Aaltens Nieuws

9 januari 2018

Aaltens Nieuws 9 januari 2018


'Eén keer per week 'ankomm'n en mee-eten'

Burgemeester Stapelkamp tijdens zijn toespraak. Foto: Leo van der Linde

Op informele wijze de gemeente leren kennen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op zaterdag 6 januari konden de bewoners van de gemeente Aalten kennismaken met de nieuwe burgemeester en hem de hand schudden en verwelkomen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. In zijn toespraak gaf Anton Stapelkamp aan dat hij ook op een andere manier kennis wil maken met de inwoners. "Ik zou graag één keer per week bij een bewoner ankomm'n en mee-eten om dan een ontmoeting van mens tot mens te hebben. Gewoon mee-eten wat de pot schaft, mosselen met friet of boerenkool met worst, ik lust bijna alles." Dat kan bij de inwoners thuis, maar ook in een eetzaal of kantine.

De burgemeester heeft nog geen raadsvergadering voorgezeten en kent dus de raadsleden nog niet zo goed. Hij vroeg hen zich even te melden door hand opsteken. Foto: Leo van der Linde
De jachthoornblazers van de Wildbeheereenheid blazen het nieuwe jaar in. Foto: Leo van der Linde
Veel belangstelling voor de nieuwjaarsreceptie in De Hofnar. Foto: Leo van der Linde
Toepasselijk gebak. Foto: Frank Vinkenvleugel

Het mee-eten is om 'heel informeel' te horen wat de kijk is van de inwoners op hun buurt of op de dorpen en buurtschappen. De burgemeester wil graag allerlei verhalen horen over de gemeente. "Alles mag aan de orde komen, maar voor een subsidie of vergunning moeten mensen een afspraak maken op het gemeentekantoor." Ook op andere manieren wil Stapelkamp zijn nieuwe gemeente leren kennen. Overal zullen mensen hem kunnen ontmoeten en spreken. Hij wil zich daarbij eerst richten op Dinxperlo, Bredevoort en de buurtschappen. "Van vele kanten ben ik al aangesproken om niet alleen aandacht te hebben voor het dorp Aalten en daar mag u mij op aanspreken. Blijkbaar is dat nog een zeer gevoelig punt, de onderlinge relaties tussen de dorpen. Het is belangrijk om daar dan ook open met elkaar over in gesprek te gaan."

Lees verder op pagina 18

Mama Café in bibliotheek Aalten

AALTEN - Op woensdag 17 januari is kinderfysiotherapeut Jose Vriezen tijdens het Mama Café aanwezig. Zij zal ingaan op de ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijdsfases.

Jose Vriezen heeft zich gespecialiseerd in kinderfysiotherapie en is werkzaam bij Fysiotherapie de Hofstraat in Aalten. Bewegen heeft altijd haar aandacht getrokken. Als kind was zij al veel bezig met bewegen en sport. Sinds 1987 is zij fysiotherapeut en vanaf 2006 is zij kinderfysiotherapeut.

Tijdens het Mama Café zal zij vertellen over de ontwikkeling van kinderen in de verschillende leeftijdsfases: waar zijn ze aan toe, wat vinden ze leuk en hoe kun je ze stimuleren en uitdagen.

Het Mama Café is voor alle ouders met jonge kinderen en wordt op woensdag 17 januari van 10 tot half 12 gehouden in de Bibliotheek Aalten, deelname is gratis.

Het Mama Café is een samenwerking tussen Yunio, CJG, Figulus Welzijn de Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Sjoksfestival maakt line up bekend

Tino Martin. Foto: PR

Het Sjoksfestival heeft verrassende keuzes gemaakt voor de line up, maar ook dit keer moet het in het centrum van Aalten weer één gezellig festival worden.

Ronde tafel 88 Aalten houdt KidzRun voor goed doelen

De fundraisecommissie, van links af: Egbert Ketelaar, Jurjen Wisselink, Arjan Mooij en Rick Navis. Foto: Karin Stronks

AALTEN/DE HEURNE – Elk jaar organiseert Ronde Tafel 88 Aalten een evenement of actie voor een goed doel. Door eerdere acties zijn ouderen en mensen met een beperking gesteund, de fundraise-commissie heeft dit keer besloten om iets voor de jeugd te doen. Op 25 maart wordt een prestatieloop met acht survivalonderdelen gehouden waar kinderen en jongeren van acht tot veertien jaar aan mee kunnen doen. De opbrengst van het evenement, dat wordt gehouden op het terrein van Try-Out Buitensport in De Heurne, is bestemd voor het lokale verenigingsleven en voor KiKa.

Door Karin Stronks

Vier fundraise-commissieleden van Ronde Tafel 88 Aalten tekenen voor de invulling van het evenement voor kinderen en jongeren. Jurjen Wisselink zegt: "De kinderen en jongeren worden via het verenigingsleven benaderd. Wij schrijven verenigingen aan met het verzoek of zij hun jonge leden willen enthousiasmeren voor de KidzRun. Deze kinderen mogen rustig vriendjes, vriendinnetjes, buurkinderen en neefjes en nichtjes meenemen. Alle kinderen kunnen meedoen, het is geen wedstrijd, het is een prestatieloop met acht opdrachten in survivalsfeer."

Sponsoren
De bedoeling is dat kinderen die meedoen zich laten sponsoren door familie, vrienden, buren of anderszins. "Zo hopen we dat er veel geld wordt opgehaald voor de goede doelen die we dit keer willen steunen. Het bedrag dat kinderen die lid zijn van een vereniging ophalen gaat voor een deel naar de betreffende vereniging. Een ander deel doneren we aan de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De jeugd die zonder lidmaatschap van een vereniging meedoet en geld inzamelt, steunt KiKa", geeft Arjan Mooij aan. Rick Navis vervolgt: "We hopen dat het voor de deelnemers motiverend is om sponsoren te werven, zij doen het voor hun club én voor leeftijdgenoten die erg ziek zijn. Dat spreekt de kinderen vast wel aan!"

Opbrengst naar lokale clubs én naar KiKa

De fundraisecommissie heeft Herbert Luimes, eigenaar van het buitensportterrein en tevens voorzitter van stichting Survival Dinxperlo, gevraagd of de KidzRun op het terrein van Try-Out Buitensport kan worden gehouden. Egbert Ketelaar, voorzitter van de fundraisecommissie, vertelt: "Dat was geen enkel probleem. Zo kwamen we ook op het idee om het niet bij hardlopen te laten maar om acht survivalelementen toe te voegen. Dan wordt het een stuk minder saai om mee te doen. Er komt onder andere een opdracht waar water een rol in speelt en de tokkelbaan is ook in het parcours opgenomen. Deelnemers aan de KidzRun zijn ongeveer een uur bezig met de prestatieloop."

In januari worden de verenigingen aangeschreven, dan gaat er ook een KidzRun-website online waar kinderen zich kunnen aanmelden. Egbert Ketelaar: "We kijken erg uit naar de KidzRun en hopen dat heel veel kinderen en jongeren zich inschrijven. De capaciteit is groot bij Try-Out Buitensport, er is vooralsnog geen beperking op het maximum aantal deelnemers. Hoe meer aanmeldingen, hoe groter de opbrengst!" Rick Navis vult aan: "Toeschouwers kunnen natuurlijk ook komen, graag zelfs. We zorgen voor een hapje, drankje en muziek. Het wordt een uitje voor het hele gezin."

Ronde Tafel 88 Aalten is een club voor mannen tussen circa 25 en maximaal 40 jaar. Er wordt gestreefd naar een gemêleerd gezelschap qua leeftijd, interesses en werk, om veel van elkaar te kunnen leren. De club stimuleert dat kennis, ervaringen en meningen worden uitgewisseld om bij te dragen aan de ontwikkeling en ontplooiing van de leden. Daarnaast wil de club een bijdrage leveren aan de gemeenschap in en rond Aalten, Dinxperlo, Varsseveld en Lichtenvoorde. Ronde Tafel 88 Aalten is aangesloten bij de Nederlandsche Tafelronde die op zijn beurt deel uitmaakt van de internationale organisatie Round Table International (RTI).

Orthopedagogisch centrum De Timp heeft in 2014 een bakfiets en een hangschommel gekregen van Ronde Tafel 88 Aalten, onder andere door de medewerking van Bronckhorster Bieren Brouwerij. Een jaar eerder bracht de club 4000 euro bij elkaar voor de Vlindergroep, onderdeel van speel-o-theek het Schakeltje in Varsseveld, door de verkoop van zelfgemaakte houten loopeendjes. De Vlindergroep leent vele soorten aangepast speelgoed uit aan kinderen met een beperking.

Nieuwjaarsbijeenkomst PCOB

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO - De PCOB afdeling Aalten-Bredevoort en afdeling Dinxperlo houdt op donderdag 18 januari een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in het Kulturhus Lintelo, Schooldijk 23, vanaf 14.30 uur. Als spreker komt Jos Thomasse met Zoete Koek, een programma over taal, spreekwoorden en gezegden.

'Zoete Koek' lijkt te starten als een lezing maar blijkt een hilarische conference, waarin het publiek een belangrijke rol speelt: een solocabaretprogramma dat garant staat voor een middag onbekommerd plezier.

Beschaafd, het zou niet anders kunnen, onze taal moet je respecteren. Voor onverwachte ontwikkelingen, want spreekwoorden en gezegden hebben soms een verrassende herkomst maar leiden evengoed tot komische misverstanden. En leerzaam ook, dankzij de medewerking van Prof. Dr. D.B. Weissbrod van het Internationaal Voedingstechnologisch Instituut in Darmstadt.

De bijeenkomst is voor leden van de PCOB Aalten/Bredevoort/Dinxperlo maar ook gasten zijn van harte welkom.

Eten met de burgemeester

Nieuwjaarstoespraken zijn doorgaans saai en voorspelbaar. Zelden wordt de luisteraar verrast. Zaterdagmiddag in Aalten was dat anders. Burgemeester Anton Stapelkamp had een mooi idee bedacht om op een andere manier kennis te maken met de inwoners van de gemeente, waarvoor hij zich minstens twaalf jaar zal inzetten. Hij nodigde zichzelf uit om één keer per week warm te komen eten bij mensen thuis. Maar hij wil ook wel een bedrijfskantine of een eetzaaltje in een instelling bezoeken.

De warme maaltijd is voor vele mensen nog een moment waarop je met elkaar aan tafel zit en onder het eten even de dag door neemt. Dat kan uitstekend met de burgemeester erbij, want het gaat dan over het werk, de school van de kinderen en kleinkinderen en het verenigingsleven. Anton Stapelkamp heeft het goed aangevoeld: de maaltijd is de thermometer van de samenleving. Zo zal hij gemakkelijker horen wat er werkelijk leeft.

Hopelijk nodigen ook inwoners hem uit, die minder traditionele eetgewoonten hebben. Zo heb je de bord-op-het-schoot- en-de-televisie-aan-generatie. Burgemeester, vraag dan wel even of ze het geluid zachter zetten. De mensen die bijna dagelijks een maaltijd laten bezorgen door een pizzeria of andere eettent zouden hun burgervader eveneens uit kunnen nodigen. Iedereen hoeft uiteraard geen sterrenmenu voor hem te bereiden. Het is geen wedstrijd bij welke inwoner Stapelkamp het lekkerste gegeten zal hebben, lijkt mij. Hij wil eten wat de pot schaft. Dat kan zelfs een blik erwtensoep met rookworst zijn.

De burgemeester zegt dat hij bijna alles lust. Ik hoop dat hij niet elk week stamppot of een maaltijdsoep voorgezet krijgt. Laten we zeggen dat hij vanwege vakantie en feestdagen acht weken per jaar niet beschikbaar is om bij een inwoner te gaan eten, dan hebben we het over 528 maaltijden. Een beetje herhaling daarbij is niet erg, maar ik hoop dat de burgemeester vaak wat anders op zijn bord krijgt, zoals eten uit landen waar de verschillende bevolkingsgroepen van Aalten vandaan komen. En mijn nicht Waltraud uit Dinxperlo wil vast wel het befaamde slaatje van haar moeder aan hem serveren. Ook zou ik het leuk vinden wanneer veel steeds minder gegeten traditionele Achterhoekse streekgerechten bereid worden. Knokkepot, spekschröafkes, katte, bräöderkes met köttelperen, garstensoep, zure speksaus en brokkenpap, en dan noem ik nog maar enkele mogelijkheden. Ik hoop dat de burgemeester ergens een lijstje bijhoudt wat hij heeft gegeten, zodat we allemaal de verscheidenheid die hij krijgt kunnen bewonderen.

Zelf heb ik wel enige ervaring met het koken voor een burgemeester. Als ik het me goed herinner heb ik dat drie keer gedaan. Twee keer bij mij thuis. Ook heb ik een smörgåsbord, zeg maar een Zweeds buffet, mogen verzorgen voor gemeenteraads- en commissieleden en wethouders met hun partners bij het afscheid van een Winterswijkse burgemeester. Ik wil iedereen die een beetje advies nodig heeft daarom best helpen om iets aardigs voor hun burgemeester te bedenken. Ik kan altijd een recept toesturen.

Nieuwjaarsreceptie van KBO afdeling Aalten

AALTEN - De KBO Aalten stelt haar leden in de gelegenheid elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen en wel tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdag 10 januari. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen de wensen worden uitgewisseld. Tussendoor zullen de Diatonia's zorgen voor een muzikale onderbreking. De receptie vindt plaats in partycentrum 't Noorden en begint om 14.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom. De kosten bedragen vijf euro per persoon voor leden en zeven euro voor niet-leden, inclusief koffie/thee, een hapje en een drankje.


De Achterhoek in het huisarchief Anholt

REGIO - Archivaris Duco van Krugten neemt ons op woensdag 17 januari mee in het huisarchief van Anholt. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij Het Noorden in Aalten. De toegang is gratis. Van Krugten is archivaris van het huisarchief van Anholt. Het gaat hierbij om de bronnen voor geschiedenis en genealogie in de archieven van de vorsten van Salm-Salm, net over de grens bij Voorst. De vroegere heren van Anholt, de heren van Bronckhorst-Batenburg, bezaten omvangrijke (grond)bezittingen in de Achterhoek en ook verder weg in Gelderland. De archieven van het beheer van dit bezit zijn steeds bewaard gebleven in Anholt. Volgens Van Krugten is dit uniek. Het Anholtse archief beslaat de periode van 1400 tot 1650. Daarna hebben de vorsten van Salm Salm dit als hun opvolgers voortgezet.

Après Oktoberfest

AALTEN - In navolging van de welbekende Après Ski Party houdt Setz op zaterdag 27 januari voor de eerste maal in Aalten een Après Oktoberfest Party. Een feest voor iedereen die houdt van Duitse Schlagers, Nederlandse meezingers en alles wat daar tussen zit. Deze avond wordt de muziek verzorgd door Freeline. De aanvang is om 21.00 uur en de toegang is gratis.

Lezing: 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?'

BREDEVOORT - 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?' Die vraag staat centraal in de lezing van apotheker Loek Wagenaar op zaterdagavond 20 januari in het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort.

Stress: wie heeft daar niet ooit last van gehad? Iedereen ervaart weleens stress of spanning. De meeste stress is eigenlijk zo gewoon, dat je je er niet eens zo bewust van bent. Een beetje spanning is zelfs goed om tot creatieve en productieve actie te komen. Op dat niveau lijkt het maar weinig invloed te hebben en kan men er mee omgaan.
Op de lange duur wordt te veel stress zichtbaar en voelbaar, met fysieke en mentale klachten tot gevolg. Iedereen ervaart stress verschillend en meestal bouwt het zich heel langzaam op, waardoor men eraan gewend raakt. Langdurige stress kan echter uiteindelijk leiden tot een burn-out, die inmiddels uitgegroeid is tot beroepsziekte nummer één. De vraag is: hoe ga je op een gezonde manier om met stress?

Loek Wagenaar put voor deze lezing uit zijn expertise als apotheker en orthomoleculair therapeut. Hij heeft een brede ervaring op farmaceutisch en therapeutisch gebied. In Katwijk ontwikkelt en produceert al 22 jaar samen met zijn team innovatieve producten, waaronder voedingssupplementen. Hij is een gedreven spreker, die in staat is complexe onderwerpen met humor en enthousiasme op een begrijpelijke manier te vertalen voor een breed publiek. Ook mensen die in de gezondheidszorg werken zullen verrijkt na deze avond naar huis gaan.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 20 januari, aanvang 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro; reserveren via de website of telefonisch.

Thema-avond over invloed antibiotica en over ziekte van Lyme

REGIO - Woensdag 10 januari houden IVN en KNNV een thema-avond. Als eerste thema komt het onderwerp antibiotica in de veehouderij aan de orde en na de pauze de ziekte van Lyme. De spreker is Ben Boschker. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk. De entree kost voor leden van IVN en KNNV drie euro en voor niet-leden vijf euro, inclusief één keer koffie of thee.

Ben Boschker is dierenarts in de veehouderij en heeft veel ervaring met beide thema's. Het eerste thema is: antibioticagebruik in de diergeneeskunde, misverstanden hierover in de publieke opinie. Tijdens een praatje voor de IVN gidsencursus bleek Ben dat de publieke mening over het gebruik van antibiotica in de veehouderij nogal verschilt van de werkelijkheid.
De publieke opinie is toch dat er te veel gebruik van antibiotica is, terwijl dit enorm is teruggedrongen door strenge regulatie. Dit laatste is ook nodig om de resistentie-problematiek voor ook de humane geneeskunde te kunnen blijven beheersen. Reden genoeg om dit onderwerp als thema aan te pakken, gestoeld op juiste informatie, niet op geruchten. En gericht op natuurmensen, niet gericht op veehouders.

Het tweede thema gaat over de ziekte van Lyme. Tijdens zijn werk kwam Boschker veel ellende tegen door onderschatting en deels onkunde, met als gevolg onnodig veel mensen met chronische Lyme. Ben heeft zich al langer verdiept in dit onderwerp en komt het bij dieren ook tegen. Hij probeert door extra informatie mensen te laten zien wat er aan preventie mogelijk is.

Ook worden diverse casussen besproken. Tevens wil hij de laatste diagnostische mogelijkheden bespreken en aansluitend de nieuwste therapieën. De doelgroep is ook hier iedereen die zich regelmatig in de natuur begeeft.

Beide thema's worden in een powerpoint-presentatie behandeld. Aansluitend kunnen op beide onderdelen vragen worden gesteld, eventueel zelfs tussendoor.

Tok tok van Corsogroep 2002 op transport naar Delden

AALTEN - Op zaterdag 30 december werd de corsowagen van corsogroep 2002 opgehaald door een carnavalsgroep uit Delden.

De wagen heeft enkele maanden in de opslag gestaan in afwachting op een nieuwe eigenaar. De 55000 dahlia`s waren inmiddels al ingedroogd. De carnavalsgroep uit Delden gaat medio februari mee doen met drie carnavalsoptochten. De wagen werd voor het transport gedemonteerd en kon op de dieplader mee op reis naar Delden.
Ondertussen wordt er al weer gewerkt aan de nieuwe maquette voor 2018. Deze wordt medio januari gepresenteerd aan de bouwgroep. Daarna kunnen de bouwers weer aan de slag voor de nieuwe corsowagen voor de optocht in september.

Het aangrijpende leven en werk van Charlotte Salomon

Charlotte Salomon - Zelfportret. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdagavond 19 januari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing in de Koppelkerk over het aangrijpende levenswerk van de joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon. De kunstlezing vindt plaats in aansluiting op de gelijktijdige grote tentoonstelling over Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum.

Poes Pomplu wordt vermist in de Koopmanstraat. Foto: PR

Honderd jaar geleden werd Charlotte Salomon (1917-1943) geboren. In 1943 werd zij, pas gehuwd en zwanger, vermoord in Auschwitz. Zuid-Frankrijk bleek geen veilige plek, waar zij als joodse vluchtelinge in 1941 arriveerde.
Alsof zij voorvoelde dat haar leven kort zou zijn, benutte zij de tijd in Frankrijk om in een koortsachtig tempo haar hele leven in beeld vast te leggen. Dit resulteerde in honderden gouaches met geschreven teksten waarin zij op een zeer expressieve en aangrijpende wijze haar heftige leven in woord en beeld vastlegt.
Haar stijl is heel persoonlijk en bijzonder. Het is kleurrijk werk met een heldere lijnvoering en een directe verbeelding. De afbeeldingen zijn zonder uitzondering te typeren als trefzeker en daar kun je twee dingen over opmerken: het is, gezien de omstandigheden waarin zij verkeerde, een knappe prestatie en het illustreert de weinige tijd die haar restte.
De lezing in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op vrijdag 19 januari begint om 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via www.koppelkerk.nl.

Amivedi: Pomplu vermist

AALTEN - Poes Pomplu wordt vermist in de Koopmanstraat, ze is een cypers/grijs gestreepte poes van zes jaar oud, heeft wat wit bij de bek, een witte bef en witte voetjes. Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren via tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Twee maal goud voor Athos

AALTEN - Op zaterdag 6 januari reisden een aantal acroturnsters van gymnastiekvereniging Athos af naar Rijssen om daar mee te doen aan een wedstrijd. De verwachtingen waren hooggespannen en niet zonder reden, zo zou later blijken. In wedstrijd 1 lieten Merel ter Beest, Noa Winkelhorst en Lizzy Oosterink een keurige oefening zien in de categorie damesgroep E instap. De oefening werd door de jury gewaardeerd met een gouden medaille. In wedstrijd 4 was het de beurt aan Nienke Nijman, Britt te Winkel en Noa Westerveld. Hun technisch sterke oefening was ook goed voor een plaats op het hoogste podium in de categorie dames groep E senior. Ook de overige Athosturnsters hebben het heel goed gedaan en kunnen trots zijn op hun prestatie.

Curiozamelbeurs

Knooppunt 18, een werk van Robert Jansen. Foto: PR

AALTEN - Zaterdag 13 januari is er weer een curiozamelbeurs in De Hofnar in Aalten. Ook in 2018 zullen deze maandelijks worden gehouden (met uitzondering van juli en augustus). Op de beurs is een boekje verkrijgbaar met de data voor 2018. Als vanouds kan men hier terecht voor de gebruikelijke zaken als postzegels, munten en ansichtkaarten maar ook voor andere minder gangbare verzamelobjecten zoals streekboeken, vinyl-platen en diverse andere nostalgische paperassen en curiosa. De beurs begint om 13.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur en de entree is gratis. Voor informatie en tafelreservering: Hans Ubbing, tel. 0543-520532.

Open atelier met kunst, koffie en kniepertjes

BREDEVOORT – Teken- en Schildergezelschap GUM luidt op zondag 14 januari tussen 11.00 en 16.00 uur het nieuwe jaar feestelijk in met kunst, koffie en kniepertjes tijdens het open atelier.

Voor iedereen dé gelegenheid om mede-cursisten en docent te ontmoeten en de sfeer te proeven van het ruime, gezellige en inspirerende atelier. Er is een expositie van geabstraheerde landschappen van Robert Jansen. Atelier Gum is te vinden op 't Zand 25 in Bredevoort.
Voor meer informatie: info@robart.nu.

The Continuo Company in Sint Joriskerk

The Continuo Company. Foto: PR

BREDEVOORT - The Continuo Company met Emma Huijsser op barokharp, Arjen Verhage op theorbe en Beatriz Lafont met zang en theorbe treden op zondag 14 januari op in de Sint Joriskerk met het programma The Birth of the Opera, muziek uit de vroegbarok in Italië.

Hoe kun je muziek en tekst samenbrengen tot een nieuwe beleveniswereld. Deze vraag leidde aan het eind van de zestiende eeuw in Florence tot een beweging onder de titel La nuove musiche. Gebaseerd op een intellectueel debat over de aard van oude Griekse muziek en zang, was de kring rond graaf Giovanni de' Bardi een broeinest van experimenten. Briljante geleerden en muzikanten ontmoetten elkaar in een poging om de oude theatrale ervaring te herscheppen. Uit deze geesten ontstond een expressieve samensmelting van tekst en muziek - de eerste opera's werden geboren.
In dit programma bevinden we ons te midden van deze doortastende en innovatieve kring. We horen fragmenten van de vroegste operawerken van Peri, Caccini, Frescobaldi, Kapsberger en Monteverdi, en worden van lachen naar tranen en van woede naar hartstocht geleid in deze nieuwe en uitdrukkingsrijke muzikale wereld.

Musici
Beatriz Lafont, sopraan, studeerde gitaar en zang aan het Conservatorium Profesioneel de Música en aan het Conservatorium Superior de Música 'Joaquín Rodrigo' in Valencia. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zette ze haar opleiding voort en behaalde ze een master in Early Music Singing. Ze is gespecialiseerd in Italiaanse muziek uit de vroege barok.

Emma Huijsser studeerde blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en barokharp bij Mara Galassi aan de Civica Scuola di Musica Claudio Abbado in Milaan. Emma treedt als barokharpiste regelmatig op met verschillende ensembles en orkesten. Zij speelde met het Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman, en ze is mede-oprichter van de Continuo Company.

Luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging zijn aandacht uit naar de renaissance-luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument. Met Leonore van Sloten vormt hij het Huygens Duo dat zich heeft toegelegd op de Nederlandse liedkunst van de zeventiende eeuw.

Het concert vindt plaats op 14 januari in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14.30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken.
Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van tien euro worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.

Manchester by the sea bij Filmtheater Schiller

Een scène uit Manchester by the Sea. Foto: PR

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont Manchester by the sea op donderdag 11 januari vanaf 20.00 uur, entree zeven euro. Na het plotselinge overlijden van zijn oudere broer wordt Lee Chandler aangesteld als voogd voor diens zoon. Lee keert terug naar zijn geboortedorp om voor hem te zorgen. Daar moet hij om zien te gaan met zowel zijn ex-vrouw Randi als de gemeenschap van North Shore. Een film over familiebanden, verlies, pijn en vergeving. De film is genomineerd voor zeer veel prijzen waaronder Beste film, Beste origineel scenario en Beste soundtrack. Casey Affleck won in 2017 een Golden Globe én een Oscar voor beste acteur voor zijn hoofdrol in deze film.

Programma van AD '69

AALTEN - Erg veel wordt er niet gevoetbald; alleen in de zaal wordt er gespeeld en op 15 januari moet AD '69 JO11-1 aan de bak voor de de kampioenswedstrijd.

Het programma ziet er als volgt uit.
Vrijdag 12 januari
19.30 AD'69 zaal 1-Gonemo /Redox zaal 3
21.00 Grol zaal 1-AD'69 zaal 2
Maandag 15 januari
18.00 FC Winterswijk JO11-3-AD'69 JO11-1

De Driesprong wint Kersttoernooi

DINXPERLO - In sportcafe de Peppel is in de laatste zes weken van 2017 het traditionele Kersttoernooi biljarten gespeeld, georganiseerd door biljartvereniging Ons Huis. Dit toernooi vond voor de 32e keer plaats onder leiding van Franko Speldekamp, die mede aan de wieg van dit toernooi stond, en Christiaan te Beest.

De 22 deelnemende teams gaven samen 129 spelers op en caramboleerden in 231 partijen een totaal van maar liefst 20.040 punten bij elkaar.
In de finale stuitte De Driesprong uit Aalten op Pivoteam 2 uit de Heurne, qua teamsamenstelling de titelverdediger van 2016.
Namens De Driesprong wisten Patrick Berenschot, Jan Meinen en Freddie te Winkel hun partijen winnend om te zetten tegen respectievelijk Gerard te Beest, Pascal Geven en Henk Rensink. Op de derde plaats eindigde team Pivo 1, eveneens uit de Heurne, dat SVD 1 achter zich wist te laten.
Jan Meinen van De Driesprong werd daarnaast tot meest productieve speler van het toernooi gekroond en mocht de Peter Sessink-bokaal ontvangen.
Kortste partijen kwamen op naam van Christiaan te Beest die 170 caramboles maakte in slechts tien beurten, met daarin een hoogste slotserie van 79 caramboles, en Gerald Meekes met elf beurten. Goede tweede met de hoogste serie was nieuwkomer Hans Vreemann die een serie van negentien caramboles uit zijn keu toverde, van de in totaal 41 te maken punten. Mario Lichtenberg ging aan de haal met de aanmoedigingsprijs, die wordt uitgereikt aan de minst productieve speler, dit tot grote hilariteit van zijn teamgenoten van Mario's Angels. Dit kenmerkt ook het karakter van het toernooi, waar iedereen ongeacht zijn of haar biljartkwaliteiten aan mee kan doen en caramboles naar eigen speelsterkte dient te maken. De goed bezochte finale werd afgesloten met de prijsuitreiking en een dankwoord van clubvoorzitter Han Rutgers aan eenieder die dit toernooi mogelijk heeft gemaakt.

Nieuwjaarsreceptie met uitreiking Pompe

De organisatoren van de Borghman Ronde van Bredevoort. Foto: Leo van der Linde

BREDEVOORT - Vrijdagavond was de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in 't Grachthuys Bredevoort. Naast het uitwisselen van wensen voor het nieuwe jaar werd ook De Pompe uitgereikt: een wisseltrofee voor een vrijwilliger of een groep vrijwilligers die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het stadje.

Door Leo van der Linde

Voorzitter Ab te Winkel van de Stichting Beheer Kulturhus Bredevoort heette allen van harte welkom. Namens de gemeente Aalten waren de wethouders Ted Kok en Henk Rijks aanwezig en een diverse raadsleden. De opkomst was groot.

Er volgde een powerpointpresentatie met een overzicht van allerlei activiteiten over het afgelopen jaar. Hieruit werd duidelijk dat Bredevoort beslist geen ingeslapen stadje is, het bruist er van vele activiteiten. Met name allerlei activiteiten in de Koppelkerk zorgden voor een opleving in Bredevoort. Wethouder Ted Kok ging in op allerlei ontwikkelingen voor het stadje in het nieuwe jaar. Hij is positief over de woningbouw en de toekomst van een nieuwe supermarkt in het stadje. Ook memoreerde hij de vele activiteiten die gepland staan: concerten, lezingen, exposities, Tegenlicht Meet Up, boekenmarkten en allerlei sportactiviteiten.

Het was het tiende jaar dat De Pompe werd uitgereikt. Genomineerd waren Corine Lankhof, onder andere voor haar inzet voor Bredevoorts Belang, Mobiel Gedeeld en de Borghman Ronde. Verder de initiatiefnemers van de Borghman Ronde van Bredevoort voor het opzetten van deze nieuwe activiteit in het stadje. Ook de organisatie van de Kerstmarkt Bredevoort was genomineerd. De vrijwilligers van het Ambthuis waren genomineerd, evenals Jan van Zuidam, voor zijn jarenlange inzet voor Bredevoorts Nieuws. Ook genomineerd was de Activititeitencommissie van Prinses Margriet, voor het organiseren van allerlei acties die het geld opleveren dat heel belangrijk is voor het voortbestaan van deze gymnastiekvereniging. De laatste genomineerde was Ab Hoefman, al tientallen jaren actief in het stadje in allerlei functies en besturen. Een commissie van 'wijze mensen' wees De Pompe toe aan de initiatiefnemers van de Borghman Ronde van Bredevoort. De prijs bestaat uit het beeldje en een geldbedrag van 250 euro. Na dit gebeuren was er tijd voor ontspanning. Er volgde een korte presentatie over 'Bierbrouwen in Bredevoort' door Stadsbrouwerij 'De Borghman'. Het proeven van bier vormde een onderdeel van deze avond en dit viel zeer in de smaak.

AVA '70 raapt ruim 1250 kerstbomen

AALTEN - Het was zaterdagochtend 6 januari om 09.00 uur al buitengewoon gezellig in het clubhuis van AVA`70. Een peloton van een dikke 40 vrijwilligers zat aan de koffie en wachtte op de opening van regelneef Gerben Duenk, die verantwoordelijk was voor de eerste activiteit van het jaar, die niets met atletiek te maken had. De trainingspakken waren dit keer ingewisseld voor heuse werkkleding, want er moest wel wat arbeid verricht worden. Volgens traditie gaat AVA`70 begin januari altijd kerstbomen scoren in het dorp en er hadden zich weer een prachtig aantal sjouwers gemeld.

Natuurlijk zat daar een flinke dosis ervaring bij, maar ook enkele nieuwelingen en een grote groep jeugdleden was van de partij. De directeur kerstbomeninzameling voor 1 dag, hield een korte toespraak, waarna de indeling volgde. Aalten-kern was opgesplitst in 11 wijken en dus werden er ook evenzoveel groepen gevormd, bestaande uit een chauffeur en een aantal noeste werkers. Om de gezelligheid een beetje kracht bij te zetten, werd er een groepskiek gemaakt en daarna ging het gezelschap op pad. Ladingen vol werden er in de loop van de ochtend naar verwerkingsbedrijf Aalbers gesleept, waar de telling plaatsvond en eigenaar Jos alles nauwkeurig verwerkte vanuit zijn kantoor op wielen. Opvallend was de bijzonder grote variatie aan kerstbomen. Sommigen waren bijna 3 meter hoog, anderen kwamen niet verder dan 42 centimeter. Ook werd er nog verlichting aangetroffen, een verdwaalde kerstbal rondgegooid en een kerstkaart voorgelezen. De stroom met kerstbomen hield nog enige tijd aan en uiteindelijk bleef de teller steken op het grootse aantal van om en nabij de 1267 stuks. Hiermee was organisator Duenk en uiteraard zijn peloton sjouwers meer dan tevreden.
De activiteit werd altijd afgesloten met een lekkere lunch in het clubhuis. AVA`70 bedankt alle gulle gevers uit Aalten, die de club op deze wijze gesponsord hebben!

AVA '70 raapt ruim 1250 kerstbomen

Het peloton AVA-vrijwilligers voor het 'kerstbomen rapen'. Foto: PR

AALTEN - Het was zaterdagochtend 6 januari om 09.00 uur al buitengewoon gezellig in het clubhuis van AVA`70. Een peloton van een dikke 40 vrijwilligers zat aan de koffie en wachtte op de opening van regelneef Gerben Duenk, die verantwoordelijk was voor de eerste activiteit van het jaar, die niets met atletiek te maken had. De trainingspakken waren dit keer ingewisseld voor heuse werkkleding, want er moest wel wat arbeid verricht worden. Volgens traditie gaat AVA`70 begin januari altijd kerstbomen scoren in het dorp en er hadden zich weer een prachtig aantal sjouwers gemeld.

Natuurlijk zat daar een flinke dosis ervaring bij, maar ook enkele nieuwelingen en een grote groep jeugdleden was van de partij. De directeur kerstbomeninzameling voor 1 dag, hield een korte toespraak, waarna de indeling volgde. Aalten-kern was opgesplitst in 11 wijken en dus werden er ook evenzoveel groepen gevormd, bestaande uit een chauffeur en een aantal noeste werkers. Om de gezelligheid een beetje kracht bij te zetten, werd er een groepskiek gemaakt en daarna ging het gezelschap op pad. Ladingen vol werden er in de loop van de ochtend naar verwerkingsbedrijf Aalbers gesleept, waar de telling plaatsvond en eigenaar Jos alles nauwkeurig verwerkte vanuit zijn kantoor op wielen. Opvallend was de bijzonder grote variatie aan kerstbomen. Sommigen waren bijna 3 meter hoog, anderen kwamen niet verder dan 42 centimeter. Ook werd er nog verlichting aangetroffen, een verdwaalde kerstbal rondgegooid en een kerstkaart voorgelezen. De stroom met kerstbomen hield nog enige tijd aan en uiteindelijk bleef de teller steken op het grootse aantal van om en nabij de 1267 stuks. Hiermee was organisator Duenk en uiteraard zijn peloton sjouwers meer dan tevreden.
De activiteit werd altijd afgesloten met een lekkere lunch in het clubhuis, waar de avonturen van de ochtend gedeeld worden. Onder het genot van een welverdiende kop soep en een broodje gaat dit toch altijd een heel stuk beter!
AVA`70 bedankt alle gulle gevers uit de kern van Aalten, die de club op deze wijze gesponsord hebben!

Boh Foi Toch in De Hofnar

Boh Foi Toch

AALTEN - Boh Foi Toch komt op zaterdag 20 januari naar De Hofnar voor een optreden. Dit 'zit- en staconcert' begint om 20.00 uur in de grote zaal van De Hofnar. Kaarten kosten vijftien euro en zijn verkrijgbaar via www.streektheaterdepol.nl en bij boekhandels Messink & Prinsen en Meneer Kees.

Boh ontstond als gelegenheidsband. Jan Manschot en Ferdy Joly, bassist Willem te Molder en trekharmonicaspeler/liedjeszanger Hans Keuper vonden elkaar voor een optreden tijdens het Achterhoeks Gala op Nieuwsjaardag, 1990 in Hengelo (G). Hun mengsel van Zydeco en rock sloeg meteen aan. Besloten werd door te gaan.

Het repertoire werd uitgebreid en polka’s, walsen, maar ook ballads kwamen erbij, net als 'folky' deuntjes en tex mex. Boh Foi Toch speelt voor jong en oud en maakt voor en met iedereen feest.

Boh Foi Toch bestaat tegenwoordig uit Paul Kemper (gitaar en zang); Hans Keuper (harmonika en zang); Han Mali (drums en zang) en Willem te Molder (basgitaar en zang). (Foto: PR)

Een gezonde pizza bij De Lichtenvoorde

De bedenkers en makers van de gezonde pizza. Foto: PR

AALTEN - De maaltijdleverancier Food Connect van De Lichtenvoorde heeft dit jaar een uniek receptenboek uitgebracht, vol met heerlijke gerechten die bedacht zijn door hun koks en andere organisaties waarmee ze samenwerken. Ook De Lichtenvoorde gevraagd naar een smakelijk recept en wie kunnen dat nou beter bedenken dan de cliënten?

Vol enthousiasme werd daarom de wedstrijd 'Wie is de chef van De Lichtenvoorde?' georganiseerd onder de cliënten. Een groot succes met als winnaressen Brechtje, Anita en Astrid met een 'gezonde pizza'! "We eten graag pizza, alleen is dit natuurlijk niet zo gezond. Daarom hebben we een gezonde pizza bedacht met een zachte kwarkbodem en een vulling van verse groenten. En hij smaakt heerlijk!", vertellen de dames enthousiast.

De gezonde - en lekkere - pizza. Foto: PR

En dit werd door de bezoekers van het door De Lichtenvoorde georganiseerde LIJV! Festival bevestigd, waar de heerlijke pizza's door hen bereid werden met een beetje hulp van de koks van Food Connect.

Oplossing zoekplaatje

Foto: collectie Leo van der Linde

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 2 januari was een foto van reisvereniging De Hogestraat, die op bezoek ging bij het Aviodome.

In vroeger tijd was een uitstapje om vliegtuigen in het 'echt' te zien iets waarover nog lang nagepraat werd in familie- of vriendenkring. De mensen van reisvereniging De Hogestraat lieten zich fotograferen bij de 'Vliegende Hollander'. Mevrouw Leis Kalf-Nijman uit de Hogestraat vertelde het volgende: "dit reisje was op 4 juli 1949. We zien op de foto bovenaan: mevrouw Prinsen, de heer Meerdink, de heer en mevrouw Kempers van de groentewinkel en de heer en mevrouw Sieverding. Op de middelste rij zien we de heer en mevrouw Pampiermole, de chauffeur van de bus (naam onbekend), mevrouw Wissink, de heer Duenk, klompenmaker aan de Ringweg/Grevinkweg, de heer Wissink, de heer Nijman van de kwekerij en bakker Degenaar. Op de onderste rij zien we onder andere de heer Lammers van 't Tolhuus, te Paske van de sigarenwinkel en Hoftijzer, bloemist aan de Dalweg." Door andere personen werden nog de namen genoemd van Jans Veldhuis-Duenk en Rudolph Veldhuis, klompenmaker aan de Hogestraat. Wim Hengeveld wist te melden dat de reisvereniging De Hogestraat in augustus 1947 al eens een uitstapje maakte naar Zuid-Limburg. Men maakte er toen zelfs een tweedaagse tocht van. De reis werd gemaakt per autobus van Walhof uit Winterswijk. Behalve Maastricht en de Geul werd ook het soldatenkerkhof Margraten bezocht.

Column

9 december tot 21 januari

Bredevoort

Expo 'Spelenderwijs' van Marion van Noord

Stichting Koppelkerk

9 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

10 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

11 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

12 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

Circus Bossle komt in Aalten!

De Ahof

Bredevoort

Tegenlicht meet up: Hoe duur is natuur

Stichting Koppelkerk

13 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

Bredevoort

Achterhoekse meesters in de Koppelkerk

Stichting Koppelkerk

Aalten

Circus Bossle komt in Aalten!

De Ahof

Bredevoort

Filmhuis 't Grachthuys Bredevoort

Programmacommissie 't Grachthuys Bredevoort

Bredevoort

Filmhuis Bredevoort: 12 Years a Slave

't Grachthuys Bredevoort

Dinxperlo

Klein Theater Dinxperlo ARJAN ERKEL

Kulturhus

Bredevoort

Koppelkerk Jazz: Ewout Dercksen & The Bobs

Stichting Koppelkerk

14 januari

Aalten

Circus Bossle komt in Aalten!

De Ahof

Bredevoort

The Continuo Company

Sint Joriskerk Bredevoort

Bredevoort

Concert in de Sint Joriskerk Bredevoort

Sint Joriskerk Bredevoort

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

16 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

17 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

18 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

19 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

Bredevoort

Het leven en werk van Charlotte Salomons

Stichting Koppelkerk

20 januari

Aalten

KLAUS CORDES - FUKUSHIMA

VVV Agentschap Aaltense Musea

Aalten

Boh Foi Toch theaterconcert

De Hofnar

Bredevoort

Kenniscafé over STRESS

Stichting Koppelkerk

Zoekplaatje

Foto: collectie: Leo van der Linde

AALTEN - De ansichtkaart, het zoekplaatje van deze week, is ruim honderd jaar oud: hij dateert uit 1906. Toch is dit prachtige pand wel herkenbaar. De voorkant ziet er nu wel wat anders uit. In 1906 beschikte dit pand nog over een prachtig balkon. Bij de geplande restauratie van dit pand wil men het oude balkon in dezelfde stijl terugbrengen. Wie herkent het en heeft er meer informatie over? Jullie bijdrage is welkom via: redactie@aaltensnieuws.nl of via Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Hengeveld Scootmobiel Center sponsor Scootmobielclub Aalten

Nieuwe hesjes voor de Scootmobielclub. Foto: PR

AALTEN - Hengeveld Scootmobiel Center, onderdeel van Hengeveld Bike Center, gaat de nieuwe Scootmobielclub uit Aalten ondersteunen. De huidige Scootmobielclub, met twaalf enthousiaste ouderen, is vorige zomer ontstaan vanuit het intergenerationeel project 'It' Scoot to be here'. De ouderen gaan elke derde vrijdagmiddag met elkaar op stap, vooral gezellige toertochten zijn erg in trek. Komende tijd wil de club het ledenaantal uitbouwen. Hengeveld Scootmobiel center zal de club bijstaan bij de grotere toertochten door een bezemwagen in te zetten en eventueel een scootmobiel tijdelijk te vervangen wanneer dit nodig is. Ook kunnen de leden van de Aaltense club gebruik maken van diverse kortingsacties die worden aangeboden door het scootmobielcenter. Last but not least heeft Hengeveld de nieuwe veiligheidshesjes voor achter op de Scootmobielen gesponsord. Het Scootmobiel Center zit sinds kort in Aalten samen met het bekende Bike Center aan de Landstraat 36-38-45 te Aalten. De Scootmobielclub is een initiatief van talentverbinder Richard Jongetjes in samenwerking met Figulus Welzijn en zorgcombinatie Marga Klompé. Ouderen, in bezit van een scootmobiel, die ook maandelijks met leeftijdsgenoten op stap willen, kunnen zich aanmelden. Contactpersoon is Anneke Visser (Figulus Welzijn), tel. 0543-473993 of 06-20494429.

Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.
De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 tot 21.30 uur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.

De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen. Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.

14 / 26

Can I Come Over?
Marleen Hoftijzer leert de twee gezichten van Afrika kennen

Alphons in zijn huis.

Waarom ik littekencrème had ingepakt weet ik niet. Misschien was het een voorbestemd, want ik smeer hem nu dagelijks. Het motorongeluk kan ik nog in slow motion in mijn hoofd afdraaien. Ik dacht nog: ik moet gaan rollen. Mijn huid schaaft af aan het asfalt. Maar het was al te laat. Mijn knieën, bovenbenen en mijn borst. Het zag er niet uit. Een 16-jarige motorrijder reed ons van achteren aan. Hij had geen remmen. Hoe kun je in een stad vol heuvels rijden zonder remmen?

Het was chaos. Veel mensen voegden zich om ons heen. En niet alleen om ons te helpen. Mijn tas met al mijn apparatuur was opeens verdwenen. In een oogwenk zag ik dat de bestuurder ook werd beroofd van zijn geld. Een auto stopte. Ik werd naar binnen getild. Opeens zat er een andere vrouw naast me. Ze zei: "I saw your bag and I saved it for you". Afrika kent twee kanten.

Het ongeluk gebeurde nota bene voor een militair ziekenhuis. Erg hygiënisch zag het er niet uit, maar ik werd direct geholpen en het was me wel weer een ervaring zeg! Ik hield er flinke schaafwonden en een dikke knie aan over, maar na twee weken huppelde ik weer vrolijk rond.

Marleen vlak na het verkeersongeval dat ze had.
Kleurrijke taferelen tijdens een begrafenis.
Vrolijke of droevige ceremonie: er is altijd bier.

De eerste week in Kameroen was hectisch. Niet alleen filmde ik de bruiloft van Eric en Elske, maar ik maakte ook nog eens een begrafenis en een verlovingsfeest mee. Alles wordt hier thuis gevierd, met veel bier en traditionele dansoptredens. En ja, dat geldt ook voor de begrafenis, die ook aan huis plaats vindt.

Tot nu toe verbleef ik in prachtige huizen. Alphons, een neef van Eric, vertelde mij over zijn kamer die hij huurt in een buitenwijk. Volgens mij is tegenwoordig iedereen in Nederland zijn huis aan het opruimen. Minimaliseren is hot. Maar zoiets als Alphons zijn kamer heb ik nog niet eerder gezien.

Een matras op de grond, een douchekop die boven het toilet hangt en een kookplaatje op de grond. Zijn koelkast heeft hij niet meer. Een bed vindt hij niet belangrijk. Hij is vijf kilometer buiten de stad gaan wonen, omdat je hier normaal kunt ademen. En toch is hij er blij mee en toont hij vol trots deze ruimte.

Vele broers en zussen uit deze familie zijn geëmigreerd naar Canada of Nederland. Alphons wil graag naar Nederland omdat wij geen corruptie kennen. Feitelijk is Kameroen namelijk een schijndemocratie. Het Franstalige deel van het land wordt bevoordeeld ten opzichte van het Engelstalige deel. Tijdens mijn rit in de nachtbus werd ik vier keer uit de bus gehaald omdat het leger mijn paspoort wilde controleren. Tussen deze twee gebieden in, is het regelmatig onrustig.

Tijdens Oud en Nieuw werd de situatie voor mij ineens heel duidelijk weergegeven. Geen enkele vuurpijl ontplofte in de lucht. Alles wat knalt, is verboden. Toch klonken we onze champagneglazen tegen elkaar. Diezelfde avond lees ik dat sporten en afvallen als goede voornemen in Nederland op nummer één staat. Waar maken wij ons eigenlijk druk om? Hier wensen ze elkaar een beter bestaan in een eerlijk land waar ze zich thuis kunnen voelen. De hele familie wil uiteindelijk terug naar Kameroen om het land te verbeteren. Het blijft toch hun thuis.

Sjoksfestival met Tino Martin en Partysquad

AALTEN – De 27ste editie van het Aaltense Sjoksfestival wordt op zaterdag 26 mei gehouden. De organisatie is erin geslaagd om enkele topartiesten te contracteren waaronder Tino Martin en The Partysquad. Ook enkele lokale dj's maken hun opwachting. Net als de vorige twee edities zal ook dit keer het Aaltense centrum worden omgetoverd tot een gesloten festivalterrein met drie podia. Het programma is dit jaar zeer divers, met voor elk wat wils.

Tino Martin is een rijzende ster. Hij gaf vorig jaar uitverkochte shows, onder andere in de Heineken Music Hall en ZiggoDome. Zijn eerste podiumervaring deed hij op toen hij veertien was in de strandtent van zijn oom en tante. Tino zong een nummer mee met de band die de avond muzikaal verzorgde. Vanaf dat moment was er bij hem geen twijfel mogelijk, dit wilde hij de rest van zijn leven doen. Hij heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan en treedt op in binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies.

Het Nederlandse dj-team The Partysquad bestaat uit Jerry Leembruggen (DJ Jerry) en Ruben Fernhout (MC Ruben). Het tweetal ontmoette elkaar in 1998 tijdens de tournee 'Wanted' voor nieuw talent. DJ Jerry was de vaste dj tijdens deze tournee en Ruben presenteerde de shows. In datzelfde jaar begonnen ze met een vaste clubavond in het Amsterdamse Margaritas. Ze draaiden daarna niet alleen op veel feesten en clubs in Nederland maar ook als gast-dj's in onder andere Spanje, Zweden en op Curaçao. Ook op grote evenementen als Innercity waren ze aanwezig. Onder het motto 'Voor de Lol' komt de Bende Van Ellende naar Aalten. Ook Feestnation is van de partij op het Sjoksfestival van zaterdag 26 mei. Aalten maakt kennis met twee party-generals die elke tent en elk festival op z'n kop weten te zetten met hun energie en interactie met het publiek.

De superband Q5 New Style is een combinatie van dynamische live muziek versterkt door de beats van een dj. Vijf getalenteerde entertainers nemen het publiek mee in een unieke live dance experience vol show en interactie, ondersteund op een mega video wall.
De Mannen van Oranje staan garant voor onvervalst Nederlands sentiment; meezingen, deinen, gezelligheid. Alle bekende Nederlandstalige stampers komen voorbij zoals nummers van Jan Smit, Rene Schuurmans, Frans Duijts, Gerard Joling, Django Wagner, De Dikdakkers, Marco Borsato, André Hazes, Rinus, Gebroeders Ko, Nick & Simon, Guus Meeuwis, Wolter Kroes, Vinzzent, Jeroen van der Boom en natuurlijk Frans Bauer. De lokale dj's Wimpie en Ardex completeren het programma.

"We hebben bewust gekozen voor een heel ander en verrassend programma, samengesteld met onze adviseur Gilbert van Zolingen. Hij kent de muziekscene als geen ander en weet wat 'hot' is op dit moment. Middels een promofilm van Bas van der Bent hebben we tijdens de AFM Kinderhulpweek de line-up bekend gemaakt. De reacties zijn erg positief. We gaan weer ons stinkende best doen voor een fantastisch Sjoksfestival in het Aaltense centrum", aldus een enthousiaste Christiaan ter Haar van de Stichting Sjoksevenementen Aalten. De voorverkoop voor dit unieke evenement gaat van start in februari.

Winterdrums onderdeel Nationaal Theaterweekend

WINTERSWIJK - Drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior organiseren voor alweer de negende keer het slagwerkfestival Winterdrums, dit jaar met medewerking van Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo, AOV Aalten, Concordia Beltrum, Kon. WOV, Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen. Doel van het festival is om te laten zien hoe leuk en veelzijdig slagwerk is. Doel van het Nationaal Theaterweekend is om heel Nederland op een laagdrempelige manier te laten zien hoe leuk theater is. Winterdrums past dan ook perfect in het Theaterweekend. Voor vijf euro kan het publiek de hele middag vertoeven in de aangename ambiance van Theater de Storm én genieten van slagwerkmuziek.

Diverse slagwerkgroepen maken deze middag hun opwachting en zullen het publiek meenemen in de veelzijdige wereld van slagwerkmuziek. Het bij het grote publiek bekende trommelen is slechts een klein onderdeel van het slagwerk. Slagwerk kent namelijk een enorme diversiteit aan percussie-instrumenten en ook de muziekstijlen zijn veelomvattend. Van ritmisch tot melodisch en van bombastisch tot intiem. Dit zal de bezoeker bij binnenkomst al duidelijk worden, wanneer zij wordt ontvangen met een verrassend optreden.
De middag wordt afgetrapt door Slagwerkgroep Markelo, gevolgd door de slagwerkgroep van muziekverenging Excelsior. Enkele maanden geleden brachten de slagwerkers van Excelsior nog een show met slechts behulp van klompen, plastic buizen en hun eigen lichaamsdelen (zogenaamde 'body percussion') op de verschillende podia in China. Voor Winterdrums hebben ze een sfeervol concertprogramma voorbereid met onder andere de titelmuziek van de serie 'Game of Thrones'. Hierna maken Concordia Beltrum en de KWOV het eerste blok spetterend af. De optredens zijn afwisselend in de theaterzaal en de feestzaal van De Storm. Na de eerste pauze nemen Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo en AOV Aalten de stokken over voor wederom een pittig staaltje slagwerkmuziek. Het laatste deel van de middag wordt ingevuld door Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen zorgt voor een spectaculair slot.
De deuren van Theater de Storm zijn zondag 28 januari vanaf 11.30 uur geopend. Gasten worden muzikaal verwelkomd, waarna om 12.00 uur het officiële programma zal starten. De middag eindigt rond 17.00 uur. De bar is de gehele middag doorlopend geopend. Vrij in- en uitlopen is door de festivalopzet van Winterdrums mogelijk.

Top2000-dienst in Zuiderkerk

AALTEN - In de Zuiderkerk in Aalten is op zondag 14 januari, aanvang 10.00 uur, weer een Top2000-dienst. Het thema is 'Power of Love'.

Geen onderwerp is zoveel bezongen als de liefde. Soms is het zelfs net alsof alles om de liefde draait. Of, zoals Huey lewis zingt in The Power of Love: 'It's the power that makes the world go round'. Liefde is de kracht die de wereld doet draaien. In deze top2000 dienst gaan de aanwezigen samen op zoek naar die kracht, aan de hand van tien bekende songs over de liefde zoals 'Living on a Prayer' van Bon Jovi en 'Zing, vecht, huil, bid' van Ramses Shaffy. De muziek komt van het Top2000-koor en -band onder leiding van Johan Klein Nibbelink. Voorganger is Jan Willem Hengeveld.

Inschrijving Triathlon Aalten geopend

AALTEN - Goeie voornemens zijn meteen waar te maken, door nu in te schrijven voor de GUV Triathlon bij de Slingeplas, op Vaderdag 17 juni.

Deelnemers kunnen de lat 'laag' leggen door de achtste triatlon te doen. Dat is 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Voor de bikkels is er de kwart triatlon: 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Ook kids van 8 tot 14 jaar kunnen inschrijven. Voor hen is er de OWM Zwemloop. Met nog zes maanden trainingstijd te gaan, is dit een spectaculaire uitdaging. En de ervaring van de afgelopen edities is, dat er ook veel publiek op af komt.

Gesloten Aalten Dartstoernooi

AALTEN - Dartsvereniging Schiller organiseert het jaarlijkse Gesloten Aalten op zondag 14 januari. De strijd om het kampioenschap staat open voor deelnemers uit de gemeente Aalten. Het Gesloten Aalten is een singletoernooi met een inschrijfgeld van 5 euro. Naast de wisselbeker en de titel 'Aaltens Kampioen' wordt er gestreden om geldprijzen. Het toernooi op zondagmiddag 14 januari wordt gehouden in Oerkroeg Schiller. Het begint om 13.00 uur en inschrijven is mogelijk vanaf 12.00 uur.

Acrogym Prinses Margriet

BREDEVOORT - Zaterdag 6 januari kwamen leden Prinses Margriet uit op een acrogymwedstrijd. Marin en Lisa eindigden op een vijfde plaats met 21.200 punten en Nienke en Loes 22.800 punten en dat was goed voor een derde plaats. Jytte en Aranka wisten ze een tweede plaats te bemachtigen met 23.580 punten. Het trio Amber, Diede en Danique behaalde de bronzen medaille.

Grenssteenwandelingen krijgen een vervolg

De organisatoren van de tochten zijn er klaar voor. Foto: Frank Vinkenvleugel

REGIO - In navolging van de succesvolle grenssteenwandelingen in de grensregio hebben ditmaal de Heimatverein Anholt, Comité Leefbaarheid Megchelen, Vereniging Leefbaarheid Netterden en Heemkundekring Bergh een nieuwe serie grenssteenwandelingen georganiseerd vanaf grenssteen 730 naar grenssteen 698, van Dinxperlo naar Beek.

Door Iris Jansen

"Tijdens het project 'Nachbarn stellen sich vor' dat afgelopen jaar in Dinxperlo met een tentoonstelling werd geopend, was al snel het idee geboren voor een vervolg van de grenssteenwandelingen. Zo moest het toch ook mogelijk zijn de wandelingen richting de Rijn te organiseren", vertelt Theo Gasseling van het Heimatverein Anholt. "De wandelingen zijn uniek want de routes zullen maar éénmaal te bewandelen zijn, aangezien er veel stukken over privéterreinen lopen. Dankzij de medewerking van de grondeigenaren is het mogelijk geweest dit traject uit te zetten, dat zowel over Duits als Nederlands grondgebied loopt. Om het wild niet teveel te verstoren, is op verzoek van de eigenaren en meewerkende organisaties de wandeling niet opengesteld voor honden. Zeker gezien het jaargetijde, heeft het wild te weinig beschutting van struiken en gras."

Een van de grensstenen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Drie wandelingen
"De eerste wandeling is op zondag 21 januari en begint bij grenssteen 730. Het startpunt is bij de slagboom bij de Brüggenhütte aan de Aa-Strang en eindigt bij grenssteen 715, gelegen bij Camping De Bosrand aan de Heisestraat in Megchelen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en heeft een aantal verzorgingspunten; bij de Regniet, bij Golfclub 't Lohr, bij het voormalige douanestation Anholt en natuurlijk bij het eindpunt op de camping, waar koffie, thee of een warme snack te verkrijgen zijn en gebruik kan worden gemaakt van een toilet. Veel vrijwilligers zijn tijdens de wandelingen bij de organisatie betrokken", legt Gasseling uit.

De tweede wandeling is op zondag 4 februari en start bij grenssteen 715, bij camping De Bosrand en loopt tot aan grenssteen 708 bij de grens met Netterden aan de Emmerikseweg. En op zondag 18 februari is de laatste in deze serie, van grenssteen 708 naar grenssteen 698 Beek, bij het tankstation aan de BAB3. Voor alle wandelingen geldt dat er tussen 9.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden, aanmelden is niet nodig. De kosten bedragen 5 euro per persoon waarbij kinderen tot 12 jaar gratis mogen meelopen. Het bedrag is inclusief pendelbus die de wandelaars weer terug naar het startpunt brengt. Gasseling: "Ik moet er wel op wijzen dat de wandeling, gezien de terreinomstandigheden, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator. De route loopt soms dwars door de weilanden en greppels. Er wordt zelfs een vlonder gebouwd waar de wandelaars overheen moeten lopen. Een redelijk goede conditie, een paar stevige schoenen en regenkleding zijn dus zeker aan te bevelen."

Ook Freek Diersen, die bij de organisatie van de eerste grenssteenwandeling nauw betrokken is geweest en nu ook weer als vrijwilliger meewerkt, is blij dat er een vervolg komt. "Het is een geweldige manier om het landschap op deze manier te beleven. Je komt op plekken langs de grens waar je niet zo gauw meer komt. Je zult verbaasd zijn over de andere invalshoek van het landschap die je normaal alleen maar vanaf de weg kunt zien. Niet als vrijwilliger, maar ook als lid van de Euregioraad, vind ik dit een geweldige manier om mensen aan weerskanten van de grens bijeen te brengen, te verbinden. Met elkaar een stukje gezamenlijke historie beleven, dat is een hele waardevolle ervaring. In 2019 zal de laatste etappe van de grenssteenwandelingen worden uitgezet en wel van Babberich naar Spijk."
Tot slot vult Gasseling nog aan: "Alle informatie omtrent deze wandelingen is - ook in het Nederlands - na te lezen op de website van onze Heimatverein."


www.anholt-heimatverein.de

Lustrumprogramma voor WFevenementen

WINTERSWIJK - De stichting WFevenementen uit Winterswijk, organisator van wandel- en fietstochten, bestaat dit jaar vijf jaar.Tijdens de evenementen in 2018 zullen er daarom extra nevenactiviteiten op het programma komen. Inmiddels zijn de nieuwe folders klaar en is de website geactualiseerd.

Naobertochten
Op zondag 27 mei wordt het seizoen geopend met de Naobertochten voor zowel wandelaars als fietsers. De tochten gaan door de buurtschappen Brinkheurne, Woold en Kotten. De fietsers passeren daarnaast ook regelmatig de groene grensovergangen naar onze 'naobers' in het Duitse grensgebied. Start en finish zijn bij recreatiepark Het Winkel aan De Slingeweg in de Brinkheurne.

Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 uur starten voor een gepijlde tocht van circa 15 kilometer. Deze wandeltocht gaat hoofdzakelijk over onverharde wegen, bospaden en weilandpaden. Fietsliefhebbers vertrekken tussen 10.00 en 12.00 uur en kunnen kiezen uit ritten van 40- of 60 kilometer ; ook in deze tochten worden de grote wegen zoveel mogelijk gemeden. Deelnemers aan zowel de wandel- als de fietstochten hebben halverwege een rustpunt bij verenigingsgebouw Juliana in Het Woold. Hier kunnen een hapje en een drankje genuttigd worden, daarnaast wordt gezorgd voor muziek en folkloristische activiteiten.
Deelnamekosten voor alle tochten zijn drie euro per persoon, inclusief een versnapering en een routebeschrijving.

Internationale Fiets4daagse
Het grootste evenement is ook dit jaar de Internationale Fiets4daagse, die van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni op de rol staat. Uitvalsbasis is net als voorheen sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. De fietsers kunnen iedere dag kiezen uit routes van 25-, 40- of 60 kilometer. Alle routes zijn wederom geheel vernieuwd en gaan iedere dag in een andere richting.

De organisatoren verwachten ook dit jaar weer zo'n tweeduizend deelnemers, waarvan een groot deel fietstoeristen uit geheel Nederland en zelfs de buurlanden. Vele toeristische bedrijven hebben in deze periode speciale overnachtingsarrangementen. De voorinschrijving is momenteel al in volle gang en menig slaapplek is al vastgelegd. Met het oog op het lustrum van organisator WFevenementen zijn er dit jaar extra veel nevenactiviteiten met muziek, dans, folklore en educatieve onderwerpen. Een startkaart voor vier dagen kost twaalf euro; bij voorinschrijving geldt een korting van twee euro. Start is iedere dag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Hamalandtochten
Op zondag 2 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten, wederom voor wandelaars en fietsers. De tochten gaan door het gebied ten noorden van Winterswijk, waarbij de fietsers ook weer een stukje Duitsland aandoen. Start en finish van de Hamalandtochten zijn ook in 2018 bij recreatiepark Sevinkmolen aan de Meddoseweg. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 vertrekken voor een tocht van circa 15 kilometer, voornamelijk over zandwegen en bospaden. Starttijd voor de fietsers is tussen 10.00 en 12.00 uur, zij kunnen kiezen uit routes van 40- of 60 kilometer. Ook de Hamalandtochten zijn duidelijk gepijld, daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving. Deelnamekosten zijn ook nu weer drie euro, inclusief een versnapering.

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Aalten

De jachthoornblazers van de Wildbeheereenheid blazen het nieuwe jaar in. Foto: Leo van der Linde

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Zaterdag was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten. Burgemeester Anton Stapelkamp sprak er, vertelde over zijn plannen om de gemeente Aalten beter te leren kennen. Hij reikte ook een onderscheiding uit aan Willem Eppink.

De burgemeester heeft nog geen raadsvergadering voorgezeten en kent dus de raadsleden nog niet zo goed. Hij vroeg hen zich even te melden door hand opsteken. Foto: Leo van der Linde
Veel belangstelling voor de nieuwjaarsreceptie in De Hofnar. Foto: Leo van der Linde Foto: Lydia ter Welle
Willem Eppink en zijn echtgenote. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gemeenteraad beter leren kennen
Om de gemeenteraad beter te leren kennen zal burgemeester Stapelkamp ook de raadsleden vragen hem uit te nodigen. Na een eerste kennismaking wil hij dan meegenomen worden naar een plek of organisatie waarmee de raadsleden zich verbonden voelen, waar ze trots op zijn, van genieten of waar ze zich haast voor schamen. "Zo kom ik op een flink aantal plekken en ontmoet ik tal van mensen op een ontspannen manier." Stapelkamp wees ook op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. "We beseffen nauwelijks meer wat een voorrecht het is om onze bestuurders zelf te mogen aanwijzen. Ik hoop dat velen hun verantwoordelijkheid nemen en bewust hun stem uitbrengen op 21 maart. Omdat Aalten het waard is." Van gemeenteraadsleden wordt veel gevraagd. Volgens Stapelkamp is de beloning en soms ook de waardering beperkt. "Te beperkt mijns inziens. Deze burgers nemen de zware verantwoordelijkheid op zich om de tientallen miljoenen die de gemeente uitgeeft zo goed mogelijk te besteden." Zij hebben daarom de steun en het vertrouwen van de bewoners nodig. Ze moeten echter ook kritisch gevolgd worden. De burgemeester riep op ze te bevragen over wat ze de afgelopen periode voor de gemeenschap hebben gedaan en over hun plannen voor de komende vier jaar.

Bewoners mede verantwoordelijk voor bestuurlijke integriteit
Stapelkamp herhaalde dat hij op 22 december bij zijn installatie enthousiast ja heeft gezegd tegen de gemeente Aalten "nadat de Aaltense gemeenteraad al op 9 oktober Ja tegen mij gezegd had. Dat was dus twee keer Ja, geen jao, jao, maar JA, JA". Hij vertelde dat hij een toegankelijke en benaderbare burgemeester wil zijn. Hij is niet alleen gezagsdrager, maar ook inwoner. Als burgemeester zal hij boven de partijen staan. Hij is 'niet van de politiek' en heeft daarom geen eigen politieke agenda. Hij wil zich slechts met zijn beste krachten inzetten voor de Aaltense gemeenschap. Hij zal daarbij de gemeenteraad en de wethouders ondersteunen bij hun werk. "Ik heb daarbij de zorg de wettelijke procedures te bewaken en de mogelijkheden voor burgers om invloed te hebben." Net als bij de installatie benadrukte Stapelkamp dat hij bestuurlijke integriteit belangrijk vindt. Burgers hebben daar belang bij, maar zijn er zelf ook voor verantwoordelijk. "Zij moeten het gemeentebestuur het vertrouwen en de ruimte geven om het algemeen belang te dienen door alle belangen tegen elkaar af te wegen en de uitkomst daarvan respecteren." Daar hoort het uitoefenen van oneigenlijke druk 'om zo een voorkeursbehandeling te krijgen of om de afgesproken voorwaarden en procedures te ontwijken' niet bij.

Inwoners kunnen voor het mee-eten de burgemeester uitnodigen via www.aalten.nl/ankommn of telefonisch: (0543) 49 33 33.

Gemeentelijke erepenning voor Willem Eppink

AALTEN - Burgemeester Stapelkamp reikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 6 januari zijn eerste erepenning uit. Deze werd gegeven aan Willem Eppink, die al sinds 1967 "samen met zijn vrouw" een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het werk van het Rode Kruis in Aalten. Het gaat daarbij om het aanwezig zijn met EHBO'ers bij tal van evenementen, het verzorgen van EHBO-cursussen, het organiseren van ontspanningsmiddagen in de Hofnar en de voorbereiding op rampen en crisissituaties.

Eppink, oud-ambtenaar van de gemeente, deed echter nog veel meer, vertelde de burgemeester. "Hij was ambulancechauffeur, cateraar, administrateur en bestuurssecretaris. Maar of dat nog niet genoeg was, hij heeft ook nog voor de Bloedbank van Sanquin gewerkt, was hoofdleider vakantiereizen van de Nederlandse Epilepsievereniging en was chauffeur op de Buurtbus Lichtenvoorde-Aalten. Ook binnen de wooneenheid van de Kattenberg, waar hij nu woont, is hij als 81-jarige nog actief." Voor deze langdurige en brede inzet was een onderscheiding op zijn plaats.

Gemeentelijke erepenning voor Willem Eppink

Willem Eppink en zijn echtgenote. Foto: Frank Vinkenvleugel

AALTEN - Burgemeester Stapelkamp reikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 6 januari zijn eerste erepenning uit. Deze werd gegeven aan Willem Eppink, die al sinds 1967 "samen met zijn vrouw" een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het werk van het Rode Kruis in Aalten. Het gaat daarbij om het aanwezig zijn met EHBO'ers bij tal van evenementen, het verzorgen van EHBO-cursussen, het organiseren van ontspanningsmiddagen in de Hofnar en de voorbereiding op rampen en crisissituaties.

Eppink, oud-ambtenaar van de gemeente, deed echter nog veel meer, vertelde de burgemeester. "Hij was ambulancechauffeur, cateraar, administrateur en bestuurssecretaris. Maar of dat nog niet genoeg was, hij heeft ook nog voor de Bloedbank van Sanquin gewerkt, was hoofdleider vakantiereizen van de Nederlandse Epilepsievereniging en was chauffeur op de Buurtbus Lichtenvoorde-Aalten. Ook binnen de wooneenheid van de Kattenberg, waar hij nu woont, is hij als 81-jarige nog actief." Voor deze langdurige en brede inzet was een onderscheiding op zijn plaats.

Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 als directeur uitgever werkzaam bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.


Achterhoekse Meesters in Koppelkerk

Wim Prinsen, oud-kunstdocent, ging uitgebreid in op het kunstenaarschap van Joop Kruip, één van de Achterhoekse Meesters. Foto: Leo van der Linde

BREDEVOORT - Op zondag 7 januari was het druk in de Koppelkerk. Daar vond de opening van de expositie Achterhoekse Meesters plaats. Van 12 januari tot 2 april wordt hier het werk geëxposeerd van Joop Kruip, Toon Klaver, Hennie de Korte, Gerard Velthuis en Riek van der Lichte.

Door Leo van der Linde

Het zijn schilders die hun hart verloren hebben aan de Achterhoek. Joop Kruip (1935-2016) uit Aalten leefde van en voor de kunst. Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar en liet een oeuvre na dat reikt van olieverf tot gouaches, van beeldhouwwerk tot mozaïek. Toon Klaver (19330 uit Lochem zou een Nederlands impressionist kunnen worden genoemd. Een warm kleurenpalet kenmerkt zijn werk. Composities van stillevens, naakten en stadsgezichten zet hij rechtstreeks met kwast op het doek. Voordat Hennie de Korte (1941) neerstreek in de Achterhoek woonde hij lange tijd in Australië. Hij raakte gefascineerd door havens van vreemde landen. De verstilde sfeer van zijn schilderijen doet denken aan de Haagse School. Creëren werd Gerard Velthuis (1935) met de paplepel ingegoten. Nadat hij zijn vader als meubelmaker opvolgde, richtte hij zich volledig op het schilderen en beeldhouwen. De inspiratiebron voor zijn kleurrijke doeken is altijd het Achterhoekse en Twentse land. Riek van der Lichte (1908-2001) leerde de kneepjes van het vak in het Rijksmuseum in Amsterdam. In de Hongerwinter trok zij samen met haar zus naar het Woold bij Winterswijk. Als Amsterdams meisje verloor zij haar hart aan het Achterhoekse land.

Foto: Leo van der Linde
Henk Rijks bekijkt de expositie. Foto: Leo van der Linde

Sylvia Heijnen, directeur van de Koppelkerk, heette de aanwezigen van harte welkom en bracht dank uit aan de vele medewerkers die behulpzaam waren bij de samenstelling van deze expositie. Wim Prinsen, oud-docent aan de Rietveld Academie en Kunstacademie in Kampen en studiegenoot van Joop Kruip, ging in op het werk van deze kunstenaar. Wethouder Henk Rijks had tijdens zijn opleiding tot onderwijzer aan de Pedagogische Academie in Doetinchem al vroeg belangstelling voor kunst, met name het werk van Karel Appel en Vincent van Gogh boeide hem. Als openingshandeling bood hij Sylvia Heijnen een boekje aan over de heer van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum Amsterdam. Het boekje vormt een mooie aanvulling op de collectie kunstboeken van de Koppelkerk. Hierna had men uitgebreid de tijd om de expositie te bekijken. De expositie is op vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur in de Koppelkerk aan de Koppelstraat, Bredevoort. Entree vijf euro inclusief een kop koffie of thee.

Filmhuis Bredevoort

Natare-leden trotseren de kou in het buitenbad. Foto: PR

BREDEVOORT - Op zaterdag 13 januari wordt in kulturhus ’t Grachthuys, de Amerikaanse historische dramafilm 12 Years a Slave vertoond.

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

De film kreeg 3 Oscars voor Beste Film, Beste vrouwelijke bijrol en Beste aangepaste scenario. Tevens een Golden Globe voor Beste Film Drama.

Aanvangstijd 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, entree zes euro.

Eerste nederlaag voor Aladna/De Issel

AALTEN - De korfballers van Aladna/De Issel hebben, nadat de laatste wedstrijd voor de feestdagen in Enschede met 8-11 was gewonnen van Ekc/Nääs, in het eerste weekend van januari thuis de eerste nederlaag van het seizoen geleden.

Melynas was met 12-16 de sterkste nadat Aladna/De Issel in de eerste helft nog op een 5-1 voorsprong had gestaan. Maar die voorsprong werd richting het einde van de eerste helft kleiner. Melynas kwam beter in de wedstrijd en kwam tot op een doelpunt verschil, 5-6. Aladna/De Issel benutte vlak voor en vlak na rust twee strafworpen en kwam in het begin van de tweede helft op 5-8. Daarna was het Melynas dat de wedstrijd in handen nam en vooral met schoten van afstand een ruime voorsprong opbouwde, 10-14. En daarmee was de spanning verdwenen uit de wedstrijd en was de eerste nederlaag in deze zaalcompetitie een feit voor Aladna/De Issel. De ploeg staat op een derde plaats en gaat volgende week op bezoek bij streekgenoot Wiko in Winterswijk dat op de laatste plaat terug te vinden is.

Oudjaarsduik zwemsportvereniging Natare

AALTEN - Natare eindigde 2017 met een oudjaarsduik om helemaal fris aan 2018 te beginnen. Dertig leden, voornamelijk jeugdleden, trotseerden op 30 december het koude water van buitenbad 't Walfort. Aftellend van tien naar nul stoven ze alleen tegelijk het water in. De één helemaal kopje onder, de ander net tot aan de knieën. Daarna konden ze zich weer opwarmen in het binnenbad van 't Walfort. Want daar ging het oudjaarsfestijn vrolijk verder. Een estafette met alle leden van jong tot oud. Voor de jeugd allemaal leuke activiteiten en een mixed-waterpolotoernooi voor jeugd, dames en heren. Ter plekke werden er oliebollen gebakken en er was heerlijke snert. De leden van Natare hebben het jaar 2017 goed afgesloten en gaan voor een sportief en gezond 2018.

Achterhoek presenteert zich op Vakantiebeurs 2018

ACHTERHOEK - De Achterhoek is dit jaar groots aanwezig op de Vakantiebeurs van 9 tot en met 14 januari in Utrecht. In het Holland-gedeelte in Hal 10 kun je niet om de regio heen. De beursstand van ruim 27 meter breed trekt hier de aandacht.

Stichting Achterhoek Toerisme heeft deze deelname geïnitieerd in samenwerking met een aantal partners uit de Achterhoek. Zo zijn in de stand ook Marveld Recreatie, Camping Vreehorst, Camping De Twee Bruggen, Nationaal Landschap Winterswijk, Havezathe Carpe Diem, Bronckhorst, Doesburg en een aantal campings uit Bronckhorst te vinden. Zij presenteren zich op deze manier onder de vlag van de Achterhoek. Daarnaast is in de stand een balie van 'Kamperen in de Achterhoek' aanwezig.
Na de Vakantiebeurs is de Achterhoek aanwezig op de Caravana in Leeuwarden, Reise + Camping in Essen (Duitsland) en in een gezamenlijke Gelderse Streken stand op de Vakantiesalon in Antwerpen, Fiets- en Wandelbeurs Utrecht en de Fiets- en Wandelbeurs Gent (Vlaanderen).

Viering 350 jaar Achterhoek krijgt steeds meer vorm

De initiatiefgroep met het logo van 350 jaar Achterhoek. Foto: Rob Weeber

ACHTERHOEK - 'Waer iemant duisent vreugden soek/Mijn vreugd is in dees' achter-hoek'. Deze zin stamt uit 1668 en is afkomstig uit een van de gedichten van de in Neede geboren Willem Sluiter. Het is tevens de eerste keer dat de naam Achterhoek als streeknaam genoemd wordt in de geschiedenis. Daarmee bestaat de naam dit jaar 350 jaar. Het was Eibergenaar Bennie te Vaarwerk die dit opmerkelijk feit vorig jaar vermeldde en voorstelde om er iets mee te doen. Inmiddels bestaat er een initiatiefgroep die in september (Open Monumentendagen) van dit jaar rondom de geboorte-, woon- en werkplaats van Sluiter culturele activiteiten organiseert. Maar het beperkt zich niet tot Berkelland, de gehele Achterhoek, van jong tot oud, wordt opgeroepen om bij te dragen aan het thema 350 jaar Achterhoek.

Door Rob Weeber

Uiteraard is ook het museum De Scheper deelnemer aan de initiatiefgroep. Het museum bezit zo'n 130 van de 160 bestaande bundels van Sluiter en heeft daarmee de grootste collectie ter wereld. Niet voor niets werd daar op 2 januari het officiële logo van 350 jaar Achterhoek gepresenteerd. De initiatiefgroep heeft met de gemeente en de comité Open Monumentendagen Berkelland afgesproken dat de opening van de Open Monumentendagen op 7 september in de Oude Mattheüskerk in Eibergen plaatsvindt, de kerk waar Sluiter dominee was. De Historische Kring Eibergen zal een themanummer van haar tijdschrift Old-Ni-js laten verschijnen met de naam 'Van achter-hoek tot Achterhoek'. Museum De Scheper opent een expositie over de gravures van Jan Luyken, een beroemde illustrator van onder meer het werk van Willem Sluiter. De voorouders van Jan Luyken stamden uit Zwolle bij Groenlo. Verder is er een prentenkabinet te zien van prenten en kopieën van geschilderde portretten van Sluiter.

Een door Arend Heideman eerder opgespoord origineel schilderij van Sluiter hangt in Wassenaar, maar is helaas niet beschikbaar. Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Berkellandse kunstenaar Anton ter Braak gevraagd om twee kunstvoorwerpen te ontwerpen. Een zou er moeten komen in de Kluiversgang in Eibergen en de ander in Neede, de geboorteplaats van Sluiter. Te zijner tijd zal blijken of de benodigde financiën gevonden kunnen worden om de ontwerpen om te zetten naar heuse kunstwerken.

Achterhoek-breed
De aansluiting met verdere activiteiten in de gehele Achterhoek wordt evenwel niet door de initiatiefgroep zelf gecoördineerd, maar door een comité van aanbeveling dat bestaat uit oud-burgemeesters Thijs van Beem en Hein Bloemen, oud-minister Henk Kamp, Hans Keuper van Boh Foi Toch, Arie Ribbers (ex-Omroep Gelderland), Femia Siero (directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en Jacobus Trijsburg (oud-directeur Stichting Gelders Erfgoed).

Inmiddels zijn er al diverse culturele toezeggingen gedaan vanuit meerdere hoeken. Zo heeft Liesbeth Schepers, regio- en projectcoördinator Achterhoek Toerisme, vorig jaar al laten weten dat het thema van Cultuurzomer Achterhoek dit jaar '350 jaar Achterhoek' wordt. Rekken gaat het dahliaveld naast de Piepermolen vernoemen naar 350 jaar Achterhoek en in Gelselaar organiseert de culturele Stichting Bie Winkels onder leiding van dichter en journalist Sander Grootendorst een poëzieproject voor leerlingen van Achterhoekse basisscholen. Alle informatie is in aanloop naar september terug te vinden op de website.


www.willemsluiter.nl

Column

Luchtjes

"Trek nog even een schoon overhemd aan", adviseerde mijn liefste. Inderdaad, geen overbodige luxe, moest ik toegeven. Een uurtje geleden nog maar stond ik bij het fornuis om een oosterse maaltijd te bereiden. Met het vuur onder de wok flink hoog gedraaid. Zonder twijfel de mooiste manier van koken, met de wok. Maar er zit ook een nadeel aan. Zeker als prei en ui belangrijke componenten van het gerecht vormen hangt de lucht daarvan nog uren lang in heel het huis. En in je kleren. Ik had voor die avond nog een interviewafspraak, dus inderdaad maar even omkleden. En nu ik er over nadacht: voor een snelle douche was ook nog net tijd over.

Onderweg naar mijn afspraak moest ik toch even lachen in en om mezelf. Zoveel drukte, omdat je misschien een beetje naar prei ruikt! Stel nou, dat ik één of twee generaties eerder was geboren. Dat het nu 1968 zou zijn geweest, of 1938. Zou ik me dan ook hebben gedoucht en omgekleed? Natuurlijk niet. De generaties voor mij, die dus van mijn vader en opa, verschoonden zich soms maar één keer per week. En zelf werd ik in mijn jongste jaren ook alleen op zaterdag door mijn moeder in een zinken teil gezet. Het 'bad' waarvan ik het op het fornuis opgewarmde water deelde mijn mijn twee oudere zusjes. Een douche hadden we domweg niet in de vroege vijftiger jaren.

Het was in die tijd ook eigenlijk heel gewoon, dat er aan mensen een luchtje zat. Letterlijk! In mijn klas op de lagere school zaten twee boerenjongens. Hun vaders waren niet al te grote boeren: vijf, zes koeien in een grupstal, een paar varkens in een kot en een stel kippen die los op het erf liepen. Tja, op zo'n bedrijfje rook het altijd naar persvoer, naar de dieren en naar de mest die ze produceerden. En die lucht ging ook in de kleren zitten. In de klas, waar het 's winters knap benauwd kon zijn, rook het vaak naar een mengeling van zweet, krijt en natte, op de verwarming drogende kinderjassen. Maar die twee boerenjongens rook je daar boven uit. En oh ja, dan was er ook nog dat meisje dat uit Indonesië kwam en dat heel bijzonder, maar in mijn beleving zeker niet onaangenaam rook. Later heb ik begrepen dat dit kwam door de ingrediënten die haar moeder bij het koken gebruikte en die wij boerenkooleters (over luchtjes gesproken) toen nog niet kenden.

Was het nou erg, dat je mensen kon ruiken? Ach nee, wij vonden toen van niet. We kenden zelfs dat spreekwoord van onze opa's en overgrootvaders nog: Twaalf boeren en enen ulk (bunzing) dat bunt dattien stinkerts. Dat zou ik nou niet meer durven zeggen. En trouwens: één van die boerenjongens uit mijn klas kwam ik een paar jaar geleden nog tegen. Hij is nu eigenaar van een groot en supermodern melkveebedrijf. Om hem heen hing een zweem van – volgens mij - Dior Sauvage pour Hommes. Lekker luchie trouwens!

Column

Aftichelen

Door de eeuwen heen heeft de mens voor allerlei doeleinden behoefte gehad aan mooi zuiver wit (maar meestal meer geel) zand. Aan klaor zaand, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Of tenminste in het grootste deel van de Achterhoek. Want in Doetinchem bijvoorbeeld spreekt men over beste stoefklei. In Gorssel over klaorloeter zaand en in Zevenaar kent men dat mooie zand als klinkklaor zand. Maar ook wel als giezel. Terwijl ze datzelfde spul in Beltrum weer baar zand noemen.
Maar hoe je het ook noemt, als dat zand in een grote hoeveelheid wordt gewonnen ontstaat er een zandgat. Een woord dat wordt gebruikt in zowel het algemeen Nederlands als in de streektaal van Achterhoek en Liemers. Maar zoals je zo vaak kunt constateren: het Achterhoeks is een veel rijkere taal dan het Nederlands. Bij ons kan zo'n gat ook zandkoele heten. Of zandputte. En gek genoeg (want we praten toch over een afgraving) heeft men het in Zwiep, Silvolde, Doetinchem en Zevenaar over een zandbult(e) en in Steenderen over een zandrugge.
Overigens ontstond vroeger niet altijd een diep gat. Soms werd slechts een dunne laag afgegraven. Dan werd eerst de bovenste laag zwarte grond weggehaald, daarna het witte zand gewonnen en vervolgens de zwarte grond weer op z'n plek gebracht. Aftichelen werd die methode genoemd. Een woord dat we nog terugvinden in de Zutphense straatnaam Tichelkuilen. En het is vast niet toevallig, dat die straat niet zo ver verwijderd is van het Gat van Roelofs. Een zandafgraving die tegenwoordig heel sjiek het Bronsbergenmeer wordt genoemd.

'Het begon in Monte Carlo' bij Tof Volk

VRAGENDER - Toneelvereniging Tof Volk brengt op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari, de voorstelling 'Het begon in Monte Carlo...'. De voorstellingen bij Overkamp in Vragender beginnen om 20.00 uur; zaal open 19.00 uur. De voorverkoop van de kaarten start op woensdag 10 januari. Kaarten kosten negen euro en zijn tegen contante betaling van woensdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur te koop bij korenmolen De Vier Winden in Vragender en 's avonds en in het weekend bij café Overkamp, dat op maandag en dinsdag gesloten is. 'Het begon in Monte Carlo ...' is geschreven door Hans van Wijngaarden. Sjef Kruk, bankwerker van beroep, komt van een vakantiereisje uit Frankrijk terug. Hoe het allemaal begon weet hij niet, maar het begon in het casino in Monte Carlo… En nu is hij miljonair. De dochter heeft daar echter wat moeite mee heeft, nu ze haar werk moet overlaten aan de dienstmeid. Ook de butler die in dienst is genomen jaagt haar de stuipen op het lijf. Wat moeten de buren er wel niet van denken? En tante Stien, die hen altijd wat toestopte, omdat ze het maar arm hadden.