Groenlose Gids

8 augustus 2018

Groenlose Gids 8 augustus 2018


Nieuwe single mét clip van Stefan Mondial

Opnames op de Markt in Groenlo voor de nieuwe clip van Stefan Mondial (l). Foto: Kyra Broshuis

25 jaar in het vak

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Voor de vele toeristen op de terrassen op de Markt in Groenlo is het een bijzonder gezicht. De bekende Grolse zanger Stefan Mondial neemt in hartje Groenlo een nieuwe clip op voor zijn nieuwe nummer. Veel Grollenaren geven gehoor aan de oproep van Mondial om mee te werken en naar de Markt te komen.

Titel blijft een verrassing
"Waar zijn deze opnames voor?" vraagt een dame uit de buurt van Rotterdam. Als ze hoort wat de naam van de artiest is, duikt ze meteen op haar mobiel om te zoeken op YouTube. Mondial heeft daar een eigen kanaal en al snel zijn verschillende nummers van hem te horen via de telefoon. Ondertussen gaan de opnames gewoon door en werken de terrasbezoekers enthousiast mee aan de clip. "Mijn nieuwe single komt in september uit. De hoes is klaar, maar de titel blijft nog een verrassing", vertelt de altijd spontane Grollenaar. "Het liedje gaat over liefde geven en dat je daar gelukkig van wordt. De muziek is van Emile Hartkamp en Norus Padidar en ik heb zelf, samen met Manfred Jongenelis, de tekst geschreven. Het is dan ook zeker een autobiografische tekst. Een nummer moet bij je passen. Ik ben zelf altijd vrolijk en wil mensen graag iets meegeven aan hun dag, dat komt in het liedje terug. Liefde geven, in welke relatie dan ook, is zo mooi. Dat is de boodschap." In het achtergrondkoor zingt onder andere de bekende Jody Pijper mee en één van de vaste achtergrondzangeressen van Frans Bauer. Ook Nelleke Brzoskowski, bekend van de George Baker Selection, maakt deel uit van het koor. De single wordt geproduceerd door Manfred Jongenelis.

Persoonlijke aandacht
Mondial is blij met zijn carrière en heeft besloten niet meer aan talentjachten en dergelijke mee te doen. Hij won onder andere in 2003 het Leids Festival van het Levenslied en kwam ver bij Holland's Got Talent. "Ik heb het van dichtbij gezien. Ik wil het niet meer. Ik wil vrij zijn om te doen wat ik leuk vind. Je moet er wel het type naar zijn om vast te zitten aan een contract. Tijdens mijn optredens wil ik de mensen kunnen geven waar ze voor komen. Persoonlijk aandacht is zo belangrijk."

Groenlo voelt als een warm bad
De jonge Stefan begon op zijn veertiende met optreden, zo vertelt hij. "Mijn vader was muzikant en bij ons thuis werd altijd muziek gedraaid en gespeeld. Mijn vader maakte zijn hele leven lang muziek. In 2015 is hij overleden, daar heb ik het heel moeilijk mee gehad. Ik heb toen heel veel steun en medeleven van de Grollenaren mogen ontvangen en daar ben ik ontzettend blij mee. Daarom heb ik ook die clip hier opgenomen. Optreden in Groenlo voelt nog altijd als een warm bad." Het nieuwe nummer van Mondial verschijnt in september op TV Oranje en natuurlijk op zijn eigen YouTubekanaal.

Toch blauwalg in gracht

GROENLO - In de Grolse gracht is blauwalg geconstateerd, meldt Stad Groenlo. De groei van blauwalg in de gracht komt dit jaar relatief laat in het seizoen. Op andere plekken binnen en buiten de gemeente is al eerder blauwalg waargenomen. Waterschap Rijn en IJssel adviseert om contact met het water te vermijden, omdat blauwalgen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Zij plaatsen waarschuwingsborden.

Viswedstrijden

In Groenlo is ook afgelopen week weer volop gevist. Onder andere de Open Groenlose.

Kunst, theater en trekpleisters op Vestingdag

Theatervermaak tijdens de Vestingdag in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Veel regionale kunstenaars in Beltrumsestraat

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met de afgelopen zondag georganiseerde Vestingdag werd onder het motto 'Zo vaste as Grolle' andermaal het bewijs geleverd dat Groenlo volkomen terecht een plaats heeft op de lijst met vooraanstaande Nederlandse Vestingsteden. Het gegeven dat Groenlo, voorheen Grol of Grolle geheten, in de 16de en 17de eeuw als vestingstad een belangrijke rol speelde, werd nog weer eens waargemaakt met een ruim vijf uur durend, bijzonder gevarieerd programma. Het knusse vestingstadje ging daarbij terug in de tijd, hetgeen tot uiting werd gebracht in talrijke toeristische attracties voor jong en oud.

Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

De belangrijkste hoofdacts van Vestingdag 2018 kwamen op naam van de Leydse Kluchten Compagnie, het Donderelf verteltheater, troubadour Lucas Florent, de goochelaars Wautier en Jannes, de Tolletjesmaker en niet te vergeten De Compagnie Grolle. En verder scoorde Groenlo deze zondag weer hoog bij de talrijke toeristen van buitenaf met de plaatselijke erg in de smaak vallende toeristische trekpleisters, zoals onder andere het mediaspektakel 'De Slag om Grolle' in de Oude Calixtus, het Stadsmuseum, de imponerende kerkers onder het monumentale stadhuis en het daarbij horende verhaal, alsmede de Calixtusbasiliek met de aldaar geboden mogelijkheid om de toren te beklimmen en vervolgens te genieten van prachtige vergezichten.

Gevarieerde Kunstmarkt
Daarnaast kende met name de in de Beltrumsestraat georganiseerde Kunstmarkt een grote aantrekkingskracht, mede omdat vele regionale kunstenaars hier acte de présence gaven. Zoals de stand Glasfusing Achterhoek van Joop Berendsen uit Lichtenvoorde, die zelf verhinderd was en daarom tekst en uitleg over zijn imponerende glaskunst moest overlaten aan Groenlose familieleden. Ook veel bekijks was er bij de stand van de in 1948 in Lichtenvoorde geboren en nu in Groenlo woonachtige Henny Breukers. "Ik ben pas op 60-jarige leeftijd begonnen met schilderen, zonder dat ik ooit les heb gehad. Mijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van stadsgezichten, zowel in een moderne als in een realistische vorm", aldus de amateur-kunstenaar, die even daarvoor een door hem geschilderd kunstwerk van Huijs Basten Asbeck in de Groenlose Nieuwestraat had verkocht aan de nieuwe eigenaar van dit historische pand.

Vorderingen GOLS-station
Ook de niet alleen in Groenlo, maar in de gehele regio als een markant kunstenaar bekend staande René Lensink heeft over belangstelling voor zijn creatieve kunstwerkjes niet te klagen. "Maar deze belangstelling heb ik met name te danken aan mijn kunstvriendin, beeldend kunstenaar Marjan Genot, met wie ik vandaag deze stand deel", aldus de ditmaal erg bescheiden Lensink. Terwijl buiten toetsenist/zanger Jos ten Hoopen uit Eibergen op deze zoveelste hittedag heel toepasselijk het nummer 'Alles ziet er anders uit wanneer de zon schijnt' ten gehore brengt, stellen binnen in de Streekmarkt 'Hart van Grolle' Ronald Wopereis en partner Angela Roerdink alles in het werk om meer donateurs te werven voor de Stichting GOLS-station in Groenlo. Wopereis: "Het gaat goed met de restauratie van locomotief en wagon. We hebben er inmiddels een drietal vrijwilligers bijgekregen van Stoomhoutzagerij Nahuis. Groenlo moet nog even wachten, maar het komt allemaal goed met deze voor de komende jaren bijzondere trekpleister."

Compagnie Grolle
Een prominente rol werd afgelopen zondag andermaal vervuld door De Compagnie Grolle, in juni 2000 opgericht als onderdeel van de Stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen. Het speciaal voor deze geleding toegestroomde publiek kreeg daarbij alle gelegenheid om kennis te maken met de leden van de compagnie en om met eigen ogen te zien hoe het leven zich in de 17de eeuw voltrok. Veel aandacht was er daarbij voor Stan van Mansfeld uit Bergen op Zoom, die in een middeleeuwse smidse zijn vakmanschap toonde. Ook een tweetal marketentsters kregen veel bijval voor de door hen uitgevoerde naaldkunst, alsmede een aantal musketiers die met hun musket voor weliswaar luidruchtige, maar wel interessante demonstraties zorgden.

Leden uit heel het land
Volgens woordvoerder Ton Tijdink is de compagnie niet meer uit het vestingstadje Grolle weg te denken. "Alleen al vanwege het feit dat de inmiddels 27 leden uit alle hoeken van Nederland afkomstig zijn, van Alkmaar tot Nieuwegein en van Amersfoort tot Hoorn." Aangevuld door zijn collega-compagnieleden met de opmerking: "En zelfs van Groenlo tot Lichtenvoorde!"

Column

De Torenwachter over fusie tussen twee plaatselijke voetbalgrootmachten

Welaan beste toeristen, óf jullie zitten daar heerlijk op het recreatiepark óf in de stad Grol zelf. Maakt niet uit, het niveau is in beide gevallen even hoog. Denk dus niet: ik zit hier en daar niet. Het is niet meer zoals vroeger; als er dan 2 swingende ruimtes waren dat je dan bang was dat het stuk van je leven zich net in die andere kroeg zat uit te leven. Potdorie! En twee keer entree betalen, dat was toch net weer een brug te ver, zo ver ging de hartstocht nu ook weer niet.

We hebben hier 2 plaatselijke voetbalclubs en die willen gaan fuseren. Op termijn zoals dat in het bestuurlijk jargon heet. Op termijn, maar voor de man in de straat heet dat: 'dee goat nog ne kere samen wieter'. En de grote vraag is nu of dat lukt. Misschien zijn jullie ook voetballers of voetbalkijkers en interesseert het jullie; zo niet, dan is het toch een mooi moment om even wat diepgang in het zomerse gebral aan te brengen. Precies, het gaat eindelijk eens ergens over.

Ík weet wel dat er aan de lopende band wordt gefuseerd in 'voetballand' en als je dat helemaal consequent doorvoert er op den duur nog maar één vereniging overblijft die nergens meer tegen kan spelen. Dat is dan een voortijdig einde van de competitie. Ik heb voor alle zekerheid even bij de KNVB daarover navraag gedaan, maar ze zagen dat anders. 'U ziet spoken op de weg', zei een dame die waarschijnlijk de taak had onnozele halzen als ik met een vriendelijke stem en een empathisch vermogen snel en vakkundig de deur uit te werken. 'U ziet spoken op de weg ', bleef die toetebel maar roepen. Maar ik zei dat ik helemaal niet op de weg zat, maar belde vanuit de kroeg en dat ook nog op kosten van de kroegbaas!

Nu de KNVB mijn probleem niet ziet of ontkent, kan hier de fusie doorgaan omdat er dan toch ergens - wherever it may be - ploegen zijn waartegen gespeeld kan worden.

Ja, zullen jullie zeggen: gewoon 2 verenigingen die samengaan. Wat is daarvan eigenlijk nog de nieuwswaarde? Dit is nu echt 'westers' geneuzel, net doen alsof dat hier hetzelfde is als in Purmerend of Dordrecht. Kijk, wij hebben hier de Grol en de Boys. Daar is in de loop van de tijd heel veel misverstand over gaan ontstaan. De Boys dat zijn niet de jongens van de Grol hoewel die vooral voorheen uit jongens en jonge mannen bestond. De Boys zijn de jongens van de Boys. Duidelijk?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar verricht - daarom heb ik dat zelf even gedaan - maar het schijnt zo te zijn dat in het verleden de mensen van de Grolse Boys, zoals de vereniging officieel heet, wel wisten dat 'boys' hetzelfde is als jongens. 'Jonge boys', zoals je wel ook weleens hoort, is daar weer een vreemde variant op.

En dan komt de vraag op of ze bij de Grol wel wisten dat 'boy' een jongen was. Ze zeggen van wel, want anders zou het duiden op een achterstand in taalontwikkeling. Dat gaat de Grol te ver. 'Never een achterstand gezien', aldus een bestuurslid en die zin duidt toch op enige kennis van Engels.

Er zijn bij de Grol slimmeriken die zeggen dat ze wel wisten wat boy betekent, maar dat ze het destijds liever authentiek hebben gehouden.

Dat zijn gevoelens die er nu nog liggen. Volgend jaar weet ik waarschijnlijk nog meer over dit onderwerp. Gegroet, boys and girls.


Torenwachter

Ko Lorist wint prijsvraag

Ko Lorist (rechts). Foto: PR

GROENLO - Onlangs stonden enkele vrijwilligers van de Electrocar op de braderie in Groenlo. Er werd informatie gegeven omtrent het vervoer en men kon ook een kijkje nemen in de Electrocar. Mensen konden ook meedoen aan een prijsvraag: Hoeveel personen zijn er vanaf de start 17-04-2018 tot en met 19-07-2018 vervoerd met de Electrocar? Het goede aantal was 791 personen. De familie Lorist zat met een aantal van 935 personen het dichtst bij het werkelijk aantal vervoerde personen. De heer Ko Lorist heeft de cadeaubon van Marga's Grand Café De Molenberg op donderdag 2 augustus in ontvangst genomen.

100 jaar Grol meerdaags gevierd

Dinsdag Den Elshof, donderdag Marveld, vrijdag City Lido

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zeker omdat er in de huidige vakantieperiode alweer plannen worden gesmeed voor de komende maanden, dienen leden en ook oud-leden van de sportvereniging Grol rekening te houden met de binnenkort te vieren 100ste verjaardag van hun voetbalclub. Het is inmiddels bekend dat er aan dit niet-alledaagse jubileum gedurende heel 2018 aandacht wordt besteed. Maar het accent ligt nadrukkelijk op de jubileumweek, te weten de derde volle week in september.

In die week zijn op vrijdag 21 september alle leden alsmede oud-leden van 'de Grol' met hun partners uitgenodigd in het staphuis City Lido voor een bruisende feestavond. De deuren van het uitgaanscentrum in hartje Groenlo worden dan wagenwijd opengezet, de rode loper wordt uitgelegd en de jubileumvlaggen zullen buiten en binnen wapperen. Het jubileumbestuur '100 jaar S.V. Grol' zet namelijk in op een avond, waarbij niet alleen gedanst en gezongen wordt, alsmede het glas wordt geheven, maar waarbij tevens herinneringen worden opgehaald, zodat er tegelijkertijd sprake is van een soort reünie. Mede daarom worden ook oud-leden, in Groenlo of buiten Groenlo woonachtig, verwacht.

Gevarieerd avondprogramma
De entree is voor alle leden en oud-leden met hun partners geheel vrij en er zal er bij de garderobe slechts een vrije gift worden gevraagd voor een plaatselijk goed doel, in dit geval de Stichting Kanjers voor Kanjers. Naast een toepasselijke welkomstversnapering zullen alle aanwezigen worden voorzien van enkele consumptiemunten en zal er op een passende manier gezorgd worden voor de versterking van de inwendige mens. Daarnaast krijgen alle gasten onder het mom van 'Voor elk wat wils!' een stukje entertainment voorgeschoteld. Hiervoor worden alle ruimtes in City Lido in gebruik genomen. In zaal De Pelikaan zal het eeuwfeest luister worden bijgezet door de mateloos populaire dj's Eastpack. Verder zal de grote theaterzaal de plek zijn waar de bekende band Old Ni-js hun kunsten en kwaliteiten ten gehore zal brengen. Tussen de bedrijven door zal het bekende duo van eigen bodem, te weten Joost & Martijn, hun jubileumbuut over de 100-jarige Grol ten tonele voeren. Verder wordt er nog gezorgd voor een bijzonder gastoptreden. Voor de oudere leden, die de voorkeur geven aan een rustige, ietwat afstandelijke plek, is de Irish Pub gereserveerd. Inloop: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur.        

Jubileumreceptie
De jubileumreceptie van de 100-jarige Grol, uitsluitend bestemd voor genodigde relaties, vindt plaats op donderdag 20 september in de zalen van Marveld Recreatie. Inloop: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Ook hier streeft het jubileumbestuur naar een informeel samenzijn in een gezellige 'S.V. Grol'-ambiance, waarbij ook voor het nodige entertainment wordt gezorgd.

Avond Den Elshof
Op dinsdag 18 september, oftewel de dag van de oprichting dan wel de daadwerkelijke viering van de 100ste verjaardag, zijn Grolleden en andere belangstellenden van harte welkom op het sportpark Den Elshof, alsmede in het daar gesitueerde Sportcafé voor een gezellige avond. Een avond waarop niet alleen diverse Grolleden worden gehuldigd, maar waarop ook het jubileumboek '100 jaar S.V. Grol in 2018' wordt gepresenteerd en wordt aangeboden. Daarnaast zal die avond de jubileumsong 2018 ten gehore worden gebracht. Op de avond van de 18e september zal het totale feestelijke gebeuren worden voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst op het hoofdveld van het sportpark Den Elshof. Een bijeenkomst waarbij alle overleden leden van Grol in de afgelopen 100 jaar worden herdacht. Een bijeenkomst die vocaal omlijst wordt door de mannenzangvereniging Inter Nos. Aanvang: 19.30 uur. Inloop: 19.00 uur

Bloemen voor krantenbezorgster

GROENLO - Niet alleen maar roepen in onze krant, en de aanverwante social media pagina's, dat de alerte krantenbezorgster die een grote bosbrand voorkwam een bos bloemen verdient, maar ook daadwerkelijk de daad bij het woord voegen. Het was Bart Vos uit Lichtenvoorde die na het bekend worden van de naam van de alerte mevrouw in kwestie, mevrouw Willie Forkink uit Groenlo, persoonlijk een fraaie bos bloemen op haar huisadres bezorgde.

Door Henri Walterbos

"In een persoonlijk gesprekje heb ik nogmaals benoemd dat ik blij ben met een paar extra ogen en oren in het buitengebied ter voorkoming van dit soort risico's", aldus een opgeluchte Vos, eigenaar van een stuk bos/weide, grenzend aan het getroffen perceel. "Het had voor ons dan ook heel anders kunnen aflopen." Op het kaartje bij de bos bloemen staat: 'Door uw oplettendheid veel leed voorkomen zo. Bedankt.'
Mevrouw Forkink toonde zich zeer verheugd met het gebaar. "Ik doe dit werk al 40 jaar, samen met mijn man. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Erg leuk dan dit gebaar."

Festunique verandert

'Zwerkbal' van Dynamite uit het coprso van 2017. Foto: Henri Walterbos

Compact en centraal

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "Na 5 edities Festunique werden najaar 2017 in Beltrum de koppen bij elkaar gestoken om met elkaar van gedachten te wisselen over Festunique, of er mogelijk veranderingen plaats moesten vinden om het evenement aansprekend te houden. De eerste jaren zag je best wel veel veranderingen. De laatste jaren minder", kijkt Edwin Bleumink, voorzitter van de Stichting Volksfeest Beltrum (SVB), terug. "Er kwam eigenlijk al heel snel uit dat alles veel centraler zou moeten staan. Dingen samenbrengen, en niet meer op verschillende plekken. Dat was een van de niet sterke punten van Festunique. Je wilt de toeschouwer blijven boeien en je hoopt dat ze ook getriggerd worden langer te blijven dan het corso alleen. Je wilt de bezoeker blijven uitdagen, maar je hebt verschillende typen bezoekers. Je wilt ze allemaal een totaalbeleving bieden. Op zondagavond half zeven gaan we de bijvoorbeeld al de publieksprijs bekendmaken."

'Out of the box' denken
In mei is een mix van betrokkenen, waaronder wagenbouwers, muziekliefhebbers, mensen van buiten de SVB, door dezelfde SVB verzocht bij elkaar te gaan zitten om met elkaar van gedachten te wisselen op een 'out of the box'-manier, zoals Bleumink verwoordt, met als doel om met ideeën te komen hoe Festunique de komende jaren verrassend en uitdagend kan blijven. Voor zowel wagenbouwers, jonge gezinnen, Beltrummers, oud-Beltrummers, maar ook de organisatie en de feestende bierdrinker die misschien het corso niets interesseert. "Die sessies zaten we zelf niet bij, want we wilden niet dat de deelnemers het gevoel zouden krijgen dat wij zaken zouden sturen. 's Avonds mochten de drie groepen hun bevindingen presenteren. Negentig procent bleek overeen te komen: centraliseren en de optocht compacter maken. Het mooie was, ze moesten allemaal vanuit een ander perspectief denken in plaats van van zichzelf uitgaan. De een moest zich verplaatsen in een jong gezin, de ander weer in de oud-Beltrummer die voor een reünie komt. Dat was erg leuk."

Draagvlak
De voorstellen zijn eind juni gepresenteerd aan Stichting Volksfeest Beltrum. "Een aantal voorstellen zijn onrealistisch, anderen weer moeilijk uitvoerbaar. Belangrijk uitgangspunt was dat indien we voor veranderingen zouden gaan, we draagvlak zouden hebben. Dat is er." Bleumink zegt met een goed gevoel terug te kijken op de brainstormsessies en wat er uiteindelijk is uitgekomen. "Iedereen doet ontzettend zijn of haar best om Festunique verfrissend, uitdagend en uitnodigend te houden. De veranderingsvoorstellen die breed gedragen worden zijn teruggekoppeld naar de verantwoordelijke uitvoerende commissies, want zij moeten het werk doen. Dat heeft ook weer enkele aanpassinkjes opgeleverd. Naast het centraliseren zijn de belangrijkste veranderingen op het feestterrein dat de plek van de tent iets gewijzigd is, de cafétent en de grote tent gespiegeld worden vergeleken met vorig jaar, eetgelegenheden aan de zijde van de familie Ratering komen, corsowagens onderdeel uit gaan maken van het terrein en niet meer achter de tent staan. Het gehele terrein zal afgezet worden met hekken, voorzien van zeilen. Op deze manier wordt er één gesloten festivalterrein gerealiseerd dat helemaal sfeervol aangekleed wordt. Ook het straattheater is voor een deel op het terrein zelf in plaats van alleen op de Voslaan. Op het middenplein komen de kermisattracties. Het muziekprogramma sluit ook veel meer op elkaar aan."

Corso
Ook voor het corso zijn wijzigingen doorgevoerd. "De route is voor een kwart ingekort. Door de verkorte route is de kans op grote gaten in het corso kleiner, komt het publiek dichter bij elkaar te staan, wordt alles compacter, wat de sfeer ten goede zal komen. Een bijkomend voordeel is dat de theaterweide aan de Voslaan slechts één keer rekening hoeft te houden met het passerend corso. Daarna kan er een aaneengesloten theaterprogramma worden gepresenteerd. We hebben nog veel meer ideeën en gedachten. We zijn ook bezig meer parkeergelegenheid bij het terrein te krijgen, in het dorp zelf." De buurt is we inmiddels ingelicht en ook de gemeente is akkoord met voorgestelde wijzigingen.

Beachparty 2018 op nieuwe locatie

De editie van 2017. Foto: PR

BELTRUM - Beachvolleybal en beachtennis omgeven door zon, strand en feest. Het klinkt als Ibiza, maar het is Beltrum. Na de succesvolle eerdere edities op het voormalig ABCTA-terrein, vindt dit jaar alweer de achtste editie van de Beachparty Beltrum plaats, dit jaar op een nieuwe locatie: Mölleweg 4B te Beltrum. De data zijn zaterdag 18 en zondag 19 augustus.

De zaterdag staat in het teken van beachtennis, de zondag van beachvolleybal. Voor de jeugd is er die dag naast beachvolleybal ook beachvoetbal. Zaterdagavond en zondag na afloop van de sportieve inspanningen is het feest.

De inschrijving voor de sportactiviteiten loopt al. Opgeven kan via de website. Daarop staat ook meer informatie over de spelregels en over de optredende artiesten.


www.beachpartybeltrum.nl

Column

Alert

Een alerte krantenbezorgster heeft vorige week weten te voorkomen dat een kleine bosbrand in de buurt van Lievelde kon uitgroeien tot een grote bosbrand. Zie het artikel van Henri (ik mag Wally zeggen) elders in deze krant. Een brand van Californische of Zuid-Europese afmetingen werd afgewend door een bezorgde bezorgster.

Het was 's morgens vroeg, dus een flink deel van gemeentelijk spoorwegdorp Lievelde heeft het vorige week vrijdag niet eens gemerkt. En een groot deel van het buitengebied rondom de Scheidingsweg was ook nog binnen.

En het was rustig met het doorgaande verkeer aan die weg, zeker in deze vakantietijd. Dus er is ook weinig van de brand gefilmd door Facebookers, Twitteraars, Instagrammers of andere uploadende like-lijk-geile giertjes met zalig zinloze levens. Zoals die idioten die gingen filmen bij het dodelijk verkeersongeluk tussen Tilburg en Breda afgelopen weekend. En wat in Brabant kan gebeuren, kan in de Achterhoek ook gebeuren. Want Achterhoekers zijn niet beter dan Brabanders; maar het oostelijke accent natuurlijk is wel veel leuker om te horen dan het zuidelijke. Naar de heersende mening in deze column en in andere columns in de uitgaven van Achterhoek Nieuws tenminste.

Oost Gelre-gevoel: de Groenlose bezorgster heeft inmiddels een bos bloemen gekregen van een Lichtenvoordse grondbezitter wiens landgoed(je) misschien wel groot leed werd bespaard. Zie daarvoor een artikel van Wally elders in deze krant.

Waren alle krantenbezorgsters (v/m) maar zo alert als mevrouw Willie Forkink, want daarover hebben we het. Ik ken haar niet, maar op een of andere manier klinkt haar naam als iemand van boven de 19. En krantenbezorgers (m/v) van onder de 19 zijn vaak niet zo alert als zij was. En dan bedoel ik niet alert bij een beginnende brand ofzo, maar gewoon alert bij een brievenbus, waarvoor ze - weliswaar matig - betaald worden. Er zijn nogal wat bezorgklachten, zeker in deze vakantietijd, wanneer de vaste bezorgers deels worden vervangen door losse bezorgers.

Ik hoor zelfs weleens verhalen van stapels Groenlose Gidsen of Elna's die in de berm zijn gedumpt. Nog brandgevaarlijk ook met dit weer.

Als columnist ben ik vanzelfsprekend bezorgd en alert met betrekking tot deze kwestie. Altijd die onzekerheid of ik en de rest van deze krant bezorgd wordt. Ik kan er niet direct wat aan doen. U moet bij Direct Verspreidingen zijn.

Alerte krantenbezorgster voorkomt bosbrand

Grondeigenaar Luc Ratering op zijn stuk zwartgeblakerde grond. Foto: Henri Walterbos

Door Henri Walterbos

LIEVELDE - De brandweer kreeg vrijdag 3 augustus om 05.05 uur de melding van een bosbrand aan de Scheidingsweg. De brand werd ontdekt door een attente krantenbezorgster. Dankzij de snelle melding had de brandweer de brand snel onder controle en is die beperkt gebleven tot slechts een klein deel van het bosperceel, ter grootte van ongeveer 150 vierkante meter. Vanwege de extreme droogte rukten vier brandweerwagens uit. "De soort melding bepaalt de inzet van de wagens. Als iemand een bosbrand meldt dan wordt eerst Groenlo ernaartoe gestuurd, in dit geval, daarachteraan een bosbrandpeloton, ergens uit de regio waar ze een tankautospuit hebben, puur voor bosbrandbestrijding. Ze zijn teruggefloten omdat het niet meer nodig was." Over de oorzaak op het betreffende tijdstip durft brandweerwoordvoerder Sander Althoff geen uitspraken te doen. "Het kan van alles zijn geweest. Het kan een stukje glas zijn dat in de berm ligt, waar de zon op schijnt, een sigarettenpeuk kan. Dat is moeilijk te achterhalen. Het is erg belangrijk dat mensen goed uitkijken met wat ze weggooien."

Zwartgeblakerd
Stille getuigen enkele uren later zijn een stuk zwarte geblakerde grond en onder aan de stam geblakerde eiken. De grond waarop de brand plaats vond is van de familie Ratering aan dezelfde weg. Luc Ratering vernam anderhalf uur later pas van de brand op zijn grond. Van buurman Te Brake, 200 meter verderop, alwaar de krantenbezorgster aanbelde om de bosbrand te melden. "Ik heb 's nachts de koeien buiten staan en haalde ze op om ze te melken. Toen ik de koeien de weg over dreef kwam de buurman op de fiets vertellen dat het bosje in brand had gestaan. Iedere morgen wordt bij hem klokslag vijf uur de krant bezorgd, maar deze keer belde de bezorgster aan." Ter plekke bekent Ratering ontzettend veel geluk te hebben gehad. "Het had veel erger af kunnen lopen. Achter het bosje heb ik een aantal balen hooi staan. Al het voer wat ik heb, ik ben er erg zuinig op. Van het land kan ik geen voer meer halen. En er staan bijenkassen achter. Ik heb de imker al gebeld, want misschien zijn zij wel verstoord door de rook."

'Grote pluim'
Een idee over hoe de brand is ontstaan heeft ook hij niet. "Een sigarettenpeuk misschien? Ik weet het niet. Maar ja, er komt hier 's morgens niet veel volk voorbij." Schade zegt hij niet te hebben opgelopen. "Ook niet de glasvezelkabels die uit de grond steken. Ik ben geen boomspecialist maar ik denk dat de bomen er wel weer doorheen komen. Die krantenbezorgster verdient een grote pluim."

Bos bloemen
Op de plek van de gebluste bermbrand komt ook Bart Vos uit Lichtenvoorde een kijkje nemen. "Wij hebben hier een perceel bos en weide achter liggen. We kregen vanmorgen vroeg al een bericht dat hier een brand was geweest. We zijn ons rotgeschrokken. We vroegen ons af hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat met zo'n melding, als eigenaar van een aangelegen perceel. Het is gelukkig meegevallen," constateert ook Vos. "Maar goed dat er nog papieren kranten zijn in plaats van digitaal, werd ons al geappt. Die krantenbezorgster verdient een groot compliment. Die heeft een dikke bos bloemen verdiend."

Bezorgster
De bezorgster in kwestie, mevrouw Willie Forkink, is blij dat het allemaal meegevallen is, vanwege haar kordate optreden, maar zegt hevig geschrokken te zijn. "Het was een hevige brand, die zeker al wel een half uur gebrand had. Ik had in de verte al wel een half uur heel veel rook gezien tijdens het bezorgen, maar wist niet precies waar het was. Toen ik er dichtbij kwam durfde ik er niet dichtbij te komen, want het was een brand van zeker twintig, dertig meter breed al. Ik stond er ver vanaf met mijn auto, want het was zo ontzettend heet. Ik zag en hoorde geen politie of brandweer, toen ben ik direct naar het huis gereden waar ik de krant moest bezorgen en heb aangebeld, omdat mijn mobiel leeg was. Dat zul je ook net zien. Ik ben toen verder gegaan want de kranten moeten rond. Ook omdat ik die man vertrouwde dat hij 112 zou bellen. Het was heel erg eng." Te Brake bevestigt het verhaal van de krantenbezorgster. "Ik was good an't sloapen an toen de belle ging en zee zei of ik wal wist dat d'n barm in brand stond. Dan wil ie dat ok eerst zeen. Toen heb ik drek ebeld. Ie doot ow plicht. Ik kan d'r neet oaver oordelen, moar ik denk een sigarettenpeukje. Dat brendt neet zo moar. 'T branden best."

Brandweer extra alert
Burgemeester Bronsvoort is eveneens opgelucht dat de brand snel geblust kon worden. "Er wordt heel veel gedaan in het kader van 'code Oranje' nu, naar aanleiding van de gehele situatie op dit moment. Er zijn vele overleggen en besprekingen om maar zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Er is onder andere binnen de Veiligheidsregio het voorbereidend regionaal operationeel team om alles in kaart te brengen en alvast na te denken over wat er zou moeten gebeuren op het moment dat het nog droger wordt, er nog minder water gebruikt mag worden. Het is ook belangrijk dat mensen alert zijn met open vuren, met barbecues."

Nieuws uit de kerken

ZSOM week 32

GROENLO - Iedere week wordt het tv-programma van de ZSOM op verschillende momenten uitgezonden in De Molenberg te Groenlo. De komende weken is er in verband met de vakantie geen Regiojournaal, vanaf week 34 is het programma weer te zien. De volgende programma's zijn komende week, week 32, wel te zien.

Poolse kinderen te gast in Borculo
Dit jaar vangt de Borculose afdeling van Pax Kinderhulp weer Poolse kinderen op die lijden aan de chronische ziekte diabetes mellitus type I. Het is de 33ste keer dat patiëntjes uit het Poolse Katowice een leerzame en vooral plezierige vakantie mogen beleven in Borculo. Al jarenlang maakt de ZSOM opnames van alle activiteiten die deze kinderen mee mogen maken en maakt de omroep hiervan een dvd. Die dvd krijge alle kinderen bij hun vertrek mee om thuis nog weer eens terug te kunnen kijken op hun vakantie in Nederland. Deze week het laatste deel van de ZSOM-reportage.

Openluchtspel Markelo
Op 21 juli heeft de ZSOM opnames gemaakt van het openluchtspel 't Kan raar loop'n, dat werd opgevoerd in het openluchttheater de Kösterskoele te Markelo. Het stuk speelt zich af bij camping Beekzicht. De spelersgroep stond weer garant voor een fantastisch ontvangen openluchtspel met een boeiend verhaal met vele humoristische scenes. Deze week het derde bedrijf.

De valkenier
Cliënten van De Molenberg wilden graag eens roofvogels zien. Valkeniersbedrijf De Valkenhof uit Aalten kwam daarom naar De Molenberg toe en nam onder andere mee een kuifkarakara, een kerkuil, een woestijnhavik, een Amerikaans torenvalkje en een grote Europese oehoe. De show duurde ruim een uur, de ZSOM maakte een impressie.

Website
Op de website van de ZSOM staan verschillende reportages en daar is ook het Weekjournaal te zien.

Food Design in Lokaal voor Verlof

Het voormalige café Arink in Lievelde krijgt een regionale toeristische invulling. Foto: Kyra Broshuis

LIEVELDE- Het karakteristieke pand 'Lokaal voor Verlof' bij het station Lichtenvoorde-Groenlo in Lievelde, beter bekend als café Arink, krijgt een regionale functie. De gemeente Oost Gelre ziet er brood in het pand te laten ombouwen tot een unieke ruimte waar food design een plek krijgt. De aanbouw aan het pand zal dan gesloopt worden. Hier komt ruimte voor een bezoekerscentrum of een andere toeristische invulling.

Door Kyra Broshuis

Kansrijk thema
"In samenwerking met Lievelds Belang hebben we een workshop georganiseerd om een geschikte bestemming voor het pand te vinden", legt wethouder Frank uit. "Food kwam daarbij als belangrijk thema naar voren. Ook vanuit het Cultuur en Erfgoedpact werd food design als kansrijk thema voor Lokaal voor Verlof ingebracht. Met deze input heeft Studio Katja Gruijters een plan voor Lokaal voor Verlof gepresenteerd." Volgens dat plan zal er op een innovatie manier streekgebonden voedsel worden gepresenteerd en toegepast. Als tegenhanger van Lichtenvoorde met kleur, kunst en bloemen (Geef Lichtenvoorde Kleur) en de thema's bier en geschiedenis voor Groenlo kan Lievelde zich onderscheiden met het thema food en natuur. De plek, café Arink, later gebruikt als portiersgebouw van Vion sluit wat betreft historie perfect aan bij dit thema. Ook de locatie aan het spoor maakt dat deze invulling goed is voor het pand. Een potentiële exploitant voor zowel het thema food design als de (multifunctionele) aanbouw heeft zich reeds gemeld.

Toerist langer in de Achterhoek houden
Met deze plannen verwacht de gemeente een unieke toeristische trekker aan het trein- en busstation van Lievelde te kunnen realiseren. "Het gaat echt om een onderscheidende attractie. Lokaal voor Verlof is daarbij het startpunt vanaf waar onder andere het Nationaal Landschap in Oost Gelre kan worden ervaren. Maar ook de rest van Oost Gelre en de Achterhoek. Tevens krijgt hiermee een karakteristiek cultuurhistorisch pand een goede invulling en blijft het behouden. "Met dit concept sluiten we aan bij de actielijnen 'Vertel een verhaal' (verhaallijnen voor toeristische productontwikkelingen) en 'Topsectoren' (inspiratie voor nieuwe producten en diensten) uit het rapport. Met het project verlengen we de tijdsbesteding van de toerist die gericht naar de Achterhoek komt voor Museum More en Villa Mondriaan."                                                                

Op de locatie zal ook een openbaar toilet gerealiseerd worden, zo staat in de plannen vermeld. "Het idee van de Provincie was om het toilet te realiseren in het huidige (glazen) wachtruimte. In samenspraak met de Provincie zijn er afspraken gemaakt voor een openbaar toilet in Lokaal voor Verlof op kosten van de Provincie. Hier is al geld voor gereserveerd door de Provincie, maar zij moeten met een concreet plan worden overtuigd om tot daadwerkelijke financiering over te gaan", aldus Frank.

Streven is het openbare toilet en het gebouw met het thema fooddesign in april 2019 te openen.

Fietsvierdaagse VVV Ruurlo

Vertrek bij de VVV Ruurlo. Foto: PR

RUURLO - De fietscommissie van de VVV Ruurlo heeft voor de fietsvierdaagse afwisselende routes uitgezet. Van 21 tot en met 24 augustus kan er gefietst worden vanaf de VVV, Kerkplein 20, vanaf 9.00 uur. De tochten zijn circa 40 of 60 km lang en niet bewegwijzerd. Voor de langste afstand dient men vóór 12.00 uur te vertrekken. Deelname aan de vierdaagse kost 12,50 euro per persoon; een dagkaart kost vier euro per persoon. Hoeveel van de vier dagen men wil fietsen, bepaalt de deelnemer zelf. Die kan kennismaken met een groot gedeelte van de karakteristieke Achterhoek, het coulisselandschap. De routes lopen door bossen en langs beken en houtsingels. Onderweg is er voldoende gelegenheid te rusten, iets te gebruiken of te bezichtigen. Na afloop ontvangt ieder die vier dagen heeft gefietst, een herinneringsmedaille. Indien men voor 17.00 uur terug is bij de VVV, is er de mogelijkheid met een glaasje fris even na te praten. Oplaadpunten zijn onderweg aanwezig. Alle info over de Ruurlose fietsvierdaagse is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor, telefoon 0573-453926.

KNNV Plantenexcursie bij Lievelde

WINTERSWIJK/LIEVELDE - Op zondag 12 augustus houdt de afdeling Oost-Achterhoek van de KNNV een Plantenexcursie bij Koolmansdijk in Lievelde. De excursie begint om 10.00 uur bij VVV-kantoor in Winterswijk, per auto. Terug is men rond 16.00 uur. Leiding en info: Fred Bos (tel: 0543-515341). Buiten de orchideeëntijd is er ook nog veel te zien in dit natuurgebied. Gezocht wordt onder meer naar de draadgentiaan. Geadviseerd wordt om loep en Flora mee te nemen.

Holterhoekse kermis bij Grenszicht

HOLTERHOEK - De kermis van Volksfeestvereniging Holterhoek wordt gevierd van vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus in en om de feesttent, bij café-restaurant Grenszicht in de Holterhoek.

Dit jaar heeft de Volksfeestvereniging gekozen voor een iets andere opzet. Het feest begint op vrijdag om 9.45 uur. Het is de bedoeling om met zoveel mogelijk mensen in een feestelijke optocht, eerst jeugdkoningin 2017 Pien Wielens op te halen, om vervolgens het koningspaar 2017 Jan en Diny Klumpers op te halen. De Grensmarietjes treden op.
Als de stoet om 12.00 uur weer terugkomt op het kermisterrein, kan iedereen aansluiten voor de gezamenlijke brunch. De brunch komt in plaats van het ontbijt zoals de feestvierders in de Holterhoek dat voorheen gewend waren. Direct na de brunch kan de jeugd van nul tot en met zes jaar 'visjes vangen'; iedere deelnemer is verzekerd van een prijs.
Om 14.00 uur begint het volleybaltoernooi, waarbij zestien teams zullen strijden voor de eer. Om 14.30 uur begint jeu des boules, hieraan kunnen maximaal 24 deelnemers meedoen.
Tijdens de pauze is er krattendans en betontrappen, in drie leeftijdscategorieën: tot en met 6 jaar, zeven tot en met elf jaar en twaalf jaar en (veel) ouder. Alle prijsuitreikingen zijn gelijk na afloop van de spelen. 's Avonds is er een tentfeest met de coverband Moeflons.

Op de zaterdag kan men zich vanaf 9.30 uur inschrijven voor het vogelschieten vanaf 18 jaar, jeugdvogelschieten voor 12 tot en met 17 jaar, balgooien (vanaf 12 jaar), ringfietsen (vanaf 12 jaar), skelterrace (twee categorieën: 5 tot en met 8 jaar en 9 tot en met 11 jaar).
Om 10.00 uur is de officiële opening door voorzitter Jos Rötter en wethouder Marijke van Haaren. Wethouder van Haaren zal vervolgens het eerste schot lossen bij het vogelschieten, het tweede schot is voor koning Jan Klumpers.
Dit jaar is het thema van de kinderspelen: Picasso's in de Holterhoek. Na alle spelen is de huldiging van het nieuwe koningspaar en de nieuwe jeugd koning(in) in de tent met medewerking van de Grensmarietjes onder begeleiding van Petra Bollen, en aansluitend een feestje met muziek van Gert Ekkelboom. De dag wordt net als op vrijdag afgesloten met een tentfeest met de coverband Lead.

Na het grote succes van vorig jaar staat de zondag weer in het teken van'de Peppel'n zundag'. Om 11 uur wordt eerst het nodige opruimwerk werk verricht, om vervolgens gezellig met elkaar onder het genot van een drankje, gezellig na te kletsen over de afgelopen dagen, en er is een gezamenlijke BBQ. Deze middag zal muzikaal worden ondersteund door de lokaal bekende dj's Fabian en Remco.

Het bestuur van de Volksfeestvereniging verwelkomt graag alle (oud-) Holterhoekers op 17, 18 en 19 augustus op haar honderdeneerste kermis.

Column

9 augustus

Groenlo

Open tuindag

Anne van Beusekom-Orange

Lievelde

Ambachtendag Erve Kots

Herberg Openluchtmuseum Erve Kots

Lichtenvoorde

Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

10 augustus

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo - elke dag, op afspraak

11 augustus

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20 km)

Het Witte Paard

Lichtenvoorde

Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

12 augustus

Vragender

Veenexcursie Vragenderveen

Verzamelen voor St. Antonius van Paduakerk

Groenlo

Grolse Braderiedag

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Kunst zonder beperking

Galerie Lodiek

14 augustus

Lichtenvoorde

Hooiland Avonturendagen 7 t/m 12 jaar

Wijkgebouw de Schoppe

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

15 augustus

Groenlo

Escaperoom Groenlo

Escaperoom Groenlo

16 augustus

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Muzikaal

Careaz Antoniushove

18 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

Lichtenvoorde

Careaz Antoniushove: Careaz Gaat uit

Careaz Antoniushove

Zieuwent

Fietstocht Droebeldorp Zieuwent (15/20km)

Het Witte Paard

Mariënvelde

Spektakelweekend Mariënvelde

Feest- en crossterrein

19 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

Vragender

Veenexcursie Vragenderveen

Verzamelen voor St. Antonius van Paduakerk

Mariënvelde

Spektakelweekend Mariënvelde

Feest- en crossterrein

Lichtenvoorde

Expositie Galerie Lodiek , Kunst zonder beperking

Galerie Lodiek

Groenlo

Wielerkoers Dwars deur Grolle

Centrum Groenlo

20 augustus

Groenlo

Grolse Kermis

Centrum Groenlo

21 augustus

Lichtenvoorde

Hooiland Avonturendagen 7 t/m 12 jaar

Wijkgebouw de Schoppe

Groenlo

Rondleiding door Groenlo

VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo

Startbijeenkomst energietransitie

OOST GELRE - Op woensdagavond 5 september wordt een aanzet gegeven voor een koers naar een energieneutrale gemeente in 2030. Dit gebeurt met een startbijeenkomst De Mattelier in Groenlo. Ondernemers in de gemeente Oost Gelre kunnen een gratis energie-scan laten uitvoeren, waarna een deskundig advies op maat en begeleiding voor een juiste aanpak volgt. Ruud Koornstra, nationaal duurzaamheidscommissaris, is gastspreker.

Het bedrijfsleven van SIKA (de samenwerkende industriële kringen in de Achterhoek), IKGL in Oost Gelre, het Ondernemersfonds Lichtenvoorde (voorheen LOV) en het 100-jarige GOV (Groenlose ondernemers) willen in samenwerking met de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland koers zetten naar een duurzamere economie. VNO-NCW en de Omgevingsdienst participeren in het project.

De doelstelling is in 2030 een energieneutraal bedrijfsleven in Oost Gelre te hebben dat tevens een flinke aanzet geeft naar een circulaire economie. Voor bedrijven geldt dat ze hun concurrentiepositie versterken en de ambities van het klimaatakkoord in Parijs waarmaken.

Tijdens de startbijeenkomst worden ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden wegwijs gemaakt welke maatregelen zij kunnen nemen, over de mogelijkheden voor subsidies, financiering en niet onbelangrijk de opbrengsten. In gemeente Berkelland liep een pilot in Ruurlo en deze is zeer geslaagd gebleken.

Van te voren aanmelden wordt op prijs gesteld en is mogelijk via info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Tropische temperatuur geen spelbreker tijdens kermis in Voor-Beltrum

Echtpaar Tuinte koning en koningin 2018

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - Warm, zeer warm, heet, bloedheet, het maakt de kermisvierders in Voor-Beltrum geen moer uit. Ook de driedaagse kermis 2018, in het afgelopen lange weekend gehouden op het feestterrein nabij Café Halfweg, wordt niet alleen beleefd als een echt traditioneel volksfeest, maar tevens als een jaarlijks hoogtepunt waar iedereen van jong tot oud bij wil zijn. 'Kermis vieren wij met ons allen!', is de alom bekende leuze die voorzitter Iwan Wolterink van het Volksfeestcomité Voor-Beltrum ieder jaar hanteert. En gelijk heeft hij, want ook deze keer zijn het slechts weinigen in Voor-Beltrum die niet geproefd hebben van dit heuse buurt- en familiefeest.

Zo ook afgelopen maandagmorgen wanneer de kermis officieel geopend wordt door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Een opening die een voorbeeldig gemeenschappelijk karakter kent, waarmee de gemeenschap Voor-Beltrum een eersteklas visitekaartje afgeeft. Een gemeenschap die volgens de laatste statistische gegevens slechts 250 woningen telt en circa 600 inwoners, de in Voor-Beltrum geboren en nu in Beltrum, Eibergen en Groenlo woonachtige trouwe aanhangers niet meegeteld.

Kritische geluiden
Alvorens muziekvereniging Concordia het officiële gedeelte afsluit met het volkslied van Voor-Beltrum met de alleszeggende titel 'Het Veur-Beltrumse land', is het voorzitter Iwan Wolterink, die van de aanwezigheid van burgemeester Van Oostrum gebruik maakt om een aantal kritische pijlen op de gemeente Berkelland te richten. "Helaas, meneer de burgemeester. Na jaren achtereen complimenten te hebben gemaakt, kan ik er deze keer niet omheen om een aantal kritische geluiden te laten horen", aldus Wolterink, die daarbij onder andere doelt op het uitblijven een gemeentelijke subsidie voor het bestrate terrein van de Stichting Halfweg, de hoge ozb-aanslagen, een horecavergunning waarmee men niet uit de voeten kan, alsmede een verouderd bestemmingsplan dat geen nut meer heeft. "Wij lijken in alle opzichten de dupe te worden van het vele, op tal van terreinen, door onze eigen mensen verrichte vrijwilligerswerk. Hopelijk slaat het nieuwe college van B en W een andere, betere weg in nu men roept dat men er wil zijn voor de gehele samenleving."

Tussen de bedrijven door laten de vaandelzwaaiers zich van hun beste kant zien. Een groepering waarbij het een en ander is gewijzigd. Zo is er afscheid genomen van Paul Tuinte en Heino Luttikholt en zijn in de personen van Sten klein Gunnewiek, Bob Kip en Bart Mentink een drietal nieuwkomers verwelkomd. Op passende wijze wordt er door voorzitter Wolterink ook stilgestaan bij de zieken in Voor-Beltrum en worden er enkele momenten stilte in acht genomen voor de overleden inwoners van Voor-Beltrum. Daarentegen klinkt er een spontaan applaus voor de in het afgelopen jaar geboren tien baby's.

Spelen en uitslagen
Vanzelfsprekend worden er tussen en tijdens alle festiviteiten door op alle kermisdagen verschillende spelen afgewerkt. Na onder andere diverse sportonderdelen op de zondag, de traditionele allegorische optocht en de veel actieve en passieve belangstelling trekkende buurtspelen op de maandag, staat kermisdinsdag traditiegetrouw in het teken van het vogelschieten voor heren en het vogelgooien voor dames, alsmede het schijfschieten voor heren. Onderdelen die worden afgesloten met de huldiging van de koningsparen in de feesttent. Hierbij gaat automatisch de meeste aandacht uit naar Schutterskoning 2018: Michel Tuinte, vader en opvolger van zoon Niels Tuinte, die vorig jaar de vogel naar beneden haalde. Om het familiekarakter nog completer te maken, laat echtgenote Carla Tuinte zich kronen als Koningin bij de dames. Thomas Bruggeman wordt Jeugdkoning en Fenne Knops weet de titel Jeugdkoningin voor zich op te eisen.

Ook deze keer tonen voorzitter Wolterink en pr-vrouw Frederike Piepers zich helemaal tevreden over het verloop van de kermis. "Het weer is natuurlijk uitzonderlijk warm, maar hier in Voor-Beltrum weten wij overal een mouw aan te passen. Met de deze keer opgedane ervaringen kijken wij nu al weer vooruit naar de kermisdriedaagse in 2019", aldus een trotse Wolterink.

Uitslagen

Penalty schieten
5-8 jaar Siem Pasman
9-12 jaar Guusje Groot Zevert
13-15 jaar Gijs Schilderinck

Voetbal
1. Grolseweg
2. Koelinkbrink
3. Slingebekke

Volleybal
1. FC Plakbal
2. Velleke
3. VIP

Sterrit
1. Lot en Marcel Mutter
2. Ine en Ronald Haarlink
3. Tineke en Nico Heinen

Buurtspelen
1. Velleke 2
2. Auste 1
3. Leunkweg

Mooiste joker
Velleke

Schijfschieten
1. Marcel Mutter
2. Willem Wassink
3. Irene Huinink

Vogelschieten/Vogelgooien
Mannen:
Michel Tuinte: romp en rechtervleugel
Tom Tuinte: linkervleugel en staart
Niels Tuinte: hals
Dames:
Carla Tuinte: romp en hals
Tosca te Boome: rechtervleugel
Luci Arink: linkervleugel
Anne Slütter: staart
Jongens:
Thomas Bruggeman: romp en rechtervleugel
Jens Reijerink: linker vleugel en hals
Siem Stevens: staart
Meisjes:
Fenne Knops: romp, hals en rechtervleugel
Anne Kip: linkervleugel
Tess Luttikholt: staart

Droogte vereist aanpassingen parcours Ronde van de Achterhoek

De organisatie van de Ronde van de Achterhoek moet het parcours aanpassen vanwege de droogte. Foto: Sportfoto.nl

ACHTERHOEK - De aanhoudende droogte eist nu ook zijn tol voor de wielerkoers Ronde van de Achterhoek. Hoewel het nog een kleine twee weken is tot de wedstrijd op zondag 19 augustus wordt verreden, heeft de organisatie nu al maatregelen getroffen. Voor een aantal van de zandwegen die in het parcours zijn opgenomen zijn alternatieven gezocht. De 190 kilometer lange wielerklassieker wordt gekenmerkt door in totaal 40 kilometer aan zandwegen en kasseistroken.

"Met veertig kilometer aan zandwegen en kasseien, heeft de Ronde van de Achterhoek een unieke uitstraling", zo vertelt Gerard van Balveren, voorzitter van de organisatie. "Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid richting de renners als het gaat om hun veiligheid. Daarom zijn de afgelopen dagen inspecties verricht op de zandwegen. Die zullen ook de komende weken doorgezet worden, tot daags voor de koers." De wedstrijd is niet in gevaar, maar de organisatie heeft besloten een aantal wijzigingen aan te brengen in het parcours. Van Balveren: "Op een aantal plekken is de toplaag van de zandweg volledig verwaaid, zodat deze wel gebruikt kan worden. Op andere plekken zal de koers worden omgeleid, omdat de zandweg zelfs voor semi-professionele renners en top-amateurs door de aanhoudende droogte onbegaanbaar is geworden." Kijk voor de wijzigingen op www.rondevandeachterhoek.nl.

OK viert jubileum én nieuwe plek

Maarten Oonk (links) en Emil Kolkman. Foto: Liesbeth Spaansen

LICHTENVOORDE - Zo'n tien jaar waren ze gevestigd in een voormalige gereformeerde kerk aan de Lichtenvoordse Nieuwe Maat. Sinds afgelopen week zitten ze op een nieuwe locatie, centraler in het dorp: aan de Nieuwmarkt 131. De mensen van OK Makelaar en Hypotheken proostten vrijdag trots met gasten op de nieuwe stek én op het koperen jubileum. Die mensen van OK zijn de naamgevers Maarten Oonk (O) en Emil Kolkman (K) en hun medewerkers Rutger Breuker en Carolien te Winkel.

Door Mark Ebbers

De nieuwe plek oogt warm en hip, zeker geen traditioneel kantoor. Houten tafels met laptops naast een bar, een inkijkkoelkast en zelfs een flipperkast. Het is druk tijdens de opening: tientallen buurtbewoners, zakelijke relaties, naasten en anderen, genodigden en niet-genodigden zijn gekomen om te kijken, te feliciteren en zeker ook wat te drinken op deze bloedhete vrijdagmiddag. Emil Kolkman is tevreden over de opkomst en ook over de nieuwe plek: "De kerk waar we zaten was prachtig, maar natuurlijk als kantoorgebouw niet al te praktisch: weinig daglicht en in de winter moeilijk te verwarmen."

Hij en zijn compagnon Maarten Oonk vieren naast de verhuizing ook het 12,5-jarig bestaan van OK. "We zijn in januari 2006 begonnen in Winterswijk, waar we de eerste twee en een half jaar gevestigd waren, dus dat begin was vorige maand exact 12,5 jaar terug."

Het kantoor aan de Nieuwmarkt is daarmee de derde locatie in het bestaan van het bedrijf, dat destijds werd opgericht door financieel adviseur Kolkman en makelaar Oonk. "We zijn toen eigenlijk zelfstandig gaan doen wat we daarvoor al in loondienst deden", aldus Kolkman. De klanten van OK komen vooral uit Lichtenvoorde en Winterswijk, maar ook wel uit plaatsen in de buurt, als Aalten en Groenlo. "Onze doelgroep is wel echt Achterhoeks en wij eigenlijk ook."

Met verschillende Achterhoekers en ook met anderen heffen Kolkman en Oonk tot in de vroege vrijdagavond het glas op de volgende fase van hun onderneming. Buiten is een mobiele drankwagen neergezet en is een tentdak gespannen. Mocht het eens gaan regenen. Maar het blijft – zoals al tijden – erg droog en erg warm. Binnen doet de airco goed zijn werk, ook een erg prettige kant van de nieuwe locatie.

Jozé Ribbers doceert kunst 'In de Werkplaats'

Haar leerlingen exposeren in Stadsboerderij Grolle

Door Theo Huijskes

BELTRUM/GROENLO - Het begon circa vijf jaar geleden in de keuken van haar woonadres aan de Kempersweg in Beltrum met het geven van les aan slechts enkele beginnende kunstenaars. De belangstelling voor het schilderen van kunstwerken in het algemeen en het onderdeel aquarelleren in het bijzonder nam een dergelijke omvang aan, dat zij moest uitwijken naar de naastliggende schuur, inmiddels aangeduid als 'In de Werkplaats'. Hier hebben inmiddels tientallen cursisten onderricht gehad van Jozé Ribbers, geboren Asschert (58). Haar inzet en met name passie voor de kunst hebben er vervolgens toe geleid dat in de maanden augustus en september circa tien cursisten hun werken exposeren in Stadsboerderij Grolle.

Verblijvende in haar atelier 'In de Werkplaats' vertelt Jozé Ribbers dat ze vanaf 1990 gedurende een twintigtal jaren les heeft gehad in Dorpshuis oftewel Kulturhus De Wanne in Beltrum. "Ik heb altijd graag willen schilderen. Het zit bij ons blijkbaar in de familiegenen, want ook zus Sylvia pakte het op. Het volgen van die lessen gaf ons dermate veel plezier en voldoening, dat wij het maar liefst twintig jaar hebben volgehouden. Een keer per week gedurende de maanden oktober tot en met maart. Een en ander had tot gevolg dat wij op een gegeven moment verder gingen met het elkaar les geven. Naast het aquarelleren hebben wij vervolgens ook het acryl schilderen ter hand genomen."

Les
Thans, in haar eigen atelier 'In de Werkplaats' geeft Jozé Ribbers, eveneens gedurende de maanden oktober tot en met maart, les aan maximaal acht cursisten tegelijkertijd. "Dit vindt plaats op de dinsdag- en donderdagmiddag. Verder komen wij in dezelfde periode iedere week op de woensdagmorgen bij elkaar met ons eigen schilderclubje."

Expositie in Stadsboerderij
Blij en trots is Jozé Ribbers met de momenteel lopende expositie in Stadsboerderij Grolle met de titel: 'Aquarelleren blijft verrassend, iedere schilder heeft zijn eigen signatuur!' De expositie is bijzonder van karakter, vooral door de veelzijdigheid en afwisseling van de schilderijen. Belangstellenden kunnen genieten van stillevens, stadsgezichten, landschappen, portretten en bloemen.

Ieder eigen signatuur
"Aquarelleren is één van de moeilijkste verftechnieken. Het eindresultaat is altijd verrassend, ongrijpbaar en raadselachtig. Het is onvoorspelbaar welk resultaat er met water en verf kan worden bereikt. Gaandeweg leer je hoe je dit kunt beteugelen. De ervaring leert dat je er steeds meer controle over krijgt. Het bijzondere is dat iedere kunstenaar zijn eigen signatuur heeft. Ook al schildert iedereen hetzelfde stilleven, toch herken je in ieder schilderij de hand van de kunstenaar zelf, zijn signatuur of beter gezegd, zijn handschrift", aldus Jozé.

Openingstijden expo
De Stadsboerderij Grolle is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. De entree bedraagt drie euro, maar voor dit bedrag krijgt iedere bezoeker tevens een kop koffie dan wel thee of een glaasje fris aangeboden. Ook inbegrepen is een rondleiding door de historische Stadsboerderij. De entree voor kinderen tot en met 12 jaar bedraagt twee euro. Stadsboerderij Grolle is te vinden op het adres Notenboomstraat 15 in Groenlo.

Vissen bijtgraag bij Open Groenlose

De vier vakwinnaars. Foto: PR GHV

GROENLO - De Grolse stadsgracht heeft zich van haar beste kant laten zien tijdens de Open Groenlose. Er werden maar liefst 2.418 vissen gevangen met een gezamenlijk gewicht van bijna 71 kilo, en dat ondanks de warmte.

Maar liefst 48 vissers deden op zaterdag 4 augustus een gooi naar de titel winnaar van de Open Groenlose 2018 om zodoende het felbegeerde Grolse Kanon in het bezit te krijgen. De wedstrijdcommissie had vier vakken uitgezet aan de Grolse Gracht en na het welkomstwoord van voorzitter Erik Mentink om 7.00 uur kon er geloot worden en konden de vissers naar hun plek vertrekken om daar alles in gereedheid te brengen voor het beginsignaal om 8.30 uur.
Het was prachtig weer, maar wel warm en dat is meestal niet best voor de vangsten. Maar de Groenlose stadsgracht was deze dag goed viswater. Na het beginsignaal werden al heel snel de eerste vissen gevangen en dat bleef eigenlijk de hele wedstrijd zo. Er werden brasems, zeelt en een karper gevangen en heel veel voorns en baarzen.
Nadat om 12.30 uur het eindsignaal had geklonken kon de balans worden opgemaakt. Het aantal vissen en het gewicht is bepalend voor de einduitslag. Er moet altijd een mix zijn van veel vissen en een hoog gewicht. In totaal werden er deze wedstrijd maar liefst 2.418 vissen gevangen die samen een gewicht hadden van 70 kilo en 790 gram. Er waren vijf vissers die meer dan honderd vissen hadden en het hoogste gewicht, 5.555 gram, was gevangen door Joop Jansen uit Brummen. De meeste vissen had Grollenaar René Molenveld die op de Maliebaan zat. De vissen van René wogen samen 2.185 gram wat hem uiteindelijk de eindoverwinning opleverde. En omdat René uit Groenlo komt wist hij tevens de prijs van beste Grolse visser te winnen.
Voorzitter Erik Mentink reikte na afloop in de kantine van de Grolse Boys de prijzen uit en sprak van een zeer geslaagde wedstrijd met geweldige vangsten. Ook bedankte hij alle vrijwilligers die er voor gezorgd hadden dat deze mooie viswedstrijd vlekkeloos verliep.
De einduitslag: 1. René Molenveld: 2 vakpunten, 116 vissen, 2185 gram; 2. Remco Stöteler: 2 vakpunten, 114 vissen, 2550 gram; 3. Joop Jansen: 2 vakpunten, 95 vissen, 5555 gram; 4. Gerrit Surquin: 2 vakpunten, 101 vissen, 2355 gram; 5. Ton van Leeuwen: 3 vakpunten, 56 vissen, 3.450 gram. De totale uitslag is te vinden op de website.


www.visseningroenlo.nl

Debuut visplekken bij Brouwersnös

De succesvolle vakantievissers van 31 juli met links vooraan Thijn Luttukholt (Jelmer te Braake staat niet op de foto). Foto: PR GHV

Tweede vakantie- viswedstrijd gewonnen door Manfred Ubbink

GROENLO - Dinsdagavond 31 juli is de tweede en laatste vakantiewedstrijd van dit seizoen aan de Grolse gracht gevist. De gracht is nog steeds blauwalgvrije. De organisatie was tevreden met de opkomst van twintig vissers, het wel erg warme weer in aanmerking genomen. De vakantieviswedstrijdcoördinatoren Henk Migchielen en Martin Kampshof hadden gezorgd voor een primeur door de nieuwe visplekken bij Brouwersnös in het wedstrijdparcours op te nemen. Maar ook op de Maliebaan werd gevist.

De vangsten op de nieuwe visplekken bleken behoorlijk. Al stond er in het haventje maar 50 centimeter water en zat de lijn door de nog aanwezige wortels van de bomen die er ooit stonden geregeld vast. Het waterpeil in de stadsgracht staat zeker 40 centimeter lager dan normaal door de alsmaar voortdurende droogte. Over het algemeen werd er tijdens deze vakantiewedstrijd toch goed gevangen. De winnaar zat op de nieuwe visplekken bij Brouwersnös. Daar zat Manfred Ubbink, hij wist onder meer een mooie karper te vangen. Samen met de andere vissen kwam zijn totaalgewicht op 1960 gram. Bij de jeugd was het Thijn Luttikholt die eerste werd met 350 gram.

Uitslag
1) Manfred Ubbink 1.960 gram
2) Henk Bargerman 1.570 gram
3) Leo Helmers 1.075 gram
4) Gerrit Oosterholt 1.010 gram
5) Richard Kox 880 gram

Uitslag jeugd
1) Thijn Luttikholt 350 gram
2) Jelmer te Braake 185 gram

LICHTENVOORDE - Maar liefst drie vluchten op 3 en 4 augustus voor P.V. de Blauwe Doffer uit Lichtenvoorde.

Op de eerste vlucht, op vrijdag 3 augustus kunnen om 10.30 de manden worden opengetrokken voor een overnachtfondvlucht over 871 km vanuit het Franse Perigueux. Door zeven liefhebbers worden 107 duiven ingekorfd waardoor 25 prijzen kunnen worden gewonnen. De eerste prijs is om 16.14.59 uur voor R. Spranger en de laatste prijsduif wordt geklokt door M. van Melis. R. Spranger had een uitstekende score, want zijn vier duiven zaten allemaal bij de eerste 25. Ook de eigenaar van de tweede duif, J. Lansink & Zn. mocht met vier duiven bij de eerste tien niet klagen en bereikte in totaal een fraaie score van 11 uit 35.
De uitslag: R. Spranger ( 4 mee/4 prijs): 1-11-17-21; J. Lansink & Zn. (35/11): 2-3-4-9-13-14-16-20-22-23-24; M. Goldewijk (10/2): 5-19; B. Hesling (40/5): 6-7-8-15-18: M. van Melis (11/2): 10-25; Heezen-Goossens (5/1): 12.
Op zaterdag 4 augustus wordt er door de liefhebbers gestreden op twee fronten. Enerzijds de eendaagse fondvlucht vanuit Chateaudun in Frankrijk en anderzijds een jongeduivenvlucht vanuit Bierges in België. De vlucht uit Chateaudun telt 578 kilometer. Er worden 45 duiven ingekorfd, goed voor twaalf prijzen. De lossing is 07.15 uur, en de eerste prijsduif is binnen om 16.40.21 uur voor de Combinatie Heezen-Goossens. De laatste prijsduif komt op naam van M. Kl. Falckenborg. In de eindscore komt de Combinatie Heezen-Goossens met in totaal 1 uit 3 op de eerste plaats. M. Kl. Falckenborg pakt de tweede plaats met een formidabele score: 9 uit 10. S. Breuer is derde op de uitslagenlijst met een fraaie vijftig-procentscore: 2 uit 4.
De uitslag: Heezen-Goossens (3 mee/1 prijs): 1; M. Kl. Falckenborg (10/9): 2-3-4-5-6-7-10-11-12; S. Breuer (4/2): 8-9.
De vlucht uit Bierges is 201 kilometer lang. Zeven liefhebbers met 102 duiven zorgen voor 34 prijzen. De lossing is om 08.30 uur. De eerste prijsduif is vervolgens om 10.10.37 uur binnen, van M. Kl. Falckenborg. De laatste prijsduif komt eveneens op zijn naam. Hij wint ook de eerste plaats, zeven duiven bij de eerste tien en meer dan vijftig procent prijs (24 uit 44). Pikant detail: de eerste en tweede getekende exact voorspeld! Tweede op de uitslagenlijst is R. te Molder met een nette 8 uit 17.
De uitslag: M. Kl. Falckenborg (44 mee/24 prijs): 1-2-3-5-7-8-10-11-12-15-16-17-18-19-20-21-23-25-26-27-29-30-32-34; R. te Molder (17/8): 4-6-9-13-14-24-28-33; S. Breuer (13/1): 22; H. en M. van Haaften (7/1): 31.

Internationaal voetbaltoernooi voor JO13 bij Sportclub Neede

De jeugdteams JO13 van Sportclub Neede, hier op bezoek bij Olminkhof, naast Boenders sponsor van de jeugd van Sp. Neede. Foto: PR

NEEDE - Op sportpark 't Haantje vindt op zaterdag 1 en zondag 2 september het internationale jeugdvoetbaltoernooi voor jongensteams onder 13 jaar plaats. De organisatie van dit Used Rides Europe JO13-toernooi ligt in handen van Sportclub Neede.

Het toernooi, dat voor het eerst plaatsvindt, kan meteen bogen op een sterk deelnemersveld. Naast de Nederlandse teams van Sparta Rotterdam, FC Utrecht, De Graafschap, Vitesse en het JO15-team van gastheer Sportclub Neede zijn dat teams van HJK Helsinki uit Finland, Legia Warschau uit Polen, TSG Hoffenheim uit Duitsland, Odense uit Denemarken en Manchester City uit Engeland. Namens de organisatoren zegt Kevin Vos: "We zijn erg blij met dit aansprekende deelnemersveld. Dat belooft mooi voetbal!"

Tegelijk betekent het ook een uitdaging voor de organisatoren. "We zijn nu op zoek naar gastgezinnen voor onze deelnemers. We hebben al ongeveer de helft van het aantal benodigde slaapplaatsen ingevuld. Wie in Neede of naaste omgeving wel als gastgezin wil fungeren, kan zich melden bij de secretaris van onze organisatiecommissie. Dat is Manon Geerts, per mail te bereiken via m.geerts@sportclubneede.nl. Zij kan ook meer informatie geven over wat er van een gastgezin wordt verwacht."

Daarnaast is men druk bezig met het werven van sponsoren. Er zijn aantrekkelijke mogelijkheden, in verschillende sponsorpakketten. Vos: "Daarvoor zijn al veel bedrijven benaderd, maar mocht er iemand zijn die informatie wil over die sponsorpakketten, dan kan hij terecht bij mij. Ik ben te bereiken via k.vos@sportclubneede.nl of sponsorcommissie@sportclubneede.nl."

In de komende weken houdt Achterhoek Nieuws u op de hoogte van de voorbereidingen voor het toernooi.

De veilige 'villamenten' van Veste Zutphen

'Deze locatie vraagt om luxe'

ZUTPHEN - Aan het woningaanbod in Zutphen wordt dit jaar een nieuw segment toegevoegd: 'villamenten'. Op het terrein van de voormalige Leeuwerikweide verrijzen drie woontorens met deze gestapelde villa's en penthouses. Eindelijk komt er verandering op het al jaren braakliggende terrein.

Wonen in Veste, uiteraard een afgeleide van vestingstad Zutphen, betekent de luxe van een villa gecombineerd met het gemak en de veiligheid van een appartement. De villamenten van de eerste twee gebouwen zijn in verkoop en het derde gebouw is herontwikkeld naar luxueuze zorgappartementen in de particuliere sector. Naar verwachting zal de schop eind 2018 de grond ingaan en zal de oplevering van alle drie de gebouwen voor de zomer 2020 plaatsvinden.

"De villamenten zijn niet alleen voor Zutphen, maar voor de hele regio uniek. Dat komt door de luxe afwerking", vertelt Daniëlle IJsseldijk van Thoma Post, samen met ten Hag de verkopend makelaar. "De appartementen worden praktisch geheel afgewerkt verkocht", vult makelaar Wim Rijsemus van ten Hag aan. "Met standaard hoge plafonds, luxe binnendeuren in hardhouten kozijnen, een luxe keuken, twee badkamers, vloerverwarming, vloerkoeling, automatische zonwering en andere domotica", somt hij op. "Normaal zijn dit opties, maar mensen willen het toch hebben", merkt projectontwikkelaar Edwin van Haarst, van TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep. "Doordat de appartementen zo compleet zijn, heb je minder onzekerheid over de totale kosten."

Sydneypark
De villamenten verrijzen naast het Sydneypark, op het terrein waar vroeger de Leeuwerikweide stond. "Deze locatie vraagt om iets luxueus te realiseren", vindt Van Haarst. "Het is vlakbij het centrum en je kunt hier blijven wonen als je zorg nodig hebt; de woningen zijn groot, gelijkvloers en drempelvrij." Om aan te geven hóe groot, vertelt hij over de 25 meter lange gevels per woning. "De kleinste woning is al 129 vierkante meter met een balkon van veertien vierkante meter." Deze balkons liggen op de hoeken van het gebouw, waardoor de bewoners volledige privacy houden.
Opvallend aan het gebouw is het dak met de overstek, die aan de onderkant luxe met houtlook is afgewerkt. Deze 'pet' is de herkenbare signatuur van architect Sylvan van der Linde. Alle materialen zijn onderhoudsarm, zoals de hoogwaardige aluminium kozijnen, en daarnaast wordt het gehele complex gasloos gebouwd. Om te voorzien in warmte en koeling worden warmtepompen geïnstalleerd.

Onvergelijkbaar
De makelaars merken dat er veel belangstelling is voor dit soort appartementen, zowel uit de regio als uit het westen. In Zutphen en omgeving is er geen vergelijkbaar aanbod, terwijl steeds meer mensen willen kiezen voor de veiligheid van een appartement; op een verdieping hebben ze veel minder te vrezen van bijvoorbeeld inbraak en insluiping. Op de website staat meer informatie over dit unieke project.

21 / 26