Elna

16 mei 2018

Elna 16 mei 2018


RKZVC in zevenmijlslaarzen naar hoofdklasse

Foto: Lotte Bekkenutte

RAALTE/ZIEUWENT-Ongekend, bizar, onvoorstelbaar, ongelofelijk. Woorden die voorbij komen bij zowel, spelers, supporters als de vele duizenden sympathisanten van RKZVC uit de gehele regio, vanwege het ongekende huzarenstukje dat het vlaggenschip van stuurman-kapitein Laurens Knippenborg op moederdag 2018 bewerkstelligde.

Door Henri Walterbos

Drie jaar achtereen kampioen. In vijf jaar tijd vier keer kampioen. Dit zijn ongekende statistieken. In zevenmijlslaarzen van de vierde klasse naar de hoofdklasse. Het scenario werd steeds aannemelijker gaandeweg het seizoen, zeker na de overwinning op Longa een week geleden. Maar dat alle goden en vrouwe Fortuna de club al zo snel allen zo eensgezind goedgezind waren, hier had niemand rekening mee gehouden, niet van durven dromen. Toch gebeurde het onwaarschijnlijke. RKZVC won met 1-2 uit bij concurrent Rohda Raalte en Longa verloor thuis met 2-3 van Heino.

Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Foto: Lotte Bekkenutte
Uitzinnige vreugde bij RKZVC. Voor de derde keer op rij kampioen én door naar de hoofdklasse. Foto: Lotte Bekkenutte

Met 0-0 bij rust kreeg RKZVC al mee dat Longa in eigen huis met 0-1 achter stond, halverwege de tweede helft zelfs met 0-3. De raspaardjes uit de brigade van 'ome Lau', zoals de trainer wel eens genoemd wordt in de regio, lieten zich het hoofd niet op hol jagen en bleven rustig. Eerste diende men zelf de overwinning nog veilig te stellen. De vreugde na afloop was enorm groot. De ontlading evenzo. Laurens Knippenborg was hevig geëmotioneerd na afloop. "En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo ben," vertelde hij ten overstaan van verslaggevers. "Dit is niet te vatten. Een geweldige prestatie. Wat de jongens hebben neergezet is onvoorstelbaar. Het kon niet mooier zijn. Dat we in het linker rijtje mee zouden draaien had ik wel verwacht, maar dit." Lees verder op pagina 3

Optreden Dekoor

Dekoor Close Harmony tijdens hun theaterconcert in Luxor Rotterdam. Foto: Bob Leistra

LICHTENVOORDE - De afgelopen maanden stond de Utrechtse groep Dekoor Close Harmony in theaters door heel Nederland met een eigen avondvullend programma. Deze volledige theatershow zal Dekoor, begeleid door een professioneel jazz-combo, op zaterdagavond 2 juni ten tonele brengen.

Dekoor Close Harmony is een koor bestaande uit dertig studenten uit Utrecht. Ze staan onder leiding van Christoph Mac-Carty. Een grote verscheidenheid aan muziekstromingen passeren de revue: lichte muziek zoals jazz, rustige ballads, stevige pop, swingende latin, big-band, musicalsongs, maar ook experimentele en klassieke stukken. In juli heeft de groep de taak haar wereldtitel in Jazz en Pop (2010, 2012, 2014) te verdedigen tijdens de World Choir Games in Zuid-Afrika. Om dit grootste plan te realiseren, heeft Dekoor een grootschalige crowdfunding opgezet. In dit kader geeft Dekoor een concert op de oude school van koorleden Joost Teunissen (bas) en Lonneke van der Weerd (sopraan). Voor meer informatie zie keitjes of www.dekoor.nl/reserveren.

Floriaan de tuinkabouter

Ineke Bennink aan het werk in haar atelier. Foto: Annekée Cuppers

Kunstenares Ineke Bennink schreef een prentenboek voor de allerkleinsten. Wat hier zo bijzonder aan is?

Lees het op pagina 3

Ineke Bennink scheurt en schrijft kinderprentenboeken

Ineke Bennink aan het werk in haar atelier. Foto: Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE – Na een heel leven waarin ze talloze schilder- en boetseerlessen gaf, exposities organiseerde, kunstprojecten opzette en ook een eigen stylingbureau had, is het tijd voor Ineke Bennink (1953) zelf. "Als je steeds maar moet uitdelen, raak je leeg van binnen en stagneert je eigen creatieve proces. Ik doe nu de dingen die ik zelf leuk vind."

Door Annekée Cuppers

De Lichtenvoordse kunstenares ging pas op haar veertigste naar de AKI. "Van huis hebben we het allemaal meegekregen, creatief bezig zijn met je hoofd en handen. Ik wilde graag naar de kunstacademie maar kreeg daar pas de kans voor toen de kinderen groter waren. Het was een geweldige tijd en ik vond alles leuk en had weinig moeite met de opdrachten. Van een docent kreeg ik wel eens de vraag wat ik daar nu eigenlijk nog te leren had. Maar mijn 'probleem' was dat ik alle technieken leuk vond, ik gebruikte de opleiding vooral om uit te vinden wat ik nu precies het leukste vond." Echt een goed antwoord daarop heeft Ineke nooit gekregen. "Ik ben iedere keer weer op zoek naar nieuwe technieken. Als ik er een goed beheers, ga ik weer op zoek naar een andere. Sommige kunstenaars zijn erg succesvol in een bepaalde stijl of techniek en borduren daar jarenlang op voort, dat is helemaal niets voor mij. Als ik eenmaal snap hoe het werkt, ga ik weer door naar het volgende."

Prentenboek
Toen Ineke stopte met lesgeven, kwam er weer ruimte en ontdekte ze de techniek van het illustreren door middel van gescheurde stukjes papier die op een gedecoreerde ondergrond worden aangebracht. "Ik vind dit een heerlijke techniek om te doen maar je gaat niet hele dagen zitten scheuren en plakken. Het is meer zo dat er momenten zijn waarop je ineens aan de slag 'moet'. Daar heb ik nu de tijd en ruimte voor zonder dat ik word afgeleid door bijzaken. De kunst die ik maak, is eigenlijk altijd toegepast. Sterker nog, eigenlijk maak ik altijd 'speelgoed'. Een geboetseerd voorwerp krijgt al snel een setje wielen of een ander mechaniekje waardoor het kan bewegen. Met de scheurtechniek kwam ik door het verhaal van een vriendin op het idee van een prentenboek. Het is niet zo dat ik per se iets voor kinderen wil maken, kinderen zijn meer het excuus om het te doen."

Zo ontstond uiteindelijk het prentenboek 'Floriaan de tuinkabouter'. Een prachtig kleurrijk boek met een simpel verhaaltje voor de allerkleinsten. Op rijm komt het ritme van de dag en de seizoenen voorbij. Ineke verfde hiervoor grote vellen papier in diverse kleuren en structuren waarna deze in stukjes worden gescheurd. Door de manier van scheuren en opplakken op een voorgeschilderde ondergrond, ontstaan eenvoudige schilderachtige illustraties die kinderen erg aanspreken. Ineke krijgt daarbij nog wel eens hulp van haar eigen kleinkinderen. Hun invloed is terug te vinden in het prentenboek. "Kinderen kijken erg kritisch. Zo had ik een illustratie gemaakt met twee kabouters, een ervan had een pompoen aan de punt van zijn muts. Dat klopte niet, volgens een van mijn kleindochters. Ze heeft toen zelf een bolletje gescheurd en die bij de andere kabouter aan de muts geplakt."

Als alle prenten klaar zijn, worden ze door Ineke's dochter, een productfotografe, gefotografeerd en daarna tot een boek verwerkt. Een vriendin en schoonzus hielpen Ineke bij de redactie van de teksten. "Hoe simpel de rijmpjes ook zijn, ik ben qua teksten een beetje slordig. Ik denk in 3D en zie een blokje tekst als beeld en niet als letters en woorden. In mijn hoofd ben ik er mee bezig waar het precies moet komen, in welk lettertype, de kleur. Maar simpele spelfouten, daar kan ik wekenlang overheen kijken. Verder probeer ik alles in eigen hand te houden. Daarom heb ik dit boek ook door middel van crowdfunding uitgeven." Hoewel Ineke de techniek van het scheuren inmiddels goed onder de knie heeft, denkt ze er voorlopig nog niet aan weer iets anders aan te pakken. "Ik heb op de rug van Floriaan de tuinkabouter een '1' laten drukken. Het is heel goed mogelijk dat er nog een tweede deel komt. De prenten die ik maak, hangen als een broddellapje aan elkaar maar het is een feest om te doen. Voorlopig denk ik er nog niet aan hiermee te stoppen."

Het boek 'Floriaan de tuinkabouter' is te koop bij het Stenen Museum Winkeltje aan de Rapenburgsestraat 24a. Aanstaande vrijdag 18 mei houdt Ineke hier van 14.00 tot 17.00 uur een signeersessie. Het boek is ook te koop bij Messink & Prinsen in Aalten en Kramer in Winterswijk. www.inekecp.nl

Ineke Bennink aan het werk in haar atelier. Foto: Annekée Cuppers

RKZVC voor derde keer kampioen

Vervolg van de voorpagina

Laurens vervolgt: "Dat Longa niet zou winnen had ik wel verwacht. Zij hebben toch een flinke tik gehad afgelopen week. Ik denk dat Rohda en wij de beste ploegen waren. Het eerste uur waren wij top. Ons eerste doelpunt was een goal waar de kwaliteit van afdroop." Ook keek de trainer al iets vooruit naar aankomend seizoen. "Ik hoop dat Silvolde en Longa het ook redden. Dat is goed voor de regio. De Graafschap hopelijk ook. We gaan ons best doen mee te draaien. We gaan onszelf zo goed mogelijk verkopen volgend jaar, maar eerst feestvieren."

Jumbo bloemen
Wedstrijdsecretaris Richard Hendriksen moest het kampioensfeest grotendeels aan zich voorbij laten gaan, omdat hij er ook totaal geen rekening mee had gehouden. "Ik moet maandag gewoon weer werken," lacht hij zondagavond. "Ik ben niet mee geweest naar Raalte. Tja, bedenk dit maar. We hadden er helemaal geen rekening mee gehouden. Er was niets geregeld. Ook geen bloemen. We hebben de plaatselijke Jumbo in Raalte zo'n beetje leeggeroofd aan bloemen. Het was moederdag dus hadden we daar misschien wel geluk mee." Voor degenen in Raalte die nog op het allerlaatste moment een bosje bloemen wilden halen voor moeders helaas pindakaas. Ook Hendriksen kan het zondagavond nog niet helemaal bevatten. "Een dorp met 2000 inwoners, een club met 350 leden, maar we hebben een hele bijzondere lichting. Het kan zo maar zijn dat het hier nog niet ophoudt. De vereniging is klaar voor de Hoofdklasse, de accommodatie hebben we, de drive is er."

Van alle kanten kwamen felicitaties en complimenten in de richting van de dorpsclub. De gunfactor is mega groot. Om de sympathie, warmte en 'no nonsense' van de club, maar evenzo omdat het kunstje met vooral eigen jongens, een eigen trainer en met zeer hoogstaand aantrekkelijk voetbal werd bewerkstelligd. "Twitter ontplofte zondagmiddag bijkans. We hebben enorm veel felicitaties en complimenten mogen ontvangen. Ook van heel veel voetbalclubs uit de regio. Dat waarderen we zeer."

Kratje bier van 'grote broer"
In no time werd een grootse ontvangst in Zieuwent georganiseerd. Door een erehaag en op handen gedragen liepen de kampioenen het complex op waar een groot feest uitbrak. "Het was wel erg leuk dat burgemeester Annette Bronsvoort en de nieuwe wethouder van Sport Bart Porskamp de felicitaties over kwamen brengen namens het gemeentebestuur en beiden nog het woord voerden en mooie dingen zeiden. Namens de KNVB was Henk Plas aanwezig om zijn gelukwensen over te brengen. Helemaal top was het dat drie spelers van Longa 1 met een kratje bier aan kwamen zetten om het team te feliciteren. Erg mooi dat dat zo kan. Ze werden met open armen ontvangen." Zo mooi kan rivaliteit zijn.

Achterhoek krijgt eigen vlag

Stefan Groothuis (links) en Gijs Jolink met de nu nog witte Achterhoekse vlag. Foto: Luuk Stam

HENGELO – Nu is hij nog wit, maar als het aan Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis ligt, heeft de Achterhoek over enkele maanden een volwaardige en officiële eigen vlag. Onder zijn leiding gaan De Feestfabriek en de Grolsch op zoek naar de inkleuring van een echte streekvlag.

Door Luuk Stam

De initiatiefnemers dagen Achterhoekers en anderen die een binding hebben met deze streek uit om met het mooiste ontwerp voor de vlag te komen. Een stemronde zal voor een schifting in de ingestuurde ontwerpen zorgen, waarna een vakjury op dinsdag 3 juli de definitieve inkleuring van de vlag bepaald. Iedereen mag een ontwerp insturen. Er zijn twee eisen; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn.

Waar het initiatief voor dit alles bij De Feestfabriek en Grolsch ligt, is het de bedoeling dat de stichting Pak An het geheel uiteindelijk gaat faciliteren. Deze stichting is in 2016 opgericht om ideeën te ondersteunen die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek. "Het wordt niet een vlag van De Feestfabriek of van Grolsch", benadrukt Groothuis. "We willen het op neutraal terrein onderbrengen en wij denken dat Pak An daar heel geschikt voor is."

Bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Robert Gesink, Lonneke Sloetjes, Bennie Jolink en tante Rikie hebben zich als ambassadeurs achter de vlag geschaard. Stefan Groothuis is er dan ook van overtuigd dat dit project een succes wordt. "We hebben duizenden jaren geen vlag gehad", zegt hij. "Nu moet er voor duizenden jaren een vlag komen. We gaan knallen." Of de nieuwe vlag er op 12, 13, 14 en 15 juli in Lichtenvoorde al bij is? "Het wordt te kort dag om de hele Zwarte Cross er al mee vol te hangen", zegt Groothuis. "Maar we gaan de vlag daar zeker op de kaart zetten."

Lichtenvoorde organiseert landelijk Corso Congres

De projectgroep van het Corso-congres met Hans Pillen van 't Zwaantje, waar het congres gehouden wordt. Ester Reusink en John Eppingbroek ontbreken op de foto. Foto: André Doppen

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 26 mei organiseert de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde het Corso Congres 2018. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door en voor organisatoren van corso's in heel Nederland en dit jaar zelfs ook daarbuiten. Het doel van het congres is het delen van kennis en ervaring tussen de corso's om deze traditie in stand te houden.

Het Bloemencorso Lichtenvoorde behoort tot de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. Voorzitter Herman ter Haar: "Bloemencorso Lichtenvoorde staat samen met nog een aantal grote corso's - zoals Zundert en Vollenhove - op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoed. In samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland hebben deze corso's, verenigd in de Corsokoepel, het initiatief genomen om jaarlijks een congres te organiseren. Het corso zit diep geworteld in het DNA van de Lichtenvoordenaren en dat willen wij graag zo houden. Daarom is het belangrijk dat wij als corso's onderling onze kennis en ervaringen delen zodat wij deze traditie in ere kunnen houden. Partijen als het KIEN en de Corsokoepel zijn dan ook aanwezig bij het congres."

Interessante gastsprekers
Voor het congres zijn niet alleen Nederlandse corso's uitgenodigd, maar ook corso's uit België en Duitsland. Hierover zegt Herman ter Haar: "Wij onderhouden nauwe contacten met onder meer Legden in Duitsland maar daarnaast hebben we ook corso's uit België uitgenodigd. Voor de invulling van het programma hebben wij een aantal interessante gastsprekers weten te strikken die tijdens interactieve workshops met de gasten in gesprek gaan over onderwerpen zoals social media, de samenwerking met de gemeente, het betrekken van jeugd en het boeien en binden van publiek bij het organiseren van een groot evenement. Ook wordt er een samenwerkingsconvenant ondertekend en gaat onze lokale trots Mart Hillen de bezoekers imponeren met zijn prachtige gitaarspel. Achter de schermen zijn wij al een flink aantal maanden bezig met de voorbereidingen en wij zijn erg blij dat wij daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente Oost Gelre en de Lichtenvoordse ondernemers, zoals onder meer 't Zwaantje, Jumbo en Albert Heijn."

Maquettepresentatie
Voor Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde is het congres ook een mooi moment om het Lichtenvoordse corso onder de aandacht te brengen. "Natuurlijk benutten wij deze dag ook om onze gasten kennis te laten maken met ons corso. Daarom hebben wij de corsogroepen gevraagd om hun maquette voor dit jaar alvast te presenteren tijdens de bijeenkomst. Wij verwachten op de 26e een groot aantal corsoliefhebbers uit heel Nederland, Duitsland en België te mogen verwelkomen.", aldus Herman ter Haar. Het Corso Congres wordt gehouden bij 't Zwaantje en is alleen toegankelijk voor genodigden.

Marveldtoernooi steunt Stichting Voor-1-Dag en KiKa

GROENLO - In het weekend van 1, 2 en 3 juni vindt het 29ste Internationaal Marveldtoernooi plaats. Een jeugdvoetbaltoernooi met teams uit heel Europa en van ver daarbuiten. Voetballers in de leeftijd tot 15 jaar laten hun beste voetbal zien op de velden van s.v. Grol in Groenlo. Zij kunnen lekker onbezorgd voetballen, maar er zijn helaas ook kinderen die dit niet kunnen. Zij zijn te ziek, door de kanker die in hun lichaam zit of ze maken zich zorgen om een familielid dat getroffen is door een ernstige ziekte.

KiKa (Kinderen Kankervrij) is al vele jaren het goede doel tijdens het Internationaal Marveldtoernooi. KiKa heeft als doel om de genezingskans van kanker bij kinderen van 75% naar 95% te vergroten. Tijdens het toernooiweekend probeert het bestuur van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi in samenwerking met veldsponsor Pfeifer Rentals BV een steentje bij te dragen door geld in te zamelen voor KiKa. Dit jaar wederom schenken het bestuur van het Marveldtoernooi en Pfeifer voor elk gescoord doelpunt 10 euro aan KiKa. En voor elk doelpunt van het Grolteam komt daar nog 29 euro bij. Het aantal doelpunten is tijdens het weekend te volgen via de doelpuntenteller op het sportpark en de website van het Marveldtoernooi. Ook het publiek zelf kan bijdragen door een KiKa-beer te kopen in de KiKa-stand.

Naast KiKa zal ook Stichting Voor-1-Dag aanwezig zijn tijdens het drie dagen durende voetbalfestijn. Stichting Voor-1-Dag is opgericht door de familie Jekel. Van de een op de andere dag stond het leven van die familie op kop. Borstkanker, dat was de diagnose voor Dunja (31 jaar), getrouwd met Jordi en moeder van dochter Jamie (5 jaar). De impact hiervan binnen het gezin was onvoorstelbaar. Echt alles werd anders, alle aandacht en energie ging uit naar de ziekte en het traject. De impact die het had op het dagelijkse leven was vreselijk, zeker voor de dochter. En dat gaf de ouders een machteloos gevoel, want ze beseften dat ze er niet voor hun kind konden zijn zoals zij dat graag wilden. En zo werd het idee voor Stichting Voor-1-Dag geboren. De familie Jekel wil iets betekenen voor gezinnen in een soortgelijke situatie. En dat doen ze door zich te richten op de kinderen die aan de zijlijn staan. Voor de jeugd van 5 tot 12 jaar organiseren ze themadagen. De jongens doen mee aan Voor-1-Dag BINK! en de meiden aan Voor-1-Dag PRINSES! Voor één dag loskomen uit de situatie thuis, voor één dag alle aandacht op het kind gericht, voor één dag is er geen wolkje aan de lucht.

Beide goede doelen, KiKa en Stichting Voor-1-dag, zijn gedurende de drie dagen met een stand aanwezig. De organisatie van het Internationaal Marveldtoernooi roept iedereen op: "Ga bij hen langs, hoor wat zij te vertellen hebben en steun hen, op welke manier dan ook." www.marveldtournament.com

Omgaan met een chronische ziekte

LICHTENVOORDE - De Reuma-patiëntenvereniging Oost-Achterhoek organiseert op dinsdag 29 mei om 19.30 uur een informatieve avond over de psychische, sociale en emotionele gevolgen die het hebben van een chronische ziekte met zich meebrengt. Wat betekent het hebben van een chronische ziekte in het dagelijks leven. Aan bod komen: emoties, gevoelens, onbegrip, (on)afhankelijkheid, relatie met de omgeving, leefstijladviezen, werk, hobby, intimiteit en seksualiteit, acceptatie en autonomie. De lezing wordt verzorgd door de reumaconsulenten Rudin Peters en Janny Houwers in Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. De zaal is open om 19.15 uur. Ook niet-leden kunnen deze avond bijwonen. De toegang is gratis, maar u moet zich In verband met de beperkte ruimte wel opgeven voor 25 mei via lezing@rpvoostachterhoek.nl of via telefoonnummer 0543-470003.

Omgaan met een chronische ziekte

LICHTENVOORDE - De Reuma-patiëntenvereniging Oost-Achterhoek organiseert op dinsdag 29 mei om 19.30 uur een informatieve avond over de psychische, sociale en emotionele gevolgen die het hebben van een chronische ziekte met zich meebrengt.

Wat betekent het hebben van een chronische ziekte in het dagelijks leven. Aan bod komen: emoties, gevoelens, onbegrip, (on)afhankelijkheid, relatie met de omgeving, leefstijladviezen, werk, hobby, intimiteit en seksualiteit, acceptatie en autonomie. De lezing wordt verzorgd door de reumaconsulenten Rudin Peters en Janny Houwers in Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. De zaal is open om 19.15 uur. Ook niet-leden kunnen deze avond bijwonen. De toegang is gratis, maar u moet zich In verband met de beperkte ruimte wel opgeven voor 25 mei via lezing@rpvoostachterhoek.nl of via telefoonnummer 0543-470003.

Carola Berentsen: vrijwilligster met een groot Longa'59-hart

Na een actieve voetbal- en volleybalcarrière werd Carola Berentsen jeugdtrainer en later coach, lid van het jeugdbestuur en van de technische commissie bij Longa'59. Na de afgelopen zes jaar te hebben gewerkt als vaste vrijwilligster in de kantine en extra diensten stopt Carola aan het eind van dit seizoen. Longa'59 gaat deze supermeid, die altijd klaarstaat voor de volleybalclub enorm missen!

Volleybal- en voetbalcarrière
Dit jaar wordt het 50 jaar geleden dat Carola bij Longa'59 begon bij de aspiranten. Bij de senioren stroomde ze direct in de eerste klasse, werd de eerste twee jaren direct kampioen en bereikte de derde divisie. Tot haar 24e bestond Carola's leven uit elke avond trainen en in het weekend uit het spelen van wedstrijden bij zowel Longa'59 als Longa'30. "Een knieblessure, die ik opliep bij het voetballen gooide roet in het eten. Het gevolg was dat ik uiteindelijk mijn actieve carrière moest stoppen."

Trouwe supporter
De voormalig jeugdtrainer en coach was in de hoogtijdagen van Longa'59 trouwe supporter van dames 1. Ze probeerde alle thuis- en uitwedstrijden bij te wonen. De uitwedstrijd tegen de dames in Geneve behoort tot het absolute hoogtepunt uit die tijd. "We gingen met een grote groep supporters mee naar Geneve, waaronder Dokters Swingende infuustoeters met alle muziekinstrumenten. Aangekomen bij het sportcomplex mochten de instrumenten niet mee de zaal in. De stemming was zo goed, dat er gedurende de wedstrijd uitbundig gezongen werd door het meegereisde publiek. Dames 1 won de wedstrijd en was na afloop nog uitgenodigd voor een diner en ondertussen werd door de supporters een enorm feest gevierd in een plaatselijk café."

Vrijwilligster
Toen zes jaar geleden voor de nieuwe Hamalandhal vrijwilligers werden gezocht voor onder andere het kantinebeheer gaf Carola zich direct op. "Ik wilde graag nog wat voor Longa'59 doen. De vereniging betekent voor mij 'ons kent ons', gezelligheid en wat voor elkaar over hebben. Dat heb ik als speelster ervaren en zeker ook als vrijwilliger." Inmiddels is Carola al lange tijd de vaste vrijwilliger op de donderdagavond, maar daar komt eind van het seizoen een einde aan. "De gezelligheid ga ik zeker missen. Op de donderdagavond speelt een aantal recreantenteams die ik erg goed ken, waardoor het nog leuker is om achter de bar te staan. Toch wordt het tijd om te stoppen. 'Nee' zeggen is niet mijn sterkste punt, maar ik word 62 jaar en wil mijn donderdagavond anders gaan invullen. Maar, wanneer ze me nodig hebben kunnen ze me altijd bellen!"

RKZVC voor derde keer kampioen

Sjors Storkhorst. Foto: Lotte Bekkenutte

ZIEUWENT - Surrealistisch, onwerkelijk en onverwacht. Maar het gebeurde toch; voor het derde jaar op rij mag RKZVC het kampioenschap op zijn konto schrijven. Met 1-2 werd in Raalte van Rohda Raalte gewonnen.

Door Bennie Storkhorst

Jens Schutten. Foto: Lotte Bekkenutte

Het was haast onvoorstelbaar. Drie jaar achtereen kampioen, vier keer kampioen in de laatste vijf jaar. Het was ook haast onvoorstelbaar omdat er vooraf slechts een theoretische kans was dat het vandaag zou lukken. RKZVC moest dan de zware uitwedstrijd naar Rohda Raalte - toch de nummer twee in de stand - zelf winnen en bovendien moest Longa '30 dan thuis verliezen van Heino. Dat zou toch niet beide gebeuren? Het gebeurde toch en daarom speelt RKZVC volgend jaar in de hoofdklasse met uitwedstrijden naar Friesland, Groningen, Noord en Zuid Holland.

De wedstrijd zelf was van een hoog niveau. De scheidsrechter zei zelfs na afloop: "Ik heb jaren in de hoofdklasse gefloten maar zelden een wedstrijd gezien waarin van beide kanten er zo verzorgd werd gespeeld". Omdat beide teams enigszins behoudend begonnen, kwam de eerste kans pas na 13 minuten na een verkeerde balaanname van Zieuwentse kant. De razendsnelle counter van Rohda Raalte leverde een voorzet van links op die door de geheel vrijstaande rechterspits niet goed werd geraakt en daardoor gelukkig voor RKZVC ruim langs ging. Enkele minuten later kwam de eerste Zieuwentse kans. De kopbal van Jens Schutten na de voorzet van Waldo Rhebergen kon door de Raaltense keeper ternauwernood tot corner worden verwerkt. De beste Zieuwentse kans kreeg Jouke Knippenborg na een pass van Sjors Storkhorst maar de keeper van Rohda Raalte blokte de inzet. Tien minuten voor rust schoot Joey Belterman amper een halve meter naast en in de 42ste minuut reageerde keeper Huib Jonkman attent op een schot dat enigszins onverwachts tussen veel verdedigers door op goal kwam.

Na rust kwam RKZVC knalhard uit de startblokken. In de 48ste minuut passte Michiel Krabbenbord de bal over 50 meter achter de Raaltense verdedigers. Op volle snelheid liet Sjors Storkhorst de bal éénmaal stuiteren en zette hij vanuit de stuit met een prachtige lob over de keeper de 0-1 op het bord. Na een Raaltens schot dat twee meter langs ging volgde in de 52ste minuut de 0-2 na erg mooie aanval. Van rechts werd in het midden Sjors Storkhorst bereikt die doorspeelde naar Jouke Knippenborg op links. Diens perfecte lage voorzet werd midden voor goal door Jens Schutten prima op waarde geschat en beheerst binnen getikt. Uiteraard ging Rohda Raalte daarna meer druk zetten en in de 54ste werd een vrije trap ingekopt maar met een fantastische reflex door Huib Jonkman over de lat getikt. Weer twee minuten later kon Joey Belterman vrij door maar redde de keeper van Rohda Raalte, evenals bij een kans van Sjors Storkhorst vier minuten later. RKZVC had in de 65ste minuut geluk dat een vrije trap van 20 meter afstand op de lat ging en er niet onder. Rohda Raalte, dat heel lang met verzorgd combinatievoetbal openingen probeerde te vinden, ging langzamerhand steeds meer de lange bal hanteren. RKZVC werd terug gedrongen en speelde een poos met het motto "weg is weg". Echt uitgespeelde kansen kreeg Rohda Raalte met het alles-of-niets offensief niet maar voor de Zieuwentse toeschouwers liep de spanning wel op, mede omdat bekend werd dat Longa '30 op dat moment met 2-3 achterstond. Met deze speelwijze kreeg RKZVC zelfs goede kansen om de score verder op te voeren. In de 76ste minuut had Waldo Rhebergen pech dat zijn afstandsschot vol op de lat ging. Vanaf de 85ste minuut controleerde RKZVC het spel echter weer en leek de wedstrijd op balbezit uit te spelen. In de 92ste minuut viel toch nog min of meer onverwacht het tegendoelpunt. Daar waar veel kopduels in de verdediging werden gewonnen, kon in 92ste minuut Jaouad Akloud van dichtbij ongehinderd de eindstand binnen koppen. Niet veel later floot de scheidsrechter af en kon het feest beginnen.

Met een fantastisch seizoen bekronen spelers en technisch staf zichzelf met dit kampioenschap. Zij mogen terecht trots op zichzelf zijn evenals de club en alle trouwe supporters. RKZVC heeft een fantastische lichting voetballers die historie schrijven. Een jaar geleden werd dit ook geschreven en velen zeiden: "Dit duurt niet zolang met zo'n kleine club". Evenals toen geldt ook nu: voorlopig genieten we er van en wat er daarna komt zien we dan wel weer. Een heel dikke felicitatie bij deze is op zijn plaats voor spelers en staf.


Met zijn allen naar de kermis

'Waar is dat feestje, hier is dat feestje....' Foto: Henri Walterbos

MARIENVELDE- De shirts 'One team, one dream, 3 championchips' zijn ruimschoots in de meerderheid in de feesttent op de kermis in Mariënvelde. En ze zijn niet uit elkaar te drijven, uitgezonderd iemand die de inwendige mens versterkt aan de friteskraam. Er sprake is van een homogene groep, zoals vriendengroepen die gezamenlijk op vakantie gaan naar de 'sunny beaches' van deze wereld. Zoals het gehele seizoen het teamgevoel de weg naar dit eclatante succes was, zo is de eenheid op de kermis bij de buren. De hoofdmacht van RKZVC dat een dag eerder niet alleen Achterhoekse voetbalgeschiedenis schreef, maar ook nationale geschiedenis. Welke club kan immers zeggen dat haar vlaggenschip in 5 jaar tijd liefst 4 keer promoveert, en niet door goudzoekers aan te trekken die komen spelen voor een vergoeding in natura of een enveloppe die door een vage sponsor na een wedstrijd in de hand wordt gemoffeld. Nee, enkel eigen jongens, met een enkeling van buitenaf.

Door Henri Walterbos

Spontane feestjes het leukst
De groep heeft het duidelijk naar zijn zin. Werd een dag eerder 'the road to victory' gevierd in de eigen kantine, vanmiddag is het 'highway to hell' van ACDC waarop het team compleet uit zijn dak gaat. Buiten de tropisch warme tent kijken aanvoerder Michiel Krabbenborg, succestrainer Laurens Knippenborg, 'buitenstaander' Wouter Pillen, topscorer Sjors Storkhorst en assistent scheidsrechter Tonnie Krabbenborg terug op de historische 13de mei 2018. "We kijken terug op een fantastisch feest in de kantine van RKZVC en vandaag. Leuk dat we hier goed ontvangen zijn. In de kantine was het gisteren eerst wel stress toen we kampioen werden, maar de spontane feestjes zijn misschien wel de leukste," vindt Michiel. Ook de vele reacties ontgingen hem niet. "Via Twitter, Facebook en de app kregen we enorm veel reacties. Daar kan ik enorm van genieten. Dat is echt mooi." Laurens Knippenborg hoort met een colaatje in de hand zijn aanvoerder glimlachend van trots aan.

"Je kon verwachten dat er misschien wel iets kon gebeuren, omdat ik er niet van overtuigd was dat Longa zou winnen. Uiteindelijk hebben we een proces beloond waar we mee bezig zijn. Misschien een klein beetje onverwachts, maar ik had er wel op gerekend." Wouter Pillen kwam twee jaar geleden over van het toen zojuist naar de derde klasse gedegradeerde Grol. Hij wilde op niveau blijven spelen. Dat hij na een jaar tweede klasse, een jaar eerste klasse aankomend jaar zelfs in de hoofdklasse uit mag komen, hier had hij nooit van kunnen dromen.

'Uniek, bizar, onwerkelijk'

"Ik val met de neus in de boter hier. Ik ben bij RKZVC begonnen bij een fantastische lichting. Ik had me er wel op ingesteld dat het hier wat moois zou kunnen worden, maar als je er dan instapt en dat het dan uiteindelijk zo uitpakt, dat is fantastisch." Waar de kracht van het team ligt, is voor hem duidelijk. "Dat is het team zelf, alles er om heen. Alles is geregeld, alles staat altijd klaar. Het is gewoon een rollercoaster waar je in zit. We zijn zo enorm één team, met één gezamenlijk doel, één missie." Sjors Storkhorst hoort het allemaal lachend aan. Het goudhaantje van de buitencategorie weet ook niet wat hem overkomt. "Dit is gewoon uniek. Heel bizar dit, drie jaar achter elkaar. Niet normaal meer. Na het eindsignaal was de ontlading best wel groot. Ik had het er vooraf met Michiel nog over, maar toch verwacht je het gewoon niet, want je weet niet wat Longa doet."

Van waarde zijn
Tonnie Krabbenborg loopt al vele jaren mee bij zijn club. Ook hij weet niet wat hem overkomt. "Het is weer heel bijzonder. Je eigen kinderen Michiel en Lars (assistent-trainer,HW) doen mee. Dat is geweldig. Dit maak je maar één keer mee. Je weet dat het gebeuren kon en hebben we toch zaken voorbereid, zoals shirts die we hebben laten maken en eten dat we geregeld hadden." Het betekent ook het een en ander voor de club nu men aankomend jaar lange afstanden af dient te leggen, weet ook Tonnie. "Dat gaat je geld kosten. Dat zal nog wel moeilijk zijn. Hopelijk zeggen sponsoren dat ze een extra steentje bijdragen voor een busreis. Voetballend zal het volgend jaar wel goed gaan, financieel moeten we dan maar gaan zien. Hier moet je nu van genieten. Kijk over drie jaar, kunnen we misschien ook zeggen 'kijk jongens, dit hebben we nu gehad en zakken we misschien wel weer af naar een tweede of derde klasse niveau. Gelukkig hebben we best wel een groep erg goede jeugdspelers die ook nog instromen. Dat is toch geweldig!" Zijn eigen toekomst bij het eerste team is nog ongewis. "Ik hoef niet te vlaggen omdat er neutrale grensrechters zijn. Het moet nog met de trainer besproken worden, want het moet wel van waarde zijn dat ik er bij ben. Daarnaast wil ik ook bij VVG gaan kijken waar Lars volgend seizoen trainer is. Dan kan ik niet meer 100% hier zijn. Het is goed dat hij die stap maakt. Hij moet op zijn eigen benen gaan staan, en dat gun ik hem." Tonnie geniet enorm van de feestvreugde die de jongens met elkaar beleven. "Het is mooi dat Laurens en ik als twee oudere mannen, ondanks dat we bijna niet drinken, zo'n feest hebben met de jongens. Maar heel mooi is ook dat ze aan Joost Rouwhorst denken. Joost is algemeen leider en ligt in het ziekenhuis. Vanmorgen zijn ze er met vier man naar toe geweest in Enschede om hem het shirtje te overhandigen. Dat is enorm belangrijk. Joost is een onderdeel van ons." Inmiddels schallen de jongens in de tent keihard 'Atemlos' van Helene Fischer mee.


Kampioenschap RKZVC

11 / 46

'Ik ging bijna dwars door de zooien hen, dat mag je gerust weten'

De geëmotioneerde Jan Cuppers in een 'group hug' met zijn jongens. Foto: Lotte Bekkenutte

ZIEUWENT - Als zondagmiddag het eindsignaal heeft geklonken in Raalte is de ontlading groot op het veld. Spelers, trainers en begeleiding vallen elkaar in de armen, spelers van Rohda Raalte druipen teleurgesteld af. Van ver komt een oude man achter een rollator aansjokken. Hij gaat regelrecht op het feestgedruis af. Als aanvoerder Michiel Krabbenborg de man aan ziet komen loopt hij hem breed lachend tegemoet met het nieuwe kampioenssjaaltje boven zijn hoofd uitgestrekt. De andere spelers volgen hun aanvoerder en is de oude man ineens het middelpunt van misschien wel de mooiste knuffel van het gehele kampioenschap.

Door Henri Walterbos

Zijn rollater staat er verlaten bij. Een ontroerend mooi tafereel. Het is dan ook niet zomaar een oude man, niet zomaar een groepsknuffel. Het betreft RKZVC in hoogsteigen persoon, oud-voorzitter en RKZVC-icoon Jan Cuppers, 80 jaar inmiddels. De man is zielsgelukkig en hevig geëmotioneerd. Een dag later nog steeds. Als de kampioenen het kampioensfeest nog een dag doortrekken op de kermis in Mariënvelde, doet Jan zijn verhaal in zijn woning aan de Zieuwentseweg. "Goh, ha'k dat moar ewetten dat ze doar waren. Dan was ik d'r nog effen hen egoan." Cuppers ademt RKZVC uit, door zijn aderen stroomt groen-wit bloed. Tot in zijn vezels is hij RKZVC. Zelfs de tranen van ontroering en geluk die diverse keren vloeien zijn RKZVC.

Jan Cuppers in een 'group hug' met zijn jongens. Foto: Lotte Bekkenutte

'Eén familie'
Van november 1963 tot midden 1994 hanteerde Cuppers de voorzittershamer. Vele kampioenschappen en promoties maakte hij mee. "Eigenlijk is ZVC een vereniging van 'als je er eenmaal lid van bent, dan kom je er moeilijk van af.' Het is één familie." De promotie komt voor Cuppers geenszins als een verrassing. "Nee zeker niet. Ik heb vorig jaar direct gezegd met Laurens komen we nog verder dan we nu al zijn," is hij stellig. "Deze jongens zijn zo goed. Daar heb ik geen minuut over geprakkizeerd. Vorig jaar in de Tweede klasse waren we ook heer en meester. We hebben dit jaar drie wedstrijden niet gedraaid zoals het hoorde omdat we Belterman misten door een blessure. Vorige week tegen Longa ging hij er ook al snel uit, maar toen konden we het opvangen. Het middenveld dat we hebben met Pillen, Storkhorst, Belterman en Rhebergen, met Krabbenborg achterin, allemaal gaan ze voor elkaar. En we hebben nog zoveel goeie jonge spelers die er ook zo in kunnen. Prachtig. Er komen zelfs mensen van mijn leeftijd uit Haaksbergen, Keijenborg en Hengelo om Sjors Storkhorst maar te zien voetballen. Dat Sjors bij Grol niet geslaagd is , kan hij niets aan doen. Sjors is een familieman, heeft mensen om zich heen nodig. 'Hee hef wal een leuk meisje uut Grolle.' Ook Krabbenborg kwam van AZSV terug. Die past daar niet. Ook Schutten en Belterman zijn terug gekomen. Toen een verslaggever gister Rhebergen vroeg wat hij volgend jaar ging doen zei hij 'Wat denk ie. Ik blief bi-j Laurens. Doar lere wi-j van. Als ik uit de kantine weg ga, loop ik altijd even langs de jongens heen en bedank ik ze voor de mooie wedstrijd en als ze verloren hebben zeg ik 'Gif niks, volgende wekke pakke wi-j ze wal weer in."

Natte ogen
Het succes schrijft Cuppers voor een groot deel toe aan trainer Laurens Knippenborg, kind van de club. "Laurens is een geweldige trainer. De beste die we ooit gehad hebben. Wat hij allemaal doet, dat hou je niet voor mogelijk. Ik weet nog dat Jan Kemkens, ook een hele goede trainer, hier trainer was, de jeugdopleiding onder zijn hoede had en Laurens als jeugdtrainer aanstelde. Laurens heeft deze jongens ook in de jeugd al getraind. Onvoorstelbaar wat die jongen allemaal voor het voetballen doet," vertelt Cuppers met steeds natter wordende ogen en trillende lippen en stembanden. "Hij gaat veel naar andere wedstrijden om te kijken of er nog nieuwe technieken zijn. Hij werkt voor deze jongens. En als iemand voor je werkt, dan wil je ook wat terug doen. Hij komt na de wedstrijd ook altijd bij ons vragen wat we er van vonden."

'Ware kampioen'
Hoogtepunten waren voor Cuppers de overwinningen tegen Longa. Die smaakten hem bijzonder goed. "Toen ik tijdens de eerste wedstrijd op de tribune zat, zaten er spelers en bestuursleden van Longa achter me die zeiden dat Longa heel gevaarlijk ging aanvallen. Ik zeg 'Wacht moar effen af tot noa de rust.' We sneden er dwars doorheen. 'Ik zeg noa de tied, zö'w d'r nog ene drinken, of wat duch oe?," lacht hij. Ze hebben me trouwens netjes gefeliciteerd na afloop. Toen ik na de wedstrijd in de bestuurskamer kwam en Longa me feliciteerde, vroegen ze wat ik hier nu van vond. Ik zeg 'Dat Longa hier met vief nul bater krig en nog meenden dat jullie winnen konden en zo af bunt egoane, dat dut mien good. Ja, zeiden ze, moar jullie komt ok nog in Lichtenvoorde. Ik zeg 'Ja dat doo'w. Dat ging ok mooi," lacht hij. "Dat we zowel van Longa en Rohda winnen, de nummer 2 en 3, dan ben je en ware kampioen. Dat zeiden zowel Rohda als Longa."

Familiereünie laten schieten
Afgelopen zondag had Jan eigenlijk een familiereünie van de familie Cuppers. Jan liet echter verstek gaan. Hij was in Raalte. "Ik heb drek ezegd 'a'j 't in mei doot dan kom ik neet. Als RKZVC moet voetball'n, köj mie röstig oetneudigen op de ne bruiloft, moar ik komme neet.'" De omhelzing op het veld door de jongens raakte hem diep. "Ik ging bijna dwars door de zooien hen, mag je gerust weten. Grandioos! Als je elkaar iets gunt, dan krijg je iets terug. Dat is ook met voetballen. En wees eerlijk, doe niet zo als Mark Rutte. Mijn moeder zei altijd 'doe geen boek open wat je niet meer dicht kunt krijgen.' Begin niet te liegen."

Al van gedroomd
Cuppers bekent de laatste week slechter geslapen te hebben in de aanloop naar de wedstrijd in Raalte. "Ik was zondagmorgen um vief uur al wakker. Ik heb 'r d'r van edreumd. Ik dreumen dat ze in de rust met 3-0 achter stonden en dat ik toen noar de kleedkamer bun ewest en evroagd heb woar ze toch in hemelsnaam met bezig waren. Wonnen ze met 6-3. Zeiden de jongens 'wi-j zeiden 't ow toch Jan.' Mo'j noagoan. In ne dreum," lacht hij. "Toen ik wakker word'n wist ik doarumme drek dat 't vandage wal good zol goan. En in de wedstrijd zag ik 't al noa vief minuten. 't Kump in orde."

Bus
Ook in de hoofdklasse ziet hij zijn club meedoen. "De verschillen zijn niet zo groot. Tuurlijk krijgen we volgend jaar minder publiek, en tuurlijk kost het iets meer om naar uitwedstrijden te gaan, maar voor een paar euro kun je met de bus mee en heb je een mooie dag. Ik hoor van Johnny wel wat ze gaan doen, of er een bus komt. Dan moeten we maar met een clubje bij elkaar gaan zitten, maar die bus voor de supporters moet er komen. Ook wie het niet kan betalen die moet mee. Er komt een oplossing. Ook voor de bus van het eerste. We hebben de businessclub ook nog. Zeker ga ik mee. Ik ben al aan het kijken geweest waar we allemaal naar toe moeten volgend jaar. Ik heb Richard Hendriksen, de wedstrijdsecretaris al gevraagd naar de adressen van de clubs waar we naar toe moeten. Er staat wel een naam, maar ja, waar komen die vandaan? En je bent zo aan september. Ik zie er echt naar uit."

Mariënvelde trapt kermisseizoen zonnig af

Het nieuwe prinsen- en koningspaar 2018. Foto: Wout Klein Goldewijk

MARIËNVELDE - Ook deze keer werd het kermisseizoen afgetrapt in het veelal zonnige Mariënvelde en wel op 12, 13 en 14 mei. Waar het vorig jaar elke dag meer dan 30 graden Celsius was, waren de voorspellingen dit jaar wat minder. Maar met zaterdag en vooral maandag een perfect weertje voor een kermis was het goed vertoeven. De slechte weersvoorspelling voor de zondag was niet in Mariënvelde te merken en ook deze dag waren de weersomstandigheden uiteindelijk prima.

Met veel enthousiasme en plezier werd zaterdagmiddag de kermis geopend. Aansluitend werd er voor de kinderen de prijsuitreiking gehouden van de feestfotowedstrijd. Kinderen konden in de aanloop naar de kermis toe een feestfoto maken, bewerken en versturen naar het kermisbestuur. Hiervan zou de top drie in de prijzen vallen. Op de 3de plek is daarbij de familie Houthuijzen geëindigd en de 2de plek was, met een gelijk aantal stemmen, voor zowel Cas Heutinck als Sanne Vos. De uiteindelijke winnaar van de fotowedstrijd is geworden: Lis Heutinck. Naast deze uitslag van de foto's voor de kids was er tegelijkertijd de 50+ middag waarbij een Special Guest aanwezig was om de aanwezige mensen te vermaken. Uiteraard gingen ondertussen de attracties open en was het 's avonds feest in de tent met een gezellig bandje.

Ook dit jaar stond er zondag de 'evenementenmiddag' op het program. Het vermelden waard ter voorbereiding op deze middag was de voorbereidingsavond die vorig jaar in het leven geroepen was. Gewesten met deelnemers kregen de woensdagavond vóór de kermis de gelegenheid om hun eigen spel op te bouwen en aansluitend volgde een gezellige avond met een kampvuur, muziek en veel gezelligheid. Terugkomend op de evenementenmiddag. Bij de volwassenen namen de vier gewesten van Mariënveld het weer op tegen elkaar voor de 1ste plaats.

Strijd der gewesten

Net als vorig jaar hadden Grotendiek, De Kom, Scheiddijk en De Rest hun eigen spel bedacht en opgebouwd in aanloop naar deze zondag, alleen nu werden de spellen voor het klassement gespeeld. Een toch hilarische maar vooral competitieve middag werd afgesloten met de volgende einduitslag: 1. Grotendiek met 18 punten; 2. De Rest met 17 punten; 3. De Kom met 16 punten en 4. Scheiddijk met 11 punten. De basisschooljeugd speelde ook dit jaar dezelfde spellen als voorloper op de volwassenen, maar dit jaar in een eigen jeugdcompetitie. Uiteraard kreeg het winnende team een leuke prijs!

Op maandag was er traditiegetrouw het vogelschieten en na de primeur van vorig jaar was er ook dit jaar een vogel speciaal voor de dames. Naast de mannen en vrouwen was het de jeugd die samen op de 'jeugdvogel' kon schieten om te kijken wie er prins en prinses zouden worden. De uiteindelijke verdeling van deze titels was als volgt: prins Hidde Ruesink, prinses Wencke Luttikholt, koningin Merel Dijkstra en koning Sean Verhoeven vormen de koninklijke bezetting van Marënvelde 2018. Waar vorig jaar de dames als eerste de vogel eraf schoten, zat er dit jaar een duidelijk tijdsverschil in, in het voordeel van de heren. Zij waren zo'n 100 schoten eerder klaar dan de dames, een knappe prestatie.

Al met al wederom een zeer geslaagd weekend waar heel Mariënvelde met plezier op terug kan kijken en een mooie aftrap voor het kermisseizoen in de regio.

Vaandelzwaaien is cool in Harreveld

De nieuwe groep vendeliers bestaat enkel uit enthousiaste Harreveldse jongeren. Foto: Henri Walterbos

HARREVELD-Vanaf carnaval zijn ze al aan het oefenen met hun vaandels, aanstaand weekend gaan ze voor het 'echie' tijdens de Harreveldse kermis, oftewel het Pinksterfestijn. Een traditie die men graag in ere houdt in Harreveld. Is het rondom activiteiten van schutterijen juist merkbaar dat er na het stoppen van vaandelzwaaiers met een lange staat van dienst er weinig tot geen jonge aanwas komt, in Harreveld gebeurde het tegenovergestelde. Aankomend weekend presenteert de nieuwe groep vendeliers zich tijdens de traditionele hymnen voor het aftredende koningspaar en hun opvolgers.

Door Henri Walterbos

Uitdaging
De groep bestaat enkel uit Harreveldse jongeren die afgelopen jaar het stokje en hiermee het vaandel, in zijn geheel overnamen. Zowel jongens als meisjes. Tegenover het Meester Nijsplein wordt er iedere week een avond geoefend, weer of geen weer. Tijdens het drinken van een biertje na afloop is de groep eensgezind tevreden over de voortgang. "Vorig jaar hebben we het ook al grotendeels met deze groep gedaan maar we hebben er nu weer twee jongeren bij en zijn we met alleen maar jongeren," vertelt Joeri Stottelaar. "Mijn schoonvader gaf te kennen er mee te willen stoppen. Toen heb ik gezegd dat ik het wel over wilde nemen, maar het dan met een geheel ander programma te gaan doen, met het vaandel gooien erbij. Ik heb er toen een paar jongens bij geregeld." Joeri vertelt het altijd al leuk te hebben gevonden. "Ik heb het al bij Switbertus in Lichtenvoorde gedaan." Ook Joost Harbers deed ervaring op in Lichtenvoorde. "Het is een leuke uitdaging om hier ook nieuwe slagen er in te krijgen. We gebruiken slagen die ze in Lichtenvoorde ook doen. Een mooie uitdaging."

Nieuwe outfit
Ook Jai Lensink beleeft plezier aan vaandel zwaaien. "Het is leuk omdat er nieuwe pasjes zijn, met gooien en overgooien, al is het wel moeilijk. Mij trekt de gezelligheid het meest." Een van de vrouwelijke 'zwaaiers' is Mandy Kolkman. "Ik ben er al vier jaar bij, heb nog met de oude club gezwaaid. Toen zij aangaven er mee te willen stoppen kwamen er jonge jongens bij en hebben we een nieuwe groep gevormd. Het is leuk omdat je met Harreveldse jongeren bezig bent en je leeft nu anders naar de kermis toe." De frisse wind zorgde ook voor een nieuwe look. "We hebben dit jaar een nieuwe outfit omdat we een nieuwe groep, nieuwe mensen hebben. Iets modernere kleding."


Pinksterfestijn Harreveld blijft vernieuwen

De Kinderspelen en de Zeskamp gelijktijdig op het KSH-terrein.

HARREVELD-Nadat de eerste lentekriebels onlangs voor het eerst voelbaar waren, heeft Harreveld nu 'last' van pinksterfestijnkriebels. Het jaarlijkse 'dorpsfeest' is aanstaande en staat weer stevig in de steigers. De fundering is stevig onder het pinksterfestijn-bouwwerk dat jaarlijks een opfrisbeurt krijgt. Zo blijft het bouwwerk altijd in een goede staat. Nieuw dit jaar is de Kelnerrace op zondagmiddag waar duo's zich dezelfde dag voor op kunnen geven. Spektakel en hilariteit verzekerd.

Door Henri Walterbos

Zaterdagmiddag 19 mei start het pinksterfestijn met de zeskamp en de kinderspelen met spectaculaire spelonderdelen op het KSH-terrein. De zondag staat het borreluurtje op de rol met de Schoapenscheerders en een vrolijke noot van Fons Monasso. "Het is een gezellig onderonsje voor zowel ouderen als jongeren. Je ziet dat er ieder jaar meer jongeren op af komen. Dat is alleen maar leuk," vindt Renate Donderwinkel van het Feestcomité. Dezelfde morgen is er binnen in het café het traditionele kaarten voor de liefhebbers. 's Middags de Kelnerrace. Maandag staat de kermis in het teken van het vogelschieten, een onderdeel dat zich nog steeds in een zeer grote belangstelling mag verheugen. "Van de 200 deelnemers afgelopen jaar waren er zeker 80 dames," weet Rob klein Holkenborg nog. "Naast het schieten hebben we als extra onderdeel tussendoor ook nog boogschieten."

Gratis entree
Voorzitter Jos Weikamp is trots op de eigen kermis. "Iedereen werkt mee en bijzonder is toch wel dat de entree in de tent gratis is. Best wel uniek." "En iedereen is welkom," vult Greet Kodde van café de Boer aan. "Als je een goede kermis wilt houden, dan moet je investeren. Dat kost geld en moet je misschien de entree laten vallen, zoals wij doen. Ook met Premium en DJ Milo op zaterdagavond, Boh Foi Toch op zondagavond en Los Nederpop en King Boogie maandag." Er wordt aan elke leeftijdsgroep gedacht. Op zondagmiddag is er voor de kinderen LamART theater, in een creatieve caravan, en twee dagen lang ook weer de zandbak. Vanwege succes geprolongeerd voor de allerkleinsten. KSH volleybal zal dit jaar de tent op het kermisterrein bemannen met extra activiteiten, zo werd beloofd. "Op zondag en maandag organiseren ze zelfs een extra activiteit met actie, spektakel en geluk."Facebook: Pinksterfestijn Harreveld.

Katten vermist

REGIO - In Lievelde wordt de op De Stegge een lapjespoes vermist. Ze heeft een rood voorhoofd, is bij het linkeroor zwart en heeft een witte snuit, is drachtig.

Lichtenvoorde: Poes Pip (zie foto) wordt vermist in de Johannes Vermeerstraat, ze is cypers/bruin gestreept met wit, draagt een halsbandje met belletje en heeft kittens.
Zieuwent: kater Rover wordt vermist in de Dorpsstraat. Deze gecastreerde zwart/witte kater is bovenop de kop zwart, heeft een zwarte rug en staart en draagt een rood bandje.Voor informatie kunt u contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.
                        

Katten vermist

Poes Pip. Foto: PR

REGIO - In Lievelde wordt de op De Stegge een lapjespoes vermist. Ze heeft een rood voorhoofd, is bij het linkeroor zwart en heeft een witte snuit, is drachtig.

Lichtenvoorde: Poes Pip (zie foto) wordt vermist in de Johannes Vermeerstraat, ze is cypers/bruin gestreept met wit, draagt een halsbandje met belletje en heeft kittens.

Zieuwent: kater Rover wordt vermist in de Dorpsstraat. Deze gecastreerde zwart/witte kater is bovenop de kop zwart, heeft een zwarte rug en staart en draagt een rood bandje.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.
                        


Seesing Tournament 2018

ZIEUWENT - Veel jeugdige aanstormende talenten zullen komend Pinksterweekend weer te bewonderen zijn op de velden van RKZVC. De meest talentvolle spelers van Nederlandse en Europese topclubs in de categorie onder 12 jaar zullen zich van hun beste kant willen laten zien. Allen met de hoop om ooit van hun hobby hun beroep te kunnen maken. Veel talentjes zullen afhaken, maar een klein deel zal ooit dat hoogste platform bereiken in binnen- of buitenland.

Nederland komt helaas niet uit op het WK komende zomer, maar Julian Draxler en Leroy Sané speelden ooit met Schalke '04 in Zieuwent in 2005 en 2008 en zullen nu op het hoogst denkbare podium voor hun land Duitsland actief zijn. In 2011 won Ajax het toernooi met een goed spelende Justin Kluivert en een winnende goal van Donyell Malen, die na een avontuur bij Arsenal nu bij PSV speelt. Topscorer van dat toernooi in 2011 werd Ryan Trotman van FC Twente, die in de laatste competitiewedstrijd van deze Enschedese club zijn debuut in de hoofdmacht mocht maken. Zo zijn er verschillende soorten jongensboeken te schrijven en mogelijk gebeurt dit over een jaar of zes, zeven wederom met een aantal spelers die dit jaar mee zullen doen.

Dit jaar zijn Bayer 04 Leverkusen, RSC Anderlecht, Austria Wien, Slavia Praag en Celtic FC de buitenlandse namen en sieren de Nederlandse clubs Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en RKZVC de poster van het 16e Seesing Tournament. Bayer 04 Leverkusen doet voor de tiende keer mee en is de enige buitenlandse winnaar tot nu toe in de historie van het Seesing Tournament. RSC Anderlecht (negen deelnames) speelde wel twee finales, maar de tweede plek was het hoogst haalbare tot nu toe. Slavia Praag uit Tsjechië is voor het eerst te gast op sportpark de Greune Weide in Zieuwent. Austria Wien uit Oostenrijk doet voor de tweede keer mee evenals Celtic FC uit het Schotse Glasgow. Bij hun vorige deelname in 2008 eindigden de Schotten als derde en vielen ze niet alleen op door hun goede spel, maar ook door de enthousiaste en luidruchtige aanhang die ze hadden meegebracht.
Vanuit Nederland komt de traditionele top drie met Ajax (12de deelname), Feyenoord en PSV (beide 16de keer) naar Zieuwent. Bij Feyenoord speelt Shaqueel van Persie en mogelijk komt vader Robin ook nog zijn zoon aanmoedigen in Zieuwent. FC Twente komt voor de veertiende keer naar Zieuwent, met Jonah te Fruchte als lokale favoriet. De Mariënveldse doelman speelde voor hij naar FC Twente ging in de jeugd van Mariënveld. RKZVC is de gastheer en de Zieuwentse pupillen zullen versterkt met enkele spelers van Longa'30 en Grol proberen om voor een verrassing te zorgen tegen de profclubs.

Op zaterdag 19 mei zal om 10.00 uur het fluitsignaal klinken voor de eerste poulewedstrijden. De tien ploegen zijn verdeeld over twee poules van vijf teams. In poule EP Groot Zevert strijden Ajax, Feyenoord, RSC Anderlecht, Austria Wien en RKZVC om de drie hoogste posities die recht geven op doorgaan in de finalepoules van zondag. In poule Lurvink Textiel streven PSV, FC Twente, Bayer 04 Leverkusen, Celtic FC en Slavia Praag ditzelfde doel na.
Op zondag 20 mei zal er vanaf 09.30 uur verder gespeeld worden. De drie hoogst genoteerde ploegen van zowel poule EP Groot Zevert als poule Lurvink Textiel gaan in twee groepen van drie ploegen tegen elkaar het strijdperk in. Na twee duels is duidelijk wie de finale mag gaan spelen om 15.15 uur.
De vier laagst geëindigde teams in de beide poules van zaterdag spelen op zondag voor de plekken zeven tot en met tien.

Hair Effects Penaltybokaal
Voorafgaand aan de finale op zondagmiddag zal om 14.00 uur om de Hair Effects penaltybokaal worden gestreden. Van elke ploeg zal één speler trachten zoveel mogelijk strafschoppen te scoren De speler die het langst in de race blijft, krijgt de Hair Effects penaltybokaal overhandigd.

Geslaagde eerste editie Heel Harreveld on Wheels

Mendy Kramer en Sophie Reukers mogen de wisselbeker mee naar huis nemen. Foto: Ronald Hummelink

HARREVELD - Op Hemelvaartsdag werd voor de eerste keer Heel Harreveld on Wheels gereden. Het betrof de eerste editie van een autosterrit en dit werd direct een groot succes.

Ondanks de vele vooraanmeldingen, waren er ook deelnemers die zich spontaan kwamen inschrijven. Vanaf 14.30 uur gingen de eerste deelnemers op pad, Marianne Kampshof met haar uiterst ervaren navigatieteam. En je kon zien dat ze de aanwijzingen goed hadden doorgenomen, de eerste afslag werd dan ook meteen correct genomen. Hierna volgden de overige deelnemers die af en toe aangespoord moesten worden om op tijd te kunnen vertrekken. Soms ging het er wel erg ontspannen aan toe.

Het was prima autosterrit-weer, waardoor alle deelnemers konden genieten van de prachtige route door de Achterhoek. Via Heelweg west en oost ging de route naar Halle Nijman om vervolgens richting Wolversveen en Mariënvelde terug te keren naar Harreveld.

Rick had eigen route

Onderweg was er de controle die door bijna iedereen goed gepasseerd werd. Alleen Rick Klumperink had zijn eigen route blijkbaar uitgestippeld. Hij kwam dan ook met zijn bolide aan de verkeerde kant van de finish binnen.Na het bepalen van de eindtijden kon een eindstand worden opgemaakt. Over de route van 43 km was de perfecte tijd 1:26:00 De langzaamste deelnemer was Hugo Wieggers die er 1:43:43 over deed, de snelste was Lonneke Toebes met een tijd van 1:12:12. Maar de crux was de route met een gemiddelde snelheid van 30 km/h te rijden en hierin waren Sophie Reukers met navigatie van Mendy Kramer de beste met een tijd van 1:26:25. Zij mochten dan ook de wisselbeker en een mooi pakketje in ontvangst nemen. Gezien de enthousiaste reacties kan de organisatie terugkijken op een uiterst geslaagde autosterrit, die volgend jaar op Hemelvaartsdag zeker een vervolg zal krijgen.

Opening Wadi

ZIEUWENT - Heel Zieuwent en belangstellenden van daarbuiten zijn op zaterdag 26 mei van 11.00 tot 14.00 uitgenodigd voor het open huis van gebouw De Waareise aan de Zegendijk. Tijdens dit open huis vindt de officiële opening van De Wadi plaats én van de Zieuwentse kabouterroute.

Zieuwent heeft er een hele mooie ontmoetingsplek bij: De Wadi, gelegen op het terrein aan de Waareise. Onder het motto 'Samen naar buiten, jong en oud ontmoeten elkaar' gingen professionals en vrijwilligers aan de slag. Ze hebben het terrein rondom de Wadi (Water Afvoer Door Infiltratie) voorzien van verharde paden, een picknicktafel, speeltoestellen, fruitbomen, veldbloemen en een moestuin. Het is een heerlijke en toegankelijke plek geworden voor jong en oud, voor validen en mindervaliden om samen te spelen, om van elkaar te leren, elkaar te respecteren en samen te werken.

Maar… dat is niet alles! Tijdens het Open Huis wordt de opgeknapte speeltuin heropend door het onthullen van een nieuw logo. Voor dit logo is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de leerlingen van de basisschool. Belangstellenden kunnen kennismaken met alle activiteiten van de gebruikers van het gebouw De Waareise. Bovendien wordt de Zieuwentse Kabouterroute met het doorknippen van een lint in een kabouterbalonnenboog geopend. Daarnaast is er een speurtocht en zijn er spelletjes voor de kinderen. Genoeg redenen om op 26 mei met het hele gezin een kijkje te komen nemen. Voor iedereen is er koffie of thee, fris of ranja en een snack.

Programma:
11.00 uur : Start open huis en openingshandeling Wadi. Gebruikers van het Waareisegebouw presenteren zich. Speurtocht en spellen voor de kinderen
12.00 uur : Onthullen nieuw logo speeltuin
13.00 uur : Opening Kabouterroute

Goedkoop konijnen enten

REGIO - Kleindiervereniging Oost Achterhoek organiseert voor haar leden een gezamenlijke enting tegen de konijnenziekte RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) ook wel VHS genoemd. Geënt wordt tegen beide varianten, de RHD1 en RHD2.

Deze akelige ziekte heeft de afgelopen jaren enorm veel slachtoffers geëist waarop de overkoepelende organisatie, de KLN, heeft besloten voor dieren die tentoonstellingen bezoeken een entplicht in te stellen. Ook konijnen van hobbyhouders hebben baat bij deze enting, het is namelijk een gemene ziekte waarbij de dieren, zonder enige vorm van ziektebeeld, dood in het hok liggen. Voor deze ziekte kan voorbehoedend geënt worden vanaf de leeftijd van 10 weken. Deze enting is voor particulieren met maar 1 of 2 konijnen behoorlijk prijzig. Leden van de Kleindiervereniging kunnen meedoen met de gezamenlijke enting en dan zijn de ent-kosten bijzonder laag, namelijk 3 euro per dier.
Tevens worden binnenkort weer de kippen geënt. Ook hiervoor gelden gereduceerde tarieven. Lidmaatschap van de Kleindiervereniging Oost Achterhoek kost per jaar slechts 15 euro (jeugdleden 7 euro 50).

De eerste entingsronde vindt plaats op zaterdag 19 mei op een nader te bepalen adres in Eibergen. Daarna volgen er, bij voldoende deelname, nog entdagen op 28 juli, 15 september en 13 oktober. Meer info en opgeven kan via: info@kvoostachterhoek.nl of bij Greet Abbink: 06-52466124.

Goedkoop konijnen enten

REGIO - Kleindiervereniging Oost Achterhoek organiseert voor haar leden een gezamenlijke enting tegen de konijnenziekte RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) ook wel VHS genoemd. Geënt wordt tegen beide varianten, de RHD1 en RHD2.

Deze akelige ziekte heeft de afgelopen jaren enorm veel slachtoffers geëist waarop de overkoepelende organisatie, de KLN, heeft besloten voor dieren die tentoonstellingen bezoeken een entplicht in te stellen. Ook konijnen van hobbyhouders hebben baat bij deze enting, het is namelijk een gemene ziekte waarbij de dieren, zonder enige vorm van ziektebeeld, dood in het hok liggen. Voor deze ziekte kan voorbehoedend geënt worden vanaf de leeftijd van 10 weken. Deze enting is voor particulieren met maar 1 of 2 konijnen behoorlijk prijzig. Leden van de Kleindiervereniging kunnen meedoen met de gezamenlijke enting en dan zijn de ent-kosten bijzonder laag, namelijk 3 euro per dier.
Tevens worden binnenkort weer de kippen geënt. Ook hiervoor gelden gereduceerde tarieven. Lidmaatschap van de Kleindiervereniging Oost Achterhoek kost per jaar slechts 15 euro (jeugdleden 7 euro 50).

De eerste entingsronde vindt plaats op zaterdag 19 mei op een nader te bepalen adres in Eibergen. Daarna volgen er, bij voldoende deelname, nog entdagen op 28 juli, 15 september en 13 oktober. Meer info en opgeven kan via: info@kvoostachterhoek.nl of bij Greet Abbink: 06-52466124.

Jos Dusseldorp fietst Pelgrimstocht voor overleden vrouw en KWF
"Ik vind dat, nu mijn vrouw overleden is aan kanker, ik dat moet doen"

Jos Dusseldorp (rechts), dinsdagmorgen, vlak voor vertrek met Coen en Jos Meulenbeek. Foto: Henri Walterbos

LICHTENVOORDE-Dinsdagmorgen 8.00 uur stapten de mannen in Lichtenvoorde op hun fiets voor een fietstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Jos Meulenbeek, Coen Meulenbeek en Jos Dusseldorp. Bepakt en bezakt voor een tocht van 3000 kilometer. De bedoeling was dat ze met zijn vieren zouden gaan, maar Simon de Goede moest vanwege een hartinfarct, twee weken voor vertrek, verstek laten gaan. "Het gaat gelukkig goed met hem," vertelt Jos. "We hebben ergens in Pyreneeën afgesproken, waar hij met de camper naar toe komt met zijn vrouw. Daar wil hij nog een paar kilometer met ons mee fietsen. Zijn vrouw gaat dan koken voor ons." Er zijn verschillende routes die naar Santiago de Compostela leiden. De Lichtenvoordenaren kozen de route 'Oude wegen' uit.

Door Henri Walterbos

'Sint Jacobsroute'
Jos Dusseldorp vervult met de Santiagotocht een wens die hij aanvankelijk samen met zijn vrouw Bernadet zou gaan vervullen. De Pelgrimstocht 'Sint Jacobsroute', zoals de tocht ook wel genoemd wordt, samen te fietsen kwam er niet van. Bernadet overleed aan alvleesklierkanker, 14 juni 2016, nog geen jaar na de diagnose. "Dat kregen we te horen vlak na de vakantie zomer 2015. We hadden net gezegd tegen elkaar dat we minder wilden gaan werken als onze dochter bevallen zou zijn van de kleine. Het is net of het zo moest zijn, dat je dat niet zeggen mag. We fietsten altijd al veel, ook bij de Keitrappers, en wilden deze tocht heel graag samen fietsen. Ik vind dat, nu mijn vrouw overleden is aan kanker, ik dat moet doen." Reden voor Jos zijn reisdoel te koppelen aan een inzameling voor het KWF, geheel op eigen initiatief. Hij gaf er enkel via zijn eigen facebookpagina, familie- en vriendenkring ruchtbaarheid aan. "Dit doe ik om geld te verzamelen voor het KWF, dat gebruikt kan worden om die verschrikkelijke kanker te bestrijden. Alvleesklierkanker is een sluipmoordenaar. Elke donatie is welkom en goed voor onderzoek. En ik fiets er naar toe ter herinnering aan mijn vrouw en om aandacht te vragen voor deze verschrikkelijke ziekte," motiveert Jos zijn actie op actiesite van het KWF. Jos en Coen hebben geen doel aan hun toch gekoppeld. "Ze ondersteunen me en het is een stuk gezelliger met een paar man, maar als ik alleen had gemoeten, dan was ik ook gegaan. Nu kan ik nog goed."

Goed voor verwerking
De meer dan 1000 jaar oude Camino de Santiago behoort tot de meest legendarische en belangrijkste pelgrimstochten ter wereld. Voor veel mensen is stilstaan bij het standbeeld van de apostel Sint Jacob, zijn rustplek en de kathedraal in Santiago de Compostela een vorm van zuivering, bevrijding, en het begin van een nieuw leven. Voor weer anderen is de tocht een sportieve uitdaging. "Iedere dag komen er 1000 deelnemers aan de pelgrimsticht binnen," weet Jos. "Bij het standbeeld kunnen de mensen iets achterlaten, in de vorm van een steen bijvoorbeeld. Dat staat symbolisch voor iets dat je graag kwijt wilt, een last of ballast, of iets als een afsluiting van iets. Zelf weet ik nog niet wat ik er achter laat. Misschien iets speciaals van mijn vrouw. Zeker omdat we het eigenlijk samen zouden fietsen. Ik denk dat het goed is voor de verwerking van haar overlijden, al heb ik het al goed een plek kunnen geven." Jos is er helemaal klaar voor. "Ik heb er zin. Hoe ik me onderweg voel, zie ik dan wel weer." Jos heeft zich ten doel gesteld 2500 euro op te halen. Vlak voor het uitzwaaimoment staat de teller op 1770 euro. De tocht is te volgen via de Facebookpagina van Jos. Doneren kan nog steeds. acties.kwf.nl/santiagotocht

Van Reedestraat, Friends en Switbertus steunen elkaar

LICHTENVOORDE - Van 22 mei tot en met 6 juni kunnen leden van Rabobank weer hun stem uitbrengen op de verenigingen die zij willen steunen. Elk lid krijgt vijf stemmen waarvan er maximaal twee per vereniging mogen worden uitgebracht. Omdat ze veel gezamenlijke leden en sympathisanten hebben gaan corsogroep Van Reedestraat, het koor Friends en schutterij St. Switbertus elkaar steunen bij deze actie. Zij hebben hun leden opgeroepen om naast de twee stemmen op de eigen club hun overige stemmen te geven aan de fanfare/handboogsport, het koor of de corsobouwers.

Friends zet zich in om zangkunst en koorbeleving in Lichtenvoorde en omringende regio te stimuleren. Momenteel is hier geen jeugdkoor meer. Met de opbrengsten vanuit 'Hart voor de Achterhoek' organiseert het koor laagdrempelige zang- en koorworkshops om (jonge) mensen enthousiast te maken en te behouden voor zangkunst.
Schutterij St. Switbertus viert volgend jaar haar 90-jarig bestaan met speciale activiteiten voor de leden en de inwoners van Lichtenvoorde. Om de muziekafdeling, die ook het vogelschieten met kermis organiseert en de bloeiende handboogsportafdeling verder te laten groeien, kunnen ze uw stem in de Raboactie 'Hart voor de Achterhoek' heel goed gebruiken. Voor een spannende boogsportcompetitie, een gezellig concert in het Wentholtpark, een mooi muziek/showkorps aan het begin van het bloemencorso en het vogelschieten op kermismaandag.

Als oudste corsogroep van Lichtenvoorde, zetten deze enthousiaste bouwers ook dit jaar hoog in om het publiek tijdens het corso te kunnen laten genieten van een prachtige wagen. Om veilig en doelmatig een corsowagen te kunnen blijven bouwen, zijn nieuwe lasapparaten nodig. Van Reedestraat wil met name de jeugd hiermee de gelegenheid geven op een verantwoorde, maar bovenal veilige manier het lassen te leren zodat u ook in de toekomst kunt blijven genieten van een mooi corso. Mogen zij rekenen op uw stem(men)?

Als u lid bent van andere verenigingen en daar niet alle vijf stemmen aan kunt geven houden St. Switbertus, Friends en Van Reedestraat zich aanbevolen. U doet deze drie verenigingen een groot plezier, als u 1 of 2 stemmen aan geeft. Al vast bedankt daarvoor.

Opa Bluiminck is St Caecilia gul gezind

Bloemen als bedankje voor opa Bluiminck. Ook op de foto kleindochter Naomi en voorzitter Frank Spiekker. Foto: Nora Baks

LICHTENVOORDE - Soms gebeuren er in het bestaan van een vereniging dingen die het waard zijn om even bij stil te staan. Bij de harmonie speelt Naomi Bluiminck op de hoorn. Deze enthousiaste muzikante beleeft veel plezier aan het spelen binnen de vereniging. Ook haar opa draagt de vereniging een warm hart toe en verraste St. Caecilia dit voorjaar met twee splinternieuwe dwarsfluiten. Kwalitatief goede dwarsfluiten die inmiddels binnen de vereniging hun plekje hebben gevonden. Er werd nog net geen ruzie om gemaakt.

De vereniging is 'opa Bluiminck' uiteraard heel erg dankbaar voor dit mooie gebaar. Daarom werd op 15 april na afloop van het concert bij 't Zwaantje de heer Bluiminck naar voren geroepen door voorzitter Frank Spiekker. Hij richtte een woord van dank tot opa Bluiminck en gaf hem een mooie bos bloemen.

De vereniging heeft zich inmiddels al weer nuttig gemaakt voor de gemeenschap door op 4 mei muzikale invulling te geven bij de dodenherdenking. Daarnaast hebben ook een aantal leden deelgenomen aan het Bevrijdingsorkest Oost Gelre dat op 5 mei de hardlopers een warm onthaal gaf tijdens het rondbrengen van het bevrijdingsvuur op diverse plaatsen binnen onze gemeente. Op 7 juli geeft St. Caecilia een concert dat de luisteraar meeneemt in Franse sferen.

Naast het maken van leuke muziek staat bij de vereniging de gezelligheid hoog in het vaandel. En iedereen kan mee doen én blijven doen want muziek maken is een ontspannen bezigheid die je levenslang kunt beoefenen. Loop gerust eens binnen bij Den Diek op maandagavond (harmonie) of woensdagavond (drumband) om een repetitie bij te wonen. Nieuwe leden altijd welkom.

Voor de elfde keer winnaar uit Sassenheim

Drukte in het centrum van Groenlo. Foto: Henri Walterbos

GROENLO - "Mag ik vier 'patat met' asjebief?" vraagt een mevrouw aan een heerschap in de patatkraam van Inter Nos in de Goudsmitstraat. Het is inmiddels 18.15 uur als de straten leeg zijn, de Markt bomvol staat, waar aanstonds de prijsuitreiking begint. Iets verderop breken vrijwilligers van de Mannenzangvereniging podia en tenten alvast af en wordt er opgeruimd. De mevrouw wordt met een hartelijke glimlach geholpen. Uit het hoofd rekent hij uit wat mevrouw af moet rekenen. "En dat na zo'n lange dag", zegt de man lachend. "Ik heb veel respect voor jullie hoor", antwoordt de mevrouw vriendelijk. Een brede glimlach verschijnt op het gezicht van de man. "Laten we nog even patat uit de vriezer halen. Stel dat er nog een heel orkest komt straks", verzoekt een andere vrijwilliger zijn vrouwelijk collega. "Dan moeten ze nog wel kunnen eten." Vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van het succes van de Dweilorkestendag. Carla Klein Breteler is samen met vriendin Anita Berendsen als orkestbegeleidster op pad met De Draokebolle uit 's Hertogenbosch. De Beltrumse heeft het enorm naar haar zin. "Via Mike Wittenbernds zijn we hier bij gekomen. Het is hartstikke leuk en we zijn al onderscheiden door het orkest", wijst ze trots op de speld 'Vriend van de Draokebolle' op haar revers. "Het orkest heeft het ook ontzettend naar de zin. Het was een prachtige dag."

Door Henri Walterbos

Drukte in het centrum van Groenlo. Foto: Henri Walterbos

In het gezellige centrum is het druk. De Markt staat vol, ook tijdens de paar druppels die vallen aan het eind van de middag. Overal lachende mensen. Ook in het Hart van Grolle waar vandaag leven in de brouwerij is met dweilorkesten vanaf de eerste verdieping. Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, oftewel de Dweilorkestendag, is op Hemelvaartsdag ieder jaar weer een trekker van formaat met altijd weer verrassingen. Deze keer onde rmeer de Onwiezen uut het Oosten die met liefst 45 toeteraars en trommelaars het festijn opluisteren. Het klinkt als een klok. Aandoenlijk is Mini Knuffle. De jongste muzikanten van Muziekvereniging Groenlo. Hun aanstekelijkheid wordt beloond met een zeer verdiende derde plek in de Leutklasse. In de Wedstrijdklasse gaat voor de elfde keer een dweilorkest uit Sassenheim met de hoofdprijs aan de haal. Na de Flierefluiters (2013, 2014, 2015 en 2016), de Bierleppen (1997, 1998, 1999, 2006, 2007) is het deze keer Dweilorkest de Feesttoeters dat zich als winnaar mag laten huldigen.


EHBO huldigt bijzondere jubilaris

Gerda Ponds overhandigt bloemen aan de met recht genoemde 'gouden' jubilaris Jan Hendriks. Foto: Willy Engelbarts

LICHTENVOORDE - Tijdens de algemene ledenvergadering van de EHBO-vereniging Lichtenvoorde konden een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet worden: vijf keer 15 jaar, twee keer 20 jaar, twee keer 25 jaar, een keer 30 jaar en een keer 35 jaar.Een van hen kon door omstandigheden daarbij niet aanwezig zijn en daarom gingen voorzitter Willy Engelbarts en gastvrouwe Gerda Ponds dinsdag 8 mei naar Doetinchem, de woonplaats van deze bijzondere jubilaris, Jan Hendriks. Met een bos bloemen en een attentie werd de waardering uitgesproken voor het 50-jarig lidmaatschap, maar ook voor het feit dat Jan actief is geweest als kaderinstructeur en tot op de dag van vandaag als adviseur zijn steentje bijdraagt aan de vereniging.

Vrijwilligers knappen speelkasteel op

Het nieuwe speeltoestel valt zichtbaar in de smaak. Foto: PR

LICHTENVOORDE - Nadat twee jaar geleden de grote glijbaan afgekeurd werd, miste speeltuin De Schatberg een leuke attractie. Lang werd er gezocht naar mogelijkheden om de groots opgezette speeltuin op te vullen. Nadat de vereniging een leuk bedrag van het Rabo Coöperatie fonds gekregen had, kon een heus speelkasteel aangekocht worden.

Het was wel een opknappertje. Vrijwilligers staken vele vrije uurtjes in het opknappen van het speeltoestel maar het resultaat mag er zeker zijn. Een prachtig mooi speelkasteel staat nu te midden van de andere toestellen te pronken. Daar zijn de vrijwilligers enorm trots op. Hun namen staan dan ook eervol vermeld aan de voorzijde van het kasteel. Bedankt Aloys Hanselman, Harry Papen, Mark te Walvaart, Andel Smidt en Harald Zagwijn. Kinderen uit de muziekbuurt hebben er weer een schitterend toestel bij.

In 't zonnetje

Volop feest en ontspanning tijdens Over De Top Festival

Tussendoor even afkoelen? Het kan bij Over de Top! Foto: Koolmees Photography

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 19 en zondag 20 mei vindt de negende editie van het Over De Top Festival in Lichtenvoorde plaats. Tijdens het Pinksterweekend staat het Swite Terrein in Lichtenvoorde in het teken van onbeperkt feest, ultieme ontspanning en nog veel meer wonderlijke zaken voor jong in oud. Vorig jaar wisten ruim 3.500 bezoekers de weg naar het Lichtenvoordse festival te vinden.

Het programma van het Over De Top Festival is groter en diverser dan ooit. De muziekgenres variëren van vuige bluesrock en vrolijke balkanbeats, tot tropische reggae en foute Hollandse meezinghits. Vierentwintig bands en vijftien dj's zorgen tijdens het Pinksterweekend voor de uitgebreide muzikale invulling op de vijf kleurrijke podia van Over De Top.

Naast de vele bands en dj's is er ook genoeg ruimte voor ander vertier voor jong en oud. Straattheater uit onverwachte hoek, acrobatiek workshops, festivalkappers en –barbers, knutselhoekjes, hottubs en een reuze zandbak maken van het festival een gezellige ratjetoe. Uiteraard is er ook aan de inwendige mens gedacht. De verschillende foodtrucks serveren smakelijke hapjes, kids kunnen een suikerspin kopen met hun eigen 'Over De Top Dollars' en ook de zomerse cocktails zijn weer volop te proeven.

Lekker kliederen in de zandbak. Foto: Koolmees Photography

Op zaterdag opent het festivalterrein om 14.00 uur en op zondag start het festival om 12.00 uur. Kaarten voor zaterdag, zondag en combitickets zijn verkrijgbaar op www.overdetopfestival.nl. Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang tot het festival.

Column Jantien Klein Ikink - Verliefd

Ik ren de glibberige stenen trap af. Exact 600 treden heb ik me laten vertellen. Slalommend probeer ik de ezelstront te ontwijken. De zon brandt op m'n hoofd en het zweet druppelt over m'n rug. Ik ben weer eens te laat. Slechts tien minuten maar ik weet dat de boot stipt 13.00 uur vertrekt en ik wil hem niet missen. Achter mij lopen m'n Braziliaanse vrienden die tien minuten te laat, eigenlijk dik op tijd vinden. Daarom pas ik zo goed in Zuid-Amerika, maar we zijn in Griekenland en de trip is georganiseerd door een Duitser. Dan weet je het wel.

Precies op tijd ben ik beneden bij de kleine haven waar zo'n veertig nomads al wachten voor vertrek. Ik klim aan boord en ook m'n Braziliaanse vrienden zijn net op tijd. Het feest kan beginnen. Ik ben omringd door mensen uit Duitsland, Zwitserland, Oekraïne, Rusland, USA, Brazilië, Frankrijk, Zweden, Hongarije, Canada, Venezuela, Australië en een paar verdwaalde Nederlanders (en dan ben ik nog de helft vergeten). We hebben elkaar allemaal leren kennen op de Nomad Cruise en besloten nog een tijdje te blijven hangen in Griekenland. Santorini om precies te zijn.

De boot vaart naar een vulkanisch eiland in de buurt waar we kort stoppen voor een hike naar de top. Het uitzicht is waanzinnig, al is dat niet waar ik van onder de indruk ben. Vandaag, meer dan ooit, ben ik me bewust van de prachtige samenstelling van de groep mensen met wie ik ben. Zoveel nationaliteiten bij elkaar. Zoveel compleet verschillende culturen. En zo'n sterke band. Een gevoel van saamhorigheid. Familie. De gezamenlijke drang naar vrijheid. Naar avontuur. En naar mensen die dat begrijpen. Die hebben we hier gevonden.

Later in de middag varen we verder naar een ander deel van het eiland om daar van de zonsondergang te genieten. De tocht duurt een paar uurtjes en de muziek knalt uit de speakers. De zon staat laag en het is nog altijd warm. We beginnen spontaan te dansen op het dek. Alle culturen bij elkaar, iedereen op z'n eigen manier. Met één ding gemeen. We doen het vol overgave. Ik sluit m'n ogen en beweeg mee met het schommelen van de boot. Als ik m'n ogen weer open en om me heen kijk, krijg ik de grijns niet meer van m'n kop af. Het is een fucking woensdagmiddag. Een ordinaire woensdagmiddag en ik sta hier op een boot te dansen met m'n nieuwe vrienden van over de hele wereld. Wordt het leven ooit nog beter?

De liefde en dankbaarheid stroomt door m'n lichaam. Deze levensstijl is zeker niet gemakkelijk. Er zijn dagen dat ik me er doorheen worstel. Een onzeker inkomen, geen vaste verblijfplaats en nog maar van m'n onzekere liefdesleven te zwijgen. De enige stabiliteit die ik heb is dat ik zeker weet dat niets zeker is. Maar het maakt me sterker, flexibeler, creatiever en dankbaarder dan ik ooit had kunnen bedenken. Mijn leven is chaos en hoe vaak ik me ook afvraag waar ik in godsnaam mee bezig ben, ik weet dat ik niet meer anders zou willen. Ik ben er verliefd op geworden.

Popgunnn: knallende afsluiter van Reurpop 2018

Popgunnn, de afsluiter van Reurpop 2018. Foto: PR Reurpop

RUURLO - Traditiegetrouw staan op de Reurpop-zondag weer topbands in de Balzaal. Dit jaar sluit, na Abba Fever, Popgunnn de laatste festivaldag af, met ijzersterke mash-ups en medleys. Voeg daar een flinke dosis CO2-kanonnen, confetti-shots en heel veel energie aan toe. De zeskoppige band Popgunnn heeft het allemaal. Een avond vol dance-, rock- en hiphophits zorgt voor een waar oorgasme. Van headbangers van Metallica tot meezingers van Avicii en van bouncers van Jay Z en The Prodigy tot de 90s Classics van 2Unlimited en Peter Andre. Het is onmogelijk om stil te blijven staan.

Bössels bij Taste

GROENLO - De eigenaren van Taste ontdekten The Bössels op Oerol in 2017. Rick Manuel (broer van) is een goede bekende van het uitbatersechtpaar, en had ze uitgenodigd de band te komen bekijken bij de Vijfpoort op Terschelling tijdens het cultuurfestival. Er werd snel een datum afgesproken en beide partijen zien er inmiddels erg naar uit.

Toen gitarist/zanger Rick Manuel in het voorjaar 2016 gebeld werd of hij wilde komen spelen op Mañana Mañana was zijn eerste reactie: "Ik heb helemaal geen band." Na wat heen en weer bellen waren er al snel een drummer (Tonnie Elferink, ook uit Diepenheim) en bassist (Bert 'Qbus' van Dijk, Vorden) gevonden en kon er geoefend worden. Wel werd er kort voor het optreden een mooiere naam bedacht: The Bössels. De band werd later aangevuld met een extra gitarist (Rob Wielens uit Haaksbergen).
De muziekstijl van The Bössels is het beste te omschrijven als southern bluesrock, met nummers van onder andere The Allman Brothers, Rory Gallagher en Lynyrd Skynyrd.

Het optreden van The Bössels bij Rockcafé Taste, Lievelderstraat 41 in Groenlo, is op zondag 20 mei. De aanvang is 22.00 uur en de entree is gratis.

Deux Chevaux bij De Kroon

Deux Chevaux: Frank Baks (links) en Björn Wouters. Foto: PR

GROENLO - Björn Wouters en Frank Baks uit Groenlo delen een passie voor muziek. Vanuit hun gezamenlijke muziekvoorkeur is Duo Deux Chevaux ontstaan. Covers van de meest legendarische muziek uit de pop- en rockgeschiedenis komen in hun repertoire voorbij. Nummers uiteenlopend van de alternatieve rockband Radiohead tot aan de eigenzinnige muziek van Bob Dylan. En ook muziek van Neil Young, Pink Floyd, David Bowie, Travis, The Verve, Johnny Cash, The Doors, C.C.R. en meer wordt door de heren gespeeld. Met hun standaarduitrusting van twee gitaren, een Perzisch tapijt, een mondharmonica en soms ook een piano hebben ze al menig goed ontvangen optreden gegeven. Het publiek kan een avond verwachten waarin de muziekstijlen rock, pop, singer/songwriter en alternatief samensmelten, in een muzikale reis vanaf de jaren zestig tot nu. Te zien en te horen bij Café de Kroon, Notenboomstraat 46 in Groenlo, op Eerste Pinksterdag vanaf 20.00 uur.


Wethouders Oost Gelre officieel geïnstalleerd

De wethouders van Oost Gelre vlnr Bart Porskamp, Jos Hoenderboom, Marieke Frank en Karel Bonsen. Rechts burgemeester Annette Bronsvoort. foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

OOST GELRE - De vier wethouders van de gemeente Oost Gelre zijn officieel geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering. Van de vier benoemde wethouders zijn er twee oudgedienden: Marieke Frank en Jos Hoenderboom van het CDA. Nieuw zijn Karel Bonsen en Bart Porskamp van de VVD. Bonsen is al eerder wethouder geweest, maar voor Bart Porskamp is het een compleet nieuwe functie.

Door Kyra Broshuis

De nieuwe raadsleden, vlnr Dennis van Loon, Ruud Krabbenborg, Fiona Algera-Dorenbos en Alfred Wopereis. foto: Kyra Broshuis

Nieuwe raadsleden
De coalitie bestaat nu uit CDA en VVD, de afgelopen periode was dat CDA en OOG. Dat betekent dat de twee wethouders van OOG, Vincent van Uem en René Hoijtink, nu uit het college verdwijnen. Voor de vier wethouders uit de raad komen vier nieuwe raadsleden in de plaats. Dat zijn Dennis van Loon en Ruud Krabbenborg voor het CDA en Fiona Algera-Dorenbos en Alfred Wopereis voor de VVD

Wethouder Frank
De benoeming van de vier nieuwe wethouders was unaniem maar er werd wel een opmerking gemaakt over de portefeuille voor Marieke Frank. De benoemingscommissie stelt voor om het onderdeel recreatie en toerisme bij Frank weg te halen. Dit in verband met de toeristische activiteiten van haar echtgenoot.

OOGenblik na de raad van 8 mei

Wij feliciteren CDA en VVD met de nieuwe coalitie. Deze coalitie kan erop rekenen dat OOG ieder voorstel op inhoud beoordeelt, tegelijkertijd verwachten wij deze houding ook van de coalitiepartijen als wij zelf met voorstellen komen.
We hebben geprobeerd het CDA/VVD-coalitieakkoord te ontrafelen, dit viel echter niet mee omdat de thema's voor de komende vier jaar dermate algemeen worden geformuleerd dat controle door de raad op deze manier wel heel lastig wordt.

Wat dacht u bijvoorbeeld van "duurzaamheid": zelden een woord gehoord wat zo vaak wordt gebruikt zonder dat wordt aangegeven wat hiermee wordt bedoeld. Om maar niet te spreken hoe doelstellingen bereikt moeten worden; dit geldt helaas bijna voor dit hele coalitieakkoord, of zoals de nieuwe coalitie het noemt, het coalitieprogramma, maar met deze semantische discussie gaan we u niet vermoeien. Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat een regel een regel is tot op het moment dat deze regel de CDA/VVD- coalitie niet van pas komt: dan wordt volgens deze coalitie de regel aan de kant geschoven of omgebogen. Klinkt heel logisch en verkoopt goed maar dit betekent in essentie dat opportunisme in onze gemeente vrij spel krijgt en bestaande afspraken ondergeschikt worden gemaakt.

Gebrek aan realisme is deze coalitie ook niet vreemd daar waar het gaat om inspanningen voor een A18. Het asfalt van de eerste fase N18 is nog maar nauwelijks droog of deze coalitie wil deze oude discussie weer oprakelen. Het antwoord op de vraag wat dit college over vier jaar bereikt heeft, laat zich niet moeilijk raden en zal zich beperken tot: "We hebben het onderwerp regionaal ter sprake gebracht". Het zou beter zijn wanneer het college zich inspant om realistische doelen na te streven zoals een betere oost-west ontsluiting van bedrijventerrein de Laarberg oftewel een opwaardering van de Deventerkunstweg en de Vredenseweg.

Ronduit misleidend is het akkoord als het gaat om de belofte van deze coalitie dat ze ervoor gaat zorgen dat iedereen in Oost Gelre in zijn eigen levensonderhoud moet kunnen voorzien. Zijn het niet juist de landelijke fracties van CDA en VVD die bepleiten dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs onder het minimumloon mogen worden betaald? OOG zal naar concrete plannen en regelmatig naar de vorderingen van deze coalitie op dat vlak vragen. Het thema zorg krijgt in de komende vier jaar ook onze volle aandacht. Tijdens het vragenuur heeft ons kersverse raadslid Freek Jansen al een vraag gesteld over mogelijke tekorten op het jeugdzorgbudget. In andere gemeenten, waaronder onze buurgemeente Berkelland, is namelijk op dit dossier in de afgelopen vier jaar een aanzienlijk tekort ontstaan, geldt dit ook voor Oost Gelre? In zijn antwoord trok wethouder Hoenderboom alvast een rookgordijn op maar hij heeft OOG wel voor het eind van de maand een financieel overzicht toegezegd. Wij wachten dit met belangstelling af.

Fractie OOG
Rene Hoijtink
Paul Wallerbos
José Konings
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)

OOGenblik na de raad van 8 mei

Wij feliciteren CDA en VVD met de nieuwe coalitie. Deze coalitie kan erop rekenen dat OOG ieder voorstel op inhoud beoordeelt, tegelijkertijd verwachten wij deze houding ook van de coalitiepartijen als wij zelf met voorstellen komen.
We hebben geprobeerd het CDA/VVD-coalitieakkoord te ontrafelen, dit viel echter niet mee omdat de thema's voor de komende vier jaar dermate algemeen worden geformuleerd dat controle door de raad op deze manier wel heel lastig wordt.

Wat dacht u bijvoorbeeld van "duurzaamheid": zelden een woord gehoord wat zo vaak wordt gebruikt zonder dat wordt aangegeven wat hiermee wordt bedoeld. Om maar niet te spreken hoe doelstellingen bereikt moeten worden; dit geldt helaas bijna voor dit hele coalitieakkoord, of zoals de nieuwe coalitie het noemt, het coalitieprogramma, maar met deze semantische discussie gaan we u niet vermoeien. Wat wel duidelijk naar voren komt, is dat een regel een regel is tot op het moment dat deze regel de CDA/VVD- coalitie niet van pas komt: dan wordt volgens deze coalitie de regel aan de kant geschoven of omgebogen. Klinkt heel logisch en verkoopt goed maar dit betekent in essentie dat opportunisme in onze gemeente vrij spel krijgt en bestaande afspraken ondergeschikt worden gemaakt.

Gebrek aan realisme is deze coalitie ook niet vreemd daar waar het gaat om inspanningen voor een A18. Het asfalt van de eerste fase N18 is nog maar nauwelijks droog of deze coalitie wil deze oude discussie weer oprakelen. Het antwoord op de vraag wat dit college over vier jaar bereikt heeft, laat zich niet moeilijk raden en zal zich beperken tot: "We hebben het onderwerp regionaal ter sprake gebracht". Het zou beter zijn wanneer het college zich inspant om realistische doelen na te streven zoals een betere oost-west ontsluiting van bedrijventerrein de Laarberg oftewel een opwaardering van de Deventerkunstweg en de Vredenseweg.

Ronduit misleidend is het akkoord als het gaat om de belofte van deze coalitie dat ze ervoor gaat zorgen dat iedereen in Oost Gelre in zijn eigen levensonderhoud moet kunnen voorzien. Zijn het niet juist de landelijke fracties van CDA en VVD die bepleiten dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs onder het minimumloon mogen worden betaald? OOG zal naar concrete plannen en regelmatig naar de vorderingen van deze coalitie op dat vlak vragen. Het thema zorg krijgt in de komende vier jaar ook onze volle aandacht. Tijdens het vragenuur heeft ons kersverse raadslid Freek Jansen al een vraag gesteld over mogelijke tekorten op het jeugdzorgbudget. In andere gemeenten, waaronder onze buurgemeente Berkelland, is namelijk op dit dossier in de afgelopen vier jaar een aanzienlijk tekort ontstaan, geldt dit ook voor Oost Gelre? In zijn antwoord trok wethouder Hoenderboom alvast een rookgordijn op maar hij heeft OOG wel voor het eind van de maand een financieel overzicht toegezegd. Wij wachten dit met belangstelling af.

Fractie OOG
Rene Hoijtink
Paul Wallerbos
José Konings
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)

Oppositie kan zich niet vinden in coalitieprogramma

OOST GELRE - De Oost Gelrese partijen kunnen zich niet vinden in het coalitieprogramma van CDA en VVD zoals dat is gepresenteerd. Dat blijkt dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Van de oppositiepartijen is alleen Nieuwe Liberalen OG enthousiast. "Wij kunnen hier redelijk goed mee uit de voeten en stemmen dan ook in met dit programma", zegt Gerard Klein Gunnewiek.

'Aan de kant geschoven'
Voor andere partijen gaat die vlieger niet op. Jerry van der Meulen van D66 heeft een lange lijst met op- en aanmerkingen. Ook is Van der Meulen niet te spreken over de wijze waarop zijn partij, na een verkennend gesprek met het CDA, 'aan de kant is geschoven zonder duidelijke opgaaf van reden'. Verder denkt D66 dat het registeren van arbeidsmigranten tegen de regels is. Ook is er volgens de partij te weinig aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "En wat doet u om de wachtlijsten in de jeugdzorg terug te dringen? En wat gaat u doen aan laaggeletterdheid, eenzaamheid onder senioren én andere mensen. Welke ondersteuning biedt u aan kinderen met een specifieke leerbehoefte als hoogbegaafdheid? Ongelooflijk dat ieder signaal van ondernemers door de gemeente moet worden opgepakt. De samenleving zijn de ondernemers én de burger. Krijgt de burger die ondernemer is voorrang bij de gemeente? Regelgeving mag je niet oprekken voor ondernemers, die geldt voor iedereen. Hoe zit het met de megastallen, de plekken waar deze gevestigd worden tasten ons coulisselandschap aan. Als je mee wilt met de rest van Gelderland dan moet je meewerken aan het gedogen van softdrugs. De overheid wil dat alle huishoudens zo spoedig mogelijk van het gas afkomen. Is de coalitie van plan zich actief in te zetten voor een groen Oost Gelre en dus nieuwbouw zonder gas? Ons motto is al jaren: stoeptegel eruit, boom erin. Wij denken dat de standpunten aan het verharden zijn en dat wij als oppositie onze borst nat kunnen maken. We willen wel denken in mogelijkheden voor de inbreng van de overige partijen. Het gaat tenslotte om een zo goed mogelijk beleid voor alle inwoners van Oost Gelre. Wij blijven ijveren voor een beleid waar iedereen aan kan meedoen. Wij steunen dit coalitieprogramma niet."

Conservatieve opzet
Richard Klein Tank van de PvdA zegt onder meer het volgende over het coalitieakkoord: "Kort na het overigens goede gesprek werden we geïnformeerd dat CDA met VVD verder ging praten. En toen werd het stil. Andere partijen zijn niet geïnformeerd over het ontstaan van het akkoord, niet erg chique. Dit programma is geen raadsprogramma. Het is een traditioneel conservatief ouderwetse achterkamertjesopzet. Stem je in met een stuk waar dingen in staan waar je het geheel niet mee eens bent? Bijvoorbeeld de nieuwe A18 nu het asfalt van de nieuwe N18 nog niet droog is. En de rode loper die voor het bedrijfsleven wordt uitgerold, een parallel met de landelijke politiek. Alles moet wijken voor het grote geld, dat gaat ten koste van onze inwoners. Ook het forse aantal wethouders ten opzichte van het aantal inwoners vinden wij niet correct. Een opportunistische keuze die de gemeenschap onnodig op kosten jaagt. En waar komt die hardvochtigheid in het akkoord vandaan om fraude en misbruik in de bijstand hard aan te pakken? We missen een belangrijke passage in het onderwerp armoedebeleid: er wordt niets gezegd over signalering. Het is de kunst om mensen in beeld te krijgen die we nu nog niet kennen, daar ligt het grote probleem. Ook biodiversiteit lijkt verder weg dan we willen. En wat betreft de samenwerking in de Achterhoek? Er is weinig visie. Natuurlijk staan er veel goede dingen in en in die dossiers zullen we de coalitie steunen. Maar per saldo zien we ons nu genoodzaakt tegen dit akkoord te stemmen."

Ondemocratische papieren tijger
Ook OOG is volgens woordvoerder Ronald Willering teleurgesteld: "Jammer dat er zo weinig concrete zaken worden benoemd. Vooral waar het gaat om duurzame ontwikkeling is eerder sprake van stilstand. Van ecologie heeft deze coalitie geen kaas gegeten. Stuitend is het dat deze coalitie zegt ernaar te streven dat iedereen met een arbeidsbeperking in een eigen onderhoud moet kunnen voorzien. Dit coalitieakkoord straalt naïviteit uit waar het gaat om het omzeilen van wet- en regelgeving om ondernemers gedienstig te zijn. Een ondemocratische papieren tijger die de burger van Oost Gelre op afstand zet. Een meeloopstatus aan de hand van de burgemeester van Doetinchem is een mogelijk scenario waar het gaat om de samenwerking in de Achterhoek. Ons bekruipt het gevoel dat deze coalitie het Polenhotel gaat stimuleren en faciliteren. Minder ambtenaren was één van de slogans van de VVD en nu zien we dat de een na de andere programmamanager wordt aangesteld. De VVD was eerst tegen 3,6 FTE aan wethouders en dat blijkt nu geen probleem meer te zijn. Dit akkoord laat de druk op de ozb sterk toenemen. Het akkoord verdient wat ons betreft het predicaat dromerig. Wij willen toch positief afsluiten, er zijn wel degelijk punten waar we achter staan; punten die al door de OOG-wethouders in de vorige coalitie zijn ingezet. OOG zal het coalitieakkoord niet steunen, maar we zullen wel constructief zijn."


PigPop Het knorrigste festival van Nederland

PIGPOP 2017. Foto: Koolmees Photography Foto: Koolmees Photography

BELTRUM - 'Het knorrigste festival van Nederland' is niet alleen een feest voor hele gezinnen op zondag maar eveneens een muziekfestival van formaat. Is de zondag dit jaar vooral de dag van het gezin met tal van activiteiten en het Biggenparadijs, waarbij uiteraard de muziek niet ontbreekt. Bovendien niet de minsten; Bad Timing, Small Time Crooks en DJ Provo. Genieten voor de liefhebbers. De zaterdagavond komen muziekliefhebbers, festivalgangers, party-animals en feestbeesten hélemaal aan hun trekken. Ieder jaar slaagt de organisatie er weer in om een fraaie line-up te presenteren. Hier wordt door de organisatoren veel energie in gestoken. Zelf allen liefhebbers, als kinderen die voor hun verjaardag zelf de eigen cadeautjes uit mogen zoeken. Zaterdagavond is een niet te versmaden mix van allerhande smaken muziek, verdeeld over vier podia.

Door Henri Walterbos

Zaterdagavond
De Kliko's
; 'Met hun Nederbeat-muziek waan je je terug in de 60ties. Vette nedergarazie met rammelende gitaren, stoempende drums, plopbas en zo hier en daar een verdwaald tamboerijntje.'

Bende van Ellende: 'Een hele bende chaos en gekkigheid, die je van begin tot eind versteld doet staan. Een angstaanjagend goede DJ en goedlachse MC serveren je de smerigste deuntjes en weten elk feest met hun uptempo sound direct naar hogere temperaturen te tillen.'

The Travelin'Band: Creedence Clearwater Revival tributeband uit Beltrum. 'Ouwe rotten en een beetje jong bloed op zoek naar de roots van de Swamp Rock & Roll.'

Myrthe: 'Met haar gitaar en eigen geluid, beïnvloed door haar voorliefde voor folk en country, serveert ze je een heerlijk portie luistervoer!'

Lindsay Beaver & The 24th St. Wailers: 'Zangeres, drumster, songwriter en bandleidster uit de USA. Veel meer dan een jonge vrouw met muzikaal talent. Mix van Rock 'n Roll, Soul, Punk & Blues.'

The Hoochies: 'Onvervalste no nonsens rauwe blues en boogie.'

DJ Doubble B: swingt de pan uit

Mengelmoes: Van eigen Beltrumse grond. Verzorgden al eens de muziek voor de Ouderen bingo. Hun muzikale helden worden geëerd met alternatieve versies van Balkenbri-j ( Boh Foi Toch ), 50 Joar ( Rowwen Heze ) of Zo Simpel ( Normaal).

Duketown Slim: Akoestische blues

Fabulous Fif-teen: Het voormalige koor Fif-teen uit Beltrum met een volledig nieuw repertoire, na een metamorfose. Steekwoorden zijn 'Rammende gitaren' ,'dansbare beats', 'spectaculaire show', 'verrassings-act.'

DJ-Team Bas Vol Gas & Domi Bling: Party time

De Materie: Winnaar van de KUDO avonden bij Rockcafé Taste

Zondag

Bad Timing: muziektrio met ondermeer gitaarvirtuoos Mart Hillen. Lekkere herkenbare pop- en rockmuziek uit Lichtenvoorde.

Small Time Crooks: Geen onbekende op PIGPOP. In 2015 kregen ze de tent aan het swingen met hun old-timey skiffle muziek. Hot, racious, swingy en een aardige portie in whisky verdronken bluegrass zijn tekenend voor hun muziek.

According to Mary: 'De band met frontvrouw Marion van Wijk op bas en vocals en echtgenoot Roland (Rockcafé Taste) op gitaar en eveneens vocals staat garant voor een avond meegalmen met het betere rockcoverwerk.'

DJ Provo: Draait alles, maar alleen van vinyl.


Pigpop.nl

PigPop muziekfestival van formaat

PIGPOP 2017. Foto: Koolmees Photography Foto: Koolmees Photography

BELTRUM - 'Het knorrigste festival van Nederland' is niet alleen een feest voor hele gezinnen op zondag maar eveneens een muziekfestival van formaat. Is de zondag dit jaar vooral de dag van het gezin met tal van activiteiten en het Biggenparadijs, waarbij uiteraard de muziek niet ontbreekt. Bovendien niet de minsten; Bad Timing, Small Time Crooks en DJ Provo. Genieten voor de liefhebbers. De zaterdagavond komen muziekliefhebbers, festivalgangers, party-animals en feestbeesten hélemaal aan hun trekken. Ieder jaar slaagt de organisatie er weer in om een fraaie line-up te presenteren. Hier wordt door de organisatoren veel energie in gestoken. Zelf allen liefhebbers, als kinderen die voor hun verjaardag zelf de eigen cadeautjes uit mogen zoeken. Zaterdagavond is een niet te versmaden mix van allerhande smaken muziek, verdeeld over vier podia.

Door Henri Walterbos

Zaterdagavond
De Kliko's
; 'Met hun Nederbeat-muziek waan je je terug in de 60ties. Vette nedergarazie met rammelende gitaren, stoempende drums, plopbas en zo hier en daar een verdwaald tamboerijntje.'

Bende van Ellende: 'Een hele bende chaos en gekkigheid, die je van begin tot eind versteld doet staan. Een angstaanjagend goede DJ en goedlachse MC serveren je de smerigste deuntjes en weten elk feest met hun uptempo sound direct naar hogere temperaturen te tillen.'

The Travelin'Band: Creedence Clearwater Revival tributeband uit Beltrum. 'Ouwe rotten en een beetje jong bloed op zoek naar de roots van de Swamp Rock & Roll.'

Myrthe: 'Met haar gitaar en eigen geluid, beïnvloed door haar voorliefde voor folk en country, serveert ze je een heerlijk portie luistervoer!'

Lindsay Beaver & The 24th St. Wailers: 'Zangeres, drumster, songwriter en bandleidster uit de USA. Veel meer dan een jonge vrouw met muzikaal talent. Mix van Rock 'n Roll, Soul, Punk & Blues.'

The Hoochies: 'Onvervalste no nonsens rauwe blues en boogie.'

DJ Doubble B: swingt de pan uit

Mengelmoes: Van eigen Beltrumse grond. Verzorgden al eens de muziek voor de Ouderen bingo. Hun muzikale helden worden geëerd met alternatieve versies van Balkenbri-j ( Boh Foi Toch ), 50 Joar ( Rowwen Heze ) of Zo Simpel ( Normaal).

Duketown Slim: Akoestische blues

Fabulous Fif-teen: Het voormalige koor Fif-teen uit Beltrum met een volledig nieuw repertoire, na een metamorfose. Steekwoorden zijn 'Rammende gitaren' ,'dansbare beats', 'spectaculaire show', 'verrassings-act.'

DJ-Team Bas Vol Gas & Domi Bling: Party time

De Materie: Winnaar van de KUDO avonden bij Rockcafé Taste

Zondag

Bad Timing: muziektrio met ondermeer gitaarvirtuoos Mart Hillen. Lekkere herkenbare pop- en rockmuziek uit Lichtenvoorde.

Small Time Crooks: Geen onbekende op PIGPOP. In 2015 kregen ze de tent aan het swingen met hun old-timey skiffle muziek. Hot, racious, swingy en een aardige portie in whisky verdronken bluegrass zijn tekenend voor hun muziek.

According to Mary: 'De band met frontvrouw Marion van Wijk op bas en vocals en echtgenoot Roland (Rockcafé Taste) op gitaar en eveneens vocals staat garant voor een avond meegalmen met het betere rockcoverwerk.'

DJ Provo: Draait alles, maar alleen van vinyl.


Pigpop.nl

Pour Vous op boerenerf

Pour Vous bestaat uit Dennis Weelink en Maartje Waanders. Foto: PR

ZIEUWENT/LIEVELDE - Paaspop Klassiek organiseert dit jaar weer drie boerenerfconcerten. De eerste van dit jaar vindt plaats op het erf van boerderij Arink aan de Gasteveldsdijk 6 in Lievelde. Het zondagochtendconcert vindt plaats op 27 mei om 11.00 uur. Het duo 'Pour Vous' zal dan een optreden verzorgen. De entree is gratis, een vrije gift is zeer welkom. Er zijn stoelen aanwezig, maar de organisatie vraagt bezoekers om – indien mogelijk - een eigen stoel mee te brengen. De organisatie hoopt op een fraaie Franse ochtend onder de Lieveldse bomen. Bij slecht weer kan uitgeweken worden naar een binnenruimte.

Pour Vous speelt authentieke Franse chansons; werk van artiesten als Jacques Brel, Léo Ferré en Barbara komt voorbij. Dit wordt afgewisseld met stukken van moderne Franse artiesten, zoals Claude Nougaro, Zaz en Maurane. Maartje Waanders' voorliefde voor Frankrijk is begonnen op haar derde levensjaar, zij luisterde toen al op de arm van haar oom naar de muziek van George Moustaki. De zon, de taal, het landschap, het eten, de wijn en de lavendel wil ze terug laten komen in de muziek die ze maakt, samen met Dennis Weelink. Het optreden van het duo wordt gecombineerd met achtergrondinformatie over de chansonniers, hun stukken en hoe deze tot stand zijn gekomen.

ZSOM tv-programma

LICHTENVOORDE - Iedere week wordt een programma uitgezonden in de Antoniushove te Lichtenvoorde. Deze uitzending is op 18 mei 2018 en begint om 15.00 uur.

ZSOM Regiojournaal

Expositie Nel en Wilma Gockel in museum
In april 2018 hielden Nel en Wilma Gockel een expositie in museum De Stadsboerderij Grolle. De beide schoonzussen hebben ieder hun eigen vaardigheden op kunstgebied. Nel tekent en schildert en geeft daar les in. In de expositie zijn tekeningen en schilderwerkstukken opgenomen van haar leerlingen. Wilma is verslingerd aan boetseren en haar beelden zijn zeer in trek. Al met al heeft deze expositie een fraaie uitstraling in het oude museum. Op 18 april was er nog een bezienswaardigheid in het museum. Tussen de tekeningen van voornoemde kunstenaars demonstreerden een aantal dames van de werkgroep Lebbenbrugge het rollen van het linnendoek. Linnen werd gebruikt voor beddengoed maar ook voor hemden en schorten. In de oude boeren hoeves stond vaak een kabinet vol met deze rollen. Het gaf een zekere status en het verhaal gaat dat de bezoekers wel eens achter de rollen voelden om te constateren dat alleen de voorkant maar vol lag en ja dan zakte de status, want je moest het kabinet toch vol hebben.

ZSOM Regiojournaal - herhaling

Concert Vocales
Koor Vocales uit Groenlo bestaat sinds 1968, toen begonnen als jongerenkoor, en is een gemengd meerstemmig koor dat uit gemiddeld 60 leden bestaat. Op 5 mei gaf dit koor in De Mattelier hun jubileumconcert "Happy", waarvan de ZSOM tv-opnames heeft gemaakt. Geniet van het eerste deel van dit concert.

Kijk ook op www.zsom.nl. Op de website kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het weekjournaal

Twee open tuinen

Open tuin. Foto: PR

BREEDENBROEK - Het is al een traditie van tien jaar inmiddels: het openstellen van Landschapstuin 't Meihuus. De eerste openstelling van dit jaar is op Tweede Pinksterdag. De nabijgelegen tuin van Henk en Annie van Langen is op deze dag ook te bezichtigen.

De Van Langen-tuin is ontstaan vanuit het hoveniersbedrijf. De tuin heeft onder andere een 45 meter lange berceau, een grote plantencollectie, een koivijver en een aantal Aziatische beeldelementen. De Meihuus-tuin is gelegen rondom een verbouwde voormalige boerderij. Kenmerkend zijn de vele borders met planten en siergrassen, de heestertuin, de prairieborders, de rozentuin en de natuurlijke paddenpoel. Er zijn verschillende kunst- en zitplekken. Imkerij 't Beggelder zal op 't Meihuus aanwezig zijn met een demokast en honing. De entreeprijs bedraagt 3 euro per persoon per tuin. De tuinen zijn open van 11.00 tot 17.00 uur.
Ook op 15 juli zijn beide tuinen geopend. De Meihuus-tuin is verder geopend op 24 juni, 12 augustus en 23 september. De tuinen kunnen door groepen vanaf tien personen, op afspraak vooraf, ook op andere tijdstippen worden bezocht. De adressen zijn: Van Langen, Demkespad 3, Dinxperlo, telefoon 06-30053388; Meihuus, Terborgseweg 19, Breedenbroek, telefoon 0315-653173.

Wandeltocht Vragenderveen afgelast

Kraanvogels, hier in een vogelopvang in Soccorro, New Mexico. Foto: E. Hoffman

VRAGENDER - Kraanvogels in het Vragenderveen, een mooi teken van de kwaliteit van dit unieke natuurgebied in onze regio. Om deze vogels in hun broedperiode niet te storen, is het gebied afgesloten en kan de IVN-wandeling op zondag 20 mei niet doorgaan.

Of en wanneer de wandeling wel plaats kan vinden, is nog niet bekend.


www.ivn.nl

Mu-Chin viert jubileumdag

Het portret van oprichter Hemmy Olthof. Foto: Femke Ikink

ZIEUWENT - In 1976 richtte Hemmy Olthof met enkele anderen de karatevereniging Mu-Chin Zieuwent op. Op 12 mei 1978 werd dit notarieel vastgelegd. Nu 40 jaar later bestaat de vereniging nog steeds. Tijd voor een speciale jubileumdag.

Afgelopen zaterdag bestond de vereniging precies veertig jaar. Dit werd gevierd met het onthullen van een eerbetoon aan wijlen oprichter Hemmy Olthof. Kunstenaar Jan Rengelink heeft een prachtig portret van Hemmy geschilderd. 'Ja, dat is Hemmy', 'Wauw', 'Ohh' en 'Het is precies Hemmy' waren veel gehoorde reacties. 'Nu kijkt Hemmy niet alleen vanuit boven naar ons maar ook vanuit de dojo', zei een lid.

Na de onthulling was het tijd voor de katawedstrijden. Verdeeld over drie poules streden alle leden voor de eerste plaats. Kata is een vaste serie bewegingen waarmee de karateka een gevecht uitbeeldt tegen een denkbeeldige tegenstander en dit zo correct mogelijk uit te voeren. Uiteindelijk wonnen Mert, Bo en Jurre de eerste prijs. Het was super om te zien dat iedereen elkaar aanmoedigde en respect voor elkaar had. De ene karateka ging voor de eerste plaats en voor de andere was het al een topprestatie om voor veel toeschouwers zijn of haar kunsten te laten zien. Daarom kreeg iedereen een grote medaille als prijs. De ochtend werd afgesloten met een cadeau van het bestuur aan alle huidige leden: een sporttas met de naam en het logo van de vereniging er op.

's Middags was er een reünie voor alle (oud)-leden van de vereniging. Onder het genot van een hapje en drankje werd er teruggekeken op het 40-jarig bestaan. Onder andere een diavoorstelling met foto's door de jaren heen hielp bij het ophalen van veel herinneringen: stenen bikken om geld te verdienen voor een nieuwe dojo, de vele kampen en wedstrijden, het jaarlijkse 'varken aan het spit' of barbecue voor alle leden en ouders, nachttrainingen, Anton Geesink en Ton van Elten op bezoek, de rood-witte trainingspakken, dauwtrainingen en meer.

Een mooie sporttas voor de huidige leden van de vereniging. Foto: Femke Ikink

Die middag werd er flink met elkaar gepraat en gelachen. 'Een goede karateka zijn begint tussen de oren', was een vaste uitspraak van Hemmy. Dit werd door iedereen beaamd. Veel oud-leden gaven aan dat ze veel aan karate hebben gehad, zoals: meer zelfvertrouwen, bescheiden en optimistisch zijn, zelfredzaamheid, respect en discipline hebben en goed kunnen focussen. Dit zijn allemaal waarden die bij karate ten grondslag liggen.

Het bestuur bedankt alle (oud-)leden, (oud-)vrijwilligers, ouders en alle anderen voor wat zij in het 40-jarig bestaan voor deze vereniging heeft gedaan. Zie ook de sfeerimpressie op Facebook Mu Chin Zieuwent of de website.


www.muchin-zieuwent.nl

Spannende strijd om Sourcy Wisselbokaal

ZIEUWENT - Na een zeer spannend verlopen recreanten zaalvoetbalcompetitie waaraan teams verdeeld over twee poules deelnamen, gaan de hoogst geëindigde teams van elke poule aanstaande vrijdag 18 mei strijden om de felbegeerde Sourcy Center Wisselbokaal.

Van poule A zijn dat titelhouder VGZ uit Zieuwent , Vragender Boys en Auto Klein Goldewijk uit Mariënvelde. Poule B Garage Engelbarts en Niek Angels, beide uit Lichtenvoorde en Café Overkamp uit Vragender. In een halve competitie strijden zij om de wisselbokaal. Een echte favoriet is er eigenlijk niet, zodat allen in aanmerking komen voor de titel. De uiteindelijk winnaar mag voor een jaar lang de wisselbokaal in ontvangst nemen.

Deze finales sluiten weer een succesvol seizoen af van een recreanten zaalvoetbalcompetitie die erg in trek is bij bedrijven-, café-, buurt- en vriendenteams uit de hele regio.
Het voordeel is dat men maar één maal per maand hoeft te spelen en dat altijd 'thuis'. Indeling is naar sterkte. Een leuke aanvulling op het veldvoetbal.

Ook komend seizoen spelen we weer op de de vrijdagavonden met soms een enkele wedstrijd op de maandag. Mocht je met een team interesse hebben, meld je dan zo spoedig mogelijk aan want het aantal teams is beperkt in verband met de beschikbare uren. Voor opgave en informatie: info@sourcycenter.nl of telefonisch op 0544-35 22 22.

Hulshof/Klein Gunnewiek beste kruisjassers

Vincent Hulshof (links) en Tonnie Klein Gunnewiek proosten op de overwinning. Foto: Roy Wensink

VRAGENDER - De kruisjas-kampioenen van Beneman zijn bekend. Tonnie Klein Gunnewiek en Vincent Hulshof hebben hun koppositie niet meer afgestaan maar zij konden de aanval maar net pareren.

Op avond acht moesten de paren van de top tien onderling uitmaken wie met eer ging strijken. Met 564 punten voorsprong begonnen Tonnie en Vincent tegen de nummer tien. Met maar 971 punten begon deze avond slecht. De nummer twee (Spijkers Meekes) had 1371 punten wat de spanning weer volop terug bracht. De heren bleven echter koelbloedig en in volgende ronde werd de score wat recht getrokken met 1518 punten. Met de laatste boom nog te gaan konden Meekes / Spijkers nog steeds de nummer een passeren in een onderling duel. Zij moesten minimaal 1608 punten halen om dit te bereiken. Na een spannende strijd behaalden zij echter 1490 punten, 118 te kort over de zes beste avonden. Wel de nummer een verslagen dus maar totaal net iets te kort gekomen. Kortom een terechte winnaar gezien de beste zes van de acht avonden.
Met de eerste prijs op zak, een dinerbon van Beneman voor het hele gezin, zullen de families Hulshof en Klein Gunnewiek dus in het zomerreces het strijdtoneel weer gaan verkennen voor de start van het nieuwe seizoen. Maandag 24 september start het nieuwe seizoen.
De uitslag van de laatste avond zag er als volgt uit. Derde het paar Paul en Koen Boschker (4200 p.), tweede Rouwhorst / Bokkers (4314 p.) en als eerste het paar Schuirink / Overkamp met 4386 punten.
De organisatie bedankt iedereen voor de grandioze opkomst. Met een gemiddelde van 63 kaarters per avond was het altijd gezellig maar er kunnen er natuurlijk meer bij. Vandaar een oproep aan de trouwe kaarters om allemaal een paar extra te werven. Neem de buurman, buurvrouw of plaatsgenoot mee voor eind september. De data voor het nieuwe seizoen zijn: 24 september, 5 en 26 november, 27 en 30 december, 28 januari, 25 februari, 25 maart en 29 april.

Achterhoekers judoën in Wehl

Zilver voor Tycho Massop en brons voor Dave Massop. Foto: Antoinette Hennink

Nippon Judo Achterhoek in topvorm op Lentetoernooi

OOST GELRE - Afgelopen zaterdag vond in Wehl het Lentetoernooi plaats. Net als voorgaande jaren waren er veel judoscholen uit Nederland en Duitsland aanwezig. Nippon Judo Achterhoek was hier met een grote groep judoka's die hard hebben geknokt om de prijzen en niet zonder succes.

Zo werden er maar liefst vijf gouden medailles behaald. Ricardo Chirco (Borculo), Naomi Loffeld (Ruurlo) en Luuk van Nieuwland (Hengelo) stonden op het hoogste podium. Hieke Bielderman (Vorden) won maar liefst 2 gouden medailles. Nadat ze in haar eigen gewichtsklasse kampioen was geworden deed ze mee met een klasse zwaarder en mocht ook hier het goud in ontvangst nemen. Het zilver ging naar Tycho Massop (Groenlo). Brons was er voor de judoka's Jaidy van der Horst (Lochem), Thom Tiedink (Borculo), Kemi Meulman (Barchem), Dave Massop (Groenlo), Kira Essink (Barchem), Jerre Smeets (Groenlo) en Gerben ten Have (Ruurlo).

Vlnr Jerre Smeets (brons), Luuk van Nieuwland (goud), Gerben ten Have (brons) en coach Ricardo Chirco (goud). Foto: Antoinette Hennink

Met 13 medailles was dit voor Nippon Judo Achterhoek een succesvolle dag.

Longa laat door verlies tegen Heino titel aan RKZVC

LICHTENVOORDE - Longa '30 verloor afgelopen zondag van Heino. In de thuiswedstrijd stond er na 90 minuten 2-3 op het scorebord. Longa verspeelde hiermee haar laatste kans op het kampioenschap, aangezien RKZVC won van Rohda Raalte en hierdoor niet meer in te halen is. Met nog twee wedstrijden te spelen kan Longa zich dus gaan voorbereiden op de nacompetitie voor een plek in de hoofdklasse.

Longa '30 begon de wedstrijd fel. Voor iedere bal werd gestreden en er zat veel energie in het spel. Beide ploegen kwamen daarentegen niet tot echt grote kansen. Toch wist Heino vrijwel vanuit het niets de voorsprong te nemen. Een verre ingooi werd goed verwerkt en hard, onderkant lat, binnen geschoten. Na de goal was het wederom Longa dat iets meer de overhand had, maar het veldspel was vaak niet goed en zag er slordig uit. Ondanks het slechte spel kwam Longa wel twee keer dicht bij een doelpunt. Thomas Kerperien schoot hard op de kruising en Freek Heinsbroek raakte met een bekeken schot de buitenkant van de paal.

De tweede helft begon zoals de eerste helft was geëindigd. Longa had meer balbezit, maar beide ploegen konden niet gevaarlijk te worden voor het goal. Een kwartier na rust kreeg Heino meer balbezit en dit resulteerde in de 0-2. Een strakke voorzet werd niet goed verwerkt door Dirk Harmelink en belandde in het eigen goal. Niet veel later volgde ook de 0-3 en leek de wedstrijd gespeeld. Toch deed Longa snel wat terug. Thomas Kerperien kopte een voorzet van Nick te Veldhuis in het doel. Toen 5 minuten later Tim Bader een afvallende bal binnenschoot en de stand op 2-3 zette, leek een comeback in de maak. Longa begon aan een slotoffensief en was hiermee een aantal keer dichtbij de gelijkmaker. In de laatste minuut van de wedstrijd gaf de scheidsrechter Longa een penalty, maar de grensrechter gaf aan dat er hinderlijk buitenspel aan vooraf. De penalty ging dus niet door en de stand bleef dus op 2-3.

Longa '30 verliest dus de wedstrijd en hiermee de laatste kans op het kampioenschap. De competitie telt nog twee wedstrijden. In deze wedstrijden kan Longa zich gaan voorbereiden op de nacompetitie voor een plek in de hoofdklasse. Aankomende zondag speelt Longa een thuiswedstrijd tegen Bemmel. Bemmel speelt nog tegen degradatie dus het belooft een boeiend duel te worden.

KSH klopt SVGG met 2-1

HARREVELD - Het zijn spannende tijden in de onderste regionen van 4C. Voorafgaand aan de wedstrijd van afgelopen zondag had KSH 20, KSH 16 en SVBV 14 punten. SVBV heeft hierbij het 'makkelijkste' programma met twee keer het inmiddels gedregradeerde Marienveld en nog een wedstrijd tegen SVGG dat 24 punten bezit. Cruciaal in deze was een overwinning tegen het grillige SVGG.

Bekend was uit de eerdere ontmoeting dat SVGG een aantal snelle en handige aanvallers had, maar dat het achterin zeker te kloppen is. KSH liet er dan ook geen gras over groeien en zette vanaf het begin flink druk op de achterhoede van SVGG. De eerste twintig minuten waren dan ook voor KSH. Een doelpunt volgde uit een actie van Ad Wolters die meegaf op Jeroen Kamsphof. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Niek ten Have die onberispelijk binnenschoot. Dit betekende een comfortabele 1-0 voorsprong. Na het doelpunt zakte KSH ver terug. De scheidsrechter floot veel duels af en dit resulteerde in een aantal gevaarlijke vrije trappen. Zoals wel vaker de laatste tijd, hield Daan Kodde zijn doel schoon met uitstekend keeperswerk. Zo werd een perfect ingekrulde vrije trap katachtig uit de hoeken geplukt door Daan. Op slag van rust was het dan toch raak voor SVGG. Bij wederom een vrije trap van een 30 meter werd de bal ver over de verdediging gegooid, waar de aanvoerder van de Mechgelsen kon binnenkoppen. Op dat moment een terechte gelijkmaker.
In de rust werd het belang van een overwinning nog maar eens aangehaald. Een feller en beter KSH kwam dan ook uit de kleedkamer. De tweede helft was dan ook voor KSH. Dit overwicht kon pas rond de 70ste minuut worden omgezet in een voorsprong. De sterk spelende Jeroen Kampshof gaf een afgemeten steekbal op inkomende Ad Wolters. Één-op-één met de Megchelse doelman faalde Ad niet waarmee er een 2-1 voorsprong op het bord kwam te staan. Hierna bleek SVGG geklopt. Bij de Megchelsen was de pijp leeg en ondanks dat de boomlange centrale verdediger werd doorgeschoven werd SVGG niet meer gevaarlijk. Na een ruime blessuretijd floot de scheidsrechter af en daarmee bleven de drie punten in Harreveld.
Met nog drie wedstrijden te gaan ligt alles nog open onderin 4C. KSH speelt nog twee maal tegen FC Eibergen en eenmaal tegen Reunie. Twee ploegen die nergens meer om voetballen. Wanneer er nog drie punten gepakt worden in een van deze drie ploegen dan is KSH veilig. KSV speelt nog twee maal tegen VIOS B dat nog volop strijd voor de derde periode en eenmaal tegen Erix. SVBV speelt nog twee maal tegen Marienveld dat al gedegradeerd is. De laatste wedstrijd speelt SVBV tegen SVGG. Het geval wil zelfs dat deze wedstrijd uiteindelijk beslissend is wie de nacompetitie in gaat. Er komen nog drie spannende speelrondes waarin zal blijken of KSH nacompetitie kan ontlopen en daarmee sowieso zeker is van de vierde klasse voor volgend seizoen.
Tot slot willen wij namens KSH voetbal de buren van RKZVC nog van harte feliciteren met hun behaalde kampioenschap en wij wensen ze voor volgend seizoen veel succes in de hoofdklasse.
Pupil van de week: Ik heet Steve Boschker. Ik speel bij HMC JO9. Ik zat bij de wedstrijdbespreking daarna samen omkleden en de warming-up doen. Ik ben bij de scheidsrechter geweest en daarna samen het veld opgelopen tegelijk met de spelers. Ik mocht scoren bij de tegenstander. We hebben met 2-1 gewonnen. Ik kreeg drinken en snoep. Het was een leuke middag!

Dramatische nederlaag KSV in Barchem

VRAGENDER - Na de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Erix moest KSV 1 vandaag aantreden tegen directe concurrent SVBV in strijd om handhaving in de vierde klasse. SVBV kon het duel met vertrouwen tegemoet zien aangezien men de laatste twee wedstrijden met ruime cijfers (5-0 en 4-0) wist te winnen.

KSV begon goed aan het duel en al na twee minuten schoot KSV op de onderkant van de lat. De eerste helft kreeg KSV misschien wel zes uitgespeelde kansen, waar SVBV niks tegenover kon zetten. Men ging met een 0-0 stand rusten.

In de tweede helft grotendeels hetzelfde spelbeeld: KSV kreeg weer een aantal grote kansen, maar ook deze werden allemaal niet benut. De keeper van SVBV had een aantal fantastische reddingen en leek vandaag onpasseerbaar. SVBV rook bloed en nam naarmate de 2de helft vorderde steeds meer risico's. Vlak voor tijd had keeper Pascal Wolterink nog een goede redding, maar was in de 87ste minuut kansloos toen een speler van SVBV uit een moeilijke hoek raak schoot. Niet veel later floot de scheidsrechter de wedstrijd af en was de ontlading groot bij de spelers van SVBV. Bij KSV droop men zwaar teleurgesteld af na deze volkomen onverdiende nederlaag. KSV speelde een goede wedstrijd, kreeg legio kansen, maar bleef zoals wel vaker dit seizoen opnieuw met lege handen achter.

Door deze nederlaag staat KSV nu op de voorlaatste plaats. Doordat KSH won, is het gat tussen KSV en de veilige 11de plek van KSH nu opgelopen tot zeven punten, met nog drie wedstrijden te gaan (2x tegen Vios Beltrum en 1x nog tegen Erix). KSV zal de komende wedstrijden moeten proberen om nog wat punten te pakken om zodoende in ieder geval SVBV op de ranglijst voor te blijven, dat nu een punt meer heeft dan KSV. Het verschil tussen plek twaalf (SVBV) en plek dertien (KSV) is namelijk een extra wedstrijd in de nacompetitie. Dit zal echter een loodzware klus worden, aangezien het nog twee keer tegen Vios Beltrum speelt, wat nog volop in strijd is om de derde periodetitel.

Namens KSV feliciteert KSV RKZVC met het behalen van het derde kampioenschap op rij en de promotie naar de hoofdklasse! Donderdag 17 mei speelt KSV thuis om 19.30 uur tegen VIOS Beltrum.

Erix handhaaft zich door zege in vierde klasse

LIEVELDE - Erix is ook volgend seizoen actief in de vierde klasse na de zwaarbevochten 1-0 overwinning tegen de nummer twee van de vierde klasse C, MEC, dat nog vecht voor promotie naar de derde klasse door middel van het behalen van de tweede periode of het behalen van de tweede plek in de eindrangschikking.

Met name in de eerste helft was MEC de betere ploeg en pakte vanaf het begin het initiatief. Dit resulteerde al in de zevende minuut in een mogelijkheid voor MEC. Een dieptepass van achteruit werd te zacht ingeschoten waardoor Erix-doelman Tim Klein Tank redding kon brengen. Erix kwam er in de beginfase niet aan te pas en ontsnapte in de 16de minuut aan een achterstand. De bal werd vanaf de rechterkant in de 16 meter gebracht en na een goede combinatie kwam de MEC-aanvaller in scoringspositie en stifte de bal hierbij op de lat. De terugkomende bal van de lat werd net over gekopt. In de 20ste minuut kreeg MEC een vrije trap buiten de 16-meter en deze werd in de benedenhoek knap gered door de Erix-doelman. Erix had moeite elkaar te vinden doordat het veld te lang werd gemaakt en waardoor er ruimte ontstond voor MEC om er snel uit te komen en om veelvuldig voor het Erix-doel te verschijnen. In de 39ste minuut ontsnapte Erix wederom aan een achterstand doordat een vrije trap net buiten de 16-meter hard en buiten bereik van Tim Klein Tank op de paal werd geschoten. Vlak voor rust, in de 44ste minuut, kreeg MEC wederom een goede mogelijkheid maar deze werd door de linksbuiten van MEC schuin voor het Erix-doel hard overgeschoten. En in de 45ste minuut had MEC wederom een kans. Na een cornerbal belandde de bal voor de voeten van een MEC-speler die hierbij de bal van dichtbij hard overschoot. Erix mocht van geluk spreken dat het niet op achterstand stond en haalde schadevrij de rust. 0-0.

Deze penalty werd door Rowan Weenink beheerst binnengeschoten

Vlak na rust hetzelfde spelbeeld. MEC had het meeste balbezit en speelde veelvuldig op de helft van Erix. Maar gaandeweg de tweede helft ebde de dadendrang bij MEC steeds meer weg en Erix kwam er via de counter vaker en gevaarlijker uit zoals in de 58ste minuut. Rowan Weenink bracht zichzelf in schietpositie maar schoot de bal hierbij hard en recht in de handen van de MEC-doelman. MEC had nog wel het meeste balbezit maar dit leidde niet echt tot grote scoringskansen. In de 66ste minuut werd een voorzet van Rick ten Have door een MEC-verdediger met de hand van richting veranderd. En omdat dit binnen de 16-meter gebeurde kon de scheidsrechter niets anders doen dan de bal op de penalty-stip te leggen. Deze penalty werd door Rowan Weenink beheerst binnengeschoten door de bal laag maar zuiver in de rechter benedenhoek te schieten. 1-0. MEC ging hierna haastig op zoek naar de gelijkmaker en probeerde door middel van lange ballen van achteruit de Erix-achterhoede in verlegenheid te brengen maar dit leidde niet echt meer tot grote kansen. In de omschakeling lag er veel ruimte voor Erix maar steeds was de eindpass net niet nauwkeurig genoeg om voor serieus gevaar te zorgen. In de 87ste minuut kreeg MEC nog een kans maar deze kopbal werd recht in de handen van Erix-doelman Tim Klein Tank gekopt. In de 90ste minuut had Erix de score nog kunnen verdubbelen maar de geplaatste kopbal van Nick Berentsen na een cornerbal belandde jammerlijk genoeg op de lat. Na wat blessuretijd floot scheidsrechter Polman uit Aalten voor het einde van de wedstrijd en was handhaving voor Erix een feit. Een prima prestatie van de technische staf en van het team.

Erix speelt dit seizoen nog drie wedstrijden, nog tweemaal tegen kampioen Reunie en tegen buurman KSV uit Vragender. Donderdag 17 mei speelt Erix een uitwedstrijd tegen kampioen Reunie in Borculo en zondag 20 mei (1e Pinksterdag) staat de streekderby in Vragender tegen KSV op het programma.

Dramatische nederlaag KSV in Barchem

VRAGENDER - Na de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Erix moest KSV 1 vandaag aantreden tegen directe concurrent SVBV in strijd om handhaving in de vierde klasse. SVBV kon het duel met vertrouwen tegemoet zien aangezien men de laatste twee wedstrijden met ruime cijfers (5-0 en 4-0) wist te winnen.

KSV begon goed aan het duel en al na twee minuten schoot KSV op de onderkant van de lat. De eerste helft kreeg KSV misschien wel zes uitgespeelde kansen, waar SVBV niks tegenover kon zetten. Men ging met een 0-0 stand rusten.

In de tweede helft grotendeels hetzelfde spelbeeld: KSV kreeg weer een aantal grote kansen, maar ook deze werden allemaal niet benut. De keeper van SVBV had een aantal fantastische reddingen en leek vandaag onpasseerbaar. SVBV rook bloed en nam naarmate de 2de helft vorderde steeds meer risico's. Vlak voor tijd had keeper Pascal Wolterink nog een goede redding, maar was in de 87ste minuut kansloos toen een speler van SVBV uit een moeilijke hoek raak schoot. Niet veel later floot de scheidsrechter de wedstrijd af en was de ontlading groot bij de spelers van SVBV. Bij KSV droop men zwaar teleurgesteld af na deze volkomen onverdiende nederlaag. KSV speelde een goede wedstrijd, kreeg legio kansen, maar bleef zoals wel vaker dit seizoen opnieuw met lege handen achter.

Door deze nederlaag staat KSV nu op de voorlaatste plaats. Doordat KSH won, is het gat tussen KSV en de veilige 11de plek van KSH nu opgelopen tot zeven punten, met nog drie wedstrijden te gaan (2x tegen Vios Beltrum en 1x nog tegen Erix). KSV zal de komende wedstrijden moeten proberen om nog wat punten te pakken om zodoende in ieder geval SVBV op de ranglijst voor te blijven, dat nu een punt meer heeft dan KSV. Het verschil tussen plek twaalf (SVBV) en plek dertien (KSV) is namelijk een extra wedstrijd in de nacompetitie. Dit zal echter een loodzware klus worden, aangezien het nog twee keer tegen Vios Beltrum speelt, wat nog volop in strijd is om de derde periodetitel.

Door deze nederlaag staat KSV nu op de voorlaatste plaats

Namens KSV feliciteert KSV RKZVC met het behalen van het derde kampioenschap op rij en de promotie naar de hoofdklasse! Donderdag 17 mei speelt KSV thuis om 19.30 uur tegen VIOS Beltrum.

KSH klopt SVGG met 2-1

HARREVELD - Het zijn spannende tijden in de onderste regionen van 4C. Voorafgaand aan de wedstrijd van afgelopen zondag had KSH 20, KSH 16 en SVBV 14 punten. SVBV heeft hierbij het 'makkelijkste' programma met twee keer het inmiddels gedregradeerde Marienveld en nog een wedstrijd tegen SVGG dat 24 punten bezit. Cruciaal in deze was een overwinning tegen het grillige SVGG.

Bekend was uit de eerdere ontmoeting dat SVGG een aantal snelle en handige aanvallers had, maar dat het achterin zeker te kloppen is. KSH liet er dan ook geen gras over groeien en zette vanaf het begin flink druk op de achterhoede van SVGG. De eerste twintig minuten waren dan ook voor KSH. Een doelpunt volgde uit een actie van Ad Wolters die meegaf op Jeroen Kamsphof. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Niek ten Have die onberispelijk binnenschoot. Dit betekende een comfortabele 1-0 voorsprong. Na het doelpunt zakte KSH ver terug. De scheidsrechter floot veel duels af en dit resulteerde in een aantal gevaarlijke vrije trappen. Zoals wel vaker de laatste tijd, hield Daan Kodde zijn doel schoon met uitstekend keeperswerk. Zo werd een perfect ingekrulde vrije trap katachtig uit de hoeken geplukt door Daan. Op slag van rust was het dan toch raak voor SVGG. Bij wederom een vrije trap van een 30 meter werd de bal ver over de verdediging gegooid, waar de aanvoerder van de Mechgelsen kon binnenkoppen. Op dat moment een terechte gelijkmaker.

In de rust werd het belang van een overwinning nog maar eens aangehaald. Een feller en beter KSH kwam dan ook uit de kleedkamer. De tweede helft was dan ook voor KSH. Dit overwicht kon pas rond de 70ste minuut worden omgezet in een voorsprong. De sterk spelende Jeroen Kampshof gaf een afgemeten steekbal op inkomende Ad Wolters. Één-op-één met de Megchelse doelman faalde Ad niet waarmee er een 2-1 voorsprong op het bord kwam te staan. Hierna bleek SVGG geklopt. Bij de Megchelsen was de pijp leeg en ondanks dat de boomlange centrale verdediger werd doorgeschoven werd SVGG niet meer gevaarlijk. Na een ruime blessuretijd floot de scheidsrechter af en daarmee bleven de drie punten in Harreveld.

Met nog drie wedstrijden te gaan ligt alles nog open onderin 4C. KSH speelt nog twee maal tegen FC Eibergen en eenmaal tegen Reunie. Twee ploegen die nergens meer om voetballen. Wanneer er nog drie punten gepakt worden in een van deze drie ploegen dan is KSH veilig. KSV speelt nog twee maal tegen VIOS B dat nog volop strijd voor de derde periode en eenmaal tegen Erix. SVBV speelt nog twee maal tegen Marienveld dat al gedegradeerd is. De laatste wedstrijd speelt SVBV tegen SVGG. Het geval wil zelfs dat deze wedstrijd uiteindelijk beslissend is wie de nacompetitie in gaat. Er komen nog drie spannende speelrondes waarin zal blijken of KSH nacompetitie kan ontlopen en daarmee sowieso zeker is van de vierde klasse voor volgend seizoen.

Tot slot willen wij namens KSH voetbal de buren van RKZVC nog van harte feliciteren met hun behaalde kampioenschap en wij wensen ze voor volgend seizoen veel succes in de hoofdklasse.

Pupil van de week: Ik heet Steve Boschker. Ik speel bij HMC JO9. Ik zat bij de wedstrijdbespreking daarna samen omkleden en de warming-up doen. Ik ben bij de scheidsrechter geweest en daarna samen het veld opgelopen tegelijk met de spelers. Ik mocht scoren bij de tegenstander. We hebben met 2-1 gewonnen. Ik kreeg drinken en snoep. Het was een leuke middag!

Kanjer Dirt Challenge op zondag 27 mei

REGIO - De Stichting Kanjers voor Kanjers organiseert op zondag 27 mei, en dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de inmiddels populaire Kanjer Dirt Challenge. Evenals bij voorgaande edities is ook deze keer 'De Langenberg' in Zelhem de locatie, waar dit voor deelnemer en toeschouwer prachtige evenement gaat plaatsvinden. Een sportief spektakel waarbij de opbrengst ten goede komt van de Activiteitenboerderij Rutgers in Aalten.

Door Theo Huijskes

Boerderij Rutgers, waar agrarische gezelligheid en betrokkenheid als belangrijkste uitgangspunten gelden, is een uitvalsbasis voor mensen met een verstandelijke beperking of andere psychiatrische, autistische, lichamelijke of aangeboren gebreken. Met het geld dat met de Kanjer Dirt Challenge wordt opgehaald, krijgt genoemde boerderij een fonkelnieuwe fiets met trapondersteuning aangeboden voor haar gasten.

Een echte uitdaging
De vijfde Kanjer Dirt Challenge op het voormalige Zelhemse terrein van de Motor- en Autoclub ZAMC is in de ogen van Kanjers voor Kanjers een bij uitstek geschikte activiteit om voor dit goede doel gelden te genereren. Met deze uitdaging wil de stichting namelijk kinderen laten sporten en de opbrengst hiervan ten goede laten komen van kinderen waarvoor sporten en spelen niet zo vanzelfsprekend is. "Sport en spel zijn immers bezigheden, die voor ieder kind belangrijk zijn", aldus Kanjers voor Kanjers. Niet bang voor een beetje modder? Durf jij van een zeephelling af te glijden? Ben jij een liefhebber van klimmen, klauteren, door het water rennen en nog meer actie? Dan is de Kanjer Dirt Challenge een echte uitdaging! Op 'De Langenberg' in Zelhem staan op zondag 27 mei over een lengte van ongeveer 1,5 km een twintigtal hindernissen opgesteld. Het parcours is evenals vorig jaar door een professionele parcoursbouwer in elkaar gezet.

De obstakels zijn over het hele terrein verdeeld en de hindernissen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties. Dit alles met het gevolg dat het voor iedereen een uitdagende onderneming is om mee te doen. Bovendien kent het terrein een behoorlijk hoogteverschil. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen alleen of samen met ouders, vrienden klasgenoten en anderen meedoen aan deze 'obstacle run' oftewel een loopparcours met hindernissen. Het is een gezellig, sportief evenement voor jong en oud. Kanjers voor Kanjers: "Wij dagen de jongeren uit om zoveel mogelijk sponsoren te zoeken voor hun deelname aan de Challenge."

Aanmelding
Wil je meedoen aan de vijfde Kanjer Dirt Challenge? Daarvoor is toestemming nodig van je ouders en/of verzorgers. Inschrijven is mogelijk tot 18 mei via www.kanjerdirtchallenge.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon en dient bij de opgave te worden voldaan. Na 18 mei wordt het inschrijfgeld verhoogd naar 20 euro. De prijs is inclusief drie uur onbeperkt 'survivallen', een uniek Kanjer Dirt Challenge T-shirt, een drankje en kleine versnaperingen tijdens de Challenge en een patatje na afloop.

Wagen De Timp zelfvoorzienend

Volledig zelfvoorziende snackwagen. Foto: PR

ZIEUWENT - Een mobiele snackwagen die beleving biedt en qua stroomgebruik zelfvoorzienend is. De GROENwagen van De Timp in Zieuwent betekent een primeur in ons land. Met gespecialiseerde bedrijven werd de GROENwagen gerealiseerd. De bijzondere verkoopwagen maakte zijn debuut tijdens de festiviteiten rond Koningsnacht- en dag in Beltrum op 26 en 27 april.

De Timp, gespecialiseerd in friet en snacks in de breedste zin van het woord, wil vooroplopen met duurzame snackwagens. Het nieuwste model de GROENwagen is daar een goed voorbeeld van. De omgebouwde snackwagen heeft zonnepanelen op het dak liggen en beschikt over hergebruikte accu's in combinatie met een batterij management systeem. Hierdoor kan de opgewekte stroom worden opgeslagen en benut wanneer er behoefte is. Qua elektriciteit is de GROENwagen, die vanaf dit voorjaar volop wordt ingezet, dus zelfvoorzienend. De hergebruikte accu's zijn afkomstig van elektrische voertuigen en krijgen hiermee een tweede leven. Ze werden geleverd door het bedrijf Time Shift Storage. Bij de GROENwagen hebben ze een capaciteit van 12 kWh. Zijn de lithium batterijen volgeladen, dan wordt er energie teruggeleverd aan het net. De pv-panelen worden optimaal benut. Ook als de wagen in gebruik is, wordt er energie opgewekt. 'De voordelen zijn groot', zegt Luuk Domhof, samen met Theo Winters en Thijs Engelen eigenaar van De Timp. 'Je bespaart flink op stroomverbruik: tot mogelijk 100 procent als er genoeg licht is en de geluidsoverlast wordt beperkt en het milieu veel minder belast.'

Eerder al ontwikkelde De Timp de Groentainer. Deze verkoopunit gemaakt van een tweedehands zeecontainer heeft een eigentijdse uitstraling en doet dienst als foodtruck. Ook hier zijn zonnepanelen en opslagaccu's toegepast. Dat laatste geldt ook voor de Engelse stadsbus. 'Ons groene karakter spreekt evenementenorganisaties aan. Ze kiezen bewust voor De Timp, dat is naast de milieuwinst de meerwaarde van onze werkwijze', legt Luuk Domhof uit. 'De GROENwagen is weer een stap dichterbij de wens om onze energievoorziening zonder fossiele brandstoffen te laten draaien.' De friteuses in de wagens werken nog wel op propaangas. 'Dat willen we graag anders zien. Biogas of synthetisch gas zijn toekomstige alternatieven. Het is al wel op de markt, maar nog niet volledig beschikbaar. We volgen de ontwikkelingen op de voet.'

De Timp is inmiddels energieneutraal. Dat komt door tal van maatregelen. Er liggen ongeveer 250 zonnepanelen op het dak en in het bedrijfspand wordt gebruik gemaakt van luchtwarmtepompen waardoor aardgas niet meer nodig is. Verder lopen de bedrijfswagens allemaal op biodiesel, gemaakt van de afgewerkte frituurolie. Het concept Frituur d 'natuur haakt in op groene verkoopwagens, er wordt voornamelijk met streekproducten gewerkt en lokale bedrijven worden ingeschakeld voor werkzaamheden. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en het hergebruik van materialen en producten zijn andere speerpunten.

Motie mestvergister haalt het niet

Richard Klein Tank van de PvdA heeft grote twijfels over de plannen van RMS. Foto: Kyra Broshuis

OOST GELRE - De fracties van de PvdA en D66 vragen tijdens de raadvergadering via een motie aan de gemeente om zich te verzetten tegen de vergunning van de mestvergister. "Iedere rechtspersoon, dus ook de gemeente Oost Gelre, kan een zienswijze indienen", zegt Richard Klein Tank van de PvdA. "De raad heeft op 24 februari 2015 een motie aangenomen waarin de verontrusting over de schaalgrootte van het plan, het gebrek aan ervaring bij RMS, en de ongerustheid bij de bevolking wordt uitgesproken. De situatie is nu, drie jaar later, ongewijzigd", zo zegt hij mede namens D66.

Vragen over de financiën
'Tijdens de informatieavond op 26 maart jl. hebben de woordvoerders van de Omgevingsdienst onderkend dat er sprake is van een experimentele opzet van de bedrijfsvoering van de vergister. Ervaringen met vergelijkbare bedrijven ontbreken en toetsing daarop kan alleen op aannames gebaseerd worden. Het bedrijf RMS blijkt alleen op papier te bestaan en wel uit enkele lege BV's. De financiering van de vergister is ongewis en het feit dat RMS middels enkele inschrijvingsronden kapitaal heeft geprobeerd te verwerven, roept de nodige vragen op over de continuïteit, solvabiliteit (een financieel kengetal dat de verhouding aangeeft tussen het vreemd vermogen en het eigen vermogen, red.) en integriteit van de onderneming', zo vermeldt de motie. Ook staat erin dat het college van B&W weliswaar geen bevoegd gezag is op grond van de Omgevingswet, maar wel een taak heeft te waarborgen dat de RMS-inrichting aan de vereisten uit het bestemmingsplan Laarberg voldoet. 'Het is in dit verband de vraag of de geplande bebouwingsdichtheid op het perceel wel aan de maximum eis zal voldoen en of wel aan de voorwaarde zal worden voldaan dat er per saldo sprake dient te zijn van (netto) productie van groene energie in de vorm van biogas'.

Wachten op rapport Tauw
De motie wordt uiteindelijk alleen gesteund door OOG en wordt daarmee afgewezen. Wethouder René Hoijtink zegt het volgende: "Wij zijn niet het bevoegde gezag en wachten daarnaast nog op het de uitslag van het bureau Tauw. (Tauw is een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving. red.) De financiën van RMS doen er verder niet toe. Wij hebben geen reden om twijfelen en wijzen de motie dus af. Aan Tauw is de opdracht meegegeven dat we eventueel voor 22 mei een zienswijze willen indienen." Klein Tank is blij dat het college in elk geval serieus overweegt een zienswijze in te dienen. "Maar we zitten nog steeds met heel veel onduidelijkheid; een brede steun in de raad zou uiteraard zeer gewenst zijn geweest."

Zandloper Leukste Loopgroep van NL?

Een aantal Zandlopers deden mee aan de Bax 5x5 estafette. Foto: Ineke Mengers

REGIO - Uit ruim 340 aanmeldingen is Loopgroep Zandloper uit de Achterhoek genomineerd voor de titel 'Leukste Loopgroep van Nederland'. Maar liefst 99 keer werd deze sportieve groep lopers voorgedragen bij de Atletiekunie. Op dit moment is een sportieve landelijke strijd gaande tussen de vijf overgebleven loopgroepen die voor de eerste plaats gaan.

Loopgroep Zandloper bestaat dit jaar vijf jaar en heeft zo'n 250 lopers. De Zandloper staat bekend om haar sociale karakter en laagdrempeligheid. Er zijn meerdere trainingsgroepen voor alle soorten hardlopers. Van recreatief tot ambitieus, maar altijd met plezier en ontspanning voorop.

Lezers die Loopgroep Zandloper willen steunen met een stem kunnen dat doen op de site. www.atletiekunie.nl/nieuws/wie-de-leukste-loopgroep-van-2018-update

Alzheimer: bewegen is leuk en belangrijk

LICHTENVOORDE – De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of die u bezig houden. Eerstvolgende avond: woensdag 23 mei om 20.00 uur in de Antoniushove.

Het thema van deze maand is: Het belang van bewegen bij dementie. Wat is de invloed van bewegen op het brein. Saskia Otten, geriatrisch fysiotherapeut van Centrum in Beweging in Lichtenvoorde, bespreekt het belang van bewegen. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen bij dementie. Daaruit blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven vergroot en het ziekteproces iets kan afremmen. Het verbetert het denkvermogen en het doen van alledaagse activiteiten verloopt hierdoor ook beter. Tips over wat u kunt doen om fit te blijven bij dementie komen deze avond aan de orde.

Op woensdag 23 mei in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde is van 20.00 uur tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) de informatieavond. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of telefonisch op 06-135 144 11

41 / 46

69e Avondvierdaagse 20 t/m 23 juni. Geven jullie je ook weer op met een nieuwe groep? Denk bijvoorbeeld aan de kroegtijgers, collega's, sportmaatjes, oud klasgenoten, buurt, koor etc. Opgeven voor Groepen kan via a4dinschrijvingen@hotmail.com of op dinsdag 19 juni bij het startbureau in de buurt van de Markt.

20ste A4D/Wandelmarathon en de 5de A4D/Halve wandelmarathon zondag 24 juni. Al wel kilometers getraind en nog niet ingeschreven voor de wandelmarathon: Kijk ook op www.a4dlichtenvoorde.nl. A4D/Marathon 42 km en 195 meter start vanaf 05.00 uur. Halve Marathon 21 km en 97,5 meter start vanaf 8.30 uur. Opgeven voor Groepen en Marathon kan via a4dinschrijvingen@hotmail.com of op dinsdag 19 juni bij het startbureau in de buurt van de Markt.

Open tuinen Breedenbroek. Op tweede Pinksterdag geopend voor bezoek Landschapstuin 't Meihuus van Wim en Yvonne Duitshof-Knufing. Ook geopend op korte afstand Van Langen tuin. Geniet van de veelzijdigheid van beide tuinen. Entree € 3,00 /pp/tuin. Meer info: www.mwihuus.nl.

SOL SISTERS, winkel in 2e-handskleding; trendy, Merk, vintage en vrijetijdskleding. Open: Wo: 13:30-16:30 en Za: 9:00-12:30. Kleding inleveren kan op di: 19:00-21:00 en tijdens openingstijden.

T.k. nw. tapijttegels meer dan 100 verschillende kleuren/motieven vanaf 0.90 p/tegel=3.60 per m2. 0545-472574 of 06-12300129.

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274.

Camping zoekt Tourcaravan te koop. Bel: 06-21819821.

Last van mollen in uw tuin of op uw perceel, bel de mollenvanger. 0314-646764 0630715277.

Last van mollen in uw tuin of op uw perceel, bel de mollenvanger. 0314-646764 0630715277.

Hiva Zelhem de meest veelzijdige kringloop in de regio! Industriepark 5A, Zelhem. 06-53154507 wo t/m vr 12-17, za 10-15 uur.

Open tuin op zondag 20 mei van 11.00 tot 17.00 uur bij Resie en Jan Nijenhuis, Zegendijk 20 te Zieuwent. Tevens mogelijkheid om het Kienbanepad te lopen ca. 2 kilometer.

Dekoor treedt op 2 juni op in Marianum Lichtenvoorde met volledige theatershow. Kaarten zijn verkrijgbaar viawww.dekoor.nl/reserveren.

Lid van de Rabobank? Steun St. Switbertus, Friends en Van Reedestraat met uw stem tussen 22 mei tot 6 juni in 'Hart voor de Achterhoek'.