Gelderse Post Oude IJsselstreek

12 september 2018

Gelderse Post Oude IJsselstreek 12 september 2018


Nachtelijke afsluiting deel N18

GROENLO - Aannemer Noaber18 voert in opdracht van Rijkswaterstaat in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 september onderhoudswerkzaamheden uit aan de N18 tussen Groenlo en Enschede. Vanwege de werkzaamheden is de gehele N18 tussen Groenlo en Enschede afgesloten tussen 20.00 en 08.00 uur. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en langere reistijden.

Aannemer Noaber18 was verantwoordelijk voor de bouw van de N18 tussen Groenlo en Enschede. De komende 20 jaar verricht de aannemer ook het onderhoud aan dit deel van de weg. Gedurende de afsluiting maait de aannemer Noaber18 de (midden)bermen. Hiertoe is de N18 in beide rijrichtingen afgesloten voor het verkeer. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de N319, N315, N823 en de N837. Deze omleidingsroutes zijn met gele borden aangegeven.
Van maandag 17 tot vrijdag 21 september vinden er nachtelijke asfalteringswerkzaamheden plaats aan de N18 bij Lichtenvoorde en tussen Lichtenvoorde en Varsseveld. In verband met deze werkzaamheden is de N18 tussen Lichtenvoorde en Varsseveld van 20.00 en 05.00 uur afgesloten voor het verkeer. De omleidingsroute via de N318 en de N313 is met gele borden aangegeven.

Julian Simmes opent nieuw seizoen met
Zondagmiddagconcerten in Silvolde

SILVOLDE - Na twee succesvolle seizoenen staat er een derde seizoen gepland met zondagmiddagconcerten in de Protestantse Kerk in Silvolde. Een programma met een zeer gevarieerd aanbod dat op 23 september begint met een pianoconcert van Julian Simmes.

Julian Simmes begon op 5-jarige leeftijd zijn eerste pianolessen bij Remco Wijnands. Net als zijn tweelingbroer werd hij op 7-jarige leeftijd toegelaten tot de jongtalent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier kreeg hij theorie en solfègelessen van Daniël Salbert. De pianolessen in Den Haag kreeg hij vijf jaar lang van Joke van Haeringen. Op de muziekschool Oost Gelderland sloot hij alle vier examens (A tot en met D) cum laude af. Momenteel studeert Julian Schoolmuziek op het Artez conservatorium en heeft hij pianoles van Fred Oldenburg. Julian is als vaste pianist verbonden aan een aantal koren in de regio en speelt op verzoek regelmatig alleen of met zijn tweelingbroer intermezzi tijdens concerten of andere gelegenheden. Het programma voor zondag 23 september zal bestaan uit werken van Franz Liszt en Maurice Ravel.
Dit zondagmiddagconcert in de Protestantse kerk te Silvolde begint om 15.00 uur 's middags en de entree is 7 euro.

Futselaar en Chebet supersnel

De nummers 1 en 2 (Chebet en Blokhuis) hier nog bij elkaar; het verschil zou op de meet 42 seconden bedragen. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

VARSSEVELD - De Kramp Run werd ook dit jaar een prachtig hardloopevenement in een uitstekende ambiance. Langs het kilometer lange parcours, dat door de lopers vijf maal moest worden afgelegd,krijgen toeschouwers een goed beeld van de ontwikkelingen om zo helemaal in de wedstrijd te worden getrokken. Bij de mannen bleek Arnhemmer Frank Futselaar in 14.17 de beste. Mike Foppen eindigde als tweede en oud-winnaar Roy Hoornweg completeerde het podium. De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door de ijzersterke Oegandese Esther Chebet, die driekwart minuut van het parcoursrecord afsnoepte. Roos Blokhuis finishte op gepaste afstand als tweede en Manjorie Janssen eindigde als derde. Foto: Henk van Raaij

De mannen zijn kort na de start nog bijeen; Winnaar Frank Futselaar meldde zich met nummer 3 Roy Hoornweg meteen vooraan. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

Opening kinderdagverblijf

VOORST - Aan Marmelhorstweg 2 in Voorst vindt zaterdag 15 september de opening van een nieuw kinderdagverblijf in Voorst plaats. Maandag 3 september konden de deuren van Natuur-luck voor het eerst worden geopend voor de kindjes. Op zaterdag 15 september is de officiële opening. Iedereen is welkom van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Het kinderdagverblijf is landelijk gelegen waardoor er veel speelruimte is voor de kinderen. Er komen dieren, ze gaan naar de moestuin en de kinderen 'ouderwets' vies worden. Het motto luidt: 'slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel'. Iedere dag eten ze tussen de middag met z'n allen een warme maaltijd. Het is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Europa Cup

Met Trinko Keen, voormalig nummer 18 van de wereld, gaat Hercules het Europese avontuur aan. Foto: Henk Hommes Foto: HENK HOMMES

De glorietijd voor het Achterhoekse tafeltennis lijkt terug te keren. Na ruim 20 jaar is er met Hercules weer een club in geslaagd om Europa Cup te gaan spelen. De club uit Terborg werkt in het weekend van 29 en 30 september een vijfkamp af in Brussel om het hoofdtoernooi van de ETTU-cup te bereiken.

Gemeente Oude IJsselstreek wil Frank Daamen-gebouw kopen

Frank Daamen gebouw, waarin voorheen onder meer het ISWI was gevestigd. Foto: Walter Hobelman

GENDRINGEN - In tegenstelling tot wat in de nota 'gemeentelijk (maatschappelijk) vastgoed' is vastgesteld in juni 2017, legt het college van B&W van gemeente Oude IJsselstreek een voorstel aan de gemeenteraad voor om daar bij uitzondering van af te wijken. De reden is dat het college het Frank Daamen-gebouw wil kopen om een 'startup-omgeving' te creëren voor smart industry. De gemeenteraad wordt gevraagd met het voorstel in te stemmen en een krediet van 1,3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aankoop.

Door Walter Hobelman

Het gebouw aan de Frank Daamenstraat in Ulft, dat bij velen bekend staat als het ISWI gebouw, staat momenteel leeg en de gemeente is op dit moment huurder van het pand zonder er feitelijk gebruik van te maken. Er zijn veel partijen geweest die zich op de locatie willen vestigen of het pand willen gebruiken, maar gezien de omvang van het gebouw en de daarmee gepaard gaande waarde is het nooit tot iets concreets gekomen. Er doet zich nu echter een bijzondere situatie voor, waardoor de gemeente eigenaar van het pand zou kunnen worden.
De ondernemers in het ondernemerscentrum 'IJzersterk ondernemen' dat gevestigd is in het oude Rabobankgebouw in Gendringen moeten namelijk noodgedwongen verhuizen. Het pand is verkocht aan een onbekende zorgondernemer en die is vanaf 1 oktober de nieuwe eigenaar. In goed onderling overleg is besloten dat de ondernemers van 'IJzersterk ondernemen' in Gendringen in elk geval tot en met 2020 in het Frank Daamen-gebouw in Ulft terecht kunnen, los van alle andere plannen.
De gemeente gaat in de komende tijd onderzoeken op welke wijze er een goede invulling aan het pand is te geven en denkt hierbij aan een 'start-up-omgeving voor de smart industry'. Het is de wens van de gemeente en organisaties als de VIV, IBOIJ, VNO-NCW en het regionaal centrum voor technologie om jonge, startende ondernemers hiervoor de ruimte te bieden. Smart industry is een belangrijke bedrijfstak waarmee Oude IJsselstreek al jarenlang onderscheidend is. Mogelijkheden bieden voor (startende) ondernemers om dit nog verder uit te bouwen zijn daarom zeker het onderzoeken waard. Het is zelfs mogelijk dat ook IJzersterk Ondernemen voor langere tijd huurder wordt waardoor een inspirerend bedrijvencentrum kan ontstaan. Daarnaast blijft een markant gebouw behouden voor Ulft en geeft het een impuls aan het DRU Industriepark.
Er zijn dus voldoende redenen te noemen waarom het voorstel omgezet kan worden in een besluit. Er zijn echter ook nog voldoende kanttekeningen te lezen in het college voorstel die een positief besluit kunnen dwarsbomen. Zo is er bijvoorbeeld nog geen kant en klaar plan voor de invulling en moet er nog veel worden uitgewerkt. Daarnaast wordt de gemeente verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het pand en past de aankoop niet binnen de opgave voor het afstoten van gemeentelijk vastgoed. De financiële dekking is ook nog wankel en wordt pas beter op het moment dat een eventuele start-up centrum ook daadwerkelijk functioneert en er partijen zijn gevonden die zich daarin willen vestigen.
De vraag is natuurlijk wel of de financiële dekking verantwoord is aangezien de gemeentekas niet overdadig gevuld is en de benodigde 1,3 miljoen niet was begroot. Het bedrag moet komen uit de 'vrijval van de huurverplichting' (486.000 euro) en verder verwacht het college 'op basis van de huidige inzichten' ongeveer 5 ton over te houden op de gemeente-exploitatie van 2018. De rest wordt gefinancierd 'uit het normale banksaldo' zo is in het voorstel te lezen. Er hoeft dus geen extra langlopende lening te worden opgenomen.
Het collegevoorstel wordt op 17 september besproken in de raadscommissie Algemene zaken Financiën en Economie (AFE). Op 27 september neemt de gemeenteraad dan een besluit. Als dit positief uitvalt kan de juridische levering op 1 oktober worden afgewikkeld bij de notaris.

Voetbal in Walburgiskerk in Netterden

NETTERDEN - Het voetbalseizoen gaat van start en NVC trapt af met een voetbalviering op zondagmorgen 16 september 10.00 uur in de Walburgiskerk in Netterden.

Het Gemengd Koor zorgt voor de muzikale ondersteuning. Voetbal neemt een belangrijke plaats in, in de samenleving. Sommigen stellen dat voetbal en sport de plaats van de religie en de kerk heeft overgenomen. Zoals men in de kerk zich een deel van de gemeenschap kan voelen en verbondenheid met elkaar ervaart, zo kan dat ook in de sport als één van de supporters van een club. Sport heeft ook een opvoedende functie, zoals ook de kerk dat voor veel mensen heeft gehad. In beide, kerk en sport, gaat het over moraal, over wat goed of fout is en over (spel)regels waaraan men zich moet houden om het spel, dan wel het leven voor iedereen goed te laten verlopen.
De volgende vieringen zijn op: 7 oktober 10.00 uur met aansluitend kranslegging voor de overleden leden van Fanfare Concordia; 28 oktober 10.00 uur met aandacht voor Allerzielen; 24 december 19.00 uur met de kerstviering.

Zwemmers DOS halen ruim 4.300 euro op

BRAAMT - Op zondag 9 september heeft Zwem- & Polovereniging DOS mee gedaan aan Swim To Fight Cancer, editie Doetinchem. Het evenement zou in de Oude IJssel plaatsvinden, maar vanwege blauwalg in het water werddeze happening verplaatst naar recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Van de circa 50 kinderen die mee zwommen tegen kanker waren er dertien zwemmers van DOS bij met hun vier begeleiders. De kinderen moesten in het koude water (19,5 °C) een afstand van 500 meter afleggen. Dit was voor de kinderen van de zwemclub natuurlijk geen enkel probleem.
In de aanloop naar het zwemevenement zijn alle kinderen druk bezig geweest met het werven van sponsors en met succes. Ze haalden maar liefst 4.327,85 voor het KWF. Een geweldig resultaat om trots op te zijn.

Geno Mijnen voorzitter Sportclub Silvolde

SILVOLDE - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Sportclub Sivolde op maandag 10 september is Geno Mijnen tot voorzitter gekozen. De laatste jaren was de functie niet ingevuld bij de Silvoldse hoofdklasser na het vertrek in 2014 van Peter Hoes.

Voorzitterstaken werden door de zittende bestuursleden uitstekend ingevuld. Er werd wel gezocht naar een nieuwe preses, maar het zou een persoon moeten zijn met binding met de club, die binnen het huidige bestuurlijke team past. Aan deze vereisten voldoet Geno Mijnen met verve. In het zakelijk leven heeft hij bestuurlijke ervaring, als adjunct-directeur van de Kremer Groep.
Geno Mijnen was zijn hele actieve voetballoopbaan keeper. Hij klom vanuit de jeugd in Silvolde gestaag op tot hij als 19-jarige in het eerste elftal debuteerde. Na twee seizoenen vertrok hij naar buurman SDOUC vanwege sportieve ambitie. Bij de Ulftse club zette hij de keeperstraining op poten. Dat deed hij ook in Silvolde, waar de 54-jarige Gendringenaar tien jaar geleden op het oude nest terugkeerde.
Geno Mijnen maakt structureel deel uit van de technische staf van de eerste selectie en waakt over de cultuur en de identiteit van het team. Teamverband noemt hij uiterst belangrijk en een groot deel van de huidige succesperiode.

Hartenjagen op zondagavonden bij schuttersgilde Sint Joris

Hartenjagen bij Sint Joris start in oktober. Foto: Jurgen Weijl

ULFT - Op zondag 7 oktober start bij Schuttersgilde St. Joris uit Ulft het nieuwe kaartseizoen. Elke twee weken wordt er op de zondagavond hartenjagen gespeeld in het clubgebouw. De koffie staat klaar om 19.00 uur, het kaarten begint om 19.30 tot ongeveer 22.15 uur. Daarna is er uiteraard gelegenheid om gezellig wat na te kaarten.

Mensen die het leuk lijkt om mee te kaarten kunnen gerust een keer komen kijken om vrijblijvend een kaartje te leggen en de sfeer te proeven. Er wordt gekaart om de punten en er zijn ook leuke prijsjes te winnen, waarbij de gezelligheid steeds voorop staat. Meer informatie en schema van de kaartavonden op www.polsekermis.com.

Start schema Kaartavonden St. Joris: 7 oktober, 14 oktober; 4 november, 18 november, 2 december, 16 december en op 29 december is het Oliebollen Hartenjagen.

Mila wint met 'Knuffel' de persprijs

Mila uit Baak was dolblij met de persprijs. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM – Voor de 26ste keer werd een finale van Amphion Open gehouden, zaterdagavond, gepresenteerd door Juul van Gessel. Zes finalisten, in drie voorrondes geselecteerd door publiek en vakjury, stonden er op het podium van de grote zaal. De eigenzinnige band Smoking Alaska uit Duiven kreeg de vakjuryprijs en de sfeer makende folkgroup Lads 'n Lassies uit Gaanderen de publieksprijs. Het jonge talent Mila uit Baak was dolblij met de persprijs, waarmee ze extra media-aandacht krijgt.

Door Josée Gruwel

Op het podium staan zit bij de 12-jarige Mila kennelijk in de genen. Met ballet-, musical- en theaterles én in de selectieklas van de theaterschool vormt ze zichzelf en kickt ze op optreden voor publiek. Met haar eigen voorstelling 'Knuffel', pakkend theater over de eenzaamheid van een ogenschijnlijk vrolijk meisje dat troost zoekt bij haar knuffel, spreekt ze tot de verbeelding. De persjury verwonderde zich over dit jonge talent en is nieuwsgierig naar haar achtergrondverhaal, dat binnenkort in deze krant te vinden is.

Vakjuryprijs
'Dromerige gitaren met soms een lading distortion, een diepe en uitgebreide bas, een strakke drum en een unieke stem die zich samen tot een geheel mengen. Smoking Alaska brengt een grote variatie van zachte, melancholische nummers tot harde alternatieve rock.' Met deze woorden presenteert Smoking Alaska zich. De band werd door de vakjury in de eerste voorronde – als enige – rechtstreeks in de finale geplaatst en ging in de finale met de vakjuryprijs aan de haal. Bandleden Thijs, Wiebe, Frank en Alex, samen goed voor een eigenzinnig optreden met dit keer vooral harde rock, imponeerden, maar kwamen in de voorronde toch beter tot hun recht door meer contrast in de de sfeer van de nummers tot uitdrukking te brengen.

Publieksprijs
Lads 'n Lassies pakte vanaf het eerste moment het publiek in. De drie jaar jonge zeskoppige band, die bestaat uit Achterhoekse vocalisten en instrumentalisten, brengt op een vrolijke, enthousiaste en humoristische manier Ierse en Schotse traditionals en modern folk. Als een geoliede machine, met iets teveel uitleg tussendoor, werd in Amphion een heel overtuigend whiskyfeestje gebouwd waar het publiek op een plezierige manier deelgenoot van werd gemaakt.
Niet voor niets stonden ze ook in de finale: singer-songwriter Yara Beeks uit Doetinchem, de Lichtenvoordense wedstrijddansgroep Diversity en de 25-koppige Drums & Voices uit Hengelo Gld. Ieder van hen valt op een eigen manier op. De jonge, gedreven Yara Beeks, ook met een pakkender optreden in de voorronde, zong heel verdienstelijk twee eigen nummers: Only Love en Lovely Day. De acht meiden van Diversity dansten met power op muziek die uit een mix van verschillende stijlen bestaat. En Drums & Voices maakte de show, waaraan veel werk was besteed, met een dosis informatieve tekst over wat muziek met een mens doet, met beeld en geluid.

Meedoen
Meedoen, vanaf 12 jaar, aan Amphion Open 2019? Dan kan men zich inschrijven door via https://www.amphion.nl/info/amphion-open/ het inschrijfformulier in te vullen en te sturen naar juul@amphion.nl. Voor meer informatie: bel naar 0314 - 376 000 of mail naar juul@amphion.nl.
De eerste voorronde is voor bands op dinsdag 15 februari. De tweede, met dans en singer-songwriters, op dinsdag 26 maart. De derde, met de categorie toneel en instrumentaal, op dinsdag 14 mei.
Ook de kaartverkoop hiervoor is al geopend.

Workshop Muziek met baby en peuter

's-HEERENBERG - Muziekschool Oost-Gelderland verzorgt op woensdag 12 september van 10.30 tot 11.15 uur bij vestiging Muziekschool Bergh aan de Plantsoensingel Zuid 36 in 's-Heerenberg een workshop Muziek met Baby's/Peuters. Docent Simone Ruesink: "We zingen bekende en nieuwe kinderliedjes, we maken samen muziek op instrumentjes en natuurlijk gaan we ook dansen." De workshop is voor ouders, grootouders of verzorgers met kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Deelname is gratis.

Florerend Varsselder-Veldhunten ontvouwt toekomstplannen

Impressie van de Hoofdstraat in Varsselder. Foto: PR

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Tijdens een bijeenkomst in 't Dorpshuus werden inwoners vorige week bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Nieuws was er onder meer over herbestemming van kerk, aanstaande herinrichting van Hoofdstraat en de beoogde gewijzigde dorpsontsluitingsweg via een rotonde bij Landwinkel Luemes.

Door Reinier Kroesen

Vereniging Dorpsbelangen hield afgelopen woensdag een infoavond met diverse sprekers over hetgeen in het kerkdorp speelt en gaat spelen. Zo vertelde bestuurslid Sandra ten Have dat basisschool Pius X in weerwil van voorspelde regionale krimp juist floreert. Aankomend jaar zullen er circa 70 kinderen lessen volgen, in 2014 waren dat er nog 65. Ouders kiezen bewust voor een kleine dorpsschool met een breed aanbod. Zo wordt klassikaal getuinierd in de Groene Belevingsruimte en gesport op eveneens aanpalende velden. Eropuit getrokken naar de Beweegtuin of sociaal bewustzijn bijgebracht met bezoekjes aan bijvoorbeeld de soos in 't Dorpshuus. Toon van de Wetering, voorzitter Vereniging Kerk Varsselder-Veldhunten (VKVV) vertelde over de nieuwe invulling. De kerk is vorig jaar oktober voor een symbolisch bedrag van één euro gekocht van het bisdom. Over kerkhofovername lopen nog gesprekken. Met de gemeente zijn onderhandelingen voor onderhoud. Rapportage van Monumentenwacht Gelderland wees uit dat er veel achterstallig onderhoud is. Goten en diverse kozijnen moeten aangepakt worden, evenals de brandveiligheid. Op 6 maart wordt VKVV officieel opgericht tijdens de eerste algemene ledenvergadering. Inmiddels hebben zich tweehonderd leden aangemeld. Van de Wetering stelt dat de kerk niet wil concurreren maar samenwerken met naaste buur 't Dorpshuus. Wat betreft verzorging van begrafenissen en koffietafels kan men elkaar juist versterken. Er zijn op gezette tijden nog steeds vieringen, verder kan men er terecht voor presentaties, exposities en concerten. Ook samenwerking met een uitvaartondernemer is mogelijk.
"Binnenkort wordt gestart met de herinrichting van de Hoofdstraat", zo meldde Dennis Schilderinck namens gemeente Oude IJsselstreek. "Al het groen en de bestaande asfaltverharding wordt vervangen door een klinkerstraat, groenstroken, parkeervakken en voetpad. Gelijk worden diverse rioolaansluitingen, kabels en leidingen vervangen. De eerste twee fasen starten binnenkort en betreffen het traject vanaf de Berghseweg tot Achter de Molen. De derde fase, het weggedeelte tot de Varsselderseweg wordt volgend jaar opgepakt, alle werkzaamheden zijn naar verwachting mei 2019 gereed." De provincie heeft overigens besloten dat die Varsselderseweg de nieuwe ontsluitingsweg van het dorp wordt, met in ogenschouw genomen een rotonde die in 2019 wordt aangelegd bij Luemes. De Hoofdstraat wordt voor gemotoriseerd verkeer komende uit richting Ulft dan afgesloten. Inwoners juichen die rotonde toe, niet die gewijzigde verkeersonveilig geachte dorpsontsluiting. Alhoewel er nog protesten lopen lijken ze echter voor een voldongen feit gesteld.

Kinderen tekenen voor vrede

Winnende tekening. Foto: PR

REGIO - Lions Clubs International organiseert dit jaar voor de 31e keer de Peace Poster Contest (PPC) voor kinderen in de gehele wereld. Deelname staat open voor kinderen tussen 11 en 13 jaar oud. Honderdduizenden kinderen wereldwijd geven in de vorm van een poster uiting aan hun gevoelens over 'vrede'. Lionsclub Wisch 'de Hamalandse marken' gaat dit jaar voor het eerst aansluiten bij dit internationale project en doet dat samen met zes basisscholen in Oude IJsselstreek en Dinxperlo.

Door Walter Hobelman

"Het internationale project hebben wij altijd al een mooi initiatief gevonden. Alleen kwam het er nooit van om hier zelf mee aan de slag te gaan. Maar daar gaan we nu verandering in brengen", aldus Lionclublid Theo Bussink, die samen met Guido Jansen en Willem Jansen van Velsen (Ulft) namens de Lionsclub Wisch de organisatie van dit project op zich heeft genomen. "Wij vinden Vrede en verdraagzaamheid een aansprekend thema. We zijn ook verrast over het enthousiasme op de scholen. Blijkbaar raakt het ook daar de juiste snaar."
De zes deelnemende scholen (De Bosmark in Dinxperlo, De Bontebrugschool in Silvolde, De Woelwaters en De Oersprong in Ulft en De Meander in Varsseveld en Heelweg) komen op 12 september in de Laurentiuskerk in Varsseveld bij elkaar voor de officiële aftrap van de vredesposterwedstrijd. "Dat wordt een bijzonder moment", weet Jansen van Velsen nu al. "Joop Levy, een Joodse overlevende van de tweede Wereldoorlog uit Varsseveld en twee Syrische kinderen vertellen over hun ervaringen met oorlog en vrede. Dergelijke persoonlijke verhalen maken vaak meer indruk dan lessen uit een boekje of door te kijken naar een film."
Na de aftrap gaan de kinderen op school aan de slag om hun eigen 'peace poster' te tekenen. "Het thema voor dit jaar is 'kindness matters' (aardig zijn helpt) en dat moet in de tekeningen terug komen", aldus Bussink. In de week van 24 t/m 27 september worden de tekeningen op de scholen tentoongesteld en kiezen ouders, kinderen en leerkrachten in totaal twee posters die doorgaan naar de volgende ronde. Die volgende fase vindt plaats in de DRU in Ulft. In de openbare ruimte op de begane grond worden de twaalf posters tentoongesteld. Van 29 september tot en met 4 oktober zijn de posters te bewonderen en mag iedere bezoeker meestemmen (via internet of op locatie in de DRU) over de mooiste poster. Deze wint de publieksprijs.
Op 2 oktober bekijkt een officiële jury, bestaande uit burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek), wethouder Hans te Lindert (Aalten) en twee beeldend kunstenaars die verbonden zijn aan 'Breekijzer' (Rietje Brouwer en Emeke Buitelaar), de posters en kiezen per school één poster die doorgaat naar de landelijke verkiezing. De bekendmaking daarvan vindt plaats op 5 oktober in de DRU om 18.00 uur. Uiteindelijk wordt in maart 2019 in New York tijdens een VN dag de echte wereldwijde winnaar bekend gemaakt.
De zes winnaars van de scholenverkiezing aan met hun ouders, leerkrachten en een aantal Lionsclub leden op excursie naar het Vredespaleis in Den Haag. En natuurlijk ontvangen alle deelnemende tekenaars een mooie herinnering aan hun deelname aan de Peace Poster Contest. "Als je samen met je kind eens een goed gesprek wil houden over vrede en 'aardig zijn voor elkaar' is een bezoekje aan de 'tentoonstelling' in de DRU een hele mooie aanleiding. En natuurlijk kan men dan gelijk even stemmen op de meest inspirerende poster", aldus Jansen van Velsen.


913 euro statiegeldactie Coop voor laagdrempelige ouderendag

Doordat de Coop het bedrag nog verdubbelde bleef de teller pas steken op 913 euro; (vlnr) Jo Hiddink, Stanley Kramers en Theo Bleumer. Foto: PR

VARSSEVELD - De opbrengst van de statiegeldactie bij de COOP supermarkt in Varsseveld voor de Dag van de Ouderen van het Seniorenconvent Oude IJsselstreek stemde tot trots.

De Dag van de Ouderen was gedurende het tweede kwartaal van 2018 'het goede doel' voor de statiegeldactie van de Coop.

"Wij zijn apetrots op de klanten van de Coop supermarkt in Varsseveld die hun statiegeld voor ons doel doneerden. Er is een geweldig bedrag van 456,50 euro ingezameld", meent Jo Hiddink. Theo Bleumer knikt instemmend: "En wat zo mooi is: de Coop verdubbelde nog eens de opbrengst."

Namens het comité Dag van de Ouderen mochten Jo Hiddink en Theo Bleumer onlangs uit handen van Stanley Kramers (zie foto) van de COOP een check van 913 euro in ontvangst nemen.

Het Seniorenconvent Oude IJsselstreek organiseert jaarlijks in het kader van de landelijke Dag van de Ouderen een eigen evenement.
Deze dag van de Ouderen wordt dit jaar gehouden op 22 september bij zalencentrum De Radstake in Heelweg. Er wordt een programma samengesteld waarbij alle ouderen uit gemeente Oude IJsselstreek welkom zijn.
Het doel van deze dag is: het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen; De onderlinge band tussen ouderen te verstreken; Het verstrekken van informatie en het bieden van ontspanning.

Omdat er nog veel ouderen zijn die creatief met hun geld moeten omgaan om de eindjes aan elkaar te knopen komt de opbrengst van de actie ten goede aan het laagdrempelig houden van de Dag van de Ouderen.

De Coop is een maatschappelijk betrokken organisatie voor de nabije omgeving en maatschappelijke thema's. Het comité Dag van de Ouderen van het Seniorenconvent Oude IJsselstreek is de heer Stanley Kramers van de Coop supermarkt in Varsseveld zeer erkentelijk voor de gemaakte keuze.

Het comité Dag van de Ouderen zegt hierdoor tegen alle klanten en het personeel van de Coop supermarkt in Varsseveld: geweldig bedankt voor jullie steun aan de Dag van de Ouderen.

Er zijn voor de Dag van de Ouderen op 22 september nog kaarten beschikbaar via: Theo Bleumer (0315-686380) of via Jo Hiddink (0315-248820).

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.

Borstkankervereniging start nieuwe lotgenotengroep

DOETINCHEM - De Doetinchemse afdeling van de Borstkankervereniging Nederland start op woensdag 19 september een nieuwe lotgenotengroep. De groep komt van 19.30 tot 21.30 uur bij elkaar in het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2. Opgave voor deelname is noodzakelijk en kan via lotgenoten.borstkanker@gmail.com.

In een ongedwongen sfeer kunnen vrouwen die borstkanker hebben (gehad) hun verhaal kwijt en worden tips uitgewisseld. Op verzoek van de groep kunnen ook sprekers worden uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat met borstkanker te maken heeft. Bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, een bewegingsdeskundige of een psycholoog. De lotgenotengroep komt een aantal keren bij elkaar in een tempo dat de groep zelf bepaalt. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat voor veel vrouwen een lotgenotencontact van grote waarde is.


Vijftig extra zitplaatsen concert Barghse Jonges

Het Grensconcert van de Barghse Jonges krijgt een vervolg op het terrein naast de Candy Castle. Foto: Atsuyuki Shimada

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september
wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg.

Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.
Meer info over het concert en tickets op www.concertegenkanker.nl.

Open dag Woongroep De Zwanenpoort

VARSSEVELD - Woongroep De Zwanenpoort houdt op zaterdag 29 september een open dag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Bewoners informeren bezoekers graag over het concept groepswonen. Er zijn enkele appartementen te bezichtigen. Actieve 50plussers en naoberschap staat hoog in het vaandel.

Open dag Inloophuis Oude IJssel

DOETINCHEM - Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft op zaterdag 15 september van 11.00 tot 14.00 uur een open dag.

Inloophuis Oude IJssel is een huis waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen. Voor een luisterend oor; een gesprek of een ontspannende en afleidende activiteit. Tijdens de open dag presenteert ook de jeugdafdeling 'Onder de Pannen' zich, evenals de Borstkankervereniging; Prostaatkankervereniging en Hematon. Op de parkeerplaats van het Inloophuis is een kleine boekenmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan het huis. Iedereen is tijdens de open dag welkom om kennis te nemen van de mogelijkheden die het Inloophuis Oude IJssel biedt aan mensen die met kanker te maken hebben; zelf of in hun directe omgeving.

Vijftig extra zitplaatsen concert Barghse Jonges

's-HEERENBERG - Vanwege de grote vraag naar zitplaatsen voor het concert van de Barghse Jonges en Bläck Fööss op 29 september wordt een aanvullende tribune met 50 zitplaatsen gebouwd. De kaarten voor deze extra zitplaatsen zijn vanaf woensdag 12 september exclusief te koop bij Kachelhöltjes Partypret en Primera in 's-Heerenberg.

Staanplaatsen zijn nog beschikbaar bij alle verkooppunten en op www.eventim.nl. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.
Meer info over het concert en tickets op www.concertegenkanker.nl.

Opnieuw een jongensboek voor Terborgse tafeltennissers

Met Trinko Keen, voormalig nummer 18 van de wereld, gaat Hercules het Europese avontuur aan. Foto: Henk Hommes Foto: HENK HOMMES

Hercules gaat Europa in

TERBORG - De glorietijd voor het Achterhoekse tafeltennis lijkt weer terug. Na ruim 20 jaar is er met Hercules opnieuw een club in geslaagd om Europa Cup te gaan spelen. De club uit Terborg werkt in het weekend van 29 en 30 september een vijfkamp af in Brussel om het hoofdtoernooi van de ETTU-cup te bereiken.

Hercules bleek afgelopen seizoen bepaald geen eendagsvlieg in de eredivisie. Het vriendenteam uit Terborg handhaafde zich keurig na een thriller in drie delen tegen Westa uit het Limburgse Wessem. Daarin bleek maar eens te meer dat de kracht van het team, naast de hechte band onderling en naast de teamspirit, zit in de verschillende speelstijlen die de Terborgse hoofdmacht in haar gelederen heeft.

Achterhoekse Basis
Zo zijn Jelle Bosman en Jurgen Pastoors rasechte aanvallers die zich voornamelijk van krachtige topspinslagen bedienen. Martin Brinkhoff is de onnavolgbare materiaalspeler met aan een kant lange noppen, Herm Aalders de klassieke verdediger ver achter de tafel en Gerko Wiemer de ongekroonde koning van de forehand smash. Dat dreef uiteindelijk ook Westa, al jarenlang een vaste waarde in de eredivisie tot wanhoop.
Aalders, tevens voorzitter van de vereniging, uit Gaanderen en Pastoors uit Dinxperlo zorgen voor een stevige Achterhoekse basis in het team. Maar ook de rest van het team woont op een steenworp afstand met woonplaatsen als Arnhem en Zutphen.
De komst van oud-Europees topper Trinko Keen maakt de selectie voor het komend seizoen compleet. Met Keen in de gelederen durft Hercules ook het Europese avontuur aan. De Arnhemmer nam deel aan drie Olympische Spelen (1996, 2000 en 2004) en pakte eenmaal EK-zilver in het dubbelspel (2008) en driemaal EK-brons (1998: landenteams + enkelspel, 2002: dubbelspel).

Voormalig mondiaal nr. 1
Hercules treft in de Europa Cup naast gastheer Logis Auderghem uit Brussel, ook Türk Telekom Ankara Spor Club STK Libertas Marinkolor uit Kroatië en MSC Tennis Academy SCC Sumy uit Oekraïne. Bij Logis Auderghem staat daarbij oud nummer 1 van de wereld Jean-Michel Saive (inmiddels 48) onder contract. Met name Trinko Keen vocht in zijn carrière menig verbeten duel uit met deze sympathieke publieksspeler.
Hercules werkt op zaterdag drie wedstrijden af in Brussel op zondag 1. De brede selectie van zes man voor drie plekken in de opstelling maakt dat Hercules volop kan variëren in de opstelling.

Eredivisie
Maar voordat Hercules naar Brussel afreist werkt het eerst al twee wedstrijden af in de nationale Eredivisie. De Terborgenaren bijten daarin op zaterdag 15 september in een uitwedstrijd in Schiedam het spits af tegen concurrent Scyedam. Op zaterdag 22 september volgt daarna het eerste thuisduel tegen Avanti uit Hazerswoude. Aanvang in het eigen home aan de Bosboomstraat 24 in Terborg is om 17.00 uur.

Kees van de Pavert (r) in een sprintduel; broertje Stan (l) volgt de situatie nauwlettend. Foto: PR

In deze rubriek maak je kennis met het lokale amateurvoetbal. Via elf thema's ontdek je wie de spelbepalers in onze streek nou echt zijn.

Door Roel Tomassen

Naam: Kees van de Pavert
Woonplaats: Varsselder
Geboortedatum: 14 oktober 1994

1. Club en functie Dit wordt mijn zevende seizoen bij SDOUC, daarvoor heb ik bij GWVV gespeeld. Ik speel nu vier jaar samen met mijn jongere broertje Stan in het eerste. Hij is onze spits, ik sta meestal rechtsbuiten. De wisselwerking tussen ons twee is goed. Je voelt elkaar als broers echt aan en je durft meer tegen elkaar te zeggen.

2. Gezin Ik woon thuis bij mijn ouders Ferdie en Jolanda en mijn vriendin heet Lieke. Ook Stan woont nog thuis, Ted is het huis al uit. Dat Ted sinds dit seizoen terug is bij De Graafschap, vind ik leuk. Voor ons is het lekker dichtbij, ideeal dus om hem te zien spelen. Bijna elk thuisduel ben ik erbij. En dat De Graafschap weer in de Eredivisie speelt, maakt het extra mooi.

3. Beroep Ik studeer ALO aan de HAN en wil gymdocent worden. Ik ben net met mijn derde studiejaar begonnen en loop voor twee dagen in de week stage De Isselborgh in Doetinchem, een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Het lijkt mij uitdagend om gym te geven op een middelbare school. Je kunt dan echt met het belang van bewegen bezig zijn.

4. Muziek Mijn favoriete band is Coldplay. Twee jaar terug heb ik een concert van hun in de Arena gezien en dat was super vet. Ik zou zo nog een tweede keer naar een optreden van Coldplay gaan.

5. Hoogte- en dieptepunt Met GWVV ben ik ooit kampioen geworden, dus dat blijft natuurlijk een hoogtepunt. Met SDOUC waren we een keertje dicht bij promotie naar de eerste klasse, maar dat lukte helaas net niet. In mijn eerste seizoen in Ulft zijn we gedegradeerd naar de tweede klasse. Een dieptepunt dat ik daarna gelukkig niet meer heb meegemaakt.

6. Voorbeeld Als voetbalfan schieten direct de namen van Zidane en Ronaldinho door mijn hoofd. Zij straalden in balbezit ongelooflijk veel rust uit en konden werkelijk alles met een bal. Bovendien leek het allemaal zo makkelijk, maar als je dan zelf eens zo'n actie van hun had geïmiteerd, wist je wel beter.

7. Gekleurde of zwarte voetbalschoenen Zelf heb ik zwarte voetbalschoenen. Ja, ik ben meer van de zwarte schoenen. Mij zie je niet snel op roze schoenen of zo lopen. Niet dat ik iets tegen spelers heb die dat wel doen, maar ik hoef zo niet de blits te maken. Laat mij maar op een andere manier opvallen op het veld.

8. Favoriete maaltijd De spaghetti bolognese van mijn mams. Of ik het zelf ook kan maken? Daar spreek ik mij niet over uit, hahaha. De kookkunsten van mijn moeder heb ik in ieder geval niet.

9. Slechtste eigenschap Aan mijzelf merk ik dat ik slecht tegen mijn verlies kan. Als we op zondag een wedstrijd verloren hebben, kun je mij beter dertig minuutjes mijden. Laat mij eerst maar rustig in een hoekje wat drinken, dan trek ik daarna vanzelf bij.

10. Favoriete club Ik ben al jaren fan van Barcelona. Hun spelopvatting vind ik geweldig. Helaas ben ik nog nooit in Camp Nou geweest, dat moet ik eigenlijk wel doen, hè. Lang geleden heb ik Messi zien voetballen tijdens het WK onder 20 in Nederland. Maar goed, nu is hij nog vele malen beter natuurlijk.

11. Ambitie Met SDOUC gaan we de betere kant op. We hebben een aantal zware seizoenen gehad en zijn soms met enige moeite tweedeklasser gebleven. Dit seizoen willen we meer dan het vermijden van degradatie. Uitgesproken is dat we in het linkerrijtje willen eindigen. Als alles goed loopt, kunnen we misschien zelfs meedoen om een periodetitel.

Verandering van denken bij gemeente en ondernemers

de foto links Tom Baten en rechts Peter van de Wardt. Foto: Walter Hobelman

KADER::::

Met de komst van drie nieuwe wethouders zijn de 'portefeuilles' opnieuw ingedeeld. Vier van de vijf wethouders zijn onder andere als 'gebiedswethouder' verantwoordelijk voor een deel van de dorpen, kernen en stad in gemeente Oude IJsselstreek. De afgelopen weken hebben we bijna alle wethouders aan u voorgesteld, samen met de gebiedsmakelaar die in datzelfde werkgebied actief is.
Deze week is de laatste wethouder in deze serie aan de beurt. Met enige vertraging vanwege de vakantieperiode en volle agenda's van zowel redactie als wethouder. Deze week een gesprek met wethouder Peter van de Wardt en accountmanager Tom Baten van het team economie van gemeente Oude IJsselstreek
Peter van de Wardt heeft de participatiewet, het meedoenbeleid, vluchtelingen en statushouders, inclusie, onderwijs, economie en DRU Industriepark in zijn portefeuille en is gebiedswethouder voor bedrijven en ondernemersverenigingen. Tom Baten is als accountmanager bedrijven één van de aanspreekpunten van het team economie voor alle (potentiële) ondernemers binnen de gemeente. Op dit moment zijn dat er ongeveer 3500.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ULFT - Een gesprek met wethouder van de Wardt over ondernemen betekent dat er in vlot tempo een aantal ´stokpaardjes' de revue passeren. Dat is begrijpelijk als men bedenkt dat de wethouder een uitgebreide historie heeft in sociale werkgelegenheid bij Laborijn (voorheen Wedeo), zeven jaar als 'huttekearl' gewerkt bij de DRU en verschillende maatschappelijke vrijwilligers functies heeft bekleed. 'Passend werk voor iedereen' staat als het ware op zijn voorhoofd geschreven.

Tom Baten is een gedreven accountmanager met maar één doel. Voor alle bestaande ondernemers (en eventuele nieuwe ondernemers die zich in Oude IJsselstreek willen vestigen) het aanspreekpunt zijn om de combinatie 'ondernemen en de overheid' zo soepel en plezierig mogelijk te maken. " Met ons rode loper-beleid creëren we mogelijkheden waarbij ondernemers en overheid op een heel andere wijze met elkaar optrekken. En dat werpt zijn vruchten af."
"De locatie waar we nu zitten voor dit interview (Het Klooster in Ulft, red.) is een schoolvoorbeeld van de manier waarop we als gemeente ondernemers de ruimte willen geven", legt Van de Wardt uit. "Of je nu starter bent of al langer als zzp-er een bijdrage levert aan de economie of ergens op een bedrijventerrein de scepter zwaait over een groot bedrijf met internationale allure, wij vinden iedereen even belangrijk."
Met een aantrekkende economie en een andere tijdsgeest is het belangrijk dat overheid en bedrijfsleven veranderen in hun manier van werken en denken. "De tijd dat je ouders bepaalden waar je ging werken is voorbij. Werknemers die 40 jaar of langer bij één werkgever werken worden steeds unieker", voegt Baten daar aan toe. "Flexibiliteit is belangrijk in de uitdaging om werk te creëren voor iedereen in de samenleving en iedereen een kans aan te reiken."
Daarmee komen we gelijk bij de passie 'iedereen met goede begeleiding een plaats in de arbeidsmarkt' van de wethouder. En de wethouder merkt in zijn dagelijks contact met werkgevers dat ook die bereidt zijn daar een invulling aan te geven. "En daarom is het zo belangrijk dat ondernemers en overheid gezamenlijk optrekken", legt Van de Wardt uit.
Er volgen een aantal voorbeelden uit de praktijk waarmee de wethouder aantoont dat mensen veranderen als zij de kans (uitgestoken hand) krijgen om ervaring op te doen en ergens een kijkje te gaan nemen. "Dit doet iets moois met het zelfbeeld van mensen die door welke omstandigheden dan ook moeite hebben om weer een plek te vinden op de arbeidsmarkt, aldus de wethouder. "Als ik mensen dan later nog weer eens spreek krijg ik regelmatig mensen tegenover me die opeens geloven in zichzelf, zich op hun plaats voelen, kansen pakken en het gevoel hebben van belang te zijn. Dat is van enorme betekenisgeving."
De wethouder ziet het dan ook als één van zijn taken om daar de komende jaren mee door te gaan. "We zijn al goed op weg, maar het kan altijd beter. Dit geldt voor jonge mensen, zoals in de leeftijd tussen de16 en 26 jaar, die zijn afgehaakt in het onderwijs. Maar eigenlijk voor alle leeftijden. Mensen die al geruime tijd geen werk hebben merken het meest van het verschil in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en komen er dan lastig tussen. Vaak zit daar een complex verhaal achter en als we dat goed in beeld kunnen krijgen als gezamenlijke partners (Werkgeversservicepunt Achterhoek, overheid en bedrijfsleven, red) dan kunnen we daar ook iets mee doen." De droom van de wethouder is om alle 700 mensen met een uitkering te verbinden met één van de 3500 ondernemers in de gemeente. "Dat zou toch mogelijk moeten zijn", vindt hij. "Het vraagt om een verandering van denken bij iedereen en daar zie ik gelukkig al veel mooie dingen gebeuren in de praktijk."
Het team economie speelt daarbij een belangrijke rol en Tom Baten is, samen met zijn collega's voortdurend onderweg in de gemeente om contacten te onderhouden, te verbinden en mee te werken aan een soepel manier van samenwerking tussen ondernemers en overheid." Wij gaan voor maatwerk, niet voor het strikt uitvoeren van regels en onnodige blokkades opwerpen. Dat was vroeger onbedoeld misschien zo. Wij kijken 'van buiten naar binnen'. Ondernemers kunnen met al hun vragen en opmerkingen bij ons aankloppen."
Het team economie is bereikbaar via Tom Baten (0315-292 258) en Carine Eelderink (0315- 292 602).

17 / 28

Zwemtocht Swim to Fight Cancer in Stroombroek levert 130 mille op

Burgemeester Mark Boumans opende het evenement, samen met kartrekker Margot Verhagen. Foto: StadDoetinchem.nl

BRAAMT/DOETINCHEM - Het zwemfestijn ten behoeve van onderzoek naar kanker, Swim to Fight Cancer is zondagmiddag niet zoals aanvankelijk de bedoeling was in hartje Doetinchem in de Oude IJssel maar een paar kilometer verderop in recreatieplas Stroombroek in Braamt.

Door Henk Klein Holte

Niet dat die locatie minder is, integendeel. Een sfeervolle plek ingericht met, een podium, diverse stands en terrassen. Het is een drukte van belang en de blauwe kleur van de Swim to Fight-campagne is alom aanwezig. Net als de positieve vibes om er als deelnemers en publiek een mooi spektakel van te maken met een prachtig geldbedrag voor kankeronderzoek als resultaat.

De jeugd beet het spits af; 500 mater zwemmen in Stroombroek voor onderzoek naar kanker. Foto: Stad Doetinchem.nl
Het blauw van de campagne was alom aanwezig. Foto: StadDoetinchem.nl
Het zwemfestijn is begonnen. Foto: StadDoetinchem.nl
De voetbalsters van Foreholte verzorgden spontaan de warming-uo voor de jonge deelnemers. Foto: StadDoetinchem.nl
Na 500 meter komen de eersten uit het water; Later op de middag doken de volwassen deelnemers erin voor een afstand van twee kilometer. Foto: StadDoetinchem.nl

Een damesvoetbalploeg van Foreholte is in de Achterhoek op trainingskamp en biedt spontaan aan met de jeugdige deelnemers een warming-up te doen voor de zwemprestatie. 500 meter zwemmen zij even later in de plas waarvan de watertemperatuur rond de 20 graden ligt. Voordat de jeugd aan de pittige zwemtocht begon horen zij eerst het indrukwekkende verhaal van de twintigjarige Lisanne Spaander, die de deelnemers voorhoudt waarvoor zij zo gaan zwemmen. De Harderwijkse onderging 287 behandelingen om de ziekte eronder te krijgen. In haar hand houdt zij een kralenketting met 287 kralen. Iedere kraal staat voor een behandeling die zij moest ondergaan. "Ik wilde eerst niet zo'n ketting, dat vond ik iets voor kleine kinderen. Totdat ik een kamergenoot trof die wel een ketting had en die helemaal door zijn kamer had uitgehangen. Toen wilde ik het ook. Mijn moeder is toen de ketting gaan maken, omdat ik destijds te zwak was om het zelf te doen. Nu is deze ketting heel bijzonder voor me. Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven, van wie ik ben. Het helpt mij bovendien bij het vertellen van mijn verhaal aan anderen. Het wordt tastbaar voor hen."

Schoon
In juni hoorde Lisanne Spaander dat ze eindelijk 'schoon' is. In haar song Vechtersbaas bezingt zij op indrukwekkende wijze de keiharde strijd die zij daarvoor heeft moeten leveren. "Het is fantastisch dat jullie je zo inzetten en geld genereren voor onderzoek. Het geeft mij, en met mij vele andere patiënten, hoop."
Na haar optreden in Braamt bij de Doetinchemse Swim gaat de Harderwijkse door naar de Nijmeegse editie, om ook daar de strijd tegen de ziekte kracht bij te zetten. "Ik treed regelmatig op. Bij evenementen als deze, maar ik geef ook huiskamerconcerten. Ik heb inmiddels een theaterprogramma waarmee ik door het land ga. Ik vertel er mijn verhaal en zing liedjes over het thema. Ik zong altijd al graag", zegt ze met een glimlach.
Met haar nummers raakt ze de mensen. Het lukt lang niet iedereen de tranen te bedwingen. Met haar teksten, moed en vechtlust geeft Lisanne meteen ook hoop. "Ik put hoop uit de resultaten die bij veel onderzoeken worden geboekt. We komen steeds een stapje verder."
Lisanne is schoon verklaard door haar artsen, van de vrij zeldzame botkanker Ewing Sarcoom. Ze is blij en sterkt aan. Maar ze kreeg al vaker het vreselijke bericht dat de ziekte weer terug was in haar lichaam. "Ik ben in Nederland uitbehandeld. Dat betekent dat als de ziekte toch weer terugkomt, er alleen in de Verenigde Staten nog mogelijkheden zijn." Iedereen in Braamt gunt het de twintigjarige Harderwijkse van harte dat zij die reis nooit hoeft te maken. "Of het moet voor een vakantie zijn."

Teller
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat het evenement 130.000 euro oplevert voor het goede doel. Direct na de Swim wordt bekendgemaakt dat de teller op 128.739 euro staat. "Dat is waanzinnig!", zegt Verhagen. "Supertrots zijn we, dat we dat met z'n allen hebben bereikt. En het is nog niet alles, want er komt nog wel wat bij vanuit bijvoorbeeld de merchandise. Het rekeningnummer op staat nog tot eind september open, dus mensen kunnen nog doneren. Ik weet zeker dat we de 130.000 euro gaan aantikken."

De organisatie met vele vrijwilligers besluit de dag op de IJsselkade in Doetinchem. Daar ziet het ook 'blauw' van de Swim to Fight Cancer-mensen. "Dit is een grote dag van saamhorigheid en verbondenheid", jubelt de zojuist arriverende Verhagen. "Wat ik nu zeg klinkt misschien wat zweverig, maar ik zeg het toch: Als je de energie van al die mensen die vandaag bij elkaar waren voor dat ene doel, in één potje zou kunnen stoppen, zou de wereld er heel anders uitzien."

ONK Boerengolf staat open voor nieuwe teams

Boerengolfers in actie. Foto: PR

Trainen kan vanaf nu op de greens van Lievelde

LIEVELDE - Het enthousiasme dat mensen vaak voor sport krijgen bij een groot sporttoernooi, zal volgens de organisatoren ook worden losgemaakt bij het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf. Het kampioenschap op de greens van Kaasboerderij Weenink biedt ook voor geheel nieuwe teams een deelnamemogelijkheid aan het toernooi. Zij kunnen zich vanaf nu opgeven en tot aan het toernooi op 6 en 7 oktober gratis trainen met ervaren teams. Elke zondagmorgen wordt er op de kaasboerderij van de familie Weenink in Lievelde fanatiek getraind.

Vijftien jaar geleden is Boerengolf ontstaan uit frustratie. "Zonder golfvaardigheidsbewijs, een dikke portemonnee kom je de baan niet op. Een nieuwe sport werd geboren met onder meer een grotere bal om die in de weilanden te kunnen terugvinden", verhaalt bedenker Peter Weenink. In de tijd is de sport verder geperfectioneerd met het onderscheid van het gewone golf dat aan Boerengolf iedereen kan deelnemen. "We willen er op 6 en 7 oktober een leuk evenement van maken en daarbij de trots laten zien, dat Boerengolf hier in de Achterhoek bedacht is. We nodigen mensen uit mee te strijden om 'De gouden Klomp'."
Er zijn tientallen golfbanen in Nederland waarop Boerengolf wordt gespeeld. Zij brengen ook teams voort die in de competitie spelen. Een baan heeft tien holes die uitgezet zijn in de weilanden rond de boerderij. De bedoeling van golf is om in zo weinig mogelijk slagen de bal in de holes te putten. Dit zijn emmers in de grond. Ze zijn met vlaggen gemarkeerd. Natuurlijke elementen als een houtsingel, koeien in de wei en ook landbouwwerktuigen zijn hindernissen in het landschap.
Het materiaal bestaat uit een club, het bekende klompje aan een houten steel en een fel gekleurde leren Boerengolfbal die een grootte heeft van ongeveer een handbal.
Een boerengolfteam bestaat uit minimaal drie personen. Om beurten wordt geslagen. Welk team het minst aantal slagen nodig heeft, is winnaar. Opgeven kan via de website www.boerengolf.nl. Eventueel kan er vanuit de teams zelf ook individueel worden gespeeld om het kampioenschap. Er zijn op de website boerengolf.nl wildcards te verkrijgen.

Week van de Loopbaan

DOETINCHEM - Loopbaanprofessionals van Noloc in Nederland openen in de week van 17 tot en met 22 september hun deuren voor alle belangstellenden met loopbaanvragen.

"Na een aantal succesvolle jaren met de Dag van de Loopbaan hebben we als Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches, reeds drie edities van de Week van de Loopbaan georganiseerd. Ook dit jaar brengen we onze leden daarmee in contact met belangstellenden in de eigen regio," aldus Angelic Bloemberg van Noloc.

Tijdens de Week van de Loopbaan zijn alle belangstellenden (werkgevers, werknemers en werkzoekenden) die willen praten over hun loopbaan welkom. Ze kunnen kosteloos een afspraak maken met een loopbaanadviseur bij hen in de buurt. Op die manier kunnen belangstellenden op een laagdrempelige manier kennismaken met professionals uit de regio. Symbus Personeelsdienst uit Doetinchem is één van de deelnemers in de regio Achterhoek. Werknemers en werkzoekenden kunnen bij Symbus onder meer terecht voor talentontwikkeling en (loopbaan)coaching.
Loopbaancoach Karin Bolder: "We zien veel beweging op de arbeidsmarkt. Zeker nu de zomervakantie is geweest en veel mensen weer hebben nagedacht over hun toekomst. De een heeft een duidelijk ambitie en de ander is nog op zoek naar een richting. Wij helpen jou graag bij dit soort vraagstukken. Kortom, onze loopbaanadviseurs staan klaar om belangstellenden te ontmoeten en hen verder te kunnen helpen met hun loopbaanvragen."

The Shape Of Water in Filmhuis DRU Cultuurfabriek

ULFT - Het Filmhuis van de DRU Cultuurfabriek in Ulft presenteert op woensdag 19 september de Amerikaanse fantasyfilm The Shape Of Water uit 2017, geregisseerd door Guillermo del Toro, die samen met Vanessa Taylor het scenario schreef. In de hoofdrollen Sally Hawkins, Michael Shannon en Richard Jenkins. De film ging op 31 augustus 2017 in première in Venetië.

1962, gedurende de Koude Oorlog. De dove schoonmaakster Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium.

Prijzen
De film was voor verschillende filmprijzen genomineerd, won er meerdere in diverse categorieën, zoals de Gouden Leeuw voor Guillermo del Toro als beste regisseur op het Filmfestival van Venetië, diezelfde onderscheiding ontving hij bij de Golden Globes, de Critics' Choice Awards, de BAFTA Awards en de Academy Awards, waar de film ook de Oscar voor beste film won.

The Shape Of Water draait woensdag 19 september, van 20.00 tot 22.03 uur in de Rabobankzaal van de DRU Cultuurfabriek, Ulft (vanaf 16 jaar). Een kaartje kost 6 euro en is verkrijgbaar aan de balie (de volledige programma flyer is hier ook te vinden) òf via www.drucultuurfabriek.nl.
Twee weken later, op woensdag 3 oktober wordt de film Lady Bird vertoond.

Nationale Bokbierdag met nostalgische optocht

De Nationale Bokbierdag is een gezellig publieksfestijn. Cor ten Barge wil graag dat dit zo blijft… Foto: Eric Klop

Cor ten Barge: 'Veel meer dan een zuipfestijn'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – In Zutphen heeft zondag 7 oktober de 22ste editie van de Nationale Bokbierdag plaats. Ook de nostalgische optocht is dan terug van weggeweest. Die werd vorig jaar geschrapt vanwege de opengebroken IJsselkade. Daarnaast vraagt de organisatie dit jaar een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om het evenement ook de komende jaren mogelijk te maken. Organisator Cor ten Barge en zijn team van vele tientallen medewerkers hebben er zin in.

"En het publiek ook", verzekert Ten Barge. "Het evenement wordt door bezoekers soms gezien als een soort reünie. Oud-Zutphenezen keren van heinde en verre even naar de stad terug om elkaar onder het genot van een biertje weer eens te ontmoeten. Ook veel Duitsers weten voor de Bokbierdag de weg naar Zutphen te vinden. Zelfs een groep Noren is traditiegetrouw van de partij."

Chef de mission slaat eerste vat aan
Het evenement wordt eveneens volgens traditie op de eerste maandag van oktober ingeluid door het aanslaan van het eerste vat bokbier. Nadat bij voorgaande edities onder andere Ronnie Degen, Tante Rikie en de Zutphense topproducer Gordon Groothedde dat al deden, is dit keer Jeroen Bijl te gast. Hij was in februari jongstleden de chef de mission van de Olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Korea. Bijl verricht de officiële handeling bij Stadsbrouwerij Cambrinus en krijgt daarbij assistentie van Murat Nergiz. Deze Zutphense ondernemer is met zijn Buro MK, een detacheringsbureau op het gebied van de zorg, hoofdsponsor van de Bokbierdag.

Optocht
Na de nodige opbouwwerkzaamheden die vanaf vrijdag 5 oktober plaatsvinden, gaat het twee dagen later echt los. Terwijl op het 's Gravenhof burgemeester Annemieke Vermeulen om 13 uur het jaarlijkse festijn voor geopend verklaart, start op het parkeerterrein achter de Hanzehal de optocht. Daarin laten naast oldtimers en oude landbouwvoertuigen ook door paarden voortgetrokken nostalgische bierkarren van brouwerijen en antieke koetsen zich zien aan het langs de route opgestelde publiek. "De parade wordt opgeluisterd door maar liefst negen muziekkorpsen", meldt Ten Barge. Hij voegt daaraan toe dat ook het aanspannen der paarden bij het beginpunt erg leuk is om mee te maken.
De karavaan trekt vanaf de Hanzehal over de Nieuwstad, Stationsplein en IJsselkade naar de Vispoortgracht, waarna via Martinetsingel, Hovenstraatje en Laarstraat koers wordt gezet richting Moskee en het Baudartius. Van daaruit voert de stoet over de Nieuwstad terug naar het terrein bij de Hanzehal, waar de finishstreep is getrokken. "De aankomst is gepland tussen 14.30 en 15 uur", schat Ten Barge, in 1997 initiatiefnemer van de jaarlijkse publiekstrekker, in. Hij draagt de "nostalgische karavaan een buitengewoon warm hart toe. "Zonder optocht in principe geen Bokbierdag", stelt hij met klem. "Het evenement moet meer zijn dan alleen een zuipfestijn."

Brouwerijen
Hetgeen niet wegneemt dat het publiek zich ook dit keer weer tegoed kan doen aan bokbiertjes die een groot aantal brouwerijen presenteert. Dat is mogelijk op de drie Markten, in de Vaaltstraat en op de Schupstoel, waar een deejay voor muziek zorgt. Ook het 's Gravenhof deelt mee in de feestvreugde. Daar zendt Radio NL rechtstreeks uit en staat een kinderkermis opgesteld. Vertier dus voor jong en oud. Ook aan de veiligheid is gedacht. Zo wordt aan het begin van de aanvoerstraten naar de pleinen een 'sluis' gecreëerd. Hier zullen spandoeken zijn bevestigd waarop de 'huisregels' staan vermeld. Het is bijvoorbeeld verboden om drank van huis mee te nemen en zijn ook fietsen en mensen met een horecaverbod taboe.

Vrijwillige bijdrage
"Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage van minimaal 1 euro om de ieder jaar stijgende organisatiekosten, onder meer door steeds grotere veiligheidseisen inmiddels zo'n 120.000 euro, het hoofd te kunnen bieden", zegt Cor ten Barge. "Want hoewel wij mogen rekenen op de nodige sponsorgelden en inleg van de plaatselijke horeca willen we hoe dan ook een financiële basis kunnen leggen voor de 23ste editie van de Nationale Bokbierdag in 2019."

Column

Stacaravan

Ooit zette bijna ieder dorp in de Achterhoek elk jaar tijdens kermis of dorpsfeest een revue op de planken. Meestal werd die twee keer uitgevoerd. Eén keer 's middags voor de bejaarden en dan nog een tweede keer voor de rest van het dorp. Die uitvoering was steevast op de eerste avond van het feestweekend, zodat de cast (dat was doorgaans zo'n beetje de helft van het dorp) daarna ook onbekommerd feest kon vieren.

Die dorpsrevues zijn een zeldzaamheid geworden. In Geesteren werd er afgelopen juli nog eentje op de planken gezet, maar dat was omdat het Oranjefeest daar voor de honderdste keer werd gevierd. Een dorpsfeest waaraan nog elk jaar een revue is verbonden bestaat niet meer. Voor zover ik weet tenminste.

Als verslaggever van diverse regionale kranten mocht ik in de loop der jaren heel wat van die revues bijwonen. En heel vaak heb ik me het schompes gelachen om de conferences. Maar ik heb ook vaak dezelfde grappen gehoord. Ik vermoed dat diverse plaatselijke revueschrijvers wel eens iets van elkaar 'leenden'. Om daar een voorbeeld van te geven: de sketch over de stacaravan. Die kan zich afspelen op elke plek in elk willekeurig dorp en ook de namen van de spelers zijn vrije keuze. Maar laten we het er maar op houden, dat Hendrik en Graads elkaar tegenkomen bij de plaatselijke bakker. Hendrik merkt op, dat Graads er nogal slecht uitziet. "Jao, da kan wa wean. Ik bin de leste tied ook zo meu", zegt Graads. Waarop Hendrik uiteraard vraagt waar die vermoeidheid vandaan komt. Graads: "Miene en ik hebt een tiedje geleden een staocaravan 'ekocht. Ik heb noe al wekke lang neet können zitten."
Flauw? Jazeker. Daar zou tegenwoordig een cabaretier niet meer mee scoren. Maar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw (toen ook John Lanting zijn grote successen beleefde) hadden we blijkbaar een iets ander idee van humor. In mijn herinnering lag bij deze scène de zaal (of feesttent) altijd plat.

Bovendien zat er in die mop een kern van waarheid. Dat heb ik persoonlijk gemerkt, omdat mijn lief en ik een paar weken geleden ook zo'n zogenaamd mobiel huisje hebben gekocht. En nee, ik beweer niet dat ik sindsdien alleen maar heb gestaan. Sterker nog, ik tik momenteel deze column zittend aan de tafel in mijn stacaravan. Mogelijkheden om het gat dale te zetten zijn er ook echt wel genoeg in ons buitenverblijfje. Maar of je veel aan zitten toekomt? Dat is dus een andere kwestie. De eerste weken dat je zo'n ding hebt in ieder geval niet, heb ik gemerkt. Ik had niet verwacht dat ik me meteen vanaf de eerste dag op een ligbed zou kunnen nestelen, maar dat er zoveel te doen zou zijn heb ik me vooraf niet gerealiseerd. Niet alleen moest de stacaravan van binnen helemaal worden schoongemaakt (overbodig vond ik, maar daar dacht mijn lief anders over), ook moesten er heggen worden geknipt, gras gemaaid, gootjes schoongemaakt en nog een heleboel andere klusjes worden geklaard. Een stacaravan is net een werkkamp, sprak ooit een mij, maar verder totaal on-bekend filosoof. Dat is overdreven, maar inderdaad, zitten is er voorlopig niet bij. Maar ach, als we eenmaal de slag te pakken hebben zal het allemaal wel meevallen. Immers, om een andere wijsgeer te citeren: kamperen is een handigheid!

Column

Gatmäöltjen

Als je debuteert op het dievenpad is het zaak je niet te laten pakken. Dat gebeurde toch. Mijn vriendje Henk en ik werden door wachtmeester Rabelink op heterdaad betrapt in een appelboom in de tuin van dokter Lieneman. Over tienjarige jongetjes maakte de veldwachter zich zelf niet druk. Hij leverde de twee schavuiten bij hun ouders af en liet de bestraffing aan hen over. Voor mij betekende dat slechts een stevige reprimande. De vader van Henk was minder van het woord, meer van de daad. "Een gatmäöltjen", lachte Henk toen ik hem de volgende dag vroeg welke straf hij had gekregen. Ach, hij kreeg wel vaker een pak voor zijn blote billen, was het gewend.

Het Achterhoeks kent diverse uitdrukkingen voor een pak voor je (blote) billen krijgen. Veur de konte kriegen, bijvoorbeeld. Of veur 't blote gat. In 's Heerenberg kreeg je veur de blote daets en in Westervoort veur de reet. Dan klinkt het Hengelose veur 't achterwerk toch iets netter, vind u ook niet? En in Aalten, bleef daar de broek altijd aan? Je zou het haast denken, want ondeugende kinderen kregen hier veur de bokse.

Ook een wat oudere uitdrukking doet vermoeden dat de broek aanbleef. De bokse warm maken, zo noemden Eibergenaren een pak voor de broek. Maar ook daar hadden ze het wel over de bokse ofstrieken (of ofstreupen). En de nog veel oudere uitdrukking 'de bleik opbeuren' doet eveneens vermoeden dat er doorgaans geen textiel zat tussen de kinderbillen en vaders straffe(ende) hand.

Kanjers voor Kanjers middelpunt Achterhoeks Hippisch Festijn

Bijzondere activiteiten voor kinderen met een beperking

Door Theo Huijskes

REGIO - Tijdens de editie 2017 van het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld zorgde de Stichting Kanjers voor Kanjers voor de eerste maal voor een verrassend een succesvol activiteitenprogramma in het Kinderdorp. De nieuwe activiteit van deze inmiddels in geheel Oost-Nederland mateloos populaire organisatie werd een dergelijk groot succes, dat men ervoor gekozen heeft om ook dit jaar weer van de partij te zijn. De editie 2018 van het Achterhoeks Hippisch Festijn, dat al tientallen jaren achtereen paardensportliefhebbers trekt van heinde en verre, vindt plaats in het laatste weekend van deze maand: vrijdag 28 tot en met zondag 30 september.

Tijdens de driedaagse willen de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers op zondag 30 september andermaal alles in de strijd gooien om een bijzonder activiteitenprogramma te organiseren, speciaal bedoeld voor kinderen met een beperking en dat in de leeftijd van 4 tot en met 21 jaar. Vorig jaar is op alle manieren tot uiting gekomen dat niet alleen de Varsseveldse Vennebulten zich enorm goed leent voor een dergelijke activiteit, maar dat het daar op dat moment te organiseren paardensportevenement erg goed aansluit bij de doelstellingen van Kanjers voor Kanjers.

Een extra dimensie
"Met onze aanwezigheid, alsmede onze activiteiten geven wij tijdens het driedaagse evenement het aanwezige Kinderdorp een extra dimensie", zeggen woordvoerders van Kanjers voor Kanjers. "Misschien komt het omdat al onze inspanningen zijn gericht op al die kinderen uit de regio met een beperking, maar vaststaat dat wij hen de dag van hun leven bezorgen. Stichting Kanjers voor Kanjers heeft als doel het steunen van projecten ten behoeve van het welzijn van het kind, in het bijzonder op het gebied van sport en spel. Binnen dat raamwerk past een activiteit als op het Achterhoeks Hippisch Festijn perfect."

Dankzij het initiatief van KvK worden op zondag 30 september de activiteiten in het Kinderdorp uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Ouders en verzorgers kunnen hun kind inschrijven voor één van de twee dagdelen die Kanjers voor Kanjers in het te organiseren dagprogramma heeft opgenomen.

Inschrijving via de website
Er wordt in ieder geval gezorgd voor diverse, voldoende activiteiten, waar kinderen met een beperking aan mee kunnen doen. Daarbij valt te denken aan activiteiten als hoefijzer schilderen, pony knuffelen en ponyrijden. Ook is er een aangepaste menwagen op het terrein aanwezig, waarop zelfs de kinderen die rolstoelgebonden zijn kunnen meerijden.

Naast deelname aan de te organiseren Kanjersactiviteiten kunnen door de kinderen met een beperking en hun begeleiders die dag op het terrein ook de Military en andere activiteiten van het Achterhoeks Hippisch Festijn worden bezocht. Toegang voor de deelnemer en één begeleider is gratis.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Kanjers voor Kanjers, waar het Kanjersfestijn staat vermeld onder het menu Activiteiten. Deelname gaat op volgorde van inschrijving.

Vier weken hiphop voor de jeugd bij jazzdansschool

Hiphop-lessen voor de jeugd. Foto: PR

DOETINCHEM - Vier weken lang worden er hiphop-lessen gegeven van 18.00 tot 19.00 uur op maandagavond. "Een mooie manier om met deze dansstijl kennis te maken. De lessen zijn voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar," zegt Ilse Derksen van Jazzdansschool Bertha Huls. De lessen worden gegeven in de Parkstudio (Saza Top sporthal, Sportweg 1, Doetinchem) door Lisette Suyl en kosten 5 euro per les.


www.jazzdansschool.nl

Laatste zomervoorstellingen in het openluchttheater

Ben Lukassen met de Ulftse Nachtegalen. Foto: Henk van Raaij Foto: Henk van Raaij

VOORST/GENDRINGEN - Het einde van het openluchttheaterseizoen komt in zicht, maar voordat het zo ver is, is er nog een heleboel moois aan films, concerten en toneel. Op Engbergen is de Eagles Legacy te zien.

September is eigenlijk dé maand voor openluchtfilms, het wordt al eerder donker en de avonden zijn nog aangenaam. Een mooie film kijken in de openlucht is een bijzondere ervaring, magisch en supergezellig.
Dit jaar is er weer een mooi en gevarieerd aantal films te bewonderen: La La Land, Into the Wild, The Red Turtle (Bloemendaal), Wild (Eibergen), De Wilde Stad (Ommen), Florence Foster (Velp) en Vele Hemels boven de Zevende (Luttenberg).

Dan is ook nog een aanzienlijk aanbod van concerten met bekende en minder bekende artiesten, maar die je stuk voor stuk eigenlijk niet wil missen. Om een paar te noemen: The New Power Revolution (Ede), Bløf (Heeswijk-Dinther), Percussions Live (Hertme), Jett Rebel (Bloemendaal), Diggy Dex (Soest), Eagles Legacy (Gendringen), Absolutely Floyd (Nijmegen), Jungle by Night (Bloemendaal), De Dijk (Ede) en de laatste 'Bands in het Bos' met DHoofd (Berghem).
Het Grottheater Valkenburg biedt in november mooie intieme concerten met Margriet Sjoerdsma & Egbert Derix, Paul van Loo & Ivo Rostbeek en een liedjesprogramma vol herinneringen aan Toon Hermans door Maurice Hermans, Dyanne Sleijpen en Math Dirks.

Voor toneelliefhebbers is er nog De Zwarte Ruiter (Mariahout), King Lear (Diever) en Pinokkio (Amstelveen). Het Shakespearetheater gaat in het najaar door met Midzomernachtdroom en Zalige Vrouwtjes, gespeeld in het bijzondere Globetheater.

Voor Meer Informatie Over De Openluchttheaters In Nederland (locaties, Programma's En Kaartverkoop): www.openluchttheaters.nl.

Plat Gespöld in de DRU

ULFT - Plat Gespöld geeft streektaalmuzikanten een podium om in een gemoedelijke sfeer muziek te maken. Voor de vijfde editie keerde het streektaalfestival op zondag 9 september terug naar de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Hoofdacts waren de onlangs nog in brons vereeuwigde Ferdi Joly en de befaamde Ulftse Nachtegalen onder leiding van Ben Simmes. De Nachtegalen zongen liedjes van bekende streektaalmuzikanten. Ook het jonge talent kwam aan bod samen met gitarist/zanger en schrijver Stef Woestenenk. Olaf Putker uit Zutphen kwam met band om twee nummers te spelen die door Stef Woestenenk voor hem vertaald zijn.

De genomineerden voor het haevige streektaallied waren Bonne Route met Vri-jheid, Hein Migchelbrink met Ik gao toch maor deur en Henry Welling met Lang van huus. Uiteindelijk ging Bonne Route er met de prijs vandoor….

Petrus en Pauluskerk open voor publiek

ULFT - Zaterdag 22 september opent de Petrus en Pauluskerk aan het Kennedyplein in Ulft de deuren voor belangstellenden. Pastoraal werker Mia Tankink zal iets vertellen over de kerk en de gemeenschap die er wekelijks gebruik van maakt.

Daarbij zal een rondleiding door het gebouw worden gegeven. Deze open dag is de zesde in de serie van de open dagen van moskeeën en kerken in Oude IJsselstreek. Deze open dagen zijn bedoeld om moslims, christenen en anderen met elkaar kennis te laten maken en bestaande (voor)oordelen te toetsen aan de werkelijkheid van geloof en religie.
De open middag is van 14.30 tot 17.00 uur.

Vroege herfstwandeling op landgoed Hagen

De havezate Hagen. Foto Arie de Knegt

DOETINCHEM - Als de zonnestralen langer worden is anders mooi. Daarom houdt de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op woensdag 26 september een vroege herfstwandeling op landgoed Hagen. De eerste tekenen van de herfst worden hier zichtbaar: paddenstoelen, herfstbladeren en de veelkleurige mossen bij het grote ven. Juist in deze tijd van het jaar is de grote verscheidenheid van landgoed Hagen goed zichtbaar. De boswachter neemt deelnemers mee en start bij de havezate. Het hele landgoed wordt doorkruist om bij het grote ven te komen. Het is even doorstappen, maar zeker de moeite waard. Na afloop kan men bij de havezate op eigen kosten iets nuttigen.

De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats Havezate De Kelder, aan Kelderlaan 11 in Doetinchem. De duur van de wandeling is circa 2,5 uur. Deelname kost 5 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen mogen gratis mee op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling dient contant te gebeuren op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Meer informatie: www.glk.nl/evenementen, Evaline Demmink, tel. 0314 - 326 730 of Wim de Vries, tel. 06 -17 320 363.

Column

Tot ziens uiltje

Van Leiden verhuisde ik naar Gouda. Toen naar Utrecht, Wageningen en tenslotte naar Vorden. Nog een paar verhuizingen in dezelfde lijn verder en ik zat diep in Polen. Maar werk en relatie zorgden er deze zomer voor dat ik ineens terug was in de stad waar ik als vierjarig ventje knikkerde met mijn buurvriendjes. Ik verhuisde tegen de stroom in. In Vorden schijnt meer dan een derde afkomstig te zijn uit de Randstad, wist mijn favoriete kapster te vertellen. Ze zijn weggevlucht van de krioelende drukte. In Vorden is nog ruimte en natuur. Het gekrioel wordt hier niet door de mensen, maar door de insecten in het bos en de vogels veroorzaakt.

Officieel heb ik Vorden nooit 'buurt gemaakt', omdat ik verwachtte dat ik er niet lang zou blijven wonen. Maar vanuit mijn huisje in de Goudse binnenstad word ik getroffen door enige melancholie. Is het omdat dit de laatste blog is die ik schrijf voor Achterhoek Nieuws, waar ik met veel plezier voor heb geschreven? Of misschien heb ik stiekem toch meer geworteld in Vorden dan ik dacht?

Ik denk dat ik meer buurt heb gemaakt dan ik denk. Omdat het allemaal wat minder gehaast is, lijkt er meer tijd te zijn voor een praatje, even een bakje koffie, of gelanterfant voor de supermarkt. Voor contact hoef je echt niet mee te doen met schuurfeesten en er een 'poar neem'n'. Je ontkomt er echt niet aan dat je in korte tijd bijna alle mensen uit het dorp kent.

Over de lintvormige weides om Gouda kun je tientallen kilometers ver kijken. Maar helaas lukt het mij niet meer om mijn vertrouwde oude dikke eiken te zien waartussen een kar met ondeugende pony's over de zandweg raast. Ik zie niet meer de sterren omdat het hier te licht is. En als het dan 's avonds stil is geworden in de binnenstad heb ik moeite om in slaap te vallen zonder het vertrouwde geluid van de steenuiltjes.

Ik sprak in Lochem een Rotterdammert aan die zei dat ze Rotjeknor was ontvlucht, en daar 'nooit meer wonen zou kennen'. Ik zit gelukkig niet in Rotjeknor maar in Gouda, midden in het Groene Hart. De Reeuwijkse Plassen, de vaarten en het veen, en niet te vergeten, de snel bereikbare kust, het barst van nieuw te ontdekken natuur. Maar toch heb ik soms ineens een aanval van heimwee.

Gelukkig is Nederland in een dag van boven naar beneden en van links naar rechts te doorkruisen. En is niks echt ver weg. Ik ga dit weekend naar Deventer, om weer eens wat 'Oooo's' en 'Aaaa's' te horen. En wie weet verhuis ik wel weer eens terug over de IJssel, net als al die andere Randstedelingen. Dan hoop ik nogmaals in die twee achterdochtige amberkleurige ogen van het steenuiltje te mogen kijken, terwijl ze hoog in de notenboom de wacht houdt voor haar uilenkast.

Hielke Alsemgeest

Jefta Bresser nieuwe hoofd jeugdopleiding De Graafschap

DOETINCHEM - Jefta Bresser treedt in dienst als nieuwe hoofd jeugdopleiding bij De Graafschap. Bresser volgt in die functie Dennis te Braak op, die nadat zijn contract was opgezegd naar Feyenoord vertrok.

Jefta Bresser is per direct de nieuwe HJO van De Graafschap Pincvision Voetbalacademie en hij kwam over van NAC Breda, waar hij assistent-trainer was bij het eerste elftal en trainer van de jeugd Onder19. Bresser tekent een contract tot juli 2020. De 47-jarige Achterhoeker is geen onbekende bij De Graafschap, zo speelde hij zelf in de Doetinchemse jeugdopleiding en werkte hij er tussen 1993 en 2004 met diverse leeftijdsgroepen. Aansluitend werkte hij als (jeugd)trainer bij PSV, Fulham FC, FC Zenit Sint Petersbrug en was hij bij NEC Nijmegen assistent bij het eerste team.

27 / 28

OPENLUCHT VLOOIENMARKT ZUTPHEN ZON. 23 SEPT Parkeerterrein. HOUTWAL Info Kr.hr. tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.

OPENLUCHT VLOOIENMARKT DOESBURG ZO. 16 SEPT. 10-17 u TERREINEN PARTYCENTRUM DE IJSSELHOEVE, Eekstr.15 Info Kr.huur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl.

VLOOIENMARKT & More BRAAMT ZON. 23 SEPT., 10-17 uur TERREIN MARKANT (Outdoorcentr), Gildeweg 7 Inf.Kr. Hr, Tel 0639108152 animo-vlooienmarkten.nl.

Familie zoekt gebruikte nette tourcaravan te koop tel: 06-31664693.