Contact Bronckhorst Noord

21 augustus 2018

Contact Bronckhorst Noord 21 augustus 2018


Vetnippel Trophy vervangt Vetnippel Vol Gas

Vetnippel Trophy vindt in vier verschillende klassen plaats: 85cc, solo, zijspannen en quads. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Nieuwe groep vrijwilligers heeft koppen bij elkaar gestoken

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG – Na zes succesvolle jaren heeft de organisatie van 'Vetnippel Vol Gas' besloten te stoppen met het evenement dat een mix van grasbaanraces en muziek was. Maar niet getreurd. Het evenement in een weiland van 'boer' Henk Wesselink aan de Eikenlaan in Kranenburg gaat op een andere voet en onder een andere naam verder. En wel op zaterdag 25 augustus onder de noemer van Vetnippel Trophy met dit jaar alleen grasbaanraces.

Een groep nieuwe vrijwilligers bestaande uit Gerben Mullink, Rien Mombarg, Pauline Teunissen, Robert Zieverink en Nicolien Klein Brinke hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten dat het evenement 'Vetnippel Vol Gas' niet verloren mag gaan. De nieuwe organisatoren werken wederom samen met de Crosscommissie van de Vordense Auto- en Motorsport Vereniging (VAMC) De Graafschaprijders. "In tegenstelling tot 'Vetnippel Vol Gas' zal er zaterdag geen live muzikaal avondprogramma zijn.

Daar was dit jaar onvoldoende voorbereidingstijd voor toen duidelijk werd dat de voormalige organisatie van Vetnippel Vol Gas via Facebook eind juli liet weten dat men de organisatie had stopgezet. Maar wie weet pakken we volgend jaar het avondprogramma van het evenement ook weer op", zo verklaart Gerben Mullink. De (grasbaan)wedstrijden vinden in verschillende klassen plaats. Zo zijn er races in de klassen 85cc, solo, zijspannen en quads. En met tachtig deelnemers is de race volgeboekt. Uiteraard wordt er ook weer gestreden om de Mischa Kuit Bokaal.

Het gratis toegankelijke evenement begint zaterdag om 14.00 uur en rond 19.30 uur worden de laatste finalewedstrijden verreden. Tijdens de races wordt ook aandacht aan de inwendige mens besteed. En alles zal muzikaal omlijst worden door een DJ. Facebookpagina 'Vetnippel Trophy'

Nieuw adres Dorcas-inzameldepot Vorden

VORDEN - Per 1 september a.s. wordt het Dorcas-inzameldepot van familie Luppen overgenomen door familie Menkveld. Iedereen is van harte welkom om kleding en overig textiel te brengen naar de Ruurloseweg 85 te Vorden. Voor vragen is het nieuwe inzameldepot telefonisch of per mail bereikbaar. 06 - 3746 4116 / 06 - 5797 1161 h.menkveld@kpnmail.nl

Enquête

Achterhoek Nieuws wil graag een krant maken die voldoet aan de verwachtingen van u als lezer. Daarom houden wij een enquête onder lezers van deze krant. Deze kan zowel digitaal als op papier worden ingevuld. Wie het onderzoek invult, maakt kans op één van de ruim honderd prijzen.

Gijs van Schoonhoven en Hanne Feldhaus spelen in Dorpskerk Vorden

VORDEN - In de serie Toeristenconcerten in de Dorpskerk Vorden treden donderdag 23 augustus organist Gijs van Schoonhoven en blokfluitiste Hanne Feldhaus op. De toegang is gratis, een vrije gift na afloop wordt op prijs gesteld. Aanvang 15.30 uur.

Gijs van Schoonhoven heeft bij een eerder optreden in de Dorpskerk, het vertonen van klassieke zwart-wit films waaronder 'The Ten Commandments', improviserend op het orgel de films begeleid. Gijs van Schoonhoven (1953) studeerde orgel kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Hij was tot 2014 docent orgel aan het Artez conservatorium in Enschede. Op dit ogenblik is hij kerkmusicus aan de parochiekerk St. Maria Himmelfahrt in Ahaus.

Hanne Feldhaus studeerde blokfluit aan de Conservatoria te Münster, Dortmund en Amsterdam. Naast diverse blokfluiten speelt Hanne ook barokfagot. Zij is docente aan de muziekscholen van Vreden en Stadtlohn. Tevens leidt zij blokfluitensemble 'Flauto Fredena'. Hanne houdt van de 'oude' blokfluitmuziek maar speelt ook graag recent gecomponeerde werken. Dit blijkt uit onder andere uit een stuk van Annette Ziegenmeyer uit 1976 dat ten gehore zal worden gebracht. Daarnaast worden werken uitgevoerd van Pauls Stepple, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Jacob van Eyck, en Gijs van Schoonhoven met een eigen improvisatie.

Zowel Gijs van Schoonhoven als Hanne Feldhaus hebben al met regelmaat opgetreden in de Dorpskerk en hun bijzondere combinatie orgelspel en virtuositeit op diverse fluiten kan op een vast publiek rekenen.

'De aanwijzingen waren af en toe best wel lastig'

Maar liefst 336 fietsers namen deel aan de Oriënteringsrit. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Oriënteringsrit telt maar liefst 336 deelnemers

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND – Samen met de oecumenische openluchtdienst vormt de Oriënteringsrit op de fiets traditioneel op de zondag voorafgaande aan de feestelijke festiviteiten in het kader van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond het jaarlijkse startsein voor het Oranjefeest. Zo ook afgelopen zondag.

Maar liefst 336 fietsers namen deel aan de Oriënteringsrit, zowel jong als oud. De Fietscommissie van Stichting Oranjecomité Vierakker-Wichmond had weer een prachtige ruim dertig kilometer lange route uitgezet richting onder meer de Vordense buurtschappen Delden, Linde, Medler en het kerkdorp Kranenburg. Al viel het voor menige deelnemer niet altijd mee. De aanwijzingen waren af en toe best wel lastig. Sommigen kwamen dan ook 'verkeerd uit'.

Onderweg waren er controleposten waarbij men het inschrijvingsformulier moest laten afstempelen. Ook werd de tijd bijgehouden. Bij Hotel Bakker in Vorden werd een korte rustpauze ingelast. Hier kon men even bij komen met een hapje of een drankje. Na de pauze ging het weer richting Wichmond-Vierakker. In Wichmond werd het voor de deelnemers tot slot nog wat lastig gemaakt met de talloze vlaggen.

Toen iedereen weer terug was bij de startlocatie D'n Olde Kriet opende voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond officieel, in het bijzijn van de koningin van vorig jaar Lucia Stokkink, de 99ste editie van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond. Helaas was er geen afgevaardigde van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst tijdens de officiële opening aanwezig. De gezellige muzikale omlijsting op het eindpunt werd verzorgd door de Ruurlose band De Sleppers. De uitslag van de fietstocht wordt zondag 26 augustus na afloop van de optocht in de feesttent bekend gemaakt.

Openluchtviering in de pastorietuin

De oecumenische openluchtdienst werd geleid door Jan Marijnissen en Tim Wiersum. Foto: Paul Harmelink.

VIERAKKER/WICHMOND – De Protestantse Kerk Wichmond en de Sint Willibrordus Geloofsgemeenschap Vierakker gaven zondag met een feestelijke openluchtviering in de pastorietuin van de Protestantse Kerk het startschot voor het Oranjefeest Vierakker-Wichmond. De oecumenische dienst werd geleid door Jan Marijnissen en Tim Wiersum en werd tevens opgesierd met prachtige solozang van Cathalijne Noest, fraaie trompetspel begeleiding van Jan Schieven en mooie muzikale bijdragen van het oecumenisch koor onder leiding van Ron Holtslag. De schriftlezing werd mooi voorgelezen door voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond en ook de kaarsen werden aangestoken met hulp van het Oranjecomité. Voor de kinderen was er een activiteit onder de kastanjeboom. Na de dienst werd er koffie en thee geserveerd met heerlijke Oranjecake. Het was een mooie ochtend met prachtig weer.

Stichting Noaberhulp Zutphen en omstreken zoekt vrijwilligers

ZUTPHEN/REGIO - "Gemakkelijk is het niet, maar het geeft veel voldoening." Dat is de mening van de ruim twintig vrouwen en mannen die als vrijwilliger werkzaam zijn bij Stichting Noaberhulp Zutphen en omstreken. Deze vrijwilligers verlenen in de gemeenten Zutphen, Lochem, Bronckhorst (Vorden en Steenderen) en Brummen (centrum) kosteloos aanvullende hulp aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en ervoor gekozen hebben om thuis, in hun eigen omgeving te sterven. Noaberhulp is op zoek naar vrijwilligers.

Als het in die laatste levensfase voor de mantelzorgers (te) zwaar wordt, kunnen de goed opgeleide vrijwilligers van Noaberhulp een helpende hand bieden. Dat doen ze vooral door overdag of 's nachts bij de zieke te waken, zodat de mantelzorgers even op adem kunnen komen. Half september start de basisopleiding voor nieuwe vrijwilligers. De opleiding bestaat uit acht avonden en wordt gehouden in Doetinchem. Wie wil weten of dit vrijwilligerswerk iets voor hem of haar is kan voor informatie terecht op de website van Noaberhulp Zutphen e.o. en telefonisch of per mail bij coördinator Joke Sieverink.

Inloopochtenden
Bovendien zijn er binnenkort inloopochtenden waar mondeling inlichtingen worden gegeven. In Zutphen is dat op donderdag 30 augustus van 10.00 tot 12.00 uur op het adres Oude Bornhof 47a en in Lochem op woensdag 29 augustus van 10.00 tot 12.00 uur bij de vrijwilligerscentrale op Markt 2.

Genieten van acht dagen toptennis en 194 wedstrijden

Deelnemers die op de eerste of tweede plaats zijn geëindigd in de finale. Foto: Rogier Oonk

VORDEN - Afgelopen week is voor de vijftiende keer het Dijkman Bouw Open tennistoernooi gespeeld op het 'Overspoor' in Vorden. Er was sprake van een vol programma met 194 wedstrijden, maar dankzij het mooie weer konden alle wedstrijden volgens planning gespeeld worden. Op de finaledag werden er meer dan twintig finales gespeeld.

Dit jaar werd er ook weer gespeeld in de categorieën 3 t/m 8. De 217 deelnemers kwamen van 49 verschillende verenigingen, voornamelijk uit Gelderland en Overijssel. Naast de vele deelnemers van VTP waren de buurverenigingen Welgelegen uit Warnsveld, A.B.T.C de Wildbaan uit Borculo en L.T.C Zutphen en Tennisinn Zutphen ook dit jaar in aantallen weer goed vertegenwoordigd. Elke dag was het gezellig druk langs de baan om de tennissers aan te moedigen en te genieten van toptennis. Op de vrijdagavond bracht een dj extra gezelligheid met muziek.

Op de finalezondag was het ongekend spannend. Er waren prachtige lange finales te zien. De laatste finale die op de baan stond was de Heren Enkel 3. En daarin heeft Kevin Brinke (A.B.T.C. De Wildbaan) overtuigend gewonnen van Martijn Arfman van VTP Vorden. In de Dames Dubbel 3 ging de winst naar Lisette Dijkman van VTP Vorden en Amber Maalderink van LTC Zelhem. Tweede werden Anneleen Dijkman en Kim van Esterik beide van VTP Vorden. De Heren Dubbel 3 is gewonnen door Ruud van der Plank en Thom van der Wiel van A.L.T.V Daisy uit Apeldoorn. In de Gemengd Dubbel 3 zegevierden Martijn Arfman en Anneleen Dijkman beide van VTP Vorden.

Verder waren er ook weer enkele mooie finaleplaatsen voor de Vordense deelnemers. Er was een eerste prijs in de Heren Dubbel 6 voor Martie Dijkman en Gerrit Stegeman. Cees van Voskuilen werd in hetzelfde onderdeel met Sjoerd Verhoeve van LTC Zutphen tweede. En in de Dames Enkel 6 won Esther Nieuwenhuis al haar wedstrijden en werd zo overtuigend eerste. In de gemengd dubbel haalden Hans Chevalking en Lynn Hartman een mooie tweede plaats. In de Dames Enkel 7 trok Annerie Westerink uiteindelijk aan het kortste eind en verloor ze de marathonwedstrijd, maar net met een tie-break in derde set. Ook Robert van Dijk en Manuela Oplaat redden het net niet in de finale van de Gemengd Dubbel 7, maar werden eervol tweede. In de Heren Dubbel 8 werden Marc Tiemessen en Martijn Schuerink tweede. Extra knap omdat Martijn nog maar net tennist.

Dit toptennistoernooi was zeker niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van de hoofdsponsor Dijkman Bouw en sponsors Wiltink installatiebedrijf, autobedrijf Groot Jebbink, Welland Nederland BV en Weulen Kranenbarg. En ook het materiaal van de sponsors De Witte Smid en Achterhoek Party Service kwam weer zeer goed van pas.

Eerste editie beachvolleybalvoernooi DOK en Socii

Aan het beachvolleybalboernooi namen acht teams deel die verdeeld waren over twee poules.Foto: PR.

WICHMOND – In samenwerking met de Wichmondse volleybalvereniging Socii organiseerde zaterdag café-restaurant De Olde Kriet (DOK) voor het eerst een beachvolleybaltoernooi in Wichmond-Vierakker. Het toernooi werd gewonnen door De Zandhappers.

Door Jan Hendriksen

Het beachvolleybaltoernooi vond plaats naast café-restaurant DOK op de Hackforterweg en de parkeerplaats ernaast.

Het toernooi werd gewonnen door De Zandhappers

Aan het toernooi namen acht teams deel die verdeeld waren over twee poules. De teams bestonden uit vier personen waarvan er telkens drie in het veld stonden. Na de poulewedstrijden werden de teams ingedeeld in een verliezers - en een winnaarspoule. Hierna werd er gestreden om plekken een tot en met vier in de beide poules. De nummers twee in de poule streden in de troostfinales en de nummer een speelden de finales.

Nadat beide spannende finales werden beslist met een extra set van vijftien punten was de uitslag als volgt. Winnaarspoule: 1. De Zandhappers; 2. Team Engels & Co; 3. Zandkruipers; 4. Dames Socii recreanten. Verliezerspoule: 1. Team CJV kamp C; 2. Buurvrouw en Buurvrouw; 3. EHBO naar veld 1; 4. DOK 1. Beide nummers een en twee in de poule werden door DOK beloond met een prachtige prijs.

Na afloop van de wedstrijden werd er in de tent nog gezellig nageborreld en gegeten van de barbecue. De organisatoren kunnen terug zien op een geslaagde eerste editie en willen volgend jaar graag een vervolg aan het toernooi geven.

Expositie en sponsoractie Oud Vorden

In de week van de foto-expositie loopt er een sponsoractie voor de inrichting van het nieuwe onderkomen van Oud Vorden aan het Jebbink 4a. Foto: PR

VORDEN - De oudheidkundige vereniging Oud Vorden houdt vanaf maandag 27 augustus tot zaterdag 1 september een foto-expositie bij de Welkoop in Vorden.

Op grote panelen worden foto's getoond van Vorden tijdens de jaren 1930 tot en met de herinrichting van het dorp in 2013. Een geheel van foto's uit het Oud Vorden archief, aangevuld met een aantal foto's van verschillende Vordenaren. In de week van de foto-expositie loopt er een sponsoractie voor de inrichting van het nieuwe onderkomen van Oud Vorden aan het Jebbink 4a.

Als bijlage van Contact ontvangt men deze week een flyer. Deze flyer met kassabon van aankopen kan, in de expositieweek vanaf maandag 27 augustus 9.00 uur tot zaterdag 1 september 17.00 uur, in de daarvoor bestemde bus gedeponeerd worden. Welkoop Vorden geeft van het totale bedrag aan ingeleverde bonnen tien procent aan Oud Vorden als sponsorbedrag. Mocht u een nieuwe bladblazer, klompschoenen, bodywarmer of iets anders nodig hebben voor in het najaar, koop die dan in week 35!

Jansen "de Smid" sluit na honderd jaar de deuren

Bennie Jansen draagt nog één zomer het bord van Jansen "de Smid" naar buiten. Foto: Liesbeth Spaansen

Jubileum op 22 april 2019

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – "Nog een laatste jaar en het honderdjarig bestaan vieren," vertelt een altijd goedlachse Bennie Jansen aan de keukentafel. "Ik heb alles verkocht maar met de afspraak dat ik het laatste jaar open kan blijven. Zo kan ik het bijzondere jubileum nog vieren."

Bennie heeft het pand waarin hij al jaren woont en waar nu 99 jaar de winkel 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis' huist, onlangs verkocht aan Peter Harmsen en Herbert Enzerink. Deze beide ondernemers zijn al vrienden vanaf de lagere school en hebben een maatschap. "Op 22 april 2019, Tweede Paasdag, vier ik het honderdjarig bestaan van de winkel. Dat is ook de exacte datum," vertelt Bennie Jansen enthousiast. "De winkel is dan geopend tussen 12.00 en 18.00 uur en er is een hapje en een drankje. Tot en met 30 juni is de winkel dan nog los en op 1 juli lever ik de sleutel in."

Daarmee sluit Bennie zijn leven in de winkel af. "Ik heb dan 50 jaar in de winkel gewerkt, waarvan 25 jaar als zelfstandige," blikt hij terug. "De eerste jaren werkte ik samen met mijn moeder Dine, die helaas al jong overleed. Zij bestierde de winkel, was de zakenvrouw, werkte altijd hard in de zaak. Mijn vader was van de cijfertjes. Ging mijn zus de verpleging in, ik voelde het als mijn roeping om in de winkel te gaan werken."
Bennies's vader Derkjan, ze noemden hem Dikkie, was een echte Hengeloër. Hij trouwde met Dine uit Keijenborg. Bennie is nu 68 jaar. "Geboren en getogen hier in Hengelo op de boerderij, dat nu midden in Hengelo staat. Destijds besloeg het terrein 2500 m2 en er was een vergunning voor de smederij en twee piepkleine winkeltjes met houten planken vloeren."
De opa van Bennie, Berhard Jansen (1892) is de grondlegger van het bedrijf Jansen 'de Smid'. "Ik ben naar hem vernoemd. Mijn opa werd eerst aangenomen als knecht in de smidse, waar paarden beslagen werden en constructies gelast voor de boeren. Er waren toen 4 of 5 werknemers," weet Bennie.

Pand onlangs verkocht aan Peter Harmsen en Herbert Enzerink

"Na een paar dagen inwerken kon hij meteen aan het werk. In 1915 nam hij het over van Ruesink. Later gingen de zaken minder, vooral nadat de boeren hun eigen materialen gingen maken en repareren met eigen gereedschappen. Maar tijdens de oliecrisis werden goede zaken gedaan met de verkoop van kolenkachels. Iedereen was bang dat de oliekraan dichtging."

In 1968-1969 bouwden Bennie's ouders de nieuwe winkel. "Met een ruime opslag. Dat weten de Hengeloërs wel. Als ze wat zoeken zeggen ze: 'bij Bennie in de kelder is nog genoeg!', en dat is zo." Bennie werkt zes dagen in de week en is ook tussen de middag open. "Ik heb hart voor de zaak, maar ik ben heel graag onder de mensen en zij vinden het fijn om met me te praten. Ik wil ook heel graag in Hengelo blijven wonen." Hij krijgt nu al veel reacties op het feit dat de winkel, al 99 jaar een begrip, gaat sluiten. "Iedereen gaat de dorpswinkel wel missen, dat zeggen ze."

Vakantie heeft hij weinig gehad. "Ik heb wel eens een busreis gemaakt, dat zal zeker 25 jaar geleden zijn. Ga regelmatig naar Zeeland, naar mijn dochter, haar man en de kleinzoon." Toch heeft hij zich ook naast zijn vele werkuren al die jaren niet verveeld. "Ik fiets en wandel graag en ga er regelmatig met de auto op uit. Ook mijn veertig jaar oude motorfiets pak ik regelmatig om mee te toeren. Maar ik ben ook een sportieve kijker, want ik zit graag bij de televisie voor voetbal, wielrennen en motorsport. Ik ben geen type voor achter de geraniums."

Op de vraag wat hij het eerst gaat doen als hij volgend jaar de sleutel heeft ingeleverd, is Bennie kort: "Eerst een weekje vakantie vieren in een stacaravan in Renesse. Een weekje heerlijk fietsen en wandelen door de duinen en over het strand."

'Verbinding' is het credo tijdens Oranjefeest Vierakker-Wichmond

Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.

VIERAKKER/WICHMOND – Vierakker-Wichmond viert komend weekeinde haar 99ste editie van het Oranjefeest. De editie moet de opmaat worden naar de honderdste editie die volgend jaar groots moet worden gevierd. Zo staat er onder meer op 31 mei en 1 en 2 juni een groots evenement op het programma namelijk een 'Theater in de open lucht'. Het onderwerp en de locatie laat de organisatie nog even voor zichzelf. Een speciale commissie is al tijden bezig om dit stuk voor te bereiden. In diverse akten passeren Wichmondse en Vierakkerse anekdoten en andere hilarische zaken uit het verre en recente verleden de revue. "Maar daarnaast worden er meerdere activiteiten georganiseerd in het jubileumjaar. Welke? Daarover eind dit jaar meer. We gaan ons komend weekeinde eerst op het Oranjefeest storten. Een traditioneel dorpsfeest, ofwel een Oranjefeest die met zijn tijd meegaat", zo verklaart voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond.

Door Jan Hendriksen

Een Oranjefeest dat de Vierakkersen en Wichmonders met elkaar verbindt. Want dat heeft Hogendoorn met het bestuur van de organiserende stichting voor ogen. "Dat is de kracht van het feest en die moeten we ook naar de toekomst blijven koesteren. Met telkens weer nieuwe elementen zodat we een aantrekkelijk feest blijven organiseren. We koesteren de tradities en saamhorigheid rondom het feest. Maar je moet ook durven te vernieuwen. Zo hebben we dit jaar het kermisterrein voor de kinderen ingericht met allerlei uitdagende speelobjecten waarop de kinderen zich volop kunnen uitleven en vermaken. Het is namelijk steeds moeilijker om kermisattracties te contracteren voor een feest als de onze. Daarom hebben we voor deze vorm gekozen", zo verklaart Hogendoorn. Ook wordt door het bestuur nadrukkelijk ingestoken op sfeer. Zo vindt er vrijdagavond een feestavond plaats met medewerking van de lokale bands Kix met zangeres Marise den Bakker uit Baak.
Een van de hoogtepunten uit het feestprogramma is natuurlijk de optocht zondag op de slotdag van het Oranjefeest. Maar liefst elf (wagenbouw) groepen hebben zich aangemeld. Freddy Hogendoorn: "Een prachtig aantal waarvoor verscheidene Wichmonders en Vierakkersen zich intensief inzetten en met de meest creatieve en ludieke creaties op de proppen komen. En daar zijn we als Oranjecomité ontzettend trots op."

Programma
Met een oecumenische zomerdienst en een fietsoriëntatierit nam Vierakker-Wichmond afgelopen zondag al een voorschot op het Oranjefeest ,dat donderdag 24 augustus om 19.30 uur wordt voortgezet met een seniorenavond in het Ludgerusgebouw. Deze avond zal de Vordense cabaretgroep Hoe?Zo!, bestaand uit de broers Erik en André Knoef, optreden met conferences, sketches, gedichtjes en liedjes. Vrijdag 25 augustus starten om 14.00 uur in de feesttent aan de Lindeselaak in Wichmond de kinderspelen. Om 15.30 uur starten diezelfde dag de volksspelen met onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven, schieten vrijebaan en hoeksjoelen. Vrijdagavond 25 augustus staat het Oranjefeest in het teken van een 'ouderwetse' gezellig feest met medewerking van de band Kix en Jack Fire, aanvang 20.30 uur. Zaterdag 26 augustus begint om 13.30 uur het vogelschieten voor mannen en vrouwen, het vogelgooien voor vrouwen, het vogelschieten voor jongens en meisjes en de diverse andere volksspelen zoals weer onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven en schieten vrijebaan. Om 21.00 uur in de feesttent tijd voor een 'knalfeest' met medewerking van de band Steam. Zondag 27 augustus start om 14.00 uur de optocht met de praalwagens en is de band Millennium vanaf 15.00 uur klaar voor de afsluiting van het Oranjefeest.

Tsjechische violiste en Zutphense harpiste geven romantisch concert

Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop

BAAK – Het vijfde inloopconcert in de Kathedraal van Baak is op zondagmiddag 26 augustus om 15.30 uur. Dan spelen de Tsjechische violiste Michaela Hollmannová en de Zutphense harpiste Zoë Knoop samen in een romantisch concert. Musici van twee generaties op één toonhoogte, die samen al een aantal concerten hebben gegeven. Michaela, ervaren musicus met een lange carrière en Zoë, een jong talent, die in de Duitse muziekstad Detmold haar Master aan het afronden is.

Naast de bekende 'Meditation' van Massenet spelen Michaela en Zoë een verstilde suite 'Algues' van Bernard Andrès, muziek, die klinkt als de natuur zelf. Verder zijn het bijzondere 'Chanson exotique' van de Indiase componist Hidayat Khan en de diepe klanken van 'Abodah' te beluisteren, een gebed voor viool en harp van de Joodse componist Ernst Bloch.

Als een perfect contrast voor het impressionistisch 'Beau Soir' van Debussy zal 'Spiegel im Spiegel', de meditatieve compositie van Arvo Pärt het concert afsluiten. De titel (uit het Duits) verwijst naar het oneindige beeld, dat ontstaat wanneer men kijkt in twee tegenover elkaar opgestelde spiegels. Arvo Pärt zei in een interview over deze compositie: "Ik zou mijn muziek met helder licht kunnen vergelijken, waarin alle kleuren besloten zijn. Alleen een prisma kan deze kleuren van elkaar scheiden en ze zichtbaar maken; deze prisma zou de geest van de toehoorders kunnen zijn."

Tsjechische violiste Michaela Hollmannová. Foto: PR
Zutphense harpiste Zoë Knoop. Foto: René Knoop

Wie wil onthaasten en genieten van mooie natuur met wandelpaden, een prachtige beeldentuin en het samenspel van tonen, de verstilling wil ervaren, die alleen de ruimte van een kerk kan bieden, komt naar Baak. Deze zomer zijn acht zondagen aan muziek gewijd, door Anne van der Vliet 'Inloopconcerten' genoemd. Het volgende Inloopconcert is zondagmiddag 2 september door het duo 'Abrazo', zang en gitaar met voornamelijk Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek.

Column

22 augustus

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

23 augustus

Vierakker

Seniorensoos

Ludgerusgebouw

24 augustus

Wichmond

Kinderspelen 2018

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

Vorden

Zomeravondwandeling op landgoed Kieftskamp

Landgoed De Kieftskamp

25 augustus

Vorden

Open tuin dagen

Vlogman

Wichmond

Vogelschieten -gooien

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

Wichmond

Groot Tentfeest met STEAM

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

26 augustus

Wichmond

Grote optocht Wichmond

Oranjecomite Vierakker-Wichmond

29 augustus

Vorden

Acht kastelentocht o.l.v. gids.

VVV Winkel Vorden

Vorden

In de sporen van de Baron.

VVV Winkel Vorden

Vorden

Dick van Altena (in herhaling)

Theater Onder de Molen

1 september

Cursus voor familieleden van mensen met psychische problemen

DOETINCHEM - In Doetinchem start maandagmiddag 3 september de cursus Voluit Leven voor familieleden en/of mantelzorgers van mensen met psychische problemen. De cursus is van 15.00-16.30 uur.

Tijdens de cursus gaat men aan de slag met inzicht en vaardigheden om overbelasting te voorkomen. De thema's zijn: omgaan met gevoelens, leven in het nu, acceptatie, mildheid en persoonlijke waarden en acties. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De groepscursus bestaat uit vier bijeenkomsten en een individueel kennismakingsgesprek. Er wordt gewerkt met een cursusmap.

Aanmelden kan bij GGNet Preventie, Carola van den Heuvel via 088-933 4613 op maandag, dinsdag en woensdag, het secretariaat 088-933 11 80, per e-mail preventie@ggnet.nl of via de website.

KOC is bij de pinken met tweede lustrum

Kalina van Mierlo deed voor het eerst mee met de kalverkeuring. Foto: Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/WICHMOND – De eindkeuring van de Kalveropfokclub (KOC) Bronckhorst op zaterdag 18 augustus bij camping de Warnstee in Wichmond beleefde vanwege het tienjarig jubileum wat extra's. Oudere kinderen deden mee met de nieuwe Pinkenrubriek en wegens succes stond de verkleedpartij weer op het programma.

Door Liesbeth Spaansen

De altijd zo goed bezochte eindkeuring van de KOC Bronckhorst had deze zaterdag 18 augustus te maken met pech. Een aantal kalfjes mochten niet naar de eindkeuring komen. Het bestuur van de KOC besliste toen om met deze kinderen ook de eindkeuring thuis te doen.
"Welkom allemaal op de tiende eindkeuring alweer. Helaas zijn de kalfjes van elf kinderen niet hier. Vanwege de veterinaire eisen mochten deze niet van het erf af. We hebben van de thuiskeuringen Videokeuringen gemaakt en deze beelden worden op het moment dat een deelnemer aan de beurt is, getoond in de videotent," legde dagvoorzitter Rudi Schennink uit. "Vandaag zijn dertien kalfjes aanwezig en zeven pinken." Hij stelde de juryleden voor en de nieuwe speaker: Robert ter Maat. "Ik wens jullie een geweldige keuring toe. Veel succes vandaag."
Speaker Robert ter Maat deed interviewtjes met de deelnemers over de kalfjes en hun verrichtingen en die van de juryleden. De deelnemers hadden allemaal hun best gedaan en het wisselen van ring naar videobeelden verliep soepel.
Rick en Sven Ruiterkamp hadden zich goed voorbereid. Hun lakenvelders stonden fris gewassen klaar om in de ring te gaan. "Het oefenen thuis is goed gegaan ja," lachten de broers. Sven (12) deed dit jaar voor de zesde keer mee. Zijn kalfje is in mei geboren. "Ik vond Nicki een mooie naam." Rick (14) deed met Samantha mee met de Pinkenkeuring. Voor Kalina van Mierlo was het de eerste keer dat zij meedeed. "Ik kwam bij Frederique Van Basten Batenburg en Silke Kornegoor in de klas en we zijn vriendinnen. Frederique ging met een kalfje meedoen. Daarom doen Silke en ik nu ook mee, met Cedrien. Het is heel goed gegaan."
Als alle kalfjes en pinken in de ring zijn geweest is het tijd voor pauze. Wat eten en drinken, kijken bij de konijnen en kippen van de pluimvee en konijnenvereniging (PKV) Vorden en even op het springkussen. Daarna konden alle deelnemers zich op de verkleedpartij richten en volgde de prijsuitreiking.

Uitslagen:
Kalveren: Rubriek 1: kampioen: Kim Besselink, reservekampioen: Colet Wenting, aanmoedigingsprijs: Henrieke Nusselder, mooiste boekje: Anouk Reinders. Rubriek 2: kampioen: Maud Schennink, reservekampioen: Elsa Rietman, aanmoedigingsprijs: Frederique van Basten Batenburg, mooiste boekje: Lynn van Onna. Rubriek 3: kampioen: Gijs Besselink, reservekampioen: Rik te Stroet, aanmoedigingsprijs: Anne Wolbrink, mooiste boekje: Lieve Bouwers. Rubriek 4: kampioen: Brit Vaartjes, reservekampioen: Lieke Schennink, aanmoedigingsprijs: Sylke Wiltink, mooiste boekje: Brit Vaartjes.
Pinken: Kampioen Showmanship: Arjen Stegeman, reservekampioen Showmanship: Jordy van Til, beste exterieur: Arjen Stegeman.
Mooiste toilet en voorbrengen (dagkampioen): Gijs Besselink, beste Exterieur kampioen: Elsa Rietman/Merel Keppels, beste Exterieur reservekampioen: Anouk Reinders.
Verkleedpartij 1. Anouk Reinders en Colet Wenting, 2. Jorik Rietman, 3. Sven Ruiterkamp.


kocbronckhorst.wordpress.com

Eerste natourvlucht vervlogen

Wilma Meijerman wint eerste natourvlucht voor PV De Koerier Zelhem. Foto: PR

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zaterdag 18 augustus stond de laatste jonge duivenvlucht op het programma vanuit Laon en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik.

PV De Koerier uit Zelhem
De leden van P.V. de Koerier namen deel aan de natourvlucht vanuit Maaseik, ongeveer 107 kilometer. De winst ging naar Wilma Meijerman uit Zelhem. De duiven werden 7.45 uur gelost, door 15 liefhebbers werden 295 duiven ingezet. De snelste duif werd geklokt om 08.48.16. Uitslag: Wilma Meijerman 1, 4, 8; H. Wassink 2, 3, 9; M. Burghout 5; E. Weenk 6, 10; Frits Meijerman 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Duiven van PV Steeds Sneller vlogen dit weekend twee vluchten: de laatste jonge duivenvlucht voor 2018 vanuit Laon (323 kilometer) en de eerste natourvlucht vanuit Maaseik (107 kilometer). Uitslag Jonge Duiven Laon Afd. 9: R. Koers 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12; E. Koers 4, 5, 13; G. Haverkamp 11, 14. Uitslag Natourvlucht Maaseik: R. Koers 1, 2, 3, 8, 9, 10, 12, 16, 22, 23, 24; E. Koers 4, 13, 20, 25, 34; L Te Stroet 5, 14, 26, 27, 28; J. Teunissen 6, 18, 19, 35; G. Haverkamp 7, 15, 17, 21; A.H.J. Peters 11, 30, 31, 32, 33; G. Duitshof 29; S.E.J. Bergervoet 37.

PV Vorden
Dit weekend een jonge duiven wedstrijd en de eerste natourvlucht jonge en oude duiven samen. De jonge duiven vanuit Laon werd een overwinning voor T.J. Berentsen 1, 2, 5, 6, 7, 9,10; P. Hendriks 3, 4, 8. De natourvlucht vanuit Maaseik werd gewonnen door Ashley Eykelkamp 1,5; H. B. M. Hoksbergen 2; Ria Luesink 3, 4, 9, 17; Marc Tiemessen 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16; D. J. Gotink 8; R. Hoff 18, 19, 20.

Van der Mark en Sainz stelen de show tijdens Gamma Racing Day

Formule 1 coureur Carlos Sainz, Robert Doornbos en WK SBK rijder Michael v.d. Mark. Foto: Henk Teerink

HENGELO/ASSEN - Met vele tienduizenden toeschouwers op de tribunes van het TT Circuit Assen waren World Superbike coureur Michael van der Mark en de Spaanse Formule 1 rijder Carlos Sainz de helden van de dag tijdens de Gamma Racing Day. In hetzelfde weekend kwam de OW Cup in actie op Oschersleben, waarbij Thijs Peeters en Cliff Kloots podiumplaatsen wist te scoren.

De Gamma Racing Day in Assen zorgt ieder jaar voor veel spektakel en volgepakte tribunes en dat was dit jaar niet anders. De Gamma Racing Day is het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartraces evenement van Europa. WK Superbike Michael van der Mark joeg met zijn Yamaha R1 een aantal demoronden over het TT Circuit Assen. Ditzelfde deed Carlos Sainz met zijn Renault Formule 1 auto. Daarnaast was er nog veel meer spektakel tijdens de verschillende demo's met onder andere Tim en Tom Coronel. Daarnaast werd er ook geracet voor de WK Zijspannen en Yamaha R3 Cup. In de WK Zijspannen ging de winst naar Tim Reeves en Mark Wilkes, terwijl de Nederlandse kanshebber Bennie Streuer net naast het podium finishte met zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau. In de Yamaha R3 Cup kwam Jeffrey Buis na een spannend gevecht met een kopgroep van vijf als eerste over de finish.
De OW Cup kwam in actie op het Duitse circuit van Oschersleben. Regionale rijder Thijs Peeters scoorde een derde en tweede plaats in de ONK SuperCup 600, maar kon daardoor niet voorkomen dat hij de leidende positie in het kampioenschap kwijtraakte aan Guus Boes. Jaimie van Sikkerus won beide races, maar reed buiten mededinging omdat hij normaal gesproken uitkomt in het WK Supersport. Hamove-lid Cliff Kloots scoorde dezelfde uitslagen als Peeters, maar dan in de ONK SuperCup 1000. Kloots blijft daarmee op de tweede positie staan in de tussenstand. Kampioenschapsleider Nigel Walraven won afgetekend de zevende en achtste van het seizoen. De Hamove leden Toine Gierkink en Yme-Jan Hofstee kwamen ook uit in de SuperCup 1000. Gierkink finishte twee keer als vijfde, maar hij kreeg een penalty in de eerste race vanwege een te vroege start. Gierkink werd daardoor als achtste in de uitslag van de eerste race opgenomen. Hofstee scoorde een tiende en elfde plaats in Duitsland.

Column

Maarten

Eerst verklaarde ik hem voor gek. Tweehonderd kilometer zwemmen, dat was toch buiten alle proporties? Al snel na zijn start, zag ik echter het enthousiasme dat hij bij mensen losmaakte. Ik kreeg met het uur meer respect voor de actie van Maarten van der Weijden, die zaterdagochtend in alle vroegte in Leeuwarden begon aan zijn Elfstedentocht.

Een gouden medaille pakte hij op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Ik maakte het destijds bij hoge uitzondering niet live voor de televisie mee. Het was midden in de nacht en ik had er niet op gerekend dat 'we' zo goed zouden zijn in openwaterzwemmen. Die gouden race was tien kilometer. Dat vond ik al een enorm eind.

De Elfstedentocht is tweehonderd kilometer. Dat zijn in het zwembad in Hengelo achtduizend (!) baantjes. Dat is totaal niet te bevatten. De gemiddelde recreatieve zwemmer trekt er per zwembadbezoek zo'n twintig tot veertig. Ooit heb ik er eens honderd gezwommen. In de zwemvariant van de Elfstedentocht krijg je daarvoor nog niet eens een halve stempel.

Maarten begon eraan. Vol goede moed. De start was voortvarend. Van de zaterdag is vooral blijven hangen dat het 'een eitje' was. Hij verzamelde de eerste stempels in rap tempo. De nacht was al een stuk moeilijker. Even leek het erop alsof hij er mentaal zover doorheen zat dat hij zou stoppen, maar op zondag zag alles er weer aanzienlijk beter uit.

Terwijl ik dit schrijf, doet Maarten zijn uiterste best om zijn laatste stempel te halen, die in Dokkum. Het lijkt gezien de berichten onwaarschijnlijk dat hij daarna ook het laatste stuk richting de finish in Leeuwarden nog zwemmend aflegt. Toch zal niemand het hem ook maar enigszins kwalijk durven nemen wanneer hij stopt. Zijn prestatie is nu al gigantisch.

Met zijn tocht haalde hij niet alleen bakken vol geld op om bij te dragen aan het bestrijden van die verschrikkelijke ziekte, hij haalde ook bij velen het Elfstedengevoel boven. Bruggen, kades en oevers vol mensen. Even voelde het weer als toen in '97, '86, '85 en '63.

Er waren ook zoveel verhalen die passen bij een Elfstedentocht. De installatie die Maarten over een sluis tilde. Een burgemeester die zoveel stempels zag staan dat hij die van hem maar 'ergens' bij zette. En de pizza die het team vanaf de kant rechtstreeks uit de pizzeria kreeg aangereikt. Een funghi, met kaas en champignons.

Op de telefoon komt een pushbericht binnen. Maarten heeft zijn zwemtocht maandagmiddag moeten staken. Na Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker houdt het op. De stempel in Dokkum gaat hij niet halen.

Na 163 kilometer stopt het, op het Dokkumer Ee, vlakbij het dorpje Burdaard. Daar heb ik nog nooit van gehoord. De mensen die er wonen, staan langs de kant van het water en zien met hun eigen ogen het welhaast onvermijdelijke gebeuren. Sommigen staan met tranen in de ogen. Niet omdat Maarten stopt, maar omdat hij zover is gekomen. Deze gek is een held geworden.


Roadshow voor iedereen die óók wil leren omgaan met de computer

Tante Rikie wil dat iedereen meedoet aan de digitalisering

BRONCKHORST - In september rijdt Bibliotheek West-Achterhoek met een bus door de gemeente Bronckhorst om mensen vooruit te helpen met hun digitale vaardigheden. Tussen 2 en 30 september zal de bus elf plekken aandoen. De bus is te herkennen aan een grote foto van Tante Rikie (van de Zwarte Cross), die vindt dat iedereen mee moet kunnen blijven doen in Bronckhorst. Samen met alle welzijnsorganisaties, Senioren Convent en Kruiswerk Achterhoek is een programma gemaakt om inwoners op weg te helpen die nét iets meer moeite hebben met de digitale wereld. De roadshow start op zondag 2 september in Halle tijdens de Halse dag.

De bus is ingericht met digitale handigheden en in en om de bus is er van alles te doen. Iedereen is welkom, ook al kun je helemaal niets met een computer, of ben je er juist heel handig mee. Zo kun je onder andere deelnemen aan een verkorte cursus Klik en Tik (basis omgaan met de computer). Ook zijn er allerlei dingen om kennis maken met de virtuele wereld en is een 3D-printer aan het werk te zien. Er worden verschillende demonstraties en kleine workshops gegeven. Kijk hoe iemand bijvoorbeeld de weg kan vinden met de smartphone en hoe een whatsapp berichtje wordt verstuurd. Of bekijk het poppenhuis van de toekomst waarin de handige hulpmiddelen die er nu al zijn worden getoond.
Bibliotheek West-Achterhoek voerde een onderzoek uit in de gemeente Bronckhorst. 34% van de inwoners die meededen aan het onderzoek gaf zichzelf een onvoldoende voor hun digitale vaardigheden. Het gemiddelde cijfer van alle deelnemers is een 5,7. 19% van de deelnemers gaf aan geen gebruik te maken van een computer, laptop of tablet. Daarnaast zegt meer dan de helft van de mensen niet te weten waar ze terecht kunnen met hun digitale hulpvraag. Om deze inwoners te bereiken is deze Roadshow georganiseerd.

Wie mensen in de omgeving kent die ook wel een beetje hulp kunnen gebruiken en net als Tante Rikie óók bij willen blijven? Neem ze dan mee naar de bus. De route van de bus en alle activiteiten staan op de site.

Kleuradvies bij bibliotheek

VORDEN - Kennismaker Maria Haanappel, kleur en kledingadviseur 'Hackfortinkleur' geeft op maandag 10 september om 19.30 uur een interactieve workshop 'Kleur je dag' in de bibliotheek Vorden. Meedoen is gratis.

Deze interactieve workshop zal ruim anderhalf uur in beslag nemen. Kleur spreekt een krachtige taal zonder woorden. Wie draagt een groot deel van de kleding niet? Soms kan dit zomaar 40% zijn. Tijdens kleurenleer worden alle kleuren besproken en wat deze doen met iemand. Verder komen voorkeur voor bepaalde kleuren aan de orde en stoffen. Welke tint, diepte, nuance van de genoemde kleuren past bij iemands kleurentype. Welk kleurtype is gebaseerd op de eigen huid, haar en oogkleur komt aan de orde tijdens een demonstratie kleurenanalyse. Maria Haanappel helpt een ieder op weg de garderobe op orde te krijgen.

Wie ook KennisMaker wil worden en zijn of haar passie en specifieke kennis op een bepaald gebied wil delen met anderen, kan de uitdaging aangaan. Stuur een bericht via kennismakers@bibliotheekwestachterhoek.nl of vraag het een van de medewerkers. Zij nemen contact op om verder te praten.

Aanmelden voor de workshop 'Kleur je dag' kan via www.biebnieuws.nl of via Klantenservice 0314-333445.

Bridgeclub Vorden gaat weer van start

VORDEN - Bridgeclub Vorden start weer met bridgen, en wel op maandagavond 10 september en woensdagmiddag 12 september. Wie interesse heeft kan zich telefonisch of per mail aanmelden bij Ellen Stehmann. Bij voldoende deelname wordt er weer gestart met een bridgecursus voor beginners, ook hiervoor is aanmelden mogelijk. Op de website staat alle informatie van de bridgeclub.

Presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp

Jan Wilm Tolkamp. Foto: PR

ZELHEM - Zondag 26 augustus staat bij Radio Ideaal de presentatie van de nieuwe cd van Jan Wilm Tolkamp centraal, bekend als gitarist van de band Normaal.

Jan Wilm heeft met deze cd zijn gevoelens neergelegd in tekst en muziek. Deze kreeg hij kreeg tijdens de theatertoer die hij samen met Arjan Erkel deed. Het bestrijkt de periode van 2002 tot 2004, toen Arjan gegijzeld was in Dagestan. Jan Wilm ondersteunde de verhalen op gitaar en mondharmonica en heeft van die verhalen nu de cd 'Memento Mori' (latijn voor 'bedenk dat je sterfelijk bent') opgenomen. In het programma worden drie nummers van de cd gedraaid.
Op deze laatste zondag van de maand wordt ook weer de prijsvraag gehouden met deze keer als prijs vier vrijkaarten voor het 'Platgespöld Festival' in Ulft op zondag 9 september.

Wekelijks wordt in het programma ruim aandacht besteed aan muziek uit de regio's en verhalen uit onze omgeving. Het programma wordt elke zondagmorgen tussen 11.00 en 12.00 uur uitgezonden via de frequenties van Radio Ideaal.

Expositie BOOK - PAPER - SCISSORS

The Reader, een werk van Tineke Sips. Foto: PR

BREDEVOORT - Ter ere van 25 jaar Bredevoort Boekenstad nodigt de Koppelkerk tien boek- en papierkunstenaars uit voor de expositie BOOK - PAPER - SCISSORS. Van collages tot papiersculpturen, van geometrische papierreliëfs tot kunstenaarsboeken: alles in de expositie heeft te maken met boek, papier of schaar.

Drie collagekunstenaars presenteren hun werk: Henk Visser (Bredevoort), Tineke Sips (Petten) en Hilde Barendse (Paterswolde). Waar Tineke haar collages op analoge wijze samenstelt, gaat Henk vaak digitaal te werk. Hilde Barendse werkt met stroken papier waarin beeld en tekst elkaar afwisselen. Met olieverf brengt zij haar collageschilderijen tot leven.

Jan Willem van Swigchem (Den Haag) presenteert zijn papierreliëfs. Het ritmisch lijnenspel zorgt ervoor dat het werk van alle zijden anders wordt waargenomen. Kunstenaarsduo Miriam van der Linden en Betty Disco (Velp) creëren met hun eigen handgeschepte papier prachtige sculpturen en installaties. Linda Leeuwestein (Arkel) vindt haar inspiratie vaak onder de microscoop: veel van haar papiersculpturen zijn creatieve verbeeldingen van bacteriën.

Tot slot presenteren Thérèse van Eldert (Amsterdam), Martin Peulen (Breda) en Willy Schut (Nijkerk) hun kunstenaarsboeken. Thérèse transformeert boeken met 'objets trouvés' tot kunstwerken. Martin is sinds een reis naar Japan in de ban van kunstenaarsboeken. Zijn werk kenmerkt zich door beweging, diversiteit en het onderzoek naar kleur. Het werk van de laatste kunstenaar verschilt in zekere zin van het overige tentoongestelde werk: de boeken van Willy zijn niet van papier, maar van textiel. Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo tekent Willy met de naaimachine.

De expositie is vanaf 25 augustus tot en met 14 oktober te zien. Elke vrijdag, zaterdag en zondag wordt een rondleiding aangeboden door de expositie om 14.00 en 15.00 uur. De Koppelkerk is open van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree kost vijf euro per persoon inclusief een kop koffie of thee.

Start herinrichting deel Nieuwstad

ZUTPHEN - Het deel van de Nieuwstad vanaf de Mosmarkt tot de kruising Isendoornstraat/Stationsplein krijgt een nieuwe inrichting. De werkzaamheden starten in de laatste week van augustus. Donderdag 23 augustus houdt de gemeente een inloopbijeenkomst over de herinrichting. Omwonenden en andere belangstellenden kunnen tussen 17.30 en 19.00 uur binnenlopen in café De Spaan aan de Nieuwstad 56 in Zutphen voor meer informatie.

Het genoemde deel van de Nieuwstad is het laatste stukje van de Stadsdiagonaal; de fietsverbinding tussen Noorderhaven en het stadscentrum. Eind november 2017 is het schetsontwerp van de nieuwe inrichting gepresenteerd aan omwonenden en andere belangstellenden. Naar aanleiding van de reacties is het ontwerp hier en daar wat aangepast. Op 23 augustus is het definitieve ontwerp te zien.

Planning en bereikbaarheid
Bezoekers van de inloopbijeenkomst kunnen kennismaken met aannemer Twentse Weg- en Waterbouw B.V., die het werk gaat uitvoeren. Daarnaast krijgen ze meer informatie over de planning van de werkzaamheden. Naar verwachting is de herinrichting medio oktober 2018 klaar. Tijdens de werkzaamheden blijven woningen en ondernemers/bedrijven altijd bereikbaar. Omleidingen voor doorgaand verkeer staan ter plekke duidelijk aangegeven.

Groot onderhoud N348 Zutphen

ZUTPHEN - Op maandag 27 augustus 2018 start Provincie Gelderland met groot onderhoud gepland aan de N348 (Den Elterweg) in Zutphen vanaf het Gelre ziekenhuis tot de rotonde bij de Pollaan. Het asfalt wordt vervangen en de provincie treft maatregelen om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren. De werkzaamheden zijn naar verwachting op vrijdag 9 november 2018 klaar.

De verkeerslichten worden opnieuw afgesteld zodat het verkeer vooral tijdens de spits beter kan doorrijden. Ter hoogte van de aansluiting Kleine Omlegging worden aan de zuidzijde de twee rijstroken, die daar samen komen, verlengd en verlegd en aan de zuidzijde van kruising Kleine Omlegging wordt het fietspad verbreed en verlegd zodat er meer ruimte tussen rijbaan en fietspad komt.

Tijdens de werkzaamheden is het noodzakelijk de N348 een aantal keren voor meerdere weken af te sluiten. Doorgaand verkeer wordt tijdens deze afsluitingen omgeleid via N314 rondweg Warnsveld - N346 Kleine omlegging en omgekeerd. De afsluitingen staan vanaf 13 augustus langs de weg aangegeven.

Authentieke aanspanningen komen naar binnenstad Zutphen

ZUTPHEN - Dit jaar wordt door Koetsiersvereniging Achter 't Peerd uit Eefde voor de dertiende keer de Nachtrit van Zutphen georganiseerd, dit vindt plaats op zaterdag 25 augustus. Zowel als toeschouwer als deelnemer waan je je even in de tijd van begin 1900, zeker als tegen 21.40 uur meerdere verlichte authentieke aanspanningen de binnenstad binnenrijden. De nachtrit wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met verlichte fluisterboten over de Berkel en de Grote Gracht (Het Berkelfestival).

Op verschillende locaties en natuurlijk langs de route kan het publiek de rijtuigen bewonderen. Bij het aanspannen op het parkeerterrein van de Hanzehal en natuurlijk bij de start, de stops in Empe en bij het restaurant de Gracht aan de Paardenwal in Zutphen. De vaak schitterende rijtuigen (enkelspan, tweespan en ook vierspan) vertrekken tegen 18.00 uur vanaf de Hanzehal voor een buitenrit in de omgeving van Zutphen met omstreeks 19.30 uur een stop voor een hapje en een drankje bij het Verenigingsgebouw 't Oortveld in Empe.

Waan je even in de tijd van begin 1900

Bij de eerste rust worden tevens de prijzen uitgereikt van de presentatie. Hier vandaan vertrekt de stoet weer naar Zutphen, om tegen 21.00 uur te arriveren op de parkeerplaats de Paardenwal achter Gasterij de Gracht. Om 21.40 uur gaan de fluisterboten het water op en vertrekken de verlichte koetsen door de binnenstad via de Isendoornstraat, Nieuwstad, Burgemeester Dijckmeesterweg, Jacob Damsingel en de Berkelsingel. Rond 22.00 uur rijden de koetsen tweemaal over de markt en komen uit bij de Tademastraat. Vanaf daar loopt de route weer langs de Berkel, via de Graaf Ottosingel tot aan de Berkelsingel. Op verschillende plekken kruisen de koetsen en de verlichte fluisterboten elkaar en zorgen voor een sprookjesachtig beeld in de binnenstad van Zutphen.

Voor meer informatie, zie de websites.

Wijnproeverij voor negentig jaar bestaan Alliance Française Zutphen

ZUTPHEN - In het kader van het negentigjarig bestaan haalt Alliance Française Zutphen op zondagmiddag 2 september om 14.00 uur Frankrijk en de Franse sferen naar Nederland met een wijnproeverij bij wijngaard De Fiere Wijnakker, Vierakkersestraatweg 8, in Zutphen.

Men wordt deze middag op z'n Frans verwelkomd met live gezongen chansons door het Orgue de Barbarie en wie zin heeft, zingt lekker mee. Terwijl de druiven rustig rijpen onder de zon van de Achterhoekse nazomer, leert eigenaresse Anita Geerders leert de aanwezigen alles over de vele facetten van wijn.

Deze middag wordt een rondleiding gegeven door de wijngaard en ziet men het proces van het verbouwen van druiven tot het maken van wijn met een duidelijk Achterhoeks karakter en van een sublieme kwaliteit. Bezoekers kunnen 2,5 uur lang genieten van een proeverij van meerdere wijnen en bijpassende hapjes. Uiteraard kunt u de geproefde en andere wijnen hier ook direct aanschaffen. Kosten bedragen 10 euro voor Alliance Française leden en 15 euro voor niet-leden.

Aanmelden kan telefonisch of per mail.

lustrumfeestafzutphen@afpb.nl

0575 - 54 69 44

Lieke (10) haalt met armbandjes geld op voor kankeronderzoek

Lieke Jonkman duikt ook het water in op 9 september. Foto: PR

DOETINCHEM - Lieke Jonkman heeft een duidelijk doel voor ogen; geld inzamelen voor mensen met kanker. Dat haar vader vorig jaar ook ziek werd, is nog een extra stimulans. Op 9 september springt ze de Oude IJssel in om tijdens Swim to Fight Cancer zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen.

Haar motivatie is helder: "Ik wil geld inzamelen voor mensen met kanker want kanker is een hele erge ziekte. Nu bijna een jaar geleden heeft mijn vader ook kanker gehad. Dat raakte me heel erg. Ik wilde papa niet kwijt. En ik wil ook voorkomen dat andere kinderen hun vader of moeder kwijtraken of zelf met de ziekte te maken krijgen."

Vader Rick is zichtbaar ontroerd door de uitspraken van zijn dochter. "Dat je op deze leeftijd daar al zo mee om kan gaan vind ik superknap en mooi om te zien", vertelt hij trots. Om hier direct aan toe te voegen: "De focus ligt nu wel op mijn dochter, maar kanker beleef je met het hele gezin. In de basis wil je natuurlijk dat het je helemaal niet overkomt. Maar áls het je overkomt, en het gezin is hecht en kan dit dragen, dan is het toch wel mooi om dat te ervaren."
Rick is inmiddels door de behandelingen heen. Het moment dat hij eindelijk naar huis mocht, weet Lieke nog al te goed. "Toen dat goede nieuws kwam, ben ik met mijn hoverboard door de gangen van het ziekenhuis gecrosst. Dat was wel op een zondag, toen was het wat rustiger", glimlacht ze.

Maarten van der Weijden
Al tijden maakt ze ontzettend leuke 'survival'-armbandjes van paracord, die ze verkoopt voor het goede doel. Trots vertelt ze dat ook Maarten van der Weijden, ambassadeur van Fight Cancer, een armbandje van haar kocht toen hij in Doetinchem een lezing gaf voor de sponsoren van voetbalvereniging DZC'68.
Alleen al bij DZC verkocht ze voor maar liefst 544 euro. Na een spreekbeurt kreeg ze ook haar klas zover geld in te zamelen. "Dat deden we via heitje voor een karweitje bij bewoners van het Waterrijk." Er werden nagels gelakt, rollators en scootmobielen gepoetst en uiteraard armbandjes verkocht. Ook dat leverde een leuk bedrag op.
Met de sponsoring zit het dus wel goed. Of ze nog wel tijd heeft om te zwemmen? "Ja! Ik heb op vakantie veel geoefend en ik ga zaterdag in Braamt zwemmen. Ik heb ook al in de Oude IJssel gezwommen. Ik denk dat het wel goed gaat op 9 september. Ik hoop wel dat het water niet te koud is. Maar ik heb een wetsuit."

"Mijn doel? Dat heel veel mensen in de toekomst genezen van kanker met het geld dat we ophalen. Dus we moeten gewoon heel veel geld inzamelen!"

Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Op 9 september gaat de 2e editie van Swim to Fight Cancer in Doetinchem van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 km. Er is ook een KidsSwim van 500 meter.
Wil je ook helpen en je steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf je dan nu in voor Swim 2018! https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Ronde van de Achterhoek krijgt gedroomde winnaar

Cees Bol komt als eerste over de finish. Foto: Henk van Raaij

GENDRINGEN – De huldiging van de hardlopers is in volle gang. Het mag geen toeval heten dat de nummers een en twee van het voorprogramma Afrikaanse roots hebben. Waar het in Gendringen op deze zonovergoten zondagmiddag 19 augustus 2018 écht om gaat is de wielersport. Het ganzendorp van weleer is de finishplaats van de tweede Ronde van de Achterhoek 'nieuwe stijl'. Vorig jaar uit de as herrezen, nadat het rondje door de regio tot zo'n dertig jaar geleden vaste prik was op de wielerkalender der amateurs die anno 2018 als eliterenners te boek staan.

Door Eric Klop

Het zal zeker wel een uurtje duren, voordat de coureurs voor de eerste keer de op de Ulftseweg getrokken eindstreep passeren. Vervolgens wachten hen nog drie rondjes van acht kilometer die onder meer de zuidoostkant van Ulft schampen. Het peloton rijdt naar verluidt redelijk op schema. Een massale valpartij kort na de start in Groenlo, waarbij de renners volgens de speaker vier, vijf man dik op elkaar lagen, gaf nauwelijks vertraging. Opstaan en voort maar weer; zo zit het leven van een wielrenner in elkaar.

Ondertussen stroomt de finishlocatie langzaam maar zeker vol. Boeren, burgers en buitenlui kunnen voor een verfrissende consumptie terecht bij een tent met Duits pilsenerbier. Ook de geuren vanuit een hamburgerkraam wekken de lust voor de inwendige mens op. Vrijwilligers van het Spierfonds verkopen tweedehands boeken en een fietsenverkoper presenteert zich met zijn handel eveneens. En pontificaal ter hoogte van de eindstreep is het VIP-terrein ingericht. Met ook hier Duits gerstenat en een warm buffet voor straks. Gendringen zet zich neer als finishplaats zoals het betaamt.

Wat dat betreft heeft het dorp dan ook een naam hoog te houden. Meermaals eindigden etappes in de Profronde van Nederland en Olympia's Tour er. Ook kende Gendringen jarenlang zijn eigen Ronde. In een lang verleden zelfs met profs. Een toeschouwer die liever niet met zijn naam in de krant wil, kan zich dat nog goed herinneren. "Jan Janssen, Henk Nijdam, Fedor den Hertog, Tiemen Groen…, ze reden hier allemaal. Dan was er een premiesprint voor een meter worst van Rozendaal. Bij ons thuis namen sommige renners een douche. Mooie tijden waren dat!". Een drietal dames vindt het hoe dan ook nog steeds leuk. Ze zijn vooral van de partij voor de gezelligheid. "En een klein beetje voor het wielrennen", zegt Carmen uit Breedenbroek. "Maar als er een bokswedstrijd was, zouden we hier niet zijn", vult haar moeder Anja aan.

Nieuws uit de koers! Er is een kopgroep met zo'n twee minuten voorsprong op het peloton. De vluchters heten Jordy van Loon, Justin Timmermans en Rick van Breda. Even later, nabij Laag-Keppel, is daar nog 45 seconden van over, zo heeft de omroeper uit de karavaan vernomen. Ook de grote groep lijkt nu begonnen de sokken erin te zetten. Op het VIP-terrein lijkt het intussen op een tuinfeest. De bomen bieden voldoende schaduw voor genoeglijke kout, wel dan niet gezeten rond tafeltjes en onder het genot van een drankje. Op de achtergrond zingt Astrid Nijgh dat ze doet wat ze doet, met d'r zussie kleren is gaan kopen en dat kerels niks dan rottigheid zijn.

De speaker meldt dat de kopgroep nog uit twee man bestaat. Van Loon heeft zich terug laten zakken in het peloton. Voor Michael Willemsen is de pijp nog veel leger. Die heeft hij aan Maarten gegeven. Vlak voor Gendringen houden de twee vluchters nog altijd stand. Uit het peloton heeft zich echter een zevental achtervolgers losgemaakt. Ze zijn genaderd tot op een halve minuut. Even later schalt de omroeper dat de kopgroep nu uit negen renners bestaat. En dat de eerste passgage van de finishlijn aanstaande is. Publiek zoekt een gunstig plekje langs de hekken. De ontknoping zal nu niet meer lang op zich laten wachten! Drie rondjes, oftewel zo'n 25 minuten later brengt een sprint à deux de apotheose. Rick van Breda, vluchter van het eerste uur en na afloop in het zonnetje gezet met de prijs voor de meest strijdlustige renner, neemt het daarin op tegen Cees Bol. De laatste wint de spurt met zestien vingers in de neus.

De organisatoren van de Ronde van de Achterhoek mogen zich met de winnaar gelukkig prijzen. De net 23-jarige Bol is een toptalent en heeft dit seizoen in de rangen der eliterenners definitief zijn naam gevestigd. Gerard van Balveren, voorzitter van het organisatiecomité, beaamt dit desgevraagd. De voormalige wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek is sowieso een tevreden mens. Al is het maar omdat hij, zo zegt ie, "één is van de tweehonderd vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat dit wielersportspektakel succesvol is verlopen." En Van Balveren wil nóg iets kwijt: "We hebben er een evenement van gemaakt dat regionaal wordt gedragen. Gisteren de toertocht met 450 recreanten en vandaag de wedstrijd waarmee de hele Achterhoek zich op de kaart zet. Een weekend waar de regio op recreatief, sportief én toeristisch gebied wel bij vaart. Samen hebben we er iets moois van gemaakt".

KADER 1
Winnaar Cees Bol binnenkort prof

Cees Bol, die afgelopen zondag de Ronde van de Achterhoek op zijn naam schreef, liet al eerder dit wielerseizoen zijn benen spreken. De 23-jarige Zaankanter won een etappe in de Ronde van Bretagne en was de snelste in de Ardense Pijl. Daarnaast reed hij tal van ereplaatsen bij elkaar. Zijn successen bleven niet onopgemerkt in het professionele circuit. Bol tekende onlangs een contract dat hem per 1 januari aanstaande voor twee jaar bindt aan Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin.

KADER 2
Geen kusjes van de rondemiss

Voor winnaar Cees Bol, nummer twee Rick van Breda en Jason van Dalen die als snelste van het peloton de derde plaats voor zich opeiste, bleven zoentjes van een rondemiss achterwege. "Voor de huldiging hebben we wethouder Bert Kuster", wijst organisator Gerard van Balveren. "Die kan dat prima. Zonder kus, maar met een ferme handdruk. En natuurlijk een fraaie bos bloemen."        

Column

Zonnepanelen

Natuurlijk, ik ben solidair met mijn landgenoten in het noorden des lands. Al vind ik een term als 'de ramp van Groningen' wel wat overdreven, als ik denk aan een echte aardbevingsramp zoals bijvoorbeeld het Indonesische eiland Lombok die onlangs beleefde. Honderden doden, da's toch even iets anders dan scheuren in muren en kerken die verzakken. Maar goed, ik snap dat we daar langzamerhand eens moeten stoppen met het winnen van aardgas. Niet alleen daar trouwens. Uiteindelijk moet er een alternatief komen voor alle fossiele brandstoffen, in de hele wereld. We moeten nou toch echt eens iets anders bedenken dan dat gas en die olie waarmee we onze eigen wereld naar de kl…. helpen.

Alleen….. Moet het nou echt met zo'n sneltreinvaart? Dat vraag ik me wel eens af. Vooral als het gaat om die zogenaamde transitie in ons eigen land. In Den Haag is de ene politicus nog ambitieuzer dan de ander. Het kan natuurlijk nooit, maar als je hen hoort, dan wordt de gaskraan zelfs met terugwerkende kracht dichtgedraaid. Intussen heb ik nog geen enkel idee hoe ik straks mijn huis warm krijg en vooral niet: wie er financieel opdraait voor wat die energietransitie ons gaat kosten. Niet de aandeelhouders van Shell, neem ik aan.

Sommige van onze plaatselijke politici zijn langzamerhand al even ambitieus als de dames en heren in Den Haag. En ook bij hun ambities plaats ik wel eens vraagtekens. Zo las ik, dat de gemeente Montferland soepeler wil omspringen met het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn en dat schijnt niet te lukken als zonnepanelen alleen maar op daken mogen worden geplaatst. Ook buiten het bouwblok moet dat kunnen, zegt wethouder Gerritsen. Maar wil dat nu zeggen, dat je straks her en der op je erf (of nog erger: in het weiland naast je huis) zonnepanelen mag neerzetten? Ik mag er niet aan denken. Ik kom met enige regelmaat in onze buurregio Salland en als ik in de buurt van het dorpje Heeten kom erger ik me altijd bont en blauw aan een enorme stellage met zonnepanelen, die daar het landschap staat te ontsieren.

Ik ben over het algemeen niet zo van de regeltjes en eigenlijk vind ik dat er in ons land al veel te veel door de overheid is geregeld. Maar laten we toch in hemelsnaam een beetje voorzichtig zijn als het gaat om die energietransitie. Misschien kunnen we beter nog iets langer doorgaan met gas winnen in Groningen (wel op een voor de mensen daar veilige manier natuurlijk, dus wel iets minder), dan dat we ons hele land dichtmetselen met zonnepanelen.

In de nacht nadat ik in Montferland Nieuws het stukje had gelezen over die versoepeling van de regels droomde ik over zonnepanelen. Nou ja, het was niet zomaar een droom, het was een regelrechte nachtmerrie. Ik stond bij Huis Bergh aan de gracht. Aan de overkant van het water rees dat enorme kasteel op. Met zijn imposante muren en die tientallen, misschien wel honderden vierkante meters dak. En ik was aan het tellen. Hoeveel zonnepanelen zouden er passen op de daken en muren van dit kasteel?

Het resultaat van die telling kan ik u niet melden. Voor ik er uit was schrok ik wakker. Gelukkig maar!

Column

Nöthaezen

Na deze extreem warme zomer zouden we wel eens een strenge winter kunnen krijgen. Het is me namelijk opgevallen, dat er nu al ontzettend veel eikels aan de bomen zitten. (En er al afvallen ook).

In de Achterhoek weten we: As der völle nötte, kastanjes en eikels bint, dan kriej een strenge winter. Nou, eikels zijn er dus volop. Wat die kastanjes en noten betreft moeten we nog maar even afwachten.

Met het woord nötte kunnen trouwens zowel walnoten als hazelnoten worden bedoeld. Ofwel walnötte en hazelnötte. Maar een walnoot wordt ook vaak gewoon nöt (meervoud: nötte) genoemd. En ook wel wannöt(te). Een hazelnoot heet in Gelselaar een lammersnötte (of lammasnötte) en rond Varsseveld een nöthaeze. Een hazelaar, de boom dus waaraan ze groeien, is dan uiteraard een nöthaezenstroek.

Van die laatste kun je trouwens (en vroeger wist iedere boer dat) heel goed stelen voor je gereedschap maken. Of een wandelstok. Het topje (töpke) van een hazelaar kon goed dienst doen als hengel. Omdat het zo buigzaam was. Zeker als je het een nacht in het water had laten liggen. Ofwel: aj de haze had leern töpken.

Een walnotenboom had weer een heel ander nut. Die beschermde je. Als zo'n boom voor je huis stond sloeg de bliksem niet in. Maar om te voorkomen dat een walnotenboom te snel groeit (en minder noten geeft) moet je er af en toe flink met een stok doorheen slaan. 'n Nöttenboom en een ondeugend wief mo'j ranselen', wist men vroeger in de Achterhoek.