis Achterhoek in het centrum van Aalten te vestigen, daar gebeurt van alles, er is reuring!" Het oog viel op Elim. Jolanda: "De ruimten daar waren officieel niet te huur maar we zijn er gewoon op af gestapt, maar goed ook want na enkele gesprekken was het rond en we huren de bovenverdieping!"

Door de grote ramen zijn de ruimten licht en transparant. Elim is kort geleden geheel gerenoveerd, er zijn boven toiletten en een keuken. Jolanda is enthousiast over de nieuwe stek: "Ideaal voor Studiehuis Achterhoek, hier kunnen we vooruit! De komende tijd richten we alles in. Onze huisstijl verhuist natuurlijk mee, die blijft hetzelfde, herkenbaar. Wij, mijn collega's en ik, gaan hier met de leerlingen aan het werk, we zijn van plan om hier ook lezingen te organiseren over allerlei onderwerpen die gerelateerd zijn aan leren en jongeren, plannen zijn er volop!"

Studiehuis Achterhoek biedt huiswerkbegeleiding en bijles. Jolanda: "Heeft een jongere moeite met één vak dan is bijles vaak voldoende. Deze bijlessen worden door diverse vakdocenten verzorgd, voor zowel leerlingen van de basisschool als voor het voortgezet onderwijs. Als er meer aan de hand is kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn. Wat ik belangrijk vind is dat een jongere daar zelf open voor staat. Als ik een sprankje motivatie opmerk bij een leerling is dat al genoeg. We beginnen steevast met een intakegesprek met de jongere en de ouders of verzorgers. Tijdens dat gesprek komen ambities, behoeftes, mogelijkheden en eventuele belemmeringen aan bod."

Na de aanmelding krijgt de leerling een leerstrategietest aangeboden om de beste leermethode voor hem of haar te onderzoeken. "Deze test zegt veel over de leervoorkeuren van de jongere. Ik zeg vooraf dat iemand de test niet goed of slecht kan maken. We gaan naar aanleiding van de uitslag bespreken hoe de leerling tot dan toe heeft geleerd en gaan ook leermethodes aanbieden die bij de jongere past. Die is voor elke leerling anders", vertelt Jolanda.

Leerlingen hebben baat bij de duidelijke structuur van Studiehuis Achterhoek, het geeft ze houvast. Mede om die reden is 'mobiel-low' ingevoerd. Jolanda legt uit: "Af en toe mogen de leerlingen hun mobiel checken. Ervaring én diverse onderzoeken wijzen uit dat dit goed werkt, want social media is nou eenmaal een grote afleider. Zonder de mobiel is er gewoon meer rust. In de eerste weken komt de jongere minstens drie keer per week bij Studiehuis Achterhoek. De begeleiding is de eerste periode intensief zodat het kind leert om goed te werken met de eigen leermethodes."

"Samen met onze medewerkers ondersteunen en begeleiden we de leerlingen. Kan een kind na een tijdje effectiever met school- en studiewerk omgaan, zit hij goed in z'n vel en zijn de cijfers verbeterd, dan kan in overleg de huiswerkbegeleiding afgebouwd worden", glimlacht Jolanda. "Dát is het doel!"

(S)Coolbus De Krömmels gaat naar Winterswijk

De (S)coolbus van corsogroep de Krömmels onderweg naar Winterswijk. Foto: Joost Roelofsen.

AALTEN/WINTERSWIJK - De vrolijke corsowagen (S)Coolbus van De Krömmels rijdt eind augustus mee in het corso van Winterswijk. De jonge bouwertjes verkochten hun wagen afgelopen week aan een corsogroep uit Winterswijk.

Aankomend volksfeest gaan de bouwertjes niet meer als 'Krömmels' mee doen aan de optocht in Aalten, maar gaan verschillende kinderen mee doen met hun eigen wagentje. "Deze (S)Coolbus was een mooie opstap naar de toekomst", vertelt één van de ouders. "De meeste kinderen waren nog te klein om zelf te kunnen bouwen en daarom bouwden de ouders en opa`s en oma`s samen deze jeugdwagen onder de vleugels van de grote A-wagen van Corsogroep 2002. Nu mogen ze zelf aan de slag en er komen al hele concrete ideeën op tafel. Nog meer jeugdwagens op straat dat is iets wat we heel graag willen", aldus de bouwers van Corsogroep 2002. De groep hoopt, net als de organisatie van de optocht, dat er nog veel jeugdige Aaltenaren enthousiast worden en mee willen doen op 15 september, want een grote stoet aan versierde fietsen, skelters of wagens gemaakt door kinderen maakt de optocht nog langer en mooier.

Aftrap verkiezingscampagne GemeenteBelangen

GemeenteBelangen trapt de verkiezingscampagne af. Foto: PR

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT - GemeenteBelangen trapt op woensdag 14 februari de verkiezingscampagne af. Het motto van de partij is 'Samen Hart voor Lokaal Belang'.

Op Valentijnsdag, woensdag 14 februari, is GemeenteBelangen in de kernen van de gemeente te vinden, om te vertellen wat de ideeën van de partij zijn voor de gemeente. Zo zijn kandidaten van de partij vanaf 11.30 uur te vinden in Bredevoort, bij basisschool 't Bastion, vanaf 13.30 uur in Dinxperlo, bij de Jumbo, vanaf 15.00 uur in Aalten op de Markt en bij Albert Heijn, en vanaf 16.30 uur ook in Aalten bij de Jumbo en de Aldi.

14 februari is ook de dag dat de stemwijzer.nl online komt. Het programma van GemeenteBelangen is te vinden op de website.


gemeentebelangen-aalten.nl

Broodfonds aanwezig tijdens ZZP-Kleine ondernemersdag

Jan Helmink komt vertellen over het Broodfonds. Foto: PR

AALTEN - Zaterdagmiddag 10 maart is er in gebouw 't Romiendal aan de Aladnaweg te Aalten een speciale dag voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Diverse interessante thema's en sprekers zullen aan bod komen. Ook Jan Helmink zal aan het woord komen.

Jan Helmink is eigenaar van JARBON, een bureau voor Arbo- en werkadvies.
JARBON adviseert, coördineert en communiceert alle acties binnen het proces van ziekteverzuim, re-integratie en preventie. Zij denken actief mee met het bedrijf over het te voeren Arbobeleid voor een gezonde en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Met een deskundige en proactieve aanpak ontzorgen zij de opdrachtgever.

Naast ondernemer is Jan Helmink sinds januari 2014 penningmeester van Broodfonds Achterhoek Een Broodfonds is een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarbij een zieke deelnemer een maandelijkse schenking ontvangt van de overige ondernemers voor maximaal 2 jaar. Daarmee heeft de zieke ondernemer een tijdelijk inkomen. Een Broodfonds is een zelfstandige vereniging die bestaat uit deelnemende ondernemers. Voor een deel zijn dit ZZP'ers met en zonder personeel, maar ook middenstanders of agrarische ondernemers. Het principe van een Broodfonds is gebaseerd op dat mensen voor elkaar zorgen en voor elkaar opkomen. Een coöperatief gedachtegoed. Jan Helmink zal het principe van een broodfonds haarfijn uitleggen deze middag.
ZZP'ers en kleine ondernemers die deze buitengewoon belangrijke en interessante infomiddag willen meemaken kunnen zich aanmelden via www.zzpdag-aalten.nl . Tickets kosten 7,50 euro inclusief koffie/thee. Er zijn nog kaarten.

Sandra Vanreys treedt op met leerlingen

BREDEVOORT - Op zondagmiddag 25 februari treedt Sandra Vanreys met een aantal van haar leerlingen op in het Boekencafé van Koppelkerk in Bredevoort. In totaal zullen er tien acts plaatsvinden van jong tot oud.

Sandra Vanreys zit al 35 jaar in het vak en begon haar carrière als countryzangeres. In totaal nam zij vier soloalbums en vele single cd's op en werkte ze mee aan muzikale uitstapjes op het gebied van pop en Nederlandstalige muziek. Sandra won in totaal achtmaal de titel van beste Nederlandse countryzangeres en vergaarde in het jaar 2000 zelfs de titel Millennium Countryzangeres van Nederland.
Inmiddels is Sandra ook een gevierd zangcoach en leidde vele zangtalenten naar tv en op weg naar een eigen zangcarrière. Zo won Laura van Kaam de titel The Voice Kids van 2013, Mitch Lodewick werd in 2017 derde in de finale van het tv-programma Idols. Meike Ubbink was te zien in The Voice Kids en Inge Holkenborg in het tv-programma Holland's Got Talent. Inmiddels komen uit de hele regio leerlingen naar Aalten om zanglessen te volgen.
Tussen 14.30 en 17.00 uur treden Sandra Vanreys en haar leerlingen op in het gezellige Boekencafé van de Koppelkerk. De toegang is vrij, maar een vrije gift voor de muzikanten wordt op prijs gesteld.

Filmtheater Schiller voor één keer op vrijdag met Rodin

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont Rodin, dit keer niet op de donderdag, maar op vrijdag 23 februari vanaf 20.00 uur, entree zeven euro.

Parijs 1880. Rodin werkt aan zijn Poorten van de Hel, waar ook De Kus en De Denker deel van uit zullen maken. Hij deelt zijn leven met Rose, maar leert dan de jonge Camille Claudel kennen. Zijn meest toegewijde leerlinge wordt zijn assistente en geliefde. De weerbarstige relatie belemmert én inspireert. Samen scheppen is niet zo makkelijk als samen liefhebben.

"In de hiërarchie van de materialen voor een beeldhouwwerk stond goud bovenaan, dan steen en brons en tenslotte aarde. Ik heb die rangschikking omgedraaid. Bij mij staat aarde bovenaan", zegt Auguste Rodin (1840-1917) in deze film die precies 100 jaar na het overlijden van de beeldhouwer uitkomt. Rodins kunst een combinatie van sensitief observeren, intens denken en zwaar ploeteren met niet altijd even soepel kneedbare of hakbare materialen. Tussen de scenes in zijn atelier weeft Doillon de thema's uit Rodins leven: zijn verzet tegen de officiële kunst, zijn conflicten met de opdrachtgevers, zijn zoektocht naar de essentie van het materiaal, de uitbouw van het atelier als manufactuur, zijn impressionistische drang om de wisselende lichtinval te beeldhouwen, zijn huwelijk met de robuuste Rose Beuret en zijn verhouding met de frêle Camille Claudel, een beeldhouwster die zijn muze zou worden. Soms krijg je door Doillons vertelstijl het gevoel dat je langs Rodins werk wandelt.

Filmtheater Schiller voor één keer op vrijdag met Rodin

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont Rodin, dit keer niet op de donderdag, maar op vrijdag 23 februari vanaf 20.00 uur, entree zeven euro.

Parijs 1880. Rodin werkt aan zijn Poorten van de Hel, waar ook De Kus en De Denker deel van uit zullen maken. Hij deelt zijn leven met Rose, maar leert dan de jonge Camille Claudel kennen. Zijn meest toegewijde leerlinge wordt zijn assistente en geliefde. De weerbarstige relatie belemmert én inspireert. Samen scheppen is niet zo makkelijk als samen liefhebben.

"In de hiërarchie van de materialen voor een beeldhouwwerk stond goud bovenaan, dan steen en brons en tenslotte aarde. Ik heb die rangschikking omgedraaid. Bij mij staat aarde bovenaan", zegt Auguste Rodin (1840-1917) in deze film die precies 100 jaar na het overlijden van de beeldhouwer uitkomt. Rodins kunst een combinatie van sensitief observeren, intens denken en zwaar ploeteren met niet altijd even soepel kneedbare of hakbare materialen. Tussen de scenes in zijn atelier weeft Doillon de thema's uit Rodins leven: zijn verzet tegen de officiële kunst, zijn conflicten met de opdrachtgevers, zijn zoektocht naar de essentie van het materiaal, de uitbouw van het atelier als manufactuur, zijn impressionistische drang om de wisselende lichtinval te beeldhouwen, zijn huwelijk met de robuuste Rose Beuret en zijn verhouding met de frêle Camille Claudel, een beeldhouwster die zijn muze zou worden. Soms krijg je door Doillons vertelstijl het gevoel dat je langs Rodins werk wandelt.

Iets Anders Makelaars verhuist

AALTEN – Twee en een half jaar geleden begon Kees Ritmeester met Iets Anders Makelaars (IAM). Onder het motto: 'Ieder mens is uniek, iedere woning heeft iets anders' ging Kees met zijn team aan de slag in een bijzonder ingericht kantoor aan de Hogestraat. Hij legt uit: "We groeien uit ons jasje, nu al. Blijkbaar slaat onze formule goed aan. We betrekken met ons inmiddels achtkoppige team het pand aan de Hoekstraat, waar Wanna gevestigd was. Een mooie ruime locatie met legio mogelijkheden, we kijken er naar uit!" Op zaterdag 24 maart van 12.00 tot 15.00 uur houdt IAM open huis in de nieuwe locatie met een hapje en drankje.

Door Karin Stronks

Van de legio mogelijkheden in het 350 vierkante meter grote nieuwe pand wordt dankbaar gebruik gemaakt. Amsterdamse huisjes, een binnentuin, zeven houtsoorten, negen bouwstijlen met evenzovele kleurstellingen, fraai gedecoreerde pilaren, hoogteverschil. De ruimte oogt nu al 'iets anders'. Creatief, gewaagd, huiselijk, transparant. Bijzondere werkkamers voor de makelaars, een huiselijke spreekkamer, een bar midden in de ruimte. Speciaal voor de Rabobank een ontvangstruimte waar de klant hypotheekadvies kan krijgen.

Bouwval met een verhaal
Links in de hoek staat een bouwval met een verhaal. Kees Ritmeester legt uit: "Dit krot uit Kenia hebben we bewust hier geplaatst, om het verschil te laten zien. We hebben een missie: mensen blij maken. Maar niet alleen hier. Onze openingsactie komt ten goede aan een project in Ghana. We laten een nieuwe keuken en een voedselopslagruimte bouwen bij het St. Matthews Child Development Centre. Hiermee worden 276 kinderen geholpen, de kosten bedragen 10 000 euro. Van elke klant die in de maanden februari tot en met mei de woning via IAM verkoopt doneren wij 300,- euro aan dit project."

Iets Anders Makelaars doet alles anders, het meubilair - vaak opknappers van Dorcas - de huisstijl, de inrichting, de omgang met klanten. De positiviteit straalt overal vanaf. "Lunchen we hier met z'n allen en er komt iemand binnen dan kan hij of zij zo aanschuiven. We houden hier ook inspirerende bijeenkomsten zoals een huiskamerconcert, wijnproefavond en netwerkavonden", glimlacht Rebekka Lensink, marketing- en communicatiespecialist bij IAM. Kees Ritmeester voegt toe: "Van het bezichtigen van een woning maken we een klein feestje, We zorgen dat we altijd verse koffie en iets lekkers bij ons hebben!"

Tevredenheidsgarantie
IAM richt zich puur op het kopen en verkopen van woningen. "We nemen de tijd voor elke klant en bieden tevredenheidsgarantie. De klant betaalt pas als hij 100% content is. Ons aanbod gaat heel ver, we hebben een klussen- en schoonmaakdienst, binnenkort komt daar een tuindienst bij. We merken gewoon dat dat werkt, woningen worden sneller verkocht", merkt Rebekka op. Kees Ritmeester vult aan: "Het komt voor dat klanten zich bij ons melden met een huis dat al jaren te koop staat. Wij sturen onze schoonmaak- en klussendienst er op af, als zij tevreden zijn gaat onze huisfotograaf kiekjes maken. We hebben het vaker meegemaakt dat een woning daarna binnen een aantal weken was verkocht."

Open huis
Om het voor klanten makkelijk te maken werkt IAM met 'labels'. Goud staat voor exclusief en bijzonder wonen, Zilver betekent 'zonder zorgen ouder worden' en biedt onder meer appartementen met een lift, en Groen staat voor prima isolatie, onder andere woningen met energielabel A vallen hieronder. "Mensen die alles willen weten over de verkoop of aankoop van een woning en die onze werkwijze willen leren kennen zijn van harte welkom bij ons open huis op zaterdag 24 maart. Onder het genot van een hapje en drankje vertellen we graag over de mogelijkheden en men kan ons nieuwe onderkomen bewonderen", aldus Kees Ritmeester.

Zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van deze week betreft een foto van de intocht van een hoogwaardigheidsbekleder. Wellicht de verwelkoming van een nieuwe pastoor in Aalten? De foto is gemaakt kort na de Tweede Wereldoorlog. Al met al een feestelijk gebeuren in het dorp. We zijn zeer benieuwd wie informatie kan geven over dit gebeuren en wie herkent de bloemenmeisjes op deze foto? Reacties kunnen verzonden worden naar redactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Meet up met Hennie van der Most

Hennie van der Most. Foto: PR

AALTEN - Het toerisme in Aalten moet eens echt op de kaart worden gezet. In de Achterhoek blijft de gemeente Aalten achter en dat kan heel anders. Kansen grijpen, dat is waar Hennie van der Most in uitblinkt. Om die reden heeft de VVD Aalten Van der Most uitgenodigd om zijn visie hierop te geven.

De Heelweg in Dinxperlo is een uniek stukje grensgebied in Nederland. Een straat die langs de grens loopt wat veel toeristen heel bijzonder vinden. Toch is dit geen aantrekkelijk toeristisch gebied. Waarom zou Aalten deze straat niet eens flink aanpakken? De pessimisten zien bedreigingen, de optimisten zien hier kansen. De historische binnenstad van Bredevoort is een parel, maar wat is daar nog meer mee te doen? We hebben binnen de gemeente boeiende attracties met een breed aanbod aan horeca. Ook hebben wij prachtige buitengebieden met goede verblijfsrecreatie en mooie fietsroutes. Maar hoe trekken wij hiermee de toerist naar Aalten?
Hennie van der Most, een geboren boerenzoon, is succesvol met onder andere De Bonte Wever Speelstad Oranje/Pipodorp, Preston Palace, Hotel De Koperen Hoogte en Kernwasser Wunderland. Sinds 2011 is hij bezig met zijn nieuwste project, de ontwikkeling van Attractiepark Rotterdam. Van der Most staat bekend als een eigenzinnig en pragmatisch ondernemer die weinig heeft met ambtelijke besluitvorming en gedetailleerde plannen op papier. Vele bezoekers, van jong tot oud, hebben hun weg naar zijn ondernemingen gevonden. Hoe doet hij dat? Hoe pakken wij de kansen in onze gemeente Aalten?
VVD Aalten wil dat de gemeente alles in het werk stelt om de recreatieve sector te laten groeien. Schrappen van belemmerende regelgeving, vereenvoudigen van evenementenvergunningen, promotieactiviteiten en al het andere wat nodig is om de sector te laten groeien. Ook de inwoners profiteren van een sterke recreatieve sector. Het biedt kansen voor de horeca en andere voorzieningen en natuurlijk werkgelegenheid. Op deze avond wil de VVD ook ideeën ophalen. Wat moet er verder gebeuren om de kansen te kunnen pakken?
Hennie van der Most geeft op woensdagavond 14 maart een inleiding. Iedereen is van harte welkom in Partycentrum 't Noorden te Aalten. Ondernemers met belangen in de recreatieve sector en de horeca worden extra aangemoedigd om te komen en mee te spreken. Vanaf 19.00 uur is de zaal geopend en om 19.30 uur begint het programma. Toegang en koffie zijn gratis.


Magnolia Centrum geopend

Volop gelegenheid tot een praatje. Foto: Leo van der Linde

AALTEN - Zaterdag verrichtten de wethouders Henk Wiltink en Henk Rijks de officiële opening van het Magnolia Centrum.

In dit centrum vinden allerlei activiteiten plaats, georganiseerd door Figulus Welzijn in nauwe samenwerking met de Werkgroep Ontmoeting en Integratie, die is voortgekomen uit Hulp voor Vluchtelingen Aalten. Vluchtelingenwerk is er gevestigd, de kledingbeurs Mooi voor Nop, en de inburgeringstrajecten voor nieuwkomers krijgen er vorm. Vanuit het Magnolia Centrum werken ook de vrijwilligers van het project Taalmaatjes. Het gebouw kreeg de naam Magnolia Centrum, omdat het pand, een voormalig schoolgebouw, te vinden is aan het Magnoliaplein, en omdat voorheen de Magnoliaschool er was gevestigd. En daarmee was wethouder Henk Rijks weer even terug op zijn oude stek: voor hij wethouder werd, was hij enige tijd directeur van de Magnoliaschool. Er was veel belangstelling voor het open huis, aansluitend aan de opening, met volop gelegenheid tot ontmoeting en gesprekken, omlijst met hapjes uit alle windstreken.

De wethouders hebben het naambord onthuld. Foto: Leo van der Linde
Hapjes uit alle windstreken om van te genieten bij de officiële opening van het Magnolia Centrum. Foto: Leo van der Linde

Jaarlijks feestweekend Piet is Jarig! keert terug

WINTERSWIJK - Op 2, 3 en 4 maart viert museum Villa Mondriaan drie dagen lang de 146ste verjaardag van Piet Mondriaan, een van Winterswijks meest bekende inwoners. Gedurende dit weekend betaalt de bezoeker maar 4,50 euro entree, inclusief koffie en feesttaart. Om het weekend extra feestelijk te maken, is er een speciaal programma vol met gratis lezingen, workshops en rondleidingen voor jong en oud.

Yoga, lezingen en bijzondere workshops
Tot rust komen tussen de schilderijen? Tijdens Piet is Jarig! zal oud-museumdirecteur Maaike Kool op zaterdag- en zondagochtend yogales in het museum verzorgen. Op zaterdag 3 maart vertelt Marcel van Ool, auteur van het boek Mondriaan: uit de natuur en adviseur landschap & cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, in een interview over de invloed van natuur op het werk van Mondriaan. Op zondag 4 maart geeft Hanna Klarenbeek, conservator bij Paleis Het Loo, een lezing over koninklijke portretten, naar aanleiding van Mondriaans portret van Koningin Wilhelmina, dat momenteel te zien is in museum Villa Mondriaan. Op zaterdag en zondag kan er meegedaan worden aan een creatieve schilderworkshop in de museumtuin van de Winterswijkse kunstenaar Vic Hulshof.

Nieuwe tentoonstelling
Tijdens Piet is Jarig! is voor het eerst de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd' te bezichtigen. Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. Elke dag zijn er op verschillende tijdstippen gratis rondleidingen in het Nederlands en Duits door de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen', om het fascinerende vroege werk van Mondriaan, Sluijters en Spoor te ontdekken.
Ook voor kinderen is er van alles te beleven dit weekend. Op zaterdag 3 en zondag 4 maart geeft museum Villa Mondriaan om 12:00 uur speciale kinderrondleidingen (Nederlandstalig). Knutsel het allerleukste feestje in het Villa Atelier, speel op vrijdag Mondriaan-twister en ga op de foto in het decor dat Mondriaan ooit schilderde!
Ook de Mondriaan-escape room viert de verjaardag van Piet! Vanwege de 146e verjaardag van Mondriaan krijgt iedereen 14,6% korting met de kortingscode PIETISJARIG op een escape room-bezoek op 2, 3 of 4 maart. De korting is alleen te gebruiken voor boekingen die plaatsvinden in de escape room gedurende dit weekend.
Bezoekers van Piet is Jarig! kunnen met korting naar museum Villa Mondriaan reizen met het openbaar vervoer. Vanaf medio februari kan bij Arriva een kaartje met 25% korting op de reis naar Winterswijk worden gekocht.
Het volledige programma van Piet is Jarig! is te vinden op www.villamondriaan.nl/pietisjarig.

152 kandidaten voor 21

gemeenteraadszetels

Centraal stembureau stelt kandidatenlijsten definitief vast

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Op vrijdag 9 februari kwam het Centrale stembureau bijeen om de kandidatenlijsten definitief vast te stellen. Op maandag 5 februari hebben de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hun lijsten ingeleverd. Die zijn in de dagen daarna door het stembureau, bestaande uit de burgemeester en ambtenaren, gecontroleerd. Er werden geen problemen geconstateerd. De volgorde van de lijstnummers is bepaald aan de hand van de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden op basis van het aantal per partij uitgebrachte stemmen. Nieuweling D66 heeft lijst 7 gekregen. De PvdA doet niet meer mee aan de verkiezingen.

Merendeel kandidaten is lijstduwer
Voor de 21 raadszetels kan dit keer gekozen worden uit 152 kandidaten. De Progressieve Partij heeft de meeste kandidaten: 31. Het CDA heeft 30 kandidaten, Gemeentebelangen 23, HenkMeerdinkVolksvertegenwoordiging (HMV) 14, de VVD 18, de ChristenUnie 23 en D66 13. Niet al die kandidaten willen zitting nemen in de gemeenteraad, al kunnen ze er wel met voorkeurstemmen in gekozen worden. Daarvoor heb je een kwart van de kiesdeler nodig, De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel. Vier jaar geleden was dat ongeveer 600 stemmen. Natuurlijk moet een partij wel voldoende zetels halen. Krijgt een partij twee zetels en halen vier kandidaten een kwart van de kiesdeler, dan komen er toch maar twee in. Het merendeel van de kandidaten op de verschillende lijsten is een zogenaamde lijstduwer. Die wil graag laten weten dat de partij waarvoor zij of hij kandidaat is belangrijk is.

Drie lokale en vier landelijke partijen
De verkiezingsuitslag is niet te voorspellen. Altijd speelt bij gemeenteraadsverkiezingen de landelijke politiek een rol. Maar die is niet van belang voor een plaatselijke partij als de Progressieve Partij, Gemeentebelangen of HMV. Voor deze partijen zijn plaatselijke onderwerpen daarom bepalend. De "landelijke" partijen benadrukken overigens altijd hun lokale wortels. Landelijke thema's zijn voor geen enkele partij van belang tijdens de verkiezingscampagne. Het kan echter niet ontkend worden dat zij profiteren wanneer hun partij landelijk populair is. Maar als dat niet zo is ondervinden ze ook meteen de nadelen.

Vooral mannen op verkiesbare plaatsen
Wie naar de verkiesbare plekken kijkt op de kandidatenlijsten, waarbij rekening is gehouden dat partijen meer zetels kunnen krijgen, ziet dat het aantal vrouwen in de gemeenteraad van Aalten klein zal blijven. Een aantal partijen heeft geprobeerd meer vrouwen te interesseren in de plaatselijke politiek, maar het aantal vrouwen in de raad zal na 21 maart nauwelijks veranderen, al zouden lager op de lijst geplaatste vrouwen met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. D66 was bij de verkiezingen in 2014 onderdeel van de lijst van de Progressieve partij. Dit keer doet de partij zelfstandig mee. Komen er veel nieuwelingen in de gemeenteraad? Bij de ChristenUnie maakt de nummer twee Tobias Holtman een goede kans. Hanny Noorman, die nu in de gemeenteraad zit, staat op plek drie. Bij het CDA is lijsttrekker Raymond Smits nieuw. Tussen de huidige raadsleden staat ook nog nieuweling Quinten Dikschei. Bij Gemeentebelangen is Leo van den Berg nieuw. Als de partij groeit zou ook nog Erik Groters in de raad kunnen komen. Bij HMV keert het opvallende raadslid Willem Bruil niet terug, omdat hij binnenkort zal verhuizen naar Varsseveld. De nieuwe nummer twee is Eddy Smits. Bij de Progressieve Partij maken Esther Diepenbroek en Bert Weevers een goede kans nieuw in de raad te komen. Bij de VVD zal niet veel veranderen, behalve als ze een zetel winnen. Dan zou Henk Hartemink gekozen kunnen worden. Bij D66 zal iedereen nieuw zijn. Op 21 maart zal duidelijk worden of lijsttrekker Alexander van de Graaff en andere D66-ers raadslid worden.

Nelleke Houwers plaatst zich voor landelijke halve finale

Nelleke Houwers in actie op de brug. Foto: PR

AALTEN - Nelleke Houwers, turnster bij Athos, heeft zich op zaterdag 10 februari weten te plaatsen voor de landelijke halve finale turnen derde divisie. Op deze dag turnde zij de districtsfinale in de Sazahal in Doetinchem. De toestellen brug, balk en sprong verliepen allemaal prima. Maar op het onderdeel vloer kreeg Nelleke bij de laatste sprongenserie een val te incasseren. Hierdoor werd het spannend of zij zich wel had doorgeplaatst naar de landelijke halve finale in april. Aan het eind van de wedstrijd bleek echter dat dit toch was gelukt.

Foto: Collectie Leo van der Linde
Het Nonhofpad, één van de Hessenwegen. Foto: PR

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - In de jaren vijftig van de vorige eeuw kende Aalten een gitaar- en mandolineclub. Deze werd opgericht door de gereformeerde jongens- en meisjesclubs in Aalten. De repetitieavonden vonden één keer per week plaats in gebouw Patrimonium aan de Hofstraat Aalten. Ondanks dat deze gitaar- en mandolineclub slechts enkele jaren heeft bestaan, kregen we behoorlijk wat reacties. Vrijwel alle namen zijn bekend. De foto is gemaakt omstreeks 1956. Op de foto zien we: Johan Rijks, Piet Zomer, Bart Goede, Joop Klein Entink, Rikie Heusinkveld, Alie Heinen, Bep de Boer, Betty te Brake, Miep van Wijngaarden, Joke Winkelhorst, Jo Wikkerink, Grada Wamelink, Willemien Goede, Ineke Heinen, Lientje Wikkerink, Toos Lammers, Corrie Moltmaker en ...Hebly (voornaam niet bekend), Tiene van de Oever, Diesje te Brake, Etty de Boer, ... Meinen (voornaam niet bekend), Ineke Luiten en Zwanny Postema. Dirigent van deze gitaar- en mandolineclub was de heer Lindeman uit Didam. Deze club heeft ooit al eens opgetreden tijdens een bruiloft in Didam. Vooraan zien we een aantal jongelui zonder muziekinstrument. Zij vormden het zangclubje van deze club. De heer Ruiter verzorgde de zanglessen.

Wandeling over hessenwegen

AALTEN - Zondag 18 februari organiseert het IVN Oost Achterhoek een wandeling door het essenlandschap van Aalten, op zoek naar oude handelswegen. Start is om 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover restaurant 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten.

De wandeling voert door een afwisselend landschap met landbouwgrond, stukjes oud bos en over het eeuwenoude erf van landgoed Eppink. Met wat geluk is daar volop bloeiende daslook en bosanemonen te zien. En natuurlijk zoekt men naar de hessenwegen en hun geschiedenis. De route gaat via kleine paadjes die hier en daar heuvelachtig zijn. Stevig schoeisel is daarom van harte aanbevolen. Deelname aan de wandeling is gratis. Voor de consumptie halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd. Inlichtingen: Annet Elburg, tel. 06 11404237 of elburga@xs4all.nl.

AD '69 uitgeschakeld in strijd om Achterhoekcup

AALTEN - AD '69 trad in de strijd om de Achterhoekcup aan tegen SDOUC, in Ulft. Helaas werd de wedstrijd verloren met 4-1.

Omdat de temperatuur zich onder de 0° bevond, had dat weerslag op het gedrag van de bal in het veld. Vele passes werden te hard of onnauwkeurig gegeven, wat direct werd afgestraft; het leidde veelal tot balverlies. SDOUC ging hiermee beter om en al snel zouden er kansen ontstaan voor de gastheren uit Ulft. Maar toch waren er ook mogelijkheden voor AD'69, dat in de beginfase gretiger was dan SDOUC. SDOUC was zelfs slordiger en lakser in de eerste twintig minuten en leek de wedstrijd wel erg licht op te nemen, maar kreeg toch de openingstreffer op zijn conto bij de derde poging op het doel van AD-keeper Heuvel. Een voorzet over links werd uiteindelijk door een lichte touché in de verste hoek geplaatst, zodat de 1-0 werd gescoord. Na deze treffer zouden er nog meer kansen voor SDOUC volgen en in de 36ste minuut leek een zekere 2-0 tot stand te komen ware het niet dat keeper Erik Heuvel de winnaar werd tegenover twee aanvallers. Uit de rebound ontstond een aanval richting het andere doel, waarbij de bal via Bram Koelman en Michiel Ebbers middels een voorzet uiteindelijk door Dylan Bauhuis onhoudbaar werd ingeschoten, 1-1. Heel even mocht AD'69 geloven in een stunt maar door slordig balverlies in de 39e minuut op het middenveld kreeg een speler van SDOUC de bal. Hij soleerde naar de 16 meter en de keeper te passeren, waardoor SDOUC wederom de voorsprong in de wedstrijd nam.

In de rust werden Michiel Ebbers en Tom te Brinke vervangen door Roel Penterman en Bram Dekkers. Direct wist Roel Penterman zijn kwaliteiten te etaleren en kwam op de rechterbackpositie sterk uit de startblokken. De tweede helft zal vooral herinnerd blijven door de regelmatige uitval van de lampen in twee lichtmasten. Hoewel de scheidsrechter genegen was om de wedstrijd te staken gaven beide coaches aan de wedstrijd te willen uitspelen. Het laatste half uur leek het hoofdveld wel een flipperkast en in deze disco-uitgave zag uw reporter SDOUC nog tweemaal scoren zonder dat AD'69 daar enig antwoord op wist te geven. Luuk Heijink werd gewisseld voor Emre Topal en kort daarna zou Dylan Bauhuis vervangen worden door Peter te Paske. De laatste aanval van de wedstrijd was in de 90e minuut voor AD'69 maar de scheids liep - al voordat de aanval werd ingezet -met de fluit in de mond, zodat een ieder wist dat er zou worden afgefloten zo gauw de aanval zou doodlopen, waarvan akte.
Derdeklasser AD'69 verloor van 2e klasser SDOUC met duidelijke cijfers (4-1) en is uitgeschakeld in de Achterhoek Cup.

Zondag 18 februari speelt AD '69 in de competitie tegen VDZ in Arnhem, momenteel zesde met tien punten voorsprong op AD '69. In de thuiswedstrijd met 3-1 werd gewonnen. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en dus moet AD'69 alles op alles zetten voor een goed resultaat.

Snackbar Stegers vernieuwd

AALTEN - In verband met een grote opknapbeurt van de snackbar bij Stegers waren de deuren tijdelijk gesloten, om vanaf donderdag 8 februari iedereen te kunnen ontvangen in de gemoderniseerde omgeving.

Na de bouw van de nieuwe serre en het vernieuwen van het dak, was de snackbar aan de beurt. Samen met Christiaan ten Brinke van ABB interieurbouw werd het plan ontwikkeld voor het nieuwe interieur. In een korte tijd is veel gerealiseerd in samenwerking met de Aaltense bedrijven: Heini Rave, Bartholomeus en Perebolte. Het resultaat mag er zijn en afgelopen weekend kon iedereen weer welkom geheten worden in de vernieuwde snackbar.

Aladna/De Issel weet ruime achterstand bijna om te buigen

AALTEN - De korfballers van Aladna/De Issel zijn er net niet in geslaagd een punt mee te nemen uit Arnhem. Na een 15-7 achterstand bij rust verloor de ploeg in een doelpuntrijke wedstrijd met 25-22.

Al vanaf het eerste fluitsignaal werd er volop gescoord door beide ploegen. In eerste instantie kon Aladna/De Issel bijblijven maar gaandeweg de eerste helft liep Ecka verder uit. Dat kwam mede doordat de ploeg uit Arnhem heel zuiver was met schoten van afstand. Bij de rust leek Aladna/De Issel al kansloos gezien de 15-7 tussenstand. De tweede helft kende een totaal ander beeld dan de eerste. Aladna/De Issel scoorde een paar keer in korte tijd en begon er weer in te geloven. Langzaam aan werd de achterstand kleiner en kleiner en met nog tien minuten te gaan was het verschil slechts 4 doelpunten verschil meer. Wat volgde was een super spannende slotfase waarin Aladna/De Issel steeds dichterbij kwam en met nog 2 minuten te spelen was de stand 23-22. De gelijkmaker hing in de lucht maar het was Ekca dat wist te scoren en daarmee de overwinning veilig stelde.

45 jaar schoonmaakbedrijf De Hoeve in Aalten

45 jaar De Hoeve in beeld. Foto: eigen foto

AALTEN – Schoonmaakbedrijf de Hoeve bestaat 45 jaar. Op 1 februari 1973 richtte Dolf Coenradi het bedrijf op. Sinds die dag kunnen niet alleen de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden worden overgelaten aan het familiebedrijf, ook de jaarlijkse of zelfs twintigjaarlijkse werkzaamheden neemt het bedrijf op zich.

Door Kristel te Bokkel

45 jaar geleden startte Dolf Coenradi schoonmaakbedrijf De Hoeve toen hij werkzaam was bij het schoonmaakbedrijf van zijn zwager en dacht 'dit kan ik zelf wel'. Coenradi: "Ik wilde van kinds af aan al iets voor mezelf beginnen. Ik werd door medescholieren altijd uitgelachen om deze wens, maar je hebt het of je hebt het niet. Het zit in je. Ik heb een tijd in het schoonmaakbedrijf van mijn zwager gewerkt, maar daar dacht ik 'dit kan ik zelf ook wel'. Daarom stapte ik 1 februari 1973 bij de Kamer van Koophandel naar binnen. Toen ze daar vroegen naar de naam van het bedrijf had ik daar nog niet eens over nagedacht. De keuze voor schoonmaakbedrijf De Hoeve was niet moeilijk. Ik kom uit Zuid-Holland en woonde op een boerderij. In Zuid-Holland noemt men dat een Hoeve, dus de keuze was snel gemaakt. Ik begon met ramen wassen bij de knopenfabriek in Bredevoort. Zij waren mijn eerste klant en daarna rolde ik van het een in het ander."

Inmiddels wordt er met een groot en professioneel team van medewerkers schoongemaakt op verschillende gebieden. Johan Coenradi, zoon en opvolger, vertelt: "Ons werkgebied is nog steeds Oost-Achterhoek en bij ons kun je terecht voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden, maar ook voor werkzaamheden die maar eens per jaar voorkomen. Of zelfs maar eens per twintig jaar zoals het reinigen van de gevel. De Hoeve is een echt familiebedrijf en dat gevoel willen we ook delen met onze medewerkers."

Hoewel Dolf Coenradi al sinds 2007 met pensioen is, hij is 'niet weg te slaan bij schoonmaakbedrijf De Hoeve'. Hij is nog elke dag in het bedrijf te vinden. "Er is, sinds het bedrijf bestaat, heel wat veranderd. Een bedrijf staat nooit stil. Vroeger maakten we, bij wijze van spreken, offertes op de achterkant van een sigarendoosje. Tegenwoordig gaat alles digitaal." Johan Coenradi vult aan: "Nu komt zelfs 75% van de klanten via het internet bij ons terecht."

In de toekomst wil De Hoeve blijven doen waar het goed in is. Johan Coenradi: "We willen goed blijven doen waar we om bekendstaan. Van daaruit kunnen we ons eventueel verbreden, maar de basis moet goed blijven. We willen het breder trekken. Niet qua werkgebied, maar meer facilitaire vlakken bedienen".

Bredevoort centraal op Gelredag

BREDEVOORT - Het stadje Bredevoort staat centraal op de Gelredag, die op zaterdag 17 februari plaatsvindt. Tussen 10.00 en 12.30 uur zijn er dan diverse activiteiten in Bredevoort, allemaal gericht op de roemrijke geschiedenis van het stadje.

Gelredagen worden in samenwerking met RTV Gelderland georganiseerd in plaatsen/steden die een bijzondere plek innemen in de geschiedenis van Nederland en met name Gelderland. In de tv-serie Ridders van Gelre wordt de fascinerende geschiedenis van Gelderland vanuit een ander minder bekend perspectief verteld.
Bredevoort is een stadje dat heeft meegewerkt aan het tv-programma Ridders van Gelre. Een aantal weken geleden waren de Ridders in Bredevoort voor het maken van opnames voor dit programma en op 29 januari was op RTV Gelderland te zien welke rol Prins Maurits tijdens de veldtocht in 1597 in Bredevoort heeft gespeeld en wat de gevolgen waren voor het stadje. De stadsgids Prins Maurits van Nassau heeft samen met een aantal leden van de Compagnie Onversaegt aan deze uitzending meegewerkt. De uitzending kan nog via uitzending tv-gemist bij RTV Gelderland teruggekeken worden.
Naar aanleiding van deze serie worden in diverse steden Gelredagen georganiseerd. Ook in Bredevoort . Op 17 februari komt René Arendsen – een van de Ridders van Gelre – op bezoek in Bredevoort om de Gelredag in Bredevoort vanaf 8.00 uur voor de radio te verslaan.
Voor deze dag zijn tussen 10.00 en ca. 12.30 uur diverse activiteiten in het stadje. Alle Bredevoortse stadsgidsen wandelen door Bredevoort en vertellen over de geschiedenis. In de rk kerk vertelt Jos Wessels hoe het de katholieken verging in de heftige strubbelingen tijdens de 80 Jarige Oorlog en in het Vestingpark St. Bernardus praat Hans de Graaf de bezoekers bij over het ontstaan van het park en de achterliggende geschiedenis.
Het programma begint om 10.00 uur met de inloop in de St. Joriskerk op de Markt. In de kerk vertelt Willem Veldkamp over de geschiedenis van deze prachtige kerk. Hendrickje Stoffels wandelt met bezoekers naar de diverse locaties en vertelt over haar Bredevoortse en Amsterdamse verleden. Prins Maurits van Nassau heeft het behaagd de hele ochtend in zijn stadje aanwezig te zijn. Hij vertelt over de spannende Bredevoortse geschiedenis en met hem kan men van zijn enerverende ervaringen rondom Bredevoort genieten.
Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig aan de Winterswijksestraat. Vandaar is het slechts vijf minuten wandelen naar de St Joriskerk. De route wordt met 'Gelredag' aangegeven.

Pubquiz voor goed doel

WINTERSWIJK/GROENLO/LICHTENVOORDE/AALTEN - JCI Oost-Achterhoek, beter bekend als de Junior Kamer, houdt na groot succes van voorgaande edities ook in 2018 weer de JCI Pubquiz met uitdagende vragen in verschillende categorieën op zaterdag 24 maart bij Café Kras in Groenlo. De opbrengst van de pubquiz gaat naar goede doelen.

Vanaf 20.00 uur zijn teams van maximaal drie personen welkom. De JCI Pubquiz start om 20.30 uur. Teams bestaande uit collega's, vrienden, bekenden of familie mogen hun hersenen laten kraken over verschillende Pubquiz vragen waarbij het ook om gezelligheid draait. De kosten bedragen 30 euro per team. Dit bedrag is inclusief twee drankjes per persoon en een aantal hapjes. Deelnemers kunnen die avond contant betalen.
Vanwege de beperkte ruimte kan men zich aanmelden met teamnaam en leden via pubquiz@jcioa.nl, uiterlijk 17 maart (vol = vol).
JCI Oost-Achterhoek is een mooie mix van een groep jonge, ondernemende en enthousiaste mensen uit de gemeentes Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten die zich als vereniging richt op de ontwikkeling van mensen, de maatschappij en het bedrijfsleven.

Uitwaaien in Bredevoort

BREDEVOORT - Bij 't Grachthuys in Bredevoort start op zondag 18 februari een wandeltocht door het mooie landschap van Dale en Barlo. Starten kan tussen 11 en 13 uur. Na afloop staat de boerenkool met worst klaar in 't Grachthuys. De te wandelen afstand is tien km en de deelname kost acht euro per persoon. Reserveren is gewenst en kan tot en met vrijdag 16 februari via rinitekulve@live.nl of 0543-451214 met vermelding van het aantal personen.

Besluit over Beggelderdijk pas na verkiezingen

Zes insprekers over de Beggelderdijk bij de RTG Ruimte. Geheel links wethouder Nijland. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeenteraad zal kiezen uit vijf varianten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - In het Rondetafelgesprek (RTG) Ruimte waren er zes insprekers over het voornemen van Burgemeester en Wethouders om de Beggelderdijk met een aantal kleine aanpassingen verkeersveiliger te maken. Het merendeel van de insprekers vond dit niet voldoende en pleitte voor een variant met een nieuw tracé. Twee van de insprekers kondigden echter al aan zich daar tegen te zullen verzetten. Naast de vier varianten, die al eerder met omwonenden waren besproken, kwam er nog een vijfde variant op tafel. Omdat daarover nog diverse vragen beantwoord moeten worden stelde RTG-voorzitter Martin Veldhuizen voor dit eerst zorgvuldig te doen. Daardoor zal de discussie over de Beggelderdijk niet meer plaatsvinden in de laatste inhoudelijke raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vijf varianten
In een raadsmededeling van januari presenteerden B en W drie onderzochte varianten. De meest vergaande was een nieuw tracé, dat ten noorden van de huidige Beggelderdijk loopt. Na een bijeenkomst met bewoners en belanghebbenden werd daar een vierde variant aan toegevoegd. In de RTG Ruimte werd een vijfde toegevoegd. Voor de helderheid volgt hierna een overzicht. Bij alle varianten gaat het om het deel van de Beggelderdijk dat bij de rotonde in de Terborgseweg begint, bij de kruising met de Bohneweide overgaat in het Beggelderpad en eindigt bij de AA Strangrondweg.

Variant 1: Aanvullende maatregelen op huidige weg. Dat betekent het uitvoeren van regulier onderhoud en de aanleg van verkeersplateaus bij kruisingen Bohnenweide en Bosmanlaan. De wegbreedte blijft dezelfde. Buiten de bebouwde kom worden de fietsstroken breder (1,25 meter i.p.v. 1 meter) en wordt de rijbaan versmald tot 3,5 meter. Er mag daar 60 km gereden worden.Binnen de bebouwde kom wordt de weg van 5 naar 6 meter verbreed en komen er eveneens fietsstroken van 1,25 meter. Kosten 500.000 euro;

Variant 2: Opwaarderen Beggelderdijk. Buiten de bebouwde kom wordt de weg tot 6,5 meter verbreed en worden de fietsstroken 1,5 meter breed. Er mag daar 60 km gereden worden. In de bebouwde kom komt er een vrijliggend fietspad voor twee richtingen. De rijbaan wordt van 5 naar 5,95 meter verbreed. Kosten 900.000 euro;

Variant 3a: Nieuw tracé. Dat begint bij een nieuwe rotonde in de Terborgseweg nabij de Snijders-Veerbeek. Even ten zuiden van die beek loopt de nieuwe weg richting Demkespad om daar verder te lopen over het huidige tracé. Het wordt een 80-kilometerweg. Buiten de bebouwde kom wordt ten zuiden hiervan een nieuw fietspad aangelegd. Voor het langzaam verkeer blijft vanaf de kruising met de Demkespad het oude tracé beschikbaar. De Beggelderdijk daar wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en wordt 30-kmweg. Kosten 2.200.000 euro;

Variant 3b: Als 3, maar zonder nieuwe rotonde in de Terborgseweg en 60 in plaats van 80 kilometer. Kosten 1.000.000 euro;

Variant 3c (ook aangeduid als 5): Als 3b, maar het deel dat op het grondgebied van de gemeente Oude IJsselstreek ligt wordt niet veranderd.

Bij de varianten 2, 3a, 3b en 3c kunnen er extra kosten komen, als er gas- en waterleidingen verlegd moeten worden. Geschat wordt dat dit tussen de één en twee ton euro extra kan kosten. Bij de varianten 3a, 3b en 3c kunnen er ook extra kosten komen als grondeigenaars niet mee willen werken om grond af te staan voor het nieuwe tracé. Bij deze varianten zal ook de gemeente Oude IJsselstreek mee moeten werken. B en W gaat er niet van uit dat die in de kosten zullen bijdragen.

'Er moet wat gebeuren!'
De bewoners van de buurt bij de Beggelderdijk in de bebouwde kom lieten tijdens de RTG ruimte weten de varianten 1 en 2 af te wijzen. "Vanwege het verbreden van de weg", zei hun woordvoerder. "Wij willen ook geen drempels want dat geeft geluidsoverlast. Het vrachtverkeer zal toenemen. Wij zijn de racebaan zat en willen daarom een toekomstgerichte oplossing met een nieuw tracé. Wij zijn voor variant 3c. Na twintig jaar zijn we het spuugzat. Er moet wat gebeuren!" Twee bewoners van het Demkespad, die bij de tracés 3a, 3b en 3c een nieuwe weg in hun achtertuin krijgen, zullen zich daar tegen verzetten. Zij vonden dat het variant 1 of 2 moest worden. Een andere inspreker vond variant 1 'geen optie' en variant 2 een 'lapmiddel'. Volgens hem koos het college alleen voor variant 1, omdat deze het goedkoopst is. Variant 3b is voor hem de beste keuze. Bertus te Grotenhuis van Dinxpers Belang vond dat B en W bij de keuze van variant 1 voorbij gaat aan de veiligheid voor wandelaars en fietsers. Hij noemde het zwaar wegverkeer ontoelaatbaar. Hij vond variant 3b de beste. Te Grotenhuis bleek geen hoge pet op te hebben van de kennis van de raadsleden van de situatie ter plekke. Ook beweerde hij dat de financiële cijfers en de verkeerstellingen van de gemeente niet klopten.

'Wat wij willen is voldoende'
Wethouder Gerard Nijland legde uit waarom B en W variant 1 de beste vindt. Belangrijk argument daarvoor zijn de verkeerstellingen, die laten zien dat er geen sprake is van te veel verkeersbewegingen en dat de hoeveelheid vrachtverkeer niet te groot is. "Ik neem afstand van de insprekers die zeggen dat de verkeerstellingen onbetrouwbaar zijn. We hebben de normale werkwijze toegepast en veertien dagen geteld." De aanvullende maatregelen blijft hij voldoende vinden om de weg veiliger te maken. "Ik snap het gevoel van de insprekers, maar wat wij willen is voldoende." Of de gemeenteraad het daar mee eens is, zal pas later blijken. De RTG-leden wilden wel dat er een inschatting gemaakt wordt van de kosten van grondaankoop. Gerbert Navis wilde bovendien dat al geschat wordt hoe hoog de planschadekosten zijn. De bewoners die een nieuwe weg in hun achtertuin krijgen zullen immers vinden dat hun woning minder waard is geworden. De kans voor procedures bij de aanleg van een nieuw tracé, was voor wethouder Nijland een extra argument om nu te kiezen voor variant 1. "Als de procedure tot aan de Raad van State gaat kan het nog wel drie tot vijf jaar duren voordat er een nieuwe weg is. Tot dan zal er toch onderhoud nodig zijn. Niets doen is niet reëel." Ongetwijfeld zal er tijdens de bijeenkomsten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart ook gesproken worden over de Beggelderdijk.

Kaartverkoop Matthäuspassion van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.


www.paaspopklassiek.nl

Mama Café over Voorlezen

AALTEN - Het Mama Café in de Bibliotheek Aalten op woensdag 21 februari staat in het teken van Voorlezen. Ria te Kolste, medewerker educatie van de Bibliotheek, zal vertellen over het belang van voorlezen, wat zijn geschikte boekjes en wat is ‘ interactief voorlezen’.

Het belang van voorlezen is inmiddels bekend. Een kind dat elke dag voorgelezen wordt leert al snel 1000 nieuwe woorden per jaar. Samen een boekje lezen en plaatjes bekijken, het is voor jong én oud vaak een heerlijk en rustgevend moment. Voorlezen is niet alleen plezierig, het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het prikkelt de fantasie en stimuleert onder meer de taal- en spraakontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden. Wanneer je kindje wordt voorgelezen, maakt het bovendien op een aangename manier kennis met de wereld van de boeken. Een wereld waarvan het thuis en op school veel profijt en plezier kan hebben.

Voorlezen belangrijk voor ontwikkeling taal en spraak

Er wordt deze ochtend ook ingegaan op de vraag welke boekjes bij de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind passen. Ook komen de verschillende soorten boekjes aan de orde die er in omloop zijn: stoffen boekjes, kartonnen boekjes, boeken met flapjes, voelboeken, boeken met geluiden etc. En tot slot is er een korte workshop ‘Interactief voorlezen, hoe doe je dat?’ Interactief voorlezen wil zeggen dat het voorlezen van het prentenboek wordt onderbroken door open vragen over het verhaal of over de plaatjes. Spontane reacties van de kinderen kunnen ook een leuke aanleiding zijn voor een gesprekje. Het vergroot de taalontwikkeling, woordenschat en het verhaalbegrip. En natuurlijk wordt er voorgelezen en gaat iedereen naar huis met een aantal Gouden Voorleestips. Het Mama Café wordt gehouden woensdag 21 februari in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname is gratis, voor ouders met kinderen tot 4 jaar.

Praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen mag doorgaan

In de toekomst voor elke huisartsenpraktijk een ondersteuner

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In 2015 werd in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk begonnen met een proefproject om de psychosociale zorg voor de jeugd te verbeteren. Bij vier huisartsenpraktijken kwam er een praktijkondersteuner voor de jeugd. Doel was om eerder problemen bij de jeugd te signaleren en ze indien mogelijk al meteen te helpen en niet meteen door te verwijzen naar ziekenhuis of gespecialiseerde zorg. Omdat de ervaringen in vier huisartsenpraktijken positief zijn wordt de proef met drie jaar verlengd. De bedoeling is dat er meer praktijkondersteuners komen in de vier gemeenten.

Ook praktijkondersteuner in Dinxperlo
Wethouder Henk Rijks vindt dat de praktijkondersteuner 'heel belangrijk werk' doet. "In het ziekenhuis kunnen ze niet altijd een oorzaak vinden voor lichamelijke klachten. Die komen ergens anders vandaan. Kinderen hebben soms zorgen en problemen waar ze niet over willen of kunnen praten. Daar krijgen ze dan bijvoorbeeld buikpijn van. De praktijkondersteuner probeert dit soort gevallen er al uit te filteren." Rijks wil graag dat de succesvolle werkwijze uitgebreid wordt, ook in Dinxperlo. Omdat de gemeente Aalten in twee verschillende huisartsenkringen ligt, is er daar nog geen praktijkondersteuner. Het verlengen van het proefproject met drie jaar betekent dat de definitieve invulling nog moet komen. "Dat is de volgende stap", zegt de wethouder.

Betere en goedkopere aanpak
De deelnemende artsen zijn tevreden over de proef in de afgelopen jaren. De kinderen worden geholpen in een vertrouwde omgeving. Doorverwijzing naar ziekenhuis en gespecialiseerde zorg, iets wat ouders vaak liever niet willen, wordt voorkomen. Daardoor worden kinderen ook niet meteen gestigmatiseerd. Dat ouders liever geen doorverwijzing willen heeft overigens ook te maken met de financiële situatie. De armoedeproblematiek speelt regelmatig een rol. Het eigen risico kan dan een belemmering zijn om verderop hulp te zoeken. De praktijkondersteuner kan vaak voorkomen dat dit nodig is. Volgens de huisartsen is deze aanpak daarom beter en goedkoper. Huisartsen zelf hebben meestal geen tijd om extra aandacht aan de jeugdige cliënten te besteden. Daarom is voor hen de praktijkondersteuner een waardevolle aanvulling.

Huisartsenpraktijk Het Station blij met voortzetting
In Aalten heeft de Huisartsenpraktijk Het Station aan het proefproject deelgenomen. Huisartsen Dingemans en Grupping willen de proef graag voortzetten. "Het heeft in deze praktijk goed uitgepakt", zegt huisarts Grupping, "om samen met André Pöstgens de praktijkondersteuning voor de jeugd van 0-23 jaar vorm te geven. Zijn ervaring en werkzaamheden bij het Ondersteuningsteam zijn een waardevolle aanvulling op de hulp die wij vanuit de huisartsenpraktijk kunnen bieden. Contacten met gemeente, scholen en sportverenigingen zijn namelijk niet vanzelfsprekend binnen de huisarts-geneeskunde, maar kunnen via een praktijkondersteuner Jeugd binnen bereik komen. Zo kan de zorg rondom een kind beter afgestemd worden. Dit gebeurt uiteraard alleen indien nodig en na toestemming van ouders. We zijn erg blij met verlenging van dit project."

Grijs weet groen tuinprogramma te vinden

AALTEN - De telefoon rinkelt behoorlijk bij vmbo Schaesrvoorde aan het Stationsplein in Aalten. Dat is het teken dat 'grijs' goed weet waar 'groen' te vinden is. Vanaf 1 februari kunnen ouderen bellen om leerlingen in te huren voor klein tuinonderhoud of voor een leuke ochtend bloemschikken op een dinsdagochtend. Vanaf maart gaan de leerlingen op pad om de klus zowel te inventariseren als te klaren.

De leerling komt twee keer langs bij de oudere. Eenmaal om kennis te maken en de klus te inventariseren ( Tevens een check welke gereedschappen reeds in huis zijn bij de oudere) en eenmaal om de opdracht uit te voeren. Behalve de klus klaren is binnen deze pilot ook contact tussen de jongere en de senior belangrijk, samen koffie/thee/fris drinken wordt ingebouwd binnen het programma. Groen voor Grijs is een initiatief van talentverbinder Richard Jongetjes en vmbo Schaersvoorde.
Ouderen die gebruik willen maken van dit aanbod kunnen zich inschrijven via de receptie van Schaersvoorde aan het stationsplein tel nummer 0543 491400.Na deze pilot wordt er geëvalueerd met de intentie om project 'Groen voor Grijs' voort te zetten en verder uit te bouwen.

Dialectdienst met dominee Hans Hinkamp en Get Started

AALTEN - Zondag 18 februari is er weer een dialectdienst. De dienst is in de Oude Helenakerk en begint om 19.00 uur. Dominee Hans Hinkamp zal hierin voorgaan en hij heeft als thema gekozen voor 'Boerenwiesheid'.

Get Started, het jongerenorkest van De Eendracht, verleent muzikale medewerking. Get Started is een zeer enthousiast jongerenorkest dat met veel plezier goede muziek maakt. Het is een verademing om deze jongeren aan het werk te zien en het niveau dat ze daarbij halen. In de prachtige akoestiek van de Oude Helenakerk zal dit zeker tot z'n recht komen.
Joop Ormel speelt op het orgel en commissieleden verzorgen een deel van de liturgie.
Het belooft een heel mooie dienst te worden voor iedereen die een dienst in de 'mooderspraoke' mee wil maken. De liederen en schriftlezing worden in de WALD-spelling gezongen en gelezen en ds. Hans Hinkamp zal zijn preek ongetwijfeld in het Bredevoortse dialect doen.

Lezing 'Happy Bee Plant'

AALTEN - Pieter van Manen verzorgt op dinsdag 27 februari een lezing over Happy Bee Plant. De lezing is in Partycentrum 't Noorden, op uitnodiging van Groei & Bloei Aalten en omgeving, en begint om 19.30 uur. Leden van de vereniging hebben vrije toegang, niet-leden zijn ook welkom, maar betalen drie euro.

Happy Bee Plant is een kwekerij met planten voor bijen en vlinders. De Happy Bee Plant zorgt voor vele bloembezoeken in de tuin, waardoor deze planten zorgen voor een levendige tuin. In tegenstelling tot wat wellicht veel mensen verwachten, zijn wespen vleeseters en zij zullen dus niet op deze planten afkomen. de planten zijn gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor insecten en ze geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Door een gezonde biodiversiteit in de tuin krijgen insectenplagen minder kans. Voor de verkoop zal Pieter ook planten meenemen met een grote nectar- en stuifmeelopbrengst.

Praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen mag doorgaan

In de toekomst voor elke huisartsen-praktijk een ondersteuner

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In 2015 werd in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk begonnen met een proefproject om de psychosociale zorg voor de jeugd te verbeteren. Bij vier huisartsenpraktijken kwam er een praktijkondersteuner voor de jeugd. Doel was om eerder problemen bij de jeugd te signaleren en ze indien mogelijk al meteen te helpen en niet meteen door te verwijzen naar ziekenhuis of gespecialiseerde zorg. Omdat de ervaringen in vier huisartsenpraktijken positief zijn wordt de proef met drie jaar verlengd. De bedoeling is dat er meer praktijkondersteuners komen in de vier gemeenten.

Ook praktijkondersteuner in Dinxperlo
Wethouder Henk Rijks vindt dat de praktijkondersteuner 'heel belangrijk werk' doet. "In het ziekenhuis kunnen ze niet altijd een oorzaak vinden voor lichamelijke klachten. Die komen ergens anders vandaan. Kinderen hebben soms zorgen en problemen waar ze niet over willen of kunnen praten. Daar krijgen ze dan bijvoorbeeld buikpijn van. De praktijkondersteuner probeert dit soort gevallen er al uit te filteren." Rijks wil graag dat de succesvolle werkwijze uitgebreid wordt, ook in Dinxperlo. Omdat de gemeente Aalten in twee verschillende huisartsenkringen ligt, is er daar nog geen praktijkondersteuner. Het verlengen van het proefproject met drie jaar betekent dat de definitieve invulling nog moet komen. "Dat is de volgende stap", zegt de wethouder.

Wethouder: 'erg belangrijk werk'

Betere en goedkopere aanpak
De deelnemende artsen zijn tevreden over de proef in de afgelopen jaren. De kinderen worden geholpen in een vertrouwde omgeving. Doorverwijzing naar ziekenhuis en gespecialiseerde zorg, iets wat ouders vaak liever niet willen, wordt voorkomen. Daardoor worden kinderen ook niet meteen gestigmatiseerd. Dat ouders liever geen doorverwijzing willen heeft overigens ook te maken met de financiële situatie. De armoedeproblematiek speelt regelmatig een rol. Het eigen risico kan dan een belemmering zijn om verderop hulp te zoeken. De praktijkondersteuner kan vaak voorkomen dat dit nodig is. Volgens de huisartsen is deze aanpak daarom beter en goedkoper. Huisartsen zelf hebben meestal geen tijd om extra aandacht aan de jeugdige cliënten te besteden. Daarom is voor hen de praktijkondersteuner een waardevolle aanvulling.

Huisartsenpraktijk Het Station blij met voortzetting
In Aalten heeft de Huisartsenpraktijk Het Station aan het proefproject deelgenomen. Huisartsen Dingemans en Grupping willen de proef graag voortzetten. "Het heeft in deze praktijk goed uitgepakt", zegt huisarts Grupping, "om samen met André Pöstgens de praktijkondersteuning voor de jeugd van 0-23 jaar vorm te geven. Zijn ervaring en werkzaamheden bij het Ondersteuningsteam zijn een waardevolle aanvulling op de hulp die wij vanuit de huisartsenpraktijk kunnen bieden. Contacten met gemeente, scholen en sportverenigingen zijn namelijk niet vanzelfsprekend binnen de huisarts-geneeskunde, maar kunnen via een praktijkondersteuner Jeugd binnen bereik komen. Zo kan de zorg rondom een kind beter afgestemd worden. Dit gebeurt uiteraard alleen indien nodig en na toestemming van ouders. We zijn erg blij met verlenging van dit project."

Liefde bij Staaltje Aalten

AALTEN - De dertiende editie van Staaltje Aalten is op vrijdag 23 februari bij 't Noorden. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor Stichting Roemenië Aalten – Sâlaj.

Onder de bekende titel 'Staaltje Aalten' laten muzikanten horen wat voor talent er is in Aalten. Muzikanten geven zich individueel op en worden door de organisatie in willekeurige samenstellingen bij elkaar gezet. Zo ontstaan gevarieerde bandjes met oude en jonge, ervaren en minder ervaren muzikanten. Staaltje Aalten is een ideale kans om contacten te leggen, kennis te maken met andere muzikanten, samen te spelen, van elkaar te leren, maar vooral om veel plezier te hebben en natuurlijk optreden voor het goede doel.

Uiteraard hoort er ook een thema bij deze muzikale avond. En dat is dit jaar 'Liefde´! Liefde voor muziek, het leven, eten, drinken, jezelf, de ander, elkaar, …. de muzikanten mogen creatief zijn. Staaltje Aalten wordt gehouden bij Partycentrum 't Noorden, aanvang 21.00 uur. De zaal gaat open om 20.00 uur.
Kaarten kosten in de voorverkoop 6,50 euro en zijn te koop bij 't Noorden, Schiller en Primera. Aan de kassa zijn de tickets verkrijgbaar voor 8,50 euro.
Staaltje Aalten wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Partycentrum 't Noorden, Novel Groep, PostmaWeb Webhosting, Lammers DTP, By Reinout, Jasper muziek, gemeente Aalten en Stichting Roemenië Aalten – Sâlaj.

Peddelaars crossen in Bocholt

AALTEN - Zaterdagochtend, 10.00 uur, Marktplein Aalten, -1°. Het is nog rustig. Voor het gemeentehuis verzamelen de dik ingepakte jeugdleden van De Peddelaars zich om de kou te trotseren en af te reizen naar Bocholt voor een crosswedstrijd samen met buurtvereniging RC77 uit Bocholt. Met zes enthousiaste fietsers en trainers Frans Femmer en Frank Rensen gaat het op naar Bocholt. Het tempo zit er al meteen goed in om lekker warm te fietsen. Met een licht verzet, net als Robert Gesink, gaat het richting Bahia waar even verderop de crossbaan is gelegen van RC77.

De trainers Jan Heideman en Jan Hoftijzer zijn al in Bocholt om te assisteren bij het uitzetten van het parcours. Alle elementen van het mountainbiken ofwel crossen zitten erin: klimmetjes, afdalingen, snelle stukken afgewisseld met technische bochten, een prachtige maar zeer pittige uitdaging. Eenmaal in Bocholt aangekomen worden de Aaltense fietsers warm welkom geheten in 'die Stube' van RC77. Even opwarmen en aanmelden voor de wedstrijd voordat het vuurwerk los barst. In opdracht van de trainers rijden de Peddelaars nog even twee rondjes warm en verkennen het parcours; opletten geblazen er zitten wat verraderlijke stukken in maar daarom is het ook belangrijk om vooraf even een rondje te fietsen.

Het is 10.15 uur en de fietsers gaan van start. Allereerst staan de matadoren Isabel, Ruben, Jari en Gergö aan de start. Maar liefst drie ronden moeten deze jeugdige klasbakken verorberen. Na één ronde tekent zich het veld af, er is één Duitse renner die het gas vol open draait en zich al snel uit het zicht fietst. Jari gaat als een bezetene weg bij de start en moet dat helaas bekopen en valt in het tweede deel van de race wat terug maar hij heeft zich volledig gegeven en zich leeg gefietst. Ruben pakt het wat rustiger aan en weet zich in de tweede deel van de race steeds verder naar voren te fietsen, hij bouwt zijn race zeer zorgvuldig op en eindigt in de middenmoot. Gergö rijdt zeer constant en bouwt de race op als een echte prof. Heel regelmatig en in de laatste ronde perst hij zijn laatste restje energie er nog even uit. Isabel heeft een moeizame start maar zoals wel vaker herpakt ze zich in het tweede deel van de race en laat met machtige benen zien dat er met haar niet te spotten valt. Ze passeert de ene na de andere concurrent en rijdt al snel op een tweede plek die ze niet meer af staat.

Hierna mogen Sven en Siebe de geel/zwarten uit Aalten vertegenwoordigen. voor hen maar liefst vier ronden, het is dus belangrijk om de wedstrijd goed in te delen. De Duitse starter zorgt voor wat verwarring bij Siebe. Sven ligt na de start al snel op een tweede plek en staat deze gedurende de gehele wedstrijd niet meer af. Zelfs een lekke band brengt hem niet van zijn positie af. Snel wordt er van fiets gewisseld en rijdt hij de race uit op de bolide van trainer Franz Femmer. Siebe herpakt zich na zijn slechte start en schuift steeds een plekje op, na twee ronden rijdt hij op een keurige derde plek en staat deze ook niet meer af, ondanks een lekke band in de laatste ronde.

Na de prijsuitreiking keert iedereen huiswaarts met een voldaan gevoel. De gastvrijheid van gastheer RC77 is op de terugweg een onderwerp van gesprek. Het is toch prachtig dat buurtverenigingen op deze wijze kunnen samenwerken, zelfs over de landsgrenzen heen. Zo komen de vrienden uit Bocholt ook naar Nederland voor de clubkampioenschappen van De Peddelaars op de weg. Zo wordt de samenwerking verder geïntensiveerd en worden de jeugdige talenten verder geholpen.

Dartlegendes nemen de Hofnar over

AALTEN - Dartliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Aalten. Op zaterdag 3 en zondag 4 maart zijn vier iconen uit de dartsport te bewonderen in de Hofnar. Andy Fordham, Ted Hankey, Tony O'shea en Darryl Fitton spelen een hoofdrol tijdens de tweede Lakeside Legends.

Masterclass
Wie de fijne kneepjes van het darten onder de knie wil krijgen, kan zich aanmelden voor een middagvullende masterclass op zaterdag 3 maart. Dit is de unieke mogelijkheid om een bijzondere darttraining en bruikbare tips te krijgen van vier grootheden. Na afloop schuift de deelnemer samen met zijn helden aan tafel voor een calorierijke sportmaaltijd.

Groot feest
Op zaterdagavond is de Hofnar geopend voor iedereen. De vier dartsterren zijn de gastheren op deze avond. Ze staan achter de draaitafel, Andy Fordham tapt er lustig op los, Ted Hankey staat klaar voor de 'Jägermeister Challenge' en nodigt uit om een moppie te zingen bij de karaoke. De dartborden hangen, dus een idool uitnodigen voor een potje dart, dat kan. 'Mastercaller' Stuart Clarke doet zijn uiterste best om alles in goede banen te leiden. Voor deze avond wordt geen entree gevraagd. Dartcafé de Hofnar opent om 22.00 uur haar deuren.

Lakeside Legends
Wie houdt Darryl Fitton af van zijn tweede titel? Deze vraag wordt zondagmiddag beantwoord na een darttoernooi, als spetterende afsluiter van een grandioos weekend. Wie denkt opgewassen te zijn tegen de vier legendes, kan zich aanmelden. De strijd om een grote wisselbeker en een aantrekkelijk prijzengeld van duizend euro barst los om 11:00 uur. Opgeven voor dit 501-singletoernooi kost in de voorinschrijving tien euro, na-inschrijven op zondag 4 maart kost vijftien euro. Aanmelden kan via de website.

Gerard Joling bij opening Special Olympics Achterhoek

DOETINCHEM – Gerard Joling wordt de muzikale hoofdgast tijdens de spectaculaire opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Het feestelijke startschot van het evenement wordt gehouden in stadion De Vijverberg. Voormalige topschaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch nemen de presentatie voor hun rekening.

Dit is donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens een Happy Hour van de businessclub van voetbalclub De Graafschap in de Spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Die bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de Special Olympics Achterhoek, die op 8, 9 en 10 juni worden gehouden. Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking en duizend begeleiders zijn dat weekeinde actief in meer dan twintig takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten. Talloze vrijwilligers en meer dan 20 Achterhoekse verenigingen werken mee aan het grootste sportevenement in de geschiedenis van de regio. Talloze Achterhoekse en nationale artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de openingsshow, die wordt geproduceerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Onder hen DJ Jeroen Slütter, het populaire Achterhoekse duo Suzan en Freek en dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Zoals vermeld is Gerard Joling de muzikale hoofdgast. Gastheer voetbalclub De Graafschap is inmiddels maatschappelijk partner geworden van de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp tekende daarvoor een overeenkomst met stichtingsvoorzitter René van Gils. Het openingsfeest op 8 juni duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het defilé van alle deelnemers en begeleiders. Tickets (goud, zilver en brons) zijn te bestellen vanaf 7,50 euro via de website.

NK Winterswijkse kaart bij BijHillen

WINTERSWIJK - De Winterswijkse Schietbond organiseert het NK Winterswijkse Kaart Open Vizier. Dat vindt van maandag 26 februari tot en met zaterdag 3 maart plaats op de schietbanen van BijHillen aan de Misterweg 77 in Winterswijk. Iedereen, die een keer wil schieten, kan deelnemen aan het NK. Elke deelnemer schiet tien kaarten en (niet verplicht) één proef kaart. Daarvoor heeft de schutter één uur ter beschikking. Van maandag tot en met vrijdag kan er worden geschoten van 19.00 tot 23.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 14.15 uur. Opgave mogelijk per mail aan fred.van.eldik@hotmail.com of bel 0543 - 564012. Inschrijfgeld is zes euro per persoon, voor de jeugd drie euro. Dat kan worden voldaan bij de wedstrijdleiding. Voor de klassen H, A, B, C, D, E worden geldprijzen beschikbaar gesteld. De prijzen zijn respectievelijk vijftig, 35 en 12,50 euro. Voor de klasse jeugd opgelegd tot en met 15 jaar respectievelijk twintig, vijftien en tien euro. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 3 maart om 16.00 uur bij BijHillen. Voor meer informatie, zoals beschikbaarheid van de banen, kan men terecht op de website.

Stukje turnvloer van Athos kopen

AALTEN - De turnvloer van gymvereniging Athos is aan vervanging toe. Maar, zo vroegen bestuur en sponsorcommissie zich af, hoe krijgen we 40.000 euro bij elkaar om dat te financieren? De sponsorcommissie kwam op het idee om leden, particulieren en bedrijven een stukje turnvloer te laten kopen om zo het geld voor de vloer bij elkaar te brengen. Volwassenen, kinderen en bedrijven die Athos een warm hart toe dragen, kunnen voor een bedrag van vijftig euro een stukje vloer van 50 bij 50 cm 'kopen'. Of van 25 bij 25 voor 25 euro, of van tien bij tien cm voor tien euro. Meer stukken mag natuurlijk ook. De naam van de koper wordt vermeld op 'The Wall of Fame' die in de turnhal komt te hangen. Daar wordt ook een 'thermometer' opgehangen, waarop de stand van de inzamelingsactie wordt bijgehouden. Per 1 februari gaat de actie van start. Voor meer informatie en donaties kan men contact opnemen met de penningmeester: penningmeester@athos-aalten.nl.

Straatschiettoernooi St. Hubertus

BREEDENBROEK - Schietvereniging St. Hubertus uit Breedenbroek houdt op woensdag 7 en donderdag 8 maart het straatschiettoernooi, waaraan alle inwoners van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek deelnemen.

Er kan worden geschoten in teamverband en/of in een persoonlijke klasse. Straat-, bedrijfs-, buurt-, vrienden- en familieteams zijn van harte welkom. Jeugdteams (12 tot en met 17 jaar ) mogen gratis deelnemen. Naast het schieten van de wedstrijdkaarten kan men ook nog schieten op diverse attractiebanen, en een verloting maakt alles compleet. Plaats van handeling is café restaurant Koenders aan de Terborgseweg 61 in Breedenbroek. Meer informatie staat op de website of is verkrijgbaar door te mailen naar info@sinthubertusbreedenbroek.nl of via F. Baten, Den Dam 33, Breedenbroek, tel. 0315 - 651862.

Programma AD '69

AALTEN - Het programma van AD '69 voor het weekeinde van 16, 17 en 18 februari ziet er als volgt uit.

Vrijdag 16 februari
20.30 AD'69 zaal1-Ju Wehl zaal 3
19.30 AD'69 zaal 2-AZSV zaal 3
Zaterdag 17 februari
13.00 Haaksbergen zat.2 AD'69 zat.2
10.00 AD'69 JO13-1Longa'30 JO13-4
09.00 AD'69 JO11-1-Varsseveld JO11-2
09.30 SVGG JO11-1-AD'69 JO11-2
09.00 AD'69 JO11-3-AZSV JO11-10
11.00 AD'69 JO9-1-DEO JO9-1
15.00 AD'69 JO19-1-Ruurlo JO19-2
13.00 FC Trias JO17-4-AD'69 JO17-1
10.45 FC Winterswijk JO15-5-AD'69 JO15-1
13.00 AD'69 MO19-1Voorwaarts MO19-1
14.30 AD'69 VR 1 -AZSV VR 3
Zondag 18 februari
14.00 VDZ 1-AD'69 1
09.30 Zeddam/St. Joris 3-AD'69 3
10.00 AD'69 4-Den Dam 2

Jubileum op CC Schaersvoorde, maar weten de leerlingen dit ook?

De leerlingen maken er samen een feestje van. Foto: Eva Schipper

AALTEN - Op Schaersvoorde wordt dit jaar het 25-jarig jubileum gevierd. De school draagt al 25 jaar de naam 'Schaersvoorde'. Er gaan in dit jubileumjaar op Schaersvoorde verschillende speciale activiteiten plaatsvinden. Wat weten de leerlingen hiervan en hoe stellen zij zich dit feestje voor?

Door Eva Schipper

Twee leerlingen uit de brugklas, Maud Vinke en Lysanne van Reeuwijk, weten veel van het jubileum. Ze denken dat dit zilveren jubileum zeker reden voor een feestje is. In de klas hebben docenten al veel verteld over het jubileum. Maud: "We weten dat er extra dingen gaan gebeuren, maar we weten niet wat." Maud en Lysanne stellen voor om een groot feest in de gymzaal te houden. Ook stellen ze voor om een grote 'show' te houden. "Iedereen mag optreden, alles mag en kan: dansen, jongleren zingen. Zo kunnen we samen een leuke avond houden. Het moet geen talentenjacht zijn, want het is een feest."

Frank Pardijs is een leerling van Schaersvoorde en zit in klas 5. Frank weet al het een en ander over het jubileum te vertellen. Met een lach op zijn gezicht: "De aftrap van het jubileum hebben we in de vorm van een leerlingenconcert gedaan. Het was een zeer groot succes!" Frank vindt het vieren van een jubileum erg belangrijk. "Zowel voor oud-leerlingen als de huidige leerlingen is dit een belangrijk moment om samen te vieren."

Vera Griffioen is ook een leerling van Schaervoorde en zit in klas 6. Vera weet van het jubileum af, ze had dit op de website van de school gezien. Ze vindt het erg leuk dat de school het jubileum viert. "Je moet van alles een feestje maken, toch?" Vera stelt zich bij dit 'feestje' een groot schoolfeest voor. Een schoolfeest voor alle leerlingen en oud-leerlingen. Ook zou ze het leuk vinden als er een bijeenkomst komt met alle leerlingen, waarbij een traktatie wordt uitgedeeld.

De rector van Schaersvoorde, Wilma van Velden, is ook enthousiast over het jubileum. "We zijn op dit moment veel activiteiten aan het organiseren. Zo zijn we druk bezig met het organiseren van een symposium, komt er een grote reünie met oud-leerlingen en docenten en maken we een mooi jubileumboek met veel foto's." Wilma geeft aan dat de samenwerking tussen leerlingen en docenten heel belangrijk is. Het is een feest van de hele school.

Lezing door Dick Brus

Foto: Dick Brus

over Werkervaringen in Wonderbaarlijk China

IJZERLO - Op zondag 25 februari verzorgt Dick Brus een lezing in ’t Dorpshuus te IJzerlo (Thijsweg 19); aanvang 15.00 uur, koffie en thee staan klaar vanaf 14.30 uur. Na afloop is het mogelijk om deel te nemen aan een Chinees buffet.

In de afgelopen vier jaar heeft Dick Brus één tot twee maanden per jaar gewerkt in Nanjing (China), een gehucht van meer dan 10 miljoen inwoners niet ver van Shanghai. Hij heeft daar colleges gegeven over “ruimtelijke statistiek”, een onderwerp waarin hij zich als onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en Research heeft gespecialiseerd. Zijn werk en uitstapjes in China waren een hele ervaring die hij graag wil delen. Dick zal vertellen over zijn werk en collega’s, China vroeger en nu, en over wat er zoal aan moois en lelijks te zien is in China.

De kosten voor de lezing zijn € 5,00 (incl. 2 kopjes koffie/thee) en voor het Chinees buffet € 15,00. Je kunt je afzonderlijk opgeven voor de lezing en het buffet.

Opgave voor 21 februari a.s. via ac@ijzerlo.nl (bij opgave graag doorgeven of je wilt deelnemen aan het Chinees buffet).

Heel IJzerlo bakt

IJZERLO - In samenwerking met de Activiteitencommissie IJzerlo geeft Riekie Heersink op woensdag 21 februari van 19.30 tot 22.00 uur een bakworkshop in 't Dorpshuus te IJzerlo (Thijsweg 19).

Het is nog een verrassing wat er op deze avond gebakken zal worden, iets hartigs of iets zoets. De kosten zijn 17 euro per persoon, inclusief ingrediënten en twee keer koffie/thee.
Opgave is mogelijk tot uiterlijk zaterdag 17 februari via ac@ijzerlo.nl.

Storm financiële strop voor Paardenopvang Achterhoek

HARREVELD – Een geluk bij een ongeluk; geen enkel paard raakte gewond toen de storm van 18 januari het dak van de stal blies van Paardenopvang Achterhoek. Wel blijft de stichting zitten met een flinke schadepost. Initiatiefnemer Gerrit Simmelink: "Waar moeten we straks met de paarden naar toe als de daken worden vervangen? Dat gaat nog flink in de papieren lopen."

Door Annekée Cuppers

Voor de foto gaat hij even tussen de brokstukken van het afgewaaide dak staan maar eigenlijk mag hij er zelf ook niet komen. Het gele lint met de tekst VERBODEN ASBEST waarmee de plek is afgezet, hangt er immers niet voor niks. Door een flinke donatie van een anonieme weldoener kon de stichting tijdelijke noodstallen aanschaffen. Maar tijdens de opruim- en herstelwerkzaamheden zullen een aantal paarden tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. De opstalverzekering vergoedt een deel van de materiële schade maar lang niet alles. Financieel een flinke strop voor de stichting die getraumatiseerde paarden rehabiliteert en herplaatst.

Gedragsstoornissen
In 2003 startte Simmelink met het opvangen van paarden met gedragsstoornissen. "Eigenlijk gaat het om communicatiestoornissen, want een paard is van nature werkwillig. Als een paard dan niet doet wat de ruiter van hem verwacht, dan begrijpt ie niet wat je van hem wil. In de sport draait het om de prestaties van de ruiter en is het mentale welzijn van het paard van ondergeschikt belang. Als de ruiter dan maar blijft corrigeren zonder bij zichzelf te rade te gaan waar het nu misgaat in de communicatie, dan raakt zo'n paard overbelast met alle problemen van dien." Stevige taal maar Simmelink weet waar hij het over heeft. Zijn paard Santos, die inmiddels zijn oude dag in de stallen van Paardenopvang Achterhoek mag slijten, is de ware grondlegger van de stichting. "Toen ik zelf na jaren weer ging rijden, lag ik meer in de bak dan dat ik op het paard zat. Iedereen raadde me aan Santos te verkopen en een ander paard te zoeken maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik zelf het probleem was. Ik leerde op een andere manier met het dier om te gaan en de problemen verdwenen. Dat was een enorme eye-opener voor me."

Al snel wisten mensen met 'lastige' paarden Simmelink te vinden. "In onze stallen heerst een enorme rust waardoor getraumatiseerde paarden weer tot zichzelf kunnen komen. Langzaamaan worden ze weer een normaal paard en pas dan kunnen we stapje voor stapje met het dier aan het werk. Het uiteindelijke doel is dat we het paard kunnen herplaatsen zodat de plek weer vrijkomt. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk paarden helpen."

Vrijwilligers welkom
Paardenopvang Achterhoek is een erkend leerbedrijf en heeft naast de vaste vrijwilligers regelmatig stagiaires van AOC Oost. "Daar zijn we erg natuurlijk erg blij mee maar stagiaires zijn nog zoekende. Een enkele blijft na zijn stage maar de meesten gaan door naar een andere werkplek. Nieuwe vrijwilligers voor het werk met de paarden en in de stallen zijn dan ook zeer welkom! Ook zijn we naarstig op zoek naar een handige allround klusjesman. Vrijwilligers mogen gerust vutters zijn, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een beperking. Want dat is het mooiste van het werken met de paarden. Die plakken geen etiket, je mag gewoon zijn wie je bent."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Gerrit Simmelink: 06-53566691.

Donaties zijn welkom op NL41RABO 0136 91 8018 t.n.v. Stichting Paardenopvang Achterhoek.

24 / 30

Can I Come Over?
Marleen twijfelt tussen carrière in Nederland of buitenland

Dronefoto van het Aaltense buitengebied.

Oke, ik biecht het op. Maar ik schaam me er een beetje voor. Ik zit in een 'dertigers midlife crisis'. Over mijn leven als fotograaf en 'digitale nomade' mag ik niet klagen. Toffe klussen komen op mijn pad en ik zit nergens aan vast. En toch blijven er 'grote mensenvragen' door mijn hoofd spoken. Waar vind ik mijn thuis? Blijf ik in Nederland wonen of moet ik toch eens over een carrière in het buitenland gaan nadenken? Wat maakt me gelukkig?

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Overzicht van de 'stayovers' van de afgelopen drie maanden.
Sanny in haar Amsterdamse woning.
De zon zorgt op elke plek ter wereld voor mooie plaatjes.

Herkenbaar? Fijn, ik ben blij te horen dat ik niet de enige ben. Sterker nog, ik hoor de laatste tijd niet anders nu ik zelf een boekje open heb gedaan. Zie ik vrienden om mij heen settelen en kinderen krij-gen, dan reis ik naar de andere kant van de wereld. Zit ik daar heerlijk naar prachtige zonsondergangen te kijken, verlang ik weer naar vastigheid. Ik word soms gek van mezelf. Het blijft een strijd tegen de maatschappelijk verwachtingen van een dertiger. Het voelt alsof we nu moeten beslissen hoe de rest van ons leven eruit moet komen te zien.
Als je non-stop reist, ben je dan aan het vluchten voor het echte leven? Een zoektocht op Google levert mij 14.000 resultaten op als ik reizen en vluchtgedrag intyp. En waarom reis ik eigenlijk? Veel mensen pakken het vliegtuig om even uit de dagelijkse sleur te komen of om na te denken over relaties, ambities of putten zichzelf uit op een bergtop. Als ik hier niet gelukkig word, gebeurt dat dan wel op een mooi eiland?
En toch zal al het reizen mij een ander mens hebben gemaakt. Overnachten in de sloppenwijken van India? Geen probleem. Autorijden in de Sahara? De Parijse snelweg maakt mij nu niet meer bang. Na negen jaar veel te hebben gereisd ben ik anders gaan kijken naar de Nederlandse cultuur. Hier werken we keihard tot onze 65ste en dan willen we met een slechtere gezondheid de wereld nog gaan ontdek-ken?
Dit keer maak ik een kort reisje dichter bij huis. Amsterdam. Ik verblijf in het appartement van Petra en in het huis van Sanny en Georgios. Een groter contrast tussen Sanny en Georgios kan er niet bestaan. Sanny is kunstenares en een tikkeltje chaotisch en woonde altijd anti-kraak. Creativiteit en spiritualiteit vullen haar dagen. Voordat ze aan haar dag begint, mediteert ze in de woonkamer en ligt ze in kronkels op de yogamat. Georgios heeft een hectische baan bij een investeringsfirma en vliegt overal naartoe. Georgios heeft tijdens de crisisjaren Griekenland verlaten om hier een beter bestaan op te bouwen. Een aantal keren in het jaar reizen ze samen terug naar zijn ouders. Na zo'n reis kijkt Sanny anders tegen haar vriend aan. Doordat Georgios ook best direct kan zijn, dacht ze altijd dat hij best goed zou passen in de Nederlandse cultuur. Maar eenmaal aangekomen, tussen alle Grieken, wordt Sanny zich ineens heel bewust van haar Nederlandse opvoeding. "Grieken zijn super trots op hun afkomst. Wij zijn daar toch wat bescheidener in. Ik mis soms wel een beetje dat nationalistische gevoel. Sanny zou met Georgios best op zoek willen naar een huis in Griekenland. Maar nu nog niet.
Mijn volgende reis is nog steeds niet ver van huis. Londen. Bij couchsurfing, een platform om bij locals op de bank te overnachten, plaats ik een oproep. Acht vrijgezelle mannen van middelbare leeftijd bieden een slaapplek aan. Een van hen vroeg zelfs of ik van sauna's hield. Sinds wanneer is dit het nieuwe Tinder-platform?
Gelukkig heeft het reizen mij inmiddels een groot internationaal netwerk opgeleverd. Zo kan ik terecht bij twee vrienden en bij Titia, die via Facebook mij haar logeerkamer aanbood. Als het reizen levert mij flink wat mensenkennis op. Ik vertrouw op mijn onderbuikgevoel en wijs het aanbod van deze saunamannetjes maar even af. Sinds mijn terugkomst uit Kameroen ben ik veel in Aalten en heb ik genoten van de Achterhoekse rust en natuur. Opgeladen en wel, ga ik het avontuur in Engeland tegemoet!

'Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust'

Peter Nieuwenhuis voor een van zijn muurgedichten met tekst van Willem Sluiter. Foto: Peter Nieuwenhuis

Peter was 16 jaar toen zijn interesse voor de (familie)historie werd gewekt. Zijn oma had een doosje met allerlei familiefoto's waarvan de namen ontbraken. Zij schreef voor Peter de namen op de achterzijde en vertelde de bijbehorende verhalen. Na haar dood kwamen de foto's weer tevoorschijn en de verhalen erachter vormden de opstap naar een genealogisch boek dat Peter later schreef over de familie van zijn vaders kant.

Hij bleef zich verdiepen in de familiehistorie, totdat hij vroegtijdig beide ouders verloor en besefte dat zijn pas geboren zoon zijn grootouders nooit zou leren kennen. Dat besef leidde tot een boek van 120 pagina's waarin hij zijn ouders, hun jeugd, klasgenoten en vriendenkring uitvoerig beschreef. In zijn zoektocht naar foto's kwam hij bij de Hisvebo terecht en niet veel later, in 2009, werd hij bestuurs- en redactielid.
Hij had zijn vreugt in de Achterhoek gevonden. "Ik wilde iets voor de maatschappij betekenen. Mijn doel was de inwoners en bezoekers van Borculo kennis te laten maken met het verleden van de stad. Dat gold ook voor de jeugd. Zij hebben tegenwoordig minder kennis van het verleden. Het toeval wilde dat ik van vrienden van de in 2007 overleden dominee Aaldert van Weelden een manuscript kreeg over de geschiedenis van de Joriskerk. Met financiële hulp van fondsen heeft de Hisvebo toen het boek postuum kunnen uitbrengen en het geldt het voor mij als één van mijn mooiste uitgaven. Het bijzondere aan het manuscript was dat het niet alleen over het kerkgebouw zelf ging, maar ook over het gewone leven in de gemeente, over de inwoners van Borculo dus. Juist dat aspect maakt geschiedenis voor mij fascinerend. Het geeft een tijdsbeeld van hoe de mensen leefden. Dat beeld zegt natuurlijk ook veel over de streek, de Achterhoek."

In de jaren daarna ontplooide hij nog vele initiatieven met betrekking tot schriftelijke weergave en visualisatie van de geschiedenis van Borculo, vanaf de Heerlijkheid Borculo (1360 – 1616) tot en met de naoorlogse geschiedenis van de Joden. Hij legde een tijdlijn met historische gebeurtenissen in de straten aan, liet bronzen beelden vervaardigen en vond bij het bedrijf Meilink een oude stoommachine die hij liet restaureren. Deze heeft een plek bij het huidige brandweermuseum gekregen en symboliseert voor hem de tijdmachine die de geschiedenis laat zien. Begin maart wordt het laatste beeld van kunstenaar Jan te Kulve onthuld, dat van Stadhouder Willem V die Heer van Borculo werd door de aankoop van het vroegere kasteel Het Hof. Ook plaatste hij vier muurgedichten, waaronder twee van Willem Sluiter. Een ervan bevat de beroemde zin met het woord achter-hoek erin. Een ander gedicht gaat over een Joods meisje dat in 1941 een ontroerende afscheidsbrief aan een vriendinnetje schreef. Wat nog rest is een 4-delige documentaire over de gehele geschiedenis van de Heerlijkheid Borculo. Maar ongetwijfeld borrelt er daarna wel weer wat op.

Nieuwenhuis is een echt kind van de streek en woont zijn hele leven al in Borculo. Ontegenzeggelijk heeft hij een binding met de Achterhoek, hoewel hij toegeeft dat de kust of de drukte van de stad ook wel trekt. Het is het noaberschap, de saamhorigheid en onderlinge band met de mensen en de gemoedelijkheid wat hem zo aantrekt in de Achterhoek. Je kunt altijd op elkaar terugvallen. Als je daar eenmaal geboren bent, dan is dat altijd je thuis. Naast de warmte van de mensen prefereert hij de rust en het groene, weidse karakter. Naar de toekomst toe ziet hij wel veranderingen. Het zal drukker worden, mensen uit het westen trekken hierheen voor de rust. Ook vertrekken er mensen uit de Achterhoek, met name jeugd. In vroegere tijden waren de bewoners honkvast. Veel mensen in de Achterhoek wonen nog in de geboortestreek van hun voorouders. Reizen was destijds ongewoon. Dat is allemaal veranderd, maar onderliggend blijft de Achterhoek voor hem de streek die zijn eigen geschiedenis bewaart en zal voortgeven.

Column

Revolutie

Het was 1968 en op de koffergrammafoons van mij en bijna al mijn vrienden lag constant die ene plaat: 'When the music's over' van The Doors. Jim Morrison die onze gedachten, onze diepste wens verwoordde: 'We want the world and we want it now!' We konden er geen genoeg van krijgen. Steeds weer draaiden we dat ene nummer. Hooguit een enkele keer afgewisseld met 'Street Fighting Man', van de Rolling Stones.

Het is nu vijftig jaar geleden. Achteraf zou 1968 de geschiedenis ingaan als het jaar van de revolutie. Voor ons voelde het toen al zo aan. Dit was het jaar, waarin de wereld voorgoed zou veranderen. Het jaar waarop de jongeren de macht zouden overnemen. We wisten wat we wilden en we waren met velen!
Dat tweede, dat klopte. Aan het eind van die befaamde jaren '60 was maar liefst één derde van de Nederlandse bevolking jonger dan twintig jaar. Maar dat eerste, daar zet ik achteraf mijn vraagtekens bij. Wilden die jongeren wel allemaal hetzelfde?
Nou, nee dus. Achteraf constateer ik dat ik met mijn 'revolutionaire' ideeën en mijn muzikale smaak tot een kleine minderheid behoorde. Een minderheid die in mei 1968 weliswaar stond te trappelen om mee te gaan doen aan de studentenopstand in Parijs, maar daar meestal niet terecht kwam.

Ik was nog maar zestien in 1968. Middelbaar scholier nog, maar in mijn eigen beleving al een echte revolutionair. Wat er in Parijs gebeurde volgde ik natuurlijk op de voet. Voor zover dat mogelijk was in die tijd, want de sociale media bestonden nog niet. Ik was er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd was voor de revolutie naar de Achterhoek kwam, maar daar wilde ik niet op wachten. Ik wilde zelf naar Parijs toe. Met mijn Lochemse vrienden Michel en Waldemar.
Het kwam er bijna van. We zaten al in de Renault Dauphine, waarmee oudere zus ons van Lochem naar Parijs zou brengen. Net toen ze wilde starten kwam er een auto aanrijden. Mijn moeder stapte uit. Met ferme tred beende naar het Renaultje toe, rukte de deur open en sprak slechts drie woorden: "Naar huis jij!"

Ja, achteraf was het best stom, dat ik voor ik uit huis weg ging dat briefje op de keukentafel had gelegd: "Ben naar Parijs met Michel en Waldemar. Zie nog wel wanneer we terug komen." Het briefje dat een eind maakte aan mijn loopbaan als revolutionair, nog voor die kon beginnen.

Ach, misschien was het maar beter zo. Want wat moesten we daar eigenlijk in Parijs? De klappen opvangen voor mede-jongeren die voor iets heel anders streden dan wij toen dachten. Want die hele studentenoproer van mei '68, weten we nu, ging slechts over gescheiden studentenhuizen in Parijs. Over het verbod voor de jongens om bij de meisjes op de kamer te komen! Inzet van de revolutie waren dus geen hoogstaande idealen, maar slechts liefde en lust. Had ik dat destijds geweten, dan had mijn moeder me niet uit dat Renaultje hoeven te trekken.

Tja, en hoe ging het verder? De opstand in Parijs doofde uit door slim optreden van president De Gaulle. Studentenprotesten elders werden bloedig neergeslagen en de Praagse lente werd door de Russen in geweld gesmoord. De revolutie heeft de Achterhoek nooit bereikt. Dat was 1968, het jaar van de teleurstellingen.

Column

Pleren

Stef Grote Ganseij heette de eerste grote liefde van mijn dochter. Ik zal hem nooit vergeten. Niet alleen vanwege die achternaam (die in Salland veel voorkomt), maar ook door de eerste ontmoeting. Stef zou rond vijf uur die middag arriveren om kennis te maken met de ouders van zijn meisje. Maar het werd zes uur, half zeven en nog steeds was Stef er niet. Pas om tien voor zeven ging de bel. Ik deed open en zag bij de voordeur een behoorlijk verfomfaaid jongmens. Zwarte vegen door het gezicht, een jas vol modder en knieën die door de spijkerbroek heen kwamen. En dat was in 1993 nog geen mode! "Ik bin met de brommert in de sloot gepleerd", was Stefs verklaring.
Pleren staat in bijna heel Oost-Nederland voor vallen. Beter nog: voor hard neervallen. Maar zoals zo vaak is het niet het enige woord. Het Achterhoeks kent voor (neer)vallen nog tal van andere. Teveel om ze allemaal op te noemen. Neersmaksen bijvoorbeeld, of dale kwatsen. Neerstoeken kan ook, of kladden. Of meer ouderwets: daleflasken, toostötten of kasmaksen. En had Stef in het Montferland gewoond, dan was hij niet van zijn bromfiets gepleerd maar afgetoemeld.
Sommige woorden voor vallen hebben alles te maken met het geluid dat je hoort. Appels bijvoorbeeld pofken van de boom en pannen kletteren van het dak. Maar hoe nu het geluid te omschrijven van een stapel borden die van tafel valt? Nou, zeg maar klabateren, want dat is Achterhoeks voor vallen met veel lawaai.

29 / 30

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529