Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo

13 februari 2018

Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo-Ruurlo 13 februari 2018


Grootse première Opgepast!

Van links naar rechts: Jim Moorman als Jacco; Anne Telders als Eelke; Manouk Pluis als Puck; Daan Warnas als Michiel. Foto: Miortok Fotografie

RUURLO - Een rode loper, champagne en galakleding. Op dinsdag 3 april is de première van de film Opgepast! in Schouwburg Amphion in Doetinchem.

Opgepast is de tweede educatieve film van Jelle Kleinhesselink uit Ruurlo. Zijn productiebedrijf Vanjelle maakte al eerder de film Homo?! Boeit geen flikker! Hiermee wilde Jelle aandacht voor de acceptatie van homoseksualitiet. Met deze film verwierf de Ruurlose filmmaker landelijke bekendheid. De film Opgepast! heeft hij met zijn team gemaakt om jongeren te waarschuwen voor de onbewuste gevaren in het uitgaansleven. Rollen worden gespeeld door: Jim Moorman als Jacco, Anne Telders als Eelke, Manouk Pluis als Puck en Daan Warnas als Michiel
Kleinhesselink wil met de film straks langs scholen gaan om jongeren bewust te maken van deze gevaren. "We gaan binnenkort in gesprek met een opleidingsinstituut in Leeuwarden om en lespakket te maken met daarin de film." Toch willen Jelle en zijn team niet dat de film met een druk op de knop aan de leerlingen voorgeschoteld wordt. "Ik of iemand van mijn team zullen uitleg geven bij de film. We willen contact houden met de jeugd en daarom zelf bij ze langs gaan op scholen."
Een deel van het geld dat nodig was voor de film is via crowdfunding bijeengebracht. Daarnaast zijn er sponsoren die een financiële bijdragen hebben geleverd. "Tijdens deze premièreavond wil ik de sponsoren nog een extra bedanken."

Het programma van premièreavond begint om 19.00 uur. Het programma start om 20.00 uur en wordt afgesloten met een galafeest dat om 21.30 uur begint. Wie er bij wil zijn kan kaarten bestellen via www.amphion.nl. Men wordt verwacht in galakleding.

Grefte mag groeien

RUURLO - Vleeskuikenbedrijf Grefte aan de Batsdijk in Ruurlo mag uitbreiden en de opstal aanpassen. Dat heeft het college van B en W besloten. Het bedrijf mag twee vleeskuikenstallen en het uitloopgedeelte van de kippen vergroten. Het aantal vleeskuikens in het bedrijf zal aanzienlijk toenemen. Tegen het plan waren nogal wat zienswijzen ingediend, veelal met een verwijzing naar mogelijke gezondheidsrisico's. De gemeente heeft een en ander uitgebreid bestudeerd en kwam tot de conclusie dat de plannen passen binnen de regelgeving. En dat er geen sprake is van extra risico voor de gezondheid. Bij de afweging is onderzoek betrokken, de aanwezigheid van een installatie voor het tegengaan van emissies en de afstand tussen het bedrijf en kwetsbaar gebied.

Banken en stoelen in de verkoop

Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

De banken en de stoelen uit de Ruurlose Dorpskerk gaan in de verkoop. De zitplaatsen zijn verwijderd vanwege de herinrichting van de kerk.

B 3

Banken en stoelen Dorpskerk Ruurlo in de verkoop

Zo zal het nooit meer worden in de Dorpskerk. De banken en de stoelen staan te koop. Foto: PR

RUURLO – De Dorpskerk in Ruurlo wordt opnieuw ingericht. De kerk is inmiddels helemaal leeg gehaald. De grote houten banken zijn eruit. Ook de stoelen worden vervangen. Daarom zijn deze banken en stoelen nu te koop. Naar verwachting zal daarvoor – ook vanuit nostalgische overwegingen - veel belangstelling zijn.

De diaconie neemt de pakketten in ontvangst bij Plus Kogelman. Foto: PR

In de Dorpskerk in zijn oude gedaante namen de banken een belangrijke plaats in. Inmiddels wordt hard gewerkt aan een nieuwe invulling van de ruimte die daarmee is vrij gekomen. Velen hebben op zondagmorgen en bij andere gelegenheden op die banken en stoelen gezeten. Dat kan nog steeds, maar dan wel op een andere plaats, bij mensen thuis bijvoorbeeld. Het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem verwacht veel belangstelling voor de stoelen en banken. Die verwachting baseert men onder meer op hoe snel de banken uit kerkelijk centrum De Hoeksteen in Barchem waren verkocht toen deze in 2016 te koop werden aangeboden. Liefhebbers kunnen uiterlijk op zaterdag 24 februari via cvk@pknruurlobarchem.nl aangeven voor hoeveel stoelen en banken zij belangstelling hebben. Op zaterdag 3 maart kunnen deze dan tussen 10.00 en 12.00 uur in de Dorpskerk in Ruurlo worden opgehaald. Ze zijn niet gratis. Een stoel kost 25 euro en een bank tweehonderd euro. Kijk voor meer informatie op de website www.pknruurlobarchem.nl.

Plus-pakketten actie Diaconie voor inwoners Ruurlo

RUURLO – Ook dit jaar heeft de diaconie van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem weer Plus-zegels ingezameld om inwoners van Ruurlo met een kleine beurs te kunnen verrassen met een pakket vol levensmiddelen en huishoudelijke producten. Voor gezinnen worden er twee booschappenpakketten beschikbaar gesteld. De actie is in goede samenwerking met Tom en Yvonne Kogelman van Plus Kogleman supermarkt gehouden. Zij hadden in de winkel een bus geplaatst waar mensen hun zegels direct in konden deponeren. Daar is veel gebruik van gemaakt. "We merken dat klanten de actie een warm hart toedragen", zegt voorzitter Roland Meurs van de diaconie. 'Want niet alleen de bus in de supermarkt werd gebruikt, ook vonden de leden van de diaconie regelmatig zegels in hun brievenbus of werden ze bij hen thuis afgegeven. Het mooie is natuurlijk ook dat je op een heel eenvoudige manier direct iets kunt betekenen voor de inwoners van je eigen dorp. Dat geeft meer betrokkenheid. Nu alle zegels zijn geteld en de volle kaarten zijn ingeleverd konden we maar liefst honderdzeventig pakketten ophalen." De diaconie en Thom en Yvonne Kogelman willen iedereen van harte bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit fantastische eindresultaat. In Ruurlo heeft men ruim honderddertig pakketten mogen bezorgen. De overige pakketten gaan naar de Voedselbank Achterhoek.

Column

Revolutie

Het was 1968 en op de koffergrammafoons van mij en bijna al mijn vrienden lag constant die ene plaat: 'When the music's over' van The Doors. Jim Morrison die onze gedachten, onze diepste wens verwoordde: 'We want the world and we want it now!' We konden er geen genoeg van krijgen. Steeds weer draaiden we dat ene nummer. Hooguit een enkele keer afgewisseld met 'Street Fighting Man', van de Rolling Stones.

Het is nu vijftig jaar geleden. Achteraf zou 1968 de geschiedenis ingaan als het jaar van de revolutie. Voor ons voelde het toen al zo aan. Dit was het jaar, waarin de wereld voorgoed zou veranderen. Het jaar waarop de jongeren de macht zouden overnemen. We wisten wat we wilden en we waren met velen!
Dat tweede, dat klopte. Aan het eind van die befaamde jaren '60 was maar liefst één derde van de Nederlandse bevolking jonger dan twintig jaar. Maar dat eerste, daar zet ik achteraf mijn vraagtekens bij. Wilden die jongeren wel allemaal hetzelfde?
Nou, nee dus. Achteraf constateer ik dat ik met mijn 'revolutionaire' ideeën en mijn muzikale smaak tot een kleine minderheid behoorde. Een minderheid die in mei 1968 weliswaar stond te trappelen om mee te gaan doen aan de studentenopstand in Parijs, maar daar meestal niet terecht kwam.

Ik was nog maar zestien in 1968. Middelbaar scholier nog, maar in mijn eigen beleving al een echte revolutionair. Wat er in Parijs gebeurde volgde ik natuurlijk op de voet. Voor zover dat mogelijk was in die tijd, want de sociale media bestonden nog niet. Ik was er van overtuigd, dat het slechts een kwestie van tijd was voor de revolutie naar de Achterhoek kwam, maar daar wilde ik niet op wachten. Ik wilde zelf naar Parijs toe. Met mijn Lochemse vrienden Michel en Waldemar.
Het kwam er bijna van. We zaten al in de Renault Dauphine, waarmee oudere zus ons van Lochem naar Parijs zou brengen. Net toen ze wilde starten kwam er een auto aanrijden. Mijn moeder stapte uit. Met ferme tred beende naar het Renaultje toe, rukte de deur open en sprak slechts drie woorden: "Naar huis jij!"

Ja, achteraf was het best stom, dat ik voor ik uit huis weg ging dat briefje op de keukentafel had gelegd: "Ben naar Parijs met Michel en Waldemar. Zie nog wel wanneer we terug komen." Het briefje dat een eind maakte aan mijn loopbaan als revolutionair, nog voor die kon beginnen.

Ach, misschien was het maar beter zo. Want wat moesten we daar eigenlijk in Parijs? De klappen opvangen voor mede-jongeren die voor iets heel anders streden dan wij toen dachten. Want die hele studentenoproer van mei '68, weten we nu, ging slechts over gescheiden studentenhuizen in Parijs. Over het verbod voor de jongens om bij de meisjes op de kamer te komen! Inzet van de revolutie waren dus geen hoogstaande idealen, maar slechts liefde en lust. Had ik dat destijds geweten, dan had mijn moeder me niet uit dat Renaultje hoeven te trekken.

Tja, en hoe ging het verder? De opstand in Parijs doofde uit door slim optreden van president De Gaulle. Studentenprotesten elders werden bloedig neergeslagen en de Praagse lente werd door de Russen in geweld gesmoord. De revolutie heeft de Achterhoek nooit bereikt. Dat was 1968, het jaar van de teleurstellingen.

Column

Pleren

Stef Grote Ganseij heette de eerste grote liefde van mijn dochter. Ik zal hem nooit vergeten. Niet alleen vanwege die achternaam (die in Salland veel voorkomt), maar ook door de eerste ontmoeting. Stef zou rond vijf uur die middag arriveren om kennis te maken met de ouders van zijn meisje. Maar het werd zes uur, half zeven en nog steeds was Stef er niet. Pas om tien voor zeven ging de bel. Ik deed open en zag bij de voordeur een behoorlijk verfomfaaid jongmens. Zwarte vegen door het gezicht, een jas vol modder en knieën die door de spijkerbroek heen kwamen. En dat was in 1993 nog geen mode! "Ik bin met de brommert in de sloot gepleerd", was Stefs verklaring.
Pleren staat in bijna heel Oost-Nederland voor vallen. Beter nog: voor hard neervallen. Maar zoals zo vaak is het niet het enige woord. Het Achterhoeks kent voor (neer)vallen nog tal van andere. Teveel om ze allemaal op te noemen. Neersmaksen bijvoorbeeld, of dale kwatsen. Neerstoeken kan ook, of kladden. Of meer ouderwets: daleflasken, toostötten of kasmaksen. En had Stef in het Montferland gewoond, dan was hij niet van zijn bromfiets gepleerd maar afgetoemeld.
Sommige woorden voor vallen hebben alles te maken met het geluid dat je hoort. Appels bijvoorbeeld pofken van de boom en pannen kletteren van het dak. Maar hoe nu het geluid te omschrijven van een stapel borden die van tafel valt? Nou, zeg maar klabateren, want dat is Achterhoeks voor vallen met veel lawaai.

Ruurlo/Barchem

Werk Bierhuizen en Verdaasdonk in gemeentehuis

Monique Verdaasdonk en Dolf Bierhuizen. Foto: PR

BORCULO - De expositie in de hal het gemeentehuis van Borculo is opnieuw ingericht. Er staan nu houten beelden van Dolf Bierhuizen en er hangen schilderijen van Monique Verdaasdonk. Beiden wonen en werken in Borculo. Hun werk is tot eind april 2018 te bezichtigen. De toegang is vrij gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Monique Verdaasdonk tekende als kind al graag en is dat eigenlijk altijd blijven doen. Op de opleidingsschool voor kleuterleidsters werden destijds veel teken- en schilderlessen gegeven. En in de tijd daarna volgde zij diverse cursussen met allerlei technieken waaronder schilderen op zijde, aquarelleren, krijt en schilderen met olieverf op doek of met droge kwast op papier. Behalve in het onderwijs werkte ze ook een aantal jaren met succes voor een designstudio, als ontwerpster van stoffen voor gordijnen en dekbedovertrekken. Vooral olieverfschilderijen, dry brush met olieverf en schilderingen op zijde zijn de laatste tijd technieken, die ze het meest gebruikt. Haar werk is meestal realistisch, met name de olieverfschilderijen. De schilderingen op zijde zijn vaker iets geabstraheerd. De onderwerpen worden vaak uit de natuur gehaald.
Dolf Bierhuizen heeft zijn passie voor het beeldhouwen pas op latere leeftijd ontdekt. In 2002 begon hij met beeldhouwen in steen maar de liefde voor hout won het al snel van het steen en hij legde zich toe op houten beelden. In 2005 verhuisde hij naar de Achterhoek en kwam in contact met Geert Lebbink in Doetinchem bij een cursus vormgeving in hout/beeldhouwen en leerde daar vooral anders te kijken naar alles om je heen. Een beeld ontstaat bij hem niet gedurende het beeldhouwproces maar juist ervoor door goed naar het hout te kijken en 'er in te kruipen'. Het vormen van de beelden door de combinatie van handwerk, fantasie en creativiteit blijft altijd de grootste uitdaging. Zijn grote voorbeelden zijn Henry Moore met zijn grote liggende beelden en Alberto Giacometti met zijn lange smalle beelden.

Iedereen die werk (schilderijen, beelden of ander kunstzinnig werk) heeft gemaakt is vrij om zich aan te melden voor een tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis. Wie woonachtig is in de gemeente Berkelland, kan zich melden door een mailtje te sturen naar berkellandcultuur@gmail.com.

Praat mee tijdens bijeenkomst 'Maak van krimp je kracht'

De bijeenkomst in Eibergen werd druk bezocht. Foto: PR

BORCULO/RUURLO - De Welzijnsraad en de Seniorenraad van Berkelland vinden het belangrijk dat aandacht is voor demografische ontwikkelingen in de gemeente. Onder het motto 'Maak van krimp je kracht' willen Welzijnsraad en de Seniorenraad de bewustwording onder de inwoners van Berkelland vergroten en daarvoor nodigen zijn belangstellenden uit om mee te praten.

De bevolking van Berkelland verandert. De demografische ontwikkelingen laten zien dat het aandeel ouderen toeneemt (vergrijzing) en het aantal jongeren afneemt (ontgroening). Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft recent onderzoekscijfers gepubliceerd, waarin staat dat Berkelland een bevolkingsdaling van 0,4% heeft, met een afname van 183 personen in 2017. In de regio Twente-Achterhoek is Berkelland daarmee de sterkst groeiende krimpgemeente. (bron: https://www.tubantia.nl/regio/bevolking-in-deze-regio-groeit-licht-borne-en-enschede-uitschieters~a94bc8a1/)

Op 20 september 2017 is op initiatief van de Seniorenraad en de Welzijnsraad afgetrapt met een brainstormsessie over de demografische ontwikkelingen in samenwerking met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs, ouderen, wonen en cultuur.
Op 31 januari 2018 vond de eerste vervolgbijeenkomst plaats in Neede. Daarna volgende de bijeenkomsten in respectievelijk Eibergen, Ruurlo en Borculo.

Tijdens de vervolgbijeenkomsten staan prikkelende stellingen centraal die inspelen op mogelijke gevolgen van demografische ontwikkelingen in Berkelland. Aan de hand van deze stellingen vindt de discussie plaats over kansen en mogelijkheden voor een veranderend Berkelland.

De volgende bijeenkomsten staan gepland op de woensdagen 14 februari 2018 in Ruurlo en op 21 februari 2018 in Borculo.

Belangstellenden zijn welkom en kunnen zich aanmelden via welzijnsraad.berkelland@kpnmail.nl? Bij voorbaat dank en graag tot op de bijeenkomst(en).

Eten in Het Hof

BORCULO - Donderdag 22 februari kan er weer worden gegeten in het Eetcafé in Ontmoetingscentrum Het Hof aan de Hoflaan 5 in Borculo. Het Eetcafé is voor senioren, ouderen en alleenstaanden. Onder leiding van de koks gaan de vrijwilligers het diner op die dag voorbereiden en uitserveren. Op deze dag worden de deelnemers om 12.00 uur verwacht in de Ontmoetingsruimte van Het Hof waar ze eerst samen een drankje kunnen drinken, waarna zij om 12.30 uur aan tafel kunnen voor het diner. Het viergangen diner kost € 11 per persoon inclusief een drankje te voldoen vooraf of na afloop. Reserveren is noodzakelijk en kan van af heden tot en met maandag 19 februari, bewoners uit de Gemeente Berkelland hebben voorrang. Het menu voor deze dag: knolselderijsoep, spaghettini met tomaten-champignonsaus, varkenshaas medaillons, groente- en aardappel garnituur, flensje met roomijs en abrikozensaus. Met eenvoudige dieet wensen kan rekening worden gehouden. Gelieve dit bij opgaaf te vermelden. Reservering of meer informatie over het Eetcafé kan men contact opnemen met Jos Holweg van Betula welzijnsdiensten, tel. 0545-469999.

Rob Reijnen gast bij Vrouwen van Borculo

BORCULO - Op 19 februari geeft Rob Reijnen een lezing bij de Vrouwen van Borculo met als thema: Arctic en Antartic hoe lang nog? Rob Reijnen een gepassioneerd natuurfotograaf won in 2009 de wedstrijd van National Geographic in de categorie Fauna met foto's van de jagende laplanduil. Ongetwijfeld komt het actuele onderwerp ter sprake: de veranderingen van het klimaat. De lezing begint om 19.45 uur en wordt gehouden bij Peters, Steenstraat in Borculo. Niet leden zijn welkom en betalen 5 euro entree.

Zingend het voorjaar in met Gospel Drive

Zangdagavond Geesteren. Foto: Jan Taalman

GELSELAAR - Na enkele succesvolle optredens, houdt gemengd koor Gospel Drive weer een open repetitie. Op woensdag 21 februari van 20.00 tot 21.30 uur is iedereen van 16 jaar en ouder van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te zingen.

Het koor zoekt nog leden voor alle stemgroepen. er wordt geoefend op Landgoed Hilhorst, Boshoek 6, Gelselaar. Meerijden is vaak mogelijk.

Informatie is te vinden op www.gospeldrive.nl, mail: info@gospeldrive.nl of bij Rieneke Hilhorst: 0545-271153 of 06-53462828.

Gemeente werkt met burgers aan multifunctioneel schoolplein Gelselaar

Van voor naar achter de school

GESELAAR - Twee jaar geleden heeft Gelselaar een dorpsvisie ontwikkeld. Een dorpsvisie is een document waarin is vastgelegd op welke wijze het dorp zich de komende jaren bij voorkeur wil ontwikkelen. Het is een document dat tot stand komt in nauwe samenwerking tussen inwoners, bedrijfsleven en eventuele andere belanghebbenden. Eén van de onderdelen van de Gelselaarse dorpsvisie betrof de herinrichting van het schoolplein van de basisschool G.H. van der Lugt.

Het terrein krijgt nu een meer multifunctionele invulling. In de school zijn ook de dorpsböke, de bibliotheek, en de peuterspeelzaal gevestigd. Het schoolplein moet in de toekomst ook meer buiten de schooltijden worden benut. Met de inrichting wordt daarmee rekening gehouden.

De parkeerruimte voor de school is nu beperkt, dat leidt soms tot gevaarlijke situaties bij het brengen en halen van kinderen. Een deel van het schoolplein aan de voorzijde wordt opgeofferd om dat te verbeteren. Achter en opzij van de school is genoeg ruimte om het schoolplein uit te breiden en opnieuw in te richten.
De beide betrokken wethouders Joke Pot en Patricia Hoytink-Roubos zijn enthousiast over het project. Patricia Hoytink is blij hoe het project in nauwe samenwerking tussen gemeente en inwoners tot stand is gekomen. En ook Joke Pot kijkt tevreden terug op hoe de gemeente een bijdrage heeft kunnen leveren middels grondruil, de herinrichting van de voorkant van het schoolplein en de inrichting van parkeerplaatsen.
Met het project is in totaal 57.000 euro gemoeid. Het schoolbestuur OPONOA draagt 22.500 euro bij en de gemeente 10.000 euro. Het resterende bedrag is bijeengebracht door de bevolking van Gelselaar, betrokken instanties en fondsen.

Moment voor Kunst

BERKELLAND - Tot eind februari kunnen Kunstenaars zich nog aanmelden voor 'Moment voor Kunst', georganiseerd door Kunstkring B Art

De eerste zes weken van de aanmeldingsperiode voor het kunstevenement Moment voor Kunst dat tijdens de pinksterdagen in Haarlo wordt gehouden zijn voorbij. Vele kunstenaars, zowel uit Berkelland als ver daarbuiten, uit Nederland en Duitsland hebben zich opgegeven om met hun werk en/of persoonlijk tijdens die dagen aanwezig te zijn. Sommigen voor de expositie in Kulturhus 't Stieltjen of de PKN kerk 'De Kluntjespot'; anderen voor het Kunstplein, waar ze al of niet een demonstratie zullen geven van hun artistieke werkwijze en talenten.
Op basis van wat de organiserende Kunstkring B-Art tot nu toe heeft binnengekregen is een bezoek aan het evenement op 20 en 21 mei de moeite waard.
Vooral het aantal kunstenaars dat er voor kiest om niet achter hun kraam te gaan staan, maar om ook actief bezig te zijn en de bezoekers te laten zien wat en hoe ze hun kunst maken is nu al groter dan de vorige keer.
Er schilders en keramisten, houtsnijders en beeldhouwers aan het werk te zien. Hoe het schilderen en tekenen met Japanse penselen gebeurt, wat het gebruik van de drybrush techniek voor resultaat oplevert, of hoe het werken met marmermeel in zijn werk gaat en wat voor effect dat geeft.
Ook kunnen belangstellenden kennis maken met minder bekende stijlen zoals het linialisme en de technieken van het kaarsen snijden. En wie nog niet wist dat Raku stoken ook in de magnetron mogelijk is moet zeker naar de demonstratie daarvan komen kijken.

Voor wat de expositie betreft moet afgewacht worden op welke manier deelnemers vorm zullen (hebben ge)geven aan het thema 'illusie'. Na de aanmelding hebben ze nog enkele maanden de tijd om hun werk vorm te geven.
Kunstenaars kunnen zich nog aanmelden nog tot 28 februari via http://www.kunstkringbart.com/moment-voor-kunst-2018/

Amicitia haalt papier op

De Kluntjespot. Foto: www.bramsnor.nl Foto: Verona Westera

GEESTEREN - Muziekvereniging Amicitia haalt op zaterdag 24 februari weer oud papier op in Geesteren en buitengebied. Inwoners van Geesteren worden verzocht om het oud papier gebundeld aan de straat of goed bereikbaar op het erf te zetten. De inzameling start 's morgens om 9.00 uur. De papiercontainers staan tot 12.00 uur bij Slootsmid aan de Oude Diepenheimseweg/Korenbree.

Ouderensoos in Staove

GEESTEREN – In de Staove op het Kerkplein in Geesteren wordt woensdagmiddag 21 februari een bijeenkomst voor senioren gehouden. Jan en Hendrika Hietland komen vertellen over hun reis naar Oost Europa, onder meer naar Sint Petersburg in Rusland. Hierbij worden ook beelden getoond. De bijeenkomst begint om 14.30 uur.

Toneelvereniging Ons Genoegen bakt ze dit jaar bruin

Mevrouw van Schie (gespeeld door Ida Leijenhorst), mede eigenaar van de bakkerij, overtuigt namelijk haar man Theo van Schie (Erwin Bannink) met een briljant idee om de bakkerij nieuw leven in te blazen. Foto: Mark Koeleman.

'High Tea in Bakkerij van Schie'

BARCHEM – Ze zijn nog volop in repetitie. Maar de jaarlijkse voorstellingen van Toneelvereniging Ons Genoegen uit Barchem komen steeds dichterbij. Ons Genoegen speelt namelijk op zaterdag 3 maart, vanaf aanvang 20.00 uur, vrijdag 9 maart,ook vanaf 20.00 uur en zaterdag 10 maart, vanaf 14.00 uur bij HCR In de Groene Jager de klucht 'High Tea in Bakkerij van Schie'.

De toneelspelers van Ons Genoegen bakken het wel heel erg bruin dit jaar in de klucht 'High Tea in Bakkerij van Schie' die geschreven is door Michiel Geurtse en Cocky van Dijk.

Mevrouw van Schie (gespeeld door Ida Leijenhorst), mede eigenaar van de bakkerij, overtuigt namelijk haar man Theo van Schie (Erwin Bannink) van haar briljante idee om de bakkerij nieuw leven in te blazen. 'High Tea' party's en een lunchroom kunnen de zaak op een hoger plan brengen denkt zij. Ze probeert de zaak zo goed mogelijk te redden. Jammer dat meneer meer oog heeft voor het vrouwelijk schoon dat hem voor de voeten loopt dan voor zijn vrouw. En dat vraagt om wraak.
Bakker Theo van Schie gaat gebukt onder het feit dat de bakkerij niet zo floreert als hij graag zou willen. Mede door het gestuntel van de jonge bakkershulp Jacob (Gerben Mulderije). Jacob doet enorm zijn best maar helaas zijn geklungel met bakblikken vraagt om moeilijkheden. Wendy, (Moniek Lubberdink) de mooie vlotte verkoopster weet goed wat ze wil en hoe ze dat moet krijgen. Ze gooit al haar charmes in de strijd en neemt de term 'High Tea' wel erg letterlijk.
Buurvrouw Marie Koekoek, (Henny van Heuven) is een potige, vrijgezelle boerin. Met haar enorme 'voorkomen' brengt ze bakker Theo voortdurend in verlegenheid als zij haar streekproducten voor de bakkerij komt bezorgen. Dan is er nog een klant en wel agent Achteroe (Ronald Klein Geltink) die zich verstopt achter zijn krantje. Hij is namelijk 'undercover' want hij vertrouwt de bakkerszaak niet helemaal. Er wordt stiekem wiet verhandeld. Ergens in dit stille dorpje. Maar waar precies? En komt die vrouwelijke klant (Ans Dinkelman) wel voor de lekkere soesjes, of een stevig volkoren broodje? Ze gedraagt zich wel erg vreemd, maar waarom? Dat moet de agent tot op de bodem uitzoeken. Maar kan hij dat wel? Dat kan iedereen zelf komen zien in de heerlijke klucht 'High Tea in Bakkerij van Schie'. De regie is in handen van Sander van Voorst.

Ludieke actie
Ons Genoegen heeft een ludieke actie via Facebook: like en deel. De winnaar ontvangt een VIP arrangement voor twee personen en wordt van huis opgehaald door chauffeur Arnold en weer thuis gebracht na de voorstelling. Op de gereserveerde plaats zal een heerlijke 'High Tea' verrassing klaar staan. Ook kan de winnaar back stage een kijkje nemen bij de spelers en bij de mensen van het licht en geluid.

Kaartverkoop
Toegangskaarten zijn in de voorverkoop vanaf zaterdag 17 februari verkrijgbaar bij Supermarkt Attent Frank Bannink voor 7,50 euro per persoon. Donateurs van Ons Genoegen betalen op vertoon van hun donateurskaart twee euro per persoon entree. Telefonisch zijn de kaarten te bestellen bij Anneke Koeleman: 0573-459446.

Uitslagen Ruurlose Bridge Club

RUURLO – Op woensdag 7 februari was de laatste zitting van de vierde competitieronde van de Ruurlose Bridge Club gespeeld. De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Corrie en Fop van Kooten 57,92%; 2. Truus van Helvoort en Marietje Hissink 54,17%; 3. Joke Gotink en Joost Walter 53,75%. B-lijn: 1.Inge Meulenbeld en Trijnie Herweijer 62,92%; 2. Peter Hendriks en Johan Eek 62,50%; 3. Hennie Holtslag en Jan Wolters 60,42%. C-lijn: 1. Joke van Vleuten en Henk Top 66,67%; 2. Albertha Aaten en Gerry Boekelman 54,50%; 3. Emmy Baan en Ellen Barendregt 54,17%.

Eindstand vierde competitieronde: A-lijn: 1. H & M 55,92%; 2. Joke Gotink en Joost Walter 54,25%; 3. Jan Baan en Piet Greidanus 52,83%. B-lijn en gepromoveerd naar de A: 1. Ineke Telle en Adriaan Vink 58,65%; 2. Trudi van Welsem en Guido Baggen 55,71%; 3. Albert van der Moolen en Gerrit Weijman 54,16%. C- lijn en gepromoveerd naar de B: 1. Joop Tetteroo en Jan Wolters 56,04%; 2. Ine Homburg en Loek Terwee 55,08%; 3. Albertha Aaten en Gerry Boekelman 54,69%. Gedegradeerd van A naar B: Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 44,50%; Lien en Karel Hetzel 43,08%; Henny en Cor Molenaar niet vaak genoeg gespeeld. Gedegradeerd van B naar C: Truus Leusink en Hils Weijman 45,62%; Ap Ruesink en Wim Eggink 44,60% Tanny en Fred van Aesch 44,52%.

42ste Sanne Ribbers klootschiettoernooi

BARCHEM - Klootschietvereniging De Heksenkring uit Barchem houdt op zaterdag 10 maart het 42ste Sanne Ribbers klootschiettoernooi om de Sanne Ribbers Trofee 2018. Iedereen die mee wil doen kan met een groep van vier of vijf mensen inschrijven. Materiaal is aanwezig. Er mag met alle soorten wedstrijdmaterialen gegooid worden.

Er wordt weer in drie verenigingsklassen (NKB, AKF, KFIJ en ENKF) en de vrije klasse vrouwen en mannen gegooid met daarnaast de speciale Barchemse klasse. In de Barchemse klasse mag maar één persoon deelnemen die aangesloten is bij een bond van klootschieters. Het toernooi wordt op drie parcoursen rondom Barchem gespeeld.
De prijzen dit jaar zijn voor alle klassen bekers en uiteraard de fel begeerde Sanne Ribbers wisselbekers. Wie een hark of kloot kwijt raakt moet tien euro betalen. Inschrijven kan 10 maart tot 13.15 uur in de grote zaal van dorpshuis 't Onderschoer. De start is vanaf 13.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt zes euro. Voor meer informatie: Onno Hogenbirk, Tel. 06 13773175, E-mail: kv.de.heksenkring@live.nl.

Tweede 'Moederkracht' in 't Dorpshuis Ruurlo

RUURLO - De tweede editie van 'Moederkracht' is op woensdag 21 februari. Dit is een ochtend over bewust moederschap: Wat voor moeder wil je zijn?

'Moederkracht' is een initiatief van 't Dorpshuis Ruurlo en Sterrenkracht Kindercoaching. Samen bieden zij moeders een moment om samen met andere moeders te praten over het moederschap om zo van elkaar te kleren en elkaar te inspireren. Via spel en creativiteit kun ze ontdekken wat voor moeder ze graag zouden willen zijn en welke stappen zij daarin kunnen zetten. Het doel is om daarna vol (nieuwe) energie te genieten van de kind(eren).
'Moederkracht' is gewoonlijk elke laatste woensdagochtend van de maand van 10.00 tot 11.30 uur. In de maand februari is de bijeenkomst echter op woensdag 21 februari; dit in verband met de voorjaarsvakantie van de scholen. De bijeenkomst vindt plaats in de bibliotheek Ruurlo, Dorpsstraat 74. Deelname is gratis.
Deelnemers betalen alleen voor een kopje koffie of thee 0,50 cent per kopje. Opgeven is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Voor meer informatie of aanmelding kan men contact opnemen met Sterrenkracht Kindercoaching, Astrid Muijers, tel.: 06-13208070 of mailen naar: info@sterrenkrachtkindercoaching.nl, of kijk op de website www.sterrenkrachtkindercoaching.nl.

Winterdrive Maandag Bridgeclub

RUURLO - Op zondag 4 februari werd er een open drive georganiseerd in de Tapperij in Ruurlo. De voorzitter Wim Janssen heette iedereen hartelijk welkom en toen kon het spel beginnen.

De winnaars in de A-lijn waren: Marianne Vlijmincx en Frank Schut en in de B-lijn: Gerke Mantel en Maartje van Arlkel . Zij mochten als eersten een prijsje uitzoeken en daarna de deelnemers met een score die het dichts bij de vijftig procent was.
Dit waren in de A-lijn: Tanny van Aesch en Fred van Aesch en in de B-lijn: Wilma van der Horst eb Wim van der Horst. Ook voor Erica Schut en Theo Schut en Beb van Barneveld en Richard Schepers was er een prijsje omdat zij als laatste geëindigd waren in hun lijnen. Nadien was er de mogelijkheid om te blijven eten en daar maakten velen gebruik van.
Het was een gezellige ontspannen middag en veel deelnemers gaven te kennen om volgend jaar weer een uitnodiging te krijgen. De organisatie ontving veel positieve reacties op de zeer geslaagde middag.

Ruurlo/Barchem

GroenLinks wil meest linkse, meest duurzame en meest sociale college ooit

Leo Morren, lijsttrekker GroenLinks. Foto: Rob Stevens

BERKELLAND - Leo Morren is de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor GroenLinks. GroenLinks begon in 2005 in de raad van Berkelland met één zetel, de laatste twee raadsperiodes waren dat twee zetels. De huidige lijsttrekker Stefan Nijhuis houdt er mee op (in verband met een nieuwe baan R.S.), evenals de nummer twee in de raad Paul Knuvers.

Door Rob Stevens

Leo: "Er gaat in één klap dus veel raadservaring en dossierkennis verloren. Dat zullen de nieuwkomers moeten opvangen. Maar zowel Stefan als Paul zullen gelukkig op de achtergrond beschikbaar blijven. Sterker, we mikken er op na de komende verkiezingen deel uit te kunnen gaan maken van de nieuwe coalitie. Stefan Nijhuis heeft al te kennen gegeven wel als wethouderskandidaat voor GroenLinks beschikbaar te zijn. Het lijsttrekkerschap voelt voor mij natuurlijk aan. Ik ben mijn hele leven al in politiek geïnteresseerd en sinds twee jaar ben ik lid van GroenLinks. We hebben nu twee zetels in de raad, dankzij een restzetel als gevolg van een lijstverbinding met de PvdA. We denken nu met minimaal drie zetels in de raad te komen. Ik merk dat de partij minder elitair wordt, minder belerend hoe het moet. Samenwerking met ander partijen komt dan makkelijker in zicht. De samenleving verandert, ik zoek naar andere vriendelijker manieren van omgang met elkaar. We zoeken nu meer naar overeenkomsten dan verschillen. Programmatisch liggen we dicht tegen de PvdA aan, alhoewel dat toch wel een ander publiek is."

"Voor de komende periode hebben we twee duidelijke speerpunten. We willen in de eerste plaats werk maken van het afvalbeleid. Daar is in commissies en de raad al zolang over gediscussieerd en nog steeds verandert er niets wezenlijks." Leo haalt een Volkskrant van een paar weken geleden uit zijn tas en slaat een artikel open. "België loopt voorop als het gaat om afvalscheiding en de geringe hoeveelheid restafval per persoon, wat wij hier in de grijze container gooien. Ze werken daar met gekleurde kunststof zakken, elk type afval heeft een eigen kleur. Heel simpel en ook makkelijk uit te breiden. Die zakken moet je kopen. Die voor restafval is het duurst. Het systeem in België is een voorbeeld dat de vervuiler betaalt. Dat principe wil Groen Links ook hanteren. Ik wil mensen proberen te verleiden tot ander gedrag en ze daarvoor belonen. Ons tweede speerpunt wordt de aandacht voor de groep twintig- tot veertigjarigen in onze gemeente. Die is belangrijk en moeten we zien te verleiden hier te blijven en/of komen wonen. Dat betekent dat we ons op leefbaarheid moeten focussen. Goed onderwijs, goed openbaar vervoer, starterswoningen en werkgelegenheid. Misschien zijn 'Tiny houses' als betaalbare starterswoningen en een hbo-opleiding voor verpleegkundigen in de Achterhoek dan goede aandachtspunten. Het aantrekkelijk maken van de leefbaarheid hier is wel iets waar je met alle partijen de schouders onder zult moet zetten. Dat kan GroenLinks niet alleen."

Leo benadrukt dat je als coalitiepartij natuurlijk wel meer in de melk hebt te brokkelen. De partij zoekt uitdrukkelijk meer naar samenwerking dan in het verleden. En die mogelijkheden zijn er volgens Leo. Hij roept Han Boer van D'66 in dat licht op kleur te bekennen en samen met GroenLinks het groene hart te vormen van het meest linkse, meest duurzame en meest sociale college dat Berkelland ooit heeft gehad. Berkelland heeft de afgelopen jaren offers gebracht, een aantal voorzieningen zijn geprivatiseerd. De VVD zet in op OZB-verlaging. GroenLinks is daar niet voor. GroenLinks wil geld 'dat over is' liever besteden aan een korting op de afvalstoffenheffing, zo profiteert iedereen ervan. En de partij zet in op duurzaamheid, een plaatje waar bijvoorbeeld de bouw van megastallen niet in past.

"De gemeenteraad is een lekendemocratie", zegt Leo Morren. Berkelland heeft volgens hem geen vechtraad. Dat bevalt hem wel. Er wordt wel scherp gediscussieerd. "We moeten ons niet tegenover de burger plaatsen, maar ernaast. Wat hem de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd is dat er bestuurlijk geen stappen zijn gemaakt met het afvalstoffenbeleid. Iedereen heeft een mening, wil min of meer hetzelfde, en toch komen we er samen niet uit. De verduurzaming van Berkelland kan ook sneller. Met een paar windmolens zet je al grote stappen volgens Morren. Die zouden net als in Deventer langs de A1 hier heel goed langs de nieuw N18 kunnen staan. En compenseer dan eventueel huishoudens die er last van hebben."

Begin april treedt de nieuwe raad aan. Dan beginnen ook de college-onderhandelingen. Hij is blij met een sterke fractie achter zich. Hij heeft er zin in en zal het, net als zijn voorganger, op zijn eigen manier doen. Leo Morren: "GroenLinks is er klaar voor en wil mee doen."


Amnesty International zoekt collectanten

BERKELLAND - Overal in de wereld zijn mensen van Amnesty International actief om de rechten van de mens te bewaken. Niet alleen in oorlogsgebieden worden mensenrechten met voeten getreden, maar in veel landen komen wantoestanden zoals slavernij en kinderarbeid nog dagelijks voor. De vluchtelingenproblematiek blijkt Europa voor bijna onoplosbare vragen te stellen. Overal neemt racisme, discriminatie en intolerantie toe. Kortom; er is op het gebied van mensenrechten nog enorm veel te doen en daarom is het werk van Amnesty International nog van het grootste belang. In de periode van 11 tot en met 17 maart wordt de landelijke collecte van Amnesty International gehouden. Helaas loopt in Berkelland het aantal collectanten jaarlijks terug, omdat ze door de hoge leeftijd of door gezondheidsklachten dit werk niet meer kunnen uitvoeren. Daarom is Amnesty op zoek naar nieuwe collectanten. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Nel van Waveren, tel 0575 556859 (groep Ruurlo) of met de collectecoördinator voor Berkelland via de mail robverheggen@hotmail.com.

Kaartverkoop Matthäuspassion van start

ZIEUWENT - Paaspop-klassiek brengt op Goede Vrijdag 30 maart voor de elfde keer een Passie van Bach in Zieuwent. Inmiddels een traditie in de Achterhoek op Goede Vrijdag: een door Emile Engel geleide professionele uitvoering van de Matthäus in de Werenfriduskerk midden in het dorp; een kerk met de uitstraling van een kathedraal.

Door de moderne aanpak in techniek: een prachtig uitgelichte kerk in kleuren passend bij de sfeer en de weergave via grote beeldschermen wordt gezorgd voor een intense beleving. De schermen geven een gedetailleerd beeld van de orkestmusici, koor, dirigent en solisten en hun beleving tijdens het concert. De uitvoering in Zieuwent wordt door recensenten en publiek daarom geroemd om de totaalbeleving.
Het verhaal van de Matthäus Passion door Bach spreekt anno 2018 nog steeds tot de verbeelding omdat de thema's nog altijd actueel zijn. Liefde verraad, bedrog en lijden weergegeven in klanken die emoties bij ons oproepen, zorgen voor herkenning en soms herbeleving bij de luisteraar van nu. Aan dit concert van J.S. Bach werken ongeveer 100 uitvoerenden mee.

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is van start gegaan. Meer informatie, ook daarover, op de website.
Wij houden u de komende weken op de hoogte van bijzonderheden over deze heel speciale uitvoering.

Kerken gaan in debat met politici in Berkelland

BERKELLAND - Op initiatief van de predikanten in Berkelland komen op maandag 19 februari de lijsttrekkers van de politieke partijen in de gemeente Berkelland naar Het Assink in Neede. Tijdens een debatavond onder het thema 'Geloof in de politiek' gaan de bezoekers horen welke rol het geloof speelt in de politiek. Iedereen is welkom.

"Waar vinden we in de programma's van de politieke partijen aandacht voor wat vanuit het geloof belangrijke verantwoordelijkheden zijn, zoals de zorg voor de naaste en voor de aarde?", vroeg een aantal Berkellandse predikanten zich af. Die vraag mondde uit in het organiseren van een debatavond. Onder leiding van Adriaan van Oosten, oud-wethouder van Zutphen, gaan de lijsttrekkers met elkaar en met de zaal in gesprek over onderwerpen als de zorg voor ouderen, de armoedeproblematiek, de opvang van vluchtelingen en de positie van de boeren. Kerken speelden altijd een belangrijke rol waar het gaat om de samenhang in de samenleving. Door de ontkerkelijking is die rol veel minder prominent geworden. Hoe neemt de gemeente die rol over? Hebben de lijsttrekkers daarover concrete ideeën? Het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven. Welke handreikingen bieden de politieke partijen daarbij? Ongetwijfeld komt ook de armoede waarin veel gezinnen moeten leven aan de orde, evenals de vraag waarop vluchtelingen kunnen rekenen als zij op onze deur kloppen? Zien de politici een rol voor de kerken? De debatavond wordt gehouden op maandagavond 19 februari in Het Assink, Julianastraat 12a, Neede. Het debat begint om 20.00 uur, de zaal is al om 19.30 uur open. De toegang is gratis en iedereen is welkom, daarvoor hoef je geen lid van een kerk te zijn.

Chantal van der Noordt bedenkt Gruun Groentebeleg

Chantal van der Noordt. Foto: PR

RUURLO - HAS Hogeschool opende voor de tiende keer haar deuren voor de HAS Food Experience. Tijdens deze editie presenteerden ruim 200 vierdejaars HAS-studenten hun innovaties die oplossingen bieden voor Today's Food Challenges. De Ruurlose Chantal van der Noordt, 21 jaar, ging er vandoor met de publieksprijs. Hartstikke Gruun Groentebeleg, makkelijk én gezond broodbeleg met maar liefst 97% groente.

Ruim 1500 mensen bezochten de HAS Food Experience. De nieuwe Bossche burgemeester Jack Mikkers reikte aan het einde van de middag de publieksprijs uit.
Ieder jaar worden aan het einde van de HAS Food Experience de FoodManShip Awards uitgereikt. FoodManShip staat voor de unieke combinatie van creativiteit, ondernemerschap en food know-how, waarmee studenten zich kunnen onderscheiden in de markt. De winnaars worden geselecteerd door een vakjury aangevoerd door verschillende lectoren van HAS Hogeschool. En er wordt een publieksprijs uitgereikt aan de favoriet van de bezoekers. Gedurende de HAS Food Experience kunnen bezoekers stemmen op één van de vele projecten.
Vanuit het grote maatschappelijke probleem, de te lage groente inname in Nederland, heeft Chantal een nieuw groentebeleg ontwikkeld. "Ouders willen graag hun kinderen wat gezonds meegeven op brood, maar weten vaak niet wat. Tijdens het avond eten gaan de groenten er al nauwelijks in, daarom ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Vanuit deze gedachten kwam ik op het idee om een beleg op basis van groenten te maken, dat ook in de smaak valt bij kinderen." Aldus Chantal van der Noordt. Ze ontwikkelde uiteindelijk een groentebeleg op basis van 97% groenten, bestaande uit 3 varianten, Pompoen speculaas, Rode biet Anijs en Knolselderij Kardemom. Het groentebeleg is gemakkelijk te gebruiken doordat het plakjes zijn. Ze gaf er de Achterhoekse naam, Hartstikke Gruun, met de bijpassende slogan: 'Zonder zorgen het brood beleggen in de morgen!'

Workshop zingen in 't Dorpshuis Ruurlo

RUURLO – Zingen is belangrijk. Of men nu wel of niet kan zingen, dat is niet belangrijk. Iedereen is welkom in 't Dorpshuis voor de workshop 'Zingen doe je zo'!

Wie van zingen houdt, of wie wil leren zingen of gewoon van gezelligheid houdt, kan op donderdag 22 februari van 19.30 tot 21.30 uur terecht in 't Dorpshuis Ruurlo (in de bibliotheek, Dorpsstraat 74). Gerrie van der Horst begeleidt deze avond bij een aantal belangrijke aspecten van het (leren) zingen want zingen is meer dan de stembanden gebruiken. Zingen is ook delen, ademen, emoties delen, samen plezier maken en beleven. Door zingen kan men geraakt worden, zowel door de tekst als door de melodie of de muziek.

Misschien heeft niet iedereen er zo over nagedacht, maar de combinatie van zingen, bewegen en het lijf ervaren geeft alertheid, concentratie, ontspanning en plezier. Ook wie zelf denkt niet te kunnen zingen. Dat geldt ook voor het luisteren naar zingen, dat ervaren mensen bijna dagelijks. Door te ervaren wat men zingt en hoe men dit beleeft zal de ervaring – als deze positief is – onthouden worden en steeds opnieuw gezocht worden. Vanuit de motivatie graag te willen (leren) zingen is een juist gebruik van de adem, een goede ademhaling en houding belangrijk. Men kan zelfs leren beter te luisteren naar muziek of zang. Ook op muziek bewegen, trommelen en vooral blij zijn bij dit alles kan mensen helpen veel plezier te beleven aan muziek of zang.

Ook mensen die alleen willen komen luisteren zijn welkom. De kosten voor deelname aan deze workshop bedragen drie euro. Dit is inclusief een consumptie. Graag van te voren aanmelden op dinsdag- of vrijdagochtend bij de gastvrouwen, via de mail: dorpshuisruurlo@gmail.com of per telefoon 06 13917062. Voor overige activiteiten kan men ook de website bezoeken: www.dorpshuisruurlo.nl.

Sneeuwklokjes op de Wildenborch

De vele soorten sneeuwklokjes, die nu al voorzichtig hun kopjes boven de grond steken, zullen een witte deken vormen onder de hoge bomen en langs de paden in de tuin. Foto: PR

VORDEN – De tuinen van Kasteel De Wildenborch aan de Wildenborchseweg 20 in Vorden zullen zaterdag 24 en zondag 25 februari van 11.00 tot 15.30 uur weer opengesteld zijn voor de liefhebbers van sneeuwklokjes en winterakonieten. De vele soorten sneeuwklokjes, die nu al voorzichtig hun kopjes boven de grond steken, zullen een witte deken vormen onder de hoge bomen en langs de paden in de tuin. De gele winterakonieten staan tussen al dat wit. Daarnaast bieden de monumentale bomen met hun winter silhouetten een prachtig stilleven langs het water en in het bos. En tussen dat alles stappen de pauwen nog rustig rond om met hun luide stemmen het voorjaar in te luiden. Door de tuin is een route uitgezet, die ervoor zorgt dat niets van dit alles gemist hoeft te worden. Eindbestemming is de Theeschenkerij in het Koetshuis. De toegang bedraagt drie euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Honden kunnen niet toegelaten worden. Meer informatie: www.wildenborch.nl

Vierde Winterwandeling DOS goed voor 481 deelnemers

De wandelaars genoten van het prachtige coulisselandschap rondom Ruurlo Foto: Jan Hendriksen.

RUURLO – Het aantal deelnemers was niet zo groot als de vorige maand. Maar ondanks de minder goede weersomstandigheden, het schaatsgeweld van de Olympische Spelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) en het carnavalsweekeinde namen zondag maar liefst 481 enthousiaste wandelaars deel aan de vierde Winterwandeling van de Barchemse Wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS).

Door Jan Hendriksen

De routes over zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer waren vanaf Bospark De Bremstruik aan de Koskampweg in Ruurlo door het prachtige coulisselandschap rondom Ruurlo uitgezet. Als rustlocatie fungeerde Boerderijcamping Schoneveld aan de Barchemseweg in Ruurlo. De vijfde en laatste wandeling uit de Winterserie 2017-2018 vindt zondag 18 maart vanaf Camping Reuterman aan de Looweg in Barchem plaats. De starttijden zijn voor de 25 kilometer tussen 9.00 en 10.00 uur, voor de vijftien kilometer tussen 9.00 en 11.00 uur en voor de tien en zes kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur.

Uitslagen 't Stokpaard

RUURLO – Schaakpartijen met Wim Buiten kenmerken zich door het onverwachte in de interne competitie van de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard. Als je denkt dat je hem klem hebt, komt hij weer als een duiveltje uit het doosje naar buiten. Vorige week weer een mooie partij van hem. Uitslagen 30 januari: Eisink-Baggen 1-0; Seleski-Van Uhm 1-0; Vasse-J. Schutte 1-0; Geerstma-Beunk 1-0; Westerveld-Avé 1-0; Peters-Bluemiers 0-1; Beltman-Wolthekker 1-0 en Buiten-Plokker 1-0.

Verkiezingsstrijd kan beginnen

De lijsttrekkers staan klaar om hun affiches aan te plakken. Foto: Rob Weeber

BERKELLAND - Dit jaar doen zeven partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Berkelland op 21 maart.

Door Rob Weeber

Traditioneel verschijnen alle partijaffiches weer in de openbaarheid. Afgelopen vrijdagavond mochten de lijsttrekkers zelf de borden beplakken.
Op een 'smeervolle' gemeentewerf in Borculo stonden de borden en de lijmemmers met kwast klaar. De bedoeling is dat de borden na de carnaval in de kernen opgesteld worden. Dat scheelt weer een hoop graffitisnorren en- baarden.
De volgorde was conform de grootte van de partij, dus mocht het CDA beginnen. En nu maar afwachten wie er straks het langst blijft plakken in de gemeente.


Afdelingsvergadering Vrouwen van Nu Ruurlo

Afdelingsvergadering Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Vrouwen van Nu Ruurlo houdt donderdag 15 februari in zaal De Keizerskroon haar jaarlijkse afdelingsvergadering. Op deze avond zal Toos Eisink afscheid nemen als bestuurslid. Het bestuur stelt Henny Peters voor als nieuw bestuurslid. Na het huishoudelijke gedeelte van de afdelingsvergadering en het huldigen van de jubilarissen gaan de leden van de wijken een en acht de avond verder verzorgen. De afdelingsavond begint om 19.30 uur.

Segnocollectief geeft uitvoering

BERKELLAND – Het Segnocollectief, de muziekschool van Berkelland, geeft op vrijdagavond 16 februari een 'licht' klassieke uitvoering in de Oude Mattheüskerk aan de Grotestraat 50 in Eibergen. Er is een afwisselend programma van ongeveer een uur, variërend van Dowland en Mozart tot muziek van Harry Potter. Leerlingen zullen op verschillende instrumenten van zich laten horen. De uitvoering begint om 19.30 uur.

Loes Krijgsman mooist verklede combinatie in Bathmen

GEESTEREN - Tijdens het carnavals bixieconcours in Bathmen heeft Loes Krijgsman met haar pony Orion de eerste prijs in de klasse B1 dressuur gewonnen.

Bij het A-springen won deze combinatie de tweede prijs. Ze werden ook nog uitgeroepen tot de mooist verklede combinatie bij het springen.

Deze combinatie komt uit voor de Hamelandse ponyclub uit Geesteren.

Afdelingsvergadering Vrouwen van Nu Ruurlo

RUURLO – Vrouwen van Nu Ruurlo houdt donderdag 15 februari in zaal De Keizerskroon haar jaarlijkse afdelingsvergadering. Op deze avond zal Toos Eisink afscheid nemen als bestuurslid. Het bestuur stelt Henny Peters voor als nieuw bestuurslid. Na het huishoudelijke gedeelte van de afdelingsvergadering en het huldigen van de jubilarissen gaan de leden van de wijken een en acht de avond verder verzorgen. De afdelingsavond begint om 19.30 uur.

Wederom veel medailles voor leden van RGV

Links boven: De Trampolineselectie C/D/E-Niveau Rechts boven: Noya Boomkamp & Frederike Klein Bluemink Links onder: Ella Schoppers, Ise Bongers & Isa van Trigt - 3e Midden onder: Tessel Aaftink & Eva Wystrach - 3e Rechts onder: Ruth Harmens, Inge Stapelbroek & Juliët Engelberts - 2e. Foto: PR RGV

RUURLO - Ook dit weekend was het een druk weekend voor RGV Ruurlo. Er waren in totaal 37 sport(st)ers op de wedstrijdvloer of op een trampoline bezig hun beste oefeningen te laten zien. In Doetinchem stond de Districtsfinale 3e Divisie op het programma met vijf RGV-turnsters, in Ermelo kwamen achttien spring(st)ers in actie en in Winterswijk stonden er veertien acrogymnasten verdeeld over zes teams op de wedstrijdvloer. In totaal behaalde RGV Ruurlo tijdens deze wedstrijden dertien medailles.

Turnen Dames
In de eerste wedstrijd waren de Instappers N3, Noya Boomkamp en Frederike Klein Bluemink aan de beurt. Beide meiden turnden een mooie vloeroefening. Op sprong hadden ze beiden helaas een val. Noya wist zich op de overige toestellen goed staande te houden en heeft zich als elfde geplaatst voor de halve finale. Voor Frederike kwam er helaas nog een val bij van balk en heeft zich helaas niet geplaatst voor de halve finale.
Marit Olthof deed mee in de tweede wedstrijd. Ze turnde een nette sprong en brug maar helaas ook een val van balk. Marit is helaas niet door naar de halve finale.
In de laatste wedstrijd van de dag mochten Lauren Stegeman en Floor Hesselink hun wedstrijd nog turnen. Floor had een mooie sprong, vloer en balk maar helaas bleef de brug achter waardoor ze te kort kwam om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Lauren turnde een nette brug en behaalde hiermee ook het hoogste cijfer van de wedstrijd. Op balk had ze helaas een val maar zij heeft zich toch weten te plaatsen voor de halve finale.
Noya Boomkamp moet op 7 april haar halve finale turnen in Nieuwegein. Voor Lauren is de plaats nog niet bekend. De meiden kunnen zich hier plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

Trampoline Springen
De eerste plaatsingswedstrijd Individueel van dit seizoen werd gehouden in Ermelo en zo'n eerste wedstrijd is toch altijd weer spannend. Een groot aantal spring(st)ers zijn een hogere klasse of in een hogere leeftijdsgroep gaan springen. Daarnaast sprongen Ayanna Norde en Alysia Buitenhuis ook nog eens voor het eerst een trampolinewedstrijd.
De wedstrijd was een groot succes en er werden in totaal tien medailles mee naar huis genomen. Mady Brundel werd bij de C-Pupillen tweede en Linn te Veldhuis eindigde hier op een vierde plaats. Bij de C-Junioren werd Kim Boekelder eerste. Marlein Kapers werd deze wedstrijd dertiende. Wout Krabbenborg behaalde bij de C-Junior/Senior een mooie gouden medaille en bij de C-Senior dames was het Manon Kapers die met de gouden medaille naar huis ging. Lotte de Vrught pakte hier het zilver.
In het D-Jeugd sprongen Nila Meulman, Yenthe de Rouw en Zsa-Zsa van der Vlught zich naar een achtste, elfde en twaalfde plaats en bij D-Junioren werd Lonneke Heijink eerste. In de laatste D-categorie (D-Senior) greep Liz Mombarg het goud en kreeg Anne de Vrught het zilver omgehangen. Bij de spring(st)ers in het E-Niveau behaalde Mees te Veldhuis bij de E-Instap een mooie derde plaats en wist Lynn Brundel net een plaatje naast het podium te eindigen. Ayanna Norde werd deze wedstrijd achtste. Bij de E-Pupil II werd Larissa Buitenhuis tweede en haar zus Alysia Buienhuis eindigde op een zevende plaats. De volgende trampolinewedstrijd wordt op 10 maart gehouden in sporthal 't Rikkenhage in Ruurlo. Tijdens deze wedstrijd zal er ook synchroon gesprongen worden door de teams van RGV Ruurlo.

Acrogym
Yun-Ya Veerman & Norah Lusink (Damespaar E-Instap) waren de eerste sporters die in actie kwamen voor RGV Ruurlo. Ze draaide een mooie oefening, maar helaas wist de jury een paar tijdsfoutjes te vinden en zijn de dames toch op een mooie vijfde plaats geëindigd. Tessel Aaftink en Eva Wystrach kwamen uit in hetzelfde niveau, deze dames trainen pas kort als duo en lieten een mooie oefening zien. Wel was er een klein foutje gevonden door de jury, maar desondanks gingen de dames naar huis met een mooie bronzen medaille. Bij de E-Jeugd teams was het als eerst de beurt aan Manou Wystrach & Alien van Druten (Damespaar). De dames lieten een mooie oefening zien en artistiek was deze zeker vooruitgegaan ten opzichte van de vorige wedstrijd. Helaas wist de jury ook bij dit team een tijdsfout te vinden en eindigde de dames op een vijfde plaats. Manou & Alien staan eerste reserve voor het Oost Nederlands Kampioenschap en moeten dus nog afwachten of ze wel of niet mee mogen doen aan deze wedstrijd. Het tweede teams was een damesgroep die bestond uit Ella Schoppers, Ise Bongers & Isa van Trigt. Ondanks dat ze al zo goed als zeker waren van een plaatsing naar het ONK, was het toch wel spannend deze wedstrijd. Maar ook lieten ze weer een mooie oefening zien en eindigde ze deze wedstrijd op een derde plaats. Daphne Straver & Hiske Kamperman (Damespaar E-Junior) waren de vorige wedstrijd vierde geworden dus zij moesten nog even aan de bak. Echter zat het er vandaag niet in, de dames maakte en klein foutje in een element en daarna was de concentratie een beetje weg. Ze eindigde deze wedstrijd op een zevende plaats en staan tweede reserve voor het ONK. Als laatste waren Ruth Harmens, Inge Stapelbroek & Juliët Engelberts (Damesgroep E-Senior) aan de beurt. De meiden waren erg zenuwachtig, omdat ze de vorige wedstrijd niet op het podium waren geeindigd door een klein foutje. Deze keer waren er geen fouten te bekennen en zijn de dames tweede geworden en hebben zich rechtstreeks weten te plaatsen voor het ONK E-Niveau op 17 maart in Wapenveld.

Berkelduikers genomineerd voor sportprijs

BARCHEM - Het jongensteam Estafettes van de Berkelduikers is in de race voor een prijs in de Sportverkiezingen van Lochem. Wie het estafetteteam wil steunen kan stemmen kan tot 14 februari. De jongens trainen drie keer per week , tot maximaal 6 uur. Er worden per team drie estafettes gezwommen. De samenstelling van het team kan variëren van deelnemers. De totaalscores van al deze gezwommen tijden worden bij elkaar opgeteld en dit zorgt voor een totaal tijd. Hoe lager deze score, hoe hoger het estafetteteam eindigt in het klassement. De Berkelduikers behaalden een 14e plaats op Nederlands Estafette Kampioenschap 2017 (NEK 2017). Dat is een uitstekende prestatie van vijf jonge jongens. Stemmen kan via www.sportverkiezinglochem.nl

DOS-meiden turnen een goede wedstrijd

Benthe Beeftink, Marly Maas en Meyke Haijtink. Foto: PR.

BARCHEM – Drie meisjes van gymnastiekvereniging DOS Barchem namen zaterdag 10 februari deel aan de recreanten turnwedstrijd in Warnsveld. Er deden in totaal 112 meisjes mee uit het rayon de Hanzestreek en het rayon de Liemers. Benthe Beeftink, Marly Maas en Meyke Haijtink van DOS Barchem hadden zich goed voorbereid in de gymlessen en de meiden hadden ook thuis het nodige geoefend. Een tikkeltje zenuwachtig mochten de meiden beginnen aan de warming-up waarna de wedstrijd startte. Ze deden alle drie mee in de categorie pupil 1, oefenstof X. Ze waren niet de enige, er waren nog vijftien andere meisjes met dit niveau. Marly Maas turnde een strakke wedstrijd, waarin ze liet zien dat ze veel geleerd heeft in het afgelopen seizoen. Eerste werd ze op het onderdeel brug, waar ze geen enkele fout maakte. Benthe Beeftink was daarentegen het beste op de vloer en scoorde daar de hoogste punten van alle achttien deelnemers. Het vele oefenen heeft ook voor Meyke Haijtink gewerkt, ze werd derde op het onderdeel brug. De meiden hebben allemaal een mooie plaats behaald; Marley Maas dertiende, Benthe Beeftink twaalfde en Meyke Haijtink behaalde een mooie negende plek.

Hilde, Yrsa en Isolde. Foto: Corine Vrieze
Jils en Hester. Foto: Corine Vrieze

Acroturnen Borchlo wederom succesvol

BORCULO - Op zaterdag 10 februari vond de vierde plaatsingswedstrijd acroturnen op E-niveau plaats. Zes teams van gymnastiekvereniging Borchlo waren hiervoor afgereisd naar Winterswijk.

Demi, Lotte en Jette turnden, ondanks de knieblessure van Jette, een erg goede wedstrijd waarmee ze vijfde werden. Ook Viënne, Ylse en Nicole deden het erg goed en ze werden zesde. Jils en Hester verbeterden zich sterk ten opzichte van de vorige wedstrijd en zij wonnen heel knap brons. Zij hebben zich hiermee geplaatst voor de Oost Nederlandse Kampioenschappen.

In de laatste wedstrijdronde was het eerst de beurt aan Marith en Elin. Zij lieten een foutloze oefening zien, maar kregen hiervoor van de jury te weinig waardering. Ook Celine en Isa-Luna deden het erg goed, maar ze maakten een foutje.

Hilde, Yrsa en Isolde werden derde met een prachtige oefening. Ook zij mogen naar de Oost Nederlandse Kampioenschappen op 17 maart in Wapenveld.

Enkele honderden genieten kortstondig op ijsbaan Ruurlo

Het was er vrijdag gezellig druk op de Ruurlose ijsbaan. Foto: Jan Hendriksen

RUURLO – Wanneer het vriest, ontdooien wij als Nederlanders. Dat bleek vorige week maar weer eens toen de vorst kortstondig zijn intrede deed. De 'ijsmeesters' van IJsclub Ruurlo hadden de ijsbaan aan de Wiersseweg namelijk zodanig geprepareerd dat het bordje bij het 'Thialf van de Achterhoek' vrijdagmorgen om 10.00 uur, met daarop de tekst 'Open', aan de muur kon worden gespijkerd.

Door Jan Hendriksen

Een mooier moment was niet denkbaar in aanloop naar de schaatswedstrijden die zaterdag tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) van start gingen.

Schaatsen is een populaire sport die bijna heel Nederland in beweging krijgt en samenbrengt; zeker als er natuurijs ligt en er Olympische successen te noteren zijn.
Jammer genoeg was het schaatsplezier maar van korte duur. Vrijdagmiddag rond half zes moesten de 'ijsmeesters' onder aanvoering van voorzitter Geert Cornelissen van IJsclub Ruurlo besluiten de baan weer de 'sluiten'.
"Maar we hebben enkele honderden schaatsliefhebbers enkele uurtjes winters plezier kunnen aanbieden. En dat gaf ons als ijsvereniging een grote voldoening." IJsclub Ruurlo was een van de weinige verenigingen in de regio die hun baan vorige week kon openen. "Daar hebben we een bepaalde tactiek voor. Maar die tactiek geven we niet prijs", zo verklaarde Cornelissen met een grote glimlach.

Vestiging dierenartsenpraktijk Zelhem in Ruurlo

RUURLO/ZELHEM - Zaterdag 24 februari opent de Dierenartsenpraktijk Zelhem haar vierde vestiging aan de Borculoseweg 4 in Ruurlo. De dierenartsen en assistenten zijn dan aanwezig om de praktijk te laten zien en vragen te beantwoorden. Voor kinderen worden er leuke activiteiten georganiseerd. Iedereen is van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 13.00 uur wordt het pand officieel geopend.

Vanaf maandag 26 februari kan men in de nieuwe praktijk terecht met huisdieren. Afspraken vinden tijdens de openingstijden plaats: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 18.30 uur.

Voor meer informatie zie de website of bezoek de Facebookpagina 'Dierenartsenpraktijk Zelhem-Doetinchem-Varsseveld'.

Uitslagen competitie kaarten bij VOO Ruurlo

RUURLO – Winnaars van de tiende speelronde van de kaartcompetitie van de Vereniging Openbaar Onderwijs Ruurlo in zaal De Keizerskroon waren bij het klaverjassen fam. Buunk (5063 punten), invallers voor D. Andringa en E. Klein Bluemink en bij het kruisjassen H.Kuenen en E. Kuenen (4067 punten).

De competitie wordt voortgezet op donderdag 15 februari in zaal De Tapperij. Aanvang kruisjassen 19.30 uur en klaverjassen 20.00 uur. Er wordt één keer per veertien dagen gekaart in De Tapperij of bij De Keizerskroon. Tussenstanden: Klaverjassen: 1. L. Heppe en J. de Boer 47770 punten; 2. G. Rijkenbarg en A. Kerkwijk 47467;3. W.Straver en J.H. Alfing 47317. Kruisjassen: 1. H. Kuenen en E. Kuenen 38500; 2. H. Abbink en L. Visschers 35703; 3. H. Aagten en F. Wopereis 35589.

Tornax wint en verlaat laatste plaats

Team wint overtuigend van Victoria

RUURLO – Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Torna heeft afgelopen zaterdag vijf belangrijke punten gepakt in de strijd om handhaving. Thuis werd in sporthal 't Rikkenhage Victoria uit Didam met 4-0 verslagen.

Na het teleurstellende verlies van vorige week wist Tornax zich goed te herpakken. Er werd fanatiek begonnen aan de wedstrijd. Zowel verdedigend als aanvallend stond het vanaf minuut éen goed. De eerste set werd dan ook terecht met 25-17 gewonnen. De pass werd netjes verzorgd en aanvallend maakte Tornax weinig fouten. Mede door variatie in de aanval werd het Victoria lastig gemaakt, waardoor zij er de hele wedstrijd niet aan te pas kwamen.

De tweede, derde en vierde set werden ook winnend afgesloten: 25-19, 25-19 en 25-17. In de laatste set werd met een jeugdiger team gespeeld en ook dat ging soepel. Moeiteloos werden een aantal wissels ingepast. Tornax won verdiend met 4-0. Daarmee is de ploeg van de laatste plaats af en kan er weer naar boven worden gekeken.

Vrijdagavond 23 februari spelen de mannen de volgende wedstrijd tegen Alterno uit Apeldoorn.

Worstenactie Volleybalvereniging Tornax

RUURLO - Zaterdag 17 februari houdt Volleybalvereniging Tornax haar jaarlijkse actie om de clubkas te spekken. Ook dit jaar is er gekozen voor de worstenactie. In samenwerking met Keurslagerij Kuenen gaat Tornax met twee soorten overheerlijke worsten langs de deur: rookworst & metworst. Leden van de vereniging zullen zaterdag 17 februari rond 10.00 uur starten met de verkoopactie.

Zittinguitslag Maandag Bridge van 5 februari

RUURLO - Op maandag 5 februari werd er gebridged in de Tapperij in Ruurlo. De vierde competitieronde, eerste zitting werd gespeeld. Uitslagen waren: A Lijn: 1 John Wokke en Joep Roumen 58,92 porcent; 2 Petra Smith en Phillip de Boer 58,17; 3 Henny Mulder & Gerrit Mulder 56,58. B Lijn: 1 Janny Dekker en Ria Roumen 61,52; 2 Corrie van Weezel en Wilma van der Horst 59,47; 3. Riek Brinkerink en Jan Brinkerink 55,19.

Ruurlo/Barchem

Jaarlijks feestweekend Piet is Jarig! keert terug

Piet is jarig, en dat wordt natuurlijk gevierd. Foto: PR

Bij Museum Villa Mondriaan op 2, 3 en 4 maart

WINTERSWIJK - Op 2, 3 en 4 maart viert museum Villa Mondriaan drie dagen lang de 146ste verjaardag van Piet Mondriaan, een van Winterswijks meest bekende inwoners. Gedurende dit weekend betaalt de bezoeker maar 4,50 euro entree, inclusief koffie en feesttaart. Om het weekend extra feestelijk te maken, is er een speciaal programma vol met gratis lezingen, workshops en rondleidingen voor jong en oud.

Yoga, lezingen en bijzondere workshops
Tot rust komen tussen de schilderijen? Tijdens Piet is Jarig! zal oud-museumdirecteur Maaike Kool op zaterdag- en zondagochtend yogales in het museum verzorgen. Op zaterdag 3 maart vertelt Marcel van Ool, auteur van het boek Mondriaan: uit de natuur en adviseur landschap & cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, in een interview over de invloed van natuur op het werk van Mondriaan. Op zondag 4 maart geeft Hanna Klarenbeek, conservator bij Paleis Het Loo, een lezing over koninklijke portretten, naar aanleiding van Mondriaans portret van Koningin Wilhelmina, dat momenteel te zien is in museum Villa Mondriaan. Op zaterdag en zondag kan er meegedaan worden aan een creatieve schilderworkshop in de museumtuin van de Winterswijkse kunstenaar Vic Hulshof.

Nieuwe tentoonstelling
Tijdens Piet is Jarig! is voor het eerst de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd' te bezichtigen. Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. Elke dag zijn er op verschillende tijdstippen gratis rondleidingen in het Nederlands en Duits door de nieuwe tentoonstelling 'Terug naar toen', om het fascinerende vroege werk van Mondriaan, Sluijters en Spoor te ontdekken.

Kinderprogramma
Ook voor kinderen is er van alles te beleven dit weekend. Op zaterdag 3 en zondag 4 maart geeft museum Villa Mondriaan om 12:00 uur speciale kinderrondleidingen (Nederlandstalig). Knutsel het allerleukste feestje in het Villa Atelier, speel op vrijdag Mondriaan-twister en ga op de foto in het decor dat Mondriaan ooit schilderde!

Korting op reis en escape room
Ook de Mondriaan-escape room viert de verjaardag van Piet! Vanwege de 146e verjaardag van Mondriaan krijgt iedereen 14,6% korting met de kortingscode PIETISJARIG op een escape room-bezoek op 2, 3 of 4 maart. De korting is alleen te gebruiken voor boekingen die plaatsvinden in de escape room gedurende dit weekend.
Bezoekers van Piet is Jarig! kunnen met korting naar museum Villa Mondriaan reizen met het openbaar vervoer. Vanaf medio februari kan bij Arriva een kaartje met 25% korting op de reis naar Winterswijk worden gekocht.
Het volledige programma van Piet is Jarig! met aanvangstijden is te vinden op www.villamondriaan.nl/pietisjarig.


Joling bij opening Special Olympics Achterhoek 2018

ACHTERHOEK – Gerard Joling wordt de muzikale hoofdgast tijdens de spectaculaire opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Het feestelijke startschot van het evenement wordt gehouden in stadion De Vijverberg. Voormalige topschaatsers Erben Wennemars en Erik Hulzebosch nemen de presentatie voor hun rekening.

Dit is donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens een Happy Hour van de businessclub van voetbalclub De Graafschap in de Spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Die bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de Special Olympics Achterhoek, die op 8, 9 en 10 juni worden gehouden.
Ruim tweeduizend sporters met een verstandelijke beperking en duizend begeleiders zijn dat weekeinde actief in meer dan twintig takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten. Talloze vrijwilligers en meer dan 20 Achterhoekse verenigingen werken mee aan het grootste sportevenement in de geschiedenis van de regio.
Talloze Achterhoekse en nationale artiesten hebben hun medewerking toegezegd aan de openingsshow, die wordt geproduceerd door De Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Onder hen DJ Jeroen Slütter, het populaire Achterhoekse duo Suzan en Freek en dweilorkest Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Zoals vermeld is Gerard Joling de muzikale hoofdgast.
Gastheer voetbalclub De Graafschap is inmiddels maatschappelijk partner geworden van de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van de club tekende daarvoor een overeenkomst met stichtingsvoorzitter René van Gils. Het openingsfeest op 8 juni duurt van 18.30 tot 20.30 uur. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het defilé van alle deelnemers en begeleiders. Tickets (goud, zilver en brons) zijn te bestellen vanaf € 7,50 via de website.

Zwetende lijken

De storm heeft goed huisgehouden in de bossen van Staatsbosbeheer. Eeuwenoude grove dennen, beuken, eiken en douglas-sparren hebben zich te gronde gestort. Het oogt triest. De enorme bomen zijn als gestorven soldaten, achtergelaten op het slagveld. Voor het bos is dit echter een enorme opsteker. Op de open plekken komt weer licht op de bodem, er komt meer structuur en over een aantal maanden liggen er overal 'zwetende lijken'.

Het bos is een dynamisch geheel. Er gebeurt van alles. In het voorjaar schieten stinzenplanten de bodem uit, in het najaar paddenstoelen, en in de winter is het stil en koud. Elk jaar volgt het bos deze cyclus. Maar eens in de zoveel tijd vindt er een ingrijpende verandering plaats. Dat kan gebeuren via houtoogst, maar ook via natuurlijke weg. Een storm is zo'n natuurlijke verstoring, waardoor het bos als het ware weer wordt wakker geschud. Grote bomen die omvallen creëren enorme openingen in het kronendak waardoor licht op de bosbodem valt. Met de omgekieperde bomen gebeurt iets heel interessants.

Iedereen heeft wel eens een verrotte boomstam opgetild om te kijken wat er onder zit. Soms schieten tientallen tot honderden torren, pissebedden, duizendpoten en andere insecten weg. Deze grote bijeenkomst van insecten komt doordat het materiaal van de boom langzaam wegrot (letterlijk nat wordt en gaat 'zweten') en voor een groot voedselaanbod zorgt. Niet alleen de hogere insectensoorten maar ook het bodemleven wat piepklein is profiteert hiervan. Zij ruimen de restjes van de restjes weer op. En vervolgens zijn er schimmels en bacteriën die weer de restjes van de restjes van de restjes opruimen. Uiteindelijk komt veel organisch materiaal van de boom op deze manier weer terug in de bodem. En dat is belangrijk.

Organisch materiaal zorgt namelijk voor een buffer tegen verzuring van de bosbodem. Door jarenlange atmosferische depositie van stikstof en zwavelverbindingen verzuurt de bodem van de Nederlandse bossen langzaam steeds meer. Vooral op arme zandgronden vormt dit een groot probleem. Kostbare mineralen als magnesium en kalium, spoelen door verzuring de bodem uit (kostbare voedingsstoffen worden door regenwater en grondwater afgevoerd) en kunnen niet worden opgenomen. De kenmerkende Achterhoekse eiken hebben veel last van deze bodemverzuring. Bomen krijgen minder blad, takken worden afgestoten en de sapstroom loopt terug. Een opportunist als de eikenprachtkever, die leeft van de bast van eiken, valt verzwakte exemplaren aan. Soms zo erg, dat na enkele jaren de boom al sterft (til het schors maar eens op van een dode eik, en ontdek de vraatsporen van de kevers onder de bast).

Een goede storm zorgt voor veel omgevallen bomen, veel organisch materiaal en dus voor een stevige buffer tegen de verzuring. Ga eens op zoek naar de zwetende lijken. Bewust zijn vele bomen na de storm blijven liggen. Deze basenrijke, organische cocktail geeft het bos weer een levendige boost. Het bos reguleert zichzelf zo misschien wel meer dan we denken. Oude, zwakke bomen vallen eens in de zoveel tijd om bij een zware storm, de verzuring wordt geremd en de jonge bomen kunnen in een gezond milieu opgroeien. Slim bedacht toch?

Hielke Alsemgeest