Aaltens Nieuws

14 november 2017

Aaltens Nieuws 14 november 2017


Les over het gebruik van smartphones in het verkeer

De les werd zowel op De Wegwijzer Dinxperlo als de St Jozefschool Aalten gegeven. Foto: PR

AALTEN - De kinderen van de bovenbouw van de St Jozefschool in Aalten en de Wegwijzer in Dinxperlo hebben dinsdag 7 november van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was 'Aandacht op de weg'. Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen.

Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving.
VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat.

Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap 'm dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in diverse gemeenten in Overijssel en Gelderland, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

Elf procent van de fietsen komt niet door keuring

AALTEN - Veilig Verkeer Nederland afdeling Aalten/Dinxperlo heeft fietskeuringen uitgevoerd op de basisscholen in Aalten en buurtschappen. Helaas moesten de keurmeesters elf procent van alle fietsen afkeuren. Dat betekent dat deze fietsen niet voldoen aan de minimale veiligheidseisen van een fiets.

In 2006 bedroeg het aantal afgekeurde fietsen voor het eerst minder dan 20%, in 2011 passeerde VVN de 10%-grens. In 2012, 2013 en 2014 lagen de resultaten vrij stabiel rond de 8 à 9 procent. In 2015 steeg het aantal afgekeurde fietsen echter plots tot ruim 15%. Gelukkig daalde dat aantal in 2016 weer tot rond de 10%. Dit jaar is het afkeuringspercentage 11%.

VVN ziet dit percentage nog graag wat dalen. Het gaat immers om de veiligheid van de kinderen.

De plaatselijke afdeling meldt: "We hebben kunnen vaststellen dat bij de afgekeurde fietsen veelal de verlichting niet in orde was. Bij het ontbreken van de verlichting was vaak sprake van lege batterijen. Bij de meeste afgekeurde fietsen was ook de reflectie niet in orde omdat de banden niet voorzien waren van een reflectiestrip en, als die ontbrak, er slechts één of helemaal geen reflectieplaatje in de wielen zat. En voorschrift is dat een fietswiel dan tenminste twee reflectieplaatjes moet hebben."

Op basisschool 't Möllenveld op de Haart was het resultaat het best: daar werd echter nog steeds vijf procent van de fietsen afgekeurd.

Bazaar van Welfare Aalten

AALTEN - Op donderdag 23 november houdt de Welfare haar jaarlijkse bazaar in verzorgingshuis Stegemanhof in Aalten van 14.30 tot 17.00 uur. Er is weer van alles te koop zoals sokken, schorten, sloffen, verschillende kleedjes, enzovoorts. Ook is er weer een rad van fortuin en een verloting.

Mantelzorgcafé

AALTEN - Op dinsdagochtend 21 november is er weer een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten, van 10.30 tot 12.00 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Mantelzorgers begrijpen elkaar maar al te goed. Mantelzorgers zijn daarom van harte welkom in het Mantelzorgcafé, georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw. Zij ontvangt iedereen met een kopje koffie of thee en kan vragen beantwoorden. Iedere maand kan men terecht bij het Mantelzorgcafé. Op dinsdagochtend 21 november 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten van 10.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag 14 december in 'de Sander' 't Welink (voorheen De Sander), Aaltenseweg 73 in Dinxperlo van 14.00 tot 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee krijgt men aangeboden.

Vrouwen van Nu

AALTEN - Vrouwen van Nu afdeling Aalten houdt op maandag 20 november een ledenbijeenkomst, vanaf 19.45 uur in gebouw Elim te Aalten. Richard Klompenhouwer uit Sinderen, theaterkapper en grimeur bij Joop van den Ende, vermaakt de aanwezigen met verhalen over wat hij in zijn werk tegenkomt. Gasten zijn welkom.

Sint Nicolaas komt zondag naar Aalten

Sint Nicolaas komt zondag aan in Aalten. Foto: PR

Op zondag 19 november komt Sint Nicolaas naar Aalten. Er is dan ook gelegenheid om de Goedheiligman en zijn pieten te ontmoeten.

AFM Kinderhulpweek: discussie, veiling, muziek en GUV marathon

Gilbert van Zolingen. Foto: Karin Stronks

AALTEN – De AFM Kinderhulpweek wordt dit jaar gehouden bij partycentrum 't Noorden van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 december. Na het overweldigende succes van de eerste editie gaat het evenement dit jaar op herhaling. Er is een divers programma samengesteld door AladnaFM, samen met de AFM Kinderhulpweek-supporters: muziek, een veiling, open podium, een discussieavond en de GUV marathon. Bij alle activiteiten kan iedereen zo binnenlopen, er staat een collectebus klaar voor een vrije gift aan het goede doel: kinderen in Aalten en omstreken die onder de armoedegrens leven.

Door Karin Stronks

Bij het muzikale programma speelt gitarist Gilbert van Zolingen een prominente rol. Drie avonden worden mede door hem georganiseerd voor AFM Kinderhulpweek. Op dinsdag 19 december, de eerste AFM Kinderhulpweek-avond, is er een open podium. Er worden op deze avond optredens verzorgd door onder andere Meike Ubbink, gelegenheidskoor De Aladna's en Hans de Vries alias H.A.N.S. Marco van Lochem, de drijvende kracht achter de AFM Kinderhulpweek, geeft aan: "Er komen nog meer muzikale kanonnen naar de eerste avond, we zijn in gesprek met een aantal kandidaten!"

'Ongelofelijk: De eerste donaties zijn al binnen!'

De tweede avond, woensdag 20 december, staat een discussieavond op het programma onder leiding van Nieke Hoitink, presentator bij Omroep Gelderland. "Enkele bekende Achterhoekers hebben inmiddels toegezegd dat ze zullen komen, zoals wethouder van de gemeente Aalten Henk Wiltink, voorzitter van De Graafschap Hans Martijn Ostendorp en Jan Wezendonk van het Nationaal Fonds Kinderhulp. We zijn nog met meer kandidaten in gesprek, we hebben alle politieke partijen van de gemeente Aalten gevraagd of zij een afgevaardigde willen sturen. Het thema is uiteraard dat waarvoor wij deze actie op poten zetten: kinderen in Aalten en omstreken die onder de armoedegrens leven!"

Gilbert & Friends
Donderdag 21 december klinkt er weer muziek in partycentrum 't Noorden door optredens van Gilbert & Friends. De Friends die Gilbert van Zolingen heeft uitgenodigd hebben zonder uitzondering hun sporen verdiend in het muzikale circuit. Er zijn gastoptredens te verwachten van gitarist Peter Baten, zanger/gitarist Bert Stoltenborg, Linda Scholten en Arjan Schreurs, zangeres en gitarist, en oud-bandleden van Doesn't Matter. Daarnaast treden op zangeres Maud van Zolingen, basgitarist Andy van Zolingen en natuurlijk Gilbert zelf.

Veiling
De vrijdag, 22 december, staat geheel in het teken van de veiling. Marco van Lochem geeft aan: "Niemand minder dan veilingmeester Schurink-Jan (Jan Breukelaar, red.) zal de bijzondere items op zijn eigen unieke wijze aan de man of vrouw brengen. Er zijn al leuke spullen bij ons gebracht zoals een gesigneerd De Graafschap-shirt van dit seizoen, een laptop, enkele 'collectors items': vinylplaten van bijvoorbeeld Diny en Wim. Novel Groep biedt een belastingaangifte aan en ook De Bree Tuinen stelt enkele items beschikbaar!"

Sportief
De laatste dag, zaterdag 23 december, staat bol van sportieve acties. De GUV Marathon voor het kind wordt gehouden, dansschool DanzArte zorgt voor een dansmarathon en een dansvoorstelling. Marco: "De hele week door kunnen mensen spullen naar partycentrum 't Noorden te brengen. We vragen onder andere kinderleesboeken, in goede staat verkerende fietsen en nieuw speelgoed dat nog in de verpakking zit. Ook kerstpakketten en algemene boodschappen zoals bijvoorbeeld hagelslag, boter of rijst kan men komen inleveren. Een bedrag overboeken kan ook , graag zelfs. Via de AFM website worden donateurs naar een beveiligde omgeving geleid waar zij een bijdrage kunnen overmaken. Het is ongelofelijk maar de eerste donaties zijn al binnen!" Op zaterdag 23 december rond 21.00 uur wordt de opbrengst bekend gemaakt, daarna speelt Gilbert van Zolingen met een gelegenheidsband het dak eraf bij 't Noorden.


www.aladnafm.nl

Schaatsen

"We schaatsen weer", zeg ik elk jaar in de tweede helft van oktober. Het schaatsseizoen is dan weer begonnen. Niet voor mezelf, maar voor de dames en heren die straks gouden medailles zullen winnen in Zuid Korea. Ik volg hun verrichtingen altijd met veel plezier en kijk dan vele uren naar de televisie. Vreemd genoeg moet ik als ik schaatsers zie ook altijd weer aan dialect- en natuurschrijver G.J. Meinen denken.

Was meester Meinen, want hij was zijn hele leven schoolmeester, een groot liefhebber van schaatsen? Dat weet ik niet, al kon er tijdens zijn leven waarschijnlijk vaker in de winter op natuurijs geschaatst worden. Toch zie ik het beeld telkens opnieuw voor me van de schaatsende schoolmeester. Een van zijn natuurverhalen is de aanleiding geweest. Meinen is geboren op boerderij het Voorde in Corle. Daar logeerde hij nog elk weekeinde toen hij schoolmeester in Lintelo was. Op maandag wandelde hij dan naar zijn werk, behalve als het vroor. Dan schaatste hij.

Rond 1900 was het overal nog veel natter. De waterstand was nog niet met allerlei technische maatregelen verlaagd. Beken waren nog geen kanalen geworden en bij hoog water overstroomden ze op vele plekken. Een van de natste gebieden was de omgeving van Bredevoort. Namen als het Zwanenbroek en het Goor herinneren er nog aan. Als Meinen in het broek en goor kwam was het er altijd nat en in de winter stonden zeker tussen Corle en Bredevoort vele weilanden blank, die ook nog eens redelijk snel dichtvroren. Voor Meinen was het dan heel gewoon om de schaatsen onder te binden.

Of hij de gehele route heeft kunnen schaatsen, vermeldt het verhaal niet. Na Bredevoort zal het nog een tijd hebben gekund, maar bij Aalten zal hij een droger deel hebben moeten overbruggen. Of zou de Boven-Slinge tijdens zo'n schaatswinter ook dichtgevroren zijn? Dan kon Meinen al iets verder komen. Toch vermoed ik dat hij in de buurt van Lintelo heeft gelopen. In het artikel "Tusschen Breedevoort en Corle" dat in 1908 in het blad "De Levende Natuur" was opgenomen vertelt Meinen uitgebreid over de prachtige natuur die hij daar tijdens zijn vele tochten was tegengekomen.

Meinen vond zichzelf niet een echte natuuronderzoeker. In het artikel schrijft hij over heren die geleerd doen "en niet deter­mineeren en verzamelen, omdat het zoo intressant is, doch omdat het zoo intressant staat, - als ze loopen met bussen en schetsboeken en kiektoestellen, waar een stel klare oogen voldoende zou zijn." Daar wilde hij niet bijhoren. Toch zijn de artikelen die hij tussen 1903 en 1920 schreef over de natuur van de Oost-Achterhoek van grote waarde. Ze geven een goed beeld van het gevarieerde planten- en dierenleven in het begin van de 20ste eeuw. Misschien moeten ze maar eens gebundeld worden, zodat iedereen er nog eens van kan genieten. Ook aardig zou een heruitgave van zijn "Gids voor dorpen langs de Slingebeek" zijn. Die boekjes zou ik dan graag willen presenteren tijdens een schaatstocht over de bevroren weilanden tussen Corle en Bredevoort. Laat de winters weer streng worden!

Rozenweekend bij Altijd Bloemen

Janet Buiting van Altijd Bloemen laat haar jonge klant Ruben ruiken hoe heerlijk de rozen geuren. Foto: Lydia ter Welle

AALTEN – Janet Buiting en haar team van Altijd Bloemen aan de Haartsestraat 20 in Aalten bereiden zich voor op hun 'Rozenweekend', op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 november. "Eigenlijk zijn we aanstaand weekend even 'Altijd Rozen' in plaats van 'Altijd Bloemen'. En bij ons begint het weekend dan al op donderdag, om lekker lang te genieten!", lacht Janet.

Door Lydia ter Welle

Tijdens het Rozenweekend heeft Altijd Bloemen meer dan 50 verschillende rozen in de aanbieding. Janet: "Met daarbij ook minstens twintig verschillende soorten Ecuador rozen. Dat zijn die prachtige dikke, volle rozen, in de meest schitterende kleuren. En geuren, want we hebben ook heerlijk geurende rozen!"

Voorgaande jaren waren er in het Rozenweekend ook heel bijzondere rozen verkrijgbaar, zoals de Rainbow-roos, in regenboogkleuren of de 'Glow in the Dark'-rozen. Ook dit jaar belooft Altijd Bloemen weer veel bijzonders, en met allerlei aantrekkelijke aanbiedingen.

Klanten kunnen tijdens het Rozenweekend in de winkel een briefje invullen om kans te maken op een prachtig boeket rozen. "Voorheen verlootte ik vaak zo'n boeket via Facebook, maar nu doe ik dat eens een keer in de winkel", aldus Janet, die bovendien in dit Rozenweekend voor elke klant een gratis roos heeft klaar staan.

Fietsverlichtingscampagne 'Light it up!'

AALTEN/DINXPERLO - Werkende fietsverlichting is belangrijk voor de eigen veiligheid en die van anderen. Helaas fietsen er nog veel fietsers in het donker zonder licht. Met alle gevolgen van dien. Pas wie zelf achter het stuur zit, ervaart dat onverlichte fietsers vrijwel onzichtbaar zijn in het donker of bij regenachtig weer. Om dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht te brengen komt de fietsverlichtingscampagne 'Light it up!' van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland naar Aalten. De campagne vindt plaats op donderdag 16 november bij het station in Aalten. Het 'Light it up!'-promotieteam staat van 18.00 tot 21.00 uur bij het station.

Tijdens de campagne worden jongeren die op een onverlichte fiets fietsen geattendeerd op goede fietsverlichting. Zij krijgen gratis fietslampjes, zodat ze hun weg veilig kunnen vervolgen. Fietsers die het goed voor elkaar hebben, worden beloond met een lot voor de 'lichtloterij'. Ook daagt het promotieteam jongeren uit om deel te nemen aan de challenge die gestart is door de bekende vlogger Gio Latooy.

Achtduizend nieuwe lampjes
ROV wil zo veel mogelijk licht verspreiden, maar hoopt ook dat de doelgroep dit onderling doet. 'Light it up!' gaat hier dan ook zowel over het fysieke verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z'n allen met verlichting. In Gelderland en Overijssel worden in totaal circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo'n 8000 fietsers voorzien worden van fietslampjes. De campagne duurt nog tot midden december.

Challenge
Om jongeren uit te dagen om mee te doen met de campagne kunnen ze deelnemen aan de challenge. Ze kunnen een foto, video of berichtje delen met #Lightitup! waarop ze goed zichtbaar in het donker zijn. Onder de leukste video's of foto's worden twee tablets verloot.

Aan tafel bij Etend Ontmoeten

AALTEN - Dinsdag 21 november is er weer een Etend Ontmoeten, een nieuwe kans om te genieten tijdens het eten.

Dinsdag 17 oktober hebben de deelnemers aan Etend Ontmoeten weer mogen genieten van een lekkere maaltijd, klaargemaakt door vrijwilligers. Het was een smakelijke, geslaagde avond waarbij oer-Hollands werd gegeten.

Etend ontmoeten vindt elke keer plaats op de derde dinsdag van de maand, dus ook weer op dinsdag 21 november. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen eten. De maaltijd is in De Hofnar. Vanaf 17.30 uur is er inloop, eten van 18.00 tot 19.00 uur. Deelname is gratis, maar een vrije gift voor onkosten wordt uiteraard gewaardeerd. Iemand meenemen is altijd gezellig. Opgeven kan door te mailen naar etendontmoeten@outlook.com of via facebook.

Bijeenkomst 'Veranderingen na een beroerte'

REGIO - Op donderdagavond 23 november houdt VIT-hulp bij mantelzorg in Lichtenvoorde een informatiebijeenkomst over blijvende veranderingen na een beroerte of CVA. De avond wordt verzorgd door Martin Reijntjes van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Een beroerte, in medische termen ook wel CVA genoemd, is als het ware een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. Soms herstelt zich dat voor een deel, maar een groot deel van de patiënten houdt na verloop van tijd bepaalde klachten en er kan sprake zijn van blijvende veranderingen. Partners krijgen daardoor ook te maken met een heel ander leven. Behalve blijvende zorgtaken, is ook de toekomst dikwijls onzeker. Soms verandert de relatie met de partner hierdoor. Sociale contacten kunnen minder worden.
Martin Reijntjes, CVA-verpleegkundige van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, gaat tijdens deze bijeenkomst in op deze blijvende veranderingen. Hoe ga je hiermee om?
Welke keuzes kun je voor jezelf maken?
De bijeenkomst wordt gehouden in het Zalencentrum naast de Johanneskerk in Lichtenvoorde en begint om 19.30 uur. Wie meer wil weten over deze bijeenkomst of wie zich wil aanmelden, kan bellen met VIT op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur tel. (0544) 82 00 00 of mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. Er zijn geen kosten aan deelname aan deze bijeenkomst verbonden.

Fietsverlichtingscampagne 'Light it up!' in Aalten

AALTEN/DINXPERLO - Werkende fietsverlichting is belangrijk voor de eigen veiligheid en die van anderen. Helaas fietsen er nog veel fietsers in het donker zonder licht. Met alle gevolgen van dien. Pas wie zelf achter het stuur zit, ervaart dat onverlichte fietsers vrijwel onzichtbaar zijn in het donker of bij regenachtig weer. Om dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht te brengen komt de fietsverlichtingscampagne 'Light it up!' van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland naar Aalten. De campagne vindt plaats op donderdag 16 november bij het station in Aalten. Het 'Light it up!'-promotieteam staat van 18.00 tot 21.00 uur bij het station.

Tijdens de campagne worden jongeren die op een onverlichte fiets fietsen geattendeerd op goede fietsverlichting. Zij krijgen gratis fietslampjes, zodat ze hun weg veilig kunnen vervolgen. Fietsers die het goed voor elkaar hebben, worden beloond met een lot voor de 'lichtloterij'. Ook daagt het promotieteam jongeren uit om deel te nemen aan de challenge die gestart is door de bekende vlogger Gio Latooy.

Achtduizend nieuwe lampjes
ROV wil zo veel mogelijk licht verspreiden, maar hoopt ook dat de doelgroep dit onderling doet. 'Light it up!' gaat hier dan ook zowel over het fysieke verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z'n allen met verlichting. In Gelderland en Overijssel worden in totaal circa 40 acties uitgevoerd, waarmee naar verwachting zo'n 8000 fietsers voorzien worden van fietslampjes. De campagne duurt nog tot midden december.

Challenge
Om jongeren uit te dagen om mee te doen met de campagne kunnen ze deelnemen aan de challenge. Ze kunnen een foto, video of berichtje delen met #Lightitup! waarop ze goed zichtbaar in het donker zijn. Onder de leukste video's of foto's worden twee tablets verloot.

Buslijn Bocholt-Aalten gerealiseerd

Buslijn Bocholt-Aalten gerealiseerd

BOCHOLT - Op zaterdag 2 december wordt om 11.00 uur het busstation van de buslijn Aalten-Bocholt in het Duitse Bocholt feestelijk geopend. Onder andere de NRW Minister van Verkeer en de Gelderse gedeputeerde zullen bij de opening aanwezig zijn.

De bus gaat ieder uur rijden tussen Bocholt en Aalten. In Bocholt in aansluiting op de treinen van en naar Wesel en Dusseldorf en in Aalten in aansluiting op de treinen van en naar Winterswijk en Doetinchem. Dat is niet alleen interessant voor het bezoeken van kerstmarkten maar ook voor scholieren uit de Achterhoek om een stage over de grens te kunnen gaan volgen. De bus rijdt langs waterparadijs Bahia. De OV chipkaart is in deze bus niet geldig. Een enkele reis kost 2,00 euro.

Eggink Maalderink helpt GUV Marathon voor het kind

AALTEN - Eggink Maalderink Garantiemakelaars wil graag een steentje bijdragen aan de actie 'GUV Marathon voor het kind'.

In de periode van 1 november tot 23 december zullen ze 100,- euro vergoeden bij iedere nieuwe verkoop- of aankoopopdracht in de gemeente Aalten. Men krijgt 50,- euro korting op de courtage en daarnaast doneert Eggink Maalderink 50,- euro aan de actie 'GUV Marathon voor het kind'. Hiernaast wordt in dezelfde periode 50,- euro gedoneerd voor elke getekende koopovereenkomst in de gemeente Aalten.

Makelaar René Wenting geeft een voorbeeld: "Bij vijf nieuwe opdrachten en drie transacties gaat er in totaal 250,- euro korting naar de klant en wordt er 400,- euro overgemaakt aan de GUV Marathon."

Mensen die verhuisplannen hebben kunnen helpen om deze actie te steunen! Men kan contact opnemen met Eggink Maalderink Garantiemakelaars via telefoonnummer (0543) 492000.

Sint Nicolaas ontmoeten op koopzondag in Aalten

AALTEN - Natuurlijk komt Sinterklaas met zijn Pieten dit jaar weer naar Aalten. Zij komen zondagmiddag 19 november. Op zondag naar Aalten komen is de Sint goed bevallen: geen gehaast met boodschappen en sportwedstrijden en de landelijke Intocht kan rustig gekeken worden op televisie.

Sinterklaas komt gezellig op zondagmiddag, want dat is een echte familiemiddag en het belooft een gezellige dag te worden, met leuke muziek van DJ-Piet. Sommige Pieten zullen al eerder in het centrum zijn dan Sinterklaas, de echte intocht begint om 14.00 uur. Wat er verder gebeurt deze middag, is een verrassing, want met zoveel Pieten in het dorp gaat er altijd wel iets mis of gebeurt er iets raars.
Deze zondagmiddag zijn de winkels geopend van 12.00 tot 17.00 uur en op de Markt staat een draaimolen waar kinderen gratis een ritje in mogen rijden, dit wordt hen aangeboden door diverse Aaltense bedrijven. Kortom het is weer één en al gezelligheid en vertier in Aalten.

Muzikanten gezocht voor Staaltje Aalten

AALTEN - Op 23 februari is de dertiende editie van Staaltje Aalten, de jaarlijkse benefietavond van Staaltje Aalten bij partycentrum 't Noorden. Hier zijn uiteraard muzikanten voor nodig.

Staaltje Aalten gaat geld inzamelen voor een goed doel dat gelinkt is aan Aalten. Welk goed doel het bij deze editie is, wordt nog bekend gemaakt.
Uiteraard hoort er ook een thema bij deze muzikale avond, en dat thema is 'Liefde'. De organisatoren zeggen: "Liefde voor muziek, het leven, eten, drinken, jezelf, de ander, elkaar, …. wees creatief! Stop vooral liefde in het zoeken naar geschikte nummers. En dan: durf jij het aan om met andere muzikanten uit de regio de liefde voor muziek maken te delen op het podium? Opgeven kan tot en met zondag 10 december via info@staaltjeaalten.nl. Vermeld bij je opgave even of je de zang op je wilt nemen of/en je een instrument bespeelt. Ook zouden we graag horen of je een oefenruimte ter beschikking hebt. De organisatie zal proberen om binnen een week na de aanmelddatum bekend te maken wat de (eerste opzet) is van de indeling van de bands. En: ken jij nou mensen die vaker hebben meegespeeld bij Staaltje Aalten, een keer wilden meedoen of die gewoon muzikaal en geschikt zijn: sleep ze mee!"

Family Day bij Intratuin Bredevoort

BREDEVOORT - Na het succes van vorig jaar houdt Intratuin Bredevoort ook dit jaar een Family Day, en wel zondag 19 november. Het evenement heette vroeger Ladies Night, maar sinds vorig jaar is het voor het hele gezin: Damily Day dus, van 10.00 tot 17.00 uur.

Het hele tuincentrum is weer omgebouwd in najaars- en kerstsfeer. Er worden diverse ideeën getoond om het huis, de tuin en het terras aan te kleden voor de komende wintermaanden.
Er worden demonstraties gegeven zodat iedereen vervolgens thuis zelf aan de slag kan. Op de kerstafdeling kan men kennismaken met de nieuwste trends en ideeën voor de komende feestdagen.

Er is een speciale koffiehoek gecreëerd en deze word bemand door leden van gymnastiekvereniging Prinses Margriet uit Bredevoort. De opbrengst komt ook geheel ten goede aan deze club. Buiten staat een kraam van bakkerij Vaags met oliebollen en een kraam met patat en natuurlijk de viskraam.

Natuurlijk is er medewerking gezocht met bedrijven die ook iets te bieden hebben voor de hele familie. Zo komen Schoenmode Jeannette uit Gaanderen, Geitenboerderij Brömmels uit Woold, Spar Bredevoort, WBE Wildbeheer Eenheid uit Aalten, Hengelsportvereniging De Karper uit Winterswijk en vele anderen. Zie ook de advertentie elders in deze krant.
Twee koren, RockPops uit Winterswijk 's morgens en na de middag Kiekan van de Heelweg, zorgen voor de muzikale omlijsting. Kinderen kunnen zich laten schminken.

Workshop met opstellingen in Miste

MISTE - Op 25 november en 9 december houdt Josien Krosenbrink wederom een tweedaagse workshop met Opstellingen van het Verlangen, begeleid door Wilma te Paske. Tijdens deze bijzondere dagen komt iedereen aan de beurt met een eigen vraag. Het is een unieke methode om antwoorden te krijgen omtrent de onbewuste processen in jezelf en jouw gedrag. Zo kan zichtbaar worden, wat lang verborgen was. Oude ballast wordt losgelaten en er komt nieuw perspectief in beeld. Wilma werkt met Opstellingen van het Verlangen. Het verlangen waarvan men soms ver van afgedwaald is. Men vindt zichzelf terug en komt in de eigen kracht. Hierdoor voelt men zich vrij, evenwichtig en sterk.

De krachtige werking van opstellingen is ruimschoots aangetoond, getuige de groei van deze methode in de reguliere gezondheidszorg en in bedrijven.
Aanmelden bij Josien Krosenbrink tel 0543 565540.

Buslijn Bocholt-Aalten wordt officieel geopend

BOCHOLT - Op zaterdag 2 december wordt om 11.00 uur het busstation van de buslijn Aalten-Bocholt in het Duitse Bocholt feestelijk geopend. Onder andere de NRW Minister van Verkeer en de Gelderse gedeputeerde zullen bij de opening aanwezig zijn. De bus gaat ieder uur rijden tussen Bocholt en Aalten. In Bocholt in aansluiting op de treinen van en naar Wesel en Dusseldorf en in Aalten in aansluiting op de treinen van en naar Winterswijk en Doetinchem. Dat is niet alleen interessant voor het bezoeken van kerstmarkten maar ook voor scholieren uit de Achterhoek om een stage over de grens te kunnen gaan volgen. De bus rijdt langs waterparadijs Bahia. De OV chipkaart is in deze bus niet geldig. Een enkele reis kost 2,00 euro.

Boekeldercrosswandeltocht

DALE - Op zaterdag 25 november organiseert AVA'70 de Boekeldercrosswandeltocht. De atletiekvereniging heeft een grote groep sportieve wandelaars en zij, maar zeker ook alle overige wandelliefhebbers, zijn van harte welkom om deel te nemen.

Tussen 12.00 uur en 12.30 uur kunnen wandelaars starten vanaf locatie `t Romienendal aan de Aladnaweg in buurtschap Dale. Er kan gekozen worden uit een tweetal afstanden, namelijk 10,8 kilometer en een langere route van 15,6 kilometer. De tocht voert de deelnemers door Dale via prachtige zandpaden en mooie landweggetjes naar Barlo, waar bij boerderij de Neeth een verzorgingspost is ingericht. Het vervolg van de route gaat met een mooie omtrekkende beweging weer langzaam richting het eindpunt, `t Romienendal.

De wandeltocht vindt gelijktijdig plaats met de finaledag van de Boekeldercrosscompetitie. Het zal dus bij start en aankomst gezellig druk zijn en is er alle gelegenheid om lekker na te genieten en getuige te zijn van prachtige hardloopprestaties.

Wandelaars betalen 2,50 euro inschrijfgeld en ontvangen bij terugkomst een mooie medaille. We hopen dat veel wandelaars uit Aalten en omgeving deelnemen aan de tweede Boekeldercrosswandeltocht.

AD '69 verliest met grote cijfers van AZSV

AALTEN - AZSV heeft eenvoudig de tweede knock-out ronde van de KNVB-beker gehaald. Na een 2-0 ruststand werd plaatsgenoot AD'69 met 9-0 verslagen. Al na negentien seconden schoot Kars Vierwind de illusie van de gasten aan diggelen om het AZSV zo lang mogelijk lastig te maken. Daarna was het negentig minuten eenrichtingsverkeer op het doel van tweede doelman Anthony Ikink, die vooral in het eerste kwartier na de pauze flink op de proef werd gesteld.

In de beker zijn er af en toe verrassingen en daar moet je als hoogst spelende vereniging altijd voor oppassen, maar na negentien seconden kon AD'69 die verrassing uit het hoofd zetten, want toen zette Kars Vierwind AZSV op een 1-0 voorsprong. Matthijs Ebbers kwam in de hele wedstrijd niet in gevaar en hoefde pas in de tweede helft de eerste bal op goal tegenhouden. AZSV liet de bal rondgaan na de snelle voorsprong, maar de ploeg van trainer Arno Heersink bleef op de been omdat AZSV een aantal kansen onbenut liet. Na een half uur kon Joost Rasing van dichtbij de 2-0 binnen tikken na goed voorbereidend werk van Kars Vierwind.

In de tweede helft ging het snel. In een tijdsbestek van tien minuten scoorde AZSV vier keer. De eerste twee door mooie schoten van Kars Vierwind en Niek te Veluwe, terwijl Brian Hogeweide en wederom Niek te Veluwe van dichtbij het kwartet vol maakten. Het tempo ging bij AZSV naar beneden en het werd slordiger, maar in de slotfase zette het nog een keer aan met drie goals in de laatste tien minuten. Joost Rasing scoorde de 7-0 op aangeven van Brian Hogeweide, Sjoerd te Boekhorst krulde een vrije trap fraai achter Anthony Ikink en Jonathan Goosen bekroonde in de slotminuut na een solo een treffer voor de 9-0 eindstand.

AZSV VR1 wint in Zwolle

AALTEN - AZSV VR1 reisde op zaterdag 11 november naar Zwolle voor de uitwedstrijd tegen HTC VR1.

Iets over half 3 begon de wedstrijd en AZSV VR1 ging sterk van start en dit resulteerde al snel in de 0-1 voor AZSV. Een mooie pass van Judith werd door Ellen Maatkamp beheerst afgerond. Niet veel later kreeg Anne een grote kans om de 0-2 te scoren. Helaas kreeg Anne de bal niet goed onder controle. AZSV VR1 zat lekker in de wedstrijd. Met rust was het 0-1. In de tweede helft wist AZSV VR1 de voorsprong uit te breiden. Wederom was het Ellen die met een schot van twintig meter een prachtig doelpunt maakte. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Marijke. Vanaf dertig meter knalde Marijke de bal in de goal. Een uitstekende 0-3 overwinning van AZSV VR1 en de weg naar boven is weer ingeslagen.

Boekeldercross-wandeltocht

DALE - Op zaterdag 25 november houdt AVA'70 de Boekeldercrosswandeltocht. De atletiekvereniging heeft een grote groep sportieve wandelaars en zij, maar zeker ook alle overige wandelliefhebbers, zijn van harte welkom om deel te nemen. Tussen 12.00 uur en 12.30 uur kunnen wandelaars starten vanaf locatie `t Romienendal aan de Aladnaweg in buurtschap Dale, voor een tocht van 10,8 of 15,6 kilometer. Wandelaars betalen 2,50 euro inschrijfgeld en ontvangen bij terugkomst een mooie medaille.

Dorcas-medewerkers zoeken collega's

De Dorcas-vrijwilligers. Foto: PR

AALTEN - De Dorcas winkel in Aalten is op zoek naar vrijwilligers. Om informatie te geven over het werk bij Dorcas is op woensdag 22 november een informatie/inloop avond gepland van 18.30 tot 20.00 uur.

Dorcas winkel Aalten is niet meer weg te denken uit de Achterhoek maar ook niet bij veel vrijwilligers, die iets van hun tijd geven aan hen die het minder hebben dan de meeste Nederlanders. Dorcas realiseert zich dat het een druppel op de gloeiende plaat is, maar niets doen is volgens Dorcas geen optie omdat zij constateert dat er steeds meer brandhaarden wereldwijd en dichterbij aan de orde zijn.
Dorcas wil hier graag helpen en proberen meer druppels te laten vallen, daar waar het nodig is. Daar zijn mensen, vrijwilligers bij nodig. Daarom is Dorcas op zoek naar vrijwilligers die hierbij willen helpen. Op meerdere afdelingen is ruimte om nieuwe vrijwilligers in te zetten.

Inloopavond voor iedereen die meer wil weten

Op woensdag 22 november staat een open inloopavond gepland van 18.30 tot 20.00 uur, de koffie en thee staat dan klaar. Iedereen is welkom met familie, buren of vrienden om een kijkje te nemen in de winkel en achter de schermen en om zich te informeren over hoe Dorcas Winkel Aalten werkt. Wellicht komen bezoekers tot de conclusie dat zij ook een druppel kunnen zijn en energie en tijd kunnen vrijmaken om de schouders te zetten onder dit mooie doel.
Waar het oorlog is zijn slachtoffers en vluchtelingen. Waar mensen zijn zijn zieken. Waar kinderen zijn zijn leerstof en scholen nodig. Waar ouders sterven is opvang nodig. Waar droogte is, is water nodig. Waar natuurrampen zijn is hulp nodig, waar eenzaamheid is is zorg nodig. Dorcas zet zich breed en wereldwijd in en helpt ongeacht ras of religie.


Filmtheater Schiller: Ghost in the shell

Foto: Collectie Leo van der Linde

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 23 november de sciencefictionfilm uit 2017 Ghost in the shell. De film draait om 20.00 uur, de entree bedraagt 7,00 euro.

Ghost in the shell vertelt het verhaal van Major (Scarlett Johansson), een combinatie tussen mens en robot, die deel uitmaakt van de speciale eenheid Section 9 in de 21ste eeuw. Section 9 is belast met het opsporen van criminelen en terroristen. Major heeft een menselijk brein, maar haar lichaam is kunstmatig. Hierdoor is zij een uniek wapen. Zelf twijfelt ze echter aan hoe menselijk ze nou werkelijk is.

In 1995 verscheen de Japans animeklassieker. De film stelde ethische en filosofische vragen. De film handelt over een toekomst waarin de scheidslijnen tussen mens en machine gevaarlijk aan het vervagen zijn. Menselijke lichaamsdelen die niet meer functioneren kunnen eenvoudigweg worden vervangen door cybernetische onderdelen. Los van de snoeiharde actiescènes dankt de film zijn legendarische status vooral aan de filosofische mijmeringen over identiteit en menselijkheid.

Dit jaar verscheen deze live-actionversie met in de hoofdrol dus de veelzijdige Scarlett Johansson. De beelden van hoe Japan er mogelijk in de 21ste eeuw zou kunnen uitzien zijn prachtig. Ook de vele actiescènes zien er goed uit met spectaculaire slowmotionshots, de vele grote hologramreclames zijn indrukwekkend.

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Hoewel deze opname nog geen vijftig jaar oud is, is er in de jaren zeventig van de vorige eeuw veel verdwenen. De Oude St.-Helenakerk heeft de tijd doorstaan. Het is immers een monumentaal pand en vormt een sieraad in het centrum van Aalten. Veel afgebeelde panden zijn verdwenen zoals het St. Elisabethklooster, het parochiecentrum en de winkel van Lubberding aan de overkant van de beek.

Deze foto is gemaakt ter hoogte van de rooms-katholieke kerk aan de Dijkstraat, Aalten. Het Elisabethklooster was van oorsprong het woonhuis van textielfabrikant Heinrich Driessen. Heinrich stierf in 1879.
De woning kwam na zijn overlijden in het bezit van de rooms-katholieke kerk, waarna het als klooster van de nonnen in gebruik werd genomen.
De nonnen gaven in Aalten onderwijs aan de katholieke schooljeugd.
Hier was tevens de 'naai- en breischool' van de zusters gevestigd.

Niet iedereen bewaarde prettige herinneringen aan de nonnen. "Blij, dat ze er niet meer zin, brr", aldus een reactie. Yvonne Jongetjes heeft er nog les van gehad. Het klooster werd onder andere gebruikt als leslokaal van de St. Jozefschool. Deze school is niet zichtbaar op de foto. Jo Boom kreeg coupeuseles van zuster Ignatia. De school van de zusters, de naai- en breischool oftewel de Modevakschool stond hoog aangeschreven. Hier werd gebreid door alle gezindten.

De winkel van Lubberding aan de overkant van de beek is inmiddels al tientallen jaren geleden verdwenen uit het dorpsbeeld. Boodschappen kon je op laten schrijven in een winkelboekje en werden vroeger netjes aan huis bezorgd. Richard Jongetjes: "Uiterst links zien we het inmiddels verdwenen parochiecentrum, daarnaast zat er ook een tijdlang de 'Che', een jongerencentrum."

Zoekplaatje: Hogestraat in vroeger tijden

AALTEN - Het zoekplaatje toont een tijdsbeeld uit de jaren vijftig in de vorige eeuw. Nog weinig autoverkeer, men kon rustig op straat lopen zonder dat men omver gereden werd. Kortom geen gejakker en haast. Wie heeft meer informatie over deze foto? De opname is gemaakt in de Hogestraat Aalten. Wie herkent de personen en de afgebeelde woning? Reacties zijn welkom bij: redactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

AZSV wint met ruime cijfers van plaatsgenoot AD'69

Een duel uit de wedstrijd van AZSV tegen AD'69. Foto: Cor Hinkamp

AALTEN - AZSV heeft eenvoudig de tweede knock-out ronde van de KNVB-beker gehaald. Na een 2-0 ruststand werd plaatsgenoot AD'69 met 9-0 verslagen. Al na 19 seconden schoot Kars Vierwind de illusie van de gasten aan diggelen om het AZSV zo lang mogelijk lastig te maken. Daarna was het 90 minuten eenrichtingsverkeer op het doel van tweede doelman Anthony Ikink, die vooral in het eerste kwartier na de pauze flink op de proef werd gesteld. Uiteindelijk scoorde AZSV nog zeven keer in dat tweede bedrijf tegen de zondag derdeklasser.

In de beker zijn er af en toe verrassingen en daar moet men als hoogst spelende vereniging altijd voor oppassen, maar na negentien seconden kon AD'69 die verrassing uit het hoofd zetten, want toen zette Kars Vierwind AZSV op een 1-0 voorsprong. AD'69 kon vervolgens niet veel meer dan verdedigen en ze probeerde bij het spaarzame balbezit de aanval te zoeken. Matthijs Ebbers kwam in de hele wedstrijd niet in gevaar en hoefde pas in de tweede helft de eerste bal op goal tegenhouden. AZSV liet de bal rondgaan na de snelle voorsprong, maar de ploeg van trainer Arno Heersink bleef op de been omdat de roodwitten via Brian Hogeweide (2x), Sjoerd te Boekhorst en Yeftha Nyamsangya een aantal kansen onbenut lieten. Na een half uur kon Joost Rasing van dichtbij de 2-0 binnentikken na goed voorbereidend werk van Kars Vierwind.In de tweede helft ging het snel. In een tijdsbestek van tien minuten scoorde AZSV vier keer. De eerste twee door mooie schoten van Kars Vierwind en Niek te Veluwe, terwijl Brian Hogeweide en wederom Niek te Veluwe van dichtbij het kwartet vol maakten. Daarna ging het tempo bij AZSV naar beneden en werd het slordiger, maar in de slotfase zette het nog een keer aan met drie goals in de laatste tien minuten. Joost Rasing scoorde de 7-0 op aangeven van Brian Hogeweide, Sjoerd te Boekhorst krulde een vrije trap fraai achter Anthony Ikink en Jonathan Goosen bekroonde in de slotminuut een solo met een treffer voor de 9-0 eindstand.


Jammen met Jazz van Hot & Sweet in de Koppelkerk

Jazzorkest Hot & Sweet. Foto: PR

BREDEVOORT - Zondagmiddag 26 november is het weer tijd voor de altijd gezellige jazz jamsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk. Jazz-orkest Hot & Sweet leidt de jamsessie, maar collega-muzikanten worden van harte uitgenodigd mee te jammen.

De meeste leden van het achtkoppige orkest zijn al jazzmuzikant vanaf de jaren zestig. Ze traden op in Nederland en ver daarbuiten. Hot & Sweet is in staat om allerlei stijlen te spelen. De 'stomp' van de oude jazz, de 'blues' vanuit de tenen, de jazzballads van Ella Fitzgerald en Billy Holiday, de vroege swing en harmonieën van Duke Ellington, maar ook de stijl van de bebop komt in het repertoire voor.

De eigen composities van Karel Giltay (piano en sax) worden ook graag gespeeld. Karel schreef nummers met de roots in de oude jazz, maar met moderne melodische invallen en bijzondere ritmes. Henny Dokter (sousafoon) schreef de teksten. "Verrassend en vernieuwend", is het commentaar van de jazzliefhebbers. Dini Snijders zingt en swingt samen met Hot & Sweet en zorgt voor een eigen beleving van de jazzmuziek.

De jazz jamsessie begint in de Koppelkerk aan de Koppelstraat 35 te Bredevoort om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Mondharmonica voor beginners

Hans Homesick de Vries. Foto: Charlie Wessels

BREDEVOORT - Na een zinderend optreden is harmonicaspeler Hans 'Homesick' de Vries van The Louisiana Men op vrijdag 24 november terug in de Koppelkerk. Ditmaal voor een workshop harmonica 'for absolute beginners'. Al na een kwartier speelt iedereen zijn eerste bluesje.

De mondharmonica - ook wel bluesharp genoemd - is niet alleen een super instrument voor de blues, maar juist ook voor allerlei andere muziekstijlen. Van smartlappen tot deltablues. Het is een eenvoudig bespeelbaar instrument en past zo in de binnenzak. Niet voor niets is de harmonica al jaren onverminderd populair. Deelnemers aan de workshop hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben. Uniek aan deze workshop is dat deelnemers met niets beginnen en na een uur lol naar buiten komt met zijn of haar eigen harmonica waar men ook echt al wat op kan spelen. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemers krijgen een lesblaadje mee en – voor wie dat wil – gratis vervolgles via internet. Deelnemen kost 25,- euro, inclusief goede kwaliteit mondharmonica in de toonsoort C en een kopje koffie of thee. De workshop wordt gehouden bij de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort op vrijdag 24 november vanaf 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Reserveren kan via de website www.koppelkerk.nl of telefonisch: 0543-216 005.

Jammen met Jazz van Hot & Sweet in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Zondagmiddag 26 november is het weer tijd voor de altijd gezellige jazz jamsessie in het Boekencafé van de Koppelkerk. Jazz-orkest Hot & Sweet leidt de jamsessie, maar collega-muzikanten worden van harte uitgenodigd mee te jammen. De meeste leden van het achtkoppige orkest zijn al jazzmuzikant vanaf de jaren zestig. Ze traden op in Nederland en ver daarbuiten. Hot & Sweet is in staat om allerlei stijlen te spelen. De 'stomp' van de oude jazz, de 'blues' vanuit de tenen, de jazzballads van Ella Fitzgerald en Billy Holiday, de vroege swing en harmonieën van Duke Ellington, maar ook de stijl van de bebop komt in het repertoire voor. De eigen composities van Karel Giltay (piano en sax) worden ook graag gespeeld. Karel schreef nummers met de roots in de oude jazz, maar met moderne melodische invallen en bijzondere ritmes. Henny Dokter (sousafoon) schreef de teksten. "Verrassend en vernieuwend", is het commentaar van de jazzliefhebbers. Dini Snijders zingt en swingt samen met Hot & Sweet en zorgt voor een eigen beleving van de jazzmuziek. De jazz jamsessie begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

13 / 32

Can I Come Over? Van San Blas naar Florida: het contrast kan niet groter

Thuis is voor de mensen op San Blas een rieten hut zonder warme douche.

Wat vind je op alle stranden? Juist, zand. Naast mijn zware camera-apparatuur sleep ik ondertussen ook nog 5 kilo aan zand mee. Het zit echt overal: niet alleen in mijn tas maar ook achter mijn bh, in mijn neusgaten en tussen mijn billen. Dit komt doordat ik al een aantal dagen tussen de Kuna-indianen leef. De oorspronkelijke bewoners van de San Blas eilanden. Het leven hier is back to basic in rieten hutten en zonder een warme douche. Maar vanaf dit prachtige bounty eiland ga ik niet klagen hoor, het zand neem ik voor lief. Deze column typ ik vanuit een hangmat met een kokosnoot naast me om de dorst te lessen. Thuis voelt even heel ver weg.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Thuis betekent hier ook totaal wat anders. Wij associëren thuis vaak met een mooi huis, het liefste met een open haard plus een luxe keuken om je familie en vrienden te verwennen. Hier eten ze elke dag vis, rijst en bonen op een houten bankje. De Kuna-indianen zijn een beschermde gemeenschap. Families werken hier samen om te leven van de visserij en het toerisme.

San Blas oogt als een waar bounty eiland.
De gevolgen van orkaan Irma zijn in Florida nog goed zichtbaar.
Een groter contrast dan die tussen de woningen in Florida en op San Blas kan Marleen zich nauwelijks voorstellen.

Ik trek een paar dagen met Eudelio op. Hij is één van de vier jongeren op het eiland en spreekt als enige Engels. Ze wonen hier al hun hele leven en kunnen niet wachten om naar de stad te trekken. Elke avond spelen de jongeren kaartspellen. Eudelio is grootgebracht door zijn grootmoeder en heeft zijn ouders nooit echt gekend. Hij kreeg een baan als 'accountant' aangeboden op het eiland. De eilanders hebben hem als familielid opgevangen. "Home is being part of the community", vertelt Eudelio mij.

Vanuit de San Blas eilanden kom ik uiteindelijk aan op het vliegveld van Fort Lauderdale in Florida. Het contrast kan niet groter, wanneer ik bij mijn volgende host arriveer. In een groot houten typisch Amerikaans huis verwelkomt Jann me met open armen. Via een vriendin in Nederland legde ik al eerder het contact met Jann. Trots laat ze me haar vier huisdieren zien. De komende dagen vertellen ze me met groot enthousiasme van alles over deze reptielen. Het is een grote hobby kun je wel stellen.

Haar man Mike rijdt me rond in de omgeving. Ik geloof mijn ogen niet als ik een boot uit een huis zie steken. Irma is hier flink tekeer gegaan. Jann en Mike zijn hun huis aan het verkopen en op zoek zijn naar een betonnen woning. Veel huiseigenaren hebben geen verzekering en zijn hun thuis kwijtgeraakt.
"We got lucky, but I don't wanna take the risk of losing my home again", vertelt Mike. Als ik vraag wat ze hadden meegenomen tijdens de evacuatie, antwoordt Jann: "Alleen mijn baby's en alle spullen voor de kameleons". Zo zie je maar, iedereen heeft andere waardes in het leven.

Strijd bij Boekeldercross op volle toeren

Klauteren bij de Boekeldercross. Foto: Dick Lubbers

AALTEN - De tweede etappe van de Boekeldercrosscompetitie werd zaterdag afgewerkt onder echt herfstachtige omstandigheden. Hoewel het met de neerslag meeviel, was de temperatuur blijven steken op een graadje of 7 en dat was precies de helft in vergelijking met de openingswedstrijd. Daarnaast had de regen, die viel in de dagen voorafgaand aan de run, het parcours glibberig en zwaar gemaakt, waardoor het oppassen geblazen was. Een pittige opdracht stond de deelnemers dus te wachten, op het traject dat al niet gemakkelijk is. Niettemin stond er een recordaantal van maar liefst 475 (!) atleten aan de start, van piepjong tot dubbel-veteraan en afkomstig uit de gehele regio.

Om precies 13.00 uur was het de beurt aan de kleinste sportievelingen, om hun kunnen te tonen. Een kilometer rennen kan een hele opgave worden, als je over een modderig stuk weiland, langs een soppige greppel en over een 4-tal hindernissen moet, om eindelijk de finish te bereiken. Opvallend genoeg ging het bij de meeste kanjers nog sneller als bij de eerste editie. Zo ook, bij Thom Berkelder, die een fraaie 2e plek veroverde, terwijl plaatsgenoot Luuk de Weerdt 3e werd. Ook Flore Posthumus huppelde snel over de hindernissen naar plaats 2 bij de meisjes.

Michiel Wellink moest er dit keer flink aantrekken, maar het lukte hem om op de 2 kilometer met de zege aan de haal te gaan. Clubmaatje, Lenn Posthumus scoorde de derde tijd. Bij de meisjes was het een volledig AVA`70-geel podium. Annelot Posthumus won, voor Norah Rusink en Lidewij Lensink.

Bij de start van de afstanden bij de Senioren scheen zowaar een flauw zonnetje en dit inspireerde het grote peloton atleten om flink gas te geven. Bij de 5 kilometer scoorde Luuk Nusselder van Argo de snelste tijd met 17,23 minuten. Björn Demkes was het snelste AVA`70-lid met een mooie finish in 18,38 minuten. Bij de Dames pakte Linde Klein Nibbelink de tweede plek.
Bij de wedstrijd over 10 kilometer bleek de Argo-trein van superieure klasse en niet te stuiten. De broeders Awal Aman scoorden dezelfde tijd met 34,17 minuten en moeten thuis de strijd maar uitvechten, wie nu daadwerkelijk de winnaar was. Herbert ter Maat was de snelste loper van de thuisclub. Bij de Dames ging de winst voor de tweede keer naar Cindy Brussé, al was ze een fractie langzamer dan vorige week. Bianca Piek was juist sneller dan tijdens de eerste run en dit leverde haar een tweede plek op.

Mark te Brake lijkt helemaal klaar voor de Zevenheuvelenloop, die zondag wordt afgewerkt. De laatste test leverde hem de eerste plaats op, bij de 15 kilometerwedstrijd in 58,20 minuten. Het was inmiddels gaan regenen en dat maakte het parcours zwaarder en zwaarder. Mark Geesink liet zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en pakte een tweede plek. Joke Balke scoort ook altijd goed op de langste afstand en werd dit keer fraai tweede met een tijd van 1 uur en 21 minuten. Angelique Vrijdag was iets sneller dan bij de eerste run en dit leverde haar de derde plek op.

AVA`70 mocht tijdens de tweede etappe van de Boekeldercrosscompetitie maar liefst 475 atleten verwelkomen in de Romienendal-arena en dat is een nieuw record. Ondanks de zwaardere omstandigheden, werden er weer tal van persoonlijke records gelopen. Zaterdag is de derde wedstrijd en dan ontvangt AVA`70 twaalfvoudig Nederlands kampioen Thijmen Kupers. Daarnaast zal hij het startschot lossen, een interview geven en is er vast en zeker tijd voor een fotootje.

Spectaculaire uitvoering 'Let it roll' van CGV Aktief

IJZERLO - Afgelopen zaterdag stroomde ’t Dorpshuus in IJzerlo weer vol voor de tweejaarlijkse uitvoering van gymvereniging CGV Aktief. Binnen het thema ‘Let it roll’ heeft de leiding voor alle groepen mooie en spectaculaire acts bedacht.

Na een energieke opmars waarin alle leden hun danskunsten lieten zien, was het aan de kleuters om de avond echt te openen. Met een rugtas vol ballen kwamen zij aan op ‘station IJzerlo’, waar ze omhoogklommen en al rollend of springend van een helling weer naar beneden gingen. Daarna was de vloer voor een stel rock ’n rollende meiden van 7 tot 12 jaar die een spetterende dansshow gaven. De jongens van de gym lieten vervolgens hun kunsten zien aan de ringen en op de airjumpbaan rolden ze de zaal door. Een stel gezellige meiden van 13 tot 16 jaar lieten daarna een stoere dans zien in rock ’n roll-stijl. Een totaal andere act werd daarna getoond aan het publiek. De jongens van de survival-groep liet een veelzijdige act zien met klimmen, vechten en vooral veel schik maken. Als laatste item voor de pauze werd er een sprongdemo gepresenteerd. Meiden uit diverse groepen vanaf groep 5 sprongen op allerlei manieren met minitramp over de kast en pegasus.

Na de pauze werd er door de grote acro-groep een prachtige show neergezet, waarin knappe acrobatische kunsten en mooi samenspel werden getoond. De brug en de balk werden hierna opgebouwd in de zaal en de meiden van groep 3 en 4 lieten zien wat zij al durfden. De meiden van groep 7 tot en met de tweede klas van het voortgezet onderwijs lieten daarna zien wat er op deze toestellen gedaan kan worden. De meisjes van groep 5 en 6 maakten er vervolgens nog een zomerse act van met sierlijke rokjes waardoor het er allemaal nog net iets fleuriger uit zag. De selectie sloot de balk-brug-show af met een act waarin het publiek kon zien dat het in IJzerlo barst van de talenten. Tot slot van deze spectaculaire show liet ‘The Beginning’ een mooie dans zien met verschillende muziekstijlen.

Zuur verlies voor Natare

Timo maakt het Triton niet makkelijk. Foto: Cato Nijman

AALTEN - De waterpoloërs van Natare legden afgelopen zaterdag de lange tocht naar Putten af voor de zesde wedstrijd van het seizoen. Hoewel de teams zeker aan elkaar gewaagd waren liep Natare lange tijd voorop, maar trok op het laatst toch aan het kortste eind.

Ondanks dat Natare nog op de tiende plaats in de competitie blijft hangen en Triton Putten in de middenmoot staat, beloofde dit toch zeker een spannende wedstrijd te worden. De eerste periode ging dan ook nek aan nek. Triton maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd, maar Wilmar maakte dat direct weer goed door een vrije bal in te schieten. Na weer een tegendoelpunt deed Imko dit ook vanuit een man-meer situatie uit de tweede lijn met een strak schot. Met nog vijftien seconden te gaan deed Triton weer een poging voorop te komen, maar met nog één seconde op de klok trok Jeroen de stand toch wederom recht tot 3-3.

De tweede periode nam Natare het voortouw dankzij Wilmar en Tom die zo na een wedstrijd zwemmen vanuit het zwembad in Nijmegen naar Putten was doorgereisd. Van vermoeidheid was echter geen sprake want hij wist in één periode twee maal te scoren. Doordat ook John nog vanuit een man-meer situatie vanaf de tweede lijn de bal in de hoek stuiterde kwam Natare met drie punten voor te staan. Hoewel keeper Timo het voor Putten niet makkelijk maakte werd de tweede periode met 5-7 afgesloten.
De tweede helft ontbrak het Natare aan scorend vermogen. Deels viel dit misschien te wijten aan wat verrassende beslissingen van de arbitrage, maar scoren moet men toch echt zelf doen. Triton liep inmiddels langzaam in en kwam gedurende de vierde periode weer gelijk. Met nog één minuut te gaan kwam Triton voorop met 9-8. Wilmar wist met een afstandsschot de stand weer gelijk te maken, maar na nog een tegendoelpunt kwamen de Natare heren net te kort. Waar een gelijkspel verdiend zou zijn stond er toch echt 10-9 op het scorebord. Met vier punten uit zes wedstrijden blijft Natare vooralsnog op de tiende plek van de twaalf staan. Volgend weekend maken de heren hun volgende reis naar het noordelijke Hardenberg.

Programma AD '69

AALTEN - Het programma van voetbalvereniging AD '69 voor aanstaand weekeinde ziet er als volgt uit.

Vrijdag 17 november
20.30 Gonemo/Redox zaal 3-AD'69 zaal 2        
AD'69 35+ 2 bij DZSV
19.30 AD'69 35+ 2-DZSV 35+ 2
20.30 DZSV 35+ 1-AD'69 35 + 2
21.00 AD'69 35+ 2-AZSV 35+ 1
21.30 FC Trias 35+ 2-AD'69 35+ 2
AD'69 VR bij FC Trias
19.30 AD'69 VR 2-FC Eibergen VR 3
20.00 Grol VR 1-AD'69 VR 2
20.30 AD'69 VR 2-FC Trias VR 1
21.30 DEO VR 1-AD'69 VR 2        
Zaterdag 18 november
14.30 AD'69 zat. VR 1-FC Eibergen VR. 2
14.30 DZC'68 9 zat.-D'69 zat. 2
11.15 RKZVC JO13-2-AD'69 JO13-1
10.00 Rietmolen JO11-1-AD'69 JO11-1
08.30 AZSV JO11-4-AD'69 JO11-2
11.00 AD'69 JO9-1-Zelos JO9-2
10.00 FC Trias JO9-7-AD'69 JO9-2        
14.30 AD'69 JO19-1-Vosseveld JO19-1
12.45 AD'69 JO17-1-Grol JO17-4
12.45 AD'69 JO15-1-AZSV JO15-3
15.00 VVG'25 MO19-1-AD'69 MO19-1                
Zondag 19 november
14.00 AD'69 1-OBW 1
11.00 AD'69 2-PAX 5        
10.00 SVGG 3-AD'69 3        
10.00 AD'69 4-VVL 2
Jeugd

De Hofnar-Bovo dames 1 verliest

AALTEN - De De Hofnar-Bovo dames mochten weer! Een lekker potje volleyballen tegen een ploeg die één plekje boven het team uit Aalten stond op de Nevobo ranglijst. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Ondanks dat de Aaltense dames ervoor hebben geknokt gingen ze slechts met één punt naar huis, de uitslag was 3-1.

In de eerste set werden de eerste punten meteen gepakt door de meiden van de Hofnar-Bovo. Na de eerste paar punten kwam SSS terug en waren beide teams aan elkaar gewaagd. De meiden uit Barneveld hadden een sterke servicepass als antwoord en verdedigden goed. De Aaltense ploeg zakte wat terug en SSS scoorde meer. SSS sleepte de eerste set binnen met een eindstand van 25-20.
De tweede er derde set leken veel op de eerste set. Er werd hard gevochten voor elke bal, maar SSS speelde net iets sterker. De Hofnar-Bovo kwam dichtbij, maar SSS trok aan het langste eind. De eindstand van de tweede set was 25-21 en de ook derde set eindigde met 25-21.

De vierde set was De Hofnar-Bovo dames 1 erop gebrand om de set binnen te slepen om nog één punt mee te kunnen nemen naar Aalten. Koppen omhoog, een peptalk van Harmen en de vierde set was aan. Er werd wederom hard gevochten aan de kant van De Hofnar-Bovo en er werden mooie ballen gescoord. Dit leverde in de vierde set een eindstand op van 20-25. Ondanks het verlies heeft De Hofnar-Bovo dames 1 het gevoel van de vierde set meegenomen naar Aalten.
De eerstvolgende wedstrijd is thuis, op zaterdag 25 november tegen Ecare Apollo 8 dames 2, om 18.00 uur.

Spannende wedstrijd eindigt in gelijkspel voor Aladna

AALTEN - De korfballers van Aladna/De Issel zijn de zaalcompetitie begonnen met een gelijkspel. De thuiswedstrijd tegen Wiko eindigde na een spannende slotfase in 11-11.

Het duurde even voordat het eerste doelpunt in de wedstrijd werd gescoord maar toen na acht minuten spelen Aladna/De Issel op een 1-0 voorsprong kwam ging het scoren vrij snel. In korte tijd nam Aladna/De Issel een comfortabele 5-1 voorsprong. Tegenstander Wiko kwam via twee strafworpen terug tot 5-3 en bij rust was de stand zelfs teruggebracht tot slechts een doelpunt verschil, 6-5.
Aan het begin van de tweede helft trok de ploeg uit Winterswijk de stand gelijk om vervolgens een 6-8 voorsprong te nemen. Aladna/De Issel had het in die fase van de wedstrijd even moeilijk maar kwam daarna knap terug tot 8-8. Wiko kwam, nadat Aladna/De Issel een 10-8 voorsprong had genomen, terug tot 11-11 waarna er een spannende slotfase volgde. Aladna/De Issel kreeg in de laatste twee minuten spelen enkele mooie kansen en een strafworp om de wedstrijd te beslissen maar slaagde er niet in de bal door de korf te krijgen. Omdat ook Wiko niet meer wist te scoren eindigde het duel onbeslist, 11-11.

Kerstbridgedrive bij De Hofnar

AALTEN - Op donderdagavond 14 december organiseert de Aaltense Bridge Club een open Kerstbridgedrive. Deze activiteit vindt plaats in evenementencentrum De Hofnar aan de Polstraat 7 in Aalten. De avond begint om 19.30 uur, maar het verzoek vanuit de organisatie is om als deelnemer uiterlijk om 19.15 uur aanwezig te zijn in verband met het ophalen van de loopbriefjes. Deze bridgedrive is geschikt voor bridgers van alle niveaus omdat de paren aan de hand van hun speelsterkte in lijnen worden ingedeeld. Dus ook beginnende bridgers zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Jacqueline Voordouw via 06-48864998 of jcmvoordouw@hotmail.com. Voor de drie hoogst geëindigde paren in elke lijn zijn er aantrekkelijke prijzen, terwijl alle niet-prijswinnaars een leuke attentie ontvangen. Meesterpunten volgens NBB-regels. De kosten bedragen 17,00 euro per paar.

Programma AD '69

AALTEN - Het programma van voetbalvereniging AD '69 voor aanstaand weekeinde ziet er als volgt uit.

Vrijdag 17 november
20.30 Gonemo/Redox zaal 3-AD'69 zaal 2
AD'69 35+ 2 bij DZSV
19.30 AD'69 35+ 2-DZSV 35+ 2
20.30 DZSV 35+ 1-AD'69 35 + 2
21.00 AD'69 35+ 2-AZSV 35+ 1
21.30 FC Trias 35+ 2-AD'69 35+ 2
AD'69 VR bij FC Trias
19.30 AD'69 VR 2-FC Eibergen VR 3
20.00 Grol VR 1-AD'69 VR 2
20.30 AD'69 VR 2-FC Trias VR 1
21.30 DEO VR 1-AD'69 VR 2

Zaterdag 18 november
14.30 AD'69 zat. VR 1-FC Eibergen VR. 2
14.30 DZC'68 9 zat.-D'69 zat. 2
11.15 RKZVC JO13-2-AD'69 JO13-1
10.00 Rietmolen JO11-1-AD'69 JO11-1
08.30 AZSV JO11-4-AD'69 JO11-2
11.00 AD'69 JO9-1-Zelos JO9-2
10.00 FC Trias JO9-7-AD'69 JO9-2
14.30 AD'69 JO19-1-Vosseveld JO19-1
12.45 AD'69 JO17-1-Grol JO17-4
12.45 AD'69 JO15-1-AZSV JO15-3
15.00 VVG'25 MO19-1-AD'69 MO19-1

Zondag 19 november
14.00 AD'69 1-OBW 1
11.00 AD'69 2-PAX 5
10.00 SVGG 3-AD'69 3
10.00 AD'69 4-VVL 2

SKB heeft regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

De gerenoveerde zaal bij camping Goorzicht. Foto: PR

WINTERSWIJK - Sinds oktober vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.

Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. "Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter," aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Samenwerking
Gespecialiseerde eetklinieken richten zich met name op de psychische en ziekenhuizen op de medische begeleiding. "Maar", zegt Van Daalen, "als het in het koppie van zo'n patiëntje niet goed zit, en je verleent geen psychische hulp in het ziekenhuis, dan heeft het op gewicht komen niet veel kans van slagen."

Van Daalen houdt zich bezig het de medische begeleiding van patiënten en Marijn Waanders, orthopedagoog, met de psychische kant. Een opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld twee tot drie weken. In die tijd werkt het team van deskundigen nauw samen. "Door deze interne samenwerking en een goede samenwerking met de gespecialiseerde eetklinieken komen we sneller bij de kern van het probleem en kunnen we patiënten nog beter helpen en klaarstomen voor verdere begeleiding door een gespecialiseerde eetkliniek", aldus Van Daalen.

Traject
Zodra een patiënt wordt opgenomen, wordt deze direct aangemeld bij een gespecialiseerde eetkliniek, om de wachttijd voor opname of behandeling door een eetkliniek zo kort mogelijk te houden. Toch zit er vaak een periode tussen de ziekenhuisopname en opname of begeleiding door de eetkliniek.
"Daarom volgt, als patiënten zover medisch zijn opgeknapt dat ze weer naar huis kunnen, een op maat gemaakt poliklinisch traject," vertelt Waanders. "Dat traject is soms heel intensief. Het komt voor dat we patiënten en eventueel hun familie wel twee keer per week zien. We blijven patiënten begeleiden totdat zij terecht kunnen in een gespecialiseerde eetkliniek."

Deskundigheid team
De expertise van het team op de kinderafdeling is door deze regionale rol nog verder toegenomen. "Doordat we vaker patiënten met anorexia begeleiden, weten we nu nog beter hoe we moeten handelen. Samen met een gespecialiseerd team verpleegkundigen doen we ons uiterste best om patiënten te helpen om weer beter te worden," besluit Van Daalen.

Voor feesten en partijen naar camping Goorzicht

DALE - Iets te vieren? Op zoek naar een mooie en verrassende locatie? Camping Goorzicht beschikt over zalen die ruimte bieden aan gezelschappen van circa 40 tot 135 personen.

Door Karin Stronks

De grote zaal is pas gerenoveerd en heeft een moderne frisse look gekregen. Deze zaal is ideaal voor vrienden- en familiefeesten en kinderpartijtjes. Gasten kunnen binnen vertoeven maar ook van de terrassen buiten gebruik maken. Ook kan een feest gecombineerd worden met leuke activiteiten zoals jeu de boule, wandel- en fietstochten maken of klootschieten. De jonge gasten kunnen zich vermaken op de kindvriendelijke speeltoestellen en 's zomers in het zwembad.|
De kleine zaal heeft een huiselijk karakter, in deze ruimte kunnen kleinere gezelschappen een jubileum, buurt- of ander feestje vieren. Een hapje en drankje kan geheel naar de wens van de gast worden verzorgd, van een heerlijk buffet of diner tot een patatje met iets lekkers erbij. Ook hierbij geldt dat naar buiten kan worden uitgeweken.
Voor informatie over arrangementen, kinderfeestjes of blijven slapen na een feest kan men bellen met camping Goorzicht: 0543-461339. Een mailtje sturen kan ook: info@goorzicht.nl Trudy te Dorsthorst en Ester Lammers kunnen alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Voor feesten en partijen naar camping Goorzicht

De gerenoveerde zaal bij camping Goorzicht. Foto: PR

DALE - Iets te vieren? Op zoek naar een mooie en verrassende locatie? Camping Goorzicht beschikt over zalen die ruimte bieden aan gezelschappen van circa 40 tot 135 personen.

Door Karin Stronks

De grote zaal is pas gerenoveerd en heeft een moderne frisse look gekregen. Deze zaal is ideaal voor vrienden- en familiefeesten en kinderpartijtjes. Gasten kunnen binnen vertoeven maar ook van de terrassen buiten gebruik maken. Ook kan een feest gecombineerd worden met leuke activiteiten zoals jeu de boule, wandel- en fietstochten maken of klootschieten. De jonge gasten kunnen zich vermaken op de kindvriendelijke speeltoestellen en 's zomers in het zwembad.

De opgeknapte zaal is geschikt voor feesten en kinderpartijtjes. Foto: PR
Overzicht opgeknapte zaal vanaf de bar. Foto: PR
Frisse nieuwe look voor zaal bij camping Goorzicht. Foto: PR

De kleine zaal heeft een huiselijk karakter, in deze ruimte kunnen kleinere gezelschappen een jubileum, buurt- of ander feestje vieren. Een hapje en drankje kan geheel naar de wens van de gast worden verzorgd, van een heerlijk buffet of diner tot een patatje met iets lekkers erbij. Ook hierbij geldt dat naar buiten kan worden uitgeweken.

Voor informatie over arrangementen, kinderfeestjes of blijven slapen na een feest kan men bellen met camping Goorzicht: 0543-461339. Een mailtje sturen kan ook: info@goorzicht.nl Trudy te Dorsthorst en Ester Lammers kunnen alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Special Olympics decor misdaadthriller Corine Hartman

Feestfabriek officieel partner Special Olympics Achterhoek

Door Henri Walterbos

VRAGENDER -Twee heuglijke momenten voor de organisatie van de Special Olympics Achterhoek 2018. Het was René van Gils, voorzitter van Special Olympics Achterhoek 2018, die in het Paardensportcentrum Lichtenvoorde, duidelijk in zijn element, met een brede lach bekend maakt dat De Feestfabriek Alles Komt Goed BV officieel partner wordt van de organisatie van het sportfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, in de Achterhoek, 8, 9 en 10 juni 2018.

"Voor mij is deze partner persoonlijk heel belangrijk. Het zijn voor mij voor een deel oude vrienden uit Hummelo, waar ik van 1986 tot 2005 gewoond heb. We weten van De Feestfabriek dat ze maatschappelijk betrokken zijn en een feest kunnen organiseren en de Special Olympics, met 20 verschillende sporten, 2000 sporters en 1000 begeleiders moet natuurlijk een groot feest worden. Er staat heel veel te gebeuren, maar daar moet ik vaag over blijven, staat op mijn papier. Laat ik daar nou toevallig goed in zijn," sluit van Gils lachend af.

Feestfabriek
Als De Feestfabriek zich met het evenement gaat bemoeien, dan kan op voorhand gerust reeds van een feestje gesproken worden. 'De fabriek' die een naam heeft hoog te houden in het verkopen van 'plezier met een boodschap', heeft zich met de Zwarte Cross en Mañana Mañana al ruimschoots bewezen en komt altijd weer verrassend uit de hoek. De Feestfabriek verbindt zich als maatschappelijk partner aan het evenement en als uitvoerend producent van de spectaculaire openingsceremonie in stadion de Vijverberg in Doetinchem, vrijdagavond 8 juni. Namens De Feestfabriek is Ronnie Degen in Vragender om de samenwerking te beklinken door met René van Gils te proosten en de gebruikelijke krabbels te zetten. Ook Degen is verheugd over de samenwerking. "Het is eigenlijk heel simpel. Wij zijn een bedrijf dat de Achterhoek koestert, wij zijn trots op de Achterhoek. Wij willen met alles wat we doen bewijzen dat de Achterhoek 'the place to be' is voor heel Nederland. Wij voelen ons maatschappelijk geroepen hier een bijdrage aan te leveren. Wij doen dit zonder winstoogmerk." Binnenkort hoopt de organisatie ook met Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap overeenstemming te bereiken over een partnerschap.

Misdaadthriller
Kan het evenement op voorhand gerust al als heel bijzonder gekwalificeerd worden, nog bijzonderder is het feit dat de Special Olympics Achterhoek het decor zal gaan vormen van een misdaadthriller van de hand van thrillerschrijfster Corine Hartman (53) uit Lichtenvoorde. Het was directeur van de Special Olympics Corine Berkel die de succesvolle Achterhoekse auteur benaderde met de vraag of ze er voor in voelde een boek te schrijven waarin de Special Olympics Achterhoek een belangrijke rol zou gaan spelen. In dezelfde periode was het uitgeverij Anbo-Anthos die de schrijfster verzocht een regiothriller te schrijven. Hiermee vielen alle puzzelstukjes snel in elkaar. De schrijfster was zelf aanwezig om over haar beweegredenen om mee te werken te vertellen. "Ik voel me Achterhoeker. Ik woon al erg lang hier. Toen ik beide verzoeken had gekregen vond ik dat het best wel goed samen kon gaan eigenlijk en ben ik aan de slag gegaan." Titel van het in mei 2018 te verschijnen moordmysterie is 'Groen Licht.' "Hier kan ik veel kanten mee op, maar daar zeg ik weinig over," verraadt ze. Iets met de doelgroep 'mensen met een verstandelijke beperking' heeft ze niet direct. "Wel heeft mijn man twaalf jaar bij stichting De Lichtenvoorde gewerkt en kennen we een aantal verstandelijk beperkte mensen die we nog wel eens tegenkomen. Dan groeten en roepen ze gelijk. Leuk is dat."

Diverse 'doden'
De eerste versie van het boek is inmiddels bijna klaar. Ze wil er niet meer over kwijt dan dat in de 300 pagina´s tellende thriller meerdere doden zullen vallen. "Zo zal de vrouwelijke burgemeester van Doetinchem dood aangetroffen worden op de bodem van zwembad Rozengaarde in Doetinchem, zal er eveneens een dode aangetroffen worden in een stal van dit paardensportcentrum." Als haar na afloop naar de herkomst van de titel wordt gevraagd, wil ze ook hier niets over kwijt. Vaag blijven is nu eenmaal het protocol vandaag, zo krijgen de sprekers allen mee. Verwijst 'Groen Licht' misschien naar de buren Groenlo en Lichtenvoorde en laait de alom bekende rivaliteit tussen beide plaatsen en inwoners nu ineens zodanig op dat er 'doden' gaan vallen? "Daar zeg ik ook niets over," lacht ze. "Wat ik al wel kan zeggen is dat er ook op Marveld Recreatie in Groenlo een dode zal vallen. Daar verblijven de ruim 2000 sporters en begeleiders." Al met al genoeg om naar uit te zien.

Alzheimer Café over de rol van huisarts en praktijkondersteuner bij dementie

REGIO - De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café voor de regio, dat plaatsvindt in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt. Het thema van deze maand is: De rol van de huisarts en praktijkondersteuner bij dementie.

Dr. Catrien Holland uit Aalten is huisarts en verbonden aan het Platform dementie ouderenzorg. Zij zet zich vanuit haar praktijk in voor 'Beter ouder worden in de Achterhoek'. Zij heeft een belangrijke rol in de diagnosestelling bij dementie, maar zeker ook in de afstemming tussen alle zorgverleners in de regio. Zolang mensen thuis wonen, is de huisarts degene die de medische zorg verleent. En daarbij zet zij vaak ook de omgeving in om goed de inschatting te kunnen maken hoe lang het nog veilig is om thuis te blijven wonen of wanneer extra (thuis-) zorg nodig is. Daarnaast werkt zij nauw samen met praktijkondersteuner Astrid van de Walle. Vanavond vertellen zij welke ondersteuning zij kunnen bieden aan de mensen met dementie en naasten in de thuissituatie.

Het Alzheimer Café is op woensdag 22 november in woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde, van 20.00 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Aanmelden is niet nodig.

Kunstlezing over vier multi-talenten waaronder Günther Grass

Günter Grass met sculptuur ‘Butt im Griff’. Foto: PR

BREDEVOORT - Dit najaar eert de Koppelkerk de wereldberoemde schrijver-kunstenaar Günter Grass met een overzichtsexpositie. Op zaterdag 25 november om 20.00 uur houdt kunsthistorica Maria Driessen een lezing over kunstenaar Günter Grass. Naast Grass besteedt zij aandacht aan andere multi-talenten, zoals Joseph Beuys, Sigmar Polke en Ulay.

Günter Grass (1927-2015) is bij de meeste Nederlanders bekend als schrijver van een indrukwekkend aantal boeken. En wie nooit wat van hem gelezen heeft, kent mogelijk de film Die Blechtrommel. Veel minder bekend is dat Grass ook beeldend kunstenaar was. Tekeningen en beelden maken was voor hem net zo belangrijk als schrijven. Het één kon niet zonder het ander.

Hoogstamfruit snoeien is te leren. Foto: Frank Vinkenvleugel

Grass was een veelzijdig talent en het is interessant om de vraag te stellen hoe dat zo gekomen is. Nog interessanter wordt het als men weet dat hij niet de enige was in zijn tijd. Joseph Beuys (1921-1986) was ook een multi-talent. Tekenen, schilderen, ruimtelijk werk maken en het uitvoeren van Aktionen combineerde hij met een docentschap en een activistisch leven. Sigmar Polke (1941-2010) was schilder en fotograaf. Beide disciplines waren onlosmakelijk met elkaar verbonden en in beide was hij een groot vakman. Ulay (1943), pseudoniem van Uwe Laysiepen, is bekend geworden als hardcore performer (met Marina Abramovic) en als fotograaf. Ook hij levert grote kwaliteit.

Tijdens de lezing van kunsthistorica Maria Driessen komt het werk van deze vier multi-talenten aan bod. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar overeenkomsten en verschillen. Is er een gemeenschappelijke factor te benoemen om hun veelzijdigheid te verklaren? Hoe groot is de invloed van de tijdsgeest? De lezing vindt plaats bij de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort op zaterdag 25 november om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uut. De entree bedraagt 10,00 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Reserveren kan via de website www.koppelkerk.nl of telefonisch: 0543-216 005.

Praktijkcursus hoogstamfruit snoeien in Dinxperlo

DINXPERLO - Iedereen die hoogstamfruitbomen heeft en wil leren hoe deze bomen gesnoeid moeten worden, kan terecht op de eendaagse praktijkcursus op zaterdag 13 januari. Na een korte uitleg over de theorie achter het snoeien gaan alle deelnemers onder deskundige leiding van pomoloog Marcel Tross aan de slag met de praktijk.

Op veel plekken in de Achterhoek zijn nog hoogstamfruitbomen te vinden, soms als echte boomgaard en soms als enkele fruitbomen op het erf. De fruitbomen horen bij ons landschap, en vormen ook een echte aanwinst voor de natuur. Voor het behoud van fruitbomen is het wel van belang dat ze regelmatig gesnoeid worden. Veel eigenaren van boomgaarden weten alleen niet goed hoe ze dit moeten doen. Voor die mensen wordt zaterdag 13 januari van 10.00 tot uiterlijk 16.00 uur een praktische cursus gegeven.

In de cursus doet men eerst basiskennis op over de manier waarop fruitbomen groeien. Daarna kan iedereen buiten in de hoogstamboomgaard oefenen. Onder leiding van Marcel Tross leren alle deelnemers hoeveel ze moeten snoeien, welke takken weg kunnen en welke vooral niet. Deelnemers kunnen hun eigen gereedschap meenemen, daarnaast zijn een aantal stokzagen beschikbaar.

De kosten voor de eendaagse praktijkcursus bedragen dertig euro per persoon. Voor koffie, thee en een lunch (soep met broodjes) wordt gezorgd.

Wie wil meedoen aan de cursus, kan zich tot en met zondag 7 januari aanmelden via snoeicursusdinxperlo@gmail.com. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers, bij minimaal zeven deelnemers gaat de cursus door. Deelnemers horen uiterlijk een week van te voren of er genoeg aanmeldingen zijn.

De invloed van de bevalling op ons leven

AALTEN - Erna Rensen geeft een lezing in de Bibliotheek Aalten over de invloed van de bevalling op het leven op donderdag 23 november. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.

De invloed van de geboorte is vele malen groter dan dat men kan bedenken. Erna Rensen ontdekte de invloed welke conceptie, zwangerschap, bevalling en de prille babytijd (CZB) hebben op het leven en dat deze ervaringen mede bepalend zijn voor hoe men in het leven staat. Zij vertelt op deze avond over de betekenis van een 'geboortetrauma' en het helen van een CBZ trauma. Begrip voor zichzelf als ouder en begrip en inzicht in het gedrag van het kind.

Inzicht en bewustwording van het geboorteproces en de invloed hiervan op het dagelijks leven is de eerste stap naar levensvreugde. Het is aan te raden om eenieders eigen bevallingsverhaal te achterhalen, vooral wat kenmerkend is van de eigen bevalling.

Er worden een aantal bevallingen besproken, maar niet iedere bevalling kan aan bod komen. De lezing in de Bibliotheek Aalten wordt gehouden op donderdag 23 november van 19.30 tot 21.30 uur, kosten voor leden zijn 7,50 euro, niet leden betalen 10,00 euro. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl.

Aangehouden op verdenking van autodiefstal

WINTERSWIJK – Op dinsdag 7 november zijn een inwoner van Aalten en een inwoner van Doetinchem door de politie aangehouden op verdenking van verduistering van een bestelauto.

Surveillerende agenten kregen een melding dat in het buitengebied van Aalten en Winterswijk, een gestolen voertuig zou rijden. Op de Vreehorstweg in Winterswijk zagen agenten de bestelbus rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en een controle volgde. Het bleek om een huurauto te gaan die niet op de afgesproken datum was teruggebracht.
De twee inzittenden zijn aangehouden en overgebracht naar het arrestantencomplex waar ze voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Rene te Brake wint in Varsseveld

AALTEN - Onlangs vond in Varsseveld de jaarlijkse Van Pallandtshow plaats. Rene te Brake van de KDVE Aalten-Bocholt heeft hier de klasse grote hoenders weten te winnen.

Verdere hoge noteringen waren er voor: grote hoenders R te Brake 3x96 en 1x95 punten. Dwerghoenders: B te Hennepe 1x96 en 1x95 punten, D.J. Aarink 2x95 punten, Duiven W te Brake x96 punten. H.J. Lubbers 2x96 en 2x95 punten. S Iding 1x96 en 2x95 punten. Konijnen: S Aholt 1x95 punten en J Biermann 2x96, 3x95,5 en 2x95 punten.

Grandioze autoshow bij autobedrijf Voorhuis

Peter Voorhuis (links), Stanley Sessink en Corine Voorhuis. Foto: Karin Stronks

ZIEUWENT – Het 65-jarig jubileum van autobedrijf Voorhuis wordt gevierd op 16, 17 en 18 november met een grandioze autoshow in samenwerking met Auto Mido. De nieuwste Mitsubishi-modellen zijn te zien, evenals een groot assortiment occasions. De bezoeker kan tijdens de driedaagse autoshow profiteren van de gratis winterinspectie. Autobedrijf Voorhuis heeft nog meer aanbiedingen in petto.

Door Karin Stronks

Drie dagen lang is de klant welkom op de autoshow, bezoekers kunnen profiteren van diverse aanbiedingen. Peter Voorhuis vertelt: "We voeren onder andere een gratis winterinspectie uit. Hierbij worden diverse controles uitgevoerd, onder andere de banden, de accu en de vloeistoffen worden gecheckt. Hiervoor hoeft geen afspraak te worden gemaakt tijdens de driedaagse autoshow. Het aanbod geldt voor alle automerken."

Corine Voorhuis voegt toe: "Klanten zijn welkom om te kijken naar de nieuwste Mitsubishi-modellen van Mido Auto, naar onze occasions of om gebruik te maken van de gratis wintercheck. Maar men mag ook gewoon voor de gezelligheid langskomen! Koffie en een drankje staan klaar!" Bezoekers zijn welkom bij de autoshow op donderdag 16 november van 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag 17 november van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 18 november van 10.00 tot 14.00 uur.

Autobedrijf Voorhuis bestaat 65 jaar. Lou Voorhuis, de vader van Peter Voorhuis, is met het bedrijf begonnen achter de Werenfriduskerk in Zieuwent. In 1965 verhuisde het autobedrijf naar de huidige locatie aan de Dorpsstraat 103. Peter: "In 1985 hebben Corine en ik de zaak overgenomen. We zijn 35 jaar Daihatsu-dealer geweest tot er geen nieuwe Daihatsu's meer werden gemaakt. Vanaf januari 2017 zijn we Daihatsu-Specialist. De klant kan voor reparaties, onderdelen, accessoires en onderhoud van dit merk bij ons terecht, en dat geldt ook voor alle andere merken."

Met een aantal collega-dealers heeft Autobedrijf Voorhuis een overeenkomst gesloten. Corine Voorhuis legt uit: "Door deze overeenkomst kunnen we klanten een groot aanbod occasions aanbieden, ook auto's die bij onze collega's staan. Wij kunnen desgewenst een auto voor de klant ophalen zodat er een proefrit kan worden gemaakt. Bij de aankoop zorgen wij voor de aflevering en garantie van de occasion." Peter Voorhuis vult aan: "Er is veel veranderd op gebied van techniek, vooral wat betreft elektronica in nieuwere auto's. Als er een storing is kunnen we met behulp van een laptop het mankement opzoeken."
Corine en Peter Voorhuis en autotechnicus Stanley Sessink heten iedereen van harte welkom op de driedaagse autoshow. "Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de auto's en in ons bedrijf, en intussen hun auto aan de winterinspectie laten onderwerpen.

Tijdens show gratis wintercheck

Normaal gesproken werken we altijd op afspraak, voor dit aanbod echter niet! Overigens kan men voor kleine reparaties zoals een lampje vervangen of het bijvullen van een vloeistof altijd aankloppen. Persoonlijk contact en een prima service staan bij ons hoog in het vaandel", aldus Peter Voorhuis.


www.voorhuisautobedrijf.nl

Column

Verkeersborden

Ik behoor tot het vermoedelijk heel kleine groepje autorijdende Nederlanders, dat de laatste vijf jaar geen schrijven heeft ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. U weet wel, die instantie die de boetes incasseert die u oploopt en daar dan nog een onbegrijpelijk bedrag aan administratiekosten bovenop drukt. In verreweg de meeste gevallen is dat een boete voor te hard rijden. Die heb ik dus de laatste vijf jaar niet ontvangen.

Ben ik dan zo braaf ? Nou nee, dat zou ik niet durven beweren. In het verleden waren snelheidsboetes ook bij mij schering en inslag. Minstens drie of vier keer per jaar kreeg ik er wel eentje. Meestal voor een laag bedrag trouwens. En eigenlijk irriteert dat nog veel meer dan een hoge boete. Want laten we wel wezen: twee of drie kilometer te hard, dat kan toch iedereen overkomen?

Nou, dat hoeft dus niet per se zo te zijn. Sinds vijf jaar rijd ik in auto's met cruise control en dat is de reden, dat ik nooit meer een bekeuring oploop. Niet mijn braafheid, dus.

Trouwens, af en toe rijd ik nog best sneller dan officieel is toegestaan. Veel sneller zelfs. En zeer bewust! Ik kom namelijk steeds vaker van die borden tegen, die je een lagere snelheid opleggen in verband met wegwerkzaamheden. Prima, dat die er staan en ik wil ook best gehoorzaam mijn voet van het gas halen. Als er tenminste ook daadwerkelijk wordt gewerkt. Maar steeds vaker word je – vooral langs de provinciale wegen – verplicht langzamer te rijden, terwijl er in de verste verte geen wegwerker te bespeuren is. Dan is het werk al lang gedaan, maar zijn ze te beroerd geweest om de borden weg te halen. Soms blijven die er nog weken staan. Tja, dan trek ik me van zo'n snelheidsbeperking dus niks aan.

Dezelfde soort burgerlijke ongehoorzaamheid heb ik vaak bij de omleidingsborden, die geplaatst worden als er grootschalig werk aan de weg (opnieuw: vooral de provinciale weg) wordt uitgevoerd. Zeker als ik ter plekke bekend ben trek ik me daar niet al teveel van aan. Waarom niet? Omdat de provinciale wegbeheerders vaak de gekste omleidingen bedenken. En vaak nog overbodig ook.

Rondom mijn woonplaats Neede zie je daarvan momenteel prachtige voorbeelden. In verband met de aanleg van de N18 (een verband dat ik trouwens niet goed snap) wordt momenteel de rondweg bij het dorp volledig op de schop genomen. In twee delen, zodat tenminste niet de hele weg er maanden lang uit ligt. Maar die opsplitsing in twee periodes is de omleiders blijkbaar ontgaan. Want wie schetst mijn verbazing toen ik afgelopen week die aanbevolen routes eens goed onder de loep nam….

Ik was vanuit Almelo op weg naar Neede en kwam zodoende door Hengevelde. Aldaar verwees een bord mij rechtsaf naar Eibergen en Winterswijk. Vreemd, want zolang de tweede fase van de rondweg nog niet aan de beurt is, kun je vanaf daar nog gewoon via Neede. Volgens Routeplanner is dat nog geen vijftien kilometer. En zelfs als dat straks niet meer mogelijk is, kun je Eibergen nog altijd via Haaksbergen heel makkelijk bereiken. Maar nee, de provinciale omleiders vinden het nodig om u en mij via Goor, Lochem, Borculo, Ruurlo en Groenlo naar Eibergen te laten rijden. Ook dat stuk heb ik even aan Routeplanner voorgelegd en wat dacht u? Maar liefst 63 kilometer!

Nog even verder rekenen: Bij een gemiddeld verbruik van 1 op 12 kost het omrijden via de aangegeven route vier liter benzine extra. Ofwel zes tot zeven euro. Het kost bovendien (opnieuw volgens Routeplanner) een uur extra reistijd. En ook tijd is geld, zoals iedereen weet die wel eens een loodgieter heeft ingehuurd. Zo'n bord aan je laars lappen bespaart je dus zomaar veertig tot vijftig euro. Op die manier haal ik tenminste nog iets van die snelheidsbekeuringen van vroeger terug.

Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor

Het logo van de Voedselbank Oost-Achterhoek.

REGIO - Het woord voedselbank zal vast en zeker niet onbekend in de oren klinken, maar hoe bekend is iedereen eigenlijk met het concept? De stichting Voedselbank Oost-Achterhoek stelt zich voor.

Het concept van de voedselbank is in Nederland ontstaan in 2002. Sjaak en Clara Sies uit Rotterdam namen destijds het initiatief om brood uit te delen in de buurt waar zij woonden en gaven daarmee het startsein van het concept: de voedselbank. Inmiddels is Voedselbank Nederland uitgegroeid tot een vereniging met acht distributiecentra, 162 voedselbanken, 520 uitgiftepunten en 10.500 vrijwilligers. Voedselbank Oost-Achterhoek beschikt over twaalf uitgiftepunten en verstrekt wekelijks aan circa 345 huishoudens een voedselpakket. Huishoudens hebben recht op een pakket wanneer zij onder de armoedegrens leven en onder toezicht staan van een hulpverlenende instantie. Op deze manier verstrekt de voedselbank kosteloos levensmiddelen aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en probeert tegelijkertijd de voedselverspilling in Nederland tegen te gaan. Aanbod, van nog goed consumeerbaar voedsel (dat op het punt staat vernietigd te worden), en vraag worden op deze manier bij elkaar gebracht.

De voedselbank heeft absoluut geen betaalde krachten in dienst. De gehele organisatie draait op vrijwilligers en daarom is hier een blijvende vraag naar. Dit geldt voor alle gebieden binnen de voedselbank, van transport tot administratie en PR. Alle hulp is uiteraard welkom.

Naast de meer dan honderd vrijwilligers van Voedselbank Oost-Achterhoek zijn ook de mensen buiten de vereniging onmisbaar. De Voedselbank kan zich zo goed blijven inzetten dankzij de donaties die zij doen, in de vorm van voedsel of geld. Naast het doneren van voedsel is het namelijk ook mogelijk om vriend te worden van de Voedselbank. Dit houdt in dat men elke maand een bedrag naar eigen keuze kan doneren aan de voedselbank, om hiermee de armste mensen in de omgeving te steunen. De Voedselbank houdt vrienden van de Voedselbank Oost-Achterhoek op de hoogte van het reilen en zeilen van de organisatie en periodiek nodigen zij de vrienden uit voor een rondleiding op de hoofdvestiging te Lichtenvoorde, natuurlijk met de nodige voorlichting.

De vraag naar vrijwilligers is ook bij Voedselbank Oost-Achterhoek erg groot. Op alle gebieden kan de stichting mensen gebruiken. Dus iemand die tijd heeft en een voorkeur voor een bepaalde functie binnen de stichting, kan het doorgeven, en dan kijkt de stichting hoe het kan worden ingepast in de organisatie.

Meer informatie over vrijwilligers en vriend worden van de voedselbank is te vinden op de site www.oost-achterhoek.voedselbankennederland.nl.

Wie nieuwsgierig is naar meer informatie over de voedselbank, kan denken aan de mogelijkheid van een rondleiding. Er worden ook presentaties verzorgd, op locatie. Wie hierin interesse heeft, kan mailen naar communicatie@voedselbankachterhoek.nl of bellen met tel. 06-18692339.


IVN-wandeling: op zoek naar wintergasten

REGIO - Zondag 19 november gaan IVN-gidsen tijdens een wandeling bij de Romeinendiek op zoek naar wintergasten langs beek, in bossen en singels.

Start: 14.00 uur, vanaf de Romeinendiek (Natuurgebied De Vennebulten), te bereiken vanaf de N18, tussen Lichtenvoorde en Varsseveld bij de stoplichten bij de Radstake de weg tegenover de Radstake in, de Landstraat. Deze asfaltweg en later zandweg volgen tot voor het 60 km bord. De Romeinendiek in, linksaf, waar men kan parkeren.

Dit is een wandeling in een gevarieerd landschap. Langs beek, in bos en singels wordt er gezocht naar hier overwinterende vogels en alles wat er verder valt te zien. Meewandelen is gratis, voor de consumptie halverwege wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Inlichtingen: A. Hendriks. tel. 0544-352043; e-mail: hendriks.wopereis@hotmail.com


Vogeltentoonstelling Aalten

Een van de aanwezige tropische soorten. Foto: PR Kleur en Fleur

AALTEN - Vogelvereniging Kleur en Fleur uit Aalten houdt op zaterdag 18 en zondag 19 november een vogeltentoonstelling. De tentoonstelling wordt gehouden in zaal de Driesprong aan Plein Zuid 12 te Aalten.

Alle vogels worden op woensdag 15 november ingezonden en worden donderdag 16 november door vijf landelijke keurmeesters gekeurd. De keurresultaten worden opgenomen in een catalogus welke in de zaal verkrijgbaar is. Er is een verscheidenheid aan vogels aanwezig zoals vele soorten parkietachtigen, kanaries in vele soorten en vormen en een diversiteit aan tropische vogels.

De tentoonstelling is voor publiek geopend op zaterdag 18 november van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 19 november van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Er is ook een verkoopklasse aanwezig.

Tot circa 1 december is Plein Zuid voor autoverkeer afgesloten in verband een in uitvoering zijnde reconstructie van de gehele straat. Voor fietsers en voetgangers levert dit weinig problemen op maar met de auto is zaal de Driesprong bereikbaar vanaf de Nijverheidsweg via de Eerste Broekdijk. De route wordt met enkele verwijsborden aangegeven.

Themabijeenkomsten Marga Klompé

Alfons Wagener overhandigt samen met Marcel Geling (rechts) de prijs aan de heer en mevrouw Aalbers. Foto: PR

AALTEN - Er kwamen diverse keren vragen van de vrijwilligers in ’t Ambthuis, Beth San en Stegemanshof, onderdeel van Marga Klompé, als “Kan ik dat wel? Mag dat wel? Hoe moet ik dat dan doen? Wat doen jullie dan?”Daar hebben de regiomanagers Aalten en Bredevoort over nagedacht en zij willen hun vrijwilligers en andere belangstellenden graag meer ondersteunen helpen bij het werk als vrijwilliger of toekomstig vrijwilliger. Daarom worden er drie themabijeenkomsten gehouden.

Ondersteunen van vrijwilligers kan ertoe leiden dat meer mensen enthousiast worden over vrijwilligerswerk. Hierbij nodigen de regiomanagers trouwe vrijwilligers of toekomstige vrijwilligers dan ook graag uit voor een drietal themabijeenkomsten, die gehouden worden op 14 november, 16 november en 22 november. Onder het genot van een drankje, komen drie onderwerpen aan bod.
Op 14 november wordt de eerste bijeenkomst gehouden bij Stegemanhof en het gaat op deze avond over 'Grenzen van de vrijwilliger'. De volgende vragen staan centraal: "Wat zijn mijn grenzen als vrijwilliger, hoe bepaal ik mijn persoonlijke grenzen en hoe geef ik ze aan zonder mij schuldig of rot te voelen." De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur en wordt verzorgd door Marjan Roerdinkveldboom, mantelzorgconsulent bij VIT-hulp.
De tweede bijeenkomst wordt in Beth San gehouden van 19.00 tot 21.00 uur, het thema hier is 'Veilig lopen en zitten met en voor bewoners'. Hierbij worden de volgende onderwerpen behandeld: het begeleiden van bewoners bij het lopen (met of zonder rollator) en gaan zitten en het rijden met een rolstoel. Hoe doet de vrijwilliger dit alles veilig voor hem of haar en voor de bewoner die wordt begeleid? Deze avond wordt verzorgd door Shari Wevers, collega van de afdeling fysiotherapie.
De laatste bijeenkomst heeft als thema 'Hoe om te gaan met dementie?' Deze vindt plaats op 22 november in Ambthuisvan 19.00 uur tot 21.00 uur. Vrijwilligers en toekomstige vrijwilligers worden bijgepraat over de vraag: 'Hoe ga ik om met dementie?' De aanwezigen krijgen tips rondom begeleiding en informatie over dementie. Deze avond wordt verzorgd door Piet Bouma, praktijkverpleegkundige. Wie in geïnteresseerd is in deze bijeenkomsten of interesse in vrijwilligerswerk bij de stichting Marga Klompé kan contact opnemen via welzijn.wzab@szmk.nl.

Cheque voor Naoberhulp van AZSV

Wim van de Put overhandigt de cheque aan Karin Tolkamp. Foto: PR

AALTEN - De Straatvoetbalcommissie van AZSV heeft een gedeelte van het inschrijfgeld van het straatvoetbaltoernooi dit jaar geschonken aan de Stichting Naoberhulp.

Karin Tolkamp nam de symbolische cheque ter waarde van 400 euro in ontvangst uit handen van Wim van de Put van AZSV. "Daar zijn we zeer blij mee, met dit bedrag kunnen we een heleboel mensen helpen", aldus Karin Tolkamp. Het is niet voor het eerst dat de AZSV-straatvoetbalcommissie een schenking doet. Wim van de Put geeft aan: "Vorig jaar hebben we een bijdrage gedaan voor de tweede electrokar in Aalten."

Karin Tolkamp, Wim van de Put (midden) en Gido Peulers. Foto: PR

Bijzondere informatieavond op Sint Jozefschool

Lesgeven op bijzondere manieren. Foto: PR

AALTEN - Bij basisschool Sint Jozef vindt op maandag 27 november een bijzondere ouderavond plaats over het onderwijsconcept 'Boeiend Onderwijs in de ze tijd'.

Op basisschool St. Jozef wordt sinds vorig schooljaar gewerkt vanuit het onderwijsconcept 'Boeiend Onderwijs in deze tijd'. Boeiend Onderwijs is gericht op het behalen van optimale resultaten door een hoge innerlijke betrokkenheid bij leerlingen en medewerkers te bewerkstelligen. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met recente inzichten uit hersenonderzoek die toepasbaar zijn in het onderwijs. Na het succes van vorig jaar, organiseert de St. Jozef op 27 november wederom een speciale open ouderavond voor ouders van de school en alle andere geïnteresseerden. Arsène Francot van Natuurlijk Leren zal deze avond een inspirerende presentatie verzorgen over het onderwerp 'samenhang'. Voor aanvang van het plenaire gedeelte kan men kennis maken met enkele partners van de St. Jozef, te weten Bibliotheek Achterhoekse Poort, BSO Kidsclub St. Jozef en BeweegWijs. De avond start om 19.00 uur op Basisschool St. Jozef, Dijkstraat 6. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Speculaasharten AOV

AALTEN - Leden van de Aaltense Orkestvereniging (AOV) komen ook dit jaar weer langs de deur om speculaas te verkopen. Tussen 15 en 25 november kunnen inwoners van Aalten de AOV mensen verwachten.

Al jaren komen de leden van de Aaltense Orkest Vereniging met speculaas van Bakker Heyerman langs de deur. Ook dit jaar weer in de periode van 15 tot 25 november. Dit jaar is besloten om de speculaaspoppen te verruilen voor speculaasharten. Er zitten acht harten in een zakje voor de prijs van 3,00 euro. AOV hoopt dat iedereen 'Hart' heeft voor de muziekvereniging en AOV financieel steunt met deze actie zodat er muziek blijft klinken in het dorp tijdens festiviteiten en andere gelegenheden.

Bierproeverij in Kulturhus Lintelo

LINTELO - Liefhebbers van een biertje kunnen OP vrijdagavond 24 november terecht in het Grand Café van Kulturhus Lintelo voor een bierproeverij. Om circa 20.30 uur begint de avond met een korte presentatie over bier. Vervolgens worden er, onder het genot van enkele hapjes, een aantal biertjes geproefd. Meer informatie over dit avondje uit? Kijk op www.kulturhuslintelo.nl voor de aanvullende informatie. Vooraf reserveren kan vóór 23 november via horeca@kulturhuslintelo.nl, in het Grand Café of telefonisch: 0543-461261 (na 19.00 uur).

Hoofdprijs uitgereikt

AALTEN - De heer en mevrouw Albers waren de gelukkige winnaars van de hoofdprijs van de verloting van AD'69. Ze wonnen een tuinmeubelset van Geling tuinmeubels.

25 / 32

GELD voor uw GOUD en oude MUNTEN T.k.gevr.tegen prima prijs:oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Bel voor info: Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Doe mee aan de 2-daagse workshop met Opstellingen van het Verlangen op de zaterdagen 25 nov en 9 dec in Miste. Aanmelden: tel 0543 565540 meer info: www.wilmatepaske.nl

Gevraagd: Sloopauto s. Vanaf € 50,- en gratis ophalen. RDW-vrijwaring. Contante betaling. Geen APK of schade dit is geen probleem. Autodemontage Verhaegh, Snelliusstraat 34 Winterswijk. 0543-519274