Achterhoek Nieuws Winterswijk

9 januari 2018

Achterhoek Nieuws Winterswijk 9 januari 2018


Tien slagwerkgroepen op Winterdrums

De slagwerkers van gastheer Excelsior in actie. Foto: Jan Nekkers

WINTERSWIJK - Drumshop Interdrum en muziekvereniging Excelsior organiseren voor alweer de negende keer het slagwerkfestival Winterdrums, dit jaar met medewerking van Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo, AOV Aalten, Concordia Beltrum, Kon. WOV, Volharding Beek, Advendo Lochem, slagwerkgroep Markelo en Full Power uit Eibergen, naast natuurlijk gastheer Excelsior. Doel van het festival is om te laten zien hoe leuk en veelzijdig slagwerk is. Doel van het Nationaal Theaterweekend is om heel Nederland op een laagdrempelige manier te laten zien hoe leuk theater is. Winterdrums past dan ook perfect in het Theaterweekend. Voor vijf euro kan het publiek de hele middag vertoeven in de aangename ambiance van Theater de Storm én genieten van slagwerkmuziek.

Diverse slagwerkgroepen maken deze middag hun opwachting en zullen het publiek meenemen in de veelzijdige wereld van slagwerkmuziek. Het bij het grote publiek bekende trommelen is slechts een klein onderdeel van het slagwerk. Slagwerk kent namelijk een enorme diversiteit aan percussie-instrumenten en ook de muziekstijlen zijn veelomvattend. Van ritmisch tot melodisch en van bombastisch tot intiem. Dit zal de bezoeker bij binnenkomst al duidelijk worden, wanneer zij wordt ontvangen met een verrassend optreden.
De middag wordt afgetrapt door Slagwerkgroep Markelo, gevolgd door de slagwerkgroep van muziekvereniging Excelsior. Enkele maanden geleden brachten de slagwerkers van Excelsior nog een show met slechts behulp van klompen, plastic buizen en hun eigen lichaamsdelen (zogenaamde 'body percussion') op de verschillende podia in China.

Lees verder op pagina 5

De Boer Is Troef

WINTERSWIJK - Bij de laatste kaartavond van 2017 van klaverjasclub De Boer Is Troef waren de mannen sterker dan de vrouwen onder de deelnemers. De eerste plaatst was voor Frans Wolterink met 5.284 punten. Tweede werd Gerrit Ruesink met maar tien punten minder: 5.274 punten. Derde was Joop Mokkink met 5.209 punten. Pas bij de poedelprijs kon een dame naar voren worden gehaald: Mies Nees won die prijs met 3.542 punten. De volgende kaartavond is op donderdag 11 januari in de Molenaar aan de Bilderdijkstraat in Winterswijk, aanvang 19.30 uur.

Zusjes naar NK schaken

WINTERSWIJK - Lauri en Evi Maris hebben zich in Hengelo gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap jeugdschaken in de D-klasse. Tijdens de provinciale titelstrijd in Hengelo legden zij beslag op de eerste twee plaatsen en dat was ruim voldoende voor kwalificatie. Lauri won al haar vier partijen, terwijl Evi één punt minder scoorde. Het NK in de groep tot 12 jaar wordt van 10 tot 12 mei gehouden in Rijswijk.

Passage bijeen

WINTERSWIJK - Op dinsdag 16 januari houdt Passage de maandelijkse bijeenkomst. Voor één keer is deze bijeenkomst niet op maandag maar op dinsdag. Op zeer onderhoudende wijze komt de cantor-organist Wim Ruessink vertellen over alle facetten van het liedboek. De avond wordt gehouden in de Zonnezaal van de Zonnebrinkkerk en begint om 19.45 uur. Gasten zijn van harte welkom.

Bijeenkomst Passage met cantor-organist Wim Ruessink

WINTERSWIJK - Op dinsdag 16 januari houdt Passage de maandelijkse bijeenkomst. Voor één keer is deze bijeenkomst niet op maandag maar op dinsdag. Op zeer onderhoudende wijze komt de cantor-organist Wim Ruessink vertellen over alle facetten van het liedboek. De avond wordt gehouden in de Zonnezaal van de Zonnebrinkkerk en begint om 19.45 uur. Gasten zijn van harte welkom.


Burgemeester Bengevoord als interviewer

Frénk van der Linden wordt op op donderdag 18 januari geïnterviewd door burgemeester Joris Bengevoord. Foto: PR

Frénk van der Linden is een schrijver, die voor zijn boek veel mensen interviewde. Op uitnodiging van boekhandel Kramer komt hij naar Winterswijk. Dan wordt hij zelf geïnterviewd, door burgemeester Joris Bengevoord.

Vasten met Nieuwjaar

Al meer dan vijf jaar heb ik geen auto meer. Daar valt heel goed mee te leven. Slechts een enkele keer mis ik zo'n karretje, bijvoorbeeld als ik in regenachtig weer op weg moet naar een plek die met het openbaar vervoer niet bereikbaar is. Zeker, ik kan een auto lenen, maar dat moet je toch altijd plannen. Toch is er 360 van de 365 dagen geen enkel probleem. Gewoonten zijn er wel door veranderd, bijvoorbeeld ten aanzien van het boodschappen doen.

Ooit behoorde ik tot de club die eens per week naar enkele supermarkten reed om daar winkelwagens wagen vol te laden. Tegenwoordig aanschouw ik overvolle wagens met verbazing en met enig afgrijzen. Kocht ik ook zoveel in een keer, vraag ik me dan af. Nu is de fiets de beperkende factor. Oftewel de hoeveelheid boodschappen wordt bepaald door twee fietstassen. Eventueel kunnen er nog tassen aan het stuur gehangen worden, maar dat is niet prettig. Ooit kon ik ook heel goed met een krat bier op het stuur fietsen, maar sinds ik er een keer mee omviel, doe ik dat niet meer.

Om niet te veel in één keer mee te hoeven nemen doe ik dagelijks boodschappen. Voordeel daarvan is dat ik nooit over het eten van overmorgen hoef na te denken. Tijdens mijn dagelijkse gang door de supermarkt bedenk ik de maaltijd van de dag. Gelukkig leven we in een tijd dat ik elke dag op pad kan naar de supermarkt. Daar ben ik helemaal op ingesteld. Daarom bereidde ik me op nieuwjaarsdag voor op mijn dagelijkse boodschappenronde. Vanwege de nieuwjaarswensen moesten er nog enkele al dan niet alcoholische versnaperingen ingeslagen worden.

Hoogstverbaasd was ik toen de eerste supermarkt gesloten was. Wat een leegte, wat een stilte, niet normaal. Alle Winterswijkse supermarkten ben ik daarna af gefietst. Ik kwam zelfs bij de Motomarkt, waar ik in mijn leven één keer was geweest om een auto te laten wassen. Alles dicht. Wat nu, dacht ik, ik kan mijn bezoekers niet teleurstellen. De winkel bij het tankstation tegenover het station? Maar die mag geen alcohol verkopen. Daarom fietste ik door naar Oeding. Ik herinnerde uit mijn benzineleven dat daar een tankstation was, waar je wel bier en wijn kon krijgen.

Ook het tankstation in Oeding was gesloten. Teleurgesteld fietste ik terug. In ieder geval heb ik een beetje lichaamsbeweging gehad, dacht ik. Een goed begin van een nieuw jaar. Maar mijn versnaperingenprobleem was nog niet opgelost. Dichtbij het dorp bedacht ik een acceptabele oplossing: ik ga een nieuwe traditie invoeren. Start het nieuwe jaar voortaan met een dag vasten. Goed voor lichaam en geest. Mijn gasten heb ik later op de dag slechts een glas water aangeboden. Ik had de indruk dat het de duur van het bezoek iets verkortte. Dat vond ik niet zo erg. Toch overheerste aan het einde van de dag het ongenoegen. We leven in een land, waarop de winkel altijd open is, behalve op een enkele echte feestdag. Maar op de meest overbodige en vervelende feestdag, Nieuwjaar, kun je nergens terecht. Dat moet veranderen. Ik ga hierover een referendum organiseren.

Nieuwjaarsmiddag Vrouwen van Nu

WINTERSWIJK - Vrouwen van Nu afdeling Winterswijk nodigt haar leden uit op donderdagmiddag 11 januari voor een nieuwjaarsbijeenkomst. De gastspreker is Diana Abbink; zij zal vertellen over streektaal en dialect. Aanvang is om 14.00 uur bij Partycentrum Nijenhuis, Houtladingstraat 6 in Winterswijk. Kosten zijn 3,50 euro inclusief koffie/thee. Nieuwe leden en gasten zijn van harte welkom.


Junior Kamer schenkt AED

Hanneke Houwers overhandigt de AED aan Johan Esendam. Foto: PR

Junior Kamer schenkt AEDWINTERSWIJK - Namens de Junior Chamber International Oost-Achterhoek (JCIOA) overhandigde Hanneke Houwers afgelopen week een AED aan voorzitter Johan Esendam van Stichting Hart4Winterswijk.

In oktober hield de JCIOA een pubquiz bij Restaurant De Zwaan in Winterswijk. Tijdens deze avond namen teams van drie personen deel aan de georganiseerde quiz. Van de opbrengst van deze quiz heeft de Junior Kamer een AED kunnen aanschaffen voor de stichting Hart4Winterswijk.
Hart4Winterswijk is in Winterswijk bezig een AED-netwerk op te zetten waarmee levens gered kunnen worden. De geschonken AED zal onderdeel uitmaken van dit netwerk.
De Junior Chamber International Oost-Achterhoek is een vereniging van ondernemende jongeren tot 40 jaar die wonen of ondernemen in de plaatsen Lichtenvoorde, Groenlo, Aalten en Winterswijk. Naast het ontwikkelen van ondernemerschap, het opdoen van kennis en kennissen, is ook maatschappelijke betrokkenheid een van de doelstellingen van deze vereniging. Ook in het jaar 2018 zal JCIOA in de regio weer meerdere pubquizen organiseren om geld op te halen voor nieuwe goede doelen.


www.jcioa.nl

Lustrumprogramma van WFevenementen

WINTERSWIJK - De stichting WFevenementen uit Winterswijk, organisator van wandel- en fietstochten, bestaat dit jaar vijf jaar.Tijdens de evenementen in 2018 zullen er daarom extra nevenactiviteiten op het programma komen. Inmiddels zijn de nieuwe folders klaar en is de website geactualiseerd.

Naobertochten
Op zondag 27 mei wordt het seizoen geopend met de Naobertochten voor zowel wandelaars als fietsers. De tochten gaan door de buurtschappen Brinkheurne, Woold en Kotten. De fietsers passeren daarnaast ook regelmatig de groene grensovergangen naar onze 'naobers' in het Duitse grensgebied. Start en finish zijn bij recreatiepark Het Winkel aan De Slingeweg in de Brinkheurne. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 uur starten voor een gepijlde tocht van circa 15 kilometer. Deze wandeltocht gaat hoofdzakelijk over onverharde wegen, bospaden en weilandpaden. Fietsliefhebbers vertrekken tussen 10.00 en 12.00 uur en kunnen kiezen uit ritten van 40- of 60 kilometer ; ook in deze tochten worden de grote wegen zoveel mogelijk gemeden. Deelnemers aan zowel de wandel- als de fietstochten hebben halverwege een rustpunt bij verenigingsgebouw Juliana in Het Woold. Hier kunnen een hapje en een drankje genuttigd worden, daarnaast wordt gezorgd voor muziek en folkloristische activiteiten.
Deelnamekosten voor alle tochten zijn drie euro per persoon, inclusief een versnapering en een routebeschrijving.

Internationale Fiets4daagse
Het grootste evenement is ook dit jaar de Internationale Fiets4daagse, die van dinsdag 26 juni tot en met vrijdag 29 juni op de rol staat. Uitvalsbasis is net als voorheen sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, de thuishaven van voetbalclub FC Trias. De fietsers kunnen iedere dag kiezen uit routes van 25-, 40- of 60 kilometer. Alle routes zijn wederom geheel vernieuwd en gaan iedere dag in een andere richting.

De organisatoren verwachten ook dit jaar weer zo'n tweeduizend deelnemers, waarvan een groot deel fietstoeristen uit geheel Nederland en zelfs de buurlanden. Vele toeristische bedrijven hebben in deze periode speciale overnachtingsarrangementen. De voorinschrijving is momenteel al in volle gang en menig slaapplek is al vastgelegd. Met het oog op het lustrum van organisator WFevenementen zijn er dit jaar extra veel nevenactiviteiten met muziek, dans, folklore en educatieve onderwerpen.

Een startkaart voor vier dagen kost twaalf euro; bij voorinschrijving geldt een korting van twee euro. Start is iedere dag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Hamalandtochten
Op zondag 2 september wordt het seizoen afgesloten met de Hamalandtochten, wederom voor wandelaars en fietsers. De tochten gaan door het gebied ten noorden van Winterswijk, waarbij de fietsers ook weer een stukje Duitsland aandoen. Start en finish van de Hamalandtochten zijn ook in 2018 bij recreatiepark Sevinkmolen aan de Meddoseweg. Wandelaars kunnen hier tussen 9.00 en 12.00 vertrekken voor een tocht van circa 15 kilometer, voornamelijk over zandwegen en bospaden. Starttijd voor de fietsers is tussen 10.00 en 12.00 uur, zij kunnen kiezen uit routes van 40- of 60 kilometer. Ook de Hamalandtochten zijn duidelijk gepijld, daarnaast ontvangen de deelnemers een uitgebreide routebeschrijving. Deelnamekosten zijn ook nu weer drie euro, inclusief een versnapering.

Junior Kamer schenkt AED

WINTERSWIJK - Namens de Junior Chamber International Oost-Achterhoek (JCIOA) overhandigde Hanneke Houwers afgelopen week een AED aan voorzitter Johan Esendam van Stichting Hart4Winterswijk.

In oktober hield de JCIOA een pubquiz bij Restaurant De Zwaan in Winterswijk. Tijdens deze avond namen teams van drie personen deel aan de georganiseerde quiz. Van de opbrengst van deze quiz heeft de Junior Kamer een AED kunnen aanschaffen voor de stichting Hart4Winterswijk. Hart4Winterswijk is in Winterswijk bezig een AED-netwerk op te zetten waarmee levens gered kunnen worden. De geschonken AED zal onderdeel uitmaken van dit netwerk.

De Junior Chamber International Oost-Achterhoek is een vereniging van ondernemende jongeren tot 40 jaar die wonen of ondernemen in de plaatsen Lichtenvoorde, Groenlo, Aalten en Winterswijk. Naast het ontwikkelen van ondernemerschap, het opdoen van kennis en kennissen, is ook maatschappelijke betrokkenheid een van de doelstellingen van deze vereniging. Ook in het jaar 2018 zal JCIOA in de regio weer meerdere pubquizzen organiseren om geld op te halen voor nieuwe goede doelen.

Bordspellenvereniging WinSpel een succes

Door de goede opkomst, kunnen er meerdere spellen tegelijk gespeeld worden. Foto: Rosalie van Druten

WINTERSWIJK - De bordspellenvereniging WinSpel is vorig jaar september opgestart en heeft een geweldige start gemaakt. Na vier maanden heeft WinSpel veertien leden. De spellenmiddagen worden niet alleen bezocht door haar leden, maar dankzij de laagdrempeligheid van de middagen, zijn er verschillende mensen die af en toe gezellig langs komen om een spel mee te spelen. De spellencollectie is dankzij vele giften groter geworden, waardoor er veel variatie in spellen gespeeld wordt. Waar de één zich vermaakt met melige korte spellen, speelt de ander liever spellen waarbij men echt moet nadenken. Al is het bordspel 'Escape room the game' toch echt de grootste hit van vorig jaar! WinSpel komt om de twee weken op zondag bijeen in het Budocentrum op de Huininkmaat van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag 14 januari is er weer een bijeenkomst.


www.winspel.com

Amivedi

Mido wordt vermist op de Misterweg. Foto: PR

WINTERSWIJK - In Miste wordt kater Mido vermist op de Misterweg, hij is een gechipte en gecastreerde kater, cypers/rood gestreept en wat lichter bij het bekje, hij is vijf jaar oud.

Fenix wordt vermist op de Pashof, ze is een wit/zwarte poes, is zwart rondom de ogen en kop, heeft een witte neus en kin en een klein zwart befje, ze is gechipt en gesteriliseerd en anderhalf jaar oud.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren via tel. 088 – 0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Burgemeester interviewt schrijver

WINTERSWIJK - Op donderdag 18 januari is Frénk van der Linden op uitnodiging van boekhandel Kramer te gast in het doopsgezinde kerkje naar aanleiding van zijn in oktober verschenen boek 'Onder Hollandse Helden-Valkuilen en levenslessen van een vragensteller'.

In de bundel staan 25 columns van mensen die door Frénk van der Linden zijn geinterviewd. (van Frits Bolkestein tot Wende Snijders, van Tatjana tot Jan Marijnissen) en van journalistieke collega's (zoals Matthijs van Nieuwkerk, Paul Witteman, Geert Mak).
Daarnaast hebben diverse schrijvers bijdragen geleverd zoals Arnon Grunberg en Tommy Wieringa.
Maar ook staan er interviews in met Johan Cruijff, Anouk, Freddie Heineken, Neelie Kroes.
Frénk van der Linden probeert te achterhalen wat de gevoelige momenten waren en welke conflicten zich afspeelden. En hoe werkt het tussen de pers en bekende Nederlanders? In het boek wordt ook ruim aandacht besteed aan de moeizame band die Frénk met zijn gescheiden ouders heeft gehad.
In dit boek zijn vraaggesprekken opgenomen waarvan hij het meest heeft geleerd. In een reeks overpeinzingen probeert hij zo eerlijk mogelijk op een rij te zetten wat goed is gegaan en wat fout is gegaan. De lezer kan achter de schermen kijken van deze meesterinterviewer.
Op 18 januari zijn de rollen een keer omgedraaid want dan wordt Frénk van der Linden zelf geïnterviewd en wel door burgemeester Joris Bengevoord. Dit vraaggesprek begint om 20.00 uur in het doopsgezinde kerkje aan de Torenstraat. Kaarten kosten tien euro, inclusief koffie en thee. Ze zijn te koop bij boekhandel Kramer of via info@boekhandelkramer.nl of telefonisch via 0543-512173.

Bordspellenvereniging WinSpel is een succes

WINTERSWIJK - De bordspellenvereniging WinSpel is vorig jaar september opgestart en heeft een geweldige start gemaakt. Na vier maanden heeft WinSpel veertien leden. De spellenmiddagen worden niet alleen bezocht door haar leden, maar dankzij de laagdrempeligheid van de middagen, zijn er verschillende mensen die af en toe gezellig langs komen om een spel mee te spelen. De spellencollectie is dankzij vele giften groter geworden, waardoor er veel variatie in spellen gespeeld wordt. Waar de één zich vermaakt met melige korte spellen, speelt de ander liever spellen waarbij men echt moet nadenken. Al is het bordspel 'Escape room the game' toch echt de grootste hit van vorig jaar! WinSpel komt om de twee weken op zondag bijeen in het Budocentrum op de Huininkmaat van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondag 14 januari is er weer een bijeenkomst.

Tien groepen op Winterdrums
Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Winterdrums, dat plaatsvindt tijdens het Nationale Theaterweekend, op zondag 28 januari, telt tien deelnemende slagwerkgroepen. De slagwerkgroep van gastheer Excelsior is er uiteraard eentje van.

Voor Winterdrums heeft de Excelsior-slagwerkgroep een sfeervol concertprogramma voorbereid met onder andere de titelmuziek van de serie 'Game of Thrones'. Hierna maken Concordia Beltrum en de KWOV het eerste blok spetterend af. De optredens zijn afwisselend in de theaterzaal en de feestzaal van De Storm. Na de eerste pauze nemen Amicitia Rietmolen, Volharding Borculo en AOV Aalten de stokken over voor wederom een pittig staaltje slagwerkmuziek. Het laatste deel van de middag wordt ingevuld door Volharding Beek, Advendo Lochem en Full Power uit Eibergen zorgt voor een spectaculair slot.
De deuren van Theater de Storm zijn zondag 28 januari vanaf 11.30 uur geopend. Gasten worden muzikaal verwelkomd, waarna om 12.00 uur het officiële programma zal starten. De middag eindigt rond 17.00 uur. De bar is de gehele middag doorlopend geopend. Vrij in- en uitlopen is door de festivalopzet van Winterdrums mogelijk.

Amivedi

WINTERSWIJK - In Miste wordt kater Mido vermist op de Misterweg, hij is een gechipte en gecastreerde kater, cypers/rood gestreept en wat lichter bij het bekje, hij is vijf jaar oud. Fenix wordt vermist op de Pashof, ze is een wit/zwarte poes, is zwart rondom de ogen en kop, heeft een witte neus en kin en een klein zwart befje, ze is gechipt en gesteriliseerd en anderhalf jaar oud. Voor informatie kan contact worden opgenomen 088-0063305 of achterhoek@amivedi.com.

Beleving voorop bij Kroese Wevers Cross van Archeus

De start van de - besneeuwde - editie van 2017. Foto: PR

WINTERSWIJK - Natuurlijk zijn er ook snelle lopers die louter voor een mooie klassering gaan, maar het gros van de deelnemers aan de Kroese Wevers Cross op zondag 14 januari bij Archeus Winterswijk komt voor de beleving.

"Lopen door het gras, over smalle paadjes, door een prachtig bos en wat boomstammetjes als hindernis; ze genieten ervan om hier te lopen", zegt Berto ten Brinke van de organisatie. "We hebben elk jaar weer topatleten aan de start staan en die vechten een prachtige strijd uit. Het gros van de deelnemers komt echter niet zozeer voor een klassering, maar voor de kick zullen we maar zeggen. Gewoon de uitdaging met je zelf aangaan en dan vaak het liefst met een clubje samen de cross lopen. We zien ook vaak dat deelnemers juichend voor zichzelf de finish overgaan en er een kreet van 'yes!' uitgooien. Mooi om te zien en daar doe je het voor. Er zijn nu zelfs lopers die met een klein cameraatje de cross al lopend filmen. De vorige editie hadden we sneeuw, dat was helemaal genieten voor de deelnemers. We hebben voor de komende editie daarom ook wat belevingsaanpassingen doorgevoerd. Lopen door een volkstuincomplex en een brede start. Bij deze brede start, in de volksmond ook wel Engelse start genoemd, start iedereen op één lijn. Normaal sta je als wat 'mindere' loper gauw achteraan, hier niet. We hebben zelfs al een loper die zegt: "Ik pak mijn kans, ik wil wel eens eventjes op kop lopen". Nou, dan moet hij aardig aanpoten! Ook hebben we Henk Borgmeijer weer als speaker. Er is maar één man die past bij de KroeseWevers Cross, en dat is Henk, spreekstalmeester eerste klas. Geweldig zo als hij een loop aan elkaar kan praten, vol passie en enthousiasme."

Lopersinfo
Start en finish van de KroeseWeeverstocht op zondag 14 januari zijn op het complex van AV Archeus aan de Vredenseweg 134b in Wintersijk. De deelnemers van de KroeseWevers Cross kunnen gebruik maken van de kantine en de kleedkamers. Ook zijn er voldoende parkeerplaatsen en is er een ruime gelegenheid tot stalling van fietsen. De tijdmeting is met chips. De start van de jeugdloop over 1,2 km (tot en met 11 jaar) is om 10.30 uur en de jeugdloop over 2 km (12 tot en met 14 jaar) begint om 10.45 uur. De lange jeugdcross (nieuw) over 3,2 km start om 11.00 uur, de korte (5 km) en de lange (10 km) cross voor volwassenen starten tegelijk om 11.30 uur. De inschrijfkosten zijn net als bij vorige editie 3 euro bij voorinschrijving voor de drie kortste afstanden en 4 euro bij na-inschrijving. Voor de twee langste afstanden is dat 5 euro bij voorinschrijving en 6 bij na-inschrijving. Voorinschrijving kan tot en met vrijdag 12 januari, via inschrijven.nl.

Speaker Henk Borgmeijer. Foto: PR

Vanaf een bankje

Het bankje in een hoekje van bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bij een hemelwatervijver

Door Bernhard Harfsterkamp

De muur, soepeenden en kuifeenden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veel informatie over hemelwater- en rioolberging. Foto: Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Zelf noemde ik de plas voor me altijd een retentievijver, een plek waar water wordt vast gehouden, maar op het informatiebord bij het bankje lees ik dat ik bij een hemelwaterberging ben beland. Ik geef onmiddellijk toe dat dit veel mooier klinkt. Ik zal voortaan ook niet meer zeggen dat ik in een regenbui ben beland, maar zeggen dat ik in enige last heb van hemelwater.

Deze hemelwatervijver is zo'n vijftien jaar geleden aangelegd, als ik het me goed herinner. De gemeente Winterswijk was toen druk doende met het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel. Tot dan ging alles door één buis. Het vuile water uit onze wc's en het regenwater, dat via de putten in hetzelfde systeem terecht kwamen, stroomden ondergronds allemaal richting de waterzuivering bij de Ravenhorst. Op een bepaald moment werd ingezien dat het niet zo verstandig was om hemelwater ook via dat riool af te voeren. Bij heel veel regen kon het stelsel het zelfs niet aan en kwam er via riooloverstorten vuil water in de beken terecht.

Door overal twee leidingen aan te leggen zal dit niet meer gebeuren. Dat hemelwater gaat via sloten naar de beken. Tussendoor zijn er overal in de bebouwde kom de vijvers, die de afvoer naar de sloten en beken vertragen. Als het erg nat is gaat er immers sowieso al veel water door de beken en treedt een beek als de Boven-Slinge in de Bekendelle buiten de oevers. Bij hevige regen kon er echter nog altijd vervuild water in die beek terecht komen en daarom is hier naast de berging ook nog een ondergrondse rioolwaterberging aangelegd. Als ik op zij kijk, zie ik de plek waar die ligt. Dit bankje staat bij een plek met twee "kunstwerken", zoals die wel worden aangeduid. Wie de technische details wil bestuderen kan op het informatiebord kijken.

Dit bankje aan de rand van het industrieterrein is niet het meest voor de hand liggende plekje om even van de omgeving te genieten. Rechts ligt de spoorlijn, waar vier keer per uur een roodwitte trein voorbij komt. Achter de hemelwaterberging ligt een indrukwekkende muur, die mij elke keer doet denken aan the Wall van Pink Floyd. Deze muur onttrekt echter de bouwmaterialen van het bedrijf daarachter aan het zicht. Op de plas voor me zijn altijd vogels te zien. Vandaag zijn het eenden, van wie ik niet weet of ze nog echt wild zijn. Het kunnen kruisingen met tamme eenden zijn. Die noem ik altijd soepeenden, maar dat mag niet meer van sommige vogelonderzoekers. Zo'n naam leidt er toe dat je niet meer serieus naar zo'n soort kijkt. Parkeenden moet ik ze noemen.

Zoals op bijna elke plas in Winterswijk zijn er meerkoeten. Het aardigst vind ik de kuifeenden, die als je ze door de kijker bekijkt werkelijk een bescheiden kuifje hebben. In de winter zie je ze vaak, maar een aantal exemplaren blijft hangen en broedt hier misschien al wel. In de zomer groeien vooral tussen plas en spoorlijn allerlei aardige planten, zoals de zomerfijnstraal die twintig jaar geleden nog niet in Winterswijk voorkwam. Dat er op het industrieterrein hier en daar nog een hoekje natuur is, is goed. Helaas gaat dit hoekje verdwijnen, want het bedrijf achter de muur wil groter worden. De hemelwateropvang zal dan verplaatst worden naar het terrein aan de andere kant van het spoor, waar vroeger de destructor lag. Zo verandert dit gebiedje aan de rand van de bebouwde kom met enige regelmaat van uiterlijk. Toen ik in mijn jeugd naar de trainingen en wedstrijden bij Fortuna fietste, lagen hier weilanden. Later werd het de ijsbaan, die ook al diende als hemelwateropvang. Over niet al te lange tijd is het definitief bebouwd terrein.

Filmhuis Winterswijk: The Net

Een scène uit The Net. Foto: PR

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 16 januari de film The Net. De voorstellingen beginnen om 18.30 en 21.00 uur en zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Vergeet even de brullende retoriek van president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Bedenk dat er in dat gespleten Aziatische land ook gewone mensen wonen. Eén daarvan is Nam Chul-woo. Een gewone man, visser van beroep, die met zijn vrouw en dochtertje in een krap huis woont. Zijn viswater ligt dicht bij de grens met Zuid-Korea.

Bij die grens komt Nam aan het begin van deze opmerkelijke film in de problemen. Zijn vissersnet raakt verstrikt in de schroef van het bootje en door de stroming drijft Nam de grens over. Van een eenvoudige visser verandert Nam daardoor in een probleemgeval in het al meer dan zeventig jaar oude, en weer uiterst actuele, Koreaanse conflict.

Die onvrijwillige tocht voert hem namelijk niet van het 'strenge' noorden naar het 'vrije' zuiden. In Zuid-Korea beginnen de problemen voor Nam pas echt goed: hij wordt als een spion van de vijandige buurman beschouwd. De Koreaan wordt aan allerlei strenge verhoren onderworpen. Maar hoe kan Nam aan de Zuid-Koreanen bewijzen dat hij juist geen spion is, maar een gewone visser met motorpech? Dat hij een man is die gewoon terug naar huis wil, terug naar zijn vrouw en kind, terug naar Noord-Korea?

Nam laat zich niet klein krijgen, zelfs niet als hij door de Zuid-Koreaanse agenten wordt vrijgelaten in het centrum van het moderne Seoul. Hij houdt zijn ogen stijf dicht om niet te bezwijken voor de kapitalistische levenswijze. Nam wil naar huis. En hij gaat ook weer naar huis, maar eenmaal terug wordt hij daar weer niet vertrouwd omdat hij afkomstig is uit het land van de vijand. De visser zit verstrikt in het net van de waanzinnige grenspolitiek van de twee landen

Lezing over vroege historie Zutphen

En gezicht op Zutphen. Foto: PR

WINTERSWIJK - Michel Groothedde, de stadsarcheoloog van Zutphen, verzorgt 18 januari in de Museumfabriek in Winterswijk een lezing over de Hanzestad Zutphen.

Deze stad kan worden gezien als de kiemcel van de provincie Gelderland. Zutphen heeft als één van de zeer weinige Nederlandse steden een onafgebroken bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot ver voor de middeleeuwen. Vanaf circa 300 na Christus hebben hier altijd mensen gewoond binnen een versterking.

In de 9e eeuw lag op de plek waar de Berkel in de IJssel uitmondt een belangrijk grafelijk centrum. Om de stad te beschermen tegen een volgende aanval van de Vikingen werd deze tegen het eind van de 9 e eeuw rondom van een wal voorzien.

Groothedde legde de afgelopen jaren de vroege historie van de Hanzestad vast in zijn promotieonderzoek. Daarbij kon hij gebruikmaken van de opgravingen op het 's Gravenhof. Hij maakt bij zijn lezing gebruikt van veel interessant beeldmateriaal.

De lezing in het museum aan de Laan van Hilbelink 6-10 begint om 20.00 uur. De entree voor leden van de Vereniging Het Museum bedraagt 3 euro. Niet-leden betalen 5 euro.

Opnieuw AED geplaatst dankzij inzet ambassadeurs

WINTERSWIJK - In navolging op de succesvolle buurtactie van de Branderbosch Zuid hebben ook buurtbewoners op de Branderbosch Noord en de Piersonstraat actie gevoerd voor een AED.

In totaal werden door de ambassadeurs van de Stichting Hart4Winterswijk bij ruim 200 adressen aangeklopt. De opbrengst is ruim voldoende om een AED inclusief een geklimatiseerde buitenkast te kunnen aanschaffen en te onderhouden voor een periode van tenminste tien jaar.

De AED is inmiddels bij de familie Ten Wolde aan de Generaal Berenschotweg 68 geplaatst en aangemeld bij de 112 meldkamer. Met de plaatsing van deze en de reeds geplaatste AED (hoek Jan Tooropstraat/ Max van Damstraat) kunnen de bewoners in de buurt Branderbosch/Piersonstraat bij een hartstilstand sneller op eerste hulp rekenen.
Reanimatie kan dan binnen de cruciale tijd van zes minuten plaatsvinden, waarmee de kans op overleving aanzienlijk wordt vergroot.

Burgerhulpverleners
Met de aanschaf van de benodigde AED's moeten er wel nog veel meer mensen bijkomen die kunnen reanimeren en zich aanmelden als burgerhulpverlener. Na registratie kan men door de 112 meldkamer opgeroepen worden om hulp te bieden wanneer de inzet van een AED van levensbelang kan zijn. De oproep vindt plaats middels SMS en/of WhatsApp indien men zich binnen een straal van 750 meter van het slachtoffer bevindt. Dit systeem vindt geautomatiseerd plaats.
Een reanimatiecursus is te regelen via Hart4Winterswijk.nl. De cursus omvat slechts één cursusavond van ongeveer twee uur. Mensen die al een certificaat hebben en zich op willen geven voor een herhalingscursus kunnen zich ook op deze site opgeven. De kosten van 35 euro worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed uit de aanvullende verzekering.

Een voorlichtingsmiddag of -avond voor alle buurtbewoners volgt nog; buurtbewoners krijgen hiervoor een uitnodiging. Tijdens deze voorlichting wordt de procedure rond de meldingen uitgelegd, en ook het openen van de buitenkast en de inzet van de AED.

Uitleg en het nabootsen van een reanimatie vindt plaats door de docenten van de reanimatiecursus.

De ambassadeurs van de Stichting Hart4Winterswijk kregen van de stichting als dank voor hun inzet een cursus reanimeren aangeboden.

Column

9 januari

Winterswijk

Expositie Handboekbinden

H.I.P. Winterswijk De Museumfabriek

12 januari

Winterswijk

Jong & Veelbelovend

Villa Mondriaan

Winterswijk

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Christie van der Haak

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Gerrit Komrij

Museum

Winterswijk

Tentoonstelling Real Human Bodies

Recreatiepark

13 januari

Winterswijk

Foto expositie "Buiten het ei"

Gastgalerij Ankomm'n

Winterswijk

Expositie Gerrit Komrij

Museum

Winterswijk

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Villa Mondriaan

Winterswijk

Jong & Veelbelovend

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Christie van der Haak

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Real Human Bodies

Recreatiepark

14 januari

Winterswijk

KroeseWevers Cross

Atletiekvereniging Archeus

Winterswijk

Natuurwerkdag

Theater De Storm

Winterswijk

Foto expositie "Buiten het Ei"

Gastgalerij Ankomm'n

Winterswijk

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Christie van der Haak

Villa Mondriaan

Winterswijk

Jong & Veelbelovend

Villa Mondriaan

Winterswijk

Tentoonstelling Real Human Bodies

Recreatiepark

15 januari

Winterswijk

Expositie Handboekbinden

H.I.P. Winterswijk De Museumfabriek

Winterswijk

Foto expositie "Buiten het ei"

Gastgalerij Ankomm'n

16 januari

Winterswijk

Expositie Handboekbinden

H.I.P. Winterswijk De Museumfabriek

18 januari

Winterswijk

Lezing: Zutphen als machtscentrum

H.I.P. Winterswijk De Museumfabriek

Winterswijk

Frenk van der Linden in gesprek

Doopsgezind kerkje Winterswijk

19 januari

Winterswijk

Jong & Veelbelovend

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Christie van der Haak

Villa Mondriaan

Winterswijk

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Gerrit Komrij

Museum

20 januari

Winterswijk

Lange snertwandeling, Woold - Winterswijk

Kaasboerderij en Herberg De Harmienehoeve

Winterswijk

Foto expositie "Buiten het ei"

Gastgalerij Ankomm'n

Winterswijk

Expositie Christie van der Haak

Villa Mondriaan

Winterswijk

Jong & Veelbelovend

Villa Mondriaan

Winterswijk

Van afgedankt meubelstuk tot Dutch Design

Villa Mondriaan

Winterswijk

Expositie Gerrit Komrij

Museum

Het aangrijpende leven en werk van Charlotte Salomon

Charlotte Salomon - Zelfportret. Foto: PR

BREDEVOORT - Op vrijdagavond 19 januari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing in de Koppelkerk over het aangrijpende levenswerk van de joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon. De kunstlezing vindt plaats in aansluiting op de gelijktijdige grote tentoonstelling over Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum.

Honderd jaar geleden werd Charlotte Salomon (1917-1943) geboren. In 1943 werd zij, pas gehuwd en zwanger, vermoord in Auschwitz. Zuid-Frankrijk bleek geen veilige plek, waar zij als joodse vluchtelinge in 1941 arriveerde.
Alsof zij voorvoelde dat haar leven kort zou zijn, benutte zij de tijd in Frankrijk om in een koortsachtig tempo haar hele leven in beeld vast te leggen. Dit resulteerde in honderden gouaches met geschreven teksten waarin zij op een zeer expressieve en aangrijpende wijze haar heftige leven in woord en beeld vastlegt.
Haar stijl is heel persoonlijk en bijzonder. Het is kleurrijk werk met een heldere lijnvoering en een directe verbeelding. De afbeeldingen zijn zonder uitzondering te typeren als trefzeker en daar kun je twee dingen over opmerken: het is, gezien de omstandigheden waarin zij verkeerde, een knappe prestatie en het illustreert de weinige tijd die haar restte.
De lezing in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op vrijdag 19 januari begint om 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren kan via www.koppelkerk.nl.

Sjoksfestival 2018 met Tino Martin en Partysquad

AALTEN – De 27ste editie van het Aaltense Sjoksfestival wordt op zaterdag 26 mei gehouden. De organisatie is erin geslaagd om enkele topartiesten te contracteren waaronder Tino Martin en The Partysquad. Ook enkele lokale dj's maken hun opwachting. Net als de vorige twee edities zal ook dit keer het Aaltense centrum worden omgetoverd tot een gesloten festivalterrein met drie podia. Het programma is dit jaar zeer divers, met voor elk wat wils.

Tino Martin is een rijzende ster. Hij gaf vorig jaar uitverkochte shows, onder andere in de Heineken Music Hall en ZiggoDome. Zijn eerste podiumervaring deed hij op toen hij veertien was in de strandtent van zijn oom en tante. Tino zong een nummer mee met de band die de avond muzikaal verzorgde. Vanaf dat moment was er bij hem geen twijfel mogelijk, dit wilde hij de rest van zijn leven doen. Hij heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan en treedt op in binnen- en buitenland en krijgt lovende recensies.

Het Nederlandse dj-team The Partysquad bestaat uit Jerry Leembruggen (DJ Jerry) en Ruben Fernhout (MC Ruben). Het tweetal ontmoette elkaar in 1998 tijdens de tournee 'Wanted' voor nieuw talent. DJ Jerry was de vaste dj tijdens deze tournee en Ruben presenteerde de shows. In datzelfde jaar begonnen ze met een vaste clubavond in het Amsterdamse Margaritas. Ze draaiden daarna niet alleen op veel feesten en clubs in Nederland maar ook als gast-dj's in onder andere Spanje, Zweden en op Curaçao. Ook op grote evenementen als Innercity waren ze aanwezig.

Onder het motto 'Voor de Lol' komt de Bende Van Ellende naar Aalten. Ook Feestnation is van de partij op het Sjoksfestival van zaterdag 26 mei. Aalten maakt kennis met twee party-generals die elke tent en elk festival op z'n kop weten te zetten met hun energie en interactie met het publiek.

De superband Q5 New Style is een combinatie van dynamische live muziek versterkt door de beats van een dj. Vijf getalenteerde entertainers nemen het publiek mee in een unieke live dance experience vol show en interactie, ondersteund op een mega video wall.
De Mannen van Oranje staan garant voor onvervalst Nederlands sentiment; meezingen, deinen, gezelligheid. Alle bekende Nederlandstalige stampers komen voorbij zoals nummers van Jan Smit, Rene Schuurmans, Frans Duijts, Gerard Joling, Django Wagner, De Dikdakkers, Marco Borsato, André Hazes, Rinus, Gebroeders Ko, Nick & Simon, Guus Meeuwis, Wolter Kroes, Vinzzent, Jeroen van der Boom en natuurlijk Frans Bauer. De lokale dj's Wimpie en Ardex completeren het programma.

"We hebben bewust gekozen voor een heel ander en verrassend programma, samengesteld met onze adviseur Gilbert van Zolingen. Hij kent de muziekscene als geen ander en weet wat 'hot' is op dit moment. Middels een promofilm van Bas van der Bent hebben we tijdens de AFM Kinderhulpweek de line-up bekend gemaakt. De reacties zijn erg positief. We gaan weer ons stinkende best doen voor een fantastisch Sjoksfestival in het Aaltense centrum", aldus een enthousiaste Christiaan ter Haar van de Stichting Sjoksevenementen Aalten. De voorverkoop voor dit unieke evenement gaat van start in februari.

Matthijs van Nieuwkerk krijgt boek Stichting Pak An

Willy Hermans, Antoinet van Helvoirt, Matthijs van Nieuwkerk en Toin de Ruiter. Foto: Willy Hermans

VORDEN - Matthijs van Nieuwkerk is als lid van Comité van Aanbeveling ambassadeur voor Stichting Pak An. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Parels van de Achterhoek' ontmoetten afgevaardigden van de stichting hem bij Hotel Bakker in Vorden. 'Parels van de Achterhoek' is een van de gehonoreerde projecten van Pak An, een initiatief van Grolsch BV en De Feestfabriek. Namens Pak An waren aanwezig Willy Hermans en de bestuursleden Antoinet van Helvoirt en Toin de Ruiter. Verder zaten aan tafel huisdichter Cees van Zuilen, auteur Erik Hagelstein en fotografe Jessica de Lepper.

Van Nieuwkerk was zeer geïnteresseerd en nam er uitgebreid de tijd voor. Hij vond het een schitterend boek. Diverse Parels waren al eens te gast bij hem geweest in De Wereld Draait Door, dus kende hij persoonlijk. Maar ook voor hem zaten er verrassingen tussen, zoals Claartje Bulten en Aart Jacobi. En dat Nout Wellink uit Bredevoort afkomstig is, was ook nieuw voor Matthijs.
Net als de Parels in het boek is hij trots op de Achterhoek, waar hij ook sinds enige jaren woont en vindt dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Hij had veel belangstelling voor de talloze projecten van Pak An, die de Achterhoek mooier en beter moeten maken en was enthousiast dat er anderhalf jaar na de oprichting al 180 projecten zijn ingediend.
Op zondag 21 januari vindt de eerste editie van de Achterhoek College Tour plaats, een uitvloeisel van de uitgave Parels van de Achterhoek. Erik Hagelstein gaat dan met een viertal hoofdpersonen dieper in op onderwerpen als Achterhoek en de krimp. Bij deze eerste College Tour zijn aanwezig Bert Wagendorp, Gerhard Rijken, Manfred te Grotenhuis en Bennie Jolink. Interessante discussies verzekerd! Tickets hiervoor à 7,50 euro zijn via de site van Schouwburg Amphion verkrijgbaar.


Weevers Print & Packaging wordt Print2Pack

Rob van Dijk (links) en Gerhard Weevers bij het nieuwe logo van Print2Pack. Foto: Dominique Weevers

Gerhard Weevers draagt aandelen over aan Rob van Dijk

VORDEN - Per 1 januari 2018 zijn de aandelen van Weevers Print & Packaging overgenomen door directeur Rob van Dijk en gaat het bedrijf verder onder de naam Print2Pack. Daarmee trekt Gerhard Weevers zich geheel terug uit de onderneming.

In 2014 is Rob van Dijk in dienst gekomen van Weevers als commercieel directeur en een jaar later nam hij als directeur de algehele leiding over van Gerhard Weevers. Nu heeft Van Dijk ook de activiteiten van het bedrijf overgenomen en huurt hij het pand en de machines van Gerhard Weevers.

Weevers zelf is sinds 2015 werkzaam als directeur uitgever bij Achterhoek Nieuws, uitgever van 14 nieuwsbladen in de Achterhoek en diverse online uitgaven, allen gericht op de inwoners van de Achterhoek.

Familiebedrijf
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug naar 1936. Toen is de drukkerij opgericht door de familie Wolters. In 1965 is het bedrijf door de familie Weevers overgenomen van de familie Wolters en in 1992 is Gerhard Weevers eigenaar geworden om de taken over te nemen van zijn vader.

Andere koers
Met de komst van Rob van Dijk is in 2015 een andere koers gekozen. Het bedrijf specialiseert zich – zoals de nieuwe naam Print2Pack al zegt – in packaging en print. Van een brochure met een gepersonaliseerde boodschap tot een doos met een bijzondere vorm; er is van alles mogelijk. De grote kracht van het bedrijf zit hem in de kleine tot middelgrote oplages, waarmee klanten volop ruimte hebben om slim op acties in te spelen. Bovendien schakelt Print2Pack snel, aangezien een groot deel van de afwerking in eigen huis wordt uitgevoerd. Zo voegt het bedrijf optimaal waarde toe aan de marketing en communicatie van klanten.

De familie Weevers wenst Rob van Dijk en de medewerkers zeer veel succes met de voortzetting van het bedrijf.


Thema-avond van IVN en KNNV

WINTERSWIJK - Woensdag 10 januari houden IVN en KNNV een thema-avond. Als eerste thema komt het onderwerp antibiotica in de veehouderij aan de orde en na de pauze de ziekte van Lyme. De spreker is Ben Boschker. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk. De entree kost voor leden van IVN en KNNV drie euro en voor niet-leden vijf euro, inclusief één keer koffie of thee.

Ben Boschker is dierenarts in de veehouderij en heeft veel ervaring met beide thema's. Het eerste thema is: antibioticagebruik in de diergeneeskunde, misverstanden hierover in de publieke opinie. Tijdens een praatje voor de IVN gidsencursus bleek Ben dat de publieke mening over het gebruik van antibiotica in de veehouderij nogal verschilt van de werkelijkheid. De publieke opinie is toch dat er te veel gebruik van antibiotica is, terwijl dit enorm is teruggedrongen door strenge regulatie. Dit laatste is ook nodig om de resistentie-problematiek voor ook de humane geneeskunde te kunnen blijven beheersen. Reden genoeg om dit onderwerp als thema aan te pakken, gestoeld op juiste informatie, niet op geruchten. En gericht op natuurmensen, niet gericht op veehouders.

Het tweede thema gaat over de ziekte van Lyme. Tijdens zijn werk kwam Boschker veel ellende tegen door onderschatting en deels onkunde, met als gevolg onnodig veel mensen met chronische Lyme. Ben heeft zich al langer verdiept in dit onderwerp en komt het bij dieren ook tegen. Hij probeert door extra informatie mensen te laten zien wat er aan preventie mogelijk is. Ook worden diverse casussen besproken. Tevens wil hij de laatste diagnostische mogelijkheden bespreken en aansluitend de nieuwste therapieën. De doelgroep is ook hier iedereen die zich regelmatig in de natuur begeeft.
Beide thema's worden in een powerpoint-presentatie behandeld. Aansluitend kunnen op beide onderdelen vragen worden gesteld, eventueel zelfs tussendoor.

Rijbewijskeuring

WINTERSWIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor 15 januari en 5 februari terecht op het spreekuur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61. Voor senioren kost de keuring 35 euro en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het 55 euro. Voor informatie en een afspraak kan men tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost 41 euro. De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om tenminste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.

Trainingen van Kynologenclub

WINTERSWIJK - Na een korte stop beginnen op dinsdag 16 januari De trainingen weer. In de wintermaanden gaat de Kynologenclub alleen door met de puppycursus en de A-cursus voor beginners. Ook start half februari weer de training voor de Uithoudingsvermogenproef (UV-test). De puppy en de A-cursus worden gegeven in de hal bij familie Harbers, Meenkmolenweg 10, Corle. Voor verdere info over de trainingen kan men terecht bij de cursuscoördinator Astrid van Schie, tel. 0543 520573.

Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.
De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 tot 21.30 uur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.
De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen.
Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.

Cursus Leren omgaan met je geld

ACHTERHOEK - Veel mensen vinden het lastig om al hun geldzaken op een rijtje te zetten en te houden. Ze willen graag aan het eind van de maand geld overhouden in plaats van rood te staan. Humanitas Oostelijke Achterhoek helpt mensen graag met het leren omgaan met geld.

Wie graag inzicht wil krijgen in de eigen inkomsten, uitgaven en besparingen, kan zich inschrijven voor deze cursus. Deelnemers bestuderen hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon en leren door middel van oefeningen en wat opdrachten die ze thuis doen, hoe zij hun financiële situatie kunnen verbeteren.
De cursus 'Omgaan met je geld' duurt drie, of als het nodig is, vier avonden van 19.30 u. tot 21.30 uuur. De eerste avond is op 6 februari, de andere avonden zijn 13 en 20 februari en eventueel 27 februari.
De cursus wordt gegeven in één van de volgende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten of Berkelland en wel in die gemeente waar de meeste aanmeldingen vandaan komen.
Aanmelden kan bij Annelies van Teeseling via tel.06-47695641 of mailen naar anneliesvanteeseling@kpnmail.nl.


Grenssteenwandelingen krijgen een vervolg

REGIO - In navolging van de succesvolle grenssteenwandelingen in de grensregio hebben ditmaal de Heimatverein Anholt, Comité Leefbaarheid Megchelen, Vereniging Leefbaarheid Netterden en Heemkundekring Bergh een nieuwe serie grenssteenwandelingen georganiseerd vanaf grenssteen 730 naar grenssteen 698, van Dinxperlo naar Beek.

Door Iris Jansen

"Tijdens het project 'Nachbarn stellen sich vor' dat afgelopen jaar in Dinxperlo met een tentoonstelling werd geopend, was al snel het idee geboren voor een vervolg van de grenssteenwandelingen. Zo moest het toch ook mogelijk zijn de wandelingen richting de Rijn te organiseren", vertelt Theo Gasseling van het Heimatverein Anholt. "De wandelingen zijn uniek want de routes zullen maar éénmaal te bewandelen zijn, aangezien er veel stukken over privéterreinen lopen. Dankzij de medewerking van de grondeigenaren is het mogelijk geweest dit traject uit te zetten, dat zowel over Duits als Nederlands grondgebied loopt. Om het wild niet teveel te verstoren, is op verzoek van de eigenaren en meewerkende organisaties de wandeling niet opengesteld voor honden. Zeker gezien het jaargetijde, heeft het wild te weinig beschutting van struiken en gras."

Drie wandelingen
"De eerste wandeling is op zondag 21 januari en begint bij grenssteen 730. Het startpunt is bij de slagboom bij de Brüggenhütte aan de Aa-Strang en eindigt bij grenssteen 715, gelegen bij Camping De Bosrand aan de Heisestraat in Megchelen. De route is ongeveer 14 kilometer lang en heeft een aantal verzorgingspunten; bij de Regniet, bij Golfclub 't Lohr, bij het voormalige douanestation Anholt en natuurlijk bij het eindpunt op de camping, waar koffie, thee of een warme snack te verkrijgen zijn en gebruik kan worden gemaakt van een toilet. Veel vrijwilligers zijn tijdens de wandelingen bij de organisatie betrokken", legt Gasseling uit.

De tweede wandeling is op zondag 4 februari en start bij grenssteen 715, bij camping De Bosrand en loopt tot aan grenssteen 708 bij de grens met Netterden aan de Emmerikseweg. En op zondag 18 februari is de laatste in deze serie, van grenssteen 708 naar grenssteen 698 Beek, bij het tankstation aan de BAB3. Voor alle wandelingen geldt dat er tussen 9.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden, aanmelden is niet nodig. De kosten bedragen 5 euro per persoon waarbij kinderen tot 12 jaar gratis mogen meelopen. Het bedrag is inclusief pendelbus die de wandelaars weer terug naar het startpunt brengt. Gasseling: "Ik moet er wel op wijzen dat de wandeling, gezien de terreinomstandigheden, niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator. De route loopt soms dwars door de weilanden en greppels. Er wordt zelfs een vlonder gebouwd waar de wandelaars overheen moeten lopen. Een redelijk goede conditie, een paar stevige schoenen en regenkleding zijn dus zeker aan te bevelen."

Ook Freek Diersen, die bij de organisatie van de eerste grenssteenwandeling nauw betrokken is geweest en nu ook weer als vrijwilliger meewerkt, is blij dat er een vervolg komt. "Het is een geweldige manier om het landschap op deze manier te beleven. Je komt op plekken langs de grens waar je niet zo gauw meer komt. Je zult verbaasd zijn over de andere invalshoek van het landschap die je normaal alleen maar vanaf de weg kunt zien. Niet als vrijwilliger, maar ook als lid van de Euregioraad, vind ik dit een geweldige manier om mensen aan weerskanten van de grens bijeen te brengen, te verbinden. Met elkaar een stukje gezamenlijke historie beleven, dat is een hele waardevolle ervaring. In 2019 zal de laatste etappe van de grenssteenwandelingen worden uitgezet en wel van Babberich naar Spijk."
Tot slot vult Gasseling nog aan: "Alle informatie omtrent deze wandelingen is - ook in het Nederlands - na te lezen op de website van onze Heimatverein."

Lezing: 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?'

AALTEN - 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?' Die vraag staat centraal in de lezing van apotheker Loek Wagenaar op zaterdagavond 20 januari in het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort.

Stress: wie heeft daar niet ooit last van gehad? Iedereen ervaart weleens stress of spanning. De meeste stress is eigenlijk zo gewoon, dat je je er niet eens zo bewust van bent. Een beetje spanning is zelfs goed om tot creatieve en productieve actie te komen. Op dat niveau lijkt het maar weinig invloed te hebben en kan men er mee omgaan.
Op de lange duur wordt te veel stress zichtbaar en voelbaar, met fysieke en mentale klachten tot gevolg. Iedereen ervaart stress verschillend en meestal bouwt het zich heel langzaam op, waardoor men eraan gewend raakt. Langdurige stress kan echter uiteindelijk leiden tot een burn-out, die inmiddels uitgegroeid is tot beroepsziekte nummer één. De vraag is: hoe ga je op een gezonde manier om met stress?
Loek Wagenaar put voor deze lezing uit zijn expertise als apotheker en orthomoleculair therapeut. Hij heeft een brede ervaring op farmaceutisch en therapeutisch gebied. In Katwijk ontwikkelt en produceert al 22 jaar samen met zijn team innovatieve producten, waaronder voedingssupplementen. Hij is een gedreven spreker, die in staat is complexe onderwerpen met humor en enthousiasme op een begrijpelijke manier te vertalen voor een breed publiek. Ook mensen die in de gezondheidszorg werken zullen verrijkt na deze avond naar huis gaan.
De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 20 januari, aanvang 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro; reserveren via de website of telefonisch.

AALTEN - 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?' Die vraag staat centraal in de lezing van apotheker Loek Wagenaar op zaterdagavond 20 januari in het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort.

Stress: wie heeft daar niet ooit last van gehad? Iedereen ervaart weleens stress of spanning. De meeste stress is eigenlijk zo gewoon, dat je je er niet eens zo bewust van bent. Een beetje spanning is zelfs goed om tot creatieve en productieve actie te komen. Op dat niveau lijkt het maar weinig invloed te hebben en kan men er mee omgaan.

Op de lange duur wordt te veel stress zichtbaar en voelbaar, met fysieke en mentale klachten tot gevolg. Iedereen ervaart stress verschillend en meestal bouwt het zich heel langzaam op, waardoor men eraan gewend raakt. Langdurige stress kan echter uiteindelijk leiden tot een burn-out, die inmiddels uitgegroeid is tot beroepsziekte nummer één. De vraag is: hoe ga je op een gezonde manier om met stress?

Loek Wagenaar put voor deze lezing uit zijn expertise als apotheker en orthomoleculair therapeut. Hij heeft een brede ervaring op farmaceutisch en therapeutisch gebied. In Katwijk ontwikkelt en produceert al 22 jaar samen met zijn team innovatieve producten, waaronder voedingssupplementen. Hij is een gedreven spreker, die in staat is complexe onderwerpen met humor en enthousiasme op een begrijpelijke manier te vertalen voor een breed publiek. Ook mensen die in de gezondheidszorg werken zullen verrijkt na deze avond naar huis gaan.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 20 januari, aanvang 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro; reserveren via de website of telefonisch.

Dansleraar Dolf Meijler onverwacht overleden

WINTERSWIJK – Vele decennia was het vanzelfsprekend dat een jongere zo omstreeks zijn of haar vijftiende of zestiende op dansles ging. Daardoor hebben vele Winterswijkers leren dansen van Dolf Meijer. Een aantal van hen kwam hem ook nog tegen als leraar scheikunde op de middelbare school. Tijdens het kinderbal tijdens het Volksfeest hadden ze vaak al als kind kennis gemaakt met de dansleraar, die ze daar de Driekusman en de Zevensprong liet uitvoeren. Afgelopen zondag is Dolf Meijler onverwacht overleden aan een hartstilstand. Hij is 72 jaar oud geworden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Dansschool Meijler is een begrip geworden in Winterswijk. De school werd door Hartog Meijler in 1936 opgericht. Dolf Meijler nam in 1983 de dansschool over, maar had daarvoor al vele jaren les gegeven in de klassieke stijldansen, zoals de foxtrot, de Weense wals en de tango. Samen met zijn vrouw Ineke, die afgelopen november na een lange ziekteperiode overleed, liet hij de leerlingen precies zien hoe de dans uitgevoerd moest worden. Een dansleerjaar werd afgesloten met een bal in de schouwburg. Hij kreeg zijn opleiding tot dansleraar in Amsterdam. Al in de jaren zestig verving hij zijn vader als die ziek was, maar niet veel later was hij samen met zijn vader wekelijks actief in de dansschool. Uiteraard konden ook volwassenen op de dansschool terecht. Meijler begeleidde de paren, die mee gingen doen aan danswedstrijden.

Maatschappelijk actief
Dolf Meijler studeerde ook nog scheikunde in Nijmegen en werd leraar aan de Rijksscholengemeenschap Hameland en daarna De Driemark. Daar vertelde hij op heldere wijze over chemische elementen en ingewikkelde chemische processen. Hij bleef leraar tot 2011. In de 21ste eeuw liep de belangstelling voor het stijldansen terug en werd het minder vanzelfsprekend om op dansles te gaan. In 2008 werd de dansschool overgenomen en werd het een danscentrum, waar ruimte was voor andere soorten dansen. Het centrum heeft niet lang bestaan. Tegenwoordig wordt de voormalige dansschool gebruikt als oefenruimte voor de Koninklijke Winterswijkse Orkest Vereeniging. Dolf Meijler was niet alleen leraar, maar ook jarenlang betrokken bij het Humanistisch Verbond en bij de afdeling Winterswijk van D66. Hij stond als lijstduwer op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Gemmink-FC Triastocht

WINTERSWIJK – Fiets Toer Club (FTC) Kotten houdt zondag 14 januari de derde Hans Gemmink-FC Triastocht voor mountainbikers. Start en finish zijn op sportpark 't Huitinkveld aan de Bataafseweg, het onderkomen van voetbalvereniging FC Trias.

De deelnemers die negen jaar of jonger zijn, fietsen onder begeleiding van een lid van FTC Kotten tien kilometer. Voor de oudere kinderen en de volwassenen zijn er ritten van twintig of veertig kilometer. De twintig kilometer is bedoeld voor de ongetrainde mountainbikers, de langste afstand is voor de wat meer ervaren fietsers. De start is zondag 14 januari tussen 9.00 en 10.00 uur. De jeugd tot tien jaar begint om 9.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt vier euro. Jeugdleden van FC Trias nemen gratis deel. Een eventuele afgelasting wordt gemeld op RTV Slingeland en de websites van FC Trias (www.fctrias.nl) en FTC Kotten (ftc-kotten.jimdo.com).

Back to Basic is back

RATUM – Op 18 augustus vindt alweer de vijfde editie van openluchtdisco Back to Basic plaats bij gebouw Emma in Ratum. Dit evenement wordt ook ditmaal georganiseerd door Café Schreurs, Muziekvereniging Crescendo Ratum en het Verenigingsgebouw Emma. Zij hebben aangekondigd er dit jaar een extra speciale editie van te willen maken. Naast de welbekende dj die 80's/90's muziek draait, willen zij graag een band aan het programma toevoegen. Welke band dat bekend gemaakt via de Facebookpagina van het evenement. Overigens blijft het oude vertrouwde recept zeker behouden: gezellig 'met een piepken in de hand' oude bekenden spreken onder het genot van goede muziek uit alle jaartallen. Kortom, noteer 18-08-2018 alvast in de agenda en houd social media in de gaten.

Zaalvoetbal voor de jeugd

WINTERSWIJK - Op zaterdag 13 januari is de laatste toernooidag voor de jeugd, georganiseerd door de Winterswijkse Voetbal Federatie. Deze zaterdag spelen in de Sport- en Turnhal de selectieteams het zogenaamde Winterswijks Open, met deelname van AZSV, sv Grol, sv Longa '30, FC Trias. FC WINTERSWIJK en vv Vosseveld, waarbij Vosseveld alleen de JO-11 jeugdselectie afvaardigt en de plaats inneemt van de SV. Grol in deze categorie. De overige clubs spelen met de JO-09 selectie om 09.00 uur, de JO-11 selectie om 10.50 uur en de JO-13 selecties om 12.40 uur. Om 20.00 uur is het eindsignaal. De finales worden direct na de poulewedstrijden gespeeld. De entree bedraagt 1 euro voor de gehele dag.

Leden WRPC geselecteerd voor GK Dressuur

WINTERSWIJK - In het laatste weekend van 2017 werd de laatste ponyselectiewedstrijd voor de Gelderse Kampioenschappen verreden in Vragender. Verschillende leden van de Winterswijkse Ruiter & Ponyclub hebben zich van de goede kant laten zien door zich te plaatsen voor de Gelderse Kampioenschappen. Tessa Delger is zelfs kringkampioen geworden met Cindi in de M1 dressuur categorie D/E.

De overige geselecteerden zijn in de klasse B dressuur categorie D/E: Marly Aarnink werd reserve kampioen met Redbull van de Binnenvelder. Franne Wolterink werd knap derde in deze klasse met Dino Gomell. Klasse L1 dressuur categorie D/E: Tessa Delger met Poppings Annabell als vierde geplaatst. Klasse L2 categorie D/E: tweede reserve Liza Aarnink met Twister. Klasse M1 categorie A/B: Thirsa Oonk met Amigo als tweede geplaatst. In de klasse M1 categorie D/E is de Winterswijkse Ruiter & Ponyclub helemaal goed vertegenwoordigd met maar liefst drie combinaties. Kringkampioen Tessa Delger met Cindi, reservekampioen Anne Berg met Sylvester en als derde geplaatst Marek Egbers met Fairytales Quinevere.

Bij de paarden wist Roos van der Hoek in de klasse L1 dressuur met haar paard Trust Me knap derde van de kring te worden. Hierdoor zijn zij verzekerd van een startplek op de Gelderse kampioenschappen. Melissa Valken en Felony maakten recentelijk de overstap naar de paarden. In de klasse Z1 heeft deze combinatie zich als tweede reserve geplaatst.
De Gelderse Kampioenschappen dressuur zullen eind januari plaatsvinden.

Frank ten Hagen wint sneldambokaal

WINTERSWIJK - Traditiegetrouw wordt op de eerste clubavond van het jaar bij de Winterswijkse Damvereniging gestreden om de Toon Tragter Bokaal, bestemd voor de beste sneldammer van de avond. Met twaalf spelers werden er zeven rondes gespeeld volgens het Zwitserse systeem.

Opvallend in het toernooi was dat de dammers aan elkaar gewaagd waren en iedereen van elkaar punten af kon pakken. Zo eindigde Paul Hageman weliswaar op de 12e plek, maar behaalde wel een winstpartij tegen John van Laarhoven en liet in een paar andere partijen de punten uit zijn handen glippen.

Al in de openingsronde won Thomas Esselink verrassend van titelverdediger Erik ten Hagen. Thomas zette een goede reeks neer en moest het na vijf punten uit drie wedstrijden opnemen tegen Frank ten Hagen. Frank had tot dat moment alles nog gewonnen en trok ook in deze partij na een spannende ontknoping aan het langste eind. In de 5e ronde verloor Frank echter van Erik ten Hagen waarna Frank en Erik samen aan kop gingen. In de laatste twee rondes wonnen beiden hun partij en eindigden daarmee 12 punten. De weerstandpunten moest hierbij de doorslag geven. De weerstandpunten waren in het voordeel van Frank, die daarmee het toernooi won en de Toon Tragter bokaal in ieder geval één jaar in het bezit met hebben.

WR&PC boekt successen

WINTERSWIJK - Afgelopen weekend werden er diverse concoursen georganiseerd voor de rijdende leden in de paardensport.

In Haaksbergen werd er een dressuurwedstrijd verreden. Lotte Houwers startte hier in de klasse B met Reigershoeve Lars. Ze behaalden hier samen een eerste prijs met 203,5 punt en een derde prijs met 198 punten. Ilse Zieverink startte in dezelfde klasse bij de paarden met Presley E the King en behaalde een derde prijs met 197,5 punten.
In Vragender werd de selectiewedstrijd verreden voor het springen. Thirsa Oonk kwam hier aan start met haar pony Beau en reed in de klasse L categorie C naar een tweede prijs. Marek Egbers kwam ook aan start in Vragender in de klasse L met Farytales Quinevere en behaalde een mooie eerste plaats.
Sterre Hoitink startte tevens in de klasse L met Lucano. Ze behaalden een vijfde prijs. Tevens zijn zij geselecteerd voor het belofteplan van Gelderland. Voor getalenteerde ruiters en amazones, die zich rij-technisch willen verbeteren, heeft de Regio Gelderland/Flevoland een Jeugd Stimulering Plan opgezet. Er wordt deze groep ruiters een trainingsprogramma aangeboden in de vorm van vijf dressuur- en springlessen die door gerenommeerde instructeurs, verdeeld over de regio, gegeven zijn. Na deze vijf lessen volgde er een evaluatiedag. Na deze evaluatiedag is er in overleg met de instructeurs en de werkgroep vastgesteld wie er in aanmerking kwamen voor het vervolg van tien lessen genaamd: het Belofteplan. Sterre Hoitink en Lucano mogen hieraan deelnemen.

WAS Open Atelier met nieuwjaarsborrel

WINTERSWIJK - Bij de start van de nieuwe schilderperiode begint de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst [WAS] met een Open Atelier en de nieuwjaarsborrel. Op vrijdag 12 januari tussen 16 en 20 uur is iedereen welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen in het ruime atelier van de WAS aan de Laan van Hilbelink 6 in bedrijvencentrum Morsepoort, te Winterswijk. Men kan kennismaken met bestuur, docenten en [mede]cursisten en inlichtingen over de nieuwe cursusperiode krijgen, die vanaf 15 januari weer begint. Op de meeste cursussen is nog wel 'n plekje vrij. Er zijn cursussen op maandagmorgen, -middag en -avond en op dinsdagavond, allemaal onder ontspannen begeleiding van 'kunstwerker' Vic Hulshof. De teken- en schildercursussen van de 'universele beelddenker' Robert Jansen zijn te volgen op woensdagmorgen en woensdagavond en op de donderdagavond. De cursusperiode bestaat uit 13 wekelijkse lessen van 2,5 uur, en een XL-inhaalles aan het einde van de periode, mocht er een of enkele lessen gemist worden! Het seizoen wordt afgesloten met een overzicht van de prestaties van alle cursisten tijdens de jaarexpositie. Ook kun je als cursist deelnemen aan diverse andere tentoonstellingen, evenals het boergondisch buitenschilderen: in een weekend op locatie in het fraaie buitengebied rond half mei.

Snelschaaktoernooi viert jubileum

WINTERSWIJK - Het WSG organiseert zaterdagmiddag 13 januari haar jaarlijkse snelschaaktoernooi. Dit jaar voor de veertigste keer, waarmee het één van de langstlopende toernooien in Nederland is.

Het toernooi vindt plaats in Grand Café Willinks, Wooldstraat 61 in Winterswijk. Iedere schaker kan hieraan deelnemen. Zowel club- als huisschakers van alle leeftijden. Het toernooi begint om 12.45 uur en zal om ongeveer 17.30 afgelopen zijn.
Iedere deelnemer speelt negen partijen, waarbij per speler per partij acht minuten bedenktijd is plus per zet een toevoeging van drie seconden. De indeling gebeurt volgens het Zwitsers systeem, waardoor iedereen steeds een tegenstander van min of meer gelijke speelsterkte treft. Voor de kampioen, de sterkste jeugdspeler (tot 16 jaar) en de sterkste speler met een rating tot 1600 (B-groep) zijn er bekers te winnen. Verder zijn er nog vele prijzen te winnen. Deelname aan het toernooi is gratis. Aanmelden uiterlijk vrijdag 12 januari om 19.00 uur bij: Dick Boogaard, tel: 0543 – 514306, e-mail: ydadick@planet.nl.

25 / 30

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.


Column

Mouwen opstropen

Na schooltijd een kop thee, één koekje of één dropje. En daarna naar buiten. Hutten bouwen in het bos, kopje duikelen op het klimrek, knikkeren. Met vriendjes en vriendinnetjes had ik de grootse lol. En de grootste ruzies. Regelmatig zei ik: 'Ik ga nooooooit meer met haar spelen!' Al was ik dat meestal binnen een halve dag vergeten. Thuis verzon ik samen met mijn broer Pim een eigen land, met plattegrond, regels, geld. Samen tekenen, fantaseren, onze eigen wereld. We noemden het Novemokt, naar onze geboortemaanden.

Ik maak nog steeds graag mijn eigen wereld. Een plek waar ik me prettig voel. Vroeger deden we dat op zolder, met zijn tweetjes. Nu houdt het niet op buiten de veilige muren van onze slaapkamers. De wereld is mijn wereld. Die ik graag stukje bij beetje wat mooier maak. En volgens mij doen we dat allemaal. Binnen onze eigen mogelijkheden. En dat kan al heel simpel: door een glimlach, een vriendelijk goedendag. Kost geen geld en weinig moeite. In de Achterhoek vinden we dat heel gewoon. Waardoor het bijna niet meer opvalt. Totdat je ergens anders bent waar mensen gewoon langs je heen kijken, zonder ook maar enig contact.
In de Achterhoek doen we nog veel meer. We bouwen echt onze eigen wereld. We zorgen ervoor dat dat is geregeld wat we belangrijk vinden. Zo is er wekelijks wel ergens een leuk feest te vinden, van buurtbarbeque tot festival, van voetbalkantine tot survivalbos. En iedereen helpt mee, van jong tot oud. Maar we vinden niet alleen feestjes belangrijk. We zorgen vooral dat er veel redenen tot blijdschap zijn.
De Achterhoeker is natuurlijk ook maar een mens, dus ook hier wordt geklaagd. We zeggen graag wat er anders moet. Dat 'ze' het moeten regelen. Dat 'ze' niet meer doen wat 'ze' moeten doen. Maar dat duurt nooit zo heel lang. Er is altijd wel iemand die zegt: 'Dan gaan we het zelf wel doen.' En het is misschien niet altijd goed, of slim, om het dan maar zelf op te lossen, maar het maakt me wel een trotse Achterhoeker. Wij maken onze eigen wereld steeds een stukje mooier.
Er zijn initiatiefnemers: degenen die ideeën hebben, gewoon beginnen. En er zijn meebouwers: mensen die graag meedoen, een opdracht willen hebben, erbij willen horen. Samen hebben we alles in huis: denkkracht, handigheid en daadkracht. En iedereen mag meedoen: omdat je er woont, omdat je eenzelfde wens hebt, omdat… Het maakt eigenlijk niet uit. En ook dat maakt de Achterhoek voor mij bijzonder.
Zo zorgen we er zelf voor dat lege panden een nieuwe bestemming krijgen, er gezorgd wordt voor de ouderen om ons heen, we onze eigen elektriciteit opwekken, supermarkten en zwembaden kunnen blijven bestaan, het vervoer van en naar kleine kernen geregeld is, tradities en erfgoed bewaard blijven, innovaties tot stand komen, etc.
Aan het begin van het jaar heb ik één goed voornemen: als trotse Achterhoeker blijven werken aan een mooie wereld. Iets wat totaal niet moeilijk is, omdat ik weet dat er altijd initiatiefnemers en meebouwers zijn, die van een feestje houden.

Linda Commandeur

Café Doodgewoon

REGIO - Bij kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg in Lievelde vindt op maandag 22 januari Café Doodgewoon plaats, ditmaal in de middag: van 14.45 tot 16.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Café Doodgewoon is een ontmoetingsplek in Oost Achterhoek waar thema's over palliatieve zorg besproken worden. Het is een trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden.

Het onderwerp van de inleiding is dit keer de Twentse wensambulance. De wensambulance is een organisatie met goed opgeleide vrijwilligers, waarvan de meesten ook beroepsmatig in de zorg werken. Doel is om wensen te vervullen van mensen die langdurig chronisch ziek zijn en/of in de laatste fase van hun leven zijn. Hebben zij een wens waarbij ze liggend vervoerd moeten worden, dan kan deze ambulance ingeschakeld worden.

Het Henk van Ommenfonds en Stichting Ondersteuning Thuiszorg en Maatschappelijk werk sponsoren het café in 2018 en 2019.

Volgende bijeenkomsten zijn op 21 maart: Wat is euthanasie, hoe werkt de levenseinde kliniek?; 7 mei: Over pijn en ziek zijn; 19 september: Rouw en verlies bij dementie.

www.netwerkpalliatievezorg.nl

tel. 06-13 15 91 44

29 / 30

VLOOIENMARKT LICHTENVOORDE zon. 14 jan. van 10 - 17u. HAMALANDHAL v.d. Meer van Walcherenstr. 3 info kr.hr. Tel 06 - 3910 8152 of animo-vlooienmarkten.nl