Montferland Nieuws

11 juli 2018

Montferland Nieuws 11 juli 2018'Een kapitaal aan zang- en muziektalenten bij elkaar'

Ruim honderd muzikanten en zangers repeteren in het magazijn van Eurobolt. Foto: Burry van den Brink

Repetitie Barghse Jonges met honderd muzikanten

door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Zaterdagmiddag was het op het Industrieterrein de Immenhorst in 's Heerenberg een komen en gaan van muzikanten die allemaal moesten repeteren voor het grote benefietconcert van de Barghse Jonges 'Vier 't Lève' op zaterdag 29 september. Het bedrijf Eurobolt had haar pand beschikbaar gesteld om een kleine honderd muzikanten de gelegenheid te geven samen te kunnen oefenen.

De Barghse Jonges is een gelegenheidsband van muzikanten en zangers uit de regio die elke vier jaar een muzikaal benefietconcert op poten zetten ten bate van de kankerbestrijding. De roots liggen in en om 's-Heerenberg en de muzikanten maken al sinds eind jaren tachtig samen muziek en zingen de liedjes in het dialect.
De Barghse Jonges gaan ervoor om ieder concert weer te kunnen overtreffen en anders neer te kunnen zetten. Na het open air concert in 2014 gaan ze nu optreden in een megafestivaltent naast het Candy Castle gebouw op het terrein van Royal Fassin. De Barghse Jonges zijn er trots op dat ze een indrukwekkende muzikale gastenlijst kunnen presenteren die allemaal belangeloos optreden.

Ervaren
Klokslag twaalf uur begon zaterdagmiddag het repeteren. Ruim zestig muzikanten van het Oost-Gelders Symfonie Orkest zaten er klaar voor om samen met de Keulse topformatie Bläck Fööss, de solisten Ernst Daniël Smid en de Schotse sopraan Kim Howbridge, de rockband Bad Habit en de Barghse Jonges te oefenen voor het mega muziekspektakel.
Kim Howbridge en Ernst Daniël Smit zongen enkele populaire klassieke werken samen met het Oost-Gelders Symfonie Orkest. Het duurde even voordat muziek van de Bläck Fööss, de Barghse Jonges en het Oost-Gelders Symfonie Orkest op een lijn zaten. Maar met zoveel ervaren muzikanten lukte het toch om even later op elkaar ingespeeld te raken.
De Bläck Fööss waren vrijdagavond al naar 's-Heerenberg afgereisd. De mannen hebben er weer zin in, de samenwerking gaat prima en er is een persoonlijke vriendschap ontstaan met de Barghse Jonges. De Bläck Fööss hebben er twee nieuwe frontmannen bij en laten tijdens het benefietconcert nog meer zien en horen wat voor zang en muzikaal talent ze in huis hebben. Trots en vol overgave zong de Bläck Fööss frontman Mirko Baumer samen met Kim Howbridge het lied 'Barcelona' van Queen, ondersteund door het Oost-Gelders Symfonie Orkest. Ondanks dat het zaterdag zo warm was kreeg je koude rillingen van het optreden van al deze muzikanten die het allemaal belangeloos voor het goede doel doen. De opbrengst van dit benefietconcert wordt volledig gedoneerd aan de Nederlandse en Duitse kankerbestrijdingprojecten.
Supertrots waren de Barghse Jonges na afloop dan ook dat het allemaal zo goed verlopen was. Op 22 september reizen ze nog een keer af naar Keulen om daar samen te oefenen en op vrijdag 28 september is generale repetitie.

Kaartverkoop
In de megatent van het Fascini Festival Dome aan de Ulenpasweg 8 in 's-Heerenberg is plaats voor 3000 bezoekers waar de gasten vanaf 20.00 uur een muziekprogramma van vier uur krijgen voorgeschoteld. De kaartverkoop loopt gestaag. Meer dan de helft van de kaarten is al verkocht. Wees er dus op tijd bij want op is op. Voor meer informatie over de kaartverkoop en over het benefietconcert 'Vier 't Lève' van de Barghse Jonges en de Bläck Fööss kijk op concerttegenkanker.nl of volg de Barghse Jonges op Facebook.

Jubilerende Eternal Singers zingen tijdens Mechteld ten Ham weekend

`s-HEERENBERG – Voor de Eternal Singers is 2018 een heel bijzonder jaar. Ze vieren dan hun 30-jarig bestaan. Dit is zeer uniek voor een zanggroep die voornamelijk pop- en rockmuziek zingt. Dit geeft aan dat het een hele hechte en gezellige zanggroep is.

Het koor kijkt ernaar uit om dit jubileum muzikaal te mogen vieren tijdens het Mechteld ten Ham weekend. Op de voorburcht van het kasteel Huis Bergh zullen zij op zaterdag 25 augustus een muzikaal optreden verzorgen.

Natuurlijk gaan zij deze mijlpaal daarnaast ook nog vieren met een jubileumconcert. Dat gebeurt op zondag 7 oktober. Er wordt op dit moment flink gesleuteld om er een mooie muzikale middag van te maken met vele nieuwe muzieknummers. Traditioneel treden ze in december zo rond de Kerst ook op en zullen zij de sfeer verhogen met hun kerstrepertoire.

Munt

Muntslag in het oude Grafelijke Munt-gebouw. Foto: Marlous Velthausz Foto: Foto:

Het oude Grafelijke Muntgebouw aan de Muntwal in 's-Heerenberg is in de maanden juli en augustus iedere donderdagmiddag geopend voor bezoekers. Hier kun je onder leiding van een muntmeester je eigen munt slaan.

Volharding Beek superieur in Bad Bramstedt

Muziekvereniging Volharding tijdens het optreden met een drietal leden van de Frederikshaven FDF Pipeband en Marc Ditters en Sandra Halfman. Foto: PR

BEEK - Het was dit jaar al voor de tiende keer dat Muziekvereniging Volharding Beek een bijdrage leverde aan het grote driejaarlijkse internationale muziekfestijn in Bad Bramstedt. In het weekend van 29 juni troffen 36 muziekgezelschappen uit Scandinavië, Polen, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Rusland elkaar in het noorden van Duitsland. De muziek speelt hier natuurlijk de hoofdrol, maar evenzo belangrijk zijn de contacten tussen de verschillende Europese culturen. Het was de negentiende keer dat het festijn werd gehouden.

Muziekvereniging Volharding is bij het publiek een graag geziene gast en is inmiddels een vaste waarde op dit festijn. Organisator B.T. Orchester is elke keer trots dat de Volharding weer van de partij is. Dit jaar maakten de Percussiegroep o.l.v. Peters Wolterinck en de Harmonie o.l.v. Christa Boerman er in samenwerking met het duo 'Me and a Halfman' (Marc Ditters en Sandra Halfman) weer een geweldige show van. Tijdens één van de concerten ging het publiek helemaal uit z'n dak. In een unieke samenwerking met drie leden van de Frederikshavn FDF Pipeband werd zonder samen gerepeteerd te hebben het nummer 'You're the Voice' ten gehore gebracht. Dit bewijst maar weer dat muzikanten allemaal dezelfde taal spreken.
Voorafgaand aan dit festijn werd er ook een Europees Jeugdorkest samengesteld uit leden van de verenigingen. Voor Volharding waren dit Hilde Thomassen, Lisa Peters, Fenne ten Vaarwerk, Mats ten Vaarwerk, Niels Peters, Jeffrey Duis, Merijn Peters en Remco Peters. Walter Kruse van muziekvereniging B.T. Orchester Bad Bramstedt was in 1965 de grote animator van dit internationale festijn. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot één van de grootste muziekfeesten van Europa, waaraan ruim 2000 muzikanten deelnemen.

Postscooter met de vlam in de pijp

Niet veel meer dan een geraamte bleef er over van de postscooter. Foto: Jeroen van der Vos

ZEDDAM – De dag begon al met startproblemen, waarop PostNL-scooterbezorger Jeroen van der Vos vorige week woensdag de ANWB te hulp moest roepen. De vertraging die Van der Vos hierdoor opliep, was niets vergeleken bij wat er daarna volgde.

Niet veel meer dan een geraamte bleef er over van de postscooter. Foto: Jeroen van der Vos Foto: Foto:

"Zelf ben ik niet zo heel erg technisch en als bezorger mag ik niet zelf aan de leasescooter sleutelen. Nadat de ANWB-monteur de motorkleppen had bijgesteld, startte de scooter weer. Ik kon dus naar mijn depot in Kilder."
Net van huis vertrokken rook Van der Vos al een rare geur. "Ik dacht dat ergens in de omgeving iets brandde", vertelt hij nuchter. "Toen ik net in Zeddam reed, voelde ik mijn kuiten aardig warm worden. Na een snelle blik omlaag zette ik de scooter direct aan de kant van de weg. De vlammen sloegen al uit het rooster bij de voetenplank. Nadat ik de motor had uitgezet en terwijl ik de losse spullen van de scooter af haalde, belde ik uiteraard 112."
Terwijl Van der Vos het verkeer aan de ene kant omleidde, was een passerende motorrijder hulpvaardig aan de andere kant van het straatgedeelte. Er was enige zorg over de brandstoftank, die juist de vorige dag was gevuld. De rookontwikkeling – de scooter bestond voor het grootste deel uit plastic – was tot in de verre omtrek te zien.
Na de bluswerkzaamheden was het gelukkig vrij snel over tot de orde van de dag. Van der Vos kreeg een vervangende scooter en kon alsnog de post bezorgen. "Het is gelukkig alleen bij materiële schade gebleven. Al snel kon ik er wel om lachen, net als iedereen die ik erover sprak. We zullen 't in ieder geval niet snel vergeten…'

Column

Vakantie toen en nu

Medio juli, het is stil op straat. Veel mensen genieten van een welverdiende vakantie in Verweggistan. Vroeger was je ook echt ver weg. Onbereikbaar. Zeker als je ging zwerven. Het thuisfront had geen idee waar je was, ja, ergens in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië.
Als er een sterfgeval in de familie was en de vakantieganger onmiddellijk terug diende te komen was er een probleem. Zeker voor mensen, die geen vast vakantieadres hadden achtergelaten. Je mocht als achterblijver hopen dat ze af en toe naar de Oproepdienst van de ANWB op Radio Luxemburg luisterden of een oude krant kochten en de rubriek oproepen bekeken.
En nu? Door internet en de mobiele telefoon weet je precies waar verwanten en vrienden zich bevinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de wandelvakantie van mijn dochter en haar vriend. Ze waren vorige maand koud een dag weg of we kregen al allerlei appjes en foto's uit Wales waar ze doorheen trokken. En dat ging de hele vakantie door. Op die manier konden wij op de voet volgen waar ze waren.
Over foto's gesproken, nu krijg je ze digitaal toegestuurd, vroeger ging dat iets anders. Je bracht de vakantiekiekjes naar een fotozaak, waar ze in een donkere kamer werden ontwikkeld en afgedrukt. Na een dag of tig kon je ze ophalen en herbeleefde je de vakantie nog eens. Vreselijk waren die dia-avonden waarop vakantiegangers de thuisblijvers trakteerden. Ome Jan op het luchtbed, in de zee, op het strand, aan het eten, et cetera. Ze duurden eindeloos. Gaap! Later kwamen de filmavonden waarop we Ome Jan in korte, bibberige shots, waarop hij maar half te zien was, over het strand zagen schuifelen.
De manier waarop mijn dochter en haar vriend met het thuisfront communiceren, is heel normaal. Steeds meer Nederlanders internetten op vakantie. Een jaar geleden zijn de extra kosten voor mobiel internet in het buitenland afgeschaft. Mobiel internetten binnen de Europese Unie kost net zo veel als in Nederland en je hoeft je smartphone niet meer uit te zetten om hoge kosten te voorkomen. Sindsdien is het dataverbruik verveelvoudigd.
Ik zou, als ik nu vakantie was, niet of zo min mogelijk online zitten. Vakantie is bedoeld om het hoofd leeg te maken, even afstand te nemen van werk, van de dagelijkse sleur en de accu weer op te laden. Je hoort wel eens verhalen van mensen, die, als ze op vakantie zijn, nog dagelijks contact hebben met hun werk en opdrachten uitdelen. Dan ben je volgens mij niet goed bezig.
Als ik weg was, was ik ook weg. Wel belde ik mijn ongeruste ouders op als we de plaats van bestemming hadden bereikt. Dat was nog niet zo makkelijk. Vaak stonden er rijen voor de telefooncel en moest je lang wachten voordat je aan de beurt was. Vanwege de kosten was de boodschap aan het thuisfront altijd kort. Vaak luidde die: "We zijn daar en daar, alles gaat goed, stuur geld."

Bijdrage Inloophuis uit Menzisfonds

DOETINCHEM – Inloophuis Oude IJssel heeft een bijdrage van ruim 1.500 euro ontvangen uit het MenzisFonds. Met de bijdrage wil het Inloophuis een fotoboekje realiseren dat is bedoeld voor op de leestafel in wachtkamers van huisartsen en specialisten.

Het Inloophuis wil op deze manier mensen die met kanker te maken hebben, informeren over de mogelijkheden van het huis. Naast het Inloophuis ontvingen zeven andere projecten in de Achterhoek een bijdrage die varieerde van 1.000 tot 5.000 euro.
Het MenzisFonds is gestart om lokale of regionale initiatieven met een maatschappelijke insteek te ondersteunen. Zo wil Menzis samen met maatschappelijke organisaties werken aan het verbeteren van de leefkracht en innovatie van de zorg. Verenigingen, stichtingen of andere organisaties met een kleinschalig zorg- of leefkrachtinitiatief, konden tot 20 mei 2018 een financieringsaanvraag indienen. In totaal waren zestien aanvragen genomineerd waaruit de selectiecommissie, acht projecten heeft gekozen. De Achterhoekse projecten die een bijdrage hebben ontvangen, variëren enorm maar dragen alle op hun eigen manier bij aan de leefkracht van de inwoners van de regio.

Muntkelder open voor publiek

Munt slaan bij Oude Grafelijke Muntgebouw

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG – Het oude Grafelijke Muntgebouw aan de Muntwal in 's-Heerenberg is in de maanden juli en augustus iedere donderdagmiddag geopend voor bezoekers. Hier kun je onder leiding van een muntmeester je eigen munt slaan.

Het Muntgebouw (Nije Monte) dat al sinds 1473 aan de Muntwal staat, is een Rijksmonument. De graven van Bergh hebben vroeger Muntbedrijven gehad in Hedel, Dieren en 's-Heerenberg, waar tot 1582 munten werden geslagen. Het Muntgebouw in 's-Heerenberg is de enige dat nog over is en is tevens een van de weinige Muntgebouwen die Nederland nog rijk is.
De munterij is een belangrijk onderdeel van de Berghse geschiedenis. Tegen het einde van de Tachtigjarige Oorlog kwam er een einde aan het individuele muntstelsel, de munterij werd meer gecentraliseerd. Mede daardoor verloor de Berghse munt zijn functie. Hierna raakte het Muntgebouw in verval en heeft het uiteenlopende bestemmingen gehad zoals opslagruimte en als woonhuis van Miena van de Munt.
In de jaren 1968 tot 1974 is het muntgebouw gerestaureerd. Momenteel bevinden zich hier het oude archief en de bibliotheek van Huis Bergh die, na het archief van het Koninklijk huis, het grootste huisarchief van Nederland is.

Vijf muntmeesters
's-Heerenberg heeft op het ogenblik vijf muntmeesters: Ed te Pas, Rob van den Dikkenberg, Wout van Zeben, Jan Jansen en Frits Frauenfelder. Deze heren kunnen alles vertellen over het munten slaan en over het oude Grafelijke Muntgebouw. Bij een rondleiding in het kasteel is in de torenkamer een tentoonstelling te zien van een groot aantal munten die ooit in naam van de Heren van Bergh geslagen zijn. Hierna haalt een muntmeester de bezoeker op en vertelt hij onder de wandeling naar het Muntgebouw het een en ander over de munterij.
Achter het muntgebouw is de ingang naar de kelder waar de muntenwerkplaats is. Bezoekers kunnen daar zien hoe de munten vroeger geslagen werden en mogen onder leiding van de muntmeester zelf een munt slaan, door middel van de handslag. Ook staat er een later uitgevonden schroefpers die minder lawaai maakt en sneller munten produceert. De messing munten worden hier met de hand geslagen en de bekende munt 'Het Peerdeke' wordt geslagen met de schroefpers. Deze munt kun je in zilver of in tinnen uitvoering laten slaan waar aan de ene kant het 'peerdeke' staat en aan de andere kant het wapen van Bergh.
Voor bezoekers met een entreekaart van kasteel Huis Bergh is een bezoek aan de Grafelijke Munt gratis. Anders betaalt men 2 euro per persoon voor de demonstratie van de muntslag. Iedere donderdag in juli en augustus om 14.30 en 15.30 uur. Duur: 45 minuten. Voor openingstijden en meer zomerse activiteiten van kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg: Jacqueline Wissink, telefoon 0314-661281 of de website.

'Zadelpijn' groepsuitje voor vriendinnen

In 'Zadelpijn en ander damesleed' gaan zes dames op een bijzondere fietsvakantie naar Frankrijk. Foto: Josée Gruwel

NIEUW-WEHL – Niweto gaat 'Zadelpijn en ander damesleed' spelen, een theaterstuk naar het boek van Liza van Sambeek. Zes Niweto-meiden hebben hiermee eindelijk de rol die ze al een poos zo dolgraag wilden. Met regisseur Sanne Huiskamp geven ze die rol vorm. In november is het stuk pas te zien, maar onlangs trok het stel al aan de bel voor pr. Reden? "Evenals Gooise Vrouwen is het een schitterend groepsuitje voor vriendinnen. Die vrouwen kunnen dus alvast plannen." En mannen? "Die zijn ook best welkom."

Door Josée Gruwel

'Zadelpijn en ander damesleed' gaat over zes vrouwen die elkaar al jaren kennen en elk jaar op fietsvakantie gaan naar Frankrijk, naar het gebied langs de Loire. Hun karakters zijn eigenzinnig en vrijgevochten: ze verdienen hun eigen geld, kopen eigen huizen en zoeken hun eigen minnaars uit. Maar onder die zichtbare eigenschappen van strijdvaardigheid en bluf gaat een andere wereld schuil, die van angst voor verval, sterfte, verlies en eenzaamheid. En wat te zeggen van geheimen die ze met zich meedragen en van het grote geheim van een van hen dat gaandeweg de reis wordt ontmanteld.
"Het meeslepende verhaal gaat over nu en is heel herkenbaar," vertellen de speelsters, "het is komisch, dramatisch, hilarisch en onthutsend. Soms ook absurdistisch. Het gaat over vriendschap, jaloezie, carrière, burn-out, liefde, seks, ontrouw, ouder worden, ziekte en dood. Veel schakelen tussen emoties dus. Dat geldt voor ons, maar ook voor het publiek, waartegen we af en toe kleine monologen voeren."
De man die meespeelt, en die eigenlijk drie mannelijke rollen vertolkt, heeft een rol als een schim op de achtergrond. "Een man die dè man belichaamt," aldus de regisseur.
De regisseur, die in de afgelopen tijd twee keer regisseerde bij een productie van Klein Theater Doetinchem maar ook veel met kinderen werkt, vindt het fijne aan het werken met volwassenen dat je met hen de diepte in kunt gaan. "Met Zadelpijn is dat ook zeker het geval. De personages zijn sterk en we hebben het er niet alleen over hoe je dat zo treffend mogelijk kunt neerzetten, maar ook wat dat met jou als persoon doet."
Om de sfeer te intensiveren wordt er veel muziek gebruikt, Franse muziek natuurlijk, waarbij ook wel meegezongen wordt. Nummers zijn bijvoorbeeld 'Pour un flirt', Voulez vous coucher avec moi' en 'Non non rien n'a changé'.

Boek, film, theaterstuk
Het boek 'Zadelpijn en ander damesleed' werd geschreven door het duo Ciel Heintz en Liesbeth van Erp, die samen staan voor de schrijfster Liza van Sambeek. In 2007 ging de film in première, met Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat onder andere. Vanaf 2011 trok het theaterstuk, in een bewerking van Wiske Sterringa, volle zalen. De speelsters van Niweto: "Het boek is de basis. Wij vinden het mooier dan de film. Om naar ons te komen kijken is het niet nodig om het boek te hebben gelezen, maar als je het hebt gelezen dan is het theaterstuk en ons spel een feest van herkenning."
Niweto speelt vijf keer: op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november in het Koningin Beatrixcentrum in Wehl en op woensdag 14 en vrijdag 16 november in de Gruitpoort in Doetinchem. De entree is 15 euro. Vanaf 1 augustus kan men online kaarten bestellen voor de voorstellingen in Wehl via www.niweto.nl en vanaf 1 oktober kan men hiervoor terecht bij Warenhuis Frans Janssen. Kaarten voor de Gruitpoort kunnen vanaf nu al worden besteld via www.gruitpoort.nl.

AGEM geeft Doetinchem nieuwe energie

Agem heeft een plek in De Steck, in de voormalige bieb van Doetinchem. Foto: PR

DOETINCHEM - Sinds deze maand stroomt er nieuwe energie door Doetinchem. De Achterhoekse Groene EnergieMaatschappij (AGEM) heeft haar intrek genomen in innovatiecentrum De Steck in Doetinchem.

AGEM werkt aan een energieneutrale Achterhoek en stimuleert en ontwikkelt projecten voor groene energie. Als leverancier van echt Achterhoekse energie zorgt AGEM er tevens voor dat de lokaal opgewekte energie bij de Achterhoekers terecht komt.
De coöperatie bestaat inmiddels bijna vijf jaar en is in die periode gegroeid van een klein team van drie tot een team van twintig mensen. Tot op heden heeft AGEM met volle tevredenheid geopereerd vanuit het gemeentekantoor in Winterswijk, maar afgelopen week vond de verhuizing naar Doetinchem plaats.
In innovatiecentrum De Steck vindt AGEM een toegankelijke en zichtbare plek met een open karakter. Een inspirerende werkomgeving met een sterk netwerk van ondernemers en organisaties die een duurzame en sterke Achterhoek nastreven. Ook is er nu voldoende ruimte voor groei. AGEM is volop in ontwikkeling en verwacht de komende jaren verder te groeien.
Het adres van De Steck is Raadhuisstraat 25. Meer informatie over AGEM op de website.

www.agem.nu.
https://youtu.be/uOLjoysPigg

Vijftig jaar buurtschap Porredarp

NIEUW-DIJK - Het was het koningschap van Jan Beursken In 1968, dat heeft gezorgd voor de oprichting van buurtschap Porredarp. Zijn schuttersprestatie was aanleiding voor de buurt om een schuttersboog te bouwen voor de zondag als de schutterij Sint Antonius uit Nieuw-Dijk hem op zou halen voor het defilé in Didam. Dat beviel zo goed dat er besloten werd om jaarlijks samen schuttersfeest te vieren.

Met zo'n tachtig à negentig deelnemers leeft Porredarp nu al vijftig jaar naar het schuttersfeest toe, door roosjes te maken, groen te halen, een boog te bouwen en muziekvereniging DES te ontvangen op de zaterdagmiddag. Het hoogtepunt is het feest op dinsdagavond na het schuttersfeest in Nieuw-Dijk.
Porredarp dankt zijn naam aan de oorspronkelijke kleine bewoonster van de eerste feestlocatie 'De Blokhut' van de familie Polman waar 35 jaar werd gefeest. Zij werd de por genoemd. Bij de oprichting van Porredarp werd er een geit gedoopt als 'POR' en deze heeft meegelopen in de optocht.
De buurtschap ligt in het zuidwestelijk gedeelte van Nieuw-Dijk en bestrijkt het Nieuw-Dijkse deel van de Melderstraat, Haaghweg, Werfhout, Landeweer en Pakopseweg. Zaterdagmiddag 21 juli is er van 15.00 tot 17.00 uur een receptie op het Porredarp waarbij iedereen die in het verleden al eens lid was uitgenodigd wordt. Vergeten 'oud-Porren' kunnen zich aanmelden via: porredarp50@hotmail.com.

Groenlo zeer mooie startplek voor Ronde van de Achterhoek

Vlak voor vertrek, vorig jaar in Gendringen. Foto: Sportfoto.nl Foto: SPORTFOTO PHOTOAGENCY

ACHTERHOEK - De start van de Ronde van de Achterhoek op zondag 19 augustus is onderdeel van een mooi wielerprogramma. Want als de klassieker om 13.00 uur van start gaat, op het moment dat het startschot in Groenlo klinkt, is het ter plekke nog lang niet gedaan. Groenlo staat diezelfde dag namelijk ook in het teken van de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle, een wielercriterium. Met ook nog eens een doorkomst van de Ronde van de Achterhoek, is het feest compleet.

Vanaf circa 10.00 uur is er in Groenlo al heel wat reuring, als de eerste ploegen voor de Ronde van de Achterhoek zich melden. Zo'n 25 teams gaan met elkaar de strijd aan en zij maken zich in het rennerskwartier klaar voor de koers. Een leuk moment voor het publiek om eens te kijken wat er toch allemaal komt kijken bij een grote wielerwedstrijd. En wie vervolgens nog niet weet wie de renners precies zijn, wordt op z'n wenken bediend. Vanaf 12.00 uur is namelijk de ploegenpresentatie op de Markt. Daarbij worden de teams en renners door speaker Harry Middeljans één voor één voorgesteld aan het publiek. Natuurlijk zijn onder hen ook heel wat Achterhoekse wielerhelden te zien.

Om 13.00 uur klinkt dan echt het startschot van de Ronde van de Achterhoek en gaan de renners onderling uitmaken wie de opvolger wordt van de winnaar in 2017, Wim Kleiman van het Achterhoekse Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Niet getreurd, want voor je het weet zijn ze weer terug. Het peloton rijdt namelijk eerst een plaatselijke ronde. Vervolgens zal de wedstrijdkaravaan ook rond 14.00 uur nog een keer door Groenlo passeren.

Het peloton zet vervolgens koers naar finishplaats Gendringen, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee in Groenlo gedaan is. Om 14.30 uur wordt namelijk het wielercriterium voor Amateurs en Sportklasse renners verreden in de Verse Bakker.nl Dwars Deur Grolle. Als die wedstrijd achter de rug is, staat om 16.30 uur een wedstrijd gepland voor de Funklasse. Dat is een koers die open staat voor recreanten. Wie dus eens wil weten hoe het nu voelt om een renner te zijn in een koers als de Ronde van de Achterhoek, moet die kans dan ook zeker niet laten lopen.

Nog niet genoeg aan het wielerprogramma? Dan kan men zich in Groenlo ook rond het parcours meer dan goed vermaken. Dwars Deur Grolle is immers niet voor niets een kermiskoers. Er is namelijk ook kermis en de start- en finishlocatie van de koersen zijn naast dat terrein. Cafés en restaurants zijn er ook volop in Groenlo en ook zij zijn geopend. Met ook nog live muziek en andere activiteiten, kan het niet anders dan een mooie dag worden.

´Er gaat zeker gezwommen worden´

De organisatie van Swim to Fight Cancer 0314. Foto: David de Vries

Spetterende tweede editie van Swim to Fight Cancer

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – "Dit jaar gaat er bij Swim to Fight Cancer (StFC) Doetinchem zeker gezwommen worden", vertelt projectleider Margot Verhagen. "Op zondag 9 september starten we vanaf de IJsselkade en als dat niet kan is Stroombroek de uitwijkmogelijkheid. Vorig jaar bracht de actie 52.000 euro op en dit jaar gaan we voor het dubbele. Ook hopen we het aantal zwemmers te verdubbelen." Met het binnenhalen van Swim to Fight Cancer (StFC), waarvan burgemeester Mark Boumans inmiddels ambassadeur is, is Doetinchem een van de elf steden die dit jaar meedoen.

Fight Cancer zet zich in voor een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Het motto is: Love life, fight cancer. Er wordt ingezet op onderzoek en preventie voor KWF Kankerbestrijding. Verhagen: "Het doel van de StFC is om zoveel mogelijk geld op te halen voor fellowships. Een fellowship is een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers van wie we verwachten dat ze een belangrijke rol gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door een fellowship kunnen ze op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie en die delen met collega's."

Volwassenen Swim
"In Doetinchem gaan we voor een spetterend festijn." Deelnemers van zestien jaar en ouder kunnen individueel, als groep of als businessteam meedoen en leggen een aangegeven parcours af van een of twee kilometer. Start en finish zijn bij de IJsselkade. Wie zich inschrijft betaalt vijftig euro aan inschrijfgeld. Businessteams, bestaande uit maximaal twintig personen, kunnen zich voor duizend euro inschrijven. Deelnemers wordt gevraagd om van tevoren – als streefbedrag – minimaal 250 euro aan sponsorgeld bijeen te brengen.
De start is vanaf 14.00 uur en er wordt steeds in waves van vijf personen gezwommen. Aangeraden wordt om een wetsuit of een shorty te dragen. Bij een watertemperatuur beneden de achttien graden is dat verplicht.

Kids Swim
Kinderen van tien tot en met vijftien jaar die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B en toestemming hebben van hun ouders/verzorgers kunnen individueel of als groepje meedoen aan de Kids Swim. Zij leggen een afstand van vijfhonderd meter af. "Natuurlijk mag je ook met een begeleider zwemmen," vertelt Verhagen. "Daarnaast word je goed in de gaten gehouden door toezichthouders en krijg je een Safer Swimmer te leen. Je merkt hier zelf niets van bij het zwemmen, maar je bent hierdoor wel goed zichtbaar en... je kunt er ook even op uitrusten."
Van de kids wordt verwacht dat ze door middel van een eigen actie – als streefbedrag – honderd euro aan sponsorgeld inbrengen. Inschrijving voor de Kids Swim bedraagt tien euro.
Tussen 12.00 en 13.00 uur gaan de kinderen per vijf deelnemers het water in. Ook hun wordt geadviseerd een wetsuit te dragen en hierin van tevoren te oefenen.
Inschrijven voor het zwemmen kan via de site www.doetinchem.swimtofightcancer.nl. Deelnemers krijgen een startbewijs en op de site krijgen ze een eigen pagina. Bij de start wordt een badmuts uitgereikt, verplicht om te dragen. Tijdens het zwemmen moedigen belangstellenden en dweilorkestjes langs de route de zwemmers aan en bij de finish is er een medaille, een goodybag en een herinneringshanddoek. Er is ter plekke omkleedmogelijkheid en men kan gebruik maken van een eenvoudige opfrisdouche bij de finish. De kids krijgen een pannenkoek, de volwassenen pasta en na het zwemmen heeft men toegang tot de afterparty bij de IJsselkade. Daar kan men ook deelnemen aan een barbecue. Deze kost 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Inschrijven via www.ijsselkade.nl/swim-to-fight-cancer.

Veiligheid en gezondheid
Het water in de Oude IJssel is geen officieel zwemwater. Voor StFC doet Waterschap Rijn en IJssel er alles aan om de waterkwaliteit te optimaliseren. Er worden intensieve metingen gedaan en met medewerking van de gemeente en duikers die vuil en obstakels verwijderen, wordt er gezorgd voor verantwoord zwemwater. Verhagen: "Mocht de waterkwaliteit op 9 september gevaar opleveren voor de gezondheid, bijvoorbeeld omdat het een paar dagen veel geregend heeft en de overstort die op de route ligt opengaat, dan wordt er niet gezwommen maar dan wijken we uit naar Stroombroek, waar de start is tegenover de parkeerplaats van Markant. Daar zal het evenement op dezelfde manier opgezet worden."
Verhagen: "Bijna iedereen heeft in zijn leven wel te maken (gehad) met kanker, de pijn en de emoties die ermee gepaard gaan. Om onderzoek naar de ziekte te steunen, is het mooi als er veel zwemmers uit Doetinchem en de regio meedoen. Daar ziet het wel naar uit, want op 2 juli waren we het aantal deelnemers van 97 – het aantal van vorig jaar – al gepasseerd en stond de teller op 101. Fijn vinden we het dat bijvoorbeeld acht chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis aan de start staan en een veertiental kinderen van zwemvereniging DOS uit Varsseveld zich erop verheugt om mee te doen. Ook businessteams gaven zich al op."

Vrijwilligers gevraagd
Voor het evenement worden nog vrijwilligers gezocht voor het uitdelen van badmutsen, handdoeken, medailles en lunchpakketten. Maar ook als begeleider op registratie-, start- en finishlocatie of als gastvrouw of gastheer. "We bieden ze een bijzondere dag aan, inclusief lunch." Ook wordt er nog een zwembad gezocht waar op bepaalde tijden gratis geoefend kan worden voor het zwemevenement.
Opgeven kan via: info@doetinchem.swimtofightcancer.nl.

Sprengwandeling IVN

STOKKUM - De Sprengwandeling is een wandeling georganiseerd door de IVN Werkgroep Montferland.

Maandagavond 16 juli van 19.00 tot 21.00 uur is deze prachtige afwisselende wandeling, die start op de parkeerplaats van camping Brockhausen, aan de Eltenseweg 20 in Stokkum.
Over de Hollandse heide, waar de deelnemers wellicht wat hagedissen kunnen spotten en met nog meer geluk een hazelworm. Maar ook de spreng. Die is mooi opgeknapt en geeft voorlopig hierdoor weer volop helder en vooral zuiver bronwater.
In de zomer wordt er op zeven maandagavonden op steeds een ander bijzonder plekje van Montferland een wandeling aangeboden. Uiteraard geheel gratis, hoewel een vrijwillige gift welkom is. Beleef deze gezellige maandagavond wandeling, georganiseerd door IVN De oude IJsselstreek afdeling Montferland, mee.
Meer info via Rob van de Dikkenberg, tel. 06 34091373.

Start vakantie met The Incredibles

's-HEERENBERG - De zomervakantie start in filmhuis Barghse Huus met een animatiefilm voor het hele gezin. Woensdag 18 juli draait om 15.00 uur de familiefilm The Incredibles, een actievolle animatieavontuur over het alledaagse maar ongelofelijke leven van een gezin vol superhelden.

Bob Parr en zijn vrouw Helen behoorden vroeger tot de groep van 's werelds grootste misdaadbestrijders. Levens redden en het kwaad bestrijden was hun dagelijks werk. Maar vijftien jaar later zijn ze gedwongen om als gewone burgers te leven en zich terug te trekken in een buitenwijk. Maar al gauw dient zich een super-geheime missie aan.
Kaarten zijn te bestellen via www.iedereenwelcom.nl of een half uur voor aanvang aan de kassa. Entree is 5 euro, inclusief een pakje drinken en een zakje chips. Incredibles 2, draait op woensdag 22 augustus in filmhuis Barghse Huus.

Column

11 juli

s-Heerenberg

Speel Aanvallen en Verdedigen in Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

12 juli

s-Heerenberg

Weekmarkt 's-Heerenberg

Stadsplein

Doetinchem

Repair Café Doetinchem

Stadskamer

s-Heerenberg

Zelf Munten Slaan in het Muntgebouw bij Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

Gaanderen

Nachtdroom

Theaterfabriek Gekkoo, Gaanderen

13 juli

Doetinchem

Wandelen naar de abdij

Slangenburgse kerk

Didam

Weekmarkt - Didam

VVV Montferland

15 juli

s-Heerenberg

Stadsmuseum Bergh

Stadsmuseum Bergh

s-Heerenberg

Zomerbraderie

Centrum 's-Heerenberg

Wehl

Expositie Wim Tomesen en Kees Weimer

Orso d'Oro

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

18 juli

s-Heerenberg

Fietstocht Historisch Bergh slotdag, deel 4 - Erfgoed Festival

Café De Gracht

s-Heerenberg

Kleuterbios met Buurman & Buurman

Barghse Huus theater & film

s-Heerenberg

Speel Aanvallen en Verdedigen in Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

s-Heerenberg

Familiefilm: The Incredibles

Barghse Huus theater & film

19 juli

s-Heerenberg

Weekmarkt 's-Heerenberg

Stadsplein

Braamt

De Blije Markt

Markant Outdoorcentrum

s-Heerenberg

Zelf Munten Slaan in het Muntgebouw bij Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh

20 juli

Doetinchem

Meditatief wandelen in Slangenburg

Slangenburgse kerk

Didam

Weekmarkt - Didam

VVV Montferland

22 juli

s-Heerenberg

Stadsmuseum Bergh

Stadsmuseum Bergh

Wehl

Expositie Wim Tomesen en Kees Weimer

Orso d'Oro

Doetinchem

Open huis bij labyrint

Slangenburgse kerk

24 juli

Kilder

Seniorensoos Kilder

Zaal Teunissen

's-Heerenbergse inbreng in team met jongste lopers vierdaagse

De jonkies zijn klaar voor de Nijmeegse Vierdaagse. Foto: PR

's-HEERENBERG - Vanja Andrik uit 's-Heerenberg is met haar 11 jaar één van de jongste deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Vier dagen lang wandelt zij elke dag 30 kilometer samen met het #Vteam. Deze groep met de honderd jongste deelnemers loopt de Vierdaagse voor het eerst. "Ik ben nu al trots dat ik de Nijmeegse vierdaagse ga lopen. Ik ga gezellig met mijn moeder Anja en ik loop de vierdaagse niet zo maar, ik doe dit voor een goede doel en dat is stichting Hidde."

Kinderen mogen meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse als ze 12 jaar worden. Dit jaar zijn de jongste deelnemers dus geboren in 2006. Vanja Andrik vertelt: "Het is geweldig om de vierdaagse met zoveel kinderen te lopen. Kinderen zijn veel vrolijker en gezelliger dan volwassenen. Het meest verheug ik me op de via gladiola. We hebben al een paar keer met elkaar geoefend en is nu al onvergetelijk. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen ons gaan volgen en sponsoren."

Kindercorrespondent Tako Rietveld is teamcaptain en initiatiefnemer van het #Vteam. Hij zorgt ervoor dat kinderen in de schijnwerpers staan en hun verhaal kunnen vertellen. "Volwassenen praten meestal óver kinderen en veel te weinig mét ze. Ook Vanja Andrik laat zien dat kinderen veel meer te vertellen hebben dan de meeste grote mensen denken. Tijdens het lopen delen de kinderen hun verhalen, meningen en ideeën. Vooral over onderwerpen als vriendschap, vrede en vrijheid. Het #Vteam laat zien dat kinderen verschil maken."
De kinderen maken elke dag reportages, vlogs en livestreams voor hun eigen sociale media zoals Snapchat en Instagram, maar ook voor verschillende kranten, radio en tv-zenders.

De belevenissen van Vanja Andrik en het #Vteam zijn voor iedereen te volgen via de website: Vteam.tv. Voor dit evenement werkt de Kindercorrespondent samen met Stichting Nijmeegse Vierdaagse, het Nationaal Fonds voor Vrede en Vrijheid vfonds en Van der Valk Nijmegen-Lent.

Slingeland Ziekenhuis ontvangt Roze lintje voor borstkankerzorg

DOETINCHEM - Het Roze lintje 2018 is ook dit jaar weer toegekend aan het Slingeland Ziekenhuis. Dit keurmerk kent de Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Ziekenhuizen moeten voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten er minimaal 100 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten plaatsvinden en is er gekeken of patiënten voldoende betrokken worden bij de keuze tussen de mogelijkheden voor behandeling.

Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor (mogelijke) patiënten, hun relaties en hun huisartsen. Elk jaar worden de criteria verder aangescherpt, om ziekenhuizen te stimuleren bij borstkanker patiëntgerichte zorg te leveren en in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Het is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Borstkankervereniging Nederland (BVN): www.borstkanker.nl.

Fusiepartner binnen Santiz, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk heeft ook het roze lintje ontvangen.

Op het gebied van oncologie werkt Slingeland Ziekenhuis, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum, samen met Rijnstate in Arnhem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. De drie Gelderse ziekenhuizen ontvingen donderdag 5 juli alle drie de erkenning van BVN.

De A.R.T.Z.-ziekenhuizen behandelen gezamenlijk per jaar zo'n 800 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg.

's-Heerenberg sluit Erfgoedfestival groots af

's-HEERENBERG - De vierde en laatste dag van het Erfgoedfestival Gelderland Grensland wordt in 's-Heerenberg opgeluisterd met allerlei activiteiten. Dit keer staat de middeleeuwse stad met haar rijke historie in het middelpunt van de belangstelling, maar ook het oude graafschap Bergh met het prachtige grensland wordt niet vergeten.

In de stad is in de middag van woensdag 18 juli van alles te doen. Er starten twee stadswandelingen o.l.v. een stadsgids. Op drie momenten wordt er deze middag munt geslagen in het oude Muntgebouw uit de 16de eeuw. Tevens kan een bezoek gebracht worden aan het Stadsmuseum met verhalen over vijf bijzondere vrouwen die in het land van Bergh hebben geleefd. Al deze activiteiten zijn die dag gratis te bezoeken op vertoon van het toegangsbewijs, dat voor 5,50 euro te koop is bij het Stadsmuseum aan de Marktstraat 3.
Kasteel Huis Bergh biedt bezoekers aan zijn bijzondere expositie Ongekend Ornament een extra korting van € 5,- op de toegangsprijs. In de stad wordt de muziek verzorgd door "Het Gezelschap". Zij brengen vrolijke muziek die uitnodigt tot dansen, verhalen die je raken, bijzondere instrumenten en meerstemmige zang. Het verleden van de stad komt tot leven, ook doordat meerdere mensen in middeleeuwse kleding rondlopen.
Met de consumptiebon die bij de prijs is inbegrepen kan een gratis ijsje worden gehaald bij de ijskar van IJssalon Marcellaio, te vinden in de buurt van het Stadsmuseum. De toegangskaarten zijn van 10 tot 15 uur verkrijgbaar en de activiteiten in de stad beginnen vanaf 13.00 uur.
Sportievelingen kunnen de dag ook starten met een van de drie fietstochten door de interessante historische omgeving Er kan een keuze worden gemaakt uit de drie al eerder gereden fietstochten: Emmerich/Borghees (ca. 22km), Netterden/Anholt (ca. 50 km) of Elten (ca. 30km). Hiervoor is tussen 10 en 12 uur voor 7,50 euro een combinatiekaart te koop bij het Stadsmuseum. Daar zit dan een fietskaart naar wens bij.
Parkeergelegenheid is te vinden naast Grenscafé de Peer en tegenover Gouden Handen aan de Emmerikseweg in 's-Heerenberg.

www.Kasteelstad.nl

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ONDERSTAANDE IN KADER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naast de 's-Heerenbergse afsluiting van het Erfgoedfestival Gelderland Grensland op 18 juli zijn er nog meer evenementen georganiseerd. Het festival loopt immers tot en met 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten, verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Het programma bestaat uit theatervoorstellingen, excursies, tentoonstellingen, lezingen en ook fiets- en wandelroutes.

Grensroute 250 jaar grens
Zo heeft VVV Dinxperlo in het kader van het festival en 250 jaar grens een fietstocht langs de grens uitgezet. De tocht voert zowel door Nederland als Duitsland. Er is keuze uit drie verschillende afstanden. De langste route loopt naar het Duitse Bürlo waar in 1766 het verdrag van Bürlo werd getekend. Daarmee werd de grens, zoals we die nu nog kennen, vastgelegd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

Smokkeltocht met gids
Vanuit Dinxperlo kan ook gewandeld worden, op woensdag 11 of 18 juli met een smokkelgids langs de Duits-Nederlandse grens. De gids vertelt onderweg smeuïge verhalen over het smokkelverleden dat zich hier heeft afgespeeld. De tocht start om 13.30 uur bij VVV Dinxperlo. Aanmelden kan op beide dagen tot 12.00 uur bij het VVV-kantoor.

GrenzeLoos wandelen
De wandelroute GrenzeLoos is een bewegwijzerde wandelroute door de grensdorpen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. De landsgrens loopt in deze dorpen dwars over de stoeptegels en de deelnemers ontdekken aan de hand van oude anekdotes het bijzondere verleden van dit grensgebied. Het routeboekje is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo aan de Raadhuisstraat 8. De route start bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Brüggenhütte, Hahnerfeld 23 in Isselburg of bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Welinkbos, Aaltenseweg in Dinxperlo.

www.erfgoedfestival.nl/agenda

Pannenkoeken met cultuur in Kilder

Henk Kalfsterman spreekt buurtbewoners toe in de Cultuurschuur. Foto: Joke Burink

Door Joke Burink

KILDER - De buurtbewoners van de 'Goudkust' in Kilder hebben het jaarlijkse pannenkoekenfeest op 7 juli gevierd met een cultureel extraatje: de opening van de Cultuurschuur aan de Zeddamseweg 20. Eigenaar Henk Kalfsterman heeft kunst en cultuur hoog in het vaandel staan. Daarom renoveerde hij de voormalige varkensschuur zodanig, dat liefhebbers van kunstzinnige en culturele activiteiten elkaar daar kunnen treffen.

Onthulling van het naambordje Cultuurschuur met Anneke en Henk Kalfsterman. Foto: Joke Burink

Na de onthulling van het bordje 'Cultuurschuur' nam Kalfsterman de buurt mee naar binnen en vertelde daar hoe hij als geboren Achterhoeker, na diverse omzwervingen, gelukkig en tevreden is met zijn nieuwe thuis in Kilder. De meesterverteller voegde nog enkele poëtische en humoristische anekdotes toe voordat de menigte aan de pannenkoeken ging.
Het was de dertigste keer dat de buurt het pannenkoekenfeest vierde. "Elk jaar doen we dat bij iemand anders, en deze keer kon het mooi samenvallen met de opening van de Cultuurschuur", vertelt Theo Hollander, buurtbewoner en voorzitter van de Kilderse toneelgroep Vrolijk. De stralende zon en de ambachtelijk gemaakte pannenkoeken met bosbessen vormden een perfecte voedingsbodem om verder na te praten over het kunstzinnige gedachtegoed.

Advertenties nu ook online bij weekblad Montferland Nieuws

Advertenties worden nu ook op de nieuwssite van de betreffende editie geplaatst. Foto: Gerhard Weevers Foto: Gerhard Weevers

REGIO - Met ingang van 1 juli kunnen advertenties, die in een van de veertien weekbladen van Achterhoek Nieuws worden geplaatst, ook online worden geplaatst op de nieuwssite van de betreffende editie. Voor Montferland Nieuws is dit bijvoorbeeld www.montferlandnieuws.nl. Hiermee wordt het advertentiebereik aanzienlijk vergroot, want ook de online lezers krijgen via de Achterhoek Nieuws app en Facebookpagina van de editie de advertentie te zien.

Op de nieuwssites van Achterhoek Nieuws is het nieuws al te lezen voordat het weekblad op de mat valt. Bij het online plaatsen van de advertentie, zal deze onder alle artikelen verschijnen. Advertenties stonden al online in de digitale nieuwsbrief of op de pdf-versie van het weekblad op www.achterhoekkiosk.nl, maar nu wordt de advertentie dus ook online zichtbaar zijn onder elk artikel op de nieuwssite. "Met het online plaatsen van de advertentie bieden wij onze adverteerders de mogelijkheid om lokaal een nog groter bereik te creëren", aldus Jan Oonk, verkoopleider bij Achterhoek Nieuws.
Dit geldt voor alle veertien titels van Achterhoek Nieuws: Elna, Groenlose Gids, Achterhoek Nieuws Berkelland Ruurlo-Borculo, Achterhoek Nieuws Berkelland Eibergen-Neede, Contact Bronckhorst-Noord, Contact Bronckhorst-Midden, Contact Bronckhorst-Zuid, Contact Zutphen-Warnsveld, Achterhoek Nieuws Winterswijk, Aaltens Nieuws, Dinxpers Nieuws, Gelderse Post Oude IJsselstreek, Stad Doetinchem en Montferland Nieuws.
Adverteerders worden door de media-adviseurs van Achterhoek Nieuws op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid voor adverteren op de online nieuwssites.

Sprookjessprokkelaar de Musical in Amphion

Sprookjessprokkelaar de musical is nog tweemaal te zien in Amphion. Foto: PR

Grootouders en kleinkinderen gezocht

DOETINCHEM - Sprookjessprokkelaar de Musical van Efteling Theaterproducties is op zondag 4 november twee keer te zien in Schouwburg Amphion. Het Doetinchemse theater is daarom op zoek naar enthousiaste jongens en meiden tussen de 6 en 10 jaar én hun grootouders die het leuk vinden om één hele dag te zingen en dansen in de musical. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op www.amphion.nl en is mogelijk tot 1 oktober.

In de voorstelling volgen de bezoekers de twaalfjarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont. Als haar enige boek letterlijk stuk is gelezen, wijst opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar, achter de juiste deur, wachten eindeloos veel verhalen om gelezen en verteld te worden. Vindt Sterre de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek, wat zit er achter al die andere deuren en wie is toch die Sprookjessprokkelaar?
Kaarten zijn te bestellen op www.amphion.nl of aan de kassa. Dat kan van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

17 / 24