Dinxpers Nieuws

10 juli 2018

Dinxpers Nieuws 10 juli 2018


Subsidie voor muziekonderwijs van
stichting Fanfare Onderwijs Dinxperlo

Mannen met pannen in de weer. Foto: PR

Vanaf 1 augustus 2019 actief

DINXPERLO - Muziekvereniging Psalm 150 richt per 1 augustus 2019 de stichting Fanfare Onderwijs Dinxperlo op om het muziekonderwijs voor harmonie en fanfare voor de muziekverenigingen in Dinxperlo te verzorgen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft besloten om de nieuwe stichting vanaf 1 augustus 2019 voor vier schooljaren een subsidie te verstrekken.

Eind 2017 heeft muziekvereniging Psalm 150 bij wethouder Henk Rijks aangegeven zelf het harmonie- en fanfare-onderwijs voor leden van muziekverenigingen uit Dinxperlo te willen gaan verzorgen. Nu wordt dit nog verzorgd door Muziekschool Oost Gelderland. Psalm 150 richt hiervoor de stichting Fanfare Onderwijs Dinxperlo op. De nieuwe stichting wil kwalitatief en betaalbaar onderwijs aanbieden, lokaal georganiseerd en breed toegankelijk. Zij neemt de algemene coördinatie van het opleidingsprogramma op zich en gaat als intermediair tussen leerlingen en docenten optreden.

Breed draagvlak
Wethouder Rijks: "De plannen worden breed gedragen en zijn ontwikkeld door een werkgroep waarin naast bestuursleden ook jeugdleden en docenten zitting hebben. Een enthousiaste werkgroep met enorm veel ervaring en expertise. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de plannen."

Het college heeft besloten om vanaf 1 augustus 2019 (aanvang schooljaar 2019-2020) voor een periode van vier schooljaren een budgetsubsidie toe te kennen aan de stichting Fanfare Onderwijs Dinxperlo. Per dezelfde datum wordt de subsidie aan Muziekschool Oost Gelderland beëindigd.

Project Mannen met pannen van start

DINXPERLO - Steffan Rexwinkel (Figulus) en Richard Jongetjes (Talentverbinder) starten dinsdag 18 september een kookclub speciaal voor mannen. Elke derde dinsdag van de maand zal onder leiding van een chef-kok gekokkereld worden. De bijeenkomsten worden gehouden in het Kulturhus Dinxperlo waar op de bovenverdieping een ruime keuken aanwezig is met meerdere gasfornuizen. Iedereen is welkom: getrouwde mannen, gescheiden kerels, vrijgezellen, het maakt niet uit. Enige voorwaarde is dat men een beetje gezellig is. De eerste aanmeldingen zijn al binnen dus enige spoed voor aanmelding is vereist. Er is plek voor acht deelnemers. Manvolk dat gezellig met mannen onder elkaar (beter) wil leren koken en op een ongedwongen manier samen de maaltijd wil verorberen kan zich aanmelden via s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl of via telefoonnummer 0315-655282 (vragen naar Steffan). De kosten zijn 7,50 euro per avond inclusief maaltijd.

'Dag van het bos' in Anholter Schweiz

ISSELBURG - Op zondag 15 juli viert Biotopwildpark Anholter Schweiz 'de dag van het bos'. Ook dit jaar komt de wereldkampioen houtzagen, Shapoor Engeneer, weer een mooi dier zagen met zijn kettingzaag. Kinderen kunnen op deze dag iets leuk knutselen voor in de tuin en meedoen aan een speurtocht.Een imker is samen met zijn bijenvolk in het park en vertelt over de inheemse insecten en hoe men deze kan helpen. Ieder uur worden er met machines bomen geveld; wie durft, mag (onder begeleiding) in een boom klimmen. Biotopwildpark Anholter Schweiz is te vinden aan de Pferdehorster Strasse 1 in Isselburg. Open van 9.00 tot 18.00 uur.

Poëzie en muziek in De Holtdrost

DE HEURNE - Op zondag 15 juli treden tussen 13.00 en 15.00 uur Wilma Pastors (gitaar en zang) en Ankh Gussinklo (poëzie en proza) op in de beeldentuin De Holtdrost.

Hoewel zij persoonlijk elk al wel de nodige podiumervaring hebben opgedaan, dateert hun samenwerking eigenlijk pas sinds Pinksteren tijdens de Enghuizer Kunstroute te Hummelo. Dit eerste gezamenlijke optreden heeft veel succes geoogst en ligt aan de basis van een nieuw gezamenlijk optreden in De Holtdrost. Het thema deze middag luidt 'Groeien Bloeien en Vergaan'.
De teksten van zowel songs als poëzie raken – naast uiteraard de natuur – ook allerlei andere facetten van het leven.
Beeldentuin de Holtdrost is te vinden aan de Geunstraat 2 in De Heurne.

Strobalen in brand, bijen dood

BREEDENBROEK - Op Den Dam in Breedenbroek, vlakbij loon- en mechanisatiebedrijf Westerveld, is woensdag 4 juli rond tien uur 's avonds brand ontstaan in een aanhangwagen, geladen met strobalen. De brandweer Dinxperlo rukte uit met twee wagens. Zeer triest is het gevolg voor imker Gensen. Hij had zo'n zeventig kasten met volken aan Den Dam, vlak bij de plek waar de brand was. De rookontwikkeling heeft grote schade aangericht onder de volken van de oud-voorzitter van de imkervereniging.

Gewonde bij bedrijfsongeval

DINXPERLO - De hulpdiensten zijn donderdag 5 juli uitgerukt voor een bedrijfsongeval bij een keukenbedrijf aan de Industriestraat in Dinxperlo. Meerdere ambulances, politie en de traumahelikopter zijn ter plaatse. Bij het bedrijf bleek een ongeval met een heftruck te hebben plaatsgevonden. Een persoon die achter een heftruck liep is door het voertuig aangereden. Het slachtoffer gaat per traumahelikopter naar het ziekenhuis.

Aanhangwagen met strobalen in brand, bijen dood

Foto: Frank Vinkenvleugel

BREEDENBROEK - Op Den Dam in Breedenbroek, vlakbij loon- en mechanisatiebedrijf Westerveld, is woensdag 4 juli rond tien uur 's avonds brand ontstaan in een aanhangwagen, geladen met strobalen. De brandweer Dinxperlo rukte uit met twee wagens. De aanhangwagen met de brandende strobalen werd losgekoppeld van de trekkende eenheid en door de brandweer geblust. Vanwege het feit dat het brandende voertuig juist onder een een aantal bomen stond, houdt de brandweer goed in de gaten of de omgeving - uiteraard zeer droog - niet ten prooi valt aan de vlammen.

Zeer triest is het gevolg voor imker Gensen. Hij had zo'n zeventig kasten met volken aan Den Dam, vlak bij de plek waar de brand was. De rookontwikkeling heeft grote schade aangericht onder de volken van de voorzitter van de imkervereniging. Hoe groot? Daarover later in de week meer informatie.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
De bijenvolken van Leo Gensen hebben zeker schade ondervonden van de rookontwikkeling. Foto: Frank Vinkenvleugel

Persoon zwaargewond bij bedrijfsongeval in Dinxperlo

Foto: GinoPress B.V.

DINXPERLO - De hulpdiensten zijn donderdag 5 juli uitgerukt voor een bedrijfsongeval bij een keukenbedrijf aan de Industriestraat in Dinxperlo. Meerdere ambulances, politie en de traumahelikopter zijn ter plaatse. Bij het bedrijf bleek een ongeval met een heftruck te hebben plaatsgevonden. Een persoon die achter een heftruck liep is door het voertuig aangereden. Het slachtoffer gaat per traumahelikopter naar het ziekenhuis.

Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.

75 jaar koorervaring gehuldigd

Henk Navis en Janny Hofs werden gehuldigd voor hun koorjubileum. Foto: PR

LINTELO - Zangvereniging Sursum Corda uit Lintelo heeft afgelopen week in het Kulturhus in Lintelo twee koorleden gehuldigd tijdens de laatste koorbijeenkomst voor de vakantie. Henk Navis zingt de tenorpartij en is 25 jaar lid. Hij beheert de financiën van het koor. Hij kreeg een pen met inscriptie. Janny Hofs zingt tegenwoordig alt maar is als sopraan begonnen. Zij is al vijftig jaar lid van het koor. Daarom ontving zij het chapeaubeeldje van de zangersbond. Janny is tegenwoordig bestuurslid maar is ook jarenlang voorzitter van het koor geweest. Beide jubilarissen werden bedankt voor hun jarenlange en zeer gewaardeerde inzet voor Sursum Corda, en ontvingen ook nog een boeket bloemen.

Foto: Henk Navis en Janny Hofs. Foto: PR

Lintjes bij beachvolley

Leen Nederlof en Hans Veerbeek met echtgenotes en met burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van 25 jaar beachvolley in Dinxperlo kregen Leen Nederlof en Hans Veerbeek een Koninklijke onderscheiding.

Lintjes voor Leen Nederlof en Hans Veerbeek

De heren, keurig in het pak omdat er 'een zware delegatie van Nevobo zou komen'... Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Donderdagavond 5 juli reikte burgemeester Stapelkamp een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heren Leen Nederlof en Hans Veerbeek, beiden afkomstig uit Dinxperlo. Dat gebeurde op het jubileumfeest ter gelegenheid van het 25ste City Beach Toernooi van volleybalvereniging Favorita op het Kerkplein in Dinxperlo. Beide mannen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Leen Nederlof (1950) is al vanaf 1972 actief als vrijwilliger bij volleybalvereniging Favorita, onder meer als scheidsrechterscoördinator en coördinator van de technische commissie en de jeugdcommissie. Hij toont zich altijd bereid om mee te denken of mee te organiseren; de vereniging doet nooit vergeefs een beroep om hem. Hij is ook al jaren scheidsrechter. Eerst op verenigingsniveau, maar inmiddels fluit hij in de regiodivisie en in de promotieklasse.
Daarnaast is hij actief als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Dinxperlo en heeft vanaf 1991 gedurende tien jaar deel uitgemaakt van het bestuur van de inmiddels opgeheven Sport- en Recreatiestichting Dinxperlo (deze stichting beheerde en exploiteerde alle binnen- en buitensportaccommodaties en personeel in Dinxperlo).

Leen Nederlof en Hans Veerbeek met echtgenotes en met burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Hans Veerbeek (1960) is actief als vrijwilliger bij volleybalvereniging Favorita. Sinds 1981 bekleedde hij verschillende posities; hij maakte deel uit van de technische commissie, was ondersteunend penningmeester, wedstrijdsecretaris, lid van de sponsorcommissie en vrijwilligerscoördinator. Sinds 2010 is hij (duo-)voorzitter, een functie waarin hij voortdurend zaken ontwikkelt en mensen enthousiast weet te maken, altijd met het belang van de sporter voorop. Bij het initiatief om te komen tot een samengaan van binnensportverenigingen in Dinxperlo was hij een verbindende factor. Hans Veerbeek is ook al jaren scheidsrechter. Eerst op verenigingsniveau, maar inmiddels fluit hij in de regiodivisie en in de promotieklasse. Daarnaast heeft hij acht jaar lang deel uitgemaakt van het bestuur van de Sport- en Recreatiestichting Dinxperlo.

Zowel Leen Nederlof als Hans Veerbeek zijn vanaf de allereerste editie in 1993 als vrijwilliger betrokken bij het beachvolleybal toernooi in Dinxperlo. Al die jaren waren ze niet alleen de onmisbare motor voor de organisatie van het toernooi, maar wisten ze tevens een uitgebreid team van vrijwilligers van verschillende Dinxperlose sportverenigingen te mobiliseren. Geen beter moment dus, dan om tijdens het 25ste jubileum van het City Beach Toernooi beide heren Koninklijk te onderscheiden voor hun uitgebreide en jarenlange vrijwillige inzet.
Dat beide heren keurig in het pak staken, was vanwege 'de zware delegatie van de Nevobo' die zou langskomen, zoals hen was medegedeeld... Even na achten wisten ze dat er een andere reden was waarom ze 'op netjes' moesten.

Seizoensafsluiting Psalm 150

DINXPERLO - Op vrijdag 13 juli luidt muziekvereniging Psalm 150 de zomer in luiden met een concert bij Sportcentrum Het Blauwe Meer. De vereniging sluit hiermee haar muzikale seizoen af. Onder het genot van een hapje (van de barbecue) en een drankje kunnen luisteraars genieten van een afwisselend programma van diverse orkesten van Psalm 150. Het A-orkest staat deze avond onder leiding van Werner Janssen: een student van dirigent Tijmen Botma die deze avond zijn directie-examen zal afleggen. Samen met het orkest heeft hij de afgelopen weken een programma ingestudeerd. Als speciale gast heeft hij Joël Botma uitgenodigd: deze professionele trompettist zal soleren in twee stukken. Daarnaast zal deze avond ook het openbaar D-examen van Dienke Lieverdink plaats vinden. Onder begeleiding van het A-orkest speelt zij op haar euphonium het werk 'The Green Hill'. Na afloop van het concert zullen de barbecue en de bar geopend blijven om gezellig na te praten. Het concert op vrijdag 13 juli begint om 19.30 uur en de entree is gratis.

Column

Stemvee

We hebben weer een regering. Een groep mensen heeft met elkaar afspraken gemaakt. Ze vinden zelf dat ze een afspiegeling zijn van degenen die hebben gestemd. De dubieuze uitwerking waarmee wij als onschuldige kiezer worden opgezadeld is dat er nu nog minder Dinxpèrse raadsleden zijn en ook geen wethouder meer. Mijn indruk is dat we nu een nog moeilijker tijdperk ingaan met nog minder aandacht dan er al was. Dat blijkt al uit reacties op facebook nadat het kwartet wethouders bekend werd gemaakt. Vanuit 0543 alleen maar positieve berichten en vanuit Dinxpèr alleen maar negatieve geluiden.
Anderhalf jaar geleden kwam de nieuwe president van Amerika aan het roer. Eén van zijn eerste uitspraken was: America First. Dat zei hij drie keer. In onze gemeente worden we nu geconfronteerd met ditzelfde megalomane fenomeen: 0543 first. Als we dat één keer moeten aanhoren zegt ons dat al genoeg. Men heeft maximaal gebruik gemaakt van een moment van zwakte en kans gezien om een grote groep stemgerechtigden daardoor achteloos aan de kant te schuiven. Die groep blijft met een grote kater zitten maar dat wordt niet als belangrijk ervaren. Dit is het zoveelste feit in een lange rij voorbeelden van iemand een worst voorhouden en er dan zelf mee vandoor gaan. Dit onder het motto: als je een kip veertje voor veertje doodplukt merkt niemand er wat van.
Wat blijft er dan nog voor ons over? De hoop dat één van de drie partijen extra haar best doet om bij ons in het gevlei te komen? Welke van de drie zou dat dan moeten zijn? Afgaand op beloften in verkiezingstijd zitten we gebeiteld. Maar ja, de praktijk is heel wat weerbarstiger. Dan is er in één keer geen geld meer of welke andere reden dan ook. Dan vindt men wel weer een andere reden om de eigen gelederen gesloten te houden.
Vraag: zolang men in 0543 geen moeite doet om geïnteresseerd te zijn in Dinxpèr, waarom zou jij dat dan wel zijn in de plaatselijke gemeentepolitiek?

Hol ow goed!

H. Eurneman

Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek blij met bijdrage Menzisfonds

Van links af Harry ten Brinke en Mathilde Oesterholt van Boogie Woogie en Aleks Meijerink en Frank Janssen namens Menzis. Foto: PR

ACHTERHOEK - Op dinsdag 3 juli maakte de ledenraad van zorgverzekeraar Menzis bekend welke organisaties in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het Menzisfonds. Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek kreeg 5.000 euro.

In de regio Achterhoek werden zestien aanvragen genomineerd en het door Boogie Woogie Cultuurcentrum ingediende project Lang Leve Kunst Oost–Achterhoek (LLKO) was één van de genomineerde aanvragen. Een commissie van de Ledenraad van Menzis heeft haar keuze voor deze projecten gemaakt op basis van hun bijdrage aan leefkracht in de regio. Acht projecten kwamen in aanmerking voor een daadwerkelijke financiële bijdrage. Groot was de blijdschap bij Mathilde Oesterholt en Harry ten Brinke van Boogie Woogie toen Aleks Meijerink van de Ledenraad van Menzis een bijdrage van 5.000 euro kon toezeggen vanuit het Menzisfonds voor Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. Met dit project, waarbij kunst als middel wordt ingezet, wil het cultuurcentrum samen met partners in de zorg en welzijn de leefbaarheid in de regio vergroten. Niet alleen voor de ouderen maar ook voor de vrijwilligers, mantelzorgers en amateurkunstenaars die ondersteund worden door professionals.


Seizoensafsluiting Psalm 150

DINXPERLO - Op vrijdag 13 juli luidt muziekvereniging Psalm 150 de zomer in luiden met een concert bij Sportcentrum Het Blauwe Meer. De vereniging sluit hiermee haar muzikale seizoen af. Onder het genot van een hapje (van de barbecue) en een drankje kunnen luisteraars genieten van een afwisselend programma, gespeeld door de jongste Muziek Maak Je Zelf-leden, het C-orkest, het B-orkest en tot slot het A-orkest. Het A-orkest staat deze avond onder leiding van Werner Janssen: een student van dirigent Tijmen Botma die deze avond zijn directie-examen zal afleggen. Samen met het orkest heeft hij de afgelopen weken een programma ingestudeerd. Als speciale gast heeft hij Joël Botma uitgenodigd: deze professionele trompettist zal soleren in twee stukken. Daarnaast zal deze avond ook het openbaar D-examen van Dienke Lieverdink plaats vinden. Onder begeleiding van het A-orkest speelt zij op haar euphonium het werk 'The Green Hill'. Na afloop van het concert zullen de barbecue en de bar geopend blijven om gezellig na te praten. Het concert op vrijdag 13 juli begint om 19.30 uur en de entree is gratis.

Veel belangstelling voor afscheid van wethouders

Henk Rijks spreekt iedereen toe, terwijl de vertrekkende wethouders Wilting en Nijland (links) luisteren. Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO – In Old Dutch in Dinxperlo werd op woensdag 4 juli afscheid genomen van de wethouders Henk Rijks, Henk Wiltink en Gerard Nijland. Het duurde even voordat er aan de toespraken begonnen kon worden, want er waren veel bewoners uit de gemeente die de wethouders en met name Henk Rijks een hand wilden geven. Burgemeester Stapelkamp noemde de grote opkomst "een verzachting van de pijn", die er bij Rijks en zijn partij Gemeentebelangen is. Ook de ex-wethouder maakte daar geen geheim van. Hij sprak over de bittere pil die hij en zijn partij heeft moeten slikken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Henk Rijks was raadslid in de gemeente Dinxperlo en daarna in de fusiegemeente Aalten. Daar werd hij in 2006 wethouder. Hij werd alom gewaardeerd om zijn betrokkenheid bij de bewoners van de gemeente. De burgemeester noemde hem een vaste waarde in de Aaltense politiek, die grote invloed heeft gehad op de vormgeving van het sociaal domein. Zijn afscheid is onverwacht, want iedereen ging er vanuit dat hij opnieuw wethouder zou worden. "Hij had een mooier afscheid verdiend", zei de burgemeester, "Maar de politiek is soms een harde wereld." Rijks liet zich voor het eerst ook in het openbaar uit over de onverwachte ontwikkeling in de laatste maand. "Wij hadden een prachtig verkiezingsresultaat. Met de gehele raad hebben we daarna een goed raadsprogramma gemaakt. Dat wilden wij breed uitvoeren met drie winnaars van de verkiezingen en de grootste partij. We hadden dan de steun van 9500 van de 12000 kiezers. Dat gaat niet door. Er is nu een college dat gesteund wordt door 6500 kiezers. Een gemiste kans."

Tevreden ex-wethouder, ontevreden raadslid
Rijks noemde zichzelf een tevreden ex-wethouder, want de nieuwe wethoudersploeg krijgt van hem een mooie gemeente overgedragen waarin veel goed is geregeld. Maar hij is nu een ontevreden raadslid, omdat de onderhandelingen niet hebben gebracht wat hij en Gemeentebelangen hadden verwacht. Hij had echter een lang geleden door zijn vader gegeven advies opgevolgd. Hij had zijn rug recht gehouden. Rijks zal zich nu als raadslid in de oppositie aan de slag gaan. Hij kondigde aan te zullen letten op de belangen van de kiezers, die niet in het nieuwe college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigd zijn. Rijks die bekend is als muziekliefhebber en om zijn grote muziekverzameling putte troost uit de muziek. Het liedje "Rolling stones gather no moss (rollende stenen raken niet bemost)" inspireert hem om in beweging te blijven en niet vast te roesten.

Stabiele factor
Ook toepasselijk was 'You can't always get what you want (Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt)' van de Rolling Stones. "Met name de laatste zin: But if you try sometimes you find you get what you need (Maar als je blijft proberen zul je merken dat je soms krijgt wat je nodig hebt). Daar ga ik aan werken, maar niet alleen voor mezelf." Rijks heeft zijn hele leven gewerkt. Eerst in het onderwijs en daarna als wethouder. Hij is nu 62 en denkt dat er voor 'een jonge vent zoals ik vast nog wel wat te vinden is'. Alex Walter, fractievoorzitter van Gemeentebelangen had hem in de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond al bedankt. Hij werd er nog dagelijks op aangesproken waarom Rijks geen wethouder meer werd. "Had hij het niet goed gedaan? Nee, hij heeft het uitstekend gedaan. Dat was ook door de kiezers beloond." Walter noemde Rijks een stabiele factor in onrustige tijden, die Aalten de laatste twaalf jaar ook heeft gekend. "Rijks was sociaal, integer, een verbinder, was betrokken en stond dichtbij de bevolking."

Afscheid Nijland en Wiltink minder onverwacht
Het afscheid van Gerard Nijland (CDA) en Henk Wiltink (ChristenUnie) was minder onverwacht. Voor Nijland was in 2016 al duidelijk, toen hij de afgetreden wethouder Erik Luiten opvolgde, dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen niet opnieuw wethouder zou worden. De uitslag van die verkiezingen zorgde voor het einde van het wethouderschap van Henk Wiltink, want zijn partij verloor een zetel. Wiltink was onder andere verantwoordelijk voor de participatiewet. Gerard Nijland vond sportpark Zuid en de aanleg van de glasvezel hij het belangrijkste wat hij voor de gemeente heeft kunnen doen.

Nieuw: SSS Irene Bootcamp

LINTELO - Buitensporten zijn populair. SSS Irene houdt daarom de eerste SSS Bootcamp Experience.

Alle spieren komen aan bod, waarbij alles op ieders eigen niveau kan worden getraind. Mindy van Eerden is een ervaren trainster en heeft er zin in om dit te gaan begeleiden. Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de opgevangen wensen, wordt de bootcamp in twee groepen verdeeld: een Bootcamp Senior voor zestien jaar en ouder en een Bootcamp junior voor tien- tot vijdtienjarigen.

Deze 1e SSS Bootcamp Experience beslaat tien trainingen. De start is op zaterdagmiddag 1 september en de afsluiting valt samen met de Herfstmarkt op zaterdagmiddag 3 november. De verzamelplek is Kulturhus in Lintelo, voor Bootcamp Senior: zaterdag 13:30 tot 14:30 uur en de Bootcamp Junior: zaterdag van 14:30 tot 15:30 uur.

Bij genoeg belangstelling kan bootcamp vaker worden aangeboden. Aanmelden graag voor vrijdag 27 juli via www.sss-irene.nl/proefles.


Wethouders kunnen aan de slag

Van links naar rechts de wethouders Ted Kok, Hans te Lindert, Martin Veldhuizen en Joop Wikkerink. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Het is gegaan zoals het is gegaan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Als laatste gemeente in Gelderland heeft Aalten sinds dinsdagavond 3 juli ook een nieuw college van Burgemeester en wethouders. Ted Kok en Hans te Lindert voor het CDA, Martin Veldhuizen (VVD) en Joop Wikkerink (Progressieve Partij) werden benoemd als wethouder. De twee grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en Gemeentebelangen (GB), keken niet met rancune terug op de formatie, die niet leidde tot het door beide partijen gewenste college van CDA, VVD, GB en D66. Alex Walter (GB) wil het nieuwe college positief benaderen en er "niet met een gestrekt been in gaan". Alexander van de Graaff (D66) wenste het nieuwe college "zonder de twee winnaars" veel succes.

Mogelijke integriteitsrisico's
Dat het nieuwe college pas zo laat benoemd kon worden, werd niet alleen veroorzaakt door de mislukking van de formatie van het college met Gemeentebelangen. Nadat eindelijk de namen van de kandidaat-wethouders bekend waren moesten deze nog door een extern bureau worden doorgelicht op mogelijke integriteitsrisico's. Daarvan is mogelijk sprake bij Hans te Lindert, omdat hij als wethouder verantwoordelijk wordt voor onderwijs. Hij was schoolhoofd en blijft part-time werken voor de Personeelscluster Oost Nederland, die taken voor scholen verzorgt. Ook bij Martin Veldhuizen is er een mogelijk risico. Hij heeft al zijn werkzaamheden bij de Novell-groep beëindigd, maar blijft aandeelhouder. Als wethouder kan hij misschien in contact komen met bedrijven voor wie hij in het verleden werkte en waarover hij ook vertrouwelijke informatie heeft.

Extra gesprek
De burgemeester heeft daarom samen met de Commissie voor onderzoek naar de geloofsbrieven op maandag 2 juli hierover nog een 'verdiepend' gesprek gevoerd met Veldhuizen en Te Lindert. Margret Rensink, de voorzitter van de commissie, deed hiervan summier verslag in de raadsvergadering. Ze zei dat met Veldhuizen en Te Lindert uitgebreid is gesproken over 'de mogelijke risico's ten aanzien van de schijn van belangenverstrengeling inzake de voorgestelde portefeuilles'. Beide is aanbevolen 'alle mogelijke openheid en transparantie te betrachten' om alle schijn van mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen." Zij hebben aangegeven dit te zullen doen. Van de raadsleden zei alleen Alexander van der Graaff (D66) zorg te hebben over Te Lindert. Hij adviseerde er alert op te zijn. Nadat Rensink had gezegd dat alle wethouders benoembaar waren, kon er gestemd worden. Negentien raadsleden stemden voor Ted Kok, Joop Wikkerink en Martin Veldhuizen. Telkens waren er twee blanco stemmen. Voor Hans te Lindert stemde achttien raadsleden. Bij hem waren er drie blanco stemmen.

Verheugd over onverwacht college
"Het is gegaan zoals het is gegaan." Het was een zinnetje dat tijdens de raadsvergadering vaker over de formatie met de verrassende wending werd uitgesproken. Bijna iedereen had verwacht dat Henk Rijks opnieuw wethouder zou worden. Het gebeurde niet, omdat er volgens Alex Walter bij het CDA andere belangen speelden dan het belang van de kiezers, die veel op Rijks en Gemeentebelangen hadden gestemd. Raimond Smit (CDA) ontkende dat er zo'n ander belang was geweest. Hij had ook niet verwacht dat er een college van CDA, VVD en de Progressieve Partij (PP) zou komen, maar hij was er nu verheugd over. Hij heeft het volste vertrouwen in de nieuwe wethouders met veel ervaring. Johan Pennings van de ChristenUnie bleef verbaasd over de ontwikkelingen van de laatste maand. Eerder hadden CDA en VVD gezegd dat samenwerking met de PP niet voor de hand lag. "Wat is er in de tussentijd gebeurd? Is alles uit de wereld wat daarvoor is gezegd?" Hij zette ook vraagtekens bij de stabiliteit van het nieuwe college, omdat Kok en Wikkerink in de afgelopen jaren enkele malen stevige afkeurende woorden over elkaar hebben geuit. "Is dit uitgesproken? Ik vind er nergens iets over terug." Als het nog niet is uitgesproken, hoopt Pennings dat dit alsnog zal gebeuren. De betrokken partijen reageerden er niet op.

College met D66-kenmerken
Alexander van de Graaff (D66) noemde het een bijzonder moment dat er een college komt met een politiek brede en opmerkelijke samenstelling. Daarmee zouden, misschien mede dankzij D66, oude gewoonten zijn doorbroken. Met 'het sociale van de Progressieve Partij, het liberale van de VVD en het verbindende van het CDA', typeerde hij het nieuwe college. Toevallig alle drie eigenschappen van D66, waarmee hij nog eens aangaf dat zijn partij heel goed in het college had gepast. Hij wenste Joop Wikkerink succes met het uitvoeren van de sociale onderwerpen, waarvoor hij zijn ervaring kan benutten. Martin Veldhuizen had voor hem 'met zijn maatpakken en sigaar' al jaren wethouder geleken. Hij had alle vertrouwen in de goedlachse en aimabele man. Vertrouwen is er ook in de ervaren Kok, al wilde hij van het CDA wel weten of Kok vier jaar wethouder zal blijven. Raimond Smit beantwoordde die vraag bevestigend. Hans te Lindert noemde hij een 'fris gezicht, dat voor verjonging en vernieuwing kan zorgen'. Net als andere raadsleden noemde hij nog eens het door de hele raad omarmde ambitieuze raadsprogramma dat het nieuwe college mag uitvoeren.

Esther Diepenbroek (PP) hoopte dat de goede verhoudingen die er waren tijdens het maken van dat programma blijven. Gerbert Navis vermoedde dat zonder dat raadsprogramma dit nieuwe college niet mogelijk was geweest.

Henk Meerdink (HMV) kondigde aan de nieuwe ploeg te zullen gedogen. "Ik ga niet alleen ja en amen zeggen."

Aalten heeft een nieuw college

De gemeente Aalten heeft een nieuw college. GemeenteBelangen zal hierin niet plaatsnemen. In de eerste formatieronde is het proces stuk gelopen op onze visie dat een college bestaande uit vier partijen belangrijk was om het raadsprogramma dat door alle partijen op 15 mei is ondertekend vorm te gaan geven. Ons uitgangspunt bij de informateur was een college van vier partijen waarin de winnaars van de verkiezingen, GemeenteBelangen, D66 en VVD, met daarnaast het CDA, ieder één wethouder zouden gaan leveren. Op deze wijze zou de stem van de kiezer gehoord worden en zou er meer draagvlak zijn voor vernieuwing in een college van B&W dat in opdracht van de voltallige raad functioneert en waarin niet ieder voor zich of voor de eigen partij werkt. Zo is dat in het raadsprogramma verwoord.
Een meerpartijencollege werd ondersteund door de meerderheid van de fracties in de raad en is als zodanig aangedragen bij de informateur. CDA en VVD stonden tijdens de formatie anders ten opzichte van de wijze waarop een college ingevuld zou moeten worden en gaat functioneren. Zij hielden vast aan drie partijen, met 1,5 wethouder voor het CDA. Een compromis was dat een halve wethoudersfunctie voor het CDA later ingebracht zou worden indien nodig. De twee partijen hadden vooraf al gesteld dat dit nodig zou zijn. Tot onze grote teleurstelling heeft de meerderheid van de raad in de raadsvergadering van 5 juni niet gekozen voor een onafhankelijke formateur om een vierpartijencollege, zoals ook genoemd was als optie door de informateur, te onderzoeken. Het CDA nodigde de Progressieve Partij uit om als derde partij een nieuw college te vormen. Het nieuwe college is er dus één zonder de grootste winnaars van de verkiezingen.
Wij wensen het nieuwe college succes bij de uitvoering van het raadsprogramma. Veel verkiezingsonderwerpen van GemeenteBelangen zijn hierin opgenomen. Wij blijven ons vanuit de raad en in de samenleving met hart voor lokaal belang inzetten voor onze kiezers en de belangen van alle inwoners van onze gemeente.

Uitstekend verzorgd Midzomerconcert Crescendo

Crescendo bracht het publiek in zomerse sferen. Foto: Jacqueline Obbink

IJZERLO - Ruim 350 bezoekers genoten zaterdagavond 30 juni van een tot in de puntjes verzorgd midzomerconcert door de Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit IJzerlo. Na maanden van voorbereiding kunnen de leden van 'Crescendo' terug kijken op een bijzonder geslaagd evenement dat qua presentatie, muzikaliteit, entertainment en programmakeuze op een hoog niveau stond.

Het Bergerveld direct tegenover het Dorpshuus was door de leden omgetoverd tot een prachtige oase waar de bezoekers in een feeërieke en romantische sfeer in alle rust konden genieten van een subliem concert. In een prachtige muziektent was met gebruik van pallets een oplopend podium gebouwd waarop plaats was voor de ruim vijftig leden tellende fanfare mét meewerkende artiesten.

'Muziek - Liefde - Naoberschap' liep bij de muziekkeuze als rode draad door het programma. Naast de fanfare zelf waren er optredens van meerdere muzikale talenten die de buurtschap IJzerlo rijk is: Rosanne Navis op piano, Cindy Rexwinkel met accordeon, de zangeressen Joyce Drenthel en Dieuwertje Westendorp en de gitaristen Richard Albers en Jean-Pierre Scheepers. Enkele gezamenlijk gespeelde nummers van fanfare met artiesten over 'liefde' brachten zichtbaar ontroering bij het publiek. Op muziek van Crescendo bracht de acrogroep van Aktief een adembenemende show voor het voetlicht. Met behulp van tien gevulde gereedschapkisten had de slagwerkgroep van Crescendo voor deze avond een speciale act ingestudeerd die werd beloond met een ovationeel applaus.

Het gehele terrein was aantrekkelijk ingericht met stoelen, picknicktafels, statafels en enorme bloemstukken op het podium en tussen het publiek. Het door Wiljo Brusse uitstekend verzorgde licht- en geluidssysteem maakte het plaatje compleet. Met het spetterende finalenummer 'Go like Elijah' dat Crescendo samen met álle artiesten speelde werd om 23.15 uur het concert afgesloten. Met de vraag om een toegift en een staande ovatie beloonde het publiek fanfare én artiesten voor de prachtige avond. Tot in de kleine uurtjes werd er nagepraat.

Geslaagde jubileumdag Koetsiers

Wiebe Kleinsma werd tot erelid benoemd. Foto: PR

Keizerstitel gaat van vader op zoon over

AALTEN/DINXPERLO - Menvereniging De Koetsiers Aalten – Dinxperlo bestaat veertig jaar en dat werd gevierd op zaterdag 30 juni. "We kunnen met ons allen terugzien op een prachtige, geslaagde dag", aldus het bestuur van De Koetsiers Aalten – Dinxperlo. "Maar liefst 24 aanspanningen van onze vereniging gaven gehoor aan de uitnodiging om ons jubileum te vieren met een demonstratie in Aalten."

Nadat eerst keizer Gerrit Hiddink met zijn keizerin Rinie Lensink waren opgehaald, trok de Koetsiers-optocht verder naar het braakliggende terrein van de technische school in Aalten. Alle aanspanningen, voorop gegaan door twee herauten lieten zich hier van hun mooiste, authentieke of snelste kant zien. Na deze demonstratie trok de stoet verder naar het feestterrein. Onder prachtige weersomstandigheden konden De Koetsiers daar hun feest voorzetten. Aan het einde van de avond was het de zoon van de toen nog regerende keizer die de romp naar beneden wist te schieten. Henk-Jan Hiddink nam hiermee de titel keizer van zijn vader over. Al eerder schoot Matti Heideman de kop naar beneden. De vleugels kwamen op naam van Jan Kobus en René Plaggenburg.
Een van de oprichters van De Koetsiers Aalten – Dinxperlo in 1978 is Wiebe Klijnsma, nu nog altijd zeer actief lid van de vereniging. Hij betekent en doet veel voor de vereniging. Reden voor het bestuur om hem tijdens de feestavond tot erelid van De Koetsiers Aalten - Dinxperlo te benoemen.

Open imkerijdag bij imkerij 't Beggelder

DINXPERLO - Op zaterdag 14 en zondag 15 juli vanaf elf uur 's morgens tot drie uur in de middag kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan imkerij 't Beggelder. Bezoekers kunnen van dichtbij mee maken wat een imker doet. Men kan een kijkje in de bijenkast nemen of in de observatiekast waar een bijenvolk achter glas te zien is en meer te weten komen over de koningin, de werksters en de darren.

De imkers Lucie en Edwin zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over: waarom wordt iemand imker; hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk.

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur.

Vanzelfsprekend is er ook een proeverij en honing uit de omgeving te koop. Het bezoek aan de open imkerij dag is gratis. Voor de potentiële imker worden er jaarlijks imkercursussen in Dinxperlo georganiseerd.

Bloemen
Imkerij 't Beggelder heeft ook dit jaar in het kader van het akkerrandenproject weer enkele percelen ingezaaid met een bloemenmengsel. De bezoeker wordt uitgenodigd ook over de paden door dit prachtige 'bloemenbed' te wandelen.

Kunstenaars met passie
Tijdens de open dagen bij Imkerij 't Beggelder zijn er exposities van verschillende kunstenaars met passie. Beeldend kunstenaar Henk Bekkers uit Bredevoort toont onder andere beelden van hout, speksteen en zink.
Verder zijn er twee kunstschilders die graag het landschap ter plekke vastleggen: Sylvia Legters-Kruissink en Tommy Bauling uit Achter Drempt.
Imkerij het Beggelder is te vinden aan de Rietstapperweg 1a, Dinxperlo.

Advertenties nu ook online bij weekblad Dinxpers Nieuws

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Dinxpers Nieuws is dit bijvoorbeeld www.dinxpersnieuws.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws. Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.

Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Uilskuikens geringd aan de Boesveldsedijk

Dick Langwerden met een uilskuiken. Foto: PR

DINXPERLO - Bij Hans en Anemieke Schol aan de Boesveldsedijk zijn eind juni vijf jonge kerkuiltjes en vier jonge steenuiltjes geringd. De aanwezigheid van de uilskuikens was een complete verrassing.

Annemieke: "Wij wonen sinds augustus vorig jaar op deze plek en wisten wel dat er twee uilenkasten waren, maar we hebben nooit uilen gezien. Tot opeens begin juni Dick Langwerden uit De Heurne van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers het pad op kwam rijden om de kerkuilenkast te controleren. Toen was de verrassing groot dat er zes uilskuikens én beide ouders aanwezig waren. Op de allerkleinste na die later helaas overleden is, zijn ze toen geringd. Het was prachtig om te horen dat vader uil geboren is in Breedenbroek in 2014 en moeder uil in 2013 in deze kast uit het ei gekropen is. Ook in de kast van de steenuilen bleken vier jongen te zitten die weer door een andere werkgroep zijn geringd. Daar hebben we helaas geen informatie over gekregen. Wij zijn vanuit Hilversum naar Dinxperlo verhuisd en kenden alleen de bosuilen wat ook prachtige dieren zijn, maar om dit van zo dichtbij mee te maken is wel heel speciaal."

Strandsferen bij 25ste beachtoernooi

Foto: Frank Vinkenvleugel

DINXPERLO - Het vijfentwintigste beachtoernooi in Dinxperlo vond afgelopen week plaats onder perfecte omstandigheden. Het Prins Clausplein werd een echte beach door de sfeervolle aankleding. Behalve sport was er een uitgebreid programma met onder meer een demonstratie bossabal en diverse muziekoptredens. Donderdag werd er een film gedraaid. Het was er zo gezellig dat het even duurde voordat de storing van de beamer werd opgemerkt. Vrijdagavond was het terras bij De Vorst bijna overvol met voetbalkijkers. Het bier en de vers bereide cocktails vielen goed in de smaak.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Foto's: Frank Vinkenvleugel

Jeugd Ajax B blij met Van Hal

De jeugd van Ajax B is maar wat blij met Loon- en Grondverzetbedrijf van Hal. Foto: PR

BREEDENBROEK - Al een aantal jaren is Loon- en Grondverzetbedrijf Van Hal uit Voorst shirtsponsor van de jongste voetballers van Ajax-B. Toen de sponsorovereenkomst werd afgesloten, werd afgesproken om een foto te maken met de voetballers. Het kwam er echter maar niet van. Vorige week waren alle pupillen bij elkaar om het seizoen af te sluiten en dat was de uitgelezen mogelijkheid om de foto alsnog te maken. Erik kwam met een trekker met balenpers naar het voetbalveld om deze foto te maken met de spelers en begeleiding van de pupillen teams van Ajax-B.

Twee bijzondere jubilarissen bij De Vriendenkring

Diny Klompenhouwer, in de bloemetjes gezet vanwege haar grote verdiensten voor de zangvereniging, met naast de jubilarissen Willy Weenink en Sien Beernink, dirigente Riet Lieverdink (vlnr). Foto: G. W. Huinink

SINDEREN - Het 65-jarig jubileum van Willy Weenink bij het Gemengd koor De Vriendenkring is al best bijzonder. Maar haar jubileum wordt nog overtroffen door dat van Sien Beernink. Zij is namelijk al driekwart eeuw (!) bij het koor en nog altijd vervult zij haar rol als sopraan met veel plezier op de maandagavonden.

Sien Beernink kwam in 1943, als vijftienjarig meisje bij het gemengd koor De Vriendenkring. Inmiddels is zij dus 75 jaar lid van het koor en viert haar 75-jarig jubileum. Al eerder werd haar een koninklijke onderscheiding toegekend voor haar verdiensten voor het koor. En nog steeds komt ze trouw op de maandagavond haar sopranenrol vervullen en verlevendigt zij de koffiepauzes met haar humor en wijsheid. De koorleden hopen dat zij nog vele jaren met hen mee zal zingen, hoewel ze zich realiseren dat dat beperkt kan zijn.
Willy Weenink is 65 jaar lid van de Sinderense zangvereniging, eveneens als sopraan. Met een kritische blik en een groot gevoel voor humor draagt ook zij zeer bij aan de speciale, hoogst plezierige sfeer in de vereniging.
De koorleden, die onder leiding staan van dirigent Riet Lieverdink, genieten van het zingen en de uitvoeringen die zij zo nu en dan mogen verzorgen.

Suderwickse fietsdag voert langs de IJsseloevers

Freek bekijkt de dieren die hij in de kikkerpoel aantreft. Foto: Dorien te Bokkel

SUDERWICK - Op zondag 15 juli 2018 vindt de Suderwickse fietsdag plaats. Deze wordt één keer per jaar georganiseerd door de Evangelische kerk, de Katholieke kerk en de Heimatverein Suderwick. Dit jaar vindt deze dag voor de 37ste keer plaats. Niet alleen Suderwickers worden van harte uitgenodigd maar ook deelnemers uit de naaste omgeving, met name uit Dinxperlo.

De fietstocht gaat dit jaar langs de IJsseloevers naar Loikum. Er worden twee routes aangeboden. De korte route is 25 km lang en de grote route is 35 km. De routes werden gemaakt door de Heimatverein Suderwick. Onderweg worden bij een rustpunt van het kinder- en jeugdwerk van Jukids Suderwick (Michaelstreff) drankjes aangeboden. Bij de finish worden de deelnemers in het Evangelische Gemeindehaus te Suderwick verwend met koffie, zelfgebakken taarten, worstjes en drankjes.

Starten voor de tocht op zondag 15 juli kan van 09.00 tot 12.00 uur op het dorpsplein van Suderwick. Deelname kost voor volwassenen een euro, kinderen gratis.

Schooljeugd onderzoekt wonderlijke onderwaterwereld

AALTEN/DINXPERLO - Met blote voeten in de poel. Freek geniet. Met zijn vader, klasgenootjes en andere begeleidende ouders is hij bij de kikkerpoel van Staatsbosbeheer. Voor een buitenactiviteit van Staring Educatie. Met dank aan een bijdrage van de gemeente Aalten en de provincie Gelderland ontdekken schoolkinderen uit de gemeente Aalten zo de wonderlijke onderwaterwereld.

Vooraf is er op de school van Freek, De Höve in De Heurne, een aquariumbak met waterdiertjes en een zoekkaart waterdiertjes gebracht. Het is goed te merken; de kinderen weten al van veel diertjes de naam. Nu zijn er nog meer soorten! In het water, op het water en ook in de modder en tussen de waterplanten. Na een tijd scheppen en verzamelen worden de diertjes bekeken aan onderzoekstafels. Daar staan allerlei hulpmiddelen om de diertjes goed te kunnen bekijken en op naam te brengen.
Op school is ook een loeppotje bezorgd met een vreemd 'wezen'. De kinderen die via het digibord gekeken hebben naar het uitsluipen van een libelle weten wat het is: een huidje van een libellelarve. Hier in de poel ontdekken ze ook libellelarven, klein en groot. Van verschillende libellen en van verschillende leeftijd.

Vernieuwde bingo in Old Dutch succes

DINXPERLO - Met wekelijks gemiddeld vijftig bezoekers is de vernieuwde bingo die sinds 5 juni elke dinsdag plaatsvindt in Zaal Old Dutch (Maurits Prinsstraat 6) een groot succes. Er zijn al vele deelnemers met mooie geldprijzen naar huis gaan. Door het hoge aantal bezoekers is de jackpot tot nu toe elke keer 200 euro geweest. Ook in de zomervakantie zal de bingo elke dinsdag gewoon doorgaan. Al voor 14 euro kan men de hele avond alle rondes van de reguliere bingo meespelen. Om 18.00 is de zaal open en om 19.10 uur starten de piekenrondes, daarna vanaf 20.00 uur de reguliere bingo.

Reactie op Dinxpers Huuksken

Opening van De Schildpad; peuter rijden de kar naar binnen. Foto: collectie Ben Maandag

DINXPERLO - Ben Maandag ontving weer diverse reacties op de rubriek Dinxpers Huuksken van eind juni.

Ben schrijft: "De bel gaat en aan de deur staan Gonda Speldekamp en haar dochter Fabiënne, die als peuter op de foto staat op woensdag 17 oktober 2001. Dat is de foto die eind juni gepubliceerd werd in Dinxpers Huuksken. Peuterspeelzaal de Schildpad was één van de eerste peuterspeelzalen in ons land. Ze zijn verhuisd van de voormalige rk kleuterschool aan de Dr. Vermeerstraat naar de Julianastraat.

De peuters op de foto zijn van links af Lisa Knuvink, Ilse Nas en Fabiënne Speldekamp. De ouders van onder andere deze peuters hebben een rommelmarkt georganiseerd voor de peuterspeelzaal. Duurzame artikelen, speelgoed werden goed verkocht. De overgebleven spulletjes werden aan Dorcas geschonken.

De eerste steenlegging was op 23 mei 2001 en de opening op woensdag 17 oktober 2001 door de toenmalige burgemeester van de gemeente Dinxperlo Henk van der Woude."

Dinxpers Huuksken: vakantie

Foto: collectie Ben Maandag

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. De adresgegevens van Ben Maandag zijn: Burgemeester Schepersstraat 1, Dinxperlo, telefoon 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl. Ben schrijft: "Dit keer een prachtig plaatje op een prentbriefkaart uit 1916 vanuit Lintelo. Ook Dinxpers Huuksken gaat met vakantie met een vliegtuig, maar dan wel iets moderner. Medio augustus gaan we weer vrolijk verder met Dinxpers Huuksken. Wij wensen iedereen een prettige vakantie!"

Achttien jeugdleden van GSV Suderwick halen DTTB-sportcertificaat

De tafeltennistalenten. Foto: PR

SUDERWICK - Bij de tafeltennisafdeling van GSV werd een trainingsperiode van diverse weken vorige week afgesloten met toetsen voor het sportcertificaat van de Duitse Tafeltennis Bond. Onder leiding van jeugdtrainer Rosi Tuente bekwaamde een groep zeven- tot veertienjarigen zich in de techniek van het tafeltennis. Bij de toetsing konden deelnemers, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de oefening, op zes onderdelen één tot drie punten verdienen.

Zo moesten de deelnemers een tafeltennisballetje 'hoog houden' met hun batje. Ze moesten het balletje minstens tien keer foutloos en ononderbroken hooghouden; wie tot vijftig keer kwam, mocht de maximale score van drie punten bijschrijven. Ook moesten ze een balletje met zodanig effect opslaan, dat het tenminste drie meter terug rolde. Dat was voor de meeste deelnemers aan het begin van de trainingsperiode nog best lastig, maar ook dat kregen ze onder de knie. De meeste problemen leverde de oefening op, waarbij van twaalf correct uitgevoerde opslagen er tenminste drie op een van de drie doelvelden ter grootte van een vel A3-papier moesten landen. Alleen wie deze oefening met de maximale score afsloten, behaalde de score van drie punten. Dat kunststuk volbrachten vijf jonge tafeltennistalenten: Jarne Lang, Julie Buttini, Jonas Borgemeister, Mattes Gottschalk und Max Heinen behaalden het drie-sterrensportcertificaat, omdat zij de maximale score van zes keer drie is achttien punten behaalden. Elf deelnemertjes behaalden het twee-sterrensportcertificaat, met tussen de twaalf en zeventien punten, en de twee jongste - zevenjarige - deelnemers kregen het sportcertificaat met één ster, vanwege de tenminste zeven behaalde punten. Bij de huldiging ontvingen de tafeltennistalenten van GSV allemaal een oorkonde, speldjes en andere kleine prijsjes.

Oefenen voor en behalen van het DTTB-sportcertificaat kan tijdens de regulier trainingstijden op dinsdag en vrijdag vanaf 17 uur. In de vakantietijd is er geen training. Informatie geeft trainer Rosi Tuente, tel. 02874-610 (of 0049-2874-610).

Na anderhalf jaar afwezigheid vaardigt de tafeltennisafdeling van GSV weer een - compleet nieuw - gemengd jeugdteam af in de A-scholierenklasse van de tafeltenniskring Niederrhein. Tot de - voorlopig vastgestelde - selectie behoren Jarne Lang, Anastasija Despotovic, Leon Sußek, Mattes Gottschalk, Fabienne Eißing und Jonas Borgemeister.

Column

11 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Expositie Foto21 Bredevoort t/m 22 juli

Foto21Bredevoort

Dinxperlo

Abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

Bredevoort

Met Hendrickje Stoffels door Bredevoort

VVVBredevoort

12 juli

Aalten

Repair Cafe Aalten

Evenementencentrum De Hofnar

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits.

VVVBredevoort

13 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

14 juli

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Aalten

Gängeskeswandeling met gids

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

VVV Agentschap Aaltense Musea

15 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

'Maler komm raus!'

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Zomer fietspakket !

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Particulieren Boekenmarkt

Boekenmarkt Koppelkerk Bredevoort

Bredevoort

Made in de Achterhoek: Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Expositie Foto21 Bredevoort t/m 22 juli

Foto21Bredevoort

Bredevoort

Zomerconcerten Bredevoort in 2018

't Zand Bredevoort

Bredevoort

Zomerconcerten Bredevoort in 2018

't Zand Bredevoort

Bredevoort

Zomerconcert in Bredevoort op 15 juli

't Zand Bredevoort

Dinxperlo

Abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

Dinxperlo

abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

16 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

17 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Wandeling met stadsgids Bredevoort

VVVBredevoort

18 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Expositie Foto21 Bredevoort t/m 22 juli

Foto21Bredevoort

Bredevoort

Met Hendrickje Stoffels door Bredevoort

VVVBredevoort

Dinxperlo

Abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

19 juli

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Wandeling Bredevoort met Prins Maurits.

VVVBredevoort

20 juli

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Aalten

Scootmobielclub Aalten

De Ahof

21 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Aalten

Gängeskeswandeling met gids

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

Rondleidingen Aaltense Gängeskes

VVV Agentschap Aaltense Musea

22 juli

Aalten

Zomer fietspakket !

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

'Maler komm raus!'

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Dinxperlo

Zomerfietstocht VVV Dinxperlo

VVV Dinxperlo

Bredevoort

Leven in kleuren en vlakken: expositie van Jelle Otter in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Made in de Achterhoek: Suzan Hijink en Marlon Hinkamp exposeren in de Koppelkerk

Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Bredevoort

Expositie Foto21 Bredevoort t/m 22 juli

Foto21Bredevoort

Bredevoort

Thema 'Kunst' op Boekenmarkt Bredevoort

Boekenmarkt Koppelkerk Bredevoort

Bredevoort

Zomerconcerten Bredevoort in 2018

't Zand Bredevoort

Bredevoort

Zomerconcert in Bredevoort op 22 juli

't Zand Bredevoort

Dinxperlo

Abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

Dinxperlo

abstracte schilderkunst

Kerkje de Rietstap

23 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

24 juli

Aalten

Escaperoom voor de vrijheid!

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

We can do it! Rosie the Riveter

Nationaal Onderduik Museum

Aalten

De Schoef moar an Fietsroute

Theetuin Rensink

Bredevoort

Wandeling met stadsgids Bredevoort

VVVBredevoort

Zomerse open tuinen in Breedenbroek

BREEDENBROEK - Het zomerse weer houdt nog even aan, een moment om heerlijk rond te dwalen door de veelzijdige tuin 't Meihuus aan de Terborgseweg 19 van Yvonne en Wim Duitshof-Knufing. Op dezelfde dag is, op korte afstand, ook de tuin van Annie en Henk van Langen te bezoeken.

De zomer is in de tuin al weken lang zichtbaar. Het komt door de hoge temperaturen en natuurlijk de zon doet vele planten goed, maar niet alle. Langdurige droogte heeft zo zijn gevolgen, je kunt nu ook goed zien welke planten niet op de juiste plaats staan. Sommige planten hebben het moeilijk, maar er word veel gesproeid en daarom ziet de tuin er nog zeer goed en verzorgd uit .
Vooral de prairieborders staan volop in bloei. Vorig jaar zijn de siergrassenborders opnieuw ingericht, en nu zijn de siergrassen gecombineerd met vaste planten. Ook goed geslaagd is dat er meer zitplekken gecreëerd zijn bij de vijver door een border te verkleinen. Tevens is er op verschillende plekken natuurlijke kunst geplaatst. Naast de natuurlijke poel in de bloemenweide bloeit een grote strook geurende Moschata-rozen.
Dit jaar is de tuin te bezoeken op de zondagen 15 juli, 12 augustus en 23 september, van 11.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt drie euro per persoon bij 't Meihuus en 2,50 euro bij Van Langen. Met groepen vanaf tien personen kan men op afspraak ook op andere momenten terecht.

Heurns Oranjefeest

Foto: Frank Vinkenvleugel

DE HEURNE - Het afgelopen weekend werd het Heurns Oranjefeest gehouden. Op zaterdagmorgen werd de optocht gehouden. Na de openingswoorden en het vaandelzwaaien schoot burgemeester Stapelkamp als eerste op de vogel. De foto's (en de videofilm die is te vinden op dinxpersnieuws.nl) zijn gemaakt door Frank Vinkenvleugel.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Heurns Oranjefeest: zonnig en vrolijk

Foto: Frank Vinkenvleugel

Foto's: Frank Vinkenvleugel

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
19 / 24