Contact Zutphen-Warnsveld

12 april 2018

Contact Zutphen-Warnsveld 12 april 2018


Vijftienjarige uit Zutphen wil zeilend Atlantische Oceaan oversteken

Zes Zutphense goede doelen nemen prijzengeld Roparun in ontvangst. Foto: Meike Wesselink

ZUTPHEN - Het wordt steeds lastiger om het prijzengeld van Roparun te verdelen. Al voor het derde opeenvolgende jaar ontving gemeente Zutphen 50.000 euro omdat Zutphen de meest aantrekkelijke Roparunnerstad is.

Door Meike Wesselink

Woensdag 11 april werd het prijzengeld overhandigd aan de goede doelen die passen bij de doelstelling van Roparun. In overleg met de stichting is het prijzengeld als volgt verdeeld: Stichting Vrienden Gelre ontving 5000 euro, Noaberhulp nam 5.900 euro in ontvangst. 2.450 euro is ter beschikking gesteld van Oncologie Netwerk Zutphen en 8.825 euro ging naar Vrienden van Hospice Zutphen. Buurtzorg Warnsveld ontving 14.000 euro en Netwerk Palliatieve Zorg regio Zutphen mocht 1.350 euro mee naar huis nemen. Een kleine 12.500 euro is er dus nog overgebleven. Dat bedrag blijft in beheer van stichting Roparun en kan alsnog ter beschikking worden gesteld aan een palliatieve instelling.

Bea Bentink is een van de vrijwilligers van Noaberhulp en maar wat blij met het prijzengeld. Ook vorig jaar ontving de organisatie het prijzengeld van de estafetteloop. Met een deel daarvan hebben vrijwilligers van de organisatie massagecursussen gevolgd om mensen in de laatste fase van hun leven wat extra comfort en ontspanning te kunnen laten ervaren. Ook dit jaar denkt de organisatie een deel van het geld te steken in cursussen om de vrijwilligers verder op te leiden in de verschillende soorten kanker.

Coby Pennings reikte het prijzengeld uit. Ze riep de hardlopers toe na te denken over het te verdelen prijzengeld. "Als er bijvoorbeeld in Vorden een palliatieve instelling is die steun kan gebruiken, dan kunnen we zo'n organisatie ook eens helpen", gaf ze hen mee.

Ook dit jaar komt de Roparun op 20 mei door Zutphen. De aankomsttijd in de Hanzestad staat echter een uur later gepland. Mensen hoeven dus niet om 20.00 uur, maar om 21.00 uur klaar te zitten voor de eerste lopers.

Vijftienjarige wil zeilend Atlantische Oceaan oversteken

Zutphen – Terwijl leeftijdsgenoten van Jesse Deelstra zich met heel wat minder serieuze zaken bezighouden, is Jesse (bijna 15) bezig om een grote som geld bij elkaar te verzamelen. In oktober verruilt hij namelijk de schoolbanken voor een nieuwe leeromgeving; de oceaan.

Door Meike Wesselink

Toen zeilliefhebber Jesse de enorme driemaster van School at Sea ontdekte, wilde hij nog maar één ding: meezeilen. Op 20 oktober monstert hij dan ook aan op zeilschip de Thalassa om een tocht van zes maanden te maken. Jesse doet daarbij de Canarische Eilanden, Kaapverdië, de Caraïben en de Azoren aan en maakt met jongeren uit Nederland, België en de Azoren spannende excursies waarbij vulkanisch gebied wordt onderzocht en het oerwoud nader onder de loep wordt genomen. Het is geen escape van school, want Jesse zal op eigen kracht zijn lesstof moeten blijven volgen. Daartoe worden strakke afspraken gemaakt met school. Lees verder op pagina 5

Monumenten gezocht voor openstelling op 8 of 9 september

ZUTPHEN /WARNSVELD – De Stichting Open Monumenten Comité Zutphen zoekt monumenten. Wie een monument bewoont, erin onderneemt, er een bezit of een monumentale tuin heeft, wordt gevraagd zich te melden bij de organisatie.

Met bijna vierhonderd rijksmonumenten en ruim vijfhonderd gemeentelijke monumenten is Zutphen koploper van de Gelderse monumentensteden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen – tijdens het tweede weekend van september- in Zutphen veel te beleven valt. Van jugendstilwoning tot historische boerderij of tuin, het comité nodigt iedereen in Zutphen en Warnsveld uit om de deuren open te zetten.

Thema 'In Europa'
Het landelijk thema is dit jaar 'In Europa'. Zutphen heeft als Hanzestad natuurlijk eeuwenlang succesvol handel gedreven in Europa. Vooral in de 14e eeuw. Als hoofdstad van de Graafschap Zutphen nam de stad onder meer deel aan de Oostzeehandel en de Rijnhandel. Nog steeds zie je in de stad sporen van die rijke geschiedenis. In Zutphen geeft het comité daarom op geheel eigen wijze vorm aan het landelijk thema door in te zoemen op Europese handel. Bewoont u een pand met een link naar handel of Europa –bijvoorbeeld omdat het pand de naam draagt van een Europees land of omdat u huist in een voormalig bankgebouw- en wilt u het verhaal van uw pand delen? Dan hoopt de stichting dat u de deuren wilt openen tijdens de Open Monumentendagen. Openstelling van één dag of een dagdeel is uiteraard ook mogelijk. Aanmelden voor openstelling op 8 of 9 september kan door te mailen. info@openmonumentendagzutphen.nl

Ida Gerhardt

Op de pagina VROUW deze week in de spotlights: Ida Gerhardt. De vrouw waar een singel in Leesten en een tweejaarlijks poëzieprijs naar vernoemd is, en waarvan een gedicht op een gevel in Zutphen is geplaatst.

Ecologische aanpak Emerpark door 'Wij gaan het zelf doen'

Een keer per maand steekt een onderhoudsploeg de handen uit de mouwen. Foto Ruben Wiggers.

ZUTPHEN - Inwoners die een taak van de gemeente Zutphen, anders, beter, slimmer of goedkoper kunnen doen mogen zich melden. Al een paar jaar is een groep inwoners in het Zutphense Emerpark aan de slag in het kader van 'Wij gaan het zelf doen'. Ze daagden de gemeente uit, kregen subsidie en mobiliseren nu mensen, verenigingen en ideeën om ecologische impulsen aan dit groene hart van Zutphen te geven. Er kwamen fietspaden, natuurspeelplaatsen, insecteneilandjes, de oeverrand bij de Beethovenstraat werd glooiend gemaakt, er kwamen wadi's om regenwater van flats af te voeren en tal van andere aanpassingen. Het levert een park op met niet alleen maar gladde gazons en een keurig aangeharkte omgeving. De zeventig hectare worden zo aantrekkelijker voor bijen, vlinders, waterdieren, vogels en planten.

Dat ging niet vanzelf vertelt Dolf Logemann, voorzitter van de stichting Emerpark. "Het college had in 2013 in het programma staan dat het een ecologisch park zou moeten worden. Alleen gebeurde er niet zoveel en was niet duidelijk hoe dat dan moest. De Stadspartij hield er een wandeling met hulp van het IVN en daar kwam een aantal mensen op af. Daaruit is een initiatiefgroep ontstaan."

Er werden twee bijeenkomsten gehouden om te zien of mensen ideeën voor het park hadden en wilden meewerken. "De eerste avond kwamen er veertig, de tweede vijftig en die bijeenkomsten leverden honderden ideeën op. Uit al die suggesties werden tien bouwstenen beschreven en met geld van de gemeente zijn ideeën uitgevoerd. 'Dat 'Right to Challenge', dat inwoners met geld van de gemeente taken overnemen, was in die tijd nog heel nieuw. Het was voor ons wennen, maar voor de ambtenaren ook. Inmiddels gaat dat steeds beter."

Investeringsimpuls
Er kwam een ton beschikbaar om de eerste plannen op te pakken. "Het was een investeringsimpuls waar wij in belangrijke mate de regie over hadden. We hebben daar omwonenden en andere organisaties bij betrokken", vertelt Logemann. Inwoners droegen hun steentje bij door plannen te bedenken en de handen uit de mouwen te steken. Nog steeds komt er maandelijks een onderhoudsploeg bij elkaar die de specifieke beheerstaken oppakt. "De gemeente zorgt voor het maaien en het verdere standaardonderhoud. Wij doen bijvoorbeeld het beheer van de bosranden, het knotten van de wilgen en het onderhouden van insectenbosjes."

De stichting heeft veel netwerkpartners. Daardoor hoeft al het werk niet zelf gedaan te worden. "We hebben bijvoorbeeld de volkstuinvereniging en de bijenvereniging bij de ontwikkelingen betrokken. Ook de gemeente, de woningcorporatie en het waterschap zijn partners. Daardoor konden we veel meer doen dan als we het alleen hadden gedaan."

In het begin was de samenwerking met de gemeente nog stroperig. "Later is die samenwerking steeds enthousiaster geworden. Bij de start was niemand dit nog gewend, nu weten we elkaar goed te vinden. Tegen de gemeente boksen helpt niet, dan sta je tegenover elkaar. Ik omschrijf het altijd als judoën. Je geeft wat mee en je krijgt wat terug. Doordat we het samen doen kunnen we ver komen."

Gemeente uitdagen
Wie een taak van de gemeente wil uitvoeren kan zich melden. 'Wij gaan het zelf doen' geldt voor taken waarvoor een budget is opgenomen in de gemeentelijke begroting. Inwoners van Warnsveld of Zutphen die een idee of plan hebben, kunnen de gemeente uitdagen. Ook Zutphense samenwerkingsverbanden kunnen meedoen. Er moet wél duidelijk sprake zijn van initiatieven van, door en voor inwoners. Een (groot) draagvlak en betrokkenheid zijn belangrijk.

Wie meer informatie wil kan contact opnemen met Monique van 't Erve of Hajo Rietman via 140575 of wijgaanhetzelfdoen@zutphen.nl. Mensen die contact willen met de stichting Emerpark kunnen dat doen door een mailtje te sturen naar dorien.bogerd@hotmail.com.

Column

Tuintje

En ineens was het mooi weer afgelopen weekend. Heel mooi weer zelfs. Maanden hebben we er met z'n allen naar uitgekeken, want die winter, die duurde veel te lang. Mooi weer, dus de tuin in! Maar ja, dat tuintje, daar is de hele winter niks aan gedaan. Echt niks. Dus na een paar flinke winterse buien en de storm van januari was mijn tuintje nou niet de meest aantrekkelijke plek van Zutphen om te gaan zitten. Bovendien lopen de konijnen al vaak in de tuin, dus het laatste groen was ook wel weg. Er zat dus niks anders op, dat tuintje moest aangepakt worden.

Het laatste blad van de herfst opvegen (waarom vreten konijnen alles op, behalve datgene wat ze op mogen eten…), het zeil dat tegen mijn schuurtje gespannen is en losgelaten heeft weer vastspijkeren, een doekje over tafeltje en krukjes, nieuw tafelzeiltje halen. Best snel ziet mijn tuintje er weer uit als een tuintje. Okee, het is een heel klein tuintje, maar voor iemand die niks met tuin heeft, ben ik best trots op mezelf. Er ontbreekt echter nog wat in de tuin. Plantjes en bloemetjes. Op de fiets maak ik een rondje langs de bouwmarkten, kijken wat er is. Ik vind al twee mooie grote planten (waarvan ik de naam alweer vergeten ben) en neem die mee naar huis. Aan de structuur van de bladeren te zien gaat konijn die met rust laten. Ik plant de twee planten in grote bakken en zet ze neer in de hoek van de tuin. Al zijn het er maar twee, met twee planten is tuin ook echt een tuin. Ik stap weer op de fiets en haal wat bloemetjes die ik in de grond kan zetten. Bloemetjes en plantjes die konijn niet zou willen opeten volgens internet. Want die beesten de hele zomer binnen houden, da's niks. Die moeten lekker buiten lopen en aangezien ze eten genoeg krijgen de plantjes met rust laten.

Als ik terug kom met twee volle tassen met kleurrijke plantjes zie ik één van de grote planten omver liggen en één van de konijnen zonder enig schuldgevoel de bladeren opvreten. Ik jaag konijn weg, red plant en als ik me omdraai zit het andere konijn in een tas de net gekochte planten op te vreten. Ik overweeg een jachtgeweer te kopen, maar bedenk me dan dat ik in de schuur nog genoeg plantenbakken heb die kunnen hangen aan het hekje. Ver weg van die konijnenbekken, hoog en droog. M'n tuin is dus een tuin, zonder planten in de grond, maar met konijnen in de tuin. Nog maar eens flink zoeken naar planten die konijn echt niet wil eten. Dat jachtgeweer kan altijd nog.

De Noorderhaven feestelijk geopend

ZUTPHEN - De nieuwste haven van Zutphen, de Noorderhaven werd zaterdag 7 april officieel in gebruik genomen. Wethouder Oege Bosch opende de haven door middel van het doorknippen van een lint. 'Het is een mooie aanwinst voor Zutphen', zo liet hij weten. Na de toespraak waren er verschillende rondvaarten over de IJssel. Dweilorkest 't Spult en het Schipperskoor uit Zutphen zorgden voor het muzikale vertier, terwijl de aanwezigen genoten van een hapje en een drankje. Kinderen konden zich vermaken op het luchtkussen. Voor meer foto's, zie de website.

Laatste kans steiger beklimmen Nieuwstadskerk

ZUTPHEN - Zaterdag 14 april is de laatste mogelijkheid om de steiger te beklimmen bij de Nieuwstadskerk, daarna wordt deze weer afgebroken. De steiger is toegankelijk tussen 11.00 en 15.00 uur. Vrijwilligers staan klaar om de bezoekers te begeleiden.

Er hebben dan ook al zo'n 1.500 scholieren met hun klassen het bouwproject bezocht en afgelopen weekend telden we de duizendste bezoeker op de zaterdag. Deze familie werd verrast met een zilveren Nieuwstadskerk en het net verschenen Zutphense Erfgoedkwartet. De steiger is toegankelijk voor iedereen vanaf 8 jaar. Er wordt vijf euro per persoon gevraagd, als bijdrage aan de restauratie.

Beroerte herkennen en voorkomen

ZUTPHEN - Het herkennen van symptomen en snel handelen als er sprake is van een beroerte is belangrijk. Wilt u hier meer van weten? Kom dan donderdag 19 april tussen 10.00 en 12.00 uur naar de informatiestand aan de voorzijde van Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen. Er is een informatiestand waar u terecht kunt met vragen en informatie over een beroerte en het herkennen en het voorkomen ervan. Verschillende disciplines van de zorgketen zijn aanwezig om een ieder te woord te staan.

'De wind kun je niet veranderen, wel de stand van de zeilen' Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Aan boord heeft Jesse de beschikking tot een studiebegeleider die hem helpt met plannen en studeren. Een strakke planning komt er zeker bij kijken, want op het schip moet natuurlijk ook gewerkt; er moet wacht worden gelopen, gekookt, genavigeerd en het schip moet schoon en veilig zijn.

Bijna drie jaar geleden leerde Jesse zeilen bij de Zeeverkenners. Tijdens de zomerkampen voer hij ook rond in het waddengebied en raakte verknocht aan de zeilsport. Na zo'n avontuur op zee werd Jesse al weer gauw in beslag genomen door alledaagse beslommeringen en dan met name die van school. School at Sea is precies wat Jesse zoekt; hij kan zich ontwikkelen, zowel met zijn neus in de boeken, maar hij leert ook van wat er allemaal op zijn pad komt.

Die hang naar avontuur is best opmerkelijk voor een kind dat op zijn vijfde de diagnose PDD-NOS kreeg. Jesse had in zijn jonge jaren last van angststoornissen en vond het moeilijk om aansluiting te vinden bij anderen. Door de uitdagingen die op zijn pad kwamen niet te ontlopen en steeds een beetje meer te durven, wist Jesse zich te ontwikkelen tot een gezonde puber die met twee benen op de grond staat. Hij heeft er op leren vertrouwen om in het diepe te duiken en uit zijn comfortzone te stappen. "Ik kan wel tot mijn twintigste achter mijn moeder aan blijven lopen, maar als ik ergens voor wil gaan, kan ik ook mijn best doen om het mogelijk te maken. Ik heb geleerd dat je dingen niet kunt veranderen, maar wel de manier waarop je er tegenaan kijkt. Je kunt de wind niet veranderen, wel de stand van de zeilen." Zes maanden met 34 jongeren op het schip, leren samenwerken, eten wat de pot schaft en overnachten op zee ziet Jesse als behoorlijke uitdagingen, maar het is er wel één die hij maar wat graag aangaat. De zin in het zeilen en de hang naar avontuur zijn veel groter dan zijn angsten; die overwinning heeft hij al behaald.

Er is nog één hobbel die Jesse over moet; hij moet 25.000 euro bij elkaar verzamelen om de reis te kunnen bekostigen. "Ik heb verschillende bedrijven en fondsen aangeschreven, maar merk dat het nog niet eenvoudig is. Zeker grote bedrijven bedenken vaak van tevoren aan welke doelen ze geld willen doneren en daar kom ik dus niet altijd tussen."

Jesse biedt via zijn site verschillende sponsorpakketten aan. Hij is bereid om tegenprestaties te verrichten. Dat kan sponsoring zijn op kleding of vlaggen die in de mast komen te hangen, maar hij kan ook goederen of diensten de oceaan over varen en zeiltochtjes organiseren als hij weer terug is. "Op 25 mei houden we een bingo in het DWK-gebouw. Iedereen is welkom om te komen. Met hulp van Zutphense ondernemers hoop ik prijzen bij elkaar te verzamelen die we dan vanaf 19.30 uur verloten. Mijn stiefbroer Gijs Neplenbroek heeft aangeboden om die avond te komen zingen. Ook heb ik krasloten laten drukken, (s)teuntjes, die ga ik deur aan deur verkopen."

Zelf kijkt Jesse erg uit naar de ontmoeting met de Rastafari die tijdens zijn reis op het programma staat. "Het is een cultuur waarbij niemand zich hecht aan bezit, maar waarbij alles wordt gedeeld, ik vind dat heel bijzonder."

Vier de vrijheid met Achterhoekse popmuziek

ZUTPHEN - Ook dit jaar zal op 5 mei de crème de la crème van de Achterhoekse popmuziek van zich laten horen tijdens het derde Bevrijdingspop Achterhoek op de Groenmarkt in Zutphen. Dit jaar wordt de vrijheid gevierd met onder meer de bands Valice, Smoking Alaska, CYNBEL en de Joe Cocker tribute Cry Me A River.

Om 12.45 uur komen de hardlopers uit de Wageningen aan met de bevrijdingsvuurfakkel en arriveren de Canadezen met Jeeps bij het podium. Daar zal de burgemeester van Zutphen iedereen welkom heten en het nationaal bevrijdingsvuur 2018 worden ontstoken onder begeleiding van het Canadese volkslied.

Bevrijdingspop Achterhoek borduurt voort op het Lokale Helden-festival dat sinds 2010 op het historische 's Gravenhofplein Zutphense bands met eigen werk een podium biedt. Het knusse open air-festival heeft in 2016 onder de nieuwe naam Bevrijdingspop Achterhoek bewezen een kwalitatief hoogstaand programma te bieden met jonge talentvolle bands en artiesten van Achterhoekse bodem. Voor meer informatie en muziek, zie de website.

Gin Underground in Zutphen

ZUTPHEN - Op 14 april vindt er in Zutphen het eerste gin-evenement van Oost-Nederland plaats onder de naam Gin Underground, georganiseerd door MixxiM en eetcafé Uffie's. Er zijn deze dag twee sessies: Gin Underground Daybreaker van 14.30 tot 18.30 uur en Gin Underground Lounge van 19.30 tot 0.00 uur. Dit vindt plaats in de gewelvenkelder van Uffie's.

Gin Underground is het evenement waar men in een sfeervolle gewelvenkelder een zeer ruim aanbod van gin kunt proeven. Ook worden er heerlijke gin-tonics gemaakt met allen hun eigen specifieke smaken. Gin is een distillaat dat al een lange voor geschiedenis heeft, en de organisatie zal de aanwezigen ook een stukje van die geschiedenis laten proeven. Door de samenwerking met Eetcafé Uffie's kan men tijdens het evenement ook genieten van heerlijke hapjes.

Toegangskaarten geven recht op drie consumpties, dit kunnen drie gin-tonics zijn of een heerlijk gerecht. Voor wie meer wil proeven krijgt per consumptie een stempel op de toegangskaart en kan dit bij het weggaan afrekenen.

Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar via de website. Voor meer informatie, zie de Facebookpagina.

Bookstore Day met Michel Krielaars

ZUTPHEN - Op zaterdag 14 april viert Nederland weer Bookstore Day. Bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch vertelt Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad en Rusland-kenner, over zijn boek 'Alles voor het moederland' en brengen Henriëtte Schenk (zang) en Ellen Boers (accordeon) Russische liederen ten gehore. Van 16.00 tot 17.00 uur, iedereen is van harte welkom. Er zijn ook talloze speciale uitgaven die alleen op deze dag te koop zijn. Het gaat om exclusieve publicaties, gesigneerde exemplaren en scherp in prijs verlaagde boeken. Deze boeken en aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day te koop, zie hiervoor de website.

Clinics eigenaren monumenten

ZUTPHEN - Voor eigenaren van monumenten in Zutphen houdt de gemeente Zutphen samen met de Monumentenwacht Gelderland sinds eind vorig jaar een reeks clinics. Tijdens deze avonden krijgen de eigenaren kennis en tips aangereikt om een betere opdrachtgever te worden voor onderhoud aan hun monument. De avonden zijn gratis toegankelijk.

Eigenaren leren hoe gebreken ontstaan en hoe die voorkomen kunnen worden. Daardoor kunnen ze beter in gesprek met vakmensen. Op de volgende avonden zijn nog plaatsen beschikbaar: 12 april: metalen op daken, 26 april: gewapend beton, 17 mei: bitumineuze dakbedekking, 31 mei: uitvoeringsfouten voor bedrijven, 14 juni: inleiding geschiedenis Monumentenzorg en Monumentenwacht in Nederland en 28 juni: duurzaamheid en monumenten. Deze clinics worden gegeven in de Erfgoedwerkplaats aan de Tengnagelshoek 9 in Zutphen en beginnen om 19.30 uur. Meer informatie en aanmelden voor de cursussen kan op de website.

Afscheidsconcert Flor d'Luna

Flor d'Luna. Foto: Bernard Rübsamen (Royal Portraits Europe)

ZUTPHEN - Vrijdag 20 april om 20.00 uur geeft het trio Flor d'Luna haar allerlaatste concert, een afscheidsconcert, in de Buitensociëteit in de Hanzehof in Zutphen. Kaarten zijn te reserveren via de website of aan de kassa bij de Hanzehof.

Twaalf en half jaar geleden begon de reis van Flor d' Luna (gitarist Marcel Verheugd en zangeres Carla Koehorst) vanuit een gemeenschappelijke liefde voor de muziek. Toen celliste Manuela Verbeek zich na twee cd's aansloot was de muzikale magie compleet. Met name de vertolking van de Portugese Fado en eigen composities, maakten Flor d'Luna bekend bij het publiek. Vele hoogtepunten en bijzonder magische momenten volgden. Maar veranderingen in de privésfeer hebben nu geleid tot het besluit om te stoppen. Natuurlijk mag een feestelijk afscheidsconcert hierbij niet ontbreken. Nog eenmaal zal Flor d'Luna dus optreden, met hoogtepunten uit twaalf en half jaar muziek. Als dank naar het trouwe publiek, heeft Flor d'Luna voor het tweede deel van het programma een verrassing in petto.


www.hanzehof.nl

Kunst

Aan het einde van de straat waar ik woonde was een rotonde. Een grote rotonde waarop geen groen van de plaatselijke hovenier te vinden was, maar een stenen bult. Een mooie ronde stenen bult, die vanaf de rand omhoogliep en zo hoog was in het midden dat je er niet overheen kon kijken. Als bestuurder kon je dus niet zien wie er aan de andere kant naderde. Er is wel eens in een duistere nacht iemand met een auto rechtdoor over de bult gereden, met achterlaten van delen spatbord en zijn nummerbord zodat men snel kon achterhalen van wie de auto was.

De bult bleek een kunstwerk. Als je van bovenaf keek, zag je een prachtig patroon van stenen die van licht naar donker liep en vervolgens weer naar licht. Het probleem was alleen dat je het nooit van bovenaf kon zien, anders dan vanuit een luchtballon of hangend aan een drone. Ik vond het een prachtig kunstwerk, maar de meningen waren nogal verdeeld.

Zo ook over het onderwerp waar dichter Alex Gentjens uit Deventer (!) over schreef en waar nog veel meer over gezegd kan worden:

Bomen

In Zutphen groeien bomen schots en scheef.
's Winters hangen zij halfstok en later
in de lente laten zij hun glimlach glijden
langs een lange laan van wit satijn
en stuifmeelkorrels.

In Zutphen is men links en rechts
het noorden kwijt en kijkt men
door de ruiten naar het zuiden
en hoort men bloesems klinken
op een straat die Zutphen achterlaat.

Het vast tapijt wordt schoongeveegd.
Al in de ochtend openen de meeuwen
er hun mond en strooien er de herfst
met klapperende tanden over onze hoofden uit
en kunnen wij alleen nog maar verzuchten en verzanden.

Alex Gentjens

Café Française bij de Courant

ZUTPHEN - Voor liefhebbers van de Franse taal houdt Alliance Française Zutphen op vrijdag 13 april 2018 tussen 17.00 uur en 19.00 uur voor de zevende keer een Café français in het souterrain van Grand Café de Courant, Houtmarkt 66 te Zutphen. Dé kans voor alle liefhebbers van de Franse taal om gezellig en informeel, onder het genot van een drankje, met elkaar Frans te spreken over allerlei onderwerpen. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is er vrije inloop voor iedereen die graag wat Frans wil spreken, ook beginners en scholieren zijn deze middag van harte welkom. Je hoeft geen lid te zijn of een cursus te volgen om van deze gezellige middag te genieten.

Toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

Veelbelovende optreden cello-duo

EPSE - Sebastiaan van den Bergh en Hanne Steffers zijn beiden in oktober 2016 afgestudeerd en mogen zich Master of Music noemen. Zondag 15 april om 11.30 uur zullen tijdens het Koffieconcert in Epse 'Two of a Kind' spelen, een programma waarin de cellisten werken spelen uit de tijd van de barok tot en met de moderne tijd. Composities voor twee celli zijn redelijk veel geschreven maar niet vaak gespeeld, dit is dan ook de reden waarom Two of a Kind graag als cello-duo optreedt. Toegang 7,50 euro inclusief koffie en programma. Kerk aan de Lochemseweg 36, Epse.

Sietske zingt in Luxor

ZUTPHEN - Op dinsdag 17 april ontvangt Jazz in Luxor zangeres Sietske Roscam Abbing. Zij studeerde jazz aan het conservatorium van Amsterdam en Philadelphia (V.S.) als onderdeel van haar master waarvoor zij in 2012 afstudeerde. Na haar studie bracht ze een periode door in Mumbai (India) om les te geven aan één van India's toonaangevende instituten voor Westerse en Indiase klassieke muziekstudies. Sporen van deze ervaringen vinden hun weg in haar muzikale uitingen. Onlangs kwam haar cd album Leaving traces uit en daar zal een groot deel van de avond aan worden gewijd. Sietske wordt begeleid door haar band met op de bas Marco Zenini, Dirk Balthaus op piano, Eran Har Even op gitaar en Efraim Schulz-Wackerbarth op drums. De aanvang is 22.00 uur en de toegang is vrij.

Jazz, soul en pop in eigen bewerkingen

Threesome Jazz bestaat uit Benjamin Kuijpers (foto), Lex Kemper en Martin van Delden. Foto: PR

ZUTPHEN - Op dinsdag 24 april zal de formatie Threesome Jazz op onvervalste wijze hun songs ten gehore brengen. Niet alleen jazz, maar ook soul en pop in eigen bewerkingen worden gebracht. Aanvang is om 22.00 uur en de toegang is vrij.

De heren spelen in deze bezetting al vele jaren samen. De teksten die fraai worden gezongen door zanger en saxofonist Benjamin Kuijpers krijgen een diepere lading door de verhalen die er achter steken. Gitarist Lex Kemper zorgt met zijn mooie jazzgitaar voor de vloeiende harmonische overgangen. Bassist Martin van Delden zorgt voor het nodige fundament.

Ensemble- en Talentenklasconcert

ZUTPHEN - Het Ensemble- en Talentenklasconcert op zondag 22 april om 15.00 uur in de Buitensociëteit Hanzehof belooft een afwisselend akoestisch concert te worden, georganiseerd door de Muzehof in samenwerking met het Muzecollectief.

De jonge solisten van de Talentenklas treden op met solistische- en kamermuziekoptredens. Daarnaast zijn er ensembles en orkesten met allerlei muziekstijlen. Ook de bijzondere WereldMuzeband staat op het podium, met leden uit vele landen. Dit concert is voor alle leeftijden en de toegang is gratis.

Kunstlokalen opent deuren aan Marsweg 118

ZUTPHEN - Kunstlokalen Zutphen, voorheen de Sleutelwerkplaats, gelegen aan de Marsweg 118 zal zaterdag 14 april om 14.00 uur op feestelijke wijze haar deuren openen. De vijf kunstenaars van de voormalige sleutelwerkplaats bundelen hun krachten en openen Kunstlokalen, een verzamelgebouw dat plaats geeft aan creatieve ondernemers met elk een eigen discipline. Om 14.00 uur zal burgemeester Annemieke Vermeulen middels het onthullen van het nieuwe naambord de opening officieel maken. Belangstellenden zijn van harte welkom. Vanaf 15.00 uur worden er verschillende mini workshops en demonstraties gegeven.

Kunst en Cultuur

Column

Rommelen in de Zuidwijken

Het is zaterdagmorgen kwart voor tien als ik de fiets in het rek bij buurtcentrum de Uitwijk plaats. Deze morgen ga ik als vrijwilliger helpen met zwerfvuilrapen in de wijk. Let op, over een paar uur zien de groenstroken en vijverpartijen hier in de Zuidwijken er weer pico bello uit.
Het is een gemêleerd gezelschap dat zich hier rond koffietijd verzamelt. De jongsten zijn een jaar of tien, de oudsten rond de zeventig. En iedereen heeft de drive om een bijdrage te leveren aan een schone wijk. Organisator Bernard buigt over de plattegrond van de wijk. Als voormalig supermarktondernemer kent hij alle straten op z'n duimpje. Hij wijst de 25 vrijwilligers op de gebieden waar het meeste zwerfvuil ligt. En dan gaan we op pad, in groepjes van vier.
We parkeren de fiets op het bruggetje in de Harenbergweg. Twee mensen links en twee mensen rechts pikken het zwerfvuil uit de brede bermen. Daarvoor hebben we in het wijkcentrum handige paktangen en ringen gekregen waarin de vuilniszakken zitten geklemd. McDonalds is hier hofleverancier. Precies 250 meter verder, ter hoogte van de Stoven, hebben we de eerste vuilniszakken al vol. Deze blijven achter op de stoep. Bij het Total tankstation gaan we naar links. Iets verderop aan de Tichelkuilen bekruipt mij even een vreemd gevoel. Het is toch raar dat ik vuil sta te rapen op nog geen halve meter van een open schuttingdeur. Het is hier een zooitje, de bewoners zitten enkele meters verderop in het zonnetje en nemen niet eens de moeite om de vuilopruimer te begroeten. Maar dat mag geen argument zijn. Mijn voorkeur voor een schone woonomgeving geldt klaarblijkelijk niet voor iedereen.
De Tichelkuilen is schoon, we verleggen ons werkterrein naar de Stoven waar we beginnen bij het cafetaria. Zo'n 20 minuten later liggen de bermen en de waterkant er weer opgeruimd bij. En dan lopen we rechts de Moesmate op. Of kan ik beter zeggen het drama Moesmate. Hier woont een metselaar die zijn cementafval gewoon in de bosjes mikt, naast de supermarkttassen, een kapotte emmer en een doorgesneden voetbal. Iets verderop heeft iemand een compleet ladekastje in de groenstrook gekieperd en aan de straat staat een fauteuil. Veel te groot om mee te nemen. Maar daarvoor heeft Bernhard een handige app. Hij maakt een foto en stuurt die - inclusief exacte locatie - rechtstreeks door naar de gemeente.
Na twee uur rommelrapen komt iedereen weer samen bij het buurtcentrum. Zo'n 50 zakken zwerfvuil zijn verzameld en de gemeente haalt ze binnen een paar uur op. Zelfs op zaterdagmiddag. Na een bakje koffie, een gevulde koek en met een goed gevoel fiets ik terug naar Warnsveld. Het was een leuke maar vooral zinvolle ochtend.

Passage Warnsveld-Dorp

Alle violisten, altviolisten en cellisten zijn welkom om hun muzikale kunsten te komen vertolken. Foto: PR

WARNSVELD - Donderdag 19 april komen zusters van het Zendingsdiaconessenhuis in Amerongen bij christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Warnsveld-Dorp vertellen over hun leven en werk. Tevens is er een verkoop van artikelen die zij meebrengen ten behoeve van hun project in Rwanda. Vrouwen die belangstelling hebben zijn van harte welkom. De avond begint om 19.45 uur in de Eekschuur, Bonendaal 2.

Viooltjesdag in de Overtuin

WARNSVELD - Op zondag 15 april staat de poort van de Overtuin wijd open en is het voor de twaalfde keer Viooltjesdag. Er worden in de tuin viooltjes verkocht in bonte kleuren ten behoeve van de tuin. Daarnaast wordt er ook gemusiceerd.

Alle violisten, altviolisten en cellisten zijn welkom om hun muzikale kunsten te komen vertolken. Jong en oud, beginner of gevorderde. De afgelopen jaren werd in deze ongedwongen sfeer, een uiteenlopend repertoire ten gehore gebracht. Al dan niet begeleidt op de piano of een ander instrument. Bij goed weer kunnen de muzikanten zelfs op verschillende sfeervolle plekjes in de tuin musiceren. Is het weer wat minder, dan kan men terecht in de galerie. En vanaf 13.30 uur spelen viool- en celloleerlingen van de Muzehof uit Zutphen. Voor alle muzikanten is er een 'viooltje' voor hun inzet. Aankomend muziekdocent Marlene Meesters zorgt deze middag voor de muzikale communicatie.

Schoolkinderen met groene vingers welkom bij Warnsveldse schooltuinen

WARNSVELD - Op zaterdag 21 april om 8.00 uur begint het 101ste seizoen van de Warnsveldse Schooltuinen. Kinderen die in groep 6, 7 of 8 van één van de basisscholen in Warnsveld of Zutphen zitten, kunnen aan de slag in hun eigen ruim 30 vierkante meter grootte schooltuintje.

Elke zaterdag van 8.00 tot 10.00 uur werken de kinderen onder deskundige begeleiding in hun tuintjes. Het is ook mogelijk op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur te tuinieren. Het tuinseizoen loopt tot eind oktober en wordt afgesloten met een afsluitende bijeenkomst.

Er worden onder andere de volgende groenten en bloemen gekweekt: snij- en slabonen, suikermais, radijs, verschillende soorten kool, spruiten, aardappelen, wortelen, uien, tuinkers, bietjes, courgettes, slabonen, andijvie, paprika en chrysanten. De kosten bedragen 17,50 euro per tuin voor een heel seizoen. In dit bedrag is alles inbegrepen, zoals mest, zaden en planten. En voor iedere tuin is gereedschap aanwezig. Kinderen kunnen ook samen met een vriendje of een vriendinnetje een tuintje nemen.

De ingang van de schooltuinen ligt aan het Dahliapad, het weggetje tussen Hellenkamp en Breegraven (ter hoogte van de Lidl) in Warnsveld.

Aanmelden kan per email. Mocht u nog foto's van uw kind of misschien wel van u zelf bezig op de schooltuinen willen delen, dan ziet de organisatie die graag via het mailadres tegemoet. Graag onder vermelding van het jaar waarop de foto is gemaakt.

Warm lenteweer zorgt voor drukte bij de Warkense Molen

WARNSVELD - Het was een drukte van belang bij de Lente Fair in Warken afgelopen zondag 8 april. De kinderen konden met een ToeDoe-kaart aan allerlei activiteiten meedoen of daar drinken en eten voor kopen. Vele kinderen en volwassenen waren weer gekleed in Anton Piek stijl. Er was een accordeonorkest aanwezig en een koperkwintet genaamd 'Boundless Brass', die met opvallende schoenen acte de présence gaf. De terrasjes zaten vol, diverse kramen deden goede zaken en de sfeer was volop aanwezig. De opbrengst wordt elk jaar gebruikt voor onderhoud aan de molen en bakkerijmuseum. Dit jaar zal de staartbalk van de molen worden vervangen.

Excelsior viert 95-jarig bestaan met jubileumconcert

WARNSVELD - Muziekvereniging Excelsior Warnsveld bestaat 95 jaar. Dit betekent dat de muziekvereniging in Warnsveld en Zutphen al 95 jaar zorgt voor verbinding, ontspanning en niet te vergeten de muziek! Dit wil het orkest graag met iedereen delen op zaterdagavond 14 april tijdens een feestelijk concert in de Buitensociëteit in Zutphen.

Onder leiding van dirigent Geert Jan Dijkerman trakteert het orkest op een afwisselend programma, waarin zowel klassieke stukken als moderne composities de revue passeren. Na de pauze kan men genieten van bekende popnummers die Excelsior samen met het Zutphens popkoor Backcorner uitvoert. Met stukken als 'Angels', 'Wat zou je doen' en 'Hallelujah' wordt het een feest der herkenning.

Het concert begint om 20.00 uur en het leerlingenorkest zal het voorprogramma verzorgen.

Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief garderobe en pauzedrankje) en zijn verkrijgbaar via de website of aan de kassa van de Hanzehof.

Focus op Warnsveld

Lezing Paul Schnabel over 'Hoe eigenaardig is Nederland?'

ZUTPHEN - Op zondag 6 mei om 14.00 uur geeft socioloog en auteur Paul Schnabel een lezing in de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren. Paul Schnabel schreef voor de publicatie van de tentoonstelling Lage Landen, Schatten uit het Rijks het prikkelende essay 'Hoe eigenaardig is Nederland?' In dit essay onderzoekt hij of – en hoe – het Nederlandse landschap onze identiteit gevormd heeft.

"God schiep de aarde, maar de Nederlanders schiepen Nederland; zo wordt door onszelf met trots en door buitenlanders met bewondering gezegd."– Paul Schnabel

Komt de drang naar ordening van leven, land en ruimte nu voort uit ons volkskarakter of heeft de eigen aard van het land ons volkskarakter gevormd? Hebben historische toevalligheden en geografische bijzonderheden hun invloed gehad op wat als typisch voor Nederland en de Nederlanders gezien wordt? Tijdens de lezing haalt Schnabel dit thema aan en gaat er dieper op in. Schnabel stelt scherpe vragen, haalt stellingen onderuit en zoekt de grens op.

Paul Schnabel was van 1998 tot 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Momenteel is hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en Eerste Kamerlid. Voor meer informatie zie de website. Aanmelden kan per mail of telefoon.

0575 - 516 878
info@museazutphen.nl

www.museazutphen.nl

Kinderen bouwen eigen bijenhotel

ZUTPHEN - De Ecokids (kinderen van 7 tot 12 jaar) maken woensdag 18 april kennis met het spannende leven van wilde bijen en andere insecten. Ze bouwen tussen 15.00 en 16.30 uur van potjes en blikjes een eigen insectenhotel en speuren naar bijen die leven op de Tuinen van De Kaardebol. Kosten 3 euro. Zelf een conservenblikje of glazen potje meenemen. Locatie: Harenbergweg 1 in Zutphen. Aanmelden via het contactformulier www.dekleinekaardebol@gmail.com/ecokids of via email met vermelding van naam en leeftijd van kind(eren): dekleinekaardebol@gmail.com

Wonderbaarlijke kunst van Maurits Cornelis Escher

GORSSEL - Op woensdagavond 18 april vertelt kunsthistoricus Drs. Micky Piller bij de Gorsselse Kunstkring over Escher's werk. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Residentie de Roskam. De zaal is open om 19.30 uur.

Velen zijn verrast als ze horen dat M.C. Escher (1898-1972) een Nederlandse graficus is. We kennen zijn prenten op posters in het wiskundelokaal of in de wachtkamer van de tandarts. De waterval waarin het water omhoog stroomt, met trappen waar aan de boven- en onderkant mensen lopen. Escher als breinbreker met wiskundige grappen en grollen. Inmiddels is er een kentering en leidt zijn werk tot zeer succesvolle tentoonstellingen in binnen- en buitenland en binnenkort ook in het Fries Museum ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Drs. Micky Piller, de eerste conservator van het biografisch museum 'Escher in Het Paleis' in Den Haag, houdt een verhaal over het werk van Escher en haar ontdekkingen waardoor het mogelijk wordt met een frisse blik naar zijn oeuvre te kijken. Frans op den Kamp geeft na afloop van de lezing een korte presentatie met achtergrondinformatie en een verrassende ontwikkeling over 'de onmogelijke kubus', zoals die te zien is op Eschers lithografie 'Belvedere' uit 1958.

Niet-leden zijn welkom en betalen 10 euro.

Meld je aan als vrijwilliger voor de Buddy Obstacle Run

WARNSVELD - Zaterdag 7 juli vindt de eerste Buddy Obstacle Run plaats, een sportief evenement voor gezinnen en sporters en ook voor mensen met een beperking. In een natuurgebied rond Zutphen zijn diverse parcours aangelegd die door bos en water lopen en waar de deelnemers de uitdaging aangaan met verschillende hindernissen. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor de stofwisselingsziekte Batten.

De organisatie zoekt nog versterking om het evenement vlekkeloos te laten verlopen. Het gaat hierbij om ondersteunende werkzaamheden bij het parcours (denk aan deelnemers ondersteunen, parcours testen of buddy zijn voor deelnemer), de logistiek, klusjes, de PR en activiteiten op de locatie bij de Warnsveldse Boys, zoals hulp in de kantine of ticketcontrole. Voor een opsomming van de exacte vrijwillige taken, ga naar de website en klik in het menu op 'Help Mee'.

Dijkerman & Lammers Installatietechniek verandert van eigenaar

Patrick Aarnink (links) en Gerrit Dijkerman. Foto: PR

LOCHEM/LAREN - Dijkerman & Lammers Installatietechniek krijgt een nieuwe eigenaar. Per 1 april neemt Patrick Aarnink het stokje over van eigenaar Gerrit Dijkerman (60 jaar). Hij heeft 43 jaar aan het roer gestaan van het familiebedrijf. Gerrit Dijkerman en zijn vrouw Anja (medewerker financiële administratie bij het bedrijf) gaan zich vanaf april richten op andere werkzaamheden. Patrick Aarnink zal het bedrijf aan de Lochemse Aalsvoort voortzetten, samen met alle medewerkers.

Voor de klanten blijft alles vertrouwd. Zo houdt het bedrijf dezelfde naam. En wie belt kan zelfs Gerrit en Anja Dijkerman nog wel eens aan de telefoon krijgen. Zij blijven voorlopig ondersteunend betrokken bij het bedrijf.

Nieuwe eigenaar Patrick Aarnink werkt al sinds zijn achttiende in de installatiebranche. De afgelopen jaren was hij projectleider bij een installatiebedrijf in Groenlo. Het kriebelde al langere tijd bij hem om een eigen bedrijf te leiden. Aarnink licht toe: "Dit is een mooie volgende stap. Toen ik voor de eerste keer bij Dijkerman & Lammers over de vloer kwam, voelde het meteen vertrouwd. Ik heb alle ambitie om verder te gaan met het prachtige bedrijf dat Gerrit de afgelopen decennia heeft uitgebouwd. Samen met alle medewerkers zetten we ons in om de kwaliteit van de dienstverlening hoog te houden." Aarnink heeft zich tot doel gesteld om het personeelsbestand langzaam verder uit te breiden. Ook gaat hij meer inzetten op groene energie. Denk hierbij aan duurzame technologieën als warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers.

Even terug in de historie
Dijkerman & Lammers bestaat dit jaar 106 jaar. De grootvader van Gerrit Dijkerman begon het bedrijf als koperslager in Laren. Moeder nam later het bedrijf over. Nadat vader in 1975 op relatief jonge leeftijd overleed, werd Gerrit Dijkerman op 18-jarige leeftijd de eigenaar. Het bedrijf heette toen Installatiebedrijf Dijkerman BV. In 1983 ging Dijkerman samen met het bedrijf van Bert Gemser, expert in verwarming. Vanaf dat moment bood Installatiebedrijf Dijkerman BV totaalinstallatiediensten aan. Het bedrijf bleef groeien. In 1999 volgde een verhuizing van Laren naar het bedrijfspand aan Aalsvoort 41 in Lochem. Bert Gemser stopte in 2001 en Bert Lammers was zijn opvolger: Dijkerman & Lammers was geboren! Lammers verkocht in 2010 zijn deel aan Gerrit Dijkerman.

Gerrit en Anja Dijkerman willen alle klanten, relaties en partners hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren.

Rommelmarkt bij kerk in Gorssel

GORSSEL - Zaterdag 21 april wordt van 10.00 tot 13.00 uur een rommelmarkt in en bij de kerk in Gorssel gehouden. Er is een groot aanbod aan artikelen, zoals boeken, oude lp's, postzegels, speelgoed, huishoudelijke artikelen, gereedschap, elektrische apparaten, meubels, tassen, schilderijen en lijsten enzovoort. Verder zijn er bloemstukken en vaste planten te koop. In de Brink is er een 'café' met muziek, waar men gezellig een kop koffie met iets lekkers kan nuttigen. Bezoekers die pas na 12.00 uur komen, mogen bij huishoudelijke artikelen, boeken en speelgoed zelf voor 5 euro een tasje vullen naar keuze. De opbrengst is voor de herinrichting van de kerken in Epse en in Gorssel.

Kinderdisco in Leesten

LEESTEN - Op vrijdag 20 april organiseren Stichting Banjeren en Stichting Brienden van Lea weer een kinderdisco op de hoofdlocatie van de Lea Dasberg school aan de Markolle 3. De disco start om 19.00 uur en is toegankelijk voor basisschoolkinderen uit Leesten en Warnsveld. Kaartjes kosten 3,50 euro in de voorverkoop en 5 euro aan de deur. Dit is inclusief drinken en wat lekkers. Ook zullen er onder vooraf verkochte kaartjes wat kleinigheidjes verloot worden.

Aanmelden kan via de link op de Facebookpagina 'Wijkteam Leesten Zutphen'. Mailen kan ook, dan wordt de link toegezonden. De link wordt verwijderd op donderdag 19 april om 18:00 uur, of eerder als het uitverkocht is. Er zijn maar beperkt kaartjes beschikbaar, dus wees er snel bij.

Inloop reumapatiëntenvereniging

ZUTPHEN - Om kennis te maken met de Zutphense reumapatiëntenvereniging is er de maandelijkse inloopbijeenkomst op donderdag 19 april in De Eekschuur te Warnsveld. Er is informatie over reuma in het algemeen en op persoonlijk niveau. Er is binnen de vereniging een omvangrijk aanbod van vormen van bewegen (belangrijk bij reuma). De inloopmiddag biedt ook creatieve activiteiten. Alleen een praatje maken met lotgenoten is mogelijk onder het genot van een kop koffie of thee.

Gerrit en Gerrie Harmsen vijftig jaar folkloredansers bij De Knupduukskes

Gerrie en Gerrit Harmsen in folklorekleding voor de Sint Martinuskerk in Warnsveld waarvan Gerrit koster is. Foto: PR

VORDEN – Folkloredansen. Het loopt als een rode draad door hun leven. Inmiddels al meer dan vijftig jaar lang. En als het fysieke 'gestel' mee wil werken dan maken Gerrit Harmsen (71) en Gerrie Harmsen-Leunk (70) uit Vorden in de komende decennia als 'danspaar' ook nog deel uit van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes. Want een leven zonder folklore is voor het echtpaar ondenkbaar. Twee weken geleden ontvingen Gerrit en Gerrie voor hun vijftigjarig lidmaatschap tijdens de ledenvergadering een gouden klompje uit handen van voorzitter Anton Wijnbergen van De Knupduukskes.

Door Jan Hendriksen

In de 'klederdracht' waarin ze steevast optreden blikken Gerrie en Gerrit terug op hun vijftigjarig lidmaatschap van De Knupduuskes. Een actieve periode die ze voor geen goud hadden willen missen. "Het heeft ons leven verrijkt. We hebben talloze mensen ontmoet waarmee we bevriend zijn geraakt en waarmee we nog regelmatig contact hebben. En dat is een groot voorrecht." Als begin twintigers werd het tweetal in hun verkeringstijd lid van de Vordense folkloregroep. Ondenkbaar anno 2018. Maar eind jaren zestig van de vorige eeuw werden meer Vordense jongeren lid van De Knupduuskes. "Was dat nu ook maar zo", zo verklaart Gerrit die ook al ruim twee decennia dansleider is van De Knupduukskes. Het was bij voormalig café Lettink tijdens een oefenavond dat Gerrit en Gerrie via een kennis voor het eerst kennis maakten met folkloregroep. "We vonden het beiden direct leuk. Na drie maanden mochten we al mee naar een optreden bij het Groot Graffel (nu GGNet) in Warnsveld. En dat was best wel spannend", zo herinnert Gerrie zich. Nadien zouden er honderden optredens volgen zowel in binnen- als buitenland. Hoeveel precies? Gerrit en Gerrie moeten het antwoord schuldig blijven. Tijdens hun eerste buitenlandse trip naar Duitsland (Bitburg) waren Gerrit en Gerrie nog niet getrouwd. "We hebben toen ook niet samen geslapen, maar werden ieders in een ander gastgezin ondergebracht", zo herinnert Gerrit zich nog goed.

Buitenlandse reizen naar Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en België. Aan elke trip bewaren Gerrit en Gerrie wel goede herinneringen. Tot de hoogtepunten behoorden onder meer de Europeades, het grootste festival voor Europese folklore, in onder meer het Franse Annecy en Quimper en de bierfeesten in München. "We zijn wel eens blootsvoets naar huis gegaan omdat we onze klompen hadden verkocht. Want buitenlanders zijn gek op klompen. Die vinden ze heel bijzonder."

Boerenbruiloften
Maar ook de boerenbruiloften die in de jaren zeventig en tachtig de VVV Vorden en De Knupduukskes op boerderij 't Schimmel organiseerden vormden hoogtepunten. Gerrit: "Vele jaren mochten wij als 'bruidspaar' optreden. Ik ben dan ook al talloze malen getrouwd, maar altijd met dezelfde vrouw", zo grapt Gerrit. Gerrie vult aan: "We gingen dan met een kleedwagen en een bruidskoe vanuit het dorp in optocht naar 't Schimmel. Jammer dat tegenwoordig dit niet meer wordt georganiseerd. Vakantiegangers vonden het fantastisch."

En nog steeds behoren beide folkloristen tot de actieve groep van dansers van De Knupduukskes. Geen repetitie of optreden wordt er overgeslagen. Weliswaar in samenwerking met de Barchemse folkloregroep Wiej Schotst Vedan. "Want zelfstandig kunnen we jammer genoeg geen voltallige groep meer op de been brengen. En dat is best wel zorgelijk. Maar door de samenwerking hebben we een sterke bezetting", zo concludeert Gerrit.

Toekomst
Komende zomer behoren Gerrit en Gerrie ook weer tot de groep Vordense en Barchemse folkloredansers die in juli en augustus enkele keren op donderdagavond deel uitmaakt van het dans- en muziekprogramma tijdens de De Veluwse Avondmarkten in Beekbergen. "Prachtig mooie avonden met veel publiek waarbij we met mensen uit het publiek ook een dansje maken. Zo kunnen we onze folklore op een prachtige wijze uitdragen in de hoop dat we ook in de toekomst te kunnen blijven doen. Maar dan moet er wel nieuwe instroom zijn. Want dat baart ons zorgen. Want ook wij hebben niet het eeuwige leven", zo besluiten Gerrie en Gerrit hun relaas.

Fotografencollectief De Zutphense gastheer landelijke fotowedstrijd

In een volle zaal in de Hanzehof werd de uitslag bekend gemaakt. Foto: Rudi Verhagen

ZUTPHEN - Zondag 8 april werd in een bomvolle Hanzehof in Zutphen de uitslag bekend gemaakt van de Bondsfotowedstrijd 2018. Deze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door één van de fotoclubs die zijn aangesloten bij het Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie, kortweg de Fotobond. De eer viel dit jaar te beurt aan Fotografencollectief De Zutphense die dit jaar haar 95-jarig bestaan viert. Later in dit lustrumjaar volgt een expositie met foto's van de clubleden.

Ongeveer driehonderd vrijetijdsfotografen uit het gehele land waren deze dag naar Zutphen gekomen om te horen hoeveel punten hun foto heeft gehaald, en te vernemen op welke plaats hun club is geëindigd. De foto met de meeste punten was voor Mariette Aernoudts, met een sfeervol en bijzonder beeld van een meisje in een rode jurk. Zij maakt deel uit van Fotogroep De Huiskamer uit Breda die als beste van alle clubs uit de wedstrijd kwam.

Fotografencollectief De Zutphense eindigde op een gedeelde achttiende plaats, niet slecht in een veld met 170 deelnemende clubs.

In de middag werden de overige foto's met veel passie en enthousiasme besproken door de juryleden. Aan het eind van de dag gingen de deelnemers dan ook naar huis met een hoofd boordevol ideeën om zelf aan de slag te gaan om volgend jaar een nog betere score te halen.

Zutphense sportverenigingen en politici wisselen van gedachten

ZUTPHEN - Op woensdagavond 4 april vond in het clubgebouw van FC Zutphen een bijeenkomst plaats van afgevaardigden van een aantal Zutphense sportverenigingen en politici. Zowel de veldsporters als de zaalsporters waren vertegenwoordigd. Het initiatief van deze avond was genomen door drie Zutphense politieke partijen, namelijk GroenLinks, D66 en Burgerbelang. Aanleiding vormde het budget van 3,1 miljoen euro dat beschikbaar was gesteld voor de sport in Zutphen. Aan de hand van een aantal vragen en stellingen wisselden de sporters en politici met elkaar van gedachten. Aan het eind van de avond kwamen er een aantal speerpunten naar voren zoals:

- Te weinig feeling tussen gemeente en sportverenigingen
- Verenigingen worden geconfronteerd met te veel regels.
- Verouderde en soms geen faciliteiten
- Mede kiezen voor topsport naast breedte sport
- Verenigingen zijn bereid te investeren maar willen ook de mogelijkheden om te kunnen verdienen.
- Buurtcoaches meer betrekken bij het beleid. Ideeën zoals sportcafé en sportverkiezing moeten worden uitgewerkt.

De politici zegden toe de ideeën mee te zullen nemen ten behoeve van de plannen die onderdeel zijn van de komende collegevorming. De sportverenigingen zullen meer onderling moeten gaan samenwerken om de plannen verder vorm te geven.

Goud voor Zutphense judoka

ZUTPHEN - Afgelopen zondag 8 april maakte Anne Kerkhoven van Judo Zutphen haar comeback op de wedstrijdmat. In Lommel deed ze mee aan de Internationale Souverein Cup. En dat het met de vorm alweer goed zit, liet ze met drie winstpartijen op rij meteen zien. In de finale werd Wolsing ook verslagen en zo is het eerste goud voor de Zutphense judoka binnen.

Beachvolleybaltoernooi Eefde

EEFDE - Traditiegetrouw houdt Volleybalvereniging VIOS-Eefde samen met de Oranjevereniging Eefde ook dit jaar weer het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi. Op zaterdag 2 juni wordt het toernooi gespeeld op het terrein aan de Bargeweg. VIOS-Eefde zal voor een lekkere versnapering en ook de muziek is verzorgd. Geef je team op voor 19 mei door een email te sturen (doe dit op tijd want vol is vol!). Vermeld daarbij de naam van je team en of je wilt deelnemen in de prestatie- of recreatieklasse.

Voorjaarsconcert Old Iezer Jazzband

ZUTPHEN - In april 2009 gaf de Old Iezer Jazzband z'n eerste 'Concert voor de vrienden'. Die vrienden waren de leden van hun fanclub, toen nog De Schroothoop geheten. Nu horen die allemaal bij Jazz & So, waarvan de Old Iezer het huisorkest is, maar het traditionele vriendenconcert is gebleven en populairder dan ooit. De band speelt New Orleans in de klassieke Britse stijl, maar heeft kans gezien daar een volstrekt eigen unieke klankkleur aan te geven. Zondag 15 april geven ze hun tiende voorjaarsconcert van 14.30 tot 17.00 uur bij Fort Bronsbergen, Bronsbergen 25 in Zutphen. Entree 7,50 euro.

Effata-vieringen in de St. Jan

ZUTPHEN - De eerstvolgende Effata-viering is op zaterdag 14 april. Vanuit de hectiek van alle dag in de stilte van je hart komen. Om daar te zoeken naar de ervaring van God in je eigen leven. Dat is het doel van deze meditatieve viering, die elke tweede zaterdag van de maand om 17.00 uur wordt gehouden. De viering wordt opgebouwd rondom een Bijbeltekst die geactualiseerd wordt naar de wereld van vandaag en onze eigen ervaringen. Dit gebeurt via gebed, overweging, stilte, zang en symbolen. Mail voor meer informatie.

Concert Gospelkoor Kwadrant

ZUTPHEN - Op 21 april geeft vrouwengospelkoor Kwadrant een bijzonder concert, ter afsluiting van een zangworkshop-project 'Vrouwen onderweg met God'. De avond vindt plaats in het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan 19 in Zutphen en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 en de toegang is gratis.

FC Zutphen en Hierden delen de punten: 1-1

Wedstrijdfoto FC Zutphen zat.1 - Hierden 1. Foto: Hans ten Brinke

ZUTPHEN - Het is FC Zutphen afgelopen zaterdag niet gelukt om de drie punten in Zutphen te houden. Beide ploegen wisten niet veel kansen te scheppen, met name in de 1e helft niet, waardoor de 1-1 een terechte uitslag was. Jammer was het dat Luuk Meijer vlak voor tijd tegen een rode kaart op liep. Hij zou zijn tegenstander geduwd hebben, nadat deze een zware overtreding had begaan op Rik Vlutters. De wedstrijd eindigde daardoor hectisch.

Er waren in het begin mogelijkheden voor William Beelen en de handige Ali Akachar. Hierden zetten vroeg druk op FC Zutphen waardoor de aanvallers van de thuisploeg moeilijk bereikt werden. Maar FC Zutphen kwam er halverwege de eerste helft een paar keer goed uit. Een goed genomen corner van Daniel Opoku bracht Luuk Meijer in stelling, maar zijn schot werd via een tegenstander tot corner verwerkt. Even later na een snelle aanval via Jelle Macare, die de bal uitstekend voor gaf, werd de bal bijna in eigen doel gewerkt van Hierden. Via de onderkant van de lat sprong de bal het veld weer in. Aan het eind van de eerste heft moest Jelle Macare een keer goed in grijpen na een gevaarlijke aanval van de gasten en belandde een schot van Luuk Meijer net naast het doel. Er werd dan ook gerust met een terechte 0-0 stand.

Na de rust bleken er enkele spelers niet fit aan de wedstrijd te zijn begonnen. In de 47e minuut moest Joost van Vliet worden vervangen door Jocko Koster en in de 54e minuut Jelle Macare voor Radjindher Banwari. Opnieuw was het in de beginfase van de tweede helft dat Luuk Meijer pech had. Hij schoot over na een goede actie en pass van Aldo Joaquim.Maar in de 54e minuut viel de 0-1. De goed spelende Ali Akachar wist door de Zutphen verdediging te slalommen en doelman Sangers kansloos te laten.

FC Zutphen trachtte hierna de gelijkmaker te forceren. Doelman Nick Grootkarzijn stopte een goed genomen vrije trap van Daniel Opoku, en Niek Bakkerweerd kopte over. In de 60e minuut kwam Rik Vlutters voor Muhammed Kaya. Maar FC Zutphen moest oppassen voor de counters van de mannen uit Hierden. Aanvoerder Brian Klaasen schoot op de paal na een goede aanval, en zag een vrije trap net naast gaan. Een goede inzet van Ronald Jansen belandde net naast het doel.

FC Zutphen trok echter het laatste kwartier de wedstrijd naar zich toe, zonder tot goede aanvallen te komen. In de 85e minuut kregen de Zutphenaren loon na werken. Na een ingooi van Aldo Joaquim werd de bal naar de andere kant van het veld gepasst, waar Sebastian van Laar klaar stond om hard en laag de 1-1 binnen te schieten. In de hectische slotfase probeerde FC Zutphen alsnog de overwinning te pakken, maar verder dan een goed schot van Daniel Opoku kwamen de Zutphenaren niet.

De hard werkende Niek Bakkerweerd werd tot man of the match benoemd, maar FC Zutphen schoot met dit gelijke spel niet veel op.

Opstelling FC Zutphen
Marijn Sangers, Jelle Macare ( 54. Radjindher Banwari), Sebastian van Laar, Joost van Vliet ( 47. Jocko Koster), Moussa Nahinama, Daniel Opoku, Muhammed Kaya ( 60. Rik Vlutters), Luuk Meijer, Aldo Joaquim, Niek Bakkerweerd, Thomas Nijkamp.

Turnsters zesde divisie door naar finale

V.l.n.r.: Marrit Klaaijsen, Asuela Topcu, Melissa Bak, Kristel Bolster, Lela Velten en Anna Bosveld. Foto: PR pr

ZUTPHEN - Zaterdag 7 april was het voor de turnsters van de zesde divisie tijd voor hun derde voorwedstrijd, dit keer in de Saza Turnhal in Doetinchem. Tijdens deze wedstrijd werd er tevens gestreden om een finaleplaats welke berekend wordt over de twee beste voorwedstrijden van drie.

In wedstrijd een turnden Linde W en Freya. De meiden begonnen op brug en waren beide tevreden over hun oefening. Vervolgens kwam balk, daar was de handstand en de koprol even spannend, maar dit ging goed net als vloer en sprong. Linde is door naar de finale.

In wedstrijd twee was het de beurt aan de jeugd, junioren en senioren, Linde H, Tessa, Monique, Lotte, Fenna, Jolijn en Lois. Vooral op balk verbaasde de turnsters Jolijn en Lois zichzelf door een mooie oefening neer te zetten. Helaas was Fenna na een val wel even de kluts kwijt . Dit maakte ze echter ruim goed op vloer en de eerste sprong. Lotte turnde haar vloeroefening helemaal top door er een hoge salto in te turnen. Moniek liet op brug een mooi doorgeturnde oefening zien. Tessa had vooral veel plezier in haar vloeroefening en bij Linde H ging de wedstrijd ook goed. Bij Linde ging sprong en brug erg goed. Voor Jolijn een gouden medaille, voor Lois en Fenna zilver, Lotte werd vierde. Moniek mag met bovenstaande meisjes aansluiten in de rij finalisten. Tessa en Linde zijn helaas niet door naar de finale.

V.l.n.r.: Marrit Klaaijsen, Asuela Topcu, Melissa Bak, Kristel Bolster, Lela Velten, Anna Bosveld. Foto: PR Foto: pr

In wedstrijd drie mochten Kristel, Lela en Melissa. Zij lieten alle drie een nette balk oefening zien. Melissa bleef met de koprol zitten, Lela en Kristel gingen er helaas net af. Maar zij hadden een hele mooie handstand. Vervolgens kwamen de meiden bij vloer, alleen vergat Kristel een paar dingen maar verder ging het erg goed. Melissa en Lela hadden een nette oefening. Ook bij sprong lieten de meiden een mooie sprong zien. Lela en Kristel zijn door naar de finale.

Ook Anna, Asuela en Marrit zaten in deze wedstrijd. Voor hen de laatste voorronde. Ze begonnen bij sprong, daarna gingen ze naar brug, Asuela en Anna deden zelfs hun voeten goed tegen de stok en Marrit een mooie ophurken en een streksprong af. Bij balk liet iedereen zien dat ze er stonden. Bij vloer lieten ze een erg strakke oefening zien! Marrit mocht zelfs de bronzen medaille mee naar huis nemen. Asuela en Marrit zijn door naar de finale

Hanze Stars Heren 1 verslaat koploper

ZUTPHEN - Meerdere teams van Hanze Stars moesten het afgelopen weekend opnemen tegen de koploper van hun divisie. Niet verrassend dus dat er een aantal nederlagen moesten worden genoteerd. Maar er waren ook een paar mooie zeges.

Heren-1 van Hanze Stars ontving koploper Trajanum. De heren van Hanze Stars begonnen sterk aan het eerste kwart en namen al snel een kleine voorsprong die gedurende het eerste kwart geleidelijk werd uitgebouwd. Dit beeld bleef ook in het tweede kwart wat resulteerde in een 35-15 voorsprong bij rust. Na de rust waren de ploegen aan elkaar gewaagd. De scores gingen gelijk op waardoor het verschil uit de eerste helft op het scorebord bleef. Eindstand 66-47.

Een mooie overwinning werd er ook geboekt door de in de landelijke tweede divisie uitkomende U14-1. Uit in Roosendaal tegen Blauw-Wit ging het echter niet van zelf, vanwege een paar sterke spelers. Hierdoor liep het team in het eerste kwart een kleine achterstand op. In het tweede kwart liep de achterstand even op tot 13 punten, maar vanaf dat moment begon de wedstrijd langzaam te kantelen. Blauw Wit kwam steeds moeilijker door de verdediging, terwijl Hanze Stars wel bleef scoren. Bij rust was het verschil nog zeven punten en na het derde kwart nog maar vier. Halverwege het laatste kwart maakten de Hanze Stars gelijk om de laatste 5 minuten vol door te gaan en de overwinning op te eisen: 68-78.
De andere teams van Hanze Stars hadden een zwaar programma. De U16 en U18 speelden tegen de koploper uit hun divisie, toevallig allebei Landstede Basketbal ZAC. Voor beide teams bleek dat vanaf het begin een ongelijke strijd, die dan ook ruim werd verloren. Ook de Heren-2 had een pittige tegenstander in de Tower Jumpers uit Barneveld wat resulteerde in een duidelijk 44-100 uitslag. Tot slot ging ook de U14-2 weliswaar ten onder tegen SV Twello, maar waar ze eerder dit seizoen zeer ruim verloren, was het verschil deze keer een stuk kleiner.

Be Quick smacht naar driepunters

ZUTPHEN - Be Quick zit nog steeds in de gevarenzone en smacht naar driepunters. Afgelopen zondag was middenmoter Twello op bezoek en dat bood kansen, maar het werd een gelijkspel.

Vanaf het eerste fluitsignaal ontspon zich een leuke open wedstrijd, waarbij beide ploegen de aanval zochten. Al na zeven minuten deelde Be Quick een rake tik uit. Saif Baig werd diep gestuurd en nadat hij de bal slim om keeper Jay Koster had gespeeld, kon hij voor de 1-0 zorgen. Na die openingstreffer kende Be Quick een sterke periode en was Twello de baas. Dat was mede te danken aan de slordige opbouw van Twello. Grote delen van het duel speelden zich af op het middenveld. In de 29ste minuut gaf Baig een prima voorzet op de vrijstaande Brian Noppen, maar diens te zwakke schot belandde in de handen van Koster. Een minuut later ging het lelijk mis aan de andere kant. Noud Veldscholten kopte zeer ongelukkig een voorzet over zijn eigen keeper, 1-1. In de fase hierna kon aan beide zijden een doelpunt vallen en was de wedstrijd in evenwicht. In de 37ste minuut moesten Sezer Koycu en doelman Lars Metselaar alle zeilen bij zetten om een achterstand te voorkomen. Tot aan de rust hadden zowel Be Quick als Twello nog kansjes om te scoren, maar dit bleef uit.
Meteen na de hervatting kregen de gasten een mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar Metselaar was weer uitstekend op dreef. In de 53ste minuut verving Mark Becks Yordi Tempelman. Kort daarop mocht Be Quick van geluk spreken dat scheidsrechter Kock een overtreding in de zestien niet bestrafte met een penalty.
Na een uur brak Dani Kersten goed door op rechts, maar zijn voorzet bereikte de geheel vrijstaande Becks niet. In de 64ste minuut kwam Koen Barrée in het veld voor Kelvin Krüger. Kort voor tijd verving Luuk Elsman Dani Kersten. Elsman mocht daarna nog een vrije trap nemen, maar dat leverde niets op. Twee minuten voor tijd was het andermaal Metselaar die met een onwaarschijnlijke reflex een punt voor Be Quick veilig stelde.

Scheidsrechter: De heer B.G. Kock (Angerlo). Be Quick: Metselaar, Koycu,Veldscholten, Hurenkamp, Tempelman (53. Becks), Noppen, Albayrak, Baig, Kersten (85. Elsman), Krüger (64. Barrée, Parauti.

Meisjes WSV B1 Kampioen

De kampioen: team WSV B1. Foto: PR

WARNSVELD - De wedstrijd tegen Forza bleek voor WSV B1 de sleutelwedstrijd te worden in de strijd om het kampioenschap in de tweede klasse. De eerste set werd gemakkelijk gehaald met 9-25. Na een ruime winst in de tweede set met 5-25 en in de derde set met 10-25 werd de winst compleet in de vierde set met 13-25 en kon met 0-4 de vlag in top. Dash uit Vorden had op 1 punt achterstand het nakijken in de ranglijst. De WSV ploeg speelde een fantastische reeks met 43 punten uit 9 wedstrijden en 35 sets voor en slechts 2 tegen.

Column

6 april tot 1 juli

Warnsveld

Katarina Jankowski bij 'Kunst in den Bouw'

Den Bouw, woon-zorgcentrum

12 april

Lochem

Senioren fietstocht

Centrum Lochem

Lochem

Guido Weijers

Lochemse Schouwburg

13 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

Lochem

George van Houts

Lochemse Schouwburg

Zutphen

Jubileumconcert Excelsior Warnsveld

Buitensociëteit

Lochem

Filmfestival

Schouwburg Lochem

Lochem

Trio QASYOUN

Stadshuus Lochem

15 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

Lochem

Flamenco act

Het Paviljoen

16 april

Lochem

Maandagmiddag-bridge

Bridgeclub Jump'85 Lochem

17 april

Lochem

Stadswandeling Lochem

Centrum Lochem

Lochem

Roem

Lochemse Schouwburg

18 april

Lochem

Niet Schieten

Lochemse Schouwburg

19 april

Lochem

Senioren fietstocht

Centrum Lochem

20 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

Zutphen

ONDERNEMERSNETWERK OPEN COFFEE ZUTPHEN

't Atrium Zutphen

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Karin Bloemen

Lochemse Schouwburg

21 april

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

René van Meurs

Lochemse Schouwburg

22 april

Zutphen

Stadswandeling Joods Zutphen

Synagoge Zutphen

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Liedjesprogramma Emma Lou

Jansstheater

Lochem

Wibi Soerjadi

Lochemse Schouwburg

23 april

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Maandagmiddag-bridge

Bridgeclub Jump'85 Lochem

24 april

Lochem

Varen in Lochem

Zompenloods 't Anker

Lochem

Stadswandeling Lochem

Centrum Lochem

Lochem

Film Dunkirck

Schouwburg Lochem

Verkiezing Dorpshuis van het Jaar nu ook voor buurthuizen

REGIO - Welk buurthuis in Gelderland is hét bruisende hart van de wijk? Welk dorpshuis brengt het hele dorp op de been? De komende maanden speuren Omroep Gelderland en de Leefbaarheidsalliantie stad en land af naar de beste buurt- en dorpshuizen van Gelderland. Op zoek naar het 'Dorpshuis van het jaar 2018'. Dit jaar kunnen ook buurthuizen meedingen naar de titel.

Iedereen mag een buurt- of dorpshuis aanmelden. Dat kan via de website. Inzenden is mogelijk tot 1 juni 2018. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en selecteert zes buurt- en dorpshuizen die doorgaan naar finale. Alle inzendingen krijgen een presentje, de zes genomineerden winnen elk 750 euro. De winnaar krijgt daarbij nog eens 3000 euro.

Komend najaar barst de strijd tussen de zes finalisten los op Omroep Gelderland. Angelique Krüger gaat een kijkje nemen bij de buurt- en dorpshuizen en in gesprek met de vrijwilligers en gebruikers.


www.dorpshuisvanhetjaar.nl

Ook dit jaar weer English Fair Weldam

MARKELO - De jaarlijkse English Fair bij het kasteel Weldam, gelegen tussen Goor en Diepenheim, is op zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is ten bate van de Anglican Church Twente. Het is een kleinschalige nazomerse fair met een verscheidenheid aan kramen en demonstraties in de feeërieke omgeving van het landgoed Weldam.

Het aanbod loopt uiteen van brocante, breiwerk, quilts en vilt naar boekbinden, 'English produce', hoeden en keramiek. Na het succes van vorig jaar kan men ook dit jaar Engelse boeken per kilo aanschaffen. In de Tearoom worden scones, carrotcake, chocolatecakes en nog veel meer eigengemaakte lekkernijen geserveerd. Buiten de Tearoom zijn onder andere jams en chutneys, English pies, een wijnproeverij en ice creams te vinden. Scherm- en boogschietdemonstraties staan wederom op het programma en kinderen kunnen weer terecht in de children's corner. Bij genoeg belangstelling is er een hoedenparade, waaraan bezoekers kunnen deelnemen, een Ascot-hoed is dus aan te raden. Op het grasveld voor het kasteel zullen enkele oude Engelse auto's worden opgesteld. De opening wordt opgeluisterd door doedelzakspelers in origineel kostuum en later treden onder andere Morris-dansers en -muzikanten met klarinet en accordeon op. De pittoreske, in cottage-stijl gebouwde kapel is de hele dag open voor bezichtiging en ook daar klinkt toepasselijke muziek. Voor de natuurliefhebbers is er een rondleiding door de tuinen van kasteel Weldam. Een boomchirurg geeft advies, er is een pomoloog en er staat een kraam met een verscheidenheid aan planten. De opbrengst van deze Fair wordt behalve aan St. Mary's Church zelf, ook besteed aan verschillende goede doelen, geselecteerde projecten in binnen- en buitenland die door de Anglican Church Twente worden ondersteund. St. Mary's Church is een kapel waar iedere zondag om 10.30 uur een Engelstalige dienst wordt gehouden. Kasteel Weldam ligt aan de N824 tussen Goor en Diepenheim. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. De entreekosten bedragen 7,00 euro per persoon (tot 18 jaar gratis). Met een entreekaartje dingen bezoekers mee naar prijzen uit de Raffle. Ook dit jaar worden er weer English teas geserveerd, met diverse cakes en scones, op een terras naast St. Mary's Church. Elke zondag van 15 juli tot en met 19 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk St. Mary's Church bij het kasteel Weldam onder deskundige begeleiding te bezichtigen en uitleg te krijgen over de Anglican Church Twente.

Zin in Zondag: Samen schrijven

ZUTPHEN - Zondagmiddag 15 april van 14.30 tot 16.30 uur is in het Odensehuis weer een editie van Zin in Zondag. Een maandelijks bijeenkomst met steeds een wisselend thema. Deze keer door middel van 'Samen Schrijven'. Thema: Lente! Vier het voorjaar. Er wordt geschreven over de lente, herinneringen, ervaringen en associaties. Spelenderwijs leer je hoe je levend en in geuren en kleuren kunt schrijven. Schrijfgerei meenemen. Zin in zondag is voor iedereen maar speciaal voor 60 + ers. Toegang vrij.

23 / 28

Dasha Beltiukova, Hans van Gelderen, Carole Marie Doucet. Foto: PR

Alliance Française Zutphen en Deventer sluiten seizoen spectaculair af

ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen en Deventer sluiten op zondagmiddag 22 april om 15.00 uur gezamenlijk hun culturele seizoen af met het gevarieerde muzikale spektakel 'Boîte à chansons' door de Canadese Camadou in De Hereeniging, Grote Poot 2 te Deventer.

Boîte à chansons is een intieme en gevarieerde voorstelling waarin chansons en valses musettes op een originele manier aan u gepresenteerd worden. Door middel van korte anekdotes en verscheidene attributen worden u veel grappige en ontroerende zaken over het prachtige erfgoed van het Franse chanson onthuld.

Camadou neemt u deze middag mee terug naar de jaren 30 tot heden. Jazzy nummers, weemoed tot en met de doorleefdheid van Piaf, evenals chansons uit Québec en eigen nummers komen in deze voorstelling aan de orde. Laat u ook verrassen door instrumentale intermezzi in de traditionele stijl van Café de Paris.
Camadou wordt begeleid door Hans van Gelderen op gitaar en Dasha Beltiukova op dwarsfluit.

Carole Marie Doucet alias Camadou (zang) is geboren in Montréal, Frans-Canada en woonachtig in Santpoort. Ze is zowel veeltalig als veelzijdig. Naast optredens, het schrijven en arrangeren van eigen nummers, schrijft Carole ook nummers in opdracht. Tevens heeft zij enkele CD's op haar naam staan.
Dasha Beltiukova (dwarsfluit) komt uit Minsk, Belarus en debuteerde als soliste in het concertgebouw van Minsk. Ze won de 2e prijs van het muziekconcours voor jonge muzikanten in Rusland.
Hans van Gelderen (gitaar) kom uit Westzaan en studeerde klassiek gitaar aan het Zweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als begeleider van de Amerikaanse tenor Henry Muldrow en met het Duits-Nederlandse gitaarduo Titze & Van Gelderen begon zijn internationale carrière.

Leden van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts 7,50 euro entree.


Opening kunstexpositie 'Transparant en Helder' bij Sutfene

ZUTPHEN - Vrijdagmiddag 13 april 2018 vindt de officiële opening van de nieuwe kunstexpositie 'Transparant en Helder' in De Lunette, Coehoornsingel 3 in Zutphen plaats. Glaskunstenaar Gera Buter uit Eerbeek en fotograaf Geert de Groot uit Almen zijn de exposanten van deze kosteloos toegankelijk kunstexpositie.

Om 16.00 uur vindt de opening plaats onder het genot van een drankje en een hapje. Iedereen is welkom. Na de opening lopen de kunstenaars Geert de Groot en Gera Buter rond om hun werken toe te lichten. De kunstexpositie 'Transparant en Helder' loopt van zaterdag 14 april tot vrijdag 12 oktober 2018. Geïnteresseerden zijn dagelijks van harte welkom om deze prachtige kunstexpositie te bewonderen in De Lunette, Coehoornsingel 3 in Zutphen. De entree is gratis. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de receptie.

Lezing Industriële revolutie

GORSSEL - Dinsdag 17 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in zaal residentie De Roskam te Gorssel weer haar jaarlijkse ledenvergadering. Na de ledenvergadering zal Jos Paardekoper uit Deventer een lezing houden over de industriële revolutie gedurende de negentiende eeuw. Jos is een Nederlandse letterkundige en historicus en was docent aan het hbo voor Bibliotheek en Documentatie Informatie te Deventer. Aanvang ledenvergadering 19.30 uur; aansluitend zal de lezing om 20.15 uur beginnen. Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen 5 euro.

Achterhoek College Tour met Nout Wellink en Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma en Nout Wellink zijn te gast in de laatste editie van Achterhoek College Tour. Foto: PR

Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek

DOETINCHEM – Ze hebben het gebracht tot de absolute top. Nout Wellink (27 augustus 1943, Bredevoort) en Annemarie Jorritsma (1 juni 1950, Hengelo) zijn de twee prominente gasten in de laatste editie van het drieluik van de Achterhoek College Tour. Op zondag 15 april in de Rabobankzaal van Amphion.

Onder leiding van Erik Hagelstein praten de twee prominenten uit de Achterhoek over de toekomst van onze regio. Wat is ons imago in de rest van Nederland, hoe houden we ons staande in het hedendaagse economische geweld, wat moet de Achterhoek doen om vitaal en leefbaar te blijven?

Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR
Little Steve & The Big Beat, zondag in De Lange Gang in Groenlo. Foto: PR

Wellink en Jorritsma zijn twee van de twintig geboren en/of getogen Achterhoekers in het boek Parels van de Achterhoek. Dat werd in december vorig jaar gepresenteerd in dezelfde zaal in Amphion. Ze hebben respectievelijk naam gemaakt als President van de Nederlandsche Bank en bestuurder van de Bank of China (Wellink) en minister in twee kabinetten, burgemeester en fractieleider van de VVD in de Senaat (Jorritsma).

Beiden hebben ze een warme band met hun geboortestreek, als zoon van het hoofd van een katholieke school in Bredevoort en dochter van een molenaar uit Hengelo. Bovendien zijn ze jaren geleden vertrokken uit de Achterhoek en hebben ze genoeg afstand genomen om objectief te oordelen over de kansen, krachten en zwaktes van de regio.

De Achterhoek College op 15 april, begint om 14 uur en duurt anderhalf uur. De muzikale omlijsting is in handen van twee jonge, regionale musici. Gitarist Wies Knipping en zangeres Emma Lukassen maken de verbinding tussen de succesvolle, gearriveerde Achterhoekers en aanstormend talent.

De derde en laatste editie van de Achterhoek College Tour is zondag 15 april vanaf 14 uur. Kaarten à 7,50 euro inclusief consumptie zijn te bestellen via de website.


www.amphion.nl

Column

Van buiten word je beter

Steeds meer onderzoekers beschouwen de natuur als een 'therapeutisch landschap'. Een groene omgeving zou bijdragen aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Even wandelen in het bos of op een bankje zitten in het park heeft al therapeutische werking. In een Amerikaanse studie bleek zelfs dat patiënten die vanuit hun ziekenhuisbed uitkeken op groen sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een blinde muur. Ook het kijken naar een natuurposter in onze woonkamer schijnt al rustgevend te werken. Kortom: van buiten word je beter.

Dat de natuur helende werking heeft, ligt allereerst aan de stofjes die er voor komen. Om zich te beschermen tegen insecten scheiden planten en bomen bijvoorbeeld natuurlijke oliën uit die 'fytonciden' bevatten. Op de mens hebben ze zowel een kalmerend als een opwekkend effect. Wie zich in de natuur bevindt, ademt die fytonciden vanzelf in. Ook komen we buiten in contact met bodembacteriën die in de evolutie van de mens een belangrijke rol hebben gespeeld. De bacteriën zetten in ons lichaam een proces in werking waarbij serotonine vrijkomt. Het stofje wordt wel het 'gelukshormoon' genoemd, omdat mensen er zo ontspannen, voldaan en blij van worden – vergelijkbaar met het gevoel dat hardlopers ervaren als ze zich flink hebben ingespannen. Daarnaast heeft de natuur een gunstig effect op ons reukvermogen. De frisse geur van groen na een regenbui of het aroma van vers gemaaid gras kent iedereen. Verder spelen geluiden een rol. Fluitende vogels of zingende krekels zorgen bij menigeen voor een goed gevoel.

Maar onze liefde voor de natuur heeft ook te maken met wat we zien. Het oog wil uiteraard ook wat. Ons gezichtsvermogen wordt in de natuur voortdurend in positieve zin geprikkeld. Dat komt niet eens zozeer door de rustgevende kleuren, zoals groen, bruin en beige. Belangrijker zijn de fractale patronen waaruit de natuur is opgebouwd. Neem een blad van een boom: als je het goed bestudeert, zie je in het blad een patroon dat zich telkens herhaalt, net zoals je in een broccoli weer een kleinere broccoli ontdekt als je er een stukje van afbreekt. De natuur zit vol met die fractale patronen waarin we elke keer 'het grote in het kleine' kunnen zien. Die consequente vormen trekken onze aandacht zonder dat we ons ervoor hoeven in te spannen. Telkens als we aan die natuurlijke vormentaal worden blootgesteld, komen we een beetje tot rust en kunnen we ons op andere zaken concentreren. En omdat 'fractals' overal in de natuur voorkomen, maakt het type omgeving niet eens zoveel uit. In een bos of in een stadsplantsoen – overal gebeurt er in ons brein hetzelfde. Wat dat betreft is de natuur om ons heen letterlijk een lust voor het oog.

Gert-Jan Hospers

Neem een kijkje achter de schermen bij Inhetgroen

BAAK - Omroep Gelderland televisiepresentatrice Angelique Krüger opent op 20 april om 15.00 uur de Open dag van Hovenier Inhetgroen uit Baak. Een feestelijke happening ter ere van een nieuw pand en dé gelegenheid om eens kennis te maken met het team van Inhetgroen.

Tijdens deze feestelijke dag is er op diverse plekken in het pand gelegenheid om inspiratie op te doen. Van tuintips tot informatie over 'hoe kunt u de bomen het best verzorgen?'. Er is een ook houtcarving demonstratie met de kettingzaag. Maak ook van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de kleurrijke mensen die bij Inhetgroen werken. "Veel bedrijven praten over sociaal ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen, wij doen het," aldus Freddy en Sylvia Evers-ten Broek, oprichters en ondernemers van Inhetgroen. Het bedrijf biedt namelijk ook volop werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, uiteraard onder zorgvuldige begeleiding. Een dag bij uitstek voor hen om ook trots op te zijn.

Bezoekers mogen hun gegevens achterlaten bij vertrek, want dan maken zij ook nog eens kans op een mooie prijs: een halve dag van het kleurrijke Inhetgroen tuinteam.

Noteer deze Open dag in de agenda: Vrijdag 20 april van 14.30 tot 19.30 uur. Wees welkom.

Bij ideële kringloopwinkel "De Werf", Enkweg 11 in Vorden kunt u elke ochtend (behalve zondags en 's-maandags) van 09.00 tot 12.00 uur en dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 terecht voor een groot assortiment meubels, kleding, witgoed, elektronica, huishoudelijke artikelen, boeken enz. Inbrengen van goed verkoopbare artikelen kan tijdens openingstijden of d.m.v. een telefonische afspraak (06-44629049) of email: vcdewerf@gmail.com. Tevens kunt u via ons telefoonnummer een afspraak maken voor het ophalen van spullen. Meer info: www.veilingcommissie.nl

VERZILVER nu uw oude GOUD. T.k.gevr.tegen prima prijs: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Te koop: KIPPEN AAN DE LEG. Cortumme 06-23972429 of 0575 - 461558.

Te koop gevraagd: antiek,curiosa en alles wat verzameld wordt.Ook complete inboedels.Verzamelhuis Warnsveld,Rijksstraatweg 35,(0575) 52 29 19.

Bert van Genderen koopt en haalt uw boeken en betaalt
à contant. Tel. (0543) 45 13 11.

Ik zoek een eerlijke, betrouwbare tourcaravan te koop bel. 06-52278529

VLOOIENMARKT ZELHEM ZON. 15 APR. 10-17 uur
SPORTHAL DE POL Vincent van Goghstraat 72
Info Kraamhuur 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

VLOOIENMARKT DOESBURG zon. 22 april.10-17 uur
Sporthal Beumerskamp Breedestraat 39 Info Kraamhuur Tel: 06-39108152 animo-vlooienmarkten.nl

Voor al uw ploeg en frees klussen van uw volks/groentetuin. Moet u bij Remon zijn. 06-81592702

Dinsdagmiddag 24 april Workshop met OPSTELLINGEN van het Verlangen. www.wilmatepaske.nl